Защо когато напишеш

Защо когато напишеш "идиот" (на английски език) в търсачката на ...

......... неприрязън към Доналд Тръмп. Изслушването беше широко коментирано в Twitter, като един от потребителите иронизира, че конгресмените не са питали Пичай нито веднъж защо Google участва в разработка на военни дронове за американската армия, но са задали 1 трилион въпроса защо има "зли неща" в Google, когато си напишат името.


Пра-прабаба на 102 г. стана най-възрастния парашутист в света, след

Пра-прабаба на 102 г. стана най-възрастния парашутист в света, след ...

......... отбележи 100-годишнината си. "Беше много ясно там и времето беше добро, но беше много студено", каза О`Шей, предават австралийски медии. О`Шей предприе скока, за да набере средства за благотворителност, които да бъдат насочени към търсенето на решение за моторно невронно заболяване, тъй като дъщеря ѝ е починала от тази болест.


София. Дори в най-тежките времена, българинът не е забравил своите

София. Дори в най-тежките времена, българинът не е забравил своите ...

......... допълни, че тази година Духовият оркестър на Перник е спечелил отличието „Кристална лира“ на Съюза на музикантите и танцовите дейци в България и както всяка година ще изнесе няколко коледни концерта в Двореца на културата. Тя поясни, че всяка година Община инициира нови събития, с които цели да надгражда постигнатото.


Ужасяваща болест, известна само като

Ужасяваща болест, известна само като "чумата" може да помогне при ...

......... чрез търговските пътища, които се разширили благодарение на развитието на технологиите – появата на колелото, отколкото на масовата миграция. С измирането на неолитните общности, благодарение на чумата, за евразийските племена било относително лесно да се заселят в Европа, като по този начин променят завинаги генетичния код на хората на континента.


Ако искате да знаете колко вредни емисии отделя автомобила ви

Ако искате да знаете колко вредни емисии отделя автомобила ви ...

......... България е, че електричеството се добива до голяма степен от кафяви въглища, които са най-големият замърсител и съответно електрическите автомобили в България генерират по-големи емисии в сравнение със Северна Европа”, казва Протогеров. Засега калкулаторът работи само на английски, но авторите му мислят да го развият още, с фокус главно България.


Учени от Харвард също ще започнат свои експерименти с редакция

Учени от Харвард също ще започнат свои експерименти с редакция ...

......... в правилната посока”. Според него технологията за редактиране на човешкия ген е важна за цялата цивилизация и е хубаво да се развива, дори и да не доведе до масово използване. "Хората като биологичен вид трябва да бъдат гъвкави и да са готови да посрещнат бъдещите заплахи", категоричен е той.  В Чечня 5-годишно дете смая света като успя да изпълни

В Чечня 5-годишно дете смая света като успя да изпълни ...

......... за пазаруване в един от най-големите магазини за играчки в Русия. Съдия на надпреварата беше чеченският лидер Рамзан Кадиров, който лично поздрави Рахим. Той изрази съжаление, че постижението му не е било направено пред представител на Книгата на рекордите на Гинес, за да може постижението му да бъде официално признато.


Китайският изследовател Хо Джианкуи, който с екипа си създаде първите

Китайският изследовател Хо Джианкуи, който с екипа си създаде първите ...

......... клетката. Според лекаря момичетата са се родили преди няколко седмици "напълно здрави" и са получили имената на Лулу и Нана. Експериментът предизвиква вълна от критики сред научната общност. Според учените такова изледване е нарушение на етичните стандарти и в бъдеще може да доведе до непредвидими последици, рискове и странични ефекти.


Ираклион. Необичаен пътник бе качен на борда на редовния полет

Ираклион. Необичаен пътник бе качен на борда на редовния полет ...

......... е изоставило. Влачеше се сама по замръзналия път и реших да я кача в автомобила“, разказва Георгопулос. След това заедно с приятелката си приели овцата в дома си, където прекарала две години в очакване на финализиране на всички бюрократични процедури за изпращането й в Холандия. Превод и редакция: Тереза Герова


Две бебета - близнаци се родиха в Китай в резултат

Две бебета - близнаци се родиха в Китай в резултат ...

......... на световна научна среща на върха, посветена на отговорното поведение в научните изследвания", посочва Дъброк. Той настоява глобалната политика да се справи с тази тема възможно най-скоро. "Предвид подобни намерения е необходимо да се мисли за създаването на услуга за контрол, аналогична на Международната организация за атомна енергия", смята Дъброк.


Публичното излъчване на телевизионна или радио програма няма да е

Публичното излъчване на телевизионна или радио програма няма да е ...

......... текст вече всякакви заведения - дори такива, при които не се иска входна такса, могат да се окажат със спрени телевизионни програми, ако не си платят. Появява се и друга хипотеза - ако пътувате в автобус, може да е на тихо, защото радиото е забранило на превозвача да го излъчва."Г-н Караниколов, вие не решавате проблеми, вие ги създавате" - ...

......... Народното събрание беше свален. Сайтът на парламента беше отново свален миналата вечер, а такава беше съдбата и на сайта на КФН - също през почивните дни. След първата хакерска атака обаче сайтовете на атакуваните институции бяха сравнително бързо възстановявани - сега този на икономическото министерство беше върнат онлайн за минути.


Три от метеорологичните станции на Националния институт по метеорология и

Три от метеорологичните станции на Националния институт по метеорология и ...

......... и метална плочка. Прогнозирането на времето и анализите на климатичните промени днес са невъзможни без статистика за измерванията от близкото минало. Поддържането на постоянна и непрекъсната база данни със стойности на температурите, валежите, ветровете и атмосферното налягане позволява на математическите модели днес да определят прецизно времето и всеки негов каприз.


Редица потребители на най-популярната в световен мащаб социална мрежа Facebook

Редица потребители на най-популярната в световен мащаб социална мрежа Facebook ...

......... не работи. Интересен нов момент в технологичните проблеми е, че подобни проблеми тормозят потребителите на Instagram, пише The Independent. Британското издание уточнява, че не е ясно дали сходните проблеми са причинени от едно и също нещо, след като и Facebook, и Instagram на практика са в едни и същи ръце.


Редица потребители на най-популярната в световен мащаб социална мрежа Facebook

Редица потребители на най-популярната в световен мащаб социална мрежа Facebook ...

......... не работи. Интересен нов момент в технологичните проблеми е, че подобни проблеми тормозят потребителите на Instagram, пише The Independent. Британското издание уточнява, че не е ясно дали сходните проблеми са причинени от едно и също нещо, след като и Facebook, и Instagram на практика са в едни и същи ръце.


Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2

Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2 ...

......... в час. Ако това количество бъде надвишено, тогава се нарушава натриевият баланс в организма. "Опиянението" с вода затруднява регулирането на кръвното налягане, което може да доведе до увреждане на функциите на мозъка, кома и дори смърт. Възрастните хора трябва да пият не повече от три-четири литра вода дневно, съветват лекари.Мъжете и жените са

Мъжете и жените са "две различни планети", което често води ...

......... се изрази вербално и невербално, докато при мъжа всичко е много по-конкретно и ясно, защото умее да мисли пространствено и схематично. "Мъжете могат да обобщят всичко много бързо, а за жената, за да направи такова обобщение, й трябва много повече многословност, за да стигне до определени изводи", посочи още психологът.


Хората, които живеят при студен климат и с по-малко слънце,

Хората, които живеят при студен климат и с по-малко слънце, ...

......... закони трябва да се решават с ограничения през зимните месеци, които да се вземат под внимание.", допълни още Маккан. Доказателство за връзката с климата предостави и Световната здравна организация (СЗО) при представянето на нови данни за консумацията на алкохол в Европа на срещата на върха в Единбург на 19 октомври.


На 19 ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната. Той

На 19 ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната. Той ...

......... стопанисване на водоснабдяването и канализацията за всички". Целта е да се осигури канализация за цялото население на планетата, намаляване наполовина на нетретираните води и увеличаване на повторното им използване. Това са цели за които работи и Фондация We Are Water. За съжаление, изглежда пътят до реализацията е все още дълъг.


В едно от последните нововъведения в търсенето на екологични строителни

В едно от последните нововъведения в търсенето на екологични строителни ...

......... с бактерии, които произвеждат ензим, наречен уреаза. Уреазата реагира с уреята в урината, за да произведе съединение, подобно на цимент, което се свързва с пясъка. Продуктът може да се формова във всякаква форма и да се изсушава при температури на околната среда - без пещи, без емисии на парникови газове.


Учени промениха определението за мерната единица

Учени промениха определението за мерната единица "килограм", съобщи До момента ...

......... овата система ще действа по-добре от старата", коментира Перди Уилямс от Националната физична лаборатория във Великобритания. IT`S OFFICIAL – the science community has voted! All of the SI units will be defined by fundamental constants of nature as of 20 May 2019! #SIRedefinitionhttps://t.co/U1V0TFxXLG pic.twitter.com/xpcddbAAmV — NPL (@NPL) November 16, 2018


На 27 ноември в Ростов на Дон ще бъде демонстрирано

На 27 ноември в Ростов на Дон ще бъде демонстрирано ...

......... това се засичат биоритми, образуващи се когато обонятелните рецептори на лабораторните гризачи са изложени на онкологични заболявания. Те се появяват във вдишвания от човека въздух. Разшифрирането на биоритмите се извършва от математическа система. Тя е на основата на изкуствена невронна мрежа, която генерира сигнал за степента на риск от рак.


В клетките на главния мозък на здрав човек, вероятно живеят

В клетките на главния мозък на здрав човек, вероятно живеят ...

......... починали хора. Половината от тях били здрави, а останалите имали диагноза шизофрения. Ръководителят на изследването е открила бактерии и в мозъка на здрави мишки. Откритите бактерии са били от вида Firmicutes, Proteobacterias и Bacteroidetes. Според Розалинда Робъртс те са могли да попаднат в мозъка през кръвоносната система, нервите или носа.


Швейцарски биолози откриха изключително необичайни представители на микрофлората, които влияят

Швейцарски биолози откриха изключително необичайни представители на микрофлората, които влияят ...

......... Яценко от Федералното политехническо училище в Лозана, предаде БГНЕС. Тялото на човека съдържа 10 пъти повече едноклетъчни бактерии и други представители на микрофлората, отколкото нашите собствени клетки. Наблюденията от последните години показват, че микрофлората може да влияе върху метаболизма на човека и вероятността за развитие на рак и други болести.


Археолози откриха мумифицирани животни в няколко древноегипетски гробници в района

Археолози откриха мумифицирани животни в няколко древноегипетски гробници в района ...

......... които са направени наскоро в Египет. В археологическия комплекс Сакара в околностите на египетската столица се намира един от най-древните некрополи. Първите погребения там датират още от епохата на Първата династия фараони (XXXI — XXIX век до нашата ера). Един от най-прочутите паметници на Сакара е стъпаловидната пирамида на Джосер.


Хората, които не спят в пълна тъмнина, е много по-вероятно

Хората, които не спят в пълна тъмнина, е много по-вероятно ...

......... от Първи московски държавен медицински университет. Учените смятат, че най-подходящото време за заспиване е между 21 и 22 часа, когато именно започва секрецията на хормона мелатонин. Оптималната продължителност на съня следва да бъде от 7 до 9 часа, но всичко в интервала от 6 до 10 часа е напълно допустимо. 


По-рано учените откриха също, че неандерталците са били по-едри, а

По-рано учените откриха също, че неандерталците са били по-едри, а ...

......... По-рано учените откриха също, че неандерталците са били по-едри, а не прегърбени "мачовци", с мощни гърди и добра стойка и много големи бели дробове, което противоречи на класическите понятия за "пещерни хора".


Резистентността на бактерии към лекарства са причинили смъртта на над

Резистентността на бактерии към лекарства са причинили смъртта на над ...

......... една трета от всички смъртни случаи, причинени от супербактерии в ЕС през изследваната година. Тъй като консумацията на антибиотици се увеличава в световен мащаб, лекарите често са алармират за многобройни резистентни бактериални щамове. Екип от учени в Австралия предупреди през септември за разпространението на бактерии, имунизирани срещу всички известни лекарства.


Стресът може да доведе до загуба на памет и свиване

Стресът може да доведе до загуба на памет и свиване ...

......... хора, изложени на стрес. Учените установили още, че жените са много по-податливи на негативните последици от стреса, тъй като естрогенът подпомага производството на кортизол. Те съветват да спортуваме по-често, за да се разтоварваме от ненужния стрес, както и да оставяме повече време за себе си ако работим в стресова среда.


Последните зони на дива природа в света бързо изчезват и

Последните зони на дива природа в света бързо изчезват и ...

......... дават възможност на частния сектор да защитава дивата природа и да стимулира разширяването на регионалните организации за управление на рибарството. Вече сме загубили толкова много, затова трябва да се възползваме от тази възможност, за да осигурим последната останала дива природа, преди тя да изчезне завинаги", посочва в заключение експертният доклад.


Болестта на Алцхаймер започва 20 години преди да се видят

Болестта на Алцхаймер започва 20 години преди да се видят ...

......... особености на индивида, които позволяват болестта да се развие различно и ще ни позволят да разберем дали едни и същи лечебни и научни изследвания са подходящи за различните хора с различните видове на болестта", разказа проф. Апостолова. Тя предполага, че резултатите от проучването ще са готови до година и половина.


Една от най-бързо развиващите се индустрии в последните години е

Една от най-бързо развиващите се индустрии в последните години е ...

......... - “When the fun stops. Stop.” (“Когато забавлението спре. Спри.”). Разбира се, не трябва да се забравя, че залозите и игрите са за забавление и не е препоръчително да се прекрачва границата между нормалните залози и прекомерното залагане. С повече подобни инициативи, надеждите са нещата да се подобрят в бъдеще.


София. Наземните терминали за залози и игри не са сред

София. Наземните терминали за залози и игри не са сред ...

......... на органите на реда и индустрията е да се намали значително броят на хазартно зависимите и да се създадат адекватни мерки за справяне с проблема в бъдеще. Доста неща вече бяха изпълнени, остава да се реализират и бъдещите планове, за да се отчетат резултатите от всички тези промени и регулации.


Около остров Закинтос ще продължи да има затихваща сеизмична активност.

Около остров Закинтос ще продължи да има затихваща сеизмична активност. ...

......... Димчо Солаков. Според него в България трябва да бъдат изградени и използвани симулационни центрове, които да пресъздават въздействието от земетресенията, в които да бъдат обучавани деца. Паниката е лош съветник по време на земетресение, обобщи професорът, но отбеляза, че културата на българина по отношение на такива природни бедствия се повишава.


Новозеландски учени от Университета Отаго установиха, как откритият наскоро вирус

Новозеландски учени от Университета Отаго установиха, как откритият наскоро вирус ...

......... имунитет срещу него. Учените смятат, че вирусът трябва да бъде модифициран по такъв начин, че да остави без промяна само тази част, която взаимодейства с раковите клетки. “Надявам се, че тези резултати ще съдействат за по-нататъшните изследвания, насочени към разработването на вируси за лечението на рака“, заяви професор Матиас Улф. 


С нарастващото влияние на онлайн хазартните компании, все повече хора

С нарастващото влияние на онлайн хазартните компании, все повече хора ...

......... света на спорта. Притеснително е, че нарастващите проблеми с хазартно зависими хора не спират, но е добре, че се работи и по въпроса за справянето им. Важното в случая е да не се стига изобщо до подобни проблеми, а ако все пак това случи, да се предприемат адекватни мерки навреме.


София. Земетресение с магнитуд около 5,5 по Рихтер в румънската

София. Земетресение с магнитуд около 5,5 по Рихтер в румънската ...

......... земетресението от 1977 г. с магнитуд 7,4. Най-силно е засегнат град Свищов, където загиват над 130 души, а ранените са над 140. Разрушени са много промишлени и 355 жилищни сгради, а 463 са силно повредени. При това земетресение жертвите в Румъния са над 1600 души, повечето от тях в Букурещ.


Учени, които са изследвали кораловия риф, откриха край Хавайските острови

Учени, които са изследвали кораловия риф, откриха край Хавайските острови ...

......... и убил рак. Разказът за тази история беше публикуван в социалните мрежи и придружен от шеговития коментар: „Може би те не са чак толкова милички, колкото изглеждат“. Учените предполагат, че са открили поколение на големия син октопод, който, когато порасне, тежи 4 килограма. Този вид главоноги се хранят с раци.


Американски генетици създадоха „универсален“ тест за инфекции, откриващ в капка

Американски генетици създадоха „универсален“ тест за инфекции, откриващ в капка ...

......... често са изработили имунитет към антибиотиците не самостоятелно, а „колективно“. По тази причина лекарите се нуждаят от създаването на система, която много бързо трябва да определи типа на инфекцията и да избере правилния антибиотик, към който тя все още не е изработила имунитет. Новият тест ще помогне именно за това. 


Високите хора са по-склонни към онкология, поради големия брой клетки

Високите хора са по-склонни към онкология, поради големия брой клетки ...

......... гърдата, матката, кожата и яйчниците. При мъжете с висок ръст са регистрирани рак на щитовидната жлеза, бъбреците, жлъчката, червата и кожата. В същото време, според учените от САЩ, високият ръст не влияе на вероятността от увеличаване на риска от тумори на хранопровода, устата, стомаха и шийката на матката, предаде БГНЕС.


Неизбежното вече се случи – официално са открити частици пластмаса

Неизбежното вече се случи – официално са открити частици пластмаса ...

......... система и органите ни? "Не е изненадващо – това показва, че ядем отпадъците си", коментира Челси Рочман, еколог от Университета в Торонто. Всяка година в Световния океан се изливат 8 млн. тона пластмаса. Съответно морските обитатели го поглъщат, като при представители на над 114 морски вида са намерени пластмасови частици.


Американски кардиолог, добил известност с изследванията си на стволови клетки,

Американски кардиолог, добил известност с изследванията си на стволови клетки, ...

......... През 2011 година той обяви "откритието" на първите самообновяващи се белодробни стволови клетки, които според него ще могат да бъдат използвани за лечение на редица хронични белодробни състояния. Други от "откритията" на Анверса, свързани със сърдечни стволови клетки, му спечелиха респект в академичните среди и десетки милиони долари държавни грантове.


Бира, шоколад, кафе и вино - това са някои от

Бира, шоколад, кафе и вино - това са някои от ...

......... култура расте. "Едно от най-големите предизвикателства за нас като учени, изследващи промените в климата и храната, е да илюстрираме проблема на хората", казва Луис Зиска, експерт в американското министерство на земеделието. Все пак малко хора биха се оплакали, че глобалното затопляне ще унищожи реколтата от брюкселско зеле, пошегува се той.


Италиански учени-археолози са изследвали останките на загиналите в резултат от

Италиански учени-археолози са изследвали останките на загиналите в резултат от ...

......... резултат избухване на черепа", пишат италианските учени. Изследователите отбелязват, че по време на изригването много от жителите на посочените градове са опитали да намерят спасение от лавата, чиято температура е била в порядъка 200-500 градуса по Целзий, в крайбрежните зони, които обаче са се превърнали за тях в лобно място.


Според изявлението на академията резултатите от изследванията на учените

Според изявлението на академията резултатите от изследванията на учените "значително ...

......... разширяват обхвата на икономическия анализ, като изграждат модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието". Нортхаус и Ромер са разработили методи, които да допринесат за разрешаване на някои от най-належащите промени на нашето време, най-вече как да създадем дълготраен и устойчив икономически растеж. Още подробности прочетете в


Ето защо, за да се запази здравето на човешкото население,

Ето защо, за да се запази здравето на човешкото население, ...

......... Ето защо, за да се запази здравето на човешкото население, изследователите предлагат да се създаде "Ноев ковчег" за микроорганизми, които трябва да се съберат от жителите на развиващите се страни.


Есента дойде и съвсем скоро ще започнат дългоочакваните сезонни намаления

Есента дойде и съвсем скоро ще започнат дългоочакваните сезонни намаления ...

......... A тук можеш да си харесаш нещо от вкъщи и направо да отидеш на място и да си го вземеш. Ако пък имаш някаква идея за тоалет можеш да я обсъдиш на точното място, по което и да е време и да се уредиш с модната визия, за която винаги си мечтала.


Ветрогенераторите, които се смятат за екологично чиста алтернатива на фосилните

Ветрогенераторите, които се смятат за екологично чиста алтернатива на фосилните ...

......... енергия върху климата е незабавно, а ползите идват бавно. Ако вашата перспектива са следващите десет години, то в някои аспекти вятърната енергия има по-значимо въздействие върху климата, отколкото въглищата или газа. Ако обаче разглеждате следващите сто години, то тогава вятърната енергия е несравнимо по-чиста от въглищата или газа", заключва Кейт.


В Световния ден на животните организациите, които се грижат за

В Световния ден на животните организациите, които се грижат за ...

......... е забранен. Как негативни примери се посочват и китайските ферми за мечки, които се поддържат за нуждите на медицината, антихуманния лов за износ на морски костенурки в Индонезия и Япония и редица други заплахи за оцеляването на животните. Особено внимание се обръща на застрашаването на тигрите, които са частично унищожени.


Американските учени Франсис Арнолд и Джордж Смит и британският изследовател

Американските учени Франсис Арнолд и Джордж Смит и британският изследовател ...

......... Учените бяха наградени за използването на принципите на еволюцията, за да разработят протеини, използвани за производството на широка гама от продукти – от биогорива до лекарства, отсъди журито. Арнолд спечели половината от наградата от девет милиона шведски крони (около 870,000 евро), докато Смит и Уинтър ще си поделят другата половина.


Тази седмица ще станем свидетели на две събития, посветени на

Тази седмица ще станем свидетели на две събития, посветени на ...

......... спасим Кресненското дефиле" е съставена от: Сдружение за дива природа Балкани, Сдружение "Природен фонд", Екологично сдружение "За Земята", Българско дружество за защита на птиците, Институт за зелена политика, Информационен и учебен център по екология, "Училище за природа" – с. Влахи, Асоциация "Екофорум", CEE Bankwatch Network, Friends of the Earth Europe.


Слънцето навлиза в една от своите най-ниски точки в космическата

Слънцето навлиза в една от своите най-ниски точки в космическата ...

......... може да определи топлинното състояние на газа на самия връх на атмосферата на Земята, т.е. в слой, който учените наричат термосфера, съобщава Новости. "Термосферата винаги е студена по време на минимума на Слънцето и това е една от най-важните причини, поради която 11-годишният слънчев цикъл засяга нашата планета", обяснява Млинчак.


Трима учени - американец, французин и канадка, печелят тазгодишната Нобелова

Трима учени - американец, французин и канадка, печелят тазгодишната Нобелова ...

......... едва третата жена, печелила Нобелова награда за физика. Преди нея отличието получават Мария Кюри през 1903 година и Мария Гьоперт Майер през 1963 година. Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Паричната награда тази година е 9 милиона крони (873 000 евро).


ЦЕРН отстрани водещ учен, който заяви, че физиката е

ЦЕРН отстрани водещ учен, който заяви, че физиката е "измислена ...

......... съдържанието на изследването на професор Струмия. През 2015 година нобеловият лауреат професор Тим Хънт подаде оставка от поста си в Лондонския университет, след като каза пред млади жени учени на конференция в Южна Корея, че "проблемът с момичетата в лабораториите се състои в това, че когато ги критикуваш, те плачат".


В края на миналата седмица стана ясно, че 50 млн

В края на миналата седмица стана ясно, че 50 млн ...

......... е дело на тайванския хакер, който се закани да разбие личния профил на Марк Зукърбърг в мрежата и да го направи, докато предава на живо. Заради случилото се вече има два иска в САЩ срещу Facebook – тъй като не е опазил личните данни на потребителите, обърнали се към съда.


Български учен записа името си в Менделеевата таблица. Доцент Мария

Български учен записа името си в Менделеевата таблица. Доцент Мария ...

......... посочи ученият. "Разработили сме тъкани, които не се мокрят и които се самопочистват. Тази наша разработка дойде като идея от природата, тъй като много листа на растения и цветове притежават това уникално свойство, ние всъщност имитирахме структурата на листото на лотоса и получихме такъв тип материали", каза още доц. Спасова.


Да влезеш във ФБР не е лесна задача, но с

Да влезеш във ФБР не е лесна задача, но с ...

......... служби позволява на Агенцията за национална сигурност да "шпионира транснационалните комуникации на американците без заповед, стига" целите "да не са американци". Раздел 702 няма контрол върху начина, по който тези данни могат да бъдат използвани, което дава възможност на ФБР и други федерални правоприлагащи органи да я събират без заповед.


София. Парни локомотиви ще бъдат начело на атракционни влакове по

София. Парни локомотиви ще бъдат начело на атракционни влакове по ...

......... и се намира в Люксембург, каза още тя. Интересното е, че вагон салоните са от композицията „Корона“ или така наречените на Цар Борис Трети и Цариаца Йоана. Всички пътници ще имат възможност да разгледат специално прикачените вагони, като служители на БДЖ ще им разказват по време на пътуването интересни факти.


Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха

Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха ...

......... активност. Като обобщение на получените резултати, авторите на изследването смятат, че повишаването на антиоксидантната активност на пивото с 34-55%, чрез добавяне на подходящи плодове (в конкретния случай арония и боровинка) е работещ подход за подобряване на функционалните свойства на пивото, както и добра възможност за получаване на нови асортименти бири.


Учени откриха нови пътища, по които нервните клетки на стомашно-чревния

Учени откриха нови пътища, по които нервните клетки на стомашно-чревния ...

......... с човешкия мозък. Това позволя сигналите да се предават за броени секунди. Изследователите обясняват и защо в повечето случаи консумацията на храната кара организмът да се чувства по-добре. Гладният човек винаги е в лошо настроение, той е нервен и раздразнителен. Ситият човек, от своя страна, е щастлив, добър и доволен.


Световната здравна организация съобщи, че прекомерната консумация на алкохол е

Световната здравна организация съобщи, че прекомерната консумация на алкохол е ...

......... Европа има най-високата консумация на глава от населението, макар и да се отбелязва спад от около 10% за последните 10 години, допълва агенция Фокус. Около трета от свързаните с алкохол смъртни случаи са в резултат от наранявания, включващи и автомобилни катастрофи, около 20% са свързани с храносмилателни или сърдечни проблеми.


Гигантските панди използват рева си като форма на идентификация и

Гигантските панди използват рева си като форма на идентификация и ...

......... растителност, която е техен основен източник на храна, но им дава много малка видимост. Използвайки рева си пандите идентифицират потенциални партньори и избягват опасни хищници. Учените са направили заключението си въз основа на проучването на 10 възрастни панди, на които са били пуснати специално записани звуци, издавани от себеподобните им.


Бирмингам. Найджъл Фараж, бившият лидер на „Партията на независимостта на

Бирмингам. Найджъл Фараж, бившият лидер на „Партията на независимостта на ...

......... Чийк, 20-годишен студент, който е измислил пакетчето и продаваше 200 кондома, за да събере пари за младежката организация на фракцията. До обяд на първия ден от двудневната конференция, почти половината от кондомите с Фараж бяха изкупени: „Това е уважаван презерватив... вървят много бързо“, заяви Чийк. Превод и редакция: Иван Христов


Българка получи място в Менделеевата таблица заради цялостния си принос

Българка получи място в Менделеевата таблица заради цялостния си принос ...

......... доцент. Дисертацията й е сред първите шест най-добри в света. Най-голямото й постижение досега е създаването на апарат за нано – влакна, които се използват в областта на съвременната в медицина, включително и за лечение на рак. Иновациите на доцент Спасова са съвместна работа с научния и ръководител Илия Рашков.


Английски учени са провели наблюдение на ларвите на комари и

Английски учени са провели наблюдение на ларвите на комари и ...

......... университета в Рединг. Учените са изследвали комарите и техните ларви единствено в контролирана лабораторна среда. Те обаче смятат, че "най-вероятно" процесът не се различава от този в естествената им среда. Няколко държави, включително Великобритания, вече забраниха продуктите, съдържащи микропластмаси, но според учените тепърва ще се разкрива реалният мащаб на проблема.


Ежедневното приемане на аспирин не помага за удължаването на живота

Ежедневното приемане на аспирин не помага за удължаването на живота ...

......... втората. Едновременно с това рискът от сериозно кръвотечение сред приемащите аспирин е бил 3,8% срещу 2,8% при приемащите плацебо. "Приемът на аспирин от здрави възрастни хора в течение на пет години не е удължавал продължителността на живота и е водил до увеличаването на броя на сериозните кръвотечения", категорични са учените. 


Растенията могат да предават информация за опасност с помощта на

Растенията могат да предават информация за опасност с помощта на ...

......... открива флуоресцентно вещество, което реагира на съдържанието на калций. По време на изследването специалистите са забелязали също така повишаване и намаляване на нивото на калций в растенията при различни условия. Според мнението на учените, тези изменения създават импулси, предаващи се от един неврон до друг и се предупреждава за опасност.


В американския щат Ню Мексико без официално обявена причина е

В американския щат Ню Мексико без официално обявена причина е ...

......... но без да уточняват с каква цел. Space добавя, че около инцидента вече са се появили различни слухове. Така например някои предполагат, че обсерваторията може би е затворена, за да не се пренасочва информация за смъртоносни супер изригвания на Слънцето, а други смятат, че в сградата тече разследване за шпионаж.


11 октомври ще е Денят на Страшния съд за Интернет.

11 октомври ще е Денят на Страшния съд за Интернет. ...

......... в повечето държави никой да не разбере нищо от проблема, а най-лошият е на 2 милиона потребители да им спре достъпът до интернет изцяло - да не могат да отварят сайтове, имейли. Ако това стане, те трябва да се обадят единствено на интернет доставчика си и той да промени настройките."


Международен екип от учени на Русия и Германия откри останките

Международен екип от учени на Русия и Германия откри останките ...

......... предимно във вода и благодарение на размера си е можело да ловува водни насекоми, малки рибки, а вероятно и други земноводни. Изследването на Kulgeriherpeton ultimum продължава, като учените се надяват от костните фрагменти да възстановят част от черепа на древното земноводно и да разберат повече за особеностите на този вид.