Хиляди протестираха в Будапеща срещу образователната система в Унгария. Участниците

Хиляди протестираха в Будапеща срещу образователната система в Унгария. Участниците ...

......... век.Според протестиращите сегашното образование учи децата да наизустяват, да помнят факти, но не и да мислят и да са критични. Организаторите на демонстрацията искат справедлива, демократична и модерна образователна система за всички ученици и студенти, а също така свободно да се избират учебниците и намаляване на задължителните часове в училище.


Учител за две години - това е професионалното предизвикателство, което

Учител за две години - това е професионалното предизвикателство, което ...

......... отличното владеене на български език. През миналата година за програмата са кандидатствали повече от 2 200 души. Едно от училищата, което работи успешно по нея е "Граф Николай Игнатиев" в пловдивското село Граф Игнатиево. Наш екип провери как се справят учители и ученици в „Заедно в час". Граф Игнатиево, Марица


Да бъдат отменени учебните програми по история за 10-ти клас,

Да бъдат отменени учебните програми по история за 10-ти клас, ...

......... още министър Вълчев. Според него не може „в една програма да се включи всичко“, а понятията „фашизъм“, „болшевизъм“ и „национал-социализъм“ били включени в учебниците за 9 клас. Каза, че споделя опасенията, че има твърде много заложени знания, но вярва, че учителите ще намерят правилния начин за представяне на учебната програма.


На 10 януари Министерският съвет даде сградата на Професионалната гимназия

На 10 януари Министерският съвет даде сградата на Професионалната гимназия ...

......... явно и журналистите, и министър Горанов, тълкуват думите на министър Вълчев „сменен административен адрес“ просто като преместено училище, но цялото и наистина.Правителството решава за отпускане на компенсации на Софийския университетПравителството ще решава за отпускане на компенсации на Софийския университет, а учебното заведение се отказа да протестира заради отнетата сграда на...


Започнаха дeбатите по новите учебни програми за 10 клас. По

Започнаха дeбатите по новите учебни програми за 10 клас. По ...

......... учат "Декамерон", "Дон Кихот" и "Хамлет".Учители по литература коментираха за "По света и у нас", че в новите програми виждат само маркиране на автори и теми. И ако обобщим - докато всеки иска важното според него да влезе в учебниците, накрая потърпевши са поредните "опитни зайчета" на българската образователна система.


Понятия като комунизъм, приватизация, Народен съд, терор и ислямизация влизат

Понятия като комунизъм, приватизация, Народен съд, терор и ислямизация влизат ...

......... когато ще завършват първия етап от гимназиалното образование. Основният мотив за тази промяна е необходимостта България да изпълни целта си за 2020 г., а именно само 11% от учениците да напускат преждевременно образователната система. България, напротив, увеличава този дял постоянно от 2011 г. насам и за 2016 г. достига 13.8%.Хиляди британци са си купили фалшиви дипломи, разкри BBC. Служители

Хиляди британци са си купили фалшиви дипломи, разкри BBC. Служители ...

......... онлайн университети, управлявани от център в пакистанския град Карачи. Според информацията, между 2013 и 2014 година, „Аксакат“ е продала фалшиви дипломи - магистърски и докторантски, на повече от 3000 души във Великобритания. От британското министерство на образованието заявиха, че са предприели необходимите мерки, за да се справят с „огромната измама“.


31 януари е крайният срок, в който училищата, които искат

31 януари е крайният срок, в който училищата, които искат ...

......... – Регионално управление по образованието-Пловдив: Иновативните практики, които се прилагат оказват влияние най-вече върху мотивацията на учениците, за това те да бъдат активни в образователно-възпитателния процес и разбира се сами да са инициатори на иновативни елементи в образованието.Иновативните училища подлежат на ежегоден мониторинг,за да се провери ефектът от новите практики.


Вече четири месеца половината осмокласници в страната, тези от професионалните

Вече четири месеца половината осмокласници в страната, тези от професионалните ...

......... клас: Не. - Изгорена на клада. И ако можем да простим на учениците незнанието на фактите за Франкската империя, Византия, Кръстоносните походи, Османската империя, то как да простим на чиновниците, сътворили грешката с програмите, незнанието на цялата българска Средновековна история, на нашите прославени ханове и царе, на средновековна ни култура.


До 5 януари 2018 г. директорите на всички професионални гимназии

До 5 януари 2018 г. директорите на всички професионални гимназии ...

......... среда. Основната му цел е да повиши броя на учениците в професионалните училища и да обвърже образованието с пазара на труда.„Ученически практики – Фаза 1“ е съфинансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ като бюджетът му е на стойност 6 986 236 лв.


Едва 435 студенти у нас в момента учат математика, въпреки

Едва 435 студенти у нас в момента учат математика, въпреки ...

......... широка дума наричаща се „дата сайънтист“.Реализация има. Затова от Факултета са опитват всячески да привлекат младите хора. Например като организират безплатни кандидат-студентски курсове в математическите гимназии. Колкото до другите им специалности - компютърни науки, софтуерно инженерство, информатика- те са хит на пазара и за тях в момента има много желаещи.От следващата учебна година в Бургас отваря врати първото в

От следващата учебна година в Бургас отваря врати първото в ...

......... осигуряване", другото е "професионален програмист", като паралелките ще бъдат с интензивно изучаване на чужд език, което означава, че първата година ще имат 468 часа английски език, толкова, колкото имат и в Английската гимназия, което ще ги постави в благоприятно положение по отношение на явяването на изпити за сертификат по английски."


Единадесет дни ще почиват учениците от I до XII клас

Единадесет дни ще почиват учениците от I до XII клас ...

......... децата?Коледната ваканция е все по-близо. А с нея родителите започват да се замислят какви интересни занимания да организират за децата си, за да осмислят св...Очакванията за Коледните и Новогодишните празнициОтправяме поглед към предстоящите Коледни и Новогодишни празници, защото голяма част от хотелите и заведенията по курортите вече са резервирани. Наша...


В едно от училищата в Тексас, учителите, освен че обучават

В едно от училищата в Тексас, учителите, освен че обучават ...

......... е стигало до вадене на оръжие. Надяваме се това никога да не се случи.От началото на програмата в Аргайл не е изстрелян нито един патрон. А за да не се създава психоза, има и преподаватели, за които учениците не знаят, че освен, че ги обучават ги и пазят. © БНТ


Президентът на ЮАР Джейкъб Зума обяви за преминаване към безплатно

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума обяви за преминаване към безплатно ...

......... не на кредити.Обявената програма е предвидена за 5 години. Държавата поема изцяло разходите по обучението, както и за придобиването на учебни материали, за общежитията, изхранването и транспорта.Президентът обеща също да не вдига догодина цената на обучение на студентите от семействата с годишен доход над 600 000 ранда (44 100 долара).


Коледната ваканция е все по-близо. А с нея родителите започват

Коледната ваканция е все по-близо. А с нея родителите започват ...

......... най-новото, което предлага тази година детският научен център е годишна карта на цена от 30 лв. с неограничен достъп. Промоционалната ѝ цена важи до 23-ти декември. Зимната ваканция е една чудесна възможност деца и родители да са заедно, а за да бъде още по-незабравимо усмивките и позитивното настроение са задължителни.Нов синтетичен наркотик се разпространява в училищата в страната. Непознат

Нов синтетичен наркотик се разпространява в училищата в страната. Непознат ...

......... не да ги отхвърляме, точно в такива моменти тези деца имат огромна нужда от подкрепа."БНТ: Ти лесно ли излезе от средата?бивш дилър: "Ами не е много лесно. Като цяло, тази среда не бих могъл да кажа че можеш да излезеш. Седиш си в нея, просто страниш, от време на време."


Известни личности с видеоуроци по всички предмети за училище. Инициативата

Известни личности с видеоуроци по всички предмети за училище. Инициативата ...

......... поднася материала в училище и това, че този материал заради начина, по който бива поднесен не е интересен на децата. Съответно те зубрят наизуст, не разбират точно какво учат. За месеците, в които се реализира идеята - тя вече намира много последователи, затова заснемането на видеоуроци с популярни гласове продължава.


С наближаването на Коледа има интересен начин, с който да

С наближаването на Коледа има интересен начин, с който да ...

......... един образ - буквално пред очите ти или във въображението ти? Хартиената книга или такава с добавена реланост е по-добрият избор за децата, всеки родител сам трябва да избере. И да подходи отговорно, защото веднъж възпитат ли любов към четенето у децата, ще ги превърнат в мислещи хора в бъдеще.


МОН представи днес рейтинговата система на университетите в България.Близо 3500

МОН представи днес рейтинговата система на университетите в България.Близо 3500 ...

......... от новото 7-о издание на Рейтинговата система на университетите в България, която беше официално представена в Министерството на образованието и науката.Информацията е в интернет базирана платформа на адрес http://rsvu.mon.bg/Среден месечен облагаем доход на завършилите професионалното направление в съответното висше училище през предходните 5 години по данни от НОИ и АдминУни.


Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в

Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в ...

......... от училища, за да разполагаме с точния брой. Естествено ще знаем този брой. Той обаче не е константна величина.Всички обаче ще получат стипендии?Стипендии за учениците ще има, съответно училищата работят. Това е 5.50 - 6.00. Но новото е, че разширяваме обхвата с осмокласниците и че границата е вече 60 лева.


Това каза в интервю пред БНТ заместник-министърът на образованието и

Това каза в интервю пред БНТ заместник-министърът на образованието и ...

......... случва в училище, защото искаме, когато децата ни отидат в училище да сме сигурни, че там се случва всичко, което е добро за тяхното развитие. И през януари месец ще организираме съвместна среща с всички заинтересовани в училище да се работи по правила т.е. идеята е всеки да спазва правилата.


Коментар за БНТ на Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и

Коментар за БНТ на Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и ...

......... се осъществи, но аз призовавам затова да нямаме такива практики в училище, защото най-добрият вариант е учениците да са в класната стая, за да не се налага да изпадаме в такива ситуации. Това по отношение на таксата си е решение на личните лекари, аз не бих могла да взема отношение.


За първи път тази година и осмокласниците получават стипендии за

За първи път тази година и осмокласниците получават стипендии за ...

......... на отличниците си, защото те са твърде много на брой. Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Смятам, че всъщност това е следващата стъпка, да работим в това да няма такава разлика, но към момента се случва. За първи път осмокласниците в частните училища също ще получават стипендии за успех.


Деца от цяла България участваха в конкурс за най-добра картичка

Деца от цяла България участваха в конкурс за най-добра картичка ...

......... ресторантче и един мъж го предал на турците и те го обесили". Митко, 3 клас: "Знам, че Васил Левски е бил герой". Симона, 3 клас: "Знам, че България е била велик народ и че винаги ще бъдем велик народ."Празничните картички ще бъдат изложени само два дни, защото получателите ги очакват.


Разглеждаме възможността учебниците с голям обем страници да бъдат разделени

Разглеждаме възможността учебниците с голям обем страници да бъдат разделени ...

......... заяви Вълчев. "След разговор с издателствата, изпратих писмо до всички директори на училища по никакъв начин да не приемат спонсорства от издателства - каквито и да е подаръци или участия в семинари. Констатирахме, че това по някакъв начин изкривява процедурата на училищно ниво и пречи на обективността", коментира образователният министър.


За последните 5 години четвъртокласниците у нас значително са подобрили

За последните 5 години четвъртокласниците у нас значително са подобрили ...

......... предучилищната група ни учеха да пишем азбуката ръкописно и да смятаме до 10. Това ми беше от голяма полза в първи клас и ми беше много по-лесно.Повечето ученици - 55 на сто - се отнасят положително към четенето. От 2001 година насам - това са най-високите резултати на българските ученици.


Възможно ли е родителите да накарат Министерството на образованието ученическите

Възможно ли е родителите да накарат Министерството на образованието ученическите ...

......... допълнителни сборници, които не са нужни. От просветното министерство обаче не се ангажираха с конкретни срокове кога ученическата раница ще стане по-лека.МОН: Раниците на учениците могат да станат по-леки още през втория учебен срокОще втория учебен срок раниците на учениците могат да станат по-леки, смята заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.


Образователна пъзел-стая за шестокласници отвори врати за първи път в

Образователна пъзел-стая за шестокласници отвори врати за първи път в ...

......... Първоначалната идея била в пъзел-стаята да влезе само един отбор шестокласници. Но всички толкова се заразили от идеята, че педагозите решили часовете в стаята да продължат през цялата седмица. Сега плановете са догодина иновативната стая да отвори врати отново, но пъзелът да бъде насочен и към децата от другите класове.


Деца ще се обучават как се управлява бюджет. И то

Деца ще се обучават как се управлява бюджет. И то ...

......... Михаил Арнаудов": Децата, освен своята математическа, езикова, дигитална култура трябва да притежават и своята финансова култура, просто защото вече и животът го изисква.Спестяванията, пазаруването и управлението на разходите са важни умения в живота, които чрез програмите за финансова грамотност, децата усвояват отрано, за да им бъдат от помощ като пораснат.


Два златни медала и първо място в отборното класиране спечелиха

Два златни медала и първо място в отборното класиране спечелиха ...

......... на първо място.- Как се реализират победителите от олимпиадите в СМГ след това? - Обикновено нашите ученици се реализират прекрасно, те са изключително успешни ученици и те са победители и в живота. След успеха от Малайзия младите математици започват подготовката си за следващо съревнование – Националните пролетни състезания по математика.


За първи път в Бургас ще се присъди наградата

За първи път в Бургас ще се присъди наградата "Ученик ...

......... визия на Община Бургас за подкрепа на младия интелектуален потенциал на града. Самият факт, че за близо 7 дни близо 35 000 бургазлии са гласували за "Ученик на годината" е един своеобразен вот на доверие за младите, изявените и талантливите ученици на Бургас в сферата на образованието, науката и изкуствата.


Учените от Българската академия на науките (БАН) трябва да се

Учените от Българската академия на науките (БАН) трябва да се ...

......... - Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей, БАН: "Предстои семейство да гледам, така че със заплата от 509 лева. След Нова година всъщност ще ми бъде повишена заплатата - с един лев."БАН ще продължи протеста. Как точно - ще стане ясно след заседание на Общото събрание на академията.


С 5 сребърни и един бронзов медал се прибраха учениците

С 5 сребърни и един бронзов медал се прибраха учениците ...

......... учител по математика в училище "Св. Патриарх Евтимий" - Пловдив:БНТ: Как се подготвят медалисти?- Не е лесно. Ние си караме по нормална учебна програма с два часа СИП математика. С много желание и хъс за победаА догодина след матурата за 7-и клас, учениците ще се явят на още международни състезания.


Софийският университет

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва днес патронния си празник. ...

......... просто зачитане на най-старото висше учебно заведение - днес тук има нещо, което ни кара да се замислим за многобройните личности, които оставиха имената си чрез постиженията си в различни области на живота, подчерта вицепрезидентът.Вицепрезидентът подчерта, че предстоящото европредседателство е възможност България да разпространи езика си и да се популяризира.


Празникът започва в този час в параклиса в Богословския факултет

Празникът започва в този час в параклиса в Богословския факултет ...

......... започва в този час в параклиса в Богословския факултет с божествена Света литургия. В 11:00 часа Академичният съвет начело с ректора проф. Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника на Климент Охридски. Академичното тържество ще е в Аулата на Софийския университет.В студиото гостува ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков.


Половината български ученици не се справят с работа в екип.

Половината български ученици не се справят с работа в екип. ...

......... експерт Емил Джасим. "Част от проблема идва от неосъвременените учебни програми", каза Емил Джасим.Когато светът се развива толкова бързо, ние трябва да съсредоточим нашите усилия, нашите умения, енергия в това да се опитаме да видим кои са онези най-важни умения, които ще направят нашите деца конкурентоспособни в света, допълни той.


Учене чрез работа - или иначе казано дуално образование -

Учене чрез работа - или иначе казано дуално образование - ...

......... учител в Професионална гимназия "Хенри Форд": Самите фирми, които в момента са много активни, ще могат да си подберат кадри за в бъдеще. Така кръгът - държава - образование - бизнес - трябва да се затвори. Лидери при прилагането на системата за дуалното образование си остават Швейцария, Австрия и Германия.


Какво е да срещнеш случайно на летището Найджъл Кенеди, да

Какво е да срещнеш случайно на летището Найджъл Кенеди, да ...

......... "В моя курс имаше една дама, която учеше английски, защото беше решила да замине за Америка на екскурзия. Като замина там срещна един българин и това беше любовта на живота ѝ". Няма граница за тези, които искат да усвоят език с помощта на модерния метод на обучение. Важно е желанието.


Завръща се интересът към учителската професия, отчитат от Великотърновския университет.

Завръща се интересът към учителската професия, отчитат от Великотърновския университет. ...

......... за тях е приоритет и за да привлекат повече млади хора, им предлагат преференции.Проф. Стоян Буров – заместник-ректор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий": В смисъл, че ги освобождаваме от първата семестриална такса.Финансовото облекчение тази година е дало резултат и първокурсниците в тези комбинирани специалности са се увеличили.


Няма промяна в условията при кандидатстването за студентски бригади в

Няма промяна в условията при кандидатстването за студентски бригади в ...

......... програмите за културен обмен по проект "Световно образование": Всичко, което се изговори по медиите са само предложения, те не са внесени, не са гласувани, не са взети като решения.Всеки студент редовно обучение до 28 години, който владее английски език на средно ниво, може да преживее американската си мечта следващото лято.


Българските ученици на 15 и 16 години, участвали в модул

Българските ученици на 15 и 16 години, участвали в модул ...

......... точки, а при математиката - 2 точки. Данните показват, че българските момичета, участвали в модула, имат по-голяма готовност за сътрудничество, както и по-високо ценят отношенията си с роднини, връстници и приятели, отколкото момчетата. Но момчетата ни проявяват по-голяма готовност да работят в екип в сравнение с момичетата, коментира Светла Петрова.


Младите учители у нас са се увеличили 4 пъти само

Младите учители у нас са се увеличили 4 пъти само ...

......... Васка Трифонова.Имам млад учител: Гергана МиленоваЛюбовта към децата и професията- това кара младите хора да преподават.Имам млад учител: Моника ТодоринскаДнес в поредицата на "По света и у нас"- "Имам млад учител" ще ви представим Моника Тодоринска.Имам млад учител: Лидия СтефановаНа пук на ежедневните проблеми  животът може да бъде и песен.


Комисията за защита от дискриминация ще заседава днес след образуваната

Комисията за защита от дискриминация ще заседава днес след образуваната ...

......... прием в десетки училища в страната. Върховната административна прокуратура оспорва предимството за децата, чийто родители са на постоянен трудов договор в сферата на образованието и държавната администрация. Според тях това предимство дискриминира останалите кандидати. Оказва се, че критерият е въведен с решение на педагогическите съвети в 143 училища у нас.


Върховната административна прокуратура е образувала преписка заради дискриминация в десетки

Върховната административна прокуратура е образувала преписка заради дискриминация в десетки ...

......... с предимство според допълнителните критерии. Утре на публично заседание Комисията за защита от дискриминация трябва да се произнесе дали действително има дискриминация при приема в първи клас. Въпросът защо е допуснат този дискриманационен критерий остава, което екипът на „По света и у нас“ ще запита комисията утре на обявеното събрание.


Хартиените студентски книжки съвсем скоро ще останат в историята за

Хартиените студентски книжки съвсем скоро ще останат в историята за ...

......... право на избор - картата да се използва само като студентска книжка или тя да бъде съчетана и с дебитна карта, за да използват редица намаления, включително за градски транспорт и в търговски обекти. И министърът на образованието, и председателката на образователната комисия си пожелаха електронизацията в университетите да продължи.


Върховната административна прокуратура е образувала преписка заради дискриминация при приема

Върховната административна прокуратура е образувала преписка заради дискриминация при приема ...

......... качества най-общо касаят професията на родителите - работещи в държавна, общинска администрация, в системата на Министерството на образованието и науката и други подобни. На тази основа се извърши преценка, че тази професия на тези родители лишава другите деца, чиито родители са с други професии да участват наравно в едно класиране".


Малки математици спечелиха 4 сребърни и 2 бронзови медала на

Малки математици спечелиха 4 сребърни и 2 бронзови медала на ...

......... донесе на българчетата цели 6 медала. СофияУчастие са взели два отбора от 5-6 клас, които са решавали задачи за 7-и клас и от 8-9 клас, с материали за 9 клас. Децата и преподавателите им се върнаха от град Давао вчера вечерта, а екип на БНТ ги посрещна на Летище София.


Първият у нас българо-китайски център за професионално обучение и обмен

Първият у нас българо-китайски център за професионално обучение и обмен ...

......... недостига на кадри. Това обаче ще се случи след няколко години. Сега обаче държавата търси други начини да реши въпроса с липсата на работна ръка за някои сектори като машиностроенето и IT сектора. Затова социалното министерство и парламентът облекчават режима за издаване на т. нар. “синя карта” за квалифицирани кадри.


Студенти от Благоевградския университет се срещат с гимназисти, за да

Студенти от Благоевградския университет се срещат с гимназисти, за да ...

......... Студенти от Благоевградския университет се срещат с гимназисти, за да разберат какви са мотивацията и целите им на изхода на училище. Учениците ще представят свои бизнес идеи на състезание. Благоевград


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че вероятно

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че вероятно ...

......... отговор на въпроса дали ще се увеличат средствата. Защото сега се падат по 48 ст. на дете. Красимир Вълчев - министър на образованието: Ние не сме готови с предложение. Може диференциацията да е за финансирането на едно дете. Имаме възможност част от тези средства да се използват за обедно хранене.


Учители ще бъдат обучавани как да разпознават кибертормоза. Това заяви

Учители ще бъдат обучавани как да разпознават кибертормоза. Това заяви ...

......... как да направиш своя профил, какво съдържание да публикуваш и как да се предпазиш от това някой да не ти хакне профила или да не злоупотреби с твоето доверие. Именно познаването на дигиталната среда и правилното поведение в нея, според авторите на филма, трябва да стане част от учебната програма.


54 деца от цялата страна получиха своите призове в кампанията

54 деца от цялата страна получиха своите призове в кампанията ...

......... своите призове в кампанията на вестник "24 часа". Благодарение на тях и отличните им познания в различни области на науката - името на нашата страна се чува от Москва, през Сингапур до Съединените щати. След десетките спечелени медали в международни състезания, днес те получиха своето заслужено признание и у нас.


Отоплителните системи във варненските детски градини и училища са готови

Отоплителните системи във варненските детски градини и училища са готови ...

......... централна топлофикация. Като алтернатива при проблеми с основното отопление продължава поставянето на климатици в детските градини. Нова хидроизолация на покрива е направена на две детски заведения. Актуализиран е планът за действие при пожар или бедствие, в общинските детски и учебни заведения са осигурени инструменти и материали за почистване на снега.


Проф. Мотошиге Ито е от най-забележителните японски икономисти. За честността

Проф. Мотошиге Ито е от най-забележителните японски икономисти. За честността ...

......... хора се оплакват от младото поколение. Но след голямото земетресение от март 2011 мнението се промени. Тогава младите се притекоха на помощ и показаха изключителна отговорност към родината. Това показа, че традициите ни се пазят, може би по различен начин. И младите японци държат на ценностите честност, хармония и трудолюбие.


Преподаватели в сферата на професионалното образование от Югозападна България настояват

Преподаватели в сферата на професионалното образование от Югозападна България настояват ...

......... голяма част от тях остават на работа в хотелите в Банско и региона и след завършване на образованието си. Преподаватели от региона обясниха, че в момента се разработва нова система, с която учебните заведения ще получават обратна връзка за развитието на своите ученици и къде са успели да се реализират.


Учителка от бившето Помощно училище в Благоевград удари шамар на

Учителка от бившето Помощно училище в Благоевград удари шамар на ...

......... екипа в училището се наблюдава положителна промяна в поведението му.Срещу учителката, ударила детето, досега не е имало оплаквания и сигнали, съобщиха от училището. Наказанието, което може да ѝ бъде наложено, е от забележка до дисциплинарно уволнение. От Регионалното управление на образованието казаха, че очакват писмен доклад от училището за инцидента.


Министерството на образованието обмисля мерки, с които раниците на учениците

Министерството на образованието обмисля мерки, с които раниците на учениците ...

......... на учебниците ще намалим с 200 грама тежестта на раниците, защото в общите случаи учебниците са 1/3 от тежестта на раниците. За съжаление имаме тежки ученически раници без учебници аз поне видях такива. Повдигнат такива. Вътре има учебни помагала, тетрадки, кутия за хранене, комплект дрехи и цвички за физическо възпитание.


Как да намалее тежестта на ученическите раници са обсъдили днес

Как да намалее тежестта на ученическите раници са обсъдили днес ...

......... Проблемът се повдига в началото на всяка учебна година, но все остава без решение. Тежките ученическите раници - как влияят на здравето и как да станат по-леки?Ученическите раници могат да бъдат по-леки, в това увериха днес от Държавната агенция за закрила на детето. Повод за реакцията стана жалба на петоклас...


Петокласничка и майка й - заедно в битка срещу тежките

Петокласничка и майка й - заедно в битка срещу тежките ...

......... да дадат своите предложения и да бъдат сложени в законовата рамка, която да бъде предложена за промяната на който и да е закон. И докато се промени закона остава да напомним, че дори и празна, раницата може да тежи до 3 килограма. Така че изборът на родителите не е маловажен.


Ректорите на висши учебни заведения обявиха мораториум върху разрастването на

Ректорите на висши учебни заведения обявиха мораториум върху разрастването на ...

......... които трябва да бъдат освободени заради отпадането на специалности, да бъдат стимулирани финансово.В момента в България има 207 хиляди студенти, които се обучават в 52 висши училища. През 1990 едва 30 на сто от учениците, които завършват средно образование, влизат в университет. Днес близо 80 процента от зрелостниците стават висшисти.


На 21 октомври - събота, в София британското висше образование

На 21 октомври - събота, в София британското висше образование ...

......... промяна няма да има заради Брекзит. Правителството вече съобщи двукратно, че приетите студенти във Великобритания миналата година или за следващата академична година 2018-2019 ще бъдат приети при условията, при които се приемат членове на общността на европейските държава. Тези условия ще се запазят до края на тяхното следване, каза Костова.


В студиото на

В студиото на "Още от деня" образователният министър Красимир Вълчев ...

......... и педагогически съветници, повече в големите училища, но ние ще предоставим допълнителни средства, така че повече на брой образователни институции да имат тази възможност да назначат психолози и педагогически съветници и се надяваме, че тази политика ще продължи и през следващите години и в един момент ще обхване всички училища.


През миналата учебна година в българските училища са били обхванати

През миналата учебна година в българските училища са били обхванати ...

......... научат повече немски и английски език, отколкото български, защото родителите им не искат да останат в България, коментира Такева.Тя съобщи, че от СБУ са подготвили методическо помагало за работа с децата мигранти и "Наръчник за мигранти", които да са в помощ на учителите за интеграцията в образованието на тези деца.


Недостиг на психолози и педагогически съветници в училищата в Благоевградска

Недостиг на психолози и педагогически съветници в училищата в Благоевградска ...

......... по-малки съседни училища съответно на половин щат назначат в щата си психолог или педагогически съветникОт Регионалното управление по образованието казаха още, че очакват през следващата учебна година да има повече психолози и педагогически съветници в училищата тъй като се предвижда увеличение на разходните стандарти и работните заплати на педагогическия персонал.


Президентът Румен Радев участва в церемонията по откриването на учебната

Президентът Румен Радев участва в церемонията по откриването на учебната ...

......... перспектива - младите хора да се насочват в една професия, която е динамична, която определя правилата, не само на бизнеса, но и на общественото развитие и която има огромен потенциал. Аз съм убеден в перспективата, защото българинът е доказал, че може да бъде иновативен, може да бъде с творческо мислене.


Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева

Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева ...

......... образованието и в основата на него да стои доверието, каза Такева. На форума бяха представени добри практики за взаимодействие между училище, родители и ученици, за да се постигне максимално партньорство за създаване на по-добра образователна среда и за активно ангажиране в него както на училищната общност, така и на родителите.


Има ли изтичане на лични данни на над 1 милион

Има ли изтичане на лични данни на над 1 милион ...

......... 1,2 млн. деца са останали незащитени.От Министерството опровергаха информацията, уточнявайки че платформата разполага с данни само за 150 хиляди отказали се от училище деца, които са били посетени от служители. Цялата информация е била защитена от специални устройства.Още по темата - в „По света и у нас“ в 20 ч.


Изтичане на лични данни на над 1 милион ученици -

Изтичане на лични данни на над 1 милион ученици - ...

......... в дома му.Деница Сачева - зам.-министър на образованието и науката: "Това, което ние отчитаме като грешка, е възможността чрез промяна на символ в линка да може да се достъпва до вече генериран от системата такъв протокол. Тази грешка е отстранена.От съображение за сигурност цялата информация е преместена на нови сървъри.


Единадесетокласник от плевенската Математическа гимназия „Гео Милев

Единадесетокласник от плевенската Математическа гимназия „Гео Милев" спечели трета награда ...

......... „Гео Милев" спечели трета награда на Европейския конкурс за млади учени, провел се в Талин, Естония, в края на септември. Изследователският проект на Чавдар Лалов е единственият на форума с отличие в областта на математиката. В надпреварата са участвали 83-ма млади изследователи в различни области на науката от 33 страни.