През 2019 година растежът на външното търсене на български стоки

През 2019 година растежът на външното търсене на български стоки ...

......... на търсенето на български стоки и услуги. Вътрешен фактор, който създава несигурност за реализиране на прогнозата, е динамиката на съфинансираните от ЕС и от националния бюджет публични инвестиции. Рисковете пред реализирането на прогнозата за инфлацията произтичат най-вече от възможността за по-висока цена при енергийните продукти и при базисните компоненти. /БТА/


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще може да плаща скъпоструващи лекарства,

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще може да плаща скъпоструващи лекарства, ...

......... лекарствената терапия. В последните предложения за промени в Закона за лечебните заведения е записано също, че болниците, определени да проследяват ефекта от терапиите с лекарства, трябва да докладват ежедневно за резултатите. Тази информация трябва да се изпраща до Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти от лечебните заведения.


Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски ...

......... След приключване на прединвестиционното проучване следва процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), въз основа на която ще бъде взето решение за одобрение на вариант за бъдещото трасе. След влизането в сила на решението по ОВОС ще се пристъпи към изработването и на идеен проект по одобреното трасе.


След поредица от срещи и разговори между Българския лекарски съюз

След поредица от срещи и разговори между Българския лекарски съюз ...

......... имат специализантите по „Педиатрия“ и „Обща медицина“. Дадени бяха идеи за подпомагане на разкриването на практики на специализиращи „Обща медицина“ или на млади лекари, които имат тази специалност.  По време на срещата беше коментирано, че  за първи път МЗ ще отделя средства за заплати за специализанти по „Обща медицина", както и че ще финансират специализациите.


Изключването на България като собственик на морски флаг от Парижкия

Изключването на България като собственик на морски флаг от Парижкия ...

......... посочи експертът. По думите му загубите за България са и икономически. “Ако корабът е под наш флаг, това носи пари от такси на държавата”, напомни Тодор Георгиев и обясни, че основната причина за липсата на интерес от страна на бизнесмените е, че българският флаг не защитава собственика на плавателния съд


Центърът за градска мобилност започва кампанията по подмяна на винетни

Центърът за градска мобилност започва кампанията по подмяна на винетни ...

......... документите, които са необходими за подновяване на стикерите за паркиране - нотариален акт, лична карта с постоянен адрес и шофьорска книжка.  Подаването на заявления става в един от трите офиса на ЦГМ на ул. "Будапеща нр. 17,пл. Възраждане нр.1 и МС" Европейски съюз". Заявления и документи могат да бъдат подавани и онлайн."БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и "Информационно обслужване" АД започват

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и "Информационно обслужване" АД започват ...

......... като позволява купуване на билет от кондуктор във влака. Тя е абсолютно достъпна онлайн през интернет и позволява закупуването на билети от всяка точка на света. Платформата обслужва всички жп дестинации в България. Централизираната платформа замести системата за билетоиздаване, която се използваше от националния железопътен превозвач повече от 20 години.


Четири демонстрационни центъра на Националното тол управление започват работа от

Четири демонстрационни центъра на Националното тол управление започват работа от ...

......... на въведените данни. Маршрутните карти ще са с валидност 24 часа от началото на активирането им. Регистрираните потребители (регистрацията е чрез електронния адрес през платформата за купуване на маршрутна карта) ще могат да си ги купят до 7 дни предварително, а нерегистрираните потребители – за днешния или за утрешния ден.


В резултат на последните пожари „има повишаване (на замърсителите на

В резултат на последните пожари „има повишаване (на замърсителите на ...

......... това те са депозирали отпадъци и извън разрешения им периметър и така се е стигнало да струпването им на общински терени и под автомагистралата. Това е било установено при проверка на 23 май. Ще бъде извършена проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката.  


В момента сме свидетели на рекордно ниски лихви на българския

В момента сме свидетели на рекордно ниски лихви на българския ...

......... ON AIR.  Събеседникът в студиото посочи, че има ръст при всички сегменти на кредитирането у нас - за ремонти, за автомобили, но почти няма случай на теглене на пари за почивка. За ремонти теглим около 12 хил. лв., допълни той.Вижте целия разговор във видеотогледано: 62   Още видео0 гласа  


Турция и Гърция са водещи импортни дестинации за доставка на

Турция и Гърция са водещи импортни дестинации за доставка на ...

......... с български продукти, както и на промоцията на такива продукти, е другата визия, набелязана от ведомството. Обмисля се също връщане и обратно начисляване на ставките за ДДС на сектор "Плодове и зеленчуци", посочи държавният експерт. По думите й така може да се постигне ефективна превенция и борба с данъчните измами. От днес в 14.00 часа превозвачи ще могат да тестват

От днес в 14.00 часа превозвачи ще могат да тестват ...

......... млн. лв. Според първоначалните изчисления на Агенция „Пътна инфраструктура“ изминаването на разстоянието между Бургас и София от камион със стандарт евро 5 и пет оси, ще струва малко над 73 лева. Според изчисленията на превозвачи, ако тарифите бъдат приети така, това би увеличило транспортните разходи с между 20 и 30%.


Стотици последователи на учителя Петър Дънов от страната и чужбина

Стотици последователи на учителя Петър Дънов от страната и чужбина ...

......... Рила планина на платото край Бъбрека – едно от Седемте рилски езера. По традиция участниците изпълниха Паневритмия – система от музикални и физически упражнения. Днес се навършват 90 години от датата, на която за първи път Петър Дънов е довел на това място свои ученици от Бялото братство, допълва БТА.  


Аптеките, които са останали извън системата за верификация на лекарствата,

Аптеките, които са останали извън системата за верификация на лекарствата, ...

......... по-висока разходна ефективност при формирането на държавната политика в областта на медицинските изделия, пише в мотивите. Изрично се посочва, че цената на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания ще се определя по същия ред, по който се договаря и стойността, до която НЗОК ще заплаща медицинските изделия.


Лечебните заведения, определени да проследяват ефекта от терапиите с лекарства,

Лечебните заведения, определени да проследяват ефекта от терапиите с лекарства, ...

......... състояния. С изменения в закона се създават механизми, които да спомогнат за стабилизиране на общинските лечебни заведения за извънболнична помощ, когато те са единствени в съответното населено място. Това ще става чрез създаване на възможност за предоставяне на целеви субсидии за текущ ремонт на дълготрайни материални активи и финансово оздравяване.


Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се регламентира доплащането в

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се регламентира доплащането в ...

......... продукти. По този начин се гарантират правата на пациентите на навременна медицинска помощ. Оценката на потребностите от медицинска помощ ще се извършва чрез установяване на недостатъчност съгласно Националната здравна карта. Преценката за недостатъчност от съответната болнична медицинска помощ ще се прави от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, пише още в документа.На 1 август „Топлофикация София“ е превела 7 млн. лева

На 1 август „Топлофикация София“ е превела 7 млн. лева ...

......... наскоро обясниха, че подобен сценарий се е разиграл и през 2018 г. И миналата, и тази година са уведомени принципалите на двете дружества - Столичната община и БЕХ, както и Министерство на енергетиката, защото държавният газов доставчик изпада в невъзможност да се разплаща за доставката и преноса на природен газ.


Окръжната прокуратура в Кюстендил е повдигнала обвинение на собственика на

Окръжната прокуратура в Кюстендил е повдигнала обвинение на собственика на ...

......... 14 дни преди пожара" , допълни Арнаудова. Припомняме, че пожарът доведе до щети по конструкцията на едно от съоръженията на автомагистрала "Струма", временно затваряне на 10-км участък от нея за ремонтни дейности и пренасочване на целия трафик в посока София - Кулата и обратно по обходен маршрут край град Дупница.


Агенция "Пътна инфраструктура" откри тръжна процедура за избор на изпълнител

Агенция "Пътна инфраструктура" откри тръжна процедура за избор на изпълнител ...

......... изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др. С реализацията на проекта ще се улесни движението на транзитния трафик и връзката между автомагистралите "Струма" и "Тракия". Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за близо 119 млн. лева без ДДС. Изпълнител е "ГБС - Инфраструктурно строителство" АД.


Улеснява се процедурата за регистрация на доставчиците на GPS данни,

Улеснява се процедурата за регистрация на доставчиците на GPS данни, ...

......... като АПИ няма да плаща допълнително за това. Услугите, предоставяни в разкриваните от АПИ пунктове за продажба, ще бъдат плащане на винетна такса и купуване на маршрутна карта. Тол такса ще може да се плаща в пунктовете за продажба, разкривани от националните доставчици на услуги и от ЕУЕСТ доставчиците.  


Още по тематаВъпреки скандалите: Все повече хора вярват, че правителството

Още по тематаВъпреки скандалите: Все повече хора вярват, че правителството ...

......... властови позиции и запазването на Малката коалиция като партньор на ГЕРБ. Всички политически партии са в много слаба позиция в момента. ГЕРБ ще търси някаква стабилност, за да изкара мандата. Има страшно много недоволни хора, които не виждат алтернатива", посочи Колев.Гледайте видеото с цялата дискусия!гледано: 20   Още видео0 гласа


Туристическият бранш отново е разделен – този път по темата

Туристическият бранш отново е разделен – този път по темата ...

......... км от курорта, но да е извън концентрацията на хотели”, посочи Колчева. Според нея партитата могат да бъдат изнесени и в крилата на сезона, като по думите й поне до 30 октомври има прекрасно време по Черноморието. Тогава дори целият комплекс може да се превърне в парти зона, смята Колчева.


Фирмите, които електронно събират такси за изминато разстояние по пътната

Фирмите, които електронно събират такси за изминато разстояние по пътната ...

......... не на 12, а на 2 часа с оглед съобразяване с процеса по правоприлагане и ограничаване на случаите, при които се ангажира административнонаказателната отговорност на ползвателя на платената пътна мрежа в рамките на този времеви период, а за него все още съществува възможност да декларира реално изминатото разстояние и маршрут.


Производители, преработватели и вносители на биопродукти влизат в специален регистър

Производители, преработватели и вносители на биопродукти влизат в специален регистър ...

......... потвърждава информацията, която е въведена в регистъра. Това трябва да бъде извършено в срок до 10 календарни дни от трансферирането на данните от контролиращото лице. Вписването и потвърждаването ще става с квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция по приходите. Достъп до регистъра - https://bioreg.mzh.government.bg/ 


Тегленето на пари от външни банкомати в курортите крие по-големи

Тегленето на пари от външни банкомати в курортите крие по-големи ...

......... проблем и да получим нейното становище. По закон тя е длъжна да отговори на възражението до 14 дни от датата, на която е подадено. Ако отговорът от банката не удовлетворява, можете да се обърнете за съдействие към функциониращата към КЗП Помирителна комисия за платежни спорове, се посочва в съобщението.  /БТА/


„В момента продължавам 99%, дори някой да ме предложи, да

„В момента продължавам 99%, дори някой да ме предложи, да ...

......... комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия)Материалът се публикува по изпълнение на проект на ИПИ "Върховенство на закона и икономически растеж" (№ BG05SFOP001-3.003-0049), финансиран по “Приоритетна ос № 3 „Прозрачна и ефективна съдебна система" по процедура „Граждански контрол върху реформата в съдебната система“ на Оперативна програма „Добро управление”:  www.eufunds.bg  


Косово забрани вноса на картофи и мед от Северна МакедонияВ.

Косово забрани вноса на картофи и мед от Северна МакедонияВ. ...

......... специална наредба, след като в Закона за висшето образование е позволено университетите да създават фирми. Чрез тях те могат да реализират свои проекти и патенти, така че разработките им да намерят място в производството. Такава практика има навсякъде по света. За първи път обаче това се прави и у нас.


Тестовете на тол системата започнаха днес. Активирахме компонента, който таксува

Тестовете на тол системата започнаха днес. Активирахме компонента, който таксува ...

......... подчерта Асенов. Всички канали ще бъдат активни и ще събираме обратна връзка, коментира той. "В процеса на въвеждането на тол системата предстои да бъдат завършени разговорите с превозвачите за окончателното покритие и тарифите. Тези елементи са необходими, за да превключим системата от техническо към търговско опериране".Очаквайте видео с цялото интервю.


Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще получи непрекъснат достъп до

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще получи непрекъснат достъп до ...

......... Сега може да стане централизиран и много по-силно контролиран. Всичко ще бъде регламентирано“, допълни заместник-министърът. Сачева подчерта, че просветното министерство ще сътрудничи в случаи, свързани с радикализация и с тероризъм сред младите хора. „Това нещо произтича от закона. Няма как инструкцията да бъде свалена, може да бъде прецизирана“.    


Транспортните фирми ще могат да се запознаят с работата на

Транспортните фирми ще могат да се запознаят с работата на ...

......... тарифата е между 18 и 25 стотинки за километър за камиони над 12 тона с четири и повече оси. Така разчети показват, че водач на камион Евро 5 с бордово устройство ще трябва да плати малко над 73 лева тол таксата за пътя София - Бургас по магистралата "Тракия".  


На 9 септември 2019 г. стартира прием на заявления по

На 9 септември 2019 г. стартира прием на заявления по ...

......... От миналата година отпадна задължението за водене на дневник. Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане, се определя по методика с разходни норми. След приема на документи Националната агенция за приходите проверява фактурите. Помощта се изплаща на стопаните директно, а не както преди това под формата на ваучери за гориво.


Анализът ни показва, че вътрешните полети за един и същ

Анализът ни показва, че вътрешните полети за един и същ ...

......... Закона за туризма, като по думите на Ванина Хаджиева по този начин ще се намери добър баланс за почиващите. „Който иска да почива – ще почива, а който иска да се забавлява – ще посещава парти зони“, коментира туристическият агент.Гледайте видео материала с целия разговор!гледано: 49   Още видео0 гласа


Фрагментацията в Европейския парламент (ЕП) ще бъде един от сериозните

Фрагментацията в Европейския парламент (ЕП) ще бъде един от сериозните ...

......... бюджет на Европарламента“, посочи Пенкова. Евродепутатът отбеляза, че един от основните приоритети, по които лично ще работи, е по какъв начин „да създадем условия за по-добър стандарт на живот в страни като България и за привличане на повече инвестиции, за да може младите хора да намират реализация в страната“.  


Фирмата майка от Калифорния "Тад Груп" (TAD Group) е подготвила

Фирмата майка от Калифорния "Тад Груп" (TAD Group) е подготвила ...

......... на мнение, че прокуратурата не трябва да излиза пред телевизионните екрани и да твърди, че някой е виновен. „Може да твърди, че са внесли обвинения, че са събрани доказателства, но не и това откровено обвинение и твърдение за виновност и едва ли не вече имаме осъдени, е недопустимо", каза юристът.


Повечето от големите ремонти в София ще приключат до началото

Повечето от големите ремонти в София ще приключат до началото ...

......... и че вече е уточнена схемата на разплащане от "Топлофикация" към "Булгаргаз". По отношение на местните избори, Фандъкова заяви, че ще обяви решението си дали да се кандидатира за нов мандат в началото на септември. Тя обаче добави, че предстоят промени в екипа на ГЕРБ в София.      


Районната прокуратура в Пловдив започна разследване на обстоятелствата, довели до

Районната прокуратура в Пловдив започна разследване на обстоятелствата, довели до ...

......... на референдум. Днес вече няма дим. Пожарникарите работят по спирането на димоотделянето, което беше големият проблем. Продължава гасенето в северната част на сметището, което е трудно достъпно. Регионалната дирекция за опазване на околната среда съобщава за превишаване на нормите за чистота на въздуха, но далеч по-малко, отколкото в предходните дни.


Ромите у нас трябва да се образоват и да се

Ромите у нас трябва да се образоват и да се ...

......... Образованието и грижата за здравето са част от направленията, с които програмата се занима, посочи гостът. Тя уточни, че и в двете сфери се е използвала помощта на медиатори, които са от ромското малцинство, чиято роля е да сътрудничат за връзката между институциите и ромите.Подробности от разговора очаквайте във видеото.


ДФ "Земеделие" приключи кръстосаните проверки по подадените заявления от земеделските

ДФ "Земеделие" приключи кръстосаните проверки по подадените заявления от земеделските ...

......... за изясняване на принадлежността на двойно декларираните площи. При обработката на тези площи ДФЗ ще ползва данни за регистрирано правно основание, предоставени от Министерството на земеделието, храните и горите. ДФ "Земеделие" информира бенефициентите, че в срок до 1 декември могат да подадат искания за оттегляне по подадените през Кампания-2019заявления.  


На година между 8 и 10 млн. лв. дофинансираме средствата,

На година между 8 и 10 млн. лв. дофинансираме средствата, ...

......... и намаление на разходите за енергия. "Очакваме намаление на разходите както за топлоенергия, така и за електроенергия в порядъка между 20 % и 25 %", поясни тя и добави, че тези средства остават в болницата и ще бъдат използвани за оборудване, но и за заплати на акушери и санитари.  


Около процент-процент и половина от близо 40 хиляди пожара за

Около процент-процент и половина от близо 40 хиляди пожара за ...

......... се направи експертиза, евентуално след това разработване на нов проект и изпълнението му така, че пътната агенция да бъда сигурна, че магистралата ще бъде безопасна. В момента има конкурс за назначаване на 90 пожарникари в цялата страна. Средно по 7 човека се борят за едно място, допълни още Николов.  


Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ вписа в регистъра четвърти национален доставчик

Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ вписа в регистъра четвърти национален доставчик ...

......... Национален електронен регистър на националните доставчици на услуги за електронно събиране на такси. Съгласно Наредбата лицата, които са вписани в регистъра, могат да подадат заявление за извършване на тази дейност. Процедурата и изискванията са еднакви за всички кандидати, желаещи да предоставят услуги и да бъдат национален доставчик на такива.   


Производствените цени в селското стопанство се увеличават с 5,3 на

Производствените цени в селското стопанство се увеличават с 5,3 на ...

......... 1,3 на сто, на посевния и посадъчния материал - с 2,1 на сто, на минералните торове - с 5,5 на сто, на ветеринарномедицинските продукти - с 4,9 на сто, и на фуражите - с 3,3 на сто. Намаляват цените на продуктите за растителна защита - с 0,3 на сто.  


Възможно е леко понижение на лихвените проценти по депозити и

Възможно е леко понижение на лихвените проценти по депозити и ...

......... тяхното поведение. Изследването е осъществено на базата на анкети, като събраните отговори се обобщават така, че отговорите на отделните участници в анкетата остават анонимни и не се оповестяват публично. Търговските банки отговарят само на анкетата, предназначена за търговски банки, независимо че някои от тях изпълняват и дейност на инвестиционни посредници. 


Блокадата до сливенското село Крушаре е преустановена. Това каза за

Блокадата до сливенското село Крушаре е преустановена. Това каза за ...

......... дни стопани от Крушаре казаха, че се оттеглят от протеста, защото исканията им били подменени с политически. Според протестиращите, пътят е отворен след масирана полицейска акция. Все още не са решили дали ще останат на място и ще продължат протеста, макар и не на самия път, или ще го прекратят.


Васил Грудев започна с уволненията във фонд "Земеделие"В. Сега Новият

Васил Грудев започна с уволненията във фонд "Земеделие"В. Сега Новият ...

......... че браншовите камари трябва да се подкрепят и да говорят помежду си. За КСБ обаче ръководството на Камарата на архитектите в България вече я превръща в политическа организация. Именно затова питаме: „Защо и какви интереси стоят зад тези атаки?” За нас това вече не е въпрос. Считаме отговорa за ясен. 


Сформиране на Национален координационен съвет и ангажиране на болниците в

Сформиране на Национален координационен съвет и ангажиране на болниците в ...

......... между системата за отчитане на болниците към съответните здравни каси и софтуерната система на ИАМН, НЗОК и МЗ. Проектите на настоящата програма и работния план към нея са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването. До 30 август 2019 г. се очакват становища, мнения и коментари от всички заинтересовани страни.


Новият програмен период 2021-2027 г. за Общата селскостопанска политика (ОСП)

Новият програмен период 2021-2027 г. за Общата селскостопанска политика (ОСП) ...

......... това облекчава някои от стъпките за кандидатстване", обясни експертът. По думите му една от целите на новата ОСП сега е интелигентното, устойчиво и диверсицифирано селско стопанство, за чието съдържание Здравков каза, че трябва тепърва да се детайлизира.Повече от разговора в студиото вижте във видео материала. гледано: 57   Още видео0 гласа


Министерството на туризма подготвя механизъм за стимулиране на организирания туризъм

Министерството на туризма подготвя механизъм за стимулиране на организирания туризъм ...

......... система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще стартира от 1 октомври т.г. До тази дата бе даден гратисен период за бизнеса и общините, а след това законът предвижда санкции за всеки, който не се е регистрирал в базата данни. При неспазване на изискванията ще има сериозни санкции, предупреди министърът.  


Обществената поръчка за националната детска болница е съобразена изцяло със

Обществената поръчка за националната детска болница е съобразена изцяло със ...

......... на настоящата обществена поръчка. Също така ще бъде използвана и наличната годна медицинска апаратура от съществуващите детски отделения към държавните болници. Ще бъдат закупени нови апарати за клиниките по образна диагностика, интензивно лечение и спешна помощ. В това направление ще бъдат проведени процедури по кандидатстване за финансиране с европейски средства.


Пуснат за движение е участъкът от автомагистрала "Хемус" след Девня. Министър-председателят

Пуснат за движение е участъкът от автомагистрала "Хемус" след Девня. Министър-председателят ...

......... Участъкът между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“  е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г. Първата копка беше направена на 16 август 2018 г.Довършването на АМ „Хемус“ е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.


Бившият шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за

Бившият шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за ...

......... дълъг отпуск, докато срещу него течеше проверката от НАП и прокуратурата. Веднага след като подаде оставка, депутатите гласуваха предсрочното прекратяване на мандата на Пламен Георгиев като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество без дебати и изслушване, каквото поискаха от опозицията.    


Атаки срещу финансовите институции у нас влошават имиджа на страната.

Атаки срещу финансовите институции у нас влошават имиджа на страната. ...

......... конкретния случай с „ТАД Груп” вече е наболял проблемът. При „Наглите” благодарим на тогавашното ръководство на МВР. Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет”, заяви изпълнителният директор на КРИБ.


Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на

Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на ...

......... претърпя инцидент и сега не лети. За пожарникарите няма ден и нощ, ние работим постоянно. Очакваме бюджета за следващата година и ако финансовият ресурс не е достатъчен може да се стигне и до протести", предупреди пожарникарят.Повече от коментара на Венцислав Станков вижте във видео материала.гледано: 32   Още видео0 гласа


Безработицата продължава да намалява и през второто тримесечие на 2019

Безработицата продължава да намалява и през второто тримесечие на 2019 ...

......... (лицата извън работната сила) на 15 и повече навършени години е 2,564 милиона. А в групата до 15- 64 навършени години са 1,173 милиона, или 26.2% от населението в същата възрастова група. Участието в образование и обучение и личните или семейните причини са най-честите фактори за икономическа неактивност, сочи статистиката.


Ръстът на цените на някои храни, на хотелите и ресторантите

Ръстът на цените на някои храни, на хотелите и ресторантите ...

......... 100,4%, а от началото на годината (юли 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 102%, т.е. месечната инфлация през юли е 0,4%, от началото на годината достига 2%. Най-силен ръст отчитат цените на включените в малката кошница услуги – 2%. Храните поскъпват с 0,1%, а нехранителните стоки поевтиняват с 0,1%.


Жители на няколко села, намиращи се около завода за твърди

Жители на няколко села, намиращи се около завода за твърди ...

......... 2016 г. община Пловдив изтегли заем от 4 милиона лева за изграждане на допълнителна клетка за депониране на отпадъци в завода в Шишманци. Това трябваше да осигури възможност за увеличаване на обема на депото и нормалното му функциониране през следващите години. Цената на цялото съоръжение е около 13 млн. лева.


Бъдещият главен прокурор иска някои подкупи да не се наказватВ.

Бъдещият главен прокурор иска някои подкупи да не се наказватВ. ...

......... мрежи, като цената е в зависимост от защитата на профила на жертвата. Обещанието е за 100% успеваемост. От описанието на услугата става ясно, че хакването на профила става посредством софтуер, създаден специално от хакерите, който се конфигурира допълнително според нивото на защита на профила и дава бърз и сигурен резултат.


Единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев ще опровергава "грешния 

Единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев ще опровергава "грешния  ...

......... за да има приемственост.  Той очаква подкрепа както от експерти, така и от депутати, в това число и широк диалог с научната общност и НПО. Не на последно място в концепцията си Гешев набляга и на необходимостта да се продължи реформата за оптимизиране на броя на районните прокуратури и щатната им численост. 


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи ...

......... са унищожени в следствие на заразата от африканска чума. Около половината от тях са от големите свинекомплекси в Русенско. В селата Николово и Бръшлен прасетата вече са унищожени. В Голямо Враново работата трябва да приключи до неделя. Пробите в четвъртия голям свинекомплекс в областта - в село Юделник, са отрицателни. 


От Централна гара София днес замина уникален по рода си

От Централна гара София днес замина уникален по рода си ...

......... първи път с бързия влак от София за Бургас, след което ще бъде включвана в съставите на различни композиции, които пътуват в страната. Своеобразното произведение на изкуството реализира стрийт арт художникът Станислав Трифонов - Nasimo и е част от маркетинговата стратегия на дружеството за отдаване на площи с рекламна цел. 


На този етап виждаме само красиво говорене за успехи във

На този етап виждаме само красиво говорене за успехи във ...

......... да си рисуваме цветните картинки и да живеем в тях… Апелирам към здрав реализъм. В пропагандата не се живее“. Като цяло общата регулаторна среда у нас не е особено изгодна за такива инвеститори, въпреки предимствата, които имаме – нисък разход за работна ръка и ниски данъци, каза доц. Вацев.  


Търсачите на трюфели в Добричкия регион ще могат да влизат

Търсачите на трюфели в Добричкия регион ще могат да влизат ...

......... бранша се задължават да сигнализират органите за бракониери и за евентуално открити мъртви диви прасета. В Добричка област е обявено бедствено положение заради африканската чума до 2 септември. Досега в региона има само един потвърден случай на болестта при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак. /БТА/


Средният осигурителен доход за страната за юни е 968,71 лева,

Средният осигурителен доход за страната за юни е 968,71 лева, ...

......... сума е възлизала на 980,76 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юли 2018 г. до 30 юни 2019 г. е  936,91 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли 2019 г., припомнят от НОИ.  


Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение ...

......... събития ще се уреждат в наредба. С оглед изпълнение на Решение 69 на Министерския съвет от 2018 г. за прецизиране на текстовете, регламентиращи административнонаказателната отговорност, се предвижда увеличен размер на санкциите в случай на извършено повторно нарушение, като се очаква мярката да има възпиращ ефект върху нарушителите, посочва още БТА.


Правителството прие проект на Постановление за одобряване на допълнителен трансфер в

Правителството прие проект на Постановление за одобряване на допълнителен трансфер в ...

......... 400 язовира в страната имат нужда от незабавен ремонт, а над 800 - от текущ по данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) от началото на годината. Припомняме, че в края на 2018 г. държавата отпусна допълнителни 500 млн. лв. за спешен ремонт на изкуствените водоеми.   


Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в

Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в ...

......... части, строителство. Премиерът Борисов е приветствал обявената от японския министър-председател Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани. В рамките на разговора министър-председателят е обърнал внимание и на влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство. Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.


Още една компания се включва в продажбата на електронни винетки

Още една компания се включва в продажбата на електронни винетки ...

......... системи“ продава електронните стикери и посредничи при събирането на пътните такси за камионите, като за тази услуга те получават 7% комисионна от цената на винетките. В първата фаза от процедурата за регистрация на Национален доставчик на услуги е „Иком“ АД. Дружеството иска да партнира само в събирането на тол такси. 


Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт,

Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, ...

......... той има нужда от ремонт и ние влагаме пари в чужда икономика, тъй като България не е производител на автомобилни части. Двамата с Красимир Георгиев се съгласиха, че въпреки това без помощ от държавата българите не биха могли да си позволят по-нови автомобили, тъй като те са по-скъпи.    


Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено ...

......... се установи дали е тя е годна за поливане. БНР допълва, че здравните власти в Сърбия проверяват четири лични стопанства в страната за предполагаеми случаи на африканска чума по свинете. Босна,Черна гора и Северна Македония забраниха вноса от Сърбия на прасета и свинско месо,за да не допуснат разпространение на заразата.


Вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 година, коментира по

Вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 година, коментира по ...

......... каквото и да направи държавата, в краткосрочен план би било изключително трудно да се повлияе на всички тези процеси. „Това е една глобална тенденция. Върви се към рецесия, особено в Европа, тъй като в редица ключови страни се наблюдава забавяне на индустриалното производство и все по-слаб износ", каза още той.