"Броят на получените сигнали за несъответствие на опаковки по технически ...

......... и като задължения, отговорности и санкции за всеки участник в лекарствоснабдяването чрез предстоящи законови промени. След изтичане на преходния период за въвеждане на системата за верификация, сигналите, които не могат да се обяснят с технически причини, ще трябва да бъдат докладвани на Европейската агенция по лекарствата и на Европейската комисия.


Българският лекарски съюз преговаря с НЗОК за Националния рамков договор

Българският лекарски съюз преговаря с НЗОК за Националния рамков договор ...

......... а останала част да се поема от бюджета на държавата, обясни и Николай Брънзалов - председател на сдружението на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на БЛС. Лекарите искат от НЗОК по-скъпи клинични пътеки в педиатрията Ниската цена е за сметка на заплащането на труда на лекарите и медицинските сестри, посочва Маджаров


"Бюджетът за следващата година е същият като за миналата. Няма ...

......... осигуряваме, коментира Стойчио Кацаров. Промяната ще настъпи именно чрез промяна най-вече на здравноосигурителният модел. Когато аз знам, че моите точно пари се харчат, ще бъда мноо по-старателен и активен. В момента не е така. Имаме една формална представителност на пациентска организация в съвета на Касата, подкрепи го и Мария Шаркова.


По повод Световната седмица, посветена на правилната употреба на антибиотиците,

По повод Световната седмица, посветена на правилната употреба на антибиотиците, ...

......... в Дирекция „Здравен контрол“ на Министерството на здравеопазването д-р Наталия Спиридонова. На форума са поканени представители на държавните институции, на Световната здравна организация, на съсловните организации в сферата на здравеопазването, на професионални и пациентски организации, водещи български медицински специалисти и експерти в областта на епидемиологията, инфекциозните болести и общественото здраве.


През годините в Александровската болница са спасени много човешки животи,

През годините в Александровската болница са спасени много човешки животи, ...

......... Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, народни представители, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, Тивериополският епископ Тихон, председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров, лекари и общественици. Лекарите от "Александровска" на протест - предвидените пари за ремонт не стигат Медиците негодуват срещу лошите условия на труд и мизерията в болницата


Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе приет на първо

Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе приет на първо ...

......... този бюджет. Бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи. Бюджет на купеното време на спокойствие от управляващите", каза Джафер. Д-р Калин Поповски от "Обединени патриоти" обърна внимание на запазване на 8-процентната здравна вноска, която според него, е в основата на доплащанията и предложи тя да се увеличи.Парламентът дебатира почти два часа върху бюджета на НЗОК за

Парламентът дебатира почти два часа върху бюджета на НЗОК за ...

......... едва през 2002 г. 13 години падения, лутания и безвремие". Иванов посочи, че България е една от четирите страни в ЕС, която въвежда своевременно иновативни лекарствени продукти. Депутатите обаче приеха на първо четене бюджета на НЗОК за следващата година. "За" бяха 120, 88 бяха "против" - от БСП и ДПС.


Здравният министър Кирил Ананиев иска конструктивни решения за сектор Здравеопазване.

Здравният министър Кирил Ананиев иска конструктивни решения за сектор Здравеопазване. ...

......... министърът на здравеопазването. Няма да има неплатена дейност през 2019, стана ясно от думите на Кирил Ананиев. Той призова да не се политизира въпроса с реформите в здравеопазването. Припомняме, че депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК за следващата година. "За" бяха 120, 88 бяха против от БСП и ДПС. 


Увеличава се тенденцията пациентите в България да бъдат най-доплащащите и

Увеличава се тенденцията пациентите в България да бъдат най-доплащащите и ...

......... Отново се натъкваме на едно дежавю. Нов бюджет, стари затлачени проблеми и няма надежди през тази година те да бъдат решени. Могат да бъдат използвани много названия на този бюджет. Бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи. Бюджет на купеното време на спокойствие от управляващите", каза Джафер.


Колкото и милиона да е увеличен бюджета на НЗОК -

Колкото и милиона да е увеличен бюджета на НЗОК - ...

......... вас стоят контрагентите вие имате сериозни задължения, няколкостотин милиона лева, то вие няма как и тезата, че в лечебните заведения над 50 % трябва да отидат за възнаграждения е абсолютно неиздържана", каза още проф. Михайлов. По думите му ПГ на "БСП за България" няма как да подкрепи бюджета на НЗОК.


"Абсолютно не! Не, че има нещо лошо - ако има ...

......... няма такъв фонд не значи, че засегнатият родител не може да има претенции в две посоки или към производителят или към изпълнителя (хладилна верига, сложил е 10 дози вместо една (случват се такива грешки)", обясни още националният здравен инспектор. Вижте какво отговори д-р Кунчев и на други въпроси във видеото:Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Пазарджик

Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Пазарджик ...

......... в МБАЛ-Пазарджик ще бъде назначен прокурист, съобщиха от МЗ.  Здравният министър е поискал от НЕЛК да направи проверка на ТЕЛК решенията, които са издадени от ТЕЛК комисиите в МБАЛ-Пазарджик. По разпореждане на министъра на здравеопазването Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ от днес започна пълна проверка на лечебното заведение в гр. Пазарджик.


Ваксини трябва да се слагат – за заболявания, от които

Ваксини трябва да се слагат – за заболявания, от които ...

......... на първа инстанция беше позволено на неваксинирано дете да ходи на детска градина. "Няма съд в Европа, който да е взел до този момент – а проблемът не е от вчера, с тези антиваксърски протести", добави лекарят. Какво каза националният здравен инспектор по темата - припомнете си в този материал!


Неврохирургът от турската болница Медикал Парк Гьозтепе доц. д-р Зафер

Неврохирургът от турската болница Медикал Парк Гьозтепе доц. д-р Зафер ...

......... тях час онлайн на https://www.medikara.bg/. На място пациентите ще трябва да предоставят медицинските документи и най-актуалните образни изследвания, които са им направени до момента. Имайте предвид, че прегледи няма да бъдат извършвани по време на консултациите. Безплатните консултации се провеждат на база медицинските документи с които разполага пациента към момента.


От 11 ноември

От 11 ноември "Александровска" болница организира безплатни изследвания за инфекция ...

......... населението на страната е инфектирано с вируса на хепатит С. Въпреки провежданата имунопрофилактика у нас и постигнатото понижаване на заболеваемостта, хроничната инфекция с вируса на хепатит С остава сериозен социален и икономически проблем за обществото. В по-голям процент от случаите, инфекцията с този вирус протича безсимптомно, поради което се установява


"Стволовите клетки се намират на сигурно място и се съхраняват ...

......... че повечето проби са под карантина, защото не са извършени необходимите изследвания, ще бъде оспорено в съда. "Ние извършваме дейността съвместно с партньорска тъканна банка в Швейцария и изследването на пробите е ангажимент на тази банка. Ние нямаме разрешение в България да вършим тази дейност", обясни директорът на тъканната банка."Ще обжалваме това решение, трябва да възтържествува справедливостта и вярвам, ...

......... да ваксинира осмото си дете. Причината е, че едно от другите му деца е получило усложнение след ваксина за морбили. След родителския сигнал се стига до съд и отецът печели делото. Така дебатът за и против ваксините отново излезе на дневен ред, но вече и със съдебно решение по въпроса.


Няма опасност за живота на непълнолетно момиче, ударено от лека

Няма опасност за живота на непълнолетно момиче, ударено от лека ...

......... часа, на бул. "Приморски", в участъка между басейн "Приморски" и Летен театър. 37-годишният водач на лека кола "Киа" е блъснал детето, което пресичало. Момичето е получило множество фрактури и е настанено за лечение в болнично заведение. Според първоначалната информация, няма опасност за живота му. По случая има образувано досъдебно производство.


След констатирани нарушения ще отнемат лиценза на банката за стволови

След констатирани нарушения ще отнемат лиценза на банката за стволови ...

......... бъдат унищожени. От банката обаче прехвърлиха отговорността за тези изследвания на фирмата-майка. Д-р Асен Пачеджиев от "Крио Център-България" каза, че е оказвал натиск на швейцарците да направят необходимите изследвания, но от там само обещавали. От българския клон уверяват, че договорите ще продължат да се изпълняват и от полската тъканна банка.


Лекари от Александровска болница излязоха на протест заради лошите условия

Лекари от Александровска болница излязоха на протест заради лошите условия ...

......... протестите ще продължат, тъй като от години министерството е забравило за нуждите и проблемите на "Александровска". Д-р Коцев обаче увери, че бунтът на медиците няма да се отрази на адекватното лечение на пациентите. Лекари от "Александровска" плашат с гражданско неподчинение Заради "ужасяващи условия на труд и мизерия" в болницата Източник:


С новия бюджет всичко е регламентирано и са предвидени средства

С новия бюджет всичко е регламентирано и са предвидени средства ...

......... че предвидените 800 000 лева са напълно недостатъчни“. Лекарят смята, че министерството е забравило от години за нуждите и проблемите на „Александровска“ болница, затова и протестите ще продължат. Коцев уверява, че бунтът на медиците няма да се отрази на пациентите, които ще бъдат лекувани адекватно и в условията на протести.


Цели 35 години строежът в пространството на Александровска болница не

Цели 35 години строежът в пространството на Александровска болница не ...

......... Министър Ананиев увери тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов. Така правителството и Министерство на здравеопазването минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница. Между три оферти избират строител на детската болница Комисията има срок до 40 работни дни


Скандал се разгоря с българска фирма за съхранение на стволови

Скандал се разгоря с българска фирма за съхранение на стволови ...

......... проби са поставени под карантина, тъй като не са извършени необходимите серологични изследвания. Директорът на българската фирма Асен Пачежеив също настоя, че юни месец са били изпратени мейли на клиентите, а нарушенията не са свързани с начина, по който са взети пробите, а с това, което се случва в Швейцария.


Почти не съществува от научна гледна точка такъв въпрос –

Почти не съществува от научна гледна точка такъв въпрос – ...

......... за това (съдебно) решение, аз самият съм християнин”, добави експертът. Над 140 лекари и родители глобихме заради фалшиви удостоверения за поставяне на ваксини само в София през тази година, каза още д-р Кунчев. Какво обаче казва Кунчев в неизлъчен телевизионен репортаж по темата за ваксините - научете в този материал!


Зачестяват случаите на атопичен дерматит и хемангиоми при деца. Това

Зачестяват случаите на атопичен дерматит и хемангиоми при деца. Това ...

......... сезоните - подобряват се лятото от ползването на морска вода и слънце и се влошават през есенно-зимния сезон. Невродермитът също има такава цикличност. Радостно е да отбележим, че в областта на естетичната дерматология вече разполагаме с лазери, които правят чудеса, немислими за времето преди пет-шест години", добави д-р Георги Томов.


Млад военен е починал тази сутрин в барокамерата на Военноморска

Млад военен е починал тази сутрин в барокамерата на Военноморска ...

......... е потвърдил директорът на болницата полк. проф. д-р Ивайло Въжаров пред "24 часа". Към момента няма подробности, случаят се разследва от военна прокуратура. Военнослужещият е бил от бургаско подделение. Не се знае дали войникът е бил приет по спешност в болницата, дали е инцидент, или е имал други здравословни проблеми.


"Филип се роди в 7-я месец. Беше едно мъничко бебенце, ...

......... същото през 90-те. Последно създадени са компенсационните схеми в Унгария (2005), Исландия и Словения. Установен е значим обществен натиск в други държави, включително Австралия, Канада и Ирландия, да се основат подобни схеми. Към този момент няма програми, които да покриват развиващите се държави. Вижте повече по темата в ТАЗИ СТАТИЯ


Здравните работници са подложени на силен стрес и дори психическо

Здравните работници са подложени на силен стрес и дори психическо ...

......... и за това. Там, където се изпълняват минимален брой клинични пътеки с ниска стойност, трудността за осигуряване на заплати е най-голяма. Там трябва да се търсят други възможности за финансиране по простата причина, че здравето е особен вид стока и не трябва да го оставяме на чистия пазар, подчерта Кокалов.


Надявам се всички да подкрепят кампанията за донорство, аз го

Надявам се всички да подкрепят кампанията за донорство, аз го ...

......... донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“ Кампанията стартира на 5 ноември 2019 г. и ще продължи един месец - до 5 декември тази година. Целта на кампанията е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство. Повече за кампанията може да прочете тук.


Медицински сестри, обединени в новата Асоциация на българските медицински сестри,

Медицински сестри, обединени в новата Асоциация на българските медицински сестри, ...

......... е говорила с тях и има уверение, че ръководителят на НЗОК д-р Дечо Дечев ще ги приеме за разговор. Ганчева уточни и, че Асоциацията на българските медицински сестри вече е подала документи за формиране на синдикат и се чака решение. Асоциацията е нещо съвсем отделно от КНСБ и КТ "Подкрепа".


Политиките за подобряване на резултатите от контрола на диабета ще

Политиките за подобряване на резултатите от контрола на диабета ще ...

......... асистент в Катедра „Организация и икономика на фармацията“ в МУ – София доц. Зорница Миткова. Покани за участие са отправени и към народните представители от Комисията по здравеопазването, представители на държавните институции, на съсловни организации в сферата на здравеопазването, на професионални и пациентски организации, водещи български медицински специалисти и експерти.


55,7 % или 693 от анкетираните дават положителен отговор на

55,7 % или 693 от анкетираните дават положителен отговор на ...

......... секторът е в очакване да бъдат изпълнени обещанията след проведената национална стачка на медицинските работници на 7 октомври. КНСБ настоява в бюджета на НЗОК за догодина да има допълнително 200 млн. лв., от които ¾ да са за заплати, както и за осигуряване на още 5-6 млн. за детското здравеопазване.


В спешен порядък се предвижда ремонтът на отделението по алергология,

В спешен порядък се предвижда ремонтът на отделението по алергология, ...

......... лева. Трябва обаче и да стартират необходимите обществени поръчки за ремонтите. "Право на всеки е да реши как да изрази своята позиция. Работим добре с екипа на болницата и с лекарите постепенно техните инвестиционни разходи и спешни ремонти да се случат", коментира зам.-министърът заявката на лекарите да излязат на протест.


Проучване на

Проучване на "Алфа рисърч", проведено пред октомври 2019 г., показва, ...

......... на "Медицински надзор". А относно последната донорска ситуация у нас - пациентът, който получи бял дроб в "Лозенец", вече е изправен и се чувства добре, каза още Кирил Ананиев. Предстои му рехабилитация. Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори Годишно в България се правят 20-25 трансплантации


Над 12 000 деца са ваксинирани извънредно срещу морбили, съобщават

Над 12 000 деца са ваксинирани извънредно срещу морбили, съобщават ...

......... при регистриран значителен спад в имунизационното покритие, министърът на здравеопазването да разпореди имунизации и реимунизации по ред и начин, различни от посочените в имунизационния календар. Това може да стане чрез организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове, сформирането на екипи за имунизиране на място и други извънредни мерки.


Лекари от

Лекари от "Александровска" болница излизат на протест заради "ужасяващи условия ...

......... започват протестни действия в защита на своите права за нормални условия на труд, в защита на пациентите, за които се грижат и лекуват, но мизерстват в мухъл, влага и са застрашени някой покрив да се срути на главите им, в защита на младите хора, които обучават в хуманност и грижа".


Над 100 000 са децата и възрастни в България, които

Над 100 000 са децата и възрастни в България, които ...

......... и психолози, работещи с хора с увреждания, хора с увреждания и техните семейства, както и представители на институциите в България. В откриването на конференцията ще участват Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, д-р Джей Муита, представител на UNICEF в България и Бисер Петков, министър на труда и социалната политика.


40 мотористи подредиха мощните си машини под формата на огромен

40 мотористи подредиха мощните си машини под формата на огромен ...

......... мъжете да се прегледат при уролог, за да са сигурни, че простатата им е здрава. Консултации трябва да се правят всяка година след навършване на петдесетгодишна възраст. През 2019 г. слоганът на инициативата в България е "да вдигнем шум" и в нея участват много мотористи. Тя продължава през целия ноември.


  С понятието пъпка се означават локални възпаления с кръгла

  С понятието пъпка се означават локални възпаления с кръгла ...

......... да се  увеличат възможностите за възпаление и оставяне на постоянен белег. 7.Бързо реагиране в началния момент на появяване на пъпка по лицето. За намаляване развитието и разпространението на пъпки по лицето много спомага бързото реагиране с подходящи средства при забелязване наченки на поява на пъпка по кожата на лицето.  


Грипът умее много бързо да се променя и да ни

Грипът умее много бързо да се променя и да ни ...

......... у нас е слабият интерес към противогрипните ваксини, като допълни, че ваксините в много от случаите излизат по-евтино от лечението. Грипът се отразява на различни системи и може да доведе и до сериозни последствия, най-вече за хората с хронични заболявания. Маските като превенция не са абсолютно сигурни, допълни още Кунчев.


Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон ...

......... на размера на здравноосигурителната вноска в размер на 8%. С проектобюджета се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в обхвата на задължителното здравно осигуряване, като през 2020 г. за Националната здравноосигурителна каса са осигурени 394,7 млн. лв. допълнителни средства за разходи и трансфери – всичко спрямо закона за 2019 г.


Над 250 хил. българи нямат нито един зъб в устата

Над 250 хил. българи нямат нито един зъб в устата ...

......... полепва", поясни той. Кариеси трупаме и заради сладките храни. Интересно е, че не количеството на сладкото, а колко време го ядем, определя рисковете. Проблемите по зъбите бързо преминават и към венците. Над 70% от тийнейджърите страдат от болни венци, а при по-големите – с диагноза "възпалени венци" са близо 80%.


Българското здравеопазване може да бъде оценено за среден три. Така

Българското здравеопазване може да бъде оценено за среден три. Така ...

......... година“, каза заместник здравният министър д-р Бойко Пенков. 5,256 милиарда е разходът за тази година, за следващата са предвидени 400 милиона лева повече. „Предвижданите за 2021 година средствата за здравеопазване трябва да стигнат 6,400 милиарда лева. Планираме до 2022 година увеличението да е с един милиард лева“, допълни зам.-министър Пенков.


В университетската болница

В университетската болница "Лозенец" извършиха първата белодробна трансплантация. Екипът на ...

......... д-р Любомир Спасов. Трансплантацията започна към 22.30 на 26 октомври 2019г. и приключи към 4.30 часа тази сутрин. Рецепиент е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. Пациентът вече е в реанимация. Лекари от ВМА "гласуваха" най-напред за живота До 4 часа сутринта извършиха поредната трансплантация


Първата белодробна трансплантация беше извършена от екип на Университетска болница

Първата белодробна трансплантация беше извършена от екип на Университетска болница ...

......... към 04:30 часа тази сутрин. През цялото време министър Ананиев е получавал информация за хода на трансплантацията, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Рецепиент е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимация. Допълнителна информация ще бъде предоставена от болница "Лозенец".


Преди още да отворят изборните урни днес, специалисти от Военномедицинската

Преди още да отворят изборните урни днес, специалисти от Военномедицинската ...

......... Варна. Пациентът е в задоволително състояние, контактен, адекватен, диша самостоятелно. Предстои му период на възстановяване, коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Източник: Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.


Военномедицинската академия се сдоби с нова апаратура за диагностика на

Военномедицинската академия се сдоби с нова апаратура за диагностика на ...

......... с най-съвременната апаратура за неинвазирно изследване на степента на чернодробна увреда. От болницата посочват, че пациентите, инфектирани с вируса, могат да получат оценка на инфекцията безплатно, по клинична пътека на НЗОК. 44 нови случая на хепатит С в столицата Има пациенти с положителен резултат, които не са отишли на лечение


Министерството на здравеопазването изпрати сигнал до директора на Главна дирекция

Министерството на здравеопазването изпрати сигнал до директора на Главна дирекция ...

......... могат да бъдат и опасни за тяхното здраве. Здравното министерство апелира към всеки гражданин, натъкнал се на фалшив сайт на институцията, на сайтове за онлайн продажба на добавки и лекарства, спекулиращи с институцията Министерство на здравеопазването, да подаде сигнал на имейл адрес: [email protected] или да се обърне към компетентните органи.


Министерството на здравеопазването изпрати сигнал до директора на Главна дирекция

Министерството на здравеопазването изпрати сигнал до директора на Главна дирекция ...

......... могат да бъдат и опасни за тяхното здраве. Здравното министерство апелира към всеки гражданин, натъкнал се на фалшив сайт на институцията, на сайтове за онлайн продажба на добавки и лекарства, спекулиращи с институцията Министерство на здравеопазването, да подаде сигнал на имейл адрес: [email protected] или да се обърне към компетентните органи.


Тази година Петия Симпозиум по Онкологични науки, организиран от Анадолу

Тази година Петия Симпозиум по Онкологични науки, организиран от Анадолу ...

......... за много групи заболявания и операции след травми. Някои от тях са аневризма (балонче), артериовенозна невроваскуларна хирургия при заболявания на главния и гръбначния мозък като малформации (артериовенозна малформация) или мозъчни тумори, както и функционална стереотактична хирургия или операции за поставяне на импланти в гръбначния стълб. За повече информация посетете https://www.anadolumedicalcenter.bg


Обновиха Комплекса по изгаряния и пластична хирургия към УМБАЛСМ

Обновиха Комплекса по изгаряния и пластична хирургия към УМБАЛСМ "Н. ...

......... на "Младост" заради метадоновата програма здравният министър съобщи, че до края на годината тя ще бъде преместена от двора на Окръжна болница. Правителството ще гласува 4 млн. лв., с които ще подготвим сграда, която ще отговаря на всички изисквания и ще бъде специално пригодена за метадоновата програма, увери той. Източник:


Специална платформа ориентира пациентите с онкологични заболявания за стъпките за

Специална платформа ориентира пациентите с онкологични заболявания за стъпките за ...

......... и препоръки за хранене и диетика, съпътстващи проблеми и обществена подкрепа, списък на лечебните заведения у нас, които предлагат лечение на онкозаболявания. Разработен е и речник на термините. 7% повече онкоболни отчита болницата в София В момента, в който се отклоним от стандартите, касата идва на проверка, твърди д-р Константинов


Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в УМБАЛ „Св.

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в УМБАЛ „Св. ...

......... бъдат преглеждани срещу предоставено направление или срещу заплащане. Проф. Соня Марина има близо 40-годишен стаж в областта на дерматологията. Автор и съавтор е над 130 научни публикации, 7 учебника, 2 монографии. Член е на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология, на Нюйоркската академия на науките и др.


Ден на отворените врати за малките хора организираха специалисти от

Ден на отворените врати за малките хора организираха специалисти от ...

......... УНГ, инфекциозни болести, ендокринология, нефрология, урология. Вече няколко години болницата се грижи за здравето на представителите на националната организация "Малки български хора" на базата на подписан меморандум за подкрепа между двете страни. Президентът на организацията Светослав Чернев благодари за безотказното медицинско обслужване на членовете на националната организация "Малки български хора".


Защо държавата не дава специална количка на болния от детска

Защо държавата не дава специална количка на болния от детска ...

......... помага само с рехабилитация и тя не е доволна от нея. Безплатната рехабилитация не е съвсем безплатна – става въпрос за допълнителни такси от по 10-20 лева за това и онова. Затова майката предпочита изцяло частна рехабилитация. За да намери решение, Матроска вече събира дарения - с помощта на Facebook.


"Бюджетът ще бъде разгледан следващата седмица в Министерски съвет, но ...

......... в момента обслужва постоянно 57 пациенти от 20 населени места в Добричка област, като текущо оттук преминават и пациенти на други диализни структури, стана ясно още от думите на Ананиев. 200 млн.лв. повече в здравеопазването в Бюджет 2020 КНСБ иска гаранция, че поне 70% от тях ще стигнат до медиците


Това, което ми направи впечатление бе, че жената  е била

Това, което ми направи впечатление бе, че жената  е била ...

......... ги спира да се споразумяват. Едно споразумение винаги е по-добро от съдебен спор. Това не е нужно да се причинява на никого.", каза още експертът и допълни, че много често пострадалите пациенти споделят, че имат нужда да чуят от лекаря, че съжалява за грешката си и не винаги търсят възмездие. 


© Цветелина Белутова Сградата на бъдещата национална детска болница е незаконна,

© Цветелина Белутова Сградата на бъдещата национална детска болница е незаконна, ...

......... именно цените за проектиране и за строителство са в пряка зависимост от резултатите от тази конструктивна експертиза.КЗК не е проверила и твърдението на Камарата на архитектите за неспазване на законовата разпоредба по ЗОП и Закона за устройство на територията възложителят да определи технически спецификации на сградата, за която обявява поръчка.


В края на следващата седмица идва първата партида ваксини за

В края на следващата седмица идва първата партида ваксини за ...

......... и те трябва да се поръчват много по-рано, а договорът за тези е подписан през септември. За тази година ще бъдат осигурени безплатни ваксини за 10% от хората над 65-годишна възраст. Безплатните ще бъдат поставени на тези, които най-много се нуждаят от медицинска гледна точка по преценка на личните лекари. 


Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови

Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови ...

......... на пациентите. „Няма как това да доведе ощетяване. На практика, това, което трябва да решат ТЕЛК съставите е въз основа на една пълна и достатъчно подробна медицинска документация”, категорична е Цветолюба Генкова. Промяната ще стане факт от януари догодина, а очакванията са времето за придобиване на експертно решение да намалее.


Жалба във Върховния административен съд с искане да бъде бъде

Жалба във Върховния административен съд с искане да бъде бъде ...

......... обществена поръчка гафове залагат ремонт на ремонта на ремонта без край. Залагат много повече от предполагаемите 95,4 млн. лв. обществени пари. Но най-лошото е, че в залог ще бъде сигурността и животът на много хора. Децата ни и лекарите ни не заслужават това! Децата ни и лекарите ни заслужават най-доброто!


По случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври)

По случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври) ...

......... да се изследват безплатно. „Майчин дом“ е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Тя е единствената АГ болница с комплексна услуга за женско здраве и профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове за диагностика.


Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който

Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който ...

......... и остават като навик и в бъдеще. Разбира се нужен е баланс между сладкото и полезната храна, по думите й. Според нея постижим е балансът в здравословното хранене и може да се избегне другата крайност на хранителните навици - анорексия, ограничен прием на храна, прием на вредни добавки при тийнейджърите.


Медицинските специалисти, които влязоха по обяд на среща с министъра

Медицинските специалисти, които влязоха по обяд на среща с министъра ...

......... при здравния министър Кирил Ананиев, а друга част от протестиращите блокираха движението пред сградата на министерството на бул. „Мария Луиза” и в двете посоки с жива верига. Сестрите настояват за достойно заплащане на труда им и спазване на подписания колектичвен трудов договор за достигане на 950 лв. начална работна заплата.


Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист

Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист ...

......... подават от упълномощени лица и други. Всички тези проблеми се преодоляват с измененията и допълненията в Правилника. Създават се процедури, които максимално улесняват хората с увреждания и органите на медицинската експертиза, уверява правителството. Осигурява се информационна база данни, която ще се ползва от всички заинтересовани страни, гласи решението на МС.


Три консорциума искат да строят детската болница, стана ясно след

Три консорциума искат да строят детската болница, стана ясно след ...

......... на кандидатите за обществената поръчка ще бъдат отворени след като комисията оцени техническите параметри на предложенията. Процедурата беше възобновена преди по-малко от месец, след като съда отхвърли обжалване на камарата на архитектите.  За проектиране и построяване на детската болница Министерство на здравеопазването има предвидени 95 442 000 лв. с ДДС.


Започнатата още преди 40 години сграда се намира близо до

Започнатата още преди 40 години сграда се намира близо до ...

......... процедурата, така и след промяната в обявлението за нея, и не съдържа минималните изходни данни, които са необходими за изготвяне на оферта за проектиране, а оттам и на оферта за изпълнение на строителството и осъществяване на авторски надзор. КАБ посочва още, че липсва конструктивна експертиза и доклад от извършеното проучване.


Три оферти постъпиха по обществената поръчка за изграждане на Националната

Три оферти постъпиха по обществената поръчка за изграждане на Националната ...

......... на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Министър Ананиев увери тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов. Така правителството и Министерство на здравеопазването минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.


Цялата здравна система рухва, защото е построена неправилно.

Цялата здравна система рухва, защото е построена неправилно. "Време е ...

......... да се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев. Те ще представят отново исканията си за по-високи заплати, по-добри условия на труд и законодателни промени в сферата на здравеопазването. "Искаме конкретни действия. Уморихме се да ни лъжат. Вече не вярваме на никой. Вече сме на предела на нервите си", каза Тонева.


Анестезиологията е висш пилотаж за специалността, тук тя е на

Анестезиологията е висш пилотаж за специалността, тук тя е на ...

......... професията. Той осъзнал, че най-тежките случаи ги поемат именно анестезиолозите и поради тази причина специализирал в направлението. Той предупреди, че за сърдчените заболявания много студеното време е опасно. Пациентите, които знаят, че имат такива заболявания, редовното трябва да посещават кардиолог, защото няма как да избягаме от студеното време, съветва лекарят.