Професионална гимназия по облекло

Професионална гимназия по облекло "Кн. Мария Луиза" отбелязва 125 години ...

......... ще можете да видите и какво са сътворили както настоящите ученици, така и бивши такива, които са поели вече отдавна по собствения път на дизайнери. Столично училище готово за протест, ако му отнемат сградата Вчера преподаватели и ръководство разбрали от медиите, че сградата им я дават на СУ Източник:  


Деца пътуват заедно с учителите и родителите си на поклоннически

Деца пътуват заедно с учителите и родителите си на поклоннически ...

......... правим тържества, те са със сълзи в очите, а майките шият костюмите на светии и тъкмят нужния реквизит. Много от дядовците и бабите споделят, че научават неща за християнската религия от децата. И то когато учениците са още в 1. и 2. клас”, доволни са Десислава Кръстева и Красимира Йорданова-Бръмбарова.


Стимулирането на възпитателната функция в училище е част от образователните

Стимулирането на възпитателната функция в училище е част от образователните ...

......... дейности децата могат да бъдат ангажирани по интереси в областта на културата, спорта, социалното подпомагане и екологията. Това би стимулирало процесите по изграждане на устойчиви граждански, патриотични и личностни ценности и би формирало у децата трудови навици, заключи тя. На форума присъстваха представители на синдикатите, учители, университетски преподаватели и депутати.


На този етап за следващата година сме предвидили 1,5 млн.

На този етап за следващата година сме предвидили 1,5 млн. ...

......... средства от държавния бюджет. За следващата година сме гласували такива средства за стипендии на ученици, които са включени в дуална форма на обучение. Предстои да стартираме проект по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", който ще подготвя допълнителни условия за разширяване на дуалната форма на обучение", посочи той.


Виктория Георгиева от Езиковата спечели трето място на Национално състезание

Виктория Георгиева от Езиковата спечели трето място на Национално състезание ...

......... представи убедително и спечели симпатиите не само на журито, но и на публиката. Виктория зае трето място в надпреварата с над 30 участници от цялата страна, коментира нейният учител по английски език Милена Костадинова. Състезанието се провежда всяка година и е от Националния календар на Министерството на образованието и науката.


В Световната седмица на предприемачеството ПГИТ

В Световната седмица на предприемачеството ПГИТ "Алеко Константинов" – Велинград ...

......... – 450 с идеята да се маркетира тракийското изкуство. На второ място се класира отборът с 420 точки, заложил на българската шевица, а този на трето място заложи на Фейсбук и събра 400 точки. Всички участници получиха сертификати, а за отличниците имаше награди, осигурени от Лайънс клуб и учебните заведения.Лабораторията по биоелектрохимия (биохимия) към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ стана

Лабораторията по биоелектрохимия (биохимия) към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ стана ...

......... of Electrochemistry (2015-2017), лидер в Националната академия на изобретателите. Посещението на световноизвестния и признат учен в Пловдивския университет открива нови възможности за съвместни разработки между двата университета, както за активно сътрудничество в научно-изследователската и образователната дейност, така и за участие в нови мащабни научно-изследователски проекти, финансирани от различни международни програми. 


Оспорването на оценки и решения на учителите, включително в съда,

Оспорването на оценки и решения на учителите, включително в съда, ...

......... някъде може да има подобни заведени дела", заяви той. По думите му обаче няма индикации проблемът да е системен. Според него най-важното при подобни казуси е доверието между учителите и родителите. "Нека родителите разговарят повече с учителите и им имат повече доверие. Преподавателите пък трябва да са по-комуникативни", посъветва той.


Стратегията за възпитателната работа в образователните институции обсъдиха в Областна

Стратегията за възпитателната работа в образователните институции обсъдиха в Областна ...

......... изпълнителната власт и като родител“, заяви д-р Здравкова. Стратегията за възпитателната работа в образователните институции бе представена от проф. Лефтерова от ПУ“П.Хилендарски“ и съветника на министъра на образованието Мария Семерджиева. На 19 ноември документът ще бъде представен на национална среща в София и ще бъде публикуван на страницата на МОН.


Днес, 15 ноември, Национална спортна академия

Днес, 15 ноември, Национална спортна академия "Васил Левски" отбелязва 76 ...

......... в Аулата на Софийския университет, в присъствието на представители на държавната администрация, чуждестранни гости, преподаватели и студенти, тържествено е открито Държавното висше училище за телесно възпитание (сега НСА). Този акт превръща 15 ноември в най-значимата и подходяща дата за Академията, на която да се провеждат представителни, образователни и културни прояви./Марица


МОН ще финансира новото звено в БАН, което замества Националния

МОН ще финансира новото звено в БАН, което замества Националния ...

......... таланти и др. Назначиха проф. Пламен Нинов за временен директор на НИМХ Протести няма да има… По време на срещата беше подчертан и приносът на БАН в изпълнение на Националната стратегия за научните изследвания, Националните научни програми, Програмата за млади учени и новите програми за реинтеграция и задържане на учени.Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев назначи проф. д-р

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев назначи проф. д-р ...

......... поста заради плагиатство. Това се случи след решение на новосформирана в МОН комисия, която следи дали в научния труд има текстове, които са заимствани от чужди автори, без да се цитират. Плагиатството е констатирано още миналата година, но едва тази Просветното министерство се е сдобило с правомощията да освободи ректора.


Майсторски клас за иновациите в образованието, инициатива на Световния образователен

Майсторски клас за иновациите в образованието, инициатива на Световния образователен ...

......... за иновациите се грижеха по места учителите и директорите, от следващата учебна година Министерството на образованието не само ще хвали постигнатото, но и ще финансира проектите с грантове. Така при доказан добър резултат на един експеримент, след три до пет години той ще бъде прилаган и в други учебни заведения. 


Правителството одобри отпускането на 601 802 лв. за финансово осигуряване

Правителството одобри отпускането на 601 802 лв. за финансово осигуряване ...

......... на реално взети учебни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа колеги в задължителното предучилищно и училищно образование и в трета и четвърта подготвителна група за периода 01.05.2018 г. - 30.06.2018 г. Необходимите средства за изпълнение на националните програми за 2018 г. се осигуряват от бюджета на МОН.


От следващата учебна година иновациите в училищата вероятно ще бъдат

От следващата учебна година иновациите в училищата вероятно ще бъдат ...

......... клас са без първи и последен чин и децата работят на групи. Защо зам.-кметът Стефан Стоянов призова учителите да оставят високите токове и костюмите и да облекат дънки и маратонки и каква „рецепта” за иновации им даде основателят на Световен образователен форум Тон Дюиф – четете утре във в. „Марица”


Върпеки че се изложи отвсякъде на импровизираната матура 2018-а във

Върпеки че се изложи отвсякъде на импровизираната матура 2018-а във ...

......... е огромно признание за мен“, отсича Папи, без обаче да коментира фиаското по време на матурата в Къщата, писа „Шоу“. Неотдавна пък емблематичното му парче „Кекс“ попадна в статия на британско издание. Междувременно стана ясно, че Папи Ханс е един от авторите на най-новото парче на Луна – „Леко, леко“.Два златни, два сребърни и един бронзов медал завоюваха българските

Два златни, два сребърни и един бронзов медал завоюваха българските ...

......... 50 държави в силна конкуренция. Ръководители на отбора са Никола Каравасилев от Физическия факултет на СУ „Климент Охридски“ и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН. Те определиха като отлично представянето на отбора, най-доброто на наши ученици до сега на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, съобщиха от МОН.


По повод Световния ден на толерантността - 16 ноември, Община

По повод Световния ден на толерантността - 16 ноември, Община ...

......... на ООН от 12 декември 1996 г. във връзка с Декларацията за принципите на толерантността, приета от Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) на 16 ноември 1995 г. Толерантност означава търпимост към друг начин на живот, поведение, обичаи, чувства, мнения, идеи, вероизповедания.


До края на седмицата Министерството на образованието и науката пуска

До края на седмицата Министерството на образованието и науката пуска ...

......... всички са такива и обяви, че както досега и догодина ще отделят около 1 млн. лева за достъпност. Зам.-министърът обяви, че миналата година са били обучени 1700 специалисти от детските градини, за да могат да правят ранна диагностика и скрининг на деца от 3 -3,5 г. за различни обучителни трудности.


"Дали човек чете, или не чете - това веднага се ...

......... хитове били непознати дори за преподавателките по български език и литература. Те прибавили и мисли на Горки и Паскал. Чрез инициативата искали да предизвикат любопитство - като чуят находчива фраза, после тийнейджърите да прочетат и цялата книга. Сега цитатите вече са прилежно разпечатани и красят всичките 30 стаи в училището.


"Дали човек чете, или не чете - това веднага се ...

......... хитове били непознати дори за преподавателките по български език и литература. Те прибавили и мисли на Горки и Паскал. Чрез инициативата искали да предизвикат любопитство - като чуят находчива фраза, после тийнейджърите да прочетат и цялата книга. Сега цитатите вече са прилежно разпечатани и красят всичките 30 стаи в училището.


Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши

Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши ...

......... развито общество, ако нямаме добро образование. Ако днес не инвестираме в учители, ако не направим така, че да включим всяко едно дете в образователната система. Ако не обвържем това, което учим като съдържание и като профилна структура с потребностите на пазара на труда, ако не модернизираме образованието“, допълни още той.Министерството на образованието и науката предлага към утвърдените 29 защитени

Министерството на образованието и науката предлага към утвърдените 29 защитени ...

......... икономически сектори, в които е налице слаб интерес от страна на учащите. Новите специалности създават и възможности за изпълнението на регионални програми и проекти, както и за обучение по специалности в нови или високотехнологични сектори.Допълнените и актуализирани списъци за учебната 2019/2020 година са предложени за обсъждане на страницата на МОН.


Министерството на образованието и науката - МОН предлага към утвърдените

Министерството на образованието и науката - МОН предлага към утвърдените ...

......... кадри за приоритетни икономически сектори, в които е налице слаб интерес от страна на учащите. Новите специалности създават и възможности за изпълнението на регионални програми и проекти, както и за обучение по специалности в нови или високотехнологични сектори. Кабинетът решава дефицита на кадри със защитени специалности Междуведомствена комисия осенява специалностите


Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в

Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в ...

......... министърът относно скандала около НИМХ и БАН. "Работата на НИМХ ще се подсигури законово, така че институтът нито да прекъсне работата си, нито да има съкращения на персонала или загуба на собствеността", допълни Вълчев. Той бе категоричен, че увеличението на учителските заплати не е за сметка на учените в БАН.


Национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество

Национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество ...

......... за участие в церемонията по награждаването се подават в срок до 14.12.2018 г. по електронната поща на Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас: [email protected] Церемонията по награждаването ще се проведе на 18.12.2018 г. в гр.Бургас . Мястото и часът ще бъдат публикувани на сайта на ЦПЛР-Бургас : www.odk-burgas.com.


Има плагиатство в представените дисертационни и научни трудове на ректора

Има плагиатство в представените дисертационни и научни трудове на ректора ...

......... ТУ - Варна Преписал ли е дисертацията си от свой докторант проф. Росен Василев? Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че ректорът на ТУ-Варна Росен Василев бе уличен в плагиатство на представени дисертационен и научни трудове. Проственият министър Красимир Вълчев обяви, че от МОН разглеждат още три сигнала за плагиатство.


Как ще ги стигнем американците, е доста закъснял въпрос. Още

Как ще ги стигнем американците, е доста закъснял въпрос. Още ...

......... - мотивирани. Налага се да наваксваме липси от средното образование, когато расте генерация от нечетящи хора, не скри той. На старта на Паисиевите четения стартира и академична книжарница, от която изкушените могат да си вземат безвъзмездно издания на преподаватели от ПУ - ценни трудове в ограничен тираж от последните години.


За първи път у нас ректор на университет ще бъде

За първи път у нас ректор на университет ще бъде ...

......... докаже единствено ако основният автор на трудовете си потърси правата в съда, а французинът не го е направил. Министър Вълчев уточни, че се работи по още три сигнала за плагиатство, но все още няма резултати. Днес в 12,30 часа Комисията по академична етика ще даде пресконференция по случая.Стела СтояноваОчаквайте продължение


Инициативата е част от подкрепата на дружеството за професионалното развитие

Инициативата е част от подкрепата на дружеството за професионалното развитие ...

......... имат възможност от тази година да използват добрите практики на дуалното обучение – едновременно обучение и работа в реална професионална среда. Целта е изграждане на професионални умения в реална бизнес среда у учениците. Тези умения ще им дадат възможност за професионално развитие на младежите в сферата на електротехниката и енергетиката.


Ректорът на Техническият университет във Варна Росен Василев е уличен

Ректорът на Техническият университет във Варна Росен Василев е уличен ...

......... автори дори не са цитирани или посочени в библиографията. Според арбитрите с тези действия той безспорно е извършил плагиатство. В своето становище професорът заявява, че е използвал чужди трудове в своите публикации, като някои е цитирал, други - не, тъй като някои от тях са писани от него в съавторство.


Националният музикален театър и НГПИ

Националният музикален театър и НГПИ "Св.Лука" организират конкурс за създаване ...

......... обявени в навечерието на премиерата – 25 януари 2019 г. Най-добрите проекти ще бъдат изложени във фоайетата на Музикалния театър и в продължение на един месец ще могат да бъдат видени от зрителите на театъра. Инициативата на двата национални културни института е подкрепена от "Изипей" АД, което осигурява наградния фонд.


Към Южния полюс днес потегля първата група от 27-ата Българска

Към Южния полюс днес потегля първата група от 27-ата Българска ...

......... Антарктика и Българският антарктически институт е неин член от 1994 г. България ще бъде домакин на поредната среща през 2019 г. Съвещанието е планирано да се състои от 29 юли до 2 август 2019 г. в Пловдив, като ръководител на Организационния комитет е заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.


Виртуалната реалност влиза в медицината и образованието. Форумът

Виртуалната реалност влиза в медицината и образованието. Форумът "Бъдещето на ...

......... Виртуалната реалност влиза в медицината и образованието. Форумът "Бъдещето на реалността" събира у нас световни лидери в сферата на иновациите.Те ще представят най-новите си проекти в областта на технологиите.Очаква се в бъдеще модерните изобретения да служат за преподаване в училищата и университетите.


„Ама той е жив!”, възкликват хлапета, като видят в класната

„Ама той е жив!”, възкликват хлапета, като видят в класната ...

......... увеличение от 1127 лири. - Да потърсиш нещо в библиотеката или книжарницата носи радостта, която човек би изпитал, ако доходът му годишно се покачи с 1359 лири (около 3000 лв.). Сега учените се опитват се да установят на какво се дължи ефектът от общуването с книгата и защо вдъхва оптимизъм.


Учебниците за 11 и 12 клас по профилиращите учебни предмети

Учебниците за 11 и 12 клас по профилиращите учебни предмети ...

......... бъде готово с реакция до десет дни. Кицевски каза, че издателите имат и притеснения, че част от досегашните автори на помагалата ще се откажат да пишат профилиращите учебници, защото няма да имат необходимата подготовка. В същото време и ректорите заявиха, че няма да признават оценките от така наречената профилираща подготовка.


Как можеш да стане известен в „най-младата медия в България“

Как можеш да стане известен в „най-младата медия в България“ ...

......... е да станеш известен, което не значи точно журналист! За желаещите - имат 2 дни преди първия кастинг. Съгласно приетият на първо четене държавен бюджет за 2019 година, СУ "Св. Климент Охридски" е 66 120 400 лева. Колко от тях ще отидат за студентската телевизия може да каже само университетът.


Заради натрупани повече от пет отсъствия за периода септември 2017

Заради натрупани повече от пет отсъствия за периода септември 2017 ...

......... представители от Главна инспекция по труда за обсъждане на съвместни мерки срещу незаконната трудова заетост на непълнолетни и малолетни деца. През този месец предстоят разговори за обсъждане на съвместен проект между България и Германия за обхващане и включване в образователната система на деца и ученици, чиито родители заминават в чужбина.


Зрелостници, които са участвали във всички етапи на състезанието по

Зрелостници, които са участвали във всички етапи на състезанието по ...

......... 2. до 6. клас и 8. клас и 12 лева за учениците от 7., 11. и 12. клас се приемат до 22 ноември в СУ „Черноризец Храбър“. При заемане на местата в сградата на училището преди обявения краен срок записването приключва. В деня на състезанието заявки няма да се приемат.


55 са допуснатите кандидати, които щурмуват вакантните постове за школски

55 са допуснатите кандидати, които щурмуват вакантните постове за школски ...

......... ПГХТТ, а видеото бе разпространено в социалните мрежи. После името бе използвано в опит за интернет измами чрез разпратени фалшиви имейли. Чулова бе замесена и в сътресенията в Общинския детски комплекс по времето на Атанас Куртенков, откъдето бе уволнена, а после - възстановена от съда. В момента преподава английски там.


40 000 деца в България са извън системата на образованието. 

40 000 деца в България са извън системата на образованието.  ...

......... Повечето не идват заради нежелание. И този проблем трябва да бъде посрещнат челно!,  заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Целта на механизма е преждевременно отпадналите ученици да бъдат под 11%. Сега те са близо 13 на сто. Сред доброволно записаните за първи път ученици има и 7 души на по 19-годишна възраст.


Правителството отпусна средства в размер на 2 179 285 лв.

Правителството отпусна средства в размер на 2 179 285 лв. ...

......... реално взети учебни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа колеги в задължителното предучилищно и училищно образование и в трета и четвърта подготвителна възрастова група за периода 01.11.2017 г. - 30.04.2018 г. Необходимите средства за изпълнение на националните програми за 2018 г. се осигуряват от бюджета на МОН./Марица


Повече от 9000 деца са допълнително записани в образователната система

Повече от 9000 деца са допълнително записани в образователната система ...

......... случаите, в които това трябва да се прави. Трябва да се направи ревизия и на това как се издават медицински бележки за отсъствия, защото данните показвали, че имало голям проблем с това, отбеляза вицепремиерът. Томислав Дончев счита, че трябва да се повиши и обществената съзнателност и бдителност по тази тема.


Девет хиляди ученици, които са отпаднали от системата, са върнати

Девет хиляди ученици, които са отпаднали от системата, са върнати ...

......... детските. Децата се малтретират от родителите, вината не е в децата. Когато ходим по домовете, родителите в повечето случаи са в нетрезво състояние, налитат на бой, агресивни са.Детелин Лунголов, директор ОУ "Н.Вапцаров ", с.Вълчитрън: Родителите трябва да бъдат санкционирани много сериозно и да бъдат убедени, че децата трябва да учат.


Над 9 000 деца са записани допълнително в образователната система

Над 9 000 деца са записани допълнително в образователната система ...

......... съвместна работа на институциите за обхващане и задържане на децата в училищна и предучилищна възраст в Министерския съвет. Предизвикателството пред МОН е механизмът за връщането на децата в училище да бъде устойчив и ефективен. Механизмът през настоящата и следващата година ще бъде насочен върху ежедневното посещение на подрастващите в училище./Марица


Днес се проведе външно оценяване на четивната грамотност сред шестокласниците,

Днес се проведе външно оценяване на четивната грамотност сред шестокласниците, ...

......... Регионалните управления на образованието и училищата ще могат да разработят политики за преодоляване на съществуващите дефицити. Анализът ще очертае профила на постиженията на учениците по няколко критерия: демонстрираните когнитивни равнища, уменията за работа с различни по формат и по вид текстове, както и постиженията в работата върху различните видове задачи.


Над 9 000 деца са записани допълнително в образователната система

Над 9 000 деца са записани допълнително в образователната система ...

......... глобите е достатъчно респектиращ и дали глоби се налагат във всички от случаите, когато да се налага и да се повиши обществената нагласа, че дете, което не е в час, да бъде върнато обратно. Дончев призова гражданите, които видят, че децата не са в училище и работят да сигнализират институциите.


Изследване на четивната грамотност на учениците от VI клас чрез

Изследване на четивната грамотност на учениците от VI клас чрез ...

......... образованието и училищата ще имат възможност да разработят конкретни регионални и училищни политики за преодоляване на съществуващите дефицити. Анализът ще очертае профила на постиженията на учениците по няколко критерия: демонстрираните когнитивни равнища, уменията за работа с различни по формат и по вид текстове; постиженията в работата върху различните видове задачи.


2 179 285 лева отпусна държавата за три национални програми

2 179 285 лева отпусна държавата за три национални програми ...

......... реално взети учебни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа колеги в задължителното предучилищно и училищно образование и в трета и четвърта подготвителна възрастова група за периода 01.11.2017 г. - 30.04.2018 г. Необходимите средства за изпълнение на националните програми за 2018 година се осигуряват от бюджета на МОН.


Правителството отпусна средства в размер на 2 179 285 лв.

Правителството отпусна средства в размер на 2 179 285 лв. ...

......... реално взети учебни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа колеги в задължителното предучилищно и училищно образование и в трета и четвърта подготвителна възрастова група за периода 01.11.2017 г. - 30.04.2018 г. Необходимите средства за изпълнение на националните програми за 2018 г. се осигуряват от бюджета на МОН./Марица


55 са допуснатите кандидати, които щурмуват вакантните постове за школски

55 са допуснатите кандидати, които щурмуват вакантните постове за школски ...

......... видеото бе разпространено в социалните мрежи. После името й бе използвано в опит за интернет измами чрез разпратени фалшиви имейли. Чулова бе замесена и в сътресенията в Общинския детски комплекс по времето на Атанас Куртенков, откъдето бе уволнена, а после - възстановена от съда. В момента преподава по английски там.


Отборът на

Отборът на "Крушите" победи "Бананите" в спортен празник в забавачка ...

......... души получиха специални грамоти за участието си в състезанието, което предизвика много емоции и усмивки в малчуганите. Инициативата е на учителките в забавачката Петя Недялкова и Весела Янкова, които целят с нея да заздравят връзката на бащите с децата и да подпомогнат успешното емоционално и социално развитие на възпитаниците си.


2,1 млн. лева отпусна правителството за националните програми „Развитие на

2,1 млн. лева отпусна правителството за националните програми „Развитие на ...

......... ученици. По програма „Без свободен час“ се предоставят 1 500 637 лв. за реално взети учебни часове от учители, замествали отсъстващи колеги за периода 1 ноември 2017 г. – 30 април 2018 г. Необходимите средства за изпълнение на националните програми за 2018 г. се осигуряват от бюджета на образователното министерство.


Правителството ще осигури допълнителни средства към бюджетите на общините за

Правителството ще осигури допълнителни средства към бюджетите на общините за ...

......... правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, приета с постановление № 97 на Министерския съвет от 2013 г.Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще представи проект на постановление за приемане на правилник за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.


Третокласници изписват букви в тетрадките, а после с таблет сканират

Третокласници изписват букви в тетрадките, а после с таблет сканират ...

......... връстниците им по света имат. Тази година 200 000 лв. бяха отделени от общинския бюджет за закупуване на технически средства, като общината финансира част от тези проекти, а училищата осигуриха и свое финансиране. Тази година са изразходвани около 350 000 лв. в училищата в Пловдив за компютри и софтуерни решения."


Нова дрога, която прилича на бонбонки с плодов вкус и

Нова дрога, която прилича на бонбонки с плодов вкус и ...

......... „Заемам се да предупредим учители и деца, защото превенцията е най-важна.Ако трябва, ще напиша официално писмо да сеобърне внимание в часна класа", добави тя. Киркова каза още, че предстои да се сключиспоразумение между РУО и Апелативна прокуратура, по силата на което магистрати да влязат в училища и да изнесат беседи.


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще посети училища

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще посети училища ...

......... министър Вълчев ще присъства на откриване на обновената със средства по ОП „Региони в растеж“ сграда на Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен. По-късно министър Вълчев ще проведе работна среща с директори и учители от детски градини и училища в общините Тетевен и Ябланица.


Вторият образователен видеопроект на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“

Вторият образователен видеопроект на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ ...

......... сред всички над 1500 ученици в страната, пред които беше представен проектът, така и в социалните мрежи. Над 1.5 милиона са гледанията на филмите от инициативата във Facebook, а над 400 000 - в Youtube. Дискове с филмите от „Българско военно чудо“ бяха изпратени до над 120 училища в страната.


Стрес, свръхтегло и анорексия влизат в учебникаКак да открием своя

Стрес, свръхтегло и анорексия влизат в учебникаКак да открием своя ...

......... има. Ще има и уроци как се прави личен, фирмен и държавен бюджет. Децата ще усвояват разликите между потребителски, фирмен и ипотечен кредит, за да могат да изтеглят заеми за разкриване на собствена фирма. Не е ясно обаче в кой университет ще бъдат приети децата, изкарали висока оценка по предприемачество.


Филиал в Бургас ще има Алма матер. Вече е в

Филиал в Бургас ще има Алма матер. Вече е в ...

......... над 60 преподаватели от София.Решението е взето от Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".Внесени са необходимите документи в Националната агенция по оценяване и акредитация.Част от магистърските програми, по които студентите в Бургас ще могат да се обучават са "Бизнес администрация" и "Икономика и финанси", съобщиха от Алма матер.


  300 нови работни места за педагогически специалисти, ресурсни учители

  300 нови работни места за педагогически специалисти, ресурсни учители ...

......... учеха 22 000 деца и ученици. От друга страна броят на педагогическите специалисти и ресурсните учители, психолозите, които трябваше да работят с тях, беше едва 3700. Основно предизвикателство продължава да бъде именно това - човешкият ресурс и възможностите на министерството и на държавата да осигурява необходимия брой специалисти", каза Сачева. 


Спорът за раздялата на БАН и НИМХ се оказа прекалено

Спорът за раздялата на БАН и НИМХ се оказа прекалено ...

......... са тези, които искат да останат?- Трудно ми е да кажа, защото те се колебаят. Ако например се приеме този закон за бюджета, тези хора ще останат без апаратура и няма какво да правят в академията. Ако ние успеем да задържим апаратурата им в академията, предполагам, че ще останат повече.


Владимир Владков Много от днешните ученици знаят дори повече от

Владимир Владков Много от днешните ученици знаят дори повече от ...

......... Ученици във втори клас чрез интерактивна дъска и познатият им герой Флашко решават задачи по математика, а в уроците по литература учителите използват Mozabook. “Стремим се да дигитализираме всички учебни проекти. Търсим и иновативни форми учениците да се предпазват от рисковете във виртуалното пространство“, коментира Невелина Кикьова, заместник-директор на училището.


По повод празника на народните будители Националната библиотека

По повод празника на народните будители Националната библиотека "Св. Св. ...

......... наши писатели. Какво по-добро от това", възкликна Обрешков. Ролята на българските читалища, според него, се повишава с всеки изминал ден, защото държавата ни се намира в труден момент и основната причина за това е демографският срив. Дамян Обрешков призова за по-голяма подкрепа на читалищната дейност и опазване на читалищните сгради.


Кърваво писмо се получи в детска градина „Наталия”. Подписано от

Кърваво писмо се получи в детска градина „Наталия”. Подписано от ...

......... и Методий. А техните най-големи герои днес са ... „Мама и тати! Винаги ги нося ето тук”, докосна гръдта си в четническа униформа Мартин. Отец Ангел от храма „Св. пророк Илия” отслужи водосвет и благослови децата и техните учителки да бъдат здрави и будни, за да опазят вярата и отечеството.


Подобряване на качеството на образователната среда чрез внедряване на Високотехнологични

Подобряване на качеството на образователната среда чрез внедряване на Високотехнологични ...

......... специална церемония на 31 октомври 2018 г. в Технически университет-София. На церемонията са присъствали Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, ректорът на ТУ - София член-кореспондент проф. дтн Георги Михов, ръководителят на проекта проф. д-р инж. Никола Калоянов, зам. ректори, декани, преподаватели и студенти на университета.


В Технически университет-София бе проведена официална церемония по финализирането на

В Технически университет-София бе проведена официална церемония по финализирането на ...

......... Михов благодари на екипа, реализирал проекта и изтъкна огромното му значение за модернизиране на инфраструктурата и подобряване на учебния процес в университета. Ръководителят на проекта, проф. д-р инж. Никола Калоянов подчерта, че проектът е станал възможен благодарение на европейското и национално финансиране и на всеотдайния труд на екипа на проекта.


"Анализи показват, че около половината от всички служители по света ...

......... ни да се развива, а стандартът на живот да се подобрява", посочи още евродепутатът, като допълни, че за две години инициативата е успяла да обучи над 1 400 ученици от цяла България. "Вярвам, че всеки от тези млади хора е една идея по-подготовен да успее в 21-и век", сподели Майдел.


Осмокласници положиха Паисиева клетва в навечерието на Деня на народните

Осмокласници положиха Паисиева клетва в навечерието на Деня на народните ...

......... Паисий, да напредват, пазейки традициите от миналото, и да станат достойни българи и граждани на Европа и света. На празничния концерт бяха връчени и награди на първенците в школския конкурс за есе, стихотворение, презентация и компютърна графика за будителите. Ученици направили за него цял филм за Паисий. Снимки Наташа Манева