Руската ракета

Руската ракета "Союз-СТ" успешно изведе в орбита европейския метеорологически спътник ...

......... секунди след изстрелването, предаде БГНЕС. Спътникът ще предава данни за нуждите на Европейска организация за разработване на метеорологични спътници (EUMETSAT), които ще бъдат използвани за изготвянето на високоточни прогнози на времето. Това е третият пуск от началото на годината на руска ракета от космодрума "Куру" в отвъдморската територия на Франция.


Учени от Австралия фиксираха необичайни радиосигнали. Няколко кратки радиосъобщения са

Учени от Австралия фиксираха необичайни радиосигнали. Няколко кратки радиосъобщения са ...

......... на това явление не излъчват енергия. За пръв път феноменът е уловен през 2007 г. от представители на научната общност. В бъдеще резултатите от изследванията ще бъдат използвани в различни области на астрономията. "Много е важно да установим произхода на тайнствените сигнали на радиоизлъчване извън нашата галактика", твърди д-р Маккуорт.


Руската ракета

Руската ракета "Союз МС-10", която претърпя авария малко след излитането ...

......... Припомняме, че на 11-ти октомври по време на старта на ракетата-носител Съюз МС-10 с новия екипаж на МКС възникна „авария на носителя". Екипажът все пак се приземи успешно и без да пострада. На 31 октомври от агенцията съобщиха, че следващата планирана мисия до МКС ще се проведе на 3 декември.


Китай успешно изведе в орбита свой спътник за изследване на

Китай успешно изведе в орбита свой спътник за изследване на ...

......... при всякакви климатични условия. Ще бъдат отчитани скоростта на вятъра, височината на вълните, морските течения и температурата на вода. Спътникът ще събира данни за различни цели, в това число и за проучване на ресурсите на океаните и за спасителни операции. Това е 228-ият старт, осъществен с ракетата-носител "Чанчжън".    


Учени потвърдиха съществуването на два гигантски облака от прах, въртящи

Учени потвърдиха съществуването на два гигантски облака от прах, въртящи ...

......... и звездите. Неговото откритие тогава е било посрещнато скептично от научната общност, тъй като астрономите не са вярвали, че толкова големи обекти могат да запазят своята стабилност в такива точки. По-късно учените многократно са проверявали данните на Кордилевски, но не са могли нито да ги потвърдят, нито да ги опровергаят.


Китайската компания „Лендспейс“ не успя да изведе успешно в орбита

Китайската компания „Лендспейс“ не успя да изведе успешно в орбита ...

......... маса е 27 тона при стартова тяга 45 тона. Ракетата и конструирана за извеждане в космоса на малки спътници. Китай активно развива частното ракетостроене. Този сектор обхваща около 60 местни компании. През май тази година компанията Lingtai Kongjian проведе първото тестово изстрелване на първата частна ракета-носител от серията „Уан Спейс“.Американската авиокосмическа компания SpaceX на милиардера Илън Мъск възнамерява да

Американската авиокосмическа компания SpaceX на милиардера Илън Мъск възнамерява да ...

......... изследване на космическото пространство, включително полети до Марс. Компанията в момента се оценява на 28 млрд. долара. Значителна част от приходите на компанията идват от изстрелване на спътници за телекомуникационни компании. SpaceX има и дългосрочни договори на стойност милиарди долари с НАСА, Пентагона и с разузнавателните служби на Съединените щати.


"Контакт с извънземен разум – бъдещето на човечеството и смяна ...

......... съществуват извънземни, но е добре да чуете фактите", категоричен е професорът. Програмата на събитието предвижда лекции, които ще разкрият както конкретни примери, така и ще поставят проблема в широк дискурс, като целта е на темата с извънземните да се погледне максимално коректно и с представяне на обосновани твърдения и доказателства.


Два сателита, съвместна европейско-японска разработка, поеха към Меркурий – планетата,

Два сателита, съвместна европейско-японска разработка, поеха към Меркурий – планетата, ...

......... националните космически агенции на европейските страни също са допринесли за оборудването на мисията. Сумата покрива периода от одобряването на мисията през 2007 година до нейното приключване през 2025 година. За сравнение парите, вложени в проекта могат да платят заплатите на няколко футболни отбори от Английската висша лига за няколко сезона.


Космонавтите Алексей Овчинин и Ник Хейг са прекарали нощта в

Космонавтите Алексей Овчинин и Ник Хейг са прекарали нощта в ...

......... в Байконур и под специалното наблюдение на лекари. В момента екипажът на "Союз" МС-10 се чувстват добре и са готови да отлетят за Москва, съобщи ТАСС. По думите на наблюдаващите двамата са весели  и бодри. Специалистите отбелязват, че нямат противопоказания за нови полети, но не бива да се изпреварват събитията.


Астрономите проучвали данните, получени от сондата

Астрономите проучвали данните, получени от сондата "Касини" през 2017 г. ...

......... на ледените тела в състава на пръстените. Открити са и следи от органични вещества, включително въглеводороди метан, пропан-бутан, амоняк, азот, въглероден окис и въглероден диоксид. Основният доставчик на материя в атмосферата на Сатурн е пръстенът D, който играе основна роля в образуването на химическия състав на атмосферата на газовата планета.Екипажът на Союз МС-10, който се приземи аварийно в Казахстан

Екипажът на Союз МС-10, който се приземи аварийно в Казахстан ...

......... се към Международната космическа станция, се случи авария. Двигателите на ракетата-носител във втората ѝ част отказали на 119-та секунда след излитането при отделението от централния блок. След това корабът се разделил на части и се отворил парашута. Екипажът е извършил аварийно кацане и се приземи успешно в Казахстан, съобщи Лента.ру.


При пуска на космическия кораб

При пуска на космическия кораб "Союз МС-10", насочващ ксе към ...

......... намираха членовете на мисията МКС-57/58 руският космонавт Алексей Овчинин и американския астронавт на НАСА Ник Хейг. Третото място в ракетата е било заето от контейнер с продукти. Космонавтите е трябвало да прекарат в Космоса 187 денонощия. Планирали са били 56 експеримента. Приземяването бе наблюдавано от експерти от Роскосмос и NASA.


Космическият телескоп

Космическият телескоп "Хъбъл", който е в орбита от 1990 г., ...

......... около шест месеца по-дълго, отколкото си мислехме, че ще го направи. Ще работим по проблемите и ще се върнем“, обеща тя. „Хъбъл“ направи многобройни забележителни наблюдения на космоса, откакто беше разгърнат през 1990 г. Космическият телескоп „Джеймс Уеб“, наследник на "Хъбъл", ще бъде изстрелян през март 2021 г., предаде БГНЕС.


Хиперспектралната камера на финландския технологичен развоен център VTT продължава да

Хиперспектралната камера на финландския технологичен развоен център VTT продължава да ...

......... или при анализ на състава на астероидите ", казва ръководителят на изследователската група Ана Рисанен. Хидроспектралните технологии за визуализация на VTT са разработени за широка гама приложения. "Ние непрекъснато търсим партньори както от индустрията, така и от академичните среди, за да създадем обществено въздействие със нашата технология", казва още Рисанен.


Иран планира да пусне три нови спътника собствено производство. Това

Иран планира да пусне три нови спътника собствено производство. Това ...

......... "Нахид-1". Иран разработва своята космическа програма в продължение на много години. Основното ѝ постижение е изстрелването в Космоса на устройство с маймуна на борда. По-рано в Иран съществуваше програма за изстрелване на човек в Космоса, но през 2017 г. правителството реши да изостави проекта, тъй като се оказа твърде скъп.Астероид във формата на череп, който е минал покрай Земята

Астероид във формата на череп, който е минал покрай Земята ...

......... и върколаците, съобщи Хафингтън пост. Официалното име на астероида е "2015 B-145", а учените от НАСА го наричат "Голямата тиква". Става въпрос за т. нар. "мъртва комета." Астероидът е заснет преди три години на радарни снимки в Обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико и на тях той наистина прилича на череп.


Преди стотици милиони години на Марс е имало зона, подходяща

Преди стотици милиони години на Марс е имало зона, подходяща ...

......... с помощта на орбиталния комплекс „Марс Експрес“ на Червената планета е открито главното условие за възникване на живот – голямо количество вода в течна форма. Според експерти най-малко едно такова езеро се намира под полярните шапки на Червената планета. По-рано беше известно само наличието на големи ледни находища на Марс.


Два малки робота, които успешно се приземиха на повърхността на

Два малки робота, които успешно се приземиха на повърхността на ...

......... и да ги върне на Земята. Рюгу, който се намира между Земята и Марс, е с площ от около 900 метра. Учените се надяват да открият на астероида следи от вода и органични вещества, което ще им помогне в разгадаването на тайните за възникването на живота във Вселената. Снимка: архив


Американската компания SpaceX избра първия турист, който ще отиде на

Американската компания SpaceX избра първия турист, който ще отиде на ...

......... състои през 2023 г. Пресконференцията се състоя в централата на SpaceX в Хоторн, щат Калифорния и беше излъчвана директно на сайта на компанията. Собственикът на SpaceX Илон Мъск съобщи, че космическият кораб с Маедзава ще бъде изведен с ракета-носител Big Falcon Rocket, която все още е в стадий на производство.Специална комисия към Руската космическа агенция „Роскосмос“ разследва инцидента с

Специална комисия към Руската космическа агенция „Роскосмос“ разследва инцидента с ...

......... версията за саботаж от американски астронавти. Припомняме, че в нощта на 30 август на борда на Международната космическа станция беше установено изтичане на въздух. Екипажът провери всички отсеци и откри микропробив в корпуса на космическия кораб „Союз МС-09“. Първоначално се смяташе, че пукнатината е в резултат на сблъсък с микрометеорит.


Руският космонавт Сергей Прокопиев пусна в социалните мрежи видеозапис, на

Руският космонавт Сергей Прокопиев пусна в социалните мрежи видеозапис, на ...

......... на астронавти до и от МКС. Видеото на Прокопиев предизвика най-различни коментари на неговата страница в социалната мрежа. Диана Апаликова написа: "Наистина се справяте добре. Да, хората се притесняваха прекалено много." Други се пошегуваха за инцидента, като Алексей Болкисев, който пише: "Следващия път опитайте да пробивате дупки, когато сте трезви".


Астрономите откриха струя от частици, възникнала в резултат от сблъсъка

Астрономите откриха струя от частици, възникнала в резултат от сблъсъка ...

......... Засичайки невероятната скорост на частиците, учените предполагат, че това е ултрабърза струя плазма. Областта на формирането ѝ е открита 75 дни след сливането на звездите, предаде БГНЕС. Учените подчертаха, че реалната скорост на струята е много висока и възлиза на 97% от скоростта на светлината, равна на 300 000 км/с.


Астрономите откриха струя от частици, възникнала в резултат от сблъсъка

Астрономите откриха струя от частици, възникнала в резултат от сблъсъка ...

......... Засичайки невероятната скорост на частиците, учените предполагат, че това е ултрабърза струя плазма. Областта на формирането ѝ е открита 75 дни след сливането на звездите, предаде БГНЕС. Учените подчертаха, че реалната скорост на струята е много висока и възлиза на 97% от скоростта на светлината, равна на 300 000 км/с.


Инициативата на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, предвиждаща създаването

Инициативата на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, предвиждаща създаването ...

......... създаване на Космически сили в качеството на пълноценен вид военни сили на страната. По-рано, той многократно е изказвал подобна идея, а през март в авиобазата Мирамар, щата Калифорния, заяви, "че в новата национална космическа стратегия на САЩ Космосът е признат като зона на военни действия, както земята, въздуха и морето".


Какво бихте направили с най-големия самолет в света? Ако сте

Какво бихте направили с най-големия самолет в света? Ако сте ...

......... с по-малки спътници и космически станции. Стартъпи като Virgin Orbit и Rocket Lab се надяват да предлагат подобни услуги с възможности за пренос на полезен товар в рамките на обхвата на комбинацията Stratolaunch/Pegasus, но новите разработки на компанията на Алън ще ѝ позволят да доставя в орбита много по-сериозни натоварвания. 


Учени успяха да потвърдят наличието на лед на Луната, предава

Учени успяха да потвърдят наличието на лед на Луната, предава ...

......... замръзнала вода на повърхността на Луната“, допълва БГНЕС. Полюсите на Луната са „изключително студени“ с температури, достигащи до — 157 градуса по Целзий. Американската космическа агенция има планове да организира пилотиран полет до Луната през следващото десетилетие. За последен път това сториха мисиите „Аполо“ през 70-те години на 20 век.


Трима висши ръководители на компанията

Трима висши ръководители на компанията "Енергия", която проектира и произвежда ...

......... Кудрявцев, служител в Централния научноизследователски институт за машиностроене (ЦНИИмаш) на "Роскосмос". Кудрявцев беше обвинен, че е предал на държава член на НАТО секретна информация относно разработката на хиперзвукови летателни апарати. Според вестник "Комерсант" поне дузина служители на "Роскосмос" са заподозрени, че са предавали строго секретна информация на западни разузнавателни служби.


Китайски инженери успешно тестваха двигателната система на две лабораторни капсули

Китайски инженери успешно тестваха двигателната система на две лабораторни капсули ...

......... – до 2022 година. Инженерите са проектирали 36 двигателя за системите на станцията. Всеки от тях е предвидено да работи минимум 15 години, предаде БГНЕС. Тестовите изпитания продължиха 2 часа, всички системи и двигатели са в щатен режим и нямат засечени аварии, отчетоха след края на тестовете от китайската корпорация.


Националното управление на САЩ за аеронавтика и космически изследвания (НАСА)

Националното управление на САЩ за аеронавтика и космически изследвания (НАСА) ...

......... кораб на жив човек. Совалката носи името на астрофизика Юджийн Паркър, който на младини пръв допуска, че на Слънцето има ветрове. Мнозина са скептични, но уредът “Маринър 2” на НАСА доказва неговото твърдение години по-късно. Днес Паркър е на 91 години и заедно със семейството си ще присъства на изстрелването.


Изгаряне до 100 звезди за час могат да се видят

Изгаряне до 100 звезди за час могат да се видят ...

......... РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Метеоритният дъжд е известен на човечеството от преди 2 хиляди години. Първите писмени данни са регистрирани в китайски хроники от 36 г. сл.н.е. За Персеидите се говори и в японски летописи от VII-IX век. В Европа те са известни още като „сълзите на свети Лаврентий.


НАСА ще изстреля днес от космодрума Кейп Канаверал във Флорида

НАСА ще изстреля днес от космодрума Кейп Канаверал във Флорида ...

......... очаква да подобри този рекорд, а по време на най-близките си слънчеви преходи, ще се спусне през короната със 690 км/ч и ще постави и скоростен рекорд. We`re just an hour away from our 3am ET coverage of the 3:53am ET launch of our Parker #SolarProbe spacecraft to the Sun!


Първата по рода си практически ориентирана образователна програма в областта

Първата по рода си практически ориентирана образователна програма в областта ...

......... инженери, учени и изследователи ще се докоснат до най-големите космически проекти в световен мащаб и ще придобият базисни познания за всички научни, технологични и дори финансови аспекти на космоса. Основният партньор на “Космически Предизвикателства” е сателитната компания “ЕндуроСат”, която предоставя възможност за бъдещо развитие на завършилите успешно програмата.    


С помощта на радиотелескоп е била открита планета, над 12

С помощта на радиотелескоп е била открита планета, над 12 ...

......... откритието се опитват да разберат повече за магнитните полета и радиочестотите на пет кафяви джуджета. Нейната възраст означава, че вместо "неуспяла звезда", те са намерили свободно носеща се планета. Анализът на изследователския екип показа, че магнитното поле на планетата е невероятно силно, около 200 пъти по-силно от това на Юпитер.


Космическият товарен кораб „Дракон“ на американската компания SpaceX (Спейс-екс), който

Космическият товарен кораб „Дракон“ на американската компания SpaceX (Спейс-екс), който ...

......... стартира от базата на военновъздушните сили на САЩ от нос Канаверал, Флорида, на 29 юни. Товарният кораб достави на станцията храна и материали за научни експерименти в размер на 2,7 тона. Това беше 15-та мисия по изпращане на материали и оборудване на Международната космическа станция, изпълнена с помощта на „Дракон“.


НАСА съобщи в петък първите деветима астронавти, които ще летят

НАСА съобщи в петък първите деветима астронавти, които ще летят ...

......... SpaceX демонстрационният полет без пътници е определен за ноември 2018 г., а първият полет с екипаж за април 2019 г. След това фирмите преминават към действителни мисии. НАСА "е сключила договор за шест мисии, с по до четирима астронавти на мисия, за всяка компания", казаха от агенцията, цитирана от БГНЕС.Революционен научен пробив - астрономи са открили убедители доказателства, че

Революционен научен пробив - астрономи са открили убедители доказателства, че ...

......... планета. Предишните открития на Марс винаги са били свързвани с наличие на вода в миналото. През 2015 г. НАСА например обяви, че е установила вода, стичаща се по улеи на неравности, но това бе опровергано миналата година, когато се оказа, че става дума просто за следи от свличащи се камъни.


Учени от Института по науки към Карнеги обявиха, че са

Учени от Института по науки към Карнеги обявиха, че са ...

......... и сблъсъците са се случили на много по-късен етап. В противен случай Юпитер е щял да ги погълне, защото са много малки - между един и 3 км в диаметър и лесно могат да се повлияят от газ и прах около тях по време на формирането на планетата.    


Днес се навършват 49 години от първото кацане на Луната.

Днес се навършват 49 години от първото кацане на Луната. ...

......... нея са били включени снимки, аудио записи и видео материали, които отразяват кацането на Луната. Цената на устройството е била близо 2000$ долара, а първата бройка е била специален подарък за Нийл Армстронг. Остава само да гадаем каква изненада ще ни поднесе Motorola за отбелязването на 50-ата годишнина от събитието.Космическата агенция на Обединеното кралство възнамерява да изгради собствен космодрум

Космическата агенция на Обединеното кралство възнамерява да изгради собствен космодрум ...

......... изстрелванията на своята ракета "Електрон" от Нова Зеландия в Шотландия. Ще бъде разработен и британски вариант на ракетата, част от която ще се произвежда в Обединеното кралство. Лондон обмисля от повече от десетилетие въпроса за изграждането на собствен космодрум и вече промени законодателството, за да направи проекта възможен. Снимка: Архив


Китай успешно изведе в орбита своя 32 навигационен спътник

Китай успешно изведе в орбита своя 32 навигационен спътник "Бейду", ...

......... с ракета-носител от тази серия. От 2000 година Китай създава собствена глобална система за навигация, която в момента покрива цялата територия на страната и част от Азиатско-Тихоокеанския регион. През 2012 година тя стана достъпна за бизнеса. Системата ще бъде напълно завършена през 2020 година, тогава тя ще наброява 35 спътника.


Европейски астрономи успяха да заснемат за първи път планета, в

Европейски астрономи успяха да заснемат за първи път планета, в ...

......... определят характеристиките на това небесно тяло: то е газов гигант, който с масата си надвишава Юпитер. И се намира на същото разстояние от своята звезда като Уран от Слънцето. Температурата на повърхността на планетата е около 1000 градуса по Целзий. Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Астрономия и астрофизика".


Учени от Югозападния научно-изследователски институт откриха сложни органични молекули в

Учени от Югозападния научно-изследователски институт откриха сложни органични молекули в ...

......... и Германия съобщи, че е успяла да възпроизведе условията на Енцелад, за да изясни дали те са годни за съществуването на археи - едноклетъчни микроорганизми, напомнящи бактерии. Оказа се, че организмите Methanothermococcus okinawensi могат да оцеляват на спътника, а също да възпроизвеждат метан, открит в газовите гейзери на небесното тяло.


Твърдата кора на Марс се е сформирала много бързо след

Твърдата кора на Марс се е сформирала много бързо след ...

......... "Черната красавица", тежащ 319.8 г, предизвика жив интерес в научните среди. Един грам се продаваше за 10 000 евро, припомня Мартин Бизаро. Музеят за естествена история на Дания си е купил 44 грама. Пет от тях са били счукани и от тях са извадени седемте кристалчета цирконий, необходими за изследването.


Екипажът на Международната космическа станция (МКС) да пръв път пусна

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) да пръв път пусна ...

......... горните слоеве на атмосферата на Земята и да изгори в нея за 10 седмици. Алиети се надява, че тези опити ще накара всички космически агенции в света да се отнесат сериозно към проблема за почистването на орбитата от боклука, независимо дали RemoveDebris ще се справи с всички задачи или не.


САЩ възнамеряват да засилят мерките за защита на Земята от

САЩ възнамеряват да засилят мерките за защита на Земята от ...

......... В крайна сметка правителството иска да бъде подготвено, за да може при нужда да реши кой е най-добрият начин за действие", казва експертът.  "Забравете за изпращането на астронавти в стил Холивуд. Подобен сюжет може да е добър за филм, но за нас не е опция", каза Линдли Джонсън.    


Изложба, посветена на 30-годишнината от полета на Александър Александров по

Изложба, посветена на 30-годишнината от полета на Александър Александров по ...

......... научни публикации свързани с подготовката, реализацията и резултатите на тази програма, фото и видео материали и други. В експозицията ще могат да бъдат видени и други знакови прибори и апаратни системи, разработени от български учени, инженери и специалисти, благодарение на които България продължава да заема достойно място сред космическите държави.


През ноември миналата година учените вече отправиха съобщение към същата

През ноември миналата година учените вече отправиха съобщение към същата ...

......... за изчисленията в аритметиката, за геометрията и други концепции, разработени от хората. Учените се надяват да открият разумни същества с подобно разбиране за тези идеи. Те признават, че това е много малко вероятно, но не губят надежда, че някога, например след 25 години, може да се получи отговор от космоса.


"Противоречивото" решение на Европейския съюз да поддържа упорит подход към ...

......... е била отстранена, след като ЕК се е съгласила да гарантира всякакъв финансов риск в новите договори. В документ на Европейската комисия, публикуван след гласуването, Брюксел твърди че би имало загуба на „стратегическа автономия“, ако Комисията даде на Великобритания равен достъп до дизайна на „Галилео“ и развитието на ЧРО сигнала.


Най-силната от всички досега пясъчни бури повлия на работата на

Най-силната от всички досега пясъчни бури повлия на работата на ...

......... у дома" са получени на 10 юни. Данните сочат, че температурата вътре в апарата е минус 29 градуса по Целзий. От НАСА отбелязват, че поддържането на температурния режим е жизненоважно за работата на апарата, чийто срок на работа бе предвиден да е 90 дни, но продължава вече почти 15 години. 


Испански астрономи от Университета в Овиедо откриха две нови планетни

Испански астрономи от Университета в Овиедо откриха две нови планетни ...

......... че планетите са твърде горещи и по тази причина на тях няма живот. Най-богата на земеподобни планети се смята системата TRAPPIST-1, която се намира на 39,5 светлини години от Слънцето в съзвездието Водолей. Там наведнъж са открити 7 такива планети, три от тях се намират в така наречената "обитаема зона".


Космическата мисия

Космическата мисия "Марс сайънс лаборътори" (Mars Science Laboratory) е успешен ...

......... е успешен проект на НАСА, който на 6 август 2012 г. успешно спусна марсохода "Кюриосити" в кратера Гейл на планетата Марс. Основната му цел е да открие доколко Марс е пригоден за живот, като изучава неговия климат и геология, и събира информация за бъдещ полет с обитаем апарат към Марс.


Президентът на Турция Реджеп Ердоган сподели планове за изпращане на

Президентът на Турция Реджеп Ердоган сподели планове за изпращане на ...

......... правителство, че Турция има собствени планове за подготовка на астронавти след 2023 година. За реализиране на този проект Анкара има намерение да похарчи около 6 милиарда долара. Законодателната база за това беше подготвена още през есента на 2016 година. Това е един от най-големите и амбициозни проекти на съвременна Турция.


Японската космическа сонда Хаябуса 2 (Сокол 2) навлезе в завършващия

Японската космическа сонда Хаябуса 2 (Сокол 2) навлезе в завършващия ...

......... да съживят двигателната система и движението на сондата бе възобновено. На 13 юни 2010 година „Хаябуса” се приближи до Земята и изстреля капсула за приземяване, в която имаше проби от пясък и прах. За 7 години сондата направи най-дългото в историята на човечеството пътуване с връщане - 6 милиарда километра.


Американският астронавт Алън Бийн, който е четвъртият човек, стъпил на

Американският астронавт Алън Бийн, който е четвъртият човек, стъпил на ...

......... избран за член на екипа астронавти през 1963 г. Преди това, той е служел като военен пилот. Стъпва на повърхността на Луната през ноември 1969 г. като член на екипажа на космическия кораб „Аполо – 12“. След това участва в още една космическа мисия като командир на „Скайлаб – 3“.


SpaceX качи в орбита два сателита с мисия да измерват

SpaceX качи в орбита два сателита с мисия да измерват ...

......... обратно (29 милиарда тона годишно). Мисията, която продължава предишната, сега GRACE-FO с Follow On (продължение), ще проследи тенденциите с времето. За SpaceX тези изстрелвания на спътници станаха рутинни. Това е десетият старт за годината, а първата степен на ракетата бе вече използвана през януари. Този път няма да има възстановяване.


SpaceX качи в орбита два сателита с мисия да измерват

SpaceX качи в орбита два сателита с мисия да измерват ...

......... обратно (29 милиарда тона годишно). Мисията, която продължава предишната, сега GRACE-FO с Follow On (продължение), ще проследи тенденциите с времето. За SpaceX тези изстрелвания на спътници станаха рутинни. Това е десетият старт за годината, а първата степен на ракетата бе вече използвана през януари. Този път няма да има възстановяване.


Космическият кораб

Космическият кораб "Сигнус" (Cygnus) ще излети за Международната космическа станция ...

......... на 21 май. Товарът, сред който и материали за научни експерименти, е около 3,35 тона. За "Сигнус" това е деветата договорна мисия за МКС на НАСА. Скачването е предвидено на 24 май. Апаратът ще остане на орбита около седем седмици, след това ще бъде насочен към атмосферата, където ще изгори.


Астероид с размерите на футболно игрище премина на много близко

Астероид с размерите на футболно игрище премина на много близко ...

......... Небесни тела с подобни размери много рядко прелитат между нашата планета и Луната. Досега НАСА е успяла да открие 93% от големите астероиди с диаметър над 1 километър, което представлява потенциална опасност за планетата. Приблизително една хилядна от тези обекти се въртят в рамките на 195 милиона километра от слънцето.


14 от общо 34 български проекта са одобрени в рамките

14 от общо 34 български проекта са одобрени в рамките ...

......... за развитие на регионални стратегии в цифровата икономика: Балкански и Черноморски перспективи” е първото по рода си събитие, на което домакинства България. Семинарът се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейският съюз, с подкрепата на Европейската асоциация на дружествата за дистанционно наблюдение и Българската академия на науките.


Американската компания SpaceX успя да изстреля при втори опит ракетата-носител

Американската компания SpaceX успя да изстреля при втори опит ракетата-носител ...

......... този период сателитът ще изследва 200 000 от най-ярките звезди близо до Слънцето, за да търси екзопланети посредством т.нар. транзитен метод (който се използва и от телескопа "Кеплер"). Според експерти TESS буквално ще състави каталог с планети и звезди, в търсене на места, с подобни на Земята условия за живот.


Руската информационна агенция РИА Новости пусна живо включване в своята

Руската информационна агенция РИА Новости пусна живо включване в своята ...

......... функционира поне до 2020 година. Тя е съвместен проект на пет космически агенции: - Националното управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, (НАСА); - Федералната космическа агенция на Русия (ФКА); - Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA); - Канадската космическа агенция (CSA/ASC); - Европейската космическа агенция (ЕКА);


Американската компания SpaceX отложи планирания за понеделник старт на ракетата

Американската компания SpaceX отложи планирания за понеделник старт на ракетата ...

......... Предполага се, че телескопът, който е оборудван с четири широкоъгълни камери, ще изучи за това време около 200 000 звезди, и на яркия им фон ще потърси малки петна, които може да се окажат планети. Учените разчитат да разкрият няколко хиляди планети, които впоследствие ще бъдат подложени на по-детайлно проучване.


Орбиталната обсерватория TESS (англ. Transiting Exoplanet Survey Satellite) за търсене

Орбиталната обсерватория TESS (англ. Transiting Exoplanet Survey Satellite) за търсене ...

......... планети намаляват блясъка на звездата си в момента на преминаване пред нея с част от процента. По този начин TESS ще се окаже способна да открива екзопланети, достатъчно отдалечени от своята звезда, за да може на тях да има течна вода и съответно - възможността от съществуването на живи организми.


Руският президент Владимир Путин заяви по време на откриването на

Руският президент Владимир Путин заяви по време на откриването на ...

......... станция и в последния етап – модули на самата Луна. Вярвам, че ще стане“, каза Путин в отговор на въпрос. В Русия 12 април е Ден на космонавтиката. На този ден през 1961 година Юрий Гагарин извършва първия пилотиран космически полет. Руският президент поздрави космонавтите с празника, пише life.ru.  


Гравитационните вълни са нарушение на тъканта на време-пространството. Те са

Гравитационните вълни са нарушение на тъканта на време-пространството. Те са ...

......... Гравитационните вълни са нарушение на тъканта на време-пространството. Те са били предсказани от Айнщайн в неговата основна теория и бяха засечени от експеримента Лиго през 2015-та година. Едно от тези нарушения дойде от сблъсъка на две черни дупки.


Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в

Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в ...

......... него, отбелязвайки, че тези „насекоми“ са създадени от артефакти в методиката на обработка на снимките. Санджай Лимайе и неговите колеги смятат, че животът на Венера не трябва да търси на повърхността на тази планета, където условията са много сурови, а на голяма височина, в горните слоеве на атмосферата. Източник: БГНЕС