Игри на волята: България

Игри на волята: България" се снима с разрешението и съгласието ...

......... в гората и плажът е блокиран за посетители от екипа на телевизионната продукция.Във фейсбук групата "Да запазим Корал" пък бяха публикувани няколко видео клипове на жена на има Гери Николова, на които се вижда как множество дървета непосредствено зад плажа са изкоренени, а през мястото видимо е минавала тежка техника.


Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа

Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа ...

......... дейности трябва да бъдат спрени, пътят трябва да бъде рекултивиран, а достъпът на граждани до тази част на парка да бъде възстановен", пишат в позицията си от коалицията и допълват, че подготвят сигнал за нарушенията до отговорните институции."Дневник" изпрати въпроси до редакционния имейл на "Нова телевизия" за коментар на обвиненията.


Сдружение под името

Сдружение под името "ЕкоСинитово" е учредено тази седмица от жителите ...

......... смятано постепенното превръщане на ливадите в лозови масиви. Експлоатацията на кариери за инертни материали също е традиционен ключов за района фактор, водещ до унищожаване на тревни местообитания. Други заплахи, влияещи отрицателно на местообитанията, са употребата на пестициди и опожаряването на стърнищата.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (124)


Сдружение

Сдружение "За Земята" призова в отворено писмо Министерството на енергетиката ...

......... на земя, загубили имотите си , които са им носили рента и натурално производство под формата на фуражи за изхранване на домашни животни като крави , прасета , овце и птици . Сдружението предлага при тези казуси компенсациите да се преговарят индивидуално и при сериозна обосновка на загуба на доход.


1.3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в света, докато

1.3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в света, докато ...

......... множество нови представяния от фондация Биоселена в различни формати за деца, образователни институции и фирми. Екипът на проекта заяви и готовност да организира подходящ тип събитие - интерактивна игра, дебат, обучение на обучители, кулинарен урок или друго - за институциите, които се свържат с него (виж информация за връзка тук).


Омбудсманът Мая Манолова атакува промените в Закона за устройство на

Омбудсманът Мая Манолова атакува промените в Закона за устройство на ...

......... на природните богатства и ресурси, за уреждане на режима на земята със закон и правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда".Тя акцентира, че изпреварващо се налагат административни наказания още преди да са определени местата за къмпингуване.Мотивите на Мая Манолова в с конституционната ѝ жалба може да прочетете тук.От 22 май със заповед на министъра на земеделието, храните

От 22 май със заповед на министъра на земеделието, храните ...

......... Засега тези формуляри са само предложения от научните институции, защото все още няма приети мерки и режими от Министерството на околната среда и водите. Към момента само за зоната от Натура 2000 Равда-Поморие има официален режим, забраняващ драгиране за бяла мида..Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (122)


Инициативният комитет

Инициативният комитет "Бетономорие" разпространи своя позиция по повод отхвърленото днес ...

......... влезе в сила след година, като правилата за създаване на тези несъществуващи засега "специални" места ще се определи с Наредба от 4 министъра - на околната среда, на туризма, на регионалното развитие и на земеделието, храните и горите.Декларация на група БетономориеВсичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (121)


Служител на Районната инспекция по околната среда във Враца беше

Служител на Районната инспекция по околната среда във Враца беше ...

......... му е казал, че го връща на работа. Не са обсъждали конкретния казус, но по-късно Караиванов разговарял за него с министъра на околната среда, който му възложил да си довърши работата по този случай.Караиванов каза, че има подкрепата на обществеността и медиите във Враца, но не и на колегите си.


Засаждането на трилион дървета си остава най-добрият и евтин начин

Засаждането на трилион дървета си остава най-добрият и евтин начин ...

......... на дървета е типът решение, което "не изисква президентът (на САЩ Доналд) Тръмп да започне незабавно да вярва в климатичните промени", а е възможно сега, евтино е и "всеки може да участва". Същевременно усилието не би било пълноценно, ако не е съпътствано от намаляване на самото отделяне на вредни емисии.


WWF-България съобщи, че завежда дело срещу Министерството на околната среда

WWF-България съобщи, че завежда дело срещу Министерството на околната среда ...

......... на Национален парк "Пирин". Въпреки това, той все още пази ценно природно богатство, което изчезва много бързо в цял свят. Последиците от тази загуба в глобален мащаб са драматични и България не може да си позволи допълнително увредена природа, смятат природозащитниците.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (113)Където има диво къмпингуване, има изключително много отпадъци. Това мнение

Където има диво къмпингуване, има изключително много отпадъци. Това мнение ...

......... каза още, че нито един кмет на морска община с население до 2000 души не е подал заявка в последните месеци за изграждане на пречиствателна станция за вода. Той обаче подчерта, че държавата води активна политика точно по тази тема и очаква догодина да има много нови станции по морето.


Забраната за използването на пластмасови торбички за еднократна употреба, придружена

Забраната за използването на пластмасови торбички за еднократна употреба, придружена ...

......... среда Юджин Сейдж, цитирана от "Франс прес". Вече над 80 страни са въвели подобни забрани, сочат данни на Програмата на ООН за околната среда. Близо 5 трилиона найлонови торбички се потребяват всяка година в света, а много малка част са от тях се рециклира, се посочва в доклад на ООН.


От 1 юли 2013 г. досега Изпълнителна агенция по горите

От 1 юли 2013 г. досега Изпълнителна агенция по горите ...

......... петгодишни кампании "Аз пазя горите и орлите на България" са наградени 56 души, отличени за борба с престъпленията срещу дивата природа . Разработени са и множество информационни материали за вида малък креслив орел и другите орли в България, както и видеоклип.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (111)


Югозападното държавно горско предприятие (ЮЗДП) представи в две поредни срещи

Югозападното държавно горско предприятие (ЮЗДП) представи в две поредни срещи ...

......... от видове дървета, с различен генетичен произход - например, дъб от места с по-висока и с по-ниска влажност (повече за различния произход на един дървесен вид и залесяванията - тук), както и структурно разнообразие - различни "етажи" на растителност в гората.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (110)


Инициативният комитет

Инициативният комитет "Бентономорие" - неформална гражданска организация, която е сред ...

......... от въпросната справка идва веднага полицията и задържа съответния човек, тъй като той е за обществено издирване. По същия начин регистрацията ще помогне и на полицията за задържане на кримиконтингента", обясни той.Скулиев на свой ред обвини къмпингуващите, че нарушават чл. 17 на конституцията, тъй като ползват без позволение частни имоти.Между блоковете на малка столична улица в квартал

Между блоковете на малка столична улица в квартал "Витоша" е ...

......... съседите към подобни инициативи". "Защото страстта на част от съгражданите ни да паркират колите си, където им е най-удобно, започва да се превръща в по-голям проблем от липсата на един или друг нормативен документ", обясни той.Откриването завърши с демонстрация на екологична техника за пръскане срещу вредители и разходка в градината.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи вчера, че

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи вчера, че ...

......... използваните в света инсектициди от всички области поради сериозната опасност, която те създават за пчелите. Забраната за препаратите неоникотиноиди, одобрена от държавите членки на 27 април 2018 г., трябваше да влезе в сила до края на 2018 г. и означава, че те могат да се използват само в затворени оранжерии.


Днес общинският съвет на Каварна ще гласува дали да възложи

Днес общинският съвет на Каварна ще гласува дали да възложи ...

......... ефект, предупредиха през март учени и представители на неправителствени организации. Важно е възстановяването да се случва на терени с реално увредени степи и по научна методика от утвърдени експерти.Красимир Кръстев заНено Димов заАПБ заРешение на ОС Каварна от 26 февруари 2019Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (108)


Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона

Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона ...

......... кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата, посочва още Радев.


Стотици екологични активисти продължават окупацията си на германска въглищна мина

Стотици екологични активисти продължават окупацията си на германска въглищна мина ...

......... съседни електроцентрали, ден след мирна демонстрация близо до мината.Протестиращите и полицията в мината си размениха обвинения във враждебно поведение, довело до наранявания, но не дадоха конкретни числа.Протестите идват, след като миналата седмица лидерите на ЕС не успяха да се договорят как да постигнат въглероден неутралитет в ЕС до 2050 година.


Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север

Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север ...

......... и дискусии, които сме стартирали. Веднага след това и в широк формат, с всички заинтересовани страни, ще започне обсъждането. До влизането в сила на наредбата се отлага действието на тези текстове на закона", посочва още Ангелкова.Междувременно протестиращите срещу забраната на дивото къмпингуване поискаха държавният глава да наложи вето на закона.


Багер е унищожил част от дюните в намиращия се на

Багер е унищожил част от дюните в намиращия се на ...

......... извършване на незаконни изкопни дейности със специализирана техника в коритото и по устието на река Камчия и е било дадено предписание за незабавно преустановяване на дейностите.По този случай предстои установяване на възложителя и предприемане на съответните меркисъгласно Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, казаха още от институцията.


Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш е потърсил днес по

Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш е потърсил днес по ...

......... в България, а природозащитници призоваха първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс да се намеси и спешно да започне наказателна процедура срещу България, за да защити европейското природно богатство в Кресненското дефиле. Цялото управление на Борисов пък е белязано от опити за строежи и развиване на бизнес в защитени зони.


Представители на гражданската група

Представители на гражданската група "Бетономорие" внасят при президента Румен Радев ...

......... асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация "Биоразнообразие", Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение "Да запазим Корал" и съмишленици, Гражданска инициатива "За Делфините", Спаси Пирин, Гражданска инициатива за Лозенец, Организация за закрила на българските граждани, Инициативен комитет кемпер общество, Камара на геодезистите в Бълария, с председател Йоан Кратерзиян.


До 19 юни тече общественото обсъждане на Подробния устройствен план

До 19 юни тече общественото обсъждане на Подробния устройствен план ...

......... подробен устройствен план противоречи на няколко изисквания на Столична община. Сред тях са недопускането на ново строителство, да не се предвиждат нови транспортни връзки в парка, да се премахнат заведения и неприсъщи сгради и да се изяснят случаите с частните имоти в парка и да се възстановят територии към него.


Водите на язовира край Омуртаг са с жълто-зелен цвят, съобщи

Водите на язовира край Омуртаг са с жълто-зелен цвят, съобщи ...

......... се в язовира. На брега е установено и депониране на торова маса върху земната повърхност, която при валежи също може да попадне в дерето, приток на язовир Омуртаг. Съставен е констативен протокол от РИОСВ - Шумен и са издадени предписания. За установените нарушения предстои съставяне на акт за административно нарушение.


И тази вечер граждани се събраха на протест срещу застрояването

И тази вечер граждани се събраха на протест срещу застрояването ...

......... прие регулации за свободното къмпингуване. Според тях къмпингуването ще стана само на определени места, които отговарят на описани изисквания.Протестиращите блокираха закратко движението на "Орлов мост". Обявиха, че ще бъде създадена работна група, за да се търси промяна на тези текстове, като щели да търсят и съдействието на президента Румен Радев.


Може да се обособяват места за временно разполагане на палатки,

Може да се обособяват места за временно разполагане на палатки, ...

......... морски плажове, които граничат със защитени територии и до тях няма възможност да се осигури свободен достъп чрез отворен за обществено ползване път, както и морски плажове, независимо от местоположението им, за които няма възможност за осигуряване на енергоснабдяване и водоснабдяване, както и за отвеждане или съхранение на отпадъчните води.


Мечка е убита край село Радуил в Рила, съобщиха Би

Мечка е убита край село Радуил в Рила, съобщиха Би ...

......... те спрели автомобил с двама пътници, които носели ловна карабина. Охранителите подали сигнал до управата на парка, но двамата избягали. Мечката е на около четири години.Окръжната прокуратура е започнала разследване. За това престъпление законът предвижда наказание затвор до пет години и глоба до пет хиляди лева, уточнява Би Ти Ви.


Десет нови черни лешояда прие Спасителният център на сдружението

Десет нови черни лешояда прие Спасителният център на сдружението "Зелени ...

......... се наблюдават групи от 6-8 птици. Най-голямата група хранещи се черни лешояди е била от 42 индивида и е регистрирана през 2000 г. на площадката за подхранване на лешоядни птици, поддържана от екипа на "Зелени Балкани" до с. Пелевун край Ивайловград.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (105)


Тази година Организацията на обединените нации за образование, наука и

Тази година Организацията на обединените нации за образование, наука и ...

......... на биологичното разнообразие и естествените екосистеми, така и в областта на устойчивото развитие на местните общности. Важното за биосферните паркове е те да имат подкрепата на местните общности и да кандидатстват за този статут по инициатива именно на местни хора, които виждат смисъл в развитие заедно с опазване на природата.


Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщи, че резултатите

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщи, че резултатите ...

......... Приемането на вредни вещества и антибиотици чрез храната влияе пагубно на вида. Натрупването на тези вещества води до отслабване на организма на птиците и висока податливост към заболявания, както вероятно и до намаляване на продължителността на живота и репродуктивните им способности.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (101)


Във всички големи градове в страните от Западните Балкани се

Във всички големи градове в страните от Западните Балкани се ...

......... между 1.1 и 1.3 години", се казва в съобщението.В изследваните градове дневните ограничения за излагане на частици (ПМ10, с диаметър 10 микрометра или по-малко) са били превишени за период между 120 и 180 дни годишно. Националните и европейските закони в момента ограничават броя на такива дни до едва 35 годишно.


Световният ден на околната среда, който се отбелязва на 5

Световният ден на околната среда, който се отбелязва на 5 ...

......... своя страна показа, че замърсяването на въздуха е основната причина за преждевременна смърт в изследваните от агенцията 41 европейски държави. Според изследването, замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело през 2015 г. до преждевременната смърт на 14 200 души в България.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (205)


С почистване на плаж Ропотамо между 15-16 юни започва тазгодишната

С почистване на плаж Ропотамо между 15-16 юни започва тазгодишната ...

......... най-южната точка (Резово) на нашето Черноморие WIND2WIN Challenge. С начинанието си Стоилова и Колев се се надяваха да привлекат вниманието на повече хора по проблема със замърсяването на Черно море с пластмаса. По време на изпитанието специален екип от биолози събираха проби от водата и локализираха проблемните зони с отпадъци.


Ветроходният кораб на

Ветроходният кораб на "Грийнпийс" Rainbow Warrior пристигна вчера в пристанището ...

......... пасивни къщи, електрическо колело със соларни панели, разработено от ученици. Някои от представянията ще бъдат онагледени с умалени модели.Участниците в събитието са от Института по електрохимия и енергийни системи към БАН и от Соларната лаборатория на Академията, от Софийската енергийна агенция - СОФЕНА и от други институции, фирми и организации.


Пълна забрана за найлоновите торбички влезе в сила днес в

Пълна забрана за найлоновите торбички влезе в сила днес в ...

......... местното подразделение на Световния фонд за дивата природа.В съобщение на сайта на организацията се посочва, че Танзания се е присъединила към около 12 страни от Африка, които или са забранили, или са въвели налог върху найлоновите торбички, за да се контролира и в крайна сметка да се спре употребата им.


Клубът на пътешественика продължава своите събитие от рубриката

Клубът на пътешественика продължава своите събитие от рубриката "ЕКО Бюлетин", ...

......... хората полза от запазените редки видове?- Как всеки от нас може да участва и да допринесе за тяхното оцеляване и опазване?- Защо липсата на информация или дезинформацията могат да станат причина за изчезване на видовете и как екипа на Зелени Балкани?Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (99)


Новата система за информиране за качеството на въздуха в реално

Новата система за информиране за качеството на въздуха в реално ...

......... агенцията по околна среда.За 2019 г. за първите три месеца на годината най-много замърсявания са измерени в Смолян, Горна Оряховица, жк "Тракия" в Пловдив, Монтана, Николоп, жк "Надежда" в София, каза Валери Серафимов от агенцията. Без замърсявания за същия период са Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Стара Загора, "Копитото" в София.


Върховният административен съд е отменил спорната Наредба за опазване на

Върховният административен съд е отменил спорната Наредба за опазване на ...

......... и е завела дело. По него Бургаският административен съд е отменил Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на Община Царево още на 9 ноември 2018г., след това община Царево е обжалвала. В крайна сметка, на 11 април ВАС окончателно е потвърдил, че наредбата е незаконна.


Може би почти всеки човек е виждал огромните кълба с

Може би почти всеки човек е виждал огромните кълба с ...

......... на топлина от димоотводните комини на електроцентралите. Сензорите, които ще могат директно да проследяват емисиите на азотен диоксид, в момента пък са в процес на разработка.Зад усилията на WattTime стои Google.org – филантропското крило на Google. Компанията финансира проекта с 1.7 млн. долара.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (204)


България е единствената държава в ЕС, която планира да намали

България е единствената държава в ЕС, която планира да намали ...

......... планове не са окончателни, а срокът, в който трябва да бъдат съгласувани климатичните и енергийните им цели е краят на 2019 г.Българският проект за интегриран план в областта на енергетиката и климата можете да намерите тук. Цялата позиция на WWF за липсата на екологична оценка на плана, е достъпна тук.


Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито

Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито ...

......... коментират, че то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си.Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят ловни специалисти. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на мечките в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава.


21 май е Европейският ден на

21 май е Европейският ден на "Натура 2000". Датата е ...

......... от Европа средства – както за опазване на "Натура 2000", така и за компенсиране и развитие на местните общности по устойчив начин и за подпомагане на природосъобразно земеделие, скотовъдство, туризъм и други бизнеси, които също се подкрепят от ОПОС и ПРСР.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (96)


Три млади египетски лешояда, отгледани в зоопаркове в Злин, Шонбрун

Три млади египетски лешояда, отгледани в зоопаркове в Злин, Шонбрун ...

......... и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Трите млади египетски лешояда са дарени по проекта със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (95)


Германският канцлер Ангела Меркел иска училищата да възприемат прагматичен подход

Германският канцлер Ангела Меркел иска училищата да възприемат прагматичен подход ...

......... къса, когато гледам как се експлоатира природата", заяви Меркел.Но Германия е на път да не изпълни до 2020 г. целта за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, отбелязва ДПА. Страната искаше намаляване с 40 процента в сравнение с нивата от 1990 г., но е по-вероятно намаляването да е с 32%.


Граждани предадоха големи количества пластмаса по време на седмото издание

Граждани предадоха големи количества пластмаса по време на седмото издание ...

......... тях са 4 детски заглавия на приключенска тематика, както и 2 издания за възрастни. "Най-голямата част от посетителите ни бяха семейства. Основната ни цел е да възпитаме децата да се отнасят отговорно към природата.", добави Марияна Добрянова.В бъдеще организаторите планират да информират хората как да избягват използването на пластмасови изделия.


Над 350 природозащитници и скаути участваха в почистването на 10

Над 350 природозащитници и скаути участваха в почистването на 10 ...

......... ги изхвърляме в природата", призова ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова."Почистването на околната среда е ангажимент на всеки един от нас. Оптимистичното е, че все повече хора започват да го осъзнават. И това се вижда от факта, че повечето от отпадъците, които извадихме, са били изхвърлени преди години", завърши тя.


На 11 и 12 май жителите на пет града ще

На 11 и 12 май жителите на пет града ще ...

......... две електронни книги, налични на сайта на кампанията.Тъй като основен партньор на тазгодишното издание е Kaufland България, освен книги участниците ще получат и отстъпка в магазините на компанията.Във всеки град събитието ще започне в 10.00 и ще продължи до 13.00 часа. Повече информация за инициативата може да бъде намерена тук.


Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 72 белоглави

Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 72 белоглави ...

......... българските зони от мрежата "Натура 2000" и акцент от своята програма за популяризиране на мрежата, която също е финансирана чрез друг проект по европейската програма Лайф - "Натура 2000 в България - нови хоризонти". Повече за мрежата "Натура 2000" - тук.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (93)


Депутати предлагат да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху

Депутати предлагат да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху ...

......... които има строеж, но има примери, в които документално застрояване се приема като неувреждащо. Дори и в рамките на мрежата "Натура 2000", която защитава дюните, това се случва - например като укрепване на свлачище в местността "Алепу" (виж тук и тук).Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (93)


България е на второ място в Европейския съюз по спад

България е на второ място в Европейския съюз по спад ...

......... среда и водите Нено Димов уточни, че изпълнението ѝ ще струва между 475 млн. и 879 млн. лв. Програмата предвижда изпълнение на мерки за секторите битово отопление и транспорт. Основен фокус е поетапното извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха.


Сдружението

Сдружението "Зелени Балкани" проведе миналата седмица четвърто за последните три ...

......... всякакви законови разпоредби не само в България, но и в другите страни с излаз на Черно море, но се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията на калкан, в следствие нелегалния риболов, прекомерния улов, унищожаването на дънните местообитания и други фактори.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (91)


България може да бъде санкционирана от европейската комисия, заради неприлагане

България може да бъде санкционирана от европейската комисия, заради неприлагане ...

......... между три варианта за изчисляване, основани на принципа "замърсителят плаща" - на база брой живеещи на адрес, на вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци. Основа за определяне на таксата ще бъде количеството на смесените битови отпадъци, което на практика означава, че потребителите ще бъдат стимулирани да разделят отпадъците си.


Спасените преди година три мечета до язовир Доспат бяха върнати

Спасените преди година три мечета до язовир Доспат бяха върнати ...

......... кафяви мечки, отбелязва фондация "Четири лапи". Според последните проучвания, в дивата природа у нас живеят между 500 и 1000 екземпляра от този защитен вид, като популацията им е съсредоточена в Старопланинския и Рило-родопския планински масиви. Много от животните мигрират в съседни на България страни – Гърция, Сърбия и Северна Македония.


Над половината от българите са на мнение, че икономическото развитие

Над половината от българите са на мнение, че икономическото развитие ...

......... разработват с водещата роля на браншови организации и собственици на земи по места, докато участието на учени и природозащитници се ограничава. Според екоактивисти предложенията противоречат на различни български закони, както и на европейските директиви за природните местообитания и за птиците и биха улеснили строежи и злоупотреби в опазени природни обекти.


През почивните дни ще се развие нов студен средиземноморски циклон,

През почивните дни ще се развие нов студен средиземноморски циклон, ...

......... през уикенда. В България в понеделник срещу вторник и през деня във вторник ще е студено и ветровито. Ще превалява дъжд, а снежната граница ще падне около и под 1000 метра. И ако в неделя дневните температури са около 20 градуса, то във вторник те ще паднат до 10-12 градуса.


Д-р Евгени Цавков е преподавател по дендрология и уредник на

Д-р Евгени Цавков е преподавател по дендрология и уредник на ...

......... така: "Гората е мост между миналото, настоящето и бъдещето, през който ние подаваме ръка на своите синове. Нашите деца има да жънат в нея това, което бащите ни са опазили и което ние сме отгледали, а каквото ние опазим, ще расте и ще се подобрява в полза на нашите внуци."


Община Бяла отказва да предостави контейнери за пролетното почистването на

Община Бяла отказва да предостави контейнери за пролетното почистването на ...

......... за незаконосъобразен с Решение 1121/03.02.2016 г. на Върховния административен съд, но съгласно Закона за устройство на територията е в сила."Да спасим Карадере" от три години предлагаме промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие зазапазване на незастроените местности и въвеждане на превантивна устройствена защита за тях. Съгласно национално представително проучване.


Граждани и регионалната екоинспекция са участвали вчера в проверка на

Граждани и регионалната екоинспекция са участвали вчера в проверка на ...

......... разнообразие гласи, че за растителните видове от приложение № 3 се забраняват брането, събирането, отрязването, изкореняването или друг начин на унищожаване на екземпляри в техните естествени области на разпространение. Дори и да растат в частни имоти, собствениците трябва да ги опазват."Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (88)


Глоби до 10 хил. лв. предвижда проектозакон за трюфелите, внесен

Глоби до 10 хил. лв. предвижда проектозакон за трюфелите, внесен ...

......... предпоставки за корупция, самоуправство и битови конфликти, се казва в мотивите. Вносителите предлагат да се променят и текстове в Закона за горите, така че тази дейност да не бъде монополизирана чрез наемане на горските находища.Колко е просто да се забогатее от трюфели вижте във видеото от рубриката "С две думи".


Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че набира

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че набира ...

......... да се покрият разходите по полевите обучения за проучване на растения, пеперуди, земноводни и влечуги, както и за използването на каяци, лодки и екипировка за плаване в язовира. Членовете на БДЗП ползват отстъпка и заплащат 25 лв такса, а член на дружеството може да станете и на място, ако желаете.


ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" ще може да гори отпадъци безсрочно, срокът ...

......... комин на централата пуши, а той няма съоръжения за пречистване на газовете.""Грийнпийс" — България призовава да бъдат изготвени планове за поетапното закриване на подобни електроцентрали на въглища и създаване на заетост, независима от замърсяващата индустрия. Подобна теза се съдържа и в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, оповестен вчера.


Платени са глобите по два от трите акта, наложени на

Платени са глобите по два от трите акта, наложени на ...

......... което е станало месеци по-рано. До актовете се стига след изпратен сигнал до фейсбук страницата на Министерството на околната среда, за което съобщи самото то. Той е свързан с епизода "Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф", който е излъчен по "Дискавъри ченъл".


Българската фондация Биоразнообразие призова днес да се подкрепи посланието на

Българската фондация Биоразнообразие призова днес да се подкрепи посланието на ...

......... Министерство на околната среда и водите публикува информация за глобалната гражданска кампания на природозащитниците. Екоминистерството обявява подкрепата си за кампанията чрез дискусии, зелени уроци и почиствания от дирекциите на националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан и от регионалните басейнови дирекции. Пълния график на тези събития можете да видите тук.


Има хора, които предпочитат да разообразят великденския обичай и вместо

Има хора, които предпочитат да разообразят великденския обичай и вместо ...

......... дадат, ако използвате бели, а не тъмни яйца. Те също не се срещат във всеки магазин. В повечето случаи при едно и също време на престой на чисто бяло и по-тъмно яйце в една и съща отвара се получават различни цветове, като бялото има забележим цвят доста по-рано от тъмното.


Василена Дей, Ена, е собственик на

Василена Дей, Ена, е собственик на "Бара на Кръпките" (Patches ...

......... важното е да привлечем хора, които искат да направят промени във всекидневието си, но не знаят откъде да започнат. На базара те ще могат да се запознаят с алтернативи и да получат информация за продуктите директно от авторите.Различните автори и бизнеси, които ще участват във феста, можете да разгледате тук.


На Лазаров ден (20 април) и Цветница (21 април )

На Лазаров ден (20 април) и Цветница (21 април ) ...

......... или подарят жив цвят, посетителите ще могат да закупят млади растения за дома и градината от над 500 вида.В момента в оранжериите цъфтят орхидеи, бугенвилеи, хипеаструми, тунбергии и сукуленти. Пролетта в откритите пространства на ботаническата градина показва и цветовете на много видове, растящи на открито, сред които магнолии и иглики.


В София за втори пореден месец младежи протестират с искания

В София за втори пореден месец младежи протестират с искания ...

......... по Целзий, както е вписано и в Парижкото споразумение. Няколко месеца по-късно от Сидни до Брюксел и от Берлин до Хага и Лондон хиляди ученици и гимназисти откликват на нейния ежеседмичен призив за стачка в защита на климата, като излизат на улиците с лозунги, призоваващи "да спасим нашето бъдеще".© Reuters