ДФ „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. (3 031 795 лв.)

ДФ „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. (3 031 795 лв.) ...

......... за растителна защита. Бюджетът по схемата е увеличен с решение на УС на ДФЗ и за тази година са одобрени общо 5 500 000 лева. Неусвоеният ресурс ще бъде разпределен през есента. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.


Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи

Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи ...

......... стопани, които имат застраховки, защото това е държана помощ, а не механизъм за застраховане“, поясни земеделският министър. На официалното откриване на командния пункт присъстваха инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за борба с градушките (ИАБГ) и Надежда Такиева, директор на Регионална дирекция за борда с градушките в Хасково.


Съветът на ЕС съобщи, че е приел правилата за уеднаквяване

Съветът на ЕС съобщи, че е приел правилата за уеднаквяване ...

......... на торове, които не носят знак "СЕ", ще могат да продават своите изделия на националния пазар. Новите правила обхващат всички видове торове - минерални, органични, подобрители на почвата, растежна среда. Приложението на промените ще започне три години след влизането им в сила с поместването им в Официалния вестник на ЕС.


Започна описването на щетите след бедствието в Новозагорско. Градушката унищожи

Започна описването на щетите след бедствието в Новозагорско. Градушката унищожи ...

......... щетите бяха възстановени веднага. Кметът на селото Георги Георгиев обясни, че една от улиците е напълно разбита. Още няколко са в лошо състояние. Той изрази надежда правителството да отпусне средства за възстановяването им. По думите му са необходими около 70-80 хиляди лева. Комисия ще оценява щетите на земеделците в понеделник. 


Държавен фонд

Държавен фонд "Земеделие" изплати 43,626 млн. лева по мярка 12 ...

......... Натура 2000, които спазват забраните и ограниченията за съответната защитена зона. Изчисленията на финансовата помощ са извършени съгласно размера и комбинирането на компенсаторните плащания за забраните, разписани в приложение № 1 от Наредба № 5 от 24.02.2015 г. за прилагане на мярката, съобразени с последното изменение от 01.03.2019 г.  


За спешно свикване на Националния консултативен съвет към земеделското министерство

За спешно свикване на Националния консултативен съвет към земеделското министерство ...

......... протестни действия, ако исканията им не бъдат изпълнени, заявиха на пресконференцията днес в Хасково животновъди. Конкретното решение за това обаче, ще приемат след среща с премиера, каза още Бойко Синапов. Той не отрече, че с министър Порожанов не липсва диалог, но по думите му, липсва решение за проблемите в сектора.Правителството увеличи броя на заместник-министрите в Министерството на земеделието, храните

Правителството увеличи броя на заместник-министрите в Министерството на земеделието, храните ...

......... засилване на партньорството с бизнеса и неправителствените организации в сектора на зеленчуци, овощарство, биологично производство, тютюн и розопроизводство, смятат от МС.С назначаването на нов заместник-министър ще се спомогне за популяризиране на ползите за производителите и потребителите на този вид продукти и храни.Кой ще заеме новия пост, засега не е ясно.


„През последните дни получаваме сигнали, че има нарушения на правилата

„През последните дни получаваме сигнали, че има нарушения на правилата ...

......... поканили и други организации на земеделски производители, защото само по този начин – чрез разговори и общ диалог могат да се постигнат нещата. Този съвет е конструиран от два месеца, точно за да може да се решават такива актуални проблеми за пчеларите. Такъв съвет досега нямаше“, подчерта още Василева.  


Правителството прие Стратегия за цифровизация на земеделието и селските райони

Правителството прие Стратегия за цифровизация на земеделието и селските райони ...

......... и да откриват навреме заболявания по животните и да ги предотвратяват. Данните за предишни добиви могат да помогнат на земеделските стопани да планират и прогнозират бъдещите добиви от посевите, както и стойността на земята си. Стратегията за цифровизация на земеделието ще допринесе и за опазването на околната среда и климата.


България е най-големият доставчик на пшеница във Великобритания с 248

България е най-големият доставчик на пшеница във Великобритания с 248 ...

......... (143 183 тона) е от Украйна.Общо от началото на сезона до края на февруари вносът на царевица във Великобритания се увеличава с 50,7% спрямо първите 8 месеца на миналия сезон, достигайки 1,93 млн. тона. Най-големият доставчик е отново Украйна с 496 345 тона, следвана от Франция с 305 320 тона.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни тематични

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни тематични ...

......... инспектори към Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите по време на празниците и в почивните дни. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.  От 15 април до 10 май 2019 г. тютюнопроизводители могат

От 15 април до 10 май 2019 г. тютюнопроизводители могат ...

......... 2019 г.). Документи за кандидатстване ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Крайният срок за изплащане на помощта е 22 май 2019 г. Допуска се изплащане на помощта и след срока, при възникнали казуси и обстоятелства, изискващи извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициент.  


От 15 април до 10 май 2019 г. тютюнопроизводители могат

От 15 април до 10 май 2019 г. тютюнопроизводители могат ...

......... 2019 г.). Документи за кандидатстване ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Крайният срок за изплащане на помощта е 22 май 2019 г. Допуска се изплащане на помощта и след срока, при възникнали казуси и обстоятелства, изискващи извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициент.  


Биофермерите излизат на протест утре с искане за оставката на

Биофермерите излизат на протест утре с искане за оставката на ...

......... международна валидност и доказва способностите. Според нея в отказа са вписани „изключително дребни и формални забележки, които се дължат на различно тълкуване на текстове“ и те ще бъдат обжалвани. Анна Карова настоява за ясни и прозрачни критерии: „Ние не сме наясно по какви процедури биваме проверявани“. Тя подозира режисирана атака.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища ...

......... изтегля и реализираните в търговската мрежа яйца с произход фермата за кокошки носачки.   БАБХ напомня, че фуражите и суровините за тях следва да се съхраняват в закрити помещения. По този начин се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вирус.  


"Реколтата тази година от тези плодове или няма да я ...

......... овощни градини могат да се сключват само след тоя срок, а всъщност сланите падат преди него. И така- тази година ще купуваме много скъпи череши, праскови, кайсии и вишни, ако изобщо ги има. А овощарите ще пресмятат щетите си и ще размислят дали не е крайно време да се откажат. Около 70% от засетите площи с рапица в страната се

Около 70% от засетите площи с рапица в страната се ...

......... падне дъжд сега, ще има някакво възстановяване, но реално редукция на добива спрямо миналата година – очакваме“. По думите му, всеки производител сам ще трябва да прецени дали да рекултира пшеницата си. Проблем за пролетните култури са и големите температурни амплитуди със студени нощи и твърде топли за сезона дни.


40% от работещите в земеделието в България са жени, а

40% от работещите в земеделието в България са жени, а ...

......... средната работна заплата от 829 лв., а мъжете - 938 лв.“, отчете Светла Василева.Тя посочи, че разликата в заплащането на двата пола не е много по-голяма в сравнение със стойностите на европейско ниво.  Разликата в България, дори в най-ниско доходните групи, в които попада и отрасъл „Земеделие“, е около 12%.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище ...

......... целите на извършване на клинични прегледи, взимане на проби при съмнение за заболяване  и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците. БАБХ напомня, че фуражите следва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи. По този начин се избягва възможността диви пернати да заразят.  


Заради неблагоприятните агрометеорологични условия през есента и зимата има голяма

Заради неблагоприятните агрометеорологични условия през есента и зимата има голяма ...

......... 2,2 и 3,1 на сто. Цените при тях се увеличават съответно от 273 на 279 лв. за тон без ДДС и от 551 на 568 лв. Спрямо средата на декември кукурузът е поскъпнал с 15 лв./т, а слънчогледът - с 41 лв. за тон, сочат още данните на земеделското министерство.


По повод настъпването на сезона на цъфтеж на пролетните цветя в

По повод настъпването на сезона на цъфтеж на пролетните цветя в ...

......... с цел да се възстановят находищата му в природата. Мурсалският чай се култивира лесно и е разпространен почти във всички частни дворове на селищата около неговото естествено разпространение. Има много научни доказателства, че лечебните качества на култивираните екземпляри от това растение са еднакви с тези на растящите в дивата природа.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи ...

......... на двора, помещенията и инвентара в животновъдния обект. Извършват се епизоотично проучване за проследяване източника на инфекцията и инвентаризация на обекта. При необходимост ще се направят допълнителни серологични изследвания на останалите животни в населеното място. За предприемане на мерки по компетентност е уведомена и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.  


Комисията прие преразгледани правила за държавната помощ в сектора на

Комисията прие преразгледани правила за държавната помощ в сектора на ...

......... тя може допълнително да увеличи размера на минималната помощ за едно стопанство до 25 000 EUR, а националният таван – до 1,5 % от годишната продукция. Увеличението на таваните влиза в сила на 14 март и може да се прилага със задна дата по отношение на помощите, които отговарят на всички условия.


2500 анкетьори ще бъдат обучени и наети за преброяването на

2500 анкетьори ще бъдат обучени и наети за преброяването на ...

......... на 6 млн. лв. Само за принтерна хартия, тонери, канцеларски материали за всички 28 областни дирекции „Земеделие“ и за МЗХГ се предвижда харчовете да достигнат 200 хил. лв, а разходите за транспорт и командировки - четвърт милион. За застраховка на участниците в преброяването се планира да отидат 400 хил. лв.


  Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“

  Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“ ...

......... ако няма европейски средства, подобно нещо няма как да се изгради в страната,. Продажната цена на млякото засега е ниска, подобна е ситуацията и при пазара с агнета. „Само със собствени усилия няма да можем да се справим, затова сме благодарни, че успяваме да получим и субсидии“, споделя ветеринарният лекар.


Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с ...

......... пояс, един път”. На срещата присъстваха Ли Юянг - заместник-директор на департамента по земеделие, Ту Анбо- директор на департамента на международните връзки на провинция Дзянси, Уи Ксионг- член на международния обмен в провинция Дзянси, както и директорите на най-големите компании в провинцията, информираха от пресцентъра на Софийска област. Снимка: Пресцентър


Възможно е пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата „де минимис”,

Възможно е пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата „де минимис”, ...

......... развива устойчиво и в нея участват 300 български земеделски производители с над 500 продукта”, каза Атила Йенисен, главен изпълнителен директор на “Метро България”. “Ако търговските вериги се конкурираме в това да подкрепяме местните производители и фермери, това ще е най-полезната конкуренция за страната”, заключи изпълнителният директор на “Метро”.    


Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции ...

......... оборудване (мини мандри) или закупуването на временен обект за търговия на дребно на млечни продукти, (включително закупуване на необходимото оборудване), в който се обработва и/или преработва сурово мляко, съгласно Наредба № 26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.


От 07:00 до 19:00 часа на 25.11.2018г. и 16.12.2018 г.

От 07:00 до 19:00 часа на 25.11.2018г. и 16.12.2018 г. ...

......... между бул. "Васил Левски" и пл. "Св. Александър Невски". „Център за градска мобилност” ЕАД ще осигури специализиран автомобил за принудително преместване на паркирани в нарушение автомобили, само по нареждане на отдел „Пътна полиция” при СДВР, за времето и мястото посочени по-горе, съгласно чл.171, т.5 от Закона за движението по пътищата.


Държавен фонд „Земеделие“ преведе първия транш от общо 15 707

Държавен фонд „Земеделие“ преведе първия транш от общо 15 707 ...

......... от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Преходна национална помощ се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г. като максималният бюджет представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за схемите за национални доплащания за посочената година.


До края на декември земеделските производители ще получат между 600

До края на декември земеделските производители ще получат между 600 ...

......... тавана на плащанията в ОСП. Новият офис на Областната дирекция “Земеделие” в Търговище е с площ от 340 кв. м и се намира на ул. “Христо Ботев”, 3. В откриването му участваха и областният управител Митко Стайков и директорът  на главна дирекция “Земеделие и регионална политика” в министерството Николай Маринов.


Експерти от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ се

Експерти от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ се ...

......... разплод с изключение на птици за незабавно клане, чието движение е под официален контрол.Птицевъдната индустрия е запозната с епизоотичната ситуация в страната и наложените предпазни мерки. По този повод се организират регулярни срещи между БАБХ и представителите на птицевъдния сектор, каквато ще бъде и предстоящата на 5 ноември работна група.


Собствениците на птицеферми излизат на масов протест в София в

Собствениците на птицеферми излизат на масов протест в София в ...

......... държавата не е с тях, а срещу тях. Така било още от момента на изследванията за зарази. Случващото се носи огромни загуби и може да остави хиляди на улицата. От Агенцията по храните вече заявиха, че действат по правилата и припомниха, че са инициирани нова среща с фермерите в понеделник. 


Във връзка с епизоотичната обстановка със заболяването Инфлуенца по птиците,

Във връзка с епизоотичната обстановка със заболяването Инфлуенца по птиците, ...

......... на птици за незабавно клане, чието движение е под официален контрол.     Птицевъдната индустрия е запозната с епизоотичната ситуация в страната и наложените предпазни мерки. По този повод се организират регулярни срещи между БАБХ и представителите на птицевъдния сектор, каквато ще бъде и предстоящата на 5 ноември работна група.


Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по

Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по ...

......... организацията по изпълнението им. Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета.


Със Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност

Със Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност ...

......... за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона. В търговската мрежа не са открити яйца с произход от фермата за кокошки носачки. БАБХ напомня, че яйцата не са опасни за човешка консумация.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай ...

......... гр. Силистра, на която ще бъдат обсъдени мерките, както и действията на различните служби в областта. Мястото на откриване на мъртвата дива свиня е в близост до огнищата на АЧС в Румъния. Предстои допълнително разширяване на епизоотологичното проучване, както и посещение на място на експерти от Централното управление на БАБХ.


Държавата ще поеме до 50% от инвестициите за разкриването на

Държавата ще поеме до 50% от инвестициите за разкриването на ...

......... по цифрова икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че целта на Еврокомисията е и в следващата обща селскостопанска политика да има ресурси, които да позволят модернизация на земеделието.Мария Габриел каза още, че за следващите две години са предвидени 160 милиона лева за финансиране, свързано с новите технологии в селското стопанство.


Във връзка с възпрепятстването на ветеринарните власти да ликвидират огнището

Във връзка с възпрепятстването на ветеринарните власти да ликвидират огнището ...

......... констатирано на база аутопсия. В същия ден срещу ветеринарните власти беше извършен и вандализъм. Лекият им автомобил беше надраскан с пирон, а специалистите от БАБХ бяха подложени на вербално насилие и получиха закани за саморазправа от страна на поддръжници на стопаните на животните в констатираното огнище на чума в Болярово.


27 птицевъди в област Разград покриват европейските изисквания за хуманно

27 птицевъди в област Разград покриват европейските изисквания за хуманно ...

......... на които са изплатени над 29, 290 млн. лв., кава в заключение директорът на областната дирекция на фонда.Денят на отворени врати в ОД на ДФЗ в Разград премина при завишен интерес. Най-много запитвания имаше във връзка с кампанията на НАП за данъчните и осигурителните ангажименти на земеделските стопани към бюджета.


Правителството прие допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет

Правителството прие допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет ...

......... има малки стопанства, които отглеждат свине за лични нужди. Целта на превантивната мярка е да се намали рискът от проникване и разпространение на заболяването в промишлените обекти. Така ще се запази индустриалното свиневъдство у нас, което определя облика на сектора и ще се ограничи рискът от евентуални големи икономически загуби.


Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за ...

......... условия. Наличието на работеща държавна структура за семепроизводството като „Сортови семена – Елит“ ЕАД, гр. София ще бъде фактор, гарантиращ по-голяма устойчивост и стабилност на земеделското производство в страната и ще запази способността за намеса в производството и пазара на семена при необходимост, например за регулация на цените.    


Директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов подава оставка

Директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов подава оставка ...

......... – КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество).Има съмнение, че лица от семейството на Гогов са участвали в обществена поръчка за доставката на коловете, върху които е монтирана оградата на сухопътната ни граница с Румъния като превантивна мярка срещу навлизането на африканска чума по свинете.


Порожанов води търговците при премиера заради надценкитеСреща на търговските вериги

Порожанов води търговците при премиера заради надценкитеСреща на търговските вериги ...

......... че от вторите проби, взети от добитъка в Болярово, има такива, които отново са изпратени за потвърждение на комисията във Франция за наличие на антитела. Министърът отбеляза още, че в края на миналата седмица на специален форум в Брюксел страната ни е получила положителни оценки за превантивните мерки срещу болестта.


Министър Порожанов откъсна първата чепка в чирпанското село Могилово50 млн.

Министър Порожанов откъсна първата чепка в чирпанското село Могилово50 млн. ...

......... които се прилагат изцяло екологични стандарти. Продукцията им отива най-вече за Германия, коментираха домакините. Те демонстрираха първата си продукция на пенливо вино, произведено по традиционна за района на Шампан технология. Общо 1 800 са бутилките, приготвени с набраното през 2014 година грозде, които ще бъдат реализирани изцяло на родния пазар.


Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба. Това

Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба. Това ...

......... % си стоят в тези вериги. Направихме безкрайно много разговори тези месеци с производители, преработватели на млечния сектор, кой прибира разликите. При калкулацията на сиренето и на кашкавала, надценките отиват във веригите. Така че ще направим тези разговори, особено в цената на хляба. Надявам се да няма увеличение", завърши той.


Добрата новина е, че бюджетът за директните плащания за България

Добрата новина е, че бюджетът за директните плащания за България ...

......... да са доброволни и всяка страна след анализ да взема решение за размера им. България настоява и в ОСП да бъде поне запазен или увеличен процентът на т.нар. обвързана подкрепа и да продължи прилагането на преходната национална помощ. В дискусията участваха и зам.-министър Вергиния Кръстева и експерти от земеделското министерство.


Очакваното производство на пшеница през тази година е 5,4 млн.

Очакваното производство на пшеница през тази година е 5,4 млн. ...

......... поевтиняване на международните пазари. По предложение на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Консултативният съвет гласува да възложи на министър Румен Порожанов да проведе разговори за възможността за намаляване на ДДС за хляба и основните храни. Представените първи данни за пролетните култури – царевица и слънчоглед показват по-високи добиви.


Русия спира вноса на свинско месо от България. Причината са

Русия спира вноса на свинско месо от България. Причината са ...

......... по селата. Затова властите призоваха хората да заколят прасетата си.Свинекомплексът в Голямо Враново е недостъпен. Мерките за биосигурност са драконовски. Ако заразата от африканска чума достигне промишлените свинеферми, последствията ще са катастрофални.Ако се установи огнище на заболяването и в Русенско, неминуемо ще се вдигне и цената на свинското за потребителите.


Подписка за приемане на наредба, с която се забранява използването

Подписка за приемане на наредба, с която се забранява използването ...

......... се събира сено и как се доят овце.За най-малките посетители на събора е организирана кулинарна школа „Детски млечни вкусотии“. В конкурса „Млечният вкус“ ще бъдат представени ястия с мляко и млечни продукти от региона на Луковит. По време на конференция ще бъде обсъдено бъдещето на млечния сектор и неговите проблеми.


Фермерски пазар с български розови домати, уникални по вкус български

Фермерски пазар с български розови домати, уникални по вкус български ...

......... ще приключат с надиграване на участниците на самата сцена. Със свой информационен щанд ще присъства и фондация „Една от осем“, осигуряваща напълно безплатно практическа и информационна подкрепа на жени с рак на гърдата и техните близки, за чиято кауза МЕТРО отделя 5% от продажбата на български розови домати.    


В Силистренско започна прибирането на царевицата и слънчогледа, съобщават от

В Силистренско започна прибирането на царевицата и слънчогледа, съобщават от ...

......... килограма, а от царевицата - 660 килограма от декар. През миналата година средните добиви са били 282 килограма от слънчогледа и 663 килограма от декар от царевицата. Прибира се реколтата и от десертните лозя. Средният добив досега е 531 килограма от декар. В Силистренско се отглеждат 3592 декара десертни лозя.


50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ

50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ ...

......... ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета (вж. прикачения документ).НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина на земеделските производители.


„Предприемат се всички мерки. По данни на БАБХ в село

„Предприемат се всички мерки. По данни на БАБХ в село ...

......... не се търси възможност да го лекуват. Трябва веднага да бъде информирана официалната ветеринарна служба и това е най-правилният начин, за да не се допусне разпространение“ подчерта Илиев. Той призова стопаните, особено около зоните с индустриални ферми, да усвоят прасетата си, за да се намали опасността от разпространение на заболяването.


Повече от 60 дни, откакто са взети първите проби и

Повече от 60 дни, откакто са взети първите проби и ...

......... първо 10 и отдолу още 50, а другите колеги, където имат повече, стада имат по 5-6 проби", коментира съпругът на Ани Тодор Петров. След толкова много проби и тройно по-дълъг карантинен срок, всички животни в Болярово са живи. Хората се надяват заповедта за унищожението на животните им да отпадне.  


Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са

Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са ...

......... проби от стадата, не спазват закона за ветеринарната медицина", заяви той.„Не ме притеснява прокурорска проверка в БАБХ. Винаги и за всичко може да бъде искана оставката на един министър, когато има някакъв проблем. Това е един рутинен акт. Всеки един министър е назначен за конкретна функция", каза в заключение той.


Още по темата LIGHT за лятото Какво интересно да правим

Още по темата LIGHT за лятото Какво интересно да правим ...

......... др., както и Топ 50 на най-динамичните фирми в бранша.Изданието ще се разпространява с абонамента на Капитал и допълнителна насочена дистрибуция.Разкажете за това как вашият бизнес развива земеделския сектор и е полезен за него, чрез реклама в изданието. Свържете се с нас до 24 август на: [email protected] или на 02/4615490.


Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животниобяви

Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животниобяви ...

......... допълни д-р Илиев и поясни, че затова е останала единствено фирмата, за която се говори в медиите. „Няма друга законова възможност да си набавим диагностикум в момента. Отделно при тази извънредна ситуация, доколкото разбрах от нашата юристка, няма нужда да обявяваме конкурси и можем да сключим договор", каза д-р Илиев.


Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност ...

......... агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев от 8 август 2018 г. се вдига забраната за организиране и провеждане на пазари и изложения за птици на територията на страната. Забраната беше наложена на 17 април т.г. поради влошената обстановка с разпространението на инфлуенца (птичи грип) в Североизточна България.  


По-ниска зърнена реколта се очаква в разгара на жътвената кампания

По-ниска зърнена реколта се очаква в разгара на жътвената кампания ...

......... и на цената на хляба. Имайки предвид, че и от септември има очаквания за поскъпване на енергоносителите, които са също ценообразувател и детерминанта на себестойността на хляба, да не плашим хората, но можем да бъдем подготвени за едно евентуално покачване", предупреди Гочева.Предстои и прибирането на реколтата от слънчоглед и рапица.


С четвъртата нотификация на ПРСР на ЕК от 18.05.2018 г.

С четвъртата нотификация на ПРСР на ЕК от 18.05.2018 г. ...

......... несъответствие с критериите за допустимост или са оттеглени по молба на кандидатите. Целта на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” е повишаването на икономическата ефективност и конкурентоспособност на предприятия от хранително-преработвателната промишленост, подобряването на качеството и безопасността на храните, както и постигане на съответствие със стандартите на ЕС.


За четвърта поредна кампания се запазва тенденцията, общият размер на

За четвърта поредна кампания се запазва тенденцията, общият размер на ...

......... на ДФ „Земеделие”. Кандидатите, които са направили електронна справка в сайта на ДФ „Земеделие” и са установили, че в декларираните от тях площи има застъпвания, могат да подготвят документите, доказващи правото за ползване на земите, и да ги представят в областните дирекции на ДФЗ и преди връчването на уведомително писмо.


До момента са изградени 81 км от телената ограда срещу

До момента са изградени 81 км от телената ограда срещу ...

......... за хората, но нанася финансови загуби за стопанствата.От следващата седмица започват и регулярните доставки на режещата тел „Бруно", с която ще бъде подсилена оградата. На местата, където все още няма изградена преграда, продължават денонощните дежурства на патрули, които имат за цел да не допуснат навлизането на диви прасета от Румъния.


Днес био доматите ще имат специален ден на Фермерския фестивал

Днес био доматите ще имат специален ден на Фермерския фестивал ...

......... Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.


Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна ...

......... Заради несъгласие на част от производителите с изчислените разходи за неотопляемите и отопляемите оранжерии беше постигнато съгласие експерти от министерството да посетят различен тип оранжерии, които да покажат извършените действителни разходи с фактури и счетоводни документи. Редовните срещи с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ ще продължат.


Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция изпрати протестно писмо,

Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция изпрати протестно писмо, ...

......... производство: "80% от плодовете и зеленчуците в България, които консумират българите, са внос. Какво може да стане? Ще станат 85%. Идеално. Парите, които дава Европа, не са в българско производство, а някъде другаде. Писна ни вече от схемаджийство в земеделието", казва изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители Атанас Кунчев.


Специалистите очакват тежките климатични условия тази година да вдигнат цената

Специалистите очакват тежките климатични условия тази година да вдигнат цената ...

......... означава, че Швеция може да се превърне от износител във вносител заради нуждите ѝ от жито за фураж и биогориво. Производителите на зърно в Германия поискаха 1 милиард евро кризисни субсидии заради сушата. Правителството в Берлин обаче обяви, че ще изчака първо данните за реколтата, които се очакват идния месец.


Предложеният за уволнение заради чумата Георги Праматаров се е доказал

Предложеният за уволнение заради чумата Георги Праматаров се е доказал ...

......... Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделски парцели", уволнението на Праматаров ще остави празнота в експертизата по отношение идентификацията на земеделските парцели в страната, но и ще създаде опасен прецедент в негово отсъствие министерството за първи път да не изготви своевременно специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане", за кампания 2018.


Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" увеличи на 15 лв. ...

......... засегнати от чумата по дребните преживни животни общини - Болярово, Елхово, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево ще получат общо 55 лв. на овца/коза от помощта.По този начин стопаните ще могат да покрият загуби от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните.


Две са стадата където има констатирана положителна проба – едното

Две са стадата където има констатирана положителна проба – едното ...

......... на базата на протоколите с положителни проби, заяви Порожанов. Надяваме се болестта да бъде овладяна, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява от целия този процес, допълни той. Началникът на агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев показа протоколите от пробите от „Монпелие” и опроверга твърденията на Корнелия Нинова.