1255 деца в столичните ясли са преминали през високотехнологична профилактика.

1255 деца в столичните ясли са преминали през високотехнологична профилактика. ...

......... организира, финансира или подкрепя различни видове профилактични прегледи на територията на София, които обхващат определени целеви групи. През септември кампанията стартира и в столичните училища. През настоящата 2019 година скрининговите кампании са 4 - за рак на млечната жлеза, за рак на простатата, на щитовидната жлеза и на белите дробове.


Родители на болно от рядко заболяване дете събират пари, не

Родители на болно от рядко заболяване дете събират пари, не ...

......... не само 20 минути. За деца е 720 лева. „В Европа средната стойност е 1200 евро на 24 часа”, уточни д-р Димова. Лечение за Елисавета няма. Състоянието ѝ може само да се поддържа. Остава надеждата за апаратура. Не само за тяхното дете, а и за други семейства с този проблем.


При хранителните отравяния с биологичен фактор ние по никакъв начин

При хранителните отравяния с биологичен фактор ние по никакъв начин ...

......... изядем, да имаме една идея, че можем ние самите със своите ръце да пренесем една инфекция или някакъв болестотворен микроорганизъм в храната и по този начин да я замърсим“, посочи доц. Найденова. Тя препоръча да не забравяме тези важни неща дори когато сме на почивка или навън през летните месеци.


"Планираме в новите фондове обхватът на дейностите, които в момента ...

......... срещу 8 % вноска те получават основен пакет медицински дейности. "Като казвам основният пакет имам предвид всички видове дейности, които касата финансира в областта на първичната медицинска помощ, защото досега говорихме само за болнична медицинска помощ. Тя е само 50 % от общите разходи, които касата плаща", уточни още Начева.


Броят на починалите от ебола в Демократична република Конго надхвърли

Броят на починалите от ебола в Демократична република Конго надхвърли ...

......... страната е център на втората по големина епидемия на ебола в историята. До момента общо 1705 души са починали от вируса. Световната здравна организация призова в сряда съседните страни Южен Судан, Уганда и Бурунди да увеличат готовността си за диагностициране и справяне с болестта, ако бъде привнесена на тяхна територия.


Анемията е една от най-често срещаните болести на кръвта. Това

Анемията е една от най-често срещаните болести на кръвта. Това ...

......... около шест месеца), нощно изпотяване, подуване на лимфен възел може да бъдат симптом за лимфом. Има и скрити хематологични заболявания, които може да бъдат предизвикани дори от вирусна инфекция. Синините при лек удар или обилно кървене при малки травми, например, могат да бъдат сигнал за нарушение в системата за кръвосъсирване."Действително предложението на министъра е за пълна демонополизация на Здравната ...

......... заведения би следвало да се конкурират по цени, а заедно касите би трябвало да контролират този процес. При предложения вариант няма възможност за концентрация на никой никъде, това ще зависи от свободния избор на хората. Всеки който не отиде да си смени фонда, ще остане в касата, посочи Светла Несторова.


Винаги съм бил за демонополизацията на Здравната каса. Това заяви

Винаги съм бил за демонополизацията на Здравната каса. Това заяви ...

......... Дечев е илюзия, че медицинското съсловие ще продължава да работи при подобно заплащане. Той не изключва и възможността напрежението, което в момента има сред медицинските сестри, да се прехвърли и върху лекарите. Здравният модел на Ананиев бил за богати нации Българският народ не е сред тях, напомня вицепрезидентът на КНСБ


Силно скептично настроена съм, че моделът може да преработи –

Силно скептично настроена съм, че моделът може да преработи – ...

......... да се направи много лесно – както се прави коя телевизия да гледаш. Щом не си доволен от даден фонд, вземаш си парите и отиваш в друг. Кацаров добави и, че най-вероятно и след реформата мнозинството хора ще си останат в НЗОК, но ще може да замениш НЗОК, ако искаш.


"Демонополизацията на НЗОК няма да реши всички проблеми на българското ...

......... да се спре доплащането по този основен пакет, означава да намалим заплащането на дейностите, да намалим цените. В сегашната ситуация имаме доплащане, защото е недофинансирано", каза д-р Маджаров.  Държавата бяга от отговорност с частните здравни фондове, убеден Москов Според него замяната на НЗОК с много частни фондове прави отговорността анонимна


Чрез предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове,

Чрез предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове, ...

......... на нейно място отговорност да носят частни фондове. Пазарът да носи отговорност за системата на здравеопазване. Това е възможно политическо решение", коментира Москов. "НЗОК трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата. Ако той се замени с много частни фондове, отговорността ще стане анонимна", предупреди още той.    "Не може да се направи изводът дали ще бъде намален ...

......... услуги и от там да печелят, подчерта той. На въпрос какво ще стане със здравноосигурените на повече от едно място, отговорът беше, че осигуровката върви до съответната максимална кота. Осигуровките не се трупат една върху друга, а се допълват до максималния праг, до който можеш да стигнеш, уточни зам.-здравният министър.


"Не може да се направи изводът дали ще бъде намален ...

......... услуги и от там да печелят, подчерта той. На въпрос какво ще стане със здравноосигурените на повече от едно място, отговорът беше, че осигуровката върви до съответната максимална кота. Осигуровките не се трупат една върху друга, а се допълват до максималния праг, до който можеш да стигнеш, уточни зам.-здравният министър.


Като отговор на противоречиви мнения от такива за запазване на

Като отговор на противоречиви мнения от такива за запазване на ...

......... теб гледат като на торба с пари какви пътеки да ти напишат, че да просъществува болницата...., а не да те излекуват“, посочи още Манолов. Според него „това, което ще се случи, е че ще пострада достъпът до здравеопазването и качеството му, следващото нещо, което ще пострада е възнаграждението на работещите“.


Лекари, сестри и санитари от Ямболската болница протестират за повишение

Лекари, сестри и санитари от Ямболската болница протестират за повишение ...

......... до 1 година да приключи ремонта Увеличение с 50 лева на заплатите е възможно единствено ако от лечебното заведение заработят клинични пътеки, които ще бъдат с по-висока стойност от 1 юли. Лекари от Стара Загора спасяват родилното отделение в Ямбол До дни отделението ще заработи отново благодарение на командировани специалисти


"Както и правото на избор на финансиращ орган, така и ...

......... фондовете, а при монопола се определя еднолично от министъра, добави Кацаров. Експертът Аркадий Шарков изрази мнение, че доплащането от пациентите и сега е много високо. Д-р Кокалов от КНСБ и член на НС на НЗОК защити монопола на касата, с аргумента, че парите така или иначе са едни и същи.Няма човек, който да не желае промени в здравеопазването. Това

Няма човек, който да не желае промени в здравеопазването. Това ...

......... медицинските специалисти. Тя критикува Министерство на здравеопазването, че не е предоставило предварително идеите си за дискутиране. Според обществения защитник основните въпроси варират около здравната вноска. Манолова се опасява, че ще се оскъпи системата на здравеопазването. Също така не става ясно как демонополизацията ще реши регионалните диспропорции, категорична е общественият защитник.


Около 40% от аптеките в страната още не са свързани

Около 40% от аптеките в страната още не са свързани ...

......... система", посочи Денев. Фармацевтите от Русе твърдят,че не знаят кога изтича гратисният период. От Агенцията по лекарствата не ни отговориха дали ще започнат проверки в аптеките след 9-ти август. Не стана ясно и дали могат да ги глобяват, защото санкциите предложени от здравното министерство все още са само на хартия.


Бум на варицела в София и Варна се отбелязва в

Бум на варицела в София и Варна се отбелязва в ...

......... специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.


Шефовете на ТЕЛК вече няма да дават указания на хората

Шефовете на ТЕЛК вече няма да дават указания на хората ...

......... на ТЕЛК вече няма да е задължително да участва специалист по всяка конкретна болест. Така се преодолява проблемът с липсата на достатъчно специалисти, който блокираше работата на комисиите. Ще бъде изградена и единна национална информационна база данни за всички лица, преминали през медицинска експертиза. Тя ще се поддържа от НЕЛК.


„Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест

„Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест ...

......... притежателите на разрешения за употреба или оттеглянето им от ПЛС. За лечението на деца е предвиден и друг ред с наредба на министъра на здравеопазването, съгласно който за деца се доставят нерегистрирани лекарства и по този механизъм е осигурена възможност болниците да се снабдяват с тях, обясни още зам.-здравният министър.


Ще оптимизираме обхвата на документите от болниците към Здравната каса,

Ще оптимизираме обхвата на документите от болниците към Здравната каса, ...

......... позицията си до медиите от здравната каса заявиха, че унивеситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е забавила документите на 6-годишната Мария. От ИСУЛ пък изпратиха позиция до медиите, в коятоопровергават НЗОК за забавените документи. Фондът за лечение на деца от отделна структура премина към Здравната касаот април месец тази година.


Не срещах разбиране, а направо ми пречеха. Така бащата на

Не срещах разбиране, а направо ми пречеха. Така бащата на ...

......... не мисля много, защото ми е много тежко", подчерта Петър. И двамата, заедно с другата си дъщеря, живеят в Италия. "Не бих се върнал в България, защото не вярвам, че нещо се е оправило", добави той. Петър е категоричен, че в такава ситуация всеки в България осъзнава, че е сам.


Прашна буря оцвети въздуха в Гълъбово. За десетина минути градът

Прашна буря оцвети въздуха в Гълъбово. За десетина минути градът ...

......... катастрофи Според хората причина за прашната буря е горенето на смет от чужбина - "Все пак горим боклуците на Европа... А щом е за Европа и през трупове ще минем...ще газим нашия си, български народ....за пари какво ли не правят продажниците...", пише в социалната мрежа над снимки от прашната буря.


Родители на деца с онкохематологични заболявания ще протестират пред Здравното

Родители на деца с онкохематологични заболявания ще протестират пред Здравното ...

......... за отпускане на основните лекарства, който да влезе в сила незабавно от 1 май 2019 г. До този момент обаче нищо не се е променило, категорични са от Сдружението на деца с онкохематологични заболявания. Средно в България между 150 и 200 деца на година се разболяват от различни онкохематологични заболявания.


При надвишаване на среднодневната норма на съдържанието на фини прахови

При надвишаване на среднодневната норма на съдържанието на фини прахови ...

......... здраве, коментира заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя похвали работата на Столична община за подобряване на качеството на атмосферния въздух и призова всички неправителствени организации в България да се обърнат към гражданите, с които да работят, тъй като от тук нататък подобряването на въздуха зависи преди всичко от техните действия.


"Има няколко социологически проучвания, в които около 75% от хората ...

......... функция - какво трябва да се развива в нея. Не може едно АГ отделение, в което не е имало раждане година и половина да съществува, това са разходи без покритие." "Силно се надявам след Нова година да приключим кърпежа и да започнем да шием нови дрехи", каза още проф. Начев.


Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене.

Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене. ...

......... опит, познания. Със здравето не бива да се правят експерименти, не трябва да се рискува", каза гл. ас. д-р Неделчев. "В никакъв случай хората да не се доверяват по интернет да дават своите данни, да очакват някакви диетични режими срещу високи тарифи на незнайно какви псевдо специалисти", съветва проф. Байкова.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е подписал решение за откриване

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е подписал решение за откриване ...

......... изправя правителството пред три задачи От Националната мрежа на децата искат спешно решение Междувременно медицинският персонал на Специализираната болница за детски болести "Проф. д-р Иван Митев" се вдигна на протест за увеличаване на заплатите, но и с искане тяхната болница да получи статут на национално здравно заведение, каквото се предвижда за новата болница.


19 българи чакат за белодробна трансплантация и само един наш

19 българи чакат за белодробна трансплантация и само един наш ...

......... които бяха на краткотрайно обучение, опознавателно. Предстои да пътуват основните екипи. Очаква се това да стане септември или октомври", каза лекарят и допълни, че обучението трябва да бъде минимум 6 месеца, преди екипът да започне да извършва операции. Вижте какво обещаха здравните власти за трансплантициите у нас в този материал. 


Под 1% са денонощните аптеки от всички аптеки в страната,

Под 1% са денонощните аптеки от всички аптеки в страната, ...

......... Георгиева изрази мнение, че това, което пречи да се случи реформа у нас, е наличието на лобизъм в здравеопазването. Тя е категорична, че единственият начин да се намалят злоупотребите в здравеопазването са електронните здравни карти. Интернет платформа показва къде е най-близката аптека В системата има информация и за денонощни дрогерии


"Никъде в Европа няма модел с една здравна каса, всеки, ...

......... на хартия. А основното перо в критиките, разбира се, беше колко всъщност плащаш като пациент, ако ти се наложи да отидеш в болница - изчисленията показаха, че може да се наложиш да плащаш няколко пъти, а здравното министерство точно този модел искаше. Вижте какво точно предвижда промяната в статията ТУК


Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна

Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна ...

......... съвет: Информираността за ползването на личната помощ; асистентските услуги за хората с увреждания, които не попадат в обхвата на личната помощ, особено възрастните хора; медицинската експертиза и по-конкретно преразглеждане на предоставения срок, през който ощетените граждани могат да се явят на ТЕЛК по новите облекчени правила, приети през юни т.г.


Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна

Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна ...

......... съвет: Информираността за ползването на личната помощ; асистентските услуги за хората с увреждания, които не попадат в обхвата на личната помощ, особено възрастните хора; медицинската експертиза и по-конкретно преразглеждане на предоставения срок, през който ощетените граждани могат да се явят на ТЕЛК по новите облекчени правила, приети през юни т.г.


Приключи ремонтът на Националния център за обучение и квалификация в

Приключи ремонтът на Националния център за обучение и квалификация в ...

......... ресурси" 2014-2020 г., с бенефициент Министерството на здравеопазването. Срокът на проекта е от 28.02.2017 г. до 31.12.2019 г. Общата му стойност е 7 000 000 лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд. Основната цел е подобряване качеството на предоставяната на гражданите спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал.


Националният център за обучение и квалификация в системата за спешна

Националният център за обучение и квалификация в системата за спешна ...

......... в човешкия капитал. Специфичната цел на проекта е повишаване на знанията и уменията на персонала от системата за спешна медицинска помощ на територията на цялата страна. В рамките на проекта ще бъде проведено обучение по съвременни методи и програми на персонала от спешните отделения и центровете за спешна медицинска помощ.


Родителите на починалата от левкемия поради отказано финансиране за лечение

Родителите на починалата от левкемия поради отказано финансиране за лечение ...

......... гледат как гасне детето им и да не могат да му помогнат, били огромни. След смъртта на Габи се разболял и баща ѝ, който дори изпаднал в кома, се казва в показанията на бабата. Решението на Административния съд в Пловдив не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.


В началото на следващата седмица (15 юли) здравният министър Кирил

В началото на следващата седмица (15 юли) здравният министър Кирил ...

......... да си остане невидян от отговорните органи. Освен това, съгласно новата концепция фондовете ще имат право на до 3 на сто от приходите си за административни нужди, право на печалба, освен това ще са длъжни да правят отчисления с гаранционен фонд, който да покрие здравните плащания в случаи на несъстоятелност.


Само 12 932 от 162 800 души с над 90%

Само 12 932 от 162 800 души с над 90% ...

......... или поради трудова злополука или професионална болест - 30% от линията на бедност, или 104,40 лв. за 2019 г.; - хора с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност - 57% от линията на бедност, което прави 198,36 лв. за 2019 г.


Хиляди пациенти останаха без животоподдържащо лекарство, съобщи Нова телевизия. От

Хиляди пациенти останаха без животоподдържащо лекарство, съобщи Нова телевизия. От ...

......... чуждите фирми, отчитат от бранша. В същото време, само за година от българския пазар са изчезнали близо 160 лекарства, сред които и животоспасяващи препарати. Припомняме, че онкоболни от Врачанско също останаха без животоспасяващо лекарство. 450 лекарства са трудно откриваеми у нас През 2018 г. от българския пазар са изтеглени 158 медикамента


Щом в България се зададат празници, броят на болничните рязко

Щом в България се зададат празници, броят на болничните рязко ...

......... напълно обективни причини. Затова не бива да се формира групова вина. Накратко: ако премиерът продължава да твърди, че голяма част от болничните са фалшиви, значи населението е здраво. А от това следва, че ще му се наложи да разрови какви ги вършат в болниците и/или как и колко плаща бизнесът.


Моля ви, дайте шанс на здравеопазването да се излекува с

Моля ви, дайте шанс на здравеопазването да се излекува с ...

......... персоналът да си получава възнагражденията. Всички инструменти, които имаме налични, ги използваме. Преди година и половина, когато заех този пост, се говореше за фалит на поне 20 болници в страната. Сега има трудности с няколко лечебни заведения, но за фалити не можем да говорим", каза още министър Ананиев в парламента.


"Осигуряването на качествено здравеопазване е съвкупност от множество компоненти и ...

......... последователно, като се осигури приемственост на планираните реформи. Само по този начин може да се постигне задоволителен резултат, който в крайна сметка да доведе до трайно повишаване на качеството на здравното обслужване, удовлетвореност от здравната система и ефективност на направените обществени разходи за здравеопазване", завършва писмото на Национална пациентска организация.


"Лекарите сме интелигенти и диалогични хора и ако има проблем ...

......... решение. С учудване наблюдаваме как в празнични дни, когато има официални празници и има увеличаване на болничните листове с 20 – 30%", каза от своя страна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Вижте колко болнични ще бъдат издадени през настоящата година в статията ТУК


Няма пари за поддръжка и ремонт на оборудване, включително роботи,

Няма пари за поддръжка и ремонт на оборудване, включително роботи, ...

......... лева, за да може да се финансира поддръжката на оборудването. НЗОК обаче казва, че преговори за такава пътека може да се водят в рамките на разговорите за следващия Национален рамков договор т.е. догодина. В момента има клинична пътека, касаеща рехабилитацията при детска церебрална парализа, но тя е за 600 лева.


След арестите на лекари, замесени в издаването на фалшиви телкови

След арестите на лекари, замесени в издаването на фалшиви телкови ...

......... опит" да овладеят измамите с обезщетенията, за да не се разболяват всички в петък и "айде в Гърция на почивка". Той на едро оцени щетите за "над половин милиард". Повече за тази акция не се чу, мерки така и не бяха предложени, а първите три дни останаха ангажимент на работодателя.


Системата е в очакване на някакви промени, но в момента

Системата е в очакване на някакви промени, но в момента ...

......... Търговище", отбеляза бившият министър на здравеопазването. Тя посочи, че много клинични пътеки са неправилно остойностени. "Някои са силно завишени. На болниците не са преведени пари, за да се повиши фонд работна заплата. Здравеопазването трябва да се управлява от хора, които са учили как се управляват болници", каза още д-р Андреева.


В седмичния бюлетин за регистрирани заразни заболявания на сайта на

В седмичния бюлетин за регистрирани заразни заболявания на сайта на ...

......... още като лещенка, е вирусна заразна болест, главно сред децата до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. Инкубационният период е от 11 до 21 дни. Пренася се по въздушно-капков път. Обикновено се формира траен имунитет, но в редки случаи е възможно повторно разболяване.


"Проблемът не е само в намаляването на населението, а в ...

......... защото нароихме частни болници и кадрите се пръснаха навсякъде. Някои служители в лечебните заведения получават повече от лекарите.", каза още тя в интервю за bTV. Виткова припомни, че тежкоболните хора не са в кабинетите.  "Днес се разбра, че конкуренцията в здравеопазването е пари, пари и нищо друго", коментира още Виткова. 


За пореден случай за проблеми при лечението на дете в

За пореден случай за проблеми при лечението на дете в ...

......... трябва да му бъде направена трансплантация. От Здравната каса отричат, че случаят на детето не е бил прехвърлен от Фонда. А липсата на преводач обясняват с това, че майката не е посочила такава нужда в заявлението за кандидатстване. Касата е изпратила заповедта за пътуването по куриер няколко дни преди заминаването.


Проф. д-р Ердал Карайоз е специалист по лечение със стволови

Проф. д-р Ердал Карайоз е специалист по лечение със стволови ...

......... да се възползват от безплатните консултации с проф. д-р Ердан Карайоз на 17 юли 2019г. трябва да си запишат предварително час на телефоните на здравен информационен център "Медикъл Караджъ" – 0879 977 401или 0879 977 402, както и да предоставят на място всички медицински документи, с които разполагат до момента.


България ще иска еврофинансиране за купуване на три до пет

България ще иска еврофинансиране за купуване на три до пет ...

......... и метеорологичните условия. В момента повечето европейски страни разполагат със специализирани авиомедицински структури. Здравният министър Крил Ананиев увери, че е разговарял по въпроса с ресорния еврокомисар. А той на свой ред е обещал, че в новия програмен период след 2021 г. купуването на летящи линейки ще е приоритет за България.


България е замесена в международен скандал с фалшифицирани опаковки на

България е замесена в международен скандал с фалшифицирани опаковки на ...

......... българския търговец, изнесъл фалшивите опаковки. "След събиране на цялата информация от Европейската агенция по лекарствата - холандската и нашата агенция, цялата информация ще бъде предоставена на прокуратурата", обясни Богдан Кирилов, изп. директор на ИАЛ. В понеделник скандалът ще бъде обсъждан в Брюксел на среща между регулаторните органи и Европейската комисия.


Ново поколение тестове за откриване на точния причинител на хранителни

Ново поколение тестове за откриване на точния причинител на хранителни ...

......... температури на плажа и преохлаждането с климатиците, рязката смяна на обстановката и ритъма на живот. Това води до срив в имунната система и организмът по-трудно се бори с хранителните инфекции. Те могат да са много опасни с усложненията си - като развитие на реактивен артрит и някои тежки автоимунни заболявания.


Лекари от Националната кардиологична болница в София алармират за недостиг

Лекари от Националната кардиологична болница в София алармират за недостиг ...

......... пациенти под 1-месечна възраст, а 50% - под 1-годишна възраст. Той обяснява липсата на млади кадри с това, че трябва подкрепа не само от Здравната каса, но и от Министерството на здравеопазването. Кардиохирургът не помни откога държавата в лицето на министерството не е положила грижи, за да са окомплектовани технологично.


Лора Ивчева, Управляващ директор за България на френската биофармацевтична компания

Лора Ивчева, Управляващ директор за България на френската биофармацевтична компания ...

......... един от проблемите на съвременното общество, за който предлагаме решение. Горди сме, че наскоро българските потребители определиха Novanight за „Продукт на годината“ в категорията „Хранителна добавка за сън“ в тазгодишното издание на едноименната международна награда за иновации. Това е едни от продуктите, които пуснахме миналата година на пазара в България.


Декларация против намеренията на здравния министър Кирил Ананиев за преструктуриране/закриване

Декларация против намеренията на здравния министър Кирил Ананиев за преструктуриране/закриване ...

......... подкрепа на местната структура на БСП своя Декларация бе публикува и разспространи и  ПГ на „БСП за България”. В нея категорично се казва, че: министърът на здравеопазването трябва да представи  какво има предвид с това предложение за решение и как то ще обезпечи медицинската помощ на българските граждани от Северозападна България.


Дни след смъртта на 6-годишната Мими, майка й получи ново

Дни след смъртта на 6-годишната Мими, майка й получи ново ...

......... позицията си до медиите от здравната каса заявиха, че унивеситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е забавила документите на 6-годишната Мария. От ИСУЛ пък изпратиха позиция до медиите, в коятоопровергават НЗОК за забавените документи. Фондът за лечение на деца от отделна структура премина към Здравната касаот април месец тази година.


Във връзка с липсващи онкомедикаменти във врачанската болница здравният министър

Във връзка с липсващи онкомедикаменти във врачанската болница здравният министър ...

......... е акцент в работата на правителството. В тази посока е и решението да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване. Ананиев е категоричен, че се полагат усилия за подобряване на условията на труд в лечебните заведения, в това число и на работещите в акушеро-гинекологичните болници и отделения.


Настояваме здравният министър да дойде в парламента, за да обясни

Настояваме здравният министър да дойде в парламента, за да обясни ...

......... всеки български гражданин да получи медицинска помощ“, заяви доц. Йорданов и посочи, че областните болници са гръбнакът на българското здравеопазване. „В резултат на това ние сме бомбардирани от множество сигнали на разтревожени граждани. Затова искаме да поканим министъра в Народното събрание, за да обясни това свое решение“, посочи доц. Йорданов.


Проблемът с лекарствата за онкоболни деца е от 2009 година,

Проблемът с лекарствата за онкоболни деца е от 2009 година, ...

......... са признали, че персоналът на касата не е бил добре инструктиран и затова не са приети документите на Мария.  Теодора Арменкова от Сдружение "Деца с онкохемаотологични заболявания" допълни, че през ноември миналата година зам.-министър Жени Начева е обещала, че ще поиска централно снабдяване на болниците с лекарства на онкоболните деца. 


Онкоболни от Северозападна България са оставени без животоподдържащо лекарство, съобщава

Онкоболни от Северозападна България са оставени без животоподдържащо лекарство, съобщава ...

......... очаквало те да бъдат решени до края на май, това така и не се случило. Лекуващият лекар подкрепи пациентите си и ги посъветва да протестират пред администрацията - НЗОК и Министерството на здравеопазването. 450 лекарства са трудно откриваеми у нас През 2018 г. от българския пазар са изтеглени 158 медикамента


Още в началото на своята обиколка из лечебните заведения в

Още в началото на своята обиколка из лечебните заведения в ...

......... казаха, че въпреки обещанията на здравния министър за основна заплата от 950 лева от 1 юни, техните възнаграждения са "скочили" от 580 на 640 лв.  Ананиев обяснява от болница на болница как да им стига бюджетът В същото време иска да има и санитарна авиация с 3 до 5 вертолета


Представители на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ се срещнаха с

Представители на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ се срещнаха с ...

......... при подаване на документите, както и посочиха конкретни случаи, в които са получавали противоречива информация от страна на институцията. Националната здравноосигурителна каса пое ангажимент в срок до 3 юли 2019 г. да изпрати в писмен вид до Министъра на здравеопазването предложения за спешни промени в Наредбите на Министерството на здравеопазването.


Все още съществува стигма по отношение ХИВ/СПИН най-вече при колегите,

Все още съществува стигма по отношение ХИВ/СПИН най-вече при колегите, ...

......... обясни проф. Стойчева. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 9,4 милиона души в света не знаят за своя ХИВ позитивен статус. По време на семинара беше обявен и стартът на конкурс на тема "Иновации и напредък в името на общата кауза - за свят без HIV".


Днес, 26 юни, в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ стартира проектът

Днес, 26 юни, в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ стартира проектът "Координиран ...

......... изработване на „основен пакет от услуги за жертви на домашно насилие“ за осигуряване на единен междуинституционален отговор на проблема, включващ базисни характеристики на основни и специфични услуги при здравни, правоприлагащи и социални дейности в помощ на жертвите на домашно насилие, разпространение на информационни материали за повишаване на информираността по проблема.


На 26 юни 2019 г., стартира поредната акция по кръводаряване

На 26 юни 2019 г., стартира поредната акция по кръводаряване ...

......... носи лична карта. Екипът на НЦТХ очаква желаещите да дарят кръв в рапортна зала "проф. Емил Таков" (рапортната зала на травматологиите, ет. 2 - над Спешното на "Пирогов"). Желателно е кръводарителите да са закусили, пили достатъчно вода и кафе, да нямат заболявания и да имат желание да дарят кръв безвъзмездно.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече е представил методиката за

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече е представил методиката за ...

......... медии министърът коментира още, че през месец септември предстои да бъде направен анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК и в случай, че има спестен ресурс, същият ще бъде насочен приоритетно към болничната помощ. Пореден протест на медицински сестри в Пловдив Подкрепят сестрата Мая Илиева от София, която била заплашвана


Тревожна тенденция в раковите заболявания сред българите е отчетена от

Тревожна тенденция в раковите заболявания сред българите е отчетена от ...

......... всеки 100 хил. са с диагноза. Злокачествените образувания на храносмилателните органи също са често срещани, както и злокачествените меланоми и образувания на кожата. Статистиката сочи още, че най-малко са заболелите от рак на костите и ставните хрущяли, на меките тъкани, както и на очите, главния мозък и централната нервна система.


Здравният министър Кирил Ананиев тръгва на обиколки в страната, за

Здравният министър Кирил Ананиев тръгва на обиколки в страната, за ...

......... живот. Вие наистина сте нашите герои, се обърна към наградените деца и младежи здравният министър. Вие давате сигнал на бъдещите поколения, Вие давате вашия заряд, каза още Кирил Ананиев.  Манолова към Ананиев: Не сте в позиция да назидавате Хаосът в здравната система се създавал от този, у когото е властта