Космическите амбиции на Китай се пренасят в по-висока орбита. След

Космическите амбиции на Китай се пренасят в по-висока орбита. След ...

......... тя разработва алтернативната навигационна система Beidou, която в крайна сметка ще осигури точност на позициониране от 1 метър (3 фута) или по-малко с използването на наземна система за поддръжка. Космическа смет Китай развива и други сложни космически проекти като "сателитна инспекция и ремонт" и разчистване на обикалящи в космоса боклуци.


Ai-Da e робот, който може да рисува хора, гледайки ги,

Ai-Da e робот, който може да рисува хора, гледайки ги, ...

......... бъде с дълга тъмна коса, силиконова кожа и 3D зъби и венци. Mesmer обединява развитието на механиката и електрониката, за да създаде реалистично лице с реалистични жестове. Първото изложение на Ai-Da "Unsecured Futures" ще бъде през май в Университета Оксфорд, а скиците ѝ ще бъдат показани в Лондон през ноември.


Когато чуем Мексико, се сещаме за текила и гуакамоле. Но

Когато чуем Мексико, се сещаме за текила и гуакамоле. Но ...

......... пазар за компанията на Мунгиа, но основните му клиенти са ресторанти в САЩ и Китай. Той признава, че никак не е лесно да се променят навиците, които хората са си изградили. Те все още не са склонни да плащат повече за продукти, които са създадени съобразно опазването на околната среда.


Хората са страхотни в спора. Но проект на IBM показва,

Хората са страхотни в спора. Но проект на IBM показва, ...

......... хората да намерят нови начини за работа с компютри и да използват ИИ за откриване на повече решения на проблемите. "Наистина се променят границите на видовете системи за изкуствен интелект, които сега са по-интерактивни и могат да ни разберат по-добре", заявява директорът на IBM Research Дарио Гил, цитиран от CNN.


Разработчиците вече са направили първите крачки към новата версия на

Разработчиците вече са направили първите крачки към новата версия на ...

......... Друга новост е периодичен синхронизиращ трансфер, който ще позволява на устройствата да си прехвърлят информация едно на друго. Например, може да използвате смартфона си като посредник, за да прехвърлите данни от телевизора на смарт часовника си. Опцията е особено удобна за телевизионната програма, която можете да получите на своя часовник.


Обединените арабски емирства имат навик да поставят световни рекорди. Страната

Обединените арабски емирства имат навик да поставят световни рекорди. Страната ...

......... проблем с електричеството, тя може да осигури до шест часа резервно захранване. За по-дълготрайно потребление натриевите батерии са по-икономични от литиево-йонните, според специалист на NGK. Инсталацията им в Обединените арабски емирства задмина предишния фотоволтаичен парк от същите батерии в Япония с мощност 50 MW и енергиен капацитет от 100 MWh.Летящият автомобил на Boeing, предназначен да превозва пътници над претоварените

Летящият автомобил на Boeing, предназначен да превозва пътници над претоварените ...

......... услутата може да започне до 2023 година. Бъдещите тестови полети на дългия почти 10 метра прототип ще трябва да изпробват възможността за хоризонтален полет, както и преминаването от вертикален към хоризонтален режим, казват от Boeing. Компанията също така ще продължи да тества за повишаване на безопасността и надеждността на самолета.


Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) наскоро представи своя нов

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) наскоро представи своя нов ...

......... тунели - увеличаване на мощността, автоматизация и научни изследвания в нови тунелни технологии. Първият тестов тунел на компанията беше отворен в Хоутърн, Калифорния през декември. Boring преговаря с градските власти в Чикаго за строежа на тунел, свързващ центъра с летището. Засега дружеството не е завършило тунели за постоянно обществено ползване.


Свръхзвуковите полети са мечта за мнозина. Те знaчитeлнo щe намалят

Свръхзвуковите полети са мечта за мнозина. Те знaчитeлнo щe намалят ...

......... летателни апарата през първите 10 години. При цена на самолета от 200 млн. долара, "това представлява потенциал от 260 млрд. долара", смята той. И разкрива голямата си цел: "В дългосрочен план целта е да се свърже всеки град в света за по-малко от 5 часа и само за 100 долара".


Експертите на Times Higher Education (THE) изготвят класации, сравнявайки университетите

Експертите на Times Higher Education (THE) изготвят класации, сравнявайки университетите ...

......... за Оксфорд и Кеймбридж (наричани понякога заедно Оксбридж). Цената на обучение в университета е $ 12 132 на година за гражданите на Великобритания и страните от ЕС. Студентите от други страни трябва да плащат 21 287 долара годишно, плюс годишна такса от 9 928 долара, както и разходи за живот.


Хотел в Шотландия започна да използва литиево-йонна батерия, за да

Хотел в Шотландия започна да използва литиево-йонна батерия, за да ...

......... дом на 25% от офшорните вятърни енергийни източници в Европа. Над 58 000 души в страната са заети в в нисковъглеродната икономика, свързана с възобновяема енергия. Множество компании и държави по света инвестират в батерии, съхраняващи енергия, като един от начините за осигуряване на постоянство в електроснабдяването, генерирано от вятърна и слънчева енергия.Една стара поговорка гласи, че всяко ново е добре забравено

Една стара поговорка гласи, че всяко ново е добре забравено ...

......... страна се нуждае от толкова скъп и съвършен стелт изтребител, а Вашингтон го продава само на най-верните си съюзници.   При това положение F-16 Block 70/72 може да бъде най-добрият боен самолет, достъпен за останалите партньори на САЩ. Lockheed Martin не пропуска да изтъкне "значителното, нарастващо търсене за новото производствто F-16 навсякъде по света."


Недостигът на вода не е нов проблем за Китай, но

Недостигът на вода не е нов проблем за Китай, но ...

......... до 2,4 милиарда кубични метра вода. Според плановете финансиране може да бъде осигурено от Международния валутен фонд и Световната банка. "Китай отчаяно търси нов източник на вода особено за северните региони", казва Ге. Според руски анализатори проектът е "реалистичен" стига да не "ощети" с повече от 1% алтайската водна система.


Разположен на почти 3700 м над морското равнище, боливийският главен

Разположен на почти 3700 м над морското равнище, боливийският главен ...

......... стремят да подчертаят своите препоръки за устойчивост. "Системата е природосъобразна, защото не използва изкопаеми горива", казва Мигел Аренас, мениджър по поддръжката на Mi Teleferico. "Той използва електричество за основното си задвижване, така че източникът му (на енергия) е по-чист и не отделя никакви изкопаеми замърсители или въглероден диоксид", добавя Аренас.


Войните със сигурност носят унищожение и страдания на хората по

Войните със сигурност носят унищожение и страдания на хората по ...

......... ранените войници. До началото на Втората световна война старите спринцовки били изоставени в полза на новите, наречени Syrette. Те са по-компактни, което позволява да се ограничи дозата на лекарството и следователно да се намали риска от зависимост от морфина.  Спринцовките Syrette се доставяли на армията запълнени с фиксирана доза морфин.


Първият изцяло електрически пътнически самолет се нуждае от около 200

Първият изцяло електрически пътнически самолет се нуждае от около 200 ...

......... достатъчно, за да стигнете от Лондон до Париж или Амстердам. Siemens, Airbus и Rolls-Royce Holdings междувременно работят върху хибридно-електрическа задвижваща система - E-Fan X, която също ще захранва сравнително голям самолет. Консултантите от Roland Berger прогнозират, че първият хибриден самолет с 50 места ще започне редовни полети до 2032 г.Американската GlassPoint Solar е сключила сделка с оманската Occidental за

Американската GlassPoint Solar е сключила сделка с оманската Occidental за ...

......... на петрола и газа на Оман Мохамед бин Хамад Ал Руми. "Огромните находища на Оман за тежък петрол редставляват една от най-големите възможности за разполагане на слънчева енергия и съхраняване на газа, който вместо това може да се използва за захранване на промишлеността и генериране на енергия", добави Ал Руми.


Със способността си да ускорява транзакциите и да намява производствени

Със способността си да ускорява транзакциите и да намява производствени ...

......... управляващ директор на APX, който е емитент на СВЕ в световен мащаб, казва пред CNBC, че "има значително търсене на енергия от възобновяеми източници в Сингапур, но ограничен капацитет да се отговори на цялото търсене". Блокчейн може да отключи част от този потенциал чрез приспособяване на трансграничното търсене и предлагане.


През 2017 г. разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД)

През 2017 г. разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) ...

......... 46.1% от общия персонал или 10 735 души. В организациите и институциите от сектор "Държавно управление" с научна дейност се занимават 7 990 души, което съставлява 34.3% от общия персонал, зает с НИРД, през 2017 година. Във висшите учебни заведения 4 414 души са ангажирани с научни изследвания и разработки.


Британският индустриален гигант Rolls-Royce разкри плановете си за производство на

Британският индустриален гигант Rolls-Royce разкри плановете си за производство на ...

......... Британската компания вече тества своята система за изкуствен интелект на поне един ферибот, плаващ от Кобе, Япония. Rolls-Royce тренира своя изкуствен интелект да може да разпознава лодки и други препятствия от всякакъв ъгъл, както и да идентифицира бреговата линия, като я снабдява с милиони изображения от интернет и други източници.


Най-добрите скиори в света изискват най-свежия сняг. Но през декември,

Най-добрите скиори в света изискват най-свежия сняг. Но през декември, ...

......... по Целзий", казва главният изпълнителен директор на Neuschnee Михаел Бахер. Като се има предвид, че традиционните системи за снегопочистване работят правилно само под минус 5 градуса по Целзий - и произвеждат ледени гранули - технологията значително подобрява планинските условия дори и при по-топли зими. Очакват ни наистина снежни коледни празници.


Делът на пушачите в световен мащаб намалява, но техният брой

Делът на пушачите в световен мащаб намалява, но техният брой ...

......... на "Филип Морис" в световен мащаб вече 5.5 милиона души използват бездимния продукт. Най-разпространен е той в Япония, където е отбелязан спад в продажбите на цигари през 2017 година от 18,4% при непроменен брой пушачи. Това число отговаря до голяма степен и на японците, решили да преминат на бездимни изделия.


Космическите отломки се превръщат в огромен проблем. Тяхното натрупване в

Космическите отломки се превръщат в огромен проблем. Тяхното натрупване в ...

......... спътникови оператори, каза Бал пред CNBC. Отломките всъщност са създали "зона на отломки около сферата (планетата, б.р.)", посочва Окада. "Когато отиваме на Луната или на Марс, трябва да преминем през тази група от останки. За да гарантираме сигурен полет до Луната и Марс, трябва да почистим космическите отпадъци", заяви той.


Тайните на Вселената са една от основните теми, които вълнуват

Тайните на Вселената са една от основните теми, които вълнуват ...

......... Проектът, ръководен от 12 държави, ще включва 3000 сателитни антени, разположени в Африка и Австралия. Той ще сканира небето 10 000 пъти по-бързо от всеки друг телескоп. Качеството на изображенията му ще засенчи дори тези на космическия телескоп "Хъбъл". Плановете са Square Kilometre Array да бъде завършен до 2030 г.


Coradia iLint - първият в света влак, задвижван изцяло от

Coradia iLint - първият в света влак, задвижван изцяло от ...

......... света. Например в Шотландския град Абърдийн понастоящем функционира автопарк от автобуси с водородни горивни клетки. Технологията за задвижване без емисии на Coradia iLint е осигурява "щадяща климата алтернатива на конвенционалните дизелови влакове, особено по линиите, които не са електрифицирани", каза министърът на икономиката и транспорта в Долна Саксония Бернд Алтусман.


Космическата компания SpaceX, собственост на американския предприемач Илън Мъск, се

Космическата компания SpaceX, собственост на американския предприемач Илън Мъск, се ...

......... Dragon. Мъск се надява един ден ракетата да достигне до Марс. Той планира ракетата да бъде готова за изстрелване към Червената планета през 2022 година. Бизнесменът също предлага да се използва ракета за изключително бързо пътуване на Земята, като например разстоянието от Ню Йорк до Лондон ще отнема 29 минути.


Испания ще бъде една от първите европейски държави, в които

Испания ще бъде една от първите европейски държави, в които ...

......... началото на миналата година конкурентната на Hyperloop One Hyperloop Transportation Technologies (HTT) потвърди, че ще отвори база за извършване на тестове и разработване на технологии във френския град Тулуза. Компания, работеща по свръхзвуковия Hyperloop, отваря център в този европейски град HTT ще провежда тестове и ще разработна нови технологии там


Водещият турски производител на оръжие Roketsan представи най-голямата и мощна артилерийска

Водещият турски производител на оръжие Roketsan представи най-голямата и мощна артилерийска ...

......... км. Производителят й Roketsan работи в ОАЕ от 2003 г. насам, като изнася различни продукти и участва в проекти за отбрана. Компанията се нарежда сред 100-те най-големи продавачи на оръжие в света в престижната класация на американското Defense News magazine. Roketsan отчита оборот от 376 млн. долара за 2017 г.


Представеният от Иран нов собствено произведен изтребител привлече вниманието не

Представеният от Иран нов собствено произведен изтребител привлече вниманието не ...

......... Снелър. Според настоящата оценка на IHS Markit Иран разполага с 31 едноместни изтребителя F-5E и 17 двуместни F5-F, годни за експлоатация. Иранските военни имат бюджет от 14.1 млрд. долара за 2017 г., или 2.5% от брутния вътрешен продукт на страната, според данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.


Лятото е дъждовният сезон в Тайланд, когато столицата Банкок и

Лятото е дъждовният сезон в Тайланд, когато столицата Банкок и ...

......... декара да покриват само малка част от града, CU Park е стъпка към по-устойчив Банкок. Основателят на Landprocess в момента проектира още по-голям парк, чиято цел също е да смекчи наводненията. Той се намира в кампуса на Университета Тамасат в Банкок и се очаква да бъде открит през 2019 г.


Най-високият връх на Швеция - ледник на южния връх на

Най-високият връх на Швеция - ледник на южния връх на ...

......... в Арктическия кръг. "Това се случва много бързо. Резултатът от това горещо лято ще бъде рекордна загуба на сняг и лед в планините", казва Роскивист. Южният ледник, чиято височина се измерва от 1880 г., се разтапя с по 1 метър всяка година през последните 2 десетилетия, твърдят от Стокхолмския университет.


Лятото е труден период за живеещите на почти слабо населения

Лятото е труден период за живеещите на почти слабо населения ...

......... енергия да започнат да покриват дневната консумация на всичките между 250 и 300 домакинства там. Следващата стъпка е част от произведената там зелена енергия да се изнася за близките острови. "Да се надяваме, че възобновяемата енергия ще ни помогне да решим тези проблеми, както и да спестим пари", казва Лардопулос.


Диамантите са едни от най-редките полезни изкопаеми, известни с красотата,

Диамантите са едни от най-редките полезни изкопаеми, известни с красотата, ...

......... повече от предишните им предположения. "Проверихме всички различни възможности, от всеки ъгъл, и това е единственото, което остава като разумно обяснение", каза Фаул. Диамантите обаче не могат да бъдат добивани - те се намират на 144 до 240 км под земната повърхност, много по-дълбоко, отколкото съвременните сонди могат да достигнат.


Втората световна война оказа огромно влияние върху всички сфери на

Втората световна война оказа огромно влияние върху всички сфери на ...

......... деня и през нощта. За първи път супермодерното за времето си оръжие е било използвано през август 1943 г., като с негова помощ е потопен британския корвет HMS Egret.  Към края на войната съюзниците разбрали как да се внедряват и смущават в управлавящите радиочестоти, което рязко понижило ефективността на Henschel.


Името й е Аида. Тя е звеното за изкуствен интелект,

Името й е Аида. Тя е звеното за изкуствен интелект, ...

......... своя чатбот Амелия, след като проектът се оказа провал, пишат шведски медии. "Проблемът е, че нещата, които вървят добре, се справят добре. И искате да сведете до минимум тези, които не се справят толкова добре. Знам за случая с Nordnet, но това няма нищо общо с нас", увери Йохан Торгеби.


Според много хора свръхзвуковите самолети ще са бъдещето на авиацията.

Според много хора свръхзвуковите самолети ще са бъдещето на авиацията. ...

......... скорост от тази на звука. С такава скорост пътуването от Ню Йорк до Шанхай би отнело около 2 часа. От 2005 г. насам Boeing работи върху безпилотен самолет, известен като X-51. През 2013 г. самолетът достигна скорост от 5 маха за 210 секунди, което е най-дълго продължилият свръхзвуков полет досега.


Съвсем скоро Русия ще разполага с оръжие от ново поколение,

Съвсем скоро Русия ще разполага с оръжие от ново поколение, ...

......... дa пpeдoтвpaти изпoлзвaнeтo нa тaĸoвa opъжиe cpeщy нac. Toвa oзнaчaвa, чe CAЩ oтceгa тpябвa дa paзчитaт нa възпиpaнe cpeщy тeзи т. нap. cвpъxзвyĸoви opъжия", зaяви гeнepaл Джoн Xaйтън, pъĸoвoдитeл нa cтpaтeгичecĸoтo ĸoмaндвaнe нa CAЩ. "Kaĸтo Pycия, тaĸa и Kитaй aгpecивнo пpecлeдвaт cвpъxзвyĸoви cпocoбнocти. Haблюдaвaxмe ĸaĸ тecтвaт тeзи cпocoбнocти", посочи гeнepaлът.


В човешката история не веднъж се е случвало хора да

В човешката история не веднъж се е случвало хора да ...

......... функционирал, но неговата вътрешна конструкция досега остава загадка. Нееднократно учени са се опитвали да създадат модел на такъв сеизмограф, изпробвайки различни теории за принципите на неговата работа.  Най-разпространените от тях гласят, че махало в медна колба се задвижва от подземните трусове, даже ако техния епицентър се намира на стотици километри.


Докато не бъдат отворени фабрики на Луната или на Марс,

Докато не бъдат отворени фабрики на Луната или на Марс, ...

......... години. Те вероятно все още ще плават през десетилетието след 2040 г., когато климатолозите очакват, че Арктика ще бъде свободна от лед през лятото. "По-нататъшното развитие на Арктика и нейните ресурси е неизбежно. Ангажиментът е там", казва Кийт Хайнс, професор по метеорология в Университета в Рийдинг, който изучава арктическите кораби.


Природата е това нещо, което не спира да ни изумява

Природата е това нещо, което не спира да ни изумява ...

......... метра, но днес от нея са запазени 138,75 метра; За изграждането й са били използвани 2,3 милиона каменни блока, които тежат между 2 и 30 тона всеки; Най-големите блокове достигат до 80 тона, като те са били пренасяни на 800 километра разстояние; В строежа й са участвали 30 000 души.


Словения е най-иновативната държава в Югоизточна Европа. Страната заема 30-о

Словения е най-иновативната държава в Югоизточна Европа. Страната заема 30-о ...

......... Швейцария, Холандия, Швеция и Великобритания. След тях се нареждат Сигапур и САЩ, които са единствените държави от друг континент в челната десетка. Финландия, Дания, Германия и Ирландия допълват топ 10. България е на първо място по финтех компании в ЦИЕ Доклад сочи страната ни като една от най-иновативните в света


Австралийско-британската добиваща компания Rio Tinto осъщестнви първата си доставка на

Австралийско-британската добиваща компания Rio Tinto осъщестнви първата си доставка на ...

......... използва 20 локомотива и железопътна мрежа с дължина 1,7 хиляди километра. Rio Tinto е една от най-големите в света по пазарна капитализация компании за добив и търговия с природни изкопаеми, която работи над 40 държави по света. Минният концерн добива желязна и медна руда, въглища, алуминий, титан, злато и диаманти.


Докато все повече държави и компании се отказват от пластмасовите

Докато все повече държави и компании се отказват от пластмасовите ...

......... хартиените сламки, след като бъдат потопени в течността, Меран заяви, че зависи от напитката и от температурата. "Би трябвало да издържи, докато си довършите напитката. Ще стане малко влажна, но все пак можете да пиете от нея, както при всяка друга алтернатива. Не е перфектно, но върши работа", обясни предприемачът.


Този план е толкова луд, колкото е отчайваща ситуацията, която

Този план е толкова луд, колкото е отчайваща ситуацията, която ...

......... главен изпълнителен директор на швейцарската компания Water Vision, която си партнира със Слоун, проектът има огромен потенциал в условията на все по-честа суша. Що се отнася до Слоун, той е готов за действие. "Ако ни кажат да отидем сега, можем да го имаме до Великден 2019 г.", убеден е ентусиастът.


Австралийската авиокомпания Qantas даде старт на свой амбициозен план, който

Австралийската авиокомпания Qantas даде старт на свой амбициозен план, който ...

......... качат на борда само като използват... лицето си, пише CNBC. Qantas работи заедно с аерогарата в Сидни като партньор на проекта. Първата задача на пътниците е да минат през автоматична проверка, където оставят багажа си. Sydney Airport е голям международен хъб, като годишно от там минават около 43 милиона души.


Китай работи върху супер мощна ракета, която ще бъде в

Китай работи върху супер мощна ракета, която ще бъде в ...

......... 2022 г. и да изпрати хора на Луната в близко бъдеще. Така Китай се надява да настигне основните си конкуренти в космическата надпревара САЩ и Русия. Китай планира да изгради база на Луната, съобщи в началото на март държавният вестник Global Times, цитирайки ръководителя на Китайската академия за космически технологии.


Индийската космическа програма иска да отиде на място, където никоя

Индийската космическа програма иска да отиде на място, където никоя ...

......... били невероятно високи. "Ако това може да се постигне, Индия трябва да бъде част от това усилие. Ако цената има смисъл, то без никакво съмнение ще се превърне в нещо революционно", казва Лидия Пауъл, ръководител на Центъра за управление на ресурсите в мозъчния тръст Observer Research Foundation в Ню Делхи.


Германия е известна със своята автомобилна индустрия и най-голямата европейска

Германия е известна със своята автомобилна индустрия и най-голямата европейска ...

......... официалното съобщение на правителствената пресслужба става ясно, че това ще разкрие нов потенциал за растеж на високотехнологичната индустрия в Германия. "Летящите таксита могат да ни отведат в ново измерение на мобилността. Те са огромна възможност за компаниите, които вече разработват тази технология успешно", коментира германският министър на транспорта Андреас Шойер.


Намаляването на разходите за съхранение на енергия ще доведе до

Намаляването на разходите за съхранение на енергия ще доведе до ...

......... все повече и повече съществуващия пазар на енергия от въглища, газ и АЕЦ". От 2010 г. досега цената на литиево-йонните батерии е намаляла с 80%. В доклада се твърди, че разходите ще продължат да спадат и ще намалеят с още 66% до 2030 г. спрямо базовата линия от 2017 г.


Слабонаселена провинция на Китай е напът да стане дом на

Слабонаселена провинция на Китай е напът да стане дом на ...

......... това се държеше от Португалия. Китай е сред глобалните лидери в областта на чистата енергия, като инвестициите на страната в тази посока за миналата година достигат 127 милиарда долара, пише Bloomberg. Само в Цинхай капацитетът на ВЕИ съоръженията за миналата година се е увеличил с 42% до общо 10,7 гигавата.


Руският производител КАМАЗ за първи път днес ще качи случайно

Руският производител КАМАЗ за първи път днес ще качи случайно ...

......... AG и Rostec, водена от близкия до Путин Сергей Чемезов, вече тества автономен камион близо до новия мост в Крим миналия месец. Днешният тест ще покаже и новото поколение 5G комуникации, което е изключително важно за автономните превозни средства. Мрежата е осигурена от MegaFon - вторият най-голям телеком в Русия.


От древни времена хората търсят отговори на многобройните си въпроси

От древни времена хората търсят отговори на многобройните си въпроси ...

......... са построени четири напълно функциониращи совалки: Колумбия, Чалънджър, Дискавъри и Атлантис. Като две от тях са изгубени при катастрофи - Чалънджър през 1986 г. и Колумбия през 2003 г. с общо 14 жертви. Индевър е петата совалка, конструирането на която е одобрено през 1987 г. с цел да замени Чалънджър.


Нека помислим за енергийното бъдеще на човечеството. Изкопаемите горива, които

Нека помислим за енергийното бъдеще на човечеството. Изкопаемите горива, които ...

......... на човечеството само с един удар. Ако смятате, че правителството трябва да инвестира в науката с национални и глобални средства, не можете да постигнете по-добра възвращаемост от тази, идваща от от успешното изследване на термоядрения синтез. Физиката работи прекрасно, сега се нуждаем само от инвестициите и от инженерните научни пробиви.


От начина, по който захранваме с електроенергия и отопляваме нашите

От начина, по който захранваме с електроенергия и отопляваме нашите ...

......... декарбонизация са нужни редица технологии, а водородът има потенциал да се превърне една от тях. Ако темата ви е любопитна, тази неделя, 27 май, в 11 часа на площад "България" през НДК ще може да тествате два водородни автомобила, изработени от студенти в Техническия университет в София и Русенския университет.


САЩ се обединяват с Канада и Япония, за да популяризират

САЩ се обединяват с Канада и Япония, за да популяризират ...

......... В момента по света има 449 работещи търговски реактора, разположени в 30 държави, които осигуряват близо 11% от световното електричество. В САЩ 99 реактора произвеждат 20% от електроенергията на страната и 56% от общата чиста енергия, посочва зам.-министърът. В процес на изграждане са още 50 ядрени реактора по цял свят.


Русия проведе пореден успешен ракетен тест - системата за земя-въздух

Русия проведе пореден успешен ракетен тест - системата за земя-въздух ...

......... октомври 2017 г., се е провалил, тъй като ракетата се разбива секунди преди да порази целта си. Следващият тест на руското свръхзвуково оръжие се очаква през това лято. Информацията на американското военно разузнаване разбуни духовете в САЩ и провокира властите във Вашингтон да ускорят собствените си проекти за свръхзвукови ракети.


Електрическите и хибридните автомобили са все по-разпространени и постепенно печелят

Електрическите и хибридните автомобили са все по-разпространени и постепенно печелят ...

......... за управление. Те ще бъдат тествани на земята по-късно тази година и в началото на 2019 г., преди започването на летателното тестване. Работата се извършва в центровете на компанията във Вашингтон, Илинойс и Индиана. Компанията планира да модифицира и електрифицира съществуващите двумоторни самолети на етапи за полетните изпитания, каза Кумар.


Според проучване на YouGov Children`s Omnibus, в което са участвали

Според проучване на YouGov Children`s Omnibus, в което са участвали ...

......... на снимката. В Обединеното кралство последната фирма, която произвежда пощенски картички, е затворена поради рязък спад в продажбите.  Затова може би не трябва да се изненадваме, че близо една четвърт от изследваните, не са могли да идентифицират пощенската картичка - този толкова познат и обичан доскоро елемент от нашия живот.


Ако имате проблеми с бизнеса си или не сте доволни

Ако имате проблеми с бизнеса си или не сте доволни ...

......... ще предлага възможност за заселване на засегнатите граждани, островът ще играе ролята на бизнес център, който няма да бъде под влияние на ничии държавни регулации. "Това означава, че той ще гарантира стабилност извън променливата геополитическа ситуация, търговските проблеми и валутните колебания. Островът ще бъде идеалният бизнес инкубатор", казва още Гарсия.


Състезанието за проучването на Космоса досега винаги е било свързано

Състезанието за проучването на Космоса досега винаги е било свързано ...

......... темата е доста неясна и може да се интерпретира по различни начини", казва Ребека Келер, която е старши научен анализатор в Stratfor. "Правителствата и дори експертите в тази сфера все още спорят за най-подходящия начин за използването на тези суровини и това е въпрос с много труден отговор", допълва тя.


Според мнозина САЩ губи надпреварата с Китай и Русия в

Според мнозина САЩ губи надпреварата с Китай и Русия в ...

......... от 4000 км. Китай е тествал подобно оръжие на по-малко от 2000 км. Така че САЩ не изостават в надпреварата за свръхзвуково оръжие, според Актън. Други държави също се присъединяват към съревнованието. Индия и Русия съвместно разработиха свръхзвукова круизна ракета, наречена BrahMos, и смятат да я продават на други държави.


Експерти от Reuters изготвиха третия си годишен рейтинг

Експерти от Reuters изготвиха третия си годишен рейтинг "Топ 100: ...

......... Цюрих е основано на 16 октомври 1855 г. и е не само най-престижният университет в Швейцария, но и един от най-добрите университети в света.  Сред завършилите и преподавателите на университета са 21 носители на Нобелова награда, най-известният от които е Алберт Айнщайн, който получава отбичието за физика през 1921 година.


При оставаща по-малко от минута до излитането, SpaceX спря изстрелването

При оставаща по-малко от минута до излитането, SpaceX спря изстрелването ...

......... Bangabandhu-1, който ще предоставя телеком услуги за Бангладеш и региона. За да бъде сертифицирана от NASA за превоз на астронавти, ракетата трябва да извърши седем полета без технологични промени. Космическа одисея: Защо никой човек още не е стъпил на Марс? НАСА е заложник на променящите се планове на американските президенти


Преди 42 години САЩ прати сонда на повърхността на Марс.

Преди 42 години САЩ прати сонда на повърхността на Марс. ...

......... високите температури от ядрото навън към повърхността. За да научат повече, InSight ще прокопае и петметрова дупка, за да измери температурата. Но дори и без плочи, понякога Марс се тресе - геологически феномен, който учените искат да изследват. Смята се, че те са по-ниски от 6 по скалата на Рихтер.


Истинската революция на роботите започна. Според данните на International Federation

Истинската революция на роботите започна. Според данните на International Federation ...

......... Благодарение на компании като Bombardier Inc. страна е сред световните лидери в тази област. Франция: Брой роботи на 10 хиляди работници - 132.  Водещи промишлени отрасли в страната са машиностроене, автомобилостроене, електротехнически и електронни изделия, самолето- и корабостроене. Франция е един от най-големите производители на химически и нефтохимически продукти в света.


След време можем да кажем

След време можем да кажем "Сбогом" на пластмасовите бутилки за ...

......... процес отнема стотици години. В момента предстои разработката да получи лиценз, а създателят й да започне да набира капитал за производството. По неговите думи първите бутилки ще могат да се появят на пазара до края на тази година, като ще могат да се продават на цена от около 85-90 пенса.


Космическата компания на Джеф Безос Blue Origin успешно пусна своята

Космическата компания на Джеф Безос Blue Origin успешно пусна своята ...

......... 2015 година. Джеф Безос коментира, че от компанията се надяват да изпратят първите си хора в Космоса през 2018 година, а малко след това да стартират полетите за туристи. Също така той заяви, че ще продава акции на Amazon всяка година, за да може да финансира дейността на Blue Origin.


Милиардерът и шеф на Virgin Group Ричард Брансън планира да

Милиардерът и шеф на Virgin Group Ричард Брансън планира да ...

......... инвестира в революционна технология на транспорт Компанията ще бъде преименувана на Virgin Hyperloop One "Причината, поради която аз станах председател на тази компания, e, че намирам това за невероятно вълнуващо. Ако можем да въведем Virgin Hyperloop в редица различни страни и да ги свържем, това ще сближи света", заяви предприемачът.


Пътят към бъдещето на автономното шофиране в Китай е павиран

Пътят към бъдещето на автономното шофиране в Китай е павиран ...

......... на автомобили. Властите заложиха като цел годишните продажби на новите превозни средства да достигнат 7 млн. до 2020 г. "Бъдещето на транспорта идва при нас много по-бързо, отколкото очаквахме. Трябва да се уверим, че пътищата се развиват, за да отговарят на развитието на автомобилите с автономно управление", убеден е Джоу.


Много често научните открития и изобретенията са резултат от задълбочена

Много често научните открития и изобретенията са резултат от задълбочена ...

......... на раните. Ученият започва да експериментира и изолира от парафинената маса полезни съставки. С полученото вещество той намазва многобройните си изгаряния и белези, получени по време на експериментите.  Ефектът бил поразителен - раните заздравявали доста по-бързо и безболезнено. Чезбро продължава да подобрява качествата на веществото като го изпробвал върху себе.