Египетските власти поканиха Елон Мъск да посети страната и лично

Египетските власти поканиха Елон Мъск да посети страната и лично ...

......... което може да се счита за подкрепа на популярната теория на конспирацията за изграждането на пирамиди от извънземни. Той е ретуитнат над 84 000 пъти. В отговор египетският министър за международно сътрудничество Рания ал Машат призова Мъск да се увери, че пирамидите са построени от хора, а не от извънземни.


Председателят на Научно-изследователския институт по спешна детска хирургия и травматология

Председателят на Научно-изследователския институт по спешна детска хирургия и травматология ...

......... каза Рошал. Той подчерта, че в СССР системата за биосигурност е изградена на най-високо ниво, както и китайската система, която използва същия модел. "За съжаление частично сме загубили тази система. Сега тя е подложена на тест", заяви той. Още: "Случаите във Варна вдигнаха процента на заразени с коронавирус в България"


Децата под петгодишна възраст имат между 10 и 100 пъти

Децата под петгодишна възраст имат между 10 и 100 пъти ...

......... е доказано, че децата с високи вирусни натоварвания на респираторния синцитиален вирус (RSV) са по-склонни да разпространяват болестта. "По този начин малките деца потенциално могат да бъдат важни двигатели на широкото разпространение на SARS-CoV-2 сред околното население", пишат авторите. Още: "Понижение на случаите на коронавирус в България на дневна база"


Експертите на американската корпорация JohnsonJohnson вече тестват ваксина, която разработват

Експертите на американската корпорация JohnsonJohnson вече тестват ваксина, която разработват ...

......... само от една доза. Експериментите сочат, че маймуните са защитени [от вируса] само след еднократно инжектиране", каза ръководителят на изследването Биркс. "Някои други ваксини в процес на разработване се нуждаят от поне две дози, за да работят", каза тя. Още: "Понижение на случаите на коронавирус в България на дневна база"


Изследователи от университета в Чанаккале в Северозападна Турция успяха да

Изследователи от университета в Чанаккале в Северозападна Турция успяха да ...

......... към мозъка.  „Борът е много важна ценност за Турция, както и чаят. Нашето решение е с естествен произход и няма да навреди на околната среда. Резултатите от нашите експерименти са много положителни", категорична е цитираната преподавателка.  По думите й, в момента текат преговори с три компании за производството на продукта.


Наднорменото тегло е голям рисков фактор за хората, заразени с

Наднорменото тегло е голям рисков фактор за хората, заразени с ...

......... проучване, което свързва височината и диагнозата на болестта COVID-19, показват, че предаването на новия вирус чрез дихателни капчици не е единственият механизъм на предаване и е възможно аерозолно предаване. Това беше показано и от други проучвания, но методът ни за потвърждение е нов", каза проф. Евън Контопантелис от Манчестърския университет.Нов кръвен тест може да открие болестта на Алцхаймер в

Нов кръвен тест може да открие болестта на Алцхаймер в ...

......... фаза на заболяването и по това време е "твърде късно" за лечение. Тя уточни: "Вече има твърде много натрупване на увреждащи протеини в мозъка им." Болестта на Алцхаймер уврежда паметта и другите познавателни способности, като разрушава връзките между нервните клетки в мозъка. Смята се за агресивно и необратимо дегенеративно заболяване.


Учени от Института по молекулярна медицина в Лисабон съвместно с

Учени от Института по молекулярна медицина в Лисабон съвместно с ...

......... португалски и френски норми, гласи съобщение на интернет страницата на предприятието. Предвижда се цената на маската да бъде 10 евро, като тя ще може да бъде доставяна и на потребители в други държави от ЕС. Още: "Традиционно увеличение на случаите на коронавирус като абсолютно число, в Китай заразата плъзна отново"


Царицата на Египет Клеопатра е една от най-известните исторически личности

Царицата на Египет Клеопатра е една от най-известните исторически личности ...

......... си и тя е под водата“. Според Хавас гробницата на Клеопатра никога няма да бъде намерена - мнение, споделяно и от други историци. Дворецът на Клеопатра се намирал в египетския град Александрия. Учените твърдят, че през последните 2000 години части от двореца са били потопени под вода поради крайбрежна ерозия.


Карантината в Италия в началото на пандемията през март беше,

Карантината в Италия в началото на пандемията през март беше, ...

......... пандемията. Следващите, които ще имат достъп до Cliu ще са около 20 000 души, които са резервирали продукта от уебсайта на проекта. Има планирана електронна търговия, така че след стартирането, ще може да се продава в международен план. Още: "Случаите на коронавирус в интензивно отделение се увеличиха, оздравелите - също"


Проучване в САЩ е определило колко на брой известни на

Проучване в САЩ е определило колко на брой известни на ...

......... при нито едно не е открита зараза с COVID-19. След 14 дни живот са изследвани 72 от тези 120 новородени и отново при нито едно няма положителен резултат за COVID-19. Нито едно от изследваните бебета не е имало и симптоми на COVID-19 т.е. да има съмнения за фалшиво отрицателен тест.Внукът на Жак–Ив Кусто - Фабиен, иска да продължи семейната

Внукът на Жак–Ив Кусто - Фабиен, иска да продължи семейната ...

......... Кусто, "Протей" ще получава енергия от вятъра, слънцето и океана. Освен това ще има уникална подводна оранжерия, където изследователите ще отглеждат растения за храна под повърхността на океана, когато планетата ще има нужда от "прясна храна". Внукът на легендарния изследовател заяви, че пандемията от коронавируса е забавила осъществяването на проекта.


Диабетът може да увеличи риска от смърт при заразяване с

Диабетът може да увеличи риска от смърт при заразяване с ...

......... университета в Охайо твърди, че необходимостта пациентите с високи нива на кръвна захар да бъдат в постоянен контакт със своите лекари и социални работници в условията на пандемията от COVID-19 е много важна. Още: "Значително понижение на новите случаи на коронавирус в България, над 10 млн. са оздравели по света"


Американски и корейски учени откриха, че хепаринът, който е в

Американски и корейски учени откриха, че хепаринът, който е в ...

......... всяко от тези вещества би могло да формира основата на антивирусен спрей за нос. Това би било начин за лечение на инфекцията в ранен етап или дори за предотвратяване".  Друга форма на екстракта от водорасли, използван също и за лечение на потенциална стомашно-чревна инфекция, според учените, могат да бъдат таблетки.


Лятото често е сезон на гръмотевични бури. Затова е важно

Лятото често е сезон на гръмотевични бури. Затова е важно ...

......... дъбове и тополи, които най-много привличат мълниите. Препоръчително е , ако сте край воден басейн да се отдалечите от брега. Ако сте на мотор или колело веднага слезте от него и се отдалечете на най-малко 30 метра. Потърсете естествена вдлъбнатина в земята, като седнете и обгърнете с ръце краката си.


Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк създадоха смес от

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк създадоха смес от ...

......... на изолираните антитела. Учените планират да проведат подобни изследвания при други животни и хора, уточнява БГНЕС. Според Хо, полученият "коктейл" може да бъде използван от фармацевти за лечение на пациенти, особено в ранните стадии на заболяването, както и за предотвратяването му. Още: "Изравнихме рекорда по случаи на коронавирус за ден"Консумацията на растителни протеини допринася за увеличаване на продължителността на

Консумацията на растителни протеини допринася за увеличаване на продължителността на ...

......... жителите на селските райони, които традиционно ядат по-малко месо от гражданите, са в по-добро здраве и има много по-малка вероятност да получат подагра - основна причина, за която се счита за консумацията на големи количества червено месо. Често го наричат ​​"благородната" болест на аристокрацията, която не е имала ограничения в диетата.


Обрив в устата може да бъде един от ранните признаци

Обрив в устата може да бъде един от ранните признаци ...

......... появата на обрива по лигавиците и проявяването на симптоми на COVID-19 са изминали средно 12,3 дни. Авторите на изследването подчертават, че е твърде рано да се правят изводи за пряката връзка между появата на лигавичен обрив и коронавируса, тъй като са изследвани много малък брой пациенти и няма контролна група.


Немски учени търсят 4 000 доброволци, които да присъстват на

Немски учени търсят 4 000 доброволци, които да присъстват на ...

......... капацитет от около 12 000 души. Учените се надяват, че експериментът ще им помогне да създадат математически модел, който да бъде ползван за предотвратяване разпространението на инфекцията при масови прояви. Първите резултати от изследването се очаква да излязат от 4 до 6 седмици след концерта - в края на септември.


Канадска фирма изобрети маски за лице, които убиват новия коронавирус

Канадска фирма изобрети маски за лице, които убиват новия коронавирус ...

......... Берлин и Аахен. И фирма Argaman Technologies със седалище в Израел произвежда подобни маски. Компанията залага на елемента мед, който придава на текстилния материал положителен заряд. Маските би трябвало скоро да бъдат пуснати и на пазара в Германия. Фирмата обаче подчертава, че все още не е провела изследвания с коронавируса.


Използвайки хакери, Русия е опитала да открадне данни за ваксина

Използвайки хакери, Русия е опитала да открадне данни за ваксина ...

......... могат да се възползват както нашите хора, така и хората по света. Фактът, че руското правителство се ангажира в това начинание трябва да стане известен на света", допълни той. Кремъл отхвърли обвиненията и ги нарече голословни. Още: "Русия иска да ваксинира срещу коронавирус още есента - как ще стане това?"


Киселото мляко е намалило смъртността в България от коронавируса -

Киселото мляко е намалило смъртността в България от коронавируса - ...

......... намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19", казва д-р Буске. Още: "Йогурт-ваксина срещу коронавирус?"


Експерименталната коронавирусна ваксина на компанията Moderna е показала обещаващи резултати

Експерименталната коронавирусна ваксина на компанията Moderna е показала обещаващи резултати ...

......... Дорохова. Имуногенетичната лаборатория на РАН под ръководството на Александър Таранин, доктор по биологични науки, се занимава със създаването на молекулярна диагностика и терапия на заболявания, функционалния анализ на човешките протеини, както и възстановяването на молекулярната еволюция на имунната система. Още: "Вече излизат първите резултати от клинични проучвания на две ваксини"


Полицията в Чили обучава кучета да откриват хора, които могат

Полицията в Чили обучава кучета да откриват хора, които могат ...

......... е нещото, което кучето би усетило", каза Фернандо Мардонес, професор по ветеринарна епидемиология пред АФП. Според него, подобни обучения и тестове в Европа и Дубай показват 95 процента ефективност при откриване на случаи на COVID-19 от кучета. Още: "Доста нови случаи на коронавирус в България, но процентно почти няма промяна"


Служители в американския Център за контрол и превенция на заболяванията

Служители в американския Център за контрол и превенция на заболяванията ...

......... заразените от нея са докоснали носа и устата си след като са пипали копчетата в асансьора, коментират експертите. Става въпрос за 71 души. Специалистите подчертават, че асимптоматичните пациенти все още представляват най-голямата опасност за останалите. Още: "Сериозен спад на заболеваемостта от коронавирус като процент, има и повече оздравели от заразени"


Според университета „Джонс Хопкинс” повече от 550 000 души по

Според университета „Джонс Хопкинс” повече от 550 000 души по ...

......... с хора от бял етнос чернокожите и южноазиатците, дори след като се адаптират към други фактори, са изложени на по-висок риск. Не се споменава високото кръвно налягане. Пушенето на тютюн може дори да намали риска. Учените непрекъснато имат достъп до допълнителни масиви от данни. Резултатите редовно се актуализират и разширяват.


Японски учени откриха, че причината за депресията е вирус, който

Японски учени откриха, че причината за депресията е вирус, който ...

......... депресия. Тя се проявява при хора, които са потиснати от нещо и нямат настроение. По-рано на депресията не се е гледало като на болестно състояние, докато сега, когато причинителят е ясен, вече може да се помисли за създаване на лекарство, което да препятства вирусът да попадне от слюнката в мозъка.


Ако високите температури можеха да унищожат вируса, то не бихме

Ако високите температури можеха да унищожат вируса, то не бихме ...

......... трябва да носят маска, да практикуват социално дистанциране и да мият и дезинфекцират ръцете си независимо от температурата. До момента Турция е регистрирала общо 5 282 смъртни случая от коронавирус, докато над 187 511 души са се възстановили от болестта. Понастоящем в страната има повече от 208 938 потвърдени случая.


Препаратите срещу коронавирус в Русия се тестват по съмнителен начин,

Препаратите срещу коронавирус в Русия се тестват по съмнителен начин, ...

......... ваксината е достатъчно голям, защото хората са осъзнали цялата значимост на ваксинирането.", допълни Мурашко. По думите му специалистите не разполагат с данни за възможност за пълна липса на реакции на имунната система на човека към коронавируса, макар да се смята, че имунният отговор е по-слаб при безсимптомно протичане на инфекцията.


Коронавирусът предизвиква нарушения в ендокринната система са установили лекари от

Коронавирусът предизвиква нарушения в ендокринната система са установили лекари от ...

......... да предизвика безпорядък в хормоналната система, обясняват авторите на проучването. Тестирането за дефицит на кортизол и лечението на пациентите със стероиди може да стане жизнено важно в стратегията за борба с COVID-19, убедени са учените. Приемът на стероида дексаметазон е довел до намаляване на смъртността сред тежкоболни от COVID-19 пациенти.


Коронавирусната пандемия ни завари неподготвени. Загубили увереност в досегашното си

Коронавирусната пандемия ни завари неподготвени. Загубили увереност в досегашното си ...

......... категорични, че няма научно обосновани доказателства за вредата от приложението на ибупрофен. Нещо повече, вече има публикации, че приложението на ибупрофен може да намали тежестта при пациенти с коронавирусна инфекция. И макар все още да е рано за „Корона, чао“, поне можем да се сбогуваме с някои от митовете.  


Настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти

Настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти ...

......... пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им. Междувременно лабораторните експерименти показали, че вариантът е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки.   Всичко за вируса - следете ТУК.


Маймуни, заразени с новия коронавирус, отговорен за пандемията COVID-19, са

Маймуни, заразени с новия коронавирус, отговорен за пандемията COVID-19, са ...

......... след първата инфекция, произвеждайки повече неутрализиращи антитела, които може би са ги предпазили от краткосрочна реинфекция, пишат учените. Необходими са повече експерименти, за да се види колко дълго остава тази имунна защита, съобщават авторите на изследването. Още: "Леко понижение на случаите на коронавирус в България, Великобритания изтри 30 000 случая"


В момента в цял свят се разработват 141 ваксини срещу

В момента в цял свят се разработват 141 ваксини срещу ...

......... за да реши кризата в здравеопазването. Гебрейесус изразява загриженост, че светът остава незащитен пред бушуващата опасност в областта на здравеопазването – в момента се води битка срещу по-незабележимата устойчивост спрямо противомикробни прерапати. Още: "На косъм сме от абсолютния рекорд по дневни случаи на коронавирус, 50 000 нови случая в САЩ"


Останките на хора, екзекутирани по време на Френската революция, са

Останките на хора, екзекутирани по време на Френската революция, са ...

......... Пениге дьо Стуц подчерта, че няма да нарушава завета на Луи XVIII: „Единство и забрава“. Вестникът твърди, че общо стените на параклиса могат да съдържат останките на около 500 души, осъдени на смърт по време на Революцията. Нещо повече, това са както представители на благородството, така и редица революционни фигури.


Коронавирусът може да започне да живее постоянно в човешкото тяло,

Коронавирусът може да започне да живее постоянно в човешкото тяло, ...

......... да изчакаме и да видим какво ще се случи с COVID-19. Да се надяваме, че най-вероятно, той ще повтори съдбата на останалите четири най-разпространени коронавируса, с които се е сблъсквало човечеството досега", каза Колесников. Още: "За втори пореден ден сме с повече случаи на коронавирус от Италия, картината по света"


Скачането с бънджи става все по-популярно у нас. Всяка година,

Скачането с бънджи става все по-популярно у нас. Всяка година, ...

......... в сайта (лесно, бързо и удобно) А тук можеш да видиш календара за предстоящите скокове на Bungee.bg - https://bungee.bg/calendar/. Не пропускай това приключение! Довери се на опита и на ентусиазма си! Тялото ти знае какво иска, а Bungee.bg знае какво да ти даде! Няма нужда да ни благодариш. 1,2,3… Скачамеее


Учени в Китай предупреждават, че са открили нов вирус, който

Учени в Китай предупреждават, че са открили нов вирус, който ...

......... Чанг, който работи в Университета на Нотингам, коментира за BBC: "В момента вниманието ни е фокусирано върху коронавируса, както и трябва да бъде. Но не трябва да изпускаме от поглед и други потенциално опасни вируси." Още: "Хем втори рекорд по случаи на коронавирус за ден в България, хем по-ниска заразяемост"


Ренин-ангиотензин системата има ефект върху развитието и на рак на

Ренин-ангиотензин системата има ефект върху развитието и на рак на ...

......... струва 200-300 долара и ако се прави при всеки прием на някакъв вид сартан, това ще оскъпи неимоверно едно иначе просто изглеждащо лечение на хипертония. Професорът заяви и, че по въпроса с ролята на ангиотензин ензимите и рецепторите има научни статии още от първото десетилетие на този век – ТУК!


Коронавируът Това твърдят група учени от Барселона, съобщи РИА Новости.

Коронавируът Това твърдят група учени от Барселона, съобщи РИА Новости. "Тези резултати ...

......... по вирусология. Той смята, че онези, които са преболедували от коновирус преди обявяването на епидемията са получавали диагноза "грип", тъй като заболяванията имат сходни симптоми.  Изследването на отпадните води на Испания за изследването на ситуацията с коронавируса се провежда в големите градове и е финансирано от министерството на екологията.  Превод: Actualno.com


Изследователи от Националната лаборатория по инфекциозни болести на университета в

Изследователи от Националната лаборатория по инфекциозни болести на университета в ...

......... отбелязаха, че ултравиолетовото излъчване се използва като бактерицидно средство в продължение на 40 години и през това време нито един от стотиците тествани вируси не би могъл да оцелее при тази експозиция. Радиацията обаче е опасна за хората. Учените обещаха резултатите и методологията на експеримента в едно от рецензираните списания.


Много от токсичните вещества от цигарения дим са значително намалени

Много от токсичните вещества от цигарения дим са значително намалени ...

......... с времето. Там имаме директен ефект на токсичните вещества, които се образуват при горенето на тютюна. При бездимните вещества, тези токсични вещества са много намалени“. Изводите от дискусията показват, че бездимните и електронните цигари представляват по-безопасна алтернатива за пушачите, които не могат или не желаят да се откажат от тютюнопушенето.


"За момента няма категорично лекарство, което може да ни помогне. ...

......... от тях, но това е един плюс за всички лекари, които знаят как да ни лекуват и какви евентуално лекарства да прилагат в такива ситуации. Усложненията на организма на ниво са много големи при заразяването, по време на протичане на болестта и след нейното приключване за съжаление.", каза още експертът.


До 25 дена преживява коронавирусът, попаднал в речна вода. Изводът

До 25 дена преживява коронавирусът, попаднал в речна вода. Изводът ...

......... - концентрацията на вирусните частици в продължение на дълго време остава най-висока в студената вода. „Проведеният анализ предполага, че досегът с речните и крайбрежни води след теч на отпадъчни води трябва да се минимизира с цел снижаване на риска от заразяване“, се казва в изследването. Всичко за коронавируса четете ТУК.


Надежда за стабилна основа на база имунитет за работеща ваксина

Надежда за стабилна основа на база имунитет за работеща ваксина ...

......... присъстват при всички с еднакво качество! Информацията за изследването излиза горе-долу по същото време, по което далеч по-ограничено проучване от Китай, което показва рязко намаление на антителата IGG (имуноглобалин G) при изкарали COVID-19 за 2-3 месеца – до 90%. Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 юни"


Убийството на Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е. предизвиква близо

Убийството на Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е. предизвиква близо ...

......... в Аляска и могат да бъдат свързани с по-малкото изригване на Етна през 44 г. пр.н.е. Макконъл казва, че макар много фактори да са допринесли за падането на Римската република и Птолемейското кралство, изригването на Окмок играе важна роля и помага да се запълни празнината в знанията, която озадачава историците.


В изпълнение на своята политика за подкрепа на професионалното образование

В изпълнение на своята политика за подкрепа на професионалното образование ...

......... на реална електроразпределителна мрежа и оборудвани учебни зали. ЧЕЗ поддържа дългосрочно и успешно сътрудничество с професионалните гимназии и висшите учебни заведения. Компанията подпомага и актуализацията на учебните програми в съответствие с изискванията на бизнеса. Повече информация за инициативите на ЧЕЗ в областта на професионалното образование може да се намерят тук.


Някои видове предци на днешните крокодили са можели да бягат

Някои видове предци на днешните крокодили са можели да бягат ...

......... предположили, че следите действително са оставени от крокодиломорфи, обаче те се движели подобно на динозаврите, т.е. на задни лапи. Опашката помагала на влечугите да балансират при ходене. Заедно с нея тези същества достигали три метра дължина. Датировката на вкаменелостите показала, че крокодиломорфите са живели преди 110 - 120 милиона години.


Новият коронавирус SARS-CoV-2 е два пъти по-заразен, когато става въпрос

Новият коронавирус SARS-CoV-2 е два пъти по-заразен, когато става въпрос ...

......... от предаването в инкубационния му период. Тя каза, че изследването, публикувано в Lancet, "потвърждава относителното значение на предсимптоматичното предаване и взаимовръзката между по-напредналата възраст и възприемчивостта, ключови изводи, които трябва да залегнат при разработването на стратегии за интервенция". Още: "Намаление на новите случаи на коронавирус в България, картината по света"


Световната здравна организация (СЗО) приветства като

Световната здравна организация (СЗО) приветства като "научен пробив" предварителните резултати ...

......... пациенти на изкуствено дишане. А за пациенти, които не са имали нужда от кислород, дексаметазонът не е дал някакви видимо по-добри резултати. Британското правителство вече позволи употреба на стероида при хоспитализирани пациенти, които се нуждаят от кислород, независимо дали са на апарат за изкуствено дишане или само с кислородна маска.


Сякаш нямаше достатъчно неща, с които да се съобразяваме по

Сякаш нямаше достатъчно неща, с които да се съобразяваме по ...

......... Дръжките и крановете в банята също могат да бъдат замърсени с вируса. Съветът на учените е: "Затворете първо капака и след това пуснете водата". Това обаче не винаги е възможно в обществени тоалетни, където седалките просто нямат капаци. Още: "Нов рекорд на заразени с коронавирус в България, картината по света"


Аспецифична мутация на новия коронавирус SARS-CoV-2 може значително да повиши

Аспецифична мутация на новия коронавирус SARS-CoV-2 може значително да повиши ...

......... потвърдят техните открития от експерименти в лабораторни условия. По-стари изследвания показват, че SARS-CoV-2 мутира и се развива, докато се адаптира към хората. По-конкретно, мутацията на D614G бе отбелязана като извънредна опасност, тъй като изглежда се очертава като доминираща. Още: "Нов рекорд на заразени с коронавирус в България, картината по света"


Развитата скелетна мускулатура може да бъде източник на

Развитата скелетна мускулатура може да бъде източник на "суровини" за ...

......... това учените открили, че мишките с по-голяма мускулна маса се справят по-добре с болестта, отколкото гризачите със слаба мускулатура. На въпроса дали от това може да се заключи, че същото нещо се случва в човешкото тяло, учените засега не могат да отговорят точно. Бъдещите експерименти ще покажат това, заключават експертите.


Учени от здравния институт в Панама съобщиха за появата на

Учени от здравния институт в Панама съобщиха за появата на ...

......... САЩ и по един от Италия, Испания, Франция и Азия. Засега не се съобщава за свойствата и патогенността на местния подвид на SARS-CoV-2, но в резултат на затварянето на границите, подвидът A2 PAN е локализиран. Още: "Двоен ръст на заразените с коронавирус, но и повече оздравели плюс картината по света"


Над 8 милиона души по целия свят вече са доказано

Над 8 милиона души по целия свят вече са доказано ...

......... на милион, в Канада – 217, в Еквадор – 221, а в Бразилия – 204 на милион. Прави впечатление, че към този момент смъртността в Африка е ниска, като в една от най-засегнатите страни на континента - Република Южна Африка, тя е 25 на милион, което е идентично с България.


Учените от университета Мериленд, университета Джон Хопкинс и Телавивския университет

Учените от университета Мериленд, университета Джон Хопкинс и Телавивския университет ...

......... да се движи около тях, отбелязва изданието. Специалистите стигнали до извода, че „мехурите“ играят важна роля за такива дълбочинни процеси като тектониката на плочите и вулканизма. Възможно е в древността те да са подхранвали супервулкани, чиито изригвания причинявали масови измирания на планетата, но това засега е само теория, отбелязва изданието.


Патологът Александър Едигер разказа по какви външни признаци може да

Патологът Александър Едигер разказа по какви външни признаци може да ...

......... прояви са характерни не само за COVID-19, но те са доста често срещани при заразените с друг коронавирус - от 5 до 15 процента от пациентите ги имат. Лекарят подчерта, че точна диагноза може да се постави само със сериозен преглед, на първо място - компютърна томография на белите дробове.


Хирурзи са извършили трансплантация на бели дробове на пациент, болен

Хирурзи са извършили трансплантация на бели дробове на пациент, болен ...

......... че макар самата процедура да е „техническо предизвикателство“, тя може да се извърши безопасно и по този начин „предлага на неизлечимо болните пациенти с COVID-19 нова възможност за оцеляване“. Смята се, че това е първият път, когато в САЩ е извършена трансплантация на бели дробове на пациент, болен от COVID-19.


Британски и холандски биолози са създали от стволови клетки модел

Британски и холандски биолози са създали от стволови клетки модел ...

......... за първи път да се изследва процесът на ранното ембрионално развитие на човека в лабораторни условия. Създадената система може да бъде полезна при изучаването на случващото се, когато нещо се обърка – например при вродени дефекти. Подчертава се, че експериментите са напълно безопасни и в съответствие с действащите етични стандарти.


Учени от САЩ са разработили алгоритъм, който позволява да се

Учени от САЩ са разработили алгоритъм, който позволява да се ...

......... от група CC256, са най-разпространени в САЩ, CC258 - в САЩ и Европа, а CC800 - в Източна Европа. Отбелязва се, че даденият алгоритъм може да се използва за проследяването на възможни мутации и вероятния произход на всеки вирус. Изглежда има необясним все още имунитет срещу COVID-19 при мнозинството хора


Главният инфекционист д-р Антъни Фаучи призна, че коронавирусът се е

Главният инфекционист д-р Антъни Фаучи призна, че коронавирусът се е ...

......... част от работните места [на афро-американците] не им позволяват да седят пред компютър и да извършват телеработа. Те са там, навън, правят много неща физически там, където си взаимодействаме", каза Фаучи. Още: "По-малко заразени с коронавирус на дневна база и болни учителки в детска градина в София, картината по света"


Предаването на коронавируса от безсимптомни заразени е

Предаването на коронавируса от безсимптомни заразени е "въпрос с много ...

......... СЗО - д-р Майкъл Райън, коментира, че е "абсолютно убеден" в предаването на вируса от безсимптомни хора - "въпросът е колко души могат да заразят и за какъв период от време". Още: "По-малко заразени с коронавирус на дневна база и болни учителки в детска градина в София, картината по света"


Ново проучване свързва кръвната група с чувствителността към коронавируса, предаде

Ново проучване свързва кръвната група с чувствителността към коронавируса, предаде ...

......... с различни кръвни групи. Предишно китайско проучване показа подобни резултати. Има четири основни кръвни групи - A, B, AB и O - и те се определят от гените, наследени от родителите. Още: "По-малко заразени с коронавирус на дневна база и болни учителки в детска градина в София, картината по света"


Възможно ли е мнозинството от хора по света да има

Възможно ли е мнозинството от хора по света да има ...

......... особености. Професорът обаче предупреждава и за друго – . Например, излагане на по-голямо количество вирус ще пробие имунния щит, но при нормални обстоятелства – ако не сте медик например, повечето хора във Великобритания и по света няма да се заразят. Още: "Д-р Симидчиев: Изкаралите COVID-19 имат имунитет поне за година"


Повечето коронавирусни инфекции са причинени от

Повечето коронавирусни инфекции са причинени от "свръхразпространители" - хора, които ...

......... локално предаване", отбелязват изследователите.  Около 1037 случая са възникнали между времето, когато беше потвърден първият случай в Хонконг на 23 януари и 28 април. Изследването беше публикувано на уебсайта Research Square, публикация, която е предпечатна, което означава, че тепърва предстои проверка и резултатите не могат да се считат за окончателни.


Ново изследване на китайски учени подсказва, че е възможно лекарства

Ново изследване на китайски учени подсказва, че е възможно лекарства ...

......... март, 2020 година Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) публикува официално съобщение (качено на сайта на ИАЛ) приемащите ACE инхибитори и ARB (АРБ) т.е. ангиотензин рецепторни блокери да не ги спират заради страх, че ще им повлияят зле, ако се разболеят от COVID-19. Още: "Вентилаторите са по-опасни от климатиците, смята вирусолог"


Неограничено ползване на климатици е препоръчително само вкъщи или в

Неограничено ползване на климатици е препоръчително само вкъщи или в ...

......... произвежда по-малко въздушни потоци, отколкото вентилатора“, пояснява Лукашов. При това, по думите на учения, в домашни условия климатиците може да се ползват неограничено. „Климатикът не е някаква особена опасност. Вкъщи може да се ползва неограничено. Или в офис, където работи един човек, например“, заключава Лукашов. Всичко за коронавируса, четете ТУК.


Някои хора се ужасяват от насекоми и са напълно прави.

Някои хора се ужасяват от насекоми и са напълно прави. ...

......... което при контакт с кожата предизвиква ефект, подобен на тежко изгаряне. Повръщане, замаяност и силни мехури - това е, което очаква нещастниците, ухапани от тази мравка. Насекомото е смъртоносно за страдащите от алергия, тъй като атаката на червената огнена мравка може да завърши с анафилактичен шок и последващ фатален изход.


В находища, датиращи отпреди половин милиард години, в югозападен Китай

В находища, датиращи отпреди половин милиард години, в югозападен Китай ...

......... техните собственици - в случая брахиопода. Това е най-старият известен случай на паразитизъм в науката. „Тяхното съществуване може да е изиграло ключова роля за еволюционните и екологичните иновации, свързани с камбрийския взрив, поради който огромен брой нови видове са се появили на Земята преди около 540 милиона години“, заключиха изследователите.


Всеки човек може да се откаже от предлаганата му медицинска

Всеки човек може да се откаже от предлаганата му медицинска ...

......... заболяване, ние го бием с ваксина! Вече е трудно да се направи ваксина срещу грип, какво остава за нов вирус... Честно казано, вероятността от това, че ваксината срещу новата болест ще стане инструмент за обществено здравеопазване, клони към нула. Може би ни очакват изненади, но аз съм скептичен.", обясни Раул.