Летният сезон беше в разгара си и магазините бяха пълни

Летният сезон беше в разгара си и магазините бяха пълни ...

......... Как ли изглеждаше в момента? Косата й беше пристегната в опашка, ръцете й бяха мръсни от работата в двора. Люк бе безупречно чист и прекрасен. Гледаше я с морскосините си очи. - Люк Съливан – подаде й ръка той. Кали Уийвър – отвърна тя, все още леко замаяна от случилото се.


В Завод № 74 на Ижевския машиностроителен, инженерен и автомобилен заводски

В Завод № 74 на Ижевския машиностроителен, инженерен и автомобилен заводски ...

......... а войната във Виетнам се разраствала и набирала скорост, Кремъл и Белият дом схванали, че заради общия им ядрен арсенал в един тотален конфликт няма да има победител. Студената война щяла да се води с локални сблъсъци и с проксита. Настъпила Ерата на „Калашников“. И все още живеем в нея.


Мишел Уелбек (1956) е автор на сборници със стихове и

Мишел Уелбек (1956) е автор на сборници със стихове и ...

......... пак известна професионална гордост, и клиент, на когото не му става, не би им се харесал особено, би поставил под съмнение качества¬таим, не исках да създавам неприятности.  * Наименованието на хинди за коноп. – Б. пр. Превод от френски Александра Велева Редактор Георги Борисов Художник Кирил Златков Издателство "Факел експрес"


Хана Брюстър трескаво разплиска запалителната течност из малката хижа, защото

Хана Брюстър трескаво разплиска запалителната течност из малката хижа, защото ...

......... е мъртъв. Но преди две седмици тя отново го забеляза. Направи опит да убеди себе си, че не може да разчита на очите си. Но онази нощ почувства, че е наблюдавана. Тогава разбра, че повече не може да се залъгва с мисълта, че халюцинира. Нощем истината винаги е поразително ясна.


*** Пиа Свони, клисарка в църквата в Юкасйерви, пуши в

*** Пиа Свони, клисарка в църквата в Юкасйерви, пуши в ...

......... събрана се чувства. Цигарата обаче гори много лошо. По едно време забелязва, че я е запалила откъм филтъра. След седем минути чува далечен вой на сирени. Погубили са я, мисли си Пиа. И ръцете ѝ започват да треперят. Цигарата подскача между пръстите ѝ. Негодниците му с негодници. Погубили са я.


Зоуи се затича по тясната лъкатушна пътека през потъналите в

Зоуи се затича по тясната лъкатушна пътека през потъналите в ...

......... пронизително, и едва миг по-късно Зоуи осъзна, че е била тя. Извика пак и пак, викаше, докато остана без въздух, неспособна да си поеме нов. Тогава краката й се подкосиха. Усети как нечии ръце я подхванаха, ала не успяха да я задържат. Изплъзна им се, потъна в дълбок, бездънен мрак...*** Но тази нощ беше определена за други неща. Тази

*** Но тази нощ беше определена за други неща. Тази ...

......... кошницата. Усмихна се на принцеса Лия върху циферблата на часовника, която й казваше, че е подранила с цели петнайсет минути. Без страх, без да се замисли дори, Хоуп се обърна и тръгна по тясната пътечка към блатото. Към края на лятото, към края на детството. Към края на живота си.


Първо правило Излъжи Сигналът за есемес, тихо бийп-бийп, не събужда

Първо правило Излъжи Сигналът за есемес, тихо бийп-бийп, не събужда ...

......... са изцапани с маслени бои, набили се в кожичките и под ноктите, а очите й са в най-тъмния стоманено син нюанс, дълбоки и непроницаеми. Но тя е наясно какво ще й кажем – каквото сме й казвали винаги, когато и да получим този есемес, тези три думи. Идвам. Идвам. Идвам.


Откъс от „Островът”   Ние сме птици в светлината на

Откъс от „Островът”   Ние сме птици в светлината на ...

......... Светлината е невидимият пясък в часовника на лятото. Вероятно затова най-голямата измислена мерна единица за пътуване в тъмния и пуст Космос е светлинната година. И всяко лято, което пускаме в себе си със слънцето, ветровете и мириса на горещи треви, ни подарява светлинна година живот. Ние сме птици и летим.


ЧЕТВЪРТА ГЛАВА Тласкана от потребността да излее преизпълненото си сърце,

ЧЕТВЪРТА ГЛАВА Тласкана от потребността да излее преизпълненото си сърце, ...

......... била достатъчно голяма. Той я бе предал. Тя го мразеше и повече нямаше да размени и дума с него! „Никога вече няма да се влюбя“, промърмори през сълзи тя. Останалите два дни до заминаването им прекара главно в стаята си. В дневника си постави голям кръст след името на Климт.


Увод     Едно от най-важните събития в детството ми

Увод     Едно от най-важните събития в детството ми ...

......... далновидност да разчупим историческите клишета. Нуждаем се от помощта на всеки привърженик. Мъж или жена. Никой не бива да остава изключен. Всеки трябва да бъде привлечен. Призивът е да позволим на жените да полетят, а обединим ли се в името на тази кауза, самите ние ще бъдем силата, която издига.Трудно е да се каже, че в Ая „имаше нещо“.

Трудно е да се каже, че в Ая „имаше нещо“. ...

......... образ, аз прозрях. След миг щях да се сблъскам с неизбежното. Времето продължаваше да тече на най-бавни обороти и още не виждах кой стои на крачка от мен. Но вече знаех. Защото долових до болка познато ухание, а имаше един-единствен човек в целия свят, който миришеше по този начин. Аз...


ЕЛФИТЕ СА БИЛИ ГАДНИ КОПЕЛЕТА Програмна брошура на „Хилкон“, ноември

ЕЛФИТЕ СА БИЛИ ГАДНИ КОПЕЛЕТА Програмна брошура на „Хилкон“, ноември ...

......... у мен интерес към книгите изобщо и в книгите по астрономия и палеонтология аз открих дълбоко удивление, което не можа да надмине дори и Средната земя. Нека не просто се махаме оттук. Хайде да отидем някъде друга¬де. И ако по пътя постъпчем и някой елф, за да успеем, още по-добре.


Магьосникът Веждосвъс Веждосвъс беше магьосник. Правилно го бяха кръстили така,

Магьосникът Веждосвъс Веждосвъс беше магьосник. Правилно го бяха кръстили така, ...

......... на мама Припкава? – Ха! Да помагам на Веждосвъс? – засмя се Розовил. – Как ли пък не! Смръщените ти вежди и киселите ти думи са достатъчни, за да прогонят всекиго, а всички знаят, че някои от магиите ти са лоши! Не искам да бъда превърнат в буболечка или жаба!


Понякога носех на Тито и Луиза кошница сливи, когато дърветата

Понякога носех на Тито и Луиза кошница сливи, когато дърветата ...

......... мириса на стари книги в затворената къща. Щяха да влязат и да видят прозореца в коридора, обсипан със златни листа от липата, а може би тази гледка щеше да ги накара да спрат за миг и да си поемат дълбоко дъх. Ето ни тук. Защо в очите ми запариха сълзи?...


Сблъсък на черни дупки Нейде във Вселената две черни дупки

Сблъсък на черни дупки Нейде във Вселената две черни дупки ...

......... учените напълно загърбят съмненията си и се устремят към финиша. Тази книга е колкото хроника на гравитационните вълни – един звуков регистър на историята на Вселената, саундтракът към един ням филм, – толкова и отдаване на почит към това епично и изнурително донкихотовско експериментално начинание, почит към една безразсъдна мечта.Началото на края Август Пол Купър чакаше пред един театър

Началото на края Август Пол Купър чакаше пред един театър ...

......... заговори. Въпреки навалицата и бушуващата във вените му кръв думите, изречени зад гърба му, прозвучаха като мощни фанфари. Оглушително. Едно просто твърдение, изстреляно направо. Пол усети как то откъсва парче плът от гърба му. – Знам кой си – каза гласът в ухото му. – Ти си Джей О. Льобо.


ДЕСЕТА ГЛАВА ­ Коко, наистина не знам защо ти се

ДЕСЕТА ГЛАВА ­ Коко, наистина не знам защо ти се ...

......... близо до композитора. Тоновете ги сливаха в едно цяло. Представи си колко ще е прекрасно да се връща у дома и да заварва къщата изпълнена с тези тонове. Всеки ден, всеки час, винаги когато ежедневието позволява. Само той и тя. Илюзията я завладя и заплаши да прогони действителността...    


I В живота й имаше прекалено много от всичко. Цветове,

I В живота й имаше прекалено много от всичко. Цветове, ...

......... по-тиха и някак крехка. Не си ти за нашата дупка, и твоята Ана не е. Пази детето, пази и себе си, пожелавам ти цялото щастие на света – с дрезгав глас и тежки стъпки Милойе се обърна, подкара конете и изчезна в зората на онзи седми август 1938 година.  


В съботния медицински преглед участват всички, затова опашката пред паешкия

В съботния медицински преглед участват всички, затова опашката пред паешкия ...

......... която той нарича всички ни лайнари. Не успяваме да видим никого от родителите на тези, които ги прибират, което в общи линии е обяснимо: ако ние ги видехме, на свой ред и те щяха да видят нас, а Акулата разсъждава достатъчно предвидливо, за да не допусне това да се случи.


„Изпробвала съм половин дузина диети и съм се придържала стриктно

„Изпробвала съм половин дузина диети и съм се придържала стриктно ...

......... Организмът ви изглежда като извънредно сложна загадка. Ако разполагате с необходимата информация обаче, загадката може да се реши много лесно. Затова спрете да се тревожите, приятели. Успокойте се, ключът към отслабването и добрата форма, който търсите цял живот, най-сетне се появи. И знаете ли защо работи? Защото е само ваш.


1 Уил Роби се взираше през илюминатора на самолета с

1 Уил Роби се взираше през илюминатора на самолета с ...

......... експлозивите. Роби не я изчака да открие друг начин да взриви елека бомба. Простреля я в главата и тя се свлече на пода, обгърната от неексплодиралите пакети „Семтекс“. Минус шестнайсет. Оставаха... нула. Мисията завършена. Навън го очакваше изгревът. Оказа се, че и деветдесет и девет процента могат да бъдат достатъчни.


На днешната дата големият български поет Дамян Петров Дамянов щеше

На днешната дата големият български поет Дамян Петров Дамянов щеше ...

......... да се стопля подир дълъг път. И ако във стаята е душно, ще излезем под дъжда навън... В топлата си пазва ще те гушна и ще те целуна преди сън. Аз притискам черната слушалка. Чуваш ли ме? Вятърът е лош. "Лека нощ, обична моя малка! Моя тиха радост, лека нощ!"


Още един рязък удар с чукчето. Ниебла излая. Марина отвори

Още един рязък удар с чукчето. Ниебла излая. Марина отвори ...

......... й каза Каталина. Първата серия. Втората. Третата. Четвъртата. Петата... Един час по-късно, когато отвориха пещта, от нея ги лъхна мирис на току-що изпечен хляб и този мирис бавно погали душата на нашата героиня. Затвори очи и вдъхна аромата, изпълващ я с носталгия. Ароматът от детството й. Ароматът на дома й.


Бях се опитала да повярвам, че Еди просто не се

Бях се опитала да повярвам, че Еди просто не се ...

......... нещо да крие? Има профили в Туитър и Инстаграм заради работата си, има фирмен уебсайт. Който съдържа негова снимка. И живях в къщата му една седмица, забравихте ли? Пощата, която получаваше, бе адресирана до Еди Дейвид. Ако той не беше Еди Дейвид, майстор на кухненски шкафове, щях да го разбера...


Ей, момиче, здрасти! Това са гръмките уводни думи към книгата

Ей, момиче, здрасти! Това са гръмките уводни думи към книгата ...

......... идеите да са ти полезни. И повече от всичко се надявам, че ще възприемеш идеята, че можеш да станеш каквато и която си поискаш, скъпа моя приятелко. А в най-тежките дни ще си спомниш, че независимо дали изминаваш сантиметър, или километър, важно е единствено да вървиш напред. С обич, Рейч


БИЗНЕСЪТ С ХАДЕС „Сайънс фентъзи мегъзин“, главен редактор Джон Карнел,

БИЗНЕСЪТ С ХАДЕС „Сайънс фентъзи мегъзин“, главен редактор Джон Карнел, ...

......... помагат да въртиш предприятието... – Хвани Орфей да събере джазов оркестър... Сигурен съм, че Аполон ще се навие... И тъй продължиха. Скоро картата се покри със символи на всичко – от танцова зала до велосипедна писта. После седнаха и обсъдиха първия етап: как да привлекат погледа на обществото към Ада.


1. Прозорецът показваше размазани ели, белия шум на ноемврийската виелица;

1. Прозорецът показваше размазани ели, белия шум на ноемврийската виелица; ...

......... до Москва, Иля забелязваше навсякъде из нея онова, което не можеше да се види от влака: ченгета. На площада пред гарата, до входа към метрото, в павилионите и на станциите. На глутници, с очи като на служебна овчарка. Макар че може би проблемът не беше в Москва, а в Иля.


Следващата вечер Лейди го покани на вечеря в казиното. Той

Следващата вечер Лейди го покани на вечеря в казиното. Той ...

......... в любовта е същото. Смяха се. Пиха наздравица и се смяха още. Слушаха как се сипе дъждът. За миг тя затвори очи. Струваше й се, че чува подрънкването на ледени кубчета в чаши на бара. Трополенето на топчето във въртящия се дървен диск на рулетката. Ударите на разтуптяното си сърце.“


ВЪВЕДЕНИЕ Преди няколко години бях в Сиатъл, за да давам

ВЪВЕДЕНИЕ Преди няколко години бях в Сиатъл, за да давам ...

......... написа и опростени версии на класическата поезия на персийските поети Фирдоуси и Низами. Когато си мисля за него, най-често си спомням споделеното време и удоволствието заедно, сякаш му бях равна, негов спътник и съзаклятник. Не се извличаха поуки, това беше проява на обич, но също така на уважение и доверие.


Джак Ричър се наслади на последните слънчеви лъчи над малкото

Джак Ричър се наслади на последните слънчеви лъчи над малкото ...

......... бе добра отправна точка. Дори много добра. От там лесно можеше да стигне до Сиракюз. А после до Синсинати, като мине през Рочестър, Бъфало и Кливланд. Може би дори през Ейкрън, Охайо. Ричър бе следвал и по-непривлекателни маршрути. Особено по време на службата си в армията. Не стигнаха до Бостън.


7 МАРТ 2018 Наслаждавам се на спокойна вечер в хотелската

7 МАРТ 2018 Наслаждавам се на спокойна вечер в хотелската ...

......... животът ви е повалил, после да го направите отново и отново, да сте готови да се вдигнете на счупените си кости, за да пристъпите крачка напред, със сигурност ще стигнете там, накъдето се стремите. Неизбежно е. Време е да си хващам полета и да се срещна с татко. Приятно четене!


Ноел премина внимателно по заледената калдъръмена улица и влезе в

Ноел премина внимателно по заледената калдъръмена улица и влезе в ...

......... огледа лампичките по прозорците, коледната елха в ъгъла, изкуствените венци на всяка маса и си даде сметка, че положението, в което се намираше, беше съвсем истинско. Тогава си спомни думите на баба си: „Горе главата, скъпа. Дори всичко да се обърка, винаги ще имаме Коледа, която да оправи нещата“.  


Вечерта на 8 декември 2009 г. „Манчестър Юнайтед“ гостуваше на

Вечерта на 8 декември 2009 г. „Манчестър Юнайтед“ гостуваше на ...

......... месеца, докато моят отбор играе без мен, или да се вслушам във вътрешния си глас, който все повече ми казваше да не го правя? Дали наистина всичко щеше да е наред! Влезе докторът, който трябваше да ме оперира: „Здрасти, Берба. Да тръгваме. Из книгата "По моя начин" на Димитър Бербатов


„Отело, мавърът от Валона“ от Бен Блуши (изд. Изида, превод

„Отело, мавърът от Валона“ от Бен Блуши (изд. Изида, превод ...

......... видя тънка черна линия с големината на драскотината, оставена върху бабата. Бабата беше оставила бузата си на кърпичката, а кърпичката беше оставила следа по бузата ѝ. Кожата на Отело беше и на кърпичката, и на бузата на жената. Отело хвърли чаршафа на пода и заспа, покрит само от страха си.


„Адската седмица” (издание на „Персей“) е ръководство за успех, вдъхновено

„Адската седмица” (издание на „Персей“) е ръководство за успех, вдъхновено ...

......... Ще бъдеш позитивен и с бодър дух. Ще гледаш напред, ще бъдеш деен, енергичен, предприемчив. Ще бъдеш най-добрата версия на самия себе си в продължение на една седмица. Само една седмица. Това дълго време ли е, или кратко? Едно е сигурно – това преживяване ще ти послужи за цял живот.


„Щастливеца Пер“ (издание на „Пресей“) на датския писател Хенрик Понтопидан,

„Щастливеца Пер“ (издание на „Пресей“) на датския писател Хенрик Понтопидан, ...

......... всички, съвсем всички се домогваха до благосклонността му и му оказваха всевъзможни услуги (дамите се разплащаха предимно в натура). Като млад бог седеше той на трона си в несъкрушимо безгрижие, обект на преклонение и омраза, презрение и завист, а глупостта, тщеславието, страхливостта и лицемерието представляваха неизменната основа на трона му.


*** Лято. Ваканцията. По радиото се вихри студената война. Не

*** Лято. Ваканцията. По радиото се вихри студената война. Не ...

......... мармалади, и какво ли още не. Жените бързаха да плетат. Най-после и аз разбрах какво трябва да сторя! Задъхана и потна, спрях пред маминка и заявих: – Маминке, научи ме да плета! – Ти ли... да плетеш?! – Да! – И какво ще плетеш? – Ръкавици! Ръкавици за студената война!


(Откъс от „Лидерите винаги обядват последни“ на Саймън Синек) Да

(Откъс от „Лидерите винаги обядват последни“ на Саймън Синек) Да ...

......... Работенето с чувство на задължение е заменено от работенето с чувство на гордост. А идването на работа за компанията е заменено с идването на работа в името на хората, които са наети в нея. Работата вече не е място, където да се страхуват, а е място, на което ги ценят.


*** От време на време препрочитам Чарлз Дикенс, който винаги

*** От време на време препрочитам Чарлз Дикенс, който винаги ...

......... се смятал за красавец. Бях стеснителен, недодялан, неуверен и никога не бих допуснал, че някой може да ме смята за привлекателен. О, благодаря ти, Урсула! Благословена да си, задето ми каза, че съм бил красив. Но защо, защо не го направи по-рано? Това вероятно щеше да преобърне цялото ми детство!


На шестнайсет години мама започнала работа в Националната библиотека. Задълженията

На шестнайсет години мама започнала работа в Националната библиотека. Задълженията ...

......... втрещи, че чак се уплаших, защото не знаех с коя от нейните художествени личности разговарям. Напусна помещението, за да се върне скоро с книга в ръка. Носеше опърпан екземпляр на романа „Въздействие“ от Джейн Остин: „Прочети я и ще разбереш по-добре за какво ти говоря“ - добави, преди да изчезне.


Изкуството да преценяваш дали е подходящо да скроиш номер на

Изкуството да преценяваш дали е подходящо да скроиш номер на ...

......... бащи си правят татуировки в чест на децата си. Портрети. Егенета. Такива неща. И аз съм го обмислял. Нещо много символично. Нещо, което наистина да обобщава отношенията между двама ни. Точно в момента съм се спрял на мъничка трайбъл татуировка във формата на петно от повърнато мляко на рамото.  


Един от най-добрите български автори се завръща с забележителна история

Един от най-добрите български автори се завръща с забележителна история ...

......... reperta”, „Лятото на неудачниците”, „Лисицата”. Отличен е с наградата „Роман на годината” за романа си “Лятото на неудачниците”, а през 2011 г. печели националната награда „Елиас Канети” за романа „Къщата на Клоуните”. По новелата му „Нощта на мечтите“ през 2011 г. е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.


Глава I СЪНОВИДЕНИЯ  „Невероятно е, че в толкоз блясък загадъчност

Глава I СЪНОВИДЕНИЯ  „Невероятно е, че в толкоз блясък загадъчност ...

......... елементите, заети от Природата при имитирането. – Значи това е Таити, вярно представено. Това е водата, която няма да пресъхне, това са листата, които ще са винаги зелени. Това е Таити, прекрасният – плюс един дух и една чувствителност; виждането на един художник с честен поглед и чувствена, мистична душа.


Чеджу Чеджу е остров в Южна Корея, известен със своята

Чеджу Чеджу е остров в Южна Корея, известен със своята ...

......... обещанието си да я пази. Затова тръгва, без да пророни дума, ала краката й отказват да се движат. Висят безполезно от тялото й и я теглят надолу, това обаче не спира войниците. Хващат я по-здраво, повдигат я от земята и пръстите на краката й оставят тънички дири по пясъка.  


Терминът „астрологичен знак по Слънцето“ означава, че ако вие сте

Терминът „астрологичен знак по Слънцето“ означава, че ако вие сте ...

......... смехотворно. Пак според тази астрология Нелсън Рокфелер щеше да е Близнаци, а не толкова типичен Рак, а Били Греъм, Скорпион до мозъка на костите, щеше да е Везни. И това, скъпи читатели и хора, усвояващи астрологията, е немислимо. Казва ви го един вироглав Овен (а не тактичната и нежна Риба).


2. НАЧАЛОТО НА ПРОМЕНИТЕ Първите дни на новоизбрания лидер на

2. НАЧАЛОТО НА ПРОМЕНИТЕ Първите дни на новоизбрания лидер на ...

......... че така повече не може да се живее и че всичко в държавата трябва да се промени по посока на световния прогрес. Огромното мнозинство от народа тръгва с нея и с вярата, че това е само началото на процес, който няма да приключи с прокламираните в Програмата за действие задачи.


Глава втора Бяха минали по-малко от пет години, откакто връзката

Глава втора Бяха минали по-малко от пет години, откакто връзката ...

......... ти много те обичаше, Зоуи. И не го криеше. Много лошо, че Зоуи бе захвърлила тази любов. В очите ѝ се събраха сълзи, гърлото ѝ се сви. – Благодаря. Той кимна и си тръгна. Едва тогава тя забеляза, че Круз си бе тръгнал. Така бързо и тихо като любовта му.


МАЛКО ПО-КЪСНО Обядвахме на две дълги маси под светлината от

МАЛКО ПО-КЪСНО Обядвахме на две дълги маси под светлината от ...

......... маса с този дневник, разтворен пред мен. Но колко страници съм изписал с празни приказки! Няма ни едно от онези интересни събития, проницателни наблюдения и – смея да кажа – искрици остроумие, с които да развлека Ваша светлост според първото ми и най-голямо желание. Но нашето пътуване едва сега започва!


Глава I Норман Бейтс чу шума и потръпна. Сякаш някой

Глава I Норман Бейтс чу шума и потръпна. Сякаш някой ...

......... започна да се олюлява, устата му работеше, ограждайки думите му, когато се разнесе звънът. Това означаваше, че някой бе паркирал пред мотела и звънеше, за да бъде обслужен. Без да си даде труда дори да погледне назад, Норман влезе в антрето, грабна мушамата от закачалката и потъна в мрака навън.


*** майка ти има навика да изсипва отгоре ти повече

*** майка ти има навика да изсипва отгоре ти повече ...

......... ще изглеждам толкова красива когато го направя че руменината ще обагри бузите ти аз не съм хотелска стая аз съм дом не съм чашата с уиски която искаш а водата от която имаш нужда не идвай при мен със своите очаквания и не се опитвай да ме превърнеш във ваканция


Всички знаем колко добре се чувстваме, когато сме сред природата.

Всички знаем колко добре се чувстваме, когато сме сред природата. ...

......... на природата всъщност е една постоянна, магическа, несекваща симфония. *** Връзката ни с природния свят е уникална и затова ни доставя единствена по рода си радост. Когато я почувствате, тогава наистина сте практикували горско къпане! *** Пуснем ли децата си да отидат в гората, те ще я пазят, когато пораснат.


От утре до края на седмицата в Пловдив се провежда

От утре до края на седмицата в Пловдив се провежда ...

......... 46 издателства се включиха във фестивала, който включва на своя финал едно от най-важните си събития – връчването на Националните литературни награди "Христо Г. Данов" в къщата-музей на първия възрожденски издател. Входът за всички събития в програмата на "Пловдив чете" е свободен и въпреки плътната наситеност, зрители никога не липсват.


Единственият учебен предмет, който харесвах, беше физиката. Не бях някакъв

Единственият учебен предмет, който харесвах, беше физиката. Не бях някакъв ...

......... знае, че разбирах какво е имал предвид Джон Бериман, но никога не ме вдигаше да говоря. В часовете по физика беше различно. Там моите съученици не се опитваха отчаяно да превърнат простите теми в нещо сложно. Не, точно обратното. В тези часове всички ние полагахме усилия да опростим сложните неща.


Филип Рот, който беше една от най-скандалните и мощни фигури

Филип Рот, който беше една от най-скандалните и мощни фигури ...

......... Да остарееш е клане". 8. "Писателят трябва да полудее, за да види нещата. Трябва да се храни от собствената си отрова". 9. "Работя всяка сутрин и всеки следобед всеки ден. Като правя така около 2-3 години, накрая съм готов с книга". 10. "В писането няма рецепти. Винаги започваш от прах".


Легендарният писател и журналист Том Улф почина на 87-годишна възраст,

Легендарният писател и журналист Том Улф почина на 87-годишна възраст, ...

......... Electric Kool-Aid Acid Test, в която Улф описва "уж като наблюдател" психеделичните пътешествия на автора на "Полет над кукувиче гнездо" Кен Киси и бандата му от сподвижници из САЩ. На български език е преведен романът му "Мъж на място". Улф беше известен с несменяемия си бял костюм, който неизменно носеше. 


Писателката Джоджо Мойс ще осигури финансирането за следващите три години

Писателката Джоджо Мойс ще осигури финансирането за следващите три години ...

......... и заедно с The Reading Agency да достигнем до още по-широка аудитория.“ Според Сю Уилкинсън, която е изпълнителен директор на The Reading Agency, жестът на Мойс е „истински подарък“: „Не ни беше лесно да обявим края на проекта, след като не успяхме да намерим финансиране в продължение на 18 месеца“.


Носителят на наградата „Букър“ Иън Макюън признава, че се колебае

Носителят на наградата „Букър“ Иън Макюън признава, че се колебае ...

......... за това: телевизионните сериали, някакъв тип умора, кой знае. А може би просто нивото й не е достатъчно добро. Когато хората ме попитат кои са прекрасните писатели под 30-годишна възраст, аз не знам какво да отговоря. Започвам много съвременни романи, но не изпитвам желанието да ги завърша“, казва още Маккюън.


ПРОИЗХОДЪТ НА СВЕТА Какво е имало, когато още не е

ПРОИЗХОДЪТ НА СВЕТА Какво е имало, когато още не е ...

......... рев на болка и бързо се отдръпва от Гея. Тогава именно той се установява в най-горната част на света, за да не мръдне вече от там. И тъй като Уран е равен по размери на Гея, няма такова парченце земя, над което да не се намира също такова парче небе.


Затворът в Ландсберг Ноември 1923 – декември 1924 14 ноември

Затворът в Ландсберг Ноември 1923 – декември 1924 14 ноември ...

......... хищник. Нека треперят онези, които ще се опитат да попречат на плановете ми. Неуспехът, разгромът са най-висшата форма на човешкия опит. Но втори провал няма да има. От тук насетне всеки мой ход ще бъде много добре планиран. Аз няма да допусна импулсивността ми отново да вземе връх над мен.


Американският автор Джордж Р. Р. Мартин представи новата си книга,

Американският автор Джордж Р. Р. Мартин представи новата си книга, ...

......... феноменалния телевизионен сериал, сценаристите не базират изцяло историята на книгите на Мартин, а започват да я досътворяват сами. В предишните сезони продуцентите от HBO също вкараха новости в оригиналната история. Сериалът, чийто осми и последен сезон се очаква през 2019 г., вече е натрупал рекорден брой от 38 награди "Еми".


1. Много години по-късно, пред взвода за разстрел, полковник Аурелиано

1. Много години по-късно, пред взвода за разстрел, полковник Аурелиано ...

......... как старецът се връща всеки ден с празна лодка и то винаги отиваше до брега да му помогне да изнесе навитите въжета, куката и харпуна или свитото около мачтата платно. По платното имаше кръпки от брашнени чували и навито, то бе като знаме на пълно поражение. Хемингуей, "Старецът и морето"


Пансионът беше руски, при това неприятен. Неприятно беше най-вече дето

Пансионът беше руски, при това неприятен. Неприятно беше най-вече дето ...

......... къщата сдържано избоботваше и се раздвижваше, сетне облак дим се издуваше пред прозореца, закриваше белия берлински ден, полека се стапяше и тогава отново се провиждаше ветрилото на релсите, стесняващо се в далечината, между черните задни стени на сградите, сякаш отрязани, а над всичко това – небето, бледо като бадемово мляко.


Габриел Гарсия Маркес, който обичаше да казва, че

Габриел Гарсия Маркес, който обичаше да казва, че "Животът е ...

......... всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят, че истинското щастие се намира в начина, по който изкачваш стръмния склон." 10. "Литературата е измислена, когато един съпруг е отсъствал три дни от къщи и когато се прибрал, казал на жена си, че го е погълнал кит".  


Откъс от романа

Откъс от романа "Репетиции" от Владимир Шаров. Владимир Шаров. Превод ...

......... че в Мшаники под прикритието на лагерна самодейност и репетиции на пиесата „Христос-контрареволюционер” началникът на лагера Скосирев почти десет години води откровена религиозна пропаганда и прави нееднократни опити да постигне по-скорошно второ пришествие на Исус Христос на земята и така освен всичко друго да сложи край и на съветската власт.


Метаморфозата на Тръмп от смехотворен кандидат в изразител на недоволните

Метаморфозата на Тръмп от смехотворен кандидат в изразител на недоволните ...

......... президент, по никакъв начин няма да промени нефилтрирания му, невъздържан и импулсивен коментар на понесените от него удари, на темите, които го дразнят и гневят. – Мисля, че той се справи фантастично – отсъди Келиан Конуей след пресконференцията. – Но медиите няма да го кажат. За нищо на света.  


73 години минаха от публикуването на първата книга за Пипи

73 години минаха от публикуването на първата книга за Пипи ...

......... да се убеди дали наистина е златна, и едва тогава Пипи получи своя билет. Освен това получи и много сребърни пари като ресто. — Какво ще ги правя тия грозни малки бели монети? — негодуваше Пипи. — Я си ги задръж, а аз ще те погледна два пъти. На правостоящ."


Дебютът на Шон Пен като писател не очарова критиците и

Дебютът на Шон Пен като писател не очарова критиците и ...

......... от всекидневната си работа. С прозата си Пен явно се бори за награда за абсурд", пише критикът. Самият актьор обаче няма намерение да се връща към киното. "Може да бъде страхотно, когато работите с добри актьори или режисьори и страхотни сценарии. Но дали всичко това има трайна стойност?", коментира той.


Най-продаваната книга през последните четири месеца в България „Романът на

Най-продаваната книга през последните четири месеца в България „Романът на ...

......... ще се покажеш пред народа, ако не си убеден? Затова и застнах зад кандидатурата на Румен Радев за президент. Аз бях сред първите, които го подкрепиха. През цялото време работих за името му, превърнах го и в моя кауза, а не само в партийна. Днес така вярвам и в Корнелия."


След над половин милион продадени екземпляра от

След над половин милион продадени екземпляра от "Малък наръчник по ...

......... надписи, които информирали посетителите, че пристъпват на място за изцеление на душата... Казано по-просто, четенето е... психотерапия. *** Не само обществото става по-щастливо, когато сме загрижени един за друг. Ние самите се чувстваме по-добре. *** Хората не могат да бъдат истински щастливи, ако нямат усещането, че сами направляват живота си.