В първия ден, в който реално беше разрешен групов лов

В първия ден, в който реално беше разрешен групов лов ...

......... Съгласно промените груповият лов на тези животни започваше от датата на публикуването на закона в Държавен вестник, а в добавка се даваше още един ловен ден – сряда. Целта беше да бъдатотстреляни около 120 000 диви свине, за да се намали популацията им и риска от разпространението на африканската чума.


Камарата на геодезистите в България обяви своята подкрепа за опазването

Камарата на геодезистите в България обяви своята подкрепа за опазването ...

......... група, която да извърши анализ на правния устройствен статут на пясъчните дюни по черноморското крайбрежие", въпреки, че Конституцията регламентирани това."Опасяваме се, че заседаването на подобен орган по нормативно уреден въпрос, ще даде възможност за продължаващо грубо погазване на основния закон на страната. Това е недопустимо", пише в сигнала до Нанков.


Първата птица от вида черен лешояд пристига в страната този

Първата птица от вида черен лешояд пристига в страната този ...

......... са изключително полезни птици, които играят ролята на санитари в дивата природа.Унищожавайки изцяло и обезвреждайки труповете на домашни животни те спестяват милиони на икономиката и частните стопани, тъй като обезмислят съществуването на инсинераторите, както и транспортирането на животните от цялата страна до двата същестуващи инсинератора – във Варна и Шумен.


Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черноморието,

Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черноморието, ...

......... за къпане. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони, които се следят и от които се вземат пробите. Тази година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017 г. С отлично качество сега са 48% от плажовете, а с добро – 52%, сочат изследванията на РЗИ.


Популацията на мурсалския чай в района на Родопите е стабилна.

Популацията на мурсалския чай в района на Родопите е стабилна. ...

......... Тя цели подобряване на състоянието на естествените находища и опазването на лечебното растение.Проверки ще бъдат извършени и в други райони с естествено разпространение на вида до приключване на цъфтежа.Нарушителите на забраната ще бъдат санкционирани с глоба от 100 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 500 до 3000 лв.


Международна океанографска експедиция ще проучва климатичните промени в района на

Международна океанографска експедиция ще проучва климатичните промени в района на ...

......... морски изследвания.Дейностите по реализацията на разработваните програми се финансират изцяло от холандската организация за научни изследвания и Европейския изследователски съвет. Ръководител на експедицията е д-р Лаура Вилануева, а от българска страна ще вземе участие старши научен сътрудник Любомир Димитров от Института по океанология към Българска академия на науките във Варна.Екологично сдружение

Екологично сдружение "За Земята" внесе алтернативна визия за управление на ...

......... и дългосрочно съхранение на дънна пепел в депа, но и предотвратява изпускането на вредни вещества от комините и от силно токсичните летливи пепели, оставащи след изгарянето на отпадъци.Алтернативната визия предлага на столичани да изхвърлят разделно и да заплащат по-справедлива такса смет, и насърчава по-отговорно поведение към генерирането на битов отпадък.


Двайсет и девет от новозасадените дървета покрай Околовръстния път станаха

Двайсет и девет от новозасадените дървета покрай Околовръстния път станаха ...

......... връх" и детелината с бул. "България". Растенията са разположени в зелените площи, разделящи основните и локалните платна. Този вид акация е студоустойчив и издържа добре на градски условия. Тя е с височина 250-300 см с добре оформена корона. Компактният й вид я прави особено подходяща за градско и алейно озеленяване.


Седнали на една маса двама министри и един вицепремиер и

Седнали на една маса двама министри и един вицепремиер и ...

......... полиция" актове по Закона за движение по пътищата. "Във интерес на гражданите е да подпишат акта и да си вземат копие. Отказът да се подпише акт е неразумно действие, защото ви лишава от възможност да се защитите в бъдеще", подчертава адвокат Овчаров.Всичко, което трябва да знаете за:Забраната за къмпингуване (40)


Въпреки направеното в началото на годината обещание колите, които замърсяват

Въпреки направеното в началото на годината обещание колите, които замърсяват ...

......... кола в България, не се предоставя такъв серфитикат, а техническите данни се взимат от предишното свидетелство за регистрация - ако колата е била регистрирана на територията на ЕС, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, а ако е извън тези случаи - е необходимо индивидуално одобрение от изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".


Въпреки, че министерството на околната среда и водите провежда държавната

Въпреки, че министерството на околната среда и водите провежда държавната ...

......... замърсения въздух. Сметната палата препоръчва още да се набележат мерки, които следва да се предприемат съобразно сезона, атмосферните условия, източниците на замърсяване, и други фактори, влияещи върху качеството на въздуха.Изисква се също подобряване на контрола и санкциите от страната на МОСВ върху дейността на кметовете и длъжностните лица в общините.Лъвовете Рая и Хектор са най-новите обитатели на зоокъта в

Лъвовете Рая и Хектор са най-новите обитатели на зоокъта в ...

......... чувствително.Здравословното състояние на Хектор и Рая в момента е стабилизирано, налични са само малки възрастови изменения. След пристигането си в Пазарджик те трябва да останат в затворените пространства поне седмица, докато приключи периодът на адаптация. Кога точно ще могат да им се радват посетителите ще преценят специалистите, уточняват от администрацията.


Какви мерки ще предприеме България след като Съдът на ЕС

Какви мерки ще предприеме България след като Съдът на ЕС ...

......... решение на Министерския съвет.Министърът е запознал кметовете с последното предложение за границите на защитената зона за опазване на дивите птици в останалата непокрита от зони част на орнитологично важно място "Рила". Предмет на опазване в проектозоната, съгласно това предложение, са 17 вида птици, посочени и в съдебното решение, информира екоминистерството.


Китай е пратил в затвора стотици чиновници, които не се

Китай е пратил в затвора стотици чиновници, които не се ...

......... са наложени на нарушители в 10 области. Проверката е касаела 28 076 случая на нарушение на разпоредбите. Китай от пет години води война със замърсяването и президентът Си Цзинпин обеща през май, че ще използва пълната мощ на комунистическата партия, за да се справи с отдавнашните екологични проблеми в страната./БТА


Ремонтът на ул.

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" в София тече вече два ...

......... "Зелени улици" смятат, че строителните работи се извършват некомпетентно и некачествено. От нея уточняват, че в сряда организират пресконференция по проблема, на която ще представят доказателства за твърденията си. На нея ще присъстват също представители на местна организация "Средец" на ПП "Зелените" и Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.


Около 33% от световните запаси на риба са подложени на

Около 33% от световните запаси на риба са подложени на ...

......... на рибарството, чрез които отчасти се стабилизират европейските рибни запаси, свръхуловът продължава, а нивото на самостоятелно задоволяване с риба в държавите членки е все още твърде ниско.Според Европейската комисия 41% от рибните запаси в Атлантическия океан са подложени на прекомерен улов. Тази цифра се увеличава до 88% в Средиземно море.Последната циркова мечка от съседна Сърбия стигна до новия ѝ

Последната циркова мечка от съседна Сърбия стигна до новия ѝ ...

......... "Ароза" могат да се радват на условия, подобни на тези в естествената им среда. Освен Напа, там в следващите месеци ще бъдат настанени още 4 мечки, спасени от различни краища на Европа. Официалното откриване на първия спасителен център за кафяви мечки в Швейцария ще бъде в началото на следващия месец.


Предложение за въвеждане на услуга за отдаване на електрически велосипеди

Предложение за въвеждане на услуга за отдаване на електрически велосипеди ...

......... и НИМ.Резервацията на електрическите велосипеди ще става през мобилно приложение. Засега не се съобщава дали ще има такса и каква ще бъде тя и с колкото велосипеда ще стартира услугата. Предстои предложението да бъде разгледано от комисиите към общинския съвет, който да го гласува на заседанието си на 12 юли.


Петнайсет години след въвеждането и тоталната липса на интерес на

Петнайсет години след въвеждането и тоталната липса на интерес на ...

......... мрежа за употребата на термини и означения за биологичен метод на производство се упражнява от Българска агенция за безопасност на храните. До 2021 г. търговците и фирмите производители, които нямат биосертификат са задължени да премахнат от етикетите на продуктите си знаци и имена съдържащи думите "био", "еко", които заблуждават потребителите.


Проверки по плажната ивица на Приморско, плаж Алепу, Несебър и

Проверки по плажната ивица на Приморско, плаж Алепу, Несебър и ...

......... определи кой е конкретният източник на замърсяването. Подобни замърсявания често са факт извън териториалното море на България, където е невъзможно да се проведе разследване, обясняват от МОСВ.Единственият възможен начин за почистване е механичното им събиране от плажа, за което РИОСВ – Бургас е издало предписание на концесионерите на съответните плажове.


Девет едролистни липи от парка на Военната академия

Девет едролистни липи от парка на Военната академия "Г. С. ...

......... "а за съжаление на знам в България да има такава", каза още Захариев. "По принцип преместването се прави от специалисти, но няма гаранция, че едно дърво ще се адаптира и ще оцелее", каза още той.Потърсена за коментар, Лорита Радева, председател на комисията по екология, не отговаряше на мобилния си телефон.


С наближаването на изборите случаите на разселване на бездомни кучета

С наближаването на изборите случаите на разселване на бездомни кучета ...

......... на организацията. От организацията са загрижени, че в проекта за текст на Национална програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, който вече втора година се обсъжда на работна група към Министерство на земеделието, храните и горите, няма нито един текст, който да касае мерки срещу организираното разселване на кучета.


Животът на семейство египетски лешояди: ежегодното пристигане в гнездото им

Животът на семейство египетски лешояди: ежегодното пристигане в гнездото им ...

......... съобщават от БДЗП.© Българско дружество за защита на птицитеИнтересът към случващото се в гнездото е голям: от общо 180 страни от цял свят посещенията на сайта са над 60 000 души. "Вниманието и интересът на хората, тяхната загриженост за бъдещето на египетския лешояд са ключови за неговото опазване", подчертават природозащитниците.


Държавата отвоюва територия, която има право да управлява. Така министърът

Държавата отвоюва територия, която има право да управлява. Така министърът ...

......... трябва да са осигурени материално и след това да мислят за околната среда.Димов смята, че завъртането на цикъла на кръговата икономика, в която боклукът става суровина, може да изстреля икономиката, като откриването на колелото и парната машина. Димов добави, че за кръговата икономика ще бъдем готови по-скоро технологично, отколкото ментално.


Отслабена защита и значително свиване на площта на защитните пояси

Отслабена защита и значително свиване на площта на защитните пояси ...

......... да отпаднат, гласи проектът на МС.Оттам предвиждат режимите по защита на водите в тези по-широки пояси да се регламенитрат в плановете за управление на речните басейни на по-късен етап – след три години (през 2021 г.) В плановете обаче ще има само определени мерки на защита, а не защитни зони.


Освен с автомобил, градски транспорт или такси от летище Сарафово

Освен с автомобил, градски транспорт или такси от летище Сарафово ...

......... ремонтирани и като цяло тези пространства ще се разширяват, обясни още Коралска. Местната власт ще изгради и оборудване т.нар. буферни паркинги на ключови места, обвързани със системата на обществения транспорт.За своите успешни и устойчиви политики, община Бургас стана победител в същата категория в миналото издание на конкурса "Екообщина" за 2017.


Вицепремиерът Валери Симеонов е в Дубай, където на заседание на

Вицепремиерът Валери Симеонов е в Дубай, където на заседание на ...

......... Национален парк Пирин, докато той не се подложи на екологична оценка.Също така с него се иска да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален план Пирин и се приветства решението на Върховния административен съд от от май 2018 г., което също изисква това.


Сдружение

Сдружение "Да запазим Корал" внесе жалба в Комисията за защита ...

......... години и вярват, че българските граждани отишли на почивка имат право да бъдат защитени от възможността да попадат в нерегламентирани фотокапани и техните снимки "по бански" да бъдат анализирани и пращани на трети лица от служителите на "Ибердрола" без тяхно каквото и да е изразено съгласие, се казва в съобщението.


Постигането на европейските цели за 32% зелена енергия до 2030

Постигането на европейските цели за 32% зелена енергия до 2030 ...

......... 50% от всички ВЕИ инсталации са децентрализирани, защото общините подкрепят създаването на кооперативи от домакинства и малки фирми за инвестиране в нови мощности. Подобно развитие у нас ще помогне и на ЕРПдружествата да намалят технологичните си разходи, свързани с управлението на потреблението в малките населени места, се посочва в доклада.


90% от пластмасовите бутилки от материала

90% от пластмасовите бутилки от материала "полиетилен терафталат" ще бъдат ...

......... Това се равнява на 106 литра на глава от населението. Според данни на федерацията, консумацията на бутилирана минерална вода расте. По думите на ге. Секретар Патриша Фоселард ограничаването достъпа до вода в пластмасови шишета, това няма да намали употребата на пластмаса, а само ще предизвика замяната с друг тип опаковки.


Валериан, момина сълза и мечо грозде са сред 24 вида

Валериан, момина сълза и мечо грозде са сред 24 вида ...

......... на билки. Растенията не се късат или скубят, а се режат с нож или ножица, без да се изкореняват и увреждат.Събират се само тези части от билките, които ви трябват (пъпки, плодове,листа и др.) Около 1/3 от добре развитите растения трябва да се оставят, за да могат да се размножават.


Гражданска подписка срещу отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с

Гражданска подписка срещу отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с ...

......... да ползват такива продукти."Основният проблем е с животните – с насилието, експлоатацията, излишното страдание. Това може да се предотврати. Другото, което се предотвратява, е заплахата за биоразнообразието – това, че животните, които се отглеждат, са екологичен проблем, те са проблем за биоразнообразието и за замърсяването на природата," каза още Алтимирска.


С 16 млади кончета се увеличиха стадата на свободно живеещите

С 16 млади кончета се увеличиха стадата на свободно живеещите ...

......... домашни животни. Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където доскорошни одомашнени животни ще бъдат обявени за свободно живеещи в дивата природа. Много страни вече имат интерес да последват стъпките, направени от България (подробности по идеята четете в интервю на "Дневник" - бел.ред.).


Сериозни нарушения при събирането на билки са установили експертите от

Сериозни нарушения при събирането на билки са установили експертите от ...

......... са съставени актове за установяване на административни нарушения. Законът за лечебните растения предвижда глоби от 100 до 1000 лв. за физически и от 200 до 2000 лв. за юридически лица.Добиването на цвят и лист от липа се извършва съгласно разрешените количества без да се допуска унищожаване и увреждане на дърветата.


Отново има напрежение между граждани и охрана на частен имот

Отново има напрежение между граждани и охрана на частен имот ...

......... оплакват, че подходът към плажа е ограничен от всички страни. "Допускам, че е възможно самата охрана да си вади коловете, защото коловете са откраднати, но затова ни набеждават нас, хората, които посещаваме плажа", каза Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал".Къмпингарите се готвят за голям протест в началото на юли.


В България няма законово регламентирани правила как трябва да се

В България няма законово регламентирани правила как трябва да се ...

......... по специален начин, за да не остават чепчета, които да умират и да загниват, да стават храна за гъби и бактерии.Асоциация на арбористите в България работи и за въвеждане на правила за поддръжка на градските дървета в страната. © Георги КожухаровРязане на дървета в столичния квартал "Витоша" в частен имот


Вече 20 години сдружението

Вече 20 години сдружението "За земята" организира ежегодно доброволчески акции ...

......... преработване или, ако е нужно, за депониране на специализираните за това места.От сдружението приканват всеки посетител на планината да прибира създадения от него отпадък обратно в раницата си (опаковки, празни буркани, бутилки и т.н.), да си носи собствени съдове и прибори и да консумира отговорно, като така генерира по-малко боклуци.


Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 64 белоглави

Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 64 белоглави ...

......... ясен броя на успешно излетелите малки лешоядчета.Двойките белоглави лешояди отглеждат само по едно малко. Мътене продължава около два месеца, като и двамата родители поемат грижи за бъдещото потомство и се сменят. Малкото напуска гнездото на около 4 месеца, обикновено юли-август. През това време двойката се грижа неуморно за малкото лешоядче.


Амазонската джунгла има сериозен проблем и част от дърветата в

Амазонската джунгла има сериозен проблем и част от дърветата в ...

......... през XIX век, и е най-горещата година, в която не е имало Ел Ниньо. Въпреки това ефектът от неговата поява през 2015 и 2016 г. продължава да се усеща, като началото на дъждовния сезон в централната част на Амазонка се забавя за поредна година, което води до по-дълъг сух сезон.


Около 4-5 хиляди души се занимават редовно с рециклиране на

Около 4-5 хиляди души се занимават редовно с рециклиране на ...

......... 75% работят над 7 часа на ден, като трудът им е свързан с тежко физическо натоварване.Анализът показва, че тези хора събират почти всичко – пластмаса, хартия, метал, стъкло. Каквото се намери, се събира и се предава. Почти всички ходят пеша – 80%, 56% използват количка, а градски транспорт – 33%.


Само за последните пет години топенето на ледовете на Антарктида

Само за последните пет години топенето на ледовете на Антарктида ...

......... От 1992 до 1997 г. пък Антарктида е загубила 49 млрд. тона лед годишно. Общо разтопеният лед от 1992 до 2017 г. е 3 трилиона тона.© NASA.govОт НАСА уточняват, че на Антарктида има толкова лед, че при пълното му разтопяване равнището на световния океан ще се надигне с 58 метра.


Държавни и местни органи на властта нарушават конституцията както със

Държавни и местни органи на властта нарушават конституцията както със ...

......... за изключителна държавна собственост за територията на крайбрежната плажна ивица. Геодезистите настояват и същият министър да сезира главния прокурор за нарушаването на конституцията и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, неизвършените действия в защита на обществения интерес и нанесените щети на гражданите на България заради затруднения достъп до плажа "Корал".


Пешеходният достъп до плаж

Пешеходният достъп до плаж "Корал" е свободен. До ивицата има ...

......... спасяване. Задължението за това е на областната управа Бургас. Ведомството е изпратило писмо до областните управители с искане да дадат информация на кои плажове има водно спасяване, почистване и други дейности, които областната управа трябва да осигури за неохраняемите ивици, за да се гарантира безопасността на туристите, отбелязват от министерството.


План за действие за превръщане на София в зелен град

План за действие за превръщане на София в зелен град ...

......... екологизиране като намаляване на вредните емисии, по-добра енергийната ефективност, подобряване на достъпа до зелени пространства. Друг акцент ще бъде дефиниране на конкретни действия за справянето с предизвикателствата, които да гарантират, че планът може да се реализира на практика. За всяко от действията ще се дефинират и възможните източници на финансиране.


Повече цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците по квартали

Повече цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците по квартали ...

......... по- ефективно се управлява една система в един град, когато има само една организация, включително и при провеждане на информационните кампании," смятат от "Екопак".* "Дневник" помоли за писмен коментар всички организации по оползотворяване на отпадъците от опаковки, но до публикуването на материала получи отговор само от най-голямата такава организация "Екопак".


С обща декларация срещу нелегалния, недеклариран и нерегламентиран риболов завърши

С обща декларация срещу нелегалния, недеклариран и нерегламентиран риболов завърши ...

......... рибните запаси по научно обоснован и екологичен начин.Рибарските общности са изключително важни за региона, посочи Румен Порожанов. Той уточни, че над 62 хиляди души в региона са пряко или косвено свързани с процеса на риболова, преработката, аквакултурите и фермерите, които са близо 8700, и това го прави изключително социално значим.


Подписката от 140 000 граждани в защита на Кресненското дефиле

Подписката от 140 000 граждани в защита на Кресненското дефиле ...

......... европейските директиви от страна на Европейската комисия към България, както за другите европейски страни", заявяват от сдружението. Те смятат, че това е единственото нещо, което може да дисциплинира българското правителство да спазва правилата - а в случая с Кресна да построи европейска магистрала, вместо да открадне парите за треторазреден път.


В центъра за рециклиране на

В центъра за рециклиране на "Ичикава Канкйо енджиниъринг" (Ichikawa Kankyo ...

......... произвеждат енергия, а под 10 процента са депонирани.Въпреки че Япония и други страни се опитват да овладеят пластмасовата верига от край до край, около 8 милиона тона пластмасови отпадъци се изсипват в световните океани, което е еквивалентно на един камион с пластмасови отпадъци, който се изсипва в морето всяка минута.


Найлонови торбички покриват мангровите гори във Виетнам, в Тайланд кит

Найлонови торбички покриват мангровите гори във Виетнам, в Тайланд кит ...

......... не са стигнали до етапа с торбите за покупки за многократна употреба в супермаркетите, смятат специалистите.Китай - втората по големина икономика в света - миналата година забрани вноса на пластмасови отпадъци, отказвайки да бъде бунището на света. Огромната част от отпадъците в Китай обаче са продукт на собственото му население.


Федералната агенция по околна среда на Германия разкритикува местните фермери,

Федералната агенция по околна среда на Германия разкритикува местните фермери, ...

......... тона през 2015 г., докато площта на зелени площи се е свила от 13% през 2009 г. на 11% през 2015 г.Азотните находища в ландшафта намаляват от 118 килограма на хектар през 1993 г. на 97 кг през 2013 г., но според агенцията низходящата тенденция се забавя през последното десетилетие.


От 2025 до 2050 г. в световния океан ще има

От 2025 до 2050 г. в световния океан ще има ...

......... това да стане задължително. По данни на регионалните здравни инспекции от 48 проверени плажа 25 са в отлично състояние, а останалите са в много добро състояние.Екоминистърът уточни още, че големите пречиствателни станции по морето вече работят. Остава проблемът с тези в Слънчев бряг и Поморие, както и станцията до Царево.


Сдружение

Сдружение "Да запазим Корал" сезира министъра на туризма за ограничаване ...

......... незабавното му преустановяване. В тази връзка от сдружението изискват заповед за налагане на принудителна административна мярка и незабавно премахване на поставеното ограждение и установяване по компетентност на гореописаната фактическа обстановка и дали тя представлява и друг вид нарушение , което да породи вземане на допълнителни мерки за незабавното му преустановяване.


До края на юли учени от Института по биоразнообразие и

До края на юли учени от Института по биоразнообразие и ...

......... успешното им приспособяване и оцеляване на новото място. Това ще накара лалугерите да се задържат в района на пускането им, тъй като непознатата обстановка може първоначално да провокира бягство далече от предоставените им убежища.Предвижда се в новите местообитания да бъдат поставени временни заграждения, за да може лалугерите да бъдат защитени.


"Гласът за океана" започва като инициатива през 2015 г. под ...

......... ‘Сърфрайдърс" вече осем години почистват плажове по българското Черноморие. Зад тази кауза застават основно сърфисти, които се опитват да почистят "площадката, на която спортуват". С почистванията си в началото на летния сезони по диви плажове те се опитват да говорят на хората за проблема с пластмасата и замърсяването на моретата.


Министерство на екологията въвежда от този летен сезон доброволно разделно

Министерство на екологията въвежда от този летен сезон доброволно разделно ...

......... Ивайло Московски.Европейският морски ден се организира всяка година в различна европейска държава и на него се обсъждат и инициират съвместни действия в сферата на морското дело. В бургаския форум участваха представители на пристанищната и корабоплавателната индустрия, на местни, регионални, национални и европейски власти, държавни ведомства, НПО, научни и изследователски институции.


Председателят на сдружение

Председателят на сдружение "Зелена Странджа" Владимир Димитров ще направи опит ...

......... на местните жители да развиват такъв поминък. Една от най-големите пречки в момента е е липсата на туристически хижи и къщи за гости. През следващите месеци ще бъде изготвена карта на местата за подслон и хранене по трасето. Ще бъдат уточнени и местата, които са подходящи за разпъване на палатки.


Група лекари и медицински експерти ще дават гласности и видимост

Група лекари и медицински експерти ще дават гласности и видимост ...

......... изгаряне на въглища в ТЕЦ-овете и други промишлени процеси също допринасят за замърсяването с фини прахови частици. Въглищните инсталации са отговорни за почти целия серен диоксид в страната и повечето емисии на азотни оксиди. Те допринасят за образуването на смог и киселинни дъждове.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (160)


Разделното събиране и рециклирането на алуминиевите опаковки или т.нар кенчета

Разделното събиране и рециклирането на алуминиевите опаковки или т.нар кенчета ...

......... градуса по Целзий, за се избегне замърсяване на въздуха. Там ще бъде изграден и информационно-образователен център.През 2017 г. "Екопак България" е събрала и рециклирала 96 209, 96 т отпадъци от опаковки. Това е 61,25% от декларираните от производителите количества опаковки на българския пазар. Определената от МОСВ цел е била 60%.


Със скоростно прекосяване на цялото българско морско крайбрежие с уиндсърф

Със скоростно прекосяване на цялото българско морско крайбрежие с уиндсърф ...

......... еколози през миналата година Черно море остава недостатъчно изследвано и има сериозни пропуски в познанието за плаващите твърди отпадъци. Нужно е събиране на достатъчно данни и мониторинг, за да може да се пристъпи към адекватни мерки за редуциране количеството на пластмасови отпадъци, плаващи във водите на Черно море, смятат организаторите.


Значителен спад в процента на места с отлично качеството на

Значителен спад в процента на места с отлично качеството на ...

......... на брой водни обекти за къпане, които не отговарят на стандартите на ЕС, през 2017 г. са Франция (80), Италия (79) и Испания (38).Страните с най-висок дял на водите за къпане, които не отговарят на стандартите на Европейския съюз, са Естония (7.4 процента), Ирландия (4.9 процента) и Великобритания (3.3 процента).


От 1 септември 2018 г. минимум 6% биодизел трябва да

От 1 септември 2018 г. минимум 6% биодизел трябва да ...

......... използване на биогорива.Въвежда се изискване за откриване и проследяване на суровините за производство на биогорива от ново поколение и произведените от тях биогорива по цялата верига на стойността.Идеята е с регламента да се предотврати умишленото им модифициране или превръщане в отпадъци.При констатиране на неправомерни действия ще бъде уведомявана Европейската комисия.


С велоекосъстезанието

С велоекосъстезанието "Байканджии" в Априлци откриват летния сезон за туризъм ...

......... 30 юни до 1 юли. На тези дати община Троян ще проведе рок академия, която ще бъде съчетана с посрещането на Джулая на Беклемето. На 24 юни предстои празникът на Тетевенската саламура. Това е специалната рибена чорба, която се приготвя по местни рецепти и която посетителите ще могат да дегустират.


Европейската комисия предлага нови общоевропейски правила, свързани с десет пластмасови

Европейската комисия предлага нови общоевропейски правила, свързани с десет пластмасови ...

......... на отговорност за производителите на риболовни уреди, съдържащи пластмаса.Производителите ще трябва да покриват разходите за събиране на отпадъци с пристанищни приемни съоръжения и за техния превоз и третиране. Те също така ще покриват разходите за мерки за повишаване на информираността. Подробности за новите правила за риболовните уреди ще намерите тук.


Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането ...

......... от магистрала "Струма" е 24 км.Решението на първата инстанция е окончателно, след като в края на миналата година парламентът реши - въпреки президентското вето, да ограничи правото на граждани и организации да обжалват пред втора съдебна инстанция екооценки и други административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие.


За трета поредна година къдроглавите пеликани, които гнездят върху дървена

За трета поредна година къдроглавите пеликани, които гнездят върху дървена ...

......... и доброволци от БДЗП. Поддържането на платформите за пеликани е част от планираните дейности на Дирекция на Природен парк "Персина".Дейността по възстановяването на вида се изпълнява от Дирекцията на парка, съвместно с Българско дружество за защита на птиците. Състоянието на пеликановата колонията в Поддържан резерват "Персински блата" се следи ежеседмично.


Замърсяването с тежки метали от големи промишлени инсталации на територията

Замърсяването с тежки метали от големи промишлени инсталации на територията ...

......... в Сърбия беше най-големият източник.- интензивната аквакултура (14% от налягането), например в Шотландия и крайбрежието на Норвегия. Както медта, така и цинкът се използват за обработка на мрежи и клетки,.– Секторът на енергийните доставки (6% от замърсяването), включително проучването на нефт и газ в Северно море, както и отделни електроцентрали.


Облекчения за инвестиционните бизнес намерения, свързани със задължителните процедури за

Облекчения за инвестиционните бизнес намерения, свързани със задължителните процедури за ...

......... съответната община, район или кметство, който обявява инвестиционното предложение на интернет страницата си или на друго обществено място.Във връзка с предложените промени се правят и изменения в Закона за биологичното разнообразие, Закона за управление на отпадъците, Закона за водите, Закона за чистотата на атмосферния въздух и в други нормативни актове.


Върховната административна прокуратура възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова ...

......... на прокуратурата ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните.Целта на проверката е гарантиране на спокойното ползване на морските плажове през целия летен сезон, подчертават от прокуратурата.


В община Смядово се отопляват само на твърдо гориво. От

В община Смядово се отопляват само на твърдо гориво. От ...

......... на кмета, промяната е видима: градът става едно приятно място за живеене. С това си обяснява кметът и заселването в Смядово на 35 руски семейства, които продължават да купуват къщи и да се заселват, предимно пенсионери от северната част на Русия, които се занимават с отглеждане на зеленчуци и плодове.


Европейският ден на екологична мрежа

Европейският ден на екологична мрежа "Натура 2000", който се отбелязва ...

......... място"Рила", обхващащо Рила планина, за защитена зона от "Натура 2000" и не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици според Директивата за птиците.От "За да остане природа в България" призовават българското правителство да предприеме спешни мерки за включването на тази територия в "Натура 2000".