Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява огромен комин. Високото 100

Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява огромен комин. Високото 100 ...

......... в радиус от 30 квадратни километра. Внушителен и амбициозен план. Но Китай, където последствията от индустриалното и битово замърсяване са мащабни, се нуждае от такива мерки с огромен размах и възможности. Пречиствателните станции за отпадни води изглежда имат наследник, който може да освободи въздуха от вредните газове и от праховите частици.


Горещи бани при минусови температури - такова е зимното удоволствие

Горещи бани при минусови температури - такова е зимното удоволствие ...

......... Горещи бани при минусови температури - такова е зимното удоволствие за маймуните в зоологическа градина в Северозападна Япония. Заради мразовитото време, до края на февруари, всеки петък и събота, маймуните ще получават гореща баня,предаде БНТ.


Съвет на учените към министъра на околната среда и водите

Съвет на учените към министъра на околната среда и водите ...

......... НАИМ – БАН, доц. д-р Анна Ганева, директор на ИБЕИ – БАН, доц. д-р Христо Хинков, дм, директор на Национален център за обществено здраве и анализи, инж. Богдан Богданов – почетен член, проф. Никола Колев – почетен член, проф. Александър Александров – почетен член, проф. Георги Цанков – почетен член.


Пет пъти по-малко водолюбиви птици са наблюдавани у нас през

Пет пъти по-малко водолюбиви птици са наблюдавани у нас през ...

......... експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), Ловните сдружения и представители на други неправителствени организации, които успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 2000 влажни зони в страната.


Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповед,

Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповед, ...

......... на 24. 11. 2017 г. министърът на околната среда и водите е издал заповед, с която територията на Природен парк "Витоша" е намалена с площта на двата имота. С оглед максималната защита на обществения интерес и защитените територии на Природен парк "Витоша", тази заповед се оттегля до приключване на проверката.


Първите пеликани вече пристигнаха в биосферен парк

Първите пеликани вече пристигнаха в биосферен парк "Сребърна” повече от ...

......... тенденция през последните години, твърдят специалистите. Птиците в момента са в брачен период, скоро ще оформят гнезда и до десетина дни могат да се очакват първите яйца. Дори да стане студено и лед да покрие езерото, близостта на река Дунав е гаранция, че къдроглавите красавци ще успеят да се изхранят.Американски учени откриха, че вид малка чукоглава акула може да

Американски учени откриха, че вид малка чукоглава акула може да ...

......... университета на Калифорния в Ървайн хранил акули в аквариум с 90 процента водорасли три седмици. Останалите 10 процента били сепии.Изследванията показали, че акулите усвояват водораслите и извличат хранителните съставки от тях. Учените установили и увеличаването на ензим, който разгражда целулозата.Малките чукоглави акули имат стомаси, характерни за месоядните животни, а не на растителноядните, които са удължени.


В продължение на три дни над 100 доброволци на Българското

В продължение на три дни над 100 доброволци на Българското ...

......... Делчев, които ще подпомогнат преброяването в района на р. Места и яз. Доспат, както и експерти от Община Козлодуй, които ще осъществят преброяването по река Огоста. Язовир Искър и някои от водоемите в Софийско ще бъдат посетени от доброволи на клуб "Скорец" към Билогическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".


Акцията по събиране на стри гуми от домакинствата ще продължи

Акцията по събиране на стри гуми от домакинствата ще продължи ...

......... ул. "Петър Димков". Столичният инспекторат напомня, че търговските обекти / автосервизи и пунктове за смяна на излезли от употреба гуми/ са задължени да имат сключен договор с лицензирана фирма, на която да предават събраните гуми. Всеки обект, който нарушава разпоредбите на законодателството подлежи на санкция в размер от 1400 до 4000лв.


Тополите бяха засадени по поречията на реки с цел след

Тополите бяха засадени по поречията на реки с цел след ...

......... дка, като младите дръвчета бяха засадени на 16 различни площадки в трите проектни района, като 14 от тях са защитени с ограда, която да ги предпазва от стадата на местните фермери в първите години, които са най-критични за оцеляването им, но без да възпрепятства придвижването на дивите животни в района.


Първите почивни дни след новогодишните празници се оказа подходящи за

Първите почивни дни след новогодишните празници се оказа подходящи за ...

......... на топло е пагубен", казва Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа". Сега те са в покой и нямат нужда от много вода, добавя той. По идея на "Зелена Странджа" общината подготвя карти със зони за залесяване. Така до края на май всеки може да помогне за увеличаването на дърветата в града.Екоминистърът Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков

Екоминистърът Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков ...

......... да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти, за пореден път през последната седмица подчерта Димов. Той обяви още, че към днешна дата във ведомството му не е постъпвало предложение за изграждане на втори кабинков лифт над Банско. И допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната.


Министърът на околната среда и водите Нено Димов одобри списък

Министърът на околната среда и водите Нено Димов одобри списък ...

......... община Приморско, "Нареченски минерални бани”, община Асеновград, "Невестино-Барището”, община Невестино, "Невестино-Топилата”, община Невестино, "Ресен”, община Велико Търново, "Рударци”, община Перник, "Търговище-Боаза”, община Търговище, "Харманли”, община Харманли, "Чирпан”, община Чирпан и "Шипково”, община Троян. Те са включени в списъка по §133, ал.2 на Преходните и заключителни разпоредби на Закона за водите.


"Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк "Пирин" няма ...

......... въпрос единствено за спортна инфраструктура", каза той. Европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете, подчерта кметът на Банско Георги Икономов след срещата си с министър Нено Димов. Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да допусна застрояване или презастрояване на планината, увери Икономов.


Други години продавачи на

Други години продавачи на "предвестниците на пролетта" излизаха на пазара ...

......... Други години продавачи на "предвестниците на пролетта" излизаха на пазара едва през януари, но през последните дни времето в Силистренско бе необичайно топло, предаде Дарик. Заради топлото време в биосферния парк "Сребърна" са наблюдавани около 20 къдроглави пеликана.


Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх

Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх ...

......... птици. След време ще бъде направен нов опит да бъде пуснат в природата. Екипът на Зелени Балкани припомня, че белоглавите лешояди за защитен и рядък вид, за чието "завръщане" в Стара планина се работи от години. Природозащитниците изказаха благодарност на всички хора, които подават сигнали за наблюдавани или бедстващи птици.ЧЕЗ Разпределение стартира общ проект с Българското дружество за защита

ЧЕЗ Разпределение стартира общ проект с Българското дружество за защита ...

......... е с бюджет 2,65 млн. лв. Програмата LIFE+ финансира проекти, които допринасят за развитието и прилагането на политиката и законодателството в областта на околната среда. Главната цел е да допринася за развитието на политиките на Европейския съюз за околна среда, включително интегрирането им в други политики, допринасяйки за устойчиво развитие.


Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия

Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия ...

......... стенописи в някои от най-големите летища, попадащи на пътя на миграция на вида, които ще "разказват" за основните заплахи, които египетския лешояд среща по време на дългия си полет. Продължителността на проекта е 5,5 години (1 юли 2017 - 31 декември 2022). Координиращ бенефициент е Българското дружество за защита на птиците.


12-годишната бременна лъвица Рая ще бъде транспортирана от екип на

12-годишната бременна лъвица Рая ще бъде транспортирана от екип на ...

......... Дивите животни са категорични, че лъвчетата няма да оцелеят в пазарджишкия зоопарк, тъй като там нито имат условия за отглеждане на лъвчета без майка, нито персонал с достатъчен опит. Решението дали Терез и Масуд да бъдат изпратени в Пазарджик предстои да бъде гласувано този четвъртък от Общинския съвет в Разград.


Столична община, чрез Столичен инспекторат и районна администрация

Столична община, чрез Столичен инспекторат и районна администрация "Младост", за ...

......... предадени от гражданите. От Столична община напомнят, че търговските обекти (автосервизи и пунктове за смяна на излезли от употреба гуми) са задължени да имат сключен договор с лицензирана фирма, на която да предават събраните гуми. Всеки обект, който нарушава разпоредбите на законодателството подлежи на санкция в размер от 1400 до 4000лв.


Не можем повече да се преструваме, че промените в климата

Не можем повече да се преструваме, че промените в климата ...

......... пространство с холандския министър-председател Марк Рюте. "Няма да е толкова лесно, колкото очаквахме. Ще трябва много работа", посочи държавният глава. По-рано днес президентът Румен Радев участва заедно с ръководителите на делегациите, участващи в срещата на върха в Париж, в работна среща с президента на Френската република Еманюел Макрон в Елисейския дворец.


Международната среща на високо равнище по въпросите за изменението на

Международната среща на високо равнище по въпросите за изменението на ...

......... събират, особено когато говорим за проблемите на климата". На срещата в Париж България ще бъде представена от президента Румен Радевл Държавният ни глава е там по покана на френския си колега Еманюел Макрон, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Световната банка Джим Йон Ким, предаде Нова ТВ.


Датчанин заведе и загуби дело срещу Агенцията за опазване на

Датчанин заведе и загуби дело срещу Агенцията за опазване на ...

......... съд в град Холстебро отклонил иска и задължил Финд да изпати на агенцията 30 000 крони (4000 евро) съдебни разходи. В съдебното решение се казва, че организацията вече е изплатила щетите на мъжа. Освен това въпросните бобри са рядък вид, който според някои експерти влияят благоприятно върху екосистемата. Андерсен-Фрюдал ще обжалва решението. 


Срещата на високо равнище в Париж през следващата седмица предлага

Срещата на високо равнище в Париж през следващата седмица предлага ...

......... за да се помогне на страните да се приспособят към глобалното затопляне или да смекчат неговото въздействие. Френският президент Еманюел Макрон обяви предстоящата среща на високо равнище миналото лято, за да даде нов тласък на борбата срещу изменението на климата, след решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение.


Общината ще събира стари и захвърлени по улиците автомобилни гуми.

Общината ще събира стари и захвърлени по улиците автомобилни гуми. ...

......... - ж.к. "Овча купел" 2, кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и ул. "Петър Димков". За кв."Суходол", кв."Горна баня", с. Мало бучино и старата част на "Овча купел" има мобилен пункт. На телефон 0882 271 218 гражданите могат да подадат информация за точния адрес, от които трябва да се вземат гумите.


Изчезна най-известната новозеландска птица, Сироко, от редкия вид папагали какапо,

Изчезна най-известната новозеландска птица, Сироко, от редкия вид папагали какапо, ...

......... за чифтосване в присъствието на хора.Славата го застигна, когато зоологът Марк Каруардин и телевизионният водещ Стивън Фрай го заснеха в епизод от документална поредица. Сцената, на която Сироко се качва на главата на зоолога и се опитва да се сноши с него, беше гледана над 7 милиона пъти в YouTube.


Един от лъвовете, изведени от зоопарка в Разград, постъпи за

Един от лъвовете, изведени от зоопарка в Разград, постъпи за ...

......... разположение четири големи помещения, в част от които се провеждат и поредица от рехабилитационни упражнения, за укрепване на физическото му състояние. Лъвът Асен ще остане в Столичния зоопарк до трайното подобряване на неговото състояние, след което ще бъде транспортиран до едно от убежищата за големи котки на фондация "Четири лапи".


Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор ...

......... Димов. Приоритет е увеличаването на дела на рециклираните и оползотворените отпадъци най-малко от хартия и картон, метали, пластмаса и стъкло. Общият размер на инвестицията е над 13,5 млн. лв. ОП "Околна среда 2014-2020" осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 8,6 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 27 месеца.


Мухите са едни от най-неприятните насекоми и пренасят много зарази,

Мухите са едни от най-неприятните насекоми и пренасят много зарази, ...

......... данни за възможни епидемии. "Отделни мухи могат да бъдат полезни като екологични посредници, даващи информация за местата, на които са били малко преди това. Смятаме,че този многофункционален подход е подходящ за наблюдение на състоянието на околната среда и здравето на населението, както и за съдебната медицина, се казва в изследването.


Корали, отглеждани в една част на Големия бариерен риф, бяха

Корали, отглеждани в една част на Големия бариерен риф, бяха ...

......... метод, който преди това беше успешно изпробван във Филипините, може да помогне на рифовете да се възстановят в по-голям мащаб. Големият бариерен риф, най-голямата жива структура на Земята, е обречен на фона на безпрецедентна втора поредна година на короравно избелване, поради затоплянето на температурите на морето, свързани с изменението на климата.


От софийското озеленяване са погрижиха за над 1000 дървета в

От софийското озеленяване са погрижиха за над 1000 дървета в ...

......... ул. "Евлоги и Христо Георгиеви” и други. Ползите от полагането на мулча са много. Мулчът предотвратява загубата на влага в почвата, намалява растежа на плевелите. Поддържа благоприятна почвена температура, а разлагането му добавя хранителни вещества към почвата. Мулчирането предотвратява уплътняването на почвата, а не на последно място има и естетическо оформяне.


Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви резултатите

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви резултатите ...

......... за предприемане на строги мерки. Той бе категоричен, че нерегламентираното горене на гуми или дрехи втора употреба е недопустимо. За да се предотврати замърсяването на въздуха от подобни дейности, предстои затягане на контрола от страна на общинските власти. "Ще търсим ефективни решения, разчитаме и на активността на гражданите", заяви министърът.


Бял крокодил беше видян в река Аделаида в австралийската Северна

Бял крокодил беше видян в река Аделаида в австралийската Северна ...

......... обясни биологът Адам Бритън. Ако яйцата в гнездото прегреят малко, може да се появят грешки в деленето на клетките и мутации. Затова белите крокодили не са рядкост в специализираните ферми за отглеждане на влечугите.а толкова светъл крокодил обаче е трудно да остане незабележим за хищниците и рядко доживява зряла възраст.


Нов онлайн-инструмент на НАСА позволява на гражданите и общностите по

Нов онлайн-инструмент на НАСА позволява на гражданите и общностите по ...

......... на различни места. Различията са толкова значителни, че в някои случаи локално, в близост до топящ се лед, морското ниво може дори да спадне. Учените се надяват, че новият уеб инструмент ще даде възможност на местните общности да вземат информирани решения, за да се подготвят за въздействията от изменението на климата.


Работно заседание на Националния комитет (НК) по Програмата

Работно заседание на Националния комитет (НК) по Програмата "Човекът и ...

......... форум, посветени на биосферните паркове, запознаване с проектно предложение за обявяване на биосферен парк в делтата на река Места на територията на Гърция и др. Експерт от РИОСВ – Пловдив представи резултатите по проект за съвместяване на резерват "Червената стена" със съвременните изисквания, финансиран от Програмата за участие на ЮНЕСКО.


Измененията в климата представляват заплаха за съществуването на един от

Измененията в климата представляват заплаха за съществуването на един от ...

......... са определени като нуждаещи се от защита, за да могат да бъдат запазени за идните поколения. Срещата в Бон, която ще продължи до 17 ноември, е първата откакто американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата - единствената държава, която ще остане извън него.


Учени уловиха край бреговете на Португалия

Учени уловиха край бреговете на Португалия "праисторическа" Мантиева акула, която ...

......... Това мнение обаче не се споделя от всички изследователи. Предполага се, че "живият фосил" от праисторията е вдъхновил моряшки истории за морски чудовища. In case you missed it: Check out the crazy shark they spotted in Portugal. No, really check it out. https://t.co/lfUw6ud0eF pic.twitter.com/nlNT5U54Aa — Newsweek (@Newsweek) 12 ноември 2017 г.


Към момента по Оперативна програма

Към момента по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" (ОПОС) са ...

......... с общините са обучителните семинари за определяне и налагане на финансови корекции, инициирани от УО на ОПОС. Целта на предприетите от Управляващия орган мерки е да се минимизира рискът от допускане на грешки при провеждане на обществените поръчки, което ще осигури безпроблемното изпълнение на проектите и успешното усвояване на средствата.


Увредените от болести и вредители гори с потенциална опасност от

Увредените от болести и вредители гори с потенциална опасност от ...

......... че дейността е свързана и с подобряване и модернизиране на състоянието на горските разсадници. На съвещанието присъстваха представители на научните среди от Лесотехническия университет, ръководството на ИАГ, експерти от Агенцията, директори и експерти по залесяването от регионални дирекции по горите, лесозащитните и семеконтролните станции в страната и държавните горски предприятия.


118 кучета, останали без дом и настанени в общинския приют

118 кучета, останали без дом и настанени в общинския приют ...

......... ще бъдат събирани дарения в подкрепа на безстопанствените животни. Общинският приют бе създаден по инициатива на кмета на Старата столица Даниел Панов и работи вече две години. "Осинови от Велико Търново" е страницата в най-популярната социална мрежа – Фейсбук, където всеки може да се запознае с бъдещия си домашен любимец.


Сирия има намерение да се присъедини към Парижкото споразумение за

Сирия има намерение да се присъедини към Парижкото споразумение за ...

......... души. От кабинета на Еманюел Макрон заявиха, че "все още не е поканен" американския президент Доналд Тръмп. Той неведнъж е посочвал, че не одобрява условията, при които САЩ участват в договора. След идването си на власт той обяви оттеглянето на страната от него, което трябва да стане най-късно през 2020 г.


Сибирски тигър нападна служителка на зоологическа градина в Калининград в

Сибирски тигър нападна служителка на зоологическа градина в Калининград в ...

......... и в шок. Лекарите информират, че състоянието й е стабилно и няма опасност за живота й. От зоологическата градина обясняват още, че 16-годишният тигър никога досега не е бил агресивен към хора и за първи път напада човек. Няма да бъдат предприети никакви мерки срещу него. Полицията разследва случая.  


Столични фирми ще могат да плащат такса

Столични фирми ще могат да плащат такса "смет" за 2018 ...

......... други 2300 предприятия да предпочетат директно договаряне с фирми за сметоизвозване. Образци на декларации за брой контейнери и молби за допускане на пряко договаряне могат да се изтеглят от сайта на Столична община https://www.sofia.bg/sample-documents. Документите се подават в Дирекция "Икономика и търговска дейност" към Столична община на ул. "Оборище" №44.


Нови седем нападения от мечки над селскостопанско имущество и домашни

Нови седем нападения от мечки над селскостопанско имущество и домашни ...

......... като вече трябва да са заспали.От началото на годината, сигналите за нападение на мечки в Смолянско са 58, като при 56 от тях е доказано, че става въпрос за посегателство на дивите зверове над домашни животни. При нападенията са убити и пострадали десетки овце, крави, коне, кучета, както и пчелини.


Австралийски учени откриха, че пчелите имат предпочитания към ляво или

Австралийски учени откриха, че пчелите имат предпочитания към ляво или ...

......... била изравнена обаче 55 на сто от насекомите не показали предпочитания. Но от останалите 45%, половината предпочитали левия, а останалите - десния. Когато отворът от любимата страна бил по-малък, пчелите се забавяли повече, докато решат откъде да минат. Предпочитания към ляво или дясно имат също макаците резус, плъховете, мармозетките, скакалците.


Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1988 г., съобщи НАСА, цитирана

Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1988 г., съобщи НАСА, цитирана ...

......... след забраната на изчерпващите озона химикали през 1987 г.Най-голяма озоновата дупка беше през 2000 г. - 29,86 млн. кв. км. Озонът е безцветна комбинация от три кислородни атома. Високо в атмосферата - на 11 до 40 км над Земята), той предпазва повърхността от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват рак и увреждат посевите.


Учени откриха трети вид орангутани, който живее на индонезийския остров

Учени откриха трети вид орангутани, който живее на индонезийския остров ...

......... Техните ръце са по-дълги от краката. Те живеят по-изолирано от другите големи маймуни. This newly discovered orangutan species could soon go extinct https://t.co/ocLtE7G0YC pic.twitter.com/RZ36KsAgqJ — Gadget Man Jay Ltd (@gadgetmanjay) 2 ноември 2017 г. Scientists announce discovery of third orangutan species https://t.co/Sp9TrqASeV pic.twitter.com/qpkAbeySPn — JON K BRENT (@jonkbrent) 2 ноември 2017 г.


Канадското правителство увери, че е изпълнило своята роля в борбата

Канадското правителство увери, че е изпълнило своята роля в борбата ...

......... климатичните промени Катерин Маккена. - Непрестанното намаляване на популацията му предизвиква тревога." Тя прецени, че са нужни безпрецедентен ангажимент и сътрудничество, за да се възстанови популацията му. Констатацията на правителството бе приветствана от организацията "Грийнпийс", която обвинява канадските провинции, че не полагат достатъчно усилия за защита и спасяване на застрашени видове.


През 2016 г. Германия използва почти 17 милиона тона рециклирана

През 2016 г. Германия използва почти 17 милиона тона рециклирана ...

......... през миналата година, отбелязано бе, че работната сила за рециклиране на хартия е намаляла до малко над 40 000 души. Също така бе установено, че продажбите на графична хартия са спаднали с 3,6% през миналата година, докато при опаковки и хигиенни книжа се наблюдава съответно увеличение от 1,8% и 3,2%.


Въздухът на планетата ни е опасно и рекордно мръсен. Това

Въздухът на планетата ни е опасно и рекордно мръсен. Това ...

......... да бъде ограничен. "Това, от което се нуждаем сега, е световна политическа воля и ново чувство за неотложност", заяви той в изявление след публикуването на доклада. Бюлетинът на Световната метеорологична организация следи концентрацията на газове в атмосферата, а не емисиите, като данните се събират от мониторингова станция на Хавайските острови.


Българската агенция по безопасност на храните започва кампания за ваксиниране на

Българската агенция по безопасност на храните започва кампания за ваксиниране на ...

......... се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници. Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от БАБХ.


В Париж кметове на 12 световни градове подписаха декларация за

В Париж кметове на 12 световни градове подписаха декларация за ...

......... съществуващите и сега 11.50 за вредни емисии в някои райони на британската столица. Засегнати ще бъдат дизелови автомобили, регистрирани преди септември 2015 г., както и бензинови от преди 2006 г. Британските ековласти насърчават до 2020 г. такси "вредни емисии" да въведат и градските управи на Бирмингам, Лийдс, Саутхемптън, Дерби и Нотингам.


"Фалшивата зора" носи името си от Исляма - пророкът Мохамед я ...

......... снимка обаче трябва да се намери място с минимално смущение от градските светлини. Най-подходящото време за снимки през есента е около час и половина преди изгрева", съветва Пенчо Маркишки. За района на София това е малко след 6 сутринта (лятно часово време), а за Източна България – 10 около минути по-рано.


Над 50 вида канарчета показва изложба, която може да се

Над 50 вида канарчета показва изложба, която може да се ...

......... дни се дават оценки за породност на домашни любимци. Изложбите на канари и кучета са част от Дните на хобито и здравето, които започнаха на 18 октомври. Многобройна публика събират също специализираната изложба за градинарство "Цветна есен" и Панаирът на колекционерите "Булколекто". Четирите изложения продължават и в неделя, 22 октомври.


Софийската градска прокуратура внесе обвинение срещу Росен Георгиев за противозаконно

Софийската градска прокуратура внесе обвинение срещу Росен Георгиев за противозаконно ...

......... че е от защитен вид. Тогава полицейските служители задържали Георгиев и той бил принуден да предаде костенурката с акт за доброволно предаване. Още на същия ден костенурката била настанена в столичния зоопарк.За това престъпление законът предвижда до 5 години затвор и глоба в размер от 5000 лв. до 20 000 лв.


Броят на летящи насекоми, които са от основно значение за

Броят на летящи насекоми, които са от основно значение за ...

......... опрашването на 80% от растенията в природата, както и за храненето на 60% от птиците. Предишни изследвания разкриват обезпокоително намаляване на популациите на някои видове насекоми /главно пчели и пеперуди/ в Европа и Северна Америка, но не и на биомасата на летящите насекоми като цяло за дълъг период от време.


Защитен вид маймуна се роди в  зоопарка в Честър.Колумбийската черноглава

Защитен вид маймуна се роди в  зоопарка в Честър.Колумбийската черноглава ...

......... за нея бебе. То все още няма име, защото засега не е известен полът му. Този вид южноамерикански маймуни са вписани в червената книга на Международния съюз за защита на природата. Те са заплашени от изчезване, тъй като през последните 45 години популацията им е намаляла с 80%, предаде БНТ.


Терез и Масуд – двете лъвчета, които бяха стъпкани от родителите си

Терез и Масуд – двете лъвчета, които бяха стъпкани от родителите си ...

......... фондацията или на други спасителни центрове. Това, което трябва да се направи според нас, е изцяло да се затвори този зоопарк, защото не отговаря на изискванията на нормативната уредба”, казва д-р Марина Иванова. Засега Терез и Масуд остават в клиниката докато за тях се намери подходящ дом в страната или чужбина.


С уъркшоп, посветен на птиците и тематично обучение за деца

С уъркшоп, посветен на птиците и тематично обучение за деца ...

......... защита на птиците и ще продължат от 11:00 до 14:00 часа на обособена локация покрай Алеята на птиците. За участие са канени всички деца (и техните родители) на възраст между 3 и 12 години, като единственото условие за участие е всеки да си донесе празно пластмасово шише и 2 молива.


Намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ)

Намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) ...

......... повишаване на качеството на въздуха за периода след 2020 г. Три са основните посоки, по които се работи в момента – повишаване на привлекателността на градския транспор и намаляване на замърсяването от него, чрез нови превозни средства; намаляване на вредните емисии от битовото отопление; увеличаване на зелените площи в столицта.


От Брюксел все по-сериозно вдигат мерника на България заради лошото

От Брюксел все по-сериозно вдигат мерника на България заради лошото ...

......... това са Пловдив, северните, югозападните и югоизтачни части на страната. Във връзка с проблема от Министерството на околната среда и водите ще инвестират 111 млн. лева в мерки за по-чист въздух. Предвидено е от тази сума 1.3 млн. лева да бъдат за закупуване на електроавтомобили за общинските администрации, предаде Нова телевизия.


След като прекарват последните четири години в проследяване и документиране на

След като прекарват последните четири години в проследяване и документиране на ...

......... в Сахара",  коментира екипът. Докато заснема леговището екипът засича по прикаченият й предавател възрастна женска, която "нервно се разхожда" наблизо. "Това може да е била майката на котенцата", обяснават учените. В кадрите животинчетата се виждат отблизо, котенцата гледат безстрашно, в един момент, едно смело коте излиза от храстите, последвайки нищо неподозиращ пустинен гризач.


Бившият американски президент Барак Обама произнесе в петък пламенна реч,

Бившият американски президент Барак Обама произнесе в петък пламенна реч, ...

......... не е кой-знае-какъв проблем.” "Ако можем да погледнем отвъд дневния цикъл на новините и да помислим за основните неща, за въздуха, който децата ни дишат. Ако това е нашият фокус и ние сме готови да го поставим над всичките си краткосрочни интереси, то няма да е твърде късно", заключи Обама.


Рядък лемур от вида ай-ай се роди в Северна Каролина.

Рядък лемур от вида ай-ай се роди в Северна Каролина. ...

......... фигурира в Червения списък на световнозастрашените видове. По-рано е бил на ръба на изчезването, като през 1967 г. на свобода са били останали не повече от 50 ай-ай и то само в североизточните крайбрежни джунгли на острова. Главна причина за намаляването му е изсичането на девствените гори на остров Мадагаскар.


За поредна година Зелената олимпиада стимулира учениците да научат повече

За поредна година Зелената олимпиада стимулира учениците да научат повече ...

......... Целта е да се продължи традицията за формиране на екологично съзнание в младите български граждани.   Последните четири издания на инициативата са под патронажа на МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. През 2016 и 2017 г. Зелената олимпиада е част от образователно-информационната кампания на ОПОС.


ЮНЕСКО и Министерството на околната среда и водите признаха заслугите

ЮНЕСКО и Министерството на околната среда и водите признаха заслугите ...

......... – Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон. Подкрепата им показа, че местните общности и отговорните държавни институции в тези общини разбират предимствата на регионите, чието развитие се основава на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност.


Малки панди направиха дебюта си пред публика в център за

Малки панди направиха дебюта си пред публика в център за ...

......... Research Base of Giant Panda Breeding in Chengdu. https://t.co/ww4tdPKRJK pic.twitter.com/SZnoTcfOn6 — China Plus News (@ChinaPlusNews) 29 септември 2017 г. Say Cheese! 11 newly-born giant pandas make debut at Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding in SW China`s Sichuan Province, Sept. 29 pic.twitter.com/EGpdMe7pAV — China News 中国新闻网 (@Echinanews) 29 септември 2017 г.


Започват Европейски дни на птиците. Честванията на миграцията на прелетните птици

Започват Европейски дни на птиците. Честванията на миграцията на прелетните птици ...

......... имаше Информационен щанд в Зоологическата градина на тема "Орлите на България". Събитието бе част от кампанията на БДЗП "За да има орли" - инициативата ще се проведе в София. Отново вчера в Свищов бяха наблюдавани птици на щанд на БДЗП в местността "Паметниците". В Гоце Делчев честването е на 1 октомври, а птиците ще бъдат наблюдавани района на рибарниците. 


Американската космическа агенция (НАСА) публикува снимка, на която се вижда

Американската космическа агенция (НАСА) публикува снимка, на която се вижда ...

......... пукнатина върху ледника Пайн айланд, намиращ се в Антарктика. Тя предизвика откъсването на айсберг с големина колкото половин София, пише Дневник. Събитието, което е в следствие на глобалното затопляне, се е случило преди по-малко от седмица. Пайн айлънд е най-бързо топящият се ледник. Той съставя 10% от ледената покривка на Западна Антарктика.


Национална асоциация

Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) внесе сигнал до Главния прокурор ...

......... в България", част от него е била неправомерно подменена от неправителствени организации и отделни лица. Всички те са споменати в сигнала до ДАНС и прокуратурата. "Очакваме прокуратурата и службите да извършат необходимите проверки. Ако съмненията за закононарушения се докажат, да потърсят наказателна отговорност от съответните лица", казват още от НАБЧ.