Гибелното покачване на моретата ще докара нов всемирен потоп, който

Гибелното покачване на моретата ще докара нов всемирен потоп, който ...

......... стане Великобритания. Опитваме се да разберем глобалния мащаб на бедствията, свързани с крайбрежните наводнения, посочва Ян Йънг от Университета в Мелбърн пред CNBC, цитиран от 24 часа. Трябва да разберем, че такива промени ще настъпят до 2100 г. и трябва да имаме план как ще отговорим на тях, допълва той.


Най-малко 212 екоактивисти по света са били убити през 2019

Най-малко 212 екоактивисти по света са били убити през 2019 ...

......... направи миналата година най-смъртоносната за екоактивистите, съобщи неправителствената организация Global Witness. Над две трети от убийствата са били извършени в Латинска Америка, пояснява БГНЕС. Реалният брой на жертвите е със сигурност е по-голям, тъй като някои убийства са нерегистрирани. Една от всеки десет жертви е жена, съобщиха от Global Witness.


Учени установиха, че до 2100 г. по-голямата част от субпопулацията

Учени установиха, че до 2100 г. по-голямата част от субпопулацията ...

......... бели мечки в Арктика ще изчезнат, докато при умерено ниво на газовете субпопулациите ще може да се запазят. Учените изключват възможността белите мечки да се адаптират към постоянен живот на сушата. Според тях, изводите от направените изследвания би следвало да бъдат допълнителен стимул за въвеждането на мерки срещу глобалното затопляне.


Рекордната гореща вълна, която обхвана голяма част от Сибир през

Рекордната гореща вълна, която обхвана голяма част от Сибир през ...

......... очакваме да виждаме по-често по света в затоплящия се климат", каза той. Само при 1 градус затопляне в резултат на Индустриалната революция, Земята вече е поразена от рекордни суши, диви пожари и супер бури, станали по-мощни от повишаващото се морско равнище. Още: "Русия се бори с огромни морски пожари (ВИДЕО)"


Температурите се повишиха с 10 градуса по Целзий над средните

Температурите се повишиха с 10 градуса по Целзий над средните ...

......... на века", предупреждават още учените. Освен това почвите в района на вечно замръзване в Русия, Аляска и Канада държат два пъти повече въглерод - най-вече под формата на метан и CO2 - в сравнение с атмосферата - над 1,4 трилиона тона. Един тон въглерод е еквивалентен на 3,65 тона въглероден диоксид.


Топенето на ледовете във вечнозамръзналите територии може да изкара на

Топенето на ледовете във вечнозамръзналите територии може да изкара на ...

......... в растителността и състава на видовете птици и риби на север. Топенето на ледовете в океана води до увеличаване на количеството метан, което, от своя страна, влияе на рифовете и те започват да се разрушават. Още: "Огромен скок на болните от коронавирус като абсолютна стойност, но процентно има леко понижение"Популацията от бобри в Аляска и в други части на

Популацията от бобри в Аляска и в други части на ...

......... евразийски региони с вечно замръзнала почва. Всичко това може да ускори топенето и да доведе до верижна реакция, благодарение на което замръзналите територии може напълно да изчезнат. Този факт трябва да се отчита при прогнозиране бъдещето на Арктика и начина, по който ще се промени обликът ѝ през следващите десетилетия.


Палеоклиматолозите са установили, че глобалното затопляне е върнало Земята на

Палеоклиматолозите са установили, че глобалното затопляне е върнало Земята на ...

......... по-висока от предииндустриалните стойности, а нивото на водата в океана беше с 10 метра по-високо от сега. Изучаването на климата от онази ера ще помогне на учените да разберат какво очаква планетата в бъдеще, ако човечеството загуби войната с глобалното затопляне, заключават учените. 10 съвета за безопасност при горещо време


Температурите в Арктическия кръг вероятно са ударили рекорд за всички

Температурите в Арктическия кръг вероятно са ударили рекорд за всички ...

......... около 10 градуса над нормата. По-рано през юни в части от Сибир бяха регистрирани 30 градуса по Целзий, докато през май в село Хатанга в Красноярския край на Русия - разположено в Арктическия кръг на 72 градуса на север - постави нов майски температурен рекорд от 25.4 градуса по Целзий.


Изследователи от университета в Колорадо (САЩ) и техните австралийски колеги

Изследователи от университета в Колорадо (САЩ) и техните австралийски колеги ...

......... се отделят директно от океана в околната среда, което потвърждава първоначалната им хипотеза. "Очевидно Антарктида е изолирана от разпространението на бактерии от южните континенти. Това предполага, че Южният океан е един от малкото региони, в които антропогенната активност почти не е повлияла", каза Томас Хил, един от авторите на изследването.


Човешките въздействия върху местата на Земята с най-голямо разнообразие и

Човешките въздействия върху местата на Земята с най-голямо разнообразие и ...

......... в днешния свят - неща като унищожаване на местообитанията и изменение на климата - нарастват бързо", каза той и добави, че 515 вида с 1 000 или по-малко екземпляра вероятно ще изчезнат много скоро. Вижте още: Загубата на дива природа ще ни струва близо 9,9 трилиона долара до 2050 г.По-стари, богати на въглерод тропически гори продължават да изчезват с

По-стари, богати на въглерод тропически гори продължават да изчезват с ...

......... загубите на гори в сравнение с 2018 година. Но Боливия отбелязва загуби с 80% по-големи от всяка друга година, след като пожарите по вина на селскостопанска дейност излязоха извън контрол. Почти 12% от сухата гора в Източна Боливия, в която живеят коренни жители, ягуари, гигантски броненосци и тапири, е изгорена.


Следващата конференция за климата ще се проведе през ноември 2021

Следващата конференция за климата ще се проведе през ноември 2021 ...

......... на ледници, наводняване на редица островни държави, екстремни метеорологични събития и др. Изчезването на редица биологични видове, разпространението на болести и намаляването на ресурсите на подземните води ще повдигнат въпроса за продоволствената сигурност. Тази цел ще изисква намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 година с около една трета.


Повече от половината от потвърдените случаи на новата коронавирусна инфекция

Повече от половината от потвърдените случаи на новата коронавирусна инфекция ...

......... циклично и допускат повторно избухване на епидемия в големи градове в средните ширини през есента на 2020 година. „Не можем да се основаваме на хипотезата, че разпространението на COVID-19 ще се прекрати с повишаването на температурите“, заявил главният автор на цитираната статията Хуан Чжунвей.   Всичко за коронавируса четете ТУК.


Големите горещини в Гърция от последните дни са били рекордни,

Големите горещини в Гърция от последните дни са били рекордни, ...

......... през този период на годината температурата е минавала над 35 градуса. 10 от тези 18 случая са в последните 30 години, което е показателно за глобалното затопляне на климата. Метеоролозите казват, че в Източното Средиземноморие един от най-изявените признаци на глобалното затопляне е идването на жегата в необичайно ранни периоди.


© Николай Дойчинов Българите трябва да имат право да обжалват качеството

© Николай Дойчинов Българите трябва да имат право да обжалват качеството ...

......... и България е изпълнила ангажимента си. Другото постижение, с което ведомството се похвали, е, че ЕК е взела решение за закриване и на процедурата, отнасяща се до транспонирането на Директива (EС) 2017/845 по отношение на примерните списъци от елементи, които следва да се вземат предвид при подготовката на морски стратегии.Международен екип от учени, ръководен от изследователи от Техническия университет

Международен екип от учени, ръководен от изследователи от Техническия университет ...

......... 5,6 метра. Учените смятат, че в резултат на топенето на ледниците на Арктика и Гренландия нивото на океаните ще се увеличи значително. Забавянето на този процес може да намали емисиите на парникови газове. По-рано Световната метеорологична организация заяви, че средната температура на планетата може да достигне рекордни стойности през 2020-2024.


Лошото третиране на биологичните видове е довело до разпространението на

Лошото третиране на биологичните видове е довело до разпространението на ...

......... животните и да спрем да изсичаме тропическите гори. Онова, което се случва в Африка, в Южна Америка или в Амазония ще отприщи появата на нови вируси - това е сигурно. Има екологична логика. Трябва да се спре икономиката на лудостта. Търси се печалба на всяка цена", отбеляза проф. Жил Бьоф.


Канадски учени анализираха статистическите данни за март за разпространението на

Канадски учени анализираха статистическите данни за март за разпространението на ...

......... от влажността, БВП, урбанизацията или разходите за здравеопазване, казват изследователите. Единственият ограничаващ фактор, според епидемиолозите, е забраната за масови събирания и закриването на училищата. Затова изследователите призовават властите на всички страни, засегнати от епидемията, да предприемат много балансиран подход за премахване на карантина и да се ръководят от епидемиологични съображения.


Сушата тази пролет заплашва цялата реколта - един нов проблем

Сушата тази пролет заплашва цялата реколта - един нов проблем ...

......... възникват облаци от пушек. За хора, чиито организми се борят срещу коронавируса, пушекът натоварва допълнително и без това измъчените бели дробове. Е, поне пожари като австралийските в Европа едва ли ще има, благодарение на различния климат и на Атлантическия океан, успокояващо обобщава Бекер. На какво се дължи необикновено топлата зима


75% от болестите по хората са със зоонозен произход –

75% от болестите по хората са със зоонозен произход – ...

......... циркулиращи при панголините, чието месо в Азия и Африка се счита за деликатес. В доклада изрично предупреждение, че заради развитието на устойчиви на антибиотици бактерии някои болести и вируси, които преди не са били заплаха, сега отново почват да стават такава. Още: "Коронавирусът се е появил през септември 2019 г.?"


Миналата година беше най-горещата в историята в цяла Европа, тъй

Миналата година беше най-горещата в историята в цяла Европа, тъй ...

......... изкопаеми горива трябва да падат с 7,6 процента годишно до 2030 г. Въпреки че се очаква нивата на въглеродно замърсяване да спаднат значително през 2020 г. поради икономическото забавяне от пандемията COVID-19, има опасения, че емисиите ще се увеличат, след като бъде намерена ваксина. Темата продължава и в нашия блог.


На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята

На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята ...

......... почистване; присъединяване към най-голямата гражданска научна инициатива в световен мащаб (Earth Challenge 2020); провеждане на местно събитие! Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!“, призовават от МОСВ.


Ураганни ветрове и дъждове убиха цели ята от мигриращи птици,

Ураганни ветрове и дъждове убиха цели ята от мигриращи птици, ...

......... метеоролози. "За да избягат, изтощените птици, главно лястовиците, които ловят летящи насекоми за храна, са се отправили към Гърция", се казва в съобщение на асоциацията на гръцките орнитолози. От там призоваха хората "да се погрижат за изтощените птици, които често кацат безпомощни по улиците, след като са прелетели хиляди километри”.


Емисиите на токсични газове от трафика са паднали до нива,

Емисиите на токсични газове от трафика са паднали до нива, ...

......... век. Дейвид Карслав, изследовател на замърсяването на въздуха в Йоркския университет, чийто екип извърши анализа, каза, че ако това е така, действителните емисии ще бъдат много под нивата от петдесетте години, тъй като съвременните превозни средства са до 100 пъти по-чисти. Изолацията влияе добре на пандите - правят повече секс


Във вторник сутрин продължава да се забелязва разлика между западните

Във вторник сутрин продължава да се забелязва разлика между западните ...

......... защо се случва с техните данни", заяви той. Системата заработи в края на 2019 г. и беше изградена от "Телелинк бизнес сървисис". Тя съдържа 22 станции за измерване на качеството на въздуха, които ще следят за най-разпространените замърсители на въздуха - прахови частици, CO, NO2, SO2, температура, влажност и налягане.


Заради наложената карантина срещу разпространението на коронавируса в много градове

Заради наложената карантина срещу разпространението на коронавируса в много градове ...

......... идва в точното време - в разгара на размножителния сезон, допълва експертът. В същото време експертите се опасяват от отслабване на бдителността на животните, което може да доведе до трудности за тях след премахването на режима на изолация. Le Monde: Страните от ЕС приемат антидемократични закони в борбата с COVID-19


Необичайно топлата зима в Русия е довела до намаляване на

Необичайно топлата зима в Русия е довела до намаляване на ...

......... на СЗО установи също, че съществува ясна връзка между намаляването на консумацията на алкохол и увеличаването на средната продължителност на живота на мъжете, която е нараснала от 57 години през 1994 г. до 68 години, пише още The Times. Психолог: Ние сме в непозната ситуация и трябва да я приемем


Според изследователите от Ember спадът в използването на въглища и

Според изследователите от Ember спадът в използването на въглища и ...

......... приблизителни данни. Само преди месец Международната агенция по енергетика също излезе с доклад, според който глобалните емисии на въглероден диоксид от производството на електроенергия намаляват през изминалата година заради ръста в генерацията от възобновяема енергия и преминаването от въглища към природен газ от страна на развитите икономики, обобщава агенция Reuters.


"Нашите данни не са проекция на това, което може да ...

......... Държавата-континент е едни от най-големите производители на въглероден диоксид в света на глава от населението, най-вече защото все още активно разчита на електроенергия от въглищни централи. Премиерът Морисън от своя страна настоява, че Австралия се справя с предизвикателството "по-добре от повечето страни" и че изпълнява международните си ангажименти, обобщава BBC.


"Без разширението компаниите рискуват да загубят критично важна регионална свързаност ...

......... извън страната. След настоящото съдебното решение изпълнителният директор на "Хийтроу" Джон Холанд-Кей коментира, че ръководството на летището ще работи съвместно с британското правителство, за да "докаже, че разширяването е съвместимо с Парижкото споразумение за климатичните промени". "Без разширение на "Хийтроу" Великобритания няма да бъде глобален фактор", обобщава той пред BBC.


Въпреки че има много по-кратък живот в сравнение с въглеродния

Въпреки че има много по-кратък живот в сравнение с въглеродния ...

......... метан: биогенен, произвеждан от растенията и животните, и фосилен, който е "заключен" в подземните залежи от въглища, природен газ и петрол. Настоящото изследване, публикувано в Nature, е фокусирано само върху ефектите от втория вид, и то само частта от него, която се отделя в атмосферата покрай дейността на добивните индустрии.


Сателитна снимка на пожар в Амазонската джунгла в окръг Рондония,

Сателитна снимка на пожар в Амазонската джунгла в окръг Рондония, ...

......... периода юли-септември, когато изсичането е достигнало ниво от около 1000 кв. км. на месец. "Според нашите изчисления, ако достигнем ниво от 20-25% обезлесяване, а глобалното затопляне продължи да следва негативния сценарий с по-високи въглеродни емисии, критичната точка ще бъде достигната. В момента сме на около 17%", заключва Нобре пред BBC.


Ако светът не предприеме спешни действия за справяне с глобалната

Ако светът не предприеме спешни действия за справяне с глобалната ...

......... реките се изчерпат. Добрата новина е, че тези катастрофални резултати могат да се предотвратят, ако правителствата вземат спешни мерки. Ние се нуждаем от Нова сделка за природата и хората, толкова всеобхватна, амбициозна и основана на науката, колкото климатичното споразумение, договорено в Париж през 2015 г.", споделя Марко Ламбертини от WWF.


Особеностите на времето, в което живеем изпраща хората да търсят

Особеностите на времето, в което живеем изпраща хората да търсят ...

......... и да се въведат по-строги мерки за изхвърлянията на тези вещества в атмосферата, особено в големите градове. Авторите отбелязват, че поради различните методи на измерване в различните държави, систематизирането на данните е много трудно и затова в изследването не са били включени градове от Южна Америка, Африка и Близкия Изток.


17-годишната екоактивистка Грета Тунберг заяви, че запазена марка ще

17-годишната екоактивистка Грета Тунберг заяви, че запазена марка ще "предпазва ...

......... пари от мое име или от името на движението", написа тя. "Петъци за бъдеще" е глобално движение, основано от мен. То принадлежи на всеки, който участва в него, преди всичко на младите хора. То може - и трябва - да не се използва за индивидуални или търговски цели", добави тя.


Науката има някои лоши новини за любителите на хубавото вино.

Науката има някои лоши новини за любителите на хубавото вино. ...

......... се съкрати наполовина. "Това е голямо предизвикателство за някои региони, които отглеждат едни и същи сортове в продължение на стотици, стотици години. Те се нуждаят от потребители, които са готови да възприемат различни сортове от любимите си региони", каза съавторът на изследването Елизабет Волкович от Университета в Британска Колумбия, Ванкувър.


За сладките изкушения на живота е необходим един незаменим компонент

За сладките изкушения на живота е необходим един незаменим компонент ...

......... на суровини не са рядкост. Това важи особено за какаото, при което, освен колебанията в метеорологичните условия, са важни и други фактори, като запасите и геополитическите рискове. Според прогнозите глобалното търсене на шоколадови продукти би трябвало да се увеличи в дългосрочен план, успоредно с нарастването броя на населението в света.


Една трета от земната повърхност е изложена на риск от

Една трета от земната повърхност е изложена на риск от ...

......... опазването на климата в Националния парк Kiskunság: "Много проучвания са единодушни, че засаждането на дървета увеличава изпарението и понижава нивото на водите. Освен това допринася за изсушаването“. Климатичните промени потенциално променят една трета от земната повърхност и излагат на риск хранителните доставки на около 1 милиард души по целия свят.


Задържане на въглеродните съединения в горите, тревните площи и влажните

Задържане на въглеродните съединения в горите, тревните площи и влажните ...

......... CO2-еквивалент, когато пораснат. Като цяло се изчислява, че инициативата за залесяването може да осигури до една трета от необходимите климатични решения до 2030 г. за постигане на целта от 1,5 градуса по Целзий. Още по темата може да откриете тук. А как започна Световният икономически форум, прочетете в този материал.


Отказът от телешко месо за сметка на пилешкото води до

Отказът от телешко месо за сметка на пилешкото води до ...

......... допринася за 80 процента от обезлесяването с цел земеделско производство. За сравнение, от суровините отговорни за изсичането на гори, които внася Европа, 47 процента се пада на соята и едва 14 и 10 процента съответно на сечта за пасища и сечта за засаждане на растения за добив на палмово масло.


Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел. Това е заключението на

Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел. Това е заключението на ...

......... и мъртвата дървесина се вземат незаконно, това унищожава тяхното местообитание. Този паднал дървен материал е част от естествената екосистема на тези животни." Тези естествени екосистеми в хиляди хектари национални паркове сега са не са нищо друго освен пепел. "Насладете се на вашето защитено местообитание, малки обитатели на земята", пише Блеър.


© Николай Дойчинов Превишения на нормите за серен диоксид (SO2) има

© Николай Дойчинов Превишения на нормите за серен диоксид (SO2) има ...

......... ще бъде глобена.През лятото вече бившият екоминистър Нено Димов се похвали, че по данни от 2018 г. девет града са излязли от наказателната процедура. Целият Североизточен район отговарял на изискванията и няма превишавания над допустимите по законодателство норми. Освен тях изискванията се спазвали и в Пирдоп, Димитровград, Ловеч, Стара Загора.


Два необитаеми острова в състава на южната провинция Южна Суматра,

Два необитаеми острова в състава на южната провинция Южна Суматра, ...

......... факта, че от 90-те години местните жители постепенно започват да напускат острова, включително заради нарастващото морско равнище. Експертът каза още, че остров Бете, който вече е под вода, преди това е бил национален резерват, признат от ЮНЕСКО. Индонезия се намира на най-големия в света архипелаг, който включва 18 хиляди острова.


Температурата на Световния океан достигна ново рекордно ниво през 2019

Температурата на Световния океан достигна ново рекордно ниво през 2019 ...

......... простира до средата на XX век. Но Абрахам е категоричен: "И за времето преди това знаем, че океаните не са били по-горещи.“ "Данните, с които разполагаме, са неопровержими, но все още имаме надежда, защото хората все още могат да предприемат действия. Все още не сме предприели значителни действия", смята професорът.


Само два месеца след голямото наводнение, каналите които пресичат голяма

Само два месеца след голямото наводнение, каналите които пресичат голяма ...

......... скъпоценните си произведения на изкуството от унищожаване. Североизточният италиански град е изграден на 118 малки острова и свързан от канали, които преминават през цялата територия, както и 400 моста, което превръща района в любимо туристическо място. Постоянното му население е малко над 260 000 души и приема милиони туристи годишно.


16-годишната българката Филипа Николова направи видео, публикувано в Youtube, с

16-годишната българката Филипа Николова направи видео, публикувано в Youtube, с ...

......... вода. Организацията на Бил Гейтс и жена му е помогнала на толкова много хора в нужда." "Надявам се някой ден да се срещнем и да работим заедно", завършва Филипа Николова. Цялото обръщение на 16-годишната българка, живееща в Лос Анджелис, можете да видите в следващото видео. Видеопосланието е на английски език.


Димът от горските пожари в Австралия, пресече Тихия океан и

Димът от горските пожари в Австралия, пресече Тихия океан и ...

......... На места пожарите са толкова интензивни, а димът - толкова гъст, че е станало невъзможно да се гасят от въздуха. Властите изпращат кораби и самолети до засегнатите райони. На югоизточния бряг на Австралия е в ход мащабна евакуация. Защо се стигна до трагедията в Австралия, потърсете отговори в този материал!


Над цялата огромна територия на Русия се наблюдава необичайно топло

Над цялата огромна територия на Русия се наблюдава необичайно топло ...

......... на това, че за втори път тази зима, въздушни маси от Атлантическия океан безпрепятствено преминават Уралските планини. "Това явление е сравнително необичайно. На азиатските територии на Русия типично властва континенталният климат, а не атлантическият", допълва метеорологът. По-топло от обичайното за януари ще е и в Москва  днес, с температури около нулата.


Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на

Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на ...

......... с 2-3°C до края на века", заявяват още от „Кристиан Ейд“. "Времето в света ще продължи да става все по-екстремно и хората по целия свят ще продължат да плащат цената. Предстоящото предизвикателство е да се сведе до минимум въздействието чрез дълбоко и бързо намаляване на емисиите", категорични са от организацията.


Учени вярват, че са открили най-старата гора на света, пише

Учени вярват, че са открили най-старата гора на света, пише ...

......... на въглероден диоксид в атмосферата са спадали и температурите са се понижавали, казва професор Уилям Стийн, участвал в проучването. Учените се надяват, че изучаването на охлаждането на планетата ще им даде и по-добро разбиране на връзките между затоплянето ѝ и обезлесяването, защото вероятно това е същият процес в обратна посока.


Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва, а скоро ще бъде

Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва, а скоро ще бъде ...

......... предвижданото обновяване на поречието на река Яндзъ. Съществуването на езерото зависи от това колко сериозно ще се отнесе китайското правителство към прекратяването на десетилетия замърсяване. Някои експерти дори твърдят, че нанесените щети на езерото, в което живеят редки видове и до което летят много прелетни птици, са на практика непоправими.


Учените стават все по-загрижени за приноса си за изменението на

Учените стават все по-загрижени за приноса си за изменението на ...

......... им. Междувременно екип в Канада изготви документ, озаглавен „Астрономия в бъдеще с ниски въглеродни емисии“, в който се обсъжда как и защо астрономията трябва да намали емисиите си. Астрономите във Великобритания работят върху количественото определяне на собствените си емисии, но засега няма информация за други научни области, провеждащи подобни изследвания.


Климатичните промени и замърсяването лишават световните океани от кислород, алармират

Климатичните промени и замърсяването лишават световните океани от кислород, алармират ...

......... за "спешна нужда" от намаляване емисиите на парникови газове в съответствие с Парижкото споразумение от 2015 г. Но в документа отсъства изрично изискване през 2020 г. страните да внесат по-амбициозни предложения за ограничаване на глобалното замърсяване с вредни емисии - нещо, за което настояваха развиващите се държави и природозащитниците.  


Greenpeace протестираха по време на Европейския съвет в Брюксел, който

Greenpeace протестираха по време на Европейския съвет в Брюксел, който ...

......... 2021-2027 г. Целта му беше да подпомогне специално най-засегнатите и по-бедни страни в ЕС от политиката на декарбонизация. Сумата, предвидена от ЕК в него като субсидии, беше едва пет милиарда евро, като обхватът на фонда беше ограничен за всички 27 страни членки, което още повече намали надеждите за някакъв ефект.


В много региони старите сортове плодове и зеленчуци са почти

В много региони старите сортове плодове и зеленчуци са почти ...

......... още няколко училища в следващите три години. Проектът е шанс и за родителите да повишат знанията си за избора на храна, качествата й, различните алтернативи при пазаруването и т.н., при това без да им се насажда вина на тема полезни и вредни храните, отбелязва и Яна Алексиева от Асоциация "Родители".


По време на Конференцията на младежите (COY), предхождаща 25-тата климатична

По време на Конференцията на младежите (COY), предхождаща 25-тата климатична ...

......... овладее промените в климата и да спре негативното си въздействие върху природата и планетата. В бъдеще българските представители ще работят за включване на младежи в преработването на Националните определени приноси към Парижкото споразумение, привличането на повече млади в активния граждански живот и повече прозрачност и взаимодействие от страна на институциите.


Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те

Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те ...

......... година Гренландия губи около 250 милиарда тона лед. Тази година обаче беше изключителна заради своята топлина. Проучването очертава най-пълната картина как Гренландия реагира на бързото затопляне на Арктика. Това е част от земното кълбо, където е наблюдавано повишение на температурата от 0,75C само през последното десетилетие, се отбелязва в проучването.


Шведски учени са разработили евтин и изключително ефективен материал за

Шведски учени са разработили евтин и изключително ефективен материал за ...

......... биоматериал е твърд и е по-лесно да се отдели въглероден диоксид от него, отколкото да се изолира течен амин от разтвор", казва ръководителят на изследването Андерс Палмквист. В момента учените продължават своите изследвания, изучавайки възможността за по-нататъшна обработка на събрания въглероден диоксид, за да се получи полезен продукт - метанол.


Унищожителното въздействие на глобалното затопляне, което заплашва човечеството, е ответен

Унищожителното въздействие на глобалното затопляне, което заплашва човечеството, е ответен ...

......... климата до края на годината, а други големи замърсители - Китай, Индия, Русия и Бразилия - дадоха неохотни индикации, че ще се задълбочат своите ангажименти. Гутериш заяви, че Европейският съюз има конструктивна роля, посочвайки, че 28-членният блок може да поведе света към глобална икономика с нулево замърсяване до 2050 г.


След като се потвърди, че Земята току-що е изживяла втория

След като се потвърди, че Земята току-що е изживяла втория ...

......... размерът на арктическия морски лед е бил най-малко, с рекордните 2,69 милиона квадратни километра - 32,22% по-малко отколкото през 1981 година. Октомври е четвърти пореден месец, когато размерът на морския лед на Антарктида е под средното ниво. Със 17,84 милиона квадратни километра лед, това е 10-тото най-ниско количество ледена маса.


Китай ще добави нови електроцентрали на въглища, равняващи се на

Китай ще добави нови електроцентрали на въглища, равняващи се на ...

......... човек от населението. Дори и в такъв случай обаче Африка и Азия ще продължат да бъдат най-големият проблем. Там живеят общо над 5.6 млрд. души, повечето от които с жизнен стандарт далеч от този на Европа и САЩ и в страни, които са в средата на процеса по масова индустриализация.


"Екзотичната и силно токсична риба-балон (фугу) започна да прониква в ...

......... си местообитание тази риба не е опасна за хората, пише БГНЕС. "Тя не атакува в морето, бяга от човека като всяка друга риба. В Турция, както и във всяка друга страна от средиземноморския регион, е забранено да я хващате и изхвърляте на брега - ЕС предприе същите мерки", каза Айяс.


Думата на 2019 г., според Оксфордския речник, е изразът climate

Думата на 2019 г., според Оксфордския речник, е изразът climate ...

......... хората започват да използват думи по климатични теми по-често. Краткият списък включва изразите "климатични действия", "климатична криза", "свързана с климата тревожност" (екотревожност). Миналата година за думата на годината беше избрано прилагателното "токсичен" (toxic). Авторите приписват популярността на думата на ситуацията около случая "Скрипал", както и на дейностите на движението #MeToo.


За една седмица водата във Венеция три пъти надмина нивото

За една седмица водата във Венеция три пъти надмина нивото ...

......... историческият център на Неапол, като и Пиза. При повишаване на глобалните температури с 3 градуса в дългосрочен период под заплаха ще бъде всеки пети културен обект на ЮНЕСКО. Единствената възможност действително да се ограничи повишаването на морското равнище е да се спре горенето на въглища, нефт и газ", предупреждава ученият. 


Ново проучване установява, че глобалните скорости на вятъра са се

Ново проучване установява, че глобалните скорости на вятъра са се ...

......... щеше да намалее с 21%. Авторите на изследването твърдят, че това би намалило наполовина количеството енергия, получено от вятърната индустрия. Преглеждайки данни от 9 000 наземни метеорологични станции, комбинирани със статистически модели, изследователите показват, че през годините след 2010 г. ветровете са увеличили отново скоростта си "значително" по целия свят.


Учените са открили място на Земята, където биологичният живот напълно

Учените са открили място на Земята, където биологичният живот напълно ...

......... Идеята, че всяка планета с течна вода на повърхността е подходяща за живот, е погрешна и нашите изследвания нагледно показват това.“ Според нея водоемите, напълно лишени от живот в близост до вулкана Далол в Етиопия, показват, че има "мъртва" вода, където биологичният живот, който познаваме, е невъзможен. Превод: Агенция "Фокус"


Смъртоносният вирус е проникнал в акваторията на Тихия океан заедно

Смъртоносният вирус е проникнал в акваторията на Тихия океан заедно ...

......... появяла в сезоните, когато нивото на ледената покривка на Арктика е намалявала драстично. Това, според учените, означава, че глобалното затопляне и в бъдеще ще намалява размера на ледената шапка и не само ще затруднява живота на тюлените, но и ще разпространяват вируса на чума и на други инфекции сред тях.


Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с

Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с ...

......... услугите на нелегални ловци. Притежанието на предмети от слонова кост, рога от носорог или кожа от панголин – изчезващ вид „брониран” мравояд, някога широко разпространен в Югоизточна Азия и Южна Африка, се е превърнало в символ на престиж сред висшето общество в редица азиатски държави, включително Китай, Корея и Виетнам.


Светът е изправен пред

Светът е изправен пред "климатична криза", а всички нас ни ...

......... на много държави от Канада до Израел. Апелът дойде 25 години след първоначалното "Предупреждение за човечеството" през 1992 г., в което се казва: "Необходима е голяма промяна в начина на управление на земните ресурси и живота на Земята, за да се избеген огромно човешко нещастие". Е, времето за действие настъпи!