Първият ден на кралицата Когато се приближих, тримата мъже коленичиха

Първият ден на кралицата Когато се приближих, тримата мъже коленичиха ...

......... с вас ще обсъдим подробно този въпрос по-подробно някой път... много скоро... с позволението на Ваше Величество, разбира се. - Да. Това би ми харесало - казах. - Ще се справим с мистър Конрой... Ваше Величество и аз. Засмях се. Колко хубаво беше да имам до себе си такъв човек!


АГРЕСИЯТА НА ЧОВЕКА КЪМ САМИЯ СЕБЕ СИ Родоначалникът на психоанализата

АГРЕСИЯТА НА ЧОВЕКА КЪМ САМИЯ СЕБЕ СИ Родоначалникът на психоанализата ...

......... библейската представа за човека, създаден по „образ Божи“, т.е. според нея ние носим в себе си абсолютния критерий за това кое е добро, справедливо и истина. Виждаме във всеки момент как преживяваме наново миналото си, детството си и отношенията между родителите и всичко е обяснимо през призмата на семейната история.


Демокрацията е в прахообразно състояние, като ноемврийския ръмеж, който от

Демокрацията е в прахообразно състояние, като ноемврийския ръмеж, който от ...

......... ти позволят да им пипнеш времето! – Маруша е права – съгласява се компанията. – Къде ще пуснат отворено писмо, всички издания са техни, радио, TV и тъй нататък... – Не забравяйте улицата! – казва Желев. – Улицата никога не е била тяхна. Улицата е наша. И времето е наше.


Дж. К. Роулинг обяви излизането на безплатни седмични записи, в

Дж. К. Роулинг обяви излизането на безплатни седмични записи, в ...

......... безплатен стрийминг на Amazon`s Audible, разказана изцяло от Фрай. Романът е достъпен и на тази платформа на испански, френски, италиански, немски и японски език. Издателите на поредицата също временно облекчиха ограниченията за лицензиране, което позволява на учителите да четат книгите „Хари Потър“ на своите студенти по време на дистанционни часове.


Трета глава ИМЕЙЛ Рейчъл работеше в болницата „Сейнт Панкрас“, в

Трета глава ИМЕЙЛ Рейчъл работеше в болницата „Сейнт Панкрас“, в ...

......... докато си получи заплатата, не успяваше да се отпусне. Имейлите не изчезват просто така. Последния път, когато се случи такова нещо, беше през най-тежките осемнайсет месеца от живота ѝ. Припомни си за онзи период отпреди десет години и същото чувство на страх разтресе гръбнака ѝ. Нещо се случваше. Усещаше го.


– Короната е топка с бодли – каза Оскар. Той

– Короната е топка с бодли – каза Оскар. Той ...

......... отбор. А сега не може ли да спреш да мрънкаш и вече да заспиваш? Чух го как оправи завивката си там долу. – Да – отвърна ми и се прозя. – Сега вече мога да спя. После заспа. Превод Росица Цветанова Откъс от книгата "Батко" на Мария Пар, Издателство "Изида"1. В шест часа следобед денят излъчва успокоение. Жълтата светлина

1. В шест часа следобед денят излъчва успокоение. Жълтата светлина ...

......... слънцето... Нищо друго няма освен тебе и твоята мигновена неповторимост, успокой се, легни, легни... Точно в сенките на дола е бараката на охраната. Заместник главният инженер Александрийски пипнешком се вмъква вътре. Дотътря се до някакво празно легло и се просва. – Само един час! – обещава на себе си той.


„Побойникът“ от Джефри Дивър   Два дни по-късно, рано сутринта

„Побойникът“ от Джефри Дивър   Два дни по-късно, рано сутринта ...

......... детектив Стоун. – Вината е моя! Аз ги запознах. – Не се обвинявайте – отвръща Филмор. – Това е първото нещо, което научаваме в тази професия. Не отговарям. Двамата се изправят. – Обадете се на брат си, господин Ларсън – напомня ми детектив Стоун. – Да, ще го направя. Ще го направя веднага.


Старата жена се прекръсти повторно. Лили огледа спътниците си. Изведнъж

Старата жена се прекръсти повторно. Лили огледа спътниците си. Изведнъж ...

......... спре! – обажда се трети. – Окрали я, нали я чух, като викаше. Ама никой не ѝ помогна. Шубе! – Шубе, разбира се! Знаеш ли го що за крадец е! Като на пиле може да ти откъсне главата. В разправията никой не усети как Лили се измъкна между краката им.


I Боб Да не забравяш нито миг През 500 г.

I Боб Да не забравяш нито миг През 500 г. ...

......... както и да предвиждаме бъдещето. Не е преувеличение да се твърди, че паметта ни дава възможност да осмисляме света. В своята автобиография Луис Бунюел го обобщава лаконично: „Живот без памет не е изобщо живот... паметта ни е нашата спойка, разумът ни, чувството ни, дори действието ни. Без нея сме нищо“.


Чарът не може да оцелее в свят, в който любовта

Чарът не може да оцелее в свят, в който любовта ...

......... ви да преговорите доказаните във времето техники, и го възприемете като опреснителен курс за това как да бъдете очарователни. Нека тази книга е вашата учебна програма. Всяка глава е учебен час, през който ще научите как французойките си изграждат живот, в който се чувстват уверени и красиви, силни и умни.Спомняш ли си мъжа от медальона ми, Джени? Дето го

Спомняш ли си мъжа от медальона ми, Джени? Дето го ...

......... по-леко, а тялото ми се изпълни с живот. Щеше ми се да можех да остана завинаги там. В прегръдките му. Парите, социалният статус и бъдещето никога не са били по-маловажни от онзи момент във френския парк, посред един топъл пролетен ден, в който се разхождах с мъжа с износените обувки.


Процесът на Васил Дякон Левски, започнал по повод ограбването на

Процесът на Васил Дякон Левски, започнал по повод ограбването на ...

......... на Процеса, а оттук и уважителното отношение на властта в империята, на Високата порта в Цариград към „главатаря на бунта“ от една страна, и как разкритията за революционната дейност на Апостола е смутила, разтревожилаи застрашила „вътрешната безопасност“ на тази огромна и тогава силна в политическо и икономическо отношение Османска държава.


До известна степен всички ние сме психически силни, но винаги

До известна степен всички ние сме психически силни, но винаги ...

......... вътрешен мир и вие ще прозрете кое е наистина важно в живота. По-добри резултати – независимо дали целта ви е да станете по-добър родител, да повишите продуктивността си в офиса или да постигнете по-добри резултати в областта на спорта, когато увеличите психическата си сила, вие ще достигнете пълния си потенциал.


Има много подвеждаща информация и погрешни схващания за това какво

Има много подвеждаща информация и погрешни схващания за това какво ...

......... е пълен с модерни диети и фитнес тенденции, сферата на психологията често изобилства от преходни идеи за това как да станете най-добрите хора. Психическата сила не е тенденция. От 60-те години на миналия век насам психологията помага на хората да се научат как да променят мисленето, чувствата и поведението си.


Много отдавна в Древен Египет управлявала една загадъчна кралица, на¬речена

Много отдавна в Древен Египет управлявала една загадъчна кралица, на¬речена ...

......... друга погребална камера, скрита зад нея? С помощта на специален подземен радар археолозите открили, че наистина имало друго помещение! Дали това е гробницата на отдавна изгубената древноегипетска царица? Никой не знае... засега. Докато не успеят да отворят помещението, без да повредят крехките стени, съдбата на Нефертити остава забулена в тайна.когато се ударих в дъното което се намира под най-дълбокото

когато се ударих в дъното което се намира под най-дълбокото ...

......... миг от сутринта когато съм още само наполовина будна чувам пойните птички отвън как ухажват цветята чувам цветята да се хилят и пчелите да ревнуват когато се обръщам за да те събудя всичко започва отначало болката риданието шокът от осъзнаването че си си тръгнал   - първата сутрин без теб


В началото... ... Арнолд Брос (създаден в 1905) отворил Магазина.

В началото... ... Арнолд Брос (създаден в 1905) отворил Магазина. ...

......... бяла птица с източени надлъж криле. Погледнете го – пропада надолу... Закача се за някаква ограда, но само за миг. Половинката се откъсва и сега, олекнало сякаш, то кръжи из браздите там долу в полето... И тъкмо беше понабрало скорост, отпреде му щръкна някакъв плет и го заклещи като муха.


Атрей затвори лявото си око и бавно наведе лъка, докато

Атрей затвори лявото си око и бавно наведе лъка, докато ...

......... целта. – Стреляй, момче. Сега! – настоя Кратос, а нетърпението обагряше думите му. Стрелата безшумно се втурна право към целта си. Върхът се заби точно зад плешката на елена. Животното се вдигна на задните си крака, преди да се втурне в гората с несигурни крачки, които го отдалечаваха от тях.


„Тримата се изгубиха в гората. Четвъртият, костюмар с пушка, спря

„Тримата се изгубиха в гората. Четвъртият, костюмар с пушка, спря ...

......... цял час, но може да е било и десет минути. После издърпах ножа от еленската кожа и надникнах. Беше чисто. Допълзях до потока по корем. Потопих се в леденостуденото корито и оставих водата да ме облива, да ме очисти от смъртта, от шока, от гнилоча. Полека-лека се върнах към живота.“


МАЙСТОР РАЗБОЙНИК Петър е надхитрял и други хора като дете.

МАЙСТОР РАЗБОЙНИК Петър е надхитрял и други хора като дете. ...

......... и следа! Нищо, бре! От брат ми пък останал един крак. Голям юнак! От мечката нищо, от него – цял крак! Това е юнак! И така, разказвали хората за Хитър Павел и какъв голям юнак бил. „Мечка страх, мен – не страх – казвали хората и добавяли: – От мечката нищо, от мене – крак!“


Издателство

Издателство "Изида" представи нова книга и премиера: "Тук сме" от ...

......... само за секунди. Внезапно всъщност го обзе познание. Изведнъж разбра, че ще умре, че вече ще е само зрял, а зрелостта е дяволски близо до смъртта • Блус, само блус, той е преградата между теб и смъртта  • Смислите се отделяха от нещата, падаха върху главите им като есенни листа


1 Изборният път до разрухата е опасно измамен. В класическия

1 Изборният път до разрухата е опасно измамен. В класическия ...

......... са се организирали, за да се справят с кризите на демокрацията, и как са преодолели дълбоките различия, за да избегнат разпада. Историята не се повтаря. Но се римува. Обещанието на историята и надеждата на тази книга е, че ще успеем да намерим правилните рими, преди да е станало твърде късно.


Влади Киров е роден на 28 ноември 1949 г. в

Влади Киров е роден на 28 ноември 1949 г. в ...

......... промени и те си тръгнаха. Госпожа театралната режисьорша бе едра жена, пееше алт и след нея винаги и задълго оставаха непотвърдени знания, чувство за вина у другите и ухания. Забравиха и букета маргарити. Сега мисля, че и това е било някакъв знак, който аз не съм успял навреме да разчета.


„Ла бон франкет” беше традиционен, малко старомоден ресторант в една

„Ла бон франкет” беше традиционен, малко старомоден ресторант в една ...

......... себе си в главата ѝ се роди текстът. Никога не го беше чувала и пяла, ала той се запечати в съзнанието ѝ, сякаш можеше да прочете редовете и думите, една по една. „Да - каза си тя, гледайки Ив Монтан в очите, - вярно е, че животът е прекрасен – la vie en rose…”


Дворецът в Одрин Султанските покои Когато и да отвореше очи,

Дворецът в Одрин Султанските покои Когато и да отвореше очи, ...

......... леглото: – Дните ще минат, докато мигнеш, и ще се върна с цяло стадо елени. Повече не говориха. След малко Гюлбахар чу спокойното, ритмично дишане на заспалия до нея Мехмед. Какво да направя, помисли си. Страхувам се и това е. Страх ме е да не стане нещо с моя орел.


Градът изглеждаше съвсем малък на картата на Америка. Миниатюрна точица

Градът изглеждаше съвсем малък на картата на Америка. Миниатюрна точица ...

......... Новият комисар допълва файла всеки ден... прибавя нови и нови парченца от пъзела. Защото непрекъснато получава вътрешна информация. – Откъде? – Нашият човек потърсил по-упорито и открил друг файл. Съвсем различен. – Какъв файл? – По-точно, списък. – Какъв списък? – На най-доверените информатори на полицейското управление – каза Грегъри.


Как научих за навиците Постъпването в университета „Денисън“ бе едно

Как научих за навиците Постъпването в университета „Денисън“ бе едно ...

......... резултати, ако успеете да ги поддържате. На всички ни се налага да се справяме с неуспехи в този живот, но в дългосрочен план качеството на живота ни много често зависи от качеството на навиците ни. Каквито навици имате, такива резултати ще постигнете. А с по-добри навици вече всичко е възможно.


Тази книга се посвещава на Дейвид, моя баща, който ме

Тази книга се посвещава на Дейвид, моя баща, който ме ...

......... поглежда с очи, в които няма толкова много глад, колкото страст. Към края се навеждам над него и му прошепвам двете думи, които ми е много трудно да кажа на мъж, който не е Мат. Намирам отговора в очите му и двамата заспиваме на балкона, загърнати в халата ми.  


В тази книга не се разказва за мен. Но тъй

В тази книга не се разказва за мен. Но тъй ...

......... И тогава вижда как бъдещата му съпруга го напуска, защото не е човекът, който е бил преди. Как се случва подобно нещо? Можем ли наистина един ден да изпитваме чувството, че сме стъпили на раменете на гиганти, а на следващия да се окажем сред развалините от множество експлозии, опитвай  


Когато Ницше е на единайсет години, умира баба му и

Когато Ницше е на единайсет години, умира баба му и ...

......... на Бастилията. „Париж и Франция вече доста ми дотегнаха – пише той с необичайна за двайсет и две годишен младеж зрялост и хладнокръвно заключава, че е станал свидетел на необходимите родилни мъки за създаването на нова рационалност. – Човечеството, измъчено от една крайност, е принудено да търси спасение в друга.“


Може ли човек да започне нов живот, преди да е

Може ли човек да започне нов живот, преди да е ...

......... - Искаш ли да вечеряш с мен? Арията заглъхва, светът замира и на улицата вече не се мяркат минувачи, когато Ева кима срамежливо: - Да. Тръгваме. Рамо до рамо. Камерата остава назад, запечатвайки стъпките ни към далечината. Преди да се появят финалните надписи, хващам нейната ръка. И тя хваща моята.


КАТЯ ТОГАВА Джош изглеждаше добре. Сякаш се беше постарал да

КАТЯ ТОГАВА Джош изглеждаше добре. Сякаш се беше постарал да ...

......... нагоре вежди, което означаваше: „Случаят е друг, а и аз не съм толкова глупав, така че най-добре да ми обясниш какво имаш предвид“. Усмихнах се. Харесвах мъже, които не ми позволяваха да се будалкам с тях. Джош получи допълнителни точки, защото не се предаваше лесно. И защото се държеше закачливо.


НЕЩО НЕ БЕШЕ НАРЕД   Една сутрин Джон Съливан се

НЕЩО НЕ БЕШЕ НАРЕД   Една сутрин Джон Съливан се ...

......... се блъснала в едно дърво и цялата била обхваната от пламъци. От нея все още се издигал дим. Фред приближил до колата и видял, че шофьорът е заклещен вътре, с глава, забита във волана. Това била Джийн. В косата є била вплетена коледната гирлянда, която Фред є подарил преди малко.


Бу не беше от конете, които обикновено се срещаха в

Бу не беше от конете, които обикновено се срещаха в ...

......... като всеки тийнейджър. А сега беше на осем години, напълно пораснал. Беше възпитан в добри маниери, умен и умел в изпълнението на различни задачи, и достатъчно елегантен, ако Папа бе преценил правилно, както правеше с всичко останало, за да понесе Сара далеч от този хаотичен град към светлото й бъдеще.


Откъс   Целия си дотогавашен живот бях изграждал върху приказки

Откъс   Целия си дотогавашен живот бях изграждал върху приказки ...

......... всеки нов удар, с бясни изблици и катарзисен плач отслабваха всичко, което съставяше околния живот. Единствено фокусът на тази ревност беше по-различен във всеки от нас. Тя се страхуваше от всички жени, с които имах досег по какъвто и да е начин, а аз откривах своите мъчители в нейното минало.


Откъс Х. Х. започна да пречи на щастието ми още

Откъс Х. Х. започна да пречи на щастието ми още ...

......... непознато. Гледах я с удивление. Коя ли беше тя и как звучеше прекрасното й име? Излязох на стълбищната площадка. Стори ми се, че надолу по етажите крачи човек. Затичах се. Видях широк мъжки гръб. Допуснах, че това е Х., и го последвах смирено. Знаех – Х. ме водеше към щастието.


Преди няколко години една копирайтърка в рекламна агенция от Калифорния

Преди няколко години една копирайтърка в рекламна агенция от Калифорния ...

......... упражнение особено преди важни срещи, оценка на работата, среща с нов клиент или посрещането на каквато и да е стресова ситуация. Аз самата го правя преди всяка реч, която изнасям, дори и единственото усамотено пространство, което мога да открия, да е кабинката в тоалетната. Приемете го като загрявка за успеха!


Най-оживената улица на София – „Витошка“, се превърна в място

Най-оживената улица на София – „Витошка“, се превърна в място ...

......... и Романьола Мирославова, включва 128 стихотворения, половината от които са нови, взети от последните им ръкописи. В тях темата за любовта е основна, но прелива в социални и философски теми. Целта на книгата е да напомни какви обичани поети бяха двамата и същевременно да спечели нови читатели за поезията им.


Почти на самото било, на две мили от Линдън-Кар, бе

Почти на самото било, на две мили от Линдън-Кар, бе ...

......... чертите й, че изглеждаше съвсем естествено за тях, докато не се изгуби, а сега ми се стори още по-предизвикателен, защото не можех да го смятам за престорен. Довиждане, мистър Маркъм – каза тя и тръгна с детето си към градината, без да ме удостои нито с дума, нито с поглед.


През последното десетилетие Ю Несбьо се утвърди като емблема на

През последното десетилетие Ю Несбьо се утвърди като емблема на ...

......... нещо го задушава, как в гърлото му засяда буца от странна смесица между гордост и съчувствие. Гордост, защото детето е твое подобие. Съчувствие, защото го чака повече страдание, отколкото е преживяло до момента, и защото гребе с убеждението, че някой – самото то или поне дядото – знае накъде отива.“


Двамата ми братя дойдоха да ме видят в мига, в

Двамата ми братя дойдоха да ме видят в мига, в ...

......... r. („Трябва“, не спираше да повтаря тя, „да работиш упорито над акцента си. Бъди французойка. Придобий най-френския акцент. Стани страхотен инспектор Клузо и размахвай ръце“. „Чувствам се като глупачка“, признах. „Точно така“, съгласи се Клер. „Така и ще бъде, докато не проговориш френски и французите не започнат да те разбират“.)


Иън Алтман огледа внимателно хората, застанали зад кадифените въжета пред

Иън Алтман огледа внимателно хората, застанали зад кадифените въжета пред ...

......... и да бъде гледано от стотици милиони хора по целия свят. Елена Травърс беше безупречно красива дори в смъртта си. Изглеждаше съвършена, с изключение на дълбоките драскотини по деколтето й, откъдето преди миг беше откъсната насила единствената по рода си огърлица шедьовър на Максуел Басет на стойност осем милиона долара.


Тъй като идваше за четвърти път в къщата, журналистката познаваше

Тъй като идваше за четвърти път в къщата, журналистката познаваше ...

......... моля те. И тогава, без предупреждение, земята под краката й се продъни. Кера се хвърли напред с протегнати ръце, но не загреба нищо освен въздух. Почувства, че е невъзможно да спре, преди да се стовари върху тревата и да започне да пропада, да се свлича и да се търкаля надолу.


1.	Мъжете започват да губят интерес, когато разберат, че притежават една

1. Мъжете започват да губят интерес, когато разберат, че притежават една ...

......... на който трябва да се насладиш бавно – точно както се наслаждаваме на добрата храна. 8. Всички ние сме малко французи, когато става въпрос за любов и романтика. Това е така, защото френската култура е култура на женственост и красота, така че с право принадлежи на всички жени по света.  


След като са вече в рейндж роувъра и се движат

След като са вече в рейндж роувъра и се движат ...

......... коктейл „Тийнейджърът Исус“. А и името е върхът. Таг не може да си представи да пие нещо, наречено „Тийнейджърът Исус“. – Ами като ядеш стриди или хайвер? Няма как да не пиеш шампанско. – Просеко – отговаря тя. – Но само ако някой ми го на¬трапи. От него получавам главоболие.


Тези две най-често срещани в практиката възпитателни мерки са проява

Тези две най-често срещани в практиката възпитателни мерки са проява ...

......... от забрани отпада. Когато не им натрапваме мнението си и не злоупотребяваме с власт, се мобилизира техният естествен инстинкт за самосъхранение. Постепенно децата развиват чувство за отговорност пред самите себе си и... изненадващо започват все повече да се вслушват в родителските съвети. Откъс от „Всичко започва от детството”, Стела Даскалова


Парадната юрта на княза на русите не беше богата, не

Парадната юрта на княза на русите не беше богата, не ...

......... беда. Да си загубиш душата – ето, това е истинска беда. Шаманът също му каза направо, без Манул: – Умният човек знае: по-добре е да се лишиш от чест, отколкото от всичко. – Част или чест? – попита князът. – Нещо не чух. Калга сечен се усмихна, но не повтори.


Летният сезон беше в разгара си и магазините бяха пълни

Летният сезон беше в разгара си и магазините бяха пълни ...

......... Как ли изглеждаше в момента? Косата й беше пристегната в опашка, ръцете й бяха мръсни от работата в двора. Люк бе безупречно чист и прекрасен. Гледаше я с морскосините си очи. - Люк Съливан – подаде й ръка той. Кали Уийвър – отвърна тя, все още леко замаяна от случилото се.


В Завод № 74 на Ижевския машиностроителен, инженерен и автомобилен заводски

В Завод № 74 на Ижевския машиностроителен, инженерен и автомобилен заводски ...

......... а войната във Виетнам се разраствала и набирала скорост, Кремъл и Белият дом схванали, че заради общия им ядрен арсенал в един тотален конфликт няма да има победител. Студената война щяла да се води с локални сблъсъци и с проксита. Настъпила Ерата на „Калашников“. И все още живеем в нея.


Мишел Уелбек (1956) е автор на сборници със стихове и

Мишел Уелбек (1956) е автор на сборници със стихове и ...

......... пак известна професионална гордост, и клиент, на когото не му става, не би им се харесал особено, би поставил под съмнение качества¬таим, не исках да създавам неприятности.  * Наименованието на хинди за коноп. – Б. пр. Превод от френски Александра Велева Редактор Георги Борисов Художник Кирил Златков Издателство "Факел експрес"


Хана Брюстър трескаво разплиска запалителната течност из малката хижа, защото

Хана Брюстър трескаво разплиска запалителната течност из малката хижа, защото ...

......... е мъртъв. Но преди две седмици тя отново го забеляза. Направи опит да убеди себе си, че не може да разчита на очите си. Но онази нощ почувства, че е наблюдавана. Тогава разбра, че повече не може да се залъгва с мисълта, че халюцинира. Нощем истината винаги е поразително ясна.


*** Пиа Свони, клисарка в църквата в Юкасйерви, пуши в

*** Пиа Свони, клисарка в църквата в Юкасйерви, пуши в ...

......... събрана се чувства. Цигарата обаче гори много лошо. По едно време забелязва, че я е запалила откъм филтъра. След седем минути чува далечен вой на сирени. Погубили са я, мисли си Пиа. И ръцете ѝ започват да треперят. Цигарата подскача между пръстите ѝ. Негодниците му с негодници. Погубили са я.


Зоуи се затича по тясната лъкатушна пътека през потъналите в

Зоуи се затича по тясната лъкатушна пътека през потъналите в ...

......... пронизително, и едва миг по-късно Зоуи осъзна, че е била тя. Извика пак и пак, викаше, докато остана без въздух, неспособна да си поеме нов. Тогава краката й се подкосиха. Усети как нечии ръце я подхванаха, ала не успяха да я задържат. Изплъзна им се, потъна в дълбок, бездънен мрак...


*** Но тази нощ беше определена за други неща. Тази

*** Но тази нощ беше определена за други неща. Тази ...

......... кошницата. Усмихна се на принцеса Лия върху циферблата на часовника, която й казваше, че е подранила с цели петнайсет минути. Без страх, без да се замисли дори, Хоуп се обърна и тръгна по тясната пътечка към блатото. Към края на лятото, към края на детството. Към края на живота си.


Първо правило Излъжи Сигналът за есемес, тихо бийп-бийп, не събужда

Първо правило Излъжи Сигналът за есемес, тихо бийп-бийп, не събужда ...

......... са изцапани с маслени бои, набили се в кожичките и под ноктите, а очите й са в най-тъмния стоманено син нюанс, дълбоки и непроницаеми. Но тя е наясно какво ще й кажем – каквото сме й казвали винаги, когато и да получим този есемес, тези три думи. Идвам. Идвам. Идвам.


Откъс от „Островът”   Ние сме птици в светлината на

Откъс от „Островът”   Ние сме птици в светлината на ...

......... Светлината е невидимият пясък в часовника на лятото. Вероятно затова най-голямата измислена мерна единица за пътуване в тъмния и пуст Космос е светлинната година. И всяко лято, което пускаме в себе си със слънцето, ветровете и мириса на горещи треви, ни подарява светлинна година живот. Ние сме птици и летим.


ЧЕТВЪРТА ГЛАВА Тласкана от потребността да излее преизпълненото си сърце,

ЧЕТВЪРТА ГЛАВА Тласкана от потребността да излее преизпълненото си сърце, ...

......... била достатъчно голяма. Той я бе предал. Тя го мразеше и повече нямаше да размени и дума с него! „Никога вече няма да се влюбя“, промърмори през сълзи тя. Останалите два дни до заминаването им прекара главно в стаята си. В дневника си постави голям кръст след името на Климт.


Увод     Едно от най-важните събития в детството ми

Увод     Едно от най-важните събития в детството ми ...

......... далновидност да разчупим историческите клишета. Нуждаем се от помощта на всеки привърженик. Мъж или жена. Никой не бива да остава изключен. Всеки трябва да бъде привлечен. Призивът е да позволим на жените да полетят, а обединим ли се в името на тази кауза, самите ние ще бъдем силата, която издига.


Трудно е да се каже, че в Ая „имаше нещо“.

Трудно е да се каже, че в Ая „имаше нещо“. ...

......... образ, аз прозрях. След миг щях да се сблъскам с неизбежното. Времето продължаваше да тече на най-бавни обороти и още не виждах кой стои на крачка от мен. Но вече знаех. Защото долових до болка познато ухание, а имаше един-единствен човек в целия свят, който миришеше по този начин. Аз...


ЕЛФИТЕ СА БИЛИ ГАДНИ КОПЕЛЕТА Програмна брошура на „Хилкон“, ноември

ЕЛФИТЕ СА БИЛИ ГАДНИ КОПЕЛЕТА Програмна брошура на „Хилкон“, ноември ...

......... у мен интерес към книгите изобщо и в книгите по астрономия и палеонтология аз открих дълбоко удивление, което не можа да надмине дори и Средната земя. Нека не просто се махаме оттук. Хайде да отидем някъде друга¬де. И ако по пътя постъпчем и някой елф, за да успеем, още по-добре.


Магьосникът Веждосвъс Веждосвъс беше магьосник. Правилно го бяха кръстили така,

Магьосникът Веждосвъс Веждосвъс беше магьосник. Правилно го бяха кръстили така, ...

......... на мама Припкава? – Ха! Да помагам на Веждосвъс? – засмя се Розовил. – Как ли пък не! Смръщените ти вежди и киселите ти думи са достатъчни, за да прогонят всекиго, а всички знаят, че някои от магиите ти са лоши! Не искам да бъда превърнат в буболечка или жаба!


Понякога носех на Тито и Луиза кошница сливи, когато дърветата

Понякога носех на Тито и Луиза кошница сливи, когато дърветата ...

......... мириса на стари книги в затворената къща. Щяха да влязат и да видят прозореца в коридора, обсипан със златни листа от липата, а може би тази гледка щеше да ги накара да спрат за миг и да си поемат дълбоко дъх. Ето ни тук. Защо в очите ми запариха сълзи?...


Сблъсък на черни дупки Нейде във Вселената две черни дупки

Сблъсък на черни дупки Нейде във Вселената две черни дупки ...

......... учените напълно загърбят съмненията си и се устремят към финиша. Тази книга е колкото хроника на гравитационните вълни – един звуков регистър на историята на Вселената, саундтракът към един ням филм, – толкова и отдаване на почит към това епично и изнурително донкихотовско експериментално начинание, почит към една безразсъдна мечта.


Началото на края Август Пол Купър чакаше пред един театър

Началото на края Август Пол Купър чакаше пред един театър ...

......... заговори. Въпреки навалицата и бушуващата във вените му кръв думите, изречени зад гърба му, прозвучаха като мощни фанфари. Оглушително. Едно просто твърдение, изстреляно направо. Пол усети как то откъсва парче плът от гърба му. – Знам кой си – каза гласът в ухото му. – Ти си Джей О. Льобо.


ДЕСЕТА ГЛАВА ­ Коко, наистина не знам защо ти се

ДЕСЕТА ГЛАВА ­ Коко, наистина не знам защо ти се ...

......... близо до композитора. Тоновете ги сливаха в едно цяло. Представи си колко ще е прекрасно да се връща у дома и да заварва къщата изпълнена с тези тонове. Всеки ден, всеки час, винаги когато ежедневието позволява. Само той и тя. Илюзията я завладя и заплаши да прогони действителността...    


I В живота й имаше прекалено много от всичко. Цветове,

I В живота й имаше прекалено много от всичко. Цветове, ...

......... по-тиха и някак крехка. Не си ти за нашата дупка, и твоята Ана не е. Пази детето, пази и себе си, пожелавам ти цялото щастие на света – с дрезгав глас и тежки стъпки Милойе се обърна, подкара конете и изчезна в зората на онзи седми август 1938 година.  


В съботния медицински преглед участват всички, затова опашката пред паешкия

В съботния медицински преглед участват всички, затова опашката пред паешкия ...

......... която той нарича всички ни лайнари. Не успяваме да видим никого от родителите на тези, които ги прибират, което в общи линии е обяснимо: ако ние ги видехме, на свой ред и те щяха да видят нас, а Акулата разсъждава достатъчно предвидливо, за да не допусне това да се случи.


„Изпробвала съм половин дузина диети и съм се придържала стриктно

„Изпробвала съм половин дузина диети и съм се придържала стриктно ...

......... Организмът ви изглежда като извънредно сложна загадка. Ако разполагате с необходимата информация обаче, загадката може да се реши много лесно. Затова спрете да се тревожите, приятели. Успокойте се, ключът към отслабването и добрата форма, който търсите цял живот, най-сетне се появи. И знаете ли защо работи? Защото е само ваш.


1 Уил Роби се взираше през илюминатора на самолета с

1 Уил Роби се взираше през илюминатора на самолета с ...

......... експлозивите. Роби не я изчака да открие друг начин да взриви елека бомба. Простреля я в главата и тя се свлече на пода, обгърната от неексплодиралите пакети „Семтекс“. Минус шестнайсет. Оставаха... нула. Мисията завършена. Навън го очакваше изгревът. Оказа се, че и деветдесет и девет процента могат да бъдат достатъчни.