Заради удължаването на извънредното положение до 13 май, от Института

Заради удължаването на извънредното положение до 13 май, от Института ...

......... „Предизвикателства по време на преход" (1989 г. -2000г.). Книгата е издадена през февруари тази година от Института за изследване на изкуствата към БАН в рамките на проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания", а автори са Ингеборг Братоева-Даракчиева, Ирина Генова, Клер Леви, Йоана Спасова-Дикова, Теодора Стоилова-Дончева, Стела Ташева и Елка Трайкова.


Рим трябваше да е центърът на световното честване на 500-годишнината

Рим трябваше да е центърът на световното честване на 500-годишнината ...

......... получава големи поръчки от двама папи - Юлий Втори и Лъв Десети. Част от работите му са в Апостолическия дворец във Ватикана, където изрисува три стаи, а четвърта завършват учениците му по негови скици. Други негови творби са в църкви и дворци в Рим, които сега са затворени заради епидемията.


Отмениха Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти,

Отмениха Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, ...

......... години към наградния фонд се включиха Институт "Сервантес" в София и посолството на Испания в България. Внесените такси на записалите се за участие в конкурса ще бъдат възстановени, увериха организаторите от община Перник и Двореца на културата. Съпътстващият го конкурс за детски рисунки не е отменен, само временно се отлага.


Световнопризната детска писателка Мария Пар написа разказ за коронавирус, наречен

Световнопризната детска писателка Мария Пар написа разказ за коронавирус, наречен ...

......... Маркус, и Мартин, и Ема, и ти, и аз, че и котката ни. Всички сме от един отбор". Новата Астрид Линдгрен, както наричат Мария Пар, е позната у нас и с "Вратарката и морето" ("Вафлено сърце"), а скоро на български излиза новата й книга "Батко", предназначена за по-малките, 6-9 годишни.


Дом на киното и „София филм фест

Дом на киното и „София филм фест", чието тазгодишно издание ...

......... виртуалния клуб на Дом на киното. В „Муби" ще откриете познати заглавия и режисьори, например Педро Алмодовар, Уес Андерсън, Киоши Куросава, Станислав Ростоцки, Маргьорит Дюрас, така и заглавия от сръбското, индийското, японското кино. Там може не само да гледате филмите, но и да ги обсъждате с киномани от цял свят.


Международният ден на детската книга отбелязваме на 2 април. Датата

Международният ден на детската книга отбелязваме на 2 април. Датата ...

......... Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров. Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен". През 1967 г. 2 април е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY).На 4 април 2020г. от 15:00 часа - ВЕЛИКАТА ИЛЮЗИЯ

На 4 април 2020г. от 15:00 часа - ВЕЛИКАТА ИЛЮЗИЯ ...

......... Георги Парцалев, Георги Калоянчев и др. Радославов е нападател в провинциален отбор, но от столичен треньор получава покана за София. Заминава и се влюбва в Елена. Неговият брат - близнак, за да остане и столицата се представя за Радославов и приема от негово име всички мачове. Следват множество комични недоразумения.


По повод 90-годишнината от рождението на легендарния актьор издателство Книгомания

По повод 90-годишнината от рождението на легендарния актьор издателство Книгомания ...

......... (...) Определят Наум Шопов като „Брехтов актьор", изпитващ влечение към изкуството на „представяне­то" - индивидуалност, рядко срещаща се в българска­та актьорска школа. (...) Наричаха Шопов „звукопоглъщащ" актьор, око­ло когото никога не възниква рекламна шумотевица. Всичките му успехи се приемат като нещо естестве­но, отбелязвайки единствено неговата „самоотверже­на" преданост към професията му.".


Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик

Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик" е с музика ...

......... цари в двореца. В този момент се завръща цар Дроздобрад /Константин Карагеоргиев/ и заповядва да бъде доведен водопроводчик. Водопроводчикът /Васил Попов/ поправя аварията, но цената е висока - една четвърт от царството! Цар Дроздобрад е съкрушен... Гледайте „Цар и водопроводчик" в понеделник, 6 април от 22:00 часа по БНТ 1.


Тази събота, 28 март, в предаването „Рецепта за култура“ по

Тази събота, 28 март, в предаването „Рецепта за култура“ по ...

......... Пейков, които ще разкаже за книгите като опора, а художникът Онник Каранфилян ще представи проекта си "Хаос и ред". Ще отбележим заедно 80 години от рождението на Сава Хашъмов и 130 години от рождението на композитора Андрей Стоянов. Не пропускайте „Рецепта за култура“ по БНТ2 всяка събота от 18 часа.


Честит Международен ден на театъра! По този повод, а и

Честит Международен ден на театъра! По този повод, а и ...

......... на легендарното „Лебедово езеро“ се пада честта да открие културния маратон в днешния ден. Ето какво ни е подготвил Болшой театър през следващите две седмици: 27 март: „Лебедово езеро“ 28 март: „Спящата красавица“ 1 април: „Царска годеница“ 4 април: „Марко Спада“ 7 април: „Борис Годунов“ 10 април: „Лешникотрошачката“ Приятно гледане!Музикалният бизнес е тотално парализиран в момента. Артисти, продуценти и

Музикалният бизнес е тотално парализиран в момента. Артисти, продуценти и ...

......... гилдията“, коментира изпълнителният директор на ПРОФОН София Щерева. Изплащането на авансови възнаграждения ще започне от 13 април. Придържайки се към строгия си код за социална отговорност ПРОФОН е една от първите организации в света, която предприема активни мерки, които да са спасителен пояс за  изпълнителите и продуцентите на музика.  


От шест десетилетия на 27 март светът отбелязва Международния ден

От шест десетилетия на 27 март светът отбелязва Международния ден ...

......... момиче" на Николай Георгиев - в 19.30 ч. в Youtube канала на "Алма Алтер".Настанете се удобно. Всички сме на първия ред. Безплатно. Поотделно, но заедно.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


"В най-трудни времена и изпитания културата и духовността са ни ...

......... културата и духовността са ни съхранявали и спасявали като народ. Творците, които държат високо българския дух, заслужават нашето уважение и грижа. Честит международен ден на театъра. Честит празник на театралните дейци. Бъдете здрави. Приемете аплодисментите ни за труда и таланта ви." Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.


Президентът Румен Радев поздрави всички представители на театралната общност и

Президентът Румен Радев поздрави всички представители на театралната общност и ...

......... българските творци и освен ефективни социални и икономически мерки да намерим начини да опазим културния си хоризонт“, отбелязва Румен Радев и припомня думите на Пенчо Славейков: „Театърът е висш културен институт, най-висшият за живота и художественото слово на един народ. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра“.


На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра, припомня БГНЕС.

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра, припомня БГНЕС. ...

......... света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития. За първи път в историята на театъра, обаче, театралните представления масово се предават онлайн заради глобалната епидемия от коронавирус. Това дава възможност на изкуството да привлече повече почитатели.Болшой театър ще излъчи най-хубавите си спектакли в YouTube във

Болшой театър ще излъчи най-хубавите си спектакли в YouTube във ...

......... свят ще бъдат предложени шест спектакъла до 10 април. Първо в петък от 16.00 ч. по Гринуич ще бъде показан балетът "Лебедово езеро", последван в същия час през следващите дни от операта "Борис Годунов" и балета "Спящата красавица". Всеки спектакъл ще остане достъпен в YouTube 24 часа след излъчването му.


Около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на

Около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на ...

......... програми за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и на реализиране на техни спектакли. При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг, подчерта Банов. По думите му, е наивно да се мисли, че тази година провеждането на фестивали може да се случи.


Над 16 млн. лева могат да достигнат загубите в независимия

Над 16 млн. лева могат да достигнат загубите в независимия ...

......... опит, потапят се в една творческа атмосфера.То е преживяване, което изисква присъствие на живо, за да се усети емоцията, да се види трудът и отдадеността на хората към филмовото изкуството", каза Мира Сталева.Още мнения от творци - четете тук. Още по темата - тук.Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1062)


Независимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в

Независимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в ...

......... ваши колеги вече излязоха с официални изявления, че няма да изоставят хората, работещи в културните индустрии, без значение дали са от държавни, общински или частни структури, заявяват организаторите на културни събития в писмото си до министър Банов.Още по темата - тук.Още мнения четете утре.Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1042)


Над седем милиона лева. Толкова са загубите на независимия културен

Над седем милиона лева. Толкова са загубите на независимия културен ...

......... театър Арт Фест Българска музикална асоциация Derida Dance Center Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни Театрална компания МОМО Фондация "Арт Офис Фондация "Арт Линк" Фондация "Брейн Стор Проджект" Фондация "ЕДНО за култура и изкуства Фондация "За Родопите" Фондация "Информбюро Фондация "Театър Корсар" Фондация "Театър в куфар"


В тези тежки за ВСИЧКИ времена надявам се си даваме

В тези тежки за ВСИЧКИ времена надявам се си даваме ...

......... и в същия ден да отидете на театър в Москва или Цюрих. Просто след Голямата Дисоциация, преди да се втурнете отново по молове, екзотични разходки и ресторанти - купете си билет за кино, отидете на театър или балет. Като малък жест на солидарност.*Текстът е от профила на автора във фейсбук


Пловдивските културни институти и фондация „Пловдив 2019

Пловдивските културни институти и фондация „Пловдив 2019" си подават ръка ...

......... спектакли на Опера Пловдив, спектакъл по повод 135 години от създаването на Драматичен театър Пловдив -десетки часове програма от фонда на БНТ 2. Инициативата започва на 23 март и включва публикуване през ден на линкове със записи на спектакли, видеа, репортажи, изложби, концерти. Линковете ще бъдат пускани ТУК и ТУК.


Руският режисьор Андрей Кончаловски планира да заснеме документален филм за

Руският режисьор Андрей Кончаловски планира да заснеме документален филм за ...

......... да поразсъждават върху това как карантината в Русия се различава от карантината в други страни или да разкажат каква е „най-безумната покупка", която са направили в настоящия период. "От нещата, които сте изпратили, ще се опитаме да направим филм, който ще съхрани общата ни памет за това време", казва Кончаловски.


Испанският оперен певец Пласидо Доминго е заразен с коронавирус. Пробата

Испанският оперен певец Пласидо Доминго е заразен с коронавирус. Пробата ...

......... вирус и да спрем настоящата световна криза. Надеждата ни е съвсем скоро да се върнем към нормалното си ежедневие. Моля, следвайте указанията и разпоредбите на местната власт, за да останете в безопасност и да защитите не само себе си, но и цялата ни общност", пише още певецът в профила си.


ДНЕС И УТРЕ: новите заглавия в Sofia Opera Pearls Streams

ДНЕС И УТРЕ: новите заглавия в Sofia Opera Pearls Streams ...

......... опера ще обявява нови заглавия и ще продължава да прави достъпни своите спектакли за своята публика по време на извънредното положение. Актуална информация за програмата на SOFIA OPERA PEARLS STREAMS може да бъде намерена на официалния сайт на Софийската опера www.sofiaopera.bg и на фейсбук страницата на първия ни оперен театър.


В рубриката

В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Следите остават" и ...

......... после - Такива са! - поклати глава и Веселин в знак на най-дълбоко съчувствие. Само Пешо сърдито и намръщено мълчеше.Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тукВсичко, което трябва да знаете за:Четиво (1231)


Нуждае ли се българският фолклор от преосмисляне?За Олга Николова, основател

Нуждае ли се българският фолклор от преосмисляне?За Олга Николова, основател ...

......... крачки и те отнемат време, но ако смелостта и постоянството не ни изоставят, плодовете няма да закъснеят."Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".Всичко, което трябва да знаете за:Новини без коронавирус (150)


"Всичките живи събития за месеци напред отпаднаха. Водят се разговори ...

......... песен е в процес на завършване“, обясни Алек Кирев. По неговите думи интернет в момента е прозорецът ни към света, а социалната дистанцираност вероятно води и ръст на слушането на музика онлайн. „Неработещите заведения поставят обаче сериозни трудности и предизвикателства пред големите групи, които разчитат на тях“, каза още музикантът.


Дългоочакваното първо гостуване на грандамата на френския шансон Мирей Матийо

Дългоочакваното първо гостуване на грандамата на френския шансон Мирей Матийо ...

......... случай на невъзможност за присъствие на обявената дата в края на годината. Билетите за концерта на Мирей Матийо в зала 1 на НДК, закупени до момента, важат без необходимост от презаверяване за новата насрочена дата - 09.12.2020. За повече информация следете Фейсбук страницата на събитието, както и новините на www.eventim.bg


Театрални представления и спектакли на Софийската опера имате възможност да

Театрални представления и спектакли на Софийската опера имате възможност да ...

......... КИХОТ опера от Жул Масне /запис от 2009г/ Диригент: Франческо Роза В главните роли: Орлин Анастасов, Венцислав Анастасов, Цвета Сарамбалиева 22 март 16.00 ч. ДЖОКОНДА опера от Амилкаре Понкиели /запис от 1999г/ Диригент: Георги Нотев В главните роли: Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Румен Дойков, Стефка Минева, Живко Пранчев, Елена Чавдарова-Иса


Селекционери от фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Локарно, Black Nights

Селекционери от фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Локарно, Black Nights ...

......... да види филма.Половината от даренията на зрителите ще отидат за Лекари без граници, обществена здравна организация, действаща в световен мащаб. Останалите 50% ще бъдат дарени в помощ на засегнатите културни институции и служители, които ще се сблъскват, както с организационни, така и с финансови затруднения през следващите месеци и години.


Организаторите на културни събития и други заети в сектора поискаха

Организаторите на културни събития и други заети в сектора поискаха ...

......... Бюро" Марион Дърова- артист на свободна практика Коста Каракашян, режисьор и хореограф на свободна практика Боян Крачолов, режисьор Йоана Робова, артист на свободна практика Юлиана Сайска, артист на свободна практика Маргарита Петрова, артист на свободна практика Виолета Витанова, хореограф и танцьор Анна Данкова, режисьорВсичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (657)


Ако стоите вкъщи и скучаете, чудите се какво да правите,

Ако стоите вкъщи и скучаете, чудите се какво да правите, ...

......... обиколка на Google ви пренася през шест етажа на съвременно изкуство от Корея и по целия свят. Музеят Пергамон, БерлинКато един от най-големите музеи в Германия, Пергамон има какво да ни предложи. Този исторически музей е дом на изобилие от древни артефакти, включително Ищарската порта на Вавилон и Пергамския олтар.


Извънредното положение заради коронавируса COVID-19 отмени културните събития в страната.

Извънредното положение заради коронавируса COVID-19 отмени културните събития в страната. ...

......... сборник с няколко разказа на писателя Йордан Радичков. Издателството обяви, че иска да зарадва читателите с "нещо красиво и нещо смешно" чрез сборника "Убий мухата".Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Normal 0 21 false false false От Фондация „Стоян Камбарев“

Normal 0 21 false false false От Фондация „Стоян Камбарев“ ...

......... за Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“: ВАСИЛ ДИПЧИКОВ - съвременен танцьор и пърформър, КРИС ЗАХАРИЕВ - влогър, кино режисьор, МАРИЯ НАЛБАНТОВА - художник, МАРТИНА АПОСТОЛОВА - актриса и СИОН НАЙМАР -виолончелист. Финалистите за Награда за Кино 355 са тримата младите кинорежисьори ЕВГЕНИЯ ТАНЕВА, ПЕТЕР ЧИВИЙСКИ и ВАНЯ БОЙЧЕВА.


Само преди няколко дни най-големият оперен театър в света Метрополитън

Само преди няколко дни най-големият оперен театър в света Метрополитън ...

......... 17 март - "Бохеми", Джакомо Пучини • Сряда, 18 март - "Трубадур", Джузепе Верди • Четвъртък, 19 март - "Тривиата", Джузепе Верди• Петък, 20 март - "Дъщерята на полка", Гаетано Доницети • Събота, 21 март - "Лучия де Ламермур", Гаетано Доницети• Неделя, 22 март - "Евгений Онегин", Пьотър Илич Чайковски


От 17 март програмата на БНТ 2 ще бъде изцяло

От 17 март програмата на БНТ 2 ще бъде изцяло ...

......... математика. Всеки ден програмата ще бъде допълвана, а повторенията и излъчванията по БНТ 4 ще помогнат и за децата в чужбина, учещи в неделните училища и прекратили заниманията си заради обявените извънредни мерки. Уроците и актуална информация за излъчванията ще бъдат качени и на интернет страницата на БНТ - www.bnt.bg.


Софийската опера и балет предлага на своите почитатели серия излъчване

Софийската опера и балет предлага на своите почитатели серия излъчване ...

......... живо Sofia Opera Pearls Streams  е неделя, 15.03. От 19.00. От операта ще представят първата родна историческа опера „Борислав“  от маестро Георги Атанасов. Либретото е написано по историческата драма на Иван Вазов. С това представление онлайн Софийската опера поднася и своя поклон и към юбилейната 170-годишнина от рождението на поета.


С безплатно представление ще бъде отбелязан рожденият ден на Крикор

С безплатно представление ще бъде отбелязан рожденият ден на Крикор ...

......... жива. Следете страницата ни във Фейсбук..." Линкът към видеото ще бъде активен на 15 март в 14 ч. и ще бъде достъпен 48 часа. Но за да се почувстват като в театър, зрителите могат да си го пуснат точно в 19 ч., когато обичайно започват спектаклите в София. Площад Славейков


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако ...

......... град Палмира в днешна Индия, Националната галерия за съвременно изкуство в Индия, Кралския дворец във Варшава.Можете да разгледате и някои от колекциите в музеи и галерии в Австрия, Германия, Швейцария, Русия, Финландия, Унгария, Мексико, Чехия, Белгия, Бразилия, Япония, Дания и много други.Всичко, което трябва да знаете за:Новини без коронавирус (82)


Подобно на големите музеи по цял свят - в Ню

Подобно на големите музеи по цял свят - в Ню ...

......... разходите из музейните галерии в пълната безопасност на виртуалните обиколки. Доста добра идея по време на карантина. Къща-музей "Иван Вазов" Националния археологически институт с музей при БАН Национална галерия "Двореца" Национална галерия "Квадрат 500" Музей на социалистическото изкуство Археологическо ниво Базилика Света София Национален Политехнически музей Регионален исторически музей София


Актьорите от Държавния куклен театър във Варна имат специална изненада

Актьорите от Държавния куклен театър във Варна имат специална изненада ...

......... игри, имат книги, имат редица забавления, с които могат да се занимават, компютъра по-малко. Децата ще имат възможност да обсъждат на интернет страницата на театъра какво още искат да гледат. И въпреки че салонът ще остане празен, то събраните лайковете за инициативата, само за ден радват актьорите от кукления театър.


Серия от шест платна на венецианския художник Тициан за пръв

Серия от шест платна на венецианския художник Тициан за пръв ...

......... от Наполеон Бонапарт, след като неговата армия завладява Испания. След това творбата станала притежание на британския военачалник лорд Уелингтън и така попада в Лондон. Понастоящем четири от платната са притежание на различни британски музеи, една принадлежи на музея "Прадо" в Мадрид и една на музея "Изабела Стюарт Гарднър" в Бостън.


Музеите са затворени заради пандемията от короновируса. Не е беда.

Музеите са затворени заради пандемията от короновируса. Не е беда. ...

......... онлайн • Археологически музей - Атина ТУК / • Прадо - Мадрид ТУК / • Лувър - Париж ТУК / • Британски музей - Лондон ТУК / • Метрополитън музей - Ню Йорк ТУК / • Ермитаж - Санкт Петербург ТУК / • Национална художествена галерия - Вашингтон ТУК /


Какво можеше да видим в грандиозната експозиция, посветена на 500

Какво можеше да видим в грандиозната експозиция, посветена на 500 ...

......... течение на времето той става толкова популярен, че го наричат „принца на художниците“. В Рим Рафаело прекарва последното десетилетие от живота си. Тъкмо в града, където ренесансовият гений е създал най-големите си шедьоври и живее до кончината си, бе планирана и впечатляващата изложба, посветена на 500 години от неговата смърт.


Днес Столична библиотека ще предостави дарение от 210 книги и

Днес Столична библиотека ще предостави дарение от 210 книги и ...

......... и мемоарна литература . Дарението за библиотеката на ЗО „Кремиковци е част от традиционните инициативи на Столична библиотека за насърчаване на четенето и грамотността и привличане на нови читателски публики. Достигането до отдалечени места, до проблемни изолирани групи и общности, застрашени от културно изключване е социална кауза на Столична библиотека.


От тази вечер НДК ще осветява сградата си за неопределен

От тази вечер НДК ще осветява сградата си за неопределен ...

......... стриктно към пропоръките на Националния щаб и здравните власти, да бъдат солидарни, да имат отговорност към себе си и към околните и да намерят своя начин за лично общуване с изкуството във всичките му форми. Когато минете покрай НДК, вдигнете поглед нагоре и бъдете уверени, че заедно ще преодолеем всичко!


Известната италианска рокпевица Джана Нанини заяви, че ще изнесе достъпен

Известната италианска рокпевица Джана Нанини заяви, че ще изнесе достъпен ...

......... четвъртък в 16:00 ч.", допълва певицата в посланието си.Италианското правителство забрани в цялата страна събиранията на хора, концертите, посещенията в киносалони и погребенията до 3 април, за да се води борба с епидемията от Ковид-19.В Италия са регистрирани над 9000 случая на заразяване с новия коронавирус, включително 463 смъртни случая.


„София филм фест“, едно от най-чаканите събития в столичния културен

„София филм фест“, едно от най-чаканите събития в столичния културен ...

......... хората и се съобразява с официалните решения, взети от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването (заповед № РД-01-117/8.03.2020 г.), Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ (писмо № 01-82/ 9.03.2020) и Столична община“. От „Арт фест“ уверяват публиката, че я чака изключителен фестивал, който ще се проведе „когато му дойде времето“.


Заповедта за прекратяване на културните събития е до второ нареждане,

Заповедта за прекратяване на културните събития е до второ нареждане, ...

......... спектаклите на Открита сцена „СЪЛЗА И СМЯХ“, както и спектаклите в Сатиричния театър "Алеко Константинов" и на сцената на Театър Българска армия. Ръководствата на театрите информират зрителите си, че могат да се информират за бъдещата програма на постановките на сайтовете на културните институции.  Билети могат да се връщат и презаверяват.


От Националната опера съобщиха за

От Националната опера съобщиха за "Хоризонт", че заради ограничителните мерки ...

......... От Националната опера съобщиха за "Хоризонт", че заради ограничителните мерки се отменят всички представления в афиша, докато трае забраната за културни прояви. Купените вече билети могат да бъдат върнати или презаверени за следващи дати, на които ще бъдат играни отложените спектакли на Националната опера и балет.


Театрите в България отлагат постановки за днес, 8 март, във

Театрите в България отлагат постановки за днес, 8 март, във ...

......... отлага. "Всички вече купени билети ще могат да бъдат презаверени за следващи дати. Не е необходимо да правите това днес. Запазете билетите си и ще можете да ги презаверите на по-късен етап. Ще можете да получите и парите си обратно, ако предпочитате, не е необходимо да идвате днес до театъра."


Пълен превод на Алековия

Пълен превод на Алековия "Бай Ганьо" се предлага от края ...

......... Илюстрацията на книгата е на практика дипломатически скандал, тъй като да илюстрираш книга с един от символите на простащината - бай Ганьо - с образа на премиер на съседна държава, е или проява на невежество или политическа декларация, пише "Площад Славейков". Още повече - на фона на българското Народно събрание.


По случай десетия си юбилей през 2019 г., Фондация

По случай десетия си юбилей през 2019 г., Фондация "Стоян ...

......... бъде отново само в ръцете на публиката, чрез живо гласуване, по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" - 11-тата Награда за Полет в Изкуството и 2-рата НАГРАДА ЗА КИНО 355. Престижното събитие ще се проведе на 13-ти април в Централен Военен клуб в София.


Тежкият творчески път на един от най-успешните режисьорски тандеми в

Тежкият творчески път на един от най-успешните режисьорски тандеми в ...

......... Медия"Адела Пеева Пеева е единственият български режисьор получавал два пъти Номинация за наградата на Европейската филмова академия - за "Чия е тази песен?" и "Развод по Албански". Носител е орден "Стара планина", орден "Св. Св. Кирил и Методий" и орден "Златен век" за цялостен принос към българското кино и култура.


Христо Явашев или Кристо, както е известен по света, се

Христо Явашев или Кристо, както е известен по света, се ...

......... кв. м сребристосин материал, който се рециклира, и 7000 м червено въже. Проектът се финансира изцяло от създателя, чрез продажби на скици, литографии и други предмети. Междувременно в парижкия център за изкуство и култура "Жорж Помпиду" ще бъде показана голяма изложба, посветена на творчеството на Кристо и неговата спътничка Жан-Клод.


Виртуозът ще посети почитателите си в 13 града през юбилейната

Виртуозът ще посети почитателите си в 13 града през юбилейната ...

......... подкрепа наСтолична община, която през 2019та удостои музиканта с най-високото сиотличие - „Почетен гражданин на София" за високите му заслуги за града.Партньор на проекта е и Националния дворец на културата.Билетите за турнето на юбилейния концерт на Веско Ешкенази вече са впродажба в търговската мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg.


Българското сопрано се събира с Пласидо Доминго на оперния фестивал

Българското сопрано се събира с Пласидо Доминго на оперния фестивал ...

......... всяка опера и феновете си", коментира тогава тя. Само месец след феста във Верона пък стартира и новият сезон на „Метрополитън опера", където звездата ще участва в две продукции - „Трубадур" на Джозепе Верди и „Русалка" на Антонин Дворжак, която към момента се очертава сред най-очакваните опери в Ню Йорк.


Във връзка с епидемичната обстановка в страната, временно се преустановяват

Във връзка с епидемичната обстановка в страната, временно се преустановяват ...

......... Във връзка с епидемичната обстановка в страната, временно се преустановяват събитията от масов характер, предвидени за провеждане в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий". Това съобщиха от пресцентъра на библиотеката. Читателите ще бъдат обслужвани според обявеното зимно работно време.


Татяна Лолова влиза „в главната роля” на „She`s the one”

Татяна Лолова влиза „в главната роля” на „She`s the one” ...

......... за хитовото събитие „She`s the one” и за участниците в него можете да намерите на https://shestheone.dir.bg/. Местата са ограничени, така че побързайте да резервирате още днес своя билет на https://www.eventim.bg/dirbg/bg/bileti/shes-the-one-sofi-club-city-stage-1189795/performance.htmlКонференцията „She`s the one” се осъществява с подкрепата на DOVE, A1, FREYWILLE, Samsung Galaxy S20 и винения партньор на събитието Pixels.


Пловдив ще има свое меню в най-голямата електронна платформа Ивентим

Пловдив ще има свое меню в най-голямата електронна платформа Ивентим ...

......... културния календар от всяка точка на Европа. Туристът още от самолета ще може да отвори секцията на Пловдив и в момента да да си купи билет. Когато дойде на място, само да валидира билета си и да влезе. "По този начин отваряме културните ни институти за цяла Европа", завърши Панов.


Елбетица

Елбетица" - така е озаглавена новата изложба на художника Греди ...

......... от митове, поверия, легенди, предания, въвежда в преддверието на тайната на идентичността - национална, колективна, лична Трябва да се изгубиш, за да се намериш, може би по-мъдър, по-омиротворен, по-благодарен", разказва художникът за изложбата, носеща името на един от най-популярните орнаменти в българското везмо.Картините могат да бъдат разгледани до 31 март.


Андре Рийо, холандският „Крал на валса”, който направи класическата музика

Андре Рийо, холандският „Крал на валса”, който направи класическата музика ...

......... родния му Маастрихт в Холандия. Андре и Марджъри имат двама сина и петима внуци. Насладете се на фантастична музикална палитра в една незабравима вечер с маестро Андре Рийо - 28 ноември 2020г., зала „Арена Армеец”. Билетите са в продажба от 6 март 2020 в системата на Иветим и на www.andrerieu.com.


Панаирът на книгата в Лайпциг стана поредното голямо събитие, което

Панаирът на книгата в Лайпциг стана поредното голямо събитие, което ...

......... книжната индустрия, тъй като издателите го разглеждат като възможност да привлекат много внимание.Миналогодишното издание на панаира на книгата в Лайпциг привлече 286 хиляди посетители, по данни на организаторите.Wir müssen das leider bestätigen. Weitere Informationen folgen zeitnah. #lbm20https://t.co/wYVP70FVJz— Leipziger Buchmesse (@buchmesse) March 3, 2020Всичко, което трябва да знаете за:Китайският коронавирус (214)


"Цъфтим и преуспяваме, защото сме българи. Горд съм. Свободата не ...

.........  По думите му българинът трябва да се освободи от комплексите си и да мисли глобално. "Ние не сме по-различни, от който и да било друг народ. Чувството за гордост, което носим, трябва да се преведе в света. Вижте колко много българи заминаха в чужбина и направиха чудеса”, каза още актьорът.


Пълнометражният филм на Яна Титова „Доза Щастие“ тръгва на първото

Пълнометражният филм на Яна Титова „Доза Щастие“ тръгва на първото ...

......... превърна и в найпопулярния филм у нас в годишната класация на Google, като задмина суперпродукции като „Жокера“ и „Аквамен“. „Доза Щастие“ е по сценарий на Яна Титова. Продуценти са bTV Studios и NO BLINK Studio в лицето на Александър Алексиев и Николай Стоичков. Линк към официалния сайт Линк към Facebook


Завладяващата симфония на Ференц Лист „Фауст” ще бъде изпълнена премиерно

Завладяващата симфония на Ференц Лист „Фауст” ще бъде изпълнена премиерно ...

......... ръкоположен за абат-пастир, Лист прави красноречиво сравнение между Фауст и Манфред (който също е един вид „фаустов“ образ): „В младостта си страстно се възхищавах от Манфред и го ценях много повече от Фауст, който между вас и мен, въпреки чудесното си въплъщение в поезията, ми се стори категорично буржоазен характер.”


В рубриката

В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Отвъд предела", с ...

......... точно когато моторът на Мъркюри излетя напред, избягвайки сблъсъка. Той отпусна газта и намали, готов за задаващия се ляв завой.Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тукВсичко, което трябва да знаете за:Четиво (1220)


Идеята на кукерския обичай е да покаже умиращата и отново

Идеята на кукерския обичай е да покаже умиращата и отново ...

......... Бакърджиев. – Появата на жени-кукерки превръща ритуала в маскарад, включват се много персонажи, които нямат нищо общо с автентичността. Затова целта на все повече фестивали е да се опази тази автентичност.” От 27 февруари до 1 март 2020 г. в Ямбол се провежда 21-то издание на фестивала „Кукерландия”. *Източник: https://bnr.bg/