Подуправителт на БНБ Калин Христов смята, че забавянето на икономиката

Подуправителт на БНБ Калин Христов смята, че забавянето на икономиката ...

......... последните шест месеца усещането за криза е голямо и това кара част от бизнеса, а дори и домакинствата, да спрат инвестиционната си активност. Той прогнозира, че догодина банките ще продължат да залагат активно на кредитирането, а спадът на лихвите по заемите ще се забавя и нивата им ще се стабилизират.


Специален гост на форума ще бъде подуправителят на БНБ Калин

Специален гост на форума ще бъде подуправителят на БНБ Калин ...

......... отговаря на международните им бизнес отношения.В детайли анализът ще бъде представен от Александър Петров, партньор и ръководител "Управление на риска" в McKinsey & Company пред участниците в годишната среща "Банките и бизнесът". Тя ще се проведе утре в столицата, а програмата и лекторите може да видите на сайта на събитието.


Европейският съюз официално обмисля да създаде своя собствена дигитална валута.

Европейският съюз официално обмисля да създаде своя собствена дигитална валута. ...

......... дискусия около документа от страна на европейските финансови министри, като датата на евентуалното му приемане е 5 декември. Освен стартирането на публична цифрова валута, в настоящия си облик документът предлага и разработване на общ подход към криптовалутите, засилване на регулациите към тях и забраняване на проектите с твърде висок риск.


© Brendan Mcdermid SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF Увеличаване

© Brendan Mcdermid SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF Увеличаване ...

......... световната търговия и на бизнес климата доведе до изчерпване на запасите на промишлените предприятия. Сега те ще компенсират с попълване на запасите, което води до повече производство за кратък период от време. Така рекордите на Уолстрийт имат потенциал да продължат, но такива силни движения нагоре най-често завършват с рязък обрат.


© Юлия Лазарова Към края на септември цената на свинското месо

© Юлия Лазарова Към края на септември цената на свинското месо ...

......... произведено в Китай, а износът, движен от силното търсене в Китай, през следващата година ще се увеличи с 4% в международен план и ще достигне рекордните 12.5 млн. тона, сочи прогнозата. С по-малък темп ще нараства и производството на традиционно по-скъпото говеждо месо, което ще се увеличи с около процент.


© Цветелина Белутова На фона на тежкия туристически сезон по Черноморието,

© Цветелина Белутова На фона на тежкия туристически сезон по Черноморието, ...

......... от черноморския бизнес, който има най-висок дял в общия туризъм на страната.Същевременно статистиката отчита, че българите продължават да пътуват повече. През този септември посещенията в други държави са се увеличи с 3.2% до 653.6 хил., а през август са били 755.4 хил., което е с 2.5% повече от предходната година.През следващата седмица се очаква Фед да понижи лихвите за

През следващата седмица се очаква Фед да понижи лихвите за ...

......... върха на икономическия цикъл. Нов етап на монетарни стимули ще качи индексите до нови върхове. Но затихващият ефект от тях върху икономиката означава, че потенциалът за печалби е доста ограничен и прогнозите за S&P 500 на 3 300 пункта са прекалено оптимистични.* Авторът е главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг"


Ръководената от Илияна Христова структура в КФН подготви застрахователите за

Ръководената от Илияна Христова структура в КФН подготви застрахователите за ...

......... страна, което означава, че няма да имат право да сключват нови застрахователни договори на местния пазар и ще се гледат като застрахователи с отнет лиценз.Ако английски компании желаят да работят с клиенти в България, то те ще трябва да регистрират местен клон, регистриран по Търговския закон и лицензиран от КФН.


Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл © Leah Millis

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл © Leah Millis ...

......... по-лоша позиция, отколкото Китай, където цялата икономическа политика се диктува от комунистическата партия, както и Европейския съюз, където лихвите са негативни.Решенията на Фед обаче често се критикуват от икономистите, защото централната банка се държи сякаш е в криза, докато икономиката се разширява с по-бързи темпове, отколкото през последните пет години.


© Essam Al-Sudani Цената на петрола се понижи леко в азиатската

© Essam Al-Sudani Цената на петрола се понижи леко в азиатската ...

......... 25 пр. пункта до диапазона 1.75-2%.Подобно решение би отговаряло на политиката на "корекции в средата на икономическия цикъл", която започна през юли, отбелязва Marcetwatch.Тръмп обаче отново настоя за по-голямо понижение и стимули, като даде за пример ЕЦБ, която обяви нов пакет в подкрепа на икономиката на заседанието си миналата седмица.


Ударът срещу петролните съоръжение на Saudi Aramco доведе до срив

Ударът срещу петролните съоръжение на Saudi Aramco доведе до срив ...

......... "безпрецедентна атака на енергийните доставки в света." Държавният петролен гигант Saudi Aramco се стреми да възстанови около една трета от производството си до края на днешния ден, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на саудитски служители, запознати с въпроса. Компанията ще съобщи за напредъка на възстановителните си дейности във вторник.Според Оли Рен, гуверньор на Финландската централна банка и член

Според Оли Рен, гуверньор на Финландската централна банка и член ...

......... да бъде сменен на поста от настоящия изпълнителен директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард до края на октомври. Това означава, че новият управител на ЕЦБ ще има тежката задача да продължи усилията на финансовата институция за възстановяването на растежа на еврозоната, след като правителствата не правят достатъчно за това.


Пети ден продължава поевтиняването на дигиталните валути. От 11 август

Пети ден продължава поевтиняването на дигиталните валути. От 11 август ...

......... негативните тенденции на световните пазари. Не е изключено масовите разпродажби да са и в резултат на желанието на трейдърите да капитализират част от вложенията си, след като през първите 10 дни на август имаше силни ръстове в сектора и бяха постигнати рекорди за последните месеци ценови нива на цифровите монети.


© Eduardo Munoz Световните пазари продължават да показват сигнали, че наближава

© Eduardo Munoz Световните пазари продължават да показват сигнали, че наближава ...

......... порция мита за китайски стоки с няколко месеца. На този фон нарастват очакванията водещите производители да предприемат допълнителни стъпки за подкрепа на цените. ОПЕК ограничава производството от началото на 2017 г., като според пазарни участници Саудитска Арабия ще свие допълнително добивите заради забавяне на търсенето на петрол в световен мащаб.


Шансовете на президента на Аржентина Маурисио Макри да бъде преизбран

Шансовете на президента на Аржентина Маурисио Макри да бъде преизбран ...

......... достатъчни да получи подкрепата на избирателите във втората по големина страна в Южна Америка и да продължи да се придържа към програмата си въпреки високата инфлация от 55% и икономическите трудности. Въпреки това, анализаторите вече смятат, че шансовете на Макри за преизбиране на изборите на 27 октомври изглеждат все по-малки.


Политиката изглежда никога не е била толкова ангажирана да пречи

Политиката изглежда никога не е била толкова ангажирана да пречи ...

......... до края на месеца ще стане ясно дали рекордното равнище от 3000 пункта на S&P 500 ще бъде последвано от нов растеж нагоре или за трети пореден път ще последва силен спад от върха на пазара. Засега инвеститорите не са склонни да залагат на нов балон в цените на активите.През уикенда Ердоган освободи управителя на централната банка Мурат Четинкая

През уикенда Ердоган освободи управителя на централната банка Мурат Четинкая ...

......... сценарий, при който нещата могат да започнат да се оказват доста сериозно погрешни в Турция", добави той. Промяната в централната банка идва, когато Турция се готви да приеме доставката на руската система за противовъздушна отбрана S-400, която рискува да предизвика американски санкции и да допринесе към напрежението на финансовите пазари.


© Leonhard Foeger Движение на цената на златото (долар за тройунция)

© Leonhard Foeger Движение на цената на златото (долар за тройунция) ...

......... нарастването на геополитическото напрежение. Американският президент Доналд Тръмп обяви в понеделник, че ще наложи нови санкции срещу Иран, насочени срещу някои от висшите ръководители на Ислямската република.Миналата седмица Тръмп нареди военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на безпилотен американски самолет от Техеран, но в последния момент ги отмени.


Златото привлича дългосрочни инвеститори, които не вярват в способността на

Златото привлича дългосрочни инвеститори, които не вярват в способността на ...

......... на лихвите от Федералния резерв. Според тях при този сценарий технологичният сектор ще спечели най-много. Експертите коментират, че очакванията на инвеститори за няколко намаления на лихвите от страна на Фед няма да се изпълнят и че извънредни действия биха се предприели, ако видим спад от 25% на индекса S&P 500.


Инцидентът в Оманския залив последва атаки срещу петролни танкери близо

Инцидентът в Оманския залив последва атаки срещу петролни танкери близо ...

......... арабски емирства.Говорител на BSM Ship Management, цитиран от Reuters, твърди, че Kokuka е пострадал при "инцидент, свързан със сигурността", но "няма опасност от потъване", а товарът (метанол) е непокътнат. Според него инцидентът е станал на около 70 морски мили (129 км) от Фуджайра и 14 мили (25 км) от Иран.


Dow Jones и другите два водещи индекса на Уолстрийт се

Dow Jones и другите два водещи индекса на Уолстрийт се ...

......... през май, тъй като загрижеността за забавянето на търсенето е все по-голяма и взема превес над бичите настроения в резултат на затягане на предлагането.Инвеститорите се начохиха към златото и благородният метал поскъпна до най-високото си ниво от 7 седмици и затвори в петък на ниво от 1311.10 долара за тройунция.


© Dado Ruvic Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване С цели 29%

© Dado Ruvic Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване С цели 29% ...

......... на 2017 г., когато цената на Bitcoin доближи 20 хил. долара. За сравнение от май 2018 г. до февруари 2019 г. пък обемът на търговията се движеше между 10 и 20 млрд. долара. Това, според различни експерти, е сигнал, че след години и половина към сектора се насочват нови инвестиции.


С нови 200 долара се повиши цената на Bitcoin рано

С нови 200 долара се повиши цената на Bitcoin рано ...

......... 350%. Това би означавало цена от 21 хил. долара в края на май 2020 г. Не бива да се забравя обаче, че през цялата 2018 г. се говореше как такива стойности ще видим още в началото на 2019 г., но вместо това именно тогава бяха регистрирани едни от най-ниските нива.


"Саудитска Арабия, OAE и САЩ ще работят заедно, за да ...

......... ОПЕК+, преди да премине квотата от 10.3 млн. барела дневно. Първата възможност за преговори ще бъде на 19 май, когато малка група държави от ОПЕК+ ще се съберат в Джеда, Саудитска Арабия, за да оценят пазара. Следващата среща на ОПЕК в пълен състав е насрочена за 25-26 юни във Виена.


Сухаил бин Мохамед, енергийният министър на Саудитска Арабия, говори на

Сухаил бин Мохамед, енергийният министър на Саудитска Арабия, говори на ...

......... интерес от скъпия петрол - амбициозните реформи на цялата саудитска икономика, планирани от Мохамед бин Салман, се оправдават, когато цената на петрола е 80 долара на барел. Въпросът е дали кралството може да управлява пазара, като се движи в посоката, която иска, или пак ще изгуби контрол като миналата година.


Японската корпорация SoftBank Group проведе най-голямото в историята на страната

Японската корпорация SoftBank Group проведе най-голямото в историята на страната ...

......... мобилни комуникации се оценява на около 7 трилиона йени /над 62 милиарда долара/.Най-голямата в света операция по първично предлагане на акции към момента е осъществена от китайската корпорация за интернет търговия Alibaba Group в Ню Йорк. Тя спечели от своето IPO 25 милиарда долара през 2014 г. Редактор: Деница Райкова


С над процент поевтиня петролът във вторник, предава Reuters.Сред причините

С над процент поевтиня петролът във вторник, предава Reuters.Сред причините ...

......... долара за барел, като за последните три сесии е отписал 4% от стойността си.И двата най-търгувани вида петрол са се обезценили с над 30% спрямо нивата си от началото на октомври, като WTI в момента се търгува на цени, които не са наблюдавани от октомври 2017 г. Редактор: Деница Райкова


Петролът се стабилизира във вторник, въпреки че по-рано имаше известен

Петролът се стабилизира във вторник, въпреки че по-рано имаше известен ...

......... до 59,96 долара за барел.Националната нефтена компания на Либия обяви, че спирането на работата на най-голямото нефтено поле в страната Ел Шарара ще доведе до производствена загуба от 315 хил. барела на ден и допълнителна загуба от 73 хил. барела на ден от петролното поле Ел Фийл. Редактор: Деница Райкова


Българска фондова борса обявява ежегодния си конкурс за две стипендии

Българска фондова борса обявява ежегодния си конкурс за две стипендии ...

......... мотивационно писмо.Крайният срок за подаване на документи е 11 януари 2019 г., като те трябва да бъдат изпратени на адрес [email protected] със следния Subject (Относно): CFA Scholarship 2019. Телефон за контакт +359 2 937 09 60.Детайлна информация за предлаганите стипендии е достъпна и на страницата на БФБ. Редактор: Деница Райкова


Страните от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) след

Страните от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) след ...

......... и "Фокус".„Членовете на ОПЕК, най-накрая, постигнаха договорка да снижат общия обем на добивите след многочасови преговори“, отбелязва агенцията.По информация на Bloomberg, ОПЕК препоръчва съкращаване на добивите от всички страни в ОПЕК+ (и Русия) на 1,2 милиона барела дневно.Цените на петрола се изстреляха с 5% нагоре след новината. Редактор: Деница Райкова


САЩ са изнесли през миналата седмица с 211 хиляди барела

САЩ са изнесли през миналата седмица с 211 хиляди барела ...

......... който изучава тенденциите на суровинния пазар от 1977 г.САЩ могат да допринесат за наводняването на световния пазар с допълнителни барели, тъй като преживяват втора шистова революция и още през пролетта на 2019 г. обещават да поставят нов рекорд по добив, преодолявайки нивата от 12 милиона барела дневно. Редактор: Деница Райкова


Американският борсов индекс „Дау Джоунс“ приключи търговската сесия в четвъртък

Американският борсов индекс „Дау Джоунс“ приключи търговската сесия в четвъртък ...

......... във връзка с обвинения в нарушаване на американските санкции срещу Иран. От компанията Huawei потвърдиха за ареста на своя финансов директор и това, че САЩ искат нейното екстрадиране. От телекомуникационния гигант подчертаха, че не разполагат с каквато и да било информация за незаконни действия на Мън Уанджоу. Редактор: Деница Райкова


Луиджи де Веки обръща внимание върху тенденцията M&A сделките в

Луиджи де Веки обръща внимание върху тенденцията M&A сделките в ...

......... Волатилността, която също се очаква да продължи да нараства, би могла да е полезна за преструктуриране на портфейли. На база на приходите в корпоративния свят може да се постигне възвращаемост от поне 8%, така че догодина все още ще бъде рано за твърде консервативни и предпазливи стратегии, смятат от Citi.


Всяко по-нататъшно понижаване на кредитния рейтинг на Италия ще има

Всяко по-нататъшно понижаване на кредитния рейтинг на Италия ще има ...

......... отбеляза: "Изходящите потоци от Италия ще заразят и кредитния пазар на ЕС."Ник Гартсайд, главен инвестиционен директор в JPMorgan Asset Management, заяви, че е положително настроен по отношение на перспективите за италианските дългове. "Преговорите по бюджетния дефицит са основният двигател на спредовете и диалогът, изглежда, е в правилната посока", каза той.


Спад на индексите и наведени глави - индексите на борсата

Спад на индексите и наведени глави - индексите на борсата ...

......... компонентите на Dow Jones най-дълбоко в червените води бяха машиностроителните, чиповете и химически компании Caterpillar, Boeing, Intel и DowDuPont – с понижения между 6.9 и 4.5%.Така вълната се пренесе през Азия, където обаче загубите бяха по-скромни – около 1-2%. С такова понижение започна търговията и на водещите борси в Европа.


Петролът поскъпва във вторник в очакване Организацията на страните производителки

Петролът поскъпва във вторник в очакване Организацията на страните производителки ...

......... 62,32 долара за барел.И двата показателя се покачиха с около 4% в предишната сесия, след като САЩ и Китай се споразумяха за 90-дневно примирие в търговския си спор.ОПЕК ще се срещне на 6 декември във Виена, за да се опита да постигне споразумение за обща продуктова политика.  Редактор: Деница Райкова


FILE PHOTO: Traders work on the floor of the London

FILE PHOTO: Traders work on the floor of the London ...

......... разглеждат като сигнал за останалите класове активи, тогава подсказват, че негативните настроения на инвеститорите не са подкрепени от спад в реалната икономика. Това означава, че все още има възможност за ръст на фондовите борси след настоящата корекция, защото икономическите сътресения ще са по-скоро през 2020 г., отколкото през следващата година.


Ръст на стойността на петрола на фона на очаквания, че

Ръст на стойността на петрола на фона на очаквания, че ...

......... с 16 цента, или 0,27%, до 60,07 долара за барел.Въпреки нарастващите цени петролът е изгубил почти една трета от стойността си от началото на октомври насам заради увеличаващото се свръхпредлагане след глобалния ръст на производството, включително в САЩ, Русия и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Редактор: Деница Райкова


Биткойн и други виртуални валути повишиха стойността си в понеделник

Биткойн и други виртуални валути повишиха стойността си в понеделник ...

......... да прибавят дадена транзакция към блокчейн мрежа."Тази скорост намалява, оттам и цената. Идеята, че "hash rate" дава представа за разходите, които хората са готови да използват за генерирането на биткойн и даването на референтна цена", твърди Чарлс Хайтър, изпълнителен директор на сайта за сравнение на криптовалути CryptoCompare.    Редактор: Деница Райкова


12 © Christian Hartmann 12 Цена на брента [Investing.com] Още по

12 © Christian Hartmann 12 Цена на брента [Investing.com] Още по ...

......... но позволяват на най-големите компании да купуват петрол от Иран през следващата половин година.Според Лох голямата новина, свързана с Иран, е, че Европейският съюз също обмисля потенциални санкции спрямо страната, които още повече ще намалят иранския износ и съответно ще намалят предлагането на пазара, като накарат цените да тръгнат нагоре.


Петролът поевтиня до най-ниското си ниво за последната година. Негативно

Петролът поевтиня до най-ниското си ниво за последната година. Негативно ...

......... си ниво от декември 2017 г. - 61,52 долара за барел преди да се възстанови до 62,02 долара за барел след понижение от 0,93% спрямо предишната сесия. Американският суров петрол WTI поевтинява с 2,40% до 53,32 долара за барел, достигайки най-ниското си ниво от октомври 2017 г. Редактор: Деница Райкова


2018 е кризисна за икономиката на Турция, като лирата се

2018 е кризисна за икономиката на Турция, като лирата се ...

......... нива на задлъжнялост, което ги тласка към омагьосан кръг от още повече заеми въпреки увеличаващите се лихви.Това повдига опасения, че в скоро време на турското правителство ще се наложи да развали статистиките за нисък държавен дълг, като стане време да спасява провалящи се, но големи и важни за икономиката компании.


Цена на брента Увеличаване Цена на брента Преглед на оригинала

Цена на брента Увеличаване Цена на брента Преглед на оригинала ...

......... да са дори още по-ниски", добави той. "Цените на петрола следват пазара на акции заради притесненията около глобалния икономически растеж", коментира Анди Липоу от Lipow Oil Associates. Цената на брента достигна 4-годишен връх от 86 долара за барел през октомври, но оттогава суровината е загубила близо 30% от стойността си.


Още по темата Лоши прогнози за Apple потопиха американските борси

Още по темата Лоши прогнози за Apple потопиха американските борси ...

......... преди началото на коледния сезон, който е важен за цялостното представяне на компаниите. Книжата на технологичните компании, влизащи в т.нар. група FAANG, също поевтиняха. Най-голям беше спадът при Apple - 5.2%, акциите на Amazon и Netflix отстъпиха с по малко над 1%, а тези на Facebook - с около 0.5%.


Още по темата Bitcoin се срина до рекордно дъно за

Още по темата Bitcoin се срина до рекордно дъно за ...

......... е предложил нещо реално и работещо. Хиляди първични предлагания на монети акумулират стотици милиони и дори милиарди долари, срещу които обаче днес няма почти нищо. Това е сериозна причина инвеститорите да изтеглят парите си и буквално да декапитализират криптопазара, а оттам и да заличат някои от стотиците неуспешни цифрови монети.


Пазарът на акции и облигации с най-големи загуби от кризата

Пазарът на акции и облигации с най-големи загуби от кризата ...

......... пазарната си капитализация, което в номинално изражение е най-голямата загуба в долари от 2011 г. насам. От 3208-те члена на международния капиталов индекс акциите на повече от 500 са намалели поне с 30% тази година, над 1000 са паднали с поне 20% и по-малко от една трета са се увеличили.


Ибра Уейн, главен стратег по капиталови пазари на Amundi © Цветелина

Ибра Уейн, главен стратег по капиталови пазари на Amundi © Цветелина ...

......... показва липсата на доверие. Инвеститорите намират нивата за неустойчиви и търсят алтернативи, които им дават повече сигурност. Това ги тласка към повече ДЦК. В Европа много от новините вече са калкулирани в цените и мисля, че дори и съвсем малки добри новини ще бъдат веднага приети от пазарите с облекчение.


Петролът поскъпна в края на работната седмица. Очакването е доставките

Петролът поскъпна в края на работната седмица. Очакването е доставките ...

......... да не се върне ситуацията на свръхпредлагане и срив на цените от 2014 г.Саудитска Арабия иска картелът и неговите съюзници да намалят производството с около 1,4 млн. барела дневно, което отговаря на около 1,5% от световното предлагане, съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници по-рано през седмицата.  Редактор: Деница Райкова


© Dado Ruvic Още по темата Следващото поколение блокчейн Платформата с

© Dado Ruvic Още по темата Следващото поколение блокчейн Платформата с ...

......... до 0.46 долара. Получавате достъп до всички статии и целия архив на вестника. Общата пазарна капитализация на дигиталните валути също слезе до рекордно за последната година ниво от 180.8 млрд. долара. За последно този показател е имал толкова ниска стойност през октомври 2017 г., преди да започне бумът на криптомонентите.


Европейският потребителски център (ЕПЦ) отправя предупреждения и съвети за онлайн

Европейският потребителски център (ЕПЦ) отправя предупреждения и съвети за онлайн ...

......... Знайте своите права, но и задължения! Предварителната проверка и повишено внимание могат да бъдат началото на една добра инвестиция за деня на големите покупки. Ако решите, че ще връщате стоката, тя не трябва да бъде ползвана и е необходимо да осигурите безопасното й пристигане обратно при търговеца. Редактор: Ива Иванова


Графика на цената на Брент суров петрол от август до

Графика на цената на Брент суров петрол от август до ...

......... ОПЕК". Целта му е да определи как глобалният петролен пазар и саудитските финанси ще изглеждат "ако координацията между страните производителки на петрол изчезне". Саудитска Арабия е най-важният член на ОПЕК, осигуряващ над 10 млн. барела на ден от общото производство на членовете на организацията в размер на 33 млн. барела.


Ръстът на доставките и опасенията за забавяне на световната икономика

Ръстът на доставките и опасенията за забавяне на световната икономика ...

......... най-търгувани вида петрол са напът да изпратят пета седмица подред с понижения, като натрупаният спад от началото на седмицата до момента за WTI и Брент е съответно 4,1% и 2,9%. От четиригодишния връх, достигнат от петрола в началото на октомври, сега цените са с около 20% по-ниски. Редактор: Деница Райкова


Тайванската компания United Microelectronics Corp също е замесена в процеса

Тайванската компания United Microelectronics Corp също е замесена в процеса ...

......... Trendforce.Но освен Тайван Япония и Южна Корея също са засегнати от политиките на Пекин, като броят на инженерите от страни преместващи се в Китай, расте бързо. Целите на Китай са две - старши инженери над 40 години, които имат опит и знания за технологиите, и млади таланти, туко-що завършили университета.


Цената на петрола се понижава в средата на седмицата. Сред

Цената на петрола се понижава в средата на седмицата. Сред ...

......... своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се търгуват за 61,81 долара за барел, което е поевтиняване с 0,64% .Според американската банка J.P. Morgan разпродажбата на „черното злато“ се дължи на увеличаващото се производство, докато в същото време „иранските доставки са все още на пазара“. Редактор: Деница Райкова


Турската лира започна да се възстановява Графика долар/лира през последния

Турската лира започна да се възстановява Графика долар/лира през последния ...

......... пусна гореща телефонна линия, за да могат потребителите да се обаждат, ако открият "несправедливи цени".Управителят на централната банка Мурат Четинкая заяви миналата седмица, че инфлацията вероятно ще бъде 23.5% в края на годината в сравнение с по-ранна прогноза от 13.4%. Целта на централната банка в началото на годината беше 5%.


Спот цена на урана (в синьо) и дълготрайно движение на

Спот цена на урана (в синьо) и дълготрайно движение на ...

......... планират първично публично предлагане (IPO) в Казахстан и в Лондон за 600 млн. долара.Нови китайски енергийни проектиНе на последно място пазарът очаква китайското правителство в скоро време отново да наблегне на обещанието си да изгради още атомни електроцентрали. Почти сигурните големи китайски енергийни проекти допълнително ще увеличат търсенето на уран.


Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви, че световните цени на

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви, че световните цени на ...

......... Китай. „За това трябва да благодарим на тези, които въведоха санкции п отношение на нашата страна: ако те не го бяха направили, може би, ние и в бъдеще просто щяхме да продаваме нефт и газ и нямаше да мислим за развиване на селското стопанство“, заключи руският премиер. Редактор: Деница Райкова


Петролът поевтиня в началото на седмицата, повлиян от очакванията, че

Петролът поевтиня в началото на седмицата, повлиян от очакванията, че ...

......... Вашингтон ще позволи на няколко страни да внасят суров петрол от Иран въпреки санкциите, които влязоха в сила от понеделник.САЩ заявиха в петък, че временно ще позволят на осем вносители да продължат да купуват ирански петрол. До момента все още не е ясно кои ще бъдат те.  Редактор: Деница Райкова


Иран ще продължи да продава петрол, въпреки американските санкции срещу

Иран ще продължи да продава петрол, въпреки американските санкции срещу ...

......... както за нашия регион, така и далеч извън неговите граници", се казва в изявлението.По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на американския президент Доналд Тръмп за "историческата стъпка", като отбеляза, че първите последствия от санкциите вече са налице с факта, че иранската икономика е "в състояние на депресия". Редактор: Деница Райкова


Централните банки са придобили злато в размер на около 5,8

Централните банки са придобили злато в размер на около 5,8 ...

......... година по-рано, като по-ниските цени на златото през юли и август са стимулирали т.нар. "ловци на изгодни стоки" най-вече сред чувствителните към цените потребители. Ръстът в търсенето на златни бижута в Индия и Китай е успял да надделее над слабостта, отчетна през третото тримесечие в Близкия изток. Редактор: Деница Райкова


Китайската народна банка отново отслаби курса на юана спрямо долара.

Китайската народна банка отново отслаби курса на юана спрямо долара. ...

......... на китайската валута значително отслабна от началото на годината. Китайската народна банка обеща, че ще запази обменния курс на рационално и стабилно ниво.Властите в страната, включително премиерът Ли Къцян, многократно са заявявали, че не възнамеряват да превръщат курса на юана в инструмент за реагиране на търговския спор. Редактор: Деница Райкова


Сряда беше добър ден за европейските пазари © Dado Ruvic Още

Сряда беше добър ден за европейските пазари © Dado Ruvic Още ...

......... Лондон. "От корпоративна страна европейските печалби отново се борят усилено да посрещнат очакванията през третото тримесечие."Но след кървавия октомври инвеститорите приветстват всякакви добри новини, които могат да намерят. И поне тази сряда това са прилични печалби на компаниите, солиден икономически растеж в Испания и покачващи се фючърси на американските акции.


Българската компания Sin Cars, която произвежда състезателни коли, възнамерява да

Българската компания Sin Cars, която произвежда състезателни коли, възнамерява да ...

......... произвежда около 50 специални състезателни автомобила годишно за клиенти в САЩ, Южна Америка и Австралия. Автомобилите ѝ участват в европейското аматьорско състезание GT4.Компанията е създадена преди пет години. През март тя представи своя електромобил S1 на автосалона в Женева. Началната цена на модела е 40 000 евро.   Редактор: Деница Райкова


Турската лира е изгубила 31% от стойността си от началото

Турската лира е изгубила 31% от стойността си от началото ...

......... високата инфлация.- Спадналото напрежението между Турция и САЩ, след като задържаният американски пастор получи разрешение да се върне в САЩ. Луис Коста, стратег в Citigroup, заяви, че пазарите също реагират положително на "перспективите за по-нататъшна нормализация на текущата сметка на страната".Все пак анализаторите признават, че инвеститорите остават предпазливи спрямо валутата.


Стойността на най-търгуваните видове петрол се движи разнопосочно под влиянието

Стойността на най-търгуваните видове петрол се движи разнопосочно под влиянието ...

......... през този месец, като в понеделник отново последва низходящо движение, след като стана ясно, че Вашингтон планира нови мита върху китайски стоки в размер на 257 млрд. долара, ако предстоящите разговори между Доланд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин не успеят да сложат край на търговската война. Редактор: Деница Райкова


Петролът поевтинява в началото на седмицата.Това се дължи на предпазливостта

Петролът поевтинява в началото на седмицата.Това се дължи на предпазливостта ...

......... с 0,40% до 67,32 долара за барел. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,46% до 77,26 долара за барел.Инвеститорите остават предпазливи след тежките загуби миналата седмица, докато по-силният долар, който е привлекателен в момента като валута убежище, оказва натиск върху покупателната способност на нововъзникващите пазари. Редактор: Деница Райкова


© Edgar Su Още по темата Криптовалутите остават без промяна 23

© Edgar Su Още по темата Криптовалутите остават без промяна 23 ...

......... 6600 долара (разлика от под 2%), в която се движи от седмица насам. При Ethereum също се наблюдават минимални отклонения като през последните дни втората по популярност цифрова монета е в диапазона 204-210 долара. Общата пазарна капитализация на сектора остава за десети пореден ден на нивото от 210 млрд. долара.


Dow Jones загуби над 600 пункта в сряда Движение на

Dow Jones загуби над 600 пункта в сряда Движение на ...

......... а на Apple – с 3.4%. Книжата на Netflix отстъпиха с 9%.В последно време инвеститорите се борят със засилващата се волатилност напоследък. Индексът Cboe Volatility, който се смята за най-добрия измерител на страховете на пазара, се търгуваше на ниво 23 пункта, като стойността му е нараснала с 95% през октомври.


© Nick Oxford Движение на цената на петрола (брент, в долар

© Nick Oxford Движение на цената на петрола (брент, в долар ...

......... на енергията, коментира във вторник, че страната е готова да "поеме всякакво търсене, за да са доволни клиентите".Според някои анализатори обаче цените ще се вдигнат сравнително бързо. "Все още смятаме, че брентът ще достигне цена от 85 долара за барел до края на годината", коментираха от американската банка Morgan Stanley.


© Надежда Чипева Още по темата Криптовалутите растат, Bitcoin стигна месечен

© Надежда Чипева Още по темата Криптовалутите растат, Bitcoin стигна месечен ...

......... - от 7 август общата пазарна капитализация на дигиталните валути варира между 190 и 240 млрд. долара, а търгуваните обеми се задържат в границите от 10 до 20 млрд. долара дневно.Всичко това показва, че има все по-малко спекулации на криптопазарите и истерията от края на миналата година напълно е отминала.