Във вторник сутрин продължава да се забелязва разлика между западните

Във вторник сутрин продължава да се забелязва разлика между западните ...

......... защо се случва с техните данни", заяви той. Системата заработи в края на 2019 г. и беше изградена от "Телелинк бизнес сървисис". Тя съдържа 22 станции за измерване на качеството на въздуха, които ще следят за най-разпространените замърсители на въздуха - прахови частици, CO, NO2, SO2, температура, влажност и налягане.


Заради наложената карантина срещу разпространението на коронавируса в много градове

Заради наложената карантина срещу разпространението на коронавируса в много градове ...

......... идва в точното време - в разгара на размножителния сезон, допълва експертът. В същото време експертите се опасяват от отслабване на бдителността на животните, което може да доведе до трудности за тях след премахването на режима на изолация. Le Monde: Страните от ЕС приемат антидемократични закони в борбата с COVID-19


Необичайно топлата зима в Русия е довела до намаляване на

Необичайно топлата зима в Русия е довела до намаляване на ...

......... на СЗО установи също, че съществува ясна връзка между намаляването на консумацията на алкохол и увеличаването на средната продължителност на живота на мъжете, която е нараснала от 57 години през 1994 г. до 68 години, пише още The Times. Психолог: Ние сме в непозната ситуация и трябва да я приемем


Според изследователите от Ember спадът в използването на въглища и

Според изследователите от Ember спадът в използването на въглища и ...

......... приблизителни данни. Само преди месец Международната агенция по енергетика също излезе с доклад, според който глобалните емисии на въглероден диоксид от производството на електроенергия намаляват през изминалата година заради ръста в генерацията от възобновяема енергия и преминаването от въглища към природен газ от страна на развитите икономики, обобщава агенция Reuters.


"Нашите данни не са проекция на това, което може да ...

......... Държавата-континент е едни от най-големите производители на въглероден диоксид в света на глава от населението, най-вече защото все още активно разчита на електроенергия от въглищни централи. Премиерът Морисън от своя страна настоява, че Австралия се справя с предизвикателството "по-добре от повечето страни" и че изпълнява международните си ангажименти, обобщава BBC.


"Без разширението компаниите рискуват да загубят критично важна регионална свързаност ...

......... извън страната. След настоящото съдебното решение изпълнителният директор на "Хийтроу" Джон Холанд-Кей коментира, че ръководството на летището ще работи съвместно с британското правителство, за да "докаже, че разширяването е съвместимо с Парижкото споразумение за климатичните промени". "Без разширение на "Хийтроу" Великобритания няма да бъде глобален фактор", обобщава той пред BBC.Въпреки че има много по-кратък живот в сравнение с въглеродния

Въпреки че има много по-кратък живот в сравнение с въглеродния ...

......... метан: биогенен, произвеждан от растенията и животните, и фосилен, който е "заключен" в подземните залежи от въглища, природен газ и петрол. Настоящото изследване, публикувано в Nature, е фокусирано само върху ефектите от втория вид, и то само частта от него, която се отделя в атмосферата покрай дейността на добивните индустрии.


Сателитна снимка на пожар в Амазонската джунгла в окръг Рондония,

Сателитна снимка на пожар в Амазонската джунгла в окръг Рондония, ...

......... периода юли-септември, когато изсичането е достигнало ниво от около 1000 кв. км. на месец. "Според нашите изчисления, ако достигнем ниво от 20-25% обезлесяване, а глобалното затопляне продължи да следва негативния сценарий с по-високи въглеродни емисии, критичната точка ще бъде достигната. В момента сме на около 17%", заключва Нобре пред BBC.


Ако светът не предприеме спешни действия за справяне с глобалната

Ако светът не предприеме спешни действия за справяне с глобалната ...

......... реките се изчерпат. Добрата новина е, че тези катастрофални резултати могат да се предотвратят, ако правителствата вземат спешни мерки. Ние се нуждаем от Нова сделка за природата и хората, толкова всеобхватна, амбициозна и основана на науката, колкото климатичното споразумение, договорено в Париж през 2015 г.", споделя Марко Ламбертини от WWF.


Особеностите на времето, в което живеем изпраща хората да търсят

Особеностите на времето, в което живеем изпраща хората да търсят ...

......... и да се въведат по-строги мерки за изхвърлянията на тези вещества в атмосферата, особено в големите градове. Авторите отбелязват, че поради различните методи на измерване в различните държави, систематизирането на данните е много трудно и затова в изследването не са били включени градове от Южна Америка, Африка и Близкия Изток.


17-годишната екоактивистка Грета Тунберг заяви, че запазена марка ще

17-годишната екоактивистка Грета Тунберг заяви, че запазена марка ще "предпазва ...

......... пари от мое име или от името на движението", написа тя. "Петъци за бъдеще" е глобално движение, основано от мен. То принадлежи на всеки, който участва в него, преди всичко на младите хора. То може - и трябва - да не се използва за индивидуални или търговски цели", добави тя.Науката има някои лоши новини за любителите на хубавото вино.

Науката има някои лоши новини за любителите на хубавото вино. ...

......... се съкрати наполовина. "Това е голямо предизвикателство за някои региони, които отглеждат едни и същи сортове в продължение на стотици, стотици години. Те се нуждаят от потребители, които са готови да възприемат различни сортове от любимите си региони", каза съавторът на изследването Елизабет Волкович от Университета в Британска Колумбия, Ванкувър.


За сладките изкушения на живота е необходим един незаменим компонент

За сладките изкушения на живота е необходим един незаменим компонент ...

......... на суровини не са рядкост. Това важи особено за какаото, при което, освен колебанията в метеорологичните условия, са важни и други фактори, като запасите и геополитическите рискове. Според прогнозите глобалното търсене на шоколадови продукти би трябвало да се увеличи в дългосрочен план, успоредно с нарастването броя на населението в света.


Една трета от земната повърхност е изложена на риск от

Една трета от земната повърхност е изложена на риск от ...

......... опазването на климата в Националния парк Kiskunság: "Много проучвания са единодушни, че засаждането на дървета увеличава изпарението и понижава нивото на водите. Освен това допринася за изсушаването“. Климатичните промени потенциално променят една трета от земната повърхност и излагат на риск хранителните доставки на около 1 милиард души по целия свят.


Задържане на въглеродните съединения в горите, тревните площи и влажните

Задържане на въглеродните съединения в горите, тревните площи и влажните ...

......... CO2-еквивалент, когато пораснат. Като цяло се изчислява, че инициативата за залесяването може да осигури до една трета от необходимите климатични решения до 2030 г. за постигане на целта от 1,5 градуса по Целзий. Още по темата може да откриете тук. А как започна Световният икономически форум, прочетете в този материал.


Отказът от телешко месо за сметка на пилешкото води до

Отказът от телешко месо за сметка на пилешкото води до ...

......... допринася за 80 процента от обезлесяването с цел земеделско производство. За сравнение, от суровините отговорни за изсичането на гори, които внася Европа, 47 процента се пада на соята и едва 14 и 10 процента съответно на сечта за пасища и сечта за засаждане на растения за добив на палмово масло.Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел. Това е заключението на

Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел. Това е заключението на ...

......... и мъртвата дървесина се вземат незаконно, това унищожава тяхното местообитание. Този паднал дървен материал е част от естествената екосистема на тези животни." Тези естествени екосистеми в хиляди хектари национални паркове сега са не са нищо друго освен пепел. "Насладете се на вашето защитено местообитание, малки обитатели на земята", пише Блеър.


© Николай Дойчинов Превишения на нормите за серен диоксид (SO2) има

© Николай Дойчинов Превишения на нормите за серен диоксид (SO2) има ...

......... ще бъде глобена.През лятото вече бившият екоминистър Нено Димов се похвали, че по данни от 2018 г. девет града са излязли от наказателната процедура. Целият Североизточен район отговарял на изискванията и няма превишавания над допустимите по законодателство норми. Освен тях изискванията се спазвали и в Пирдоп, Димитровград, Ловеч, Стара Загора.


Два необитаеми острова в състава на южната провинция Южна Суматра,

Два необитаеми острова в състава на южната провинция Южна Суматра, ...

......... факта, че от 90-те години местните жители постепенно започват да напускат острова, включително заради нарастващото морско равнище. Експертът каза още, че остров Бете, който вече е под вода, преди това е бил национален резерват, признат от ЮНЕСКО. Индонезия се намира на най-големия в света архипелаг, който включва 18 хиляди острова.


Температурата на Световния океан достигна ново рекордно ниво през 2019

Температурата на Световния океан достигна ново рекордно ниво през 2019 ...

......... простира до средата на XX век. Но Абрахам е категоричен: "И за времето преди това знаем, че океаните не са били по-горещи.“ "Данните, с които разполагаме, са неопровержими, но все още имаме надежда, защото хората все още могат да предприемат действия. Все още не сме предприели значителни действия", смята професорът.


Само два месеца след голямото наводнение, каналите които пресичат голяма

Само два месеца след голямото наводнение, каналите които пресичат голяма ...

......... скъпоценните си произведения на изкуството от унищожаване. Североизточният италиански град е изграден на 118 малки острова и свързан от канали, които преминават през цялата територия, както и 400 моста, което превръща района в любимо туристическо място. Постоянното му население е малко над 260 000 души и приема милиони туристи годишно.


16-годишната българката Филипа Николова направи видео, публикувано в Youtube, с

16-годишната българката Филипа Николова направи видео, публикувано в Youtube, с ...

......... вода. Организацията на Бил Гейтс и жена му е помогнала на толкова много хора в нужда." "Надявам се някой ден да се срещнем и да работим заедно", завършва Филипа Николова. Цялото обръщение на 16-годишната българка, живееща в Лос Анджелис, можете да видите в следващото видео. Видеопосланието е на английски език.


Димът от горските пожари в Австралия, пресече Тихия океан и

Димът от горските пожари в Австралия, пресече Тихия океан и ...

......... На места пожарите са толкова интензивни, а димът - толкова гъст, че е станало невъзможно да се гасят от въздуха. Властите изпращат кораби и самолети до засегнатите райони. На югоизточния бряг на Австралия е в ход мащабна евакуация. Защо се стигна до трагедията в Австралия, потърсете отговори в този материал!


Над цялата огромна територия на Русия се наблюдава необичайно топло

Над цялата огромна територия на Русия се наблюдава необичайно топло ...

......... на това, че за втори път тази зима, въздушни маси от Атлантическия океан безпрепятствено преминават Уралските планини. "Това явление е сравнително необичайно. На азиатските територии на Русия типично властва континенталният климат, а не атлантическият", допълва метеорологът. По-топло от обичайното за януари ще е и в Москва  днес, с температури около нулата.


Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на

Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на ...

......... с 2-3°C до края на века", заявяват още от „Кристиан Ейд“. "Времето в света ще продължи да става все по-екстремно и хората по целия свят ще продължат да плащат цената. Предстоящото предизвикателство е да се сведе до минимум въздействието чрез дълбоко и бързо намаляване на емисиите", категорични са от организацията.


Учени вярват, че са открили най-старата гора на света, пише

Учени вярват, че са открили най-старата гора на света, пише ...

......... на въглероден диоксид в атмосферата са спадали и температурите са се понижавали, казва професор Уилям Стийн, участвал в проучването. Учените се надяват, че изучаването на охлаждането на планетата ще им даде и по-добро разбиране на връзките между затоплянето ѝ и обезлесяването, защото вероятно това е същият процес в обратна посока.


Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва, а скоро ще бъде

Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва, а скоро ще бъде ...

......... предвижданото обновяване на поречието на река Яндзъ. Съществуването на езерото зависи от това колко сериозно ще се отнесе китайското правителство към прекратяването на десетилетия замърсяване. Някои експерти дори твърдят, че нанесените щети на езерото, в което живеят редки видове и до което летят много прелетни птици, са на практика непоправими.


Учените стават все по-загрижени за приноса си за изменението на

Учените стават все по-загрижени за приноса си за изменението на ...

......... им. Междувременно екип в Канада изготви документ, озаглавен „Астрономия в бъдеще с ниски въглеродни емисии“, в който се обсъжда как и защо астрономията трябва да намали емисиите си. Астрономите във Великобритания работят върху количественото определяне на собствените си емисии, но засега няма информация за други научни области, провеждащи подобни изследвания.


Климатичните промени и замърсяването лишават световните океани от кислород, алармират

Климатичните промени и замърсяването лишават световните океани от кислород, алармират ...

......... за "спешна нужда" от намаляване емисиите на парникови газове в съответствие с Парижкото споразумение от 2015 г. Но в документа отсъства изрично изискване през 2020 г. страните да внесат по-амбициозни предложения за ограничаване на глобалното замърсяване с вредни емисии - нещо, за което настояваха развиващите се държави и природозащитниците.  


Greenpeace протестираха по време на Европейския съвет в Брюксел, който

Greenpeace протестираха по време на Европейския съвет в Брюксел, който ...

......... 2021-2027 г. Целта му беше да подпомогне специално най-засегнатите и по-бедни страни в ЕС от политиката на декарбонизация. Сумата, предвидена от ЕК в него като субсидии, беше едва пет милиарда евро, като обхватът на фонда беше ограничен за всички 27 страни членки, което още повече намали надеждите за някакъв ефект.


В много региони старите сортове плодове и зеленчуци са почти

В много региони старите сортове плодове и зеленчуци са почти ...

......... още няколко училища в следващите три години. Проектът е шанс и за родителите да повишат знанията си за избора на храна, качествата й, различните алтернативи при пазаруването и т.н., при това без да им се насажда вина на тема полезни и вредни храните, отбелязва и Яна Алексиева от Асоциация "Родители".


По време на Конференцията на младежите (COY), предхождаща 25-тата климатична

По време на Конференцията на младежите (COY), предхождаща 25-тата климатична ...

......... овладее промените в климата и да спре негативното си въздействие върху природата и планетата. В бъдеще българските представители ще работят за включване на младежи в преработването на Националните определени приноси към Парижкото споразумение, привличането на повече млади в активния граждански живот и повече прозрачност и взаимодействие от страна на институциите.


Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те

Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те ...

......... година Гренландия губи около 250 милиарда тона лед. Тази година обаче беше изключителна заради своята топлина. Проучването очертава най-пълната картина как Гренландия реагира на бързото затопляне на Арктика. Това е част от земното кълбо, където е наблюдавано повишение на температурата от 0,75C само през последното десетилетие, се отбелязва в проучването.


Шведски учени са разработили евтин и изключително ефективен материал за

Шведски учени са разработили евтин и изключително ефективен материал за ...

......... биоматериал е твърд и е по-лесно да се отдели въглероден диоксид от него, отколкото да се изолира течен амин от разтвор", казва ръководителят на изследването Андерс Палмквист. В момента учените продължават своите изследвания, изучавайки възможността за по-нататъшна обработка на събрания въглероден диоксид, за да се получи полезен продукт - метанол.


Унищожителното въздействие на глобалното затопляне, което заплашва човечеството, е ответен

Унищожителното въздействие на глобалното затопляне, което заплашва човечеството, е ответен ...

......... климата до края на годината, а други големи замърсители - Китай, Индия, Русия и Бразилия - дадоха неохотни индикации, че ще се задълбочат своите ангажименти. Гутериш заяви, че Европейският съюз има конструктивна роля, посочвайки, че 28-членният блок може да поведе света към глобална икономика с нулево замърсяване до 2050 г.


След като се потвърди, че Земята току-що е изживяла втория

След като се потвърди, че Земята току-що е изживяла втория ...

......... размерът на арктическия морски лед е бил най-малко, с рекордните 2,69 милиона квадратни километра - 32,22% по-малко отколкото през 1981 година. Октомври е четвърти пореден месец, когато размерът на морския лед на Антарктида е под средното ниво. Със 17,84 милиона квадратни километра лед, това е 10-тото най-ниско количество ледена маса.


Китай ще добави нови електроцентрали на въглища, равняващи се на

Китай ще добави нови електроцентрали на въглища, равняващи се на ...

......... човек от населението. Дори и в такъв случай обаче Африка и Азия ще продължат да бъдат най-големият проблем. Там живеят общо над 5.6 млрд. души, повечето от които с жизнен стандарт далеч от този на Европа и САЩ и в страни, които са в средата на процеса по масова индустриализация.


"Екзотичната и силно токсична риба-балон (фугу) започна да прониква в ...

......... си местообитание тази риба не е опасна за хората, пише БГНЕС. "Тя не атакува в морето, бяга от човека като всяка друга риба. В Турция, както и във всяка друга страна от средиземноморския регион, е забранено да я хващате и изхвърляте на брега - ЕС предприе същите мерки", каза Айяс.


Думата на 2019 г., според Оксфордския речник, е изразът climate

Думата на 2019 г., според Оксфордския речник, е изразът climate ...

......... хората започват да използват думи по климатични теми по-често. Краткият списък включва изразите "климатични действия", "климатична криза", "свързана с климата тревожност" (екотревожност). Миналата година за думата на годината беше избрано прилагателното "токсичен" (toxic). Авторите приписват популярността на думата на ситуацията около случая "Скрипал", както и на дейностите на движението #MeToo.


За една седмица водата във Венеция три пъти надмина нивото

За една седмица водата във Венеция три пъти надмина нивото ...

......... историческият център на Неапол, като и Пиза. При повишаване на глобалните температури с 3 градуса в дългосрочен период под заплаха ще бъде всеки пети културен обект на ЮНЕСКО. Единствената възможност действително да се ограничи повишаването на морското равнище е да се спре горенето на въглища, нефт и газ", предупреждава ученият. 


Ново проучване установява, че глобалните скорости на вятъра са се

Ново проучване установява, че глобалните скорости на вятъра са се ...

......... щеше да намалее с 21%. Авторите на изследването твърдят, че това би намалило наполовина количеството енергия, получено от вятърната индустрия. Преглеждайки данни от 9 000 наземни метеорологични станции, комбинирани със статистически модели, изследователите показват, че през годините след 2010 г. ветровете са увеличили отново скоростта си "значително" по целия свят.


Учените са открили място на Земята, където биологичният живот напълно

Учените са открили място на Земята, където биологичният живот напълно ...

......... Идеята, че всяка планета с течна вода на повърхността е подходяща за живот, е погрешна и нашите изследвания нагледно показват това.“ Според нея водоемите, напълно лишени от живот в близост до вулкана Далол в Етиопия, показват, че има "мъртва" вода, където биологичният живот, който познаваме, е невъзможен. Превод: Агенция "Фокус"


Смъртоносният вирус е проникнал в акваторията на Тихия океан заедно

Смъртоносният вирус е проникнал в акваторията на Тихия океан заедно ...

......... появяла в сезоните, когато нивото на ледената покривка на Арктика е намалявала драстично. Това, според учените, означава, че глобалното затопляне и в бъдеще ще намалява размера на ледената шапка и не само ще затруднява живота на тюлените, но и ще разпространяват вируса на чума и на други инфекции сред тях.


Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с

Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с ...

......... услугите на нелегални ловци. Притежанието на предмети от слонова кост, рога от носорог или кожа от панголин – изчезващ вид „брониран” мравояд, някога широко разпространен в Югоизточна Азия и Южна Африка, се е превърнало в символ на престиж сред висшето общество в редица азиатски държави, включително Китай, Корея и Виетнам.


Светът е изправен пред

Светът е изправен пред "климатична криза", а всички нас ни ...

......... на много държави от Канада до Израел. Апелът дойде 25 години след първоначалното "Предупреждение за човечеството" през 1992 г., в което се казва: "Необходима е голяма промяна в начина на управление на земните ресурси и живота на Земята, за да се избеген огромно човешко нещастие". Е, времето за действие настъпи!


Шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг отказа да

Шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг отказа да ...

......... от повече награди.Това, от което се нуждаем, е нашите политици и хората с власт да започнат да слушат най-добра налична наука", написа тя. Макар и да благодари на Северния съвет за "огромната чест", тя също така критикува скандинавските страни, че не отговарят на тяхната "голяма репутация" по въпросите на климата.


През 2019 година озоновата дупка се смали до най-ниското си

През 2019 година озоновата дупка се смали до най-ниското си ...

......... човешките дейности. Въпреки това можем да разчитаме само на модели, които описват процеса, а те доказват, че фреоновите емисии унищожават озоновия слой и са дълготраен важен фактор. Затова не бих считал намаляването на озоновата дупка през тази година като резултат от естествено самовъзстановяване в природата", отбеляза Кисельов. Заглавна снимка: Архив


Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден

Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден ...

......... Мари Едмъндс, професор по вулканология и петрология от колежа Куинс, Кеймбридж. Хвърлянето на вината върху вулканите е наистина популярен аргумент сред онези, които нямат доверие на многобройните изследвания за изменението на климата. Според професор Селина Суарес от университета в Арканзас „Сега достигнахме нивото на въглеродна катастрофа, което е малко отрезвяващо“.


Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински колиби, след като

Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински колиби, след като ...

......... планина“ казват, че е невъзможно да се предвиди точно кога масата лед ще се срути. Повишаването на глобалните температури причинява топенето на планинските ледници и свиването на полярните ледени покривки. По-рано този месец десетки хора взеха участие в „погребален марш“, за да отбележат изчезването на ледника Пизол в североизточна Швейцария.


Грета Тунберг нападна остро световните лидери в речта си преди

Грета Тунберг нападна остро световните лидери в речта си преди ...

......... очаква светло и прекрасно бъдеще. Толкова е хубаво да се види!“, посочи стопанинът на Белия дом в своя публикация в Twitter. Тръмп закратко присъства на срещата на върха за климатичните промени в Ню Йорк, но напусна след 14 минути. С това той демонстрира последователния скептицизъм на администрацията му по темата.


Могъщият

Могъщият "Алеч" - най-големият ледник в Алпите - може напълно ...

......... - огромни, древни запаси от лед, в Алпите, осигуряващи сезонна вода на милиони и образуващи някои от най-зашеметяващите пейзажи в Европа. В проучване по-рано тази година изследователите на ETH определят, че повече от 90 процента от тези ледници ще изчезнат до 2100 г., ако емисиите на парникови газове останат неовладяни.


Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания

Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания ...

......... той. Рампино също отбелязва, че масивните изригвания, като наскоро откритите, могат да отделят голямо количество парникови газове, по-специално въглероден диоксид и метан, което да доведе до силно глобално затопляне. Учените смятат, че изригването също е било причина за създаването на драматична скална формация в Южен Китай, известна като Капаните Емейшан.


Инвестирането на 1,8 трилиона долара през следващото десетилетие - в

Инвестирането на 1,8 трилиона долара през следващото десетилетие - в ...

......... адаптираме спрямо него." Докладът призовава за „революции“ в разбирането, планирането и финансирането - „да се гарантира, че въздействията, рисковете и решенията за климата са включени в процеса на вземане на решения на всички равнища“. Докладът ще бъде обсъден на срещата на върха на ООН по въпросите на климата през септември.


Носителят на 17 награди „Грами“ Стинг призова правителството на Бразилия

Носителят на 17 награди „Грами“ Стинг призова правителството на Бразилия ...

......... край на необходимостта от изсичането на гори в Бразилия. Със сигурност е в личен интерес на г-н Болсонаро да разбере и приеме това. Призоваваме го да преосмисли политиката си и да промени действията си и разпалената си реторика преди да е станало твърде късно. Няма време за свирене. Светът гори!“


Океаните са на път да се превърнат от приятел във

Океаните са на път да се превърнат от приятел във ...

......... парниковия ефект от 70-а година насам. От ООН считат, че тази "огромна морска гъба" ограничава глобалното затопляне и ако я няма, Земята вече нямаше да е годна за живот на много видове. Докладът е от 900 страници и е четвъртият, който организацията подготвя в рамките на по-малко от година.   


В Световната седмица на водата WWF алармира, че липсата на

В Световната седмица на водата WWF алармира, че липсата на ...

......... урбанизацията увеличават потребността от вода, климатичните промени влияят на динамиката и количеството на валежите. Това предизвиква „висок воден стрес“ в редица европейски държави като Гърция, Кипър, Италия, Испания, Португалия и дори в традиционно дъждовната Белгия. Това означава, че техните достъпни водни ресурси намаляват със средно 40 % на годишна база.


Американският президент Доналд Тръмп често попада в информационния поток заради

Американският президент Доналд Тръмп често попада в информационния поток заради ...

......... когато водата е най-топла. Експертите очакват 2019 година да е по-тежка от обичайното, като предвиждат формирането на 5 до 9 урагана, като 2 до 4 от тях ще бъдат много големи. Досега през 2019 година в Атлантическия океан се формираха 4 бури, които бяха достатъчно мощни, че да получат имена.


Гърция и дестинации като Санторини и Миконос са сред водещите

Гърция и дестинации като Санторини и Миконос са сред водещите ...

......... че дори да се въведат нови разпоредби за съдържание на сяра в горивата за корабите от януари 2020 г., круизните кораби все още ще бъдат основен източник на замърсяване със SOx в сравнение с автомобилите. Те очакват круизните кораби да отделят 40 пъти повече SOx от автомобилите през 2020 г.


Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона

Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона ...

......... погълнати от пожари. Данните от INPE показват, че близо 73 000 горски пожара са били регистрирани в Бразилия между януари и август - най-високият брой от 2013 година насам. Повечето от тях са били в Амазонка. За сравнение, през първите осем месеца на 2018 година те са били 39 759.


Сега Аляска не е синоним на студ. В Анкъридж - най-гъсто

Сега Аляска не е синоним на студ. В Анкъридж - най-гъсто ...

......... прецени каква вреда може да бъде нанесена на планетата ни.   Учените са пресметнали, че ако всички ледници на Гренландия се разтопят в някои места на Земята морското равнище ще се повиши със седем метра. Амазония също не е пощадена от пожари. Повече може да научите в тази статия. Превод: Actualno.com


Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи ...

......... до 1,5 градуса значително би намалило въздействието от екстремното лятно време", каза Шлойснер. Много учени обаче твърдят, че 1.5 градуса вече не е в постижимо - емисиите на CO2 са се покачили до нови рекорди за последните две години и са на път да го направят отново през 2019 г.


ТЕЦ

ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол" и комплексът "Марица Изток" са ...

......... сероочистващи инсталации. Общо Маришкият комплекс е изхвърлил 250 килотона SO2 през 2018 г. 98-ото място в нея е дадено еднолично на ТЕЦ "Бобов дол", като на нея се падат 85 килотона за миналата година. На 140-а позиция са ТЕЦ "Варна" и химическите заводи в региона с емисии от 60 килотона.


Температурите през юли 2019 г. са били най-високите, регистрирани някога

Температурите през юли 2019 г. са били най-високите, регистрирани някога ...

......... и Западна и Източна Русия, където температурите са били с поне 1,5 градуса по Целзий под средните. Междувременно средният арктически морски лед е спаднал до рекордно ниско ниво за юли - 1,9 милиона квадратни километра или с 19,8% под средното ниво и надмина предишното историческо дъно от юли 2012 година.


Огромно количество от пластмасата, която се генерира на сушата в

Огромно количество от пластмасата, която се генерира на сушата в ...

......... от 380 хиляди души с настояване тези контролни зони, в които е позволено да не се гасят пожарите да бъдат преосмислени и тяхната територия да бъде намалена. Също така да бъдат наложени изисквания за спешно вземане на мерки при избухване на пожари, така че те да бъдат овладени на време."


Миналият месец се превърна в поредното доказателство за мащабите на

Миналият месец се превърна в поредното доказателство за мащабите на ...

......... на водоснабдяването; - да спрем да мислим за отпадъчните води като за „отпадъчни“. Повторната им употреба създава нов водоизточник. В тези води съществуват полезни ресурси, които могат да се събират, за да се намалят разходите по пречистване на водата. Защо издигнаха паметник на ледник може да прочетете в статията ТУК


На мястото на първият изчезнал заради глобалното затопляне ледник в

На мястото на първият изчезнал заради глобалното затопляне ледник в ...

......... на който е разположена Исландия, има 400 ледника. Учените изчисляват, че до 2200 година всички ще са стопили. Ако няма ледници, животът на исландците ще бъде напълно различен. Страната добива голяма част от електроенергията си от водата от сезонното топене на ледниците. Туризмът и риболовът също ще бъдат сериозно засегнати.


Федералното правителство на САЩ ще промени правилата, по които прилага

Федералното правителство на САЩ ще промени правилата, по които прилага ...

......... подписан през 1973 година от Ричард Никсън. Той включва мерки за защита на над 1600 вида растения и животни, които са заплашени от изчезване. Смята се, че законът е бил причината да не изчезнат калифорнийските кондори и морските крави във Флорида, сивите китове и дори мечките гризли в Скалистите планини.


Атомната агенция на Русия се готви да пусне в употреба

Атомната агенция на Русия се готви да пусне в употреба ...

......... метра кораб е предвиден да издържи на цунами или друго природно явление. Той нямало да бъде повлиян дори от сблъсък с айсберг. АЕЦ "Академик Ломоносов" има малка мощност, в сравнение с традиционните ядрени електроцентрали. Все пак плановете предвиждат тя да произвежда достатъчно топлинна и електроенергия за нуждите на 100-хиляден град.


Два самолета на авиокомпания Swiss Air бяха принудени да се

Два самолета на авиокомпания Swiss Air бяха принудени да се ...

......... е имало опасност за пътниците. Според експерти, в зависимост от мястото и силата на удара на мълнията е възможно повърхностно повреждане на обшивката на самолета. Затова пилотът взема решение дали може да продължи. Самолетите са изпратени на ремонт и техническо обслужване, за да се установи дали има повреди по тях.


На 150 мили от бреговете на едно от най-студените места

На 150 мили от бреговете на едно от най-студените места ...

......... was about 47% less than the 1979-2018 average!+ Additional graphics: https://t.co/uzWknWmNnX pic.twitter.com/fEPDI0bv7s — Zack Labe (@ZLabe) August 5, 2019 Друг сериозен проблем е океанът – по-тъмните води всъщност не отразяват, а абсорбират слънчевата светлина, съответно стават по-топли и ледът се топи. Получава се омагьосан кръг, а последствията стават все по-сериозни.