Атмосферата над страната ни от няколко дни е наситена с

Атмосферата над страната ни от няколко дни е наситена с ...

......... оттегли след 23 май.  На този етап станциите за измерване на чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда у нас не отчитат опасни стойности на фините прахови частици. Въпреки това, видимостта е намалена. По равните открити повърхности се вижда прах, а ако завали, дъждът ще е кален.  


Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове

Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове ...

......... активност се забелязва поради бавната загуба на горещина, откакто се е формирала преди 4,5 милиарда години.Това кара повърхността на Луната да се набръчква, подобно на зърно грозде, което се превръща в стафида. В резултат на тези процеси, Луната е станала по-малка с около 150 метра в последните няколкостотин милиона години.


Близо 180 държави се подписаха под мащабен план за спиране

Близо 180 държави се подписаха под мащабен план за спиране ...

......... нищо лошо в пластмасите, когато се използват разумно. Но когато ги изхвърляме няма структура за управлението на това изхвърляне. Създаваме огромен проблем за околната среда. И вече засегнати не са само рибите и птиците. Пластмасите влизат в храната на хората", заяви секретарят на  ООН по конвенциите за околната среда Ролф Пайет.


От 10 май ЕС ще е изчерпал ресурсите, които планетата може да

От 10 май ЕС ще е изчерпал ресурсите, които планетата може да ...

......... От 10 май ЕС ще е изчерпал ресурсите, които планетата може да му даде за една година, предупреди Световният фонд за природата и отбеляза, че този "ден на превишаването" настъпва все по-рано всяка година, предаде Франс прес, цитиран от БТА.  


„Врабчетата намаляват и това е факт“, коментира Мариана Вълчева от

„Врабчетата намаляват и това е факт“, коментира Мариана Вълчева от ...

......... липса на достатъчно зелени площи, високи нива на шума – това са само част от причините, поради които популацията на някои от птиците в градовете намалява. Експертните проучвания сочат, че негативните фактори, които влияят върху състоянието на популацията на врабчетата, са предпоставка за влошаване качеството и на живота на хората.


Група експерти по биоразнообразието към ООН предупреждават, че 1 милион

Група експерти по биоразнообразието към ООН предупреждават, че 1 милион ...

......... решителни мерки. Загубата на биоразнообразието заплашва човечеството в същата степен, както и климатичните промени. Петте главни причини за изчезването на биологичните видове в наши дни са неправилното използване на земята /интензивно селско стопанство, обезлесяване/, директната експлоатация на ресурсите / лов, риболов/, климатичните промени, замърсяването на околната среда и инвазивните видове.Ремонтът на Западния парк в столицата ще се забави заради

Ремонтът на Западния парк в столицата ще се забави заради ...

......... обезопасяват местата, където има строителни дейности. Санкциите за забавяне по договор са 42 000 лева на ден, за некачествено изпълнение могат да достигнат до 1,6 млн. лева. До момента е изградена изцяло нова подземна инфраструктура. Предстои поставяне на ново осветление. Изпълнява се ремонт на езерото, алпинеум и зелено училище.  


Три тона отпадъци са събрани до момента под Еверест в

Три тона отпадъци са събрани до момента под Еверест в ...

......... 500 чужденци и повече от 1000 души помощен персонал се намират в района на базовия лагер, който е общ за Еверест и за намиращия се в близост Лхотце – четвърти по височина връх на планетата. В базовия лагер е и българинът Иван Томов, който ще направи опит да изкачи Лхотце.


Водата в квартал на Генерал Тошево е замърсена с пестициди.

Водата в квартал на Генерал Тошево е замърсена с пестициди. ...

......... на Великденските празници ще останат без вода. От водното дружество започват прочистване на водопроводната система, а от РЗИ ще вземат проби от чешмите на хората. Пробите обаче ще са готови до седмица. Прокуратурата извършва разследване как пестицидите са попаднали в мрежата. До решаване на проблема в квартала ще има водонски. 


През 2018 година са унищожени 12 милиона хектара тропически гори

През 2018 година са унищожени 12 милиона хектара тропически гори ...

......... забавило с 63% в сравнение с пика през 2016 година. В Колумбия през 2018 г. има увеличение на обезлесяването с 9% спрямо 2017 г. По обезлесена площ първа е Бразилия, а Гана и Кот д`Ивоар са загубили през 2018 г. първична джунгла, представляваща съответно 60% и 26% от тяхната територия. 


Според доклад на ООН, 30% от рибите вече са отровени

Според доклад на ООН, 30% от рибите вече са отровени ...

......... доклад на ООН, 30% от рибите вече са отровени с пластмаса, а до 2050 г. в моретата ще има повече пластмаса от риби. Колко пъти сме излизали от магазина с пластмасова торбичка, а по-късно я губим, без да се замислим, че тя ще остане на нашата планета по-дълго от нас.На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята. Тази

На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята. Тази ...

......... каузата за опазване на околната среда. От 1990 г. празникът се чества като международен, а у нас за първи път се отбелязва през 1993 г. През 2019 г. темата на кампанията е „Да опазим Нашите видове“ – защото ако не действаме днес, изчезването на биоразнообразието ще е нашето трайно наследство!


Морето изхвърли малко делфинче, попито с мазут, на Северния плаж на

Морето изхвърли малко делфинче, попито с мазут, на Северния плаж на ...

......... Решението на проблема е поставяне на акустични устройства. Те отблъскват делфините, като им показват, че има мрежи, които до тогава за тях са невидими. В Черно море има 3 вида делфини и един от тях може да изчезне напълно в близките 10 години, ако се запази това ниво на смъртност.


Европейски консорциум от учени и изследователи ще се насочи към

Европейски консорциум от учени и изследователи ще се насочи към ...

......... Европейски консорциум от учени и изследователи ще се насочи към Антарктика през декември, за да започне процес на дълбочинно пробиване на леда в източната част на континента.


Учени от Цюрихския университет и университета в Бристол, Англия, смятат,

Учени от Цюрихския университет и университета в Бристол, Англия, смятат, ...

......... това специалистите регистрирали увеличена смъртност сред новородените и по-късно достигане до полова зрялост.При това делфините, които намират храна в морските дълбини, не пострадали толкова много от горещините.По мнението на учените, заключенията им обаче дават нови поводи за безпокойство, защото, погледнато в дългосрочен план, повишаването на температурите може да доведе до измиране на тези животни.


Стартира четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край

Стартира четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край ...

......... Новата гора на София край Суходол, Столична община разкри извънредна автобусна линия в рамките на градския транспорт, с номер 56A. Началната спирка на линията е метростанция „Вардар“, а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва граждани между 9 и 16 часа, с интервал от час и половина.  От днес до неделя отбелязваме седмицата на гората. Домакин на

От днес до неделя отбелязваме седмицата на гората. Домакин на ...

......... бракониерството си остава сред основните грижи на Югозападното предприятие. Честата смяна на работните места на горските директори е мярка, която е възприета като личен почерк на Дамян Дамянов. Борбата трябва да е най- вече с местните зависимости и в посока на обществената нетърпимост към посегателствата, категоричен е лесовъдът на годината.


Седем от езерата в Национален парк „ Пирин“ са  силно

Седем от езерата в Национален парк „ Пирин“ са  силно ...

......... вече е забелязан в неголеми територии на надморска височина около 2000 метра, е короядът по дърветата.  Всички дейности за подобряване на природозащитното състояние на НП „Пирин“ са разписани в проект , финансиран по ОП „ Околна среда“ с близо 6,3 млн. лева , който ще се изпълнява в следващите 43 месеца.


Рекорден брой от 188 страни се включиха  тази година в

Рекорден брой от 188 страни се включиха  тази година в "Часът ...

......... театър в София имаше фермерски биопазар и пункт за предаване на стара битова техника.  Една от малките крачки, които всеки може да направи за опазване на природата е, когато нещо в дома се счупи или повреди, да се опита да го поправи или рециклира, не да го хвърли директно на боклука. 


40 килограма пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит,

40 килограма пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит, ...

......... еднократна употреба е сериозен проблем в някои страни в Източна Азия. Според изследване от 2015-та година Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Тайланд са отговорни за 60 процента от пластмасовите отпадъци, които се озовават в световния океан. През юни миналата година в Тайланд бе открит мъртъв кит, погълнал 80 найлонови торби.


Turkish Cargo, дъщерно дружество на Turkish Airlines, транспортира 4 циркови

Turkish Cargo, дъщерно дружество на Turkish Airlines, транспортира 4 циркови ...

......... до естествените, Turkish Cargo приема PRESS RELEASE регулациите на CITES и IATA LAR като отправна точка за цялостния процес, който следва на борда в такива ситуации. Подробна информация за Turkish Cargo и графика на полетите могат да бъдат открити на официалния уебсайт www.turkishcargo.com и на телефон +90 850 333 0777.


Миниатюрна жаба-джудже от Индия е единственият оцелял представител на древно

Миниатюрна жаба-джудже от Индия е единственият оцелял представител на древно ...

......... където е открита. Учени са се натъкнали на жабката по време на серия от експедиции в планинската верига Западни Гати. Те са изследвали генетиката и скелета й. Миниатюрното създание още не е разкрило тайните си. Специалистите не знаят какъв е жизненият му цикъл, какви звуци издава и дали е застрашено.


Способността на света да произвежда храна е подкопана от неуспеха

Способността на света да произвежда храна е подкопана от неуспеха ...

......... следващата година. „По целия свят библиотеката на живота, развиваща се в продължение на милиарди години – нашето биоразнообразие – се унищожава, трови, замърсява, ограбва, ограбва, изсмуква и изгаря със скорост, невиждана в човешката история“, алармира ирландският президент Майкъл Хигинс на конференция за биологичното разнообразие в Дъблин в четвъртък. / Гардиан


Насекомите в света са поели по пътя на изчезването и

Насекомите в света са поели по пътя на изчезването и ...

......... един век. Планетата е в началото на шесто мaсово измиране в историята си, като най-големи загуби са регистрирани при по-големите животни, които са по-лесни за изучаване. По-рано за криза с насекомите бе съобщено в Германия и в Пуерто Рико, но новите данни показват, че ситуацията се влошава на глобално равнище.


Макар и миналата година да беше малко по-хладна от предишните,

Макар и миналата година да беше малко по-хладна от предишните, ...

......... 1980 г. и с около 1,16 градуса Целзий повече от доиндустриалната епоха. Според учен от групата няма никакво съмнение в дългосрочната тенденция на затопляне. Само 2016, 1017 и 2015 г. са били по-топли от миналата година. Разликата между тях е съвсем малка. Използваните данни са от 20 000 метеорологични станции.


Всички измервателни станции в София на Националната система за контрол

Всички измервателни станции в София на Националната система за контрол ...

......... данните на Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия. Най-значителни стойности над среднодневните норми отчели уредите в София, Благоевград и Смолян. В Благоевград замърсяването било 3 пъти над нормата, а в София и Смолян - 2 пъти. Наднормени са стойностите и в Русе, Горна Оряховица, Бургас, Кърджали, Пловдив и Перник.


Превишена концентрация на фини прахови частици тази сутри бяха регистрирани

Превишена концентрация на фини прахови частици тази сутри бяха регистрирани ...

......... тази сутри бяха регистрирани в 9 града. Данните са на Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия, поясняват Нова телевизия. Най-значителни стойности над среднодневните норми са отчели уредите в София, Благоевград и Смолян. В Благоевград замърсяването е 3 пъти над нормата, а в София и Смолян - 2 пъти.


Все още не е установено кой е разорал дюните до

Все още не е установено кой е разорал дюните до ...

......... да се поставят каравани, не може да се строи и да има заведения. Още утре с геодезисти ще бъде направена нова проверка. Наказанието за унищожени дюни е по Закона за защитените територии е от 1000 до 10 000 лв. "Ще бъдем безкомпромисни към извършителите”, категорична беше Тонка Атанасова. Снимка: btvnovinite.bg


След като бъде свалена новогодишната украса от празнични естествени елхи

След като бъде свалена новогодишната украса от празнични естествени елхи ...

......... могат да оставят такива отпадъци, вкл. и естествени елхи. За 2018 г. са преработени 14 001,4 тона зелени отпадъци, а количеството произведен компост е 10 055 тона. Естествените елхи, които са с корени, могат да бъдат засадени в междублокови пространства, в градинки и дворове, като се полагат грижи за тях.


Седемте рилски езера са в лед след продължилите близо 10

Седемте рилски езера са в лед след продължилите близо 10 ...

......... проблем и да се настанят. Хижата е електрифицирана, ток се подава от мини турбина, която Панинчев сам конструирал и поддържа. Близкото Рибно езеро, дълбоко около два метра, е замръзнало. По леда ентусиасти играят хоро и се веселят с настъпването на Нова година. Организацията си за празника започват още по Коледа.


120 фазана ще се влеят в природата в един от столичните

120 фазана ще се влеят в природата в един от столичните ...

......... Фандъкова, кметът на район „Изгрев“ Цветомир Жеков, председателят на управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев и директорът на Агенцията за закрила на децата д-р Лилова. Освен, че ще се докоснат до птиците, децата ще неучат много любопитни неща за живота на фазаните, храненето и разселването им. 


Безветрието в петък и събота създава условия за натрупване на

Безветрието в петък и събота създава условия за натрупване на ...

......... – около 75. 24 часа по-късно към градовете с концентрация на прах над нормите вече са още Видин, Плевен, Шумен, Варна, София, Перник, Пловдив, Благоевград и Смолян. В столицата три от станциите – „Надежда”, „Хиподрума” и „Павлово” – отчитат концентрация на фини прахови частици два пъти над допустимата среднодневна норма.


България поиска по дипломатически път от Република Сърбия информация за

България поиска по дипломатически път от Република Сърбия информация за ...

......... да уведоми компетентния орган по околна среда за намерението си да продължи да експлоатира съоръженията, за провеждане на процедура по ОВОС. В случая  за мината при с. Караманица няма данни дали е извършвана оценка за въздействието на околната среда и водите, нито за постъпвала нотификация по чл.3 от Конвенцията за ОВОС.


Тази събота (08.12.2018 г.) организацията за защита на животните КАЖИ

Тази събота (08.12.2018 г.) организацията за защита на животните КАЖИ ...

......... за цел да прекрати използването на клетки в животновъдството. Събитието ще се проведе от 11:30 до 15:00 ч. в градинката на НДК, на алеята в посока пешеходната зона на бул. Витоша. Всеки, посетил изложбата, ще има възможност да види Клетката на истината и, ако желае, да подпише петицията на Европейската гражданска инициатива. (https://caai.endthecageage.eu/).


Данните на ИА „Околна среда“ от началото на април до

Данните на ИА „Околна среда“ от началото на април до ...

......... суровини и автосервизите, както и в райони, в които имаме сигнали за горене на гуми и кабели от граждани. За да улесним и насърчим правилното изхвърляне на отпадъци, които се ползват за изгаряне – гуми и стари дрехи – организирахме специални пунктове за предаването им" – посочи също кметът Фандъкова.  


Само за 2 часа на мобилния пункт за стари електроуреди,

Само за 2 часа на мобилния пункт за стари електроуреди, ...

......... 4.5 т текстилни отпадъци от домакинствата. Част от старите дрехи бяха предоставени на дизайнерите от Sofia Green Fashion Days, които изработиха от тях модна колекция „Детокс на гардероба: Втори живот“, която ще бъде представена на 26 ноември 2018 г. от 19 часа в зала 6А на НДК. Входът е свободен.


Представителите на държавните институции, бизнесът и научните среди трябва да

Представителите на държавните институции, бизнесът и научните среди трябва да ...

......... над 1,37 млрд. лв., или близо 40% от ресурса на ОПОС. През 2018 г. се отчита двоен ръст на разплащанията в сравнение с 2017 г. „Управляващият орган продължава стриктно да следи и да не допуска забавяне при възстановяването на извършените от бенефициентите разходи“, каза и директорът на ОПОС Валерия Калчева.  


  По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова

  По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова ...

......... площадка в парка. Картината, която район „Възраждане“-СО избра за включването си в кампанията е от изложбата на талантливите деца от 30 СУ „Братя Миладинови“, която е експонирана в административнта сграда на Района. Общината кани всички желаещи да се включат в кампанията. Необходимо е само ентусиазъм и желание да направиш добро.


  По време на 30-та среща на страните по Монреалския

  По време на 30-та среща на страните по Монреалския ...

......... На 01.05.2018 г. България ратифицира последното изменение на протокола (Изменението от Кигали), с което потвърди своя ангажимент (поет с европейското законодателство от 2014 г. – Регламент (ЕС) 517/2014 за флуорсъдържащи парникови газове) да намали употребата на флуоровъглеводороди (HFC) и по този начин да допринесе значително за защитата на климата.  


„За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и

„За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и ...

......... на атмосферния въздух. Съгласно официалните данни от мониторинга през 2017 г. в шест общини е постигнато съответствие с нормите (средноденонощна и средногодишна) – Добрич, Девня, Пирдоп, Гълъбово, Стара Загора и Сливен. През 2017 г. в 18 града е постигната средногодишната норма за ФПЧ10 в сравнение с 15 града през 2016 г.


Над 2100 дръвчета и 48 000 цветя са засадени във Велико

Над 2100 дръвчета и 48 000 цветя са засадени във Велико ...

......... смърч, бреза, вербена, сабина, туя, винка, лигуструм, хибискус, хортензия, вайгела, люляк, лавандула, роза, кана, туя, хамерокалис, форзиция, спирея и др. Община Велико Търново благодари на великотърновци, които участваха в кампанията и проявиха своята гражданска активност и апелира да бъдат полагани необходимите грижи за засадената растителност и добрия вид на градинките.


ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка

ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка ...

......... ОЗБГ получи сигнал за отровена риба до град Поморие. Проверка на място установи, че в малък водоем непосредствено до града има голямо количество мъртва риба и пяна с неизвестен за нас състав.


Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За

Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За ...

......... в България“ призовава привържениците си да подкрепят протеста за майките на деца с увреждания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Недопустимо е високопоставен представител на правителството да има подобно отношение към граждани на република България и трябва да поеме пълната политическа и чисто човешка отговорност за поведението си.    


Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята

Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята ...

......... и свръх големият улов. Обедняването на почвите нанася сериозна вреда на 73 процента от екосистемите на сушата, което понижава благосъстоянието на около 3 милиарда души. Рязкото намаляване на биоразнообразието се дължи също така на замърсяването на околната среда и на климатичните промени, водещи до покачването на температурите в глобален мащаб.


Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече

Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече ...

......... страната има само 38 измервателни станции за фини пахови частици, в 28 общини, което според експертите трудно може да представи цялата картина. За да се справи със замърсяването от битовото отопление всяка община ще кандидатства по оперативна програма "Околна среда" със собствен проект за подмяна на битовото отопление с по-екологично.


Есенният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол

Есенният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол ...

......... спирка на линията е метростанция "Вардар", а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва граждани между 9.00 и 16.00 ч., с интервал от час и половина. Засажданията и този сезон ще се организират всяка събота и неделя от 10.00 до 16.00 ч. и ще продължат, докато времето позволява.


Започна поетапно поставяне на общо 400 къщички за птици в

Започна поетапно поставяне на общо 400 къщички за птици в ...

......... вида къщи, които да поставим компенсаторно в парка. Всички къщи ще бъдат поставени на подходящите за това места преди началото на зимата, за да са готови и да очакват най-ранните прелетни посетители на парка, които идват още през февруари.“ Това подчерта зам.-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова.


Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана днес в Софийския зоопарк, съобщиха

Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана днес в Софийския зоопарк, съобщиха ...

......... вечер и само за един час може да изяде 1200 комара. Прилепите не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат "летящи мишки". Те са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина.


"Разделното събиране на отпадъците за по-чист въздух" е темата на Третата международна ...

......... София“ (ул. „Стара планина“ № 6). Участие във форума взимат столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместникът й по екологията Йоана Христова, ръководители на различни звена в Столична община, имащи пряка връзка с темата, представители на районните кметства в София, експерти от компании, развиващи дейности в сферата на опазването на околната среда.


На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00

На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00 ...

......... по програма LIFE в рамките на проект „Живот под един покрив“ LIFE17 NAT/BG/000602 (www.facebook.com/pg/LifeUnderOneRoof). Събитието е част от усилията на организаторите за повишаване на обществената осведоменост относно важността на прилепите за екосистемите, нуждата от тяхното опазване, развенчаване на съществуващите негативни митове и преодоляване на човешкия страх към тези малки бозайници.


Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба

Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба ...

......... Има безпрецедентна спешна необходимост от активизиране на усилията за борба със замърсяването и климатичните промени. Около това мнение се обединиха министрите на околната среда от Европейския съюз (ЕС). Становището им идва след срещата на Междуправителствената експертна група по климатичните промени, предаде ДПА.


Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно

Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно ...

......... Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища, обясни Нено Димов. Освен това държавата смята да затегне и допускането до пазара на по-неефктивни уреди за отопление на ток.  


София се включва в Международната кампания

София се включва в Международната кампания "Нощ на прилепите". В ...

......... в България за 22-ра поредна година с поредица от събития в 11 града. Днес, освен София, прояви в защита на единствените летящи бозайници има в Поморие и Русе. Закриването на кампанията ще бъде на 14 октомври в Зоологическата градина в София. Повече информация - в сайта на фондация "Зелени Балкани". 


С приключенска игра и много награди кампанията „Натура 2000 идва

С приключенска игра и много награди кампанията „Натура 2000 идва ...

......... ѝ окраска или така, както си я представят. Рисунките за оцветяване са специално създадени за проекта на Inspire Bulgaria – Bulgaria wings. Кампанията „Натура 2000 идва в столицата“ се организира от Българското дружество за зашита на птиците и Издателство „Просвета“ в рамките на проект „ПрироДА“ към програма LIFE+ на ЕС.


Учените предупреждават за неизбежността от климатична катастрофа във връзка с

Учените предупреждават за неизбежността от климатична катастрофа във връзка с ...

......... затопляне. Оказва се, че той е почти нулев, пише БГНЕС. Според резултатите от проучването при запазване на сегашното ниво на емисиите на въглероден диоксид емисионният бюджет ще бъде изчерпан за около шест години. По-рано медиите съобщиха, че Русия може да се сдобие със "свой собствен Суецки канал" заради глобалното затопляне.


Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и

Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и ...

......... от тях са произведени 7410 т компост. С дейността на цялата система от инсталации за третиране на отпадъците сме постигнали през 2017 г. 84% на рециклиране и оползотворяване на отпадъците и 16% депониране. Само преди 10-ина година София депонираше 100% от отпадъците си, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.  


За втори път през тази година ще има Мобилен събирателен

За втори път през тази година ще има Мобилен събирателен ...

......... Инженеринг" АД, се прилага успешно на територията на общината за седма поредна година. Допълнителна информация можете да намерите на интернет страниците на "БалБок" (www.balbok.com) и Столична община (www.sofia.bg/waste), както и на страницата на БалБок във Facebook (https://www.facebook.com/pages/BalBok/485845981464869).   График на Мобилния събирателен пункт за 2018 г. и електронна листовка 2018.


Стартира  проект за подобряване на природозащитното състояние на горските природни местообитания

Стартира  проект за подобряване на природозащитното състояние на горските природни местообитания ...

......... (Fraxinus angustifolia). Основните мерки са свързани с отстраняване и ограничаване разпространението на инвазивни видове, лесовъдски дейности за подобряване на благоприятния природозащитен статус, охранителни мерки, и купуване на специализирана техника. Проектът се осъществява с осигурено финансиране от ОПОС 2014-2020 в размер на близо 900 хил. лв. Срокът на изпълнение е 32 месеца.


„На този етап непосредствено над кораба „Мопанг“ се виждат остатъчни

„На този етап непосредствено над кораба „Мопанг“ се виждат остатъчни ...

......... „Морска администрация“ кап. Живко Петров потвърди, че  ситуацията е под контрол и е овладяна. „Следим и със сателит, днес съм получил поредната снимка от Европейската агенция за морска безопасност“. Другата седмица, когато приключат подготвителните дейности и се поставят всички укрепителни съоръжения, започва източването на горивото от потъналия кораб, каза кап. Петров.


Изследване на наши учени показва, че България е втората европейска

Изследване на наши учени показва, че България е втората европейска ...

......... Източник на тази информация е Европейската федерация на бутилираните води и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки у нас, предаде БНР. Най-значимите водоизточници с доказани характеристики на минералните води са около 500. Хиляди са находищата на натурални изворни води. Реално се използват обаче едва 30%. Останалият ресурс остава свободен.  


„Дивите райски кътчета: Русия“ е първият филм от поредицата, която

„Дивите райски кътчета: Русия“ е първият филм от поредицата, която ...

......... км от изток на запад в най-голямата страна на планетата. Вижте как мечките в Камчатка ловят риба, моржовете плуват по бреговете на Арктика, а мускусните бикове оцеляват в суровите условия на времето, както и много други представители на редки видове от разнообразната флора и фауна в техните естествени хабитати.    


Близо двадесет години след въвеждането на регулации върху търговията с

Близо двадесет години след въвеждането на регулации върху търговията с ...

......... действия на национално и международно ниво за проследяване произхода на рибата и разкриването на местата, където се извършват бракониерства и нелегална търговия. Двете организации настояват държавите да въведат и да следят за спазването на CITES регулациите на вътрешния пазар, което да превърне пазара на хайвер в открит и прозрачен.  


Авария възникна на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали.

Авария възникна на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали. ...

......... подпочвените води. Освен това отпада и проблемът със замърсяванията на язовир „Студен кладенец“, а оттам и напрежението с Турция и Гърция, където реките Арда, Тунджа и Марица се събират. При наличието на възникналата авария с ускорителите и липсата на финансови средства за закупуването на нови обаче екологичното бъдеще е неясно.


Довечера от 21:00 ч. с 3D мапинг инсталация, международната природозащитна

Довечера от 21:00 ч. с 3D мапинг инсталация, международната природозащитна ...

......... провежда преглед (fitness check) на Рамковата директива за водите. Прегледът включва и допитване до всички европейски граждани за годността на директивата, което ще започне през есента. WWF и много други природозащитни организации ще следят отблизо прегледа на директивата, за да не бъде допуснато допълнително похабяване на сладководните ресурси на континента.


Известните в интернет четири малки щъркелчета на двойката Снежи и

Известните в интернет четири малки щъркелчета на двойката Снежи и ...

......... настъпване на полова зрялост. През юли малките щъркелчета предстои да започнат своите първи опити за летене. В следващите дни във всеки един момент може да станем свидетели на това как малките ще напуснат родния си дом на живо в YouTube и ще отлеят заедно с други млади щъркели към Африка.


1,3 тона старо оборудване, автомобилни гуми и опасни битови отпадъци

1,3 тона старо оборудване, автомобилни гуми и опасни битови отпадъци ...

......... също около 5 кг негодни за употреба батерии, 15 килограма флуоресцентни тръби и 10 кг други опасни отпадъци - употребявани тонер касети, мастилници и пр. Акцията ще има следващо издание през есента – на 8 и 9 октомври. Мобилните пунктове ще бъдат разположени в кварталите „Бузлуджа“ и „Колю Фичето“.  


Столичният зоопарк се сдоби с ново екзотично животно – двугърбата

Столичният зоопарк се сдоби с ново екзотично животно – двугърбата ...

......... и Езерото за водоплаващи птици, в което съжителстват екземпляри от различни видове водоплаващи птици - поен лебед, ням лебед, черен лебед, лебедоподобна гъска, белобуза гъска, розов пеликан, зеленоглава патица и други. Плановете за развитие на Столичния зоопарк са насочени към планиране и групиране на животните в местообитания по географски райони.


Със 100 броя по-малко са превишенията на фини прахови частици

Със 100 броя по-малко са превишенията на фини прахови частици ...

......... включително с градски транспорт, колело или пеша. Лице на кампанията е певецът и актьор Орлин Павлов. Анализите показват, че 57% от замърсяването на въздуха идва от транспорт, докато София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек.


Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от „Група

Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от „Група ...

......... на Столична Община в периода 2015-2017-та година, което е довело до замърсяване и евентуално е увредило здравето на граждани; Да се преустанови противоправното бездействие; Да се предприемат мерки за компенсиране на увредения колективен интерес (тук са всякакви мерки, които СО може да предприеме, за да подобри околната среда в София).


Днес от 09:15ч. в София Хотел Балкан комисарят отговарящ за

Днес от 09:15ч. в София Хотел Балкан комисарят отговарящ за ...

......... ФАО към ООН, която има правомощия и по отношение на Черно море. От 12:00ч. е предвидено подписване на съвместна декларация за нелегалния, недеклариран и нерегламентиран улов, с която страните от Черноморския регион ще потвърдят своята готовност за съвместни усилия за подобряване на контрола и по-надеждно запазване на неговите природни ресурси.