Акушерките и медицинските сестри да могат да отварят частни практики.

Акушерките и медицинските сестри да могат да отварят частни практики. ...

......... тях, единствено, да работят със здравната каса. Това може да доведе и до отлив - до липса на желание медицинските сестри да създават такива лечебни заведения, а в момента  сме в ситуация, в която се опитваме да стимулираме медицинските сестри и акушерките да останат в България'', коментира адвокат Мария Шаркова.


 Болничните заведения са длъжни да осигурят на задължително здравноосигурените лица,

 Болничните заведения са длъжни да осигурят на задължително здравноосигурените лица, ...

......... медицинска помощ на територията на областта към момента на подаване на заявлението за сключване на договора, установена въз основа на оценка на потребностите съгласно Националната здравна карта", пише в документа. Преценката за недостатъчност от съответната болнична медицинска помощ ще се прави от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".По публикацията работи: Петя Славова


Лекарят, транспортирал момичето от село Сотиря до болницата, признава, че

Лекарят, транспортирал момичето от село Сотиря до болницата, признава, че ...

......... притесняваше най-много, и деформацията на черепа и гърдите", казва д-р Недко Димитров и допълва: „Бабата не мога да насила да я изхвърля, защото попадаме под ударите на закона". Лекарят вече е написал обяснение, което ще бъде изпратено до здравното министерство. Ако има нарушения, наказанията са от мъмрене до дисциплинарно уволнение.


Служебно разпределение на лекари специализанти няма да има. Това е

Служебно разпределение на лекари специализанти няма да има. Това е ...

......... лечебните заведения. Лекарите са настояли да има ясно и прозрачно провеждане на унифициран конкурс за назначаване на специализанти. Участниците в срещата са обсъдили и затрудненията, които имат специализантите по "Педиатрия" и "Обща медицина", както и че за първи път МЗ ще отделя средства за заплати за специализанти по "Обща медицина". 


Учени работят усилено по ваксина срещу африканската чума по свинете

Учени работят усилено по ваксина срещу африканската чума по свинете ...

......... по свинете. Получилите я прасета отначало изглеждаха добре, но след това се оказа, че тя предизвиква лезии по кожата и артрит и животните не наддаваха достатъчно. Двете държави в крайна сметка се справиха с болестта с карантинни мерки, строги санитарни протоколи и избиване на заразени животни и носители на вируса.


Флуорирането на водата от кранчето може да засегне интелектуалното развитие

Флуорирането на водата от кранчето може да засегне интелектуалното развитие ...

......... 6 канадски града, в които 41 на сто от населението ползва флуорирана вода. Екипът изчислил, че при повишаването на флуора в урината на бременната жена с 1 милиграм, се наблюдава спад на коефициента на интелигентност с 4,5 пункта при момчетата на 3 или четири години. Но не и при момичетата.Лекарят, транспортирал момичето от село Сотиря до болницата признава, че

Лекарят, транспортирал момичето от село Сотиря до болницата признава, че ...

......... Детето кървеше и беше с деформацията на черепа и гърдите”, коментира д-р Димитров и допълва: „Бабата не мога насила да я изхвърля, защото попадаме под ударите на закона". Лекарят вече е написал обяснение, което ще бъде изпратено до здравното министерство. Ако има нарушения, наказанията са от мъмрене до дисциплинарно уволнение.


Общопрактикуващите лекари се обявиха против част от промените в имунизационния

Общопрактикуващите лекари се обявиха против част от промените в имунизационния ...

......... бъде дългосрочната прогноза", обясни тя в ефира на "Здравей, България". Лекарите обаче одобряват въведената ваксина срещу коклюш при деца на12 години. „Нещата трябва да се погледнат в цялостната им картина. Не искаме да гледаме на парче", добави д-р Николова. Срокът за обществено обсъждане на предложения проект изтича на 23 август.


Тази седмица в Шанхай играчи от цял свят се състезават

Тази седмица в Шанхай играчи от цял свят се състезават ...

......... разтягат правилно", каза той. "Нещата сега се променят, но това, с което се сблъскваме, е, че имаме играч и осъзнаваме, че храносмилателната му система просто не работи правилно и той има стомашни проблеми", добави Дворянкин, цитиран от БГНЕС. "Правим го, но може да бъде трудно да променим ежедневните си навици."


Днес е последен ден за приемане на документи за участие

Днес е последен ден за приемане на документи за участие ...

......... Днес е последен ден за приемане на документи за участие в обществената поръчка за проектиране, строителство и надзор на националната детска болница. Подадените оферти ще бъдат отворени утре. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е до 42 календарни месеца от подписване на договора с избрания кандидат.


Голям брой на заразени с туберкулоза отчитат здравните власти във

Голям брой на заразени с туберкулоза отчитат здравните власти във ...

......... бумът на болните от варицела. От Регионалната здравна инспекция са засекли нови седем души, олепили шарката. Един е заразен със скарлатина и друг - със салмонелоза. Нови двама заболели има и от хепатит А, допълват от инспекцията. Регистрираните остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 14 случая.  Проверяват лекарския екип, който се е отзовал на сигнала за

Проверяват лекарския екип, който се е отзовал на сигнала за ...

......... се транспортира 7-годишното до пристигането на другите роднини", каза още тя. "Екипът на болницата е бил уведомен за дете в тежко състояние и е очаквал пациента", коментира д-р Божидарова. "При установени нарушения ще бъдат взети мерки според Кодекса на труда", допълни началникът на Центъра за спешна медицинска помощ в Сливен.


Не всяко физическо неразположение на тялото е причинено от болести

Не всяко физическо неразположение на тялото е причинено от болести ...

......... част от живота ти. Според психолози, когато човек страда по бивше гадже или близък човек, когото е изгубил, този вид болка може да му пречи на ежедневните дейности. Не се ли настрои по-положително, тя ще го „тормози“ от време на време.Вижте още по темата в Tialoto.bgПо публикацията работи: Иванка Гъркова


Благодарение на антиоксиданта ликопен, доматите действат добре на мъжката полова

Благодарение на антиоксиданта ликопен, доматите действат добре на мъжката полова ...

......... За мъжете с проблеми с плодовитостта консумацията на домати също е препоръчителна. Големи количества от този зеленчук, включени в хранителния режим, подобряват качеството на спермата с 8-10 процента. Антиоксидантът ликопен спомага за по-добро кръвообращение и вследствие на това могат да се получат по-пълноценни ерекции за хората, страдащи от еректилна дисфункция.


Министерството на здравеопазването предлага т.нар "кръстосано донорство" да бъде разрешено

Министерството на здравеопазването предлага т.нар "кръстосано донорство" да бъде разрешено ...

......... Българския съюз на трансплантираните се обявиха против окончателно решение на близките, защото то ще обезмисли решението на починалия. Разширява се кръгът от роднини, които ще дават разрешение за донорство. При липса на по-близки ще се търсят следващи - до първи братовчеди. Ако починалият няма близки, не може да бъде донор.


Всекидневно консумираме разнообразни подправки и билки. Обичаме да ги добавяме

Всекидневно консумираме разнообразни подправки и билки. Обичаме да ги добавяме ...

......... е нейният противовъзпалителен и антибактериален ефект. Куркумата съдържа активни съставки, които се борят с бактериалните инфекции в устната кухина. Пастата приготвена с куркума и вода, с която може да масажирате леко венците и зъбите, дори може да има лек избелващ ефект.Повече по темата миоже да прочетете в Az-jenata.bg Автор: Михаела ЛазароваУчени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти предупреждават,

Учени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти предупреждават, ...

......... доза не превишава три чаени лъжички, за да възникне риск от отравяне с цианид. Първите признаци на подобно заболяване са главоболие, сърцебиене и проблем с дишането. В някои случаи отравянето може да доведе до летален изход. Европейските специалисти са стигнали до извода, че смляното ленено семе отделя най-много вредни вещества.


В рамките на експерименти с плъхове специалисти от Кембриджкия институт

В рамките на експерименти с плъхове специалисти от Кембриджкия институт ...

......... Piezo 1, който сигнализира дали средата е еластична или нееластична. При липса на въпросния протеин клетките вземали дори нееластичната материя за еластична и възстановявали предишната си способност за регенериране. Специалистите се надяват, че получените резултати ще допринесат да се разработят нови методи за лечение на пациенти, засегнати от множествена склероза.


Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет: "Извършване на

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет: "Извършване на ...

......... на спешната помощ на територията на цялата страна и 7 обществени поръчки за извършване на строително-монтажни работи за нуждите на 34 спешни отделения на болници на територията на цялата страна. Предстои да бъдат обявени обществени поръчки и за избор на изпълнители на строителен и авторски надзор на всички обекти.  


Случай на малария е установен в регистрационно-приемателния център за мигранти

Случай на малария е установен в регистрационно-приемателния център за мигранти ...

......... е станало още преди тийнеджърът да е пристигнал в България в края на юли месец. Заразеният е бил изпратен и хоспитализиран в лечебно заведение в Пловдив, където диагнозата е била потвърдена. От РЗИ - Хасково уточниха, че извършените тестове на контактните лица в бежанския лагер в Харманли са били отрицателни.


Днес изтекоха едномесечните предизвестия за напускане на двамата лекари специалисти

Днес изтекоха едномесечните предизвестия за напускане на двамата лекари специалисти ...

......... е преназначен лекар, работещ в лечебното заведение, който притежава специалност "Неврология“.  До дни се очаква да бъде сключен трудов договор с още един невролог. От Министерството на здравеопазването вече са изпратили писмо до други лечебни заведения за готовност за оказване на съдействие при осигуряването на медицински специалисти за МБАЛ – Видин.


Разширяват се възможностите за лечение на пациентите чрез регламентиране на

Разширяват се възможностите за лечение на пациентите чрез регламентиране на ...

......... не по-малко от два дни седмично по 4 часа. Предвижда се и въвеждане на забрана един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти с цел осигуряване на възможности за конкуренция между участниците на пазара в тези области.


Американски учени заключиха, че за носителите на рядка генна мутация

Американски учени заключиха, че за носителите на рядка генна мутация ...

......... на семейството, които на 48- и 80-годишна възраст били диагностицирани с болестта. Известно е, че около 10 процента от случаите на рак на панкреаса са обусловени от наследствеността. Учените знаят, че една от опасните мутации е свързана с гена BRCA2 и предизвиква също рак на млечната жлеза и на яйчниците


Големият поет и певец Михаил Белчев е бил опериран по

Големият поет и певец Михаил Белчев е бил опериран по ...

......... "Света Анна". Веднага е извикан и изтъкнат професор от София, който е направил спешна операция. "Оказа се, че проблемът е по-малък, отколкото подозираха. Получило се е запушване на тънките черва вследствие на някакво срастване, което не е ясно вродено ли е, през годините ли се е появило", обясни съпругата му.


Това е, кожно оформление, колкото загрозяващо, толкова и неприятно. Появява

Това е, кожно оформление, колкото загрозяващо, толкова и неприятно. Появява ...

......... че трае около минута, болката е мимолетна и за по-кратко от секунда. В повечето случай, е необходима само една процедура, за да изчезне напълно. Недостатък е, че трябва да се изчака около месец, до месец и половина, за да се заличат изцяло следите от брадавицата. Процедурата, съответно е и по-скъпа.


Ваксинирайте децата. Такъв апел е отправил британският премиер Борис Джонсън,

Ваксинирайте децата. Такъв апел е отправил британският премиер Борис Джонсън, ...

......... на здравната служба на Острова, че през първото тримесечие на тази година са били регистрирани 231 случая на дребна шарка. "Едва 81 процента от нашите деца са ваксинирани. Аз искам те станат 95%. Ето защо – аз призовавам родителите да не бягат от имунизациите на своите наследници", посочил Джонсън.  


Да се разшири кръгът от роднини, които могат да дадат

Да се разшири кръгът от роднини, които могат да дадат ...

......... са аналогични на посочените такива по отношение на кръстосаното донорство. Важно е да се води дискусия по значими въпроси в тази област като това какви са критериите за определяне на жената като подходящ донор на матка и кога една жена е осъществила вече репродуктивните си функции", се отбелязва в мотивите.


Задържаният за убийството на седемгодишното дете е все още в

Задържаният за убийството на седемгодишното дете е все още в ...

......... Задържаният за убийството на седемгодишното дете е все още в болница при засилена полицейска охрана. Това съобщиха от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен. 21-годишният мъж е с наранявания на крайниците.


Болницата във Видин остана без невролози. Очаква се да напуснат

Болницата във Видин остана без невролози. Очаква се да напуснат ...

......... болница ще си позволи такова нещо и за колко време", попита сестрата. Тя заяви, че медицинските сестри напускат, защото са много натоварени, което води до недобро качество на обслужването. Основната заплата за сестрите в неврологията е 590 лева, за останалите сестри – 580 лева. Според директора на болницата пари за увеличение на заплатите няма.


68 са регистрираните случаи на чревни инфекции в Пловдивска област

68 са регистрираните случаи на чревни инфекции в Пловдивска област ...

......... от чревни инфекции са на територията на град Пловдив. През миналият отчетен период случаите са били 53, 29 от които в областния град. Намаление се отчита при броя на засегнатите от варицела и скарлатина. За последния отчетен период в Имунизационния кабинет са имунизирани 7 души с препоръчителни имунизации, информира "Фокус".


Видин остава без отделение по неврология. Трима невролози напускат от

Видин остава без отделение по неврология. Трима невролози напускат от ...

......... болница се разбра още през юли, когато стана ясно, че петима лекари са подали молби за напускане с едномесечно предизвестие. В края на юни пък над 100 здравни специалисти и лекари от болницата подадоха колективно предизвестие и заявиха, че са готови след изтичането му през септември да подадат индивидуални оставки.


Средиземноморската диета е начин на хранене, който е много различен

Средиземноморската диета е начин на хранене, който е много различен ...

......... плодове, зеленчуци, грах, боб, риба, нерафинирани зърнени продукти, умерена консумация на сирена, маслини и други.Все храни, които ни помагат не само да отслабнем, но и да подобрим нивата на холестерола, здравето на сърцето, доставяме лека и полезна храна на храносмилателната система.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg Автор: Михаела Лазарова


Учени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти предупреждават,

Учени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти предупреждават, ...

......... лъжички, за да възникне риск от отравяне с цианид. Първите признаци на подобно заболяване са главоболие, сърцебиене и проблем с дишането. В някои случаи отравянето може да доведе до летален изход. Европейските специалисти са стигнали до извода, че смляното ленено семе отделя най-много вредни вещества.  По публикацията работи: Камелия Цветанова


Британски диетолози посочиха моцарелата като най-полезният продукт за хората, страдащи

Британски диетолози посочиха моцарелата като най-полезният продукт за хората, страдащи ...

......... Разновидностите рокфор, горнгонзола, камамбер и бри съдържат токсични вещества, които могат да предизвикат развиването на инфекциозни заболявания като листериоза. Такива сирена не трябва да се дават на деца, на бременни жени и на кърмачки. Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт също трябва да ги избягват.  По публикацията работи: Камелия Цветанова


Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на

Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на ...

......... група била открита взаимовръзка между високото ниво на кръвната захар и по-лошия им шанс за оцеляване. По думите на специалистите контролът на кръвната захар е нов метод за потискане растежа на ракови клетки. Методът не води до директното им унищожаване, но дава възможност ракът да се превърне в хронично заболяване.


Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на

Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на ...

......... високото ниво на кръвната захар и по-лошия им шанс за оцеляване. По думите на специалистите, контролът на кръвната захар е нов метод за потискане растежа на ракови клетки. Методът не води до директното им унищожаване, но дава възможност ракът да се превърне в хронично заболяване. (БТА)По публикацията работи: Александър Попов


Карането на велоергометър е чудесен начин едновременно да развиете мускулната

Карането на велоергометър е чудесен начин едновременно да развиете мускулната ...

......... мускулатурата на краката и тазаТренировката с велоергометър се отразява най-силно на мускулите на краката и седалището. Мускулите на гърба и корема също се напрягат, но не до такава степен. Най-слабо участващи в този тип тренировка са мускулите на ръцете.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Почти всичко в организма ни е изградено от протеини, включително

Почти всичко в организма ни е изградено от протеини, включително ...

......... най-високопротеиновите храни, богати на цинк, магнезий, желязо и калций. То стимулира имунната система. Голямото количество неразтворими фибри в състава му подхранва чревните бактерии и подобрява работата на сърдечносъдовата система. Конопеното семе намалява нивата на холестерол и триглицериди в кръвта.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg По публикацията работи: Михаела Лазарова


В началото на месец август изтече крайният срок, в който

В началото на месец август изтече крайният срок, в който ...

......... няма регистрирани с изтекъл срок на годност. Това беше и нашето очакване. Откриха 4 опаковки със сбъркан код. Навсякъде в Европа работи тази директива, но не пълноценно. В повечето държави са включени по-малък брой аптеки, отколкото у нас'', обясни по темата и Николай Костов  от Асоциацията на собствениците на аптеки.


Личните лекари, които са попълнили некоректно медицинската документация за направените

Личните лекари, които са попълнили некоректно медицинската документация за направените ...

......... затруднява бързото събиране на адекватна информация при възникване на епидемична ситуация и вземането на адекватни противоепидемични мерки", се казва още в писмото. От РЗИ настояват за стриктно спазване на разпоредбите в Наредбата по отношение на диагностика, регистрация и мерки спрямо контактните лица заради моментната епидемична ситуация от морбили в столицата.


Eдва ли има по-препоръчвана и полезна храна от плодовете. Специалистите

Eдва ли има по-препоръчвана и полезна храна от плодовете. Специалистите ...

......... токсините, разнася хранителните вещества и кислорода из цялото тяло и създава влажна среда за тъканите и ставите. Всички тези плодове са много полезни, защото тялото ни абсорбира водата, която съдържат. Изключвайки ги от менюто си, рискувате да се обезводните, което може да доведе до акне, запек и заболяване на бъбреците.


В Албания болестта миша треска взе жертва, съобщават македонски медии,

В Албания болестта миша треска взе жертва, съобщават македонски медии, ...

......... ядат горски плодове, които не са били добре измити. Симптомите на треска са висока температура, зачервяване на очите, главоболие, мускулни болки, а понякога гадене и повръщане. В по-тежки случаи може да има кървене, както и нарушена бъбречна функция. Първият случай на миша треска в Албания е регистрирана през 1984 г.


Лекарите от Бърза помощ са най-честата жертва на пациентска агресия.

Лекарите от Бърза помощ са най-честата жертва на пациентска агресия. ...

......... Наредба трябва да бъде насочена към спомагане на условията на тези хора да могат да специализират и да останат в България. Трябва да подпомагаме тези деца с наредби и закони, за да работят и останат тук в България", категоричен е доцент Григоров. По материала работиха Галя Георгиева и Филип Епитропов


Два са новите случаи на западнонилска треска у нас. Те

Два са новите случаи на западнонилска треска у нас. Те ...

......... установили възпаление на малкия мозък. „Болестта при него е била в напреднат стадий. Мъжът вече започва да се подобрява. При млади здрави хора, когато има диагноза „западнонилска треска” обикновено прогнозата е добра. При възрастни хора над 65-годишна възраст и такива с имунен дефицит прогнозата е 15-20% смъртност”, обясни проф. Кантарджиев.


На 13 август е извършена животоспасяващата трансплантация на черен дроб

На 13 август е извършена животоспасяващата трансплантация на черен дроб ...

......... сме им благодарни", обяви и от Хамбург Роксана Ангелова. Тя уточни, че Алекс вече не е жълт, а бял като снежинка и вчера се е усмихнал за първи път. Семейството ще се завърне в България след 1-2 месеца, дотогава лекарите в Хамбург ще наблюдават как бебето приема новия черен дроб.


Сливен ще се включи в поредния етап от Националната АНТИ

Сливен ще се включи в поредния етап от Националната АНТИ ...

......... на презервативи, да мотивира хората към отговорност за собственото си здраве и да насочи вниманието на обществото към проблема СПИН чрез повишаване на обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално-предавани инфекции и предоставяне на коректна информация, относно начините за предпазване от заразяване с ХИВ.


Днес, 15.08.2019 г. Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи

Днес, 15.08.2019 г. Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи ...

......... епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване. Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.


Двете интервенции на гигантски аневризми, осъществени от германския топ неврорентгенолог

Двете интервенции на гигантски аневризми, осъществени от германския топ неврорентгенолог ...

......... България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 142 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2019 година до сега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.


Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния

Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния ...

......... Проведено е епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване. Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.


На 15 август националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи

На 15 август националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи ...

......... епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване. Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.


От началото на годината в болницата "Шейново" са родени 1267

От началото на годината в болницата "Шейново" са родени 1267 ...

......... на фасадите, ремонт на покрива, на ВиК и отоплителната инсталация. С въвеждането на мерки за енергийна ефективност ще бъдат спестени около 20-25 на сто от разходите за енергия на болницата. Това са около 5 хил. лв. на месец, които ще остават за заплатите на персонала на болницата, отбелязват от общината.


От днес до 15 септември с различни инициативи и безплатни

От днес до 15 септември с различни инициативи и безплатни ...

......... Естония - 16.6, Португалия - 14.2, Малта - 10.4, Ирландия - 10.2, Кипър - 10, Белгия - 7.9, Франция - 7.8, Исландия - 7.2, Англия - 6.7 и др. Лечението на пациенти с ХИВ/СПИН се извършва в специализирани звена към инфекциозните болници/клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.


Социологически изследвания не коментирам, никога не съм коментирала и няма

Социологически изследвания не коментирам, никога не съм коментирала и няма ...

......... в бъдеще. Има много лица, от които се очаква да го правят. От мен - не. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, предаде репортер на Novini.bg. "Днешната тема е много по-важна. Тя е важна за 32 000 медицински специалиста в България и за тяхната възможност да членуват в съсловни организации.  


Проф. Хенкес и доц. Сираков приключиха с успех интервенцията на

Проф. Хенкес и доц. Сираков приключиха с успех интервенцията на ...

......... България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 142 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2019 година до сега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.


Сдружението на хората с психични проблеми в Пещера вече има

Сдружението на хората с психични проблеми в Пещера вече има ...

......... родопския град. Новото самостоятелно помещение е в центъра на Пещера и е открито от кмета на общината Николай Зайчев. Той е поздравил членовете на сдружението и им е поднесъл подаръци. Организацията на хората с психични проблеми в Пещера е учредена през 2007 г. и в нея членуват близо 50 души.


От днес стартира националната лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи

От днес стартира националната лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи ...

......... Загора. От здравното министерство напомнят, че предаването на ХИВ е основен проблем за общественото здраве и засяга повече от 2 милиона души в Европейския регион на СЗО, особено в страните от Източна Европа и Централна Азия. През 2017 г. близо 160 000 души са новодиагностицирани с ХИВ в Европейския регион.


Съвсем наскоро отбелязахме световния ден за борба с рака на

Съвсем наскоро отбелязахме световния ден за борба с рака на ...

......... използва за засилване на ефекта от химиотерапията. Имунотерапията може също да работи отлично за много пациенти, при които туморите са прогресирали по време или след химиотерапия. Освен това управлението на страничните ефекти от терапиите е доста по-добро. При правилни медикаменти преди терапия, рядко се наблюдава дори повръщане, предизвикано от химиотерапия.


Днес на 15 август във ВМА бе отбелязан Деня на

Днес на 15 август във ВМА бе отбелязан Деня на ...

......... Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.


На 15 август 2019 г. стартира националната лятна АНТИСПИН кампания,

На 15 август 2019 г. стартира националната лятна АНТИСПИН кампания, ...

......... Варна, Плевен и Стара Загора. Предаването на ХИВ е основен проблем за общественото здраве и засяга повече от 2 милиона души в Европейския регион на СЗО, особено в страните от Източна Европа и Централна Азия. През 2017 г. близо 160 000 души са новодиагностицирани с ХИВ в Европейския регион.  


Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са ...

......... да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка. По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори - храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.


Най-престижното специализирано събитие в областта на майчиното и детско здраве

Най-престижното специализирано събитие в областта на майчиното и детско здраве ...

......... Az-deteto, Tialoto.bg, сп. "9 месеца"; "Новите родители", "Първите седем", "Дневникът на мама и татко“, Bebok.eu, Mama mia, Novavarna.net, Varnautre.bg. Институционални партньори на "Форум бременност и детско здраве" са Медицински университет – Варна "Проф. Параскев Стоянов", Медицински комплекс "Майчин дом" – Варна, УМБАЛ "Света Анна - Варна".По публикацията работи: Петя Славова


В Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Екатерина“ е преведен

В Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Екатерина“ е преведен ...

......... нарушение и му е поставен временен електрокардиостимулатор и в последствие постоянен еднокухинен пейсмейкър. Независимо от напредналата възраст на пациента и високия риск, в УМБАЛ „Св. Екатерина“ са предприети всички необходими мерки и медицински процедури за спасяването му и той ще бъде изписан в добро общо състояние още на втория ден.


Ако консумирате колбаси, има няколко важни неща, които трябва да

Ако консумирате колбаси, има няколко важни неща, които трябва да ...

......... вкуса и аромата E621. Нежелателните добавки от своя страна включват, например, E120 и E252, които могат да имат канцерогенен ефект. Също така трябва да избягвате добавката E536: тя е слабо токсична, но производителите на колбаси, които не са в съответствие с изискванията, могат да я използват като емулгатор. Източник: БГНЕС


Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са ...

......... да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка. По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори - храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.


През месец септември 2019 г. мобилни екипи от всички териториални

През месец септември 2019 г. мобилни екипи от всички териториални ...

......... са се възползвали около 2200 лица. Електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“ е достъпна и за самостоятелно ползване от лицата на интернет страницата на НОИ чрез издаден от института персонален идентификационен код (ПИК). От 4 май т.г. досега през тази услуга са направени справки с ПИК за близо 36 000 лица.


Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 ...

......... на 17,7 млн. лв., в т.ч. за изплащане на сумите по чл. 37, ал. 6 от Закона за здравното осигуряване /потребителска такса/ - 9 813 276  лева. С това МЗ е изплатило към НЗОК всички дължими суми за потребителска такса към месец юни, включително, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.


Да се подобри идентификацията на потенциалните донори на органи, да

Да се подобри идентификацията на потенциалните донори на органи, да ...

......... за наблюдение и контрол на дейностите по донорство и трансплантация.Предлага се да има и екип на централно национално ниво с експерти на смени, които да дават деноношни консултации и да координират всички донорски ситуации.Отчита се и нуждата от медийни кампании и образоване на обществото за нуждата и смисъла от донорството.


Утре, 15 август 2019 г., от 13.30 часа омбудсманът Мая

Утре, 15 август 2019 г., от 13.30 часа омбудсманът Мая ...

......... всяка от регулираните професии в здравеопазването да се представлява от отделна съсловна организация, която в максимална степен да защити правата и интересите на своите членове. Според медицинските специалисти така ще се внесе ред при упражняването на техните професии, които ще получат възможност за законодателна уредба, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.


Учени от университета в Бристол, Англия, заключиха, че наднорменото тегло

Учени от университета в Бристол, Англия, заключиха, че наднорменото тегло ...

......... влиянието на гени, които могат да допринесат и за затлъстяване, и за поява на тумори. По думите на учените, излишното тегло е виновно за 6 процента от случаите на рак в развитите страни. Резултатите от изследването показали също, че свързаните със затлъстяване проценти на случаите на рак са много повече.


Трансплантацията на органи е водещ и основен приоритет на Република

Трансплантацията на органи е водещ и основен приоритет на Република ...

......... Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.) и съпътстващите я документи да преминат процедура по междуведомствено съгласуване преди внасянето ѝ за разглеждане в Министерския съвет. С проекта на Националната програма и работния план към нея може да се запознаете тук.