Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар на

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар на ...

......... години. Последва разговор на Илияна Йотова с български студенти в Страсбург. Почти два часа студентите откровено споделяха проблемите и надеждите си. Категорично изразиха своите намерения да се върнат и развиват в България след завършването си. В срещите участва и постоянният представител на България към Съвета на Европа посланик Катя Тодорова.


“Аурубис“ ще се фокусира предимно върху стабилизиране на бизнеса на

“Аурубис“ ще се фокусира предимно върху стабилизиране на бизнеса на ...

......... търговските войни винаги има губещи. В дългосрочен план не смятам, че ще има победител. За „Аурубис“ САЩ не е толкова ключов пазар, но Китай е. Никой не може да избяга от влиянието от китайския пазар". "Нашият продукт мед е металът на бъдещето. В този сегмент не очакваме спадове", заяви той.


Екипи на жандармерията охраняват извозването на бюлетините за предстоящите местни

Екипи на жандармерията охраняват извозването на бюлетините за предстоящите местни ...

......... отношение на кметове на райони това включва кметове на райони в трите града София, Пловдив и Варна е 1 858 100 броя, за кметове на кметства – 1 598 500 бюлетини“, заяви по-рано говорителят на ЦИК Александър Андреев. Прогнозната сума на поръчката е малко над 6 млн. лв. с ДДС.


Изпратихме летен сезон с добри резултати въпреки негативните кампании в

Изпратихме летен сезон с добри резултати въпреки негативните кампании в ...

......... на зимата. От вътрешността на страната ще има и този сезон командировани полицаи. Концесионерът на ски зона Боровец също обяви, че е напълно готов за старта на новия сезон. Всички туристи трябва да са спокойни за безопасността на съоръженията. Осигурена е нова техника, която позволява пистите да се обработват своевременно.


Япония премахна временната забрана за внос на българско птиче месо.

Япония премахна временната забрана за внос на българско птиче месо. ...

......... и рибарството на Япония, съобщават от агенцията. Забраната беше наложена в края на 2017 г. заради влошената епизоотична обстановка по отношение на заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците в България. След подобряването на епизоотичната обстановка в страната, БАБХ незабавно пристъпи към установената от Япония процедура за вдигане на временните ограничения.  


Премиерите на България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния са

Премиерите на България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния са ...

......... председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел, допълват от пресслужбата на Министерския съвет. „Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха“.„Все повече намаляват българите, които са готови да работят за

„Все повече намаляват българите, които са готови да работят за ...

......... акция "Заедно да защитим труда си!", с която стартира национална подписка за значително увеличаване на заплащането за нощен труд. Така допълнителното възнаграждение за нощен труд ще има обективен измерител, който ще расте през годините. Сегашната стойност от 0,25 лв. на час на допълнителното възнаграждение за нощен труд е определена през 2007 година.


„Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да

„Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да ...

......... една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили“, заяви той. Премиерът изтъкна и разговора си в Брюксел с британския му колега Борис Джонсън. „Заедно сме срещу расизма“, отбеляза Борисов и подчерта прекрасните отношения, които България има с Обединеното кралство.    


Групата на негласуващите е най-голямата и най-важна част от обществено-политическия

Групата на негласуващите е най-голямата и най-важна част от обществено-политическия ...

......... хора от групата на негласуващите имат риск за психичното здраве, сблъскват се с т.нар. емоционално прегряване. Другата тенденция според него е, че все повече хора в България, дори удовлетворени от живота, не се чувстват автентични, неспособни са да бъдат себе си.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Мандатът на генералния директор на БНР Светослав Костов беше прекратен

Мандатът на генералния директор на БНР Светослав Костов беше прекратен ...

......... 16 септември генералният директор Светослав Костов обясни, че спирането на програма "Хоризонт" на БНР се е наложило по технически проблем. Впоследствие бе установено, че не се налага профилактика на БНР. СЕМ даде срок на Костов да си подаде оставката, което той не направи. Парламентът реши Сметната палата да направи одит на БНР.


По предложение на вицепремиера Томислав Дончев започват едномесечни обществени консултации

По предложение на вицепремиера Томислав Дончев започват едномесечни обществени консултации ...

......... в Наредбата за административно обслужване ще дадат възможност на администрациите да усъвършенстват качеството на обслужване чрез постигане и на допълнителни собствени стандарти – за местоположение на центъра за обслужване, осигуряване на паркинг, онлайн комуникация с потребителя, онлайн проверки на статуса на услугата както и възможност за обслужване в извънработно време. Максималната цена на лекарствен продукт от паралелен внос да не

Максималната цена на лекарствен продукт от паралелен внос да не ...

......... от решението на проблема с недостига на някои медикаменти у нас според Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). Обект на паралелна дистрибуция са лекарства, които не се внасят в България, но присъстват на територията на ЕС. Възможностите на паралелната дистрибуция предлагат да се доставя в България.


Фондация „Еконт“ и Институтът за развитие на публичната среда си

Фондация „Еконт“ и Институтът за развитие на публичната среда си ...

......... случващото се в държавата и процеса на избор на управляващите (в случая на местно ниво)“, споделя Диана Ефтимова, експерт "Проучвания и анализи". Така започва промяната – с действие, с изразяване на позиция. А какъв по-добър начин за това от упражняването на глас по време на предстоящите местни избори.#ТакаЗапочваПромяната #МестниИзбори2019  


Доста е трудно да има дългосрочно отражение, ако веднъж, в

Доста е трудно да има дългосрочно отражение, ако веднъж, в ...

......... Христов. Малчев обаче заяви, че не е нормално да не се реагира на подобни прояви, където има деца със свастики. „Президентът е част от управлението, макар и без преки функции, и не може да се възмущава като гражданин, твърди Александър Христов.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Международният валутен фонд (МВФ) оряза за пети пореден път прогнозите

Международният валутен фонд (МВФ) оряза за пети пореден път прогнозите ...

......... на външен дълг, на баланс, инфлация, безработица. "За преодоляване на кризисни моменти в икономиката в повечето от страните се използват лихвените проценти, а в България за това ни помагат бюджетът и внимателното насочване на инвестициите".Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.гледано: 55   Още видео0 гласа  


Единственият приятел на Турция в ЕС в момента е България.

Единственият приятел на Турция в ЕС в момента е България. ...

......... души. Те няма откъде да минат за Германия, освен през България или Гърция. За момента турският президент изпълнява ангажимента си пред българския министър-председател и бежанците се хващат още във вътрешността на страната”, посочи още той. Воденски заяви, че едва ли страната ни ще се справи с една евентуална бежанска вълна. Министерството на туризма има уверението на всички големи туроператори в

Министерството на туризма има уверението на всички големи туроператори в ...

......... Ангелкова. Към момента около 1140 туроператора поддържат минимална застраховка от 25 000 лева, която при едно настъпване на такова обстоятелство по никакъв начин няма да покрие щетите на туристите, каза министърът. Ще се дебатират законодателни промени, чрез които да се увеличи минималното покритие по отношение на задължителната застраховка за туроператорите.


Търговският арбитраж и GDPR е малко изследвана тема и затова

Търговският арбитраж и GDPR е малко изследвана тема и затова ...

......... няма да е в полза на хората, убеден е той. Мартин Захариев е категоричен, че технологиите позволяват бързо преминаване от една територия в друга и затова трябва да има наднационални регулации и България трябва да следва позициите на ЕС като държава-членка.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Необходим е задълбочен преглед и цялостна промяна в трудовото законодателство

Необходим е задълбочен преглед и цялостна промяна в трудовото законодателство ...

......... очите, че предприятия с по 4-5 работника спазват трудовите закони“. Според Димитър Бранков обаче въпросите няма как да намерят решение без активното участие на държавата. „Няма как държавата да не поеме своята роля и да не промени законодателството, след като вижда, че не може да се постигне споразумение“, каза той.


Двустранният стокообмен на България с Бавария вече надвишава 1 милиард евро

Двустранният стокообмен на България с Бавария вече надвишава 1 милиард евро ...

......... на фирмата са иновативните чисти хранителни продукти с добавени ползи за здравето. На събитието присъстваха още д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и представител на Бавария в България и Урзула Хайнцел, заместник-директор на дирекция „Европа и панаирно дело“ в Баварското държавно министерство на икономиката.    


Да, може да има домакинства с нулев отпадък. Можем да

Да, може да има домакинства с нулев отпадък. Можем да ...

......... че за ресторанта се пазаруват продукти в насипно състояние, както и че отпадъците се компостират. „Превръщаме органичния отпадък от кухнята в почва", подчерта още тя. Съоснователят на сдружението „Нулев отпадък - България" сподели, че вече работи върху стартъп за биоразградима посуда.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria. 


Имаме едно прекрасно сътрудничество с България, а Турция ще продължава

Имаме едно прекрасно сътрудничество с България, а Турция ще продължава ...

......... цивилизования и демократичен свят срещу международния тероризъм. По отношение на борбата с тероризма, ние очакваме от нашите приятели и нашите съюзници, най-малкото разбиране и проявяване на солидарност. Ако успеем да постигнем това, да накараме нашите съюзници и приятели да проявят солидарност с нас, ще бъде голям успех“, обясни турският посланик. 


През последната година най-много хората търсят помощ от омбудсмана във

През последната година най-много хората търсят помощ от омбудсмана във ...

......... Ако в първите три дни, когато разходите за лекарства са най-големи, работниците и служителите остават ощетени, накрая се оказва, че плащаш осигуровки, а в същото време три дни не получаваш обезщетение за болест, допълни омбудсманът. И призова да се вземат предвид позициите на всички страни при решаването на въпроса.  


Намаляване на дисбалансите между регионите в икономически, социален и териториален

Намаляване на дисбалансите между регионите в икономически, социален и териториален ...

......... типове мерки за всеки район. „България подкрепя възможността за участие в пилотните мерки, като основните и водещи теми, в които заявяваме позиция за участие са развитие на функционални зони, както и инвестиции, ориентирани към основната тематична цел за развитие на ЕС - „Европа близо до хората“, коментира още заместник-регионалният министър.


Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Министерството на околната среда

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Министерството на околната среда ...

......... 000 до 50 000 лв. се налага на еднолични търговци или юридически лица, които изхвърлят опасни отпадъци на неразрешени за това места и/или нерегламентирано изгарят опасни отпадъци /например за отработените масла и отпадъците като стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или замърсени с опасни вещества както се класифицират боядисаните дограми/.  


Държавен фонд "Земеделие" преведе над 19,193 млн. лева от първия

Държавен фонд "Земеделие" преведе над 19,193 млн. лева от първия ...

......... за говеда, необвързана с производството, имат земеделските стопани, които са отглеждали десет или повече говеда и/или десет или повече биволи, регистрирани към 28 февруари 2009 г., и към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания отглеждат в стопанствата си поне 70 процента от референтния брой животни.


Медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, за пореден път протестираха

Медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, за пореден път протестираха ...

......... държавата заплаща обучението им.  Няколко медицински сестри поискаха и оставката на министъра на здравеопазването. Срещата между здравния министър Кирил Ананиев и протестиращите медици приключи малко преди 16 часа. Стана ясно, че двете страни са се договорили, а министър Ананиев е поел ангажимент да изпълни много от исканията на протестиращите.  


Институционално партньорство начастния сектор ще оказва Министерството на икономиката в

Институционално партньорство начастния сектор ще оказва Министерството на икономиката в ...

......... има тенденция на нарастване, като увеличението за 2018 г. е 4%. – През второ тримесечие на тази година той е 6,6%.” Лъчезар Борисов отбеляза, че в сектора Операции с недвижими имоти ръстът възлиза на 9,3% през миналата година, 4% през първо тримесечие на тази година и 6,4% през второ тримесечие.


В момента излизат регламентите от Европейската комисия за следващия планов

В момента излизат регламентите от Европейската комисия за следващия планов ...

......... кмет, че даден район ще бъде музей, значи ли това, че ние ще живеем в музея? Наследството от миналото трябва да живее в настоящето, ако то е музей, не може да се ползва", риторично попита Моллов.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.гледано: 30   Още видео0 гласа


Правителството прие изменения и допълнения в Наредбата за условията и реда

Правителството прие изменения и допълнения в Наредбата за условията и реда ...

......... се предлага да се създаде уредба, касаеща определянето на стойността на медицинските изделия, високоспециализираните апарати/уреди за индивидуална употреба, прилагани в хода на лечението на пациентите. С промяната ще се уреди методът на остойностяване на посочената група продукти, което ще улесни институциите, осигуряващи финансирането, изпълнителите на медицинска помощ и пациентите.  


Правителството одобри допълнителни разходи през 2019 година за финансиране на

Правителството одобри допълнителни разходи през 2019 година за финансиране на ...

......... на България, а до края на тази година се подготвя преглед на инвестиционната политика на страната. По думите му страната ни e в процес на присъединяване и към Кодексите за либерализация на движението на капитали и текущите невидими операции. Очакванията са България да започне  преговори за влизане в ОИСР догодина.


Три са офертите по обществената поръчка за изграждане на Национална

Три са офертите по обществената поръчка за изграждане на Национална ...

......... болница ще бъде на територията на УМБАЛ „Александровска“.Търгът за педиатрията бе възобновен от МЗ, след като бе спрян от жалби. Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по обществената поръчка. Определението на КЗК не беше обжалвано пред Върховния административен съд.  


При внезапен масиран мигрантски натиск към нашата сухопътна граница България

При внезапен масиран мигрантски натиск към нашата сухопътна граница България ...

......... Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов, Радев заяви, че като президент няма да си позволи да коментира съдебно решение, но призова никой – „било отвън, било вътре от системата, да не се меси в работата на съдебния състав”.


Политиката на ниски лихви вече създава проблеми на фирмите и

Политиката на ниски лихви вече създава проблеми на фирмите и ...

......... германския концерн Volkswagen отлага решението си за изграждане на завод в Турция. Според него обаче това едва ли ще се случи заради трудностите у нас при намиране на служители за подобен завод и липсата на достатъчна инфраструктура. Видео с целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


Германският автомобилен концерн Volkswagen не се е отказал от Турция,

Германският автомобилен концерн Volkswagen не се е отказал от Турция, ...

......... разколебават компанията. Заради военната си офанзива в Сирия Турция попадна под силна международна критика. В понеделник германското правителство призова за незабавно спиране на военната операция. Страните членки на Европейския съюз се договориха вчера да ограничат износа на оръжие за Турция, а президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции на Анкара.


Хаосът около Brexit, противно на твърденията, че ЕС може да

Хаосът около Brexit, противно на твърденията, че ЕС може да ...

......... няколко урока от ситуацията около Brexit - че когато страните членки са единни, могат да "отбраняват" ЕС и отвътре, че трудното излизане на Великобритания е уплашило държавите, което води до увеличаване на европодкрепата, както и че дори и най-старите демокрации не са застраховани от политическа парализа, когато популизмът вземе връх.


В. 24 часаАвстрийска компания готова да вложи 20 млн. лв.

В. 24 часаАвстрийска компания готова да вложи 20 млн. лв. ...

......... повече данни за дейността на "Еврохолд", а анализаторите изтълкуваха това като опит за умишлено протакане на продажбата. От холдинга се надяваха сделката да стане факт до Нова година, но явно това няма да се сбъдне. Отделно покупката трябва да бъде одобрена и от енергийния регулатор, което също ще отнеме време


Проект на ВиК - Стара Загора предвижда инвестиции за 122

Проект на ВиК - Стара Загора предвижда инвестиции за 122 ...

......... Целта е намаляване на количеството на инфилтрираните и ексфилтрираните отпадъчни води на входа на пречиствателната станция.Проектът ще осигури по-добро функциониране и управление на елементите на водоснабдителната система. Oчaĸвa ce зaгyбитe нa вoдa във водопроводната мрежа на обособената територия дa нaмaлeят c 14%. Срокът за изпълнение на проекта е 49 месеца.


Според нашето проучване, в което анкетирахме 5000 млади души, част

Според нашето проучване, в което анкетирахме 5000 млади души, част ...

......... индекс за конкурентоспособност на таланти се опитваме да открием възможността да развиваме и задържаме таланти, като отключваме техните способности. България се намира на 54 място от общо 125 страни, а София е на 78 място от 114 града целия свят", коментира Милонас. Той твърди, че най-важни за предприемачеството са иновациите.


Т.нар. „руски Uber” - „Такси Максим“, не е изпълнил решението

Т.нар. „руски Uber” - „Такси Максим“, не е изпълнил решението ...

......... на КЗК. Предвид изложеното, се създават основателни съмнения за евентуално извършено нарушение по чл. 66, ал. 1 от ЗЗК - неизпълнение от страна на „Такси Максим” ЕООД на т. 2 и т. 3 от диспозитива на Решение на КЗК № 629/30.05.2019 г., постановено по преписка № КЗК-215/2019 г., заключава Комисията.


Потенциалът на хижите на Витоша беше повече в миналото. Сега

Потенциалът на хижите на Витоша беше повече в миналото. Сега ...

......... собствениците им да бъдат глобени, и после да се намери начин за нова концесия и нов инвеститор. Това е пътят за развитие на лифтовете на Витоша, независимо дали „Витоша ски“ желае това или не", смята експертът.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.гледано: 26   Още видео0 гласа


Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва и през септември, като отчетената стойност от 5,3% остава непроменена вече трети пореден месец. На годишна база статистиката на Агенцията по заетостта сочи понижение от 0,3 процентни пункта. В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 172 781, като се увеличават минимално спрямо

Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва и през септември, като отчетената стойност от 5,3% остава непроменена вече трети пореден месец. На годишна база статистиката на Агенцията по заетостта сочи понижение от 0,3 процентни пункта. В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 172 781, като се увеличават минимално спрямо ...

......... второто тримесечиеТенденцията за понижаване на безработицата се запазва и през юни Постъпилите на работа безработни през септември са 18 881, като 92.3% от тях са устроени в реалната икономика. Други 1 053 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи напазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени още 1 448 лица: 1 061 - по програми и мерки за обучение и заетост и 387 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. През септември в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 286 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 619 безработни. Заявените работни места на първичния пазар на труда през септември са 17 887, като 59,7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (26.2%), образованието (18.1%), административните и спомагателните дейности (13.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (10.3%), хотелиерството и ресторантьорството (9.1%),  и други. Най-търсените групи професии и този месец са: преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.).


Финансови облекчения, рефинансиране на кредити, увеличаване на сумата за реклама

Финансови облекчения, рефинансиране на кредити, увеличаване на сумата за реклама ...

......... която да представят предложенията. Припомняме, че след британския туроператор Thomas Cook, който прекрати дейността си на 23 септември, и "Астрал холидейз обяви несъстоятелност след 24 години присъствие на българския туристически пазар. От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на следващия летен сезон.  


Участниците на годишната конференция на Asia Securities Industry & Financial

Участниците на годишната конференция на Asia Securities Industry & Financial ...

......... какви хора трябва да търси на пазара на труда. “Нискоквалифицираните и най-висококвалифицираните са по-малко податливи на трансформация на работното място поради цифровите умения, смята вицепрезидентът на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на АИКБ.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.гледано: 39   Още видео0 гласа


Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно ...

......... – Вълчо, също бе пуснат на свобода срещу рекордно висока гаранция от половин милион лева. Арабаджиев-младши бе зад решетките от близо седем месеца по обвинение, че е държал в банкова касета два милиона и половина евро, за които се твърди, че е знаел, че са придобити от данъчни престъпления.  


Тепърва ще се оценяват последиците и въздействието на Brexit, коментира

Тепърва ще се оценяват последиците и въздействието на Brexit, коментира ...

......... бъде оставено на лидерите, но дано да не съм лош пророк, каза външният министър. „За нас е важно нашите приятели на Балканите да бъдат демократични, богати, стабилни, сигурни и смятаме, че един от най-големите двигатели за реформите е точно пътят към ЕС и преговорите за членство“, коментира тя.    


България подкрепя споразумението за бежанците с Турция, а не операцията

България подкрепя споразумението за бежанците с Турция, а не операцията ...

......... на президента. На 9 октомври турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на операция „Извор на мира“ в Северна Сирия. Ердоган реагира изключително остро на призивите да спре настъплението в Сирия, като заплаши ЕС, че ще пусне всички живеещи на турска територия турски бежанци към Европа – над 3,5 млн. души.


Днес е крайният срок, в който стопаните могат да подадат

Днес е крайният срок, в който стопаните могат да подадат ...

......... 8 ноември, уточняват от Министерството на земеделието. Практиката показва, че в голяма част производителите не застраховат продукцията си. Това изискване не се отнася за щетите, причинени от суша, както и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения. При тях помощта се изплаща без редукция, напомнят пък от Държавен фонд „Земеделие“. 


Властта внезапно се стресна от ситуацията в СирияВ. Сега След

Властта внезапно се стресна от ситуацията в СирияВ. Сега След ...

......... за брутална пазарна манипулация, довела да сериозно нарушение на интересите на българската държава, изразяващо се в загуба на десетки милиони левове. От една страна, това е нанесло щети на българския бюджет и на данъкоплатците, а от друга – препятствало е възможността тези средства да отидат за полезни дейности“, коментира Мавродиев. 


Автомобилното производство има сериозни перспективи и може да даде силен

Автомобилното производство има сериозни перспективи и може да даде силен ...

......... ниска безработица трябва да се превърне в първостепенна задача на провежданата стопанска политика, препоръчват експертите. – Това ще направи домакинствата по-сигурни за работните места и доходите им и по този начин не само ще способства за насърчаване на раждаемостта, но и за намаляване на изходящата миграция и изтичането на мозъци.


До края на октомври институции трябва да представят своите предложения

До края на октомври институции трябва да представят своите предложения ...

......... Вицепремиерът Марияна Николова, която бе назначена за председател на Съвета по киберсигурността, заяви през август след безпрецедентната хакерска атака срещу НАП, че санкциите в Наказателния кодекс за киберрекет са изключително занижени и смята да предложи до 15 години затвор за хакери. Съветът има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.  


Открихме, че официалната оценка, че в България има близо 300

Открихме, че официалната оценка, че в България има близо 300 ...

......... Адриан Николов е на мнение, че неуспешното достигане до малцинствата е много голям проблем. "Борбата с расизма на ниво общество и работно място е важна част от процеса за достигане до малцинствените групи", обясни той.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.гледано: 25   Още видео0 гласа  


Премиерът Бойко Борисов свиква във вторник (15 октомври) заседание на

Премиерът Бойко Борисов свиква във вторник (15 октомври) заседание на ...

......... се създава психоза в обществото. Държавата си върши работата. Ако се наложи, в рамките на два часа, ще се реагира. До 24 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата. Към този момент няма придвижване, няма движение. На този етап основания за притеснения няма", добави Каракачанов миналата седмица.  


Над половин милион българи се очаква да тръгнат на път,

Над половин милион българи се очаква да тръгнат на път, ...

......... Значение има не само мястото, на което ще отседнете, но и дори масата, на която ще бъдете в ресторанта. Има разлика между маса 3 и маса 23. Именно затова тези, които правят организацията, бързат да вземат най-добрите места”, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.  


В перспектива развитието на българския износ ще остане силно зависимо

В перспектива развитието на българския износ ще остане силно зависимо ...

......... разширяване на двустранните делови връзки и позиционирането на България като предпочитана дестинация за инвеститорите.  "Съвсем скоро ще бъдем готови със Закона за индустриалните зони. Всеки инвеститор, който желае да дойде и да прави бизнес в България, ще може да се възползва от него", е посочил министърът на икономиката.    


Дефлация от 0,3% през септември спрямо месец по-рано отчете Националният

Дефлация от 0,3% през септември спрямо месец по-рано отчете Националният ...

......... мляно месо (кайма) - с 0,4%, пълномаслено прясно мляко - с 0,3%, кисели млека - с 0,4%, сирене - с 0,6%, кашкавал - с 1% и други. Цените на лекарствените продукти са се увеличили с 1%, а цените на лекарските и на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.


Да не се променя шофьорският изпит, преди новата система да

Да не се променя шофьорският изпит, преди новата система да ...

......... не може да стигне до министър и надали той го знае”, обясни още той. Иванов уточни, че се предлага още да се завишат часовете за кормуване по автомагистрала, извънградско и нощно шофиране. Междувременно миналата седмица от Министерството на транспорта обещаха да консултират с бранша новите правила за работа на ДАИ.


Управлението на човешкия капитал се променя от насочен към масово

Управлението на човешкия капитал се променя от насочен към масово ...

......... случват", прогнозира Брашнаров. Тази и още подобни теми ще са сред акцентите на годишната конференция THE NEXT BIG THING на Bloomberg TV Bulgaria, която ще се проведе на 17 октомври в зала 6 на НДК.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.гледано: 42   Още видео0 гласа  


Най-слабото звено при подготовката на избори е слабата организация на

Най-слабото звено при подготовката на избори е слабата организация на ...

......... на редица институции, но тези атаки не са позволили проникване в самите системи. Гостът уточни още, че избирателните комисии са сформирани от различни политически сили, като секциите трябва да се саморегулират. По думите на Константинов в страната има над 2000 избирателни комисии, в които наблюдателите нямат възможност да проверят.  


Увеличение с 6,6% от юли 2020 г. на всички пенсии

Увеличение с 6,6% от юли 2020 г. на всички пенсии ...

......... дирекциите за социално подпомагане за извеждане на децата от семействата им не са били потвърдени от съда. Бисер Петков посочи, че има различни мерки по отношение на тези деца - настаняване при близки роднини, в приемни семейства, настаняване от резидентен тип или най-крайната мярка - настаняване в институция.    


България и Йордания ще насърчават съвместното си сътрудничество в различни

България и Йордания ще насърчават съвместното си сътрудничество в различни ...

......... на външната политика. Премиерът на Йордания изтъкна възможностите за развитие на икономическите връзки между двете страни. Той посочи, че България е образец и пример в рамките на Европа от гледна точка на високотехнологични производства. Омар Раззаз отбеляза интереса на Йордания да увеличи търговията с България и свързаността на двете икономики.


Миналата седмица Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане Проект

Миналата седмица Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане Проект ...

......... е мислен за високоразвита страна, отколкото за все още изключително бедна и периферна страна с дълбоки структурни проблеми. Изходната ни позиция предполага обещание за мащабна трансформация, при това в относително кратък от еволюционна гледна точка хоризонт.ИПИ ще изпрати становище по проекта в рамките на посочения за обществената консултация срок.  


В. 24 часаАко Европа разреши – България ще развъжда калкан

В. 24 часаАко Европа разреши – България ще развъжда калкан ...

......... доста близко. През 2014 г. населението се увеличава с 6923 души, точно колкото жилищните единици (умножени по 2 за двама живущи) и офис площите, които могат да поберат 10 433 служители. През 2011 г. ръстът на населението в столицата е значително по-голям като в София се преместват 37 169 души.


За последната календарна година само по Закона за насърчаване на

За последната календарна година само по Закона за насърчаване на ...

......... 24-то издание на Международен автомобилен салон София 2019 е едно от най-престижните изложения в региона и едно от 12-те изложения в света, включени в официалния календар на Международната организация на автомобилните производители (OICA). На него ще бъдат представени 250 експоната и повече от 70 технологични новости и автомобилни премиери.  


Важно е в следващия бюджет на Европейския съюз да има

Важно е в следващия бюджет на Европейския съюз да има ...

......... в електронен вид в множеството различни бази данни. Този процент ще се увеличава все повече и повече. Нашият приоритет е да защитим тези бази данни по възможно най-добрия начин. Това може да стане възможно като всички институции работят заедно за повишаване нивото на мрежовата и информационната сигурност“, каза тя.  


България има възможности в гейм индустрията и геймификейшъна. Това е

България има възможности в гейм индустрията и геймификейшъна. Това е ...

......... опитът му от академията в Рим, която съществува вече няколко години. По думите му много е важно да направиш училището място, в което хората се чувстват като у дома. “Това създава бъдещия професионален кръг, там се правят контактите”, смята Антони Христов.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria. 


Международни и национални банки за развитие и представители на Организацията

Международни и национални банки за развитие и представители на Организацията ...

......... споразумение и има за цел да съдейства за социално-икономическото развитие и сътрудничество на страните-участнички. Основната й мисия е подкрепа на малките и средните предприятия, както и финансиране на социално значими инфраструктурни проекти. Тя осъществява кредитирането си чрез водещи национални финансови институции с държавно участие, банки за развитие или експортно-импортни банки.


България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II

България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II ...

......... следващата година, нека изчакаме, за да видим“, посочи ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране. След като България влезе в чакалнята за еврозоната, ръководената от Елке Кьониг институция ще одобри плановете за преструктуриране на българските банки. Съществуването на такива планове е задължителна процедура, смятана за буфер при евентуален негативен развой.


"Топлофикация Перник" АД е оттеглила инвестиционното си намерение за изгаряне

"Топлофикация Перник" АД е оттеглила инвестиционното си намерение за изгаряне ...

......... да може да пуснем максимално бързо топлата вода на хората. През последният месец-месец и половина се изгаря биомаса, която не е регламентирана, не е разрешена. Трябва много ясно да се гарантира, че опазването на околната среда и здравето на хората ще бъде защитено", каза Димов в началото на октомври.    


Премиерата на първия спортен електрически автомобил, произведен в България, вече

Премиерата на първия спортен електрически автомобил, произведен в България, вече ...

......... изработка и лимитираното производство", поясни той. Според него българският производител вече разполага и с автономна технология. „Автономната технология вече я имаме. Повече от 90% от софтура е създаден от екипа на компанията“, разказа още неговият съосновател.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria. гледано: 54   Още видео0 гласа