Европейската космическата агенция даде старт на изключително амбициозна мисия до

Европейската космическата агенция даде старт на изключително амбициозна мисия до ...

......... ще достигне целта през 2025 година. Тогава от него трябва да се отделят две отделни сонди - европейска и японска - всяка в своя орбита, които независимо ще изследват Меркурий. В продължение на четири години планетата беше изучавана от сондата "Месинджър", изпратена от НАСА. Нейната мисия приключи през 2015 г.


Физика, химия и биология на водата. И водата като носител

Физика, химия и биология на водата. И водата като носител ...

......... на болни хора, при които присъствието на тези форми се наблюдава в кръвта. Те се движат постоянно заедно с нея в човешкото тяло, докато не бъде намерен начин да се отървем от тях.Начинът би моделирал водната структура като лекарство. Изследванията в много лаборатории по света се фокусират на подмолекулярно ниво.


Почитател сте на бирата? Е, тогава има за какво да

Почитател сте на бирата? Е, тогава има за какво да ...

......... 17 процента. Много държави пазят резерви от основни зърнени култури, за да се предпазят от ценовите скокове на пазарите. Но ечемикът не е в този списък. Затова и прогнозите са, че бирата ще поскъпне в дългосрочен план. А цената ѝ ще се вдигне най-много в Ирландия, Италия, Канада и Полша.


Световният ден на астрономията ще бъде отбелязан днес в Астрономическата

Световният ден на астрономията ще бъде отбелязан днес в Астрономическата ...

......... Магистър Людмила Филипова ще говори за покоряването на космоса, а информация за слънчевите и лунните затъмнения ще представи докторантът Ганчо Ганчев. "Обръщане на полюсите на земното магнитно поле - риск за живота" е темата на лекцията на Милен Цеков, който е главен асистент в Катедрата "Метеорология и геофизика" на СУ.


Космонавтът Алексей Овчинин и астронавтът Ник Хейг, които оцеляха невредими

Космонавтът Алексей Овчинин и астронавтът Ник Хейг, които оцеляха невредими ...

......... че ключов клапан не се е отворил, което е попречило на отделянето на първата степен на ракетата. Възможно е и аварийно изключване на двигателите на втората степен заради лошо закрепени ускорители. Наблюдатели очакват кадрови промени в "Роскосмос", ще се търсят отговори при производителя на ракетата - самарския космически център "Прогрес".


Робот с човешки размери беше представен за първи път по

Робот с човешки размери беше представен за първи път по ...

......... съм 10-15 пъти на пистата.Велин Георгиев - ученик град Бургас: Изградихме този автомобил за четири месеца, изцяло ръчно изработен е, основата на автомобила и алуминиева стълба, а корпуса е изработен от стъклопласт. Има две състезания в Париж и в Турция.Изложението продължава до 13 октомври в спортната зала на Горна Оряховица.Авария в ракетата „Союз“ малко след изстрелването от космодрума Байконур.

Авария в ракетата „Союз“ малко след изстрелването от космодрума Байконур. ...

......... „Союз“ редовно се изпращат провизии и астронавти до МКС. Подобна критична ситуация на космодрума Байконур не е иимало от 1983 г. , когато ракетата пламна преди изстрелване и двамата руснаци от екипажа бяха спасени на косъм.От 2010 година с неуспех са завършили 13 изстрелвания на руски ракети-носители заради технически повреди.


Палсар. Тази дума няма превод. На шведски означава образувания, които

Палсар. Тази дума няма превод. На шведски означава образувания, които ...

......... сега ледът съхранява.Какво може да се направи ли? По тези земи да стане по-студено.Засега не е ясно кога вечно замръзналата земя ще изчезне от северните части на Швеция. Нито пък какво количество въглероден диоксид ще попадне в атмосферата. Това, което е сигурно, че от Северна Швеция ще изчезнат внушителни пейзажи.


Японски милиардер ще бъде първият космически турист, който ще лети

Японски милиардер ще бъде първият космически турист, който ще лети ...

......... година насам. Само 24 астронавти са летели до земния спътник, 12 от тях са стъпвали на повърхността на Луната. "Спейс Екс" сключи договор за изпращане на първия космически турист около ЛунатаАмериканската компания "Спейс Екс" оповести, че сключила договор с първия си клиент за пътуване около Луната, съобщиха световните информационни агенци...


Уилям Норхаус и Пол Ромер, изследователи в областта на изменението

Уилям Норхаус и Пол Ромер, изследователи в областта на изменението ...

......... отдаденост на работата по отношение на интегриране на изменението на климата и технологичните иновации в макроикономическите анализи, съобщи Кралската шведска академия на науките.Според изявлението на академията резултатите от изследванията на учените "значително разширяват обхвата на икономическия анализ, като изграждат модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието".


Компанията

Компанията "Спейс Екс" изведе аржентински спътник за наблюдения на Земята ...

......... степен на ракетата за "Спейс Екс". Спътникът САОКОМ 1 А ще работи заедно с няколко апарата на Италианската космическа агенция. Той е оборудван с радари със синтетична апература, които ще се използват за управление на бедствени ситуации и за наблюдения на земната повърхност. Предстои изстрелването и на втори такъв спътник.Пръстените на Сатурн съдържат много повече химикали, отколкото мислеха специалистите

Пръстените на Сатурн съдържат много повече химикали, отколкото мислеха специалистите ...

......... повърхността на планетата. Количеството е много по-голямо от очакваното. Откритието ще помогне да бъдат разбрани механизмите на образуване на Слънчевата система - как се формират пръстените, колко време съществуват, защо някои планети имат, а други не. Касини се разби в повърхността на Сатурн миналата година, но до последно събираше данни.


Първият полет на космическия кораб

Първият полет на космическия кораб "Спейс екс" с двама астронавти ...

......... която ще бъде прикрепен корабът "Крю дрейгън". Пилотираната капсула на "Боинг" "Старлайнер" ще бъде изведена от ракетата-носител "Атлас V". "Спейс Екс" сключи договор за изпращане на първия космически турист около ЛунатаАмериканската компания "Спейс Екс" оповести, че сключила договор с първия си клиент за пътуване около Луната, съобщиха световните информационни агенци...


Астрономи идентифицираха онова, което изглежда е първата луна извън Слънчевата

Астрономи идентифицираха онова, което изглежда е първата луна извън Слънчевата ...

......... диаметър около 5260 км. Смята се, че екзолуната е с приблизително същите размери като тези на Нептун - най-малката от четирите газообразни планети в Слънчевата система. Диаметърът на Нептун е около 49 000 км. Екзолуната и нейната планета кръжат около звездата Кеплер-1625, чиято температура е сходна с тази на Слънцето.


Има ли глобално затопляне, както твърдят много учени? Според последни

Има ли глобално затопляне, както твърдят много учени? Според последни ...

......... - периоди, в които излъчва по-силно и периоди, в които излъчва по-слабо, каза Василев. Слънцето определя т . нар. "космическо време". Това е вариацията на потока на високоенергийни частици, които идват към Земята от Слънцето. В зависимост от силата, с която свети Слънцето, това ще определи климата на нашата планета.


Двама американци и британец получиха Нобеловата награда за химия за

Двама американци и британец получиха Нобеловата награда за химия за ...

......... Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд спечелиха Нобелова награда за физика за революционни изобретения в областт...Присъдиха Нобеловата награда за медицина за пробив в лечението на ракаЗапочна Нобеловата седмица. С отличието за медицина бяха удостоени двама учени, разработили нов революционен метод за борба с рака. Наградата се връч...Тазгодишната Нобелова награда за физика беше поделена между трима учени

Тазгодишната Нобелова награда за физика беше поделена между трима учени ...

......... лъч, без да повредят лещата, която работи като негов усилвател. Тъй като лазерите фокусират голяма мощност върху малка площ, тяхното откритие позволява още по-голяма прецизност при извършването на очни операции, намалявайки риска от увреждане.Канадката Дона Стрикланд е първата жена лауреат от 55 години насам, и трета в историята на наградите.


Американецът Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд

Американецът Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд ...

......... Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/, Лев Ландау /1962/, Пьотър Капица /1978/, Питър Хигс /2013 г./. Присъдиха Нобеловата награда за медицина за пробив в лечението на ракаЗапочна Нобеловата седмица. С отличието за медицина бяха удостоени двама учени, разработили нов революционен метод за борба с рака. Наградата се връч...


Неврохирурзи от цялата страна се събраха в Плевен на конференция

Неврохирурзи от цялата страна се събраха в Плевен на конференция ...

......... намаляват оперативната травма за пациента. В Плевен от няколко месеца работи единствената у нас хибридна операционна, която разполага с апаратура за интраоперативна диагностика. В бъдеще тук се планират обучения на наши неврохирурзи, чрез които те ще могат да следят съвременните постижения, без да се налага да пътуват до западни клиники.


Тази вечер започва Европейската нощ на учените. В нея ще

Тази вечер започва Европейската нощ на учените. В нея ще ...

......... учените. В нея ще се включат над 340 града от 30 страни.Научните предложения са много, има множество щандове, които предлагат от химични и физични експерименти, през дронове и роботи. Науката излиза извън пределите на лабораториите, за да може да се докосне до хората и да бъде разбираема дори за децата.


„Улови момента” въвежда високите технологии в дома ни Новото предаване

„Улови момента” въвежда високите технологии в дома ни Новото предаване ...

......... е Биляна Бонева, оператор Владимир Богдански.Премиерата на „Улови момента” е на 30 септември в 12:30 ч. в ефира на БНТ1. Повторенията може да гледате на 1 октомври от 04:15 ч. отново по БНТ1, както и по БНТ4 на 2 октомври в 22:30 ч. и на 4 октомври в 1:40 ч.


Европейската ракета

Европейската ракета "Ариана" 5 излетя в Космоса за стотен път. ...

......... своя наследник - "Ариана" 6, която трябва да влезе в употреба през 2020 г. Преди това й предстоят още две мисии - изпращането следващия месец на апарата на Европейската космическа агенция "Бепи Коломбо", който ще изследва повърхността на планетата Меркурий и извеждането на космическия телескоп "Джеймс Уеб" през 2021 г.


В Пловдив днес беше открито 74-тото издание на Международния технически

В Пловдив днес беше открито 74-тото издание на Международния технически ...

......... ръст от 8,2% за миналата година и е на трето място в света по развитие на технологиите.Новост в тазгодишния панаир е кампанията "Отговорни на пътя". Всеки посетител ще бъде запознат как отговорно да се движи на пътя и да се грижи за своята и на другите участници в движението безопасност.


Археолози откриха статуя с тяло на лъв и човешка глава

Археолози откриха статуя с тяло на лъв и човешка глава ...

......... от варовик. Той е открит в храма на Ком Омбо по време на укрепителни работи за предпазването му от подпочвена вода.Статуята вероятно е от времето на Птолемеите.Династията на Птолемеите е управлявала Египет около 300 години - от около 320 г. пр. н. е. до около 30 г. пр. н. е.


Археолози от университета „Станфорд“ откриха най-старата бира в света, съобщава

Археолози от университета „Станфорд“ откриха най-старата бира в света, съобщава ...

......... са се хранели хората от племето Натуфиан, които са живели между Палеолита и Неолита, когато внезапно се натъкнали на следи от алкохол, направен от пшеница и ечемик. Разбира се, въпреки че процесът на ферментация се е запазил, експертите твърдят, че древната бира не е била толкова силна колкото съвременното пиво.


Решителни стъпки към разрешаване на кризата в Института по метеорология,

Решителни стъпки към разрешаване на кризата в Института по метеорология, ...

......... професор Брънзов. Той да бъде избран за изпълняващ длъжността директор, да проведе преговорите и успешно да ампутира 1/6 от БАН.д-р Васко Гълъбов - член на протестния щаб в НИМХ: В случай, че на този изпълнителен директор са му осигурени нормални условия да си изпълнява функциите защо да не предложим имена.


Произведено в Холандия. Прахосмукачка за реки и морета. Уред, който

Произведено в Холандия. Прахосмукачка за реки и морета. Уред, който ...

......... прост - тя поглъща боклуците, и „изплюва" водата.Едва ли прахосмукачката ще успее да реши генерално и завинаги проблема със замърсените води по света. Холандският създател на уреда няма подобни амбиции. Но знае, че е направил крачка в правилната посока - тази, която ще намали количеството на отпадъците във водните басейни.


Апаратът

Апаратът "Кюриосити" изпрати 360-градусова панорама на марсианската повърхност. В далечината ...

......... Апаратът "Кюриосити" изпрати 360-градусова панорама на марсианската повърхност. В далечината се вижда дори затихваща пясъчна буря. Марсоходът е заснел и своеобразно "селфи". Той се намира на повърхността на Червената планета от шест години.


От днес до 30 август България ще бъде домакин на

От днес до 30 август България ще бъде домакин на ...

......... ще бъдат представени 149 презентации и 233 постера по актуални проблеми. Те са свързани с научни изследвания и постижения, намиращи пряко приложение в индустрията, екологията, подобряването на качеството на живот, на обучението по физика и неговото финансиране, и на популяризирането на физическите науки в страните членки на Балканския физически съюз.


Неочаквана премиера за руския производител на оръжия

Неочаквана премиера за руския производител на оръжия "Калашников". Концернът навлиза ...

......... зареждане и ускорява от 0 до 100 километра за 6 секунди. От пресцентъра на руския оръжеен производител не уточняват кога моделът ще бъде пуснат на пазара и каква ще е цената му. От "Калашников" показаха по-рано през седмицата и "Малкия Игор", 4-метров робот, който изпълнява инженерни и бойни задачи.© БТА


Южнокорейски учени откриха нов метод за ранна диагностика на болестта

Южнокорейски учени откриха нов метод за ранна диагностика на болестта ...

......... оплаквания. Чрез анализ на ретината учените безпогрешно могли да определят кои са здравите и кои са болнитеБолен от Паркинсон е намерил начин сам да се бори с болесттаПловдивчанин, болен от Паркинсон, е намерил начин сам да се бори с коварната болест. 57-годишният Румен Велев е открил апарат – портативен невростимул...


Тайните, скрити в археологическия комплекс Перперикон, продължават да се разкриват

Тайните, скрити в археологическия комплекс Перперикон, продължават да се разкриват ...

......... и така наречения Средновековен квартал, по който в момента археолозите активно работят.Проф. Николай Овчаров: Находките, които показваме, са главно кръстове, бронзови кръстове, напрестолни, нагръдни. Две гривни, бронзови гривни.Откритията за Перперикон и отдавна търсеното светилище на Дионис, ще бъдат публикувани в научна книга, която трябва да излезе до края на годината.


Космонавтите Олег Артемиев и Сергей Прокопиев от екипажа на Международната

Космонавтите Олег Артемиев и Сергей Прокопиев от екипажа на Международната ...

......... с чипове. Космонавтите ще пуснат в космоса също образователните наноспътници "Сириуссат" 1 и 2, както и два малки космически апарата "Танюша ЮЗГУ". Ще направят и панорамни фото и видеоснимки. Работата на космонавтите ще продължи около 6 часа. Това е трето излизане в открит космос за Артемиев и първо за Прокопиев.


7 години пътуване, милиард и половина долара, огромни надежди за

7 години пътуване, милиард и половина долара, огромни надежди за ...

......... хиляди градуса на повърхността на Слънцето до над милион градуса само в рамките на няколкостотин километра. Това е един изключително интересен въпрос, който засега остава неизяснен. И всички учени, включително и аз, се надяваме, че тази сонда ще ни даде много богата и нова информация за това как работи Слънцето.


Румънски и германски археолози откриха праисторическа крепост, датираща отпреди 3400

Румънски и германски археолози откриха праисторическа крепост, датираща отпреди 3400 ...

......... от общо 80 хектара, върху които се простира обектът, построен между 1400 и 1200 г. пр. Хр., близо до град Сънтана. Планира се разкопките да продължат следващата година.Той каза, че германски археолози са помогнали с финансиране и специализирано оборудване. Румънските археолози са започнали първите разкопки в района през 2009 г.


С помощта на радиотелескоп е била открита планета, над 12

С помощта на радиотелескоп е била открита планета, над 12 ...

......... зад откритието се опитват да разберат повече за магнитните полета и радиочестотите на пет кафяви джуджета.Нейната възраст означава, че вместо "неуспяла звезда", те са намерили свободно носеща се планета. Анализът на изследователския екип показа, че магнитното поле на планетата е невероятно силно, около 200 пъти по-силно от това на Юпитер.


Учени от университета Монаш в Мелбърн разработиха нов вид противораков

Учени от университета Монаш в Мелбърн разработиха нов вид противораков ...

......... която те не излизат. При това препаратът не засяга здравите тъкани, за разлика от други видове химиотерапия. По мнението на учените, новата терапия може да се използва срещу левкемия, чернодробен рак и глиобластом и е ефикасна за предотвратяване на рецидиви на рак. Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.


Eдно вълнуващо за всички астрономи, а и за любителите на

Eдно вълнуващо за всички астрономи, а и за любителите на ...

......... се качи на небето и ще стане все по-ярка и ноември-декември също така има една, а август месец знаем за потока, метеорния поток "Персидий" около 12-13 август при хубаво време, разбира се, може да наблюдаваме падащи звезди.Всички желаещи да видят небесните тела могат да посетят и Обсерваторията на Софийски университет.


На престижния международен конгрес по инвазивна кардиология в Делхи първа

На престижния международен конгрес по инвазивна кардиология в Делхи първа ...

......... като степен на приложение на модерните методики. Една немалка част от модерните едноваскларни методики в България вече се прилагат много успешно и неслучайно наши български представители са канени по симпозиуми, по конференции и конгреси да изнасят своя опит.Цялото интервю на Даниела Кънева с проф. Иво Петров може да видите ТУК!


Тази вечер след 20 часа в небето ще може да

Тази вечер след 20 часа в небето ще може да ...

......... Преславски": Може би има някаква истина в това, че още старите хора казват, че трябва да се сее по пълнолуние или новолуние. Тогава имаме приливни явления.Астрономите са готови да ни покажат какво се случва в космоса. Нужно е още едно мъничко условие - ясно и безоблачно време. Пожелаваме си го.


Италиански учени от създадоха робот, който ще бъде използван при

Италиански учени от създадоха робот, който ще бъде използван при ...

......... път до места, рискови за човека. С помощта на камери и сензори, роботът проучва терена и изпраща обратна информация. Той може да използва инструменти и да минава през тесни коридори и стълби. Изработен е по модела на митичния кентавър. Висок е 1 метър и 50 сантиметра и тежи 93 килограма.


Синята светлина по никакъв начин не предизвиква увреждане или промени

Синята светлина по никакъв начин не предизвиква увреждане или промени ...

......... профилактираме, добави още той.Д-р Мишев спомена и новостите в офталмологията;До 2-3 години вероятно ще се появят и нови капки. В момента се разработват капки, които могат да повлияят на възрастовото далекогледство или по-скоро да го отдалечат, да осигурят едно по-дълго време, в което да ползваме очите си нормално, заяви офталмологът.


Лошото настроение повишава продуктивността при някои хора, като помага да

Лошото настроение повишава продуктивността при някои хора, като помага да ...

......... университета на Ватерло в Канада са работили с 95 доброволци, които е трябвало да изпълняват задачи и да попълват въпросници за настроението и характера. Анализът показа по-добри резултати, когато високореактивните хора са в лошо настроение. Доброто настроение обаче не се отразява на резултатите нито на темпераментните, нито на спокойните хора.


Турски диетолози разкриха ползите от консумация на диня през лятото,

Турски диетолози разкриха ползите от консумация на диня през лятото, ...

......... сред най-мощните антиоксиданти и забавя стареенето, а също и предпазва от заболявания. Червените плодове намаляват възпаленията в организма, а флавоноидите в тях също имат антиоксидантни свойства.Динята действа като естествена виаграДинята действа като естествена виагра и може да предложи алтернативно разрешение на проблема с еректилна дисфункция при мъжете, твърдят британски експ...


Руските служби за сигурност обискираха днес основния Научно-изследователски институт на

Руските служби за сигурност обискираха днес основния Научно-изследователски институт на ...

......... В кабинета на Пайсон са проведени следствени мероприятия. Той е на свобода и сега работи със следствените органи. Установено е, че изтичането на секретна информация е дошло от служители на научно-изследователския институт към "Роскосмос" в тесни контакти с Дмитрий Пайсон, заявил пред вестник "Комерсант" източник от Федералната служба за сигурност.


Австралийски специалисти оповестиха, че разработили кръвен тест за откриване на

Австралийски специалисти оповестиха, че разработили кръвен тест за откриване на ...

......... открие меланом в ранен стадий в 79 на сто от случаите."Изследвахме 1627 вида антитела, за да идентифицираме комбинацията от 10 антитела, които са най-добрите индикатори за наличие на меланом у засегнатите от болестта пациенти в сравнение с доброволците в добро здраве", отбелязаха учените. Резултатите от изследването са публикувани в Oncotarget.


Все повече деца учат ментална аритметика. Упражненията с японско сметало

Все повече деца учат ментална аритметика. Упражненията с японско сметало ...

......... на игра децата смятат бързо с двуцифрени, трицифрени, дори петцифрени числа.На пръв поглед изглежда сложно и объркано. Децата обаче смятат изключително бързо с лекота.Събиране, изваждане, умножение и деление с японското сметало вече са като детска игра. А умните очички на децата с нетърпение чакат следващия урок, дори и през ваканцията.


Мъжкият полов хормон тестостерон е причината господата да имат слабост

Мъжкият полов хормон тестостерон е причината господата да имат слабост ...

......... участниците избирали от два качествени продукта от различни марки. Мъжете, които получили тестостерон, показали предпочитания към продуктите, свързвани с по-висок социален статут. "Да притежаваш престижни продукти, е стратегия за сигнализиране на ранга в човешкото общество" - каза Гидиън Нейв. Той направи паралел с опашката на пауните или рогата на елените.


Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в

Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в ...

......... въпрос за газов гигант, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер. При това планетата се намира на приблизително същото разстояние от звездата си, като това между Уран и Слънцето. Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий.Резултатите от изследването са публикувани в журнала „Астрономия и астрофизика“.


Осем млади български учени посетиха Съвместния изследователски център на Европейската

Осем млади български учени посетиха Съвместния изследователски център на Европейската ...

......... работа и да бих работила, разбира се.В края на годината тук ще има има специализиран конкурс за учени в различни области.Целият репортаж за младите ни учени и лабораториите на Съвместния изследователски център на Европейската комисия в италианския град Испра можете да видите утре в Сутрешния блок на БНТ "Денят започва"!


"София Тех парк" е домакин на първия по рода си ...

......... екип искаме да направим е дигитален наръчник за незрящи. Идеята е да направим приложение, което да помага на незрящите да използват дигиталните технологии. И от там идва и името на нашия отбор - уинърс. Идеята е да покажем, че и незрящите могат да бъдат победители в борбата с дигиталните технологии.


В София Европейската комисия даде начало на своята дигитална програма

В София Европейската комисия даде начало на своята дигитална програма ...

......... той предвижда задължително и изграждане на оптика в себе си. Форумът е най-голямото събитие в програмата на Българското председателство, посветено на дигитализацията. При откриването премиерът Борисов предупреди, че показаното в американските сериали ставало реалност след няколко години, затова призова колкото и да се развиват технологиите, мисленето да остане за човека.


Експерти от водещи космически ведомства по света прогнозират, че сблъсъци

Експерти от водещи космически ведомства по света прогнозират, че сблъсъци ...

......... има повече изстрелвания в космоса и по-голяма активност на ниска околоземна орбита - каза Брайдънстайн. - Появилите се вследствие на подобни сблъсъци отломки ще застрашат преди всичко Международната космическа станция. Трябва да мислим за следващите 50-100 години, като се има предвид, че извличаме все по-голяма полза от усвояването на космоса."


Руската ракетно-космическа корпорация

Руската ракетно-космическа корпорация "Енергия" ще тества в края на месеца ...

......... кораб "Прогрес".Използването на йод в качеството на работно тяло на електроракетен двигател беше предложено в края на 90-те години на миналия век от сътрудника на корпорацията "Енергия" Валерий Островски. През 2006 г. разработката беше патентована. През 2012 г. по инициатива на специалиста по двигатели Борис Соколов започват първите опитни работи.


В деня на труда ще ви покажем как можете да

В деня на труда ще ви покажем как можете да ...

......... батерии. Докато сега някои проекти ви изглеждат просто като детска игра, един ден те ще влязат в домовете ви, не просто като иновации, а като ваши първи помощници в домакинската работа, защото бързоразвиващите се технологии и иновативните човешки идеи могат да постигнат това, за което доскоро само сме си мечтали.


Учени от Израел са разработили нов метод за ранна и

Учени от Израел са разработили нов метод за ранна и ...

......... скрининга на злокачественото заболяване. Стандартната мамография прогнозира рака с точност от 75 процента, която спада до 30 процента в плътни тъкани. Оцеляването при рака на гърдата зависи до голяма степен от ранната диагностика, поради което новаторските методи за откриване на малки тумори в ранен стадий са изключително важни, отбелязват специалистите.


Новият директор на НАСА Джим Брайдънстайн получи поздравления от космоса,

Новият директор на НАСА Джим Брайдънстайн получи поздравления от космоса, ...

......... 13-ия директор на НАСА. Брайдънстайн беше номиниран от президента Доналд Тръмп преди седем месеца. До встъпването му в длъжност директорският пост в НАСА временно заемаше Робърт Лайтфут, който през март оповести оттеглянето си от американското космическо управление. По времето на Барак Обама директор на НАСА беше Чарлз Болдън, припомня агенцията.


Учените от природонаучния музей направиха за първи път въглеродно датиране

Учените от природонаучния музей направиха за първи път въглеродно датиране ...

......... тракийски погребения са изпратени в Япония при проф. Масуда в университета Хокайдо. Той ръководи лабораторията с най-голяма база данни за генома на древните породи коне. Изследвания показват недвусмислено - 2 вида предшественици на домашния кон. Какви са били тракийските коне можете да видите и утре в сутрешния блок на БНТ1.


По повод 140-ата годишнина на Националната библиотека

По повод 140-ата годишнина на Националната библиотека "Св. Св. Кирил ...

......... реставратори в библиотеката са успели да доведат до един прекрасен вид на отделни листове. Реставрирането на книга продължава с месеци, а понякога може да отнеме и година, ако тя е в лошо състояние. В Националната библиотека всяка година се възстановяват между 12 и 13 000 листове от книги или документи.


16 страни от Европейския съюз, сред които и България, ще

16 страни от Европейския съюз, сред които и България, ще ...

......... обединим и да сложим необходимите пари и да се върнем обратно до 4-тото място, където сме били.Днес Европа изпитва недостиг от 350 хиляди ай ти специалисти, но те ще бъдат 500 000 през 2020 г. Според премиера Борисов икономиките, които разполагат със суперкомпютри през следващите години, рязко ще надминат останалите.


Необичайно ниските температури на водата са довели до измиране на

Необичайно ниските температури на водата са довели до измиране на ...

......... отчасти на промяната в посоката на морското течение Курошио, което пренася топли тропически води на север. Застудяването през зимата довело до понижаване на температурите на водата. Променената посока на Курошио също допринесла за по-ниските температури на морската вода край брега на префектура Вакаяма и други части от японското тихоокеанско крайбрежие.


Иновационен форум, посветен на роботиката, се организира днес от учените

Иновационен форум, посветен на роботиката, се организира днес от учените ...

......... БАН: Както са направили стратегически изследвания от страни като САЩ, от ЕС, Япония, Русия - до 2040 година 47% от индустрията ще бъде роботизирана. В този дух ние решихме да покажем резултатите и постиженията на нашия институт. Академик Руменин представи роботите Роби и Роберта, предназначени за деца със специфични потребности.


Климатолози и специалисти в изследванията на вулканичната активност от университета

Климатолози и специалисти в изследванията на вулканичната активност от университета ...

......... Колумбия в Канада, който за последен път изригнал преди повече от 2500 години. При това главна роля ще изиграе Тихоокеанският огнен пръстен, който обхваща 328 действащи вулкана.Изригването на вулкана Синабунг отнесе голяма част от върха муИзригването на вулкана Синабунг в Индонезия отнесе голяма част от върха му, съобщи Асошиейтед прес.


В световния ден на авиацията и космонавтиката сме избрали да

В световния ден на авиацията и космонавтиката сме избрали да ...

......... да изследва най-голямата планета в Слънчевата система. С помощта на набора от инструменти, сред които и инфрачервени камери, се наблюдават температурните изменения и движението на циклоните на полюсите на Юпитер. Анимацията е направена по време на четвъртата обиколка на "Джуно". Най-високата измерена температура е минус13, а най-ниската - минус 83.


Северна Исландия - там, където ледът и горещата вода са

Северна Исландия - там, където ледът и горещата вода са ...

......... гейзери в Исландия има на много места. Освен големите геотермални централи, в страната има над 260 кратери, от които тече гореща вода. За това и статистиката не е изненадваща.0,1 процента от произведената енергия в Исландия е от изкопаеми горива. Над 73 % - от водни централи. Останалата енергия е геотермална.


В браузъра си може да инсталирате приложения, които блокират препращането

В браузъра си може да инсталирате приложения, които блокират препращането ...

......... "Денят започва".По думите му доста данни за нас остават, дори да изтрием профила си във фейсбук например. Използват се всякакви данни - колко често спираме на светофар, чатове, общо взето абсолютно всичко. Условията за ползване във Фейсбук е над 3000 думи, които обикновеният човек трудно може да осмисли, каза Гунчаров.


Стъклени сфери, които могат да решат проблема с недостига на

Стъклени сфери, които могат да решат проблема с недостига на ...

......... технологии: Работим и с Южна Африка, която изпитва огромен недостиг от питейна вода. Властите искат да изградят парк от 100 000 сфери, който да осигурява питейна вода на цял град.Според създателите в сферите може да се пречиства всякаква вода. Предимството на метода е, че високата температура убива микробите и бактериите.


Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров

Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров ...

......... сицилианския вулкан.И ако опасността не е непосредствена за жителите на Сицилия, то има вероятност Етна да падне един ден в Средиземно море, след стотици или хиляди години. Тогава това ще бъде събитието на века, защото рухването ще предизвика опустошителни вълни цунами за околните крайбрежия, предсказва Бенжамен ван Вик де Бриес.


Компанията Върджин Атлантик на милиардера Ричард Брансът изпита успешно космически

Компанията Върджин Атлантик на милиардера Ричард Брансът изпита успешно космически ...

......... кацане. Тестът на предишния модел "Ентърпрайз" през 2014-та завърши с катастрофа и смъртта на пилота. "Юнити" с двама пилоти ще извежда шестима пасажери на 100 километра над планетата за няколко минути безтегловност и уникална гледка. За приключението вече има близо 700 желаещи при цена на билета от 250 хиляди долара.


Около 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата

Около 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата ...

......... които включват собствена орбитална станция през 2023-та и мисии до Луната и Марс през следващото десетилетие. Китай вече разполага с тежка ракета "Дългият поход-5".Миналият месец Пекин съобщи, че планира изграждане на своя база на Луната, която до пристигането на хора ще бъде управлявана и обслужвана от изкуствен интелект. © БТА