40 килограма пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит,

40 килограма пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит, ...

......... еднократна употреба е сериозен проблем в някои страни в Източна Азия. Според изследване от 2015-та година Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Тайланд са отговорни за 60 процента от пластмасовите отпадъци, които се озовават в световния океан. През юни миналата година в Тайланд бе открит мъртъв кит, погълнал 80 найлонови торби.


Turkish Cargo, дъщерно дружество на Turkish Airlines, транспортира 4 циркови

Turkish Cargo, дъщерно дружество на Turkish Airlines, транспортира 4 циркови ...

......... до естествените, Turkish Cargo приема PRESS RELEASE регулациите на CITES и IATA LAR като отправна точка за цялостния процес, който следва на борда в такива ситуации. Подробна информация за Turkish Cargo и графика на полетите могат да бъдат открити на официалния уебсайт www.turkishcargo.com и на телефон +90 850 333 0777.


Миниатюрна жаба-джудже от Индия е единственият оцелял представител на древно

Миниатюрна жаба-джудже от Индия е единственият оцелял представител на древно ...

......... където е открита. Учени са се натъкнали на жабката по време на серия от експедиции в планинската верига Западни Гати. Те са изследвали генетиката и скелета й. Миниатюрното създание още не е разкрило тайните си. Специалистите не знаят какъв е жизненият му цикъл, какви звуци издава и дали е застрашено.


Способността на света да произвежда храна е подкопана от неуспеха

Способността на света да произвежда храна е подкопана от неуспеха ...

......... следващата година. „По целия свят библиотеката на живота, развиваща се в продължение на милиарди години – нашето биоразнообразие – се унищожава, трови, замърсява, ограбва, ограбва, изсмуква и изгаря със скорост, невиждана в човешката история“, алармира ирландският президент Майкъл Хигинс на конференция за биологичното разнообразие в Дъблин в четвъртък. / Гардиан


Насекомите в света са поели по пътя на изчезването и

Насекомите в света са поели по пътя на изчезването и ...

......... един век. Планетата е в началото на шесто мaсово измиране в историята си, като най-големи загуби са регистрирани при по-големите животни, които са по-лесни за изучаване. По-рано за криза с насекомите бе съобщено в Германия и в Пуерто Рико, но новите данни показват, че ситуацията се влошава на глобално равнище.


Макар и миналата година да беше малко по-хладна от предишните,

Макар и миналата година да беше малко по-хладна от предишните, ...

......... 1980 г. и с около 1,16 градуса Целзий повече от доиндустриалната епоха. Според учен от групата няма никакво съмнение в дългосрочната тенденция на затопляне. Само 2016, 1017 и 2015 г. са били по-топли от миналата година. Разликата между тях е съвсем малка. Използваните данни са от 20 000 метеорологични станции.Всички измервателни станции в София на Националната система за контрол

Всички измервателни станции в София на Националната система за контрол ...

......... данните на Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия. Най-значителни стойности над среднодневните норми отчели уредите в София, Благоевград и Смолян. В Благоевград замърсяването било 3 пъти над нормата, а в София и Смолян - 2 пъти. Наднормени са стойностите и в Русе, Горна Оряховица, Бургас, Кърджали, Пловдив и Перник.


Превишена концентрация на фини прахови частици тази сутри бяха регистрирани

Превишена концентрация на фини прахови частици тази сутри бяха регистрирани ...

......... тази сутри бяха регистрирани в 9 града. Данните са на Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия, поясняват Нова телевизия. Най-значителни стойности над среднодневните норми са отчели уредите в София, Благоевград и Смолян. В Благоевград замърсяването е 3 пъти над нормата, а в София и Смолян - 2 пъти.


Все още не е установено кой е разорал дюните до

Все още не е установено кой е разорал дюните до ...

......... да се поставят каравани, не може да се строи и да има заведения. Още утре с геодезисти ще бъде направена нова проверка. Наказанието за унищожени дюни е по Закона за защитените територии е от 1000 до 10 000 лв. "Ще бъдем безкомпромисни към извършителите”, категорична беше Тонка Атанасова. Снимка: btvnovinite.bg


След като бъде свалена новогодишната украса от празнични естествени елхи

След като бъде свалена новогодишната украса от празнични естествени елхи ...

......... могат да оставят такива отпадъци, вкл. и естествени елхи. За 2018 г. са преработени 14 001,4 тона зелени отпадъци, а количеството произведен компост е 10 055 тона. Естествените елхи, които са с корени, могат да бъдат засадени в междублокови пространства, в градинки и дворове, като се полагат грижи за тях.


Седемте рилски езера са в лед след продължилите близо 10

Седемте рилски езера са в лед след продължилите близо 10 ...

......... проблем и да се настанят. Хижата е електрифицирана, ток се подава от мини турбина, която Панинчев сам конструирал и поддържа. Близкото Рибно езеро, дълбоко около два метра, е замръзнало. По леда ентусиасти играят хоро и се веселят с настъпването на Нова година. Организацията си за празника започват още по Коледа.120 фазана ще се влеят в природата в един от столичните

120 фазана ще се влеят в природата в един от столичните ...

......... Фандъкова, кметът на район „Изгрев“ Цветомир Жеков, председателят на управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев и директорът на Агенцията за закрила на децата д-р Лилова. Освен, че ще се докоснат до птиците, децата ще неучат много любопитни неща за живота на фазаните, храненето и разселването им. 


Безветрието в петък и събота създава условия за натрупване на

Безветрието в петък и събота създава условия за натрупване на ...

......... – около 75. 24 часа по-късно към градовете с концентрация на прах над нормите вече са още Видин, Плевен, Шумен, Варна, София, Перник, Пловдив, Благоевград и Смолян. В столицата три от станциите – „Надежда”, „Хиподрума” и „Павлово” – отчитат концентрация на фини прахови частици два пъти над допустимата среднодневна норма.


България поиска по дипломатически път от Република Сърбия информация за

България поиска по дипломатически път от Република Сърбия информация за ...

......... да уведоми компетентния орган по околна среда за намерението си да продължи да експлоатира съоръженията, за провеждане на процедура по ОВОС. В случая  за мината при с. Караманица няма данни дали е извършвана оценка за въздействието на околната среда и водите, нито за постъпвала нотификация по чл.3 от Конвенцията за ОВОС.


Тази събота (08.12.2018 г.) организацията за защита на животните КАЖИ

Тази събота (08.12.2018 г.) организацията за защита на животните КАЖИ ...

......... за цел да прекрати използването на клетки в животновъдството. Събитието ще се проведе от 11:30 до 15:00 ч. в градинката на НДК, на алеята в посока пешеходната зона на бул. Витоша. Всеки, посетил изложбата, ще има възможност да види Клетката на истината и, ако желае, да подпише петицията на Европейската гражданска инициатива. (https://caai.endthecageage.eu/).


Данните на ИА „Околна среда“ от началото на април до

Данните на ИА „Околна среда“ от началото на април до ...

......... суровини и автосервизите, както и в райони, в които имаме сигнали за горене на гуми и кабели от граждани. За да улесним и насърчим правилното изхвърляне на отпадъци, които се ползват за изгаряне – гуми и стари дрехи – организирахме специални пунктове за предаването им" – посочи също кметът Фандъкова.  Само за 2 часа на мобилния пункт за стари електроуреди,

Само за 2 часа на мобилния пункт за стари електроуреди, ...

......... 4.5 т текстилни отпадъци от домакинствата. Част от старите дрехи бяха предоставени на дизайнерите от Sofia Green Fashion Days, които изработиха от тях модна колекция „Детокс на гардероба: Втори живот“, която ще бъде представена на 26 ноември 2018 г. от 19 часа в зала 6А на НДК. Входът е свободен.


Представителите на държавните институции, бизнесът и научните среди трябва да

Представителите на държавните институции, бизнесът и научните среди трябва да ...

......... над 1,37 млрд. лв., или близо 40% от ресурса на ОПОС. През 2018 г. се отчита двоен ръст на разплащанията в сравнение с 2017 г. „Управляващият орган продължава стриктно да следи и да не допуска забавяне при възстановяването на извършените от бенефициентите разходи“, каза и директорът на ОПОС Валерия Калчева.  


  По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова

  По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова ...

......... площадка в парка. Картината, която район „Възраждане“-СО избра за включването си в кампанията е от изложбата на талантливите деца от 30 СУ „Братя Миладинови“, която е експонирана в административнта сграда на Района. Общината кани всички желаещи да се включат в кампанията. Необходимо е само ентусиазъм и желание да направиш добро.


  По време на 30-та среща на страните по Монреалския

  По време на 30-та среща на страните по Монреалския ...

......... На 01.05.2018 г. България ратифицира последното изменение на протокола (Изменението от Кигали), с което потвърди своя ангажимент (поет с европейското законодателство от 2014 г. – Регламент (ЕС) 517/2014 за флуорсъдържащи парникови газове) да намали употребата на флуоровъглеводороди (HFC) и по този начин да допринесе значително за защитата на климата.  


„За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и

„За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и ...

......... на атмосферния въздух. Съгласно официалните данни от мониторинга през 2017 г. в шест общини е постигнато съответствие с нормите (средноденонощна и средногодишна) – Добрич, Девня, Пирдоп, Гълъбово, Стара Загора и Сливен. През 2017 г. в 18 града е постигната средногодишната норма за ФПЧ10 в сравнение с 15 града през 2016 г.


Над 2100 дръвчета и 48 000 цветя са засадени във Велико

Над 2100 дръвчета и 48 000 цветя са засадени във Велико ...

......... смърч, бреза, вербена, сабина, туя, винка, лигуструм, хибискус, хортензия, вайгела, люляк, лавандула, роза, кана, туя, хамерокалис, форзиция, спирея и др. Община Велико Търново благодари на великотърновци, които участваха в кампанията и проявиха своята гражданска активност и апелира да бъдат полагани необходимите грижи за засадената растителност и добрия вид на градинките.


ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка

ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка ...

......... ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка на място установи, че в малък водоем непосредствено до града има голямо количество мъртва риба и пяна с неизвестен за нас състав.


Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За

Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За ...

......... в България“ призовава привържениците си да подкрепят протеста за майките на деца с увреждания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Недопустимо е високопоставен представител на правителството да има подобно отношение към граждани на република България и трябва да поеме пълната политическа и чисто човешка отговорност за поведението си.    


Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята

Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята ...

......... и свръх големият улов. Обедняването на почвите нанася сериозна вреда на 73 процента от екосистемите на сушата, което понижава благосъстоянието на около 3 милиарда души. Рязкото намаляване на биоразнообразието се дължи също така на замърсяването на околната среда и на климатичните промени, водещи до покачването на температурите в глобален мащаб.


Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече

Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече ...

......... страната има само 38 измервателни станции за фини пахови частици, в 28 общини, което според експертите трудно може да представи цялата картина. За да се справи със замърсяването от битовото отопление всяка община ще кандидатства по оперативна програма "Околна среда" със собствен проект за подмяна на битовото отопление с по-екологично.


Есенният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол

Есенният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол ...

......... спирка на линията е метростанция "Вардар", а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва граждани между 9.00 и 16.00 ч., с интервал от час и половина. Засажданията и този сезон ще се организират всяка събота и неделя от 10.00 до 16.00 ч. и ще продължат, докато времето позволява.


Започна поетапно поставяне на общо 400 къщички за птици в

Започна поетапно поставяне на общо 400 къщички за птици в ...

......... вида къщи, които да поставим компенсаторно в парка. Всички къщи ще бъдат поставени на подходящите за това места преди началото на зимата, за да са готови и да очакват най-ранните прелетни посетители на парка, които идват още през февруари.“ Това подчерта зам.-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова.


Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана днес в Софийския зоопарк, съобщиха

Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана днес в Софийския зоопарк, съобщиха ...

......... вечер и само за един час може да изяде 1200 комара. Прилепите не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат "летящи мишки". Те са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина.


"Разделното събиране на отпадъците за по-чист въздух" е темата на Третата международна ...

......... София“ (ул. „Стара планина“ № 6). Участие във форума взимат столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместникът й по екологията Йоана Христова, ръководители на различни звена в Столична община, имащи пряка връзка с темата, представители на районните кметства в София, експерти от компании, развиващи дейности в сферата на опазването на околната среда.


На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00

На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00 ...

......... по програма LIFE в рамките на проект „Живот под един покрив“ LIFE17 NAT/BG/000602 (www.facebook.com/pg/LifeUnderOneRoof). Събитието е част от усилията на организаторите за повишаване на обществената осведоменост относно важността на прилепите за екосистемите, нуждата от тяхното опазване, развенчаване на съществуващите негативни митове и преодоляване на човешкия страх към тези малки бозайници.


Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба

Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба ...

......... Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба със замърсяването и климатичните промени. Около това мнение се обединиха министрите на околната среда от Европейския съюз (ЕС). Становището им идва след срещата на Междуправителствената експертна група по климатичните промени, предаде ДПА.


Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно

Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно ...

......... Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища, обясни Нено Димов. Освен това държавата смята да затегне и допускането до пазара на по-неефктивни уреди за отопление на ток.  


София се включва в Международната кампания

София се включва в Международната кампания "Нощ на прилепите". В ...

......... в България за 22-ра поредна година с поредица от събития в 11 града. Днес, освен София, прояви в защита на единствените летящи бозайници има в Поморие и Русе. Закриването на кампанията ще бъде на 14 октомври в Зоологическата градина в София. Повече информация - в сайта на фондация "Зелени Балкани". 


С приключенска игра и много награди кампанията „Натура 2000 идва

С приключенска игра и много награди кампанията „Натура 2000 идва ...

......... ѝ окраска или така, както си я представят. Рисунките за оцветяване са специално създадени за проекта на Inspire Bulgaria – Bulgaria wings. Кампанията „Натура 2000 идва в столицата“ се организира от Българското дружество за зашита на птиците и Издателство „Просвета“ в рамките на проект „ПрироДА“ към програма LIFE+ на ЕС.


Учените предупреждават за неизбежността от климатична катастрофа във връзка с

Учените предупреждават за неизбежността от климатична катастрофа във връзка с ...

......... затопляне. Оказва се, че той е почти нулев, пише БГНЕС. Според резултатите от проучването при запазване на сегашното ниво на емисиите на въглероден диоксид емисионният бюджет ще бъде изчерпан за около шест години. По-рано медиите съобщиха, че Русия може да се сдобие със "свой собствен Суецки канал" заради глобалното затопляне.


Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и

Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и ...

......... от тях са произведени 7410 т компост. С дейността на цялата система от инсталации за третиране на отпадъците сме постигнали през 2017 г. 84% на рециклиране и оползотворяване на отпадъците и 16% депониране. Само преди 10-ина година София депонираше 100% от отпадъците си, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.  


За втори път през тази година ще има Мобилен събирателен

За втори път през тази година ще има Мобилен събирателен ...

......... Инженеринг" АД, се прилага успешно на територията на общината за седма поредна година. Допълнителна информация можете да намерите на интернет страниците на "БалБок" (www.balbok.com) и Столична община (www.sofia.bg/waste), както и на страницата на БалБок във Facebook (https://www.facebook.com/pages/BalBok/485845981464869).   График на Мобилния събирателен пункт за 2018 г. и електронна листовка 2018.


Стартира  проект за подобряване на природозащитното състояние на горските природни местообитания

Стартира  проект за подобряване на природозащитното състояние на горските природни местообитания ...

......... (Fraxinus angustifolia). Основните мерки са свързани с отстраняване и ограничаване разпространението на инвазивни видове, лесовъдски дейности за подобряване на благоприятния природозащитен статус, охранителни мерки, и купуване на специализирана техника. Проектът се осъществява с осигурено финансиране от ОПОС 2014-2020 в размер на близо 900 хил. лв. Срокът на изпълнение е 32 месеца.


„На този етап непосредствено над кораба „Мопанг“ се виждат остатъчни

„На този етап непосредствено над кораба „Мопанг“ се виждат остатъчни ...

......... „Морска администрация“ кап. Живко Петров потвърди, че  ситуацията е под контрол и е овладяна. „Следим и със сателит, днес съм получил поредната снимка от Европейската агенция за морска безопасност“. Другата седмица, когато приключат подготвителните дейности и се поставят всички укрепителни съоръжения, започва източването на горивото от потъналия кораб, каза кап. Петров.


Изследване на наши учени показва, че България е втората европейска

Изследване на наши учени показва, че България е втората европейска ...

......... Източник на тази информация е Европейската федерация на бутилираните води и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки у нас, предаде БНР. Най-значимите водоизточници с доказани характеристики на минералните води са около 500. Хиляди са находищата на натурални изворни води. Реално се използват обаче едва 30%. Останалият ресурс остава свободен.  


„Дивите райски кътчета: Русия“ е първият филм от поредицата, която

„Дивите райски кътчета: Русия“ е първият филм от поредицата, която ...

......... км от изток на запад в най-голямата страна на планетата. Вижте как мечките в Камчатка ловят риба, моржовете плуват по бреговете на Арктика, а мускусните бикове оцеляват в суровите условия на времето, както и много други представители на редки видове от разнообразната флора и фауна в техните естествени хабитати.    


Близо двадесет години след въвеждането на регулации върху търговията с

Близо двадесет години след въвеждането на регулации върху търговията с ...

......... действия на национално и международно ниво за проследяване произхода на рибата и разкриването на местата, където се извършват бракониерства и нелегална търговия. Двете организации настояват държавите да въведат и да следят за спазването на CITES регулациите на вътрешния пазар, което да превърне пазара на хайвер в открит и прозрачен.  


Авария възникна на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали.

Авария възникна на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали. ...

......... подпочвените води. Освен това отпада и проблемът със замърсяванията на язовир „Студен кладенец“, а оттам и напрежението с Турция и Гърция, където реките Арда, Тунджа и Марица се събират. При наличието на възникналата авария с ускорителите и липсата на финансови средства за закупуването на нови обаче екологичното бъдеще е неясно.


Довечера от 21:00 ч. с 3D мапинг инсталация, международната природозащитна

Довечера от 21:00 ч. с 3D мапинг инсталация, международната природозащитна ...

......... провежда преглед (fitness check) на Рамковата директива за водите. Прегледът включва и допитване до всички европейски граждани за годността на директивата, което ще започне през есента. WWF и много други природозащитни организации ще следят отблизо прегледа на директивата, за да не бъде допуснато допълнително похабяване на сладководните ресурси на континента.


Известните в интернет четири малки щъркелчета на двойката Снежи и

Известните в интернет четири малки щъркелчета на двойката Снежи и ...

......... настъпване на полова зрялост. През юли малките щъркелчета предстои да започнат своите първи опити за летене. В следващите дни във всеки един момент може да станем свидетели на това как малките ще напуснат родния си дом на живо в YouTube и ще отлеят заедно с други млади щъркели към Африка.


1,3 тона старо оборудване, автомобилни гуми и опасни битови отпадъци

1,3 тона старо оборудване, автомобилни гуми и опасни битови отпадъци ...

......... също около 5 кг негодни за употреба батерии, 15 килограма флуоресцентни тръби и 10 кг други опасни отпадъци - употребявани тонер касети, мастилници и пр. Акцията ще има следващо издание през есента – на 8 и 9 октомври. Мобилните пунктове ще бъдат разположени в кварталите „Бузлуджа“ и „Колю Фичето“.  


Столичният зоопарк се сдоби с ново екзотично животно – двугърбата

Столичният зоопарк се сдоби с ново екзотично животно – двугърбата ...

......... и Езерото за водоплаващи птици, в което съжителстват екземпляри от различни видове водоплаващи птици - поен лебед, ням лебед, черен лебед, лебедоподобна гъска, белобуза гъска, розов пеликан, зеленоглава патица и други. Плановете за развитие на Столичния зоопарк са насочени към планиране и групиране на животните в местообитания по географски райони.


Със 100 броя по-малко са превишенията на фини прахови частици

Със 100 броя по-малко са превишенията на фини прахови частици ...

......... включително с градски транспорт, колело или пеша. Лице на кампанията е певецът и актьор Орлин Павлов. Анализите показват, че 57% от замърсяването на въздуха идва от транспорт, докато София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек.


Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от „Група

Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от „Група ...

......... на Столична Община в периода 2015-2017-та година, което е довело до замърсяване и евентуално е увредило здравето на граждани; Да се преустанови противоправното бездействие; Да се предприемат мерки за компенсиране на увредения колективен интерес (тук са всякакви мерки, които СО може да предприеме, за да подобри околната среда в София).


Днес от 09:15ч. в София Хотел Балкан комисарят отговарящ за

Днес от 09:15ч. в София Хотел Балкан комисарят отговарящ за ...

......... ФАО към ООН, която има правомощия и по отношение на Черно море. От 12:00ч. е предвидено подписване на съвместна декларация за нелегалния, недеклариран и нерегламентиран улов, с която страните от Черноморския регион ще потвърдят своята готовност за съвместни усилия за подобряване на контрола и по-надеждно запазване на неговите природни ресурси.


Политиката за намаляване на замърсяването с пластмаси е приоритет за Министерството на

Политиката за намаляване на замърсяването с пластмаси е приоритет за Министерството на ...

......... това ще осигури и по-добро здраве и качество на живот на хората. Инициативата е възможност за всеки от нас да даде принос и да се включи в борбата срещу замърсяването с пластмаси. Не е нужно да чакаме 5 юни - нека започнем сега!", призовава в приветствието си министър Нено Димов.


Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на

Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на ...

......... на околната среда и водите (МОСВ). Инициативата е възможност за всеки от нас да даде своя принос и да се включи в борбата срещу замърсяването с пластмаси по света, чрез някои от многобройните начини за това. И не е нужно да се чака до 5 юни, за да се действа. 


До края на юли учени от Института по биоразнообразие и

До края на юли учени от Института по биоразнообразие и ...

......... предотврати паническото им разпръсване в началото и ще ги предпази от атаки на хищници като хищни птици, скитащи кучета и котки, белки, порове и др. Когато животните прокопаят собствен тунел, те сами ще излязат от заграждението, но вече ще разполагат с достатъчна система от тунели и дупки, за да оцелеят.


„Говорихме за морето като възможност за туризъм, за почивка, като

„Говорихме за морето като възможност за туризъм, за почивка, като ...

......... Московски. Европейският морски ден се организира всяка година в различна европейска държава и на него се обсъждат и инициират съвместни действия в сферата на морското дело. В бургаския форум участваха представители на пристанищната и корабоплавателната индустрия, на местни, регионални, национални и европейски власти, държавни ведомства, НПО, научни и изследователски институции.


Над 1 млрд. лв. са договорените средства по Оперативна програма

Над 1 млрд. лв. са договорените средства по Оперативна програма ...

......... като тя ще определи домакинства с необходимост за преминаване към по-екологосъобразен начин на отопление, уточни Валерия Калчева. В момента на критериите за кандидатстване отговарят градовете Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, София-град, Бургас и Благоевград. На следващ етап ще могат да се включат и другите общини, които вече ще имат изготвени програми.


„Обстрелването на градоносни облаци е като лов на африкански слон

„Обстрелването на градоносни облаци е като лов на африкански слон ...

......... явление е съвсем естествено, макар да се случва рядко. Никой не може да каже дали скоро пак ще има такива градушки”, категоричен бе доц. Рачев. До края на месеца ни очаква подобно време. По-тихо ще бъде от тази неделя до сряда следващата седмица. След това отново ще има гръмотевични бури.


През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да ...

......... 7 часа трябва да се пази тишина. Той допълни, че не изключва възможността споровете по тази тема със заведенията в комплексите да продължат, но изискването за спазването на "тихите" часове остава. "Контрол ще има и няма да се допуснат нарушения и привличане на клиенти за сметка на почиващите", обобщи Симеонов.


Изнесен пункт за раздаване на компост на граждани, ще бъде

Изнесен пункт за раздаване на компост на граждани, ще бъде ...

......... компост. През 2017 г. в компостиращите инсталации за хранителни и зелени отпадъци се отчитат:   -Преработени са 13 927 т. зелени  и 8558 т. хранителни биоотпадъци -8 876 тона произведен компост -20,57 т. раздаден компост на граждани -70 000,49 лв. приходи от продажба на компост. -2109 MWh произведена електрическа енергия


28 – такъв е броят на гнездящите двойки царски орли

28 – такъв е броят на гнездящите двойки царски орли ...

......... някои от традиционно размножаващите се двойкизапочнаха да гнездят много късно – едва в средата на април“, допълни експертът.Редовният мониторинг на гнездящите двойки царски орли се извършва от екип наБДЗП в рамките на LIFE проекта „Земя за царския орел“, чиято основна цел евъзстановяването и подобряването на ловните местообитания на световнозастрашения вид.


Децата да научат повече за гората и нейните обитатели, да

Децата да научат повече за гората и нейните обитатели, да ...

......... да се забавляват, но и да научатмного за гората и дивата природа. На място експерти имаха възможност да видят как реалнопротичат часовете по Горска педагогика.В българската група бяха включени експерти от различни стопанства и предприятия всистемата на МЗХГ и ИАГ, приключили успешно първо и второ ниво на обучение по горскапедагогика.


България е на трето място в Европейския съюз по ръст

България е на трето място в Европейския съюз по ръст ...

......... изчислява, че през 2017 г. емисиите на въглероден диоксид (CO2) от изгарянето на изкопаеми горива са се увеличили с 1,8% в Европейския съюз (ЕС) в сравнение с предходната година. Емисиите на CO2 са основен фактор за глобалното затопляне и представляват около 80% от всички емисии на парникови газове в ЕС. 


От днес Столична община, чрез ОП „Екоравновесие“, стартира за трета

От днес Столична община, чрез ОП „Екоравновесие“, стартира за трета ...

......... От 2016 г. през безплатната манипулация са преминали близо 1000 кучета. През 2018 г. кампанията ще продължи до края на годината. Всички желаещи да включат кучетата си, могат да заявят това на телефон 02/9314160 или в сайта на www.ecoravnovesie.com. Информационните клиповете на кампанията можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=GnpOP2USf8g https://www.youtube.com/watch?v=PpQv06b2N-M  


Със засаждането на 60 едрогабаритни дървета от вида габър, стартира

Със засаждането на 60 едрогабаритни дървета от вида габър, стартира ...

......... хиляди храсти и цветя, с които да озеленят дворовете си. Всяка събота и неделя до края на юни ще продължи и засаждането в рамките на инициативата на СО - „Новата гора на София“, в която изцяло с помощта на доброволци, вече има засадени над 18 000 дървета в местността Суходол.


Европейският съд осъди България отново за неспазване на европейското природозащитно

Европейският съд осъди България отново за неспазване на европейското природозащитно ...

......... на ОВМ „Рила“ като СЗЗ и по този начин осигури максимална защита на видовете, описани в ОВМ, и техните местообитания. Предвид постановеното днес решение на Съда на ЕС българската страна се ангажира в диалог със службите на Европейската комисия да предприеме необходимите действия, за да се съобрази с него.   


През 2018 г. предвиждаме да почистим 85 км речни корита

През 2018 г. предвиждаме да почистим 85 км речни корита". ...

......... изрази надежда, че по този начин столицата се подготвя за природните бедствия. "За мен най-важна задача е превенцията, затова и предприемаме почистване на речни корита на територията на цялата Столична община. Миналата година почистихме 120 км речни корита, заедно с 5 км от река Искър в район "Кремиковци", заяви Фандъкова. 


Дирекцията на Национален парк

Дирекцията на Национален парк "Пирин" организира пролетно почистване на подходите ...

......... снежна покривка. В акцията се включиха много деца и туристи, раздадени са ръкавици и чували и се радваме, че отпадъците останали от туристите и скиорите след зимата са много малко. Създали сме необходимата организация с техника и автомобили на парковата дирекция, събраните отпадъци да бъдат свалени в Банско", допълни Баненски.


Три мечета - кърмачета, останали без майка си, са спасени

Три мечета - кърмачета, останали без майка си, са спасени ...

......... тях. В района на Барутин пък ще се поставят фотокапани, които да следят дали майката на мечетата ще се появи. Ако тя не се върне до седмица, мечетата ще бъдат настанени в специален център за осиротели мечета в Гърция. Там те ще се подготвят за връщане в естествената им среда.


Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и днес,

Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и днес, ...

......... в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;   6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.


емата за мръсния въздух се повдига за първи път на толкова високо

емата за мръсния въздух се повдига за първи път на толкова високо ...

......... запазена, а за по-старите ще бъде увеличена", заяви още министърът. Ще обхванем и тежки превозни средства, допълни Нено Димов и посочи, че над 1 млн. автомобила в България са над 20-годишни. Ще има много завишени изисквания към автомобилите на самия технически преглед от гледна точка на опазването на околната среда, обяви Димов.