В над 80% от проверките на Националната агенция за приходите

В над 80% от проверките на Националната агенция за приходите ...

......... колегите ни във Варна и Бургас. Работим заедно с други ведомства, за да гарантираме, че законът се спазва. Съотношението между проверки и нарушения показва по-добра данъчна дисциплина през този сезон, което беше и основната ни цел преди началото на кампанията“, каза директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков.  


От началото на юли до средата на август са запечатани

От началото на юли до средата на август са запечатани ...

......... данъчните са направили 242 проверки на хотели и къщи за гости, като са съставени само два акта. Публичните изпълнители от дирекция "Събиране" са посетили и взели парите от касите на 62 обекта, като са внесли в бюджета над 90 хиляди лева. Мярката се предприема срещу търговци с просрочени задължения.  


През това лято броят на туристите е по-малък в сравнение

През това лято броят на туристите е по-малък в сравнение ...

......... курортни комплекси. Контролът ще осъществява Дирекция национален строителен контрол, а не общините, което Симеонов отчете като много положителен фактор. За промените в законодателството, които засягат дивото къмпингуване, той уточни, че предложенията са направени от групата на "Обединените патриоти", а не от Министерството на туризма и сформираната от него работна група.


Към настоящия момент по Програмата за морско дело и рибарство

Към настоящия момент по Програмата за морско дело и рибарство ...

......... пред сдружения, представители на рибарския бранш и местните инициативни рибарски групи са били представени и мерките 1.2 "Здраве и безопасност" и 2.5 "Аквакултури, осигуряващи екологични услуги", по които в момента тече първият прием за програмния период. Информационната кампания ще продължи утре в Царево, а следващата среща е в Стара Загора.


Започват проверки на местата, за които има сигнали, че се

Започват проверки на местата, за които има сигнали, че се ...

......... предписание за отстраняване на нарушенията, които трябва да бъдат изпълнени в срок до 30 дни. Ще бъде наложена и глоба в размер от 1000 до 3000 лева в зависимост от тежестта на нарушението.  "Ако несъответствията не бъдат отстранени в посочения период, ще изискаме намаляване на категорията на хотела, каза министърът.


Спад на туристите с 15% изчисляват към момента от Бургаската

Спад на туристите с 15% изчисляват към момента от Бургаската ...

......... турски мениджмънт. Цените сега ще бъдат увеличени с 20% в края на следващия месец и с 30% - по-високи през август, коментира Румен Драганов. Той обаче призна, че бюрократични затруднения спъват наемането на чуждестранен персонал по морето, а туристите пък не са доволни от липсата на свободни зони по плажа.Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската агенция по

Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската агенция по ...

......... и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти по време на летния туристически сезон, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни производители и търговци, собственици на заведения и хотелиери, за да могат потребителите спокойно да посрещнат дните от своята ваканция. 


От 1 юни мобилните групи на Министерството на туризма проверяват

От 1 юни мобилните групи на Министерството на туризма проверяват ...

......... случая ще приключи до седмица. Според нея през 2014 г. собственикът на заградения терен е получил разрешително за строеж на укрепителни мероприятия, като проектът би следвало да е съгласуван с МРРБ. Министър Ангелкова информира, че сигнали за ограничаване на достъпа до плажа има и за "Русалка", като проверката там предстои.


Внесеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство

Внесеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство ...

......... новите промени да регламентират строежите върху защитени територии. Припомняме, че темата със застрояването на Черноморското крайбрежие е на дневен ред от месеци, след като на още няколко „диви“ плажа се появиха багери. През март пък от Национална асоциация "Българско Черноморие" призоваха държавата да обезвъзмезди собствениците на земите, обявени за дюни.


Неотдавна Международната морска организация прие за задължително прилагане резолюция от

Неотдавна Международната морска организация прие за задължително прилагане резолюция от ...

......... и за да ги оценявате!Напиши коментар Още от България Хр. Папукчиев: Лимитът за сяра може да дестабилизира цените на корабните горива*КЗП: През 2018 г. търговци са глобени с 1,9 млн. леваБългария е ограничила с 8,1% въглеродните емисии от твърди горива през 2018 г.НАЙ-ЧЕТЕНИ|НАЙ-КОМЕНТИРАНИЗащо българската икономика не расте достатъчно бързо?24

Първите туристи - евреи и англичани - вече са в

Първите туристи - евреи и англичани - вече са в ...

......... но и от Украйна, Молдова и Македония. Персоналът, който работодателите предвиждат, е с 10% по-малко от миналогодишния, като се има предвид очакваният труден сезон. В станцията на МС обаче записванията вървят с пълна пара. Там отлив няма. Хората се записват от януари насам, предимно български туристи, според управителката Таня Харизанова.Изпълнителният лист за смяната на собствеността на либийския танкер „Бадр“

Изпълнителният лист за смяната на собствеността на либийския танкер „Бадр“ ...

......... сменени флагът и екипажът. Междувременно съдът е отменил като недопустима исковата претенция на българското дружество „Булгаргеомин“ срещу либийската компания „Либиан навигатор“ за вземания в размер на 9,23 млн. щатски долара. В мотивите си магистратите посочват, че сдружението, което предявява финансовите претенции, не е правен субект и самият иск е недопустим.


15 хил. туристи, предимно от Румъния, се очакват за Великденските

15 хил. туристи, предимно от Румъния, се очакват за Великденските ...

......... за нарушения на ограниченията за скоростта по пътищата Бургас – Варна, Варна-Добрич и магистрала „Хемус“. Ще се проверява също за употреба на алкохол и наркотици. По време на празниците автомобилният поток до храмовете и параклисите ще бъде регулиран и спиран при необходимост.  Успоредно ще се провежда и акция „Пешеходец“.  


България е в Топ 10 на търговските партньори на Грузия.

България е в Топ 10 на търговските партньори на Грузия. ...

......... завод за производство на електромобили. Като национална цел той сочи идеята годишно в образованието да се инвестират 6% от БВП и заплатите на учителите да се утроят в следващите години. Идеята е с подкрепата на частния сектор общо в образованието да се инвестират най-малко 11-12% от БВП в идните години.


Общинските съветници в Созопол днес на свое заседание избраха с

Общинските съветници в Созопол днес на свое заседание избраха с ...

......... днес тя е заявила, че първата й задача ще е да подготви Созопол за летния сезон. До избора на временен кмет на извънредна сесия се стигна след отстраняването на досегашния Панайот Рейзи и главната счетоводителка на общината заради започнало разследване за неправомерно разходване на 2 милиона лева от местната хазна. 


Европейската комисия одобри проект за морско пространствено планиране с водещ

Европейската комисия одобри проект за морско пространствено планиране с водещ ...

......... вземат „Национален център за териториално развитие“ ЕАД, „Център за брегови и морски изследвания“ и Военноморското училище "Н.Й. Вапцаров". Партньори от румънска страна са Министерството на регионалното развитие и публичната администрация, ГЕОЕКОМАР, Институтът за морски изследвания "Григоре Антипа" и институт "Овидиус“ в Констанца. Проектът ще продължи до средата на 2021 г.Около 15 млн. лв. с ДДС ще струва изграждането на

Около 15 млн. лв. с ДДС ще струва изграждането на ...

......... на летния сезон. До края на месеца ще бъдат направени първите копки за изграждането на два нови участъка на автомагистрала "Хемус" - Ловеч-Плевен и пътния възел край Тетевен. Осигурени са над 1,3 млрд. лева за изграждането на 136 километра от пътя, плюс проектирането на участък от Ловеч до Велико Търново.


Кметът на Созопол Панайот Рейзи подава оставка. Решението Рейзи е

Кметът на Созопол Панайот Рейзи подава оставка. Решението Рейзи е ...

......... си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил 1 989 474,08 лв. собственост на Община Созопол, поверени му да ги управлява. Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на вече бившия кмет за извършено от него длъжностно присвояване в особено големи размери.  


Европейският съюз (ЕС) се надява да запази реципрочен достъп до

Европейският съюз (ЕС) се надява да запази реципрочен достъп до ...

......... ЕС и Великобритания. Вела каза, че Еврокомисията ще разреши държавна помощ на европейските страни за компаниите им, които няма да имат достъп до британски води. Той отбеляза също така, че ЕС и Великобритания може да решат да оставят достъпа до риболовните си води отворен, дори и след Brexit без споразумение.


Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд предложение за

Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд предложение за ...

......... две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирма изпълнител. Като основание за 72-та банкови превода се сочели договори за различни дейности в села в общината – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.


До края на следващата седмица ще бъде обявен търг за

До края на следващата седмица ще бъде обявен търг за ...

......... който е един от проблемните, тъй като не можеше да бъде намерен стопанин в предходните години заради завишената цена. Тази година за първи път цената е паднала на 50 000 лв. за плажна ивица. „Камчия е разделен на пет части, така че мисля, че цената е добра“, заяви Стоян Пасев.  


Двуетажна платформа от метални греди се издига върху скалите в

Двуетажна платформа от метални греди се издига върху скалите в ...

......... на Созопол. Собственикът на ресторанта Юлия Кючукова заяви, че всъщност терасата е изградена преди 4 години. „Аз съм взела мерки, всичко ще бъде премахнато. Нещата обаче са по-сложни, защото всичко зависи областната управа, а те нямат документ за собственост“, твърди тя. „Поемем отговорност изцяло, заставам зад думата си“, обеща Кючукова.


Нова международна експедиция ще тръгне от Варна, за да докаже

Нова международна експедиция ще тръгне от Варна, за да докаже ...

......... после през Дарданелите - към Егейско и Средиземно море. Екипажът ще се ориентира по звездите, но на борда ще има и модерни технически средства заради безопасността на хората. Своеобразен партньор на проекта ще е и Варненският медицински университет, чиито представители ще провеждат поредица изследвания на участниците по време на плаването.


Един от малкото останали девствени плажове по Южното Черноморие е

Един от малкото останали девствени плажове по Южното Черноморие е ...

......... малко – някъде около 100 хил. лв годишна такса, която плащаме на Агенцията по горите, на Министерство на земеделието. Ако вкараме коли, автомобили, палатки и т. н., това значи, че отиват нещата на провал и ние най-вероятно ще искаме обезщетение от държавата”, заяви Румен Караманов, концесионер на ловен участък „Чилията”. 


Граждани на Варна, сдружения и местни фондации подготвят петиция за

Граждани на Варна, сдружения и местни фондации подготвят петиция за ...

......... втори месец. Засега няма конкретна цена, като според различни изчисления в зависимост от височината тя ще варира. При височина 43 м. стойността на проекта би била 350-360 млн. евро. При височина 58 м, която е необходима за достъп на големи контейнеровози, стойността нараства до 560-680 млн. евро, коментира инж. Ников.


Държавата ще инвестира в изграждането на яхтени пристанища във Варна

Държавата ще инвестира в изграждането на яхтени пристанища във Варна ...

......... „Пристанищна администрация” за подобряването на района на Морската гара във Варна. Сега се подменят настилките на 5 и 6 корабно място, в западна посока в обозримо бъдеще ще има и знакова сграда, свързана с намеренията на общината да бъде изградена модерна панаирна палата, в която да се провеждат изложения.  


При определени ситуации е допустимо да се намали нивото на

При определени ситуации е допустимо да се намали нивото на ...

......... са извън нея. Подаден е сигнал до прокуратурата. По програма „Околна среда“ (ОПОС) се отпускат близо 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а РИОСВ – Варна ще получи финансирането. По ос „Биоразнообразие“ на програмата са предвидени 22 млн. лв. за природозащитни дейности във влажни зони, каза министърът.  


От Шабленското езеро е източен значителен обем вода, за да

От Шабленското езеро е източен значителен обем вода, за да ...

......... реален контрол на изтичането на езерата". Освен това каналът бил прокопан през дюни. Подобно източване като цяло противоречи на плана за управление и идеята за защитена зона, смята БДЗП. РИОСВ обаче счита, че е действано според плана. Прокопаването било извършено в най-тесния участък, а изпускането – съгласувано в аварийни условия.


Изграждането на обходния път на Поморие може да започне през

Изграждането на обходния път на Поморие може да започне през ...

......... републикански път I-5 по направлението Дунав мост – Русе – Вeлико Търново – Габрово – Шипка – Стара Загора – ГКПП „Маказа“ с републикански път I-6 – в посока ГКПП „Гюешево“. Към момента се провежда процедура по одобряване на ПУП – парцеларен план, след което ще бъдат извършени отчуждителните процедури.


Обвинените кметове на СозополПанайот Рейзи и на Златица – Магдалена

Обвинените кметове на СозополПанайот Рейзи и на Златица – Магдалена ...

......... общински съветници са представители на местния бизнес. Когато се приемаше новия антикорупционен закон, се оказа, че ако влязат в сила клаузите за конфликт на интереси, България ще остане без общински съветници. Голяма част от тях имат договорни отношения с общината. В малките населени места обвързаността е много по-голяма”, заяви той.


По-малкото чужди туристи, желаещи да почиват на нашето Черноморие тази

По-малкото чужди туристи, желаещи да почиват на нашето Черноморие тази ...

......... 70%, ще почиват при роднини, а 38 на 100 вече са направили своята резервация още от миналата година. Увеличили са се и оплакванията не само у нас, но и от чуждите хотели, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център. Ако за миналата година са били 6%, сега са 10%.


По нареждане на началника на Дирекцията за национален строителен контрол

По нареждане на началника на Дирекцията за национален строителен контрол ...

......... - 1 етап, включващ брегоукрепване, и втори етап, предвиждащ вилни сгради.  Във връзка с установените нарушения на Закона за устройство на територията са отправени покани за съставяне на актове за установяване на административни нарушения по Закона за административните нарушения и наказания до строителя и лицето, упражняващо строителен надзор на обекта.


В открито писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова Българската

В открито писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова Българската ...

......... туризъм на конкурентни цени. От БСК категорично настояват за възстановяване на стария законов ред, който предвижда възлагането на концесиите да става по силата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с решение на Министерския съвет, по предложение на министъра на туризма, докато според Закона за концесиите, концедент е единствено министърът.


Български средновековни пристанища на Черно море ще бъдат изследвани от

Български средновековни пристанища на Черно море ще бъдат изследвани от ...

......... се в бъдеще тези изследвания да прераснат в по-мащабен проект за средновековните пристанища на целия Балкански полуостров. Що се отнася до средновековните пристанища по българското крайбрежие, те отдавна са известни. Сред тях са портовете във Варна, Месембрия (Несебър) и Аполония (Созопол). Доц. Пеев очаква изследването да стимулира  културния туризъм.  


Бойни кораби на НАТО акостираха във Варна. Втората постоянна противоминна

Бойни кораби на НАТО акостираха във Варна. Втората постоянна противоминна ...

......... учение "Посейдон". Ще обследваме и "ловуваме" мини край Констанца, както и ще упражняваме всичко, което се очаква от групата да може да прави", каза Шварц. Макар основната функция на групата e да прочиства водите от мини, корабите разполагат с оръжие за близък бой и поразяване на малки цели.    


Безвъзвратно е унищожена разораната от багер бяла дюна на къмпинг

Безвъзвратно е унищожена разораната от багер бяла дюна на къмпинг ...

......... на март. Междувременно приключи проверката на туристическото министерство за нови случаи на увредени дюни по черноморското крайбрежие. Мобилни групи са обходили всички плажове, на които има дюни. Нарушения не са констатирани. Плажовете с повече дюни са край Созопол, Аркутино и Приморско на юг. И край Несебър и Шкорпиловци на север.


В Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще бъдат записани

В Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще бъдат записани ...

......... растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Включени са и санкции за плажни оператори, ако не осигурят равностоен достъп за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите. Ще се налагат и санкции за субект, който в нарушение на закона ограничава правото на гражданите за свободен и безплатен достъп до морските плажове.


На 4 февруари 2019 г. е създадена междуведомствена работна група,

На 4 февруари 2019 г. е създадена междуведомствена работна група, ...

......... на Черноморското крайбрежие, в който е посочена собствеността на пясъчните дюни. Министърът добави, че по-голяма част от проверените от ДНСК строежи са били одобрени преди влизането в сила на 1 януари 2008 г. Закон за устройство на Черноморското крайбрежие. Аврамова обеща да информира народните представители за дейността на работната група.


Нова проверка е направена на плаж „Алепу“ след публикации за

Нова проверка е направена на плаж „Алепу“ след публикации за ...

......... от инвестиционния проект. Със заповед от ДНСК строителството на втория етап от проекта, който включва три сгради, отразени в издаденото разрешение за строеж, е спряно. Според изискванията на закона след изграждане на брегоукрепителното съоръжение следва да се извърши мониторинг, който да докаже, че то ще изпълнява необходимите геозащитни функции.  


Не всяко пясъчно образувание се нарича дюна. Доказано е, че

Не всяко пясъчно образувание се нарича дюна. Доказано е, че ...

......... от трите плажа за природосъобразен туризъм. „Готови сме да се срещнем с Борисов и да му дадем решение“, уточни той пред камерите на bTV. Петков обяви, че той и още много еколози ще са принудени в нарушение на закона да застанат пред багерите, които ще започнат да копаят до „Корал”.


Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде заповед за спиране

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде заповед за спиране ...

......... фирмата инвеститор е внесла писмо в общината, с което заявява, че се отказва да изгражда ресторант, магазин и паркинг до плажа. Тази сутрин кметът на Царево Георги Лапчев съобщи в ефира на bTV, че е сезирал прокуратурата за строителството на "Арапя". Според телевизията инвеститорът е бивш общински съветник от ГЕРБ.


По разпореждане на премиера Бойко Борисов екип на Националната дирекция

По разпореждане на премиера Бойко Борисов екип на Националната дирекция ...

......... е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот, отбеляза Лапчев. Инвеститорът е предоставил всички необходими по закон документи, както и е съгласувал всичко с екологичното законодателство, но независимият орган трябва да се произнесе. Ако се установят нарушения при проверките днес, строителството ще бъде спряно със заповед на Националната дирекция за строителен контрол.


Строителни дейности се извършват и на къмпинг „Градина“. Багери разкопават

Строителни дейности се извършват и на къмпинг „Градина“. Багери разкопават ...

......... – за къмпинг. Припомняме, че на 12 януари бе подаден сигнал, че дюните на плажа на къмпинг „Смокиня“ са били разкопани в ранния следобед на 11 януари. Увреденият имот е изключителна държавна собственост.  По казуса с къмпинг „Смокиня” вече има повдигнати обвинения, каза днес министърът на туризма Николина Ангелкова.  


Разораните дюни до къмпинг „Смокиня“ показват безсилието на държавата да

Разораните дюни до къмпинг „Смокиня“ показват безсилието на държавата да ...

......... координати от засегнатия имот. Концесионерът или наемателят на плажа ще бъде подведен под административно наказателна отговорност. Сигнал за разкопаните дюни е подаден на 12 януари. Увреденият имот е изключително държавна собственост. Дюните са част от морския плаж "Смокини-север". Ивицата е отдадена на концесия или под наем от Министерство на туризма.


Спешни проверки започнаха вчера заради унищожени пясъчни дюни на плажа

Спешни проверки започнаха вчера заради унищожени пясъчни дюни на плажа ...

......... когото и да било да извършва действия в имота, което според прокуратурата е абсолютно нелогично. Багеристите твърдят, че са получили 1000 лева за услугата. Пред Bulgaria ON AIR Арнаудова посочи, че задържаните ги грози затвор до 3 години и глоба до 100 хил. лева. Все още не са повдигнати обвинения.


Прокуратурата проверява случая със задържания либийски танкер „Бадр“, заради който

Прокуратурата проверява случая със задържания либийски танкер „Бадр“, заради който ...

......... сигнал в Прокуратурата от адвокати на либийското търговското дружество. Той е получен в прокуратурата на 21 декември 2018 г. и същия ден е разпоредена проверка. Делото е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжена прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност.  


Пречиствателната станция в Приморско ще бъде разширена и модернизирана основно

Пречиствателната станция в Приморско ще бъде разширена и модернизирана основно ...

......... такава инвестиция и тя ще се отрази на продукта, който предлагаме“, каза Димитър Германов. Той припомни, че подготовката е започнала в края на 2011 г. Планирано е станцията да бъде модернизирана без прекъсване на работата. Съоръжението е построено през 1974 г. и вече няма възможност да обслужи нарасналия брой туристи.


Десетки контейнери със стоки, сред които плоскоекранни телевизори, изплуваха по

Десетки контейнери със стоки, сред които плоскоекранни телевизори, изплуваха по ...

......... кораб "Ем Ес Си Зоуи" (MSC Zoe), информира БТА. Телевизията показа как "ловци на съкровища" оглеждат множество стоки, изплували по бреговете на островите, включително електрически крушки и телевизори. По принцип е редно намереното да се предаде на местните власти, които пък да попитат собственика дали се интересува от вещите.   


Каузата за опазване на Черно море, океаните и водните басейни

Каузата за опазване на Черно море, океаните и водните басейни ...

......... посочи големите различия между отделните държави, които гледат по различен начин на проблема със замърсяването на моретата и океаните. "Обединяващото звено е политиката на ЕС, от доста време се говори за кръгова икономика, за новите мерки, които целят ограничаването на употребата на пластмасови изделия за еднократно ползване“, отчита той.  


Нов туристически маршрут из цяла Странджа ще привлича туристи целогодишно.

Нов туристически маршрут из цяла Странджа ще привлича туристи целогодишно. ...

......... посочи Владимир Димитров от Сдружение „Зелена Странджа”. По-голямата част от маршрута вече е маркирана. Целият може да бъде изминат за 9 дни пеш или за 3-4 дни с колело. След като бъде изцяло маркиран, маршрутът ще е подходящ и за индивидуални рекорди – например, за най-бързо пробягване на Странджа.  


Държавният културен институт "Двореца" в Балчик ще приключи 2018 г.

Държавният културен институт "Двореца" в Балчик ще приключи 2018 г. ...

......... културния институт. Традиционно в бившата резиденция на румънската кралица Мария най-многобройни са туристите от Румъния, които през този сезон достигат 116 000 души. Наред с българите, руснаците, германците през тази година значим ръст отбелязват туристите от Полша, а красотата на "Двореца" откриват и повече посетители от Франция и Испания.  


След проведен конкурс „Естет Билд" ООД е определен за концесионер

След проведен конкурс „Естет Билд" ООД е определен за концесионер ...

......... размер на 9 лева с ДДС и цена за шезлонг в размер на 9 лева с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности. За 20-годишния срок на концесията в Слънчев бряг цената за чадър ще е 10 лева с ДДС, а за брой шезлонг – 10 лева с ДДС.  


Съветът на ЕС съобщи, че е решил днес да запази

Съветът на ЕС съобщи, че е решил днес да запази ...

......... 15 юни. Рибните запаси в Черно море се споделят с държави извън ЕС - Турция, Украйна, Грузия и Русия. До миналата година не са договаряни квоти между черноморските държави, а от 2008 г. насам ЕС определя квоти за улова на калкан и цаца, които важат само за страните от Общността.


Още по тематаЧадър и шезлонг на централния плаж в Бургас

Още по тематаЧадър и шезлонг на централния плаж в Бургас ...

......... на туризма Николина Ангелкова да сключи договор за концесия след провеждане на преговори за подобряване на предложенията на участника. Това се налага, тъй като след провеждане на концесионната процедура за морски плаж „Бургас-север“, участникът, класиран на първо място, е подал заявление, с което декларира невъзможността си да сключи концесионния договор.


Турция работи по нова военноморска база на източното крайбрежие на

Турция работи по нова военноморска база на източното крайбрежие на ...

......... във военната база да бъдат разположени 400 военнослужещи, както и да работят 200 граждани. Изданието отбелязва, че Анкара предприема тази стъпка след информацията, че САЩ възнамеряват да изпратят свои кораби в акваторията на Черно море след инцидента в Керченския проток. В момента Турция има осем военноморски бази на четири морета.


С приближаването на датата 1 януари 2020 г. се увеличават

С приближаването на датата 1 януари 2020 г. се увеличават ...

......... опазването на околната среда, категорична е Венета Георгиева. В. „Черно море” припомня за необичайната операция по море на Интерпол „30 дни в морето” през октомври т. г. За пръв път в историята на международната полицейска организация бяха търсени нарушения, водещи до замърсяване на морската среда или въздуха от кораби.  


Българинът консумира най-малко риба и рибни продукти, а страната ни

Българинът консумира най-малко риба и рибни продукти, а страната ни ...

......... борси, пазари, в рибовъдни стопанства, във вътрешните водоеми, както и на превоза на риба ще продължат в цялата страна и след Никулден. В рамките на четири дни са извършени 53 проверки, съставени са 4 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите и са предприети действия, съгласно закона.  


Изградени, но невъведени в експлоатация канализационни и водопроводни мрежи на

Изградени, но невъведени в експлоатация канализационни и водопроводни мрежи на ...

......... начертаят общ път, по който да вървят“, изтъкна главният архитект на града Виктор Бузев. Членовете на ресорната комисия се обединиха около решението да бъде създадена работна група със задачата да се намери оптимално решение какво да се промени в тази насока и как да се действа при заварените случаи.  


Извършени са 40% от дейностите по източване на нефтени продукти

Извършени са 40% от дейностите по източване на нефтени продукти ...

......... като за следващата година е планирано обследване на потъналия през Втората световна война кораб „Родина“. От думите му стана ясно, че в цяла Европа има потънали кораби именно от този исторически период и те са предизвикателства за много държави, тъй като след 70-80 г. под вода започват да ерозират. Източник: МТИТС


След проведени конкурси правителството определи концесионерите на морските плажове „Ривиера“

След проведени конкурси правителството определи концесионерите на морските плажове „Ривиера“ ...

......... ДДС.Концесионерът „АЛБЕНА“ АД ще предлага за срока на концесията цена за 1 брой чадър в размер до 7 лева с ДДС и цена за брой шезлонг в размер до 7 лева с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности. Размерът на концесионното плащане е 1 606 557 лв. без ДДС.


В Бургас няма да има референдум за чистотата на въздуха,

В Бургас няма да има референдум за чистотата на въздуха, ...

......... Димитър Николов призова съветниците да го подкрепят в исканията му общините да имат контролни функции по чистотата на въздуха, а парите от замърсителите да влизат в местните бюджети. Припомняме, че заради системното замърсяване на въздуха в българските градове с фини прахови частици (ФПЧ) Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. 


Проектът Black Sea MAP с откритите серия корабокрушения постави България

Проектът Black Sea MAP с откритите серия корабокрушения постави България ...

......... показват постепенно качване на нивото. В изследването не са намерени доказателства за катастрофално заливане на Черно море, според учените. Доц. Людмил Вагалински посочи, че има идея да се създаде музей на Черно море, в който да може да се представи с компютърни технологии, виртуална реалност и артефакти историята на морето.


Круизни кораби вече са заявили посещения по българското Черноморие. През

Круизни кораби вече са заявили посещения по българското Черноморие. През ...

......... фирмите просто не заложиха такива маршрути. Ститистиката сочи, че най-добра в това отношение е била 2014 г. Тогава във Варна имало посещения на 36 кораба и 30 хил. гости. Поради кризата в Украйна и Ялта, и Одеса останаха встрани от туристическия интерес и логично той се насочи към българското Черноморие.


Интегрирано земеделие и дуално обучение на необходимите кадри – така

Интегрирано земеделие и дуално обучение на необходимите кадри – така ...

......... по сортоизпитване.  Подал е документи и в Патентното ведомство. На вкус виното е нещо средно между гъмза и мавруд, с изразен плодов аромат. В България по думите му вече има ценители на качественото вино, познавачи, които не могат да бъдат заблудени и да им бъдат пробутвани какви да е напитки.


Работници и служители от Пристанище Варна-Запад излязоха на протест за

Работници и служители от Пристанище Варна-Запад излязоха на протест за ...

......... от двата терминала не са механичен сбор, нито пък техниката работи само на единия. Той изрази недоумение от протеста, тъй като на 6 ноември със синдикатите е договорено повишение на социалните плащания за работниците, а от 1 януари предстои увеличение на основните заплати с 5%.*Новината е допълнена в 15:18 часа.


Българските военноморски сили ще получат широк набор водолазно оборудване и

Българските военноморски сили ще получат широк набор водолазно оборудване и ...

......... на наблюдатели. Предвижда се изграждане на специализиран модулен елемент за осигуряване на пълния спектър от отбранителни операции за подводни интервенции в експедиционен формат, с изключение на мисии и задачи на силите за специални операции. Целта е оборудването да се ползва както на море, така и във вътрешни водни басейни.  


Поредица разговори с големите промишлени оператори в Бургас започнаха екоминистърът

Поредица разговори с големите промишлени оператори в Бургас започнаха екоминистърът ...

......... за обществено обсъждане. В Комплексното разрешително ще се изисква непрекъснат мониторинг на емисиите от комина на предприятието.  В момента акредитираните от Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) станции за измерване на въздуха в Бургас са четири. Предстоят срещи и с ръководствата на "Лукойл Нефтохим" - Бургас и други промишлени предприятия. 


До края на годината ще приключи изнасянето на опасното вещество

До края на годината ще приключи изнасянето на опасното вещество ...

......... общото количество - 2640 тона. Пасев уточни, че причината за забавянето при изнасянето на веществото е, че заводът, в който се утилизира трихлоретанът, е спрял работа през целия август. Областният управител припомни, че за изнасянето от територията на завода и утилизацията на трихлоретана правителството отпусна 12 милиона лева без ДДС.


Климатичните промени през последните 15 г. са довели до сериозно

Климатичните промени през последните 15 г. са довели до сериозно ...

......... работи по усъвършенстването му, поясни доц. Иванов. Заради подобни дефекти у нас не се ползва нито един от над 30 устойчиви сортове грозде, създадени през последните 60 г. в Института по лозарство и винарство в Плевен. В Украйна обаче хиляди декари са засадени с наши хибридни лози, посочиха експертите.  


От днес бургазлии могат да следят  информацията за градския транспорт

От днес бургазлии могат да следят  информацията за градския транспорт ...

......... по маршрута. До края на годината платформата ще бъде в тестов режим и е възможно понякога да не сработва по най-добрия начин, предупреди общината. Стикери с информация и QR код за вход към платформата са залепени във всички превозни средства, обслужващи градската транспортна схема, и в касовите салони на "Бургасбус".