На 10 ноември 1989 г. ЦК на БКП официално приема и

На 10 ноември 1989 г. ЦК на БКП официално приема и ...

......... тях влиза съветският посланик: „В това време влезе Виктор Шарапов. Понечих да си тръгна, но ме задържаха. Посланикът съобщи, че вече е разговарял с Москва – оттам приветствали решението за издигане на кандидатурата на Петър Младенов, когото познавали като добър и верен приятел на Съветския съюз“, споделя по-късно ген. Милушев.


"Аз съм Кристофър Кларк, професор по история в Кейбридж. Роден ...

......... валенции, истинско предизвикателство за ума е да сглобяваш пъзела на най-великото постижение на човешката цивилизация. „Историята на Европа“ е поредица в шест части, която се излъчва по Viasat History в събота от 21:00 с повторение в неделя от 20:00. В почивния 24 септември могат да се видят 2 епизода от 16:30.


Предприемчиви ученици от столичното 19. СУ „Елин Пелин” създадоха настолна

Предприемчиви ученици от столичното 19. СУ „Елин Пелин” създадоха настолна ...

......... историята" стимулира интереса към българската история, развива логическото мислене и събужда състезателния дух, но най-важното – поставя в центъра на своята мисия родолюбието и знанието, разказват издателите от сдружение "Българска история". Играта ще бъде налична до дни в електронния магазин на издателството, а вече е налична и за предварителна поръчка.


Едно от най-древните селища в Делтата на Нил, датиращо от

Едно от най-древните селища в Делтата на Нил, датиращо от ...

......... преди построяването на пирамидите в Гиза. Анализирането на открития биологичен материал може да даде по-ясна представа за първите общества, които са обитавали Делтата и произхода на селското стопанство и земеделието в Египет. Учените биха имали по-ясна представа за начина на живот на обществата, живели в този период в Делтата на Нил.


До края на септември 2019 г. гробницата в могилата

До края на септември 2019 г. гробницата в могилата "Малтепе" ...

......... за Европа" и припомни, че догодина Пловдив ще е Европейска столица на културата, затова ще е добре да бъде завършен дотогава. С Борисов бяха министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът Амелия Гешева, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и неговите заместници, кметът Иван Тотев и всичките районни кметове на Пловдив.


Намерената в Хераклея Синтика статуя най-вероятно е на местен управник,

Намерената в Хераклея Синтика статуя най-вероятно е на местен управник, ...

......... да търсят и главата – пространството около статуята още не е изследвано напълно. Но вече е избрано мястото, където скулптурата ще бъде видима за всички посетители на Хераклея Синтика край с. Рупите: сред останките от гражданската базилика на форума. Някога тази сграда е била нещо като съдебна палата на града.Чифт каменни крака и богато надиплена тога над тях –

Чифт каменни крака и богато надиплена тога над тях – ...

......... а в добавка се натъкнахме и на по-ранен запазен надпис – аз съм по разкопки от 38 години и досега не ми се беше случвало подобно нещо!“ По първоначални предположения надписът е от I век. Епиграфът Николай Шаранков вече работи по него. Видео от първите емоции около статуята вижте тук:


През годините се изписаха редица статии за

През годините се изписаха редица статии за "най-самотният човек на ...

......... живеят десетки откъснати от цивилизацията племена, които обаче са в опасност именно заради нея и заради болести като грип, морбили или други често срещани заболявания, но имунитетът на хората от племената срещу тях е много нисък. "Той е символ на това, което губим - огромното човешко разнообразие", констатира със съжаление Алгайър.


Огромна императорска гробница на 20 км от Пловдив откриха археолози.

Огромна императорска гробница на 20 км от Пловдив откриха археолози. ...

......... Аврелий Карин (283-285 г.) - 49-тият император на Римската империя. Откритата гробница е от 3 век, смятат учените. На покрива на гробницата за съжаление има иманярски изкоп, но доц. Кьосев се надява, че иманярите не са достигнали до камерите и. Според археолозите, в гробницата почива тракийски владетел или римски благородник.


Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 На 22 юли

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 На 22 юли ...

......... на един геолог" (1989), "Циганинът" (1991), "Ние, децата на голямата лъжа" (1992 г.). Бил е народен представител в 40-ото Народно събрание 2005 - 2009 г. Носител на орден "Стара планина" първа степен за заслуги към българската литература и по случай неговата 7-годишнина. Умира на 22 юли 2010 г. в София.


1981 год. Умира Людмила Живкова (1942 - 1981). Дъщеря на

1981 год. Умира Людмила Живкова (1942 - 1981). Дъщеря на ...

......... г. След войната се установява да живее в Русе. В периода 1890-1892 г. е депутат в VI Народно събрание. Панайот Хитов е председател на Русенското поборническо-опълченско дружество и на Македоно-одринското дружество в Русе. Публикува спомените си "Моето пътуване по Стара планина и животоописание на некои български стари и нови войводи".В миналото кралските бракове са били политически съюзи, а не доброволно

В миналото кралските бракове са били политически съюзи, а не доброволно ...

......... по-късно един от доверениците на починалия крал - Томас Линам, организира освобождаването ѝ и се жени са нея. "Пътят на срама е наказание, което цели да пречупи гордостта на жените, а Церсей е известна със своята гордост", обясни преди време Джордж Р. Р. Мартин защо е избрал именно тази историческа препратка.


Египетските археолози отвориха мистериозния 30-тонен саркофаг, който откриха наскоро при

Египетските археолози отвориха мистериозния 30-тонен саркофаг, който откриха наскоро при ...

......... - от епохата на Птолемеите. Черепите на трите скелета, намерени вътре, ще бъдат анализирани, за да се идентифицират възрастта им и причината за смъртта, съобщава "Гардиън". Специалистите споделят, че липсата на смъртни маски и благородни метали, амулети и статуетки означава, че телата не са на птолемейски или римски знатни особи.


За всички е ясно, че в миналото кралските бракове са

За всички е ясно, че в миналото кралските бракове са ...

......... по-късно един от доверениците на починалия крал - Томас Линам, организира освобождаването и и се жени са нея. "Пътят на срама е наказание, което цели да пречупи гордостта на жените, а Церсей е известна със своята гордост", обясни преди време Джордж Р. Р. Мартин защо е избрал именно тази историческа препратка.


Откриха огромен черен саркофаг в гробница в Александрия, Егепет, което

Откриха огромен черен саркофаг в гробница в Александрия, Егепет, което ...

......... археолози. До саркофага е открит бюст на човек, вероятно изображение на погребания човек, от минерал. Бюстът е датиран от 305 до 30 г. пр. Хр. - от епохата на Птолемеите. Тепърва предстои да се разбере повече за саркофага, който в момента е под наблюдението на учените, които се подготвят да го отворят.


1099г. Кръстоносците от Първия кръстоносен поход проникват в Йерусалим след

1099г. Кръстоносците от Първия кръстоносен поход проникват в Йерусалим след ...

......... Рембранд1669г. Най-голямото регистрирано изригване на Етна1815г. Наполеон се предава на борда на Белерофон1870г. Роден е Владимир Набоков1904г. Умира Антон Чехов1918г. Започва Втората битка при Марна1954г. Първи полет на Боинг 7071997г. Сериен убиец застрелва Джани Версаче2010г. Аржентина разрешава еднополовите бракове1099г. Кръстоносците от Първия кръстоносен поход проникват в Йерусалим след дълга обсада1Какви са доказаните исторически факти за най-известната религиозна фигура в

Какви са доказаните исторически факти за най-известната религиозна фигура в ...

......... History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.


Археолози откриха древна плоча, на която са гравирани 13 стиха

Археолози откриха древна плоча, на която са гравирани 13 стиха ...

......... е намерен след три години разкопки от гръцките археологически служби в сътрудничество с Германския археологически институт. Намерен е в близост до останките от Храма на Зевс  Съставена през 8 в. Пр.н.е., епичната поема на Омир е написана на пергамент през християнската епоха, от която в Египет са намерени само няколко фрагмента.


Денят на независимостта на САЩ е свързан с много хот

Денят на независимостта на САЩ е свързан с много хот ...

......... с фойерверки се развиват, стават все по-ярки, а все повече хора изстрелват ракети у дома, а това става популярно забавление във всички части на страната. Произлизащи от Китай, фойерверките са познати на Европа още от времето на Ренесанса. Петър Велики, както е Луи XIV използват пиротехника по време на официални тържества.


69 г. - Веспасиан е издигнат за император на Римската

69 г. - Веспасиан е издигнат за император на Римската ...

......... здравеопазване.2002 г. - Основан е Международният наказателен съд, който разглежда дела на лица за геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на агресия.2004 г. - Космическият апарат Касини-Хюйгенс, по съвместна програма на НАСА и ЕКА, влиза в орбита около Сатурн.2009 г. - Открит е новият терминал на Летище Пловдив.


217 г. - Втора пуническа война: Състои се Битката при

217 г. - Втора пуническа война: Състои се Битката при ...

......... г. - Официално е открит Хъмбър Бридж (САЩ, 2220 м) - най-дългият висящ мост в света през следващите 17 години.2002 г. - При най-тежката в Африка влакова катастрофа, станала в Танзания, загиват 281 души и над 400 са тежко ранени.2007 г. - Открита е мултифункционалната зала O2 арена в Лондон.


193 г. - Римският император Дидий Юлиан е убит на

193 г. - Римският император Дидий Юлиан е убит на ...

......... конституция.2006 г. - Радио N-JOY започва да излъчва за пръв път.2009 г. - Самолет Airbus A330 пътуващ по маршрута Рио де Жанейро - Париж на „Air France" се разбива над Атлантическия океан вследствие удар от мълния. Загиват всички 216 пътници и 12 членен екипаж - 9 стюардеси и 3 пилоти.


1328 г. - Филип VI, първи представител на династията Валоа,

1328 г. - Филип VI, първи представител на династията Валоа, ...

......... Карла дел Понте, главен обвинител на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага, повдига обвинение срещу Слободан Милошевич за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Косово.2006 г. - Земетресение на остров Ява (Индонезия) с магнитуд 6,2 по Скалата на Рихтер отнема живота на около 4 600 души.


1725 г. - Руската императрица Екатерина I учредява ордена „Александър

1725 г. - Руската императрица Екатерина I учредява ордена „Александър ...

......... от конфедерацията Сърбия и Черна гора, на който за независимост гласуват 55% от населението.2003 г. - При земетресение в северен Алжир загиват над две хиляди души.2006 г. - Провежда се ежегодното надбягване От залива до големите пенливи вълни в Сан Франциско (Калифорния). На снимката: Първите български футболни национали Източник: Уикипедия


1204 г. - Балдуин IX Фландърски е коронован за първи

1204 г. - Балдуин IX Фландърски е коронован за първи ...

......... е извършен атентат на Ал-Каида, 33 души загиват, а над 100 души са ранени след нападения срещу ресторант и кафене, често посещавани от чужденци.2007 г. - Общото събрание на ООН, след като приема, че многоезичността развива единство в многообразието и международно разбирателство, обявява 2008 година за Международна година на езиците.


1707 г. - Кралство Англия и Кралство Шотландия се обединяват

1707 г. - Кралство Англия и Кралство Шотландия се обединяват ...

......... в Ирак.2004 г. - Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия се присъединяват към Европейския съюз.2009 г. - Еднополовият брак е узаконен в Швеция.2011 г. - Президентът на САЩ Барак Обама обявява в официално обръщение от Белия дом, че Осама бин Ладен е убит в Пакистан.


1336 г. - Франческо Петрарка изкачва връх Ванту - символичен

1336 г. - Франческо Петрарка изкачва връх Ванту - символичен ...

......... министър-председателя Иван Костов започва Българският Великден.2002 г. - 19-годишният Робърт Щайнхаузер застрелва 17 души в училището си в германският град Ерфурт, след което се самоубива.2005 г. - Под международен натиск, Сирия изтегля последните си 14 000 войници от Ливан, с което се слага край на 29-годишната военна доминация над страната.


238 г. - Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява

238 г. - Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява ...

......... 361 дни плаване с гребна лодка пресичат Тихия океан и достигат бреговете на Австралия.1978 г. - В Афганистан комунистите извършват преврат с помощта на СССР.1980 г. - Канада обявява решението си за бойкотиране на Московските Олимпийски игри.1993 г. - Във Вашингтон е открит музей в памет на жертвите от Холокоста.


Дравската епопея ще оживее отново в изторическата възстановка на клуб

Дравската епопея ще оживее отново в изторическата възстановка на клуб ...

......... ученици, а всички желаещи са добре дошли! Ще има обозначения и определени места за паркиране. Какво се е случило в легендарната Дравска епопея на 6 март 1945 г. можете да прочетете тук и да видите във видеото тук, а в галерията са снимките от миналогодишната възстановка. Повече информация във фейсбук страницата на събитието.


Документалният тв канал Viasat History ще излъчи утре, 22 април,

Документалният тв канал Viasat History ще излъчи утре, 22 април, ...

......... проследите от 21:00. Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Зрителите могат да видят интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.


1715 г. - В Южна Каролина индианците убиват 90 английски

1715 г. - В Южна Каролина индианците убиват 90 английски ...

......... - Виетнамският парламент приема нова конституция.1993 г. - Туркменистан официално преминава от кирилица на латиница.1994 г. - Подписано е общото споразумение за митата и търговията ГАТТ.1997 г. - При пожар по време на ислямското пилигримство Хадж в Саудитска Арабия загиват 343 богомолци.2013 г. - Бомбени атентати в Бостън, Масачузетс, САЩ


193 г. - Септимий Север е обявен за римски император.1387

193 г. - Септимий Север е обявен за римски император.1387 ...

......... Обединеното кралство в Уестминстърското абатство.2003 г. - Война в Ирак (2003): Американските войски овладяват Багдад.2005 г. - Чарлз (принц на Уелс), сключва брак с дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс.2008 г. - Бившата югославска република Македония обявява, че ще постигне компромис с Гърция, като промени своето име на Република Нова Македония.


Ако сте от малцината, решили да останат в София за

Ако сте от малцината, решили да останат в София за ...

......... 14 век. От тях може да почерпят интересни сведения за изкуството на Второто българско царство.  Манастирът е преживявал няколко погрома, но църквата винаги е оцелявала. В близост до Земенския манастир могат да се видят останки от средновековната крепост Землинград. Повече за историята на уникалния паметник на културата може да прочетете тук.


1348 г. - Карл IV основава Пражкия университет - първият

1348 г. - Карл IV основава Пражкия университет - първият ...

......... г. - Начало на кланетата на тутси в Руанда.1999 г. - По време на войната в Косово границите на бившата югославска републиката са затворени от сръбската армия, за да се спрат етническите албанци да напускат страната.2003 г. - Американски войници превземат Багдад; режимът на Саддам Хюсеин пада два дни по-късно.


Действително, досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано, каза

Действително, досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано, каза ...

......... издават някакви морални оценки за един или друг човек. „Има далеч по-интересни досиета от това на Юлия Кръстева. Целта на комисията е да бъде отворена тази информация, тя да бъде предоставена за анализ на всички. Комисията би могла да даде един по-цялостен поглед как работи този репресивен апарат”, коментира Биков.


1581 г. - След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен

1581 г. - След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен ...

......... под името „Mosaic Communications Corporation".2000 г. - Бившият български цар Симеон II пристига в България и обявява, че ще остане в страната.2004 г. - Български автобус пада в 40-метров каньон на границата между Сърбия и Черна гора на гора в река Лим, при което загиват 12 деца от град Свищов.


1512 г. - Испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига

1512 г. - Испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига ...

......... и икономическо сътрудничество в рамките на ОНД.2004 г. - Членство на България в НАТО: С издигане на българското знаме в Брюксел се обявява присъединяването на България към НАТО.2005 г. - Умира папа Йоан Павел II на 84-годишна възраст, милиони католици пътуват до Рим, Италия, за да му отдадат последна почит.


До 19-ти век внезапното изчезване на щъркелите през зимата бе

До 19-ти век внезапното изчезване на щъркелите през зимата бе ...

......... именно от Африка и така дават първото доказателство миграцията на птиците на дълги разстояния.  В момента щъркелът, донесъл ценното знание на европейците се пази препариран в университета в германския град Росток. Това обаче не е единственият регистриран случай на намерена простреляна птица. През същата година са регистрирани около 25 подобни случая.


Днес се навършват 105 г. от денят, в който българската

Днес се навършват 105 г. от денят, в който българската ...

......... позиции, които включват окопи, огневи позиции за артилерията, фортове и картечни гнезда. Отбраната ѝ се ръководи от един от най-способните турски военачалници – Шукри паша, а на негово разположение е гарнизон от 70 000 войници, около 500 оръдия и около 40 картечници. Останалата част от текста може да прочетете тук. 


708 г. - Константин е избран за папа.717 г. -

708 г. - Константин е избран за папа.717 г. - ...

......... Франция, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург е създадена Европейската икономическа общност.1958 г. - Проведен е първият полет на канадския изтребител-прехващач Avro CF-105 Arrow.1971 г. - Открит е нефтохимическият комбинат край Плевен.1992 г. - Космонавтът Сергей Крикальов се завръща на Земята след близо 10-месечен престой на борда на орбиталната станция Мир.


238 г. - Гордиан I e провъзгласен от сената за

238 г. - Гордиан I e провъзгласен от сената за ...

......... - Открит е големият електрифициран жп пръстен София-Горна Оряховица-Русе-Варна-Бургас-Пловдив-София.1990 г. - В Отава, Канада, започва първият световен шампионат по хокей за жени.2003 г. - Война в Ирак (2003): Малко след 22:00 EST Джордж У. Буш се обръща към американската нация и обявява започването на въздушни удари срещу цели в Ирак.


870 г. - На Осмия вселенски събор в Константинопол е

870 г. - На Осмия вселенски събор в Константинопол е ...

......... гласоподавателите на Швейцария отхвърлят членство на страната в Европейския съюз.2005 г. - В Ирак е убит българският рейнджър Гърди Гърдев.2007 г. - В началото на денонощието се наблюдава първото от двете пълни лунни затъмнения за 2007, което е уникално с това, че е частично видимо от всеки континент по света.


Шипченската епопея оживява в нов късометражен филм, посветен на 3

Шипченската епопея оживява в нов късометражен филм, посветен на 3 ...

......... Шипченската епопея оживява в нов късометражен филм, посветен на 3 март. Специалният епизод е продължение на документалната поредица „Българско военно чудо“ на сдружение "Българска история", която разказва за най-големите постижения на армията ни. Поредицата достигна до над 1 млн. българи в социалните мрежи.  Вижте филма в следващото видео:


1431 г. - Начало на понтификата на папа Евгений IV.

1431 г. - Начало на понтификата на папа Евгений IV. ...

......... - кулата Скай Тауър (328 м), построена в Окланд за две години и половина.2002 г. - Народът на Швейцария решава в референдум страната да стане член на ООН.2005 г. - Американският пилот Стив Фосет приключва околосветския си полет със самолета GlobalFlyer без междинно зареждане с гориво, започнат на 28 февруари.


86 пр.н.е. г. - Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните

86 пр.н.е. г. - Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните ...

......... Закрита е Агенцията за чуждестранна помощ. 2007 г. - Балеарските острови получават автономен статут. 2008 г. - Образуван е Забайкалски край като субект на Руската федерация, след сливането на Читинска област и Агински-Бурятския автономен окръг. 2009 г. - Официално е открито Радио Видин - най-новият проект на Българското национално радио.


Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли

Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли ...

......... идеите на Левски, двамата водачи на революционното движение се разминават в основните си възгледи. За Каравелов участието на съседните балкански народи в бъдещата революция е абсолютно задължително, докато Левски смята, че това би спомогнало за бунта, но основната роля трябва да изиграе българското население. Целия текст прочете в сайта "Българска история" 


1229 г. - Съгласно договор между императора на Свещената Римска

1229 г. - Съгласно договор между императора на Свещената Римска ...

......... Открит е Минно-обогатителния комплекс Елаците - медно находище.1987 г. - В Ирландия Чарли Хоги е избран за министър-председател.1999 г. - 38 Народно събрание ратифицира "Рамковата конвенция за малцинствата".2003 г. - При пожар в метрото на Тегу (четвъртия по големина град на Южна Корея) загиват 198 и са ранени 147 души.


„Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските

„Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските ...

......... апокрифната литература. Изложбата е съпътствана и от образователна програма в Детския образователен център на НИМ. Детският център организира четири занятия, пряко свързани с темата и предметите от експозицията – писане на великденски яйца (1 март), приготвяне на обредни хлябове (14 април), калиграфски занимания (май) и изработване на глинени икони (юни).


Настоящото изследване обхваща причините за появата на т.нар. „Народен съд“,

Настоящото изследване обхваща причините за появата на т.нар. „Народен съд“, ...

......... неяснота провокира запитване от Трайчо Костов до Георги Димитров: „Кой и как ще съди княз Кирил, Филов, Божилов и другите, които са взети под съветско попечителство. Ние не можем да не ги съдим. Ще ги доведат ли тука, или трябва да ги съдим задочно?“ Прочетете целия текст в "Българска история"


1610 г. - Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Калисто.1822

1610 г. - Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Калисто.1822 ...

......... преименуван на Пловдивски университет.1974 г. - Отворено най-голямото летище в света - в Далас, щат Тексас, САЩ.1991 г. - За да не допуснат независимостта на Литва съветски войски с танкове атакуват телевизията във Вилнюс, при което загиват 11 души.2001 г. - При земетресение в Салвадор загиват около 800 души. Уикипедия


1699 г. - С указ на император Петър I в

1699 г. - С указ на император Петър I в ...

......... - Изключен е Втори реактор на АЕЦ Козлодуй.2005 г. - Открита е отсечката Шумен - Каспичан от автомагистрала Хемус.2006 г. - В Ирак е екзекутиран чрез обесване бившият държавен глава Садам Хюсеин, осъден на смърт за геноцид.2013 г. - Извършен е атентат в троллейбус в град Волгоград (Русия). Източник: Википедия


418 г. - Бонифаций I става папа.1065 г. - Осветено

418 г. - Бонифаций I става папа.1065 г. - Осветено ...

......... CompuServe слага забрана за достъп до секс-ориентирани нюз-групи, в резултат на германски съдебни искове.1996 г. - На извънредно заседание 37 Народно събрание гласува оставката на правителството на Жан Виденов.1999 г. - Сапармурад Ниязов е провъзгласен за пожизнен президент на Туркменистан.2007 г. - Природният парк Беласица е обявен за национален парк.


1216 г. - Папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския

1216 г. - Папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския ...

......... слага край на разделението на Източна и Западна Германия.1990 г. - Лех Валенса встъпва в длъжността президент на Полша.1993 г. - Установени са дипломатически отношения между България и бившата югославска република Република Македония.2001 г. - Ричард Рейд опитва да разруши пътнически самолет с помощта на експлозиви, скрити в обувките му.


1819 г. - Алабама става 22-ят щат.1900 г. - Квантова

1819 г. - Алабама става 22-ят щат.1900 г. - Квантова ...

......... се отмени Член 1 от Конституцията на Народна република България.1995 г. - Официално е подписано Дейтънското споразумение в Париж, с което официално се поставя край на близо четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.2004 г. - Открит е Виадукт Мийо, най-високият мост в света, разположен в близост до Мийо, Франция.


В шестия си епизод документалната поредица „Българско военно чудо“ ни

В шестия си епизод документалната поредица „Българско военно чудо“ ни ...

......... страна има непрекъсната линия бодлива тел, а пред нея са разположени добре замаскирани вълчи ями, дълбоки 2 м. със заострени колове на дъното. В тези неравни условия започва настъплението на българите и се дава на едно сражение, което решава съдбата не само на Тутракан, но и на цяла Южна Добруджа.


Днес си отиде крал Михай Първи - последният монарх на

Днес си отиде крал Михай Първи - последният монарх на ...

......... март 2016 г. крал Михай е диагностициран левкемия и обяви, че се оттегля от обществения живот. Принцеса Маргарита пое обществените задължения на семейството. Съпругата му Анна умира на 1 август същата година в болница в Швейцария на 92 години. След по-малко от година крал Михай я последва във вечния път.


Една малко позната, но изпълнена с героизъм и драматизъм битка,

Една малко позната, но изпълнена с героизъм и драматизъм битка, ...

......... учебен предмет. Филмите от „Българско военно чудо“ се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят и безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.


На днешната дата през 176 г. Марк Аврелий назначава сина

На днешната дата през 176 г. Марк Аврелий назначава сина ...

......... България Александър Стамболийски подписва Ньойския договор.През 1971 г. космическият апарат Марс 2 на СССР достига повърхността на Марс, но не успява да кацне на планетата, а пада на повърхността й.През 2005 г. във Франция е извършена първата трансплантация на части от лицето. Източник: Уикипедия На снимката: Подписването на Ньойския договор


680 г. - започва 6-ят вселенски събор в Константинопол.1914 г.

680 г. - започва 6-ят вселенски събор в Константинопол.1914 г. ...

......... - саудитски „Боинг" и казахстански „Ил-76" се сблъскват близо до Ню Делхи, Индия; загиват 349 души.2001 г. - при излитане от международното летище в Ню Йорк катастрофира самолет „Еърбъс" на American Airlines; загиват 260 пътници и членове на екипажа.2004 г. - състоява се погребението на Ясер Арафат в Рамалах, Палестина.


1414 г. - Открит е Констанцки събор на Римокатолическата църква,

1414 г. - Открит е Констанцки събор на Римокатолическата църква, ...

......... само на 160 километра с естествения спътник Амалтея и отклонението, оказано върху траекторията на апарата, е измерено с цел точно установяване на масата на спътника.2006 г. - Бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин е осъден на смърт чрез обесване за престъпления срещу човечеството.2008 г. - Барак Обама става президент на САЩ.


1429 г. - Арманяк-бургундска гражданска война: Жана д`Арк освобождава Сен

1429 г. - Арманяк-бургундска гражданска война: Жана д`Арк освобождава Сен ...

......... конституционното и име.2008 г. - Барак Обама става първият афроамериканец, който печели изборите за президент на САЩ.2015 г. - Министър-председателят на Румъния, Виктор Понта, подава оставка след 20 хиляден протест, във връзка с трагедията в дискотека Колектив, при която загиват над 30 души, а 140 са тежко ранени. Източник: Уикипедия


475 г. - Ромул Августул е провъзгласен за римски император.802

475 г. - Ромул Августул е провъзгласен за римски император.802 ...

......... от охраната.1985 г. - Отворена е австралийската писта от Формула 1 Adelaide Street Circuit.1992 г. - Папа Йоан Павел II се произнася за реабилитирането на Галилео Галилей, осъден като еретик.1999 г. - Египетски пътнически самолет Боинг-767, прелитащ от Ню Йорк до Кайро, катастрофира край бреговете на Масачузетс, загиват 217 души.


312 г. - Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава

312 г. - Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава ...

......... Народното събрание и подава оставката на правителството.2000 г. - Стартира излъчването на предаването Здравей, България.2005 г. - Състои се премиерата на американския филм Убийствен пъзел 2.2006 г. - Създадена е лявоцентристка социалдемократическа политическа партия Справедлива Русия.2009 г. - Състои се премиерата на американския документален филм Майкъл Джаксън: This is it.


На 6 октомври 1934 г. премиерът на автономната област Каталуния

На 6 октомври 1934 г. премиерът на автономната област Каталуния ...

......... декември със закон е отменена автономията на Каталуния за неопределен срок. Компанис намира убежище във Франция след гражданската война (1936-1939), където е арестуван от германците през 1940 г. и предаден на диктатора Франсиско Франко. Разстрелян е на 15 октомври в крепостта Монтжуик над Барселона. Той става герой за каталунските сепаратисти.


В нощта на 16 срещу 17 декември 1949 година, в

В нощта на 16 срещу 17 декември 1949 година, в ...

......... докрай!“ Останалото, както се казва, е история. През януари 1949 година във връзка с учредяването на СИВ в Москва се намират Васил Коларов, Добри Терпешев и Антон Югов. По време на срещата съветските представители отново говорят за национализма на Трайчо Костов и неговата грешка. Продължението на статия вижте в сайта "Българска история" 


1147 г. - Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I

1147 г. - Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I ...

......... отпуска бюджетни средства за създаването на неутронна бомба.2001 г. - Microsoft пускат на пазара Windows XP.2004 г. - Президентът на Куба, Фидел Кастро, обявява, че транзакциите с щатски долари ще са забранени след 8 ноември.2007 г. - Извършен е първият редовен полет с Еърбъс А380 - между Сингапур и Сидни.


439 г. - Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и

439 г. - Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и ...

......... тайна паравоенна армия на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението от късните 1960-те до ранните 1980-те години.1990 г. - Обявена е декларация за държавен суверенитет на Казахстан.2003 г. - Конкорд извършва последния си пътнически полет, закривайки ерата на свръхзвуковия авиотранспорт, поне засега.


1641 г. - Ирландски католици от Ълстър се опитват да

1641 г. - Ирландски католици от Ълстър се опитват да ...

......... земетресение разтърсва Ниигата в северна Япония, загиват 35 души, 2 200 са ранени и 85 000 остават без дом.2012 г. - В Исландия се провежда референдум за приемане на новата конституция редактирана от широки обществени слоеве на обществото. При 66% активност повече от 80% от гласувалите одобряват приемането на конституцията.


1097 г. - Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид

1097 г. - Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид ...

......... - Ядрена програма на Северна Корея: Северна Корея и САЩ подписват споразумение, което изисква от Северна Корея да спре разработката на ядрени оръжия и да позволи инспекции.2003 г. - Направени са снимки на планетата-джудже Ерида, които по-късно са използвани за нейното откриване.2008 г. - Официално е открит Големият андронов ускорител.


За втора поредна година в района на бункера, разположен до

За втора поредна година в района на бункера, разположен до ...

......... на участието на страната във Втората световна война срещу войски на Третия райх, отбраняващи подстъпите към долината на река Вардар. Последователно се водят боеве за хребета Стражин и Страцинската позиция, която е овладяна на 25 октомври. Сраженията продължават при река Пчиня и град Куманово, където частите на Вермахта отново са разбити.