Ръст на зеленчуците внос от чужбина. Експертите твърдят, че причината

Ръст на зеленчуците внос от чужбина. Експертите твърдят, че причината ...

......... допълни, че зеленчукопроизводството е от най-специфичните сектори и зависи от много грижи и внимание. По думите му цените на зеленчуците могат да се променят в рамките на един ден. „Това зависи от снабдяването, производството", каза доц. Иванов и уточни, че в Европа най-големите доставчици на зеленчуци са Tурция и Мароко.


Кандидатите по схемите и мерките на директните плащания, ще получават

Кандидатите по схемите и мерките на директните плащания, ще получават ...

......... фондове за една страна, а от друга – за улеснение на бенефициентите. В разработената индивидуална за всеки кандидат среда се дава възможност за визуализация на електронни документи, уведомления и географски данни. В публичната част на системата са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта.  


От 7 до 31 октомври 2019 г. животновъдите, които са

От 7 до 31 октомври 2019 г. животновъдите, които са ...

......... търговец. Към приложените файлове е изготвена и подробна инструкция за тяхното попълване. Попълненият опис по образец се подава на хартиен и електронен носител. Стопаните трябва да предоставят и заверени копия на документите, доказващи реализацията на продукцията си. Те следва да бъдат издадени от съответния земеделски производител или от изкупвача на продукцията.


В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването

В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването ...

......... тази причина министър-председателят счита за изключително важна координацията на действията в борбата срещу АЧС в Европа. Министър-председателят Борисов изрази увереност, че експертната среща по въпросите на АЧС, чийто домакин е София, ще допринесе за изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на Африканската чума по свинете в световен мащаб.


Ситуацията с африканската чума в България остава много сериозна и

Ситуацията с африканската чума в България остава много сериозна и ...

......... е преминал и в Сърбия.Витянис Андрюикайтис - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Сега заплахата е не само в България, имаме случаи в Сърбия. Заразата може да се разпространи и в Гърция, Северна Македония, Албания и Хърватия. В София еврокомисарят ще обсъжда африканската чума с министри от целия регион.


За периода от 2014 до 2018 г. у нас ОЛАФ

За периода от 2014 до 2018 г. у нас ОЛАФ ...

......... на "фалшиви дружества" за извършването на фиктивна дейност, като на тази основа са отправяни искания за европейско финансиране. В ЕС с абили установени измами в областта на земеделието и пране на пари от тези дейности предз държави извън Общността. По международни схеми е постигано избягване на данъчни задължения, отбелязва ОЛАФ.От понеделник, 2 септември 2019 г., започва изплащането на еднократната

От понеделник, 2 септември 2019 г., започва изплащането на еднократната ...

......... 2 септември. Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали, тъй като там няма подадени заявления за обезщетения. Право на обезщетение имат стопаните, с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства.


  Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи

  Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи ...

......... Всички оператори по веригата, при които се извършва проследяване, са оказали пълно съдействие. Вчера, 23.08.2019 г., чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи стана ясно, че пробите от останалото налично количество от засегнатия соев шрот в складове в Румъния показват отрицателни лабораторни резултати за микробиологично замърсяване със салмонела.


Кметовете на населените места, които попаднаха в 20-километровите санитарни зони

Кметовете на населените места, които попаднаха в 20-километровите санитарни зони ...

......... месото в личните им стопанства, попадащи в 20-километровите санитарни зони около индустриалните свинеферми, както и високорисковите зони, определени от епизоотичните комисии“, каза тя в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт". Изплащането на парите ще започне от 1 септември. В общините са подават заявления по образец, за да се получат парите.  


Държавен фонд „Земеделие“ е финансирал 880 проекта, подадени през подмярка

Държавен фонд „Земеделие“ е финансирал 880 проекта, подадени през подмярка ...

......... проекта. Към момента по ПРСР 2014-2020 подписани 6 581 договора за над 1, 950 млрд. евро, което е над 61% от общия бюджет на програмата. Изплатени са близо 800 млн. евро, което е 33.5% от финансовия пакет по програмата, която е с общ бюджет от близо 2, 918 млрд. евро.


Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто

Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто ...

......... 2018 г. индексът на цените на електроенергията и горивата се увеличава с 1.3%, на посевния и посадъчния материал - с 2.1%, на минералните торове - с 5.5%, на ветеринарномедицинските продукти - с 4.9%, и на фуражите - с 3.3%. Намаляват цените на продуктите за растителна защита - с 0.3%.  Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в ...

......... производството. По прогноза на ветеринарните лекари производството в засегнатите комплекси ще може да се възстанови до 5-6 месеца. За да не се разпространи отново заразата, местата, където са загробвани прасетата, непрекъснато се наблюдават. Заради влошената епизоотична обстановка в Русенско са определени допълнителни мерки за страничните животински продукти от месопреработвателните предприятия.


Общо 22 млн. евро ще получат млади фермери за стартиране

Общо 22 млн. евро ще получат млади фермери за стартиране ...

......... помощ за млади земеделски стопани” от ПРСР 2014-2020 г. Припомняме, че Фондът ще финансира 880 проекта, подадени през ИСУН подмярка 6.1. Те попадат в 100-процентовия бюджет на подмярката, за чиито прием бяха разпределени 22 000 000 евро (43 027 600 лв.). Всеки един проект ще бъде подкрепен с до 25 хил. евро.


ДФ „Земеделие“ приключи кръстосаните проверки по подадените заявления от земеделските

ДФ „Земеделие“ приключи кръстосаните проверки по подадените заявления от земеделските ...

......... данни за регистрирано правно основание, предоставени от Министерство на земеделието, храните и горите. ДФЗ информира бенефициентите, че в срок до 1 декември 2019 е възможно подаване на искания за оттегляне по подадените през кампания 2019 заявления при спазване на реда и условията на Наредба № 5 от 2009 г.  


Фонд

Фонд "Земеделие" е изплатил близо 23.7 млн. лв помощи за ...

......... са кандидатствали за този тип субсидии и през настоящата. Към тях има изискване и за минимален брой отглеждани животни. Подпомагането е разпределено до 40 лв за крави и биволи и 15 лв за овце и кози. Сумата обаче намалява двойно за по-големите стопани според определените от фонда правила за подпомагане.


В двата свинекомплекса в русенските села Николово и Бръшлен приключи

В двата свинекомплекса в русенските села Николово и Бръшлен приключи ...

......... на граничния пункт "Дунав мост" поставят нова система за дезинфекция на автомобилите. Паралелно започва и ловният сезон за дребен пернат дивеч. Има предупреждение от земеделското министерство да се спазват мерки за дезинфекция заради африканската чума по свинете. Забранен е ловът в ловностопанските райони, които попадат в заразените с чума зони.Днес изтече срокът, в който стопаните в малките населени места

Днес изтече срокът, в който стопаните в малките населени места ...

......... подценяват заболяването. Въпреки заболяването, хората в Тръстеник не възнамеряват да се отказват сами да отглеждат месото за трапезата си. Казват, че има начин загубите, да се компенсират в бъдеще време. От утре екипите на регионалната Дирекция по безопасност на храните тръгват на проверки по селата, за да санкционират неспазилите забраната.


От днес започва умъртвяването на животните от свинекомплекса в село

От днес започва умъртвяването на животните от свинекомплекса в село ...

......... че има чума, докато не видят с очите си, но когато се убедят, вече е твърде късно. От големите свинекомплекси в областта, само този в село Юделник досега успява да се опази от заразата, като днес се очаква да излязат взетите и изпратени за изследване проби от няколко умрели животни. 


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища ...

......... колят спешно свинете в задните си дворове, както и напомняме, че месото трябва да премине термична обработка. Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.


Потвърдиха първи случай на африканска чума в Пловдивска област. В

Потвърдиха първи случай на африканска чума в Пловдивска област. В ...

......... диви прасета, които са били отстреляни близо до хижа „Здравец” в Родопите в неделя. Пробите са изпратени в референтната лаборатория в София. След приключване на извънредната среща ще бъдат направени изявления на специалистите за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на опасността от африканска чума по свинете в Област Пловдив.


В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще

В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще ...

......... не е положителна. Това означава, че заразата не е успяла да проникне на територията на фермата. В работата си напредват и екипите, ангажирани с евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше установен вируса. До утре ще бъдат загробени всички 17 000 животни от фермата в Николово.


В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще

В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще ...

......... не е положителна. Това означава, че заразата не е успяла да проникне на територията на фермата. В работата си напредват и екипите, ангажирани с евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше установен вируса. До утре ще бъдат загробени всички 17 000 животни от фермата в Николово.


ДФ „Земеделие“ преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства

ДФ „Земеделие“ преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства ...

......... сайт на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Преди извършване на посещение на място при кандидатите за финансово подпомагане на ДФЗ, ще бъде съблюдавана публикуваната информация от БАБХ както по отношение местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства.


Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са

Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са ...

......... висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката“, казва Илиев. Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.    


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище ...

......... задните си дворове, както и напомняме, че месото трябва да премине термична обработка. Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките, припомнят още от Агенцията.


Полицията в Пазарджик извършва засилени проверки заради африканската чума по

Полицията в Пазарджик извършва засилени проверки заради африканската чума по ...

......... страна на полицейски екипи - Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Пещера и Септември, съвместно с екипи на сектор "Пътна полиция" там, където те са разположени. На този етап нямаме данни за нерегламентиран превоз на животни или животински продукти през изминалите няколко дни". Засега няма сигнали за наличието на африканска чума в региона.


Централният епизоотичен съвет към правителството проведе двучасово заседание в Министерския

Централният епизоотичен съвет към правителството проведе двучасово заседание в Министерския ...

......... Вицепремиерът Томислав Дончев допълни: "Най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, е прасетата, отглеждани в заден двор - заколване и термична обработка. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема, даже да го замрази с месеци. След използване на месото, извадено от фризера след няколко месеца, заразата може да пламне отново".


В Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е

В Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е ...

......... на най-голямата промишлена свинеферма, която попада в 3-километровата зона - Димитър Неков каза, че във фермата от месеци са взети изключителни мерки за сигурност и въпреки това с притеснение очаква резултатите от взетите проби. Близо 4 000 са прасетата в неговата свинеферма. Досега във Видинска област нямаше сигнали за заболяването.


И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете.

И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете. ...

......... трета от животните в Николово и Бръшлен вече са умъртвени. По отношение на единствената незасегната от заразата свинеферма в Русенско, в село Юделник – резултатите от последните проби там са отрицателни. Агенцията по безопасност на храните прави проверки и на граничните пунктове заради заразата с африканска чума по свинете.   


Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на ...

......... няма пазар за новата реколта, търговците правят предложения за 280-290 лева за тон фуражна пшеница, което е на равнището на миналото лято, каза Жекова. Според нея справедлива цена няма да бъде постигната, защото разходите за пшеничните масиви са големи и зърнопроизводителите очакват да компенсират сметките с реколтата от пролетните култури.


ДФ „Земеделие“ уведомява всички кандидати за подпомагане по схемите и

ДФ „Земеделие“ уведомява всички кандидати за подпомагане по схемите и ...

......... администриране и контрол (ИСАК). Съгласно чл. 14, ал. 7 от Наредба 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, „не се приемат искания за оттегляне на заявления за подпомагане в периода на извършване на кръстосани проверки на тези заявления.


Пет села са засегнатите от огнища на африканската чума по

Пет села са засегнатите от огнища на африканската чума по ...

......... все пак финансово хората, претърпели загуби. Ще намерим начин да ги компенсираме, но може би не всички, каза заместник-министърът и уточни, че тези, които са действали безразсъдно, няма да бъдат компенсирани, каза още заместник-министърът. Днес предстои съвещание с областните управители от Северна България и всички, които имат отношение по въпроса.


Започва дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав. Унищожаването на

Започва дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав. Унищожаването на ...

......... животните в тези рискови региони. Самолетът, който ще пръска над град Козлодуй, ще излети в 19:15 часа от селскостопанската площадка в село Гложене, област Враца. На площадката ще присъстват министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получи сигнал за

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получи сигнал за ...

......... Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук. Всичко за болестта вижте на: https://bit.ly/2u1pmTN..


Значителни количества валежи са паднали над Севлиево през изминалия месец

Значителни количества валежи са паднали над Севлиево през изминалия месец ...

......... от предишни години, но по думите на метеоролога Иванка Иванова, толкова обилни дъждове през първия летен месец не е имало. Противно на опасенията, зърнените посеви не са повредени и в масивите на земеделската кооперация "Росица" в Севлиево жътвата е започнала.  Стопаните, които отглеждат пшеница, слънчоглед и царевица, очакват добра реколта.


Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури. ...

......... опит“, категорична бе тя. От своя страна Н.Пр.Тамара Лилуашвили благодари и заяви, че за Грузия е чест да почерпи опит от България, която е сред водещите производители на етерично-маслени култури. По време на срещата двете страни обсъдиха и възможността за сътрудничество в областта на винопроизводството и търговията със селскостопански стоки.


В Кюстендил отбелязват празника на черешата, предаде Нова ТВ. Денят

В Кюстендил отбелязват празника на черешата, предаде Нова ТВ. Денят ...

......... на музикални и танцови формации. В Градската градина ще бъдат изложени различни сортове череши от производители от цялата страна. Разбира се, предстоят и традиционните конкурси - за най-голяма череша, оригинално пано, за най-добре подреден черешов щанд. Празникът продължава и утре, когато са кулинарните демонстрации и състезанията с череши.         


През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя ...

......... е с 6.4%. Цената на постоянно затревените площи остава без промяна. През 2018 г. най-висока е цената за един декар наета/арендувана земеделска земя в Североизточния район - 69 лева. Увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони с изключение на Южния централен район.  


Реколта 2019 ще бъде запомнена с проливните дъждове и градушки,

Реколта 2019 ще бъде запомнена с проливните дъждове и градушки, ...

......... дъждовете. Това наложило повтаряне и потретване на пръскането с фугнициди, което пък оскъпява реколтата. Противно на всеобщото схващане, че „всяка капка дъжд е жълтица“, валежи от над 60-80 л/м2 са пагубни за растенията и причиняват т.нар. „сечене“. При него растенията падат като отсечени, защото от дъждовете корените им изгниват.  


Глоба за бране на цвят от липа в Дупница в

Глоба за бране на цвят от липа в Дупница в ...

......... на липов цвят, като кметската заповед се основава на закона за опазване на лечебните растения и опазване на зелената система. Санкцията е до 500 лева. Най-често нарушители са роми. Те събират липов цвят и при прецъфтяването на липите, и след буря, като ги събират под дърветата, коментират работници на общината.


Във връзка с пролетно-летния сезон, в който консумацията на плодове

Във връзка с пролетно-летния сезон, в който консумацията на плодове ...

......... в документите с този на етикетите им, за съпроводителните документи и съответствието на стоката. По време на инспекциите на доставки на пресни плодове и зеленчуци от Гърция, които ще се провеждат на ГКПП Кулата-Промахон, ще се контролира съответствието с изискванията на приложимото законодателство при движението на стоки за вътрешно-общностна търговия.


Специализирана полицейска операция за охрана и недопускане нарушения на обществения

Специализирана полицейска операция за охрана и недопускане нарушения на обществения ...

......... Традиционно общинската власт издава заповед за правилата, при които се наемат работници по прибирането на реколтата и извозването им от земеделските масиви и работното време в масивите и на пунктовете за изкупуване на черешите. Специализираната охранителна и превантивна операция  ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта.


Методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по

Методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по ...

......... ЕС. В тази връзка наложените санкции по проекти няма да бъдат отменени, същите остават за сметка на нарушителите.  ДФ „Земеделие“ ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013 г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда.


ДФ „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. (3 031 795 лв.)

ДФ „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. (3 031 795 лв.) ...

......... за растителна защита. Бюджетът по схемата е увеличен с решение на УС на ДФЗ и за тази година са одобрени общо 5 500 000 лева. Неусвоеният ресурс ще бъде разпределен през есента. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.


Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи

Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи ...

......... стопани, които имат застраховки, защото това е държана помощ, а не механизъм за застраховане“, поясни земеделският министър. На официалното откриване на командния пункт присъстваха инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за борба с градушките (ИАБГ) и Надежда Такиева, директор на Регионална дирекция за борда с градушките в Хасково.


Съветът на ЕС съобщи, че е приел правилата за уеднаквяване

Съветът на ЕС съобщи, че е приел правилата за уеднаквяване ...

......... на торове, които не носят знак "СЕ", ще могат да продават своите изделия на националния пазар. Новите правила обхващат всички видове торове - минерални, органични, подобрители на почвата, растежна среда. Приложението на промените ще започне три години след влизането им в сила с поместването им в Официалния вестник на ЕС.


Започна описването на щетите след бедствието в Новозагорско. Градушката унищожи

Започна описването на щетите след бедствието в Новозагорско. Градушката унищожи ...

......... щетите бяха възстановени веднага. Кметът на селото Георги Георгиев обясни, че една от улиците е напълно разбита. Още няколко са в лошо състояние. Той изрази надежда правителството да отпусне средства за възстановяването им. По думите му са необходими около 70-80 хиляди лева. Комисия ще оценява щетите на земеделците в понеделник. 


Държавен фонд

Държавен фонд "Земеделие" изплати 43,626 млн. лева по мярка 12 ...

......... Натура 2000, които спазват забраните и ограниченията за съответната защитена зона. Изчисленията на финансовата помощ са извършени съгласно размера и комбинирането на компенсаторните плащания за забраните, разписани в приложение № 1 от Наредба № 5 от 24.02.2015 г. за прилагане на мярката, съобразени с последното изменение от 01.03.2019 г.  


За спешно свикване на Националния консултативен съвет към земеделското министерство

За спешно свикване на Националния консултативен съвет към земеделското министерство ...

......... протестни действия, ако исканията им не бъдат изпълнени, заявиха на пресконференцията днес в Хасково животновъди. Конкретното решение за това обаче, ще приемат след среща с премиера, каза още Бойко Синапов. Той не отрече, че с министър Порожанов не липсва диалог, но по думите му, липсва решение за проблемите в сектора.


Правителството увеличи броя на заместник-министрите в Министерството на земеделието, храните

Правителството увеличи броя на заместник-министрите в Министерството на земеделието, храните ...

......... засилване на партньорството с бизнеса и неправителствените организации в сектора на зеленчуци, овощарство, биологично производство, тютюн и розопроизводство, смятат от МС.С назначаването на нов заместник-министър ще се спомогне за популяризиране на ползите за производителите и потребителите на този вид продукти и храни.Кой ще заеме новия пост, засега не е ясно.


„През последните дни получаваме сигнали, че има нарушения на правилата

„През последните дни получаваме сигнали, че има нарушения на правилата ...

......... поканили и други организации на земеделски производители, защото само по този начин – чрез разговори и общ диалог могат да се постигнат нещата. Този съвет е конструиран от два месеца, точно за да може да се решават такива актуални проблеми за пчеларите. Такъв съвет досега нямаше“, подчерта още Василева.  


Правителството прие Стратегия за цифровизация на земеделието и селските райони

Правителството прие Стратегия за цифровизация на земеделието и селските райони ...

......... и да откриват навреме заболявания по животните и да ги предотвратяват. Данните за предишни добиви могат да помогнат на земеделските стопани да планират и прогнозират бъдещите добиви от посевите, както и стойността на земята си. Стратегията за цифровизация на земеделието ще допринесе и за опазването на околната среда и климата.


България е най-големият доставчик на пшеница във Великобритания с 248

България е най-големият доставчик на пшеница във Великобритания с 248 ...

......... (143 183 тона) е от Украйна.Общо от началото на сезона до края на февруари вносът на царевица във Великобритания се увеличава с 50,7% спрямо първите 8 месеца на миналия сезон, достигайки 1,93 млн. тона. Най-големият доставчик е отново Украйна с 496 345 тона, следвана от Франция с 305 320 тона.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни тематични

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни тематични ...

......... инспектори към Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите по време на празниците и в почивните дни. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.  


От 15 април до 10 май 2019 г. тютюнопроизводители могат

От 15 април до 10 май 2019 г. тютюнопроизводители могат ...

......... 2019 г.). Документи за кандидатстване ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Крайният срок за изплащане на помощта е 22 май 2019 г. Допуска се изплащане на помощта и след срока, при възникнали казуси и обстоятелства, изискващи извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициент.  


От 15 април до 10 май 2019 г. тютюнопроизводители могат

От 15 април до 10 май 2019 г. тютюнопроизводители могат ...

......... 2019 г.). Документи за кандидатстване ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Крайният срок за изплащане на помощта е 22 май 2019 г. Допуска се изплащане на помощта и след срока, при възникнали казуси и обстоятелства, изискващи извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициент.  


Биофермерите излизат на протест утре с искане за оставката на

Биофермерите излизат на протест утре с искане за оставката на ...

......... международна валидност и доказва способностите. Според нея в отказа са вписани „изключително дребни и формални забележки, които се дължат на различно тълкуване на текстове“ и те ще бъдат обжалвани. Анна Карова настоява за ясни и прозрачни критерии: „Ние не сме наясно по какви процедури биваме проверявани“. Тя подозира режисирана атака.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища ...

......... изтегля и реализираните в търговската мрежа яйца с произход фермата за кокошки носачки.   БАБХ напомня, че фуражите и суровините за тях следва да се съхраняват в закрити помещения. По този начин се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вирус.  


"Реколтата тази година от тези плодове или няма да я ...

......... овощни градини могат да се сключват само след тоя срок, а всъщност сланите падат преди него. И така- тази година ще купуваме много скъпи череши, праскови, кайсии и вишни, ако изобщо ги има. А овощарите ще пресмятат щетите си и ще размислят дали не е крайно време да се откажат. 


Около 70% от засетите площи с рапица в страната се

Около 70% от засетите площи с рапица в страната се ...

......... падне дъжд сега, ще има някакво възстановяване, но реално редукция на добива спрямо миналата година – очакваме“. По думите му, всеки производител сам ще трябва да прецени дали да рекултира пшеницата си. Проблем за пролетните култури са и големите температурни амплитуди със студени нощи и твърде топли за сезона дни.


40% от работещите в земеделието в България са жени, а

40% от работещите в земеделието в България са жени, а ...

......... средната работна заплата от 829 лв., а мъжете - 938 лв.“, отчете Светла Василева.Тя посочи, че разликата в заплащането на двата пола не е много по-голяма в сравнение със стойностите на европейско ниво.  Разликата в България, дори в най-ниско доходните групи, в които попада и отрасъл „Земеделие“, е около 12%.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище ...

......... целите на извършване на клинични прегледи, взимане на проби при съмнение за заболяване  и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците. БАБХ напомня, че фуражите следва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи. По този начин се избягва възможността диви пернати да заразят.  


Заради неблагоприятните агрометеорологични условия през есента и зимата има голяма

Заради неблагоприятните агрометеорологични условия през есента и зимата има голяма ...

......... 2,2 и 3,1 на сто. Цените при тях се увеличават съответно от 273 на 279 лв. за тон без ДДС и от 551 на 568 лв. Спрямо средата на декември кукурузът е поскъпнал с 15 лв./т, а слънчогледът - с 41 лв. за тон, сочат още данните на земеделското министерство.


По повод настъпването на сезона на цъфтеж на пролетните цветя в

По повод настъпването на сезона на цъфтеж на пролетните цветя в ...

......... с цел да се възстановят находищата му в природата. Мурсалският чай се култивира лесно и е разпространен почти във всички частни дворове на селищата около неговото естествено разпространение. Има много научни доказателства, че лечебните качества на култивираните екземпляри от това растение са еднакви с тези на растящите в дивата природа.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи ...

......... на двора, помещенията и инвентара в животновъдния обект. Извършват се епизоотично проучване за проследяване източника на инфекцията и инвентаризация на обекта. При необходимост ще се направят допълнителни серологични изследвания на останалите животни в населеното място. За предприемане на мерки по компетентност е уведомена и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.  


Комисията прие преразгледани правила за държавната помощ в сектора на

Комисията прие преразгледани правила за държавната помощ в сектора на ...

......... тя може допълнително да увеличи размера на минималната помощ за едно стопанство до 25 000 EUR, а националният таван – до 1,5 % от годишната продукция. Увеличението на таваните влиза в сила на 14 март и може да се прилага със задна дата по отношение на помощите, които отговарят на всички условия.


2500 анкетьори ще бъдат обучени и наети за преброяването на

2500 анкетьори ще бъдат обучени и наети за преброяването на ...

......... на 6 млн. лв. Само за принтерна хартия, тонери, канцеларски материали за всички 28 областни дирекции „Земеделие“ и за МЗХГ се предвижда харчовете да достигнат 200 хил. лв, а разходите за транспорт и командировки - четвърт милион. За застраховка на участниците в преброяването се планира да отидат 400 хил. лв.


  Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“

  Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“ ...

......... ако няма европейски средства, подобно нещо няма как да се изгради в страната,. Продажната цена на млякото засега е ниска, подобна е ситуацията и при пазара с агнета. „Само със собствени усилия няма да можем да се справим, затова сме благодарни, че успяваме да получим и субсидии“, споделя ветеринарният лекар.


Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с ...

......... пояс, един път”. На срещата присъстваха Ли Юянг - заместник-директор на департамента по земеделие, Ту Анбо- директор на департамента на международните връзки на провинция Дзянси, Уи Ксионг- член на международния обмен в провинция Дзянси, както и директорите на най-големите компании в провинцията, информираха от пресцентъра на Софийска област. Снимка: Пресцентър


Възможно е пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата „де минимис”,

Възможно е пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата „де минимис”, ...

......... развива устойчиво и в нея участват 300 български земеделски производители с над 500 продукта”, каза Атила Йенисен, главен изпълнителен директор на “Метро България”. “Ако търговските вериги се конкурираме в това да подкрепяме местните производители и фермери, това ще е най-полезната конкуренция за страната”, заключи изпълнителният директор на “Метро”.