Германската полиция обискира три апартамента в западногерманския град Офенбах и

Германската полиция обискира три апартамента в западногерманския град Офенбах и ...

......... терористична атака във Франкфурт с експлозиви и огнестрелно оръжие, като целта им е била да убият колкото се може повече хора. При обиските са намерени достатъчен брой доказателства за подготвяното нападение. Според прокурора от Франкфурт Надя Нисен главният заподозрян вече си е набавил необходимите компоненти за направата на взривно устройство.


Единият от проблемите на прокуратурата е манталитетът на хората в

Единият от проблемите на прокуратурата е манталитетът на хората в ...

......... е кандидатът за висока позиция. Било е чувствително преди, чувствително е и днес покрай избора на главен прокурор. Има протести на граждани, има възражения от средите на юристите - изразени от Висшия адвокатски съвет, съдии, неправителствени организации. Когато чувствителността на обществото е налице, нормално е да има реакция на президента.


И така: оказа се, че за управляващите от ГЕРБ един

И така: оказа се, че за управляващите от ГЕРБ един ...

......... вероятно по-голяма част, на практика (пряко или косвено, чрез отказа си да заемат страна) са подкрепили Фандъкова. Тъй че с не по-малко основание може да се твърди точно обратното - че избирателите на „Демократична България" са спасили Фандъкова, за което ГЕРБ трябва не да ги хули, а да им благодари.


“5G може да има по-голямо въздействие от всяка друга технология

“5G може да има по-голямо въздействие от всяка друга технология ...

......... тези на 4G, новото поколение мрежи ще позволи да се сбъдне мечтата Интернет на нещата, което ще отключи съвсем нов свят от възможности. Свързаността ще позволи на всички устройства около нас да си “говорят”, създавайки среда, в която виртуалната и изменената реалност не са екзотика. Интернет у дома и навън


Политологът Огнян Минчев коментира последните изказвания на президента Росеn Плевнелиев

Политологът Огнян Минчев коментира последните изказвания на президента Росеn Плевнелиев ...

......... - е човекът, който осъществи ключовите реформи на посткомунистическия преход и направи възможно присъединяването на България към НАТО и ЕС. Костов - мразен или обичан - има безспорни заслуги и сериозни грешки, които му осигуряват място в историята като един от нашите значими държавници. Костов от години е извън активнат


Българският съдия в Европейския съд по правата на човека Йонко

Българският съдия в Европейския съд по правата на човека Йонко ...

......... това, че да бъде равноправна на останалите политически власти. Как съдът може да поддържа своята независимост и безпристрастност тогава, когато трябва да прилага законите. Историята е един изключително силен източник, за да може да оценим как правоприлагаме в днешно време. Да отсеем важното от маловажното и да подредим приоритетите си.През изминалата седмица президентът на Република България отказа да подпише

През изминалата седмица президентът на Република България отказа да подпише ...

......... („не само я (процедурата) лиши от състезателност, но отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор“, "белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности имплицитна подкрепа от страна на изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да номинира втори кандидат";


Разликите между Европейския съвет, Европейската комисия (ЕК) и Европарламента (ЕП)

Разликите между Европейския съвет, Европейската комисия (ЕК) и Европарламента (ЕП) ...

......... или да се промени изцяло изглежда все по-изплъзващ се, пише Пол Тейлър в анализ за изданието "Политико". Вместо да доведат ЕС в по-интегрирана ера след Брекзит, трите основни институции, които трябва да си сътрудничат, за да осигурят ефективно функциониране на Съюза - Съветът, Комисията и Парламентът, се борят помежду си.


Китайският президент Си Цзинпин и френският му колега Еманюел Макрон

Китайският президент Си Цзинпин и френският му колега Еманюел Макрон ...

......... прилагане на Парижкото споразумение". Те призовават с тази цел "да се внуши уважение към мултилатерализма" и "да се даде политически устрем на международното сътрудничество". Китай и Франция изразиха разочарование, след като в понеделник бе обявено, че САЩ официално излизат от Парижкото споразумение, както бе заявил Доналд Тръмп през 2017 г.


Церемонията, на която лично президентът Путин награди с орден обвинения

Церемонията, на която лично президентът Путин награди с орден обвинения ...

......... на активите на фалираната КТБ, в т.ч. на националния телеком, на оръжейния завод "Дунарит" и др. към руски кръгове, омесени с руските специални служби и подземен свят. Това е правено с изричната цел тази активи "да не попаднат в български ръце". В същото време ние виждаме действията на българските власти.


"Обичайно на този, който няма основание да е доволен от ...

......... в изборния ден полицията арестува петима застъпници на опозиционния кандидат в селото. Вероятно, за да не пречат на „магията“. Тази история не е изключение, а явно нещо обичайно. Такива секции вероятно има във всяка община. Ако човек се порови малко в протоколите на сайта на ЦИК, несъмнено ще ги открие.Нямо по-сигурна ядрена централа в света от АЕЦ

Нямо по-сигурна ядрена централа в света от АЕЦ "Белене" – ...

......... и знания, за да изпълнят проекта. Носителите на тези неща са китайците и руснаците. Руснаците са създатели на проекта, но тъй като са реализирали четири подобни проекта в Китай, и подписаха за още четири блока по 1200 МВ, и не можем да кажем, че едната компания има предимство пред другата.


Изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше режисиран, каза

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше режисиран, каза ...

......... който е доказал своите професионални качества. И най-важното нещо – София осъмна в почти военно положение – с пропускателни пунктове, множество жандармерия и полиция. Такъв избор до този момент не е имало. Той ли е виновен за това нещо? Бих казал сценаристите получават висока оценка, изпълнителите – много ниска оценка.


Христо Петров, по- известен като рапъра Ицо Хазарта, публикува обръщение

Христо Петров, по- известен като рапъра Ицо Хазарта, публикува обръщение ...

......... "Уикенд" и "Пик" се редуват да пишат лъжи и клевети за мен. Милионите, които ГЕРБ и БСП харчеха в кампаниите си, позволиха на доста мои "колеги" да опознаят скъпите коли и апартаментите с изглед към Витоша. Когато от тези партии идваха и при мен – аз учтиво им посочвах вратата.


Предизборният щаб на ГЕРБ и СДС предлага между двата тура

Предизборният щаб на ГЕРБ и СДС предлага между двата тура ...

......... да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия. Подкрепете ни Абонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа. Абонамент


При забраната на сделките на ЧЕЗ с

При забраната на сделките на ЧЕЗ с "Еврохолд", а преди ...

......... не е спазена процедурата. Как ще коментирате Вие това решение на КЗК? Решението действително има особено мнение, че не е спазена процедурата. Не за първи път има такива съмнение, но този път е поне е направена стъпка повече отколкото при предходни сделки, когато още по-големи нарушения на процедурата е имало.


Гледам, че всякакви гузни душици опитват да търсят алиби за

Гледам, че всякакви гузни душици опитват да търсят алиби за ...

......... Но всичко това са само инструменти и предпоставки, то не може да замести волята и отговорността на членовете на съвета. Доколкото мога да се ориентирам във версиите на опорката за "отговорността на процедурата", има две по-конкретни критики: относно гаранциите за наличие на конкуренция и относно принципа прокурорите да си решават.


Процедурата преди изслушването При единствен кандидат за главен прокурор, в

Процедурата преди изслушването При единствен кандидат за главен прокурор, в ...

......... адвокатски съвет, както и от множеството въпроси от гражданските организации. В процедурата за избор на главен прокурор големите отсъстващи бяха задължените да са активни по закон и имащите право на това. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който нито предложи алтернатива, била тя и неизбираема, щеше да даде легитимност на процедурата.


Четвъртък следобед, Висшият съдебен съвет. Непоносима досада. Улицата – завардена

Четвъртък следобед, Висшият съдебен съвет. Непоносима досада. Улицата – завардена ...

......... Лили Иванова: "Стари мой приятелю, виж децата ни колко са пораснали". Стотина души са насядали тук-там по тротоарите, някои се облягат на полицейските заграждения. Видимо уморени са, но си стоят. През песен, а понякога и по-рядко се чува оратор: "Ние ще останем, за да пазим независимостта при избора на Гешев".


Неремонтираните квартални улици, неработещите лифтове на Витоша и недостатъчно бързата

Неремонтираните квартални улици, неработещите лифтове на Витоша и недостатъчно бързата ...

......... реформа, така че да бъде по-бърза и в услуга на гражданите и бизнеса. Имаме стратегия за дигитализиране на основните процеси от работата на общината и подкрепа за нея от IT сектора в София. Целта е по-малко възможности за корупция и без да се губи времето на гражданите и на бизнеса.


Мая Манолова е един от основните кандидати за кметския пост

Мая Манолова е един от основните кандидати за кметския пост ...

......... градина. Така е справедливо. Обещавате да взимате важни решения, допитвайки се до гражданите. Как ще действате обаче по въпроси, по които мнението на обществото е поляризирано и еднакво големи групи са "за" и "против" - например по отношение на ограничаване на движението на колите като мярка срещу замърсяването на въздуха?


Премиерът Бойко Борисов е свързан със сегашния главен прокурор Сотир

Премиерът Бойко Борисов е свързан със сегашния главен прокурор Сотир ...

......... Румъния има будно гражданско общество, което протестира на тази тема, иска да се запази антикорупционно законодателство, страната освен това е способна да излъчи европейски главен прокурор (Лаура Кьовеши – б.р.). Какви хора трябва да работят в тази Европейска комисия, за да могат да решат това? Очевидно аргументи няма да получим.


"А сега продължаваме с ужасяващата футболна седмица". С тези думи ...

......... такива постове се поставят такива хора. Колкото до постовете, те, разбира се, са твърде различни. Единият дава огромна фактическа власт и мощни лостове за влияние във всички сфери на обществения живот. Но явно и другият крие някоя и друга апетитна хапка и възможности, които го правят съблазнителна цел за овладяване.


Всеки в тази държава се интересува дали на хората, които

Всеки в тази държава се интересува дали на хората, които ...

......... питат: "Ти спечели ли, взе ли парите, ходи ли в предаването, готино ли е". Концепцията е, че ние създаваме на хората много хубаво усещане с всяка дейност в процеса, като целта е те да се забавляват. Те никога няма да си купят пак, ако не са изпитали едно готино усещане.


Ръководството на централната банка у нас за пореден път разкритикува

Ръководството на централната банка у нас за пореден път разкритикува ...

......... инвестирането, а водят до това да купуваме по-голям дълг на правителството", каза той. "Инструментът отрицателни лихви ще има перманентен ефект върху всички, които спестяват, върху поведението на младите хора и върху правителствата, които обаче няма да правят структурни реформи. Това е дълбока промяна в стимулите", посочи Христов, цитиран от Money.bg.


Корупцията е най-големият проблем на Столичната община. Тя може да

Корупцията е най-големият проблем на Столичната община. Тя може да ...

......... му, което е нужно, за да се произвежда гориво. "Топлофикация-София" е ярък пример за корупция с назначаването на хора на Христо Ковачки в борда на дружеството. Със сключването на договор с посредник, който да продава електроенергията, произвеждана от "Топлофикация", на борсата, при положение, че общинската фирма има лиценз за търговец.


От гледна точка на правото въпросът кога и как ще

От гледна точка на правото въпросът кога и как ще ...

......... си при лек режим в затворническо общежитие от открит тип, ползва седмични, месечни и годишни отпуски и почивки, има право да работи извън района на общежитието и да се среща с близките си. За този случай никой не се е сетил да протестира, нито дори да каже или напише нещо.


"Днес, манипулирайки чувството за липса на сигурност в обществото ни, ...

......... още през 1975 г. и е обяснил, че в такива случаи изтърпяването на остатъка от наказанието е нецелесъобразно. Днес, манипулирайки чувството за липса на сигурност в обществото ни, политиците падат по-ниско и от възприетите през социализма принципи за хуманност и справедливост. Покрай целия щум около съдиите Полфрийман сякаш беше позабравен…


Германският производител на луксозни автомобили

Германският производител на луксозни автомобили "Порше" (Porsche) и американският самолетостроител ...

......... сайънсиз" (Aurora Flight Sciences) разработват концепция за напълно електрическо летящо превозно средство, което да излита и да се приземява вертикално. Техни инженери ще изградят и тестват прототипа. През 2018 г. изследване на подразделение на "Порше" прогнозира, че пазарът на въздушни средства за градски транспорт ще набере скорост след 2025 година.


Управляващите в България упорито обясняват на данъкоплатците, че за работата

Управляващите в България упорито обясняват на данъкоплатците, че за работата ...

......... Сега, когато телевизиите излъчват масовата истерия на хора от сливенския квартал "Надежда", които паникьосани извеждат децата си от училище, за да "не им ги вземат норвежците", става все по-очевидно, че контраразузнаването най-вероятно е проспало някои процеси, които всъщност се развиват от години. Този казус е най-злободневен, но не е единствен.


Опитът е най-големият ни плюс, и най-големият ни минус в

Опитът е най-големият ни плюс, и най-големият ни минус в ...

......... приемането на планове. В старите имаше отделни конфликтни места и към всяко едно от тях подходихме индивидуално. Така решихме проблемите на конкретни хора и на конкретни места в "Лозенец", "Подуяне", "Слатина"… Само на последната сесия на Столичния общински съвет по този начин предотвратихме строителството в 5 междублокови пространства в "Младост".


Годината в здравния сектор приключва както и започна: с протести,

Годината в здравния сектор приключва както и започна: с протести, ...

......... какво включват. Не са остойностени самите разходи на болниците, за да може на тази база да се изчисли колко трябва да е цената на клиничната пътека, така че да включва адекватна компенсация на труда на лекари и медицински специалисти“, кометрита пред Mediapool Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика..


И двата скандала продължават. В БНР скандалът продължава, защото въпреки

И двата скандала продължават. В БНР скандалът продължава, защото въпреки ...

......... подпали и чергата на БНТ. Така че безчинствата на Сидеров идват точно навреме, тъй като дават шанс на Кошлуков да постигне разбирателство с подчинените си. Веднага след злощастния „Референдум” той направи изявление в тяхна защита, а после, когато Сидеров му поиска оставката (колко мелодраматично), те приеха декларация в негова подкрепа.


Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) всяка година

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) всяка година ...

......... на културата. От тази гледна точка България е интересна културна дестинация тази година. И накрая сезонът завърши още "по-вълнуващо" с фалита на големия оператор "Томас Кук". Това е събитието, което разтърси туристическата индустрия не само в европейски, но и в световен мащаб, и съответно оказа влияние и върху българския туризъм.


Според Карл Попър, демокрацията е скучна и досадна работа, но

Според Карл Попър, демокрацията е скучна и досадна работа, но ...

......... институции. Че Борисов вече не е силата в държавата - това стана ясно отдавна. И е изобилно коментирано. Вече година и половина наблюдаваме как премиерът издава някакво разпореждане, което обаче не се изпълнява. И той просто отстъпва. Подкарва джипа из нивите в търсене на колхознички, с които да се снима.


Предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман взриви обществото

Предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман взриви обществото ...

......... на затвора е представил на съда седем страници становище против условното предсрочно освобождаване на Полфрийман. Необходимо е това становище да бъде проверено, за да не се подхожда със сляпо доверие. Би било съмнително съставът на Софийския апелативен съд просто да игнорира седем страници обоснована позиция против предсрочното освобождаване на затворник.


Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образците на бюлетините за предстоящия

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образците на бюлетините за предстоящия ...

......... имената на кандидатите. За първия тур на местните избори в страната ще са необходими над 19 млн. бюлетини, които струват около 5 млн. лв. Андреев добави, че в столичани ще гласуват на местните избори с четири бюлетини – за кмет, за районен кмет, за общински съветници и кметове на кметства. 


Консорциумът

Консорциумът "Соф Кънект" беше избран за концесионер на летище "София". ...

......... "София". Не бяхте сред фаворитите за спечелването на концесията на летище "София". Това беше ли изненада за вас? За нас не беше изненада, че спечелихме процедурата за концесия. В предложението си успяхме да постигнем много добър баланс между четири основни показателя - инвестиции, летищните такси, приходите и разходите и пътникопоток.


Правителството не се поддаде на популистките призиви да спре Северна

Правителството не се поддаде на популистките призиви да спре Северна ...

......... да разреши спорните въпроси със Скопие, включително историческите въпроси. Известно е, че това е сложен и мъчителен процес, като се имат предвид наслоената през годините идеологическо- политическа матрица в съседната държава. Ако търсим пробив, едва ли най-добрата рецепта е да размахваме сопа и морков, демонстрирайки ту снизхождение, ту началническо високомерие.


Пазарите са аморални и няма да се оплачат от авторитарно

Пазарите са аморални и няма да се оплачат от авторитарно ...

......... предизвикателно защити своето правителство от обвиненията, че си затваря очите, докато Амазония гори; египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, чийто брутален режим, подкрепян от армията е обект на протести през последната седмица; саудитският принц Мохамед бин Салман, руган от мнозина за убийството журналиста дисидент Джамал Хашоги от саудитски агенти.  


"Много политически инженери се опитват да подменят играта, само че ...

......... за да увеличим скоростта на промяна и градеж. Второто,  с каква цел София ще се развива–  знам, че сега София има уникален шанс да направи голяма крачка в своето развитие". Работихме така, че в следващата година-две пред града ни стои голямата възможност да привлечем стратегически инвеститор във високотехнологичното производство, обяви Фандъкова.


Местни избори ще са тежки, защото отчитането на изборните резултати

Местни избори ще са тежки, защото отчитането на изборните резултати ...

......... кампания – за нарушение по отношение накърняването на правата на кандидат. Комисията се е произнесла по жалбата от Християндемократическата партия на България, с което се обжалва решението на софийската ОИК за отказана регистрация на кандидатските листи в София на самата политическата сила, както и на кандидата ѝ за кмет в града.


"Йорданка Фандъкова да каже по нейна поръчка ли бе занесена ...

......... от екран журналистката Силвия Великова. "След всичко това, вече имаме и флашка, изпратена очевидно от централата на ГЕРБ. След 14 години управление, това ли ни показвате от общината? Надяваме се компетентните органи да вземат мерки, за да бъде кампанията битка на идеи, а не на компромати", заяви още Димитър Делчев.


"Внимателно трябва да се следи какво ще направят ДПС. В ...

......... става все по-водещо“, посочи Симеонов. Според него в някои големи градове вече няма да е така лесно за ГЕРБ, както по време на предишни кампании. Подчерта, че "амалгамата ГЕРБ – ДПС става все по-видима" и се наблюдава нормално "износване" на партията на премиера Бойко Борисов. Цветанов трябва да се наблюдава


В църква и със свещи. Така започна официалната предизборна кампания

В църква и със свещи. Така започна официалната предизборна кампания ...

......... на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация. Много важно, че фараоните са построили пирамиди, но са затрили народа си и държавата си! С богохулна арогантност, повтарям това", заяви Николай. Прочитът му на древноегипетската история трябваше да илюстрира последствията от лошото управство и разглеждането на хората като ресурс.


Атанас Костов е кандидатът на

Атанас Костов е кандидатът на "Демократична България" (ДБ) за кмет ...

......... Ето защо считаме, че е наложително създаването на общински електронен инструмент за чистота на атмосферния въздух. В този инструмент да бъдат обединени както данните на РИОСВ, така и данни от т.нар "осиновени станции" като ежедневно се предоставя паралелно информацията и от двата източника с цел информиране на гражданите и превенция.


Листване на фондовата борса на до 20% от някои общински

Листване на фондовата борса на до 20% от някои общински ...

......... услуга. "Ще задължим всички търговски дружества със 100% общинско участие и общинските предприятия да използват същата електронна система. Това ще осигури повече прозрачност и ще е средство за намаляване на злоупотребите с общинския бюджет", пише още в програмата. Предлага се още тримесечните финансови отчети на общинските дружества да са публични.


Традиция у нас е отговорността и последиците за хаоса, корупцията

Традиция у нас е отговорността и последиците за хаоса, корупцията ...

......... вместо да намалеят, се увеличиха и то при сравнително константни числа на легално наетите. Изчислява се, че измамите са за около 50 млн. лв. годишно. Но, няма сила, която да спре измамите! Къде по-лесно е да се накажат съвестните платци на социални осигуровки, които са имали наглостта да се разболеят.


Всички парламентарни групи, без тази на БСП, искат Народното събрание

Всички парламентарни групи, без тази на БСП, искат Народното събрание ...

......... вносителите.  Излизането в предизборна ваканция е дългогодишна практика, която обаче не е урегулирана в правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Едното обяснение за тези почивки е, че част от депутатите са заети с изборите, а другото – че преди вотът парламентът често се използва за предизборна агитация.  


И кандидатът за кмет на столицата борис Бонев, издигнат от

И кандидатът за кмет на столицата борис Бонев, издигнат от ...

......... следващия общински съвет. Трябва да се заложат нови условия към кандидатите, а не да се бетонират приятелските кръгове от фирми. Категорични сме - търгът трябва да бъде спрян и проведен след изборите. Това е честното и отговорно отношение към града, което очакваме от настоящия кмет", добави кандидатът на "Спаси София".


Основните кандидати за кметското място в Пловдив - Здравко Димитров

Основните кандидати за кметското място в Пловдив - Здравко Димитров ...

......... управляващият партньор на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова разкритикува прогнозните резултати на "Галъп интернешънъл", давани в навечерието на евровота. Тогава агенцията даваше паритет и дори леко потенциално предимство на БСП пред ГЕРБ до последните дни на кампанията. В крайна сметка ГЕРБ спечели изборите с разлика от близо 6% пред БСП. Контрапроучване


Още едно ново лице от листата за общински съветници представи

Още едно ново лице от листата за общински съветници представи ...

......... изграждането на детска поликлиника, в която да бъдат събрани специалисти от всички сфери. Така родителите нямало да обикалят от клиника на клиника, за да се установи диагнозата на детето им. Медицинският център трябва да бъде направен в бившата сграда на Центъра по наркомании в район "Възраждане".