Над 80 000 души са се разболели от морбили в

Над 80 000 души са се разболели от морбили в ...

......... 300-процентно увеличение спрямо същия период на 2018 г. Що се отнася до Европейския съюз, двете организации посочват като причина намалелия общ брой на имунизациите, особено сред някои маргинализирани групи от населението. Най-уязвими за заразата са неваксинираните малки деца и бременните жени, посочва СЗО и призовава за спешни действия по въпроса.


Бактериални и гъбични токсини, свързани с белодробни заболявания, могат да

Бактериални и гъбични токсини, свързани с белодробни заболявания, могат да ...

......... Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина отбеляза, че е-цигарите не трябва да бъдат рекламирани като начин за отказване от пушенето, без да се знае за пораженията, които нанася върху здравето поглъщането на никотин и на овкусители. "Въз основа на наличните доказателства има достатъчно основания за сериозни опасения", увери Маккий.


Най-хубавото време от годината е това, в което отбелязваме любимите

Най-хубавото време от годината е това, в което отбелязваме любимите ...

......... храните, тялото складира калориите под формата на мазнини, като начин да се предпази от последващо гладуване.Специалисти съветват преди празничната трапеза да се похапва нещо полезно и не толкова калорично, за да може организмът да поддържа здравословния ритъм на метаболизма.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Българският лекарски съюз /БЛС/ настоява в спешен порядък да отпаднат

Българският лекарски съюз /БЛС/ настоява в спешен порядък да отпаднат ...

......... в неблагоприятни условия. БЛС се солидализира с изказаните от педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" проблеми. Те има възможност и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на КП в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната.


Мъж издъхна пред входа на болница, лекари не са му

Мъж издъхна пред входа на болница, лекари не са му ...

......... е приемал четири пъти в болницата от 25 февруари до 24 април, когато е изписан и починал. Пациентът страдал от множество заболявания. „Той беше изписан в добро състояние. Случил се е внезапен инцидент с фатален край, но пред болницата, а не в нея“, каза още изпълнителният директор Петров. Снимка: Фейсбук


Треперенето на ръцете може да се случи по много причини

Треперенето на ръцете може да се случи по много причини ...

......... причина за тремор в ръцете. Щитовидната жлеза контролира много функции в тялото, сред които сърдечносъдова, храносмилателна, метаболитна, нервна. Ако причината се крие в подобен род хормонален дисбаланс, треперенето на ръцете вероятно би било придружено и от ускорен сърдечен ритъм.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела ЛазароваНа свое заседание УС на БЛС (което се проведе на

На свое заседание УС на БЛС (което се проведе на ...

......... да бъде поета от държавата. 5. БЛС настоява за достойно заплащане на всички, работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти Съсловната организация е на мнение, че само по този начин ще се гарантира спокойствието на пациента и предвидимост в системата".  


497 са случаите на морбили у нас към днешна дата,

497 са случаите на морбили у нас към днешна дата, ...

......... приложението на ваксините. Според тях ефектът може да бъде само положителен и посочиха за пример, че благодарение на ваксинация, в Европа вече са изчезнали заболявания, сред които е и полиомиелитът. С два процента се е увеличило ваксиналното покритие срещу полиомиелит в Европа за 2017 г. в сравнение с 2016 г.


Случаите на морбили на територията на страната към 24.04.2019 г.

Случаите на морбили на територията на страната към 24.04.2019 г. ...

......... че страната ни е една от 53-те държави в Европейския регион на СЗО, в които се отбелязва Европейската имунизационна седмица 2019 г. Тази година тя ще се проведе от 24 до 30 април, като основната цел е да бъде повишена информираността на населението относно значението на ваксинирането, особено при децата.


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще се събере

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще се събере ...

......... да издължи необходимите количества, които има по стария договор, който изтече", каза Пенков. Той коментира, че ще бъде подпомогнат всеки, който иска да регистрира подобно лекарство. Предстои обявяване в кратки срокове на нова обществена поръчка, като проучване на здравното министерство показвало, че предстои на пазара да се появят нови доставчици.


Нови затруднения за онкоболните, на които предстоят изследвания за метастази

Нови затруднения за онкоболните, на които предстоят изследвания за метастази ...

......... апаратура. Абсурдно е да сключваш договор с фирма, която не за първи път се проваля, да прилагаш практика, която е морално неприложима", каза тя пред Bulgaria ON AIR. Доц. Валерия Хаджийска обясни, че лимитите са въведени, за да се спре с безразборното изследване на хора.  По публикацията работи: Анисия ИвановаПравителството прие Наредба за критериите за определяне на университетски болници.

Правителството прие Наредба за критериите за определяне на университетски болници. ...

......... да заема академична длъжност; през последните 2 години определен минимален процент от студентите да са провеждали практическата си подготовка в болницата; определен минимален процент от лекарските длъжности да са за лекари-специализанти. В проекта е предвиден също определен минимален брой докторанти да провеждат обучението и изследователската си дейност в лечебното заведение.


В момента няма възможност възрастните, които сами по една или

В момента няма възможност възрастните, които сами по една или ...

......... има по-вярна и цялостна картина за това какъв процент от хората реално са ваксинирани и имат имунитет срещу морбили.В момента са установени 497 случая на заразени с морбили, огнището в Благоевград, където се появиха първите случаи, вече затихва. Може да се прогнозира разрастване на болните в София, каза д-р Кунчев.


Три десетилетия на проучвания доказват, че сексуалното образование в училищата

Три десетилетия на проучвания доказват, че сексуалното образование в училищата ...

......... насърчават употребата на презервативи и противозачатъчни, показали три пъти по-висока успеваемост и два пъти по-ниски негативни ефекти. Въвеждането на задължително сексуално образование от 1 до 12 клас, в и извън училище, е заложено в Национална стратегия за детето 2019-2030, чиито срок за предложения е удължен до края на месец май.


Пейсмейкър, който се захранва от ударите на сърцето, е тестван

Пейсмейкър, който се захранва от ударите на сърцето, е тестван ...

......... но и да коригира смущения в сърдечния ритъм (синусова аритмия) и да предотвратява усложнения, които могат да причинят смърт. Учените окачествяват новия пейсмейкър като усъвършенствана версия на самозахранващ се сърдечен стимулатор. Въпросната технология може да намери и други приложения, например в невронни стимулатори, автоматично презареждащи се сензори и "умни" дрехи.


Бъдещи лекари от цялата страна влязоха в надпреварата за финансово

Бъдещи лекари от цялата страна влязоха в надпреварата за финансово ...

......... на участия в национални и международни научни форуми на специализанти, докторанти и млади лекари до 35 години.БЛС благодари на фирмите - партньори по проекта, без който подпомагането на младите лекари нямаше да бъде възможно - Sanofi България, Novartis България, Pfizer, Рош България, АстраЗенека България, Джонсън & Джонсън България, Байер България.Учени предупреждават, че е необходимо по Великден яйца и козунак

Учени предупреждават, че е необходимо по Великден яйца и козунак ...

......... ни по никакъв начин е едва 100 грама на ден. Диетолозите правят уговорката, че посочените количества са на база предположението, че човек яде и друга храна, освен яйца и козунак. Ако се откажем от всичко останало и консумираме само двата вида типични великденски храни, може да си позволим и повече.


По случай Световния ден за борба с астмата здравното реалити

По случай Световния ден за борба с астмата здравното реалити ...

......... Йордан Икономов, които ще проведат профилактични спирометрии и консултации на пациенти с установени проблеми.  Прегледите са безплатни и се провеждат със съдействието на Община Перник. Ще бъде заснет и репортаж, който ще се излъчи на 10 май в рубриката „Зелената линейка“ на предаването „100% Будни“ от 09.45 по БНТ1.  


Знаем, че добрата хидратация на организма е от ключово значение

Знаем, че добрата хидратация на организма е от ключово значение ...

......... съдържание на вода – 95%. Вкусни и хрупкави, те са известни със своя лек охлаждащ ефект, благодарение на своята приятна пикантност. Също така са здравословен източник на витамин С, фосфор и цинк, минерали и антиоксиданти, които защитават клетките и подхранват тъканите.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Здравеопазването е сред основните приоритети на всяка просперираща държава. Протестните

Здравеопазването е сред основните приоритети на всяка просперираща държава. Протестните ...

......... на държавния глава Румен Радев е необходимо в центъра на здравната система да бъде поставен човекът и неговото здраве, а не печалбата от болестите на пациента. Президентът заяви подкрепата си за справедливите искания на медицинските специалисти и се ангажира да съдейства за разрешаване на проблемите в рамките на своите правомощия.


Не особено тежка хирургична процедура, насочена към нервите, водещи до

Не особено тежка хирургична процедура, насочена към нервите, водещи до ...

......... 15,6 в групата с фалшива операция. “Ако дългосрочната безопасност и ефикасност са доказани в по-големи проучвания, които се провеждат понастоящем, ние се надяваме, че терапията с бъбречна денервация скоро може да бъде предложена като алтернатива на много лекарства през целия живот за хипертония”, добавя съавторът на проучването, цитиран от zdrave.to.


Всеки мрази онези моменти, в които се върти в леглото

Всеки мрази онези моменти, в които се върти в леглото ...

......... едно, но когато количеството изпит алкохол се повиши, това ще повлияе на качеството на съня ти. И дори да си мислиш, че той може да те приспи, истината е, че той няма да ти донесе дълбок, качествен сън. За да елиминираш ефекта, спри с пиенето поне 2 часа преди лягане.


Над сто граждани са преминали безплатни прегледи на костната плътност

Над сто граждани са преминали безплатни прегледи на костната плътност ...

......... хранителен и двигателен режим или е бил пренасочен към лекар-специалист за допълнителни изследвания. Според представителя на фондацията Симеон Гугутков прегледаните хора, без да са представителна извадка, са в допустимите норми на износване на костна плътност с много малки изключения. На преден по-скоро са изпъкнали проблеми като обездвижване и наднормено тегло.


Хората, които прекарват дълги часове зад бюро, или гледат телевизия,

Хората, които прекарват дълги часове зад бюро, или гледат телевизия, ...

......... изкачване на стълби. Изследователите отбелязват, че за физически неактивните хора, които седят в продължение на над осем часа на ден, рискът от смърт от сърдечносъдово заболяване е със 107 процента по-висок, отколкото за тези, които се упражняват минимум един час дневно и прекарват в седнало положение по-малко от четири часа.


НЗОК е изплатила средствата за дейност на договорните си партньори

НЗОК е изплатила средствата за дейност на договорните си партньори ...

......... Лекарствени продукти – ваксини – 20 472 лв. - Дейности за здравнонеосигурени лица, включващи амбулаторно проследяване на болни с психиатрични и кожно-венерически заболявания, интензивно лечение – 125 950 лв. - Дейности за здравнонеосигурени жени – 413 029 лв. - Доплащане за потребителска такса на пенсионерите – 1 262 574 лв.


Медицинските сестри очакват президента Румен Радев да ги подкрепи в

Медицинските сестри очакват президента Румен Радев да ги подкрепи в ...

......... искат да протестират, каза още Илиева и добави, че утре ще има протест в Стара Загора. Методиката, която е изготвена за начина на формиране на трудовите възнаграждения и която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев има готовност да представи в средата на май, не е подготвена заедно с нас, допълни Илиева.


Мащабни тестове на първата в света ваксина срещу малария за

Мащабни тестове на първата в света ваксина срещу малария за ...

......... я приели, са били защитени. Случаите на малария отново се увеличават след десетилетие на успех в борбата със смъртоносната болест. Според най-скорошните годишни данни глобалните случаи на малария вече не намаляват, което предизвиква опасения за активизирането ѝ. Над 90% от заразените и жертвите са в Африка. Децата са особено уязвими.


Може би няма човек, който да не знае, че Алое

Може би няма човек, който да не знае, че Алое ...

......... Вера или да си правите домашни маски. Поддържа алкалността на тялото Тялото с киселинно рН е място за размножаване на много бактерии и развитието на болести. То е атмосфера, в която болестта процъфтява. Поддържайте тялото си балансирано като ядете и пиете алкални храни и напитки, като сок от алое вера.


Във връзка с информацията на Министерството на здравеопазването за липса

Във връзка с информацията на Министерството на здравеопазването за липса ...

......... на радиофармацевтик в засегнатите зони. Напомняме, че от началото на месец май веднъж месечно ще се провежда Ден на отворените врати, по време на който пациентите ще могат да получат отговори на въпроси, свързани с методите за диагностика и възможности за нови методи за терапия в Клиниката по нуклеарна медицина.


Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев

Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев ...

......... позиционираме ставата добре и да компенсираме скъсяването на крака'', разкрива подробности от интервенцията травматологът. ,,За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно – това е хубавото'', оптимист е проф. Цачев.


Потопена до врата си в тъмна вискозна течност, Сулфия се

Потопена до врата си в тъмна вискозна течност, Сулфия се ...

......... на военните действия. През последните две десетилетия азербайджанските власти положиха усилия, за да възстановят репутацията на Нафталан като здравен курорт. Модерният Нафталан е смесица от висококачествени спа центрове, в които едноседмичното лечение струва около 1000 евро и скромни санаториуми, където терапия за същия период от време струва около 100 евро.


Министерството на здравеопазването изпрати чрез Регионалните здравни инспекции указание до

Министерството на здравеопазването изпрати чрез Регионалните здравни инспекции указание до ...

......... субекти - доставчици на технециеви генератори. До сключването на договор за доставка на технициеви генератори, министерството е създало необходимата организация, за да не се допуска какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите с онкологични заболявания, при които е необходимо провеждане на изследване за наличие на метастази.


Няма ги изотопите, с които се стадират ракови клетки. Така,

Няма ги изотопите, с които се стадират ракови клетки. Така, ...

......... Здравната каса, за да има едно общо послание към двете администрации, посочи зам.-здравният министър. Той коментира и информацията, че България е на шесто място в Европа по заразени с морбили. В момента щабът работи, предприемат се всички противоепидемични мерки. Локализират се областите, в които има най-много заразени, посочи Бойко Пенков.


Лекарите от специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван

Лекарите от специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван ...

......... заведение и за отпадане на лимитите за прием. Медиците искат да бъде разрешен и проблемът с ниските заплати и с недостига на кадри. Преди дни от Министерството на здравеопазването увериха, че болницата ще се сдобие с нов статут, но след две години, когато стане част от бъдещата национална детска болница.


Лекари от Научния медицински изследователски център "Акад. В. Шумаков" в

Лекари от Научния медицински изследователски център "Акад. В. Шумаков" в ...

......... неуспешни. Муковисцидозата е наследствено заболяване, което поразява органите, най-вече белите дробове. Момченцето на име Михаил е страдало и от цироза. Сложното в случая е било намирането на донорски органи, тъй като детето е тежало едва 30 кг. Сега то се чувства добре, движи се само и е готово за изписване.


Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен

Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен ...

......... паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. Министерството призовава всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.


Витамин Е е мастноразтворим витамин, който се свързва с намаляване

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който се свързва с намаляване ...

......... от дефицит на витамин Е. Въпреки че той е известен с високото си съдържание на желязо, спанакът ще ви осигури и калций, фолиева киселина. Само една чаша варен спанак ще ви осигури приблизително 20% от дневните ви нужди на витамин Е. Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен

Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен ...

......... паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. Министерството призовава всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.


Нараства броят на заразените с морбили в София и в

Нараства броят на заразените с морбили в София и в ...

......... Сред заразените с морбили има и 12 медицински лица, които работят в различни лечебни заведения в столицата и в страната. Има сигнали за нередности - вписване на извършена имунизация, която в действителност не е била направена, каза още д-р Кунчев и подчерта, че тези случаи ще бъдат дадени на прокуратурата.


Над 1000 бъдещи и настоящи родители посетиха юбилейното десето издание

Над 1000 бъдещи и настоящи родители посетиха юбилейното десето издание ...

......... Медикъл Дент, iRobot и Биорегенерация.  Медийни партньори на събитието Форум бременност и детско здраве са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg; Радио Family, сп. 9 месеца; Новите родители, Първите седем, Дневникът на мама и татко, Bebok.eu, Mama Ninja, Mama mia, София играе, БГ радио, Streamer.bg.По публикацията работи: Василия Пейчева


Мигрената е силно, повтарящо се главоболие. Това състояние, до скоро

Мигрената е силно, повтарящо се главоболие. Това състояние, до скоро ...

......... смята за любима „лъжа“ на жените, но фактът е, че при мигренозните пристъпи се нарушава сериозно ритъмът на живот. Мигрената не бива да се подценява нито от човека, който страда от нея, нито от близките му. Винаги се съветвайте с личния си лекар по въпросите, свързани със здравето ви.  


Сърдечният пулс, надвишаващ 75 удара в минута, свидетелства за риск

Сърдечният пулс, надвишаващ 75 удара в минута, свидетелства за риск ...

......... рискът от сърдечни болести бил 2 пъти по-голям, отколкото за участниците в първата група. За 21-годишния период умрели 119 участници, други 237 били засегнати от различни увреждания на сърдечносъдовата система, а 113 - от исхемична болест на сърцето. Смъртните случаи и засегнатите от сърдечни болести са най-много в четвъртата група.


Екип от гастроентеролози и АГ специалисти от Болница „Тракия“ извърши

Екип от гастроентеролози и АГ специалисти от Болница „Тракия“ извърши ...

......... оплаквания и жлъчната криза я изненадва в по време на бременността. Подобни медицински случаи - с прилагане на ендоскопска процедура без рентгенов контрол, в България са не повече от десетина. Затова екипът на д-р Иван Сираков ще опише клиничния случай и ще го представи на някой от конгресите по гастроентерология.


България е на шесто място в Европа по брой случаи

България е на шесто място в Европа по брой случаи ...

......... формата на вътрешноболнични инфекции, като едно прието за лечение дете заразява и други, отбеляза Кунчев. По-важното е да сложат ваксина тези, които заради работата си са най-много изложени. Невинаги е възможно морбили да бъде разпозната с първото идване. Ако не е избил типичния обрив, симптомите са грипоподобни, разясни още Кунчев.


460 са болните от морбили у нас, 20 от тях

460 са болните от морбили у нас, 20 от тях ...

......... да няма епидемиолози, микробиолози и хора, които да поставят диагнозата, е много страшно за една държава и според мен една от следващите стъпки на Министерството на здравеопазването е да бъде обърнато внимание към общественото здраве, поради необходимостта от поддържане на висока степен на готовност, каза още главният държавен здравен инспектор.


3325 майки са поискали да изоставят децата си за 2018

3325 майки са поискали да изоставят децата си за 2018 ...

......... не се е срещало с други хора, освен с роднините си. Родителите на децата също обитавали колибата, но се прибирали само нощем, а понякога отсъствали със седмици. Децата са били оставени буквално на произвола на гората. Докато някои майки исоатсвят децата си, други опитват да ги убият, защото са болни.


Българин успя да отслабне със 160 килограма за две години.

Българин успя да отслабне със 160 килограма за две години. ...

......... има, но сега вече 2 години, почти 2 години, откакто започнах програмата – животът е нов. Д-р Гроздев не пренарежда само животи, пренарежда съдби, колкото и смело да звучи това, защото аз станах много по-работоспособен, сега съм подвижен, ходенето за мен вече не е проблем, то е удоволствие, разказа Ангел.


Да стопим коремните мазнини може да бъде истинско предизвикателство. Понякога

Да стопим коремните мазнини може да бъде истинско предизвикателство. Понякога ...

......... и Integrative Medicine, лимоновият сок може да помогне за редуциране на мазнините и да подобри липидните профили. За да приготвите тази напитка, пригответе си фреш от 1 лимон, 1 портокал и 2 краставици. Комбинирайте съставките и се насладете на вкуса им.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Акции по кръводаряване имаше днес - на Цветница, в редица

Акции по кръводаряване имаше днес - на Цветница, в редица ...

......... кръводаряване на Цветница в храма „Св. Никола". Курсантите Юри Карамфилов и Тома Тодоров са от редовните кръводарители: „Дарявам за четвърти път. За здраве го правя. Мисля, че е добре всеки да дарява", „Дарявам за втори път. За мен това е нещо важно, включително за хората, на които помагаме", казаха те.


Повишено либидо, усещане за красота, вътрешен баланс... Това са три

Повишено либидо, усещане за красота, вътрешен баланс... Това са три ...

......... страна спомага до всяка част на тялото да достигат достатъчно кислород и хранителни вещества. По този начин се подобрява състоянието на кожата и косата. Според проучвания, спортът може да помогне да регулираме по естествен път хормоналните колебания, причиняващи появата на акне. Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Ние сме това, което ядем. Това правило важи не само

Ние сме това, което ядем. Това правило важи не само ...

......... вкусните цитрусови плодове. Те ни осигуряват витамин С, който може да помогне за възстановяване на колагена в кожата, което е важно за нейната гладкост. Тези плодове и особено грейпфрутите спомагат за изгарянето на излишните калории, което означава и по-малко целулит, дами.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


11-годишно момче изпи половин литър ракия и изпадна в кома.

11-годишно момче изпи половин литър ракия и изпадна в кома. ...

......... на санданската болница, където му е направена стомашна промивка, а след това е включено на системи. По случая е образувана преписка. Полиция е посетила адреса, на който живее детето. Предстои да бъде разпитано в Детска педагогическа стая, след като бъде изписано от болницата. От родителите му вече са снети обяснения.


На Лазаровден екипът на Национална програма

На Лазаровден екипът на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" прегледа близо ...

......... подкрепата на лекарите от Национална програма "Детско здраве-Пирогов" и на екипа на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" като цяло. По този повод предстои двете болници да подпишат договор за сътрудничество. Следващият град , в който ще преглежда НП "Детско здраве-Пирогов" е Кърджали. Специалистите ще посетят града в Деня на детето 1-ви юни. 


В момента България е на шесто място в Европа по

В момента България е на шесто място в Европа по ...

......... 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции, повечето от които са т. нар. преходни реакции – повишаване на телесната температура, подуване или зачервяване около мястото на поставяне на ваксината", отбеляза тогава Кунчев. Само 15 от съобщените случаи на негативни реакции били от ваксината срещу морбили.


Много хора мечтаят за плосък корем - това е важно

Много хора мечтаят за плосък корем - това е важно ...

......... защо! Ще развият не само корема, но и цялата област на кръста. Там участват и седалищните мускули, и раменете. Започнете от 30 секунди и увеличавайте.Сумо клек Там освен коремът, влиза и седалището, както и мускулатурата на краката. Ако вземете и бутилка вода в ръцете си, ще усетите и по-голямо натоварване.


Д-р Петра Дрянкова сяда зад волана и подкарва колата си

Д-р Петра Дрянкова сяда зад волана и подкарва колата си ...

......... възрастни лекари в България продължават да практикуват професията си. Не са никак малко онези, които го правят поради острия недостиг на медици в много райони на страната. Най-много лекари на възраст над 70 години практикуват в Силистра, Смолян, Търговище, Враца, София-област. Текстът на Веселина Божилова е публикуван в "Дойче веле".


Агресивен и опасен управител на фирма е настанен за задължително

Агресивен и опасен управител на фирма е настанен за задължително ...

......... вътре и се опитал да удари с бутилките продавача. От началото на годината Н.И. получил забрана не само да влиза в магазините в селото, но и в кафенетата. Причината била, че е много агресивен - влизал в заведенията и псувал на етническа основа, викал, крещял и се заяждал с всеки.


Учените откриха гени, предпазващи от затлъстяване, съобщи британското издание

Учените откриха гени, предпазващи от затлъстяване, съобщи британското издание "Телеграф". ...

......... която прогнозите са, че ще се влоши - достигайки 55%. Около 10% от възрастните във Великобритания вече имат диабет тип 2, който е тясно свързан с наднорменото тегло. Данните, представени на Европейския конгрес по затлъстяването във Виена миналата година, сочат, че това ще нарасне до почти 13% до 2045 година.


Учени от Северозападния университет в Илинойс установиха, че електричното стимулиране

Учени от Северозападния университет в Илинойс установиха, че електричното стимулиране ...

......... за запаметяване. Резултатите показали, че когнитивните им способности достигнали нивото, което било характерно за младежките им години. Учените засега не знаят колко дълъг може да е този ефект. Затова планират експеримент с по-продължително въздействие. Освен това методът ще бъде приложен върху пациенти, засегнати от ранен стадий на болестта на Алцхаймер.


Учени от британския университет в Лъфбъроу установиха, че усилените тренировки

Учени от британския университет в Лъфбъроу установиха, че усилените тренировки ...

......... ястията си след курсовете по аеробика средно със 150 калории. Всичко това водело до ликвидирането на ефекта от физическите упражнения. Впоследствие, вместо отслабване, се наблюдавало напълняване на спортуващите. Поради тази причина било от съществено значение съчетаването на фитнеса с много добре балансиран хранителен режим, за да се постигне желаният ефект.


Учени от британския университет в Лъфбъроу установиха, че усилените тренировки

Учени от британския университет в Лъфбъроу установиха, че усилените тренировки ...

......... ястията си след курсовете по аеробика средно със 150 калории. Всичко това водело до ликвидирането на ефекта от физическите упражнения. Впоследствие, вместо отслабване, се наблюдавало напълняване на спортуващите. Поради тази причина било от съществено значение съчетаването на фитнеса с много добре балансиран хранителен режим, за да се постигне желаният ефект.


Ако и ти си от хората, които са свикнали да

Ако и ти си от хората, които са свикнали да ...

......... залагаш на повече плодове и зеленчуци, протеини и полезни мазнини. Ще се чувстваш по-щастлив Ако превърнеш тези 20 минути в сън, ще усетиш, че започваш да се чувстваш по-спокоен и щастлив. Ще се справяш със стреса много по-добре и няма да позволяваш на външни източници да влияят на настроението ти.


Великденска кръводарителска акция ще има в Търговище. Тя е организирана

Великденска кръводарителска акция ще има в Търговище. Тя е организирана ...

......... отзовават се близки на пациентите. Организаторите на акцията приканват гражданите, които са в добро физическо състояние и са на възраст до 60 години да дарят кръв за тези, които имат нужда от нея. Безвъзмездното кръводаряване е един от най-хуманните и благородни актове в името на живота, допълват още от БЧК.


Министерството на здравеопазването е създало възможност за финансиране и провеждането

Министерството на здравеопазването е създало възможност за финансиране и провеждането ...

......... причини няма как да има специална клинична процедура за лечението на СМА към настоящия момент. Предстои внасянето на предложение в Надзорния съвет на НЗОК, чрез което да се позволи на лечебните заведения, които прилагат терапията на деца със СМА, да ги приемат до 3 пъти месечно по Клинична пътека №60.


На 21 април 2019 г. (неделя), в деня на големия

На 21 април 2019 г. (неделя), в деня на големия ...

......... Богородичен" (зад хотел "Родина") - в енорийския център на църквата, ул. "Георги Делчев - Зографина" № 2;„Света Параскева" - в двора на храма, бул. „Г. С. Раковски" 58 Екипите на НЦТХ, на регионалните центрове по трансфузионна хематология и доброволците на БЧК ще бъдат в помощ на желаещите да дарят кръв.


На 21 април 2019 г. /неделя/, от 12.00 часа, в

На 21 април 2019 г. /неделя/, от 12.00 часа, в ...

......... любителите на високите скорости за реакция при инцидент на пътя. Най-важното според специалистите е - ако не сте сигурни, че можете да помогнете на пострадалия, по-добре е да не го пипате и да изчакате появата на Бърза помощ. И не забравяйте – не сте сами на пътя, скоростта убива!  


Плевенски кардиохирурзи спасиха 73-годишна жена, получила рядко срещано комбинирано разкъсване

Плевенски кардиохирурзи спасиха 73-годишна жена, получила рядко срещано комбинирано разкъсване ...

......... не си спомня нищо от последния ден на март, когато получава разкъсването на аортата. Пулсът беше намален, кръвното ми постоянно високо беше, и все отлагах, обясни Николина Иванова. Подобен случай се среща изключително рядко в лекарската практика, обобщиха лекарите. Жената се чувства добре и ще бъде изписана до няколко дни.


Аспержите са пролетен зеленчук, пълен с важни хранителни вещества. Не

Аспержите са пролетен зеленчук, пълен с важни хранителни вещества. Не ...

......... диабет.Полезни са в превенцията на ракАспержите заедно с някои други зелени зеленчуци, например авокадото, къдравото зеле, брюкселското зеле, са особено богат доставчик на глутатион. Това съединение има детоксикиращо свойство, което неутрализира свободните радикали и други канцерогенни компоненти в организма.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Учени заявиха, че нов генетичен тест идентифицира децата, които са

Учени заявиха, че нов генетичен тест идентифицира децата, които са ...

......... затлъстяване в сравнение с онези с малко вариации. Изследването показва, че гените започват да влияят върху размерите на тялото на около 3-годишна възраст. Получените резултати навеждат на мисълта, че евентуална намеса на 8-годишна възраст е най-добрият план за предотвратяване на затлъстяването, отбелязват учените. Резултатите от изследването са публикувани в Cell.


Педиатри и сестри от болница "Проф. д-р Иван Митев" в

Педиатри и сестри от болница "Проф. д-р Иван Митев" в ...

......... Стигнахме обаче до предела си”, каза още д-р Кадъм. Тя допълни, че не може да се прави компромис с качеството на лечение и със здравето на пациентите. Следващият протест на педиатрите ще бъде на 23 април, а ако исканията им не бъдат удовлетворени, те планират по-драстични действия на 10 май.