Всяка година между 17 юли и 24 август в небето

Всяка година между 17 юли и 24 август в небето ...

......... се наричат метеорити. Скоростта, с която частиците влизат в атмосферата на нашата планета е между 30 до 70 километра в секунда, а светлинния ефект от тях е на височина от 80 до 120 километра. През предходните години във времето на максимална активност на Персеидите се виждат 80-100 метеора на час!


Екипажът на капсулата Dragon Crew на SpaceX се приводни успешно

Екипажът на капсулата Dragon Crew на SpaceX се приводни успешно ...

......... парашутите си без никакви проблеми, уточнява БГНЕС. Пилотът Дъг Хърли, един от двамата астронавти на борда, каза следното след успешното кацане: "Наистина е чест и привилегия за нас". Това се случи след временното прекъсване на радиокомуникациите. Това беше първото приводняване на американски космически кораб след мисията "Аполо-Союз" през 1975 година.


Американските астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, подготвящи се да

Американските астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, подготвящи се да ...

......... години от САЩ на американски космически кораб. НАСА прекрати пилотираните полети през 2011 г. след приключване на програмата за повторно каране на превозни средства. От тогава астронавтите са летели на МКС от руския Союз. Първоначално се спекулираше, че американските търговски кораби ще започнат полети с пилотиран персонал през 2017 г.


НАСА изстреля апарат към Марс в търсене на доказателства за

НАСА изстреля апарат към Марс в търсене на доказателства за ...

......... които да бъдат върнати на Земята. Изследователи от Imperial College в Лондон и Природонаучния музей ще идентифицират проби, които биха могли да съдържат доказателства от минал живот и ще изучат минералогията и геохимията на различните скали, открити в кратера. Какво прави този роувър различен, вижте и в следващото видео:  


САЩ ще изграждат ядрени реактори за Луната и Марс. Бъдещите реактори

САЩ ще изграждат ядрени реактори за Луната и Марс. Бъдещите реактори ...

......... Бъдещият реактор трябва да може да генерира непрекъсната мощност на електроенергия от поне 10 киловата. Отделът по енергетика разкри, че се очаква реакторът да улесни проучването в южния полярен район на Луната, въпреки че точната площ на марсианската земя, която също ще бъде проучена, очевидно все още не е установена.


Великобритания и САЩ твърдят, че Русия е изстреляла оръжие от

Великобритания и САЩ твърдят, че Русия е изстреляла оръжие от ...

......... е същата, която предизвика тяхното безпокойство през 2018 година и по-рано тази година, когато САЩ я обвиниха в маневриране близо до американски спътник. При този последен инцидент генерал Джей Реймънд, който ръководи космическото командване на САЩ, заяви, че има доказателства, "че Русия е провела неразрушително изпитание на космическо противосателитно оръжие".За първи път в историята астрономи заснеха звездна система, която

За първи път в историята астрономи заснеха звездна система, която ...

......... Слънчевата система се развива през последните няколко милиарда години. Екипът ще проведе допълнителни наблюдения на звездната система, за да определи дали двете екзопланети са се образували в сегашните си позиции или дали са мигрирали от друго място. Любопитно е също дали повече екзопланети обикалят около тази млада звезда или не.


Първата арабска космическа мисия до Марс излетя на борда на

Първата арабска космическа мисия до Марс излетя на борда на ...

......... Изстрелването беше извършено от космическия център "Танегашима" в Южна Япония. In the Middle East there are countries that use rockets to kill people.And there are countries like the UAE that use rockets to reach Mars for science. We need more of those. I hope they succeed in their space mission.


Смята се, че Луната се е образувала, когато обект с

Смята се, че Луната се е образувала, когато обект с ...

......... в което се е образувала Луната", обясни третият автор на проучването Сабрина Швингер също от DLR. Интересното е, че образуването на Луната, както е датирано в това изследване, съвпада с образуването на земното ядро. Ако това е така, Луната се е образувала в самия край на формирането на нашата планета.


Обединените арабски емирства (ОАЕ) отложиха за петък изстрелването на своята сонда

Обединените арабски емирства (ОАЕ) отложиха за петък изстрелването на своята сонда ...

......... февруари 2021 г., отбелязвайки 50-годишнината от обединението на ОАЕ. Веднъж достигнал планетата, той ще изследва цяла една марсианска година - 687 дни. Целта на мисията на ОАЕ до Марс е да предостави цялостно изображение на динамиката на времето в атмосферата на Червената планета и да проправи пътя за научни пробиви. 


Специалистите от НАСА са прикачили успешно марсохода „Perseverance“ към ракетата-носител

Специалистите от НАСА са прикачили успешно марсохода „Perseverance“ към ракетата-носител ...

......... и складира марсиански камъни, скални парчета и прах в специален „шкаф“ на борда на марсохода. Товарът със събраните проби от повърхността ще бъде донесен на Земята чрез специална съвместна мисия на НАСА и Европейската космическа агенция, чийто полет към Червената планета се очаква не по-рано от 2026 година, отбелязва агенцията.През юли 2020 година се очакват три мощни вълни на

През юли 2020 година се очакват три мощни вълни на ...

......... яжте мазни и пикантни храни, за да няма обостряния на хронични заболявания. Не бива да се изнервяте по време на магнитни бури или да се занимавате с тежка физическа работа. Ако имате хронични заболявания, тогава ще е необходима консултация със специалист и наличието на необходимите лекарства за облекчаване на състоянието.


Търсенето на извънземен живот все повече се насочва към световете

Търсенето на извънземен живот все повече се насочва към световете ...

......... Нашите модели ни карат да мислим, че океаните на други луни, като съседът на Европа Ганимед и луната Титан на Сатурн, също може да са се образували от подобни процеси. Все пак трябва да разберем няколко точки, като например как течностите преминават през скалистата вътрешност на Европа", заяви Мелуани Дасвани.


Астрономи откриха новородена планета, сходна по размер и свойства на

Астрономи откриха новородена планета, сходна по размер и свойства на ...

......... нас звезди. Това ще позволи в бъдеще да се проучат подробно атмосферата и други свойства на AU Microscopii b, използвайки наземни и орбитални телескопи. Това от своя страна ще даде на астрономите много отговори за процеса на формиране на газовите гиганти и земноподобните планети и тяхното взаимодействие с протопланетарния диск.


Екипажът на Международната космическа станция (МКС) търси източника на бензол

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) търси източника на бензол ...

......... ето източник на бензол“, коментира Моисеев, цитиран от РИА Новости. По думите му, МКС е един „голям цех“, а обикновено в цеховете присъства химическо производство, в което постоянно се случват течове. „Това е голяма конструкция, където много сгъстени газове и течности могат да се изпаряват и да изтичат“, пояснява той.


Планетите много, много бавно се отдалечават от Слънцето, а и

Планетите много, много бавно се отдалечават от Слънцето, а и ...

......... постепенно да се отдалечава от нас, със скорост около 3,82 сантиметра годишно. Подобно взаимодействие се случва между Титан и Сатурн, но учените смятаха, че ефектът не е толкова изразен. Това е така, защото Сатурн е газообразен - състав, който се смята, че генерира по-малко триене от земните океани и скали.Една от големите загадки на съвременната астрономия е разкрита, след

Една от големите загадки на съвременната астрономия е разкрита, след ...

......... изследвания в университета в Западна Вирджиния. Заедно с докторанта Деванш Агарвал той е помогнал за разработването на техниката за анализ на данни, довела до откритието. „Ще са необходими допълнителни наблюдения на по-голям брой FRB, за да се получи по-ясна картина за тези периодични импулси и да се изясни техния произход.“


Неутронните звезди се издигат на върха на списъка с най-интересните

Неутронните звезди се издигат на върха на списъка с най-интересните ...

......... няколко микросекунди, точно след Големия взрив, известен като епохата на кварките, Вселената е била изпълнена с гореща супа от кварково-глюонна плазма, която бързо се слива в адрони. В наши дни можем да открием кваркова материя само за кратко при експерименти, но някои масивни неутронни звезди също могат да я притежават.


Американската компания SpaceX изведе в орбита в сряда поредната група

Американската компания SpaceX изведе в орбита в сряда поредната група ...

......... потребителите по цялата планета чрез разполагане на голям брой малки спътници с тегло до 500 кг в ниска земна орбита. Предвижда се тази комуникационна система да осигурява широколентов достъп до Интернет със скорост 1 гигабит в секунда, което отговаря на стандарта 5G навсякъде, включително в недостъпни и слабо населени райони.


Орбиталната обсерватория SDO регистрира най-мощното изригване на повърхността на Слънцето

Орбиталната обсерватория SDO регистрира най-мощното изригване на повърхността на Слънцето ...

......... и малък брой слаби изригвания през този период наистина могат да показват, че звездата се движи към стогодишен или дори хилядолетен минимум на активност. В този случай началото на цикъла с мощно избухване ще бъде просто случайност. Последващи наблюдения на Слънцето, както се надява ученият, ще отговорят на този въпрос.


Слънцето е доста тихо напоследък. През последните няколко години неговата

Слънцето е доста тихо напоследък. През последните няколко години неговата ...

......... петна, за да се знае кога се е случило", пишат Карън Фокс и Лина Трън от НАСА. Тъй като този минимум се определя от най-ниския брой слънчеви петна в цикъл, учените трябва да видят числата постоянно да се увеличават, преди да могат да определят кога точно са били на най-ниски.


От НАСА потвърдиха, че командирът на екипажа на Crew Dragon

От НАСА потвърдиха, че командирът на екипажа на Crew Dragon ...

......... които са били "на сравнително малък кораб" за дълъг период, се нуждаят от време, за да се адаптират към условията на МКС. По време на видео разговор от МКС, след прехвърлянето на екипажа, Хърли периодично изтриваше дясната част на челото си с кърпа, но не се виждаше кръв или рана.


"Роскосмос" планира през 2020 г. изпитания на две нови ракети. ...

......... Владимир Устименко, предаде БГНЕС. "Още тази година ще тестваме две нови ракети, а през следващата година ще възобновим лунната си програма. Ще бъде интересно", написа Устименко на страницата си, без да уточнява за какъв вид ракети става дума.  Още: ПОВЕЧЕ ЗАРАЗЕНИ, ОТКОЛКОТО ОЗДРАВЕЛИ – СЛЕД НАД СЕДМИЦА НА ОБРАТНА ТЕНДЕНЦИЯ


Ракета SpaceX Falcon 9, с двама ветерани астронавти на НАСА

Ракета SpaceX Falcon 9, с двама ветерани астронавти на НАСА ...

......... бихме могли да си представим в историята", заяви Тръмп. Според американския лидер той вече се е запознал с разработките и "дори не може да повярва в това". Тръмп, обаче, не даде подробности. Това е първият пилотиран полет от американска земя след приключването на програмата за космически совалки през 2011 година.


Руски учени потвърдиха в симулация, че Луната може да е

Руски учени потвърдиха в симулация, че Луната може да е ...

......... е била сблъсък между Земята и голямо космическо тяло с размерите на Марс, припомня Блошенко. В резултат от сблъсъка огромна маса земна материя и част от другото небесно тяло са се сдвоили и са били изхвърлени в земната орбита. Там те са образували компактно тяло, превърнало се в Луната.  


Само 20 минути преди старта, изстрелването на първия пилотиран полет

Само 20 минути преди старта, изстрелването на първия пилотиран полет ...

......... Само 20 минути преди старта, изстрелването на първия пилотиран полет на SpaceX с корабата Dragon към Международната космическа станция беше отложен поради неблагоприятно време, съобщиха Reuters и АФП. Cloud formation leaves trail of stormy weather over NASA center in Florida, causing #SpaceX launch to be postponed


Орбиталната обсерватория „Хъбъл“ е получила снимки от най-древната от известните

Орбиталната обсерватория „Хъбъл“ е получила снимки от най-древната от известните ...

......... причина може да бъде неочаквано бавното темпо на тяхното формиране. По-нататъшните наблюдения на R5519 и откриването на нови галактики във формата на ударни пръстени, както се надяват Фрийман и неговите колеги, ще помогнат да се научи повече за това и да се разбере как трябва да бъдат променени съществуващите теории.


Отговорникът на космическата агенция на САЩ за полетите с човешко

Отговорникът на космическата агенция на САЩ за полетите с човешко ...

......... "поради собствените си действия и рисковете, които е поел, за да може да се спази срока 2024 г." Дъг Ловерно пое поста през октомври, за да предвожда опитите за осъществяване на мисия до Луната, която Доналд Тръмп обяви като приоритетна през 2019 г. и даде 5-годишен срок за изпълнението ѝ.


Изпълнението на първия етап от американската програма

Изпълнението на първия етап от американската програма "Артемида" за изследване ...

......... на 2019 година. След осъществяването на първия етап, за 2022 г. Беше насрочена обиколка на естествения спътник на Земята от пилотиран кораб. В третата фаза на мисията НАСА очаква да извърши кацане на астронавти на Луната през 2024 година. Учени откриха, че Луната е имала атмосфера преди 3 млрд. години


Нова програма за изследване на Венера, включително изпращане на поне

Нова програма за изследване на Венера, включително изпращане на поне ...

......... кацане на планетата, включително сондата "Венера-13", която работи в агресивната атмосфера на Венера при температура от почти 500 градуса по Целзий за рекордните 2,5 часа. Изследванията на Венера са важни както по отношение на предотвратяването на вероятна парникова катастрофа на Земята, така и в търсенето на следи от извънземен живот.


Астрономите в Нова Зеландия откриха нова планета - Супер Земя.

Астрономите в Нова Зеландия откриха нова планета - Супер Земя. ...

......... а планетата да има "година" от приблизително 617 дни", пише TechExplorist. Ръководителят на изследователския екип Херера Мартин каза: "Комбинираната гравитация на планетата и нейната звезда-домакин е причината светлината от по-далечна фонова звезда да бъде увеличена по определен начин", добавяйки: "Използвахме телескопи, разпространени по света, за измерване на пречупващ светлината ефект."


Учени откриха нова черна дупка, която е много по-близо до

Учени откриха нова черна дупка, която е много по-близо до ...

......... дупки в нашата галактика. Учените смятат, че тяхното проучване може да направи път към откриването на „стотици милиони черни дупки там“. „Знанието какво да търсим трябва да ни постави в по-добра позиция да ги открием“, добави Томас Ривиниус, учен от ЕЮО, който ръководи изследването. Изследването е публикувано в списание „AstronomyAstrophysics“.


Нидерландски учени са открили следи от реки на Марс, които

Нидерландски учени са открили следи от реки на Марс, които ...

......... скални образувания приличат на земните. Според учените подобна скала би могла да се образува под въздействието на реки, които би трябвало да са текли по повърхността на планетата поне 100 хиляди години. Подобно обяснение бележи напредък в изучаването на климата на Марс в ранния етап на съществуването му, отбелязва проучването.


Астрономите наблюдават голям астероид, който лети покрай Земята. Той обаче

Астрономите наблюдават голям астероид, който лети покрай Земята. Той обаче ...

......... могат да видят преминаването на астероида на минимално разстояние от Земята, дори и чрез телескоп, защото това ще стане през деня. За онези региони, от които може да бъде наблюдаван, той ще изглежда „като слабо блестяща точка“, добави Рублева. Там може да се види чрез любителски телескоп или добър бинокъл.


Астероидът, който утре ще прелети на разстояние 6,3 милиона километра

Астероидът, който утре ще прелети на разстояние 6,3 милиона километра ...

......... това отношение и движението на астероида с наименование 1998 OR2 не прави изключение. По-рано порталът Space.com съобщи, че диаметърът на това небесно тяло е между 1,8 и 4,1 км. Минималното разстояние, на което ще прелети астероидът от Земята, е 6,3 милиона километра на 29 април в 12:56 часа българско време.


Орбиталната обсерватория

Орбиталната обсерватория "Чандра" получи уникални снимки на звезда, приближила се ...

......... сценарии, като използвал рентгеновите излъчвания, регистрирани от апаратурата на "Чандра" в галактиката GSN 069. Тя е разположена на 250 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Скулптор и представлява галактика джудже. Черната дупка в центъра й притежава сравнително скромна маса, превишаваща тази на нашето Слънце 10 000 пъти, пише БГНЕС.


Камерата на High Resolution Imagine Science Experiment (HiRISE) на борда

Камерата на High Resolution Imagine Science Experiment (HiRISE) на борда ...

......... на каньона и в други долини (като тези в близост до дъното на изображението), допълнително подсказва, че "те са били отложени или са били изложени от ерозия" от вятър или вода. Още: "Сериозна тенденция за намаляване на заразата с COVID-19 в доста държави, но и в много не е така"


Геомагнитна буря удари Земята в ранните часове днес, показват данни

Геомагнитна буря удари Земята в ранните часове днес, показват данни ...

......... Прогнозата е геомагнитните смущения да продължат до края на денонощието. Хората с лабилно здраве трябва да пият повече течности, препоръчват специалисти. Бурята е резултат от плазмено изригване на Слънцето отпреди 5 дни, посочват руски астрономи. Те очакват тази вечер да има зрелищно северно сияние, видимо в северните райони на Русия.


Руското министерство на външните работи обвини Държавния департамент на САЩ,

Руското министерство на външните работи обвини Държавния департамент на САЩ, ...

......... Държавния департамент на САЩ. "Космосът без Юрий Гагарин, Първата световна война без руската армия, Берлин 45-а без съветски флагове, таблицата на Менделеев без Менделеев...Опитите да бъде заличена руската следа в световната история ще лишат от памет не нас, а тези задокеански пакостници, които правят това", коментира Рогозин, цитиран от ТАСС.


Човечеството ще направи първите опити да колонизира Марс сравнително скоро,

Човечеството ще направи първите опити да колонизира Марс сравнително скоро, ...

......... Според Литвак, човечеството трябва да "тренира", за да живее на други планети на Луната. "Шедьовърът на руската лунна програма ще бъде построяването на постоянна база на лунната повърхност. На междинните етапи трябва да работим много добре с автоматични станции и роботи, за да създадем всички условия за това", обясни той.


Точно преди 50 години на днешния ден (11-ти април) към

Точно преди 50 години на днешния ден (11-ти април) към ...

......... за наземния екип в централата за контрол на полети в Хюстън. Решено е мисията до Луната да бъде прекратена и на 17.04.70 г. "Аполо 13" пристига обратно. Той става първият космически кораб, претърпял авария извън земна орбита и успял да се завърне благополучно на нашата планета, след обиколка около Луната.


Ракетата-носител

Ракетата-носител "Союз-2.1а" с космически кораб „Союз МС-16“ и екипаж от ...

......... да се отделят от третия модул на "Союз-2.1а" и да бъдат изведени в околоземна орбита. Тем временем с космодрома Байконур стартовала ракета "Союз-2.1а" с пилотируемым кораблем "Союз МС-16". В составе экипажа два россиянина: командир корабля Анатолий Иванишин и космонавт Роскосмоса Иван Вагнер, а также американец - астронавт НАСА Кристофер Кэссиди.Ура!!!


Явлението розова Супер Луна - е най-голямото събитие, свързано с

Явлението розова Супер Луна - е най-голямото събитие, свързано с ...

......... rising above Ohrid, MK - Ohrid Astronomy Association #stojanstojanovski #2s #photography #photo # #moon #fullmoon #supermoon #SuperPinkMoon #SuperPinkMoon2020 #space #oaa #ohrid #lakeohrid pic.twitter.com/defxarv687 — Stojan Stojanovski2S (@Stojan2s) April 7, 2020 И астрономите я видяха - най-голяма и най-ярка за цялата 2020г. The Super Pink Moon over Llandudno, Wales this evening


Ако имате добра гледка към нощното небе от вашия балкон,

Ако имате добра гледка към нощното небе от вашия балкон, ...

......... Точно тази вечер, 7 април, се очаква да наблюдаваме най-голямата и ярка луна за 2020 г. Тя ще бъде видима в южното, както и в северното полукълбо, стига разбира се атмосферните условия да го позволяват. Сега Луната ще изглежда със 17% по-голяма от обичайното и ще свети до 30% по-ярко. 


Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, който дава право

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, който дава право ...

......... мисии до Марс. В рамките на новата програма НАСА разработва идеята за създаването на окололунна станция „Gateway“, от която в бъдеще ще се осъществяват полети на човек до лунната повърхност с помощта на летателни апарати за многократна употреба. САЩ заявиха, че разчитат на международно сътрудничество при осъществяването на програмата „Артемис“.


Съвременните изследвания сочат, че Вселената се простира на повече от

Съвременните изследвания сочат, че Вселената се простира на повече от ...

......... трудно ще намерите малки кратери. Налягането пък, което човек ще усети, ако ходи на повърхността й, се равнява на това, което човек усеща на Земята, намирайки се в най-дълбоките точки на океана. Венера е най-горещата планета с атмосфера в нашата слънчева система. Средната температура на повърхността й е 462 °C.


Сръбски учен видя корелация между слабото ултравиолетово излъчване и появата

Сръбски учен видя корелация между слабото ултравиолетово излъчване и появата ...

......... – 2020 г. е най-низкото от 1810 година. Температурата по никакъв начин няма да подейства на COVID-19. Ако се оправдае прогнозата на НАСА, то след 10 години може да се очаква поредна мутация на вируса". Вижте още: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 март      


Пандемията от коронавирус доказва необходимостта от усвояване на Далечния Космос,

Пандемията от коронавирус доказва необходимостта от усвояване на Далечния Космос, ...

......... факто третата фаза на развитие на звездите, която е описана от науката. В последователен ред те са: протозвезда, главна последователност, в която в момента се намира Слънцето, червен гигант, бяло джудже, неутронна звезда и черна дупка. Още: "Нови и нови ограничения в Европа заради коронавируса, който се проявява все повече"


В края на април светъл и голям астероид ще прелети

В края на април светъл и голям астероид ще прелети ...

......... си, а следващото му приближаване до нашата планета се очаква на 16 април 2079 г. и дори тогава ще бъде още по-далеч. Откакто обектът е открит за първи път през 1998 г., астрономите го следят в рамките на програмата за характеризиране на всеки един опасен обект в близост до Земята.


Учени от Международния център за радиоастрономични изследвания регистрираха най-силният взрив

Учени от Международния център за радиоастрономични изследвания регистрираха най-силният взрив ...

......... пет пъти надхвърлящо миналия рекорд. „Нещата се случиха много бавно. Като взрив на забавен каданс, който продължава в течение на стотина милиона години“, обясни професорът от центъра Мелани Джонстън-Холит. За момента изследователите не са установили причините за експлозията и планират да проведат по-внимателни наблюдения, предаде Риа Новости, цитирани от БГНЕС.


3,2,1... Solar Orbiter излетя от Кейп Канаверъл. Сондата беше изстреляна

3,2,1... Solar Orbiter излетя от Кейп Канаверъл. Сондата беше изстреляна ...

......... с ракета "Атлас V". Целта й е да изследва динамичното поведение на Слънцето и да заснеме полюсите му. Вижте го в следващото видео: WATCH: @NASA and @ESA’s #SolarOrbiter blasts off to capture the first pictures of the sun’s poles pic.twitter.com/RXvi4TTq5Q — QuickTake by Bloomberg (@QuickTake) February 10, 2020 Spacecraft Separation!


Астронавтът на NASA Кристина Кох, Лука Пармитано - инженер от

Астронавтът на NASA Кристина Кох, Лука Пармитано - инженер от ...

......... Астронавтът на NASA Кристина Кох, Лука Пармитано - инженер от Европеската космическа агенция и руският космонавт Александър Скворцов се завърнаха на Земята. След дълги часове подготовка тримата кацнаха в покритите със сняг степи на Казахстан в 4:12АМ EST или 0912GMT.


През юли 2016г. с помощта на европейския космически телескоп Гая

През юли 2016г. с помощта на европейския космически телескоп Гая ...

......... тях са идентифицирани. Откриването на черни дупки е една от основните цели на телескопа Гая. Учените смятат, че ако успеят да открият невидими звезди, принадлежащи към класа на червените джуджета, те ще идентифицират и черни дупки, чиято долна граница на масата е около пет пъти по-голяма от масата на слънцето.


През последните години учените натрупаха много информация за Марс и

През последните години учените натрупаха много информация за Марс и ...

......... 510 000 години, предполагат учените - от последния период на изключително силна слънчева светлина, когато целият CO2 би бил превърнат в газообразен в марсианската атмосфера. С разбирането на ледената шапка на южния полюс на Марс, изследователите потенциално могат да разберат повече за дългосрочната история на планетата, датираща милиарди години назад.


Два, излезли от експлоатация американски спътника-научният IRAS и военният GGSE-4,

Два, излезли от експлоатация американски спътника-научният IRAS и военният GGSE-4, ...

......... януари на височина 900 км над град Питсбърг, щата Пенсилвания. 1/ We are monitoring a close approach event involving IRAS (13777), the decommissioned space telescope launched in 1983, and GGSE-4 (2828), an experimental US payload launched in 1967. (IRAS image credit: NASA) pic.twitter.com/13RtuaOAHb — LeoLabs, Inc. (@LeoLabs_Space) January 27, 2020


Корпусът на МКС е застрашен от корозия и понижаване на

Корпусът на МКС е застрашен от корозия и понижаване на ...

......... преди аварийна ситуация, която създава заплаха от намаляване на налягането в обитаемите отделения." Първият елемент от МКС - функционален товарен блок Заря - беше изведен в орбита през ноември 1998 г. Освен това руският модул "Звезда", прикачен към МКС през юли 2000 г., работи като част от станцията, припоня БГНЕС.


Индийската организация за космически изследвания представи робот – хуманоид, който

Индийската организация за космически изследвания представи робот – хуманоид, който ...

......... can do to me. It`s strange talking to robots. pic.twitter.com/dEMozoqgsc — Chethan Kumar (@Chethan_Dash) January 22, 2020 Хуманоидът ще може да изпълнява различни задачи и да говори на два езика – английски и хинди. Изстрелването на космическия кораб с робот на борда е планирано да стане до края на годината.


Учени от Самарския университет са разработили метод за прочистването на

Учени от Самарския университет са разработили метод за прочистването на ...

......... което ще последва сблъсък на отломките на тези тела с други. Тогава действащите пътници ще бъдат извадени от строя и ще се стигне до „замърсяване” на орбитата. Това, на свой ред, може да доведе до невъзможност космосът да бъде изчистен от отпадъците, тъй като всички спасителни средства ще бъдат унищожени.


Метеорит, който е ударил Австралия преди 51 години е донесъл

Метеорит, който е ударил Австралия преди 51 години е донесъл ...

......... Те разбиват атомите в космическия прах в частици на химически елементи като въглерод и хелий. Тези елементи се натрупват в хода на времето с постоянна скорост. Колкото по-дълго е излагането на космическите лъчи, толкова по-големи са натрупванията. Преброяването на елементите в специализирани лаборатории, позволява определянето на възрастта на космическия прах.


SpaceX обяви извеждането в космоса на 60 микроспътника Starlink, които

SpaceX обяви извеждането в космоса на 60 микроспътника Starlink, които ...

......... експлоатация ще струва $ 10 млрд. През май 2019 г. първите 60 сателита бяха изстреляни в космоса, а през ноември втора групd апарати Starlink е пусната в орбита. Русия разработва нискоорбитална многофункционалната сателитна комуникационна система „Сфера“, която ще включва повече от 600 спътника за комуникации и дистанционно наблюдение на Земята.


Днес (05.01.20 г.) Земята е възможно най-близо до слънцето. Поради

Днес (05.01.20 г.) Земята е възможно най-близо до слънцето. Поради ...

......... има наклон към равнината на земната орбита, а не изобщо, защото се променя разстоянието от Земята до Слънцето. Нашата планета прави пълна революция около Слънцето за 365 дни, 6 часа, 9 минути и 10 секунди. Земята се движи около Слънцето по елиптична орбита със средна скорост от близо 30 км/ч.


Индия планира да направи нов опит за кацане на безпилотна

Индия планира да направи нов опит за кацане на безпилотна ...

......... със значително по-големи разходи за самото изстрелване. Той добави, че Индия е избрала четирима астронавти-кандидати, които ще участват в първата орбитална мисия на страната, планирана да бъде проведена до средата на 2022 година. Четиримата ще започнат да тренират в Русия по-късно този месец. В мисията ще участват до трима астронавти.


По-рано този месец, британския Институт за геоложки проучвания и Националните

По-рано този месец, британския Институт за геоложки проучвания и Националните ...

......... движението си на изток, той може също толкова лесно да спре или дори да обърне хода си в бъдеще. Интересното е, Бегън отбеляза, че в сравнение със северния си колега, южният магнитен полюс остава сравнително послушен, намиращ се в район на юг от Австралия вече над 100 години, пише БГНЕС.


Учени са изучили състава на атмосферния прах на възраст 300

Учени са изучили състава на атмосферния прах на възраст 300 ...

......... на тропическите гори на Амазонка и подхранват с микроелементи фотосинтезиращите водорасли в Атлантическия океан. Американските учени са установили каква роля е играл атмосферният прах в живота на планетата на границата на каменовъгления и пермския периоди. По това време активно се развиват морските екосистеми, а в атмосферата се е натрупвал кислород.


Нашият район в Космоса се оказва доста населен от към

Нашият район в Космоса се оказва доста населен от към ...

......... Това се нарича транзит и ако планетата има атмосфера, тя ще бъде осветена от светлината на звездата по време на транзит, което потенциално ще позволи на астрономите да видят какво има на нея, използвайки спектроскопични наблюдения. Изследването е предоставено на Американското астрономическо общество и е достъпно в arXiv, предава БГНЕС.


Астрономи са регистрирали магнитна експлозия на повърхността на слънцето, различна

Астрономи са регистрирали магнитна експлозия на повърхността на слънцето, различна ...

......... на Слънцето са невидими, но те също се влияят от супер нагрятите заредени частици плазма наблизо. От години учените се опитват да разберат защо слънчевата корона всъщност е с милиони градуси по-гореща от самото Слънце. Соларната сонда на НАСА „Паркър“ проверява това, като в момента тя плътно обикаля около Слънцето.


С помощта на телескопа VLT астрономи откриха в центъра на

С помощта на телескопа VLT астрономи откриха в центъра на ...

......... се, че около 80% от звездите в централния район на Млечния път са образувани през първите „години от живота“ на нашата галактика- между 8 и 13,5 млрд. години назад. „Противно на общоприетото разбиране открихме, че образуването на звездите не е непрекъснат процес“, каза авторът на статията Франсиско Ногерас-Лара. Снимка: архив


Астероиди, способни да унищожат човешката цивилизация, падат на Земята веднъж

Астероиди, способни да унищожат човешката цивилизация, падат на Земята веднъж ...

......... всеки полет на наблюдавани обекти в близост до Земята. Затова често се случва астероид, който първоначално е бил считан за опасен, впоследствие да преминава в категорията на безопасен", казва ученият. До началото на 2019 г. са известни 18 000 опасни космически обекта в Слънчевата система, от които 99% са астероиди.


Странни светлини в нощното небе уплашиха жителите на Берлин и

Странни светлини в нощното небе уплашиха жителите на Берлин и ...

......... потвърди, че "през последните няколко дни спътниците Starlink са били видими много ясно над Германия". Въпреки че извънземно нашествие засега не се очаква, спътниците Starlink все още могат да представляват заплаха, коментират експерти. "Опасността от сблъсък между тях и други небесни тела съществува", заяви говорител на обсерваторията Щаркенбург в Хепенхайм.


Необходимо е САЩ да разсекретят голям обем информация за американските

Необходимо е САЩ да разсекретят голям обем информация за американските ...

......... на разузнаването Сю Гордън заяви, че разсекретяването е ключово за борбата с опитите на чуждестранните сили да се насочат към американски цивилни за събиране на данни. Същия месец беше отправен призив разузнавателната общност да разсекрети повече данни за борба с нарастващата заплаха, която правителството на Китай представлява за американския бизнес.