Мобилни екипи на МОН са влезли на внезапни проверки в

Мобилни екипи на МОН са влезли на внезапни проверки в ...

......... никога не са го посещавали или са някъде в чужбина. В началото на всяка учебна година тя издава заповед при всяко влизане на експерти в учебно заведение да се проверяват и присъстващите. Какво разказаха директорите, как се справят и защо настояват за безкомпромисност – четете подробности утре във в. „Марица”


Макар до матурите по български език и литаратура все още

Макар до матурите по български език и литаратура все още ...

......... в 8 общини в цяла България разликата в резултатите е с над 50 стотни нагоре на годишна база. Изчисляването на средната оценка на зрелостния изпит по български език и литература е на база на средните оценки за отделните училища в нея, претеглени спрямо броя на явилите се ученици в тях.


Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран,

Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран, ...

......... ваканция са 593 училища в страната. До 22 януари 2019 г. няма да се учи в областите Бургас, Стара Загора и Шумен. До 23 януари – в Ямбол, Перник, Пазарджик и Смолян. В областите Добрич, Пловдив и София-област е обявена грипна епидемия с предписания за преустановяване на занятията в училищата.


Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран,

Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран, ...

......... ваканция са 593 училища в страната. До 22 януари 2019 г. няма да се учи в областите Бургас, Стара Загора и Шумен. До 23 януари – в Ямбол, Перник, Пазарджик и Смолян. В областите Добрич, Пловдив и София-област е обявена грипна епидемия с предписания за преустановяване на занятията в училищата.


В 593 училища и детски градини днес са преустановени учебните

В 593 училища и детски градини днес са преустановени учебните ...

......... не се провеждат учебни занятия днес. Това са Обединено училище „Неофит Рилски“ и СУ „Отец Паисий“. В 113 СУ „Сава Филаретов" в София, поради прекъсване на електрозахранването в района също няма да има учебни часове. Продължават да не се провеждат занятия в ДГ „Детелина" в с. Черно поле, Видинска област.


На 19 януари, събота, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ започва

На 19 януари, събота, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ започва ...

......... 580 лв., които могат да се платят на две вноски по 290 лв. При плащане на цялата вноска наведнъж има отстъпка от 40 лв., уточняват от ФМИ. Записването за курса е в работни дни в кабинет №344 на новата сграда от 9 до 17 ч. За допълнителна информация: тел. 032/261-740.Увеличеният прием в яслите да не става автоматично за всички

Увеличеният прием в яслите да не става автоматично за всички ...

......... още 3 детски градини, за които вече има изготвени проекти и разрешения за строеж, но не са включени в проектобюджета на общината. Инициативният комитет ще настоява да се работи не по 15, а по 18 нови детски градини. С това ще се гарантира достъпът на над 1400 деца, допълни Николов.


Общо 465 училища и детски градини са с преустановени учебни

Общо 465 училища и детски градини са с преустановени учебни ...

......... Има училища с преустановени занятия и в някои други области. В Ямбол те са 43. 40 са в Перник и 38 във Варна. В 18 училища от община Силистра също не се провежда учебна дейност. В София-град с преустановени занятия е само едно училище – 95 СУ „Проф. Иван Шишманов“.


Ако имате поне две деца, и едното вече учи в

Ако имате поне две деца, и едното вече учи в ...

......... обаче няма да се приемат навсякъде, а само в групите с ниска средномесечна посещаемост и нещата ще зависят много от позицията на съответния директор. Тази година общината ще построи 15 детски градини. Изграждането на 7 от обектите стартира през 2018 година, а строителството на останалите 8 ще започне тази година.


Второ дете в семейството да бъде приемано автоматично в училището

Второ дете в семейството да бъде приемано автоматично в училището ...

......... че, естествено администрацията ще се съобрази с мнението на обществено значимите партньори". Засега сигурно е, че през следващата година ще се приложи промяната, касаеща приема в първи клас, както и увеличаването на яслените групи. За новостите при приема в детски градини предстоят още разговори, както и одобрението на общинските съветници


В началото на втория срок през февруари ще стартират извънкласните

В началото на втория срок през февруари ще стартират извънкласните ...

......... прояви. Общините трябва да направят списък с такива“, обясни Красимир Вълчев. Според него училищата трябва да използват максимално дейностите по интереси. Чрез тях са заложени няколко политики – да се интегрират децата и родителите в учебния процес, образователните институции да си взаимодействат, както и да се осъществява ранно кариерно ориентиране.Местата в яслените групи в София ще бъдат с увеличен

Местата в яслените групи в София ще бъдат с увеличен ...

......... е родителите да не посещават няколко обекта, за да заведат децата си на детска градина. Изборът е между социална квота или семеен статус. Тенденцията е по-скоро това да е семеен статус, подчерта зам.-кметът. Над 2000 са свободните места в столичните ясли и градини след първо класиране Приети са 9000 деца


419 учебни заведения са в грипна ваканция. Най-много са в

419 учебни заведения са в грипна ваканция. Най-много са в ...

......... нивото на заболелите достигне праговата стойност, по данни на Районната здравна инспекция, се обявява ваканция“, поясни министър Вълчев. Той обяви, че министерството обмисля от догодина двата учебни срока да не бъдат задължително равни като дни, за да не се налага почивните дни в междусрочната ваканция да бъдат в делничен ден.


Докоснах други култури, още две образователни системи, натрупах социален опит

Докоснах други култури, още две образователни системи, натрупах социален опит ...

......... тя. Сега предстои да търси работа, не само в България. Но държи да е на попрището, което е избрала. Ще продължи традицията в рода, подета от дядо , който бил прочут лозар в Плевенско. Самата Мария-Йоана е свързана със земята от дете и иска да напредва в науките за растенията.


Все повече кандидат-студенти избират къде да следват, като преценяват възможностите

Все повече кандидат-студенти избират къде да следват, като преценяват възможностите ...

......... които Техническия университет, третото - 4, на четвърта позиция с още 7 конкуренти са Аграрният и ПУ. Веднага след това са Бургаският свободен университет и нашите ВУАРР, ВУСИ и ЕВУМ. Класацията по мобилност на студентите по право водят Американският и Русенският университет, а ПУ „Паисий Хилендарски” е на трета позиция.


Учебните занятия в 344 училища и детски градини са временно

Учебните занятия в 344 училища и детски градини са временно ...

......... също да няма учебен процес - ОУ "Христо Ботев" и детска градина "Р. Княгиня" в община Невестино. Едно училище в област Кърджали също е затворено - СУ "Н. Й. Вапцаров" в село Бенковски. Продължават да не се провеждат занятия в ДГ "Детелина" в село Черно поле, община Ружинци, Видинска област.На 19 януари, събота, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ започва

На 19 януари, събота, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ започва ...

......... е 580 лв., които могат да се платят на две вноски по 290 лв. При плащане на цялата вноска наведнъж има отстъпка от 40 лв., уточняват от ФМИ.Записването за курса е в работни дни в кабинет №344 на Нова сграда от 9 до 17 ч. За допълнителна информация: тел. 032/261-740.


Очакваме следващото увеличение на учителските заплати – с 20%, да

Очакваме следващото увеличение на учителските заплати – с 20%, да ...

......... от страна на родителите и обществеността. Стои и въпросът за дисциплината – например, когато ученик е наказан по-строго и има недоволство от страна на родителите, се случва да бъдат отменени решения на педагогически съвети, посочи синдикалистът. Българският учител има нужда от защита и кредит на доверие, каза още Юлиян Петров.


Приключи успешно училищният проект „Обединени от знанието” в Стрелча, съобщиха

Приключи успешно училищният проект „Обединени от знанието” в Стрелча, съобщиха ...

......... по-наситен и емоционално зареден с младежка енергия. Със работата си по заложените дейности по проекта под ръководството на опитните педагозиот община Стрелча и външните специалисти, учениците от НУ „Паисий Хилендарски” и СУ „Св. св. Кирил и Методий” показаха, че духът на толерантност и разбирателство между етносите е напълно постижима цел.


Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е

Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е ...

......... от една специалност в друга или от един профил в друг", допълват още от ведомството на Красимир Вълчев, уточнявайки, че общият брой ученици, записани по дневник към момента, е по-малък от посочения в справката до "Сега", тъй като има напуснали ученици, както и такива, преминали в неприсъствена форма на обучение.


Въпреки сериозният проблем с негостига на места в столичните ясли

Въпреки сериозният проблем с негостига на места в столичните ясли ...

......... на места. За последните 10 години са изградени близо 100 обекта, а през 2019 ще се работи по нови 15. Догодина ще бъдат открити между 1100 и 1500 нови места в детските градини в столицата, заяви в края на миналия месец зам.-кметът по култура и образование в София Тодор Чобанов.


Навлизаме в особена форма на криза на пазара на труда,

Навлизаме в особена форма на криза на пазара на труда, ...

......... Козлева. По думите й в момента бизнесът се нуждае главно от инженери, които в университетите у нас са дефицитни. Отличен успех, добри постижения и ниски доходи са изисикванията за предоставяне на стипендии от фондацията. Средствата за стипендиите се осигуряват от три компании. Изявени стипендианти бяха наградени в рамките на дискусията.


На практика няма промяна при матурата след 7 клас, отбеляз

На практика няма промяна при матурата след 7 клас, отбеляз ...

......... от тях ще дадат ефект от началото на идната учебна година. Закупихме ученически шкафчета за нас 300 000 ученици на стойност близо 10 милиона лева, осигурихме достъп до електронни варианти на учебниците, препоръчахме на училищата да оптимизират учебните разписания, така че децата да носят учебници за по-малко дисциплини, отбеляза Вълчев.


Ние подготвихме списък от седем мерки. Закупихме училищни шкафчета за

Ние подготвихме списък от седем мерки. Закупихме училищни шкафчета за ...

......... добри физици. Разрешен е и спорът с имотите. НИМХ си запази цялото имущество и имоти, които е използвал, потвърди Вълчев. По думите му в момента има спор основно за една сграда, която обаче не се ползва пълноценно нито от НИМХ, нито от БАН. Спорът е приключил на 99%, увери министърът.


Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира

Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира ...

......... на Филологическия факултет. Как става записванетоЖелаещите да се включат в състезанието трябва да попълнят форма за регистрация на сайта на факултета: http://ksk.slovo.uni-plovdiv.net/en/registratsia-bel. Срокът за регистриране за участие в състезанието е до 29.01.2019 г., вторник, включително. Списъкът с регистрираните участници и разпределението им по зали ще бъде обявен на 31.01.2019 г.


Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира

Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира ...

......... съдържа 26 задачи. В 20 от тях се формулира въпрос и се предлагат 4 възможни отговора, само един от които е верен. Пет от задачите предполагат свободен отговор. Последната задача от теста изисква кандидатът да коментира (в обем до 2 страници) конкретно лирическо произведение или откъс от прозаически художествен текст.


Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира

Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира ...

......... Тодоров. Примерни задачи със свободен отговор: Възклицанието Подлец ли!? Архиподлец ти ставам аз тебе, брайно, ама де оня късмет! е от творбата ……………………………. на ……………………………….. Пауна е героиня от разказа ………………….............. на ………………………. Гео Милев пропагандира направлението ……......................……………….. Приписването на човешки черти на предмети, животни или природниявления се нарича …………………………..


Идеалното училище е жълто и в него преподават учителки, които

Идеалното училище е жълто и в него преподават учителки, които ...

......... преобразувани в тревна площ вероятно е дребна подробност на фона на големия икономически растеж на Пловдив и Образователно-индустриалния борд, който ей сега ще му осигури нужните кадри. Е, ако има нещо общо между политиците и учениците, то е, че могат да си поправят двойките. Скоро започва вторият срок. Да видим!


Изпитите за кандидат-гимназистите след седми клас вече няма да бъдат

Изпитите за кандидат-гимназистите след седми клас вече няма да бъдат ...

......... беше задължителен. Вторият трябваше да решават само желаещите да кандидатстват в профилирани или професионални гимназии. Министър Вълчев обясни, че на практика всички учениците имат точно такава цел, което обезсмисля съществуването на двете части на изпита. „При формирането на крайната оценка няма да има промени”, каза още просветният министър. Източник: varnautre.bg


Промяна по същество в съдържанието на изпита след седми клас

Промяна по същество в съдържанието на изпита след седми клас ...

......... на матурите По-високи резултати са резултатите в София-столица, Пловдив, Варна и Смолян "Нямаме нужда от тези модули, защото на практика всички ученици ще кандидатстват предимно в профилирани или професионални гимназии", коментира министър Вълчев. Отмяната на модулите важи и за двата изпита - за математика и за български език и литература.


"Отпадат модулите за изпитите след 7 клас. Той става единен ...

......... потребности той ще може да бъде удължен с допълнителни 90 мин." Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. "Нямаме нужда от тези модули, защото всички ученици ще кандидатстват в профилирана или в професионална гимназия. Съдържанието ще е само върху произведения от 7 клас", уточни образователният министър Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.


НИМХ продължава да функционира по същия начин. Няма разлика от

НИМХ продължава да функционира по същия начин. Няма разлика от ...

......... Христомир Брънзов. Вълчев апелира и двете страни да продължат взаимната работа. Той се надява проблемите да бъдат решени през следващите седмици и пожела на членовете на НИМХ успешна работа. Тази година НИМХ ще работи по нов проект съвместно с Министерство на вътрешните работи за усъвършенстване на предупредителната система за наводнения.


Край на ваканцията. От днес учениците се връщат в класните

Край на ваканцията. От днес учениците се връщат в класните ...

......... стаи. Това, обаче не важи за децата в Пловдив. Тяхната почивка беше удължена до понеделник, заради подготовката за инициативата Пловдив - Европейска столица на годината. Трафикът в града продължава да е сериозно затруднен заради затварянето на ключов булевард. Там се строи сцената за тържественото откриване, което е на 12 януари. 


След дванайсет дни ваканция по Коледа и Нова година учениците

След дванайсет дни ваканция по Коледа и Нова година учениците ...

......... продължи от 30 март 2019 г. до 7 април 2019 г. включително. Бъдещите абитуриенти ще почиват между 5 и 7 април 2019 г. През май освен официалните празници на страната неучебни ще бъдат и дните, в които се провеждат държавните зрелостни изпити - 21 и 23 май 2019 г. http://bnr.bg


Близо 5000 ученици от цялата страна ще имат възможността да

Близо 5000 ученици от цялата страна ще имат възможността да ...

......... се включат всички преподаватели независимо дали уроците са финансирани от ОП. Учителите трябва да представят снимки или видео от занятието, анкета сред участниците в посещението, да опишат предмета, темата и резултатите на посещението, както и да опишат защо са ги избрали. Най-добрите уроци ще бъдат обявени на сайта на МОН.


За държавните зрелостни изпити тази година няма да има промяна

За държавните зрелостни изпити тази година няма да има промяна ...

......... и на млади колеги с нови идеи и амбиции. За да бъде ефективно и качествено образованието, не зависи всичко само от учителя, зависи и от учениците. Те също трябва да бъдат мотивирани. Качествената променя става единствено и само чрез образование, само така можем да постигнем ефективни резултати в нашето общество“.


Публикувано във факти.бг: Никой не може да спре преместването на

Публикувано във факти.бг: Никой не може да спре преместването на ...

......... Публикувано във факти.бг: Никой не може да спре преместването на учениците. Има деца, които нямат вина, че се е наложило семейството да се премести или това, че са имали здравословен проблем


За поредна година българското образование беше в режим говорене, гафове

За поредна година българското образование беше в режим говорене, гафове ...

......... В групата на страните, за които отсъствията също са проблем, са Черна гора, Италия, Уругвай, Доминиканската република, Словакия, Бразилия, Турция, Колумбия и Катар. Според международно изследване на PISA 2015, чиито са данните, такъв висок процент бягства води до понижение на резултатите по природни науки с 15 до 20 точки.  


Зимната ученическа ваканция се удължава с 2 дни заради транспортния

Зимната ученическа ваканция се удължава с 2 дни заради транспортния ...

......... от общината. В момента на булевард „Цар Борис III Обединител“ са в ход строително-монтажните дейности по изграждане на сцената. Очакват се над 30 тира, които да доставят елементите на сцената и цялата техника, необходима за обезпечаване на мероприятието. В тази връзка е създадена и временна организация на движението в Пловдив.


Със заповед на кмета на Пловдив Иван Тотев зимната ваканция на пловдивските

Със заповед на кмета на Пловдив Иван Тотев зимната ваканция на пловдивските ...

......... 12 януари 2019 г.  В момента на бул. "Цар Борис III Обединител" са в ход строително-монтажните дейности по изграждане на сцената, която ще се издигне на надлеза над ул. "Гладстон". Очакват се над 30 товарни камиона, които да доставят елементите на сцената и цялата техника, необходима за обезпечаване на мероприятието. 


Роботиката и новите технологии ще се прилагат в масовото и

Роботиката и новите технологии ще се прилагат в масовото и ...

......... до 9 г.; 10 до 12 г. И 13 до 16 г. Критериите включват: цена и надеждност; необходимост от допълнителни обучения за учителите; в каква степен подпомагат визуалната ориентация и мобилността; когнитивните умения; уменията за решаване на проблеми; кооперативната игра и социалните умения; емоционалната интелигентност; мотивацията за обучение и др.


"Хубавото е, че успяхме да договорим балансирано разпределение на близо ...

......... медицинска помощ през следващия три годишен период", допълни Начева. На официалната среща по подписването беше и председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той каза, че за краткото време, което са имали са успял да договорят неща, които поставят основата на нещо добро, което ще се случи другата година.


Преди дни ви разказахме за модернизираното обучение по чужди езици

Преди дни ви разказахме за модернизираното обучение по чужди езици ...

......... процент ученици, които не могат да бъдат включени в проектнобазираното образование заради фактори като семейната среда и възпитанието им. Това изисква от учителите повече усилия и процесът се забавя. "Всичко обаче се постига с труд, задълбочени усилия и влагане на усърдие във всяко нещо, което правим", убедена е Вили Стойчева.


Кристина Иванова от 11 в клас се изкачи на почетното

Кристина Иванова от 11 в клас се изкачи на почетното ...

......... минути, а писмeните работи са анонимни. Директорът на гимназията Деян Янев връчи наградата на гимназистката. Сертификат за високи постижения по английски език получи и Виктория Георгиева от 8 д клас, която зае трето място в Националното състезание по речеви и комуникативни умения, провело се през месец ноември в Стара Загора.


Ако за някои химията е толкова труден и неразбираем предмет,

Ако за някои химията е толкова труден и неразбираем предмет, ...

......... на културата. Учениците традиционно печелят награди, с които заминават за страната на изгряващото слънце, за да изучават езика и културата. Директорът посочи, че в момента основният проблем е добрата дисциплина на децата. Въпреки това училищният звънец в 18 СОУ от 15 години е замлъкнал и няма закъснели за учебните часове.


Медицината, ИКТ и икономиката са най-предпочитаните образователни направления, коментира пред

Медицината, ИКТ и икономиката са най-предпочитаните образователни направления, коментира пред ...

......... нормално да бъде търсен. Прекрасно е, че медицината изпреварва и отчита напредък", уточни гостът. Правото е една от наситените със студенти специалности, констатира Диян Стаматов. "Това, че броят на студентите намалява, а броят на заетите от тях се увеличава, е в пряка връзка с качеството на самото образование", подчерта той.


Голямата промяна в българското висше образование е, че студентите по

Голямата промяна в българското висше образование е, че студентите по ...

......... 6, а Медицинският в София и Американският университет в Благоевград - с 4.  В 40 от 52 професионални направления първенци са висши училища от София. Университетите извън София доминират в специалности, свързани с обществения и аграрния сектор. Държавни университети са отличници в 47 направления, а частни - в 5.  


Завършващите висше образование в България имат среден осигурителен доход 1151

Завършващите висше образование в България имат среден осигурителен доход 1151 ...

......... компютърни науки в ТУ са на заплата около 2820 лв., а училите същото направление в ПУ - с 1579 лв. на месец. Който е следвал обществено здраве в МУ под тепетата, се подписва срещу 2210 лв. във ведомостите за заплати. Още по темата четете на стр. 5 във вестник "Марица"


Да си учител вече не е лесно - технологии, иновативни

Да си учител вече не е лесно - технологии, иновативни ...

......... на Меси или Роналдо. Книги и енциклопедии също са желан подарък. Тази година няма толкова „социални” писма, казва Ранчева. Миналата зима тя и колегите бяха затрупани от послания от деца, които се борят с тежки болести, молят разведени родители да се съберат или татко гурбетчия да се върне у дома.


"С всичко, което постигате, вие градите своето бъдеще, но извършвате ...

......... е първи в отборното класиране "Математиката е изключително креативна наука, в нея можеш да разгърнеш въображението си", обясни страстта си към точната наука медалистът. Той подчерта, че математиката е приложима във всички области, защото можеш да бъдеш математик, но и да използваш знанията си в космическо инженерство или химия, биология.


Когато преди 26 г. орисниците са благословили Марин, вероятно са

Когато преди 26 г. орисниците са благословили Марин, вероятно са ...

......... дядото пожарникар. „Градинарството ме успокоява и подрежда всичко в мен, така си почивам”, казва Марин за хобито си. Същото открива и в четенето. Перфектният английски и немски, усвоени в езиковата гимназия, му позволяват да чете някои от класиците в оригинал. Обича Чарлз Дикенс, Джек Лондон, Оскар Уайлд и руската литература.


Математическа гимназия в Пловдив няма терен, на който да се

Математическа гимназия в Пловдив няма терен, на който да се ...

......... общинска собственост, в който пише, че имотът е предназначен за изграждане на Математическа гимназия. Бившият директор на МГ-то Ивайло Старибратов, който дълги години бе двигател на проекта, научи от вестника, че училището всъщност не разполага с терен за нова сграда. Всичко по темата четете в днешния брой на вестник "Марица"


С традиционното коледно ястие ануш абур децата от Арменското училище

С традиционното коледно ястие ануш абур децата от Арменското училище ...

......... форма на дарение, а на базара бяха продадени украшения и детски творби за още около 1200 лв. Школото обаче умува и над алтернативен вариант - дали вместо да пръска пари за наем на зала, да не събере общността съвсем по арменски на поляна с традиционно приготвено месо на скара хоровац.


Четвъртокурсници от Пловдивския и Аграрния университет в Пловдив се подредиха

Четвъртокурсници от Пловдивския и Аграрния университет в Пловдив се подредиха ...

......... близки. И в категория „Аграрни науки и ветеринарна медицина” наградата „Студент на годината” идва в Пловдив. Тазгодишната носителка е Бисерка Янкова, която е четвъртокурсничка по растителна защита в Аграрния университет. Общо 16 студенти от пловдивските вузове бяха номинирани за наградите, за които се бориха над 100 кандидати от цялата страна.


Математическа гимназия

Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" няма терен, на който да ...

......... знае, защо гимназията се е лишила от мястото за нова сграда. Комисия в разширен състав и с участието на Регионалното управление на образованието ще търси подходящ терен за Математическа гимназия, които дели базата с ОУ "Драган Манчов", а освен това както и други училища трябва да преминава на едносменен режим.


Индустриалната революция носи много възможности, но и предизвикателства за пазара

Индустриалната революция носи много възможности, но и предизвикателства за пазара ...

......... в региона "Прилагането на нови дигитални технологии във всички сфери ще спомогне за развитието на африканските икономики и постигането на целите, начертани съвместно от ЕС и Африка", каза още българският министър-председател. Според него адекватното за времето образование и високите нива на грамотност на двата континента са предпоставка за всичко това.


Пловдивско училище заряза старите методи за привличане на кандидати, направи

Пловдивско училище заряза старите методи за привличане на кандидати, направи ...

......... са сувенирите и дребни изделия за бита - часовници, вечен календар, поставки за вино, дъски за рязане на хляб и мезета, табли, но отново ще има и холни маси, детски столчета и други мебели. Наддаването за изделията, много от които са оригинален коледен подарък, започва във вторник в 15 часа.


България вече е в топ 10 от общо 58 държави

България вече е в топ 10 от общо 58 държави ...

......... ОИСР, но все пак има намаление от близо 3% в сравнение с PISA 2012. Закъсненията, подобно на бягствата от час, силно влияят върху постиженията на учениците - българските ученици биха имали по природни науки с 33 точки повече или с 15 точки повече, ако се отчете социалноикономическото положение на учениците.


Отсъствията и бягствата от час са сериозен проблем за българските

Отсъствията и бягствата от час са сериозен проблем за българските ...

......... ОИСР, но все пак има намаление от близо 3% в сравнение с PISA 2012. Закъсненията, подобно на бягствата от час, силно влияят върху постиженията на учениците - българските ученици биха имали по природни науки с 33 точки повече или с 15 точки повече, ако се отчете социално-икономическото положение на учениците.


Одобрението от страна на ЕК дава възможност за намаляване рисковете

Одобрението от страна на ЕК дава възможност за намаляване рисковете ...

......... Одобрението от страна на ЕК дава възможност за намаляване рисковете за изпълнение на програмата, повишава се значимостта й за подобряване на достъпа до образование и подобрен образователен процес в регионите на страната.


Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство вече да носи

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство вече да носи ...

......... самостоятелен Висш музикално-педагогически институт за подготовка на учители по пеене и музика и профил народно пеене и изучаване на народни инструменти. През 1995 г. с решение на НС е преобразуван в Академия за музикално и танцово изкуство, а през 2004 г. - в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство.


"Децата от занималня, които не са взети до 18.00 ч., ...

......... на преподавателите до 10 часа и правело ученикът тревожен и тъжен. От училището залепили на входа бележката с предупреждението, след като и от Отдела за закрила на детето им обяснили, че не могат да им съдействат. „Бележката трябваше да има дисциплиниращ ефект върху родителите. Тя вече е свалена”, допълни заместник-директорът.


Десетте иглолистни дръвчета от вида „пиния“, засадени преди около 6

Десетте иглолистни дръвчета от вида „пиния“, засадени преди около 6 ...

......... визия на площада. „Пиниите са на възраст близо 15 години и ние полагаме всички сили да ги спасим. Девет дръвчета засаждаме в градината, а десетото - до пл. „Стефан Стамболов“, пред сградата на общината“, обясни директорът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев. Той увери, че се спазват всички технологични изисквания.


Зимна олимпиада ще покаже кой е най-добър в канадска борба

Зимна олимпиада ще покаже кой е най-добър в канадска борба ...

......... „Коледна картичка“, като може да се майсторят и малки книжки с илюстрации или коледни късметчета с пожелания и наричания. На 19 декември следва „Коледен следобед на талантите“, в който всеки може да разкаже любими, весели и необичайни истории, да зарази със своето празнично настроение.Зимната олимпиада затваря цикъла на 20 декември.


Ученик без двойка няма - тази мантра слуша Елица Саллакова,

Ученик без двойка няма - тази мантра слуша Елица Саллакова, ...

......... и министри в сектора. Ангелиева увери, че ще помага за научните изследвания на млади учени и да популяризира тяхната кариера. Абсолвентите увери, че независимо от дигитализацията аграрният сектор и здравословният начин на живот ще изискват знание и човешки потенциал, поради което професията им ще е една от професиите на бъдещето.


Тържествено академично заседание по повод 15-годишния юбилей на Висшето училище

Тържествено академично заседание по повод 15-годишния юбилей на Висшето училище ...

......... осигури и специални подаръци за младите хора, които са постигнали висок успех по време на следването си във вуза.Тържеството завърши под звуците на академичния химн, а всички абсолвенти си направиха снимки с ръководството на Висшето училище по сигурност и икономика, като си пожелаха много успехи в професионалната кариера и живота.


Академичният съвет на Софийския университет

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обсъди тази ...

......... пред студентите на Медицинския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" по време на среща с тях и с ректора на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков. Министърът подчерта, че Министерството на здравеопазването е взело всички мерки за определянето на допълнителни клинични бази, в които да се провежда обучението на студентите.


Вместо да влизат в обяснения с мимики и ръкомахания и

Вместо да влизат в обяснения с мимики и ръкомахания и ...

......... изрази и инструкции, които са най-подходящи за индивидуалните им нужди. Средното училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов” започва изпитания на новия софтуер в реални условия в началото на 2019 г. По същия начин приложения на своите езици разработват и партньорите в Хърватия, Полша, Испания, Румъния, Гърция.


За значително нарастване на агресията сред българските ученици алармират от

За значително нарастване на агресията сред българските ученици алармират от ...

......... от агресията в училище. Този документ би спомогнал да бъдат ефективно защитени от физическо и вербално насилие толерантните ученици, авторитета на учителите и достойнството на всички служители, убедени са те. Ученик удари учител и излъга, че е бил пребит Според първоначалната информация, детето е било прието в "Пирогов" с травми


Отпускат се общо 731 437 лева за четири национални програми

Отпускат се общо 731 437 лева за четири национални програми ...

......... училища. За НП "Без свободен час" се предоставят 336 615 лева за изплащане на реално взети учебни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа колеги в задължителното предучилищно и училищно образование и в трета и четвърта подготвителна група за периода между 1 юли и 31 октомври тази година.