"Той беше интровертен, винаги потънал в книгите и вестниците. Обичаше ...

......... през 1974 г. На 25 октомври 1990 г. урната е официално върната в Прага. В Прага има площад, който носи името на Ян Палах Снимка: GettyImages/Gulliver photosСлед падането на комунистическия режим прахът на Палах е отнесен в Олшани, където се очаква днес да отидат много чехи, за да му отдадат почит.


На 16 януари отбелязваме Световния ден на „Бийтълс

На 16 януари отбелязваме Световния ден на „Бийтълс", съобщава БНТ. ...

......... 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени до днес в тираж над един милиард и 300 милиона копия! Ливърпулската четворка се превръща в един от най-ярките музикални феномени на миналия век. А според списание „Ролинг стоун" и в първенец в списъка със 100-те най-добри изпълнители на всички времена.


Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица,

Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица, ...

......... е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът. 


Dнес се връщаме 38 години назад - до 8 януари,

Dнес се връщаме 38 години назад - до 8 януари, ...

......... града да излезе от бедствената ситуация. Помощта от държавата не закъснява. Отпускат на Поморие финансова инжекция в размер на 2 млн. лв. (стари лева) и  достатъчно строителна техника. Възстановяването на стената и булеварда продължава 45 дни. В онзи момент става и доизграждането (удължаването) на брегоукрепващата стена в сегашния ѝ вид.


Днес е Рождество Христово по стар стил и именно днес

Днес е Рождество Христово по стар стил и именно днес ...

......... на освещаването му пред храма "Свети Сава" в Белград.Православният патриарх на Йерусалим Теофил III бе начело на богослужението в църквата „Рождество Христово" във Витлеем. Там присъства и палестинският министър-председател Рами Хамдала.За християнската общност в Египет, пък бе открит голям нов храм лично от президента на страната Абдел Фатах ас Сиси .


Днес отбелязваме 171 години от рождението на българския революционер и поет

Днес отбелязваме 171 години от рождението на българския революционер и поет ...

......... на всички родолюбци и патриоти. Сред най-известните му произведения са “Майце си”, “Към брата си”, “На прощаване”, “Елегия”, “Делба”, “До моето първо либе”, “Хайдути”, “Пристанала”, “Борба”, “Странник”, “Гергьовден”, “Патриот”, “Хаджи Димитър”, “В механата”, “Моята молитва”, “Зададе се облак темен”, “Ней”, “Обесването на Васил Левски”, “Защо не съм…?”, “Послание” и др.Исак Нютон е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и

Исак Нютон е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и ...

......... на функция и допринася за изследванията на степенните редове.Нютон е силно религиозен, придържа се към неортодоксални християнски възгледи и освен на научна тема пише текстове и в областта на библейската херменевтика и окултизма. Той отказва да стане свещеник и да получи последно причастие, като вероятно отхвърля догмата за Светата Троица.


На тази дата през 2007 г. България става част от

На тази дата през 2007 г. България става част от ...

......... съюз от 1 януари 2007 г. От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. От 1 януари 2014 г. трудовият пазар на целия ЕС е отворен за български граждани без ограничения.


Преди 15 години - на 27 декември 2003 г. петима

Преди 15 години - на 27 декември 2003 г. петима ...

......... годините, последвали началото на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, включително и при инцидент с т.нар. приятелски огън, загинаха още осем български военни - офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.България е изгубила общо 13 бойци в Ирак.


Студентите честват днес своя празник.  Историята на студентския празник в

Студентите честват днес своя празник.  Историята на студентския празник в ...

......... „Проф. Панчо Владигеров“, танцов състав „Аура“ при Народно читалище „Аура 1929“ и квартет към фолклорна формация „Мелодия“ при Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1924“. По-рано през деня, в 11.45 часа, в Централното фоайе на Ректората ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет.


Зимната война е война между Съветския съюз и Финландия. Тя

Зимната война е война между Съветския съюз и Финландия. Тя ...

......... икономическите си активи на Съветския съюз. Съветските загуби на фронта били тежки и международната репутация на страната е пострадала.  Съветските войски не изпълнили своята цел за цялостно завладяване на Финландия, но завладели достатъчно територия, включително Ладожкото езеро, Петсамо и Сала.Финландците обаче запазват суверенитета си и подобряват международната си репутация .След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният

След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният ...

......... трябва да се пости само осем дни, тъй като единствено Христовото възкресение е достойно да бъде зачетено с четиридесетдневен пост. Тази неустановеност по отношение времетраенето на Рождественския пост продължила до 1166 г., когато Константинополският патриарх Лука Хрисоверг (†1169 г.) постановил да се пости четиридесет дни преди Рождество Христово.    


Бомбардировките на България са поредица от нападения на британските и

Бомбардировките на България са поредица от нападения на британските и ...

......... макар да не сваля противников самолет, успява да отклони нападателите от центъра на града, изстрелвайки 1471 тежки и 2128 леки снаряда. През февруари 1944 г. Чърчил отговаря на предложения за прекратяване на бомбардировките: „След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него“.


В единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец на

В единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец на ...

......... няма, а едва няколко от германските искания са приети. Те дори са притиснати допълнително с новината, че кайзер Вилхелм II е абдикирал. Ерцбергер протака преговорите до максимално договорения предварително срок от 72 часа, но в края на краищата на 11 ноември сутринта полага подписа си и примирието става факт.  


На днешна дата преди 29 години пада един от най-известните

На днешна дата преди 29 години пада един от най-известните ...

......... на Берлинската стена, наречена Галерия Ийстбъд Снимка: Gettyimages   През 1990 г. германската рок група "Скорпиънс" изпълнява песента "Вятърът на промяната" (Wind of Change, 1990 г.), която става символ на политическите промени в Централна и Източна Европа в края на 80-те години на миналия век и падането на Берлинската стена


На днешна дата преди 29 години пада един от най-известните

На днешна дата преди 29 години пада един от най-известните ...

......... и променила много съдби. Падането й на 9 ноември 1989 г. дава началото на рухването на т. нар. "Желязна завеса", разделяла Западна и Източна Европа в продължение на 44 години. Днес в Берлин са запазени само няколко секции от стената в района на Потсдамер Плац и на Бернауер Щрасе. Източник: dir.bgПреди 80 години, в нощта на 9 срещу 10 ноември,

Преди 80 години, в нощта на 9 срещу 10 ноември, ...

......... "Шалом" организира "открит урок по толерантност за всички възрасти" в центъра на София.  "Нека си припомним, че бъдещето зависи единствено от нас", пишат от "Шалом" в поканата си за урока, който ще се проведе на Ларгото в София от 12 до 13 часа. Събитието е подходящо за деца, уточняват организаторите.


Преподобни Йоаникий бил роден в малоазийската област Витиния и от

Преподобни Йоаникий бил роден в малоазийската област Витиния и от ...

......... изцерявал болните с името на Христа и извършвал много чудеса. През своя живот тоя свят подвижник обходил много манастири, построил няколко църкви и предсказал прекратяването на иконоборството. Починал около 834 г. на 94 години.На този ден се почита и паметта на Свети мъченик Никандър, епископ Мирски и на Ермей свещеник.


Днес България празнува Денят на народните будители, отбелязван в чест

Днес България празнува Денят на народните будители, отбелязван в чест ...

......... Ангелина Сапаревска от Националното музикално училище "Любомир Пипков" ще свири на пиано, а Мина Сапаревска от 1 СУ "Пенчо Славейков" ще представи изложба на тема: "Репетиция за живота и голямото изкуство". Своите награди ще получат и децата, чиито творби са отличени в детския конкурс "Птиците в изкуството", организиран от Регионалния исторически музей – София.


На 28 октомври 312 г. се е състояла битката при

На 28 октомври 312 г. се е състояла битката при ...

......... е изненадващо, че в последствие християните създават мита, за божественото явление в съня на Константин преди битката, в което се казва, че с божия знак на щитовете си, армията му ще победи. По-късно този знак се превръща в неразделен елемент от символиката на късната Римска империя и наследилата я Византия.


На 25 октомври 1930 г. Цар Борис III и Принцеса

На 25 октомври 1930 г. Цар Борис III и Принцеса ...

......... към науката и технологиите, като също така е обичал и да кара влакове. През 1934 г. пък Царица Йоанна смайва света, когато заявява, че може да готви. В интервю за американския всекидневник The New York American, тя разкрива: "Борис обожава домашно приготвена храна. Тайната на домашното щастие се крие в кухнята".


На 14 октомври българите почитат преп. Параскева - Петка Търновска,

На 14 октомври българите почитат преп. Параскева - Петка Търновска, ...

......... Кева, Паро, Паца и др. * На имен ден се ходи без покана, освен ако виновникът за тържеството е изразил изрично желание да не празнува. Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка. * За значението на имената виж Кратък речник на имената


На 8 октомври 1967 г. партизанският командир Че Гевара и

На 8 октомври 1967 г. партизанският командир Че Гевара и ...

......... г.: “Той е способен и трудолюбив човек и е може би най-компетентният и най-трезво мислещият в управляващите среди”. Този брадат аржентинец с характерната му военна униформа и ирландски чар предизвиква съществено впечатление у много жени и мъже. До 1964 г. той е навярно най-влиятелният човек в Куба след Фидел Кастро.


Преподобна Пелагия живяла в петия век. Родила се в Антиохия.

Преподобна Пелагия живяла в петия век. Родила се в Антиохия. ...

......... свобода, той горчиво се разкаял за това изнудено обещание и решил да изкупи греха си, като публично похули мохамеданството и приеме мъченическа смърт за Христа. От Шумен дошъл в родния си град Стара Загора. Оттук с един светогорец заминал за Света гора. С цел да се подготви за предстоящия l


40 дни ще продължи ретроградният период на Венера - от

40 дни ще продължи ретроградният период на Венера - от ...

......... ретроградна Венера. Вие можете да направите добра сделка, ако подходът ви бъде балансиран. Съществен фактор е да проверявате за недостатъци скрити под закачлива външност. • Ретроградна Венера е благоприятно време за повторни преговори, засягащи финансите, например, договор за банков кредит. Добре е да се занимавате с юридически въпроси, имащи по-старо начало. 


Когато става дума за началото на Втората световна война, западните

Когато става дума за началото на Втората световна война, западните ...

......... във войната против СССР. Нещо повече, след окончателното анексиране на Чехословакия нейните златни запаси са върнати от Банката на Англия връща на Хитлер. В резултат на лъжата и предателството към Чехославакия от страна на Англия и Франция Хитлер в пъти засилва армията и решимостта си да започне световна война.   


По традиция, на 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация

По традиция, на 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация ...

......... 2010 г. — Жорж Шарпак, френски физик, Нобелов лауреат (* 1924 г.) 2010 г. — Тони Къртис, американски актьор (* 1925 г.) 2012 г. — Ебе Камарго, бразилска телевизионна водеща (* 1929 г.) 2012 г. — Серги Йоцов, български футболист и треньор (* 1926 г.)ПразнициРипсиме Аржентина — Ден на изобретателя


Преподобни Кириак живял през четвъртия и в началото на петия

Преподобни Кириак живял през четвъртия и в началото на петия ...

......... на всички за това чудо. Мълвата за светеца се разнесла из цялата страна и много хора започнали да се стичат при него - един просел благословение, друг идвал за изцерение, трети пък желаел да побеседва с него и да получи полза за душата си. Бягайки от човешката слава, свети К


Св. Калистрат е живял през трети век. Родил се в

Св. Калистрат е живял през трети век. Родил се в ...

......... Господ Бог в центъра на този град. * Тоест храм, в който мъчениците войници ще бъдат почитани. Бел.ред. Като се разпалил от ярост, военачалникът казал: - Нечестиви и окаяни човече, смъртта вече виси над главата ти, а ти мислиш да строиш църква и да обръщаш мнозина към твоя Бог! &#


На 23 септември 1947 г. около 00,15 ч след полунощ

На 23 септември 1947 г. около 00,15 ч след полунощ ...

......... януари 2017 г. по предложение на второто правителство на Борисов (ГЕРБ и Реформаторски блок) президентът Росен Плевнелиев удостои посмъртно Никола Петков с орден „Стара планина” – I степен за приноса му в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната си гражданска позиция и противопоставяне срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим.


Днес Църквата чества Зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител.

Днес Църквата чества Зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител. ...

......... начин да бъде погубен и Младенецът Иисус.Детето на Елисавета Йоан било също застрашено с убийство. Затова разтревожената майка се криела, с него в някаква пустинна планинска пещера. Скоро престарелите родители починали. Закрилян от Бога, Йоан, техният син, израсъл в пустинята и останал там до деня, когато се явил на Израиля.


Септември в съвременния български календар е изпълнен с празници, като

Септември в съвременния български календар е изпълнен с празници, като ...

......... Предвид, че манифестът е прочетен именно във Велико Търново, празненствата през последните години се провеждат именно там. В Търново празникът се отбелязва край паметника на Независимостта, като се прочита манифеста на Фердинанд. Вечерта на 22 септември няма как да мине без светлинното шоу "Звук и светлина" на хълма Царевец.  


Днес честваме 110 години от обявяването на Независимостта на България.

Днес честваме 110 години от обявяването на Независимостта на България. ...

......... от 1878 г. Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал цар. 22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.


На днешния ден преди 175 години е роден Георги Бенковски.

На днешния ден преди 175 години е роден Георги Бенковски. ...

......... Румъния да търся по-свободен и охолен живот. Там можах да се запозная с някои народни хора и това стана причина да мина в отечеството си под лъжовно име. Който остане жив от вас, нека разказва за мен, когато стане дума за нашите работи...“ (цитат по спомен на Захарий Стоянов)  


На 15 септември 2008 г. инвестиционната банка

На 15 септември 2008 г. инвестиционната банка "Лемън Брадърс" обявява ...

......... парите им, какво се случва." Наталия работи в "Лемън Брадърс" от 2004 до 2008 г. Това е работата, за която е мечтала. Никога не е допускала, че банката може да рухне. Сега управлява бизнес за производство на паста и казва, че животът ѝ е много различен, че дори работи повече.


На 15 септември православната църква чества паметта на Св. вмчк

На 15 септември православната църква чества паметта на Св. вмчк ...

......... да не смее да погребе тялото на мъченика. Тогава Мариан решил тайно през нощта да го вземе при себе си“, гласи житието на светеца.   След време на това място изградили прекрасен храм, в който положили светите мощи на Никита. Посещавали го много хора, търсещи изцеление за страданията си.  


Православната църква отбелязва църковния празник – “Въздвижение на Светия кръст

Православната църква отбелязва църковния празник – “Въздвижение на Светия кръст ...

......... народни лечители. На Кръстовден честваме и професионалния празник на българските огнеборци. На 14 септември 1905 година се е състоял първият пожарникарски събор, който поставя началото на организираното пожарно дело у нас. На 14 септември имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстил, Кръстина, Кръстила, Кръстена, Кръстилена, Кръстан, Кръстана, Кънчо, Къна и Ставри.  


Навършват се 17 години от най-болезнения терористичен акт в новата

Навършват се 17 години от най-болезнения терористичен акт в новата ...

......... присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и наложените санкции на Ирак. В отговор САЩ нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Пентагонът след удара.


На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата

На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата ...

......... не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е "народно въстание". Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция". След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат Източник: БГНЕС


Днес е Световният ден на първата помощ. Отбелязва се всяка

Днес е Световният ден на първата помощ. Отбелязва се всяка ...

......... припомнят, че всяка седмица при катастрофи в България загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми. Затова и първата помощ е умение, което може да осигури ефективна и бърза намеса при различни наранявания, да намали страданията и да подобри шансовете за оцеляване на пострадали хора.


Празникът Рождество на Пресвета Богородица или Рождество Богородично, известен още

Празникът Рождество на Пресвета Богородица или Рождество Богородично, известен още ...

......... на плодородието и богините-майки. Рожденият ден на Богородица съвпада с раждането на новия аграрен сезон. Ритуалните практики се определят от идеята за този прелом: те целят осигуряване на плодородие, плодовитост и здраве чрез житната и животинска жертва. Така в народния календар под патронажа на Божията майка започва новият селскостопански цикъл.


На 6 септември се навършват 133 години от обединението на

На 6 септември се навършват 133 години от обединението на ...

......... грешки. И дава по-малко резултати от Съединението, но с много повече жертви. Съединението остава звезден миг, най-големият успех на България в нейната нова история. Постигнато с много смелост, енергия, при неизбежни вътрешни противоречия, но с впечатляващо национално единство, ентусиазъм и героизъм във върховите моменти. Една реална историческа легенда. Източник: БНР


На 3 септември 2004 г. окупацията на училище в южния

На 3 септември 2004 г. окупацията на училище в южния ...

......... да създаде ислямско емирство в цял Северен Кавказ и Чечения да бъде призната за независима в рамките на Общността на независимите държави. Руският президент Владимир Путин обявява 2 дни национален траур на 6 и 7 септември 2004 г. 135 000 души се събират на ‘Червения площад’ в Москва. Снимки: Wikimedia


На 2 септември 1947 г. е основан град Димитровград. Първият

На 2 септември 1947 г. е основан град Димитровград. Първият ...

......... което младежи от цялата страна работят безплатно.Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград, както и обекти в цялата страна: пътя през прохода Хаинбоаз, железопътни линии (Ловеч – Троян, Перник – Волуяк, Самуил – Силистра), язовирите „Александър Стамболийски“, „Георги Димитров“ и др.


На 2 септември 1916 г. загива Луи Айер. Швейцарецът с

На 2 септември 1916 г. загива Луи Айер. Швейцарецът с ...

......... война в 1913 г. издава на френски книгата „Pro Bulgaria“ (За България), в която защитава българските позиции и дарява всички приходи на българските ветерани от войните. Наскоро тя бе преведена на български език. Още за историята на швейцареца, отдал живота си на родината ни, вижте във видеото на "Българска история":


На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението

На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението ...

......... 1940 г. и Прибалтика, Бесарабия (Молдова) и Северна Буковина.В резултат на всички тези действия в състава на СССР са включени значителни територии с население 14 млн. души. Границата на страната е отместена на запад в различни места на разстояние от 300 до 600 км.Часовникът за плана Барбароса започва да тиктака.


На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова поставя световен рекорд

На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова поставя световен рекорд ...

......... кумир. Миг след кулминацията на вечерта камерите показват на трибуните сред зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от Москва 1980 г., която аплодира момичето, което я боготвори. Видео от паметния ден: А това са някои от най-великите скокове в историята - пътят от преминаването на двуметровата бариера до рекорда на Стефка:


29 август се смята за тежък празник и тъжен ден,

29 август се смята за тежък празник и тъжен ден, ...

......... на имената: Секул - от румънски, "силен", Начо - ако е от Анастас, гр.- "възкръснал". * На имен ден се ходи без покана, освен ако виновникът за тържеството е изразил изрично желание да не празнува. Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка.


28 август 1943 г. е един от най-трагичните моменти в

28 август 1943 г. е един от най-трагичните моменти в ...

......... След разпускането на ХХІV ОНС и отстраняването на Георги Кьосеиванов от премиерския пост Борис ІІІ понася цялата политическа отговорност. Негови постижения са неучастието на български войски на Източния фронт и противопоставянето на германската политика спрямо евреите.Непосилното бреме на политическите отговорности довеждат до ранната и неочаквана смърт на цар Борис ІІІ.


Днес отбелязваме 50 години от смазването на Пражката пролет от

Днес отбелязваме 50 години от смазването на Пражката пролет от ...

......... настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет. Това става с решение на Народното събрание през 1990 г., но публично и на високо равнище - едва по време на посещението на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.


Слънчевата Нова година посрещат на 19 август, Преображение Господне по

Слънчевата Нова година посрещат на 19 август, Преображение Господне по ...

......... прочутия извор Ръцете, открит и благословен лично от Учителя.   Изключително вдъхновяващо и пречистващо преживяване, магия, споделя и Татяна Йорданова, друга пловдивчанка, редовна участничка в паневритмията.   Уникалният танц ще бъде представен догодина с концерти и демонстрации в рамките на програмата на Пловдив като европейска столица на културата.    


На 17 август 986 г. Самуил разгромява византийците в битката

На 17 август 986 г. Самуил разгромява византийците в битката ...

......... към Щипон (дн. Ихтиман), където нощува. Слухът, че българите заграждат околните планински пътища, предизвиква смут сред войниците и на следващия ден отстъплението продължава при все по-голямо безредие. Виждайки това, българите, предвождани от цар Роман, Арон и Самуил, се спускат срещу византийците, превземат лагера им и превръщат отстъплението им в бягство.


Днес празнуваме Успение на Пресвета Богородица – един от най-големите

Днес празнуваме Успение на Пресвета Богородица – един от най-големите ...

......... на Рождество на Пресвета Богородица. От еврейски името означава "любима", "желана", "твърда и постоянна". * На имен ден се ходи без покана, освен ако виновникът за тържеството е изразил изрично желание да не празнува. Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка.


На днешната дата е роден Ханс Кристиан Оерстед, един от

На днешната дата е роден Ханс Кристиан Оерстед, един от ...

......... г. по време на лекция, докато приготвял материалите за експеримента си, случайно доближил компас до проводник, по който течел ток, а стрелката на компаса се завъртяла към проводника. Откритието на Оерстед го направило известен физик и национален герой. В негова чест единицата за напрегнатост на магнитното поле е наречена оерстед.


Днес е 11 Неделя след Петдесетница и Неделя след Преображение.

Днес е 11 Неделя след Петдесетница и Неделя след Преображение. ...

......... си в Божиите ръце. Когато слугите извлекли с желязо телата на светите Аникита и Фотий, видели, че те изобщо не са пострадали от огъня, и даже косите им били цели. Мнозина от езичниците повярвали в Христа нашия Бог, на Когото слава с Отца и Светия Дух во веки. Амин.  


На 11 август се навършват 22 години от смъртта на

На 11 август се навършват 22 години от смъртта на ...

.........   За 2018 година Ванга има две важни послания-предупреждения, които ще променят света и хода на събитията:   Първото е, че Китай окончателно ще се утвърди като "новата суперсила", изпреварвайки категорично САЩ.   Второто е, че ще бъде открита "нова форма на енергията" след полет до Венера. Източник: Дарик  


73 години след атомната бомбардировка в японския град Нагасаки жертвите

73 години след атомната бомбардировка в японския град Нагасаки жертвите ...

......... над Нагасаки бомба "Дебелака" била два пъти по-мощна от бомбата с прозвище "Малчугана", използвана на 6 август срещу Хирошима. Въпреки че неточното прицелване и особеностите на релефа донякъде ограничили пораженията от взрива, последиците са катастрофални - на момента загинали 70 000 жители, а градът на практика бил изравнен със земята.


Днес глобалната мрежа навършва 27 години.
Първата важна стъпка в създаването

Днес глобалната мрежа навършва 27 години. Първата важна стъпка в създаването ...

......... в CERN той публикува обобщение на своя проект за World Wide Web в няколко дискусионни групи. Стартът е направен на компютър NeXT, който официално става първият уеб-сървър. От този ден започна активното развитие и усъвършенстване на световната мрежа, без която милиарди хора не биха имали интернет - такъв, какъвто го познаваме днес.


На днешния ден преди 73 години първата атомна бомба е

На днешния ден преди 73 години първата атомна бомба е ...

......... към новите технологии и въобще към науката. Освен с лъчева болест, за чиито жертви няма статистика, човечеството бе поразено масово от неврози, причинени от постоянната заплаха от ядрена катастрофа. Вижте още: Как да оцелеем при ядрен взрив - съвети на науката Ужасяващите кадри от най-мощния ядрен тест на САЩ (видео)


Днес се почитат св. 7 братя Макавеи, майка им св.

Днес се почитат св. 7 братя Макавеи, майка им св. ...

......... Кале, Здравко. Макавей, от евр.-арабски, означава "чук", затова празнуват и Здравко, Кале и производните им. * На имен ден се ходи без покана, освен ако виновникът за тържеството е изразил изрично желание да не празнува. Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка.


1945 г. американският крайцер „Индианаполис” е потопен от японска подводница.

1945 г. американският крайцер „Индианаполис” е потопен от японска подводница. ...

......... се носят по повърхността без спасителни лодки и храна.Оцелелите са забелязани случайно четири дни по-късно, като дотогава остават само 316 души. „Индианаполис” е един от последните потопени кораби на военноморските сили на САЩ през Втората световна война.През август 1945 г. атомният товар, който превозва „Индианаполис”, унищожава напълно два японски града.


29 юли 1014 г. българската войска претърпява поражение от войските

29 юли 1014 г. българската войска претърпява поражение от войските ...

......... средновековни летописци броят на загиналите е значителен, а попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”. Цар Самуил избягва гибелта в самата битка, но умира два месеца по-късно - на 6 октомври 1014 г., след като получава сърдечен пристъп при вида на ослепените си бойци.


На 28 юли 1794 г. на Площада на Революцията в

На 28 юли 1794 г. на Площада на Революцията в ...

......... техният водач. Той се оказва неспособен да разбере, че като премахне “бесните” се лишава от най-масовата опора на якобинската власт. В тази обстановка става заговор на реакционната десница и на крайната левица в Конвента против Робеспиер и неговите привърженици, който завършва с арестуването му на 27 юни 1794 г./ fakti.bg


В православния календар се чества Св. великомъченик Пантелеймон. Заради вярата

В православния календар се чества Св. великомъченик Пантелеймон. Заради вярата ...

......... не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее. На този ден имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка  


Днес се навършват 140 години от създаването на Българската армия.

Днес се навършват 140 години от създаването на Българската армия. ...

......... повод 140-годишнината от създаването на Българската армия днес военният министър ще подпечата юбилейна пощенска марка. Автор на марката е д-р Александър Въчков, художник и изследовател на родната военна история. В нея са представени униформи и въоръжение на изобразените войници. В марката е вписан и съвременният войник с най-новата полева униформа.   


На 17 юли 1393 г. след тримесечна обсада турците превземат

На 17 юли 1393 г. след тримесечна обсада турците превземат ...

......... 17 юли 1393 г. нанесло съкрушителен удар на Второто българско царство. Две години по-късно цар Иван Шишман бил посечен, на следващата 1396 година турците разбили кръстоносния поход организиран за тяхното прогонване, след което пленили цар Иван Страцимир и го изпратили в Бурса, а през 1413 г. окончателно завладели българските земи.


Кинемаколор - първата успешна технология за производство на цветни филми,

Кинемаколор - първата успешна технология за производство на цветни филми, ...

......... инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO) с Решение на Световния конгрес за борба с алергиите в Мюнхен, Германия(26 юни – 1 юли 2005), с цел популяризиране на информацията за алергичните заболявания и превенцията им. •    Австралия — Национална седмица на аборигените •    Замбия — Ден на единството


На 5 юли 1946 г. Луи Реар представя първите бикини

На 5 юли 1946 г. Луи Реар представя първите бикини ...

......... на добродетелните американки.В същото време в следващите месеци Мишелин получава над 50 000 писма от почитатели.Любопитен факт е, че тя не е професионална манекенка. Бернардини е стриптийзьорка в „Казино дьо Пари”, но по онова време била и единствената дама, откликнала на офертата на Реар да представи измислените от него бански.


Православните християните почитат Св. преподобни Атанасий Атонски днес. Народът ни

Православните християните почитат Св. преподобни Атанасий Атонски днес. Народът ни ...

......... Бога дар да върши чудеса. С усърдна и гореща молитва към всеподателя Бога той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име. Св. Атанасий Атонски завършил земния си път в края на Х век. Повече за житието на светеца можете да прочетете тук.


На днешния 2 юли рожден ден празнува първият български космонавт

На днешния 2 юли рожден ден празнува първият български космонавт ...

......... син и дъщеря. След полета му в Космоса получава редица ордени. Той е обявен за Герой на Народна република България и орден "Георги Димитров", а освен това получава и звание Герой на Съветския съюз и получава орден "Ленин". През 2004 година получава Орден "Стара Планина“ I ст. с мечове