България се утвърждава като технологичен лидер в региона и привлича

България се утвърждава като технологичен лидер в региона и привлича ...

......... на Българската армия, в който участват и САЩ. Държавният глава подчерта, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик, обмен на програми за обучение и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност, при спазване на критериите, определени от Министерството на отбраната и Народното събрание.


Българската държава води политика, която е насочена към гарантиране на

Българската държава води политика, която е насочена към гарантиране на ...

......... Съливан подчерта от своя страна, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките както на НАТО, така и на двустранна основа. Съливан предаде на премиера Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България и високата оценка за тях.


Игрите със студения резерв стигнаха до БрюкселВ. Сега Европейската комисия

Игрите със студения резерв стигнаха до БрюкселВ. Сега Европейската комисия ...

......... 170-200 лева на човек, в които също са включени разходите за хотел, хранения, празнична вечеря и транспорт, уточни Драганов. За коледна или новогодишна ваканция в чужбина броим средно 525 лева, тъй като все пак част от тези, които са избрали да празнуват извън страната, са предпочели по-скъпи и екзотични дестинации.


Влакът от Скопие за София ще тръгне през 2027 г.

Влакът от Скопие за София ще тръгне през 2027 г. ...

......... търг и се очаква изграждането да започне догодина. "През тези няколко години, тъй като това е стратегически проект за коридор номер 8, ние от наша страна ще бъдем максимално посветени, надявам се да няма проблем и от страна на България", каза министърът на транспорта и съобщенията Горан Сугарески. /БТА/  


60 млн. лева ще струва превантивен ремонт на участъка между

60 млн. лева ще струва превантивен ремонт на участъка между ...

......... информация, в която освен експертно кадрово обезпечаване се предвижда тристепенна система на контрол, каза още регионалният министър. Тя обясни, че той ще бъде вътрешен в съответното звено, контрол и проверка на сигналите срещу незаконни или неправилни действия или бездействия на служители, извършвани от съответното звено от централната администрация на Агенцията.


Над 60% загуби на вода по мрежата на ВиК дружествата

Над 60% загуби на вода по мрежата на ВиК дружествата ...

......... сектора през 2017 г. Това показа информацията, която от КЕВР са изискали от всички институции, които осигуряват инвестиции на ВиК системи и съоръжения в България. Според одобрената от Министерския съвет Стратегия за развитието на водния сектор от 2014 до 2023 г. трябва да бъдат инвестирани 12 млрд. лева, припомни Касчиев.Болница „Лозенец” да продължи да приема пациенти от всички възрасти,

Болница „Лозенец” да продължи да приема пациенти от всички възрасти, ...

......... в същото време от лечебното заведение.Казусът с трансформацията на болница „Лозенец” в педиатрична се оказа Медицинския факултет на СУ, който ползва правителствена болница за учебна база. От висшето училище дори обявиха стачна готовност, ако се вземе решение Лозенец да спре да функционира като учебна база за студентите на СУ.  


Над 80 хил. проверки са извършени в горите за последните

Над 80 хил. проверки са извършени в горите за последните ...

......... нарушения през последните дни са регистрирани и в останалите регионални управления по горите. Например в Сливен са задържани 119 коледни елхи  без контролни пластини. Същевременно са конфискувани отделно от търговците и над 100 контролни пластини. За случая е уведомена прокуратурата. 4 хил. горски стражари  са ангажирани в мобилни групи.  


Българският лекарски съюз /БЛС/ даде мандат на свои представители за

Българският лекарски съюз /БЛС/ даде мандат на свои представители за ...

......... на пациентите със сигурност в специализираната извънболнична помощ е завишен“, каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Очаква се да има и повече лабораторни изследвания и изследвания за образна диагностика. С предвидените над 400 млн. лева повече в бюджета, е очаква и с 5% по-високи лимити за болниците догодина.


Като напрегната, но резултатна година определи изминаващата 2018-та министърът на

Като напрегната, но резултатна година определи изминаващата 2018-та министърът на ...

......... за личната помощ. Става дума за около 24 хиляди души, ползватели на тези услуги. През 2019 година ще се подготви и приеме Закон за детето и семейството. Предстои в кратки срокове да бъде подготвена и утвърдена и подзаконовата уредба към новото законодателство за хората с увреждания, посочи още социалният министър.


Следващата седмица в сряда или най-късно четвъртък фермерите ще получат

Следващата седмица в сряда или най-късно четвъртък фермерите ще получат ...

......... на земеделието  Румен Порожанов, предаде БТА.  Той обясни, че по принцип това е периодът за изплащането след обработката на заявленията, които се подават до месец май. Порожанов припомни, че миналата седмица беше изплатен 73 млн. лв. акциз на близо 9500 земеделски производители, имаше и плащания по схемите за обвързано производство.Премиерът Бойко Борисов изрази днес надеждата България да получи по-добри

Премиерът Бойко Борисов изрази днес надеждата България да получи по-добри ...

......... Генералния щаб и да избяга. Това сме за момента закупили. Затова искам действително да имаме бойни машини, които, като се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят, обясни Борисов. В отговор на въпрос кого се очаква да победят, министър-председателят отговори "агресор, който и да е той".


Със 116 гласа "за", шестима "против" и 25 въздържали се,

Със 116 гласа "за", шестима "против" и 25 въздържали се, ...

......... как, когато има пълен консенсус в НС в държавата да се борим с корупцията, някой да излиза срещу народа си, правителството си, парламента си и да променя правилата, категоричен е Хамид Хамид. Той съобщи, че ДПС ще предложи сроковете за проверка и за внасяне на иск да се увеличат двойно.


Мониторингът върху българското бюро "Зелена карта" може да е полезен,

Мониторингът върху българското бюро "Зелена карта" може да е полезен, ...

......... този на „Олимпик”. По думите му Международното бюро на застрахователите е изразило опасения относно българското национално такова и ако наистина се окаже, че определени членове имат неплатени сметки, тогава би трябва да се активират компенсаторните механизми. „Това е сигнална лампа, която трябва да светне за регулаторите“, каза още той.  


Поскъпването на водата е следствие на приемането на петгодишните бизнес

Поскъпването на водата е следствие на приемането на петгодишните бизнес ...

......... а през следващите 2-3 г. Но тази година, 2019, е ключова да стартираме по правилния начин тези инвестиционни проекти. Предстои, от една страна, одобряването на безвъзмездното подпомагане за ВиК операторите... От друга страна, ВиК операторите трябва да проведат търговете, да изберат най-добрите изпълнители и да започнат тези проекти“, обясни той.


Едва около 2% от българите над 65-годишна възраст са се

Едва около 2% от българите над 65-годишна възраст са се ...

......... Евростат. Според европейската статистика само през 2016 г. в целия ЕС са били регистрирани близо 50 милиона броя дни прекарани в болнични вследствие на респираторни заболявания. Най-голям е бил броят на болничните по този показател в Германия - около 20 на сто от общия брой болнични за ЕС, отчита Евростат.На пазара на труда у нас има пълен недостиг на

На пазара на труда у нас има пълен недостиг на ...

......... души.Най-застрашени в България от недостиг на кадри са икономически сектори, които генерират икономически растеж и генерират конкурентоспособността на страната. Това са металообработващите професии в машиностроенето, в електротехниката, в електрониката, във високите технологии. Точно тези, в които България все още има сравнителни предимства и генерира доста сериозна част от нашия износ.


Опасно е да се купуват храни от нереглементирани места, предупреди

Опасно е да се купуват храни от нереглементирани места, предупреди ...

......... които застрашават автомобилния трафик, той каза, че работата на Агенцията е да установи чии са идентифицираните животни и тя има право да затвори обекти, от които животните излизат. От думите му стана ясно, че е изключително скъпо да се карантиринират неидентифицирани животни, а движението им компрометира контрола в цялата държава.


В. 24 часа3,5 милиарда лева спечелил за 10 години сивият

В. 24 часа3,5 милиарда лева спечелил за 10 години сивият ...

......... носили приходи между 2.5 и 3.5 млрд. лева. "Към момента нивата на незаконната търговия на цигари са относително ниски - в рамките на 5-6% от пазара, но криминалните приходи от тази дейност не са за пренебрегване, като се оценяват на 100 -140 млн. лв. за 2017 г.", изтъкват икономистите.  


Българите очакват по-добра 2019 от отиващата си 2018 година. ГЕРБ

Българите очакват по-добра 2019 от отиващата си 2018 година. ГЕРБ ...

......... за неговата работа се понижават от 35% на 27%. В голяма степен това се дължи на скандалите около Държавната агенция за българите в чужбина. В дъното на таблицата са министри, чиято разпознаваемост все още е на доста ниски нива, поради което и оценките са тяхната работа са с по-малки натрупвания.


Комисията по здравеопазване в Народното събрание в парламента отхвърли на

Комисията по здравеопазване в Народното събрание в парламента отхвърли на ...

......... министър Ананиев. Предстои да се направи анализ на трудовите правоотношения на персонала в болница "Лозенец", който наброява над 900 човека, ще се извърши инвентаризация на материалните и нематериалните активи, опис на наличните дълготрайни материални активи, включително и апаратура, както и анализ на разходите за преструктуриране на болницата, одит на болницата.


Депутатите одобриха окончателно на второ четене промените в Закона за

Депутатите одобриха окончателно на второ четене промените в Закона за ...

......... автономността на БНБ.  Препоръката на ЕЦБ за възможността членовете на управителния съвет на БНБ да могат да обжалват предсрочното си освобождаване пред компетентен съд обаче не е изпълнена. В момента такова право има само управителят, а според промените не се предвижда останалите членове на централната банка да имат такива правомощия. 


Още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие

Още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие ...

......... на занаяти в туристически атракции на община Средец, разкриване на туристическа привлекателност на Тополовград, Минерални бани , Любимец и Средец, промотиране на старите традиции в Поморие, възстановяване на древните културни коридори – Одрин и Любимец, промотиране на културното наследство в Приморско, съвместни действия за привлекателността в пограничния регион на Димитровград.


През 2018 г. с разполагаемия нетен дневен доход на човек

През 2018 г. с разполагаемия нетен дневен доход на човек ...

......... не са за пренебрегване, като се оценяват на 100-140 млн. лв. за 2017 г. За да бъдат по-ясно откроени ефектите от акцизната политика върху цигарите в рамките на ЕС, последните месеци ИПИ изследва и ценовата достъпност във всички страни-членки на Съюза, както и еластичността на търсенето на цигари в България. 


Председателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) Орлин Пенев

Председателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) Орлин Пенев ...

......... Пенев е подал оставка по здравословни причини. В Комисията за финансов надзор (КФН) са уведомени за стартиралия мониторинг. От регулатора съобщиха, че са предприели незабавни действия и провеждат консултации за установяване причините за приложената мярка и оценката на въздействието ѝ с цел защита на финансовата стабилност и обществения интерес.  


Коледните бонуси на полицаите ще са по 100 лева, защото

Коледните бонуси на полицаите ще са по 100 лева, защото ...

......... излизат малко над 16 600 000 лв., които разделят на броя полицаи, който синдикатите приемат за около 43 хиляди души. Така получават, че коледният бонус на всеки полицай следва да е 385 лв. Така според изчисленията на синдикатите не е известно за какво са похарчени над 12 млн. лева.  


Парламентът прие на второ четене промени в Закона за прилагане

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за прилагане ...

......... в наредба. От закона отпаднаха разпоредбите, уреждащи производствените квоти и одобряването на рафинерии на вносна сурова тръстикова захар и на производители на изоглюкоза. По отношение на сектор "Зърно" е предвидено земеделските производители да подават декларациите за произведените количества зърно само веднъж годишно (до 30 септември) за цялото произведено количество зърно. 


Трябва да търсим всички възможни механизми процентът на недействителните бюлетини

Трябва да търсим всички възможни механизми процентът на недействителните бюлетини ...

......... членовете на СИК, но допълни, че има и сигнали как се въздейства от членове на СИК върху бюлетините и те стават недействителни. Има сигнали какво се прави с втория формуляр на протокола, неговият път до предаването, има сериозни проблеми, включително подготовката на самите членове на секционните избирателни комисии, коментира президентът.


България получи покана за членство в Световната организация на свободните

България получи покана за членство в Световната организация на свободните ...

......... на нови работни места и индустрии, както и придаване на стабилност на световната икономика и просперитет на народите. Самата организация е основана под патронажа на шейха на Дубай, Н.Пр. Мохамед Рашид Ал Мактоум, министър-председател на ОАЕ, вицепрезидент и шейх на Дубай. Днес тя обединява над 500 членове от целия свят.


Папа Франциск ще посети България от 5 до 7 май

Папа Франциск ще посети България от 5 до 7 май ...

......... част от тяхната протоколна традиция", каза преди дни по повод визитата вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Припомняме, че на 24 май министър-председателят Бойко Борисов покани главата на Римокатолическата църква да посети България и папа Франциск прие поканата, но тогава не беше посочена конкретна дата за визитата. Логото на пътуването:Източник: МС


Прокуратурата повдигна обвинения на шест длъжностни лица за инцидента в тунел

Прокуратурата повдигна обвинения на шест длъжностни лица за инцидента в тунел ...

......... е правен оглед 6 пъти. Всички доклади от огледите отправят препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено. По делото са събрани данни за предхождащи произшествието пропадания на осветителни тела на пътното платно, както и за провиснали и паднали метални профили от носещата конструкция. 


Пазарът на труда у нас се задъхва заради нарастващото несъответствие

Пазарът на труда у нас се задъхва заради нарастващото несъответствие ...

......... хората лесно могат да бъдат интегрирани. Но е необходим обществен дебат за това колко хора са нужни, с какви квалификации, интеграцията на техните семейства и т.н. По отношение на неравенствата, които се задълбочават – доходни, социални, регионални, Дончев смята, че тези проблеми не могат да се решат през публичните разходи.


Столична община пусна калкулатор за изчисляване на данъка на моторните

Столична община пусна калкулатор за изчисляване на данъка на моторните ...

......... че през 2019 г. няма да се възползват от максималните вариации на ставките и на повечето места данъците за колите ще се изчисляват на база минимални позволени ставки, както е и в момента. Калкулаторът е достъпен и на страницата на Столичната община в раздел „Справка за задължения и плащания“.  


Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи ...

......... годината. Анализът показва, че най-голямо търсене на служители има от сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерството. Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници – 76% от всички места, следват ги тези с работническа професия – 14%, а специалистите са едва 10%, сочи още докладът.Още новини четете в Dnes.bg    


От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта

От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта ...

......... се счита, че отказваме да признаем нарушението – в този случай  следва отнемане на талона на автомобила. От 16 август 2019 г. се въвежда тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. „До 15 август включително автомобилите над 3,5 т също ще заплащат електронна винетка“, разясни Асенов.


Задават се сиви облаци над българската икономика. Със сигурност ще

Задават се сиви облаци над българската икономика. Със сигурност ще ...

......... в България след 13 години и ще стигнем до нивото на Словакия през миналата година“, коментира икономистът. Той е категоричен, че няма друга алтернатива за България, освен агресивни политики за икономически растеж, който да осигурява човешки ресурс и в самия бизнес, така че да се наемат най-способните и квалифицирани хора.


Втори протест на таксиметрови шофьори се проведе пред Столичната община.

Втори протест на таксиметрови шофьори се проведе пред Столичната община. ...

......... трябва да се изпълнява. Има колеги, които работят под себестойност", коментираха шофьорите пред Националното радио. По отношение на стоянките искането е да се подобри тяхното състояние, местоположението им и да се увеличи техният брой. Ако тези искания не бъдат изпълнени, шофьорите се заканиха да протестират и за оставка на кабинета. 


Здравната каса да не сключва договор с болници, които извършват

Здравната каса да не сключва договор с болници, които извършват ...

......... на качеството трябва да се извършва по точни и ясни критерии от съсловната организация.  Според лекарите е нужно да се направи анализ на данните от различните лечебни заведения, тъй като има една частна и една държавна болница, които работят основно по скъпоплатени клинични пътеки в областта на каридологията.    


Приходите на хотелиеритев България от нощувки бележат ръст и през

Приходите на хотелиеритев България от нощувки бележат ръст и през ...

......... мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 72,4 хил., а на леглата - 152.5 хиляди. В сравнение с октомври 2017 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 2,7%, а леглата в тях намаляват с 1,2%.  


От днес 20 нови напълно електрически автобуса Yutong E12 тръгват

От днес 20 нови напълно електрически автобуса Yutong E12 тръгват ...

......... вредни емисии ще повлияят ползотворно върху нивата на замърсяване на въздуха. В началото на следващата година се очакват още екологични попълнения в редиците на градския транспорт. Моделът Yutong E12 е получил през 2017 г. награда за  екологичност от Световното автобусно изложение в Кортрейк, Белгия. Моделът има ниски нива на шум.


Филтрите за комини не са подходяща мярка срещу мръсния въздух

Филтрите за комини не са подходяща мярка срещу мръсния въздух ...

......... на емисиите ФПЧ при вече сменена горивна база и въведени стриктни и високи стандарти за всички твърди горива. В настоящия момент такива филтри може да са подходящи за намаляване на ФПЧ от търговски обекти, използващи пещи или скари на дърва или дървени въглища в населените места“, допълват от „За Земята“.


Европейската комисия съобщи, че отпуска на България 71 милиона евро

Европейската комисия съобщи, че отпуска на България 71 милиона евро ...

......... ефективно оказване на помощ, особено в по-отдалечените райони и сред най-уязвимите групи от пациенти.  Този проект значително ще подобри качеството и достъпността на здравеопазването в България, коментира еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу, цитирана в съобщението. По нейните думи това е нагледно доказателство за ползата от политиката на сближаване. /БТА/


Моето доверие и доверието на обществото няма бъде спечелено с

Моето доверие и доверието на обществото няма бъде спечелено с ...

......... условия на труд и предвидимост в дейността си, заяви президентът Радев. По думите му, хората от своя страна очакват да пътуват безопасно по сигурни пътища, които да не бъдат ремонтирани веднага след въвеждане в експлоатация, а също и да не се срамуват от изгледа на населеното място, в което живеят. 


Инфлацията от началото на годината (ноември 2018 г. спрямо декември

Инфлацията от началото на годината (ноември 2018 г. спрямо декември ...

......... зрял лук и чесън - съответно с 9.9 и 4.6%, маслини - с 0,9%, картофи - с 2%, шоколад и шоколадови изделия - с 0,1%, чай - с 0,2%, минерална вода - с 1,4%, газирани напитки - с 0,2%, вина - с 0,2%, бира - с 0,1%, и други.  


Мантинелата край Своге, където в края на лятото при тежка катастрофа

Мантинелата край Своге, където в края на лятото при тежка катастрофа ...

......... на пътищата, което отправиха БСП. Строителите  не се притесняват от проверки“, подчерта Глосов и добави, че именно строителите, които протестират, въведоха в експлоатация над 30 км пътища за последната една седмица. След броени дни ще функционира и новия участък на АМ "Струма", който е 24 км, добави още Глосов.  


Заложеното в Пакет "Мобилност" е удар срещу икономиката ни. Ако

Заложеното в Пакет "Мобилност" е удар срещу икономиката ни. Ако ...

......... има и нещо обещано като политически елемент, коментира Абаджиев. Следва политическо решение. От следващата седмица българските превозвачи започват срещи с евродепутати и политици, за да може те да обяснят по линия на европейските политическите семейства до какво ще се стигне в крайна сметка, ако Пакет "Мобилност" бъде одобрен    


Строителите се събраха на мирен протест в София, който ще

Строителите се събраха на мирен протест в София, който ще ...

......... на строително-монтажните работи. Сред желанията им за промени са тези, свързани със Закона за обществените поръчки (ЗОП) и в частност за пределната цена. По-късно днес ръководството на Камарата ще внесе подписка в подкрепа на строителния бранш и писмо относно подписката и техните искания в Народното събрание, Министерския съвет и Президентството.


Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Електромоторен завод Елпром Троян“

Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Електромоторен завод Елпром Троян“ ...

......... реализира, като по този начин се създава заблуждаващо впечатление, че това предприятие е лидер на пазара на електрически двигатели в България, което според тях е подвеждащо. КЗК определи имуществената санкция в размер на 4% от размера на нетните приходи от продажби на „Електромоторен завод Елпром Троян“ ЕООД за 2016 г.


Около 118 млн. лв. бонуси са раздадени в държавната администрация

Около 118 млн. лв. бонуси са раздадени в държавната администрация ...

......... задължителни осигурителни вноски по бюджетите на разпоредителите с бюджет. Освен това са определени въз основа на оценка на постигнатите резултати от основните структурни звена и отделните служители през изтекло календарно тримесечие. Размерът на ДВПР на отделен служител не надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати.


Поскъпването на електроенергията ще има негативен ефект и върху заплатите

Поскъпването на електроенергията ще има негативен ефект и върху заплатите ...

......... 4. Въвеждане на механизми за компенсиране на индустрията и енергийните производители за стремително увеличаващите се разходи за въглеродни емисии, както и премахване на непазарни тежести за енергийните дружества. 5. Приемане на спешен комплекс от мерки, които да защитят населението от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон.


Организирането на кръгла маса под егидата на президента Румен Радев,

Организирането на кръгла маса под егидата на президента Румен Радев, ...

......... бизнес на този важен за страната ни пазар. Румен Радев припомни, че в момента България не се възползва от иновационните фондове на ЕС, които предвиждат средства за постепенното трансформиране на енергийния сектор към създаване на нисковъглеродна енергетика, и призова бизнеса да засили сътрудничеството си с българското правителство в тази насока.


Започнаха разговорите между екоминистерството и „Юлен“ АД за концесията на

Започнаха разговорите между екоминистерството и „Юлен“ АД за концесията на ...

......... договора се цитират три начина за очертаване на концесионната площ – посочени са 99,55 ха, координатни точки (според които се измерва площ от 818,46 ха) и териториално устройствения план (1075,9 ха). Преди година кабинетът даде зелена светлина за втори лифт в Банско, което предизвика вълна от протести на природозащитници.  


Разчетите за месечната финансова подкрепа, която влиза в сила от

Разчетите за месечната финансова подкрепа, която влиза в сила от ...

......... продължи до 13 декември, са представени 25 социални предприятия и кооперации. Такива форуми се организират от 2003 г., а от 2012 г. те от национални се превръщат и в общоевропейски. Форумът в София е част от поредицата от регионални форуми тази година. Преди това е имало във Варна и Благоевград.


Размерът на средния осигурителен доход в България се повишава през

Размерът на средния осигурителен доход в България се повишава през ...

......... август - 873,75 лева. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода 1 ноември 2017 г. - 31 октомври 2018 г. е 878,95 лв.Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през ноември 2018 г., съгласно Кодекса за социално осигуряване.        


Новото ръководство на БДЖ ще трябва да намери „алтернативни и

Новото ръководство на БДЖ ще трябва да намери „алтернативни и ...

......... БДЖ“ ще се запази и каква е функционалната връзка между холдинга и дъщерните компании от гледна точка на добрите практики в управлението, каза министърът. Той очаква анализът да е готов до шест месеца и също е възложен на Съвета на директорите. Припомняме, че там преди дни настъпиха кадрови промени.   


За първите осем месеца на 2018 г. двустранният стокообмен с

За първите осем месеца на 2018 г. двустранният стокообмен с ...

......... от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с немско участие”, изтъкна Иванова и допълни, че няма сфера, в която българо-германското икономическо сътрудничество да не бележи постижения и да не открива нови възможности за взаимодействие. Икономическият форум посветен на България се проведе в град Потсдам, Германия.      


Няма установени несъответствия с качествените изисквания съгласно пазарните стандарти на

Няма установени несъответствия с качествените изисквания съгласно пазарните стандарти на ...

......... – посочването на съответния клас върху опаковката, предоставяне на информация за храните на потребителите по отношение етикетирането на продуктите и информация за третирането им с консерванти и препарати за растителна защита, използваните добавки на етикета, в това число и писмено указание плодовете да се измиват добре преди консумация.    


През 2018 г. изнасяме средно на месец стоки за 2,2

През 2018 г. изнасяме средно на месец стоки за 2,2 ...

......... козметични препарати. При производството на лекарствени вещества и продукти експортьор на годината с най-големи приходи от износ е „Джи И Фармасютикълс“ ООД. „Гопет Транс“ ЕООД е с най-големи приходи от износа за миналата година в сектора „Сухопътен транспорт, Воден транспорт, Въздушен транспорт, Складиране на товари и спомагателни дейности в транспорта“.


Седем от най-големите търговски вериги у нас са инвестирали над

Седем от най-големите търговски вериги у нас са инвестирали над ...

......... Тези стоки се осигуряват от повече от 1 050 производители - доставчици на шестте компании, участвали в анкетата. Според анкетата посочените седем вериги за 2017 г. са дарили над 1,6 млн. лева за социални проекти и над 16 т храни за 69 хил. лева на Българска хранителна банка и БЧК.


За последните две-три десетилетия се удължава възрастта за пенсиониране на

За последните две-три десетилетия се удължава възрастта за пенсиониране на ...

......... Доц. Костадинова цитира данни, според които процентът на записване на децата в детски заведения (ясли и яслените групи на детски градини) е под средното ниво за ЕС, особено за възрастта 1-2 г. (съответно около 8 на сто и 38 на сто), което е и ясен индикатор за избора на майките.


Бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев ще даде показания за

Бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев ще даде показания за ...

......... обясни преди седмица, че разследването срещу него е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки и по-конкретно с поръчката за шумо- и виброизолиращи подложки на обекти. В момента функциите на Крусев се изпълняват от заместник-кмета Дончо Барбалов, който от години отговаря за финансите на общината.  


Ако болница "Лозенец" премине към Софийския университет "Св. Климент Охридски",

Ако болница "Лозенец" премине към Софийския университет "Св. Климент Охридски", ...

......... от нас вина, ако то не се случи, добави още министър Ананиев. Според проф. Герджиков на някои от въпросите все още не е отговорено, но предстоят анализи. По думите му отговорите ще бъдат такива, че МФ да не пострада и ще се търси техническото решение на всички въпроси.     


Пчеларите излязоха на национален протест в София. Те не са

Пчеларите излязоха на национален протест в София. Те не са ...

......... стана ясно, че  сумата  по de minimis за пчеларите е в размер на 3,5 млн. лв. или 30 % от разходите за зимно подхранване. „Само два сектора в животновъдството получават средства по de minimis тази година. Това са овцевъдите и пчеларите“, подчерта директорът на дирекция „Животновъдство“ в агроминистерството Силвия Василева.


Корупцията ерозира гражданския морал и е главната причина за недоверието

Корупцията ерозира гражданския морал и е главната причина за недоверието ...

......... има много по-голяма тежест –  32% оценяват, че е била изцяло вредна и още 26% – предимно вредна.Коментарът е въз основа на данни от национално представително проучване, осъществено от Агенция АФИС в периода 30 ноември – 4 декември 2018 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.


Поскъпване на ВиК услугите в страната се предвижда от 1

Поскъпване на ВиК услугите в страната се предвижда от 1 ...

......... цени, Комисията ще решава и спрямо годишната инфлация, както и дали ВиК дружествата са изпълнили предвидените разходи. Именно заради неизпълнени разходи цената на ВиК услугите в Кърджали се понижава. До края на месеца от КЕВР ще решат окончателно каква ще бъде цената на ВиК услугите от 1 януари 2019 г.


Временно е ограничен достъпът до част от онлайн услугите, предлагани

Временно е ограничен достъпът до част от онлайн услугите, предлагани ...

......... онлайнГлобите към КАТ вече може да се плащат и онлайн От МВР информират, че до отстраняване на проблема гражданите няма да могат да извършват съответните справки онлайн, ще бъде затрудно и административното обслужване на гишетата на Пътна полиция в столицата и в цялата страна. Експерти работят по отстраняването на проблема.


Часовото време не трябва да се сменя - това беше

Часовото време не трябва да се сменя - това беше ...

......... От националната овцевъдна и козевъдна асоциация са по-скоро за зимното часово време. Всяка промяна се отразява крайно негативно на продуктивността, защото животните имат изграден условен рефлекс, отбелязаха от организацията. Те също смятат, че в ЕС трябва да има и единно мнение дали да бъде избрано лятно или зимно часово време.


През октомври на годишна база добивната промишленост се свива с

През октомври на годишна база добивната промишленост се свива с ...

......... тютюневи изделия - с 28,3 на сто. Ръстът при производството на химични продукти е с 15.2%, на метални изделия, без машини и оборудване - с 14%. Спад е регистриран при производството на лекарствени вещества и продукти - с 8,7%, и на основни метали - с 4.4 на сто.    


„Убиецът, който дишаме“ – под този наслов днес европейската партия

„Убиецът, който дишаме“ – под този наслов днес европейската партия ...

......... смята тя. Малинова покани премиера, министри и столичния кмет в кв. "Красна поляна", за да видят на място какво дишат хората. Тя подчерта, че управляващите не са изолирани от проблема, защото и те дишат същия мръсен въздух. Десислава Малинова е категорична, че България не спазва европейското законодателство в тази посока.


Напрежение в отношенията ни с Македония няма, но в Скопие

Напрежение в отношенията ни с Македония няма, но в Скопие ...

......... но много нерви изхарчихме, допълни вицепремиерът. Според него е с колегите му е трябвало по-активно да работят през годината по темата с доходите на гражданите и инвалидните пенсии. Вицепремиерът коментира още, че краят на мандата на правителството ще дойде след две години и половина, а нужда от предсрочни избори няма.