Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона

Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона ...

......... погълнати от пожари. Данните от INPE показват, че близо 73 000 горски пожара са били регистрирани в Бразилия между януари и август - най-високият брой от 2013 година насам. Повечето от тях са били в Амазонка. За сравнение, през първите осем месеца на 2018 година те са били 39 759.


Сега Аляска не е синоним на студ. В Анкъридж - най-гъсто

Сега Аляска не е синоним на студ. В Анкъридж - най-гъсто ...

......... прецени каква вреда може да бъде нанесена на планетата ни.   Учените са пресметнали, че ако всички ледници на Гренландия се разтопят в някои места на Земята морското равнище ще се повиши със седем метра. Амазония също не е пощадена от пожари. Повече може да научите в тази статия. Превод: Actualno.com


Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи ...

......... до 1,5 градуса значително би намалило въздействието от екстремното лятно време", каза Шлойснер. Много учени обаче твърдят, че 1.5 градуса вече не е в постижимо - емисиите на CO2 са се покачили до нови рекорди за последните две години и са на път да го направят отново през 2019 г.


ТЕЦ

ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол" и комплексът "Марица Изток" са ...

......... сероочистващи инсталации. Общо Маришкият комплекс е изхвърлил 250 килотона SO2 през 2018 г. 98-ото място в нея е дадено еднолично на ТЕЦ "Бобов дол", като на нея се падат 85 килотона за миналата година. На 140-а позиция са ТЕЦ "Варна" и химическите заводи в региона с емисии от 60 килотона.


Температурите през юли 2019 г. са били най-високите, регистрирани някога

Температурите през юли 2019 г. са били най-високите, регистрирани някога ...

......... и Западна и Източна Русия, където температурите са били с поне 1,5 градуса по Целзий под средните. Междувременно средният арктически морски лед е спаднал до рекордно ниско ниво за юли - 1,9 милиона квадратни километра или с 19,8% под средното ниво и надмина предишното историческо дъно от юли 2012 година.


Огромно количество от пластмасата, която се генерира на сушата в

Огромно количество от пластмасата, която се генерира на сушата в ...

......... от 380 хиляди души с настояване тези контролни зони, в които е позволено да не се гасят пожарите да бъдат преосмислени и тяхната територия да бъде намалена. Също така да бъдат наложени изисквания за спешно вземане на мерки при избухване на пожари, така че те да бъдат овладени на време."Миналият месец се превърна в поредното доказателство за мащабите на

Миналият месец се превърна в поредното доказателство за мащабите на ...

......... на водоснабдяването; - да спрем да мислим за отпадъчните води като за „отпадъчни“. Повторната им употреба създава нов водоизточник. В тези води съществуват полезни ресурси, които могат да се събират, за да се намалят разходите по пречистване на водата. Защо издигнаха паметник на ледник може да прочетете в статията ТУК


На мястото на първият изчезнал заради глобалното затопляне ледник в

На мястото на първият изчезнал заради глобалното затопляне ледник в ...

......... на който е разположена Исландия, има 400 ледника. Учените изчисляват, че до 2200 година всички ще са стопили. Ако няма ледници, животът на исландците ще бъде напълно различен. Страната добива голяма част от електроенергията си от водата от сезонното топене на ледниците. Туризмът и риболовът също ще бъдат сериозно засегнати.


Федералното правителство на САЩ ще промени правилата, по които прилага

Федералното правителство на САЩ ще промени правилата, по които прилага ...

......... подписан през 1973 година от Ричард Никсън. Той включва мерки за защита на над 1600 вида растения и животни, които са заплашени от изчезване. Смята се, че законът е бил причината да не изчезнат калифорнийските кондори и морските крави във Флорида, сивите китове и дори мечките гризли в Скалистите планини.


Атомната агенция на Русия се готви да пусне в употреба

Атомната агенция на Русия се готви да пусне в употреба ...

......... метра кораб е предвиден да издържи на цунами или друго природно явление. Той нямало да бъде повлиян дори от сблъсък с айсберг. АЕЦ "Академик Ломоносов" има малка мощност, в сравнение с традиционните ядрени електроцентрали. Все пак плановете предвиждат тя да произвежда достатъчно топлинна и електроенергия за нуждите на 100-хиляден град.


Два самолета на авиокомпания Swiss Air бяха принудени да се

Два самолета на авиокомпания Swiss Air бяха принудени да се ...

......... е имало опасност за пътниците. Според експерти, в зависимост от мястото и силата на удара на мълнията е възможно повърхностно повреждане на обшивката на самолета. Затова пилотът взема решение дали може да продължи. Самолетите са изпратени на ремонт и техническо обслужване, за да се установи дали има повреди по тях.На 150 мили от бреговете на едно от най-студените места

На 150 мили от бреговете на едно от най-студените места ...

......... was about 47% less than the 1979-2018 average!+ Additional graphics: https://t.co/uzWknWmNnX pic.twitter.com/fEPDI0bv7s — Zack Labe (@ZLabe) August 5, 2019 Друг сериозен проблем е океанът – по-тъмните води всъщност не отразяват, а абсорбират слънчевата светлина, съответно стават по-топли и ледът се топи. Получава се омагьосан кръг, а последствията стават все по-сериозни.


Природозащитниците от WWF алармират, че гръцки острови са застрашени от

Природозащитниците от WWF алармират, че гръцки острови са застрашени от ...

......... костенурки, доживява до дълбоки старини. Според гръцкото правителство, разрешителните за добив на нефт и природен газ са издадени съгласно всички изисквания на ЕС. Правозащитниците, обаче, призоваха властите в Атина да помислят дали евентуалните приходи, които държавата би спечелила от петролните компании, са по-важни от опазването на техния рай на земята.


От днес, 29 юли, човечеството ще живее на кредит, тъй

От днес, 29 юли, човечеството ще живее на кредит, тъй ...

......... на действието се отнася до емисиите на парникови газове, които сами по себе си представляват 60% от глобалния ни екологичен отпечатък", казват от WWF. "Чрез намаляване на емисиите на CO2 с 50 % можем да спечелим 93 дни през годината или да отложим деня на преразход за октомври", изчисляват еколозите.


Високо във френските Алпи не е трудно да се намерят

Високо във френските Алпи не е трудно да се намерят ...

......... снежните условия, състоянието на леда и скалите, достъпността и рисковете на 95 от маршрутите на Ребуфат. Проучването, публикувано през юни от Жак Муре, докторант в лабораторията EDYTEM в Университета Савой Монблан, установи, че 93 трасетата са засегнати от изменението на климата, 26 са силно засегнати и три вече не съществуват.


Над 40,5 градуса по Целзий на сянка измериха вчера (24

Над 40,5 градуса по Целзий на сянка измериха вчера (24 ...

......... Гайленхиркен. Предишният температурен рекорд за ФРГ през този ден е бил от 40,3 по Целзий", става ясно от съобщение, цитирано АФП. В Белгия и Холандия също има температурни рекорди - 39,9 градуса по Целзий и 39,3 градуса по Целзий. Очаква се днес, 25 юли, да има нов рекорд в Холандия.Юни 2019 година е най-горещият юни, откакто има измерване на

Юни 2019 година е най-горещият юни, откакто има измерване на ...

......... на статистиката. Учените предупредиха, че рекордно високите температури ще продължат в резултат на изменението на климата. "Земята се бори с треска, която няма да бъде победена благодарение на изменението на климата", заяви климатологът Кейти Дело. "Това няма да бъде последният рекорд за горещ летен месец, който ще видим", каза тя.


Температурите достигнаха рекордните 21 градуса по Целзий в Алерт, най-северното

Температурите достигнаха рекордните 21 градуса по Целзий в Алерт, най-северното ...

......... септември", добави той. Сегашната топлинна вълна се дължи на високото атмосферно налягане, което се намира над Гренландия, което е "доста необичайно" и изпраща южни ветрове до Северния ледовит океан. Арктика се нагрява три пъти по-бързо от други части на планетата, каза Кастелан, подчертавайки необходимостта от драстично намаляване на въглеродните емисии.


Изненадващо за мнозина, през юли на връх Мусала падна сняг.

Изненадващо за мнозина, през юли на връх Мусала падна сняг. ...

......... за обилни валежи са обявени в цялата страна, с изключение на Добрич и Силистра. Очаква се количеството дъжд да надхвърли 50 литра на квадратен метър в Западна, Централна и Южна България. Най-много валежи ще има в планините. Какво ще бъде времето днес и през следващите дни, прочетете в този материал.


Неприемливо е да отричаме измененията в климата, които настъпват. Това

Неприемливо е да отричаме измененията в климата, които настъпват. Това ...

......... в последните години, ще стават все по-често явление“, допълни още Ценова. По данни на фондация „Биоразнообразие“ в момента в Атанасовско езеро, освен традиционните повече от 500 розови пеликана, пребивават и 315 черноопашати крайбрежни бекаса, 187 малки червеноноги и 171 големи червеноноги водобегача, което е необичайно за този период от годината.


След 30 години климатът в Москва ще прилича на българския.

След 30 години климатът в Москва ще прилича на българския. ...

......... са предположили, че средните температури ще се покачат с 1,4 градуса. При това Парижкото споразумение за климата от 2015 г. предвижда ограничаването на повишаването на температурите с над два градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. В тази връзка авторите на изследването призовават към по-нататъшни усилия в борбата с климатичните промени.


Хиляди университети по света обявиха

Хиляди университети по света обявиха "извънредно положение за климата" и ...

......... бизнес училище KEDGE, университета в Глазгоу, Калифорнийския държавен университет, университета Zayed в Обединените арабски емирства и Мексиканския университет в Гуадалахара - се надяват да привлекат повече от 10 000 академични институции, които да се ангажират с този план за действие до писани и ангажирани с плана до края на годината.


Числеността на пеперудите в Съединените щати спада значително, съобщава РИА

Числеността на пеперудите в Съединените щати спада значително, съобщава РИА ...

......... на всеобщи екологични причини за изчезването на пеперуди, които би трябвало да са добре адаптирани да живеят в близост до човека. Важно е да се разбере, че насекомите опрашват растенията, като същевременно служат като главен източник на храна за птиците. Измирането им ще се отрази значително на екосистемите", заключават учените.


Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва

Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва ...

......... търсенето на риба от домашни води до септември и дори октомври, припомня природозащитната организация WWF. 170 млн. тона риба годишно вече не са в състояние да изхранват световното население. Около 3.2 млрд. души на планетата, повечето от които в развиващите се страни, разчитат именно на морската храна за своята прехрана.


Американският президент Доналд Тръмп отново осъди

Американският президент Доналд Тръмп отново осъди "несправедливото, неефективно и много, ...

......... е един от носителите на Нобеловата награда за мир за 2007 г. за активността си в областта на противодействието на климатичните промени. През октомври, ООН предупреди, че времето за предотвратяване на бедствието и избягването на глобалния хаос в климата изтича и ще изисква безпрецедентна трансформация на обществото и световната икономика.


Най-ефективният начин за борба с глобалното затопляне е да се

Най-ефективният начин за борба с глобалното затопляне е да се ...

......... е далеч - с хиляди пъти - най-евтиното решение за борба с изменението на климата”, заяви съавторът на изследването Томас Кроутер, еколог в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Шест държави имат най-много „свободни места“ за засаждане на нови дървета – това са Русия, САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и Китай.


По-топлите води край бреговете на Девън и Корнуол могат да

По-топлите води край бреговете на Девън и Корнуол могат да ...

......... в Обединеното кралство през следващите 30 години", каза той. Но ученият предупреди също, че нарастващите пластмасови отпадъци и прекомерният риболов могат да намалят общата им популация. Наскоро бяха забелязани бели акули от рибари в Корнуол, което довежда до предположения, че те вече са мигрирали от по-топлите африкански и средиземноморски морета.


Според сателитни данни, площта на тропическите гори на Амазонка намалява

Според сателитни данни, площта на тропическите гори на Амазонка намалява ...

......... изображения напоследък показват рязко увеличаване на обезлесени места от началото на тази година, особено на територията на Бразилия. Последният анализ показва зашеметяващ мащаб на загубите през последните два месеца, като средно около 1 хектар от Амазонската гора изчезва всяка минута, след като и преди темпото на унищожение беше абсурдно високо!


Френските метеоролози смятат, че до 2050 г. вълната от летни

Френските метеоролози смятат, че до 2050 г. вълната от летни ...

......... показаха, че под влиянието на топлината хората започват да мислят зле и затова могат да се окажат в смъртоносна ситуация или да не се обадят за помощ, или да не извършат елементарни действия, които могат да спасят човешки животи. Спасителни центрове има в училища, църкви, паркове, социални центрове", казва Жиро.


Аляска ще изпита необичайна за северния щат гореща вълна, пише

Аляска ще изпита необичайна за северния щат гореща вълна, пише ...

......... околните въздушни маси. "Тя започва да тежи повече и потъва надолу. Посоката на това движение предизвиква слънчевото време, защото не позволява образуването на облаци.", обяснява Бретшнайдер. Рекордните температури идват след необичайно сух месец юни в Аляска. Освен с липсата на валежи, последният месец беше най-горещият юни измерван някога в щата.


Голяма вълна от продължителни горещини се обхваща Западна Европа. Властите

Голяма вълна от продължителни горещини се обхваща Западна Европа. Властите ...

......... рекорда за юни във Франкфурт от 38,2 градуса, поставен през 1947 г. ще бъде подобрен. Най-вероятно това ще стане в средата на седмицата, като прогнозата сочи 100 слънчеви часа преди петък. Не е изключено във Франкфурт да регистрират 40 градуса, а прогнозата за Берлин е за температури до 37 градуса.


На различни места по света всяко следващо лято ще бъде

На различни места по света всяко следващо лято ще бъде ...

......... по-голямо замърсяване на въздуха, както и недостиг на вода и загуба на реколта. През 2014 г. Световната здравна организация направи оценка, според която около 250 хил. души ще умрат между 2030 и 2050 г. заради климатичните промени. Според новите проучвания тези числа са “консервативни” и жертвите ще бъдат много повече.


Ледената покривка на Гренландия може изцяло да изчезне в рамките

Ледената покривка на Гренландия може изцяло да изчезне в рамките ...

......... който емисиите на парникови газове са значително намалени, Гренландия няма да загуби повече от 25% от ледената си маса през следващите 1000 години. Въпреки това, при най-песимистичния сценарий, при който хората продължават да изгарят изкопаеми горива със същата скорост, Гренландия ще загуби между 72% и 100% от ледената си маса.


Над 2500 километра от река Амазонка в Перу може да

Над 2500 километра от река Амазонка в Перу може да ...

......... на околната среда в случай на изграждане на речни пътища“, допълва Куето. Амазонка е най-дълбоката и една от най-дългите реки на планетата. Тя е призната за едно от седемте природни чудеса на света. По-голямата част от басейна на Амазонка принадлежи на Бразилия, реката тече през Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия.


Наличието на пластмасови отпадъци на дъното на Адриатическо море е

Наличието на пластмасови отпадъци на дъното на Адриатическо море е ...

......... нивото на екологично съзнание и поведение не навсякъде е на най-високо ниво“, каза Тутман. Да не забравяме, че пластмасата в морето се разлага за 450 години, алуминиеви кутии от консерви между 200 до 500 години. Е, дървото е „по-бързо“ – за 13 години, хартията изчезва за две до четири седмици.


Огромна мъртва зона се образува в Мексиканския залив, пише Евронюз.

Огромна мъртва зона се образува в Мексиканския залив, пише Евронюз. ...

......... океанологът Нанси Ребалис от Щатския университет на Луизиана. Проблемът може да се задълбочи, ако тропическа буря в региона отмие още хранителни вещества от фермите. В последните години мъртвите зони в Мексиканския залива стават все по-големи. Рекордът беше поставен през 2017 г. с мъртва зона с площ 23 000 кв. километра.


Гората Хамбах е на около 12 000 години. Днес от

Гората Хамбах е на около 12 000 години. Днес от ...

......... Макар Германия да заема едно от водещите места по използването на алтернативни източници на енергия, около 40% от производството е резултат от изгаряне на въглища. Три от петте най-"мръсни" въглищни ТЕЦ са на RWE и се намират в Германия.  Вижте галерия от протестите за спасяването на гората в ГАЛЕРИЯТА ТУК


Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба от

Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба от ...

......... от наранявания или смърт свързани със замърсяване с пластмаса, директно или чрез храната си. "Как да им обясня мъртвите китове край морските брегове, техните стомаси са пълни с найлонови торби? Как да им обясня, че въпреки всичко ние намерихме пластмаса дори в най-дълбоката точка на Марианската падина?", заяви той.  


Човешката цивилизация може да изчезне до 2050 г. Това показва

Човешката цивилизация може да изчезне до 2050 г. Това показва ...

......... всякакви болести, които трудно могат да бъдат овладени. С повишаването на температурите, някои крайбрежни зони ще изчезнат. “В тази обстановка въоръжените конфликти за ресурси ще станат неизбежни, което ще събуди призрака на ядрения кофликт”, посочват учените. Според тях съвременното общество е тотално неподготвено за предизвикателствата, свързани с климатичните промени.  


Атмосферата над страната ни от няколко дни е наситена с

Атмосферата над страната ни от няколко дни е наситена с ...

......... се оттегли след 23 май. На този етап станциите за измерване на чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда у нас не отчитат опасни стойности на фините прахови частици. Въпреки това, видимостта е намалена. По равните открити повърхности се вижда прах, а ако завали, дъждът ще е кален.


Учени от Съединените щати са открили най-високите нива на въглероден

Учени от Съединените щати са открили най-високите нива на въглероден ...

......... въпреки всички изказвания и протести, ние не виждаме нещо да се променя", добави той. Макар да има някакво несъгласие по отношение на това какво ще представлява „безопасното“ ниво на атмосферния CO2, съществува широк консенсус, че 350 ppm - ниво, надхвърлено в края на 80-те години, ще предотврати опасното глобално затопляне.


Метеорологичните експерти предупреждават за суша в Европа, което може да

Метеорологичните експерти предупреждават за суша в Европа, което може да ...

......... на почвата. Сушата също така опустошава чешките гори, тъй като насърчава размножаването на дървоядите, като се очаква щетите от тях през тази година да надхвърлят един милиард евро. Чешката република се бори с заразяването с дървояди от няколко години и според експерти сегашното положение е най-лошото в историята на Чехия.


Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика не само нанасят

Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика не само нанасят ...

......... доведе не само до масови екологични промени и намаляване на броя на животните, които се нуждаят от тази флора, ни и до това, че тропиците вече няма да могат да поглъщат въглеродния двуокис, а да го отделят. Това ще ускори глобалното затопляне и ще направи ураганите още по-разрушителни, предупреждават учените.


На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. В България

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. В България ...

......... устойчиво развитие (SDG 6) включва осигуряване на достъп до питейна вода и устойчиво управление на водните ресурси до 2030 г. Днес милиарди хора по света все още са лишени от достъп до този широко разпространен, жизнено необходим природен ресурс, прясната вода и ежедневно се борят за своето оцеляване и развитие.


40 кг пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит,

40 кг пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит, ...

......... еднократна употреба е сериозен проблем в някои страни в Източна Азия. Според изследване от 2015-та година Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Тайланд са отговорни за 60 процента от пластмасовите отпадъци, които се озовават в световния океан. През юни миналата година в Тайланд бе открит мъртъв кит, погълнал 80 найлонови торби.


Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради увеличаващото се ниво

Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради увеличаващото се ниво ...

......... топлина от юг на север, ще се увеличат проливните дъждове и бури, ще има повече горещи дни, в които няма вятър. Американските експерти възнамеряват да направят по-подробни прогнози за всеки континент на Земята. Това ще помогне на местните жители и властите ефективно да се подготвят за началото на "новото" лято.


Жизнеспособността на ключова река, която се захранва най-голямата водна система

Жизнеспособността на ключова река, която се захранва най-голямата водна система ...

......... Активисти по защита на околната среда и много жители, живеещи по долното течение на системата Мъри-Дарлинг, хвърлят голяма част от вината за неправомерно извличане на вода за напояване от страна на агробизнеса, включително големите ферми за памук в Куинсленд и Нов Южен Уелс. ВИЖТЕ КАДРИ ОТ МЪРИ-ДАРЛИНГ В ГАЛЕРИЯТА ТУК


Руски арктически архипелаг обяви извънредно положение. Причината – инвазията на

Руски арктически архипелаг обяви извънредно положение. Причината – инвазията на ...

......... в търсене на храна. Според ръководителя на местната администрация броят на белите мечки в населеното място е безпрецедентен. Местните хора се оплакват, е стандартните мерки за прогонване на животните като използването на моторизирани патрули и кучета, не са ефективни, тъй като полярните мечки се чувстват сигурни и не се страхуват.


Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на ...

......... влажните зони са: Влажните зони са естествена защита срещу бедствията и ни помагат да се справим с екстремните природни явления; Правилно управляваните влажни зони осигуряват на местните общности защита и възможност за бързо възстановяване при природни бедствия; Необходимо са действия за подпомагане опазването и насърчаване устойчивото ползване на влажните зони.


Циментът е най-широко използваният изкуствено изработен материал. Той е на

Циментът е най-широко използваният изкуствено изработен материал. Той е на ...

......... при който се излъчват най-големи емисии от въглероден диоксид, е приготвянето на клинкера, основен елемент на цимента. Новосъздадената глобална асоциация за цимент и бетон (GCCA), която понастоящем представлява около 35% от световния капацитет за производство на цимент и с акцент върху устойчивото развитие, беше също представена на конференцията за климата.


Американската космическа агенция NASA забеляза, че смятаните по-рано за стабилни

Американската космическа агенция NASA забеляза, че смятаните по-рано за стабилни ...

......... се разтопи напълно, нивото на световния океан би се покачило с три метра. Освен това височината на други, макар и по-малки, ледници в региона като Бонд, Адамс и Вандерфорд е намаляла с три метра при сравнение с данните от 2008 г. Годишно тези ледени планини губят средно по 25 см.


Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух

Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух ...

......... бебето, за да има негативен ефект, защото ако има ефект върху плацентата, ще имат пряко въздействие и върху плода", добави медикът. "Тези изследвания показват, че децата са с по-лош шанс за живот, когато става въпрос за образование и работни места", твърди д-р Кристиан Шилерт от Университетска болница "Каролинска" в Швеция.


Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух

Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух ...

......... бебето, за да има негативен ефект, защото ако има ефект върху плацентата, ще имат пряко въздействие и върху плода", добави медикът. "Тези изследвания показват, че децата са с по-лош шанс за живот, когато става въпрос за образование и работни места", твърди д-р Кристиан Шилерт от Университетска болница "Каролинска" в Швеция.


През изминалите 20 години над 526 хиляди души са станали

През изминалите 20 години над 526 хиляди души са станали ...

......... а също така наводнения и други природни катастрофи. Анализаторите отчитат както броят на жертвите, така и икономическите щети в резултат на подобни явления. За основа на изследването е взета признатата в цял свят база данни NatCatService, създадена от германската компания „Мюних Ре“ – един от лидерите на световния застрахователен пазар. 


Европейският съюз (EС) се обяви категорично, че има за цел

Европейският съюз (EС) се обяви категорично, че има за цел ...

......... Мерките за енергийна ефективност, като например изолацията на дома, също трябва да бъдат увеличени, за да се намали потреблението на енергия до средата на века. Засега само Швеция е приела норми, според които скандинавската страна трябва да стане неутрална за климата през 2045 г., когато ще постигне нула вредни емисии.


Нивата на парникови газове в атмосферата, основен двигател на изменението

Нивата на парникови газове в атмосферата, основен двигател на изменението ...

......... допълнение към емисиите на въглероден двуокис, агенцията на ООН също така подчерта нарастващите нива на метан, азотен оксид и друг мощен озоноразрушаващ газ, известен като CFC-11. Освен това, според доклада загубите за световната икономика само през 2017 година са в размер на 320 млрд. долара - заради екстремни природни явления.


Доклад на WWF алармира, че нарастващото потребление води до рекорден

Доклад на WWF алармира, че нарастващото потребление води до рекорден ...

......... на загубата на биологично разнообразие. Днес решения взима първото по рода си поколение, което има ясна представа за ценността на природата и за огромното въздействие, което хората имат върху нея. Може би то ще е и последното, което все още има какво да направи, за да се обърне негативната тенденция.


Ситуацията с пластмасовите микрочастици във водите на Черно море не

Ситуацията с пластмасовите микрочастици във водите на Черно море не ...

......... от пластмасата в човешкото тяло. Д-р Иванов подчерта, че по отношение на солта има други по-сериозни проблеми, като например масовото преквалифициране на солта в хранителна добавка и така се заобикалят изискванията за безопасност. Така, по думите му, „модерните видове сол” не са йодирани и имат високи нива на тежки метали.


Международната комисия по климатичните промени (IPCC) публикува наскоро специален отчет, в

Международната комисия по климатичните промени (IPCC) публикува наскоро специален отчет, в ...

......... а това ще облекчи задачата за извличане на въглерод, за да се отиде по-далече от критичната климатична точка. Тъй като този сценарий не предполага териториални и природни жертви, той оставя повече пространство за опити да се възстановят горите, да се пребори гладът и да се подобри биологичното разнообразие. Превод: Actualno.com


Кампанията за „Черно море, свободно от пластмаса“ ще продължи и

Кампанията за „Черно море, свободно от пластмаса“ ще продължи и ...

......... екипа на WIND2WIN в кампанията „Черно море, свободно от пластмаса“ ще продължи и през следващата 2019 г. година с различни инициативи, които тепърва предстои да бъдат оповестени. Очаква се в началото на 2019 г. да бъде готов и документалният филм, проследяващ целия ход на предизвикателството и дейностите на изследователския екип.


Има множество популярни теории, които описват как ще свърши света

Има множество популярни теории, които описват как ще свърши света ...

......... естествени басейни. Именно подобен резервоар има потенциала да нанесе споменатите глобални беди за хората. Средно на всеки 100 000 години има изригване на супервулкан и последиците могат да бъдат фатални. Водещите причина ще бъдат световен глад и вулканична зима, която представлява глобално охлаждане на долните слоеве на атмосферата. източник: nationalgeographic.bg


Светът ще трябва да предприеме бързи действия, ако иска да

Светът ще трябва да предприеме бързи действия, ако иска да ...

......... два градуса". През 2015 г., когато бе подписан историческия Парижки договор за климата, беше определена двойна цел –2 градуса по Целзий и по-високата цел от 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. Целта от 1,5 градуса беше по настояване на уязвимите страни, които нарекоха целта от 2 градуса "смъртна присъда".


Учените предупреждават за неизбежността от климатична катастрофа във връзка с

Учените предупреждават за неизбежността от климатична катастрофа във връзка с ...

......... Оказва се, че той е почти нулев, твърди порталът Газета. Според резултатите от проучването, при запазване на сегашното ниво на емисиите на въглероден диоксид, емисионният бюджет ще бъде изчерпан за около шест години. По-рано медиите съобщиха, че Русия може да се сдобие със "свой собствен Суецки канал" заради глобалното затопляне.


Четири нови далекоизточни леопарда засне камера на резервата

Четири нови далекоизточни леопарда засне камера на резервата "Полтава" в ...

......... хищници са абсолютно нови видове, които ще попаднат в червената книга", се казва в доклада. От пресслужбата на организацията уточниха, че камерите досега не са попадали на тези котки в националния парк: модела на петната по кожата им не съвпада с нито един от досегашните "паспорти" на леопарди, допълни БГНЕС.


Учени и любители-астрономи се подготвят за максималното приближаване на Марс

Учени и любители-астрономи се подготвят за максималното приближаване на Марс ...

......... Марс е 225 млн. километра, но на 31 юли в 22:45 ч. българско време Червената планета ще бъде "само" на 57 600 километра от нас. Този момент ще бъде видим от Северна и Южна Америка, а в първите минути на 1 август и българските любители-астрономи се надяват да зърнат планетата.


Пожари, наводнения, суша, ненормална жега - климатичните промени с всеки

Пожари, наводнения, суша, ненормална жега - климатичните промени с всеки ...

......... били изразходвани за 212 дни. В анализа се отбелязва, че през тази година Световният ден на екологичния дълг е преместен с два дни напред и ще се отбележи на 1 август. Това означа, че такива ресурси на Земята, като въглерод, хранителни продукти, вода, почва, дървесина хората използват в разрушителни размери.


Австралия ще използва нови методи, за да спаси Големия бариерен

Австралия ще използва нови методи, за да спаси Големия бариерен ...

......... 2017 година яйца на корали бяха успешно трансплантирани в Големия бариерен риф. Тогава водолази събраха голямо количество полови клетки и от оплодените яйца са отгледали ларви, които след това са положили в различни зони на рифа. 8 месеца по-късно учените са установили, че новите корали са оцелели и са нараснали.


Кметството на Букурещ планира да раздаде 5000 „еко-ваучера

Кметството на Букурещ планира да раздаде 5000 „еко-ваучера" на стойност ...

......... „Велосипедисти в Букурещ" бяха раздадени 5000 ваучера на стойност 500 леи всеки (210 лв.) за закупуване на обикновен или електрически велосипед, тротинетка или устройства от типа „Сегуей" или „Найнбот". Право да получат ваучер имаха жители на Букурещ на възраст над 18 години, с постоянно или временно местожителство в румънската столица.


През последните 100 години крайбрежните райони на Балтийско море са

През последните 100 години крайбрежните райони на Балтийско море са ...

......... години. Специалистите отбелязват, че антропогенният натиск е основната причина за намаляването на кислорода в Балтийско море през последните 100 години. Те признават, че въпреки намаленото човешко въздействие през последните няколко години съдържанието на кислород във водата на практика не се увеличава. Според тях причината за това са глобалните климатични промени.


В северната част на Баренцово море се наблюдават резки климатични

В северната част на Баренцово море се наблюдават резки климатични ...

......... превръща в лед и образува ледена покривка. Учените предупреждават, че студените води отстъпват на север под напора на топлите атлантически. Според изследването процесът на затопляне на Баренцово море ще е необратим. В Арктика се е образувала една „гореща точка“ и изменението на климата ще има пагубно въздействие върху морската екосистема.