© shutterstock В странното танго на правителството за задължителното носене на

© shutterstock В странното танго на правителството за задължителното носене на ...

......... защото беше наложено по изцяло грешен начин. Иначе това е изключително смислена мярка, която е редно да се спазва от колкото е възможно повече хора. Задължение и глоба обаче е полицейското решение на тази задача. Следващият път може да се опита с комбинация от смислени аргументи и обяснения за рисковете.


© Капитал Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Трите латински

© Капитал Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Трите латински ...

......... спечелят, кои ще загубят трайно. Ще последва ли деглобализация и засилване на ролята на местните производства и услуги. Ще се възпре ли масовият консумеризъм и как изглежда обратното. За всичко това - в следващите броеве. Или както казва един любим наш коментатор: Всеки ден слънцето ще изгрява, винаги го прави.


Илюстрация Трябва да се помни, че спасявайки фирмите, държавата спасява

Илюстрация Трябва да се помни, че спасявайки фирмите, държавата спасява ...

......... спасяване на икономиката сега ще има срив в бюджета за следващата година и могат да настъпят непредвидими икономически, политически и социални събития. С други думи - място за оправдания няма, сега е времето държавата да действа и да съхрани потенциала на икономиката, а с това и на обществото след епидемията!


Илюстрация Увеличаване Смаляване Нуриел Рубини американски икономист, в статия за

Илюстрация Увеличаване Смаляване Нуриел Рубини американски икономист, в статия за ...

......... по света да продължат свободното си падане. Дори и пандемията да бъде повече или по-малко овладяна, ръстът може и да не се завърне до края на 2020 г. След кризата от 2008 агресивен (макар и забавен) отговор издърпа глобалната икономика от бездната. Този път може и да нямаме същия късмет.


© Shutterstock Росен Иванов е съосновател и управител на BlackPeak Capital,

© Shutterstock Росен Иванов е съосновател и управител на BlackPeak Capital, ...

......... Сега е необходима визия и смелост за деня след кризата за мерки за улесняване на бизнеса и насърчаване на инвестициите, които да продължат да променят структурата на българската икономика към сектори с по-висока добавена стойност и да минимизират трудностите свързани с безработица и намаляване на доходите в резултат на кризата.


© Цветелина Белутова За авторите Адв. Ралица Тихова и адв. Красина

© Цветелина Белутова За авторите Адв. Ралица Тихова и адв. Красина ...

......... да са настъпили предпоставките за търсене на изпълнение на поетите с договора задължения. Ако един договор бъде прекратен, направени по него авансови плащания ще подлежат на връщане, както и даден задатък, тъй като причината за несключване на окончателния договор няма да бъде виновното поведение на искащата изменение/прекратяване на договора страна.Ювал Ноа Харари © Капитал От обширна статия на Ювал Ноа

Ювал Ноа Харари © Капитал От обширна статия на Ювал Ноа ...

......... трябва да избере да се довери на научните данни и на здравните специалисти пред безпочвените конспиративни теории или обслужващите собствения си интерес политици. Ако не успеем да направим правилния избор, може да се окаже, че сме зачертали най-ценните си свободи, мислейки, че това е единственият начин да опазим здравето си.


© Анелия Николова От началото на кризисната ситуация с коронавируса прокуратурата

© Анелия Николова От началото на кризисната ситуация с коронавируса прокуратурата ...

......... изключително изпитание за всички в държавата, включително и за прокурорите, ангажирането на голям техен ресурс с допълнителни напълно несвойствени дейности, вместо да се концентрират върху същинската прокурорска работа по реакция на престъпността (да не очакваме увеличаване на която би било доста наивно), е не просто формално противоконституционно, но и вредно.


© Капитал И така, започва криза, каквато малко от живите хора

© Капитал И така, започва криза, каквато малко от живите хора ...

......... приключи в следващите седмици. Ако в момента не се развива скрит много голям взрив от заразени с коронавирус, тогава ще се знае дали е избегнат рязък пик на епидемията и ще може да се мисли какво да се прави нататък. Защото утре е важен ден, но денят след него също.


Търговията на БФБ - София, вече сериозно страда заради кризата

Търговията на БФБ - София, вече сериозно страда заради кризата ...

......... от представените проблеми ще доведе до абсолютна липса на финансово посредничество (financial intermediation), което в момент, в който търговските банки ще ограничат кредитирането, ще доведе до драстичен спад на икономиката. Поради това е изключително важно да се заделят сериозни средства от икономическия пакет на Европейския съюз и за небанковия сектор.


[Капитал] Бързото разпространение на вируса и рестрикциите, които се налагат

[Капитал] Бързото разпространение на вируса и рестрикциите, които се налагат ...

......... има в ББР (Българската банка за развитие, която досега финансира единствено бизнеси, близки до политици), толкова доверие ще има и в антикризисните програми. Време е за ясно лидерство по икономическата тема също. За компетентност, за прозрачност и за честност. Само така може да бъде облекчена кризата, която вече е факт.Мадрид по време на извънредното положение в Испания. Страхът от

Мадрид по време на извънредното положение в Испания. Страхът от ...

......... 2007 г. малко хора бяха чували за ипотечните инструменти, които предстоеше да взривят ситемата. Новият финансов шок все още не влиза в тази компания. Но страхът от вируса през 2020 г. създава финансови рискове, които трябва да бъдат лекувани, и то бързо. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.


[Shutterstock] Нападението срещу журналиста Слави Ангелов безспорно е отвратителен и

[Shutterstock] Нападението срещу журналиста Слави Ангелов безспорно е отвратителен и ...

......... до убийствата. Защото когато няма правосъдие и управление, единствените, които им пречат, са журналистите. Затова усещането е, че живеем в миналото, защото и днес ни се случват неща, каквито са ни се случвали и тогава. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми


[Shutterstock] Вече живеем в перфектната глобална криза, със сигурност най-знаменателното

[Shutterstock] Вече живеем в перфектната глобална криза, със сигурност най-знаменателното ...

......... взети нужните мерки за подкрепа на икономиката и тя никога не се върна към нивата на растеж отпреди финансовата криза. Много от собствениците на бизнес фалираха през 2009 и 2010 и заедно с хората си тръгнаха по света да търсят работа. Сегашната криза е по-страшна. Дано сме си научили урока.


Изявление на главният прокурор Иван Гешев и председателя на Националния

Изявление на главният прокурор Иван Гешев и председателя на Националния ...

......... реши да си прави всичко, каквото му харесва. бел. ред. На 15 март президентът на Казахстан Касим-Жомарт Тоакаев издаде указ за въвеждане на извърнедно положение в страната. С указа той възложи надзора на законност по изпълнение на мерките и ограниченията по време на извънредното положение на главния прокурор на Казахстан.


© Eddie Keogh Бумът в разпространението на новия коронавирус завари света

© Eddie Keogh Бумът в разпространението на новия коронавирус завари света ...

......... по домовете. Карантината ще се контролира по телефона и на място от органите на МВР. Домовете на болните няма да се маркират с бележка, за да не се всява паника сред съседите, за да не се стигне до стигматизиране на заразените и за да не се издава лична здравна информация.Четиригодишното партньорство на производителите и износителите на петрол, обединени в

Четиригодишното партньорство на производителите и износителите на петрол, обединени в ...

......... Като сложим и егото на лидерите на държавите членки и геополитическите им съперничества, се забърква опасен коктейл. Това ще повишава рисковете от сътресения на пазарите в бъдеще. И които, уви, ще се решават все по-трудно с непазарни споразумения и механизми. Проклятието на картела обаче ще продължи да тегне над всички.


В това, че държавната фирма

В това, че държавната фирма "Информационно обслужване" пое IT обслужването ...

......... елиминира практиката обществените поръчки да се раздават без много контрол върху резултатите. Това може би и ще предотврати сериозни гафове като тези през миналата година. Без концепция за изграждане на адекватен дигитален капацитет на всички нива в държавната администрация обаче това е само пожарно решение без особено голяма управленска дълбочина.


© Георги Кожухаров Малко места на Земята са по-окаяни от Идлиб

© Георги Кожухаров Малко места на Земята са по-окаяни от Идлиб ...

......... отколкото тяхната грижа за страдащите сирийци, е обезсърчаващ. И все пак действията на НАТО ще изглеждат по един и същ начин за хората в Идлиб, какъвто и да е мотивът зад тях. Помощта за Турция там ще облекчи част от тяхното страдание. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


© Капитал

© Капитал "Забелязал съм, че при избухването на всяка епидемия медиите, ...

......... ЕС". Нужно е обаче ясно лидерство и смело държавно управление, което да наложи сериозни ограничения с възможно най-малко щети. Това ще определи дали коронавирусът ще премине през България като криза, или ще причини неприятна катастрофа. Решенията трябва да се взимат сега - буквално през следващите дни. После ще бъде по-трудно.


Това, което искате, е точна информация, а не политизирана информация.

Това, което искате, е точна информация, а не политизирана информация. ...

......... да се окаже само репетиция - много нови заболявания идват с разрастването на движението на хората по цялата планета. Трябва да използваме възможността да се подготвим за следващата епидемия - и за тази след нея. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми


За автора Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA от

За автора Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA от ...

......... по-голяма - 5.2 на GWh. Подробности можете да намерите тук - обобщени няколко научни статии по въпроса и линкове към тях. Disclaimer: Нямам никакви финансови интереси във ВЕИ индустрията (и не планирам да имам в скоро време). Целият си професионален живот съм го прекарал във фосилната енергетика и химическата промишленост.


© Надежда Чипева За автора Теодор Славев е политолог, който работи

© Надежда Чипева За автора Теодор Славев е политолог, който работи ...

......... очаква още от същото - пробойни в големите обществени системи и задълбочаващи се кризи. Докато почтените професионалисти не заемат местата на спуснатите политически назначения в регулаторите, на политическите пешки, то ние ще се намираме в състояние на овладяна държава, която работи в интереса на малка по численост група от хора.


© Юлия Лазарова Търговските центрове не затварят, няма забрана и за

© Юлия Лазарова Търговските центрове не затварят, няма забрана и за ...

......... конкурентоспособност на компаниите в промишлеността, които работят основно за износ. Това донякъде ще облекчи натиска за увеличаване на разходите за труд, ще позволи на компаниите да управляват по-добре енергийните си разходи и е възможност за подобряване на инвестиционната среда, а оттам - нови инвестиции и създаване на нови работни места.


© Капитал Забелязвате ли как колкото и да се опитвате да

© Капитал Забелязвате ли как колкото и да се опитвате да ...

......... период там беше точно два месеца. Сега остава да се види колко бързо ще се справим ние и на каква цена. В броя ще видите още: Живият щит на Ердоган Какво ще има на мястото на софийския хотел "Рила" Защо внуците на Райко Алексиев се преместиха да живеят в България


Илюстрация Увеличаване Автор: Правителствена Служба Смаляване

Илюстрация Увеличаване Автор: Правителствена Служба Смаляване "Българите да спят спокойно", ...

......... права в Турция и политическите арести. Видима за всички е и удобната позиция, която българският премиер предоставя на Ердоган да размахва пръст на Запада и в частност на ЕС. Вярно е също, че България не може да направи и половината от това, което прави Гърция. И преиграването оставя лош вкус.


© Юлия Лазарова Новината, че България ще плаща с 40% по-малко

© Юлия Лазарова Новината, че България ще плаща с 40% по-малко ...

......... "Топлофикция София" например може да получи около 50% от рестото на "Газпром" и значитело да подобри финансите си. За евентуални трансфери към битовите потребители ще са нужни още решения и изчисления за цените на парното във всеки град. Този сценарий изглежда възможен единствено заради факта, че сме в предизборна година.


Паркът

Паркът "Гези" все още съществува, но турското гражданско общество изчезва, ...

......... полъх на съпротива. Преди оправдаването си Йикит Аксакоглу, един от обвиняемите заедно с Осман Кавала, описа как сюрреалистичният процес е преобърнал живота им. "Чувствам се сякаш съм засмукан във филм, каза той, проклет да е този парк, нека си строят каквото искат!" 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


© Dimitar Kyosemarliev Паниката изтика на заден план ежедневните ни грижи.

© Dimitar Kyosemarliev Паниката изтика на заден план ежедневните ни грижи. ...

......... се върнаха във властта. На целия този фон, това, което прави Макрон, не е изключение, а ново нормално. Социалната фрагментация, нарастващото недоверие в традиционни партии и авторитети, както и струпването на множество структурни проблеми, трансформират западната политика и всички се надпреварват да се адаптират, за да не изпаднат от борда.


© Капитал Като странен рикошет от войната на държавата срещу Васил

© Капитал Като странен рикошет от войната на държавата срещу Васил ...

......... от действия на правителството, които ритат през глезените частния бизнес, за да пуснат на негово място да тича все по-силен държавен капитализъм (вижте тук). Тенденция, която в дългосрочен план няма как да е особено устойчива, но през идващите вероятно години ще продължи да изкривява цялата среда за правене на бизнес.


[Пресцентър на МВР] Тежко въоръжени командоси арестуваха тази седмица шефката

[Пресцентър на МВР] Тежко въоръжени командоси арестуваха тази седмица шефката ...

......... доведе само до временна имитация на правосъдие. "По-добре е танковете да дойдат" е реплика, която се приписва на някогашният лидер на БКП/БСП Петър Младенов. Тогава - през 90-те години на ХХ век, наследниците на комунистическата партия се опитаха да построят имитация на демокрация. В някои отношения май им се получи.


Пълната проверка на приватизацията е пропаганден кьорфишек. Репресия Баналното зло

Пълната проверка на приватизацията е пропаганден кьорфишек. Репресия Баналното зло ...

......... след постигането на пряка демокрация без партии и политици. Естествено "Български суверен" е срещу "джендър технологията в училищата". Прокуратурата се самосезира и изведнъж се оказа, че централният проблем на държавата е, че деца на 9 години ще наричат половия си орган така, както се казва, а не "пчеличка" и "цветенце".


© Надежда Чипева Сега изобщо не е време за философски оценки.

© Надежда Чипева Сега изобщо не е време за философски оценки. ...

......... (не непременно леви) хора, които са недоволни от 10-годишното статукво. Част от тези хора просто няма как да преглътнат прокремълската му ориентация. Накрая да не забравяме и това: нов мандат (ако преди това не започне процедура по отстраняването на Радев) е пряко свързан и с резултата от следващите парламентарни избори.


© Надежда Чипева

© Надежда Чипева "Ако не можете да се справите, дайте да ...

......... Министерският съвет редовно отпуска десетки милиони левове на АПИ за пътни ремонти. Така че още има вероятност да се намерят и за "Тракия", стига премиерът Бойко Борисов да реши. За поддържането на цялата "Тракия" в следващите пет години са предвидени 73 млн. лв. прогнозно и договорите са с държавната "Автомагистрали"


© Капитал Заглавието от корицата на предишния брой на

© Капитал Заглавието от корицата на предишния брой на "Капитал" беше ...

......... да се клати. На етапа сигурното е, че не се вижда добрият сценарии - този, в който започват енергични промени за модернизирането на държавата, така че тя да стане адекватна на случващото се в света и да заработи ефективно за интересите на хората. Това остава за следващ сезон на сериала.


© Надежда Чипева ТЕЦ

© Надежда Чипева ТЕЦ "Марица-изток" 2 е въглищно зомби - хем ...

......... Опитът за спасяване на държавния ТЕЦ формално дойде от левицата, но безкритично и единодушно бе подкрепен от управляващите. Защо обаче беше нужно това? Най-вероятно, за да може последствията от решението да се носят колективно безотговорно. Казано другояче - отговорността да се размие, като тази за водната криза в Перник например.


[7777.bg] Цялата Велика хазартна война, в която засега падна жертва

[7777.bg] Цялата Велика хазартна война, в която засега падна жертва ...

......... лотария в "Нова телевизия" (поне преди година) правеше разликата между печалба и загуба на компанията. Сега, след елиминирането на Васил Божков от този сектор нови господари ще казват кое къде да се рекламира. А няма ли да е по-лесно (и принципно по-правилно), ако просто се спре всичката реклама на хазарт?


Бъдещето на Великобритания е пълно с несигурност © HENRY NICHOLLS В

Бъдещето на Великобритания е пълно с несигурност © HENRY NICHOLLS В ...

......... договор. Трудностите не бива да бъдат подценявани. В предишните пъти, когато Великобритания промени курса си - през 1945 и 1979 г., изборите, които страната прави, помагат за прекрояването на политическия облик на света. Страната трябва да се стреми да направи това отново. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.


© Велко Ангелов Случаят

© Велко Ангелов Случаят "Миталов" е първият за страната ни, но ...

......... става въпрос за престъпления, за които законодателят е предвидил и конфискация на половината имущество." За каквито и престъпления обаче да съдят Божков като физическо лице, как ще конфискуват колекция, ако тя принадлежи на фондация, отделно юридическо лице? При това се опитват да я изземат още преди да има съдебно решение.


© Велко Ангелов Време е за градивна политика, а не за

© Велко Ангелов Време е за градивна политика, а не за ...

......... е Божков, според други виновни са държавните институции, които го мотаели. А според Бони Петрунова, директор на НИМ, предметите имали регистрация, но нямали идентификация, макар че тези два процеса били неразделни. От това аз разбирам, че на някого е било платено да ги регистрира, без да провери откъде са взети.


© Agencja Gazeta Европа се нуждае от контрол, сигурност и защита.

© Agencja Gazeta Европа се нуждае от контрол, сигурност и защита. ...

......... 63 HK? Бeгъл пpeглeд нa ocoбeнитe пpaвилa зa нeпълнoлeтни cлeд пъpвия Haĸaзaтeлeн зaĸoн oт 1896 г. paзĸpивa пpaвeн paзyм, ocнoвaн нa нeпpeĸъcвaщи изcлeдвaния в oблacттa нa пcиxoлoгиятa, пeдaгoгиĸaтa, пcиxиaтpиятa, пpaвнaтa тeopия. Hиĸoгa oтдeлeн ĸpиминaлeн cлyчaй нe e изпoлзвaн, ĸoлĸoтo и дa e тeжъĸ, зa oтcтъплeниe (или нapyшeниe!) нa пpaвни пpинципи.


© Tt News Agency Критиките към амбициозното начинание обаче започват да

© Tt News Agency Критиките към амбициозното начинание обаче започват да ...

......... без значение колко демократична е, оформя олигархична група, чиито интереси са свързани единствено с осигуряване на привилегии - и безразличие към нуждите на останалите. Затова Михелс смята, че демокрацията е невъзможна, тъй като пречките за осъществяването ѝ са вкоренени в самата същност на човешката природа и политическите борби. Тъжен извод.


© Капитал

© Капитал "За тези, които са стигнали до върха на хранителната ...

......... ще продължи да се развива. Нейният ход ще бъде до голяма степен показателен за това какво ще се случи през следващите месеци, а вероятно и години в българската къща от карти - дали ще победи статуквото, или плахият опит за някакъв прогрес ще я срути, за да построи нещо по-стабилно.


И Министерството на финансите, и ДАНС повече от 5 години

И Министерството на финансите, и ДАНС повече от 5 години ...

......... инициатива, но при равнопоставеност на всички конкуриращи се субекти и при реално изпълнение на контролните функции на държавните органи. Също така те са резултат от нашата дълбока вяра, че успехът се постига с работа и самоусъвършенстване, а не е плод на красиви илюзии за огромни печалби от търкане на талончета.


© Надежда Чипева На 13 декември 2019 г., когато лидерите на

© Надежда Чипева На 13 декември 2019 г., когато лидерите на ...

......... правителството, и синдикатите също не са докрай откровени. Защото в Брюксел поемат ангажименти за едно, а тук им обещават обратното - светло бъдеще за години напред. За тази политика обаче светло бъдеще не се очертава. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми


Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин,

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, ...

......... със сигурност ще възпрепятства какъвто и да е алтернативен внос. Затова засега заявките на министър Петкова изглеждат само като оправдание пред САЩ, които разкритикуваха изграждането на "Турски поток" през България. По него отново ще тече основно руски газ - "Газпром" вече резервира 90% от капацитета на тръбата за себе си.


Правителството реши да отложи въвеждането на

Правителството реши да отложи въвеждането на "Н-18" с шест месеца. ...

......... НАП дерегистрират СУПТО на разработчика и всички останали клиенти на този разработчик трябва незабавно да сменят софтуера с друг. Това ще има неочаквани, непредвидени и катастрофални последствия както за разработчика, така и за всичките му клиенти, потенциално стотици или хиляди бизнеси, които са си платили и ползват добросъвестно неговата система.


Канцлерът Меркел иска да избегне заемането на страна в разрастващата

Канцлерът Меркел иска да избегне заемането на страна в разрастващата ...

......... изключи Huawei от "основните" елементи на германската 5G мрежа, но не и от (по-доходоносните) "периферни" антени. И това обаче не е достатъчно за нейните критици, които казват, че 5G технологията прави несъществуващата разлика между ядрото и периферията. Г-жа Меркел би искала да не избира. Но може да й се наложи.


© Велко Ангелов Въпросът за

© Велко Ангелов Въпросът за "Зелената сделка" може да бъде преведен ...

......... на "ремонта" е неоткриваема. Но в Костенец поне има кой да тренира. А какво да кажем за десетките други стадиони и спортни съоръжения, настроени в отдавна обезлюдени села и паланки? Въобще, причината за всичко това е не толкова в природата и в безпаричието, колкото в лошото управление и повсеместното крадене.


© Красимир Юскеселиев Всички критики към

© Красимир Юскеселиев Всички критики към "калинките" от ГЕРБ ще си ...

......... данъци от държавната - заради отворена услужливо вратичка в закона от времето на втория кабинет на Борисов.Изглежда, за властта е по-лесно да контролира избора на главен прокурор, но не и какви ги вършат нейните министри, депутати и високопоставени чиновници. Или за второто ѝ е все едно, стига да осигури първото.


[Pixabay.com] България е на път да се превърне в енергиен

[Pixabay.com] България е на път да се превърне в енергиен ...

......... струва доста над сегашните равнища - за да се осигури възвръщаемост на инвестицията от близо 20 млрд. лева. Отсега може да се предвиди, че за него трудно ще се намерят купувачи зад граница. А с излизането и на битовите потребители на свободния пазар такива може да няма и в страната.


© Капитал Ако имаше трейлъри за по-големите инициативи на НАП, сега

© Капитал Ако имаше трейлъри за по-големите инициативи на НАП, сега ...

......... кратко време да погаси задълженията й, да излезе на печалба, като през това време ремонтира сгради, направи нови клиники и промени организацията на работа, така че да е по-удобно за пациентите.В броя ще видите още:БТК ще бъде купена почти изцяло с дългПътеводител на кандидат-програмистаИнтервю с френския философ Ален де Ботон


© Георги Кожухаров Дали в язовир

© Георги Кожухаров Дали в язовир "Бели Искър" щеше да има ...

......... Просто назначените най-често по партийна линия директори нямат абсолютно никакъв стимул да оптимизират разходи, да инвестират или дори да генерират печалба, тъй като обикновено не ги грози снакция, когато не си върши работата, но изпълняват партийните повели. Затова и от бъдещия ВиК холдинг не може да се очаква нещо по-различно.


Най-големият актив за отнемане от т. тар. Национална лотария е

Най-големият актив за отнемане от т. тар. Национална лотария е ...

......... са негови).Да, няма да има отнемане на материални активи. Но не е и нужно, защото най-големият и съществен актив в случая е добре подготвената, зарибена и докарана до пристрастяване клиентела (в друг вид бизнес ѝ викат електорат). Тя ще продължи да търка талончета в очакване да се сбъднат мечтите ѝ.


Дали Путин ще е президент, премиер или почетен председател на

Дали Путин ще е президент, премиер или почетен председател на ...

......... Русия за газовите доставки. Световните автократи ще следят събитията в Москва с интерес, за да видят дали Путин ще им предложи полезни съвети за удължаване на тяхното управление. За демократите в глобален мащаб единствената утеха е, че дори доживотното управление не трае вечно.2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


© Надежда Чипева България явно бленува за едноръки бандити без ДДС.Игри

© Надежда Чипева България явно бленува за едноръки бандити без ДДС.Игри ...

......... идеологии от 19-ти век. Най-вероятно причината се крие в онова, което социолозите наричат "социална" или "морална" паника. Когато определена обществена група внезапно усеща заплаха за своя постигнат статут, изпада в "социална" паника. Когато определена група внезапно стига до извода, че някакво надигащо се зло заплашва обществото, изпада в "морална" паника.


Аптека, работеща с НЗК © Цветелина Белутова Скандалът с изнесените от

Аптека, работеща с НЗК © Цветелина Белутова Скандалът с изнесените от ...

......... очакват да бъдат реализирани и след проверките, които всички ще направят.Поставените въпроси целят да провокират един различен поглед върху ситуацията, за да елиминираме идеята за "порочни практики", които освен моментна сензация, доста често в дългосрочен план постигат лош ефект върху пазара и най-вече върху достъпа на българския пациент до лечение.


© Анелия Николова За десетте години управление на ГЕРБ ВиК-мрежата на

© Анелия Николова За десетте години управление на ГЕРБ ВиК-мрежата на ...

......... че бъдещият президент няма да използва правомощията си срещу Путин или неговите подопечни в държавните структури, службите за сигурност или бизнеса. Също Кремъл изпраща сигнал, че системата ще продължи да функционира по обичайните правила. Путин ще разпределя ресурси и арибитърства във вътрешните конфликти между отделните кланове и лобита в управлението.


© Капитал Ситуацията с водата из страната в момента много прилича

© Капитал Ситуацията с водата из страната в момента много прилича ...

......... е само едно партийно назначение, което едва ли ще реши проблемите в сектора. (Вижте повече за него тук.)Спасението от водната криза сега е в назначаването на компетентни хора на ключовите позиции в управлението на сектора. Без това единствената надежда дъната на язовирите да се скрият ще е да вали повече.


© Велко Ангелов Въвеждането на тол системата в България се движи

© Велко Ангелов Въвеждането на тол системата в България се движи ...

......... предвидено да се строят именно с парите от тол такси, тъй като европейската помощ за този сектор рязко намалява след 2020 г. Но докато важните решения за държавата се вземат не на базата на анализи и сметки, а за да се запази стабилността на правителтвото, резултатите ще бъдат все такива.


© Юлия Лазарова От времето на соца службата за охрана се

© Юлия Лазарова От времето на соца службата за охрана се ...

......... охранител не може да спира движението и "да стреля на спирка". За ДПС е важно кортежите да са държавни. Важно е да се вижда, че те са държавата. Те искат да приватизират и узаконят привилегиите на НСО, за да не се движат по улиците като обикновени мутри. Еми нагло е.


© Юлия Лазарова Изглежда едни министри носят отговорност, а други –

© Юлия Лазарова Изглежда едни министри носят отговорност, а други – ...

......... намеса в условията на трудовия пазар и фаворизирането на отрасли и региони;Разбира се, остават отворени много въпроси. Кои индикатори ще бъдат включени в механизма за МРЗ? Ще има ли "отстъпка" за младежите, които тепърва търсят първата си заетост? Ще има ли регионален аспект на диференциация и колко ще е силен?


© Капитал Началото, казват някои умни хора, е най-важната част от

© Капитал Началото, казват някои умни хора, е най-важната част от ...

......... нас тази седмица:Конфликт между доскорошните съдружници на хазартния бизнесмен Васил Божков - братя Найденови извади на светло бизнес за стотици милиониПерник скоро може да остане съвсем без вода в една от най-сериозните водни кризи на последните годиниКонфликтът между САЩ и Иран ще създава несигурност в Близкия изток още дълго време


© Юлия Лазарова Картината на строежите, разрешени в София през 2019

© Юлия Лазарова Картината на строежите, разрешени в София през 2019 ...

......... не е за пари - строителните разрешения можеше да са по-скъпи, имотните данъци можеше да са структурирани по-правилно. Според легендите някога строителите вграждали в основите сенките на млади жени, за да бъдат сградите здрави. Днес хаотичните софийски строежи правят обратното - хвърлят тежки сенки върху качеството на общия ни живот.


© Цветелина Белутова Премиерът по-добре да смени екоминистъра с астроложката Алена.Холометаболна

© Цветелина Белутова Премиерът по-добре да смени екоминистъра с астроложката Алена.Холометаболна ...

......... преходи към квалифицирани мнозинства и втвърдяване на механизмите за "Европа на две скорости". Рискът е, че двете държави ще използват конференцията, за да придадат по-широка легитимност на полу-формирани и все още доста спорни политически идеи. И многото консултации, дискусии и думи просто ще отидат за прикриване на тази политическа реалност.


© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА "Aко бългaрското прaвитeлство започне да управлява Сахара, ще ...

......... изглеждаше непоклатим.Показната акция на прокуратурата в четвъртък срещу него (формално заради боклука) показва, че натвореното от този министър в продължение на три години вече не подлежи на PR контрол. Дори и отстранен от поста, случващото се в сферата, която управляваше, очертава 2020 като годината на Нено Димов - дръжте се.


© Правителствена Служба Тази сряда предстои тежко геостратегическо изпитание за българския

© Правителствена Служба Тази сряда предстои тежко геостратегическо изпитание за българския ...

......... заудрят тъпаните в Техеран.И ето ти тогава световен мир на цялата планета, терористите ще треперят, навряни в миша дупка, Славка Калчева ще гърми от тонколоните от Ванкувър до Владивосток, а Ким, Тръмп и Путин ще подрусват мъжко хоро в Северния Ледовит океан и ще вдигат наздравици с бъклица и дрян!


© Юлия Лазарова Дясната опозиция е барикадирана в центъра на София

© Юлия Лазарова Дясната опозиция е барикадирана в центъра на София ...

......... не се толерират и в училище. Нека да си спомним филма "Ботев е идиот" (2013) на Деян Барарев – образованието, вместо да стимулира инакомислието, прави тъкмо обратното – допринася за вкаменяването на вече изработеното знание, което на свой ред се свежда до набор от формули за повтаряне до пълно втръсване.


© Капитал Първо малко обяснения: този брой на

© Капитал Първо малко обяснения: този брой на "Капитал" е по-различен ...

......... нас зависи дали през следващата година тя ще бъде към добро. Заредете батериите (включително с интересните текстове от броя), защото е време да изключим low power mode-a. Бъдещето ни чака.P.S. Следващият брой на "Капитал" ще излезе на 10 януари 2020 г. Дотогава заповядайте на capital.bg. И тук ще бъде интересно.


[Shutterstock] Автори:Павлин Стоянов, адвокат в

[Shutterstock] Автори:Павлин Стоянов, адвокат в "Делойт Лигъл"Христо Милушев, адвокат в ...

......... към проекти в областта на енергетиката, околна среда, ефикасно използване на ресурси и социална инфраструктура. Има и се очакват и много други правни и финансови мерки е Европа в идните години относно климата. Наблюдаването и спазването на новите регулации ще избегне подобни дела като тези в САЩ за в бъдеще.