В. 24 часаFibаnк показа най-добрите фирми от 300, през 2020

В. 24 часаFibаnк показа най-добрите фирми от 300, през 2020 ...

......... г. реколтираните площи с малини са 22 хил. дка, а прибраната продукция е над 10 хил. тона". Това е казала заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на 5-тото издание на ежегодния форум-семинар на производителите на малини и ягодоплодни култури в България, цитирана в прессъобщение от МЗХГ.


Бастунът от скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови на едноименния

Бастунът от скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови на едноименния ...

......... Петко и Пенчо Славейкови на едноименния площад в центъра на София беше възстановен под контрола на авторите на проекта арх. Станислав Константинов и Георги Чапкънов, съобщиха от Столична община. Бастунът беше откраднат в края на миналата седмица, малко след реставрирането и връщането на бронзовата скулптура на обновения площад през лятото. 


Опитът за отклонение от данъчно облагане съществува отдавна в българската

Опитът за отклонение от данъчно облагане съществува отдавна в българската ...

......... които идват от европейската деректива за мерките срещу отклонение от данъчно облагане, а именно хибридните несъответствия и облагането при напускане", напомни Пламен Донев и поясни, че тези мерки са продиктувани от факта, че в другите държави данъчните законодателства са доста по-комплексни.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria. 


Промените в част от данъчните закони отново разгневиха бизнеса в

Промените в част от данъчните закони отново разгневиха бизнеса в ...

......... предназначение. В значителна част от случаите, измерването на вложените „енергийни продукти“ в свързани суровини, материали, произведени или складирани стоки е технически невъзможно, още повече в контекста на поставеното изискване - средствата за измерване и контрол да отговарят на Закона за измерванията и нормативните актове по неговото прилагане, твърдят от БСК.


Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за обществените

Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за обществените ...

......... в контролираното юридическо лице. Посочва се, че наличието на частен капитал е допустимо, ако произтича от разпоредби на националното законодателство, които са в съответствие с Договора за Европейския съюз и Договора за функционирането на Европейския съюз. Целта на промяната е постигане на по-точно съответствие с изискванията на европейските директиви.  


Периодът, в който работодателите в Европейския съюз (ЕС) изплащат обезщетение

Периодът, в който работодателите в Европейския съюз (ЕС) изплащат обезщетение ...

......... като го преместват "от болната на здравата глава" ", обясняват от синдиката. Конфедерацията на независимите синдикати в България вече заяви, че няма да обсъжда каквито и да е промени в изплащането на болничните, докато не се проведе среща с министър-председателя на България в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.Новото предложение на Комисията за финансов надзор (КФН) за въвеждане

Новото предложение на Комисията за финансов надзор (КФН) за въвеждане ...

......... е ефектът от тази система, защото тя се базира на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика. Доброто нещо е, че ще се даде един рестарт на застраховката „Гражданска отговорност”. Всички застрахователи трябва да излязат с нови базови премии”, обясни Крумова. Според Георгиев всяко едно нарушение е потенциално ПТП. 


Българският премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна

Българският премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна ...

......... Българският премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна със заместник-председателя на Групата на ЕНП в ЕП и кандидат за зам.-председател на ЕНП от Холандия Естер де Ланге. Двамата разговаряха в Загреб в рамките на Конгреса на ЕНП.  


Контрабандата в България е под 3,4%. Нелегални мигранти в страната

Контрабандата в България е под 3,4%. Нелегални мигранти в страната ...

......... Холандия", подчерта де Ланге. Тя благодари на Бойко Борисов и българското европредседателство, че са поставили акцент върху европейското бъдеще на Западните Балкани. "Докато други наши приятели само четат опорните си точки и говорят за България, ти дойде сама да се увериш колко добре пазим границата на ЕС", коментира Бойко Борисов. 


Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на ...

......... болнични листове. Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни“, коментира още Бисер Петков. КТ "Подкрепа"обяви, че ще предложи първите 5 дни от болничните да са за сметка на работодателите. Предложението ще бъде направено на предстоящо извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).  


Селското стопанство е секторът от българската икономика с най-силна зависимост

Селското стопанство е секторът от българската икономика с най-силна зависимост ...

......... икономиката с инвестиции в дейности с висока производителност и задълбочаване на интеграцията в европейската и световната икономика. По време на форума „Агробизнес 2020“ в началото на седмицата експерти обсъдиха промените в новата Обща селскостопанска политика на ЕС и ползите от дигитализирането на земеделието и внедряването на нови технологии и иновации.Нарушителите на пътя ще плащат до 400% по-скъпа "Гражданска отговорност",

Нарушителите на пътя ще плащат до 400% по-скъпа "Гражданска отговорност", ...

......... причиняване на телесна повреда, както и причиняване на тежка или средна телесна повреда на повече от едно лице, ако деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал МПС без да има необходимата правоспособност, или ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. 


На тържествена церемония в София бяха отличени дамите, които ръководят

На тържествена церемония в София бяха отличени дамите, които ръководят ...

......... натрупания опит, да обменят идеи и да работят в посока развиване на обществото и позицията на жената в него. Те знаят, че пътят, който са изминали, не е лесен и имат желание да помагат на младите надежди на България с амбиции и стремежи да постигнат успехи и високо професионално ниво.


Доброто корпоративно управление е едно от важните условия за увеличаване

Доброто корпоративно управление е едно от важните условия за увеличаване ...

......... и контрол на публичните предприятия с ясни правомощия, на основата на прозрачна, справедлива процедура за номиниране на кандидати, основана на качествата им. Разбира се това ще стане след публични дискусии по линия на тристранното ни сътрудничество заедно с работодатели и синдикати, как да бъде разписани тези правила“, заяви Лъчезар Борисов.


„Идеал Стандарт – Видима“ отбеляза 85 години от своето създаване

„Идеал Стандарт – Видима“ отбеляза 85 години от своето създаване ...

......... пожела да продължават да се разширяват заводите с нови инвестиции и нови работни места. Обновяването на завода ще доведе до увеличаване на капацитета на 6,5 млн. бр. Инвестициите на „Идеал Стандарт“ в българската компания са за над 300 милиона лева от 1992 година насам. В българската компания работят близо 3200 души.


КТ "Подкрепа" ще предложи първите пет дни от болничните да

КТ "Подкрепа" ще предложи първите пет дни от болничните да ...

......... АИКБ изрази подкрепа за внесените от "Воля" законови текстове, с които отпада ангажимента на работодателите да изплащат първите три дни от болничните. Той заяви, че очаква работещи мерки за контрол на болничните листове, които в последните години се увеличават, в противен случай от АИКБ ще напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество.Заводът на Schneider Electric в България получи високо международно признание

Заводът на Schneider Electric в България получи високо международно признание ...

......... Schneider Electric в Пловдив е разположен върху 12 000 кв. м. В него се произвеждат над 40 милиона прекъсвача годишно. С тях всеки ден компанията осигурява защита на хората от близо 30 държави, защото произведените продукти са в домовете на потребителите, в сградите, в които те учат, растат и работят. 


Правителството откри процедурите за възлагане на концесия на морските плажове

Правителството откри процедурите за възлагане на концесия на морските плажове ...

......... чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Трите морски плажа ще бъдат обезпечени задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.  


Български граждани, които имат публични задължения, няма да могат да

Български граждани, които имат публични задължения, няма да могат да ...

......... нарушението. Според изменение в закона, ако благородни метали или скъпоценни камъни не бъдат декларирани, то глобата ще бъде в размер на една пета от стойността на недекларираните предмети. Когато недекларираният предмет е укрит по специален начин, наказанието да е глоба в размер на една четвърт от стойността на укритият предмет.


Лечението с биоподобни лекарства* вместо само с биологични би довело

Лечението с биоподобни лекарства* вместо само с биологични би довело ...

......... при генеричните лекарства, които имат проста химична структура и се приемат за идентични с референтното лекарство. Активната съставка на биоподобното и референтното лекарство е една и съща, но може да съществуват някои различия заради сложността на процесите на производство. Заради тези сложни процеси са възможни различия и между самите референти.


Фонд на фондовете започна процедура за възлагане на обществена поръчка

Фонд на фондовете започна процедура за възлагане на обществена поръчка ...

......... ще гарантира проекти, свързани с развитието и въвеждането на иновации от бизнеса. Тези проекти могат да са за реализирането на идеи в сферите на информационните и комуникационни технологии, в био, нано и чистите технологии, мехатрониката, креативни индустрии и др. Финансирането по тази линия може да достигне приблизително 300 млн. лева.


Правителството ще отпусне по 40 лева коледни добавки за най-бедните

Правителството ще отпусне по 40 лева коледни добавки за най-бедните ...

......... премиерът Бойко Борисов. Той добави, че освен това ще има увеличение на пенсиите от 6,7 на сто от юли догодина. Освен това в новия бюджет е взето решение минималната пенсия да стане 250 лв. Това означава, че програмата на ГЕРБ и "Обединени патриоти" се изпълнява напълно, подчерта премиерът Борисов.  


Управляващите от ГЕРБ отново използваха механизма "проба- грешка" и създадоха

Управляващите от ГЕРБ отново използваха механизма "проба- грешка" и създадоха ...

......... лошата е, че поради краткия осигурителен период първите кохорти пенсионери ще получат по-малко от очаквания размер. Втората пенсия обаче е допълваща", припомни той. Адемов подчерта, че допълнителен дискомфорт се създава заради решението от началото на реформата получаващите втора пенсия да получат намалена пенсия от първия стълб с 20 на сто.


Валери Симеонов, по предложение на ПГ на "Обединени патриоти", бе

Валери Симеонов, по предложение на ПГ на "Обединени патриоти", бе ...

......... Симеонов, с цялото му минало и настояще, ще бъде зам.-председател на НС", попита Павел Шопов, напомняйки думите на един друг вицепремиер от началото на демокрацията у нас. Преди това парламентът освободи като член на Комисията за защита на личните данни Цветелин Софрониев, който сам е подал заявление за това.  


Кметовете се втурнаха да вдигат местните данъци и таксиВ. Сега

Кметовете се втурнаха да вдигат местните данъци и таксиВ. Сега ...

......... в региона по финансова стабилност, макроикономическо развитие и състояние на кредитния рейтинг. „България е сред страните с най-ниски данъчни ставки в Европа и се отличава с най-ниските оперативни разходи в ЕС“, изтъкна той и допълни, че активно се работи развитието на индустриалните зони в цялата страна и инвестиране в образованието.


2019 година е трудна и изпълнена с много предизвикателства пред туризма, но постигнатите до момента резултати

2019 година е трудна и изпълнена с много предизвикателства пред туризма, но постигнатите до момента резултати ...

......... международни и български блогъри, влогъри и инфлуенсъри, за да се развива иновативната реклама на българския туризъм. Ведомството работи активно с Министерството на културата, за да утвърждава още по-успешно страната като дестинация за четири сезона. Предстои да финализираме проект, според който културните институти да участват в популяризирането на страната, обяви Ангелкова.


ГЕРБ и "Обединени патриоти" номинират Сотир Цацаров за председател на

ГЕРБ и "Обединени патриоти" номинират Сотир Цацаров за председател на ...

......... с главния прокурор в парламента, предава БТА. Според приетите от депутатите процедурни правила срокът за внасяне на кандидатури изтича утре - 20 ноември. По-рано днес  от "Воля" предложиха Симеон Найденов за шеф на антикорупционната комисия. На 31 юли тази година председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев подадуе оставка.Очаквайте подробности!    


Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а

Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а ...

......... част от Съвета за външноикономически връзки (DЕIK), се напомня в прессъобщението. DTIK има за цел да обедини всички малки и разпръснати мрежи на турски предприемачи и успешни турски професионалисти, които са постигнали достатъчно високо ниво и достъп до процесите за взимане на решения в големи международни компании в чужбина.  


Необходимо е да се промени начинът, по който Националният осигурителен

Необходимо е да се промени начинът, по който Националният осигурителен ...

......... първия стълб, се пропуска участието на държавата в осигуряването, което беше въведено преди няколко години. Всички са наясно с проблемите, свързани с индивидуалния коефициент и че той трябва да бъде обсъждан, допълни Русев. Той пресметна, че първите пенсионери с втора пенсия биха получили около 40-45 лева пенсия от втория стълб.  


„Бюджетът все по-малко се използва като инструмент за провеждане на

„Бюджетът все по-малко се използва като инструмент за провеждане на ...

......... да решим един малък и сравнително ограничен проблем като обхват, ние на практика ще накажем цялата система – всички осигурени, което ще има точно обратния ефект. Това е предложение, което по-скоро ще навреди на работодателите, отколкото да им помогне“. Според него усилията трябва да се насочат към решаване на проблема.


Групата на БСП в Столичния общински съвет е поискала днес

Групата на БСП в Столичния общински съвет е поискала днес ...

......... ще следят за тяхното изпълнение. Стойнев посочи още, че Столичният общински съвет прие програма за привличането на външен мениджмънт, който да гарантира инвестиции в технологичното обновяване на "Топлофикация". От жизнено значение е да се реализират такива проекти от технологично обновяване, за да може дружеството да изплаща задълженията си, подчерта той.


Двадесет и три са одобрените проекти по десетата конкурсна сесия

Двадесет и три са одобрените проекти по десетата конкурсна сесия ...

......... направени в периода 10 септември - 7 ноември от двама външни независими експерти, като за целите на оценката на конкурсната сесия и осигуряването на прозрачност и безпристрастност при разпределяне на независимите експерти, Агенцията е сключила договор за използване на уеб-базирано приложение Random soft за "Софтуер за избор на случаен принцип".


Двете синдикални организации - КНСБ и КТ „Подкрепа“, ще протестират

Двете синдикални организации - КНСБ и КТ „Подкрепа“, ще протестират ...

......... по-късно управляващите направиха уточнението, че промяната няма да засегне болнични за гледане на дете и при трудова злополука. Конкретни текстове за законови промени обаче досега не са представени. Междувременно синдикатите обявихa, че се обединяват в подготовката за протести и стачки, а учители заплашиха, че ще спрат да влизат в час.    


Първият етап от изграждането на националното хранилище за радиоактивни отпадъци

Първият етап от изграждането на националното хранилище за радиоактивни отпадъци ...

......... са осигурени 71,82 млн. евро от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Строежът на Националното хранилище е залегнало в актуализираната Национална стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г. И представлява ангажимент на българското правителство пред Европейската комисия (ЕК).  


„Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок.

„Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. ...

......... право за втори път да не подпише указ за назначаване и да върне предложението за нов главен прокурор на съвета. Изборът на Иван Гешев предизвика вълна от протести, като основните искания след вече утвърдената му от ВСС кандидатура, са президентът Румен Радев да не подписва указа за назначението му.  


Предложението първият ден от болничните да не се плаща на

Предложението първият ден от болничните да не се плаща на ...

......... че не може да се толерират тарикати. Това с фалшивите болнични не може да продължава. Демокрацията е хубаво нещо, но ние трябва да я подпомогнем", заяви Борисов. Междувременно синдикатите обявихa, че се обединяват в подготовката за протести и стачки, а учители заплашиха, че ще спрат да влизат в час.  


Двата Национални стачни комитети на КТ "Подкрепа" и на КНСБ

Двата Национални стачни комитети на КТ "Подкрепа" и на КНСБ ...

......... отбелязва още, че там "никой работодел не би си позволил също да заяви, че работниците са мързеливи, а той им изработва заплатите". Според синдикатите, aко се погледне колко дни от периода на временна нетрудоспособност се покрива от работодателите в държавите членки на ЕС, се установява, че българските работодатели са най-облагодетелствани.


Има редица дупки в държавните финанси и ефективността на министерствата.

Има редица дупки в държавните финанси и ефективността на министерствата. ...

......... е в коалиция или не, обещанието е за променени в сегашната имиграционна политика”, допълни той. Според експерта премиерът Джонсън има две основни закани – на Острова да идват само тези, които са поканени чрез работна оферта и въвеждане на т.нар точкова система, която ще определя способностите на търсещите работа.  


В. 24 часаЗлатно отличие за Пощенска банка в европейски бизнес

В. 24 часаЗлатно отличие за Пощенска банка в европейски бизнес ...

......... анализи показват, че 40% от заетите в земеделието работят в тези два сектора. Предложеното намаление от ЕК ще се отрази значително на този тип стопанства“, каза още тя. „Обвързаното подпомагане има и социален елемент, особено ако не се предвиди достъп до преходна национална помощ, каквато отсъства в регламентите“, допълни Кръстева.


Цифровизацията в земеделието може да помогне на земеделските производители да

Цифровизацията в земеделието може да помогне на земеделските производители да ...

......... поколенията в селското стопанство. Към момента мнозинството ръководители на стопанства са над 55 г. и трудно боравят с нови технологии. Но младото поколение все повече поема работата на бащите и дядовците си, така че очаквам развитие и ръст на употребата на технологии в земеделието през идните пет години“, каза Николов.


Във връзка с констатирано извършване на дейности по почистване на

Във връзка с констатирано извършване на дейности по почистване на ...

......... за изземане на баластра от река Вит над село Торос и местност „Боаза“. Веднага след получаването на сигналите, последният от които в неделя – 17 ноември, своевременно е извършвана проверка. В момента на проверките на място не е констатирано наличие на техника във водния обект и не е установен извършителят.


Около 5% намаление на бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП),

Около 5% намаление на бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП), ...

......... могат да бъдат променяни веднъж годишно, като измененията също ще бъдат одобрявани от ЕК в определени срокове. Очаква се преговорите и одобряването на пакета по ОСП и на Многогодишната финансова рамка да приключат до края на 2020 г., като оптимистичният сценарий е прилагането да започне от 1 януари 2022 г.


ДФ "Земеделие" изплати близо 10 млн. лева авансови плащания на

ДФ "Земеделие" изплати близо 10 млн. лева авансови плащания на ...

......... на съответните ведомства, както и въз основа на въведения автоматизиран процес на изчисления. Така значително се съкрати нормативно определеният срок от два месеца за изплащане на финансовата помощ. До две седмици Разплащателната агенция се очаква да преведе първото плащане и по останалите сключени договори на младите фермери по подмярка 6.1.


В регламента за преходните правила на Общата селскостопанска политика  да

В регламента за преходните правила на Общата селскостопанска политика  да ...

......... райони. Преходният пакет, съдържащ двете предложения, предназначени да гарантират непрекъснатостта на подкрепата по ОСП за земеделските производители и други бенефициери в преходния период, предвижда удължаване на приложимостта на съществуващата правна рамка и адаптирането на някои правила, за да се гарантира приемствеността на ОСП до влизането в сила на новата система.


Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на ...

......... основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях“, каза още Борисов в телефонния си разговор със Столтенберг. Премиерът специално обърна внимание върху ролята на съвместните военни учения, които допринасят за подобряването на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на други държави членки на НАТО.


Според Асоциацията на индустриалния капитал в България с предложението от

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България с предложението от ...

......... Според Христов до момента никой не е направил анализ на ситуацията със здравната система и с издаването на болничен лист и изведнъж всичко се стоварва в осигурителния край на тези отношения. Той определи като наказателна мярката за всички онези, които са коректни и не са подвели лекарите да издават такива болнични листове.


27 хил. земеделци в животновъдството и сектор плодове и зеленчуци

27 хил. земеделци в животновъдството и сектор плодове и зеленчуци ...

......... за трансфер на знания също намират място в новата ОСП. Според ЕК, за да се отговори на предизвикателствата в селското стопанство, е необходимо да се укрепят връзките между образователните и научните звена и бизнеса с оглед създаване на съответни механизми за практическото реализиране на иновативните решения, каза заместник-министърът на земеделието.


39% от българите смятат, че в България бизнес може да

39% от българите смятат, че в България бизнес може да ...

......... на Бай Ганьо и с киселото мляко. Така обобщи по време на форума Лидия Шулева - председател на Специализираната комисия по икономическо развитие към Германо-българската търговско-индустриална камара (ГБТИК), цитирана от БТА. Участниците във форума се обединиха около тезата, че работодатели и предприемачи ще настояват за по-широка публичност за постиженията си.


10 млн. лв. повече приходи по пътищата са събрани заради

10 млн. лв. повече приходи по пътищата са събрани заради ...

......... остават безплатни за тежкотоварния трафик. Контролът ще се осъществява чрез "стационарни точки", на които ще има камери, както и оборудване, което претегля камиона. Също така има и екипи, които ще спират превозните средства за проверка. Имаме готовност, 1 март е крайната дата, системата технически е подготвена, каза още Георги Балабанов.


Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението да не се

Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението да не се ...

......... и в този смисъл е вредно от гледна точка на нейната стабилност. Ангажимент на работодателите и работниците е да внасят осигурителните си вноски, а ангажимент на държавата (в лицето на Националния осигурителен институт) е да изплаща необходимите обезщетения за всеки осигурителен случай на база постъпили осигурителни плащания.      


На фона на множеството разговори за очаквана криза е интересно,

На фона на множеството разговори за очаквана криза е интересно, ...

......... за оценка на компанията от 2 трлн. долара“, посочи Цачев. Той добави, че всичко зависи от това дали банкерите, които правят предлагането, ще успеят да убедят и инвеститорите да купуват, и правителството да занижи целите. „Най-вероятно първата стъпка ще бъде сравнително скромна“, смята експертът. Още коментари четете на Bloomberg TV Bulgaria.


Предложението на управляващите първият ден от болничните да не се

Предложението на управляващите първият ден от болничните да не се ...

......... защото касата може да ги контролира и няма да им е все едно от парите, които са при тях за разпределение, да раздават така спокойно болнични, от които няма нужда. Другата възможност е всички лекари да бъдат на подчинение на НОИ, за да може там да е контролът, посочи  Шулева.


Налице са абсолютно всички индикатори, които показват, че вече сме

Налице са абсолютно всички индикатори, които показват, че вече сме ...

......... ще влошат конкурентната позиция на европейските банки спрямо банките в САЩ. „Става въпрос за принципно нов подход при оценката на капиталовата адекватност. Това ще доведе до още по-строги изисквания както при оценката на собствения капитал, така и на рисково претеглената строгост на активите“. Още новини четете в Bloomberg TV Bulgaria.


Със заповед на началника на Дирекцията за национален строителен контрол

Със заповед на началника на Дирекцията за национален строителен контрол ...

......... по ЗАНН, по които са издадени наказателни постановления и четири заповеди за спиране на строежи. От началото на годината досега Дирекцията за национален строителен контрол е извършила над 17 000 служебни проверки на издадени разрешения за строеж и заповеди за допълването им, като са отменени 145 разрешения за строеж.  


Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните ...

......... за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,27 лв./кг. Брашното, тип "500", поскъпва с 1,0 на сто, до 0,97 лева/кг. Цената на ориза се повишава с 2,6 на сто, до 1,95 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой. /БТА/  


Предложението ни е първият ден от болничните да не се

Предложението ни е първият ден от болничните да не се ...

......... че минималната пенсия става 250 лева, че детските градини стават безплатни за хора с нисък и среден доход, т.е. под 1200 лева на месец, че три поредни години ще се отделят по 70 милиона лева за изграждане на детски градини в страната. За болничните - парламентът ще решава, уточни вицепремиерът.


Данните за стопанската динамика през третото тримесечие, макар на пръв

Данните за стопанската динамика през третото тримесечие, макар на пръв ...

......... основания за задържане на нисък растеж в еврозоната тепърва ще въздействат негативно на експортно-ориентираните индустрии. При дългосрочно неблагоприятна демографска тенденция и краткосрочно прегряващ пазар на труда, перспективите за поддържане на подобен темп на растеж в следващите няколко години започват да изглеждат все по-слабо вероятни без осезаемо нарастване на инвестиционната активност.


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение жалбите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение жалбите ...

......... хората. Добрият баланс между тези четири елемента е от основно значение за постигането на добър растеж и добро развитие на летището“, каза той. Стратегията на консорциума за летище София трябва да бъде реализирана на четири етапа и включва изграждането на трети терминал, който трябва да е готов до 2030 г.


Обединение с водещ партньор „Грома Холд“ ЕООД ще строи единия

Обединение с водещ партньор „Грома Холд“ ЕООД ще строи единия ...

......... бъде отложено с месеци до финално решение, включително и на съда. Пътната агенция е отстранила офертата на сдруженията с участие на „Виа-План“, „Хидрострой“, „Автомагистрали Хемус“, „Джи Пи Груп“, „ПСТ Груп“, „Трейс Груп Холд“, на италианската „Тодини Конструкциони“, както и на „ГБС Инфраструктурно строителство“, заради различни несъответствия на офертите със законодателството.


Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) открива процедура по издаване на актове

Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) открива процедура по издаване на актове ...

......... Екипите на ДФЗ провериха общо 295 къщи за гости. От тях 288 проекта бяха в период на мониторинг, а 7 - в извън мониторингов период, по постъпили сигнали на журналисти. Проверките бяха извършени в присъствието на медиите. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.


Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков. Това се случва само

Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков. Това се случва само ...

......... Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков. Това се случва само около шест месеца след поставянето на бронзовата статуя на Пенчо и Петко Славейкови на обновения площад в центъра на София. Кметът на града Йорданка Фандъкова съобщи във Facebook, че е поръчан нов бастун. 


Подготвя се пакет от услуги за 1200 лева месечно за

Подготвя се пакет от услуги за 1200 лева месечно за ...

......... детски градини, болници, социални услуги. Ще се знае какво е икономическото състояние на региона, разрешителни режими за чужденци. След подписване на споразумения с НОИ, НАП и общините ще се осигурява и бърза писта за предвижване на документите, когато става въпрос за установяване на човек да работи и живее в България. 


Безработицата в страната през октомври е 5,6%, което е повишение

Безработицата в страната през октомври е 5,6%, което е повишение ...

......... хотелиерството и ресторантьорството (8.2%),  строителството (7.1%),  и други. Най-търсените групи професии през този месец са: строителни работници; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, транспорт; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); персонал, полагащ грижи за хората и други.


Продължава тенденцията към намаляване на цените на производител в селското

Продължава тенденцията към намаляване на цените на производител в селското ...

......... материал - с 1,8%, минералните торове - със 7,7%, ветеринарномедицинските продукти - с 6,7%, и фуражите - с 1,9%. Намаляват цените на продуктите за растителна защита - с 0,6% (табл. 2).Индекси на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за третото тримесечие на 2019 година  


Общият доход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на

Общият доход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на ...

......... от 25.8 на 27.1 кг, и на яйца - от 36 на 37 броя. Намаление се отчита при потреблението на хляб и тестени изделия - от 21.3 на 20.4 кг, и на кисело мляко - от 7.7 на 7.6 килограма. Без промяна остава потреблението на месни произведения, сирене и захар.


Намалява размерът на недекларирания труд в страната. Това отчете вицепремиерът

Намалява размерът на недекларирания труд в страната. Това отчете вицепремиерът ...

......... участието на ГИТ в европейската кампания за деклариран труд, която ще се състои през пролетта на 2020 г. Вицепремиерът заяви, че от особена важност за преодоляването на проблема с този вид заетост е намаляването на степента на обществена толерантност към сивата икономика, както и засилването на доверието в публичната администрация.


Това, че някои кампании се озаглавяват по определен начин, не

Това, че някои кампании се озаглавяват по определен начин, не ...

......... че със съвместни екипи да проверяваме, да установяваме всичко, което е проблемно, наведнъж. Това изиграва вътрешна контролна роля между институциите, а и не създава излишна трудност при търговците, които знаем, че понякога с основание негодуват, когато ден подир ден някой влиза при тях на проверки от най-различно естество”, коментира той.  


Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) вписа две компании като доставчици на

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) вписа две компании като доставчици на ...

......... тежкотоварен автомобил. Доставчиците на декларирани данни ще използват устройства за спътниково позициониране (GPS тракери) или бордови устройства. Процедурата и заявлението за вписване на доставчици на декларирани данни в публичния списък могат да бъдат открити на сайта bgtoll.bg в раздел „За нас“, както и на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ api.bg.


Няма основание да се сезира Конституционният съд за избора на

Няма основание да се сезира Конституционният съд за избора на ...

......... някакъв вид фиксация или институционална война президентът да тръгне по тази логика на сезиране на Конституционния съд, на продължаващо неподписване с месеци. Има достатъчно време до януари, когато изтича пълният мандат на Сотир Цацаров, така че тази процедура, предполагам, ще приключи дотогава, може би и в по-кратки срокове“, каза експертът. 


Ускорената реализация на газовия интерконектор между България и Гърция е

Ускорената реализация на газовия интерконектор между България и Гърция е ...

......... на ЕС. Борисов посочи, че страната ни има нула миграция и изрази готовност активната работа в тази посока да продължи. Той заяви, че през декември във Варна ще се проведе Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която е традиционна платформа за затвърждаването на регионалното икономическо и политическо сътрудничество.