Излезе второто класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7.

Излезе второто класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7. ...

......... класиране ще излезе на 29 юли. Интересен факт е, че на още на първото класиране бяха попълнени изцяло само две паралелки. Те са "Природни науки " в НПМГ с химия и биология, където учениците се готвят да учат медицина. И паралелката "Логистика на товари " в 123- то училище .


За всичко това има три фактора - ученикът, силно мотивираният

За всичко това има три фактора - ученикът, силно мотивираният ...

......... и учителят. Разбира се зад този труд стои и малко късмет.СМГ по традиция е с най-висок бал. Най-желаната паралелка с математика и немски е с много висок най-нисък бал - 490.5. Момичето с най-висок бал 500 е избрала да се запише в I АЕГ в София.Вижте целия разговор във видеото


Излезе първото класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7-ми

Излезе първото класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7-ми ...

......... той би могъл да се класира на по-горно свое желание. В най-лошия случай би следвало да бъде класиран отново на същото място, няма вариант да падне на по-долно свое желание.Днес беше отчетено, че родителите са се справили с електронното подаване на документи, 94 % от тях са го направили сами.


Готов съм да си плащам, за да работя с прекрасните

Готов съм да си плащам, за да работя с прекрасните ...

......... плащам, за да работя с прекрасните деца, които България ражда. Светът принадлежи на маниаците. Това каза в "Панорама" учителят по физика Теодосий Теодосиев. Според него основният проблем на днешните младежи е не образованието, а възпитанието, което получават. 2-3 университета са необходими на държавата, каза още учителят.Цялото интервю вижте във видеото.


От днес започна подаването на документи за първото класиране на

От днес започна подаването на документи за първото класиране на ...

......... кандидатстват в профилирани и професионални гимназии. За първи път подаването е само електронно.Какво трябва да знаят ученици и учители - вижте разговора на репортера ни Елиана Димитрова с началника на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. Започва приемът в гимназии след 7. класЗапочва приемът на документи за класиране в гимназиите.


Започва приемът на документи за класиране в гимназиите.© БГНЕСДо 5

Започва приемът на документи за класиране в гимназиите.© БГНЕСДо 5 ...

......... https://priem.mon.bg/ както и в училищните гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника. 61 223 ученици са се явили на изпитите по български език и литература и математика. Кандидат-гимназистите ще кандидатстват за близо 2500 паралелки. Малко повече от 1440 професионални, а 1053 - профилирани.Приключи европейският проект

Приключи европейският проект "Докторантски център "Свети Климент Охридски" на Софийския ...

......... това е важно за България, защото така създаваме младите изследователи в сътрудничество между различни области в България и в сътрудничество с чуждестранни институции.От университета са готови да кандидатстват по нови програми с европейско финансиране за докторанти. В Алма матер се обучават около 1000 докторанти, което е една четвърт от всички.


Учениците от VII клас решаваха задачите от вариант 1 на

Учениците от VII клас решаваха задачите от вариант 1 на ...

......... до 5 юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.Проблем ли се оказа задачата с илюстрация в изпита след VII клас?Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български език и литература след VII клас. В 7 часа тази сутрин в Министерството на образованието беше изт...


Първа копка за цялостен ремонт бе направена днес в детска

Първа копка за цялостен ремонт бе направена днес в детска ...

......... процес ще бъде осигурен.Бистра Гочева - изпълняващ длъжността зам.-директор: Те ще бъдат в новия корпус, новопострояният, който функционира. Всичко е организирано с района, със Столична община, така че процесът да мине плавно и безпроблемно.Амбициите на екипа, който работи по проекта, е децата да влязат в обновените помещения до 1ви октомври.


Учениците от 7. клас решаваха задачите от Вариант 1 на

Учениците от 7. клас решаваха задачите от Вариант 1 на ...

......... че, ако се постарая повече, мисля, че мога да се справя доста добре.Лора Николова - ученичка в 7 клас: Може би последните около 3 задачи са по-трудни, защото се изисква повече мислене на тях. От 3-и до 5-и юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.© БГНЕС


Родители на ученици в 27-о СУ

Родители на ученици в 27-о СУ "Акад. Г. Караславов" в ...

......... Родители на ученици в 27-о СУ "Акад. Г. Караславов" в София сигнализираха за неправилно съхранение на хранителни продукти, предназначени за консумация от деца. На снимките, изпратени до нашия екип, се вижда как хранителните продукти се съхраняват в училищното фоайе.Вижте и още във видеото. СофияНад 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български

Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български ...

......... камерата ни Йоанна.Резултатите от изпитите ще са готови до 27 юни. От 3 до 5 юли ще се подават заявления за участие в класирането за гимназиите. НАЦИОНАЛНО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА – VII клас, 17 юни 2019 година, ВАРИАНТ 1mon.bg/upload/20014/7klas-BEL_17062019.pdfВижте всички задачи и правилните отговори към тях.


Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български

Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български ...

......... класирането за гимназиите. Максималният брой точки, който могат да съберат седмокласниците е 100. Седмокласниците ще пишат по вариант №1 на изпитите по български езикВ 7. 00 часа в Министерството на образованието беше изтеглен вариант номер 1 на изпита по български език и литература след 7. клас. Вижте повече от ре...


Пловдив е лидер в страната при въвеждане на иновативно обучение

Пловдив е лидер в страната при въвеждане на иновативно обучение ...

......... веднъж обучение за работа с облачни технологии, обясни заместник-кметът Стефан Стоянов, като той заяви, че се надява процентът им да расте. През следващата година общината ще отдели още 200 000 лева за закупуване на нови устройства. Училищата ще могат да кандидатстват за финансиране отделно и по конкретни проекти за обучението.


Утре е изпитът по български език и литература след 7.

Утре е изпитът по български език и литература след 7. ...

......... обмислят какви паралелки ще попълват.Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Тези три дни, ако те започнат тепърва да събират информация, ще бъде напрегнато. Не е необходимо. Информацията и сега те могат да я получат.Всеки ученик ще има персонален профил в тази платформа и код за достъп, за да проследява резултатите си.


По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година

По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година ...

......... над 49 000 ученици, а на избираемата матура - повече от 39 000.Над 49 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литератураНад 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. Учениците решаваха тест от 40 въпроса и писаха съчинение или есе върху...Зрелостниците вече могат да видят резултатите си от майската сесия

Зрелостниците вече могат да видят резултатите си от майската сесия ...

......... Зрелостниците вече могат да видят резултатите си от майската сесия на държавните зрелостни изпити, съобщават в сайта на Министерство на образованието.Проверката става с входящ номер и идентификационен код на адрес: https://zamaturite.bgОфициалните протоколи ще бъдат изпратени по-късно до училищата.


Заради изпитите за кандидатстване след 7-ми клас, 17 и 19

Заради изпитите за кандидатстване след 7-ми клас, 17 и 19 ...

......... документи ще е изцяло електронно - независимо дали се подават от вкъщи или в училище гнездо. Всяка работа ще има индивидуален електронен бар код, за да не се бъркат различните работи на учениците. Тестовете ще се проверяват вече електронно, затова, заради сканирането, децата ще трябва да пишат с черен химикал.


26 ученици от Молдова пристигнаха в Русенския университет, за да

26 ученици от Молдова пристигнаха в Русенския университет, за да ...

......... те така стоят и слушат внимателно и им разказвам всичко за България."През последните пет години Русенският университет посреща по няколко групи ученици за езиково обучение от Украйна и Молдова по постановление на Министерския съвет. А през септември очаква 20 банатски българчета от Румъния, за да обогатят познанията си по езика.


„Игри на щастието“ е темата, която се падна на кандидатите,

„Игри на щастието“ е темата, която се падна на кандидатите, ...

......... бъдат оценявани още тяхната обща и писмена култура, както и оригиналността на подхода при излагането на гледната точка.Преди началото на изпита всички кандидат-студенти бяха приветствани от заместник-ректорът на СУ проф. Ренета Божанкова, която им пожела спокойствие и съсредоточеност, които да им помогнат да докажат знанията си пред авторитетната изпитна комисия.


Великобритания запазва таксите и финансирането на българските студенти за учебната

Великобритания запазва таксите и финансирането на българските студенти за учебната ...

......... да ползват държавно кредитиране на пълния размер на таксата за обучение, а самите такси ще се запазят на нива средно от 9 250 паунда годишно. Информацията е важна за българските кандидат-студенти през следващата учебна година. Във Великобритания се кандидатства година по-рано, а приемът на документи започва още от тази есен.


Все повече училища в Благоевград предлагат специалности, съобразени с пазара

Все повече училища в Благоевград предлагат специалности, съобразени с пазара ...

......... какво да работи, разкриваме техните способности, техните интереси, къде са силните, къде са слабите им страни така че да могат да направят свой мотивиран избор.На училищна панорама в Благоевград възможностите на своите учебни заведения, както и постиженията си през годините представиха 8 средни училища, както и езикови школи и занимални.


Великобритания запазва нивата на таксите и държавното финансиране за британски

Великобритания запазва нивата на таксите и държавното финансиране за британски ...

......... нашите университети ще продължат да предоставят разнообразни програми за чужденци като глобални образователни институции“, казва още Скидмор.Международната стратегия за образование на Великобритания предвижда подкрепа на чуждестранните студенти с цел запазване на световно ниво на образованието в Обединеното кралство. Британското правителство признава и необходимостта да гарантира сигурност на студентите в сектора.


Днес се проведе втората задължителна матура по предмет по избор.

Днес се проведе втората задължителна матура по предмет по избор. ...

......... до този момент. Резултатите и от втората, и от първата матура ще са ясни до 13 юни. Над 40 хиляди зрелостници се явиха на втората задължителна матура40 484 са зрелостниците, които днес положиха втората задължителна матура по предмет по избор, съобщиха от МОН. Младежите писаха по вариант 1, който бе...


Днес се провежда втората задължителна матура по предмет по избор.

Днес се провежда втората задължителна матура по предмет по избор. ...

......... ученици. Почти толкова са предпочели в дипломата им за средно образование вместо оценка от втора матура да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по професията, изучавана в професионална гимназия. Сутринта учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.


Над 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по

Над 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по ...

......... единия и за другия жанр.За да се спре купуването на матури, вече трета година изпитът по български език е разделен на три модула. За първи път от дълго време насам той е отделен и от изпита по български след 7. клас.Резултатите от матурата трябва да са готови до 13 юни.


Над 52 000 зрелостници ще се явят на матурата по

Над 52 000 зрелостници ще се явят на матурата по ...

......... на 23 май, също от 8 часа. При изпитите по чужд език и обществени науки модулите ще са три, както при матурата по български. При природните науки ще са два- съответно от 90 и 150 минути. Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул.


Това стана ясно след поредното заседание на координационното звено за

Това стана ясно след поредното заседание на координационното звено за ...

......... присъстващи ученици са наложени само около 300 акта за административни нарушения.Социалният министър обяви: помощите на около 17 000 семейства са спрени отново заради отсъствие от клас. Предстои тези средства в размер на повече от 2 милиона лева да бъдат предоставени на детските градини и училищата, в които се обучават децата.


За последните две години откакто стартира Механизмът за съвместна работа

За последните две години откакто стартира Механизмът за съвместна работа ...

......... които не посещават училище и съответно родители на тези деца, като за тях е предвиден много по-ограничен достъп до целевите помощи за отопление”, обясни той. По отношение на тези нови обособени групи е предвиден един по-ограничен достъп чрез по-ниски доходи, без да се лишават от тези целеви помощи за отопление.


Първото класиране за детски градини и ясли в София приключи.

Първото класиране за детски градини и ясли в София приключи. ...

......... деца няма да бъдат класирани. Продължава строителството на 7 детски градини, с които ще бъдат разкрити около 500 места до края на годината.Има още 3 класирания - на 24 май, 7 юни, 21 юни. На 31 август започват текущите класирания, които ще продължат през цялата година.Вижте и още във видеото.


Продължават така наречените

Продължават така наречените "малки матури" за 4. клас. Днес е ...

......... 4. клас. Днес е изпитът по "Човекът и обществото".Резултатите от националните външни оценявания по всеки от предметите се измерват в точки. Максималният брой, който могат да изкарат учениците е 20. Отличната оценка започва от 17 точки. За да минат границата на слаба оценка, четвъртокласниците трябва да изкарат поне 7 точки.


В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието

В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието ...

......... избрали тази форма, която им позволява да работят, докато учат...Криза в липсата на преподаватели, особено по природните науки и чужди езици, определено има, потвърди зам.-министърът. Тя изтъкна, че има скрит „резерв“ от учители, които са напуснали системата, но могат да се върнат, ако имат подходящ стимул.Целия разговор гледайте във видеото.


Национално състезание провери грамотността на 3 600 ученици от пети

Национално състезание провери грамотността на 3 600 ученици от пети ...

......... дръзки мечти, да ги формулирате и отстоявате на нашия прекрасен български език.Всички получиха своята награда - тълковен речник и грамота, която да им напомня за най-важната поука.Белослава Комсийска, Пазарджик: Всичко се постига с търпение и няма лесни неща в живота. И всеки грешен отговор днес ще бъде верен урок утре.


Недостигът на учители ще бъде един от големите проблеми на

Недостигът на учители ще бъде един от големите проблеми на ...

......... учител е намерил общ език с учениците си и то не само заради общия им интерес към компютърните технологии.Деян Василев, учител по информатика: Да седнеш, да говориш с тях за проблемите им - какво искат, какво ги вълнува, което те го оценяват много.Общо 102-ма учители бяха отличени в различни категории.


Ученици и учители от хуманитарната гимназия

Ученици и учители от хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и ...

......... това е една гордост да учиш в такова училище, в което са стъпвали велики лица като Иван Вазов, Андрей Ляпчев и много, много други министри, революционери и будители. Тържествата в чест на солунските братя ще продължат и на 24 май , като в тях ще се включат всички пловдивски училища.


Народното събрание прие решение за откриване на Медицински факултет в

Народното събрание прие решение за откриване на Медицински факултет в ...

......... научноизследователски процес. Учебният процес ще се води от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри.В Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.


Днес ще се проведе Националното външно оценяване по математика, на

Днес ще се проведе Националното външно оценяване по математика, на ...

......... което се очаква да се явят около 60 000 четвъртокласници от цялата страна. Изпитът включва 19 задачи, за решаването на които учениците могат да получат максимум 20 точки. Продължителността на изпита е 40 минути, а за децата със специални образователни потребности - 80. Резултатите ще станат ясни до десет дни.


Президентът награди български ученици, постигнали златно и сребърно ниво в

Президентът награди български ученици, постигнали златно и сребърно ниво в ...

......... един труден път с предизвикателства и опознавайки по-добре себе.И най-вече, както ми разказа Даниел, наградата дава кураж - смелост да преодолееш задръжките си и да посмееш да си помечтаеш. Че можеш и ти един ден пак да се върнеш в Президентствотото, но вече не като гост, а като домакин.© БГНЕС


Успех и за българския отбор от ученици на Менделеевската олимпиада

Успех и за българския отбор от ученици на Менделеевската олимпиада ...

......... получавала отличия, но на Великден участниците се завърнаха с щастливата новина за най-високото сред тях. Ученици от НПМГ търсят спонсори, за да участват в олимпиада в ЯкутияОт Националната природоматематическа гимназия в София търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия. Тя ще се проведе през юли, но парите, необ...


В 13 държавни висши училища таксите за обучение през следващата

В 13 държавни висши училища таксите за обучение през следващата ...

......... в Габрово за задочно обучение в техническите науки. Намаление на таксите от 17 на сто пък ще има Висшето строително училище "Любен Каравелов" - София за архитектура, задочно.Правителството утвърди и броя на приеманите за обучение студенти и докторанти - те ще са общо 43 413 в 37 държавни висши училища.


Бележник 2019 отбелязва лек напредък в грижите за децата, който

Бележник 2019 отбелязва лек напредък в грижите за децата, който ...

......... децата – обединение на 152 граждански организации от цялата страна, които работят за и с деца и семейства. Той прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Автори са 30 експерти, които ежедневно са на терен и работят директно с деца и семейства в цяла България.


Днес беше финалът на ученическото състезание Spelling Bee в България

Днес беше финалът на ученическото състезание Spelling Bee в България ...

......... една объркана буква не е края на света. Една грешка не е вечен провал. И доказателството е Виктория. След днешния успех тя има още нещо за казване - към този, който след всяка грешка е бил до нея. Виктория Иванова, 7 клас, ПМГ "Проф. Емануил Иванов", Кюстендил: T-H-A-N-K Y-O-U, D-A-D!


Новите пенсионери ще могат да включват при изчисляване на пенсията

Новите пенсионери ще могат да включват при изчисляване на пенсията ...

......... се използват за конкретните му нужди.Новите правила влизат в сила с началото на следващата година. И още една съществена промяна в Закона за социалното подпомагане - хората в трудоспособна възраст ще получават социални помощи, само ако полагат общественополезен труд или са включени в програми за ограмотяване или повишаване на квалификацията.


В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския ...

......... развитие и политика“.С успешно издържани изпити по история на България и изпит по английски, немски, френски, испански език (по избор) бъдещите студенти могат да запишат специалност „Европеистика“.С успешно положени изпити по история на България и по английски и френски език (по избор) могат да запишат специалността „История и чужд език“.


Ученици от Националната природо-математическа гимназия започват кампания за дарения, насочена

Ученици от Националната природо-математическа гимназия започват кампания за дарения, насочена ...

......... от Националната природо-математическа гимназия започват кампания за дарения, насочена към възрастни хора в нужда от Северозападна България.Вижте и още в прякото включване на Тереза Ставрева.Идеята им е да посетят малките населени места край Монтана и да снабдят нуждаещите се с хранителни продукти, както и да внесат топлина в домовете им.


Днес е международният ден на ромите. Поглеждаме към статистиката -

Днес е международният ден на ромите. Поглеждаме към статистиката - ...

......... как да излязат от общия знаменател. Мими Иванова, учител в 75-то ОУ "Тодор Каблешков": Разковничето е работа, работа и пак работа.Богомила Самуилова, ученичка в ПГ "Генерал Владимир Заимов", град Сопот: Без образование сме за никъде.И да влязат в числото на хилядите, които не изтъркват думата интеграция, а просто я сбъдват.


В студиото на „Още от деня“ образователният министър Красимир Вълчев

В студиото на „Още от деня“ образователният министър Красимир Вълчев ...

......... Даниел Вълчев. Строителните и техническите сектори работят добре, като предлагат практики, участват в настоятелства, като има и някои, които даряват средства на висши училища, допълни той.Васил Велев: Няма безработен математикЗавършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра реализация на пазара на труда. Така председателят на УС на Асо...


Завършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра

Завършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра ...

......... получават повече от колегите си в Европа, изтъкна Велев. Той напомни, че по-големите компании са поели известна образователна функция.Заради недостига на инженери: Бизнесът иска задължителни матури по математика68% от фирмите у нас изпитват остра нужда от персонал. Данните бяха изнесени на международен форум на работодателски организации от 15 държави. Най-го...


Няма да се въвежда задължителна матура по математика, съобщи министърът

Няма да се въвежда задължителна матура по математика, съобщи министърът ...

......... бъдат интегрални.Със Закона за предучилищното и училищното образование възприехме компетентностния подход. Компетентностният подход означава повече интердисциплинарност, повече умения, не толкова и само знания по конкретната дисциплина.Васил Велев: Няма безработен математикЗавършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра реализация на пазара на труда. Така председателят на УС на Асо...


Почти летните температури през април пришпорват много шофьори да сменят

Почти летните температури през април пришпорват много шофьори да сменят ...

......... летните температури през април пришпорват много шофьори да сменят зимните гуми. Въпреки, че законът не ограничава карането изрично с летни гуми, периодът вече е подходящ според експертите. Защо? Вижте в прякото включване на Боряна Черганова и Марин Сираков със съвети към шофьорите от един столичен сервиз за смяна на гуми.


68% от фирмите у нас изпитват остра нужда от персонал.

68% от фирмите у нас изпитват остра нужда от персонал. ...

......... - КТ "Подкрепа": Заплащането обаче в България е около 26% от средно европейските нива, което означава, че първо трябва да увеличим заплащането, а след това да говорим за производителност.Днес 15 работодателски организации от Централна и Източна Европа споделиха своя опит в преодоляване на проблемите свързани с липсата на работна ръка.


Българските студенти могат да кандидатстват по програма

Българските студенти могат да кандидатстват по програма "Цифрова възможност за ...

......... от този момент, в който машините ще ни сменят, по-скоро мога да кажа, че изкуствения интелект ни помага хората да си развиваме нашето критично мислене, да измисляме по- умни идеи и така да движим света напред. През 2021 година започва нова европейска програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млд. евро.


350 кандидат-студенти пишат по темата „За няколко лайка повече“ на

350 кандидат-студенти пишат по темата „За няколко лайка повече“ на ...

......... влизат оценките от писмения и от устния изпит по журналистика. В специалност „Книгоиздаване“ ще се взима само по-високата оценка от двата конкурсни изпита и има възможност по избор за кандидатстване в тази специалност с оценките от матурите по „Български език и литература“, „История и цивилизация“, „Философски цикъл“ и чужд език.


От Националната природоматематическа гимназия в София търсят спонсори, за да

От Националната природоматематическа гимназия в София търсят спонсори, за да ...

......... гимназия в София търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия. Тя ще се проведе през юли, но парите, необходими за заминаването, не са предвидени в бюджета на училището. Нужни са около 20 000 лева за транспортни разходи, визи и такси за участие в състезанието.Вижте и още във видеото.


Как фалшивите новини създават фалшива реалност - това обсъдиха студенти

Как фалшивите новини създават фалшива реалност - това обсъдиха студенти ...

......... какво се случва в Европа, какво предстои да се случи в Европа, преекспониране на различни заплахи, свързани с имиграция, с бежанци - това, което наблюдавахме и през последните години.Владимир Шопов посочва и друг проблем - понятието ,,фалшиви новини,, влезе в ежедневния политически език като обяснение за несъгласието с дадена теза.


Около 13 700 свободни места за прием в детски градини,

Около 13 700 свободни места за прием в детски градини, ...

......... повече от миналата година. Свободните места се дължат на увеличаването на броя на децата в яслените групи от 20 на 23. В столицата децата, които посещават детски градини и ясли, са около 47 000. Кампанията за прием на деца през септември започна днес. Резултатите ще станат ясни на 11 май.


Темата за попкултурата и младите хора завладя Аулата на Софийския

Темата за попкултурата и младите хора завладя Аулата на Софийския ...

......... към Япония и културата ни, към попкултурата ни, която се корени в нашите традиции." Професор Ито се зарече да разпространява нашата попкултура сред японците. А нашите японисти с авангардните си проекти търсят академичен прочит на трудно обяснимата близост между българи и японци и по пътя на попкултурата София - Токио.


От езиков курс до докторантура, от стаж до позиция в

От езиков курс до докторантура, от стаж до позиция в ...

......... Йотова - вицепрезидент на България: За съжаление нямаме система в България, която да подпомага децата дори и в началното училище да изберат своята бъдеща професия. Нямаме и достатъчно добре развита програма, така че младите хора да имат еднакъв старт.По време на изложението има предвидени лекции за правата ни като потребители.


Софийският университет

Софийският университет "Св. Климент Охридски" припомня, че днес е крайният ...

......... явяване на първата кандидатстудентска сесия за учебната 2019/2020 година. Таксата за явяване на изпит е 30 лв. Първата изпитна сесия в Софийския университет ще е в неделните дни от 24 март до 28 април. В първия ден възможностите си могат за проверят кандидат журналистите и тези, които кандидатстват с математика.


За четвърта поредна година конкурсът „Работилница за репортери“ ще помага

За четвърта поредна година конкурсът „Работилница за репортери“ ще помага ...

......... записване в конкурса е до 15-ти март, а началото е на 18-ти март. Церемонията по награждаването ще бъде през май. Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята БългарияСимеон Симеонов е победителят във второто издание на конкурса за журналистика и литературно творчество „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за тво...


Инструментът Selfie, който има за цел ученици, учители и директори

Инструментът Selfie, който има за цел ученици, учители и директори ...

......... че ще поиска от ЕК да направи промяна във въпроса или той да отпадне от въпросника.Европейска анкета, проведена в български училища, съдържа графа за "друг" полВ българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и...


Искаме да ориентираме децата и към уменията, заяви в сутрешния

Искаме да ориентираме децата и към уменията, заяви в сутрешния ...

......... ще даде свидетелство след 10 клас, което ще е необходимо, ако децата искат да кандидатстват в друго училище, тъй като ще има допълнителен план прием.Вълчев каза още, че продължава работата по това учителските заплати да нарастват, като целта е да достигне средно ниво от около 1500 лв. през 2021 г.


Важна информация за родителите на първокласници в столицата. Променена е

Важна информация за родителите на първокласници в столицата. Променена е ...

......... допълнителните критерии, при които се дават точки за деца с увреждания, от многодетни семейства, завършили подготвителна група в училището и т.н. Тук има само една промяна- точките за дете без родители се увеличават от 5 на 6. Очаква се промените да бъдат приети на следващото заседание на Столичния общински съвет.


Над 70 представители на университети и училища от цял свят

Над 70 представители на университети и училища от цял свят ...

......... в различна продължителност, която зависи на практика от продължителността на програмата, която са учили в Канада.Изложението продължава и утре в НДК. Софийският университет е първи в рейтинговата система на университетите у насЗа трета поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" получи награда за най-много професионални направления, класирани на първо място...


Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор

Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор ...

......... процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.Европейска анкета, проведена в български училища, съдържа графа за "друг" полВ българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и...


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба ...

......... платформата не е подало сигнал, че някой е възмутен. Сигналът бил от един-единствен родител до медиите.Европейска анкета, проведена в български училища, съдържа графа за "друг" полВ българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и...


В българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в

В българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в ...

......... още не са. След въпрос до просветното министерство защо в анкетата за пол фигурира графа "друго", при положение, че това противоречи на нашето законодателство, оттам отговориха, че SELFIE се провежда в 28 страни-членки на Европейския съюз. Методологията е ангажимент на Европейската комисия, а МОН единствено е разпространило информацията по училищата.


Тя вече ще дава предимство на децата, които живеят в

Тя вече ще дава предимство на децата, които живеят в ...

......... За следващата година обаче в правилата ще влезе и уседналостта. Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: Над две години ще носи максималните три точки.Това е по подобие на модела за първи клас.И още - изработва се нов софтуер и се подготвя райониране- всяка градина да има свой прилежащ район.


Националната хуманитарна гимназия

Националната хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" в Благоевград е ...

......... образованието в тази посока. Така че, ако бъде одобрен план- приема, ние ще мислим в тази в тази посока . Според директора на хуманитарната гимназия, основната причина за липса на кадри на пазара на труда е демографската криза, а държавата трябва да помисли за различни начини за стимулиране на раждаемостта.


За трета поредна година Софийският университет

За трета поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" получи ...

......... имаме конкуреция за първото място и висшите училища се борят за подобряване на репутацията си.Все по-трудно висшите ни училища ще могат да бъдат конкурентни в следващите години, прогнозира министър Вълчев, и заради намаляващия брой студенти, и заради добрите чужди университети. Затова им трябва авторитет, а него го дава рейтинговата система.