САЩ изпратиха безпилотен товарен кораб Cygnus към Международната космическа станция

САЩ изпратиха безпилотен товарен кораб Cygnus към Международната космическа станция ...

......... се разглежда като репетиция преди следващото изпращане на астронавти на станцията, което е планирано за 3 декември.Откакто САЩ прекратиха програмата със совалки през 2011 г., Русия е единствената държава, която изпраща хора на станцията.НАСА съобщи, че руският товарен кораб ще се скачи със станцията в неделя, а Cygnus - понеделник.


Реакторът на Експерименталния авангарден свръхпроводим токамак (ЕАСТ) в Хъфей постигна

Реакторът на Експерименталния авангарден свръхпроводим токамак (ЕАСТ) в Хъфей постигна ...

......... дълго. Ако това бъде постигнато, ползите ще са огромни. Ядреният синтез е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници. За разлика от ядреното делене, при него няма толкова много радиоактивни отпадъци.Затова учени по целия свят експериментират с различни технологии, които могат да произведат достатъчно топлина за постигане на ядрен синтез. /dariknews.bg


Случващото се в звездното небе дава усещане за вечност. Или

Случващото се в звездното небе дава усещане за вечност. Или ...

......... максимум 15.Това, разбира се, няма да ни откаже - трябва ни малко търпение, за да свикнем с тъмнината и да забелязваме дългите блестящи опашки на Леонидите, както и топло яке. Пикът им е на 17 ноември, но до края на месеца има шанс да ги видим отново, макар и по-рядко.


Супер земя беше открита в орбита около съседна на Слънцето

Супер земя беше открита в орбита около съседна на Слънцето ...

......... към т.нар. супер земи, екзопланети, чиято маса е до 10 пъти по-голяма от тази на нашата планета. Астрономите отбелязват, че става въпрос за студен и тъмен свят, тъй като тази супер земя е слабо осветена от звездата си - червено джудже, което вероятно е два пъти по-древно от Слънцето. /БТА


Супер земя бе открита в орбита около съседна на Слънцето

Супер земя бе открита в орбита около съседна на Слънцето ...

......... маса е до 10 пъти по-голяма от тази на нашата планета. Астрономите отбелязват, че става въпрос за студен и тъмен свят, тъй като тази супер земя е слабо осветена от звездата си - червено джудже, което вероятно е 2 пъти по-древно от Слънцето.Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".


Оксфордският речник на английския език избра прилагателното

Оксфордският речник на английския език избра прилагателното "токсичен" за дума ...

......... век. В латинския пък е заимствана от гръцкия, в който изразът toxicon pharmacon означава смъртоносна отрова, в която древните елини са топели своите стрели.През 2017 г. Оксфордският речник избра за дума на годината "youthquake" (младежки трус) - "значима културна, политическа или социална промяна, предизвикана от действия или влияние на младежи".Група учени са открили кратер с диаметър около 31 километра

Група учени са открили кратер с диаметър около 31 километра ...

......... се е появил преди така наречената плейстоценска епоха, която започва преди 2,5 млн. години и завършва преди около 12 хил. години.Както отбелязват учените, "вероятно този кратер е една от 25-те най-големи ударни структури на Земята". Освен това той по-добре от други структури с подобни размери е запазил оригиналната си форма.


Дори затопляне на планетата с по-малко от 2 градуса Целзий

Дори затопляне на планетата с по-малко от 2 градуса Целзий ...

......... градуса Целзий. "Съществуването на повратна точка означава, че промените в ледената покривка в Гренландия и Антарктида ще са потенциално необратими - отбелязаха учените. - Що се отнася до ледената покривка в двата региона, повратни точки съществуват при нива на затопляне, които е възможно да бъдат достигнати до края на века".


Българските ученици от националния отбор на Международната олимпиада по астрономия

Българските ученици от националния отбор на Международната олимпиада по астрономия ...

......... държави.Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев от Физическия факултет на СУ "Климент Охридски" и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН. Според тях представянето на отбора е било отлично. От МОН допълниха, че това е най-доброто представяне на родни ученици до сега на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика.


Броят на чуждестранните студенти, предпочели американските колежи и университети, отново

Броят на чуждестранните студенти, предпочели американските колежи и университети, отново ...

......... Корея и Мексико, а Китай и Индия продължават да изпращат най-много студенти и те са повече от половината от всички чуждестранни студенти в САЩ.Спадът с 15-процента на студентите от Саудитска Арабия се получи година след като кралството сви стипендиантската си програма, която покриваше разходите на обучаващи се в чужбина саудитци.


Горещите вълни сериозно увреждат плодовитостта на мъжките бръмбари и последователни

Горещите вълни сериозно увреждат плодовитостта на мъжките бръмбари и последователни ...

......... мъжките, които те са продуцирали - животът им е с 20 процента по-кратък и те от своя страна продуцират по-малко потомство.Най-екстремното въздействие е било при мъжките бръмбари, изложени на две отделни горещи вълни - тяхното продуциране на потомство е спаднало с 99%. "Това общо взето ги изличава", подчертава Гейдж. /news.bgБългарската академия на науките (БАН) създава ново научно звено като

Българската академия на науките (БАН) създава ново научно звено като ...

......... и академични длъжности, както и проектите си и условията за работа, в това число и ползваната научна инфраструктура.От 31 октомври от Управителния съвет на БАН е обявен конкурс за директор на Института за изследване на атмосферата, климата и водите при БАН със срок за подаване на документи до 30 ноември.


Наскоро Apple обяви новите си модели компютри и донесе нужна

Наскоро Apple обяви новите си модели компютри и донесе нужна ...

......... и всъщност е по-бърз от всички Apple компютри, с изключение на последния 4-ядрен 4.2GHz iMac.Това означава, че за сумата от 1099 долара, за която се продава въпросният леко тунингован Mac Mini, можем да получим машина от наистина световна класа, която на всичкото отгоре може да се побере в дамска чанта.


Американската частна космическа компания Rocket Lab за първи път изстреля

Американската частна космическа компания Rocket Lab за първи път изстреля ...

......... от единствения в света частен космически полигон на полуостров Махия в Нова Зеландия. Тя изведе в орбита шест малки частни спътника, съобщават от компанията.Мисията е наречена "It`s Business Time" - "Време е за бизнес".През декември на компанията Rocket Lab предстои нова мисия, която е възложена от американската космическа агенция NASA.


Биологът Сандип Джоши и колегите му от Технологичния институт Стивънс

Биологът Сандип Джоши и колегите му от Технологичния институт Стивънс ...

......... имало графенови нишки, поставени във вътрешността на гъбите. Експерименти показали, че когато върху гъбата падне слънчева или изкуствена светлина, се произвежда електричество със сила 65 наноампера.Свързвайки цианобактерии, които произвеждат електричество, с наноматериали, които го складират, получихме по-добър достъп до уникалните им свойства и създадохме нова функционална бионична система, отбелязаха учените.


Един от най-големите проблеми, свързани със сигурността при колите, автобусите

Един от най-големите проблеми, свързани със сигурността при колите, автобусите ...

......... за обратно виждане са вградени в горната част на вратите, точно под стъклото.Сред основните предимства на системата е значителното подобрение в изображението - особено при лошо време. Освен това използването на камери намалява съпротивлението на въздушния поток, което има положителен ефект върху икономията на гориво и шума в купето. /24chasa.bgТри големи астероида ще прелетят близо до Земята на 10

Три големи астероида ще прелетят близо до Земята на 10 ...

......... - в 18,21 ч. по Гринуич (20, 21 ч. българско време) край Земята ще прелети астероидът 2018 VX1, който е широк 17 м. Той ще се доближи най-много до нас - на 381 474 км. Макар и тези разстояния да изглеждат големи, НАСА ги класифицира като "близко преминаване". Източник: БТА


Сиамски близначки от Бутан бяха разделени с 6-часова хирургична операция

Сиамски близначки от Бутан бяха разделени с 6-часова хирургична операция ...

......... болницата. - Ще има предизвикателства през следващите 24-48 часа както след всяка операция, но сме уверени, че резултатите ще са добри."Преди девет години в същата болница успешно бяха разделени близначките Тришна и Кришна от Бангладеш с 38-часова операция. Двете деца сега живеят в Аделаида, Южна Австралия, заедно с родителите си.


Една от първите инвалидни колички на британския астрофизик Стивън Хокинг

Една от първите инвалидни колички на британския астрофизик Стивън Хокинг ...

......... астрофизика, негов фотопортрет, както и за сценария на един от епизодите на сериала "Семейство Симпсън", в който е споменат Хокинг.Освен вещи на Хокинг, на търга бяха предложени за продажба също писма и печатни копия на научни трудове на други известни учени, сред които Исак Нютон, Чарлз Дарвин и Алберт Айнщайн.


Първият банкомат с изкуствен интелект вече работи в префектура Аичи,

Първият банкомат с изкуствен интелект вече работи в префектура Аичи, ...

......... проектирана да помни голяма база от изображения чрез метод за дълбоко обучение и използва технология за прецизно разпознаване.През октомври т.г. полицията в префектура Аичи пусна първия банкомат с тази система. Властите се надяват умният АТМ да работи ефективно и да предотврати измами, оценявани на 9,6 млн. долара годишно в Япония./technews.bg


Днес възрастните китайци са по-технически грамотни от когато и да

Днес възрастните китайци са по-технически грамотни от когато и да ...

......... граждани е нараснала с 68.8%, а процентът при групата на 45-60 годишните е 56.3.Ежедневникът коментира още, че населението над 65 годишна възраст в Китай е било по-малко от 50 милиона през 1982 г, а до края на 2016 г броят надвишава 150 милиона или 10.8% от общото население на страната.


Експерти предупреждават, че милиони хора в Европа, Северна Америка и

Експерти предупреждават, че милиони хора в Европа, Северна Америка и ...

......... по обществено здравеопазване към ОИСР, обяснява, че държавите вече изразходват средно 10% от своите бюджети за здравеопазване за лечението на инфекции, причинени от супербактерии."Резистентните към антибиотици бактерии ще излязат много по-опасни от гриповете, от ХИВ и туберкулоза, ако държавите не предприемат мерки за справянето с този проблем", заяви Чекини. /news.bg


Ректорите на Шанхайския политехнически университет - проф. Тао Ю и

Ректорите на Шанхайския политехнически университет - проф. Тао Ю и ...

......... периода от 29 октомври до 02 ноември група преподаватели от Русенския университет, водена от ректора чл.-кор. проф. Христо Белоев, посети Шанхайския политехнически университет. В различни научно-изследователски лаборатории те са се запознали с използваните от китайските им колеги образователни иновации, в т.ч. интерактивни презентационни системи, добавена и виртуална реалност и др.


Китай разкри макет на първата си постоянна космическа станция, която

Китай разкри макет на първата си постоянна космическа станция, която ...

......... частни компании са поканени да предложат проекти. Получени са 40 плана от 27 държави. Европейската космическа агенция изпрати астронавти в Китай, за да бъдат обучени и подготвени за работа в китайската станция.Китай налива милиарди долари във военната и космическата сфера, като планира да изпрати хора на Луната в близко бъдеще.


Милиардерът филантроп и основател на Microsoft Бил Гейтс влезе с

Милиардерът филантроп и основател на Microsoft Бил Гейтс влезе с ...

......... за вода, продукти за преработка, но ние трябва да я намалим с почти 10% от това което показват моделите, но това не е нетипично за нови продуктови пазари".По време на пътуването си, Гейтс посети първото Китайско международно изложение за внос в Шанхай, въпреки търговското напрежение между САЩ и Китай. /news.bg


Тенденциите в интернет не винаги са забавни. Някои от тях

Тенденциите в интернет не винаги са забавни. Някои от тях ...

......... често създават сайтове или страници в социалните мрежи, пишейки грозни неща за човека, който не харесват. Именно този вид атака може да доведе до психическа вреда върху крехкото съзнание на малчуганите.Изводът от тези скандални примери е, че трябва много да внимаваме какво споделяме в интернет, защото опасностите дебнат отвсякъде. /dariknews.bg


Защитният озонов слой, който ни предпазва от канцерогенния ефект на

Защитният озонов слой, който ни предпазва от канцерогенния ефект на ...

......... г.Озонът е безцветна комбинация от три кислородни атома. Високо в атмосферата – на 11 до 40 км над Земята, той предпазва повърхността от ултравиолетовите лъчи.Хлорофлуоровъглеродите са толкова вредни, защото се издигат до стратосферата, където ултравиолетовата светлина от Слънцето ги разгражда и се освобождава хлор, а той унищожава озоновите молекули. /moreto.net


С тържествено събрание - концерт Великотърновският университет

С тържествено събрание - концерт Великотърновският университет "Св.Св. Кирил и ...

......... кабинет за електронно обучение и видеоконферентна връзка във висшето училище.На 7 ноември пък официално ще бъдат връчени инсигниите за Почетен доктор на Великотърновския университет на Струмишкия митрополит Наум. "Първа аудитория" е наречен научният сборник на възпитаниците от първия випуск Българска филология, който ще бъде представен в рамките на празничната програма.


В неделя Чили обяви, че ще поиска от Британския музей

В неделя Чили обяви, че ще поиска от Британския музей ...

......... - близо 3 тона. Останките му са открити от немски заселници в пещера в региона Магалянес през 1896 година.Към министъра ще се присъедини и делегация от представители на местното население на Великденските острови, част от Чили, които ще настояват Лондон да върне открадната през 1868 година статуя. /АФП и БГНЕС


Ракета

Ракета "Союз" ще бъде изстреляна през нощта във вторник срещу ...

......... една страна 10 дни предварително да се правят 12-часови метереологични прогнози, както и да се извършват изследвания върху климата и околната среда, от друга.Спътниците "Метоп-А" и "Метоп-В" бяха изстреляни съответно през 2006 г. и 2012 г. от космодрума Байконур в Казахстан.Ново поколение спътници "Метоп-SG" ще бъде изстреляно от 2021 г.


Гръцкото министерство на културата съобщи, че след като местен фермер

Гръцкото министерство на културата съобщи, че след като местен фермер ...

......... БТА.Министерството на културата съобщи вчера, че са намерени общо четири големи фрагмента от статуи на млади мъже в естествени размери, както и триъгълен постамент на статуя.Всички намерени фрагменти представляват торсове, а един от тях е с глава. Открити са и няколко гроба, които вероятно са били част от по-голямо гробище.


Китайски учени подготвят разработка, при която военни послания ще бъдат

Китайски учени подготвят разработка, при която военни послания ще бъдат ...

......... ще бъде предавана по звуков път и няма да буди подозрение. Методът е бил вдъхновен от морските бозайници, които използват звукови сигнали за еколокация.Тези аудио вълни биват изключвани от всички събирани данни от военните и биват определяни като шум. А това дава отлични възможности те да бъдат използвани като маскировка.


През август 2017 г. товарният кораб

През август 2017 г. товарният кораб "Дракон" на компанията "Спейс ...

......... получателя си.В бъдеще софтуер на суперкомпютъра ще може да анализира директно на борда на МКС направени с камери снимки с висока резолюция и да изпрати на Земята "резюме" от тях, предупредителни снимки или само най-впечатляващите снимки, селектирани от изкуствен интелект и свързани например с климатечни феномени на Земята, цунами.Източник: БТА


Въпреки че сме успели да създадем детайлни карти за почти

Въпреки че сме успели да създадем детайлни карти за почти ...

......... високото налягане.Екипът ще се опита да заснеме и създаде детайлна карта на дъното, използвайки на специални 3D радари.Останалите 4 точки, намиращи се респективно в Южния, Тихия, Индийския и Арктическия океан ще бъдат изследвани в рамките на следващите две години, а ние нямаме търпение да видим снимки от "дълбокото тъмно". /lifestyle.bg


В ход е процедура за разкриване на филиал на Софийския

В ход е процедура за разкриване на филиал на Софийския ...

......... в редовна и задочна форма.Филиалът ще бъде единствената териториално изнесена структура на университета в Източна България. В нея ще работят над 60 преподаватели от София.Част от магистърските програми, по които студентите ще могат да се обучават са "Бизнес администрация" и "Икономика и финанси".Община Бургас ще предостави сграда за бъдещия филиал.


Ново проучване върху въздействието от пушенето на марихуана и връзката

Ново проучване върху въздействието от пушенето на марихуана и връзката ...

......... вие вероятно сте по-креативни от хората, които не ... но това не означава задължително, че тревата е причината за това. Всъщност сте самите вие!Забележка: Това изследване е проведено, докато всички субекти са трезви, което означава, че никой от тях не е бил под влияние на марихуана по време на теста.


До края на текущата година около 60% от новите персонални

До края на текущата година около 60% от новите персонални ...

......... ново оборудване и да съкрати производството с 10-15% през следващата година, в резултат на нарастващите продажби на SSD устройства.Анализатори от DRAMeXchange смятат, че поевтиняването на SSD устройствата ще способства за увеличаване на дела им в ноутбуците до 50% през настоящата година, т.е. всеки втори нов лаптоп ще има твърдотелен диск./technews.bg


Вече няколко хиляди души в Швеция са подложени на процедура,

Вече няколко хиляди души в Швеция са подложени на процедура, ...

......... там остава неосъществено?4000 чипирани шведи за трудовата петилетка на „Биокакс” – е по-добре така, вместо на децата да им е скучно и да почнат да поркат до откат и да шмъркат… Макар и… „биохакер” – това едва ли е случайна дума. В киберигрите на всички случайности са планирани предварително./pogled.infoПревод: В.Сергеев


Доставките на

Доставките на "умни" мобилни телефон са намалели с 6 процента ...

......... - 2,1 процента до 29,9 милиона продажби.Данните ясно сочат, че големият губещ от бума на китайските телефони с Android е Samsung.Apple повишава продажбите си със скромните 0,5 процента, запазвайки третата си позиция. Компанията е продала 46,9 милиона iPhone за трите месеца и повишава пазарния си дял с 0,8 пр. п.


Водещи лъчетерапевти се събраха на Първа национална среща по радиохирургияВодещи

Водещи лъчетерапевти се събраха на Първа национална среща по радиохирургияВодещи ...

......... в страната. Докладчици ще бъдат д-р Захариев от „Уни Хоспитал“, проф. Първанова от НСБАЛО, д-р Колева от УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“, д-р Недев от Аджибадем Сити Клиник, д-р Лазаров от Токуда, д-р Влайкова от УМБАЛ „Св. Георги“, д-р Дочев от КОЦ „Бургас“ и д-р Енчева от УМБАЛ „Св. Марина“. /БГНЕС


Човечеството сериозно е подценявало количеството топлина, което е поемал световния

Човечеството сериозно е подценявало количеството топлина, което е поемал световния ...

......... изследване.Новите данни показват, че моретата са абсорбирали 60% повече топлина, отколкото се е смятало преди. Така поддържането на глобалното затопляне в безопасни нива може да се окаже невъзможно. Според учените, резултатите означават още, че вредните газове, които човечеството отделя, генерират много повече топлина, отколкото се е смятало досега. /nova tv


Учени от университета

Учени от университета "Вандербилт" установиха, кое определя средната продължителност на ...

......... продължителността на живота е в пряка зависимост от абсолютния брой кортикални неврони. При това нямат значение размерите на животното и скоростта на неговия метаболизъм. Според специалистите това се дължи на факта, че кората на главния мозък играе ключова роля в адаптацията към околната среда и при реакцията на стресови ситуации.


Ново изследване, водено от университета “Кралица Мери” в Лондон и

Ново изследване, водено от университета “Кралица Мери” в Лондон и ...

......... и клиничен директор на Центъра за рака на гърдата в болница “Свети Вартоломей”, обяснява: “Тези резултати са огромна крачка напред. Ракът се лекува, като се доказва за пръв път, че имунната терапия има значителна полза за оцеляването. Тройно негативният рак на гърдата е агресивна форма, отчаяно търсим по-добри терапевтични възможности”.


Червената планета е богат източник на перхлорати - използвани за

Червената планета е богат източник на перхлорати - използвани за ...

......... перхлорати. Екипът смята, че нивото на формиране на перхлорати във вътрешността на марсиански прашни бури може да е 10 милиона пъти по-голямо в сравнение с генерираното от слънчевата светлина.Перхлоратите са интригуващи за астробиолозите. Тези вещества са токсични за хората, но са използвани от някои микроби, за да стимулират метаболизма им.


Астрономи от Австралийския национален университет установиха, че е налице голямо

Астрономи от Австралийския национален университет установиха, че е налице голямо ...

......... (ASKAP - Australian Square Kilometre Array Pathfinder). Било преценено количеството на напускащия галактиката атомен водород - основната необходима за звездообразуването съставка.Изтичането на студен газ е от централна област, където все още се раждат звезди. Така Малкият Магеланов облак бавно умира вследствие на постепенна загуба на нужната за звездообразуването енергия.Източник: БТА


Доверието между Българската академия на науките и правителството са силно

Доверието между Българската академия на науките и правителството са силно ...

......... да са отивали към фирмата му и подчерта, че към този момент няма основание да го даде на прокурор.По време на пресконференцията стана ясно, че учените са в протестна готовност ако правителството не се вслуша в доводите и не отмени скандалните според тях параграфи от законопроекта за Бюджет 2019. /БГНЕС


НАСА съобщи за приключването на мисията на космическата обсерватория

НАСА съобщи за приключването на мисията на космическата обсерватория "Кеплер" ...

......... 2009 година и предназначението й беше откриването на екзопланети. През 2013 година апаратът получи повреда в системата за ориентиране, при което беше невъзможно той да бъде задържан в правилното направление. При все това инженерите успяха да вкарат телескопа в безопасен режим и да го приспособят за изпълнението на определени задачи.


Учени от университета в новозеландския град Отаго изследват вирус, който

Учени от университета в новозеландския град Отаго изследват вирус, който ...

......... не взаимодейства с протеина от здравите клетки, но проявява силен афинитет към ANTXR1. Способността на SVV да унищожава рака е доказана в клинични изпитания, но проблемът е, че човешкият организъм изработва имунитет срещу вируса в рамките на няколко седмици.Това налага необходимостта от неговото модифициране, за да се преодолее имунната защита.


На 2 ноември първият по рода си телефон с холограмен

На 2 ноември първият по рода си телефон с холограмен ...

......... известни с изключително качественото си оборудване за видео заснемане, което се ползва и в Холивуд, и това е едно от основните предимства на иновативния телефон.Телефонът ще влезе в продажба само след няколко дни, а цената му ще е 1295 долара - по-висока от флагманите на Samsung, Apple и Huawei. /lifestyle.bg


Сондата

Сондата "Паркър", която беше изстреляна от НАСА на 12 август ...

......... преди 72 дни, а ние вече се приближихме повече от всякога до нашата звезда в човешката история!", заяви ръководителят на проекта Анди Драйсман."Паркър" ще подобри и рекорда за най-бърз космически апарат с относителна скорост спрямо Слънцето. Предишният рекорд от 246 960 километра в час беше поставен от сондата "Хелиос-2".Източник: БТА


Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята

Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята ...

......... хабитата и свръх големият улов.Обедняването на почвите нанася сериозна вреда на 73 процента от екосистемите на сушата, което понижава благосъстоянието на около 3 милиарда души. Рязкото намаляване на биоразнообразието се дължи също така на замърсяването на околната среда и на климатичните промени, водещи до покачването на температурите в глобален мащаб.


Популациите на гръбначните животни в световен мащаб са намалели средно

Популациите на гръбначните животни в световен мащаб са намалели средно ...

......... Двадесет процента от Амазонските джунгли са изчезнали само за половин век, а през последните три десетилетияЗемята е изгубила половината от своите плитководни корали. Като се има предвид, че горите са дом на всеки 8 от 10 сухоземни вида, става ясно, че опазването им е критично за осигуряване на биоразнообразието. /news.bg


Изстреляният от Китай в понеделник спътник

Изстреляният от Китай в понеделник спътник "Хайян" за реализирането на ...

......... помощта на ракетата-носител "Чанчжън-2C" от космодрума Цзюцюан от северозападната провинция Гансу. Космическият апарат, изведен в хелиостационарна орбита, ще събира данни за различни цели, в това число и за изследването на ресурсите на океаните и за провеждането на спасителни операции по море. Това е 289-ият старт на ракета-носител от серията "Чанчжън".


Голямо съкровище от монети и накити откриха археолози по време

Голямо съкровище от монети и накити откриха археолози по време ...

......... Те са свързани със султаните Мурад Първи и Мехмед Трети. Находката е била заровена в платнена торбичка и по монетите е имало отпечатъци от нишките на плата. Открити са още обеци, огърлици, колан и накити за коса.Това е най-голямото като обем и като брой предмети съкровище, намирано по Черноморското крайбрежие.


България има репутация на изключителна страна в технологично отношение –

България има репутация на изключителна страна в технологично отношение – ...

......... хирургията”, коментира ученият.Според него вече сме в нова фаза на технологична революция. „Просто нямаш избор – или свикваш и започваш да използваш новите възможности, или изоставаш. Няма трета опция”, категоричен е Уинарски, според когото роботите скоро ще станат нещо като най-добри приятели на хората – техни асистенти и домашни помощници.


Финландската компания Nokia обяви финансовите си резултати за третото тримесечие

Финландската компания Nokia обяви финансовите си резултати за третото тримесечие ...

......... постигне растеж, след като настоящите съоръжения, използвани в изграждането на 4G мрежи, достигнаха пика си през 2015 г.Въпреки това, акциите на Nokia са поскъпнали с 17% на годишна база, тъй като инвеститорите очакват настъпването на новия цикъл в обновяването на мобилните мрежи по света с предстоящото навлизане на 5G интернета.


Броят на активните потребители на електронната поща Gmail достигна 1,5

Броят на активните потребители на електронната поща Gmail достигна 1,5 ...

......... работеше в режим на бета версия.През 2006 г. се появи Gmail за мобилни телефони. Шест години по-късно, през 2012 г., броят на активните потребители на имейл услугата достигна 425 млн., а към 2015 г. аудиторията на Gmail се удвои до 900 млн. 75% от потребителите ползват е-пощата на мобилни устройства.


Широколентовите оптични влакна пренасят информация при изключително високи скорости, благодарение

Широколентовите оптични влакна пренасят информация при изключително високи скорости, благодарение ...

......... на потенциалната скорост на обработка над 100 пъти в рамките на следващите няколко години”.Гу твърди, че детекторът може да бъде използван и за получаване на квантова информация, изпращана чрез усукана светлина, което означава, че технологията е приложима в широк диапазон от изследвания в областта на квантовите комуникации и квантовите компютри./technews.bg


Китайската Xiaomi иска да се отърве от имиджа си на

Китайската Xiaomi иска да се отърве от имиджа си на ...

......... гърба има две 12-мегапикселови широкоъгълни камери с телеобектив, а плъзгащият се отпред комплект включва 24-мегапикселова камера и 2-мегапикселов сензор за дълбочинно наблюдение. Камерите му са с възможности, сравними с тези на Samsung Galaxy Note 9 и HTC U12+ - знак, че смартфонът иска да се конкурира с най-добрите на пазара./money.bg


Международен екип астрономи установи, че в ранната Вселена, около два

Международен екип астрономи установи, че в ранната Вселена, около два ...

......... от другите галактични свръхкупове по това, че няма ясно изразен център, в който да е концентрирано вещество.Учените смятат, че с годините гравитацията ще стане причина Хиперион да заприлича повече на галактичния свръхкуп Дева, част от който е Млечният път, или на свръхкупове в състава на Великата стена на Слоун. Източник: БТА


Като фотограф племенникът на проф. Божидар Димитров Тодор много пътува

Като фотограф племенникът на проф. Божидар Димитров Тодор много пътува ...

......... диша тежко. 10 минути преди това се е обадил на дъщеря си и е казал да отива в тях да ядат торта. Звъннаха ми три пъти, на втория ми казаха, че май диша, на третия вече, че е пристигнала линейката и той е починал", разказа племенникът на покойния професор. /24chasa.bg


„Вярно е, че през последните няколко години получаваме странни радиосигнали

„Вярно е, че през последните няколко години получаваме странни радиосигнали ...

......... Млечния път може да има десетки, милиарди подобни на Земята планети, но все още не сме се запознали с тях. Но без съмнение те са там. Също най-вероятно най-близката планета, на която има живот, е на 500 светлинни години и едно „Здравей” би пътувало до там около 1000 години". /24chasa.bg


20 279 е броят на отпуснатите кредити на обучаващи се

20 279 е броят на отпуснатите кредити на обучаващи се ...

......... дадени 3 760 368.80, през 2015 г. е отчетен своеобразен рекорд на субсидията, която е в размер на 6 326 390.57 лв. На следващата година размерът на субсидията пада на 2 705 210.78 лв., а до този момент на 2018 г. няма отпусната сума за кредитиране на чуждестранни студенти. /БГНЕС


Рязкото увеличаване на средните глобални температури ще доведе до чести

Рязкото увеличаване на средните глобални температури ще доведе до чести ...

......... ще пострадат крайбрежните райони, които по-често ще бъдат връхлитани от урагани и тайфуни. Територии във вътрешността на континентите също ще бъдат засегнати - в отдалечени от крайбрежията райони учените очакват екстремна суша, която ще бъде последвана от поройни дъждове с продължителност няколко седмици.Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".


Днес Европейската комисия представи нов инструмент в помощ на всички

Днес Европейската комисия представи нов инструмент в помощ на всички ...

......... на ЮНЕСКО.Пилотна версия на инструмента бе изпробвана миналата година с участието на 650 училища в 14 държави. Чрез тази пилотна версия бяха получени 67 000 коментара за това как допълнително да се опрости и подобри инструментът - тези мнения бяха взети предвид във версията, на която се дава старт днес.


Археолози от 12 държави и научни работници от цяла България

Археолози от 12 държави и научни работници от цяла България ...

......... тях могилата е добре известна не само в Европа, но и в целия свят, въпреки че нейните проблеми все още не са разрешени. В средището са открити златни украшения за женска коса, което говори, че в региона е имало обработка на скъпоценни метали и мода. Конференцията продължава и утре. /БГНЕС


Необичаен айсберг с правоъгълна форма се е откъснал от ледовете

Необичаен айсберг с правоъгълна форма се е откъснал от ледовете ...

......... Необичаен айсберг с правоъгълна форма се е откъснал от ледовете на Антарктида, съобщи американското космическа агенция NASA.Уникалното явление е заснето на 16 октомври в рамките на операцията IceBridge, при наблюдения за височината на няколко ледника в района на северния антарктически полуостров.Айсбергът е забелязан от изследователя Джеръми Харбек. /news.bg


Учени от университета на Мериленд в Колидж парк установиха, че

Учени от университета на Мериленд в Колидж парк установиха, че ...

......... резултати показват, че трябва да се преразгледат моделите, според които ефектът от увеличаването на концентрациите въглероден диоксид в атмосферата ще се смекчава посредством поглъщането на парникови газове от горските екосистеми. Освен това ограниченият достъп до азота ще има негативно въздействие върху тревопасните животни, които ще страдат от недостиг на минерали.


Крепостна стена от времето на Троянската война откриха археологът доц.

Крепостна стена от времето на Троянската война откриха археологът доц. ...

......... от резиденцията на тракийски владетел."Вероятно едно от помещенията е било храм. Попаднахме на доста монети от древна Мароня, което показва, че тукашния владетел е поддържал връзки с полиса", каза Полина Пиперкова, която е заместник ръководител на разкопките. Те са финансирани от Александър Митушев, собственик на етнографския комплекс в Златоград. /24chasa.bg


След една година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана,

След една година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана, ...

......... наследство по нашите земи. С проектите Софийска света гора, SOS старините на България, десетките изложби, вярваме че допринасяме възвръщането на интереса, любопитството и познанието на хората“, заяви основателят на фондация Credo Bonum Цветелина Бориславова.На събитието присъства и зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която изрази задоволство от реализирането на проекта. /БГНЕС