Тържественото отбелязване на 141-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

Тържественото отбелязване на 141-ата годишнина от създаването на Военноморските сили ...

......... и операции на НАТО, ЕС и ООН. Приоритети са и взаимодействието на ВМС с държавни и неправителствени организации при бедствия и аварийни ситуации, извършване, проучване и разкриване на подводни обекти, борбата с контрабандата и незаконния трафик, съдействието на граничните органи.Празник на ВМС е вторият неделен ден на месец август.  


  Специализиран екип от състава на 55-ти инженерен полк –

  Специализиран екип от състава на 55-ти инженерен полк – ...

......... с. Садовец, област Плевен. Действията на военнослужещите по унищожаване на боеприпасите бяха ръководени от капитан Мартин Станчев, съобщиха от военното министерство.Задачите в помощ на населението от с. Садовец бяха възложени на специализирания екип от 55-ти инженерен полк – Белене със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.  


Военноморските сили (ВМС) на Република България ще проведат от 10

Военноморските сили (ВМС) на Република България ще проведат от 10 ...

......... кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 117 души от 24 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Флотилия бойни и спомагателни кораби.


Първи случай на корнонавирус в контингента ни в Афганистан, съобщава

Първи случай на корнонавирус в контингента ни в Афганистан, съобщава ...

......... излезе от интубация, беше стабилизиран, пак му се влоши състоянието, затова пак вече се налага да бъде отново интубиран и ще бъде транспортиран до България", казва адмирал Ефтимов. В контингента има и втори войник със съмнение за коронавирус. Състоянието му е добро и ще бъде транспортиран до София в събота.


Специалните сили са войската, на която най-много разчитаме. И регионалните

Специалните сили са войската, на която най-много разчитаме. И регионалните ...

......... от правителството 600 000 лева. Сменени са старите покриви, които бяха в много тежко състояние. Сменена е отоплителната система, а подовите настилки в сградата са подменени. „Само може да се радваме, че е станало толкова хубаво“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посети семинарията в Пловдив и през август миналата година, когато ремонтните дейности бяха в ход.


Ежегодното тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно

Ежегодното тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно ...

......... на бойни действия на оперативно съединение в съответствие с доктрината за морски операции. Ще бъде подобрено взаимодействието между военноморския и военновъздушния компонент.Командир на оперативното съединение е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, а директор на учението е заместник-командирът на флотилията капитан I ранг Ваньо Мусински.Време е да се мисли за сделка за вторите осем

Време е да се мисли за сделка за вторите осем ...

......... за Ф-16 и т.н.“, каза министърът на отбраната. Наскоро министерството информира, че за ремонт на миговете за 14 години с руската РСК-МиГ са сключени договори за 275 милиона лева без ДДС. А машините се очаква да служат и след 2026 г., ако се забави придобиването на вторите осем самолета Ф-16.


В края на месец юли 2020 г. първият ремонтиран Су-25

В края на месец юли 2020 г. първият ремонтиран Су-25 ...

......... за развитие на отбранителните способности на българската армия 2020. Су-25 е едноместен щурмовик създаден от ОКБ Сухой в Съветския съюз. Той е участвал в множество военни конфликти, включително в Афганистан и Македония. Приет е на въоръжение в българските ВВС още по времето, когато страната ни бе член на Варшавския договор. 


Споразумението

Споразумението "Открито небе", в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени ...

......... споразумението, в близост до Калининград и границата с Грузия. Това селективно прилагане подкопава "Открито небе", обяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в петък. Затова организацията ще се опита да върне Кремъл на масата на преговорите, като се опита да изглади проблемите по прилагането на договора в консултативния съвет "НАТО-Русия".


Първоначално става дума за изработка на прототип на модулен военен

Първоначално става дума за изработка на прототип на модулен военен ...

......... тежки корвети, убедени са във военното ведомство. Всичко това обаче е в пряка зависимост от това кога, доколко и при какви условия ЕС би бил склонен да финансира подобен проект през европейския фонд за отбрана и каква сума е готова да задели за целта страната ни от националния военен бюджет.


Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), предаде репортер

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), предаде репортер ...

......... пътищата ще се ползват определени структури на Държавна агенция „Разузнаване“ и на служба „Военна информация“, за да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация, да се осигури физическа защита на служители или сътрудници, както и при превоз, придружаване и охрана на официални високопоставени длъжностни лица.  Модернизационната програма за нуждите на военноморските сили е на стойност

Модернизационната програма за нуждите на военноморските сили е на стойност ...

......... за инвестиционен разход с предмет: "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС"? Докато цялата документация по жалбата не бъде комплектована обаче, ВАС е решил да остави делото без движение. Което в случая работи в интерес на италианците, чийто най-голям коз във въпросния спор е максималното отлагане на крайното решение.


„Нашите специални части имат най-доброто, което може да се желае”.

„Нашите специални части имат най-доброто, което може да се желае”. ...

......... желае”. Това заяви премиерът Бойко Борисов. На връх празника на Българската армия той отиде във военния учебен център „Црънча”. Преди това коментира: "Все пак "Калашников" ние го произвеждаме. Ако го спрем, ще останат заводите по Карлово без работа и ще трябва да ги затворим. А "Калашников" не е лош автомат".


Армията ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската

Армията ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската ...

......... година. Празникът се чества дори и през войните в периода 1912-1918 г. През 1931г. Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. След 1946 г. датата на честването е сменена по идеологически причини. А от 1993 година 6 май е върнат като празник на военните.      


В резултат на подписаните до момента договори по Програмата за

В резултат на подписаните до момента договори по Програмата за ...

......... ще прилага възможността за разсрочено плащане в зависимост от продължителността на договора и обема на доставяните отбранителни продукти. Това ще позволи на Министерството на отбраната да прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години.


Обявяването на договора между Lockheed Martin и ВВС на САЩ

Обявяването на договора между Lockheed Martin и ВВС на САЩ ...

......... съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г.След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година.  Наш военен се върна от Косово с коронавирус Вчера

  Наш военен се върна от Косово с коронавирус Вчера ...

......... 25 март в инфекциозна болница в Букурещ, Румъния, е приет български военнослужещ от състава на Многонационалната дивизия „Югоизток“. Същият е дал положителна проба за COVID-19. Състоянието му е стабилно, чувства се добре. Заместник-командирът на Многонационалната дивизия „Югоизток“ бригаден генерал Пламен Йорданов е в постоянна връзка с приетия в болница военнослужещ.


Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов издаде заповед за привеждане

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов издаде заповед за привеждане ...

......... евентуалното разполагане на подразделенията на Българската армия, ако тяхното участие се наложи.С него в екипа участват изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и директорът на дирекция „Операции и подготовка” на Министерството на отбраната бригаден генерал Станимир Христов.  


Към България все още нямаме и се надяваме, че няма

Към България все още нямаме и се надяваме, че няма ...

......... комисар Светлан Кичиков на брифинг тази сутрин, цитиран от БНТ. Тази нощ е имало единични случаи на опити за преминаване на границата, но те не са по-различни от предишни дни. Става дума за два опита от малки групи хора, но няма нещо, което да е притеснително, увери главен комисар Кичиков.


България е готова да изтегли двамата си офицери от Ирак,

България е готова да изтегли двамата си офицери от Ирак, ...

......... предстои ротация на българските военни.Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Специално в Ирак имаме двама офицери, винаги имаме план за евакуацията им. До две седмици предстои тяхната ротация и така че ще решим дали ще ги изтеглим. Но в края на краищата трябва да има общо решение на НАТО по въпроса.


Нe иcкaм дa звучи кaтo хвaлбa, нo тoвa, кoeтo нe

Нe иcкaм дa звучи кaтo хвaлбa, нo тoвa, кoeтo нe ...

......... влeзeм в НAТO, някoй друг щe ни пaзи. Бeшe прeмaхнaтa нaбoрнaтa cлужбa - нeщo, кoeтo нe caмo Гърция и Турция кaтo члeнoвe нa НAТO нe нaпрaвихa, нo и cкaндинaвcки държaви кaтo Финлaндия, Нoрвeгия и Швeция възcтaнoвихa нaбoрнaтa вoeннa cлужбa, a Дaния никoгa нe я e прeмaхвaлa", кaзa oщe вoeнният миниcтър.


Решението за избор на доставчик бронирани бойни машини е ключово,

Решението за избор на доставчик бронирани бойни машини е ключово, ...

......... закупуването на изтребителите F-16 Block 70 от САЩ. Последното обаче би могло да се случи, единствено ако в интригата директно се намеся премиерът Борисов и френският му колега Макрон, който през последните седмици се е отдал на политическа реторика, която изобщо не е в интерес на държавите от Източна Европа.


Доволен съм от бюджета за отбрана за следващата година, защото

Доволен съм от бюджета за отбрана за следващата година, защото ...

......... бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни. Идеята за обучение на водолази в басейн във Военноморското училище е прекрасна, каза още Каракачанов и допълни, че е коментирана възможността за обучение и на подводничари в басейна. Той припомни, че преди седмица са били отпуснати част от средствата за него.


Българските сухопътни войски са изправени пред нови предизвикателства. Отстояването на

Българските сухопътни войски са изправени пред нови предизвикателства. Отстояването на ...

......... и с чест и достойнство да изпълнявате вашите отговорни мисии“, каза още Румен Радев. На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, офицери от видовете въоръжени сили, слушатели и възпитаници на военната Алма матер, ветерани.


Кабинетът одобри проект на договор между правителствата на България и правителството

Кабинетът одобри проект на договор между правителствата на България и правителството ...

......... Кабинетът одобри проект на договор между правителствата на България и правителството на Кралство Нидерландия за закупуване на два кораба “минни ловци” срещу сумата от 1 996 000 евро без ДДС. Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента.


``Ситуацията по границата е спокойна - има готовност да се

``Ситуацията по границата е спокойна - има готовност да се ...

......... беше във времената, когато имаше засилен натиск върху нашата граница``, заяви той. ``В момента всичко е спокойно, ситуацията се наблюдава както на територията на Гърция, така и на територията на съседна Турция``, допълни още той.  "Нарушенията през последните няколко дни са единични. В петък имаше заловен един нелегален мигрант", посочи още министърът.


Ако се засили емиграционният натиск отново ще бъде използвана армията

Ако се засили емиграционният натиск отново ще бъде използвана армията ...

......... милиона лева допълнителни за двата проекта, свързани с корабите и бронираната машина за нуждите на армията. За първи път всички самолетни платформи се ремонтират и обновяват, каза още той.Във Велико Търново министърът участва в церемонията на която курсантите от 146-ия випуск на Националния военен университет "Васил Левски" положиха военна клетва.


Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато

Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато ...

......... е страховит, а на българската граница е нулев. Колкото сме по-пестеливи на думи...Ние с Турция имаме перфектни отношения към момента и това е още един фактор за спокойствието на нашата граница, каза Бойко Борисов, като добави, че според него споразумението мебду Европейския съюз и Турция за мигрантите не е нарушено.


Ще бъдат ли изпратени 2000 военни на границата с Турция

Ще бъдат ли изпратени 2000 военни на границата с Турция ...

......... Каракачанов, вицепремиер: Никой не казва, че ще бъдат изпратени само на границата с Турия, нелегални мигранти преминават и през гръцката граница. Има си разчети, които са направени. Има си план, ако се наложи, армията може да реагира с жива сила, със съоръжения, с техника, полеви кухни, медицински кухни и т.н.


Да се възстанови наборната военна служба и младите хора да

Да се възстанови наборната военна служба и младите хора да ...

......... В него участваха представители на военно-патриотичните организации в страната. Военният министър наблюдава демонстрация на военнослужещите от Специалните сили, които показа способности при изпълнение на военни ръкопашни техники, стрелба с маркиращи боеприпаси, както и директна акция за освобождаване на заложници и инфилтриране по парашутен способ с парашутна система тип "Летящо крило".


Първият от общо осем самолета Су-25 с регистрационен знак 002

Първият от общо осем самолета Су-25 с регистрационен знак 002 ...

......... замина вчера, 28 август, за ремонт в „558-и авиоремонтен завод“ в град Барановичи, Беларус. Там на машината ще бъде извършен основен ремонт, увеличаване на ресурса и преоборудване, съобщиха от Министерството на отбраната. Су-25 беше разглобен на основни части и натоварен на самолет Ил-76. Транспортирането до авиоремонтния завод беше извършено успешно.


Посетих авиобаза

Посетих авиобаза "Безмер", където се запознах със състоянието на самолетите ...

......... фирмата, която ще извърши ремонта на Су-25. Очаквам в кратки срокове компетентните органи да подготвят самолетите за транспортиране и ремонтът да започне. Това ще позволи възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 и запазване на придобитите отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет, отбеляза още премиерът.


В “Държавен вестник” се очаква да бъде публикувано решението за

В “Държавен вестник” се очаква да бъде публикувано решението за ...

......... ден без да има по-задълбочен дебат. Спомена още, че се поемат задължения, свързани със скрити и неясни разходи. Въпреки критиките ветото беше преодоляно със 128 гласа, дадени от ГЕРБ, “Обединени патриоти” (ВМРО), ДПС и двама независими. Вето на договора за индустриалното сътрудничество и актуализацията на бюджета не последваха.    


„В България всички идват на учение. Имаме надеждна техника, която

„В България всички идват на учение. Имаме надеждна техника, която ...

......... за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС. В учението се включиха и 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ - една механизирана рота, Албания- един пехотен взвод, Северна Македония-един пехотен взвод и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.


Разкрита е процедура за обявяване на конкурс за 156 вакантни

Разкрита е процедура за обявяване на конкурс за 156 вакантни ...

......... от бягане "совалка" 10х10 м; крос 1000 м; брой коремни преси за 90 секунди и брой лицеви опори за 90 секунди. Кандидатите за вакантните длъжности е необходимо да подадат лично писмено заявление до 21 юни включително. Заповедта и приложенията към нея са публикувани на интернет страницата на Министерството на отбраната.


Наша делегация заминава на 7 май за Вашингтон, за да

Наша делегация заминава на 7 май за Вашингтон, за да ...

......... върне с добри новини от САЩ. БГНЕС припомня, че в началото на годината парламентът възложи на Министерски съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70, който ще бъде произведен от американската компания “Локхийд Мартин”.


По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия

По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия ...

......... Деня на храбростта и празник на Българската армия, ще бъдат също заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.  Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан във всички гарнизони в страната.


В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската

В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската ...

......... оценка. „Осъзнаваме, че повишението ни е признание към нашите подчинени военнослужещи и цивилни служители“, заяви вицеадмирал Петев. Той подчерта и че българските офицери ще останат верни на клетвата пред бойните знамена, ще запазят честта на пагона и ще направят всичко необходимо, за да защитят престижа, свободата и независимостта на България.


Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант ...

......... в Афганистан „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като страна-членка на НАТО.


Засилено полицейско присъствие в пограничните райони. Освен на границата с

Засилено полицейско присъствие в пограничните райони. Освен на границата с ...

......... години. "Аз съм ловец по границата ходя редовно и имаше цели потери хора бежанци. И ние се обадихме на гранична и ги вземаха и ги върнаха в Турция", каза Стоян Желязков, жител на село Крайново. От МВР успокояват, че страната има план за действия при кризи, свързани с бежанския натиск.


“Локхийд Мартин” се надяват, че преговорите между правителствата на България

“Локхийд Мартин” се надяват, че преговорите между правителствата на България ...

......... аз летях преди години”, каза Дан Савил, на когото му казват „Кадилак” и е летял 2600 часа на F-16. Той летял на Блок 40 и също Блок 50. Дан Савил показа система за сигурност, която работи в този самолет – това е автоматична система за предотвратяване на сблъсъци в земята.


Ограничените средства, с които България разполага за модернизация на своите

Ограничените средства, с които България разполага за модернизация на своите ...

......... Обща бе оценката, че усилията на Република Северна Македония в изграждането на добросъседски отношения следва да бъдат подкрепени и приемането на западната ни съседка в НАТО е важен сигнал за целия регион. Обсъдена бе и възможността за провеждането на повече съвместни учения на българска територия с партньорите от Западните Балкани.


По покана на министър-председателя Бойко Борисов тази вечер в София

По покана на министър-председателя Бойко Борисов тази вечер в София ...

......... се проведе разширена среща между двете делегации, в която ще участват вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Патрик Търнър - помощник генерален секретар по планирането и политиката на отбрана и Лоренц Майер-Минеман – първи заместник-директор на кабинета на генералния секретар.  


Кораби от втората постоянна противоминна група на НАТО са във

Кораби от втората постоянна противоминна група на НАТО са във ...

......... посещение от граждани всяка сутрин от 10 до 12 часа и следобед от 14 до 16 часа. Всички, които ще дойдат да разгледат корабите, трябва да се въоръжат с търпение. От съображения за сигурност всеки един ще бъде проверяван от служители на "Военна полиция" преди да се качи на борда.


Двадесет военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк днес, 27

Двадесет военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк днес, 27 ...

......... ръководят от командира на полка полковник Димитър Кацаров.  През съботния ден до 20:30 ч. военните от Алпийския полк участваха в разчистването на пътя от манастира „Св. Пантелеймон“ край гр. Смолян до автогарата в курортния комплекс Пампорово. Те извличаха закъсали автомобили и разчистваха пътното платно от снега и падналите дървета.  


Българската армия е останала без доставчик на храна от три

Българската армия е останала без доставчик на храна от три ...

......... от закона цели”, каза юристът. „Аз ви казвам, че няма какво да се направи. Или трябва да храним войниците, или да разпуснем армията”, посочи Каракачанов. Месец след встъпването в длъжност на Каракачанов 3-членен състав на Върховния административен съд дава решение на министъра обжалваната процедура по обществената поръчка да продължи.  


"Натовски кораби в Черно море има. Това не е новина. ...

......... търговски кораби. Режимът за плаване на военните кораби на черноморските и нечерноморските страни е различен. При предварително уведомяване на Турция черноморските държави могат да прекарват през проливите в мирно време свои военни кораби от всякакъв клас. За военните кораби на нечерноморските държави са въведени сериозни ограничения за клас и тонаж.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал ...

......... Калоян Стоянов от военно формирование 54 990 - Враца. В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.   


Българската армия със сериозен недостиг на войници. Към този момент

Българската армия със сериозен недостиг на войници. Към този момент ...

......... страна на държавата, те търсят разбиране и от страна на обществото. „ Ако ние сме разбрани и ако имаме подкрепата, ако тази професия е престижна, то обществото ще приеме, че трябва да отдели редица средства, за да има такива хора, които се занимават с националната сигурност”, каза още ген. Илиев.


Подготвя се поредният грабеж от Министерство на отбраната на стойност

Подготвя се поредният грабеж от Министерство на отбраната на стойност ...

......... Зафиров подчерта, че БСП е последователна в позицията си за модернизация на армията, но попита: „Що за сделка е това, в която милионите хвърчат нагоре-надолу с космическа скорост?“. От левицата настояват още за отговор на въпроса дали правителството е готово да остави български авиоспециалисти без работа, предоставяйки поръчката на Беларус.


Подготвя се поредният грабеж от Министерство на отбраната на стойност

Подготвя се поредният грабеж от Министерство на отбраната на стойност ...

......... Зафиров подчерта, че БСП е последователна в позицията си за модернизация на армията, но попита: „Що за сделка е това, в която милионите хвърчат нагоре-надолу с космическа скорост?“. От левицата настояват още за отговор на въпроса дали правителството е готово да остави български авиоспециалисти без работа, предоставяйки поръчката на Беларус.


Международната високотехнологична отбранителна компания Elbit Systems организира в София Ден

Международната високотехнологична отбранителна компания Elbit Systems организира в София Ден ...

......... в редица страни по света. Elbit Systems търси партньорство с български компании в контекста на програмата на Българската армия за придобиване на нови бронирани машини. Компанията вярва, че това би било и добра основа за създаване на възможности за местния бизнес за последващ износ на продукти, произведени в България.  


Над 5500 души е недокомплектът в Българската армия, каза във

Над 5500 души е недокомплектът в Българската армия, каза във ...

......... Военна клетва положиха 155 курсанти. В словото си началникът на военното училище бригаден генерал Пламен Богданов призова курсантите да не забравят, че са един от стълбовете и гарантите на държавността.  В Националния военен университет денят беше отворен за гости и ученици, които разгледаха въоръжението и техниката на висшето учебно заведение.


"Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент ...

......... милиарда и половина за закупуване на нови самолети, кораби и бронирани машини", казал министър Каракачанов. Той посочил, че това е само един етап от цялостното обновяване на армията, което ще става постепенно поради невъзможността да се отделят необходимите средства. Министър Красимир Каракачанов поздравил всички военнослужещи, взели участие в днешното представяне.


Граждани успяха да се докоснат до военна техника днес в

Граждани успяха да се докоснат до военна техника днес в ...

......... се включи и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, който поднесе няколко изпълнения на гостите. Министерство на отбраната отбелязва Деня на независимостта по аналогичен начин в още 16 града -  Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Сливен, Шумен, Смолян, Благоевград, Враца, Белене, Асеновград, Карлово, Казанлък, Хасково и Ямбол. Снимка: канал3


По случай 110-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България

По случай 110-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България ...

......... и специална военна подготовка. Гостите на инициативата ще могат да чуят и изпълненията на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Денят на Независимостта ще бъде отбелязан със същата инициатива и в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Сливен, Шумен, Смолян, Благоевград, Враца, Белене, Асеновград, Карлово, Казанлък, Хасково и Ямбол.


Дейността на офицерите и сержантите от запаса и резерва е

Дейността на офицерите и сержантите от запаса и резерва е ...

......... България, на българския народ и на клетвата, която положихте“, каза още държавният глава. В местността Крънска кория държавният глава наблюдава демонстрации на бойни техники, скокове с парашут, способности на групите за специални операции и висш пилотаж със спортен самолет, демонстрирани от 68-а бригада „Специални сили“ и Военновъздушните сили.    


Модулното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада - Карлово

Модулното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада - Карлово ...

......... помощ в гасенето на пожар, възникнал в иглолистна гора над местността „Сучурума“, северно от Карлово. На труднодостъпен терен действат 44 военнослужещи с 5 броя техника. Действията на модулното формирование се ръководят от майор Марин Цаловски.В готовност са още 20 военнослужещи, които да се включат при необходимост в овладяването на пожара.


Военнослужещите ни са едни от най-добрите, трябва да имат още

Военнослужещите ни са едни от най-добрите, трябва да имат още ...

......... то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани“, аза още премиерът Борисов.


„Днес е ден на вярата, която ни завещаха нашите ветерани и

„Днес е ден на вярата, която ни завещаха нашите ветерани и ...

......... и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. По време на тържественото събитие пловдивският митрополит Николай освети новоизградения храм, а сред присъстващите бяха командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Димитър Петров, генерали и офицери от Въоръжените сили, ветерани и семейства на военнослужещи.  


Петдневна специализирана алпийска подготовка за всяка от ротите на 101-ви

Петдневна специализирана алпийска подготовка за всяка от ротите на 101-ви ...

......... спускане по въже по стръмен склон (т.нар. рапел - тренировка на скала), който е включен в бойната тематика като способност за вертикално нападение от горе надолу. Четвъртото учебно място включва изкачване на скала по различни маршрути с категория на трудност и спускане от вертикална скала след изкачване до върха.  


Служителите на Министерството на вътрешните работи ще отбележат своя професионален

Служителите на Министерството на вътрешните работи ще отбележат своя професионален ...

......... в полицейски и пожарни коли и мотори, да станат свидетели на гасенето на „пожар“, а за доброто настроение на присъстващите ще гостуват известни изпълнители. На паркинга пред Националния стадион „Васил Левски“, сектор Г, ще бъде представена официално новата специализирана техника на СОБТ, ГДГП, ГДПБЗН, СДВР и дирекция „Жандармерия“ на ГДНП.


МВР министърът Валентин Радев отчете, че ведомството му работело все

МВР министърът Валентин Радев отчете, че ведомството му работело все ...

......... много повече бягства от затворите, а към днешна дата те били драстично по-малко. „Стремим се всеки ден да ставаме по-добри. Само преди половин година телефон 112 не работеше. Той вече работи много по-стабилно. Има много хубави неща, които се правят от правителството, просто никой не го коментира“, заяви още Радев.


Държавна агенция

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще събира данни не само ...

......... полети. Целта е звеното към ДАНС да извършва оценка на пътниците и екипажа преди обявеното време за пристигане или заминаване, за да се предотвратяват, разкриват, разследват терористични престъпления. До промените се стигна заради евроизискване. Това звено беше открито през декември 2017 година и страната ни стана една от първите с такова в ЕС.


По-малко от половината пилоти във Военновъздушните сили летят. Това каза

По-малко от половината пилоти във Военновъздушните сили летят. Това каза ...

......... По-малко от половината пилоти във Военновъздушните сили летят. Това каза в ефира на bTV в сряда военният министър Красимир Каракачанов. По думите му на щат във войската има 245 пилоти, от които по-малко от половината летят.  


Модернизацията на Българската армия, за съжаление, е закъснял процес и то с

Модернизацията на Българската армия, за съжаление, е закъснял процес и то с ...

......... за поддръжката им, каза още министърът. Около 20.30 ч. снощи, при изпълнение на тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа,вертолет Ми-17, с борден номер 417, катастрофира в района на авиобаза Крумово. При инцидента загинаха капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев, а бордният техник - офицерски кандидат Алексей Каменов, е в болница с няколко фрактури. 


"МВР и "Гранична полиция" нямат отношение към отстраняването на скъсвания ...

......... отпускани от Министерския съвет, необходими за проектирането и изграждането на въпросната ограда. Отчитайки това обстоятелство, контролът по осъществяване на споменатите дейности и евентуални причинени щети върху вече изградената инфраструктура вследствие на строителството, следва да се осъществяват от областните управители, които са страна по сключените договори за изграждане на ВВС", добавя министърът.Проблемите в МВР може да идват не от грешно изпълнение,

Проблемите в МВР може да идват не от грешно изпълнение, ...

......... това да се случи – аз казах в средата на годината. В момента върви и работя върху по-голямата обществена поръчка – направили сме една стъпка, чакаме и втора, имаме информацията от Световната банка и това ще се случи", коментира министърът в отговор на въпрос от депутата от БСП Тодор Байчев.


Охраната на въздушното пространство над страната за 2018 година е

Охраната на въздушното пространство над страната за 2018 година е ...

......... параметри", е записано в доклада. От него става ясно още, че тези системи се ремонтират с поддръчни средства и само благодарение на познанията на инженерния състав на ВВС.  "Канибализмът" в бойната авиация продължава с пълна сила, като резервни части се осигуряват чрез разглобяването на стара апаратура. В резултат на това: