Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове

Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове ...

......... поради бавната загуба на горещина, откакто се е формирала преди 4,5 милиарда години, предаде БГНЕС. Това кара повърхността на Луната да се набръчква, подобно на зърно грозде, което се превръща в стафида. В резултат на тези процеси, Луната е станала по-малка с около 150 метра в последните няколкостотин милиона години.


Човечеството винаги е търсило признаци за извънземен живот във Вселената,

Човечеството винаги е търсило признаци за извънземен живот във Вселената, ...

......... сезоните. В земната атмосфера този газ се получава от различни източници, включително микроби и други подобни организми. Разбира се метанът може да се обясни и с абиотични процеси като взаимодействието на гореща вода със специфични скали. Но някои учени предпочитат да мислят, че това е доказателство за живот на Марс.


Джеф Безос показа във Вашингтон модел на космически апарат, който

Джеф Безос показа във Вашингтон модел на космически апарат, който ...

......... зареден с гориво, Blue Moon тежи 15 тона, а при приземяване ще е с около 3,3 тона по-лек. Джеф Безос не посочи конкретна дата за кацането на Луната, но потвърди, че ще е близка до обявената от президента Доналд Тръмп цел да бъде пратен човек на Луната до 2024 година.


Изстрелването на руско-европейската мисия за търсене на следи от живот

Изстрелването на руско-европейската мисия за търсене на следи от живот ...

......... териториите на други държави, страните решиха да променят маршрута за изстрелване. "ExoMars 2020" е руско-европейски проект, предназначен за изучаване на Марс. Мисията включва платформа с руския амфибиен модул и платформата за кацане „Казачок“, както и европейския марсоход „Розалинд Франклин“. Научното оборудване на мисията включва голям брой руски и европейски компоненти.


Руски учени изложиха хипотеза за съществуването на живот на Венера

Руски учени изложиха хипотеза за съществуването на живот на Венера ...

......... ще бъде шок за цялото човешко масово съзнание", казва един от авторите на изследването, Валери Снитников. Руските учени са решили да обединят усилията си с американските си колеги, за да създадат мисията "Венера-Д". Те възнамеряват да проучат подробно атмосферата на Венера и възможността за съществуването на бактериален живот на планетата.


Нови астрономически изследвания показват, че Вселената е по-млада, отколкото се

Нови астрономически изследвания показват, че Вселената е по-млада, отколкото се ...

......... Дали тъмната материя, тъмната енергия или друга все още неоткрита елементарна сила се появяват, за да обяснят как два резултата могат да бъдат верни по едно и също време, астрофизиците все още не знаят. Не е ясно дали ще трябва да направят промени в общата теория на относителността на Айнщайн.Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща държавна подкрепа за нова мисия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща държавна подкрепа за нова мисия ...

......... кораб в погрешна посока с около 500 км/ч., според екипа, осъществил проекта. Междувременно основателят и президентът на SpaceIL Морис Кан съобщи, че организацията ще започне подготовката си за "Берешит 2" още през този уикенд. Ако успее, това ще бъде първият частно изграден космически кораб, който ще се приземи на Луната.


Белка и Стрелка са кучета, изпратени в космоса на борда

Белка и Стрелка са кучета, изпратени в космоса на борда ...

......... След няколко месеца Стрелка ражда 6 здрави кученца. Едното от тях е взето лично от Никита Хрушчов и е изпратено като подарък на Каролин – дъщерята на американския президент Джон Кенеди. В днешно време препарираните животни са изложени в московския Мемориален музей на космонавтиката. Вижте космическите кучета в галерията ТУК


На 12 април Музеят на авиацията в Пловдив – филиал

На 12 април Музеят на авиацията в Пловдив – филиал ...

......... горене, работещ с авиогориво. Терминът "космонавтика" въвежда Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята в Съветския съюз. Начало на пилотираната космонавтика става полетът на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.


Израелският космически апарат Берешит не е успял да кацне на

Израелският космически апарат Берешит не е успял да кацне на ...

......... Луната орбити, които трябваше да завършат с кацане около 22:25 българско време. Мисията на компанията SpaceIL струваше около 100 милиона долара, събрани почти изцяло от частни дарения и спонсори. Ентусиазмът около Берешит беше осезаем в цял Израел, като мисията на робота беше дискутирана в училищата и показвана по всички телевизии.


За първи път в историята астрономи успяха да направят снимка

За първи път в историята астрономи успяха да направят снимка ...

......... EHT и старши учен от "Харвард".  Вижте и видео: We are proud to be part of this revolutionary discovery.The #RealBlackHole image is the result of the large scale collaboration Event Horizon Telescope, where EU-funded researchers have played a key role. #EUResearch #EHTBlackHoleRead more here → https://t.co/p57pVlU0nr pic.twitter.com/yQstgrItlo — European CommissionАстрономите са готови скоро да покажат първия директен образ на

Астрономите са готови скоро да покажат първия директен образ на ...

......... да видим черно ядро с ярък пръстен - акреционният диск около него. Светлината зад черната дупка се огъва като леща. Без значение каква е ориентацията на диска, ще го видите като пръстен поради силната гравитация на черната дупка. Визуално ще прилича много на затъмнение, въпреки че механизмът е съвсем различен.


40 години от полета на Георги Иванов в Космоса! Бележитата

40 години от полета на Георги Иванов в Космоса! Бележитата ...

......... технологии. Фотоизложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов ще бъде открита от 10:15 часа във фоайето на БАН. В 10:30 часа ще бъде валидирана и специална пощенска марка с лика на космонавта. В 11:00 часа ще започне тържествената сесия и връчването на почетни знаци, посветени на юбилея.


  Японската сонда Хаябуса-2 е детонирала експлозиви върху астероид. Идеята

  Японската сонда Хаябуса-2 е детонирала експлозиви върху астероид. Идеята ...

......... от вътрешността на астероида, пише БГНЕС. Астероидът Рюгу е малко под 1 километър в диаметър и обикаля слънцето по траектория на около 360 милиона километра от тази на Земята. Хаябуса 2 пътува до астероида повече от три години. Предвидено е апаратът да се завърне на Земята през 2020 г.   


Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези

Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези ...

......... Марс, в дълбока древност е имало реки, езера и водни басейни, съдържащи в себе си поне толкова течност, колкото в Северния ледовит океан на Земята. Други планетолози не са съгласни и смятат, че дори в древността, Марс е бил прекалено студен и сух, за да може да се формират океани.


Японската космическа сонда

Японската космическа сонда "Хаябуса-2" /"Сокол-2"/ е открила изобилие от минерали ...

......... Слънчевата система. В тях учените се надяват отново да открият следи от вода и органични вещества. Астероидът Рюгу се намира между Земята и Марс, на разстояние от около 300 000 000 километра от нашата планета. Сондата "Хаябуса-2" беше изстреляна през месец декември 2014 г. от космодрума на японския остров Таганашима.Огромен метеор е експлодирал в орбитата на земята през декември

Огромен метеор е експлодирал в орбитата на земята през декември ...

......... всеки сто години. Метеоритът е бил дълъг няколко метра, движел се е с 32 километра в секунда и е експлодирал на 25 километра над земната повърхност, освобождавайки 173 килотона енергия. Взривът е бил уловен първо от противовъздушната защита на САЩ, след което военновъздушните сили на страната са съобщили на НАСА.


Учени откриха доказателства за голямо изригване на радиация от Слънцето,

Учени откриха доказателства за голямо изригване на радиация от Слънцето, ...

......... услуги и системите за глобално позициониране. Радиацията може да представлява и риск за здравето на астронавтите в МКС. Всички пътници и екипажи на пътническите самолети, които летят на голяма височина и близо до полюсите, могат да бъдат облъчени с по-голямо количество радиация /въпреки че това зависи от много променливи условия.


Планетолозите за първи път наблюдаваха водни молекули, движещи се от

Планетолозите за първи път наблюдаваха водни молекули, движещи се от ...

......... подсказва, че водата „излиза” от Луната не толкова често, колкото по-рано вярваха поддръжниците на тази теория и посочва възможен механизъм за натрупването й в почвата на спътника на Земята. Тази информация, както вярват учените, ще бъде важна при избора на място за изграждането на бъдещи постоянни колонии на нейната повърхност.


НАСА разработва система за извеждане в космоса от ново поколение

НАСА разработва система за извеждане в космоса от ново поколение ...

......... която включва резервоара за течен кислород. Всички подготовки се извършват за неназован тестов полет на EM-1 през 2020 г., като след това за 2023 г. е планирана втора мисия, с която НАСА ще изпрати екипаж около Луната и ще го върне обратно, като тази мисия е наречена Exploration Mission-2 (EM-2).


Космическият апарат

Космическият апарат "ИнСайт" ("InSight") на НАСА започна да копае в ...

......... миналата година. В четвъртък специалисти от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния изпратиха команди до "ИнСайт" да започне да копае. Той ще направи малка почивка, преди да започне отново да копае. Космическият апарат наскоро позиционира сеизмометъра си на марсианската повърхност, чрез който ще следи за евентуални сеизмични сигнали.


Японската сонда Хаябуса 2 е кацнала на повърхността на астероида

Японската сонда Хаябуса 2 е кацнала на повърхността на астероида ...

......... и органична материя от този отдалечен период. Астероидът Рюгу е малко под 1 километър в диаметър и обикаля слънцето по траектория на около 360 милиона километра от тази на Земята. Хаябуса 2 пътува до астероида повече от три години. Прадвидено е апаратът да се завърне на Земята през 2020 г.


Първият израелски лунен робот беше изстрелян успешно от Кейп Канаверал

Първият израелски лунен робот беше изстрелян успешно от Кейп Канаверал ...

......... Русия и Китай, които са единствените държави, осъществявали контролирано кацане на спътника на Земята. Берешет се отличава и с това, че е разработка на частна фирма. Роботът ще изследва локално магнитно поле на Луната, но според създателите му, по-важната задача е да бъде предизвикан интерес към науката у младите хора.


НАСА ще изпрати пилотирана мисия до Марс в средата на

НАСА ще изпрати пилотирана мисия до Марс в средата на ...

......... Първоначално се очакваше той да работи само 90 дни, но марсоходът предаваше сигнали до средата на миналата година. Последната комуникация със Земята е била на 10 юни, след което той е преминал в спящ режим. Предполага се, че силна пясъчна буря е попречила на “Opportunity” да презареди слънчевите си батерии.


Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия

Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия ...

......... се противопостави на подобна технология, изтъквайки крайната й неефективност. "Ще се наложи да се превърнат фотоните в електрони, след това обратно във фотони и след това обратно в електрони. Каква ефективност може да има тук? Тази идея трябва да бъде убита в зародиш!" - цитира тогава Мъск изданието „Популяр механикс“.


Русия планира в периода 2031-2035 г. да изстреля към Луната

Русия планира в периода 2031-2035 г. да изстреля към Луната ...

......... на южния полюс на Луната и да го проучи. През 2027 г. се планира към Луната да се изстреля станцията „Луна-28“, с която да се върнат до Земята проби от криогенни почви от южния полюс на естествения ни спътник, а през 2028 г. да се изпрати станцията „Луна-29“ с луноход. 


НАСА ускорява плановете си да се върне на Луната и

НАСА ускорява плановете си да се върне на Луната и ...

......... които биха могли да осигурят част от необходимото оборудване, като например модули за станцията или превозните средства, които ще позволят кацане на повърхността. В рамките на програмата, Агенцията смята да изпрати научно оборудване и други технологични инструменти на Луната през 2020 година или още дори преди края на тази година.


НАСА се сбогува с марсохода

НАСА се сбогува с марсохода "Опортюнити". НАСА лед последен опит ...

......... прашни бури от десетилетия, която му попречи да зареди слънчевите си батерии. От тогава НАСА направи многобройни опити да "събуди" роувъра, но без резултат, предаде Дарик. Братът-близнак на "Опортюнити" - "Спирит", беше провъзгласен за "покойник" през 2011 година, 12 месеца след като заседна в пясъка и връзката с него прекъсна.


НАСА ще направи последен опит да се свърже с апарата

НАСА ще направи последен опит да се свърже с апарата ...

......... получат отговор от космическия апарат чрез радиоканали, последната комуникация с него е на 10 юни 2018 година. През август НАСА съобщи, че в 45-дневен срок ще обяви сондата за "мъртва". През октомври обаче срокът беше удължен до януари, така че експертите от НАСА да имат повече време да преценят ситуацията.


Първата пилотирана експедиция на Луната с участието на руски астронавти

Първата пилотирана експедиция на Луната с участието на руски астронавти ...

......... да извършат кацането на експедицията до Луната с помощта на две свръхтежки ракети. Първо, пилотиран космически кораб ще бъде пуснат в орбита, а след това - комплекс за кацане на Луната. По създаването на свръхтежката ракета "Енисей" стана известно, че тестовите ѝ изстрелвания са насрочени за 2028 и 2029 година.


Иран и Северна Корея поставят все по-голямо предизвикателство пред Съединените

Иран и Северна Корея поставят все по-голямо предизвикателство пред Съединените ...

......... военните си способности и да развива ракетната си програма. Миналата година Вашингтон въведе отново санкции срещу Техеран, които бяха отменени по силата на ядрената сделка от 2015 г., подписана съвместно от Русия, Китай и три страни от ЕС, обещали да останат в споразумението и да продължат бездоларовата търговия с Техеран.


Американската космическа агенция (NASA) огласи панорамно видео от Марс, направено

Американската космическа агенция (NASA) огласи панорамно видео от Марс, направено ...

......... Curiosity е извършването на детайлни геологически и геохимически изследвания, проучване на атмосферата и климата на планетата, търсене на вода или следи от нейното присъствие. Тези данни ще помогнат да се определи дали Марс някога е бил пригоден за живот и има ли на планетата места, където днес са пригодни за живот.


Метеорит е ударил Луната по време на явлението

Метеорит е ударил Луната по време на явлението "Кървава луна", ...

......... 20 x 1 sec RGB in Celestron 8" + 0.33x reducer. pic.twitter.com/PoITqu8TbF — Christian Fröschlin (@chrfrde) 24 януари 2019 г. Хосе Мария Мадиедо, астроном от университета "Уелва" в Испания, потвърди, че наистина става въпрос за падане на метеорит на Луната, след като и осемте телескопа на университета са засекли удара.


От много години учените търсят отговор на въпроса има ли

От много години учените търсят отговор на въпроса има ли ...

......... открита през ноември 2018 година. Наблюденията на международен екип от изследователи са продължили 18 години. Масата на звездата на Барнард е почти три пъти по-голяма от масата на Земята. Тя се върти около своята червена звезда-джудже за 233 дни и е на същото разстояние от нея като Меркурий от Слънцето.


В понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме пълно лунно

В понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме пълно лунно ...

......... на нашия спътник ще е видимо по-голям и в кулминацията на явлението около 07:00 часа сутринта ще е в кърваво червен цвят. Добри условия за наблюдение ще има в Западна България, където облачността ще е разкъсана. За да видите Луната сутринта, търсете я на Запад - съвсем близо до хоризонта.


Съвсем скоро, на 21 януари, предстои последното пълно лунно затъмнение

Съвсем скоро, на 21 януари, предстои последното пълно лунно затъмнение ...

......... blood moon` to welcome in 2019 with rare celestial spectacle this month: https://t.co/EN6Y4IyZRc pic.twitter.com/PU59xgYq3z — World News Tonight (@ABCWorldNews) January 14, 2019 Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г., пише "Дарик". През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.


Русия е изгубила контрол върху единствения си космически радиотелескоп, но

Русия е изгубила контрол върху единствения си космически радиотелескоп, но ...

......... през 2014 г., но неговият живот е удължен. Някои експерти твърдят, че телескопът "Спектр-Р" е един от малкото успешни космически проекти в Русия. Миналия октомври ракета "Союз", превозваща руснака Алексей Овчинин и американския астронавт Ник Хейг, претърпя крах само няколко минути след изстрелването, принуждавайки двамата астронавти да направят аварийно кацане.


Учени от обсерватория източно от Ванкувър засекли 13 мощни радиоизлъчвания,

Учени от обсерватория източно от Ванкувър засекли 13 мощни радиоизлъчвания, ...

......... тези импулси. Едната версия е, че става дума за неутронна звезда с необичайно силно магнитно поле, която се върти много бързо. Според други учени е възможно излъчванията да идват от сливането на две неутронни звезди. Съществува малък процент наблюдатели, които вярват, че това са сигнали от космически кораб на извънземни.


Учените разположиха на Международната космическа станция уникална хладилна инсталация, която

Учените разположиха на Международната космическа станция уникална хладилна инсталация, която ...

......... това състояние агрегатното състояние на веществата ще може да се променя според законите на квантовата физика. Експертите се надяват, че изучаването на “изстудени” атоми ще помогне да се промени обичайното разбиране за материята във Вселената. Експериментът е проведен с помощта на вакуумна камера, лазери и електромагнитна инсталация в „космическия фризер“.


На 21 януари рано сутринта от България ще може да

На 21 януари рано сутринта от България ще може да ...

......... и ще продължи през океана южно от Филипините. Максималната фаза ще настъпи в 07.17.36 ч. българско време, когато ще бъдат закрити 94% от площта на слънчевия диск, а останалите 6% ще останат видими около Луната като изящен тънък пръстен. Краят на пръстеновидното затъмнение ще настъпи в 09.00.54 ч.”, заяви Маркишки.


Китайският космически апарат Чанъе-4 за изследване на обратната страна на

Китайският космически апарат Чанъе-4 за изследване на обратната страна на ...

......... За да бъде решен този проблем, през май беше изстрелян сателит в орбита около Луната. Той действа като връзка между космическия апарат и Земята. Районът от близката страна на Луната има много равни терени, на които може да се кацне, докато далечната й страна е неравна и планинска. галерията ТУК


Китайският космически апарат Чанъе-4 за изследване на обратната страна на

Китайският космически апарат Чанъе-4 за изследване на обратната страна на ...

......... Земята посока. За да бъде решен този проблем, през май беше изстрелян сателит в орбита около Луната. Той действа като връзка между космическия апарат и Земята. Районът от близката страна на Луната има много равни терени, на които може да се кацне, докато далечната й страна е неравна и планинска.


Спътник на НАСА изпрати първа снимка от ледения свят Ултима

Спътник на НАСА изпрати първа снимка от ледения свят Ултима ...

......... наричат по-голямата сфера Ултима, а по-малката Туле. Пропорцията между двете е три към едно. Ултима Туле е с размера на столицата на САЩ Вашингтон. Обектът е и много тъмен, показва информацията от сондата. Най-добре осветените му райони отразяват 13% от светлината, която попада върху тях, а най-тъмните – само 6%.


"Странен" астероид мина покрай Земята. Представители на научната общност разказаха ...

......... мина на 25 декември, в навечерието на католическата Коледа. Според някои християни това събитие не е случайно и дори е знамение. Формата на обекта наподобява изображението на Витлеемската звезда. В Библията тя е предшественик на раждането на Исус Христос. Астрономите уверяват, че астероидът не е нищо повече освен природен феномен.


Тази нощ, освен метеорният поток Джеминиди, в небето ще може

Тази нощ, освен метеорният поток Джеминиди, в небето ще може ...

......... най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г. Диаметърът ѝ е 1,2 км. Тя е с орбитален период около Слънцето 5,4 години. Спада към семейството комети на Юпитер. Орбитата ѝ и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от преминаването ѝ покрай Юпитер.


Тази нощ, освен метеорният поток Джеминиди, в небето ще може

Тази нощ, освен метеорният поток Джеминиди, в небето ще може ...

......... най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г. Диаметърът ѝ е 1,2 км. Тя е с орбитален период около Слънцето 5,4 години. Спада към семейството комети на Юпитер. Орбитата ѝ и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от преминаването ѝ покрай Юпитер.


Американският космически апарат „Осирис-Рекс“ намери следи от вода на астероида

Американският космически апарат „Осирис-Рекс“ намери следи от вода на астероида ...

......... – астероиди, чиято орбита пресича орбитата на Земята. Вероятността от сблъсък с него е 1 към 4000. Неговото падане на Земята би се равнявало на експлозия с мощност 2700 мегатона. „Осирис-Рекс“ е един от трите апарата, създадени от експертите на NASA за мисии в далечния космос по програмата „Нови хоризонти“.


Днес, 11 декември, от 17:00 часа в зала

Днес, 11 декември, от 17:00 часа в зала "Проф. Марин ...

......... години от Айнщайн в Общата теория на относителността. Откритието е обявено на пресконференция на 11 февруари 2016 г. През 2017 г. Нобеловият комитет присъжда наградата за физика на Райнер Вайс, Бари К. Бариш и Кип С. Торн, които „със своя ентусиазъм и решителност имат безценен принос за успеха на LIGO“.


Китай изстреля ракета в събота сутринта, която трябва да се

Китай изстреля ракета в събота сутринта, която трябва да се ...

......... състоя в часовете преди зазоряване, съобщава държавната агенция Синхуа, предаде БГНЕС. Успешното изстрелване маркира началото на ново приключение до далечната страна на Луната за Чан – 4, която се очаква да кацне около Нова година и носи на борда си няколко експерименти, както и роувър за изследване на изследвани територии.


Руският учен Владимир Кузнецов заяви, че слънцето няма да изгасне

Руският учен Владимир Кузнецов заяви, че слънцето няма да изгасне ...

......... балансът на силите в недрата ще се променят за около 5 милиарда години. Тогава Слънцето ще се разшири до орбитата на Венера. Тя ще погълне вътрешните планети, ще изгори Земята и ще започне да се охлажда. Тогава Слънцето ще стане мъртво бяло джудже. Радиусът му ще бъде само 10 километра.


Американската космическа агенция обяви, че 9 частни компании, повече, от

Американската космическа агенция обяви, че 9 частни компании, повече, от ...

......... отбелязва ясна промяна в начина на действие на НАСА, когато става дума за стремежите на американците за Луната, макар че частни компании биват използвани години наред за снабдяването на Международната космическа станция, а SpaceX и Боинг работят по космически кораби, които да изпратят астронавти на Луна още през 2019 г.


Планирано е в края на 2025 г. с извеждането на

Планирано е в края на 2025 г. с извеждането на ...

......... че поради високите нива на радиация на орбиталната станция няма да могат да се намират постоянно космонавти, а също така на една такава станция ще има малко място за научни експерименти. Успоредно с това „Роскосмос“ и НАСА подписаха меморандум за разработването на модул за предлаганата от САЩ окололунна станция „Гейтуей“.


Пилотираният полет на Марс най-вероятно ще стане факт през 30-те

Пилотираният полет на Марс най-вероятно ще стане факт през 30-те ...

......... Платото Елизия е разположено на 4 градуса северно от екватора на планетата. То е избрано, защото представлява равнинен район. Там са разположени вулкани, а също така съществуват и дълбоки падини. Този район е интересен и от гледна точка на това, че там може би е имало вода, обясниха от НАСА.


В Русия се подготвя нова космическа държавна програма за усвояването

В Русия се подготвя нова космическа държавна програма за усвояването ...

......... конструкция", обясни още експертът. Коптев напомни, че по програмата Л-1 в края на 60-те години на миналия век е имало 11 изстрелвания. До изпращането на човек на Луната не се е стигнало, тъй като е сработил политическия принцип: американците първи са стигнали до там и Л-1 е загубила своята актуалност. 


Руската ракета

Руската ракета "Союз-СТ" успешно изведе в орбита европейския метеорологически спътник ...

......... секунди след изстрелването, предаде БГНЕС. Спътникът ще предава данни за нуждите на Европейска организация за разработване на метеорологични спътници (EUMETSAT), които ще бъдат използвани за изготвянето на високоточни прогнози на времето. Това е третият пуск от началото на годината на руска ракета от космодрума "Куру" в отвъдморската територия на Франция.


Учени от Австралия фиксираха необичайни радиосигнали. Няколко кратки радиосъобщения са

Учени от Австралия фиксираха необичайни радиосигнали. Няколко кратки радиосъобщения са ...

......... на това явление не излъчват енергия. За пръв път феноменът е уловен през 2007 г. от представители на научната общност. В бъдеще резултатите от изследванията ще бъдат използвани в различни области на астрономията. "Много е важно да установим произхода на тайнствените сигнали на радиоизлъчване извън нашата галактика", твърди д-р Маккуорт.


Руската ракета

Руската ракета "Союз МС-10", която претърпя авария малко след излитането ...

......... Припомняме, че на 11-ти октомври по време на старта на ракетата-носител Съюз МС-10 с новия екипаж на МКС възникна „авария на носителя". Екипажът все пак се приземи успешно и без да пострада. На 31 октомври от агенцията съобщиха, че следващата планирана мисия до МКС ще се проведе на 3 декември.


Китай успешно изведе в орбита свой спътник за изследване на

Китай успешно изведе в орбита свой спътник за изследване на ...

......... при всякакви климатични условия. Ще бъдат отчитани скоростта на вятъра, височината на вълните, морските течения и температурата на вода. Спътникът ще събира данни за различни цели, в това число и за проучване на ресурсите на океаните и за спасителни операции. Това е 228-ият старт, осъществен с ракетата-носител "Чанчжън".    


Учени потвърдиха съществуването на два гигантски облака от прах, въртящи

Учени потвърдиха съществуването на два гигантски облака от прах, въртящи ...

......... и звездите. Неговото откритие тогава е било посрещнато скептично от научната общност, тъй като астрономите не са вярвали, че толкова големи обекти могат да запазят своята стабилност в такива точки. По-късно учените многократно са проверявали данните на Кордилевски, но не са могли нито да ги потвърдят, нито да ги опровергаят.


Китайската компания „Лендспейс“ не успя да изведе успешно в орбита

Китайската компания „Лендспейс“ не успя да изведе успешно в орбита ...

......... маса е 27 тона при стартова тяга 45 тона. Ракетата и конструирана за извеждане в космоса на малки спътници. Китай активно развива частното ракетостроене. Този сектор обхваща около 60 местни компании. През май тази година компанията Lingtai Kongjian проведе първото тестово изстрелване на първата частна ракета-носител от серията „Уан Спейс“.


Американската авиокосмическа компания SpaceX на милиардера Илън Мъск възнамерява да

Американската авиокосмическа компания SpaceX на милиардера Илън Мъск възнамерява да ...

......... изследване на космическото пространство, включително полети до Марс. Компанията в момента се оценява на 28 млрд. долара. Значителна част от приходите на компанията идват от изстрелване на спътници за телекомуникационни компании. SpaceX има и дългосрочни договори на стойност милиарди долари с НАСА, Пентагона и с разузнавателните служби на Съединените щати.


"Контакт с извънземен разум – бъдещето на човечеството и смяна ...

......... съществуват извънземни, но е добре да чуете фактите", категоричен е професорът. Програмата на събитието предвижда лекции, които ще разкрият както конкретни примери, така и ще поставят проблема в широк дискурс, като целта е на темата с извънземните да се погледне максимално коректно и с представяне на обосновани твърдения и доказателства.


Два сателита, съвместна европейско-японска разработка, поеха към Меркурий – планетата,

Два сателита, съвместна европейско-японска разработка, поеха към Меркурий – планетата, ...

......... националните космически агенции на европейските страни също са допринесли за оборудването на мисията. Сумата покрива периода от одобряването на мисията през 2007 година до нейното приключване през 2025 година. За сравнение парите, вложени в проекта могат да платят заплатите на няколко футболни отбори от Английската висша лига за няколко сезона.


Космонавтите Алексей Овчинин и Ник Хейг са прекарали нощта в

Космонавтите Алексей Овчинин и Ник Хейг са прекарали нощта в ...

......... в Байконур и под специалното наблюдение на лекари. В момента екипажът на "Союз" МС-10 се чувстват добре и са готови да отлетят за Москва, съобщи ТАСС. По думите на наблюдаващите двамата са весели  и бодри. Специалистите отбелязват, че нямат противопоказания за нови полети, но не бива да се изпреварват събитията.


Астрономите проучвали данните, получени от сондата

Астрономите проучвали данните, получени от сондата "Касини" през 2017 г. ...

......... на ледените тела в състава на пръстените. Открити са и следи от органични вещества, включително въглеводороди метан, пропан-бутан, амоняк, азот, въглероден окис и въглероден диоксид. Основният доставчик на материя в атмосферата на Сатурн е пръстенът D, който играе основна роля в образуването на химическия състав на атмосферата на газовата планета.


Екипажът на Союз МС-10, който се приземи аварийно в Казахстан

Екипажът на Союз МС-10, който се приземи аварийно в Казахстан ...

......... се към Международната космическа станция, се случи авария. Двигателите на ракетата-носител във втората ѝ част отказали на 119-та секунда след излитането при отделението от централния блок. След това корабът се разделил на части и се отворил парашута. Екипажът е извършил аварийно кацане и се приземи успешно в Казахстан, съобщи Лента.ру.


При пуска на космическия кораб

При пуска на космическия кораб "Союз МС-10", насочващ ксе към ...

......... намираха членовете на мисията МКС-57/58 руският космонавт Алексей Овчинин и американския астронавт на НАСА Ник Хейг. Третото място в ракетата е било заето от контейнер с продукти. Космонавтите е трябвало да прекарат в Космоса 187 денонощия. Планирали са били 56 експеримента. Приземяването бе наблюдавано от експерти от Роскосмос и NASA.


Космическият телескоп

Космическият телескоп "Хъбъл", който е в орбита от 1990 г., ...

......... около шест месеца по-дълго, отколкото си мислехме, че ще го направи. Ще работим по проблемите и ще се върнем“, обеща тя. „Хъбъл“ направи многобройни забележителни наблюдения на космоса, откакто беше разгърнат през 1990 г. Космическият телескоп „Джеймс Уеб“, наследник на "Хъбъл", ще бъде изстрелян през март 2021 г., предаде БГНЕС.


Хиперспектралната камера на финландския технологичен развоен център VTT продължава да

Хиперспектралната камера на финландския технологичен развоен център VTT продължава да ...

......... или при анализ на състава на астероидите ", казва ръководителят на изследователската група Ана Рисанен. Хидроспектралните технологии за визуализация на VTT са разработени за широка гама приложения. "Ние непрекъснато търсим партньори както от индустрията, така и от академичните среди, за да създадем обществено въздействие със нашата технология", казва още Рисанен.


Иран планира да пусне три нови спътника собствено производство. Това

Иран планира да пусне три нови спътника собствено производство. Това ...

......... "Нахид-1". Иран разработва своята космическа програма в продължение на много години. Основното ѝ постижение е изстрелването в Космоса на устройство с маймуна на борда. По-рано в Иран съществуваше програма за изстрелване на човек в Космоса, но през 2017 г. правителството реши да изостави проекта, тъй като се оказа твърде скъп.