Когато в събота Ангела Меркел обяви в София, че страната

Когато в събота Ангела Меркел обяви в София, че страната ...

......... Берлинчани идват на панаира, за да си купят качествена храна от цял свят - швейцарски шоколад, френско сирене и колбаси, италианска паста, марокански зехтин, непалски чай. И да прекарат няколко незабравими часа с кулинарни вкусотии, музика, аромати и хора от цял свят, които са им дошли на гости за седмица.


Правителството одобри проект за изменения в Закона за подпомагане на

Правителството одобри проект за изменения в Закона за подпомагане на ...

......... подпомагане. С промените се гарантира и по-голям достъп до предоставената обществена информация, като се предвижда заповедта на министъра на земеделието, храните и горите за одобряване на окончателния слой "Площи, допустими за подпомагане" да бъде публикувана, освен на официалния сайт на Министерството на земеделието, храните и горите, и в "Държавен вестник".


Правителството прие решение за утвърждаване на годишните разчети на сметката

Правителството прие решение за утвърждаване на годишните разчети на сметката ...

......... и мярка 5.4 “Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“. 145,2 млн. лв. са предвидени за пазарни мерки, включително и за Националната програма по пчеларство, схема „Училищен плод”, схема „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, преструктуриране на лозовите масиви, промоционални програми, възстановявания при износ и други схеми.


Управителният съвет на фонд "Земеделие" утвърди общ финансов ресурс до

Управителният съвет на фонд "Земеделие" утвърди общ финансов ресурс до ...

......... в размер на 23 888 925 лева. за първи транш по ПНДЖЗ. Припомняме, че максималният допустим таван по Схемата за преходна национална помощ за говеда е в размер до 41 683 672 лева,а по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки в размер до 34 877 292 лева.


Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан събира много

Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан събира много ...

......... поканен е и областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов. Очаква се да пристигнат от Гърция кметът и областният управител на Драма. Управниците също ще зарежат лозята, а след това ще се хванат на хорото на площада в селото. В тържеството ще се включат стотици самодейци от целия Неврокопски край.


Наред с всички останали задачи през 2018 г. ще работим

Наред с всички останали задачи през 2018 г. ще работим ...

......... след санитарни и принудителни сечи. Също така ще бъде увеличено производството на необходимия посадъчен материал от подходящи дървесни видове, съобразно освободените площи, след проведени санитарни и принудителни сечи. За резултатите от изпълнението ще се докладва на следващо заседание на работната група, което ще се състои на 13 февруари 2018 г.Нова модерна овцеферма ще бъде изградена край Вършец по проект

Нова модерна овцеферма ще бъде изградена край Вършец по проект ...

......... нови работни места. Стойността на проекта е 1 954 887 лева, като безвъзмездната помощ от фондовете на ЕС е 1 172 332 лева. Срокът за изпълнение на строителните работи е до средата на 2020 година. На обекта вече е направена първа копка и се работи, уточняват от общината във Вършец.


Правителството прие позиция за сезиране от името на Република България

Правителството прие позиция за сезиране от името на Република България ...

......... съюз да отмени решението в части от него по бюджетна позиция 6711, в които се изключват от финансиране от страна на ЕС по ЕЗФРСР някои разходи на Република България в размер на 11 685 774,48 евро. България поставя искане към съда и да осъди Европейската комисия да заплати съдебните разноски.


Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата

Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата ...

......... а оттам и до и повишаване на себестойността на продукцията", допълни Иванов. Ако температурите паднат и снежна покривка не се образува, може да се стигне до измръзване на растенията и евентуални загуби за стопаните. Заради падането на температурите през нощта, няма опасност от измръзване и при овошките, категорични са агроспециалистите.


Фермерите от гръцкия град Кардица изкарват тракторите по площадите за

Фермерите от гръцкия град Кардица изкарват тракторите по площадите за ...

......... граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените. Земеделските производители искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.


Обявена е нова защитена местност "Кашкаваля" в землището на радомирското

Обявена е нова защитена местност "Кашкаваля" в землището на радомирското ...

......... на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов. Местността се използва като ловен район, посочи кметът на Долна Диканя Елинчо Колев. По думите му там преди няколко години са били правени сондажи за търсене на злато. Границите на защитена местност "Кашкаваля" са нанесени в картата на възстановената собственост за землището на с. Долна Диканя.Държавният фонд

Държавният фонд "Земеделие" преведе над 636 милиона лева по Схемата ...

......... ще бъде издадена след актуализирането на слой "Площи, допустими за подпомагане" на базата на подадените възражения и след изясняване принадлежността на констатираните двойно заявени площи за Кампания 2017 г. На базата на тази актуализирана информация ДФ "Земеделие" - РА ще извърши окончателните оторизации по Схемата за единно плащане на площ.


Земеделците, кандидатствали по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци

Земеделците, кандидатствали по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци ...

......... се обединяват редове, не се добавят работни страници и по никакъв начин не се променя формата на зададената таблица. От Фонда информират, че не подлежат на подпомагане кандидати по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, които не са предоставили в определените срокове декларация и опис по утвърдения образец.


Дебатът за двойния стандарт в храните е дълъг, той ще

Дебатът за двойния стандарт в храните е дълъг, той ще ...

......... бъдат преведени на земеделските стопани през януари-февруари. Днес предстои оторизацията на директните плащания в размер на около 550 млн. лв. До края на седмицата земеделските стопани трябва да получат средствата, заяви Румен Порожанов. Той подчерта, че страната ни догодина ще продължи да настоява за изравняване на европейските субсидии за земеделие.


Три огнища на трихинелоза са регистрирани в Бургаска област. Симптоми

Три огнища на трихинелоза са регистрирани в Бургаска област. Симптоми ...

......... за единия от случаите на трихинелоза в Карнобат." То е от незаконна ферма в града, поясни началникът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев. По думите му животните нямат марки и те съответно подлежат на възбрана. Ще бъдат проверени още няколко обекта, за които са постъпили сигнали.


От 19 декември 2017 г. (вторник), земеделските стопани могат да

От 19 декември 2017 г. (вторник), земеделските стопани могат да ...

......... общинските служби по земеделие към Министерството на земеделието, храните и горите. След разглеждането на всички постъпили възражения ще бъде подготвен и финалният специализиран слой "Площи, допустими за подпомагане" за кампания 2017. На базата тази актуализирана информация ДФ "Земеделие" - РА ще извърши окончателните оторизации по схемите и мерките на площ.ДФ "Земеделие" /ДФЗ/ изплати 45 488 лв. минимална помощ de

ДФ "Земеделие" /ДФЗ/ изплати 45 488 лв. минимална помощ de ...

......... определен с решение на УС на ДФЗ от 27 ноемри 2017 г. Общият размер на подкрепата на един земеделски стопанин и на едно и също предприятие не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2015 г. - 2017 г.).


Опасността от появата на нови случаи на "птичи грип" в

Опасността от появата на нови случаи на "птичи грип" в ...

......... птици и 8000 патици, отглеждани във ферми, както и на птиците в личните стопанства в двете села. Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните изготвят необходимите документи, за да бъдат обезщетени собствениците на умъртвените птици. Очаква се това да стане до края на годината по пазарни цени на животните.


Арендаторите, които не се издължават на собствениците на земя, да

Арендаторите, които не се издължават на собствениците на земя, да ...

......... физическите, и юридическите лица придобиват по-бързо законово основание да въздействат върху нередовните арендатори, каза Георгиев. Това означава, че за да има право един арендатор да заяви земите си за подпомагане, за субсидиране, той трябва да подаде декларация, че е изплатил всички дължими вноски към частни лица, чиито земи е наел.


Животновъдните асоциации, които развиват селекционна дейност, ще излязат днес с

Животновъдните асоциации, които развиват селекционна дейност, ще излязат днес с ...

......... Така средствата, полагаеми с наличния бюджет трябваше да бъдат 620 лв. за крава. Новата схема беше описана с промени в наредбата, приети през юли тази година. Именно затова и браншовите организации ще протестират срещу силното занижение на тази ставка. До края на деня Синор.БГ ще публикува пълните позиции на браншовите.


Два случая на трихинелоза са констатирани в Търговищко. Заразеното месо

Два случая на трихинелоза са констатирани в Търговищко. Заразеното месо ...

......... консумация. От Българската агенция по безопасност на храните информират, че от началото на годината до момента са констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине. От ловните дружинки и частни стопани в различни части на страната са иззети и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти.


ДФ "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани

ДФ "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани ...

......... по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони имат земеделски стопани, чиито стада наброяват от 10 до 49 овце-майки и кози-майки заедно или поотделно. По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави в планински райони се подпомагат животновъди, които отглеждат от 5 до 9 млечни крави.


Засега няма информация в България да са доставени засегнати партиди

Засега няма информация в България да са доставени засегнати партиди ...

......... за консумация и са предприети мерки за изтеглянето им от пазара.    С цел да обърнем внимание и предпазим потребителите, които евентуално може да  са си закупили, засегнати продукти от друга държава, публикуваме списъка с продуктите и партидите на френските власти. България не фигурира в този списък. Вижте пълния списък тук!


Наближаващите коледни и новогодишни празници форсираха пазара на земеделски земи

Наближаващите коледни и новогодишни празници форсираха пазара на земеделски земи ...

......... се сключват все по-краткосрочни договори. Анализът на компанията за управление на земеделски активи показва, че делът на собствениците на земя, които посещават офис на компанията за консултации или за сключване на сделка се е увеличил двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици бранд, занимаващ се с управление на земеделски земи.


Животновъдите в Камено, пострадали от наводнението на 25 октомври, ще

Животновъдите в Камено, пострадали от наводнението на 25 октомври, ще ...

......... съвместно с администрациите на общините Камено и Бургас са организирали комисии на място, които са съставили протоколи за броя и вида на удавените животни. Документите веднага били изпратени до МЗГХ, за да бъдат оценени щетите по пазарен механизъм. Така стопаните ще могат да получат парите си най-късно до 20 декември.


Пшеничените посеви в Добричкия регион са закалени при продължаващите благоприятни

Пшеничените посеви в Добричкия регион са закалени при продължаващите благоприятни ...

......... половина на октомври нямаше с какво да се изхранват, добави ученият. Според него след падналите дъждове влагата в чернозема е достатъчна за посевите, които навлизат в покой. Важно е през зимата да има валежи и да се натрупат достатъчно запаси към началото на март, когато пшеницата навлиза в мощна вегетация.


22 големи стопанства контролират 60% от земеделската земя. 4% от

22 големи стопанства контролират 60% от земеделската земя. 4% от ...

......... е насочено към суровини, което води до загуба на добавената стойност. Според експерта притеснително е и това, че цели 80% от зеленчуците и плодовете по българските пазари са вносни. Голяма част от тях идват от Гърция и от други страни от ЕС, в които подпомагането е насочено към по-малките ферми.


В България 4% от фермите стопанисват 80% от земеделските земи.

В България 4% от фермите стопанисват 80% от земеделските земи. ...

......... и да се фокусираме върху доставките на качествена прясна храна, дошла от ферми, отдалечени най-много на 30–40 км от потребителя. 80% от зеленчуците в търговската мрежа са вносни, заяви доц. Огнян Боюклиев. България е голям вносител на сурогати, от които се правят млечни и месни продукти, допълни икономистът от БАН.


Страните-членки на ЕС, заедно с Исландия, Норвегия и Швейцария са

Страните-членки на ЕС, заедно с Исландия, Норвегия и Швейцария са ...

......... Страните-членки на ЕС, заедно с Исландия, Норвегия и Швейцария са постигнали трайни успехи в изкореняването на болестта луда крава и сродните заболявания от групата на трансмисивните спонгиформни енцефалопатии (ТСЕ).


Той поясни, че целта е да се вземат субсидии за

Той поясни, че целта е да се вземат субсидии за ...

......... за това, че се ползват не по предназначение. Те трябва да върнат общо 6 милиона лева европари. Разследване за злоупотреби при получаване на европари в "Темата на NOVA" Държавата отстрани от поста чиновничката, а фонд "Земеделие" започна проверка дали къщите наистина развиват селски туризъм или се ползват за лични цели?


До края на годината собствениците на унищожените поради появата на

До края на годината собствениците на унищожените поради появата на ...

......... зона около двете огнища на птичия грип. Болестта бе открита в началото на месеца и това наложи умъртвяването на около 65 000 птици и 8000 патици, отглеждани във ферми, както и на птиците в личните стопанства в двете села, каза д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните.


И тази година България си запазва мястото на световен лидер

И тази година България си запазва мястото на световен лидер ...

......... отразиха върху количеството на лавандуловото масло, което беше произведено тази година. Увеличен е и броят на дестилериите, в които се преработва маслото, като не са малко и тези в Северна България. Така че в този ред на мисли 2017-а е добра година за лавандулопроизводството“, каза Узунова, цитирана от агенция "Фокус".


България ще може да изнася за Китай комбинирани фуражи и

България ще може да изнася за Китай комбинирани фуражи и ...

......... срок на валидност от пет години. Комбинираните фуражи на растителна основа и фуражните добавки трябва да са от преработвателни предприятия, одобрени или регистрирани от БАБХ. Комбинираните фуражи на растителна основа и фуражните добавки могат да се изнасят за Китай само след като ГАНКИК одобри преработвателните предприятия, препоръчани от МЗХГ.  


Финансов ресурс от 1 044 775 млн. лева е осигурен

Финансов ресурс от 1 044 775 млн. лева е осигурен ...

......... с унищожени животни в област Бургас, заради наводнението през октомври т. г., се отпускат - 46 000 лв. Средствата ще бъдат изплатени по линия на минимална помощ de minimis. За отпускане на индивидуална държавна помощ на оранжерия за компенсиране на пропуснати доходи поради падналата градушка са предвидени 298 775 лв.


Безпилотни летателни средства (дронове) като иновация в изследването на зелени

Безпилотни летателни средства (дронове) като иновация в изследването на зелени ...

......... оценени жизненото състояние на растителността, вегетационното й развитие и какви мерки трябва да се предприемат, за да може то да се подобри. "В състояние сме веднага да предпишем какви торове, какви пестициди трябва да се използват и то в количествата, които са необходими, без да се предозират", обясни доц. Димитров.


Испански производители на ягоди от провинция Уелва чрез EURES мрежата

Испански производители на ягоди от провинция Уелва чрез EURES мрежата ...

......... за автобус предварително или стойността на билета се удържа от първата му заплата. Връщането до България е за сметка на работодателя, ако работникът остане до края на кампанията и не напусне самоволно работа. Кандидатите трябва да заявят своя интерес в бюрата по труда по местоживеене до 5 януари 2018 г.


Регионалната дирекция по горите в Кърджали разпространи обръщение към всички

Регионалната дирекция по горите в Кърджали разпространи обръщение към всички ...

......... БТА. По думите му ненавременната сеч ще доведе до финансови загуби, до размножаването на вредителите по иглолистната дървесина, ще предизвика изсъхване и на други здрави насаждания. Инж. Ефендиев уточни, че за да бъдат запазени здравите насаждения, извозването на повредената дървесина извън горските територии трябва да стане до март 2018 година.


Не са се увеличили земеделските производители, нито пък производството и

Не са се увеличили земеделските производители, нито пък производството и ...

......... на всички култури - например 20% или 30% (в зависимост от бюджета по първи стълб) от себестойността на продукцията зърно, домати, краставици, череши и т.н. И в зависимост от това какви условия, каква земя има земеделският производител, пазарите, работната ръка, напояването, които има, той да прецени какви култури да отглежда“.


Две години и половина след първия прием по подмярка 4,1

Две години и половина след първия прием по подмярка 4,1 ...

......... одобрената субсидия. Най-много одобрени проекти като брой, свързани с биологично земеделие има в област Хасково – 38 с обща стойност на заявената субсидия 11,7 млн. лв., а най-малко в област Смолян и Перник - по 1 брой със стойност на заявената субсидия съответно 351 027 лв. и 54 906 лв.


Собственици на земеделски земи в Пазарджишко сигнализираха, че без тяхно

Собственици на земеделски земи в Пазарджишко сигнализираха, че без тяхно ...

......... на закона в сила, в който те или да препотвърдят, или да се откажат от вече сключеният договор. Ако съберат тези една четвърт, че не са съгласни за продължаване на този договор, директорът на Областната дирекция "Земеделие" трябва, задължен е, да поиска разваляне на съществуващия договор пред Агенцията по вписванията.


Средният добив от царевица в Пернишка област е 364 кг/дка,

Средният добив от царевица в Пернишка област е 364 кг/дка, ...

......... са всички 9076 дка, засети с културата в региона. Най-висок добив са постигнали стопаните в община Перник - 429 кг/дка, най-нисък е в община Радомир - 310 кг/дка. Най-широко културата е застъпена в община Брезник, където се отглежда върху 3 536 дка. Няма пропаднали площи с царевица в Пернишка област.


България е сред последните страни в ЕС по процент използвана

България е сред последните страни в ЕС по процент използвана ...

......... ресурси и високи производствени стандарти, основани на естествени вещества и процеси. Биоземеделието предвижда също и специален пазар, отговарящ на специфичното потребителско търсене, като в същото време предоставя обществени блага по отношение на опазването на околната среда, хуманното отношение към животните и развитието на селските райони, отчита още анализът на Евростат.


Правителството прие годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието

Правителството прие годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието ...

......... помощи, в т. ч. изплатени 106,6 млн. лева по схеми за държавни помощи от ДФ "Земеделие", 36 млн. лева - приспаднати от преотстъпване на корпоративен данък с цел инвестиции в земеделските стопанства, и 70,9 млн. лева - по схема за намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство.


Разрешителните за някои категории индивидуален лов се променят, предвид на

Разрешителните за някои категории индивидуален лов се променят, предвид на ...

......... на дивеча за следващата година също се променя от 50 на 60 лева, се казва в прессъобщението. Минималните цени за продажба на жив дивеч за разселване от районите на държавните ловни стопанства и дивечовъдни участъци, стопанисвани от горските стопанства за 2018 г. се запазват и остават същите като миналата година.


След като публичното пространство взе да се дави от маса

След като публичното пространство взе да се дави от маса ...

......... възнамеряват да се въведе система за контрол, която да гарантира високото качество на биопродуктите. Защото е време да се сложи край на масовата истерия с фалшивите новини около биохраните, уронващи престижа на цял подсектор, обявен от правителството за приоритетен и ползващ се с изключително добро име на пазарите извън България.


Държавата ще отпусне 2 млн. и 400 хил. лв. помощ

Държавата ще отпусне 2 млн. и 400 хил. лв. помощ ...

......... и 200 пчелни семейства включително.Тези,които отглеждат над 200 пчелни семейства могат да се включат в държавната помощ само за първите 200. Размерът за подкрепата на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване,а заявленията ще се подават между 20 ноември и 1 декември, уточняват от Фонд "Земеделие".


От 20 ноември до 1 декември т.г. пчеларите могат да

От 20 ноември до 1 декември т.г. пчеларите могат да ...

......... стопани, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция - физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, които трябва да са регистрирани земеделски стопани до 29.09.2017 г., по реда на Наредба 3 от 1999 г. Срокът за изплащане на помощта е до 18 декември т. г.


ДФ „Земеделие“ преведе първия транш от 23 888 930 лева

ДФ „Земеделие“ преведе първия транш от 23 888 930 лева ...

......... 3 от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Преходна национална помощ се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г. като максималният бюджет представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за схемите за национални доплащания за 2013-та.


На 15 ноември от 13 до 16 часа Министерството на

На 15 ноември от 13 до 16 часа Министерството на ...

......... Като страна председател на Съвета на ЕС България има какво да покаже, съобщиха от агроведомството. Гостите ще могат  да разгледат една от най-красивите сгради на София, както и интересни експонати от Националния земеделски музей.  В същия ден пред министерството ще бъде разположен и традиционният фермерски пазаркойто се провежда всяка сряда.


Категорично няма битка между производители и потребители. Това заяви в

Категорично няма битка между производители и потребители. Това заяви в ...

......... рамките на допустимите стойности".Министър Порожанов уточни още, че у нас се правят около 520-530 проби годишно по тази програма. Тази година от тези над 300 направени проби, няма положителен резултат. През миналата година е имало само един положителен резултат, а през по-миналата - 3, свързани с препарати в патешкото месо.


България е втора в ЕС по брой наети в селското

България е втора в ЕС по брой наети в селското ...

......... най-малко жени в селското стопанство - са Ирландия (12%) и Дания (20%). Близо 60% от работещите в селското стопанство в ЕС са между 40 и 64 години, 32% са на възраст под 40. 9% са над 64 г. Най-много фермери 64 г. има в Португалия (42%), Ирландия (22%) и Великобритания (19%).


При първото четене на промените в Закона за данъците върху

При първото четене на промените в Закона за данъците върху ...

......... се противопостави депутатът от ДПС Адлен Швекед, която посочи, че електронното подаване на декларациите от земеделските производители по селата ще ги затрудни изключително много. Министерството на финансите обаче все още не е предложило задължително депозиране на декларациите по електронен път, затова на този етап проектът не би засегнал дребните фермери.


Министерството на земеделието, храните и горите определи ставката по Схемата

Министерството на земеделието, храните и горите определи ставката по Схемата ...

......... и/или кози-майки, регистрирани  в Системата за идентификация и регистрация на животните СИРЖ на Българска агенция по безопасност на храните БАБХ. Стопаните трябва да продължат да отглеждат най-малко 80 % от заявените овце майки и/или кози майки най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.


Прибирането на реколтата от шафран е към своя край. На

Прибирането на реколтата от шафран е към своя край. На ...

......... Брането на лилавия масив тази година започна на 14 октомври и ще приключи до края на седмицата. Единствения производител в хасковския регион сподели, че тази година добива на шафран е по-голям, защото е имало свежа влага точно преди старта на брането. Пазарът на подправката ще бъде реализиран в ЕС. 7


Въпреки че селското стопанство остана един от малкото отрасли в

Въпреки че селското стопанство остана един от малкото отрасли в ...

......... този с тютюн и обработени заместители на тютюна – 7,7%, следван от този на хранителни продукти, получени на базата на житни растения, брашна, скорбяла, нишесте или мляко – 5,3%, остатъци и отпадъци от хранителната промишленост; приготвени храни за животни – 4,7%, какао и продукти от какао – 3,9% и др.


Националната асоциация на зърнопроизводителите е предложила на премиера Бойко Борисов

Националната асоциация на зърнопроизводителите е предложила на премиера Бойко Борисов ...

......... се прави въз основа на анализите, направени не без помощта на институтите към Селскостопанска академия. Служителите в общинските служби попълват заявлението за обработваните декари, като фермерът представя единствено фактурите за купеното гориво. До края на месеца се очаква да бъдат обявени резултатите от заявените количества горива през миналата стопанска година.


От 5 до 30 октомври 2017 г. животновъдите, които са

От 5 до 30 октомври 2017 г. животновъдите, които са ...

......... физически лица – за изтегляне    Образец на електронен опис на документите за реализация на мляко и/или млечни за юридически лица – за изтегляне    Образец на електронен опис на документите за реализация на мляко и/или млечни за еднолични търговци – за изтегляне     ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПОПЪЛВАНЕ – за изтегляне


Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол „Росселхознадзор“ въведе временни

Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол „Росселхознадзор“ въведе временни ...

......... за ограниченията са случаите на птичи грип на територията на България. Мерките касаят вноса на птиче месо и продукти, съдържащи пилешко. Освен това под ограничения попада вносът на храна и хранителни добави за птици, с изключение на такива от растителен произход или получени в резултат на химичен и микробиологичен синтез.


Странни законодателни промени се изфабрикуват от министерството на земеделието през

Странни законодателни промени се изфабрикуват от министерството на земеделието през ...

......... геодезия, картография и кадастър по местонахождението на имота. Няма мотиви за прокарване на тези текстове, което води до съмнение за прокарване на поредна вратичка за улесняване на масовите кражби на "бели петна" или пък тяхното лесно узаконяване, защото тези схеми станаха възможни благодарение на тихомълков прокарани промени в същия закон в края на миналата година.


Пчелари от цялата страна излизат на протест. Утре от 13.00

Пчелари от цялата страна излизат на протест. Утре от 13.00 ...

......... и студа са унищожили около 50% от пчелите в Благоевградска област. Пчеларите искат още задължително да има надпис "имитиращ продукт" върху храни, които наподобяват пчелен мед. Към националния протест на пчеларите, който утре се очаква да продължи близо два часа пред земеделското министерство, от Благоевград ще се включат 20-ина производители.


Цените на повечето от основните зърнени контракти на световните борсови

Цените на повечето от основните зърнени контракти на световните борсови ...

......... за ПКЦ – в  диапазона 1 508-1 558 лв./хил. л. Имаше и сделки за метални отпадъци: скрап от черни метали – 187 лв./т., скрап от мед от кабели на 4 600 лв./т. и скрап от алуминий от кабели на 1 150 лв./т. Предлагат се и разнообразни видове масла във варели.


Скандалът с фипронил и масовите зарази от птичи грип в

Скандалът с фипронил и масовите зарази от птичи грип в ...

......... са се движели около 26 стотинки за бройка. Ако ситуацията се запази в следващите 2 месеца, то и цените на всички останали продукти, ползващи яйцата като суровина неизменно ще поскъпнат. Същото се отнася и за останалите храни, чиито цени започнаха да се покачват с поскъпването на горивата, започнало през последните седмици.


Европейският парламент одобри бюджета на Европейския съюз за 2018 година,

Европейският парламент одобри бюджета на Европейския съюз за 2018 година, ...

......... “Хоризонт 2020” - нашата програма за изследвания, да вземем за пример програмата “Свързана Европа” за енергийна инфраструктура, магистрали, жп линии. Смятам, че нашият европейски бюджет е добър инструмент, който може да бъде използван от нашите национални правителства, за да подобряват инфраструктурата и икономическото положение в нашите региони и страни членки.


По Схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на

По Схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на ...

......... до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните. Припомняме че, с решение на УС на ДФЗ от 22 март 2017 г. са утвърдени 5 500 000 лв. за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните.


Нова ферма за миди и стриди ще бъде изградена в

Нова ферма за миди и стриди ще бъде изградена в ...

......... като плаващата въжена линия от буйове ще достига около 160 метра, според проекта на частния инвеститор. Очаква се производството на аквакултури да окаже минимално влияние върху биоразнообразието в района и даже ще подпомогнат развитието му,тъй като мидите и стридите филтрират морската вода, се посочва в депозираното в общината инвестиционно намерение.


Министрите на земеделието и на туризма Румен Порожанов и Николина

Министрите на земеделието и на туризма Румен Порожанов и Николина ...

......... с величествените природни феномени и древните разкопки при Перперикон изненада за туристите ще бъдат и местните родопски гозби, чудесно гарнирани с фини червени вина. До средата на 2016 г. двете министерства се очаква да организират 6 кръгли маси в различни региони на страната, като целта е да се даде широк отзвук сред местния бизнес.


В Пернишка област са реколтирани 3 677 дка с картофи

В Пернишка област са реколтирани 3 677 дка с картофи ...

......... популярния зеленчук вече е прибрана в общините Брезник, Земен и Ковачевци. Там обаче са доста по-малко засадените площи - съответно 367,450 и 70 дка. Стопаните в община Перник пък изобщо не са садили картофи. Очаква се до края на седмицата да бъдат прибрани картофите от полетата в Радомирско и Трънско.


Огнище на птичи грип е регистрирано в село Узунджово, община

Огнище на птичи грип е регистрирано в село Узунджово, община ...

......... те да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците, а при отклонения в състоянието им или при повишена смъртност да уведомят незабавно ветеринаря или кмета на населеното място. Заповедта вече е била сведена до кметовете на общини, ОДБХ - Хасково и до всички членове на Областна епизоотична комисия.


Зърнопроизводителите в Добричкия регион вече засяха над 880 000 декара

Зърнопроизводителите в Добричкия регион вече засяха над 880 000 декара ...

......... други есенни култури. От масивите с пшеница близо 509 000 декара са наторени, според обобщените данни на областната дирекция. Добричкият регион произвежда най-много хлебно зърно в страната като през отминалата стопанска година земеделските производители прибраха най-богатата реколта вероятно от десетилетие - 725 000 тона пшеница при среден добив 598 килограма.


Производството на фуражно зърно в Добричкия регион надхвърли 510 000

Производството на фуражно зърно в Добричкия регион надхвърли 510 000 ...

......... килограма от декар при 544 килограма през миналата стопанска година. Добивът сега е най-висок в Добричката община - 650 килограма, посочват от областната дирекция "Земеделие". Добричка област традиционно е сред най-големите производители в страната на фуражно зърно като царевица в региона обичайно се отглежда в около 1 000 000 декара.