Преди дни министерството на здравеопазването обяви, че е взело решение

Преди дни министерството на здравеопазването обяви, че е взело решение ...

......... да намалеят ограниченията за тях, доколкото засега има сериозни ограничения. Може би друга цел е пълно подчинение и зависимост от министерството, защото се ликвидира самостоятелността на центъра, който макар че и в момента е към Министерство на здравеопазването все пак има повече самостоятелност от дирекцията, която ще поеме неговите функции."


Откриването на новия акушеро-гинекологичен комплекс в Университетската многопрофилна болница за

Откриването на новия акушеро-гинекологичен комплекс в Университетската многопрофилна болница за ...

......... здравно заведение. Към момента средната работна заплата на лекарите в университетската болница е 1530 лева, а на медицинските сестри - 1030 лева. Следваща стъпка в изпълнение на стратегията за майчиното и детското здравеопазване е изграждането на национална детска болница, която здравният министър се надява да е готова до 2 години.


“Няма да останат населени места без общопрактикуващи лекари в страната”,

“Няма да останат населени места без общопрактикуващи лекари в страната”, ...

......... което мога да направя, е да създам условия за решаване на проблемите. За няколко месеца обаче не могат да се решат проблеми, трупани с десетилетия”, каза министър Ананиев и увери, че се върви в посока за тяхното решаване, за да има дългосрочен режим за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти.


Схемата за сдобиване с фалшив ТЕЛК съдържа няколко етапа. Етап

Схемата за сдобиване с фалшив ТЕЛК съдържа няколко етапа. Етап ...

......... и председател на сдружение „Синдром на Даун в България”. Според нея, с приетите от година мерки за утежняване на условията при получаване на процент инвалидност децата с Даун не могат да получават помощи. От БЛС казват, че явно нещо не е доизмислено, след като ощетени се оказват действително болните хора.


Изпълнителната агенция

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" разследва случай на починал пациент с ...

......... е нямало места за Харпър. Установява се, че междувременно той е развил СПИН. Следва ново връщане на пациента към Инфекциозна болница. След смъртта му в началото на май, пациентските организаии подават сигнал до Изпълнителната агенция "Медицински надзор". Резултатите от проверката ще станат ясни до края на месеца.      


От Сдружение

От Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести" (НАПББ) ...

......... елеткронни цигари да си изследват белодробното здраве, за да може в края на кампанията да се даде отговор влияят ли цигарите върху здравето на хората. От Сдружението припомнят, че през 2018 г. 437 души са се възползвали кампанията, а при 138 от тях се е установило, че страдат от ХОББ.Политиците бягат от горещите картофи, а зависимостите по цял свят

Политиците бягат от горещите картофи, а зависимостите по цял свят ...

......... пациенти под 18 години, акцентира Ангелов. В последните години в областта на опиевите зависимости по наблюденията на доктор Ангелов и специалистите от център "Възраждане" няма драстично нарастване на употребата, много повече обаче нараства използването на синтетична дрога и канабис. "Няма мрежа, към която тези хора да се обърнат", заключи Ангелов.


3900 са здравноосигурените пациенти с диагноза лупус през 2018 г.

3900 са здравноосигурените пациенти с диагноза лупус през 2018 г. ...

......... 2018 г. трудно намират на пазара основни медикаменти за терапия. Те поставиха и проблема за офлейбъл употребата на Имуновенин, който доказано подобрява състоянието на хората, страдащи от лупус. Здравната каса обаче няма право да го реимбурсира, тъй като използването му за терапия на лупус не е подкрепено с клинично проучване.


Министерство на здравеопазването обявява конкурс за възлагане управлението на МБАЛНП

Министерство на здравеопазването обявява конкурс за възлагане управлението на МБАЛНП ...

......... от кандидатите в лечебното заведение всеки работен ден до 18 юни, а се подават в деловодството на Министерство на здравеопазването 19 юни всеки работен ден. Конкурсът ще се проведе на 20 юни от 10.30 часа в Министерство на здравеопазването. Контролът по изпълнението на конкурсите е възложен на зам.-министър Жени Начева.


Третата поред отсрочка от 4 години за джипитата без специалност

Третата поред отсрочка от 4 години за джипитата без специалност ...

......... на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, която е и лекар със специалносите „Обща медицина" и „Педиатрия" "Tитулярите на практики, които до 2009 година имат специалност Детски болести, „Вътрешни болести" и „Акушерство и гинекология" не е нужно да придобиват специалност „Обща медицина". Тази законова възможност остана", припомни д-р Даниела Дариткова.


Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта ...

......... дружество по хипертония, Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето и Международната диабетна федерация. Всички тези организации работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечносъдови, мозъчносъдови, бъбречни и други усложнения."Дори да има имунизация, понякога се наблюдават случаи на малки ...

......... за тази болест", каза още д-р Желязков. Той добави, че в миналото са се наблюдавали тежки случаи на заболяването, при които се е достигало и до задушаване на детето. Според него по тази причина ваксината е изключително важна, тъй като би могла да предотврати или намали тежките последствия от болестта.


Бум на грип у нас няма. В близко бъдеще не

Бум на грип у нас няма. В близко бъдеще не ...

......... кърлежът е стоял впит дълго време, трябва да се обърнем към лекар. Не всяко охапване е опасно. Въпреки това, хората, намерили кърлеж по себе си, трябва да се следят за повишаване на температурата и друга сипмптоматика, допълни докторът. Започва обработката на зелените площи в София Срещу кърлежи, комари и гризачи


Близо 150-200 медицински сестри, лекари и специалисти по здравни грижи излязоха

Близо 150-200 медицински сестри, лекари и специалисти по здравни грижи излязоха ...

......... служители са категорични, че ще продължат с недоволството докато не бъдат изпълнени всичките им искания. Очаква се следващата седмица действията им да се радикализират, допълват от общественото радио. Възможно е да се стигне до гладни стачки и масови оставки. 1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри Протестите продължават, увериха медсестри


„С Постановление Министерският съвет днес отпусна 3,450 млн. лв. за

„С Постановление Министерският съвет днес отпусна 3,450 млн. лв. за ...

......... персонал в системата на здравеопазването министър Кирил Ананиев посочи, че тя е готова и по искане на Българския лекарски съюз им е предоставена за разглеждане. Веднага след като съсловната организация върне становище на министерството, методиката ще бъде обсъдена в отрасловия съвет по здравеопазване, а впоследствие ще бъде и публично представена.


МС прие постановление за одобряване на допълнителни разходи от държавния

МС прие постановление за одобряване на допълнителни разходи от държавния ...

......... за възрастни и за деца. Проблем в педиатрията все още остава недостигът на медицински специалисти. "По искане на БЛС Министерство на здравеопазването е предоставило методиката по определяне заплащането на медицинските сестри", обясни Ананиев. След като тя бъде обсъдена с лекарите, предстои нейното съдържание да бъде оповестено и от здравния министър.Европа трябва да има все по-сериозна роля в политиките по

Европа трябва да има все по-сериозна роля в политиките по ...

......... Д-р Десислав Тасков посочи, че здравеопазването трябва да се развива в името на цялото общество, като се застъпят принципите за солидарност и достъпност. То трябва да се фокусира върху единна европейска лекарствена политика, развитие на системата за специализациите и създаване на цялостни програми за превенция и профилактика на онкологичните заболявания.


Жена на 48 години от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт

Жена на 48 години от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт ...

......... лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалата и адмирират тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент. От началото на годината в УМБАЛ „Александровска“ са извършени пет бъбречни трансплантации - 3 от жив и 2 от трупен донор.


1,7 милиона лева отпуска държавата за педиатричната болница. Дават се

1,7 милиона лева отпуска държавата за педиатричната болница. Дават се ...

......... дават за закупуването на 50 кувиоза. В началото на следващата месец ще има допълнения среща за решаване на останалите проблеми в детското и майчино здравеопазване. Професор Иван Летвиненко е доволен от срещата. Засега колективната оставка отпада. Напрежението, по думите му, било снето. "Откликна се на всички наши искания", подчерта Литвиненко.


Държавата ще отпусне близо 3 млн. лева за увеличение на

Държавата ще отпусне близо 3 млн. лева за увеличение на ...

......... по булеварда пред болницата. Въпреки че наскоро здравните власти обявиха, че няма да има ограничения за приема в Педиатрията, протестиращите не са доволни. Те настояха за по-високи възнаграждения. Но засега няма изгледи друго от основните им искания да бъде изпълнено - лечебното заведение да е със статут на "национална" болница.


Една от първите необходими промени трябва да бъде тази, в

Една от първите необходими промени трябва да бъде тази, в ...

......... пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Най-голям акцент поставяме върху педиатрията и пулмологията, но това не означава, че няма да има увеличение и на цените и на други пътеки". Предстои от МЗ и НЗОК да направят анализ на внесените от БЛС предложения.


"Всички пътеки, свързани с педиатрия и пулмология трябва да бъдат ...

......... бъде поета от държавата, д-р Маджаров обясни: "Категорично искам да заявя, че ние не искаме родителите да бъдат натоварвани с допълнителни разходи. Редно е ние, заедно с държавата, да намерим механизъм, по който педиатрите да се чувстват оценени и да нямат усещането, че за тяхна сметка се правят социални политики".


Да се въведе потребителска такса за преглед на дете, както

Да се въведе потребителска такса за преглед на дете, както ...

......... започне преговори със здравната каса още днес. Очакванията им са по-добрите условия за лечение на децата да влязат в сила от 1 юни. С икономиите от бюджета за болничната помощ за тази година да се изплатят и 153 млн. лв., натрупани от надлимитната дейност на здравните заведения, настояват още лекарите.


С 221 гласа „за“ делегатите на извънредния събор упълномощиха представители

С 221 гласа „за“ делегатите на извънредния събор упълномощиха представители ...

......... ръководство на съюза от председател, двама зам-председатели и главен секретар. Не се прие предложението заемащите платени длъжности в УС на БЛС да нямат право да заемат и длъжност управител на общински и частни ДКЦ и Медицински центрове. Според приетите промени в устава БЛС вече ще издава печатен и/или електронен орган.


С 221 гласа

С 221 гласа "за" делегатите на 70-тия извънреден събор на ...

......... сега действащия Анекс към НРД 2018. Изплащане на т. нар. "надлимитна дейност" на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г. Достойно заплащане за всички работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.


У нас има прекалено много болници, достигнат е праг на

У нас има прекалено много болници, достигнат е праг на ...

......... профилактични прегледи на деца в детските градини. Според Балтов, за 7 години са прегледани над 10 500 деца от колегите му. В тази връзка директорът на "Пирогов" сподели идеята да се направи мрежа от болници, обединени от телемедицина, а лекари от "Пирогов" да дават консултации на специалисти в страната.  


Здравеопазването не е каца без дъно. Това заяви пред БНТ

Здравеопазването не е каца без дъно. Това заяви пред БНТ ...

......... Детското ни здравеопазване е добро, по мнението му. Над 400 болници има у нас. Това е проблемът на здравната система. Германия в момента затваря 100 болници. Според Балтов е нужно ново преразпределение на тези болници. Многопрофилната болница в Добрич остана без скенер Скенерът бил ремонтиран, но отново спрял да работи


Българка е първата одобрена за трансплантация на бял дроб в

Българка е първата одобрена за трансплантация на бял дроб в ...

......... кислород. Ако те разполагат с портативен кислороден концентратор, ще се избегне тази изолираност, а и така те могат да бъдат полезни за обществото, защото ще могат да работят. Един такъв концентратор обаче струва между 5 000 лева и 7 000 лева - сума, непосилна за много от пациентите", обяснява Маева.


"В болницата все още има месечен финансов лимит, все още ...

......... движението ще покаже, че проблемът с детското здравеопазване се неглижира от всякакви институции. Медиците споделят, че се ограничават в диагностичните процедури и мислят коя е по-евтината.  Младите специалисти отиват да работят в болницата заради престижа на здравното заведение, но лекарите правят диагностика и лечение с помощта на познати в чужбина.


"В Центъра по наркомании има една единствена лаборатория, която дава ...

......... необходимо да привличаме външни експерти", коментира още Йорданова. Желяз Турлаков от Терапевтична общност "Ново начало" сподели, че ако наистина се говори за преструктуриране на центъра, а не за закриване, това може да бъде и добър вариант: "Крайно време е този проблем да бъде разглеждан с останалите проблеми на общественото здраве."


Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да

Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да ...

......... в риск. "Надявам се всички мерки по отношение на подкрепа на семейството, които сме предприели, да продължим да работим по тях", обясни Русинова. Започва прилагането на индивидуалната оценка за хора с увреждания Според министър Петков новата методика ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги и лична помощ


Няма да има ограничения при приема и лечението на деца

Няма да има ограничения при приема и лечението на деца ...

......... "Надзорният съвет взе принципно решение, че ще подкрепи финансирането на дейности, свързани с лечение на онкоболни лица, когато се налага това специфично изследване, и всички методи на високотехнологично лечение, които са свързани с него", каза председателят на НЗОК. Министерството на здравеопазването търси и друг търговец за внос на липсващия изотоп.


Пациентски организации

Пациентски организации "Заедно с теб" заявяват вот на недоверие на ...

......... "Пациентски организации "Заедно с теб" изискваме незабавен и публичен отчет от Министерство на здравеопазването за направените проверки последната година и наложените наказания, ако има такива, както и обяснение защо не са взети предвид направените предложения от НЦН за ефективна работа със зависими пациенти", заявяват в писмото от "Заедно с теб."


Две от четирите деца, ударени в катастрофата в столичния ж.к.

Две от четирите деца, ударени в катастрофата в столичния ж.к. ...

......... Обновена Автомобил блъсна 4 деца в София Към мястото пътуват екипи на Спешна помощ Шофьорът, причинил катастрофата, не е пострадал. Той е около 20-годишен. По думите му е карал с 50 км/ч, но е бил засечен от друг автомобил. Неговата спътничка е потвърдила думите му. Шофьорът е тестван за наркотици.


Проект за постановление на Министерския съвет предвижда закриване на Националния

Проект за постановление на Министерския съвет предвижда закриване на Националния ...

......... Тези принципи на доброто управление са още по-важни, когато става дума за контрол върху наркотичните вещества, защото последиците могат да са тежки за цялото общество. Нарушаването им може да значи неумение за добро управление. Може обаче и да значи, че има скрити цели, за чиято реализация този национален център пречи.


Ще има увеличение на финансирането на определени клинични пътеки още

Ще има увеличение на финансирането на определени клинични пътеки още ...

......... от бюджета за болничната помощ за 2019. 4. Съсловната организация настоява да бъде въведена потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. 5. БЛС настоява за достойно заплащане на всички, работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.


От 1 юни увеличават цените на недофинансираните клиничните пътеки за

От 1 юни увеличават цените на недофинансираните клиничните пътеки за ...

......... обясни, че с увеличаване цените на недофинансираните клиничи пътеки предвиждат методиката на преразпределяне на нашия финансов ресурс и да се отпусне доста по-голяма сума за фонд Работна заплата. Според Балтов има доста промени в здравеопазването, които са в положителен смисъл и занапред нещата се очаква да тръгнат в нормален ред.


Близо 10 000 литра кръв сме дарили безплатно по време

Близо 10 000 литра кръв сме дарили безплатно по време ...

......... частни лица нито пък частни лица могат да продават кръвта си. Въпреки това обаче пазарът на черно продължава да съществува. През 2018 г. 33 болници в София са получили надлимитни количества кръв и кръвни съставки. Става въпрос за общо 2 709,356 литра, за които те са платили 106 882,91 лева.


24 нови случая на заболели от варицела са регистрирани през

24 нови случая на заболели от варицела са регистрирани през ...

......... Търново, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на местната здравна инспекция. 23 от случаите са в Горна Оряховица, а 1 болен има в Лясковец. Двама са заболели от ентероколит за периода 22-28 април. Три са новите случаи на скарлатина. 2 от тях са в Лясковец, а третият - във Велико Търново.


Скандал избухна в медицинското звено на КТ „Подкрепа” – заради

Скандал избухна в медицинското звено на КТ „Подкрепа” – заради ...

......... защитават синдикални интереси. Сериозно е застрашено провеждането на Националната конференция на Медицинска федерация „Подкрепа”. Съществува реална опасност, с манипулации и фалшификации да бъде легитимирана неморална практика, при която се извършва „търговия със синдикални принципи”, както и факта федерацията ни да се ползва за лични користни цели”, завършва сигналът до медиите.


Тежки дежурства в

Тежки дежурства в "Пирогов" по време на почивните и празнични ...

......... през детското спешно, от тях 64 остават за лечение. От Спешна помощ са транспортирали 132 пострадали до Спешното отделние на университетската болница. 64 от тях се е наложило да останат за лечение. Най-честите причини за търсене на помощ в "Пирогов" са травматизъм, кардиологични проблеми, инсулти и проблеми с гастроинтестиналния тракт.


"Дали на 50 или на 500 метра от болница - ...

......... че слезналата служителка обяснила, че човекът можело да симулира. Много били хората, които го правили, за да си осигурят подслон. "Пациентът е бил с множество заболявания. Бил е изписан стабилен, в добро състояние. Нямам информация близките да са потърсили помощ от колегите", заяви Борил Петров, директор на Пета МБАЛ, София.


Едва ли има човек, който да не се е оплаквал

Едва ли има човек, който да не се е оплаквал ...

......... пак казвам - дисковата херния може да е плод не толкова на физическо натоварване, колкото на неправилна стойка и липса на физическа активност. Важно е да избягваме тежък физически труд. Килограмите също са от значение, защото затлъстяването води до намалена мускулна сила, а това увеличава и натоварването на гръбначния стълб.


Смъртните случаи, причинени от устойчиви на антибиотици бактерии, до 2050

Смъртните случаи, причинени от устойчиви на антибиотици бактерии, до 2050 ...

......... Европейската мрежа за наблюдение на антимикробиотичната устойчивост през 2018 година в ЕС и Еврозоната от инфекции, свързани с устойчиви на антибиотици бактерии, са починали 33 000 души на годишна база. В САЩ жертвите на годишна база са 23 000 души, а заразените са над 2 милиона души на година.   


Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане

Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане ...

......... напълним чинията си с 2/3 зеленчуци (сурови или задушени), а останалата 1/3 да отделим за многобройните по-калорични храни. С голямо съдържание на фибри, богати на хранителни вещества, а бедни на калории, плодовете и зеленчуците са незаменими, когато става дума за  балансирано хранене, през многото почивни дни. А и по принцип.


Спасителят на ангели. Така го наричат. Помни най-трудните си пациенти.

Спасителят на ангели. Така го наричат. Помни най-трудните си пациенти. ...

......... държавата е била абдикирала от здравеопазването, но сега има стъпки. Той си пожелава здраве и късмет. Иска и детската педиатрична болница, която е чакана от 40 години да стане факт. Педиатри искат детска болница да има национален статут Ако има национален статут, болницата може да получи финансова подкрепа от държавата


През 2021 година в България ще бъде извършена първата трансплантация

През 2021 година в България ще бъде извършена първата трансплантация ...

......... че в страната ни няма условия за следтрансплантационна грижа и това е една от сериозните пречки такива операции да се провеждат у нас. През 2018 година стана ясно, че договорът на министерство на здравеопазването и клиниката във Виена, където се извършваха до момента трансплантации на български граждани не е подновен. 


До три месеца ще приключи пълното обновяване на Клиниката по

До три месеца ще приключи пълното обновяване на Клиниката по ...

......... от 0 до 18 г. След приключването на ремонтните дейности наКлиниката по изгаряне в "Пирогов" ще има изцяло нов облик, отговарящ на съвременните световни стандарти. Така ще бъде осигурена и по-качествена грижа за всички пациенти, които преминават през нея, посочи изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ , проф. д-р Асен Балтов.


Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът

Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът ...

......... Цоневска. По думите ѝ, проблемът с липсващия изотоп поставя под опасност 3000 пациенти на месец, които ще останат без това изследване. "Технециевият генератор се получава в понеделник и се използва до края на седмицата, той не е като аспирина, така че трябва да се направят нови доставки", обясни проф. Цоневска.


Възрастен мъж почина вчера пред болница в столицата, малко, след

Възрастен мъж почина вчера пред болница в столицата, малко, след ...

......... ще слезе някой. Но никой не слезе. Ако не са за тази работа - да си търсят нова", заяви очевидецът. "Пациентът е бил с множество заболявания. Бил е изписан стабилен, в добро състояние. Нямам информация близките да са потърсили помощ от колегите", заяви Борил Петров, директор на Пета МБАЛ, София.


Възрастен мъж почина пред болница малко, след като е бил

Възрастен мъж почина пред болница малко, след като е бил ...

......... бъдат много”, добави Петров. „Нещо е много повредено в тази система. За да може човек в болница, в цивилизована държава в ЕС, да умре на улицата - изписан от болницата, значи има нещо много повредено”, заяви от своя страна свидетелят на инцидента Пламен Стойков. В болницата започна проверка по случая.


Случаите на морбили на територията на страната към 24 април

Случаите на морбили на територията на страната към 24 април ...

......... че страната ни е една от 53-те държави в Европейския регион на СЗО, в които се отбелязва Европейската имунизационна седмица 2019 г. Тази година тя ще се проведе от 24 до 30 април, като основната цел е да бъде повишена информираността на населението относно значението на ваксинирането, особено при децата.


Към настоящия момент 497 са случаите на морбили в страната.

Към настоящия момент 497 са случаите на морбили в страната. ...

......... обществото повече за безопасността и ефективността на ваксините. Световната здравна организация осигурява техническа помощ и съдействие за справяне с всеки един епидемиологичен взрив като бързо откриване на източника, идентифициране на източника и предприемането на адекватни мерки за лекуване. Национален съвет контролира морбилито Проучват най-засегнатите райони за защитен имунитет срещу морбили


"Нямаме подкрепата на властимащите." Това каза д-р Адил Кадъм от ...

......... заведение да получи специален статут. Според тях по този начин финансирането няма да зависи само от НЗОК и клиничните пътеки. Екипът настоява също да отпаднат лимитите и да се увеличат заплатите. За съжаление и след вчерашния протест няма никакви резултати. Следващият протест на болничния персонал ще бъде на 10 май. 


Здравеопазването е сред основните приоритети на всяка просперираща държава. Протестните

Здравеопазването е сред основните приоритети на всяка просперираща държава. Протестните ...

......... напускат страната. Медицинските специалисти споделиха пред президента и за натиска, който се упражнява върху тях от страна на работодателите им заради активната позиция в протестните действия. "Настояваме също за промени в Закона за съсловните организации, които да регламентират правото на представителство за всяко съсловие сред медицинските специалисти", допълниха още те.


Изотопите, с които се откриват метастази на рак, не се

Изотопите, с които се откриват метастази на рак, не се ...

......... надява да има решение до 3 месеца. Относно идеята на НЗОК да търси решение с по-евтини лекарства за определени болести, които покрива, Пенков обясни, че идеята била да се види дали по-евтиното не дава същия резултат като по-скъпото. Той не коментира в детайли не стават ли така пациентите опитни зайчета.


Пациентите с онкологични заболявания, които се нуждаят от изследване за

Пациентите с онкологични заболявания, които се нуждаят от изследване за ...

......... е подадена нито една оферта. Предстои скоро да бъде обявена нова обществена поръчка. От министерството уверяват, че до сключването на договор за доставка на технециеви генератори са създали необходимата организация, за да не се допуска риск за здравето на пациентите с онкологични заболявания, които се нуждаят от подобен тип изследване.


Българският лекар, който от 20 години живее и работи във

Българският лекар, който от 20 години живее и работи във ...

......... споделят общата цел да подобрят живота на хората с увреждания, ще намерим общ език и разбирателство, в името на водените от нас кампании.", казва още в писмото си д-р Хохвартер. Анелия Хохвартер е специалист по очни болести във Виена с няколко мисии по света – в Йемен, Зимбабве и Етиопия.


Лекари от ВМА демонстрираха как се дава първа медицинска помощ

Лекари от ВМА демонстрираха как се дава първа медицинска помощ ...

......... се, е да повикат Спешна помощ, повтори д-р Кържин. Идеята е да сме полезни на самите себе си и на всички хора около нас, обясниха мотористите. Човек не трябва да се паникьосва, а просто трябва да знае какво да направи, коментира от своя страна Георги Боянов, представител на Sofia Riders.


На Лазаровден екипът на Национална програма

На Лазаровден екипът на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" прегледа близо ...

......... подкрепата на лекарите от Национална програма "Детско здраве-Пирогов" и на екипа на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" като цяло. По този повод предстои двете болници да подпишат договор за сътрудничество. Следващият град, в който ще преглежда НП "Детско здраве-Пирогов" е Кърджали. Специалистите ще посетят града в Деня на детето 1-ви юни.


Установиха повишена радиоактивност на минералната вода в кюстендилското село Невестино.

Установиха повишена радиоактивност на минералната вода в кюстендилското село Невестино. ...

......... каза Стоянов. От десетилетия десетки от местните хора и преминаващи по пътя от Кюстендил за Дупница и Благоевград наливат в туби и в бутилки от минералната вода в центъра на Невестино. Спряха водата в село Долно Уйно - имало само един жител Водната помпа била толкова стара, че нямала еквивалент


Центърът за психично здраве в Русе тегли заем от 250

Центърът за психично здраве в Русе тегли заем от 250 ...

......... управителят на лечебното заведение. В Центъра за психично здраве в Русе работят близо 200 души, които обслужват три остри отделения и дневен център. Голяма част от тях са фелдшери и медицински сестри, на които заплатите трябва да станат 950 лева, но няма яснота как ще бъдат разпределени обещаните 50 милиона. 


Министерството на здравеопазването е създало възможност за финансиране и провеждането

Министерството на здравеопазването е създало възможност за финансиране и провеждането ...

......... причини няма как да има специална клинична процедура за лечението на СМА към настоящия момент. Предстои внасянето на предложение в Надзорния съвет на НЗОК, чрез което да се позволи на лечебните заведения, които прилагат терапията на деца със СМА, да ги приемат до 3 пъти месечно по Клинична пътека №60.“


Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 души годишно, с

Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 души годишно, с ...

......... от ЕС до 2020 г. В дългосрочен план Комисията работи за създаването на европейски формат за обмен на електронни здравни досиета, достъпен за всички граждани на ЕС. В отбелязването на Европейския ден на пациента в България участваха още заместник здравния министър Жени Начева и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров.


Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 души на година,

Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 души на година, ...

......... ще бъдат със застраховки, както е системата във Франция. Таушанов каза, че в здравната система се получават около 2000 жалби годишно у нас срещу лекари, което е доста по-малко в сравнение с останалите европейски страни. В Българската асоциация за закрила на пациентите постъпват между 5 и 10 жалби на ден.


Напредъкът в научните изследвания отключи тайните на раковата клетка. Благодарение

Напредъкът в научните изследвания отключи тайните на раковата клетка. Благодарение ...

......... рака. Но намалява ли използването на химиотерапията след като се увеличава приложението на имунотерапията? Научните изследвания и практиката показват, че химиотерапията и имунотерапията са по-успешни, когато се използват в комбинирана терапия, защото новите антигени (нео антигени), образувани в тъканта от химиотерапия, увеличават ефекта на имунотерапията. За повече информация, потърсете www.anadolumedicalcenter.bg


ТЕЛК - Хасково не освидетелства жена в болница, защото според

ТЕЛК - Хасково не освидетелства жена в болница, защото според ...

......... инвалидност в ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп. Месец по-късно беше проведена и спецоперация срещу злоупотреби с издаване на ТЕЛК решения и източване на НОИ и в София и Силистра. "Системата ни убива" алармира за опорочаване на Закона за личната помощ Социални работници отказвали да дават заявления за самооценка


Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та и

Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та и ...

......... със синьо мастило”, уточни д-р Борисова от БАБХ. Старото агнешко инспекторите разпознават и с просто око. Месото не трябва да е влажно и да лепне, миризмата да е на прясно месо. При натиск да се възстановява бързо натисната повърхност. Животновъдите обещават този Великден да има достатъчно българско агнешко на пазара.


Достойно заплащане, промяна на статут и отпадане на лимитите, за

Достойно заплащане, промяна на статут и отпадане на лимитите, за ...

......... възнаграждение за една седмица, не за един месец. Заплатата на началник-клиника – професор, е по-малка, отколкото заплатите, които ще се обявяват за нови сестри, уточни един от лекарите, който добави, че лично той е преглътнал тази обида и иска просто да има възможност да предаде опита си на млади колеги.


Министерството на здравеопазването и медицинският персонал на Специализираната болница за

Министерството на здравеопазването и медицинският персонал на Специализираната болница за ...

......... визията за нивата на възнагражденията за персонал в лечебните заведения. Министър Ананиев покани представителите на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ отново на среща след средата на месец май, за да обсъдят предложената методика и размера на средствата, които лечебното заведение ще получи от МЗ като субсидия.