Имунизациите против морбили се извършват на 13 месечна и 12

Имунизациите против морбили се извършват на 13 месечна и 12 ...

......... се слива като се получава характерния морбилен обрив. „Този период също трае три дни след което започва оздравителния период, в който температурата спада, общото състояние се подобрява и апетита също се подобрява“, допълни д-р Несторова. По думите й след изчезване на обрива настъпват промени в кожата от участъка на пигментация.


5% от населението в страните от ЕС е засегнато от

5% от населението в страните от ЕС е засегнато от ...

......... с развитие на международните мрежи, качеството на живот на болните ще бъде подобрено. Симпозиум на тема Редки заболявания на щитовидната жлеза и на калциево-фосфорната обмяна предстои да се проведе през март 2020 година. Целта отново е експертна среща за професионален обмен на информация. На форума могат да присъстват и студенти.


Най-малкият пациент на 4 месеца от хоспитализираните с диагноза морбили

Най-малкият пациент на 4 месеца от хоспитализираните с диагноза морбили ...

......... хоспитализираните с диагноза морбили в Инфекциозно отделение на болница "Св. Анна" - София АД е изписан, предаде БГНЕС.  Предстои изписването на още две деца, съобщиха от болницата. Всички пациенти с морбили, които имат придружаващо заболяване пневмония остават за болнично лечение, заяви д-р Петър Петров, началник на Инфекциозното отделение в болницата.


Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая

Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая ...

......... следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.      


"Получаването на това сакрално документче е златно ключе, защото отключва ...

......... и гражданство. Според информация на МВР те са изпълнявали ролята на посредници, които намирали напълно здрави хора и им предлагали пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2500 лева. Тези, които се включвали в схемата, получавали специална парола и посещавали лекарите от престъпната група, за да уточнят диагнозата.


Фармацевтите в София и много градове на страната излизат на

Фармацевтите в София и много градове на страната излизат на ...

......... Като форма на протест фармацевтите в тези аптеки ще продават днес без престилки. А от Благоевград уверяват, че макар 40-тина аптеки да са част от протеста, всъщност в тях ще има аптекари и те ще обслужат спешни случаи. Протестът всъщност ще представлява правене на ревизия, а не редовен работен ден."Добрата дума лекува". Това е мотото на акцията на Българския ...

......... психично заболяване на извършителя, който уби семейството си. "Освидетелстването на психично болните е голям проблем - не е добре за никой да бъде ненужно освидетелстван, това слага един печат на човека, че той има такова заболяване. Освен това, тези хора също имат право да живеят сред близките си", обясни той.


"Защитих здравния интерес на гражданите и този на държавата, внасяйки ...

......... гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“ ЕООД. Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания.


Денонощните аптеки продължават да намаляват. Броят им вече падна под

Денонощните аптеки продължават да намаляват. Броят им вече падна под ...

......... на Здравната каса недостигът е осезаем и дори стават опашки. От Здравното министерство обясниха, че регистър на денонощни аптеки няма, защото собствениците не са длъжни да уведомяват дали работят на 24-часов режим. Фармацевтите обясняват, че за да поддържат денонощна аптека, на практика работят на загуба. Дори и в големите градове.


Подобрява се състоянието на деветгодишното дете, болно от морбили, което

Подобрява се състоянието на деветгодишното дете, болно от морбили, което ...

......... с острата инфекция пациенти, от които 13 деца, са настанени в инфекциозното отделение на областната болница. Към момента няма информация за нови случаи на болни от морбили в региона. 15 деца остават под карантина и наблюдение в детското отделение на болницата в Разлог, което бе констатирано като огнище за заразата.


Осем от заразените с морбили общо 21 души у нас

Осем от заразените с морбили общо 21 души у нас ...

......... директорът на РЗИ - Благоевград д-р Калоян Калоянов. От болницата в Благоевград увериха, че разполагат с достатъчно база да приемат пациенти от региона на Разлог, след като тамошното детско отделение вече е затворено. Все още се издирват контактни лица, за които се предполага, че може да са заболели от морбили.Убеден съм, че сме създали необходимата организация, за да овладеем

Убеден съм, че сме създали необходимата организация, за да овладеем ...

......... на децата. Тя ги предпазва от остри заболявания, които могат да дадат ефект по-късно, когато пораснат. Това може да даде отражение и на дечицата, с които те контактуват. Затова се обръщам към родителите – нека да ваксинират своите деца. Това ще им осигури здраво и щастливо детство“, подчерта министър Ананиев.


Вътреболнична инфекция е причина за случаите на морбили в Разлог.

Вътреболнична инфекция е причина за случаите на морбили в Разлог. ...

......... "Св. Анна", са неимунизирани, на възраст от 4 месеца до 6 години. „Не е леко състоянието им, но не е и тежко. Средно тежко състояние. Деца, които са имали друго заболяване, не могат да бъдат в леко състояние”, обясни д-р Петър Петров, началник на "Инфекциозно отделение" в УМБАЛ "Св. Анна”.


"Децата са в средно-тежко състояние. То се утежнява от факта, ...

......... много леко, може дори да не го усетим", поясни още той. Началникът на отделението коментира, че децата ще останат по-дълго от обичайното време, заради придружаващите заболявания и заради това, че те не лекуват само морбилната инфекция. Докторът добави, че към този момент няма опасност от възникване на епидемия в страна.


На 14 февруари Министерство на здравеопазването разпореди чрез общопрактикуващите лекари

На 14 февруари Министерство на здравеопазването разпореди чрез общопрактикуващите лекари ...

......... на здравеопазването със Заповед на Директора на РЗИ – Благоевград – д-р Калоян Калоянов се затвори детското отделение на МБАЛ- гр. Разлог. Децата нуждаещи се от хоспитализация ще бъдат пренасочвани за лечение в ДО на МБАЛ – гр. Гоце Делчев и ДО на МБАЛ – гр. Благоевград. Епидемиологичното проучване продължава.


На 19.02.2019 г. (вторник) от 11:00 часа в аулата на

На 19.02.2019 г. (вторник) от 11:00 часа в аулата на ...

......... да „говорят" за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите си. Изпратените материали ще се публикуват на сайта на БЛС, на Facebook страницата на организацията и във вестник Quo Vadis. Жури в състав ръководството на БЛС и фотограф, ще определят най-въздействащите фотографии, а с тях ще бъде направена изложба.  Пет деца от Разлог, заразени с морбили, са хоспитализирани в

Пет деца от Разлог, заразени с морбили, са хоспитализирани в ...

......... 13 случая на заболели от морбили, при чужди граждани, пребивавали в България и при български граждани, пътували в страни с епидемично разпространение на заболяването. 20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година Твърдения срещу ваксини от социални мрежи и популисти застрашават живота на всички


145 души, които са били в контакт със 17-те души

145 души, които са били в контакт със 17-те души ...

......... е потвърден лабораторно. Симптоматиката в началото е подобна на грип и е трудно да бъде различена, каза лекарят, признавайки косвено, че две деца под 2 години от Разлог са лекувани първоначално от грип. Родителите им са работели в чужбина. Не пропускайте задължителните ваксини, посъветва за финал пред Нова телевизия Калоянов.


15 февруари е ден за съпричастност към децата с онкохематологични

15 февруари е ден за съпричастност към децата с онкохематологични ...

......... че ценим героите - децата и младежите, които смело се борят с рака; оцелелите, които са спечелили битката; семействата, които безстрашно живеят с реалностите на болестта или със загубата на най-ценното – тяхното дете; доброволците; лекарите и медицинския персонал, които страстно служат и посвещават времето си в помощ на децата.


Наскоро в социалните мрежи бяха публикувани стряскащи свидетелства за условията,

Наскоро в социалните мрежи бяха публикувани стряскащи свидетелства за условията, ...

......... и аптека, за да ги получат. Сумите за лекарства за шизофрения и биполярно разстройство се възстановяват, но не повече от три на пациент. А сумите за антидепресанти се възстановяват само частично след представяне на доказателство за депресивно разстройство. Това вероятно е твърде сложно за много пациенти“, констатира Европейската психиатрична асоциация.


17 души вече са с клинична картина на морбили, съобщава

17 души вече са с клинична картина на морбили, съобщава ...

......... Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. Здравното министерство увери, че има достатъчно ваксини, за да покрие извънредната ваксинация.


Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ

Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив получи ...

......... ще има свои апарат. Само днес до обяд оперирахме 10 деца", заяви началникът на детската хирургия проф. Пенка Стефанова.Тя благодари на дарителите, които получиха икона с лика на Богородица. Учениците, които присъстваха на церемонията заявиха, че с удоволствие са участвали в благотворителния търг, за да помогнат на деца в нужда.


Маслото от канабис да бъде разрешено за употреба при лечение

Маслото от канабис да бъде разрешено за употреба при лечение ...

......... Събева посочи, че страхът е заради опасенията от липса на контрол. Според експерта по зависимости трябва да се установят държавни регулации, след като дадения продукт помага за лечението на епилепсия. Статистиката показва, че болните от епилепсия у нас са над 50 хил. души, от тях 30% са с резистентна епилепсия.


Три деца, между 1 и 2-годишна възраст са с морбили

Три деца, между 1 и 2-годишна възраст са с морбили ...

......... се появят неврологични проблеми – например слепота. Обикновено на 1000 болни от морбили, при 1 има усложнение и може да има фатален край, каза пред Нова телевизия Кантарджиев. Понякога обаче може смъртността да е 2 на 1000. Затова в Румъния са починали 59 деца – защото имало 11-12 000 болни.


За поредна година Българският Младежки Червен кръст избира оригинален начин

За поредна година Българският Младежки Червен кръст избира оригинален начин ...

......... столични училища ще бъдат раздавани брошури и информационни материали, чиято цел е да се повиши здравната култура на младежите, особено по въпросите на полово предаваните инфекции. Образователни игри и анкети, придружени с информационни материали ще бъдат качени и на страниците на БМЧК - София във Facebook (https://www.facebook.com/BulgarianRedCrossYouthSofia/) и Instagram (@brcysofia).


Потвърдени са два случая на заразени с морбили в София,

Потвърдени са два случая на заразени с морбили в София, ...

......... кашлица. „Обривът е специфичен, тъй като се разпространява отгоре надолу, като започва зад ушите, след това по лицето и обхваща цялото тяло. Той изчезва за около седмица и след което на мястото му остават хиперпигментации, които са тъмни петна“, каза още той, като подчерта, че петната изчезват след около месец.


Само 2 151 души са получили палиативни грижи, платени от

Само 2 151 души са получили палиативни грижи, платени от ...

......... се получили лъчетерапия през 2018 г. са били 15 204 срещу 15 601 през предходната година. Повишава се оказването на последващо наблюдение на пациентите. От 30 броят на лечебните заведения, които осъществяват тази услуга за година нараства на 33. Пациентите, които са били наблюдавани в тях пък достига 74 587.


От 1 януари 2019 г. хората, които сами внасят задължителните

От 1 януари 2019 г. хората, които сами внасят задължителните ...

......... от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Министерството на здравеопазването (МЗ) подкрепя предложението за промяна на методиката

Министерството на здравеопазването (МЗ) подкрепя предложението за промяна на методиката ...

......... реално го лишават и от образование, защото родителят няма право да го придружава в училище, а то не може да бъде там без родител", каза още Димитрова пред "Хоризонт" и оцени наредбата като "изключително голямо недоразумение" и "негодна". Тя допълни че "самият ТЕЛК си е архаичен, самият начин на оценка".


Всеки втори лекар в България е обект на агресия, алармираха

Всеки втори лекар в България е обект на агресия, алармираха ...

......... 1000 лв., заради смекчаващи вината обстоятелства - чисто досие и разкаяние, посочи още тя с неудовлетворение. По думите ѝ това е обичайният завършек в подобни ситуации, а агресията не спира. Според д-р Нешева необходими са бързи производства и адекватни наказания, осигуряване на условия, при които да изпълняват задълженията си спокойно.


Българският хелзински комитет настоява за създаване на Национален съвет по

Българският хелзински комитет настоява за създаване на Национален съвет по ...

......... обществено здраве и анализи, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за социално подпомагане, общини, лечебни заведения.Ще бъде изследвана ефективността във ведомства, които са имали проблеми през изминалата година - ефективността на организацията и контрола на дейностите по водене и съхраняване на поддържаните от Агенцията по вписванията регистри, и др.


В периода 2016 - 2018 г. са регистрирани 100 случая

В периода 2016 - 2018 г. са регистрирани 100 случая ...

......... направили една анкета за причините, които пораждат агресивното поведение на хората и изискванията на гражданите към лекарите. Призивът на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е насочен към председателя на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова, главния прокурор Сотир Цацаров, здравния министър Кирил Ананиев, силовия министър Младен Маринов и други.


Много от проблемите на стоматологичното съсловие ще се решат, ако

Много от проблемите на стоматологичното съсловие ще се решат, ако ...

......... Камара на зъболекарите. На пресконференцията присъства и д-р Хрисима Начева, която е избрана за зъболекар на 2018 година. Според нея зъболечението в страната не е скъпо, а доходите на българите са ниски. За сравнение беше посочено, че коронка от металокерамика в България е 10 пъти по-евтина в сравнение със САЩ.


Саксонската принцеса от български произход Теофана фон Саксен дари на

Саксонската принцеса от български произход Теофана фон Саксен дари на ...

......... Трябва просто системата да функционира, а тя с толкова малко пари не може да функционира, първо. Второ- всички пари от здравната каса трябва да отиват за здравеопазването", каза тя. Очаква се принцеса Фон Саксен да направи същото дарение и на болниците в Перник, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Тетевен.


Грипната епидемия вече почти е преминала, но след нея се

Грипната епидемия вече почти е преминала, но след нея се ...

......... за възрастни, така и за деца над 4 години, както и от бременни след 3 месец от бременността или кърмещи. Цегет+ предлага сигурна защита за имунната система на цялото семейство. Цегет+ е 100% натурален имуностимулатор за здрава имунна система! Можете да закупите от аптеките без рецепта или онлайн на https://botanic.cc/products/ceget/.


"Хората с епилепсия у нас са около 50 000 души, ...

......... има осигурена пътека, по която преминава лечението. Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, обясни, че все още има хора, които считат, че епилепсията е заразна болест, а други смятат, че тя е психично заболяване. Според нея трябва да се дава повече гласност на това заболяване.


По повод 11 февруари – Световен ден на болните, от

По повод 11 февруари – Световен ден на болните, от ...

......... ехография. Инициативата е насочена към пациенти с оплаквания в областта на стомашно-чревния тракт; установено хронично вирусно заболяване; с цироза. При посещението си в „Уни Хоспитал“ пациентите трябва да носят със себе си резултатите от предишни свои изследвания, епикризи. Телефони за предварително записване на час: 0357 88 581, 0357 88 582.


Искаш да имаш блестяща и здрава усмивка. За да я

Искаш да имаш блестяща и здрава усмивка. За да я ...

......... автотрансплантация, в клиниката предлагат още и поставяне на фасети, избелване на зъби, качествено лечение на коренови канали с модерни технологии, лечение на венци, правилно подредени зъби, грижа и стоматологично лечение на деца, поставяне на импланти и др. Повече за възможностите на Medical Dent може да откриете на интернет сайта: https://www.medicaldent.bg/


Аптекари предупреждават клиентите си, че вече няма да могат да

Аптекари предупреждават клиентите си, че вече няма да могат да ...

......... да има изискване за прекратяване на практиката за отпускане на блистер, защото тя е траидиционна за страната”, заяви Илко Гетов от БФС.От Здравното министерство обещаха, че достъпът до лекарствата няма да е затруднен.От Българския фармацевтичен съюз обещават още, че повишение на цените на лекарствата заради новата система няма да има.


Настройването на частни срещу държавни и общински болници е тотална

Настройването на частни срещу държавни и общински болници е тотална ...

......... осигурят средства за общински болници чрез предоставянето им на "защитен" статут. Вчера протестираха и лекари в Бургас, срещу закриване на кардиохирургия заради високи наем от 204 000 лева, след търг. Общинските болници предупредиха за дискриминация и опити за премахването им Засяга се здравето и живота на близо два милиона българи


"Не трябва да чакаме държавата да защитава правата на човека. ...

......... брак и да имат семейство. Д-р Динолова опроверга твърденията, че правата на човека се разбират само от адвокатите. Тя допълни още, че съществуват различни модели на възприемане на хората с увреждания като медицински, благотворителен и социален, който се фокусира основно върху премахването на бариерите създадени от обществото или физическата среда.


Голяма част от аптеките в страната нямат готовност да се

Голяма част от аптеките в страната нямат готовност да се ...

......... и доколко то е съобразено с модерните технологии, защото има аптеки, които към момента нямат никаква подготовка и готовност за това нещо, тоест до момента те са работили без компютър, само с един фискализиран касов апарат. За съжаление при тях финансовото натоварване ще е най-голямо”, обясни Светослав Крумов, зам.-председател БФС.


Всяка година хиляди българи с онкозаболявания избират да се лекуват

Всяка година хиляди българи с онкозаболявания избират да се лекуват ...

......... Заради наплива от българи в болницата са наели и служители с български език, които да са в помощ на пациентите. Рязко е скочил и броят на българските пациенти с трансплантация на костен мозък. Само за миналата година у нас са регистрирани над 35 000 нови случая на болни от рак.


Задължителната за ЕС система за верификация на лекарствата работи от

Задължителната за ЕС система за верификация на лекарствата работи от ...

......... софтуер. Някои от фармацевтите обаче се притесняват, че служителите им няма да се справят с новия софтуер и сложиха жълти жилетки в знак на протест. Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия отвориха 6-месечна обществена консултация за замяна на кратката характеристика на продукта и хартиената листовка с електронна продуктова информация.


Общи съвместни действия предприемат от Националния осигурителен институт, регионалните здравни

Общи съвместни действия предприемат от Националния осигурителен институт, регионалните здравни ...

......... по които впоследствие би могла да бъде извършена някаква преценка. И най-вече по повод на именно тази продължителност на болничните листове спрямо диагнозата. Някъде около половината от обжалваните се отменят. В случаите на отменени болнични листове на практика няма сума за събиране, тъй като не са платени и няма щета.


За периода 2004-2018 година във Фонда за лечение на деца

За периода 2004-2018 година във Фонда за лечение на деца ...

......... лечение на деца в чужбина са отпуснати общо 14 055 243,78 лева. Припомняме, че с решение на парламента през ноември 2018 година Фондът и Комисията за лечение в чужбина бяха закрити, а дейностите им минаха към Здравната каса. За целта към НЗОК беше създаден специален отдел към Дирекция „Европейски въпроси“.


Фалшифицирането на лекарствени средства отдавна създава опасност за общественото здраве

Фалшифицирането на лекарствени средства отдавна създава опасност за общественото здраве ...

......... ги дадат на болните. Лекарствените средства, произведени до днес и без знак за безопасност, могат да останат на пазара до изтичане на срока им на годност. Според новата система за проверка аптеките и болниците ще трябва да проверяват по цялата верига на доставка автентичността на лекарствата, се посочва в съобщението.


Два пъти се увеличиха заболелите от варицела в Пловдив и

Два пъти се увеличиха заболелите от варицела в Пловдив и ...

......... едва 26. Намалели са чревните инфекции. За периода са регистрирани 30 случая срещу 42 случая за предходната седмица. По пет са случаите на заболели от скарлатина през последните две отчетени седмици. Четирима са заболели от вирусни хепатити от 31 януари до 6 февруари, срещу един от 24 до 31 януари.


В Пазарджик, Търговище, Монтана и Пловдив отменят грипната обстановка. От

В Пазарджик, Търговище, Монтана и Пловдив отменят грипната обстановка. От ...

......... (РЗИ) в Търговище, Монтана и Пловдив отменят грипната епидемия и противоепидемичните мерки. Припомняме, на 6 февруари бе отменена грипната епидемия в областите Благоевград, Враца, Габрово и Разград. Два дни по-рано, на 4 февруари, отмениха грипната епидемия и в София-град, Русе, Кюстендил, Шумен, Видин, Плевен, Добрич, Сливен, Варна и Велико Търново.


В рамките на серологичния надзор, извършен през периода месец ноември

В рамките на серологичния надзор, извършен през периода месец ноември ...

......... става въпрос за Община Средец на две овце, в Община Малко Търново на една коза, в Община Болярово – три овце. „Предприети са мерки да не се допуска животни, които са серологични положителни за чума по дребни преживни животни да напускат обектите за отглеждане към други животновъдни обекти“, обясни министърът.


Реформата на психиатричната помощ е дълъг, тежък и скъп процес,

Реформата на психиатричната помощ е дълъг, тежък и скъп процес, ...

......... болницата не е на подходящо място. Държавната психиатрична болница трябва да бъде преместена в близост до болница и на по-достъпно място за близките", смята д-р Цветеслава Гълъбова. Според нея психичноболните не трябва да бъдат изолирани в покрайнините, а близо до градовете. Те са хора, които също имат нужда от контакти.


Постигнахме съгласие по отношение на допълнителното финансиране за разходи за

Постигнахме съгласие по отношение на допълнителното финансиране за разходи за ...

......... болници, за това може да стане много бързо“, каза още той. От Сдружението на общинските болници благодариха на правителството за разбирането от тяхно име и от името на населението на малките общини. Сдружението ще организира среща на 14 март, на която е заявено участие от страна на Министерството на здравеопазването.


До днес на обед Министерството на здравеопазването ще разработва пакет

До днес на обед Министерството на здравеопазването ще разработва пакет ...

......... за финансиране на тези лечебни заведения е свързан както със здравноосигурителния модел, така и с Методиката за субсидиране на лечебните заведения на МЗ. Ето защо една от мерките, която може да подпомогне стабилизирането им, е преразглеждането на дейностите по Методиката и по-доброто им остойностяване. Това и ще направим“, обеща Ананиев.


Пловдивската МБАЛ

Пловдивската МБАЛ "Свети Мина" и карловската "Д-р Киро Попов" имат ...

......... на разходи, определен на месечна база, в който да извършва своята дейност. Няма такова нещо с отказани раждания заради липса на осигурен ресурс. Същото се отнася и за хемодиализата, отсече министър Ананиев по повод на оплакване от общинската болница в Карлово, че финансовите лимити за хемодиализа и раждания са орязани.


Министерството на здравеопазването започва модернизиране на психиатричните болници. Сградният фонд

Министерството на здравеопазването започва модернизиране на психиатричните болници. Сградният фонд ...

......... системата, която ги управлява”, убеден е той. Очакванията на специалиста са били здравният министър Кирил Ананиев да възрази на премиера, който иска решение на проблемите за два дни. „Това, че той е послушко, създава напрежение у мен като бенефициент на промяната и услугите, които трябва да предоставя”, заяви още психиатърът.


Здравето на работниците се превръща в заложник на пазарни механизми

Здравето на работниците се превръща в заложник на пазарни механизми ...

......... и труд, а не за труд и здраве“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът се обърна с думи на благодарност към преподавателите и учените, на Медицински университет – София, за огромните усилия, които полагат, за да бъде тази наука на международно ниво, и най-важното – да убеждават обществото в огромното й значение.


Таксата от по 2 лева, която получава всяка аптека за

Таксата от по 2 лева, която получава всяка аптека за ...

......... и компютър. Ако има такива, при тях цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., еднократно. Мисля че това в никакъв случай не е непосилна цена, още повече че за този регламент магистър-фармацевтите са уведомени от 2016 г.“, посочи Ананиев.


"Основните затруднения при трансплантацията на органи се дължат на техния ...

......... на организационни структури в България за предоставяне на белодробни трансплантационни дейности. Български медицински специалисти ще преминат в обучение в отделението по гръдна хирургия във Виенската многопрофилна болница за придобиване на основни познания по белодробна трансплантация и усвояване на всички необходими тактически умения за трансплантация на бял дроб“, каза още Ананиев.


Защо в България липсва един от най-модерните медикаменти за предотвратяване

Защо в България липсва един от най-модерните медикаменти за предотвратяване ...

......... цена в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и следователно не се разпространява на общия фарамцевтичен пазар в България. Според цитирана от Вангелов статистика, казана от д-р Валери Нецов, началник на отделението по Акушерство и гинекология в „Софиямед“, 10% от бременностите в България завършват със спонтанен аборт.


Парламентът възложи на здравния министър до 1 април 2019 г.

Парламентът възложи на здравния министър до 1 април 2019 г. ...

......... на трансплантационната дейност. До 1 април 2019 г. министърът трябва да предостави на парламента и Национална програма за промоция на дарителство на органи, клетки и кръвни продукти. Тя трябва да бъде изработена на базата на междуинституционално сътрудничество, както и необходимите промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.


“Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве

“Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве ...

......... възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, подчерта премиерът. До утре Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя. От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.


Народното събрание възложи на здравния министър до 1 април да

Народното събрание възложи на здравния министър до 1 април да ...

......... за донорство. Като мярка в подкрепа на донорството, така че да можем да станем членове на Евротрансплант, също така от Министерство на здравеопазването обявиха създаването на регистър на чакащите за трансплантация. Над 1000 българи чакат за трансплантация Хората трябва да декларират и съгласието си за донорство, твърди д-р Сибила Маринова


Министерство на здравеопазването трябва да представи конкретни мерки до утре

Министерство на здравеопазването трябва да представи конкретни мерки до утре ...

......... доста държави и има ефект", каза още здравният министър и уточни, че няма да е законодателно регламентирано, а на морал и човешко желание да спаси друг човешки живот. НС иска от Ананиев план за действие и присъединяване към Евротрансплант 42 души са трансплантирани през 2018-та, нуждаещите са над 1500 българи


Да се въведе данък

Да се въведе данък "здраве" за пушачите, вместо увеличаване на ...

......... здравните вноски на българина, защото годишно в хазната ще влизат 500 000 000 лева. Приходите от продажбата на акцизни стоки трябва да влизат и сега в бюджета на Министерство на здравеопазването. В закона е разписан и процентът от прихода. За последните 7 години са отказали цигарите 1 % от пушачите.


11 области в страната отменят грипната епидемия, съобщиха от здравното

11 области в страната отменят грипната епидемия, съобщиха от здравното ...

......... за лечебните и детски заведения остават в сила въведените противоепидемични мерки. В област Монтана грипната ваканция се удължава заради продължаващото покачване на броя на случаите на заболявания. Епидемията ще продължи до 8 февруари, петък, включително. Учебните занятия в областта се преустановяват от утре до края на седмицата, допълват от ведомството.


Повече от 21 000 са преминалите през отделението по Медицинска

Повече от 21 000 са преминалите през отделението по Медицинска ...

......... в гърдите, безпричинно отслабване и други оплаквания веднага да се търси медицинска помощ – най-напред при личния лекар, а след това и при специалист, напомни тя.За да е в помощ на хора, „МБАЛ Централ Хоспитал“ активно участва в национални профилактични програми, а също така редовно инициира кампании за безплатни прегледи.


Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения

Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения ...

......... седмица за обществено обсъждане на сайта на МЗ е публикувана и Наредбата за специализациите в системата на здравеопазването, която има за цел както да облекчи финансово специализиращите, така и да бъде инструмент за провеждането на последователна и трайна държавна политика за преодоляване на дисбалансите при разпределението на специалистите по региони.


Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения

Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения ...

......... седмица за обществено обсъждане на сайта на МЗ е публикувана и Наредбата за специализациите в системата на здравеопазването, която има за цел както да облекчи финансово специализиращите, така и да бъде инструмент за провеждането на последователна и трайна държавна политика за преодоляване на дисбалансите при разпределението на специалистите по региони.


"В крайна сметка се случи така, че с постановление 152 ...

......... година, която трябваше да осъвремени и обективизира експертизата. Очаква се министърът на здравеопазването да представи нови мерки за контрол върху работата на промените в ТЕЛК във връзка с елиминиране на субективизма и в отговор на фалшивите ТЕЛК-удостоверения. Пред сградата на министерството се проведе протест на майките на деца с увреждания.


"Между 3,5-5% от мъжете в България страдат от напреднала форма ...

......... първа употреба на алкохол. Днес деца на 11-12 години вече опитват спиртни напитки.  "Трябва да започнем много по-рано да говорим с тях, а не в началото на пубертета.... Да дадем алтернативи за емоционално справяне. Детето вижда, че родителят, когато му е тежко пие и така се научава...", обясни Младен Димитров.