"Всеки елемент от процеса на лечение съдържа риск за безопасността ...

......... обаче ще прави това само, ако е под пазарен натиск и в риск да загуби осигурени. Ето защо демонополизацията на здравното осигуряване е важна и за безопасността на пациентите." Припомняме, че СГС постанови рекордно обезщетение за увреда на дете по време на раждане. Повече може да научите в СТАТИЯТА ТУК


По информация на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Европейската агенция

По информация на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Европейската агенция ...

......... за притежателите на разрешения за употреба за избягване на присъствието на примеси от нитрозамини в хода на производството на лекарствени продукти ИАЛ работи в съгласие с ЕМА и другите лекарствени регулаторни органи в Европейския съюз в проучването на проблема и ще уведоми обществеността при необходимост от вземане на допълнителни мерки.


Българският Червен кръст съвместно с Комисията по здравеопазването и Националният

Българският Червен кръст съвместно с Комисията по здравеопазването и Националният ...

......... значението и ползите от даряването на кръв за спасяването на човешкия живот. В подкрепа на благородната кауза очакваме активно да се включат в кампанията народните представители и служителите от 44-то Народно събрание, като по този начин да дадат пример за стимулиране на безвъзмездното и доброволното кръводаряване, допълват още от БЧК.


Смъртта в болниците е третата причина за смъртността след рак

Смъртта в болниците е третата причина за смъртността след рак ...

......... Пациентът трябва да има възможността да бъде участник, да застане в центъра на системата по безопасността на неговото здраве и на всички останали пациенти, след като е добре информиран, да има право да избира лекаря и от заплащането на получената медицинска помощ да остане удовлетворен от лечението, завърши д-р Кацаров.


Над 134 милиона инцидента се случват всяка година в болниците

Над 134 милиона инцидента се случват всяка година в болниците ...

......... с подобряване на здравните грижи и услуги, както и тясното сътрудничество межди държавните, частните, общинските институции и различните пациентски организации, обясни Вучкова. Целта на дискусията е постигане на възможности за по-добро сътрудничество в полза на хората за опазване на човешкото здраве и справедлив достъп на всички хора до качеството здравеопазване.


Военномедицинска академия (ВМА) разширява обучението на лекари от България и

Военномедицинска академия (ВМА) разширява обучението на лекари от България и ...

......... една от най-добрите школи в България ще имат и техни колеги от чужбина. Следващият курс ще се проведе в края на месец септември 2019 г., а участниците ще бъдат от Словения и Босна и Херцеговина. ВМА търси 30 лекари Свободните позиции са в клиники в София, Варна, Плевен и СливенЗа пръв път на 17 септември ще отбележим Световния ден

За пръв път на 17 септември ще отбележим Световния ден ...

......... пациента ще помогне на пациентите да бъдат по-осведомени и ангажирани към собственото си здраве. Ще повиши информираността сред лидерите на мнение в здравеопазването, здравните работници и други ключови страни за необходимостта от формулиране на политики, създаване на работна култура и осигуряване на грижи, в които безопасността на пациентите е приоритет.


За пореден път през 2019 г. ще се проведат безплатни

За пореден път през 2019 г. ще се проведат безплатни ...

......... които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията. Списък на градовете и лечебните заведения, където ще се проведат прегледите може да видите ТУК


"Медицинските сестри излязоха на безсрочен протест и разпънаха палатка пред ...

......... да се направи наистина така, че да има една висока стартова заплата за младите хора, които заминават", категорична е проф. Маркова, и допълни, че "този протест е политически проект. Корнелия Нинова и Мая Манолова първо говориха само за лекари, след това изведнъж се сетиха за нашето съсловие, че е най-многобройно".


Проблемен казус с проби със стволови клетки от пъпна връв.

Проблемен казус с проби със стволови клетки от пъпна връв. ...

......... така че клиентите не трябва да имат притеснения”, заяви д-р Евелина Цветкова, ИА „Медицински надзор”. На сайта на тъканната банка е качена информация за прехвърлянето на пробите и как хората да проверят дали се съхраняват в лабораторията в Полша. ИА „Медицински надзор” проверявала българската компания, преди да прекрати лиценза ѝ.


Жена от Пазарджик е с възпаление на мозъка от западнонилска

Жена от Пазарджик е с възпаление на мозъка от западнонилска ...

......... заболяването е между 3 и 14 дни. Много хора изкарват западнонилиската треска безсимптомно. В масовия случай протича леко или умерено тежко с грипоподобни оплаквания. Тежките неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са 1 на 140-320 случая, по-вероятно при хора в напреднала възраст или със силно понижен имунитет.Днес пред Народното събрание медицинските специалисти (медицински сестри, рехабилитатори, фелдшери

Днес пред Народното събрание медицинските специалисти (медицински сестри, рехабилитатори, фелдшери ...

......... са верни, те са с извънредния труд. В много болници има по няколко графика - официален и не, защото извънредния труд почти не се плаща от работодателя, допълна Ганчева. Тя отказа да коментира темата за частните практики в държавните болници: "Това не е на дневен ред, има много по-важни въпроси".


Тревожно е нарастването на броя на подрастващи с поднормено тегло.

Тревожно е нарастването на броя на подрастващи с поднормено тегло. ...

......... повече калории, защото част от тях отиват за израстването и формирането на най-важните органи. Според проучвания на много автори не само храненето, но и липсата на достатъчно двигателна активност води до затлъстяване при децата. Затова в много страни се изучават предмети, свързани с правилното хранене и двигателната активност, обясни той.


Днес в 15:00 часа пред Народното събрание медицинските специалисти (медицински

Днес в 15:00 часа пред Народното събрание медицинските специалисти (медицински ...

......... заявили пациентски организации, част от магистър-фармацевтите, както и лекари-специализанти, Съюзът на артистите в България, Синдикалната Федерация на служителите в МВР и пожарната служба и други синдикати и организации от страната. Единствено Българският лекарски съюз не подкрепя протеста. Пред Actualno.com организаторите споделиха, че ще разкажат "потресаващи" истории от ежедневието в болниците.


Състав на Софийски градски съд под председателството на съдия Албена

Състав на Софийски градски съд под председателството на съдия Албена ...

......... е предоставена медицинска помощ, която да е основана на утвърдени медицински стандарти за качество. Увредата е резултат на извършените противоправни действия. Презумпцията за виновност не е била оборена по време на процеса., а деянието е извършено виновно. Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд.


Поръчка за онколекарства на стойност почти 1,3 млрд. лева с

Поръчка за онколекарства на стойност почти 1,3 млрд. лева с ...

......... деня на тяхното пристигане или приемане остатъчният срок на годност е по-малък от определения минимален. Изисква се остатъчният срок да е не по–малък от 50% от срока, обявен от производителя. При доставка на лекарствени продукт с по-кратък от договорения срок на годност се дължи неустойка, с изключение на спешните доставки.Според СЗО и оценки на тежестта на заболяванията, самоубийството е

Според СЗО и оценки на тежестта на заболяванията, самоубийството е ...

......... пъти. Около 15% от алкохолиците се самоубиват и около 33% от самоубийците на възраст под 35 има първоначална диагноза алкохолизъм или злоупотреба с други подобни вещества. Над 50% от всички самоубийства са свързани със наркотична или алкохолна зависимост. При младежките самоубийства алкохолът или наркотиците играят роля в 70% от случаите.


Безплатни прегледи ще се предлагат на болните от хронично обструктивна

Безплатни прегледи ще се предлагат на болните от хронично обструктивна ...

......... които желае, може да се запише за преглед от специалист. На телефон 0700 10 126 пациентите могат да запазят час и да изберат лечебно заведение, в което да отидат, а прегледите започват на 13 септември. Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна Инициативата се провежда за десета поредна година


Над 60 % от хората в бели престилки напредват към

Над 60 % от хората в бели престилки напредват към ...

......... си по темата доцент Сираков в ефира на "Събуди се". По думите му, мярката на държавата да плаща три години специализация на лекарите не помага. "Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук", смята доцент Сираков.


Българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване. Това каза

Българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване. Това каза ...

......... на днешния конгрес свои представители. Благодаря на проф. Начев за поста, който е символичен за това, което Бълагрия прави в тази сфера. Разбира се, едно светило като проф. Джеймисън е сред нас. На този изключителен празник, който имаме българите още веднъж добре дошли и успех на конгреса", заяви още премиерът.


Проверка на Върховната административна прокуратура констатира 4500 нарушения в договори,

Проверка на Върховната административна прокуратура констатира 4500 нарушения в договори, ...

......... в Европа на глава на населението”, каза още председателят на БЛС. Оносно предстоящия протест на медицинските служители, Маджаров заяви, че всеки има право да протестира за справедливо заплащане. „Това е достойно поведение. Този съсловен натиск трябва да бъде насочен към формирането на бюджета, който се отделя за здравеопазване”, обобщи той.


България е в челото и в края на нови класации

България е в челото и в края на нови класации ...

......... лечение. Като предотвратима болест номер едно статистиката сочи инфарктите. През 2016 година 174 000 души в ЕС са починали от инфаркт, а могло да не умират. Ракът на белите дробове и на ларинкса е втората такава болест – 168 000 починали, а инсултите са третата – 87 000 смъртни случаи.


Момченце на 6 години почина в търговищката болница, въпреки започналото

Момченце на 6 години почина в търговищката болница, въпреки започналото ...

......... ясно, че детето не е ухапано от кърлеж или друго насекомо, за да има висока температура, нито пък било получило някаква травма по тялото. Имало и всички задължителни имунизации. Ако диагнозата менингоенцефалит бъде потвърдена официално, това ще бъде първият случай на болен от тази болест за годината в област Търговище.


„Развитието на българското здравеопазване трябва да премине в нов етап

„Развитието на българското здравеопазване трябва да премине в нов етап ...

......... и действията по изграждането на Националната здравноинформационна система, проследяването на ефекта от терапиите с някои медикаменти и въвеждането на правила за добра медицинска практика. Кирил Ананиев запозна президента на Световната медицинска асоциация с предложението за промяна на действащия у нас здравноосигурителен модел, който по думите на министъра, вече е изчерпан.


Комисията за защита на конкуренцията спря обществената поръчка за изграждането

Комисията за защита на конкуренцията спря обществената поръчка за изграждането ...

......... на взаимодействие и кое отделение докъде трябва да бъде", обяснява Георги Богданов. Търгът вече се забави веднъж – срокът за подаване на офертите беше удължен от 20 август на 11 септември. От Министерството не очакват значително забавяне на проекта. Едномесечният срок за произнасянето на КЗК изтича в края на септември.


4537 нарушения на договори за медицинска помощ, сключени с НЗОК,

4537 нарушения на договори за медицинска помощ, сключени с НЗОК, ...

......... санкции в общ размер до 404 395 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция "прекратяване на договора". Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лв.


НАП не може да каже колко е начисленият ДДС на

НАП не може да каже колко е начисленият ДДС на ...

......... 19,2 млн. лева, при разчет за цялата година от 37,5 млн. лева! Изрично е записано, че приходите и доходите от собственост включват приходи от продажба на услуги, стоки и продукция. На полугодието приходите от собственост са в размер на 2,8 млн. лева, а за цялата година е 6,4 млн. лева.


Правим опит да се обединим и да имаме единна позиция

Правим опит да се обединим и да имаме единна позиция ...

......... заведения в България, затова според него тяхното редуциране ще ограничи недостига на лекари и на медицински сестри. Димитрова изрази надежда, че болничните асоциации ще се обединят около общи решения, които след това ще предложат на Министерство на здравеопазването. На срещата присъстваха представители на общински, областни, държавни и частни лечебни заведения.


11 септември, 15:00 часа, пред Народното събрание – това е

11 септември, 15:00 часа, пред Народното събрание – това е ...

......... в реанимация да не карат повече от 7 последователни часа. Сега нормата е като за нормален работен ден – поне 8, но реанимацията е най-натовареното отделение на всяка болница. До месец-месец и половина се очаква Мая Илиева и подкрепящи я медицински сестри да регистрират свой синдикат - като неправителствена организация.


Здравното министерство стартира поръчките за строителство на спешни центрове и

Здравното министерство стартира поръчките за строителство на спешни центрове и ...

......... лв.) и Тетевен (132 986 лв. Нови ще са сградите на ФСМП в Угърчин (236 575 лв.), Луковит (250 918 лв.) и Ябланица (256 909 лв.) Финансирането е обезпечено по мащабния проект на здравното министерство „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, по който се купуват и новите линейки.


Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене.

Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене. ...

......... при термична обработка, колко време да се накисва дадена храна и т.н. "Ние не съставяме диети, а даваме насоки", подчерта Данаилова и припомни, че много висши учебни заведения обявяват курсове по нутриционистика. Проф. Попов завърши спора с думите: "Аз нямам намерение да споря с жени, трудно се спори с жени."


"Не зная защо трябва да се променя закона при положение, ...

......... да се заплаща. Въпросът, според нея, е какво точно се смята за здравна услуга. Тя добави и, че много често пациентите постфактум разбират, че са ползвали услуга при лечение, макар да не са я ползвали всъщност т.е. няма информиран избор. И напомни, че НЗОК редовно не покрива импланти за пациенти.


6168 са спрените и обжалваните болнични листове за периода януари

6168 са спрените и обжалваните болнични листове за периода януари ...

......... комисия (ЛКК). Когато става дума за болнично лечение, болничен лист за цялото време на болничното лечение се издава еднолично от лекуващия лекар/зъболекар, а ако след това е необходимо и домашно лечение - при изписването се издава един болничен лист от ЛКК, но не повече от 30 дни за домашно лечение.


Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на бургаската болница,

Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на бургаската болница, ...

......... часа продължи операцията, за която от София пристигна екипът на ортопеда професор Андрей Йотов. Състоянието на Стефан Данаилов е стабилно Предстои му операция След като беше преценено, че рискът от транспортирането на Стефан Данаилов до столицата е голям, беше взето решение смяната на тазобедрената става да бъде направена в Бургас.


Изследванията показват, че третата ваксина срещу пневмококи се оказва излишна.

Изследванията показват, че третата ваксина срещу пневмококи се оказва излишна. ...

......... общопрактикуващите лекари, обясни, че допълнителният прием на ваксина срещу коклюш е позитивен. Той иска да остане пробата манту, която трябва да отпадне, защото тя е ориентир за лекарите. Медиците смятат, че спадът на заболеваемостта от някои болести е заради мерките, които се вземат. Общопрактикуващите лекари не са участвали в обсъжданията.


Инфаркт и инсулт вместо отслабване са възможните последици от приема

Инфаркт и инсулт вместо отслабване са възможните последици от приема ...

......... земята", разказва той. Не можахме да се свържем по никакъв начин с мистър "София 2018" Ричард Величков. Не отговори на поканите ни за интервю нито по телефон, нито онлайн. Но изтри "ЮТуб" канала си, "Инстаграм" страницата си, както и мексиканският и българският сайт на хранителната добавка, съобщават още от bTV.


Премина операцията на актьора Стефан Данаилов. Тя е била извършена

Премина операцията на актьора Стефан Данаилов. Тя е била извършена ...

......... и д-р Златко Янев – Началник ОАИЛ към МБАЛ „Бургасмед“. Операцията е преминала  стандартно без инциденти от хирургично и анестезиологично естество. Поставена е изкуствена става по предварително определения план, съобщиха от лечебното заведение. Пациентът е стабилен за ранния следоперативен период. Изведен е в интензивно отделение за следоперативно наблюдение и мониторинг.


Жена с перфориран апендикс е родила близнаци в 28-ма гестационна

Жена с перфориран апендикс е родила близнаци в 28-ма гестационна ...

......... см. Бебета били заченати инвитро и в момента са в стабилно състояние. Специалистите определят случая като изключително рядък. Екипът, участвал в операцията е в състав: д-р Антон Баев, акушер-гинеколог, д-р Красимир Недялков, началник на Първо отделение по гинекология, д-р Екатерина Гилева, анестезиолог и специализант д-р Лина Минковска.      


Актьорът Стефан Данаилов ще бъде опериран в Бургас, а предоперативната

Актьорът Стефан Данаилов ще бъде опериран в Бургас, а предоперативната ...

......... Самият актьор и семейството му също са изразили желание операцията да бъде извършена в Бургас. Актьорът беше приет в ортопедичното отделение на лечебното заведение в понеделник. Той е със счупване на бедрена шийка. Инцидентът с легендата на българското кино и театър е станал в неделя в апартамента му в Приморско.


Около 150 са новородените с диабет в България годишно. Това

Около 150 са новородените с диабет в България годишно. Това ...

......... диабет тип 2, който не е автоимунен. "Диабет тип 2 диабет не е автоимунно заболяване – до там води затлъстяването, обездвижването и инсулиновата резистенция. Този диабет при възрастните, който вече е до 10% от населението, и все по-често засяга и деца със затлъстяване, този диабет е предотвратим", категорична бе тя.


Министерският съвет прие Решение, с което одобрява създаването на

Министерският съвет прие Решение, с което одобрява създаването на "МБАЛ ...

......... карта: вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, нефрология, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика. Съгласно нормативните изисквания с решението е определен срок от три месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение по чл. 47 от Закона за лечебните заведения.


Ако промените, предложени от Министерството на здравеопазването, станат факт, има

Ако промените, предложени от Министерството на здравеопазването, станат факт, има ...

......... УС на Национална пациентска организация и член на НС на НЗОК. Болничният сектор е категоричен, че до там няма да се стигне. „Моята надежда е да се стигне до организация на доплащанията по официален път, т.е. те да не бъдат нерегламентирани, да станат публични”, посочи Андрей Марков, Българска болнична асоциация.


Наредбата за придобиване на специалност при лекарите ще бъде коригирана

Наредбата за придобиване на специалност при лекарите ще бъде коригирана ...

......... лекари, които имат тази специалност. По време на срещата беше коментирано, че за първи път МЗ ще отделя средства за заплати за специализанти по „Обща медицина", както и че ще финансират специализациите. Следващата седмица отново ще има среща в МЗ, на която БЛС и младите лекари, да обсъдят конкретни предложения.


Изследване, свързва употребата на флуорирана чешмяна вода по време на

Изследване, свързва употребата на флуорирана чешмяна вода по време на ...

......... три или четири години , Флуоридът се добавя към водоснабдяването в промишлените страни за предотвратяване на разпадане на зъбите от 50-те години на миналия век. Установено е, че много високи нива на минерала са токсични за мозъка, въпреки че концентрациите, наблюдавани във флуорирана чешмяна вода, обикновено се считат за безопасни.


Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет: „Извършване на строително-монтажни работи

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет: „Извършване на строително-монтажни работи ...

......... структури на спешната помощ на територията на цялата страна и 7 обществени поръчки за извършване на строително-монтажни работи за нуждите на 34 спешни отделения на болници на територията на цялата страна. Предстои да бъдат обявени обществени поръчки и за избор на изпълнители на строителен и авторски надзор на всички обекти.


От януари до края на месец юни тази година 177

От януари до края на месец юни тази година 177 ...

......... Загора. От здравното министерство напомнят, че предаването на ХИВ е основен проблем за общественото здраве и засяга повече от 2 милиона души в Европейския регион на СЗО, особено в страните от Източна Европа и Централна Азия. През 2017 г. близо 160 000 души са новодиагностицирани с ХИВ в Европейския регион.


На 15 август националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи

На 15 август националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи ...

......... епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване. Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.


Министерството на здравеопазването (МЗ) преведе на НЗОК всички заявени трансфери

Министерството на здравеопазването (МЗ) преведе на НЗОК всички заявени трансфери ...

......... към 14.08.2019 г. е в размер на 17,7 млн. лв., в т.ч. за изплащане на сумите по чл. 37, ал. 6 от Закона за здравното осигуряване /потребителска такса/ - 9 813 276 лева. С това МЗ е изплатило към НЗОК всички дължими суми за потребителска такса към месец юни, включително.


Сградата, в която е планирано да се помещава Националната педиатрична

Сградата, в която е планирано да се помещава Националната педиатрична ...

......... Георгиева.  Тя допълни, че е важна и обстановката - стаите да са просторни, да има парк, което е от изключителна важност за състоянието на болните деца и тяхното желание да оздравеят. Преди дни стана ясно, че обществената поръчка за детската болница е спряна. Вижте защо в материала ТУК Снимка: архив


Бъдещи лекари, които се ангажират да учат някоя от дефицитните

Бъдещи лекари, които се ангажират да учат някоя от дефицитните ...

......... избират къде точно да специализират според предварителен списък на здравните заведения. При разкриване на конкурс за специализация болниците веднага да публикуват обява в платформата на здравното министерство, а не да имат 14-дневен гратисен срок, искат още студентите. Те настояват и за унифициране на документите за кандидатстване и критериите на конкурсите.


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и двата официално представени синдиката- Национален

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и двата официално представени синдиката- Национален ...

......... на труда на служителите, за преодоляване на текучеството на кадри, както и за привличане на млади специалисти.  От НЗОК отбелязват, че до сега числеността на персонала и заплащането запазват ниско ниво. По думите им много лекари, IT-специалисти и други висококвалифицирани кадри са напуснали системата поради ниското заплащане на труда им.


Пациентски организации

Пациентски организации "Заедно с теб" алармират, че в аптечната мрежа ...

......... възрастни). Сигналите са за липси от цялата страна, основно в Пловдив, Провадия, Димитровград и др. Креонът се поема от НЗОК, но според сигнала подаден до пациентските организации, в някои аптеки той се предлага срещу заплащане. От "Заедно с теб" очакват спешно решение на въпроса от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.


Пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три

Пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три ...

......... окаже влияние върху бюджета на Министерството на здравеопазването, както и на бюджета на НЗОК. Финансовите средства ще са за сметка на намаляването на приемите на основната имунизация с пневмококова конюгирана ваксина от три на два приема и отпадането на проба Манту и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст.


2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация, чрез

2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация, чрез ...

......... доклади на Европейската организация за верификация през първите 6 месеца показват наличието предимно на технически грешки в системата, свързани основно с допуснати грешки при качването на данните за лекарствените продукти от производителя в Европейския хъб, грешки в кодирането, грешки в настройката на баркод скенерите, допуснати неточности в софтуера и др.


Заразяване със западнонилска треска беше официално потвърдено при 60-годишна жена

Заразяване със западнонилска треска беше официално потвърдено при 60-годишна жена ...

......... а смъртността е в рамките на 10% от боледуващите с проявени клинични признаци. В някои случаи западнонилската треска протича с признаци инфлуенца - треска, слузест секрет от носа, възпаления на лигавиците. При тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка (енцефалит). Резервоари на вируса са предимно птици и много по-рядко коне.(Уикипедия)


Архитекти и инженери предупреждават за пропуски в обществената поръчка за

Архитекти и инженери предупреждават за пропуски в обществената поръчка за ...

......... липсва изискване за изготвяне на основни проектни части, свързани с функционирането на сградата. По тази причина ще се наложи предвиждането на допълнителни средства за изграждането на жизненоважните за една болница системи, посочва се в позицията им. Становището на двете камари ще бъде защитено и пред Комисията за защита на конкуренцията.


Първи случай на Западнонилска треска в България за тази година.

Първи случай на Западнонилска треска в България за тази година. ...

......... Първи случай на Западнонилска треска в България за тази година. Заболяването е потвърдено при 60-годишна жена от Монтана, която е с възпаление на мозъка. Информацията за БНТ съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


„В България има недостиг на общопрактикуващи лекари. Този проблем ще

„В България има недостиг на общопрактикуващи лекари. Този проблем ще ...

......... „Овча купел“ или в централните райони на столицата. От Инициативния комитет са говорили с личните си лекари, но заради бюрократичните процедури, те не желаят да сменят работните си места. Помощ не идва и от съсловните организации на лекарите. Според Министерството на здравеопазването недостиг на лични лекари има в цялата страна.


Клиниката по урология на „Пирогов” вече изследва и лекува своите

Клиниката по урология на „Пирогов” вече изследва и лекува своите ...

......... и други. Рентгеновият апарат дава възможност и за селективно изобразяване на бъбречните съдове (вена и артерия) при специфични индикации (напр. травми на бъбрека), както и за минимално инвазивни интервенции, напр. за спиране на остро кървене. Клиниката по урология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” разполага с апаратурата благодарение на програма "JESSICA".


Това е очаквано решение за тези, които познават сферата. Трансплантационният

Това е очаквано решение за тези, които познават сферата. Трансплантационният ...

......... трябва да има единна система, с която навреме да се разбира за случаи на мозъчна смърт и да се направи всичко възможно това да се използва за донорство. "Трябва да работим така, сякаш някой наш близък се нуждае от спешна трансплантация – тогава ще се получат нещата", категорична е Маринова.


"Ще регистрираме синдикат на българските медицински специалисти, така че да ...

......... момента те са принудени да членуват само в една синдикална организация. На въпрос дали Манолова подкрепя протестите в града като част от предизборната ѝ кампания за кмет на София, тя обясни, че това е опит за отклоняване на вниманието от темата и в момента това не е на дневен ред.


Чакащите за трансплантация на бял дроб българи, няма да могат

Чакащите за трансплантация на бял дроб българи, няма да могат ...

......... пациенти също е отказана възможността за повече трансплантации. Росен Иванов обаче заяви, че към момента не разполага с текста на писмото. За последните две седмици у нас е имало три донорски ситуации, за съжаление всички органи заминават за Европа, тъй като у нас няма подходящи реципиенти, допълни Иванов. Снимка: архив


Окончателната диагноза в Националната референтна лаборатория на Националния център по

Окончателната диагноза в Националната референтна лаборатория на Националния център по ...

......... ентеровируси. Групата "Еховируси 13" - вирусите, които са едни от най-честите причинители на енцефалити и асептични менингити. В момента, когато температурите са високи, доближават и надминават 30 градуса, трябва да се взимат много стриктно хигиенни мерки. Мога да кажа, че инфекцията циркулира в повечето части на страната", предупреди проф. Кантарджиев.


Изследвано е дете от Русе, което показва симптоми на западнонилска

Изследвано е дете от Русе, което показва симптоми на западнонилска ...

......... че чесън, мента, лавандула отблъскват комарите. Репелентите са много важни“, предупреди той. „Тази година комарите са местните, те хапят след 18:00 часа. Не бива да се допускат в стаите, в които спим. Когато се ходи сред храсти, трябва да се слагат винаги две фланелки. Бум на комари няма“, коментира професорът.


Уволнена от болница

Уволнена от болница "Токуда" медицинска сестра Мая Илиева, която е ...

......... Манолова. Проблемите са ясни, решението им също. Да пием по една боза! Отдавна е ясно, че населението застарява, хроничните болести се увеличават и има нужда от повече здравни грижи. Известно е и че има застаряване сред медицинските сестри. А мерки е трябвало да се вземат толкова отдавна, според Милена Петкова


Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов заяви, че ще съди

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов заяви, че ще съди ...

......... снима спешна, животоспасяваща операция на пациент, вместо да помогне на екипа, медицинската сестра отговори, че е снимала, за да покаже, че подобни манипулации се извършват и извън операционната: "Снимах, за да докажа, че това се случва." Какви са мотивите за уволнението на Мая Илиева може да видите в статията ТУК


Лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е дисциплинарно

Лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е дисциплинарно ...

......... "посоченото грубо нарушаване на трудовата дисциплина" от страна на Илиева. Припомняме, че Мая Илиева е основен организатор и лице на протестите на медицинските сестри, които започнаха през март, с искане за по-достойно заплащане. Междувременно стана ясно, че колеги на Илиева готвят протестни прояви в различни градове в страната заради случая.


След съвместна среща на всички болнични асоциации в България, представители

След съвместна среща на всички болнични асоциации в България, представители ...

......... призив да се вземе единно решение за заплащане без условия на "надлимитната" дейност от минали години, пари за което вече има натрупани от икономии в бюджета на НЗОК. Шефът на НЗОК иска Касата да се освободи от бюрократичните окови НЗОК взима решения за 30 дни, частните фондове - за 3


Близо 12000 жители в столичния квартал „Горна баня” нямат достъп

Близо 12000 жители в столичния квартал „Горна баня” нямат достъп ...

......... друга причина, тъй като условията, които общината предоставя за наемането на помещението са добри и достъпни. „Наемът е 60 лв. на месец”, посочи Семерджиева. Тя увери, че продължава да търси лекар и добави, че ако жителите намерят медик, тя ще съдейства, час по-скоро, той да започне работа в медицинския пункт.


След пробивите в системата на НАП и изтичането на множество

След пробивите в системата на НАП и изтичането на множество ...

......... мрежово оборудване. Иска се също така всички налични компютри, сървъри и принтери да бъдат описани. Всеки от тях трябва да има технически паспорт с подробно описание на компонентите, от които се състои. В заключение от здравната инспекция призовават и за актуализация на програмите, включително и антивирусните, до най-новите им версии.