Руският производител КАМАЗ за първи път днес ще качи случайно

Руският производител КАМАЗ за първи път днес ще качи случайно ...

......... AG и Rostec, водена от близкия до Путин Сергей Чемезов, вече тества автономен камион близо до новия мост в Крим миналия месец. Днешният тест ще покаже и новото поколение 5G комуникации, което е изключително важно за автономните превозни средства. Мрежата е осигурена от MegaFon - вторият най-голям телеком в Русия.


От древни времена хората търсят отговори на многобройните си въпроси

От древни времена хората търсят отговори на многобройните си въпроси ...

......... са построени четири напълно функциониращи совалки: Колумбия, Чалънджър, Дискавъри и Атлантис. Като две от тях са изгубени при катастрофи - Чалънджър през 1986 г. и Колумбия през 2003 г. с общо 14 жертви. Индевър е петата совалка, конструирането на която е одобрено през 1987 г. с цел да замени Чалънджър.


Нека помислим за енергийното бъдеще на човечеството. Изкопаемите горива, които

Нека помислим за енергийното бъдеще на човечеството. Изкопаемите горива, които ...

......... на човечеството само с един удар. Ако смятате, че правителството трябва да инвестира в науката с национални и глобални средства, не можете да постигнете по-добра възвращаемост от тази, идваща от от успешното изследване на термоядрения синтез. Физиката работи прекрасно, сега се нуждаем само от инвестициите и от инженерните научни пробиви.


От начина, по който захранваме с електроенергия и отопляваме нашите

От начина, по който захранваме с електроенергия и отопляваме нашите ...

......... декарбонизация са нужни редица технологии, а водородът има потенциал да се превърне една от тях. Ако темата ви е любопитна, тази неделя, 27 май, в 11 часа на площад "България" през НДК ще може да тествате два водородни автомобила, изработени от студенти в Техническия университет в София и Русенския университет.


САЩ се обединяват с Канада и Япония, за да популяризират

САЩ се обединяват с Канада и Япония, за да популяризират ...

......... В момента по света има 449 работещи търговски реактора, разположени в 30 държави, които осигуряват близо 11% от световното електричество. В САЩ 99 реактора произвеждат 20% от електроенергията на страната и 56% от общата чиста енергия, посочва зам.-министърът. В процес на изграждане са още 50 ядрени реактора по цял свят.


Русия проведе пореден успешен ракетен тест - системата за земя-въздух

Русия проведе пореден успешен ракетен тест - системата за земя-въздух ...

......... октомври 2017 г., се е провалил, тъй като ракетата се разбива секунди преди да порази целта си. Следващият тест на руското свръхзвуково оръжие се очаква през това лято. Информацията на американското военно разузнаване разбуни духовете в САЩ и провокира властите във Вашингтон да ускорят собствените си проекти за свръхзвукови ракети.Електрическите и хибридните автомобили са все по-разпространени и постепенно печелят

Електрическите и хибридните автомобили са все по-разпространени и постепенно печелят ...

......... за управление. Те ще бъдат тествани на земята по-късно тази година и в началото на 2019 г., преди започването на летателното тестване. Работата се извършва в центровете на компанията във Вашингтон, Илинойс и Индиана. Компанията планира да модифицира и електрифицира съществуващите двумоторни самолети на етапи за полетните изпитания, каза Кумар.


Според проучване на YouGov Children`s Omnibus, в което са участвали

Според проучване на YouGov Children`s Omnibus, в което са участвали ...

......... на снимката. В Обединеното кралство последната фирма, която произвежда пощенски картички, е затворена поради рязък спад в продажбите.  Затова може би не трябва да се изненадваме, че близо една четвърт от изследваните, не са могли да идентифицират пощенската картичка - този толкова познат и обичан доскоро елемент от нашия живот.


Ако имате проблеми с бизнеса си или не сте доволни

Ако имате проблеми с бизнеса си или не сте доволни ...

......... ще предлага възможност за заселване на засегнатите граждани, островът ще играе ролята на бизнес център, който няма да бъде под влияние на ничии държавни регулации. "Това означава, че той ще гарантира стабилност извън променливата геополитическа ситуация, търговските проблеми и валутните колебания. Островът ще бъде идеалният бизнес инкубатор", казва още Гарсия.


Състезанието за проучването на Космоса досега винаги е било свързано

Състезанието за проучването на Космоса досега винаги е било свързано ...

......... темата е доста неясна и може да се интерпретира по различни начини", казва Ребека Келер, която е старши научен анализатор в Stratfor. "Правителствата и дори експертите в тази сфера все още спорят за най-подходящия начин за използването на тези суровини и това е въпрос с много труден отговор", допълва тя.


Според мнозина САЩ губи надпреварата с Китай и Русия в

Според мнозина САЩ губи надпреварата с Китай и Русия в ...

......... от 4000 км. Китай е тествал подобно оръжие на по-малко от 2000 км. Така че САЩ не изостават в надпреварата за свръхзвуково оръжие, според Актън. Други държави също се присъединяват към съревнованието. Индия и Русия съвместно разработиха свръхзвукова круизна ракета, наречена BrahMos, и смятат да я продават на други държави.Експерти от Reuters изготвиха третия си годишен рейтинг

Експерти от Reuters изготвиха третия си годишен рейтинг "Топ 100: ...

......... Цюрих е основано на 16 октомври 1855 г. и е не само най-престижният университет в Швейцария, но и един от най-добрите университети в света.  Сред завършилите и преподавателите на университета са 21 носители на Нобелова награда, най-известният от които е Алберт Айнщайн, който получава отбичието за физика през 1921 година.


При оставаща по-малко от минута до излитането, SpaceX спря изстрелването

При оставаща по-малко от минута до излитането, SpaceX спря изстрелването ...

......... Bangabandhu-1, който ще предоставя телеком услуги за Бангладеш и региона. За да бъде сертифицирана от NASA за превоз на астронавти, ракетата трябва да извърши седем полета без технологични промени. Космическа одисея: Защо никой човек още не е стъпил на Марс? НАСА е заложник на променящите се планове на американските президенти


Преди 42 години САЩ прати сонда на повърхността на Марс.

Преди 42 години САЩ прати сонда на повърхността на Марс. ...

......... високите температури от ядрото навън към повърхността. За да научат повече, InSight ще прокопае и петметрова дупка, за да измери температурата. Но дори и без плочи, понякога Марс се тресе - геологически феномен, който учените искат да изследват. Смята се, че те са по-ниски от 6 по скалата на Рихтер.


Истинската революция на роботите започна. Според данните на International Federation

Истинската революция на роботите започна. Според данните на International Federation ...

......... Благодарение на компании като Bombardier Inc. страна е сред световните лидери в тази област. Франция: Брой роботи на 10 хиляди работници - 132.  Водещи промишлени отрасли в страната са машиностроене, автомобилостроене, електротехнически и електронни изделия, самолето- и корабостроене. Франция е един от най-големите производители на химически и нефтохимически продукти в света.


След време можем да кажем

След време можем да кажем "Сбогом" на пластмасовите бутилки за ...

......... процес отнема стотици години. В момента предстои разработката да получи лиценз, а създателят й да започне да набира капитал за производството. По неговите думи първите бутилки ще могат да се появят на пазара до края на тази година, като ще могат да се продават на цена от около 85-90 пенса.Космическата компания на Джеф Безос Blue Origin успешно пусна своята

Космическата компания на Джеф Безос Blue Origin успешно пусна своята ...

......... 2015 година. Джеф Безос коментира, че от компанията се надяват да изпратят първите си хора в Космоса през 2018 година, а малко след това да стартират полетите за туристи. Също така той заяви, че ще продава акции на Amazon всяка година, за да може да финансира дейността на Blue Origin.


Милиардерът и шеф на Virgin Group Ричард Брансън планира да

Милиардерът и шеф на Virgin Group Ричард Брансън планира да ...

......... инвестира в революционна технология на транспорт Компанията ще бъде преименувана на Virgin Hyperloop One "Причината, поради която аз станах председател на тази компания, e, че намирам това за невероятно вълнуващо. Ако можем да въведем Virgin Hyperloop в редица различни страни и да ги свържем, това ще сближи света", заяви предприемачът.


Пътят към бъдещето на автономното шофиране в Китай е павиран

Пътят към бъдещето на автономното шофиране в Китай е павиран ...

......... на автомобили. Властите заложиха като цел годишните продажби на новите превозни средства да достигнат 7 млн. до 2020 г. "Бъдещето на транспорта идва при нас много по-бързо, отколкото очаквахме. Трябва да се уверим, че пътищата се развиват, за да отговарят на развитието на автомобилите с автономно управление", убеден е Джоу.


Много често научните открития и изобретенията са резултат от задълбочена

Много често научните открития и изобретенията са резултат от задълбочена ...

......... на раните. Ученият започва да експериментира и изолира от парафинената маса полезни съставки. С полученото вещество той намазва многобройните си изгаряния и белези, получени по време на експериментите.  Ефектът бил поразителен - раните заздравявали доста по-бързо и безболезнено. Чезбро продължава да подобрява качествата на веществото като го изпробвал върху себе.


Експерти и медийни публикации прогнозират, че възобновяемите енергийни източници ще

Експерти и медийни публикации прогнозират, че възобновяемите енергийни източници ще ...

......... резервиращи мощности - създавайки система със 77% дял на ВЕИ, то все пак 9% от годишното потребление на Великобритания ще остане незадоволено. Това ще доведе до прекъсвания на електрозахранването и на значителни икономически щети. Препоръката на учените е да се борави внимателно с прогнозите за осъществимостта на нулево въглеродното бъдеще.


Китай обяви поредния си мегапроект, по който ще работи в

Китай обяви поредния си мегапроект, по който ще работи в ...

......... на проекта няма да бъдат толкова големи, като производството и инсталирането на една такава камера струва 50 000 юана или 8000 долара. Докато тази идея не е нова, като държави като САЩ вече са провеждали подобни тестове, Китай е първата в света, която иска да приложи технологията в такива мащаби.


Тази година на 26-27 юни ще се проведе десетото юбилейно

Тази година на 26-27 юни ще се проведе десетото юбилейно ...

......... чиито теми обхващат бъдещето на здравеопазването, дигиталните умения и образованието, технологиите, жените в бизнеса и политиката, инфраструктура 4.0, медиите в 21. век и др. Конференциите са таргетирани към посетителите си и някои от тях ще имат изложбени площи, където ще бъдат представени компании и решения от и за конкретния бранш.


Франция влезе в глобалното състезание в разработването на товарни летателни

Франция влезе в глобалното състезание в разработването на товарни летателни ...

......... Тя ще бъде задвижвана от малки дизелови или електрически двигатели, които ще трябва да работят на минимална мощност. Според изчисленията на компанията те ще могат да си осигурят продажби за 5 милиарда евро в следващите 10 години, като капацитетът на производствените им бази във Франция и Китай е 150 машини.


Индия, която изпрати спътник до Марс на 10 пъти по-ниска

Индия, която изпрати спътник до Марс на 10 пъти по-ниска ...

......... (PSLV), който може да изведе микро сателит в космоса за около 30 млн. долара, според изследователската компания Seradata. Тази сума се разделя, ако се изстрелят няколко сателита. Милиардери като Джеф Безос, Илън Мъск и Ричард Брансън възлагат големи надежди на космоса, включително потенциално създаване на човешки колонии на други планети.


Световноизвестният британски астрофизик Стивън Хокинг завършил своя теория за това,

Световноизвестният британски астрофизик Стивън Хокинг завършил своя теория за това, ...

......... седмица, като новината за смъртта му беше съобщена от децата му. Той се прочу със своята работа по теорията за черните дупки. И преди той е коментирал опасността Земята да загине и заради това многократно е посочвал, че хората трябва да колонизират друга планета, за да се гарантира оцеляването им.


Надеждни, компактни, ергономични, мощни - как се постигнат тези качества

Надеждни, компактни, ергономични, мощни - как се постигнат тези качества ...

......... промива естествени и изкуствени прегради и специални екипировки. За това трябва да бъде пригоден за стрелба с боеприпаси с повишена мощност. И да не се забравя неговата общи габаритни характеристики - пистолетът е спомагателно оръжие, повечето време то е баласт за боеца. А за него всеки излишен грам е важен.


Американската компания General Electric завърши първия тестови полет с най-големият

Американската компания General Electric завърши първия тестови полет с най-големият ...

......... главният мениджър на проекта Тед Индлин тестът е приключил перфектно, като се очаква последният сертификат за двигателя да бъде получен през 2019 година. GE9X е разработен за полети на дълги разстояния, като ще започне да бъде използван през 2020 година. Към момента над 700 броя от модела вече са поръчани.  


В историята има неизброимо много примери за жени, изобретили най-различни

В историята има неизброимо много примери за жени, изобретили най-различни ...

......... Джозефин Кокрейн била заможна дама, която искала да има машина, миеща по-бързо чинийте от нейните слуги. Тя създава такава в края на XIX век и я патентова, а след това започва да я предлага на ресторанти и хотели. По-късно Кокрейн създава компания за производството на миялни машини, която кръщава KitchenAid.


Преди около година предприемачът визионер Илън Мъск успя да сбъдне

Преди около година предприемачът визионер Илън Мъск успя да сбъдне ...

......... 2018 година "гигафабриката" ще започне да работи пълен капацитет и ще произвежда повече литиево-йонни батерии, колкото са били произвеждани в целия свят през 2013 година", коментира още основателят на автомобилната компания. Успоредно с това от производителя искат да продължат да намаляват цената на батериите, като използват алтернативни източници на енергия.


Човечеството можеше да стъпи на Марс още преди 30 години.

Човечеството можеше да стъпи на Марс още преди 30 години. ...

......... сътрудничество със SpaceX и други частни космически компании в последните години. В крайна сметка държавната космическа агенция може би няма да е тази, която ще напише следващата глава в изследването на космоса. САЩ ще работи с частни компании за изпращането на хора на Марс до 2030-а Това потвърди президентът Обама


Най-големият самолет в света предстои да бъде официално представен. И

Най-големият самолет в света предстои да бъде официално представен. И ...

......... на фирмата е да "осигури удобен и надежден достъп до ниската орбита на Земята". Идеята на Алън е да предлагат по-евтина такава възможност в сравнение с настоящите алтернативи за изстрелване на ракети в ниската околоземна орбита. Технологията ще бъде полезна за компании, които искат да изстрелват свои сателити в Космоса.


Всеки милиметър място има значение, когато компаниите се опитват да

Всеки милиметър място има значение, когато компаниите се опитват да ...

......... които се нуждаят от връзка с интернет. Остава един голям въпрос: дали мобилните оператори ще одобрят технологията. Производителите на телефони вече имат алтернатива: малък чип с размер 6 х 5 мм, носещ името eSIM - но явно той не среща подкрепата на индустрията. Според ARM, бъдещето на технологията е светло.


Най-богатият човек в света Джеф Безос показа огромен часовник, който

Най-богатият човек в света Джеф Безос показа огромен часовник, който ...

......... на всяко хилядолетие. Проектът бе иницииран от Дани Хилис през 1989 г. Милиардерът и основател на Amazon обяви, че "помага на Дани за проекта в последните шест години". "Изграждането на часовник в отдалечена планина е голяма задача. Строителството е в ход и ние напредваме всеки ден", се казва в публикацията.


Японска компания планира да построи най-високия дървен небостъргач в света,

Японска компания планира да построи най-високия дървен небостъргач в света, ...

......... развитието на технологиите. В момента най-високата дървена сграда е висока 18 етажа (53 метра) и в нея има студентски общежития за учащите в University of British Columbia. Небостъргачът ще бъде изграден и благодарение на структурна система от укрепени тръби, греди и скоби, за да го предпазят от земетресения и ветрове.


Британският магнат Ричард Брансън предлага изграждането на супер бърза транспортна

Британският магнат Ричард Брансън предлага изграждането на супер бърза транспортна ...

......... скорости, достигащи 386 км/ч в час по време на тестове в Невада, работи за постигане на целта за разполагане на 3 производствени системи до 2021 г. Тя разработва технология, използваща магнитна левитация в тръби с ниско налягане, за да транспортира хора и стоки със скорости, подобни на тези на самолетите.


Пътуванията със свръхзвукови реактивни самолети, които приключиха преди повече от

Пътуванията със свръхзвукови реактивни самолети, които приключиха преди повече от ...

......... от 2.2 маха (около 2400 км/ч) и може да превози пътници от Ню Йорк до Лондон за около 3 часа. Легендарният "Конкорд", използван от British Airways и Air France, беше пенсиониран през 2003 г. след почти 30 години във въздуха. Високите разходи принудиха клиентите да се отказажат от свръхзвуковия самолет.


Електрическите автомобили, роботизираните таксита и автономните камиони идват и ще

Електрическите автомобили, роботизираните таксита и автономните камиони идват и ще ...

......... нужни за електрическите мотори. Разбира се, те все пак има гуми, спирачки и други части, които се износват, но липсата на двигател с вътрешно горене ще се окаже особено важна разлика. По-малко удари и одрасквания, причинени от човешка грешка, означава и по-малка нужда от ремонт на панелите и други части.


Първият полет на ракетата Falcon Heavy на SpaceX имаше редица

Първият полет на ракетата Falcon Heavy на SpaceX имаше редица ...

......... избегне каквито и да е сблъсъци с микрометероидите в Космоса. Но дори и те да не успеят да разрушат колата напълно, това ще стори радиацията. На Земята мощно магнитно поле пази хората (и всички Tesla Roadster) от радиацията от слънцето и космически лъчи. Но в Космоса няма такава защита.  


Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите, организирана от българското

Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите, организирана от българското ...

......... са и множество неформални събития, официални вечери, церемония за награди, работилници и тематични кръгли маси , които ще съберат на едно място представители на бизнеса на най-високо ниво с политиците и законодателите на ниво ЕС , за да бъдат обсъдени теми като GDPR, privacy&security, градовете на бъдещето и много други.


Работниците в сферата на финансовите услуги ще бъдат сред първите,

Работниците в сферата на финансовите услуги ще бъдат сред първите, ...

......... през десетилетията от началото на дигиталната революция", обясни Хоуксуърт. В дългосрочен план изкуственият интелект, роботиката и свързаните с тях технологии не само трябва да допринесат значително за повишаването на БВП на Великобритания с до 10%, но и да генерират достатъчно нови работни места, за да компенсират потенциално загубените, посочи той.


Европейската авиокосмическа компания Airbus стартира първите тестове на нов вид

Европейската авиокосмическа компания Airbus стартира първите тестове на нов вид ...

......... да се проведе на Световното изложение 2020 в Дубай. Най-вероятно летящата кола ще бъде оборудвана с автономна пилотна система. Задвижването на й ще бъде чрез електрическа енергия. В проекта вземат участие компаниите за производство на летателни машини Embraer и Bell Helicopters, с подкрепата и на властите в Далас и Дубай.


Първите изцяло електрически, напълно екологични и вероятно без екипаж контейнерни

Първите изцяло електрически, напълно екологични и вероятно без екипаж контейнерни ...

......... чиста енергия. "Има около 7300 вътрешни кораби в Европа и повече от 5000 от тях са собственост на предприемачи в Белгия и Холандия. Можем да строим по повече от 500 годишно, но при тази скорост ще отнеме около 50 години, за да може индустрията да работи на зелена енергия", признава ръководителят.


През следващото десетилетие летящи автомобили ще напълнят небето на САЩ

През следващото десетилетие летящи автомобили ще напълнят небето на САЩ ...

......... таксиметрова индустрия. Оценката на Косровшахи е, че досега компанията се е разраствала твърде агресивно, което ѝ спечели много врагове. "Запътваме се от "растеж на всяка цена" към "отговорен растеж", каза още той. По време на изказването му пред сградата се провеждаше протест на таксиметрови шофьори срещу конкуренцията на американската компания.


Европа ще инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри, които

Европа ще инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри, които "носят ...

......... няма да могат да се възползват от европейските суперкомпютри заради Brexit, a властите в Лондон все още не са се присъединили официално към инициативата. "Brexit създаде голяма несигурност около участието на Великобритания, което е наистина жалко и причинява закъснение и объркване", смята Саймън Макинтош-Смит, компютърен специалист в Университета в Бристол.


Русия ще построи първата в света плаваща атомна електроцентрала. Централата

Русия ще построи първата в света плаваща атомна електроцентрала. Централата ...

......... капацитет е достатъчен, за да осигури енерго- и топлоснабдяването на град с население от 100 000 души. АЕЦ "Академик Ломоносов" ще замени остарялата АЕЦ "Билибинская", която в момента генерира до 80% от електроенергията в изолираната мрежа "Чаун-Билибинская" в Далечния Изток на Русия. Новата АЕЦ трябва да работи около 40 години.


Управлението за перспективни изследователски проекти към Министерството на отбраната на

Управлението за перспективни изследователски проекти към Министерството на отбраната на ...

......... ще може да се осъществява не само самолета база, аи  от изтребители, действащи непосредствено на фронтовата линия като F-22 или F-35.  Според експертите, ефективността на това оръжие не е в свръхточността на дроновете, а в тяхната универсалност, ниска цена и възможността за оперативно предаване на управлението близо да бойните действия.


Първата в света соларната магистрала бе открита в Китай. Тестовият

Първата в света соларната магистрала бе открита в Китай. Тестовият ...

......... за наблюдение, лампите в тунелите и тол будките. Излишната енергия ще бъде пращана в мрежата. Освен това пътят ще топи снега и леда. Очаква се в бъдеще да могат да бъдат зареждани в движение и електрически автомобили, както и да бъде осигурен интернет достъп. Пътят трябва да издържи 20 години.


Преди близо десетилетие милиардерът Питър Тийл основава неправителствената организация Seasteading

Преди близо десетилетие милиардерът Питър Тийл основава неправителствената организация Seasteading ...

......... център, около който ще се развива градът. Електричеството на островите ще идва от инсталирани върху покривите соларни панели. Жителите ще ползват и рециклирана вода от океана. Според изчисленията дузина подобни острови ще струват около 60 милиона долара. Как трябва да изглежда проектът Blue Fronties можете да видите в нашата галерия. 


Американският оръжеен гигант Lockheed Martin ще разработва свръхзвуков пътнически самолет.

Американският оръжеен гигант Lockheed Martin ще разработва свръхзвуков пътнически самолет. ...

......... компания Virgin Group има правото да купи първите 10 самолета на Boom. Основателят на Boom Блейк Шол твърди, че компанията разработва самолети, които могат да пътуват със скорост 2.2 маха (над 2600 км/ч) - скорост, която може да намали пътуването от Сан Франциско до Токио до 5 часа и половина.


Технологичният гигант Apple освен, че работи по нови продукти развива

Технологичният гигант Apple освен, че работи по нови продукти развива ...

......... програмата ще обхване около 500 хиляди ученици и колежани. Към момента все още не се знае колко ще бъдат учебните заведения, които ще стартират с т.нар. Swift Coding Clubs, част от инициативата Everyone Can Code. Програмата ще предлага извънкласни занимания, която ще учи заинтересуваните на основите на писане на кодове.


Едва за половин година датската банка Danske Bank успя да

Едва за половин година датската банка Danske Bank успя да ...

......... и пасивите на клиента. 10 минути по-късно Джуно е готов със своите предложения и препоръки с петте най-подходящи фонда за инвестиране, подбрани чрез алгоритъм в съответствие с желанията и характеристиките на клиента. От Danske Bank посочват, че идеята е хората да бъдат по-свободни при избора къде да насочат своите вложения.


Japan Airlines ще вложи поне 10 милиона долара в изпълняването

Japan Airlines ще вложи поне 10 милиона долара в изпълняването ...

......... самолета от компанията. Преди година пък милиардерът Ричард Брансън обяви, че неговата Virgin Group ще закупи първите 10 летателни машини. Boom планира да започне първите тестове в края на 2018 година, като от ръководството й смятат, че полетите с пътници на борда могат да започнат в средата на следващото десетилетие.


Технологиите се развиват с бясна скорост в днешно време. Чрез

Технологиите се развиват с бясна скорост в днешно време. Чрез ...

......... Ето и кои други неща най-вероятно ще изчезнат до 2020-а: Факс; CD-та; DVD плейъри; Изпращане на писма и сметки по пощата; Калкулатори; Аналогови часовници; Домашни телефони; Бутони на мобилните телефони; Телефонни справочници; Чекове; Пароли; Дистанционно управление за телевизор; Слушалки с кабели; Зарядни с кабели; Куриери; Ключове за автомобили; Туристически агенции.


Бързата еволюция на изкуствения интелект и роботите могат да закрият

Бързата еволюция на изкуствения интелект и роботите могат да закрият ...

......... в ръцете на хората, са свързани с високо образование и вземане на решения - мениджъри, инженери, учени, учители и водопроводчици. Най-малък шанс да бъдат заменени от роботи имат хирурзите. Родината на Skype обмисля да направи роботите свои граждани Нов законопроект може да даде статут на юридическо лице на изкуствения интелект


Въпреки проблемите на Tesla бизнесменът Илън Мъск не се спира

Въпреки проблемите на Tesla бизнесменът Илън Мъск не се спира ...

......... да ползва вакуум. Той допълва, че вероятно ще се ползват електрически влакове, като все още не е сигурно дали ще се движат по релси. The Boring Company will compete to fund, build & operate a high-speed Loop connecting Chicago O’Hare Airport to downtown https://t.co/bRqKpzSJjz— Elon Musk (@elonmusk) November 30, 2017


Нуждата от революцията в батериите е все по-осезаема. Периодично, някоя

Нуждата от революцията в батериите е все по-осезаема. Периодично, някоя ...

......... През 2004 г. изследователи в Манчестърския университет успяха за първи път да изолират графен, описан като "най-тънкия материал на планетата", като същевременно е по-здрав от стомана, прозрачен и "най-проводимия" в света. Освен това, батерия, създадена от него, ще може да поддържа стабилна температура от 60 градуса по Целзий при зареждане.


Толкова много се говори за електрическите автомобили, но в един

Толкова много се говори за електрическите автомобили, но в един ...

......... с целта да пусне полети с електрически самолети в следващото десетилетие. От производителя твърдят, че те ще бъдат с 50% по-тихи от конвенционалните аероплани и 10% по-евтини. Един от най-големите авиопревозвачи в Европа ще ползва електрически самолети EasyJet се надява това да стане в рамките на едно или две десетилетия


Роботът пощальон Yape постъпва на служба на 4 декември в

Роботът пощальон Yape постъпва на служба на 4 декември в ...

......... други транспортни средства. Yape е снабден с четири видеокамери и се взаимодейства с другите датчици и съоръжения, намиращи се в градовете, например светофарите и другите устройства за мониторинг на транспортния трафик. Роботът има също така вградена система против кражби, така че едва ли някой ще успее да ограби пощальона Yape.


Китайска компания, производител на военна продукция, показа видео с изпитанията

Китайска компания, производител на военна продукция, показа видео с изпитанията ...

......... отбелязват, че VN18 е само експортното име на бойната машина на пехотата ZBD2000, от която 450 единици са на въоръжение в китайската армия от 2006 година. Сегашните изпитания и силно рекламното представяне показвали по-скоро желанието на страната да продава танка-амфибия зад граница. Преди четири години 60 такива машини закупи Венецуела.


Седем български екипа и техните проекти за отличени в тазгодишното

Седем български екипа и техните проекти за отличени в тазгодишното ...

......... която да осигурява взаимопомощ, а от там и развитие на идеите", казват организаторите. "Res Publica в сътрудничество със своите партньори желае да подпомогне взаимодействието, така че сборът от индивидуалния им успех да се превърне в една по-мащабна глобална история", заяви Войчех Прибилски, председател на фондация Res Publica, която инициира проекта.


Преди малко повече от две години китайските авиолинии Hainan за

Преди малко повече от две години китайските авиолинии Hainan за ...

......... от China Daily. От ръководството на дружеството обясняват, че всяка година могат да се снабдяват с 100 000 метрични тона използвана мазнина от ресторанти, която да се ползва в направата на горивото за самолети. Използването на това и други биогорива може да намали вредните въглеродни емисии с 80%, смятат експерти.


Сингапур ще пусне самоуправляващи се автобуси по пътищата си от

Сингапур ще пусне самоуправляващи се автобуси по пътищата си от ...

......... към традиционните обществени автобуси и първоначално ще пътуват по по-малко натоварени пътища, посочват сингапурските власти. Пътуващите ще могат да ги използват, извиквайки ги чрез смартфона си. Правителството обяви, че се надява на помощ от индустрията и изследователските институции относно ключовите изисквания за успешното пилотно въвеждане на тези автономни превозни средства.


Apple е започнала съвместна работа с Intel по вграждането на

Apple е започнала съвместна работа с Intel по вграждането на ...

......... 200 милиона броя iPhone всяка година. Въвеждането на 5G технологията все още е далеч във времето и ще изиска многомилионни инвестиции и от производителите на телефони, и от самите оператори. Най-големият телеком в Европа за първи път показа как действа 5G Глобалното стартиране на технологията ще е през 2020 г.


Специалистите от Казанския авиационен завод извадиха на летателно-изпитателната станция модернизирания

Специалистите от Казанския авиационен завод извадиха на летателно-изпитателната станция модернизирания ...

......... го "супербомбардировач". The National Interest цитира думите на Майк Кофман от Центъра за военноморски изследвания на САЩ. Експертът счита, че заедно с възстановяването на производството на Ту-160 руските специалисти са преосмислили целия процес и организация на производството. Нещо, което според него, руската отбранителна промишленост не е правила доста дълго време.


Милиардерът филантроп Бил Гейтс вече е собственик на 25 хиляди

Милиардерът филантроп Бил Гейтс вече е собственик на 25 хиляди ...

......... населеното място ще бъдат колкото тези в Темпе. Те ще ползват свърхбърз интернет и ще има изградена инфраструктура за ползването на безпилотни автомобили. От Belmont Partners все още не са обявили кога трябва да започне работата по проекта. В официалното съобщение не става ясно и кога ще бъде завършен той.


Една малка, но много напредничева балтийска държава е увеличила осезаемо

Една малка, но много напредничева балтийска държава е увеличила осезаемо ...

......... платформата естонското правителство ще направи страната по-голяма - тя разширява дигиталната икономика и осигурява на пазара нови потребители, както и привлича нови инвестиции", коментира ръководителят на програмата Каспър Косюс. Родината на Skype обмисля да направи роботите свои граждани Нов законопроект може да даде статут на юридическо лице на изкуствения интелект


Компании, които използват потенциала на изкуствения интелект, могат да създадат

Компании, които използват потенциала на изкуствения интелект, могат да създадат ...

......... технология. Хокинг заяви, че с потенциала на изкуствения интелект опасности като автономни оръжия и икономически предизвикателства могат да доведат до "най-лошите събития в историята на нашата цивилизация". Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да бъде най-лошото нещо в човешката история Британският физик смята, че хората трябва да се научат да контролират технологиите


Базираната в САЩ компания XTI Aircraft показа своя прототип на

Базираната в САЩ компания XTI Aircraft показа своя прототип на ...

......... революционна технология, самолетът включва и истински лукс в кабината. Източник: Идеята за такъв самолет идва през 2012 г. През следващата година се очаква модел на самолет в 60% от оригиналния му размер да направи първи тестови полет. Отворен стои и въпросът за финансиране, като XTI Aircraft набира средства от инвеститори.


Съоснователят и президент на американския инвестиционен гигант BlackRock Роб Капито

Съоснователят и президент на американския инвестиционен гигант BlackRock Роб Капито ...

......... приложения. "Всички говорят за изкуствения интелект и данни. Технологиите просто ще ни направят работата ни по-ефикасна що се отнася до работата с информация", убеден е експертът. Роб Капито смята, че огромното количество данни трябва да бъде управлявано и анализирано, а хората не могат да се справят сами с тази задача.