Дългите болнични стопили малко над 336 млн. лв. от хазната.

Дългите болнични стопили малко над 336 млн. лв. от хазната. ...

......... 288 млн. лв. С тази мярка се целеше намаляване на разходите на осигурителния институт. Тя даде резултат, но за кратко. От 2013 г. насам разходите само растат. Миналата година правителството е заделило със 72% повече държавни средства спрямо 2009 г. когато всичко се поемаше от осигурителния институт. Редактор: Деница Райкова


Дългите болнични стопили малко над 336 млн. лв. от хазната.

Дългите болнични стопили малко над 336 млн. лв. от хазната. ...

......... на държавата около 288 млн. лв. С тази мярка се целеше намаляване на разходите на осигурителния институт. Тя даде резултат, но за кратко. От 2013 г. насам разходите само растат. Миналата година правителството е заделило със 72% повече държавни средства спрямо 2009 г. когато всичко се поемаше от осигурителния институт.


Грипът се развива за около 2-3 часа. За това предупреди

Грипът се развива за около 2-3 часа. За това предупреди ...

......... сухата кашлица, болката в гърлото и недостигът на въздух. Той препоръча при наличие на тези симптоми хората да се обадят на личния си лекар, за да им бъде изписано подходящо лекарство. В случай на загуба на съзнание, дезориентация или дихателна недостатъчност заболелият трябва да постъпи в болница, допълни д-р Кантарджиев.


Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през

Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през ...

......... са с живи микроби, които трябва да се използват само при напълно здрави деца. Другите са с части от микроби и са многократно по-безвредни. Има ваксини обаче, без които човекът не може. Такива са за предпазване от детски паралич, дифтерия, тетанус, хепатит. Те са абсолютно безвредни”, каза още проф. Кантарджиев./Марица


Отличеният за

Отличеният за "Лекар на годината" от Регионалната колегия на Българския ...

......... ще продължат демонстрациите им. Да не чакаме от болницата да започнат да излизат трупове, за да се усетят управителят на болницата и кметът на Сандански каква грешка са направили, като са го уволнили, призова пациент на лекаря, който сподели, че само преди 8 дни Алексиев го е върнал към живота.


Екипът на ВМА благодари и на колегите си от варненската

Екипът на ВМА благодари и на колегите си от варненската ...

......... Екипът на ВМА благодари и на колегите си от варненската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуациПрез изминалата седмица за първи път в Народното събрание се

През изминалата седмица за първи път в Народното събрание се ...

......... беше специалистът. Според него от важно значение е и устойчивостта на усилието и да не се сменят експертите "просто защото на някой му е хрумнало да ги сменя". Препоръката в доклада на ЕПА е за осигуряване на постоянно действащ механизъм за наблюдение, за да се стигне до ефективно оптимизиране на сектора.


Ръководството и целият екип на Университетска болница

Ръководството и целият екип на Университетска болница "Лозенец" изказват благодарност и ...

......... при всяко едно положение на тази болница и на всяка една друга мястото й не е към МС, затова и ще предприеме стъпки за прехвърлянето й към Министерство на здравеопазването. От болница "Лозенец" декларират, че ще продължат да подкрепят идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница в България.


С 230 гласа „за“, 13 „против“ и 19 „въздържал се“

С 230 гласа „за“, 13 „против“ и 19 „въздържал се“ ...

......... няма опасност за пациентите, но при всички положения трябва да прецизираме цените“, поясни д-р Маджаров. През следващата седмица Управителният съвет на БЛС продължава преговорите по спорните цени и обеми по Анекса към НРД 2018. Предстои и официалното подписване на Анекса, като БЛС се надява договорените параметри да бъдат стриктно спазвани.


"Мисля, че идеята за това да се използва базата на ...

......... един разговор, който ще ускори създаване на национална педиатрична болница. Тя витае в общественото пространство от много време и се постави съвсем остро сега, в контекста на случая с болница „Лозенец“. Вярвам, че това ще бъде поводът тази идея да изкристализира и да намери своето по-скорошно решение", допълни още Дариткова.


Няма да се допуска преместване на средства за здравноосигурителни плащания

Няма да се допуска преместване на средства за здравноосигурителни плащания ...

......... да отива в надзорния съвет", подчерта Маджаров. В никакви преговори съюзът няма да участва, ако неговите функции не се запазят, категоричен беше председателят. Предстои лекарското съсловие да гласува подписването на Анекса към Националния рамков договор за 2018 година. Очаква се това да се случи предвид проведените преговори със здравната каса.Даниела Дариткова определи като фалшива информацията, че целта на закриването

Даниела Дариткова определи като фалшива информацията, че целта на закриването ...

......... колизия между идеята за създаване на Национална детска педиатрична болница и дейността на болница "Пирогов". Детската болница изправя правителството пред три задачи От Националната мрежа на децата искат спешно решение Дариткова допълни, че всички процедури по преструктуриране и изграждане на нова Детска педиатрична болница ще бъдат поставени на обществено обсъждане.


Европейската комисия без забележки и допълнителни въпроси, одобри проекта за

Европейската комисия без забележки и допълнителни въпроси, одобри проекта за ...

......... развитие на системата за спешна медицинска помощ“, бенефициент по който е Министерството на здравеопазването, е 163 897 815,62 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 163 502 132,68 лв. Срокът за изпълнението на дейностите по реализацията на проекта е 36 месеца, или до 23 октомври 2021 г.


ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я

ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я ...

......... да ги разрешим, заяви д-р Калчев при избора си. По време на събранието досегашният председател на колегията д-р Георги Кръстев отчете свършеното от него за времето, в което той оглавяваше колегията, и изтъкна, че пловдивската организация е една от най-активните в цялата страна и участва дейно в работата на БЛС.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи на заседание пред Парламентарната

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи на заседание пред Парламентарната ...

......... директор на правителствената болница Председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев подкрепи създаването на многопрофилна детска болница, но изрази мнение, че изборът на лечебно заведение може би не е най-подходящият. Той посочи още, че в болница "Лозенец" се извършват и трансплантации, като тя има нужното оборудване за белодробни трансплантации.


ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я

ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я ...

......... На него за председател от 2018 до 2020 г. на Българското кардиологично дружество бе избрана доц. д-р Мария Токмакова. Доц. д-р Мария Токмакова, дм, е в Академичния състав на Секцията по кардиология към Първа катедра по вътрешни болести на МУ - Пловдив и началник-отделение по кардиология в УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив.ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я

ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я ...

......... г. старите собственици на болница "Джи мед" я продадоха. Новото лечебно заведение започна своята дейност с името "Парк Хоспитал". То разполага с отделения на Медицинска онкология, Обща хирургия, Ортопедия и травматология, Гинекология и Анестезиология и интензивно лечение. Болницата се ръководи от д-р Здравко Кабадозов, доц. Николай Белев и Елена Христева.


ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я

ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я ...

......... Има специалност по ушни-носно-гърлени болести и магистратура по здравен мениджмънт. От 1994 г. до 2008 г. е ординатор в отделението по УНГ болести към МБАЛ „Пловдив” в Пловдив. От 2008 г. до 2013 г. е управител на МБАЛ „Първомай” ЕООД. От 2013 до 2014 година е директор на РЗОК- Пловдив.


След 40-годишно отлагане българските деца и техните семейства ще получат

След 40-годишно отлагане българските деца и техните семейства ще получат ...

......... болниците да управляват по най-добрия възможен начин прехода. От Националната мрежа за децата се надяват, че политическите сили ще работят последователно и отговорно за приоритизирането на проекта, а гражданите също ще допринасят за осъществяването му. СУ поиска яснота по казуса с болница "Лозенец" Министърът по-рано успокои студентите за Медицинския факултет


ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я

ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я ...

......... Николова-Кършева, която работи в институцията от една година. На 17 октомври Йорданка Караиванова бе назначена за директор на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив. Дотогава беше директор на Районната здравноосигурителна каса в Пазарджик. На последното си заседание Надзорният съвет на НЗОК назначи конкурс за поста директор на Здравната каса в Пловдив.


Около 20% от българите имат контактен дерматит. Това заяви пред

Около 20% от българите имат контактен дерматит. Това заяви пред ...

......... изработва определени химически субстанции, взаимодейства с клетките, срещу даден алерген. Там често освен зачервяването, има и сърбеж". Д-р Димитров подчерта, че мръсният въздух допълнително влошава състоянието на лигавицата на дихателните пътища. Има метод за излекуване от алергично заболяване. Той е като ваксина, само че - за алергия, допълни д-р Димитров.


Проблемите в българското здравеопазване не подминаха Пловдив и тази година.

Проблемите в българското здравеопазване не подминаха Пловдив и тази година. ...

......... е работил като военен лекар и директор на общинската болница в Харманли. Бил е още председател на Асоциацията на лекарите от болничната помощ и на Регионалния лекарски съюз в Хасково. С новото ръководство УМБАЛ "Пловдив" се стабилизира финансово, но все още дължи много пари и се бори за всеки лев.


"В концентрационния лагер „Аушвиц” издръжката на един лагерист е струвала ...

......... общността, а в не в гората", обясни директорът на болница „Св. Иван Рилски” – д-р Цветеслава Гълъбова. Сред препоръките е назначаване на Национален клиничен ръководител, който да отговаря за психиатричната грижа и 10% от бюджета на здравното министерство да са за тази област. В момента се заделят пет пъти по-малко.


От Българската православна църква дават благословение за извършване на трансплантациите,

От Българската православна църква дават благословение за извършване на трансплантациите, ...

......... органи при настъпила мозъчна смърт. Повод за тази информация е молбата от министър Ананиев по време на среща с ръководството на Националния съвет на религиозните общности. В съвета членуват Мюсюлманското изповедание, Арменската апостолическа църква, Централният израилтянски духовен съвет, Обединени евангелски църкви, Католическата екзархия и с почетен член Българската православна църква.


Учениците от ОУ „Петър Берон“ събират пари за Детската онкохематология

Учениците от ОУ „Петър Берон“ събират пари за Детската онкохематология ...

......... настроение. Мон е обучено куче-терапевт, което от няколко години работи с децата в Пловдивската онкохематология. Базарът се организира всяка година в училището от ученици и учители, но за пръв път е благотворителен. Всеки, който желае да допринесе за каузата, е добре дошъл на 17 и 18 декември в ОУ”Петър Берон”.


В УМБАЛ

В УМБАЛ "Александровска" извършиха две бъбречни трансплантации само за ден. ...

......... извършена в късния следобед на 11 декември, понеделник. Пациентката е стабилно състояние, контактна и адекватна, заяви проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.


"В анекса към Националния рамков договор ще има клауза при ...

......... включени диагнози в тях", поясни още той. Подобна е и ситуацията със сърдечните операции. От 10 болници, които извършват такива, само 4 осигуряват комплексна грижа. Според кардиолози не трябва болница, която има отчетена една сърдечна операция на година, да продължава да има договор със здравната каса по кардиологични клинични пътеки.


Архитектурно бюро от Италия, по чийто проект са изпълнени болниците

Архитектурно бюро от Италия, по чийто проект са изпълнени болниците ...

......... за целта помещения поради незавършване на строителните работи и/или неполучено разрешение за ползването им, възложителят се задължава да укаже на изпълнителя друго подходящо помещение в София, където машината ще се съхранява от възложителя за негова сметка и риск до изграждане на подходящите помещения и получаване на разрешение за тяхното ползване.


71 милиона евро от фондовете на политиката на сближаване ще

71 милиона евро от фондовете на политиката на сближаване ще ...

......... България. Той е нагледно доказателство за практическата полза от политиката на сближаване като средство за осигуряване на по-добра защита за нашите граждани.“Проектът ще допринесе за качественото и бързо обслужване на пациентите, като същевременно ще подобри икономическата ефективност на цялата система и условията на работа на медицинския персонал. Редактор: Деница Райкова


Парламентът за първи път бе домакин на кръгла маса по

Парламентът за първи път бе домакин на кръгла маса по ...

......... а решаването на натрупаните проблеми може да се случи чрез обединяване на субсидията на отговорните институции, специалистите и неправителствените организации за формирането на правилни и ефективни политики. Обновена Психиатър: Ако психопат демонстрира престъплението, значи не той е извършителят Видях подкрепа, това не е стандартното мрънкане, заяви бившият съпруг на Виктория


От 241 изследвани болници у нас комплексно лечение над средното

От 241 изследвани болници у нас комплексно лечение над средното ...

......... в тях", поясни още той.Подобна е и ситуацията със сърдечните операции. От 10 болници, които извършват такива, само 4 осигуряват комплексна грижа. Според кардиолози не трябва болница, която има отчетена една сърдечна операция на година, да продължава да има договор със здравната каса по кардиологични клинични пътеки. Редактор: Деница Райкова


Лекари от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация – втора

Лекари от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация – втора ...

......... адекватна, заяви проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Екипът на ВМА благодари и на колегите си от великотърновската болница за доброто сътрудничество.


Затлъстяването епидемично нараства в целия свят. За това предупреди председателят

Затлъстяването епидемично нараства в целия свят. За това предупреди председателят ...

......... и работа с кростренажор се запазва мускулната маса, подчерта специалистът. Тя е на мнение, че благодарение на съвременната техника можем с точност да контролираме теглото си. "Трябва да се промени мисленето. Живеем в свят с много стрес и посягаме към хладилника, а това често отключва подобни заболявания", категорична е Борисова.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отправи молба към представителите на

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отправи молба към представителите на ...

......... помогне на нуждаещите се хора. Те увериха, че в тяхно лице държавата има партньор, който ще се включи в кампанията за насърчаване на донорството в България. Здравният министър и ръководството на Националния съвет на религиозните общности у нас се уговориха за провеждане на регулярни срещи и разширяване обхвата на сътрудничеството.


Благотворителен търг за набиране на средства за Отделението по детска

Благотворителен търг за набиране на средства за Отделението по детска ...

......... - Пловдив ще се проведе утре от 15.00 часа във фоайето на Аудиторния комплекс на Медицинския университет. Новината съобщиха организаторите на проявата. От вчера са изложени картините на пловдивските художници Васил Стоев, Вихра Григорова, Георги Терзиев, Геракси Гераксиев, Иван Поповски, Кирил Иванов, Лили Кючукова, Милен Сиромашки, Моника Роменска, Стефано Поповски.


С редица успокоения и уверения премина вчерашната среща на здравния

С редица успокоения и уверения премина вчерашната среща на здравния ...

......... състоянието на болница "Лозенец", а преструктурирането ѝ в детска по думите на министъра ще отнеме "колкото е необходимо". Ще се строи и ново крило. Ананиев обеща новата многопрофилна детска болница да не е търговско дружество, а да е на държавна издръжка - по чл. 5 от Закона за лечебните заведения.


Здравните инспектори съставиха един акт и издадоха седем предписания за

Здравните инспектори съставиха един акт и издадоха седем предписания за ...

......... в Пловдив и областта през изминалата седмица. Това съобщиха от РЗИ.В периода 30 ноември - 6 декември са извършени 182 проверки. Инспектирани са 58 заведения за обществено хранене, 86 закрити и 15 открити обществени места, 23 детски и учебни заведения. В РЗИ са постъпили три жалби от граждани и институции.


Капка по капка - живот. По този начин центърът по

Капка по капка - живот. По този начин центърът по ...

......... последните месеци да нямат нови татуировки, тъй като те са рискови, отбеляза д-р Гущерова. Към момента болницата успява да се справи с набавянето на кръвни банки с помощта на армията и на доброволните кръводарители. В деня на годишнината на Кръвния център към ВМА ще бъдат почетени и наградени дългогодишни кръводарители.


До края на месец декември здравноосигурените лица могат да сменят

До края на месец декември здравноосигурените лица могат да сменят ...

......... в Регистрационна форма за постоянен избор. Два пъти в годината - през месец юни и през месец декември, всяко здравноосигурено лице има право да смени избрания личен лекар с друг, сключил договор с НЗОК. Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това.


"Болница "Лозенец" (бел. ред. - известна и като Правителствена болница) ...

......... няма такъв контингент, това е един от начините. Има и други начини да се преустанови това", каза проф. Герджиков и добави: "Смущението им идва от това, че имаме един акт, от който не са ясни последствията. Трябваше да се излезе с цялостна концепция, за да е ясно от самото начало".


"Не се консултираха с нас и не бяхме уведомени. Това ...

......... спадне. Надявам се, че веднага след тези срещи те ще бъдат успокоени, когато видим какви са плановете на правителството. "Смущението им идва от това, че имаме един акт, от който не са ясни последствията. Трябваше да се излезе с цялостна концепция, за да е ясно от самото начало", смята професорът.


Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще

Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще ...

......... след това избършете бюрото си с такава кърпичка", посъветва още епидемиологът пред бТВ.Проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че мръсният въздух помага за разпространението на грипа, тъй като намалява имунитета на организма. "Най-важното е да се пазим от мръсния въздух с шалове и да избягваме дълги разходки", акцентира професорът. Редактор: Деница Райкова


И шофьори на линейки вече ще помагат за спасяването на

И шофьори на линейки вече ще помагат за спасяването на ...

......... и особено на медицински сестри. Това е едно рамо, което ще допълни липсващите екипи", коментира д-р георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София. А причината за липсата на кадри са ниското заплащане, натовареният график и нерядко - опасни пациенти. Обученията на шофьорите от Спешна помощ продължават.


Отпада необходимостта протоколите за изписване на биологични лекарства за пациентите

Отпада необходимостта протоколите за изписване на биологични лекарства за пациентите ...

......... НЗОК, освен ако не се налага смяна на лекарствената терапия. Това съобщават от Здравната каса. Същото важи и за лечение на пациенти под 18-годишна възраст с болест на Крон и улцерозен колит, както и на артрит. Отпадат и част от документите, които досега се представяха за изписване на скъпоструващата терапия.


Преди дни за първи път от две години България предостави

Преди дни за първи път от две години България предостави ...

......... първата донорска ситуация ще дойде екип от чужбина за 2 часа. Обаче това не се случи", отбеляза Мария Проданова, майка на Красимир. Писмено Агенцията обясни, че до подписването на споразумение с чужда клиника не търсят български реципиенти. Даряването на органи за „Евротрансплант” обаче увеличава шансовете ни това да се случи.


Националната експертна лекарска комисия ще води информационна база данни за

Националната експертна лекарска комисия ще води информационна база данни за ...

......... бюджета е около 135 млн. лв. С приетите бюджети депутатите запазват настоящото равнище на минималното и максималното обезщетение за безработица - 9 лв. на ден минимално обезщетение и малко над 74 лева за максимално. 380 лева остава размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст.


Предизвикателствата, свързани с ХИВ, в световен мащаб са свързани с

Предизвикателствата, свързани с ХИВ, в световен мащаб са свързани с ...

......... Търсят се средства, които да доведат до унищожаване на вируса", обясни Кантарджиев. По думите му засега такива случаи са единични и се осъществяват чрез трансплантации на стволови клетки, което прави процесът рядък и изключително труден. Бум на заболелите от ХИВ в Европа Около 80% от заболелите са в Източна Европа


Една от най-страшните и смъртоносни генетични болести, у нас изобщо

Една от най-страшните и смъртоносни генетични болести, у нас изобщо ...

......... бяха принудени да емигрират и получиха подкрепа и лечение в чужбина. Засега ние оставаме тук, в Родината си, и ще опитаме да се преборим за лечението и живота на болните от СМА с всички допустими от законите на България средства.", завършва писмото на Сдружение на пациентите със Спинална мускулна атрофия.


Сезонът на мъглите е най-опасен за хората с хронични заболявания

Сезонът на мъглите е най-опасен за хората с хронични заболявания ...

......... също и стопля въздуха, което облекчава дишането. Д-р Каменов съветва през сезона на мъглите да се консумират повече плодове и зеленчуци заради антиоксидантните им свойства. "Добре е да се откажат и цигарите, защото те увреждат защитната функция на белите дробове и водят до тежки дегенеративни изменения", допълни д- р Каменов.


В рамките само на шест часа, 110 спешни пациенти са

В рамките само на шест часа, 110 спешни пациенти са ...

......... негово дежурство била около 230 преминали, знае и за 340 преминали само за едно денонощие. „Така че в момента наистина неприятно е, хората искат да бъдат обслужени максимално бързо, за съжаление няма как да стане това… Ставаме си малко като на военно положение, така да се каже”, посочи проф. Балтов.


УМБАЛСМ

УМБАЛСМ "Пирогов" получи като дарение "умно осветление". То ще бъде ...

......... България. "Мисля, че в бъдеще ще продължим нашето сътрудничество с тази болница и с Института за информационна индустрия, каза той. Предстои да се използва възможността за изграждане на информационна система, която позволява предварително записване на пациентите от разстояние, допълни проф. Балтов. Проектът е в предварителен етап на разглеждане, подчерта той.


В Института за спешна медицинска помощ

В Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" са изненадани от ...

......... винаги работят, според него. Това е причината той да призове за търпение. В "Пирогов" е имало много по-тежки дни, отбеляза Балтов. Само за денонощие е имало случаи, в които над триста пациенти са преминали през травматологичните отделения. Той се извини на пациентите за забавянето при прегледите и помоли за разбиране.


Доскоро на входа на Университетска болница

Доскоро на входа на Университетска болница "Св.Георги" в Пловдив стоеше ...

......... се на служител на "Социално подпомагане"... А после? Най-малкото, което може да се направи в такива случаи, е в специализираните социални заведения да се държи някакъв разумен резерв за подобни ситуации и да има топла информационна връзка между болниците и тях. Това би спестило и нерви и пари на всички. 


Кандидатите за директор на здравните каси в Пловдив, Хасково, Кюстендил

Кандидатите за директор на здравните каси в Пловдив, Хасково, Кюстендил ...

......... идентификация на критичните фактори на РЗОК, както и предложения за оптимизиране на контролната дейност на дадената каса. През октомври тази година Йорданка Караиванова бе назначена временно за директор на РЗОК в Пловдив. Тя взе участие в проведеното вчера Национално съвещание на НЗОК в София с ръководителите на регионалните здравни каса.


До 11 часа на 4 декември през травматологията на спешната

До 11 часа на 4 декември през травматологията на спешната ...

......... против заледяване. Причината за уличната поледица е дъжда и ниските температури в някои райони, съобщиха от Столичната община. Шофирайте и ходете внимателно Полицията апелира всички - и шофьори, и пешеходци Общината призовава гражданите да са внимателни при придвижването си по улиците, защото е възможно да има заледени участъци по тротоарите.


Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри ...

......... използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце. ­Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат. При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности. Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми.


За втора поредна година в Пловдив се състоя тридневен курс

За втора поредна година в Пловдив се състоя тридневен курс ...

......... на Катедра по анатомия, хистология и ембриология. Като лектори и модератори в курса взеха участие проф. д-р Диляна Вичева, д.м. – специалист по УНГ болести и председател на Българското ринологично сдружение, и доц. д-р Христо Златанов, д.м. – началник на отделение в Клиника по УНГ болести на ВМА – София.


Разпространението на грипа и острите респираторни заболявания в България постепенно

Разпространението на грипа и острите респираторни заболявания в България постепенно ...

......... използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.-Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат.-При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности.-Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми. Редактор: Деница Райкова


От 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят

От 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят ...

......... книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ. За пререгистрацията не е нужно гражданинът сам да се отписва от листата на досегашния си личен лекар. Това, както и включването в пациентската листа на новоизбрания лекар, се извършва по служебен път от районната здравноосигурителна каса.


Над 9,5 млн. лева са заделени за ремонт и нова

Над 9,5 млн. лева са заделени за ремонт и нова ...

......... на целия лекарски състав за всеотдайната работа. ВМА проверява готовността си за бедствия и епидемии Демонстрират действия при засягане от бактериологично или химично замърсяване По случай 127-годишнината от създаването на Военно-медицинска академия паметникът на милосърдието пред сградата беше окичен с венци. Празникът беше почетен от военни части на тържествена церемония.


Разговаряме с Магдалина, приветлива и усмихната жена, която до неотдавна

Разговаряме с Магдалина, приветлива и усмихната жена, която до неотдавна ...

......... до минимум рисковете и възможните усложнения, трябваше да вземем мерки в много аспекти. Планирахме цяла седмица за подготовка и нормализиране на виталните показатели. Извършихме много изследвания и консултации. Операцията продължи 5 часа. Следоперативният период протече затегнато, но благодарение на екипната работа успяхме да изведем случая на Магдалина до успешен край".


Почти 9 години след като асансьор падна в

Почти 9 години след като асансьор падна в "Майчин дом", ...

......... е трябвало да има още преди 8 години, но тогава е нямало. Инцидентът стана на 2 март, 2010 година. Заради скъсано въже асансьорът пропадна в шахтата, докато в него се возеха 12 души, 9 от които бременни жени след 7-ия месец. Делото почна през 2012 година, но свърши чак сега.


127 години от създаването си ще чества Военномедицинска академия (ВМА)

127 години от създаването си ще чества Военномедицинска академия (ВМА) ...

......... работата на болницата през 2018 година. В отбелязването на 127-мата годишнина на Академията ще вземат участие представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, НЗОК, БЛС, БЧК, Столична община, КНСБ, КТ „Подкрепа”, депутати, представители на болници и военни структури, както и други официални гости.


Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е

Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е ...

......... заболяване, а донорът - жена на 28 години. Д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия поясни, че сложната интервенцията е продължила 5 часа и е извършена вчера, 1 декември. Ръководството на болницата благодари на близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията.


От днес до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят

От днес до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят ...

......... с друго може да подадем документи два пъти в годината - в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември всяка година. Процедурата е възможна само в тези месеци, но ако има други особености - смяна на местоживеене, тогава се извършва с молба в Здравната каса.


Най-често констатираните нарушения в болниците са неизпълнение на диагностични или

Най-често констатираните нарушения в болниците са неизпълнение на диагностични или ...

......... и палиативни грижи, стана още ясно от отговорите на Ананиев.България е единствената европейска държава, която не разполага с аналогична детска болница.Според Кирил Ананиев детската болница не трябва да бъде търговско дружество. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, така и с подкрепа от държавата. Редактор: Деница Райкова


"Болница „Лозенец“ поетапно ще бъде преструктурирана в лечебно заведение, което ...

......... Ще бъде създадена и експертна група, която да изготви план за действие за всички правно-икономически и финансови промени в преструктурираните болници, от които ще излязат детските клиники и отделения, включително чрез промени в статута и в капитала на дружествата. Ще бъде направен и одит на финансовото състояние на Болница Лозенец.


Само за денонощие 120 души са преминали през травматологията на

Само за денонощие 120 души са преминали през травматологията на ...

......... на най-голямата болница за спешна помощ у нас – „Пирогов”. Опасността от поледиците остава, защото синоптиците предупреждават, че температурите ще продължат да падат. В момента термометрите в Националния институт по метеорология и хидрология отчитат – 4 градуса. Добрата новина е, че няма студен вятър, който да засилва усещането за студ.


Продават Специализираната болница за продължително лечение и долекуване в Перник

Продават Специализираната болница за продължително лечение и долекуване в Перник ...

......... намирам”.Търгът е обявен за 18 декември. Уведомителното писмо за него е получено в лечебното заведение на 29 ноември."Пускам писма и тръгвам по всички институции. Писах във Фейсбук и до премиера”, каза д-р Чунов. Болницата е наследник на бившия Профилакториум. Сега тя е ЕООД със 100% общинска собственост. Редактор: Деница Райкова


Над 720 души са пострадали при падане на заледяванията за

Над 720 души са пострадали при падане на заледяванията за ...

......... отделение на "Пирогов" това е нормална обстановка. Пойразова посъветва през тези дни възрастните хора да си стоят предимно вкъщи. "Ето защо е препоръчително през тези дни хората да не излизат навън, да има кой да пазарува вместо тях, да им дава лекарства", каза тя, уточнявайки, че техните кости са по-крехки.