503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни ...

......... и в същото време да има проактивни действия и от държавата, ако се налага. То ще е налично за безплатно сваляне от граждани от неделя или понеделник, тъй като в момента тече процес на валидацията му в каналите на Apple и Google, обясниха създателите му на извънреден брифинг в МС.


Обединение "Бъдеще за туризма", в което влизат представители на близо

Обединение "Бъдеще за туризма", в което влизат представители на близо ...

......... за преориентация и забавяне в оборотните им процеси, то туристическата дейност е преустановена изцяло", се казва в писмото. Според авторите му към момента няма ясно формулирана стратегия в краткосрочен и дългосрочен план за запазване и развитие на туристическата индустрия в България, в която пряко са заети над 250 хил. души. 


Представителите на национално равнище на работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП

Представителите на национално равнище на работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП ...

......... се казва в писмото. „Единодушното ни мнение е, че за да е работеща мярката за запазване на заетостта, е необходима законодателна промяна, чрез която със средствата да могат да бъдат подпомагани пряко и частично отсъстващите доходи на работниците и служителите, без да се поставят неизпълними условия пред предприятията“, пишат работодателите.


Булпрос предлага иновативни решения в сферата на индустриална дигитализация, киберсигурност,

Булпрос предлага иновативни решения в сферата на индустриална дигитализация, киберсигурност, ...

......... да бъдат подпомогнати по най-добрия начин. Смятам, че трябва да се следи развитието на кризата, за да могат да се вземат най-наложителните и най-адекватни мерки. Най-важното е колкото се може по-бързо да се върнем към нормален икономически живот, за да могат хората и компаниите сами да определят икономическото ни развитие.


Мобилно приложение ще помага на гражданите да се информират проактивно

Мобилно приложение ще помага на гражданите да се информират проактивно ...

......... карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат своя принос, а информацията за карантинирани, заболели, оздравели и смъртни случаи да бъде представена в интернет, обясни Филипов. На брифинга участват премиерът Бойко Борисов, министри и началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 


Само за два дни има регистрирани 230 фирми за мярката

Само за два дни има регистрирани 230 фирми за мярката ...

......... от декември 2019 г. и заплатите през през третото тримесечие на изминалата година. Освен това от ГЕРБ обмисляме вариант и за дарение на част от заплатите си. Този месец министрите дарихме по 1000 лв. от месечното си възнаграждение. На следващото заседание ще предложим да дарим половината си заплата", каза премиерът.Мерките за борба с пандемията ще доведат до значителни стопански

Мерките за борба с пандемията ще доведат до значителни стопански ...

......... засегнатите отрасли голяма част от компаниите ще се приспособят и ще успеят да продължат дейността, и съответно ще съхранят част от служители си. В този смисъл „заетост в риск“ не трябва да се разглежда като прогноза за очаквано закриване на работни места за целия отрасъл, посочени в таблицата.    


Още един град се появява на картата с потвърдени случаи

Още един град се появява на картата с потвърдени случаи ...

......... е с ларингит. И двамата му родители са с доказан COVID-19.  Вчера са регистрирани два смъртни случая - мъж на 73 години в Кюстендил и жена в Александровска болница.  Съпругата на депутата от ДПС Хасан Адемов, който даде положителен резултат за коронавирус, също е заразена със заболяването, съобщи ген. Мутафчийски. 


С две отделни предложения за срока за удължаване на извънредното

С две отделни предложения за срока за удължаване на извънредното ...

......... правната рамка как държавата да функционира, посочи министърът. Депутатите ще гласуват по-късно днес дали извънредното положение ще бъде удължено до 30 април или до 13 май. Съгласно новите правила за работата им, които приеха днес, гласуването става половин час, след като бъдат обсъдени всички точки от дневния ред на заседанието.


Общо 485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по

Общо 485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по ...

......... Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 13; София – 292; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 22 души.  


БВП на София ще се свие с 1% до 3%

БВП на София ще се свие с 1% до 3% ...

......... местни данъци и такси в София през март са с 19 млн. лв. по-малко Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментарМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар! ИзпратиНапиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!Напиши коментар


Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но ...

......... сред които НОИ, Националната здравно-осигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини и други. Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги на приходната администрация. 


Министерството на околната среда и водите (МОСВ) планира да закрие

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) планира да закрие ...

......... пернишката топлоцентрала,обхождат поречието на Струма при всяко замърсяване", казва Ивайло Велинов, председател на сдружението. Инициативният комитет „Спаси Перник" също се обяви срещу закриването на РИОСВ, предава БТА. Перник е град с доказано много проблеми в опазването на околната среда и водите, затова екоинспекцията трябва да бъде запазена, смятат от организацията.


Близо 600 сигнала от граждани са постъпили в Инспекцията по

Близо 600 сигнала от граждани са постъпили в Инспекцията по ...

......... за сигнали, в които се съдържат данни за престъпление - например, работниците съобщават за оказване на натиск за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, подписване на заявления за неплатен отпуск и др., или за положени подписи на документи, каквито подателите на сигнали твърдят, че не са полагали.    


Ще бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори,

Ще бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, ...

......... на закона Иванов смята, че три дни са напълно достатъчни да се обсъдят предложенията и в понеделник да влезе за гласуване в парламента. В КЕВР са постъпили 18 становища с предложения за промени в закона. Иванов е категоричен, че експертите ще се произнесат в реалистичен и недълъг срок.    


Алкохолната индустрия е директно засегната от затварянето на всички заведения.

Алкохолната индустрия е директно засегната от затварянето на всички заведения. ...

......... и най-вече отговорно – толкова, колкото и преди пандемията и да има поне един безалкохолен ден в седмицата.  Дали ще се възползва алкохолната индустрията от мярката 60/40 или от средствата от нея ще се възползват по-засегнати от икономическата криза сектори?Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.  „План за действие“, който да улесни повече фирми успешно да

„План за действие“, който да улесни повече фирми успешно да ...

......... се изплащат компенсации;-декларира неверни данни;Трябва да се подчертае, че посочените ограничения не се прилагат извън периода, за който работодателите получават компенсация. Няма други ограничения за уволняване/едностранно прекратяване на трудовите правоотношения с други работници през посочения период (напр. дисциплинарно уволнение).   P { margin-bottom: 0.08in } A:link { so-language: zxx }


Правителството одобри два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои

Правителството одобри два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои ...

......... това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което и със Заповед № РД-01-141 от 20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването се забрани износът на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар. Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове.    


Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефектите от извънредното

Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефектите от извънредното ...

......... помощ, а не от оферта за заем, мерките не достигат до малкия и средния бизнес, посочи президентът и поиска адекватна компенсация за бизнеса и хората. По думите му в условия на криза реалната помощ е безвъзмездна. Според него здравната система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците.


Най-черният сценарий, представен от финансовия министър (Владислав Горанов, бел.ред.), може

Най-черният сценарий, представен от финансовия министър (Владислав Горанов, бел.ред.), може ...

......... икономически данни може да се проявят и при нас и това би означавало в България да се регистрират 200 хиляди безработни. Над 31 хиляди души са регистрираните безработни от 13 март до 1 април. Средно по 2934 души на ден са оставали без работа, ояви преди ден социалният министър Деница Сачева.    


ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати. Това обяви премиерът

ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати. Това обяви премиерът ...

......... Въпросът беше провокиран от изразено в четвъртък вечерта мнение на председателя на парламента Цвета Караянчева. "Не може популизъм по време на криза. Не трябва да си замразим заплатите, а да постъпим като депутатите от ГЕРБ - да даряваме една трета от тях в районите си", каза тя в телевизионно интервю.


Да няма съдебна ваканция тази година. Това предлагат от ГЕРБ.

Да няма съдебна ваканция тази година. Това предлагат от ГЕРБ. ...

......... бюджетната и тази по енергетика. Гласуванията ще се провеждат по групи, за да няма излишно струпване на хора. Разискванията ще са само с участието на докладчиците по определени теми. След заседанията на комисиите ще се проведе извънредно заседание на парламента, на което ще бъдат обсъдени предложенията за законови промени.  


До 2-3 седмици се очаква да настъпи пикът на епидемията

До 2-3 седмици се очаква да настъпи пикът на епидемията ...

......... персоналът. Ако в дадено лечебно заведение има до 5 болни, средства се дават на 40 души, от 5 до 10 души – на 70 души персонал и над 10 души - на 100 души персонал. Общо предвидените средства от 6 млн. лв. може да бъдат увеличени през април, допълни Ананиев.


Общо 30 души са излекуваните от коронавирус у нас. Това

Общо 30 души са излекуваните от коронавирус у нас. Това ...

......... е мъж на 81 години от Стара Загора със съпътстващи заболявания. За денонощието са направени над 390 теста. Ген. Мутафчийски потвърди за положителните проби на двама депутати, освен Хасан Адемов. Вчера стана ясно, че това са председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова.


Близо 100 млн. лева ще бъдат инвестирани във възстановяване на

Близо 100 млн. лева ще бъдат инвестирани във възстановяване на ...

......... извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН 2020). Необходимо е използването на квалифициран електронен подпис (КЕП) чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 3 юли 2020 г.


Безработицата в края на годината ще достигне равнище от 10

Безработицата в края на годината ще достигне равнище от 10 ...

......... били в края на миналата година. Наред с това в мотивите към проекта за актуализация е посочено, че икономиката на ЕС ще се свие с 4% през 2020 г. спрямо 2019-а, което според КНСБ е доста оптимистично от гледна точка на прогнозите, които правят останалите международни организации на този етап.Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД ...

......... ще бъде на територията на УМБАЛ „Александровска“. Търгът за педиатрията бе възобновен от МЗ, след като бе спрян от жалби. Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по обществената поръчка. Определението на КЗК не беше обжалвано пред Върховния административен съд.


Парламентът ще обсъжда на извънредно заседание утре удължаването на срока

Парламентът ще обсъжда на извънредно заседание утре удължаването на срока ...

......... време на извънредното заседание на Народното събрание в сградата на институцията ще могат да присъстват по един представител на информационните агенции и печатните медии и по един екип на телевизиите – репортер и оператор. Фотографите ще имат възможност за снимки в началото на заседанието само от балкона на пленарната зала.


Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и народният представител

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и народният представител ...

......... парламента след имотните скандали. Тя е общопрактикуващ лекар в Смолян и председател на здравната комисия в парламента.  50-годишната ѝ колежка е депутат първи мандат от Пазарджик. Парламентът ще заседава извънредно утре, за да приеме актуализацията на бюджета, удължаването на извънредното положение до 13 май, както и промени в извънредния закон.


Не повече от 8% от работодателите ще се възползват от

Не повече от 8% от работодателите ще се възползват от ...

......... допълнителен период от още 3 месеца и запазване размера на възнаграждението на служителя: Хазната печели 679.32 лева за целия период. Към тази сума следва да се добавят и неизплатените парични обезщетения за безработица, които НОИ би изплатил на лицето за три месеца, ако заетостта не беше запазена за допълнителния период.


Общо 457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по

Общо 457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по ...

......... Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 27; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 11; София – 274; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4. Непроменен остава общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители – 20 души.    


Медицински стратегии могат да бъдат градени само върху сериозни социални

Медицински стратегии могат да бъдат градени само върху сериозни социални ...

......... щаб да се вслушва в съветите на МЕС. Професорът уточни, че задачата им не е да го съветват, а да предлагат експертна помощ на правителството и коментира доклада на МЕС, върху който са работили 14 членове на съвета, а са се включили и още над 70 медици от цяла България.


Над 90% от българите се безпокоят от въздействието на Covid-19

Над 90% от българите се безпокоят от въздействието на Covid-19 ...

......... от работещите в момента се страхуват от загуба на работата си. По думите на социолога удължаването на извънредното положение с още един месец би се приело с достатъчна обществена подкрепа от гражданите, но належащи стават отговорите на въпросите какво ще се случва с икономиката при такова удължаване до 13 май.


С 19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и

С 19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и ...

......... финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции, припомни кметът. С отговорност, финансова дисциплина и не на последно място, обединение, можем да се справим с този тежък удар върху града ни. И то така, че София да продължи да бъде двигател на икономическото развитие на страната, посочи Фандъкова.


Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин

Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин ...

......... им себеотрицание и грижите, които полагат.“Превенцията и предоставянето на качествена медицинска услуга, проследяването на бременността, диагностиката и лечение са още по-голямо предизвикателство в епидемична обстановка. Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ продължава да затвърждава позициите си като национален център за женско и майчино здравеопазване и в условията настоящата кризисна ситуация.   


Бизнесът на автобусните превозвачи почти замря. Останаха да се движат

Бизнесът на автобусните превозвачи почти замря. Останаха да се движат ...

......... коментира Захариев. Според него данъчните облекчения в случая не са решаващи. "Трябва да свършим доста оперативна работа преди това и да се въведат нови правила. Ще се промени транспортната схема и възлагането. Така ще се изчисти нелоялната конкуренция", допълни Петър Захариев.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


В България да се въведе германският модел за компенсации на

В България да се въведе германският модел за компенсации на ...

......... плаща 77% (= 594,20 / 775,98). Т.е. сравнено с германското "60/0" българското е "23/77"", пресмятат от АИКБ.Ето защо от АИКБ искат да използваме немската схема в рамките на същия заделен ресурс от 1 млрд. лв. В противен случай държавата ще изхарчи същите пари, без да е запазила заетостта, смятат индустриалците.  


Заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъдат поставени

Заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъдат поставени ...

......... да прилагат под контрол утвърдени със заповед на ръководител правила за лична дезинфекция, да полагат труд в регламентираното работно време, след което по съответния маршрут и с организирания служебен транспорт да се прибират на деклариран от тях актуален адрес на местоживеене.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Общинските болници в страната са започнали да се преструктурират, за

Общинските болници в страната са започнали да се преструктурират, за ...

......... тъй като в местните бюджети не са предвидени средства за редица от необходимите дейности в условията на извънредно положение, съобщават от сдружението. Освен преструктуриране на оперативните програми, общините изразяват готовност за обсъждане и на други възможни решения за своевременно осигуряване на необходимите средства, оборудване и персонал за общинските болници.  


Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси, които се движат

Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси, които се движат ...

......... за възстановяване трябва да се подава до 10-то число на месеца, следващ месеца, в който е извършено плащането на таксата за изминато разстояние. Срокът за възстановяване е 30 дни от датата на подаване на заявлението. При изискване на допълнителни документи и доказателства срокът се удължава с времето от тяхното изискване до предоставянето им.


Ръководството на автомобилния клъстер у нас установи контакт с други

Ръководството на автомобилния клъстер у нас установи контакт с други ...

......... модел - България на две скорости, което представлява България на рисковата и България на активната група", допълни той и за пример от мерките форсмажор даде за пример Унгария, където всички главници и лихви по кредити се отлагат с едно тримесечие.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.  


Над 31 хиляди души са регистрираните безработни от 13 март

Над 31 хиляди души са регистрираните безработни от 13 март ...

......... възможности за подпомагане. Предстои да се обявят и други мерки, каза социалният министър. "Икономически мерки се обсъждат всеки ден. Искаме решенията да са справедливи", допълни тя. Възможно е мярката за безлихвените кредити от банките до 1500 лева да се отвори и за самонаетите. Правят се изчисления и за директно подпомагане.


Единственият сценарий, по който ще говорим днес, е този, при

Единственият сценарий, по който ще говорим днес, е този, при ...

......... призова за добра организация от учители и родители. 11% не са включени в дистанционни платформи, но това не означава, че не учат. Те използват допълнителни интернет приложения и материали. Като цяло системата се справи за кратък период с електронното обучение. Средно децата дори учат повече, има претоварване на ученици, учители.


От изследваните 92 проби на народни представители във ВМА 2

От изследваните 92 проби на народни представители във ВМА 2 ...

......... в друга болница, са отрицателни. Това обяви ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерски съвет. За денонощието заразените с коронавирус в страната са 37, с което общият им брой става 449. Общият брой на излекуваните е 25. 10 са починалите. Очаквайте подробности! 


Коронакризата дава множество човешки жертви, но тя вече започна сериозно

Коронакризата дава множество човешки жертви, но тя вече започна сериозно ...

......... е описана, посочва се само, че вероятността прогнозите да се сбъднат е 50% и са взети предвид най-новите данни за разпространението на Covid-19 и реакциите на отделните правителства. От доклада се разбира още, че при най-лошите прогнози на икономиките ще им трябва минимум година и половина, за да се възстановят. 


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира сроковете за обжалване

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира сроковете за обжалване ...

......... Спират да текат и сроковете за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства, с изключение на производствата по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове“, допълва се в съобщението. Спират да текат и сроковете по съществуващите производства, започнати от Комисията.


След като миналата седмица отпътуваха общо 40 контейнера с отпадъци,

След като миналата седмица отпътуваха общо 40 контейнера с отпадъци, ...

......... на две държави, в случая България и Италия, по прилагане на Регламент (ЕО) №1013/2006  за превозите на отпадъци. Със съвместните усилия на МОСВ, РИОСВ, Агенция „Митници“, Прокуратурата, МВР, ДАНС и италианските органи бяха върнати обратно общо 147 незаконно транспортирани контейнера с отпадъци с общо тегло от 3792,62 тона.    


гледано: 63   Още видео0 гласа Обмислят се мерки в

гледано: 63   Още видео0 гласа Обмислят се мерки в ...

......... имат ясна пътека към своята рентабилност в обозримо бъдеще. "Периодът на криза не означава стартъпите да спрат работа, а е време за развиване на проектите им. Много от тях ползват външен ресурс на фрийлансъри или самоосигуряващи се хора", отбеляза Саша Безуханова.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Държавен фонд „Земеделие“ преведе 17,2 млн. лв. по мярка 10

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 17,2 млн. лв. по мярка 10 ...

......... подкрепа следващата седмица, когато ще се оторизират и последните две направления от мярка 10.  До момента по агроекологичната мярка за Кампания 2019 са преведени над 43 млн. лв. Финансирането е осигурено на 75% от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и 25% - от националния бюджет.  


Общо 422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по

Общо 422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по ...

......... По информация на лечебното заведение мъжът и съпругата му наскоро са се завърнали от Германия. Той е страдал от лекостепенна хипертония, а в лечебното заведение е диагностициран и с двустранна пневмония. В кюстендилската болница с двустранна пневмония и доказан COVID-19 е хоспитализирана и съпругата му, уточняват от Министерството на здравеопазването.  


Утрешното заседание на парламента, на което трябваше да бъде обсъдена

Утрешното заседание на парламента, на което трябваше да бъде обсъдена ...

......... че ако тестовете на депутатите се окажат отрицателни, те ще продължат работа. Предложението за промяна в държавния бюджет включва максималният размер на държавния дълг, който може да бъде поет тази година, да се увеличи до 10 млрд. лв. Кабинетът залага и дефицит в размер на 3,5 млрд. лева за тази година.  


Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока ...

......... допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет. От 13 март в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове (молове). Отменени са всички културни и спортни събития, забранено е излизането в паркове и градини.


гледано: 39   Още видео0 гласа Математическите модели се използват,

гледано: 39   Още видео0 гласа Математическите модели се използват, ...

......... средното за света и от 20 до 200 пъти по-добре от някакви много добре развити западни държави", заяви той.Проф. Константинов е категоричен, че това, което става в Европа и САЩ, е многократно по-лошо от това, което е било в Китай.Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.  


Повече от една трета (36%) от българите декларират, че след

Повече от една трета (36%) от българите декларират, че след ...

......... щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. Тя създава ново доверие към властите. По главния индикатор на проучването: дали хората пребивават в: панически страх – 24%, тревога – 60% или реагират спокойно – 13%, а останалите се затрудняват да отговорят, няма значима промяна, отчита проучването на Галъп.1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.  


До 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне

До 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне ...

......... идентификационен код (ПИК) на НАП. Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.


Ако кризата се окаже по-дълга, държавата ще трябва да мисли

Ако кризата се окаже по-дълга, държавата ще трябва да мисли ...

......... на мнение, че дори и след приключване на извънредното положение потребителското поведение няма да се промени веднага, а и несигурността може да отложи още потреблението. Стайков посочи, че се очаква и ръст на безработицата, което означава допълнителен спад на потреблението.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.  


Персоналният идентификационен код (ПИК) на НОИ вече може да се

Персоналният идентификационен код (ПИК) на НОИ вече може да се ...

......... подава като електронен документ, подписан с КЕП на упълномощителя, или като сканирано копие на хартиен документ. Заявление, което е подадено по електронен път с КЕП на упълномощеното лице, а не с КЕП на упълномощителя няма характер на надлежно подписан удостоверителен документ и се оставя без разглеждане, предупреждават от НОИ.    


За внедряването и използването в икономиката на резултати от научни

За внедряването и използването в икономиката на резултати от научни ...

......... включване на водещи стопански и икономически субекти, предлагащи финансови и други ресурси за ускоряване на процеса на експлоатация и комерсиализация на научните продукти. Също така в постановлението се ограничават възможностите за разходване на постъпилите средства от отчисленията от печалбата на търговските дружества като строго определя случаите за това.      


Въпреки усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се запазва

Въпреки усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се запазва ...

......... за средносрочен риск от AA (най-нисък),A,BB,B,C,D (най-висок) и за краткосрочния риск по скала 1 (най-нисък) до 4 (най-висок). В същото време се прави оценка на 18 сектора във всяка държава, като те се индексират от “зелено” за нисък, през “жълто” за умерен, “оранжево” за чувствителен до “червено” за висок риск.


Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна. Следим

Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна. Следим ...

......... и нямат необходимите бази за сортиране и логистика. Танева даде пример с Франция и Германия, където веригите, без никой да ги задължава със закон, са увеличили доставките от местните производители. България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден, увери още Танева във връзка с предстоящите празници.


Министерският съвет определи граничните пунктове на българска територия, през които

Министерският съвет определи граничните пунктове на българска територия, през които ...

......... извънредното положение. Това увери вчера външният министър Екатерина Захариева в коментар по Нова телевизия. Относно ситуацията на границата с Турция външният министър коментира, че с добри двустранни отношения и разговори, в рамките на няколко дни нещата са се успокоили и вече няма по 30-40 км опашки от камиони.    


Очаква се съкращаването на около 130 хил. души, но това

Очаква се съкращаването на около 130 хил. души, но това ...

......... премахнат бонусите или да има съкращения. Мерките могат да покрият частично негативния ефект, всеки ще понесе нещо", каза икономистът и добави, че повечето мерки са насочени към малкия и средния бизнес. " Надеждите са Европа да рестартира максимално бързо и да могат големите компании да заработят отново, каза още той. 


Най-важното за икономиката на България е да запазим индустрията в

Най-важното за икономиката на България е да запазим индустрията в ...

......... мярката ще е за по-големи компании или такива, които имат по-големи печалби и могат да си го позволят. Мярката няма да работи за най-дребните, отбеляза министърът. Караниколов завърши коментара си оптимистично, посочвайки, че ако икономиката се върне към развитието отпреди коронакризата, вероятно българските работодатели отново ще усетят недостиг на кадри.


Масови фалити на фирми за автобусен превоз се очакват до

Масови фалити на фирми за автобусен превоз се очакват до ...

......... подлежащи на компенсации от държавата. Правителството прие постановление за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места във фирмите, при което работодателят изплаща 40% от осигурителния доход, а компенсацията от държавата е 60 на сто. Бюджетът ще се актуализира с 1 милиард лева, които да финансират мярката.  


Депутатът от ДПС Хасан Адемов е заразен с коронавирус. Това

Депутатът от ДПС Хасан Адемов е заразен с коронавирус. Това ...

......... като преминат тестовете, ще се вземе решение дали институцията ще бъде под карантина. Това евентуално застрашава гласуването на актуализацияа на бюджета, приета днес от правителството. Планираната за утре (1 април) комисия по бюджет и финанси, която трябваше да разгледа промените в Закона за бюджета, няма да заседава, каза Караянчева.  


Представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията

Представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията ...

......... изобщо да не работиш. Кой определя кой бизнес иска да фалира и кой няма да фалира. Ти си изтеглил кредит за един бизнес 50, 100, 200 хиляди лева, инвестирал си и в момента ти се случва това. И държавата казва – ама ти така или иначе ще фалираш", споделя Николов.


Сегашната ситуация вече е по-тежка, отколкото икономическата криза през 2009

Сегашната ситуация вече е по-тежка, отколкото икономическата криза през 2009 ...

......... за отлагането на регистрацията на нови бременни, на детските консултации и на имунизационния календар заради пандемията проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че това ще бъде предприето като мярка, ако пандемията се задържи прекалено дълго, повече от месец – тогава ще се вземат решения да се завърши имунизационният календар, поясни проф. Мутафчийски.


През 2019 г. България е била на второ място в

През 2019 г. България е била на второ място в ...

......... регистриран в Словакия (+7,8%), Естония (+7,7%) и Латвия (7,4%). Най-слаб ръст на почасовите разходи за труд е отбелязан в Малта (+1%) и във Финландия (+1,4%). При страните членки на ЕС извън еврозоната най-малко покачване на почасовите разходи на труд е отчетено в Дания и Швеция от съответно 1,9% и 2,2%.


Срокът за плащане на такса "Смет" за първото тримесечие на

Срокът за плащане на такса "Смет" за първото тримесечие на ...

......... с отстъпка се направи, за да няма струпване на хора пред касите на районните отдели "Общински приходи". Най-удобният и безопасен начин за плащане е през портала на Столичната община. Плащания могат да се правят и през финансовите посредници, с които общината има договори за разплащане на местни данъци и такси.