Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба ...

......... платформата не е подало сигнал, че някой е възмутен. Сигналът бил от един-единствен родител до медиите.Европейска анкета, проведена в български училища, съдържа графа за "друг" полВ българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и...


В българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в

В българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в ...

......... още не са. След въпрос до просветното министерство защо в анкетата за пол фигурира графа "друго", при положение, че това противоречи на нашето законодателство, оттам отговориха, че SELFIE се провежда в 28 страни-членки на Европейския съюз. Методологията е ангажимент на Европейската комисия, а МОН единствено е разпространило информацията по училищата.


Тя вече ще дава предимство на децата, които живеят в

Тя вече ще дава предимство на децата, които живеят в ...

......... За следващата година обаче в правилата ще влезе и уседналостта. Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: Над две години ще носи максималните три точки.Това е по подобие на модела за първи клас.И още - изработва се нов софтуер и се подготвя райониране- всяка градина да има свой прилежащ район.


Националната хуманитарна гимназия

Националната хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" в Благоевград е ...

......... образованието в тази посока. Така че, ако бъде одобрен план- приема, ние ще мислим в тази в тази посока . Според директора на хуманитарната гимназия, основната причина за липса на кадри на пазара на труда е демографската криза, а държавата трябва да помисли за различни начини за стимулиране на раждаемостта.


За трета поредна година Софийският университет

За трета поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" получи ...

......... имаме конкуреция за първото място и висшите училища се борят за подобряване на репутацията си.Все по-трудно висшите ни училища ще могат да бъдат конкурентни в следващите години, прогнозира министър Вълчев, и заради намаляващия брой студенти, и заради добрите чужди университети. Затова им трябва авторитет, а него го дава рейтинговата система.


Трима българските ученици бяха сред победителите в проекта Space Tube,

Трима българските ученици бяха сред победителите в проекта Space Tube, ...

......... (Професионална гимназия по телекомуникации, гр. София) са победителите и освен от Ева Майдел, учениците бяха поздравени и от Вицепрезидента на Майкрософт Джон Франк и директора на 3М за Европа Максим Бюро. Победителите в конкурса посетиха също и центъра по иновации на 3М в Дюселдорф и Европейската космическа агенция в Брюксел.След близо 160 години от създаването си, за новата учебна

След близо 160 години от създаването си, за новата учебна ...

......... и желание на родителите кой къде ще си изпраща децата, но това което предлага държавата и общината е това. Ще има транспорт, който ще ги извозва децата. По данни на Регионалното управление на образованието през последните години в Благоевградска област на всеки випуск първокласниците намаляват с по около 200 деца.


Гимназиалното образование е разделено на два етапа, което дава възможност

Гимназиалното образование е разделено на два етапа, което дава възможност ...

......... модернизация и подобряване на условията. За висшето образование, Вълчев коментира, че през последните години се е повишил приема в професионално направление "Медицина". За него остава притеснителен недостигът на инженери. "Важни са нагласите на кандидат-студентите, затова още от прогимназиален етап трябва да се изучава засилено математика и природни науки", заяви министърът.


В Пловдив успешно работи образователно-индустриален борд. Целта му е да

В Пловдив успешно работи образователно-индустриален борд. Целта му е да ...

......... нужда от кадри с повече инженерни знания, не просто хора, които работят на поточна линия и съответно и заплатите са по-добри за тях. Близо 3000 са новооткритите работни места за 2017-а година в Пловдивско. Средногодишният ръст на заплатите е 10%. Интерес към образователно-индустриалния борд проявяват все повече фирми от региона.


Всяка година в България от системата на образованието отпадат над

Всяка година в България от системата на образованието отпадат над ...

......... от предложенията да можем да проследяваме упражняването на правото на образование.В просветното министерство липсва също информация дали детето е записано на училище в чуждата страна, където е заминало с родителите си. В момента са предприети мерки за установяване на броя на българските ученици в Германия, където има най-много български семейства.


Директорът на Изпълнителна агенция

Директорът на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за ...

......... до този момент, като държавен служител никога не е уволняван и винаги е получавал най-високи оценки за к...Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културатаДепутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. От левицата разпространиха аудиозаписи за оказване на натиск за по...Разказът

Разказът "Кръв от къртица" и други разкази на Здравка Евтимова ...

......... прочетете Здравка Евтимова. Нейни творби може да се паднат за преразказ в дидактическата задача. Научихме го случайно днес, в Министерството на образованието. Екипът от НБУ по време на снимките на "Кръв от къртица" © Цвета Младенова Екипът от НБУ по време на снимките на "Кръв от къртица" © Цвета Младенова


В 26 общински училища и 6 професионални гимназии в Пловдив

В 26 общински училища и 6 професионални гимназии в Пловдив ...

......... те ще могат да се насочат към професионалните гимназии.Донка Щилянова, началник отдел "Образование" в Община Пловдив: Закриването на паралелки в средни училища ще даде възможност за разкриване на паралелки в професионалните гимназии.Мярката ще отговори и на политиката на образователното министерство за увеличаването на учениците в професионалните гимназии и техническите паралелки.


В 1561 училища днес, 29 януари, са преустановени учебните занятия.

В 1561 училища днес, 29 януари, са преустановени учебните занятия. ...

......... училища в област Ловеч също няма учебен процес. В предгрипна обстановка остава област Търговище. Почти цяла България е в грипна епидемия, от днес е обявена и в МонтанаОт днес грипна епидемия е обявена и на територията на област Монтана. Учебните занятия в училищата в областта се преустановяват до 4 февруари.


Експеримент за млади предприемач: ученици от 4 столични училища имат

Експеримент за млади предприемач: ученици от 4 столични училища имат ...

......... В случай, че инициативата се окаже успешна ще бъдат създадени клубове за нови идеи и предприемачествои в други училища.Български ученици и студенти се състезават за най-обещаващ бизнес проектБългарски стартъп компании в борба за шанс да положат основите на успешен бизнес. Стотици младежи се включиха в десетото издание на предприемаческия ф...


Грипна ваканция е обявена в повечето училища в България, грипната

Грипна ваканция е обявена в повечето училища в България, грипната ...

......... че учителите все пак са интелигентни хора и могат да си преценят какво да изберат.И ако децата се радват на дните без уроци и домашни, учителите, макар и в отпуск, продължават да работят у дома. Сега те трябва да решат как да променят учебните планове, за да наваксат пропуснатото време.Признание за български автор. Разказът

Признание за български автор. Разказът "Кръв от къртица" на българската ...

......... е моя задача да мисля по този въпрос. Аз се вълнувам да има хубави неща, които са близки до сърцата. Здравка Евтимова е завършила английска филология, работи като преводач. Досега нейни разкази са публикувани в над 32 държави. Очаква съвсем скоро сборниците ѝ да се появят в Китай и Франция.


От понеделник, 28 януари, Столична РЗИ обявява грипна епидемия на

От понеделник, 28 януари, Столична РЗИ обявява грипна епидемия на ...

......... провеждането на профилактични имунизации.Припомняме, че към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на следните области: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит. Отменена е грипната епидемия на територията на област Перник.


Столичният общински съвет взе решение за увеличаване на броя на

Столичният общински съвет взе решение за увеличаване на броя на ...

......... приети. Разбира се, това не означава, че във всяка яслена група ще бъдат разкрити, но при повечето детски градини персоналът е разчетен за максимално натоварване. Квадратурата е разчетена за големи групи.От Столичната община планират през 2019-та година да бъдат построени още 15 детски градини. 7 от тях вече са започнати.


Повече деца в яслените групи в общинските детски заведения в

Повече деца в яслените групи в общинските детски заведения в ...

......... се направи връщане към един по-различен размер на групите, но под условие, а именно, ако има ниска средномесечна посещаемост, която е факт в много яслени групи при нас, тогава да има възможност за приемане на до 3 деца допълнително, което най-вероятно в София ще означава около 700 деца допълнително приети=


Готви се нова наредба от Столичната община, а тази вечер

Готви се нова наредба от Столичната община, а тази вечер ...

......... бъдещи майки“: Считаме, че това е дискриминация спрямо децата на признак възраст и лично положение. Ако бъде приета в този вид, в който е в проекта, със сигурност ще обжалваме. Всички постъпили предложения за новата наредба ще бъдат разгледани на комисия, след което ще се гласуват от Столичния общински съвет.


Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел връчи

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел връчи ...

......... всеки един стипендиант е достоен последовател на труда и усилията на онези български учени, на чието име са учредени отделните стипендии. Бъдещето на Европа е цифрово и вие можете да пишете върху неговите страници още от днес, поставяйки основите на това да бъдете следващите европейски цифрови лидери, е заявила еврокомисарят.


Първото по рода си общообразователно начално училище с разширено изучаване

Първото по рода си общообразователно начално училище с разширено изучаване ...

......... ми се вярва, с Божия помощ, вероятно после все по-лесно и по-лесно родителите ще ни доверяват своите деца за обучение и християнско възпитание в нашето училище. Училището ще носи името "Свети Седмочисленици" и ще се намира в сградата на бившата митрополия в центъра на Ловеч, която в момента се ремонтира.


При изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии

При изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии ...

......... е по-нисък. © БНТПри съдържанието на изпитите има съвсем малки промени - по български няма да се включват вид и залог на глагола, видове подчинени изречения, фразеологизми и пароними. По математика пък отпадат линейните параметрични уравнения и неравенства и трапец. Остава същата продължителност на изпитите от два часа и половина.


В изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии

В изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии ...

......... използва за кандидатстване. Остава същото продължителност 150 минути, означава че няма да има два модула. Сливат се двата модула. Отново ще има трансформиращ преразказ. Материалът ще бъде само от произведения от 7. клас. Нямаме нужда от тези модули, защото на практика всички ученици ще кандидатстват в профилирани или професионални гимназии.


В Благоевград Общинският съвет прие план-програма за преминаване на едносменен

В Благоевград Общинският съвет прие план-програма за преминаване на едносменен ...

......... езиковата гимназия в града, които се помещават в една сграда. Там трябва да бъде изградено ново крило, казаха от общината.От регионалното управление на образованието обясниха, че в града има достатъчно бази и че промените ще бъдат направени по най-добрият начин, както за училищата, така и за учениците.Вижте повече във видеото


Днес е последният ден от коледната ваканция за учениците. От

Днес е последният ден от коледната ваканция за учениците. От ...

......... образователното министерство беше първият учебен ден за годината да е на 2 януари, но в последствие решиха да дадат допълнителен ден ваканция. В същото време за голяма част от родителите денят беше работен и нямаше какво да правят децата си без предварителен план. За ефекта на промяната - Виктория Бояджиева.


От началото на годината български ученици са спечелили 72 медала

От началото на годината български ученици са спечелили 72 медала ...

......... върху природните науки.Деница Сачева, зам.-министър на образованието: През следващата година 40% от дейностите по интереси на българските училища ще бъдат насочени към тези дисциплини. Ще бъдат инвестирани почти 1 млн. и 500 хиляди лева в международни състезания и олимпиади.А това е с 235 хиляди лева повече отколкото през тази година.


От тази учебна година в пловдивското училище „Св. Св. Кирил

От тази учебна година в пловдивското училище „Св. Св. Кирил ...

......... наистина се разви. И за всичко иска да е самостоятелен и да се опита сам да направи даденото нещо.Отворени врати за родители ще има и през месец април догодина. А амбицията на учебното заведение е през следващата година още една паралелка първокласници да се обучават по метода на Мария Монтесори.


Европейската комисия одобри още 210 млн. лв. за ремонт на

Европейската комисия одобри още 210 млн. лв. за ремонт на ...

......... в бюджета на приоритетните оси, не се нарушава и тематичната концентрация, установена в Споразумението за партньорство на Република България.Одобрението от страна на ЕК дава възможност за намаляване рисковете за изпълнение на програмата, повишава се значимостта й за подобряване на достъпа до образование и подобрен образователен процес в регионите на страната.


Днес проблемът с болница „Лозенец“ се реши с решението на

Днес проблемът с болница „Лозенец“ се реши с решението на ...

......... студентите. А Софийският университет "Свети Климент Охридски" празнува 130 години от основаването си. На този ден през 18...Проф. Герджиков, ректор на СУ: Целта ни е да се отворим към обществотоСофийският университет „Св. Климент Охридски“ празнува 130 години от основаването си. На 8декември 1888 г. Народното събрание приема закон за преобраз...


Обвързването със задължителен етап на образованието е свързано с определено

Обвързването със задължителен етап на образованието е свързано с определено ...

......... сре...Няма да се стигне до отнемане на акредитацията на Медицинския университет към СУ, увери министър Вълчев. Преподавателите са най-важни и те са лекари към Правителствената болница, заради което преместването им в друга болница ще означава, че тя ще трябва да стане университетска, допълни той. Към момента не е предложена конкретика.


Поредно световно признание за наши млади математици. Ученици от пловдивското

Поредно световно признание за наши млади математици. Ученици от пловдивското ...

......... математика - СУ "Патриарх Евтимий": Без подготовка нищо не става. Без труд нищо не става. Това са може би едни от най-добрите деца в класовете. За младите математици сега предстои подготовка за следващото състезание, което ще се проведе догодина в Япония, а те си пожелават да спечелят още много медали.


Софийският университет „Св. Климент Охридски“ празнува 130 години от основаването

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ празнува 130 години от основаването ...

......... висше училище у нас - Софийският университет - откри официално академичната учебна година. Тази академична година е по-специална за СУ, за...Проф. Анастас Герджиков: Съществуват критики към висшето образованиеСъстоянието та българското висше образование е сложно, но е по-добро от преди, защото реформата върви в правилната посока и повишава качеството на обр...


В столичното училище „Акад. Емилиян Станев

В столичното училище „Акад. Емилиян Станев" започва Коледна работилница за ...

......... съседите. Всички ние да ги научим, че можем да работим заедно с тях, а не да се сещаме за тях само по празниците.Има 680 деца, които трябва да бъдат изведени от домовете за деца, лишени от родителска грижа, и това са последните стъпки на 10-годишната реформа на правителството, допълни тя.


На 8 декември ще ви разкажем за един студент от

На 8 декември ще ви разкажем за един студент от ...

......... да се учат, тука те започват, но цял живот трябва да се учат и разбира се да не спират да мечтаят. Колкото до Михаил, той още не знае какво ще работи като завърши, засега иска да продължи научната си работа в Университета. И със сигурност няма да спре да мечтае!


Днес се навършват 50 години от първия випуск в профилите

Днес се навършват 50 години от първия випуск в профилите ...

......... нерви, но и много професионални радости и професионално задоволство."Първите студенти в профилите "Радио" и "Телевизия" се събраха, за да уважат своите първи учители - проф. Михаил Минков и д-р Младен Младенов - с плакети пред аудиториите, където младите чуват за първи път, че ако станеш журналист можеш да промениш света.


294 са вече българските училища, които работят по иновативни методи

294 са вече българските училища, които работят по иновативни методи ...

......... и затова догодина започва да действа Национална програма за насърчаване на иновациите.Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Минимум милион и половина, но въпрос на планиране на бюджета- ако имаме възможност и повече средства ще отделим.Програмата, например, ще финансира обмяна на практики или училищата с напреднали иновацици да обучават другите.


Днес просветното министерство представи в столичното 137-мо училище инструмента SELFIE

Днес просветното министерство представи в столичното 137-мо училище инструмента SELFIE ...

......... на образованието и науката: Те ще бъдат използвани също така и за анализ от страна на Европейската комисия или на държавите-членки, но това няма да бъде с цел сравнение или класиране на училищата.Чрез SELFIE министерството ще планира бъдещата дигитализация на образованието - какви обучения и какви инвестиции ще се правят.


Два нови дигитализирани кабинета по природни науки бяха открити днес

Два нови дигитализирани кабинета по природни науки бяха открити днес ...

......... Палдъмова, директор на 134 СУ: Това е доближаване до академичния стил, преподавателят стои на една степен по- високо от своите възпитаници и трябва да покаже достатъчно висок професионализъм и да ги заинтригува.В кабинетите ще влизат ученици от V до XII клас, а проектът е на стойност над 100 хиляди лева.


Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е ...

......... според списание "Сайънс" от 2014-та, 20% от подадените от българи научни ръкописи са плагиатство и така България води негативната класация. Красимир Вълчев: Плагиатството не е нещо новоЩе бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет. Това заяви в студиото на „Още от де...


Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в

Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в ...

......... връщането на децата в училище, модернизацията и инвестициите в учителите, инвестициите в дигиталните умения, връзката с пазара на труда, обновяване на учебните програми.Работата на Просветното министерство няма да се утежни, ако Агенцията за българите в чужбина бъде закрита, тъй като МОН има повече правомощия от нея, включително законови, обяви Вълчев.


Дигитализацията в класните стаи е първата стъпка към образование без

Дигитализацията в класните стаи е първата стъпка към образование без ...

......... който да им дава базови дигитални умения и работата с облачните платформи, които въвеждат в училищата си и амбициозният ни план е всички среднокурсници да използват активно и да имат персонални имейли с домейните на училищата.В момента общината въвежда в училищата две водещи световни платформи за работа с облачни технологии.


Стихове от българската литературна класика рецитираха ученици в градския транспорт

Стихове от българската литературна класика рецитираха ученици в градския транспорт ...

......... е инициативата, много е добра, защото това ги кара да се чувстват българи, да са родолюбци.Димитър Гачев - шофьор: Хубаво е за празника, за будителите, защото сега в днешно време съвсем други празници ги вълнуват. Организаторите се надяват догодина инициативата да има повече съмишленици и да се превърне в национална.


За шести път в Европейския парламент в Брюксел се проведе

За шести път в Европейския парламент в Брюксел се проведе ...

......... почнал да правиш, на теб ти харесва и е доста хубаво другите да те хвалят.И трите с усмивка споделят за проектите си. Показват тънкостите на програмирането не само на евродепутате, но обменят опит и помежду си. И обещават това посещение да е само малка стъпка към успехите им в програмирането.


През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно.

През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно. ...

......... за малките и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите специалисти. Също така предоставихме допълнително средства за училищата и детските градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи, където трябва да се полагат много повече усилия, за да се осигури тяхното развитие.


Националната седмица на четенето започва утре и ще продължи до

Националната седмица на четенето започва утре и ще продължи до ...

......... особеностите на българския език за учениците от V, VI и VII клас. Участието е на доброволен принцип. ЕК: Учениците в България са на последно място по четене, математика и наукиБългарските ученици заемат последните места по четене, математика и науки в Европа според последния доклад на Европейската комисия. Броят на преждевр...


Мухъл, дървеници, лоши битови условия - от това се оплакват

Мухъл, дървеници, лоши битови условия - от това се оплакват ...

......... условия - от това се оплакват студенти, които са настанени в бл. 7 на Медицинския университет в "Студентски град". Ремонт там не е правен от 1997 г.С недоволни студенти се срещна Паулина Найденова.Общи тоалетни, бани - сходна е картинката с общежитията и в Пловдив. Вижте и още в прякото включване.


Идеята на специализираното изложение е да улесни всички, които искат

Идеята на специализираното изложение е да улесни всички, които искат ...

......... България, много по - лесно работят в италиански, пък и в български фирми тук.Интересът към обучение в Италия се увеличи през последните години и на фона на Брекзит. Българските студенти се интересуват все повече от алтернативни дестинации, още повече ,че много от италианските университети представят програми и на английски език.


Концентрацията на учениците и учителите е най-важна, така че няма

Концентрацията на учениците и учителите е най-важна, така че няма ...

......... директор на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Зимното часово време ще е по-комфортно за учениците от втора смяна, но от друга страна сутрин концентрацията на учениците е по-голяма, изтъкна Стаматов. С оглед на цялата страна, където няма много училища на двусменен режим, зимногто часово време е по-благоприятно, допълни той.


Учениците от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ са първите

Учениците от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ са първите ...

......... Догодина WI-FI ще имат всички над 2300. От министерството разработват и електронен облак с безплатно съдържание Дигитализацията на образованието: Отпускат 7 млн. лв. за интернет в 700 училища7 млн. лева допълнително ще отпусне правителството за интернет в още 700 училища на страната. Това каза днес просветният министър Красимир Вълчев. До...


Какви са предизвикателствата пред държавните висши училища в България -

Какви са предизвикателствата пред държавните висши училища в България - ...

......... бюджетната субсидия през 2019 г. Министър Вълчев ще говори за основните изменения в Закона за висшето образование. Част от тях предвиждат намаляване на приема в частните вузове, както и намаляване на приема в професионални направления в държавните университети, в които остават незаети места или няма търсене на пазара на труда.


На международния ден на учителя просветното министрество обяви, че близо

На международния ден на учителя просветното министрество обяви, че близо ...

......... писта“ не е заплаха за добрия учител. Тя е форма на подкрепа на онези места, в които ние нямаме достатъчно възможност, нямаме подготвени кадри.Към 14 септември свободните места за учители са били 2080, най- много за английски и за началния курс. Към момента, уверяват от министерството, всички липси са запълнени.


Български студент е разработил дигитален дневник, който може да помогне

Български студент е разработил дигитален дневник, който може да помогне ...

......... Виден Даскалов разказа, че подобен проект няма аналог, като той дава възможност за интерактивен достъп до информация в реално време.Предвиден е разширен достъп за преподавателите, като е помислено всички най-добри практики да бъдат спазени, като допълнително са се допитали до Комисията за защита на личните данни.Вижте и още във видеото.


В следващата или през по-следващата седмица ще бъде гласувано решение

В следващата или през по-следващата седмица ще бъде гласувано решение ...

......... 1100 училища, в които Wi-Fi покрива почти цялата им територия - над 80 процента от учебните площи, каза министър Вълчев. Той добави, че трябва да се разширяват и възможностите за фронтално обучение - чрез интерактивни дъски и проектори в училищата, като по този начин се осъществява обучение чрез информационните технологии.


Състоянието та българското висше образование е сложно, но е по-добро

Състоянието та българското висше образование е сложно, но е по-добро ...

......... Общото събрание, той да сключи договор с министерството. Така то има инструмент за влияние, ако не спазва програмата си, обясни проф. Герджиков. Ползата от подобна мярка включва министерството да се намеси, ако избраният ректор не изпълнява заложената си програма или Общото събрание или Академичният съвет му пречат да го направи.


Възпитаниците на Националното училище по изкуствата във Варна все още

Възпитаниците на Националното училище по изкуствата във Варна все още ...

......... която се помещава училището, е строена преди близо 120 години и отдавна се нуждае от основен ремонт. Проблемът е, че никой не е помислил, къде ще учат децата през това време. Миналата седмица изпратихме писмо до Министерството на културата, за да разберем защо. Въпреки обещанието, отговор така и не получихме.


Тази вечер започва Европейската нощ на учените. В нея ще

Тази вечер започва Европейската нощ на учените. В нея ще ...

......... нощ на учените. В нея ще се включат над 340 града от 30 страни. Химикотехнологичният и металургичен университет в столицата също се включва в събитието. Подробностите - вижте от прякото включване в обедните ни новини на репортера ни Цанка Николова и нейния събеседник доц.д-р Ирена Михайлова, изследовател на антични стъкла.


130 години от създаването на Библиотеката на Софийския университет „Св.

130 години от създаването на Библиотеката на Софийския университет „Св. ...

......... съжалявала, че не съм работила по първата си специалност, даже имаше един преподавател, който казваше „Това е магията на книгите, за това сте останала толкова дълго в библиотеката“.Годишнината се отбелязва и с изложба - уникалната сграда на библиотеката през обектива на двама фотографи и с разлика повече от 80 години.


Днес беше открита новата академична учебна година в Техническия университет

Днес беше открита новата академична учебна година в Техническия университет ...

......... преподаватели и се реализирайте в родината си. Валери Симеонов, вицепремиер: Българската икономика работи, произвежда и дай Боже, да продължава да работи и произвежда, когато вие се включите в нея. Но има нужда от инженери, има нужда от вас. Искам да приключа със следното - това е мястото, не сте сбъркали.


По традиция Класическата гимназия НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“ започна новата

По традиция Класическата гимназия НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“ започна новата ...

......... духовност, наука и просвещение. По традиция, изпълнение направи хорът на Класическата гимназия © БНТБез тежки раници за децата: Отпускат 6 млн. лв. за нови шкафчета в училищатаУчениците от първи до седми клас тази година няма да носят тежки раници. В първия учебен ден Коалиционният съвет, след като обсъди кадровите министерс...


И тази година в първия учебен ден местната организация на

И тази година в първия учебен ден местната организация на ...

......... в СУ „ Св. Климент Охридски“ - Варна: За тях сме учили в училище. Това са велики писатели, историци. Васил Левски е човек, който е помогнал, за да може да се освободим от турско робство. 7.01 „Така винаги ще знаем, че е имало хора, които са помогнали за нашата държава.


За новата учебна година в Бургас въведоха електронна система в

За новата учебна година в Бургас въведоха електронна система в ...

......... по - голяма нагледност". - "Винаги е по -удобно да можеш да се информираш по всяко време, когато пожелаеш".- "Който желае да го използва, който не желае, кара по стария начин."Миналата година платформата "електронен стол" бе стартирана пилотно в няколко училища, а сега вече обхваща всички учебни заведения в Бургас.


Продължават да не достигат учители в Пловдивско. Седмица преди началото

Продължават да не достигат учители в Пловдивско. Седмица преди началото ...

......... и платен стаж.Иванка Киркова - началник на Регионално управление по образованието в Пловдив: Би било възможно специално в инженерните специалности и компютърните науки. Защо не и социалните дейности?!От министерството на образованието са категорични, че всички училища в Пловдивско ще бъдат обезпечени с преподаватели и учебният процес ще започне навсякъде нормално.


Променените дати на изпитите след 7. клас, които вече ще

Променените дати на изпитите след 7. клас, които вече ще ...

......... достигат за квестори, контрират обаче учителите. В крайна сметка тази година графикът на учебното време се удаде трудно на министерството след дебати и компромиси. В окончателния вариант 2 януари също е почивен ден и Коледната ваканция се увеличи. За сметка на това междусрочната беше сведена от четири на един ден.


Засилен интерес към специалностите, които осигуряват работа в образователната сфера.

Засилен интерес към специалностите, които осигуряват работа в образователната сфера. ...

......... голяма част от новоприетите студенти в инженерните специалности, за които също има голямо търсене в предприятията, смятат да се реализират по професията. За да са в крак с времето, във висшето училище откриват нови направления като „Софтуерно инженерство" , например, за които интересът на бизнеса също се оказва много голям.


Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов за заместник-министър на образованието

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов за заместник-министър на образованието ...

......... областта на образованието и научните изследвания. Била е главен директор на „Структурни фондове и международни образователни програми” към Министерството на образованието и науката и директор на Съвместния иновационен център към Българската академия на науките. Завършила е магистърски степени по европейска интеграция и съвременна история от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.


Дни преди първия учебен ден стотици родители от цялата страна

Дни преди първия учебен ден стотици родители от цялата страна ...

......... на града. В Русе тази година прага на учебните заведения ще прекрачат 1079 първокласници. Най-старото училище в Русе няма да отвори врати за първия учебен денОтпада първоначалният вариант учениците от 3 и 4 клас на русенската гимназия „Христо Ботев", която няма да отвори врати за първия учебен ден заради ре...


Отпада първоначалният вариант учениците от 3 и 4 клас на

Отпада първоначалният вариант учениците от 3 и 4 клас на ...

......... с тяхното искане това да бъдат училища, максимално близки до "Христо Ботев". проф. Христо Белоев - председател на Общинския съвет - Русе: "Разбира се, че до първия учебен ден трябва да бъдем готови с решенията."От общината казаха, че ще се проведе среща с родителите, за да им предложат нови варианти.


Коледната ваканция за учениците през следващата учебна година ще продължи

Коледната ваканция за учениците през следващата учебна година ще продължи ...

......... участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли 2019 г. Резултатите от първото класиране на учениците трябва бъдат обявени до 11 юли 2019 г. , а от второто класиране до 18 юли. Обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.