© Капитал

© Капитал "Туристите вън!" - с този лозунг много хора в ...

......... обаче показва и защо специално на българската ще е по-трудно да излезе от ковид нокдауна - епидемията ще премине, но старите проблеми ще продължават да спъват всички. Почти всички. В броя ще видите още: Трудното събуждане на трудовия пазар Борсово V-ъзстановяване Какво (не) научихме за хората по време на пандемия


От години е известно, че властта в България - на

От години е известно, че властта в България - на ...

......... може да влезе в България и да гласува в България за ДПС? Или високопарните слова на "войводата" Красимир Каракачанов от ВМРО за българщината. Е, това е театър, бутафория. Хайде сега пренесете апетитите към този бряг върху цяла България. Още ли мислите, че на власт са само ГЕРБ, НФСБ и ВМРО?


[Pixabay.com] Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) повече от два

[Pixabay.com] Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) повече от два ...

......... избират по критерии за професионализъм и интегритет, всъщност се конструират за изпълнение на поръчки. А мандат, който може лесно да бъде нарушен - дали предсрочно или с просрочие, вече не е форма на защита, а обратното - форма на натиск. Затова и "независимите" мандатни органи са такива само на хартия.


Илюстрация Сега благодарим на

Илюстрация Сега благодарим на "съществените работници", които рядко сме забелязвали. ...

......... - два или три пъти по-висока от годишната им заплата, както обикновено правим за ръководителите на Уолстрийт. Тогава можем да започнем да мислим и колко от онези, които сега работят вкъщи, всъщност трябва да се върнат в офисите си и колко от работните места там е по-добре да останат празни.


В последните години Пекин засили хватката си над Хонконг, което

В последните години Пекин засили хватката си над Хонконг, което ...

......... винаги е била глупост. Западът не бива да изпада в смутено мълчание пред нарушаването на задълженията на Китай спрямо града, който е пример за много от ценностите, които Пекин иска да погребе. Ето защо Западът има жизненоважен залог в продължаващата борба в Хонконг. Резултатът от нея ще засегне всички нас.


Децентрализирната електроенергийна система ще промения целият модел на съвременната енергетика.

Децентрализирната електроенергийна система ще промения целият модел на съвременната енергетика. ...

......... (и всичко се приписва на извънредното положение), или исторически стъпки. Преди 70 години бе направена точно такава голяма историческа стъпка с полагане основите на днешна Европа. Времето ще покаже, но трябва вече да сме наясно - без активното участие на всеки от нас нищо добро не може да се очаква.Няма друга машина на времето освен човека. Георги Господинов,

Няма друга машина на времето освен човека. Георги Господинов, "Времеубежище" ...

......... е започнал с Кант. COVID-19 зарази света с космополитизъм, като същевременно настрои държавите против глобализацията. * Това е откъс от последната книга на световноизвестния политолог Иван Кръстев "Утре ли е вече?". Тя ще излезе на 28 май едновременно в 19 държави, а премиерата й в България е на 28 май.


© Капитал Един от неочакваните резултати на последните години е, че

© Капитал Един от неочакваните резултати на последните години е, че ...

......... силна серия от заглавия, в които ярки фигури от различни области размишляват по въпроса. Един от тях е българският интелектуалец Иван Кръстев, който през последните месеци успя да напише нова книга. Тя ще бъде издадена едновременно на 19 езика, а в броя може да прочетете някои от изводите в нея.


Схемите за подкрепа трябва да насърчават гъвкавост и да помогнат

Схемите за подкрепа трябва да насърчават гъвкавост и да помогнат ...

......... премахнат бариерите пред възможностите като ненужни правила за лицензиране и да се намалят данъците върху заплатите, за да се стимулира наемането. Както и в нормални времена, правителствата не бива да застават на пътя на икономическата промяна. Те трябва да смажат колелата на промяната, докато предлагат помощ на тези, които изостават.


12 © Велко Ангелов 12 © Велко Ангелов От средата на март

12 © Велко Ангелов 12 © Велко Ангелов От средата на март ...

......... ще видят, че общината ремонтира и обновява? Е, по време на извънредното положение точно набързо беше извършен поредният ремонт по "Графа" - след като новите плочки пак се надигнаха като юфка. Той обаче така и не успя да остане незабелязан. Както и разтопеният нов асфалт по "Дондуков", сложен през есента.


Илюстрация Увеличаване Смаляване Едва ли някой има съмнение какви са

Илюстрация Увеличаване Смаляване Едва ли някой има съмнение какви са ...

......... един от вътрешните хора, какъвто е бил Васил Божков, изглежда като нарочно пропусната възможност. Веригата, която може да бъде разплетена, е много по-дълга, но по всичко личи, че тя ще бъде прекъсната дотук и за съжаление ще затвърди усещането, че това не е точно правосъдие, а обикновено разчистване на сметките.© Цветелина Белутова

© Цветелина Белутова "Няколкостотин хиляди българи вече са прекарали COVID-19". Това ...

......... шепа тежко болни и починали. Напротив - ниският брой на жертвите на вируса всъщност говори, че заразата досега не е била широко разпространена у нас и именно това прави България застрашена от евентуална втора вълна. Щеше да е хубаво доц. Мангъров да е прав. Уви, този път най-вероятно не е.


Теодора Точкова © Надежда Чипева В редакцията на

Теодора Точкова © Надежда Чипева В редакцията на "Капитал" беше получено ...

......... към работата ми като главен инспектор, целите да увредите и доброто име на институцията. Затова настоявам да публикувате настоящото право на отговор, защото незаслуженото дискредитиране на Инспектората към ВСС не е от полза за преодоляване на негативните прояви на магистратите и подобряване на правораздаването, каквито са очакванията на българските граждани.


© Николай Дойчинов За автора Никола Стойчев е старши адвокат в

© Николай Дойчинов За автора Никола Стойчев е старши адвокат в ...

......... - напр. общите условия на сайта, преддоговорната информация при сключването на договори онлайн, публикуването на информация за надзорните органите и алтернативните способи за решаване на спорове, информация за използването на "бисквитки" и други, за да не се окажат в ситуация, в която са санкционирани с финансово непоносима за тях санкция.


© Капитал Годината е 2002-ра, Бойко Борисов е главен секретар на

© Капитал Годината е 2002-ра, Бойко Борисов е главен секретар на ...

......... за няколко човека. За останалите е репликата на Борисов от началото на този текст - "Прее*аха ни". Може и да не е много красиво да се напише, може и да не отива да се появи точно тук, но крайните ситуации е добре да бъдат описвани със също толкова крайни думи.


[Shutterstock] За автора Георги Николов е директор финансово-счетоводни консултации в

[Shutterstock] За автора Георги Николов е директор финансово-счетоводни консултации в ...

......... на застрахователния сектор в България, едва 47% от участниците в проучването са успели да завършат и определят обхвата на проекта по прилагане на МСФО 17. Тази степен на напредък изостава спрямо други държави от региона, като например в Унгария резултатите от идентично проучване от лятото на 2019 г. е 100%.© Капитал Когато в редакцията на

© Капитал Когато в редакцията на "Капитал" обсъждахме корицата на този ...

......... с пълна сила. Резултатът от този спор ще е ясен след време, но едно от нещата, които още остават в режим карантина, са детските градини и училищата. Това има отношение не само към децата, но и към техните родители, които също не могат да тръгнат на работа. Докога? Вижте тук.


Фед подсигури паричния поток на America Inc. и инвеститорите много

Фед подсигури паричния поток на America Inc. и инвеститорите много ...

......... пазарите може да се промени внезапно, както доказаха необикновените няколко месеца. Едномесечният мечи пазар едва ли е достатъчно време, за да поеме всички възможни лоши новини от пандемията и огромната несигурност, която създаде. Тази драма на борсата ще има още няколко действия. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


© Markus Distelrath от Pixabay С една от допълнителните извънредни мерки

© Markus Distelrath от Pixabay С една от допълнителните извънредни мерки ...

......... само възможност, която не е императивна, и към момента не вижда необходимост да се възползва от нея. Но това може да се промени по политически съображения - така ще има допълнителен срок, в който парламентът може да обсъди и приеме исканите от ЕК мерки за либерализация на пазара на ток.


© Цветелина Белутова И така, извънредното положение заради коронавируса през седмицата

© Цветелина Белутова И така, извънредното положение заради коронавируса през седмицата ...

......... се прави. "Ако три дни заразените са над 100, връщаме ограниченията", каза Борисов. "Ако една седмица се увеличават стабилно, ще се затягат мерките", каза здравният министър. Целият този хаос е показателен не само за нивото на организация на държавата, но и за рисковете, ако вирусът тръгне отново да се разпространява.


© Надежда Чипева Ясен Бояджиев в коментар за

© Надежда Чипева Ясен Бояджиев в коментар за "Дойче веле" Извънредното ...

......... възможно, защото има политическа култура, държавнически традиции, правов ред и стабилност, работещи институции. Все неща, които тук или липсват, или не достигат. При нас всичко - и законите, и правовата държава, и институциите, е проформа. Затова и падането на извънредното положение не променя нищо. Защото такава е всъщност българската нормалност.


Джордж Сорос е основател и председател на фондациите

Джордж Сорос е основател и председател на фондациите "Отворено общество", ...

......... да предприемем изключителни мерки, отговарящи на изключителните обстоятелства, в които се намираме. Това със сигурност важи за безсрочните облигации, които в никакъв случай не би следвало да бъдат ползвани в мирни времена, но са идеални за дадения момент. Докато мога да предложа мерки като издаването им, няма да загубя надежда.


Джордж Сорос е основател и председател на фондациите

Джордж Сорос е основател и председател на фондациите "Отворено общество", ...

......... да предприемем изключителни мерки, отговарящи на изключителните обстоятелства, в които се намираме. Това със сигурност важи за безсрочните облигации, които в никакъв случай не би следвало да бъдат ползвани в мирни времена, но са идеални за дадения момент. Докато мога да предложа мерки като издаването им, няма да загубя надежда.


Повечето български ученици успешно се справят само с най-лесните задачи

Повечето български ученици успешно се справят само с най-лесните задачи ...

......... извършване на онлайн плащания е сравнима с тази на учениците в ОИСР, а по отделни показатели - дори и по-висока. Въпреки това, по-малко от половината от учениците в България смятат, че притежават достътчно знания и умения, които да им осигурят увереност и сигурност при осъществяване на дейности във финансовата сфера.


© Ralf Stockhoff За авторите Александра Николова е докторант по конституционно

© Ralf Stockhoff За авторите Александра Николова е докторант по конституционно ...

......... в изолиран национален контекст, а като част от система, в която за всеки участник има специфични изисквания и ангажименти. Професионалните коментатори от Германия и цяла Европа вече изказаха критики в тази насока (вижте статиите от 5-ти, 6-ти и 7-ми май 2020 г. на verfassungsblog.de). В контекста на казаното прави впеча


© fernando zhiminaicela [Pixabay] Сто деветдесет и един лекари, медицински сестри

© fernando zhiminaicela [Pixabay] Сто деветдесет и един лекари, медицински сестри ...

......... маски. Притеснителното обаче е, че масовото заразяване на лекари там обаче беше момент по-скоро от началото на епидемията. Случващото се сега в България - установяването на толкова много гнезда в различни болници, създава риск те да предизвикат нова вълна на епидемията и така всички усилия до момента да се обезсмислят.


© Капитал Много рядко в човешката история е имало глобални събития,

© Капитал Много рядко в човешката история е имало глобални събития, ...

......... ще откриете и интервюто с български лекар, който работи като консултант за големи фармацевтични компании и сред клиентите му е една от фирмите, които са най-напреднали в изпитанията на своето предложение за ваксина. Той е оптимист, че крайното решение на COVID кризата ще бъде намерено, въпросът е само кога точно...


© Георги Кожухаров През последните десет години държавата на няколко пъти

© Георги Кожухаров През последните десет години държавата на няколко пъти ...

......... сектор е еднакво. Години наред друг играч на пазара - "Инса ойл", не поддържа законовите резерви, което му спестява десетки милиони годишно, но по този казус не се прави нищо. Изглежда лесно с два-три законови текста и по-силен контрол върху всички състезатели, а не само над загубилите политическа протекция играчи.


© Юлия Лазарова Адвокат Александър Кашъмов е ръководител на правния екип

© Юлия Лазарова Адвокат Александър Кашъмов е ръководител на правния екип ...

......... я узнават и да я свързват с предходна информация или по-широк контекст. Все пак една от основните цели на Закона за достъп до обществена информация е гражданите да си съставят мнение за действията на институциите, а както подчертава Съветът на Европа, те трябва да могат и да формират критично становище.


© Капитал България е страна на привидностите. Ако имаше откровен слоган,

© Капитал България е страна на привидностите. Ако имаше откровен слоган, ...

......... вървят напред. В броя е новият епизод от поредицата за това как се оправят предприемачите в кризата (вижте тук и тук). И понеже не всичко е политика и бизнес, прочетете интервюто с Георги Господинов. В него думите са точни, а мисълта - ясна. Случва се рядко, особено през последните седмици.


© Велко Ангелов В края на миналата седмица три от официозите

© Велко Ангелов В края на миналата седмица три от официозите ...

......... отново е класирана на 111 място по свобода на медиите - последното сред страните, членки на ЕС. Според анализа, съпътстващ класацията, "в България критичните журналисти стават жертва на кампании за очерняне и дори на насилие". В края на миналата седмица "Телеграф", "Монитор" и "Политика" потвърдиха безусловно точността на тази оценка.


От доклад на ООН за нуждата от незабавен социално-икономически отговор

От доклад на ООН за нуждата от незабавен социално-икономически отговор ...

......... пакетите от мерки за подкрепа заедно с насърчаването на нормалните дейности. Тези политически действия, базирани на социалния диалог, биха били от решаващо значение за предотвратяване на разрушителните ефекти от масовата безработица и свързаните с нея екзистенциални заплахи, а оттам - безредици, насилие и ерозия на доверието в институциите и правителствата.


Явлението

Явлението "Грета" успя да мобилизира огромен брой хора, както никой ...

......... и активисти. А това е път към ада, независимо колко устойчиви са държавните институции - защото тук вече не става въпрос за демокрация или автократизъм, а за вземането на правилното решение срещу такова, взето под натиск от некомпетентни по темата хора. А това сме го живели и знаем докъде води.


КПП квартал Факултета коронавирус, пандемия, извънредно положение, роми, ромска махала

КПП квартал Факултета коронавирус, пандемия, извънредно положение, роми, ромска махала ...

......... мерки, ограничаващи досегашните ни представи за нормалност, е голяма. Отнасяме се с разбиране към проблемите, породени и за правоприлагащите органи в тези тежки за всички ни времена, но и апелираме към представителите на институциите, медиите, неправителствените организации и гражданите да не се допуска превръщането в норма на нелегитимната държавна принуда.


© Капитал Ако преди два месеца някой беше предположил, че всички

© Капитал Ако преди два месеца някой беше предположил, че всички ...

......... посоки се работи изключително усилено и първите новини се очакват в края на лятото (повече - тук). Дотогава ще трябва да се внимава повече и ако не друго, поне ще има достатъчно време, за да се довърши започнатото по електронното управление - гишето ще трябва да е отворено поне онлайн.


Илюстрация Плановете за излизане са трудни за съставяне, защото по-голямата

Илюстрация Плановете за излизане са трудни за съставяне, защото по-голямата ...

......... Защото, докато има недостиг, някои държави могат да се опитат да приклещят пазара, което би оставило в риск здравните работници и най-уязвимите по места. Разговорите за излизане от извънредните положения оправдано повдигат духовете. Чувството за безсилие и трудните избори обаче тепърва предстоят. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


"Нашата страна ще се отърве не само от коронавируса, но ...

......... на опозиционните кампании бяха замразени, както и на опозиционна кухня за бедни, а на общината в град Мерсин беше забранено да раздава хляб. Правителството отхвърля призивите на опозиционните лидери и на Турската медицинска асоциация за пълно блокиране за 15 дни с мотива, че подобен ход би омаловажил икономиката на страната.


Вицепремиерът Красимир Каракачанов © Георги Кожухаров Активността на ВМРО по отношение

Вицепремиерът Красимир Каракачанов © Георги Кожухаров Активността на ВМРО по отношение ...

......... момент, когато безработните заради кризата надхвърлиха 80 хил. души и са повече от запазените работни места по схемата "60/40", ако подобни идеи минат в името на стабилността на властта, ефектите няма да подминат и нея. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми


© STR Публикуваме някои от първите реакции в социалната мрежа след

© STR Публикуваме някои от първите реакции в социалната мрежа след ...

......... демона, защото гневът е демон... Но този, чието Возкресение празнуваме днес, е казал : Гневете се, но не грешете: слънце да ви не залязва гневни; нито давайте място на дявола. В негово име - нека този път не грешим. И хладнокръвно да ги изринем утре. Всички тези, които го убиха.


© Капитал Никой не обича кризите, но те почти винаги имат

© Капитал Никой не обича кризите, но те почти винаги имат ...

......... ще мине най-малко една година. Сега обаче има обещаващи разработки, за които се смята, че с малка доза късмет може да осигурят ваксина в началото на есента (вижте повече тук). Дотогава - когато и да се случи това, ще трябва да се научим да живеем и работим заедно с вируса.


© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Мерките на правителството за борба с епидемията и

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Мерките на правителството за борба с епидемията и ...

......... на малките производители, без да се нарушават българското и европейското законодателство. Остава обаче опасността правителството да продължи с опитите да се разпорежда и с реалната икономика като с обществените поръчки от бюджета, пораженияа от което ще надживеят дълго епидемията от коронавируса и всъщност няма да имат нищо общо с нея.


Илюстрация Увеличаване Автор: Юлия Лазарова Смаляване Далече в Тихия океан,

Илюстрация Увеличаване Автор: Юлия Лазарова Смаляване Далече в Тихия океан, ...

......... както трябва. В една от книгите си Джаред Даймънд използва примера с Великденския остров, за да опише една от причините, поради които изчезват народи и държави. Той я нарича "колективна глупост" - хората поотделно са горе-долу ок, но не могат да се разберат как да решат ефективно общите си проблеми.


След уволнението на Стоян Мавродиев е напълно възможно схемата да

След уволнението на Стоян Мавродиев е напълно възможно схемата да ...

......... силна политическа протекция. Вторият проблем е липсата на разбиране в правителството за ролята на подобна институция като инструмент за икономически растеж. Никога досега банката не е правила проактивна политика - примерно да подкрепи инвестициите в енергийната трансформация, биоземеделието, електромобилността или проекти в областта на споделената икономика, интернет и дигиталната трансформация.


© Юлия Лазарова За автора Цвета Попова е доктор по право,

© Юлия Лазарова За автора Цвета Попова е доктор по право, ...

......... работниците и служителите в отпуск или на непълно работно време, а как да се възстановят възможни обеми от производствата и дейностите. Следва да се разработят конкретни мерки за отделните отрасли, които да сведат до минимум опасността от заразяване и разпространение на заразата, но да допуснат възстановяване на част от дейностите.


© Надежда Чипева За автора Фотограф: ЮФ СУ Цвета Попова е

© Надежда Чипева За автора Фотограф: ЮФ СУ Цвета Попова е ...

......... и яснота доколко изобщо ще му са необходими тези работници и служители. Всичко изброено възпира съвестните работодатели, които държат да изпълняват стриктно поставените изисквания и планират да продължат да извършват дейността си и след изтичане на извънредното положение, да не се възползват от компенсациите, така широко прокламирани от българското правителство.


© Юлия Лазарова Адвокат Драгота Раков е завършил право в Юридическия

© Юлия Лазарова Адвокат Драгота Раков е завършил право в Юридическия ...

......... производството по стабилизация би могло да се окаже ключово за оцеляване на бизнеса. За постигане на пълната ефективност на това производство е необходимо, в спешен порядък, да бъдат направени законодателни промени за допълнително конкретизиране и намаляване разноските за неговото провеждане и прецизиране на разпоредбите, осигуряващи кратки срокове за неговото приключване.


За автора Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA от

За автора Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA от ...

......... Да доставя енергията си лесно и бързо на всеки който има нужда. Най-хубавата новина е, че тази технология, изпълняваща горните изисквания, я има отдавна и се изпълнява от слънцето. Залезът на атомната енергетика, каквато я познаваме, напомня отдръпването на британския премиер Дейвид Камерън и думите му: "Някога аз бях бъдещето".


© Капитал В първите седмици когато коронавирусът дойде в Европа, положението

© Капитал В първите седмици когато коронавирусът дойде в Европа, положението ...

......... оставиш нещата да се случват от само себе си, те чака пълен и много тежък провал. Обратното - умното и активно управление може да промени историята. В броя ще видите още: За кого е схемата 60/40 Как ще изглежда кредитният мораториум в България Спомени за епидемиите по време на социализма


12 12 Жак Делор, един от легендарните председатели на Европейската

12 12 Жак Делор, един от легендарните председатели на Европейската ...

......... Нидерландия и останалите от "Пестеливата четворка" предлагат придружени от условия заеми. Ако има момент, в който Берлин трябва да изостави фискалните си табута, той е сега. Защото, както го формулира едно заглавие на Politico, бъдещето на Италия е в ръцете на Германия. А бъдещето на Италия е бъдещето на ЕС.


© Георги Кожухаров Кредитът от Българската банка за развитие (ББР) за

© Георги Кожухаров Кредитът от Българската банка за развитие (ББР) за ...

......... почистването на наследството на бившия банкер Мавродиев вероятно ще можем само да си мечтаем да има кой да извади едни милиони да изкупи лошите кредити. Той си отива, но свършеното от СМИ и качествена журналистика остава. И е жалко, че тези, които взимат решенията, го виждат чак когато дойде кризата.


[Pixabay.com] Уил Танър директор на лондонския тинк-танк Onward, в статия

[Pixabay.com] Уил Танър директор на лондонския тинк-танк Onward, в статия ...

......... от различните политики, които ще се проведат, са еднакво отдалечени. Но след време, обръщайки се назад, вероятно ще гледаме на това като на събитие, от което са възникнали безброй промени - включително и много положителни. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми


Налице са всекидневни брифинги на Националния оперативен щаб, понякога по

Налице са всекидневни брифинги на Националния оперативен щаб, понякога по ...

......... ни се иска да се надяваме, че на хората се гледа като на разумни субекти, които участват лично в подобряване на състоянието на собствения си живот, и че институциите ще започнат да гледат по-систематично на необходимостта да изпълняват задължението си да ги информират навременно чрез публикуване на информация и документи.


[Pixabay.com] По официални данни България е една от страните, които

[Pixabay.com] По официални данни България е една от страните, които ...

......... всички в нуждата да се спазват. Безсмисленото им засилване даже може да навреди и да доведе до масови нарушения. Сега повече от всякога е нужна нормална комуникация и човешки обяснения. Карането и заповедите - всички с маски и марш вкъщи за още месец и половина, рискуват всичко, постигнато до момента.


© Капитал Помните ли - само преди месец си разменяхме мартеници

© Капитал Помните ли - само преди месец си разменяхме мартеници ...

......... Едната част, разбира се, да са посветени на "днес", но другата вече трябва да е за "утре". Който започне да се готви отсега, ще може да тича по-бързо след рестарта през (надяваме се) лятото. A дотогава, бъдете здрави и не, както ще прочетете https://www.capital.bg/light/tema/2020/04/03/4049390_i_tova_shte_mine/" target="_blank">тук - и това ще мине.


© Юлия Лазарова Срив на борсите за ток. Рекордно ниски от

© Юлия Лазарова Срив на борсите за ток. Рекордно ниски от ...

......... случат така бързо, както с електронното образование или онлайн административните услуги. Засега обаче посоката е точно обратната - отлагане на промените в Закона на енергетиката, които трябваше да изкарат част от потребителите на свободния пазар. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми


Илюстрация Увеличаване Смаляване Иван Кръстев, политолог, в интервю за

Илюстрация Увеличаване Смаляване Иван Кръстев, политолог, в интервю за "Дойче ...

......... света към бъдещето. Доскоро, особено в Европа, се беше надигнала силна носталгична вълна - хората по-скоро тъгуваха за миналото си, отколкото се надяваха на някакво бъдеще. Тъкмо тази нагласа рязко се промени. Сегашната криза много радикално обръща Европа към бъдещето и ни задава въпроси, които сме опитвали да избегнем досега.


Влак с контейнери за Дуисбург, Германия, заминава от Ухан след

Влак с контейнери за Дуисбург, Германия, заминава от Ухан след ...

......... като гаранти на прозрачността в страните по света. А най-важното е заедно да демонстрират, че демокрациите могат да реагират ефективно на кризи с такъв мащаб и да се справят най-добре с дългосрочните последици от тях. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми


Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България,

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, ...

......... на въведеното извънредно положение в страната, до края на август или септември - без дискриминиране и противопоставяне на интересите на работещи и неработещи работници и служители, с по-интензивна подкрепа за ниските доходи и в по-голяма степен засегнати предприятия, с частична, а не пълна компенсация на отсъстващия доход поради отсъстваща работа.


© shutterstock В странното танго на правителството за задължителното носене на

© shutterstock В странното танго на правителството за задължителното носене на ...

......... защото беше наложено по изцяло грешен начин. Иначе това е изключително смислена мярка, която е редно да се спазва от колкото е възможно повече хора. Задължение и глоба обаче е полицейското решение на тази задача. Следващият път може да се опита с комбинация от смислени аргументи и обяснения за рисковете.


© Капитал Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Трите латински

© Капитал Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Трите латински ...

......... спечелят, кои ще загубят трайно. Ще последва ли деглобализация и засилване на ролята на местните производства и услуги. Ще се възпре ли масовият консумеризъм и как изглежда обратното. За всичко това - в следващите броеве. Или както казва един любим наш коментатор: Всеки ден слънцето ще изгрява, винаги го прави.


Илюстрация Трябва да се помни, че спасявайки фирмите, държавата спасява

Илюстрация Трябва да се помни, че спасявайки фирмите, държавата спасява ...

......... спасяване на икономиката сега ще има срив в бюджета за следващата година и могат да настъпят непредвидими икономически, политически и социални събития. С други думи - място за оправдания няма, сега е времето държавата да действа и да съхрани потенциала на икономиката, а с това и на обществото след епидемията!


Илюстрация Увеличаване Смаляване Нуриел Рубини американски икономист, в статия за

Илюстрация Увеличаване Смаляване Нуриел Рубини американски икономист, в статия за ...

......... по света да продължат свободното си падане. Дори и пандемията да бъде повече или по-малко овладяна, ръстът може и да не се завърне до края на 2020 г. След кризата от 2008 агресивен (макар и забавен) отговор издърпа глобалната икономика от бездната. Този път може и да нямаме същия късмет.


© Shutterstock Росен Иванов е съосновател и управител на BlackPeak Capital,

© Shutterstock Росен Иванов е съосновател и управител на BlackPeak Capital, ...

......... Сега е необходима визия и смелост за деня след кризата за мерки за улесняване на бизнеса и насърчаване на инвестициите, които да продължат да променят структурата на българската икономика към сектори с по-висока добавена стойност и да минимизират трудностите свързани с безработица и намаляване на доходите в резултат на кризата.


© Цветелина Белутова За авторите Адв. Ралица Тихова и адв. Красина

© Цветелина Белутова За авторите Адв. Ралица Тихова и адв. Красина ...

......... да са настъпили предпоставките за търсене на изпълнение на поетите с договора задължения. Ако един договор бъде прекратен, направени по него авансови плащания ще подлежат на връщане, както и даден задатък, тъй като причината за несключване на окончателния договор няма да бъде виновното поведение на искащата изменение/прекратяване на договора страна.


Ювал Ноа Харари © Капитал От обширна статия на Ювал Ноа

Ювал Ноа Харари © Капитал От обширна статия на Ювал Ноа ...

......... трябва да избере да се довери на научните данни и на здравните специалисти пред безпочвените конспиративни теории или обслужващите собствения си интерес политици. Ако не успеем да направим правилния избор, може да се окаже, че сме зачертали най-ценните си свободи, мислейки, че това е единственият начин да опазим здравето си.


© Анелия Николова От началото на кризисната ситуация с коронавируса прокуратурата

© Анелия Николова От началото на кризисната ситуация с коронавируса прокуратурата ...

......... изключително изпитание за всички в държавата, включително и за прокурорите, ангажирането на голям техен ресурс с допълнителни напълно несвойствени дейности, вместо да се концентрират върху същинската прокурорска работа по реакция на престъпността (да не очакваме увеличаване на която би било доста наивно), е не просто формално противоконституционно, но и вредно.


© Капитал И така, започва криза, каквато малко от живите хора

© Капитал И така, започва криза, каквато малко от живите хора ...

......... приключи в следващите седмици. Ако в момента не се развива скрит много голям взрив от заразени с коронавирус, тогава ще се знае дали е избегнат рязък пик на епидемията и ще може да се мисли какво да се прави нататък. Защото утре е важен ден, но денят след него също.


Търговията на БФБ - София, вече сериозно страда заради кризата

Търговията на БФБ - София, вече сериозно страда заради кризата ...

......... от представените проблеми ще доведе до абсолютна липса на финансово посредничество (financial intermediation), което в момент, в който търговските банки ще ограничат кредитирането, ще доведе до драстичен спад на икономиката. Поради това е изключително важно да се заделят сериозни средства от икономическия пакет на Европейския съюз и за небанковия сектор.


[Капитал] Бързото разпространение на вируса и рестрикциите, които се налагат

[Капитал] Бързото разпространение на вируса и рестрикциите, които се налагат ...

......... има в ББР (Българската банка за развитие, която досега финансира единствено бизнеси, близки до политици), толкова доверие ще има и в антикризисните програми. Време е за ясно лидерство по икономическата тема също. За компетентност, за прозрачност и за честност. Само така може да бъде облекчена кризата, която вече е факт.


Мадрид по време на извънредното положение в Испания. Страхът от

Мадрид по време на извънредното положение в Испания. Страхът от ...

......... 2007 г. малко хора бяха чували за ипотечните инструменти, които предстоеше да взривят ситемата. Новият финансов шок все още не влиза в тази компания. Но страхът от вируса през 2020 г. създава финансови рискове, които трябва да бъдат лекувани, и то бързо. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.