Имаме много богат инструментариум от различни политики, които сме предложили,

Имаме много богат инструментариум от различни политики, които сме предложили, ...

......... посещения, които тревожеха част от учителите отпадат и няма да бъдат задължителни. От друга страна по отношение на атестациите - част от нещата, които се искат, те вече съществуват, като например участие на представители на родителите в атестациите на директорите, електронните дневници също се финансират. Вижте целия разговор във видеото


Днес е първият учебен ден! В 2400 училища в страната

Днес е първият учебен ден! В 2400 училища в страната ...

......... и математика. БНТ: - Какво ще пожелаете на учителите и учениците?Децата да са щастливи, не само в училище, но да учат, за да бъдат щастливи през целия си живот. Един ден да се обърнат назад, да си спомнят за училището и да осъзнаят това, което им е дало. © БГНЕС


Започва новата учебна година. Над 700 000 ученици ще влязат

Започва новата учебна година. Над 700 000 ученици ще влязат ...

......... за учениците от 1. до 7. клас вече са доставени. Недостиг има сред преподавателите. От общо 90 000 учители у нас, в пенсионна възраст навлизат повече от 4000. Традиционно липсват преподаватели по математика, физика, химия, информационни технологии и английски език. Най-много обаче са незаетите места за начални учители и възпитатели.


На първия учебен ден - протест на учители пред образователното

На първия учебен ден - протест на учители пред образователното ...

......... твърдят, че никой не се е допитал до тях при изготвянето на наредбата. В онлайн петиция срещу нея са се подписали над 6000 души. Против готвения протест обаче са всички синдикални организации в образованието. Според тях акцията е "провокация с неясни цели" и създава "измислени внушения за нарушени учителски права".


На 15 септември училищният праг ще прекрачат 60 хиляди първокласници.

На 15 септември училищният праг ще прекрачат 60 хиляди първокласници. ...

......... в училищата.Министър Вълчев обяви, че през тази година между 4000 и 4500 учители навлизат в пенсионна възраст.В над 200 училища в цялата страна са назначени медиатори, които ще помагат за връщането на децата в клас. По данни на просветното министерство в страната се работи с около 1000 изключително проблемни ученици.


Над 200 са незаетите учителски места до момента в Пловдивска

Над 200 са незаетите учителски места до момента в Пловдивска ...

......... РУО-Пловдив: В някои от малките населени места, там, където не може да се формира пълен норматив, понякога се случва някои лекторски часове да бъдат дадени на така наречения неспециалист. Това е колега учител с педагогическа правоспособност.Тази година в областта за закрити 19 паралелки в професионалните гимназии заради липса на ученици.60 000 ще са първокласниците в страната тази година, по-малко

60 000 ще са първокласниците в страната тази година, по-малко ...

......... СУ: Надявам се родителите да са доволни, защото информацията пристига при тях много бързо и имат възможност да следят развитието на детето непрекъснато.Намаля броят на търсените в София учители преди началото на учебната година - от 680 през юли на 300 през септември. Търсят се предимно начални и детски учители.


Просветното министерство качи на сайта си примерни задачи и теми

Просветното министерство качи на сайта си примерни задачи и теми ...

......... пък отпадат две от "малките матури ".Вижте цялото интервю със зам. - министър Таня Михайлова за новите изпити след 10. клас, за "малките матури" в 4. клас, за отпадането на тематичните разпределения, в колко училища ще продължат ремонтите преди началото на учебната година и колко ще бъдат първокласниците тази година.


Две седмици преди началото на учебната година основен ремонт на

Две седмици преди началото на учебната година основен ремонт на ...

......... да бъде преместен временно в друго училище. Това се оказва, че е обичайна практика, която обаче създава известни затруднения. Коя е гимназията, които ще се ремонтират, и каква ще е новата организация на работа, разберете от кореспондента на БНТ в Русе Роман Сушков. Вижте видеото на сутрешния блок на БНТ.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал ...

......... общо 269 слушатели. От тях 259 ще се обучават в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” с шест специализации от професионално направление „Военно дело”.Във факултет „Национална сигурност и отбрана”, специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” през тази година ще се обучават 10 офицери.


В 22 училища в Пловдив тази година текат ремонтни дейности.

В 22 училища в Пловдив тази година текат ремонтни дейности. ...

......... захабени. Водопровод. Мивки. Нови тоалетни. Настилка тук ще има нова като ламиниран паркет. Таваните частично ще ремонтираме.По план ремонтът трябва да приключи до 5 септември. В новата класна стая ще влязат учениците от 4 клас. Козметично освежаване е претърпял и коридора на първия етаж, където ще бъдат посрещнати бъдещите първокласници.Директорът на Националното музикално училище Столина Добрева няма да подаде

Директорът на Националното музикално училище Столина Добрева няма да подаде ...

......... пред Министерството на културата се събраха деца и родители, за да подкрепят своята директорка. Те изразиха уважението си към оперната прима Дарина Такова, но в същото време поясниха, че не е редно директорът на музикалното училище да подава оставка, защото е спазила правилата. Те бяха поканени на среща от министъра.


МОН ще финансира всички училища в страната, които желаят да

МОН ще финансира всички училища в страната, които желаят да ...

......... предвидени средства за абонамент за доставка на интернет услуги за всички училища в страната, както и за оборудване на училищата и детските градини с хардуер и мултимедия за фронтално обучение. Кандидатстването за тях, както и заявяването на средствата за електронни дневници ще става през онлайн платформата на националните програми: https://np.mon.bg./


Нов успех за България от Олимпиада по химия в Париж.

Нов успех за България от Олимпиада по химия в Париж. ...

......... от състезателите вече завършиха гимназия. Повечето от тях обаче искат да продължат образованието си в чужбина. Евгени Стателов: Искам да продължа в Германия или Австрия. Идеята ми е да видя как работи тяхната образователна система. След това се надявам, че ще се върна в България, за да се развивам тук.


Във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий

Във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" започна 42-то ...

......... чужденците четат, пишат и водят диалози на български език и не на последно място създават нови приятелства.Русалия - участник от Азербайджан: Лекциите са много интересни, преподавателите са много добри, обясняват всичко кой каквото не е разбрал.Освен часовете по граматика, всеки ден участниците имат и занятия по пеене и народни танци.


На 12-тата среща на Асоциацията на българските училища в чужбина

На 12-тата среща на Асоциацията на българските училища в чужбина ...

......... моето обръщение, моето слово, е към вас, уважаеми преподаватели. Не толкова към представителите на тези институции, които стоят пред вас, защото ние комуникираме непрекъснато помежду си - съветваме се, координираме нашите действия. Но сме наясно, че без вас, преподавателите, тази голяма мисия, за която говоря, няма как да бъде изпълнена.Догодина за първи път всички десетокласници ще имат Национално външно

Догодина за първи път всички десетокласници ще имат Национално външно ...

......... са изтеглени доста напред през юни и са съответно на 9 и 11-ти. Отново ще имаме изпити две в едно, защото на същите дати ще бъдат и новите матури след 10. клас.А четвъртокласниците тази година ще учат с две седмици повече от миналата година и ще завършат на 16 юни.


Излезе второто класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7.

Излезе второто класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7. ...

......... класиране ще излезе на 29 юли. Интересен факт е, че на още на първото класиране бяха попълнени изцяло само две паралелки. Те са "Природни науки " в НПМГ с химия и биология, където учениците се готвят да учат медицина. И паралелката "Логистика на товари " в 123- то училище .


За всичко това има три фактора - ученикът, силно мотивираният

За всичко това има три фактора - ученикът, силно мотивираният ...

......... и учителят. Разбира се зад този труд стои и малко късмет.СМГ по традиция е с най-висок бал. Най-желаната паралелка с математика и немски е с много висок най-нисък бал - 490.5. Момичето с най-висок бал 500 е избрала да се запише в I АЕГ в София.Вижте целия разговор във видеото


Излезе първото класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7-ми

Излезе първото класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7-ми ...

......... той би могъл да се класира на по-горно свое желание. В най-лошия случай би следвало да бъде класиран отново на същото място, няма вариант да падне на по-долно свое желание.Днес беше отчетено, че родителите са се справили с електронното подаване на документи, 94 % от тях са го направили сами.


Готов съм да си плащам, за да работя с прекрасните

Готов съм да си плащам, за да работя с прекрасните ...

......... плащам, за да работя с прекрасните деца, които България ражда. Светът принадлежи на маниаците. Това каза в "Панорама" учителят по физика Теодосий Теодосиев. Според него основният проблем на днешните младежи е не образованието, а възпитанието, което получават. 2-3 университета са необходими на държавата, каза още учителят.Цялото интервю вижте във видеото.


От днес започна подаването на документи за първото класиране на

От днес започна подаването на документи за първото класиране на ...

......... кандидатстват в профилирани и професионални гимназии. За първи път подаването е само електронно.Какво трябва да знаят ученици и учители - вижте разговора на репортера ни Елиана Димитрова с началника на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. Започва приемът в гимназии след 7. класЗапочва приемът на документи за класиране в гимназиите.


Започва приемът на документи за класиране в гимназиите.© БГНЕСДо 5

Започва приемът на документи за класиране в гимназиите.© БГНЕСДо 5 ...

......... https://priem.mon.bg/ както и в училищните гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника. 61 223 ученици са се явили на изпитите по български език и литература и математика. Кандидат-гимназистите ще кандидатстват за близо 2500 паралелки. Малко повече от 1440 професионални, а 1053 - профилирани.


Приключи европейският проект

Приключи европейският проект "Докторантски център "Свети Климент Охридски" на Софийския ...

......... това е важно за България, защото така създаваме младите изследователи в сътрудничество между различни области в България и в сътрудничество с чуждестранни институции.От университета са готови да кандидатстват по нови програми с европейско финансиране за докторанти. В Алма матер се обучават около 1000 докторанти, което е една четвърт от всички.


Учениците от VII клас решаваха задачите от вариант 1 на

Учениците от VII клас решаваха задачите от вариант 1 на ...

......... до 5 юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.Проблем ли се оказа задачата с илюстрация в изпита след VII клас?Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български език и литература след VII клас. В 7 часа тази сутрин в Министерството на образованието беше изт...


Първа копка за цялостен ремонт бе направена днес в детска

Първа копка за цялостен ремонт бе направена днес в детска ...

......... процес ще бъде осигурен.Бистра Гочева - изпълняващ длъжността зам.-директор: Те ще бъдат в новия корпус, новопострояният, който функционира. Всичко е организирано с района, със Столична община, така че процесът да мине плавно и безпроблемно.Амбициите на екипа, който работи по проекта, е децата да влязат в обновените помещения до 1ви октомври.


Учениците от 7. клас решаваха задачите от Вариант 1 на

Учениците от 7. клас решаваха задачите от Вариант 1 на ...

......... че, ако се постарая повече, мисля, че мога да се справя доста добре.Лора Николова - ученичка в 7 клас: Може би последните около 3 задачи са по-трудни, защото се изисква повече мислене на тях. От 3-и до 5-и юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.© БГНЕС


Родители на ученици в 27-о СУ

Родители на ученици в 27-о СУ "Акад. Г. Караславов" в ...

......... Родители на ученици в 27-о СУ "Акад. Г. Караславов" в София сигнализираха за неправилно съхранение на хранителни продукти, предназначени за консумация от деца. На снимките, изпратени до нашия екип, се вижда как хранителните продукти се съхраняват в училищното фоайе.Вижте и още във видеото. София


Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български

Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български ...

......... камерата ни Йоанна.Резултатите от изпитите ще са готови до 27 юни. От 3 до 5 юли ще се подават заявления за участие в класирането за гимназиите. НАЦИОНАЛНО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА – VII клас, 17 юни 2019 година, ВАРИАНТ 1mon.bg/upload/20014/7klas-BEL_17062019.pdfВижте всички задачи и правилните отговори към тях.


Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български

Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български ...

......... класирането за гимназиите. Максималният брой точки, който могат да съберат седмокласниците е 100. Седмокласниците ще пишат по вариант №1 на изпитите по български езикВ 7. 00 часа в Министерството на образованието беше изтеглен вариант номер 1 на изпита по български език и литература след 7. клас. Вижте повече от ре...


Пловдив е лидер в страната при въвеждане на иновативно обучение

Пловдив е лидер в страната при въвеждане на иновативно обучение ...

......... веднъж обучение за работа с облачни технологии, обясни заместник-кметът Стефан Стоянов, като той заяви, че се надява процентът им да расте. През следващата година общината ще отдели още 200 000 лева за закупуване на нови устройства. Училищата ще могат да кандидатстват за финансиране отделно и по конкретни проекти за обучението.


Утре е изпитът по български език и литература след 7.

Утре е изпитът по български език и литература след 7. ...

......... обмислят какви паралелки ще попълват.Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Тези три дни, ако те започнат тепърва да събират информация, ще бъде напрегнато. Не е необходимо. Информацията и сега те могат да я получат.Всеки ученик ще има персонален профил в тази платформа и код за достъп, за да проследява резултатите си.


По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година

По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година ...

......... над 49 000 ученици, а на избираемата матура - повече от 39 000.Над 49 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литератураНад 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. Учениците решаваха тест от 40 въпроса и писаха съчинение или есе върху...


Зрелостниците вече могат да видят резултатите си от майската сесия

Зрелостниците вече могат да видят резултатите си от майската сесия ...

......... Зрелостниците вече могат да видят резултатите си от майската сесия на държавните зрелостни изпити, съобщават в сайта на Министерство на образованието.Проверката става с входящ номер и идентификационен код на адрес: https://zamaturite.bgОфициалните протоколи ще бъдат изпратени по-късно до училищата.


Заради изпитите за кандидатстване след 7-ми клас, 17 и 19

Заради изпитите за кандидатстване след 7-ми клас, 17 и 19 ...

......... документи ще е изцяло електронно - независимо дали се подават от вкъщи или в училище гнездо. Всяка работа ще има индивидуален електронен бар код, за да не се бъркат различните работи на учениците. Тестовете ще се проверяват вече електронно, затова, заради сканирането, децата ще трябва да пишат с черен химикал.


26 ученици от Молдова пристигнаха в Русенския университет, за да

26 ученици от Молдова пристигнаха в Русенския университет, за да ...

......... те така стоят и слушат внимателно и им разказвам всичко за България."През последните пет години Русенският университет посреща по няколко групи ученици за езиково обучение от Украйна и Молдова по постановление на Министерския съвет. А през септември очаква 20 банатски българчета от Румъния, за да обогатят познанията си по езика.


„Игри на щастието“ е темата, която се падна на кандидатите,

„Игри на щастието“ е темата, която се падна на кандидатите, ...

......... бъдат оценявани още тяхната обща и писмена култура, както и оригиналността на подхода при излагането на гледната точка.Преди началото на изпита всички кандидат-студенти бяха приветствани от заместник-ректорът на СУ проф. Ренета Божанкова, която им пожела спокойствие и съсредоточеност, които да им помогнат да докажат знанията си пред авторитетната изпитна комисия.


Великобритания запазва таксите и финансирането на българските студенти за учебната

Великобритания запазва таксите и финансирането на българските студенти за учебната ...

......... да ползват държавно кредитиране на пълния размер на таксата за обучение, а самите такси ще се запазят на нива средно от 9 250 паунда годишно. Информацията е важна за българските кандидат-студенти през следващата учебна година. Във Великобритания се кандидатства година по-рано, а приемът на документи започва още от тази есен.


Все повече училища в Благоевград предлагат специалности, съобразени с пазара

Все повече училища в Благоевград предлагат специалности, съобразени с пазара ...

......... какво да работи, разкриваме техните способности, техните интереси, къде са силните, къде са слабите им страни така че да могат да направят свой мотивиран избор.На училищна панорама в Благоевград възможностите на своите учебни заведения, както и постиженията си през годините представиха 8 средни училища, както и езикови школи и занимални.


Великобритания запазва нивата на таксите и държавното финансиране за британски

Великобритания запазва нивата на таксите и държавното финансиране за британски ...

......... нашите университети ще продължат да предоставят разнообразни програми за чужденци като глобални образователни институции“, казва още Скидмор.Международната стратегия за образование на Великобритания предвижда подкрепа на чуждестранните студенти с цел запазване на световно ниво на образованието в Обединеното кралство. Британското правителство признава и необходимостта да гарантира сигурност на студентите в сектора.


Днес се проведе втората задължителна матура по предмет по избор.

Днес се проведе втората задължителна матура по предмет по избор. ...

......... до този момент. Резултатите и от втората, и от първата матура ще са ясни до 13 юни. Над 40 хиляди зрелостници се явиха на втората задължителна матура40 484 са зрелостниците, които днес положиха втората задължителна матура по предмет по избор, съобщиха от МОН. Младежите писаха по вариант 1, който бе...


Днес се провежда втората задължителна матура по предмет по избор.

Днес се провежда втората задължителна матура по предмет по избор. ...

......... ученици. Почти толкова са предпочели в дипломата им за средно образование вместо оценка от втора матура да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по професията, изучавана в професионална гимназия. Сутринта учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.


Над 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по

Над 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по ...

......... единия и за другия жанр.За да се спре купуването на матури, вече трета година изпитът по български език е разделен на три модула. За първи път от дълго време насам той е отделен и от изпита по български след 7. клас.Резултатите от матурата трябва да са готови до 13 юни.


Над 52 000 зрелостници ще се явят на матурата по

Над 52 000 зрелостници ще се явят на матурата по ...

......... на 23 май, също от 8 часа. При изпитите по чужд език и обществени науки модулите ще са три, както при матурата по български. При природните науки ще са два- съответно от 90 и 150 минути. Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул.


Това стана ясно след поредното заседание на координационното звено за

Това стана ясно след поредното заседание на координационното звено за ...

......... присъстващи ученици са наложени само около 300 акта за административни нарушения.Социалният министър обяви: помощите на около 17 000 семейства са спрени отново заради отсъствие от клас. Предстои тези средства в размер на повече от 2 милиона лева да бъдат предоставени на детските градини и училищата, в които се обучават децата.


За последните две години откакто стартира Механизмът за съвместна работа

За последните две години откакто стартира Механизмът за съвместна работа ...

......... които не посещават училище и съответно родители на тези деца, като за тях е предвиден много по-ограничен достъп до целевите помощи за отопление”, обясни той. По отношение на тези нови обособени групи е предвиден един по-ограничен достъп чрез по-ниски доходи, без да се лишават от тези целеви помощи за отопление.


Първото класиране за детски градини и ясли в София приключи.

Първото класиране за детски градини и ясли в София приключи. ...

......... деца няма да бъдат класирани. Продължава строителството на 7 детски градини, с които ще бъдат разкрити около 500 места до края на годината.Има още 3 класирания - на 24 май, 7 юни, 21 юни. На 31 август започват текущите класирания, които ще продължат през цялата година.Вижте и още във видеото.


Продължават така наречените

Продължават така наречените "малки матури" за 4. клас. Днес е ...

......... 4. клас. Днес е изпитът по "Човекът и обществото".Резултатите от националните външни оценявания по всеки от предметите се измерват в точки. Максималният брой, който могат да изкарат учениците е 20. Отличната оценка започва от 17 точки. За да минат границата на слаба оценка, четвъртокласниците трябва да изкарат поне 7 точки.


В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието

В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието ...

......... избрали тази форма, която им позволява да работят, докато учат...Криза в липсата на преподаватели, особено по природните науки и чужди езици, определено има, потвърди зам.-министърът. Тя изтъкна, че има скрит „резерв“ от учители, които са напуснали системата, но могат да се върнат, ако имат подходящ стимул.Целия разговор гледайте във видеото.


Национално състезание провери грамотността на 3 600 ученици от пети

Национално състезание провери грамотността на 3 600 ученици от пети ...

......... дръзки мечти, да ги формулирате и отстоявате на нашия прекрасен български език.Всички получиха своята награда - тълковен речник и грамота, която да им напомня за най-важната поука.Белослава Комсийска, Пазарджик: Всичко се постига с търпение и няма лесни неща в живота. И всеки грешен отговор днес ще бъде верен урок утре.


Недостигът на учители ще бъде един от големите проблеми на

Недостигът на учители ще бъде един от големите проблеми на ...

......... учител е намерил общ език с учениците си и то не само заради общия им интерес към компютърните технологии.Деян Василев, учител по информатика: Да седнеш, да говориш с тях за проблемите им - какво искат, какво ги вълнува, което те го оценяват много.Общо 102-ма учители бяха отличени в различни категории.


Ученици и учители от хуманитарната гимназия

Ученици и учители от хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и ...

......... това е една гордост да учиш в такова училище, в което са стъпвали велики лица като Иван Вазов, Андрей Ляпчев и много, много други министри, революционери и будители. Тържествата в чест на солунските братя ще продължат и на 24 май , като в тях ще се включат всички пловдивски училища.


Народното събрание прие решение за откриване на Медицински факултет в

Народното събрание прие решение за откриване на Медицински факултет в ...

......... научноизследователски процес. Учебният процес ще се води от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри.В Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.


Днес ще се проведе Националното външно оценяване по математика, на

Днес ще се проведе Националното външно оценяване по математика, на ...

......... което се очаква да се явят около 60 000 четвъртокласници от цялата страна. Изпитът включва 19 задачи, за решаването на които учениците могат да получат максимум 20 точки. Продължителността на изпита е 40 минути, а за децата със специални образователни потребности - 80. Резултатите ще станат ясни до десет дни.


Президентът награди български ученици, постигнали златно и сребърно ниво в

Президентът награди български ученици, постигнали златно и сребърно ниво в ...

......... един труден път с предизвикателства и опознавайки по-добре себе.И най-вече, както ми разказа Даниел, наградата дава кураж - смелост да преодолееш задръжките си и да посмееш да си помечтаеш. Че можеш и ти един ден пак да се върнеш в Президентствотото, но вече не като гост, а като домакин.© БГНЕС


Успех и за българския отбор от ученици на Менделеевската олимпиада

Успех и за българския отбор от ученици на Менделеевската олимпиада ...

......... получавала отличия, но на Великден участниците се завърнаха с щастливата новина за най-високото сред тях. Ученици от НПМГ търсят спонсори, за да участват в олимпиада в ЯкутияОт Националната природоматематическа гимназия в София търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия. Тя ще се проведе през юли, но парите, необ...


В 13 държавни висши училища таксите за обучение през следващата

В 13 държавни висши училища таксите за обучение през следващата ...

......... в Габрово за задочно обучение в техническите науки. Намаление на таксите от 17 на сто пък ще има Висшето строително училище "Любен Каравелов" - София за архитектура, задочно.Правителството утвърди и броя на приеманите за обучение студенти и докторанти - те ще са общо 43 413 в 37 държавни висши училища.


Бележник 2019 отбелязва лек напредък в грижите за децата, който

Бележник 2019 отбелязва лек напредък в грижите за децата, който ...

......... децата – обединение на 152 граждански организации от цялата страна, които работят за и с деца и семейства. Той прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Автори са 30 експерти, които ежедневно са на терен и работят директно с деца и семейства в цяла България.


Днес беше финалът на ученическото състезание Spelling Bee в България

Днес беше финалът на ученическото състезание Spelling Bee в България ...

......... една объркана буква не е края на света. Една грешка не е вечен провал. И доказателството е Виктория. След днешния успех тя има още нещо за казване - към този, който след всяка грешка е бил до нея. Виктория Иванова, 7 клас, ПМГ "Проф. Емануил Иванов", Кюстендил: T-H-A-N-K Y-O-U, D-A-D!


Новите пенсионери ще могат да включват при изчисляване на пенсията

Новите пенсионери ще могат да включват при изчисляване на пенсията ...

......... се използват за конкретните му нужди.Новите правила влизат в сила с началото на следващата година. И още една съществена промяна в Закона за социалното подпомагане - хората в трудоспособна възраст ще получават социални помощи, само ако полагат общественополезен труд или са включени в програми за ограмотяване или повишаване на квалификацията.


В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския ...

......... развитие и политика“.С успешно издържани изпити по история на България и изпит по английски, немски, френски, испански език (по избор) бъдещите студенти могат да запишат специалност „Европеистика“.С успешно положени изпити по история на България и по английски и френски език (по избор) могат да запишат специалността „История и чужд език“.


Ученици от Националната природо-математическа гимназия започват кампания за дарения, насочена

Ученици от Националната природо-математическа гимназия започват кампания за дарения, насочена ...

......... от Националната природо-математическа гимназия започват кампания за дарения, насочена към възрастни хора в нужда от Северозападна България.Вижте и още в прякото включване на Тереза Ставрева.Идеята им е да посетят малките населени места край Монтана и да снабдят нуждаещите се с хранителни продукти, както и да внесат топлина в домовете им.


Днес е международният ден на ромите. Поглеждаме към статистиката -

Днес е международният ден на ромите. Поглеждаме към статистиката - ...

......... как да излязат от общия знаменател. Мими Иванова, учител в 75-то ОУ "Тодор Каблешков": Разковничето е работа, работа и пак работа.Богомила Самуилова, ученичка в ПГ "Генерал Владимир Заимов", град Сопот: Без образование сме за никъде.И да влязат в числото на хилядите, които не изтъркват думата интеграция, а просто я сбъдват.


В студиото на „Още от деня“ образователният министър Красимир Вълчев

В студиото на „Още от деня“ образователният министър Красимир Вълчев ...

......... Даниел Вълчев. Строителните и техническите сектори работят добре, като предлагат практики, участват в настоятелства, като има и някои, които даряват средства на висши училища, допълни той.Васил Велев: Няма безработен математикЗавършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра реализация на пазара на труда. Така председателят на УС на Асо...


Завършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра

Завършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра ...

......... получават повече от колегите си в Европа, изтъкна Велев. Той напомни, че по-големите компании са поели известна образователна функция.Заради недостига на инженери: Бизнесът иска задължителни матури по математика68% от фирмите у нас изпитват остра нужда от персонал. Данните бяха изнесени на международен форум на работодателски организации от 15 държави. Най-го...


Няма да се въвежда задължителна матура по математика, съобщи министърът

Няма да се въвежда задължителна матура по математика, съобщи министърът ...

......... бъдат интегрални.Със Закона за предучилищното и училищното образование възприехме компетентностния подход. Компетентностният подход означава повече интердисциплинарност, повече умения, не толкова и само знания по конкретната дисциплина.Васил Велев: Няма безработен математикЗавършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра реализация на пазара на труда. Така председателят на УС на Асо...


Почти летните температури през април пришпорват много шофьори да сменят

Почти летните температури през април пришпорват много шофьори да сменят ...

......... летните температури през април пришпорват много шофьори да сменят зимните гуми. Въпреки, че законът не ограничава карането изрично с летни гуми, периодът вече е подходящ според експертите. Защо? Вижте в прякото включване на Боряна Черганова и Марин Сираков със съвети към шофьорите от един столичен сервиз за смяна на гуми.


68% от фирмите у нас изпитват остра нужда от персонал.

68% от фирмите у нас изпитват остра нужда от персонал. ...

......... - КТ "Подкрепа": Заплащането обаче в България е около 26% от средно европейските нива, което означава, че първо трябва да увеличим заплащането, а след това да говорим за производителност.Днес 15 работодателски организации от Централна и Източна Европа споделиха своя опит в преодоляване на проблемите свързани с липсата на работна ръка.


Българските студенти могат да кандидатстват по програма

Българските студенти могат да кандидатстват по програма "Цифрова възможност за ...

......... от този момент, в който машините ще ни сменят, по-скоро мога да кажа, че изкуствения интелект ни помага хората да си развиваме нашето критично мислене, да измисляме по- умни идеи и така да движим света напред. През 2021 година започва нова европейска програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млд. евро.


350 кандидат-студенти пишат по темата „За няколко лайка повече“ на

350 кандидат-студенти пишат по темата „За няколко лайка повече“ на ...

......... влизат оценките от писмения и от устния изпит по журналистика. В специалност „Книгоиздаване“ ще се взима само по-високата оценка от двата конкурсни изпита и има възможност по избор за кандидатстване в тази специалност с оценките от матурите по „Български език и литература“, „История и цивилизация“, „Философски цикъл“ и чужд език.