През седмицата борсите направиха най-големия тридневен скок от Голямата депресия

През седмицата борсите направиха най-големия тридневен скок от Голямата депресия ...

......... фондове, които се очаква да се насочат към повече акции в портфолиото си и по-малко облигации, чиято доходност става все по-ниска. Подобно на тази седмица, какво ще стане през идната зависи дали инвеститорите ще се фокусират върху случващото се във Вашингтон или върху черната картина в останалата част от страната.


За близо 1 млрд. души по света има временни или

За близо 1 млрд. души по света има временни или ...

......... днешната криза също може да доведе до възраждането на някои бизнеси, както и до създаването на нови индустрии. Сравненията с онова мъчително време в световната история не трябва да се правят с лека ръка. Това, че сравненията изглеждат удачни, е просто знак за това колко зле изглеждат нещата в момента.


Очакванията на съсобственика на

Очакванията на съсобственика на "Севан" Артур Акопян са търговията със ...

......... на оборота си с около 10%. За 2017 г. приходите на компанията са 445 млн. лева, а печалбата е около 13 млн. лева, като оборотът й през 2018 г нараства с 5%. Заедно с ръста на изнесеното количество зърно през последните години започва спад на маржа на печалбата, казват собствениците.


Как скандинавската страна, чиято икономика е свързана предимно с петрола,

Как скандинавската страна, чиято икономика е свързана предимно с петрола, ...

......... войната между Русия и Саудитска Арабия през следващите месеци, но на фона на добре диверсифицирания пенсионен фонд на страната, който разполага с над 1 трлн. долара активи, от които на човек от населението се падат по над 200 хил. долара, едва ли скоро гражданите на Норвегия ще останат без капитал.


Американските пазари приключиха най-лошата си седмица от 2008 г. насам.

Американските пазари приключиха най-лошата си седмица от 2008 г. насам. ...

......... които вече не предлагат висок дивидент. "В момента не купувам, но има добри икономически аргументи за закупуването на акции. Почти сме стигнали до момента, в който акциите на някои компании са подценени, но продължават да падат заради емоционалния контекст на събитията", казва Брад Макмилън, инвестиционен директор в Commonwealth Financial Network.


Миналата седмица ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард обяви допълнителен пакет

Миналата седмица ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард обяви допълнителен пакет ...

......... държавни облигации, като за първи път в историята на страната ще се използва количествено облекчаване или нетрадиционни методи за стимулиране на предлагането на пари. Същевременно американските фючърси, обвързани с основните борсови индекси в САЩ също паднаха в четвъртък сутринта, което е сигнал за още един ден на понижения на Уолстрийт.Цената на брента вече е под 30 долара за барел

Цената на брента вече е под 30 долара за барел ...

......... Италия и Испания също обявиха икономически мерки в опит да овладеят очаквания икономически спад, а Европейската комисия вече предвижда през тази година ЕС да изпадне в рецесия заради пандемията от коронавируса. Търговията на борсите в Европа започна с поредно понижение, като индексите в Лондон, Франкфурт и Париж отстъпват с 3-4%.


Уолстрийт си пое глътка въздух след вчерашния рекорден срив, който

Уолстрийт си пое глътка въздух след вчерашния рекорден срив, който ...

......... глътки въздух на Уолстрийт. "Действията, които се предприеха днес, са надежда, че ще смекчат рисковете за бъдещето, породени от ниската активност и тежестта върху малкия бизнес и заетостта", казва пред Financial Times Яна Бартън, портфолио мениджър в Eaton Vance. "Страхът от неизвестното е най-голямата заплаха. Хладнокръвните умове трябва да победят."


Dow Jones и S&P записаха втория най-лош ден в историята

Dow Jones и S&P записаха втория най-лош ден в историята ...

......... следващия ден. Така получават краткосрочна ликвидност. Фед реагира по същия начин в четвъртък и петък, като даде кредити за общо 1.5 трлн. долара. Това е четвъртата намеса на репо пазара за последните пет търговски дни. Фед оправда намесата с "изключително необичайни нарушения, свързани с коронавируса, които изискват да осигури ликвидност".


Общоевропейският индекс STOXX 600 падна до най-ниското си ниво от

Общоевропейският индекс STOXX 600 падна до най-ниското си ниво от ...

......... ASX 200 в Австралия се понижи с 9.7%, което е най-големият еднодневен спад в историята, съобщава Reuters. В континентален Китай показателят Shanghai composite затвори с понижение от 3.4%, а Shenzhen composite се понижи с 4.83%. Хонконгският индекс Hang Seng отчете спад от 4.03%, а в Япония Nikkei 225 - 2.46%.


Инвеститори и анализатори продължават да следят влиянието на коронавируса върху

Инвеститори и анализатори продължават да следят влиянието на коронавируса върху ...

......... и вълна от макропоказатели за водещите икономики, но повечето ще са за периоди и месеци преди избухването на пандемията. Единственият, който ще даде известна яснота за настроенията от последните дни, е индексът на институтът ZEW, който следи и ще покаже икономическите настроения на бизнеса в Германия и еврозоната за март.FILE PHOTO: Saudi Aramco logo is pictured at the oil

FILE PHOTO: Saudi Aramco logo is pictured at the oil ...

......... бенчмарк за цялата индустрия. Слабите сектори, които ще са засегнати повече от ценовата война, са независимите производители и компаниите, които осъществяват проучване и сондажи. Рафинериите се представят малко по-добре, защото маржовете им печелят от поевтиняването на петрола. Затова техните акции са подходящи за първи етап от инвестицията в петролния сектор.


Общоевропейският Stoxx 600, който падна с рекордните 11% в четвъртък

Общоевропейският Stoxx 600, който падна с рекордните 11% в четвъртък ...

......... нагоре до 33.20 долара за барел. "При наличието на коронавируса, предизвикващ първия спад на търсенето на петрол в световен мащаб от години, скокът на производството на петрол в Саудитска Арабия и Русия може да доведе до свръхпредлагане с 4 млн. барела на ден", коментираха анализаторите от Eurasia Group пред Reuters.


S&P500 вече е в мечи пазар Увеличаване S&P500 вече е

S&P500 вече е в мечи пазар Увеличаване S&P500 вече е ...

......... пострадаха. Expedia е 8.7% надолу, Hilton Hotels загуби 4.2%. В същото време акциите на производителя на белина Clorox се повишиха, както и на някои фармацевтични фирми като Inovio Pharmaceuticals. Сривът на Уолстрийт последва този в Европа, където основните индекси на борсите в Лондон, Франкфурт и Париж се понижиха с 9-10%.


Цените на петрола паднаха за втория пореден ден в четвъртък

Цените на петрола паднаха за втория пореден ден в четвъртък ...

......... и очакват търсенето да се свие през това тримесечие. Все пак седмичните данни за американските запаси показват минимални ефекти от пандемията на коронавирус досега. Суровите запаси се увеличиха със 7.7 млн. барела, но запасите от бензин и дизел рязко паднаха, тъй като цикълът за рафиниране остава на сезонно ниски нива.


Лупингите на Уолстрийт продължават. След като в понеделник борсите се

Лупингите на Уолстрийт продължават. След като в понеделник борсите се ...

......... февруари тази година. През следващите две тримесечия банката очаква печалбите на компаниите да спаднат средно с 12%, заради срива в цените на петрола и икономическите щети от COVID-19. Единственото оптимистично в бележката към клиентите на банката е, че според Костин ще започне нов възход на пазара "по-късно през тази година".Американските борси започнаха сесията във вторник със сериозни скокове, които

Американските борси започнаха сесията във вторник със сериозни скокове, които ...

......... анализатор в Bankrate.com. Все повече анализатори смятат, че вирусът, който започна разпространението си от Китай в края на декември, може да доведе до реална глобална рецесия. От снощи цялата Италия е под карантина, реалните икономически загуби са в сферата на милиарди долари, а тези на борсите се броят в трилиони.


След като в понеделник европейските акции паднаха с близо 7%,

След като в понеделник европейските акции паднаха с близо 7%, ...

......... 15 базисни пункта до 0.6475%, след като вчера падна до под 0.4%, а тази по 30-годишните облигации нарасна с 13 базисни пункта до 1%. Петролът сорт брент също започна да се възстановява - в Азия котировките се повишиха със 7%, след като след като в понеделник се сринаха с 25%.


Dow Jones изгуби повече от 2000 пункта през изминалия ден,

Dow Jones изгуби повече от 2000 пункта през изминалия ден, ...

......... от над 5 ттрлн. долара, отбелязват от "Елана трейдинг". Само 10-те най-големи компании на S&P500, се разделиха общо с над 1.4 трлн. долара. Макар и за кратко, златото успя да достигне до дългоочаквания връх от 1700 долара за тройунция в понеделник. Това е най-високата му стойност от декември 2012 г.


Понеделникът се оказа черен за финансовите пазари по света. Перфектната

Понеделникът се оказа черен за финансовите пазари по света. Перфектната ...

......... борсите. За последните 24 часа Bitcoin загуби над 10% от стойността си и се върна на цена от около 7700 долара за монета, като по този начин изтри месеци вдигане на общата си пазарна капитализация. Същото се случи и с Ethereum и други криптовалути, където спадовете започват от 9% нагоре.


© Цветелина Белутова Основният индекс на фондовата борда в София не

© Цветелина Белутова Основният индекс на фондовата борда в София не ...

......... обединен холдинг" с 18.45%, "Софарма" с почти 12% загуба, ЦКБ с 16%. Доста от другите позиции губят около 6-7%. Оборотът днес е малко над 2 млн. лв. По-умерен спад има при широкият индекс BGTR30 - 6.26%, като за ниската ликвидност говори и фактът, че по много позиции дори няма сделки.


Уолстрийт приключи седмицата на червено, въпреки добрите данни за пазара

Уолстрийт приключи седмицата на червено, въпреки добрите данни за пазара ...

......... през година, докато инвеститорите се подготвиха за повече мерки за стимулиране на икономиката от Пекин. Азиатската банка за развитие в петък предупреди, че епидемията от коронавирус може да намали 1.7 пр. пункта икономическия растеж на Китай при най-лошия сценарий и да намали глобалния брутен вътрешен продукт с 0.4 пр. пункта.


[Shutterstock] Американската инвестиционна банка Goldman Sachs свали значително прогнозите си

[Shutterstock] Американската инвестиционна банка Goldman Sachs свали значително прогнозите си ...

......... Пол Донован, главен икономист в UBS Global Wealth Management. "Това, което банките могат да направят, е да помогнат на компании с проблеми с паричния поток. Такива, чиито дългове могат да останат необслужени, ако търсенето спадне. Централните банки съществуват, за да се справят с ликвидни и кредитни проблеми, ако има такива."


Credit Suisse засегна устойчивото инвестиране в годишното си издание Global

Credit Suisse засегна устойчивото инвестиране в годишното си издание Global ...

......... че устойчивото инвестиране чрез игнориране на "порочните" компании води до по-ниски печалби и слаба диверсификация на активите, но разликата, която инвеститорите плащат поради моралните си убеждения, не е голяма. От друга страна, успешната комуникация между активистите акционери и управителите на дадено дружество води до значителни увеличения в стойността на компанията.


Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица

Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица ...

......... се оказват държавните облигации. Това обаче доведе до историческа ниска доходност по 10-годишните американски ДЦК - тя падна до 1.16%, а ори германските бундове е на минус 0.6%. Швейцарският франк е на най-високото си ниво от 5 години насам спрямо единната валута, след като докосна нивото 1.062 за 1 евро.


Биковете са уморени Фондовите борси отново се понижават в четвъртък,

Биковете са уморени Фондовите борси отново се понижават в четвъртък, ...

......... златото, чиято цена отново тръгна нагоре и днес е 1650 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните облигации на САЩ е на исторически най-ниското си ниво - малко под 1.3%, а кривата на доходността търгува рецесия, посочва Reuters. Германските бундове също са с доходност, близка до историческото дъно - минус 0.52%.


Над 400 млн. души блокирани в домовете си в Китай,

Над 400 млн. души блокирани в домовете си в Китай, ...

......... има много негативен ефект за индустриите, които разчитат на доставки или производство в Китай. Това не само усилва опасността от разочароващи прогнози на щатските компании, но и може да доведе до панически разпродажби, които да влошат позитивната техническа картина на пазара. * Авторът е главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг"


© Dado Ruvic За пръв път от 24 септември 2019 г.

© Dado Ruvic За пръв път от 24 септември 2019 г. ...

......... обяснение може да се търси във фючърсите на Bitcoin. Наскоро публикувани данни от Skew Markets показват, че цената на тези, които изтичат през май и юни 2020 г., е около 10 хил. долара и повече, което допълнително засилва общото убеждение, че бичият тренд на биткойн ще продължи в обозримо бъдеще.


Икономическият удар по Китай заради епидемията от коронавирус се усили

Икономическият удар по Китай заради епидемията от коронавирус се усили ...

......... осезаемо на движението на борсите. Според китайското правителство паниката около вируса е прекалено голяма и за нея спомагат и други правителства, конкретно американското. В неделя американският президент Доналд Тръмп пък обяви, че САЩ са спрели домашната заплаха от разрастване на вируса, но от Китай отказват помощ за справянето със заразата.


Австралийският съвет по застраховане счита, че застрахователните щети засега възлизат

Австралийският съвет по застраховане счита, че застрахователните щети засега възлизат ...

......... пространствата между сградите. Карл Малън от австралийската консултантска компания Climate Risk Engines отбелязва, че някои фирми най-накрая преминават от анализ на риска към изготвяне на планове за устойчивост на климатичните промени. Мениджърите знаят, че може да нямат толкова късмет, когато настъпи следващото бедствие.2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


Инвеститорите са на мнение, че търсенето на петрол ще намалее

Инвеститорите са на мнение, че търсенето на петрол ще намалее ...

......... отвориха на червеноОсновните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха силно в началото на сесията отново заради опасенията, че разпространението на вируса ще забави допълнително ръста на китайската икономика. Към 11.20 часа лондонският FTSE 100 губи 2.04%, DAX във Франкфурт отстъпва с 1.77%, а САС 40 – с 1.90%.


Като част от първата фаза на търговското споразумение, Китай обеща

Като част от първата фаза на търговското споразумение, Китай обеща ...

......... след като спадна с 3.1% в деня на подписването."Нека се изясним: 52.4 млрд. долара за две години са много пари за енергия", коментира Гавин Томпсън от анализаторската Wood Mackenzie Ltd. "Ще бъде предизвикателство, ако Китай увеличи драстично вноса на петрол и газ от САЩ, ако митата останат непроменени", обобщава той.


След изявлението на Доналд Тръмп в сряда цените на петрола

След изявлението на Доналд Тръмп в сряда цените на петрола ...

......... Близкия изток означава, че всички погледи ще бъдат насочени към рисковете от преминаване през Ормузкия проток", твърди анализаторът от Credi Suisse Саул Кавонич. "Продължително затваряне на протока може да повиши цените на природния газ до небето и да се стигне до деструктивен сценарий, който да преобърне изцяло пазара", обобщава той.


Цената на петрола се обезцени с близо 5% в сряда

Цената на петрола се обезцени с близо 5% в сряда ...

......... заради скорошните инциденти. Това е причината цената на петрола да падне надолу толкова бързо", пише в свой анализ Бярне Шилдроп, анализатор за SEB в Осло. В сряда търговията на петролните пазари е спокойна, като брентът се търгува за 65.40 долара за барел, а американският лек сорт - за 59.66 долара.


Фондовите пазари и цената на петрола се успокоиха след първоначалния

Фондовите пазари и цената на петрола се успокоиха след първоначалния ...

......... САЩ", коментира Теуи Мависен, старши пазарен икономист в Rabobank. "Но също така смятам, че е видимо, че и двете страни няма какво да спечелят от ескалация на конфликта." Според Мависен, въпреки удара от страна на Иран и високото напрежение, реакциите "ще напуснат пазара" скоро, в случай, че няма допълнителна ескалация.


© Reuters Staff Цената на петрола продължи да се изкачва и

© Reuters Staff Цената на петрола продължи да се изкачва и ...

......... и на фондовите борси по света. Индексът Nikkei в Япония започна седмицата с 2% надолу. Почти същият ефект се наблюдава и в Европа, където към началото на деня немският индекс DAX е загубил 1.7% от стойността си, френският CAC – 1.3%, а във Великобритания FTSE се движи с 1% надолу.


A police officer stands guard on the rooftop of Vienna`s

A police officer stands guard on the rooftop of Vienna`s ...

......... Единствената въпросителна към този момент е дали Русия ще започне да изпълнява договорените съкращения или ще увеличи износа си. При всички положения обаче цената на петрола е на път надмине целта на ОПЕК от минимум 60 долара за барел. Следващата среща на организацията ще бъде на 6 март 2020 г.


Потребителското доверие и бизнес климата в САЩ (Източник: Bloomberg) Увеличаване

Потребителското доверие и бизнес климата в САЩ (Източник: Bloomberg) Увеличаване ...

......... 2950 пункта. Това не означава, че няма възможност за възстановяване на ръста. Но устойчиво покачване с хоризонт декември-януари ще изисква по-силна и по-продължителна корекция спрямо двудневния спад досега. И разбира се, не трябва да има изненадващ туит от Тръмп, с който да започне нова търговска война с Китай или ЕС.


В четвъртък страните - членки на ОПЕК, ще се съберат

В четвъртък страните - членки на ОПЕК, ще се съберат ...

......... очаква техният износ да намалява в бъдеще.Страните от ОПЕК се очаква да продължат по-стриктното изпълнение по сделката от страните извън ОПЕК, водени от Русия, като според експертите влошените международни търговски отношения ще попречат на страните да договорят окончателни мерки, като по-вероятно е това да се случи през март следващата година.


© Анелия Николова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на

© Анелия Николова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на ...

......... по думите му е да започне да се работи за повишаване на качеството на образованието, което - по общото мнение на бранша е критично ниско. Самите винари могат да допринесат тук съществено като се включат в инициативи като дуално образование и предлагат практически обучения, стажове, гарантирано работно място и т.н.


Традиционните вериги магазини в Америка очакват спад в продажбите по

Традиционните вериги магазини в Америка очакват спад в продажбите по ...

......... компютрите си." Веригата магазини Target успя да се изправи на крака, след като беше подложена на огромен натиск от Amazon. Компанията се завърна на онлайн пазара, като предостави възможност на клиентите да получават поръчки директно от магазините. Благодарение на това акциите й се покачиха с 90% само през тази година.


Световният пазар на забранени вещества се оценява на между 426

Световният пазар на забранени вещества се оценява на между 426 ...

......... и върху рисковете от пране на пари, като банкнотите от 200 и 500 евро са най-предпочитани при контрабанда.Банкнотите от 500 евро вече не се издават от Европейската централна банка заради съмнения със злоупотреби, но остават законно платежно средство. В Германия те не са забранени и са все още в обръщение.


© Heinz-Peter Bader Страните от ОПЕК и нейните съюзници ще се

© Heinz-Peter Bader Страните от ОПЕК и нейните съюзници ще се ...

......... Saudi Aramco, очаквано седмицата след срещата на министрите, ще бъде една от причините Рияд да направи всичко по силите си да поддържа цените на петрола. Организацията запазва без промяна очакванията си за търсенето на петрол през тази и следващата година – съответно 1 млн. и 1.2 млн. барела на ден.


Подуправителт на БНБ Калин Христов смята, че забавянето на икономиката

Подуправителт на БНБ Калин Христов смята, че забавянето на икономиката ...

......... последните шест месеца усещането за криза е голямо и това кара част от бизнеса, а дори и домакинствата, да спрат инвестиционната си активност. Той прогнозира, че догодина банките ще продължат да залагат активно на кредитирането, а спадът на лихвите по заемите ще се забавя и нивата им ще се стабилизират.


Специален гост на форума ще бъде подуправителят на БНБ Калин

Специален гост на форума ще бъде подуправителят на БНБ Калин ...

......... отговаря на международните им бизнес отношения.В детайли анализът ще бъде представен от Александър Петров, партньор и ръководител "Управление на риска" в McKinsey & Company пред участниците в годишната среща "Банките и бизнесът". Тя ще се проведе утре в столицата, а програмата и лекторите може да видите на сайта на събитието.


Европейският съюз официално обмисля да създаде своя собствена дигитална валута.

Европейският съюз официално обмисля да създаде своя собствена дигитална валута. ...

......... дискусия около документа от страна на европейските финансови министри, като датата на евентуалното му приемане е 5 декември. Освен стартирането на публична цифрова валута, в настоящия си облик документът предлага и разработване на общ подход към криптовалутите, засилване на регулациите към тях и забраняване на проектите с твърде висок риск.


© Brendan Mcdermid SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF Увеличаване

© Brendan Mcdermid SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF Увеличаване ...

......... световната търговия и на бизнес климата доведе до изчерпване на запасите на промишлените предприятия. Сега те ще компенсират с попълване на запасите, което води до повече производство за кратък период от време. Така рекордите на Уолстрийт имат потенциал да продължат, но такива силни движения нагоре най-често завършват с рязък обрат.


© Юлия Лазарова Към края на септември цената на свинското месо

© Юлия Лазарова Към края на септември цената на свинското месо ...

......... произведено в Китай, а износът, движен от силното търсене в Китай, през следващата година ще се увеличи с 4% в международен план и ще достигне рекордните 12.5 млн. тона, сочи прогнозата. С по-малък темп ще нараства и производството на традиционно по-скъпото говеждо месо, което ще се увеличи с около процент.


© Цветелина Белутова На фона на тежкия туристически сезон по Черноморието,

© Цветелина Белутова На фона на тежкия туристически сезон по Черноморието, ...

......... от черноморския бизнес, който има най-висок дял в общия туризъм на страната.Същевременно статистиката отчита, че българите продължават да пътуват повече. През този септември посещенията в други държави са се увеличи с 3.2% до 653.6 хил., а през август са били 755.4 хил., което е с 2.5% повече от предходната година.


През следващата седмица се очаква Фед да понижи лихвите за

През следващата седмица се очаква Фед да понижи лихвите за ...

......... върха на икономическия цикъл. Нов етап на монетарни стимули ще качи индексите до нови върхове. Но затихващият ефект от тях върху икономиката означава, че потенциалът за печалби е доста ограничен и прогнозите за S&P 500 на 3 300 пункта са прекалено оптимистични.* Авторът е главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг"


Ръководената от Илияна Христова структура в КФН подготви застрахователите за

Ръководената от Илияна Христова структура в КФН подготви застрахователите за ...

......... страна, което означава, че няма да имат право да сключват нови застрахователни договори на местния пазар и ще се гледат като застрахователи с отнет лиценз.Ако английски компании желаят да работят с клиенти в България, то те ще трябва да регистрират местен клон, регистриран по Търговския закон и лицензиран от КФН.


Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл © Leah Millis

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл © Leah Millis ...

......... по-лоша позиция, отколкото Китай, където цялата икономическа политика се диктува от комунистическата партия, както и Европейския съюз, където лихвите са негативни.Решенията на Фед обаче често се критикуват от икономистите, защото централната банка се държи сякаш е в криза, докато икономиката се разширява с по-бързи темпове, отколкото през последните пет години.


© Essam Al-Sudani Цената на петрола се понижи леко в азиатската

© Essam Al-Sudani Цената на петрола се понижи леко в азиатската ...

......... 25 пр. пункта до диапазона 1.75-2%.Подобно решение би отговаряло на политиката на "корекции в средата на икономическия цикъл", която започна през юли, отбелязва Marcetwatch.Тръмп обаче отново настоя за по-голямо понижение и стимули, като даде за пример ЕЦБ, която обяви нов пакет в подкрепа на икономиката на заседанието си миналата седмица.


Ударът срещу петролните съоръжение на Saudi Aramco доведе до срив

Ударът срещу петролните съоръжение на Saudi Aramco доведе до срив ...

......... "безпрецедентна атака на енергийните доставки в света." Държавният петролен гигант Saudi Aramco се стреми да възстанови около една трета от производството си до края на днешния ден, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на саудитски служители, запознати с въпроса. Компанията ще съобщи за напредъка на възстановителните си дейности във вторник.


Според Оли Рен, гуверньор на Финландската централна банка и член

Според Оли Рен, гуверньор на Финландската централна банка и член ...

......... да бъде сменен на поста от настоящия изпълнителен директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард до края на октомври. Това означава, че новият управител на ЕЦБ ще има тежката задача да продължи усилията на финансовата институция за възстановяването на растежа на еврозоната, след като правителствата не правят достатъчно за това.


Пети ден продължава поевтиняването на дигиталните валути. От 11 август

Пети ден продължава поевтиняването на дигиталните валути. От 11 август ...

......... негативните тенденции на световните пазари. Не е изключено масовите разпродажби да са и в резултат на желанието на трейдърите да капитализират част от вложенията си, след като през първите 10 дни на август имаше силни ръстове в сектора и бяха постигнати рекорди за последните месеци ценови нива на цифровите монети.


© Eduardo Munoz Световните пазари продължават да показват сигнали, че наближава

© Eduardo Munoz Световните пазари продължават да показват сигнали, че наближава ...

......... порция мита за китайски стоки с няколко месеца. На този фон нарастват очакванията водещите производители да предприемат допълнителни стъпки за подкрепа на цените. ОПЕК ограничава производството от началото на 2017 г., като според пазарни участници Саудитска Арабия ще свие допълнително добивите заради забавяне на търсенето на петрол в световен мащаб.


Шансовете на президента на Аржентина Маурисио Макри да бъде преизбран

Шансовете на президента на Аржентина Маурисио Макри да бъде преизбран ...

......... достатъчни да получи подкрепата на избирателите във втората по големина страна в Южна Америка и да продължи да се придържа към програмата си въпреки високата инфлация от 55% и икономическите трудности. Въпреки това, анализаторите вече смятат, че шансовете на Макри за преизбиране на изборите на 27 октомври изглеждат все по-малки.


Политиката изглежда никога не е била толкова ангажирана да пречи

Политиката изглежда никога не е била толкова ангажирана да пречи ...

......... до края на месеца ще стане ясно дали рекордното равнище от 3000 пункта на S&P 500 ще бъде последвано от нов растеж нагоре или за трети пореден път ще последва силен спад от върха на пазара. Засега инвеститорите не са склонни да залагат на нов балон в цените на активите.


През уикенда Ердоган освободи управителя на централната банка Мурат Четинкая

През уикенда Ердоган освободи управителя на централната банка Мурат Четинкая ...

......... сценарий, при който нещата могат да започнат да се оказват доста сериозно погрешни в Турция", добави той. Промяната в централната банка идва, когато Турция се готви да приеме доставката на руската система за противовъздушна отбрана S-400, която рискува да предизвика американски санкции и да допринесе към напрежението на финансовите пазари.


© Leonhard Foeger Движение на цената на златото (долар за тройунция)

© Leonhard Foeger Движение на цената на златото (долар за тройунция) ...

......... нарастването на геополитическото напрежение. Американският президент Доналд Тръмп обяви в понеделник, че ще наложи нови санкции срещу Иран, насочени срещу някои от висшите ръководители на Ислямската република.Миналата седмица Тръмп нареди военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на безпилотен американски самолет от Техеран, но в последния момент ги отмени.


Златото привлича дългосрочни инвеститори, които не вярват в способността на

Златото привлича дългосрочни инвеститори, които не вярват в способността на ...

......... на лихвите от Федералния резерв. Според тях при този сценарий технологичният сектор ще спечели най-много. Експертите коментират, че очакванията на инвеститори за няколко намаления на лихвите от страна на Фед няма да се изпълнят и че извънредни действия биха се предприели, ако видим спад от 25% на индекса S&P 500.


Инцидентът в Оманския залив последва атаки срещу петролни танкери близо

Инцидентът в Оманския залив последва атаки срещу петролни танкери близо ...

......... арабски емирства.Говорител на BSM Ship Management, цитиран от Reuters, твърди, че Kokuka е пострадал при "инцидент, свързан със сигурността", но "няма опасност от потъване", а товарът (метанол) е непокътнат. Според него инцидентът е станал на около 70 морски мили (129 км) от Фуджайра и 14 мили (25 км) от Иран.


Dow Jones и другите два водещи индекса на Уолстрийт се

Dow Jones и другите два водещи индекса на Уолстрийт се ...

......... през май, тъй като загрижеността за забавянето на търсенето е все по-голяма и взема превес над бичите настроения в резултат на затягане на предлагането.Инвеститорите се начохиха към златото и благородният метал поскъпна до най-високото си ниво от 7 седмици и затвори в петък на ниво от 1311.10 долара за тройунция.


© Dado Ruvic Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване С цели 29%

© Dado Ruvic Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване С цели 29% ...

......... на 2017 г., когато цената на Bitcoin доближи 20 хил. долара. За сравнение от май 2018 г. до февруари 2019 г. пък обемът на търговията се движеше между 10 и 20 млрд. долара. Това, според различни експерти, е сигнал, че след години и половина към сектора се насочват нови инвестиции.


С нови 200 долара се повиши цената на Bitcoin рано

С нови 200 долара се повиши цената на Bitcoin рано ...

......... 350%. Това би означавало цена от 21 хил. долара в края на май 2020 г. Не бива да се забравя обаче, че през цялата 2018 г. се говореше как такива стойности ще видим още в началото на 2019 г., но вместо това именно тогава бяха регистрирани едни от най-ниските нива.


"Саудитска Арабия, OAE и САЩ ще работят заедно, за да ...

......... ОПЕК+, преди да премине квотата от 10.3 млн. барела дневно. Първата възможност за преговори ще бъде на 19 май, когато малка група държави от ОПЕК+ ще се съберат в Джеда, Саудитска Арабия, за да оценят пазара. Следващата среща на ОПЕК в пълен състав е насрочена за 25-26 юни във Виена.


Сухаил бин Мохамед, енергийният министър на Саудитска Арабия, говори на

Сухаил бин Мохамед, енергийният министър на Саудитска Арабия, говори на ...

......... интерес от скъпия петрол - амбициозните реформи на цялата саудитска икономика, планирани от Мохамед бин Салман, се оправдават, когато цената на петрола е 80 долара на барел. Въпросът е дали кралството може да управлява пазара, като се движи в посоката, която иска, или пак ще изгуби контрол като миналата година.


Японската корпорация SoftBank Group проведе най-голямото в историята на страната

Японската корпорация SoftBank Group проведе най-голямото в историята на страната ...

......... мобилни комуникации се оценява на около 7 трилиона йени /над 62 милиарда долара/.Най-голямата в света операция по първично предлагане на акции към момента е осъществена от китайската корпорация за интернет търговия Alibaba Group в Ню Йорк. Тя спечели от своето IPO 25 милиарда долара през 2014 г. Редактор: Деница Райкова


С над процент поевтиня петролът във вторник, предава Reuters.Сред причините

С над процент поевтиня петролът във вторник, предава Reuters.Сред причините ...

......... долара за барел, като за последните три сесии е отписал 4% от стойността си.И двата най-търгувани вида петрол са се обезценили с над 30% спрямо нивата си от началото на октомври, като WTI в момента се търгува на цени, които не са наблюдавани от октомври 2017 г. Редактор: Деница Райкова