Доставките на пресни плодове от Южна и Централна Америка са

Доставките на пресни плодове от Южна и Централна Америка са ...

......... Бразилия все още продължават да се борят с COVID-19, което затруднява доставката на пресни портокали, а това води до значителното увеличение в цената на замразения сок. Въпреки драстичното поскъпване портокаловият сок едва ли ще размени мястото си със златото като най-добра суровина за инвестиция в зората на евентуална финансова криза.


Рестартирането на икономиките продължава да движи европейските и американските пазари.

Рестартирането на икономиките продължава да движи европейските и американските пазари. ...

......... си през март. "Оптимисти сме покрай ваксината и отварянето на все повече компании. Това е основният фокус на пазарите в момента", коментира пред Reuters Едуард Парк от Brooks Macdonald Asset Management. На петролните пазари сорт Brent се понижи и за втора поредна сесия се търгува под 35 долара за барел.


Доналд Тръмп смята, че Фед трябва да приеме отрицателните лихви,

Доналд Тръмп смята, че Фед трябва да приеме отрицателните лихви, ...

......... риск, вероятно биха се оказали политически трудни за реализиране. Междувременно далеч по-мощните оръжия - като фискални стимули в комбинация с покупки на активи от централната банка - все още не са достигнали своите икономически и политически граници. Тъй, че впускането далеч в нулев терен все още не изглежда напълно оправдано.


Уолстрийт обича добрите новини. А когато става въпрос за напредъка

Уолстрийт обича добрите новини. А когато става въпрос за напредъка ...

......... а третият и заключителен етап, при който ще бъдат имунизирани няколко десетки хиляди доброволци, трябва да стартира през юли. Всички тези надежди са причината акциите на Moderna да поскъпнат с над 300% за три месеца. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми


Политиците от развиващите се пазари често се оплакват, че чуждестранният

Политиците от развиващите се пазари често се оплакват, че чуждестранният ...

......... "Най-рационалният ход би бил да се позволи на лирата да се търгува свободно и да се публикува пакет от реформи, в идеалния случай под надзора на Международния валутен фонд." Има само един проблем. Г-н Ердоган не иска да има нищо общо с МВФ. По тази тема турският президент няма колебания.


[Shutterstock] Цената на златото достигна най-високата си стойност от 2012

[Shutterstock] Цената на златото достигна най-високата си стойност от 2012 ...

......... е поскъпнал с 20%, по данни на Tradineconomics. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Петролът също поскъпва стабилно в понеделник - с по 5-6% при основните сортове brent и американския WTI. Цените им са съответно 34.13 и 31 долара за барел.Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант на

Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг" Един ...

......... има много висок доход от дивиденти и далеч по-добра оценка на акцията. Друг плюс за френската компания е диверсификацията във възобновяеми енергийни източници, докато американските ще трябва да инвестират десетки милиарди, за да наваксат изоставането. Това е предимството на европейските компании, защото диверсификацията извън изкопаемите горива е инвестиция за бъдещето.


Корпоративният инвестиционен кредит в САЩ и Европа извън финансовия сектор

Корпоративният инвестиционен кредит в САЩ и Европа извън финансовия сектор ...

......... като компаниите се нуждаят от ресурси. Последните им прогнози, публикувани в края на април, предвиждат печалбите им за 2020 г. около или евентуално надвишаващи миналите рекорди. Най-висок AAA рейтинг за S&P и Moody`s от акционерите, ако не и от почти всички останали. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


Започнаха да се появяват пукнатини в глобалната финансова система в

Започнаха да се появяват пукнатини в глобалната финансова система в ...

......... и енергия са сред най-засегнатите от кризата и представляват най-висок риск за финансовата система и кредитния рейтинг на компании от тези индустрии се оценява като junk (пример Boing). В резултат рейтинговите агенции не спират да актуализират своите оценки, прогнози и рейтинги, очакванията за неизплащане по кредитите също се повишават рязко.


За социалистическа държава Китай е учудващо зависима от частния бизнес

За социалистическа държава Китай е учудващо зависима от частния бизнес ...

......... един чуждестранен наблюдател, стабилният частен сектор също така е полезна "ваксина" - такава, която укрепва режима срещу по-свободолюбивите предприемачи. По-добре за тях е да насочат енергията към предприемачеството. За щастие на Си Цзинпин мнозина все още са щастливи да направят точно това. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


Уорън Бъфет по време на срещата с акционери и инвеститори

Уорън Бъфет по време на срещата с акционери и инвеститори ...

......... това как да донесе доходност." Бъфет е известен и с това, че приема инвестирането като покупка на даден бизнес, а не търсене на бърза доходност. Очевидно работещ модел, който стои и зад компанията Berkshire Hathaway с капитализация от 430 млрд. долара и цена на една акция от 264 хиляди долара.[Shutterstock] За някои компании на фондовите борси криза сякаш не

[Shutterstock] За някои компании на фондовите борси криза сякаш не ...

......... теми Тази седмица компанията публикува и отчет за първото тримесечие, с който изненада приятно пазара. Beyond Meat излиза на печалба от 1.8 млн. долара при загуба година по-рано. Приходите й са нараснали с над 140% до 97.1 млн. Достатъчен повод акциите да поскъпнат с цели 7% веднага след обявяването им.


Развитите икономики ще имат среден бюджетен дефицит 11% от БВП

Развитите икономики ще имат среден бюджетен дефицит 11% от БВП ...

......... репутация на фискални ястреби са склонни да подкрепят днешните спешни разходи, а някои дори искат помощите да бъдат увеличени. И все пак по един или друг начин сметката рано или късно ще дойде и може да няма безболезнен начин да я платим. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


[Shutterstock] Никога в историята на капиталовите пазари инвеститорите не са

[Shutterstock] Никога в историята на капиталовите пазари инвеститорите не са ...

......... за напредъка около ремдесивир. Въпрос, който инвеститори, акционери и журналисти може да повдигнат още по време на конференцията за обявяване на финансовите резултати. Очакванията на повечето анализатори са лекарството да не се окаже магическото хапче, което веднага прекратява болестта, но да има известна ефективност най-вече в ранните етапи след заразяването.


Още след първоначалния спад в цената на петрола и масовото

Още след първоначалния спад в цената на петрола и масовото ...

......... "Явно петролните резерви на големите страни вече са запълнени с оглед подготовката за кризисна ситуация, свързана с пандемията от коронавирус. И от там нататък вече няма кой да се появи като институционален и глобален играч да пълни резерви от петрол", коментира Сеизов. Всички гости на предаването "Insider" може да гледате тук.


Компаниите, чиято дейност е пряко зависима от потреблението на хората

Компаниите, чиято дейност е пряко зависима от потреблението на хората ...

......... проблемите си и затворени магазини по света се радват на сериозен инвеститорски интерес. От началото на годината производителят на iPhone e на минус, но за последните 30 дни акцията е на плюс. Уолстрийт очаква с нетърпение финансовия отчет за първото тримесечие на годината. Той ще бъде публикуван на 30 април.Blackrock обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 2020

Blackrock обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 2020 ...

......... има и друга причина за оптимизма на изпълнителния директор по време на кризата. Blackrock е основен помощник за изпълнението на огромните покупки на финансови инструменти от страна на Федералния резерв, чиито програми стартираха основно през април, тоест не са отразени в настоящия отчет, но със сигурност ще присъстват в следващия.


Отговорът на държавите срещу коронавируса, където x = фискалния стимул

Отговорът на държавите срещу коронавируса, където x = фискалния стимул ...

......... с благословията на МВФ, за да "ограничат увеличаващите се отливи". След като попречиха на работната ръка да се движи и да напуска свободно рамките на техните граници, някои преуморени развиващи се страни може да се изкушат да блокират инвестиционния капитал да се премести или да напусне местния финансов пазар свободно.


Ню Йорк е най-голямото огнище на заразата в САЩ. Уолстрийт

Ню Йорк е най-голямото огнище на заразата в САЩ. Уолстрийт ...

......... 350 работни места в Оклахома и нейните мениджъри ще намалят заплатите си. Акциите на Exxon и Halliburton скочиха съответно с 4.9% и 5.7%, което се дължи и на поскъпването на петрола на фона на надеждата основните световни производители на да се съгласят да намалят производството си на среща в четвъртък.


Американските борси направиха пореден скок нагоре, този път с по

Американските борси направиха пореден скок нагоре, този път с по ...

......... са с 20% надолу спрямо най-високата си историческа стойност, записана в края на февруари тази година. От тогава само компаниите от S&P са изтрили над 6 трлн. долара от стойността си заради коронавируса. Освен това икономиката ще се свие през първото тримесечие и ще се срине през второто заради пандемията.


Уолстрийт започна месеца със сериозен спад от над 4% на

Уолстрийт започна месеца със сериозен спад от над 4% на ...

......... загубиха почти наполовина от стойността си. Експертите предупреждават, че цените на петрола могат да се доближат до едноцифрени стойности заради изчерпване на хранилищата за съхранение. Акциите на авиокомпаниите и круизните оператори продължиха да поевтиняват, като тези на United Airlines се понижиха със 17%, а на Carnival Corp - с 24%.


Сега не е моментът за притеснения за държавния дълг. Докато

Сега не е моментът за притеснения за държавния дълг. Докато ...

......... страни. Финансирането чрез печатане на пари в този мащаб без последици за инфлацията ще преобърне представите на хората за лимит на дълговете. Каквото и да се случи обаче, това няма да е първият път, в който по-време на криза се пренаписват правилата. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


Заради коронавируса физическата сграда на Уолстрийт е затворена и търговията

Заради коронавируса физическата сграда на Уолстрийт е затворена и търговията ...

......... не са така засегнати от коронавируса или трусовете на борсата и една от малкото промени в работата им беше да изнесат офисите си вкъщи, което в техния случай е постижимо. Някои производители на особено важен в момента софтуер, като такъв за видеоконферентни разговори или дистанционна работа, дори печелят от кризата.


Цените на петрола паднаха с над 50% през последния месец,

Цените на петрола паднаха с над 50% през последния месец, ...

......... бюджетът е балансиран при цена поне 40 долара за барел. Зам.-министърът на енергетиката Павел Сорокин каза през миналата седмица, че страната има валутни буфери и ще се възползва от девалвацията на рублата, но при цена 25 долара в продължение на 2-3 години ще има сериозни проблеми и недоволство сред населението.


През седмицата борсите направиха най-големия тридневен скок от Голямата депресия

През седмицата борсите направиха най-големия тридневен скок от Голямата депресия ...

......... фондове, които се очаква да се насочат към повече акции в портфолиото си и по-малко облигации, чиято доходност става все по-ниска. Подобно на тази седмица, какво ще стане през идната зависи дали инвеститорите ще се фокусират върху случващото се във Вашингтон или върху черната картина в останалата част от страната.


За близо 1 млрд. души по света има временни или

За близо 1 млрд. души по света има временни или ...

......... днешната криза също може да доведе до възраждането на някои бизнеси, както и до създаването на нови индустрии. Сравненията с онова мъчително време в световната история не трябва да се правят с лека ръка. Това, че сравненията изглеждат удачни, е просто знак за това колко зле изглеждат нещата в момента.


Очакванията на съсобственика на

Очакванията на съсобственика на "Севан" Артур Акопян са търговията със ...

......... на оборота си с около 10%. За 2017 г. приходите на компанията са 445 млн. лева, а печалбата е около 13 млн. лева, като оборотът й през 2018 г нараства с 5%. Заедно с ръста на изнесеното количество зърно през последните години започва спад на маржа на печалбата, казват собствениците.


Как скандинавската страна, чиято икономика е свързана предимно с петрола,

Как скандинавската страна, чиято икономика е свързана предимно с петрола, ...

......... войната между Русия и Саудитска Арабия през следващите месеци, но на фона на добре диверсифицирания пенсионен фонд на страната, който разполага с над 1 трлн. долара активи, от които на човек от населението се падат по над 200 хил. долара, едва ли скоро гражданите на Норвегия ще останат без капитал.


Американските пазари приключиха най-лошата си седмица от 2008 г. насам.

Американските пазари приключиха най-лошата си седмица от 2008 г. насам. ...

......... които вече не предлагат висок дивидент. "В момента не купувам, но има добри икономически аргументи за закупуването на акции. Почти сме стигнали до момента, в който акциите на някои компании са подценени, но продължават да падат заради емоционалния контекст на събитията", казва Брад Макмилън, инвестиционен директор в Commonwealth Financial Network.


Миналата седмица ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард обяви допълнителен пакет

Миналата седмица ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард обяви допълнителен пакет ...

......... държавни облигации, като за първи път в историята на страната ще се използва количествено облекчаване или нетрадиционни методи за стимулиране на предлагането на пари. Същевременно американските фючърси, обвързани с основните борсови индекси в САЩ също паднаха в четвъртък сутринта, което е сигнал за още един ден на понижения на Уолстрийт.


Цената на брента вече е под 30 долара за барел

Цената на брента вече е под 30 долара за барел ...

......... Италия и Испания също обявиха икономически мерки в опит да овладеят очаквания икономически спад, а Европейската комисия вече предвижда през тази година ЕС да изпадне в рецесия заради пандемията от коронавируса. Търговията на борсите в Европа започна с поредно понижение, като индексите в Лондон, Франкфурт и Париж отстъпват с 3-4%.


Уолстрийт си пое глътка въздух след вчерашния рекорден срив, който

Уолстрийт си пое глътка въздух след вчерашния рекорден срив, който ...

......... глътки въздух на Уолстрийт. "Действията, които се предприеха днес, са надежда, че ще смекчат рисковете за бъдещето, породени от ниската активност и тежестта върху малкия бизнес и заетостта", казва пред Financial Times Яна Бартън, портфолио мениджър в Eaton Vance. "Страхът от неизвестното е най-голямата заплаха. Хладнокръвните умове трябва да победят."


Dow Jones и S&P записаха втория най-лош ден в историята

Dow Jones и S&P записаха втория най-лош ден в историята ...

......... следващия ден. Така получават краткосрочна ликвидност. Фед реагира по същия начин в четвъртък и петък, като даде кредити за общо 1.5 трлн. долара. Това е четвъртата намеса на репо пазара за последните пет търговски дни. Фед оправда намесата с "изключително необичайни нарушения, свързани с коронавируса, които изискват да осигури ликвидност".


Общоевропейският индекс STOXX 600 падна до най-ниското си ниво от

Общоевропейският индекс STOXX 600 падна до най-ниското си ниво от ...

......... ASX 200 в Австралия се понижи с 9.7%, което е най-големият еднодневен спад в историята, съобщава Reuters. В континентален Китай показателят Shanghai composite затвори с понижение от 3.4%, а Shenzhen composite се понижи с 4.83%. Хонконгският индекс Hang Seng отчете спад от 4.03%, а в Япония Nikkei 225 - 2.46%.


Инвеститори и анализатори продължават да следят влиянието на коронавируса върху

Инвеститори и анализатори продължават да следят влиянието на коронавируса върху ...

......... и вълна от макропоказатели за водещите икономики, но повечето ще са за периоди и месеци преди избухването на пандемията. Единственият, който ще даде известна яснота за настроенията от последните дни, е индексът на институтът ZEW, който следи и ще покаже икономическите настроения на бизнеса в Германия и еврозоната за март.


FILE PHOTO: Saudi Aramco logo is pictured at the oil

FILE PHOTO: Saudi Aramco logo is pictured at the oil ...

......... бенчмарк за цялата индустрия. Слабите сектори, които ще са засегнати повече от ценовата война, са независимите производители и компаниите, които осъществяват проучване и сондажи. Рафинериите се представят малко по-добре, защото маржовете им печелят от поевтиняването на петрола. Затова техните акции са подходящи за първи етап от инвестицията в петролния сектор.


Общоевропейският Stoxx 600, който падна с рекордните 11% в четвъртък

Общоевропейският Stoxx 600, който падна с рекордните 11% в четвъртък ...

......... нагоре до 33.20 долара за барел. "При наличието на коронавируса, предизвикващ първия спад на търсенето на петрол в световен мащаб от години, скокът на производството на петрол в Саудитска Арабия и Русия може да доведе до свръхпредлагане с 4 млн. барела на ден", коментираха анализаторите от Eurasia Group пред Reuters.


S&P500 вече е в мечи пазар Увеличаване S&P500 вече е

S&P500 вече е в мечи пазар Увеличаване S&P500 вече е ...

......... пострадаха. Expedia е 8.7% надолу, Hilton Hotels загуби 4.2%. В същото време акциите на производителя на белина Clorox се повишиха, както и на някои фармацевтични фирми като Inovio Pharmaceuticals. Сривът на Уолстрийт последва този в Европа, където основните индекси на борсите в Лондон, Франкфурт и Париж се понижиха с 9-10%.


Цените на петрола паднаха за втория пореден ден в четвъртък

Цените на петрола паднаха за втория пореден ден в четвъртък ...

......... и очакват търсенето да се свие през това тримесечие. Все пак седмичните данни за американските запаси показват минимални ефекти от пандемията на коронавирус досега. Суровите запаси се увеличиха със 7.7 млн. барела, но запасите от бензин и дизел рязко паднаха, тъй като цикълът за рафиниране остава на сезонно ниски нива.


Лупингите на Уолстрийт продължават. След като в понеделник борсите се

Лупингите на Уолстрийт продължават. След като в понеделник борсите се ...

......... февруари тази година. През следващите две тримесечия банката очаква печалбите на компаниите да спаднат средно с 12%, заради срива в цените на петрола и икономическите щети от COVID-19. Единственото оптимистично в бележката към клиентите на банката е, че според Костин ще започне нов възход на пазара "по-късно през тази година".


Американските борси започнаха сесията във вторник със сериозни скокове, които

Американските борси започнаха сесията във вторник със сериозни скокове, които ...

......... анализатор в Bankrate.com. Все повече анализатори смятат, че вирусът, който започна разпространението си от Китай в края на декември, може да доведе до реална глобална рецесия. От снощи цялата Италия е под карантина, реалните икономически загуби са в сферата на милиарди долари, а тези на борсите се броят в трилиони.


След като в понеделник европейските акции паднаха с близо 7%,

След като в понеделник европейските акции паднаха с близо 7%, ...

......... 15 базисни пункта до 0.6475%, след като вчера падна до под 0.4%, а тази по 30-годишните облигации нарасна с 13 базисни пункта до 1%. Петролът сорт брент също започна да се възстановява - в Азия котировките се повишиха със 7%, след като след като в понеделник се сринаха с 25%.


Dow Jones изгуби повече от 2000 пункта през изминалия ден,

Dow Jones изгуби повече от 2000 пункта през изминалия ден, ...

......... от над 5 ттрлн. долара, отбелязват от "Елана трейдинг". Само 10-те най-големи компании на S&P500, се разделиха общо с над 1.4 трлн. долара. Макар и за кратко, златото успя да достигне до дългоочаквания връх от 1700 долара за тройунция в понеделник. Това е най-високата му стойност от декември 2012 г.


Понеделникът се оказа черен за финансовите пазари по света. Перфектната

Понеделникът се оказа черен за финансовите пазари по света. Перфектната ...

......... борсите. За последните 24 часа Bitcoin загуби над 10% от стойността си и се върна на цена от около 7700 долара за монета, като по този начин изтри месеци вдигане на общата си пазарна капитализация. Същото се случи и с Ethereum и други криптовалути, където спадовете започват от 9% нагоре.


© Цветелина Белутова Основният индекс на фондовата борда в София не

© Цветелина Белутова Основният индекс на фондовата борда в София не ...

......... обединен холдинг" с 18.45%, "Софарма" с почти 12% загуба, ЦКБ с 16%. Доста от другите позиции губят около 6-7%. Оборотът днес е малко над 2 млн. лв. По-умерен спад има при широкият индекс BGTR30 - 6.26%, като за ниската ликвидност говори и фактът, че по много позиции дори няма сделки.


Уолстрийт приключи седмицата на червено, въпреки добрите данни за пазара

Уолстрийт приключи седмицата на червено, въпреки добрите данни за пазара ...

......... през година, докато инвеститорите се подготвиха за повече мерки за стимулиране на икономиката от Пекин. Азиатската банка за развитие в петък предупреди, че епидемията от коронавирус може да намали 1.7 пр. пункта икономическия растеж на Китай при най-лошия сценарий и да намали глобалния брутен вътрешен продукт с 0.4 пр. пункта.


[Shutterstock] Американската инвестиционна банка Goldman Sachs свали значително прогнозите си

[Shutterstock] Американската инвестиционна банка Goldman Sachs свали значително прогнозите си ...

......... Пол Донован, главен икономист в UBS Global Wealth Management. "Това, което банките могат да направят, е да помогнат на компании с проблеми с паричния поток. Такива, чиито дългове могат да останат необслужени, ако търсенето спадне. Централните банки съществуват, за да се справят с ликвидни и кредитни проблеми, ако има такива."


Credit Suisse засегна устойчивото инвестиране в годишното си издание Global

Credit Suisse засегна устойчивото инвестиране в годишното си издание Global ...

......... че устойчивото инвестиране чрез игнориране на "порочните" компании води до по-ниски печалби и слаба диверсификация на активите, но разликата, която инвеститорите плащат поради моралните си убеждения, не е голяма. От друга страна, успешната комуникация между активистите акционери и управителите на дадено дружество води до значителни увеличения в стойността на компанията.


Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица

Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица ...

......... се оказват държавните облигации. Това обаче доведе до историческа ниска доходност по 10-годишните американски ДЦК - тя падна до 1.16%, а ори германските бундове е на минус 0.6%. Швейцарският франк е на най-високото си ниво от 5 години насам спрямо единната валута, след като докосна нивото 1.062 за 1 евро.


Биковете са уморени Фондовите борси отново се понижават в четвъртък,

Биковете са уморени Фондовите борси отново се понижават в четвъртък, ...

......... златото, чиято цена отново тръгна нагоре и днес е 1650 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните облигации на САЩ е на исторически най-ниското си ниво - малко под 1.3%, а кривата на доходността търгува рецесия, посочва Reuters. Германските бундове също са с доходност, близка до историческото дъно - минус 0.52%.


Над 400 млн. души блокирани в домовете си в Китай,

Над 400 млн. души блокирани в домовете си в Китай, ...

......... има много негативен ефект за индустриите, които разчитат на доставки или производство в Китай. Това не само усилва опасността от разочароващи прогнози на щатските компании, но и може да доведе до панически разпродажби, които да влошат позитивната техническа картина на пазара. * Авторът е главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг"


© Dado Ruvic За пръв път от 24 септември 2019 г.

© Dado Ruvic За пръв път от 24 септември 2019 г. ...

......... обяснение може да се търси във фючърсите на Bitcoin. Наскоро публикувани данни от Skew Markets показват, че цената на тези, които изтичат през май и юни 2020 г., е около 10 хил. долара и повече, което допълнително засилва общото убеждение, че бичият тренд на биткойн ще продължи в обозримо бъдеще.


Икономическият удар по Китай заради епидемията от коронавирус се усили

Икономическият удар по Китай заради епидемията от коронавирус се усили ...

......... осезаемо на движението на борсите. Според китайското правителство паниката около вируса е прекалено голяма и за нея спомагат и други правителства, конкретно американското. В неделя американският президент Доналд Тръмп пък обяви, че САЩ са спрели домашната заплаха от разрастване на вируса, но от Китай отказват помощ за справянето със заразата.


Австралийският съвет по застраховане счита, че застрахователните щети засега възлизат

Австралийският съвет по застраховане счита, че застрахователните щети засега възлизат ...

......... пространствата между сградите. Карл Малън от австралийската консултантска компания Climate Risk Engines отбелязва, че някои фирми най-накрая преминават от анализ на риска към изготвяне на планове за устойчивост на климатичните промени. Мениджърите знаят, че може да нямат толкова късмет, когато настъпи следващото бедствие.2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


Инвеститорите са на мнение, че търсенето на петрол ще намалее

Инвеститорите са на мнение, че търсенето на петрол ще намалее ...

......... отвориха на червеноОсновните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха силно в началото на сесията отново заради опасенията, че разпространението на вируса ще забави допълнително ръста на китайската икономика. Към 11.20 часа лондонският FTSE 100 губи 2.04%, DAX във Франкфурт отстъпва с 1.77%, а САС 40 – с 1.90%.


Като част от първата фаза на търговското споразумение, Китай обеща

Като част от първата фаза на търговското споразумение, Китай обеща ...

......... след като спадна с 3.1% в деня на подписването."Нека се изясним: 52.4 млрд. долара за две години са много пари за енергия", коментира Гавин Томпсън от анализаторската Wood Mackenzie Ltd. "Ще бъде предизвикателство, ако Китай увеличи драстично вноса на петрол и газ от САЩ, ако митата останат непроменени", обобщава той.


След изявлението на Доналд Тръмп в сряда цените на петрола

След изявлението на Доналд Тръмп в сряда цените на петрола ...

......... Близкия изток означава, че всички погледи ще бъдат насочени към рисковете от преминаване през Ормузкия проток", твърди анализаторът от Credi Suisse Саул Кавонич. "Продължително затваряне на протока може да повиши цените на природния газ до небето и да се стигне до деструктивен сценарий, който да преобърне изцяло пазара", обобщава той.


Цената на петрола се обезцени с близо 5% в сряда

Цената на петрола се обезцени с близо 5% в сряда ...

......... заради скорошните инциденти. Това е причината цената на петрола да падне надолу толкова бързо", пише в свой анализ Бярне Шилдроп, анализатор за SEB в Осло. В сряда търговията на петролните пазари е спокойна, като брентът се търгува за 65.40 долара за барел, а американският лек сорт - за 59.66 долара.


Фондовите пазари и цената на петрола се успокоиха след първоначалния

Фондовите пазари и цената на петрола се успокоиха след първоначалния ...

......... САЩ", коментира Теуи Мависен, старши пазарен икономист в Rabobank. "Но също така смятам, че е видимо, че и двете страни няма какво да спечелят от ескалация на конфликта." Според Мависен, въпреки удара от страна на Иран и високото напрежение, реакциите "ще напуснат пазара" скоро, в случай, че няма допълнителна ескалация.


© Reuters Staff Цената на петрола продължи да се изкачва и

© Reuters Staff Цената на петрола продължи да се изкачва и ...

......... и на фондовите борси по света. Индексът Nikkei в Япония започна седмицата с 2% надолу. Почти същият ефект се наблюдава и в Европа, където към началото на деня немският индекс DAX е загубил 1.7% от стойността си, френският CAC – 1.3%, а във Великобритания FTSE се движи с 1% надолу.


A police officer stands guard on the rooftop of Vienna`s

A police officer stands guard on the rooftop of Vienna`s ...

......... Единствената въпросителна към този момент е дали Русия ще започне да изпълнява договорените съкращения или ще увеличи износа си. При всички положения обаче цената на петрола е на път надмине целта на ОПЕК от минимум 60 долара за барел. Следващата среща на организацията ще бъде на 6 март 2020 г.


Потребителското доверие и бизнес климата в САЩ (Източник: Bloomberg) Увеличаване

Потребителското доверие и бизнес климата в САЩ (Източник: Bloomberg) Увеличаване ...

......... 2950 пункта. Това не означава, че няма възможност за възстановяване на ръста. Но устойчиво покачване с хоризонт декември-януари ще изисква по-силна и по-продължителна корекция спрямо двудневния спад досега. И разбира се, не трябва да има изненадващ туит от Тръмп, с който да започне нова търговска война с Китай или ЕС.


В четвъртък страните - членки на ОПЕК, ще се съберат

В четвъртък страните - членки на ОПЕК, ще се съберат ...

......... очаква техният износ да намалява в бъдеще.Страните от ОПЕК се очаква да продължат по-стриктното изпълнение по сделката от страните извън ОПЕК, водени от Русия, като според експертите влошените международни търговски отношения ще попречат на страните да договорят окончателни мерки, като по-вероятно е това да се случи през март следващата година.


© Анелия Николова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на

© Анелия Николова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на ...

......... по думите му е да започне да се работи за повишаване на качеството на образованието, което - по общото мнение на бранша е критично ниско. Самите винари могат да допринесат тук съществено като се включат в инициативи като дуално образование и предлагат практически обучения, стажове, гарантирано работно място и т.н.


Традиционните вериги магазини в Америка очакват спад в продажбите по

Традиционните вериги магазини в Америка очакват спад в продажбите по ...

......... компютрите си." Веригата магазини Target успя да се изправи на крака, след като беше подложена на огромен натиск от Amazon. Компанията се завърна на онлайн пазара, като предостави възможност на клиентите да получават поръчки директно от магазините. Благодарение на това акциите й се покачиха с 90% само през тази година.


Световният пазар на забранени вещества се оценява на между 426

Световният пазар на забранени вещества се оценява на между 426 ...

......... и върху рисковете от пране на пари, като банкнотите от 200 и 500 евро са най-предпочитани при контрабанда.Банкнотите от 500 евро вече не се издават от Европейската централна банка заради съмнения със злоупотреби, но остават законно платежно средство. В Германия те не са забранени и са все още в обръщение.


© Heinz-Peter Bader Страните от ОПЕК и нейните съюзници ще се

© Heinz-Peter Bader Страните от ОПЕК и нейните съюзници ще се ...

......... Saudi Aramco, очаквано седмицата след срещата на министрите, ще бъде една от причините Рияд да направи всичко по силите си да поддържа цените на петрола. Организацията запазва без промяна очакванията си за търсенето на петрол през тази и следващата година – съответно 1 млн. и 1.2 млн. барела на ден.


Подуправителт на БНБ Калин Христов смята, че забавянето на икономиката

Подуправителт на БНБ Калин Христов смята, че забавянето на икономиката ...

......... последните шест месеца усещането за криза е голямо и това кара част от бизнеса, а дори и домакинствата, да спрат инвестиционната си активност. Той прогнозира, че догодина банките ще продължат да залагат активно на кредитирането, а спадът на лихвите по заемите ще се забавя и нивата им ще се стабилизират.


Специален гост на форума ще бъде подуправителят на БНБ Калин

Специален гост на форума ще бъде подуправителят на БНБ Калин ...

......... отговаря на международните им бизнес отношения.В детайли анализът ще бъде представен от Александър Петров, партньор и ръководител "Управление на риска" в McKinsey & Company пред участниците в годишната среща "Банките и бизнесът". Тя ще се проведе утре в столицата, а програмата и лекторите може да видите на сайта на събитието.


Европейският съюз официално обмисля да създаде своя собствена дигитална валута.

Европейският съюз официално обмисля да създаде своя собствена дигитална валута. ...

......... дискусия около документа от страна на европейските финансови министри, като датата на евентуалното му приемане е 5 декември. Освен стартирането на публична цифрова валута, в настоящия си облик документът предлага и разработване на общ подход към криптовалутите, засилване на регулациите към тях и забраняване на проектите с твърде висок риск.