7 години пътуване, милиард и половина долара, огромни надежди за

7 години пътуване, милиард и половина долара, огромни надежди за ...

......... хиляди градуса на повърхността на Слънцето до над милион градуса само в рамките на няколкостотин километра. Това е един изключително интересен въпрос, който засега остава неизяснен. И всички учени, включително и аз, се надяваме, че тази сонда ще ни даде много богата и нова информация за това как работи Слънцето.


Румънски и германски археолози откриха праисторическа крепост, датираща отпреди 3400

Румънски и германски археолози откриха праисторическа крепост, датираща отпреди 3400 ...

......... от общо 80 хектара, върху които се простира обектът, построен между 1400 и 1200 г. пр. Хр., близо до град Сънтана. Планира се разкопките да продължат следващата година.Той каза, че германски археолози са помогнали с финансиране и специализирано оборудване. Румънските археолози са започнали първите разкопки в района през 2009 г.


С помощта на радиотелескоп е била открита планета, над 12

С помощта на радиотелескоп е била открита планета, над 12 ...

......... зад откритието се опитват да разберат повече за магнитните полета и радиочестотите на пет кафяви джуджета.Нейната възраст означава, че вместо "неуспяла звезда", те са намерили свободно носеща се планета. Анализът на изследователския екип показа, че магнитното поле на планетата е невероятно силно, около 200 пъти по-силно от това на Юпитер.


Учени от университета Монаш в Мелбърн разработиха нов вид противораков

Учени от университета Монаш в Мелбърн разработиха нов вид противораков ...

......... която те не излизат. При това препаратът не засяга здравите тъкани, за разлика от други видове химиотерапия. По мнението на учените, новата терапия може да се използва срещу левкемия, чернодробен рак и глиобластом и е ефикасна за предотвратяване на рецидиви на рак. Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.


Eдно вълнуващо за всички астрономи, а и за любителите на

Eдно вълнуващо за всички астрономи, а и за любителите на ...

......... се качи на небето и ще стане все по-ярка и ноември-декември също така има една, а август месец знаем за потока, метеорния поток "Персидий" около 12-13 август при хубаво време, разбира се, може да наблюдаваме падащи звезди.Всички желаещи да видят небесните тела могат да посетят и Обсерваторията на Софийски университет.


На престижния международен конгрес по инвазивна кардиология в Делхи първа

На престижния международен конгрес по инвазивна кардиология в Делхи първа ...

......... като степен на приложение на модерните методики. Една немалка част от модерните едноваскларни методики в България вече се прилагат много успешно и неслучайно наши български представители са канени по симпозиуми, по конференции и конгреси да изнасят своя опит.Цялото интервю на Даниела Кънева с проф. Иво Петров може да видите ТУК!Тази вечер след 20 часа в небето ще може да

Тази вечер след 20 часа в небето ще може да ...

......... Преславски": Може би има някаква истина в това, че още старите хора казват, че трябва да се сее по пълнолуние или новолуние. Тогава имаме приливни явления.Астрономите са готови да ни покажат какво се случва в космоса. Нужно е още едно мъничко условие - ясно и безоблачно време. Пожелаваме си го.


Италиански учени от създадоха робот, който ще бъде използван при

Италиански учени от създадоха робот, който ще бъде използван при ...

......... път до места, рискови за човека. С помощта на камери и сензори, роботът проучва терена и изпраща обратна информация. Той може да използва инструменти и да минава през тесни коридори и стълби. Изработен е по модела на митичния кентавър. Висок е 1 метър и 50 сантиметра и тежи 93 килограма.


Синята светлина по никакъв начин не предизвиква увреждане или промени

Синята светлина по никакъв начин не предизвиква увреждане или промени ...

......... профилактираме, добави още той.Д-р Мишев спомена и новостите в офталмологията;До 2-3 години вероятно ще се появят и нови капки. В момента се разработват капки, които могат да повлияят на възрастовото далекогледство или по-скоро да го отдалечат, да осигурят едно по-дълго време, в което да ползваме очите си нормално, заяви офталмологът.


Лошото настроение повишава продуктивността при някои хора, като помага да

Лошото настроение повишава продуктивността при някои хора, като помага да ...

......... университета на Ватерло в Канада са работили с 95 доброволци, които е трябвало да изпълняват задачи и да попълват въпросници за настроението и характера. Анализът показа по-добри резултати, когато високореактивните хора са в лошо настроение. Доброто настроение обаче не се отразява на резултатите нито на темпераментните, нито на спокойните хора.


Турски диетолози разкриха ползите от консумация на диня през лятото,

Турски диетолози разкриха ползите от консумация на диня през лятото, ...

......... сред най-мощните антиоксиданти и забавя стареенето, а също и предпазва от заболявания. Червените плодове намаляват възпаленията в организма, а флавоноидите в тях също имат антиоксидантни свойства.Динята действа като естествена виаграДинята действа като естествена виагра и може да предложи алтернативно разрешение на проблема с еректилна дисфункция при мъжете, твърдят британски експ...Руските служби за сигурност обискираха днес основния Научно-изследователски институт на

Руските служби за сигурност обискираха днес основния Научно-изследователски институт на ...

......... В кабинета на Пайсон са проведени следствени мероприятия. Той е на свобода и сега работи със следствените органи. Установено е, че изтичането на секретна информация е дошло от служители на научно-изследователския институт към "Роскосмос" в тесни контакти с Дмитрий Пайсон, заявил пред вестник "Комерсант" източник от Федералната служба за сигурност.


Австралийски специалисти оповестиха, че разработили кръвен тест за откриване на

Австралийски специалисти оповестиха, че разработили кръвен тест за откриване на ...

......... открие меланом в ранен стадий в 79 на сто от случаите."Изследвахме 1627 вида антитела, за да идентифицираме комбинацията от 10 антитела, които са най-добрите индикатори за наличие на меланом у засегнатите от болестта пациенти в сравнение с доброволците в добро здраве", отбелязаха учените. Резултатите от изследването са публикувани в Oncotarget.


Все повече деца учат ментална аритметика. Упражненията с японско сметало

Все повече деца учат ментална аритметика. Упражненията с японско сметало ...

......... на игра децата смятат бързо с двуцифрени, трицифрени, дори петцифрени числа.На пръв поглед изглежда сложно и объркано. Децата обаче смятат изключително бързо с лекота.Събиране, изваждане, умножение и деление с японското сметало вече са като детска игра. А умните очички на децата с нетърпение чакат следващия урок, дори и през ваканцията.


Мъжкият полов хормон тестостерон е причината господата да имат слабост

Мъжкият полов хормон тестостерон е причината господата да имат слабост ...

......... участниците избирали от два качествени продукта от различни марки. Мъжете, които получили тестостерон, показали предпочитания към продуктите, свързвани с по-висок социален статут. "Да притежаваш престижни продукти, е стратегия за сигнализиране на ранга в човешкото общество" - каза Гидиън Нейв. Той направи паралел с опашката на пауните или рогата на елените.


Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в

Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в ...

......... въпрос за газов гигант, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер. При това планетата се намира на приблизително същото разстояние от звездата си, като това между Уран и Слънцето. Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий.Резултатите от изследването са публикувани в журнала „Астрономия и астрофизика“.Осем млади български учени посетиха Съвместния изследователски център на Европейската

Осем млади български учени посетиха Съвместния изследователски център на Европейската ...

......... работа и да бих работила, разбира се.В края на годината тук ще има има специализиран конкурс за учени в различни области.Целият репортаж за младите ни учени и лабораториите на Съвместния изследователски център на Европейската комисия в италианския град Испра можете да видите утре в Сутрешния блок на БНТ "Денят започва"!


"София Тех парк" е домакин на първия по рода си ...

......... екип искаме да направим е дигитален наръчник за незрящи. Идеята е да направим приложение, което да помага на незрящите да използват дигиталните технологии. И от там идва и името на нашия отбор - уинърс. Идеята е да покажем, че и незрящите могат да бъдат победители в борбата с дигиталните технологии.


В София Европейската комисия даде начало на своята дигитална програма

В София Европейската комисия даде начало на своята дигитална програма ...

......... той предвижда задължително и изграждане на оптика в себе си. Форумът е най-голямото събитие в програмата на Българското председателство, посветено на дигитализацията. При откриването премиерът Борисов предупреди, че показаното в американските сериали ставало реалност след няколко години, затова призова колкото и да се развиват технологиите, мисленето да остане за човека.


Експерти от водещи космически ведомства по света прогнозират, че сблъсъци

Експерти от водещи космически ведомства по света прогнозират, че сблъсъци ...

......... има повече изстрелвания в космоса и по-голяма активност на ниска околоземна орбита - каза Брайдънстайн. - Появилите се вследствие на подобни сблъсъци отломки ще застрашат преди всичко Международната космическа станция. Трябва да мислим за следващите 50-100 години, като се има предвид, че извличаме все по-голяма полза от усвояването на космоса."


Руската ракетно-космическа корпорация

Руската ракетно-космическа корпорация "Енергия" ще тества в края на месеца ...

......... кораб "Прогрес".Използването на йод в качеството на работно тяло на електроракетен двигател беше предложено в края на 90-те години на миналия век от сътрудника на корпорацията "Енергия" Валерий Островски. През 2006 г. разработката беше патентована. През 2012 г. по инициатива на специалиста по двигатели Борис Соколов започват първите опитни работи.


В деня на труда ще ви покажем как можете да

В деня на труда ще ви покажем как можете да ...

......... батерии. Докато сега някои проекти ви изглеждат просто като детска игра, един ден те ще влязат в домовете ви, не просто като иновации, а като ваши първи помощници в домакинската работа, защото бързоразвиващите се технологии и иновативните човешки идеи могат да постигнат това, за което доскоро само сме си мечтали.


Учени от Израел са разработили нов метод за ранна и

Учени от Израел са разработили нов метод за ранна и ...

......... скрининга на злокачественото заболяване. Стандартната мамография прогнозира рака с точност от 75 процента, която спада до 30 процента в плътни тъкани. Оцеляването при рака на гърдата зависи до голяма степен от ранната диагностика, поради което новаторските методи за откриване на малки тумори в ранен стадий са изключително важни, отбелязват специалистите.


Новият директор на НАСА Джим Брайдънстайн получи поздравления от космоса,

Новият директор на НАСА Джим Брайдънстайн получи поздравления от космоса, ...

......... 13-ия директор на НАСА. Брайдънстайн беше номиниран от президента Доналд Тръмп преди седем месеца. До встъпването му в длъжност директорският пост в НАСА временно заемаше Робърт Лайтфут, който през март оповести оттеглянето си от американското космическо управление. По времето на Барак Обама директор на НАСА беше Чарлз Болдън, припомня агенцията.


Учените от природонаучния музей направиха за първи път въглеродно датиране

Учените от природонаучния музей направиха за първи път въглеродно датиране ...

......... тракийски погребения са изпратени в Япония при проф. Масуда в университета Хокайдо. Той ръководи лабораторията с най-голяма база данни за генома на древните породи коне. Изследвания показват недвусмислено - 2 вида предшественици на домашния кон. Какви са били тракийските коне можете да видите и утре в сутрешния блок на БНТ1.


По повод 140-ата годишнина на Националната библиотека

По повод 140-ата годишнина на Националната библиотека "Св. Св. Кирил ...

......... реставратори в библиотеката са успели да доведат до един прекрасен вид на отделни листове. Реставрирането на книга продължава с месеци, а понякога може да отнеме и година, ако тя е в лошо състояние. В Националната библиотека всяка година се възстановяват между 12 и 13 000 листове от книги или документи.


16 страни от Европейския съюз, сред които и България, ще

16 страни от Европейския съюз, сред които и България, ще ...

......... обединим и да сложим необходимите пари и да се върнем обратно до 4-тото място, където сме били.Днес Европа изпитва недостиг от 350 хиляди ай ти специалисти, но те ще бъдат 500 000 през 2020 г. Според премиера Борисов икономиките, които разполагат със суперкомпютри през следващите години, рязко ще надминат останалите.


Необичайно ниските температури на водата са довели до измиране на

Необичайно ниските температури на водата са довели до измиране на ...

......... отчасти на промяната в посоката на морското течение Курошио, което пренася топли тропически води на север. Застудяването през зимата довело до понижаване на температурите на водата. Променената посока на Курошио също допринесла за по-ниските температури на морската вода край брега на префектура Вакаяма и други части от японското тихоокеанско крайбрежие.


Иновационен форум, посветен на роботиката, се организира днес от учените

Иновационен форум, посветен на роботиката, се организира днес от учените ...

......... БАН: Както са направили стратегически изследвания от страни като САЩ, от ЕС, Япония, Русия - до 2040 година 47% от индустрията ще бъде роботизирана. В този дух ние решихме да покажем резултатите и постиженията на нашия институт. Академик Руменин представи роботите Роби и Роберта, предназначени за деца със специфични потребности.


Климатолози и специалисти в изследванията на вулканичната активност от университета

Климатолози и специалисти в изследванията на вулканичната активност от университета ...

......... Колумбия в Канада, който за последен път изригнал преди повече от 2500 години. При това главна роля ще изиграе Тихоокеанският огнен пръстен, който обхваща 328 действащи вулкана.Изригването на вулкана Синабунг отнесе голяма част от върха муИзригването на вулкана Синабунг в Индонезия отнесе голяма част от върха му, съобщи Асошиейтед прес.


В световния ден на авиацията и космонавтиката сме избрали да

В световния ден на авиацията и космонавтиката сме избрали да ...

......... да изследва най-голямата планета в Слънчевата система. С помощта на набора от инструменти, сред които и инфрачервени камери, се наблюдават температурните изменения и движението на циклоните на полюсите на Юпитер. Анимацията е направена по време на четвъртата обиколка на "Джуно". Най-високата измерена температура е минус13, а най-ниската - минус 83.


Северна Исландия - там, където ледът и горещата вода са

Северна Исландия - там, където ледът и горещата вода са ...

......... гейзери в Исландия има на много места. Освен големите геотермални централи, в страната има над 260 кратери, от които тече гореща вода. За това и статистиката не е изненадваща.0,1 процента от произведената енергия в Исландия е от изкопаеми горива. Над 73 % - от водни централи. Останалата енергия е геотермална.


В браузъра си може да инсталирате приложения, които блокират препращането

В браузъра си може да инсталирате приложения, които блокират препращането ...

......... "Денят започва".По думите му доста данни за нас остават, дори да изтрием профила си във фейсбук например. Използват се всякакви данни - колко често спираме на светофар, чатове, общо взето абсолютно всичко. Условията за ползване във Фейсбук е над 3000 думи, които обикновеният човек трудно може да осмисли, каза Гунчаров.


Стъклени сфери, които могат да решат проблема с недостига на

Стъклени сфери, които могат да решат проблема с недостига на ...

......... технологии: Работим и с Южна Африка, която изпитва огромен недостиг от питейна вода. Властите искат да изградят парк от 100 000 сфери, който да осигурява питейна вода на цял град.Според създателите в сферите може да се пречиства всякаква вода. Предимството на метода е, че високата температура убива микробите и бактериите.


Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров

Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров ...

......... сицилианския вулкан.И ако опасността не е непосредствена за жителите на Сицилия, то има вероятност Етна да падне един ден в Средиземно море, след стотици или хиляди години. Тогава това ще бъде събитието на века, защото рухването ще предизвика опустошителни вълни цунами за околните крайбрежия, предсказва Бенжамен ван Вик де Бриес.


Компанията Върджин Атлантик на милиардера Ричард Брансът изпита успешно космически

Компанията Върджин Атлантик на милиардера Ричард Брансът изпита успешно космически ...

......... кацане. Тестът на предишния модел "Ентърпрайз" през 2014-та завърши с катастрофа и смъртта на пилота. "Юнити" с двама пилоти ще извежда шестима пасажери на 100 километра над планетата за няколко минути безтегловност и уникална гледка. За приключението вече има близо 700 желаещи при цена на билета от 250 хиляди долара.


Около 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата

Около 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата ...

......... които включват собствена орбитална станция през 2023-та и мисии до Луната и Марс през следващото десетилетие. Китай вече разполага с тежка ракета "Дългият поход-5".Миналият месец Пекин съобщи, че планира изграждане на своя база на Луната, която до пристигането на хора ще бъде управлявана и обслужвана от изкуствен интелект. © БТА


Падането на китайската космическа станция постави отново въпроса за така

Падането на китайската космическа станция постави отново въпроса за така ...

......... учените, вероятността да те удари падащ от космоса къс е 10 милиона пъти по-малка от тази да те порази гръм.Китайската космическа станция "Тянгун-1" изгоря над Тихия океанОколо 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата от контрол китайска космическа станция Тянгун-1 изгоря при навлизане в земната атмосфера над южната...


Роботът Роберта ще помага на ученици със специални образователни потребности

Роботът Роберта ще помага на ученици със специални образователни потребности ...

......... се социализират. Разработката е на Българската академия на науките.Днес Роберта официално ще приветства гостите в "Дома на учения" по време на обучение в рамките на проекта "Кибер-физични системи за педагогическа рехабилитация в специалното образование". Тя е вторият хуманоиден робот, който Институтът по роботика е закупил от Франция преди около година.


Различните космически агенции продължаватда дават различни прогнози за падането на

Различните космически агенции продължаватда дават различни прогнози за падането на ...

......... да е здрава няма да устои на тази скорост защото с 27 хиляди километра в час очаква да навлезе станцията в плътните слоеве на атмосферата.Но за сега е най-голям е риска да падне над Сомалия. Територия, която не е толкова застроена и е по-вероятно да се мине без човешки жертви.


13 космически агенции също така не откъсват поглед от близкото

13 космически агенции също така не откъсват поглед от близкото ...

......... аерокосмическите агенции да затегнат контрола върху латентните в космоса обекти, а не да се изчислява всеки път траекторията им на падане.Каракачанов: Шансът отломки от "Тянгун -1" да паднат в България е 0,01%Съветът по сигурността, който събра ръководителите на специалните служби, силовите вицепремиери, както и представители на президентството, е обсъдил и...


Рискът от падане на големи фрагменти от китайската космическа станция

Рискът от падане на големи фрагменти от китайската космическа станция ...

......... станция „Тянгун -2“, която беше презаредена миналата година. Пекин планира идното десетилетие да изведе на орбита своя постоянна лаборатория с три модула. Китайските астронавти вече са на борда на "Тянгун-2"Китайските тайконавти Цзин Хайпън и Чън Дун успешно преминаха в орбиталния модул "Тянгун-2", където ще работят в продължение на 30 дни


На лов за пластмаса. По каналите на Амстердам, с електрическа

На лов за пластмаса. По каналите на Амстердам, с електрическа ...

......... и ентусиасти вече стават известни по света. Подобни екипи се организират и в други градове, впечатлени от примера на холандците.А какво ще стане, когато отпадъците във водите на Амстердам свършат? Амбициите на "ловците на пластмаса" не свършват с този проект. Те възнамеряват да създадат подобни лодки и в други държави.


Три екипа от варненски ученици са спечелили първи места в

Три екипа от варненски ученици са спечелили първи места в ...

......... цял свят с 2500 проекта. Наградените екипи са поканени да представят проектите си пред Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество през май в Лос Анджелис, Калифорния. Възможно ли е хората от земята да колонизират слънчевата системата, вижте отговора от авторите на проекта във видеото Варна


Безпилотен автомобил на компанията „Юбер“ (Uber) удари жена, която почина

Безпилотен автомобил на компанията „Юбер“ (Uber) удари жена, която почина ...

......... в Питсбърг, Сан Франциско, Торонто и района на Финикс. Тя изрази съболезнования на семейството на загиналата и допълни, че сътрудничи на местните власти. Бус с автономно управление катастрофира в Лас ВегасНапълно самоуправляващ се градски електрически автобус катастрофира само два часа след влизане в експлоатация в Лас Вегас. Иновативното превозно средс...


Български учени успяха да разгадаят деликатните молекулни механизми в клетката,

Български учени успяха да разгадаят деликатните молекулни механизми в клетката, ...

......... научни хоризонти - как да усилят противораковата активност на онкомедикаментите.Което със сигурност ще ги направи предпочитан партньор на десетки мултинационални компании.Кои са най-важните и интересни открития в света на науката?Човечеството прогледна за събитията във вселената немислимо далеч във времето и пространството. Но също така успя да разбере важните, молекулни механи...


Мащабно изследване разкрива динамиката на 70 белтъка, участващи в поправката

Мащабно изследване разкрива динамиката на 70 белтъка, участващи в поправката ...

......... в ТУ Дрезден заключава: "Това проучване създаде мащабен ресурс, който се оказа мощен инструмент за изследване на взаимодействието и координацията между пътищата за поправка на ДНК. Още по-важното е, че то може да послужи като платформа за систематична оценка на ефектите на противоракови лекарства, повлияващи процеса на поправка на ДНК.”


Археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов тръгват

Археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов тръгват ...

......... на такова високо ниво. Той бе категоричен, че в посещението на руския патриарх е имало и отрицателни, и положителни страни. Ние трябва да се се научим работим с Русия с едни нормални отношения, без да падаме на колене, затова и се прави това пътуване, отбеляза Овчаров.Вижте целия разговор във видеото.


Известният британски учен Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. Хокинг

Известният британски учен Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. Хокинг ...

......... Автор е на няколко книги, сред които и "Кратка история на времето". Стивън Хокинг спечели не само уважението на научните среди с постиженията си във физиката, но и любовта на милиони хора извън университетите със своята загриженост за бъдещето на света. Той вдъхнови поколения последователи като учен и личност.© БТА


Ръководителят на американската компания

Ръководителят на американската компания "Спейс Екс" Илон Мъск възнамерява първият ...

......... метра, с диаметър 9 метра и с полезен товар до 150 тона. Тя ще може да изведе в космоса междупланетен космически кораб с дължина 48 метра, в който са оборудвани 40 кабини за астронавти. Сред главните отличителни черти на "Биг Фалкон рокет" е, че ще е предназначена за многократна употреба.


Пролетните капризи на времето изпълват реки и водоеми с вода.

Пролетните капризи на времето изпълват реки и водоеми с вода. ...

......... част освободената от замърсители вода отива за поливане на земеделски земи. Всяка екосистема от този тип има своите специфични изисквания и е твърде деликатна, твърдят хидроинженерите, които се грижат за съоръжението. Но това означава, че преодоляването на всекидневните предизвикателства ражда и нови ползи за хората и средата, която те обитават.


Климатичните промени засягат повече жените отколкото мъжете - това сочат

Климатичните промени засягат повече жените отколкото мъжете - това сочат ...

......... бедствия. В Парижкото споразумение за климата от 2015 година е заложена специална клауза, която признава, че жените са диспропорционално засегнати от неблагоприятните условия на планетата, и че в тази посока е необходимо да бъдат предприети мерки. Като засегната е цялата женска общност - без значение на географско и социално положение.


Вече има нова и още по-основателна причина да се твърди,

Вече има нова и още по-основателна причина да се твърди, ...

......... работата, но после ще трябва да го зареждате. Това не стига за професионална употреба.Професионалистите се нуждаят и от повече сигурност. Затова колелото с дълъг пробег е снабдено с аларма, имобилайзер и GPS за проследяване. А създателите му вече разработват следващата версия за по-големи товари. Тя ще е на 3 колела.


Космическа капсула с двама американци и един руснак кацна успешно

Космическа капсула с двама американци и един руснак кацна успешно ...

......... Космическа капсула с двама американци и един руснак кацна успешно тази сутрин в Казахстан.© БТАТримата космонавти се завърнаха на Земята от Международната космическа станция. Спускането на капсулата бе излъчено пряко по телевизията на НАСА.© БТА


Българин подпомага полета на Нийл Армстронг до Луната. Името му

Българин подпомага полета на Нийл Армстронг до Луната. Името му ...

......... миналата година в България и дарени на Държавния архив. По стъпките на великия учен от малкото село Стакевци до НАСА тръгна екипът на "В кадър", заедно със сценариста Кирил Орлов, режисьора Милена Гетова и оператора Николай Илиев. Филмът ще бъде излъчен тази вечер по БНТ1 от 22:30 ч. Стакевци, Белоградчик


Дълбоките води на Атлантическия океан, на 600 метра от повърхността

Дълбоките води на Атлантическия океан, на 600 метра от повърхността ...

......... на повърхността, за да се хранят с планктон. Ако пластмасовото настъпление не бъде овладяно, то през 2050-та година пластмасата b океана ще бъде повече от рибите. Песимистична прогноза, за която морските изследователи предупреждават от години. А дали пластмасата ще завладее и хранителното меню на хората - зависи от самите хора.


По-малко от месец преди окончателното приключване на 26-та Национална антарктическа

По-малко от месец преди окончателното приключване на 26-та Национална антарктическа ...

......... e включил в енергийната мрeжа на базата нов 60 киловатов дизелов генератор и предстои монтиране на фотоволтаични панели. Завършено е изграждането на просторен хангар за лодки и шейни и предстои консервирането на базата за престоящата астрална зима.Всички участници са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането си в България.


Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на шестима утвърдени

Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на шестима утвърдени ...

......... ниво. Уважаеми учени, има още едно нещо, което ви свързва. Това е вашето отношение към образованието на младите хора в България и към реализацията на младите учени. Смея да твърдя, че това, което оставяте след себе си като ваши последователи, е не по-малко важно и стойностно от самите ваши постижения.


Изригването на вулкана Синабунг в Индонезия отнесе голяма част от

Изригването на вулкана Синабунг в Индонезия отнесе голяма част от ...

......... спуснаха горещи облаци от пепел, които обхванаха 4,9 км. Пепелта стигна и до град Лхоксеумаве, който е на повече от 260 км на северозапад.Пострадали няма.В Индонезия има повече от 120 активни вулкана. Там сеизмичните катаклизми са чести, защото страната е над Тихоокеанския огнен пръстен, където тектонската активност е много голяма.


Повече от 150 предмета от колекцията на Тутанкамон ще обикалят

Повече от 150 предмета от колекцията на Тутанкамон ще обикалят ...

......... кампанията за контрол върху антиките и културното наследство на Египет, приходите от международните художествени изложби се оценяват на 50 млн. долара, със застрахователна стойност на изнесените артефакти - повече от 600 милиона долара. Така се оказва, че доходът от излагането на един древен предмет на ден е само 116 долара.


Американски учени откриха, че пробягването на 5 километра дневно помага

Американски учени откриха, че пробягването на 5 километра дневно помага ...

......... нюз". Причината е, че бягането е полезно за хипокампуса - център на мозъка, отговарящ за паметта.Запомнянето на информация е оптимално, когато връзките между невроните на хипокампуса постепенно се усилват. Този процес се нарича дългосрочно потенциране. Хроничният стрес отслабва контактите между нервните клетки, което се отразява негативно на паметта, отбелязаха изследователите.


Незнайни истории от зората на човешката цивилизация разказва изложбата на

Незнайни истории от зората на човешката цивилизация разказва изложбата на ...

......... всъщност са търгували едни с други на стотици километри, познавали са се, имали са сходни виждания за света и сходни моди.Ценни находки и човешки истории разкри некрополът на Деултум в Дебелт. Стъкленица, намерена пред детско черепче, определено е биберон. Най-важното в живота на друг жител на римската колония е флейтата.


Като всички умни хора професор Ясуо Кобаяши има чувство за

Като всички умни хора професор Ясуо Кобаяши има чувство за ...

......... най-хубавото в човешкия живот.Че се случват ненадейни неща, които изглеждат чудодейни,въпреки ,че в тях няма нищо мистично и все пак ти се случват.“К.Тодорова:Професор Кобаяши-кой ден е по важен- днес или утре?Ясуо Кобаяши: „Днешния ден! Най-важен е днешния ден. Няма вчера или утре. Бъдещето е днес. Помислете си хубаво върху това...


Американски учени са открили езеро на дъното на Мексиканския залив,

Американски учени са открили езеро на дъното на Мексиканския залив, ...

......... условия. За учените езерото в морето е много интересно. Те изследват как някои организми оцеляват в екстремен хабитат. "Това беше едно от най-смайващите неща в дълбокото море. Спускаш се надолу и виждаш езеро или течаща река. Чувството е сякаш не си на този свят", разказа биологът Ерик Кордес от екипа.


Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката.

Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката. ...

......... Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката. Отбелязва се от 2016 година с резолюция на ООН. С две много млади жени - учени ни среща репортерът Николай Минков в Лабораторията по молекулярна химия към БАН. София


Някъде в Далечния Запад на Китай. Там, където живописните пейзажи

Някъде в Далечния Запад на Китай. Там, където живописните пейзажи ...

......... да ловуват.За да оцелеят в суровите условия на Алтай, хората там знаят, че трябва да спазват законите на природата и трябва да следват особения ритъм, налаган от тях. Такова е ежедневието им. Но пък те са горди, че са успели да съхранят вековни традиции и че пазят спомените на планината.


Компанията на Илън Мъск - Спейс Екс, се готви да

Компанията на Илън Мъск - Спейс Екс, се готви да ...

......... на совалката ще бъде червен автомобил "Тесла", също разработка на Мъск, а зад волана ще има манекен в скафандър. Ако опитът бъде успешен, това ще бъде пробив в областта на космическия транспорт, защото ще означава, че "Фалкън Хеви" ще може да бъде използвана за мисии до Луната и до Марс.


В София се проведе втори неформален съвет на министрите на

В София се проведе втори неформален съвет на министрите на ...

......... би дало отражение на повишаването на стандарта на живот и би увеличило работните места. Парите ще дойдат от същото място, когато говорим за държавите членки - от данъци. Затова е важно дали ги използваме за здраве, за образование, за иновации и за наука. Ако го правим, ще имаме по-добър живот!


Докато конструират, играят и се състезават, децата се учат да

Докато конструират, играят и се състезават, децата се учат да ...

......... Докато конструират, играят и се състезават, децата се учат да разрешават проблеми и неусетно усвояват уроци, свързани с математиката, физиката и програмирането, които в училище често ги затрудняват. Полезни ли са заниманията по роботика и какви други умения развиват в учениците - вижте в репортажа. Варна


Днес и утре София е домакин на 21-ия форум за

Днес и утре София е домакин на 21-ия форум за ...

......... Днес и утре София е домакин на 21-ия форум за еко иновации, свързани с качеството на въздуха. Репортерът Боряна Черганова ще покаже в аванс някои методи, с които да допринесем за подобряването на качеството на въздуха.