Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна

Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна ...

......... обратно в Дунав и да създадат своето първо поколение. По тази причина те са много уязвими от бракониерство. Затова трябва да пазим тях и техните местообитания и да им дадем шанс да изградят стабилна популация. В противен случай рискуваме да загубим безценен вид, оцелял в продължение на 200 милиона години.


По-топлите води край бреговете на Девън и Корнуол могат да

По-топлите води край бреговете на Девън и Корнуол могат да ...

......... в Обединеното кралство през следващите 30 години", каза той. Но ученият предупреди също, че нарастващите пластмасови отпадъци и прекомерният риболов могат да намалят общата им популация. Наскоро бяха забелязани бели акули от рибари в Корнуол, което довежда до предположения, че те вече са мигрирали от по-топлите африкански и средиземноморски морета.


Природозащитниците от Auburn University в САЩ откриха връзка между изчезването

Природозащитниците от Auburn University в САЩ откриха връзка между изчезването ...

......... такъв щам, който може да развие неговия потенциал. Това се характеризира с риска от предаване на щама от животно на човек, който да стане естествен "резервоар" за болестта. Друг фактор, допринасящ за появата на нови епидемии, е наличието на мостови вектори в местообитанието като комари, кърлежи и други безгръбначни кръвосмучещи.


Отровната риба морски дракон дебне по плитчините на родното Черноморие.

Отровната риба морски дракон дебне по плитчините на родното Черноморие. ...

......... нашето Черноморие. Шипът й, с който убожда, съдържа токсин, от който най-слабата реакция е повишаване на температурата и оток. В повечето случаи обаче той отича и губи чувствителност.Ако човек е алергичен, токсичното вещество на дракона парализира периферната нервна система, поясниха токсиколози и допълниха, че раните от него зарастват много бавно.


Учени идентифицираха нов вид замърсяване с пластмаса в морето - разтопени и

Учени идентифицираха нов вид замърсяване с пластмаса в морето - разтопени и ...

......... и сиви, с различен размер. Учените ги нарекоха "пластмасова коричка". Изследванията показаха, че материалът е полиетилен - най-разпространената пластмаса в света. Инкрустациите по скалите се виждат, когато има отлив. Учените от португалския Център за науки за морето и околната среда казаха, че не знаят откъде идва пластмасата и как ще се отрази на морския живот.


Във Франция, Германия, Унгария, Испания, Белгия и Швейцария се очаква

Във Франция, Германия, Унгария, Испания, Белгия и Швейцария се очаква ...

......... Във Франция, Германия, Унгария, Испания, Белгия и Швейцария се очаква много горещо време тази седмица. Възможно е да бъдат отчетени температурни рекорди. Най-високата отчетена температура във Франция за юни досега е била 41,5 градуса - през 2003 г.Климатичните промени ще окажат силно влияние върху България, а до 2023

Климатичните промени ще окажат силно влияние върху България, а до 2023 ...

......... нашата планета, каза още Жуселино Нобрега да Лус.  Той е роден през 1960 г. в град Флориано, Бразилия. Завършил е английска филология и международно право в университета в Хюстън. Жуселино Нобрега да Лус идва в България за първи път, за да разкрие бъдещи трусове в политическия и финансовия живот на страната.


70 диви зайци бяха пуснати на свобода в района на

70 диви зайци бяха пуснати на свобода в района на ...

......... предварително са били прочистени от хищници. Акцията от последните дни не е единствена. Още есента на 2018 година бяха разселени 76 заека, а преди месец - още 25 двойки. Предстои пускането на свобода на още около 200. Засега акцията е най-голямата за възстановяването на популацията на дивите зайци в страната.


Затоплянето на климата ще доведе до това още до края

Затоплянето на климата ще доведе до това още до края ...

......... в съвременната историята са били отчетени след 1998 година. Екстремалните температури ще доведат до рязък скок на сърдечносъдовите и белодробни заболявания, до замърсяването на околната среда и чести случаи на астма. Заради климатичните промени ще се увеличи смъртността при хората, а експертите алармират, че цялата екосистема е заплашена.    


Почти 600 растителни вида са изчезнали от дивата природа през

Почти 600 растителни вида са изчезнали от дивата природа през ...

......... маслиненото дърво Света Елена, което има розови цветове. Най-големи са пораженията върху флората на островите и в тропиците, които са дом на високо ценените тропически гори и имат голямо биоразнообразие. За щастие има и светлина в тунела – няколко растения, смятани за отдавна отмрели като чилийският минзухар бяха отново открити.


Водата в Стрелча е негодна за пиене, предупреди местното ВиК.

Водата в Стрелча е негодна за пиене, предупреди местното ВиК. ...

......... замътнена. Взети са проби, за да се установи дали има наличие на коли-форми.  ВиК събират водата в резервоари. Най-късно до утре сутринта ще започне възстановяване на водоподаването при положение, че не възникне извънредна ситуация.  От водното дружество съобщават, че към момента водата може да се ползва само за битови нужди.8 юни е Световният ден на океана. Идеята на този

8 юни е Световният ден на океана. Идеята на този ...

......... поглъща част от въглеродния диоксид, влияе върху климата на планетата, и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурси. Защитата на Световния океан е регулирана от редица международни документи. Основните принципи на използването на акваторията му са отразени в Конвенцията на ООН по морско право, приета на 10 декември 1982 г.


Светът отбелязва Деня за опазване на околната среда. Девет от

Светът отбелязва Деня за опазване на околната среда. Девет от ...

......... всяка година, ако бъдат изпълнени целите за намаляване на замърсяването на въздуха до 2050 г., заложени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. 10. В 15-те страни, които отделят най-големи количества парникови газове, разходите за обществено здравеопазване в резултат на замърсяването на въздуха надхвърлят 4% от брутния вътрешен продукт. 1500 тона пластмаса попадат в река Дунав всяка година. Средно

1500 тона пластмаса попадат в река Дунав всяка година. Средно ...

......... са 4,2 тона, изчисляват в свой доклад от румънската организация “Повече зелено”. Ако тенденцията се запази, до 2050 година пластмасата в река Дунав може да стане повече от водата, коментират еколозите.Асоциация “Повече зелено” призовават властите в страните, през които минава водоема да вземат спешни дългосрочни мерки за предотвратяване на замърсяването.
Министърът на околната среда и водите  Нено Димов участва в представянето

Министърът на околната среда и водите  Нено Димов участва в представянето ...

......... диоксид, азотен диоксид, озон и метеопараметри. В системата е достъпна информация от 2015 г. до момента. Визуализирането на информация за качеството на атмосферния въздух се извършва на базата на постъпващите в реално време данни от Националната автоматизирана система за мониторинг на КАВ. Тя е  публично достъпна на интернет страницата на ИАОС.


Астероид с диаметър 1,6 километра ще премине днес на разстояние

Астероид с диаметър 1,6 километра ще премине днес на разстояние ...

......... от обсерваторията в Аресибо в Пуерто Рико ще имат възможността да изучат отблизо състава и формата на бинарното небесно тяло. По формата си с две сферични образувания 1999KW4 напомня на прочулите се напоследък свои събратя Бену и Рюгу, които бяха изследвани респективно от мисии на американското и японското космическо ведомство.


3138 врабчета преброиха доброволци, живеещи в малки и по-големи населени

3138 врабчета преброиха доброволци, живеещи в малки и по-големи населени ...

......... места с преобладаващи къщи с дворове, селски улици и площади. В големите градове врабчетата се събират в по-големи ята на места, където има струпване на хора, което гарантира и наличието на достатъчно храна. Българско дружество за защита на птиците благодари на всички участници в кампанията „Ние броим врабчетата“.    


Атмосферата над страната ни от няколко дни е наситена с

Атмосферата над страната ни от няколко дни е наситена с ...

......... оттегли след 23 май.  На този етап станциите за измерване на чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда у нас не отчитат опасни стойности на фините прахови частици. Въпреки това, видимостта е намалена. По равните открити повърхности се вижда прах, а ако завали, дъждът ще е кален.  


Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове

Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове ...

......... активност се забелязва поради бавната загуба на горещина, откакто се е формирала преди 4,5 милиарда години.Това кара повърхността на Луната да се набръчква, подобно на зърно грозде, което се превръща в стафида. В резултат на тези процеси, Луната е станала по-малка с около 150 метра в последните няколкостотин милиона години.


Близо 180 държави се подписаха под мащабен план за спиране

Близо 180 държави се подписаха под мащабен план за спиране ...

......... нищо лошо в пластмасите, когато се използват разумно. Но когато ги изхвърляме няма структура за управлението на това изхвърляне. Създаваме огромен проблем за околната среда. И вече засегнати не са само рибите и птиците. Пластмасите влизат в храната на хората", заяви секретарят на  ООН по конвенциите за околната среда Ролф Пайет.


От 10 май ЕС ще е изчерпал ресурсите, които планетата може да

От 10 май ЕС ще е изчерпал ресурсите, които планетата може да ...

......... От 10 май ЕС ще е изчерпал ресурсите, които планетата може да му даде за една година, предупреди Световният фонд за природата и отбеляза, че този "ден на превишаването" настъпва все по-рано всяка година, предаде Франс прес, цитиран от БТА.  


„Врабчетата намаляват и това е факт“, коментира Мариана Вълчева от

„Врабчетата намаляват и това е факт“, коментира Мариана Вълчева от ...

......... липса на достатъчно зелени площи, високи нива на шума – това са само част от причините, поради които популацията на някои от птиците в градовете намалява. Експертните проучвания сочат, че негативните фактори, които влияят върху състоянието на популацията на врабчетата, са предпоставка за влошаване качеството и на живота на хората.


Група експерти по биоразнообразието към ООН предупреждават, че 1 милион

Група експерти по биоразнообразието към ООН предупреждават, че 1 милион ...

......... решителни мерки. Загубата на биоразнообразието заплашва човечеството в същата степен, както и климатичните промени. Петте главни причини за изчезването на биологичните видове в наши дни са неправилното използване на земята /интензивно селско стопанство, обезлесяване/, директната експлоатация на ресурсите / лов, риболов/, климатичните промени, замърсяването на околната среда и инвазивните видове.


Ремонтът на Западния парк в столицата ще се забави заради

Ремонтът на Западния парк в столицата ще се забави заради ...

......... обезопасяват местата, където има строителни дейности. Санкциите за забавяне по договор са 42 000 лева на ден, за некачествено изпълнение могат да достигнат до 1,6 млн. лева. До момента е изградена изцяло нова подземна инфраструктура. Предстои поставяне на ново осветление. Изпълнява се ремонт на езерото, алпинеум и зелено училище.  


Три тона отпадъци са събрани до момента под Еверест в

Три тона отпадъци са събрани до момента под Еверест в ...

......... 500 чужденци и повече от 1000 души помощен персонал се намират в района на базовия лагер, който е общ за Еверест и за намиращия се в близост Лхотце – четвърти по височина връх на планетата. В базовия лагер е и българинът Иван Томов, който ще направи опит да изкачи Лхотце.


Водата в квартал на Генерал Тошево е замърсена с пестициди.

Водата в квартал на Генерал Тошево е замърсена с пестициди. ...

......... на Великденските празници ще останат без вода. От водното дружество започват прочистване на водопроводната система, а от РЗИ ще вземат проби от чешмите на хората. Пробите обаче ще са готови до седмица. Прокуратурата извършва разследване как пестицидите са попаднали в мрежата. До решаване на проблема в квартала ще има водонски. 


През 2018 година са унищожени 12 милиона хектара тропически гори

През 2018 година са унищожени 12 милиона хектара тропически гори ...

......... забавило с 63% в сравнение с пика през 2016 година. В Колумбия през 2018 г. има увеличение на обезлесяването с 9% спрямо 2017 г. По обезлесена площ първа е Бразилия, а Гана и Кот д`Ивоар са загубили през 2018 г. първична джунгла, представляваща съответно 60% и 26% от тяхната територия. 


Според доклад на ООН, 30% от рибите вече са отровени

Според доклад на ООН, 30% от рибите вече са отровени ...

......... доклад на ООН, 30% от рибите вече са отровени с пластмаса, а до 2050 г. в моретата ще има повече пластмаса от риби. Колко пъти сме излизали от магазина с пластмасова торбичка, а по-късно я губим, без да се замислим, че тя ще остане на нашата планета по-дълго от нас.


На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята. Тази

На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята. Тази ...

......... каузата за опазване на околната среда. От 1990 г. празникът се чества като международен, а у нас за първи път се отбелязва през 1993 г. През 2019 г. темата на кампанията е „Да опазим Нашите видове“ – защото ако не действаме днес, изчезването на биоразнообразието ще е нашето трайно наследство!


Морето изхвърли малко делфинче, попито с мазут, на Северния плаж на

Морето изхвърли малко делфинче, попито с мазут, на Северния плаж на ...

......... Решението на проблема е поставяне на акустични устройства. Те отблъскват делфините, като им показват, че има мрежи, които до тогава за тях са невидими. В Черно море има 3 вида делфини и един от тях може да изчезне напълно в близките 10 години, ако се запази това ниво на смъртност.


Европейски консорциум от учени и изследователи ще се насочи към

Европейски консорциум от учени и изследователи ще се насочи към ...

......... Европейски консорциум от учени и изследователи ще се насочи към Антарктика през декември, за да започне процес на дълбочинно пробиване на леда в източната част на континента.


Учени от Цюрихския университет и университета в Бристол, Англия, смятат,

Учени от Цюрихския университет и университета в Бристол, Англия, смятат, ...

......... това специалистите регистрирали увеличена смъртност сред новородените и по-късно достигане до полова зрялост.При това делфините, които намират храна в морските дълбини, не пострадали толкова много от горещините.По мнението на учените, заключенията им обаче дават нови поводи за безпокойство, защото, погледнато в дългосрочен план, повишаването на температурите може да доведе до измиране на тези животни.


Стартира четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край

Стартира четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край ...

......... Новата гора на София край Суходол, Столична община разкри извънредна автобусна линия в рамките на градския транспорт, с номер 56A. Началната спирка на линията е метростанция „Вардар“, а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва граждани между 9 и 16 часа, с интервал от час и половина.  


От днес до неделя отбелязваме седмицата на гората. Домакин на

От днес до неделя отбелязваме седмицата на гората. Домакин на ...

......... бракониерството си остава сред основните грижи на Югозападното предприятие. Честата смяна на работните места на горските директори е мярка, която е възприета като личен почерк на Дамян Дамянов. Борбата трябва да е най- вече с местните зависимости и в посока на обществената нетърпимост към посегателствата, категоричен е лесовъдът на годината.


Седем от езерата в Национален парк „ Пирин“ са  силно

Седем от езерата в Национален парк „ Пирин“ са  силно ...

......... вече е забелязан в неголеми територии на надморска височина около 2000 метра, е короядът по дърветата.  Всички дейности за подобряване на природозащитното състояние на НП „Пирин“ са разписани в проект , финансиран по ОП „ Околна среда“ с близо 6,3 млн. лева , който ще се изпълнява в следващите 43 месеца.


Рекорден брой от 188 страни се включиха  тази година в

Рекорден брой от 188 страни се включиха  тази година в "Часът ...

......... театър в София имаше фермерски биопазар и пункт за предаване на стара битова техника.  Една от малките крачки, които всеки може да направи за опазване на природата е, когато нещо в дома се счупи или повреди, да се опита да го поправи или рециклира, не да го хвърли директно на боклука. 


40 килограма пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит,

40 килограма пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит, ...

......... еднократна употреба е сериозен проблем в някои страни в Източна Азия. Според изследване от 2015-та година Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Тайланд са отговорни за 60 процента от пластмасовите отпадъци, които се озовават в световния океан. През юни миналата година в Тайланд бе открит мъртъв кит, погълнал 80 найлонови торби.


Turkish Cargo, дъщерно дружество на Turkish Airlines, транспортира 4 циркови

Turkish Cargo, дъщерно дружество на Turkish Airlines, транспортира 4 циркови ...

......... до естествените, Turkish Cargo приема PRESS RELEASE регулациите на CITES и IATA LAR като отправна точка за цялостния процес, който следва на борда в такива ситуации. Подробна информация за Turkish Cargo и графика на полетите могат да бъдат открити на официалния уебсайт www.turkishcargo.com и на телефон +90 850 333 0777.


Миниатюрна жаба-джудже от Индия е единственият оцелял представител на древно

Миниатюрна жаба-джудже от Индия е единственият оцелял представител на древно ...

......... където е открита. Учени са се натъкнали на жабката по време на серия от експедиции в планинската верига Западни Гати. Те са изследвали генетиката и скелета й. Миниатюрното създание още не е разкрило тайните си. Специалистите не знаят какъв е жизненият му цикъл, какви звуци издава и дали е застрашено.


Способността на света да произвежда храна е подкопана от неуспеха

Способността на света да произвежда храна е подкопана от неуспеха ...

......... следващата година. „По целия свят библиотеката на живота, развиваща се в продължение на милиарди години – нашето биоразнообразие – се унищожава, трови, замърсява, ограбва, ограбва, изсмуква и изгаря със скорост, невиждана в човешката история“, алармира ирландският президент Майкъл Хигинс на конференция за биологичното разнообразие в Дъблин в четвъртък. / Гардиан


Насекомите в света са поели по пътя на изчезването и

Насекомите в света са поели по пътя на изчезването и ...

......... един век. Планетата е в началото на шесто мaсово измиране в историята си, като най-големи загуби са регистрирани при по-големите животни, които са по-лесни за изучаване. По-рано за криза с насекомите бе съобщено в Германия и в Пуерто Рико, но новите данни показват, че ситуацията се влошава на глобално равнище.


Макар и миналата година да беше малко по-хладна от предишните,

Макар и миналата година да беше малко по-хладна от предишните, ...

......... 1980 г. и с около 1,16 градуса Целзий повече от доиндустриалната епоха. Според учен от групата няма никакво съмнение в дългосрочната тенденция на затопляне. Само 2016, 1017 и 2015 г. са били по-топли от миналата година. Разликата между тях е съвсем малка. Използваните данни са от 20 000 метеорологични станции.


Всички измервателни станции в София на Националната система за контрол

Всички измервателни станции в София на Националната система за контрол ...

......... данните на Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия. Най-значителни стойности над среднодневните норми отчели уредите в София, Благоевград и Смолян. В Благоевград замърсяването било 3 пъти над нормата, а в София и Смолян - 2 пъти. Наднормени са стойностите и в Русе, Горна Оряховица, Бургас, Кърджали, Пловдив и Перник.


Превишена концентрация на фини прахови частици тази сутри бяха регистрирани

Превишена концентрация на фини прахови частици тази сутри бяха регистрирани ...

......... тази сутри бяха регистрирани в 9 града. Данните са на Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия, поясняват Нова телевизия. Най-значителни стойности над среднодневните норми са отчели уредите в София, Благоевград и Смолян. В Благоевград замърсяването е 3 пъти над нормата, а в София и Смолян - 2 пъти.


Все още не е установено кой е разорал дюните до

Все още не е установено кой е разорал дюните до ...

......... да се поставят каравани, не може да се строи и да има заведения. Още утре с геодезисти ще бъде направена нова проверка. Наказанието за унищожени дюни е по Закона за защитените територии е от 1000 до 10 000 лв. "Ще бъдем безкомпромисни към извършителите”, категорична беше Тонка Атанасова. Снимка: btvnovinite.bg


След като бъде свалена новогодишната украса от празнични естествени елхи

След като бъде свалена новогодишната украса от празнични естествени елхи ...

......... могат да оставят такива отпадъци, вкл. и естествени елхи. За 2018 г. са преработени 14 001,4 тона зелени отпадъци, а количеството произведен компост е 10 055 тона. Естествените елхи, които са с корени, могат да бъдат засадени в междублокови пространства, в градинки и дворове, като се полагат грижи за тях.


Седемте рилски езера са в лед след продължилите близо 10

Седемте рилски езера са в лед след продължилите близо 10 ...

......... проблем и да се настанят. Хижата е електрифицирана, ток се подава от мини турбина, която Панинчев сам конструирал и поддържа. Близкото Рибно езеро, дълбоко около два метра, е замръзнало. По леда ентусиасти играят хоро и се веселят с настъпването на Нова година. Организацията си за празника започват още по Коледа.


120 фазана ще се влеят в природата в един от столичните

120 фазана ще се влеят в природата в един от столичните ...

......... Фандъкова, кметът на район „Изгрев“ Цветомир Жеков, председателят на управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев и директорът на Агенцията за закрила на децата д-р Лилова. Освен, че ще се докоснат до птиците, децата ще неучат много любопитни неща за живота на фазаните, храненето и разселването им. 


Безветрието в петък и събота създава условия за натрупване на

Безветрието в петък и събота създава условия за натрупване на ...

......... – около 75. 24 часа по-късно към градовете с концентрация на прах над нормите вече са още Видин, Плевен, Шумен, Варна, София, Перник, Пловдив, Благоевград и Смолян. В столицата три от станциите – „Надежда”, „Хиподрума” и „Павлово” – отчитат концентрация на фини прахови частици два пъти над допустимата среднодневна норма.


България поиска по дипломатически път от Република Сърбия информация за

България поиска по дипломатически път от Република Сърбия информация за ...

......... да уведоми компетентния орган по околна среда за намерението си да продължи да експлоатира съоръженията, за провеждане на процедура по ОВОС. В случая  за мината при с. Караманица няма данни дали е извършвана оценка за въздействието на околната среда и водите, нито за постъпвала нотификация по чл.3 от Конвенцията за ОВОС.


Тази събота (08.12.2018 г.) организацията за защита на животните КАЖИ

Тази събота (08.12.2018 г.) организацията за защита на животните КАЖИ ...

......... за цел да прекрати използването на клетки в животновъдството. Събитието ще се проведе от 11:30 до 15:00 ч. в градинката на НДК, на алеята в посока пешеходната зона на бул. Витоша. Всеки, посетил изложбата, ще има възможност да види Клетката на истината и, ако желае, да подпише петицията на Европейската гражданска инициатива. (https://caai.endthecageage.eu/).


Данните на ИА „Околна среда“ от началото на април до

Данните на ИА „Околна среда“ от началото на април до ...

......... суровини и автосервизите, както и в райони, в които имаме сигнали за горене на гуми и кабели от граждани. За да улесним и насърчим правилното изхвърляне на отпадъци, които се ползват за изгаряне – гуми и стари дрехи – организирахме специални пунктове за предаването им" – посочи също кметът Фандъкова.  


Само за 2 часа на мобилния пункт за стари електроуреди,

Само за 2 часа на мобилния пункт за стари електроуреди, ...

......... 4.5 т текстилни отпадъци от домакинствата. Част от старите дрехи бяха предоставени на дизайнерите от Sofia Green Fashion Days, които изработиха от тях модна колекция „Детокс на гардероба: Втори живот“, която ще бъде представена на 26 ноември 2018 г. от 19 часа в зала 6А на НДК. Входът е свободен.


Представителите на държавните институции, бизнесът и научните среди трябва да

Представителите на държавните институции, бизнесът и научните среди трябва да ...

......... над 1,37 млрд. лв., или близо 40% от ресурса на ОПОС. През 2018 г. се отчита двоен ръст на разплащанията в сравнение с 2017 г. „Управляващият орган продължава стриктно да следи и да не допуска забавяне при възстановяването на извършените от бенефициентите разходи“, каза и директорът на ОПОС Валерия Калчева.  


  По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова

  По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова ...

......... площадка в парка. Картината, която район „Възраждане“-СО избра за включването си в кампанията е от изложбата на талантливите деца от 30 СУ „Братя Миладинови“, която е експонирана в административнта сграда на Района. Общината кани всички желаещи да се включат в кампанията. Необходимо е само ентусиазъм и желание да направиш добро.


  По време на 30-та среща на страните по Монреалския

  По време на 30-та среща на страните по Монреалския ...

......... На 01.05.2018 г. България ратифицира последното изменение на протокола (Изменението от Кигали), с което потвърди своя ангажимент (поет с европейското законодателство от 2014 г. – Регламент (ЕС) 517/2014 за флуорсъдържащи парникови газове) да намали употребата на флуоровъглеводороди (HFC) и по този начин да допринесе значително за защитата на климата.  


„За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и

„За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и ...

......... на атмосферния въздух. Съгласно официалните данни от мониторинга през 2017 г. в шест общини е постигнато съответствие с нормите (средноденонощна и средногодишна) – Добрич, Девня, Пирдоп, Гълъбово, Стара Загора и Сливен. През 2017 г. в 18 града е постигната средногодишната норма за ФПЧ10 в сравнение с 15 града през 2016 г.


Над 2100 дръвчета и 48 000 цветя са засадени във Велико

Над 2100 дръвчета и 48 000 цветя са засадени във Велико ...

......... смърч, бреза, вербена, сабина, туя, винка, лигуструм, хибискус, хортензия, вайгела, люляк, лавандула, роза, кана, туя, хамерокалис, форзиция, спирея и др. Община Велико Търново благодари на великотърновци, които участваха в кампанията и проявиха своята гражданска активност и апелира да бъдат полагани необходимите грижи за засадената растителност и добрия вид на градинките.


ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка

ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка ...

......... ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка на място установи, че в малък водоем непосредствено до града има голямо количество мъртва риба и пяна с неизвестен за нас състав.


Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За

Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За ...

......... в България“ призовава привържениците си да подкрепят протеста за майките на деца с увреждания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Недопустимо е високопоставен представител на правителството да има подобно отношение към граждани на република България и трябва да поеме пълната политическа и чисто човешка отговорност за поведението си.    


Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята

Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята ...

......... и свръх големият улов. Обедняването на почвите нанася сериозна вреда на 73 процента от екосистемите на сушата, което понижава благосъстоянието на около 3 милиарда души. Рязкото намаляване на биоразнообразието се дължи също така на замърсяването на околната среда и на климатичните промени, водещи до покачването на температурите в глобален мащаб.


Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече

Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече ...

......... страната има само 38 измервателни станции за фини пахови частици, в 28 общини, което според експертите трудно може да представи цялата картина. За да се справи със замърсяването от битовото отопление всяка община ще кандидатства по оперативна програма "Околна среда" със собствен проект за подмяна на битовото отопление с по-екологично.


Есенният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол

Есенният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол ...

......... спирка на линията е метростанция "Вардар", а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва граждани между 9.00 и 16.00 ч., с интервал от час и половина. Засажданията и този сезон ще се организират всяка събота и неделя от 10.00 до 16.00 ч. и ще продължат, докато времето позволява.


Започна поетапно поставяне на общо 400 къщички за птици в

Започна поетапно поставяне на общо 400 къщички за птици в ...

......... вида къщи, които да поставим компенсаторно в парка. Всички къщи ще бъдат поставени на подходящите за това места преди началото на зимата, за да са готови и да очакват най-ранните прелетни посетители на парка, които идват още през февруари.“ Това подчерта зам.-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова.


Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана днес в Софийския зоопарк, съобщиха

Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана днес в Софийския зоопарк, съобщиха ...

......... вечер и само за един час може да изяде 1200 комара. Прилепите не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат "летящи мишки". Те са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина.


"Разделното събиране на отпадъците за по-чист въздух" е темата на Третата международна ...

......... София“ (ул. „Стара планина“ № 6). Участие във форума взимат столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместникът й по екологията Йоана Христова, ръководители на различни звена в Столична община, имащи пряка връзка с темата, представители на районните кметства в София, експерти от компании, развиващи дейности в сферата на опазването на околната среда.


На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00

На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00 ...

......... по програма LIFE в рамките на проект „Живот под един покрив“ LIFE17 NAT/BG/000602 (www.facebook.com/pg/LifeUnderOneRoof). Събитието е част от усилията на организаторите за повишаване на обществената осведоменост относно важността на прилепите за екосистемите, нуждата от тяхното опазване, развенчаване на съществуващите негативни митове и преодоляване на човешкия страх към тези малки бозайници.


Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба

Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба ...

......... Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба със замърсяването и климатичните промени. Около това мнение се обединиха министрите на околната среда от Европейския съюз (ЕС). Становището им идва след срещата на Междуправителствената експертна група по климатичните промени, предаде ДПА.