Поредица разговори с големите промишлени оператори в Бургас започнаха екоминистърът

Поредица разговори с големите промишлени оператори в Бургас започнаха екоминистърът ...

......... за обществено обсъждане. В Комплексното разрешително ще се изисква непрекъснат мониторинг на емисиите от комина на предприятието.  В момента акредитираните от Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) станции за измерване на въздуха в Бургас са четири. Предстоят срещи и с ръководствата на "Лукойл Нефтохим" - Бургас и други промишлени предприятия. 


До края на годината ще приключи изнасянето на опасното вещество

До края на годината ще приключи изнасянето на опасното вещество ...

......... общото количество - 2640 тона. Пасев уточни, че причината за забавянето при изнасянето на веществото е, че заводът, в който се утилизира трихлоретанът, е спрял работа през целия август. Областният управител припомни, че за изнасянето от територията на завода и утилизацията на трихлоретана правителството отпусна 12 милиона лева без ДДС.


Климатичните промени през последните 15 г. са довели до сериозно

Климатичните промени през последните 15 г. са довели до сериозно ...

......... работи по усъвършенстването му, поясни доц. Иванов. Заради подобни дефекти у нас не се ползва нито един от над 30 устойчиви сортове грозде, създадени през последните 60 г. в Института по лозарство и винарство в Плевен. В Украйна обаче хиляди декари са засадени с наши хибридни лози, посочиха експертите.  


От днес бургазлии могат да следят  информацията за градския транспорт

От днес бургазлии могат да следят  информацията за градския транспорт ...

......... по маршрута. До края на годината платформата ще бъде в тестов режим и е възможно понякога да не сработва по най-добрия начин, предупреди общината. Стикери с информация и QR код за вход към платформата са залепени във всички превозни средства, обслужващи градската транспортна схема, и в касовите салони на "Бургасбус".


"Крайморска Добруджа" ще опазва природните местообитания, дивата флора и фауна,

"Крайморска Добруджа" ще опазва природните местообитания, дивата флора и фауна, ...

......... на трайно ползване, разораване, залесяване на ливади, пасища, мери и други тревни площи, търсене на полезни изкопаеми, разкриване на нови и разширяване на концесионни площи за добив, движение на моторни превозни средства извън съществуващи пътища в неурбанизирани територии и други. Заинтересованите лица могат да представят в едномесечен срок своите становища.


9 хил. офицери ще бъдат необходими през следващите 7 години,

9 хил. офицери ще бъдат необходими през следващите 7 години, ...

......... да има морски пространствен план до 2021 г. Те смятат, че Филипините, Индонезия и Индия ще са трите страни, които ще осигурят най-голям брой от обслужващия персонал. Според специалистите недостиг на кадри не се очаква. Операторите на круизните кораби очакват нуждите от офицерски състав да бъдат покрити от европейските страни.Ново звено в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

Ново звено в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ...

......... му и срокът за окончателното му приемане са залегнали в Директива 2014/89/ЕС. Изработването му ще се състои от няколко етапа и ще обхваща набиране на информация на национално ниво, създаване на ГИС модели и база данни, социално-икономически анализ, прогнози, сценарии, стратегия и програми, екологична оценка, оценка за съвместимост, социално-икономическа оценка.


Българо-гръцка проектна компания ще работи за развитието на железопътната връзка

Българо-гръцка проектна компания ще работи за развитието на железопътната връзка ...

......... по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море Sea2Sea. В съвместната декларация, подписана днес, се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас.


Всички мидени ферми по Черноморието са проследени през лятото с

Всички мидени ферми по Черноморието са проследени през лятото с ...

......... подадените сигнали за морски отпадъци. „За съжаление, много боклуци изхвърлят пътуващите в туристически корабчета“, каза Консулова. Тя съобщи, че предстои актуализация на законодателството, защото все още няма механизми, с които да се глобяват подобни нарушители. Замърсяванията се отлагат на дъното на морето, най-често това са пластмасови отпадъци и автомобилни гуми.


Сигнал до прокуратурата срещу Ветко Арабаджиев е внесла Регионалната инспекция

Сигнал до прокуратурата срещу Ветко Арабаджиев е внесла Регионалната инспекция ...

......... основно били за замърсяване на плажните ивици с мазутни топчета. Припомняме, че Специализираният наказателен съд запорира имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви, които са обвинени за участие в организирана престъпна група за държане и търговия на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Семейството е в чужбина. 


Над 400 полета от Беларус до Бургас са реализирани през

Над 400 полета от Беларус до Бургас са реализирани през ...

......... за туристите от Беларус“, каза дипломатът, цитиран от пресцентъра на общината. Лукашевич добави, че облекчаването на визовия режим със сигурност би оказало благоприятно влияние върху ръста на беларуските туристи у нас. По време на срещата са коментирани и възможностите за задълбочаване на икономическите взаимоотношения между градове от Беларус и Бургас.Във Варна беше именуван най-новият български кораб, който вече е

Във Варна беше именуван най-новият български кораб, който вече е ...

......... критерии за безопасност и навигация. Изключително модерен, на световно ниво“, поясни Станев. Плавателният съд ще бъде под командването на Мирослав Дянков, капитан с 25-годишен стаж. Представителите на морския бранш се надяват да бъдат построени и пуснати в експлоатация още влекачи, за да станат пристанищата ни по-атрактивни за търговските кораби.  


Проблем номер едно на туристическия сектор остават кадрите. Това каза

Проблем номер едно на туристическия сектор остават кадрите. Това каза ...

......... му при незаети от чужденци места в хотелите и достатъчни ценови намаления делът на българските туристи в морските ни курорти може да достига между 20 и 30 на сто. Пред нашата страна остава и задачата за развитие на алтернативните форми на туризъм, които да осигуряват целогодишно приходи, каза още експертът.


Вече тече договаряне на съвместни туристически маршрути между България и

Вече тече договаряне на съвместни туристически маршрути между България и ...

......... търговско-индустриална камара Иван Табаков съобщи, че организацията е партньор по голям международен проект на стойност над 1,3 млн. евро, насочен към обучението на кадри за туризма. В проекта са включени институции от 13 европейски държави, а основната цел е подготовката на млади хора без висока степен на образование и квалификация.


Висшият съдебен съвет (ВСС) ще заседава извънредно заради бюджета на

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще заседава извънредно заради бюджета на ...

......... заседанието. По думите й сега е постигнат консенсус по темата. Министърът изрази съмнения, че пари за начало на строежа на Съдебна палата могат да бъдат заложени още в бюджет 2019. Тя каза още, че тъй като проектът е мащабен, едва ли ще бъде реализиран в рамките на година-две.    


Квоти за улова на хамсия и калкан в Черно море

Квоти за улова на хамсия и калкан в Черно море ...

......... от 114 тона, равно разпределен между България и Румъния. Предвид стабилните цени на борсата за хамсията Комисията предлага лимит от 11 475 т, от които 70% за България и 30% за Румъния. Предложението ще бъде прегледано от страните членки при декемврийската среща на Съвета по земеделие и рибарство (17-18 декември).В Бургас започна изграждането на мащабен научно-изследователски и производствен комплекс

В Бургас започна изграждането на мащабен научно-изследователски и производствен комплекс ...

......... въвеждането на нови специалности. Развитието на производството ще стане на три етапа. Първият започва в края на 2019 г., когато трябва да бъдат завършени производствено-административните сгради и съоръжения. Припомняме, че преди година френското предприятие „Латекоер“ започна изграждането на завод за производство на самолетни части
 край Пловдив в индустриална зона „Марица“.


Вече работи регионалната платформа „Приятели на дребномащабния риболов”, която  си

Вече работи регионалната платформа „Приятели на дребномащабния риболов”, която  си ...

......... заради застрашително намаляващия  улов. Тревожен е фактът, че 85 на сто от научно оценените рибни запаси в Средиземно море и Черно море се определят за улов извън безопасните биологични граници. Участниците в конференцията в Малта решиха да насърчават трансграничното сътрудничество. Първата съвместна стъпка е платформата „Приятели на  дребномащабния риболов”.  


През 2020 г. секторните системи за наблюдение на морето трябва

През 2020 г. секторните системи за наблюдение на морето трябва ...

......... има възможност да контролира икономическата зона на страната и да засича незаконния риболов. Обмяната на информация на европейско равнище ще подобри наблюдението на морето, за да могат институциите да реагират бързо при замърсявания, аварии, спасяване и търсене. Всичко това пък ще е гаранция за една по-добра сигурност, допълни Петър Киров.


Природозащитната организация WWF предупреждава за сериозния негативен ефект, който свръхуловът

Природозащитната организация WWF предупреждава за сериозния негативен ефект, който свръхуловът ...

......... в Европейския съюз да поемат отговорно своята водеща роля в осигуряването на устойчив риболов в глобален мащаб. Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да се избират морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.


Четирима студенти от лондонския „Империъл Колидж“ изследват с ветроходна експедиция

Четирима студенти от лондонския „Империъл Колидж“ изследват с ветроходна експедиция ...

......... те биват поглъщани от морските организми. Групата използва специално оборудване - много фина мрежа, която се дърпа през водата и хваща частици, по-големи от 180 микрона. След това частиците се събират, най-големите се идентифицират и записват по големина и вид, а “мокрите“ проби се запазват за допълнителен анализ в лаборатория.


Първата обзорна геоложка карта на морското дъно, която обхваща българския

Първата обзорна геоложка карта на морското дъно, която обхваща българския ...

......... метра и дълбочина 2-3 метра. Едно от най-интересните открития при картирането е бариерната банка - подводно продължение на нос Калиакра с дължина 2 км на югозапад от носа. В северната част на шелфа е открит и подводен каньон на около 7 км пред Камен бряг с почти вертикални стени.  


Летният сезон е добър, с по-високи приходи, но остава проблемът

Летният сезон е добър, с по-високи приходи, но остава проблемът ...

......... въпрос за 720 лв. годишно, 60 лв. Месечно", посочи той. Относно презастрояването по морето Драганов отбеляза, че "стихийно чужденци строят мастодонти, изместват местното население. В Несебър, например, който е уникален, много от квартирите са празни именно по тази причина. Имаме сбъркана политика в туризма, посочи Румен Драганов.      


Реализирането на круизи с пътнически кораби между черноморските пристанища на

Реализирането на круизи с пътнически кораби между черноморските пристанища на ...

......... търговско-икономическото сътрудничество между трите важни пристанища на Черно море, което обединява хората от много страни", каза турският депутат. По думите му комисия от представители на Истанбул, Варна и Сочи ще подготви договор, който ще бъде подписан официално. Следващата среща на кметове на черноморските държави ще се състои в Истанбул догодина.


Фрапорт Туин Стар следи ситуацията около концесията на Летище София

Фрапорт Туин Стар следи ситуацията около концесията на Летище София ...

......... на авиокомпания Germania – Дженифър Зибенхар и семейството й от Германия. Дженифър спечели специални подаръци от летището и от курорта св. Константин и Елена. Още нещо интересно за събитието на летище Варна – самолетът, докарал двумилионния пътник, е с българска регистрация – LZ AOA на авиокомпанията Bulgarian Eagle.    


С 34 млн. лева са се увеличили оборотите на работещите

С 34 млн. лева са се увеличили оборотите на работещите ...

......... не достигат, графиците се нарушават, но хората трябва да получават заплащане за извънреден труд, посочи Симеонов. Сезонът беше успешен, обобщи вицепремиерът и благодари на институциите за добре свършената работа. Областният управител Стоян Пасев допълни, че въпреки края на лятото проверките може да намалеят, но ще продължат през цялата година.  


Процедура по прекратяване на договори за концесии и наем на

Процедура по прекратяване на договори за концесии и наем на ...

......... на сигналите за замърсяване на Южното Черноморие, каза инж. Тонка Атанасова, директора на РИОСВ-Бургас. Кметът на Приморско Димитър Германов заяви, че нивото на работа между общински и държави служби е изключително добро. „Надявам се с промените в законодателството нещата да станат още по-добри“, заключи той, цитиран от пресслужбата на МТ.


Не мога да кажа дали ще има строителство на плаж

Не мога да кажа дали ще има строителство на плаж ...

......... в най-проблемния участък. "После пътят наистина ще опре в частен имот, там също трябва да се решава този проблем. Той не може да бъде решен наведнъж, защото казусите са абсолютно различни. Тук имаме урбанизирана територия, в другия случай е земеделска земя и трябва да имаме общ устройствен план", обясни Лапчев.


Моделът "ол инклузив" не е изчерпан за българския туризъм и

Моделът "ол инклузив" не е изчерпан за българския туризъм и ...

......... като настаняване. Това несъответствие води до най-много оплаквания сред туристите“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ темата ще бъде дискутирана и вероятно ще доведе до промени в нормативната уредба. Хотелиери са мнение, че ако "олинклузив"-ът отпадне напълно в България, ще трябва да се наемат по-подготвени кадри.  


Изкуствено създадени подводни резервати могат да върнат живота в разораното

Изкуствено създадени подводни резервати могат да върнат живота в разораното ...

......... статус на морската среда и ще влияят благотворно на рибните популации, обясни ученият. Носещите опори ще осигуряват и научна информация при изследването на промените, настъпили около тях. Те се строят много лесно, тъй като се състоят от само два модулни елемента и са сравнително евтини.  Вижте още тук.    


Решението на общинския съвет на Царево да гласува план за

Решението на общинския съвет на Царево да гласува план за ...

......... уточни, че операцията по източване на мазута от потъналия преди почти 100 години кораб може да започне след около седмица. Министърът припомни, че правителството гласува 2,5 млн. лева за източване на мазута от кораба. Не е ясно дали парите ще стигнат, защото подобна операция българските власти организират за първи път. 


24-часова стачка на моряците в Гърция спира фериботите на 3

24-часова стачка на моряците в Гърция спира фериботите на 3 ...

......... резервирали фериботни билети за понеделник. Сред туристите има и много българи, които се намират на гръцките острови. Хиляди туристи по принуда ще останат на островите, ако не успеят до неделя вечерта да се придвижат до летищата. От туристическия сектор се опитаха да преговарят с моряците, но синдикатът не отмени стачката.


Две големи компании са заявили интерес за сериозни инвестиции в

Две големи компании са заявили интерес за сериозни инвестиции в ...

......... 240 до 380 работни места. Според Николов инвеститорът се спрял на Бургас, след като обиколил четири държави и три града в България. Втората компания, чието инвестиционно предложение също е одобрено от местната община, е за изграждане на предприятие за производство на акустични стенни панели за кина, стадиони, аудитории и театри. 


Апелативният съд във Варна прекрати наказателното дело за наводнението във

Апелативният съд във Варна прекрати наказателното дело за наводнението във ...

......... събитие от 19 юни 2014 г. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 души. Съдебният акт на Апелативния съд не подлежи на обжалване.


ГЕРБ и БСП влязоха в пореден конфликт, този път заради

ГЕРБ и БСП влязоха в пореден конфликт, този път заради ...

......... предложението за строеж в защитената територия. Решението на Общинския съвет трябва да бъде отменено от самия съвет или ще го атакуваме и отменим чрез съда, се посочва още в съобщението. След седмица в Царево ще се проведе кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни по казуса "Силистар".


За по-малко от два месеца Националната агенция по приходите (НАП)

За по-малко от два месеца Националната агенция по приходите (НАП) ...

......... също и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг са подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП.


За нарушения, свързани с бъдещо застрояване в местността "Силистар", сигнализираха

За нарушения, свързани с бъдещо застрояване в местността "Силистар", сигнализираха ...

......... направи достъпен старият път към плажа. "Докладната беше приета и тя не касае утвърждаване на път за строителство, а касае допускане, не някакви комплекси, които ще се строят, а път, който трябва да премине през този частен имот. В община Царево няма постъпило инвестиционно намерение от собственик", декларира той.  


Целта на България е до 2040 година да има 65%

Целта на България е до 2040 година да има 65% ...

......... нови работни места годишно, които да бъдат ангажирани в нея. Освен това печалбата от кръговата икономика е милиони евро. Ползата е не само в печалбата на бизнеса, но и от спестяването на природни ресурси. Във форума участва и Джордж Кремлис, почетен директор на Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия.


Нова система за електронен обмен на информация, наречена PCS, ще

Нова система за електронен обмен на информация, наречена PCS, ще ...

......... припомня, че това е поредният елемент от системата на общата информационна среда в морската индустрия, която ДППИ изгражда от години. Тя вече включва  системи за планиране на маневрите в пристанищата (MOVER), за управление на трафика  (VTMIS), а също и националния център за електронен документооборот в морския транспорт (Maritime Single Window). 


На концесионера на плажа „Слънчев бряг-централен“ е наложена неустойка в

На концесионера на плажа „Слънчев бряг-централен“ е наложена неустойка в ...

......... нарушения са и други десет плажа по Черноморието. На плаж „Буджака“ в Созопол и плаж Равда са констатирани липса на спасители и медицинско обслужване. Със същите нарушения са и четири ивици в Общините Бяла и Варна. Там е наложена глоба в максимален размер от 101 000 лева, посочва още БТА.


Министерството на туризма ще сезира Комисията за защита на потребителите

Министерството на туризма ще сезира Комисията за защита на потребителите ...

......... в Шкорпиловци министър Ангелкова коментира, че очаква от кмета да влезе в правомощията си по премахването им по силата на ЗУЧК. За тях ведомството сигнализира местната власт преди повече от месец, но не са предприети никакви действия. Днес отново е изпратена проверка на място и пак ще бъде подаден сигнал.


След многобройни сигнали при извършена проверка на 5 август, заради

След многобройни сигнали при извършена проверка на 5 август, заради ...

......... документи.Припомняме, че промените в Закона за защита от шума в околната среда бяха предложени от вицепремиера Валери Симеонов и одобрени от парламента. Предвижда се забрана за шум от заведенията в курортите и в жилищните квартали за времето между 23 часа и 8 часа, както и между 14 и 16 часа.  


Бизнесът отчита с 30% по-малко резервации по Черномориетов сравнение с

Бизнесът отчита с 30% по-малко резервации по Черномориетов сравнение с ...

......... за близките пазари, уточняват туроператори.По данни на Института за анализ и оценка на туризма над 3 млн. българи са планирали лятната си почивка през август. А очакванията са морските ни курорти през най-натоварения месец да бъдат посетени от над 2 милиона чужди туристи.Очаква се ръст от 5% на чуждестранни туристи в България.  


Министерството на туризма продължава с проверките на хотели за съответствие

Министерството на туризма продължава с проверките на хотели за съответствие ...

......... леки нарушения, за които са съставени констативни протоколи. Те са свързани с дооборудването на спалните и санитарните помещения за инвалиди. В срок от 30 дни тези несъответствия трябва да бъдат отстранени, ако това не бъде спазено и установено при последващи проверки  на управителите ще бъде съставен акт за административно нарушение.


Последната останала българска комета, която от доста време се руши

Последната останала българска комета, която от доста време се руши ...

......... на церемонията е присъствал руският премиер Дмитрий Медведев.Източник: Facebook профилът на Медведев. Корабът може да превози до 120 пътници и петима души екипаж. Дължината на съда е 35 м, широчината и височината - 10 м. Благодарение на два дизелови двигателя и подводните криле на "Комета 120М" развива около около 65 км/ч.


Заради лошото време и Световното първенство по футбол хотелиери по

Заради лошото време и Световното първенство по футбол хотелиери по ...

......... през миналата година, като липсата на ръст се отдава на факта, че германците преоткриват Турция като дестинация. Хотелиерите и ресторантьорите по морето очакват сравнително успешен туристически сезон. По данни на Министерството на туризма само за първите пет месеца на годината приходите от чужди туристи са повече от 1,6 млрд. лв.  


В археологическия парк "Дуранкулак" ще бъдат изградени обекти в улеснение

В археологическия парк "Дуранкулак" ще бъдат изградени обекти в улеснение ...

......... общия финансов ресурс. Предвижда се пешеходната алея на острова да бъде разширена и да бъдат изградени три площадки за наблюдение на околността. В рамките на проекта ще бъде укрепена и средновековна стена. Посетителският център за туристите ще бъде разширен, ще бъде изграден билетен център, обектът ще разполага с по-голям паркинг.


Стартираме незабавно процедура за намаляване категорията на хотел „Палма“ на

Стартираме незабавно процедура за намаляване категорията на хотел „Палма“ на ...

......... отново не са спазени, глобата е двойна, коментира министърът. Тя допълни, че, за да се гарантира качеството на туристическия продукт, проверки трябва да има, но те да се правят така, че да не се пречи на туристите и да не водят до спад в резултатите на бизнеса.      


Броени дни преди най-натоварения месец за българския туризъм - август,

Броени дни преди най-натоварения месец за българския туризъм - август, ...

......... отразяват съществено в общия туристопоток към страната ни през този месец. Българските туристи не се разколебават нито от проливните дъждове, предизвикали проблеми в началото на месеца в Гърция, нито от опустошителните пожари край гръцката столица, коментира експертът и напомни, че цялата територия на Гърция представлява интерес за българските летовници.  


Най-големият исторически парк в Европа вече се строи на площ

Най-големият исторически парк в Европа вече се строи на площ ...

......... лък, уроци по антична и средновековна фехтовка, както и много други исторически мотивирани занятия. Ще бъде изграден и детски кът с тематични игри, както и ресторант с традиционна (тракийска, римска, прабългарска, славянска) кухня и етномотиви, две кинозали за 3D/4D късометражни прожекции, пункт за продажба на сувенири и други търговски обекти.


Азербайджан работи усилено за превръщането на Баку в мощен регионален

Азербайджан работи усилено за превръщането на Баку в мощен регионален ...

......... Азербайджан Илхам Алиев е заявил целта след 20 години държавата да има икономика, която не е базирана на петрола. Преди две години ДП ”Пристанищна инфраструктура” подписа меморандум за разбирателство с „Международно морско търговско пристанище Баку“. Предстои да бъде приет специален закон в Азербайджан за свободна търговия и митнически режим.  


Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил делото

Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил делото ...

......... до главния прокурор Сотир Цацаров за незаконосъобразност на решението на Арбитражния съд към БТПП. На 21 декември 2018 г. се очаква АПСК да констатира какво е изпълнението на приватизационния договор. Според съобщението, ако бъде установено неизпълнение, ще бъдат предприети законови действия за начисляване на неустойка за приблизително 58 млн. лв. 


„Булконс Първомай“ ООД подаде пред Министерство на земеделието, храните и

„Булконс Първомай“ ООД подаде пред Министерство на земеделието, храните и ...

......... е включен като отделен държавен стандарт (БДС) през 1990 г. „Булконс Първомай“ ООД е инвестирала 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си. Средствата са собствени и европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Цеховете са обновени и са закупени нови машини. 


Лица и фирми от област Бургас, които извършват електронна търговия,

Лица и фирми от област Бургас, които извършват електронна търговия, ...

......... са били ревизирани 54 лица – физически и юридически. Те е трябвало да внесат данъци в размер на над 1,4 млн. лева, но не са го направили. Сега те ще бъдат обложени със задна дата. Търгували са предимно с дрехи, обувки и домакински уреди. Разплащанията са били без банкови преводи.


Хотелиери от залива Вромос  край Черноморец недоволстват заради отлив на

Хотелиери от залива Вромос  край Черноморец недоволстват заради отлив на ...

......... на ремонт и при пробите се напълнил с вода и потънал до половината, като горивото от резервоара изтекло в морето. Разливът е минимален и не заплашва околната среда, казаха от РИОСВ. Няма опасност за плажуващите. Разлятото дизелово гориво ще бъде изпомпано и пясъкът в района на аварията ще бъде почистен.


Започва процедура за рехабилитацията на Айтоския проход, съобщават от Агенцията

Започва процедура за рехабилитацията на Айтоския проход, съобщават от Агенцията ...

......... два лота, които включват и ремонт на третокласен път между Провадия и Дъскотина. Общата дължина на трасето е малко над 33 километра. Срокът за изпълнение на строителството е 15 месеца. Крайният срок за подаване на документите за участие в търга е 10 септември, става ясно още от съобщението на АПИ.


Повече от 25 хил. проверки са планирали от Националната агенция

Повече от 25 хил. проверки са планирали от Националната агенция ...

......... на търговците по Черноморието. Това, че ще изпратим екипи там, обаче не значи, че ще нарушим качеството на контролната дейност във вътрешността на страната. Разполагаме с близо 800 души и добри софтуерни инструменти за целта“, каза по повод на започващата контролна кампания на НАП директорът на „Фискален контрол“ Спас Шишков.  


Туризмът е национален приоритет и през 2017 година в тази

Туризмът е национален приоритет и през 2017 година в тази ...

......... България е много разнообразен - страната разполага с потенциал не само за морски и зимен туризъм, но и за развитието на балнео и спа услугите, както и културно-исторически маршрути. Затова и в Министерството са разработени тематични дестинации, които да стимулират дейността на туроператорите и да разширят активните сезони, допълни Ангелкова.


Шест незаконни заведения трябва да бъдат премахнати от неохраняемите плажове

Шест незаконни заведения трябва да бъдат премахнати от неохраняемите плажове ...

......... За двата неохраняеми плажа предстоят търгове и ще се види дали ще се явят желаещи да ги стопанисват. Освен стопанисваните плажове министерството ще продължи проверките и на неохраняемите. Тя обясни, че са предложени промени в закона и да има специално административно наказание и глоби по отношение на неохраняемите плажове.  


България произвежда около 120 милиона литра вино годишно, съобщи днес

България произвежда около 120 милиона литра вино годишно, съобщи днес ...

......... вина от повече от 20 държави. Ще се проведе международен курс "Вината на Черно море", като за наградите, които са в 11 категории, ще се съревновават производители на вина, коняци и други напитки. Оценяващата комисия на конкурса е от експерти от България, Армения, Грузия, Русия, Румъния, Сърбия и други страни.


Цените на шезлонгите и чадърите по варненските плажове няма да

Цените на шезлонгите и чадърите по варненските плажове няма да ...

......... някои туристи цената е висока и те предпочитат свободната зона. По 10 лева за плажни принадлежности плащат летовниците на плажа в курорта "Златни пясъци". Стриктно се спазват изискванията каква част от плажната ивица да бъде платена, защото проверки се извършват всяка седмица, казват спасителите на плажовете край Варна.    


Изискванията за опазване на чистотата на въздуха непрекъснато се повишават,

Изискванията за опазване на чистотата на въздуха непрекъснато се повишават, ...

......... може да се случи с корабите, опериращи в пристанищата като влекачите, както и с фериботите, които се движат на къси разстояния по редовни линии. Според него перспективите пристанище Варна да има станция за зареждане на корабите с втечнен газ са добри в средносрочен и дългосрочен план. Вижте още тук.  


Увеличават се учениците на възраст от 16 до 18 години,

Увеличават се учениците на възраст от 16 до 18 години, ...

......... работодателите масово спазват изискванията, но има и случаи, при които са констатирани груби нарушения на правилата. През изминалата година Инспекцията по труда във Варна е хванала 13 нарушения. Санкциите за работодатели, които не спазват законовите изисквания, свързани с наемането на непълнолетни, са между 1 500 и 15 000 лева.  


Общо 32 преместваеми обекта са поставени върху плажната ивица в

Общо 32 преместваеми обекта са поставени върху плажната ивица в ...

......... - THE ONE, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и BEDROOM, за които е констатирано, че отговарят на предвидените в схемата конфигурация в план и местонахождение. Съгласно Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията за тези преместваеми обекти са издадени разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър.


България предлага отличен туристически продукт. Това е и причината голям

България предлага отличен туристически продукт. Това е и причината голям ...

......... страната ни има разнообразни туристически групи, а Черноморието е изключително безопасно, каза специалистът. Многото туристически мощности изискват кадри, които не достигат - като брой и като квалификация. Забави се държавната политика по отношение на това как завършващите образование да могат да работят в туризма, открои той проблемите с кадрите.  


Според последните статистически данни ръстът на туризма в черноморския регион

Според последните статистически данни ръстът на туризма в черноморския регион ...

......... тази връзка с последните промени в Закона за туризма намалихме с 19 документа различните регистрационни режими, предвидени в закона. В момента работим по електронизацията на административните услуги, така че още повече да улесним бизнеса. Освен това работим по създаването на карта на инвестиционните проекти в областта на туризма“, съобщи Ангелкова.


Държавите от Черноморското икономическо сътрудничество /ЧИС/ поемат ангажимент за изработване

Държавите от Черноморското икономическо сътрудничество /ЧИС/ поемат ангажимент за изработване ...

......... на инвестициите в бранша, допълни Христидис.Проблем при посещенията в България, която е атрактивна дестинация, е визовият режим, каза Асаф Гаджиев, генерален секретар на Парламентарната асамблея на ЧИС. По думите му би било добре да започне издаването на такъв тип документи на летищата в страната ни при пристигането на туристите.  


Решението на Общинския съвет в Каварна да удължи срока за

Решението на Общинския съвет в Каварна да удължи срока за ...

......... заседанието се е провалило. "Поради това, че нямаме мнозинство, решението, което го взехме, отменя препоръката на областния управител или потвърждава се предното ни решение от 15 май, с което се удължава срокът". Кръстев допълни, че се очаква областният управител да внесе иск в Административния съд в Добрич за допуснатите нарушения.


Проблемът с моряшките заплати, който се задълбочи със срива на

Проблемът с моряшките заплати, който се задълбочи със срива на ...

......... Жалбите за забавени или неизплатени заплати в БМПС намаляват. Проблеми с моряшките заплати има най-често при корабособственици с малък брой кораби, подчерта Иван Велков. Затова от моряшкия профсъюз съветват своите членове, а и не само тях, да сключват контракти предимно с онези, които имат поне 10 кораба. Вижте още тук.


Очаква се в Балчик да бъдат събрани 1,3 млн. лв.

Очаква се в Балчик да бъдат събрани 1,3 млн. лв. ...

......... ще бъде отпуснат ресурс на общината за обновяване на настилката на площада. Предвижда се и рехабилитация на пътя до местността "Тузлата", известна с лечебната кал. Ако все пак общината не получи финансиране за проекта, ще започнем обновяването наесен със средства от общинската програма за развитие на туризма“, обясни още Ангелов.