Днес се проведе втората задължителна матура по предмет по избор.

Днес се проведе втората задължителна матура по предмет по избор. ...

......... до този момент. Резултатите и от втората, и от първата матура ще са ясни до 13 юни. Над 40 хиляди зрелостници се явиха на втората задължителна матура40 484 са зрелостниците, които днес положиха втората задължителна матура по предмет по избор, съобщиха от МОН. Младежите писаха по вариант 1, който бе...


Днес се провежда втората задължителна матура по предмет по избор.

Днес се провежда втората задължителна матура по предмет по избор. ...

......... ученици. Почти толкова са предпочели в дипломата им за средно образование вместо оценка от втора матура да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по професията, изучавана в професионална гимназия. Сутринта учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.


Над 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по

Над 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по ...

......... единия и за другия жанр.За да се спре купуването на матури, вече трета година изпитът по български език е разделен на три модула. За първи път от дълго време насам той е отделен и от изпита по български след 7. клас.Резултатите от матурата трябва да са готови до 13 юни.


Над 52 000 зрелостници ще се явят на матурата по

Над 52 000 зрелостници ще се явят на матурата по ...

......... на 23 май, също от 8 часа. При изпитите по чужд език и обществени науки модулите ще са три, както при матурата по български. При природните науки ще са два- съответно от 90 и 150 минути. Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул.


Това стана ясно след поредното заседание на координационното звено за

Това стана ясно след поредното заседание на координационното звено за ...

......... присъстващи ученици са наложени само около 300 акта за административни нарушения.Социалният министър обяви: помощите на около 17 000 семейства са спрени отново заради отсъствие от клас. Предстои тези средства в размер на повече от 2 милиона лева да бъдат предоставени на детските градини и училищата, в които се обучават децата.


За последните две години откакто стартира Механизмът за съвместна работа

За последните две години откакто стартира Механизмът за съвместна работа ...

......... които не посещават училище и съответно родители на тези деца, като за тях е предвиден много по-ограничен достъп до целевите помощи за отопление”, обясни той. По отношение на тези нови обособени групи е предвиден един по-ограничен достъп чрез по-ниски доходи, без да се лишават от тези целеви помощи за отопление.Първото класиране за детски градини и ясли в София приключи.

Първото класиране за детски градини и ясли в София приключи. ...

......... деца няма да бъдат класирани. Продължава строителството на 7 детски градини, с които ще бъдат разкрити около 500 места до края на годината.Има още 3 класирания - на 24 май, 7 юни, 21 юни. На 31 август започват текущите класирания, които ще продължат през цялата година.Вижте и още във видеото.


Продължават така наречените

Продължават така наречените "малки матури" за 4. клас. Днес е ...

......... 4. клас. Днес е изпитът по "Човекът и обществото".Резултатите от националните външни оценявания по всеки от предметите се измерват в точки. Максималният брой, който могат да изкарат учениците е 20. Отличната оценка започва от 17 точки. За да минат границата на слаба оценка, четвъртокласниците трябва да изкарат поне 7 точки.


В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието

В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието ...

......... избрали тази форма, която им позволява да работят, докато учат...Криза в липсата на преподаватели, особено по природните науки и чужди езици, определено има, потвърди зам.-министърът. Тя изтъкна, че има скрит „резерв“ от учители, които са напуснали системата, но могат да се върнат, ако имат подходящ стимул.Целия разговор гледайте във видеото.


Национално състезание провери грамотността на 3 600 ученици от пети

Национално състезание провери грамотността на 3 600 ученици от пети ...

......... дръзки мечти, да ги формулирате и отстоявате на нашия прекрасен български език.Всички получиха своята награда - тълковен речник и грамота, която да им напомня за най-важната поука.Белослава Комсийска, Пазарджик: Всичко се постига с търпение и няма лесни неща в живота. И всеки грешен отговор днес ще бъде верен урок утре.


Недостигът на учители ще бъде един от големите проблеми на

Недостигът на учители ще бъде един от големите проблеми на ...

......... учител е намерил общ език с учениците си и то не само заради общия им интерес към компютърните технологии.Деян Василев, учител по информатика: Да седнеш, да говориш с тях за проблемите им - какво искат, какво ги вълнува, което те го оценяват много.Общо 102-ма учители бяха отличени в различни категории.Ученици и учители от хуманитарната гимназия

Ученици и учители от хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и ...

......... това е една гордост да учиш в такова училище, в което са стъпвали велики лица като Иван Вазов, Андрей Ляпчев и много, много други министри, революционери и будители. Тържествата в чест на солунските братя ще продължат и на 24 май , като в тях ще се включат всички пловдивски училища.


Народното събрание прие решение за откриване на Медицински факултет в

Народното събрание прие решение за откриване на Медицински факултет в ...

......... научноизследователски процес. Учебният процес ще се води от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри.В Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.


Днес ще се проведе Националното външно оценяване по математика, на

Днес ще се проведе Националното външно оценяване по математика, на ...

......... което се очаква да се явят около 60 000 четвъртокласници от цялата страна. Изпитът включва 19 задачи, за решаването на които учениците могат да получат максимум 20 точки. Продължителността на изпита е 40 минути, а за децата със специални образователни потребности - 80. Резултатите ще станат ясни до десет дни.


Президентът награди български ученици, постигнали златно и сребърно ниво в

Президентът награди български ученици, постигнали златно и сребърно ниво в ...

......... един труден път с предизвикателства и опознавайки по-добре себе.И най-вече, както ми разказа Даниел, наградата дава кураж - смелост да преодолееш задръжките си и да посмееш да си помечтаеш. Че можеш и ти един ден пак да се върнеш в Президентствотото, но вече не като гост, а като домакин.© БГНЕС


Успех и за българския отбор от ученици на Менделеевската олимпиада

Успех и за българския отбор от ученици на Менделеевската олимпиада ...

......... получавала отличия, но на Великден участниците се завърнаха с щастливата новина за най-високото сред тях. Ученици от НПМГ търсят спонсори, за да участват в олимпиада в ЯкутияОт Националната природоматематическа гимназия в София търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия. Тя ще се проведе през юли, но парите, необ...В 13 държавни висши училища таксите за обучение през следващата

В 13 държавни висши училища таксите за обучение през следващата ...

......... в Габрово за задочно обучение в техническите науки. Намаление на таксите от 17 на сто пък ще има Висшето строително училище "Любен Каравелов" - София за архитектура, задочно.Правителството утвърди и броя на приеманите за обучение студенти и докторанти - те ще са общо 43 413 в 37 държавни висши училища.


Бележник 2019 отбелязва лек напредък в грижите за децата, който

Бележник 2019 отбелязва лек напредък в грижите за децата, който ...

......... децата – обединение на 152 граждански организации от цялата страна, които работят за и с деца и семейства. Той прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Автори са 30 експерти, които ежедневно са на терен и работят директно с деца и семейства в цяла България.


Днес беше финалът на ученическото състезание Spelling Bee в България

Днес беше финалът на ученическото състезание Spelling Bee в България ...

......... една объркана буква не е края на света. Една грешка не е вечен провал. И доказателството е Виктория. След днешния успех тя има още нещо за казване - към този, който след всяка грешка е бил до нея. Виктория Иванова, 7 клас, ПМГ "Проф. Емануил Иванов", Кюстендил: T-H-A-N-K Y-O-U, D-A-D!


Новите пенсионери ще могат да включват при изчисляване на пенсията

Новите пенсионери ще могат да включват при изчисляване на пенсията ...

......... се използват за конкретните му нужди.Новите правила влизат в сила с началото на следващата година. И още една съществена промяна в Закона за социалното подпомагане - хората в трудоспособна възраст ще получават социални помощи, само ако полагат общественополезен труд или са включени в програми за ограмотяване или повишаване на квалификацията.


В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския ...

......... развитие и политика“.С успешно издържани изпити по история на България и изпит по английски, немски, френски, испански език (по избор) бъдещите студенти могат да запишат специалност „Европеистика“.С успешно положени изпити по история на България и по английски и френски език (по избор) могат да запишат специалността „История и чужд език“.


Ученици от Националната природо-математическа гимназия започват кампания за дарения, насочена

Ученици от Националната природо-математическа гимназия започват кампания за дарения, насочена ...

......... от Националната природо-математическа гимназия започват кампания за дарения, насочена към възрастни хора в нужда от Северозападна България.Вижте и още в прякото включване на Тереза Ставрева.Идеята им е да посетят малките населени места край Монтана и да снабдят нуждаещите се с хранителни продукти, както и да внесат топлина в домовете им.


Днес е международният ден на ромите. Поглеждаме към статистиката -

Днес е международният ден на ромите. Поглеждаме към статистиката - ...

......... как да излязат от общия знаменател. Мими Иванова, учител в 75-то ОУ "Тодор Каблешков": Разковничето е работа, работа и пак работа.Богомила Самуилова, ученичка в ПГ "Генерал Владимир Заимов", град Сопот: Без образование сме за никъде.И да влязат в числото на хилядите, които не изтъркват думата интеграция, а просто я сбъдват.


В студиото на „Още от деня“ образователният министър Красимир Вълчев

В студиото на „Още от деня“ образователният министър Красимир Вълчев ...

......... Даниел Вълчев. Строителните и техническите сектори работят добре, като предлагат практики, участват в настоятелства, като има и някои, които даряват средства на висши училища, допълни той.Васил Велев: Няма безработен математикЗавършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра реализация на пазара на труда. Така председателят на УС на Асо...


Завършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра

Завършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра ...

......... получават повече от колегите си в Европа, изтъкна Велев. Той напомни, че по-големите компании са поели известна образователна функция.Заради недостига на инженери: Бизнесът иска задължителни матури по математика68% от фирмите у нас изпитват остра нужда от персонал. Данните бяха изнесени на международен форум на работодателски организации от 15 държави. Най-го...


Няма да се въвежда задължителна матура по математика, съобщи министърът

Няма да се въвежда задължителна матура по математика, съобщи министърът ...

......... бъдат интегрални.Със Закона за предучилищното и училищното образование възприехме компетентностния подход. Компетентностният подход означава повече интердисциплинарност, повече умения, не толкова и само знания по конкретната дисциплина.Васил Велев: Няма безработен математикЗавършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра реализация на пазара на труда. Така председателят на УС на Асо...


Почти летните температури през април пришпорват много шофьори да сменят

Почти летните температури през април пришпорват много шофьори да сменят ...

......... летните температури през април пришпорват много шофьори да сменят зимните гуми. Въпреки, че законът не ограничава карането изрично с летни гуми, периодът вече е подходящ според експертите. Защо? Вижте в прякото включване на Боряна Черганова и Марин Сираков със съвети към шофьорите от един столичен сервиз за смяна на гуми.


68% от фирмите у нас изпитват остра нужда от персонал.

68% от фирмите у нас изпитват остра нужда от персонал. ...

......... - КТ "Подкрепа": Заплащането обаче в България е около 26% от средно европейските нива, което означава, че първо трябва да увеличим заплащането, а след това да говорим за производителност.Днес 15 работодателски организации от Централна и Източна Европа споделиха своя опит в преодоляване на проблемите свързани с липсата на работна ръка.


Българските студенти могат да кандидатстват по програма

Българските студенти могат да кандидатстват по програма "Цифрова възможност за ...

......... от този момент, в който машините ще ни сменят, по-скоро мога да кажа, че изкуствения интелект ни помага хората да си развиваме нашето критично мислене, да измисляме по- умни идеи и така да движим света напред. През 2021 година започва нова европейска програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млд. евро.


350 кандидат-студенти пишат по темата „За няколко лайка повече“ на

350 кандидат-студенти пишат по темата „За няколко лайка повече“ на ...

......... влизат оценките от писмения и от устния изпит по журналистика. В специалност „Книгоиздаване“ ще се взима само по-високата оценка от двата конкурсни изпита и има възможност по избор за кандидатстване в тази специалност с оценките от матурите по „Български език и литература“, „История и цивилизация“, „Философски цикъл“ и чужд език.


От Националната природоматематическа гимназия в София търсят спонсори, за да

От Националната природоматематическа гимназия в София търсят спонсори, за да ...

......... гимназия в София търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия. Тя ще се проведе през юли, но парите, необходими за заминаването, не са предвидени в бюджета на училището. Нужни са около 20 000 лева за транспортни разходи, визи и такси за участие в състезанието.Вижте и още във видеото.


Как фалшивите новини създават фалшива реалност - това обсъдиха студенти

Как фалшивите новини създават фалшива реалност - това обсъдиха студенти ...

......... какво се случва в Европа, какво предстои да се случи в Европа, преекспониране на различни заплахи, свързани с имиграция, с бежанци - това, което наблюдавахме и през последните години.Владимир Шопов посочва и друг проблем - понятието ,,фалшиви новини,, влезе в ежедневния политически език като обяснение за несъгласието с дадена теза.


Около 13 700 свободни места за прием в детски градини,

Около 13 700 свободни места за прием в детски градини, ...

......... повече от миналата година. Свободните места се дължат на увеличаването на броя на децата в яслените групи от 20 на 23. В столицата децата, които посещават детски градини и ясли, са около 47 000. Кампанията за прием на деца през септември започна днес. Резултатите ще станат ясни на 11 май.


Темата за попкултурата и младите хора завладя Аулата на Софийския

Темата за попкултурата и младите хора завладя Аулата на Софийския ...

......... към Япония и културата ни, към попкултурата ни, която се корени в нашите традиции." Професор Ито се зарече да разпространява нашата попкултура сред японците. А нашите японисти с авангардните си проекти търсят академичен прочит на трудно обяснимата близост между българи и японци и по пътя на попкултурата София - Токио.


От езиков курс до докторантура, от стаж до позиция в

От езиков курс до докторантура, от стаж до позиция в ...

......... Йотова - вицепрезидент на България: За съжаление нямаме система в България, която да подпомага децата дори и в началното училище да изберат своята бъдеща професия. Нямаме и достатъчно добре развита програма, така че младите хора да имат еднакъв старт.По време на изложението има предвидени лекции за правата ни като потребители.


Софийският университет

Софийският университет "Св. Климент Охридски" припомня, че днес е крайният ...

......... явяване на първата кандидатстудентска сесия за учебната 2019/2020 година. Таксата за явяване на изпит е 30 лв. Първата изпитна сесия в Софийския университет ще е в неделните дни от 24 март до 28 април. В първия ден възможностите си могат за проверят кандидат журналистите и тези, които кандидатстват с математика.


За четвърта поредна година конкурсът „Работилница за репортери“ ще помага

За четвърта поредна година конкурсът „Работилница за репортери“ ще помага ...

......... записване в конкурса е до 15-ти март, а началото е на 18-ти март. Церемонията по награждаването ще бъде през май. Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята БългарияСимеон Симеонов е победителят във второто издание на конкурса за журналистика и литературно творчество „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за тво...


Инструментът Selfie, който има за цел ученици, учители и директори

Инструментът Selfie, който има за цел ученици, учители и директори ...

......... че ще поиска от ЕК да направи промяна във въпроса или той да отпадне от въпросника.Европейска анкета, проведена в български училища, съдържа графа за "друг" полВ българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и...


Искаме да ориентираме децата и към уменията, заяви в сутрешния

Искаме да ориентираме децата и към уменията, заяви в сутрешния ...

......... ще даде свидетелство след 10 клас, което ще е необходимо, ако децата искат да кандидатстват в друго училище, тъй като ще има допълнителен план прием.Вълчев каза още, че продължава работата по това учителските заплати да нарастват, като целта е да достигне средно ниво от около 1500 лв. през 2021 г.


Важна информация за родителите на първокласници в столицата. Променена е

Важна информация за родителите на първокласници в столицата. Променена е ...

......... допълнителните критерии, при които се дават точки за деца с увреждания, от многодетни семейства, завършили подготвителна група в училището и т.н. Тук има само една промяна- точките за дете без родители се увеличават от 5 на 6. Очаква се промените да бъдат приети на следващото заседание на Столичния общински съвет.


Над 70 представители на университети и училища от цял свят

Над 70 представители на университети и училища от цял свят ...

......... в различна продължителност, която зависи на практика от продължителността на програмата, която са учили в Канада.Изложението продължава и утре в НДК. Софийският университет е първи в рейтинговата система на университетите у насЗа трета поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" получи награда за най-много професионални направления, класирани на първо място...


Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор

Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор ...

......... процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.Европейска анкета, проведена в български училища, съдържа графа за "друг" полВ българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и...


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба ...

......... платформата не е подало сигнал, че някой е възмутен. Сигналът бил от един-единствен родител до медиите.Европейска анкета, проведена в български училища, съдържа графа за "друг" полВ българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и...


В българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в

В българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в ...

......... още не са. След въпрос до просветното министерство защо в анкетата за пол фигурира графа "друго", при положение, че това противоречи на нашето законодателство, оттам отговориха, че SELFIE се провежда в 28 страни-членки на Европейския съюз. Методологията е ангажимент на Европейската комисия, а МОН единствено е разпространило информацията по училищата.


Тя вече ще дава предимство на децата, които живеят в

Тя вече ще дава предимство на децата, които живеят в ...

......... За следващата година обаче в правилата ще влезе и уседналостта. Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: Над две години ще носи максималните три точки.Това е по подобие на модела за първи клас.И още - изработва се нов софтуер и се подготвя райониране- всяка градина да има свой прилежащ район.


Националната хуманитарна гимназия

Националната хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" в Благоевград е ...

......... образованието в тази посока. Така че, ако бъде одобрен план- приема, ние ще мислим в тази в тази посока . Според директора на хуманитарната гимназия, основната причина за липса на кадри на пазара на труда е демографската криза, а държавата трябва да помисли за различни начини за стимулиране на раждаемостта.


За трета поредна година Софийският университет

За трета поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" получи ...

......... имаме конкуреция за първото място и висшите училища се борят за подобряване на репутацията си.Все по-трудно висшите ни училища ще могат да бъдат конкурентни в следващите години, прогнозира министър Вълчев, и заради намаляващия брой студенти, и заради добрите чужди университети. Затова им трябва авторитет, а него го дава рейтинговата система.


Трима българските ученици бяха сред победителите в проекта Space Tube,

Трима българските ученици бяха сред победителите в проекта Space Tube, ...

......... (Професионална гимназия по телекомуникации, гр. София) са победителите и освен от Ева Майдел, учениците бяха поздравени и от Вицепрезидента на Майкрософт Джон Франк и директора на 3М за Европа Максим Бюро. Победителите в конкурса посетиха също и центъра по иновации на 3М в Дюселдорф и Европейската космическа агенция в Брюксел.


След близо 160 години от създаването си, за новата учебна

След близо 160 години от създаването си, за новата учебна ...

......... и желание на родителите кой къде ще си изпраща децата, но това което предлага държавата и общината е това. Ще има транспорт, който ще ги извозва децата. По данни на Регионалното управление на образованието през последните години в Благоевградска област на всеки випуск първокласниците намаляват с по около 200 деца.


Гимназиалното образование е разделено на два етапа, което дава възможност

Гимназиалното образование е разделено на два етапа, което дава възможност ...

......... модернизация и подобряване на условията. За висшето образование, Вълчев коментира, че през последните години се е повишил приема в професионално направление "Медицина". За него остава притеснителен недостигът на инженери. "Важни са нагласите на кандидат-студентите, затова още от прогимназиален етап трябва да се изучава засилено математика и природни науки", заяви министърът.


В Пловдив успешно работи образователно-индустриален борд. Целта му е да

В Пловдив успешно работи образователно-индустриален борд. Целта му е да ...

......... нужда от кадри с повече инженерни знания, не просто хора, които работят на поточна линия и съответно и заплатите са по-добри за тях. Близо 3000 са новооткритите работни места за 2017-а година в Пловдивско. Средногодишният ръст на заплатите е 10%. Интерес към образователно-индустриалния борд проявяват все повече фирми от региона.


Всяка година в България от системата на образованието отпадат над

Всяка година в България от системата на образованието отпадат над ...

......... от предложенията да можем да проследяваме упражняването на правото на образование.В просветното министерство липсва също информация дали детето е записано на училище в чуждата страна, където е заминало с родителите си. В момента са предприети мерки за установяване на броя на българските ученици в Германия, където има най-много български семейства.


Директорът на Изпълнителна агенция

Директорът на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за ...

......... до този момент, като държавен служител никога не е уволняван и винаги е получавал най-високи оценки за к...Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културатаДепутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. От левицата разпространиха аудиозаписи за оказване на натиск за по...


Разказът

Разказът "Кръв от къртица" и други разкази на Здравка Евтимова ...

......... прочетете Здравка Евтимова. Нейни творби може да се паднат за преразказ в дидактическата задача. Научихме го случайно днес, в Министерството на образованието. Екипът от НБУ по време на снимките на "Кръв от къртица" © Цвета Младенова Екипът от НБУ по време на снимките на "Кръв от къртица" © Цвета Младенова


В 26 общински училища и 6 професионални гимназии в Пловдив

В 26 общински училища и 6 професионални гимназии в Пловдив ...

......... те ще могат да се насочат към професионалните гимназии.Донка Щилянова, началник отдел "Образование" в Община Пловдив: Закриването на паралелки в средни училища ще даде възможност за разкриване на паралелки в професионалните гимназии.Мярката ще отговори и на политиката на образователното министерство за увеличаването на учениците в професионалните гимназии и техническите паралелки.


В 1561 училища днес, 29 януари, са преустановени учебните занятия.

В 1561 училища днес, 29 януари, са преустановени учебните занятия. ...

......... училища в област Ловеч също няма учебен процес. В предгрипна обстановка остава област Търговище. Почти цяла България е в грипна епидемия, от днес е обявена и в МонтанаОт днес грипна епидемия е обявена и на територията на област Монтана. Учебните занятия в училищата в областта се преустановяват до 4 февруари.


Експеримент за млади предприемач: ученици от 4 столични училища имат

Експеримент за млади предприемач: ученици от 4 столични училища имат ...

......... В случай, че инициативата се окаже успешна ще бъдат създадени клубове за нови идеи и предприемачествои в други училища.Български ученици и студенти се състезават за най-обещаващ бизнес проектБългарски стартъп компании в борба за шанс да положат основите на успешен бизнес. Стотици младежи се включиха в десетото издание на предприемаческия ф...


Грипна ваканция е обявена в повечето училища в България, грипната

Грипна ваканция е обявена в повечето училища в България, грипната ...

......... че учителите все пак са интелигентни хора и могат да си преценят какво да изберат.И ако децата се радват на дните без уроци и домашни, учителите, макар и в отпуск, продължават да работят у дома. Сега те трябва да решат как да променят учебните планове, за да наваксат пропуснатото време.


Признание за български автор. Разказът

Признание за български автор. Разказът "Кръв от къртица" на българската ...

......... е моя задача да мисля по този въпрос. Аз се вълнувам да има хубави неща, които са близки до сърцата. Здравка Евтимова е завършила английска филология, работи като преводач. Досега нейни разкази са публикувани в над 32 държави. Очаква съвсем скоро сборниците ѝ да се появят в Китай и Франция.


От понеделник, 28 януари, Столична РЗИ обявява грипна епидемия на

От понеделник, 28 януари, Столична РЗИ обявява грипна епидемия на ...

......... провеждането на профилактични имунизации.Припомняме, че към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на следните области: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит. Отменена е грипната епидемия на територията на област Перник.


Столичният общински съвет взе решение за увеличаване на броя на

Столичният общински съвет взе решение за увеличаване на броя на ...

......... приети. Разбира се, това не означава, че във всяка яслена група ще бъдат разкрити, но при повечето детски градини персоналът е разчетен за максимално натоварване. Квадратурата е разчетена за големи групи.От Столичната община планират през 2019-та година да бъдат построени още 15 детски градини. 7 от тях вече са започнати.


Повече деца в яслените групи в общинските детски заведения в

Повече деца в яслените групи в общинските детски заведения в ...

......... се направи връщане към един по-различен размер на групите, но под условие, а именно, ако има ниска средномесечна посещаемост, която е факт в много яслени групи при нас, тогава да има възможност за приемане на до 3 деца допълнително, което най-вероятно в София ще означава около 700 деца допълнително приети=


Готви се нова наредба от Столичната община, а тази вечер

Готви се нова наредба от Столичната община, а тази вечер ...

......... бъдещи майки“: Считаме, че това е дискриминация спрямо децата на признак възраст и лично положение. Ако бъде приета в този вид, в който е в проекта, със сигурност ще обжалваме. Всички постъпили предложения за новата наредба ще бъдат разгледани на комисия, след което ще се гласуват от Столичния общински съвет.


Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел връчи

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел връчи ...

......... всеки един стипендиант е достоен последовател на труда и усилията на онези български учени, на чието име са учредени отделните стипендии. Бъдещето на Европа е цифрово и вие можете да пишете върху неговите страници още от днес, поставяйки основите на това да бъдете следващите европейски цифрови лидери, е заявила еврокомисарят.


Първото по рода си общообразователно начално училище с разширено изучаване

Първото по рода си общообразователно начално училище с разширено изучаване ...

......... ми се вярва, с Божия помощ, вероятно после все по-лесно и по-лесно родителите ще ни доверяват своите деца за обучение и християнско възпитание в нашето училище. Училището ще носи името "Свети Седмочисленици" и ще се намира в сградата на бившата митрополия в центъра на Ловеч, която в момента се ремонтира.


При изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии

При изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии ...

......... е по-нисък. © БНТПри съдържанието на изпитите има съвсем малки промени - по български няма да се включват вид и залог на глагола, видове подчинени изречения, фразеологизми и пароними. По математика пък отпадат линейните параметрични уравнения и неравенства и трапец. Остава същата продължителност на изпитите от два часа и половина.


В изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии

В изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии ...

......... използва за кандидатстване. Остава същото продължителност 150 минути, означава че няма да има два модула. Сливат се двата модула. Отново ще има трансформиращ преразказ. Материалът ще бъде само от произведения от 7. клас. Нямаме нужда от тези модули, защото на практика всички ученици ще кандидатстват в профилирани или професионални гимназии.


В Благоевград Общинският съвет прие план-програма за преминаване на едносменен

В Благоевград Общинският съвет прие план-програма за преминаване на едносменен ...

......... езиковата гимназия в града, които се помещават в една сграда. Там трябва да бъде изградено ново крило, казаха от общината.От регионалното управление на образованието обясниха, че в града има достатъчно бази и че промените ще бъдат направени по най-добрият начин, както за училищата, така и за учениците.Вижте повече във видеото


Днес е последният ден от коледната ваканция за учениците. От

Днес е последният ден от коледната ваканция за учениците. От ...

......... образователното министерство беше първият учебен ден за годината да е на 2 януари, но в последствие решиха да дадат допълнителен ден ваканция. В същото време за голяма част от родителите денят беше работен и нямаше какво да правят децата си без предварителен план. За ефекта на промяната - Виктория Бояджиева.


От началото на годината български ученици са спечелили 72 медала

От началото на годината български ученици са спечелили 72 медала ...

......... върху природните науки.Деница Сачева, зам.-министър на образованието: През следващата година 40% от дейностите по интереси на българските училища ще бъдат насочени към тези дисциплини. Ще бъдат инвестирани почти 1 млн. и 500 хиляди лева в международни състезания и олимпиади.А това е с 235 хиляди лева повече отколкото през тази година.