Започна приемът по подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по

Започна приемът по подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по ...

......... приложенията към тях са публикувани на интернет страницата на Министерство на земеделието, храните и горите: www.mzh.government.bg и на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН) на следния интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 18 септември 2020 година.


Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на ...

......... ваксини и прилагането им и при птици в лични стопанства в 10-километрови зони около тях. Ваксинация в личните стопанства беше извършена в 7 от 28 области общо с индустриални ферми. Стопаните на домашно отглеждани птици могат да се обръщат към ветеринарните лекари и също да ваксинират животните си.    


Специална мярка ще предоставя извънредно временно подпомагане на българските производители

Специална мярка ще предоставя извънредно временно подпомагане на българските производители ...

......... не трябва да надвишава 7 000 евро на земеделски стопанин и 50 000 евро за малко или средно предприятие. От Министерството на земеделието, храните и горите вече увериха, че наредбата, определяща реда и начина за прилагане на мярката, ще бъде изработена в съкратени срокове, за да заработи възможно най-бързо.   


За последните 7 години площите за биоземеделие в рамките на

За последните 7 години площите за биоземеделие в рамките на ...

......... се увеличили с над 7 пъти. Към 2018 г. площите в система на контрол са 162 332 ха, а към 2011 г. те са били 26 622 ха. От 2015 година насам България заема едно от челните места по площи с лозя, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС.


Българска Асоциация Биопродукти /БАБ/, съвместно с експерти от МЗХГ и ДФЗ

Българска Асоциация Биопродукти /БАБ/, съвместно с експерти от МЗХГ и ДФЗ ...

......... на общността до 2030 година, е някак си обидно слънчева България да е с едва 4-5% биопроизводство“, твърди председателят на БАБ Албена Симеонова. Според нея именно такива разяснителни кампании ще обърнат тренда в полза на биологичната храна, което пък в такива пандемични времена би засилило имунната система на потребителя.  


Министерство на земеделието, храните и горите предлага разработване на три

Министерство на земеделието, храните и горите предлага разработване на три ...

......... бранша изказаха благодарност за възможността да бъдат подкрепени в условията на пандемия. Заместник-министър Лозана Василева отправи апел към тях в кратък срок да изпратят становища и предложения по изготвените критерии за кандидатстване по трите подмерки. Тя допълни, че мерките и ставките  ще бъдат обсъдени и със службите на ЕК.  Браншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат как да бъдат

Браншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат как да бъдат ...

......... по 8 ст. за кокошка 5лв. пък е компенсацията за пчелно семейство. Предстои предложението за плащанията да бъде обсъдено с представители на браншовите организации и с Европейската комисия. Намеренията на Министерството на земеделие са кандидатстването да бъде максимално облекчено и до края на лятото средствата да бъдат изплатени на земеделците.


Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят

Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят ...

......... се доставя в учебните заведения, трябва да отговаря на изискванията на наредбата за изискванията към пчелния мед. Той трябва да се доставя в индивидуални опаковки с ненарушена цялост. Измененията в наредбата целят и стимулиране на родното производство. Най-малко 50% от доставяните плодове и зеленчуци ще бъдат произведени от български производители.


От няколко годни се забелязва едно завръщане към традициите и

От няколко годни се забелязва едно завръщане към традициите и ...

......... че днес изложителите са по-малко, отколкото са редовно. „Имаме ограничено за съжаление количество плодове и зеленчуци, но от следващата седмица вече смея от сега да кажа, че ще бъде доста по-богата гамата. Имаме преработени млечни продукти, продукти от месо, цветя, яйца от свободни кокошки, пчелен мед, сладка, чайове“, посочи той.


Безработните, решили да работят в селското стопанство, няма да губят

Безработните, решили да работят в селското стопанство, няма да губят ...

......... работа за 4 или 6 часа. Работодателят - регистриран земеделски производител, може да получи образците на трудови договори от съответната дирекция „Инспекция по труда“ лично или по електронен път. Трудовото възнаграждение се изплаща в деня на изтичане на срока на трудовия договор срещу разписка, която е неразделна част от договора."


Световните цени на храните се понижиха през април за трети

Световните цени на храните се понижиха през април за трети ...

......... Северна Африка, Украйна и Съединените щати, но това ще бъде до голяма степен компенсирано от по-големи реколти в Австралия, Казахстан, Русия и Индия. Очаква се глобалното потребление на пшеницата през 2020/21 г. да бъде стабилно, като очакваното увеличение на консумацията на храни да надвишава намаленията при фуражите и промишлените нужди.Днес Агенцията за борба с градушките открива активния сезон по

Днес Агенцията за борба с градушките открива активния сезон по ...

......... на територията на България с шест метеорологични радарни станции. С монтирания наскоро доплеров радар в Ярлово е осигурено наблюдението на Югозападна България, а за по-добро покритие на Североизточна България до края на годината ще бъде монтиран още един метеорологичен радар в Шумен, гарантират от Агенцията за борба с градушките.  


Земеделските кооперации в община Павликени са изпратили запитване до земеделското

Земеделските кооперации в община Павликени са изпратили запитване до земеделското ...

......... безработни, но настояват за намаляване на административната тежест по еднодневните трудови договори. Земеделските стопани в Павликенско очакват добра реколта, подчерта Христо Петров: „Пшеницата пострада от студа, възстановява се. Сеем в нормални темпове пролетните култури. Имахме проблеми с пропаднали площи с рапица“. Фермерският пазар в Павликени също възстановява работата си.  


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възбрани над 20

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възбрани над 20 ...

......... в страната на произход. Пробите за лабораторно изпитване са взети на граничен пункт „Златарево” в изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на Агенцията за засилен контрол върху пратките с вносни плодове и зеленчуци за съдържание на остатъчни вещества от пестициди. Резултатът от анализите е получен вчера, 8 април 2020 година.


„Категорично и най-отговорно искам да заявя, че България има много

„Категорично и най-отговорно искам да заявя, че България има много ...

......... минем през млякото и млечните продукти. Представителят на асоциацията на рибната промишленост заяви, че в складовете имаме запаси за поне една година”, добави Танева. Според нея пазаруването по магазините в последните дни е било излишно. Относно спекулата на пазара, Танева заяви, че ако има злоупотреба, ще бъдат взети незабавни мерки.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на ...

......... Цани Гинчево, Векилски в община Н. Козлево, и с. Писарево, общ. Нови пазар. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, при спазване на нормативните изисквания. Свиква се областна епизоотична комисия, чието заседание ще започне в 10:00 часа днес в Областна администрация-Шумен.През тази година земеделските производители ще получат отстъпка от 0.37

През тази година земеделските производители ще получат отстъпка от 0.37 ...

......... подпомагане за директни субсидии, което е за годината, предхождаща тази, в която се кандидатства по схемата - в случая 2017 г. Документите се подават само с опис и фактури за закупените горива, които подлежат на проверка от агенцията по приходите.През миналата година подпомагане по тази схема са получили 9600 фермери.


Новото огнище на африканска чума по свинете е регистрирано в

Новото огнище на африканска чума по свинете е регистрирано в ...

......... епизоотична комисия. В началото на октомври ограниченията за останалите 5 инфектирани зони в смолянска област бяха отменени. В районите на доспатското с.Змеица, Държавното ловно стопанство "Извора" в Девин, в община Чепеларе и районите на Чудните мостове и с. Проглед. Всички случаи на установяване на заразата са при мъртви диви прасета.


ДФ „Земеделие“ изплати близо 4,3 млн. лв. на 50 свиневъди

ДФ „Земеделие“ изплати близо 4,3 млн. лв. на 50 свиневъди ...

......... за хуманно отношение към свинете, които надхвърлят задължителните стандарти. С решение на УС на ДФЗ за 2019 г. по схемата за хуманно отношение към свинете е разпределен финансов ресурс от 33 млн. лв. Стопаните получават помощта на четири транша през годината. До момента са преведени общо над 18 млн. лв.


  Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28.1

  Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28.1 ...

......... „Темата на днешния семинар е изключително важна, тъй като растителната защита е сред основните проблеми на всички производители“, каза още тя.От своя страна председателят на Управителния съвет на Асоциацията Йордан Кръстанов пое ангажимент от тук нататък да организира подобни семинари, които ще допринесат за модернизирането на производството на оранжерийни зеленчуци.


Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в ...

......... въведена санитарна зона в радиус от 8 км от центъра на огнището на болестта, а в по-тесен обхват – в радиус от километър - ще бъде ограничен достъпът на хора, дърводобивът и ловът. Прасетата в личните стопанства бяха евтаназирани превантивно заради опасността от настъпване на заразата в свинефермите в областта.


„Плащания, в размер до 1 млрд. лв. ще получат до

„Плащания, в размер до 1 млрд. лв. ще получат до ...

......... очакваните плащания по инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.)“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време откриването на 15–тото юбилейно ,,Национално животновъдно изложение Сливен 2019”, което се провежда в с. Мечкарево. Тя и премиерът Бойко Борисов разгледаха животните на Изложението. 


След потвърден случай на африканска чума по дивите прасета (АЧС)

След потвърден случай на африканска чума по дивите прасета (АЧС) ...

......... селата Горна Сушица и Ласкарево. За да приберат реколтата си, собствениците на лозовите масиви, които се намират в инфектираната зона, трябва да потърсят разрешение от Областната епизоотична комисия. Задължително за всички влизащи в забранената територия е спазването на мерки за биосигурност, като дезинфекция на облеклото на хората и автомобилите им.


Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора.

Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора. ...

......... направят, как да репопулират и при какви условия“, добави още Танева. По време на официалното откриване на академичната 2019/2020 г., министър Десислава Танева, заместник-председателят на 44 Народно събрание Емил Христов и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин откриха официално и Зала „Арена Академика“ във висшето учебно заведение.    


Ръст на зеленчуците внос от чужбина. Експертите твърдят, че причината

Ръст на зеленчуците внос от чужбина. Експертите твърдят, че причината ...

......... допълни, че зеленчукопроизводството е от най-специфичните сектори и зависи от много грижи и внимание. По думите му цените на зеленчуците могат да се променят в рамките на един ден. „Това зависи от снабдяването, производството", каза доц. Иванов и уточни, че в Европа най-големите доставчици на зеленчуци са Tурция и Мароко.


Кандидатите по схемите и мерките на директните плащания, ще получават

Кандидатите по схемите и мерките на директните плащания, ще получават ...

......... фондове за една страна, а от друга – за улеснение на бенефициентите. В разработената индивидуална за всеки кандидат среда се дава възможност за визуализация на електронни документи, уведомления и географски данни. В публичната част на системата са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта.  


От 7 до 31 октомври 2019 г. животновъдите, които са

От 7 до 31 октомври 2019 г. животновъдите, които са ...

......... търговец. Към приложените файлове е изготвена и подробна инструкция за тяхното попълване. Попълненият опис по образец се подава на хартиен и електронен носител. Стопаните трябва да предоставят и заверени копия на документите, доказващи реализацията на продукцията си. Те следва да бъдат издадени от съответния земеделски производител или от изкупвача на продукцията.


В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването

В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването ...

......... тази причина министър-председателят счита за изключително важна координацията на действията в борбата срещу АЧС в Европа. Министър-председателят Борисов изрази увереност, че експертната среща по въпросите на АЧС, чийто домакин е София, ще допринесе за изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на Африканската чума по свинете в световен мащаб.


Ситуацията с африканската чума в България остава много сериозна и

Ситуацията с африканската чума в България остава много сериозна и ...

......... е преминал и в Сърбия.Витянис Андрюикайтис - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Сега заплахата е не само в България, имаме случаи в Сърбия. Заразата може да се разпространи и в Гърция, Северна Македония, Албания и Хърватия. В София еврокомисарят ще обсъжда африканската чума с министри от целия регион.


За периода от 2014 до 2018 г. у нас ОЛАФ

За периода от 2014 до 2018 г. у нас ОЛАФ ...

......... на "фалшиви дружества" за извършването на фиктивна дейност, като на тази основа са отправяни искания за европейско финансиране. В ЕС с абили установени измами в областта на земеделието и пране на пари от тези дейности предз държави извън Общността. По международни схеми е постигано избягване на данъчни задължения, отбелязва ОЛАФ.


От понеделник, 2 септември 2019 г., започва изплащането на еднократната

От понеделник, 2 септември 2019 г., започва изплащането на еднократната ...

......... 2 септември. Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали, тъй като там няма подадени заявления за обезщетения. Право на обезщетение имат стопаните, с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства.


  Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи

  Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи ...

......... Всички оператори по веригата, при които се извършва проследяване, са оказали пълно съдействие. Вчера, 23.08.2019 г., чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи стана ясно, че пробите от останалото налично количество от засегнатия соев шрот в складове в Румъния показват отрицателни лабораторни резултати за микробиологично замърсяване със салмонела.


Кметовете на населените места, които попаднаха в 20-километровите санитарни зони

Кметовете на населените места, които попаднаха в 20-километровите санитарни зони ...

......... месото в личните им стопанства, попадащи в 20-километровите санитарни зони около индустриалните свинеферми, както и високорисковите зони, определени от епизоотичните комисии“, каза тя в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт". Изплащането на парите ще започне от 1 септември. В общините са подават заявления по образец, за да се получат парите.  


Държавен фонд „Земеделие“ е финансирал 880 проекта, подадени през подмярка

Държавен фонд „Земеделие“ е финансирал 880 проекта, подадени през подмярка ...

......... проекта. Към момента по ПРСР 2014-2020 подписани 6 581 договора за над 1, 950 млрд. евро, което е над 61% от общия бюджет на програмата. Изплатени са близо 800 млн. евро, което е 33.5% от финансовия пакет по програмата, която е с общ бюджет от близо 2, 918 млрд. евро.


Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто

Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто ...

......... 2018 г. индексът на цените на електроенергията и горивата се увеличава с 1.3%, на посевния и посадъчния материал - с 2.1%, на минералните торове - с 5.5%, на ветеринарномедицинските продукти - с 4.9%, и на фуражите - с 3.3%. Намаляват цените на продуктите за растителна защита - с 0.3%.  


Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в ...

......... производството. По прогноза на ветеринарните лекари производството в засегнатите комплекси ще може да се възстанови до 5-6 месеца. За да не се разпространи отново заразата, местата, където са загробвани прасетата, непрекъснато се наблюдават. Заради влошената епизоотична обстановка в Русенско са определени допълнителни мерки за страничните животински продукти от месопреработвателните предприятия.


Общо 22 млн. евро ще получат млади фермери за стартиране

Общо 22 млн. евро ще получат млади фермери за стартиране ...

......... помощ за млади земеделски стопани” от ПРСР 2014-2020 г. Припомняме, че Фондът ще финансира 880 проекта, подадени през ИСУН подмярка 6.1. Те попадат в 100-процентовия бюджет на подмярката, за чиито прием бяха разпределени 22 000 000 евро (43 027 600 лв.). Всеки един проект ще бъде подкрепен с до 25 хил. евро.


ДФ „Земеделие“ приключи кръстосаните проверки по подадените заявления от земеделските

ДФ „Земеделие“ приключи кръстосаните проверки по подадените заявления от земеделските ...

......... данни за регистрирано правно основание, предоставени от Министерство на земеделието, храните и горите. ДФЗ информира бенефициентите, че в срок до 1 декември 2019 е възможно подаване на искания за оттегляне по подадените през кампания 2019 заявления при спазване на реда и условията на Наредба № 5 от 2009 г.  


Фонд

Фонд "Земеделие" е изплатил близо 23.7 млн. лв помощи за ...

......... са кандидатствали за този тип субсидии и през настоящата. Към тях има изискване и за минимален брой отглеждани животни. Подпомагането е разпределено до 40 лв за крави и биволи и 15 лв за овце и кози. Сумата обаче намалява двойно за по-големите стопани според определените от фонда правила за подпомагане.


В двата свинекомплекса в русенските села Николово и Бръшлен приключи

В двата свинекомплекса в русенските села Николово и Бръшлен приключи ...

......... на граничния пункт "Дунав мост" поставят нова система за дезинфекция на автомобилите. Паралелно започва и ловният сезон за дребен пернат дивеч. Има предупреждение от земеделското министерство да се спазват мерки за дезинфекция заради африканската чума по свинете. Забранен е ловът в ловностопанските райони, които попадат в заразените с чума зони.


Днес изтече срокът, в който стопаните в малките населени места

Днес изтече срокът, в който стопаните в малките населени места ...

......... подценяват заболяването. Въпреки заболяването, хората в Тръстеник не възнамеряват да се отказват сами да отглеждат месото за трапезата си. Казват, че има начин загубите, да се компенсират в бъдеще време. От утре екипите на регионалната Дирекция по безопасност на храните тръгват на проверки по селата, за да санкционират неспазилите забраната.


От днес започва умъртвяването на животните от свинекомплекса в село

От днес започва умъртвяването на животните от свинекомплекса в село ...

......... че има чума, докато не видят с очите си, но когато се убедят, вече е твърде късно. От големите свинекомплекси в областта, само този в село Юделник досега успява да се опази от заразата, като днес се очаква да излязат взетите и изпратени за изследване проби от няколко умрели животни. 


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища ...

......... колят спешно свинете в задните си дворове, както и напомняме, че месото трябва да премине термична обработка. Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.


Потвърдиха първи случай на африканска чума в Пловдивска област. В

Потвърдиха първи случай на африканска чума в Пловдивска област. В ...

......... диви прасета, които са били отстреляни близо до хижа „Здравец” в Родопите в неделя. Пробите са изпратени в референтната лаборатория в София. След приключване на извънредната среща ще бъдат направени изявления на специалистите за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на опасността от африканска чума по свинете в Област Пловдив.


В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще

В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще ...

......... не е положителна. Това означава, че заразата не е успяла да проникне на територията на фермата. В работата си напредват и екипите, ангажирани с евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше установен вируса. До утре ще бъдат загробени всички 17 000 животни от фермата в Николово.


В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще

В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще ...

......... не е положителна. Това означава, че заразата не е успяла да проникне на територията на фермата. В работата си напредват и екипите, ангажирани с евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше установен вируса. До утре ще бъдат загробени всички 17 000 животни от фермата в Николово.


ДФ „Земеделие“ преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства

ДФ „Земеделие“ преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства ...

......... сайт на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Преди извършване на посещение на място при кандидатите за финансово подпомагане на ДФЗ, ще бъде съблюдавана публикуваната информация от БАБХ както по отношение местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства.


Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са

Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са ...

......... висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката“, казва Илиев. Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.    


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище ...

......... задните си дворове, както и напомняме, че месото трябва да премине термична обработка. Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките, припомнят още от Агенцията.


Полицията в Пазарджик извършва засилени проверки заради африканската чума по

Полицията в Пазарджик извършва засилени проверки заради африканската чума по ...

......... страна на полицейски екипи - Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Пещера и Септември, съвместно с екипи на сектор "Пътна полиция" там, където те са разположени. На този етап нямаме данни за нерегламентиран превоз на животни или животински продукти през изминалите няколко дни". Засега няма сигнали за наличието на африканска чума в региона.


Централният епизоотичен съвет към правителството проведе двучасово заседание в Министерския

Централният епизоотичен съвет към правителството проведе двучасово заседание в Министерския ...

......... Вицепремиерът Томислав Дончев допълни: "Най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, е прасетата, отглеждани в заден двор - заколване и термична обработка. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема, даже да го замрази с месеци. След използване на месото, извадено от фризера след няколко месеца, заразата може да пламне отново".


В Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е

В Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е ...

......... на най-голямата промишлена свинеферма, която попада в 3-километровата зона - Димитър Неков каза, че във фермата от месеци са взети изключителни мерки за сигурност и въпреки това с притеснение очаква резултатите от взетите проби. Близо 4 000 са прасетата в неговата свинеферма. Досега във Видинска област нямаше сигнали за заболяването.


И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете.

И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете. ...

......... трета от животните в Николово и Бръшлен вече са умъртвени. По отношение на единствената незасегната от заразата свинеферма в Русенско, в село Юделник – резултатите от последните проби там са отрицателни. Агенцията по безопасност на храните прави проверки и на граничните пунктове заради заразата с африканска чума по свинете.   


Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на ...

......... няма пазар за новата реколта, търговците правят предложения за 280-290 лева за тон фуражна пшеница, което е на равнището на миналото лято, каза Жекова. Според нея справедлива цена няма да бъде постигната, защото разходите за пшеничните масиви са големи и зърнопроизводителите очакват да компенсират сметките с реколтата от пролетните култури.


ДФ „Земеделие“ уведомява всички кандидати за подпомагане по схемите и

ДФ „Земеделие“ уведомява всички кандидати за подпомагане по схемите и ...

......... администриране и контрол (ИСАК). Съгласно чл. 14, ал. 7 от Наредба 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, „не се приемат искания за оттегляне на заявления за подпомагане в периода на извършване на кръстосани проверки на тези заявления.


Пет села са засегнатите от огнища на африканската чума по

Пет села са засегнатите от огнища на африканската чума по ...

......... все пак финансово хората, претърпели загуби. Ще намерим начин да ги компенсираме, но може би не всички, каза заместник-министърът и уточни, че тези, които са действали безразсъдно, няма да бъдат компенсирани, каза още заместник-министърът. Днес предстои съвещание с областните управители от Северна България и всички, които имат отношение по въпроса.


Започва дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав. Унищожаването на

Започва дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав. Унищожаването на ...

......... животните в тези рискови региони. Самолетът, който ще пръска над град Козлодуй, ще излети в 19:15 часа от селскостопанската площадка в село Гложене, област Враца. На площадката ще присъстват министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получи сигнал за

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получи сигнал за ...

......... Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук. Всичко за болестта вижте на: https://bit.ly/2u1pmTN..


Значителни количества валежи са паднали над Севлиево през изминалия месец

Значителни количества валежи са паднали над Севлиево през изминалия месец ...

......... от предишни години, но по думите на метеоролога Иванка Иванова, толкова обилни дъждове през първия летен месец не е имало. Противно на опасенията, зърнените посеви не са повредени и в масивите на земеделската кооперация "Росица" в Севлиево жътвата е започнала.  Стопаните, които отглеждат пшеница, слънчоглед и царевица, очакват добра реколта.


Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури. ...

......... опит“, категорична бе тя. От своя страна Н.Пр.Тамара Лилуашвили благодари и заяви, че за Грузия е чест да почерпи опит от България, която е сред водещите производители на етерично-маслени култури. По време на срещата двете страни обсъдиха и възможността за сътрудничество в областта на винопроизводството и търговията със селскостопански стоки.


В Кюстендил отбелязват празника на черешата, предаде Нова ТВ. Денят

В Кюстендил отбелязват празника на черешата, предаде Нова ТВ. Денят ...

......... на музикални и танцови формации. В Градската градина ще бъдат изложени различни сортове череши от производители от цялата страна. Разбира се, предстоят и традиционните конкурси - за най-голяма череша, оригинално пано, за най-добре подреден черешов щанд. Празникът продължава и утре, когато са кулинарните демонстрации и състезанията с череши.         


През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя ...

......... е с 6.4%. Цената на постоянно затревените площи остава без промяна. През 2018 г. най-висока е цената за един декар наета/арендувана земеделска земя в Североизточния район - 69 лева. Увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони с изключение на Южния централен район.  


Реколта 2019 ще бъде запомнена с проливните дъждове и градушки,

Реколта 2019 ще бъде запомнена с проливните дъждове и градушки, ...

......... дъждовете. Това наложило повтаряне и потретване на пръскането с фугнициди, което пък оскъпява реколтата. Противно на всеобщото схващане, че „всяка капка дъжд е жълтица“, валежи от над 60-80 л/м2 са пагубни за растенията и причиняват т.нар. „сечене“. При него растенията падат като отсечени, защото от дъждовете корените им изгниват.  


Глоба за бране на цвят от липа в Дупница в

Глоба за бране на цвят от липа в Дупница в ...

......... на липов цвят, като кметската заповед се основава на закона за опазване на лечебните растения и опазване на зелената система. Санкцията е до 500 лева. Най-често нарушители са роми. Те събират липов цвят и при прецъфтяването на липите, и след буря, като ги събират под дърветата, коментират работници на общината.


Във връзка с пролетно-летния сезон, в който консумацията на плодове

Във връзка с пролетно-летния сезон, в който консумацията на плодове ...

......... в документите с този на етикетите им, за съпроводителните документи и съответствието на стоката. По време на инспекциите на доставки на пресни плодове и зеленчуци от Гърция, които ще се провеждат на ГКПП Кулата-Промахон, ще се контролира съответствието с изискванията на приложимото законодателство при движението на стоки за вътрешно-общностна търговия.


Специализирана полицейска операция за охрана и недопускане нарушения на обществения

Специализирана полицейска операция за охрана и недопускане нарушения на обществения ...

......... Традиционно общинската власт издава заповед за правилата, при които се наемат работници по прибирането на реколтата и извозването им от земеделските масиви и работното време в масивите и на пунктовете за изкупуване на черешите. Специализираната охранителна и превантивна операция  ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта.


Методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по

Методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по ...

......... ЕС. В тази връзка наложените санкции по проекти няма да бъдат отменени, същите остават за сметка на нарушителите.  ДФ „Земеделие“ ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013 г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда.


ДФ „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. (3 031 795 лв.)

ДФ „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. (3 031 795 лв.) ...

......... за растителна защита. Бюджетът по схемата е увеличен с решение на УС на ДФЗ и за тази година са одобрени общо 5 500 000 лева. Неусвоеният ресурс ще бъде разпределен през есента. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.


Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи

Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи ...

......... стопани, които имат застраховки, защото това е държана помощ, а не механизъм за застраховане“, поясни земеделският министър. На официалното откриване на командния пункт присъстваха инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за борба с градушките (ИАБГ) и Надежда Такиева, директор на Регионална дирекция за борда с градушките в Хасково.


Съветът на ЕС съобщи, че е приел правилата за уеднаквяване

Съветът на ЕС съобщи, че е приел правилата за уеднаквяване ...

......... на торове, които не носят знак "СЕ", ще могат да продават своите изделия на националния пазар. Новите правила обхващат всички видове торове - минерални, органични, подобрители на почвата, растежна среда. Приложението на промените ще започне три години след влизането им в сила с поместването им в Официалния вестник на ЕС.