България е единствената държава в ЕС, която планира да намали

България е единствената държава в ЕС, която планира да намали ...

......... планове не са окончателни, а срокът, в който трябва да бъдат съгласувани климатичните и енергийните им цели е краят на 2019 г.Българският проект за интегриран план в областта на енергетиката и климата можете да намерите тук. Цялата позиция на WWF за липсата на екологична оценка на плана, е достъпна тук.


Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито

Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито ...

......... коментират, че то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си.Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят ловни специалисти. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на мечките в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава.


21 май е Европейският ден на

21 май е Европейският ден на "Натура 2000". Датата е ...

......... от Европа средства – както за опазване на "Натура 2000", така и за компенсиране и развитие на местните общности по устойчив начин и за подпомагане на природосъобразно земеделие, скотовъдство, туризъм и други бизнеси, които също се подкрепят от ОПОС и ПРСР.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (96)


Три млади египетски лешояда, отгледани в зоопаркове в Злин, Шонбрун

Три млади египетски лешояда, отгледани в зоопаркове в Злин, Шонбрун ...

......... и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Трите млади египетски лешояда са дарени по проекта със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (95)


Германският канцлер Ангела Меркел иска училищата да възприемат прагматичен подход

Германският канцлер Ангела Меркел иска училищата да възприемат прагматичен подход ...

......... къса, когато гледам как се експлоатира природата", заяви Меркел.Но Германия е на път да не изпълни до 2020 г. целта за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, отбелязва ДПА. Страната искаше намаляване с 40 процента в сравнение с нивата от 1990 г., но е по-вероятно намаляването да е с 32%.


Граждани предадоха големи количества пластмаса по време на седмото издание

Граждани предадоха големи количества пластмаса по време на седмото издание ...

......... тях са 4 детски заглавия на приключенска тематика, както и 2 издания за възрастни. "Най-голямата част от посетителите ни бяха семейства. Основната ни цел е да възпитаме децата да се отнасят отговорно към природата.", добави Марияна Добрянова.В бъдеще организаторите планират да информират хората как да избягват използването на пластмасови изделия.Над 350 природозащитници и скаути участваха в почистването на 10

Над 350 природозащитници и скаути участваха в почистването на 10 ...

......... ги изхвърляме в природата", призова ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова."Почистването на околната среда е ангажимент на всеки един от нас. Оптимистичното е, че все повече хора започват да го осъзнават. И това се вижда от факта, че повечето от отпадъците, които извадихме, са били изхвърлени преди години", завърши тя.


На 11 и 12 май жителите на пет града ще

На 11 и 12 май жителите на пет града ще ...

......... две електронни книги, налични на сайта на кампанията.Тъй като основен партньор на тазгодишното издание е Kaufland България, освен книги участниците ще получат и отстъпка в магазините на компанията.Във всеки град събитието ще започне в 10.00 и ще продължи до 13.00 часа. Повече информация за инициативата може да бъде намерена тук.


Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 72 белоглави

Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 72 белоглави ...

......... българските зони от мрежата "Натура 2000" и акцент от своята програма за популяризиране на мрежата, която също е финансирана чрез друг проект по европейската програма Лайф - "Натура 2000 в България - нови хоризонти". Повече за мрежата "Натура 2000" - тук.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (93)


Депутати предлагат да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху

Депутати предлагат да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху ...

......... които има строеж, но има примери, в които документално застрояване се приема като неувреждащо. Дори и в рамките на мрежата "Натура 2000", която защитава дюните, това се случва - например като укрепване на свлачище в местността "Алепу" (виж тук и тук).Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (93)


България е на второ място в Европейския съюз по спад

България е на второ място в Европейския съюз по спад ...

......... среда и водите Нено Димов уточни, че изпълнението ѝ ще струва между 475 млн. и 879 млн. лв. Програмата предвижда изпълнение на мерки за секторите битово отопление и транспорт. Основен фокус е поетапното извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха.Сдружението

Сдружението "Зелени Балкани" проведе миналата седмица четвърто за последните три ...

......... всякакви законови разпоредби не само в България, но и в другите страни с излаз на Черно море, но се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията на калкан, в следствие нелегалния риболов, прекомерния улов, унищожаването на дънните местообитания и други фактори.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (91)


България може да бъде санкционирана от европейската комисия, заради неприлагане

България може да бъде санкционирана от европейската комисия, заради неприлагане ...

......... между три варианта за изчисляване, основани на принципа "замърсителят плаща" - на база брой живеещи на адрес, на вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци. Основа за определяне на таксата ще бъде количеството на смесените битови отпадъци, което на практика означава, че потребителите ще бъдат стимулирани да разделят отпадъците си.


Спасените преди година три мечета до язовир Доспат бяха върнати

Спасените преди година три мечета до язовир Доспат бяха върнати ...

......... кафяви мечки, отбелязва фондация "Четири лапи". Според последните проучвания, в дивата природа у нас живеят между 500 и 1000 екземпляра от този защитен вид, като популацията им е съсредоточена в Старопланинския и Рило-родопския планински масиви. Много от животните мигрират в съседни на България страни – Гърция, Сърбия и Северна Македония.


Над половината от българите са на мнение, че икономическото развитие

Над половината от българите са на мнение, че икономическото развитие ...

......... разработват с водещата роля на браншови организации и собственици на земи по места, докато участието на учени и природозащитници се ограничава. Според екоактивисти предложенията противоречат на различни български закони, както и на европейските директиви за природните местообитания и за птиците и биха улеснили строежи и злоупотреби в опазени природни обекти.


През почивните дни ще се развие нов студен средиземноморски циклон,

През почивните дни ще се развие нов студен средиземноморски циклон, ...

......... през уикенда. В България в понеделник срещу вторник и през деня във вторник ще е студено и ветровито. Ще превалява дъжд, а снежната граница ще падне около и под 1000 метра. И ако в неделя дневните температури са около 20 градуса, то във вторник те ще паднат до 10-12 градуса.Д-р Евгени Цавков е преподавател по дендрология и уредник на

Д-р Евгени Цавков е преподавател по дендрология и уредник на ...

......... така: "Гората е мост между миналото, настоящето и бъдещето, през който ние подаваме ръка на своите синове. Нашите деца има да жънат в нея това, което бащите ни са опазили и което ние сме отгледали, а каквото ние опазим, ще расте и ще се подобрява в полза на нашите внуци."


Община Бяла отказва да предостави контейнери за пролетното почистването на

Община Бяла отказва да предостави контейнери за пролетното почистването на ...

......... за незаконосъобразен с Решение 1121/03.02.2016 г. на Върховния административен съд, но съгласно Закона за устройство на територията е в сила."Да спасим Карадере" от три години предлагаме промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие зазапазване на незастроените местности и въвеждане на превантивна устройствена защита за тях. Съгласно национално представително проучване.


Граждани и регионалната екоинспекция са участвали вчера в проверка на

Граждани и регионалната екоинспекция са участвали вчера в проверка на ...

......... разнообразие гласи, че за растителните видове от приложение № 3 се забраняват брането, събирането, отрязването, изкореняването или друг начин на унищожаване на екземпляри в техните естествени области на разпространение. Дори и да растат в частни имоти, собствениците трябва да ги опазват."Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (88)


Глоби до 10 хил. лв. предвижда проектозакон за трюфелите, внесен

Глоби до 10 хил. лв. предвижда проектозакон за трюфелите, внесен ...

......... предпоставки за корупция, самоуправство и битови конфликти, се казва в мотивите. Вносителите предлагат да се променят и текстове в Закона за горите, така че тази дейност да не бъде монополизирана чрез наемане на горските находища.Колко е просто да се забогатее от трюфели вижте във видеото от рубриката "С две думи".


Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че набира

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че набира ...

......... да се покрият разходите по полевите обучения за проучване на растения, пеперуди, земноводни и влечуги, както и за използването на каяци, лодки и екипировка за плаване в язовира. Членовете на БДЗП ползват отстъпка и заплащат 25 лв такса, а член на дружеството може да станете и на място, ако желаете.


ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" ще може да гори отпадъци безсрочно, срокът ...

......... комин на централата пуши, а той няма съоръжения за пречистване на газовете.""Грийнпийс" — България призовава да бъдат изготвени планове за поетапното закриване на подобни електроцентрали на въглища и създаване на заетост, независима от замърсяващата индустрия. Подобна теза се съдържа и в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, оповестен вчера.


Платени са глобите по два от трите акта, наложени на

Платени са глобите по два от трите акта, наложени на ...

......... което е станало месеци по-рано. До актовете се стига след изпратен сигнал до фейсбук страницата на Министерството на околната среда, за което съобщи самото то. Той е свързан с епизода "Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф", който е излъчен по "Дискавъри ченъл".


Българската фондация Биоразнообразие призова днес да се подкрепи посланието на

Българската фондация Биоразнообразие призова днес да се подкрепи посланието на ...

......... Министерство на околната среда и водите публикува информация за глобалната гражданска кампания на природозащитниците. Екоминистерството обявява подкрепата си за кампанията чрез дискусии, зелени уроци и почиствания от дирекциите на националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан и от регионалните басейнови дирекции. Пълния график на тези събития можете да видите тук.


Има хора, които предпочитат да разообразят великденския обичай и вместо

Има хора, които предпочитат да разообразят великденския обичай и вместо ...

......... дадат, ако използвате бели, а не тъмни яйца. Те също не се срещат във всеки магазин. В повечето случаи при едно и също време на престой на чисто бяло и по-тъмно яйце в една и съща отвара се получават различни цветове, като бялото има забележим цвят доста по-рано от тъмното.


Василена Дей, Ена, е собственик на

Василена Дей, Ена, е собственик на "Бара на Кръпките" (Patches ...

......... важното е да привлечем хора, които искат да направят промени във всекидневието си, но не знаят откъде да започнат. На базара те ще могат да се запознаят с алтернативи и да получат информация за продуктите директно от авторите.Различните автори и бизнеси, които ще участват във феста, можете да разгледате тук.


На Лазаров ден (20 април) и Цветница (21 април )

На Лазаров ден (20 април) и Цветница (21 април ) ...

......... или подарят жив цвят, посетителите ще могат да закупят млади растения за дома и градината от над 500 вида.В момента в оранжериите цъфтят орхидеи, бугенвилеи, хипеаструми, тунбергии и сукуленти. Пролетта в откритите пространства на ботаническата градина показва и цветовете на много видове, растящи на открито, сред които магнолии и иглики.


В София за втори пореден месец младежи протестират с искания

В София за втори пореден месец младежи протестират с искания ...

......... по Целзий, както е вписано и в Парижкото споразумение. Няколко месеца по-късно от Сидни до Брюксел и от Берлин до Хага и Лондон хиляди ученици и гимназисти откликват на нейния ежеседмичен призив за стачка в защита на климата, като излизат на улиците с лозунги, призоваващи "да спасим нашето бъдеще".© Reuters


Фасадите на 5 сгради в областни градове ще бъдат изрисувани

Фасадите на 5 сгради в областни градове ще бъдат изрисувани ...

......... до 16 май онлайн тук.Как сградата Ви да се добие с графит"Зелени Балкани" търсят кандидати, които да предложат фасада за изрисуване от петте областни града, до 1 май. Повече за критериите за сградата и формата за заявка можете да видите тук.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (87)


Веригата магазини

Веригата магазини "Мания" започна кампания по събиране на ненужен текстил. ...

......... третиране на текстилни отпадъци до техни площадки, на които се извършва сортиране на съдържанието в контейнерите. В този процес текстилът се разпределя в различни категории. Годните за повторна употреба дрехи и други тъкани се отделят. Друга част от тези отпадъци се нарязва и се използва като памучни парцали за индустрията.


Скали от природна забележителност

Скали от природна забележителност "Нос Червенка" край град Черноморец са ...

......... за съставяне на акт за административно нарушение по реда на Закона за защитените територии.Към момента няма информация какви мерки ще се вземат и от кого за възстановяване на защитената територия след увреждането. Нос Червенка е обявен за природна забележителност през 1973 г. с цел защита на уникалните скални образувания там.


Има данни за масово отравяне на пчели в Североизточна България.

Има данни за масово отравяне на пчели в Североизточна България. ...

......... използваните в света инсектициди от всички области поради сериозната опасност, която те създават за пчелите. Забраната за препаратите неоникотиноиди, одобрена от държавите членки на 27 април 2018 г., трябваше да влезе в сила до края на 2018 г. и означава, че те могат да се използват само в затворени оранжерии.


Врачанското село Мало Пещене, в което живеят 17 души, днес

Врачанското село Мало Пещене, в което живеят 17 души, днес ...

......... други елементи, като специфичното е, че те се намират в много лесно извлекаема форма. Това я прави много ценна промишлена суровина най-вече за производството на лесни за усвояване торове, но също и за омекотяване и очистване на води, като естествен пигмент за производството на зелени бои, в птицевъдството и т.н.


Българският проект

Българският проект "Възстановяване на белошипата ветрушка" е сред финалистите за ...

......... промените в земеползването, интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, бъдещето ѝ е несигурно. Видът е основно насекомояден и е полезен помощник на човека в борбата с вредителите в земеделските територии.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (86)


От утре започва традиционното вече почистване на дивите плажове, където

От утре започва традиционното вече почистване на дивите плажове, където ...

......... октомври изследователят на българското море д-р Димитър Беров обясни, че такава политика "е една добра стъпка към ограничаване на това замърсяване, но много по-важно е да се намерят заместителите на всички тези пластмаси за еднократна употреба от бита ни и да се ограничи изхвърлянето на отпадъци в околната среда изобщо."


Следващата седмица граждани от

Следващата седмица граждани от "Сдружение за Панчарево и Кокаляне" ще ...

......... трябвало да се извършва от собственика на съоръжението. В случая язовир Панчарево се стопанисва от "Напоителни системи" е позицията на Венцислава Асенова от Регионална инспекция по околна среда и водите. Тя допълни, че качеството на водите на Панчарево се наблюдава чрез мониторингов пункт, а през годините са констатирани незначителни отклонения.


Концесията на плаж

Концесията на плаж "Липите" не е забранена, но е невъзможна ...

......... "Натура 2000" в Странджа - една за птиците и една за местообитанията, включително дюните. Защитената местност "Силистар" освен забрана на строителство постановява изрично, че "достъпът на моторни превозни средства с изключение на тези, използвани за горскостопански и селскостопански дейности," е забранен.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (85)


Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи пред

Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи пред ...

......... коалиция "За да остане природа в България" вече коментираха във Фейсбук, че ако ключовите проблеми не са коригирани, обмислят протести. "Това законодателно предложение ще ограничи диалога ни и той ще се провежда основно на Орлов мост," гласи съобщението на природозащитните организации.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (83)


Строителните дейности заради нарастващото свлачище в областта

Строителните дейности заради нарастващото свлачище в областта "Алепу" ще продължат ...

......... в два етапа - укрепване на свлачище и строеж на курортен комплекс. В края на януари строежът беше временно спрян, като обяснението на началника на ДНСК Иван Несторов беше, че вместо брегоукрепване направо се полагат бетонни основи на сгради. Глоби обаче нямаше, а впоследствие дейностите продължиха в началото на март.


Със съобщение от днес Европейската комисия оповести резултатите от втория

Със съобщение от днес Европейската комисия оповести резултатите от втория ...

......... има влезли в сила решения на Съда на ЕС (недостатъчно покритие на "Натура 2000" за някои видове и увреждане на ценни местообитания). Само през последния месец бяха обявени четири нови процедури по теми, свързани с проблеми на околната среда в България.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (82)


Александър Дунчев е доктор по горско стопанство, дългогодишен експерт по

Александър Дунчев е доктор по горско стопанство, дългогодишен експерт по ...

......... допустимо да се прави в нея, кой и какво има право да сече и кой отговаря за опазването ѝ, – тази гора ще бъде максимално защитена. И дано по-скоро такава една единна публична система за всички гори в България стане факт.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (81)


Югозападното горско предприятие отглежда фиданки със защитени в контейнери корени.

Югозападното горско предприятие отглежда фиданки със защитени в контейнери корени. ...

......... технология. 1200 фиданки ще бъдат залесени в зона "Кресна-Илинденци", като част от тях ще бъдат по старата технология - с гол корен. Така от ЮЗДП ще могат да сравнят адаптацията на двата вида фиданки в едни и същи условия, разясни Тодоров.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (81)


От края на февруари в София има 20 общински контейнера

От края на февруари в София има 20 общински контейнера ...

......... период на ползване заради модните тенденции. Те се превръщат в "боклук", докато все още са здрави и годни за носене. При опитите за продължаване на живота им като дрехи втора употреба, те често стигат и до отоплителните печки на енергийно бедните (виж тук) и при изгарянето си замърсяват въздуха значително.


В първия ден, в който реално беше разрешен групов лов

В първия ден, в който реално беше разрешен групов лов ...

......... Съгласно промените груповият лов на тези животни започваше от датата на публикуването на закона в Държавен вестник, а в добавка се даваше още един ловен ден – сряда. Целта беше да бъдатотстреляни около 120 000 диви свине, за да се намали популацията им и риска от разпространението на африканската чума.


Камарата на геодезистите в България обяви своята подкрепа за опазването

Камарата на геодезистите в България обяви своята подкрепа за опазването ...

......... група, която да извърши анализ на правния устройствен статут на пясъчните дюни по черноморското крайбрежие", въпреки, че Конституцията регламентирани това."Опасяваме се, че заседаването на подобен орган по нормативно уреден въпрос, ще даде възможност за продължаващо грубо погазване на основния закон на страната. Това е недопустимо", пише в сигнала до Нанков.


Първата птица от вида черен лешояд пристига в страната този

Първата птица от вида черен лешояд пристига в страната този ...

......... са изключително полезни птици, които играят ролята на санитари в дивата природа.Унищожавайки изцяло и обезвреждайки труповете на домашни животни те спестяват милиони на икономиката и частните стопани, тъй като обезмислят съществуването на инсинераторите, както и транспортирането на животните от цялата страна до двата същестуващи инсинератора – във Варна и Шумен.


Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черноморието,

Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черноморието, ...

......... за къпане. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони, които се следят и от които се вземат пробите. Тази година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017 г. С отлично качество сега са 48% от плажовете, а с добро – 52%, сочат изследванията на РЗИ.


Популацията на мурсалския чай в района на Родопите е стабилна.

Популацията на мурсалския чай в района на Родопите е стабилна. ...

......... Тя цели подобряване на състоянието на естествените находища и опазването на лечебното растение.Проверки ще бъдат извършени и в други райони с естествено разпространение на вида до приключване на цъфтежа.Нарушителите на забраната ще бъдат санкционирани с глоба от 100 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 500 до 3000 лв.


Международна океанографска експедиция ще проучва климатичните промени в района на

Международна океанографска експедиция ще проучва климатичните промени в района на ...

......... морски изследвания.Дейностите по реализацията на разработваните програми се финансират изцяло от холандската организация за научни изследвания и Европейския изследователски съвет. Ръководител на експедицията е д-р Лаура Вилануева, а от българска страна ще вземе участие старши научен сътрудник Любомир Димитров от Института по океанология към Българска академия на науките във Варна.


Екологично сдружение

Екологично сдружение "За Земята" внесе алтернативна визия за управление на ...

......... и дългосрочно съхранение на дънна пепел в депа, но и предотвратява изпускането на вредни вещества от комините и от силно токсичните летливи пепели, оставащи след изгарянето на отпадъци.Алтернативната визия предлага на столичани да изхвърлят разделно и да заплащат по-справедлива такса смет, и насърчава по-отговорно поведение към генерирането на битов отпадък.


Двайсет и девет от новозасадените дървета покрай Околовръстния път станаха

Двайсет и девет от новозасадените дървета покрай Околовръстния път станаха ...

......... връх" и детелината с бул. "България". Растенията са разположени в зелените площи, разделящи основните и локалните платна. Този вид акация е студоустойчив и издържа добре на градски условия. Тя е с височина 250-300 см с добре оформена корона. Компактният й вид я прави особено подходяща за градско и алейно озеленяване.


Седнали на една маса двама министри и един вицепремиер и

Седнали на една маса двама министри и един вицепремиер и ...

......... полиция" актове по Закона за движение по пътищата. "Във интерес на гражданите е да подпишат акта и да си вземат копие. Отказът да се подпише акт е неразумно действие, защото ви лишава от възможност да се защитите в бъдеще", подчертава адвокат Овчаров.Всичко, което трябва да знаете за:Забраната за къмпингуване (40)


Въпреки направеното в началото на годината обещание колите, които замърсяват

Въпреки направеното в началото на годината обещание колите, които замърсяват ...

......... кола в България, не се предоставя такъв серфитикат, а техническите данни се взимат от предишното свидетелство за регистрация - ако колата е била регистрирана на територията на ЕС, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, а ако е извън тези случаи - е необходимо индивидуално одобрение от изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".


Въпреки, че министерството на околната среда и водите провежда държавната

Въпреки, че министерството на околната среда и водите провежда държавната ...

......... замърсения въздух. Сметната палата препоръчва още да се набележат мерки, които следва да се предприемат съобразно сезона, атмосферните условия, източниците на замърсяване, и други фактори, влияещи върху качеството на въздуха.Изисква се също подобряване на контрола и санкциите от страната на МОСВ върху дейността на кметовете и длъжностните лица в общините.


Лъвовете Рая и Хектор са най-новите обитатели на зоокъта в

Лъвовете Рая и Хектор са най-новите обитатели на зоокъта в ...

......... чувствително.Здравословното състояние на Хектор и Рая в момента е стабилизирано, налични са само малки възрастови изменения. След пристигането си в Пазарджик те трябва да останат в затворените пространства поне седмица, докато приключи периодът на адаптация. Кога точно ще могат да им се радват посетителите ще преценят специалистите, уточняват от администрацията.


Какви мерки ще предприеме България след като Съдът на ЕС

Какви мерки ще предприеме България след като Съдът на ЕС ...

......... решение на Министерския съвет.Министърът е запознал кметовете с последното предложение за границите на защитената зона за опазване на дивите птици в останалата непокрита от зони част на орнитологично важно място "Рила". Предмет на опазване в проектозоната, съгласно това предложение, са 17 вида птици, посочени и в съдебното решение, информира екоминистерството.


Китай е пратил в затвора стотици чиновници, които не се

Китай е пратил в затвора стотици чиновници, които не се ...

......... са наложени на нарушители в 10 области. Проверката е касаела 28 076 случая на нарушение на разпоредбите. Китай от пет години води война със замърсяването и президентът Си Цзинпин обеща през май, че ще използва пълната мощ на комунистическата партия, за да се справи с отдавнашните екологични проблеми в страната./БТА


Ремонтът на ул.

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" в София тече вече два ...

......... "Зелени улици" смятат, че строителните работи се извършват некомпетентно и некачествено. От нея уточняват, че в сряда организират пресконференция по проблема, на която ще представят доказателства за твърденията си. На нея ще присъстват също представители на местна организация "Средец" на ПП "Зелените" и Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.


Около 33% от световните запаси на риба са подложени на

Около 33% от световните запаси на риба са подложени на ...

......... на рибарството, чрез които отчасти се стабилизират европейските рибни запаси, свръхуловът продължава, а нивото на самостоятелно задоволяване с риба в държавите членки е все още твърде ниско.Според Европейската комисия 41% от рибните запаси в Атлантическия океан са подложени на прекомерен улов. Тази цифра се увеличава до 88% в Средиземно море.


Последната циркова мечка от съседна Сърбия стигна до новия ѝ

Последната циркова мечка от съседна Сърбия стигна до новия ѝ ...

......... "Ароза" могат да се радват на условия, подобни на тези в естествената им среда. Освен Напа, там в следващите месеци ще бъдат настанени още 4 мечки, спасени от различни краища на Европа. Официалното откриване на първия спасителен център за кафяви мечки в Швейцария ще бъде в началото на следващия месец.


Предложение за въвеждане на услуга за отдаване на електрически велосипеди

Предложение за въвеждане на услуга за отдаване на електрически велосипеди ...

......... и НИМ.Резервацията на електрическите велосипеди ще става през мобилно приложение. Засега не се съобщава дали ще има такса и каква ще бъде тя и с колкото велосипеда ще стартира услугата. Предстои предложението да бъде разгледано от комисиите към общинския съвет, който да го гласува на заседанието си на 12 юли.


Петнайсет години след въвеждането и тоталната липса на интерес на

Петнайсет години след въвеждането и тоталната липса на интерес на ...

......... мрежа за употребата на термини и означения за биологичен метод на производство се упражнява от Българска агенция за безопасност на храните. До 2021 г. търговците и фирмите производители, които нямат биосертификат са задължени да премахнат от етикетите на продуктите си знаци и имена съдържащи думите "био", "еко", които заблуждават потребителите.


Проверки по плажната ивица на Приморско, плаж Алепу, Несебър и

Проверки по плажната ивица на Приморско, плаж Алепу, Несебър и ...

......... определи кой е конкретният източник на замърсяването. Подобни замърсявания често са факт извън териториалното море на България, където е невъзможно да се проведе разследване, обясняват от МОСВ.Единственият възможен начин за почистване е механичното им събиране от плажа, за което РИОСВ – Бургас е издало предписание на концесионерите на съответните плажове.


Девет едролистни липи от парка на Военната академия

Девет едролистни липи от парка на Военната академия "Г. С. ...

......... "а за съжаление на знам в България да има такава", каза още Захариев. "По принцип преместването се прави от специалисти, но няма гаранция, че едно дърво ще се адаптира и ще оцелее", каза още той.Потърсена за коментар, Лорита Радева, председател на комисията по екология, не отговаряше на мобилния си телефон.


С наближаването на изборите случаите на разселване на бездомни кучета

С наближаването на изборите случаите на разселване на бездомни кучета ...

......... на организацията. От организацията са загрижени, че в проекта за текст на Национална програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, който вече втора година се обсъжда на работна група към Министерство на земеделието, храните и горите, няма нито един текст, който да касае мерки срещу организираното разселване на кучета.


Животът на семейство египетски лешояди: ежегодното пристигане в гнездото им

Животът на семейство египетски лешояди: ежегодното пристигане в гнездото им ...

......... съобщават от БДЗП.© Българско дружество за защита на птицитеИнтересът към случващото се в гнездото е голям: от общо 180 страни от цял свят посещенията на сайта са над 60 000 души. "Вниманието и интересът на хората, тяхната загриженост за бъдещето на египетския лешояд са ключови за неговото опазване", подчертават природозащитниците.


Държавата отвоюва територия, която има право да управлява. Така министърът

Държавата отвоюва територия, която има право да управлява. Така министърът ...

......... трябва да са осигурени материално и след това да мислят за околната среда.Димов смята, че завъртането на цикъла на кръговата икономика, в която боклукът става суровина, може да изстреля икономиката, като откриването на колелото и парната машина. Димов добави, че за кръговата икономика ще бъдем готови по-скоро технологично, отколкото ментално.


Отслабена защита и значително свиване на площта на защитните пояси

Отслабена защита и значително свиване на площта на защитните пояси ...

......... да отпаднат, гласи проектът на МС.Оттам предвиждат режимите по защита на водите в тези по-широки пояси да се регламенитрат в плановете за управление на речните басейни на по-късен етап – след три години (през 2021 г.) В плановете обаче ще има само определени мерки на защита, а не защитни зони.


Освен с автомобил, градски транспорт или такси от летище Сарафово

Освен с автомобил, градски транспорт или такси от летище Сарафово ...

......... ремонтирани и като цяло тези пространства ще се разширяват, обясни още Коралска. Местната власт ще изгради и оборудване т.нар. буферни паркинги на ключови места, обвързани със системата на обществения транспорт.За своите успешни и устойчиви политики, община Бургас стана победител в същата категория в миналото издание на конкурса "Екообщина" за 2017.


Вицепремиерът Валери Симеонов е в Дубай, където на заседание на

Вицепремиерът Валери Симеонов е в Дубай, където на заседание на ...

......... Национален парк Пирин, докато той не се подложи на екологична оценка.Също така с него се иска да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален план Пирин и се приветства решението на Върховния административен съд от от май 2018 г., което също изисква това.