Специалисти се натъкнаха на фосили от летящи влечуги с остри

Специалисти се натъкнаха на фосили от летящи влечуги с остри ...

......... Птерозаврите са прелитали между Южна Америка и Африка по същия начин, както днес това правят кондорите и албатросите." Фосили от единия от видовете - Anhanguera, по-рано са били открити единствено в Бразилия, а от вида Ornithocheirus - в Англия и Централна Азия. Резултатите от изследването са публикувани в Cretaceous Research.


Онлайн обучението за бакалаври и магистри в Университета за национално

Онлайн обучението за бакалаври и магистри в Университета за национално ...

......... УНСС проф. Димитър Димитров, свързана с извънредното положение в страната заради ограничението на разпространението на коронавируса. Със своята заповед ректорът проф. Димитър Димитров отменя и предварителните кандидатстудентски изпити /хартиени и електронни/ в УНСС, които са за прием на бакалаври и магистри.Пълният текст на заповедта е публикуван в сайта на УНСС.


Близо 1 млрд. души по света вече спазват социална дистанция

Близо 1 млрд. души по света вече спазват социална дистанция ...

......... се придържаме към график на дейностите, да си водим дневник, да гледаме телевизия и да спим много.Не е нужно да тренирате по два часа и половина на ден, както се налага на астронавтите, но не е лошо да се раздвижвате поне веднъж на ден, препоръчва Кели. По публикацията работи: Боряна Павлова


Германски учен откри първата дупка в озоновия слой над Северния

Германски учен откри първата дупка в озоновия слой над Северния ...

......... ниските температури в стратосферата, където е разположен озоновият слой. Засега тези въздушни маси все още са разположени над централната част на Арктика и хората в Европа не трябва да се притесняват от слънчеви изгаряния, по-интензивни от обичайните. Въздушните маси ще се преместят от Арктика в посока Европа през месец април.


Астрофизици от Великобритания, Германия, САЩ и Канада успяха за първи

Астрофизици от Великобритания, Германия, САЩ и Канада успяха за първи ...

......... учените се ръководят от субективен избор, но за предпочитане е да определят външния край физически. Ние свързахме границата на разпространение на тъмната материя с наблюдавания звезден ореол и популацията от галактики-джуджета", пишат изследователите. Те се надяват, че бъдещите изчисления ще осигурят по-точно измерване на границите на Млечния път и галактиката.


Европейската космическа агенция /ЕКА/ прекратява обслужването на станцията TGO в

Европейската космическа агенция /ЕКА/ прекратява обслужването на станцията TGO в ...

......... сонда "Солар орбитър", наблюдаваща слънчевата активност. Апаратите са със стабилни орбити и изключването на научната апаратура и преминаването им в безопасен режим няма да се отрази на изпълнението на задачите им, уверяват от ЕКА. В Центъра за управление на полетите в Дармщат се проследяват общо 21 космически апарата, припомня агенцията.Американският астронавт Скот Кели, който прекара почти година на Международната

Американският астронавт Скот Кели, който прекара почти година на Международната ...

......... принудителната изолация да се придържаме към график на дейностите, да си водим дневник, да гледаме телевизия и да спим много. Не е нужно да тренирате по два часа и половина на ден, както се налага на астронавтите, но не е лошо да се раздвижвате поне веднъж на ден, препоръчва Кели.


Климатът влияе значително върху разпространението на коронавируса. Според една от

Климатът влияе значително върху разпространението на коронавируса. Според една от ...

......... климатът и дори всекидневното състояние на времето може да окаже въздействие върху вируса. Коронавирусът е сезонна инфекция, подобно на останалите респираторни заболявания, които са около 200, твърди ученият. По-голямата част от тях имат сезонен характер, така че е напълно приемлива тезата, че има връзка между климата и разпространението на коронавируса.


Огромният астероид (52768) 1998 OR2, който се очаква да прелети

Огромният астероид (52768) 1998 OR2, който се очаква да прелети ...

......... тя трябва да се доближи до малкия астероид Доналдхохансон в астероидния пояс между Марс и Юпитер, който беше открит през март 1981 г. Тогава през 2027-2028 г. станцията ще прелети около астероидите Euribat, Polymela, Levk и Or. Плановете на учените са през 2033 г. сондата да изследва двоичния астероид Патроклас-Менетий.


Сър Уилям Ослър често е наричан „Баща на модерната медицина

Сър Уилям Ослър често е наричан „Баща на модерната медицина". ...

......... е може би най-голямата особеност, която отличава човека от животните. Здравият разум се среща рядко в областта на медицината и обикновено е обратно пропорционален на степента на образованост. Когато схемите са предварително определени, изненадващо е колко често обстоятелствата се вписват в тях. Колкото по-голямо е невежеството, толкова по-голям е догматизмът.


Коронавирусът „удари“ плановете на НАСА за връщане на астронавти на

Коронавирусът „удари“ плановете на НАСА за връщане на астронавти на ...

......... тестове на двигателите, планирани за лятото.  Затварянето на центровете е особено „болезнен удар“ върху ускорения график на НАСА да върне астронавти на Луната до 2024 г. - важна стъпка в бъдещото изследване на Марс от хора по програмата „Артемида“ - наследник на шестте мисии „Аполо“.  По публикацията работи: Елка ВасилеваНАСА съобщи, че прекратява работата и тестовете на ракети и

НАСА съобщи, че прекратява работата и тестовете на ракети и ...

......... на Covid-19, обясниха от НАСА. Пандемията може да осуети плановете на САЩ да се завърнат на Луната към 2024 г., допълва БНР. Мисията до Луната е първи етап от програмата „Артемида“, която включва създаване на колония и тестови технология за пилотиран полет до Марс следващото десетилетие.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Дори в тези тревожни и объркани времена има и положителни

Дори в тези тревожни и объркани времена има и положителни ...

......... италиански).Дори делфини плуват около пристанището - не само венецианското, но и това край Каляри, както може да видите от видеото по-долу. "В момента във Венеция почти няма трафик. Градът няма канализация и затова обичайно всичко отива в каналите. Но заради карантината водата се изчиства", казва жител на Венеция. Източник: IFLScience


Руски учени са успели да

Руски учени са успели да "разшифроват" пълния геном на COVID-19. ...

......... ваксини и антивирусни лекарства за лечение на коронавирус". Министерството на здравеопазването отбеляза също, че откритието е изпратено в международна база данни, използвана от Световната здравна организация и водещи световни изследователски групи за наблюдение на глобалната еволюция на новия коронавирус. Днес в страната бе регистрирана и първата жертва на коварния вирус.


По-високите температури и относителната влажност ограничават разпространението на COVID-19, разкрива

По-високите температури и относителната влажност ограничават разпространението на COVID-19, разкрива ...

......... резултатите в новото проучване, световната научна мисъл все още е разделена по отношение на това доколкото топлото време може да „убие" COVID-19. Скептиците чертаят мрачни прогнози, че вирусът ще премине естествено като вълна по целия свят, без значение от влажност и температури.В детайли резултатите от проучването можете да прочетете ТУК.


Препаратът против грип „Фавипиравир

Препаратът против грип „Фавипиравир" (известен и като „Авиган") е показал ...

......... изследователите препоръчват на лекарите официално „Фавипиравир" и предлагат той да бъде включен колкото е възможно по-скоро при лечението на заразени с коронавирус, се казва в съобщението. Препаратът „Фавипиравир" е разработен от японската корпорация „Fujifilm Holdings" за лечение на грип. По-рано той е използван ефективно в борбата с ебола. Източник: Dariknews.bgПланетите и Луната ще предложат спектакъл в деня на пролетното

Планетите и Луната ще предложат спектакъл в деня на пролетното ...

......... вижда ясно. Сириус е на 8,6 светлинни години и е особено ярка по това време на годината. За да я видите, намерете съзвездието Орион на южното небе и проследете „пояса" му. Трите звезди в него сочат към Сириус - в северното полукълбо той е надолу, а в южното сочи нагоре.


Роскосмос смята, че е нужно да бъде създаден нов космически

Роскосмос смята, че е нужно да бъде създаден нов космически ...

......... По думите му, ниската орбита може да се използва за отправяне на кораби, ремонтни дейности, тестване на нови космически апарати.В момента в Русия се разработва пилотираният кораб „Орел". Той ще бъде използван за осъществяване на лунната програма. Първият му полет без екипаж е планиран за 2023 г. от космодрума Восточний.


До момента са идентифицирани над 4000 екзопланети в галактиката „Млечен

До момента са идентифицирани над 4000 екзопланети в галактиката „Млечен ...

......... в малцинството сред екзопланетите, които открива човечеството, но новите екзопланети от този тип са ценени, защото там най-много очакваме да намерим условията, подходящи за живот. LHS 1815 е спокоен за червено джудже, но дори и така, а екзопланетата е достатъчно близо до звездата си, за да получава изключително силна радиация.


Астрономи от Пенсилванския университет откриха в Слънчевата система над 100

Астрономи от Пенсилванския университет откриха в Слънчевата система над 100 ...

......... имало 400 кандидати. След повторния анализ били идентифицирани 316 малки планети, 139 от които дотогава били неизвестни. Почти всички тези планети се намират на разстояние 30-90 астрономически единици, а 7 от тях - на разстояние 150 астрономически единици (1 астрономическа единица се равнява на средното разстояние между Слънцето и Земята).


Палеонтолози откриха в Еквадор гигантски ленивец, живял преди повече от

Палеонтолози откриха в Еквадор гигантски ленивец, живял преди повече от ...

......... да се преведе като "планински милодон". Това тревопасно животно, ако застане на задните си крака, е можело да достигне повече от 2 метра височина, а на четири крака е било с размерите на малка кола. Тези ленивци са изчезнали в края на ледената епоха, заедно с мастодонтите и саблезъбите котки.


Ледът в Гренландия и Антарктида се топи 6 пъти по-бързо,

Ледът в Гренландия и Антарктида се топи 6 пъти по-бързо, ...

......... са се нагрели два пъти повече. Гренландия и Западна Антарктида - за които мнозина учени твърдят, че вече са преминали точката, от която няма връщане, и в крайна сметка ще загубят целия си лед - заедно притежават замръзнала вода, която би могла да вдигне океаните с до около 13 метра.


Невероятно, но факт! За пушачите рискът да се заразят с

Невероятно, но факт! За пушачите рискът да се заразят с ...

......... пушачите рискуват 20 пъти по-малко да се заразят от коронавирус. Разбира се това не е повод хората да посегнат веднага към цигарите, защото тютюнопушенето нанася много други увреждания на организма. В същото време експертите отбелязват, че в рисковата зона на най-податливите на заразата са хората страдащи от хипертония и диабет.


Европа и Русия са решили да отложат своята мисия до

Европа и Русия са решили да отложат своята мисия до ...

......... може да предизвика и глобалната криза с коронавируса. И тъй като полетът от Земята до Марс стартира само при определено разположение на планетите, следващата възможност за робота ще се появи едва през 2022 г. Космическите агенции ЕС и Русия съобщиха за отлагането днес на своите уебсайтове.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Зеленият пакт подхожда идеологически и не разрешава основен въпрос: този

Зеленият пакт подхожда идеологически и не разрешава основен въпрос: този ...

......... много от които не почиват на убедителни разчети. Зелената сделка трябва да прояви гъвкавост и да отчете националната специфика на отделните държави, да не залага социално опустошителни срокове и изисквания. Зелените политики трябва да почиват на реалистична преценка и да не се поддават на лобистки натиск”, заяви още Иво Христов.


Далеч в космоса лети гигантска топка, състояща се от такова

Далеч в космоса лети гигантска топка, състояща се от такова ...

......... корпуса и ще се върнат на Земята за повторна употреба. Очаква се космическият апарат на НАСА да достигне Психея през 2026г. Сред полезния му товар ще бъде и оборудване за две други мисии на НАСА. Едната от тях е изследването на марсианската атмосфера, а другата включва изследване на двойни астероиди.


Учени от Токийския университет в Япония заключиха, че животът е

Учени от Токийския университет в Япония заключиха, че животът е ...

......... съдържа 1 гугол звезди (1 гугол = 10 на степен 100). В този случай възникването на сложна и дълга верига РНК е неизбежно. Броят на звездите в наблюдаемата Вселена е 10 на 22-ра степен, а това прави вероятно спонтанното формиране на верига РНК с дължина не повече от 20 нуклеотида.


НАСА наема астронавти за мисия до Луната. От американската космическа

НАСА наема астронавти за мисия до Луната. От американската космическа ...

......... да са завършили медицина, да имат международно призната програма за тестови пилоти или да са работили две години по докторска степен в областта на математиката, науката, технологиите и инженерството. За последен път НАСА е обявявала конкурс за астронавти през 2015 година. Тогава са избрани 11 души сред близо 19 хиляди.


Компания SpaceX („Спейс Екс

Компания SpaceX („Спейс Екс") на Илон Мъск сключи договор с ...

......... сферата на космическия туризъм се изявяват и „Върджин Галактик" на Ричард Брансън и „Блу Ориджин" на Джеф Безос. Двете компании са в процес на разработване на кораби, които да изпратят само за няколко минути частни пасажери над космическата граница - между 80 и 100 км според използваните от тях дефиниции.


Новият марсоход на НАСА се сдоби с име -

Новият марсоход на НАСА се сдоби с име - "Пърсивиърънс" ...

......... съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която да ги върне на Земята. "Пърсивиърънс" е с размерите на автомобил (дълъг е три метра и широк 2,7 метра) и подобно на "Кюриосити" разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи енергия от ядрен миниреактор.


Пред 1 млрд. години ключови химични реакции в океаните намалили

Пред 1 млрд. години ключови химични реакции в океаните намалили ...

......... която е подходяща за бактерии, но не и за сложен живот. Връщане към ограничено съдържание на кислород в атмосферата би обърнало в обратна посока Голямото оксидационно събитие преди 2,5 милиарда години, когато фотосинтезата на цианобактерии в океаните е снабдила със свободен кислород атмосферата", поясни Том Лентън от университета в Ексетър.


Индийското космическо ведомство предвижда третата автоматична лунна експедиция „Чандраян-3

Индийското космическо ведомство предвижда третата автоматична лунна експедиция „Чандраян-3" да ...

......... в ход.Спускаемият модул „Викрам", който бе част от автоматичната лунна експедиция „Чандраян-2", трябваше да осъществи меко кацане на Луната на 7 септември м.г. Но той получи повреда и се разби на лунната повърхност. „Викрам" трябваше да достави лунохода „Прагян", чиято задача се състоеше в изследване на Южния полюс на Луната.


В края на април светъл и голям астероид ще прелети

В края на април светъл и голям астероид ще прелети ...

......... преминаването си, а следващото му приближаване до нашата планета се очаква на 16 април 2079 г. и дори тогава ще бъде още по-далеч.Откакто обектът е открит за първи път през 1998 г., астрономите го следят в рамките на програмата за характеризиране на всеки един опасен обект в близост до Земята.


През май 2020г. на площадката на Руския културно-информационен център в

През май 2020г. на площадката на Руския културно-информационен център в ...

......... за технологиите на бъдещето". Според резултатите от преговорите на 6 март в 11.00 в зала 304 на Руския културно- информационен център ще се проведе пресконференция за представителите на руските и международни средства за масова информация, в хода на която Виктория Соболева ще отговори на журналистите на всички интересуващи ги въпроси.


Температурата на повърхността на сушата и на океаните в обширни

Температурата на повърхността на сушата и на океаните в обширни ...

......... на въздуха и на повърхностния слой на водата в океаните е нараснала заради климатичните промени. От СМО изтъкват, че над 90 процента от енергията, уловена от парниковите газове, отива в океаните, които нагряват сушата до рекордни нива. Това и обуславя прогнозите за по-високи температури в периода март-май, особено в тропиците.


Мощният взрив е пет пъти по-силен от най-голямата космическа експлозия,

Мощният взрив е пет пъти по-силен от най-голямата космическа експлозия, ...

......... на галактическия куп, които биха могли да са свързани с взрив. Тогава обаче учените изключват експлозия заради огромното количество енергия, нужно за образуването на толкова голям кратер в горещия газ. Според астрономите експлозията вече е приключила, защото в момента няма данни за изхвърляне на материя и газове от черната дупка.


Астрономи от Кембриджкия университет заключиха, че на екзопланетата K2-18b може

Астрономи от Кембриджкия университет заключиха, че на екзопланетата K2-18b може ...

......... Това означава, че водородната обвивка на планетата не създава голямо налягане, за да може намиращият се под нея воден океан, ако изобщо съществува, да достигне свръхкритична плътност. Казано с други думи, на този мини-Нептун може да има достатъчно голям слой вода в течно състояние, в който да се зароди живот.


Учените се опитват да разберат как смъртоносният коронавирус е прескочил

Учените се опитват да разберат как смъртоносният коронавирус е прескочил ...

......... появява в Китай, имаше временна забрана на пазарите за диви животни. Но пазарите бързо се появиха отново в Китай, Виетнам и други части на Югоизточна Азия. След избухването на епидемията, Китай отново спря покупката и продажбата на диви животински продукти, които обикновено се използват за храна и в традиционните лекарства.


Честата употребата на газирани напитки сред възрастните увеличава риска от

Честата употребата на газирани напитки сред възрастните увеличава риска от ...

......... за появата на нарушения в липидния метаболизъм. Въз основа на това има смисъл да спрем консумацията им, за да поддържаме здравословен холестерол в кръвта си", отбелязва един от авторите на изследването Никола Маккеоне. Диетолозите препоръчват да утоляваме жаждата си с обикновена вода и да консумираме пресни плодове вместо плодови сокове.


Честата употребата на газирани напитки сред възрастните увеличава риска от

Честата употребата на газирани напитки сред възрастните увеличава риска от ...

......... за появата на нарушения в липидния метаболизъм. Въз основа на това има смисъл да спрем консумацията им, за да поддържаме здравословен холестерол в кръвта си", отбелязва един от авторите на изследването Никола Маккеоне. Диетолозите препоръчват да утоляваме жаждата си с обикновена вода и да консумираме пресни плодове вместо плодови сокове.


Учените се опитват да разберат как смъртоносният коронавирус е прескочил

Учените се опитват да разберат как смъртоносният коронавирус е прескочил ...

......... появява в Китай, имаше временна забрана на пазарите за диви животни. Но пазарите бързо се появиха отново в Китай, Виетнам и други части на Югоизточна Азия. След избухването на епидемията, Китай отново спря покупката и продажбата на диви животински продукти, които обикновено се използват за храна и в традиционните лекарства.


Земята се сдоби с нова луна, голяма колкото автомобил, съобщи

Земята се сдоби с нова луна, голяма колкото автомобил, съобщи ...

......... вероятно това да се случи през април, каза Григори Федорец от университета "Куинс" в Белфаст. Според други симулации на траекторията обаче, съдбата на мини луната е различна. Необходими са още наблюдения, за да бъде потвърдено каква ще бъде тя и дали това наистина е временна луна, а не космически отпадък.


Международен екип от астрономи е успял да установи периодичен радиосигнал

Международен екип от астрономи е успял да установи периодичен радиосигнал ...

......... повтаря. Изследването е обхванало 409 дни и почти не е регистрирало отклонение - явлението се повтаря на всеки 16,35 денонощия. Изследователите са почти сигурни, че излъчването не може да се дължи единствено на черна дупка, но не изключват възможността то да е следствие от комбинация между черна дупка и звезда.


Космическата сонда „Солар орбитър

Космическата сонда „Солар орбитър" на Европейската космическа агенция (ЕКА) и ...

......... Гюнтер Хасингер, научен директор в ЕКА. „Солар орбитър" е произведен в Европа, както и девет от инструментите му. НАСА осигури десетия инструмент и изстрелването от Кейп Канаверал.Пътешествието на сондата ще продължи две години, а научната ѝ мисия - между пет и девет години. Стойността на проекта е 1,5 млрд. евро.


С иранска ракета днес беше изстрелян първият ирански сателит местно

С иранска ракета днес беше изстрелян първият ирански сателит местно ...

......... ракети, способни да доставят ядрени оръжия, отбелязва Асошиейтед прес. Иран казва, че не иска ядрени оръжия и твърди, че сателитните изстрелвания и ракетните изпитания не включват военни компоненти. Техеран също така казва, че не е нарушил резолюцията на ООН, тъй като тя само призовава Иран да не извършва подобни изпитания.


Първите два микроспътника с лазерни диоди, с помощта на които

Първите два микроспътника с лазерни диоди, с помощта на които ...

......... са част от групата спътници, които ще бъдат изведени в орбита в рамките на експеримента "Съзвездие". "Лазерните диоди ще създадат източник на светлина, която ще е достатъчно силна, за да бъде видяна от Земята", уточни Диваев. Той поясни, че в небето ще може да се изпишат всякакви послания, включително рекламни.


Най-големият айсберг в света - А68, който се откъсна от

Най-големият айсберг в света - А68, който се откъсна от ...

......... кв. км. Той се откъсна от ледения шелф Рос през 2000 г. Една от последните останки от него е по средата на пътя до Южните Сандвичеви острови, като площта й е едва 200 кв. км. Подобни огромни айсберги трябва да бъдат наблюдавани постоянно, защото може да станат опасни за корабоплаването.


Астронавтката на НАСА Кристина Кук се завърна днес на Земята

Астронавтката на НАСА Кристина Кук се завърна днес на Земята ...

......... 14 март миналата година. Родената в Мичиган инженерка подобри на 28 декември м.г. досегашния рекорд за престой в космоса на жена от 289 дни, поставен от американката Пеги Уитсън през 2016-2017 г. Кук бе половинката от женския дует с Джесика Миър в първата женска „разходка" в космоса през октомври м.г.


Международен изследователски екип разкри тайна, свързана с произхода на геоложки

Международен изследователски екип разкри тайна, свързана с произхода на геоложки ...

......... място в Слънчевата система, освен може би на нептуновата луна Тритон. Много от заледения азот на Плутон се намира в областта Томбо. Лявата ѝ част представлява ледена покривка с дължина около 1000 км, разположена в равнината Спутник, а дясната е сформирана от плата и ледници с голямо съдържание на азот.


При разкопките са намерени златни украшения на над 6000 години,

При разкопките са намерени златни украшения на над 6000 години, ...

......... Това укрепление и средновековният некропол в значителна степен са нарушили най-горните селища от могилата, отнасящи се към Ранната и Късната желязна епоха. Частично са засвидетелствани останките от две селища, изграждани едно над друго, от Ранната желязна епоха (Х-VІ в. пр. Хр.) и от Късната желязна епоха (V-IV в. пр. Хр.).


Проектът цели да създаде поне 8 младежки бизнеси с международни

Проектът цели да създаде поне 8 младежки бизнеси с международни ...

......... Джуниър Ачийвмънт България в реализацията на „Зелено сътрудничество отвъд граници“ са норвежките организации Ungt Entreprenorskap Sogn og Fjordane и Green Business Norway, както и българската Nordic Innovation Hub. Организациите и компаниите, които ще подкрепят училищата с ментори и експертиза, включват Greenpeace България, Сдружение Slowfood, Ecologica, Casus Futura, Lam’On и други.


Учени откриха още доказателства, които подкрепят твърдението, че делфините се

Учени откриха още доказателства, които подкрепят твърдението, че делфините се ...

......... че наблюдават подобно поведение за първи път сред животните. Други изследвания обаче показват, че и някои видове папагали използват звуци, за да се разграничат в своята група. Според д-р Яник проучването на подобно поведение би могло да внесе повече яснота и по въпроса как се е развила комуникацията у хората.


Новооткрит динозавърски фосил навежда на мисълта, че необичайни месоядни динозаври,

Новооткрит динозавърски фосил навежда на мисълта, че необичайни месоядни динозаври, ...

......... в щата Виктория - поясни Брум. Тя е с около 20 милиона години по-древна от намерената край Лайтнинг ридж. Като използвахме същите методи, заключихме, че и тя е от ноазавър." Досега фосили от ноазаври бяха открити в Южна Америка, Африка и Индия. Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.


Лекарствена молекула за хора беше създадена за първи път от

Лекарствена молекула за хора беше създадена за първи път от ...

......... ще бъде тествано в Япония съвсем скоро и ако експериментите са успешни, ще бъде пуснато в световен мащаб. Екипът вече работи по създаването на нови медикаменти за лекуване на рак и кардиоваскуларни заболявания.Медиците се надяват и тези лекарства да започнат клинично тестване преди края на годината.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Американският телескоп Ди Кей Ай Ес Ти на Хавай получи

Американският телескоп Ди Кей Ай Ес Ти на Хавай получи ...

......... и живота на Земята. Учените все още не могат да обяснят как точно възникват тези катаклизми, както и защо атмосферата на Слънцето е няколко хиляди пъти по-гореща от неговата повърхност. Не е ясно и как се поражда слънчевият вятър - мощният поток горещ газ, който постоянно се излъчва от Слънцето.


Пушачите могат да възстановят белите си дробове с отказ от

Пушачите могат да възстановят белите си дробове с отказ от ...

......... че никога не е твърде късно“, казва Кембъл в прессъобщение на института. „Някои хора в проучването ни са изпушили над 15 000 кутии цигари в живота си. Но само след няколко години въздържание много от клетките не показват никакви следи от вредата от тютюна“, допълва той.По публикацията работи: Павел Гълъбов


В щата Ню Йорк са пуснати генно модифицирани мъжки зелеви

В щата Ню Йорк са пуснати генно модифицирани мъжки зелеви ...

......... технология за справяне с други вредители по културите като ларвите на Spodoptera frugiperda, вредител по царевицата. Oxitec е провел полеви опити на своите ГМ комари на Каймановите острови, Бразилия, Панама и Малайзия. В момента тече второ изпитание в Бразилия и Oxitec се надява да получи разрешение за изпитание в САЩ.


Контактните лещи предлагат много удобства, но имат и своите недостатъци.

Контактните лещи предлагат много удобства, но имат и своите недостатъци. ...

......... на течността.В случая с контактните лещи този ефект се постига чрез прилагане на ток върху хидрогела, от който са изработени самите лещи. Така се извлича течност от естествения слъзен резервоар, който е разположен зад долния клепач. Автоматичният овлажняващ процес се захранва от миниатюрни биосъвместими батерии.  По публикацията работи: Ния Христова


Възможността на новия коронавирус 2019-nCoV да се предава от човек

Възможността на новия коронавирус 2019-nCoV да се предава от човек ...

......... болните може да нарасне“, добави ръководителят на Комитета. Коронавирусът е открит вече и в Австралия, Виетнам, Република Корея, Малайзия, Непал, Сингапур, САЩ, Тайланд, Франция и Япония. Световната здравна организация (СЗО) призна огнището като национално извънредно положение за Китай, но засега се въздържа от обявяване на извънредно положение в световен мащаб.


Потенциално опасен астероид с диаметър от 440 до 990 метра

Потенциално опасен астероид с диаметър от 440 до 990 метра ...

......... Луната. Астероидът е бил открит през 1995 година. Той се отнася към групата на "Аполоните", като неговата траектория се пресича с орбитата на Земята. Поради тази причина е причислен към списъка на потенциално опасните. Следващия път астероидът 163373 ще прелети край нашата планета през 2075 година.По публикацията работи: Камелия Цветанова


Стрелките на символичния Часовник на Страшния съд са само на

Стрелките на символичния Часовник на Страшния съд са само на ...

......... нобелови лауреата и голям брой световно признати светила в науката, които членуват в "Бюлетина на атомните физици". Покойният Стивън Хокинг също беше част от тази група. "Фактът, че часовникът е само на някакви си 100 секунди от полунощ е сигнал за много лоши новини", казва астрофизикът Робърт Роснър пред BBC.


„Гласът

„Гласът" на древен египетски жрец прозвуча за пръв път след ...

......... звукът от неговия говор, той всъщност не говори", обясни съавторът на проучването проф. Дейвид Хауърд, завеждащ секцията по електронно инженерство в Роял Холоуей към Лондонския университет. Експертите са направили поредица от компютърни томографии на мумията, благодарение на които реконструират дигитално говорния апарат на жреца и го възпроизвеждат с 3D принтер.


Шоколадовите бисквити, направени преди месец на Международната космическа станция, са

Шоколадовите бисквити, направени преди месец на Международната космическа станция, са ...

......... за печене и резултатът е задоволителен. Четвъртата бисквита се пече два часа и вече е добре изпечена. За петата Пармитано усилва фурната на 163 градуса и пече 130 минути. Резултатът е още по-добър. Бисквитите трябва да бъдат подложени на допълнителни изследвания, за да е сигурно, че са безопасни за ядене.


Екстремната жега от изригването на вулкана Везувий в Италия е

Екстремната жега от изригването на вулкана Везувий в Италия е ...

......... бързо движещи се потоци от скални фрагменти, пепел и горещи газове. Тази вулканична материя е карбонизирала и е запазила части от града, включително скелетите на жителите, които не са могли да избягат. Археолозите проучват останките на Херкулан и Помпей - другото известно римско селище, разрушено от Везувий - от векове.


Руският нобелист Лев Ландау е роден на днешната дата, 22

Руският нобелист Лев Ландау е роден на днешната дата, 22 ...

......... трябва да знае! Дори най-тъпите англичани го знаят нелошо. Бракът е кооперация и няма нищо общо с любовта. По-добре е да се преструвате, че сте щастлив, отколкото да се чувствате искрено нещастен. Най-голямото постижение на човешкия гений е, че човек може да разбере неща, които не може да си представи.


В София работи първият авиосимулатор

В София работи първият авиосимулатор "Фотоника", чрез който е възможно ...

......... се в него до истинската реалност в кабината на летателни машини. В пилотската кабина често сядат и деца. Наред с възможността да управляват самолет, те могат да преминат и петдневен курс, след който придобиват пълна летателна подготовка за любители. До момента от тази възможност са се възползвали над 40 деца.


Учени от Италианския национален институт по астрофизика откриха признаци за

Учени от Италианския национален институт по астрофизика откриха признаци за ...

......... в течно състояние замръзва. Проксима с би трябвало да се намира по-далеч от въпросната условна граница. Затова евентуалното ѝ откриване ще постави под съмнение тази хипотеза. Някои специалисти все още се съмняват, че планетата действително съществува. Възможно е наблюдаваните колебания в положението на звездата да са свързани с активността ѝ.


Опирайки се на комбинираната мощ на телескопа АЛМА в Чили

Опирайки се на комбинираната мощ на телескопа АЛМА в Чили ...

......... планетни системи. „Фосфорът е от ключово значение за живота такъв, какъвто го познаваме. Тъй като кометите най-вероятно доставят огромни количества органични съединения на Земята, фосфорният оксид на 67Р/Чурюмов-Герасименко подкрепя връзката между тези космически тела и живота на нашата планета", казва съавторката на изследването Катрин Алтвег от университета на Берн, Швейцария.


Учени от италианската лаборатория създоха успешно третия ембрион от северен

Учени от италианската лаборатория създоха успешно третия ембрион от северен ...

......... 2014 г. от последния мъжки екземпляр от северния бял носорог.Поради редица медицински показания самките Наджин и Фату не могат да износят потомство. Затова учените решават да поверят това на женските от южния бял носорог, които живеят в един и същи резерват. Учените планират да трансплантират ембрионите си през 2020 г.


Италианска лаборатория създаде третия ембрион от северен бял носорог (Ceratotherium

Италианска лаборатория създаде третия ембрион от северен бял носорог (Ceratotherium ...

......... екземпляр от северния бял носорог. Поради редица медицински показания самките Наджин и Фату не могат да износят потомство, затова учените решават да поверят това на женските от южния бял носорог, които живеят в един и същи резерват. Учените планират да трансплантират ембрионите си през 2020 г.По публикацията работи: Павел Гълъбов