Учени са открили начин да наблюдават на дневна светлина космическите

Учени са открили начин да наблюдават на дневна светлина космическите ...

......... са изведени в орбита от 1957 г. насам. Според американските военни около 23 хиляди обекта с големина над 10 сантиметра обикалят около Земята с повече от 20 хиляди километра в час. При тази скорост всеки сблъсък може да унищожи който и да било спътник и да създаде още повече отломки.


Медици в Бурятия откриха начин за диагностициране на пневмония, включително

Медици в Бурятия откриха начин за диагностициране на пневмония, включително ...

......... начин помага на лекарите да поставят по-бързи и точни диагнози. Производителността на модела е 150 прегледа на ден, а точността надхвърля 90%. В близко бъдеще възможностите на оборудването ще бъдат разширени – ще бъде възможно да се използва за анализ на мамографски изображения, диагностика на инсулт, сърдечно-съдови и други заболявания.


Канадски планетолози установиха, че мрежите от долини, характерни за Марс,

Канадски планетолози установиха, че мрежите от долини, характерни за Марс, ...

......... Това говори за един много по-студен климат в ранните години от съществуването на Марс. И една добра новина за търсенето на живот на Червената планета. Ледът е могъл да играе ролята на инкубатор за каналите, при което да са били създадени благоприятни условия за появата на живи организми на Марс.


Новият всемирен потоп ще настъпи в близките сто години, ако

Новият всемирен потоп ще настъпи в близките сто години, ако ...

......... САЩ ще бъдат частично наводнени крайбрежията на щатите Северна Каролина, Вирджиния и Мериленд, в Азия някои региони на Китай ,Бангладеш и Индия, а в Океания - северната част на Австралия. В Европа съществено ще пострадат северните части на Германия и Франция, а главната жертва на глобалните наводнения ще стане Великобритания.


Председателят на Научно-изследователския институт по спешна детска хирургия и травматология

Председателят на Научно-изследователския институт по спешна детска хирургия и травматология ...

......... сме загубили тази система. Сега тя е подложена на тест", заяви той. Общо по време на пандемията в Русия са открити около 850 000 случая на COVID-19, починали са 14 128 души, повече от 650 000 са се излекували. Една трета от регистрираните случаи - 242 000 са в Москва.


Капсулата

Капсулата "Дракон" на частната американска компания "Спейс Екс" с астронавтите ...

......... на една от предвидените локации в Мексиканския залив. Астронавтите в момента са обект на медицински прегледи. НАСА обяви, че оттук нататък подобни мисии до международната космическа станция ще се предоставят на частни компании, за да се спестят средства за големите цели на агенцията - човешки мисии до Луната и Марс.Това ще е първо подобно приземяване от 45 години насам

Това ще е първо подобно приземяване от 45 години насам ...

......... отправиха предупреждение за евакуация на плажовете. Предвижда се около час, след като капсулата падне в океана, тя да бъде вдигната с кран на борда на кораб на SpaceX, където люкът й ще бъде отворен и астронавтите ще излязат. Лекари и спасителни екипи с експерти от различни области ще посрещнат астронавтите.


Американски учени установиха, че ледниковия период преди 13 000 години,

Американски учени установиха, че ледниковия период преди 13 000 години, ...

......... друг автор на труда, Стивън Форман, професор по земни науки в университета в Бейлор, охлаждането в късния Дриас най-вероятно се дължи на цял набор от фактори: плъзгането на ледената покривка в Атлантическия океан и увеличаването на снежната покривка, а мощните вулканични изригвания са били важен двигател за изменението на климата.


Британският учен Мат Дун от университета в Нюкасъл разработи модифициран

Британският учен Мат Дун от университета в Нюкасъл разработи модифициран ...

......... нито клетките на костния мозък, нито здравите левкоцити. По този начин учените са могли да разкрият потенциала на марихуаната като средство за лечение на рака, а не само като облекчаваща субстанция при протичането на заболяването. Модифицираният сорт е по-ефикасен, което го прави потенциално приложим в съчетание с други противоракови средства.


НАСА започна астробилогичната си мисия, която цели да разкрие повече

НАСА започна астробилогичната си мисия, която цели да разкрие повече ...

......... микробен живот на Червената планета. Ще се събират и проби от скалите на Марс, които по-късно ще се изследват на Земята. Това е и първият космически апарат, който предстои след като бъде изпратен на Марс, да се върне обратно на нашата планета. Очаква се това да стане през 2026-а година.


НАСА започва първата си астробилогична мисия, която цели да разкрие

НАСА започва първата си астробилогична мисия, която цели да разкрие ...

......... микробен живот на Червената планета. Ще се събират и проби от скалите на Марс, които по-късно ще се изследват на Земята. Това е и първият космически апарат, който предстои след като бъде изпратен на Марс, да се върне обратно на нашата планета. Очаква се това да стане през 2026-а година.Четири ранннонеолитни гроба на почти 8 000 години в праисторическото

Четири ранннонеолитни гроба на почти 8 000 години в праисторическото ...

......... - на възрастна жена и дете, които бяха нещо много интересно. Това са два черепа плюс четири гроба, шест на едно място, това нещо много различно и много ново. Нямаме изобщо досега подобни открития на територията на страната", каза Васил Николов. Предстои да бъде направен ДНК анализ на откритите скелети.


Уникални резултати от спасителните разкопки на неолитното селище Слатина в

Уникални резултати от спасителните разкопки на неолитното селище Слатина в ...

......... гробове от началото на шестото хилядолетие са много редки, а за обредните ритуали от този период се знае много малко. „Положен е много интересно – по корем. Краката са свити, както по принцип се свиват в този период. Погребан е в ембрионална поза“, допълни проф. Николов.По публикацията работи: Камелия Цветанова


През 2023-та година ще бъде изстрелян български телекомуникационен сателит BALKANSAT.

През 2023-та година ще бъде изстрелян български телекомуникационен сателит BALKANSAT. ...

......... който ще можем да осигурим по-добра свързаност на страната. Създаваме изцяло български продукт и амбицията ни е да бъдем ключов партньор на компаниите тук, както и да открием високоплатени работни позиции за млади местни специалисти", каза Виктор Стефанополи и добави, че сателитът ще допринесе и за развитието на 5G системата.


Изследователи от университета „Джордж Вашингтон

Изследователи от университета „Джордж Вашингтон" в столичния окръг Колумбия са ...

......... пандемия подобни бързи тестове са много важни", отбелязва авторът на разработката, професор по компютърна техника в университета на Джордж Вашингтон Мона Заглул. "Нашите служители успяха да калибрират устройството по такъв начин, че да открият наличието на коронавирус в кръвта, по същия начин както и антителата, образувани при пациенти със COVID-19."


В Мексико Сити откриха останките от двореца на ацтеките, в

В Мексико Сити откриха останките от двореца на ацтеките, в ...

......... на разкопки, провеждани под институцията Nacional monte de Piedad, основана през 1775 г. като заложна къща, от която бедните по-лесно да взимат пари на заем без лихва. Разкопките са проведени преди планираното реновиране на сградата. Днес Nacional monte de Piedad е неправителствена фондация, която върши редица благотворителни дейности из Мексико.Китайската ракета-носител CZ-5 (

Китайската ракета-носител CZ-5 ("Чанчжън-5") с първия китайски апарат за изследване ...

......... от космодрума Венчан (южна провинция Хайнан). За стартирането на мисията на Марс се използва модификация на CZ-5, Y4, със стартова маса от около 870 тона. Общото тегло на Tianwen-1 достига 5 тона, от които 1,3 тона е теглото на отделящия се модул, а теглото на орбиталния апарат е 3,7 тона.


Астрофизици показаха най-голямата досега 3D карта на Вселената, резултат от

Астрофизици показаха най-голямата досега 3D карта на Вселената, резултат от ...

......... институт (EPFL) в Лозана, който инициира eBOSS през 2012 г., заяви, че целта е била да се създаде „най-пълната 3D карта на Вселената през целия живот на Вселената". За първи път изследователите показаха „небесни обекти, които показват разпределението на материята в далечната Вселена, галактики, които активно образуват звезди и квазари".


Изследователи от университета на Хюстън, САЩ, са разработили въздушен филтър,

Изследователи от университета на Хюстън, САЩ, са разработили въздушен филтър, ...

......... болници, училища, офис сгради, летища, самолети, круизни кораби. Учените отбелязват, че сам по себе си филтърът няма да е достатъчен за пълна победа над коронавируса. Въпреки че може да ограничи концентрацията на циркулиращия вирус в закрити пространства, според здравните експерти остава желателно спазването на физическа дистанция и носенето на маски.


Американски учени са разработили нанопрепарат, който въздейства директно върху агресивните

Американски учени са разработили нанопрепарат, който въздейства директно върху агресивните ...

......... лечението. Авторите вярват, че разработеният от тях метод ще премахне химиотерапията, на каквато днес се подлагат 80 % от пациентите с този вид рак на гърдата. В терапията се използват силно токсични лекарства – антрациклини и доксорубицин, които имат изключително негативен ефект върху сърцето и много други сериозни странични ефекти.


Астрофизици показаха най-голямата досега 3D карта на Вселената, резултат от

Астрофизици показаха най-голямата досега 3D карта на Вселената, резултат от ...

......... институт (EPFL) в Лозана, който инициира eBOSS през 2012 г., заяви, че целта е била да се създаде „най-пълната 3D карта на Вселената през целия живот на Вселената“. За първи път изследователите показаха “небесни обекти, които показват разпределението на материята в далечната Вселена, галактики, които активно образуват звезди и квазари”.


ОАЕ стартираха първата си космическа мисия до Марс от Япония,

ОАЕ стартираха първата си космическа мисия до Марс от Япония, ...

......... състои от седем емирства, е първата арабска държава, изпращаща сонда на Марс.Очаква се "Норе”-или „Ал-Амал“ на арабски - да достигне орбитата на Марс до февруари 2021 г., отбелязвайки 50-годишнината от обединението на ОАЕ. Целта на мисията му е да изследва планетата в продължение на една марсианска година - 687 дни.


Учени предупредиха за възможна поява на нов океан в бъдеще,

Учени предупредиха за възможна поява на нов океан в бъдеще, ...

......... е мястото, където земната повърхност на тектоничната плоча се изтънява. Това може да представлява началния етап на прекъсване в атмосферата, което води до формиране на океан. Учените предполагат, че явлението се причинява от увеличаване на налягането поради надигаща се магма. Сега те проследяват движението на плочите с помощта на GPS.


Може ли България да се включи в космическата наука и

Може ли България да се включи в космическата наука и ...

......... бъде привлечен. Ще бъде нещо изключително интересно, което се случва за първи път", коментира Русинова. По думите ѝ трябва да започнем да се включваме в цялото космическо мероприятие, защото в последните години стоим встрани. А една от целите е технологиите да бъдат внедрени в нашия живот.По публикацията работи: Красимир Ангелов


Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, сочи ново проучване,

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, сочи ново проучване, ...

......... намали активността на АСЕ2. Например, ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет.По публикацията работи: Камелия Цветанова


Учени от университета в Южна Калифорния откриха начин за запазване

Учени от университета в Южна Калифорния откриха начин за запазване ...

......... превключването на организма в патогенен режим. Освен това се оказало, че ефектът на препарата се разпространява и върху други организми, включително и червеите. Тъй като дрозофилите и червеите еволюционно са много отдалечени помежду си, както и от човека, учените се надяват мифепристонът да окаже същото въздействие и в хуманната медицина.


Аутопсиите на пациенти с коронавирус показват, че кръвни съсиреци от

Аутопсиите на пациенти с коронавирус показват, че кръвни съсиреци от ...

......... дробове", пояснява Рапкевич. "Намерихме ги в сърцето и бъбреците, черния дроб и други органи", заяви тя пред CNN. „По-специално в сърцето мегакариоцитите произвеждат нещо, наречено тромбоцити, които са участници в съсирването на кръвта." Изследователите планират да определят връзката между големите костно-мозъчни клетки и съсирването в малки кръвоносни съдове при коронавируса.


Български евродепутати подкрепиха искането на неправителствени организации за актуализация на

Български евродепутати подкрепиха искането на неправителствени организации за актуализация на ...

......... и насърчаване на активното европейско гражданство към Национален студентски дом (НСД) при МОН , поддържан от Национална студентска конфедерация съвместно с Европейско младежко движение и Съюз на европейските федералисти България и Национален ресурсен център за кариерно консултиране и професионално развитие, поддържан от Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ) към НСД.


Една от най-ярките комети в последните десетилетия - C/2020 F3

Една от най-ярките комети в последните десетилетия - C/2020 F3 ...

......... тя ще стане видима привечер (след залез) на северозапад. Кометата сега е с видима звездна величина около 4 като на цялото нощно небе има едва 513 по-ярки от нея звезди. С всеки следващ ден яркостта на кометата ще намалява, но ще остане видима още десетина дни.По публикацията работи: Нели Христова


Френски астрономи откриха една от най-големите космически структури с хиляди

Френски астрономи откриха една от най-големите космически структури с хиляди ...

......... нишки се занимава науката космография. Космографите от университета Париж-Сакле са създали картите с нова техника за откриване на скрити маси тъмна материя, измерваща особената скорост на галактиките. Стената на Южния полюс съперничи по големина на Великата стена на Слоун. За сравнение диаметърът на Млечния път е 520 милиона светлинни години.


Гергана Даскалова е докторант в Единбургския университет В България се

Гергана Даскалова е докторант в Единбургския университет В България се ...

......... над 5 милиона наблюдения за различни растения и животни и за промените в площта на горите, екипът анализира глобалните ефекти на загубата на гори за биоразнообразието. Едно от основните открития е, че някои ефекти се случват непосредствено след загубата на горите, докато други стават явни чак след десетилетия. Изтоник: trud.bg


Представители на Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите

Представители на Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите ...

......... връщането му на Земята. Този етап е планиран за втората половина на 2020 г. Вторият етап (Артемида 2) - обиколка на естествения спътник на Земята с екипажа на борда, насрочен за 2022 година. На третия етап (Артемида 3) НАСА очаква астронавти да могат да кацнат на Луната през 2024 г.


Отдалече прилича на истинска птица, но ако я доближите, ще

Отдалече прилича на истинска птица, но ако я доближите, ще ...

......... лидери в сферата на индустриалната автоматизация. Тази удивителна птица има крила от свръхлека, но здрава пяна. Заедно с моторите, батерията и електрониката си, тежи само 42 грама. По маневреност тези роботи не отстъпват на истинските птици. Те могат да летят в групи до пет и да се управляват от разстояние.


Отдалеч Венера изглежда като най-необитаемата планета от всички. Под атмосферата

Отдалеч Венера изглежда като най-необитаемата планета от всички. Под атмосферата ...

......... надморска височина, което прави възможно разследващите мисии. Според ситуацията над най-горните облачни слоеве, Венера може да бъде наречена „райска планета". НАСА предложи мисия, посветена на изследване за възможността за човешко заселване там. За живот отвъд Земята небесата на адската планета Венера може би, изненадващо, ще се окажат подходящи, пише „Форбс"


Подобно на своите колеги по света, и българските учени търсят

Подобно на своите колеги по света, и българските учени търсят ...

......... производител, изобретението има шансовете да навлезе в широка употреба, тъй като цената му е едва около 400 лв. Роботът е разработка на четиричленен екип от Института по роботика заедно с Центъра за компетентност QUASAR - доц. Август Иванов, акад. Чавдар Руменин, проф. Сия Лозанова и ас. Мартин Ралчев. Снимка: БАН


След появата на огнища от коронавирус в месопреработвателното предприятие „Тьонис“

След появата на огнища от коронавирус в месопреработвателното предприятие „Тьонис“ ...

......... е заразило. Очевидно свинете не са чувствителни към тази зараза, гласи категоричното заключение. Това означава, че прасетата не могат да разпространяват вируса и не представляват потенциален риск за хората. Това се отнася и до пернатите като кокошки, патици или пуйки. Все още няма категорични резултати за говедата и млекодайните животни.


Руският космонавт Иван Вагнер, който е част от екипажа на

Руският космонавт Иван Вагнер, който е част от екипажа на ...

......... вижда нейната опашка от космоса от борда на МКС", написа космонавтът. В близките дни кометата C/2020 F3 /NEOWISE/ ще може да бъде наблюдавана от Земята в предутринното небе ниско над североизточния хоризонт около съзвездието Колар. Небесното тяло беше открито през пролетта на 2020 година с помощта на инфрачервения телескоп NEOWISE.


Учени откриха за първи път следи от аборигенски селища на

Учени откриха за първи път следи от аборигенски селища на ...

......... са на повече от 8 500 години. Селището е било построено около ручей, който в момента е подводен извор на сладководна вода. Учените се надяват, че по-нататъшните разкопки ще им помогнат да намерят по-древни следи от Homo sapiens в Австралия и да изяснят въпроса с разселването на хората на континента.


За първи път астрономи видяха как изглежда ядрото на газов

За първи път астрономи видяха как изглежда ядрото на газов ...

......... ѝ сила, или се е сблъскала с друга планета в късния период на формирането ѝ. Според д-р Армстронг събраните данни показват, че е по-вероятно планетата да е преминала през необичайна еволюця, при която да е загубила атмосферата си. За да се потвърди тази теза обаче ще са необходими още изследвания.


Популацията от бобри в Аляска и в други части на

Популацията от бобри в Аляска и в други части на ...

......... евразийски региони с вечно замръзнала почва. Всичко това може да ускори топенето и да доведе до верижна реакция, благодарение на което замръзналите територии може напълно да изчезнат. Този факт трябва да се отчита при прогнозиране бъдещето на Арктика и начина, по който ще се промени обликът ѝ през следващите десетилетия.


Няма информация за нанесени материални щети Метеор беше забелязан в

Няма информация за нанесени материални щети Метеор беше забелязан в ...

......... Няма информация за нанесени материални щети Метеор беше забелязан в небето над Токио в нощта срещу четвъртък. Очевидци споделят, че са чули и звук, наподобяващ експлозия. Няма информация за нанесени материални щети. Метеори се наблюдават няколко пъти месечно над Япония, но звук при навлизане в атмосферата се чува изключително рядко.


НАСА отново отложи изстрелването на марсохода

НАСА отново отложи изстрелването на марсохода "Пърсивиърънс", този път за ...

......... 500 милиона долара. Изстрелването е възможно най-рано на 30 юли. Роувърът трябваше да бъде изстрелян на 17 юли. Първото отлагане беше за 22 юли заради замърсяване на помощно наземно оборудване. "Пърсивиърънс" ще търси признаци за микробен живот на Марс в миналото и ще изследва климата и геологията на Червената планета.


Очаква се да приключат работа за шест часа Американските астронавти

Очаква се да приключат работа за шест часа Американските астронавти ...

......... от шестте стари водородно-никелови батерии и монтираха две по-мощни литиево-йонни. Сега им предстои да заменят един остарял акумулатор с нов литиево-йонен, доставен на МКС през май с японския товарен кораб "Конотори - 9". Касиди и Бенкен освен това ще продължат кабела за захранване на две нови комуникационни системи и видеокамери.


Учените отдавна подозират, че на Уран и Нептун може да

Учените отдавна подозират, че на Уран и Нептун може да ...

......... много по-подробно. Учените знаят сравнително малко за Уран и Нептун - най-отдалечените планети на нашата Слънчева система. И двете са толкова далеч от Земята, че само космическата сонда „Вояджър 2" успя да ги достигне - но тя просто прелетя покрай тях, тъй като нямаше задача да изучава отблизо тези планети.


Земляните може би ще разберат на какво мирише космическото пространство,

Земляните може би ще разберат на какво мирише космическото пространство, ...

......... Kickstarter, Eau de Space ще бъде готов за доставка до октомври 2020 г. и ще струва около 15 долара. Първоначално продуктът е създаден през 2008 г. за подпомагане на астронавтите да се подготвят за миризмата преди „да подушат“ истинския Космос, и са били нужни години на специалистите да усъвършенстват аромата.


Магнитните бури могат да причинят неразположение на много хора. През

Магнитните бури могат да причинят неразположение на много хора. През ...

......... яжте мазни и пикантни храни, за да няма обостряния на хронични заболявания. Не бива да се изнервяте по време на магнитни бури или да се занимавате с тежка физическа работа. Ако имате хронични заболявания, тогава ще е необходима консултация със специалист и наличието на необходимите лекарства за облекчаване на състоянието.


Комарите не предават коронавируса, показва италианско изследване, цитирано от Франс

Комарите не предават коронавируса, показва италианско изследване, цитирано от Франс ...

......... насекоми не предават коронавируса, пише БНР. До извода учените са стигнали, след като са инжектирали на комари заразена със SARS-CoV-2 кръв и при тях вирусът не е успял да се мултиплицира и следователно е невъзможно за тези насекоми да предават вируса чрез ухапването си, твърдят специалистите.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Микропластмаса се открива във всички океани по света и замърсява

Микропластмаса се открива във всички океани по света и замърсява ...

......... способни да скачат като бълхи, които те вероятно са погълнали чрез обичайната си храна. "Микропластмасата е проникнала в една от най-отдалечените хранителни вериги на планетата - антарктическата, и представлява потенциален нов стресов фактор за полярните екосистеми, които вече са застрашени от климатичните промени и човешката дейност", пишат авторите на изследването.


Двете компании ще разработят програма за подбор и подготовка на

Двете компании ще разработят програма за подбор и подготовка на ...

......... редовни туристически суборбитални полети в средата на тази година и да стане рентабилно предприятие през 2021 г. По данни на портала "Спейс", цената на билет за полет с "Юнити" е около 250 000 долара и по данни на компанията вече 600 души са направили вноска за участие в суборбитален полет.


Учени от Масачузетския технологичен институт в Съединените щати обясниха природата

Учени от Масачузетския технологичен институт в Съединените щати обясниха природата ...

......... изложена от авторите на труда, процесът на оценяване протича още в ретината. Според учените, проучването предоставя възможност да се разбере, как мозъкът анализира информацията, получена по оптични канали. Те отбелязват, че резултатите от изследването дават отговор на въпроса кой механизъм лежи в основата на фундаменталния процес за оценка на яркостта.


Три месеца след като Световната здравна организация препоръча да пеем

Три месеца след като Световната здравна организация препоръча да пеем ...

......... тялото. Мониторът контролира дали хората изпълняват препоръчаните от японското министерство на здравеопазването шест стъпки при миене на ръцете. Подобно на насоките от Световната здравна организация те включват търкане на дланите, палците, миене между пръстите и около китките и почистване на ноктите. Компанията още не е решила дали да продава технологията.


Европейският център за ядрени изследвания CERN задвижи планове за изграждане

Европейският център за ядрени изследвания CERN задвижи планове за изграждане ...

......... достатъчно научен потенциал за извършването на такъв тип изследвания в момента ", заяви пред в. „Гардиън" Сабине Хосенфелдер, теоретичен физик от Франкфуртския институт за напреднали изследвания в Германия . „На някакво ниво смятам за безотговорно", каза тя. „Защо не вложим парите в международен център за климатични модели или пандемични модели?".


Учени са открили доказателство, че в древността на територията на

Учени са открили доказателство, че в древността на територията на ...

......... и 150 милиона години, са с дължина между 50 и 60 сантиметра, като някои достигат близо 80 сантиметра. Учените досега знаеха за страховития Тиранозавър рекс в Северна Америка, гигантозаврите в Южна Америка и спинозаврите в Африка, но не разполагаха с доказателства, че на територията на Австралия са живели месоядни гиганти


Микроскопични гъби може да се използват, за да поглъщат коронавируса,

Микроскопични гъби може да се използват, за да поглъщат коронавируса, ...

......... те ще циркулират в кръвообращението и ще преминават през всички органи", пояснява той. Наногъбите, които са биоразградими, са създадени да защитават здравите клетки, независимо от това какъв вирус ги атакува, подчертава изследователят. На теория те могат да се използват за неутрализиране на мутации и нови разновидности на вируса, казва Чжан.


Екип от нигерийски учени обяви откриването на превантивна ваксина срещу

Екип от нигерийски учени обяви откриването на превантивна ваксина срещу ...

......... неговият екип е работил много върху генома на вируса от проби от цяла Африка, за да подбере най-добрите потенциални кандидати за ваксина. Той добави, че ще са необходими минимум 18 месеца, за да се пусне ваксината за широко приложение, поради голямо количество изследвания, анализи и одобрения, изисквани от медицинските власти.


Слънчево затъмнение можем да наблюдаваме утре, когато е и първият

Слънчево затъмнение можем да наблюдаваме утре, когато е и първият ...

......... пълно, а само пръстеновидно. Така става, когато Луната е във фаза новолуние и е разположена далеч от Земята, и не успява да закрие изцяло Слънчевия диск. Тъй като Луната продължава да се отдалечава от планетата ни, в далечно бъдеще пълните слънчеви затъмнения ще стават все по-редки.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Един от най-зрелищните небесни спектакли ни очаква на 21 юни,

Един от най-зрелищните небесни спектакли ни очаква на 21 юни, ...

......... видим истински "падащи звезди", съобщи д-р. Владимир Божилов. Няма никаква връзка между небесните явления тази година и сътресенията, които се случват у нас и по света, иронично коментира той. Те не ни влияят и не са виновни за нашите тъжни или весели неща, които ни се случват, шеговито обобщи астрономът.


Международен екип от учени установи, че мистериозната вкаменелост във формата

Международен екип от учени установи, че мистериозната вкаменелост във формата ...

......... (Mosasaurus) са големи гущероподобни хищници, обитавали плитки епиконтинентални морета и крайбрежните им зони, обхващащи през късната Креда обширни територии. Според някои учени тези хищници са далечни родственици на съвременните варани и игуани. Дишали са атмосферен въздх и са били активни плувци. Хранели са се с риба, морски костенурки, и главоноги.


Учени наблюдаваха най-младото бебе-пулсар в галактиката с помощта на рентгеновата

Учени наблюдаваха най-младото бебе-пулсар в галактиката с помощта на рентгеновата ...

......... казва Еспозито. Младият магнетар е сред най-бързо движещите се известни обекти, който прави пълна обиколка около оста си на всеки 1,36 секунди, въпреки че има масата на две Слънца.В наблюдението на пулсара учените са използвали Екс Ем Ем-Нютон, обсерваторията на НАСА "Суифт", рентгеновата обсерватория НуСТАР и радиотелескопа в Сардиния, Италия.


Сондата на Европейската космическа агенция (ESA) за изследване на Слънцето

Сондата на Европейската космическа агенция (ESA) за изследване на Слънцето ...

......... се постигне правилна траектория на път към Слънцето. Това ще се случи в края на декември, като сондата ще премине на около 500 000 км над повърхността на планетата. Пълната научна фаза на мисията трябва да започне през 2021 г., когато всички 10 инструмента на SolO ще започнат редовни наблюдения.


Японската частна компания

Японската частна компания "Интерстелар текнолоджис" проведе поредния си опит за ...

......... път, както в миналото, "Интерстелар текнолоджис" събра средства за изстрелването с помощта на краудфъндингова платформа. Редица спонсори, в замяна на вложените средства, пожелаха да рекламират чрез ракетата своята продукция. Този път на борда ѝ бяха доставени бутилка саке, кафе на зърна от елитния сорт "Панамска гейша" и тютюн за лула.


Учени от американската лаборатория Ames са установили, че една от

Учени от американската лаборатория Ames са установили, че една от ...

......... на съхранението и преноса на данни. За целта обаче трябва да бъдат решени множество проблеми. Новото откритие би могло да допринесе за ускоряването на този процес. Първо обаче учените ще трябва да си обяснят на какво се дължи това сходство между поведението на скирмионите и някои процеси в клетъчната биология.


Италианско проучване доказа, че вирусът на COVID-19 вирее във фините

Италианско проучване доказа, че вирусът на COVID-19 вирее във фините ...

......... бъде създадена много трудно заради мутацията на вируса, коментира още той. „В медицината никога няма абсолютност. Няма да има медикамент, който да ни предпазва на 100%. Ще има такива, които да правят заразата по-малко опасна", каза проф. Петров и добави, че болниците у нас са много по-подготвени към този момент.


Само осем човека са стигали до най-дълбоката точка на Марианската

Само осем човека са стигали до най-дълбоката точка на Марианската ...

......... да се свърже с астронавтите Боб и Дъг, които полетяха към Международната космическа станция с капсулата на SpaceX. Откривателите си разменят данни за своите мисии, които си приличат по много неща - и двете са финансирани от частни компании и спомагат за научния и инжинерен напредък.По публикацията работи: Нели Христова


След десетилетия изследвания на Титан - луната на Сатурн, учени

След десетилетия изследвания на Титан - луната на Сатурн, учени ...

......... е бил много по-близо до Сатурн и се е отдалечил от планетата в продължение на 4,5 милиарда години. "Изглежда, че лунната система на Сатурн и вероятно пръстените му са се формирали и развили много по-динамично, отколкото се смяташе досега", каза Джим Фулър, преподавател по теоретична астрофизика и съавтор на изследването.


Палеонтолози от Аржентина са открили фосилизирани останки на жаба, обитавала

Палеонтолози от Аржентина са открили фосилизирани останки на жаба, обитавала ...

......... разред, към който спадат жабите и краставите жаби, имат уникална свързваща структура в края на хумеруса. Благодарение на нея те са притежавали изключителна ловкост на движенията и бързите подскоци. "Откриването на нов вид земноводно от края на плиоцена-началото на плейстоцена е от важно значение за аржентинската палеонтология", отбелязва Федерико Анолин.


В борбата срещу коронавируса може да помогне изобретение на учени

В борбата срещу коронавируса може да помогне изобретение на учени ...

......... твърдят, че вече имат предложение от Шанхайския университет за масово производство. Петко Ганчев: „Хората искат да правят по 1 млн. на месец. С цел да се намали тази паника и страх сред хората". Документите за изобретението вече са подадени в патентното ведомство и очакват да преминат одобрение на втори етап.


Илон Мъск е изпратил мейл до своите служители в SpaceX.

Илон Мъск е изпратил мейл до своите служители в SpaceX. ...

......... разработката на пилотирания Crew Dragon. Сега екипът на SpaceX определено ще може да се концентрира повече върху марсианската ракета. Финалният план на Мъск е да създаде достатъчно голяма флотилия от ракетите Starship, за да може да изпрати ресурси и хора на Марс, които да основат първата колония на друга планета.


Изследователи от Непал са поставили джипиес нашийници на 10 червени

Изследователи от Непал са поставили джипиес нашийници на 10 червени ...

......... панди. Проектът е новаторски, тъй като досега за проследяването на животни от вида в Непал не е използван джипиес. Изследването освен това се осъществява в горист район извън пределите на национален парк. Около 1000 червени панди обитават Непал. Повечето от тях живеят в хималайски район, граничещ с Китай и Индия.


На 5 юни ще наблюдаваме частично лунно затъмнение. То ще

На 5 юни ще наблюдаваме частично лунно затъмнение. То ще ...

......... Зеландия ще наблюдават края на затъмнението при зазоряване. Само Северна Америка пропуска изцяло феномена. И четирите лунни затъмнения за 2020 г. са само на частични, а следващото пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава от Северна Америка и Тихия океан на 26 май 2021 г.По публикацията работи: Павел Гълъбов