България е на второ място в Европейския съюз по дял

България е на второ място в Европейския съюз по дял ...

......... държавите членки мнозинството учени и инженери са жени: Литва (57%), България и Латвия (по 53%), Португалия (51%) и Дания (малко над 50%). На противоположния край са Унгария и Люксембург. Там по-малко от 1/3 от учените и инженерите са жени (по 25%). Във Финландия те са 29%, в Германия - 33%.


2018-а е била четвъртата най-топла година на Земята от 1880 година,

2018-а е била четвъртата най-топла година на Земята от 1880 година, ...

......... от човешката дейност. Тенденциите на затопляне са най-силни в Арктическия регион, където ледът продължава да се топи, в резултат на което морското равнище се повишава. Въздействието на дългосрочното глобално затопляне вече се усеща - чрез наводнения на крайбрежни райони, горещи вълни, интензивни валежи и промени в екосистемата, коментират от НАСА.


Докато светът започва борбата с мащабните токсични отпадъци пластмаса, нейният

Докато светът започва борбата с мащабните токсични отпадъци пластмаса, нейният ...

......... За нея получили и награди и продължават да разработват продукта си. Екипът им вече е създал 3.5 тона екологична пластмаса от 5 тона костилки от маслини. Ако не променим системата, до 2050 г. няма да има живот в моретата ни, казват те и с това съзнание продължават усърдно работата си.


Властите в Китай твърдят, че Хъ Циянкуи, спорният учен, чиято

Властите в Китай твърдят, че Хъ Циянкуи, спорният учен, чиято ...

......... в отлично здраве. За своя проект Хъ Циянкуи е наел осем двойки. Знае се, че още една жена в момента е бременна. Всички мъже, участвали в експеримента, са били заразени с ХИВ, но жените са били здрави. Ученият е предложил на двойките шанс да имат дете, което да не е заразено с ХИВ.


Навръх нова година сондата New Horizons ще ще премине близо

Навръх нова година сондата New Horizons ще ще премине близо ...

......... Пояс на Кайпер. Тялото представлява или два свързани астероида, или много близка двойна система, с един астероид с размер около 20 километра и друг - 18 километра. То има червеникав оттенък и му трябват над 296 години, за да извърши една пълна обиколка на Слънцето. Повече четете на Наука OFFNews.


На фона на многобройните и важни научни открития и технологични

На фона на многобройните и важни научни открития и технологични ...

......... астрономи от Харвард-Смитсъниън център по астрофизика (CFA), Шмуел Биали (Shmuel Bialy) и професор Ейбрахъм Льоб (Abraham Loeb) отново изказаха предположиха, че тази космическа скала може да е космически кораб със светлинно платно, което се задвижва от налягането на фотоните върху платното.  Още от най-невероятните научни истории четете в Наука OFFNews.Едно от най-авторитетните научни издание класира най-важните постижения и събития

Едно от най-авторитетните научни издание класира най-важните постижения и събития ...

......... хвърлиха светлина на картината на загадъчния свят, довел до появата на някои от първите животни на Земята и изместиха молекулярната палеонтология назад няколко стотин милиона години. Те откриха следи от мастни молекули в някои от най-странните известни вкаменелости, енигматичните форми на живот от Едиакарския период. Още четете на Наука OFFNews.


БАН и Софийският университет са безспорните лидери в общата оценка

БАН и Софийският университет са безспорните лидери в общата оценка ...

......... академия на науките, следвана от Медицинския университет в София, Софийският университет, Медицинският в Пловдив, Техническият в София, Медицинският във Варна. Комисията е направила и класация по научни направления. №1 при педагогическите е Русенският университет, при хуманитарните - БАН, при природните науки, математиката и информатиката отново е Българската академия на науките.


Американската космическа агенция НАСА приземи нов робот на Марс след

Американската космическа агенция НАСА приземи нов робот на Марс след ...

......... на която се е случвало подобно нещо. Потвърждението за докосването на повърхността на планетата от сондата дойде в 21:52 ч. българско време на 26 ноември 2018 г. Няколко минути по-късно дойде и първата снимка. Виждат се частици прах и хоризонта на планетата. Още за събитието четете в сайта ни НаукаOFFNews.


Един от трите компютъра, управляващи руския сегмент на Международната космическа

Един от трите компютъра, управляващи руския сегмент на Международната космическа ...

......... "За да бъдем сигурни в надеждността на скачването през ноември с кораба "Прогрес", ще го рестартираме на 8 ноември 2018 г.", уточнва държавната корпорация. Няма нужда да се заменя компютъра". Стартът на ракетата носител "Союз-ФГ" с космическия кораб "Прогресс МС-10" е насрочен за 16 ноември. Повече четете на Наука OFFNews.


Ледници на територията на Юкон се свиват по-бързо от очакваното,

Ледници на територията на Юкон се свиват по-бързо от очакваното, ...

......... подготвени за въздействието от климатичните промени.  Но Робинсън и Хик пък се обявиха против твърде песимистичния поглед върху бързо променящата се екосистема. "Никога досега в човешката история планините не са били почитани така, както са днес", казва Робинсън и допълва, че при осъзнаване на проблемите може да бъде постигната истинска промяна. Знае ли българинът как се смята дължина на окръжност?, се пита

Знае ли българинът как се смята дължина на окръжност?, се пита ...

......... е да ви измамят, ако не знаете математика - тя е нужна най-малкото за контрол. Без математика не може. Не казвам, че трябва да знаете всичко перфектно, но е необходимо да можем да се ориентирате в математиката поне на средно ниво. А вие как мислите? Четете още от Наука OFFNews.


Голяма част от костите на черепа на най-стария човешки фосил

Голяма част от костите на черепа на най-стария човешки фосил ...

......... щата Минас Жераис, северно от Рио де Жанейро, от френския археолог Анета Ламен-Емперер. Тестове на черепа и скелета показаха, че те принадлежат на жена на около 20-годишна възраст, която е била висока около 150 см. Археолози смятат, че Лусия може да е била един от първите преселници в Южна Америка.


Космическият кораб „Союз МС-10

Космическият кораб „Союз МС-10", който трябваше да отведе до Международната ...

......... „Союз" през 1967 г. завършва с трагедия. При завръщането му в атмосферата парашутът му не се отваря и „Союз-1" се разбива в Земята, при което загива космонавтът Владимир Комаров. Мисията на „Союз-11" също завършва с трагедия през 1971 г., когато дефектира дюза и заради разхерметизация загиват тримата космонавти на борда.


Криптовалутният стартъп Pundi X представи нов смартфон, който може да

Криптовалутният стартъп Pundi X представи нов смартфон, който може да ...

......... основана на блокчейн и Function X, новата екосистема за блокчейн, която също така позволява на потребителите сигурно да изпращат и получават данни от всякакъв вид чрез нов протокол за пренос FXTP, а децентрализираната система за съхранение на файлове е известна като IPFX. Видео и повече подробности четете на Наука OFFNews.


Изстрелването на ракетата

Изстрелването на ракетата "Союз" с двама астронавти екипаж за Международната ...

......... километра източно от Джезжаскан, Казахстан, съобщи НАСА. Още за катастрофата може да прочетете в НаукаOFFNews: "Авария на ракетата Союз. Екипажът оцеля (видео)". Поредният провал на руския космически отрасъл предизвика възмущение, присмех и призиви за оставка в социалните мрежи. Повече в: "Гняв и присмех срещу шефа на Роскосмос: "Този път марсианците ли са ви виновни"Иван Гранитски стана член-кореспондент на БАН. Издателят и бивш агент

Иван Гранитски стана член-кореспондент на БАН. Издателят и бивш агент ...

......... модернизацията и европеизацията на региона. Има 85 научни труда и 130 цитирания. В областта „Творци на изкуството и изкуствознание“ освен Гранитски има още един нов член-кореспондент: проф. дни Мила Христова Сантова Научните ѝ приноси са свързани с фолклористиката, изкуствознанието, етнологията и културната антропология. Има 164 научни труда и 122 цитирания.


Център за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни

Център за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни ...

......... и Университет по библиотекознание и информационни технологии. Асоциирани академични партньори са Институтът по статистика и математически методи в икономиката – ТУ Виена (Австрия) и Фраунхоферовият Институт по индустриална математика в Кайзерслаутерн (Германия). Проектът ще бъде представен на 16 октомври от 9:30 ч. в зала 207 на БАН, ул. „15 ноември“ №1.


Днес в Осло ще бъде обявен лауреатът на Нобелова награда

Днес в Осло ще бъде обявен лауреатът на Нобелова награда ...

......... дадена за новаторски изобретения в областта на лазерната физика. Наградата беше поделена между Артър Ашкин и Жерар Муру и Дона Стрикланд. За физиология и медицина наградата отиде при Джеймс Елисън (James P. Allison) и Тасуку Хондзо (Tasuku Honjo) "за откриването на лечение на рак чрез инхибиране на отрицателната имунната регулация".


Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда

Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда ...

......... награда по химия за 2017 са професор Жак Дюбоше (Jacques Dubochet), професор Йоахим Франк (Joachim Frank) и Ричард Хендерсън (Richard Henderson) "за развитието на криоелектронната микроскопия за определяне на структурата на молекулите с висока резолюция в разтвор" за изследване на механизма на възстановяване на ДНК. Повече може да научите в статията на НаукаOFFNews.


Днес, 2 октомври, Кралската шведска академия на науките обяви носителите на Нобелова

Днес, 2 октомври, Кралската шведска академия на науките обяви носителите на Нобелова ...

......... Barish) и Кип С. Торн (Kip S. Thorne). Наградата за физика бе първата, която Алфред Нобел споменава в своето завещание от 1895 г. В края на деветнадесети век мнозина считат физиката за най-важната наука и очевидно Нобел също е смятал така. Неговите собствени изследвания също са тясно свързани с физиката.


Днес обявиха носителите на Нобелова награда в областта на физиологията

Днес обявиха носителите на Нобелова награда в областта на физиологията ...

......... заема длъжността декан на факултета. Основните му изследвания по наградената тема са направени в Киото в началото на този век. Нобеловата награда за физиология и медицина през 2017 г. бе присъдена на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откритието на молекулните механизми, контролиращи циркадния ритъм или биологичния часовник.


Дори и най-интелигентните хора подчиняват действията си на поведението на

Дори и най-интелигентните хора подчиняват действията си на поведението на ...

......... че другите мислят, че ще извършат. Всяка игра, използвана в проучването, се основава на съвсем различен начин на мислене и би трябвало да предизвиква различни разсъждения от играчите, разказва Фрей. Но това не се случва. Същото съвършено „стадно” поведение се проявява и в трите игри. Повече четете на Наука OFFNews.


Американската космическа агенция ще изпрати лазер в орбита, за да

Американската космическа агенция ще изпрати лазер в орбита, за да ...

......... да картографират по-голяма част от повърхността на леда от възможното досега, както и да изчислят наклона на повърхността. Антарктика и Гренландия губят милиарди тонове лед всяка година в резултат основно на затоплянето на водата, която го топи. Тази загуба на леда бавно, но сигурно повишава морските нива по целия свят.


Индонезийската столица Джакарта, която е дом на близо 10 млн. души

Индонезийската столица Джакарта, която е дом на близо 10 млн. души ...

......... 32 км и обхваща крайбрежието на залива Джакарта, а към нея са изградени и 17 изкуствени острова. Цената на съоръжението възлиза на 40 млрд. долара. То се поддържа от холандското и южнокорейското правителство и засега спомага оттичането на водите на града, особено при обилни дъждове. Повече четете на Наука OFFNews.


Американската космическа агенция НАСА изстреля сондата

Американската космическа агенция НАСА изстреля сондата "Паркър", която ще "докосне" ...

......... да бъде първият космически апарат, който ще се опита да оцелее в атмосферата на Слънцето, която е 300 пъти по-нагрята от повърхността на звездата. Сондата ще трябва да премине на 6,2 милиона километра от повърхността на Слънцето и да прекоси 24 пъти неговата корона по време на 7-годишната си мисия.


Сондата

Сондата "Паркър" на НАСА, която трябва да „докосне" Слънцето, беше ...

......... 24 пъти през Слънчевата корона. По време на пътуването си ще развие скорост от 190 километра в секунда.Хиляди зрители проследиха изстрелването на космическия апарат от Кейп Канаверал. Сред тях беше и 91-годишният астрофизик Юджийн Паркър, на чието име е кръстена сондата. Той е сред пионерите в изучаването на слънчевия вятър.


Тази нощ предстои пикът на най-интензивния метеоритен поток през годината

Тази нощ предстои пикът на най-интензивния метеоритен поток през годината ...

......... час, но ако имате късмет, може и около 150-200 часа на час, пише Наука OFFNews. Най-голям брой метеори ще пресичат тъмното небе сутрин преди изгрев на 11, 12 и 13 август. Но ще припламнат през атмосферата през целите нощи. Още за явлението четете в специализирания сайт за наука Наука OFFNews.


На 14 август ще се състои второто лятно научно парти

На 14 август ще се състои второто лятно научно парти ...

......... ще се проведе на 14 август от 20:00 часа на покрива на Детски научен център Музейко.  Събитието се организира от Ratio с домакинство от Музейко и с участието на бар FlipFlop. Билетите са в продажба, а местата са ограничени. Можете да научите повече за пълната програма на сайта на събитието: http://ratio.bg/fire/


Кървава луна и най-дългото лунно затъмнение в света ни очакват

Кървава луна и най-дългото лунно затъмнение в света ни очакват ...

......... и на Марс, съобщиха директорът на обсерваторията проф. Диана Кюркчиева и уредникът ѝ Станислава Тодорова.  Телескопите на обсерваторията ще бъдат свързани с екрани, на които посетителите ще могат да наблюдават астрономическите събития в реално време. Те ще получават и информация за това което виждат.  По публикацията работи: Вера К. Александрова


Разтворими във вода пластмасови торбички, които не замърсяват околната среда,

Разтворими във вода пластмасови торбички, които не замърсяват околната среда, ...

......... американското Управление за контрол на храните и лекарствата. То ни разреши да произвеждаме различни пластмасови продукти с този материал." Освен въпросната торбичка, която се разтваря в студена вода, бе представена и друга, която се отличава с по-голяма устойчивост - разтваря се в топла вода, предава БТА.По публикацията работи: Надежда Йосифова


Beчe ca гoтoви тexничecĸитe дeтaйли нa тoзи пpoeĸт. Oпpeдeлeни ca

Beчe ca гoтoви тexничecĸитe дeтaйли нa тoзи пpoeĸт. Oпpeдeлeни ca ...

......... мяcтo. B paмĸитe нa тaзи миcия e нaбeлязaн acтepoид нa paзcтoяниe 100 милиoнa ĸилoмeтpa oт Зeмятa. Heгoвият диaмeтъp e 6,4 мeтpa пpи тeглo няĸoлĸo cтoтици тoнa. Bcичĸo изглeждa твъpдe oпacнo, нo cпeциaлиcтитe зaявиxa, чe тoчнo oбpaтнoтo: тexнитe тexнoлoгии мoгaт дa бъдaт ocнoвaтa нa eфиĸacнa зaщитa нa Зeмятa oт oпacни acтepoиди.


Голямо подземно езеро за пръв път беше открито под Южния

Голямо подземно езеро за пръв път беше открито под Южния ...

......... езерото течно, може да се окаже фатална за всякакъв вид микробен живот, подобен на този на Земята. Понастоящем планетата Марс е студена и пустинна, но преди 3,6 милиарда години тя е била топла и влажна, като на нея е имало голямо количество вода и езера. /БТА/По публикацията работи: Василия Пейчева


Учени откриха вода в течно състояние на Марс. 
Революционното откритие е

Учени откриха вода в течно състояние на Марс.  Революционното откритие е ...

......... 20 километра, скрит на 1.5 километра под южната полярна ледна шапка. Изследователите казват, че този басейн много прилича на субглациалните езера, затрупани под леда на Арктика и Антарктида. И както в нашите наземни субглациални езера, може би и там ще има живот . Повече за революционното откритие можете да прочетете в НаукаOFFNews.


Екстремни климатични условия, включително рекордни температури и горещи вълни, суша

Екстремни климатични условия, включително рекордни температури и горещи вълни, суша ...

......... на години. Причината е неизвестна засега. Температурите в южната ни съседка достигнаха на 23 юли около 38° C със силни западни ветрове. Но не може да се сравняват метеорологичните условия с тези в Скандинавия - в Гърция досега това лято валежите бяха над средното количество. Още четете на Наука OFFNews.


Специалисти от руския Фонд за перспективни изследвания създадоха серия четириноги

Специалисти от руския Фонд за перспективни изследвания създадоха серия четириноги ...

......... за BigDog, който може да пренася до 150 кг товар със скоростта на пешеходец, Cheetah, който може да бяга със скорост 45 км/ч, LittleDog, предназначен за различни изследвания. Проектите на Boston Dynamics бяха финансирани в началото от американските военни, а сега компанията е под шапката на японския холдинг SoftBank Group.


Властите в Австралия ще използват нови методи, за да спасят

Властите в Австралия ще използват нови методи, за да спасят ...

......... Световното наследство, но от две години са подложени на риск заради твърде топлата океанска вода. Като възможен вариант за понижаване на температурата се обсъжда бомбардиране на облаците със сол. Нейните кристали се очаква да отразяват слънчевата светлина и така да я разсейват, за да не затопля тя океана твърде много.


Руската ракетно-космическа корпорация „Енергия

Руската ракетно-космическа корпорация „Енергия" започна робота по създаването на модул ...

......... Роскосмос и НАСА подписаха заявление за намерението им да работят за реализацията на инициативи за усвояване на космоса. Става дума за планирани работи по създаване на обитаема окололунна космическа станция. Излъгаха ли американците за кацането на Луната (ВИДЕО) Първото кацане на руски космонавти на Луната е планирано за 2030 г.


Учени дешифрираха ръкопис на близо 2000 години и изненадани откриха,

Учени дешифрираха ръкопис на близо 2000 години и изненадани откриха, ...

......... среща и в други текстове, открити в Египет и датиращи 1900 години преди Христа. Хипократ - най-великият лекар от античността, наричан още бащата на западната медицина, също е вярвал в тази диагноза през V век преди Христа. За пръв път обаче учените откриват точно описание на този древен медицински термин.


Учени от Института по науки към Карнеги обявиха, че са

Учени от Института по науки към Карнеги обявиха, че са ...

......... Слънчевата система и сблъсъците са се случили на много по-късен етап. В противен случай Юпитер е щял да ги погълне, защото са много малки - между един и 3 км. в диаметър и лесно могат да се повлияят от газ и прах около тях по време на формирането на планетата.


НАСА подготвя изстрелването на 6 август на уникална сонда с

НАСА подготвя изстрелването на 6 август на уникална сонда с ...

......... Непредвидените слънчеви бури предизвикват смущения в магнитното поле на нашата планета и причиняват хаос в телекомуникациите на Земята. Учените от НАСА се надяват с помощта на новия апарат да могат да прогнозират измененията в космическото обкръжение на нашата планета. Проектът на слънчевата сонда "Паркър" струва на НАСА 1,5 милиарда долара./


Руската държавна корпорация

Руската държавна корпорация "Роскосмос" съобщи, че ще окаже максимално съдействие ...

......... действие. В четвъртък министерството на отбраната на Русия съобщи, че през първите десет дни на юли са проведени изпитания на "Кинжал" в Южния военен окръг. Този път са използвани изтребители МиГ-31 и стратегически бомбардировачи Ту-22М3, като се твърди, че при пускане от бомбардировач ракетата увеличава обсега си с 1000 км.


По ливадите няма добитък, нито зелена трева - незапомнена суша

По ливадите няма добитък, нито зелена трева - незапомнена суша ...

......... - "да избират шведското"."Ако хората купуват шведски храни и най-вече месо, може да стабилизират търсенето на пазара и да помогнат на производителите да получат разумен доход", обяснява ФШСП. Анете Густавсон пък се радва, че в разгара на юли два магазина от околността са подкрепили семейната ферма./БТА/По публикацията работи: Анисия Иванова


Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно

Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно ...

......... Всъщност в заключенията в псевдонаучната статия се споменава и съвсем различна тема - за ефекта от масажите при тромбоемболия.Германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек се изказа в полза на разследването, което да установи защо фалшиви резултати от изследване са могли да бъдат публикувани.(БТА)По публикацията работи: Боряна Павлова


Археолозите в Египет откриха в Александрия масивен черен гранитен саркофаг,

Археолозите в Египет откриха в Александрия масивен черен гранитен саркофаг, ...

......... най-големият откриван до този момента. Теглото му е 27 тона и се смята, че е от 323 г. пр. н. е., сред смъртта на Александър Велики. Археолозите ще продължат да проучват гробницата, за да се опитат да разберат кога точно са починали хората вътре в нея и как са живели.


Кафяви водорасли са преминали 20 000 км от най-южните части

Кафяви водорасли са преминали 20 000 км от най-южните части ...

......... показва как те може да са се придвижили и как могат да се променят условията в Антарктида. Водораслите обикновено пренасят и други растения и миниатюрни твари. Откритието означава също, че Антарктида ще се промени по-осезаемо от глобалното затопляне, защото повече растения и животински видове ще започнат да виреят около леда.


И тази година отборът по математика на 125 СУ „Боян

И тази година отборът по математика на 125 СУ „Боян ...

......... беше представен от осмокласниците Ангел Райчев – сребърен медал, Мартин Димитров и Димитър Русев – бронзови медали, и Борислав Стоянов – награда Merit. В отборната надпревара отборът спечели бронзови медали и купа за втори подгласници. Може да намерите повече информация за 125 СУ „Боян Пенев“ на адреси www.sou125.com и www.facebook.com/125sou.


Учени се натъкнаха на останки от древен гигантски носорог от

Учени се натъкнаха на останки от древен гигантски носорог от ...

......... са живели в доисторическия период и най-вероятно са послужили за изграждането на образа на еднорога в митологията. Древното животно е било дълго около 3,5 метра, а височината му на нивото на холката - над два метра. Археолозите очакват новооткритата пещера да даде представа как е изглеждал Крим преди Ледниковата епоха.


Космическата надпревара между големите технологични компании набира все по-голяма скорост,

Космическата надпревара между големите технологични компании набира все по-голяма скорост, ...

......... дебат тепърва ще се разгръща.Въпреки своя малък размер, обаче, Люксембург всъщност започва да играе много водеща роля в търсенето на "златни мини" в необятното космическо пространство. А ако един ден човешки крак стъпи отново на Луната, то по всяка вероятност малката европейска страна ще е намесена.По публикацията работи: Джесика Вълчева


В България са се разхождали динозаври, твърдят учените от Природонаучния

В България са се разхождали динозаври, твърдят учените от Природонаучния ...

......... експедиция, която ще прави проучване на самия район и вярвам, че ще открием нови останки. Важно е също да се направи геоложко проучване на евентуалните растителни останки, на крайбрежната морска фауна. Това ще даде съвсем друга представа и за времето, в което са живели", настоя той.По публикацията работи: Златко Желев


Роботи са готови да заменят доставчиците от плът и кръв.

Роботи са готови да заменят доставчиците от плът и кръв. ...

......... разположена на около 200 метра. Потребителят ползва смартфона си, за да отвори "багажното отделение" на робота и да вземе стоката. В Китай – най-големият пазар за онлайн търговия в света, 52 на сто от жителите извършват покупки чрез смартфоните си най-малко веднъж седмично, според данни на консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс (PWC).


Учени от Оксфордския университет в Англия и Института за история

Учени от Оксфордския университет в Англия и Института за история ...

......... са сходни с днешните представители на Хомо сапиенс, се появили в Африка. Там се появили и разновидности на Хомо сапиенс, включително пигмеи и бушмени. Според алтернативната хипотеза, всички човешки раси еволюирали от отделни групи Хомо еректус, които живеели в Евразия. Тази хипотеза обаче е оборена от палеонтоложки и палеогенетични данни.


Прототипът на мъжкото противозачатъчно хапче влияе на възпроизводителните хормони при

Прототипът на мъжкото противозачатъчно хапче влияе на възпроизводителните хормони при ...

......... (dimethandrolone undecanoate), са регистрирани намалени нива на хормоните, включително тестостерон, които са необходими за производството на сперматозоиди. През това време нито един от 83-та мъже, участващи в теста, не е показал тревожни симптоми, които могат да възникнат при драматичен спад на тестостерона, съобщиха изследователите на годишната среща на Ендокринното общество.


Учени установиха, че високоенергийните частици неутрино, които преминават през космоса,

Учени установиха, че високоенергийните частици неутрино, които преминават през космоса, ...

......... г. изведе астрономията на ново ниво. "Частиците неутрино ни дават нов прозорец към Вселената. Те са идеалният куриер в астрономията. Могат да се измъкнат от мястото, където са се образували и да пренесат информацията пряко през космоса до мястото, където бъдат регистрирани", каза физикът Дарън Грант от университета на Алберта..


Древни оръдия на труда на рекордна възраст са били открити

Древни оръдия на труда на рекордна възраст са били открити ...

......... напуснали Африка преди 1,85 милиона години. Разкопките са били водени от екипа на Чжао Чжу от Китайската академия на науките. Заедно с оръдията на труда са били открити и животински кости. Датирането на артефактите е било извършено с метода на палеомагнетизма. Намерените сечива от кремък са били предназначени за рязане.


Учени установиха, че високоенергийните частици неутрино, които преминават през космоса,

Учени установиха, че високоенергийните частици неутрино, които преминават през космоса, ...

......... неутрино ни дават нов прозорец към Вселената - каза физикът Дарън Грант от университета на Алберта. - Те са идеалният куриер в астрономията. Могат да се измъкнат от мястото, където са се образували и да пренесат информацията пряко през космоса до мястото, където бъдат регистрирани".  /БТА/По публикацията работи: Елка Василева


Плановете за пръв път от 2011 г. НАСА да изпрати

Плановете за пръв път от 2011 г. НАСА да изпрати ...

......... и връщането му от там. SpaceX и Boeing се зарекоха да са първите, които ще върнат американци в космоса от територията на САЩ след приключването на програмата "Космическа совалка" на НАСА. Всяка от двете компании планира тестови полети без пътници, преди да се пристъпи към полети с астронавти на борда.


НАСА подготвя ученичка на 17 години да бъде първият човек

НАСА подготвя ученичка на 17 години да бъде първият човек ...

......... да постигне мечтата си". Освен всичкото учене и тренировки, тя е и публичен говорител, опитващ се да привлече интерес към изследване на космоса, както и да окуражи всички да следват мечтите си. Нейната лична мотивация идва от други астронавти, специално жени, които са оставили път, по който тя да върви.


Корейски учени създадоха 49 клонинга на най-малкото куче в света,

Корейски учени създадоха 49 клонинга на най-малкото куче в света, ...

......... се ембриони са поставени в сурогатна майка.Първите клонирани кученца на Мили са се родили през август миналата година. Те са 12 и живеят със семейство Семлър. Кученцата са много умни и игриви, като Мили. Характерите им са сходни. Външно те също много си приличат, но малко се различават на големина.


Галактиката Млечен път, която включва Слънчевата система, се сблъскала с

Галактиката Млечен път, която включва Слънчевата система, се сблъскала с ...

......... проучат химичния състав на звездите пришълци, които произхождат от въпросната галактика джудже, получила условното наименование Наденица заради издължената си форма. Диаметърът на спиралната галактика Млечен път е около 100-200 хиляди светлинни години, а броят на звездите в нея - около 200-400 милиарда. Резултатите от изследването са качени на сайта Space.com.


Руският товарен космически кораб, който потегли рано тази сутрин от

Руският товарен космически кораб, който потегли рано тази сутрин от ...

......... миналата година, но не се е реализирала поради технически причини. Корабът достави днес на борда на МКС около 2,5 тона полезен товар - гориво, научно оборудване, храни, медикаменти и други. Екипажът на станцията в момента се състои от трима американски астронавти, техен германски колега и двама руски космонавти, посочва АП.


Галактиката Млечен път, която включва Слънчевата система, се сблъскала с

Галактиката Млечен път, която включва Слънчевата система, се сблъскала с ...

......... които произхождат от въпросната галактика джудже, получила условното наименование Наденица заради издължената си форма. Диаметърът на спиралната галактика Млечен път е около 100-200 хиляди светлинни години, а броят на звездите в нея - около 200-400 милиарда. Резултатите от изследването са качени на сайта Space.com. /БТА/  По публикацията работи: Елка Василева


Зелена комета, чиято яркост отскоро се увеличи, ще може да

Зелена комета, чиято яркост отскоро се увеличи, ще може да ...

......... система, което означава, че не е ясно какво ще се случи, когато се доближи до звездата ни следващия месец. Орбитата й е хиперболична и най-вероятно ще я изведе обратно във външната Слънчева система. Кометата ще се приближи най-много до Слънцето на 15-16 август, когато ще е зад орбитата на Меркурий.


През последните 100 години крайбрежните райони на Балтийско море са

През последните 100 години крайбрежните райони на Балтийско море са ...

......... да се преценят колебанията в нивото на кислорода в региона през последните 1500 години, пише БТА. Според учените причината за това са глобалните климатични промени. До увеличаване съдържанието на кислород във водата в подобни условия може да доведе още по-голямото намаляване на антропогения натиск.Резултатите от изследването са публикувани в Biogeosciences


Зелена комета, чиято яркост отскоро се увеличи, ще може да

Зелена комета, чиято яркост отскоро се увеличи, ще може да ...

......... какво ще се случи, когато се доближи до звездата ни следващия месец. Орбитата й е хиперболична и най-вероятно ще я изведе обратно във външната Слънчева система. Кометата ще се приближи най-много до Слънцето на 15-16 август, когато ще е зад орбитата на Меркурий, пише БТА.  По публикацията работи: Елка Василева


През 2006 г. Найджъл Акланд остава без дясната си ръка

През 2006 г. Найджъл Акланд остава без дясната си ръка ...

......... Вместо да правите печалба, просто трябва да направите промяна. Това е моят свят – този, който прави промяната. Вярвам, че ако използваме иновациите и технологията по правилния начин, можем да направим света много хубав за всеки, който живее в него. Ако я използваме неправилно, просто можем да пропаднем много надълбоко“.


Китай разработва нова свръхтежка космическа ракета, съобщава AFP. Проектирано е

Китай разработва нова свръхтежка космическа ракета, съобщава AFP. Проектирано е ...

......... Ракетата може да бъде използвана за пилотирани полети до Луната, извеждане на апарати в дълбокия Космос и даже за строителство на слънчева електростанция в околоземна орбита. Паралелно с тази разработка Китай работи и върху проект за ракета с връщаща се първа степен. Изпитанията ще започнат през 2021 година, допълва AFP.


Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от

Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от ...

......... въпрос за газов гигант, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер. При това планетата се намира на приблизително същото разстояние от звездата си, като това между Уран и Слънцето. Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий. Резултатите от изследването са публикувани в Astronomy and Astrophysics.


Употребата на продукти, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, извежда

Употребата на продукти, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, извежда ...

......... отколкото пред други", каза Дана Смол от Йейлския университет. По думите на учените въздействието, което мозъкът оказва на тялото при употреба на храни, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, не трябва да се нарича удоволствие. Това е по-скоро подсъзнателен сигнал.Мозъчните зони, които отговарят за лакомията, пък са стриатумът и таламусът.


Нобеловите лауреати за физика Андрей Гейм и Константин Новоселов получиха

Нобеловите лауреати за физика Андрей Гейм и Константин Новоселов получиха ...

......... когато дебелината на слоя се доближава до два нанометра и водата става "мъртва". Модифицираната течност ще помогне да бъде намерен отговор на въпроса защо водата е толкова важна за съществуването на живота. Андрей Гейм и Константин Новоселов спечелиха Нобелова награда за физика през 2010 г. за откриването на "материала-чудо" графен.