В Хераклея Синтика е бил тачен култът към богинята на

 В Хераклея Синтика е бил тачен култът към богинята на ...

......... си отговори на въпроса дали статуите са били обезглавени с култови цели, или просто са били отчупени. Най-характерният пример за ритуално обезглавяване на статуя е откритата глава на Севт ІІІ от гробницата в могилата „Голямата Косматка“ край Казанлък. Покойният археолог Георги Китов смяташе, че там е изпълнен характерен орфически обичай.


Птичката е извън кафеза и някой трябва да носи отговорност

Птичката е извън кафеза и някой трябва да носи отговорност ...

......... в Скопие категорично отричат да е имало договорка Груевски да си замине без да му се пречи. И аз си мисля, че такова нещо няма и че, в крайна сметка, „Едмон Дантес от Скопие“, за когото писахме преди няколко броя, не се превърна в „Затворника от Иф“, защото просто… духна.


Навършиха се 105 години от основаването на Съюза на българските

Навършиха се 105 години от основаването на Съюза на българските ...

......... и Академия по валдорфска педагогика с признат докторат в Швейцария. От 2002 г. е председател на Българо-швейцарската академия за художествени науки. Автор на 26 стихосбирки на български език, на литературно-критически сборници и научни монографии, съставител на енциклопедии и антологии. От края на 2012 г. е директор на издателство “Български писател”.


Изявлението на Ангела Меркел за края на нейната политическа кариера

Изявлението на Ангела Меркел за края на нейната политическа кариера ...

......... семейства, с които искаме да поддържаме добри отношения“.След появата на книгата на Удо Улфкот „Продажни журналисти. Истината за Вашите пари“ (2014 г.) бе блокиран акаунтът на журналиста във фейсбук, а в началото на 2017 г. той бе намерен мъртъв в дома му. Експертите са констатирали отравяне.Превод за „Труд“ Павел Павлов


Шенген си остава утопияУправлението Социалдемократическа партия (СДП) – Алианс на

Шенген си остава утопияУправлението Социалдемократическа партия (СДП) – Алианс на ...

......... юг от Дунава се доближиха много и до момента на присъединяване към Шенген. А пък при нас министърът, отговарящ за подготовката и техническата координация по време на председателството на Съвета на ЕС, подаде оставка след конфликти в партията, а присъединяването към Шенген в момента изглежда като утопия!Превод БТА, със съкращения


България е изправена пред система, вербувала големи човешки и материални

България е изправена пред система, вербувала големи човешки и материални ...

......... като нашата.Затова в последно време докато слушам шума на тишината често си припомням една прекрасна мисъл на Чърчил, който казва: "Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб. Вие избирате от кои да бъдете."Акция „Зима” е в разгара си. Но заедно с нея

Акция „Зима” е в разгара си. Но заедно с нея ...

......... (Бургас, Петрич, Сандански) карането с „гуми, подходящи за зимни условия” се налага само от 3 до 5 дни в годината. Затова е абсолютно необосновано хора от тези краища да бъдат принуждавани от закона да правят безсмислени разходи, ако не пътуват с автомобила си в други части на страната през зимата.


Чрез КПКОНПИ държавата приравнява на осъден престъпник всеки, който е

Чрез КПКОНПИ държавата приравнява на осъден престъпник всеки, който е ...

......... простички неща, като например на територията на Република България да се прилагат правилата на Директива 2014/42/ЕС (без да я "подобряват" по "български модел") или поне нормите на конституцията.И да припомня, че съществува древен принцип на правото, който гласи: "Ако е забранена целта, забранени са и средствата." Коя всъщност е целта?


– Г-жо Стоянова, смятате ли, че с решението да сложите

– Г-жо Стоянова, смятате ли, че с решението да сложите ...

......... в България.Нашият гост Менда Стоянова е родена през 1956 г. Завършила е УНСС. Работила е в сферата на данъчната и осигурителната дейност. Един от учредителите на ГЕРБ в Пловдив. Избирана е за депутат в 41-вото, 42-рото, 43-тото и 44-тото Народно събрание. Председател е на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.


Краткият портрет на знаменития войвода Стоян Индже от нашата поредица

Краткият портрет на знаменития войвода Стоян Индже от нашата поредица ...

......... на ХVІІІ век английският пътешественик Уилям Хънтър е сметнал за необходимо да отбележи: „Макар и потискани към покорство, вродената любов към свободата още живее у българите (…) Българският народ страстно желае възмездие и копнее горещо за освобождение, и, ако дойде подходящ момент, неочакваният пламък на гневната ярост ще въодушеви сърцата…“


Гигантът на филмовата музика Енио Мориконе навърши 90 години и

Гигантът на филмовата музика Енио Мориконе навърши 90 години и ...

......... създаде легендарна тема – пропита със съспенс и заплаха, тревожна, брутална и в същото време елегантна и лесно запомняща се. А за „Великолепната осморка“ той най-накрая получи отдавна заслужен „Оскар“. Всички в екипа бяхме толкова щастливи. Мориконе вдига нивото на всеки филм, за който пише музикаКърт Ръсел, актьор и продуцентСлед ремонта ще стане още по-привлекателен за поклонически туризъм Започва основен

След ремонта ще стане още по-привлекателен за поклонически туризъм Започва основен ...

......... съвременните условия на обучение. Ще е оборудвано с модерни технологии- компютри, интерактивни дъски, където децата ще усвояват вероучение и християнски добродетели. Ще има стая за игри“, казва в заключение арх. Драгомир Йосифов.След сериозния ремонт манастирът, който е знаков обект в региона, ще стане още по-привлекателен и интересен за поклонически туризъм.


© Николай Дойчинов Когато по-богатите мачкат по-бедните, винаги има обратна реакция.

© Николай Дойчинов Когато по-богатите мачкат по-бедните, винаги има обратна реакция. ...

......... придвижване към центъра постепенно ограничаваше влиянието на основния опонент на ХДС - социалдемократите, но допринесе съществено и за частичното обезличаване на ХДС. Меркел не полагаше усилия да се представя като лидер на десния център. Тя последователно изгради своя политически образ на консенсусна фигура, представителна за умерения мейнстрийм на германската политика.


Миналата неделя дворът на манастира „Св. вмчк Мина” в кв.

Миналата неделя дворът на манастира „Св. вмчк Мина” в кв. ...

......... дали искаме да вървим по него.Нашият гост Отец Борис Петров е роден през 1979 година в София. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Свещеник е от 2007 г. и оттогава е в Обрадовския манастир край София „Св. вмчк Мина”. Сега е и.д. игумен на Светата обител.


Единадесет години членство в Европейския съюз, 17 доклада по механизма

Единадесет години членство в Европейския съюз, 17 доклада по механизма ...

......... че покрай въведената от нас и румънците практика е напълно възможно „мониторингът“ да се превърне в редовен механизъм за проверка и на по-вехтите държави членки. А вие си мислехте само с четирите букви кирилица върху евро-банкнотите ще се разминете. С инат се създава прецедент! Пък бил той балкански и залудо!


100 г. след Първата световна войнаВ седмицата, в която честваме

100 г. след Първата световна войнаВ седмицата, в която честваме ...

......... същността на мирното споразумение.Както става ясно, 100 години след Първата световна война над Балканите отново задухаха ветрове, които могат да се превърнат в бури. Точно от тук в Сараево започва и Световната война когато сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинад, но и тогава конфликтът е имал скрити по-дълбоки причини.Страховете от източното разширяванеИзточното разширяване предизвика навремето немалко страхове. Излиза

Страховете от източното разширяванеИзточното разширяване предизвика навремето немалко страхове. Излиза ...

......... 2008 г. БВП на глава от населението в граничните региони на трите държави се е увеличил с 0,8% – и то именно благодарение на източното разширяване на европейския вътрешен пазар. Най-много е спечелила източната част на Германия, където прирастът се е увеличавал с 2 до 4 % годишно.От Дойче веле (със съкращения)


След като грабна една от най-престижните награди в бизнес средите,

След като грабна една от най-престижните награди в бизнес средите, ...

......... които съм работила в кариерата си. Той „заразява” със своята сила и увереност в успеха. Най-ценното му умение според мен е, че мотивира хората и успява да ги накара да поемат отговорност и да дават дори повече, отколкото са мислили, че са способни.”Миглена Узунова-Цекова, старши директор “Човешки ресурси” в А1


Един призрак броди из България – призракът на комунизма.*По цялата

Един призрак броди из България – призракът на комунизма.*По цялата ...

......... на Орешарски, започнаха да си измислят наред. Чарешката на тортата е – „протестираме за по-високи заплати“, което след това еволюира до „искаме по-висок жизнен стандарт“! И трябва държавата да им го даде, разбира се!Добре дошли на Великата ноемврийска комунистическа революция!Венсеремос!*Перефраза на „Манифест на Комунистическата партия“ от Карл Маркс, 1848 г.


Политическата ликвидация на мониторинга не е просто прощален подарък от

Политическата ликвидация на мониторинга не е просто прощален подарък от ...

......... толкова и политически развращаващ за нас. Той беше един от най-ярките примери за нашата склонност да възлагаме на Брюксел задачата да оправи собствената ни страна. В този смисъл той работеше колкото за нашето развитие, толкова и за утвърждаване на нашата политическа инфантилност. Неговият край е момент на необходимостта от съзряване.


Искат от нас да плащаме чужди сметкиГлобалният пакт за миграцията

Искат от нас да плащаме чужди сметкиГлобалният пакт за миграцията ...

......... Франция, Белгия, Холандия и прочее.Заявявам отново категоричната си позиция, че българската държава следва да застане редом до Унгария, Австрия и Полша, европейски държави отказващи подписването на документа, който има за цел да възпрепятства възстановяването на всеобщата европейска политика по сигурност на границите и застрашава икономическия просперитет на всяка държава членка.


На фона на протестите в страната срещу цените на горивата

На фона на протестите в страната срещу цените на горивата ...

......... 10 хиляди акта на седем правителства – проектозакони, постановления и решения. Бил е директор на група за управление на проектите по ФАР в Министерски съвет. В продължение на 7 години е председател на Борда на директорите на български туроператор, с дъщерни дружества в дванайсет държави от Европа и Северна Америка.


Всичко, което е далече от морето, е провинция, пише Хемингуей, а

Всичко, което е далече от морето, е провинция, пише Хемингуей, а ...

......... изнася в Европа, щяха да остават по полетата и да гният, ако не бяха албанецът, българинът или пакистанецът, за да ги съберат, пакетират и товарят на камионите. Гърците не щат да вършат такава работа. И рибарските лодки щяха да останат на пристанищата, ако не бяха египтяните, които работят по шлеповете.


Принципът „Всичко или нищо“ води най-често до катастрофа Век по-късно

Принципът „Всичко или нищо“ води най-често до катастрофа Век по-късно ...

......... военните конфликти, да уважава автономията на Отечествата, които я съставят, да запази ценностите, които на първо място я обединиха след Втората световна война, и да се стреми към братство и равноправие между народите.* Авторът е завършил с отличие бизнес администрация в Хумболтовия университет в Берлин. Автор в „Труд“ и „Консерваторъ“


Младата поп сензация Ариана Гранде в момента преживява най-успешния си

Младата поп сензация Ариана Гранде в момента преживява най-успешния си ...

......... много често не приема добре такъв тип увереност от млада жена, е похвално. В момента Ариана създава някои от най-добрите песни в цялата си кариера, а отвъд музиката използва своята популярност да подкрепя и помага на благородни каузи, в които вярва. Абсолютно заслужава титлата “Жена на годината”.Авторитетното американско списание “Билборд”


Този уикенд Великият приорат на рицарите – тамплиери от Йерусалим

Този уикенд Великият приорат на рицарите – тамплиери от Йерусалим ...

......... ми живот.Нашият гост Джордж Маклейн е роден на 6 март 1963 година в Шотландия, Киликранке. По професия е финансов инженер. Семеен. Бил е Велик приор на Великия приорат на Англия и Шотландия, а от април месец тази година е избран за Велик командер на Ордена на тамплиерите от Йерусалим (OSMTH).


Въпреки очевидните си провали през ХХ век, марксизмът продължава да

Въпреки очевидните си провали през ХХ век, марксизмът продължава да ...

......... логично следствие от частната им собственост. Веднъж получил легитимен контрол над това, което е произвел, човек би могъл да го запази за за себе си или да го подари или размени за нещо друго. Със съкращенияАвторът е част от ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) и на Българското либертарианско общество.


Британският монарх притежава власт и значително, но скрито влияниеDaily Mirror

Британският монарх притежава власт и значително, но скрито влияниеDaily Mirror ...

......... като Морисън почти не се блъска в нея. Може би затова Бъкингамският дворец мълчи за инцидента. Династията Уиндзор умее да пази тайните си.Може би сега, когато борбата за кралския трон вече не е актуална, службата в двореца ще стане, ако не по-малко трудна, поне по-малко опасна?Превод за „Труд“ Павел Павлов


Забранете и нерегламентираното отглеждане на мушкато по тераситеБългария е държавата

Забранете и нерегламентираното отглеждане на мушкато по тераситеБългария е държавата ...

......... нужда от умна и системна държавна политика и намеса в редица сфери. Като здравеопазване и образование, например. Но свръхдържавата, гигантската бюрокрация също са вредни. Прекомерните регулации се превръщат в окови за предприемчивостта и себеизявата. В отрова за иновациите. Колкото повече държава, толкова по-малко свобода. Азбука! Ще я изучим ли някога?


© Цветелина Белутова Премахването на плоския данък не намалява неравенството. Още

© Цветелина Белутова Премахването на плоския данък не намалява неравенството. Още ...

......... които работиш и които критикуват помежду си същата тая система, ти се лишаваш напълно от интегритет. То е същото, като да основеш чалга радио и после да се възмущаваш заедно с Райна Кабаиванска, че чалгата завземала все по-големи обществени пространства. Това е двоен морал, или по-скоро пълна липса на морал.


Тя е Госпожа природно бедствие. Само преди дни Строителната камара

Тя е Госпожа природно бедствие. Само преди дни Строителната камара ...

......... Елена Йончева като разследващ журналист поиска създаването на анкетна комисия, която да провери как е финансирана предизборната кампания на президента. Подозирам, че даренията са разбити на по 400 лева, за да се прикрият истинските благодетели, които пък се прикривали зад имената на нищо неподозиращи социално слаби.Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ


Проектонаредбата, с която по системата „Бонус-малус“ ще се раздават на

Проектонаредбата, с която по системата „Бонус-малус“ ще се раздават на ...

......... е Академията на МВР (1980) и право в СУ “Св. Кл. Охридски” (1986). Пораснал в йерархията на органите за ред и сигурност от младши автоконтрольор до началник на КАТ (2004-2009) и зам. директор на полицията по контрола на движението (2009-2011). Сега е сред най-уважаваните експерти по пътна безопасност у нас.


За Иран Русия е желан клиентЕто я и първата страна,

За Иран Русия е желан клиентЕто я и първата страна, ...

......... на нефт, през октомври Русия изпомпва 11,41 милиона барела на ден, което е с 4,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.Част от него ще купят бившите клиенти на Иран – на първо място Европа, където компаниите прекратиха внезапно вноса на петрол от Техеран.Със съкращения, превод Агенция „Фокус“


Петдесет и пет години след дебюта си, тя се завръща

Петдесет и пет години след дебюта си, тя се завръща ...

......... d’amou) – това е песента, която изпяхме заедно и тя ще остане завинаги наша. След Едит Пиаф тя се превърна в кралицата на Франция. Не само като певица, като артист, а като човек. Тя е посланикът на френската култура в света и посланик на света на хуманизма.Шарл Азнавур, певец (1924-2018)


На 80 железничарят надяна костюм и червена фуражка, за да

На 80 железничарят надяна костюм и червена фуражка, за да ...

......... крие, че мечтата му е да посети Китай и страната на гейзерите Исландия и най-вече столицата Рейкявик.Хобито на Ангел Мъглов е да обикаля страната с фотоапарат и да снима жп гари, влакови композиции, локомотиви, съоръжения. Публикува ги на страницата на групата „Железопътен транспорт” във фейсбук, в която е изключително активен.


Преди няколко седмици предупредих в тази страница, че всичко случващо

Преди няколко седмици предупредих в тази страница, че всичко случващо ...

......... Той каза, че песните ,звучащи тогава на митингите, са част от биографията му , като особено харесва „Развод ми дай“, но иска да бъде запомнен с песните за любовта, приятелството, съмненията, оптимизма като „Безсъници“, „Приятели“, „Главната улица“, „Нашият град“.Рокът е жив, не само като музика, а като състояние на духа.


Появяват се платформи като eBay за човешки трудНапоследък националистическата реторика

Появяват се платформи като eBay за човешки трудНапоследък националистическата реторика ...

......... тази икономическа дейност, кипяща в хорските домове.Политиците също имат шанса да се намесят и да оформят бъдещето на този нов трудов свят, докато е още в зародиш. Стига да не са прекалено заети да се борят с последиците от последната вълна на глобализацията, за да забележат как се задава следващата.


Хибридният сериал „Марс” се завръща на 11-и ноември в 21:55

Хибридният сериал „Марс” се завръща на 11-и ноември в 21:55 ...

......... полза от напредъка на технологиите. Всички на Земята би трябвало да се радваме ако стигнем до Марс. Животът неизменно ще се подобри. Нашият сериал изследва темата за Марс, но съществуват толкова много още възможности и пътища за космически открития. И всичките съдържат в себе си потенциала да облагородят човешкия живот.


 В ексклузивно интервю за вестник „Труд” от 2 октомври рапърът

 В ексклузивно интервю за вестник „Труд” от 2 октомври рапърът ...

......... почти две-трети от дяловете й са собственост на бивши или настоящи служители. Общата печалба на „Лазард” за 2017 г. възлиза на 2,65 млрд. долара.*Макар че фамилното име е френско, което предполага, че буквата „д” в края не се произнася, с израстването на компанията първо в САЩ е прието английското произношение.


Сега е времето на силните жениОще не сме дорасли за

Сега е времето на силните жениОще не сме дорасли за ...

......... на комуникациите. След дипломирането се занимава с бранд мениджмънт в киното, но същевременно продължава да мечтае за бъдещата й реализация, като кулинар и трупа опит в тази област. Участието й в MasterChef става по „вина” на нейната приятелка – актрисата Рая Пеева, която я записва, а Божана го спечели категорично.


Мразех училищетоНю Йорк е моят градГледам да се храня здравословно,

Мразех училищетоНю Йорк е моят градГледам да се храня здравословно, ...

......... да говорят за личния си живот…-Да държиш личния си живот далече от прожекторите на публичността е възможно най-умното нещо за един актьор. А при мен дори не се случват толкова интересни интимни неща. В крайна сметка каквото и да правя ми става скучно и отново започва да ми се работи.


Никога различните не са били удобниДни преди Христина Харалампиева да

Никога различните не са били удобниДни преди Христина Харалампиева да ...

......... от негова страна и да стане първата звезда, решила да остане до края, но на хонорар. А този, който най-много заслужава да спечели, е Ваня Стамболова заради каузата, с която се е захванала. Тя иска да обучава деца и да им предава спорта и таланта, които има в себе си”.


Вчера един обикновен лобист, който не смее да гъкне без

Вчера един обикновен лобист, който не смее да гъкне без ...

......... използвали за разни политически каузи.Само своето верую забрави. Или жена му го е изкомандвала да спре да обяснява, че България е блато. Така де, нали е глава на това “блато” и то го храни.Честит ви 10 ноември!П.п. И някой да вземе да му оправи визитката в Уикипедия, че срамота така.


Превръща планинските траки-беси от кръвожадни разбойници в кротки агънца во

Превръща планинските траки-беси от кръвожадни разбойници в кротки агънца во ...

......... V в. скалният град става център на епископска катедра и това продължава до ХІV в. През ІХ-ХІІ в. тук е имало резиденция на архиереите на Ахридос, както са наричали Източните Родопи през Средновековието. А в документи от 1337 г. е споменат епископът на Перперикон, който бил много богат и влиятелен.


За митовете на прехода, за премълчаните истини за 10 ноември

За митовете на прехода, за премълчаните истини за 10 ноември ...

......... процеса за въвеждането на валутния борд като министър на икономическата политика. Заемал важни постове в управлението на държавата и нейната администрация. Секретар по икономическата политика на президента Петър Стоянов. Една от малкото фигури на прехода, която остава с високата си експертиза и репутация извън обсега на политическите компромати и интриги.


Войната отнема живота на 17 милиона душиВ неделя на 11

Войната отнема живота на 17 милиона душиВ неделя на 11 ...

......... Версай (18 януари 1919 г.) посява в следвоенния свят семена на омраза и взаимно недоверие, на шовинизъм и реваншизъм, а на България отнема надеждата за постигането на национално обединение. И още нещо – краят на войната слага край и на няколковековното господство на Стария континент над останалата част на света.


В системата за националната сигурност на САЩ се откри слабост,

В системата за националната сигурност на САЩ се откри слабост, ...

......... много от ключовите доставчици на софтуер“, което в превод на човешки език означава, „киберсигурността на нашите доставчици е толкова лоша, че ние не знаем какво там са напъхали китайските и руските хакери в софтуера, който нашите военни използват“. Това е доста притеснителен извод за американската сигурност.(Превод за „Труд“ Павел Павлов)


Първите седем дни на ноември са ми любими! И причината

Първите седем дни на ноември са ми любими! И причината ...

......... че телесната красота е без значение, важен е вътрешния свят на жената. Според Джак Изкормвача, да уточним, все пак. А на десети ноември след почти 30 години всичко има шанс да започне отначало. Ето – на снимката (фотограф Иван Бакалов) съм аз, в началото, с цели два телефона! Смешно, нали?!


Адвокат Валя Гигова Проектът на шефката на парламентарната бюджетна комисия

Адвокат Валя Гигова Проектът на шефката на парламентарната бюджетна комисия ...

......... ще се прилага за всички застрахователни събития. Такова правило, обаче, не е предвидено за отговорността на прекия причинител на вредата, който ще бъде поставен в тежкото положение да носи лична отговорност към увреденото лице, при положение че е имал валидна застраховка и отговорността му е била покрита от застрахователя изцяло.


От ВТУ казват, че Николай Проданов е уволнен дисциплинарно, защото

От ВТУ казват, че Николай Проданов е уволнен дисциплинарно, защото ...

......... дисциплина се преподава само от хабилитирани преподаватели, а такива в цялата държава на непенсионна възраст сме само трима. Огромна част от часовете ми са със задочници и затова занятията си ги водя по време на отпуски по 2-3 седмици непрекъснато, както и в съботите и неделите“, заяви проф. Николай Проданов.


Илюстрация Увеличаване Смаляване Алексей Пампоров д-р по социология, в анализ

Илюстрация Увеличаване Смаляване Алексей Пампоров д-р по социология, в анализ ...

......... и да изградим едно успешно, образовано, солидарно, справедливо и щастливо общество. Аз вярвам, че можем да предложим алтернатива на статуквото. Промяната зависи от няколко малки стъпки, с които да започнем в своето ежедневие: човечност; солидарност; уважение; ненасилие.Солидарността и взаимното уважение между хората правят силата. Време е да изрием политическите обори.


Силната средновековна крепост е изградена най-вероятно при ОмуртагТази година по

Силната средновековна крепост е изградена най-вероятно при ОмуртагТази година по ...

......... Василий II. Факт е обаче, че е съхранена самостоятелната българска църква начело с архиепископ в Охрид, както и традиционната българска данъчна система, по-лека от византийската. За всичко това заслуга е имал и „прочутият Кракра“, едно от лицата на българската държава и общество преди цяло едно хилядолетие през далечната 1018 г.


Българският орден на тамплиерите тази година чества 10 години Велик

Българският орден на тамплиерите тази година чества 10 години Велик ...

......... роден на 30 януари 1952 година в София. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”, полицейската школа, УНСС, доктор по философия в Peninsula university, САЩ, с професорско звание. Академик. Служил е в УБО и НСО. През 2017 година е преизбран за Велик приор на рицарите – тамплиери у нас.


Дали бушон изгоря или светна сигнална лампичка, но историята с

Дали бушон изгоря или светна сигнална лампичка, но историята с ...

......... ВВС, в „Авионамс“ никога не са били извършвани капитално-възстановителни ремонти в обема, който е необходим сега. Въпреки многократните покани, дружеството не е предоставило документи за наличие на способности за изпълнение на обявената поръчка. Освен това решението за откриване на процедурата не е обжалвано от нито една страна, включително от „Авионамс“.


Още преди да се е появила като книга, „Тъй рече

Още преди да се е появила като книга, „Тъй рече ...

......... много хора (сред щастливците съм и аз), че драматичната поезия не е сълзливата поезия, че автоиронията е задължителна, когато най-много те боли и че болката може да се трансформира в красота, послание, философия. И ако от живота не винаги произтича поезия – от поезията й непременно произтича живот.Поетесата Камелия Кондова


Илюстрация Увеличаване Смаляване Преди кончината си през 2010 г. Тони

Илюстрация Увеличаване Смаляване Преди кончината си през 2010 г. Тони ...

......... които ще ни управляват, е трудна работа.И ние се нуждаем от интелектуалци, а също и от колкото се може повече добри журналисти, за да запълним увеличаващото се пространство между двата полюса на демокрацията - между управляваните и управляващите.*Книгата излиза на българския пазар от издателство "Колибри", преводът е на Невяна Андреева.


Недоразумението се получава през 1977 след указ на Народното събраниеПарадоксът

Недоразумението се получава през 1977 след указ на Народното събраниеПарадоксът ...

......... Командният пункт на ген. Столетов. Това привлича много туристи. На 24 август пък за първи път от десетилетия на стария връх Шипка е организирано тържествено честване на годишнината от героичните шипченски боеве през 1877, а проф. Петко Петков изнесе открит урок пред множество млади хора, участници в традиционните спортни състезания.


Братислава – юли 2008 г. в Съединените щати ипотечната криза

Братислава – юли 2008 г. в Съединените щати ипотечната криза ...

......... различен от европейската интеграция, би бил грешка. Просто присъединяването към общия валутен съюз, е в основата на целия този процес. *Павел Новотни е редактор в авторитетния словашки всекидневник „Хосподарске новини” в Братислава, Словакия. Материалът е предоставен ексклузивно на вестник „Труд“ от автора, със съдействието на българския посланик в Словакия Йорданка Чобанова.


Какво се случва на пазара за жилища в страната? Накъде

Какво се случва на пазара за жилища в страната? Накъде ...

......... председател, а в момента зам.- председател на Национално Сдружение Недвижими имоти (НСНИ). Член на борда на Европейската асоциация на професионалистите на недвижими имоти CEPI и на REM Advisory Group към UNECE на ООН. Има две магистърски степени – като инженер по вътрешна архитектура и икономист по Бизнес с недвижими имоти.


Републиканците се окопаха в СенатаМеждинните избори за Конгрес в САЩ,

Републиканците се окопаха в СенатаМеждинните избори за Конгрес в САЩ, ...

......... и за САЩ и останалата част от планетата.С Камарата на Конгреса под контрола на демократите в ръцете на политическите опоненти на американския президент е и федералният бюджет. За който само след месеци ще предстои ожесточена битка. Доналд Тръмп също се поздрави с победа, омаловажавайки в свой стил постигнатото от демократите.


Президентът Георги Иванов има право да помилва ГруевскиНали си спомняте

Президентът Георги Иванов има право да помилва ГруевскиНали си спомняте ...

......... от властите като политическо оръжие? А защо в заглавието сравних Груевски с Едмон Дантес? Ами, защото двете години от първата присъда на бившия премиер са само началото. Има още четири, засега, дела срещу него, които могат да го превърнат в затворник толкова дълго, колкото марсилският моряк лежа на остров Иф.


Командироваха в Брюксел съдийката, блокирала делото за конфискация на 2

Командироваха в Брюксел съдийката, блокирала делото за конфискация на 2 ...

......... и какво мисли адвокатът на обвиняемия. Знаем и къде е съдия Катерина Енчева, след като подпомогна саботирането на работата на КПКОНПИ. На 15 ноември ще чуем и какво мислят върховните съдии от Гражданската колегия на ВКС, за да разберем на чия страна е съдът – на страната на гражданите или…?


Густав Магнар Витзьо е име, което навярно срещате за първи

Густав Магнар Витзьо е име, което навярно срещате за първи ...

......... 15 години в мъжкия национален отбор. Имам чувството, че много бързо порастваме. Ставаме самостоятелни много по-рано, отколкото нашите връстници в Южна Европа. Това го усетих в момента, в който преминах в “Реал” (Мадрид). Видях, че съм по-уверен от другите играчи на моята възраст.Мартин Йодегорд, най-младият футболист, дебютирал в национален отбор


Когато преди години представители на по-твърдото дясно казваха, че модерният

Когато преди години представители на по-твърдото дясно казваха, че модерният ...

......... метални палки „анти-фашисти“, които получават индулгенция да „удраят нацисти“ от големите престижни медии. А кои са „нацистите“ – всички несъгласни с бруталните им тактики. И, разбира се, тълпите от нелегални мигранти и „кервани с бежанци“, които са използвани от прогресивния елит като пионки в тяхната абсурдна борба за отворени граници.


Американският президент Тръмп неотдавна направи заявка за едностранното излизане на

Американският президент Тръмп неотдавна направи заявка за едностранното излизане на ...

......... е Английската гимназия и външна търговия във ВИИ “Карл Маркс”. Дълги години е на дипломатическа работа в чужбина – културен аташе в Лондон и политически съветник в Анкара. Бил е резидент и ръководител на турското направление в българската разузнавателна служба. Трети мандат е председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса.


Не бива да се отнемат правата на майки и бащиСъдът

Не бива да се отнемат правата на майки и бащиСъдът ...

......... преживява страната през последните 30 години, освен всичко друго, прави крайно непопулярен и недалновиден всякакъв опит да се отнемат придобити права на родители, които са имали куража да създадат две и повече деца. Те заслужават още и по-големи насърчения за тяхното отглеждане и възпитание, които държавата и обществото им дължат.


Възможно ли е властите на европейските държави, покорни марионетки на

Възможно ли е властите на европейските държави, покорни марионетки на ...

......... е властите на европейските държави, покорни марионетки на Вашингтон, най-накрая да се събудят и да откажат да участват в конфликта, който Вашингтон инсценира. Ако не, тогава стрелките на часовника на „Страшния съд“ показват, че до гибелта остава само една секунда.(Превод за „Труд“ от руски, публикуван в „Свободная пресса“, Павел Павлов)


© Велко Ангелов Истинската жертва може да е европейската ориентация на

© Велко Ангелов Истинската жертва може да е европейската ориентация на ...

......... искат да се запишат в една от коалиционните партии, нито да бъдат аморфна "гражданска квота". На второ място, те са естествен носител на енергия на местни избори, през които се изграждат стабилните политически сили. Но преди всичко, те създават необходимата "гравитация" в центъра на коалицията, което я прави трудно разрушима.


Карла Камила Кабейо Естрабао буквално влезе като каубой в надпреварата

Карла Камила Кабейо Естрабао буквално влезе като каубой в надпреварата ...

......... ярко доказателство за нейния талант. Способностите на певицата вече са извън всякакво съмнение. Музиката на Кабейо е нюансирана и сложна, особено за за поп продукция. Камила се заявява като независим и можещ артист и доказва на всичките си критици, че може ва блести със собствен блясък.Кити Емпайър, автор, музикален критик


Нужен е мотивиран медицински персоналИзграждане на здравна система, която да

Нужен е мотивиран медицински персоналИзграждане на здравна система, която да ...

......... качествено обслужване на всички лица. И крайната цел е да се осигури ограничаване и постепенно намаляване на дела на средствата за сметка на населението.*Авторът е преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), член на Надзорния съвет на НЗОК и главен директор „Осигурителни отношения“ в Българската стопанска камара (БСК).