Когато говорим за промяна в здравния модел, ние трябва да

Когато говорим за промяна в здравния модел, ние трябва да ...

......... пациентите да останат с незаплатена дейност'', коментира д-р Андреева, допълни, че друг важен въпрос е кой ще контролира работата на частните фондове. ,,В предишните идеи сякаш имаше повече смисъл, докато в тази има повече бизнес насока, а не всеки може да си позволи доплащане'', каза в заключение бившият здравен министър.


Да плачеш е полезно, сдържането на сълзите вреди. Много проучвания

Да плачеш е полезно, сдържането на сълзите вреди. Много проучвания ...

......... участнички сърцебиенето се снижавало, когато започвал плача и се активизирало впоследствие, но значително по-слабо, отколкото при сдържаните. Заключението на специалистите е, че сълзите подобряват контрола на организма над емоционалната възбуда. Това води до избягването на свързаните с нея последствия, които се отразяват негативно на функциите на вътрешните органи и системи.


Лошата храна може да спомогне за развитието на рак, от

Лошата храна може да спомогне за развитието на рак, от ...

......... благодарение именно на средиземноморските продукти, се намаля риска от развитието на сърдечни заболявания с 33% и на онкологични – с 24%. Салатите и пресните зеленчуци, подправени със зехтин, са прекрасни за консумация всеки ден. Може да добавите към тях прясна рибка. През лятото това е лесно, полезно и много свежо.


Лекар специализант, на който държавата е плащала специализацията, ще трябва

Лекар специализант, на който държавата е плащала специализацията, ще трябва ...

......... Освен това с промените се въвежда и максимален срок, в който обучението за придобиване на специалност трябва да приключи с успешно полагане на държавния изпит - не повече от 5 години след изтичане на срока за обучение по съответната специалност. След това обучението за придобиване на специалност ще се прекратява.


Специализантите по медицина държавна поръчка ще работят три години

Специализантите по медицина държавна поръчка ще работят три години "по ...

......... на срочен трудов договор освен от Министерството на здравеопазването и от общини, от лечебни заведения, които нямат одобрение от министъра на здравеопазването за обучение или по европейски проекти и програми. Освен това на специализантите вече могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти и програми или от друг източник.


Животоподдържащо и без аналог в България лекарство за пациенти с

Животоподдържащо и без аналог в България лекарство за пациенти с ...

......... достъп до "Резохин", защото се повлияват добре от него и той е по-евтин. Медикаментът обаче вече липсва и в други страни от ЕС, докато преди е можел да бъде набавен от Италия, Германия, Франция и Испания, а "Плакинил" има в Турция, Гърция и Румъния, става ясно от думите на Юркие Фейзи.За кого е опасно слънцето? Какви реакции може да предизвика

За кого е опасно слънцето? Какви реакции може да предизвика ...

......... гр. Раднево. През 2012 г. започва специализация по Клинична алергология в УМБАЛ „Александровска”, където продължава да работи и след придобиване на специалност (2016 г.) От февруари 2017 г. е докторант в НЦЗПБ в Отдел Имунология и Алергология. Участник е в международни и национални научни форуми, има публикации в научни списания.


10-годишното момче, което бе затиснато от тежка гума на фитнес

10-годишното момче, което бе затиснато от тежка гума на фитнес ...

......... на сутринта след инцидента шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова, предаде БНТ. Оказа се, че пострадалото дете е било в болницата и през миналата година, след като получило комоцио при падане от колело. Социалните проверяват семейството на детето, а по случая е образувано разследване за причиняване на средна телесна повреда.


Милиони хора приемат аспирина като превенция срещу инфаркт и те

Милиони хора приемат аспирина като превенция срещу инфаркт и те ...

......... по свое усмотрение, без лекарско предписание. Харвардските учени от екипа на д-р Колин О'Брайън препоръчват да се проведат консултации с джипита дали да се прибягва редовно до аспирина. Около половината от хората на възраст над 70 години, които не са претърпели инфаркт, а това прави 10 милиона души, взимат аспирин.


Лекар-специализант, на който държавата е плащала специализацията, ще трябва три

Лекар-специализант, на който държавата е плащала специализацията, ще трябва три ...

......... него.Освен това с промените се въвежда и максимален срок, в който обучението за придобиване на специалност трябва да приключи с успешно полагане на държавния изпит - не повече от 5 години след изтичане на срока за обучение по съответната специалност. След това обучението за придобиване на специалност ще се прекратява.


Меланомът е един от най-смъртоносните видове рак, чието разпространение се

Меланомът е един от най-смъртоносните видове рак, чието разпространение се ...

......... година. Меланомът, който е по-агресивен от двете, има среден процент на оцеляване от около 92%, а експертите казват, че смъртта от немеланомни ракови заболявания е рядкост. Изследователите обаче признават, че аргументите им са спорни, а единственото реално доказателство, което имат, ясно сочи, че слънцезащитните продукти са полезни за нашето здраве.Като че ли всеки ден се появява ново изследване за

Като че ли всеки ден се появява ново изследване за ...

......... сърдечни болести. Кофеинът не е единствената активна съставка в кафето, но да се държи сметка за милиграмите кофеин е добър начин да се следи приемът му. Лимитът, определен от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, е 400 милиграма кофеин дневно. Една чашка кафе съдържа средно 80 милиграма кофеин.


Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще се

Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще се ...

......... състояние. Акцията е част от кампанията "Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!", която ще се проведе в шест български града през юли и септември. Целта е да се напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване.


Здравна реформа у нас досега нямаше. Откакто е създадена здравната

Здравна реформа у нас досега нямаше. Откакто е създадена здравната ...

......... своята социална функция, да останат с такава функция, а високотехнологичната медицинска дейност да бъде пренесена в университетските болници, както е по целия свят, отбеляза проф. Иво Петров. Според него, ако бъде намален броят на лечебните заведения, те ще бъдат по-добре обезпечени с персонал, а заплатите в тях ще са по-високи.


В горещите летни дни, битката за дистанционното на климатика в

В горещите летни дни, битката за дистанционното на климатика в ...

......... се изяснило, че при 25 градуса продуктивността се повишава, а количеството грешки при набирането на текст се снижава с 44 %. Специалистите са установили, че когато температурата навън е над 10 градуса, оптималната в помещенията е 23-25 градуса. Когато навън е под 10 градуса, препоръчителната температура в офиса е 22-24 градуса.


В средата на юни месец са прегледани 1255 деца от

В средата на юни месец са прегледани 1255 деца от ...

......... състояние на децата се оценява като добро. Най-честите заболявания са катарите на горните дихателни пътища, отбеляза д-р Меджидиев. Прегледите ще продължат и в детските градини, добави той. Децата в София в процентно съотношение имат доста по-ниска заболяемост от повечето градове в страната, стана ясно още думите на д-р Асен Меджидиев.Наричат върбинката "цветето на ентусиазма". Вярва се, че в миналото

Наричат върбинката "цветето на ентусиазма". Вярва се, че в миналото ...

......... тежка менструация, като намалява болката и облекчава спазмите. Употребява се надземната част на върбинката, която се бере по време на цъфтеж. Можете да си приготвите отвара от нея, като я попарите във 0.5 л. вряла вода за 5 минути. Най-добре е да използвате върбинка в количество, колкото пакетче чай.  


Мъж на 58 г. с две мозъчни метастази и рак

Мъж на 58 г. с две мозъчни метастази и рак ...

......... с минимално оперативно проникване в черепа. Под оптично увеличение бяха премахнати и двете метастази чрез ултразвукова резекция. Пациентът беше изписан на петия ден след операцията с нормален неврологичен статус. Невролозите в МБАЛ "Сърце и Мозък" обявиха дни на отворените врати за безплатни консултации след предварително записване на телефон 064 678400.


Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще има

Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще има ...

......... узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да повишат своята информираност относно двете инфекции. Събитието има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване, посочват организаторите.


Нов метод за лечение на исхемичната болест на сърцето с

Нов метод за лечение на исхемичната болест на сърцето с ...

......... на учените е да продължат разработката си и да доразвият клетъчната технология. Първите пациенти, на които може да се приложи това лечение, ще бъдат хората страдащи от тежка исхемия на долните крайници. По данни на СЗО всяка година от исхемична болест на сърцето умират близо 7 милиона души по света.


Баща на болно от рядко заболяване дете събира пари, не

Баща на болно от рядко заболяване дете събира пари, не ...

......... не само 20 минути. За деца е 720 лева. „В Европа средната стойност е 1200 евро на 24 часа”, уточни д-р Димова. Лечение за Елисавета няма. Състоянието ѝ може само да се поддържа. Остава надеждата за апаратура. Не само за тяхното дете, а и за други семейства с този проблем.


Това показват резултатите от проучване на стоматолога проф. д-р Михаела

Това показват резултатите от проучване на стоматолога проф. д-р Михаела ...

......... Автор на множество научни изследвания и публикации и е гост-лектор в редица професионални конференции.На Глобалния форум по никотин във Варшава, който се проведе в средата на юни, проф. д-р Раеску представи резултатите от своето проучване с пациенти - пушачи, спрели цигарите и преминали на устройството за нагряване на тютюн IQOS.


Хората, които искат да останат в добра форма през лятото,

Хората, които искат да останат в добра форма през лятото, ...

......... бобови култури, както и ядки като напр. бадеми, орехи, лешници и др. „Но може би е по-добре през лятото да наблегнем на рибата и морските дарове за сметка по-рядка консумация на месо. И може би храната, която наистина не е желателно много да я консумираме, това са колбасите“, посъветва диетологът.


Климатиците са практичен начин за охлаждане през летните горещини, но

Климатиците са практичен начин за охлаждане през летните горещини, но ...

......... да се намира на по-голямо разстояние, за да се избегнат схващания. Освен това, климатиците изсушават въздуха, което води до суха лигавица на дихателните пътища - благоприятна за бактериите среда, обясни д-р Ангелова. Във филтрите на климатиците се задържат алергени, вируси, бактерии, затова те трябва да бъдат антибактериални и редовно почиствани.


Един чисто технически и изпълним план със задачи е нещото,

Един чисто технически и изпълним план със задачи е нещото, ...

......... и за организацията. Това е нещо, което е важно да бъде усетено от гледна точка на работодателите. Когато хората са си по-отпочинали и са имали време да се разтоварят от ежедневния стрес, дори за по-малко време могат да свършат повече и по-ефективно нещата, които им предстоят“, допълни още доц. Бакрачева.


Един чисто технически и изпълним план със задачи е нещото,

Един чисто технически и изпълним план със задачи е нещото, ...

......... и за организацията. Това е нещо, което е важно да бъде усетено от гледна точка на работодателите. Когато хората са си по-отпочинали и са имали време да се разтоварят от ежедневния стрес, дори за по-малко време могат да свършат повече и по-ефективно нещата, които им предстоят“, допълни още доц. Бакрачева.


Както стана известно неотдавна, в подготвяните промени в Закона за

Както стана известно неотдавна, в подготвяните промени в Закона за ...

......... есента ще имаме групи с по 6-7 души от цял свят. При нас има хора, които искат да учат лазерна хирургия, от Германия, Швейцария, дори от Шри Ланка и Саудитска Арабия. Това означава, че светът знае нещо за България, което мен в личен план ме кара да се чувствам горд.


Специалисти от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, заключиха, че ежедневната консумация на

Специалисти от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, заключиха, че ежедневната консумация на ...

......... рак, съществуват също данни, че хората, при които любовта към кафето е заложена в гените им, по-често са засегнати от този вид рак. Подобно несъответствие навежда на мисълта за необходимост от допълнителни изследвания. Резултатите показват, че склонността към консумация на кафе не е нито рисков фактор, свързан с рак, нито защитава от болестта.


„Моделът на министър Ананиев не е нов, това е модел,

„Моделът на министър Ананиев не е нов, това е модел, ...

......... бъдат равнопоставени - тези 8% сега се вземат само от около 1,5 млн. здравноосигурени, за децата не се дава достатъчно, всички държавни служители трябва да бъдат равнопоставени с останалите хора, които работят. Тогава ще има увеличаване на парите в НЗОК. Трябва да има и строг контрол на разходване на парите“.


Тренирате усилено. Искате не само да се отървете от излишните

Тренирате усилено. Искате не само да се отървете от излишните ...

......... череши като смутиТази възстановяваща напитка има чудесни свойства. Тя е чудесна антиоксидантна бомба, която възстановява силата на мускулите и премахва болката след тренировка. Освен това увеличава издръжливостта. Можете да добавите и малко кисело мляко, като допълнително стимулиращ възстановяването протеин.Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Мазнините са част от нашето ежедневно хранене. Дори когато спазваме

Мазнините са част от нашето ежедневно хранене. Дори когато спазваме ...

......... други. Трансмазнини Повишават нивата на холестерола, увеличават риска от сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет тип II. Трансмазнините са частично хидрогенирани ненаситени мастни киселини, които се съдържат в сладките лакомства, шоколад, сосове, пържени храни, чипсове, вафли, банички, инстантни супи, маргарин и други.Всичко по темата за мазнините прочетете в Az-jenata.bg тукПо публикацията работи: Илияна Николова


Над 350 деца от Хасково бяха прегледани днес от специалистите

Над 350 деца от Хасково бяха прегледани днес от специалистите ...

......... да спортуват. Общо взето почти всички деца посещават някакъв спорт и се виждат резултатите от това.". проф. Балтов и създателят на програма д-р Асен Меджидиев обещаха, че екипът ще се върне в Хасково след няколко месеца, както прави и в останалите градове, в които са извършвали безплатните детски високоспезиализирани прегледи.


Ново огнище на Африканска чума по свинете констатираха в свинекомплекс,

Ново огнище на Африканска чума по свинете констатираха в свинекомплекс, ...

......... цел гарантиране откриването на заболяването Африканска чума по свинете. Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и/или на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.


Младите лекари на възраст до 35 години в област Хасково

Младите лекари на възраст до 35 години в област Хасково ...

......... при средна за страната 42,4 на 10 000 потенциални пациенти. Под средния за страната е и показателят "осигуреност с болнични легла" в област Хасково - 490,9 на 100 000 души, докато числото за страната е 759,6. В района функционират 11 заведения за болнична помощ с 1120 легла, допълват от статистиката.


Експертен център по муковисцидоза беше открит в университетската болница "Света

Експертен център по муковисцидоза беше открит в университетската болница "Света ...

......... - началник на Втора детска клиника в болница „Св. Марина" - Варна. Генетичните аномалии вече могат да се открият навреме с пренатална диагностика. С развитието на медицината се подобрява животът на хората с муковисцидоза. В центъра разчитат лекарите да насочват тези пациенти към тях, за да им оказват адекватно лечение.


Петима лекари от видинската болница са подали предизвестия, че напускат,

Петима лекари от видинската болница са подали предизвестия, че напускат, ...

......... графикът на смените. Оказва се, че това е и причината в определени часове да няма нито един лекар при болните. Болницата във Видин е областна и покрива всички общини на територията на област Видин. Най-близката болница, която може да поеме пациентите е на повече от 150 км от най-отдалечената община.  


Джинджифилът не е просто пикантна подправка към някои ястия от

Джинджифилът не е просто пикантна подправка към някои ястия от ...

......... разсейването им. Ензимите в него подпомагат храносмилателните ензими в стомаха и подобряват обработката на храната.Джинджифилът помага за успокояване на мускулна болкаТози корен притежава мощни противовъзпалителни свойства. Полезен е при мускулна треска след тренировки, защото успокоява болката и отпуска тялото.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Австралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите

Австралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите ...

......... възпаленията, които предразполагат към сърдечносъдови заболявания, регулират кръвната захар. Освен това съдържат омега-3 мастни киселини, фибри, вит. Е и растителни стероли. Неподсладеният йогурт и кефирът са полезни заради протеините, калция, витамините, живите бактерии - пробиотиците, които подсилват микробиотата в червата. Освен тях д-р Филдър препоръчва бобените храни, булгура, овесените ядки.


Пет случая на заразяване с вируса на западнонилската треска са

Пет случая на заразяване с вируса на западнонилската треска са ...

......... изобщо без симптоми. Западнонилската треска се предава на човека предимно чрез ухапвания от комари. Основен резервоар в природата са дивите птици, от които се заразяват комарите. Повечето хора, които се заразяват, не проявяват симптоми, около 20 процента имат леки симптоми, а при под 1 процент се засяга централната нервна система. 


Австралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите

Австралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите ...

......... възпаленията, които предразполагат към сърдечносъдови заболявания, регулират кръвната захар. Освен това съдържат омега-3 мастни киселини, фибри, вит. Е и растителни стероли. Неподсладеният йогурт и кефирът са полезни заради протеините, калция, витамините, живите бактерии - пробиотиците, които подсилват микробиотата в червата. Освен тях д-р Филдър препоръчва бобените храни, булгура, овесените ядки.


Към средата на юли на пазара се появяват много кайсии.

Към средата на юли на пазара се появяват много кайсии. ...

......... Бъдете внимателни с костилките Горчивите костилки от кайсия могат да причинят тежко отравяне. Съдържащият се в тях гликозиден амигдалинов компонент, разграждащ се в червата, образува токсин, циановодородна киселина. Ако съдържанието на костилките е сладко на вкус, тогава те могат да се консумират, но не повече от 20 грама на ден.


Сърдечно-съдовите заболявания са неинфекциозната епидемия на съвременият свят. Знаем ли

Сърдечно-съдовите заболявания са неинфекциозната епидемия на съвременият свят. Знаем ли ...

......... инфракт на миокарда, пород на сърцето, кардиомиопатия, страничен ефект от приема на лекарства. Висок холестерол Той не предизвиква болезнени усещания, но е причина за инфаркт, инсулт, импотентност и други тежки заболявания. Захарен диабет При пациентите със захарен диабет, рискът от развитие на исхемична болест на сърцето е 4 пъти по-висок.


Лекари от Каролински институт в Швеция установиха пациентите с коя

Лекари от Каролински институт в Швеция установиха пациентите с коя ...

......... на противовъзпалителни нестероидни лекарства. Според Националния център за биотехнологична информация на САЩ, хората с кръвна група I са по-склонни към заболявания, причинени от норовирус и бактерията Хеликобактер Пилори, която нарушава храносмилателния процес и се имплантира във вътрешните стени на стомаха и става почти невидима за антителата. Тя причинява гастрит и язва.


Летните месеци са време за почивка, леки дрехи и забавления

Летните месеци са време за почивка, леки дрехи и забавления ...

......... е препоръчително да помислите какви са вашите нужди, желания и предпочитани фрешове - така ще може да се спрете на най-подходящият вариант за вас. Направен с правилната селекция пловоде и зеленчуци, навикът да се пие фреш може да се превърне в прекрасна здравословна част от деня ви с безброй ползи!


Слушането на

Слушането на "най-успокояващата песен в света" преди операция може да ...

......... години. Той е бил използван в неврохирургията, за наблюдение на мозъчната функция, помага при аутизъм, може да отключи спомените и да подобри живота на хората с деменция. Музиката може да лекува, стимулира и успокоява ума и тялото по много начини, но учените все още не са установили как точно се случва това. Чуйте най-успокояващата песен в света:


Учените започват изпитания върху хора на първата в историята ваксина

Учените започват изпитания върху хора на първата в историята ваксина ...

......... подход има и при изготвянето на други ваксини. Много хора със здрава имунна система са носители на цитомегаловируса и не подозират за това, докато не се появят специфичните маркери по кожата. При хората със слаб имунитет – болните от СПИН, бременните или трансплантираните пациенти, херпесът може да протече много тежко.


Летните месеци са време за почивка, леки дрехи и забавления

Летните месеци са време за почивка, леки дрехи и забавления ...

......... е препоръчително да помислите какви са вашите нужди, желания и предпочитани фрешове - така ще може да се спрете на най-подходящият вариант за вас. Направен с правилната селекция пловоде и зеленчуци, навикът да се пие фреш може да се превърне в прекрасна здравословна част от деня ви с безброй ползи!


В Конго започнаха масови ваксинации срещу вируса Ебола, след като

В Конго започнаха масови ваксинации срещу вируса Ебола, след като ...

......... Епидемията от опасната болест отне живота на около 1700 души от август миналата година досега. Властите в Конго се опасяват, че заразата може да се пренесе и в съседните държави Уганда и Руанда. Генералният директор на Световната здравна организация призова международната общност да удвои усилията си в борбата с ебола.


Голяма промяна предстои в здравеопазването ни, ако предложението на министър

Голяма промяна предстои в здравеопазването ни, ако предложението на министър ...

......... заведения би следвало да се конкурират по цени, а заедно касите би трябвало да контролират този процес. При предложения вариант няма възможност за концентрация на никой никъде, това ще зависи от свободния избор на хората. Всеки който не отиде да си смени фонда, ще остане в касата, посочи Светла Несторова.


Телешкото е изключително вкусно и полезно месо. Разбира се, е

Телешкото е изключително вкусно и полезно месо. Разбира се, е ...

......... - Месо от едър рогат добитък, хранено с трева, е чудесен източник на омега-3 мастни киселини и конюгирана линолова киселина, която някои проучвания показват, че намалява риска от рак, затлъстяване, диабет и някои нарушения на имунната система. - Телешкото е проста храна за готвене. Не изисква сложни процедури за приготвяне.


Лекарството Zometa, което се приема от онкоболните, е налично в

Лекарството Zometa, което се приема от онкоболните, е налично в ...

......... според изследвания, направени през годините, не е наложително онкоболните да го приемат ежемесечно и не е фатално ако то бъде пропуснато. Лекарството има и своите аналози, но те трябва да се пият непрекъснато и в същото време се заплащат от пациентите. Zometa пък се предлага безплатно в КОЦ-Враца.     


Децата на пушачите са изложени на риск от увреждане на слуха,

Децата на пушачите са изложени на риск от увреждане на слуха, ...

......... и след раждането си, вероятността да имат слухови увреждания е 2,4 пъти по-голяма. Данните са публикувани в научното списание Paediatric and Perinatal Epidemiology. Авторите на изследването препоръчват да се вземат мерки за популяризирането на вредите от тютюнопушенето по време на бременност и за въздействието на вторичния цигарен дим върху децата.


В Конго започнаха масови ваксинации срещу вируса Ебола, след като

В Конго започнаха масови ваксинации срещу вируса Ебола, след като ...

......... Епидемията от опасната болест отне живота на около 1700 души от август миналата година досега. Властите в Конго се опасяват, че заразата може да се пренесе и в съседните държави Уганда и Руанда. Генералният директор на Световната здравна организация призова международната общност да удвои усилията си в борбата с ебола.


Близо 29 млн. лв е инвестирала фармацевтичната индустрия през 2018

Близо 29 млн. лв е инвестирала фармацевтичната индустрия през 2018 ...

......... са инвестирали за научноизследователска дейност в България (клинични изпитвания, медицински научни изследвания, неинтервенционални проучвания) чрез местните структури на компаниите близо 39 млн. лв, което е увеличение с над 9 милиона лв. спрямо 2017 г. Общите преки инвестиции на фармацевтичните компании в клинични изпитвания у нас надхвърлят 150 милиона лева годишно.


Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е,

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е, ...

......... безплатно при нас'', добави тя. От началото на годината над 650 души са се лекували от хепатит С в различни болници в страната. Лечението на един пациент струва над 35 000 лева, а ефективността от него е над 98%. Здравната каса има капацитет да покрие лечението на 5000 души годишно.


Лятото е любимият ни сезон, защото можем да хапваме в

Лятото е любимият ни сезон, защото можем да хапваме в ...

......... я, не само ще се чувстваме сити, но и ще се погрижим за здравето на храносмилателната система, тъй като динята съдържа фибри. Не на последно място тя ни осигурява и ликопен, който предпазва клетките на кожата от увреждането на слънчевите лъчи. Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Управителят на Националната здравно-осигурителна каса(НЗОК) Дечо Дечев обяви в ефира

Управителят на Националната здравно-осигурителна каса(НЗОК) Дечо Дечев обяви в ефира ...

......... лекарите.Допълни, че от 6.8 млн. осигурени в България около 3-3.5 млн. живеят на ръба на бедността или под него и те ще се нежелани за частните фондове."Но държавата не може да абдикира от този контингент, така че обществен фонд ще има, който ще е натоварен със социални функции", допълни Дечев.


В държавата не могат да се провеждат чисто експертни решения.

В държавата не могат да се провеждат чисто експертни решения. ...

......... Не можахме да решим генерални промени, които, ако се въведе новият модел, ще успеем", разкри управителят на НЗОК. "Илюзия е, че с по-малко ресурс ще догоним здравеопазването на развитите държави, които влагат в пъти повече", коментира той. "Даденият нов здравен модел не беше краен, а примерен", завърши д-р Дечо Дечев.


Високата температура често е симптом на летните вирусни инфекции. Отдавна известно

Високата температура често е симптом на летните вирусни инфекции. Отдавна известно ...

......... влажност в подобна ситуация е 50-70%. Как да разберете, че детето ще вдигне температура: - няма апетит; - очите му „блестят“; - капризничи или е нервно; - става вяло; - често иска да бъде носено на ръце; - сънливо е; - ледените крайници също са сигнал за повишаване на температурата.


Пред централния вход на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ се проведе

Пред централния вход на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ се проведе ...

......... България орденът се представлява и управлява от Велик Приор, който е назначен с указ на Великия Магистър на Суверенният Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта OSJ. Орденът е различен от и няма нищо общо със Суверенния военен орден на Малта (SMOM) известен в България, като Малтийски орден.


Ново изследване установи голяма опасност от консумацията на едни от

Ново изследване установи голяма опасност от консумацията на едни от ...

......... на захар в тези напитки е в основата на риска от ракови заболявания, както и някои видове добавки, пише Zdrave.to. Експертите отбелязват, че дори 1 чаша на ден увеличава риска с 18%, а специално за рак на гърдата с 22%. Пълните резултати от проучването са публикувани в медицинското списание BMJ.


Българският лекарски съюз изрази критиките си към представената в понеделник

Българският лекарски съюз изрази критиките си към представената в понеделник ...

......... основният пакет, без да се заплаща цялата извършена вече дейност и всичко това да бъде за сметка на лекарите и специалистите по здравни грижи. С това българските лекари не са съгласни и питат: Българският лекар, медицинските специалисти и пациентите ли са виновни за неблагополучията в здравната система?", подчертават от съсловната организация.


Успешното сътрудничество между столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и частната Аджъбадем

Успешното сътрудничество между столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и частната Аджъбадем ...

......... се замислят. Че България има лекар на световно ниво, какъвто е проф. Иво Петров, споделят от болница "Св. Иван Рилски". Екипът на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изказва огромни благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип, който по думите им е сътворил поредното чудо.


Петър Дънов, наричан още Беинса Дуно или Учителят от последователите

Петър Дънов, наричан още Беинса Дуно или Учителят от последователите ...

......... 3. Многото ядене изтощава човешкия организъм. 4. Ще се храните вечер преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядете преди да е изгряло. 5. След плодове никога не пийте нито студена, нито топла вода. Преди ядене можете да пиете вода, но веднага след ядене не се позволява.


Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се

Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се ...

......... пием от вредните за зъбите напитки, специалистите ни съветват да го правим на големи глътки. По този начин се снижава времето на взаимодействието на зъбите с киселата среда. След това или трябва да ги измием с четка за зъби, или да ги изплакнем с вода, ако не разполагаме с такава.


Нова ваксина срещу вируса ХИВ започва тестове върху хора, с

Нова ваксина срещу вируса ХИВ започва тестове върху хора, с ...

......... който е сред ръководителите на изследването. "Значително отслабихме CMV, но пак имахме същата имунна реакция както при версията на ваксината, разработена за животни.", казва Фрюх. Вирусът CMV може да бъде опасен за хората, особено тези с отслабена имунна система. При бременни жени той може да доведе до увреждания на плода.


Ако през зимата се борим с риновирусите, то през лятото

Ако през зимата се борим с риновирусите, то през лятото ...

......... ентеровируси”, поясни той. Д-р Николова препоръча децата да бъдат ваксинирани против ротавирусните инфекции. В момента се наблюдава бум на хетатит А. По думите на д-р Гергана Николова хората не спазват елементарни правила и лична хигиена. Децата и възрастните не си мият ръцете и по този начин заразяването настъпва много лесно.


Според статистиката жените по-често страдат от Алцхаймер. Нови изследвания разкриват

Според статистиката жените по-често страдат от Алцхаймер. Нови изследвания разкриват ...

......... при жени, които не са ходили на работа. Сред домакините, които са се занимавали основно с отглеждането на деца, в диапазона 60-70 години когнитивните способности намаляват с 61 % по-бързо, отколкото при жените, които са ходили на работа. Учените уточняват, че това не доказва, че работата е превенция срещу деменция.


Само две седмици след старта на кампанията по събирането на

Само две седмици след старта на кампанията по събирането на ...

......... кампанията се е включила и млада двойка, която е дарила сумата, събрана на сватбата им. Бащата на бебето Божидар Ангелов е одобрен за донор детето. Трансплантацията ще бъде извършена в клиника в германския град Хамбург. Семейството лети за Германия на 27 юли, а на 30 юли Александър-Робърт ще бъде хоспитализиран.


Детето, което беше премазано от гума на камион във Велико

Детето, което беше премазано от гума на камион във Велико ...

......... пострада след игра на фитнес площадка в един от парковете на града. Очевидци разказват, че момчето и негов приятел се опитвали да повдигнат гумата, която хората използват, за да тренират. По думите им, не за първи път се случва деца да играят с тази гума и с други опасни съоръжения.