Днес ще наблюдаваме рядко астрономическо явление. Планетата Меркурий ще мине

Днес ще наблюдаваме рядко астрономическо явление. Планетата Меркурий ще мине ...

......... на слънцето, така че НАСА препоръчва да се използва телескоп със сертифициран слънчев филтър. Според американската агенция за космически изследвания, уебсайтът на Обсерваторията за динамика на слънцето „ще показва„ почти в реално време “изображения на транзита, така че не е нужно да пропускате това рядко събитие, независимо къде се намирате.


Учени наблюдаваха масивно изтичане на газ от галактика, който се

Учени наблюдаваха масивно изтичане на газ от галактика, който се ...

......... има два отделни потока, които образуват симетрична структура с температура 10 хиляди келвина от газ, обогатен с метал. Единият поток е възникнал преди 400 милиона години и се движи със скорост 1400 километра в секунда, а другият, образуван преди около седем милиона години, развива скорост до 2100 километра в секунда.


Непоказвани фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги

Непоказвани фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги ...

......... през 1987 г. е преструктурирана в сегашния Институт за космически изследвания на БАН. Мисията на ИКИТ – БАН е извършване на фундаментални и приложни изследвания в областта на физиката на Космоса, дистанционните изследвания на Земята и планетите и аерокосмическите технологии. Събитието ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев.


Повече от две години безпилотния космически апарат X-37B се намираше

Повече от две години безпилотния космически апарат X-37B се намираше ...

......... Голдфейн след последното приземяване на апарата. The @usairforce X-37B Orbital Test Vehicle landed after 780 days in orbit! The only one of its kind, the X-37B is designed as a reusable platform to test technologies for long periods in space. Press ▶️ to watch! #KnowYourMil pic.twitter.com/NurgmNZaPZ — Department of Defense


Непоказвани фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги

Непоказвани фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги ...

......... е преструктурирана в сегашния Институт за космически изследвания на БАН. Мисията на ИКИТ – БАН е извършване на фундаментални и приложни изследвания в областта на физиката на Космоса, дистанционните изследвания на Земята и планетите и аерокосмическите технологии. Събитието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.


От над 19 милиарда километра от Земята, беше получено първото

От над 19 милиарда километра от Земята, беше получено първото ...

......... Предавателят на сондата е с мощност 22,4 вата или горе-долу колкото на лампичка в хладилник. Докато достигне до Земята, което отнема около 16 часа, сигналът отслабва изключително много. На повърхността на планетата го улавя най-голямата антена на НАСА, която е с диаметър 70 метра, разположена в пустинята Мохаве в Калифорния.Наблюденията на една от големите звезди в покрайнините на Млечния

Наблюденията на една от големите звезди в покрайнините на Млечния ...

......... маса, за съществуването на които астрономите не са знаели преди. Откриването му ще ни разкаже много за това как са устроени и как възникват такива обекти, както и как се развиват “, каза един от авторите на работата Тод Томпсън, астрофизик от Държавния университет в Охайо (САЩ), предаде агенция Фокус.


Космическият кораб

Космическият кораб "Союз" е приспособен за полет на туристи до ...

......... каза Крикалев в кулоарите на Международния астронавтичен конгрес. В същото време той поясни, че засега няма договори с тези, които летят на кораба. Известно е само, че опитен астронавт ще бъде командир. В допълнение корабът дори може да бъде адаптиран за полет, без да се докира до Международната космическа станция.


На 18 октомври в откритият космос за първи път излезе

На 18 октомври в откритият космос за първи път излезе ...

......... жените в Космоса се появиха и нововъведения. Астронавтите са задължени на жени за появата на тоалетните. Преди това колегите им мъже са уринирали в приспособление, поставяно на пениса. За дефекация са ползвали само пакети. Днес съотношението между жените и мъжете в NASA е по-балансирано - 12 жени на 38 мъже астронавти. 


Virgin Galactic представи

Virgin Galactic представи "космическите дрехи" за бъдещите пътници в SpaceShipTwo ...

......... уверим, че след като хората са обучени и летят в този костюм, нищо няма да ги отклони от удоволствието и полета". Defining the future of spacewear. In partnership with @virgingalactic, we used our most groundbreaking and iconic fabric technology to create a suite of products for Future Astronauts. Learn more


На 86-годишна възраст почина бившият съветски космонавт Алексей Леонов, съобщи

На 86-годишна възраст почина бившият съветски космонавт Алексей Леонов, съобщи ...

......... „Союз 19“ Полетът със „Союз 19“ (15 юли 1975 – 21 юли 1975), съвместно с Валерий Кубасов, вторият полет на Леонов в космическото пространство. Той е като командир на космическия кораб „Союз 19“ по програмата „Аполо – Союз“. Продължителност на полета – 5 денонощия 22 часа 30 минути 51 секунди.Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари

Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари ...

......... че вероятно няма нужда да подготвяме ядрените си оръжия. ESA прогнозира, че астероидът ще премине покрай нашата планета на разстояние от около 73,435 мили, в близост до орбитата на Луната (239 000 мили). Следователно, дори и най-малкото гравитационно влияние от други планети може да го изпрати право в земната атмосфера.


Сатурн изпревари Юпитер като планетата в Слънчевата система с най-много

Сатурн изпревари Юпитер като планетата в Слънчевата система с най-много ...

......... тези спътници, които имат диаметър около 1 километър. Екипът от учени даде началото на анкета с какви имена да бъдат кръстени новооткритите 20 луни на Сатурн. Условието е, да се предлагат имена на гиганти от норвежката, галската и инуитската митологии за всяко едно от трите струпвания на спътници на Сатурн.


Учени от НАСА откриха основните органични съставки, необходими за съществуването

Учени от НАСА откриха основните органични съставки, необходими за съществуването ...

......... процеси, подобни на тези на Земята. Морската вода се смесва с магма, което води до хидротермални извори с температури, достигащи 370 градуса по Целзий. При такива условия органичните съединения се превръщат в аминокиселини, а минералните компоненти позволяват на живите организми да се развиват и размножават без помощта на слънчевата светлина.


Пътуването с търговска цел в космоса наближава. През следващата година

Пътуването с търговска цел в космоса наближава. През следващата година ...

......... пише БГНЕС. Тя е собственост на британския бизнесмен и милиардер Ричард Брансън, чието богатство се оценява на 3,8 милиарда долара. Според Фокс, туристическите пътувания на компанията на Брансън „Върджин Глактик“ в суборбиталната Вселена няма да са евтини. Доколкото е известно, заинтересованите ще трябва да похарчат 250 000 долара за билет.


Първият полет на Starship на височина от около 20 километра

Първият полет на Starship на височина от около 20 километра ...

......... от 150 метра и направи вертикално кацане след полет с продължителност по-малко от минута. Starship за многократна употреба е проектиран да лети до Марс и да изпълнява и други междупланетни мисии, той ще служи и като втори етап на супер тежката ракета BFR (Big Falcon Rocket), над която SpaceX работи.Астероид с размерите на футболно игрище приближава Земята. Учените твърдят,

Астероид с размерите на футболно игрище приближава Земята. Учените твърдят, ...

......... подобни обекта в близост до Земята, като всяка седмица се откриват по 30 нови. Най-малко шест такива обекта годишно преминават покрай планетата ни, без обаче да я застрашават. В земната атмосфера навлизат основно малки космически обекти с размери под 10 метра в диаметър, като те изгарят при досега си нея.


Астрономи откриха галактически клъстер (суперструктура, съставена от няколко галактики), на

Астрономи откриха галактически клъстер (суперструктура, съставена от няколко галактики), на ...

......... откритието Масами Учи. "Все още не се разбира защо Химико не е разположен в центъра", каза той. Тези резултати ще бъдат ключови за установяването на връзката между клъстери и масивни галактики, смятат откривателите.  Екипът включва учени от Империал Колидж, Лондон, а проучването е публикувано в петъчния брой на „Astrophysical Journal“.


С изстреляната от космодрума Байконур в Каззахстан в космоса излетя

С изстреляната от космодрума Байконур в Каззахстан в космоса излетя ...

......... С изстреляната от космодрума Байконур в Каззахстан в космоса излетя първият арабски космонавт, който ще стъпи на Международната космическа станция, предаде БГНЕС. Ракетата "Союз" ще транспортира тричленния екипаж, в който влизат Хазаа ал Мансури от Обединените арабски емирства, американец и руснак.


Изследователи твърдят, че планетата Венера може би е била обитаема

Изследователи твърдят, че планетата Венера може би е била обитаема ...

......... още може да поддържа повърхностни температури, поддържащи течна вода." "Нуждаем се от повече мисии, за да изучим Венера и да разберем по-подробно нейната история и еволюция", каза Уей. "Въпреки това, нашите модели показват, че има реална възможност Венера да е била обитаема и коренно различна от Венера, която виждаме днес."


Най-големият астероид, който преминава на много близка дистанция до земята

Най-големият астероид, който преминава на много близка дистанция до земята ...

......... служител на НАСА. „Та беше ли това особено потаен астероид? Чудя се колко пъти това се е случвало, без дори да разберем за астероида“, добави той. Според изявление на НАСА, ако астероидът беше навлязъл в атмосферата и ударил земята, ударната вълна е щяла да помете зона от около 80 километра.


Озоновата дупка над Антарктида е най-малката по размери за последните

Озоновата дупка над Антарктида е най-малката по размери за последните ...

......... прогнозират стабилни нива на озон в атмосферата ни следващите месеци. On this #OzoneDay we are celebrating 32 years of hard work to protect the #OzoneLayer .Thanks to the #MontrealProtocol the #ozone hole is expected to gradually close.No challenge is impossible to solve.Let`s keep up the good work for a healthy


Изглежда „Оумуамуа“ вече не е единственият познат ни обект извън

Изглежда „Оумуамуа“ вече не е единственият познат ни обект извън ...

......... че ядрото на кометата е между 2 и 16 километра. Когато през 2017 година интерстеларът „Оумаамуа“ е открит за първи път, изследователите успяха да преценят, че във всеки даден момент има поне един междузвезден обект в орбитата на Марс, но повечето от тях са твърде малки, за да бъдат открити.


Единият от астероидите преминава покрай планетата ни днес, а другият

Единият от астероидите преминава покрай планетата ни днес, а другият ...

......... до планетата ни 6.42 минути тази сутрин българско време. Другият – 290-650 метра ще премине около 3 часа през нощта срещу неделя, предаде БГНЕС. Няма опасност от сблъсък, тъй като двете тела са на разстояние 3.5 милиона мили или 14 пъти повече от разстоянието между Земята и Луната, увери НАСА.


Астрономи обявиха значително откритие в слънчева система на 111 светлинни

Астрономи обявиха значително откритие в слънчева система на 111 светлинни ...

......... са произведени само от живи организми, казва доктор Инго Валдман от UCL. "Това е един от най-големите въпроси в науката и винаги сме се чудили, дали сме сами във Вселената. В рамките на 10 години ще знаем, дали в атмосферата там има химически вещества, произведени от живи същества", казва Валдман.


Снощи магнитна буря удари Земята. За нея предупреди американският Център

Снощи магнитна буря удари Земята. За нея предупреди американският Център ...

......... Оказват влияние и върху електроснабдяването. Целият ни живот е много обвързан с магнитното смущение”, допълва проф. Боян Киров. Докато трае поредната магнитна буря, специалистите съветват: „Ако хората са здрави, да не се трогват от това какво са научили от медиите. Ако не са - повече спокойствие”, обясни проф. Боян Киров.


Магнитна буря се очаква да удари Земята в последния ден

Магнитна буря се очаква да удари Земята в последния ден ...

......... фасул. Незаменими са бананите. Съдържащият се калий и биологично активни вещества намаляват действието на адреналина върху психиката. Можете също да вземете контрастен душ, като редувате топла и студена вода. За по-издръжливите се препоръчва директна студена баня. А ако разполагате със свободно време, отидете на минерална баня, на спа или сауна.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп създава ново командване в Пентагона,

Президентът на САЩ Доналд Тръмп създава ново командване в Пентагона, ...

......... честването на годишнината от Втората световна война, за да се съсредоточи върху приближаващия крайбрежието на страната ураган "Дориан". "За да се уверя, че всички ресурси на федералното правителство за насочени срещу приближаващия ураган, реших да изпратя вицепрезидента Майк Пенс в Полша този уикенд, вместо мен", заяви Тръмп в Белия дом.


Корабът

Корабът "Съюз МС-14", който носи на борда си човекоподобния робот ...

......... беше преместен от другата страна на МКС, а корабът Съюз МС-13 беше преместен от дока, на който днес се скачи МС-14. Човекоподобният робот Фьодор е първата подобна разработка на руската космическа програма. Той трябва да използва няколко вида инструменти на МКС и да се върне на Земята на 7 септември.


Извънземните планети могат да поддържат по-голямо разнообразие на живот отколкото

Извънземните планети могат да поддържат по-голямо разнообразие на живот отколкото ...

......... който е по-мащабен или по-активен от живота на Земята", отбеляза Олсън. Очаква се изследването да предостави допълнителни параметри за астрономите, които търсят признаци на живот в далечни светове, като Олсън предполага, че „трябва да се насочим към подмножеството от обитаеми планети, които ще бъдат най-благоприятни за големи, глобално активни биосфери“.


Директни наблюдения от космически телескоп на НАСА дадоха възможност на

Директни наблюдения от космически телескоп на НАСА дадоха възможност на ...

......... в списание Nature, вероятно ще поднови дебатите дали хората трябва да търсят обитаеми планети, подобни на Земята в системи с червени джуджета, каквито са 75 процента от звездите в нашата галактика Млечен път или трябва да съсредоточат търсенето си около по-рядко срещаните, по-големи, ярки и горещи звезди като нашето Слънце.


Въпреки че Земята е на 4,54 милиарда години, скалите по

Въпреки че Земята е на 4,54 милиарда години, скалите по ...

......... в тази област или под нея. " Изследването е първа стъпка в разбирането на това какъв е резервоарът. Все още не е ясно дали има един голям резервоар или множество малки. Неговият химичен състав също е неизвестен, но вероятността да е намерен най-стария незасегнат материал на Земята, определено е интригуваща.


Астрономите от университета Макгил в Монреал, Канада, твърдят, че са

Астрономите от университета Макгил в Монреал, Канада, твърдят, че са ...

......... относително по-близо до Земята. Бързите радиоимпулси продължават няколко милисекунди и са свързани с отделянето на огромни количества енергия в космоса, като умирането на звезда. Източникът на CRB-121102 например, който се смяташе за неутронна звезда в момент на изчезване, е изпращал сигнали през 2012 г. и между 2015 и 2017 г.


Ветеранът на космическите полети, бившият астронавт на НАСА Скот Кели

Ветеранът на космическите полети, бившият астронавт на НАСА Скот Кели ...

......... Космоса. След три или повече полета космонавтът и инструкторът могат да получават месечен бонус до 120%. На екипажите се изплаща и еднократна парична награда за всеки полет. "Роскосмос" не посочва конкретни цифри, но обясни, че руските космонавти получават заплата, сравнима с заплатата на астронавтите от НАСА и други космически агенции.


Нова порция метеоритен поток от Персеиди ни очаква отново. Той

Нова порция метеоритен поток от Персеиди ни очаква отново. Той ...

......... самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3 000 и 10 000 градуса - около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава. Следващите небесни метеоритни спектакли предстоят в началото и края на октомври, както и през ноември и декември тази година.


Астероид по-голям от Емпайр стейт билдинг, известен като 2006 QQ23

Астероид по-голям от Емпайр стейт билдинг, известен като 2006 QQ23 ...

......... е в пъти по-голям от тях. В момента на учените са известни около 20 000 подобни обекти в близост до Земята, като се откриват по 30 нови на седмица. Годишно поне шест космически обекта с размерите на 2006 QQ23 преминават покрай планетата ни, но те не представляват опасност за Земята.


След като миналия месец бяха открити две екзопланети в обитаемата

След като миналия месец бяха открити две екзопланети в обитаемата ...

......... градуса по Целзий а другата е доста по-студена. Въпреки това, звездите тип червено джудже често могат внезапно и непредвидимо да излъчват огромни слънчеви пламъци, удвоявайки яркостта само за няколко минути и изстрелвайки изблици на енергия, които могат да унищожат атмосферата на планетата и да я изложат на огромно количество радиация.


Заплатите на работещите за руската космонавтика се изчисляват в съответствие

Заплатите на работещите за руската космонавтика се изчисляват в съответствие ...

......... Космоса. След три или повече полета космонавтът и инструкторът могат да получават месечен бонус до 120%. На екипажите се изплаща и еднократна парична награда за всеки полет. "Роскосмос" не посочва конкретни цифри, но обясни, че руските космонавти получават заплата, сравнима с заплатата на астронавтите от НАСА и други космически агенции.


Тестовете в Швеция на парашутната система за руско-европейската мисия ExoMars

Тестовете в Швеция на парашутната система за руско-европейската мисия ExoMars ...

......... планирано за март 2021 година. През март 2016 година на Марс беше изпратена автоматичната междупланетна станция ExoMars-2016, състояща се от орбитален модул TGO с два руски научни инструмента и европейски модул за кацане на Schiaparelli. През октомври 2016 година TGO влезе в орбита около Марс, а Schiaparelli катастрофира при кацане.


Сондата на НАСА за изследване на екзопланети TESS e открила

Сондата на НАСА за изследване на екзопланети TESS e открила ...

......... Рикър, главен изследовател на TESS в Масачузетския технологичен институт. Изследователите се надяват последващите наблюдения във връзка с находките на TESS да продължат да хвърлят светлина върху това как функционират тези планети, какви газове присъстват върху тях и дали животът може да оцелее на тези светове или не. Заглавна снимка: Архив


Използвайки руски данни, Европейската космическа агенция (ЕКА) публикува информация за

Използвайки руски данни, Европейската космическа агенция (ЕКА) публикува информация за ...

......... осъществяване на радиотехническо разузнаване. През април, в доклад за световните системи за космическа отбрана, издаден от Американската фондация "За сигурен свят", беше съобщено, че американските военни шпионски спътници GSSAP в геостационарна орбита многократно близко и тайно са преминавали до руски и китайски военни и граждански космически апарати с разузнавателна цел.


На 96-годишна възраст почина първият ръководител полети на космическите мисии

На 96-годишна възраст почина първият ръководител полети на космическите мисии ...

......... все по-дълбоко в простора на нашата Слънчева система, ние стоим на раменете му и той винаги ще бъде с нас в нашите пътувания", добавя Брайденщайн. Отбелязва се, че за своята работа Крафт е награден с медала на НАСА "За изключително лидерство". По-късно той ръководи космическия център на НАСА "Линдън Джонсън".


През 2024 г. САЩ ще изпратят астронавти на Луната и

През 2024 г. САЩ ще изпратят астронавти на Луната и ...

......... използване „Орион“ и възнамеряват да го изпратят до Луната в рамките на мисията „Артемида“. Тя е кръстена в чест на гръцката богиня на Луната и сестра на Аполон, чието име беше използвано за предходната американска лунна програма. Като част от тази програма беше извършено първото кацане на човек на Луната.  


В понеделник Индия ще направи втори опит да изстреля свой

В понеделник Индия ще направи втори опит да изстреля свой ...

......... разчита на шанса, дори ако бъде открит малък недостатък", каза пред АФП Раджесвари Пилаи Раджагопалан, ръководител на космическата политика в мозъчния тръст Фондация за наблюдаване на изследванията. Бившият учен от НАСА Кумар Кришен каза, че космическата агенция на Индия трябва да бъде поздравена за предприемането на амбициозни проекти като Чандраян-2.


САЩ завършиха работа по космическия кораб

САЩ завършиха работа по космическия кораб "Орион". Съединените щати са ...

......... първата жена и следващия човек на Луната през следващите пет години, както и за бъдещи мисии на Марс. "Създаването на" Орион "за екипажа на мисията" Артемида-1 "е завършено и той е готов да започне подготовката за историческия първи полет", каза Пенс. НАСА заяви, че сглобяването на първия „Орион” е завършено.


Японските астрономи, които активно търсят извънземен живот, не са открили

Японските астрономи, които активно търсят извънземен живот, не са открили ...

......... около Проксима Центавър, най-близкия ни звезден съсед, намиращ се на 4,3 светлинни години от Земята, според Ямаока. "Около 100 такива планети, които вероятно са подходящи за живот, са открити. Някои от тях са открити от японски учени. Но ние се нуждаем от нови телескопи, за да ги изследваме", отбелязва Ямаока.


Директорът на НАСА Джим Брайденщайн в интервю за ТВ канала

Директорът на НАСА Джим Брайденщайн в интервю за ТВ канала ...

......... приземят на Марс и през 2024 година. Обновената лунна програма получи името „Артемида“ в чест на гръцката богиня на Луната и сестра на Аполон, както бе кръстена предишната американска лунна програма, в хода на която се твърди, че през юли 1969 година е извършено първото кацане на човек на Луната.


Индийската организация за космически изследвания (ISRO) отложи по технически причини

Индийската организация за космически изследвания (ISRO) отложи по технически причини ...

......... земни дни). Началото на лунната експедиция беше многократно отлагано. Първоначално беше планирано ISRO да изпрати експедиция през април 2018 година, след това през октомври, след това - през януари, април и май 2019 година. Индия започва да разработва собствена космическа програма от 1947 година, скоро след като страната получи независимост.


Милиони хора по света все още вярват, че никой никога

Милиони хора по света все още вярват, че никой никога ...

......... американците са стъпили на Луната първи. Изненадващо сериозно съмнение е широко разпространено сред някои от най-близките съюзници на Вашингтон. Проучване на TNS през 2009 г. показва, че една четвърт от британците не вярват, че кацането на Луната се е случило, а 9% от французите също не са убедени в това.


Южноафриканецът, спечелил шанса да бъде първият чернокож жител на Африка,

Южноафриканецът, спечелил шанса да бъде първият чернокож жител на Африка, ...

......... седмица в космическата академия "Кенеди" във Флорида, където преминава обучение за астронавт. Докато е във Флорида, Масеко се среща и позира за снимки с американския астронавт Бъз Олдрин - който е вторият човек, стъпил на Луната след Нийл Армстронг като част от космическата мисия на "Аполо 11" през 1969 година.


Американският президент Доналд Тръмп обеща, че американците скоро ще поставят

Американският президент Доналд Тръмп обеща, че американците скоро ще поставят ...

......... не само ще поставят отново знамето си на Луната, но и ще създадат база за полети до Марс. "Ние се връщаме на Луната много скоро и ще поставим американския флаг на Марс", каза Тръмп по време на речта си на събитието "Salute America" по повод Деня на независимостта на САЩ.


Често пъти при нас пристигат съобщения за наблюдавани НЛО. Това

Често пъти при нас пристигат съобщения за наблюдавани НЛО. Това ...

......... на фона на небето, на покриви на сгради. Човек, който не е запознат с този ефект и не го е наблюдавал, защото друг път не е снимал нощем, се впечатлява от наличието на такива отблясъци, които имат овален или кометоподобен вид. След това тези ефекти получават странни тълкувания", посочи Маркишки.


Инженери от Младежкия космически център на Московския държавен технически университет

Инженери от Младежкия космически център на Московския държавен технически университет ...

......... сгънато. Следващата стъпка може да бъде сателит за полет до Луната - там ще бъде възможно да се реализира напълно технологията на слънчевото платно. Според експерти от центъра, от една геостационарна орбита (около 36 хиляди километра над Земята), спътник с такова платно може да лети до Луната след две години.


За следващата си мисия, НАСА планира да изпрати апарат, подобен

За следващата си мисия, НАСА планира да изпрати апарат, подобен ...

......... езера и моретата на повърхността на луната могат да съдържат форми на живот, които разчитат на различни химикали. Титан е отдалечена на около 1,4 милиарда километра от Слънцето, а температурите на повърхността ѝ са около -179 градуса по Целзий, а налягането с около 50 процента по-високо от това на Земята.


Най-мощният радиотелескоп ASKAP помогна на астрономите за първи път много

Най-мощният радиотелескоп ASKAP помогна на астрономите за първи път много ...

......... направят това, изчисляването на положението на други източници на единични импулси ще помогне на астрофизиците да разрешат една от главните тайни на Вселената - да разберат колко материя е скрита в празнотата между галактиките и да разберат защо в тях се съдържа почти два пъти по-малко от предсказаното от космологията.


Пълно слънчево затъмнение очаква Южна Америка на 2 юли. Максималната

Пълно слънчево затъмнение очаква Южна Америка на 2 юли. Максималната ...

......... на 21 януари. Предстои пръстеновидно слънчево затъмнение на 26 декември. Следващото лунно затъмнение ще бъде частично – на 16 юли. То ще може да се наблюдава от Африка, Европа, Южна Азия и Австралия. Продължителността на пълните затъмнения на Слънцето не надвишава 7,5 мин. Частичните могат да продължат до два часа.


Масивен астероид със силата на 5-килотонна бомба падна в южната

Масивен астероид със силата на 5-килотонна бомба падна в южната ...

......... инфразвукова станция, разположена на Бермудските острови, е успяла да засече астероид при влизането му в атмосферата на Земята. Експерти от Националната служба по аеронавтика и космическа администрация на САЩ посочиха, че събития, подобни на ударът на Asteroid 2019 MO се случват около веднъж или два пъти годишно. Заглавна снимка: Архив


Миналата седмица НАСА откри най-високите нива на метан в рамките

Миналата седмица НАСА откри най-високите нива на метан в рамките ...

......... явления. Една от водещите теории е, че метанът се освобождава от подземни резервоари, създадени от отдавна изчезнали форми на живот. Макар Марс да няма активни вулкани като на Земята, възможно е метанът да се произвежда чрез реакции на въглерод от карбонатни скали или въглероден диоксид с водород от течна вода.


Изстрелването на първия космически кораб Crew Dragon с екипаж към

Изстрелването на първия космически кораб Crew Dragon с екипаж към ...

......... екипаж на Crew Dragon включва астронавтите на НАСА Робърт Бенкен и Дъглас Хърли. През март Crew Dragon направи първия безпилотен тестов полет до МКС. Първият тестов полет на кораба с екипаж до станцията беше планиран за края на септември, но беше отложен поради експлозия по време на тест през април.


Преди време космическият апарат на НАСА Curiosity засече следи от

Преди време космическият апарат на НАСА Curiosity засече следи от ...

......... съвместно с Роскосмос. "Розалинд Франклин", по-рано известен като сондата ExoMars, носи името на британски учен от XX-ти век, известна с ДНК изследвания. И двете мисии ще бъдат оборудвани със сензори за откриване на различните градивни елементи от базирания на въглерод живот и ще достигнат повърхността на Марс през 2021 година.


Астронавтът Майкъл Колинс публикува неизвестна досега снимка на екипа на

Астронавтът Майкъл Колинс публикува неизвестна досега снимка на екипа на ...

......... 11. По време на мисията, Олдрин и Армстронг първо стъпили на повърхността на Луната, докато Колинс пилотирал командния модул. След като мисията на повърхността приключила, двамата астронавти се присъединяват към Колинс, преди да се отправят обратно към дома. Триото успешно се приземи в Тихия океан на 24 юли 1969 година.


Италианският космонавт Лука Пармитано, който ще лети до международната космическа

Италианският космонавт Лука Пармитано, който ще лети до международната космическа ...

......... сравни с „центрофугиран чорап”, съобщи РИА Новости, цитиана от БГНЕС. По-рано беше съобщено, че скачването на пилотирания кораб "Союз МС-13", използващ ракетата-носител "Союз-ФГ" от космодрома "Байконур", е насрочено за 20 юни в 19:28 часа московско време. На него ще летят астронавтите Александър Скворцов, италианецът Лука Пармитано и американецът Андрю Морган.


Учени откриха гравитационна аномалия на южния полюс на Луната, която

Учени откриха гравитационна аномалия на южния полюс на Луната, която ...

......... спътника са се движили по орбитата, фиксирайки гравитационното поле в различни точки. Откритата аномалия в района на кратера Южен полюс – Ейткън се обяснява с голямото количество метал на дълбочина 300 км. Математическите модели, създадени от учените, показват, че останките от свръхтежкия желязно-никелов астероид до ден-днешен остават в лунната мантия.


Реализацията на програмата Артемида ще изисква около 20-30 млрд. долара

Реализацията на програмата Артемида ще изисква около 20-30 млрд. долара ...

......... друга страна, конгресмените демократи вече отбелязаха, че няма да позволят на космическата агенция да включи специални изменения в законопроекта, които да й позволят да "заеме" липсващите средства от бюджетите на други отдели, тъй като те не са сигурни, че Белият дом действително се отнася сериозно към реализацията на лунната програма.


Екип от учени ще наблюдава мистериозните светкавици на повърхността на

Екип от учени ще наблюдава мистериозните светкавици на повърхността на ...

......... не знае точно как тези явления се случват на Луната. Но се опитва да ги обясни: ударът на един метеор, например, би трябвало да предизвика кратък блясък - каза университетът в изявление. "Такива вълни могат да се появят и когато електрически заредени частици от слънчевия вятър реагират с лунния прах."


Учените правят опити да разгадаят мистериозни проблясъци на повърхността на

Учените правят опити да разгадаят мистериозни проблясъци на повърхността на ...

......... как тези явления се случват на Луната. Но предприема действия, за да ги обясни: въздействието на метеор, например, би трябвало да предизвика кратък блясък“, се казва в изявление на университета. "Такива проблясъци могат да се появят и когато електрически заредени частици от слънчево изригване влизат в реакция с лунния прах."


Пентагонът включи Русия в списъка на страните, с които е

Пентагонът включи Русия в списъка на страните, с които е ...

......... за космически услуги", казват от "Роскосмос". Отбелязва се, че забраната на Пентагона лишава американските производители от възможността за работят с Русия и разрушава двустранните отношения. Освен това това може да се отрази негативно на международното сътрудничество по организиране на редовни изстрелвания на космически апарати на конкретни орбити с търговско предназначение.


Ракето-носител „Союз-2.16“, излетяла днес сутринта от космодрума Плесецк, беше ударена

Ракето-носител „Союз-2.16“, излетяла днес сутринта от космодрума Плесецк, беше ударена ...

......... излетяла днес сутринта от космодрума Плесецк, беше ударена от мълния веднага след старта. Съобщението е на кореспондента на „Звезда“, цитирани от БГНЕС.  По неговите думи мълнията поразила космическия кораб около 10 секунди след отделянето му от земята. Инцидентът не повлиял по никакъв начин на успешния път на кораба към Космоса.


Проучвания сочат, че до 6% от американците твърдят, че са

Проучвания сочат, че до 6% от американците твърдят, че са ...

......... сметка тази странна теория ще бъде оправдана или победена чрез наблюдение. Ки казва, че причината да не виждаме извънземните е, че те са до голяма степен неразпознаваеми. Невъзможността да се различи нещо странно във външния вид на хибридите е едновременно удобство и неубедителност. Те живеят сред нас, но ние не забелязваме.


Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове

Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове ...

......... поради бавната загуба на горещина, откакто се е формирала преди 4,5 милиарда години, предаде БГНЕС. Това кара повърхността на Луната да се набръчква, подобно на зърно грозде, което се превръща в стафида. В резултат на тези процеси, Луната е станала по-малка с около 150 метра в последните няколкостотин милиона години.