По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова

  По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова ...

......... площадка в парка. Картината, която район „Възраждане“-СО избра за включването си в кампанията е от изложбата на талантливите деца от 30 СУ „Братя Миладинови“, която е експонирана в административнта сграда на Района. Общината кани всички желаещи да се включат в кампанията. Необходимо е само ентусиазъм и желание да направиш добро.


  По време на 30-та среща на страните по Монреалския

  По време на 30-та среща на страните по Монреалския ...

......... На 01.05.2018 г. България ратифицира последното изменение на протокола (Изменението от Кигали), с което потвърди своя ангажимент (поет с европейското законодателство от 2014 г. – Регламент (ЕС) 517/2014 за флуорсъдържащи парникови газове) да намали употребата на флуоровъглеводороди (HFC) и по този начин да допринесе значително за защитата на климата.  


„За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и

„За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и ...

......... на атмосферния въздух. Съгласно официалните данни от мониторинга през 2017 г. в шест общини е постигнато съответствие с нормите (средноденонощна и средногодишна) – Добрич, Девня, Пирдоп, Гълъбово, Стара Загора и Сливен. През 2017 г. в 18 града е постигната средногодишната норма за ФПЧ10 в сравнение с 15 града през 2016 г.


Над 2100 дръвчета и 48 000 цветя са засадени във Велико

Над 2100 дръвчета и 48 000 цветя са засадени във Велико ...

......... смърч, бреза, вербена, сабина, туя, винка, лигуструм, хибискус, хортензия, вайгела, люляк, лавандула, роза, кана, туя, хамерокалис, форзиция, спирея и др. Община Велико Търново благодари на великотърновци, които участваха в кампанията и проявиха своята гражданска активност и апелира да бъдат полагани необходимите грижи за засадената растителност и добрия вид на градинките.


ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка

ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка ...

......... ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка на място установи, че в малък водоем непосредствено до града има голямо количество мъртва риба и пяна с неизвестен за нас състав.


Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За

Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За ...

......... в България“ призовава привържениците си да подкрепят протеста за майките на деца с увреждания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Недопустимо е високопоставен представител на правителството да има подобно отношение към граждани на република България и трябва да поеме пълната политическа и чисто човешка отговорност за поведението си.    Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята

Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята ...

......... и свръх големият улов. Обедняването на почвите нанася сериозна вреда на 73 процента от екосистемите на сушата, което понижава благосъстоянието на около 3 милиарда души. Рязкото намаляване на биоразнообразието се дължи също така на замърсяването на околната среда и на климатичните промени, водещи до покачването на температурите в глобален мащаб.


Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече

Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече ...

......... страната има само 38 измервателни станции за фини пахови частици, в 28 общини, което според експертите трудно може да представи цялата картина. За да се справи със замърсяването от битовото отопление всяка община ще кандидатства по оперативна програма "Околна среда" със собствен проект за подмяна на битовото отопление с по-екологично.


Есенният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол

Есенният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол ...

......... спирка на линията е метростанция "Вардар", а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва граждани между 9.00 и 16.00 ч., с интервал от час и половина. Засажданията и този сезон ще се организират всяка събота и неделя от 10.00 до 16.00 ч. и ще продължат, докато времето позволява.


Започна поетапно поставяне на общо 400 къщички за птици в

Започна поетапно поставяне на общо 400 къщички за птици в ...

......... вида къщи, които да поставим компенсаторно в парка. Всички къщи ще бъдат поставени на подходящите за това места преди началото на зимата, за да са готови и да очакват най-ранните прелетни посетители на парка, които идват още през февруари.“ Това подчерта зам.-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова.


Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана днес в Софийския зоопарк, съобщиха

Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана днес в Софийския зоопарк, съобщиха ...

......... вечер и само за един час може да изяде 1200 комара. Прилепите не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат "летящи мишки". Те са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина."Разделното събиране на отпадъците за по-чист въздух" е темата на Третата международна ...

......... София“ (ул. „Стара планина“ № 6). Участие във форума взимат столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместникът й по екологията Йоана Христова, ръководители на различни звена в Столична община, имащи пряка връзка с темата, представители на районните кметства в София, експерти от компании, развиващи дейности в сферата на опазването на околната среда.


На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00

На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00 ...

......... по програма LIFE в рамките на проект „Живот под един покрив“ LIFE17 NAT/BG/000602 (www.facebook.com/pg/LifeUnderOneRoof). Събитието е част от усилията на организаторите за повишаване на обществената осведоменост относно важността на прилепите за екосистемите, нуждата от тяхното опазване, развенчаване на съществуващите негативни митове и преодоляване на човешкия страх към тези малки бозайници.


Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба

Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба ...

......... Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба със замърсяването и климатичните промени. Около това мнение се обединиха министрите на околната среда от Европейския съюз (ЕС). Становището им идва след срещата на Междуправителствената експертна група по климатичните промени, предаде ДПА.


Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно

Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно ...

......... Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища, обясни Нено Димов. Освен това държавата смята да затегне и допускането до пазара на по-неефктивни уреди за отопление на ток.  


София се включва в Международната кампания

София се включва в Международната кампания "Нощ на прилепите". В ...

......... в България за 22-ра поредна година с поредица от събития в 11 града. Днес, освен София, прояви в защита на единствените летящи бозайници има в Поморие и Русе. Закриването на кампанията ще бъде на 14 октомври в Зоологическата градина в София. Повече информация - в сайта на фондация "Зелени Балкани". С приключенска игра и много награди кампанията „Натура 2000 идва

С приключенска игра и много награди кампанията „Натура 2000 идва ...

......... ѝ окраска или така, както си я представят. Рисунките за оцветяване са специално създадени за проекта на Inspire Bulgaria – Bulgaria wings. Кампанията „Натура 2000 идва в столицата“ се организира от Българското дружество за зашита на птиците и Издателство „Просвета“ в рамките на проект „ПрироДА“ към програма LIFE+ на ЕС.


Учените предупреждават за неизбежността от климатична катастрофа във връзка с

Учените предупреждават за неизбежността от климатична катастрофа във връзка с ...

......... затопляне. Оказва се, че той е почти нулев, пише БГНЕС. Според резултатите от проучването при запазване на сегашното ниво на емисиите на въглероден диоксид емисионният бюджет ще бъде изчерпан за около шест години. По-рано медиите съобщиха, че Русия може да се сдобие със "свой собствен Суецки канал" заради глобалното затопляне.


Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и

Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и ...

......... от тях са произведени 7410 т компост. С дейността на цялата система от инсталации за третиране на отпадъците сме постигнали през 2017 г. 84% на рециклиране и оползотворяване на отпадъците и 16% депониране. Само преди 10-ина година София депонираше 100% от отпадъците си, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.  


За втори път през тази година ще има Мобилен събирателен

За втори път през тази година ще има Мобилен събирателен ...

......... Инженеринг" АД, се прилага успешно на територията на общината за седма поредна година. Допълнителна информация можете да намерите на интернет страниците на "БалБок" (www.balbok.com) и Столична община (www.sofia.bg/waste), както и на страницата на БалБок във Facebook (https://www.facebook.com/pages/BalBok/485845981464869).   График на Мобилния събирателен пункт за 2018 г. и електронна листовка 2018.


Стартира  проект за подобряване на природозащитното състояние на горските природни местообитания

Стартира  проект за подобряване на природозащитното състояние на горските природни местообитания ...

......... (Fraxinus angustifolia). Основните мерки са свързани с отстраняване и ограничаване разпространението на инвазивни видове, лесовъдски дейности за подобряване на благоприятния природозащитен статус, охранителни мерки, и купуване на специализирана техника. Проектът се осъществява с осигурено финансиране от ОПОС 2014-2020 в размер на близо 900 хил. лв. Срокът на изпълнение е 32 месеца.


„На този етап непосредствено над кораба „Мопанг“ се виждат остатъчни

„На този етап непосредствено над кораба „Мопанг“ се виждат остатъчни ...

......... „Морска администрация“ кап. Живко Петров потвърди, че  ситуацията е под контрол и е овладяна. „Следим и със сателит, днес съм получил поредната снимка от Европейската агенция за морска безопасност“. Другата седмица, когато приключат подготвителните дейности и се поставят всички укрепителни съоръжения, започва източването на горивото от потъналия кораб, каза кап. Петров.


Изследване на наши учени показва, че България е втората европейска

Изследване на наши учени показва, че България е втората европейска ...

......... Източник на тази информация е Европейската федерация на бутилираните води и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки у нас, предаде БНР. Най-значимите водоизточници с доказани характеристики на минералните води са около 500. Хиляди са находищата на натурални изворни води. Реално се използват обаче едва 30%. Останалият ресурс остава свободен.  


„Дивите райски кътчета: Русия“ е първият филм от поредицата, която

„Дивите райски кътчета: Русия“ е първият филм от поредицата, която ...

......... км от изток на запад в най-голямата страна на планетата. Вижте как мечките в Камчатка ловят риба, моржовете плуват по бреговете на Арктика, а мускусните бикове оцеляват в суровите условия на времето, както и много други представители на редки видове от разнообразната флора и фауна в техните естествени хабитати.    


Близо двадесет години след въвеждането на регулации върху търговията с

Близо двадесет години след въвеждането на регулации върху търговията с ...

......... действия на национално и международно ниво за проследяване произхода на рибата и разкриването на местата, където се извършват бракониерства и нелегална търговия. Двете организации настояват държавите да въведат и да следят за спазването на CITES регулациите на вътрешния пазар, което да превърне пазара на хайвер в открит и прозрачен.  


Авария възникна на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали.

Авария възникна на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали. ...

......... подпочвените води. Освен това отпада и проблемът със замърсяванията на язовир „Студен кладенец“, а оттам и напрежението с Турция и Гърция, където реките Арда, Тунджа и Марица се събират. При наличието на възникналата авария с ускорителите и липсата на финансови средства за закупуването на нови обаче екологичното бъдеще е неясно.


Довечера от 21:00 ч. с 3D мапинг инсталация, международната природозащитна

Довечера от 21:00 ч. с 3D мапинг инсталация, международната природозащитна ...

......... провежда преглед (fitness check) на Рамковата директива за водите. Прегледът включва и допитване до всички европейски граждани за годността на директивата, което ще започне през есента. WWF и много други природозащитни организации ще следят отблизо прегледа на директивата, за да не бъде допуснато допълнително похабяване на сладководните ресурси на континента.


Известните в интернет четири малки щъркелчета на двойката Снежи и

Известните в интернет четири малки щъркелчета на двойката Снежи и ...

......... настъпване на полова зрялост. През юли малките щъркелчета предстои да започнат своите първи опити за летене. В следващите дни във всеки един момент може да станем свидетели на това как малките ще напуснат родния си дом на живо в YouTube и ще отлеят заедно с други млади щъркели към Африка.


1,3 тона старо оборудване, автомобилни гуми и опасни битови отпадъци

1,3 тона старо оборудване, автомобилни гуми и опасни битови отпадъци ...

......... също около 5 кг негодни за употреба батерии, 15 килограма флуоресцентни тръби и 10 кг други опасни отпадъци - употребявани тонер касети, мастилници и пр. Акцията ще има следващо издание през есента – на 8 и 9 октомври. Мобилните пунктове ще бъдат разположени в кварталите „Бузлуджа“ и „Колю Фичето“.  


Столичният зоопарк се сдоби с ново екзотично животно – двугърбата

Столичният зоопарк се сдоби с ново екзотично животно – двугърбата ...

......... и Езерото за водоплаващи птици, в което съжителстват екземпляри от различни видове водоплаващи птици - поен лебед, ням лебед, черен лебед, лебедоподобна гъска, белобуза гъска, розов пеликан, зеленоглава патица и други. Плановете за развитие на Столичния зоопарк са насочени към планиране и групиране на животните в местообитания по географски райони.


Със 100 броя по-малко са превишенията на фини прахови частици

Със 100 броя по-малко са превишенията на фини прахови частици ...

......... включително с градски транспорт, колело или пеша. Лице на кампанията е певецът и актьор Орлин Павлов. Анализите показват, че 57% от замърсяването на въздуха идва от транспорт, докато София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек.


Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от „Група

Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от „Група ...

......... на Столична Община в периода 2015-2017-та година, което е довело до замърсяване и евентуално е увредило здравето на граждани; Да се преустанови противоправното бездействие; Да се предприемат мерки за компенсиране на увредения колективен интерес (тук са всякакви мерки, които СО може да предприеме, за да подобри околната среда в София).


Днес от 09:15ч. в София Хотел Балкан комисарят отговарящ за

Днес от 09:15ч. в София Хотел Балкан комисарят отговарящ за ...

......... ФАО към ООН, която има правомощия и по отношение на Черно море. От 12:00ч. е предвидено подписване на съвместна декларация за нелегалния, недеклариран и нерегламентиран улов, с която страните от Черноморския регион ще потвърдят своята готовност за съвместни усилия за подобряване на контрола и по-надеждно запазване на неговите природни ресурси.


Политиката за намаляване на замърсяването с пластмаси е приоритет за Министерството на

Политиката за намаляване на замърсяването с пластмаси е приоритет за Министерството на ...

......... това ще осигури и по-добро здраве и качество на живот на хората. Инициативата е възможност за всеки от нас да даде принос и да се включи в борбата срещу замърсяването с пластмаси. Не е нужно да чакаме 5 юни - нека започнем сега!", призовава в приветствието си министър Нено Димов.


Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на

Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на ...

......... на околната среда и водите (МОСВ). Инициативата е възможност за всеки от нас да даде своя принос и да се включи в борбата срещу замърсяването с пластмаси по света, чрез някои от многобройните начини за това. И не е нужно да се чака до 5 юни, за да се действа. 


До края на юли учени от Института по биоразнообразие и

До края на юли учени от Института по биоразнообразие и ...

......... предотврати паническото им разпръсване в началото и ще ги предпази от атаки на хищници като хищни птици, скитащи кучета и котки, белки, порове и др. Когато животните прокопаят собствен тунел, те сами ще излязат от заграждението, но вече ще разполагат с достатъчна система от тунели и дупки, за да оцелеят.


„Говорихме за морето като възможност за туризъм, за почивка, като

„Говорихме за морето като възможност за туризъм, за почивка, като ...

......... Московски. Европейският морски ден се организира всяка година в различна европейска държава и на него се обсъждат и инициират съвместни действия в сферата на морското дело. В бургаския форум участваха представители на пристанищната и корабоплавателната индустрия, на местни, регионални, национални и европейски власти, държавни ведомства, НПО, научни и изследователски институции.


Над 1 млрд. лв. са договорените средства по Оперативна програма

Над 1 млрд. лв. са договорените средства по Оперативна програма ...

......... като тя ще определи домакинства с необходимост за преминаване към по-екологосъобразен начин на отопление, уточни Валерия Калчева. В момента на критериите за кандидатстване отговарят градовете Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, София-град, Бургас и Благоевград. На следващ етап ще могат да се включат и другите общини, които вече ще имат изготвени програми.


„Обстрелването на градоносни облаци е като лов на африкански слон

„Обстрелването на градоносни облаци е като лов на африкански слон ...

......... явление е съвсем естествено, макар да се случва рядко. Никой не може да каже дали скоро пак ще има такива градушки”, категоричен бе доц. Рачев. До края на месеца ни очаква подобно време. По-тихо ще бъде от тази неделя до сряда следващата седмица. След това отново ще има гръмотевични бури.


През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да ...

......... 7 часа трябва да се пази тишина. Той допълни, че не изключва възможността споровете по тази тема със заведенията в комплексите да продължат, но изискването за спазването на "тихите" часове остава. "Контрол ще има и няма да се допуснат нарушения и привличане на клиенти за сметка на почиващите", обобщи Симеонов.


Изнесен пункт за раздаване на компост на граждани, ще бъде

Изнесен пункт за раздаване на компост на граждани, ще бъде ...

......... компост. През 2017 г. в компостиращите инсталации за хранителни и зелени отпадъци се отчитат:   -Преработени са 13 927 т. зелени  и 8558 т. хранителни биоотпадъци -8 876 тона произведен компост -20,57 т. раздаден компост на граждани -70 000,49 лв. приходи от продажба на компост. -2109 MWh произведена електрическа енергия


28 – такъв е броят на гнездящите двойки царски орли

28 – такъв е броят на гнездящите двойки царски орли ...

......... някои от традиционно размножаващите се двойкизапочнаха да гнездят много късно – едва в средата на април“, допълни експертът.Редовният мониторинг на гнездящите двойки царски орли се извършва от екип наБДЗП в рамките на LIFE проекта „Земя за царския орел“, чиято основна цел евъзстановяването и подобряването на ловните местообитания на световнозастрашения вид.


Децата да научат повече за гората и нейните обитатели, да

Децата да научат повече за гората и нейните обитатели, да ...

......... да се забавляват, но и да научатмного за гората и дивата природа. На място експерти имаха възможност да видят как реалнопротичат часовете по Горска педагогика.В българската група бяха включени експерти от различни стопанства и предприятия всистемата на МЗХГ и ИАГ, приключили успешно първо и второ ниво на обучение по горскапедагогика.


България е на трето място в Европейския съюз по ръст

България е на трето място в Европейския съюз по ръст ...

......... изчислява, че през 2017 г. емисиите на въглероден диоксид (CO2) от изгарянето на изкопаеми горива са се увеличили с 1,8% в Европейския съюз (ЕС) в сравнение с предходната година. Емисиите на CO2 са основен фактор за глобалното затопляне и представляват около 80% от всички емисии на парникови газове в ЕС. 


От днес Столична община, чрез ОП „Екоравновесие“, стартира за трета

От днес Столична община, чрез ОП „Екоравновесие“, стартира за трета ...

......... От 2016 г. през безплатната манипулация са преминали близо 1000 кучета. През 2018 г. кампанията ще продължи до края на годината. Всички желаещи да включат кучетата си, могат да заявят това на телефон 02/9314160 или в сайта на www.ecoravnovesie.com. Информационните клиповете на кампанията можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=GnpOP2USf8g https://www.youtube.com/watch?v=PpQv06b2N-M  


Със засаждането на 60 едрогабаритни дървета от вида габър, стартира

Със засаждането на 60 едрогабаритни дървета от вида габър, стартира ...

......... хиляди храсти и цветя, с които да озеленят дворовете си. Всяка събота и неделя до края на юни ще продължи и засаждането в рамките на инициативата на СО - „Новата гора на София“, в която изцяло с помощта на доброволци, вече има засадени над 18 000 дървета в местността Суходол.


Европейският съд осъди България отново за неспазване на европейското природозащитно

Европейският съд осъди България отново за неспазване на европейското природозащитно ...

......... на ОВМ „Рила“ като СЗЗ и по този начин осигури максимална защита на видовете, описани в ОВМ, и техните местообитания. Предвид постановеното днес решение на Съда на ЕС българската страна се ангажира в диалог със службите на Европейската комисия да предприеме необходимите действия, за да се съобрази с него.   


През 2018 г. предвиждаме да почистим 85 км речни корита

През 2018 г. предвиждаме да почистим 85 км речни корита". ...

......... изрази надежда, че по този начин столицата се подготвя за природните бедствия. "За мен най-важна задача е превенцията, затова и предприемаме почистване на речни корита на територията на цялата Столична община. Миналата година почистихме 120 км речни корита, заедно с 5 км от река Искър в район "Кремиковци", заяви Фандъкова. 


Дирекцията на Национален парк

Дирекцията на Национален парк "Пирин" организира пролетно почистване на подходите ...

......... снежна покривка. В акцията се включиха много деца и туристи, раздадени са ръкавици и чували и се радваме, че отпадъците останали от туристите и скиорите след зимата са много малко. Създали сме необходимата организация с техника и автомобили на парковата дирекция, събраните отпадъци да бъдат свалени в Банско", допълни Баненски.


Три мечета - кърмачета, останали без майка си, са спасени

Три мечета - кърмачета, останали без майка си, са спасени ...

......... тях. В района на Барутин пък ще се поставят фотокапани, които да следят дали майката на мечетата ще се появи. Ако тя не се върне до седмица, мечетата ще бъдат настанени в специален център за осиротели мечета в Гърция. Там те ще се подготвят за връщане в естествената им среда.


Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и днес,

Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и днес, ...

......... в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;   6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.


емата за мръсния въздух се повдига за първи път на толкова високо

емата за мръсния въздух се повдига за първи път на толкова високо ...

......... запазена, а за по-старите ще бъде увеличена", заяви още министърът. Ще обхванем и тежки превозни средства, допълни Нено Димов и посочи, че над 1 млн. автомобила в България са над 20-годишни. Ще има много завишени изисквания към автомобилите на самия технически преглед от гледна точка на опазването на околната среда, обяви Димов.


Жителите на няколко столични квартала недоволстват срещу изсичането на гората

Жителите на няколко столични квартала недоволстват срещу изсичането на гората ...

......... патрула в парка, които ще обикалят през светлата част на денонощието. От СДВР ще отпускат при възможност и конна полиция”, заяви зам.-кметът на район „Красна поляна” Николай Вушовски. В сряда пък ще има залесяване с около 200 дървета. Тази вечер обаче отново ще има протест на жители от 5 квартала.


Започна залесяването на опожарените гори над Кресна. В края на

Започна залесяването на опожарените гори над Кресна. В края на ...

......... доброволци. Сумата, която ще бъде необходима за залесяването на изгорелите територии, е около 1000 лева на декар или близо 1 300 000 лева. Една част от парите ще бъде от бюджета на Югозападното предприятие. Предстои отварянето на няколко мерки по европейски програми, с които да се осигури останалото необходимо финансиране.


Представителите на гражданската инициатива AirBG.Info представиха резултати от едногодишната си

Представителите на гражданската инициатива AirBG.Info представиха резултати от едногодишната си ...

......... тяхната мрежа, интереса на властите към темата за чистотата на въздуха, както и срещата която са имали с министъра на околната среда Нено Димов, с кмета на столицата Йорданка Фандъкова и представители на научната област, както и решението да направят съвместни замервания на въздуха с Изпълнителната агенция по околната среда.


Нивото на река Дунав в Източна Румъния продължава да се

Нивото на река Дунав в Източна Румъния продължава да се ...

......... Хората укрепват с чували с пясък магазини и къщи по реката. Взети са мерки да не се допусне навлизане на вода в градската канализация. Хидролози предупреждават, че до ден-два ситуацията ще се влоши. Ако тя стане опасна, ще бъдат евакуирани хора и ще се ограничи достъпът до района, съобщиха властите.


В събота от 11:00 часа кметът на СО Йорданка Фандъкова

В събота от 11:00 часа кметът на СО Йорданка Фандъкова ...

......... номер 56А, койтотръгва от спирка „Метростанция Вардар“ и ще се движи от 9:00 до 16 часа на интервал от 30минути всички съботи и недели.Повече информация за инициативата, както и да заявите своето участие, можете да намеритетук: www.novatagora.bg и в страницата във Facebook.Видео от първия залесителен сезон, можете да намерите тук:http://tranzit.dir.bg/load.php?id=Fg009Hj8pqJ8hWDU3043259


През последните години Благоевград всяка зима е в топ 10

През последните години Благоевград всяка зима е в топ 10 ...

......... в топ 10 на българските градове с най-мръсен въздух, показват данните от Изпълнителната агенция по околна среда. За справяне с проблема общината в града предприема спешни мерки, свързани с газифициране на битовия сектор, подмяна на домакински горивни устройства на твърдо гориво, поставяне на филтри за фини прахови частици на комините.


Във връзка с подаден сигнал за коне, бедстващи в Осоговската

Във връзка с подаден сигнал за коне, бедстващи в Осоговската ...

......... на невярна и манипулираща информация, обществеността ще бъде уведомена своевременно за всички констатации от извършената проверка. При установени неправомерни действия или бездействие от страна на служители на Агенцията и нейното териториално поделение в град Кюстендил, те ще бъдат отстранени от работа до приключване на образуваното дисциплинарно производство.      


НДК стартира кампания „re НДК-Рециклирай! Културно е.” Тя е част

НДК стартира кампания „re НДК-Рециклирай! Културно е.” Тя е част ...

......... отпадъци, получени на територията на Двореца и разположени в различни пространства на сградата. В събитието ще вземат участие министърът на културата - Боил Банов, министърът на околната среда и водите - Нено Димов, председателят на СД на НДК - Борислав Велков, както и изпълнителният директор на НДК - Ангел Митев.


Със 195 нови платформи за обезопасяване на гнезда разположени на

Със 195 нови платформи за обезопасяване на гнезда разположени на ...

......... от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите. Дейностите на дружеството в тази сфера продължават и през 2018 г., когато през активния размножителен период на птиците ще бъдат идентифицирани необезопасените и новопостроените щъркелови гнезда, които ще бъдат повдигнати върху платформи през есента след миграцията на птиците.    


Няколко нови свлачища се активизираха след последните дъждове тези дни.

Няколко нови свлачища се активизираха след последните дъждове тези дни. ...

......... срутище край село Тикале, заради което 11 села вече няколко седмици са без бърз достъп до Смолян. Междувременно паднали скали наложиха ограничения и по пътя между Малко Търново и Граматиково. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждават, че преминаването оттам трябва да става с повишено внимание. Навсякъде участъците са сигнализирани със знаци.


Експерти от РИОСВ-Русе днес опръстениха 62 щъркела в Силистренско. Опръстеняването

Експерти от РИОСВ-Русе днес опръстениха 62 щъркела в Силистренско. Опръстеняването ...

......... птица с маркировка от Германия. Щъркелът е пуснат и се очаква да отлети към страната, в която е опръстенен.  Една птица от групата в Дулово е с наранявания и е изпратена за лечение в Спасителния център в Стара Загора. Бели щъркели са освободени от селата Межден, Черник, Вокил и Зарица.


На много места в страната реки и язовири са на

На много места в страната реки и язовири са на ...

......... Язовирът е проектиран така, че да може да поеме преливане от 4000 кубични метра в секунда. В момента има достатъчно свободен обем в язовира, около 5 млн. кубични метра, предвид дъждовете, които валят и сега. Нивата на язовирите в района се следят денонощно. На този етап повод за притеснение няма.


Десетки хора в Бургаско се готвят за евакуация заради преливаща река. Жителите на

Десетки хора в Бургаско се готвят за евакуация заради преливаща река. Жителите на ...

......... си и водите ѝ са достигнали до дворовете на няколко къщи. Местните казват, че това им се случва от години. "При всеки по-проливен дъжд и голямо снеготопене къщите и нивите в селото се заливат", заяви кметицата на Дебелт. "Проблемът са язовирите. Те бяха направени за напояване. А сега се използват като рибарници", смята местна жителка. 


Нивото на река Дунав се наблюдава денонощно. До преливане остава по-малко от

Нивото на река Дунав се наблюдава денонощно. До преливане остава по-малко от ...

......... евакуация. Причината е критично високото ниво на водите на река Средецка. Вече са залети дворове, а водата се приближава и към къщите, разположени близо до коритото. Високи води има и по поречието на река Арда. Язовир „Кърджали” засега не прелива. До ръба му остават около 20 см. Властите уверяват, че опасност за близките населени места няма.


Мътна вода потече от чешмите в пет села в общините

Мътна вода потече от чешмите в пет села в общините ...

......... водоноски. Причина за влошеното качество на водата са проливните дъждове през последните 10 дни, които са размътили водоизточниците, от които се снабдяват тези села. Преди четири дни РЗИ-Монтана забрани да се пие от чешмите в други три села - Владимирово, Пали лула и Охрид в община Бойчиновци по същите причини.


Екипи на Столична община са реагирали на близо 50 сигнала за паднали

Екипи на Столична община са реагирали на близо 50 сигнала за паднали ...

......... територията на Столична община и са огледали състоянието на реките и водните обекти. Прогнозата за времето е за продължаване на вятъра умерен до силен, като се очакват валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Властите напомнят на хората да бъдат внимателни при придвижването си на открито в неделния ден.


Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора забрани временно употребата

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора забрани временно употребата ...

......... за ниска зона и резултат 0,045 mg/l за висока зона, които стойности са над максималната от 0,03 mg/l на естествен уран в питейна вода в село Казанка", пишат в прессъобщение от институцията. От РЗИ са разпоредили водоснабдителното дружество трябва да достави на населението в село Казанка вода за питейно-битови цели.


Екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столична община

Екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столична община ...

......... и особено в паркове и лесопаркове, както и да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, търговски обекти.   Изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на строителните оградите, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.