Поради проявения медиен интерес уточняваме, че екип на Спешна медицинска

Поради проявения медиен интерес уточняваме, че екип на Спешна медицинска ...

......... Поради проявения медиен интерес уточняваме, че екип на Спешна медицинска помощ-София беше повикан в Българското национално радио, съобщиха от пресцентъра на БНР.  Лекарите са прегледали генералния директор на медията Светослав Костов. Приложена му е терапия. Към момента не се налага хоспитализация и състоянието му не е животозастращаващо.


Възможно ли е да се напием без да сме пили?

Възможно ли е да се напием без да сме пили? ...

......... pneumonia е 900 пъти по-голям, отколкото при здрави хора. Медиците не очаквали бактериите да произвеждат толкова много алкохол. Според тях, когато организмът не може да се справи с него, се стига до мастно чернодробно заболяване (NAFLD). Това може да се случи дори ако човек не е докосвал алкохол, подчертават те.


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща разходите за кислородотерапия след 1

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща разходите за кислородотерапия след 1 ...

......... и за прогнозен брой пациенти за тригодишен период (2020 - 2022 г.), подходящи за кислородотерапия. От приемането на становище по поставените въпроси зависи стартирането на заплащането на "Meдицински изделия за кислородотерапия" от 1 декември 2019 г., каза министърът. В предстоящите преговори  ще се търсят възможности за финансиране на това направление.


Известният руски специалист по кинезитерапия проф. д-р Сергей Бубновски препоръчва

Известният руски специалист по кинезитерапия проф. д-р Сергей Бубновски препоръчва ...

......... трябва да е само дейност за ексцентрични руски авантюристи, показват съвременни изследвания, подчертаващи ползите за организма от него. Холандско проучване установява, че хората, които се къпят със студена вода сутрин, се разболяват по-малко и по-малко отсъстват от работа. Те имат повече енергия от тези, които се къпят с гореща вода.


НЗОК ще плаща разходите за кислородотерапия след 1 декември 2019

НЗОК ще плаща разходите за кислородотерапия след 1 декември 2019 ...

......... за тригодишен период (2020 год. - 2022 год.), подходящи за кислородотерапия. От приемането на становище по поставените въпроси зависи стартирането на заплащането на "Meдицински изделия за кислородотерапия" от 01.12.2019 г, каза министърът. В предстоящите преговори по НРД за 2020-2022 г. също ще се търсят възможности за финансиране на това направление.


Вероятността да разпространят вируси, е по-голяма за здравните работници, които

Вероятността да разпространят вируси, е по-голяма за здравните работници, които ...

......... солен разтвор за 30 секунди, в сух мукус - за 8 секунди, но във влажен мукус - за почти три минути. Миенето на ръцете унищожава грипния вирус бързо и във влажен, и в сух мукус. То има и предимството на механичното премахване на органичния материал, който изтича направо в канализацията.Пресцентърът на Министерството на здравеопазването разпространи пълния отговор на въпрос,

Пресцентърът на Министерството на здравеопазването разпространи пълния отговор на въпрос, ...

......... в страната, които могат да провеждат белодробна трансплантация, продължава сътрудничеството с отделението по гръдна хирургия към Многопрофилна болница – Виена за обучение на български специалисти. Четирима наши лекари вече преминаха краткосрочно обучение във виенската болница, а през месец януари 2020 г. ще започне дългосрочно обучение на 16 наши специалисти“.  


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се лицензира като застраховател, така

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се лицензира като застраховател, така ...

......... средствата от тях ще се разпределят ежемесечно към здравните фондове. Размерът на средствата ще е равен на броя на записаните във всеки фонд осигурени лица, умножен по средния размер на здравната вноска за всички здравноосигурени. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигурява лицето.


За мен като кмет на София здравеопазването е ключова тема,

За мен като кмет на София здравеопазването е ключова тема, ...

......... за майките да потърсят първа помощ при едно добре оборудвано доболнично заведение. Очаквам екип от специалисти да разработи концепцията за този център, като от наша страна ще дадем средства за нейното ремонтиране и оборудване и се надявам с общи усилия да можем да реализиаме този проект'', допълни още Фандъкова.  


Предстои да бъде сключен договор с избрания по реда на

Предстои да бъде сключен договор с избрания по реда на ...

......... ПУЛСС в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ.  


36-годишен мъж получи нов шанс за живот след успешна чернодробна

36-годишен мъж получи нов шанс за живот след успешна чернодробна ...

......... в операцията. Ключът към успеха на трансплантациите във ВМА са подновените операционни зали, добрият екип, добрата стиковка между екипите и координацията на държавно ниво, каза още професорът. Той се надява да се увеличи броят на донорите, за да се увеличат и трансплантациите. 46 българи чакат за трансплантация на черен дроб.36-годишен мъж получи нов шанс за живот след успешна чернодробна

36-годишен мъж получи нов шанс за живот след успешна чернодробна ...

......... в операцията. Ключът към успеха на трансплантациите във ВМА са подновените операционни зали, добрият екип, добрата стиковка между екипите и координацията на държавно ниво, каза още професорът. Той се надява да се увеличи броят на донорите, за да се увеличат и трансплантациите. 46 българи чакат за трансплантация на черен дроб.


Един от 10 работещи със здравна застраховка, сочат данни на

Един от 10 работещи със здравна застраховка, сочат данни на ...

......... са била на стойност над 6,25 млн. лв. Немалко от застраховките за заболяване, злополука или смърт са краткосрочни и се сключват за определен неголям период от време, най-вече при пътувания в чужбина. Засега обаче за тях не се води специална статистика, която да ги отдели от дългосрочните, обясняват от КФН.


Преминаването от един сезон към друг, оказва влияние върху нашето

Преминаването от един сезон към друг, оказва влияние върху нашето ...

......... за проветряване. От друга страна, прекарването на повече време сред природата спомага за увеличаване на нашето микробно разнообразие в червата. Разходките на открито, дори по време на обедната почивка, спомагат да намалим нивата на стрес, а стресът вреди сериозно на храносмилането.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Програмите на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и

Програмите на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и ...

......... ликвидирани до 2030 г. Първата от тези заплахи е "застоят във финансирането". Други са резистентността срещу медикаменти и инсектициди. Глобалният фонд за борда със СПИН, туберкулоза и малария инвестира почти четири милиарда долара годишно в програми, изпълнявани от местни есперти. Финансира се основно от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Япония.


МБАЛ Поморие вече разполага с животоспасяваща реанимационна маса за новородени.

МБАЛ Поморие вече разполага с животоспасяваща реанимационна маса за новородени. ...

......... основните жизнени функции, така и при първичните грижи за здравите новородени. Завеждащият на АГ-отделението в Поморие д-р Матей Попов оповести данни, според които 15 на сто от бебетата се раждат с нарушения в дишането или сърдечната дейност, което прави новата придобивка изключително необходима и важна за тях и техните родители.Изследване на проби от бебешки изпражнения откри ключови различия между

Изследване на проби от бебешки изпражнения откри ключови различия между ...

......... 175 майки и почти 600 бебета. В пробите от майки и бебета на 4, 7 и 21 дни били установени най-значими различия между двата метода - у вагинално родените бебета имало повече свързани със здравето бактерии, отколкото у родените със секцио деца. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".


25-годишна жена от Ню Йорк изпи лекарство срещу зъбобол, след

25-годишна жена от Ню Йорк изпи лекарство срещу зъбобол, след ...

......... да доведат до смърт или необратими увреждания на мозъка. Лекарите поставили диагноза „метхемоглобинемия”, причина за която станало прекалено голямото количество обезболяващи с бензокаин. Пациентката започнала лечение и вече се чувства по-добре. Woman's blood turns BLUE because of common numbing cream https://t.co/LO7CbF586R — Daily Mail US (@DailyMail) September 19, 2019  


Трима души продължават живота си с органи на донор от

Трима души продължават живота си с органи на донор от ...

......... мъже в болница "Лозенец". "Искам да изкажа съболезнования на близките на донора за загубата им и същевременно да им благодаря за това, че в този много труден за тях момент намериха сили да постъпят човеколюбиво и да дадат съгласие", пише в съобщението ръководителят на болницата в Силистра д-р Даниела Костадинова.


Нови зали за симулационно обучение на студенти по дентална медицина

Нови зали за симулационно обучение на студенти по дентална медицина ...

......... Новата придобивка в материалната база на Факултета по дентална медицина дава възможност за концептуални промени в обучението по дентална медицина и модернизирането му до нивото демонстрирано от водещите университети в света. Залите ще бъдат използвани и за провеждане на обучение от програмата на следдипломното обучение на лекарите по дентална медицина.


Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Това

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Това ...

......... още професор Владов. Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарност и към екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция, която дава възможност и на медицинските екипи да изпълнят адекватно своите задължения.  


Лекари овладяват тънкостите на каратето и други бойни изкуства за

Лекари овладяват тънкостите на каратето и други бойни изкуства за ...

......... усвоявайки преди всичко как да се отбраняват, когато бъдат нападнати в лекарските кабинети. В Медицинския университет в Пловдив също имат намерение от следващата учебна година да въведат свободно избираема подготовка по самоотбрана за младите лекари и специализанти към Катедрата по физиология, в която влиза секция по физическо възпитание и спорт.


Лекар сложи крива колянна става на пациентка в столична болница

Лекар сложи крива колянна става на пациентка в столична болница ...

......... си беше признал, че е сбъркал, да беше проявил човещина, но отношението на целия лекарски екип беше недопустимо", разказва още потърпевшата. След целия ужас и години болки, тя отива при друг лекар, който успява да изчисти крака от тежката инфекция и да сложи нова става. Сега тя се възстановява бавно.


Аспержите са светлозелен зеленчук. Бялата му разновидност е доста по-рядка,

Аспержите са светлозелен зеленчук. Бялата му разновидност е доста по-рядка, ...

......... намалява риска от диабет и спомага за контролирането на вече диагностицирано заболяване.Черен дробАспержите подкрепят протичането на функциите в черния дроб и нормализират стойностите на чернодробните ензими. Тези свои функции зеленчукът дължи на високото съдържание на алкални вещества и хлорофил.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Извънредни имунизации срещу морбили се извършват в Пловдив и областта.

Извънредни имунизации срещу морбили се извършват в Пловдив и областта. ...

......... в Пловдив и областта. До началото на октомври трябва да бъдат обхванати децата от уязвими групи на възраст от 13 месеца до 8 години. Спешните мерки са разпоредени от Здравното министерство и в други градове. Целта е да не се допусне допълнително разпространение на болестта на територията на страната.  


Независимо дали има рязък спад в температурите или не, наближава

Независимо дали има рязък спад в температурите или не, наближава ...

......... чрез приема на лекарствени продукти, тя поясни, че цялостната грижа за здравето, особено през зимния период, включва съвкупност от много неща, като избягване на стресови ситуации, прием на здравословна храна, каляване, препарати повишаващи имунната система и други. Комбинацията от всичко това подготвя организма за по-лесно справяне с есенно-зимните вирусни инфекции.


Има ли повишение при случаите на заболели от морбили и

Има ли повишение при случаите на заболели от морбили и ...

......... отделение. Болници допуснаха големи грешки - не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи, посочи още експертът. Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести: Ако не ликвидираме морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили.


Повече от година и половина алармираме,че липсват трансплантации на пациенти

Повече от година и половина алармираме,че липсват трансплантации на пациенти ...

......... "Не става дума екипът да има 20 транспалнтации, това е много малко. Казва се, че една трансплантация на бял дроб е успешна, когато пациентът преживее едната година след операцията. Когато на един пациент му се постави диагноза - той вече е спешен и няма време да чака", категоричен е лекарят.


Изключително опасна и смъртоносна зараза би могла да плъзне съвсем

Изключително опасна и смъртоносна зараза би могла да плъзне съвсем ...

......... казано още на пресконференцията. Част от присъстващите изразиха разочарованието си, че правителствата по света не са направили почти нищо от предписаните препоръки отпреди няколко години за преодоляване на проблема. Учените допълниха още, че ако мрачната им прогноза се сбъдне, то системите на здравеопазване в бедните страни ''със сигурност ще рухнат''.


Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва проверка на лекарствените продукти,

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва проверка на лекарствените продукти, ...

......... оценка на лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕМА да оцени цялата налична научна информация относно присъствието на нитрозамини в лекарствата и да я предостави на националните лекарствени агенции. ИАЛ следи процеса и при нужда от някакви мерки своевременно ще предупреди обществеността, посочва от агенцията.    По публикацията работи: Анисия Иванова


Последно поколение многослайдов мултидетекторен спирален компютърен томограф /скенер/ вече е

Последно поколение многослайдов мултидетекторен спирален компютърен томограф /скенер/ вече е ...

......... се обновява медицинското оборудване с най-съвременни поколения. В момента тече и обновление на болничните стаи, поставя се нова фасада и топлоизолация. И тъй като здравното заведение е точно до градската градина, пациентите буквално се чувстват като в санаториум сред природата с птичето пеене и зеленината, която виждат от прозорците.  


Сажди, изхвърлени във въздуха от ауспусите на автомобилите или получени

Сажди, изхвърлени във въздуха от ауспусите на автомобилите или получени ...

......... проучване на Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания показа, че около 1 на 100 бебета във Франция се ражда с анормално ниско телесно тегло заради излагането на майката на ефекта от фини прахови частици във въздуха по време на бременността. Резултатите от новото изследване са публикувани в Nature Communications.


Жителите на 120 населени места в България ще получат безплатни

Жителите на 120 населени места в България ще получат безплатни ...

......... като част от прегледаните разбраха, че имат симптоми на диабет и повишено кръвно налягане едва по време на профилактичните прегледи. „Ние вярваме, че към собственото си здраве трябва да се отнасяме със същата отговорност, както към земята си и за това полагаме усилия в тази посока”, казаха от „Агрион“.  


За да изпълнявате тренировките си правилно, ви е нужна доста

За да изпълнявате тренировките си правилно, ви е нужна доста ...

......... ви дадат енергия. Те също така са основен градивен материал за мускулите. След тренировка е подходящо да хапнете яйце, плодове и зеленчуци, шейк с белтъци, кисело мляко и др. След като имате нужните знания относно храненията преди, след и по време на тренировка, вече можете да създаете вашата балансирана диета.


Ако сте от любителите на кардиото, трябва да знаете, че

Ако сте от любителите на кардиото, трябва да знаете, че ...

......... развиване на обема на мускула. Много жени се притесняват да не направят огромни бедра или бицепси, които да повлияят на женственото им излъчване. Това може да стане доста трудно, особено заради природно по-ниските нива на тестостерон в женското тяло.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което

Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което ...

......... се събира на терен, чрез изнесени пунктове. Във връзка с днешната акция за даряване на кръв н НС, той обясни, че отзивчивостта на народните представители е голяма и че повече от 1/3 от депутатите даряват кръв. Според него доброволното кръводаряването е част от възпитанието, което младите хора трябва да придобият.


Има справедливи правила за заплащането на лекарите, сестрите и санитарите,

Има справедливи правила за заплащането на лекарите, сестрите и санитарите, ...

......... предстоящите избори, Ананиев каза, че точно това визира.В интервюто здравният министър посочи, че с промяна в наредба държавата ще финансира и трансплантации в страни извън ЕС. За момента това било единственото, което може да се направи, за да се даде шанс за живот на нуждаещите се от нов бял дроб.


От днес до 25 септември 2019 г. в МБАЛ „Д-р

От днес до 25 септември 2019 г. в МБАЛ „Д-р ...

......... лица. Прегледите ще се извършват в часовете между 8.00 и 15.30 часа от д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение в смолянската болница. Последната кампания, организирана в МБАЛ – Смолян, бе проведена в периода от 24 до 28 юни 2019 г.


Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което

Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което ...

......... се събира на терен, чрез изнесени пунктове. Във връзка с днешната акция за даряване на кръв н НС, той обясни, че отзивчивостта на народните представители е голяма и че повече от 1/3 от депутатите даряват кръв. Според него доброволното кръводаряването е част от възпитанието, което младите хора трябва да придобият.


С промяна в наредба, която вече е публикувана за обществено

С промяна в наредба, която вече е публикувана за обществено ...

......... за да им обясни каква промяна се предлага и какво ще промени това.В момента за белодробна трансплантация чакат 18 души. Според протестиращите четирима души веча са емигрирали и са си сменили гражданството, като трима са трансплантирани, а един болен се подлага на иновативно лечение, което в България не се предлага.


Депутати и служители в Народното събрание ще даряват безвъзмездно кръв,

Депутати и служители в Народното събрание ще даряват безвъзмездно кръв, ...

......... е необходимо да се увеличава информираността за смисъла от даряването на кръв, което спасява живот. В благородната кауза се очаква да се включат много народни представители и служители от 44-то Народно събрание като по този начин ще бъде даден пример за насърчаване, стимулиране и поощряване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване.


Пенка Георгиева от "Заедно с теб" заяви в ефира на

Пенка Георгиева от "Заедно с теб" заяви в ефира на ...

......... вследствие на употребата на електронни цигари с аромати. Има два смъртни случая - в Илинойс и Канзас. В тези смеси за пушене се намира вещество, което се извлича от маслото на витамин Е, който се употребява в хранително-вкусовата промишленост. Но тогава се взима вътрешно. Това масло е вредно за вдишване.


Проблемът не е само български. От една година всички трапнсплантационни

Проблемът не е само български. От една година всички трапнсплантационни ...

......... не е финансово обвързана, министър Ананиев уточни, че пари са предвидени. „За съжаление прекъсването с виенската болница е станало преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина“, коментира Ананиев.  


Белодробно болни пациенти поискаха оставката на здравния министър. Те започват

Белодробно болни пациенти поискаха оставката на здравния министър. Те започват ...

......... емигрирали, като трима от тях са успешно трансплантирани. "Тези, които избягаха се спасиха. Тези, които останаха, чакат. Българите, които  бяха трансплантирани в чужбина емигрираха. На един пациент бе приложено иновативно лечение, което у нас нямаше", казват пациентите. Те негодуват заради бездействието на Министерство на здравеопазването, защото нямат достатъчно време.  


20 980 българи пазят стволови клетки от децата си в

20 980 българи пазят стволови клетки от децата си в ...

......... български тъканни банки събират материал в нашата страна, с нито една от пробите не е правена трансплантация нито у нас, нито в чужбина, показват данни на агенцията. За същото това време няма наложени санкции на нито една от криобанките при регулярните проби, които ИАМН предприема поне веднъж на две години.


Стареенето е естествен процес, който няма как да избегнем, но

Стареенето е естествен процес, който няма как да избегнем, но ...

......... на сладкиши, бисквити... Всичко това води до ускоряване процесите на стареене в човешкото тяло, както и до появата на тъмни кръгове, дехидратация и бръчки. За да забавим тези процеси, специалисти съветват да ограничим приема на захарни изделия, подсладени напитки, доколкото можем.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Децата-диабетици в детските градини и училищата в България са подложени

Децата-диабетици в детските градини и училищата в България са подложени ...

......... с диабет живеят в изолация, а често и в риск, каза още тя и допълни: „В училищата става дума за психологическа агресия, много от децата биват нападани с грозни епитети – „болни“, „заразни“. У нас липсва адекватна нормативна уредба по проблема, както и възможност с децата диабетици да работят психолози.


Европейската агенция по лекарствата започва проверка на лекарства, съдържащи ранитидин,

Европейската агенция по лекарствата започва проверка на лекарства, съдържащи ранитидин, ...

......... агенция по лекарствата започва проверка на лекарства, съдържащи ранитидин, съобщиха от здравното министерство. Причината - съмнение за възможно замърсяване с нитрозамини, предаде БНТ. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС. От Европейската агенция изрично подчертават, че няма препоръка за прекратяване на употребата на ранитидин-съдържащи лекарства.


Смокините са от плодовете, които се намират в изобилие по

Смокините са от плодовете, които се намират в изобилие по ...

......... съдържа желязо, което предотвратява анемия.За по-здрави костиВ мекия и месест плод се съдържат витамин К2, калций и магнезий. Тези три елемента се грижат за заздравяването на костите и ставите. Доказано е, че калцият се усвоява по-лесно благодарение на магнезия.Още за полезните свойства на смокинитечетете в Tialoto.bg По публикацията работи: Иванка Гъркова


Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва преглед на лекарствата, съдържащи

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва преглед на лекарствата, съдържащи ...

......... продукти. Предстои комитетът за оценка на лекарствените продукти в хуманната медицина към европейската агенция по лекарствата да оцени цялата информация относно присъствието на нитрозамин в лекарствените продукти, която ще предостави на националните лекарствени агенции. Изпълнителната агенция по лекарствата у нас ще уведоми обществеността при необходимост от вземане на допълнителни мерки.


Физиотерапията не е лекарствена терапия, насочена към подобряване здравословния статус

Физиотерапията не е лекарствена терапия, насочена към подобряване здравословния статус ...

......... от вибрационен, вакуум и ролков тип. На кого се препоръчва физиотерапия? На всички, които се грижат за здравето си! Високата ефективност на този метод, често се прилага за превантивни цели. С него се лекува. Ефективна е в борбата, срещу заболявания на опорно-двигателния апарат, пикочо-половата система, кръвоносната, дихателната и нервната системи.


Институтът за редки болести присъди 33 отличия за цялостен принос

Институтът за редки болести присъди 33 отличия за цялостен принос ...

......... на Българската Асоциация за Промоция на Образование и Наука (БАПОН). Информационният център за редки болести и лекарства сираци е основан през 2004 г. в Пловдив и е първият и единствен по рода си в Източна Европа, обединяващ пациенти, организации и експерти в областта на редките болести. За повече информация: www.raredis.org


Към днешна дата (17 септември 2019 г.) състоянието на Председателя

Към днешна дата (17 септември 2019 г.) състоянието на Председателя ...

......... Припомняме, че на  15 септември в 10:30 часа край Хитрино председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пострада при катастрофа. Отнемане на предимство на автомобила на НСО е основната версия, по която работят разследващите. Според пътни експерти нараняванията на Караянчева показват, че тя се е возила в автомобила без колан.  


Българският Червен кръст, съвместно с Комисията по здравеопазването и  Националният

Българският Червен кръст, съвместно с Комисията по здравеопазването и  Националният ...

......... повиши информираността относно значението и ползите от даряването на кръв за спасяването на човешкия живот. В подкрепа на благородната кауза очакваме активно да се включат в кампанията народните представители и служителите  от 44-то Народно събрание, като по този начин да дадат пример за стимулиране на безвъзмездното и доброволното кръводаряване.  


Нов случай на заразен с лаймска болест врачанин отчитат от

Нов случай на заразен с лаймска болест врачанин отчитат от ...

......... случаи и при полов контакт. Хепатит С е едно от най-сериозните заболявания на черния дроб. Острата му форма отшумява бързо, без да оставя трайни увреждания, но при голям процент от хората преминава в хронична. Това може да доведе до сериозни чернодробни заболявания, включително цироза и рак на черния дроб  


Във връзка с излъчен материал на 15.09.19 г . в

Във връзка с излъчен материал на 15.09.19 г . в ...

......... на медиците, но и са една от основните причини за нарастващата агресия над медицински лица. Български лекарски съюз ще има правото да наложи предвидените в Закона и Устава на съсловната организация санкции след приключване на разследването и при наличието на доказващи вината обстоятелства за неспазване на етичните и медицинските правила.


Искаме да се храним по-здравословно, да поддържаме желаното тегло или

Искаме да се храним по-здравословно, да поддържаме желаното тегло или ...

......... риба в собствен сос, с 2-3 крекера или сухара, малко краставичка. Чудесно хапване, което може да замени и основно. Получавате протеин, въглехидрат, фибри. Може да контролирате количеството сол, което консумирате. По желание, рибата може да замените с извара или сирене котидж.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Военномедицинска академия (ВМА) разширява обучението на лекари от България и

Военномедицинска академия (ВМА) разширява обучението на лекари от България и ...

......... своя опит в колянно, тазобедрено ендопротезиране и артроскопска травматология. Сега, шанс да почерпят от една от най-добрите школи в България ще имат и техни колеги от чужбина. Следващият курс ще се проведе в края на месец септември 2019 година, а участниците ще бъдат от Словения и Босна и Херцеговина.  


Държавната университетска болница в Плевен преглежда безплатно за туберкулоза тази

Държавната университетска болница в Плевен преглежда безплатно за туберкулоза тази ...

......... скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриване на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията, посочват от здравното заведение.


Отбелязваме Световеният ден за безопасност на пациента. У нас той

Отбелязваме Световеният ден за безопасност на пациента. У нас той ...

......... които безопасността на пациентите е приоритет. Дискусията ще започне в 10 ч. в столичната болница "Майчин дом". Сред темите са безопасността на хората с редки заболявания, превенция и контрол на болничните инфекции, безопасност на децата с диабет в училищата и детските градини и опасностите за пациентите при липсата на лекарства.


Сънят на страни е вреден за гръбначния стълб, и повишава

Сънят на страни е вреден за гръбначния стълб, и повишава ...

......... тромбоза", подчерта Садовой. Освен това кардиологът говори за ползите от съня през деня. От такава почивка, отбеляза лекарят, рискът от сърдечни заболявания намалява и се появява усещане за енергичност. Садовой също посъветва да „печелите“ достатъчен брой часове сън. „Осемчасовата почивка е това, което е наистина достъпно и препоръчително“, заключи лекарят.


Днес ще бъде изписана от болницата жената, която пострада при

Днес ще бъде изписана от болницата жената, която пострада при ...

......... метан в бутилка за пропан бутан – това е версията на газстанцията за фаталния взрив на автомобил в Добрич. Газовата бутилка на взривеното такси е избухнала, без да се запали, твърдят от бензиностанцията. Техническа неграмотност е довела до трагичния инцидент, предполагат от Асоциацията на авто и газови системи у нас.


Лошият дъх е едно от най-честите неразположения. Появата му може

Лошият дъх е едно от най-честите неразположения. Появата му може ...

......... хапваме в свеж вид те насърчават производството на слюнка в устата, което спомага за отмиването на бактериите, причиняващи лош дъх.Празният стомах причинява лош дъх, защото това води до натрупване на киселина. Консумацията на плодове и зеленчуци спомага да избегнем този проблем.Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Нови 2 случая на западнонилска треска са потвърдени в специализираната

Нови 2 случая на западнонилска треска са потвърдени в специализираната ...

......... личните лекари, инфекционистите и невролозите трябва вече да мислят и за западнонилска треска - разпространението на вируса, който я причинява, вече не  е само в съседните държави, напомни проф. Кантарджиев. Човек се заразява основно при ухапване от комар, в много редки случаи - от кърлеж.  По публикацията работи: Анисия Иванова


Ако сте от любителите на кардиото, трябва да знаете, че

Ако сте от любителите на кардиото, трябва да знаете, че ...

......... развиване на обема на мускула. Много жени се притесняват да не направят огромни бедра или бицепси, които да повлияят на женственото им излъчване. Това може да стане доста трудно, особено заради природно по-ниските нива на тестостерон в женското тяло.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Стефан Данаилов отново постъпи в болница. Това съобщиха от  УМБАЛ

Стефан Данаилов отново постъпи в болница. Това съобщиха от  УМБАЛ ...

......... Стефан Данаилов отново постъпи в болница. Това съобщиха от  УМБАЛ "Софиямед", където той ще продължи възстановяването си. На актьора ще бъдат направени нови изследвания и ще се подложи на рехабилитация.


Диагностицирането на инфекции на средното ухо до голяма степен е

Диагностицирането на инфекции на средното ухо до голяма степен е ...

......... функции", обясняват специалистите. Новият преобразувател използва свързан с въздух ултразвук, за да проникне зад тъпанчето и да установи наличието на излишна течност, и дори да характеризира консистенцията й. Този метод може да помогне на лекарите не само да откриват инфекции, но и да установят до каква степен те са прогресирали. 


За пореден път от 16 до 20 септември ще се

За пореден път от 16 до 20 септември ще се ...

......... скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Ароматните липови цветя или както ги наричат ​​популярно „липов цвят”

Ароматните липови цветя или както ги наричат ​​популярно „липов цвят” ...

......... най-приятен „антидепресант“. Сварени, само 2 с. л. сушени цветчета от липа в чайник са чудесни в дъждовна есенна вечер. Тази слънчева напитка ще придаде ярък аромат, ще напомни за прекрасният юли и ще разшири кръвоносните съдовете. Те ще отнеме дневния стрес, ще успокоят нервната система и ще създадат отлично настроение.


Болници компенсират лошата хигиена, като ни тъпчат с антибиотици. Заради

Болници компенсират лошата хигиена, като ни тъпчат с антибиотици. Заради ...

......... употреба се стига и заради липсата на персонал. За да може една сестра да влива антибиотик например четири пъти на денонощие, трябва да има достатъчно хора. Затова се изписват антибиотици, които се вливат един или два пъти, въпреки че не са най-подходящите, за да може да се пести от труд.