„Специализирана високотехнологична Университетска детска болница с 24-часов Спешен център ще

„Специализирана високотехнологична Университетска детска болница с 24-часов Спешен център ще ...

......... Бургас, а и от цяла Източна България. Предстои и ремонт на всички педиатрични кабинети и чакални в бургаските поликлиники. Целта е те да придобият нов, подходящ и щадящ детската психика облик, който да не стресира малките посетители, а да ги предразполага, помагайки им да се отпуснат по време на прегледа.


Лошият сън силно влияе върху това кои храни избираме през

Лошият сън силно влияе върху това кои храни избираме през ...

......... тествани мъже и жени на възраст между 18 и 40 години в две групи. Едната е спяла 7-8 часа през нощта, другата по-малко от 6 часа. Онези, които били с по-малко сън, са консумирали нездравословни храни, пълни с калории и захари, докато тези с достатъчно сън са комбинирали правилно храната.


Искаме да сме по-здрави, да изглеждаме и да се чувстваме

Искаме да сме по-здрави, да изглеждаме и да се чувстваме ...

......... на производствения процес. Замяната им с пълнозърнести храни като овесени ядки, ечемик, булгур, може значително да подобри нашето здраве.Според редица изследвания, редовната консумация на пълнозърнести храни може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак на дебелото черво.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Лекари забравиха възрастна жена в скенер за 6 часа. Случаят

Лекари забравиха възрастна жена в скенер за 6 часа. Случаят ...

......... от конкретното лице, така и от самото лечебно заведение”, сподели тя. „Това, което наблюдаваме, е един типичен пример за лоша организация. Тук не става въпрос за проблем от медицинска гледна точка – жената се подобрява, няма проблем в клиничните пътеки. Случилото се е следствие на грешка в организацията”, категорична бе Петрова.


По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са

По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са ...

......... Тамбуев разказа за трансплантацията на бял дроб във Виена, която е претърпял през 2014 година, предаде БНТ. "Трансплантацията се състоя във Виена през януари 2014 година. След като се осъществи, много хора започнаха да ме поздравявам, че съм герой, който е претърпял всичко това. Но в случая герои са лекарите."


Неприятности в офиса, изнервено прибиране към вкъщи в задръстванията, ревът

Неприятности в офиса, изнервено прибиране към вкъщи в задръстванията, ревът ...

......... овесени ядки, за да се успокоите и да се избавите от неприятното треперене на тялото по време на напрежение. Те съдържат комплексни въглехидрати, които балансират кръвната захар, намаляват глада и носят енергия, от която се нуждае тялото точно в този момент.Вижте още по темата в Tialoto.bgПо публикацията работи: Иванка ГърковаОпасна пушена риба се изтегля от пазара. Рибата е внесена

Опасна пушена риба се изтегля от пазара. Рибата е внесена ...

......... ѝ зависи от много фактори и количеството приета заразена храна", каза още експертът. "Към този момент в БАБХ няма сигнали от граждани за нарушено здравословно състояние. Всеки, който се почувства неразположен да потърси лекар. Първите симптоми са общи – гадене, висока температура и виене на свят", разкри д-р Кремена Стоева.


Кариесът на ранното детство е най-честото хронично заболяване в детска

Кариесът на ранното детство е най-честото хронично заболяване в детска ...

......... Често се потапя биберонът в мед, използва се подсладена вода, сладко или глюкоза. Бързото разграждане на нискомолекулните захари до киселини е сигурен път към развитие на кариес. Бъдете отговорни към хигиената, храненето и навиците, които изграждате в малкото дете. Те могат да го предпазят от бъдещи дентални проблеми. източник: puls.bg


Крушите не са просто вкусни и сладки, те са невероятно

Крушите не са просто вкусни и сладки, те са невероятно ...

......... тялото от токсините. В дебелото черво се задържат най-голямо количество от тях, особено при хора, страдащи от чест запек. Фибрите помагат на червата да подобрят работата си и да се освобождават от токсините качествено, намалявайки възпалението в храносмилателния тракт.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


България е една от страните, в които много лесно един

България е една от страните, в които много лесно един ...

......... част от цялото неуважение, което има към нас“, каза бившият здравен министър. „На Запад са по-безчувствени от нас. В Америка казват: „Имаш рак, довиждане“. И никой не им се сърди“, подчерта той. „Ние сме част от общество, което не вярва на авторитети, а на врачки“, отбеляза със съжаление Мирослав Ненков.


60-годишна жена получи две различни епикризи след една и съща

60-годишна жена получи две различни епикризи след една и съща ...

......... от двете епикризи всъщност вярно представя фактическата обстановка по хоспитализацията. В единия от документите има част с неистинско съдържание”, допълни юристът. Управителят на центъра д-р Веселин Даскалов казва: „Лекуващият лекар на г-жа Валя Костова е в отпуска. Ще се постараем да отговорим другата седмица”. Контролните органи започват проверка по случая.Добавяме ги към любимите ни рецепти, защото те правят вкуса

Добавяме ги към любимите ни рецепти, защото те правят вкуса ...

......... че отварата от нея помага за заздравяване на косата и стимулиране на растежа ѝ, тя има и редица други ползи за здравето.Розмаринът е богат на полифеноли, които подобряват храносмилането, спомагат за стабилизиране на кръвното налягане, за поддържане на добро ментално здраве.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


29-годишният пациент, пострадал преди няколко дни, след височинна травма (падане

29-годишният пациент, пострадал преди няколко дни, след височинна травма (падане ...

......... фиксирахме бедрената кост", сподели д-р Александър Илиев-началник на II отделение, към Клиника по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Св.Анна"-София АД. "Операцията продължи повече от три часа. Пациентът е в задоволително общо състояние, контактен, адекватен и е приведен в КАИЛ на болницата. Предстои фиксация на кости на подбедрица." завърши д-р Илиев.


Рентгенова лаборантка забрави за 6 часа пациентка, заключена в скенера

Рентгенова лаборантка забрави за 6 часа пациентка, заключена в скенера ...

......... софийска клиника. Няма опасност за пациент при изключена апаратура Няма опасност от за здравето на пациент, оставен в скенер продължително време след приключване на процедурата, защото апаратурата няма остатъчно излъчване. Това каза пред „Хоризонт“ д-р Марин Пенков, началник на отделението по Образна диагностика в болница „Свети Иван Рилски“, коментирайки случая.


Шамфъстъкът е една от най-полезните ядки. Той доставя важни вещества

Шамфъстъкът е една от най-полезните ядки. Той доставя важни вещества ...

......... в клетките.Предпазва от диабетТъй като шамфъстъкът има свойството да контролира нивата на инсулин и глюкоза в кръвта, той е полезен и в борбата с диабета, както и в превенцията му.Помага в абсорбирането на желязоВисокото съдържание на мед в шамфъстъка помага в абсорбцията на желязо в организма, което предпазва от анемия.


Учени от Харвардския медицински институт установиха, че прекалената невронна активност,

Учени от Харвардския медицински институт установиха, че прекалената невронна активност, ...

......... се синтезират при експресията на гени. Допълнителни експерименти с нематоди и генномодифицирани мишки и анализът на мозъчни тъкани на столетници показали причинно-следствена връзка между измененията при нервна възбуда и продължителността на живота. При това ключова роля играе протеинът REST, който потиска прекалената невронна активност. Блокирането му увеличава риска от смърт.Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава ...

......... Снежина Михайлова, имунолог в УМБАЛ "Александровска" Специалистът обясни как може да се изследва състоянието на имунитета, посочи есента и пролетта като критични сезони и за тази защитна система, както и факторите, които влияят отрицателно (стрес, нездравословно хранене и навици), както и положително (сън, почивка, физическа активност, разнообразна храна, позитивни емоции).


Ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни

Ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни ...

......... от преждевременна смърт се повишавал значително в сравнение с хората, които не искали да отслабват. ИТМ се изчислява по следния начин: теглото в килограми, делено на ръста на човек в метри на квадрат. Нормалните показатели според Световната здравна организация са 18,5 до 25. Всичко над 30 се смята за затлъстяване. 


Районната здравна каса във Велико Търново ще провери общинската болница

Районната здравна каса във Велико Търново ще провери общинската болница ...

......... Наказах я. Немарливостта на една жена да се съсипва всичко на мен ми е обидно и болно“. Рентгеновата лаборантка е наказана със забележка и глоба от 50 лева. Близките на забравената в скенера жена ще съдят Павликенската болницата, а пациентката е напуснала и е продължила лечението си в друга болница.


Няма съмнение, че спортът дава здраве, тонизира ни и ни

Няма съмнение, че спортът дава здраве, тонизира ни и ни ...

......... обратен ефект", предупреди д-р Джеймс О`Кийф. Ежедневната физическа активност може да бъде много ефективна за лечение на много болести, включително коронарна болест на сърцето, хипертония, сърдечна недостатъчност и затлъстяване. Въпреки това има определена граница, която, ако се прекрачва, води до неблагоприятни ефекти и риск от мускулно-скелетни наранявания и сърдечни заболявания.


Добрият хранителен режим е от огромно значение за цялостното здраве

Добрият хранителен режим е от огромно значение за цялостното здраве ...

......... им, това е ясен индикатор, че те са създадени с намесата на допълнителни химични елементи. Ето защо, за да вземете най-доброто от плодовете и зеленчуците, избирайте да консумирате сезонни такива. Така ще сте сигурни, че те са произведени по най-естествен начин и ще дадете на тялото необходимите му хранителни вещества.


Има куп причини все повече хора да избират да тренират

Има куп причини все повече хора да избират да тренират ...

......... но трябва да подхождате към тях доста внимателно. Ако има модификации на упражненията, по-добре започнете с тях, докато прецените дали тялото ви е готово и може да смогне на съответното натоварване и интензивност. В случай че усетите някакъв дискомфорт и болежки, веднага спрете да тренирате и се консултирайте с лекар.


Заболяванията в САЩ, свързани с вейпинга, продължават да се увеличават,

Заболяванията в САЩ, свързани с вейпинга, продължават да се увеличават, ...

......... средата на септември насам. Но здравните работници предупредиха, че няма признаци, че случаите вървят към приключване. Те стартираха през месец март и симптомите им са свързани със силно затруднено дишане, умора и болки в гръдния кош. Повечето от заболелите са употребявали електронни цигари, съдържащи THC /тетрахидроканабинол/, психоактивното вещество в марихуаната.


По случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври)

По случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври) ...

......... да се изследват безплатно. „Майчин дом“ е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Тя е единствената АГ болница с комплексна услуга за женско здраве и профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове за диагностика.


Проф. Панайотов е началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската

Проф. Панайотов е началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската ...

......... председател на парламентарната комисия по здравеопазване в НС, доц. Диана Ковачева, Омбудсман на Р България. На събитието присъстваха , представители на академичната общност, уважавани учени, професори и доценти,стоматолозите, фармацевтите, сдруженията на частните, общински областни и университетски болници, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз.


70-годишната Асенка Христова е била забравена 6 часа в скенера

70-годишната Асенка Христова е била забравена 6 часа в скенера ...

......... като дори уведомили полицията. Накрая се оказало, че жената била вързана в скенера, който бил изключен. В болницата все още се извършва разследване защо е била забравена. Проверката показала, че дежурният лаборант била Камелия Кръстева. Тя щяла да бъде наказана, а Асенка Христова в момента се лекува в столична болница.


Независимо дали си лекар на 2010 или 2019 г., то

Независимо дали си лекар на 2010 или 2019 г., то ...

......... във Варна и се върнах в България", разказа проф. Панайотов. "По-добре медицинските сестри да работят тук и да са пълноценни, не да бъдат болногледачки в чужбина", коментира кардиохирургът. "Между 8 000-12 000 паунда получават кардиохирурзите в Лондон, но мен тези цифри не ме изкушават", отговори на въпрос проф. Пламен Панайотов.


Диана Любенова е поредната българска знаменитост, която направи силни откровения

Диана Любенова е поредната българска знаменитост, която направи силни откровения ...

......... В последните 7 години диагнозата два пъти покоси лицето на "Съдебен спор". Нана премина през няколко тежки операции, серия лъче и химиотерапии в Израел, където избра да се лекува.  Неотдавна Гладуиш сподели, че при нея болестта е гентично заложена и дори отстрани яйчниците си, като Анджелина Джоли, предават от изданието.


Леко се подобрява състоянието на актьора Стефан Данаилов. Той диша

Леко се подобрява състоянието на актьора Стефан Данаилов. Той диша ...

......... В началото са правили опити за дихателна рехабилитация, но в сряда състоянието му рязко се е влошило и се е наложила интубация. "Направиха някаква пункция, имаше и кръв в белия дроб, но не знаем още резултати. Той просто спи, стискаме му палци, друго не мога да кажа", съобщи Росен Цанков.


Нови романтични взаимоотношения, приятни моменти, седмиците минават неусетно заедно... Според

Нови романтични взаимоотношения, приятни моменти, седмиците минават неусетно заедно... Според ...

......... показателите, че си струва да отделите време и енергия в едни взаимоотношения е това, дали партньорът ви говори, но и действа по някакъв начин за общото ви бъдеще. Готовността му подсказва, че той наистина държи на вас и има сериозни намерения.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Предвидено е 10-процентно увеличение на заплатите на работещите в регионалните

Предвидено е 10-процентно увеличение на заплатите на работещите в регионалните ...

......... тъй като това са министерствата, министерството на здравеопазването на територията на съответния регион", коментира Кирил Ананиев. Кирил Ананиев откри обновеното отделение "Диализно лечение" в Университетската болница "Канев" в Русе. Отделението бе осветено от Русенския митрополит Наум. Разширението и ремонтът са извършени с 500 000 лева, дарени от фондацията "Игнат Канев".


Кухненската мивка е основното място за разпространение на опасни бактерии:

Кухненската мивка е основното място за разпространение на опасни бактерии: ...

......... и кухненските парцали могат да бъдат опасни, а дъската за рязане може да се конкурира по брой на микробите с тоалетната чиния. Американският професор призовава за редовно третиране на всички достъпни повърхности с антибактериални средства и съхраняване на сурово месо, птици и риба далеч от посудата и от друга храна.


От утре до края на ноември, след предварително записване, в

От утре до края на ноември, след предварително записване, в ...

......... Лечебното заведение вече разполага и с нова апаратура за лапароскопска хирургия. Тя улеснява работата на специалистите и дава възможност за по-бързо възстановяване на пациентите. Модерната апаратура е удобна за хирурзите и щадяща за пациентите, тъй като дава възможност да се правят по-малки разрези при операции, посочват още от Столична община.


Сърдечно-съдовите заболявания вероятно са били по-чести в древни времена и

Сърдечно-съдовите заболявания вероятно са били по-чести в древни времена и ...

......... травми", като инфекции или излагане на дим, увреждат вътрешната лигавица на артериите. Естественият лечебен отговор на организма може да доведе до натрупване на бели кръвни клетки, което от своя страна пък може да доведе до натрупване на холестерол. Това натрупване в крайна сметка може да причини развитие на сърдечни заболявания.


Едно от пет български деца е засегнато от проблема с

Едно от пет български деца е засегнато от проблема с ...

......... училище и усвояват по-лесно училищния материал. Тя изтъкна необходимостта от повишаване на времето, което децата прекарват в движение, от създаване на условия за практикуване на различни видове физическа активност в училище и извън него, от възпитание на поведение, което включва физическа активност, както и от личния пример на възрастните.  


Състоянието на актьора Стефан Данаилов остава тежко. Той се намира

Състоянието на актьора Стефан Данаилов остава тежко. Той се намира ...

......... близки. Припомняме, че след инцидент през август Стефан Данаилов бе приет по спешност в болница в Бургас, където му бе направена операция на тазобедрената става. След допълнителни изследвания през септември, на Стефан Данаилов бе назначена рехабилитация, която се проведе в Хисаря. Миналата седмица актьорът бе приет по спешност във ВМА.


Многопрофилната болница в Добрич получи като дарение от част от

Многопрофилната болница в Добрич получи като дарение от част от ...

......... Тя ще се използва при пациенти със застой на лимфата. До този момент в град Добрич нито едно здравно заведение не е разполагало с такава. В МБАЛ Добрич са доставени още пациентски монитор, инфузионни помпи и инфузомати. Предстои да бъде доставена и артроскопска система за отделението по ортопедия, предаде БНР.


Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който

Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който ...

......... и остават като навик и в бъдеще. Разбира се нужен е баланс между сладкото и полезната храна, по думите й. Според нея постижим е балансът в здравословното хранене и може да се избегне другата крайност на хранителните навици - анорексия, ограничен прием на храна, прием на вредни добавки при тийнейджърите.


Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който

Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който ...

......... и остават като навик и в бъдеще. Разбира се нужен е баланс между сладкото и полезната храна, по думите й. Според нея постижим е балансът в здравословното хранене и може да се избегне другата крайност на хранителните навици - анорексия, ограничен прием на храна, прием на вредни добавки при тийнейджърите.


Медицинските специалисти продължават с протестите заради ниските възнаграждения и условията

Медицинските специалисти продължават с протестите заради ниските възнаграждения и условията ...

......... отпаднат. "Ние сме абсолютен инкубатор за медицински сестри. Напускат в момента, в който си вземат дипломата. Световен глад е за медицински сестри", посочи още Тонева. Протестите на медицинските специалисти и специализантите ще продължат до конкретни действия, които бъдат предприети от правителството и Министерството на здравеопазването.  По публикацията работи: Анисия Иванова


Болките от възпаленото гърло винаги съпътстват настинката и грипа. Въпреки

Болките от възпаленото гърло винаги съпътстват настинката и грипа. Въпреки ...

......... сте с настинка или грип. Пригответе си златно мляко, топло мляко с мед и канела или ароматизирайте чая си с нея.Корен от женско билеЧудесна билка, с чиято отвара може да правите гаргара и така да намалите възпалителните процеси. Още за ползите за здравето от женското биле, може да прочетете тук.


Аспержите са светлозелен зеленчук. Бялата му разновидност е доста по-рядка,

Аспержите са светлозелен зеленчук. Бялата му разновидност е доста по-рядка, ...

......... риска от диабет и спомага за контролирането на вече диагностицирано заболяване.Черен дробАспержите подкрепят протичането на функциите в черния дроб и нормализират стойностите на чернодробните ензими. Тези свои функции зеленчукът дължи на високото съдържание на алкални вещества и хлорофил.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg  По публикацията работи: Михаела Лазарова


Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика, овеса, ръжта.

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика, овеса, ръжта. ...

......... може да се добавя към супи, мюсли, смутита, салати. Зърната амарант имат висока хранителна стойност, осигуряват ни фибри, протеини, желязо, магнезий, фосфор и манган. Консумацията им се грижи за здравето на сърцето, спомага за намаляване на триглицеридите в кръвта, лошия холестерол.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома, съобщава Нова телевизия.

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома, съобщава Нова телевизия. ...

......... белите дробове и се е налагало да му се направи пункция. Припомняме, че след инцидент през август Ламбо бе приет по спешност в болница в Бургас, където му беше направена операция на тазобедрената става. След допълнителни изследвания през септември на големия артист бе назначена рехабилитация във военния санаториум в Хисаря.


Виждате нещо странно в огледалото, когато си отворите устата? Езикът

Виждате нещо странно в огледалото, когато си отворите устата? Езикът ...

......... добрата хигиена.Бял цвят на езикаТова може да означава инфекция, в повечето случаи гъбична или бактериална. С подходящи проби и преглед от лекар специалист може да се установи какво е точното страдание, което ви мъчи и как да го лекувате.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Яденето на сурово месо от кучета и котки е често

Яденето на сурово месо от кучета и котки е често ...

......... че в 73 на сто от пробите нивото на ентеробактериите надвишава европейските регламентирани норми, 4 на сто са заразени със салмонела, която предизвиква смущения в стомашно-чревния тракт - диария, повръщане, а над 50 на сто съдържат резистентни към антибиотиците бактерии, като Ешерихия коли, които може да бъдат предадени на човека.


Повече от 4 часа продължи срещата на здравния министър Кирил

Повече от 4 часа продължи срещата на здравния министър Кирил ...

......... "Ние бяхме решили да останем вътре наистина. Но има добрата воля нещо да се случи", коментират участници в срещата. "Нашите заплати са все така нищожни, задълбочава се кризата, колегите напускат България. Едвам връзваме графиците", заяви Веселина Ганчева, една от медицинските сестри, присъстващи на срещата. Медицинските работници остават в стачна готовност.


Нарът е разкошен плод. Той идва от Близкия Изток, но

Нарът е разкошен плод. Той идва от Близкия Изток, но ...

......... възпаления в тялото и по-специално артритните възпаления на ставите.Нарът има невероятни антибактериални свойстваПодобно на меда, нарът има страхотни антибактериални свойства. Той действа противовъзпалително и убива болестотворните бактерии и микроорганизми.Изследователи от Южна Америка установяват по време на проучване, че екстрактите от сока от нар имат силно широкоспектърно действие срещу редица бактерии.


Отпада изискването в състава на ТЕЛК комисиите да има тесен

Отпада изискването в състава на ТЕЛК комисиите да има тесен ...

......... документите за явяване пред ТЕЛК да се подават от упълномощени лица и други, съобщават от правителствената информационна служба. Според решението с промените се създават процедури, които максимално улесняват хората с увреждания и органите на медицинската експертиза и се осигурява информационна база данни, която ще се ползва от всички заинтересовани страни.


Медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха днес на

Медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха днес на ...

......... по-високи възнаграждения. Подкрепящите ги лекари специализанти са недоволни от нова наредба, според която специализантите на държавна поръчка ще са длъжни да работят 3 години в лечебно заведение, избрано от МЗ. Ако откажат, ще трябва да връщат държавната субсидия. Среща между специализантите и здравния министър ще има в началото на ноември.


Eсента вече е тук и времето става все по-студено. Така

Eсента вече е тук и времето става все по-студено. Така ...

......... е чувал колко полезни са ябълките. Хубаво е да знаете, че те са най-богати на витамини именно през есента и тогава ви пазят от настинки най-много. През студените месеци ябълките са пълни с витамин С, който се грижи за имунитета и ви подсилва. Тези плодове правят и кожата ви по-мека.


Това твърди в свое становище, предоставено на „Новини.бг.” Димитър Карагегов.

Това твърди в свое становище, предоставено на „Новини.бг.” Димитър Карагегов. ...

......... и интерес. Така, например, са игнорирани дори предложения, идващи от самите членове на съвета, за осъвременяване на лабораториите, които тестват вещества, за да може да откриват нови, "дизайнерски" дроги в кръвта на потърсилите спешна помощ. Вместо това няколко десетки хиляди лева ще бъдат похарчени за мобилно приложение, кръгли маси и календари”.  


Листните зеленчуци предоставят повече хранителни вещества от всяка друга храна.

Листните зеленчуци предоставят повече хранителни вещества от всяка друга храна. ...

......... стимулират действието на слюнчените жлези. Спанакът предпазва от повреждане лигавиците, нормализира въглехидратната обмяна, участва в изработката на важни за организма хормони и помага за отслабване. Хората, които са под стрес, възстановяват спокойствието и работоспособността си с помощта на спанак. Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна.


Правителството прие изменения и допълнения в Наредбата за условията и

Правителството прие изменения и допълнения в Наредбата за условията и ...

......... проекта се предлага да се създаде уредба, касаеща определянето на стойността на медицинските изделия, високоспециализираните апарати/уреди за индивидуална употреба, прилагани в хода на лечението на пациентите. С промяната ще се уреди методът на остойностяване на посочената група продукти, което ще улесни институциите, осигуряващи финансирането, изпълнителите на медицинска помощ и пациентите.


Три оферти постъпиха в рамките на крайния срок за подаване

Три оферти постъпиха в рамките на крайния срок за подаване ...

......... „Инжпроект“ ООД). След като комисията приключи работа по прегледа на съдържанието на постъпилите оферти и оценка на техническите параметри, ще бъдат отворени ценовите предложения на кандидатите в обществената поръчка. Припомняме, че предвиденият максимален финансов ресурс на възложителя за изпълнение на обществената поръчка възлиза на 95 442 000 лв. с ДДС.


Най-мощният Holmium лазер вече е на разположение на Клиниката по

Най-мощният Holmium лазер вече е на разположение на Клиниката по ...

......... съвременна машина. Това е лазерът с най-много възможности и универсално приложение в урологията, който много ще ни улесни в работата ни, и ще разшири полето на лазерната хирургия в нашата клиника”, коментира проф. д-р Илия Салтиров, който освен клиниката, ръководи и Катедра „Урология и нефрология”.  По публикацията работи: Павел Гълъбов


Падаща мазилка и стари легла посрещат болните деца в отделението

Падаща мазилка и стари легла посрещат болните деца в отделението ...

......... тоалетна за персонала и пациентите, но няма сапун и дезифенктант. "Условията не са задоволителни - стените са излющени, боя е паднала, замаска е паднала. Ние сме сложили едни стикери, а шкафчетата са от преди 25 години”, каза още доц. Мария Гайдарова, началник на Клиниката по детска нефрология и детска хемодиализа.


Очаква се част от протестиращите медицински сестри, които от седмици

Очаква се част от протестиращите медицински сестри, които от седмици ...

......... клинични пътеки. В момента в здравеопазването това е принципът – колкото повече болни хора, толкова повече пари. Стига вече с тази схема, с това престъпление. Този модел има демоничен стил. Нещата не са добре нито за нас, нито за пациентите. Нарушава се нашият морал и здравето на пациентите е застрашено".


Два случая на хеморагична треска с бъбречен синдром са регистрирани

Два случая на хеморагична треска с бъбречен синдром са регистрирани ...

......... протича с характерен токсиинфекциозен, хеморагичен и бъбречен синдром. Представлява една от клиничните форми на болест, предизвикана от вируса Hantaan. Заболяването се наблюдава в ендемични планински гористи райони, особено в планинските места за живеене, където често има струпване на много гризачи. Заболяват горски работници, животновъди, екскурзианти, берачи на билки и др.


Макар че обикновено се смята за зеленчук, краставицата всъщност е

Макар че обикновено се смята за зеленчук, краставицата всъщност е ...

......... може да доведе до неврологични проблеми. Консумацията на краставици ще запази ума ви остър като бръснач. 10. Ще бъдете хидратирани – краставицата съдържа 98% вода, което я прави чудесно средство за хидратиране на тяло. Яденето на една краставица на ден ще ви помогне да дадете на тялото си нужната хидратация.


Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали

Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали ...

......... замразили при температура минус 80 градуса. Пациентът, претърпял операцията, вече се е възстановил и е изписан. Той останал в болницата около месец. След две седмици постоперативни прегледи той е преместен в отделението по физиотерапия, където "е бил изправен на крака и се е върнал към възможно най-нормалния живот", подчерта хирургът.


Диетолози съветват кои са най-здравословните сушени плодове, информира РИА Новости.

Диетолози съветват кои са най-здравословните сушени плодове, информира РИА Новости. ...

......... се отнася по-специално за твърде ярки или лъскави сушени плодове. Такива признаци могат да показват обработката на продукта със серен диоксид, парафин или масло. "По-добре е да купувате и ядете по-бледи и "сушени", а не "сочно изглеждащи" сушени плодове. Но те не трябва да имат и мухъл", предупреди експертът.  


Най-мощният Holmium лазер на “Lumenis” вече е на разположение на

Най-мощният Holmium лазер на “Lumenis” вече е на разположение на ...

......... по размер тумори на уретера, бъбречното легенче или пикочния мехур – отново чрез вапоризация. „Апаратът ни позволява още да извършваме и различни инцизии – например при стриктури (стеснение) на уретера или уретрата”, допълва началникът на клиниката, специализирана в ендоскопското и минимално инвазивно лечение и диагностика на урологичните заболявания.    


Руски лекари изясниха какви фактори влияят върху развитието на рака

Руски лекари изясниха какви фактори влияят върху развитието на рака ...

......... им фаза, тъй като в този случай вероятността за възстановяване е максимална. Специалистите препоръчват всички жени над 30 години редовно да посещават мамолог. Според лекарите мамографски преглед трябва да се прави на всеки две години, като се започне от 40-годишна възраст, а всяка година поне веднъж след навършване на 50-години.


Лекарите в „Пирогов” продължават да се борят за живота на

Лекарите в „Пирогов” продължават да се борят за живота на ...

......... за по-добра видимост. Прелезите в страната са общо 756, от тях със светлинна сигнализация са 270, а бариери имат – 213. Инцидентите на прелези за тази година са два, а за 2018 г. са били 4. Досега за 2019 г. жертвите са две, докато за миналата година са били 4.


Есента е време за разходки в паркове, топли шалове, вкусен

Есента е време за разходки в паркове, топли шалове, вкусен ...

......... плотове, вратите и други места, които прекалено много хора докосват през деня, с дезинфектант или поне алкохолни кърпички. Няколко секунди, които отделяте за почистване, в крайна сметка могат да ви поддържат здрави. А каква е разликата между настинка и грип - научете в този материал! Източник: БГНЕС, превод от ТАСС


Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията

Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията ...

......... мястото му в нея и дали когато се оплаква от несгода в живота си, не забравя, че на света има хора, които живеят по-зле. Което не бива да води до чувство на вина и отричане, защото е безсилен, а до осъзнаване и действия, които засягат неговия бит, общност и семейство.


Един от най-важните органи за функцията на човешкото тяло е

Един от най-важните органи за функцията на човешкото тяло е ...

......... увреждане на черния дроб. В първите дни може да ви бъде по-трудно да се разделите с любимите сладкиши, вафли и бисквити, но след това тялото ви няма да усеща нужда от тях. Същото важи за чипсовете, пакетираните храни, консервите, преработените меса. Цялата тема прочетете в Az-jenata.bg тукПо публикацията работи: Илияна Николова


Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали

Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали ...

......... минус 80 градуса. Пациентът, претърпял операцията, вече се е възстановил и е изписан. Той останал в болницата около месец. След две седмици постоперативни прегледи той е преместен в отделението по физиотерапия, където „е бил изправен на крака и се е върнал към възможно най-нормалния живот“, подчерта хирургът, цитиран от БГНЕС.


Благотворителна фондация "Игнат Канев" е дарила през последните няколко години

Благотворителна фондация "Игнат Канев" е дарила през последните няколко години ...

......... дарение от името на благотворителна фондация "Игнат Канев" в полза на лечебното заведение. През септември 2016 г. е изградена детска площадка в двора на болницата. През септември 2017 г. е открито новото педиатрично отделение, а година по-късно бе осветено и новото отделение по трансфузионна хематология.  По публикацията работи: Анисия Иванова