Европейската комисия одобри още 210 млн. лв. за ремонт на

Европейската комисия одобри още 210 млн. лв. за ремонт на ...

......... в бюджета на приоритетните оси, не се нарушава и тематичната концентрация, установена в Споразумението за партньорство на Република България.Одобрението от страна на ЕК дава възможност за намаляване рисковете за изпълнение на програмата, повишава се значимостта й за подобряване на достъпа до образование и подобрен образователен процес в регионите на страната.


Днес проблемът с болница „Лозенец“ се реши с решението на

Днес проблемът с болница „Лозенец“ се реши с решението на ...

......... студентите. А Софийският университет "Свети Климент Охридски" празнува 130 години от основаването си. На този ден през 18...Проф. Герджиков, ректор на СУ: Целта ни е да се отворим към обществотоСофийският университет „Св. Климент Охридски“ празнува 130 години от основаването си. На 8декември 1888 г. Народното събрание приема закон за преобраз...


Обвързването със задължителен етап на образованието е свързано с определено

Обвързването със задължителен етап на образованието е свързано с определено ...

......... сре...Няма да се стигне до отнемане на акредитацията на Медицинския университет към СУ, увери министър Вълчев. Преподавателите са най-важни и те са лекари към Правителствената болница, заради което преместването им в друга болница ще означава, че тя ще трябва да стане университетска, допълни той. Към момента не е предложена конкретика.


Поредно световно признание за наши млади математици. Ученици от пловдивското

Поредно световно признание за наши млади математици. Ученици от пловдивското ...

......... математика - СУ "Патриарх Евтимий": Без подготовка нищо не става. Без труд нищо не става. Това са може би едни от най-добрите деца в класовете. За младите математици сега предстои подготовка за следващото състезание, което ще се проведе догодина в Япония, а те си пожелават да спечелят още много медали.


Софийският университет „Св. Климент Охридски“ празнува 130 години от основаването

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ празнува 130 години от основаването ...

......... висше училище у нас - Софийският университет - откри официално академичната учебна година. Тази академична година е по-специална за СУ, за...Проф. Анастас Герджиков: Съществуват критики към висшето образованиеСъстоянието та българското висше образование е сложно, но е по-добро от преди, защото реформата върви в правилната посока и повишава качеството на обр...


В столичното училище „Акад. Емилиян Станев

В столичното училище „Акад. Емилиян Станев" започва Коледна работилница за ...

......... съседите. Всички ние да ги научим, че можем да работим заедно с тях, а не да се сещаме за тях само по празниците.Има 680 деца, които трябва да бъдат изведени от домовете за деца, лишени от родителска грижа, и това са последните стъпки на 10-годишната реформа на правителството, допълни тя.На 8 декември ще ви разкажем за един студент от

На 8 декември ще ви разкажем за един студент от ...

......... да се учат, тука те започват, но цял живот трябва да се учат и разбира се да не спират да мечтаят. Колкото до Михаил, той още не знае какво ще работи като завърши, засега иска да продължи научната си работа в Университета. И със сигурност няма да спре да мечтае!


Днес се навършват 50 години от първия випуск в профилите

Днес се навършват 50 години от първия випуск в профилите ...

......... нерви, но и много професионални радости и професионално задоволство."Първите студенти в профилите "Радио" и "Телевизия" се събраха, за да уважат своите първи учители - проф. Михаил Минков и д-р Младен Младенов - с плакети пред аудиториите, където младите чуват за първи път, че ако станеш журналист можеш да промениш света.


294 са вече българските училища, които работят по иновативни методи

294 са вече българските училища, които работят по иновативни методи ...

......... и затова догодина започва да действа Национална програма за насърчаване на иновациите.Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Минимум милион и половина, но въпрос на планиране на бюджета- ако имаме възможност и повече средства ще отделим.Програмата, например, ще финансира обмяна на практики или училищата с напреднали иновацици да обучават другите.


Днес просветното министерство представи в столичното 137-мо училище инструмента SELFIE

Днес просветното министерство представи в столичното 137-мо училище инструмента SELFIE ...

......... на образованието и науката: Те ще бъдат използвани също така и за анализ от страна на Европейската комисия или на държавите-членки, но това няма да бъде с цел сравнение или класиране на училищата.Чрез SELFIE министерството ще планира бъдещата дигитализация на образованието - какви обучения и какви инвестиции ще се правят.


Два нови дигитализирани кабинета по природни науки бяха открити днес

Два нови дигитализирани кабинета по природни науки бяха открити днес ...

......... Палдъмова, директор на 134 СУ: Това е доближаване до академичния стил, преподавателят стои на една степен по- високо от своите възпитаници и трябва да покаже достатъчно висок професионализъм и да ги заинтригува.В кабинетите ще влизат ученици от V до XII клас, а проектът е на стойност над 100 хиляди лева.Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е ...

......... според списание "Сайънс" от 2014-та, 20% от подадените от българи научни ръкописи са плагиатство и така България води негативната класация. Красимир Вълчев: Плагиатството не е нещо новоЩе бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет. Това заяви в студиото на „Още от де...


Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в

Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в ...

......... връщането на децата в училище, модернизацията и инвестициите в учителите, инвестициите в дигиталните умения, връзката с пазара на труда, обновяване на учебните програми.Работата на Просветното министерство няма да се утежни, ако Агенцията за българите в чужбина бъде закрита, тъй като МОН има повече правомощия от нея, включително законови, обяви Вълчев.


Дигитализацията в класните стаи е първата стъпка към образование без

Дигитализацията в класните стаи е първата стъпка към образование без ...

......... който да им дава базови дигитални умения и работата с облачните платформи, които въвеждат в училищата си и амбициозният ни план е всички среднокурсници да използват активно и да имат персонални имейли с домейните на училищата.В момента общината въвежда в училищата две водещи световни платформи за работа с облачни технологии.


Стихове от българската литературна класика рецитираха ученици в градския транспорт

Стихове от българската литературна класика рецитираха ученици в градския транспорт ...

......... е инициативата, много е добра, защото това ги кара да се чувстват българи, да са родолюбци.Димитър Гачев - шофьор: Хубаво е за празника, за будителите, защото сега в днешно време съвсем други празници ги вълнуват. Организаторите се надяват догодина инициативата да има повече съмишленици и да се превърне в национална.


За шести път в Европейския парламент в Брюксел се проведе

За шести път в Европейския парламент в Брюксел се проведе ...

......... почнал да правиш, на теб ти харесва и е доста хубаво другите да те хвалят.И трите с усмивка споделят за проектите си. Показват тънкостите на програмирането не само на евродепутате, но обменят опит и помежду си. И обещават това посещение да е само малка стъпка към успехите им в програмирането.През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно.

През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно. ...

......... за малките и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите специалисти. Също така предоставихме допълнително средства за училищата и детските градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи, където трябва да се полагат много повече усилия, за да се осигури тяхното развитие.


Националната седмица на четенето започва утре и ще продължи до

Националната седмица на четенето започва утре и ще продължи до ...

......... особеностите на българския език за учениците от V, VI и VII клас. Участието е на доброволен принцип. ЕК: Учениците в България са на последно място по четене, математика и наукиБългарските ученици заемат последните места по четене, математика и науки в Европа според последния доклад на Европейската комисия. Броят на преждевр...


Мухъл, дървеници, лоши битови условия - от това се оплакват

Мухъл, дървеници, лоши битови условия - от това се оплакват ...

......... условия - от това се оплакват студенти, които са настанени в бл. 7 на Медицинския университет в "Студентски град". Ремонт там не е правен от 1997 г.С недоволни студенти се срещна Паулина Найденова.Общи тоалетни, бани - сходна е картинката с общежитията и в Пловдив. Вижте и още в прякото включване.


Идеята на специализираното изложение е да улесни всички, които искат

Идеята на специализираното изложение е да улесни всички, които искат ...

......... България, много по - лесно работят в италиански, пък и в български фирми тук.Интересът към обучение в Италия се увеличи през последните години и на фона на Брекзит. Българските студенти се интересуват все повече от алтернативни дестинации, още повече ,че много от италианските университети представят програми и на английски език.


Концентрацията на учениците и учителите е най-важна, така че няма

Концентрацията на учениците и учителите е най-важна, така че няма ...

......... директор на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Зимното часово време ще е по-комфортно за учениците от втора смяна, но от друга страна сутрин концентрацията на учениците е по-голяма, изтъкна Стаматов. С оглед на цялата страна, където няма много училища на двусменен режим, зимногто часово време е по-благоприятно, допълни той.


Учениците от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ са първите

Учениците от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ са първите ...

......... Догодина WI-FI ще имат всички над 2300. От министерството разработват и електронен облак с безплатно съдържание Дигитализацията на образованието: Отпускат 7 млн. лв. за интернет в 700 училища7 млн. лева допълнително ще отпусне правителството за интернет в още 700 училища на страната. Това каза днес просветният министър Красимир Вълчев. До...


Какви са предизвикателствата пред държавните висши училища в България -

Какви са предизвикателствата пред държавните висши училища в България - ...

......... бюджетната субсидия през 2019 г. Министър Вълчев ще говори за основните изменения в Закона за висшето образование. Част от тях предвиждат намаляване на приема в частните вузове, както и намаляване на приема в професионални направления в държавните университети, в които остават незаети места или няма търсене на пазара на труда.


На международния ден на учителя просветното министрество обяви, че близо

На международния ден на учителя просветното министрество обяви, че близо ...

......... писта“ не е заплаха за добрия учител. Тя е форма на подкрепа на онези места, в които ние нямаме достатъчно възможност, нямаме подготвени кадри.Към 14 септември свободните места за учители са били 2080, най- много за английски и за началния курс. Към момента, уверяват от министерството, всички липси са запълнени.


Български студент е разработил дигитален дневник, който може да помогне

Български студент е разработил дигитален дневник, който може да помогне ...

......... Виден Даскалов разказа, че подобен проект няма аналог, като той дава възможност за интерактивен достъп до информация в реално време.Предвиден е разширен достъп за преподавателите, като е помислено всички най-добри практики да бъдат спазени, като допълнително са се допитали до Комисията за защита на личните данни.Вижте и още във видеото.


В следващата или през по-следващата седмица ще бъде гласувано решение

В следващата или през по-следващата седмица ще бъде гласувано решение ...

......... 1100 училища, в които Wi-Fi покрива почти цялата им територия - над 80 процента от учебните площи, каза министър Вълчев. Той добави, че трябва да се разширяват и възможностите за фронтално обучение - чрез интерактивни дъски и проектори в училищата, като по този начин се осъществява обучение чрез информационните технологии.


Състоянието та българското висше образование е сложно, но е по-добро

Състоянието та българското висше образование е сложно, но е по-добро ...

......... Общото събрание, той да сключи договор с министерството. Така то има инструмент за влияние, ако не спазва програмата си, обясни проф. Герджиков. Ползата от подобна мярка включва министерството да се намеси, ако избраният ректор не изпълнява заложената си програма или Общото събрание или Академичният съвет му пречат да го направи.


Възпитаниците на Националното училище по изкуствата във Варна все още

Възпитаниците на Националното училище по изкуствата във Варна все още ...

......... която се помещава училището, е строена преди близо 120 години и отдавна се нуждае от основен ремонт. Проблемът е, че никой не е помислил, къде ще учат децата през това време. Миналата седмица изпратихме писмо до Министерството на културата, за да разберем защо. Въпреки обещанието, отговор така и не получихме.


Тази вечер започва Европейската нощ на учените. В нея ще

Тази вечер започва Европейската нощ на учените. В нея ще ...

......... нощ на учените. В нея ще се включат над 340 града от 30 страни. Химикотехнологичният и металургичен университет в столицата също се включва в събитието. Подробностите - вижте от прякото включване в обедните ни новини на репортера ни Цанка Николова и нейния събеседник доц.д-р Ирена Михайлова, изследовател на антични стъкла.


130 години от създаването на Библиотеката на Софийския университет „Св.

130 години от създаването на Библиотеката на Софийския университет „Св. ...

......... съжалявала, че не съм работила по първата си специалност, даже имаше един преподавател, който казваше „Това е магията на книгите, за това сте останала толкова дълго в библиотеката“.Годишнината се отбелязва и с изложба - уникалната сграда на библиотеката през обектива на двама фотографи и с разлика повече от 80 години.


Днес беше открита новата академична учебна година в Техническия университет

Днес беше открита новата академична учебна година в Техническия университет ...

......... преподаватели и се реализирайте в родината си. Валери Симеонов, вицепремиер: Българската икономика работи, произвежда и дай Боже, да продължава да работи и произвежда, когато вие се включите в нея. Но има нужда от инженери, има нужда от вас. Искам да приключа със следното - това е мястото, не сте сбъркали.


По традиция Класическата гимназия НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“ започна новата

По традиция Класическата гимназия НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“ започна новата ...

......... духовност, наука и просвещение. По традиция, изпълнение направи хорът на Класическата гимназия © БНТБез тежки раници за децата: Отпускат 6 млн. лв. за нови шкафчета в училищатаУчениците от първи до седми клас тази година няма да носят тежки раници. В първия учебен ден Коалиционният съвет, след като обсъди кадровите министерс...


И тази година в първия учебен ден местната организация на

И тази година в първия учебен ден местната организация на ...

......... в СУ „ Св. Климент Охридски“ - Варна: За тях сме учили в училище. Това са велики писатели, историци. Васил Левски е човек, който е помогнал, за да може да се освободим от турско робство. 7.01 „Така винаги ще знаем, че е имало хора, които са помогнали за нашата държава.


За новата учебна година в Бургас въведоха електронна система в

За новата учебна година в Бургас въведоха електронна система в ...

......... по - голяма нагледност". - "Винаги е по -удобно да можеш да се информираш по всяко време, когато пожелаеш".- "Който желае да го използва, който не желае, кара по стария начин."Миналата година платформата "електронен стол" бе стартирана пилотно в няколко училища, а сега вече обхваща всички учебни заведения в Бургас.


Продължават да не достигат учители в Пловдивско. Седмица преди началото

Продължават да не достигат учители в Пловдивско. Седмица преди началото ...

......... и платен стаж.Иванка Киркова - началник на Регионално управление по образованието в Пловдив: Би било възможно специално в инженерните специалности и компютърните науки. Защо не и социалните дейности?!От министерството на образованието са категорични, че всички училища в Пловдивско ще бъдат обезпечени с преподаватели и учебният процес ще започне навсякъде нормално.


Променените дати на изпитите след 7. клас, които вече ще

Променените дати на изпитите след 7. клас, които вече ще ...

......... достигат за квестори, контрират обаче учителите. В крайна сметка тази година графикът на учебното време се удаде трудно на министерството след дебати и компромиси. В окончателния вариант 2 януари също е почивен ден и Коледната ваканция се увеличи. За сметка на това междусрочната беше сведена от четири на един ден.


Засилен интерес към специалностите, които осигуряват работа в образователната сфера.

Засилен интерес към специалностите, които осигуряват работа в образователната сфера. ...

......... голяма част от новоприетите студенти в инженерните специалности, за които също има голямо търсене в предприятията, смятат да се реализират по професията. За да са в крак с времето, във висшето училище откриват нови направления като „Софтуерно инженерство" , например, за които интересът на бизнеса също се оказва много голям.


Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов за заместник-министър на образованието

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов за заместник-министър на образованието ...

......... областта на образованието и научните изследвания. Била е главен директор на „Структурни фондове и международни образователни програми” към Министерството на образованието и науката и директор на Съвместния иновационен център към Българската академия на науките. Завършила е магистърски степени по европейска интеграция и съвременна история от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.


Дни преди първия учебен ден стотици родители от цялата страна

Дни преди първия учебен ден стотици родители от цялата страна ...

......... на града. В Русе тази година прага на учебните заведения ще прекрачат 1079 първокласници. Най-старото училище в Русе няма да отвори врати за първия учебен денОтпада първоначалният вариант учениците от 3 и 4 клас на русенската гимназия „Христо Ботев", която няма да отвори врати за първия учебен ден заради ре...


Отпада първоначалният вариант учениците от 3 и 4 клас на

Отпада първоначалният вариант учениците от 3 и 4 клас на ...

......... с тяхното искане това да бъдат училища, максимално близки до "Христо Ботев". проф. Христо Белоев - председател на Общинския съвет - Русе: "Разбира се, че до първия учебен ден трябва да бъдем готови с решенията."От общината казаха, че ще се проведе среща с родителите, за да им предложат нови варианти.


Коледната ваканция за учениците през следващата учебна година ще продължи

Коледната ваканция за учениците през следващата учебна година ще продължи ...

......... участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли 2019 г. Резултатите от първото класиране на учениците трябва бъдат обявени до 11 юли 2019 г. , а от второто класиране до 18 юли. Обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.


Децата в 591 училища в цялата страна ще имат собствени

Децата в 591 училища в цялата страна ще имат собствени ...

......... всеки един от тях ще бъде посочено теглото.149 училища, кандидатствали по програмата остават без средства, заради изчерпване на ресурса. За тях финансиране ще има догодина.Как да направим ученическите раници по-леки?След нестандартния протест миналата неделя срещу тежките раници - училища показаха, че решение на проблема има. В министерството на образованието пък...


Без промяна остават условията за кандидатстване на български студенти във

Без промяна остават условията за кандидатстване на български студенти във ...

......... Великобритания: Смятам, че е полезно човек да отиде в университет в друга държава, да се запознае с нови хора, да научи нещо от тях и да го пренесе в собствения си живот.Затова Елина не смята да остане на Острова след завършването си. Категорична е, че мястото ѝ е в България.


4 486 новоприети студенти са се записали след приключване на

4 486 новоприети студенти са се записали след приключване на ...

......... подаване на документи за участие в допълнителния прием е от 10 до 14 септември. На 15 септември 2018 г. ще се проведе допълнителен изпит по теология (устен).Класирането ще бъде обявено на 18 септември 2018 г., а записването на новоприетите студенти ще бъде на 19, 20 и 21 септември 2018 г.


Без промяна остават условията за кандидатстване на български студенти във

Без промяна остават условията за кандидатстване на български студенти във ...

......... ни увериха, че няма да има пречки.Цветина Челебиева, бъдещ студен във Великобритания: Ще се запозная с много хора. Една от причините да искам да уча в USL е, че в Лондон има много студенти от различни държави. Това ме интересува и искам да се запозная с хора от различни култури.


Промяна в наредба на образователното министерство облекчава кандидатстването и приемането

Промяна в наредба на образователното министерство облекчава кандидатстването и приемането ...

......... медийна грамотност ще се учат от четвърти до седми клас, както и от девети до 11. клас. През последните две години от обучението ще има и гражданско образование. Там учениците ще говорят за политиката и демокрацията, правата и отговорностите, корупция, дискриминация. А в програмите по литература са включени нови произведения.


С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите

С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите ...

......... петата година. За тази година одобрените бюджетни средства са 18 милиона за стартиране и изпълнението на тези програми. Отделно по постановлението за стипендиите на докторантите предоставяме милион и половина, които са за половин година - от 1-ви юли тази година - т.е. на годишна база това ще бъдат 3 милиона.


733 деца са приети в столичните училища на третото класиране

733 деца са приети в столичните училища на третото класиране ...

......... И сме пренасочили 39 ученици от закритите паралелки към други техни последващи желания и в зависимост, разбира се, от техния бал. Всички, които все още нямат място в столичните гимназии, трябва да следят сайтовете на желаните училища. От 3 август до 5 септември директорите са длъжни да организират четвъртото класиране.


Националният ни отбор по информатика се прибира в България с

Националният ни отбор по информатика се прибира в България с ...

......... Константин Каменов Каменов, 8 клас, СМГ - бронзов медалРъководители на момчетата са проф. д-р Каталина Григорова (РУ "Ангел Кънчев") и Петър Пламенов Петров (СМГ), придружавани от гл. ас. Бисерка Йовчева (Школа А&Б Шумен), проф. Красимир Манев (президент на eJOI, президент на Международната по информатика 2014-2017) и Елена Маринова (Musala Soft).


Отново смут, след като беше публикувано и второто класиране за

Отново смут, след като беше публикувано и второто класиране за ...

......... на което си се записал вече, за да се бориш за друго място, без да знаеш дали няма да преценят този риск деца с по- висок бал от твоя. Записването за второто класиране е от 13 до 17 юли. Свободните места за трето класиране ще бъдат обявени на 19 юли.


Грешка на хората, които са вкарвали данните, а не проблем

Грешка на хората, които са вкарвали данните, а не проблем ...

......... и Областната комисия по класирането, както и контролиращият ръководител - началникът на Регионалното управление. Те ще понесат отговорност по Закона за държавния служител. Ако ме питате за уволнение, не мога да предрешавам наказанията, плюс това пак ви казвам - едно наказание не трябва да бъде прекомерно, трябва да бъде справедливо.


Има ли бум на студентските практики и на желанието на

Има ли бум на студентските практики и на желанието на ...

......... е финансовото измерение, подчерта тя и допълни, че то е сравнително символично. Соня Кръстанова: Студентът получава при приключване на практиката си 480 лв. стипендия, което не би следвало да е водещото в случая. Водещото е именно контактът с работната среда, евентуална бъдеща покана от работодателите за реализиране в тази сфера.


Проблемите и перспективите пред висшето образование бяха обсъдени днес в

Проблемите и перспективите пред висшето образование бяха обсъдени днес в ...

......... добри показатели имат за учебна дейност, колко добри показатели имат за научна дейност, каква е отчетената реализация, но и каква е бъдещата реализация - дали те обучават професионални направления, където ще имаме бъдещ недостиг на пазара на труда. Моделите за управление на университетите също бяха засегнати по време на срещата.


Хиляди родители се чудят дали децата им са приети в

Хиляди родители се чудят дали децата им са приети в ...

......... му бал се повиши от 256, 5 до 419 точки.Иначе начело и тази година е Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, следвана от 91 немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, 73 средно училище „Владислав Граматик“ (II Немска гимназия), ТУЕС и 164 гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“© БНТ


Готово е новото класиране за прием след VII клас, научи

Готово е новото класиране за прием след VII клас, научи ...

......... класиране за гимназиите след седми клас в столицата беше изтеглено заради "бъг" в системата.Изтеглиха резултатите от класирането след седми клас заради грешка в систематаПървото класиране за гимназиите след седми клас в столицата е изтеглено, тъй како има "бъг" в системата, обясни за "По света и у нас" началникът на Ре...


Осем млади български учени посетиха Съвместния изследователски център на Европейската

Осем млади български учени посетиха Съвместния изследователски център на Европейската ...

......... всеки шест месеца в зависимост от различното председателство. По време на българското, той беше скулптура, посветена на кирилицата. Бил е и пианото на Шопен по време на полското, или кубчето на Рубик по време на унгарското председателство. Нашият символ, след края на председателството ни, ще бъде преместен на улица България.


Седем професионални гимназии в русенски регион предлагат дуално обучение за

Седем професионални гимназии в русенски регион предлагат дуално обучение за ...

......... русенска мебелна фирма: Отделяме хора, които да обучават, момчетата и момичетата, които идват, нали, търсим им местата, подходящите, които да бъдат за тях. Те помагат доста, между другото.Според бизнеса, обаче, е нужна и държавна подкрепа за оборудване на съвременни работилници и лаборатории в училищата, защото там техниката отдавна е остаряла.


Учените от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН

Учените от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ...

......... има пари специално за Института. Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Бюджетната субсидия за БАН да бъде утвърдена с бюджета за 2019 г. по дейности, като една от тези дейности ще бъде съответно хидрометеорологично обслужване.Според метеоролозите протести в днешния вид вече няма да има, но ще запазят протестна готовност.


За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните

За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните ...

......... свидетелство. След проверка от длъжностните лица оригиналът ще бъде върнат.Документи за кандидатстване в гимназиите в страната ще се приемат до 26 юни включително. Първото класиране ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за участие във второ класиране ще е в дните между 4 и 6 юли.


Иновативен научен комплекс ще създадат екипите на Пловдивския и Медицинския

Иновативен научен комплекс ще създадат екипите на Пловдивския и Медицинския ...

......... Николова, директор на Института по минералогия и кристалография при БАН: Нашата основна задача в този проект ще бъде характеристиката на материалите. Ние в това сме силни. В момента институтът е единственият, който има абсолютно цялостно поддържана апаратура.Сред партньорите на пловдивските учени са университетът в Манчестър и технологичният институт в Мадрид.


По 300 лева стипендии ще получат над 8 000 български

По 300 лева стипендии ще получат над 8 000 български ...

......... зам. министър на образованието и науката: Желание за участие в проекта са заявили общо 326 професионални гимназии и училища с паралелки, които осигуряват професионално обучение. И целта на този проект е да бъде повишен броят на учениците в професионалните училища, адаптирането им към професионалното образование и към пазара на труда.


Състезание по български език, наречено „Пазим езика си“ насърчава създаването

Състезание по български език, наречено „Пазим езика си“ насърчава създаването ...

......... това да си помислят до каква степен знаят правоговора и правописа, казаха гостите в студиото на "Денят започва".В първия кръг учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас ще пишат диктовка, след което ще отговарят на въпроси относно съдържанието на диктовката. За шестокласниците и седмокласниците има транслитерация от латински на български.


Два центъра по природни науки бяха открити в две столични

Два центъра по природни науки бяха открити в две столични ...

......... това наистина са професионалните направления, в които имаме най-голям недостиг. Ние трябва да насочим децата от възможно най-ниска възраст към тези области.Догодина приемът след 7-ми клас ще се преструктурира - повече седмокласници ще бъдат насочени не само към професионално образование, но и към профили свързани с природните науки и математиката.


През тази година предстои модернизацията на 17 училища и детски

През тази година предстои модернизацията на 17 училища и детски ...

......... милиона лева е инвестирала Столичната община в образователна среда - в строителството и в модернизацията на детски градини и училища. Център за природни науки беше открит в столичното 51-во училищеТой включва шест кабинета - по химия, физика и биология и лаборатории към тях както и кабинети по математика и география.


Той включва шест кабинета - по химия, физика и биология

Той включва шест кабинета - по химия, физика и биология ...

......... Фондация "Америка за България", от дарения на родители и от бюджета на училището.На откриването днес присъстваха просветният министър Красимир Вълчев и кметът на София Йорданка Фандъкова, а от 16.00 часа предстои откриването на подобен център в столичното 18-о училище.Така общо тези центрове за природни науки в столицата ще станат шест.


Български студенти, които учат в Германия, днес имаха възможността да

Български студенти, които учат в Германия, днес имаха възможността да ...

......... работодател: Младите хора, които се развиват в други държави, могат да научат много от компаниите и местата, в които живеят. И това е много обогатяващо нашата страна.Симона Трифонова - студент: За хора, които искат да се върнат, е една страхотна възможност да се запознаят с бъдещия си работодател може би.


Пет хиляди български гимназисти допълнително ще бъдат обучени да програмират,

Пет хиляди български гимназисти допълнително ще бъдат обучени да програмират, ...

......... конференцията създадени от тях роботи.Венцислав Начев, преподавател в Професионална гимназия по компютърни системи, Правец: Има огромно търсене на пазара на труда за специалисти точно като нашите хора не само в България и въобще в чужбина. Форумът ще завърши утре с конкретни прогнози как ще се развива дигиталното образование в Европа.


Започна подаването на заявления за записване в първи клас в

Започна подаването на заявления за записване в първи клас в ...

......... от 5 до 7-ми е първо класиране и тогава родителите носят удостоверенията, за да се види, че адресът е съответно в района и за уседналостта.Тези удостоверения ги взимат от районната администрация.Ако данните не съвпадат с тези от заявлението, детето няма да бъде класирано и ще освободи място за други деца.


След Мериленд и американският щат Вирджиния включва българския като чужд

След Мериленд и американският щат Вирджиния включва българския като чужд ...

......... страница в срок до две седмици. Сертификат ще бъде издаван при успешно полагане на теста - минимум ниво В 1.От следващата година българският език става свободноизбираем в турските гимназииОт следваща учебна година българският език ще може да се изучава по желание като свободноизбираем предмет в турските гимназии, реши турското министерс...


От следваща учебна година българският език ще може да се

От следваща учебна година българският език ще може да се ...

......... гимназии чужди езици.Освен български, от новата учебна година в турските гимназии ще се изучава като избирателна дисциплина и украинският език.Вирджиния признава българския като чужд език в дипломите за средно образованиеСлед Мериленд и американският щат Вирджиния включва българския като чужд език в дипломите за средно образование, съобщиха от пресцентъра на Министерст...