Екоминистърът - Емил Димитров, заяви категорично, че ще започне борба

Екоминистърът - Емил Димитров, заяви категорично, че ще започне борба ...

......... че ще работи по закон, с който да ограничи този тип нелегална дейност, тъй като тя представлява риск за околната среда и здравето на туристите, които се качват на свой риск при шофьорите. Въпросните джипове се явяват една от алтернативите за лифта, който води до подножието на хижа „Рилски езера“.


Няма замърсяване на въздуха и екологични щети, заяви министърът на

Няма замърсяване на въздуха и екологични щети, заяви министърът на ...

......... е силно" и се чува надалеч", каза по-раноПавлин Иванов от "Булгартрансгаз". Иванов отказа да коментира причините за аварията, преди да е направена техническа експертиза. Работи се усилено за отстраняване на аварията и възстановяването на подаването на газ за Гърция, но от фирмата не искат да се ангажират с определени срокове.


Няма завишени нива на радиация в района на нерегламентираното сметище край

Няма завишени нива на радиация в района на нерегламентираното сметище край ...

......... Дончева, поясни: "Намерени са отпадъци, които наподобяват опасни такива. Дали действително са такива ще стане ясно след изготвяне на съответните експертизи." По време на огледите са открити и етикети с логото на фирмата "Монбат" - собственост на братя Бобокови. Започна товаренето на отпадъците, които ще бъдат тронспортирани до лицензирана площадка.


По заповед на министъра на околната среда и водите Емил

По заповед на министъра на околната среда и водите Емил ...

......... за превантивно обозначаване на евентуални проблеми и навременно вземане на аргументирани решения. Звеното ще работи в тясно сътрудничество с регионалните органи на власт, които осъществяват държавната политика в сферата на околната среда, в това число Регионални инспекции по околна среда и води, Басейнови дирекции и Дирекции на националните паркове.  


Телата на два делфина, единият от които очаквал потомство, са

Телата на два делфина, единият от които очаквал потомство, са ...

......... РИОСВ не е постъпвал. Въпреки това над 30 подобни сигнала са подадени тази година, обясни Попов.Ако станат свидетели на мъртви животни, учените съветват да първо да се направи снимка на животното, а след това да се подаде сигнал до спешния номер 112.Очаква се проверката на Община Созопол и на РИОСВ


„На дигите на сгуроотвал „7-ми септември“ не са установени признаци

„На дигите на сгуроотвал „7-ми септември“ не са установени признаци ...

......... РИОСВ-Перник е съставила на „Топлофикация-Перник“ АД 4 броя актове за установяване на административни нарушения и са съставени наказателни постановления с имуществена санкция общо в размер на 90 хиляди лева за неизпълнения на условия в Комплексни разрешителни. Междувременно „Топлофикация Перник“ уведоми РИОСВ Перник, че ТЕЦ-а ще продължи работа на природен газ.Два трупа на делфини са намерени на плажове на север

Два трупа на делфини са намерени на плажове на север ...

......... инспекция по околна среда и водите. От там допълниха, че са получени към момента 2 сигнала за намерени трупове – единият е за намерено тяло на делфин на плажа на Кабакум, а вторият за намерен труп на плажа в к.к. Златни пясъци. В момента специалист на екоинспекцията отива на проверка.


  По тротоарите на столични улиците и булевардите вече са

  По тротоарите на столични улиците и булевардите вече са ...

......... ул. "Ив. Вазов", ул. "Иван Асен II", ул. "6-ти септември", ул. "Любен Каравелов", ул. "Цанко Церковски", бул. "Ал. Стамболийски", ул. "Сан Стефано" и др. Засаждането на  дървета е една от мерките в програмата на Столична община за чистота на въздуха, както и мярка срещу шумовото замърсяване от автомобилния трафик.  


Намаляването на трафика, спирането на индустрията и другите икономически дейности

Намаляването на трафика, спирането на индустрията и другите икономически дейности ...

......... обаче, нивата на NO2 в Милано и други части на Северна Италия паднаха с около 40 процента. „Това е напълно безпрецедентно“, каза Винсент-Анри Пеух, директор на атмосферната агенция “Коперник”. „В миналото сме виждали големи промени от ден или повече заради времето. Но никога не съм виждал такова нещо”, допълва Пеух.


Във връзка със затоплянето на времето и снеготопенето кметът на

Във връзка със затоплянето на времето и снеготопенето кметът на ...

......... обеми. Събота и неделя ще продължи наблюдението на всички критични участъци на реките, както и наблюдението на язовирите. Столичната община разполага и със Система за ранно предупреждение за покачване на нивата на реките с 23 сензора за дистанционно следене на нивата на реките, която се наблюдава от дирекция „Аварийна помощ и превенция“. 


Днес, 27 март 2020 г., на пристанище Варна-запад са били

Днес, 27 март 2020 г., на пристанище Варна-запад са били ...

......... за Италия на 20-те контейнера днес и предстоящото връщане на в Италия и на последните 25 сагата с италианския боклук е към края си.   Разследването продължава с изпълнение на възложените от Районната прокуратура във Варна действия на територията на Италия и Северна Македония, постановени с европейски заповеди за разследване.В първите дни от извънредното положение показателите на въдуха в

В първите дни от извънредното положение показателите на въдуха в ...

......... "Павлово" и "Надежда", съобщава БНТ. През януари София често влизаше в топ 15 на най-замърсените градове в света, а сега се доближаваме до стотната позиция със замърсявания много под допустимата норма. Прогнозите на Столичната община за концентрацията на финни прахови частици за следващите дни са за ниски до умерени показатели.


БДЗП и EVN България допринесоха за увеличение на популацията на

БДЗП и EVN България допринесоха за увеличение на популацията на ...

......... и местния сътрудник на БДЗП Валентин Велев , като в края на миналогодишния размножителен сезон те са забелязали индикации за размножаването на нови двойки в района и при направената проверка в началото на този сезон предположенията се потвърдиха.  Птиците в момента ремонтират гнездата си, а мониторингът на другите двойки продължава.


Глобалната кампания Часът на Земята поставя фокус върху опазената природа – нашият основен съюзник

Глобалната кампания Часът на Земята поставя фокус върху опазената природа – нашият основен съюзник ...

......... организацията фокусира усилията си в създаването на нова крайречна гора в близост до Стамболийски. Инициативата в България се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на БНР, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, Actualno.com, Argent, ClubZ.bg, Dir.bg, Jenite.bg, Idea, iWoman.bg, сп. National Geographic, OFFNews.bg, Seen.bg, сп. 360, Момичетата от града, Под Тепето, Програмата и радио „Фокус“.


Настоящата зима е най-топлата в Европа, откакто се правят измервания. По-всяка

Настоящата зима е най-топлата в Европа, откакто се правят измервания. По-всяка ...

......... Карло Буонтемпо, директор на службата на ЕС климатичните промени "Коперник". Подобна топла зима е смущаваща, но не представлява климатична тенденция. Сезонните температури, особено извън тропиците, варират значително от година на година". В света 2019 г. беше втората най-топла, а предишните пет и предишните десет години - най-топлите от 150 години.


Тъй като напоследък темата с боклука и отпадъците стана доста

Тъй като напоследък темата с боклука и отпадъците стана доста ...

......... при рециклирането са заложени цветни семена - маргаритки, макове, рози и т.н. След като го прочетете не трябва да го изхвърляте, а да го накъсате на малки парченца и да ги засадите. Ако поливате вашите странни "насаждения" до няколко седмици ще има резултат - красиви цветя и растения. Вижте повече на: Peika.bgЕкипи на Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и

Екипи на Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и ...

......... станции по цялото течение на реката, което означава, че вероятно не е оцеляла или е била повторно уловена от бракониери скоро след това.  Природозащитната организация предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди сериозно както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на рибарите.


Доклад на WWF посочва за първи път страните, чиито икономики

Доклад на WWF посочва за първи път страните, чиито икономики ...

......... емисиите парникови газове и загубата на естествени местообитания. Изводът е, че това ще струва на света най-малко 479 млрд. долара годишно или близо 9,9 трил. долара до 2050 г. Експертите изчисляват, че сумата се равнява на комбинираните икономики на Великобритания, Франция, Индия и Бразилия. По-конкретно очакваните годишни загуби възлизат на:
Таралежите, водните кончета и пчелите във Великобритания също са в

Таралежите, водните кончета и пчелите във Великобритания също са в ...

......... В доклада се казва, че е необходима нова система от регулации, ако съществуващите европейски такива отпаднат. „Освен ако правителството не започне да запълва дупките, които ще останат след премахването на европейските регулации, нашите почви, растения и дивите животни, които зависят от тях са в риск“, заяви Деби Трипли от WWF.


Високи нива на замърсяване са регистрирани в много райони на

Високи нива на замърсяване са регистрирани в много райони на ...

......... 19 и 21 часа, когато уредите удариха 387 μg/куб.м (при норма от 350). Серният диоксид обикновено се отделя при горене на битови отпадъци. Особено чувствителни към него са болните от бронхиална астма. Ефектите върху човешкото здраве са нарушения надишането, белодробни заболявания, нарушение на имунната защита на белия дроб, пише novini.bg.


Институтът Earthwatch обяви пчелите за най-важното живо същество на планетата в

Институтът Earthwatch обяви пчелите за най-важното живо същество на планетата в ...

......... казано по-просто 70 от 100 храни са станали благодарение на пчелите. Без пчелите фауната скоро ще започне да изчезва, защото те опрашват растенията, което им позволява да се възпроизвеждат, а от тях се хранят милиони животни.Според цитат, приписан на Алберт Айнщайн, ако пчелите изчезнат, на хората им остава 4 години живот.


Учени разгадаха как дървото гинко билоба може да живее повече

Учени разгадаха как дървото гинко билоба може да живее повече ...

......... защитава чрез антиоксиданти, антимикробни вещества и растителни хормони. Генетичните изследвания пък показали, че гените, свързани със стареенето, не се включват автоматично в определен етап от развитието на дървото, както е при другите растения. Д-р Диксън смята, че и при други вековни дървета като секвоите могат да се открият подобни характеристики.


Австралийците намират иновативни начини да помогнат на животните, засегнати от

Австралийците намират иновативни начини да помогнат на животните, засегнати от ...

......... идея е наречена „Operation Rock Wallaby“ и се ръководи от Националните паркове и дивата природа в Нов Южен Уелс. Основната цел на операцията е да нахрани животните, тъй като нестихващите огньове силно ги засегнаха. Досега самолетите са хвърлили над 2 200 килограма пресни зеленчуци от небето. Вижте повече на: Peika.bgХиляди новозеландци се присъединиха към петиция, която призовава в страната

Хиляди новозеландци се присъединиха към петиция, която призовава в страната ...

......... а в Нова Зеландия има около 30 000 хектара такива. Над 10 милиона хектара изгоряха в Австралия от пожарите, които не секват от септември миналата година. Най-малко 26 души загинаха в бедствието, хиляди жилища са унищожени. Смята се, че над 1 милион животни са изпепелени от бушуващите от месеци пламъци.


В края на изминалата година екип на „Земя за царския орел“ приключи

В края на изминалата година екип на „Земя за царския орел“ приключи ...

......... на БДЗП „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България” бяха поставени също 40 изкуствени гнезда, като 10 от тях са заемани от царски орли през годините, като в някои от тях те продължават да отглеждат поколение. Снимка: Димитър Демерджиев/БЗДП


2019 г. е била втората най-гореща година и приключва най-топлото

2019 г. е била втората най-гореща година и приключва най-топлото ...

......... Тогава бе регистрирано увеличение на температурите с 0,12 градуса по Целзий. Средната температура през 2019 г. е била само с няколко стотни под нивата от 2016 г. Последните пет години са най-горещите в историята на наблюденията, а периодът 2010-2019 – най-горещото десетилетие. За Европа миналата година е била най-горещата досега. 


Темата с климатичните промени, които се превърнаха в криза, заради

Темата с климатичните промени, които се превърнаха в криза, заради ...

......... точка. Изчезването им и ефектът, който те имат върху нашето всекидневие - имат отговорност за над 1/3 от храната, която слагаме на масата си, и за над 2/3 от плодовете и зеленчуците. Те, заедно с дивите опрашители, са причина за над 80% от земеделската продукция в световен план", заключи експертът.


Милиарди хора по света използват вода от планински сняг и ледници.

Милиарди хора по света използват вода от планински сняг и ледници. ...

......... проучването отбелязват също, че водоснабдяването от планински води може да помогне за справяне с енергийната криза при прехода от изкопаеми горива към водноелектрическа енергия. Но за да се запазят, първо е необходимо да се намалят емисиите на парникови газове. Проучването е публикувано в Nature и American Geophysical Union Снимка: Pixabay  


Няколко язовира са запълнени с вода под 50% според актуалната

Няколко язовира са запълнени с вода под 50% според актуалната ...

......... язовири са със сумарен завирен обем 2 291,3 млн. м³, което е 67,9 % от обема им.Със запълване под 50 % са и язовирите: „Широка поляна“ – 24 %; „Чаира“ - 38,5 %; „Тошков Чарк“ - 43,3 %; „Копринка“ - 28,7 %; „Калин“ - 28,2 %; „Карагьол“ - 39,1 %.


Проблемът с мръсния въздух не е само в София. През

Проблемът с мръсния въздух не е само в София. През ...

......... „По отношение на градския транспорт имаме голям проект за подмяна на тролейбусния транспорт. Проучваме възможности и за подмяна на автобусния. Имаме и интегриран проект, по който от началото на януари ще се подменят 80 домакински отоплителни уреди. Очаква се през следващите две години да подменим още 1 400”, каза още тя.


„За моята Коледа е нужна повече от една елха“ е

„За моята Коледа е нужна повече от една елха“ е ...

......... гора! Подкрепете Коледната инициатива на WWF с sms абонамент с текст  на латиница DMS GORA на 17777 (за всички мобилни оператори). Цената на месечното дарение е само 5 лв. WWF има нужда от Вас, за да продължи да пази българската природа! Благодарим Ви от сърце и Ви желаем весели празници!


Срещата на върха на ООН по въпросите на климата в

Срещата на върха на ООН по въпросите на климата в ...

......... това как нациите трябва да цитират поредица от научни оценки за състоянието на планетата. „Последната версия на текста на решението за Парижкото споразумение, представена от чилийското председателство, е напълно неприемлива“, заяви Алден Майер, директор на политиката в Съюза на загрижените учени и наблюдател на преговорите на ветерани от ООН.  


Следващите 12 месеца ще са ключови в битката за климата,

Следващите 12 месеца ще са ключови в битката за климата, ...

......... нула.Правителствата и компаниите трябва да повишат амбициите си и да започнат да набелязват конкретни цели и да ги изпълняват, заяви управляващият директор на СИФ Доминик Уогрей. Той допълни, че това, от което се нуждае светът, за да постигне поврат, е съчетание от обществена амбиция, политическа увереност и лидерство на бизнеса.


Над 5 милиона евро  са загубени за дейностите по опазване

Над 5 милиона евро  са загубени за дейностите по опазване ...

......... по-широк обхват на  мрежата даде своя резултат[3]. Оценката на природозащитното състояние на видовете от Натура 2000 показва, че 81% от тях са в неблагоприятно състояние или за тях няма данни. Коалиция „За да остане природа в България“ настоява за незабавна промяна на досегашното изпълнение на програмата и прилагане на следните мерки:


Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат

Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат ...

......... добити дръвчета, които бяха предоставени с благотворителна цел за ползване на училища и детски градини. Изпълнителна агенция по горите призовава гражданите да бъдат бдителни при покупката на коледни елхи и в случай на съмнение за незаконна търговия, да бъде подаден сигнал на тел. 112, за да се инициира незабавна проверка.


Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти

Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти ...

......... Пловдив, Враца, Ямбол, Кюстендил и Свищов, предадха Нова ТВ и БГНЕС. В петък станцията в „Хиподрума” е отчела средно 150 микрограма на кубичен метър фините прахови частици, при норма – 50. Тази сутрин пък нивото е било малко над 50. Данните на „Еър София” сочат 55 микрограма на кубичен метър.


Нека да празнуваме заедно и да научим повече за бъдещето

Нека да празнуваме заедно и да научим повече за бъдещето ...

......... риба Южното полукълбо. В тази връзка WWF подготви специална образователна игра, която съчетава приятното с полезното. Благодарение на нея, докато се забавляваме, всички ние можем да измерим климатичния отпечатък, който оставяме върху атмосферата, в зависимост от вида на морската храна, която консумираме и начина по който тя е уловена и транспортирана.  


ЕСЕС трябва да се ангажира с нулеви нетни емисии на

ЕСЕС трябва да се ангажира с нулеви нетни емисии на ...

......... Конференцията на ООН по изменението на климата (COP25) ще се състои в Мадрид от 2 до 13 декември 2019 г. Председателят на Парламента Давид Сасоли ще вземе участие в официалното откриване. Делегация от Европейския парламент, водена от Бас Ейкхаут (Зелените, Нидерландия), ще участва в проявата от 9 до 14 декември.


Каскада от промени в резултат на глобалното затопляне застрашава човечеството,

Каскада от промени в резултат на глобалното затопляне застрашава човечеството, ...

......... Уил Стефън. Учените призовават за спешни действия, за да се предотврати каскадата от промени, която грози планетата и човечеството. "Безотговорно е да продължаваме да чакаме, за да видим какво ще се случи. Ситуацията е спешна. Необходими са незабавни действия", казва ръководителят на изследването Тим Лентън, цитиран от в. "Дейли мейл".


Див елен е открит мъртъв, след като погълнал 7 кг

Див елен е открит мъртъв, след като погълнал 7 кг ...

......... които се използват включително за супа от уличните търговци. Доскоро замърсяването с пластмасови отпадъци се отразяваше най-вече на морските обитатели, но вече засяга и животните на сушата. Местните власти съобщиха, че 10-годишният елен е открит в национален парк в провинция Нан – на около 600 км северно от столицата Банкок.


Нивата на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата продължават да растат

Нивата на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата продължават да растат ...

......... pH стойността на океаните, което вреди на живота в тях. Учените очакват концентрацията на CO2 да продължи да се увеличава всяка година за дълъг период от време. Нужно е драстично намаляване на вредните емисии до почти нула, за да може да започне стабилизация, казва Пеп Канадел от Global Carbon Project.С много ентусиазъм студенти от бизнес университета Висше училище по

С много ентусиазъм студенти от бизнес университета Висше училище по ...

......... за да продължат мисията си. Инициативата по засаждането на дръвчета е на Столична община, а целта й е да се създаде нова гора в София. Амбициите, които еко кампанията си поставя, е да се засадят и отгледат над 125 000 броя ароматни дървета на 225 дка площ в ж.к „Суходол“.


Експерти и доброволци обединяват усилия в името на природата край

Експерти и доброволци обединяват усилия в името на природата край ...

......... по екология сред природата. По време на опознавателна разходка край Марица доброволците се запознаха с характерните за района птици, а също и с типичните крайречни дървесни видове. Те посетиха и местата, откъдето беше събран семенния материал за залесяването и видяха как ще изглежда някой ден гората, която всички заедно създаваме.


Изчислено е, че до 2050 г. теглото на пластмасата в

Изчислено е, че до 2050 г. теглото на пластмасата в ...

......... произвеждат годишно (бира, безалкохолни напитки);  всяко домакинство използва около 600 метални опаковки годишно;  около 300 милиона метални опаковки се използват за една седмица около Коледа;  енергията, която можем да спестим чрез рециклиране само на един алуминиев кен, е в състояние да захранва телевизор за поне 3 часа.


Непал и Китай се договориха да проведат съвместно точно измерване

Непал и Китай се договориха да проведат съвместно точно измерване ...

......... проблемите, свързани с климатичните промени и опазването на околната среда. Съвместно ще бъде обявена височината на върха, като на него ще бъдат проведени научни изследвания“, се казва в официалното комюнике, подписано от двете страни.По-рано готовност да окаже помощ на Непал при точното измерване на височината на Еверест изяви и Индия.


"Дърветата са изключително важни за живота на Земята. Европейските дървета ...

......... организацията, основният фактор за намаляване на популацията на тези видове е човешката дейност, включително растежа на градовете и обезлесяването. "Това проучване показва критичната ситуация на много видове дървета, за които често просто не се мисли. Но те представляват основата на европейската екосистема и правят нашата планета здрава", добави Люк Бас.


Два дни след като климатична среща не успя да постигне

Два дни след като климатична среща не успя да постигне ...

......... застрашени от циклони, мащабни наводнения и други екстремни явления, се казва още в текста. От 2005 г. нивото на моретата се повишава 2,5 пъти по-бързо в сравнение с ХХ век, предимно заради топящите се ледени покривки. А защитата от предизвиканите от тази тенденция наводнения ще струва на човечеството стотици милиарди. 


В бъдеще глобалното затопляне ще се ускори. Това заклюиха учени от

В бъдеще глобалното затопляне ще се ускори. Това заклюиха учени от ...

......... днес. Нивото на въглеродния газ в атмосферата достигнало 1000 частици на милион, т.е. било 2 пъти по-високо, отколкото е днес. По мнението на климатолозите, ако не се вземат мерки за ограничаване изхвърлянето на въглероден газ в атмосферата, към края на века нивото му може отново да достигне 1000 частици на милион.


Учените предупреждават за сериозните заплахи, надвиснали над океаните, полярните райони

Учените предупреждават за сериозните заплахи, надвиснали над океаните, полярните райони ...

......... средства да го постигне. Във връзка с това WWF България призовава политиците да се ангажират по-сериозно с проблемите на климата и да разработят стратегия за адаптация към променящите се условия, приканва бизнеса да инвестира повече в нисковъглеродни технологии, а всички граждани – да използваме възможно най-често енергия, добивана от възобновяеми източници.


Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) отчита напредъка от

Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) отчита напредъка от ...

......... реализира Годишното информационно събитие на ОПОС. То насочва вниманието към осъзнатата грижа за природата като дълг на всеки, който иска по-добра среда за живот и е призив за обединяване около общата кауза за по-чиста и по-сигурна околна среда. Последната прожекция е днес от 21:15 ч. пред Национална галерия „Квадрат 500”. 


Огромен пожар лумна в непосредствена близост до летище София. Не е

Огромен пожар лумна в непосредствена близост до летище София. Не е ...

......... сухи треви и гори неконтролируемо. Огънят е на около 500-600 метра от цистерните с авиационно гориво, което както знаем се възпламенява лесно. В близост има и бензиностанция, а за капак пушекът се стеле над надодящия наблизо булевард. Сигналът за пожара е подаден надвечер, а в момента 2 пожарни го гасят.


“За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за

“За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за ...

......... ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50%. Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи. 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа, обясни Нено Димов.  


  Инвестирането на 1,8 трилиона долара през следващото десетилетие –

  Инвестирането на 1,8 трилиона долара през следващото десетилетие – ...

......... Докладът призовава за „революции“ в разбирането, планирането и финансирането – „да се гарантира, че въздействията, рисковете и решенията за климата са включени в процеса на вземане на решения на всички равнища“. Докладът ще бъде обсъден на срещата на върха на ООН по въпросите на климата през септември.      


"Малко се говори за това какъв процент микропластмасови частици са ...

......... Истината обаче е, че поради факта, че те много трудно се разграждат, седят много дълго време и ефектът е много голям", каза пулмологът.Самите частици могат да доведат до възпалителни реакции в белия дроб. По думите му той е органът, който много често се подценява, но ни държи живи всяка секунда.


Стотици нови пожари са избухнали в Амазония, на територията на

Стотици нови пожари са избухнали в Амазония, на територията на ...

......... в Бразилия вече беше изпратена от Израел.Същевременно президентът на Боливия Ево Моралес каза, че би приветствал помощ от чужбина, за да се бори страната с горските пожари на своя територия.Моралес прекрати предизборната си кампания, за да ръководи справянето с кризата.В петък Боливия получи специализиран Боинг 747-400, способен да носи 150 тона вода.


Опустошителните пожари в Амазония продължават да горят, съобщава БНТ. Около

Опустошителните пожари в Амазония продължават да горят, съобщава БНТ. Около ...

......... щата, след като президентът Жаир Болсонаро разпореди тяхната намеса. В съседна Боливия над 740 000 хектара горски площи бяха изпепелени в рамките на 10 дни. В източния регион на страната Санта Круз, който граничи с Бразилия и Парагвай, температурите надвишиха 40 градуса. Десетки доброволци се ангажираха за потушаването на стихията.


Започва процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото за

Започва процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото за ...

......... за промяната на комплексното разрешително няма да има нужна от големи нови инвестиции от страна на завода. Процедурата отнема до 6 месеца. „От гледна точка на противопожарната безопасност сме разпоредили да има по-голям запас от пръст и по-сериозно запръстяване, защото тогава шансовете за пожари са по-малки“, каза още министър Димов.


България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в топ

България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в топ ...

......... е мит — припомняме, че в края на 2018 г. правителството плати 360 млн лв.[1], а пролетта се заговори за нова финансова инжекция от 600 млн. лв., за да спаси от фалит ТЕЦ „Марица изток 2“. От началото на тази година държавната електроцентрала е произвела загуба от 145 млн. лева.[2]


Експерти от МОСВ представиха пред жителите на община Созопол ползите

Експерти от МОСВ представиха пред жителите на община Созопол ползите ...

......... центрове ще бъдат доставени мобилни събирателни пунктове за обслужване на съседни на тях 17 общини: Велики Преслав, Смядово, Каспичан, Хитрино, Лозница, Самуил, Исперих, Завет, Цар Калоян, Пордим, Никопол, Белене, Марица, Калояново, Хисаря, Приморско, Царево. , с което се цели решаване на проблема с опасните битови отпадъци в 22 български общини.  


Земетресение с магнитуд 2 по скалата на Рихтер е регистрирано

Земетресение с магнитуд 2 по скалата на Рихтер е регистрирано ...

......... от Черноморец и на 12 км източно от Бургас, с дълбочина 7 км.  Според данните на Евросредиземноморския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 2.2 по Рихтер. Епицентърът му е бил на 22 км североизточно от Бургас и на 7 км западно от Несебър. Дълбочинара му е била 2 км.


Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна

Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна ...

......... обратно в Дунав и да създадат своето първо поколение. По тази причина те са много уязвими от бракониерство. Затова трябва да пазим тях и техните местообитания и да им дадем шанс да изградят стабилна популация. В противен случай рискуваме да загубим безценен вид, оцелял в продължение на 200 милиона години.


По-топлите води край бреговете на Девън и Корнуол могат да

По-топлите води край бреговете на Девън и Корнуол могат да ...

......... в Обединеното кралство през следващите 30 години", каза той. Но ученият предупреди също, че нарастващите пластмасови отпадъци и прекомерният риболов могат да намалят общата им популация. Наскоро бяха забелязани бели акули от рибари в Корнуол, което довежда до предположения, че те вече са мигрирали от по-топлите африкански и средиземноморски морета.


Природозащитниците от Auburn University в САЩ откриха връзка между изчезването

Природозащитниците от Auburn University в САЩ откриха връзка между изчезването ...

......... такъв щам, който може да развие неговия потенциал. Това се характеризира с риска от предаване на щама от животно на човек, който да стане естествен "резервоар" за болестта. Друг фактор, допринасящ за появата на нови епидемии, е наличието на мостови вектори в местообитанието като комари, кърлежи и други безгръбначни кръвосмучещи.


Отровната риба морски дракон дебне по плитчините на родното Черноморие.

Отровната риба морски дракон дебне по плитчините на родното Черноморие. ...

......... нашето Черноморие. Шипът й, с който убожда, съдържа токсин, от който най-слабата реакция е повишаване на температурата и оток. В повечето случаи обаче той отича и губи чувствителност.Ако човек е алергичен, токсичното вещество на дракона парализира периферната нервна система, поясниха токсиколози и допълниха, че раните от него зарастват много бавно.


Учени идентифицираха нов вид замърсяване с пластмаса в морето - разтопени и

Учени идентифицираха нов вид замърсяване с пластмаса в морето - разтопени и ...

......... и сиви, с различен размер. Учените ги нарекоха "пластмасова коричка". Изследванията показаха, че материалът е полиетилен - най-разпространената пластмаса в света. Инкрустациите по скалите се виждат, когато има отлив. Учените от португалския Център за науки за морето и околната среда казаха, че не знаят откъде идва пластмасата и как ще се отрази на морския живот.


Във Франция, Германия, Унгария, Испания, Белгия и Швейцария се очаква

Във Франция, Германия, Унгария, Испания, Белгия и Швейцария се очаква ...

......... Във Франция, Германия, Унгария, Испания, Белгия и Швейцария се очаква много горещо време тази седмица. Възможно е да бъдат отчетени температурни рекорди. Най-високата отчетена температура във Франция за юни досега е била 41,5 градуса - през 2003 г.