Смъртоносният вирус е проникнал в акваторията на Тихия океан заедно

Смъртоносният вирус е проникнал в акваторията на Тихия океан заедно ...

......... появяла в сезоните, когато нивото на ледената покривка на Арктика е намалявала драстично. Това, според учените, означава, че глобалното затопляне и в бъдеще ще намалява размера на ледената шапка и не само ще затруднява живота на тюлените, но и ще разпространяват вируса на чума и на други инфекции сред тях.


Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с

Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с ...

......... услугите на нелегални ловци. Притежанието на предмети от слонова кост, рога от носорог или кожа от панголин – изчезващ вид „брониран” мравояд, някога широко разпространен в Югоизточна Азия и Южна Африка, се е превърнало в символ на престиж сред висшето общество в редица азиатски държави, включително Китай, Корея и Виетнам.


Светът е изправен пред

Светът е изправен пред "климатична криза", а всички нас ни ...

......... на много държави от Канада до Израел. Апелът дойде 25 години след първоначалното "Предупреждение за човечеството" през 1992 г., в което се казва: "Необходима е голяма промяна в начина на управление на земните ресурси и живота на Земята, за да се избеген огромно човешко нещастие". Е, времето за действие настъпи!


Шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг отказа да

Шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг отказа да ...

......... от повече награди.Това, от което се нуждаем, е нашите политици и хората с власт да започнат да слушат най-добра налична наука", написа тя. Макар и да благодари на Северния съвет за "огромната чест", тя също така критикува скандинавските страни, че не отговарят на тяхната "голяма репутация" по въпросите на климата.


През 2019 година озоновата дупка се смали до най-ниското си

През 2019 година озоновата дупка се смали до най-ниското си ...

......... човешките дейности. Въпреки това можем да разчитаме само на модели, които описват процеса, а те доказват, че фреоновите емисии унищожават озоновия слой и са дълготраен важен фактор. Затова не бих считал намаляването на озоновата дупка през тази година като резултат от естествено самовъзстановяване в природата", отбеляза Кисельов. Заглавна снимка: Архив


Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден

Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден ...

......... Мари Едмъндс, професор по вулканология и петрология от колежа Куинс, Кеймбридж. Хвърлянето на вината върху вулканите е наистина популярен аргумент сред онези, които нямат доверие на многобройните изследвания за изменението на климата. Според професор Селина Суарес от университета в Арканзас „Сега достигнахме нивото на въглеродна катастрофа, което е малко отрезвяващо“.Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински колиби, след като

Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински колиби, след като ...

......... планина“ казват, че е невъзможно да се предвиди точно кога масата лед ще се срути. Повишаването на глобалните температури причинява топенето на планинските ледници и свиването на полярните ледени покривки. По-рано този месец десетки хора взеха участие в „погребален марш“, за да отбележат изчезването на ледника Пизол в североизточна Швейцария.


Грета Тунберг нападна остро световните лидери в речта си преди

Грета Тунберг нападна остро световните лидери в речта си преди ...

......... очаква светло и прекрасно бъдеще. Толкова е хубаво да се види!“, посочи стопанинът на Белия дом в своя публикация в Twitter. Тръмп закратко присъства на срещата на върха за климатичните промени в Ню Йорк, но напусна след 14 минути. С това той демонстрира последователния скептицизъм на администрацията му по темата.


Могъщият

Могъщият "Алеч" - най-големият ледник в Алпите - може напълно ...

......... - огромни, древни запаси от лед, в Алпите, осигуряващи сезонна вода на милиони и образуващи някои от най-зашеметяващите пейзажи в Европа. В проучване по-рано тази година изследователите на ETH определят, че повече от 90 процента от тези ледници ще изчезнат до 2100 г., ако емисиите на парникови газове останат неовладяни.


Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания

Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания ...

......... той. Рампино също отбелязва, че масивните изригвания, като наскоро откритите, могат да отделят голямо количество парникови газове, по-специално въглероден диоксид и метан, което да доведе до силно глобално затопляне. Учените смятат, че изригването също е било причина за създаването на драматична скална формация в Южен Китай, известна като Капаните Емейшан.


Инвестирането на 1,8 трилиона долара през следващото десетилетие - в

Инвестирането на 1,8 трилиона долара през следващото десетилетие - в ...

......... адаптираме спрямо него." Докладът призовава за „революции“ в разбирането, планирането и финансирането - „да се гарантира, че въздействията, рисковете и решенията за климата са включени в процеса на вземане на решения на всички равнища“. Докладът ще бъде обсъден на срещата на върха на ООН по въпросите на климата през септември.Носителят на 17 награди „Грами“ Стинг призова правителството на Бразилия

Носителят на 17 награди „Грами“ Стинг призова правителството на Бразилия ...

......... край на необходимостта от изсичането на гори в Бразилия. Със сигурност е в личен интерес на г-н Болсонаро да разбере и приеме това. Призоваваме го да преосмисли политиката си и да промени действията си и разпалената си реторика преди да е станало твърде късно. Няма време за свирене. Светът гори!“


Океаните са на път да се превърнат от приятел във

Океаните са на път да се превърнат от приятел във ...

......... парниковия ефект от 70-а година насам. От ООН считат, че тази "огромна морска гъба" ограничава глобалното затопляне и ако я няма, Земята вече нямаше да е годна за живот на много видове. Докладът е от 900 страници и е четвъртият, който организацията подготвя в рамките на по-малко от година.   


В Световната седмица на водата WWF алармира, че липсата на

В Световната седмица на водата WWF алармира, че липсата на ...

......... урбанизацията увеличават потребността от вода, климатичните промени влияят на динамиката и количеството на валежите. Това предизвиква „висок воден стрес“ в редица европейски държави като Гърция, Кипър, Италия, Испания, Португалия и дори в традиционно дъждовната Белгия. Това означава, че техните достъпни водни ресурси намаляват със средно 40 % на годишна база.


Американският президент Доналд Тръмп често попада в информационния поток заради

Американският президент Доналд Тръмп често попада в информационния поток заради ...

......... когато водата е най-топла. Експертите очакват 2019 година да е по-тежка от обичайното, като предвиждат формирането на 5 до 9 урагана, като 2 до 4 от тях ще бъдат много големи. Досега през 2019 година в Атлантическия океан се формираха 4 бури, които бяха достатъчно мощни, че да получат имена.


Гърция и дестинации като Санторини и Миконос са сред водещите

Гърция и дестинации като Санторини и Миконос са сред водещите ...

......... че дори да се въведат нови разпоредби за съдържание на сяра в горивата за корабите от януари 2020 г., круизните кораби все още ще бъдат основен източник на замърсяване със SOx в сравнение с автомобилите. Те очакват круизните кораби да отделят 40 пъти повече SOx от автомобилите през 2020 г.Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона

Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона ...

......... погълнати от пожари. Данните от INPE показват, че близо 73 000 горски пожара са били регистрирани в Бразилия между януари и август - най-високият брой от 2013 година насам. Повечето от тях са били в Амазонка. За сравнение, през първите осем месеца на 2018 година те са били 39 759.


Сега Аляска не е синоним на студ. В Анкъридж - най-гъсто

Сега Аляска не е синоним на студ. В Анкъридж - най-гъсто ...

......... прецени каква вреда може да бъде нанесена на планетата ни.   Учените са пресметнали, че ако всички ледници на Гренландия се разтопят в някои места на Земята морското равнище ще се повиши със седем метра. Амазония също не е пощадена от пожари. Повече може да научите в тази статия. Превод: Actualno.com


Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи ...

......... до 1,5 градуса значително би намалило въздействието от екстремното лятно време", каза Шлойснер. Много учени обаче твърдят, че 1.5 градуса вече не е в постижимо - емисиите на CO2 са се покачили до нови рекорди за последните две години и са на път да го направят отново през 2019 г.


ТЕЦ

ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол" и комплексът "Марица Изток" са ...

......... сероочистващи инсталации. Общо Маришкият комплекс е изхвърлил 250 килотона SO2 през 2018 г. 98-ото място в нея е дадено еднолично на ТЕЦ "Бобов дол", като на нея се падат 85 килотона за миналата година. На 140-а позиция са ТЕЦ "Варна" и химическите заводи в региона с емисии от 60 килотона.


Температурите през юли 2019 г. са били най-високите, регистрирани някога

Температурите през юли 2019 г. са били най-високите, регистрирани някога ...

......... и Западна и Източна Русия, където температурите са били с поне 1,5 градуса по Целзий под средните. Междувременно средният арктически морски лед е спаднал до рекордно ниско ниво за юли - 1,9 милиона квадратни километра или с 19,8% под средното ниво и надмина предишното историческо дъно от юли 2012 година.


Огромно количество от пластмасата, която се генерира на сушата в

Огромно количество от пластмасата, която се генерира на сушата в ...

......... от 380 хиляди души с настояване тези контролни зони, в които е позволено да не се гасят пожарите да бъдат преосмислени и тяхната територия да бъде намалена. Също така да бъдат наложени изисквания за спешно вземане на мерки при избухване на пожари, така че те да бъдат овладени на време."


Миналият месец се превърна в поредното доказателство за мащабите на

Миналият месец се превърна в поредното доказателство за мащабите на ...

......... на водоснабдяването; - да спрем да мислим за отпадъчните води като за „отпадъчни“. Повторната им употреба създава нов водоизточник. В тези води съществуват полезни ресурси, които могат да се събират, за да се намалят разходите по пречистване на водата. Защо издигнаха паметник на ледник може да прочетете в статията ТУК


На мястото на първият изчезнал заради глобалното затопляне ледник в

На мястото на първият изчезнал заради глобалното затопляне ледник в ...

......... на който е разположена Исландия, има 400 ледника. Учените изчисляват, че до 2200 година всички ще са стопили. Ако няма ледници, животът на исландците ще бъде напълно различен. Страната добива голяма част от електроенергията си от водата от сезонното топене на ледниците. Туризмът и риболовът също ще бъдат сериозно засегнати.


Федералното правителство на САЩ ще промени правилата, по които прилага

Федералното правителство на САЩ ще промени правилата, по които прилага ...

......... подписан през 1973 година от Ричард Никсън. Той включва мерки за защита на над 1600 вида растения и животни, които са заплашени от изчезване. Смята се, че законът е бил причината да не изчезнат калифорнийските кондори и морските крави във Флорида, сивите китове и дори мечките гризли в Скалистите планини.


Атомната агенция на Русия се готви да пусне в употреба

Атомната агенция на Русия се готви да пусне в употреба ...

......... метра кораб е предвиден да издържи на цунами или друго природно явление. Той нямало да бъде повлиян дори от сблъсък с айсберг. АЕЦ "Академик Ломоносов" има малка мощност, в сравнение с традиционните ядрени електроцентрали. Все пак плановете предвиждат тя да произвежда достатъчно топлинна и електроенергия за нуждите на 100-хиляден град.


Два самолета на авиокомпания Swiss Air бяха принудени да се

Два самолета на авиокомпания Swiss Air бяха принудени да се ...

......... е имало опасност за пътниците. Според експерти, в зависимост от мястото и силата на удара на мълнията е възможно повърхностно повреждане на обшивката на самолета. Затова пилотът взема решение дали може да продължи. Самолетите са изпратени на ремонт и техническо обслужване, за да се установи дали има повреди по тях.


На 150 мили от бреговете на едно от най-студените места

На 150 мили от бреговете на едно от най-студените места ...

......... was about 47% less than the 1979-2018 average!+ Additional graphics: https://t.co/uzWknWmNnX pic.twitter.com/fEPDI0bv7s — Zack Labe (@ZLabe) August 5, 2019 Друг сериозен проблем е океанът – по-тъмните води всъщност не отразяват, а абсорбират слънчевата светлина, съответно стават по-топли и ледът се топи. Получава се омагьосан кръг, а последствията стават все по-сериозни.


Природозащитниците от WWF алармират, че гръцки острови са застрашени от

Природозащитниците от WWF алармират, че гръцки острови са застрашени от ...

......... костенурки, доживява до дълбоки старини. Според гръцкото правителство, разрешителните за добив на нефт и природен газ са издадени съгласно всички изисквания на ЕС. Правозащитниците, обаче, призоваха властите в Атина да помислят дали евентуалните приходи, които държавата би спечелила от петролните компании, са по-важни от опазването на техния рай на земята.


От днес, 29 юли, човечеството ще живее на кредит, тъй

От днес, 29 юли, човечеството ще живее на кредит, тъй ...

......... на действието се отнася до емисиите на парникови газове, които сами по себе си представляват 60% от глобалния ни екологичен отпечатък", казват от WWF. "Чрез намаляване на емисиите на CO2 с 50 % можем да спечелим 93 дни през годината или да отложим деня на преразход за октомври", изчисляват еколозите.


Високо във френските Алпи не е трудно да се намерят

Високо във френските Алпи не е трудно да се намерят ...

......... снежните условия, състоянието на леда и скалите, достъпността и рисковете на 95 от маршрутите на Ребуфат. Проучването, публикувано през юни от Жак Муре, докторант в лабораторията EDYTEM в Университета Савой Монблан, установи, че 93 трасетата са засегнати от изменението на климата, 26 са силно засегнати и три вече не съществуват.


Над 40,5 градуса по Целзий на сянка измериха вчера (24

Над 40,5 градуса по Целзий на сянка измериха вчера (24 ...

......... Гайленхиркен. Предишният температурен рекорд за ФРГ през този ден е бил от 40,3 по Целзий", става ясно от съобщение, цитирано АФП. В Белгия и Холандия също има температурни рекорди - 39,9 градуса по Целзий и 39,3 градуса по Целзий. Очаква се днес, 25 юли, да има нов рекорд в Холандия.


Юни 2019 година е най-горещият юни, откакто има измерване на

Юни 2019 година е най-горещият юни, откакто има измерване на ...

......... на статистиката. Учените предупредиха, че рекордно високите температури ще продължат в резултат на изменението на климата. "Земята се бори с треска, която няма да бъде победена благодарение на изменението на климата", заяви климатологът Кейти Дело. "Това няма да бъде последният рекорд за горещ летен месец, който ще видим", каза тя.


Температурите достигнаха рекордните 21 градуса по Целзий в Алерт, най-северното

Температурите достигнаха рекордните 21 градуса по Целзий в Алерт, най-северното ...

......... септември", добави той. Сегашната топлинна вълна се дължи на високото атмосферно налягане, което се намира над Гренландия, което е "доста необичайно" и изпраща южни ветрове до Северния ледовит океан. Арктика се нагрява три пъти по-бързо от други части на планетата, каза Кастелан, подчертавайки необходимостта от драстично намаляване на въглеродните емисии.


Изненадващо за мнозина, през юли на връх Мусала падна сняг.

Изненадващо за мнозина, през юли на връх Мусала падна сняг. ...

......... за обилни валежи са обявени в цялата страна, с изключение на Добрич и Силистра. Очаква се количеството дъжд да надхвърли 50 литра на квадратен метър в Западна, Централна и Южна България. Най-много валежи ще има в планините. Какво ще бъде времето днес и през следващите дни, прочетете в този материал.


Неприемливо е да отричаме измененията в климата, които настъпват. Това

Неприемливо е да отричаме измененията в климата, които настъпват. Това ...

......... в последните години, ще стават все по-често явление“, допълни още Ценова. По данни на фондация „Биоразнообразие“ в момента в Атанасовско езеро, освен традиционните повече от 500 розови пеликана, пребивават и 315 черноопашати крайбрежни бекаса, 187 малки червеноноги и 171 големи червеноноги водобегача, което е необичайно за този период от годината.


След 30 години климатът в Москва ще прилича на българския.

След 30 години климатът в Москва ще прилича на българския. ...

......... са предположили, че средните температури ще се покачат с 1,4 градуса. При това Парижкото споразумение за климата от 2015 г. предвижда ограничаването на повишаването на температурите с над два градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. В тази връзка авторите на изследването призовават към по-нататъшни усилия в борбата с климатичните промени.


Хиляди университети по света обявиха

Хиляди университети по света обявиха "извънредно положение за климата" и ...

......... бизнес училище KEDGE, университета в Глазгоу, Калифорнийския държавен университет, университета Zayed в Обединените арабски емирства и Мексиканския университет в Гуадалахара - се надяват да привлекат повече от 10 000 академични институции, които да се ангажират с този план за действие до писани и ангажирани с плана до края на годината.


Числеността на пеперудите в Съединените щати спада значително, съобщава РИА

Числеността на пеперудите в Съединените щати спада значително, съобщава РИА ...

......... на всеобщи екологични причини за изчезването на пеперуди, които би трябвало да са добре адаптирани да живеят в близост до човека. Важно е да се разбере, че насекомите опрашват растенията, като същевременно служат като главен източник на храна за птиците. Измирането им ще се отрази значително на екосистемите", заключават учените.


Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва

Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва ...

......... търсенето на риба от домашни води до септември и дори октомври, припомня природозащитната организация WWF. 170 млн. тона риба годишно вече не са в състояние да изхранват световното население. Около 3.2 млрд. души на планетата, повечето от които в развиващите се страни, разчитат именно на морската храна за своята прехрана.


Американският президент Доналд Тръмп отново осъди

Американският президент Доналд Тръмп отново осъди "несправедливото, неефективно и много, ...

......... е един от носителите на Нобеловата награда за мир за 2007 г. за активността си в областта на противодействието на климатичните промени. През октомври, ООН предупреди, че времето за предотвратяване на бедствието и избягването на глобалния хаос в климата изтича и ще изисква безпрецедентна трансформация на обществото и световната икономика.


Най-ефективният начин за борба с глобалното затопляне е да се

Най-ефективният начин за борба с глобалното затопляне е да се ...

......... е далеч - с хиляди пъти - най-евтиното решение за борба с изменението на климата”, заяви съавторът на изследването Томас Кроутер, еколог в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Шест държави имат най-много „свободни места“ за засаждане на нови дървета – това са Русия, САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и Китай.


По-топлите води край бреговете на Девън и Корнуол могат да

По-топлите води край бреговете на Девън и Корнуол могат да ...

......... в Обединеното кралство през следващите 30 години", каза той. Но ученият предупреди също, че нарастващите пластмасови отпадъци и прекомерният риболов могат да намалят общата им популация. Наскоро бяха забелязани бели акули от рибари в Корнуол, което довежда до предположения, че те вече са мигрирали от по-топлите африкански и средиземноморски морета.


Според сателитни данни, площта на тропическите гори на Амазонка намалява

Според сателитни данни, площта на тропическите гори на Амазонка намалява ...

......... изображения напоследък показват рязко увеличаване на обезлесени места от началото на тази година, особено на територията на Бразилия. Последният анализ показва зашеметяващ мащаб на загубите през последните два месеца, като средно около 1 хектар от Амазонската гора изчезва всяка минута, след като и преди темпото на унищожение беше абсурдно високо!


Френските метеоролози смятат, че до 2050 г. вълната от летни

Френските метеоролози смятат, че до 2050 г. вълната от летни ...

......... показаха, че под влиянието на топлината хората започват да мислят зле и затова могат да се окажат в смъртоносна ситуация или да не се обадят за помощ, или да не извършат елементарни действия, които могат да спасят човешки животи. Спасителни центрове има в училища, църкви, паркове, социални центрове", казва Жиро.


Аляска ще изпита необичайна за северния щат гореща вълна, пише

Аляска ще изпита необичайна за северния щат гореща вълна, пише ...

......... околните въздушни маси. "Тя започва да тежи повече и потъва надолу. Посоката на това движение предизвиква слънчевото време, защото не позволява образуването на облаци.", обяснява Бретшнайдер. Рекордните температури идват след необичайно сух месец юни в Аляска. Освен с липсата на валежи, последният месец беше най-горещият юни измерван някога в щата.


Голяма вълна от продължителни горещини се обхваща Западна Европа. Властите

Голяма вълна от продължителни горещини се обхваща Западна Европа. Властите ...

......... рекорда за юни във Франкфурт от 38,2 градуса, поставен през 1947 г. ще бъде подобрен. Най-вероятно това ще стане в средата на седмицата, като прогнозата сочи 100 слънчеви часа преди петък. Не е изключено във Франкфурт да регистрират 40 градуса, а прогнозата за Берлин е за температури до 37 градуса.


На различни места по света всяко следващо лято ще бъде

На различни места по света всяко следващо лято ще бъде ...

......... по-голямо замърсяване на въздуха, както и недостиг на вода и загуба на реколта. През 2014 г. Световната здравна организация направи оценка, според която около 250 хил. души ще умрат между 2030 и 2050 г. заради климатичните промени. Според новите проучвания тези числа са “консервативни” и жертвите ще бъдат много повече.


Ледената покривка на Гренландия може изцяло да изчезне в рамките

Ледената покривка на Гренландия може изцяло да изчезне в рамките ...

......... който емисиите на парникови газове са значително намалени, Гренландия няма да загуби повече от 25% от ледената си маса през следващите 1000 години. Въпреки това, при най-песимистичния сценарий, при който хората продължават да изгарят изкопаеми горива със същата скорост, Гренландия ще загуби между 72% и 100% от ледената си маса.


Над 2500 километра от река Амазонка в Перу може да

Над 2500 километра от река Амазонка в Перу може да ...

......... на околната среда в случай на изграждане на речни пътища“, допълва Куето. Амазонка е най-дълбоката и една от най-дългите реки на планетата. Тя е призната за едно от седемте природни чудеса на света. По-голямата част от басейна на Амазонка принадлежи на Бразилия, реката тече през Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия.


Наличието на пластмасови отпадъци на дъното на Адриатическо море е

Наличието на пластмасови отпадъци на дъното на Адриатическо море е ...

......... нивото на екологично съзнание и поведение не навсякъде е на най-високо ниво“, каза Тутман. Да не забравяме, че пластмасата в морето се разлага за 450 години, алуминиеви кутии от консерви между 200 до 500 години. Е, дървото е „по-бързо“ – за 13 години, хартията изчезва за две до четири седмици.


Огромна мъртва зона се образува в Мексиканския залив, пише Евронюз.

Огромна мъртва зона се образува в Мексиканския залив, пише Евронюз. ...

......... океанологът Нанси Ребалис от Щатския университет на Луизиана. Проблемът може да се задълбочи, ако тропическа буря в региона отмие още хранителни вещества от фермите. В последните години мъртвите зони в Мексиканския залива стават все по-големи. Рекордът беше поставен през 2017 г. с мъртва зона с площ 23 000 кв. километра.


Гората Хамбах е на около 12 000 години. Днес от

Гората Хамбах е на около 12 000 години. Днес от ...

......... Макар Германия да заема едно от водещите места по използването на алтернативни източници на енергия, около 40% от производството е резултат от изгаряне на въглища. Три от петте най-"мръсни" въглищни ТЕЦ са на RWE и се намират в Германия.  Вижте галерия от протестите за спасяването на гората в ГАЛЕРИЯТА ТУК


Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба от

Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба от ...

......... от наранявания или смърт свързани със замърсяване с пластмаса, директно или чрез храната си. "Как да им обясня мъртвите китове край морските брегове, техните стомаси са пълни с найлонови торби? Как да им обясня, че въпреки всичко ние намерихме пластмаса дори в най-дълбоката точка на Марианската падина?", заяви той.  


Човешката цивилизация може да изчезне до 2050 г. Това показва

Човешката цивилизация може да изчезне до 2050 г. Това показва ...

......... всякакви болести, които трудно могат да бъдат овладени. С повишаването на температурите, някои крайбрежни зони ще изчезнат. “В тази обстановка въоръжените конфликти за ресурси ще станат неизбежни, което ще събуди призрака на ядрения кофликт”, посочват учените. Според тях съвременното общество е тотално неподготвено за предизвикателствата, свързани с климатичните промени.  


Атмосферата над страната ни от няколко дни е наситена с

Атмосферата над страната ни от няколко дни е наситена с ...

......... се оттегли след 23 май. На този етап станциите за измерване на чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда у нас не отчитат опасни стойности на фините прахови частици. Въпреки това, видимостта е намалена. По равните открити повърхности се вижда прах, а ако завали, дъждът ще е кален.


Учени от Съединените щати са открили най-високите нива на въглероден

Учени от Съединените щати са открили най-високите нива на въглероден ...

......... въпреки всички изказвания и протести, ние не виждаме нещо да се променя", добави той. Макар да има някакво несъгласие по отношение на това какво ще представлява „безопасното“ ниво на атмосферния CO2, съществува широк консенсус, че 350 ppm - ниво, надхвърлено в края на 80-те години, ще предотврати опасното глобално затопляне.


Метеорологичните експерти предупреждават за суша в Европа, което може да

Метеорологичните експерти предупреждават за суша в Европа, което може да ...

......... на почвата. Сушата също така опустошава чешките гори, тъй като насърчава размножаването на дървоядите, като се очаква щетите от тях през тази година да надхвърлят един милиард евро. Чешката република се бори с заразяването с дървояди от няколко години и според експерти сегашното положение е най-лошото в историята на Чехия.


Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика не само нанасят

Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика не само нанасят ...

......... доведе не само до масови екологични промени и намаляване на броя на животните, които се нуждаят от тази флора, ни и до това, че тропиците вече няма да могат да поглъщат въглеродния двуокис, а да го отделят. Това ще ускори глобалното затопляне и ще направи ураганите още по-разрушителни, предупреждават учените.


На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. В България

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. В България ...

......... устойчиво развитие (SDG 6) включва осигуряване на достъп до питейна вода и устойчиво управление на водните ресурси до 2030 г. Днес милиарди хора по света все още са лишени от достъп до този широко разпространен, жизнено необходим природен ресурс, прясната вода и ежедневно се борят за своето оцеляване и развитие.


40 кг пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит,

40 кг пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит, ...

......... еднократна употреба е сериозен проблем в някои страни в Източна Азия. Според изследване от 2015-та година Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Тайланд са отговорни за 60 процента от пластмасовите отпадъци, които се озовават в световния океан. През юни миналата година в Тайланд бе открит мъртъв кит, погълнал 80 найлонови торби.


Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради увеличаващото се ниво

Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради увеличаващото се ниво ...

......... топлина от юг на север, ще се увеличат проливните дъждове и бури, ще има повече горещи дни, в които няма вятър. Американските експерти възнамеряват да направят по-подробни прогнози за всеки континент на Земята. Това ще помогне на местните жители и властите ефективно да се подготвят за началото на "новото" лято.


Жизнеспособността на ключова река, която се захранва най-голямата водна система

Жизнеспособността на ключова река, която се захранва най-голямата водна система ...

......... Активисти по защита на околната среда и много жители, живеещи по долното течение на системата Мъри-Дарлинг, хвърлят голяма част от вината за неправомерно извличане на вода за напояване от страна на агробизнеса, включително големите ферми за памук в Куинсленд и Нов Южен Уелс. ВИЖТЕ КАДРИ ОТ МЪРИ-ДАРЛИНГ В ГАЛЕРИЯТА ТУК


Руски арктически архипелаг обяви извънредно положение. Причината – инвазията на

Руски арктически архипелаг обяви извънредно положение. Причината – инвазията на ...

......... в търсене на храна. Според ръководителя на местната администрация броят на белите мечки в населеното място е безпрецедентен. Местните хора се оплакват, е стандартните мерки за прогонване на животните като използването на моторизирани патрули и кучета, не са ефективни, тъй като полярните мечки се чувстват сигурни и не се страхуват.


Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на ...

......... влажните зони са: Влажните зони са естествена защита срещу бедствията и ни помагат да се справим с екстремните природни явления; Правилно управляваните влажни зони осигуряват на местните общности защита и възможност за бързо възстановяване при природни бедствия; Необходимо са действия за подпомагане опазването и насърчаване устойчивото ползване на влажните зони.


Циментът е най-широко използваният изкуствено изработен материал. Той е на

Циментът е най-широко използваният изкуствено изработен материал. Той е на ...

......... при който се излъчват най-големи емисии от въглероден диоксид, е приготвянето на клинкера, основен елемент на цимента. Новосъздадената глобална асоциация за цимент и бетон (GCCA), която понастоящем представлява около 35% от световния капацитет за производство на цимент и с акцент върху устойчивото развитие, беше също представена на конференцията за климата.


Американската космическа агенция NASA забеляза, че смятаните по-рано за стабилни

Американската космическа агенция NASA забеляза, че смятаните по-рано за стабилни ...

......... се разтопи напълно, нивото на световния океан би се покачило с три метра. Освен това височината на други, макар и по-малки, ледници в региона като Бонд, Адамс и Вандерфорд е намаляла с три метра при сравнение с данните от 2008 г. Годишно тези ледени планини губят средно по 25 см.


Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух

Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух ...

......... бебето, за да има негативен ефект, защото ако има ефект върху плацентата, ще имат пряко въздействие и върху плода", добави медикът. "Тези изследвания показват, че децата са с по-лош шанс за живот, когато става въпрос за образование и работни места", твърди д-р Кристиан Шилерт от Университетска болница "Каролинска" в Швеция.


Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух

Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух ...

......... бебето, за да има негативен ефект, защото ако има ефект върху плацентата, ще имат пряко въздействие и върху плода", добави медикът. "Тези изследвания показват, че децата са с по-лош шанс за живот, когато става въпрос за образование и работни места", твърди д-р Кристиан Шилерт от Университетска болница "Каролинска" в Швеция.


През изминалите 20 години над 526 хиляди души са станали

През изминалите 20 години над 526 хиляди души са станали ...

......... а също така наводнения и други природни катастрофи. Анализаторите отчитат както броят на жертвите, така и икономическите щети в резултат на подобни явления. За основа на изследването е взета признатата в цял свят база данни NatCatService, създадена от германската компания „Мюних Ре“ – един от лидерите на световния застрахователен пазар.