2500 анкетьори ще бъдат обучени и наети за преброяването на

2500 анкетьори ще бъдат обучени и наети за преброяването на ...

......... на 6 млн. лв. Само за принтерна хартия, тонери, канцеларски материали за всички 28 областни дирекции „Земеделие“ и за МЗХГ се предвижда харчовете да достигнат 200 хил. лв, а разходите за транспорт и командировки - четвърт милион. За застраховка на участниците в преброяването се планира да отидат 400 хил. лв.


  Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“

  Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“ ...

......... ако няма европейски средства, подобно нещо няма как да се изгради в страната,. Продажната цена на млякото засега е ниска, подобна е ситуацията и при пазара с агнета. „Само със собствени усилия няма да можем да се справим, затова сме благодарни, че успяваме да получим и субсидии“, споделя ветеринарният лекар.


Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с ...

......... пояс, един път”. На срещата присъстваха Ли Юянг - заместник-директор на департамента по земеделие, Ту Анбо- директор на департамента на международните връзки на провинция Дзянси, Уи Ксионг- член на международния обмен в провинция Дзянси, както и директорите на най-големите компании в провинцията, информираха от пресцентъра на Софийска област. Снимка: Пресцентър


Възможно е пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата „де минимис”,

Възможно е пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата „де минимис”, ...

......... развива устойчиво и в нея участват 300 български земеделски производители с над 500 продукта”, каза Атила Йенисен, главен изпълнителен директор на “Метро България”. “Ако търговските вериги се конкурираме в това да подкрепяме местните производители и фермери, това ще е най-полезната конкуренция за страната”, заключи изпълнителният директор на “Метро”.    


Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции ...

......... оборудване (мини мандри) или закупуването на временен обект за търговия на дребно на млечни продукти, (включително закупуване на необходимото оборудване), в който се обработва и/или преработва сурово мляко, съгласно Наредба № 26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.


От 07:00 до 19:00 часа на 25.11.2018г. и 16.12.2018 г.

От 07:00 до 19:00 часа на 25.11.2018г. и 16.12.2018 г. ...

......... между бул. "Васил Левски" и пл. "Св. Александър Невски". „Център за градска мобилност” ЕАД ще осигури специализиран автомобил за принудително преместване на паркирани в нарушение автомобили, само по нареждане на отдел „Пътна полиция” при СДВР, за времето и мястото посочени по-горе, съгласно чл.171, т.5 от Закона за движението по пътищата.Държавен фонд „Земеделие“ преведе първия транш от общо 15 707

Държавен фонд „Земеделие“ преведе първия транш от общо 15 707 ...

......... от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Преходна национална помощ се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г. като максималният бюджет представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за схемите за национални доплащания за посочената година.


До края на декември земеделските производители ще получат между 600

До края на декември земеделските производители ще получат между 600 ...

......... тавана на плащанията в ОСП. Новият офис на Областната дирекция “Земеделие” в Търговище е с площ от 340 кв. м и се намира на ул. “Христо Ботев”, 3. В откриването му участваха и областният управител Митко Стайков и директорът  на главна дирекция “Земеделие и регионална политика” в министерството Николай Маринов.


Експерти от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ се

Експерти от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ се ...

......... разплод с изключение на птици за незабавно клане, чието движение е под официален контрол.Птицевъдната индустрия е запозната с епизоотичната ситуация в страната и наложените предпазни мерки. По този повод се организират регулярни срещи между БАБХ и представителите на птицевъдния сектор, каквато ще бъде и предстоящата на 5 ноември работна група.


Собствениците на птицеферми излизат на масов протест в София в

Собствениците на птицеферми излизат на масов протест в София в ...

......... държавата не е с тях, а срещу тях. Така било още от момента на изследванията за зарази. Случващото се носи огромни загуби и може да остави хиляди на улицата. От Агенцията по храните вече заявиха, че действат по правилата и припомниха, че са инициирани нова среща с фермерите в понеделник. 


Във връзка с епизоотичната обстановка със заболяването Инфлуенца по птиците,

Във връзка с епизоотичната обстановка със заболяването Инфлуенца по птиците, ...

......... на птици за незабавно клане, чието движение е под официален контрол.     Птицевъдната индустрия е запозната с епизоотичната ситуация в страната и наложените предпазни мерки. По този повод се организират регулярни срещи между БАБХ и представителите на птицевъдния сектор, каквато ще бъде и предстоящата на 5 ноември работна група.Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по

Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по ...

......... организацията по изпълнението им. Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета.


Със Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност

Със Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност ...

......... за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона. В търговската мрежа не са открити яйца с произход от фермата за кокошки носачки. БАБХ напомня, че яйцата не са опасни за човешка консумация.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай ...

......... гр. Силистра, на която ще бъдат обсъдени мерките, както и действията на различните служби в областта. Мястото на откриване на мъртвата дива свиня е в близост до огнищата на АЧС в Румъния. Предстои допълнително разширяване на епизоотологичното проучване, както и посещение на място на експерти от Централното управление на БАБХ.


Държавата ще поеме до 50% от инвестициите за разкриването на

Държавата ще поеме до 50% от инвестициите за разкриването на ...

......... по цифрова икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че целта на Еврокомисията е и в следващата обща селскостопанска политика да има ресурси, които да позволят модернизация на земеделието.Мария Габриел каза още, че за следващите две години са предвидени 160 милиона лева за финансиране, свързано с новите технологии в селското стопанство.


Във връзка с възпрепятстването на ветеринарните власти да ликвидират огнището

Във връзка с възпрепятстването на ветеринарните власти да ликвидират огнището ...

......... констатирано на база аутопсия. В същия ден срещу ветеринарните власти беше извършен и вандализъм. Лекият им автомобил беше надраскан с пирон, а специалистите от БАБХ бяха подложени на вербално насилие и получиха закани за саморазправа от страна на поддръжници на стопаните на животните в констатираното огнище на чума в Болярово.27 птицевъди в област Разград покриват европейските изисквания за хуманно

27 птицевъди в област Разград покриват европейските изисквания за хуманно ...

......... на които са изплатени над 29, 290 млн. лв., кава в заключение директорът на областната дирекция на фонда.Денят на отворени врати в ОД на ДФЗ в Разград премина при завишен интерес. Най-много запитвания имаше във връзка с кампанията на НАП за данъчните и осигурителните ангажименти на земеделските стопани към бюджета.


Правителството прие допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет

Правителството прие допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет ...

......... има малки стопанства, които отглеждат свине за лични нужди. Целта на превантивната мярка е да се намали рискът от проникване и разпространение на заболяването в промишлените обекти. Така ще се запази индустриалното свиневъдство у нас, което определя облика на сектора и ще се ограничи рискът от евентуални големи икономически загуби.


Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за ...

......... условия. Наличието на работеща държавна структура за семепроизводството като „Сортови семена – Елит“ ЕАД, гр. София ще бъде фактор, гарантиращ по-голяма устойчивост и стабилност на земеделското производство в страната и ще запази способността за намеса в производството и пазара на семена при необходимост, например за регулация на цените.    


Директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов подава оставка

Директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов подава оставка ...

......... – КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество).Има съмнение, че лица от семейството на Гогов са участвали в обществена поръчка за доставката на коловете, върху които е монтирана оградата на сухопътната ни граница с Румъния като превантивна мярка срещу навлизането на африканска чума по свинете.


Порожанов води търговците при премиера заради надценкитеСреща на търговските вериги

Порожанов води търговците при премиера заради надценкитеСреща на търговските вериги ...

......... че от вторите проби, взети от добитъка в Болярово, има такива, които отново са изпратени за потвърждение на комисията във Франция за наличие на антитела. Министърът отбеляза още, че в края на миналата седмица на специален форум в Брюксел страната ни е получила положителни оценки за превантивните мерки срещу болестта.


Министър Порожанов откъсна първата чепка в чирпанското село Могилово50 млн.

Министър Порожанов откъсна първата чепка в чирпанското село Могилово50 млн. ...

......... които се прилагат изцяло екологични стандарти. Продукцията им отива най-вече за Германия, коментираха домакините. Те демонстрираха първата си продукция на пенливо вино, произведено по традиционна за района на Шампан технология. Общо 1 800 са бутилките, приготвени с набраното през 2014 година грозде, които ще бъдат реализирани изцяло на родния пазар.


Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба. Това

Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба. Това ...

......... % си стоят в тези вериги. Направихме безкрайно много разговори тези месеци с производители, преработватели на млечния сектор, кой прибира разликите. При калкулацията на сиренето и на кашкавала, надценките отиват във веригите. Така че ще направим тези разговори, особено в цената на хляба. Надявам се да няма увеличение", завърши той.


Добрата новина е, че бюджетът за директните плащания за България

Добрата новина е, че бюджетът за директните плащания за България ...

......... да са доброволни и всяка страна след анализ да взема решение за размера им. България настоява и в ОСП да бъде поне запазен или увеличен процентът на т.нар. обвързана подкрепа и да продължи прилагането на преходната национална помощ. В дискусията участваха и зам.-министър Вергиния Кръстева и експерти от земеделското министерство.


Очакваното производство на пшеница през тази година е 5,4 млн.

Очакваното производство на пшеница през тази година е 5,4 млн. ...

......... поевтиняване на международните пазари. По предложение на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Консултативният съвет гласува да възложи на министър Румен Порожанов да проведе разговори за възможността за намаляване на ДДС за хляба и основните храни. Представените първи данни за пролетните култури – царевица и слънчоглед показват по-високи добиви.


Русия спира вноса на свинско месо от България. Причината са

Русия спира вноса на свинско месо от България. Причината са ...

......... по селата. Затова властите призоваха хората да заколят прасетата си.Свинекомплексът в Голямо Враново е недостъпен. Мерките за биосигурност са драконовски. Ако заразата от африканска чума достигне промишлените свинеферми, последствията ще са катастрофални.Ако се установи огнище на заболяването и в Русенско, неминуемо ще се вдигне и цената на свинското за потребителите.


Подписка за приемане на наредба, с която се забранява използването

Подписка за приемане на наредба, с която се забранява използването ...

......... се събира сено и как се доят овце.За най-малките посетители на събора е организирана кулинарна школа „Детски млечни вкусотии“. В конкурса „Млечният вкус“ ще бъдат представени ястия с мляко и млечни продукти от региона на Луковит. По време на конференция ще бъде обсъдено бъдещето на млечния сектор и неговите проблеми.


Фермерски пазар с български розови домати, уникални по вкус български

Фермерски пазар с български розови домати, уникални по вкус български ...

......... ще приключат с надиграване на участниците на самата сцена. Със свой информационен щанд ще присъства и фондация „Една от осем“, осигуряваща напълно безплатно практическа и информационна подкрепа на жени с рак на гърдата и техните близки, за чиято кауза МЕТРО отделя 5% от продажбата на български розови домати.    


В Силистренско започна прибирането на царевицата и слънчогледа, съобщават от

В Силистренско започна прибирането на царевицата и слънчогледа, съобщават от ...

......... килограма, а от царевицата - 660 килограма от декар. През миналата година средните добиви са били 282 килограма от слънчогледа и 663 килограма от декар от царевицата. Прибира се реколтата и от десертните лозя. Средният добив досега е 531 килограма от декар. В Силистренско се отглеждат 3592 декара десертни лозя.


50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ

50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ ...

......... ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета (вж. прикачения документ).НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина на земеделските производители.


„Предприемат се всички мерки. По данни на БАБХ в село

„Предприемат се всички мерки. По данни на БАБХ в село ...

......... не се търси възможност да го лекуват. Трябва веднага да бъде информирана официалната ветеринарна служба и това е най-правилният начин, за да не се допусне разпространение“ подчерта Илиев. Той призова стопаните, особено около зоните с индустриални ферми, да усвоят прасетата си, за да се намали опасността от разпространение на заболяването.


Повече от 60 дни, откакто са взети първите проби и

Повече от 60 дни, откакто са взети първите проби и ...

......... първо 10 и отдолу още 50, а другите колеги, където имат повече, стада имат по 5-6 проби", коментира съпругът на Ани Тодор Петров. След толкова много проби и тройно по-дълъг карантинен срок, всички животни в Болярово са живи. Хората се надяват заповедта за унищожението на животните им да отпадне.  


Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са

Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са ...

......... проби от стадата, не спазват закона за ветеринарната медицина", заяви той.„Не ме притеснява прокурорска проверка в БАБХ. Винаги и за всичко може да бъде искана оставката на един министър, когато има някакъв проблем. Това е един рутинен акт. Всеки един министър е назначен за конкретна функция", каза в заключение той.


Още по темата LIGHT за лятото Какво интересно да правим

Още по темата LIGHT за лятото Какво интересно да правим ...

......... др., както и Топ 50 на най-динамичните фирми в бранша.Изданието ще се разпространява с абонамента на Капитал и допълнителна насочена дистрибуция.Разкажете за това как вашият бизнес развива земеделския сектор и е полезен за него, чрез реклама в изданието. Свържете се с нас до 24 август на: [email protected] или на 02/4615490.


Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животниобяви

Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животниобяви ...

......... допълни д-р Илиев и поясни, че затова е останала единствено фирмата, за която се говори в медиите. „Няма друга законова възможност да си набавим диагностикум в момента. Отделно при тази извънредна ситуация, доколкото разбрах от нашата юристка, няма нужда да обявяваме конкурси и можем да сключим договор", каза д-р Илиев.


Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност ...

......... агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев от 8 август 2018 г. се вдига забраната за организиране и провеждане на пазари и изложения за птици на територията на страната. Забраната беше наложена на 17 април т.г. поради влошената обстановка с разпространението на инфлуенца (птичи грип) в Североизточна България.  


По-ниска зърнена реколта се очаква в разгара на жътвената кампания

По-ниска зърнена реколта се очаква в разгара на жътвената кампания ...

......... и на цената на хляба. Имайки предвид, че и от септември има очаквания за поскъпване на енергоносителите, които са също ценообразувател и детерминанта на себестойността на хляба, да не плашим хората, но можем да бъдем подготвени за едно евентуално покачване", предупреди Гочева.Предстои и прибирането на реколтата от слънчоглед и рапица.


С четвъртата нотификация на ПРСР на ЕК от 18.05.2018 г.

С четвъртата нотификация на ПРСР на ЕК от 18.05.2018 г. ...

......... несъответствие с критериите за допустимост или са оттеглени по молба на кандидатите. Целта на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” е повишаването на икономическата ефективност и конкурентоспособност на предприятия от хранително-преработвателната промишленост, подобряването на качеството и безопасността на храните, както и постигане на съответствие със стандартите на ЕС.


За четвърта поредна кампания се запазва тенденцията, общият размер на

За четвърта поредна кампания се запазва тенденцията, общият размер на ...

......... на ДФ „Земеделие”. Кандидатите, които са направили електронна справка в сайта на ДФ „Земеделие” и са установили, че в декларираните от тях площи има застъпвания, могат да подготвят документите, доказващи правото за ползване на земите, и да ги представят в областните дирекции на ДФЗ и преди връчването на уведомително писмо.


До момента са изградени 81 км от телената ограда срещу

До момента са изградени 81 км от телената ограда срещу ...

......... за хората, но нанася финансови загуби за стопанствата.От следващата седмица започват и регулярните доставки на режещата тел „Бруно", с която ще бъде подсилена оградата. На местата, където все още няма изградена преграда, продължават денонощните дежурства на патрули, които имат за цел да не допуснат навлизането на диви прасета от Румъния.


Днес био доматите ще имат специален ден на Фермерския фестивал

Днес био доматите ще имат специален ден на Фермерския фестивал ...

......... Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.


Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна ...

......... Заради несъгласие на част от производителите с изчислените разходи за неотопляемите и отопляемите оранжерии беше постигнато съгласие експерти от министерството да посетят различен тип оранжерии, които да покажат извършените действителни разходи с фактури и счетоводни документи. Редовните срещи с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ ще продължат.


Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция изпрати протестно писмо,

Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция изпрати протестно писмо, ...

......... производство: "80% от плодовете и зеленчуците в България, които консумират българите, са внос. Какво може да стане? Ще станат 85%. Идеално. Парите, които дава Европа, не са в българско производство, а някъде другаде. Писна ни вече от схемаджийство в земеделието", казва изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители Атанас Кунчев.


Специалистите очакват тежките климатични условия тази година да вдигнат цената

Специалистите очакват тежките климатични условия тази година да вдигнат цената ...

......... означава, че Швеция може да се превърне от износител във вносител заради нуждите ѝ от жито за фураж и биогориво. Производителите на зърно в Германия поискаха 1 милиард евро кризисни субсидии заради сушата. Правителството в Берлин обаче обяви, че ще изчака първо данните за реколтата, които се очакват идния месец.


Предложеният за уволнение заради чумата Георги Праматаров се е доказал

Предложеният за уволнение заради чумата Георги Праматаров се е доказал ...

......... Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделски парцели", уволнението на Праматаров ще остави празнота в експертизата по отношение идентификацията на земеделските парцели в страната, но и ще създаде опасен прецедент в негово отсъствие министерството за първи път да не изготви своевременно специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане", за кампания 2018.


Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" увеличи на 15 лв. ...

......... засегнати от чумата по дребните преживни животни общини - Болярово, Елхово, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево ще получат общо 55 лв. на овца/коза от помощта.По този начин стопаните ще могат да покрият загуби от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните.


Две са стадата където има констатирана положителна проба – едното

Две са стадата където има констатирана положителна проба – едното ...

......... на базата на протоколите с положителни проби, заяви Порожанов. Надяваме се болестта да бъде овладяна, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява от целия този процес, допълни той. Началникът на агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев показа протоколите от пробите от „Монпелие” и опроверга твърденията на Корнелия Нинова.


Министерският съвет прие нова методика за определяне цената на услугата

Министерският съвет прие нова методика за определяне цената на услугата ...

......... водите, при постигане на баланс между социален, екологичен и икономически ефекти. Прилагането на новата методика ще допринесе за по-справедливо и балансирано разпределение на разходите и повишаване на ефективността на услугата. Предлагат се подобрения и улеснения, както за доставчиците на услугата „Доставка на вода за напояване“, така и за ползвателите.  


Днес пред Министерски съвет ще се проведе Национален протест в

Днес пред Министерски съвет ще се проведе Национален протест в ...

......... по животните в пограничните райони. Ситуацията през изминалите дни категорично доказа, че такава генерална стратегия липсва, а вината за това е на ресорния заместник-министър в МЗХГ. Националният протест на българските овцевъди и козевъди е подкрепен от единадесет неправителствени и граждански организации, които ще се включат в стачката пред Министерски съвет.


Във връзка с възникналите огнища на болестта чума по дребните

Във връзка с възникналите огнища на болестта чума по дребните ...

......... администрация в Стара Загора. От днес, 17 юли, на двата прохода, които са на територията на област Стара Загора – Шипка и Прохода на републиката, има осигурени постоянни полицейски постове. Те ще извършват проверки с цел недопускане на превозването на потенциално опасни или заразени животни от Южна към Северна България.


Умъртвяването на овце и кози в Ямболско ще продължи заради

Умъртвяването на овце и кози в Ямболско ще продължи заради ...

......... пристигат в България, за да установим истината, да помогнем на хората от региона и да се потърси отговорност на виновните лица", подчерта тя. В София се проведе импровизиран протест пред Народното събрание в събота на хора, подкрепящи животновъдите. Те се заканиха днес да отидат и пред президентството, за да протестират.


До 17.30 часа на 31 юли ще се приемат проекти

До 17.30 часа на 31 юли ще се приемат проекти ...

......... предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия. аОдобреното проектно предложение се изпълнява в срок до 24 месеца от датата на подписване на административния договор с Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция, а за бенефициенти, възложители по чл. 5 и чл. 6 от ЗОП, срокът е 36 месеца.


Животновъди блокираха разклона от ямболския град Болярово за селата Шарково,

Животновъди блокираха разклона от ямболския град Болярово за селата Шарково, ...

......... Животновъди блокираха разклона от ямболския град Болярово за селата Шарково, Воден, Крайново и Странджа. Причината – отказват да допуснат ветеринарите да умъртвят животните им, предаде бТВ. В същото време обаче има заповед за евтанизирането на 1700 животни заради болестта чума по дребните животни.


Жътвата в България не е приключила, даже напротив. Има места

Жътвата в България не е приключила, даже напротив. Има места ...

......... е, че повишените производствени разходи при зърнопроизводителите ще бъдат отразени в крайната цена на пшеницата, която ползваме", посочи тя. „Прибраната реколта не веднага започва да се влага в хлебопроизводството. Има допълнително оскъпяване, естествен период на изсушаване, който може да бъде свързан с енергийни разходи за зърнопроизводителите", каза още Мариана Кукушева.


"Вече е факт нормативната уредба, която забранява в обект, в ...

......... вече от близо 2 седмици той е на 160 км от северната ни граница".  Относно сагата с кравата Пенка той заяви: "Нейната съдба беше ясна много рано. Още в първия ден съм дал ясни указания тя да не бъде евтаназирана, ако няма болести. През първите седмици се оказа, че тя е здрава". 


Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на

Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на ...

......... превантивни мерки и адекватни решения срещу заболяването. Самите собственици на свинеферми и стопанства вече предприемат допълнителни мерки, заяви той. - Единият източник на болестта са храни като пресни колбаси, които могат да бъдат пренесени от туристи, идващи от заразени райони. Дивата свиня също е разпространител на африканска чума", допълни Порожанов.


  На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински

  На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински ...

......... да бъдат незабавно умъртвени и труповете ще бъдат унищожени при спазване изискванията на Регламент (ЕО) 1069/2009. БАБХ препоръчва фермерите временно да ограничат търговията и транспортиране на животни, както и посещение на ферми. Особено важно е да се избягват пътувания до ферми в южната ни съседка или в други трети страни.


Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е

Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е ...

......... Наредба №3 от 1999 г., отглеждащи маслодайна роза.Лицата могат да кандидатстват в Областните дирекции на ДФ "Земеделие", отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец (при кандидатстване на ФЛ или ЕТ) и по седалището на юридическото лице (при кандидатстване на ЮЛ).


Запазването и възстановяването на горите ще бъде финансирано по две

Запазването и възстановяването на горите ще бъде финансирано по две ...

......... различни от посочените. Максималният размер на разходите е левовата равностойност на €1. 5 млн. 15 646 400 лв. ще бъде помощта по подмярка 8.4, а 3 129 280 лв. ще бъдат насочени за специфичните райони. Максималният размер на разходите за едно проектно предложение е левовата равностойност на € 1 млн.


Повече общини получават финансиране. Инвестиционните предложения в Северозапада ще се

Повече общини получават финансиране. Инвестиционните предложения в Северозапада ще се ...

......... с хоризонталните принципи, сред които са насърчаване на социалното приобщаване, намаляване на бедността и икономическо развитие на селските райони, равенство между половете, недискриминация и устойчиво развитие. Въпроси относно условията за кандидатстване могат да се подават на електронен адрес: [email protected] до 3 седмици преди крайния срок за входиране на проектни предложения.


Държавите ще трябва да заделят повече пари за тях след

Държавите ще трябва да заделят повече пари за тях след ...

......... бюджетите за земеделие, вместо сегашните 0,8%.По време на неформалното заседание, министрите за първи път имаха възможност да обсъдят първоначалните законодателни предложения на ЕК за ОСП след 2020 г. Официалното представяне пред Съвета на ЕС ще бъде на последното заседание под българското председателство – на 18 юни 2018 г. в Люксембург.


Младите земеделски стопани на възраст между 18 и 40 години

Младите земеделски стопани на възраст между 18 и 40 години ...

......... установи точното изпълнение на бизнес плана. Безплатна помощ за подготовка на бизнес плана и на необходимите документи младите стопани могат да получат от Националната служба за съвети в земеделието. Въпроси се приемат и до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проекти на електронен адрес: [email protected]       


Задълбочаване на сътрудничеството в областта на земеделието е била основна тема на

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на земеделието е била основна тема на ...

......... отношения с президента и с премиера на Китай спомагат за развитието на двустранните отношения“, е заявил министър Хан Чанфу и е изразил надежда, че българското правителство ще продължи да стимулира проектите по инициативата 16+1. Премиерът Бойко Борисов е благодарил на министъра за организирането и провеждането на издирвателната акция за алпиниста Боян Петров.


За изпочупени и унищожени черешови дървета от диви свине се

За изпочупени и унищожени черешови дървета от диви свине се ...

......... засегнат.Изкупуването на ранните сортове череши в Кюстендилско започва от днес. Цената е 0.60 лв. за килограм. Заради високите температури се очаква активната кампания да започне в края на тази седмица. В Пловдив и Пазарджик кампанията вече е в ход, там късните сортове череши се изкупуват за 0.90 лв. за кг. 


Градът на розите и тракийските владетели - Казанлък тази година

Градът на розите и тракийските владетели - Казанлък тази година ...

......... музикални инструменти ще гостува в Казанлък до 22 юни 2018 г. Освен от стотиците гости от страната и чужбина в дните на Фестивала на розата и в рамките на Международния конкурс, Казанлък ще бъде посетен от над 100 дипломати - представители на държавите-членки на Европейския съюз - т. нар. античи.


Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че се обмисля създаването на

Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че се обмисля създаването на ...

......... се регулират отношенията между производителите и дестилериите и да е ясно, че производството трябва да е от сертифицирани съоръжения. По думите на Порожанов трябва да е разписано, че който иска да казва, че продава "Розово масло от България", не трябва да използва друг компонент, внесен от други страни, предаде БНТ.


Евтини ягоди и череши заляха пазара. След като цената на

Евтини ягоди и череши заляха пазара. След като цената на ...

......... до 2.40 лева. Средно цената на продукта е 2.22 лева. Мандарините вървят от 1.80 до 2 лева, като цената отчита повишение. Стабилно ниво обаче пази грейпфрутът. Цитрусът може да се намери на цена до 2 лева. Същевременно портокалите отчитат лек скок, като по борсите в страната цената стига 2.60 лева.


Ще одобрим помощ "de minimis", която има за цел да

Ще одобрим помощ "de minimis", която има за цел да ...

......... нов закон за борба с градушката, за да можем да покрием цялата страна, тъй като в момента не е покрита Добруджа, Варна и други райони, съобщи земеделският министър. Той обясни, че помощта за пострадалите от бедствието ще бъде за тези, които подадат заявления по общия ред за напълно пропаднали площи.


Близо 200 ракети са изстреляни във вторник срещу мощен градоносен

Близо 200 ракети са изстреляни във вторник срещу мощен градоносен ...

......... урбанизираните територии”, допълни инж. Йорданов. От Асоциацията на зърнопроизводителите в района обявиха, че са склонни да финансират работата на подобни полигони, но срещу строга отчетност на похарчените пари. И снощи операторите на ракетните площадки са имали работа и предотвратили образуването на градушки, обстановката се следи денонощно, защото е много динамична.


Розопроизводители от Стрелча, Брацигово и околните села се срещнаха с

Розопроизводители от Стрелча, Брацигово и околните села се срещнаха с ...

......... с така развиващата се ситуация министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещне утре с розопроизводители и кмета Емил Кабаиванов. Поводът е протести на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розите. Срещата е с начало 10:00 ч. и ще се проведе в сградата на община Карлово.