Съпрузите от село Василовци, които се оказаха първите заразени с

Съпрузите от село Василовци, които се оказаха първите заразени с ...

......... град Брусарци и на пазарите в селата от общината. Общинската администрация е закупила маски за работещите в местната адмиинстрация и кметствата, за учители в училища и детски градини, за работещи в читалища, пенсионерски клубове и други обществени организации. Закупени са също спирт, гелове за дезинфекция и други медицински материали, обяви Михайлова.  


"От това жилище няма да ме изведат жива - щом ...

......... обикновения човек и с надеждата, че длъжностните лица, от които зависи този случай да намери човешко решение, ще си свършат работата". За финал Петров предупреждава, че е получил сигнали и за друг такъв случай - с принудително извеждане на жена от общинско жилище без да има къде да отиде тя.


Склад с тонер касети от Италия откри полицията в Лом.

Склад с тонер касети от Италия откри полицията в Лом. ...

......... и от две години е наето от италианска фирма, която продавала преди месеци дивани втора употреба. По информация на "Нова телевизия", тонер касетите са разтоварени от 6 тира. Складът е запечатан и се води разследване. От регионалната инспекция по околна среда и води също са направили проверка. *Снимката е илюстративна.


Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Монтана

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Монтана ...

......... образователно-възпитателния процес важи за цялата област, а децата трябва да са на училище на 27 януари, понеделник. Заповедта е във връзка с продължаващото покачване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на област Монтана. В Карнобат, Сопот, Карлово и други градове учениците също са в грипна ваканция.


Полицията разследва нерегламентирано транспортиране на отпадъци от Италия, които са

Полицията разследва нерегламентирано транспортиране на отпадъци от Италия, които са ...

......... действия за разтоварване на отпадъци на територията на гр. Монтана. При извършената незабавна проверка е установено, че камионът е с неизрядни съпроводителни документи, товарът не съответства по вид и получателят не е заявявал и сключвал договор за получаване на отпадъка. По случая е образувано досъдебно производство в ОДМВР – Монтана.


Община Монтана получи 3 милиона лева за ремонт на уличната

Община Монтана получи 3 милиона лева за ремонт на уличната ...

......... общински средства. "Извора" е най-старата улица в града. Тя е обновена с 440 000 лева – средства, дарени от българския емигрант в Германия Кирил Маринов съвместно с общината. Вече блесна с нов асфалт, оформени са нови 80 паркоместа. Още пет други улици са със сменени водопроводи и с ново асфалтиране.Бойчиновци. В рамките на работно посещение министърът на културата Боил

Бойчиновци. В рамките на работно посещение министърът на културата Боил ...

......... читалищните дейци и жители от трите населени места в община Бойчиновци. Министър Банов съобщи, че за 2020 година е заложено 10-процентно увеличение на субсидиите за читалищата и представи предстоящите промени в Закона за народните читалища, с което ще се отворят повече възможности и олекотена процедура за финансиране пред културните институции.


Монтана. В Монтана беше представена листата на ПП АБВ за

Монтана. В Монтана беше представена листата на ПП АБВ за ...

......... безотговорност на управляващите до сега. И затова ние имаме амбицията да покажем на децата ни, че са ни нужни днес и тук, на младежите – че искаме тяхната реализация в Монтана сега и да покажем чрез ефективния финансов контрол, че има друг начин за гарантиране на социалната справедливост в общината.


Лом. Обществен съвет ще следи изпълнението на проект за саниране

Лом. Обществен съвет ще следи изпълнението на проект за саниране ...

......... които към момента не са налични, ще бъдат осигурени по време на изпълнението на проекта. Спортната зала е открита през 1964 г. Повече от 50 години съоръжението не е основно ремонтирано (правен е само ремонт на покрива преди 10 години), сградата се руши и от няколко десетилетия е буквално неизползвама.


Саниране на сградата, изграждане на отоплителна система, основен ремонт и

Саниране на сградата, изграждане на отоплителна система, основен ремонт и ...

......... „Найден Геров“ – гр. Лом,  бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Лом“. 1 100 000 лв. за обновяване на залата осигури и  Министерският съвет. Още 800 000 лв., които към момента не са налични, ще бъдат осигурени по време на изпълнението на проекта, гарантира кметът Пенка Пенкова.  


Монтана. Директорът на ОДМВР-Монтана Пламен Томов благодари на две деца

Монтана. Директорът на ОДМВР-Монтана Пламен Томов благодари на две деца ...

......... Томов се срещна с тях в РУ-Вършец. В присъствието на състава на районното управление им благодари сърдечно за честната им постъпка. Като знак на признателност за проявената морална постъпка той им връчи благодарствени писма, в които се посочва, че поведението им е пример за подражание за хората от всички възрасти.60-годишна готвачка от Берковица е пациентката, при която бе установен

60-годишна готвачка от Берковица е пациентката, при която бе установен ...

......... вече е в добро общо състояние, адекватна, прогнозата е добра.  До средата на XX век западнонилската треска се е срещала единствено в тропичните и субтропичните области на Африка и Азия. В последните години обаче тя активно разширява областите си на обхват. Пренася се предимно чрез насекоми - комари и кърлежи. 


Още две нови огнища на африканска чума при домашни свине

Още две нови огнища на африканска чума при домашни свине ...

......... дълго месото. Припомняме, че днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България в зоните около свинекомплекси трябва да умъртвят прасетата си си доброволно. За Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиване на домашните прасета в тези зони.


Монтана. На 28 юли 2019 г. е получен сигнал в

Монтана. На 28 юли 2019 г. е получен сигнал в ...

......... имота е изградена оранжерия за отглеждане на домати. Между насажденията са засадени 12 растения от вида на конопа с височина до 2.70 метра. Общото тегло на наркотичните растения е 15 кг. В оранжерията са изградени и система за капково напояване и система за видеонаблюдение. Установените на място извършители са задържани.


Първи случай на африканска чума при дива свиня и в

Първи случай на африканска чума при дива свиня и в ...

......... в община Лом. Животното е намерено мъртво от рибари, съобщи Нова тв. Междувременно жители на монтанското село Комощица сами решиха да пазят прасетата си от болестта. В селото е създаден пропускателен пункт за дезинфекция и организация никой да не доближава домашните животни. Хората се надяват така да спасят животните си.


Монтана. Експерти от РИОСВ – Монтана извършиха извънредна проверка в

Монтана. Експерти от РИОСВ – Монтана извършиха извънредна проверка в ...

......... инспекцията според изискванията на Закона за защитените територии (ЗЗТ) . За извършеното административно нарушение на екологичното законодателство по ЗЗТ ще бъдат предприети мерки по административно-наказателна отговорност от община Белоградчик. Законът предвижда имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв. (за осъществяване на дейност в защитена територия без разрешение или съгласуване).91 възрастни хора и лица с увреждания ще се възползват

91 възрастни хора и лица с увреждания ще се възползват ...

......... подобряване на техния психологически, социален и здравен статус. Проектът има за цел подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хора с увреждания и възрастни хора на територията на общината, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и създаване на условия за качественото им предоставяне.  


Берковица. Кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов заяви: „Днес

Берковица. Кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов заяви: „Днес ...

......... и държава се постигат и резултати“. На церемонията присъстваха общински съветници, служители на Общинска администрация – Берковица, граждани и гости на града. Официалната церемония завърши с празнична програма с участието на Яна и Благослава Михови и Клуб за български народни танци и хора „Българка“ при Профилирана гимназия „Д-р Иван Панов“.


„Каро Трейдинг“ ООД подписа договор за отводняване и укрепване на

„Каро Трейдинг“ ООД подписа договор за отводняване и укрепване на ...

......... обезщетение за вреди или пропуснати ползи на другата страна“, е посочено в документацията. Сега, след като са факт двата договора – за безвъзмездно финансиране и за СМР, предстои да се предотвратят свлачищни процеси върху площ от 18 хектара с цел да се защитят живота и здравето на над 2000 души.


За наркооранжерия в дома на 26-годишен ломчанин съобщават от ОУ на

За наркооранжерия в дома на 26-годишен ломчанин съобщават от ОУ на ...

......... цев и заличен сериен номер, 163 патрона от различен калибър и 14 гилзи. От къщата са иззети още мобилни телефони и сим карти. По случаите са образувани две досъдебни производства. 26-годишният е задържан за срок от 24 часа в ареста в Лом и предстои да му бъдат повдигнати обвинения.  


Лом. Полицията е разкрила оранжерия за канабис при проверка в

Лом. Полицията е разкрила оранжерия за канабис при проверка в ...

......... дървени летви криминалистите намерили укрити пистолет – револвер със срязана цев и заличен сериен номер, 163 патрона от различен калибър и 14 гилзи. От къщата са иззети още мобилни телефони и сим карти. По случаите са образувани досъдебни производства. 26-годишният е задържан за срок от 24 часа в РУ Лом.


Монтана. На 16 юни в 06.56 часа е получен сигнал

Монтана. На 16 юни в 06.56 часа е получен сигнал ...

......... Монтана. На 16 юни в 06.56 часа е получен сигнал за заклещила крака си лисица на отворен прозорец на блок на бул. „Александър Стамболийски“ в града, съобщиха от ОДМВР – Монтана. Екип на сектор „Специализирани оперативни дейности“ се отзовава на сигнала. Животното е освободено и пуснато на свобода в природата.


Монтана. Ръководството на ЧЕЗ Разпределение проведе среща с кметове на

Монтана. Ръководството на ЧЕЗ Разпределение проведе среща с кметове на ...

......... в Берковица, Чипровци и Вършец, както и в селата Песочница и Черешовица в общ. Берковица. Реконструкция и модернизация на мрежи ниско напрежение ще извърши дружеството в селата Комощица, Замфир, Долно Белотинци, Громшин, Горна лука и Доктор Йосифово. Рехабилитация на мрежа средно напрежение ще подобри качеството на електрозахранването в гр. Лом.


Лом. 800 чувала с пясък са осигурени за издигане на

Лом. 800 чувала с пясък са осигурени за издигане на ...

......... на града. През 2010 г. Дунав отново преля, нивото стигна 870 см и наводни част от Дунавския парк и пристанищния комплекс, но не се стигна до заплаха от наводнение на града. През 2008 година бе изградена 800 метрова кейова стена, която пази участъка от сградата на Морска администрация. Анна ЛОЗАНОВА


Лом. Нивото на река Дунав в момента е 766 сантиметра.

Лом. Нивото на река Дунав в момента е 766 сантиметра. ...

......... Борисов. Той обясни, че се изпълнява Общинският план за действие при наводнение. "Има опасност за повишаване на нивото на река Дунав, защото се изпуска доста вода от хидровъзела „Железни врати"", обърна внимание Борислав Борисов. Той обяви, че на този етап всички необходими мерки са взети, а дигите са в изправност.


Нивото на Дунав при Лом мина 750 см и със

Нивото на Дунав при Лом мина 750 см и със ...

......... се укроти и не се стигна до заплаха от наводнение на града. За укрепване на свлачищната крайречна градска зона и възстановяване на българска територия, през декември 2008 г. започна изграждането на 800-метрова кейова стена в участъка от митницата до „Морска администрация“,  която окончателно бе завършена през лятото на 2011 г.


Монтана. След дълга пауза талантливият актьор и режисьор Мариус Куркенски

Монтана. След дълга пауза талантливият актьор и режисьор Мариус Куркенски ...

......... да осъзнава, да се развива, да се преборва. Усеща се и огромното уважение на актьора към автора, и огромната му любов и симпатия към пъстрата душевност на българина. „Черното пиле“ на Мариус Куркински ще се играе на 4 юни от 19.30 часа в Голяма зала на Драматичен театър – Монтана.


48-годишна жена, водач на лек автомобил

48-годишна жена, водач на лек автомобил "Тойота Ярис"  катастрофира на ...

......... несъобразена скорост, при което  леката кола е навлязла в лентата за насрещно движение и се удря  в идващия срещу нея товарен автомобил Фолксваген "Транспортер". Шофьор на товарния автомобил е  45-годишен мъж от София, който пътувал с приятел. При сблъсъка е пострадала жената, транспортирана е  в МБАЛ-Монтана, където по-късно е починала.


Дърво падна върху лек автомобил в центъра на Монтана днес

Дърво падна върху лек автомобил в центъра на Монтана днес ...

......... върху колата. Според очевидци, благодарение на превозното средство няма пострадали пешеходци. Материалните щети върху автомобила са минимални. Екип на "Пожарна безопасност" отстрани падналата бреза. Вятърът в града в момента не е силен и не той е основната причина за падането на дървото, а изгнилите му корени, смятат живеещи в района.


Модерен мултифункционален културен и туристически център ще израсне на мястото

Модерен мултифункционален културен и туристически център ще израсне на мястото ...

......... чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите" е на стойност 598 563,14 евро, от които за Община Лом са определени около 367 хил. евро , а за Градска Община Пантелей - 219 720.38 евро. Проектът трябва да бъде изпълнен в рамките на 24 месеца.      


Да се запазят постъпленията от местни данъци и такси, предвижда

Да се запазят постъпленията от местни данъци и такси, предвижда ...

......... няма да допускат  разходи от местни приходи за дофинансиране на делегирани от държавата дейности. Няма да бъдат закрити структури и функции на местно ниво, нито ще бъдат разкривани нови. В прогнозата са отразени данни от последните две години, които се базират на увеличаването на минималната работна заплата и осигурителните плащания.


Кампания за пролетно почистване на града започва Община Лом. Тя

Кампания за пролетно почистване на града започва Община Лом. Тя ...

......... община Лом, е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци, твърди и обемисти предмети, оборска тор и др. в съдовете за смет и около тях . Глобата за неспазването й струва от 100 до 500 лв. Общината призовава всички граждани в дните преди Великден да се включат активно в почистването на Лом.  


Монтана. Районно управление на МВР – Монтана издирва Цветан Кирилов

Монтана. Районно управление на МВР – Монтана издирва Цветан Кирилов ...

......... е бил облечен с кафяво яке, тъмен панталон и черни обувки тип „боти“. Описание: Мъж на видима възраст 70-75 години: ръст-160-165; коса прошарена, чуплива къса; лице – овално, набръчкано; вежди-гъсти; устни – тънки; телосложение – нормално. При забелязване на мъжа може да се сигнализира на тел. 112 или тел. 396323


Най-голямата областна болница в Северозапада  МБАЛ

Най-голямата областна болница в Северозапада  МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в ...

......... 21 на 100 хиляди, колкото е и средното ниво за страната. След изтеглянето на Фонда грижата и финансирането ще трябва да поеме изцяло държавата, съобщават от лечебното заведение. На 22 март в Министерството на здравеопазването е насрочена среща, на която ще се обсъди национална програма за борба с туберкулозата.  


Пенка Пенкова, кмет на Лом получи награда „Добродетел на 2018“

Пенка Пенкова, кмет на Лом получи награда „Добродетел на 2018“ ...

......... на културата в София. В тържеството се включиха повече от 50 представители на организации, фирми и общественици. Председателят на съюза на слепите в България Слави Михайлов благодари за съдействието и заяви: "Благодарим сърдечно на всички добри хора, които направиха така, че повече деца да имат усмивки и да бъдат щастливи!".


Традиционна кушия организира община Вършец на 16 март. Конните надбягвания

Традиционна кушия организира община Вършец на 16 март. Конните надбягвания ...

......... ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Ритуалните обредни ястия за празника са питка с мая, супа от гъби и леща.


Монтана. Гости на годишния отчет на областната дирекция на МВР

Монтана. Гости на годишния отчет на областната дирекция на МВР ...

......... – с 10 по-малко. През годината ОДМВР - Монтана отчита значително увеличение на административнонаказателната дейност на "Пътна полиция" – установените нарушения са 24 849, за които са съставени 6822 акта и 16 228 глоби с фиш (при 18 938 нарушения за 2017 г., 7564 акта и 8461 глоби по фиш).


Лом. В изложбената зала на Исторически музей – Лом е

Лом. В изложбената зала на Исторически музей – Лом е ...

......... Попнинов, Бено Първанов, Велко Абаджиев, както и свидетелство, и уволнителен билет на Георги Захариев. Интерес предизвикват и експонираните протоколи на Ломското градско общинско управление, създадени непосредствено след подписването на Сан Стефанския мирен договор, от които е видно отношението на местната власт към руските войски, настанени в Лом по това време.


Деца от Лом представиха изработените от тях мартеници, картички и

Деца от Лом представиха изработените от тях мартеници, картички и ...

......... с песни и стихове се изявиха и децата от двата клуба „Етнография“ по проекта „Заедно в училище“ към II ОУ „Константин Фотинов“. Участниците в изложбата бяха поздравени от зам.-кмета на Община Лом Гинка Иванова, а всички деца , изработили творби и мартеници бяха наградени с грамоти, книги и лакомства.  


На 2 март се открива изложба, посветена на дарителя д-р

На 2 март се открива изложба, посветена на дарителя д-р ...

......... до майка му. Показани са и наградите на д-р Андрей Георгиев – знакът „  Почетен гражданин на Лом “ и плакета , с който миналата година Националното сдружение на Общините го обяви за„Общински дарител номер 1“. Изложбата се открива в събота – 2 март от 11 ч. в галерия„ Поломие“.


Стабилен бюджет, в който са включени ремонти на улици и

Стабилен бюджет, в който са включени ремонти на улици и ...

......... „Стратегия за Водено от общностите местно развитие“ на МИГ- Лом. Тя разполага с финансов ресурс от  7 353 823 лева  за периода 2019-2023 г. С проекти могат да кандидатстват малки и средни фирми, земеделски производители, неправителствени организации, училища, читалища и институции, регистрирани и действащи само на територията на община Лом.


Договор за изграждане на компостираща инсталация подписаха днес министърът на

Договор за изграждане на компостираща инсталация подписаха днес министърът на ...

......... финансова помощ в размер на 2,4 млн. лв. Проектът трябва да бъде изпълнен за 17 месеца. Изпълнението на проекта е в съответствие с  йерархията за управление на отпадъците, както и с европейските и националните цели за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите битови отпадъци, предназначени за депониране.      


В Лом учредиха Обществен съвет, който ще следи за средствата,

В Лом учредиха Обществен съвет, който ще следи за средствата, ...

......... от Министерския съвет. На 2 март, когато е рождения ден на дарителя д-р Андрей Георгиев, в галерия "Поломие" ще бъде показан филм за сегашното състояние на Спортната зала. На този ден ще бъде открита и документална фотоизложба за жизнения път на дарителя А.Георгиев. Тя е дело на колегата журналист  Любомир Йорданов.


Три двойки младоженци от Лом се врекоха в любов на

Три двойки младоженци от Лом се врекоха в любов на ...

......... Пенка Пенкова, която покани трите нови семейства в кабинета си – там младоженците подписаха своя акт за граждански брак и получиха официално удостоверенията си. Кметицата Пенка Пенкова ги зарадва с подаръци и цветя. А за Свети Валентин пред залата бе поставено светещо сърце, където млади и стари се снимаха за спомен.


От къде се появи идеята  да дарите  на папата от

От къде се появи идеята  да дарите  на папата от ...

......... и фестивалът на Чипровските килими, малкото градче Чипровци остава своя следа сред Дивния Северозапад. Сред местните все още продължава да битува вярването, че тъканите чипровски килими служат не само за украса и топлина в дома, но осигуряват на къщата и нейните обитатели закрила и късмет, тоест имат вълшебна, магическа сила.


От утре 29 януари до 5 февруари всички 61 училища

От утре 29 януари до 5 февруари всички 61 училища ...

......... родителите не бива да изпращат болни деца в градините. 290 на 10 000 души е статистиката за заболели със симптоми, подобни на грип. От РЗИ уточняват,че  940 на 10 000 души е заболеваемостта при деца до 4 години, 800 на 10 000 души при учениците между 5 и 14 години.


В ареста е мъж от Лом, който отвлякъл 3-месечния си

В ареста е мъж от Лом, който отвлякъл 3-месечния си ...

......... напуснал къщата. След бързи оперативно-издирвателни мероприятия ,в рамките на деня, детето и бащата са открити в добро физическо и психическо здраве, но в град Козлодуй.   Бебето е върнато на майката, а за инцидента е уведомен Отдел „Закрила на детето”.Бащата е задържан за срок от 24 ч. в РУ Лом.


13-годишно момиче от Лом роди второ дете, а бащата е

13-годишно момиче от Лом роди второ дете, а бащата е ...

......... – че се е съвокупил с лице, ненавършило 14-годишна възраст. Съдът отчел като смекчаващи обстоятелства направените самопризнания, изразеното разкаяние, тежкото социално положение, желанието да поеме отговорност за бъдещето на роденото дете. От материалите поделото става ясно, че по-рано той има още четири присъди за кражби. Лежал е и в затвора.


Деца от ромските квартали на Монтана “Кошарник” и “Огоста” посетиха

Деца от ромските квартали на Монтана “Кошарник” и “Огоста” посетиха ...

......... дома им да е добър човек, за да им да носи късмет. Сутринта на 14 януари тръгват децата, които сурвакат за здраве, а на 15 януари се прави разтурник. Така ромската Нова година продължава три дни и  ритуалите, които се правят, са свързани с пожелания за здраве, късмет и благополучие.


Монтана. В сградата на Държавен архив – Монтана ще бъде

Монтана. В сградата на Държавен архив – Монтана ще бъде ...

......... биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Изложбата представя моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват. Изложбата ще бъде експонирана през цялата година в различни градове в страната.


В Монтана ще бъде представена пътуващата изложба „140 години от

В Монтана ще бъде представена пътуващата изложба „140 години от ...

......... които се отбелязват тази година. В експозицията намират място исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Изложбата ще представи моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.


55 aкварела представя в юбилейната си изложба монтанската художничка Виктория

55 aкварела представя в юбилейната си изложба монтанската художничка Виктория ...

......... и сякаш увличащо след себе си образа. При откриването на изложбата Виктория Михайлова беше поздравена от Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности” в Община Монтана, както и от много колеги от гилдията и приятели на изкуството.Те пожелаха на художничката  да има вдъхновение и творческо неспокойствие, спорна година и безспорни постижения.


Утре, 11 януари, е крайният срок, в който жителите на

Утре, 11 януари, е крайният срок, в който жителите на ...

......... в разискванията по конкретните параметри на приходната и разходната част. Мнения, препоръки и предложения за проектобюджета за 2019 година се внасят в деловодството на общината, ул.„Дунавска“ №12 или се изпращат на електронен адрес: [email protected], както и на телефони: 0971/69 109 и 0971/69 120 в срок до 11 януари 2019 година


Първо основно училище“ Н. Й. Вапцаров“ в Берковица е номинирано

Първо основно училище“ Н. Й. Вапцаров“ в Берковица е номинирано ...

......... провалите в българската архитектура. Наградите се дават от 2010 година. Номинациите и призовете на журито се определят от WhATA – платформа за архитектурна критика и публицистика. Отличията на публиката се избират с онлайн гласуване.Краят на онлайн гласуването е до 31 януари, а победителите ще бъдат ясни  на 15 февруари 2019.


На заключителна пресконференция в община Монтана бяха представени резултатите от

На заключителна пресконференция в община Монтана бяха представени резултатите от ...

......... е Технологичният център в побратимения град Храдец Кралове, Република Чехия. Общата цел на проекта е да се създаде трайно работещ модел за обмяна на опит и трансфер на добри практики в сферата на насърчаване самостоятелната заетост, на създаването и развитието на микро, малък и среден бизнес в Община Монтана.  


По инициатива на младежката организация на ВМРО – Велико Търново

По инициатива на младежката организация на ВМРО – Велико Търново ...

......... те – в границите на България и ЕС или извън нея. Водят се на полето на компроматите. Тази битка е битка за единството на България, за единството на българските родолюбци. Тази битка не трябва да ни изненадва. Нашето дело е свято и победата не може да бъде друга, освен наша.»


Шофьори на тежкотоварни камиони са били блокирани в района на

Шофьори на тежкотоварни камиони са били блокирани в района на ...

......... наистина движението е било спряно, заради снегопочистване, но забраната e паднала сутринта. Рано тази сутрин започна поетапното им пропускане, но някои от водачите тръгнаха и в другата лента и блокираха преминаването и на леки автомобили. Към 9 ч. движението по обходния път на Монтана в посока Враца постепенно се нормализира.


Община Лом спечели ваучер на стойност 15 000 евро от

Община Лом спечели ваучер на стойност 15 000 евро от ...

......... принцип за избор е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“. Българските местни власти ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което е приблизително 4.04% от бюджета на инициативата. Всички регистрирани ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.


Монтана. 81-годишна жена от с. Доктор Йосифово е била измамена

Монтана. 81-годишна жена от с. Доктор Йосифово е била измамена ...

......... служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР Монтана към 14.00 ч. като съпричастни към извършената измама са установили и задържали за срок от 24 часа 43-годишния М. З. и 43-годишната С. Г., живеещи в Бойчиновци. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК.


С рибна саламура, фолклорни танци и водосвет ломчани празнуваха Никулден

С рибна саламура, фолклорни танци и водосвет ломчани празнуваха Никулден ...

......... на надежда за безценното покровителство на Свети Никола над всички нас е просперитетът и добруването на ломчани. На всички именици, на моряци, рибари, банкери – честит празник, с пожелания за здраве и благоденствие!“. На площада извиха празнично  хоро децата от фолклорния танцов състав „Северняче“, с художествен ръководител Валери Горанов.  


Кинопанорамата „Италия днес“ гостува в Младежкия дом на Монтана. Тя

Кинопанорамата „Италия днес“ гостува в Младежкия дом на Монтана. Тя ...

......... живота”. На 14 декември е прожекцията на драмата „Ленивците”. Кинопанорамата „Италия днес“ ще гостува също в София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Габрово, Русе. Събитието се е превърнало в традиционна среща с българската публика, пред която Италия се разкрива със своите проблеми  и силни страни. Повече информация и трейлъри на филмите: https://www.facebook.com/events/2237032119868490/?active_tab=discussion.


Безплатни изследвания на костната плътност бяха направени в Монтана. Инициативата

Безплатни изследвания на костната плътност бяха направени в Монтана. Инициативата ...

......... изпъкват проблеми като обездвижване и наднормено тегло. Инициативата на фондация „Адра” се посреща с голям интерес. Прегледани са и незаписали се за изследване граждани. „Надяваме се, че за в бъдеще ще има и други подобни съвместни социални и обществено полезни проекти за жителите на града и региона”, заяви д-р Тодорова.


Монтана. Самоделен пистолет и боеприпаси са иззети при проверка на

Монтана. Самоделен пистолет и боеприпаси са иззети при проверка на ...

......... и установили, че 61-годишният незаконно съхранява в дома си самоделен пистолет, за който е заявил, че му е подарък и наистина е заплашил служителите, но нямал намерение да ги нарани. Той предал доброволно пистолета и 3 халостни патрона, с калибъра на оръжието. Работа по случая продължава в РУ - Монтана.


Книгата

Книгата "Към върха" на известният хирург акад. Петър Червеняков беше ...

......... Петров и Михаил Меракчийски, ТС „Северняче”, с ръководител Валери Горанов, Формацията за руски песни и романси „Берьозки“.  Сред гостите на събитието бе и кметът Пенка Пенкова, която поздрави автора. Академик Петър Червеняков получи много благодарности  и поздрави от пациенти и читатели,които присъстваха в залата, както и поздравителни адреси.     


Берковица. Силен вятър през изминалата нощ е вдигнал покрива на

Берковица. Силен вятър през изминалата нощ е вдигнал покрива на ...

......... помощ или с работна ръка за да се покрие хижата. „Всеки, който има възможност и иска да помогне нека се свърже с нас 0887514777 и 0884842019. Номера на банковата сметка за финансова помощ е : BG65UBBS72221010056210“, съобщават от Туристическо дружество Берковица. Призивът на дружеството е публикуван и в социалните мрежи.


Средновековна крепост в Пирот – Сърбия и раннохристиянска базилика в

Средновековна крепост в Пирот – Сърбия и раннохристиянска базилика в ...

......... презентация с модерни методи на виртуална и разширена реалност, както и с приложението за смартфони Momcilovgrad, което може да бъде изтеглено от официалния магазин Google Play. Проектът започна преди две години и приключи в одобрения срок. Общият бюджет е 695 167,85 евро. Финансирането  от Европейския съюз е 505 263,55 евро.


Монтана ще отбележи 127-та годишнина от обявяването на градския си

Монтана ще отбележи 127-та годишнина от обявяването на градския си ...

......... Бидгошч и защитава докторска дисертация по дирижиране и оркестрация. Д-р Бебенов се занимава и с педагогическа дейност, провежда майсторски курсове за камерни и хорови състави и духови оркестри. Той е сред победителите в Националния конкурс за нови творби за духов оркестър, организиран от Община Монтана в рамките на Дико-Илиевите празници.


На 30 ноември ще грейне Коледната елха в Монтана. В

На 30 ноември ще грейне Коледната елха в Монтана. В ...

......... ще дадем възможност на местни производители да представят стоките си, както и на търговци, които предлагат подходящи за духа на  Коледа подаръци, традиционни лакомства, играчки, празнична украса, занаятчийски изделия и други сезонни стоки. Коледният базар ще радва жители и гости на града от 1 декември до 7 януари – Ивановден.


Фондация АДРА България и Община Лом организират безплатни консултации и

Фондация АДРА България и Община Лом организират безплатни консултации и ...

......... проведат на 5-и и 6-и ноември от 9.00 до 12.30 часа в медицинския кабинет в сградата на Общинския пазар (от северната страна). Кампанията е за жени на възраст от 45 до 70 г.   Записванията стават на тел. 0971/69 135 или стая 202 в сградата на Община Лом.    


Ремонтът на републиканския път II-81 Монтана–Лом се движи по план.

Ремонтът на републиканския път II-81 Монтана–Лом се движи по план. ...

......... Основният ремонт на път II-81 Лом-Монтана се финансира с  3,5 млн. лв. от Агенция „Пътна инфраструктура“ по проект, изработен от фирма „Рутекс“, с възложител Община Лом. Строително-ремонтните работи се изпълняват от ДЗЗД ПМВ-2014. Ремонтът ще се извършва без прекъсване, при подходящи климатични условия, и ще продължи и през следващата година.