Журналист е бил убит при руски въздушен удар в провинция

Журналист е бил убит при руски въздушен удар в провинция ...

......... и изпратен в Турция за лечение. Правителствените сили и руските военни самолети засилиха нападенията върху зоните на деескалация в северната Сирия през последните дни. Въпреки че Турция и Русия се договориха през септември 2018 г. да превърнат Идлиб в зона за деескалация, където нападенията са забранени, договореността постоянно се нарушава.


Цената на акциите на френския рекламен конгломерат Publicis се сви,

Цената на акциите на френския рекламен конгломерат Publicis се сви, ...

......... реклама и покупка на медийно пространство, което означава, че рекламните агенции започват да остават на заден план. Publicis, сред чиито агенции се нареждат Saatchi & Saatchi и Zenith, твърди, че бизнесът ѝ е засегнат от факта, че клиентите плащат по-малко за традиционна реклама, която съставлява около 35% от нейния бизнес.


Британската ITV и British Broadcasting Corp. (BBC) планират да създадат

Британската ITV и British Broadcasting Corp. (BBC) планират да създадат ...

......... на ITV и BBC, като „Love Island” и „Gentleman Jack”. Същевременно компаниите планират създаването на оригинални сериали. Цената е по-ниска от тази на Netflix във Великобритания – 8,99 паунда на месец за стандартната услуга. ITV ще притежава 90% от активите на новото дружество, докато BBC ще държи останалите 10%.  


Новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Галина Георгиева

Новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Галина Георгиева ...

......... тя посочва, че е "адаптивна и с желание за идентифициране на нови възможности"; че "упражнява преценката си и работи съобразно установените норми и ред в организацията" и че е "добре организирана и ориентирана към решение, които насърчават положителни отношения". Допълва, че е "специалист в телекомуникационните услуги и познание в медиите".


Турски съд оправда двама журналисти и активист за човешки права

Турски съд оправда двама журналисти и активист за човешки права ...

......... е да бъде съден на базата на професионалната си дейност или солидарност". "Не се притесняваме от опитите да бъдем командвани или тормозени чрез заплахи, които висят над нас като Дамоклев меч. Тревогите ни са за цялото общество; загрижени сме от ерозията на чувството за справедливост, което ни държи всички заедно."


Народното събрание избра Галина Жорова Георгиева за член на СЕМ от

Народното събрание избра Галина Жорова Георгиева за член на СЕМ от ...

......... Рашидов. В биографията ѝ се посочва, че е започнала кариерата си в Нова телевизия, а по-късно е получила покана за развитие в тематичния канал Нова Плюс. Работила е за две от водещите телекомуникационни компании в България, а последното ѝ работно място е в ПРОФОН. Новият член на съвета заменя Иво Атанасов, чийто мандат изтече.Депутатите ще изберат нов член на Съвета за електронни медии

Депутатите ще изберат нов член на Съвета за електронни медии ...

......... Петкова от БСП. На вниманието на депутатите ще бъдат и промените в Закона за семейните помощи за деца, внесени от БСП. Те предлагат еднократна помощ за всяко второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати за родители, които са осигурявани поне две години преди раждането на детето.


Алекс Сърчаджиева ще даде старт на новия мащабен проект на

Алекс Сърчаджиева ще даде старт на новия мащабен проект на ...

......... се налага използването на дубльор, за да се гарантира сигурността на Алекс. Най-новият формат се очаква по Нова тв тази есен, но снимките му започват след броени дни на родното Черноморие. Група смели българи ще се изправят в битки за надмощие и територия, преминавайки през различни изпитания за духа, ума и тялото. 


Американският мобилен оператор Verizon Communications Inc е търсил по-рано тази

Американският мобилен оператор Verizon Communications Inc е търсил по-рано тази ...

......... които все още не притежаваше от базираното в Ню Йорк издание Business Insider през 2015 г., като сделката оценяваше Business Insider на 442 млн. долара. През миналия месец Yahoo Finance стартира премиум абонамент, който предлага разширени инструменти за портфолио, доклади с изследвания и инвестиционни идеи за 50 долара на месец.


WarnerMedia на AT&T е започнала съкращения на служители в подразделението

WarnerMedia на AT&T е започнала съкращения на служители в подразделението ...

......... увеличи приходите от реклама на компанията, но до голяма степен насочи вниманието си към рекламното звено Xandr за тази цел. Компанията създаде Xandr през 2018 г., за да предлага висококачествено медийно съдържание от мрежите и дигиталните платформи на WarnerMedia TV, както и от други канали.гледано: 25   Още видео0 гласа


Парламентарната комисия по култура и медии ще изслуша днес номинираните

Парламентарната комисия по култура и медии ще изслуша днес номинираните ...

......... Петкова-Гурбалова - директор "Маркетинг и реклама" на НДК.  Ия Петкова-Гурбалова Съветът за електронни медии се състои от 5-има членове, трима от които се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Мандатът на членовете е шестгодишен. Като втора точка от дневния си ред медийната комисия ще разгледа доклад на директора на БТА.WPP планира до няколко дни да обяви продажбата на мажоритарен

WPP планира до няколко дни да обяви продажбата на мажоритарен ...

......... да запази между 25 и 40% от Kantar и ще използва част от средствата за свиване на спада на приходите. Книжата на WPP понижиха стойността си с 0,2% в 08:07 ч. тази сутрин, местно време в Лондон. От началото на годината цената на акциите е скочила с 16 на сто.


Новоизбраният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков планира да създаде

Новоизбраният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков планира да създаде ...

......... „Информация“ и се ръководи от главен продуцент - Витомир Саръиванов. Предложенията за директор на дирекция „Спорт“ Сашо Йовков се класира на второ място в конкурса за генерален директор. Все още не е ясно каква ще е позицията на досегашния ръководител на спорта Витомир Саръиванов, ако структурната промяна бъде одобрено от УС.


Кажеш ли на висок глас, че положението е лошо, имаш

Кажеш ли на висок глас, че положението е лошо, имаш ...

......... са окуражаващи, ще завърша и този текст, както текста, който написах при избора му за и.д. генерален директор, – с доза оптимизъм. В биографията на Кошлуков има различни моменти и е възможно да надделеят тези, които ще го карат да се чувства неудобно, ако изпълнява ролята на „момче за поръчки”.


Българите са на второ място в света по незапознатост със

Българите са на второ място в света по незапознатост със ...

......... В световен мащаб повече от 1/3 от населението твърди, че се сблъсква с фалшиви новини ежедневно или почти всеки ден. Това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Фалшивите новини са всекидневно явление за над 60% от гражданите в тези страни. В противоположния край на скалата попадат руснаците, южнокорейците и японците.


Изборите за генерални директори на обществените медии - БНТ и

Изборите за генерални директори на обществените медии - БНТ и ...

......... регулатори, със съдебната система, където също има изискване за независимост. Защо? Очевидно обществото трябва да пожелае независимост на изброените институции. Докато няма граждански контрол, каквото и да запише законът, има начин и най-добрият начин да доведе до имитация на ценности и стандарти. Не трябва да допускаме това да се случи".Организаторите на Глобалната конференция за свободата на пресата /Global Conference

Организаторите на Глобалната конференция за свободата на пресата /Global Conference ...

......... това сътрудници са казали, че вече няма свободни места за пресата. Посолството на Русия в Лондон определи това като дискриминация от страна на дипломатическото ведомство на Великобритания. Двете медии фигурират като инструмент за фалшиви новини в представената от американската Агенция за международно развитие концепция за противодействие на враждебното влияние на Кремъл.


Новият директор на БНТ направи първи коментар пред телевизията след

Новият директор на БНТ направи първи коментар пред телевизията след ...

......... мен е журналистите да имат ясни правила за кариерно израстване. Много бих искал да видя колегите, че имат амбиции и цел и ще получат заплащането за тези амбиции и цели, когато ги постигнат, за да се знае, че всеки, който желае да работи ще расте и ще има по-голяма заплата".


Шоуменът Слави Трифонов се обяви за закриване на

Шоуменът Слави Трифонов се обяви за закриване на "политически зависимият ...

......... съществуването на обществената БНТ, размахаха средния пръст на Кошлуков и ни казаха многократно: „Да ви ева! Да ви ева! Да ви ева!“ Ама с „б“. С избора си днес, въпросните трима членове доказаха, че за да се съживи полумъртвата БНТ, най-напред трябва да се закрие политически зависимият орган СЕМ. Толкоз.


Съветът за електронни медии (СЕМ) избра с три гласа Емил

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра с три гласа Емил ...

......... два поредни дни.  Конкурсът се провежда на фона на сериозна финансова криза в БНТ. От отчета за състоянието на телевизията, направен в средата на юни по искане на СЕМ, става ясно, че медията дължи 44 млн. лв., а до края на годината сумата може да достигне и 50 млн. лв.  


От втория опит Емил Кошлуков успя да оглави БНТ като

От втория опит Емил Кошлуков успя да оглави БНТ като ...

......... концепцията му - да запази БНТ3 като канал за спорт. Ивелина Димитрова и Иво Атанасов гласуваха за Сашо Йовков. Розита Еленова обяви, че избира Емил Кошлуков. Председателят на СЕМ София Владимирова също даде вота си за Кошлуков. Мандатът на новия генерален директор е 3-годишен. Той ще управлява телевизията до лятото на 2022 г.


Първите рокади в БНР след назначението на новия генерален директор

Първите рокади в БНР след назначението на новия генерален директор ...

......... и се започва от нулата - пълен абсурд, коментират в медията. Междувременно Общественият съвет към радиото е подал оставка, научи OFFNews. Това потвърди и Райна Константинова - член на съвета. Според нея така изисква правилникът и в това няма някакъв особен контекст - Общественият съвет се избира от новия генерален директор.


"Да направим БНТ отново велика" - така кандидатът за генерален директор ...

......... говореше, че има изключителен управленски опит. Той не управляваше себе си, камо ли да управлява тези 1500 души. Какво значи управленски опит? Това е просто едно работно място." С представянето на Стоил Рошкев изслушването на шестимата кандидати приключи. Утре в 11 ч членовете на СЕМ ще изберат новия генерален директор.


И.д. генералният директор на БНТ Емил Кошлуков представи пред СЕМ

И.д. генералният директор на БНТ Емил Кошлуков представи пред СЕМ ...

......... ще го проверя на секундата. (...) Вие непрекъснато искате да давам оценка на г-н Каменаров, Вие не познавате ли структурата?" Днес СЕМ ще изслуша и последния шести кандидат в конкурса - журналистът Стоил Рошкев. Гласуването в съвета е утре - тогава ще стане ясно името на новия генерален директор на БНТ.


Край на слугинажа и начало на честната и достойна журналистика,

Край на слугинажа и начало на честната и достойна журналистика, ...

......... прави независим и свободен човек и лесно предвидим, мога достойно да върша работата си", обобщи Диков. По-късно днес СЕМ ще изслуша и останалите двама кандидати в конкурса - Емил Кошлуков и Стоил Рошкев, а утре петимата членове на регулатора ще гласуват кой да бъде новият генерален директор на националната телевизия.


Явор Симов - дългогодишен криминален репортер на БНТ - представи

Явор Симов - дългогодишен криминален репортер на БНТ - представи ...

......... препоръчва всеки делничен ден БНТ да излъчва тематични предавания - за икономика, право и др., а в почивните дни програмите да са по-леки и развлекателни, например за туризъм. Утре СЕМ ще изслуша останалите трима кандидати - Сашо Диков, Емил Кошлуков и Стоил Рошкев. Изборът ще стане ясен в петък, 5 юли.


Ще затвотя телевизията отвътре срещу изтичане на пари чрез външни

Ще затвотя телевизията отвътре срещу изтичане на пари чрез външни ...

......... нов филмов канал и за възстановяване на телевизионния театър по нов, модерен начин, а именно БНТ да заснема постановките, които театрите свалят от афиша си. Тези постановки могат да се субтитрират и да се предложат и на международния пазар. "Националната телевизия ще оживее, само трябва да я спасим", обобщи той.


Екипи на МВР предприеха спасителни действия в Габрово, съобщиха от

Екипи на МВР предприеха спасителни действия в Габрово, съобщиха от ...

......... за детето, нито дали между двата случая има връзка. И в момента екипи от криминалисти са на местопроизшествието и извършват допълнителни огледи. Разследването по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Габрово. "Фокус" съобщава, че мъжът е хвърлил детето си от моста, а след това е опитал да се самоубие.


СЕМ обслужва видимо един от кандидатите в конкурса за генерален

СЕМ обслужва видимо един от кандидатите в конкурса за генерален ...

......... властта екип, който да пази обществения интерес. Да отразява безпристрастно и професионално случващото се и да функционира като коректив на фалшивите и зависими новини. Да разходва нашите пари прозрачно и в полза на зрителите, а не на частния корпоративен или политически интерес. Сега СЕМ е под прожектора на общественото внимание!


Изслушванията на шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална

Изслушванията на шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална ...

......... предаване, а плащанията за социология в "Референдум" според него трябва да бъдат намалени. Според Йовков тези неща могат да бъдат договорени с нормален диалог. Той коментира още, че заплатите в БНТ трябва да са по-високи, но повече трябва да се плаща за авторство, за оригинални идеи и за повече труд.


Списание Forbes обяви, че „Българска бизнес медия“ ще бъде новият

Списание Forbes обяви, че „Българска бизнес медия“ ще бъде новият ...

......... друг местен играч. Около половин година по-рано Attica Eva обяви, че е привлякла финансиста Бисер Манолов, който да бъде „новата движеща сила“ във Forbes България. Тогава заявката беше, че той ще се грижи както за печатното издание, така и за изграждането и управлението на новия сайт на медийния бранд.  


Българското издание на

Българското издание на "Форбс" започва да излиза отново след неколкомесечно ...

......... навсякъде, а нищо не обединява хората по света така, както възможността“, каза Питър Хънг от Forbes. „Очакваме да работим в тясно сътрудничество с „Българска бизнес медия“ и да внесем нашия почерк в журналистиката на един пазар, който прегръща предприемачеството и иновациите.“ Досега издател на "Форбс" у нас бе Attica Eva.


Мнозинството от българите вярват на националните медии, но до определена

Мнозинството от българите вярват на националните медии, но до определена ...

......... пък дялът на недоверчивите доближава 50%. Колкото до световните медии, най-много им вярват Нигерия, Гана и Етиопия. Противоположно е отношението в Европа и най-вече в западната част, където доверието е само около 10%. Анализът сочи, че с по-високият жизнен стандарт и с по-голямата свобода идва и по-критичната оценка за медиите.


Reddit въведе ограничения за посещенията в един от най-големите форуми,

Reddit въведе ограничения за посещенията в един от най-големите форуми, ...

......... институт Data & Society в Ню Йорк, специалист по политически субкултури посочва, че за времето на съществуването си The_Donald е създал силно общност, на която карантината няма да навреди. „Но ако The_Donald не беше свързано с действащия президент на САЩ, с голяма вероятност щеше да бъде забранено“, казва научният сътрудник.


СЕМ избра днес директора на Радио София Светослав Костов за

СЕМ избра днес директора на Радио София Светослав Костов за ...

......... кадър на Радио София - 2 гласа. За Костов гласуваха Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова. Митко Димитров беше подкрепен от Иво Атанасов и от Ивелина Димитрова. Останалите участници в конкурса бяха Валерий Тодоров, Даниела Манолова и Александър Велев. Новият генерален директор ще управлява БНР в следващите 3 години.


Късната емисия на новините на NOVA ще започва с нов

Късната емисия на новините на NOVA ще започва с нов ...

......... са екранните двойки Ани Салич и Николай Дойнов и Даниела Тренчева и Христо Калоферов. Като предпочитан източник на информация, Новините на NOVA не спират да следват ритъма на зрителите, а промяната на часа е свързана с динамиката на събитията в делничните дни през летните месеци, коментират от телевизията относно промяната.


В СЕМ тази сутрин започват изслушванията на първите трима кандидати

В СЕМ тази сутрин започват изслушванията на първите трима кандидати ...

......... 14:45 ч започва представянето на Валерий Тодоров, който има за гърба си два мандата като генерален директор. Изслушванията продължава утре с другите двама кандидати - драматургът Даниела Манолова от 9:30 я и Александър Велев от 13:00 ч. С гласуване СЕМ ще определи в петък, 28 юни, кой ще управлява радиото в следващите 3 години.


В петък СЕМ ще избере новия генерален директор на БНР.

В петък СЕМ ще избере новия генерален директор на БНР. ...

......... са склонни да наказват медиите, ако не са доволни от тях. Това просто не бива да се случва. Историята трябва да се помни, за да не се вкарва Радиото в криза като тази от 2001 година", допълва Райна Константинова. Името на новия генерален директор ще стане ясно на 28 юни.


През 2019 г. рекламните инвестиции в България ще нараснат с

През 2019 г. рекламните инвестиции в България ще нараснат с ...

......... При пресата се окачва отрицателен ръст от -2% спрямо 2018 г., което все пак представлява сериозна компенсация спрямо отчетените -9% през 2018 г. Представените данни за българския рекламен пазар в медиите, данните за медиийна инфлация и прогнозите за 2019  г.година са на база експертна оценка на медийната комисия към БАКА. 


Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с решение кои от

Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с решение кои от ...

......... не съвпада с изискванията на медийния регулатор.Предстои кандидатите да представят своите концепции за развитието на медиите пред СЕМ. Изслушването за радиото ще е на 26 и 27 юни, а за обществената телевизия - 3 и 4 юли. Имената на новите директори ще бъдат съобщени един ден след края на изслушванията.


Съветът за електронни медии ще обяви допуснатите до изслушване кандидати

Съветът за електронни медии ще обяви допуснатите до изслушване кандидати ...

......... Къци Вапцаров. Продължават Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов, Сашо Диков, Радослав Главчев, Стоил Рошкев и временно изпълняващият длъжността генерален директор на БНТ Емил Кошлуков.  Изслушванията ще бъдат на 26-и и 27-и юни, изборът за шеф на БНР ще е на 28-и, а на шеф на БНТ на 5-и юли. 


Повече от една трета от всички нарушения на свободата на

Повече от една трета от всички нарушения на свободата на ...

......... на журналистите е приоритет за Обединеното кралство, което е отпуснало 10 милиона британски лири в подкрепа на независимите медии в Западните Балкани. Щефица Галич, редактор на босненския независим портал tacno.net, каза, че тя е била нападана физически няколко пъти, но е изгубила всички дела, които е завела срещу нападателите си.


На пазара на разпространение на платена телевизия сивият сектор е

На пазара на разпространение на платена телевизия сивият сектор е ...

......... радио и телевизионните оператори да правят публично достъпни своите цени/тарифи за разпространение на програмите, върху които имат права. Подобна промяна в посока на прозрачност вече беше извършена със Закона за задължително депозиране на печатни произведения, с който медиите, включително електронните, бяха задължени да публикуват информация за източниците си на финансиране."


Кабелни оператори от малки населени места излязоха на протест пред

Кабелни оператори от малки населени места излязоха на протест пред ...

......... излъчваме нерегламентирани програми, а това е било с цел да ни унищожат“, добавя друг негов колега. По-късно доставката на телевизия и интернет в Гоце Делчев е било възстановено. МВР обяви, че спецоперацията е насочена срещу интелектуалното пиратство и операторите са разследвани за укриване на абонати и нелегално разпространение на видео съдържание.


Бившият шеф на БНТ Константин Каменаров е наел трима адвокати

Бившият шеф на БНТ Константин Каменаров е наел трима адвокати ...

......... екран предаването „Открито“ и моите разследвания. Това бе вътрешна политика на Каменаров в БНТ – да разчиства неудобните за него“, посочи тя. Ахчиева подчерта, че е завела делото, за да бъде премахнато наказанието, а така и формалната предпоставка, която би попречила на новото ръководство на БНТ да върне предаването ѝ на екран.


Международната правозащитна организация

Международната правозащитна организация "Репортери без граници" призова българската прокуратура да ...

......... Стоян Мавродиев за клевета. РБГ също са обезпокоени от случая с Христо Гешов, разследващ журналист на уебсайта ZovNews, който бе отвлечен от неидентифицирани мъже през май и не е пуснат, докато уебсайтът не е премахнал историята му за предполагаема незаконна водоснабдителна система в град Троян, където живее, пише още в съобщението.


16 от най-големите рекламодатели се обединиха, за да накарат платформи

16 от най-големите рекламодатели се обединиха, за да накарат платформи ...

......... платформи са предприели стъпки за адресиране на проблемите, коментира Комо. Техният фокус е върху реакцията след качването на съдържанието. Алиансът ще работи за създаването на процеси и протоколи, които да защитават хората и брандовете, твърди експертът. В алианса влизат още Adidas, Danone, Diageo, Mondelez International, Nestle и Procter & Gamble.


Петима кандидати продължават в следващия етап на конкурса за избор

Петима кандидати продължават в следващия етап на конкурса за избор ...

......... на идентични писмени доказателства, каквито е приложила сега“, казва пред БНР членът на регулатора Бетина Жотева. Това становище обаче не е прието от съвета. До следващия етап на конкурса продължават сегашният директор на общественото радио Александър Велев, Светослав Костов, Даниела Манолова, Валерий Тодоров и Митко Димитров. Изборът е насрочен за 28-и юни.


Разследването

Разследването "Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение" ...

......... медии, които подкрепят Web Report! Както и на всички партньори: А1, "Дънди прешъс металс", "Филип Морис България", "Главболгарстрой Холдинг"; на генералните медиа партньори – Българско национално радио и Българска национална телевизия, а също и на стратегическите ни партньори – клуб "Перото" и НДК; на издателска къща "Хермес", Jameson и Девин.


„Това е геноцид, сега ще има вълна от съдебни дела

„Това е геноцид, сега ще има вълна от съдебни дела ...

......... включително местни нови. Тоест, тук имаме удар и по свободата на словото. „Най-важното в тази история е, че са ударени правата на гражданите. Кой си ти да спреш на 25-хиляден град, какъвто е Гоце Делчев, телевизията и интернета, за да обслужиш интересите на собственика на футболния клуб Лудогорец?“, смята той.


Разследващият журналист Миролюба Бенатова публикува фейсбук статус, в който намекна,

Разследващият журналист Миролюба Бенатова публикува фейсбук статус, в който намекна, ...

......... словото, а всъщност гадно чоплят рани и се правят на недоразбрали, нямам какво да кажа. От тях очаквах да не обиждат интелекта си с “въпроси”, но явно толкова могат. Да “рисуват” тайно образи и да подкрепят лъжата с бунт наужким. Всъщност нямат дефицит на акъл. Не достига душа. До скоро!


ГДБОП и Европол проведоха специализирана акция срещу кабелни оператори в

ГДБОП и Европол проведоха специализирана акция срещу кабелни оператори в ...

......... В прокуратурата са постъпили сигнали, че през мобилно приложение на RN са излъчвани платени канали и програмите на 2 национални телевизии, без да са уредени авторските права, съобщава БНТ. Екипи на жандармерията обискираха и офисите на кабелната телевизия "Кабел Сат-Запад" в Кюстендил, Дупница и Благоевград. Проверена е и санданската кабелна телевизия "Вега".


За разлика от тенденциите в световен мащаб в България темпът

За разлика от тенденциите в световен мащаб в България темпът ...

......... общите дигитални рекламни инвестиции в световен мащаб. Основната причина за това през 2019 г. са нововъведенията от страна на Amazon’s search advertising.  Ръстът на инвестициите в телевизия падат по-бързо от предварителните прогнози – през 2019 г. с -0,1%, като през 2020 г. прогнозата е растежът да се възстанови с 0,6%.


Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR е един от най-предпочитаните

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR е един от най-предпочитаните ...

......... подаване на граждански сигнали Helpbook.info, сайта за кариерно развитие Rabota.bg и други. Част от Investor Media Group са и националното радио Bulgaria ON AIR с покритие в 33 града в страната, както и списанията Bulgaria ON AIR The Inflight Magazine, Investor Digest и GO ON AIR The Traveller’s Magazine.  


Осигуряването на достъпна, навременна и обективна информация, свободна от цензура

Осигуряването на достъпна, навременна и обективна информация, свободна от цензура ...

......... новини. Това трябва да бъде ангажимент не само на журналистите и агенциите, но и на цялото общество, защото от това зависи и нашето бъдеще, подчерта държавният глава. По думите му в свят на растящи политически и икономически зависимости предоставянето и достъпът до обективна информация е ценност, която свободните общества отстояват.


Журналистът Васил Иванов напуска Канал 3 и се връща в

Журналистът Васил Иванов напуска Канал 3 и се връща в ...

......... Иванов многократно е бил обект на заплахи и посегателства. През 2006 година бе взривено жилището му с бомба, чиято мощност е 1 кг. тротилов еквивалент. От Нова уточняват и че към екипа на новия проект се присъединява и още един разследващ журналист – репортерът на NOVA и TrafficNews.bg Тина Ивайлова. 


Разследващият журналист Миролюба Бенатова използва един и същи пост във

Разследващият журналист Миролюба Бенатова използва един и същи пост във ...

......... медиите от групата е започнал сериозен натиск върху работата им. След скандални разкрития за отровната атмосфера бе освободен изпълнителният директор на Нетинфо и създател на сайтовете Гонг и Вести Христо Христов. Тези медии също бяха част от сделката с Домусчиеви. България е на 111-о място по свобода на словото в света.


Институтът за изследване на журналистиката

Институтът за изследване на журналистиката "Ройтерс" към Оксфордския университет оповести ...

......... през януари и февруари 2019 г. сред 75 000 потребители на новини в 38 държави. Глобалният извод от годишния доклад на института "Ройтерс" е, че повечето хора не биха плащали за онлайн новини и че през последните шест години има малко увеличение на частта от потребителите, готови да платят за абонамент.


Новинарските организации са изправени пред предизвикателството на технологичните гиганти и

Новинарските организации са изправени пред предизвикателството на технологичните гиганти и ...

......... на риск и диверсифицираните потоци на приходи и умните стратегии ще бъдат от най-критично важно значение за оцеляването", допълва той. /БТА/* Институтът на Ройтерс за изследване на журналистиката е изследователски център към Оксфордския университет, който следи медийните тенденции. Фондация Томсън Ройтерс, филантропско подразделение на Томсън Ройтерс, финансира института на Ройтерс.


Нова телевизия е прекратила договорите на журналистките Миролюба Бенатова и

Нова телевизия е прекратила договорите на журналистките Миролюба Бенатова и ...

......... е, че по този начин се оптимизират разходи, а и така разследващите журналисти „ще имат повече свобода да работят“. По същество обаче новите условия на т.нар. граждански договори не просто не дават свобода на журналистите, а въвеждат санкции за тях, ако например откажат да направят „тема, поръчана им от медията“.


Седем кандидати ще се борят за шеф на БНТ, след

Седем кандидати ще се борят за шеф на БНТ, след ...

......... гледате с интерес от сегашната програма на медията?  “История.бг“,“Референдум“,“Вяра и общество“.  Бихте ли работил с някой от другите кандидати за шеф на БНТ - конкуренти в конкурса? И с кого от тях? Трудно ми е да кажа сега. С повечето не съм работил, пък и искам да чуя идеите им.


10 пловдивски медии се обединиха против разкриването на самоличността на

10 пловдивски медии се обединиха против разкриването на самоличността на ...

......... отношение на всички деца, с оглед избягване на други подобни случаи. "Апелираме да се подхожда с повишено внимание към отразяване на истории, свързани с деца, предвид тяхната незрялост и уязвимост, стриктно да се съблюдават посочените нормативни разпоредби, с оглед спазване на правата и защита на интересите на децата", подчертават от ДАЗД.


Къци Вапцаров отпада от конкурса за генерален директор на БНТ.

Къци Вапцаров отпада от конкурса за генерален директор на БНТ. ...

......... председател на техническата комисия по проверка на документите на кандидатите Бетина Жотева. В надпреварата за генерален директор на обществената телевизия ще участват седем кандидати - Емил Кошлуков, Сашо Диков, Стоил Рошкев, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов и Радостлав Главчев. СЕМ ще избере генерален директор на БНТ на 5 юли.


Официално освободиха Христо Христов от позицията изпълнителен директор на

Официално освободиха Христо Христов от позицията изпълнителен директор на "Нетинфо". ...

......... това от "Нова" съобщават, че Станка Крушарска ще заеме позицията "Финансов директор". Крушарска е представена като човек с 14 години опит в областта на корпоративното банкиране, като последните пет е заемала длъжността директор "Корпоративно банкиране" в банка "Пиреос България", а преди това е работила в "Банка ДСК" и "Хеброс банк".


На 13 и 14 юни 2019 г. в зала 3

На 13 и 14 юни 2019 г. в зала 3 ...

......... News Media Association, САЩ Ърл Уилкинсън; журналистът и писател Ерик Уайнър и др. Тържественото откриване (на 13 юни в 10 часа) и работните заседания на Шестия Световен конгрес на информационните агенции ще се предават на живо на сайта на Конгреса (https://www.nawc.bg/) и на сайта на Българска телеграфна агенция (http://www.bta.bg /).


Асоциацията на европейските журналисти – България следи казуса с търговската

Асоциацията на европейските журналисти – България следи казуса с търговската ...

......... "Ако прокуратурата падне в плен на олигарсите, резултатът ще е само един – мракобесна диктатура". Съгласни сме. Винаги сме го твърдели. Надяваме се все повече хора да осъзнаят, че защитата на човешките права, сред които е и правото на изразяване, не е въпрос на политически пристрастия, завършва позицията на АЕЖ.


Прокуратурата нареди на всекидневника

Прокуратурата нареди на всекидневника "Телеграф" да смени името си, защото ...

......... дата 27 май 2019 г.) пристигнало, след като главният редактор Васил Захариев сезирал МВР "за наличие на фалшив сайт с наименование www.telegraf.bg, в който се публикуват статии на български език, нямащи нищо общо с редакционната политика на вестника." Вместо отговор по този сигнал, редакцията получила прокурорското постановление за смяна на марката.


Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) излезе с позиция

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) излезе с позиция ...

......... екипи на медии е недопустимо. И тук е ролята на държавата да осигури защита на своите граждани. Георгиев посочи, че за трите дни, в които е бил под обсада, на четири пъти е извикал полиция и е обяснил, че не желае да бъде притесняван, но полицаите не са предприели мерки."


Свирен мач, състезание с един кон - така може да

Свирен мач, състезание с един кон - така може да ...

......... е кандидатирал за генерален директор. Със старта на телевизията на БСП - БС ТВ - Рошкев се премести там и води сутрешния блок. Последното едва ли работи в полза на кандидатурата му. Новият генерален директор на БНТ ще бъде избран на 5 юли. Той ще управлява националната телевизия в следващите три години.


Полицията влезе в централата на австралийската обществена телевизия ABC, предадоха

Полицията влезе в централата на австралийската обществена телевизия ABC, предадоха ...

......... в Twitter, че шестима униформени се опитват да достигнат до компютърната система на телевизията и питат това ли е свободна медия. Полицията, от своя страна, съобщи, че не са планирани арести, че претърсването няма връзка с влизането в дома на журналиста и че причината е търсене на теч на класифицирана информация.