Разследване на

Разследване на "Грийнпийс - България" показа сенчести практики, които поддържат ...

......... ключова роля в производството на енергията ни, да изчезнат заедно с въглищата. Хората, които работят в сектора и тези, които живеят във въглищните региони имат нужда от подкрепа, за да постигнат справедлив и възможно най-безболезнен преход. Колкото повече изчакваме, толкова по-труден ще става този преход," коментира Теодора Стоянова от организацията.


Столичната общината няма да спира от движение коли в дни

Столичната общината няма да спира от движение коли в дни ...

......... призиви към гражданите да не използват автомобилите си, а градския транспорт и да не използват твърдо гориво за отопление.Запазва се и идеята кметът на София Йорданка Фандъкова да инициира законодателна промяна, за да се въведат стикери за колите, които да оказват степента, с която замърсяват въздуха.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Останали с впечатлението, че гледната им точка се пренебрегва, организации,

Останали с впечатлението, че гледната им точка се пренебрегва, организации, ...

......... ловно-рибарски съюз, Българска асоциация на пострадалите при катастрофи, "Природата за хората и регионите", Федерация на потребителите в България, "Екогласност", Българска асоциация за селски и екологичен туризъм, съюз "Интелигентна България", Балкански център за устойчивост и екоинженеринг и Българска асоциация на експертите и консултантите.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (65)


Решението за промяната на плана за управление на национален парк

Решението за промяната на плана за управление на национален парк ...

......... отказаха всякакви други подробности като това кой е жалбоподателят. Срокът за обжалване е един месец, т.е. все още могат да се приемат жалби до 28 януари.Сега Министерски съвет трябва по закон да внесе жалбата във Висшия административен съд в тридневен срок. От пресцентъра обясниха, че това предстои да бъде направено.


По-малко от седмица преди да отговаря на въпроси на депутати

По-малко от седмица преди да отговаря на въпроси на депутати ...

......... – почетен членпроф. Александър Александров – почетен член (първи министър на околната среда на България)проф. Георги Цанков – почетен член.Към съвета ще има специализирани групи, които ще работят по темите за чистотата на водите, опазване на биоразнообразието, кръговата икономика и други проблеми, свързани с опазването на околната среда и водите.


Жителите на над 20 града в страната и в чужбина

Жителите на над 20 града в страната и в чужбина ...

......... територии; обслужва олигархичните интереси на концесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен. Те предупреждават, че промените дават възможност за изсичане на вековни гори и за мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (62)Няма никакви правни пречки в сегашната нормативна уредба за подмяна

Няма никакви правни пречки в сегашната нормативна уредба за подмяна ...

......... и - още по-лошо - да ни обърнат едни срещу други. Не искаме да спираме развитието на туризма в най-големия парк на столицата. Всъщност, в казуса с Витоша има само една машина, която трябва да бъде спряна. Машината за лъжи", заяви Мануела Малеева, член на изпълнителния съвет на "Да, България".


Нека написаното се разглежда като отворено писмо до българското правителство

Нека написаното се разглежда като отворено писмо до българското правителство ...

......... мой, и на четниците Така че който ще го продава, подарява, развива, унищожава, изсича, остойностява, ако обича, да ми го плати обратно. Дължи и кръвнината на четниците. Кристина Димитрова, правнучка на Катерина Цилка от Банско © "Изгубената България"Четата на Христо Чернопеев, около 1903 г. Снимката е от сайта "Изгубената България"


Гъст черен или тъмносивия пушек и тежка задушлива миризма -

Гъст черен или тъмносивия пушек и тежка задушлива миризма - ...

......... кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екологията Йоана Христова неколкократно заявяваха, че ще инициират законодателни промени, с които да търсят съдействие от органите МВР. Досега обаче такива не са предприети, показа проверка на "Дневник" в министерството на околната среда и водите.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (121)


Граждани в над 20 града в страната и в чужбина

Граждани в над 20 града в страната и в чужбина ...

......... защитените територии; обслужва олигархичните интереси на концесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.Те предупреждават, че промените дават възможност за изсичане на вековни гори и за мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (58)


Възможност за строителство на втори кабинков лифт в ски зоната

Възможност за строителство на втори кабинков лифт в ски зоната ...

......... след новите писти ще дойдат искания за нови лифтове, влекове, въжени линии, заведения и т.н. Монополното усвояване на планината от концесионера на сегашната ски зона силно ограничава жизнената конкуренция и въобще не е в полза на развитието на туризма," обяснява още той.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (58)Днес от 18.30 часа в Националния природонаучен музей ще бъде

Днес от 18.30 часа в Националния природонаучен музей ще бъде ...

......... бъдат наши партньори в качеството си на организация, посветена на опазването на редки видове птици и техните местообитания, допълват от ДАФНИ.Мястото за представяне на изложбата - Националният природонаучен музей, не е избрано случайно. Там започват своя професионален път първите български художници анималисти и научни илюстратори.Изложбата ще продължи до 31 май.


Четири маршрута, по които пешеходци и велосипедисти да достигат от

Четири маршрута, по които пешеходци и велосипедисти да достигат от ...

......... през Ловния парк, квартал "Витоша" до Драгалевския лифт. Третата възможност за столичани ще бъде да тръгват от Южния парк по късия маршрут до екопътека "Витоша". Последната пътека ще започва от парк "Възраждане", ще продължава през зелените части на кварталите "Лагера", "Славия" по продължението на бул. "Цар Борис III" до Княжево.


Столичните общински съветниците ще поискат да бъде създадена междуведомствена група,

Столичните общински съветниците ще поискат да бъде създадена междуведомствена група, ...

......... дружеството "Витоша ски".След спирането на лифта по автобусна линия 66 беше пуснат един допълнителен автобус. По искане на Фандъкова допълнителният автобус ще се движи по линията всеки уикенд. Така инвервалът на движението му ще бъде намален на половина до 30 минути. Освен този автобус общината ще осигурява и един резервен.


Пет пъти по-малко водолюбиви птици зимуват в страната тази година.

Пет пъти по-малко водолюбиви птици зимуват в страната тази година. ...

......... в почти всички малки язовири и рибарници, които обичайно са замръзнали през януари, сега се наблюдават зимуващи водолюбиви птици. Това отново се дължи на по-високите температури.© Ники Петков, БДЗППри въвеждането на данните повече от 70% от екипите използват мобилното приложение SmartBirds Pro, благодарение на което са събрани над 3000 записа.


Австралия призова учените от цял свят да помогнат за спасяването

Австралия призова учените от цял свят да помогнат за спасяването ...

......... Австралия.Предложенията трябва да зачитат интересите на аборигените и местните жители, както и на посетителите, туристическите оператори, риболовните компании и рибарите. Миналата година австралийското правителство едва избягна Големият бариерен риф да бъде обявен за застрашен от ЮНЕСКО, като обеща да задели два милиарда долара за мерки за опазването и управлението му.Спиране от движение на автомобили според номерата им, като за

Спиране от движение на автомобили според номерата им, като за ...

......... прилагат при прогноза за високи нива на вредни емисии от системата за ранно известяване.В последните седмици системата беше подложена на сериозни критики, защото не прогнозираше замърсяване. Същевременно в първата седмица от годината въздухът в цялата страна, и най-вече в София, беше силно замърсен.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (119)


Спешни мерки, които да намалят битовото горене на отпадъци, при

Спешни мерки, които да намалят битовото горене на отпадъци, при ...

......... градски транспорт, удвояване на таксата за синя зона за паркиране до 4 лева, безплатно паркиране на буферните паркинги с купен билет за градски транспорт и въвеждане на такса от 120 лева на месец за тежка строителна техника, която влиза в центъра на града.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (118)


Десет декара земя да бъдат изключени от защитената територия на

Десет декара земя да бъдат изключени от защитената територия на ...

......... България и бивш директор на парка."Дневник" изпрати запитване до Министерството на околната среда и водите защо се стига до подобен прецедент в природен парк "Витоша", няма ли възможност за алтернативни решения по казуса като например рекултивация и възстановяване на площите. Редакцията помоли за коментар на решението и дирекцията на парка.


Холивудският режисьор Тед Кочев, който е от български произход и

Холивудският режисьор Тед Кочев, който е от български произход и ...

......... и певец Джаред Лето, както и Леонардо ди Каприо и неговата природозащитна фондация призоваха правителството да защити планината.87-годишния Кочев е роден в Торонто, Канада в семейството на български емигранти. Освен режисьор на "Рамбо", той е и носител на "Златна мечка" от Берлинале. Миналата година той представи мемоарите си у нас.


Около 1000 души протестираха и днес срещу решението за промяна

Около 1000 души протестираха и днес срещу решението за промяна ...

......... договор с "Юлен" АД.© Анелия НиколоваБи Ти Ви съобщава още, че в писмо до премиера Борисов организации от туристическия бранш са поискали компромисно решение, като бъде уточнено за какво строителство се дава разрешение.Протести днес се проведоха още в Казанлък и в Лондон. Следващото национално шествие ще бъде в четвъртък,18 януари.


През 2015 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не

През 2015 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не ...

......... прахови частици за 24 часа и в годишен аспект – 35 дни превишения. Когато Световната здравна организация и Европейската агенция за опазване на околната среда ни насочат чрез директива ние ще го направим.Т.е. въпросът е дали тази методология е задължителна, така ли?– Да.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (116)


По-лесно достъпна и разбираема информацията за мръсния въздух и то

По-лесно достъпна и разбираема информацията за мръсния въздух и то ...

......... населението. Имаме ли три часа последователни замърсяване с тези замърсители, тогава има опасност за здравето хората – на деца, възрастни и хора с белодробни заболявания," каза още Серафимов.По думите му замърсяването с фини прахови частици не е толкова опасно за здравето на хората.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (113)


Около 80% е точността на прогнозите на системата, която известява,

Около 80% е точността на прогнозите на системата, която известява, ...

......... напълно автоматизирана и отчита метереологичните условия, като влажност и температура, в радиус от 20 километра от София и атмосферното налягане и циркулация на въздуха, които са променливи. "Това на практика са две прогнози на в едно, неточностите са възможни", каза ръководителят на НИМХ.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (113)


Опасни нива на запрашаване на въздуха и превишения на допустимата

Опасни нива на запрашаване на въздуха и превишения на допустимата ...

......... да се сменят – през два-три часа. Това означава, че човек трябва да носи по няколко в джоба. Маските обират големите прахови частици, но не улавят най-фините частици.Как сами да се спасим от смога - тук.Още съвети за предпазване от мръсния въздух тук.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (112)


Последните две седмици на територията на цяла България по официални

Последните две седмици на територията на цяла България по официални ...

......... правят проверки в кварталите "Христо Ботев", "Димитър Миленков" и "Абдовица", където най-често се горят гуми и други едрогабаритни отпадъци за отопление.Чрез профила си във "Фейсбук" Фандъкова обяви, че е разпоредила да започнемиене на улиците. Освен това всеки ден основните булеварди се метат механизирано.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (111)


Започва миене на улиците в София, като това ще става

Започва миене на улиците в София, като това ще става ...

......... на околната среда и водите стартира процедурата по въвеждане на стандарти за твърдото гориво. Целта ни е на пазара да не бъдат допускани дърва и въглища с високи нива на пепел и сяра, които са основни замърсители в зимните месеци", пише още Фандъкова.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (109)


Четвърти ден поред софиянци дишат опасно замърсен с фини прахови

Четвърти ден поред софиянци дишат опасно замърсен с фини прахови ...

......... Горна Оряховица, около два пъти – в Бургас и Видин, а в редица други градове проблемът е сериозен (поне един път над допустимата норма). На сайта на столична община публикуват данни за запрашаването по часове в шестте пункта, където има автоматизирани измервателни станции.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (103)


В края на 2017 г. Министерският съвет одобри промени на

В края на 2017 г. Министерският съвет одобри промени на ...

......... да подложи на екологична оценка промените в плана за управление на парка в изпълнение на европейското законодателство.В четвъртък редакцията изпрати и писмено запитване до пресцентъра на МОСВ защо министърът е прескочил тази задължителна процедура. До публикуването на материала отговор не беше получен.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (52)


Кой е реалният собственик на ски зона Банско в Национален

Кой е реалният собственик на ски зона Банско в Национален ...

......... в писмото си еколозите.По думите им решението за промяна на плана за управление всява разединение в обществото и смятаме за правилно да се знае чии интереси стоят зад това решение.Според съпредседателите на "Зелените" Зарица Георгиева и Владислав Панев е редно общество да знае "кой получава Пирин като подарък от правителството."


Хиляди хора в различни части на страната излязоха на протести

Хиляди хора в различни части на страната излязоха на протести ...

......... надпис "Граждани срещу мафията". Гайдар изсвири "Хубава си моя горо", младежи биеха барабани.В знак на солидарност с исканията за забрана на строителството над 200 души излязоха на протести във Варна, съобщи репортер на "Дневник". Необичайно многоброен, според Би Ти Ви, е и протестът и в Пловдив.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов подготвя стратегия за развитието

Вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов подготвя стратегия за развитието ...

......... три четвърти били в полза на новото съоръжение, а само една четвърт против. Вицепремиерът се възмути и от това, че природозащитниците не са реагирали на други нарушения в райна - разораване на планината с АТВ-та и отстрел на диви кози от бракониери.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (51)


От днес ще се спират от движение коли, които замърсяват

От днес ще се спират от движение коли, които замърсяват ...

......... на замърсяването на въздуха."Стойността на газомерите е около 70 хил. лева, средства от бюджета на Столична община.Фандъкова цитира измерване през септември: само около 6,5% от автомобилите в София замърсяват над допустимите норми. Те пък допринасят за ¼ от замърсяването", каза още Йорданка Фандъкова.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (101)


В четири общини проблемът с депонирането на отпадъците, заради който

В четири общини проблемът с депонирането на отпадъците, заради който ...

......... новото депо за преработка на отпадъци да заработи до края на тази седмица, съобщи още Димов. Там забавянето се получи заради обжалвания на процедурата за избор на оператор на новопостроеното депо, но те вече са приключени. Екоминистърът посочи, че местната власт трябва да отговори защо толкова процедурите са проведени късно.


До този момент в Министерството на околната среда и водите

До този момент в Министерството на околната среда и водите ...

......... строят нови лифтове и писти ще се решава след съответните екологични оценки.В коментар за замърсяването на планината министърът изтъкна, че построяването на втори лифт би било предпоставка да се забрани допускането на автомобили в националния парк "Пирин". Засега това не можело да стане заради проблема с капацитета на съществуващото съоръжение.


Министърът на околната среда и водите Нено Димов одобри списък

Министърът на околната среда и водите Нено Димов одобри списък ...

......... Невестино, "Невестино-Топилата", община Невестино, "Ресен", община Велико Търново, "Рударци", община Перник, "Търговище-Боаза", община Търговище, "Харманли", община Харманли, "Чирпан", община Чирпан и "Шипково", община Троян.Съгласно разпоредба на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите, този списък се публикува всяка година на сайта на Министерството на околната среда и водите.


На Иванов и Йордановден (6 и 7 януари) температурите ще

На Иванов и Йордановден (6 и 7 януари) температурите ще ...

......... седмица, иначе новата година започва с топло и влажно време, очаква се до края на януари да е и сухо и топло, което е малко неочаквано", добави той.Няма да има отрицателни температури до 10-12 януари. На Балканския полуостров температурите ще са по-високи с 2 градуса от нормалното, каза още Рачев.


Концесионерът на ски зоната над Банско

Концесионерът на ски зоната над Банско "Юлен" АД представи чрез ...

......... София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Варна и Свиленград.Сделката, с която в края на 2015 г. Петьо Блъсков придоби в. "Труд", бе финансирана от Първа инвестиционна банка, писа тогава "Капитал". Концесионерът на ски зоната на Банско "Юлен" се свързва с един от собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.


Засягане от строителството на под 3% от територията на Национален

Засягане от строителството на под 3% от територията на Национален ...

......... 2000 са 10 % и то еднократно сечене", каза още Георги Икономов, цитиран от "Фокус".Икономов нарече управляващите Банско истинските гаранти за това да не се случва нищо нередно в планината. Той поясни, че Законът за защитените територии разрешава строителство на спортни съоръжения.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (46)


Петнадесет съвместни проверки за контрол върху горенето на замърсяващи въздуха

Петнадесет съвместни проверки за контрол върху горенето на замърсяващи въздуха ...

......... 000 до 50 000 лв. При други проверки е установено, че в обекта няма работни листа за класификация на отпадъците, за което се предвижда санкция в размер от 5000 до 15 000 лв. или за установено изгаряне на неопасни отпадъци (пластмаси и кабели) от 1400 до 4000 лв. и други.


Въвеждането на безплатен градски транспорт няма да намали високите нива

Въвеждането на безплатен градски транспорт няма да намали високите нива ...

......... централната част и според общината, ако там движението им бъде забранено, ползването на коли ще се обезсмисли.Кметът на София каза и че търси и обмисля всякакви идеи за справяне с проблема с въздуха, като за целта се среща с граждани и представители на неправителствени организации, които се интересуват от темата.


Строителство на хотели в природен парк

Строителство на хотели в природен парк "Пирин" няма да има, ...

......... тези две тенденции. Пистите, които в момента са 0,3% от територията на целия парк "Пирин". Ако сравним с подобна на България държава, каквато е Чехия, там има шест пъти повече ски зони и осем пъти повече съоръжения", казва още министърът пред БНР.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (43)


Часове след решението на Министерския съвет за Пирин около 200

Часове след решението на Министерския съвет за Пирин около 200 ...

......... Решението на Министерския съвет от днес, 28 декември, ще бъде обжалвано в съда и ще настояваме пред ЕК за две наказателни процедури- Строителството само на втори кабинков лифт, без увеличение на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово изгодно.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (42)


Еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, която е на почивка

Еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, която е на почивка ...

......... предвижда осъдените на до 3 години затвор, тези над 60-годишна възраст и сериозно болните да излежават наказанието си у дома.Предложенията предизвикаха най-масовите протести от 20 години насам и критики от няколко европейски държави, Европейската комисия, САЩ, президента, прокурори и съдии в страната.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (41)


Еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, която е на почивка

Еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, която е на почивка ...

......... област Благоевград," е коментирал кметът Георги Икономов, който също повтори, че всяко инвестиционно намерение ще минава през всички необходими екологични оценки и ще бъде гарантирано спазването на законодателството. Той е категоричен, че няма да се отреже нито едно дърво повече от необходимото.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (41)


"В този план (планът за управление на Пирин, бел.ред.) няма ...

......... получени‭ ‬4 801‭ ‬становища,‭ ‬от които‭ ‬3 304‭ ‬подкрепят промяната,‭ а ‬1 497‭ ‬не я подкрепят."Това са двете неща,‭ ‬които всички трябва да отстояваме.‭ ‬Просто различен беше пътят,‭ ‬по който искахме да стигнем до това решение,‭ ‬което всички подкрепяме‭ – ‬за втория лифт в Банско," завършва разговорът с министрите премиерът.


Правителственото е одобрило оспорваните промени в Плана за управление на

Правителственото е одобрило оспорваните промени в Плана за управление на ...

......... всъщност липсва като предложение в плана. Вместо това в новите мерки се предвиждат ски писти, въжени влекове към тях, водохващания и осветление на трасетата, и то основно върху вековните гори на Пирин. Тези поправки нарушава Закона за защитените територии и две европейски директиви, посочи и екологът Андрей Ковачев.© Николай Дойчинов


Протест в защитна на национален парк Пирин организират отново природозащитните

Протест в защитна на национален парк Пирин организират отново природозащитните ...

......... площи и извън т.нар. "буферна зона", която ЮНЕСКО определи като краен компромис, при който Пирин може да остане в обектите на световното наследство. Прекрачването е изрично забранено от ЮНЕСКО още през 2001 г. и неминуемо ще доведе до санкции от световната организация.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (39)


До края на март 2018 г. България ще има пълен

До края на март 2018 г. България ще има пълен ...

......... на Оперативна програма "Околна среда" за периода 2014-2020 г. По нея засега са открити 29 процедури на обща стойност над 1,6 млрд. лева, или 47% от ресурса на програмата. Сключени са 51 договора за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 818 млн. лв.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (100)


Спасените от зоокъта в Разград лъвчетата финално ще бъдат преместени

Спасените от зоокъта в Разград лъвчетата финално ще бъдат преместени ...

......... Терез на зоологическата градина в Пазарджик.Стотици хора излязоха днес въпреки студа да защитят дивите животни, които според специалистите са обречени на смърт, ако отидат в зоологическата градина в Пазарджик, защото имат нужда от постоянни грижи до първата си година, а зоокъта дори нямат условия за отглеждане на лъвове в момента.


Българската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в

Българската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в ...

......... обществени консултации по проект за изменение на плана Пирин не представлява нарушение и Комисията не може да предприеме действия срещу България на това основание.ЕК напомня, че в случай на нарушение на директивите институцията "не би се поколебала да започне процедура за нарушение".Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (38)


Община Разград реши да дари на Пазарджик двете спасени от

Община Разград реши да дари на Пазарджик двете спасени от ...

......... че зоопаркът им има добър опит в отглеждането, включително и в създаването на условия за размножаване на този вид едри хищници. "Миналата година женската роди 4 тигърчета, които се развиха нормално и след като поотраснаха, бяха подарени на три зоопарка," пишат от община Пазарджик и уверяват, че имат назначен ветеринар.


Средно по 406 кг отпадъци е изхвърлял всеки българин през

Средно по 406 кг отпадъци е изхвърлял всеки българин през ...

......... предварителното третиране се изваждат и отпадъци за рециклиране.Продължава да расте количеството образувани пластмасови опаковки.Вследствие на въвеждането на организирани системи за сметоизвозване в нови населени места се увеличава относителният дял на населението, обхванато от системи за организирано сметосъбиране и сметоизвозване, и през 2016 г. достига 99.7% от общото население на страната.


В началото на януари ще започне транспортирането за Франция на

В началото на януари ще започне транспортирането за Франция на ...

......... да започне утилизация" - каза Пасев.В началото на тази година заради опасността от изтичане на трихлоретан, в Девня беше обявено частично бедствено положение. Причината беше корозирал контейнер, в който се е намирал опасният химикал. Заводът не работи от 2000 г. През лятото правителството отпусна над 14.4 млн. лв. за обезопасяването


Недоволни от мръсния въздух жители на столичния кв.

Недоволни от мръсния въздух жители на столичния кв. "Красна поляна" ...

......... В "Овча купел" се събраха около 40-50 души, докато в "Оборище" недоволните бяха още по-малко.Под наслов "Заедно против лошия въздух!" всички те поискаха общината да започне да се занимава сериозно с проблема.Все още не е взето решение дали да се проведе нов протест и за кога да бъде насрочен той.


След актьора и музикант Джаред Лето днес и Леонардо ди

След актьора и музикант Джаред Лето днес и Леонардо ди ...

......... в концесията на 13 декември. То обаче отложи вота за между празниците, на фона на протести и с аргумент първо да бъде приет новият план за управление на парка. Решението се очаква на 28 декември. Общественото обсъждане на новия план тече до 22 декември, като гражданите могат да изразят мнение.


Дружба

Дружба" стана поредният столичен квартал, който подкрепя протеста за чист ...

......... парк", "Овча купел" и "Оборище"."Искаме нормални условия за живот и работа. Писна ни от погазването на нашите човешки права и затова ставаме поредния квартал, който излиза на протест с искане за чист въздух", заяви д-р Николай Георгиев от "Обществения съвет на Дружба 2".Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (95)


Американският актьор и музикант Джаред Лето използва

Американският актьор и музикант Джаред Лето използва "Туитър", за да ...

......... използва "Туитър", за да призове премиерът Бойко Борисов да защити националния парк "Пирин"."Бойко Борисов моля защитете Национален парк "Пирин" от отвратителната сеч + инфраструктурата за ски", пише Лето, като поставя в края, три събрани като за молба длани[email protected], please protect Pirin National Park from disastrous commercial logging + skiing infrastructure.


Бременната 12-годишна лъвица и нейният партньор ще бъдат транспортирани от

Бременната 12-годишна лъвица и нейният партньор ще бъдат транспортирани от ...

......... кмета на Разград да дари двете лъвчета на зоопарка в Пазарджик. Според двете организации лъвчетата няма да оцелеят там, тъй като няма условия за отглеждане на лъвчета без майка, нито персонал с достатъчен опит. Решението за преместването на лъвчетата предстои да бъде гласувано този четвъртък от общинския съвет в Разград.


Министърът на околната среда Нено Димов е поел символично председателството

Министърът на околната среда Нено Димов е поел символично председателството ...

......... ресурсите, намаляване на вредното въздействие върху околната среда и здравето на хората, включително посредством нови технологии. Акцент ще бъдат подобряването на въздуха и по-добрата му регулация.Екоиновациите и прехода към кръгова икономика бяха обект на обсъжданията и на провелата се среща с представители на международните екологични организации (Green 10) в Брюксел.


Билетът за градски транспорт да струва 1 лев и да

Билетът за градски транспорт да струва 1 лев и да ...

......... лева за до 4 тона и 150 лева за над 30 тона.Автобусите от градския транспорт, които се движат в центъра, ще бъдат от категория Евро 6. Йоана Христова обясни, че това ще бъде напълно възможно след като Столичната община купи 120-те газови автобуса, за които вече е обявена обществената поръчка.


Коренно противоположни твърдения за това дали ще се промени площта

Коренно противоположни твърдения за това дали ще се промени площта ...

......... направено проучване за нагласите на хората, направено през последните четири дни след заседанието на кабинета. 67% от анкетираните смятали, че месните хора и общината трябва да решат дали да се развива туризъм в региона им. На въпроса:"Смятате ли, че някой има интерес да няма втора кабинка?" 47% посочват екологичните организации.


Така изглежда глобалното затопляне

Така изглежда глобалното затопляне" – този коментар е изписан под ...

......... ледове, естествената среда на белите полярни мечки изчезва. Заради липсата на ледове те нямат достъп до основното си препитание - тюлени.Храненето на полярни мечки е незаконно, отбелязват във видеото и добавят, че в това състояния и ако не намери източник на храна, тази мечка има само още няколко часа живот.


Над 200 държави подписаха тази седмица резолюция за премахване на

Над 200 държави подписаха тази седмица резолюция за премахване на ...

......... обвързващ договор, има значителен напредък ... 39 правителства обявиха нови ангажименти за намаляване на количеството пластмаси, влизащи в морето", заяви шефът на общественото застъпничество в UNEP Сам Барат.Чили, Оман, Шри Ланка и Южна Африка обявиха мерки, включително забрана на пластмасови торбички, нови морски резервати и увеличаване на количествата за рециклиране.


Протест в защитна на национален парк Пирин организират природозащитните организации

Протест в защитна на национален парк Пирин организират природозащитните организации ...

......... пази уникалните му природни дадености от сечи и строежи.Природозащитниците подчертават, че спазването на закона и опазването на горите, водите, чистия въздух и редките видове никъде по света не пречи на бизнеса и на благосъстоянието, напротив, привлича инвестиции и повишава качеството на живота.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (22)


Министерският съвет отложи приемането на точка от дневния ред, която

Министерският съвет отложи приемането на точка от дневния ред, която ...

......... В този смисъл, каква пречка има същата точка при всички усилия да бъде абсолютно законово изрядна да бъде разгледана в присъствието на министъра на околната среда? Има ли пречка? БОЙКО БОРИСОВ: Да отложим точка 29 за следващо заседание, при пълна готовност. Против? – Господин Симеонов е против. Каракачанов се въздържа.


За отровно мръсен въздух в столичните райони

За отровно мръсен въздух в столичните райони "Красна поляна" "Разсадника" ...

......... от проверките обаче не са открити нарушения при освобождаването на старите гуми и масла."Дневник" отправи запитване по проблема и към Изпълнителна агенция по околна среда и Министерство на околната среда, чийто министър Нено Димов обяви публично, че подобни практики ще бъдат наказвани строго.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (83)


Българските институции да оповестяват своевременно и адекватно всяка по-висока поява

Българските институции да оповестяват своевременно и адекватно всяка по-висока поява ...

......... регулиране. Те поставят върпоса защо МААЕ показва само данни от Козлодуй, въпреки наличието на многото станции от българската мониторингова мрежа.Много притеснителен е фактът, че агенцията досега не е информирала българските граждани за степента на опасност на аварията, за която IRSN твърди, че е от пета степен по международната скала INES.


Дъжд вали в Западна и Централна България. На изток е

Дъжд вали в Западна и Централна България. На изток е ...

......... назначени от кметовете.Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи: Всички язовири, почти всички са с капацитет пълни от порядъка на 30 до 50%. Има няколко язовира, които са малко по-пълни, но опасности от преливане няма.От ЕВН също имат готовност за допълнителни дежурни групи за отстраняване на евентуални аварии по електропреносната мрежа.


Данните за нивата на замърсявне на въздуха по часове и

Данните за нивата на замърсявне на въздуха по часове и ...

......... за денонощието и в момента има данни за 29 ноември (от 0 до 24 часа). Пикът на смога снощи е бил около и след 24 часа, което предполага, че именно най-високите нива на замърсявания все още не са отчетени в данните на екоагенцията.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (82)