Британски диетолози посочиха моцарелата като най-полезният продукт за хората, страдащи

Британски диетолози посочиха моцарелата като най-полезният продукт за хората, страдащи ...

......... Разновидностите рокфор, горнгонзола, камамбер и бри съдържат токсични вещества, които могат да предизвикат развиването на инфекциозни заболявания като листериоза. Такива сирена не трябва да се дават на деца, на бременни жени и на кърмачки. Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт също трябва да ги избягват.  По публикацията работи: Камелия Цветанова


Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на

Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на ...

......... група била открита взаимовръзка между високото ниво на кръвната захар и по-лошия им шанс за оцеляване. По думите на специалистите контролът на кръвната захар е нов метод за потискане растежа на ракови клетки. Методът не води до директното им унищожаване, но дава възможност ракът да се превърне в хронично заболяване.


Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на

Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на ...

......... високото ниво на кръвната захар и по-лошия им шанс за оцеляване. По думите на специалистите, контролът на кръвната захар е нов метод за потискане растежа на ракови клетки. Методът не води до директното им унищожаване, но дава възможност ракът да се превърне в хронично заболяване. (БТА)По публикацията работи: Александър Попов


Карането на велоергометър е чудесен начин едновременно да развиете мускулната

Карането на велоергометър е чудесен начин едновременно да развиете мускулната ...

......... мускулатурата на краката и тазаТренировката с велоергометър се отразява най-силно на мускулите на краката и седалището. Мускулите на гърба и корема също се напрягат, но не до такава степен. Най-слабо участващи в този тип тренировка са мускулите на ръцете.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Почти всичко в организма ни е изградено от протеини, включително

Почти всичко в организма ни е изградено от протеини, включително ...

......... най-високопротеиновите храни, богати на цинк, магнезий, желязо и калций. То стимулира имунната система. Голямото количество неразтворими фибри в състава му подхранва чревните бактерии и подобрява работата на сърдечносъдовата система. Конопеното семе намалява нивата на холестерол и триглицериди в кръвта.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg По публикацията работи: Михаела Лазарова


В началото на месец август изтече крайният срок, в който

В началото на месец август изтече крайният срок, в който ...

......... няма регистрирани с изтекъл срок на годност. Това беше и нашето очакване. Откриха 4 опаковки със сбъркан код. Навсякъде в Европа работи тази директива, но не пълноценно. В повечето държави са включени по-малък брой аптеки, отколкото у нас'', обясни по темата и Николай Костов  от Асоциацията на собствениците на аптеки.Личните лекари, които са попълнили некоректно медицинската документация за направените

Личните лекари, които са попълнили некоректно медицинската документация за направените ...

......... затруднява бързото събиране на адекватна информация при възникване на епидемична ситуация и вземането на адекватни противоепидемични мерки", се казва още в писмото. От РЗИ настояват за стриктно спазване на разпоредбите в Наредбата по отношение на диагностика, регистрация и мерки спрямо контактните лица заради моментната епидемична ситуация от морбили в столицата.


Eдва ли има по-препоръчвана и полезна храна от плодовете. Специалистите

Eдва ли има по-препоръчвана и полезна храна от плодовете. Специалистите ...

......... токсините, разнася хранителните вещества и кислорода из цялото тяло и създава влажна среда за тъканите и ставите. Всички тези плодове са много полезни, защото тялото ни абсорбира водата, която съдържат. Изключвайки ги от менюто си, рискувате да се обезводните, което може да доведе до акне, запек и заболяване на бъбреците.


В Албания болестта миша треска взе жертва, съобщават македонски медии,

В Албания болестта миша треска взе жертва, съобщават македонски медии, ...

......... ядат горски плодове, които не са били добре измити. Симптомите на треска са висока температура, зачервяване на очите, главоболие, мускулни болки, а понякога гадене и повръщане. В по-тежки случаи може да има кървене, както и нарушена бъбречна функция. Първият случай на миша треска в Албания е регистрирана през 1984 г.


Лекарите от Бърза помощ са най-честата жертва на пациентска агресия.

Лекарите от Бърза помощ са най-честата жертва на пациентска агресия. ...

......... Наредба трябва да бъде насочена към спомагане на условията на тези хора да могат да специализират и да останат в България. Трябва да подпомагаме тези деца с наредби и закони, за да работят и останат тук в България", категоричен е доцент Григоров. По материала работиха Галя Георгиева и Филип Епитропов


Два са новите случаи на западнонилска треска у нас. Те

Два са новите случаи на западнонилска треска у нас. Те ...

......... установили възпаление на малкия мозък. „Болестта при него е била в напреднат стадий. Мъжът вече започва да се подобрява. При млади здрави хора, когато има диагноза „западнонилска треска” обикновено прогнозата е добра. При възрастни хора над 65-годишна възраст и такива с имунен дефицит прогнозата е 15-20% смъртност”, обясни проф. Кантарджиев.На 13 август е извършена животоспасяващата трансплантация на черен дроб

На 13 август е извършена животоспасяващата трансплантация на черен дроб ...

......... сме им благодарни", обяви и от Хамбург Роксана Ангелова. Тя уточни, че Алекс вече не е жълт, а бял като снежинка и вчера се е усмихнал за първи път. Семейството ще се завърне в България след 1-2 месеца, дотогава лекарите в Хамбург ще наблюдават как бебето приема новия черен дроб.


Сливен ще се включи в поредния етап от Националната АНТИ

Сливен ще се включи в поредния етап от Националната АНТИ ...

......... на презервативи, да мотивира хората към отговорност за собственото си здраве и да насочи вниманието на обществото към проблема СПИН чрез повишаване на обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално-предавани инфекции и предоставяне на коректна информация, относно начините за предпазване от заразяване с ХИВ.


Днес, 15.08.2019 г. Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи

Днес, 15.08.2019 г. Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи ...

......... епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване. Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.


Двете интервенции на гигантски аневризми, осъществени от германския топ неврорентгенолог

Двете интервенции на гигантски аневризми, осъществени от германския топ неврорентгенолог ...

......... България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 142 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2019 година до сега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.


Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния

Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния ...

......... Проведено е епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване. Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.На 15 август националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи

На 15 август националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи ...

......... епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване. Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.


От началото на годината в болницата "Шейново" са родени 1267

От началото на годината в болницата "Шейново" са родени 1267 ...

......... на фасадите, ремонт на покрива, на ВиК и отоплителната инсталация. С въвеждането на мерки за енергийна ефективност ще бъдат спестени около 20-25 на сто от разходите за енергия на болницата. Това са около 5 хил. лв. на месец, които ще остават за заплатите на персонала на болницата, отбелязват от общината.


От днес до 15 септември с различни инициативи и безплатни

От днес до 15 септември с различни инициативи и безплатни ...

......... Естония - 16.6, Португалия - 14.2, Малта - 10.4, Ирландия - 10.2, Кипър - 10, Белгия - 7.9, Франция - 7.8, Исландия - 7.2, Англия - 6.7 и др. Лечението на пациенти с ХИВ/СПИН се извършва в специализирани звена към инфекциозните болници/клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.


Социологически изследвания не коментирам, никога не съм коментирала и няма

Социологически изследвания не коментирам, никога не съм коментирала и няма ...

......... в бъдеще. Има много лица, от които се очаква да го правят. От мен - не. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, предаде репортер на Novini.bg. "Днешната тема е много по-важна. Тя е важна за 32 000 медицински специалиста в България и за тяхната възможност да членуват в съсловни организации.  


Проф. Хенкес и доц. Сираков приключиха с успех интервенцията на

Проф. Хенкес и доц. Сираков приключиха с успех интервенцията на ...

......... България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 142 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2019 година до сега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.


Сдружението на хората с психични проблеми в Пещера вече има

Сдружението на хората с психични проблеми в Пещера вече има ...

......... родопския град. Новото самостоятелно помещение е в центъра на Пещера и е открито от кмета на общината Николай Зайчев. Той е поздравил членовете на сдружението и им е поднесъл подаръци. Организацията на хората с психични проблеми в Пещера е учредена през 2007 г. и в нея членуват близо 50 души.


От днес стартира националната лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи

От днес стартира националната лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи ...

......... Загора. От здравното министерство напомнят, че предаването на ХИВ е основен проблем за общественото здраве и засяга повече от 2 милиона души в Европейския регион на СЗО, особено в страните от Източна Европа и Централна Азия. През 2017 г. близо 160 000 души са новодиагностицирани с ХИВ в Европейския регион.


Съвсем наскоро отбелязахме световния ден за борба с рака на

Съвсем наскоро отбелязахме световния ден за борба с рака на ...

......... използва за засилване на ефекта от химиотерапията. Имунотерапията може също да работи отлично за много пациенти, при които туморите са прогресирали по време или след химиотерапия. Освен това управлението на страничните ефекти от терапиите е доста по-добро. При правилни медикаменти преди терапия, рядко се наблюдава дори повръщане, предизвикано от химиотерапия.


Днес на 15 август във ВМА бе отбелязан Деня на

Днес на 15 август във ВМА бе отбелязан Деня на ...

......... Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.


На 15 август 2019 г. стартира националната лятна АНТИСПИН кампания,

На 15 август 2019 г. стартира националната лятна АНТИСПИН кампания, ...

......... Варна, Плевен и Стара Загора. Предаването на ХИВ е основен проблем за общественото здраве и засяга повече от 2 милиона души в Европейския регион на СЗО, особено в страните от Източна Европа и Централна Азия. През 2017 г. близо 160 000 души са новодиагностицирани с ХИВ в Европейския регион.  


Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са ...

......... да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка. По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори - храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.


Най-престижното специализирано събитие в областта на майчиното и детско здраве

Най-престижното специализирано събитие в областта на майчиното и детско здраве ...

......... Az-deteto, Tialoto.bg, сп. "9 месеца"; "Новите родители", "Първите седем", "Дневникът на мама и татко“, Bebok.eu, Mama mia, Novavarna.net, Varnautre.bg. Институционални партньори на "Форум бременност и детско здраве" са Медицински университет – Варна "Проф. Параскев Стоянов", Медицински комплекс "Майчин дом" – Варна, УМБАЛ "Света Анна - Варна".По публикацията работи: Петя Славова


В Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Екатерина“ е преведен

В Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Екатерина“ е преведен ...

......... нарушение и му е поставен временен електрокардиостимулатор и в последствие постоянен еднокухинен пейсмейкър. Независимо от напредналата възраст на пациента и високия риск, в УМБАЛ „Св. Екатерина“ са предприети всички необходими мерки и медицински процедури за спасяването му и той ще бъде изписан в добро общо състояние още на втория ден.


Ако консумирате колбаси, има няколко важни неща, които трябва да

Ако консумирате колбаси, има няколко важни неща, които трябва да ...

......... вкуса и аромата E621. Нежелателните добавки от своя страна включват, например, E120 и E252, които могат да имат канцерогенен ефект. Също така трябва да избягвате добавката E536: тя е слабо токсична, но производителите на колбаси, които не са в съответствие с изискванията, могат да я използват като емулгатор. Източник: БГНЕС


Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са ...

......... да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка. По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори - храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.


През месец септември 2019 г. мобилни екипи от всички териториални

През месец септември 2019 г. мобилни екипи от всички териториални ...

......... са се възползвали около 2200 лица. Електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“ е достъпна и за самостоятелно ползване от лицата на интернет страницата на НОИ чрез издаден от института персонален идентификационен код (ПИК). От 4 май т.г. досега през тази услуга са направени справки с ПИК за близо 36 000 лица.


Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 ...

......... на 17,7 млн. лв., в т.ч. за изплащане на сумите по чл. 37, ал. 6 от Закона за здравното осигуряване /потребителска такса/ - 9 813 276  лева. С това МЗ е изплатило към НЗОК всички дължими суми за потребителска такса към месец юни, включително, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.


Да се подобри идентификацията на потенциалните донори на органи, да

Да се подобри идентификацията на потенциалните донори на органи, да ...

......... за наблюдение и контрол на дейностите по донорство и трансплантация.Предлага се да има и екип на централно национално ниво с експерти на смени, които да дават деноношни консултации и да координират всички донорски ситуации.Отчита се и нуждата от медийни кампании и образоване на обществото за нуждата и смисъла от донорството.


Утре, 15 август 2019 г., от 13.30 часа омбудсманът Мая

Утре, 15 август 2019 г., от 13.30 часа омбудсманът Мая ...

......... всяка от регулираните професии в здравеопазването да се представлява от отделна съсловна организация, която в максимална степен да защити правата и интересите на своите членове. Според медицинските специалисти така ще се внесе ред при упражняването на техните професии, които ще получат възможност за законодателна уредба, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.


Учени от университета в Бристол, Англия, заключиха, че наднорменото тегло

Учени от университета в Бристол, Англия, заключиха, че наднорменото тегло ...

......... влиянието на гени, които могат да допринесат и за затлъстяване, и за поява на тумори. По думите на учените, излишното тегло е виновно за 6 процента от случаите на рак в развитите страни. Резултатите от изследването показали също, че свързаните със затлъстяване проценти на случаите на рак са много повече.


Трансплантацията на органи е водещ и основен приоритет на Република

Трансплантацията на органи е водещ и основен приоритет на Република ...

......... Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.) и съпътстващите я документи да преминат процедура по междуведомствено съгласуване преди внасянето ѝ за разглеждане в Министерския съвет. С проекта на Националната програма и работния план към нея може да се запознаете тук.


Най-честите случаи, при които хората се обръщат към звеното за

Най-честите случаи, при които хората се обръщат към звеното за ...

......... се установява ниско кръвно налягане, учестен пулс и сух език. В летните жеги се губят 800 мл течности и трябва да се набавят, те са освен другите течности, които тялото отделя. Трябва да се приема до 2 л вода. По материала работиха Калина Атанасова и Галя Георгиева      


Липсващо в аптеките лекарство за рядка болест притесни пациентите с

Липсващо в аптеките лекарство за рядка болест притесни пациентите с ...

......... заболяване и не става въпрос да си вземем аналгин", обясни Алексиев. По думите му Креонът не е животоспасяващо лекарство, но може да бъде, защото пациентите трябва да го приемат при всяко хранене. Без този ензим , който приемат с медикамента, болните не могат да приемат храна.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Учени от университета в Бристол, Англия, заключиха, че наднорменото тегло

Учени от университета в Бристол, Англия, заключиха, че наднорменото тегло ...

......... влиянието на гени, които могат да допринесат и за затлъстяване, и за поява на тумори. По думите на учените, излишното тегло е виновно за 6 процента от случаите на рак в развитите страни. Резултатите от изследването показали също, че свързаните със затлъстяване проценти на случаите на рак са много повече.


Когато се опитваме да отслабнем пробваме всякакви диети и методи

Когато се опитваме да отслабнем пробваме всякакви диети и методи ...

......... поглъща много калории. Това обаче е лъжливо усещане, особено в комбинацията с винаги присъстващия бял ориз, който е наситен на въглехидрати. Ако похапвате повече рулца суши, за да се заситите, това играе лоша шега на вашата диета за отслабване.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Министерството на здравеопазването въвежда промени в имунизационния календар, съобщава zdrave.net.

Министерството на здравеопазването въвежда промени в имунизационния календар, съобщава zdrave.net. ...

......... както и на бюджета на НЗОК. Финансовите средства ще са за сметка на намаляването на приемите на основната имунизация с пневмококова конюгирана ваксина от три на два приема и отпадането на проба Манту и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст. Общественото обсъждане ще се проведе в 14-дневен срок.


Детската смъртност в Добричка област е спаднала до 7.7 на

Детската смъртност в Добричка област е спаднала до 7.7 на ...

......... Коефициентът на общата смъртност - 16.6 на 1000 души от населението, обаче продължава да е твърде висок, допълват от статистическото бюро. Продължава тенденцията и на силно изразени различия в смъртността сред градското и селското население, като коефициентът съответно достига 14.4 и 21.7 на 1000 души от населението, според статистическите данни.


Регионалната здравна инспекция в Силистра се включва в Националната антиСПИН

Регионалната здравна инспекция в Силистра се включва в Националната антиСПИН ...

......... на община Силистра и младежки медиатор. За подобряване на достъпа до услугите по доброволно консултиране и безплатно изследване с бърз тест, екип от специалисти на РЗИ-Силистра по график ще бъде разположен на оживени места в градовете Силистра и Дулово и селата Калипетрово, Йорданово, Бистра от 23 август до 4 септември.


Лятото няма как да мине без динята. Този сочен плод

Лятото няма как да мине без динята. Този сочен плод ...

......... плодът, който може да ви помогне. Това е така, защото тя съдържа голямо количество магнезий и фина целулоза. Ще регулира перисталтиката на червата и ще стимулира отделянето на жлъчен сок. По този начин ще можете бързо и лесно да се справите със запека, без да се налага да приемате медикаменти.


Мащабна европейска програма, съфинансирана от държавите-членки на ЕС, ще работи

Мащабна европейска програма, съфинансирана от държавите-членки на ЕС, ще работи ...

......... срещани са муковисцидозата, таласемията, хемофилия, мускулни дистрофии, пулмонална хипертония и др. В повечето случаи причината за тях е генетична. Терапията обикновено е поддържаща, но значително повишава качеството и продължителността на живота. Редовното лечение позволява на голяма част от пациентите да учат, работят и допринасят за обществото. За повече информация: www.raredis.org


Сградата, която ще помещава Националната детска болница не отговаря на

Сградата, която ще помещава Националната детска болница не отговаря на ...

......... че строежът е годен. Кое е правилното – аз не знам, защото съм лекар, но най-вероятно тук има нужда от нова експертиза", коментира медикът.  По думите на инж. Каралеев, едно болнично заведение трябва да отговаря на съвременните изисквания, защото се предполага тя да издържи десетилетия.  По публикацията работи: Боряна Павлова


Сградата, която ще помещава Националната детска болница не отговаря на

Сградата, която ще помещава Националната детска болница не отговаря на ...

......... негодна, а сега се оказва, че строежът е годен. Кое е правилното – аз не знам, защото съм лекар, но най-вероятно тук има нужда от нова експертиза”, коментира специалистът. По думите на инж. Каралеев, едно болнично заведение трябва да отговаря на съвременните изисквания, защото се предполага тя да издържи десетилетия.


Дали жените ще могат един ден да се ваксинират срещу

Дали жените ще могат един ден да се ваксинират срещу ...

......... други преносими по сексуален път инфекции, като гонорея и заразяване с ХИВ. "Като се имат предвид последствията от тази епидемия върху здравето на жените, репродуктивното здраве, здравето на децата, в случай че инфекцията е била предадена, необходимостта от ваксина е реална", отбеляза датският експерт Петер Андерсен от Лондонския имперски колеж.


Детокс на организма, по-добро здраве на костите, контрол на нивата

Детокс на организма, по-добро здраве на костите, контрол на нивата ...

......... краставици към менюто си.Подобрява се храносмиланетоЗа да имаме добро храносмилане, нашата храносмилателна система се нуждае от достатъчно количество фибри и вода. Всекидневната консумация на вкусни краставици ни осигурява точно това. В допълнение, те ни снабдяват и с витамини, които подпомагат храносмилането.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Първият основен акцент в рамките на второто издание на форума

Първият основен акцент в рамките на второто издание на форума ...

......... на такъв тип продукти. "Липсва дългосрочна визия. Дейността е подложена на хиперрегулация, от една страна, а от друга - този тип технологии изискват години за развитието си. За търпение и време пък е необходим ресурс", подчерта още той. Вижте още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.По публикацията работи: Екип на Bloomberg


За първи път в България екип от онколози от МБАЛ

За първи път в България екип от онколози от МБАЛ ...

......... информира добре пациентите за стадия на болестта им и прогнозата за развитието й с цел намаляване на нивата на тревожност и подобряване качеството им на живот. Екипът, провел проучването, напомня, че семейната подкрепа е изключително важна за преодоляване на негативните емоции, свързани с лечението. Цялото проучване можете да откриете ТУК.


Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, д-р Николай Брънзалов зам.-

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, д-р Николай Брънзалов зам.- ...

......... недостатъчно ясно формулиран текст на Наредбата. Зам.-министър Начева увери, че правото на свободен избор къде да специализират младите лекари няма да бъде засегнато. И добави, че към момента МЗ събира данни от Регионалните здравни инспекции за това къде в страната и какви специалисти са необходими, съобщиха от пресцентъра на БЛС.


Министерският съвет одобри откриването на Научноизследователски институт в структурата на

Министерският съвет одобри откриването на Научноизследователски институт в структурата на ...

......... персонализираната медицина, иновативните нанотехнологии, детското развитие и безопасността на пациента в хирургията. Откриването на научноизследователски институт в структурата на Медицинския университет е част от мерките, заложени в Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 - 2020 година и Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020.


През последните четири години Столичната община е финансирала общинските лечебни

През последните четири години Столичната община е финансирала общинските лечебни ...

......... покривът, дограмата, кабинетите, тоалетните, сменена е подовата настилка. Закупени са ехокардиограф с два трансдюсера, ЕМГ апарат и два холтера, лазер за физиотерапия и принадлежности за кинезитерапия, както и апарати за офталмология. Специално за апаратура и обновяване на физиотерапевтични отделения и кабинети през последната година са отпуснати близо 400 000 лв.


Днес в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе подписан осмият за

Днес в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе подписан осмият за ...

......... се справи с отговорността и увеличаващата се по вид и обем дейност, както и да отговори на очакванията на здравноосигурените. Социалното партньорство, което има дълбоки традиции в НЗОК, обединява усилията на ръководството и на синдикатите за подобряване на условията на труд на служителите и постигане на справедливо възнаграждение на служителите.


Прoучвaнe, прoвeдeнo oт aмeрикaнcки eкcпeрти, e уcтaнoвилo нoвa и изнeнaдвaщa

Прoучвaнe, прoвeдeнo oт aмeрикaнcки eкcпeрти, e уcтaнoвилo нoвa и изнeнaдвaщa ...

......... Чувcтвo, чe ce нaмирaтe в ceриoзнa бeдa Cпeциaлиcтът oтбeлязвa oщe, чe мнoгo фaктoри влияят нa пoкaзaтeлитe зa кръвнoтo нaлягaнe, включитeлнo рязкaтa прoмянa нa врeмeтo, нaпрeдвaнeтo нa възрacттa и лoшитe нaвици. Хoрaтa трябвa дa нaблюдaвaт чecтo кръвнoтo cи нaлягaнe, зa дa нe увeличaт риcкa oт внeзaпeн инфaркт или инcулт. източник: fakti.bg


Ебола може да бъде победена, написа лондонският в. Дейли мейл.

Ебола може да бъде победена, написа лондонският в. Дейли мейл. ...

......... република Конго. Над 90 процента от инфектираните, които са били третирани с медикаментите срещу смъртоносното заболяване в централноафриканската страна, са били излекувани. "Това означава, че заразната болест може да бъде победена", прави своя извод авторът на материала. Медията обаче допълни, че пациентите са били в начален етап на болестта.  


След тестове в Демократична република Конго (ДРК) беше открито ефективно

След тестове в Демократична република Конго (ДРК) беше открито ефективно ...

......... моноклоналните антитела в препарата 114 на компанията Риджбек давало смъртност от 11 процента, а лечението с подобен препарат, изработен от Регенерон, давало смъртност от едва 6 процента. Когато лечението започнело в по-късна фаза, обаче, тези проценти скачали значително, съответно до 29% за продукта на Регенерон и 34% за препарата 114.


Пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три

Пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три ...

......... окаже влияние върху бюджета на Министерството на здравеопазването, както и на бюджета на НЗОК. Финансовите средства ще са за сметка на намаляването на приемите на основната имунизация с пневмококова конюгирана ваксина от три на два приема и отпадането на проба Манту и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст.


Макар и с намалена интензивност, епидемията от дребна шарка (морбили)

Макар и с намалена интензивност, епидемията от дребна шарка (морбили) ...

......... когато се поднови отглеждането на прасета. Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Това, което ме плаши мен от човешка гледна точка и като епидемиолог, е крайната форма на недоверие към институциите и това, което те предписват и правят. При такива условия много трудно може да е ефективна една борба.


Макар и с намалена интензивност, епидемията от морбили продължава. Това

Макар и с намалена интензивност, епидемията от морбили продължава. Това ...

......... рисковете, свързани с разпространението на Африканската чума по свинете: "Вирусът не е опасен за хората, но рисковете той да остане в почвата, по опаковки и по други открити части, е висок. Това създава опасност заболяването да се появи отново, когато се поднови отглеждането на прасета", завърши доц. д-р Ангел Кунчев.


Вече пореден ден страната е обзета от опасно високи температури,

Вече пореден ден страната е обзета от опасно високи температури, ...

......... препоръча в летните горещи дни да заложим на шапки и бели широки дрехи и подчерта, че всяко прегряване на тялото се индикира от прескачане на сърцето и сърцебиене. Проф. Владимиров посочи още, че солта е необходима за организма в горещините, защото задържа водата в тялото ни.По публикацията работи: Боряна Павлова


Жълт код за високи температури е в сила за почти

Жълт код за високи температури е в сила за почти ...

......... и тялото по-добре да се адаптира", посъветва д-р Стоименов. "Хората със сърдечни заболявания да измерват по-често кръвното си налягане, но да не преминават към самолечение, а да се консултират с лекар, а останалите граждани да носят по-широки дрехи, шапки и кремове за предпазване от слънчевите лъчи", завърши д-р Благовест Стоименов.


12 жители на област Враца са пипнали вируси през изминалата

12 жители на област Враца са пипнали вируси през изминалата ...

......... за изминалата седмица са 6. За периода здравните инспектори са извършили 27 проверки по текущ контрол, като няма констатирани нарушения. Инспектирани са 7 аптеки и една оптика, като и там всичко е било изрядно. При проверките на лечебните заведения за болнична помощ е дадено предписание за предприемане на противоепидемични мерки.


В България има недостиг на медицински кадри - сестри, акушерки,

В България има недостиг на медицински кадри - сестри, акушерки, ...

......... наспи един общопрактикуващ лекар, той трябва да осигури звено, което да бъде на разположение за пациентите. Когато пък работи по 48 часа седмично, задължително трябва да има почивка след това", допълни още д-р Миндов. По думите му огромен проблем се явявало и ниското заплащане в сектора.По публикацията работи: Боряна Павлова


Няколко дни след като изтече и гратисният период, в който

Няколко дни след като изтече и гратисният период, в който ...

......... че глобата ще бъде от 1000 до 3000 лв. Измененията освен това са от 86 страници и предвиждат още редица сериозни промени в работата на здравния сектор с преходни и заключителни разпоредби. Така че не е ясно кога и в каква форма ще стигнат до депутатите и ще бъдат гласувани.


Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и

Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и ...

......... реда за извършване на дезинфекция, дезинсекция и дератизация е издадено предписание за провеждане задължителни хигиенни и противоепидемични мерки на 11 общини в област Монтана. Копия от Протоколите от извършените ДДД обработки в изпълнение на общинската Програма за борба с кърлежите и комарите се представят в РЗИ-Монтана ежемесечно за периода март-ноември.


2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация, чрез

2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация, чрез ...

......... доклади на Европейската организация за верификация през първите 6 месеца показват наличието предимно на технически грешки в системата, свързани основно с допуснати грешки при качването на данните за лекарствените продукти от производителя в Европейския хъб, грешки в кодирането, грешки в настройката на баркод скенерите, допуснати неточности в софтуера и др.


Общо 1134 случая на морбили са регистрирани у нас от

Общо 1134 случая на морбили са регистрирани у нас от ...

......... репеленти, замрежване на прозорците и предотвратяване на фактори, допринасящи за събирането на комари, като например застоялата вода. Най-сериозното усложнение било засягане на централната нервна система, но това се случвало изключително рядко. Проф. Кожухарова обясни, че заподнонилската треска е смъртоносна при под 1% от хората, като рискът е по-висок над 60-годишна възраст.