Да благодарим на Ердоган и на турския посланик, че успяхме

Да благодарим на Ердоган и на турския посланик, че успяхме ...

......... може да умре и ли да зарази хора, това не е игра. Искаме това, което произведе страната да го изкараме, всички връзки съм впрегнал в тази посока", обясни Борисов.."Мислим и за европейските, но да помислим първо за българските", категоричен бе премиерът.Турският представител обясни, че всеки ден границата преминават стотици камиони.


За 12.00 часа в столичната църква „Света София” е обявено

За 12.00 часа в столичната църква „Света София” е обявено ...

......... професора са членове на джаз състави, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина. Те го определят като много интелигентен и с чувство за хумор. Във филма от поредицата „Умно село”, озаглавен „Двойнственият живот на С.Щ.”, Симеон Щерев казва: „Искам да бъда перфектен музикант, актьор и кулинар!” 


До дни ще бъде разработена специална информационна платформа, която ще

До дни ще бъде разработена специална информационна платформа, която ще ...

......... от възрастни, самотно живеещи и трудно подвижни лица по общини, която се обновява ежедневно и е достъпна през сайта на НСОРБ и през сайта на МТСП. От сдружението припомнят, че вчера министърът на здравеопазването издаде заповед, която регламентира обмена на информация за карантинираните лица между РЗИ и кметовете на общини.


„Днес разговарях с кметове на БСП. Поздравявам ги за социалните

„Днес разговарях с кметове на БСП. Поздравявам ги за социалните ...

......... и малък и среден бизнес. Това е отговорна позиция на добри стопани. Но защо в решенията на правителството няма нито една мярка, насочена в помощ на общините? Много от тях поддържат и общински болници с оскъдни бюджети. Настояваме управляващите да обявят мерки в подкрепа на българските общини”, посочи още тя.


Морската градина на Варна е пуста днес. Единици се срещат

Морската градина на Варна е пуста днес. Единици се срещат ...

......... ал. 7 от Закона за здравето. Санкцията, която се предвижда за това, е в размерна 5000 лв.От полицията съобщиха, че стотици граждани са били предупредени и повечето от тях са напуснали парка. Една малка част от тях обаче е отказала да напусне Морската градина, за което са им съставени актове.


След дълго боледуване, на 86-годишна възраст почина най-значимият съвременен полски

След дълго боледуване, на 86-годишна възраст почина най-значимият съвременен полски ...

......... г. гостува на фестивала Мартенски музикални дни в Русе.Софийската публика го очакваше на 11 юни 2020 г. да дирижира прочутата си Симфония №7 „Седемте порти на Ерусалим”, която пише по поръчка за честването на 3000 години от създаването на града. Любопитна подробност е, че дирижира с лявата ръка, понеже е левак. Бившият френски министър Патрик Деведжиан почина тази нощ от Ковид

Бившият френски министър Патрик Деведжиан почина тази нощ от Ковид ...

......... приятел, бивш френски министър и дясна ръка на Никола Саркози - Патрик Деведжиан е починал от коронавирус”. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук.„Изказвам най-искрените си съболезнования към семейството и близките му. И за пореден път призовавам всички граждани - останете си вкъщи!“, посочи още премиерът.


„Действителният брой на случаите на заразени с Covid-19 е десетократно

„Действителният брой на случаите на заразени с Covid-19 е десетократно ...

......... доказани случаи. При това заболяване има огромно число неизследвани случаи, които са протекли безсимптомно. Ако те се вземат предвид, се оказва, че смъртността е много по-малка... Реалната смъртност у нас може да се прогнозира, че ще бъде между 100-200 души, което се случва всяка години при грипна епидемия“, посочи той.


„Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за

„Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за ...

......... роля“, каза още тя.За проф. Даниела Бобева най-доброто решение в такива ситуации е бързото адаптиране на фонда за безработица за подпомагане на хората, останали без работа, но „при нас е трудно, защото фондът ни е на дефицит“.  „Малкият бизнес трябва да се приоритизира. Той ще пострада най-силно“, категорична е икономистката.


23 акта за нарушение на забраната за преминаване през паркове

23 акта за нарушение на забраната за преминаване през паркове ...

......... той.Комисар Илиев апелира към гражданите да бъдат отговорни към всички, включително и към себе си. „За кучетата е казано да  ги разхождат там, където са местата са разхождане на кучета и около блоковете, където живеят - не е казано из целият град да тръгнат да разхождат кучето", подчерта комисар Илиев.


Заради коронавируса има цялостно преформатиране на политическата рамка и планираните

Заради коронавируса има цялостно преформатиране на политическата рамка и планираните ...

......... и преговорите са съвсем различни от предходните – с възможности за множество блокирания на процеса, частично отпушване…“, поясни той и прогнозира, че „лупата на наблюдение“ на двете страни и техните системи ще става много по-силна и ще дава възможност за по-директна интервенция от страна на Европейската комисия и страните членки.„По предложение на Валери Симеонов, когато съставяхме Програмата на коалиционното

„По предложение на Валери Симеонов, когато съставяхме Програмата на коалиционното ...

......... печелят? В този случай отстъплението пред лобитата е равносилно на национално предателство'', реагира и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.Той съобщи, че на предстоящия Коалиционен съвет ще постави въпроса за неадекватното поведение на Министерството на здравеопазването и от партията му ще поискат стриктно спазване на мярка 452 от Програмата за управление.


Тази година "Часът на Земята" ще се проведе при максимални

Тази година "Часът на Земята" ще се проведе при максимални ...

......... всяка година, ще бъде в 20.30 часа, когато с изключването на светлините започва и международният LIVE концерт "Глас за планетата". Участие в него ще вземат изпълнители от различни краища на света, които ще покажат, че независимо от тежката ситуация днес, все пак можем да бъдем заедно в името на природата.


Жертвите не COVID-19 у нас станах пет. Един от тримата

Жертвите не COVID-19 у нас станах пет. Един от тримата ...

......... от коронавируса са 200, като са 11 новите случаи само за денонощието. Общо 13 са лекарите, които са дали положителна проба, както и двама полицаи. Разширяват се и възрастовите граници на зарените. Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-малкият е 3-годишен. Тревожно е състоянието на пациентите от по-високата възрастова група.


Руският политолог Александър Морозов коментира за авторитетното интернет издание за

Руският политолог Александър Морозов коментира за авторитетното интернет издание за ...

......... съмнение, се съдържа и характерната за постмодернизма двойственост. Но вирусът, като всяко природно бедствие, събужда сили, чужди на постмодернизма. Той работи в полза на онази нова субектност в Европа, от която Старият континент се нуждае. И изпитва остра нужда - вече повече от 30 години след падането на Берлинската стена.


Техническият университет в София ще проведе първия си онлайн-кандидатстудентски  изпит

Техническият университет в София ще проведе първия си онлайн-кандидатстудентски  изпит ...

......... ректорът на Техническия университет проф. Иван Кралов.По време на изпитването са допустими до три прекъсвания по технически причини. Ако са повече, изпитът се прекратява дотам, докъдето са достигнали кандидат-студентите. Те ще имат право да се явят на следващия предварителен отдалечен изпит по математика, който ще се проведе на 11 април.На днешния ден през 1859 г. в Цариград започва да

На днешния ден през 1859 г. в Цариград започва да ...

......... Велико народно събрание  (1879 г.) и в първото (1879 г.), второто (1880-1881 г.), четвъртото (1884-1886 г.), десетото (1899-1900 г.), единайстото (1901 г.) и дванайстото (1902-1903 г.) Обикновено народно събрание. Той е бил и председател на дванайстото Обикновено народно събрание в периода от 22 април 1902 до 21 авгу3ст 1903 година.


Най-големият работодател в Пазарджик спира временно дейността си от понеделник.

Най-големият работодател в Пазарджик спира временно дейността си от понеделник. ...

......... на автомобили. Няма как да избягаме от световни промени“, заяви пред БНР мениджърът на завода Атанас Качаков.Вече десет дни са затворени магазините и фирмите за услуги. Оборот отчитат големите хранителни вериги и аптеките. Общината отправи апел към гражданите да си плащат общинските данъци, защото всяко отлагане ще фалира общински дейности. 


Сърдечно болните имат понижени защитни сили на организма си, а

Сърдечно болните имат понижени защитни сили на организма си, а ...

......... е ориентировъчен, но не сигурен, след това се прави по-прецизния. Важно е как се съблича един пациент, защото дори дрехите разнасят зараза“, предупреди кардиологът.Проф. Начев допълни, че са отделили едно интензивно отделение за кардиология с четири легла, което е изолирано. „Това е максимум във възможностите на болницата“, коментира още той.


Отбелязваме Световния ден на театъра - 27 март. Варненският драматичен

Отбелязваме Световния ден на театъра - 27 март. Варненският драматичен ...

......... посочи Явор Гърдев. Според него демонът на властта не прощава, това е нещо, което обсебва."В този смисъл, без да чертаем апокалиптична картина, властта никога не може да бъде чертана като нещо, което е безобидно и поради това съществува института на демокрацията, който е отработван толкова години в историята", изтъкна Гърдев. 


От днес лекарите, лекуващи пациенти, заразени с COVID-19 във Втора

От днес лекарите, лекуващи пациенти, заразени с COVID-19 във Втора ...

......... на пациенти на компанията „Чек Пойнт Кардио“ е произведена в Казанлък, под ръководството на д-р Бойчо Бойчев и български инженери. В момента те водят разговори с италиански общини за оборудване на полеви болници.В публикацията си кметът на София сподели, че "Това са все предизвикателства, пред които заразата с коронавируса ни изправи."


Първите 46 деца с тежки хронични заболявания получиха подпомагане в

Първите 46 деца с тежки хронични заболявания получиха подпомагане в ...

......... да подаде молба за подпомагане.На сайта на „Българската Коледа“ е публикуван редът за кандидатстване и документите, които родителите трябва да попълнят и изпратят на посочения адрес. Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и за начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg.


Председателят на БСП Корнелия Нинова заедно с народни представители от

Председателят на БСП Корнелия Нинова заедно с народни представители от ...

......... помощ на туроператорите е в противоречие със Закона за туризма.  „Не може наредба да се поставя над разпоредбите на закона. Нужни са законодателни и икономически мерки. От миналата седмица  във Франция и Испания вече действат такива конкретни мерки”, посочи той.Другата седмица БСП ще продължи консултациите си с представители от бранша.


Шест термокамери бяха монтирани на граничния пункт „Дунав мост“. Всички

Шест термокамери бяха монтирани на граничния пункт „Дунав мост“. Всички ...

......... дни. Ако получи някакви по-тежки симптоми – дихателна недостатъчност, втрисания, вече ще бъде насочен към инфекциозно отделение на болницата“, обясни пред БНР д-р Маргарита Николова, директор на Здравната инспекция в Русе.Тя поясни, че досега са направени 416 проби на пациенти със съмнения и не е открит нито един положителен резултат.


Федерацията "Български пациентски форум" се обяви против готвените промени в

Федерацията "Български пациентски форум" се обяви против готвените промени в ...

......... форум настоява всяка подобна стъпка да бъде консултирана с лекарите, за да не се нарушава добрата медицинска практика и напомня, че в дългосрочен план спестяванията, които се целят с изписването на генерици, ще доведат до увеличаване на разходите и до влошаване на здравния статус на хронично-болните.Същото становище вече изрази и Българският лекарски съюз.


Стоенето вкъщи не спира епидемията, просто печели време. Необходими са

Стоенето вкъщи не спира епидемията, просто печели време. Необходими са ...

......... Тъй като България не е в еврозоната, българските банки няма да могат да разчитат и на директна ликвидност от ЕЦБ, което ще постави допълнителен натиск върху съществуващите резерви в БНБ. Това, в комбинация с очакваната тежка ситуация с безработицата, ще направи емитирането на дълг още по-трудно на вече стресираните пазари. 


Европейският съюз дава 140 млн. евро за 17 проекта, включително и

Европейският съюз дава 140 млн. евро за 17 проекта, включително и ...

......... COVID-19. От тях 600 000 ще бъдат от тези, които дават най-достоверен резултат, а останалите 400 000 ще бъдат от т. нар. бързи тестове.  По този начин България ни ще се подготви за масово тестване на населението, което на този етап от разпространението на заболяването все още не е необходимо.  


Премиерът Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха днес

Премиерът Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха днес ...

......... МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове. На лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19, ще бъдат предоставени респираторните апарати. Очакванията на Министерството на здравеопазването са в кратки срокове договорът да бъде подписан и доставката да пристигне в България. 


Покрай коронавируса съвсем забравихме за проблеми, които от няколко години

Покрай коронавируса съвсем забравихме за проблеми, които от няколко години ...

......... посока: обезопасяване и пълна рекултивация на районите около затворените мини и преработвателни предприятия.Според актуалната световна практика, България е единствената държава, която е ликвидирала добива на уран преди находищата да са изцяло изчерпани. И която не е продължила да добива уран от ненужните уж табани с отпадъчна скална маса около мините.


Александър МАРИНОВ Късата памет е голямо бедствие не само за отделния

Александър МАРИНОВ Късата памет е голямо бедствие не само за отделния ...

......... проблеми и беди бихме могли да си спестим (през последните два месеца и занапред), ако поне част от изброеното по-горе бе направено и то не като израз на творческо хрумване.Просто като изпълнение на закона и материализиране на поуките, които би трябвало да помним. А това ще важи и след кризата.


Доставката на защитни облекла от България за Австрия обсъдиха в

Доставката на защитни облекла от България за Австрия обсъдиха в ...

......... производителите предвижда да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти.Бойко Борисов и канцлерът Себастиан Курц поддържат редовна връзка и двете държави си помагат по всички направления в борбата с корона вируса.


Кризата трябва да ни даде повече решителност да направим някои

Кризата трябва да ни даде повече решителност да направим някои ...

......... днес ще приемем текстове, които позволяват на държавите от ЕС да могат да използват извънредно 37 млрд. евро от кохезионните фондове за борба с последиците от кризата, ще се гласува и възможност Фондът за солидарност на ЕС да може да бъде ползван при кризи, свързани с общественото здраве,“ добави евродепутатът.


Задава се мораториум по плащанията върху банкови кредитиЩе бъде ли

Задава се мораториум по плащанията върху банкови кредитиЩе бъде ли ...

......... финансова подготовка и ресурси да водим войната. Налага се кабинетът на Петко Каравелов да прокара през Народното събрание едно решение, с което държавата да прибере парите от железопътния фонд, заделени за строежа на първите български железници след удължаването на наследените от турско "Източни железници", каза доц. Валери Колев за „Банкеръ“.         


Министерството на здравеопазването обяви DMS кампания в подкрепа на българските

Министерството на здравеопазването обяви DMS кампания в подкрепа на българските ...

......... ще бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.Целта, която заедно си поставяме, е да бъдат събрани 5 млн. лв., казват още от министерството. 


Съветниците от групата на „Демократична България” в СОС излязоха с

Съветниците от групата на „Демократична България” в СОС излязоха с ...

......... възможност подобни мерки за подкрепа да бъдат предоставени и на гражданите със свободни професии. Считаме, че в настоящата криза подобна стъпка би била израз на солидарност с гражданите на нашата община”Общинарите-демократи призовават също така столичния кмет да предприеме всички възможни действия за орязване на излишните разходи във времената на криза. 


Заради решението на Народното събрание да преустанови редовните си заседания

Заради решението на Народното събрание да преустанови редовните си заседания ...

......... които не са упражнили правото си на пенсия и с пет години за хабилитираните, предвиждат промените. Военните с висши офицерски звания, които са на длъжност повече от четири години и отказват да бъдат преназначени на друга, да продължава да вземат настоящата си длъжност за срок от една година, гласят още промените.


Столичната Пета градска болница ще приема само пациенти за диализно

Столичната Пета градска болница ще приема само пациенти за диализно ...

......... на лечението им. Болните от отделения и клиники, които вече са под карантина, ще бъдат изписвани след приключване на лечението и получаване на отрицателен резултат от изследване за коронавирус.Отделението за диализа на пациенти с бъбречни заболявания продължава да функционира с наличния персонал, при стриктно спазване на изолационните и противоепидемичните мерки. 


Министърът на здравеопазването издаде днес заповед, с която се облекчава

Министърът на здравеопазването издаде днес заповед, с която се облекчава ...

......... От собствен опит знаем колко е трудно едно толкова дълго дежурство на открито“, обясни ръководителят на формированието  Георги Влайков. Формированието разнася храна и лекарства на хора в рисковите групи – възрастни пенсионери и болни, както и на хора под карантина. Във формированието в момента в Пловдив са мобилизирани 78 доброволци.


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова Съветът на ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова Съветът на ЕС ...

......... Затова трябва или да сключим ново споразумение или да стигнем до съгласие в рамките на настоящото“, каза Сиярто."Българите и унгарците се бореха много за разширяването на ЕС и онзи ден постигнахме много важен успех – за започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания", констатира унгарският външен министър.


Председателят на БСП Корнелия Нинова взе участие във видеоконферентна  среща

Председателят на БСП Корнелия Нинова взе участие във видеоконферентна  среща ...

......... права, преследване на журналисти и подмяна на парламентарното управление с авторитарно такова”, отбеляза Нинова. Подкрепяйки призива на останалите лидери от Партията на европейски социалисти за солидарност, тя изрази готовност за съдействие чрез задълбочаване на нивото на сътрудничество и координираното изготвяне на политики и мерки, в отговор на епидемията от COVID-19.


Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се облекчава преминаването

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се облекчава преминаването ...

......... лекарства, които са от значение за националната сигурност.С приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат и лицата, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, ВИК, електроснабдителните и топлоснабдителните дружества,  извършващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности, както и превозни средства със специален режим на движение.Мерките, въведени със заповедта на министъра, са в сила до изричната им отмяна.  


Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите

Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите ...

......... трябва да бъде подписан от страна на туриста. Ние даваме възможност по този начин да отложат своето пътуване, да могат да си прехвърлят по този начин парите за пътуване в пероид от 6 месеца до 1 година, а някои от колегите предлагат и до декември месец на 2022 година", допълва Динева. 


Повече от осем километра е опашката от камиони на ГКПП

Повече от осем километра е опашката от камиони на ГКПП ...

......... бул. "България" и в участъка между Русе и Мартен.За организацията на движението се грижат два екипа на КАТ и един на общинското специализирано звено "КООРС". Поставени са пътни знаци, указателни табели и маркировка, които да насочват шофьорите към буферния паркинг. Площадката е снабдена със санитарно-хигиенни възли и съдове за отпадък.


Премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов

Премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов ...

......... последното денонощие на територията на страната са влезли 3000 ТИР-а, от които 1200 са били за пункта „Капитан Андреево“. След взетите мерки броят на обработените ТИР-ове в посока Турция се е увеличил близо 3 три пъти, вследствие на което само за изтеклото денонощие на ГКПП „Капитан Андреево“ са обработени 1100.  


Техническият университет в София ще проведе първия си онлайн кандидатстудентски

Техническият университет в София ще проведе първия си онлайн кандидатстудентски ...

......... двата работни модула."В сегашната епидемична ситуация отдалеченият конкурсен изпит е най-добрият вариант за всички. Опирайки се на традициите и световния опит, нашият университет ви предлага този съвременен начин за реализация на вашите мечти.", обърна се към зрелостниците ректорът на ТУ проф. дн инж. Иван Кралов. Условията за провеждането на изпита посочени на сайта на университета.


Никой не е казал на БСП, че ще има извънредно

Никой не е казал на БСП, че ще има извънредно ...

......... приберете се вкъщи, съберете се. Върнете се към себе си, бъдете по-спокойни. Не искам да влизам в ролята на Кашпировски, но очевидно имате нужда и от това. Бъдете отговорни. Дръжте се подобаващо на ситуацията и на това, което хората очакват от нас", обърна се към БСП депутатът от управляващата партия. 


Силно вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне

Силно вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне ...

......... на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“."В момента обменяме информация с министрите на оразованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема", обобщи Красимир Вълчев пред NOVA телевизия.


Общинското здравеопазване е пред финансов колапс и Столична община трябва

Общинското здравеопазване е пред финансов колапс и Столична община трябва ...

......... „Ще настояваме обаче, да бъде изработена специална методика с ясни и прецизни критерии по отношение подбора на малките и средни предприятия, които ще бъдат подпомагани от Фонда. Считаме, че водещ трябва да бъде социалният аспект на критериите - запазване на работните места, изплащане на трудови възнаграждения и други", завърши тя.


Интерактивна карта показва местоположението на заразените с коронавирус в страната.

Интерактивна карта показва местоположението на заразените с коронавирус в страната. ...

......... сайта всеки може да се информира за броя потвърдени случаи по населени места и области в България и за техния статус. "В повечето страни ГИС е основна технология за нуждите на здравеопазването, в оперативни, тактически и стратегически аспект. Това е ключова технология", каза пред БНР Евгения Караджова, управител на компанията, съставила картата. 


Деветимата народни представители от Националния фронт за спасение на България

Деветимата народни представители от Националния фронт за спасение на България ...

......... проявят съпричастност към нуждата от солидарна помощ за здравните заведения у нас, да последват примера им и отделят аналогични суми. „Ако всички направят това – Народното събрание ще има възможността да закупи и дари с лични средства на депутатите близо 30 такива апарати за обдишване”, посочиха народните представители от НФСБ.


На 87-годишна възраст, след тежко боледуване, почина изтъкнатият специалист в

На 87-годишна възраст, след тежко боледуване, почина изтъкнатият специалист в ...

......... се занимава от 1969 г. През 1977 г. защитава дисертация на тема „Цитологични варианти на острата лимфобластна левкемия в детска възраст с оглед прогнозата и лечението”. През 1990 г. е директор на Научния институт по педиатрия - София.Поклонението ще бъде на 27 март в храм „Света София“.Поклон пред паметта му!


Вицеадмирал Емил Ефтимов ще е новият началник на отбраната. Това

Вицеадмирал Емил Ефтимов ще е новият началник на отбраната. Това ...

......... – Белгия 2013-2016 г. – Директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел – Белгия 2016 – Заместник-началник на отбраната 19.01.2017 г.- 08.03.2017 г. - ВрИД Началник на отбранатаВладее: Английски и руски езикСемейно положение: Женен с две деца


Премиерът Бойко Борисов и членовете на правителството взеха решение да

Премиерът Бойко Борисов и членовете на правителството взеха решение да ...

......... и министрите ще бъдат подпомогнати още близо 300 семейства. Междувременно Фонд „Социална закрила“ ще открие дарителска сметка, парите от която също ще отидат за закупуване и предоставяне на храни. Предстои фондът да раздаде помощни технически средства – компютри, видеоувеличители и специализиран софтуер, за хора с увредено зрение и с други увреждания.


От БСП смятат, че предлаганата схема, според която държавата да

От БСП смятат, че предлаганата схема, според която държавата да ...

......... именно с несъгласие на тези мерки, тъй като и на тях не им е ясно кога и при какви условия така очакваните стимули ще стигнат при тях", разясни депутатът.В най-скоро време от БСП ще предложат алтернатива и пакет от конкретни мерки за малкия бизнес и за хората, които се самоосигуряват.


Отпускане на ваучери на българските граждани за използване на български

Отпускане на ваучери на българските граждани за използване на български ...

......... центрове, транспорт, театри, кина и др.2. За самонаетите лица и едноличните търговци всички данъчни задължения да се отложат за времето на действия за извънредното положение плюс един месец.3. Правителството да приеме пакет от допълнителни стимули за инвеститорите, български и чуждестранни, които решат да направят вложения в страната след извънредното положение.


Близо 40 километра е колоната от товарни автомобили на българо-турската

Близо 40 километра е колоната от товарни автомобили на българо-турската ...

......... коронавируса.За последното денонощие на ГКПП „Капитан Андреево“ са били обработени 1532 товарни автомобила. От тях на изход 1 025, а на вход - 507. Доброволци на БЧК и днес ще раздават вода и кроасани на блокираните хиляди шофьори.В акцията са се включили и от турското консулство с пакети с храна.


Необяснимо е това инатене да не се въвеждат т.нар. бързи

Необяснимо е това инатене да не се въвеждат т.нар. бързи ...

......... у нас. Така общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус в България към тази сутрин достигна 220. Новите положителни проби са установени при пациенти в Пловдив. Едната е регистрирана при мъж от Пловдив на 35 г., а другата - при жена на 60 г. Пациентите са хоспитализирани в инфекциозна клиника.


Християнската църква отбелязва Благовещение (с народно име Благовец; на латински:

Християнската църква отбелязва Благовещение (с народно име Благовец; на латински: ...

......... змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.Днес празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина и други.На този ден бил празнуван храмовият празник на храма "Света София" (от гръцки - "Божия премъдрост"), чието име носи и столицата ни.


"Загубите от затворените заведения и хотели е 50 млн. лв.

"Загубите от затворените заведения и хотели е 50 млн. лв. ...

......... му се иска.Той обясни, че заради кризата страната ни ще загуби около 5-6% от Брутния вътрешен продукт или към 6-7 млрд. лв."Основният проблем е, че работодателите остават без работа. Много е правилно да се дават пари на здравната система. Това трябваше да се случи дори преди 10 дена", коментира анализаторът.


Пловдивската спортна зала „Колодрума” стана военно-полева болница. Целта е да

Пловдивската спортна зала „Колодрума” стана военно-полева болница. Целта е да ...

......... паравани, които са дарение от „Пловдивския Панаир”.  По думите на Димитров, с новите 300 легла и наличните в болниците, Пловдив вече ще разполага с 1000 легла за пациенти с новата инфекция. Тренировките за полеви болници продължават и в други градове под ръководството на Националния оперативен щаб, здравното министерство и „Държавния резерв”.


Евродепутатът Андрей Новаков сезира Европейската комисия за липсващи санитарни условия

Евродепутатът Андрей Новаков сезира Европейската комисия за липсващи санитарни условия ...

......... затворени тоалетни и в бензиностанциите на българска територия. Председателят на Оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски изрично подчерта, че никога не е имало разпоредба в условията на пандемията от коронавирус да се затварят тоалетни и санитарни възли. "Разбира се, ние сме отправили препоръка да има фанатична дезинфекция в тоалетните", допълни той.


Медицинският съвет към правителството даде първия си брифинг. Този съвет е

Медицинският съвет към правителството даде първия си брифинг. Този съвет е ...

......... намалява и че все още няма ясна картина за тенденцията.Експертите съобщиха, че ще препоръчат на правителството масов скрининг на населението. Тепърва ще се мисли с какви тестове да става този скрининг и откъде ще се намерят пари за тях. Това е професионално мнение, а не търсене на конфронтация, казват експертите от съвета.  


За последните 10 години в България e налице тенденция за

За последните 10 години в България e налице тенденция за ...

......... всеки ден над 4 000 души губят живота си от туберкулоза, а близо 30 000 души се разболяват. По данни на Световната здравна организация през 2018 г. заболелите в световен мащаб са над 10 милиона. От тях 1,5 милиона са починалите, а 484 хил. са развили резистентни форми на заболяването. 


България все още не е поискала от Европейския съд по

България все още не е поискала от Европейския съд по ...

......... бъдат допуснати и разгледани“, поясни Кирилов в парламента.От правосъдното министерство уточниха, че със закона за извънредното положение вече са нарушени някои права “повече от обичайното”. Става дума например за право на придвижване, тъй като не можем да ходим, където си поискаме, както и право на сдружаване, т.е. организациите не могат да правят събрания 


Интересен призив във връзка с кризата с коронавируса направи бившият

Интересен призив във връзка с кризата с коронавируса направи бившият ...

......... на правата им своевременно, още сега, да се попречи на каквото и да е безконтролно използване на въоръжена сила от страна на неформални структури, организации и частни лица. Така държавата ще гарантира, че само тя и никой друг освен нея ще налага ред и законност на територията на страната ни.


Негово Светейшество патриарх Неофит ще направи специално обръщение към нацията

Негово Светейшество патриарх Неофит ще направи специално обръщение към нацията ...

......... отменила религиазните ритуали, литургии и молебени, на които са събират много хора. Напротив, от там обявиха, че промяна няма да има при предстоящите Великденски празници. Останалите вероизповедания – католическо, мюсюлманско и протестантските църкви призоваха своите последователи да се въздържат от посещаване на масовите служби, които ще се излъчват он лайн.


Президентът Румен Радев приветства решението на Народното събрание, което в

Президентът Румен Радев приветства решението на Народното събрание, което в ...

......... мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава."За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал", завършва президентът.С приетото вето депутатите заличиха от извънредния закон текстовете за „замразените” цени на стоките и разписаните наказания за разпространение на невярна информация, свързана със заразно заболяване


Дистанционното обучение и качественото онлайн съдържание са важна част от

Дистанционното обучение и качественото онлайн съдържание са важна част от ...

......... ще получават задания. Сред тях и попълването на тестове, които ще бъдат проверявани от преподавателите. Там, където учениците нямат компютри или връзка с интернет- медиатори ще учат децата по книжните учебници. От 17 март пък Националната телевизия, чрез канала си БНТ 2 започна излъчването на телевизионни уроци за начален курс.


Депутатите се съобразиха с ветото на президента и гласуваха в

Депутатите се съобразиха с ветото на президента и гласуваха в ...

......... приеха народните представители.Парламентът реши аптеките да могат да отпускат лекарства само с рецептурна книжка без рецепта съгласно данните за отпуснати лекарствени продукти в нея от предходни месеци и по ред определен от здравната каса. Действието на приетата мярка ще продължи до два месеца след отмяната на извънредното положение, предвижда законът.


Премиерът Бойко Борисов провери дейностите по новия водопровод за Перник,

Премиерът Бойко Борисов провери дейностите по новия водопровод за Перник, ...

......... добро темпо, отчете премиерът по време на проверката. "Бързо го направиха, то не може да се нарисува. Ама и министърът на околната среда беше експедитивен. Седнете на по една ракия, за дезинфекция, вместо да ходите по съдилища в тоя коронавирус", предложи Борисов на кмета, който се закани да съди екоминистъра Емил Димитров.