Дворецът в Одрин Султанските покои Когато и да отвореше очи,

Дворецът в Одрин Султанските покои Когато и да отвореше очи, ...

......... леглото: – Дните ще минат, докато мигнеш, и ще се върна с цяло стадо елени. Повече не говориха. След малко Гюлбахар чу спокойното, ритмично дишане на заспалия до нея Мехмед. Какво да направя, помисли си. Страхувам се и това е. Страх ме е да не стане нещо с моя орел.


Градът изглеждаше съвсем малък на картата на Америка. Миниатюрна точица

Градът изглеждаше съвсем малък на картата на Америка. Миниатюрна точица ...

......... Новият комисар допълва файла всеки ден... прибавя нови и нови парченца от пъзела. Защото непрекъснато получава вътрешна информация. – Откъде? – Нашият човек потърсил по-упорито и открил друг файл. Съвсем различен. – Какъв файл? – По-точно, списък. – Какъв списък? – На най-доверените информатори на полицейското управление – каза Грегъри.


Как научих за навиците Постъпването в университета „Денисън“ бе едно

Как научих за навиците Постъпването в университета „Денисън“ бе едно ...

......... резултати, ако успеете да ги поддържате. На всички ни се налага да се справяме с неуспехи в този живот, но в дългосрочен план качеството на живота ни много често зависи от качеството на навиците ни. Каквито навици имате, такива резултати ще постигнете. А с по-добри навици вече всичко е възможно.


Тази книга се посвещава на Дейвид, моя баща, който ме

Тази книга се посвещава на Дейвид, моя баща, който ме ...

......... поглежда с очи, в които няма толкова много глад, колкото страст. Към края се навеждам над него и му прошепвам двете думи, които ми е много трудно да кажа на мъж, който не е Мат. Намирам отговора в очите му и двамата заспиваме на балкона, загърнати в халата ми.  


В тази книга не се разказва за мен. Но тъй

В тази книга не се разказва за мен. Но тъй ...

......... И тогава вижда как бъдещата му съпруга го напуска, защото не е човекът, който е бил преди. Как се случва подобно нещо? Можем ли наистина един ден да изпитваме чувството, че сме стъпили на раменете на гиганти, а на следващия да се окажем сред развалините от множество експлозии, опитвай  


Когато Ницше е на единайсет години, умира баба му и

Когато Ницше е на единайсет години, умира баба му и ...

......... на Бастилията. „Париж и Франция вече доста ми дотегнаха – пише той с необичайна за двайсет и две годишен младеж зрялост и хладнокръвно заключава, че е станал свидетел на необходимите родилни мъки за създаването на нова рационалност. – Човечеството, измъчено от една крайност, е принудено да търси спасение в друга.“Може ли човек да започне нов живот, преди да е

Може ли човек да започне нов живот, преди да е ...

......... - Искаш ли да вечеряш с мен? Арията заглъхва, светът замира и на улицата вече не се мяркат минувачи, когато Ева кима срамежливо: - Да. Тръгваме. Рамо до рамо. Камерата остава назад, запечатвайки стъпките ни към далечината. Преди да се появят финалните надписи, хващам нейната ръка. И тя хваща моята.


КАТЯ ТОГАВА Джош изглеждаше добре. Сякаш се беше постарал да

КАТЯ ТОГАВА Джош изглеждаше добре. Сякаш се беше постарал да ...

......... нагоре вежди, което означаваше: „Случаят е друг, а и аз не съм толкова глупав, така че най-добре да ми обясниш какво имаш предвид“. Усмихнах се. Харесвах мъже, които не ми позволяваха да се будалкам с тях. Джош получи допълнителни точки, защото не се предаваше лесно. И защото се държеше закачливо.


НЕЩО НЕ БЕШЕ НАРЕД   Една сутрин Джон Съливан се

НЕЩО НЕ БЕШЕ НАРЕД   Една сутрин Джон Съливан се ...

......... се блъснала в едно дърво и цялата била обхваната от пламъци. От нея все още се издигал дим. Фред приближил до колата и видял, че шофьорът е заклещен вътре, с глава, забита във волана. Това била Джийн. В косата є била вплетена коледната гирлянда, която Фред є подарил преди малко.


Бу не беше от конете, които обикновено се срещаха в

Бу не беше от конете, които обикновено се срещаха в ...

......... като всеки тийнейджър. А сега беше на осем години, напълно пораснал. Беше възпитан в добри маниери, умен и умел в изпълнението на различни задачи, и достатъчно елегантен, ако Папа бе преценил правилно, както правеше с всичко останало, за да понесе Сара далеч от този хаотичен град към светлото й бъдеще.


Откъс   Целия си дотогавашен живот бях изграждал върху приказки

Откъс   Целия си дотогавашен живот бях изграждал върху приказки ...

......... всеки нов удар, с бясни изблици и катарзисен плач отслабваха всичко, което съставяше околния живот. Единствено фокусът на тази ревност беше по-различен във всеки от нас. Тя се страхуваше от всички жени, с които имах досег по какъвто и да е начин, а аз откривах своите мъчители в нейното минало.Откъс Х. Х. започна да пречи на щастието ми още

Откъс Х. Х. започна да пречи на щастието ми още ...

......... непознато. Гледах я с удивление. Коя ли беше тя и как звучеше прекрасното й име? Излязох на стълбищната площадка. Стори ми се, че надолу по етажите крачи човек. Затичах се. Видях широк мъжки гръб. Допуснах, че това е Х., и го последвах смирено. Знаех – Х. ме водеше към щастието.


Преди няколко години една копирайтърка в рекламна агенция от Калифорния

Преди няколко години една копирайтърка в рекламна агенция от Калифорния ...

......... упражнение особено преди важни срещи, оценка на работата, среща с нов клиент или посрещането на каквато и да е стресова ситуация. Аз самата го правя преди всяка реч, която изнасям, дори и единственото усамотено пространство, което мога да открия, да е кабинката в тоалетната. Приемете го като загрявка за успеха!


Най-оживената улица на София – „Витошка“, се превърна в място

Най-оживената улица на София – „Витошка“, се превърна в място ...

......... и Романьола Мирославова, включва 128 стихотворения, половината от които са нови, взети от последните им ръкописи. В тях темата за любовта е основна, но прелива в социални и философски теми. Целта на книгата е да напомни какви обичани поети бяха двамата и същевременно да спечели нови читатели за поезията им.


Почти на самото било, на две мили от Линдън-Кар, бе

Почти на самото било, на две мили от Линдън-Кар, бе ...

......... чертите й, че изглеждаше съвсем естествено за тях, докато не се изгуби, а сега ми се стори още по-предизвикателен, защото не можех да го смятам за престорен. Довиждане, мистър Маркъм – каза тя и тръгна с детето си към градината, без да ме удостои нито с дума, нито с поглед.


През последното десетилетие Ю Несбьо се утвърди като емблема на

През последното десетилетие Ю Несбьо се утвърди като емблема на ...

......... нещо го задушава, как в гърлото му засяда буца от странна смесица между гордост и съчувствие. Гордост, защото детето е твое подобие. Съчувствие, защото го чака повече страдание, отколкото е преживяло до момента, и защото гребе с убеждението, че някой – самото то или поне дядото – знае накъде отива.“Двамата ми братя дойдоха да ме видят в мига, в

Двамата ми братя дойдоха да ме видят в мига, в ...

......... r. („Трябва“, не спираше да повтаря тя, „да работиш упорито над акцента си. Бъди французойка. Придобий най-френския акцент. Стани страхотен инспектор Клузо и размахвай ръце“. „Чувствам се като глупачка“, признах. „Точно така“, съгласи се Клер. „Така и ще бъде, докато не проговориш френски и французите не започнат да те разбират“.)


Иън Алтман огледа внимателно хората, застанали зад кадифените въжета пред

Иън Алтман огледа внимателно хората, застанали зад кадифените въжета пред ...

......... и да бъде гледано от стотици милиони хора по целия свят. Елена Травърс беше безупречно красива дори в смъртта си. Изглеждаше съвършена, с изключение на дълбоките драскотини по деколтето й, откъдето преди миг беше откъсната насила единствената по рода си огърлица шедьовър на Максуел Басет на стойност осем милиона долара.


Тъй като идваше за четвърти път в къщата, журналистката познаваше

Тъй като идваше за четвърти път в къщата, журналистката познаваше ...

......... моля те. И тогава, без предупреждение, земята под краката й се продъни. Кера се хвърли напред с протегнати ръце, но не загреба нищо освен въздух. Почувства, че е невъзможно да спре, преди да се стовари върху тревата и да започне да пропада, да се свлича и да се търкаля надолу.


1.	Мъжете започват да губят интерес, когато разберат, че притежават една

1. Мъжете започват да губят интерес, когато разберат, че притежават една ...

......... на който трябва да се насладиш бавно – точно както се наслаждаваме на добрата храна. 8. Всички ние сме малко французи, когато става въпрос за любов и романтика. Това е така, защото френската култура е култура на женственост и красота, така че с право принадлежи на всички жени по света.  


След като са вече в рейндж роувъра и се движат

След като са вече в рейндж роувъра и се движат ...

......... коктейл „Тийнейджърът Исус“. А и името е върхът. Таг не може да си представи да пие нещо, наречено „Тийнейджърът Исус“. – Ами като ядеш стриди или хайвер? Няма как да не пиеш шампанско. – Просеко – отговаря тя. – Но само ако някой ми го на¬трапи. От него получавам главоболие.


Тези две най-често срещани в практиката възпитателни мерки са проява

Тези две най-често срещани в практиката възпитателни мерки са проява ...

......... от забрани отпада. Когато не им натрапваме мнението си и не злоупотребяваме с власт, се мобилизира техният естествен инстинкт за самосъхранение. Постепенно децата развиват чувство за отговорност пред самите себе си и... изненадващо започват все повече да се вслушват в родителските съвети. Откъс от „Всичко започва от детството”, Стела Даскалова


Парадната юрта на княза на русите не беше богата, не

Парадната юрта на княза на русите не беше богата, не ...

......... беда. Да си загубиш душата – ето, това е истинска беда. Шаманът също му каза направо, без Манул: – Умният човек знае: по-добре е да се лишиш от чест, отколкото от всичко. – Част или чест? – попита князът. – Нещо не чух. Калга сечен се усмихна, но не повтори.


Летният сезон беше в разгара си и магазините бяха пълни

Летният сезон беше в разгара си и магазините бяха пълни ...

......... Как ли изглеждаше в момента? Косата й беше пристегната в опашка, ръцете й бяха мръсни от работата в двора. Люк бе безупречно чист и прекрасен. Гледаше я с морскосините си очи. - Люк Съливан – подаде й ръка той. Кали Уийвър – отвърна тя, все още леко замаяна от случилото се.


В Завод № 74 на Ижевския машиностроителен, инженерен и автомобилен заводски

В Завод № 74 на Ижевския машиностроителен, инженерен и автомобилен заводски ...

......... а войната във Виетнам се разраствала и набирала скорост, Кремъл и Белият дом схванали, че заради общия им ядрен арсенал в един тотален конфликт няма да има победител. Студената война щяла да се води с локални сблъсъци и с проксита. Настъпила Ерата на „Калашников“. И все още живеем в нея.


Мишел Уелбек (1956) е автор на сборници със стихове и

Мишел Уелбек (1956) е автор на сборници със стихове и ...

......... пак известна професионална гордост, и клиент, на когото не му става, не би им се харесал особено, би поставил под съмнение качества¬таим, не исках да създавам неприятности.  * Наименованието на хинди за коноп. – Б. пр. Превод от френски Александра Велева Редактор Георги Борисов Художник Кирил Златков Издателство "Факел експрес"


Хана Брюстър трескаво разплиска запалителната течност из малката хижа, защото

Хана Брюстър трескаво разплиска запалителната течност из малката хижа, защото ...

......... е мъртъв. Но преди две седмици тя отново го забеляза. Направи опит да убеди себе си, че не може да разчита на очите си. Но онази нощ почувства, че е наблюдавана. Тогава разбра, че повече не може да се залъгва с мисълта, че халюцинира. Нощем истината винаги е поразително ясна.


*** Пиа Свони, клисарка в църквата в Юкасйерви, пуши в

*** Пиа Свони, клисарка в църквата в Юкасйерви, пуши в ...

......... събрана се чувства. Цигарата обаче гори много лошо. По едно време забелязва, че я е запалила откъм филтъра. След седем минути чува далечен вой на сирени. Погубили са я, мисли си Пиа. И ръцете ѝ започват да треперят. Цигарата подскача между пръстите ѝ. Негодниците му с негодници. Погубили са я.


Зоуи се затича по тясната лъкатушна пътека през потъналите в

Зоуи се затича по тясната лъкатушна пътека през потъналите в ...

......... пронизително, и едва миг по-късно Зоуи осъзна, че е била тя. Извика пак и пак, викаше, докато остана без въздух, неспособна да си поеме нов. Тогава краката й се подкосиха. Усети как нечии ръце я подхванаха, ала не успяха да я задържат. Изплъзна им се, потъна в дълбок, бездънен мрак...


*** Но тази нощ беше определена за други неща. Тази

*** Но тази нощ беше определена за други неща. Тази ...

......... кошницата. Усмихна се на принцеса Лия върху циферблата на часовника, която й казваше, че е подранила с цели петнайсет минути. Без страх, без да се замисли дори, Хоуп се обърна и тръгна по тясната пътечка към блатото. Към края на лятото, към края на детството. Към края на живота си.


Първо правило Излъжи Сигналът за есемес, тихо бийп-бийп, не събужда

Първо правило Излъжи Сигналът за есемес, тихо бийп-бийп, не събужда ...

......... са изцапани с маслени бои, набили се в кожичките и под ноктите, а очите й са в най-тъмния стоманено син нюанс, дълбоки и непроницаеми. Но тя е наясно какво ще й кажем – каквото сме й казвали винаги, когато и да получим този есемес, тези три думи. Идвам. Идвам. Идвам.


Откъс от „Островът”   Ние сме птици в светлината на

Откъс от „Островът”   Ние сме птици в светлината на ...

......... Светлината е невидимият пясък в часовника на лятото. Вероятно затова най-голямата измислена мерна единица за пътуване в тъмния и пуст Космос е светлинната година. И всяко лято, което пускаме в себе си със слънцето, ветровете и мириса на горещи треви, ни подарява светлинна година живот. Ние сме птици и летим.


ЧЕТВЪРТА ГЛАВА Тласкана от потребността да излее преизпълненото си сърце,

ЧЕТВЪРТА ГЛАВА Тласкана от потребността да излее преизпълненото си сърце, ...

......... била достатъчно голяма. Той я бе предал. Тя го мразеше и повече нямаше да размени и дума с него! „Никога вече няма да се влюбя“, промърмори през сълзи тя. Останалите два дни до заминаването им прекара главно в стаята си. В дневника си постави голям кръст след името на Климт.


Увод     Едно от най-важните събития в детството ми

Увод     Едно от най-важните събития в детството ми ...

......... далновидност да разчупим историческите клишета. Нуждаем се от помощта на всеки привърженик. Мъж или жена. Никой не бива да остава изключен. Всеки трябва да бъде привлечен. Призивът е да позволим на жените да полетят, а обединим ли се в името на тази кауза, самите ние ще бъдем силата, която издига.


Трудно е да се каже, че в Ая „имаше нещо“.

Трудно е да се каже, че в Ая „имаше нещо“. ...

......... образ, аз прозрях. След миг щях да се сблъскам с неизбежното. Времето продължаваше да тече на най-бавни обороти и още не виждах кой стои на крачка от мен. Но вече знаех. Защото долових до болка познато ухание, а имаше един-единствен човек в целия свят, който миришеше по този начин. Аз...


ЕЛФИТЕ СА БИЛИ ГАДНИ КОПЕЛЕТА Програмна брошура на „Хилкон“, ноември

ЕЛФИТЕ СА БИЛИ ГАДНИ КОПЕЛЕТА Програмна брошура на „Хилкон“, ноември ...

......... у мен интерес към книгите изобщо и в книгите по астрономия и палеонтология аз открих дълбоко удивление, което не можа да надмине дори и Средната земя. Нека не просто се махаме оттук. Хайде да отидем някъде друга¬де. И ако по пътя постъпчем и някой елф, за да успеем, още по-добре.


Магьосникът Веждосвъс Веждосвъс беше магьосник. Правилно го бяха кръстили така,

Магьосникът Веждосвъс Веждосвъс беше магьосник. Правилно го бяха кръстили така, ...

......... на мама Припкава? – Ха! Да помагам на Веждосвъс? – засмя се Розовил. – Как ли пък не! Смръщените ти вежди и киселите ти думи са достатъчни, за да прогонят всекиго, а всички знаят, че някои от магиите ти са лоши! Не искам да бъда превърнат в буболечка или жаба!


Понякога носех на Тито и Луиза кошница сливи, когато дърветата

Понякога носех на Тито и Луиза кошница сливи, когато дърветата ...

......... мириса на стари книги в затворената къща. Щяха да влязат и да видят прозореца в коридора, обсипан със златни листа от липата, а може би тази гледка щеше да ги накара да спрат за миг и да си поемат дълбоко дъх. Ето ни тук. Защо в очите ми запариха сълзи?...


Сблъсък на черни дупки Нейде във Вселената две черни дупки

Сблъсък на черни дупки Нейде във Вселената две черни дупки ...

......... учените напълно загърбят съмненията си и се устремят към финиша. Тази книга е колкото хроника на гравитационните вълни – един звуков регистър на историята на Вселената, саундтракът към един ням филм, – толкова и отдаване на почит към това епично и изнурително донкихотовско експериментално начинание, почит към една безразсъдна мечта.


Началото на края Август Пол Купър чакаше пред един театър

Началото на края Август Пол Купър чакаше пред един театър ...

......... заговори. Въпреки навалицата и бушуващата във вените му кръв думите, изречени зад гърба му, прозвучаха като мощни фанфари. Оглушително. Едно просто твърдение, изстреляно направо. Пол усети как то откъсва парче плът от гърба му. – Знам кой си – каза гласът в ухото му. – Ти си Джей О. Льобо.


ДЕСЕТА ГЛАВА ­ Коко, наистина не знам защо ти се

ДЕСЕТА ГЛАВА ­ Коко, наистина не знам защо ти се ...

......... близо до композитора. Тоновете ги сливаха в едно цяло. Представи си колко ще е прекрасно да се връща у дома и да заварва къщата изпълнена с тези тонове. Всеки ден, всеки час, винаги когато ежедневието позволява. Само той и тя. Илюзията я завладя и заплаши да прогони действителността...    


I В живота й имаше прекалено много от всичко. Цветове,

I В живота й имаше прекалено много от всичко. Цветове, ...

......... по-тиха и някак крехка. Не си ти за нашата дупка, и твоята Ана не е. Пази детето, пази и себе си, пожелавам ти цялото щастие на света – с дрезгав глас и тежки стъпки Милойе се обърна, подкара конете и изчезна в зората на онзи седми август 1938 година.  


В съботния медицински преглед участват всички, затова опашката пред паешкия

В съботния медицински преглед участват всички, затова опашката пред паешкия ...

......... която той нарича всички ни лайнари. Не успяваме да видим никого от родителите на тези, които ги прибират, което в общи линии е обяснимо: ако ние ги видехме, на свой ред и те щяха да видят нас, а Акулата разсъждава достатъчно предвидливо, за да не допусне това да се случи.


„Изпробвала съм половин дузина диети и съм се придържала стриктно

„Изпробвала съм половин дузина диети и съм се придържала стриктно ...

......... Организмът ви изглежда като извънредно сложна загадка. Ако разполагате с необходимата информация обаче, загадката може да се реши много лесно. Затова спрете да се тревожите, приятели. Успокойте се, ключът към отслабването и добрата форма, който търсите цял живот, най-сетне се появи. И знаете ли защо работи? Защото е само ваш.


1 Уил Роби се взираше през илюминатора на самолета с

1 Уил Роби се взираше през илюминатора на самолета с ...

......... експлозивите. Роби не я изчака да открие друг начин да взриви елека бомба. Простреля я в главата и тя се свлече на пода, обгърната от неексплодиралите пакети „Семтекс“. Минус шестнайсет. Оставаха... нула. Мисията завършена. Навън го очакваше изгревът. Оказа се, че и деветдесет и девет процента могат да бъдат достатъчни.


На днешната дата големият български поет Дамян Петров Дамянов щеше

На днешната дата големият български поет Дамян Петров Дамянов щеше ...

......... да се стопля подир дълъг път. И ако във стаята е душно, ще излезем под дъжда навън... В топлата си пазва ще те гушна и ще те целуна преди сън. Аз притискам черната слушалка. Чуваш ли ме? Вятърът е лош. "Лека нощ, обична моя малка! Моя тиха радост, лека нощ!"


Още един рязък удар с чукчето. Ниебла излая. Марина отвори

Още един рязък удар с чукчето. Ниебла излая. Марина отвори ...

......... й каза Каталина. Първата серия. Втората. Третата. Четвъртата. Петата... Един час по-късно, когато отвориха пещта, от нея ги лъхна мирис на току-що изпечен хляб и този мирис бавно погали душата на нашата героиня. Затвори очи и вдъхна аромата, изпълващ я с носталгия. Ароматът от детството й. Ароматът на дома й.


Бях се опитала да повярвам, че Еди просто не се

Бях се опитала да повярвам, че Еди просто не се ...

......... нещо да крие? Има профили в Туитър и Инстаграм заради работата си, има фирмен уебсайт. Който съдържа негова снимка. И живях в къщата му една седмица, забравихте ли? Пощата, която получаваше, бе адресирана до Еди Дейвид. Ако той не беше Еди Дейвид, майстор на кухненски шкафове, щях да го разбера...


Ей, момиче, здрасти! Това са гръмките уводни думи към книгата

Ей, момиче, здрасти! Това са гръмките уводни думи към книгата ...

......... идеите да са ти полезни. И повече от всичко се надявам, че ще възприемеш идеята, че можеш да станеш каквато и която си поискаш, скъпа моя приятелко. А в най-тежките дни ще си спомниш, че независимо дали изминаваш сантиметър, или километър, важно е единствено да вървиш напред. С обич, Рейч


БИЗНЕСЪТ С ХАДЕС „Сайънс фентъзи мегъзин“, главен редактор Джон Карнел,

БИЗНЕСЪТ С ХАДЕС „Сайънс фентъзи мегъзин“, главен редактор Джон Карнел, ...

......... помагат да въртиш предприятието... – Хвани Орфей да събере джазов оркестър... Сигурен съм, че Аполон ще се навие... И тъй продължиха. Скоро картата се покри със символи на всичко – от танцова зала до велосипедна писта. После седнаха и обсъдиха първия етап: как да привлекат погледа на обществото към Ада.


1. Прозорецът показваше размазани ели, белия шум на ноемврийската виелица;

1. Прозорецът показваше размазани ели, белия шум на ноемврийската виелица; ...

......... до Москва, Иля забелязваше навсякъде из нея онова, което не можеше да се види от влака: ченгета. На площада пред гарата, до входа към метрото, в павилионите и на станциите. На глутници, с очи като на служебна овчарка. Макар че може би проблемът не беше в Москва, а в Иля.


Следващата вечер Лейди го покани на вечеря в казиното. Той

Следващата вечер Лейди го покани на вечеря в казиното. Той ...

......... в любовта е същото. Смяха се. Пиха наздравица и се смяха още. Слушаха как се сипе дъждът. За миг тя затвори очи. Струваше й се, че чува подрънкването на ледени кубчета в чаши на бара. Трополенето на топчето във въртящия се дървен диск на рулетката. Ударите на разтуптяното си сърце.“


ВЪВЕДЕНИЕ Преди няколко години бях в Сиатъл, за да давам

ВЪВЕДЕНИЕ Преди няколко години бях в Сиатъл, за да давам ...

......... написа и опростени версии на класическата поезия на персийските поети Фирдоуси и Низами. Когато си мисля за него, най-често си спомням споделеното време и удоволствието заедно, сякаш му бях равна, негов спътник и съзаклятник. Не се извличаха поуки, това беше проява на обич, но също така на уважение и доверие.


Джак Ричър се наслади на последните слънчеви лъчи над малкото

Джак Ричър се наслади на последните слънчеви лъчи над малкото ...

......... бе добра отправна точка. Дори много добра. От там лесно можеше да стигне до Сиракюз. А после до Синсинати, като мине през Рочестър, Бъфало и Кливланд. Може би дори през Ейкрън, Охайо. Ричър бе следвал и по-непривлекателни маршрути. Особено по време на службата си в армията. Не стигнаха до Бостън.


7 МАРТ 2018 Наслаждавам се на спокойна вечер в хотелската

7 МАРТ 2018 Наслаждавам се на спокойна вечер в хотелската ...

......... животът ви е повалил, после да го направите отново и отново, да сте готови да се вдигнете на счупените си кости, за да пристъпите крачка напред, със сигурност ще стигнете там, накъдето се стремите. Неизбежно е. Време е да си хващам полета и да се срещна с татко. Приятно четене!


Ноел премина внимателно по заледената калдъръмена улица и влезе в

Ноел премина внимателно по заледената калдъръмена улица и влезе в ...

......... огледа лампичките по прозорците, коледната елха в ъгъла, изкуствените венци на всяка маса и си даде сметка, че положението, в което се намираше, беше съвсем истинско. Тогава си спомни думите на баба си: „Горе главата, скъпа. Дори всичко да се обърка, винаги ще имаме Коледа, която да оправи нещата“.  


Вечерта на 8 декември 2009 г. „Манчестър Юнайтед“ гостуваше на

Вечерта на 8 декември 2009 г. „Манчестър Юнайтед“ гостуваше на ...

......... месеца, докато моят отбор играе без мен, или да се вслушам във вътрешния си глас, който все повече ми казваше да не го правя? Дали наистина всичко щеше да е наред! Влезе докторът, който трябваше да ме оперира: „Здрасти, Берба. Да тръгваме. Из книгата "По моя начин" на Димитър Бербатов


„Отело, мавърът от Валона“ от Бен Блуши (изд. Изида, превод

„Отело, мавърът от Валона“ от Бен Блуши (изд. Изида, превод ...

......... видя тънка черна линия с големината на драскотината, оставена върху бабата. Бабата беше оставила бузата си на кърпичката, а кърпичката беше оставила следа по бузата ѝ. Кожата на Отело беше и на кърпичката, и на бузата на жената. Отело хвърли чаршафа на пода и заспа, покрит само от страха си.


„Адската седмица” (издание на „Персей“) е ръководство за успех, вдъхновено

„Адската седмица” (издание на „Персей“) е ръководство за успех, вдъхновено ...

......... Ще бъдеш позитивен и с бодър дух. Ще гледаш напред, ще бъдеш деен, енергичен, предприемчив. Ще бъдеш най-добрата версия на самия себе си в продължение на една седмица. Само една седмица. Това дълго време ли е, или кратко? Едно е сигурно – това преживяване ще ти послужи за цял живот.


„Щастливеца Пер“ (издание на „Пресей“) на датския писател Хенрик Понтопидан,

„Щастливеца Пер“ (издание на „Пресей“) на датския писател Хенрик Понтопидан, ...

......... всички, съвсем всички се домогваха до благосклонността му и му оказваха всевъзможни услуги (дамите се разплащаха предимно в натура). Като млад бог седеше той на трона си в несъкрушимо безгрижие, обект на преклонение и омраза, презрение и завист, а глупостта, тщеславието, страхливостта и лицемерието представляваха неизменната основа на трона му.


*** Лято. Ваканцията. По радиото се вихри студената война. Не

*** Лято. Ваканцията. По радиото се вихри студената война. Не ...

......... мармалади, и какво ли още не. Жените бързаха да плетат. Най-после и аз разбрах какво трябва да сторя! Задъхана и потна, спрях пред маминка и заявих: – Маминке, научи ме да плета! – Ти ли... да плетеш?! – Да! – И какво ще плетеш? – Ръкавици! Ръкавици за студената война!


(Откъс от „Лидерите винаги обядват последни“ на Саймън Синек) Да

(Откъс от „Лидерите винаги обядват последни“ на Саймън Синек) Да ...

......... Работенето с чувство на задължение е заменено от работенето с чувство на гордост. А идването на работа за компанията е заменено с идването на работа в името на хората, които са наети в нея. Работата вече не е място, където да се страхуват, а е място, на което ги ценят.


*** От време на време препрочитам Чарлз Дикенс, който винаги

*** От време на време препрочитам Чарлз Дикенс, който винаги ...

......... се смятал за красавец. Бях стеснителен, недодялан, неуверен и никога не бих допуснал, че някой може да ме смята за привлекателен. О, благодаря ти, Урсула! Благословена да си, задето ми каза, че съм бил красив. Но защо, защо не го направи по-рано? Това вероятно щеше да преобърне цялото ми детство!


На шестнайсет години мама започнала работа в Националната библиотека. Задълженията

На шестнайсет години мама започнала работа в Националната библиотека. Задълженията ...

......... втрещи, че чак се уплаших, защото не знаех с коя от нейните художествени личности разговарям. Напусна помещението, за да се върне скоро с книга в ръка. Носеше опърпан екземпляр на романа „Въздействие“ от Джейн Остин: „Прочети я и ще разбереш по-добре за какво ти говоря“ - добави, преди да изчезне.


Изкуството да преценяваш дали е подходящо да скроиш номер на

Изкуството да преценяваш дали е подходящо да скроиш номер на ...

......... бащи си правят татуировки в чест на децата си. Портрети. Егенета. Такива неща. И аз съм го обмислял. Нещо много символично. Нещо, което наистина да обобщава отношенията между двама ни. Точно в момента съм се спрял на мъничка трайбъл татуировка във формата на петно от повърнато мляко на рамото.  


Един от най-добрите български автори се завръща с забележителна история

Един от най-добрите български автори се завръща с забележителна история ...

......... reperta”, „Лятото на неудачниците”, „Лисицата”. Отличен е с наградата „Роман на годината” за романа си “Лятото на неудачниците”, а през 2011 г. печели националната награда „Елиас Канети” за романа „Къщата на Клоуните”. По новелата му „Нощта на мечтите“ през 2011 г. е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.


Глава I СЪНОВИДЕНИЯ  „Невероятно е, че в толкоз блясък загадъчност

Глава I СЪНОВИДЕНИЯ  „Невероятно е, че в толкоз блясък загадъчност ...

......... елементите, заети от Природата при имитирането. – Значи това е Таити, вярно представено. Това е водата, която няма да пресъхне, това са листата, които ще са винаги зелени. Това е Таити, прекрасният – плюс един дух и една чувствителност; виждането на един художник с честен поглед и чувствена, мистична душа.


Чеджу Чеджу е остров в Южна Корея, известен със своята

Чеджу Чеджу е остров в Южна Корея, известен със своята ...

......... обещанието си да я пази. Затова тръгва, без да пророни дума, ала краката й отказват да се движат. Висят безполезно от тялото й и я теглят надолу, това обаче не спира войниците. Хващат я по-здраво, повдигат я от земята и пръстите на краката й оставят тънички дири по пясъка.  


Терминът „астрологичен знак по Слънцето“ означава, че ако вие сте

Терминът „астрологичен знак по Слънцето“ означава, че ако вие сте ...

......... смехотворно. Пак според тази астрология Нелсън Рокфелер щеше да е Близнаци, а не толкова типичен Рак, а Били Греъм, Скорпион до мозъка на костите, щеше да е Везни. И това, скъпи читатели и хора, усвояващи астрологията, е немислимо. Казва ви го един вироглав Овен (а не тактичната и нежна Риба).


2. НАЧАЛОТО НА ПРОМЕНИТЕ Първите дни на новоизбрания лидер на

2. НАЧАЛОТО НА ПРОМЕНИТЕ Първите дни на новоизбрания лидер на ...

......... че така повече не може да се живее и че всичко в държавата трябва да се промени по посока на световния прогрес. Огромното мнозинство от народа тръгва с нея и с вярата, че това е само началото на процес, който няма да приключи с прокламираните в Програмата за действие задачи.