Наричат я най-старата книга в света: твърди се, че загадъчната

Наричат я най-старата книга в света: твърди се, че загадъчната ...

......... доказвала съществуването на „Дунавската цивилизация" и нейния собствен шрифт. В интервю за „Ди Велт" обаче тази теза беше опровергана от Ернст Каузен, автор на ключови трудове за езиковите семейства по света и за индогерманските езици. При това той не беше единственият скептик", пише в края на статията си "Ди Велт".


Когато ужасът с коронавируса свърши, да не забравим да пренесем

Когато ужасът с коронавируса свърши, да не забравим да пренесем ...

......... А това ще изравни везната на щастието ни. iStock/Getty Images Когато излезем оттук, най-напред ще отидем да прегърнем родителите и близките си, с които сме били разделени. Като за първи път. Като за всички отлагани пъти. Когато излезем оттук, ще заведа дъщеря си да види отново морето. Защото ѝ обещах.


Роджър Федерер - едно гръмко име, което превърна тениса в

Роджър Федерер - едно гръмко име, което превърна тениса в ...

......... ImagesТрябва да вярваме в дългосрочните мечти, но се нуждаем от желания сега, на момента, които да ни мотивират и вдъхновяват. Вярвам, че когато си в безизходица и нещата не вървят добре, винаги ще изплюваш по-силен. Не можем да заобиколим трудния път. Вярвам в силата на хората.                                                                                                                                                                                               Роджър Федерер  


Досега се смяташе, че коронавирусът засяга предимно възрастните. Но ето,

Досега се смяташе, че коронавирусът засяга предимно възрастните. Но ето, ...

......... коронавируса вие не сте недосегаеми", каза директорът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус в Женева. Той посочи, че все пак най-рисковата група си остават възрастните хора. "Но вирусът няма да подмине и младите. Този вирус може да ви принуди да стоите седмици наред в болница, а може и да ви убие", каза още Гебрейесус.


В последните дни чуваме бодри изявления от настоящите власти колко

В последните дни чуваме бодри изявления от настоящите власти колко ...

......... и също не е в полза на сегашните критици. Тук даже не става дума за изхарчените фискални резерви и натрупаните нови правителствени дългове за периода от средата на 2009 година до февруари 2013 година – общо над 8 млрд.лева. Става дума за елементарно уважение към цифрите и истината", завърши той.


Телевизия CNN публикува съвети на Ник Патъс Уолш – редактор

Телевизия CNN публикува съвети на Ник Патъс Уолш – редактор ...

......... 2004 г., остава мрачен спомен. / iStock/Getty Images Covid-19 в крайна сметка ще се превърне в нещо, с което можем да се справим, дори и да остави след себе си скърбящи за своите близки семейства и силно засегната глобална икономика.Запомнете, че дори и при война, накрая всичко ще бъде наред.Тайван успя да се предпази от опасния коронавирус - въпреки

Тайван успя да се предпази от опасния коронавирус - въпреки ...

......... изследователски екипи работят върху масовото производство на бързи тестове за диагностика на Ковид-19. Миналата неделя един от тези екипи обяви, че е произвел антитела, откриващи протеина, който причинява коронавирус. Сега тяхната цел е да разработят нов бърз тест за откриване на заразата, който ще сведе времето за диагностициране до 20 минути.


Един китайски медик изпробва върху себе си ваксина срещу коронавирус,

Един китайски медик изпробва върху себе си ваксина срещу коронавирус, ...

......... на следването. Германският хирург искал непременно да докаже, че е възможно гъвкав катетър да бъде прокаран от сгъвката на лакътя чак до сърцето. Началниците на Форсман му забранили категорично да провежда подобен експеримент. Той обаче не се отказал от него. През 1929 изпробвал теорията си лично - тайно, разбира се.


Икономистът Владимир Каролев сподели своите впечатления от мерките срещу коронавируса

Икономистът Владимир Каролев сподели своите впечатления от мерките срещу коронавируса ...

......... няколко книги. Почвам да чета тази с оранжевата корица мийте си редовно ръцете и не се притеснявайте. Ако сте под 50 г шансът да умрете от короновирус е около 100 пъти по малък от шанса да загинете в автомобилна катастрофа. Ако сте над 50 - само 50 пъти"., пише икономистът.  


Ли Зъуа е работил доскоро за китайска държавна телевизия. Но

Ли Зъуа е работил доскоро за китайска държавна телевизия. Но ...

......... средата, в която работят журналистите в страната, става все по-репресивна. Над 80 на сто от чуждестранните кореспонденти признават, че в хода на работата им през миналата година сериозно са зачестили случаите на цензура, тормоз и дори насилие. А примерът с Ли Зъуа показва, че критичните журналисти могат дори да изчезнат безследно.


През това десетилетие може да започне експерименталното въвеждане на 6-часов

През това десетилетие може да започне експерименталното въвеждане на 6-часов ...

......... кампании. iStock/Getty Images И накрая: анализаторите на „Дойче банк" смятат, че през следващото десетилетие може да започне експерименталното въвеждане на 6-часов работен ден. От него полза ще извлекат не само работещите, но дори и работодателите, защото ще има по-малко отсъствия поради болест, а производителността на труда вероятно ще се повиши.Коронавирусът бил „изпуснат“ от лаборатория в Китай, а фондацията на

Коронавирусът бил „изпуснат“ от лаборатория в Китай, а фондацията на ...

......... в Ухан, която работи в режим на повишена сигурност: да, такава лаборатория наистина беше създадена в Китай след избухването на ТОРС-епидемията. Но тя заработи едва след една много стриктна международна проверка. Освен това всички досегашни анализи показват, че вирусът тръгва от едно пазарище в Ухан, а не от въпросната лаборатория.


Кога за последно сте слушали музика от касетофон? А помните

Кога за последно сте слушали музика от касетофон? А помните ...

......... насам тя се използва все по-рядко. iStock/Getty ImagesТупалката за черги По форма този предмет много прилича на тенис ракета, но има съвсем различно предназначение: служи за изтупване на прах от черги, килими и... непослушни деца! Последните едва ли съжаляват, че този предмет от бита вече е изчезнал от живота ни.


Турската държава се нуждае от повече деца. Лично Ердоган съветва

Турската държава се нуждае от повече деца. Лично Ердоган съветва ...

......... са по-добри майки. А и това не е всичко - един нов законопроект в Турция предизвиква истинска вълна от възмущение, съобщава списание "Фокус". Съгласно този проект, изнасилвачите на малолетни няма да получават присъда, ако след деянието се оженят за жертвата си. Турският парламент ще гласува законопроекта още в следващите дни.


Жените гледат деца, грижат се за домакинството и за възрастни

Жените гледат деца, грижат се за домакинството и за възрастни ...

......... често вършат работата си безплатно, непризнато и невидимо, подчертават от "Оксфам". В един идеален свят, какъвто описват учените от "Оксфам", хората не би трябвало да понасят финансови негативи от това, че се грижат за домакинството или за възрастни свои роднини. За много жени в света това засега си остава химера.


Затворените очи са знак, че човек спи. Биологичният часовник ни

Затворените очи са знак, че човек спи. Биологичният часовник ни ...

......... здрач и ранните часове на сутринта. Лазерните скенери използвали инфрачервена светлина. Установено било, че клоните и листата на дърветата увисват нощем с 10 сантиметра по-ниско. Сутринта те отново заемат предишната си позиция. iStock/Getty Images Дали става въпрос за някакъв вид биологичен часовник при дърветата, все още остава загадка за учените.Преди 1944 година българската кухня е разнообразна и отворена към

Преди 1944 година българската кухня е разнообразна и отворена към ...

......... на Държавна агенция "Архиви", не става ясно кой е неговият автор. За негово съжаление, но пък за наше щастие "индивидуално-семейният начин на хранене" е оцелял, а с него и част от кухнята и кулинарията. Общественото хранене в годините на социализма обаче е довело до почти пълно унифициране на рецептите и изчезване на много традиционни продукти.


Може ли да консумираме немити зеленчуци? А храни, които са

Може ли да консумираме немити зеленчуци? А храни, които са ...

......... и зеленчуците трябва да се използват различни дъски - така може да се предотврати пренасянето на бактериите към продуктите, които не изискват термична обработка. Месото и рибата трябва да се готвят не по-малко от десет минути (на не по-малко от 70 градуса) и трябва да се изяждат още същия ден!


През 2021 Тойота започва изграждането на

През 2021 Тойота започва изграждането на "града на бъдещето". Голяма ...

......... коли към сферата на фантастиката. Днес вече са разработени десетки проекти за този вид возила. Част от тях дори вече се тестват в реални условия. Японците бяха едни от първите, представили летящи автомобили. На снимката се виждат летящите коли Cartivator, в чиято разработка е участвал и концернът Тойота. iStock/Getty Images


Цветята са едни от най-прекрасните дарове на природата. Те носят

Цветята са едни от най-прекрасните дарове на природата. Те носят ...

......... сили. Знаете ли, че всяко животно си има свои "любими" цветове?Колибритата например обичат искрящото червено. iStock/Getty ImagesПчелите са привлечени от жълто и оранжево. iStock/Getty Images--> Някои мухи предпочитат лилавото. А пеперудите обичат много и различни цветове. Има само един недостатък за цветята: Всички тези цветове привличат също и… хората.  


Дали при социализма жените са имали по-добър секс? Да, убедена

Дали при социализма жените са имали по-добър секс? Да, убедена ...

......... свят интернет-концерните печелят с личните данни точно толкова, колкото и със стоката "общественост". Обещанието на капитализма, че ако всеки преследва личния си интерес, най-доброто за всички ще се постигне от само себе си, вече издиша. По-добрият секс би бил за предпочитане, но тук определено не става дума само за секс.  


Луканката е български деликатес? Мнозина българи са убедени в това.

Луканката е български деликатес? Мнозина българи са убедени в това. ...

......... за произход, географски индикации и като традиционни специалитети. Българската Панагюрска луканка беше включена в този регистър още през 2014 година заедно с филе "Елена". Но макар българската луканка вероятно да произхожда от територията на днешна Италия, за българите остава успокоението, че е призната от ЕС за традиционно ястие по-рано от италианската луканика.


Всичко, което Лудвиг ван Бетовен е оставил от своята Десета

Всичко, което Лудвиг ван Бетовен е оставил от своята Десета ...

......... ще бъдат постигнати впечатляващи резултати в областта на класическата музика и изкуствения интелект. “С други думи, дори ако произведението, което ще бъде завършено сега, в годината на Бетовен, не довлетворява напълно всички, то само след няколко години ще бъдем изумени от резултатите, които могат да бъдат постигнати чрез изкуствен интелект”, обобщава Кристине Зигерт.


Чатът по WhatsApp, Viber и сие не може да замени

Чатът по WhatsApp, Viber и сие не може да замени ...

......... масажира. Затова е важно да се знае, че човек може и сам да си помогне: самомасажът също има положително въздействие. Но при него по-твърдите докосвания са по-ефективни от леките. Спортове като йога и пилатес, при които натискът върху определени части от тялото е особено висок, имат голям антистресов ефект.  


Днешните хулигани се грижат за здравето си. Не се наливат

Днешните хулигани се грижат за здравето си. Не се наливат ...

......... Тя е против практиката склонните към насилие запалянковци да не бъдат допускани до стадионите. "Ако изгоним някои хора от стадиона, те не изчезват автоматично, а се появяват някъде другаде", казва тя. Например на хулигански сборища и походи, които завършват с насилие, както през 2014 в Кьолн и 2018 година в Кемниц.


Коалите, носорозите и белите мечки могат да последват динозаврите и

Коалите, носорозите и белите мечки могат да последват динозаврите и ...

......... 3 години  - по данни на WWF по време на епидемията броят на антилопите е намалял от 11 000 до 3000. Освен това във Виетнам за първи път от 30 години бе открит виетнамски канчил от семейството на еленовите прасета. Последният известен представител на вида е бил застрелян през 1990 г.  


Невероятни съкровища дремят под ледовете на Гренландия - диаманти, злато

Невероятни съкровища дремят под ледовете на Гренландия - диаманти, злато ...

......... се въздържат от големи инвестиции, защото условията за добив си остават трудни: има прекалено малко писти за кацане, няма пътна мрежа, нито пък железници, а много пристанища са недостъпни в продължение на месеци поради непробиваемата ледена покривка. Въпреки това надпреварата за бъдещи печалби от несметните богатства на Гренландия вече е в ход.


Мащабната операция на италианските карабинери с международно участие срещу мафиотския

Мащабната операция на италианските карабинери с международно участие срещу мафиотския ...

......... в България - Пловдив. Всяка година нелегалната фабрика е оформяла дупка на стойност 100 милиона евро в българския бюджет, пише Линкс.Българският партньор Здравко Иванов, известен още като "Паскал" или "французинът", е бил отговорен за калабрийския внос от България на стотици килограми кокаин, хашиш и марихуана, според информация на италианската антимафия.


Преди 75 г. Хитлер прави един последен отчаян опит да

Преди 75 г. Хитлер прави един последен отчаян опит да ...

......... на американските и британските войски до септември 1945 година. Там се среща с американски офицер, който му гарантира, че ще бъде преместен в лазарета по здравословни причини. "Той ми разказа, че семейството му е емигрирало от Германия в САЩ, и че баща му все още говори отлично немски", спомня си Шерер.


Хю Грант обикаля от врата на врата, за да агитира

Хю Грант обикаля от врата на врата, за да агитира ...

......... сме по-силни Бившата футболна звезда Дейвид Бекъм също е против Брекзит. Още през 2016 година той подчерта, че именно интернационалността на Манчестър Юнайтед го е превърнала във водещ клуб. През същата година съпругата му, певицата Виктория, написа в Туитър, че ЕС е бъдещето на децата ѝ, защото "заедно сме по-силни".


В Нидерландия имат оригинална идея как да се борят срещу

В Нидерландия имат оригинална идея как да се борят срещу ...

......... продукти на стойност пет евро се раздават веднъж или два пъти в месеца. Средствата за тях се набират от дарения и спонсори. Инициативата „Торбичка с плодове" през 2018 година спечели стипендия от общогермански конкурс за насърчаване на доброволния социален ангажимент. Паричната награда им беше връчена лично от канцлерката Ангела Меркел.


Лечението с антибиотик крие и рискове. Погрешното им прилагане води

Лечението с антибиотик крие и рискове. Погрешното им прилагане води ...

......... на резервни средства, се прилагат само в крайни случаи, когато никое друго лекарство не показва ефект. Поради тази причина фармацевтичните концерни печелят твърде малко от новите си разработки. Дори за големите концерни много по-печеливши се оказват други сфери - например производството на медикаменти срещу ракови или срещу хронични заболявания.  


За да не попаднат в ръцете на неонацисти, ливански бизнесмен

За да не попаднат в ръцете на неонацисти, ливански бизнесмен ...

......... своя жест изключителен пример на целия свят, намесвайки се в "страховитата и отблъскваща търговия с нацистки реликви". От асоциацията са поканили бизнесмена да посети в края на януари Аушвиц. Там в рамките на посещение на сто евродепутати той трябва да бъде награден за голямата добрина, сторена на европейската еврейска общност.


Това наистина го има - бебета, които са заченати и

Това наистина го има - бебета, които са заченати и ...

......... в Африка, което не пречи в страната да има много бедни хора. По-голямата част от 190-милионното население живее с по-малко от две евро на ден. Наред с наркотиците и финансовите измами, търговията с хора е една от най-разпространените престъпни дейности. А властите така и не успяват да се справят с нея.  


В Иран политици и представители на консервативните кръгове рекламират полигамията.

В Иран политици и представители на консервативните кръгове рекламират полигамията. ...

......... е имало периоди, в които традиционното покриване на жените с хиджаб е било забранявано. Днес обаче то е задължително. Впрочем, сред духовниците също има противници на полигамията - самият аятолах Хаменей е сред тях. Той не толерира многоженството, а който от екипа му си вземе втора жена, незабавно бива уволняван.  


Срещу грипа помага само ваксинация - така поне се смяташе

Срещу грипа помага само ваксинация - така поне се смяташе ...

......... новата молекула. "Досега не сме установили специфични мутации, които да доведат до резистентност", твърди Тоутс. Той е уверен, че „генетичната бариера срещу вирусната резистентност е висока“. Медикаментът има „висок клиничен потенциал като лекарство срещу грип от следващо поколение“. Лекарите ще тестват ефекта на лекарството за първи път върху хора идущата година.И още:


Колкото и на думи да тачат своите народни будители, много

Колкото и на думи да тачат своите народни будители, много ...

......... в нещо като Олимпийски игри или световна надпревара помежду си. Тъй че ако искаш - скачай в ледените води за кръста. Ако искаш - размахвай тиквен фенер. Но не превръщай това в политически въпрос и не натрапвай на хората ценността на едното или на другото. Честит Хелоуин, честити Будители, честити Вси светии!


Хранителните продукти биха могли да бъдат и опасни - ако

Хранителните продукти биха могли да бъдат и опасни - ако ...

......... яйцата винаги трябва да бъдат добре термично обработени. Което означава, че вътрешността на тези храни трябва да бъде нагрята най-малко до 70 градуса поне за 2 минути. Салатите, зеленчуците и плодовете, които се ядат пресни, трябва добре да се измиват. И едва тогава можем да си пожелаем: Добър апетит!И още:


Комбинацията от сандали и бели чорапи, любима на немалко германци,

Комбинацията от сандали и бели чорапи, любима на немалко германци, ...

......... по-популярна модна тенденция. От около десет години насам манекените на различни модни марки редовно се появяват на подиума с чорапи и сандали. Те се харесаха и на хипстърите, които ги носят, за да изглеждат "умишлено смотани". Много звезди, сред които любимецът на тийнейджърите Джъстин Бийбър, също са "жертви" на тази модна приумица.  


"Музиката вместо улицата" - идеята, с която иска да помогне ...

......... дома. Понякога се случва някои деца да напуснат проекта, разказва учителката им Радка Кусева. Обикновено се отказват тези, които "нямат достатъчно търпение". Да бъдеш част от този проект е привилегия: "Децата могат да постигнат нещо чрез музиката, вместо да бъдат на улицата. Повечето родители възприемат проекта като "огромна възможност".  


Там е сиво и прашно, но със сигурност е невероятно

Там е сиво и прашно, но със сигурност е невероятно ...

......... изкуство в Ню Йорк или компютърният музей в Падерборн, предлагат специални изложби. В Нордлингер Рийс в Бавария пък преди около 15 милиона години е паднал астероид и е създал огромен кратер, който също може да се посети. Астронавтите от космическата мисия Аполо 14 са го използвали като тренировъчна площадка за пътуването си до Луната.


Точно на този ден преди 44 години ме прибраха в

Точно на този ден преди 44 години ме прибраха в ...

......... на Варшавския договор, въпросният деец с прякор Ку*ето извади пистолет и произведе човеколюбивото съобщение, че вътре има шест патрона - пет за мен и един за него. Е, изстрели не произведе, аз оцелях, попаднах в карцера, а накрая и в Трудови войски. И напълно заслужено се уволних без нито една нашивка.


Учените направиха мрачни прогнози за бъдещето на нашия свят въз

Учените направиха мрачни прогнози за бъдещето на нашия свят въз ...

......... и какви ще са самите хора, не е известно. Владимир Кузнецов дори предполага: може би човекът ще еволюира по такъв начин, че няма да трябва да се премества никъде. Просто намираме нов източник на енергия за себе си и продължаваме да живеем в променящи се, но все пак земни условия.


Според официалните статистики годишно в Русия от рак умират над

Според официалните статистики годишно в Русия от рак умират над ...

......... не съумяват да задоволят пазарното търсене.--> На същото мнение е и Валерий Старинский. "Не всички фирми са в състояние да задоволят търсенето на необходимите медикаменти - въпреки големите суми, които отделя държавата. Лекарите се опитват да прилагат съвременни схеми на лечение, но понякога за това просто липсват необходимите лекарства", обяснява той.


В кои провинции на Германия е най-лесно да се намери

В кои провинции на Германия е най-лесно да се намери ...

......... устройства.Ето къде можете да търсите обяви за работа: Вакантни места за начинаещи в професионалния живот публикуват порталите Absolventa.de, Jobeinstieg.de, Berufsstart.de, Staufenbiel.de, Praktikum.info. Други по-големи сайтове за търсене на работа са: StepStone.de, Monster.de, Jobware.de. Разгледайте и сайтовете на различни компании, които ще ви помогнат да установите личен контакт с потенциални работодатели.


Емоционалното слово на Грета Тунберг пред срещата на върха за

Емоционалното слово на Грета Тунберг пред срещата на върха за ...

......... поради дребничкия си ръст все още прилича на дете, успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята. Нейната "ученическа стачка", протестът ѝ срещу безразличието на политиката, напипа болното място на съвременните западни общества. А "Петъците за бъдещето" ("Fridays for future") се превърнаха в мощен политически фактор.И още:


Някои последствия от климатичните промени върху океаните и ледената покривка

Някои последствия от климатичните промени върху океаните и ледената покривка ...

......... цялата година почва, може да се стопи до 2100 г., ако климатичното затопляне продължи със същите темпове.Количеството на живака и токсичните вещества в питейната вода вероятно ще се увеличи вследствие на топенето на вечната замръзналост и ледниците. Почти 800 000 тона живак вероятно се съдържат във вечната замръзналост.    


Почти като във филм за Джеймс Бонд: капсула, която се

Почти като във филм за Джеймс Бонд: капсула, която се ...

......... светлина на начинанието, защото задръстванията по улиците и мостовете на Париж са големи. Властите непрекъснато полагат усилия в битката за по-чист въздух на френската столица. През месец юли те забраниха старите дизелови автомобили, а до 2030 година предвиждат по парижките улици ще се движат само хибридни или електрически коли.И още:


Изстрели, пукотевица, блокирани магистрали и мостове: в Германия зачестяват инцидентите

Изстрели, пукотевица, блокирани магистрали и мостове: в Германия зачестяват инцидентите ...

......... търпимост и обяснява, че изцепките на сватбарите не са нито провокация срещу германското общество, нито някаква демонстрация на сила: „Онези, които по такъв начин дават воля на радостта си, не го вършат непременно за да навредят на другите", обяснява той и припомня, че повечето турски сватби преминават съвсем миролюбиво.И още:


Борис Джонсън, Владимир Путин, кралица Елизабет Втора - всички те

Борис Джонсън, Владимир Путин, кралица Елизабет Втора - всички те ...

......... същата известност се радват и нейните кучета корги. Кралицата има слабост към тази порода, откакто за 18-годишния си рожден ден ѝ подарили уeлското корги пембрук на име Сюзън. По-късно Елизабет започва да развъжда кучета от тази порода, но след време се отказва от идеята.   — ϟคริสมาร์ตินพอตเตอร์• (@yuteesonyu)  И още:


Млада палестинка публикува в Инстаграм снимка със своя приятел -

Млада палестинка публикува в Инстаграм снимка със своя приятел - ...

......... се добавя и фактът, че в много арабски общества цари атмосфера на страх и безнадеждност. "Тези чувства се изливат в насилие, което често е насочено към жени", казва Ияд Баргути. Трудните условия за живот са проблем и за мъжете, и за жените. Според Баргути обаче, жените страдат двойно по-силно от тази ситуация.


В Европа има невероятно романтични места, които привличат и много

В Европа има невероятно романтични места, които привличат и много ...

......... за да се разходите по Дунава. Gulliver/Getty ImagesТанго в Хелзинки Ако сте любители на танците, Хелзинки е подходящият адрес: финландското танго има някои преимущества пред аржентинското - то е по-лесно, а затова и се учи по-бързо. Заслужава си да опитате! Разбира се – за този танц са нужни двама.И още:


Дъвки по улици и тротоари, дъвки под седалките в градския

Дъвки по улици и тротоари, дъвки под седалките в градския ...

......... нови цветни лехи. След като жителите на града инвестираха общо около 1 000 часа безвъзмезден труд, никой вече не хвърля дъвки или други боклуци по улиците и тротоарите на градчето. Впрочем да изхвърляш дъвката си не където трябва е в Германия скъпо "удоволствие", което се санкционира с глоба до 250 евро.И още:


От падането на Желязната завеса изминаха 30 години. Какво се

От падането на Желязната завеса изминаха 30 години. Какво се ...

......... - например относно бежанската политика или в отношението им към Русия. "Тъкмо това недоволство обяснява донякъде и успеха на популистките и евроскептични течения във Варшава, Будапеща и други места. 30 години след падането на Стената сме принудени трезво да отчетем, че икономическата интеграция невинаги вървеше ръка за ръка с политико-идеологическа", пише в заключение ФАЦ.  


"Докато съм цар, българска майка няма да върже черна забрадка ...

......... убити, които не са подкрепили комунистическата диктатура, напълно се вписва във варварската същност на тази квазирелигиозна доктрина и водената от нея истинска религиозна война. Те отричат основни човешки ценности като историческа памет, респект към личността, национален суверенитет и идентичност. Всичко това е трябвало да бъде изтрито“, обобщава философът Калин Янакиев.


Отровата на организираната престъпност прониква все по-дълбоко. Подземният свят на

Отровата на организираната престъпност прониква все по-дълбоко. Подземният свят на ...

......... През 2017 година са разследвани общо пет случая, в които престъпници са опитали да оказват влияние над политиката, медиите, правосъдието, държавната администрация или бизнеса. А през 2018 в Берлин вече са били регистрирани11 подобни следствия. Според депутата Марсел Луте, този факт показва, че отровата на организираната престъпност прониква все по-дълбоко.


Американското издание „The Week” разказва в своя статия за българката

Американското издание „The Week” разказва в своя статия за българката ...

......... пиявици за лице, при които кървавото съдържание на стомаха на пиявицата се разстила върху лицето на клиента в лепкава маска, която трябва да намали бръчките и да разкрие блестяща кожа. Знаменитости като актрисата Деми Мур и модела Миранда Кер говорят за тази процедура, повишавайки популярността й през последните години.  


Часът е девет без три минути, след залез, екранът на

Часът е девет без три минути, след залез, екранът на ...

......... ден, понеделник, е голямото официално откриване на Първия каспийски форум, пристига Дмитрий Медведев и всичко ще бъде наред. Яхтата на Бердимухамедов е още там, в морето няма никой, слънцето залязва с червеникав оттенък, а бирата в един от другите хотели вече е 50 маната. Двадесет и пет лева за бира.Колко хубаво.


Кибератаката срещу българската Национална агенция за приходите (НАП) бе оповестена

Кибератаката срещу българската Национална агенция за приходите (НАП) бе оповестена ...

......... киберсигурността през 2015-2016 г., заяви, че най-стряскащото е колко лесно е било атаката да бъде отблъсната. Според Божанов Русия не е замесена, но след като начинаещ е в състояние да извърши такава атака, само можем да си представим какво могат да направят руските разузнавателни служби, посочва "Ню Йорк таймс".  


Булевардът е прав и това създава илюзия, че е най-дългият,

Булевардът е прав и това създава илюзия, че е най-дългият, ...

......... клон на китайска банка в България (реалистично) и създаване на център за развитие в България (research & development, кой знае, навярно възможно).  И други малки детайли в големия Китай, които подсказваха, че срещата е минала в наистина приятелски тон – нещо, което не винаги се случва в ясния китайски протокол.


Вeстник

Вeстник "Лос Анджелис таймс" приканва читателите си да изоставят конспиративните ...

......... жертви, но мнозина други - президенти, принцове, професори - ще бъдат налице.  През следващите седмици ще узнаем част от истината. Аферата Епстайн съдържа множество твърдения, очевидци и доказателствен материал. Този път пострадалите ще бъдат чути и те заслужават да могат да опишат какво им се е случило, допълва "Индипендънт".   


Британският премиер Борис Джонсън се готви за битка с парламента

Британският премиер Борис Джонсън се готви за битка с парламента ...

......... изключване на Брекзит без сделка или на нов референдум.  Графикът за изпълнението на подобен план обаче е сгъстен - парламентът ще заседава само ограничен брой дни до 31 октомври и правителството може да използва контрола си върху парламентарния дневен ред, за да ограничи всяка възможност на опонентите си да действат. 


Франчишек Филиповски, на 19 години, намира първата си работа във

Франчишек Филиповски, на 19 години, намира първата си работа във ...

......... миниреформа дават пример с Швеция, където вече е правено такова нещо. През 2007 г. десноцентристкото правителство на Швеция намали наполовина социалните осигуровки на младите хора под 26 години с надеждата да улесни достъпа им до пазара на труда. Левоцентисткото правителство отмени тази мярка през 2016 г., обявявайки я за неефективна.


Жените в Саудитска Арабия на практика цял живот са в

Жените в Саудитска Арабия на практика цял живот са в ...

......... козметичен характер и настояват за пълна отмяна на системата на опекунство над жените. Както е известно, през последните години зачестиха случаите на жени, които бягат от Саудитска Арабия заради системата на опекунство и търсят свобода на Запад. Наскоро подобен случай имаше и с една от съпругите на дубайския владетел.И още:)


Засега с 2,5 години, а по-нататък – вероятно и с

Засега с 2,5 години, а по-нататък – вероятно и с ...

......... епоха, в която младостта се превръща в стока, а необратимостта на старостта престава да бъде толкова ужасна? Какви ли радикални промени ще настъпят в житейското планиране, в семейните структури и в осигурителните системи? И кой ли ще има нужда от богове, след като смъртта е умряла?“ – коментира „Ди Цайт“.


В последните години две млади принцеси се опитаха да избягат

В последните години две млади принцеси се опитаха да избягат ...

......... ОАЕ беше домакин на Световна среща на върха за толерантността, заклеймена от правозащитни организации като лицемерие предвид практиките в страната, хвърлила, според организациите, в затвора множество правозащитници като Ахмед Мансур, осъден през 2018 г. на 10 години затвор, и университетския преподавател Насер Бин Гаит, получил същата присъда през 2017 г. 


Минисериалът на HBO за ядрените кошмари от съветската ера предизвика

Минисериалът на HBO за ядрените кошмари от съветската ера предизвика ...

......... сред хората, изпратени в Чернобил няколко седмици след катастрофата. Той се надява шумът, вдигнат от сериала, да доведе до по-добра грижа за оцелелите. "Този филм събуди стари спомени. Емоциите са много силни, защото през 1986 г. не знаехме срещу какво се изправяме. Щастлив съм, че съм още жив", казва той.


С идеята си за 4-дневна работна седмица русенският предприемач Петър

С идеята си за 4-дневна работна седмица русенският предприемач Петър ...

......... днес е богат благодарение на това, че разполага с все повече свободно време. Трябва да започнем да ценим хората не само според това колко пари изкарват, а и в какво инвестират свободното си време. В шопинг, в зяпане на сериали, във Фейсбук заяждане? Или в учене, граждански инициативи, благотворителност.  


"Отрицателни качества като грубост, арогантност, наглост, циничност и простотия в ...

......... в чужбина не те прави по-малко българин", казват Петър и Снежина. Радостина смята, че е нормално да се вълнува от проблеми, които пряко засягат нея и най-близките ѝ, като съдебна реформа, борба срещу корупцията и международна политика. Радослав коментира разделението лаконично: "Българинът си е българин и на Луната".    


Мохамед, Абдула, Салман, Тамим, Кабус: сред арабските монарси има както

Мохамед, Абдула, Салман, Тамим, Кабус: сред арабските монарси има както ...

......... част на Арабския полуостров. От 1970 година насам той управлява тихо и ненатрапчиво. Модернизира и превръща изостаналата дотогава страна в умерено богата. В Оман цари ред, страната е сравнително либерална, а във външната политика играе ролята на посредник в редица конфликти - понастоящем между САЩ и Иран. Gulliver/Getty ImagesИ още: