7 от над 150 находки при разкопки в Перперикон показа

7 от над 150 находки при разкопки в Перперикон показа ...

......... и ние българите има какво да кажем в тази посока. Не само той, но и всички влашки войводи от 15-16 в. пишат на един чудесен български език. Връзките с българската държавна традиция са много дълбоки и може би те ще станат основа за едно бъдещо мое изследване", каза още той.


Руска космическа капсула с трима астронавти на борда излетя от

Руска космическа капсула с трима астронавти на борда излетя от ...

......... от мисията на Аполо 11", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в посланието си по повод Деня на космическите изследвания. Той обеща отново, че ще се стреми към изпращането на астронавти до Луната през идните пет години, след което следващата голяма цел ще бъде изпращането на американски астронавти на Марс.


Група учени от университета в Кеймбридж във Великобритания установиха, че

Група учени от университета в Кеймбридж във Великобритания установиха, че ...

......... лекари откриха, че пиенето на сок и газирани напитки може да доведе до развитие на онкологични заболявания. Изследователите откриха връзка между пиенето на сто милилитра напитка, съдържаща захар, включително 100 % плодов сок, и увеличаване на риска от развитие на онкологично заболяване с 18%,а на рак на гърдата с 22%.


Инициативата

Инициативата "Дни на отворените врати" в Базовата екологична обсерватория "Мусала" ...

......... параметри, поясняват учените. Всички, които имат желание да посетят уникалната обсерватория и да разберат повече за дейността й от българските специалисти, които работят там, могат да го направят на посочените дати. Резервните дати са предвидени в случай, че метеорологичните обстоятелства на основните дати не са подходящи за изкачване до върха.


Палеонтолозите от Националния природонаучен музей на БАН ще участват в

Палеонтолозите от Националния природонаучен музей на БАН ще участват в ...

......... Николай Спасов, д-р Латинка Христова и Владимир Николов. Тя е част от събитията, посветени на 130-ата годишнина от създаването на Националния природонаучен музей на БАН и 150-ата годишнина от основаването на Българската академия на науките. Кино "Кабана" е в парка до НДК, при бул. "Фритьоф Нансен".По публикацията работи: Павел Гълъбов


Днес се навършват 50 години от стъпването на човек на

Днес се навършват 50 години от стъпването на човек на ...

......... с пълна сила. Общата насока е очевидна. И тя е, че онези страни, които могат да си го позволят от икономическа и военно-техническа гледна точка, гледат на космоса като на потенциално бойно поле и създават космически войски. Между другото Русия е една от тези страни. Руската федерация има космически войски".Руините на старинна джамия от VII – VIII век бяха

Руините на старинна джамия от VII – VIII век бяха ...

......... от ферма от VI - VII век и от малко селище от началото на ислямския период, от VII - VIII век, пише БТА. "Това е една от най-ранните джамии от появата на исляма в Израел", отбеляза експертът Гидеон Авни от Израелската служба за опазване на антиките.По публикацията работи: Павел Гълъбов


9-тонната китайска орбитална станция „Тянгун-2

9-тонната китайска орбитална станция „Тянгун-2" ще бъде потопена днес в ...

......... 10 метра и диаметър - 3 метра. На борда й до този момент са живели двама души в продължение на около месец. До достигането на повърхността на Земята по-голямата част от кораба ще изгори. Останките се очаква да паднат в Тихия океан в широка ненаселена зона северно от Нова Зеландия.


Стартът на индийската лунна мисия

Стартът на индийската лунна мисия "Чандраян-2", който беше отложен поради ...

......... Станцията е с маса 3,8 тона и се състои от орбитален модул, спускаем модул и малък луноход. Последните трябва да се прилунят на Южния полюс на Луната, който досега никой не е изследвал. Очаква се 27-килограмовият луноход "Прагиян" да работи най-малко един лунен ден, равняващ се на 14 земни денонощия.


Американски учени намериха начин да решат световния проблем и да

Американски учени намериха начин да решат световния проблем и да ...

......... на прости полимери. В резултат на това той може да бъде използван отново при рециклиране или дори като гориво. Единственият проблем е скоростта, с която бактериите се справят с пластмасата. На този етап това не е достатъчно, за да се справим с обема на боклука, намиращ се в световните океани.


Реставрираният скафандър на Нийл Армстронг, с който той слезе на

Реставрираният скафандър на Нийл Армстронг, с който той слезе на ...

......... Скафандърът има тефлоново покритие против микрометеорити, защита от корозия и течна охлаждаща система с вода. Мисията "Аполо 11" с Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс беше изстреляна към Луната от космическия център "Кенеди" точно преди 50 години. Командирът Нийл Армстронг, който стъпи първи на Луната, почина през 2012 г.Международният експеримент СИРИУС (SIRIUS - Scientific International Research in Unique

Международният експеримент СИРИУС (SIRIUS - Scientific International Research in Unique ...

......... програма за научни изследвания върху физиологията и психиката. Освен това бе изследвано въздействието на затвореното пространство върху човешката психика и физиология. Извършени бяха 79 научни изследвания. Освен Русия и САЩ, в осъществяването на международния проект СИРИУС участват също специалисти от Германия, Франция, Италия и други страни.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Тази нощ, при ясно време, ще наблюдаваме последното за годината

Тази нощ, при ясно време, ще наблюдаваме последното за годината ...

......... време на максималната фаза, тя ще бъде на 23 градуса над южния хоризонт, на фона на съзвездие Стрелец. На 7.5 градуса, на запад от нея, е Сатурн", коментират още от Планетариума в родопския град За разлика от слънчевите затъмнения, лунните могат да се наблюдават с невъоръжено око, без предпазни очила.


Това се случи точно преди 50 години - на 16

Това се случи точно преди 50 години - на 16 ...

......... събитие миналия уикенд в Калифорния във връзка с годишнината. Олдрин имаше здравни проблеми и съдебни разправии с децата си поради финансови причини, но ще е безспорната звезда на честванията, тъй като е вторият човек, стъпил на Луната. Едва четирима от 12-те души, които са го направили, все още са живи.


Под повърхността на обратната страна на Луната се крие голяма

Под повърхността на обратната страна на Луната се крие голяма ...

......... колегите му открили аномалията като комбинирали данни от две лунни мисии на NASA. Ако масата представлява метално астероидно ядро то вероятно тя не е само на едно място. Компютърни симулации сочат, че ядрото се разнася при удар. Учените смятат, че фрагментацията е вкарала метала на около 300 километра под кората.


Гладките китове може да са два пъти по-големи от косатките,

Гладките китове може да са два пъти по-големи от косатките, ...

......... се гмуркат. Анализирането на записите се е оказало още по-трудно, защото в двойките животните са били много близо едно до друго, а звуците са били много тихи и често са се е губели във вълните. Според специалистите това най-вероятно не позволява на косатките да чуят китовете.По публикацията работи: Павел ГълъбовЕвропейската глобална спътникова система „Галилео

Европейската глобална спътникова система „Галилео" спря работа. Проблемът е възникнал ...

......... за прецизно време на системата, който се намира в Италия. Потребителите не могат да ползват навигационните сигнали от сателитите на „Галилео" и ще трябва да разчитат на данните от американската Джи Пи Ес, на руската ГЛОНАСС или на китайската „Бейду". Системата разполага с 26 спътника, от които работещи са 22.


Специалисти от Кралския колеж за хирурзи в Ирландия са разработили

Специалисти от Кралския колеж за хирурзи в Ирландия са разработили ...

......... им е необходимо известно време, за да осветят тумора. С новата разработка този проблем отпада. Специалистите описват сондите като "био-отзивчиви" флуорофори, които работят в инфрачервената област на спектъра и могат да се включват само когато достигнат тумор. С тяхна помощ хирурзите ще могат по-уверено да проследяват границите на злокачественото образувание.


Снимката е била възможна, защото слънчевите лъчи са се отразили

Снимката е била възможна, защото слънчевите лъчи са се отразили ...

......... глинестата територия на планината Еолида в кратера Гейл. Марсоходът Curiosity кацна на повърхността на Червената планета на 6 август 2012 година. През годините на службата, апаратът успешно изпълни основните задачи на своята мисия, намирайки следи от съществуването на топли сладководни езера и реки на Марс, както и направи редица другиоткрития


Нови тайни разкри лъвът на Паметника на свободата. А добрата

Нови тайни разкри лъвът на Паметника на свободата. А добрата ...

......... културата чрез зачеканяване на олово вътре в самите фуги. След което тези оловни участъци ще бъдат тонирани в съответния цвят и накрая лъвската фигура ще бъде обработена със съответен химикал, за да се получи тънък филм около нея, който да я защитава от влиянието на слънчевите лъчи и климатичните явления.


С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama

С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama ...

......... мисълта, че масата на най-отдалечената планета са равнява на 1-10 маси на Юпитер. Възможно е край планетата да се формират луни с нейните размери, ако масата й е около 10 пъти по-голяма от тази на Юпитер.Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal Letters.  /БТА/  По публикацията работи: Елка Василева


Три роувъра, шест американски знамена, десетки прилунили се или блъснали

Три роувъра, шест американски знамена, десетки прилунили се или блъснали ...

......... Луната, за да върне едно американско знаме. "Следите от стъпки, колела на роувъри и важните от археологическа гледна точка обекти нямат никаква защита", отбеляза Хантън. Тя се опасява, че един ден свързани с "Аполо" обекти ще предизвикат туристически интерес, а лунният прах, който реже като стъкло, може да повреди материалите.


При разкопки на могили в Швеция бяха открити тленните останки

При разкопки на могили в Швеция бяха открити тленните останки ...

......... желязната епоха - средата на 6-и век, до края на епохата на викингите - средата на 11-и век. В цяла Швеция са открити едва 10 подобни гроба, но само някои от тях са в добро състояние. Учени не бяха попадали на подобна находка от 50 години.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Космическата станция Скайлаб навлиза отново в атмосферата на Земята, след

Космическата станция Скайлаб навлиза отново в атмосферата на Земята, след ...

......... (днешни 30 хил.) долара на първия човек, който успее да се сдобие с парче от станцията и го доведе до реакцията. Късметлията е 17-годишният Стан Торнтън от Австралия. Идеята е била Скайлаб да падне над Индийския океан. Голяма част от нея отива именно там. Части обаче падат над Западна Австралия.


Рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект разработиха

Рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект разработиха ...

......... равнище. Работната група от БАН препоръчва да се пристъпи към създаване на Национална стратегия за развитието на ИИ в България, което включва изготвяне на детайлни социалноикономически анализи за ползата от приложението на ИИ в различни приоритетни области и изработка на координиран План за действие с интегрирани мерки в различните сектори.


На 10 юли (сряда) от 18:00 часа в зала „Проф.

На 10 юли (сряда) от 18:00 часа в зала „Проф. ...

......... Румен Радев. Признанието за БАН - като ярък институционален пример за духовна устойчивост и непреходност - се връчва по повод 150-годишнината от основаването на Академията. Водещ на церемонията ще бъде директорът на Народния театър Мариус Донкин. Откъси от творчеството на Марко Семов ще представят актьорите Руси Чанев и Димитър Живков.


Учени от университета в Орхус, Дания, обясниха загадъчното изчезване на

Учени от университета в Орхус, Дания, обясниха загадъчното изчезване на ...

......... доведат до образуване на токсични съединения - пероксиди и супероксиди. Това прави невъзможно съществуването на живи организми на повърхността или близо до нея. Миналия месец марсоходът "Кюриосити" откри в марсианската атмосфера значително количество метан, който може косвено да свидетелства за наличие на живи организми на планетата.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Китайски специалисти завършиха строителството на марсохода, който ще осъществи първата

Китайски специалисти завършиха строителството на марсохода, който ще осъществи първата ...

......... 5. Кацането на повърхността на Червената планета ще се състои в края на април 2021 година. Китай развива активно космическата си програма. Освен метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, страната разработва технологии за изследване на астероиди, Луната и Марс. Досега единствено САЩ са имали успешни кацания на повърхността на Червената планета.


Рядко и изненадващо откритие беше направено от учени в University

Рядко и изненадващо откритие беше направено от учени в University ...

......... много предизвикателно да се научи повече за този удивителен геоложки феномен".Очакваната температура на езерото лава варира от 989 до 1279 градуса по Целзий. За сега учените планират да летят със самолет или дрон над вулкана, за да снимат езерото с лава, но предупреждават, че подобно начинание може да отнеме години.


Вкаменели костни останки на най-древния Хомо еректус (изправен мъж), чиято

Вкаменели костни останки на най-древния Хомо еректус (изправен мъж), чиято ...

......... откритие от индонезийските учени, са открити само в Африка, континенталните страни на Азия и Европа, включително Кавказ (находки, намерени в Грузия през 1991-2005 г., също отпреди около 1,8 милиони години, се считат за най-старите). Смята се, че Хомо еректус като биологичен вид се е формирал преди около 2 милиона годин


За първипът в човешката история кратък мистериозен радио сигнал беше

За първипът в човешката история кратък мистериозен радио сигнал беше ...

......... се намира на около 3,6 млрд. светлинни години от нашата планета – в покрайнините на Млечния път. “Успяхме да установим галактиката, но по-важното – установихме също, че сигналът идва от място на около 13 хил. светлинни години от нейния център”, коментира Адам Делър, автор на проучването.По публикацията работи: Павел Гълъбов


В следващите дни планетата Сатурн ще е в позиция за

В следващите дни планетата Сатурн ще е в позиция за ...

......... "Пионер-11" успява да облети Сатурн на 20 хиляди километра над горния атмосферен слой и да направи снимки с ниска резолюция. Големите планети Юпитер и Сатурн ще са видими до края на лятото. Ако разполагате с телескоп, ще успеете да видите ясно структурата на планетата и дори нейния най-голям спътник Титан.


Усилена подготовка кипи на германския ледоразбивач

Усилена подготовка кипи на германския ледоразбивач "Поларщерн" за едногодишната мисия, ...

......... в орбита на височина само 400-500 километра", казва Рекс. Арктическата мисия MOSAiC (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) ще бъде осъществена около 125 години след като норвежкият изследовател Фритьоф Нансен пръв успява да "запечата" кораба си "Фрам" в леда по време на 3-годишна експедиция до Северния полюс.


Препоръката хората да избягват наситените мазнини е по-скоро вредна, защото

Препоръката хората да избягват наситените мазнини е по-скоро вредна, защото ...

......... съдържа протеин, калций, магнезий. "Загрижени сме, че на базата на няколко десетилетия опит, фокусът върху общите наситени мазнини може като последица случайно да е подвел властите, потребителите и индустрията да препоръчва храни, които съдържат много малко наситени мазнини, но много рафинирана скорбяла и захар", пишат учените.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Елизабет Търтъл бе много радостна в края на миналия месец,

Елизабет Търтъл бе много радостна в края на миналия месец, ...

......... бе създаден "портрет" на Титан - странно небесно тяло, на което температурата е минус 179 градуса Целзий. То е с по-големи размери от тези на Меркурий и Луната, а кората му е формирана от лед. На Титан има реки и езера от течен метан.  /БТА/  По публикацията работи: Елка Василева


Рядко слънчево затъмнение превърна денят в нощ в голяма част

Рядко слънчево затъмнение превърна денят в нощ в голяма част ...

......... се наблюдава в Перу, Еквадор, Парагвай, Боливия, Уругвай, в части от Колумбия, Венецуела и Панама. Следващото пълно слънчево затъмнение над Южна Америка ще бъде на 14 декември 2020 година. LIVE: Watch as a total solar eclipse streaks across the sky in South America#EclipseSolar2019 #EclipseEnSanJuanhttps://t.co/tXWazBKVzW — WIRED (@WIRED) July 2, 2019


Пълно слънчево затъмнение, продължило 2,36 минути, наблюдаваха вчера в северната

Пълно слънчево затъмнение, продължило 2,36 минути, наблюдаваха вчера в северната ...

......... на сградите, в парковете и площадите, за да се възхитят на космическия спектакъл. В Аржентина основната географска точка за наблюдение беше района Куйо в централната част на страната. Следващото пълно слънчево затъмнение, видимо над Южна Америка, ще бъде на 14 декември 2020 година, съобщи ДПА. По публикацията работи: Павел Гълъбов


През това лято от Варна ще тръгне международна експедиция, чиято

През това лято от Варна ще тръгне международна експедиция, чиято ...

......... моретата, макар и с тръстикови лодки. А мечтата на Калчев е всеки разгледал експозицията да запомни, че трябва да щадим максимално околната среда. Тръстиката във Варненското и Белославското езеро, макар и неподходяща за кораби, е белите дробове на района, без нея промишлеността щеше да е убила всичко наоколо, обобщи Калчев.


Бактериите и патогените в храните вече могат да бъдат засичани

Бактериите и патогените в храните вече могат да бъдат засичани ...

......... на терен. Така още производителят ще контролира хранителните продукти. За месото и месните продукти изследванията показаха, че има висок хигиенен стандарт. При млякото обаче има проблеми. То излиза с висок брой бактерии. Консумацията на сурово мляко е доста рисково", разясни той пред Bulgaria ON AIR.  По публикацията работи: Габриела Джекова


През това лято от Варна ще тръгне международна експедиция, чиято

През това лято от Варна ще тръгне международна експедиция, чиято ...

......... лодки. А мечтата на Калчев е всеки разгледал експозицията да запомни, че трябва да щадим максимално околната среда. Тръстиката във Варненското и Белославското езеро, макар и неподходяща за кораби, е белите дробове на района, без нея промишлеността щеше да е убила всичко наоколо, обобщи Калчев.  По публикацията работи: Елка Василева


Една малка крачка за науката, но потенциален огромен скок за

Една малка крачка за науката, но потенциален огромен скок за ...

......... колонии в Космоса, превръщайки  идеята от научна фантастика в реалност. Илон Мъск има желание да колонизира Марс до 2022 година, а през 2013 г. холандската компания Mars One започна да събира своята колония, която да изпрати на Червената планета, но банкрутира в началото на тази година.По публикацията работи: Нели Христова


НАСА ще отправи на най-големия спътник на Сатурн, Титан, космическия

НАСА ще отправи на най-големия спътник на Сатурн, Титан, космическия ...

......... на живот. Ръководителят на НАСА изтъкна, че само преди две години подобна революционна мисия би била немислима, предава БТА. Титан е най-голямата луна на Сатурн и втори по големина планетарен спътник в Слънчевата система. Със своите размери той е по-голям от планетата Меркурий и е единственият спътник с плътна атмосфера.


Потънал кораб от римската епоха с амфори е намерен в

Потънал кораб от римската епоха с амфори е намерен в ...

......... археолозите. Мястото на корабокрушението е открито от водолази-аматьори от изследователската група за подводна археология на археологическата изследователска лаборатория на университета в Кипър. Отделът по антики незабавно е започнал да организира предварително проучване на корабокрушението. Археолози, студенти и доброволци вече са в Протарас и работят по документирането на мястото на корабокрушението.


Масивен астероид със силата на 5-килотонна бомба падна в южната

Масивен астероид със силата на 5-килотонна бомба падна в южната ...

......... свое съобщение, че инфразвукова станция, разположена на Бермудските острови, е успяла да засече астероид при влизането му в атмосферата на Земята. Експерти от Националната служба по аеронавтика и космическа администрация на САЩ посочиха, че събития, подобни на ударът на „Asteroid 2019 MO" се случват „около веднъж или два пъти годишно."


За първи път от десетилетия НАСА ще отвори недокосвани проби

За първи път от десетилетия НАСА ще отвори недокосвани проби ...

......... възрастта на повърхността на Марс и Меркурий и установиха, че Юпитер и другите големи външни планети най-вероятно са се образували по-близо до Слънцето и след това са се отдалечили. Общият брой на лунните мостри е над 100 000. Някои от оригиналните 2200 проби са начупени на по-малки парчета за изследване.


Германският стартъп Biofabrik е готов да започне производството на гориво

Германският стартъп Biofabrik е готов да започне производството на гориво ...

......... отпадъците към Техническия университет на Дрезден, ако методът може да се приложи, той би бил целесъобразен начин за създаване на устойчиви източници на енергия. Експертът обаче допълни, че проучванията, направени през последните години, сочат, че техническото осъществяване на превръщането на пластмасовия отпадък в гориво е трудно.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Учени успяха да поставят ембрион на женски носорог, чиито яйцеклетки

Учени успяха да поставят ембрион на женски носорог, чиито яйцеклетки ...

......... първото истинско доказателство, че цялата процедура, която сме разработили на теория, може да е успешна", заяви Хилдебрант.Той обаче предупреди, че макар и ембрионът да нараства, той е по-малък от очакваното и още не се е ясно дали ще се имплантира в лигавицата на матката и ще продължи да се развива.


Ентомолог от университета във Вагенинген в Холандия разкри, че комарите

Ентомолог от университета във Вагенинген в Холандия разкри, че комарите ...

......... различни вида, а те определят от множество фактори, включително и от ДНК на индивида. За жалост ние нямаме много контрол върху микробиомите на кожата си, но Ван Луон предлага някои съвети въз основа на неговите изследвания. "Комарите обичат черния цвят, така че помислете за носенето на нещо по-светло", споделя експерта.


Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН се утвърди като

Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН се утвърди като ...

......... се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър около 27 км. Президентът се запозна с работата и на детектора CMS, конструирането на който е с голямо българско участие. В него се наблюдават и записват резултатите от сблъсъка на частици.


След повече от 6 месеца на Международната космическа станция, тази

След повече от 6 месеца на Международната космическа станция, тази ...

......... руският космонавт Алексей Овчинин и американските астронавти Ник Хейг и Кристина Кук. Следващата експедиция към Космоса ще излети от космодрума "Байконур" на 20 юли. На борда на кораба "Союз МС-13" ще пътуват руския космонавт Александър Скворцов, астронавта от НАСА Андрю Морган и италианския астронавт от Европейската космическа агенция ЛУка Пармитано.


Българската академия на науките отбелязва 150-годишнината на Менделеевата таблица. 2019-а

Българската академия на науките отбелязва 150-годишнината на Менделеевата таблица. 2019-а ...

......... иззидана върху дома на Менделеев в Санкт Петербург през 1932-ра година. По ирония на съдбата науката също е забравила, че в първоначалната таблица има нулев период и още: преди водородът, който сме свикнали да смятаме за първия елемент в таблицата, Менделеев е слагал нитоний и короний - елементи, несъществуващи днес.


Японската космическа агенция ще изстреля роувър към една от малките

Японската космическа агенция ще изстреля роувър към една от малките ...

......... се е образувал спътникът - дали се е откъснал от Марс след удар, или е прихванат астероид. Има данни, че строежът му е сходен на марсианския, но те не са окончателни. Повърхността на Фобос не е много скалиста и кацането там ще е по-лесно. /БТА/  По публикацията работи: Елка Василева


Астрофизици от Канадския университет Гуелф имат хипотеза, че 80% от

Астрофизици от Канадския университет Гуелф имат хипотеза, че 80% от ...

......... взривове, особено на свръхнови. Използвайки суперкомпютри, канадските учени са моделирали физиката на колапсиращите свръхнови. Оказало се, че 80% от тежките метали, които познаваме във Вселената, са се появили именно в резултат на колапс на свръхнови. Само 20% от тежките метали са възникнали след сблъсък на неутронни звезди и черни дупки.


След дългогодишните протести и проточилия се съдебен спор, хавайските власти

След дългогодишните протести и проточилия се съдебен спор, хавайските власти ...

......... Индия и Япония. Основното му огледало е 30 м. Той е три пъти по-голям от съществуващите подобни инструменти за видимата светлина и ще позволи на астрономите да се върнат назад във времето 13 млрд. години. Докато продължаваха споровете, частите за телескопа се произвеждаха в Калифорния и страните партньори в проекта.


Българската академия на науките ще отбележи Международната година на периодичната

Българската академия на науките ще отбележи Международната година на периодичната ...

......... структурата на получаваните кристали от многокомпонентни разтвори. Тези резултати са научната основа за създаването на нови технологии за получаване на соли от природни суровини и от промишлени отпадъци. Към най-ярките постижения на проф. Баларев са и разработените технологии за използване на химическите ресурси на Черно море.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Китайски изследователски кораб, носещ името "Наука", приключва едномесечена изследователска мисия.

Китайски изследователски кораб, носещ името "Наука", приключва едномесечена изследователска мисия. ...

......... да вземат от океанското дъно и скални частици и да заснемат видеоматериали. Научно-изследователският кораб вече е на път към Китай, където се очаква да пристигне на 23 юни. Той е известен още като мобилна океанска лаборатория и досега има повече от 30 важни за науката експедиции.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Сондата ОСИРИС-РЕКС на НАСА направи детайлната снимка на астероида Бену,

Сондата ОСИРИС-РЕКС на НАСА направи детайлната снимка на астероида Бену, ...

......... или чакъл), която да върне на Земята през 2023 г. Зоната, където трябва да се спусне апаратът, трябва да е с диаметър 50 метра и върху нея да няма камъни и скали. Изпратените от космическия апарат досега изображения обаче показват, че няма толкова голяма зона, която да не е скалиста.


Китайски изследователски кораб, носещ името

Китайски изследователски кораб, носещ името "Наука", приключва едномесечена изследователска мисия. ...

......... ръководител на изследователския екип. Този път имахме рекорден брой мисии, включително и на нашия дълбоководен робот". Научно-изследователският кораб вече е на път към Китай, където се очаква да пристигне на 23 юни. Той е известен още като мобилна океанска лаборатория и досега има повече от 30 важни за науката експедиции.


Астронавтът Майкъл Колинс публикува неизвестна досега снимка на екипа на

Астронавтът Майкъл Колинс публикува неизвестна досега снимка на екипа на ...

......... време на мисията, Алдрин и Армстронг първо стъпили на повърхността на Луната, докато Колинс пилотирал командния модул. След като мисията на повърхността приключила, двамата астронавти се присъединяват към Колинс в Колумбия, преди да се отправят обратно към дома. Триото успешно се приземи в Тихия океан на 24 юли 1969 година.


Човешката цивилизация в сегашната си форма е достигнала финалния стадий

Човешката цивилизация в сегашната си форма е достигнала финалния стадий ...

......... от 4 градуса. Отбелязва се, че при увеличаване на температурните показатели само с 2 градуса, от южните ширини ще започне масово преместване на хора, а броят на климатичните бежанци ще достигне милиард. Според учените, за съжаление светът все още не е готов да предприеме смекчаващи мерки и да предвиди последствията.


Главният научен институт на Роскосмос ЦНИИмаш представи на Международния аерокосмически

Главният научен институт на Роскосмос ЦНИИмаш представи на Международния аерокосмически ...

......... база. Основният етап е набелязан в периода 2032-2035 г. Постоянната база трябва да бъде изградена именно до 2035 г. По време на редовните лунни мисии ще бъдат разположени ретранслатори, енергийни модули и роботизирани системи. На този етап космонавтите ще провеждат редовни експерименти на повърхността на Луната.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Европейската сонда

Европейската сонда "Джус", чиято мисия е свързана с изучаването на ...

......... Тя ще пътува 7 години и половина до своята дестинация, като ще използва "гравитационните прашки" на Земята, на Венера и на Марс. Космическият апарат ще влезе в орбитата на газовия гигант през 2029 г. Сондата ще наблюдава най-малко три години Юпитер и неговите три ледени луни Ганимед, Калисто и Европа.


Затоплянето на климата ще доведе до това още до края

Затоплянето на климата ще доведе до това още до края ...

......... съвременната историята са били отчетени след 1998 година. Екстремалните температури ще доведат до рязък скок на сърдечносъдовите и белодробни заболявания, до замърсяването на околната среда и чести случаи на астма. Между 2930 и 2050 година затоплянето на климата ще доведе до ръст на смъртността с 250 000 души всяка година.


Учени от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на

Учени от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на ...

......... кислородния минимум се срещат на дълбочина 200-800 метра и обикновено възникват в резултат на затопляне на водата и увеличена концентрация на органични вещества. При това компютърни модели прогнозират продължаващо намаляване на кислорода в световния океан през този век и увеличаване на броя на растящите мъртви зони.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Астрономи от Колорадския университет в Боулдър заключиха, че през следващите

Астрономи от Колорадския университет в Боулдър заключиха, че през следващите ...

......... обсерватория "Апачи пойнт" в Ню Мексико. Те констатирали, че суперизригвания е имало на 43 подобни на Слънцето звезди. По мнението на учените катастрофалният феномен ще доведе до технологичен колапс на съвременната цивилизация, ще нанесе щети за трилиони долари в целия свят и ще предизвика неочаквани техногенни катастрофи и стихийни бедствия.


Издание Futurism неволно свърза основателя на SpaceX Илон Мъск и

Издание Futurism неволно свърза основателя на SpaceX Илон Мъск и ...

......... км, след което се приземил на две хил. км от началната си точка. Ракетата-носител SpeceX Falcon Heavy изведе в орбита спортна кола Tesla Roadster в началото на миналата година. От "Роскосмос" нарекоха изстрелването на електромобила в космоса "добър трик", припомня life.ru. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 video: https://vk.com/video-126267325_456239143


На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена,

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, ...

......... техническите науки и генерал-майор. Валентина Терешкова заема поста председател на Комитета на съветските жени и вицепрезидент на Международната демократична федерация на жените. Към 2000 г. оглавява Руския център за международно научно и културно сътрудничество, известен като "Росзарубежцентр". През 2000 г. е обявена от Британска женска организация за "Жена на века".


Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че през

Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че през ...

......... няма по-точна информация за силата на потенциалното изригване и за влиянието му върху Земята. По мнението на учените, катастрофическият феномен ще доведе до технологичен колапс на съвременната цивилизация, ще нанесе щети за трилиони долари в целия свят и ще предизвика неочаквани техногенни катастрофи и стихийни бедствия.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Екстремни лазери, живот на друга планета, микробиом на човешкото тяло

Екстремни лазери, живот на друга планета, микробиом на човешкото тяло ...

......... проф. Шийна Крукшанг ще говори за човешкия микробиом и връзката между всичките 38 млн. бактерии, които живеят вътре в нас. Следва дискусионен панел за съзнанието, Аза и какви са различните влияния, които променят начина на работа на нашия ум“, разказва за програмата Вълчанова. Форумът традиционно предизвиква сериозен интерес у нас.


Звучи ли ви като идея, която се е родила в

Звучи ли ви като идея, която се е родила в ...

......... могъл да предвиди приложенията на теорията за електромагнетизма, когато е формулирана за пръв път. Преместваме се 150 години напред и виждаме, че не можем да си представим живота без електричество. Кой е успял да предвиди, че теорията за гравитацията на Айнщайн ще се използва в GPS технологията след 100 години?