Организации на европейски учени предупредиха Европейския парламент и новоизбраната Европейска

Организации на европейски учени предупредиха Европейския парламент и новоизбраната Европейска ...

......... на площи с висока стойност за природата - тоест, позволяващи запазване и възстановяване на биоразнообразието и извънградското население. Според Чакъров за разлика от предишни схващания на практика това означава "не по-малки добиви, но повече природа и повече резистентност към специализирани вредители по културите" и съответно не по-малки доходи за земецелците.


В средата на октомври природозащитни организации от екокоалицията

В средата на октомври природозащитни организации от екокоалицията "За да ...

......... какво е изпълнено и как се осъществява рядката размножителна миграция на планинска жаба в защитена местност "Мухалница". Природозащитниците съобщават също, че имат уверението на преизбрания кмет на Ботевград Иван Гавалюгов, че ще бъде направен подробен отчет за изразходването на дарените средства.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (159)


Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че Столичната община (СО) незаконосъобразно

Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че Столичната община (СО) незаконосъобразно ...

......... за управление на отпадъците. Решението площадката да се намира в ТЕЦ "София" беше взето през 2015 г. след анализ на датската консултантска фирма "Рамбол". По нейна препоръка беше избрана и конкретната технология, чрез която да бъде изгаряно горивото. Тази консултация е струвала 1.5 млн. евро на Столичната община.Повече четете тук.


Доц. д-р Петър Шурулинков е орнитолог (изследовател на птици) към

Доц. д-р Петър Шурулинков е орнитолог (изследовател на птици) към ...

......... програми, които остават неизпълнени поради липсва на финансиране.Крайно време е държавата да финансира защитените територии с по-големи средства, за да могат птиците в тях да се опазват - и зоните от "Натура 2000", които са оставени на самотек засега, общо взето.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (158)


Този уикенд започнаха зелените прожекции на открито в Стара Загора.

Този уикенд започнаха зелените прожекции на открито в Стара Загора. ...

......... школа за оцеляване "Бага-Тур"- теренна работа за научен мониторинг на прилепи на Националния природонаучен музей към БАН- репортаж от кампанията "Ти и Lidl" за видеонаблюдение на Поморийското езеро от "Зелени Балкани"- представяне на 23-ата Международна нощ на прилепите 2019 и други.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (158)


В защитените територии из планините на България не се карат

В защитените територии из планините на България не се карат ...

......... ограниченията.За администрацията на Национален парк "Централен Балкан" обаче има нужда от нови мерки – увеличаване на правомощията на парковата охрана и пълна забрана в националните паркове за мотоциклетите, които не подлежат на контрол заради високата си маневреност и липса на идентификация.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (157)По случай Деня на Черно море WWF призовава хората да

По случай Деня на Черно море WWF призовава хората да ...

......... рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор изключително важен.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (157)


Станимира Делева е биолог, който изследва прилепи. Докторант е към

Станимира Делева е биолог, който изследва прилепи. Докторант е към ...

......... което може да доведе до пагубни последици в бъдеще. Надеждата е в бъдещите поколения.Какво Ви предстои в следващата година?- Обработване на резултати, писане на научни статии и защита на докторската ми дисертация. Мисля си и за бъдещи проекти и нови места.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (155)


До края на ноември край плажа на Бургас гражданите ще

До края на ноември край плажа на Бургас гражданите ще ...

......... не само за животинските видове, но и за човешкото здраве. Като единичен източник на замърсяване цигарените фасове са най-разпространеният пластмасов замърсител на планетата, изпреварвайки найлоновите торбички и пластмасовите сламки. В организмите на множество морски обитатели са намерени следи от цигарени фасове, погрешка погълнати като храна", разказва Илияна Стоилова от Wind2Win.


Агенция

Агенция "Пътна инфраструктура" е обявила на 25 октомври на своята ...

......... комисия за неизпълнени строителни работи край Габрово. През последната седмица бе оповестен и отказ за по-нататъшно еврофинансиране за автомагистрала "Струма", заради опитите на правителството тя да премине през Кресненското дефиле, което е защитено от европейската мрежа "Натура 2000" (повече виж тук).Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (154)


Горене на стърнища край румънския град Гюргево причини силно замърсяване

Горене на стърнища край румънския град Гюргево причини силно замърсяване ...

......... 24 октомври. Измерената средноденонощна стойност на ФПЧ10 е 51.55 микрограма на кубичен метър (при норма 50 мкг/м3).Между 17 и 18 часа вчера са отчетени и моментни завишени стойности на други атмосферни замърсители като азотни и серни оксиди и въглероден оксид, но за тях не са превишени средночасовите норми, уверява министерството.Държавата ще субсидира промишлени компании с енергоемки производства, за да

Държавата ще субсидира промишлени компании с енергоемки производства, за да ...

......... законопроекта.В резултат цените на тока за големите индустриални предприятия само за година са скочили с около 40%. Според правителството компенсацията ще допринесе за известно облекчаване на най-засегнатите от тях.Схемата за държавна помощ ще се осъществява чрез наредба на министъра на икономиката, която предварително трябва да бъде одобрена от Европейската комисия.


Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1982 г. насам,

Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1982 г. насам, ...

......... показват никакви части от атмосферата, при които озонът е напълно изчерпан", каза от своя страна ученът Брайън Джонсън.Най-голяма озоновата дупка е била през 2000 г. - 29.86 млн. кв. км. Озонът е безцветна комбинация от три кислородни атома. Той предпазва повърхността от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват рак и увреждат посевите.


Значително замърсяване на въздуха е регистрирано в неделя следобед в

Значително замърсяване на въздуха е регистрирано в неделя следобед в ...

......... серен диоксид са отчетени четири пъти. На 16 октомври концентрацията е била дори 817 микрограма на кубичен метър.Серният диоксид се натрупва при изгаряне на горива с високо сярно съдържание, уточнява сайтът на Изпълнителната агенция по околна среда. Там е посочено, че основният източник на замърсяване са ТЕЦ-овете и битовото горене.


Министерството на околната среда обяви, че засилва контрола върху отпадъците,

Министерството на околната среда обяви, че засилва контрола върху отпадъците, ...

......... съюз заради високи нива на фините прахови частици ФПЧ10 и липса на мерки за минимизиране на периодите с високи нива на замърсяване. На 7 юни 2019 г. Министерският съвет прие Национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух (2018 - 2024 г.). Битовото отопление е един от критичните сектори.


Националното ловно-рибарско сдружение

Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" ...

......... 2000" идентифицира и защитава рядка за континента и все още запазена природа. При все това, оцеляването им на свобода в България е новаторски опит, който предстои да се сблъска с много рискове, макар и под защитата от ловния съюз и природозащитниците.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (153)България не води преговори с Италия за приемане на отпадъци,

България не води преговори с Италия за приемане на отпадъци, ...

......... месеци свидетели изказаха съмнения, че редица от топлоцентралите, които имат частични разрешителни за горене на преработен боклук (RDF) реално горят неообработени бали отпадъци (виж тук) или биомаса с неопределен произход и съдържание (тук и тук), в нарушение на законите и разрешителните, които имат.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (214)


"Топлофикация Перник" АД е оттеглила инвестиционното си намерение за изгаряне ...

......... съвместното изгаряне на въглища и биомаса ще бъдат частично преустроени четвърти и пети парогенератори. Според разчетите на дружеството в преустройството и новата техника ще бъдат инвестирани 2.4 млн. лв.Двата парогенератора бяха временно затворени преди месец заради използване на биомаса, което не е разрешено според сега действащото комплексно разрешително на дружеството.


Още през зимата се разбра, че дългогодишният хижар на

Още през зимата се разбра, че дългогодишният хижар на "Амбарица" ...

......... няколко обекта на БТС във високите планини повдигнаха дискусии за по-добра организация на стопанисването на хижите - заслон "Черни връх", хижа "Плевен", хотел "Мальовица", новостроящия се хотел "Мусала". В някои случаи споровете отново са финансови, в други проблемът е в нарушаване на режимите на защитените територии или в недостатъчни регулации.


Около 9.5% от общинските гори в България, или 50 хил.

Около 9.5% от общинските гори в България, или 50 хил. ...

......... поддържане на разнообразен живот в гората и др.Затова и експертите предпочитат да наричат важните гори "гори във фаза на старост", отчитайки всички техни характеристики. Тези гори са важни с функциите си за съхраняване на ценен генофонд и опазване на биологичното разнообразие.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (152)


Зоопаркът в Разград отново привлече вниманието, след като се разбра,

Зоопаркът в Разград отново привлече вниманието, след като се разбра, ...

......... търпи и толерира ситуации, при които зоокътове без лицензи продължават да работят и животните там се отглеждат в лоши условия. По думите ѝ оправданието е, че нямало къде да се преместят животните. Габриела Попадопова обаче посочи, че и в страната, и в чужбина има достатъчно условия за отглеждане на животните.


Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че се

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че се ...

......... за наблюдение на видовете, преминаващи по миграционния път "Виа Понтика".Ако изпуснете този уикенд, можете да се включите и на11 октомври в Регионалния Природонаучен Музей – Пловдив. Там от 11ч. ще има игри за деца, посветени на миграцията и на царския орел и обиколка за наблюдение на птици на Данов хълм.


Горенето на отпадъци е утвърдена европейска практика и даже България

Горенето на отпадъци е утвърдена европейска практика и даже България ...

......... да поставят камери, от които да може да се прави дистанционно наблюдение.Димов съобщи, че към момента по заявени инвестиционни намерения за горене на отпадъци има десет решения да не се прави оценка за въздействие върху околната среда, по девет заявки има отказ, а в пет от случаите е поискана екооценка.


Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на

Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на ...

......... до Великденския остров.Над 100 000 души се събраха в Рим. Те издигнаха лозунги като "Променете системата, не климата" или просто "Бъдеще".В Лисабон португалската полиция принуди стотици демонстранти да напуснат една от главните улици след мирен протест с участието на хиляди младежи по-рано вчера. "Няма планета Б", предупредиха участници в проявата.


За днес беше насрочено последното дело за необходимостта от екооценка

За днес беше насрочено последното дело за необходимостта от екооценка ...

......... срещу последното отсъждане на Върховния административен съд (ВАС) по казуса от март тази година. Тогава съдът постанови за пореден път, че планът за управление на Национален парк "Пирин" може да се актуализира само след екооценка.Повече по темата можете да прочетете тук.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (148)


За тази сутрин е насрочено разглеждане на последна инстанция на

За тази сутрин е насрочено разглеждане на последна инстанция на ...

......... съда срещу промените в стария план с правителствено решение. След това, обаче, той предложи варианти съдът да бъде заобиколен - чрез промени в законите и чрез промени в концесията за ски зоната в Пирин, срещу които природозащитниците остро възразяват от години.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (147)


След като всяка година незастроените плажове стават обект на спор

След като всяка година незастроените плажове стават обект на спор ...

......... Корал - 26 496 лв.Общо за двата плажа са изразходвани 5.2% от средствата за водно спасяване на неохраняемите плажове през 2016 г., 7.4% през 2017 година и 14% през 2018 година.Няма данни как с неизразходваните остатъци администрациите се грижат за неохраняемите плажове, както изисква чл. 22а от закона за Черноморието.


На 19 септември Българската агенция по безопасност на храните констатира

На 19 септември Българската агенция по безопасност на храните констатира ...

......... от 2 месеца на туристи и транспортни средства до няколко участъка от националния парк. Това са районите на Баюви дупки, Синаница и Вихрен.Заповедта е в с предварително изпълнение, заради спешността на мерките, свързани с болестта - тоест, не може да бъде обжалвана.Всичко, което трябва да знаете за:Чумата по животните (132)


Днес природозащитни организации и паркови дирекции отбелязват Деня на Международния

Днес природозащитни организации и паркови дирекции отбелязват Деня на Международния ...

......... Осоговска планина, Руй и много други, съхраняващи рядко за контентинета биоразнообразие. Странджа и Беласица имат и статут на национални природни паркове и пазят уникални незастроени плажове, стари гори и редки цветя.Повече за Зеления пояс и неговата природа можете да видите тук.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (146)


Днес София се присъединява към традиционната европейска инициатива

Днес София се присъединява към традиционната европейска инициатива "Ден без ...

......... автомобили" цели да покаже, че намаляването на шума и вредните емисии във въздуха може да подобри качеството на живот в градовете.Денят се отбелязва за пръв път през 1988 г. във Франция. Днес много европейски градове затварят за автомобили централните си зони. В България към инициативата се присъединяват Варна и Пловдив.


В рамките на двудневна церемония, 71-то издание на наградите

В рамките на двудневна церемония, 71-то издание на наградите "Еми" ...

......... от всички континенти в продължение на над 3500 снимачни дни, сериалът "Нашата планета" представя оцелелите чудеса на дивата природа с неоповестени досега кадри и показва какви стъпки трябва да предприемем, за да я опазим. Документалните епизоди са придружени от онлайн ресурси и образователни програми за всички възрасти и цял свят.


Днес в цял свят се очаква голяма

Днес в цял свят се очаква голяма "Климатична стачка" на ...

......... Ще се включат хиляди офиси на фирми в целия свят, чиито служители ще напуснат работните си места в знак на протест срещу бездействието в борбата с глобалното затопляне. Световната инициатива събира съмишленици онлайн, като всеки, който има желание да се включи в своята страна, може да намери най-близкото събитие тук.


Още един източник на замърсяване на въздуха в Перник е

Още един източник на замърсяване на въздуха в Перник е ...

......... 5 на "Топлофикация - Перник", контролирана от бизнесмена Христо Ковачки. Мярката бе наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството, и беше предшествана от множество сигнали задушлив въздух, който обхваща града всяка вечер.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (211)


Утре ще се състои последното обявено обсъждане на плановете на

Утре ще се състои последното обявено обсъждане на плановете на ...

......... в зоната за управление на биоразнообразието.По отношение на предложението за включване на остров Предела в границите на ПП "Персина" няма спор между участниците в общественото обсъждане, защото то е отбелязано още в Плана за управление на ПП "Персина", утвърден през 2006г.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (143)


Сдружение

Сдружение "Зелени Балкани" съобщава, че вчера край Враца е имало ...

......... белоглавия и черния лешояд във Врачански Балкан и Искърския пролом заедно със сдруженията "Дружество за защита на хищните птици" и "Фонд за дивата флора и фауна". Дейностите са в координация и сътрудничество и с дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (141)


От 6 септември насам неправителствени организации сигнализират за масово измиране

От 6 септември насам неправителствени организации сигнализират за масово измиране ...

......... организация също заявява във Фейсбук, че е възмутена, че доброволният труд на нейните 500 доброволеца, наложен заради липсата на контрол от институциите над бракониерството и замърсяването в района бива обвинен като причина за отравянето на възстановените от тях риби във водоема.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (139)


България е на едно от последните места сред страните от

България е на едно от последните места сред страните от ...

......... отпадъците, съхранявани на площадка на ТЕЦ "Марица Изток" 3, Димов каза, че става дума за 652 т. боклук, като по документи всичко е законно. Предстои да се направи международна експертиза на състава, за да се види дали той отговаря на обявения. Ако има разминаване, боклукът ще се върне в Италия.


В Деня на Зеления пояс през месец септември тази година

В Деня на Зеления пояс през месец септември тази година ...

......... птици като царския орел и белошипата ветрушка.© Вера Стаевска, Личен архивОрхидея Тризъб салеп (Orchis tridentata), СакарПостепенно не само за широката публика, но и за научната общност стават известни и достъпни паметници и забележителности от граничните зони, които са били непознати доскоро.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (138)


Първият български документален филм, посветен на проблемите със замърсяването с

Първият български документален филм, посветен на проблемите със замърсяването с ...

......... 17 септември, филмът ще може да бъде гледан и на 25 септември отново в Дома на киното, на 28 септември в рамките на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, както и на 9 октомври в бар "Петък".Концепцията на Wind2Win и кампанията "Море без пластмаса" е предкставена в този клип.


След констатациите, че в ТЕЦ

След констатациите, че в ТЕЦ "Перник" без разрешение се гори ...

......... екологичното законодателство, като осигури условия за експлоатация на инсталацията според разрешителното, което има.Министерството, ръководено от Нено Димов, припомня, че след разпореждане от главния прокурор проверки се правят в "Топлофикация – Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация – Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, всички те свързани с Христо Ковачки.


До 30 септември е срокът за последното за настоящия финансов

До 30 септември е срокът за последното за настоящия финансов ...

......... за биоразнообразието в Европа изискват собствени вложения от природозащитниците от 25% до 45%, тъй като това за изискванията на основната финансираща програма - програмата ЛАЙФ на еврокомисията.Повече информация за наградите и начина за кандидатстване можете да намерите на английски език тук.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (135)


Общата площ на унищожените от пламъците гори в Амазония през

Общата площ на унищожените от пламъците гори в Амазония през ...

......... Освен че приютяват повече от половината от всички сухоземните видове в света, те са дом и на 30 000 растения – 30 % от всички растителни видове в Южна Америка. А с абсорбирането на огромно количество въглероден диоксид, джунглите на Амазония също така са отговорни за смекчаването на климатичната криза.


Внезапното спиране на инсталации, от които пряко зависи животът на

Внезапното спиране на инсталации, от които пряко зависи животът на ...

......... становището. Цената на здравето, която плащат жителите около тези централи, както и обществените разходи за тяхното субсидиране, е цена, която няма как да продължим да плащаме сляпо пред наличието на все по-изгодни алтернативи: а именно да увеличаваме енергийната си ефективност и да произвеждаме енергията си от възобновяеми източници, настояват природозащитниците.


В първата събота от септември традиционно се чества Международният ден

В първата събота от септември традиционно се чества Международният ден ...

......... ще предложи на 7 септември безплатна разходка и наблюдение на белоглави лешояди в северните части на Природен Парк "Врачански Балкан", организирани от дирекцията на Природен Парк "Врачански Балкан", Дружеството за защита на хищните птици и Фонда за дивата флора и фауна.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (134)


След като физическа проверка от екип на община Перник преди

След като физическа проверка от екип на община Перник преди ...

......... Нено Димов. Ще бъдат проверени издадените разрешителни за съхранение и изгаряне на отпадъци, документите за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества; видът и количеството съхранявани и използвани за горене отпадъци и съответствието им с документацията на дружествата. На прокуратурата ще бъдат предоставени и данни за извършени измервания и проби.


Оперативна програма

Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." (ОПОС) започва излъчването на ...

......... богатото биоразнообразие, съобщава министерството.Изпълнител на анимациите е компанията Elektrick.Me, която има дългогодишен опит в създаването на 3D mapping с успешно реализирани проекти в България, Холандия, Швеция, Русия, Казахстан, Кувейт, Китай и други, посочва министерството. Музиката и звуковия дизайн са на Климент Дичев и Любомир Ангелов.Не се посочва стойността на проекта.


Регионалната инспекция по околна среда-София е постановила спиране на увреждането

Регионалната инспекция по околна среда-София е постановила спиране на увреждането ...

......... като пример за сложността и високата цена за възстановяване на ценни природни местообитания от мрежата "Натура 2000". Те са формирани в продължение на столетия и в България са силно намалели поради натиск от строителство (повече тук и тук).РИОСВ-София за степи ДрагоманВсичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (133)


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане ...

......... местността Синоглав, североизточно от град Драгоман. Според екокоалицията, засипването на 40 дка степи е незаконно действие, извършено без позволителни от компетентните органи и е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, Закона за опазване на околната среда и европейските екологични директиви.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (132)


Един от популярните сайтове за порно Pornhub е заснел филм

Един от популярните сайтове за порно Pornhub е заснел филм ...

......... пластмасата. Холандската организация с нестопанска цел The Ocean Cleanup пусна и плаващо устройство, което да събира пластмаса, но по-рано тази година то се повреди, заради което множество експерти по устойчивостта разкрикивуха неговата nadevdnost.За съжаление, има и множество експерти, които смятат, че елиминирането на пластмасата от океане е напълно невъзможно начинание.


Нов доклад на природозащитната организация WWF предупреждава, че климатичната криза

Нов доклад на природозащитната организация WWF предупреждава, че климатичната криза ...

......... на вода през следващите десетилетия. А Париж е един от първите 20 най-застрашени от суши мегаполиси в света. Други градове като Рим, Неапол, Атина и Мюнхен също биха могли да влязат в графата на потърпевшите само за няколко години", предупреждава Филип Пенчев, старши експерт на практика "Води" във WWF България.


На площадката на Димитровградската ТЕЦ

На площадката на Димитровградската ТЕЦ "Марица 3", собственост на бизнесмена ...

......... на инсталация за съвместно изгаряне на битови и неопасни производствени отпадъци, за което РИОСВ - Хасково, реши, че подлежи на задължителна ОВОС и компанията поиска прекратяване на процедурата. Година по-късно беше подадено ново предложение - за добавяне на биомаса към горивото, за което РИОСВ реши, че няма нужда от оценка.


Природозащитната организация

Природозащитната организация "Зелени Балкани" обяви с отворено събитие в социалните ...

......... Спасителния център на "Зелени Балкани". За тях сдружението е използвало специална адаптационна волиера (хак), която е поставена на земята и имитира естественото местообитание на този вид птици – нивите с пшенични насаждения. Тези птици са били спасени от работници на полето.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (130)


България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители

България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители ...

......... серен диоксид през 2018 г.Китай и Съединените американски щати, традиционните основни замърсители със SO2, успяват да намалят емисиите си. Те са постигнали това чрез преминаване към чисти енергийни източници. Китай също така драстично е подобрил стандартите си за емисии и прилагането на контрол.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (206)


Електронен регистър за всички, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или

Електронен регистър за всички, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или ...

......... на контрол за съответствие на биологичното производство. За да изпълнят своите задължения, свързани с регистъра, те ще трябва да използват квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция по приходите. ПИК може да се издаде във всеки офис на НАП.Новия регистър можете да намерите тук.


Месец август е основният период за прелет на белия щъркел.

Месец август е основният период за прелет на белия щъркел. ...

......... транспортиране на птиците, РИОСВ - Бургас допълва, че има и активно съдействие на местни доброволци от СНЦ "Зелени Балкани".Преди да предприемете каквито и да е действия, свързани с диво животно или птици, се информирайте, съветва още орнитологът. В тези случаи, според него, добрите намерения не винаги завършват с добър резултат.


Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че тази

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че тази ...

......... като място за солодобив, но и за опазено биоразнообразие, почивка и вдъхновение за хората. С проекта БФБ, БДЗП и Черноморски солници АД ще разработят и устойчив финансов механизъм, който да позволи набиране на средства за дългосрочното опазване на тази природна територия.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (129)


Близо 41% от територията на България е покрита с гори.

Близо 41% от територията на България е покрита с гори. ...

......... и Швеция. На последните места са Малта, Холандия и Великобритания.Пак по данни на Евростат общо 44.7% от площта на България е покрита с растителност. По този показател страната се нарежда на 10-о място в ЕС. Лидери са отново Финландия, Словения и Швеция, докато на последните места Дания, Холандия и Малта.


С викове

С викове "Оставка" и "Искаме министъра" започна обсъждането на центъра ...

......... в селото общественото напрежение се повиши, а местни хора започнаха подписка срещу проекта. Хората са недоволни, че никой не е искал тяхното мнение и се опасяват от замърсяване, тъй като последните къщи са на няколкостотин метра от бъдещото депо.В ютюб се разпространява видео от началото на обсъждането в созополското читалище.


На фона на добрата новина, че тази година в Природен

На фона на добрата новина, че тази година в Природен ...

......... и правителствената дирекция на Природен парк "Персина" са възстановени блатата на о. Персин. Те попадат в Рамсарско място за защита на влажните зони "Беленски острови" и в "Натура 2000" зона "Комплекс Беленски острови" и имат важна роля за биоразнообразието по Дунав.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (127)


Решението на българските власти от вчера да финансират със 741

Решението на българските власти от вчера да финансират със 741 ...

......... да строи в отсечката на Кресненския пролом, е първокласен път, застанал като тапа по средата на магистралата. Като странични решения от избрания проект те посочват оставането на местните хора без локален път, обричането на района на икономически упадък, унищожаване на биоразнообразието и възможностите за развитие на туризъм в цялата зона.


Планинският туризъм в България е в застой, националните паркове са

Планинският туризъм в България е в застой, националните паркове са ...

......... вода, забраната каравани да се поставят върху дюни и прибирането на отпадъците, изброи министърът. Всичко това ще е задължение на собственика на съответния терен. "Хората с изключение на няколко, които се поставят над закона, биха искали да си платят за почистване, но сега няма ред да го направят", добави Димов.


Ръководството на Национален парк

Ръководството на Национален парк "Рила" се кани да глоби влогър ...

......... този район да се струпва такава голяма група от хора", обяснява Красимир Андонов.Парк "Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра."Глобите за физически лица са от 500 до 5 хил. лева, колко ще преценя... Ще преценя допълнително. По-скоро ще е към максимума", казва директорът на дирекция Национален парк "Рила".


Няма промяна в снимките на продукцията

Няма промяна в снимките на продукцията "Игри на волята". Това ...

......... "Нова телевизия" уточняват в отговори на въпроси на "Дневник", че "Игри на волята" е продукция с динамичен график и екипите и участниците не са постоянно на една и съща локация."Предаването се снима на близо 10 локации по южното ни Черноморие. Няма промяна в снимките на продукцията", уточняват още от телевизията.


При извършване на рутинна проверка по море в района на

При извършване на рутинна проверка по море в района на ...

......... пясъчна мида. Заповедта обаче беше ограничена до един месец, което според учени и природозащитници не е достатъчно, за да се постигнат целите на заповедта - да се опазят и осигурят условията за размножаването на белите пясъчни миди, - защото тези видове се размножават до октомври. Повече за това четете тук.


Игри на волята: България

Игри на волята: България" се снима с разрешението и съгласието ...

......... в гората и плажът е блокиран за посетители от екипа на телевизионната продукция.Във фейсбук групата "Да запазим Корал" пък бяха публикувани няколко видео клипове на жена на има Гери Николова, на които се вижда как множество дървета непосредствено зад плажа са изкоренени, а през мястото видимо е минавала тежка техника.


Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа

Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа ...

......... дейности трябва да бъдат спрени, пътят трябва да бъде рекултивиран, а достъпът на граждани до тази част на парка да бъде възстановен", пишат в позицията си от коалицията и допълват, че подготвят сигнал за нарушенията до отговорните институции."Дневник" изпрати въпроси до редакционния имейл на "Нова телевизия" за коментар на обвиненията.


Сдружение под името

Сдружение под името "ЕкоСинитово" е учредено тази седмица от жителите ...

......... смятано постепенното превръщане на ливадите в лозови масиви. Експлоатацията на кариери за инертни материали също е традиционен ключов за района фактор, водещ до унищожаване на тревни местообитания. Други заплахи, влияещи отрицателно на местообитанията, са употребата на пестициди и опожаряването на стърнищата.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (124)


Сдружение

Сдружение "За Земята" призова в отворено писмо Министерството на енергетиката ...

......... на земя, загубили имотите си , които са им носили рента и натурално производство под формата на фуражи за изхранване на домашни животни като крави , прасета , овце и птици . Сдружението предлага при тези казуси компенсациите да се преговарят индивидуално и при сериозна обосновка на загуба на доход.


1.3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в света, докато

1.3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в света, докато ...

......... множество нови представяния от фондация Биоселена в различни формати за деца, образователни институции и фирми. Екипът на проекта заяви и готовност да организира подходящ тип събитие - интерактивна игра, дебат, обучение на обучители, кулинарен урок или друго - за институциите, които се свържат с него (виж информация за връзка тук).


Омбудсманът Мая Манолова атакува промените в Закона за устройство на

Омбудсманът Мая Манолова атакува промените в Закона за устройство на ...

......... на природните богатства и ресурси, за уреждане на режима на земята със закон и правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда".Тя акцентира, че изпреварващо се налагат административни наказания още преди да са определени местата за къмпингуване.Мотивите на Мая Манолова в с конституционната ѝ жалба може да прочетете тук.