Съвременните изследвания сочат, че Вселената се простира на повече от

Съвременните изследвания сочат, че Вселената се простира на повече от ...

......... трудно ще намерите малки кратери. Налягането пък, което човек ще усети, ако ходи на повърхността й, се равнява на това, което човек усеща на Земята, намирайки се в най-дълбоките точки на океана. Венера е най-горещата планета с атмосфера в нашата слънчева система. Средната температура на повърхността й е 462 °C.


Сръбски учен видя корелация между слабото ултравиолетово излъчване и появата

Сръбски учен видя корелация между слабото ултравиолетово излъчване и появата ...

......... – 2020 г. е най-низкото от 1810 година. Температурата по никакъв начин няма да подейства на COVID-19. Ако се оправдае прогнозата на НАСА, то след 10 години може да се очаква поредна мутация на вируса". Вижте още: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 март      


Пандемията от коронавирус доказва необходимостта от усвояване на Далечния Космос,

Пандемията от коронавирус доказва необходимостта от усвояване на Далечния Космос, ...

......... факто третата фаза на развитие на звездите, която е описана от науката. В последователен ред те са: протозвезда, главна последователност, в която в момента се намира Слънцето, червен гигант, бяло джудже, неутронна звезда и черна дупка. Още: "Нови и нови ограничения в Европа заради коронавируса, който се проявява все повече"


В края на април светъл и голям астероид ще прелети

В края на април светъл и голям астероид ще прелети ...

......... си, а следващото му приближаване до нашата планета се очаква на 16 април 2079 г. и дори тогава ще бъде още по-далеч. Откакто обектът е открит за първи път през 1998 г., астрономите го следят в рамките на програмата за характеризиране на всеки един опасен обект в близост до Земята.


Учени от Международния център за радиоастрономични изследвания регистрираха най-силният взрив

Учени от Международния център за радиоастрономични изследвания регистрираха най-силният взрив ...

......... пет пъти надхвърлящо миналия рекорд. „Нещата се случиха много бавно. Като взрив на забавен каданс, който продължава в течение на стотина милиона години“, обясни професорът от центъра Мелани Джонстън-Холит. За момента изследователите не са установили причините за експлозията и планират да проведат по-внимателни наблюдения, предаде Риа Новости, цитирани от БГНЕС.


3,2,1... Solar Orbiter излетя от Кейп Канаверъл. Сондата беше изстреляна

3,2,1... Solar Orbiter излетя от Кейп Канаверъл. Сондата беше изстреляна ...

......... с ракета "Атлас V". Целта й е да изследва динамичното поведение на Слънцето и да заснеме полюсите му. Вижте го в следващото видео: WATCH: @NASA and @ESA’s #SolarOrbiter blasts off to capture the first pictures of the sun’s poles pic.twitter.com/RXvi4TTq5Q — QuickTake by Bloomberg (@QuickTake) February 10, 2020 Spacecraft Separation!Астронавтът на NASA Кристина Кох, Лука Пармитано - инженер от

Астронавтът на NASA Кристина Кох, Лука Пармитано - инженер от ...

......... Астронавтът на NASA Кристина Кох, Лука Пармитано - инженер от Европеската космическа агенция и руският космонавт Александър Скворцов се завърнаха на Земята. След дълги часове подготовка тримата кацнаха в покритите със сняг степи на Казахстан в 4:12АМ EST или 0912GMT.


През юли 2016г. с помощта на европейския космически телескоп Гая

През юли 2016г. с помощта на европейския космически телескоп Гая ...

......... тях са идентифицирани. Откриването на черни дупки е една от основните цели на телескопа Гая. Учените смятат, че ако успеят да открият невидими звезди, принадлежащи към класа на червените джуджета, те ще идентифицират и черни дупки, чиято долна граница на масата е около пет пъти по-голяма от масата на слънцето.


През последните години учените натрупаха много информация за Марс и

През последните години учените натрупаха много информация за Марс и ...

......... 510 000 години, предполагат учените - от последния период на изключително силна слънчева светлина, когато целият CO2 би бил превърнат в газообразен в марсианската атмосфера. С разбирането на ледената шапка на южния полюс на Марс, изследователите потенциално могат да разберат повече за дългосрочната история на планетата, датираща милиарди години назад.


Два, излезли от експлоатация американски спътника-научният IRAS и военният GGSE-4,

Два, излезли от експлоатация американски спътника-научният IRAS и военният GGSE-4, ...

......... януари на височина 900 км над град Питсбърг, щата Пенсилвания. 1/ We are monitoring a close approach event involving IRAS (13777), the decommissioned space telescope launched in 1983, and GGSE-4 (2828), an experimental US payload launched in 1967. (IRAS image credit: NASA) pic.twitter.com/13RtuaOAHb — LeoLabs, Inc. (@LeoLabs_Space) January 27, 2020


Корпусът на МКС е застрашен от корозия и понижаване на

Корпусът на МКС е застрашен от корозия и понижаване на ...

......... преди аварийна ситуация, която създава заплаха от намаляване на налягането в обитаемите отделения." Първият елемент от МКС - функционален товарен блок Заря - беше изведен в орбита през ноември 1998 г. Освен това руският модул "Звезда", прикачен към МКС през юли 2000 г., работи като част от станцията, припоня БГНЕС.Индийската организация за космически изследвания представи робот – хуманоид, който

Индийската организация за космически изследвания представи робот – хуманоид, който ...

......... can do to me. It`s strange talking to robots. pic.twitter.com/dEMozoqgsc — Chethan Kumar (@Chethan_Dash) January 22, 2020 Хуманоидът ще може да изпълнява различни задачи и да говори на два езика – английски и хинди. Изстрелването на космическия кораб с робот на борда е планирано да стане до края на годината.


Учени от Самарския университет са разработили метод за прочистването на

Учени от Самарския университет са разработили метод за прочистването на ...

......... което ще последва сблъсък на отломките на тези тела с други. Тогава действащите пътници ще бъдат извадени от строя и ще се стигне до „замърсяване” на орбитата. Това, на свой ред, може да доведе до невъзможност космосът да бъде изчистен от отпадъците, тъй като всички спасителни средства ще бъдат унищожени.


Метеорит, който е ударил Австралия преди 51 години е донесъл

Метеорит, който е ударил Австралия преди 51 години е донесъл ...

......... Те разбиват атомите в космическия прах в частици на химически елементи като въглерод и хелий. Тези елементи се натрупват в хода на времето с постоянна скорост. Колкото по-дълго е излагането на космическите лъчи, толкова по-големи са натрупванията. Преброяването на елементите в специализирани лаборатории, позволява определянето на възрастта на космическия прах.


SpaceX обяви извеждането в космоса на 60 микроспътника Starlink, които

SpaceX обяви извеждането в космоса на 60 микроспътника Starlink, които ...

......... експлоатация ще струва $ 10 млрд. През май 2019 г. първите 60 сателита бяха изстреляни в космоса, а през ноември втора групd апарати Starlink е пусната в орбита. Русия разработва нискоорбитална многофункционалната сателитна комуникационна система „Сфера“, която ще включва повече от 600 спътника за комуникации и дистанционно наблюдение на Земята.


Днес (05.01.20 г.) Земята е възможно най-близо до слънцето. Поради

Днес (05.01.20 г.) Земята е възможно най-близо до слънцето. Поради ...

......... има наклон към равнината на земната орбита, а не изобщо, защото се променя разстоянието от Земята до Слънцето. Нашата планета прави пълна революция около Слънцето за 365 дни, 6 часа, 9 минути и 10 секунди. Земята се движи около Слънцето по елиптична орбита със средна скорост от близо 30 км/ч.Индия планира да направи нов опит за кацане на безпилотна

Индия планира да направи нов опит за кацане на безпилотна ...

......... със значително по-големи разходи за самото изстрелване. Той добави, че Индия е избрала четирима астронавти-кандидати, които ще участват в първата орбитална мисия на страната, планирана да бъде проведена до средата на 2022 година. Четиримата ще започнат да тренират в Русия по-късно този месец. В мисията ще участват до трима астронавти.


По-рано този месец, британския Институт за геоложки проучвания и Националните

По-рано този месец, британския Институт за геоложки проучвания и Националните ...

......... движението си на изток, той може също толкова лесно да спре или дори да обърне хода си в бъдеще. Интересното е, Бегън отбеляза, че в сравнение със северния си колега, южният магнитен полюс остава сравнително послушен, намиращ се в район на юг от Австралия вече над 100 години, пише БГНЕС.


Учени са изучили състава на атмосферния прах на възраст 300

Учени са изучили състава на атмосферния прах на възраст 300 ...

......... на тропическите гори на Амазонка и подхранват с микроелементи фотосинтезиращите водорасли в Атлантическия океан. Американските учени са установили каква роля е играл атмосферният прах в живота на планетата на границата на каменовъгления и пермския периоди. По това време активно се развиват морските екосистеми, а в атмосферата се е натрупвал кислород.


Нашият район в Космоса се оказва доста населен от към

Нашият район в Космоса се оказва доста населен от към ...

......... Това се нарича транзит и ако планетата има атмосфера, тя ще бъде осветена от светлината на звездата по време на транзит, което потенциално ще позволи на астрономите да видят какво има на нея, използвайки спектроскопични наблюдения. Изследването е предоставено на Американското астрономическо общество и е достъпно в arXiv, предава БГНЕС.


Астрономи са регистрирали магнитна експлозия на повърхността на слънцето, различна

Астрономи са регистрирали магнитна експлозия на повърхността на слънцето, различна ...

......... на Слънцето са невидими, но те също се влияят от супер нагрятите заредени частици плазма наблизо. От години учените се опитват да разберат защо слънчевата корона всъщност е с милиони градуси по-гореща от самото Слънце. Соларната сонда на НАСА „Паркър“ проверява това, като в момента тя плътно обикаля около Слънцето.


С помощта на телескопа VLT астрономи откриха в центъра на

С помощта на телескопа VLT астрономи откриха в центъра на ...

......... се, че около 80% от звездите в централния район на Млечния път са образувани през първите „години от живота“ на нашата галактика- между 8 и 13,5 млрд. години назад. „Противно на общоприетото разбиране открихме, че образуването на звездите не е непрекъснат процес“, каза авторът на статията Франсиско Ногерас-Лара. Снимка: архив


Астероиди, способни да унищожат човешката цивилизация, падат на Земята веднъж

Астероиди, способни да унищожат човешката цивилизация, падат на Земята веднъж ...

......... всеки полет на наблюдавани обекти в близост до Земята. Затова често се случва астероид, който първоначално е бил считан за опасен, впоследствие да преминава в категорията на безопасен", казва ученият. До началото на 2019 г. са известни 18 000 опасни космически обекта в Слънчевата система, от които 99% са астероиди.


Странни светлини в нощното небе уплашиха жителите на Берлин и

Странни светлини в нощното небе уплашиха жителите на Берлин и ...

......... потвърди, че "през последните няколко дни спътниците Starlink са били видими много ясно над Германия". Въпреки че извънземно нашествие засега не се очаква, спътниците Starlink все още могат да представляват заплаха, коментират експерти. "Опасността от сблъсък между тях и други небесни тела съществува", заяви говорител на обсерваторията Щаркенбург в Хепенхайм.


Необходимо е САЩ да разсекретят голям обем информация за американските

Необходимо е САЩ да разсекретят голям обем информация за американските ...

......... на разузнаването Сю Гордън заяви, че разсекретяването е ключово за борбата с опитите на чуждестранните сили да се насочат към американски цивилни за събиране на данни. Същия месец беше отправен призив разузнавателната общност да разсекрети повече данни за борба с нарастващата заплаха, която правителството на Китай представлява за американския бизнес.


Сондата

Сондата "Паркър" (Parker Solar), която бе изстреляна миналата година, доближи ...

......... до звездата. Очаква се най-близката точка, до която ще стигне сондата да бъде само на 3,83 милиона мили (6,16 милиона км) от слънчевата повърхност.Тогава апаратът  ще има максимална скорост от около 430 000 мили / час (690 000 км / ч) и за последно ще предаде научни данни до НАСА.


Разумният живот извън слънчевата система може да е много по-често

Разумният живот извън слънчевата система може да е много по-често ...

......... най-близкият ни съсед“, казва още той. Изследователите погледнали и по-далеч във Вселената. Откритията са били по-положителни за извънземния живот далеч от нашата планета, тъй като проучването показва, че „нежните“ вариации на смяната на оста на дадена планета, като тези на Земята, са далеч по-вероятни, когато се погледне по-дълбоко в Космоса.


През последните 25 години открихме планети в най-особените и екстремни

През последните 25 години открихме планети в най-особените и екстремни ...

......... в публикацията. Изследователите посочват, че обичайните техники, които използваме за откриване на екзопланети, са неподходящи за намирането на такива обекти. Ще трябва да се използват други техники, основани на промените в емисиите на черните дупки, но нашата технология може би трябва да се подобри значително, преди това да бъде постигнато.


Първият прототип на космическия кораб Starship на компанията на Илон

Първият прототип на космическия кораб Starship на компанията на Илон ...

......... товари до лунната повърхност за Агенцията през програмата CLPS за реализирането на проекта "Артемида". Компанията на визионера Илън Мъск предлага тези превози да се осъществят с корабите на комопанията Starship и Super Heavy, като първият е в по-напреднала фаза на изпитания. Подробности за новината можете да прочетете в тази статия.


Космическият кораб Starship може да извърши първата си лунна мисия

Космическият кораб Starship може да извърши първата си лунна мисия ...

......... Blue Origin, който ще използва своя кораб Blue Moon. Девет компании, отговарящи на изискванията на CLPS, бяха избрани през ноември 2018 г. Две от тях - Astrobotic и Intuitive Machines - са планирани да доставят научна екипировка на НАСА и различни полезни товари на лунната повърхност през юли 2021 г.


НАСА е разработила подводен космически робот (BRUIE) за изследвания под

НАСА е разработила подводен космически робот (BRUIE) за изследвания под ...

......... океаните. Той добави още, че на Земята ледът, покриващ полярните океани, играе подобна роля, което ги прави идеален тестови терен за изследователски робот. За 2025 г. е планирана мисия за изследване на спътника на Юпитер, Европа, което ще постави основата за последващо търсене на живот под леда му, съобщава БГНЕС.


Изпълнителният директор на компанията за космическа технология SpaceX Илън Мъск

Изпълнителният директор на компанията за космическа технология SpaceX Илън Мъск ...

......... товари, инфраструктура и екипаж на Марс за 20 години, тъй като планетарното разположение позволява да се лети до Марс само веднъж на две години. Изстрелването струва около два милиона долара на полет на космически кораб, а Мъск казва, че крайната цел е да се изгради „самоподдържащ се град на Марс“.


На 1 януари тази година сондата на НАСА „New Horizon”

На 1 януари тази година сондата на НАСА „New Horizon” ...

......... г. Според конвенциите за именуване, екипът, който го е открил, получава привилегията да избере името на обекта. Екипът реши да свърже този свят с езика на местните хора, обитаващи района, в който се намира откривателската лаборатория. В случая това е Мериленд, базата на космическия телескоп Хъбъл и на „Нови хоризонти“.


Институтът за космически изследвания и технологии на БАН (ИКИТ-БАН) организира

Институтът за космически изследвания и технологии на БАН (ИКИТ-БАН) организира ...

......... доц. Георги Желев, а д-р Росен Флоров ще говори за българските космически храни. За гостите на института са предвидени още демонстрация на възможностите на дронове и дегустация на космическа храна. Институтът за космически изследвания и технологии на БАН се намира на адрес ул. "Акад. Георги Бончев", бл. 1.    


Полетите в космоса могат да спрат или дори да обърнат

Полетите в космоса могат да спрат или дори да обърнат ...

......... Файнберг, преподавател по медицина в университета Джон Хопкинс. Изследването, което направи новото откритие, започнало преди 7 години, когато НАСА решили да идентифицират проблема, от който се оплаквали астронавтите, след дълъг престой в безтегловност. Почти всички съобщавали, че виждат размазано, като в някои случаи това продължавало и след завръщането на Земята.


Днес ще наблюдаваме рядко астрономическо явление. Планетата Меркурий ще мине

Днес ще наблюдаваме рядко астрономическо явление. Планетата Меркурий ще мине ...

......... на слънцето, така че НАСА препоръчва да се използва телескоп със сертифициран слънчев филтър. Според американската агенция за космически изследвания, уебсайтът на Обсерваторията за динамика на слънцето „ще показва„ почти в реално време “изображения на транзита, така че не е нужно да пропускате това рядко събитие, независимо къде се намирате.


Учени наблюдаваха масивно изтичане на газ от галактика, който се

Учени наблюдаваха масивно изтичане на газ от галактика, който се ...

......... има два отделни потока, които образуват симетрична структура с температура 10 хиляди келвина от газ, обогатен с метал. Единият поток е възникнал преди 400 милиона години и се движи със скорост 1400 километра в секунда, а другият, образуван преди около седем милиона години, развива скорост до 2100 километра в секунда.


Непоказвани фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги

Непоказвани фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги ...

......... през 1987 г. е преструктурирана в сегашния Институт за космически изследвания на БАН. Мисията на ИКИТ – БАН е извършване на фундаментални и приложни изследвания в областта на физиката на Космоса, дистанционните изследвания на Земята и планетите и аерокосмическите технологии. Събитието ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев.


Повече от две години безпилотния космически апарат X-37B се намираше

Повече от две години безпилотния космически апарат X-37B се намираше ...

......... Голдфейн след последното приземяване на апарата. The @usairforce X-37B Orbital Test Vehicle landed after 780 days in orbit! The only one of its kind, the X-37B is designed as a reusable platform to test technologies for long periods in space. Press ▶️ to watch! #KnowYourMil pic.twitter.com/NurgmNZaPZ — Department of Defense


Непоказвани фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги

Непоказвани фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги ...

......... е преструктурирана в сегашния Институт за космически изследвания на БАН. Мисията на ИКИТ – БАН е извършване на фундаментални и приложни изследвания в областта на физиката на Космоса, дистанционните изследвания на Земята и планетите и аерокосмическите технологии. Събитието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.


От над 19 милиарда километра от Земята, беше получено първото

От над 19 милиарда километра от Земята, беше получено първото ...

......... Предавателят на сондата е с мощност 22,4 вата или горе-долу колкото на лампичка в хладилник. Докато достигне до Земята, което отнема около 16 часа, сигналът отслабва изключително много. На повърхността на планетата го улавя най-голямата антена на НАСА, която е с диаметър 70 метра, разположена в пустинята Мохаве в Калифорния.


Наблюденията на една от големите звезди в покрайнините на Млечния

Наблюденията на една от големите звезди в покрайнините на Млечния ...

......... маса, за съществуването на които астрономите не са знаели преди. Откриването му ще ни разкаже много за това как са устроени и как възникват такива обекти, както и как се развиват “, каза един от авторите на работата Тод Томпсън, астрофизик от Държавния университет в Охайо (САЩ), предаде агенция Фокус.


Космическият кораб

Космическият кораб "Союз" е приспособен за полет на туристи до ...

......... каза Крикалев в кулоарите на Международния астронавтичен конгрес. В същото време той поясни, че засега няма договори с тези, които летят на кораба. Известно е само, че опитен астронавт ще бъде командир. В допълнение корабът дори може да бъде адаптиран за полет, без да се докира до Международната космическа станция.


На 18 октомври в откритият космос за първи път излезе

На 18 октомври в откритият космос за първи път излезе ...

......... жените в Космоса се появиха и нововъведения. Астронавтите са задължени на жени за появата на тоалетните. Преди това колегите им мъже са уринирали в приспособление, поставяно на пениса. За дефекация са ползвали само пакети. Днес съотношението между жените и мъжете в NASA е по-балансирано - 12 жени на 38 мъже астронавти. 


Virgin Galactic представи

Virgin Galactic представи "космическите дрехи" за бъдещите пътници в SpaceShipTwo ...

......... уверим, че след като хората са обучени и летят в този костюм, нищо няма да ги отклони от удоволствието и полета". Defining the future of spacewear. In partnership with @virgingalactic, we used our most groundbreaking and iconic fabric technology to create a suite of products for Future Astronauts. Learn more


На 86-годишна възраст почина бившият съветски космонавт Алексей Леонов, съобщи

На 86-годишна възраст почина бившият съветски космонавт Алексей Леонов, съобщи ...

......... „Союз 19“ Полетът със „Союз 19“ (15 юли 1975 – 21 юли 1975), съвместно с Валерий Кубасов, вторият полет на Леонов в космическото пространство. Той е като командир на космическия кораб „Союз 19“ по програмата „Аполо – Союз“. Продължителност на полета – 5 денонощия 22 часа 30 минути 51 секунди.


Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари

Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари ...

......... че вероятно няма нужда да подготвяме ядрените си оръжия. ESA прогнозира, че астероидът ще премине покрай нашата планета на разстояние от около 73,435 мили, в близост до орбитата на Луната (239 000 мили). Следователно, дори и най-малкото гравитационно влияние от други планети може да го изпрати право в земната атмосфера.


Сатурн изпревари Юпитер като планетата в Слънчевата система с най-много

Сатурн изпревари Юпитер като планетата в Слънчевата система с най-много ...

......... тези спътници, които имат диаметър около 1 километър. Екипът от учени даде началото на анкета с какви имена да бъдат кръстени новооткритите 20 луни на Сатурн. Условието е, да се предлагат имена на гиганти от норвежката, галската и инуитската митологии за всяко едно от трите струпвания на спътници на Сатурн.


Учени от НАСА откриха основните органични съставки, необходими за съществуването

Учени от НАСА откриха основните органични съставки, необходими за съществуването ...

......... процеси, подобни на тези на Земята. Морската вода се смесва с магма, което води до хидротермални извори с температури, достигащи 370 градуса по Целзий. При такива условия органичните съединения се превръщат в аминокиселини, а минералните компоненти позволяват на живите организми да се развиват и размножават без помощта на слънчевата светлина.


Пътуването с търговска цел в космоса наближава. През следващата година

Пътуването с търговска цел в космоса наближава. През следващата година ...

......... пише БГНЕС. Тя е собственост на британския бизнесмен и милиардер Ричард Брансън, чието богатство се оценява на 3,8 милиарда долара. Според Фокс, туристическите пътувания на компанията на Брансън „Върджин Глактик“ в суборбиталната Вселена няма да са евтини. Доколкото е известно, заинтересованите ще трябва да похарчат 250 000 долара за билет.


Първият полет на Starship на височина от около 20 километра

Първият полет на Starship на височина от около 20 километра ...

......... от 150 метра и направи вертикално кацане след полет с продължителност по-малко от минута. Starship за многократна употреба е проектиран да лети до Марс и да изпълнява и други междупланетни мисии, той ще служи и като втори етап на супер тежката ракета BFR (Big Falcon Rocket), над която SpaceX работи.


Астероид с размерите на футболно игрище приближава Земята. Учените твърдят,

Астероид с размерите на футболно игрище приближава Земята. Учените твърдят, ...

......... подобни обекта в близост до Земята, като всяка седмица се откриват по 30 нови. Най-малко шест такива обекта годишно преминават покрай планетата ни, без обаче да я застрашават. В земната атмосфера навлизат основно малки космически обекти с размери под 10 метра в диаметър, като те изгарят при досега си нея.


Астрономи откриха галактически клъстер (суперструктура, съставена от няколко галактики), на

Астрономи откриха галактически клъстер (суперструктура, съставена от няколко галактики), на ...

......... откритието Масами Учи. "Все още не се разбира защо Химико не е разположен в центъра", каза той. Тези резултати ще бъдат ключови за установяването на връзката между клъстери и масивни галактики, смятат откривателите.  Екипът включва учени от Империал Колидж, Лондон, а проучването е публикувано в петъчния брой на „Astrophysical Journal“.


С изстреляната от космодрума Байконур в Каззахстан в космоса излетя

С изстреляната от космодрума Байконур в Каззахстан в космоса излетя ...

......... С изстреляната от космодрума Байконур в Каззахстан в космоса излетя първият арабски космонавт, който ще стъпи на Международната космическа станция, предаде БГНЕС. Ракетата "Союз" ще транспортира тричленния екипаж, в който влизат Хазаа ал Мансури от Обединените арабски емирства, американец и руснак.


Изследователи твърдят, че планетата Венера може би е била обитаема

Изследователи твърдят, че планетата Венера може би е била обитаема ...

......... още може да поддържа повърхностни температури, поддържащи течна вода." "Нуждаем се от повече мисии, за да изучим Венера и да разберем по-подробно нейната история и еволюция", каза Уей. "Въпреки това, нашите модели показват, че има реална възможност Венера да е била обитаема и коренно различна от Венера, която виждаме днес."


Най-големият астероид, който преминава на много близка дистанция до земята

Най-големият астероид, който преминава на много близка дистанция до земята ...

......... служител на НАСА. „Та беше ли това особено потаен астероид? Чудя се колко пъти това се е случвало, без дори да разберем за астероида“, добави той. Според изявление на НАСА, ако астероидът беше навлязъл в атмосферата и ударил земята, ударната вълна е щяла да помете зона от около 80 километра.


Озоновата дупка над Антарктида е най-малката по размери за последните

Озоновата дупка над Антарктида е най-малката по размери за последните ...

......... прогнозират стабилни нива на озон в атмосферата ни следващите месеци. On this #OzoneDay we are celebrating 32 years of hard work to protect the #OzoneLayer .Thanks to the #MontrealProtocol the #ozone hole is expected to gradually close.No challenge is impossible to solve.Let`s keep up the good work for a healthy


Изглежда „Оумуамуа“ вече не е единственият познат ни обект извън

Изглежда „Оумуамуа“ вече не е единственият познат ни обект извън ...

......... че ядрото на кометата е между 2 и 16 километра. Когато през 2017 година интерстеларът „Оумаамуа“ е открит за първи път, изследователите успяха да преценят, че във всеки даден момент има поне един междузвезден обект в орбитата на Марс, но повечето от тях са твърде малки, за да бъдат открити.


Единият от астероидите преминава покрай планетата ни днес, а другият

Единият от астероидите преминава покрай планетата ни днес, а другият ...

......... до планетата ни 6.42 минути тази сутрин българско време. Другият – 290-650 метра ще премине около 3 часа през нощта срещу неделя, предаде БГНЕС. Няма опасност от сблъсък, тъй като двете тела са на разстояние 3.5 милиона мили или 14 пъти повече от разстоянието между Земята и Луната, увери НАСА.


Астрономи обявиха значително откритие в слънчева система на 111 светлинни

Астрономи обявиха значително откритие в слънчева система на 111 светлинни ...

......... са произведени само от живи организми, казва доктор Инго Валдман от UCL. "Това е един от най-големите въпроси в науката и винаги сме се чудили, дали сме сами във Вселената. В рамките на 10 години ще знаем, дали в атмосферата там има химически вещества, произведени от живи същества", казва Валдман.


Снощи магнитна буря удари Земята. За нея предупреди американският Център

Снощи магнитна буря удари Земята. За нея предупреди американският Център ...

......... Оказват влияние и върху електроснабдяването. Целият ни живот е много обвързан с магнитното смущение”, допълва проф. Боян Киров. Докато трае поредната магнитна буря, специалистите съветват: „Ако хората са здрави, да не се трогват от това какво са научили от медиите. Ако не са - повече спокойствие”, обясни проф. Боян Киров.


Магнитна буря се очаква да удари Земята в последния ден

Магнитна буря се очаква да удари Земята в последния ден ...

......... фасул. Незаменими са бананите. Съдържащият се калий и биологично активни вещества намаляват действието на адреналина върху психиката. Можете също да вземете контрастен душ, като редувате топла и студена вода. За по-издръжливите се препоръчва директна студена баня. А ако разполагате със свободно време, отидете на минерална баня, на спа или сауна.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп създава ново командване в Пентагона,

Президентът на САЩ Доналд Тръмп създава ново командване в Пентагона, ...

......... честването на годишнината от Втората световна война, за да се съсредоточи върху приближаващия крайбрежието на страната ураган "Дориан". "За да се уверя, че всички ресурси на федералното правителство за насочени срещу приближаващия ураган, реших да изпратя вицепрезидента Майк Пенс в Полша този уикенд, вместо мен", заяви Тръмп в Белия дом.


Корабът

Корабът "Съюз МС-14", който носи на борда си човекоподобния робот ...

......... беше преместен от другата страна на МКС, а корабът Съюз МС-13 беше преместен от дока, на който днес се скачи МС-14. Човекоподобният робот Фьодор е първата подобна разработка на руската космическа програма. Той трябва да използва няколко вида инструменти на МКС и да се върне на Земята на 7 септември.


Извънземните планети могат да поддържат по-голямо разнообразие на живот отколкото

Извънземните планети могат да поддържат по-голямо разнообразие на живот отколкото ...

......... който е по-мащабен или по-активен от живота на Земята", отбеляза Олсън. Очаква се изследването да предостави допълнителни параметри за астрономите, които търсят признаци на живот в далечни светове, като Олсън предполага, че „трябва да се насочим към подмножеството от обитаеми планети, които ще бъдат най-благоприятни за големи, глобално активни биосфери“.


Директни наблюдения от космически телескоп на НАСА дадоха възможност на

Директни наблюдения от космически телескоп на НАСА дадоха възможност на ...

......... в списание Nature, вероятно ще поднови дебатите дали хората трябва да търсят обитаеми планети, подобни на Земята в системи с червени джуджета, каквито са 75 процента от звездите в нашата галактика Млечен път или трябва да съсредоточат търсенето си около по-рядко срещаните, по-големи, ярки и горещи звезди като нашето Слънце.


Въпреки че Земята е на 4,54 милиарда години, скалите по

Въпреки че Земята е на 4,54 милиарда години, скалите по ...

......... в тази област или под нея. " Изследването е първа стъпка в разбирането на това какъв е резервоарът. Все още не е ясно дали има един голям резервоар или множество малки. Неговият химичен състав също е неизвестен, но вероятността да е намерен най-стария незасегнат материал на Земята, определено е интригуваща.


Астрономите от университета Макгил в Монреал, Канада, твърдят, че са

Астрономите от университета Макгил в Монреал, Канада, твърдят, че са ...

......... относително по-близо до Земята. Бързите радиоимпулси продължават няколко милисекунди и са свързани с отделянето на огромни количества енергия в космоса, като умирането на звезда. Източникът на CRB-121102 например, който се смяташе за неутронна звезда в момент на изчезване, е изпращал сигнали през 2012 г. и между 2015 и 2017 г.


Ветеранът на космическите полети, бившият астронавт на НАСА Скот Кели

Ветеранът на космическите полети, бившият астронавт на НАСА Скот Кели ...

......... Космоса. След три или повече полета космонавтът и инструкторът могат да получават месечен бонус до 120%. На екипажите се изплаща и еднократна парична награда за всеки полет. "Роскосмос" не посочва конкретни цифри, но обясни, че руските космонавти получават заплата, сравнима с заплатата на астронавтите от НАСА и други космически агенции.


Нова порция метеоритен поток от Персеиди ни очаква отново. Той

Нова порция метеоритен поток от Персеиди ни очаква отново. Той ...

......... самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3 000 и 10 000 градуса - около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава. Следващите небесни метеоритни спектакли предстоят в началото и края на октомври, както и през ноември и декември тази година.