Без него още щяха да сричат с „черти и резки“

Без него още щяха да сричат с „черти и резки“ ...

......... свято що се пазят, декламира македонскиот Кирил и Методий.До средата на 80-те години Венко Марковски обира всички възможни награди, звания и отличия. Той е академик, лауреат на Димитровска награда, носител на орден „Георги Димитров“. Венко Марковски е народен деятел на културата, герой на социалистическия труд, герой на Народна република България.


Желанието на умерените империа­листиХаосът в днешната американска външна политика може

Желанието на умерените империа­листиХаосът в днешната американска външна политика може ...

......... и никой никога няма да повтори грешката на Япония от 1941 г.Просто ще бъде демонтиран американският империализъм, от който отдавна няма полза за никого, освен за шепа глобални корпорации, супербогати олигарси и зависими от тях елити, а има огромна вреда за всички народи, включително за обикновените американци. Процесът вече започна.


Как енергетиката от бизнес се превърна в явна политика. Каква

Как енергетиката от бизнес се превърна в явна политика. Каква ...

......... по международни отношения, доктор на икономическите науки (енергийна сигурност), доктор по нова и най-нова обща история. Специализирала е в Русия, Италия, Полша, САЩ, Холандия, Азербайджан. Преподава теория и история на международните отношения във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“и в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Автор на няколко книги и стотици статии.


Както почти всички спортове, тенисът е измислен на Острова. А

Както почти всички спортове, тенисът е измислен на Острова. А ...

......... тенис или футбол, идва един момент, в който се примиряваш със загубата. Казваш си: Вече съм на полуфинал, това е добър резултат. Анди беше достатъчно силен, за да каже: Аз не приемам това. Признавам, че не съм като него, не съм чак толкова безмилостен към себе си.Рони О’Съливан, снукър звезда


Свидетели сме на парадокс – докато във вътрешен план пропагандата

Свидетели сме на парадокс – докато във вътрешен план пропагандата ...

......... на магистрати със зависимости. В ЕК не трябва да имат илюзията, че българският съд е в състояние да изпълни основната препоръка от последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка: наличието на ефективни присъди за корупция, ако начело на ВКС е съдия, който има проблем с произхода на парите си.


С фиш за 1,20 лв. Румен Пеовски от село Покровник

С фиш за 1,20 лв. Румен Пеовски от село Покровник ...

......... 22 хиляди страници, който се возеше в микробус. Тя е и доверен адвокат на Маргарита Бербатова и Асен Бербатов, майката и брата на известната ни футболна звезда Димитър Бербатов. Анева е адвокат и по нашумелите наскоро арести в няколко града фармацевти от онкологиите. В Благоевград също има един арестуван аптекар.Предстои изработка на 3D модел на църкватаЦенни дарове с религиозен

Предстои изработка на 3D модел на църкватаЦенни дарове с религиозен ...

......... дало възможност църквата да бъде заснета от високо с дрон и да бъде видяна в градска среда.“Предстои изработка на 3D модел на църквата, след което ще бъде направена и триизмерна реконструкция на старинната сграда. Вече има триизмерна реконструкция на целия квартал на историческия хълм”, казва в заключение доц. Деан Рабовянов.


Изминалата 2018 година даде достатъчно аргументи България да се прости

Изминалата 2018 година даде достатъчно аргументи България да се прости ...

......... висок глас, че Европа не е братство на влюбени до забрава джендър-нации, а общ пазар с безжалостна конкуренция, където силните все по-често прибягват до закона на джунглата, България ще крета по инерция с има-няма 3% ръст на икономиката. С който ще ни трябват има-няма 300 години да достигнем средноевропейското равнище.


Тази седмица от парламента ще се очаква да гласува мандат

Тази седмица от парламента ще се очаква да гласува мандат ...

......... на група за стратегическо планиране към Командването на Многонационалните сили в Ирак. От юли 2010 г. е общински ръководител на ГЕРБ-Стара Загора. От 2011 г., до избирането му през март 2017 г. за народен представител, е председател на Общинския съвет в града. Зам.-председател на 44-то НС. Семеен, с две деца.


Поведението на румънците, вбесява хората на високите етажи в ПарижКаквото

Поведението на румънците, вбесява хората на високите етажи в ПарижКаквото ...

......... от това. Тук става въпрос и за наказателна отговорност на политическите лидери замесени в аферата. И на последно място посланието, което Румъния ще изпрати с този си ход, ще има тежки последици в самото начало на румънското председателство на ЕС.* Превод със съкращения в-к „Труд”, заглавието е адаптирано от оригинала


На 12 декември 2018 г., един ден след терористичния акт

На 12 декември 2018 г., един ден след терористичния акт ...

......... докладът на Европейския парламент се опита на начертае стратегия и списък от мерки, които трябва да бъдат предприети в следващите години за подобряване на европейската сигурност. Сега е ред на Европейската комисия да излезе със съответните законодателни предложения, за да може те да бъдат приети бързо от следващия Европейски парламент.Превъзходната представителка на Холивудския каймак Дженифър Анистън ще навърши 50

Превъзходната представителка на Холивудския каймак Дженифър Анистън ще навърши 50 ...

......... холивудски знаменитости. Но още тогава беше ясно, че характерът на Джоли е нестабилен, всички тези деца, желанието да си осинови дете от всеки континент, социалния активизъм. Прекалено насериозно се беше взела. Аз винаги бих предпочел Анистън пред Джоли. Тя просто е с класи над нея.Хаурд Стърн, продуцент и радио водещ


Има три постройки със 713 кв. м площОще една от

Има три постройки със 713 кв. м площОще една от ...

......... за консервация, реставрация и адаптация на джамията за 2,3 млн. лв.„Аз днес съм тук, утре ме няма. С всички ни е така. Никой не е вечен, нито на поста, който заема, нито на земята, но сградите остават след нас. Символи са на времето, на отношението и паметта ни“, споделя Хюсмен.


Нямах никакви намерения да се изказвам по повод на събитията

Нямах никакви намерения да се изказвам по повод на събитията ...

......... дипломати, дребни бизнесмени да не спят в най-евтините хотели, да се хранят по три път на ден в прилични ресторанти, да не си носят сандвичи и ракия от дома, да си сипват бензин в бензиностанциите и т.н. Каква стачка ще им спретнем тогава! Начело с целия парламент и правителство! Българи-юнаци!


Хаос в парламентарната група на Каменос, върху която той няма

Хаос в парламентарната група на Каменос, върху която той няма ...

......... направи правителствен лифтинг, който вече започна и ще остане начело на Държавата до редовните избори през м. октомври 2019 г.• В случай, че Ципрас не си осигури 151 гласа ще отведе страната – както самият той каза – организирано и в рамките на определен срок от време към предсрочни избори.


Обществото настръхна след поредната атака срещу нищо неподозиращ български военнослужещ

Обществото настръхна след поредната атака срещу нищо неподозиращ български военнослужещ ...

......... народен представител в 38-ото Народно събрание. Специалист е по логика и евристика. Доцент, доктор в Института по металознание, съоръжения и технологии към БАН. Завършил е Московски държавен университет „Ломоносов”. През 1991 г. е стипендиант на фондация „Александър фон Хумболт” в Германия, а преди това гост-професор в Университета на Монреал (Канада).Янукович е нужен за помирението на нациятаСега е добър момент

Янукович е нужен за помирението на нациятаСега е добър момент ...

......... го призова да спре политическото преследване на предишния президент Виктор Янукович. Той призова също бившият президент да участва в мирния процес в Донбас, което може да бъде ефективна възможност за постигане на примирие, и най-важното – помирението между украинската нация.Тази концепция се разглежда сериозно в Белия дом.(Със съкращения, превод „Фокус”)


Призвание свещеник – с чук на покрива на църквата или

Призвание свещеник – с чук на покрива на църквата или ...

......... дни, на 30 декември, двама от неговите възпитаници – петокласникът Добромир и синът му първолакът Константин били подстригани за иподякони (четци, певци и свещеноносци б.а.) от Варненския и великопреславски митрополит Йоан. Най-голямото му желание сега е да има повече време да изслушва и да беседва с миряните деца и възрастни.


Гръмна новината по-рано тази седмица, че най-богатият човек на света

Гръмна новината по-рано тази седмица, че най-богатият човек на света ...

......... очевидно е екстроверт, който може спонтанно да импровизира. За него семейството е много важно и той изцяло разчита на Маккензи да създаде стабилен живот у дома. Те са толкова нормално и сплотено семейство, че направо изглеждат противоестествени.Дани Хилис, изобретател и дългогодишен приятел на сем. Безос, в изказване през 2013 г.


Заради пределната откровеност в изследваниятаКомунистите го нарекоха фашистPадетел e за

Заради пределната откровеност в изследваниятаКомунистите го нарекоха фашистPадетел e за ...

......... Слънцето се разширява и за небето. То е надвесено, дори легнало върху Земята и от него пада оплодително семе под форма на лъчи, дъжд и гръм.Както се вижда от тая представа, земята е жена в народната ни полова космогония. Затуй се казва: „Жена без мъж, земя без дъжд не ражда“.


Живей по-бавно, за да живееш по-дълго!Четете вестници, книги, поезия –

Живей по-бавно, за да живееш по-дълго!Четете вестници, книги, поезия – ...

......... момента Латинка участва във ”Френски меден месец”, “Любовта – това съм аз” ”Луда нощ по френски”, в пиесата на Камен Донев – “Работно време” и в мюзикъла “Бразилски нощи”. От първи януари 1974 година тя е омъжена за тенора и художник Красимир Джонгалов, с когото имат две деца – Линда и Мартин.


Ние българите разбираме много от футбол. Общо взето всеки втори

Ние българите разбираме много от футбол. Общо взето всеки втори ...

......... във въздуха и на изпитателя Фил Арчър не му остава друго, освен да направи един почетен кръг и след 6 непредвидени минути полет да се приземи благополучно. Първият предсериен Ф-16 излита на 8 декември 1976 г. Серийното производство на самолета започва през 1978 г. Произведени са над 4 хиляди бройки.


Президентът Тръмп обяви в края на миналата година, че е

Президентът Тръмп обяви в края на миналата година, че е ...

......... Гърция. Учи във френския колеж в Тунис, в последствия завършва френската гимназия в София. Дипломира във Факултета по обществени науки в Дамаския университет в Сирия. Преподавател в редица висши учебни заведения в България. Последната му книга се казва “Не-Ислямска държава” и е едно от най-задълбочените изследвания на групировката в света.


Тръмп поднесе на Путин новогодишен подаръкТревожна бе финалната нота на

Тръмп поднесе на Путин новогодишен подаръкТревожна бе финалната нота на ...

......... тази страна…Въпросът обаче е там, продължи експертът, че „днес никой не знае последиците от тази стъпка, защото в Източна Сирия има е вакуум във властта, чието запълване може да излезе доста конфликтен процес. Струва ми се, че той може сериозно да задълбочи затъването на Русия в сирийския конфликт“.БТА (със съкращения)


Копривщенски революционер заточен в НикозияСред като се връщаме от Китай,

Копривщенски революционер заточен в НикозияСред като се връщаме от Китай, ...

......... През ІХ в. неговите мощи са открити в днешна Ларнака и са пренесени в Константинопол. На това място е построена красива църква, която е почитана и от кръстоносците. През 1972 г. под пода й са намерени още кости и се оказва, че не цялата реликва е пренесена във византийската столица.


За римското общество той е новият ХанибалДнешната представа за Спартак

За римското общество той е новият ХанибалДнешната представа за Спартак ...

......... явно не е бил приемлив за Спартак. Затова по-вярно ще бъде, ако виждаме в негово лице не „революционер“, а неосъществил идеите си реформатор. Затова в паметта на човечеството винаги ще има място за тракиеца Спартак – водачът, който се е опитал да направи своя и бъдещия свят по-справедлив и по-човечен.


Бившият шеф на Стрямската бригада бригаден генерал Димитър Шивиков призова

Бившият шеф на Стрямската бригада бригаден генерал Димитър Шивиков призова ...

......... С. Раковски”. През 2012 г. завършва и Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ. Започва службата си като офицер в 68-а бригада „Специални сили“ в Пловдив. Бил е ръководител на военните ни контингенти в Ирак и Афганистан, а от 2012-а до 2015 г. е командир на Стрямската бригада в Карлово.


Вероятно долните редове ще възмутят активистите от разните му там

Вероятно долните редове ще възмутят активистите от разните му там ...

......... за 10 стотинки неплатен ток, ще ми изключат бушона. Който не вярва, ще му покажа съобщението. А тук става дума за стотици роми, които десетилетия са живеели на муфта. Централната и местната власт чак сега се сетиха, че във Войводиново има нещо гнило, след като се проля кръв. Досега спаха.


Само в единение можем да се противопоставим на изчезването ниБългария

Само в единение можем да се противопоставим на изчезването ниБългария ...

......... ежечасно контролирани чрез механизмите на гражданския контрол и регулация; само такива партии, могат да получат подкрепата на мнозинството.Защото, кой друг, ако не автентичният граждански сектор, може да осъществи на дело правовата държава, да реализира идеала, записан от бащите-съставители на демократичната ни Конституция, решимостта „Да създадем демократична, правова и социална държава!“.


След много, много години днес преподавах в университета за последен

След много, много години днес преподавах в университета за последен ...

......... бил такъв и няма да бъда. Винаги съм обичал да правя нещата добре. Възможно най-добре.И не понасям липсата на интерес към всеки въпрос, който задавам и на който се отвръща с мълчание. Мълчание. Мълчание. Мълчание.Те искаха часът да свърши.Аз също.*Леонардо Хаберкорн е уругвайски журналист, преподавател в университета ОРТ в Монтевидео


Почти всички предупреждения за тежката съдба, която очаква планетата, бяха

Почти всички предупреждения за тежката съдба, която очаква планетата, бяха ...

......... насам. Работата му е свързана с проучвания на озона и ултравиолетовите лъчи , глобалните промени в Арктика и развитието на ново поколение сателитни програми. Талас е единственият финландски изследовател, участвал в представянето на доклада за климата на Междуправителствената експертна група по климатичните промени в Женева на 8 октомври 2018 г.


Замеряме се с чуждици и съзнателно отказваме да браним чистотата

Замеряме се с чуждици и съзнателно отказваме да браним чистотата ...

......... заключение ще обърна внимание на един прост факт: всяка война винаги води до имиграция. Когато за 30 години „изтичането на мозъци“ се превърне в заложен рефлекс на обществото, проблемът не е само в икономическото състояние на страната. А е в резултат на войната. В която, по дефиниция, няма нищо гражданско.


Цигани, които не познават друг начин за прехрана, освен кражбата,

Цигани, които не познават друг начин за прехрана, освен кражбата, ...

......... си в театър “Сълза и смях” и във филми, сред които “Таралежите се раждат без бодли”, а после като водещ в БНР и във “Всяка неделя”. От 1986 г. притежава аукционна къща “ Аполон и Меркурий”, със съдружника си Димитър Фицов. Издател е на списанието за култура и изкуство “АРТизанин”.


За един британец, който прекарва времето си по Коледа в

За един британец, който прекарва времето си по Коледа в ...

......... на „самия страх” е толкова трагично. Да се търси “стабилност” в Близкия изток и тя да бъде представена като свързана с безопасността на американската или британската държава, е глупост. Зад всичките му лудории, свързани с мексиканската граница, гласът на Тръмп може да се окаже полезен.(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)


Всяко ново нещо е добре забравено старо, са казвали римляните.

Всяко ново нещо е добре забравено старо, са казвали римляните. ...

......... в момента работи на много високо ниво във френския „Шомон“, да може да помогне на България да се класира на олимпийските игри в Токио. Знам, че всички български волейболисти са готови да приемат покана от Силвано Пранди и да играят за националния отбор на България.Теодор Салпаров, либеро на националния отбор


Малцина знаят, че Иван означава Бог е милостивЙордан Радичков нарече

Малцина знаят, че Иван означава Бог е милостивЙордан Радичков нарече ...

......... Къпят се младоженците от кума или девера. Ергените също поливат момите, къпят се и имениците.На Ивановден се гостува на кумовете. Кумците носят кравай, месо и вино. Прави се обща трапеза.Януари е най-българският месец. С бели преспи, сватбарски пъртини и по един воден дух във всеки кладенец. Някъде и по два.


С другаря Ким преговарят хегемоните, нас не ни ихтибарят и

С другаря Ким преговарят хегемоните, нас не ни ихтибарят и ...

......... няма да бранят България, но само покрай нас поминуват. На тях най-много е нужна българска България, други просто ще ги попилеят. Както я карат досега, повече не може, с правата и свободите вървят задълженията и ограниченията. Да им го обяснят достъпно от ДПС и още които ги ползват за електорат.


За първа зима снегът не изненада институциите в държавата, пътищата

За първа зима снегът не изненада институциите в държавата, пътищата ...

......... обединява хората и да ги води към определени цели. Той е справедлив в оценките си, умее да преценява конкретните ситуации и да взима най-правилни решения за ръководената от него структура. Един човек със здраво семейство, възпитал децата си на отношение към труда и работа в екип.Симеон Пешов, почетен председател на КСБ


На всеки час в Турция бива нападан по един лекар

На всеки час в Турция бива нападан по един лекар ...

......... извънреден труд. Към това се добавят и публикациите за скандали в държавните болници, които подкопават авторитетът ни. Например, преди време депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Сенел Йедиялдъз, заяви, че някои главни лекари били „твърде глупави“ за по-сложни операции и заслужавали да бъдат набити.От Дойче веле, със съкращения


Могат ли нашите политици да говорят добре, умеят ли да

Могат ли нашите политици да говорят добре, умеят ли да ...

......... във ВТУ , има докторска дисертация в НАТФИЗ. Специализира в няколко университети – в Санкт Петербург, Москва, Делхи, Тексас и в президентската библиотека „Джордж Буш”. Отличена е с голямата награда на фондация „Човещина”, председател е на Българската асоциация по реторика. Автор е на първите програми по реторика, на десетки учебници.


Независимостта на всяка държава и политически субект е функция от

Независимостта на всяка държава и политически субект е функция от ...

......... съюзническите интереси се крие макиавелисткото желание за контрол и поддържане на зависимост. Пред ЕС все още стои възможността да намери обединителните фигури и сили, които да трасират пътя към свободно съществуване. Алтернативата е дълбока икономическа и военна зависимост и поддържането на изкуствена цялост в полза на интересите на транснационалните корпорации.


Най-чести са хроничните заболявания на гърлото и носа„Запознахме се във

Най-чести са хроничните заболявания на гърлото и носа„Запознахме се във ...

......... в „Авис Медика“ в Плевен.„Българският лекар е много добър специалист. В Германия за преглед се чака с месеци, докато в България не е така. Освен това ако у нас за половин ден преглеждам 20 души, в Германия за същото време през кабинета минават над 60 пациента“, подчертава д-р Илен Косев.


Много предположения следват след репликата на вицепремиера и министър на

Много предположения следват след репликата на вицепремиера и министър на ...

......... по-полезни в нашия регион. Защо, например да нямаме допълнителен принос към операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово?  Или в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина? Впрочем, както стана ясно напоследък, планираме подобни способности. Още повече, че военните експерти сигнализират за нарастващи предизвикателства на запад от нас.


Народното събрание реагира адекватноОбщото събрание на гражданската колегия на Върховния

Народното събрание реагира адекватноОбщото събрание на гражданската колегия на Върховния ...

......... се довършват по реда на новия, трети закон изглежда по-удачният от двата. Защото основните постановки за конфискация във втория и третия закон съвпадат, а в действащия закон независимостта на производството за конфискация от наказателното преследване е уредена по-стабилно.Друг е въпросът, че бързото писане на закони на коляно довежда до пропуски.


През последните седмици новините, свързани с “Левски”, не са никак

През последните седмици новините, свързани с “Левски”, не са никак ...

......... това е нормално за играчите на този пост. Раздавал се е винаги и вярвам, че сега отново ще помогне на “Левски”. Хубаво е, че на “Герена” връщат хора, които носят отбора в сърцето си. А също и че работят по въпроса с нестабилните изяви на вратарите.Георги Петков, капитан на “Славия”


Да започнем с уточнението, че заглавието само отразява позицията, на

Да започнем с уточнението, че заглавието само отразява позицията, на ...

......... Белия дом на Тръмп към реалността, поставяйки сериозни спирачки върху един все по-неконтролируем влак. Един от начините за постигане на това е през безпартийно засилване на избирателния процес и въвеждане на законопроект, който да предвижда автоматична регистрация на избирателите с достигане на законната възраст …Сара Чърчуел, преподавател, “Университет на Лондон”


Свободата се разбира като свобода от всички и от всякакви

Свободата се разбира като свобода от всички и от всякакви ...

......... децата още преди петата им годинка. Защото тогава се учат на отговорност, придобиват собствен опит и познания за това, какво е добро и какво е лошо. Ето защо е важно какви филми и клипове гледат, какво попиват от мрежата. На този терен е и най-важната война за оцеляването на България.


Мина повече от месец, откакто майките на деца с увреждания

Мина повече от месец, откакто майките на деца с увреждания ...

......... осигуряване“, зам.- шеф на Комитета по труда и социалната дейност, зам.-министър на труда и социалните грижи в кабинетите на А.Луканов, Д.Попов и Ф.Димитров (1990-1993), депутат в 37-то НС (1994 –1995) и социален министър в правителството на Виденов (1996-1997). От 2006 г. е изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.


Добрите журналисти знаят два пъти повече от това , което

Добрите журналисти знаят два пъти повече от това , което ...

......... лидерката на главната опозиционна сила, защо БСП нито веднъж не защити някой от уволняваните журналисти, без оглед на това дали са свързани с нейната партия? Защо не използва парламентарните си права да отстоява свободата на медиите при всяко крещящо нарушение? Не е ли това постоянна грижа на една демократична партия?


2025 година е решаваща за Балкания и БългарияВ дните около

2025 година е решаваща за Балкания и БългарияВ дните около ...

......... така твърдят предсказанията. 2025 година е решаваща за България. Според мистичните прогнози, ако българският народ се е поучил от грешките си и е работил добре – тогава ще си получи дипломата за зрялост.Личният ни успех зависи от съчетанието на две умения – мислене със собствената глава и самоконтрол. Трудна работа.


Като задуха студ, та всичко се смръзна. И този път

Като задуха студ, та всичко се смръзна. И този път ...

......... спира канонадата по правителството, а оттам му отвръщат с ледено мълчание. И конкурсът за изтребителите взе да охладнява.Добре, че е „леденото мъжко хоро“, че да се сгреем на винени пари. Но пък се смрази паметта ни. Годишнината от рождението на Ботев бе подминато от като котка замръзнало врабче през януари.


Преди няколко години се смяхме на Киро Хипстъра (ако го

Преди няколко години се смяхме на Киро Хипстъра (ако го ...

......... няма да е последният път, в който Киро нахлува в заглавията с/като шут и с хипотермия. Не всеки е Филип Пети, който премина по опънат кабел между двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк през 70-те години на миналия век и стана световна звезда. Някои са просто кретени.


Еко земеделие – торят с коприва, бял равнец, черен оман

Еко земеделие – торят с коприва, бял равнец, черен оман ...

......... Убеден съм, че ние сме на прав път. Тази изминала година го доказва. Важното е да не се отказваме, каквото и да правим, каквото и се опитва да ни спъва”, оптимист е Апостол. А напролет ще чака гости от цялата страна и чужбина, за да покаже, че нещата се случват.


Като френски възпитаник, писателят е отрицател на монархията и апологет

Като френски възпитаник, писателят е отрицател на монархията и апологет ...

......... посредствеността, на несполучилия дребен собственик на морални и материални блага, която е превърнала почти всяка уста в стискало, което дъвче злъчка и пръска. Колцина разбират правилото: комуто много е дадено, много сам раздава? Ала изброените до тука материали, колкото и да не са угледни, дават ли право на песимистични заключения?


Обичам да не работяМъжете харесват естествения ми вид и меката

Обичам да не работяМъжете харесват естествения ми вид и меката ...

......... сериали, произведения. Трябва да се остави място за мистерия, да има място за въображението да се включи. Някои от най-големите артисти са били енигматични и обгърнати с пелената на неизвестното и това ги е превръщало и в много по-интересни и креативни фигури. В днешния свят всичко е прекалено на показ.


Два града спорят чий е най-успешният студент за миналата година.

Два града спорят чий е най-успешният студент за миналата година. ...

......... “Н. Й. Вапцаров”. Никога да не забравя родния си крайOбщина Кубрат застава зад всички свoи съграждани, а на най-успелите личнoсти пoжелаваме да не забравят рoдния край и да се завръщат винаги. Такова е и пожеланието ми към младия и перспективен бъдещ морски офицер курсант-мичман Петър Генов.Алкин Неби, кмет на Община Кубрат


– Орлине, как посрещна Новата година и кои са най-незабравимите

– Орлине, как посрещна Новата година и кои са най-незабравимите ...

......... смяна”, а негов откривател става големият ни композитор Стефан Диомов, който забелязва таланта на Орлин по време на военната му служба в Ансамбъла на ГУСВ. Следват още много награди и отличия, сред които Голямата награда от “Златният Орфей” и “Бургас и морето”, както и първа награда от “Шлагерфестивал” – Дрезден.


В гигантските жилищни комплекси на Пекин спокойно се събира среден

В гигантските жилищни комплекси на Пекин спокойно се събира среден ...

......... български град. Китайската експанзияНовият Център за българистични изследвания ще осъществява дейността си чрез съществуващата още от далечната 1961 г. Катедра по български език и култура в пекинския Университет за чужди езици и култури. В момента там се обучават на нашия език повече от 200 студенти, което красноречиво говори за китайските амбиции.


– През 1897 година Теодор Херцел основава Световната ционистка организация,

– През 1897 година Теодор Херцел основава Световната ционистка организация, ...

......... водещите държави в света.Нашият гост Густи Йеошуа Браверман е директор на отдела за диаспората на Световната ционистка организация, а преди това е зам.-председател на реформаторското движение в Израел. Тя е член на Съвета на гуверньорите на Еврейската агенция за Израел, както и на Обществения съвет за възпоменание на Теодор Херцел.


Ето 10 книги – фаворити на президента Доналд Тръмп, като

Ето 10 книги – фаворити на президента Доналд Тръмп, като ...

......... на книги, Доналд Тръмп твърди: „Нямам никакво време“. Но всички те имат едно общо нещо. Президентът направи, най-малкото 10 лични препоръки в Twitter през 2018-а за книги, написани от неговите поддръжници и поддръжниците на десните и крайнодесните, и които той определи за „отлични“, „фантастични“ или „велики“.(Превод за “Труд” Павел Павлов)


Една година след като беше буквално изличен от Холивуд и

Една година след като беше буквално изличен от Холивуд и ...

......... с травмата, която Спейси му е причинил. А самият Кевин дори твърди, че не си спомня. Той е доминирал в ситуацията и нищо не го оправдава. И поведението му няма нищо общо с това, че той е гей. Той просто е бил по-властен и по-могъщ. Не заслужава прошкаДжордж Такей, актьор


Да пожелаем успех в мисията му на европейска столица на

Да пожелаем успех в мисията му на европейска столица на ...

......... различни творци от следващите поколения издигат авторитета на България. Архитектурният резерват Стария Пловдив с неговите великолепни възрожденски къщи възкресява миналото и вдъхва ново очарование… Като помним и осмисляме забележителното наследство на хилядолетния български град, нека му пожелаем успех в отговорната мисия на европейска столица на културата през Новата 2019-та година!


До каква степен ние решаваме избора на своя собствен жизнен

До каква степен ние решаваме избора на своя собствен жизнен ...

......... дава още една голяма причина за протест и местата, от които трябва да се започне това, са университетите и академичните общности. Те трябва да определят и поддържат етичните стандарти. Ако те не могат да плуват срещу потока на изграденото желание и конструираната мисъл, тогава кой може?(Превод за „Труд” Павел Павлов)


Идеята за изграждане на Детска болница в София е още

Идеята за изграждане на Детска болница в София е още ...

......... трето поколение лекар. До 1997 г. е военен лекар. Директор на болница “Лозенец” във времето, когато се извършва трансформацията й от Правителствена болница. Там създава и кардиологичния център. След това е зам.-директор на ВМА, ръководи отделението по кардиология. Носител е на голямата награда на БЛС за цялостен принос в медицината.


По закон почистването на снега в населените места в Германия

По закон почистването на снега в населените места в Германия ...

......... да могат спокойно да се разминават двама души; ако говорим за по-оживени или търговски улици, разчистената пътека трябва да е поне метър и половина широка, а пътеките, водещи до кофите за боклук или до гаражни клетки, могат да бъдат и 50 сантиметра широки, но не по-малко;От „Дойче веле“, със съкращения


Пътят към ада е постлан с добри намеренияПодобно сравнение между

Пътят към ада е постлан с добри намеренияПодобно сравнение между ...

......... на насилниците, не се хващайте. Нищо от всичко това не е истина.И че Зоран Заев със своя макиавелизъм по нищо не прилича на Георге Иванов. Разликата е в правната опаковка на едно политическо решение. И в различното тълкуване на онази, библейската, че пътят към ада е постлан с добри намерения.


Пловдивчани вече са стреснати, трогнати и очаровани„Фактът, че през 2019

Пловдивчани вече са стреснати, трогнати и очаровани„Фактът, че през 2019 ...

......... официалните речи – включва участието на Валя Балканска и Теодосий Спасов, кукерски състави и танцьорите от ансамбъл „Тракия“. След откриването на сцената ще се качи немският диджей Шилер. Всичко трябва да е подчинено на мотото „Заедно“, защото с него Пловдив спечели честта да бъде Европейска столица на културата през 2019-а.


Homo politicus трябва да загине, за да остане само Homo

Homo politicus трябва да загине, за да остане само Homo ...

......... САЩ и Тръмп ще направят необратим демонтажа на статуквото все още е въпрос с доста неизвестни. Но дори след Тръмп да има опити за реставрация, ясно е едно – светът вече няма да е същия, защото неолибералният глобализъм вече има демократична алтернатива, а народите не могат да живеят по старому.


На 9-и януари, от 18 часа, в клуб „Перото“ в

На 9-и януари, от 18 часа, в клуб „Перото“ в ...

......... 1991 до 1993 г. е заместник-ректор на Софийския университет, а от 1995 г. е декан на Факултета по славянски филологии. От ноември 1999 година до 14 ноевмри 2007 година е ректор на Софийския университет. Боян Биолчев е автор на много книги, на над 200 научни публикации: монографии, студии и др.


Проучването, което установи, че всяко четвърто дете у нас е

Проучването, което установи, че всяко четвърто дете у нас е ...

......... и новогодишни празници. След всяка вечеря таткото включва компютъра и настанява пред монитора с 5-годишната си дъщеря. На skype очакват „зеленото кръгче“, което да покаже, че мама е на линия. Следват дълги разговори от 1000 км разстояние. Докато траят те, баба си поплаква. Така празнуват децата в skype-семействата на гурбетчиите…