Разрешението за строеж на

Разрешението за строеж на "Златен век" никога не е губило ...

......... ДНСК за спирането на "Златен век" се съдържат множество мотиви, които не присъстват в съставения констативен акт, което е съществено процесуално нарушение. Това съществено нарушение на административно-производствените правила води до унищожаване на административния акт. Всички тези действия създават правна несигурност и липса на прозрачност и предвидимост в действията на администрацията.


И двамата кандидати за приемник на министър-председателката Тереза Мей -

И двамата кандидати за приемник на министър-председателката Тереза Мей - ...

......... Извън Брекзита обаче вижданията на двамата не са много сходни. Ето кратко обобщение на позициите им: Борис Джонсън ============= Възраст: 55 години Най-важните политически постове, които е заемал: кмет на Лондон (2008-2016 г.), министър на външните работи (2016-2018 г.) Извън политиката: журналист, главен редактор на списание, автор на коментарна рубрика.


Големи части от днешните общества са не само икономически слаби

Големи части от днешните общества са не само икономически слаби ...

......... другите. Аз лично не бих казал, че българинът е примирен. В историческа перспектива има нации с по-силни граждански традиции, но в последните години у нас се събужда някаква социална чувствителност, която се проявява периодично. Не бих казал, че у нас няма гражданско чувство, че българинът е безразличен към обществените дела.


Има един такъв балкански парадокс: всичките лидери на Балканите се

Има един такъв балкански парадокс: всичките лидери на Балканите се ...

......... - на практика днес стотици граждани са министри, хиляди - депутати, а тези хора разбира се нямат интерес да променят статуквото. Социалистите в Румъния вадят на площада гигантски демонстрации срещу замитането на кражби; България пък напоследък един американски филм изобрази като държава, завладяна от мафията, начело с един корпулентен бизнесмен.


Информацията, че

Информацията, че "Фолксваген" (VW) най-вероятно няма да изгради новия си ...

......... отърве от проблема с мръсния въздух и всеки един от нас да живее с около 2 години по-дълго и по-здрав. Забележете, че проект, който бива отхвърлен заради имагинерен страх от "екологична катастрофа" всъщност осигурява пряк път към решаване на най-значимия екологичен проблем на страната. И това ако не е парадокс?


Не съм дошла да се заяждам, но по повод на

Не съм дошла да се заяждам, но по повод на ...

......... орган цитирам "има правомощия да издава по собствена инициатива или при поискване становища до националния парламент, правителството на държавата членка или, в съответствие с правото на държавата членка — до други институции и органи, както и до обществеността по всякакви въпроси, свързани със защитата на лични данни ". #MINFINLEAK #НАПФаворитът на Сотир Цацаров за главен прокурор е неговият заместник

Фаворитът на Сотир Цацаров за главен прокурор е неговият заместник ...

......... подписан президентски указ. Президентът има право по конституция да инжектира в процеса по избор на главния прокурор своето разбиране за публичния интерес. Нещо повече, реформата на прокуратурата неизбежно е въпрос на конституционни промени. Президентът има конституционна инициатива и по тази причина също не може да се държи като безгласна буква.


1. Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български

1. Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български ...

......... на служители на НАП и други държавни структури. Има и доста лични сертификати на граждани. 5. Ако сте работили или плащали някакъв данък в последните 10 години, то е почти сигурно, че най-малкото ЕГН-то, името, адреса и дохода ви е в базата. Основната част от данните обхващат последните 10 години.


За главния прокурор Сотир Цацаров обратното броене вече започна. На

За главния прокурор Сотир Цацаров обратното броене вече започна. На ...

......... кандидат се смяташе зам.-главният прокурор Иван Гешев, който буквално е лице на всяка акция, налаган от прекия си началник Сотир Цацаров. Логично е да се предположи, че Гешев е фаворит на сегашния главен прокурор, който може да разчита, че няма да е мишена на реваншизъм от страна на наследника си.


Почти не се чуха публични гласове в подкрепа на избора

Почти не се чуха публични гласове в подкрепа на избора ...

......... реализира единствено с приходите от реклама, спонсорство и пр. Без да може да прехвърля пари „от единия джоб в другия”. Държавна субсидия и приоритети Приемането на мисията, освен че ще изпълни задължението ни като държава-член на ЕС, ще реши ключови въпроси, на които сега търсим отговор като гледаме в звездите.


Мини-драмата с отстраняването на Волен Сидеров от лидерското място в

Мини-драмата с отстраняването на Волен Сидеров от лидерското място в ...

......... за самолетите F-16 и за отмяната на субсидиите за партиите. Патриотичното разцепление достигна кресчендо след евроизборите, когато съратниците си размениха много тежки думи на личностно-сексуална основа. След този неблагопристоен разговор "детронирането" на Сидеров беше просто въпрос на време. Още повече, че "Атака" (а и НФСБ) сериозно се провалиха на евровота.Пиар експертът Любомир Аламанов публикува коментар за кампанията

Пиар експертът Любомир Аламанов публикува коментар за кампанията "Направи го ...

......... има добър механизъм за събиране на издръжка от родител, който се отказва от детето. 20. Добре е бабите и дядовците да се чувстват защитени в къщите си. 21. Добре е да не се налага родителите да търсят прехрана в чужбина и да оставят децата за отглеждане на баба и дядо.


Всички основни участници в политическия процес твърдят, че практическото ликвидиране

Всички основни участници в политическия процес твърдят, че практическото ликвидиране ...

......... на партийните субсидии. То обаче нямаше да е възможно без гласовете на най-голямата партия. Какво тогава - да не би нейният лидер и премиер да иска един ден и тя да стане собственост на някой бизнесмен? Не, по-скоро ни праща за "зелен хайвер". Или бизнесът ще е зависим от партиите?


Обявяваните от социологическите агенции проценти за нагласите на избирателите и

Обявяваните от социологическите агенции проценти за нагласите на избирателите и ...

......... избирателите и прогнози (по-нататък общо "сондажи"). Направиха го: Алфа рисърч, Галъп интернешънъл, Медиана, Сова Харис, Екзакта, Афис, Барометър България, Маркет Линкс и Тренд . Общо направените сондажи са 22 за 11 политически субекта. Критерият за тяхната точност са процентите от подадените в страната гласове за политическите формации, които ЦИК обявява.


Крайно време е паметникът на Съветската армия в София да

Крайно време е паметникът на Съветската армия в София да ...

......... и камък пропаганда на наложения в страната комунистически режим. Същият този режим, който след падането на Берлинската стена е обявен за престъпен, заедно с пропагандирането му. Така че престъпление няма да е демонтирането на паметника, както иска да го изкара руският проектозакон, а съхраняването му, както е според нашия закон.


Финландската компания Patria Land Business Unit е готова да организира

Финландската компания Patria Land Business Unit е готова да организира ...

......... България", обясни президентът на компанията Теему Раити в интервю за Mediapool.    Очаква се военното министерство да поиска оферти за бронирани машини от четири компании, сред които и Patria. Бюджетът на проекта е 1.4 млрд. лева с ДДС, а едно от условията към фирмите е да привлекат и български партньори.България не успя да капитализира предимствата си при разпределението на

България не успя да капитализира предимствата си при разпределението на ...

......... а напротив. Много колеги се чудят как е възможно България да не пожелае да участва активно във формирането на новия ЕС и със сигурност гласът на страните от нашия регион ще бъде по-слаб", смята Весела Чернева. Какво предполага изборът на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия (ЕК)?


От началото на годината здравната система се тресе от нестихващи

От началото на годината здравната система се тресе от нестихващи ...

......... и здравни министри, които след първоначалния ентусиазъм за реформи бързо стигат до идеята, че най-безопасно е "да не се пипа нищо". Или ако се прави нещо, то е да се позакърпи оттук-оттам колкото да не се срути върху тях. Но наближава моментът, в който и кръпките се пръскат по шевовете.


България е на финалната права да закупи нови съвместими с

България е на финалната права да закупи нови съвместими с ...

......... повтори. През последната седмица отговорността все повече се размива, разкриват се различни бизнес и политически интереси, а въпросите без отговор се увеличават. И докато общественото внимание е съсредоточено само около новите изтребители, проектите за Сухопътните войски и военната флота се бавят и има все повече съмнения дали ще се реализират.


Когато в началото на май станаха ясни офертите на петимата

Когато в началото на май станаха ясни офертите на петимата ...

......... само този, който е предложил най-доброто, а този, който успее да убеди, че неговият бизнес модел и начинът, по който ще партнира с държавата в това публично-частно партньорство, ще гарантира устойчивост на взаимоотношенията през следващите немалко години". Тези важни уточнения разколебават направените набързо сметки за потенциалната класация на петте оферти.


Представянето на периода на тоталитарния режим в учебниците по история

Представянето на периода на тоталитарния режим в учебниците по история ...

......... позиция на отделните историци и до идеята на Просветното ведомство за характера и целите на образователния процес. Но за да се говори по същество, трябва предварително да се разчистят редица «принципни» недоразумения, а нерядко и откровени спекулации, които задушават трезвото мислене. Кой може да се включи в дебата за учебниците?


"Правовата държава" не е абстрактен принцип. Тя не е някаква ...

......... БНБ и частни одитори. Прави впечатление липсата на всяка свързаност с политици, въпреки че за всички е ясно колко влиятелен сред политическата класа беше Василев. "Влиятелен" даже е слаба дума за човек, за когото се говори, че в кабинета му е редено поне едно от правителствата през последните десет години.


ТЕЦ

ТЕЦ "Варна", чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС ...

......... ключов сектор за националната сигурност, а в България втората по-големина топлоелектрическа централа, която по думите на г-жа Петкова "заема много сериозно място в електроенергийната система", е оставена на политик, известен с крилатата фраза за обръчите от фирми. Така г-н Доган се превръща едва ли не в страж на националната сигурност.


В поредицата от парадокси на българския преход е и този:

В поредицата от парадокси на българския преход е и този: ...

......... като сблъсък между русофоби и русофили. Благодарение на традиционната ни историческа и културна близост с Русия, както и на промиването на мозъци през соца, по-неподготвената част от обществото бе убедена, че който обича Чехов и Чайковски, подкрепя Путин. И че евроскептицизмът е всъщност защита на православието. Цели 30 години по-късно


”В голяма степен и българската, и македонската историография са с

”В голяма степен и българската, и македонската историография са с ...

......... темата за Македония се изказват предимно ”абонирани“ , ”просветени националисти“ и няма никакви алтернативни мнения. ”Конфронтацията от българска страна, пренебрежителното отношение към Скопие, високомерието, особено след последните изявления на съпредседателя на македонската част от комисията Драги Георгиев, последвано от това на президента Стево Пендаровски, ще стават все по-неуместни”, посочва той.


"Имало едно време един български политик, който бил много глупав. ...

......... – защо на политици се продава на смешни цени. Очевидно на никого не му се разсъждава над това. А когато все пак въпросът се засегне, то е само за да се обясни, че когато купуваш на зелено (на дупка, по Цачева) е нормално да е по-евтино, защото поемаш голям риск.


Запален читател на комикси, деветгодишният Зейн Кауи има цяла етажерка

Запален читател на комикси, деветгодишният Зейн Кауи има цяла етажерка ...

......... миналата година. Днес вече стотици хиляди ученици и студенти редовно се присъединяват към много по-големите "Петъци за бъдещето" в повече от 120 страни. Ройтерс се срещна с трима млади активисти с много различен произход, обединени от острата загриженост за климатичните промени, замърсяването с пластмаса и бързото изчезване на биологични видове.


Вълната на популистко говорене, която доминира публичния дискурс от европейските

Вълната на популистко говорене, която доминира публичния дискурс от европейските ...

......... се издържат и да упражняват дейността си, не е ясно. Няма и как да е ясно, защото понастоящем липсва систематичен анализ на проблема, както и изчисление на оптималния размер на субсидията в зависимост от потребностите на партиите за поддържане на предизборните си кампании, кандидатите си, мрежата си и други подобни.


Галерия

Галерия "Структура" в София стана обект на най-големия артскандал в ...

......... И това, ако не бяха добрите, щеше да стане с показването ѝ в най-модната за момента софийска галерия и с обрастването ѝ с изкуствоведчески текстове, които ѝ приписват свръхстойност. Така работите в нея от маргинални, според канона на историята на българското изобразително изкуството, трябваше да сменят перспективата на самата история.


От девет месеца енергийният министър Теменужка Петкова говори, че се

От девет месеца енергийният министър Теменужка Петкова говори, че се ...

......... на готовност да произведат определените им количества енергия. Ако се наложи и да ги доставят, те получават допълнителни пари. Как се формират съответните суми за реално произведения ток от студения резерв, каква е тарифата за МВтч и дали се плаща от ЕСО или от поръчителя на електроенергията, е пълна тайна.


Да започнем със самата диагноза. За да е пленена една

Да започнем със самата диагноза. За да е пленена една ...

......... че редакционната им политика съвпада изцяло с тази на пряко притежаваните. При печатната преса този монопол или квази монопол е очевиден. А при телевизиите, с преминаването на НОВА към нов собственик и със смените в ръководството на БНТ, укротяването им в полза на управляващото ядро е невидимо единствено за слепите.


Партиите решиха да узаконят политическия рекет. При това даже не

Партиите решиха да узаконят политическия рекет. При това даже не ...

......... бюджета под формата на субсидии, и с безплатни офиси. Някои дори поискаха безплатно телевизионно време... Очевидно социалистическото начало в тях няма как да бъде заличено. Веднъж добрали се до софрата, всичко трябва да им е на тепсия. Защо да си правят труда да привличат членове или да събират членски внос?


Пет години след зрелищния срив на КТБ, оказала се най-голямата

Пет години след зрелищния срив на КТБ, оказала се най-голямата ...

......... на банките (тоест предимно от таксуване на потребителите), ФГВБ се наложи да изтегли заем от държавата в размер на около 1.7 млрд. лв. Още преди две години фондът върна предсрочно 1.2 млрд. лв. на финансовото министерство и до 15 април 2020 г. трябва да възстанови остатъка от 501 млн. лв.


Най-общо казано, логиката на

Най-общо казано, логиката на "отвореното финансиране" на политически партии на ...

......... концесионерите от потенциалните дарители на партии? Само аз ли виждам проблема тук, свързан с потенциалното изнудване както от управляващи, така и от тези, които искат да седнат на тяхното място? Счетоводството, глупако! - някой изобщо има ли идея как всъщност ще се осчетоводяват даренията и ще има ли данъчни облекчения?


Приетите от Народното събрание промени в Закона за устройството на

Приетите от Народното събрание промени в Закона за устройството на ...

......... на местата за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани. Предвидени са и "солени" санкции (чл. 24) за нарушение на разпоредбите на променения чл. 10а от ЗУЧК. Община Царево вече светкавично прие наредба, с която за нерегламентирано къмпингуване ще се налагат глоби от 200 до 5000 лв. Какво казват активистите?


Социалната мрежа Фейсбук (Facebook) разкри във вторник подробности около плановете

Социалната мрежа Фейсбук (Facebook) разкри във вторник подробности около плановете ...

......... което да пречи на резки скокове и спадове в стойността на криптовалутата, а плащането с нея ще е изключително лесно. Закупуването на валутата ще е възможно от следващата година чрез платформа на Фейсбук и дигитален портфейл, наречен Calibra. След това валутата ще може веднага да се изпраща на други потребителите.


България получи критики заради слабостите в противодействието на изпирането на

България получи критики заради слабостите в противодействието на изпирането на ...

......... брой задължени лица – банки, счетоводители, неправителствени организации, брокери на недвижими имоти и т. н., се отчитат формално пред ДАНС, но дали всичко това е ефективно? Как ви изглежда този процес като човек, който дълги години е работил в дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС? Не се ли трупа информация безцелно?


"Аз повече синя каска няма да играя и не го ...

......... дни Каракачанов размаха пръст на македонците за Гоце Делчев, на "Демократична България" за гейовете и на местната власт в Кърджали, която саботирала проява на армията. Така той ясно показа, че ще използва инерцията от по-голямата му тежест след изборите и начерта темите, на които партията му ще продължи да разчита.


Ловешката община Летница отбелязва най-голям ръст на заетите за пеирода

Ловешката община Летница отбелязва най-голям ръст на заетите за пеирода ...

......... население, картата по-долу показва относителната промяна на броя на наетите лица през 2017 г. спрямо 2011 г. Този подход към разглеждането на данните също предполага известна условност, поради което в коментара насочваме вниманието само към общини, в които се наблюдават трайни тенденции на пазара на труда, независимо от демографското развитие.


Едва ли има изненадан, че Българската национална телевизия изпитва финансови

Едва ли има изненадан, че Българската национална телевизия изпитва финансови ...

......... помощ от бюджета. Именно това се наблюдава през 2017 г., когато от бюджета са отпуснати допълнителни около 14 млн. лв. за услуги за разпространение на телевизионни програми и още 5,6 млн. лв. за допълнителни разходи за 2017 г. и подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.


Депутатите не си вършат работата, за която сме ги избрали

Депутатите не си вършат работата, за която сме ги избрали ...

......... ще се устройват извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, в имоти от горски територии, земеделски земи и в незастроени урбанизирани имоти. Така всеки, който е с кемпер, каравана, палатка или шатра, няма да се страхува от глоба, само ако е в собствен имот или в бивак.


Различни са версиите за края на комунизма. Едни подчертават политиката

Различни са версиите за края на комунизма. Едни подчертават политиката ...

......... А не може да вдигне телефона и да съобщи на дееца Б: имаме такъв и такъв проблем. Намесват се идеологически ритуали, изпълнение на планове, западният империализъм, та дори самият Ленин. Резултатът е престъпната първомайска манифестация, когато хиляди граждани в Киев, Минск, та чак в София получиха високи дози на облъчване.


Гражданите трябва да получат пряк достъп до Конституционния съд, казва

Гражданите трябва да получат пряк достъп до Конституционния съд, казва ...

......... съд да не може да бъде сезиран от конкретния гражданин, когато правата му са нарушени от противоконституционен закон, противоконституционно решение на парламента или или противоконституционен президентски указ. Аз съм убеден, че рано или късно конституционната жалба ще бъде разрешена. Това трябва да стане със специален закон, който да уреди процедурите.


Изборните страсти уж отминаха, но за популизма почивка няма. Някой

Изборните страсти уж отминаха, но за популизма почивка няма. Някой ...

......... политиката си на парче. Проблемът е, че такъв контрол няма. Вместо да го въведат и гарантират, сега партиите се оплакват, че без субсидиите ще са принудени да търсят пари другаде и така ще изпаднат в зависимост. Но едновременно с това се надпреварват да предлагат намаляване и дори премахване на субсидиите.


Компанията

Компанията "Интелигентни трафик системи" (ИТС) нашумя в публичното пространство покрай ...

......... превозвачите разговаряме със Станислава Арнаудова. Как решихте да станете национален доставчик на тези услуги? Този въпрос е много важен, за да стане ясно, че няма нищо тайно и скрито. Интересите ми към този бизнес проект са от доста отдавна - още когато държавата обяви намеренията си да въведе тол система.


Доста измамни са впечатленията, които изборните резултати създават за нагласите

Доста измамни са впечатленията, които изборните резултати създават за нагласите ...

......... величество" Негласуващият? Мълчаливото мнозинство, останало си по къщите, не изразява индиректна подкрепа за управляващите или за някоя друга от съществуващите партии, а разочарование от всичките вкупом. То иска нов играч на политическия терен, който да няма нищо общо с наличните. То е електорат на големия отсъстващ. Как би изглеждал той?


Изборите отминаха, но проблемите на България си останаха. А когато

Изборите отминаха, но проблемите на България си останаха. А когато ...

......... Целта на тази операция е просто печелене на време. Всъщност, най-добрият вариант е целта наистина да е печелене на време, защото ако в крайна сметка държавата построи централата за своя сметка (чрез заем или гарантирано изкупуване на тока), може да се окаже, че загубите са далеч над 3 млрд. лева.


Ирония е, че политиците искат да развалят дългосрочните договори за

Ирония е, че политиците искат да развалят дългосрочните договори за ...

......... са над 800 млн. лв. и всичките се предвижда да се използват за намаляване на цена "Задължения към обществото". Сега за нея плащаме 36,75 лв./ МВтч, а след юли ще плащаме 20,49 лв./МВтч или с почти 45% по-ниска. Ето как приходите от СО2 емисии обуздават по-високите пазарни цени на енергията.


Световният ден на околната среда е отличен повод да си

Световният ден на околната среда е отличен повод да си ...

......... огромната част от българите, с природен газ! Да не забравяме, че говорим за изключително слабо проникване – само около 3% от българите се топлят на газ, тоест потенциалът за растеж е огромен. А това безспорно е най-ефективният и най-чист енергоизточник за целта. Неслучайно, почти целият развит свят се топли така.


Седмици наред преди евроизборите един от най-трепетно обсъжданите въпроси бе

Седмици наред преди евроизборите един от най-трепетно обсъжданите въпроси бе ...

......... на 5%, за лекарствата да помислиме и безплатни детски градини... и за книгите”, обяви плановете си той при следващата си поява в парламента. "Ще пипнем определени лостчета на икономиката, които да ускорят растежа", преведе казаното единият съратник. ДПС е подготвило "Програма за ускорено догонващо развитие на България", доразви идеята другият.


Едва приключили, евроизборите доведоха до видимо раздвижване на политическите пластове

Едва приключили, евроизборите доведоха до видимо раздвижване на политическите пластове ...

......... за досегашните успехи на ГЕРБ. "Когато правих избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат", сподели лидерът на ГЕРБ. Освен оценка за Цветанов, това откровение дава някакво обяснение за интелектуалния капацитет на депутатите и висши функционери от управляващата партия, но това е друга тема.


Всички ли сме роби на един дебел, грозен, на 20

Всички ли сме роби на един дебел, грозен, на 20 ...

......... и с предмет на сътрудничеството "връзки с обществеността". На тези юнаци договорите им трябваха, за да получат пропуск, с който да влизат в НС. Защото без пропуск могат да пазят Пеевски само до входа, а вътре, където е пълно с престъпници, остава беззащитен. Иронизирам, де. Всъщност, що пък да иронизирам…


Mediapool публикува без редакторска намеса позицията на съпредседателя на

Mediapool публикува без редакторска намеса позицията на съпредседателя на "Демократична ...

......... не просто, защото това е поредното посегателство срещу свободата на словото. А без тая свобода, всяка друга е само временно снизхождение от страна на разсеяната с нещо друго тирания... Нито, само понеже това е поредната перверзия на правосъдието. А без истинско правосъдие, казано е, държавата е форма на организирана престъпност...


ГЕРБ постигна резултата от 600 000 гласа, който бе прогнозиран

ГЕРБ постигна резултата от 600 000 гласа, който бе прогнозиран ...

......... решава въпросът за изпълнителната власт. Избирателите знаят това. Подходът на БСП беше странен, но откакто г-жа Корнелия Нинова стана лидер на БСП, наблюдаваме стремеж към завръщане към революционни традиции от 19 век. Това няма да ги доведе до нищо добро, поне в рамките на демократичните процедури за печелене на властта.


Морските плажове са изцяло държавна собственост, а строителството върху тях

Морските плажове са изцяло държавна собственост, а строителството върху тях ...

......... не бъде застроена по силата на общ устройствен план на общината. "Конституционно нетърпимото правно и фактическо положение по отношение на крайбрежната плажна ивица в крайна сметка е създадено от самата държава, която е задължена от Конституцията за точно обратното", заявява Красимир Влахов. По-долу публикуваме пълния доклад. Заглавието е на редакцията


Българинът става все по-беден, България трябва да се брани от

Българинът става все по-беден, България трябва да се брани от ...

......... че “българите са най-бедни”. Това твърдение е вярно, но с уговорката “в ЕС”, която автоматично прави българите по-богати от около 90% от световното население. Нещо повече: напълно невярно е твърдението, че бедността в България се увеличава или че се е увеличила след влизането ни в ЕС. Фактите са съвсем различни.


Климатичното училище, съществувало някога в Борисовата градина, не трябва да

Климатичното училище, съществувало някога в Борисовата градина, не трябва да ...

......... като консервативен заради минималните намеси и стремежа да се възстанови автентичният вид на парка. Появиха се съмнения, че всъщност обаче се допускат доста нови строежи като например възстановяването на Климатичното училище. Чия е собствеността на терена, на който трябва да бъде възстановено то? За какво би се ползвала такава сграда?


Скука - това е основното послание на предизборната кампания за евроизборите

Скука - това е основното послание на предизборната кампания за евроизборите ...

......... фондове, Западни Балкани и т.н. А това (отново независимо доколко е вярно) попада в капана на самохвалството. Неясно защо то се смята за печеливш предизборен прийом, използван далеч не само от ГЕРБ. Но сам да се хвалиш е проява на лош вкус. А и колкото повече го правиш, толкова по-малко ти вярват.


Вече трети кабинет на Бойко Борисов обявява модернизацията на армията

Вече трети кабинет на Бойко Борисов обявява модернизацията на армията ...

......... тях разкрива характерните проблеми и пороци на системата. Наистина, по тях се работи и те са донякъде напреднали - за изтребителите вече се преговаря със САЩ, за корабите има конкретни оферти, които скоро ще бъдат отворени, а до дни военното министерство ще поиска предложения за доставка на нови бронирани машини.


Допреди три дни Австрия беше само пред избори за Европейски

Допреди три дни Австрия беше само пред избори за Европейски ...

......... "замазката" е забъркана основно от лъжи и измислици за отвличане на вниманието и заблуда на публиката. Този номер, разбира се, е отвращаващ. Но заедно с това е и толкова комично плосък, че ако човек намери сили да се дистанцира, може славно да се позабавлява. Особено в предизборни периоди като сегашния.


На 16.05.2019 г. в аулата на Софийския университет бяха представени 

На 16.05.2019 г. в аулата на Софийския университет бяха представени  ...

......... да се присъединя към този празник от друг ъгъл – като свидетелствам за някои ненаписани вълнения, пориви и случайни искри, които са духовните корени на неговото слово. Аз бях обещал тези неща да не ги казвам, но днес виждам, че мълчанието е грях и затова моля Духа му за прошка.


Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style ...

......... медианна заплата е доста стабилно през последните две десетилетия, на практика фиксирането на МРЗ като дял от медианната заплата ще доведе до задържане на ръста на МРЗ в България, и до нейното намаляване спрямо днешните ѝ равнища, противно на тезите и предложенията на повечето профсъюзи и леви политици у нас.


Европейските избори изправят българския избирател пред сложна дилема. От една

Европейските избори изправят българския избирател пред сложна дилема. От една ...

......... гласуват. Социолозите прогнозират ниска активност, като част от избирателите на ГЕРБ вече оттеглиха подкрепата си за тази партия - именно това доведе до крехка временна преднина за БСП. Подобен наказателен вот обаче рискува да даде незаслужен антикорупционен бонус на БСП, както и да реабилитира "консервативния завой" на лидерката Корнелия Нинова.


Добре де, ние толкова ли прости сме си били винаги

Добре де, ние толкова ли прости сме си били винаги ...

......... сме. По-скоро преди него знаехме много за доста по-малко неща. Няма как да се направи коректно сравнение – сега светът е с други хоризонти, налага се да знаем за все повече неща и едновременно с това да се научим, че не всичко, което е написано черно на бяло е истина.


Да, случи се: Както глобалните инвестиции, така и новите инсталирани

Да, случи се: Както глобалните инвестиции, така и новите инсталирани ...

......... стагнират от 2015 г. насам и през 2018 г. отново регистрират спад, който Международната агенция по енергетика (IEA) потвърди в последния си доклад. Фигура 1. Глобални инвестиции в чиста енергия (вкл. energy smart technologies & low carbon services, които не са ВЕИ, а технологии за управление на мрежата и складиране)


В парламента предстои второ четене на ключови промени в Гражданския

В парламента предстои второ четене на ключови промени в Гражданския ...

......... изпълнение, в охранителното производство, защото той там не участва. Това е едностранно производство, в което банката се обръща към съда за издаване на заповед за изпълнение, респективно изпълнителен лист. Длъжникът разбира, когато му дойде призовката за незабавно изпълнение от частен съдебен изпълнител (ЧСИ) и започва да тече срокът за възражение.


Десислава, съпругата на президента Румен Радев, се ядосва във Фейсбук

Десислава, съпругата на президента Румен Радев, се ядосва във Фейсбук ...

......... в България намерихме родина." Наред с добрия опит на фирмата си в България, той спомена и нуждата от висококвалифицирани специалисти по въздушна сигурност. Тук българският президент Румен Радев се пошегува, и то на немски език: "Откраднахте много офицери от моите ВВС". Лоши последици няма да има, но редно ли е?


Борбата с корупцията скочи от терасата-покрив и си строши краката.

Борбата с корупцията скочи от терасата-покрив и си строши краката. ...

......... Георгиев, се разбра, че антикорупциониерите всъщност не искат да им се декларират тераси. В инструкции за попълване на декларациите, качени на собствения им сайт, пише, че не е задължително да се декларира разгъната застроена площ. А по закон в това понятие се включват тераси, балкони и лоджии. Сещате ли се?


Преди броени дни Слави Трифонов обяви, че шоуто му ще

Преди броени дни Слави Трифонов обяви, че шоуто му ще ...

......... Пенчев. Сега Мая Манолова обикновено говори безадресно - за битката ѝ със системата, зад което обаче не е трудно да се разпознаят конкретни политически мишени. Въобще "лъвът се готви за скок" отново в политиката, което след откровения флирт с политическия проект на Слави Трифонов и съвместната им работа по общ законопроект не остави съмнение.


В България кампанията за евроизборите стартира накриво. В центъра ѝ

В България кампанията за евроизборите стартира накриво. В центъра ѝ ...

......... този натиск не е криза. В дългосрочен план дори е решение, защото ще позволи на Европа да компенсира демографския си дефицит. Разбира се, с разумно планиране и подбор на най-квалифицираните мигранти в комбинация с програми за запазване на културната специфика на европейските държави. Затова има и ресурси, и достатъчно опит.