Недялко Чандъров пък е член на Надзорния съвет Комисията за

Недялко Чандъров пък е член на Надзорния съвет Комисията за ...

......... решение на Регулатора Недялко Димчев Чандъров става член на Надзорния съвет, а Пламен Ангелов Шинов - изпълнителен директор на дружеството. Общозастрахователно дружество "Нова инс” е собственост на Vienna Insurance Group. През 2016 г. компанията бе създадена след придобиване на дружество ОББ - Ей Ай Джи от  Булстрад Виена Иншурънс Груп.


Балансът на банката се увеличи до 447 млрд. евро Одитираният

Балансът на банката се увеличи до 447 млрд. евро Одитираният ...

......... Наличностите по програмата за закупуване на активи се увеличиха с 284 млрд. евро до 2570 млрд.евро, а ценните книжа, държани по първите две програми за закупуване на обезпечени облигации и програмата за пазарите на ценни книжа, намаляха съответно с 2 млрд. евро и 16 млрд. евро в резултат от изплащания.


10-минути от денонощието са най-инфарктни. Вижте кога Британски застрахователи анализираха

10-минути от денонощието са най-инфарктни. Вижте кога Британски застрахователи анализираха ...

......... Данните от телематичните устройства още веднъж потвърждават, че през нощта се случват повече пътни инциденти, отколкото денем, затова застрахователите препоръчват на автошколите да дават повече часове на курсистите в тъмната част на денонощието. Новите технологии отвличат шофьорите повече, в резултат на което растат и инцидентите  със смъртен изход по пътищата.


Производителността на здравите служители нараства с 20%, сочи проучване Правилното

Производителността на здравите служители нараства с 20%, сочи проучване Правилното ...

......... място. В предприятията от тежката промишленост 77% от ръководителите приемат като своя отговорност здравето на работниците. За 20% тази грижа се изразява в осигуряване на работни дрехи и пособия и в провеждането на инструктаж за техника на безопасността при работа. За 3% здравето на персонала е отговорност на самите работещи.


Заинтересованите лица могат да изпращат мнения по документа през следващите

Заинтересованите лица могат да изпращат мнения по документа през следващите ...

......... което резултатът е умножен по 100; от получените проценти за всяка една година през разглеждания период за съответния показател за минимален процент, след изключване на нулевите стойности, се приема по-малкото от средноаритметичната стойност и стойността на медианата. Заинтересованите лица могат да изпращат писмени предложения и възражения до 20.03.2019 г. включително.


Депутатите приеха процедурни правила за избор на председател на Комисията

Депутатите приеха процедурни правила за избор на председател на Комисията ...

......... Караиванова депозира оставката си преди два дни, за да започне работа като представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие. Веднага след гласуването парламентът се запозна и прие процедурни правила за предлагане на кандидати за председател на Комисията за финансов надзор, както и процедурата за избор от НС.С тях ще се поддържа системата за комуникация TETRA Девет

С тях ще се поддържа системата за комуникация TETRA Девет ...

......... към модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни технологии, свързани с контрола на външните граници, доставка на превозни средства, осигуряване на оборудване за граничен контрол и наблюдение, наемане на допълнителен брой гранично-полицейски служители, подобряване на условията за задържане на граждани на трети държави в регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи.


От октомври 2018 г. Малина Крумова работи по създаването на

От октомври 2018 г. Малина Крумова работи по създаването на ...

......... Ръководи дирекция "Централно координационно звено" до януари 2017 г., когато е назначена за служебен заместник министър-председател, отговарящ за европейските фондове. На 9 май 2017 г. е назначена за заместник- министър на регионалното развитие и благоустройството. От октомври 2018 г. работи по създаването на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".


Исковите заявления за обезщетения заради скандала са достигнали 144 хиляди

Исковите заявления за обезщетения заради скандала са достигнали 144 хиляди ...

......... в периода 2009-2015 г. През април 2017 г. Volkswagen се договори за изкупуване на автомобили от собствениците им и за изплащане на компенсации. В момента в Хамбург и Щутгарт действа частична забрана за движение на дизелови автомобили. Подобни ограничения сео чаква да бъдат въведени в редица други градове на Германия.


Форумът ще се фокусира върху вътрешните правила и декларациите за

Форумът ще се фокусира върху вътрешните правила и декларациите за ...

......... проблеми като идентифицирането на съмнителни операции и проверката на произхода на парите. В нея ще участват представители на финансовия сектор и професионалисти в областта на мерките срещу пране на пари. Повече информация за условията за участие във форума може да бъде намерена в раздел Събития на нашия сайт или ТУК.


В 11 области няма заведения за палиативни грижи Заради скъпата

В 11 области няма заведения за палиативни грижи Заради скъпата ...

......... това той трудно ще се съгласи да се дисквалифицира, стоейки само в такова лечебно заведение. Достатъчно е да се вика анестезиолог като консултант", казва още д-р Омуртаг Мутафов. По думите му хосписните грижи означават санитарно – битово обслужване на високо ниво и медицинска помощ от квалифицирани лекари от различни специалности.В схемата са участвали шестима души, петима от които лекари

В схемата са участвали шестима души, петима от които лекари ...

......... работа, проведени са беседи със стотици хора, прегледани са множество документи. Директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски уточни, че почти 400 души, на които са отпускани пенсии, са разпитани. След успешните реализации в няколко области, по тази линия са започнали и действия на територията на Софийска област.


Застрахованите се жалват основно по повод автомобилната

Застрахованите се жалват основно по повод автомобилната "Гражданска отговорност" Броят ...

......... са по доброволни застраховки (каско, животозастраховки, здравни застраховки, имуществени полици и др.). 8% са изпратили благодарност във връзка с разрешен проблем, а 5% са поискали разясняване на законодателно положение или условия по застрахователните договори. Общо през миналата година са изпратени обезщетения за над 97 млн. гривни (около 3 млн. евро).


Броят на заразените с помощта на Buhtrap и RTM системи

Броят на заразените с помощта на Buhtrap и RTM системи ...

......... активност през миналата година, в сравнение с 2017-а. И двата вируса търсят своите жертви сред компаниите от малкия и среден бизнес. По-конкретно, Buhtrap прониква в компютърните системи, като използва уязвимост в браузъра Internet Explorer, докато вирусът RTM се разпространява основно чрез фишингови имейл кампании, маскиран като съобщения от финансови институции.


Предстои парламентът да избере нов шеф на Комисията Карина Караиванова

Предстои парламентът да избере нов шеф на Комисията Карина Караиванова ...

......... сериозен опит на кандидата. Може обаче да е извинение от една политическа сила към друга, както и политически реверанс към определен кандидат, неполучил дължимото на други постове. Ето защо е така важно при влизане на предложенията в пленарна зала за гласуване всички или повечето депутати да са съгласни с кандидатите.


В страната работят три нови застрахователни компании Предстоящата втора среща

В страната работят три нови застрахователни компании Предстоящата втора среща ...

......... инвеститори. Появата на застрахователите е част от икономическите усилия, които полага лидерът на Северна Корея, за да покаже демократичността на ръководената от него държава. Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп ще проведат втората историческа среща на 27 февруари в Ханой. Първата среща между двамата се състоя в Сингапур.Компанията вече прехвърли общозастрахователните си операции в Ирландия Колкото по-малко

Компанията вече прехвърли общозастрахователните си операции в Ирландия Колкото по-малко ...

......... Friends First Life Assurance, което ще бъде преименувано на Aviva Life & Pensions Ireland. Очаква се финализирането на операцията и смяната на името да се състои до 29 март, денят, наречен Brexit. От Aviva обещават на клиентите си да не усетят никакви сътресения в обслужването или промени в договорните условия.


На европейските пазари работят 16 наши застрахователи и 41 брокери

На европейските пазари работят 16 наши застрахователи и 41 брокери ...

......... ЕС за намерението на застрахователни посредници със седалище в Република България да извършват дейност на тяхна територия. Към 31 януари 2019 г. общият брой на действащите застрахователни посредници със седалище в Република България, заявили намерение да извършват дейност по застрахователно посредничество на територията на държави членки на ЕС, е 41. 


Основните причини за ПТП с товарни автомобили и автобуси са

Основните причини за ПТП с товарни автомобили и автобуси са ...

......... и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите. Проверките ще се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация”. В проверките ще се включат служители на криминална и икономическа полиция.


Мегасделки трасираха пътя на големия ръст Глобалното финансиране на финтех

Мегасделки трасираха пътя на големия ръст Глобалното финансиране на финтех ...

......... удържат инвестициите във финтех технологии през настоящата година, но от друга страна, увеличаващото се разнообразие на глобалните финтех центрове и укрепването на подсектори като RegTech и InsurTech ще активират по-нататъшния инвестиционен ръст. Очаква се и изкуственият интелект и автоматизацията да останат горещи области на интерес от страна на технологичните инвеститори.


Тази година журито имаше задача да оцени близо 100 заявки

Тази година журито имаше задача да оцени близо 100 заявки ...

......... на работодателския бранд, насърчават иновациите в управлението на талантите и новите успешни стратегии в областта на човешките ресурси. Тази година журито имаше задача да оцени близо 100 заявки на почти двоен брой участници спрямо миналогодишното издание, сред които компании от финансовия, телеком и IT сектор, бързооборотните стоки и консултантските услуги.


Оперативната печалба достига 11,5 млрд. евро Германската група

Оперативната печалба достига 11,5 млрд. евро Германската група "Алианц" отчита ...

......... обстоятелства); През последното тримесечие на 2018 г  Алианц отбелязва 4,4% ръст на вътрешните приходи; 0,4% ръст на оперативната печалба, което се равнява на 2.8 млрд. ерво; 18,9% ръст в нетната печалба на акционерите (1.7 млрд.евро); Алианц Груп обявява и нова програма за обратно изкупуване на акции до 1.5 млрд. евро.


През януари общо 17 681 души са постъпили на работа

През януари общо 17 681 души са постъпили на работа ...

......... в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други.      Още по темата 14 Февруари 2019 | Статистиката отчете 4,7% безработица през четвъртото тримесечие на 2018 г.


Януарската инфлация е 0,5% По предварителни данни на НСИ индексът

Януарската инфлация е 0,5% По предварителни данни на НСИ индексът ...

......... със 7.6%, международни полети - с 15.2%, кина и театри - с 0.3%, продукти за лична хигиена - с 0.6%, и други. През януари 2019 г. цените на лекарствените продукти и стоматологичните услуги са се увеличили с по 0.1%, а цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец.


От своя страна канадският финансов гигант Fairfax разшири присъствието си

От своя страна канадският финансов гигант Fairfax разшири присъствието си ...

......... май 2017 г. AIG приключи продажбата на застрахователните операции на своя клон в България на "Колонад Иншурънс Ес Ей – клон България". "Колонад Иншурънс Ес Ей" е дружество, регистрирано в Люксембург, и е собственост на Fairfax. Още по темата 24 Октомври 2018 | Френската AXA напуска застрахователния пазар на Украйна


Наградата се връчва за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество

Наградата се връчва за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество ...

......... от приятелството, от мира и дружбата между народите," категоричен беше премиерът Борисов. "Орденът на Република Сърбия" е най-високото държавно отличие в страната. Той се връчва с указ за изключителните заслуги на министър-председателя Бойко Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между Република Сърбия и Република България.


Премийният приход, сключен през посредници, бележи ръст от 20% до

Премийният приход, сключен през посредници, бележи ръст от 20% до ...

......... "КАРОЛ СТАНДАРТ" ЕООД 1,55% - "ЕС ЕФ ЕЙ БРОКЕР" ЕООД 1,44% - "ЗБК БАЛКАН" АД 1,40% - "ГРИЙН БРОКЕРИДЖ" ООД 1,38% - "ПФОЕ АГЕНЦИЯ"  ЕООД 1,37% - "ПОРШЕ ИНШУЪРЪНС БРОКЕР БГ" ЕООД 1,31% - "ЕЙ АР ЕС БЪЛГАРИЯ" ЕООД 1,29% - "ЗП ЛИБРА" ООД 1,12% - "ММ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР" ООД


Животозастрахователнoто дружество стана от ОТП Груп миналия месец ЗАД

Животозастрахователнoто дружество стана от ОТП Груп миналия месец ЗАД "Сожелайф ...

......... застрахователни решения и пакети защита за компании и служители. Към ноември 2018 г. дружеството държи празарен дял от 3,4%. Още по темата 18 Декември 2018 | Банка ДСК получи разрешение от КЗК да придобие Societe Generale Експресбанк 05 Декември 2018 | Банка ДСК получи одобрение да придобие ЗД "Сожелайф България“


4 674 146 души са обхванати от допълнителното пенсионно осигуряване

4 674 146 души са обхванати от допълнителното пенсионно осигуряване ...

......... и намаляват с 0,99 на сто в сравнение с отчетените приходи през предходната година.   От такси и удръжки дружествата са събрали 155 257 хил. лева, от тях 138 352 хил. лв. са от универсалните фондове. Нетният финансов резултат на дружествата към края на миналата година възлиза на 60 435 хил.лв.


Общият брой работещи е 3 148,9 хил.души През четвъртото тримесечие

Общият брой работещи е 3 148,9 хил.души През четвъртото тримесечие ...

......... 15 - 29 навършени години е 7.4% - с 2.0 процентни пункта по-нисък в сравнение със същото тримесечие на 2017 година. При мъжете коефициентът на безработица (15 - 29 навършени години) е 8.4%, а при жените - 6.0%, като за посочения период намалява съответно с 1.1 и 3.3 процентни пункта.


Близо половината от дохода ни отива за храна и за

Близо половината от дохода ни отива за храна и за ...

......... образование се увеличават от 47 на 61 лв. (с 29.4%); разходите за данъци и социални осигуровки нарастват от 167 на 191 лв. (с 14.4%). Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е без съществена промяна спрямо същото тримесечие на 2017 година.


Агенцията акцентира върху внедряването на съвременни иновативни технологии в застраховането

Агенцията акцентира върху внедряването на съвременни иновативни технологии в застраховането ...

......... по-добре подготвени за сегашните сложни икономически условия, отколкото през 2008/2009 г. отбелязва агенцията. От S&P акцентират върху внедряването на съвременни иновативни технологии в застраховането и предупреждават компаниите, които не са го направили, че ще изостанат далеч назад и бъдат изправени пред най-голямата разрушителна сила, която заплашва традиционния бизнес-модел в сектора.


Италианците приключиха и сделката за Adriatic Slovenia Италианският застраховател Generali

Италианците приключиха и сделката за Adriatic Slovenia Италианският застраховател Generali ...

......... Придобиването на Sycomore е нов етап в осъществяването на мултибутиковата стратегия на компанията в управлението на активи и подчертава ангажираността на застрахователя с екологията и социалната отговорност, коментират от Generali. Малко по-рано италианците съобщиха и че е финализирана сделката по придобиване на 100% от акциите на словенския застраховател Adriatic Slovenia.


Ведомството е обявило обществена поръчка за имотите си у нас

Ведомството е обявило обществена поръчка за имотите си у нас ...

......... 1000 лева, е с лимит за едно застрахователно събитие 2 000 000 и общ лимит за една застрахователна година 10 000 000 лева. Прогнозната стойност на поръчката е 3 664 000 лв. без ДДС. Крайният срок за получаване на оферти или заявления за участие е 14 март 2019 г.  


Общо 248 водачи са наказани, защото са отнели предимството на

Общо 248 водачи са наказани, защото са отнели предимството на ...

......... възрастни с деца са 25. Освен на пешеходците, специално внимание е обърнато и на водачите, които са длъжни да дават предимство на придвижващите се пеш. Общо 248 водачи са наказани, защото са отнели предимството на пешеходец. Операции като тази ще има през всеки месец от годината, обещават от Пътна полиция.


Проектът ще продължи една година КНСБ, заедно с партньорски асоциации,

Проектът ще продължи една година КНСБ, заедно с партньорски асоциации, ...

......... от земеделието, проведена в няколко области от страната, недекларираната заетост при земеделието е 80 процента. Тези данни говорят за сериозните проблеми, пред които все още е изправен секторът, въпреки предприетите през годините действия за неговото регулиране- в т.ч. въвеждането на трудовия договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа през 2015 г.


БФБ ще подкрепи инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на

БФБ ще подкрепи инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на ...

......... увеличаване броя на лицата, които реално не упражняват правата си като акционери в съответните компании. В израз на волята си за намиране на удовлетворително решение на въпроса със "спящите" акции, БФБ заявява, че ще подкрепи инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на такива акции да става безплатно за притежателите им.


Причината – френският застраховател обединява свои подразделения Подразделение на френския

Причината – френският застраховател обединява свои подразделения Подразделение на френския ...

......... във Франция, Италия, Германия и Великобритания. Очаква се мярката да доведе до предефиниране на работни процеси и организация на работа, което от своя страна ще означава съкращаване на работни места. Прогнозите са за потенциално закриване на 711 длъжности в Европа. Общият брой на работещите в структурите на групата е 9500.


Средната брутна работна заплата за декември е 1205 лева По

Средната брутна работна заплата за декември е 1205 лева По ...

......... лица в икономическите дейности: - "Хотелиерство и ресторантьорство" - 705 лева - "Други дейности" - 833 лева - "Строителство" - 901 лева. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства със 7.4%, а в частния - с 6.8%.


Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число ...

......... от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Акцентът е върху търговията и ремонта на автомобили КНСБ започва

Акцентът е върху търговията и ремонта на автомобили КНСБ започва ...

......... сектор работят над 300 000 души, които често се трудят в лоши условия, без осигуровки и социална защита. Според други данни укритите налози само от ремонта на автомобили надминават 120 млн. лв. годишно. Проектът на синдикатите ще изследва и сивата икономика в други сектори – земеделие, лека промишленост и строителство.


Борислав Богоев е избран за председател на УС Националното бюро

Борислав Богоев е избран за председател на УС Националното бюро ...

......... орган. Борислав Богоев беше зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор" в периода юли 2010 - януари 2014 г., а след това стана консултант в застрахователната област. Още по темата 13 Декември 2018 | Орлин Пенев подаде оставка като шеф на НББАЗ 12 Декември 2018 | НББАЗ поставено под мониторинг


Целта е засилване на закрилата за жертвите на пътни инциденти

Целта е засилване на закрилата за жертвите на пътни инциденти ...

......... от държавите членки. Държавите-членки гарантират наличието на давностен срок от най-малко четири години, който се прилага спрямо действия, свързани с обезщетение за имуществени и неимуществени вреди в резултат на трансгранични ПТП. Когато приложимият за претенцията национален закон предвижда давностен срок, по-дълъг от четири години, се прилага този по-дълъг давностен срок.


Компаниите са обезпокоени и от нарастващата нестабилност на геополитическия ландшафт

Компаниите са обезпокоени и от нарастващата нестабилност на геополитическия ландшафт ...

......... AXA са определили геополитическата нестабилност като заплаха, а през 2018 г. този процент достига 31 на сто Сред петте основни възникващи риска, определени от AXA, са още: кибербезопасността (посочена от 54% от участниците в проучването); управлението на природните ресурси (сериозен риск за 26% от отговорилите); социалното недоволство и локалните конфликти.


На годишна база това представлява нарастване с 12,5 процента средно

На годишна база това представлява нарастване с 12,5 процента средно ...

......... спрямо предходния месец. Най-висок нетен доход имат заетите в сектора на информационните технологии (6888 леи или 2842 лева), а най-нисък - в сектора на хотелиерската и ресторантьорската индустрия (1657 леи или 684 лева). На годишна база нетната заплата в Румъния е нараснала с 12,5 процента средно, показват още статистическите данни.


През миналата година 372 чуждестранни компании са инвестирали в холандската

През миналата година 372 чуждестранни компании са инвестирали в холандската ...

......... на нидерландския делови климат, което е много важно за нас", посочи  икономическият министър на страната Ерик Уибес. Заради предстоящия Brexit свои представителства в Холандия са открили японската инвестиционна банка Norinchukin, британската TVT Media, американският доставчик на финансови услуги MarketAxess и британската компания Azimo, както и морският застраховател на UK P&I.


Не подават такива декларации са ЕТ, ЕАД и ЕООД със

Не подават такива декларации са ЕТ, ЕАД и ЕООД със ...

......... в 4-месечен срок след пререгистрацията. Заявяването на информацията за действителни собственици има декларативен характер и като част от базата данни на търговския регистър е публична и всеки има право на свободен и безплатен достъп. Агенция по вписванията припомня, че няма правомощия да дава задължителни указания по прилагане на законите.  


Инициативата има за цел да даде повече прозрачност за дейността

Инициативата има за цел да даде повече прозрачност за дейността ...

......... "Галъп интернешънъл" и clinica.bg и има за цел да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социално значими диагнози. Това увеличава възможностите за извършване на по-добре информиран избор за лечение при пациентите и заостря вниманието на специалистите върху постигането на по-добри резултати при осъществяването на медицинската дейност.


ОТ БСК смятат, че на бизнеса е необходим по-дълъг период

ОТ БСК смятат, че на бизнеса е необходим по-дълъг период ...

......... 1 април, от Приходната агенция целят да въведат отчитане в реално време на продажбите на стоки и услуги. Софтуерът се подменя, за да се отчитат търговците на всеки пет минути за всяка касова бележка. Потребителите пък ще могат да проверяват дали касовите бележки, които получават, са реални чрез специално приложение.


Установяването на вина и съдебните процедури ще продължат с години

Установяването на вина и съдебните процедури ще продължат с години ...

......... че установяването на вина и съдебните процедури ще продължат с години. "Тази присъда трябва да влезе в сила, т.е. имаме триинстанционен наказателен процес. Като той приключи, чак тогава всички пострадали техни близки могат да претендират обезщетение за претърпените болки и страдания за имуществени щети и за пропуснатите ползи", каза той.


В Аржентина само селскостопанските щети бяха оценени на $2,3 млрд.

В Аржентина само селскостопанските щети бяха оценени на $2,3 млрд. ...

......... в индонезийската провинция Южен Сулавеси; 23-24 януари: силни дъждове в Северозападна Испания доведоха до наводнения и свлачища; 28 януари: мощно торнадо в Хавана, Куба, уби четирима души и рани близо 200; 30 януари: наводнения вследствие на проливни валежи в Северна и Западна Саудитска Арабия доведоха до смъртта на 12 души.


Органите ще ги дебнат на междинни спирки и крайни гари

Органите ще ги дебнат на междинни спирки и крайни гари ...

......... да се притесняват от проверяващите органи. Хората от Перник ги знаят и разчитат на тях сутрин и вечер, когато е най-натоварено. От бранша са подали регистрационните номера на над 400 нелегални според тях превозни средства на институциите. Искат органите да ги проверят дали са регистрирани и държавата да предприеме действия.


Средната стойност на застрахователната премия е 142 евро през 2018

Средната стойност на застрахователната премия е 142 евро през 2018 ...

......... са регистрирани 720 406 нови автомобилни застрахователни договора (+ 2,71% в сравнение с 2017 г.) и 435 529 клиенти (+ 2,46% в сравнение с 2017 г.). Средната стойност на застрахователната премия е 142 евро през 2018 г., като отбелязва увеличение от 12 евро спрямо средната стойност година по-рано (+ 9.23%).


Броят на депозитите намалява, а на кредитите расте Депозитите на

Броят на депозитите намалява, а на кредитите расте Депозитите на ...

......... година. Размерът им нараства на годишна база с 11.2%, като достига 21.829 млрд. лева, при 9.7% годишно нарастване в края на предходното тримесечие. В края на декември 2018 г. в сравнение с края на септември 2018 г. броят на тези кредити нараства с 0.1%, а размерът им – с 1.9%.


Това ще стане с висок ръст на икономиката и с

Това ще стане с висок ръст на икономиката и с ...

......... стараем", каза премиерът. Той отбележи, че има големи разлики в ръста на заплатите - хора, работещи в дигиталната икономика увеличиха доходите си два и три пъти, а на други места те се вдигнаха с пет или десет процента. премиерът изрази уверленост, че тази година БВП ще достигне 116 млрд. лева.


Мярката е с цел оздравяване на дружества Указ на президента

Мярката е с цел оздравяване на дружества Указ на президента ...

......... капитал е между 80% и 90%, регулаторът може да изисква временно отстраняване на ръководството на застрахователя. Ако се установи, че съвкупният капитал е под 80% от нормативните изисквания, се въвежда временно външно управление на дружеството за срок от три месеца с възможност за продължаване на този срок до 1 година.


Инспектирани са 14 автошколи и 13 пункта за ГТП 14

Инспектирани са 14 автошколи и 13 пункта за ГТП 14 ...

......... е констатирана и в пункт за технически прегледи, където е констатирано несъответствие между обявените цени, преминалите на преглед пътни превозни средства и декларираните пред НАП общи приходи. От пет обекта на територията на областите Силистра, Смолян, Пазарджик и Велико Търново е изискана допълнителна документация и към момента проверките там продължават.


Дружеството е обявило обществена поръчка на стойност 1,150 млн. лева

Дружеството е обявило обществена поръчка на стойност 1,150 млн. лева ...

......... сключването на договор възложителят ще ползва услугите на застрахователния брокер "Марш" ЕООД. Сухопътните превозни средства, собственост или ползвани от "Софийска Вода" АД, са 441. Прогнозната стойност на поръчката е 1 150 000 лв. без ДДС. Крайният срок за получаване на оферти или заявления за участие е 13 март 2019 г.


Очертаващата се глобална криза влияе и на българската икономика, смятат

Очертаващата се глобална криза влияе и на българската икономика, смятат ...

......... с хаотично излизане на Обединеното кралство от ЕС, води до допълнителна несигурност. Отчитането на тези нарастващи рискове е само част от работата. Останалата е свързана с подбирането на правилната комбинация от политики, като улесняване на инвестициите, удвояване на усилията за провеждането на структурни реформи и запазване на разумните фискални политики.


Около 30% от бюджета на АПИ за поддържането на пътищата

Около 30% от бюджета на АПИ за поддържането на пътищата ...

......... още, че около 30% от бюджета на АПИ за поддържането на пътищата се инвестират в дейности, свързани с повишаване на пътната безопасност. През 2018 г. са монтирани мантинели за 25 млн. лв. като само на ремонтирания 22-километров участък от АМ "Тракия" монтираните мантинели са с обща дължина около 92 км.


Талонът и регистрационните номера ще се издават от КАТ, а

Талонът и регистрационните номера ще се издават от КАТ, а ...

......... изпълнява и настояване на ЕК техническите прегледи да не се правят от две институции, както е досега при нас – първоначалният в КАТ, а последващите в частни пунктове. По проекта за новия закон се доуточнявали последни детайли и се очаква скоро и той да бъде пуснат за обществено обсъждане.  


Срокът за подаване на документи е 11 февруари 2019 г.

Срокът за подаване на документи е 11 февруари 2019 г. ...

......... на документи е 11 февруари 2019 г. Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) ще проведе процедура по избор на адвокатски дружества за осъществяване на процесуално представителство. Документи за процедурата могат да бъдат получени до 08.02.2019 г., 14:00ч. Срокът за подаване на самите документи е 14:00 ч. на 11.02.2019 г.


Често обаче собствениците на домашни питомци доплащат и от джоба

Често обаче собствениците на домашни питомци доплащат и от джоба ...

......... данни на застрахователната компания Liberty Seguros, която се занимава със застраховане на домашни любимци, жителите на Испания застраховат своите кучета и котки, които в страната са съответно около 6,5 млн. и 4 млн., като покритите рискове са изгубване, нападения на други животни, причиняване вреда на трети лица, както и заболявания.


У нас работодателите искат да се смени изцяло механизма, по

У нас работодателите искат да се смени изцяло механизма, по ...

......... минималната ставка за труд е 8 евро и 84 евроцента на час. Най-висока е минималната заплата в Люксембург - 2049 евро. У нас работодателите искат  да се смени изцяло механизма, по който се определя минималната заплата. В момента тя се определя административно от правителството и от месец е 560 лева.


През 2018 г. в света са регистрирани 18 млн. нови

През 2018 г. в света са регистрирани 18 млн. нови ...

......... инициатива на Световната здравна организация. През 2018 г. в света са регистрирани 18 млн. нови случаи на заболяване от рак. 9 млн. души са починали, съобщи проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър. В България новите случаи през миналата година са над 35 000, починалите - над 18 000.


Чрез видеоуроци от доброволци компанията има за цел да повиши

Чрез видеоуроци от доброволци компанията има за цел да повиши ...

......... на лесно разбираеми термини е обяснена същността на трите вида пенсионни фондове, възможността за избор, за промяна на пенсионното дружество, какви права има осигуреният, как ще се изчислява пенсията. Кампанията има за цел да допринесе за изграждане на повече възможности в живота на глухите и слабо чуващи хора в България.


Целта на презастрахователя е да стане лидер на пазара на

Целта на презастрахователя е да стане лидер на пазара на ...

......... че партньорството е насочено към обединяване на изследователската дейност в сферата на изкуствения интелект и анализа на данни, както и тяхното прилагане в практиката. "Сътрудничество с DFKI ще оделотвори стремежа ни да играем водеща роля в изкуствения интелект в застраховането", коментира Торстен Йеворек, член на Управителния съвет на Munich Re.


Ще има някои ограничения при избора, свързани с правилото за

Ще има някои ограничения при избора, свързани с правилото за ...

......... търговецът е отказал да удовлетвори рекламацията им, или се е забавил твърде дълго спрямо 30-дневния законов срок. "Ние винаги ще извършим проверка и ще отговорим на подадените жалби, но нека преди да се обърнат към нас, първо опитат да уредят рекламацията с търговеца, както е предвидено по закон”, препоръча Райков.


Близо 1500 регистрационни номера са свалени заради пияни шофьори През

Близо 1500 регистрационни номера са свалени заради пияни шофьори През ...

......... след употреба на алкохол. За периода са настъпили 718 тежки пътно-транспортни произшествия и 16 369 леки. По оперативни данни са загинали 33-ма, а 836 души са пострадали. На територията на град София за посочения период са регистрирани 161 950 нови и втора ръка автомобили, а са бракувани – 27 700.


Около половината от активите на Държавния пенсионен фонд на Япония

Около половината от активите на Държавния пенсионен фонд на Япония ...

......... 500 рухна с 14%, най-бързият темп от 2011 год. Йената през октомври-декември укрепна с 3,7% спрямо американския долар. Към 31 декември 2018 г. активите на GPIF достигнаха 150,7 трлн. йени в сравнение с рекордните 165,6 трлн. йени към 30 септември. Около половината от активите на фонда са вложени в акции.