Има ли граници, които властта не би преминала, за да

Има ли граници, които властта не би преминала, за да ...

......... НЕ е журналистика. После, когато се разигра сценарият с „готвения преврат“, а докараните с автобуси малки, големи и още по-големи мутри плъзнаха по улиците, за да компрометират и обезсилят протестите срещу избора на главен прокурор, някои казаха: „Какво толкова? Номерът е левашки и изтъркан. И само издава безсилието на сценаристите“.


Насред събития като

Насред събития като "шпионският скандал" (по Б. Борисов – бел.ред.), ...

......... да стане от 2021 година, ако сега държавата започне да работи по темата. В понеделник обясни, че вече е готов с проектозакона за доброволната военна служба и военното обучение в училищата, който трябва да е първа стъпка към връщането на наборната служба. Въпреки това обаче работата в правителството не вървяла.


Опитът на екоактивисти да блокират с дронове работата на британското

Опитът на екоактивисти да блокират с дронове работата на британското ...

......... е бил осуетен, тъй като срещу дроновете им са били използвани заглушителни устройства. Лондонската полиция отказа коментар по въпроса, отбелязва Франс прес. "Съгласни сме с нуждата от действия срещу глобалното затопляне, но незаконна демонстрация, имаща за цел да създаде трудности за хиляди хора, не е отговорът", заяви говорителка на летището.


По правило превратите в България са неуспешни, освен ако не

По правило превратите в България са неуспешни, освен ако не ...

......... Русе Йордан Бонев, станал вече известен с това, че се е срещал с премиера Орешарски и е заклеймявал уличните протести като финансирани от ГЕРБ. Пред депутатите Бонев заявява, че е ходил в къщата на Бойко Борисов в Банкя, където му били обещани 500 хил. лв., за да радикализира уличното вълнение.


ГЕРБ ще криминализира фалшивите новини и ще наказва фалшивите новинари?

ГЕРБ ще криминализира фалшивите новини и ще наказва фалшивите новинари? ...

......... функционира без нея. А под "изнасяне на истината" разбирам онова, което в правото се разбира като изнасяне на истина – задължение за оповестяване само на проверени факти, задължение за изчерпателност на всички проверени факти, включително неизгодните за институцията (забрана за премълчаване на факти) и задължение за неизнасяне на непроверени факти.


Изглежда официалните среди в днешна авторитарна Русия са се почувствали

Изглежда официалните среди в днешна авторитарна Русия са се почувствали ...

......... "ветерани" доживяха до дълбока старост в съветския протекторат България. След преврата – повтарям – същински "стогодишната" българска социалдемократическа партия на Кръстьо Пастухов бе разсипана (заедно с останалите български антифашистки партии) като след 1989 г. цялата ѝ – съвсем отделна от БКП история, бе нагло присвоена от преименуваните български "преустроени" комунисти.Рядко българското общество е постигало такова единодушие във възмущението си,

Рядко българското общество е постигало такова единодушие във възмущението си, ...

......... за местните избори, от само себе си ги прави част от нейния репертоар. И сега, независимо кой ще спечели надпреварата, вотът е предварително компрометиран или поне морално омаловажен. Политиците имат усет за това. И когато твърдо защитиха кандидата на ДБ от компромата на “Пик”, те защитаваха и самите себе си.


Това лято е било най-горещото в историята на Прага, съобщи

Това лято е било най-горещото в историята на Прага, съобщи ...

......... историята, откакто са започнати измервания преди 245 години от метеорологичната станция Прага-Клементинум", каза институтът на своя уебсайт. Предишният рекорд е от миналата година – 22.7 градуса по Целзий. В същото време най-студеното лято в чешката столица е било през далечната 1844 година със средна температура от 16.4 градуса по Целзий.


Поражението на правителството на Борис Джонсън от опозицията и 21

Поражението на правителството на Борис Джонсън от опозицията и 21 ...

......... икономически хаос; тези, които ще пострадат най-много, ще бъдат именно хората, гласували за Брекзит като проява на неподчинение. Не е изненадващо, че сега Джонсън говори за спад на жизнения стандарт, осъзнавайки без съмнение, че предизвиканото от Брекзит обезценяване на британската лира несъразмерно засяга бедните, покачвайки цените на храните и горивата.


Мнозина се превъзбудиха от случката с отвинтените микрофони в залата

Мнозина се превъзбудиха от случката с отвинтените микрофони в залата ...

......... ненужни. Повечето български медии и журналисти или въобще не питат, или задават желаните от събеседниците им въпроси. Защото ги мързи, защото не знаят, че трябва, защото не са наясно какво да питат и не разбират какво им отговарят. Но най-често защото така им е наредено и/или защото ги е страх.


Организацията на движение в София трябва да се ревизира, така

Организацията на движение в София трябва да се ревизира, така ...

......... заедно намираме работещи решения. Смятаме, че това е нашата сила. Ето тази седмица предстои обсъждането на частта "Мобилност" (сряда, 18:30 часа, площад "Независимост"). В подробности ще представим мерките, свързани с придвижването в града - градски транспорт, личен автомобил, велосипедно движение, споделено пътуване, микромобилност чрез електрически скутери и други лични средства.Служба

Служба "Военна информация" попадна под светлините на прожектора в последните ...

......... колеги и вършат работа, присъща на тази спецслужби. Битката за овладяването на военното разузнаване обаче показа ясно, че там играят и други интереси и информация, които могат да влияят върху бизнеса и политиката. Именно за това е важно тя да се ръководи от "правилния" човек. Как се стигна до тук


Преди няколко дни със свое решение Министерският съвет одобри създаването

Преди няколко дни със свое решение Министерският съвет одобри създаването ...

......... 2017 г., сред страните от ЕС България разполага с най-голям брой легла за активно лечение спрямо населението. В резултат на големия брой болници и легла, хоспитализациите в страната ни са едни от най-многобройните (графика 1). Графика 1. Брой хоспитализации на 1000 души от населението за периода 2008 – 2018 г.


Липсата на

Липсата на "Европейски Гугъл", "Европейски Фейсбук" или "Европейски Алибаба" отдавна ...

......... – към създаване на все повече регулаторни режими във все повече сфери, и след това на изключения от тях. Проблемът в прилагането на "китайския подход" в ЕС обаче е, че нито една от държавите в него не разполага с ресурсите и силния контрол върху икономиката, който му позволява да работи.


Стратегическият документ

Стратегическият документ "Визия за София", който трябва да даде насоките ...

......... причините и последствията от тях. Другият основен въпрос е комуникацията. Предлагаме общината да поеме ролята на координатор и медиатор в този процес. Да има екип, който се занимава с това. Администрацията да не е реактивна, а активна при комуникацията на нещата, които се случват в града, не само в общината.


Експерти по сигурността в Google са открили доказателство за

Експерти по сигурността в Google са открили доказателство за "постоянни ...

......... Google за откриване на пробойни в сигурността, познати като zero days. Според Биър не е имало дискриминация по отношение на мишените. Достатъчно е било само да се посети заразен сайт, за да се активира сървъра да атакува използваното устройство, и ако атаката е била успешна, той е инсталирал проследяващ имплант.Този път местните избори в София са много важни -

Този път местните избори в София са много важни - ...

......... превърна окончателно прокуратурата и антикорупционните органи в бухалки срещу неудобните, а в момента се готви да назначи нов главен прокурор по този тертип. И в добавка подготвя строежа на АЕЦ "Белене", като продължава да оплита България в руските газови тръби. Всички тези политики са анатема за избирателя на градската десница;


Подписаният на 23 август 1939 г. в Москва договор за

Подписаният на 23 август 1939 г. в Москва договор за ...

......... съветско нахлуване в Източна Европа, от което Съветска Русия няма да пропусне да се възползва. И Хитлер охотно плаща поисканата цена, защото тя му развързва ръцете. Със Съветска Русия е сключен нов „Тилзитски мир”: дава ѝ се част от Финландия, трите балтийски държави, Бесарабия, както и немалка част от Полша.


Пореден спор между социолози се развихри в четвъртък, този път

Пореден спор между социолози се развихри в четвъртък, този път ...

......... свои разяснения по повдигнатите въпроси. Общо 802 души са взели участие в проучванията, осъществени между 5 и 9 август (когато "Демократична България" все още не беше издигнала своя кандидат -кмет), информира агенцията. Резултатите обаче бяха публично оповестени на 27 август, когато ДБ вече бе издигнала кандидатурата на арх. Борислав Игнатов.


В българската енергетика стават чудеса! Не вярвате ли? Ето! Само

В българската енергетика стават чудеса! Не вярвате ли? Ето! Само ...

......... собственици. Само тук е възможно един гьол да се превърне, без никакви обяснения в сериозна бизнес възможност, после пак да се превърне в още по-голям гьол, а сега отново да е най-мечтаната инвестиция. Макар оборудването му да е все така ненадеждно, строителството – все по-скъпо, а нуждата – все по-необоснована.


Напоследък отваряш вестника – киберсигурност, отваряш хладилника – киберсигурност, пускаш

Напоследък отваряш вестника – киберсигурност, отваряш хладилника – киберсигурност, пускаш ...

......... направи пълен одит на сигурността на всички системи. Но той най-вероятно ще ни каже това, което вече знаем – че нивото е ниско. В допълнение на въпроса по-горе, ще отговоря и на още три: "защо системите са уязвими", "кой може да злоупотреби с това" и "какво може да се направи"


Има дати в историята, към които не можем да не

Има дати в историята, към които не можем да не ...

......... нито пък позорните Мюнхенски споразумения от 1938 г. Иначе никога няма да проумеем как се стигна до ужаса на Втората световна война, нито до болезненото разделение на Европа след нея; онова, което мъчително предопределяше съдбите на европейците, включително и на българите, близо половин век. И все пак, как започна всичко?


Всяко чудо за три дни. Новината, че бившият шеф на

Всяко чудо за три дни. Новината, че бившият шеф на ...

......... да прикриват безобразията си под булото на поне привидно приличие. Като че ли самата фасадна демокрация става излишна. Фасадата е олющена, липсват цели парчета, така че се вижда какво става отзад, но вече никой не си дава зор да я кърпи и възстановява. Ако не друго, поне правеха добро впечатление


С процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ

С процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" ...

......... се реализира над 30-годишният проект? Ще припомня моя любопитна прогноза, публикувана през 2006 .г в един централен седмичник, че ако АЕЦ”Белене”, (ставаше дума тогава за АЕЦ”Белене-2”!), се случи по модела, по който се готвеше, аз ще се прекръстя на "Хасан Хиновски”...Това ни скара с тогавашния министър на енергетиката Милко Ковачев.


Ако някой иска да знае как мирише България това лято,

Ако някой иска да знае как мирише България това лято, ...

......... на всички мостове в страната. Те се извършват от Областните пътни управления и АПИ. Сега същата тази АПИ ще прави проверки има ли сметища и под другите мостове и виадукти. Явно при предишните обследвания, ако е имало такива, не са сметнали наличието им за застрашаващо конструкциите. А боклукът се трупа


В неделя в Исландия беше ден за възпоменание по случай

В неделя в Исландия беше ден за възпоменание по случай ...

......... С нея се цели да се повиши информираността за ефектите от климатичните промени. Останалият надпис гласи: "През следващите 200 години всички наши ледници се очаква също да изчезнат. С този паметник признаваме, че знаем какво се случва и какво трябва да се направи. Само вие знаете дали сме го направили."


Норвегия обяви, че блокира 30 милиона евро (над 33 милиона

Норвегия обяви, че блокира 30 милиона евро (над 33 милиона ...

......... Бразилия, като е преустановила работата на административния съвет и на техническия комитет на Фонда за Амазония, предаде Франс прес. "Тя не може да направи това без съгласието на Норвегия и Германия", каза той. Бразилският министър на околната среда Рикардо Салес междувременно обяви, че работата на Фонда за Амазония е замразена.


Седмица остава до изтичането на срока за подаване на заявления

Седмица остава до изтичането на срока за подаване на заявления ...

......... българския парламент Цвета Караянчева потвърдил, че "Росатом" ще играе за инвеститор в АЕЦ "Белене". Според представители на бранша руската ядрена корпорация се готви да участва в процедурата с някое от своите дъщерни дружества, като например отговарящата за чуждите пазари "Оверсийз", притежаваща изграждащата се по руски проект в Турция АЕЦ "Аккую".


На фона на рухването на управляващата коалиция в Италия и

На фона на рухването на управляващата коалиция в Италия и ...

......... промени се превърнаха от заплаха в реалност. Появата на толкова много нови политически групи за справяне с тези проблеми – от Зелени до антимитрантски партии, смалява парчето от електоралния пай на всички участници. Редуването на десноцентристки и левоцентристки партии, наподобяващо люлеене на махало, което характеризираше Западна Европа, става все по-рядко.


Лобито за изкопаеми горива е застрашено от обществената загриженост относно

Лобито за изкопаеми горива е застрашено от обществената загриженост относно ...

......... спирала с обратно действие, тъй като климатикът изисква масово потребление на енергия. Онези, които не могат да си го позволят, или ще се изместят другаде, или ще умрат. Сривът на климата вече прогонва повече хора от домовете им, отколкото бедността или конфликтите, като същевременно и допринася за тези два фактора.


В следващите пет години изкуственият интелект, роботите, облачните технологии и

В следващите пет години изкуственият интелект, роботите, облачните технологии и ...

......... интелект, 5G, включването на роботи в домакинствата и използването на "умни" асистенти. Живот с роботи Напредъкът в областта на материалознанието,  развитието на изкуствения интелект и мрежовите технологии са в основата на интегрирането на роботиката в дома. Докладът предвижда използването на домашни роботи в 14% от домакинствата по света. Супер зрение


Не просто кетъринг, а смислена кауза. Менюто на социалното предприятие

Не просто кетъринг, а смислена кауза. Менюто на социалното предприятие ...

......... хората да викат, да са агресивни, а всъщност се срещат с усмихнати и позитивни младежи. "Тръгват си от тук и казват: "Ама то не било страшно", обяснява с усмивка Соня. В кухнята на дневния център "Светове" професионални готвачи и хора с интелектуални затруднения работят заедно. Сн. Фондация "Светът на Мария"


Тя съществува такава, каквато е, разпъната между географията и историята.

Тя съществува такава, каквато е, разпъната между географията и историята. ...

......... земевладелците и търговските съсловия в Роберт колеж, което идва да покаже, че няма да липсват основи за местно самоуправление само ако се допусне свободно развитие на материалните и нравствените ресурси на страната”. Как днес бихме се зарадвали на една подобна оценка, когато образоваността на българчетата постоянно пада в класациите. III


Преминаването към базирано на зеленчуци хранене може да помогне в

Преминаването към базирано на зеленчуци хранене може да помогне в ...

......... избор. Но е очевидно, че на Запад ние ядем твърде много месо", коментира проф. Пийт Смит, който е   еколог към Университета в Абърдийн. Докладът призова за енергични действия за прекратяване на замърсяването на почвите и опустиняването, които също допринасят за климатичните промени. Как са свързани промените в климата и храните?


Слави Панайотов е най-известният влогър в България с над 100

Слави Панайотов е най-известният влогър в България с над 100 ...

......... да е първият, който ще бъде глобен за подобно нарушение. Истина е, че и много други организатори на подобни събития в региона пък не са били санкционирани. Обаче това, че има липса на справедливост (някой бива глобен, а друг не) или не знаеш законите, не те лишава от наказателна отговорност.


С

С "Апартаментгейт" българската разследваща журналистика сякаш се измъкна от буферната ...

......... институционални средства. У нас обаче, особено когато става дума за държавни мъже, не е така. Наказанието на осветените от медиите високопоставени грешници се изпълнява от изпълнителната власт и лично от върховния ѝ представител – министър-председателя на страната. Той е "слабото звено" в дежурната кръгова отбрана на властите срещу разследващата журналистика.


След огромната подкрепа, която Иван Гешев получи от подчинените му

След огромната подкрепа, която Иван Гешев получи от подчинените му ...

......... "Уважаеми членове на Висшия съдебен съвет, Обръщам се към Вас като редови граждански (брачен) съдия от Софийския районен съд и като юрист с подчертан интерес в областта на административното право, за да изразя своето становище относно кандидатурата на заместник главния прокурор Иван Гешев за длъжността главен прокурор на Република България.


Това лято на министър-председателя му се струпаха много главоболия, с

Това лято на министър-председателя му се струпаха много главоболия, с ...

......... съм издигнал втори кандидат. Що за глупост? Например да издигна Емил Радев. Предлагам го него. Ами ако го изберат? Какво щеше да се каже след това? Евродепутат от ГЕРБ стана главен прокурор", обясни премиерът. Както бе казал героят в един телевизионен репортаж: "Исках да гласувам, обаче нямах желание". Плоска манипулация


Премиерът Бойко Борисов пристъпва на Балканите през последните месеци като

Премиерът Бойко Борисов пристъпва на Балканите през последните месеци като ...

......... в България е била пренесена от румънските туристи. Премиерът не подкрепи с никакви доказателства тезата си и очаквано раздразни румънците, които българският туризъм се опитва да привлече по Черноморието. "Борисов трябва да си припомни, че румънските туристи допринасят значително за брутния вътрешен продукт на България“, посочиха от румънското външно министерство.  


Данните за подоходното неравенство са сред най-често погрешно интерпретираните, което

Данните за подоходното неравенство са сред най-често погрешно интерпретираните, което ...

......... определение – индикаторът мери относително, а не абсолютно ниски доходи и стандарт на живот). Същото се случва при повишаването на административната линия на бедност – въпреки че ничий реален доход не намалява, по-голям дял от населението остава под нея, освен ако ръста на доходите му не надвишава увеличението на линията.


Правно становище, в което се казва, че разрешението за строеж

Правно становище, в което се казва, че разрешението за строеж ...

......... от 07.02.2017 г. (ЗИДЗУТ, обн. ДВ, бр. 13/2017 г.) спрямо юридически факти, осъществени при действието на разпоредбите на чл. 153 от ЗУТ в редакциите им в периода 26.01.2007-19.11.2012 г. (от датата на издаване на разрешението за строеж до датата на неговата презаверка) съобразно общите правила за действие на нормативните актове.


С измененията в Конституцията от 2015 година се разширяват правомощията

С измененията в Конституцията от 2015 година се разширяват правомощията ...

......... прилага закона, а не да го декламира. Това е така, защото подобно "извинение" не поражда нищо в правния и обществен мир. В правния, защото по никакъв начин не стана ясно как точно е извършено нарушението и какви правни последици ще настъпят, тоест: 1. Каква ще е грижата за пострадалия магистрат;


Индустриалните енергийни потребители подкрепят идеята да купуват електроенергия от специален

Индустриалните енергийни потребители подкрепят идеята да купуват електроенергия от специален ...

......... се наслагват ВЕИ, битови потребители, различни профили, но така по-лесно се регулират и управляват, за да се гарантира стабилна работа на електроенергийната система. Подобен механизъм има във Франция. Разбира се в никакъв случай не трябва да се допуска дискриминация между бизнес потребителите – защо е Пешо, а не е Гошо!? 


За всеки, който познава историята на 20 век, изобщо не

За всеки, който познава историята на 20 век, изобщо не ...

......... знаят такива неща. Важното е арестуваният да си признае за връзки с чужди разузнавания. И за такива връзки прокурорите сякаш вече опипват почвата: с твърдението, че обвиненият бил споделял "данни” с "Би Би Си и Ройтерс, което вече е посегателство върху националната сигурност, защото данните са излезли извън Република България”.


Абсурд, живеем в абсурд. Опраскване, прасета, опръскване, пръскачки, микровълнови печки

Абсурд, живеем в абсурд. Опраскване, прасета, опръскване, пръскачки, микровълнови печки ...

......... толкова идиоти никога не съм виждал. То не може да се помисли, камо ли да се опише. И не е нужно даже да се разрови. То и така мирише, че вече не се трае. Вчера един мой студент си взе дипломата. Днес вече ми поиска препоръка за заминаване в чужбина.


Защо хорариумът на Академията на МВР има отношение към разделението

Защо хорариумът на Академията на МВР има отношение към разделението ...

......... г.) новото правно понятие "незаконно придобито имущество“, което няма законово определение, но има орган по експроприацията му – КПКОНПИ (специализирана администрация към изпълнителната власт). И така до днес, когато всички въпроси от вътрешно – управленски характер в държавата се решават на плоскостта на и с инструментариума "на прокурор и конфискация“.


Работата на Изпълнителната агенция

Работата на Изпълнителната агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските ...

......... е т.нар. уравняване на сметките. ЕК очаква от сертифициращия орган ежегодно до 15 февруари да получи сертификационен доклад, в който е посочено каква част от средствата са изразходвани законосъобразно. След разглеждането на доклада, ЕК възстановява само тази част от декларираните средства, за която получава гаранции, че е изразходена съгласно правилата.


Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт съобщи важна новина за

Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт съобщи важна новина за ...

......... на властите в София и Франкфурт, но и на много от медиите. След петък, 26 юли, с основание може да се твърди, че публичният разговор за управлението на банките у нас, за добро или за зло, засега е невъзможен, защото нито банкерите, нито медиите могат и желаят да го проведат.


Човечеството от днес живее на кредит, защото вече е употребило

Човечеството от днес живее на кредит, защото вече е употребило ...

......... тя. Начините за използване на ресурсите са твърде различни в различните страни: Катар изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342. Ако всички живеят като французите, ще ни трябват 2.7 планети, а ако възприемат потреблението на американците - ще са необходими 5 планети.


Понятието

Понятието "соросоид" е ветеран в компроматните войни. Да те нарекат по ...

......... персонално беше обявен за "гробокопач на Европа" и на християнската цивилизация. Войната с него бе изгодна за различни политически и икономически субекти, но най-активен се оказа бившият му стипендиант и настоящ премиер на Унгария Орбан. Разбира се, и Путин не остана по-назад, като пръв изгони фондацията на "Отворено общество", основана от Сорос.


Делото на строителната компания

Делото на строителната компания "Артекс" срещу спирането на строежа на ...

......... удължава срока за валидност на големи инфраструктурни проекти от 5 на 10 години. Става въпрос за категории 1 и 2. Вносителите на поправката я мотивират с това, че десетки значими за страната инфраструктурни проекти, включително с европейско финансиране, са забавени и са с изтичащи разрешителни, т,е. те са в ход.


Само българската държава може в понеделник да счита 20-годишен младеж

Само българската държава може в понеделник да счита 20-годишен младеж ...

......... в тази ситуация половината народ полудя и вече се вижда безимотен, безпаричен и жестоко прецакан от невидими измамници. Никак, след като е ясно, че личните му данни се търкалят из цялото интернет пространство, а през това време шефката на НАП е на почивка. И за оставката ѝ никой не говори.


Няма общество, което живее в идеален ред, но, за да

Няма общество, което живее в идеален ред, но, за да ...

......... ако и да бъде избран, рискуваме, като общество, да имаме прокуратура, в която не само отдавна никой не вярва, но скоро може и големи маси граждани да откажат да се подчиняват на действията и актовете ѝ. Конят явно трябва да бъде дисквалифициран още на старта. Защо няма втори кандидат ли?


Германският автомобилопроизводител

Германският автомобилопроизводител "Фолксваген" е решил да построи новия си завод ...

......... това ще бъде сигнал и за други големи инвеститори. "За автократа Ердоган тази новина идва в изключително подходящ момент. Икономическото положение в Турция става все по-лошо, привърженици и привърженички му обръщат гръб. А с изграждането на новия завод президентът може да натрупа много точки", пише Крюгер и продължава: Огромно разочарование


В момент, в който Западна Европа преживява нова гореща вълна

В момент, в който Западна Европа преживява нова гореща вълна ...

......... дете може да го разбере. Ние трябва да спрем нашите емисии на парникови газове". Грета Тунберг инициира петъчни протести за действия в защита на климата, в които участват ученици от редица градове по света. 16-годишната шведка се превърна в един от водещите гласове в света в дебатите за климата.  


Разрешението за строеж на

Разрешението за строеж на "Златен век" никога не е губило ...

......... ДНСК за спирането на "Златен век" се съдържат множество мотиви, които не присъстват в съставения констативен акт, което е съществено процесуално нарушение. Това съществено нарушение на административно-производствените правила води до унищожаване на административния акт. Всички тези действия създават правна несигурност и липса на прозрачност и предвидимост в действията на администрацията.


И двамата кандидати за приемник на министър-председателката Тереза Мей -

И двамата кандидати за приемник на министър-председателката Тереза Мей - ...

......... Извън Брекзита обаче вижданията на двамата не са много сходни. Ето кратко обобщение на позициите им: Борис Джонсън ============= Възраст: 55 години Най-важните политически постове, които е заемал: кмет на Лондон (2008-2016 г.), министър на външните работи (2016-2018 г.) Извън политиката: журналист, главен редактор на списание, автор на коментарна рубрика.


Големи части от днешните общества са не само икономически слаби

Големи части от днешните общества са не само икономически слаби ...

......... другите. Аз лично не бих казал, че българинът е примирен. В историческа перспектива има нации с по-силни граждански традиции, но в последните години у нас се събужда някаква социална чувствителност, която се проявява периодично. Не бих казал, че у нас няма гражданско чувство, че българинът е безразличен към обществените дела.


Има един такъв балкански парадокс: всичките лидери на Балканите се

Има един такъв балкански парадокс: всичките лидери на Балканите се ...

......... - на практика днес стотици граждани са министри, хиляди - депутати, а тези хора разбира се нямат интерес да променят статуквото. Социалистите в Румъния вадят на площада гигантски демонстрации срещу замитането на кражби; България пък напоследък един американски филм изобрази като държава, завладяна от мафията, начело с един корпулентен бизнесмен.


Информацията, че

Информацията, че "Фолксваген" (VW) най-вероятно няма да изгради новия си ...

......... отърве от проблема с мръсния въздух и всеки един от нас да живее с около 2 години по-дълго и по-здрав. Забележете, че проект, който бива отхвърлен заради имагинерен страх от "екологична катастрофа" всъщност осигурява пряк път към решаване на най-значимия екологичен проблем на страната. И това ако не е парадокс?


Не съм дошла да се заяждам, но по повод на

Не съм дошла да се заяждам, но по повод на ...

......... орган цитирам "има правомощия да издава по собствена инициатива или при поискване становища до националния парламент, правителството на държавата членка или, в съответствие с правото на държавата членка — до други институции и органи, както и до обществеността по всякакви въпроси, свързани със защитата на лични данни ". #MINFINLEAK #НАП


Фаворитът на Сотир Цацаров за главен прокурор е неговият заместник

Фаворитът на Сотир Цацаров за главен прокурор е неговият заместник ...

......... подписан президентски указ. Президентът има право по конституция да инжектира в процеса по избор на главния прокурор своето разбиране за публичния интерес. Нещо повече, реформата на прокуратурата неизбежно е въпрос на конституционни промени. Президентът има конституционна инициатива и по тази причина също не може да се държи като безгласна буква.


1. Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български

1. Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български ...

......... на служители на НАП и други държавни структури. Има и доста лични сертификати на граждани. 5. Ако сте работили или плащали някакъв данък в последните 10 години, то е почти сигурно, че най-малкото ЕГН-то, името, адреса и дохода ви е в базата. Основната част от данните обхващат последните 10 години.


За главния прокурор Сотир Цацаров обратното броене вече започна. На

За главния прокурор Сотир Цацаров обратното броене вече започна. На ...

......... кандидат се смяташе зам.-главният прокурор Иван Гешев, който буквално е лице на всяка акция, налаган от прекия си началник Сотир Цацаров. Логично е да се предположи, че Гешев е фаворит на сегашния главен прокурор, който може да разчита, че няма да е мишена на реваншизъм от страна на наследника си.


Почти не се чуха публични гласове в подкрепа на избора

Почти не се чуха публични гласове в подкрепа на избора ...

......... реализира единствено с приходите от реклама, спонсорство и пр. Без да може да прехвърля пари „от единия джоб в другия”. Държавна субсидия и приоритети Приемането на мисията, освен че ще изпълни задължението ни като държава-член на ЕС, ще реши ключови въпроси, на които сега търсим отговор като гледаме в звездите.


Мини-драмата с отстраняването на Волен Сидеров от лидерското място в

Мини-драмата с отстраняването на Волен Сидеров от лидерското място в ...

......... за самолетите F-16 и за отмяната на субсидиите за партиите. Патриотичното разцепление достигна кресчендо след евроизборите, когато съратниците си размениха много тежки думи на личностно-сексуална основа. След този неблагопристоен разговор "детронирането" на Сидеров беше просто въпрос на време. Още повече, че "Атака" (а и НФСБ) сериозно се провалиха на евровота.


Пиар експертът Любомир Аламанов публикува коментар за кампанията

Пиар експертът Любомир Аламанов публикува коментар за кампанията "Направи го ...

......... има добър механизъм за събиране на издръжка от родител, който се отказва от детето. 20. Добре е бабите и дядовците да се чувстват защитени в къщите си. 21. Добре е да не се налага родителите да търсят прехрана в чужбина и да оставят децата за отглеждане на баба и дядо.


Всички основни участници в политическия процес твърдят, че практическото ликвидиране

Всички основни участници в политическия процес твърдят, че практическото ликвидиране ...

......... на партийните субсидии. То обаче нямаше да е възможно без гласовете на най-голямата партия. Какво тогава - да не би нейният лидер и премиер да иска един ден и тя да стане собственост на някой бизнесмен? Не, по-скоро ни праща за "зелен хайвер". Или бизнесът ще е зависим от партиите?


Обявяваните от социологическите агенции проценти за нагласите на избирателите и

Обявяваните от социологическите агенции проценти за нагласите на избирателите и ...

......... избирателите и прогнози (по-нататък общо "сондажи"). Направиха го: Алфа рисърч, Галъп интернешънъл, Медиана, Сова Харис, Екзакта, Афис, Барометър България, Маркет Линкс и Тренд . Общо направените сондажи са 22 за 11 политически субекта. Критерият за тяхната точност са процентите от подадените в страната гласове за политическите формации, които ЦИК обявява.


Крайно време е паметникът на Съветската армия в София да

Крайно време е паметникът на Съветската армия в София да ...

......... и камък пропаганда на наложения в страната комунистически режим. Същият този режим, който след падането на Берлинската стена е обявен за престъпен, заедно с пропагандирането му. Така че престъпление няма да е демонтирането на паметника, както иска да го изкара руският проектозакон, а съхраняването му, както е според нашия закон.