През 2024 г. САЩ ще изпратят астронавти на Луната и

През 2024 г. САЩ ще изпратят астронавти на Луната и ...

......... използване „Орион“ и възнамеряват да го изпратят до Луната в рамките на мисията „Артемида“. Тя е кръстена в чест на гръцката богиня на Луната и сестра на Аполон, чието име беше използвано за предходната американска лунна програма. Като част от тази програма беше извършено първото кацане на човек на Луната.  


В понеделник Индия ще направи втори опит да изстреля свой

В понеделник Индия ще направи втори опит да изстреля свой ...

......... разчита на шанса, дори ако бъде открит малък недостатък", каза пред АФП Раджесвари Пилаи Раджагопалан, ръководител на космическата политика в мозъчния тръст Фондация за наблюдаване на изследванията. Бившият учен от НАСА Кумар Кришен каза, че космическата агенция на Индия трябва да бъде поздравена за предприемането на амбициозни проекти като Чандраян-2.


САЩ завършиха работа по космическия кораб

САЩ завършиха работа по космическия кораб "Орион". Съединените щати са ...

......... първата жена и следващия човек на Луната през следващите пет години, както и за бъдещи мисии на Марс. "Създаването на" Орион "за екипажа на мисията" Артемида-1 "е завършено и той е готов да започне подготовката за историческия първи полет", каза Пенс. НАСА заяви, че сглобяването на първия „Орион” е завършено.


Японските астрономи, които активно търсят извънземен живот, не са открили

Японските астрономи, които активно търсят извънземен живот, не са открили ...

......... около Проксима Центавър, най-близкия ни звезден съсед, намиращ се на 4,3 светлинни години от Земята, според Ямаока. "Около 100 такива планети, които вероятно са подходящи за живот, са открити. Някои от тях са открити от японски учени. Но ние се нуждаем от нови телескопи, за да ги изследваме", отбелязва Ямаока.


Директорът на НАСА Джим Брайденщайн в интервю за ТВ канала

Директорът на НАСА Джим Брайденщайн в интервю за ТВ канала ...

......... приземят на Марс и през 2024 година. Обновената лунна програма получи името „Артемида“ в чест на гръцката богиня на Луната и сестра на Аполон, както бе кръстена предишната американска лунна програма, в хода на която се твърди, че през юли 1969 година е извършено първото кацане на човек на Луната.


Индийската организация за космически изследвания (ISRO) отложи по технически причини

Индийската организация за космически изследвания (ISRO) отложи по технически причини ...

......... земни дни). Началото на лунната експедиция беше многократно отлагано. Първоначално беше планирано ISRO да изпрати експедиция през април 2018 година, след това през октомври, след това - през януари, април и май 2019 година. Индия започва да разработва собствена космическа програма от 1947 година, скоро след като страната получи независимост.Милиони хора по света все още вярват, че никой никога

Милиони хора по света все още вярват, че никой никога ...

......... американците са стъпили на Луната първи. Изненадващо сериозно съмнение е широко разпространено сред някои от най-близките съюзници на Вашингтон. Проучване на TNS през 2009 г. показва, че една четвърт от британците не вярват, че кацането на Луната се е случило, а 9% от французите също не са убедени в това.


Южноафриканецът, спечелил шанса да бъде първият чернокож жител на Африка,

Южноафриканецът, спечелил шанса да бъде първият чернокож жител на Африка, ...

......... седмица в космическата академия "Кенеди" във Флорида, където преминава обучение за астронавт. Докато е във Флорида, Масеко се среща и позира за снимки с американския астронавт Бъз Олдрин - който е вторият човек, стъпил на Луната след Нийл Армстронг като част от космическата мисия на "Аполо 11" през 1969 година.


Американският президент Доналд Тръмп обеща, че американците скоро ще поставят

Американският президент Доналд Тръмп обеща, че американците скоро ще поставят ...

......... не само ще поставят отново знамето си на Луната, но и ще създадат база за полети до Марс. "Ние се връщаме на Луната много скоро и ще поставим американския флаг на Марс", каза Тръмп по време на речта си на събитието "Salute America" по повод Деня на независимостта на САЩ.


Често пъти при нас пристигат съобщения за наблюдавани НЛО. Това

Често пъти при нас пристигат съобщения за наблюдавани НЛО. Това ...

......... на фона на небето, на покриви на сгради. Човек, който не е запознат с този ефект и не го е наблюдавал, защото друг път не е снимал нощем, се впечатлява от наличието на такива отблясъци, които имат овален или кометоподобен вид. След това тези ефекти получават странни тълкувания", посочи Маркишки.


Инженери от Младежкия космически център на Московския държавен технически университет

Инженери от Младежкия космически център на Московския държавен технически университет ...

......... сгънато. Следващата стъпка може да бъде сателит за полет до Луната - там ще бъде възможно да се реализира напълно технологията на слънчевото платно. Според експерти от центъра, от една геостационарна орбита (около 36 хиляди километра над Земята), спътник с такова платно може да лети до Луната след две години.За следващата си мисия, НАСА планира да изпрати апарат, подобен

За следващата си мисия, НАСА планира да изпрати апарат, подобен ...

......... езера и моретата на повърхността на луната могат да съдържат форми на живот, които разчитат на различни химикали. Титан е отдалечена на около 1,4 милиарда километра от Слънцето, а температурите на повърхността ѝ са около -179 градуса по Целзий, а налягането с около 50 процента по-високо от това на Земята.


Най-мощният радиотелескоп ASKAP помогна на астрономите за първи път много

Най-мощният радиотелескоп ASKAP помогна на астрономите за първи път много ...

......... направят това, изчисляването на положението на други източници на единични импулси ще помогне на астрофизиците да разрешат една от главните тайни на Вселената - да разберат колко материя е скрита в празнотата между галактиките и да разберат защо в тях се съдържа почти два пъти по-малко от предсказаното от космологията.


Пълно слънчево затъмнение очаква Южна Америка на 2 юли. Максималната

Пълно слънчево затъмнение очаква Южна Америка на 2 юли. Максималната ...

......... на 21 януари. Предстои пръстеновидно слънчево затъмнение на 26 декември. Следващото лунно затъмнение ще бъде частично – на 16 юли. То ще може да се наблюдава от Африка, Европа, Южна Азия и Австралия. Продължителността на пълните затъмнения на Слънцето не надвишава 7,5 мин. Частичните могат да продължат до два часа.


Масивен астероид със силата на 5-килотонна бомба падна в южната

Масивен астероид със силата на 5-килотонна бомба падна в южната ...

......... инфразвукова станция, разположена на Бермудските острови, е успяла да засече астероид при влизането му в атмосферата на Земята. Експерти от Националната служба по аеронавтика и космическа администрация на САЩ посочиха, че събития, подобни на ударът на Asteroid 2019 MO се случват около веднъж или два пъти годишно. Заглавна снимка: Архив


Миналата седмица НАСА откри най-високите нива на метан в рамките

Миналата седмица НАСА откри най-високите нива на метан в рамките ...

......... явления. Една от водещите теории е, че метанът се освобождава от подземни резервоари, създадени от отдавна изчезнали форми на живот. Макар Марс да няма активни вулкани като на Земята, възможно е метанът да се произвежда чрез реакции на въглерод от карбонатни скали или въглероден диоксид с водород от течна вода.Изстрелването на първия космически кораб Crew Dragon с екипаж към

Изстрелването на първия космически кораб Crew Dragon с екипаж към ...

......... екипаж на Crew Dragon включва астронавтите на НАСА Робърт Бенкен и Дъглас Хърли. През март Crew Dragon направи първия безпилотен тестов полет до МКС. Първият тестов полет на кораба с екипаж до станцията беше планиран за края на септември, но беше отложен поради експлозия по време на тест през април.


Преди време космическият апарат на НАСА Curiosity засече следи от

Преди време космическият апарат на НАСА Curiosity засече следи от ...

......... съвместно с Роскосмос. "Розалинд Франклин", по-рано известен като сондата ExoMars, носи името на британски учен от XX-ти век, известна с ДНК изследвания. И двете мисии ще бъдат оборудвани със сензори за откриване на различните градивни елементи от базирания на въглерод живот и ще достигнат повърхността на Марс през 2021 година.


Астронавтът Майкъл Колинс публикува неизвестна досега снимка на екипа на

Астронавтът Майкъл Колинс публикува неизвестна досега снимка на екипа на ...

......... 11. По време на мисията, Олдрин и Армстронг първо стъпили на повърхността на Луната, докато Колинс пилотирал командния модул. След като мисията на повърхността приключила, двамата астронавти се присъединяват към Колинс, преди да се отправят обратно към дома. Триото успешно се приземи в Тихия океан на 24 юли 1969 година.


Италианският космонавт Лука Пармитано, който ще лети до международната космическа

Италианският космонавт Лука Пармитано, който ще лети до международната космическа ...

......... сравни с „центрофугиран чорап”, съобщи РИА Новости, цитиана от БГНЕС. По-рано беше съобщено, че скачването на пилотирания кораб "Союз МС-13", използващ ракетата-носител "Союз-ФГ" от космодрома "Байконур", е насрочено за 20 юни в 19:28 часа московско време. На него ще летят астронавтите Александър Скворцов, италианецът Лука Пармитано и американецът Андрю Морган.


Учени откриха гравитационна аномалия на южния полюс на Луната, която

Учени откриха гравитационна аномалия на южния полюс на Луната, която ...

......... спътника са се движили по орбитата, фиксирайки гравитационното поле в различни точки. Откритата аномалия в района на кратера Южен полюс – Ейткън се обяснява с голямото количество метал на дълбочина 300 км. Математическите модели, създадени от учените, показват, че останките от свръхтежкия желязно-никелов астероид до ден-днешен остават в лунната мантия.


Реализацията на програмата Артемида ще изисква около 20-30 млрд. долара

Реализацията на програмата Артемида ще изисква около 20-30 млрд. долара ...

......... друга страна, конгресмените демократи вече отбелязаха, че няма да позволят на космическата агенция да включи специални изменения в законопроекта, които да й позволят да "заеме" липсващите средства от бюджетите на други отдели, тъй като те не са сигурни, че Белият дом действително се отнася сериозно към реализацията на лунната програма.


Екип от учени ще наблюдава мистериозните светкавици на повърхността на

Екип от учени ще наблюдава мистериозните светкавици на повърхността на ...

......... не знае точно как тези явления се случват на Луната. Но се опитва да ги обясни: ударът на един метеор, например, би трябвало да предизвика кратък блясък - каза университетът в изявление. "Такива вълни могат да се появят и когато електрически заредени частици от слънчевия вятър реагират с лунния прах."


Учените правят опити да разгадаят мистериозни проблясъци на повърхността на

Учените правят опити да разгадаят мистериозни проблясъци на повърхността на ...

......... как тези явления се случват на Луната. Но предприема действия, за да ги обясни: въздействието на метеор, например, би трябвало да предизвика кратък блясък“, се казва в изявление на университета. "Такива проблясъци могат да се появят и когато електрически заредени частици от слънчево изригване влизат в реакция с лунния прах."


Пентагонът включи Русия в списъка на страните, с които е

Пентагонът включи Русия в списъка на страните, с които е ...

......... за космически услуги", казват от "Роскосмос". Отбелязва се, че забраната на Пентагона лишава американските производители от възможността за работят с Русия и разрушава двустранните отношения. Освен това това може да се отрази негативно на международното сътрудничество по организиране на редовни изстрелвания на космически апарати на конкретни орбити с търговско предназначение.


Ракето-носител „Союз-2.16“, излетяла днес сутринта от космодрума Плесецк, беше ударена

Ракето-носител „Союз-2.16“, излетяла днес сутринта от космодрума Плесецк, беше ударена ...

......... излетяла днес сутринта от космодрума Плесецк, беше ударена от мълния веднага след старта. Съобщението е на кореспондента на „Звезда“, цитирани от БГНЕС.  По неговите думи мълнията поразила космическия кораб около 10 секунди след отделянето му от земята. Инцидентът не повлиял по никакъв начин на успешния път на кораба към Космоса.


Проучвания сочат, че до 6% от американците твърдят, че са

Проучвания сочат, че до 6% от американците твърдят, че са ...

......... сметка тази странна теория ще бъде оправдана или победена чрез наблюдение. Ки казва, че причината да не виждаме извънземните е, че те са до голяма степен неразпознаваеми. Невъзможността да се различи нещо странно във външния вид на хибридите е едновременно удобство и неубедителност. Те живеят сред нас, но ние не забелязваме.


Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове

Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове ...

......... поради бавната загуба на горещина, откакто се е формирала преди 4,5 милиарда години, предаде БГНЕС. Това кара повърхността на Луната да се набръчква, подобно на зърно грозде, което се превръща в стафида. В резултат на тези процеси, Луната е станала по-малка с около 150 метра в последните няколкостотин милиона години.


Човечеството винаги е търсило признаци за извънземен живот във Вселената,

Човечеството винаги е търсило признаци за извънземен живот във Вселената, ...

......... сезоните. В земната атмосфера този газ се получава от различни източници, включително микроби и други подобни организми. Разбира се метанът може да се обясни и с абиотични процеси като взаимодействието на гореща вода със специфични скали. Но някои учени предпочитат да мислят, че това е доказателство за живот на Марс.


Джеф Безос показа във Вашингтон модел на космически апарат, който

Джеф Безос показа във Вашингтон модел на космически апарат, който ...

......... зареден с гориво, Blue Moon тежи 15 тона, а при приземяване ще е с около 3,3 тона по-лек. Джеф Безос не посочи конкретна дата за кацането на Луната, но потвърди, че ще е близка до обявената от президента Доналд Тръмп цел да бъде пратен човек на Луната до 2024 година.


Изстрелването на руско-европейската мисия за търсене на следи от живот

Изстрелването на руско-европейската мисия за търсене на следи от живот ...

......... териториите на други държави, страните решиха да променят маршрута за изстрелване. "ExoMars 2020" е руско-европейски проект, предназначен за изучаване на Марс. Мисията включва платформа с руския амфибиен модул и платформата за кацане „Казачок“, както и европейския марсоход „Розалинд Франклин“. Научното оборудване на мисията включва голям брой руски и европейски компоненти.


Руски учени изложиха хипотеза за съществуването на живот на Венера

Руски учени изложиха хипотеза за съществуването на живот на Венера ...

......... ще бъде шок за цялото човешко масово съзнание", казва един от авторите на изследването, Валери Снитников. Руските учени са решили да обединят усилията си с американските си колеги, за да създадат мисията "Венера-Д". Те възнамеряват да проучат подробно атмосферата на Венера и възможността за съществуването на бактериален живот на планетата.


Нови астрономически изследвания показват, че Вселената е по-млада, отколкото се

Нови астрономически изследвания показват, че Вселената е по-млада, отколкото се ...

......... Дали тъмната материя, тъмната енергия или друга все още неоткрита елементарна сила се появяват, за да обяснят как два резултата могат да бъдат верни по едно и също време, астрофизиците все още не знаят. Не е ясно дали ще трябва да направят промени в общата теория на относителността на Айнщайн.


Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща държавна подкрепа за нова мисия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща държавна подкрепа за нова мисия ...

......... кораб в погрешна посока с около 500 км/ч., според екипа, осъществил проекта. Междувременно основателят и президентът на SpaceIL Морис Кан съобщи, че организацията ще започне подготовката си за "Берешит 2" още през този уикенд. Ако успее, това ще бъде първият частно изграден космически кораб, който ще се приземи на Луната.


Белка и Стрелка са кучета, изпратени в космоса на борда

Белка и Стрелка са кучета, изпратени в космоса на борда ...

......... След няколко месеца Стрелка ражда 6 здрави кученца. Едното от тях е взето лично от Никита Хрушчов и е изпратено като подарък на Каролин – дъщерята на американския президент Джон Кенеди. В днешно време препарираните животни са изложени в московския Мемориален музей на космонавтиката. Вижте космическите кучета в галерията ТУК


На 12 април Музеят на авиацията в Пловдив – филиал

На 12 април Музеят на авиацията в Пловдив – филиал ...

......... горене, работещ с авиогориво. Терминът "космонавтика" въвежда Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята в Съветския съюз. Начало на пилотираната космонавтика става полетът на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.


Израелският космически апарат Берешит не е успял да кацне на

Израелският космически апарат Берешит не е успял да кацне на ...

......... Луната орбити, които трябваше да завършат с кацане около 22:25 българско време. Мисията на компанията SpaceIL струваше около 100 милиона долара, събрани почти изцяло от частни дарения и спонсори. Ентусиазмът около Берешит беше осезаем в цял Израел, като мисията на робота беше дискутирана в училищата и показвана по всички телевизии.


За първи път в историята астрономи успяха да направят снимка

За първи път в историята астрономи успяха да направят снимка ...

......... EHT и старши учен от "Харвард".  Вижте и видео: We are proud to be part of this revolutionary discovery.The #RealBlackHole image is the result of the large scale collaboration Event Horizon Telescope, where EU-funded researchers have played a key role. #EUResearch #EHTBlackHoleRead more here → https://t.co/p57pVlU0nr pic.twitter.com/yQstgrItlo — European Commission


Астрономите са готови скоро да покажат първия директен образ на

Астрономите са готови скоро да покажат първия директен образ на ...

......... да видим черно ядро с ярък пръстен - акреционният диск около него. Светлината зад черната дупка се огъва като леща. Без значение каква е ориентацията на диска, ще го видите като пръстен поради силната гравитация на черната дупка. Визуално ще прилича много на затъмнение, въпреки че механизмът е съвсем различен.


40 години от полета на Георги Иванов в Космоса! Бележитата

40 години от полета на Георги Иванов в Космоса! Бележитата ...

......... технологии. Фотоизложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов ще бъде открита от 10:15 часа във фоайето на БАН. В 10:30 часа ще бъде валидирана и специална пощенска марка с лика на космонавта. В 11:00 часа ще започне тържествената сесия и връчването на почетни знаци, посветени на юбилея.


  Японската сонда Хаябуса-2 е детонирала експлозиви върху астероид. Идеята

  Японската сонда Хаябуса-2 е детонирала експлозиви върху астероид. Идеята ...

......... от вътрешността на астероида, пише БГНЕС. Астероидът Рюгу е малко под 1 километър в диаметър и обикаля слънцето по траектория на около 360 милиона километра от тази на Земята. Хаябуса 2 пътува до астероида повече от три години. Предвидено е апаратът да се завърне на Земята през 2020 г.   


Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези

Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези ...

......... Марс, в дълбока древност е имало реки, езера и водни басейни, съдържащи в себе си поне толкова течност, колкото в Северния ледовит океан на Земята. Други планетолози не са съгласни и смятат, че дори в древността, Марс е бил прекалено студен и сух, за да може да се формират океани.


Японската космическа сонда

Японската космическа сонда "Хаябуса-2" /"Сокол-2"/ е открила изобилие от минерали ...

......... Слънчевата система. В тях учените се надяват отново да открият следи от вода и органични вещества. Астероидът Рюгу се намира между Земята и Марс, на разстояние от около 300 000 000 километра от нашата планета. Сондата "Хаябуса-2" беше изстреляна през месец декември 2014 г. от космодрума на японския остров Таганашима.


Огромен метеор е експлодирал в орбитата на земята през декември

Огромен метеор е експлодирал в орбитата на земята през декември ...

......... всеки сто години. Метеоритът е бил дълъг няколко метра, движел се е с 32 километра в секунда и е експлодирал на 25 километра над земната повърхност, освобождавайки 173 килотона енергия. Взривът е бил уловен първо от противовъздушната защита на САЩ, след което военновъздушните сили на страната са съобщили на НАСА.


Учени откриха доказателства за голямо изригване на радиация от Слънцето,

Учени откриха доказателства за голямо изригване на радиация от Слънцето, ...

......... услуги и системите за глобално позициониране. Радиацията може да представлява и риск за здравето на астронавтите в МКС. Всички пътници и екипажи на пътническите самолети, които летят на голяма височина и близо до полюсите, могат да бъдат облъчени с по-голямо количество радиация /въпреки че това зависи от много променливи условия.


Планетолозите за първи път наблюдаваха водни молекули, движещи се от

Планетолозите за първи път наблюдаваха водни молекули, движещи се от ...

......... подсказва, че водата „излиза” от Луната не толкова често, колкото по-рано вярваха поддръжниците на тази теория и посочва възможен механизъм за натрупването й в почвата на спътника на Земята. Тази информация, както вярват учените, ще бъде важна при избора на място за изграждането на бъдещи постоянни колонии на нейната повърхност.


НАСА разработва система за извеждане в космоса от ново поколение

НАСА разработва система за извеждане в космоса от ново поколение ...

......... която включва резервоара за течен кислород. Всички подготовки се извършват за неназован тестов полет на EM-1 през 2020 г., като след това за 2023 г. е планирана втора мисия, с която НАСА ще изпрати екипаж около Луната и ще го върне обратно, като тази мисия е наречена Exploration Mission-2 (EM-2).


Космическият апарат

Космическият апарат "ИнСайт" ("InSight") на НАСА започна да копае в ...

......... миналата година. В четвъртък специалисти от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния изпратиха команди до "ИнСайт" да започне да копае. Той ще направи малка почивка, преди да започне отново да копае. Космическият апарат наскоро позиционира сеизмометъра си на марсианската повърхност, чрез който ще следи за евентуални сеизмични сигнали.


Японската сонда Хаябуса 2 е кацнала на повърхността на астероида

Японската сонда Хаябуса 2 е кацнала на повърхността на астероида ...

......... и органична материя от този отдалечен период. Астероидът Рюгу е малко под 1 километър в диаметър и обикаля слънцето по траектория на около 360 милиона километра от тази на Земята. Хаябуса 2 пътува до астероида повече от три години. Прадвидено е апаратът да се завърне на Земята през 2020 г.


Първият израелски лунен робот беше изстрелян успешно от Кейп Канаверал

Първият израелски лунен робот беше изстрелян успешно от Кейп Канаверал ...

......... Русия и Китай, които са единствените държави, осъществявали контролирано кацане на спътника на Земята. Берешет се отличава и с това, че е разработка на частна фирма. Роботът ще изследва локално магнитно поле на Луната, но според създателите му, по-важната задача е да бъде предизвикан интерес към науката у младите хора.


НАСА ще изпрати пилотирана мисия до Марс в средата на

НАСА ще изпрати пилотирана мисия до Марс в средата на ...

......... Първоначално се очакваше той да работи само 90 дни, но марсоходът предаваше сигнали до средата на миналата година. Последната комуникация със Земята е била на 10 юни, след което той е преминал в спящ режим. Предполага се, че силна пясъчна буря е попречила на “Opportunity” да презареди слънчевите си батерии.


Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия

Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия ...

......... се противопостави на подобна технология, изтъквайки крайната й неефективност. "Ще се наложи да се превърнат фотоните в електрони, след това обратно във фотони и след това обратно в електрони. Каква ефективност може да има тук? Тази идея трябва да бъде убита в зародиш!" - цитира тогава Мъск изданието „Популяр механикс“.


Русия планира в периода 2031-2035 г. да изстреля към Луната

Русия планира в периода 2031-2035 г. да изстреля към Луната ...

......... на южния полюс на Луната и да го проучи. През 2027 г. се планира към Луната да се изстреля станцията „Луна-28“, с която да се върнат до Земята проби от криогенни почви от южния полюс на естествения ни спътник, а през 2028 г. да се изпрати станцията „Луна-29“ с луноход. 


НАСА ускорява плановете си да се върне на Луната и

НАСА ускорява плановете си да се върне на Луната и ...

......... които биха могли да осигурят част от необходимото оборудване, като например модули за станцията или превозните средства, които ще позволят кацане на повърхността. В рамките на програмата, Агенцията смята да изпрати научно оборудване и други технологични инструменти на Луната през 2020 година или още дори преди края на тази година.


НАСА се сбогува с марсохода

НАСА се сбогува с марсохода "Опортюнити". НАСА лед последен опит ...

......... прашни бури от десетилетия, която му попречи да зареди слънчевите си батерии. От тогава НАСА направи многобройни опити да "събуди" роувъра, но без резултат, предаде Дарик. Братът-близнак на "Опортюнити" - "Спирит", беше провъзгласен за "покойник" през 2011 година, 12 месеца след като заседна в пясъка и връзката с него прекъсна.


НАСА ще направи последен опит да се свърже с апарата

НАСА ще направи последен опит да се свърже с апарата ...

......... получат отговор от космическия апарат чрез радиоканали, последната комуникация с него е на 10 юни 2018 година. През август НАСА съобщи, че в 45-дневен срок ще обяви сондата за "мъртва". През октомври обаче срокът беше удължен до януари, така че експертите от НАСА да имат повече време да преценят ситуацията.


Първата пилотирана експедиция на Луната с участието на руски астронавти

Първата пилотирана експедиция на Луната с участието на руски астронавти ...

......... да извършат кацането на експедицията до Луната с помощта на две свръхтежки ракети. Първо, пилотиран космически кораб ще бъде пуснат в орбита, а след това - комплекс за кацане на Луната. По създаването на свръхтежката ракета "Енисей" стана известно, че тестовите ѝ изстрелвания са насрочени за 2028 и 2029 година.


Иран и Северна Корея поставят все по-голямо предизвикателство пред Съединените

Иран и Северна Корея поставят все по-голямо предизвикателство пред Съединените ...

......... военните си способности и да развива ракетната си програма. Миналата година Вашингтон въведе отново санкции срещу Техеран, които бяха отменени по силата на ядрената сделка от 2015 г., подписана съвместно от Русия, Китай и три страни от ЕС, обещали да останат в споразумението и да продължат бездоларовата търговия с Техеран.


Американската космическа агенция (NASA) огласи панорамно видео от Марс, направено

Американската космическа агенция (NASA) огласи панорамно видео от Марс, направено ...

......... Curiosity е извършването на детайлни геологически и геохимически изследвания, проучване на атмосферата и климата на планетата, търсене на вода или следи от нейното присъствие. Тези данни ще помогнат да се определи дали Марс някога е бил пригоден за живот и има ли на планетата места, където днес са пригодни за живот.


Метеорит е ударил Луната по време на явлението

Метеорит е ударил Луната по време на явлението "Кървава луна", ...

......... 20 x 1 sec RGB in Celestron 8" + 0.33x reducer. pic.twitter.com/PoITqu8TbF — Christian Fröschlin (@chrfrde) 24 януари 2019 г. Хосе Мария Мадиедо, астроном от университета "Уелва" в Испания, потвърди, че наистина става въпрос за падане на метеорит на Луната, след като и осемте телескопа на университета са засекли удара.


От много години учените търсят отговор на въпроса има ли

От много години учените търсят отговор на въпроса има ли ...

......... открита през ноември 2018 година. Наблюденията на международен екип от изследователи са продължили 18 години. Масата на звездата на Барнард е почти три пъти по-голяма от масата на Земята. Тя се върти около своята червена звезда-джудже за 233 дни и е на същото разстояние от нея като Меркурий от Слънцето.


В понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме пълно лунно

В понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме пълно лунно ...

......... на нашия спътник ще е видимо по-голям и в кулминацията на явлението около 07:00 часа сутринта ще е в кърваво червен цвят. Добри условия за наблюдение ще има в Западна България, където облачността ще е разкъсана. За да видите Луната сутринта, търсете я на Запад - съвсем близо до хоризонта.


Съвсем скоро, на 21 януари, предстои последното пълно лунно затъмнение

Съвсем скоро, на 21 януари, предстои последното пълно лунно затъмнение ...

......... blood moon` to welcome in 2019 with rare celestial spectacle this month: https://t.co/EN6Y4IyZRc pic.twitter.com/PU59xgYq3z — World News Tonight (@ABCWorldNews) January 14, 2019 Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г., пише "Дарик". През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.


Русия е изгубила контрол върху единствения си космически радиотелескоп, но

Русия е изгубила контрол върху единствения си космически радиотелескоп, но ...

......... през 2014 г., но неговият живот е удължен. Някои експерти твърдят, че телескопът "Спектр-Р" е един от малкото успешни космически проекти в Русия. Миналия октомври ракета "Союз", превозваща руснака Алексей Овчинин и американския астронавт Ник Хейг, претърпя крах само няколко минути след изстрелването, принуждавайки двамата астронавти да направят аварийно кацане.


Учени от обсерватория източно от Ванкувър засекли 13 мощни радиоизлъчвания,

Учени от обсерватория източно от Ванкувър засекли 13 мощни радиоизлъчвания, ...

......... тези импулси. Едната версия е, че става дума за неутронна звезда с необичайно силно магнитно поле, която се върти много бързо. Според други учени е възможно излъчванията да идват от сливането на две неутронни звезди. Съществува малък процент наблюдатели, които вярват, че това са сигнали от космически кораб на извънземни.


Учените разположиха на Международната космическа станция уникална хладилна инсталация, която

Учените разположиха на Международната космическа станция уникална хладилна инсталация, която ...

......... това състояние агрегатното състояние на веществата ще може да се променя според законите на квантовата физика. Експертите се надяват, че изучаването на “изстудени” атоми ще помогне да се промени обичайното разбиране за материята във Вселената. Експериментът е проведен с помощта на вакуумна камера, лазери и електромагнитна инсталация в „космическия фризер“.


На 21 януари рано сутринта от България ще може да

На 21 януари рано сутринта от България ще може да ...

......... и ще продължи през океана южно от Филипините. Максималната фаза ще настъпи в 07.17.36 ч. българско време, когато ще бъдат закрити 94% от площта на слънчевия диск, а останалите 6% ще останат видими около Луната като изящен тънък пръстен. Краят на пръстеновидното затъмнение ще настъпи в 09.00.54 ч.”, заяви Маркишки.


Китайският космически апарат Чанъе-4 за изследване на обратната страна на

Китайският космически апарат Чанъе-4 за изследване на обратната страна на ...

......... За да бъде решен този проблем, през май беше изстрелян сателит в орбита около Луната. Той действа като връзка между космическия апарат и Земята. Районът от близката страна на Луната има много равни терени, на които може да се кацне, докато далечната й страна е неравна и планинска. галерията ТУК


Китайският космически апарат Чанъе-4 за изследване на обратната страна на

Китайският космически апарат Чанъе-4 за изследване на обратната страна на ...

......... Земята посока. За да бъде решен този проблем, през май беше изстрелян сателит в орбита около Луната. Той действа като връзка между космическия апарат и Земята. Районът от близката страна на Луната има много равни терени, на които може да се кацне, докато далечната й страна е неравна и планинска.


Спътник на НАСА изпрати първа снимка от ледения свят Ултима

Спътник на НАСА изпрати първа снимка от ледения свят Ултима ...

......... наричат по-голямата сфера Ултима, а по-малката Туле. Пропорцията между двете е три към едно. Ултима Туле е с размера на столицата на САЩ Вашингтон. Обектът е и много тъмен, показва информацията от сондата. Най-добре осветените му райони отразяват 13% от светлината, която попада върху тях, а най-тъмните – само 6%.