НАСА ще изпрати пилотирана мисия до Марс в средата на

НАСА ще изпрати пилотирана мисия до Марс в средата на ...

......... на Марс от 2004 г., да работи само 90 дни, но марсоходът предаваше сигнали до средата на миналата година.Последната комуникация със Земята е била на 10 юни, след което той е преминал в спящ режим. Предполага се, че силна пясъчна буря е попречила на Opportunity да презареди слънчевите си батерии.


Върхове, по-високи от хималайските, но под земята откриха учени след

Върхове, по-високи от хималайските, но под земята откриха учени след ...

......... Земята, за да бъдат засечени в земната кора”.Чрез данните от земетресението, екипът учени открива в 660-километровата граница "по-голяма топография от Скалистите планини или Апалачите".Джесика Ървинг, геофизик в Принстънския университет: Не мога да ви дам точно изчисление за надморската височина. Но планините на 660-километровата граница могат да бъдат по-високи от Хималаите.


Българите се оказват най-ниската нация в Европа, като факторите за

Българите се оказват най-ниската нация в Европа, като факторите за ...

......... средният ръст намалява с около 1 см. Същото явление се наблюдава в цяла Източна Европа, обясни антропологът.Най-ниските стойности в България са достигнати при родените към 1996 и 1997 г. Това изоставане в ръста заради лошите условия по време на т.нар. „Виденова зима“ най-вероятно няма да бъде наваксано, обясни доц. Стоев.


Гюнтер Шух - професорът, който не престава да се учи.

Гюнтер Шух - професорът, който не престава да се учи. ...

......... влезе в серийно производство.Гюнтер Шух: Харесвам я. Тя се усмихва. Вижте ѝ фаровете - това са най-доброжелателните очи. Напук на големите автомобилни концерни, за които работят многобройни екипи от учени, дизайнери и инженери, професор Шух продължава да сбъдва мечтите си с малък кръг съмишленици. Следващата му цел е електрически микробус.


Български учени участваха в експедиция на остров Ливингстън в Антарктида,

Български учени участваха в експедиция на остров Ливингстън в Антарктида, ...

......... Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул.Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южния континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята.


Северозападното крайбрежие на Испания. В тази оранжерия, свързана с лаборатория,

Северозападното крайбрежие на Испания. В тази оранжерия, свързана с лаборатория, ...

......... тялото си, като поглъщат водорасли.Минусът на технологията засега е свързан с оскъпяването на процеса. Химичните добавки го правят по-евтин, но компромисът е свързан с чистотата на крайния продукт. Очакванията са... очаквани - испанското ноухау да намери масов прием в производството и да понижи цената здравословната козметика и храни в бъдеще.Енергия от дървесинни остатъци. Или по-точно от ненужните остатъчни материали,

Енергия от дървесинни остатъци. Или по-точно от ненужните остатъчни материали, ...

......... в Швеция ще могат да зареждат от бензиностанциите гориво от растителни остатъци. Засега това гориво не може да измести бензина и дизела, защото е далеч от промишлената конкуренция. Само че алтернативата вече съществува и доказано работи. Въпрос на време и инвестиции е тя да премине от научно на пазарно ниво.


Загубата на ледове в Гренландия се е увеличила четирикратно от

Загубата на ледове в Гренландия се е увеличила четирикратно от ...

......... топенето на ледената покривка на Гренландия, която на места достига 1,6 километра дебелина, в наше време се е ускорило с 33 процента спрямо 20-и век. Огромен айсберг застрашава селище в ГренландияОгромен айсберг застрашава селище в Гренландия. Опасенията на специалистите са, че топенето на ледения блок може да предизвика огромна вълна-цунами.


33 метра под земята. Истинско ъндърграунд пространство. По време на

33 метра под земята. Истинско ъндърграунд пространство. По време на ...

......... решения заради заплахата от кризата с недостиг на храна.Градини в бомбоубежищата? Ето още една картина от фантастичните романи, която лека-полека се превръща в реалност. Поне в градовете, където осмислянето на пространствата търси нови и работещи измерения. Подземните градини са един от начините природата да се завърне в гъсто населените места.


Океанските вълни стават по-силни и по-разрушителни с всяка изминала година

Океанските вълни стават по-силни и по-разрушителни с всяка изминала година ...

......... 0,47 процента годишно в света, а след 1994 г. стойностите са нараснали до 2,33 годишно.Това може да не звучи много, но в някои части на света промените са по-драматични, например в тропическия Тихи океан, а оттам и в части от централния Северен Тихи океан и в Южния океан около Антарктика.


Супер кървава вълча Луна - това явление ще зарадва любителите

Супер кървава вълча Луна - това явление ще зарадва любителите ...

......... отделни части на Европа. За разлика от слънчевите затъмнения, за лунните не са необходими предпазни очила. ​Пълното лунно затъмнение ще е последното до 2022 годинаПълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава тази нощ от Северна и Южна Америка, голяма част от Европа и Западна Африка. Следващото пълно лунно затъ...Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава тази нощ

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава тази нощ ...

......... През това време обаче ще има частични лунни затъмнения. За пълно лунно затъмнение Земята трябва да е точно между Слънцето и Луната. Супер кървава вълча Луна ще наблюдаваме тази нощСупер кървава вълча Луна - това явление ще зарадва любителите на небесните тела тази нощ. Всъщност става дума за лунно затъмнение.


Супер кървава вълча Луна - това явление имаха възможност да

Супер кървава вълча Луна - това явление имаха възможност да ...

......... Луни през януари се наричат вълчи, а определението "супер" се е наложило заради размера на небесното тяло в момента на затъмнението. Явлението можеше да се наблюдава от Северна и Южна Америка, както и в отделни части на Европа. За разлика от слънчевите затъмнения, за лунните не са необходими предпазни очила.


Русенски екип от биолози за трети път участва в изложба

Русенски екип от биолози за трети път участва в изложба ...

......... не бива да се опитват да рисуват с бактерии, защото при определени обстоятелства те могат да станат опасни и да причинят инфекция. Първият художник, рисувал с тази изразна техника, е не кой да е, а самият Луи Пастьор. Човекът, на когото науката дължи откриването на ваксините, пастьоризацията и бактериалната ферментация.


В продължение на милиарди години Сатурн е съществувал без емблематичните

В продължение на милиарди години Сатурн е съществувал без емблематичните ...

......... учени доказва, че са млади образувания. Масата на пръстени се оказа 45% по-малка от досегашните изчисления."Касини" беше изстрелян пред 1997 година. Седем години по-късно той навлезе в орбитата на Сатурн. Преди две години мисията на апарата завърши - с контролираното му изгаряне в атмосферата на 6-ата планета от Слънчевата система.


Учени оповестиха, че ледената покривка на нашата планета се затопля,

Учени оповестиха, че ледената покривка на нашата планета се затопля, ...

......... на други 12 обекта и са останали непроменени на 40 обекта. Учените отбелязаха, че увеличаването на температурите свидетелства за глобалното затопляне. Топене на вечен лед е регистрирано на 5 от обектите. По думите на учените, топящият се вечен лед съдържа органична материя, която може да изхвърли парникови газове в атмосферата.Памук расте на Луната - това обявиха от китайската космическа

Памук расте на Луната - това обявиха от китайската космическа ...

......... от дрозофили - мушиците, които наричаме винени, с идеята да се види как те ще се развият в условията на ниска лунна гравитация и повишена радиация.Но върху Луната условията са сурови, защото там няма никаква атмосфера. Какви експерименти още ще бъдат изпълнени на Луната, вижте в разговора във видеото© БТА


Изкуство върху стени. Успешно преоткриване на стара строителна техника от

Изкуство върху стени. Успешно преоткриване на стара строителна техника от ...

......... ѝ е материалите, които се използват, да не се пренасят отдалеч. Използваните природни ресурси трябва да са на разстояние до 2 километра от мястото, където се строи. Край столицата на Гана вече има изградени 8 постройки с помощта на естествения метод. Пъстри къщи, които умело съчетават старите с нови техники.


"100 часа астрономия" по повод 100 години от основаването на ...

......... на Марс обаче е трудно постижима със сегашните технологии.гл. ас. д-р Камен Козарев, астрофизик: Пътуването на хора до Марс би било едно огромно вдъхновение за хората на Земята, но също така мисля, че е изключително важно да решим своите проблеми на Земята, за да можем устремено да гледаме към Космоса.


Китай ще продължи да развива националната програма за лунни изследвания,

Китай ще продължи да развива националната програма за лунни изследвания, ...

......... отбеляза У Вейжън.Китайският космическият апарат "Чанъе-4" кацна на 3 януари на обратната страна на Луната и след няколко часа изпрати първите снимки. Основната задача на мисията, състояща се от спускаем модул и роувър, е да изследва минералния състав и структура на лунната повърхност, както и да направи нискочестотни радиоастрономически наблюдения.


Зоолози от университета в Гронинген, Холандия, установиха, че междувидовата борба

Зоолози от университета в Гронинген, Холандия, установиха, че междувидовата борба ...

......... Резултатите показали, че през най-смъртоносните години синигери причинили смъртта на 10%от мухоловките. Климатичните промени влияят по различен начин върху двата вида. Тъй като в Европа зимите станаха по-топли, синигерите започнаха да се чифтосват по-рано. Мухоловките не се приспособиха към тези промени, тъй като прекарват по-голямата част от годината в Африка.


НАСА отмени поканата за посещение на генералния директор на руската

НАСА отмени поканата за посещение на генералния директор на руската ...

......... Брайдънстайн не планира в близко бъдеще да пътува в чужбина, включително и в Русия, каза говорителката му Меган Пауърс пред ТАСС.НАСА покани на посещение в САЩ ръководителя на „Роскосмос“Американското космическо ведомство покани на посещение в САЩ в началото на 2019 година ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин за участие във фору...


Космическият апарат

Космическият апарат "Чанъе-4", който на 3 януари осъществи меко кацане ...

......... в частност на повърхността на луната в близост до сондата. Панорамните снимки са поместени на официалния сайт на китайското космическо ведомство.Първи снимки от обратната страна на ЛунатаКитайският луноход "Юйту-2" - в превод "Нефритен заек-2" - остави първи следи върху меката лунна повърхност 12 часа, след като кацна на обратната стр...


101-годишен американец има ясен план за справяне с климатичните промени.

101-годишен американец има ясен план за справяне с климатичните промени. ...

......... който ще ме държи на работа поне още две години.Чарли и Чарлс са и основатели на старт-ъп компания, с която ще могат да рекламират и продават резултатите от идеята им, веднага щом тя бъде реализирана. Но работата на съдружниците не спира дотук. В момента те работят над още 6 патента.


Говорещият с дървета. Това не е човек, почитател на горските

Говорещият с дървета. Това не е човек, почитател на горските ...

......... ги индивидуалности. Ние трябва да изучаваме не само горите, но индивидуалностите в тях.Първият уред, разчитащ езика на дървета, бил монтиран през 2016 г. На различни места по света вече има поставени над 300 уреда. Амбициите на създателите на "говорещия с дървета" е скоро да започнат да работят около 2000 устройства.


Полу-коли, полу-роботи - такива са автомобилните тенденции на технологичното изложение

Полу-коли, полу-роботи - такива са автомобилните тенденции на технологичното изложение ...

......... знаят все повече за водачите. Освен предпочитаните от тях маршрути и навици на шофиране, те ще следят здравословното им състояние и дори емоциите. Технологичните гиганти показаха последните си разработки в Лас ВегасТехнологичните гиганти се събраха в Лас Вегас, за да представят последните си разработки. По-умни уреди, по-големи екрани, по-екстравагантни автомобил...


Главната камера на американския телескоп „Хъбъл“ на НАСА се изключи

Главната камера на американския телескоп „Хъбъл“ на НАСА се изключи ...

......... наблюдавани и обекти в Слънчевата система. С нея бяха открити някои от малките луни на Плутон, както и 14-а луна на Нептун. Космическият телескоп "Хъбъл" е изстрелян през 1990 г.НАСА показва уникално изображение от "Хъбъл"Уникално изображение, заснето от телескопа "Хъбъл", ще покажат за първи път Европейската космическа агенция и НАСА.


Технологичните гиганти се събраха в Лас Вегас, за да представят

Технологичните гиганти се събраха в Лас Вегас, за да представят ...

......... може да завладее живота на хората, защото тази година на мода е: "дигиталната детоксикация". Никол Скот, редактор на технологичен сайт: Идеята е уредите да накарат хората да се откъснат от тях поне за малко.Това е един от уредите, подходящи за детоксикацията. Според създателите му - той умело релаксира... и приспива.


Такава, която се побира в раници, сакове и кухненски шкафове.

Такава, която се побира в раници, сакове и кухненски шкафове. ...

......... сочат изчисленията на датските изобретатели. Те продължават да усъвършенстват изобретението си. Надяват се да започнат масово производство и торбите да стигнат до повече райони, в които липса питейна вода.А що се отнася до цената, тя също впечатлява. Чантата определено си заслужава определението - най-евтината пречиствателна станция, защото струва 3 долара.


Китайският луноход

Китайският луноход "Юйту-2" - в превод "Нефритен заек-2" - остави ...

......... нови данни за ранните дни на Слънчевата система и за раждането на първите звезди във Вселената.Китайски апарат изпрати първите кадри от обратната страна на ЛунатаБецпрецедентен успех на Китай и човечеството е сред първите новини в света днес. За първи път космически апарат кацна на обратната страна на Луната, с...© БТА


Неподходяща среда за придвижване на инвалидни колички? Стълбища без рампа?

Неподходяща среда за придвижване на инвалидни колички? Стълбища без рампа? ...

......... колички. В Калининград няма подобни услуги, затова решихме да започнем с това. Сега, почти на същата площ се опитваме да създадем производство. Тук работят 28 души. Осем от тях са в колички.Малката компанията се разраства. А интересът към новия ѝ продукт е толкова голям, че собственикът започва изграждане на фабрика.


Бецпрецедентен успех на Китай и човечеството е сред първите новини

Бецпрецедентен успех на Китай и човечеството е сред първите новини ...

......... на полети на хора до Луната. Предстои полета и на "Чанъe 5", който ще донесе лунни проби. Китай планира да изпрати свои космонавти до единствения ни естествен спътник до 2036 та година. Последният пилотиран полет с кацане до земния спътник е мисията на "Аполо 17" през 1972 година. © БТА


Китайски космически апарат успешно кацна на обратната страна на Луната.

Китайски космически апарат успешно кацна на обратната страна на Луната. ...

......... по-дълбоки кратери. Специален ровър ще изследва терена. Най-интересният научен експеримент по време на китайската мисия ще бъде доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Китайска лунна програма ще продължи с апарата "Чанъе-5". По време на мисията тогава трябва да бъдат доставени лунни мостри до Земята. © БТА


В нощта на 3 януари и ранните часове на 4

В нощта на 3 януари и ранните часове на 4 ...

......... В нощта на 3 януари и ранните часове на 4 януари любителите на астрономическите спектакли могат да наблюдават първия "звездопад" за годината.Метеорният поток Квадрантиди е активен от края на декември до втората седмица на януари. Максимумът му обикновено е около 3 или 4 януари.


НАСА разполага с първи снимки на най-отдалеченото от земята небесно

НАСА разполага с първи снимки на най-отдалеченото от земята небесно ...

......... Ултима, а другата, която е около три пъти по-малка - Туле.Кейти Олкин, учен: Последните данни, с които разполагаме, ни помогнаха да разберем, че Ултима прави пълно завъртане за 15 часа. Тази информация разкрива тайната на кривата на светлината на Ултима. Друго откритие е, че Ултима Туле е с червен цвят.


Китайски космически апарат е кацнал успешно на обратната страна на

Китайски космически апарат е кацнал успешно на обратната страна на ...

......... югозападен Китай и е кацнал успешно на Луната тази нощ. Първият сигнал от обратната страна на Луната до Земята е изпратен през китайски сателит.Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на тази страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.


Новата 2019 година пристига с обещание за впечатляващи явления, които

Новата 2019 година пристига с обещание за впечатляващи явления, които ...

......... 2019 г. най-ярка и едра ще изглежда тази на 19 февруари, когато естественият ни спътник ще се намира най-близо до Земята. Най-добрите дни за наблюдение на планети ще бъдат 6 януари (Венера), 27 февруари (Меркурий), 10 юни (Юпитер), 9 юли (Сатурн), 14 юли (Плутон), 10 септември (Нептун), 28 октомври (Уран).


Роботи, способни да спасяват хора, гръбначни приставки за преодоляване на

Роботи, способни да спасяват хора, гръбначни приставки за преодоляване на ...

......... И изпробват космически харпуни. Ей така, за всеки случай. Знае ли човек какво го очаква при бъдещите космически експедиции? Може би 2019-та ще покаже...Невероятните научни открития на 2018 г.През 2018 г. учените направиха няколко изумителни открития: Инженерите от "Спейс Екс" изпратиха червена спортна кола на полет около Марс, китайски уче...


През 2018 г. учените направиха няколко изумителни открития: Инженерите от

През 2018 г. учените направиха няколко изумителни открития: Инженерите от ...

......... каква сила оказва електромагнитна вълна в единия край на една везна, в чиито друг край има тежест от един килограм.Приеха нови дефиниции за килограм и други мерни единициНови дефиниции за килограма и други основни единици от международната система SI бяха приети на Генералната конференция по мерките и теглилките във Ве...


За 2019 г. се очаква правителства и технологични компании да

За 2019 г. се очаква правителства и технологични компании да ...

......... които дават възможност дигиталните помощници да бъдат вграждани във всевъзможни уреди. Целта все повече е дигиталните помощници да придружават хората във всекидневието им.Амазон отваря първия си магазин без продавачиАмериканският гигант в онлайн търговия Амазон отваря първия си магазин без продавачи. Пазаруването се заснема от камери, а плащането става при напуска...


С какво ще запомним изминалата година по отношение на космоса?

С какво ще запомним изминалата година по отношение на космоса? ...

......... България, тоест няма нито една технология на борда, която да е произведена или измислена някъде другаде, което за нас е много голяма гордост.Сателитът обикаля Земята 16 пъти на денонощие с 30 000 км в час. Той е на разположение на радиолюбителите, а мисията му е да се използва за обучение.


Те завземат все повече пространство от Земята. Територии, които се

Те завземат все повече пространство от Земята. Територии, които се ...

......... полезна в развиващите се държави. Може да създаде дори нови работни места.Кристофър никак не страда от илюзията, че е сътворил съвършената машина. Френският изобретател продължава да я усъвършенства. Той се надява през 2019-та година да създаде модел с размерите на контейнер, който ще произвежда по 40 литра гориво на час.


Американската частна компания

Американската частна компания "Спейс Екс" изстреляракета носител с американски военен ...

......... Америко Веспучи. Изстрелването му беше отложено четири пъти тази седмица заради неблагоприятни метеорологични условия и технически проблеми.© БТА"Спейс екс" отложи за четвърти път изстрелване на ракета с военна навигацияКомпанията "Спейс екс" за четвърти път отложи насрочено изстрелване на ракета "Фалкон 9", носеща първия от серия навигационни сателити от трето поколе...


Корабът

Корабът "Союз" с трима космонавти на борда се отдели от ...

......... както още е наричан екипът на тримата астронавти, прекара в Космоса 197 дни. През това време станцията е обиколила планетата ни 3 152 пъти, а на борда ѝ са извършени серия експерименти, които в земни условия биха били невъзможни. Очаква се "Союз" да се приземи по-късно тази сутрин в Казахстан.


Илон Мъск представи първия тунел от високоскоростна подземна мрежа за

Илон Мъск представи първия тунел от високоскоростна подземна мрежа за ...

......... оборудване на модифицирани самоуправляващи се коли със специални подвижни колела, които се свалят в тунелите от асансьори.Мъск твърди, че след като влязат в тунелите, колите ще могат безопасно да пътуват със скорост над 240 км в час през интервали от една секунда. И както казват във филмите - следва продължение.


Ръководителят на 27-та Българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев и

Ръководителят на 27-та Българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев и ...

......... безаварийно кацна на чакълената писта на о-в Кинг Джордж! Радостно ни посрещнаха пингвините! Сега очакваме колумбийски кораб да ни закара до нашия си остров Ливингстън!“, се казва в съобщението на проф. Пимпирев, които заедно с останалите 10 души ще се присъедини към полярниците в Българската база „Св. Климент Охридски“.© БТА


Да кацнеш на Марс, да останеш там и да оцелееш

Да кацнеш на Марс, да останеш там и да оцелееш ...

......... по скална повърхност, пробиване на скали и вземане на проби. Следващите тестове ще са в пустинята Атакама в Чили догодина. След като апаратът Скиапарели се разби в повърхността на Червената планета през 2016 година, европейските учени се надяват, ако всичко върви по плана, Европа скоро да има Роувър на Марс.


Египетски археолози откриха край Кайро гробница на жрец, живял преди

Египетски археолози откриха край Кайро гробница на жрец, живял преди ...

......... изображения на майката и съпругата на покойника и на други негови роднини. Няколко ниши също са украсени с рисунки на жреца и семейството му. Специалисти определят откритието като единствено по рода си за последните няколко десетилетия. Разкопките започват от утре, като очакванията са за още открития, включително саркофага на собственика.


Тази вечер заминава втората група на 27-ата Национална антарктическа експедиция.Тя

Тази вечер заминава втората група на 27-ата Национална антарктическа експедиция.Тя ...

......... Аренас. Групата спокойно може да бъде наречена „професорска", защото освен директора на родния Антарктически институт, включва още трима професори, единият от които монголец. Всички те ще бъдат превозени до о-в Кинг Джордж с бразилски военен самолет, а оттам до базата ни на о-в Ливингстън с военен кораб на Колумбийската Армада.


Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята

Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята ...

......... период не са постоянни величини, а зависят от преминаването ѝ покрай Юпитер. Предишното най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г. Кометата 46P/Виртанен беше първоначалната цел за сондата "Розета", но заради технически проблеми беше изпуснат прозорецът за изстрелване и тя беше насочена към кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.


Малка, маневрена здрава... Кола, която е на път да преобърне

Малка, маневрена здрава... Кола, която е на път да преобърне ...

......... период може да започне амортизиране на колата.С тези показатели и материали водородният модел наистина преобръща представата за коли, наложена през последните години - че за 5 години лъскавото возило започва да пее лебедовата си песен, а новият модел вече е слязъл от поточната линия и е готов да го смени.


Американският космически товарен кораб

Американският космически товарен кораб "Дракон" на частната компания „Спейс екс“ ...

......... ръка на МКС да може да прехване "Дракон". Първото доближаване беше преустановено от НАСА поради смущения в комуникациите. Вторият опит за скачване се оказа успешен.Товарният кораб доставя над 2,5 тона провизии, сред които фигурират хранителни продукти и материали за научните експерименти. Това е шестнадесетата поред мисия на "Дракон" до МКС.


Китай изстреля космически апарат

Китай изстреля космически апарат "Чанъе-4" към обратната страна на Луната ...

......... вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г. Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна догодина. Тя ще събере до 2 кг мостри.


Нямат блясъка на диамантите, но пък са заредени с много

Нямат блясъка на диамантите, но пък са заредени с много ...

......... тук се променя. Появават се нови и нови места, идват все поче творци и хора, които искат да развиват собствен бизнес.Преоткриване на въглищата по един различен и красив начин. Богатство, което все още изобилства в земните недра на Полша. То присъства изненадващо, но и изящно в бижутата, създадени от Катаржина.


Учени от нов иновативен център по растителна биология и биотехнология,

Учени от нов иновативен център по растителна биология и биотехнология, ...

......... чийто качества, имащи стопанска значимост, същевременно могат да бъдат интересни и за различни други индустрии, като фармацевтична и козметична индустрия и т.н., и могат да бъдат използвани.За да бъде по-прецизно изследването на пипера, учeните в центъра ще използват постиженията и на немските им партньорите в областта на геномиката и метаболомиката.


Първите снимки, изпратени от космическия апарат

Първите снимки, изпратени от космическия апарат "ИнСайт", позволяват да се ...

......... да попречи на тяхното провеждане. В следващите няколко дни ще бъде извършена проверка на работоспособността на апаратурата на станцията. ​НАСА потвърди успешното кацане на "ИнСайт" на МарсНАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат "ИнСайт". Мисията ще продължи две години, а целта е да се изследва подробно Червената пла...


НАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат

НАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат "ИнСайт". ...

......... са размерът и съставът на ядрото ѝ. Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.Космическият апарат "ИнСайт" тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.


След по-малко от два часа се очаква на Червената планета

След по-малко от два часа се очаква на Червената планета ...

......... на спускането. След това ще прелетят край Марс и ще застанат на орбита около Слънцето. Ако мълчат, информация се чака от орбитиращи апарати край Марс. Инсталирането на научните инструменти на "Инсайт" ще отнеме поне 10 седмици. Планирано е мисията да продължи една марсианска година, която се равнява на две земни.


Испански учени установиха, че ранното посивяване на косата е признак

Испански учени установиха, че ранното посивяване на косата е признак ...

......... произвежда по-малки количества от въпросното вещество и в резултат се увеличава рискът от сърдечносъдови болести, рак и други заболявания.Ранното посивяване на косата свидетелства, че организмът използва глутатион за по-важни цели от оцветяването на косата, като по този начин се намалява рискът от поява или развитие на едно или друго заболяване.


Химията може да бъде и забавна. Това обещават от Факултета

Химията може да бъде и забавна. Това обещават от Факултета ...

......... Химията може да бъде и забавна. Това обещават от Факултета по химия към Софийския университет, които организират и тази година вечер на Химията. Ще бъде ли взривоопасно разказа репортерът Боряна Черганова, която беше в една от лабораториите на факултета.


Варна е домакин на 11-ия Световен математически отборен шампионат. Той

Варна е домакин на 11-ия Световен математически отборен шампионат. Той ...

......... БАН: Азиатците имат доста сериозна подготовка в училище, те са много работоспособни и не напразно последните години в почти всички международни състезания те са на първо място. Очаквам, че българските ученици и тези от Азия ще бъдат на първите места.Победителите в шампионата ще бъдат наградени на официална церемония тази събота.


Нов образователен метод разработи общественикът Момчил Цонев. Младият габровец е

Нов образователен метод разработи общественикът Момчил Цонев. Младият габровец е ...

......... Нов образователен метод разработи общественикът Момчил Цонев. Младият габровец е бил вдъхновен от традициите на образованието в родния му град. Идеята е методът да бъде прилаган в извънкласните форми на обучение. Вижте повече в репортажа на Ралица Маринова.


Китай изведе в космоса два спътника от навигационната система

Китай изведе в космоса два спътника от навигационната система "Бейдоу" ...

......... Става въпрос за ключов етап от прехода на "Бейдоу" от национална експериментална система към регионална, а впоследствие и към глобална навигационна система. Китай планира през 2019-2020 г. да изведе още 6 апарата от серията "Бейдоу-3" в средновисока околоземна орбита, три спътника в наклонена геосинхронна орбита и два в геостационарна орбита.


Товарният кораб

Товарният кораб "Прогрес МС-10" се скачи днес с Международната космическа ...

......... на полетите, цитиран от ТАСС.© БТАРакета носител "Союз-ФГ" с товарния кораб "Прогрес МС-10" беше изстреляна от космодрума "Байконур" в Казахстан на 16 ноември. Няколко минути след изстрелването корабът се отдели от третата степен на ракетата и продължи полета си към МКС. "Прогрес МС-10" достави на МКС около 2,5 тона провизии.


Изкуственият интелект може да спаси пчелите от изчезване. Идеята е,

Изкуственият интелект може да спаси пчелите от изчезване. Идеята е, ...

......... насекомите в кошера. Причините са различни - ниски температури, влажност... Със сензорите, обаче, веднага може да се разбере проблема и да се променят условията. Мерките ще предотвратят измирането на пчелите. Умен проект с амбициозни мащаби. Колкото повече кошери бъдат включени към своеобразната мрежа, толкова по-голям шанс за оцеляване получават пчелите.


Идва ли краят на килограма такъв, какъвто го познаваме? Водещи

Идва ли краят на килограма такъв, какъвто го познаваме? Водещи ...

......... много по-голяма точност, потенциалната промяна няма да бъде усетена от нормалния потребител на стоки.Това не е първият път, когато конференцията променя определението за мерна единица. През октомври 1967 г., физиците сменят дефиницията на понятието секунда от астрономическо на атомно. Промяна, без която, технологии като джипиес и интернет не биха съществували.


Очите започват да сълзят, гърлото да пари, дишането става все

Очите започват да сълзят, гърлото да пари, дишането става все ...

......... който заплашително придобива мащабите на епидемия. Според статистиката на Световната здравна организация само за 2016-а година фините прахови частици са причинили смъртта на 4 200 000 души по света. Всяка година в Европа умират 400 000 души заради мръсния въздух. У нас годишно той отнема живота на 15 000 българи.


Не се смята за творец, но някои смятат работата му

Не се смята за творец, но някои смятат работата му ...

......... Не се смята за творец, но някои смятат работата му за произведение на изкуството. Тед Акуърд - инженер, който от 10 години преоткрива производството на декоративни покрития, като въвежда в него принципите на рециклирането.


Срив в програма извади от строя един от компютрите на

Срив в програма извади от строя един от компютрите на ...

......... два канала. Не e необходимо да бъде сменян компютърът", се казва още в съобщението.САЩ плащат 85 млн. долара на Русия за транспортиране на техен астронавт до МКССАЩ ще платят на Русия от порядъка на 85 милиона долара за всяко място в корабите "Союз" при транспортирането на американски астронавти до Международн...


Тазгодишният носител на Наградата за хуманитаристика

Тазгодишният носител на Наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов" е проф. ...

......... който завладяваше аудиториите. Малко са такива хора в нашата академична общност и той беше действително знаменит ритор. проф. д-р Христо Тодоров, председател на журито: В България никак не са много хората, които имат качествата и постиженията, за да бъдат носители на наградата "Богдан Богданов". Професор Неделчев е безспорно такъв човек.