Клеменс Ференкоте, кореспондент на мрежата обществено-правни медии в Германия ARD,

Клеменс Ференкоте, кореспондент на мрежата обществено-правни медии в Германия ARD, ...

......... "Антикорупционен фонд", в този офис се плаща, когато някой иска да стартира или да прекрати наказателни преследвания, пояснява авторът. Той разговаря и с журналиста Николай Стайков, с чиято помощ преразказва на слушателите съдържанието на журналистическото разследване за превземане на бизнеси с "главен герой" Петьо Петров, известен още като "Петьо Еврото".


В публикация на Mediapool от 11.08.2020 г. авторът Самуил Димитров

В публикация на Mediapool от 11.08.2020 г. авторът Самуил Димитров ...

......... спогодбата с ответниците по делата, чрез които да се разпорежда с правото на държавата на отнемане на незаконно придобито имущество, каквато е правната последица от обсъждания случай. Проблемът обаче отново е, че извършването на подобни противоправни действия от страна на различните длъжностни лица на КПКОНПИ не подлежи на съдебен контрол.


"С риск да досадя ще напиша и моята гледна точка ...

......... да задам въпроси и получа отговори, за които благодаря на г-н Иванов. Като се замисля, и сега бих постъпил по същия начин. Някои ме посъветваха да съобразявам какво пиша, понеже много хора четат статусите ми. Мисля си, че хората ме четат, тъкмо защото не се съобразявам с никого какво пише.


Провисналата уста и блуждаещият поглед. По-възрастните българи сигурно добре помнят

Провисналата уста и блуждаещият поглед. По-възрастните българи сигурно добре помнят ...

......... употреба на сила: Живков - в партизанския отряд, Борисов - в бойните спортове и в силовите скруктури. В края им пък виждаме нежелание да се използва сила. А по средата политическото кредо и на двамата гласи: раздаваме привилегии и обещания, режем лентички, слушаме външните началници и се снишаваме, докато бурята отмине.


Когато се разпространяват опорни точки за

Когато се разпространяват опорни точки за "пуч", който се готвел ...

......... внушения.   Второ, дотук както Христо Иванов, така и президентът, а и всички други основни говорители, които отправят някакви искания в рамките на протеста, в общи линии искат няколко съвсем правомерни неща: оттегляне на сегашното управление и главния прокурор, поради допуснати от тях тежки посегателства срещу правовия ред в страната.


Ще се опитам да дам някои аргументи за оставката на

Ще се опитам да дам някои аргументи за оставката на ...

......... край Генерал Тошево, недопускането на проучванията на газовите хидрати в Черно море, безкрайното мотаене при разширението на връзките с мрежите на съседните страни и липсата на инсталации за регазификация (или поне лесен достъп до такива). Светът преживява газова революция през последните 10 години, а България не участва. Благодарение на ГЕРБ!Отнемането на студения резерв от ТЕЦ

Отнемането на студения резерв от ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган ...

......... механизми и солидна държавна помощ за ТЕЦ "Марица Изток 2", която не е съгласувана с Европейската комисия. Ако пък ги върне, това веднага ще бъде изтълкувано от противниците му като подкрепа за Доган, от когото правителството панически пожела да се разграничи. Какви сметки стоят зад съхранения обем на студения резерв


Нека да цитираме: Германската канцлерка Ангела Меркел да прекрати покровителството

Нека да цитираме: Германската канцлерка Ангела Меркел да прекрати покровителството ...

......... Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и Европейската народна партия (ЕНП) да вземат България, ГЕРБ и най-вече премиера под лупа. Главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши да се самосезира заради обвиненията за корупция, които протестиращите отправят към Борисов. И заради съдържанието на подслушаните телефонни разговори. Три призива, три имена


Малко са ме били като малък, та затова си позволявам

Малко са ме били като малък, та затова си позволявам ...

......... не му останало време за фитнес. Хем хилав, хем си позволява да говори. На ти два пестника в корема, да ти дойде акъл. Така трябва да се действа - рязко, категорично, без много мислене. От него полза няма. Виж, шутовете и шамарите са друга работа. Тяхната ефективност е сто процента.


България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз,

България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз, ...

......... 2050 г. Борисов (на 61 години) като кмет на София, а после и като председател на проевропейската си партия ГЕРБ успява след тактически отстъпления отново да надиграе противниците си. Този път гневът на хиляди млади протестиращи е насочен основно лично срещу Борисов и обвинявания в корупция главен прокурор. Корупционно блато


"Едно е ясно: Борисов е изпаднал в немилост. Но се ...

......... свързани с подслушване, не са нещо ново в България. Те отдавна съпътстват Бойко Борисов и неговите правителства. В същото време те отразяват и една политическа култура, където проследяването и подслушването масово се практикуват. Но това не е само български феномен - знаем, че същото важи и за съседна Северна Македония.Един забит български трибагреник в заграбена българска земя. Този героичен

Един забит български трибагреник в заграбена българска земя. Този героичен ...

......... у нас. Палитрата от хора по площадите днес плаши управляващата клика, защото хора с несъвместими убеждения превъзмогват антагонизма помежду си и се обединяват зад две основни искания. От София до Сан Франсиско, от Варна до Виена протестиращите настояват за оставки на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.


"Ако правителството на ГЕРБ подаде оставка, през есента може да ...

......... че максимално бързо, при подаване на оставка на Борисов и деклариране, че няма да има опит за нов кабинет от негова страна и от останалите политически сили в парламента, служебното правителство може да встъпи в длъжност. Какви са правомощията на служебния кабинет и с какво се различава той от редовния?


Доскоро просто презирах противниците на протеста: за малодушие, за умилкване

Доскоро просто презирах противниците на протеста: за малодушие, за умилкване ...

......... а че протестиращите протестират заради едни пари, които или искат да имат (например, по-високи заплати и помощи), или вече имат (например, платени са от Сорос, Черепа или за по-лесно - от американците). Може да протестират и за власт (например, Христо Иванов иска да бъде главен прокурор, както наскоро подхвърли Борисов).


В публикация от 16 март силно подкрепих първите организационни мерки

В публикация от 16 март силно подкрепих първите организационни мерки ...

......... цели: 1) Намаляване щетите сред населението; 2) Избягване на срив на здравната система; 3) Ограничаване на икономическите и социалните щети. Оценка на антикризисната здравна политика Към 31 юли България е пета след Албания, Южна Корея, Хърватия и Унгария по най-малко проведени тестове на 1 млн. души сред сравняваните 40 страни1.


Веднага след одобряването на избора на новите министри коалиционният съвет

Веднага след одобряването на избора на новите министри коалиционният съвет ...

......... е цената за подкрепата на правителството от малкия коалиционен партньор. Дали ще се стигне само до увеличение на минималната пенсия – според обещанията, до 300 лева – или индексация за всички, както и как ще бъде финансирано това значително увеличение на разходите от следващата година, можем само да гадаем засега.Вече имаме политически феномен: Протестът 2020. Той започна като повторение

Вече имаме политически феномен: Протестът 2020. Той започна като повторение ...

......... през есента на 2013 страдаше от този дефект - нямаше някакво истинско съдържание, а беше просто израз на организационната мощ на две партии. Преди дни ГЕРБ опитаха такъв контрапротест и сами усетиха неговата безпомощност: множество хора, които не знаят защо са там и не са убедени в правотата на позицията си.


На САЩ ще им отнеме години да прехвърлят главното си

На САЩ ще им отнеме години да прехвърлят главното си ...

......... не е като да си вземеш палатката и просто да я опънеш на някое друго място", каза пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, който между 2014 и 2017 г. командваше силите на САЩ в Европа. "Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа има отчаяна нужда от ремонт".


"Не се сбъдват очакванията на управляващите, че протестите ще се ...

......... Освен това той се опитва да осигури време, за да могат Томислав Дончев и неговият екип да напишат тайно, без обществено участие, плановете за следващите програмни периоди и за харченето на антикризисната помощ. Опитва се да не позволи някой друг да проведе изборите, така че да може да оцелее някакси.


Няма съмнение, че едно блокирано кръстовище е неудобство. Както за

Няма съмнение, че едно блокирано кръстовище е неудобство. Както за ...

......... сънародници от Лондон до Варна. Такива са историите, които чух в Брюксел, в Берлин, в София, наскоро чак и от Чикаго. Слушам ги по протести, по събирания за 24 май, за 3 март. Такива са историите на българите в България, такива са и историите им, когато се озоват зад граница.


Едно събитие от последното денонощие показа нагледно до какво отчаяние

Едно събитие от последното денонощие показа нагледно до какво отчаяние ...

......... ѝ е с продуцент от новините на бТВ. Видимо е и раздразнението ѝ, че малко преди ефир ѝ казват в репортажа си от центъра на София да съобщи и за други протести, които в момента не следи и няма подробности за тях. Това обясни и самата Рачева по-късно във Фейсбук:


Тридесет години след формалното бракуване на тоталитарната политическа машина, в

Тридесет години след формалното бракуване на тоталитарната политическа машина, в ...

......... такива имат и хиляди други населени места в България. Защо, чрез песен и стих, например да не се привлече внимание към проблемите на някои от живите рани в тъканта на България: обезлюдените градове и села, гетата? Нима за тях не си заслужава да се хаби "енергия", "мастило", "място на сървърите"?


Няма нищо по-естествено от това един масов протест да стане

Няма нищо по-естествено от това един масов протест да стане ...

......... и лек флирт с протестиращите. Повечето от тях, видите ли, били много симпатични, интелигентни, образовани. Даже за някои неща били прави (всеки от придворните коментатори задължително изтъква, че има приятели сред протестиращите), но пък били малко наивни. Което водело до някои слабости, които много им пречели и поставяли под съмнение смисъла на протеста.


В предишния си текст написах, че около протеста това лято

В предишния си текст написах, че около протеста това лято ...

......... да не участвам в този протест така всеотдайно, както в предишните, аз обаче всеки ден – от неговото начало отивам на площада и оставам там в продължение на час-два, т. е. имам непосредствено и всекидневно впечатление от ставащото на него и в противовес на горните твърдения мога да засвидетелствам следното:


Японската корпорация

Японската корпорация "Мицубиши Кемикълс" (Mitsubishi Chemical) е разработила пластмасови пликове, ...

......... приблизително 8 милиона тона от тях попадат в Световния океан. Там той се превръща в микропластика, поглъщана от рибите, мекотелите и китовете, което вече е глобален проблем. Правителството на Япония разработва мерки, които до 2050 г. да изключат напълно възможността от територията на страната в океана да попаднат пластмасови отпадъци.


На 22 юли вечерта хиляди граждани протестираха пред Съдебната палата

На 22 юли вечерта хиляди граждани протестираха пред Съдебната палата ...

......... заек. Това е малкият, но смел прокурор (нещо като незнайния воин), който никога не е съществувал, но на когото се възлагат надежди за революция. На гражданите се разказва приказката, че ако всеки редови прокурор, който намери основание да образува дело срещу Иван Гешев, той без никакво съмнение ще го стори.


Преди седмица

Преди седмица "Свободна Европа" оповести определението на Софийския градски съд ...

......... Пламен Георгиев), между които и конфискация на въпросните 356 млн. лева, защото са "незаконно придобито имущество", кога е разбрала, че точно тези 356 млн. не са били и понастоящем не са негово "незаконно придобито имущество"? Делото, по което това би могло да се установи в съд, още не е започнало.


По 200-300 новозаразени с коронавирус дневно и над 600 души

По 200-300 новозаразени с коронавирус дневно и над 600 души ...

......... са 52 души. От данните е видно, че над 30% от активните случаи тогава са били в болница и около 5% в интензивни отделения. В момента при 4620 активни случая, 642 или 14% са в болница и около половин процент (24 души) са в интензивни отделения. Какво е на показ?


В мрежата на германските обществено-правни медии беше разпространена кореспонденция на

В мрежата на германските обществено-правни медии беше разпространена кореспонденция на ...

......... да живее и да се развива в сигурност." По-нататък в кореспонденцията четем: "Много демонстранти са разтревожени, че огромната сума от 29 милиарда евро, които министър-председателят Борисов получи за България от следващия 6-годишен бюджет на ЕС, може да потъне по фалшиви канали." "Парите на ЕС могат да бъдат пропилени или откраднати"


Както се очакваше, внесеният от опозицията вот на недоверие не

Както се очакваше, внесеният от опозицията вот на недоверие не ...

......... да умилостивят протеста, ще го ожесточат. Теоретично, разбира се, правителството може да продължи да упорства и да се прави на ударено. Колкото по-дълго го прави обаче, толкова по-големи ще стават щетите за управляващата партия и толкова по-малки шансовете ѝ за някакъв, поне относителен, успех на следващите избори. Жертва на фигура


"Денят се познава от сутринта" е казал народът. Затова на ...

......... идеални условия. Знам, че човешко е да сме несъвършени. Ако обаче поредната клика или приятелски кръг гледа на излезлите на бунт хора като на средство, за да се добере до властта, най-много с двойна сила да си навлече гнева на протеста. Смятам, че не е излишно да си го припомняме.


На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за

На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за ...

......... бюджетни средства да бъде спирано при заплахи за върховенството на закона, като решенията ще бъдат взимани с квалифицирано мнозинство. Фон дер Лайен посочи, че отпускането на средства от фонда за възстановяване ще бъде обвързано с изпълнението на препоръките на ЕК за развитието на националните икономики чрез т. нар. европейски семестър.


Изключително дразнещ е начинът, по който клакьори на правителството, които

Изключително дразнещ е начинът, по който клакьори на правителството, които ...

......... Пълни глупости. Правомощията на служебното правителство са силно орязани. Сегашното редовно правителство има много повече възможности за злоупотреби. Освен това, ако България има политици и институции, загрижени за страната, те могат и трябва да решат този проблем с преговори и компромиси. Възможно е дори сегашното правителство да действува като служебно.


Христо Петров, по- известен като Ицо Хазарта, публикува коментар, в

Христо Петров, по- известен като Ицо Хазарта, публикува коментар, в ...

......... да работя, за да има какво да ям. Бизнесът ми, слава Богу, не зависи от обществени поръчки и от еврофондове. Старая се да съм обективен и да не се аргументирам на ниво "тия са мафия и трябва да се махат". Имам сериозни критики относно направеното и ненаправеното през последните години.


Протестите продължават да настояват за оставките на правителството и на

Протестите продължават да настояват за оставките на правителството и на ...

......... от най-уважаваните сред тях в пейоративни нарицателни – Гюзелевци, Дичевци, Кьосевци… И за пореден път ги обсипа с квалификации и обиди, все едно че е на маса в кварталната си кръчма. Така и за непросветените стана ясно каква е поръчката, кой я  "свежда до знание” и кой е изпълнителят ѝ.


И все пак истината излиза (и официално) наяве. Бойко Борисов

И все пак истината излиза (и официално) наяве. Бойко Борисов ...

......... удържан: след влизането в ERM II, пред България е отворена вратата за ефективна европейска интеграция.   Отговорните политически партии не би трябвало да заиграват с този стратегически приоритет. БСП е най-виновна в това отношение и Корнелия Нинова е крайно време да се разграничи от антиевропейските и путинофилски крила в столетни


Години наред се вбесявах от отказа на протестиращи да викат

Години наред се вбесявах от отказа на протестиращи да викат ...

......... режим. "И най-вероятно ще се свърши...", продължих с размислите ден-два по-късно, когато видях, че Борисов не е разбрал, какъв пожар се разпалва под седалищните му части. Усетът на Седларска не я беше подвел: намирахме се някъде между 3 ноември 1989 (първата публична демонстрация на "Екогласност", тогавашните "зелени") и 10 ноември...


В първата половина на юни бяха предложени промени в Закона

В първата половина на юни бяха предложени промени в Закона ...

......... като нея. Достъпът до дигитално учебно съдържание би дал възможност на Асенка поне да получава обяснение на учебния материал по различни начини. А самото използване на онлайн платформи може да се окаже най-добрият шанс за нея да развие умения да учи, а след това и да работи, в дигитална среда.


Преди броени дни българската прокуратура публикува записи, които според нея

Преди броени дни българската прокуратура публикува записи, които според нея ...

......... това не се отнася само до въпроса дали подслушването на Васил Божков е било законосъобразно. Прокуратурата вече от известно време насам води разследване срещу хазартния милионер, тъй че е възможно да има съдебно разрешение за подслушването му (но това не означава директно, че Божков наистина е извършил приписваните му деяния).


"Ако държавата е слаба, мафията е силна", каза днес един ...

......... трудно се разследва, защото има високопоставени членове и покровители. Мафиотите са обвързани с клетва за вярност и мълчание – "омерта". Издайниците са обречени на мъчителна смърт. Мафиотите дори не признават, че мафията съществува. Спомняте ли си думите на гангстера–активист Джо Коломбо: "Мафия ли? Какво е това мафия? Няма такова нещо!".


За шеста поредна вечер близо 10 хиляди души скандираха

За шеста поредна вечер близо 10 хиляди души скандираха "Оставка!" ...

......... срещу бежанци от Турция, а докато в България се провеждат масови демонстрации, шефът на фракцията на ЕНП в Европарламента хвали борбата на Борисов срещу корупцията. (...) От Борисов има нужда, защото пази границата и не показва проруска ориентация. Това на практика е реалната политика, правовата държава идва на второ място."


Народното събрание започна обсъждането на проект на Закон за изменение

Народното събрание започна обсъждането на проект на Закон за изменение ...

......... в тази насока. 2. Също така е предвидено заплащане на такси за детска градина от държавния бюджет. Проектозаконът залага покриване на таксите за семействата, получаващи социални помощи или детски надбавки. По този начин от началото на новата учебна година близо 55% от децата в детските градини няма да заплащат такси.


В добре организирана държава от неопребендалистки1 тип гражданското общество трябва

В добре организирана държава от неопребендалистки1 тип гражданското общество трябва ...

......... чест на реагиращата будна част на българското общество, в България все още не са постигнати върховите резултати на Орбан в това отношение – все пак той вече наложи приемането на Закон за прозрачността (на средствата за финансиране на НПО-тата), а у нас все още сме във фазата на опита. Засега.


Този процес започна още през 2014 г., ескалира през 2015

Този процес започна още през 2014 г., ескалира през 2015 ...

......... на ГЕРБ с бизнес– и медийната империя на ДПС и сие; - подкрепа от ГЕРБ за наказателния инструмент на тази група, който доби форма не на шеф на ДАНС, а на цял главен прокурор; - изкривяване на правото в полза на определени (същите) бизнес и медийни интереси по модела "Росенец";


"(Тодор) Живков и царят са ми като два университета". Думите ...

......... създаване на независима прокуратура по румънски модел. "Държавата няма да го понесе - едните ще арестуват единия ден, другите ще арестуват на другия ден другите. Ако беше хубаво, във Франция и Германия щеше да има по две, а в Швеция сигурно три. Да не се подвеждаме по конюнктурата", каза Борисов.


Mediapool публикува коментар на дългогодишния член (от 1993 до 2015)

Mediapool публикува коментар на дългогодишния член (от 1993 до 2015) ...

......... съм Недосегаем. Извън и над закона. И ако някой се осмели с дрън-дрън принципи като върховенство на закона да ми потърси отговорност, за кратко време ще мобилизирам не 3, а 30 хиляди, ако се налага и 300 хиляди и тогава ще стане страшно за етническия мир. Безспирен 30 годишен рекет.


Най-подходящият вариант за България да се снабди с ваксина срещу

Най-подходящият вариант за България да се снабди с ваксина срещу ...

......... държави инвестират в разработките на конкретни фирми, в ЕС има общоевропейска инициатива, но и алианс на 4 държави, към които могат да се присъединят други. Българското правителство залага и на трите възможни опции. Какви са предимствата и недостатъците на различните подходи и кой е най-подходящ за България съобразно възможностите ни?


Мнозина се питат защо на големия протест срещу произвола на

Мнозина се питат защо на големия протест срещу произвола на ...

......... подходяща мишена засега. Но докога ще са достатъчни такива заобиколни, маскиращи маньоври? Изглежда наивно премиерът да подкрепя Гешев с надеждата, че той ще продължи да го заобикаля в своята активност. Накратко: Борисов прави стратегическа грешка като си мисли, че произволната прокурорска активност от последните седмици обслужва него и ГЕРБ. Причините


Три дни позор! Три дни! Три дни след шокиращите кадри

Три дни позор! Три дни! Три дни след шокиращите кадри ...

......... срамна тайна, за която всички институции мълчат с надеждата да бъде заровена и забравена. Няма никакъв спор, че полицията трябва да бъде уважавана, а не атакувана. За което и тя сама трябва да положи усилия като започне да се отнася с еднакъв аршин и с властимащите и с обикновените граждани.


Един от греховете на Ахмед Доган е, че не направи

Един от греховете на Ахмед Доган е, че не направи ...

......... безскрупулни наместници, които да контролират присъединени територии. Кадиров в Чечня е интригуващ пример. Между пребития снощи студент по право в Хага (какво тъжно иронично съвпадение) и Путин стоят 100 звена и 200 бушона, които могат да горят, докато Путин лови риба в сибирските реки, а дребният наместник Доган подрязва рози.


Българската държава е взета на абордаж, но това не е

Българската държава е взета на абордаж, но това не е ...

......... публиката свикна с тази метафора и престана да я забелязва.  Всички знаят, че нещата са такива, но предпочитат да не мислят за тях. В крайна сметка може би властта винаги се е упражнявала по този начин. Важното е нас, обикновените граждани, това да не ни засяга. Да не го виждаме.


Г-жо Дончева, Успя ли дебаркирането на Христо Иванов край Доган

Г-жо Дончева, Успя ли дебаркирането на Христо Иванов край Доган ...

......... друга. Става дума за отстояване на българската държавност и отвоюването на държавата от мутрите. Това е свръхзадача и не е по силите на никого по отделно. Това, което се случи на Росенец, е едно нелошо начало. Обнадеждаващо, бих казала. Последва граждански протест. Има ли достатъчно енергия за промяна, според вас?


С опита си да застане на българска държавна земя около

С опита си да застане на българска държавна земя около ...

......... развият идеология, с която да скрият от очите своите кражби. Това не се случи в България. И когато погледнат към българската управляваща олигархия, гражданите не виждат някаква величава идеология. Виждат само краденето. За да се върнем към Аристотел: според него разпадането на олигархичните управления преминава, общо взето, през три основни етапа.


Политическите схеми около промените в състава на Комисията за енергийно

Политическите схеми около промените в състава на Комисията за енергийно ...

......... че никой не оспорва неговата експертиза и важната му роля в областта на енергийното регулиране в качеството му на служител. В конкретния случай г-н Младеновски удобно се оказа и единственият номиниран за поста. Няколко факта без коментар Да припомня няколко факта по повод прекъснатата процедура по избора, представени без коментар.


В България трайно напоследък 58-59% от анкетираните за ситуацията с

В България трайно напоследък 58-59% от анкетираните за ситуацията с ...

......... е нещо като белег на обществата, които като цяло са по-скептични към официалната информация и към демократичния и либерален ред като цяло. Колкото си по-далеч от западните демокрации, толкова по-вероятно е да смяташ, че има някаква конспиративна теория, че ситуацията е преувеличена. Тоест, това е някакъв балкански, източен скепсис въобще.


"Български ВиК холдинг", който държавата учреди в началото на май, ...

......... държавна лаборатория за всички ВиК-та По време на онлайн конференцията Иван Иванов каза, че водният холдинг няма да разчита само на пари от държавата, а ще търси начин да се самофинансира. Той даде пример с европейската директива за питейните води, която поставя изискване да се взимат и тестват повече проби.


Изграждането на нов булевард, който да свързва

Изграждането на нов булевард, който да свързва "Терминал 2" на ...

......... до летището, който идва и извън София. Осъществяването на проекта обаче няма да се случи скоро. Предстои проектиране, обсъждане на проекта, приемане, евентуално обжалване. Ще се наложи и отчуждаване на имоти, които според главния архитект са основно земеделски земи. Едва след това може да се говори за започване на строителство. 


Пазят ли гардове от НСО морското имение на почетния председател

Пазят ли гардове от НСО морското имение на почетния председател ...

......... и на моменти използваха физическа сила, за да отблъснат "натрапниците".   По-късно от НСО заявиха, че отказват да "бъдат въвличани в политически акции, независимо от техните подбуди“ и посочиха, че "охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние“.


Във връзка с възобновените медийни публикации за

Във връзка с възобновените медийни публикации за "ограбването" на "несметните" ...

......... нито една от най-големите златодобивни компании в света не е държавна. Това е изключително сложен, рисков и капиталоемък бизнес – хвърляш милиони в продължение на десетки години, преди да можеш да изкараш един лев от земята (ако изобщо изкараш нещо!). Неслучaйно, държавата винаги и навсякъде системно се проваля в него.


Ситуацията с новия коронавирус породи интересен социологически феномен – много

Ситуацията с новия коронавирус породи интересен социологически феномен – много ...

......... може да се каже, че толкова много хора просто са "глупави", "неинтелигентни" или "необразовани". Макар че в общия случай вероятно би се доказала известна статистическа корелация между степента на образованост и коронаскептицизма, в групата на отричащите има и немалко добре образовани хора, някои от които с по-оригинално и нестандартно мислене.


Г-н Иванов, в неделя апелирахте за оставката на депутатите, защото

Г-н Иванов, в неделя апелирахте за оставката на депутатите, защото ...

......... ДПС да имат по-голяма тежест и по-видима роля, а Борисов да бъде поставен в още по-зависима позиция или заменен с някой нов Орешарски. И това ново управление ще довърши и пусне в действие обновения корупционен модел. Или както беше описал всичко това Илия Павлов през 1996: гущерът си къса опашката.


От седмица главният прокурор е и в Twitter, за да

От седмица главният прокурор е и в Twitter, за да ...

......... бъде много смешно – като стар милиционерски виц. Но, всъщност, е сериозно и дори страшно. Първо, защото ролята на публицист и политически коментатор е абсолютно недопустима за заемащия този пост. Така той не просто компрометира самия себе си, но всекидневно убива авторитета на институцията, която олицетврява, и доверието в нея.


Заживяхме в доста

Заживяхме в доста "срамни времена", както ги определи наскоро Захари ...

......... министър и още по-бивш "мултак на републиката"), сигурно щях да го отмина с безразличие. Защото калта и глупостите вътре не се различават съществено от помията и конспиративните щуротии, каквито можете да чуете на всяка крачка. Във време, когато примитивите са на мода, подобни изблици едва ли могат да смаят някого.


Купувате си нова скъпа кола, вкарвате я в гаража и

Купувате си нова скъпа кола, вкарвате я в гаража и ...

......... изостаналост във времена, в които технологиите се обновяват за месеци, при това като поевтиняват съществено. Към това да добавим и факта, че голяма част от наличната инфраструктура на площадката "Белене" е на още повече години - и състоянието ѝ неизбежно следва да бъде преоценено с оглед корекции или пълна подмяна.


Първият и най-важен извод е, че българският съд е още

Първият и най-важен извод е, че българският съд е още ...

......... всеки запознат със случая. В българските условия обаче се изисква голяма смелост, за да се назове тази истина открито под формата на съдебно решение. Както го направи съдията, посочвайки в мотивите си, че "част от обвиненията не съставляват престъпления, а друга част от обвиненията са за престъпления, които не са извършени".


След като БНТ опита да използва мерките срещу коронавируса за

След като БНТ опита да използва мерките срещу коронавируса за ...

......... на властта е техен основен професионален дълг, който в общия случай не цели да я свали, а да повиши демократичните ѝ качества. Това е валидно не само за властта в политическата сфера, а навсякъде. "Култура.БГ" и "Вяра и обществено" станаха жертва на критичното си говорене за културата и за църквата.


Проектът за АЕЦ

Проектът за АЕЦ "Белене" изглежда все повече като котката на ...

......... на няколко общини и хиляди заети, а и потреблението на електроенергия няма да изчезне, само защото някоя ТЕЦ затвори. Един от инструментите за подкрепа на тази трансформация е Фондът за справедлив преход, като според последното предложение на ЕК размерът на средствата за България се увеличава до близо 2.7 млрд. евро.


От историята знаем, че след като се проведе държавен преврат,

От историята знаем, че след като се проведе държавен преврат, ...

......... Това личи от още едно съдебно дело, този път срещу фирмата на Гебрев "Емко". Случаят е показателен. ДАНС твърди, че една инвестиция в "Емко" е подозрителна. Фирмата представя на съда документи, доказващи обратното. Но документите изчезват. И знаейки, че има изчезнали документи, съдът отсъжда против "Емко" поради липсата на документи...


В Русия стартира гласуването за промени в основния закон на

В Русия стартира гласуването за промени в основния закон на ...

......... и минималната заплата, а хетеросексуалният брак се определя като единствена форма на съпружески съюз.   Общоруското гласуване е ново явление за избирателната система на Русия и са въведени специални правила. Ключова разлика са безпрецедентните санитарни мерки, разработени от ЦИК и здравните власти, както и широкото обществено наблюдение, заявява московският официоз.


Напоследък абсурдистките вицове най-добре описват българската действителност. Като този:

Напоследък абсурдистките вицове най-добре описват българската действителност. Като този: "Положението ...

......... свидетелства за морална поквара, институционален разпад и злоупотреба с власт. Общото между тях е, че съответните компетентни органи винаги се съсредоточават върху произхода и авторството на компроматите, изцяло загърбвайки тяхното съдържание. Докато всичко отшуми и се забрави без никакви последици за когото и да било. И така до следващия път.