От 6 септември насам неправителствени организации сигнализират за масово измиране

От 6 септември насам неправителствени организации сигнализират за масово измиране ...

......... организация също заявява във Фейсбук, че е възмутена, че доброволният труд на нейните 500 доброволеца, наложен заради липсата на контрол от институциите над бракониерството и замърсяването в района бива обвинен като причина за отравянето на възстановените от тях риби във водоема.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (139)


България е на едно от последните места сред страните от

България е на едно от последните места сред страните от ...

......... отпадъците, съхранявани на площадка на ТЕЦ "Марица Изток" 3, Димов каза, че става дума за 652 т. боклук, като по документи всичко е законно. Предстои да се направи международна експертиза на състава, за да се види дали той отговаря на обявения. Ако има разминаване, боклукът ще се върне в Италия.


В Деня на Зеления пояс през месец септември тази година

В Деня на Зеления пояс през месец септември тази година ...

......... птици като царския орел и белошипата ветрушка.© Вера Стаевска, Личен архивОрхидея Тризъб салеп (Orchis tridentata), СакарПостепенно не само за широката публика, но и за научната общност стават известни и достъпни паметници и забележителности от граничните зони, които са били непознати доскоро.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (138)


Първият български документален филм, посветен на проблемите със замърсяването с

Първият български документален филм, посветен на проблемите със замърсяването с ...

......... 17 септември, филмът ще може да бъде гледан и на 25 септември отново в Дома на киното, на 28 септември в рамките на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, както и на 9 октомври в бар "Петък".Концепцията на Wind2Win и кампанията "Море без пластмаса" е предкставена в този клип.


След констатациите, че в ТЕЦ

След констатациите, че в ТЕЦ "Перник" без разрешение се гори ...

......... екологичното законодателство, като осигури условия за експлоатация на инсталацията според разрешителното, което има.Министерството, ръководено от Нено Димов, припомня, че след разпореждане от главния прокурор проверки се правят в "Топлофикация – Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация – Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, всички те свързани с Христо Ковачки.


До 30 септември е срокът за последното за настоящия финансов

До 30 септември е срокът за последното за настоящия финансов ...

......... за биоразнообразието в Европа изискват собствени вложения от природозащитниците от 25% до 45%, тъй като това за изискванията на основната финансираща програма - програмата ЛАЙФ на еврокомисията.Повече информация за наградите и начина за кандидатстване можете да намерите на английски език тук.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (135)Общата площ на унищожените от пламъците гори в Амазония през

Общата площ на унищожените от пламъците гори в Амазония през ...

......... Освен че приютяват повече от половината от всички сухоземните видове в света, те са дом и на 30 000 растения – 30 % от всички растителни видове в Южна Америка. А с абсорбирането на огромно количество въглероден диоксид, джунглите на Амазония също така са отговорни за смекчаването на климатичната криза.


Внезапното спиране на инсталации, от които пряко зависи животът на

Внезапното спиране на инсталации, от които пряко зависи животът на ...

......... становището. Цената на здравето, която плащат жителите около тези централи, както и обществените разходи за тяхното субсидиране, е цена, която няма как да продължим да плащаме сляпо пред наличието на все по-изгодни алтернативи: а именно да увеличаваме енергийната си ефективност и да произвеждаме енергията си от възобновяеми източници, настояват природозащитниците.


В първата събота от септември традиционно се чества Международният ден

В първата събота от септември традиционно се чества Международният ден ...

......... ще предложи на 7 септември безплатна разходка и наблюдение на белоглави лешояди в северните части на Природен Парк "Врачански Балкан", организирани от дирекцията на Природен Парк "Врачански Балкан", Дружеството за защита на хищните птици и Фонда за дивата флора и фауна.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (134)


След като физическа проверка от екип на община Перник преди

След като физическа проверка от екип на община Перник преди ...

......... Нено Димов. Ще бъдат проверени издадените разрешителни за съхранение и изгаряне на отпадъци, документите за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества; видът и количеството съхранявани и използвани за горене отпадъци и съответствието им с документацията на дружествата. На прокуратурата ще бъдат предоставени и данни за извършени измервания и проби.


Оперативна програма

Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." (ОПОС) започва излъчването на ...

......... богатото биоразнообразие, съобщава министерството.Изпълнител на анимациите е компанията Elektrick.Me, която има дългогодишен опит в създаването на 3D mapping с успешно реализирани проекти в България, Холандия, Швеция, Русия, Казахстан, Кувейт, Китай и други, посочва министерството. Музиката и звуковия дизайн са на Климент Дичев и Любомир Ангелов.Не се посочва стойността на проекта.Регионалната инспекция по околна среда-София е постановила спиране на увреждането

Регионалната инспекция по околна среда-София е постановила спиране на увреждането ...

......... като пример за сложността и високата цена за възстановяване на ценни природни местообитания от мрежата "Натура 2000". Те са формирани в продължение на столетия и в България са силно намалели поради натиск от строителство (повече тук и тук).РИОСВ-София за степи ДрагоманВсичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (133)


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане ...

......... местността Синоглав, североизточно от град Драгоман. Според екокоалицията, засипването на 40 дка степи е незаконно действие, извършено без позволителни от компетентните органи и е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, Закона за опазване на околната среда и европейските екологични директиви.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (132)


Един от популярните сайтове за порно Pornhub е заснел филм

Един от популярните сайтове за порно Pornhub е заснел филм ...

......... пластмасата. Холандската организация с нестопанска цел The Ocean Cleanup пусна и плаващо устройство, което да събира пластмаса, но по-рано тази година то се повреди, заради което множество експерти по устойчивостта разкрикивуха неговата nadevdnost.За съжаление, има и множество експерти, които смятат, че елиминирането на пластмасата от океане е напълно невъзможно начинание.


Нов доклад на природозащитната организация WWF предупреждава, че климатичната криза

Нов доклад на природозащитната организация WWF предупреждава, че климатичната криза ...

......... на вода през следващите десетилетия. А Париж е един от първите 20 най-застрашени от суши мегаполиси в света. Други градове като Рим, Неапол, Атина и Мюнхен също биха могли да влязат в графата на потърпевшите само за няколко години", предупреждава Филип Пенчев, старши експерт на практика "Води" във WWF България.


На площадката на Димитровградската ТЕЦ

На площадката на Димитровградската ТЕЦ "Марица 3", собственост на бизнесмена ...

......... на инсталация за съвместно изгаряне на битови и неопасни производствени отпадъци, за което РИОСВ - Хасково, реши, че подлежи на задължителна ОВОС и компанията поиска прекратяване на процедурата. Година по-късно беше подадено ново предложение - за добавяне на биомаса към горивото, за което РИОСВ реши, че няма нужда от оценка.Природозащитната организация

Природозащитната организация "Зелени Балкани" обяви с отворено събитие в социалните ...

......... Спасителния център на "Зелени Балкани". За тях сдружението е използвало специална адаптационна волиера (хак), която е поставена на земята и имитира естественото местообитание на този вид птици – нивите с пшенични насаждения. Тези птици са били спасени от работници на полето.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (130)


България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители

България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители ...

......... серен диоксид през 2018 г.Китай и Съединените американски щати, традиционните основни замърсители със SO2, успяват да намалят емисиите си. Те са постигнали това чрез преминаване към чисти енергийни източници. Китай също така драстично е подобрил стандартите си за емисии и прилагането на контрол.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (206)


Електронен регистър за всички, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или

Електронен регистър за всички, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или ...

......... на контрол за съответствие на биологичното производство. За да изпълнят своите задължения, свързани с регистъра, те ще трябва да използват квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция по приходите. ПИК може да се издаде във всеки офис на НАП.Новия регистър можете да намерите тук.


Месец август е основният период за прелет на белия щъркел.

Месец август е основният период за прелет на белия щъркел. ...

......... транспортиране на птиците, РИОСВ - Бургас допълва, че има и активно съдействие на местни доброволци от СНЦ "Зелени Балкани".Преди да предприемете каквито и да е действия, свързани с диво животно или птици, се информирайте, съветва още орнитологът. В тези случаи, според него, добрите намерения не винаги завършват с добър резултат.


Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че тази

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че тази ...

......... като място за солодобив, но и за опазено биоразнообразие, почивка и вдъхновение за хората. С проекта БФБ, БДЗП и Черноморски солници АД ще разработят и устойчив финансов механизъм, който да позволи набиране на средства за дългосрочното опазване на тази природна територия.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (129)


Близо 41% от територията на България е покрита с гори.

Близо 41% от територията на България е покрита с гори. ...

......... и Швеция. На последните места са Малта, Холандия и Великобритания.Пак по данни на Евростат общо 44.7% от площта на България е покрита с растителност. По този показател страната се нарежда на 10-о място в ЕС. Лидери са отново Финландия, Словения и Швеция, докато на последните места Дания, Холандия и Малта.


С викове

С викове "Оставка" и "Искаме министъра" започна обсъждането на центъра ...

......... в селото общественото напрежение се повиши, а местни хора започнаха подписка срещу проекта. Хората са недоволни, че никой не е искал тяхното мнение и се опасяват от замърсяване, тъй като последните къщи са на няколкостотин метра от бъдещото депо.В ютюб се разпространява видео от началото на обсъждането в созополското читалище.


На фона на добрата новина, че тази година в Природен

На фона на добрата новина, че тази година в Природен ...

......... и правителствената дирекция на Природен парк "Персина" са възстановени блатата на о. Персин. Те попадат в Рамсарско място за защита на влажните зони "Беленски острови" и в "Натура 2000" зона "Комплекс Беленски острови" и имат важна роля за биоразнообразието по Дунав.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (127)


Решението на българските власти от вчера да финансират със 741

Решението на българските власти от вчера да финансират със 741 ...

......... да строи в отсечката на Кресненския пролом, е първокласен път, застанал като тапа по средата на магистралата. Като странични решения от избрания проект те посочват оставането на местните хора без локален път, обричането на района на икономически упадък, унищожаване на биоразнообразието и възможностите за развитие на туризъм в цялата зона.


Планинският туризъм в България е в застой, националните паркове са

Планинският туризъм в България е в застой, националните паркове са ...

......... вода, забраната каравани да се поставят върху дюни и прибирането на отпадъците, изброи министърът. Всичко това ще е задължение на собственика на съответния терен. "Хората с изключение на няколко, които се поставят над закона, биха искали да си платят за почистване, но сега няма ред да го направят", добави Димов.


Ръководството на Национален парк

Ръководството на Национален парк "Рила" се кани да глоби влогър ...

......... този район да се струпва такава голяма група от хора", обяснява Красимир Андонов.Парк "Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра."Глобите за физически лица са от 500 до 5 хил. лева, колко ще преценя... Ще преценя допълнително. По-скоро ще е към максимума", казва директорът на дирекция Национален парк "Рила".


Няма промяна в снимките на продукцията

Няма промяна в снимките на продукцията "Игри на волята". Това ...

......... "Нова телевизия" уточняват в отговори на въпроси на "Дневник", че "Игри на волята" е продукция с динамичен график и екипите и участниците не са постоянно на една и съща локация."Предаването се снима на близо 10 локации по южното ни Черноморие. Няма промяна в снимките на продукцията", уточняват още от телевизията.


При извършване на рутинна проверка по море в района на

При извършване на рутинна проверка по море в района на ...

......... пясъчна мида. Заповедта обаче беше ограничена до един месец, което според учени и природозащитници не е достатъчно, за да се постигнат целите на заповедта - да се опазят и осигурят условията за размножаването на белите пясъчни миди, - защото тези видове се размножават до октомври. Повече за това четете тук.


Игри на волята: България

Игри на волята: България" се снима с разрешението и съгласието ...

......... в гората и плажът е блокиран за посетители от екипа на телевизионната продукция.Във фейсбук групата "Да запазим Корал" пък бяха публикувани няколко видео клипове на жена на има Гери Николова, на които се вижда как множество дървета непосредствено зад плажа са изкоренени, а през мястото видимо е минавала тежка техника.


Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа

Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа ...

......... дейности трябва да бъдат спрени, пътят трябва да бъде рекултивиран, а достъпът на граждани до тази част на парка да бъде възстановен", пишат в позицията си от коалицията и допълват, че подготвят сигнал за нарушенията до отговорните институции."Дневник" изпрати въпроси до редакционния имейл на "Нова телевизия" за коментар на обвиненията.


Сдружение под името

Сдружение под името "ЕкоСинитово" е учредено тази седмица от жителите ...

......... смятано постепенното превръщане на ливадите в лозови масиви. Експлоатацията на кариери за инертни материали също е традиционен ключов за района фактор, водещ до унищожаване на тревни местообитания. Други заплахи, влияещи отрицателно на местообитанията, са употребата на пестициди и опожаряването на стърнищата.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (124)


Сдружение

Сдружение "За Земята" призова в отворено писмо Министерството на енергетиката ...

......... на земя, загубили имотите си , които са им носили рента и натурално производство под формата на фуражи за изхранване на домашни животни като крави , прасета , овце и птици . Сдружението предлага при тези казуси компенсациите да се преговарят индивидуално и при сериозна обосновка на загуба на доход.


1.3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в света, докато

1.3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в света, докато ...

......... множество нови представяния от фондация Биоселена в различни формати за деца, образователни институции и фирми. Екипът на проекта заяви и готовност да организира подходящ тип събитие - интерактивна игра, дебат, обучение на обучители, кулинарен урок или друго - за институциите, които се свържат с него (виж информация за връзка тук).


Омбудсманът Мая Манолова атакува промените в Закона за устройство на

Омбудсманът Мая Манолова атакува промените в Закона за устройство на ...

......... на природните богатства и ресурси, за уреждане на режима на земята със закон и правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда".Тя акцентира, че изпреварващо се налагат административни наказания още преди да са определени местата за къмпингуване.Мотивите на Мая Манолова в с конституционната ѝ жалба може да прочетете тук.


От 22 май със заповед на министъра на земеделието, храните

От 22 май със заповед на министъра на земеделието, храните ...

......... Засега тези формуляри са само предложения от научните институции, защото все още няма приети мерки и режими от Министерството на околната среда и водите. Към момента само за зоната от Натура 2000 Равда-Поморие има официален режим, забраняващ драгиране за бяла мида..Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (122)


Инициативният комитет

Инициативният комитет "Бетономорие" разпространи своя позиция по повод отхвърленото днес ...

......... влезе в сила след година, като правилата за създаване на тези несъществуващи засега "специални" места ще се определи с Наредба от 4 министъра - на околната среда, на туризма, на регионалното развитие и на земеделието, храните и горите.Декларация на група БетономориеВсичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (121)


Служител на Районната инспекция по околната среда във Враца беше

Служител на Районната инспекция по околната среда във Враца беше ...

......... му е казал, че го връща на работа. Не са обсъждали конкретния казус, но по-късно Караиванов разговарял за него с министъра на околната среда, който му възложил да си довърши работата по този случай.Караиванов каза, че има подкрепата на обществеността и медиите във Враца, но не и на колегите си.


Засаждането на трилион дървета си остава най-добрият и евтин начин

Засаждането на трилион дървета си остава най-добрият и евтин начин ...

......... на дървета е типът решение, което "не изисква президентът (на САЩ Доналд) Тръмп да започне незабавно да вярва в климатичните промени", а е възможно сега, евтино е и "всеки може да участва". Същевременно усилието не би било пълноценно, ако не е съпътствано от намаляване на самото отделяне на вредни емисии.


WWF-България съобщи, че завежда дело срещу Министерството на околната среда

WWF-България съобщи, че завежда дело срещу Министерството на околната среда ...

......... на Национален парк "Пирин". Въпреки това, той все още пази ценно природно богатство, което изчезва много бързо в цял свят. Последиците от тази загуба в глобален мащаб са драматични и България не може да си позволи допълнително увредена природа, смятат природозащитниците.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (113)


Където има диво къмпингуване, има изключително много отпадъци. Това мнение

Където има диво къмпингуване, има изключително много отпадъци. Това мнение ...

......... каза още, че нито един кмет на морска община с население до 2000 души не е подал заявка в последните месеци за изграждане на пречиствателна станция за вода. Той обаче подчерта, че държавата води активна политика точно по тази тема и очаква догодина да има много нови станции по морето.


Забраната за използването на пластмасови торбички за еднократна употреба, придружена

Забраната за използването на пластмасови торбички за еднократна употреба, придружена ...

......... среда Юджин Сейдж, цитирана от "Франс прес". Вече над 80 страни са въвели подобни забрани, сочат данни на Програмата на ООН за околната среда. Близо 5 трилиона найлонови торбички се потребяват всяка година в света, а много малка част са от тях се рециклира, се посочва в доклад на ООН.


От 1 юли 2013 г. досега Изпълнителна агенция по горите

От 1 юли 2013 г. досега Изпълнителна агенция по горите ...

......... петгодишни кампании "Аз пазя горите и орлите на България" са наградени 56 души, отличени за борба с престъпленията срещу дивата природа . Разработени са и множество информационни материали за вида малък креслив орел и другите орли в България, както и видеоклип.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (111)


Югозападното държавно горско предприятие (ЮЗДП) представи в две поредни срещи

Югозападното държавно горско предприятие (ЮЗДП) представи в две поредни срещи ...

......... от видове дървета, с различен генетичен произход - например, дъб от места с по-висока и с по-ниска влажност (повече за различния произход на един дървесен вид и залесяванията - тук), както и структурно разнообразие - различни "етажи" на растителност в гората.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (110)


Инициативният комитет

Инициативният комитет "Бентономорие" - неформална гражданска организация, която е сред ...

......... от въпросната справка идва веднага полицията и задържа съответния човек, тъй като той е за обществено издирване. По същия начин регистрацията ще помогне и на полицията за задържане на кримиконтингента", обясни той.Скулиев на свой ред обвини къмпингуващите, че нарушават чл. 17 на конституцията, тъй като ползват без позволение частни имоти.


Между блоковете на малка столична улица в квартал

Между блоковете на малка столична улица в квартал "Витоша" е ...

......... съседите към подобни инициативи". "Защото страстта на част от съгражданите ни да паркират колите си, където им е най-удобно, започва да се превръща в по-голям проблем от липсата на един или друг нормативен документ", обясни той.Откриването завърши с демонстрация на екологична техника за пръскане срещу вредители и разходка в градината.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи вчера, че

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи вчера, че ...

......... използваните в света инсектициди от всички области поради сериозната опасност, която те създават за пчелите. Забраната за препаратите неоникотиноиди, одобрена от държавите членки на 27 април 2018 г., трябваше да влезе в сила до края на 2018 г. и означава, че те могат да се използват само в затворени оранжерии.


Днес общинският съвет на Каварна ще гласува дали да възложи

Днес общинският съвет на Каварна ще гласува дали да възложи ...

......... ефект, предупредиха през март учени и представители на неправителствени организации. Важно е възстановяването да се случва на терени с реално увредени степи и по научна методика от утвърдени експерти.Красимир Кръстев заНено Димов заАПБ заРешение на ОС Каварна от 26 февруари 2019Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (108)


Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона

Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона ...

......... кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата, посочва още Радев.


Стотици екологични активисти продължават окупацията си на германска въглищна мина

Стотици екологични активисти продължават окупацията си на германска въглищна мина ...

......... съседни електроцентрали, ден след мирна демонстрация близо до мината.Протестиращите и полицията в мината си размениха обвинения във враждебно поведение, довело до наранявания, но не дадоха конкретни числа.Протестите идват, след като миналата седмица лидерите на ЕС не успяха да се договорят как да постигнат въглероден неутралитет в ЕС до 2050 година.


Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север

Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север ...

......... и дискусии, които сме стартирали. Веднага след това и в широк формат, с всички заинтересовани страни, ще започне обсъждането. До влизането в сила на наредбата се отлага действието на тези текстове на закона", посочва още Ангелкова.Междувременно протестиращите срещу забраната на дивото къмпингуване поискаха държавният глава да наложи вето на закона.


Багер е унищожил част от дюните в намиращия се на

Багер е унищожил част от дюните в намиращия се на ...

......... извършване на незаконни изкопни дейности със специализирана техника в коритото и по устието на река Камчия и е било дадено предписание за незабавно преустановяване на дейностите.По този случай предстои установяване на възложителя и предприемане на съответните меркисъгласно Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, казаха още от институцията.


Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш е потърсил днес по

Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш е потърсил днес по ...

......... в България, а природозащитници призоваха първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс да се намеси и спешно да започне наказателна процедура срещу България, за да защити европейското природно богатство в Кресненското дефиле. Цялото управление на Борисов пък е белязано от опити за строежи и развиване на бизнес в защитени зони.


Представители на гражданската група

Представители на гражданската група "Бетономорие" внасят при президента Румен Радев ...

......... асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация "Биоразнообразие", Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение "Да запазим Корал" и съмишленици, Гражданска инициатива "За Делфините", Спаси Пирин, Гражданска инициатива за Лозенец, Организация за закрила на българските граждани, Инициативен комитет кемпер общество, Камара на геодезистите в Бълария, с председател Йоан Кратерзиян.


До 19 юни тече общественото обсъждане на Подробния устройствен план

До 19 юни тече общественото обсъждане на Подробния устройствен план ...

......... подробен устройствен план противоречи на няколко изисквания на Столична община. Сред тях са недопускането на ново строителство, да не се предвиждат нови транспортни връзки в парка, да се премахнат заведения и неприсъщи сгради и да се изяснят случаите с частните имоти в парка и да се възстановят територии към него.


Водите на язовира край Омуртаг са с жълто-зелен цвят, съобщи

Водите на язовира край Омуртаг са с жълто-зелен цвят, съобщи ...

......... се в язовира. На брега е установено и депониране на торова маса върху земната повърхност, която при валежи също може да попадне в дерето, приток на язовир Омуртаг. Съставен е констативен протокол от РИОСВ - Шумен и са издадени предписания. За установените нарушения предстои съставяне на акт за административно нарушение.


И тази вечер граждани се събраха на протест срещу застрояването

И тази вечер граждани се събраха на протест срещу застрояването ...

......... прие регулации за свободното къмпингуване. Според тях къмпингуването ще стана само на определени места, които отговарят на описани изисквания.Протестиращите блокираха закратко движението на "Орлов мост". Обявиха, че ще бъде създадена работна група, за да се търси промяна на тези текстове, като щели да търсят и съдействието на президента Румен Радев.


Може да се обособяват места за временно разполагане на палатки,

Може да се обособяват места за временно разполагане на палатки, ...

......... морски плажове, които граничат със защитени територии и до тях няма възможност да се осигури свободен достъп чрез отворен за обществено ползване път, както и морски плажове, независимо от местоположението им, за които няма възможност за осигуряване на енергоснабдяване и водоснабдяване, както и за отвеждане или съхранение на отпадъчните води.


Мечка е убита край село Радуил в Рила, съобщиха Би

Мечка е убита край село Радуил в Рила, съобщиха Би ...

......... те спрели автомобил с двама пътници, които носели ловна карабина. Охранителите подали сигнал до управата на парка, но двамата избягали. Мечката е на около четири години.Окръжната прокуратура е започнала разследване. За това престъпление законът предвижда наказание затвор до пет години и глоба до пет хиляди лева, уточнява Би Ти Ви.


Десет нови черни лешояда прие Спасителният център на сдружението

Десет нови черни лешояда прие Спасителният център на сдружението "Зелени ...

......... се наблюдават групи от 6-8 птици. Най-голямата група хранещи се черни лешояди е била от 42 индивида и е регистрирана през 2000 г. на площадката за подхранване на лешоядни птици, поддържана от екипа на "Зелени Балкани" до с. Пелевун край Ивайловград.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (105)


Тази година Организацията на обединените нации за образование, наука и

Тази година Организацията на обединените нации за образование, наука и ...

......... на биологичното разнообразие и естествените екосистеми, така и в областта на устойчивото развитие на местните общности. Важното за биосферните паркове е те да имат подкрепата на местните общности и да кандидатстват за този статут по инициатива именно на местни хора, които виждат смисъл в развитие заедно с опазване на природата.


Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщи, че резултатите

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщи, че резултатите ...

......... Приемането на вредни вещества и антибиотици чрез храната влияе пагубно на вида. Натрупването на тези вещества води до отслабване на организма на птиците и висока податливост към заболявания, както вероятно и до намаляване на продължителността на живота и репродуктивните им способности.Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (101)


Във всички големи градове в страните от Западните Балкани се

Във всички големи градове в страните от Западните Балкани се ...

......... между 1.1 и 1.3 години", се казва в съобщението.В изследваните градове дневните ограничения за излагане на частици (ПМ10, с диаметър 10 микрометра или по-малко) са били превишени за период между 120 и 180 дни годишно. Националните и европейските закони в момента ограничават броя на такива дни до едва 35 годишно.


Световният ден на околната среда, който се отбелязва на 5

Световният ден на околната среда, който се отбелязва на 5 ...

......... своя страна показа, че замърсяването на въздуха е основната причина за преждевременна смърт в изследваните от агенцията 41 европейски държави. Според изследването, замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело през 2015 г. до преждевременната смърт на 14 200 души в България.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (205)


С почистване на плаж Ропотамо между 15-16 юни започва тазгодишната

С почистване на плаж Ропотамо между 15-16 юни започва тазгодишната ...

......... най-южната точка (Резово) на нашето Черноморие WIND2WIN Challenge. С начинанието си Стоилова и Колев се се надяваха да привлекат вниманието на повече хора по проблема със замърсяването на Черно море с пластмаса. По време на изпитанието специален екип от биолози събираха проби от водата и локализираха проблемните зони с отпадъци.


Ветроходният кораб на

Ветроходният кораб на "Грийнпийс" Rainbow Warrior пристигна вчера в пристанището ...

......... пасивни къщи, електрическо колело със соларни панели, разработено от ученици. Някои от представянията ще бъдат онагледени с умалени модели.Участниците в събитието са от Института по електрохимия и енергийни системи към БАН и от Соларната лаборатория на Академията, от Софийската енергийна агенция - СОФЕНА и от други институции, фирми и организации.


Пълна забрана за найлоновите торбички влезе в сила днес в

Пълна забрана за найлоновите торбички влезе в сила днес в ...

......... местното подразделение на Световния фонд за дивата природа.В съобщение на сайта на организацията се посочва, че Танзания се е присъединила към около 12 страни от Африка, които или са забранили, или са въвели налог върху найлоновите торбички, за да се контролира и в крайна сметка да се спре употребата им.


Клубът на пътешественика продължава своите събитие от рубриката

Клубът на пътешественика продължава своите събитие от рубриката "ЕКО Бюлетин", ...

......... хората полза от запазените редки видове?- Как всеки от нас може да участва и да допринесе за тяхното оцеляване и опазване?- Защо липсата на информация или дезинформацията могат да станат причина за изчезване на видовете и как екипа на Зелени Балкани?Всичко, което трябва да знаете за:НАТУРА 2000 в България (99)


Новата система за информиране за качеството на въздуха в реално

Новата система за информиране за качеството на въздуха в реално ...

......... агенцията по околна среда.За 2019 г. за първите три месеца на годината най-много замърсявания са измерени в Смолян, Горна Оряховица, жк "Тракия" в Пловдив, Монтана, Николоп, жк "Надежда" в София, каза Валери Серафимов от агенцията. Без замърсявания за същия период са Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Стара Загора, "Копитото" в София.


Върховният административен съд е отменил спорната Наредба за опазване на

Върховният административен съд е отменил спорната Наредба за опазване на ...

......... и е завела дело. По него Бургаският административен съд е отменил Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на Община Царево още на 9 ноември 2018г., след това община Царево е обжалвала. В крайна сметка, на 11 април ВАС окончателно е потвърдил, че наредбата е незаконна.