Този документ има обществен, а не полицейски характер. Трябва да

Този документ има обществен, а не полицейски характер. Трябва да ...

......... "И към момента ДАНС има достъп до тази информация, но той е децентрализиран, на хартия и безконтролен. Сега може да стане централизиран и много по-силно контролиран. Всичко ще бъде регламентирано", подчерта заместник-министърът. Сачева изтъкна още, че МОН ще сътрудничи в случаи, свързани с радикализация и с тероризъм сред младите хора.


Ограничение до 5000 лв. ще има за парите, които университетите

Ограничение до 5000 лв. ще има за парите, които университетите ...

......... които реално разрешават на университетите да извършват търговска дейност. Университетите трябва да имат възможност да правят стартиращи фирми. Създаденото знание се превръща в право на собственост, авторско право, каквито са и патентите. Освен стартиращи фирми може да се създадат и инкубатори за иновации с участието на бизнеса, изброи възможностите Вълчев.


Във всички нови учебници по история за десети клас е

Във всички нови учебници по история за десети клас е ...

......... цивилизации за десети клас са добавени текстове от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (от 2000 г.) и Декларацията на 41-овото Народно събрание, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани (от 2012 г.);11. Допълнена е информация за репресивната политика на тоталитарния режим, господстващ в България.


Образователният министър Красимир Вълчев е одобрил новите учебници по история

Образователният министър Красимир Вълчев е одобрил новите учебници по история ...

......... отношение към комунизма. "Благодаря на всички, които помогнаха в този процес. Благодаря на фондация „Истина и памет”, на проф. Евелина Келбечева и журналиста Христо Христов за това, че ни сигнализираха за проблемите в съдържанието на учебниците, и че участваха активно в дебата”, отбеляза още министърът.  По публикацията работи: Йордан Бързаков


От една страна трябва да се даде минимум от информация,

От една страна трябва да се даде минимум от информация, ...

......... (между 18 000 и 30 000, след като самата БКП изчислява жертвите при предишния режим на 5800), както и репресиите срещу църквата. Пропуски имаше и при информацията за лагера в "Белене". За сметка на това в някои учебници децата ще четат, че "Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението".


Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества или

Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества или ...

......... вземат от Академическите съвети на университетите. Подчертава се, че учебните заведения могат да създават фирми само за стопанската реализация на резултати от извършените научни изследвания и създадените обекти на интелектуална собственост. В капитала на дружествата висшите училища ще могат да участват с парични и непарични средства.По публикацията работи: Камелия ЦветановаЗа да бъдеш лидер понякога е достатъчно да заемаш лидерска

За да бъдеш лидер понякога е достатъчно да заемаш лидерска ...

......... Само така той ще може да получи нужното уважение от екипа си, а не просто да бъде харесван. По този начин се изгражда доверие, подкрепа и силна екипна динамика. Ако и вие все още търсите правилната посока за своя кариерен път, не пропускайте да се регистрирате за Кариерен Кошер 2019 още сега.


Министерският съвет утвърди промяна във формата на обучение и в

Министерският съвет утвърди промяна във формата на обучение и в ...

......... определените през май 2019 г. места за субсидирано от държавата обучение за редовна форма се добавят 45 и местата за задочно обучение стават 95. Срещу заплащане в държавни висши училища се утвърждават 100 места в задочна форма на обучение, а в частните висши училища - 200 места за задочно обучение.


На 4 септември 2019 година в Интер Експо Център -

На 4 септември 2019 година в Интер Експо Център - ...

......... са заети от жени.  На Кариерен Кошер 2019 ще бъдат споделени данни и примери за условията за живот и работа в България. Събитието ще се проведе на 4-ти септември 2019 от 12:00 ч. в Интер Експо Център под патронажа на Президентството на Република България. Достъпът до събитието е безплатен, но се изисква задължителна регистрация.  


Просветното министерство ще финансира всички училища в страната, които желаят

Просветното министерство ще финансира всички училища в страната, които желаят ...

......... на интернет услуги за всички училища в страната, както и за оборудване на училищата и детските градини с хардуер и мултимедия за обучение. Кандидатстването за тях, както и заявяването на средствата за електронни дневници ще става през онлайн платформата на националните програми, уточниха от МОН.  По публикацията работи: Камелия Цветанова


Отпадатвизите за чуждестранни кандидат-студенти с български произход. Това става ясно

Отпадатвизите за чуждестранни кандидат-студенти с български произход. Това става ясно ...

......... виза за дългосрочно пребиваване. Директорът на гимназията в Босилеград Владимир Григоров напомня, че досега се вадеше виза, като до три месеца студентът е пребивавал без виза, като в този период той е бил длъжен да събере необходимите документи и да ги подаде в консулството в Ниш, за да получи документа. МОН ще финансира всички училища в страната, които желаят да

МОН ще финансира всички училища в страната, които желаят да ...

......... средства за абонамент за доставка на интернет услуги за всички училища в страната, както и за оборудване на училищата и детските градини с хардуер и мултимедия за фронтално обучение. Кандидатстването за тях, както и заявяването на средствата за електронни дневници ще става през онлайн платформата на националните програми: https://np.mon.bg/ .


Държавна агенция

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) поиска да получи пълен достъп ...

......... учениците от едно учебно заведение в друго. На този етап не става ясна целта на тази нова мярка, от страна на ДАНС. Планирано е служителите на агенцията да влизат в системата на МОН от "автоматизирани работни места", които ще се ползват единствено за въпросната справочна дейност, се казва в инструкцията.


Завършили следването си с тройка в дипломата и такива, с

Завършили следването си с тройка в дипломата и такива, с ...

......... висока степен на подготовка и силно вътрешно вдъхновение“, обясни директорът на школото Диян Стаматов. Той е категоричен, че предпочита да пуска обявата по няколко пъти и да изчака докато намери най-подходящия кандидат. Сред най-търсените учители са и такива, по физическа култура и спорт, както и на специалисти в профилираните гимназии.


С един златен, два сребърни и един бронзов медал се

С един златен, два сребърни и един бронзов медал се ...

......... Ямбол. В олимпиадата са участвали 327 ученици от 87 държави. България се нарежда на 10-то място по точки и по медали. От министерството отбелязват, че това е най-доброто ни постижение по медали от последните 5 години. Страната ни запазва 5-то място в света по медали в класирането за всичките олимпиади.


С четири медала се завръща българският отбор от Международната олимпиада

С четири медала се завръща българският отбор от Международната олимпиада ...

......... страната ни запазва 5-то място в света по медали в класирането за всичките олимпиади. Участието на нашите математици става с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Отборът се връща в България днес (11.08.19 г.) в 20:45 ч., като ще пристигне на летище София (Терминал 2) с полет от Истанбул.Първата българска магистърска програма по електронна търговия, която започва тази

Първата българска магистърска програма по електронна търговия, която започва тази ...

......... „Магистър“, уточниха от ВУЗФ. Новата магистратура във ВУЗФ дава изключителна възможност за кариера или стартиране на бизнес в перспективната област на електронната търговия.Лектори в програмата са някои от водещите експерти в областта на е-търговията, дигиталния маркетинг, логистиката и веригата на доставки в България.Повече информация за програмата може да откриете тук


Първата българска магистърска програма по електронна търговия, която стартира тази

Първата българска магистърска програма по електронна търговия, която стартира тази ...

......... ВУЗФ дава изключителна възможност за кариера или стартиране на бизнес в перспективната област на електронната търговия. Лектори в програмата са някои от водещите експерти в областта на е-търговвията, дигиталния маркетинг, логистиката и веригата на доставки у нас. Повече информация за програмата може да откриете тук  По публикацията работи: Камелия Цветанова


От учебната 2020/2021 година всички български учители ще преминават през

От учебната 2020/2021 година всички български учители ще преминават през ...

......... степен в петдневен срок. Оценяването ще обхване всички видове образователни институции в страната - училища, детски градини, центрове за личностно развитие и за приобщаващо образование, както и Националния дворец на децата. Атестират учители и директори на всеки 4-ри години Ще се прави и анализ защо се е стигнало до лошата оценка


Три шампионски титли спечелиха младите български шахматисти от Първенството на

Три шампионски титли спечелиха младите български шахматисти от Първенството на ...

......... успех от 7,5 т. постигна Ефим Кан – едноличен победител в групата до 14 г. (ШК „Бургас 64“, Бургас). След европейската отборна титла за девойки на златните ни момичета през юли, тези резултати са поредно доказателство, че България има заслужено място както на европейската, така и на световната шахматна карта.


Учениците в страната имат все повече знания за сигурността в

Учениците в страната имат все повече знания за сигурността в ...

......... Учениците в страната имат все повече знания за сигурността в интернет и защитата от вируси. Това показва анализът на резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по информационни технологии след десети клас.


Мобилно приложение ще известява родителите за оценките, които получават техните

Мобилно приложение ще известява родителите за оценките, които получават техните ...

......... в който учителите са въвели критериите за оценяване по своя предмет, посочено коя оценка каква тежест има (например най-малка е устното изпитване, а най-голяма изходните и класните), върху какъв учебен материал. Налични са и падащи менюта, от които да се избира видът оценка – от класно, от групова работа, индивидуална.


30 000 са децата със специални образователни потребности в образователната

30 000 са децата със специални образователни потребности в образователната ...

......... изключително малко“, обясни Такева. Тя каза, че знанието е тежко да се носи, но също толкова тежки са и моралните отговорности на хората, които предават знанието. „То е и доста скъпо и затова трябва приоритетно да се финансира и на този етап образованието е приоритет на правителството“, категорична бе Такева.


Държавата обвързва получаването на месечни социални помощи за дете с

Държавата обвързва получаването на месечни социални помощи за дете с ...

......... връщат трайно ученици в клас.Наскоро стана ясно, че се предвижда два пъти седмично екипите да посещават домовете на деца, които без уважителни причини не са били на училище или детската градина. Те ще бъдат придружавани и от полицаи. Учителското съсловие обаче се възпротиви на тази мярка.   По публикацията работи: Веселина Йорданова


Два сребърни медала спечелиха български ученици на Международната олимпиада по

Два сребърни медала спечелиха български ученици на Международната олимпиада по ...

......... Варна и Антонио Симеонов Георгиев от ПМГ „Академик Сергей Корольов“ в Благоевград. Българските ученици се състезаваха с отбори от 50 страни. На всички са присъдени грамоти за участие в Международната олимпиада. Ръководители на отбора бяха Мариана Султанова, главен експерт в ЦОПУО и Стойчо Димитров, учител в НЕГ „Гьоте“ в Бургас.


Чуждестранни студенти от близо 115 държави са учили висше образование

Чуждестранни студенти от близо 115 държави са учили висше образование ...

......... студенти, които са завършили бакалавърски програми за посочения период.По програмата "Еразъм" за магистърска степен най-предпочитана дестинация е била Франция - 20 500 души, следвана от Италия - 15 000 и Германия - 14 600. Тези три държави съставляват почти две трети от мобилните студенти, придобили магистърска степен по програмата "Еразъм". 


Чуждестранни студенти от близо 115 държави са учили висше образование

Чуждестранни студенти от близо 115 държави са учили висше образование ...

......... посочения период. По програмата "Еразъм" за магистърска степен най-предпочитана дестинация е била Франция - 20 500 души, следвана от Италия - 15 000 и Германия - 14 600. Тези три държави съставляват почти две трети от мобилните студенти, придобили магистърска степен по програмата "Еразъм", допълва БТА.По публикацията работи: Камелия Цветанова


МОН създава система, чрез която учители ще могат да си

МОН създава система, чрез която учители ще могат да си ...

......... потребностите на децата и родителите и не трябва да има частни уроци. "Качеството на родното образование се повишава, където има мотивирани ученици и родители. 38% от учениците обаче в 1240 училища са ни от даден етнос, който няма желание да учи децата си", коментира още Такева.По публикацията работи: Веселина Йорданова


Директорът на 119 СОУ Деян Стаматов предлага родители, чиито деца

Директорът на 119 СОУ Деян Стаматов предлага родители, чиито деца ...

......... смята той.Стаматов признава, че родителят се нуждае от подкрепата на учителя, но комуникацията с него от дълго време е прекъсната и е нужно възстановяване.По думите му държавата е променила своята политика към преподавателите и "увеличаването на заплатите трябва да бъде подкрепено с конкретни и ясни резултати".По публикацията работи: Анисия Иванова


Въпреки летните отпуски сред учителското съсловие във Facebook групите започва

Въпреки летните отпуски сред учителското съсловие във Facebook групите започва ...

......... служби за всяко училище - на пряко и отговорно разположение на директора на училището; кварталният полицай да е в пряка връзка с училищния и социалния специалист"."Иначе има реалната опасност МОН да изгуби най-важните си герои - учителите. Това не бива да се случва! На никаква цена!", предупреждава Стаматов.Автор: Анисия Иванова


Първата денонощна библиотека у нас ще отвори скоро врати в

Първата денонощна библиотека у нас ще отвори скоро врати в ...

......... достъпно за всички. За студенти и ученици картата ще е 30 лева, а за работещи - малко по-висока. Изборът на мястото не е случайно, идеята на библиотеката е именно за място за общо учене, а постепенно се е родило и хрумването да бъде като библиотека.  По публикацията работи: Боряна Павлова


В България има стотици свободни места за учители - начални,

В България има стотици свободни места за учители - начални, ...

......... вакантните места се заемали по-бързо. В Благоевград най-много учители се търсят в двете професионални гимназии - по механизация на селското стопанство и транспорт в Разлог. Там се търсят учители по български език и литература, физика, двигатели с вътрешно горене, теоретично обучение по специализирани предмети и др.По публикацията работи: Камелия Цветанова


Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на отсъстващите

Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на отсъстващите ...

......... отпратят, но при следващите посещения те вече се връщат трайно в училище. След това ни търсят и по телефона“, разказа Димитрова. Така общо завърналите се отново в класните стаи са 19 деца, а едно от тях вече продължава обучението си без нито едно отсъствие, отбелязва още "Монитор" в своята публикация.


Приключи централизираната кампания за прием в гимназиите след 7-ми клас.

Приключи централизираната кампания за прием в гимназиите след 7-ми клас. ...

......... и графици трябва да бъдат оповестени на сайта на съответното училище, за да могат родителите да го проследяват.15 са закритите паралелки до сега в професионалните гимназии, като се очаква това да се случи с още 5.Директорите могат да приемат деца за четвърто класиране до 10 септември.По публикацията работи: Габриела Джекова


Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на

Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на ...

......... 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения с КНР и ще допринесе за запазването на дългогодишните връзки, за продължаване на успешния образователен обмен между двете държави, както и за активизирането и задълбочаването на двустранните отношения в областта на образованието и науката, включително по линия на Инициативата "17+1".По публикацията работи: Павел Гълъбов


Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за

Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за ...

......... учител. "Ще подкрепим всяко едно предложение, което постъпи от МОН и Министерски съвет за една такава награда. В България има много достойни учители. Това е прецедент, но хубав прецедент", допълни още Дамянова. Какви мерки ще се вземат, за да се върнат в училище неидващи ученици - вижте в този материал!


Нов успех на български ученици в чужбина - на Олимпиадата

Нов успех на български ученици в чужбина - на Олимпиадата ...

......... искат да продължат образованието си в чужбина. "Искам да продължа в Германия или Австрия. Идеята ми е да видя как работи тяхната образователна система. След това се надявам, че ще се върна в България, за да се развивам тук." - споделя Евгени Стателов, който също е част от българския отбор.


На 31 юли изтича крайният срок за записване на учениците,

На 31 юли изтича крайният срок за записване на учениците, ...

......... желаещи се закриват. За третото класиране в гимназиите бяха останали места и в някои от най- добрите училища в поголемите гладове в страната. По-масово незаети бройки имаше в професионалните гимназии, както и в паралелки с професионален профил. Очаква се именно в тях да има свободни бройки и след третото класиране.


386 кандидат-гимназисти не са приети на трето класиране в столицата,

386 кандидат-гимназисти не са приети на трето класиране в столицата, ...

......... смъква до 5-о място, след като на първо класиране се нареждаше на 3-то място. Там последният приет е с бал 418, 500 точки. 73-о е изместено от 164- а гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", където последният приет е с 426, 000 точки.По публикацията работи: Петя Славова


Учителите ще бъдат натоварени с още една тежка задача -

Учителите ще бъдат натоварени с още една тежка задача - ...

......... преодолее съществуващият формализъм. Започва префокусиране от документите към резултатите. На учителя се дава свободата да адаптира своята работа към темповете във всеки конкретен клас, като в същото време от него се изискват ритмичност на учебните дейности и изпълнение на учебната програма в нейната цялост", мотивират се още от Образователното ведомство.


Министерството на образованието и науката променя наредба, с която да

Министерството на образованието и науката променя наредба, с която да ...

......... разпределение на преподавания материал. Учителите трябва да получат сигнал за свобода в преподаването, обясни министър Красимир Вълчев, съобщава БНР."Най-важното, особено днес, е да провокира интереса за учене на ученика, да го вдъхнови. Днес по-малко се очаква от учителя да даде информация. Повече се очаква да накара ученика да учи", посочи той.


Министерството на образованието и науката променя наредба, с която да

Министерството на образованието и науката променя наредба, с която да ...

......... да получат сигнал за свобода в преподаването, обясни министър Красимир Вълчев, съобщава БНР. "Най-важното, особено днес, е да провокира интереса за учене на ученика, да го вдъхнови. Днес по-малко се очаква от учителя да даде информация. Повече се очаква да накара ученика да учи", посочи той.По публикацията работи: Петя Славова


"Благодаря за патриотизма и за усилията, които полагате. Вие сте ...

......... че в бюджета за догодина ще бъдат отделени 2 000 000 лева, с които допълнително да бъдат подкрепени настоящите усилия. Премиерът Бойко Борисов отбеляза сериозната подкрепа на правителството за сферата на образованието и напомни, че са осигурени 700 000 000 лева за ремонти на близо 1 000 училища в страната.


Необходими са целенасочени държавни политики за съхранение на българското самосъзнание

Необходими са целенасочени държавни политики за съхранение на българското самосъзнание ...

......... чужбина. "Оптимист съм, че ще срещна разбиране в законодателната и изпълнителната власт, разговорите дотук го показват", е посочила Илияна Йотова. Вицепрезидентът е съобщила пред над 120-те участници в конференцията, че с президента Румен Радев планират национален форум за българите в чужбина, посветен на националното ни единение.По публикацията работи: Петя Славова


Еквивалентът на Оскарите в света на комуникациите - Cannes Lions,

Еквивалентът на Оскарите в света на комуникациите - Cannes Lions, ...

......... българската икономика“, споделиха мотивацията си организаторите от Noble Graphics. „Да срещнеш на живо имена от този ранг и да имаш възможност да се учиш директно от техния опит, е уникална възможност, която ще даде на участниците в академията шанса да отворят нови врати в професионалното си израстване“, отбелязват още организаторите.


Учителите да имат повече свобода в работата си и да

Учителите да имат повече свобода в работата си и да ...

......... темите в учебната програма, което стриктно да следват и задължително при преструктуриране на учебното съдържание да искат и получат заверка от директора.Този момент от тяхната работа подлежеше и на проверки от експертите в регионалните управления. Промените са обявени за обществено обсъждане в срок от един месец. По публикацията работи: Анисия Иванова


Тази година организаторите на най-голямото кариерно събитие за българи с

Тази година организаторите на най-голямото кариерно събитие за българи с ...

......... присъства и в душите, както казват, и, естествено, по улиците“. Организаторите от Тук-Там вярват, че светът няма да се промени изведнъж, но всяко действие по пътя на нулевия отпадък ни приближава по-близо до целта. Инициативата на Тук-Там Кариерен Кошер и Наградите целят да насърчат именно отговорното отношение и устойчивото развитие.


Промяна на наредбите за общообразователната и профилираната подготовка, с която

Промяна на наредбите за общообразователната и профилираната подготовка, с която ...

......... за преподаване на темите в учебната програма, което стриктно да следват, и задължително при преструктуриране на учебното съдържание, да искат и получат заверка от директора. Този момент от тяхната работа подлежеше и на проверки от експертите в регионалните управления. Промените са обявени за обществено обсъждане в срок от един месец.


Министерството на образованието и науката (МОН) предлага промяна на наредбите

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага промяна на наредбите ...

......... време от него се изисква ритмичност на учебните дейности и изпълнение на учебната програма в нейната цялост", са мотивите за предложените изменения. Проектът е изготвен в резултат на срещи с колективите на различни видове училища и след дискусии с регионалните управления на образованието за необходимостта от отпадане на административната тежест. 


Министерството на образованието и науката предлага промяна на наредбите за

Министерството на образованието и науката предлага промяна на наредбите за ...

......... за преподаване на темите в учебната програма, което стриктно да следват, и задължително при преструктуриране на учебното съдържание, да искат и получат заверка от директора. Този момент от тяхната работа подлежеше и на проверки от експертите в регионалните управления. Промените са обявени за обществено обсъждане в срок от един месец.


Държавата иска да върне повече млади българи от чужбина у

Държавата иска да върне повече млади българи от чужбина у ...

......... бъде признат като матуритетен, особено в евространите с голяма концентрация на българско население. Ирина Владикова, председател на асоциацията и директор на българското училище "Св.Св. Кирил и Методий" във Виена, каза, че около десетина техни ученици се връщат годишно в България. В училището в момента учат около 350 деца.Автор: Веселина Йорданова


Просветното министерство предлага през новата учебна година коледната ваканция да

Просветното министерство предлага през новата учебна година коледната ваканция да ...

......... са 27-ми и 29-ти май. То ще бъде по български език и математика. Обучението по новите учебни програми по тези предмети позволява оценка на функционалната грамотност на учениците чрез тези два предмета и затова отпадат изпитите "Човекът и природата" и "Човекът и обществото", допълват от МОН.По публикацията работи: Камелия Цветанова


За пръв път от Министерството на образованието и науката (МОН)

За пръв път от Министерството на образованието и науката (МОН) ...

......... и математика. Според новите учебни програми оценките по тези предмети показват функционалната грамотност на учениците. Затова отпадат изпитите "Човекът и природата" и "Човекът и общество". Успоредно са предложени за обсъждане и проекти на графици на ученическите олимпиади, на националните състезания, както и на състезанията по професии през следващата учебна година.


Университетите са запълнили около 80% от местата, отпуснати им за

Университетите са запълнили около 80% от местата, отпуснати им за ...

......... от последните години - психология. Също така в Топ 10 попадна предучилищна и начална училищна педагогика. Някои от желаните програми като правото и журналистиката са изцяло запълнени след първия етап на класирането в СУ, както и специалностите графичен дизайн, музикални медийни технологии и тонрежисура, стопанско управление, китаистика, японистика и скандинавистика.


1578 свободни места има в София за гимназисти. Това показаха

1578 свободни места има в София за гимназисти. Това показаха ...

......... С тях те могат да подадат заявление за третото класиране. След като изтеглят документите си, те не запазват местата си. За трето класиране се обявяват само незаетите места, останали след втория етап на класиране. Вероятно след изтеглянето на документите ще има места и за четвъртото класиране, което вече е децентрализирано.


3 906 новоприети студенти са се записали след първото и

3 906 новоприети студенти са се записали след първото и ...

......... 148 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище.Най-много кандидат-студенти са поискали да следват „Психология“, следвана от „Софтуерно инженерство“ и „Право“. На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Фармация“, „Комуникационен мениджмънт“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Журналистика“ и „Медицина“.  По публикацията работи: Веселина Йорданова


Обявиха третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в

Обявиха третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в ...

......... за прием в най-старото висше училище. На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Психология“. На второ място е „Софтуерно инженерство“. Третото място заема специалността „Право“. На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Фармация“, „Комуникационен мениджмънт“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Журналистика“ и „Медицина“.


Българските пчелари алармират за нов удар по бранша. Те са

Българските пчелари алармират за нов удар по бранша. Те са ...

......... пестициди, което има отношение към него. Това би стигнало до пчелите и крайния продукт", подчерта Русев пред Bulgaria ON AIR. За да се минимизират пагубните ефекти, пчеларите предлагат няколко мерки. Една от тях е пряко субсидиране на родните пчелари -  по 30-40 евро за пчелно семейство.По публикацията работи: Боряна Павлова


В седем училища в община Добрич ще бъдат сформирани слети

В седем училища в община Добрич ще бъдат сформирани слети ...

......... тогава кризата със социално-икономически причини, безработицата, ниските доходи на семействата и миграцията към големите градове.Общинският съвет ще реши на предстоящото си заседание дали да подкрепи сформирането на паралелки под стандарта като допълнителни финансови средства трябва да бъдат предвидени в бюджета на общината и за 2020 година.По публикацията работи: Анисия Иванова


С пет сребърни и един бронзов медал се завръща българският

С пет сребърни и един бронзов медал се завръща българският ...

......... В отборното класиране България е в световния топ 20, заемайки 19-то място със 152 точки. Българските ученици са запазили и лидерските си позиции в рамките на ЕС, където са четвърти.Отборът се завръща в 22.45 ч. тази вечер с редовен полет от Лондон (Хийтроу), информират от МОН.По публикацията работи: Анисия Иванова


С пет сребърни и един бронзов медал се завръща българският

С пет сребърни и един бронзов медал се завръща българският ...

......... 6 задачи. В отборното класиране България е в световния топ 20, заемайки 19-то място със 152 точки. Българските ученици запазиха и лидерските си позиции в рамките на ЕС, където са четвърти. Българчета завоюваха злато и бронз на Световното по математика в Хонконг Шестокласниците от СМГ станаха първенци в групата си


България със забележителни резултати от състезания по математика в Япония

България със забележителни резултати от състезания по математика в Япония ...

......... 13 години, в което взеха участие 36 отбора. България беше представена от учениците от Столичната математическа гимназия, 125-о Средно училище "Боян Пенев" и Природо-математическата гимназия в Бургас. А след седмица друг отбор на Математическата гимназия в София ще замине за Южна Африка за ново оспорвано състезание.По публикацията работи: Анисия Иванова


Над 7 100 кандидат-студенти подадоха тази година документи за най-старото

Над 7 100 кандидат-студенти подадоха тази година документи за най-старото ...

......... ще стане ясно колко свободни места са останали в Алма матер от общо над 5800. През последните години заради демографската криза и обучението в чужбина Университетът изпитва затрудения да попълни всичките си бройки. Миналата година в края на август беше обявен допълнителен прием за 850 места в над 80 специалности.


Техническият университет в София продължава да приема документи за попълване

Техническият университет в София продължава да приема документи за попълване ...

......... на класирането за образователно-квалификационната степен "Бакалавър", съобщиха от  пресцентър на ВУЗ-а.Кандидатите трябва да носят оригинал и копие на дипломата за средно образование.За абитуриентите, които ще се дипломират през август и септември, документите се приемат със служебна бележка /академична справка/ от училището с оценките от дипломата.  По публикацията работи: Анисия Иванова


Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps,

Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps, ...

......... се определят на база наличните въведени данни от участващите в програмата превозвачи, като не отразяват всички възможни реални `офлайн` маршрути и зависят от зададената начална и крайна точка, обект или гара. През март месец екипът на БДЖ сключи споразумение с Google maps за предоставяне на данни за разписанието на влаковете.


Най-актуалните регулации в областта на блокчейн, както и децентрализираните бизнес

Най-актуалните регулации в областта на блокчейн, както и децентрализираните бизнес ...

......... интерес. Включването на нови лектори от бизнес средите, включително едни от най-значимите експерти в бранша и разширяването на лекционната програма ще добавят още по-голяма стойност към обучението. Това прави магистратурата най-добрия начин да стартираме кариера или собствен бизнес в перспективната област на блокчейн технологиите”, заяви Веселин Боянов, създател на магистратурата.


От 19 до 22 юли, без събота и неделя, класираните

От 19 до 22 юли, без събота и неделя, класираните ...

......... Второто класиране за прием в гимназиите след седми клас в страната трябва да излезе днес. Учениците, които не се запишат, не запазват местата си. Тези места ще бъдат обявени като свободни за третия етап на класирането в гимназиите на 23 юли, съобщават от РУО от София-град.По публикацията работи: Камелия Цветанова


Текст за създаването на човечеството в учебно помагало за ученици

Текст за създаването на човечеството в учебно помагало за ученици ...

......... са се обучавали около 4 400 деца. От тях близо 3 450 да били роми. А резултат от провеждането на подобен вид часове е намаляване на средния брой неизвинени отсъствия на учениците, участващи в срещите. По време на часовете децата се научават, че всеки може да успее, ако положи усилия.Важен ден за седмокласниците - днес излиза второто класиране за

Важен ден за седмокласниците - днес излиза второто класиране за ...

......... 2500 профилирани и непрофилирани паралелки. И тази година най-желани сред тях са тези по чужди езици, предаде БНТ. Седмокласниците, които не са удовлетворени от класирането си досега и 836 кандидат-гимназисти, неприети до момента, ще получат втори шанс да влязат в желаните училища. Срокът за записването им изтича на 22 юли.