България е на едно от последните места по безопасност на

България е на едно от последните места по безопасност на ...

......... в българската администрация, Христова работи по Стратегия по превоз на опасни товари, която остава нереализирана. „В конкретния случай изчакваме да приключи разследването и ще поискаме цялата информация, за да проверим каква е била причината за това дерайлиране", това заяви по случая в Пловдив шефът на парламентарната транспортна комисия Халил Летифов.


България е сред страните в Европейския съюз (ЕС), в които

България е сред страните в Европейския съюз (ЕС), в които ...

......... че плащанията за медикаменти са високи. Страните с най-висок дял на хората, за които цената на лекарството е голяма финансова тежест, са Полша (40%), следвана от Кипър (34%), България (33%) и Латвия (30%). Купуването на лекарства няма сериозно отражение върху бюджета на домакинстватавъв Франция (90%), Дания (84%) и Швеция (78%).


България е на пето място в Европейския съюз (ЕС) по

България е на пето място в Европейския съюз (ЕС) по ...

......... са в Испания (135 100 ха или 53%), а една трета в Италия (78 300 ха или 31%). Останалите са в Гърция (28 800 ха или 11%). Между 2012 и 2017 г. портокаловите горички в ЕС намаляват с -11 700 ха заради свиване с -10% (-14 900 ха) в Испания.


Представители на американския производител на самолети Lockheed Martin, избран за

Представители на американския производител на самолети Lockheed Martin, избран за ...

......... предоставяне на икономически и промишлени ползи за България във връзка с придобиването на F-16 Блок 70 за ВВС. В съобщението се посочва още, че с напредването на процеса по придобиване компанията работи с правителствата на България и САЩ за идентифициране на възможностите за намаляване на разходите за F-16 Блок 70.


Спешно променят Закона срещу изпирането на пари, след като адвокати

Спешно променят Закона срещу изпирането на пари, след като адвокати ...

......... тъй като застрашават адвокатската тайна. Те настояват адвокатите да се изключат от списъка на лицата, които са длъжни да докладват информация, и правната консултация да отпадне от обхвата на закона. Адвокатите заплашиха, че демонстрациите им няма да приключат и обвиняват Висшия адвокатски съвет в пасивност и съглашателство с властта.  


Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е

Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е ...

......... лв. Ясно се декларира, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространението на крайните резултати в съответствие с националното и европейското законодателство. Очаква се разходите по преброяването да възлязат на 38,2 млн. лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.29-годишна банкова служителка бе обвинена за източване на дебитните карти

29-годишна банкова служителка бе обвинена за източване на дебитните карти ...

......... репутационният удар върху банката, каза той. Банките имат системи за контрол и вътрешни правила, а въпросната служителка е била ръководител на клон, обясни преподавателят. Той също е сигурен, че се нарушени вътрешни правила и е действано с престъпно намерение. Банката носи отговорност за действията на своите служители, подчерта  Валери Димитров.


Парламентът прие процедурните правила за избор на нов състав на

Парламентът прие процедурните правила за избор на нов състав на ...

......... членове на Европейския парламент. Изслушването ще е публично. Кирилов поиска в него да участват всички кандидати, което означава не само четиримата, избирани пряко от парламента, но и останалите 14, които трябва да бъдат назначени от президента. Изборът е планиран за 20 март, когато изтича мандатът на настоящата Централна избирателна комисия.


Ако парламентът приеме законовите поправки, концесионирането на плажовете да става

Ако парламентът приеме законовите поправки, концесионирането на плажовете да става ...

......... партньорство. „В този конкретен случай със Закона за концесиите обаче виждаме точно обратното. Затова със специално писмо поискахме спешна намеса, за да може процедурите за предстоящото лято да бъдат осъществени и плажовете да имат своите концесионери. Надявам се предложението да влезе в НС и да бъде прегласувано", коментира Полина Карастоянова.


Информацията за туристическите нощувки в българските хотели, която постъпва от

Информацията за туристическите нощувки в българските хотели, която постъпва от ...

......... че няма съмнения в коректността на данните за големите хотели в бизнеса, но електронната система вече ще накара и малките хотелчета да излязат на светло. Той предлага с цел облекчаване на контролната дейност на министерството в бъдеще да се помисли за обвързване на ЕСТИ с популярните сайтове за хотелски резервации.


БДЖ "Товарни превози" не си знае имотитев-к Сега Държавният превозвач

БДЖ "Товарни превози" не си знае имотитев-к Сега Държавният превозвач ...

......... "Революция Х" с 54 575 зрители и 450 692 лева приходи, "Нокаут или всичко, което тя написа" с 41 836 зрители и 348 757 лева приходи, "Дъвка за балончета" с 39 195 зрители и 306 739 лева приходи и "Посоки" с 37 623 зрители и 314 272 лева приходи.  В присъствието на вицепремиера по правосъдната реформа и министър на

В присъствието на вицепремиера по правосъдната реформа и министър на ...

......... външните работи Екатерина Захариева в Министерски съвет беше валидирана юбилейна пощенска марка по случай 15-та годишнина от членството на Република България в НАТО. В церемонията участваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков (трети отляво) както и Соломон Паси (втори отляво), президент на Атлантическия клуб в България. Снимка: БТА


Листите на чакащите за някои услуги няма да изчезнат автоматично

Листите на чакащите за някои услуги няма да изчезнат автоматично ...

......... С направлението по Закона за хората с увреждания, хората ще могат да отидат при избран от тях доставчик, за да ползват съответната услуга. Така те ще прескочат предвиденото за останалите насочване по Закона за социалните услуги, което ще се прави от общините и от дирекциите "Социално подпомагане" за определени услуги.


Регламентират се правата и задълженията на новата агенция „Медицински надзор".

Регламентират се правата и задълженията на новата агенция „Медицински надзор". ...

......... следствие дейностите по донорство и трансплантации проверките ще трябва да се правят до 7 дни от сигнала. За резултатите от всяка инспекция пък ще се съставя констативен протокол в срок до 10 дни от приключването й. Новите правила влизат в сила от 1 април, когато започва да работи новата агенция.


България и Саудитска Арабия създават съвместна земеделска компания, реши на

България и Саудитска Арабия създават съвместна земеделска компания, реши на ...

......... от двете страни, за да се привлекат инвестиции в българското земеделие, животновъдство и преработвателната промишленост. Очаква се да бъде увеличен експортният потенциал на българските земеделски продукти и да бъде подсилена продоволствената сигурност на арабската държава. Министрите гласуваха промени в бюджета на земеделското министерство за 2019 г. за създаване на дружеството.


Обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци може да бъде изплатена

Обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци може да бъде изплатена ...

......... Коев заяви, че гроздовата реколта през 2018 г. е 153 хил. тона, а през годината български винопроизводители са получили над 200 отличия от международни конкурси. За седма поредна година расте износът на вино. 64 млн. литра вино е изнесено през миналата година, а вътрешното потребление е около 120 млн. литра.Младите хора на възраст между 15 и 29 г. са

Младите хора на възраст между 15 и 29 г. са ...

......... се реализирали спрямо образованието си. През 2016 г. са финансирани 36 младежки информационно-консултантски центрове на територията на 28 от големите градове и 39 младежки инициативи, свързани с доброволчеството. Завършващите средно образование, които продължават да учат в България, са 51 на сто, а 14% заминават да се образоват в чужбина.  


Американската фармацевтична компания Discovery Life Sciences навлиза на българския пазар,

Американската фармацевтична компания Discovery Life Sciences навлиза на българския пазар, ...

......... специализира в биоспецифичен анализ и обществени поръчки за фармацевтичната, биотехнологичната и диагностичната индустрия. Sofia Bio LLC е собственост на американска компания, като предоставя анализ на кръв и тъкани за биофармацевтичната индустрия. Тя работи в тази област повече от 15 години и има широка мрежа в България, Румъния, Полша и Чехия.


Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в

Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в ...

......... физически лица. Жалбите срещу медии са 90, уважени са само осем, от тях само две са с наложени санкции за незаконосъобразно обработване на лични данни, отбеляза той.  Маноил Манев /ГЕРБ/ добави, че постигнатият баланс в закона е бил плод на четири месеца работа. Според него ветото е безпринципно и нелогично.


Желанието на българите за пътувания в края на миналата година

Желанието на българите за пътувания в края на миналата година ...

......... тримесечие на 2018 г. средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 161.57 лв. в страната и 515.11 лв. в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 154.92 лв. в страната и 1 192.41 лв. в чужбина.


Има спад на ранните записвания на туристите от Русия в

Има спад на ранните записвания на туристите от Русия в ...

......... на туризма, общините, данъчните и МВР. „Всички, които предлагат настаняване с цел туризъм, трябва да се свържат към системата. Предвидили сме изключително сериозни глоби, дори отнемане на удостоверението и прекратяване на дейността, ако не се подават данни към системата”, каза министърът. Санкциите ще започнат да се налагат от 1 октомври.


Заради подмяната на касовите апарати компаниите се опасяват от изтичане

Заради подмяната на касовите апарати компаниите се опасяват от изтичане ...

......... декларирането на новите версии на софтуера. Проблем за фирмите е и интерпретирането на плащанията чрез системата на PayPal (само чрез акаунт, без карти) като плащания в брой. В анкетата фирмите подчертават, че подобна наредба няма в нито една държава от ЕС.   Допитването е извършено в периода 16-18 февруари 2019 година.


Единодушно със 140 гласа "за" парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия

Единодушно със 140 гласа "за" парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия ...

......... добросъседство и сътрудничество България препотвърди подкрепата си за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония. Ратифицирането на Протоколa към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония е потвърждение за провежданата от Република България последователна политика за установяването на трайна сигурност и просперитет в региона, се посочва в доклада на комисията.


29 тона опасни токсични отпадъци, които бяха изхвърлени край гара

29 тона опасни токсични отпадъци, които бяха изхвърлени край гара ...

......... контролът и да се създаде регистър за генериращите отпадъци. Тя предлага още поне на 5 години да се прави проверка на фирмите и ако те не отговарят на изискванията, лицензите да бъдат оттегляни. Собственикът на склада Николай Петков, от който са излезли опасните отпадъци, е разпитан и освободен под гаранция.


Държавата вдига летвата за университетските болници в. Сега След като

Държавата вдига летвата за университетските болници в. Сега След като ...

......... онлайн покупки. „Те се отнасят до нарушаването на основни потребителски права – например забавяне на доставка или непризнаване на правото на отказ в 14-дневен срок“, обясни Маргаритов. Има и случаи, в които се установяват административни нарушения, свързани основно с липсата на информация за самия търговец или за продуктите, които предлага.


8,2 млн. лв е общата стойност на одобрените 38 предложения

8,2 млн. лв е общата стойност на одобрените 38 предложения ...

......... настаняване от семеен тип. Очаква се при изпълнението на одобрените проектни предложения да бъдат наети над 550 души, от които над 220 регистрирани в бюрата по труда безработни. В рамките на проекта "Красива България" ще има и 13 квалификационни курса, които ще спомогнат за обучението на над 135 незаети. /БТА/


От Националния борд по туризъм /НБТ/ призовават спешно народните представители

От Националния борд по туризъм /НБТ/ призовават спешно народните представители ...

......... протичане на летния сезон на 2019 г., допълва се в становището. Според Националния борд по туризъм съществува реална опасност от отлив на туристи, тъй като големите туроператори планират дейността си през лятото месеци по-рано, изисквайки сключен договор със стопанина на плажа, за да резервират пакети за многобройните си клиенти.  


гледано: 53   Още видео0 гласа Българската здравна система трябва

гледано: 53   Още видео0 гласа Българската здравна система трябва ...

......... можем да направим реалните изводи.  Той цитира анализ на Световния икономически форум, според който от 2020 г. до 2030 г. само заради намаляване на трудоспособността, поради заболявания светът от общия си икономически прогрес ще загуби 47 трлн. долара.Как да ползваме чуждия опит?Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.


Бизнесът на хотелиерите, от гледна точка на данните за нощувките,

Бизнесът на хотелиерите, от гледна точка на данните за нощувките, ...

......... на системата. Освен че ще бъде изсветлен туристическият сектор, бизнесът също ще бъде облекчен, тъй като няма да се налага подаването на различни справки в различни институции, отбеляза Ивелин Желязков от АИКБ. Кметовете на пилотните общини също заявиха подкрепа и съдействие за страта на новата система в сектора на туризма.


Концесията за добив на манган от мина Оброчище е прекратена

Концесията за добив на манган от мина Оброчище е прекратена ...

......... януари е проведена среща между представители на Министерството на енергетиката и Национален синдикат „Защита“. Министерството има уверение от страна на „Евроманган”, че ще започне изплащането на дължимите суми. Припомняме, че през 2017 г. концесията бе временно прекратена заради неизплатено концесионно възнаграждение. Същата година имаше протести на миньори заради неизплатени заплати. 


Новата наредба за касовите апарати поставя под сериозен риск националната

Новата наредба за касовите апарати поставя под сериозен риск националната ...

......... сървърите на НАП или към мобилните оператори. Работодателите не приемат обвиненията, че не са реагирали своевременно спрямо промените. Бизнес организациите ще представят аргументите си пред парламентарната икономическа комисия утре. Те са готови да внесат отново предложения за промени, веднага след като обещаните от  Горанов промени бъдат публикувани за обществено обсъждане.


Групата от държави, с които се сравняват цените на лекарствата

Групата от държави, с които се сравняват цените на лекарствата ...

......... реимбурсирането на лекарства от НЗОК. Касата ще плаща за медикаменти, преминали с положителна оценка на здравните технологии не само за България, но и във Франция, Англия и Германия. Очаква се предложените мерки да съдействат за понижаване нат цените на лекарствата у нас и да намалят разходите на касата за тях.


Партиите от управляващата коалиция се разбраха на среща в Министерския

Партиите от управляващата коалиция се разбраха на среща в Министерския ...

......... са обсъждани отново приоритетите на управляващата коалиция - пенсии и доходи и вероятно през следващата година отново ще има 10% увеличение на бюджетните заплати. Вчера след среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за изборните промени премиерът и лидер на партията Бойко Борисов обяви, че ще покани на среща коалиционните партньори. 


От ГЕРБ обявиха за грешка вдигането на прага за преференциите,

От ГЕРБ обявиха за грешка вдигането на прага за преференциите, ...

......... отбеляза пред Bulgaria ON AIR политическият анализатор проф. Михаил Константинов. По думите му е можело просто да бъде направена поправка в закона.  "Машинното гласуване също е глупост. Никъде в Европа няма такова. Белгия е единствената държава, в която има подобие на такова", отсече още Константинов.гледано: 66   Още видео0 гласа


Иpлaндcĸият производител на xapтия и oпaĸoвĸи Ѕmurfіt Карра възнамерява дa

Иpлaндcĸият производител на xapтия и oпaĸoвĸи Ѕmurfіt Карра възнамерява дa ...

......... млрд. евро. Служителите ѝ са над 45 000 дyши.  "Bитaвeл" AД e нacлeдник нa cъздaдeния пpeз 1970 гoдинa зaвoд в Лyкoвит, като пpeз 1995 гoдинa компанията e пpивaтизиpaна oт мениджърския eĸип. Днес мажоритарен сoбcтвeниĸ с 84,90% oт aкциитe e "Bитaвeл инвecт" AД, а ocтaнaлитe дялове се държат от физичecĸи лицa.


Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (KOTRA) е

Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (KOTRA) е ...

......... Ø  KUK JE OPTICAL CASE Co - Аксесоари за очила Ø  WITHUS - Микрофибърни продукти (калъфи, торбички, ленти и др.) Ø  SC Global Co. Ltd. - Оборудване и консумативи за обработка на гума Ø  WELLRA - СокоизтисквачкаЗА КОНТАКТ И РЕГИСТРАЦИЯ: Марина Върбанова, Маркетинг Мениджър тел. 02/ 400 55 53; [email protected]


Българският лекарски съюз (БЛС) рестартира националната си кампанията срещу насилието

Българският лекарски съюз (БЛС) рестартира националната си кампанията срещу насилието ...

......... от другата са лекарите и медицинския персонал, които работят под напрежение. Затова не трябва да се стига до физическо насилие. Ако се е допуснало такова, трябва да има бързо производство. От 10,20, 30 заведени дела, има 1-2 ефективни присъди, това довежда до чувство за безнаказаност, каза той.      


Партия ГЕРБ официално внесе в деловодството на Народното събрание законопроект,

Партия ГЕРБ официално внесе в деловодството на Народното събрание законопроект, ...

......... Манолова. Въпреки обрата в позицията на ГЕРБ около 50 души се събраха на протест пред Народното събрание срещу промените в Изборното законодателство. Те изразиха недоволство с викове "Оставка" и червени балони във форма на сърце. Организираната във Facebook проява събра поддръжници и на БСП, и на десните, уточнява още БНР.


С възпоменателни церемонии и исторически спектакъл Карлово отбеляа 146-ата годишнина

С възпоменателни церемонии и исторически спектакъл Карлово отбеляа 146-ата годишнина ...

......... С възпоменателни церемонии и исторически спектакъл Карлово отбеляа 146-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Тази година събитията в подбалканския град са под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. 


ГЕРБ отново би взел най-много гласове на европейските избори, ако

ГЕРБ отново би взел най-много гласове на европейските избори, ако ...

......... с 0,5 на сто по-малко, ако изборите бяха днес. Европейската обединена левица би запазила досегашните си резултати, либералите (АЛДЕ) биха отчели ръст от 1,5 на сто, групата "Европа на свободата и пряката демокрация" би нараснала с половин процент, а групата "Европа на народите и свободата" - с 3,5 на сто.


БСП няма да се върне в парламента дори и след

БСП няма да се върне в парламента дори и след ...

......... се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки в интерес само на определени партии. Нинова заяви, че БСП няма място в тези договорки и в този тип законодателство.  


Повече от 10 лекари във Варна са арестувани при операция

Повече от 10 лекари във Варна са арестувани при операция ...

......... след явяването пред ТЕЛК. В началото на месеца председателят на ТЕЛК - Ловеч, д-р Донка Минкова, както и един от посредниците в даването на суми към служители на ТЕЛК, бяха арестувани при акция на Окръжната прокуратура в Ловеч съвместно с ГДБОП, а у тях бяха намерени близо 37 хиляди лева.      


glo™ – иновативното устройство на Бритиш Американ Табако за нагряване

glo™ – иновативното устройство на Бритиш Американ Табако за нагряване ...

......... изключително високо качество и модерен дизайн“, коментира Мила Маречкова, управител и директор маркетинг и търговия, БАТ България. Технологията на glo™ е разработена в центъра за проучвания и развойна дейност на БАТ в Саутхемптън, Великобритания, и е резултат от дългогодишната работа на над 100 учени и експерти в различни области.  


Преференциите при гласуване ще бъдат възстановени по подходящ начин. Ще

Преференциите при гласуване ще бъдат възстановени по подходящ начин. Ще ...

......... бяха приети от депутатите на среднощно заседание миналата седмица. Предложението на БСП да се избере нова ЦИК не беше одобрено. Според Борисов социалистите имат право единствено в това, че мандатът на комисията е изтекъл, но иначе законът бил техен и на Мая Манолова. Още новини четете в Dnes.bg    


Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) подкрепя инициативата на

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) подкрепя инициативата на ...

......... към Сребърния фонд Във връзка с идеята за прехвърляне към Сребърния фонд след изтичане на 5-годишен срок БАЛИП е категорично против. Не трябва да се влиза в колизия с конституционни текстове и да се подкопава доверието в защитата на интересите на инвеститорите и капиталовия пазар в България, смятат от асоциацията.


Целта на регламента на ЕС за скрининг на чуждестранните инвестиции

Целта на регламента на ЕС за скрининг на чуждестранните инвестиции ...

......... лице, което участва в управлението на компания и изпълнява нарежданията на чуждо правителство". Регламентът се опитва да постави в доста по-широка рамка понятия като чуждестранна инвестиция, трета държава, сигурност и обществен ред, смята Сарийски. Основният ефект от регламента е създаването на обща рамка и средства за комуникация между държавите, обясни той. 


Денонощните аптеки продължават да намаляват. Броят им вече падна под

Денонощните аптеки продължават да намаляват. Броят им вече падна под ...

......... търсят и пациенти, които могат да се лекуват вкъщи. От Здравното министерство обясниха, че регистър на денонощни аптеки няма, защото собствениците не са длъжни да уведомяват дали работят на 24-часов режим. Фармацевтите обясняват, че за да поддържат денонощна аптека, на практика работят на загуба. Дори и в големите градове.  


14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на гара

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на гара ...

......... околната среда и водите и те не показаха никакви завишения на нормите“. Лицензирана фирма, с която Столична община има договор, под надзора на Софийска районна прокуратура, вчера е започнала обезопасяването на изхвърлени в реката варели. Те съдържат силно токсични, леснозапалими вещества и са преместени до площадка за третиране на отпадъци.


След като правителството отпусна милиард и 350 хиляди лева на

След като правителството отпусна милиард и 350 хиляди лева на ...

......... има предпоставка да се смята, че тази държавна фирма ще надгради своя капацитет със строителството на „Хемус”, заяви регионалният министър Петя Аврамова. Строителството на магистралата започва през 1974 г. Към момента са построени близо 170 от 400-километровото трасе на аутобана. Управляващите обещават магистрала „Хемус” да е готова през 2024 г.


За втора поредна година Пощенска банка получи голямата награда „Работодател

За втора поредна година Пощенска банка получи голямата награда „Работодател ...

......... работодателския бранд, насърчават иновациите в управлението на талантите и новите успешни стратегии в областта на човешките ресурси. Тази година журито имаше нелеката задача да оцени близо 100 заявки на почти двоен брой участници спрямо миналогодишното издание, сред които компании от финансовия, телеком и IT сектор, бързооборотните стоки и консултантските услуги.


Търговският дефицит на България расте ударно през 2018 година в.

Търговският дефицит на България расте ударно през 2018 година в. ...

......... близкото си географско разположение. Тя е предпочитана дестинация и за млади двойки, и за семейства, споделиха туроператори пред „Монитор” по време на туристическо изложение, което приключи този уикенд. При избора си на дестинация българите се влияят както от цени, така и от разстояние. Голям фактор е и самото обслужване.  


Националният съвет на БСП възлага на ПГ на партията да

Националният съвет на БСП възлага на ПГ на партията да ...

......... ден, връщане на преференцията на равнището, което беше преди гласуването от онзи ден. Започване отново на дебата за машинното гласуване, връщането на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба - това са нашите условия и търсим вашата подкрепа, допълни Нинова.


412 544 клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД са предпочели

412 544 клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД са предпочели ...

......... „ЧЕЗ Електро България“ АД, на телефон 0700 10 010 или в офисите на EasyPay. За целта е необходимо да се предостави клиентски номер, оторизационен код и имейл адрес. След регистрацията клиентите могат да следят документите си както в електронния архив на сайта, така и на посочения от тях имейл адрес.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести решение на Изпълнителното бюро

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести решение на Изпълнителното бюро ...

......... България да има гарантирано върховенство на закона", обърна се Нинова към всички български граждани. Комисия от Националния съвет ще изготви това обръщение към българския народ. Днес предстои да бъдат взети решения и за коалиционната политика на БСП на евроизборите, както и за избор на главен редактор на вестник "Дума". /БТА/


С приближаването на следващото преброяване на населението през 2021 г.

С приближаването на следващото преброяване на населението през 2021 г. ...

......... последните години (от 18,0% през 2013 г. до 36,6% през 2017 г.), подобрението обхваща предимно по-големите общини. И през 2017 г. в 37 от 72-те общини с население под 6 хиляди души кадастралното покритие е под 1%.Материалът е подготвен за бр. 911 на бюлетина "Преглед на стопанската политика" на ИПИ


Вдигането на прага на преференциите беше неизбежен компромис за спасяването

Вдигането на прага на преференциите беше неизбежен компромис за спасяването ...

......... решение, с което не сме ограничили възможността на българските граждани да отидат и да упражнят конституционното си право да гласуват. Преференцията остава. В България има политически системи за гласуване и това е пропорционалната система. Ако имаме смесена пропорционална система и мажоритарна, тогава може да го водим този въпрос“, изтъкна той. 


По стара българска традиция малко преди изборите управляващите променят Избирателния

По стара българска традиция малко преди изборите управляващите променят Избирателния ...

......... да кажем че повечето решения –  отхвърлянето на идеите за видеонаблюдение в секциите, за образователни изисквания за членовете на комисиите и за създаване на регистър на избирателите не са в полза на откритата и честна демокрация. Всички те обаче бледнеят пред изненадващото решение за де факто елиминиране на преференцията.  


Пред ДАНС се изви опашка заради Закона за пране на

Пред ДАНС се изви опашка заради Закона за пране на ...

......... централната банка. Основна тема на срещата беше мандатът на централната банка и неговото практическо прилагане в областта на предотвратяването на изпирането на пари. Посланикът изрази признателност за постоянната насоченост и сътрудничеството на централната банка в тази област. Двете страни се съгласиха, че ще продължат своето положително и конструктивно взаимодействие.   


Структурата на услугите и промишлеността в Хасково е съсредоточена в

Структурата на услугите и промишлеността в Хасково е съсредоточена в ...

......... Сред гостите на срещата с него бяха близо 30 посланици и членове на дипломатическия корпус у нас, депутати, кметове, представители на търговско-промишлени палати от страната и чужбина, граждани. Държавният глава е в Хасково по покана на Хасковската търговско-промишлена палата, която ежегодно организира събиране с дипломати около празника Трифон Зарезан. /БТА/


Потенциалът за растеж на туризма по отношение на руския пазар

Потенциалът за растеж на туризма по отношение на руския пазар ...

......... творческия си потенциал, да се поучим от по-напреднали от нас, да се учим от основните си конкуренти, така че да правим политиките по-успешно. Едва ли е удовлетворяващо за нас Русия да е на шесто място като входящ пазар, а България да е на 10-то като пазар в Русия, заключи експертът.


България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за

България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за ...

......... предоговаряне. „В този контекст високо оценяваме усилията на Комисията за намиране на приемлива алтернатива в диалог с британската страна. Надяваме се Споразумението да бъде подкрепено от британския парламент“, каза още премиерът. Той бе категоричен, че в настоящия ключов момент единството на 27-те държави членки на ЕС е от изключителна важност.


Част от трафика на новото летище в Истанбул ще бъде

Част от трафика на новото летище в Истанбул ще бъде ...

......... обслужване на летището в Истанбул“, допълни генералният директор на BULATSA Георги Пеев. Той обяви, че дружеството е предприело средносрочни и дългосрочни мерки за осигуряване на необходимия капацитет в българското въздушно пространство. Те са свързани както с инфраструктурата, така и с необходимия човешки ресурс – ръководители на полети и инженери.  


Безработицата през януари е 6,4%, като на годишна база се

Безработицата през януари е 6,4%, като на годишна база се ...

......... работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други. 


Министърът на регионалното развитие ще създаде обществен консултативен съвет по

Министърът на регионалното развитие ще създаде обществен консултативен съвет по ...

......... електронна и в процеса на въвеждане се получават технически проблеми, които се отстраняват незабавно. Петя Аврамова посочи, че събраните около 1 млрд. лева годишно ще бъдат похарчени само и единствено за рехабилитацията на пътищата и за строителството на нови. Според нея пътният сектор ще бъде първият, който ще се самоиздържа.


Производствените цени в селското стопанство за четвъртото тримесечие на 2018

Производствените цени в селското стопанство за четвъртото тримесечие на 2018 ...

......... тримесечие на 2018 г. спрямо 2017 г. индексът на цените на посевния и посадъчния материал се увеличава с 2,1%, на електроенергията и горивата - със 7,8%, на минералните торове - със 7,3%, и на ветеринарномедицинските продукти - с 1,2%. По-ниски са цените на продуктите за растителна защита - с 3,9%.


Годишната инфлация в България през първия месец на 2019 година

Годишната инфлация в България през първия месец на 2019 година ...

......... време най-голям спад на цените през януари на месечна база има при облеклата и обувките - от 4,2%. Транспортът също бележи спад с - с 2,8%. Без промяна са останали цените в сферата на образованието и в жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности и обичайното поддържане на дома.    


Европейският парламент (ЕП) подкрепи увеличение с над 3 млрд. лв.

Европейският парламент (ЕП) подкрепи увеличение с над 3 млрд. лв. ...

......... които засягат България. В логиката на разпределението на средствата имаше един нов компонент, свързан с мигрантите, поради което и ние имаме съществено подобрение", каза още Манов. Кои фундаменти и политики са в приоритетите на финансова подкрепа от ЕС в следващия програмен период - очаквайте във видео материала.          


Размерът на средния осигурителен доход в България се повишава съществено през

Размерът на средния осигурителен доход в България се повишава съществено през ...

......... на равнище от 917 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2018 г. е 889,90 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през януари 2019 г. съгласно Кодекса за социално осигуряване.  


Приетите вчера промени в Изборния кодекс предизвикаха сериозна реакция не

Приетите вчера промени в Изборния кодекс предизвикаха сериозна реакция не ...

......... обсъждане. Според него „на размътени мозъци“ се приемат фундаментални за държавата неща, в противоречие с конституцията. Социологът доц. Димитър Димитров пък допусна произнасяне и на Конституционния съд по темта. Той защити механичното преброяване на бюлетини, тъй като при него най-лесно могат да се открият евентуални злоупотреби.гледано: 30   Още видео0 гласа


Не мисля, че службите са допуснали някакви сериозни грешки по

Не мисля, че службите са допуснали някакви сериозни грешки по ...

......... Гуайдо, е от 5 февруари. Политическият процес се е е развил много бързо. Не защото нашите институции не са знаели за големи преводи в българската банка, а защото вероятно американските служби са направили искане за замразяване на сметките и авоарите на въпросната компания у нас", каза в коментара си Русев.