НАТФИЗ с юбилеен концерт. Тайните на Аполония Понтийска. Нова книга

НАТФИЗ с юбилеен концерт. Тайните на Аполония Понтийска. Нова книга ...

......... че дойде ред и на "Химн", който излезе през ноември. Мистичното звучене е подчертано с едноименната песен – написана отанглийската прогресив рок банда Barclay James Harvest. Влючена е и нова интерпретация на култовият й дует с Андреа Бочели, “Time To Say Goodbye”, с нов текст, който самата тя е написала.


Ути Бъчваров с нова кулинарна книга. Във

Ути Бъчваров с нова кулинарна книга. Във "Вкусната Европа" водещият ...

......... от срещите с новодомците в България. Ути Бъчваров, телевизионен водещ: Цар-господар е свинското, а рибата е онова, което хората си мечтаят да опитат като нещо по-революционно и по-нетрадиционно. Глобализацията не отминава и специалитетите по света. Но за да запазим истинския вкус, водещият съветва да не забравяме рецептите на нашите баби.


Всички знаят чаровната и талантлива двойка Пенелопе Крус - Хавиер

Всички знаят чаровната и талантлива двойка Пенелопе Крус - Хавиер ...

......... ролята на 40 годишната Мая - продавачка, която търси начин да се откъсне от несполучливите опити за интересен живот. Но ето, че се случва чудото. Фалшива диплома, подправени снимки с Барак Обама и несъществуващо пътуване до Килиманджаро, пред Мая се откриват много нови възможности. И различно начало за новите 20.


България изпраща година, богата на археологически открития. От днес най-ценните

България изпраща година, богата на археологически открития. От днес най-ценните ...

......... председател на Комисията по култура и медии: Парите за археология се увеличават и виждате, че резултатите не са закъснели. Оловният печат на византийската императрица Ирина-Йоланда от мраморния град Люица също е сред забележителните открития. Изложбата с предмети от общо осем археологически обекта може да бъде видяна до средата на януари.


С редица събития се отбелязва годишнината от рождението на голямата

С редица събития се отбелязва годишнината от рождението на голямата ...

......... Колева: Това е една личност, озарена наистина от най-високи идеали. Толкова много послания има в нейното изражение, в нейния поглед.Освен незабравимите роли на обичаната актриса,за нея ще ни напомня и нещо съвсем обикновено - една пейка в градинката на "Свети Седмочисленици". Пейка с надпис: Любимо място на актрисата Невена Коканова.


За първи път от 2002 година насам на сцената в

За първи път от 2002 година насам на сцената в ...

......... за гала концерта "Незабрава" е на актрисата Искра Радева, която всяка година подготвя коледна музикална изненада. Тази вечер в НДК отново ще прозвучат песните на големия Тончо Русев, любими на няколко поколения - „А дали е така“, „Огън от любов“, „Някога, но не сега“, „Телефонна любов“, „Горчиво вино“ и „Незабрава“.Богата археологическа година изпраща Националният исторически музей. Тя ще бъде

Богата археологическа година изпраща Националният исторически музей. Тя ще бъде ...

......... НИМ: Присъствате на един своеобразен отчет на археологическо лято 2018 г., на което представяме част от резултатите, които са постигнали археолозите на НИМ и разбира се съкровището, което предизвика най-голям интерес - това, което беше открито през август на крепостта "Калиакра". Изложбата може да бъде видяна до средата на януари.


Коледна благотворителна изложба беше открита в парламента с картини на

Коледна благотворителна изложба беше открита в парламента с картини на ...

......... деца". Събраните средства от продадените картини ще бъдат дарени на деца, лишени от родителска грижа. Цвета Караянчева каза, че в Народното събрание е традиция да се организират подобни благотворителни инициативи. Тя вярва, че децата, лишени от родителска грижа, трябва да усещат протегнатата ръка на държавата и на всички българските граждани.


Музикалната драмата

Музикалната драмата "Роди се звезда" води с четири номинации за ...

......... филмовите актьори се смятат за добър индикатор за успех на "Оскар"-ите, защото нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука. Церемонията за наградите на актьорската гилдия е насрочена за 27 януари в Лос Анджелис. На нея Алън Алда ще бъде почетен с отличието за цялостно творчество.


Време е да повдигнем театралната завеса. В Народния театър започнаха

Време е да повдигнем театралната завеса. В Народния театър започнаха ...

......... малко момиче очаква своя коледен подарък в празничната нощ. И когато получава лешникотрошачка, под формата на войник, все още не знае, че ѝ предстои вълшебно пътешествие, в което ще воюва с краля на мишките, а войникът ще се превърне в принц и ще я отведе при танцуващите снежинки и феи.


В София започнаха Международният панаир на книгата и Международният литературен

В София започнаха Международният панаир на книгата и Международният литературен ...

......... той не е лесен.Всеки може да открие любимото си заглавие и да разговаря с обичан автор до неделя. В НДК откриват Международния панаир на книгатаВ НДК се отрива 46- тото издание на Международния панаир на книгата. Той ще продължи до 16 декември. Мотото на тазгодишното издание е "Четири страни -...Очаква се да се включват над 160 участници от България

Очаква се да се включват над 160 участници от България ...

......... фокус към немскоезичната литература. Панаирът на книгата беше открит от вицепрезидента Илияна Йотова. Илияна Йотова, вицепрезидент: Националният дворец на културата се превръща в един наистина вълшебен дворец, а всички нас, най-вече читателите, пътешественици и пътешественици в следващите няколко дни в непознати светове - такива, каквито ги разкриват книгите.© БТА© БТА


В последния месец на годината да погледнем назад и да

В последния месец на годината да погледнем назад и да ...

......... в Лондон пристига в България за пет седмици, за кураторската резиденция КЛИК. Резултатът от гостуването на Каролина Лио е изложбата „В ясен ден погледът стига вечността”. Кураторът кани седем изявени български художници да покажат своите версии по темата. Може да ги разгледате в Гьоте институт, дори и в мъглив ден.


В НДК се отрива 46- тото издание на Международния панаир

В НДК се отрива 46- тото издание на Международния панаир ...

......... над 160 участници от България и чужбина. Организатори са Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Министерството на културата и Столична община. За шеста поредна година по време на панаира се провежда и Софийски международен литературен фестивал, този път посветен на немскоезичната литературата. Форумът ще бъде открит от вицепрезидента Илияна Йотова.


Коледните музикални предизвикателства започват.

Коледните музикални предизвикателства започват. "Концерти с дрескод 3" ни посреща ...

......... писаното слово. Кинофестивал за миграцията за втори път представя тематични заглавия в София и Харманли. Програмата продължава до 18 декември, не само в киносалони, но и в университети, културни центрове и алтернативни пространства. След прожекциите може да се включите в дискусиите за различните аспекти на мащабните движения на човешки потоци.


"Джипси Кингс" зарадваха публиката в България със своя концерт в ...

......... различни страни с различни култури. Нашата музика е от Южна Франция и Каталуния, но чрез песните намираме общ език. Свирим със сърцата си, а говорим с умовете си.Хиляди пяха и танцуваха с "Джипси Кингс"Музиката на "Джипси Кингс" завладя Благоевград. Хиляди пяха и танцуваха под открито небе на фестивала Франкофоли снощи.Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света

Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света ...

......... й открил, че ще роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи спасение. След девет месеца - на 8 септември, семейството било ощастливено с момиченце, което нарекли Мария, бъдещата майка на Иисус. Имен ден днес празнуват производните имена на Анна, Яна, Янко.


В Народния театър започнаха репетиции на „Моята скъпа лейди”.

В Народния театър започнаха репетиции на „Моята скъпа лейди”. "Скулптури ...

......... ще ни въведат в мистичната територия, със съвременна трактовка на българския фолклор. Спектакли, които носят „Икар” и „Златна муза” за хореографията на Асен Павлов – ръководител на ансамбъла и Калоян Павлов. Втората част включва вълнуващи моменти от “Възрожденски разкази” и “Ние българите”, за който „Чинари” е удостоен с „Кристална лира”.


Инициативата е част от програмата

Инициативата е част от програмата "Творческа Европа" и се организира ...

......... нощ на киното беше открита от еврокомисар Мария Габриел.Мария Габриел, еврокомисар: Няма по-голяма радост от това да видиш как територията на Европейската вечер на киното обхваща 27 държави, 34 кина, 21 филма, това е едно необятно богатство.Искаме да отправим много силно послание към нашите творци, гордеем се с труда им.


Започваме пъстро, емоционално и интригуващо пътуване до Италия - с

Започваме пъстро, емоционално и интригуващо пътуване до Италия - с ...

......... унищожена от катаклизъм, човечеството се е адаптирало към условията и е възникнал нов начин на живот. Гигантски подвижни градове сноват по повърхността на Земята и се захранват, поглъщайки по-малки движещи се градчета. Сценаристи са носителите на „Оскар“ за "Властелинът на пръстените" и Хобит Питър Джаксън, Фран Уолш и Филипа Бойенс.


Във връзка със 140-тата си годишнина, Националната библиотека „Св. Св.

Във връзка със 140-тата си годишнина, Националната библиотека „Св. Св. ...

......... Кирил и Методий" открива специална изложба в централното си фоайе.Основен акцент в нея ще бъде писмото на Христо Ботев до жена му Венета и семейството, написано на борда на кораба "Радецки". Освен него посетителите ще имат възможност да видят и колекцията от старопечатни книги на най-стария културен институт у нас.


В Стара Загора се провежда единственият у нас Фестивал на

В Стара Загора се провежда единственият у нас Фестивал на ...

......... балетното изкуство в Стара Загора ще постави Софийската опера и балет с "Лешникотрошачката" от Чайковски на 8 декември.За първи път от 71 години: Поставят "Джоконда" във Варненската операЗа първи път след 71 години във Варненската опера се поставя "Джоконда" от Амилкаре Понкиели. В главната роля публиката ще види изключителното българс...


"Невидими стени" на БТР ще радват и варненската публика. Концертът ...

......... втория си албум "Hurricane Bar" пет години по-късно. Пред 2012 г. приемат предизвикателството за албум, изцяло на шведски - композициите са по поеми на Густав Фрьодинг. Сега ще ги видим и чуем най-вече с песните от най-новия - осми албум “Good Times”. Определят го като манифест на любовта и приятелството.


Португалската певица Жоана Амендоейра излезе за първи път на българска

Португалската певица Жоана Амендоейра излезе за първи път на българска ...

......... Музиката може да ни пренесе в различен свят и да ни срещне с много различни култури. Да мечтаем или да си спомняме за това, което сме преживели, докато слушаме някоя песен. Музиката носи силата, която идва от сърцата и душите ни. Без нея животът ни щеше да бъде много по-тъжен.


Дирекцията на галерията

Дирекцията на галерията "Уфици" във Флоренция отправи предупреждение срещу комерсиализацията ...

......... следващата година.През 2019 г. Лувърът в Париж планира да представи голяма изложба, посветена на Леонардо да Винчи и включваща най-известната му картина - "Мона Лиза". Изложба в Милано показва ескизи на Леонардо да ВинчиИзложба в Милано показва как Леонардо да Винчи стига до крайния вариант на прочутата си "Тайна вечеря".


Вдигаме завесата, с една много специална премиера.

Вдигаме завесата, с една много специална премиера. "Цигуларката на Бога" ...

......... гостуване. Два дни по-късно ще преобразят в ледена арена и Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Сред балетистите са някои от най-популярните фигуристи, завоювали световни отличия. През 2017 г., създаденият от хореографа Константин Боярски, Държавен балет на лед отбеляза своя 50-годишен юбилей с турне в Европа, Азия и Америка.


Комикът Кевин Харт ще е водещ на церемонията по връчване

Комикът Кевин Харт ще е водещ на церемонията по връчване ...

......... и моят ред да водя връчването на Оскарите. Да се присъединя към легендарния списък от водещи на тази сцена е нещо невероятно", написа Харт в профила си в Инстаграм. Американската киноакадемия потвърди новината. Церемонията по раздаването на най-престижните кинонагради е на 24 февруари, а номинациите ще бъдат обявени месец по-рано.


Коя е първата Мис България и къде е бил първия

Коя е първата Мис България и къде е бил първия ...

......... етнографски документ в картините на Димитър Вецин. В изложбата е включен и закачлив автопортрет на художника, нарамил бои и платно, запътил се по планинската пътека в търсене на най-хубавата и панорамна гледка към родното село, озаглавен "Добро утро господин Вецин". Слънчев ден ще огрява в галерия Париж до 12 декември.


Когато очите на жената цъфнат, не е на добро. А

Когато очите на жената цъфнат, не е на добро. А ...

......... пред българска публика. Концертът е утре в зала 1 на НДК. Blues Magazine нарече Бет Харт “ненадминатата рок звезда”. “Нещо изключително” писа Таймс за уникалния ѝ тембър, а "Гардиан" възхвалява нейните „дръзки, замислени и сърдити” изпълнения. В 20-годишната си кариера певицата радва ценителите на блус, джаз, поп, рок и фюжън.


Филмовите дни ЛУКС започнаха в Дома на киното.

Филмовите дни ЛУКС започнаха в Дома на киното. "Слънчев зимен ...

......... - със съвършенство в танца - с плавните, пързалящи движения при жените и искри от саби и ножове при мъжете,. Пристигат със 600 автентични костюма, изработени от стари грузински майстори. Ансамбълът с над 50 милиона зрители. поставя рекорд в „ Ла скала - публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти.


5 години след като духовният учител Ваклуш Толев напусна този

5 години след като духовният учител Ваклуш Толев напусна този ...

......... портрет на харизматичната личност на Ваклуш Толев, познат като автор на трилогията "История и теория на религиите", "Седемте лъча на Еволюцията" и списание "Нур". Разказът не просто отразява живота на героя, а навлиза в дълбочината на неговото прозрение и формулира заедно с него нови концепции и преценки за самия живот.


Концерти, изложби и научни конференции са част от събитията, посветени

Концерти, изложби и научни конференции са част от събитията, посветени ...

......... на фондацията "Духовното наследство на Панчо Владигеров"- Най-важното е неговият хумор, който аз и братята ми, както ни казват, също го носим. За България това име задължава.Началото на честванията е на 13 март, когато е и рожденият ден на Панчо Владигеров. Събитията от Националната програма ще продължат до 28 септември.


От гледна точка популярност е 11 от 10, този художник,

От гледна точка популярност е 11 от 10, този художник, ...

......... приятели, то в изкуството е така, изкуството отпада, когато няма зрител, няма интерес. И то си отива, ако ще някой да вее знамена по улиците или гол да се разхожда в парковете. Това е начина, по който се бламира нещо некачествено. Всичко друго има място под слънцето, трябва да разберем.


Варна беше домакин на национален ученически конкурс, посветен на 170

Варна беше домакин на национален ученически конкурс, посветен на 170 ...

......... вдъхновява точно тази смелост, дръзновението и безстрашието на Ботев и мисля, че има приложение в днешно време, защото неговите стихове са изключително вдъхновяващи и младите хора наистина могат да попият много от него.Форумът беше съпътстван и със съвместна изложба на Историческия музей в Калофер и Музея на Възраждането във Варна.


С филм на румънския режисьор Раду Жуде беше закрита

С филм на румънския режисьор Раду Жуде беше закрита "Киномания". ...

......... румънци трудно признават тъмните петна от историята. Даже понякога аплодират миналите жестокости. Предишният му игрален филм събра доста награди. В “Аферим” Жуде разказва за циганите. Как преди 200 г. румънците ги държали като роби. В последните си два филма Жуде работи с българи. Това му харесва.Вижте цялото интервю във видеото.


Божидар Янев - българинът, който от 1990 година отговаря за

Божидар Янев - българинът, който от 1990 година отговаря за ...

......... е отговорник за всички най-големи и най-изключителни мостове на Манхатън.Божидар Янев: Написах книгата на български. Мислих я на български. На чужд език тя не би била същата.Макар да не живее в България от години, авторът вярва, че тази книга трябва да разкаже на българите неща, които иначе биха се загубили.


Отличниците на европейското кино идват при нас. Филмовите дни ЛУКС

Отличниците на европейското кино идват при нас. Филмовите дни ЛУКС ...

......... празниците. Кръстю Лафазанов е Дядо Коледа, а Калин Врачански - ръководи работилницата за подаръци, като Работливко. Стефания Колева и Пенко Господинов ще видим като родители на малкия Марти, който иска да вкара новите технологии в подаръчните процеси. Но ще трябва да се пребори с Работливко, който се противопоставя на модернизацията.


Живот като на кино, кой не го мечтае. Засега ще

Живот като на кино, кой не го мечтае. Засега ще ...

......... Йозеф Щраус в Русия, а Едуард Щраус остава във Виена.След смъртта на Йохан Щраус-син през 1899 г. оркестърът спира дейността си , за да се събере отново през 1977 г. и да продължи традицията. Днес оркестърът Strauss Capelle Vienna с гордост представя най-известните творби на прочутата музикална фамилия по света.


Пианистът Ричард Клайдерман пристигна в България за два концерта, с

Пианистът Ричард Клайдерман пристигна в България за два концерта, с ...

......... Това е родният ми град, но отдавна не бях обикалял из улиците като турист. Не е лесно да участваш в снимки на филм, но беше много приятно.Ричард Клайдерман идва за шести път у нас, а "Хубава си, моя горо" е сред произведенията, с които показва обичта си към българската публика.


Време е за

Време е за "Двубой". Защо пак Вазов? - режисьорът Борислав ...

......... от репертоара на Ла скала, Нюйоркския балет, Щатсопера, балетът на операта в Париж и други престижни сцени. Сега стъпва за първи път и на БГ сцена с проекта по програма Култура на Столична община и с подкрепа на Френския институт. В "Нощите" диалогът между Изтока и Запада заема ключова позиция.


От днес до неделя Банско е домакин на 25-то издание

От днес до неделя Банско е домакин на 25-то издание ...

......... Гранд При на стойност 3000 лв. за Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" за 2019 г., дипломи за всички участници, награда за най-добра хореография и постановка, награда на Арт Академия "Утринна звезда"- лауреатите в раздел танцово изкуство ще получат покана да представят България на европейски и световни конкурси и фестивали.


"Русия се завръща на Балканите" - това е заглавието на ...

......... режима. Нейната основна стратегическа цел е да държи Запада разединен, разколебан, да вклинява себе си в западните общества и в тези периферни общества, които клонят към Запада, както на Балканите. По този начин разколебавайки вражеските редици, режимът Кремъл осигурява своето бъдеще вътре в самата Русия, защото битката е изнесена навън.


Време е за срещи - с другите, с нас, с

Време е за срещи - с другите, с нас, с ...

......... експозицията е изключително пъстра и наситена с идеи. Основният фокус пада върху връзката между обществото и околната среда, както и хуманността без значение на националност и географска ширина.Випуск 93 от Художествената гимназия в София се събира в любимото училище. С изложбата, провокирана от темата "Съвременното изкуство - Различни гледни точки“.


Безценни реликви опазват от векове монасите от Бачковския манастир

Безценни реликви опазват от векове монасите от Бачковския манастир "Успение ...

......... Безценни реликви опазват от векове монасите от Бачковския манастир "Успение Богородично". Сред шедьоврите на ювелирното изкуство е дарохранителница, която е умалено копие на катедралата "Сан Марко" във Венеция. Съкровищата се съхраняват в музея на манастира и могат да бъдат видени от посетителите. Бачково, Асеновград


На 77-годишна възраст, след онкологично заболяване, почина световноизвестният режисьор Бернардо

На 77-годишна възраст, след онкологично заболяване, почина световноизвестният режисьор Бернардо ...

......... сред любимите теми на Бернардо Бертолучи са човешките взаимоотношения, властта и политиката. Носител е на две награди "Оскар", "Златен глобус", "Златна палма" и редица други престижни филмови отличия. © снимка: БТА / АРХИВПочина режисьорът Бернардо БертолучиНа 77-годишна възраст след дълга битка с тежко онкологично заболяване почина световноизвестният режисьор Бернардо Бертолучи.


Соня Йончева е в България за представянето на документален филм,

Соня Йончева е в България за представянето на документален филм, ...

......... подходящо заглавие за един артист като мен, който няма как да кажа... няма определени цветове и няма определени лимити или граници. Бях в Лос Анджелис, това беше преди две седмици, видях филма на цяло. Как да ви кажа... 60 минути плачех и се смеех, защото това е наистина моята история.


До Коледа остава месец, но вече е време за подготовка.

До Коледа остава месец, но вече е време за подготовка. ...

......... на филма "Време за мъже", с официална премиера на 25 октомври 2008 г. и продължава да е хит в програмата на театъра. Историята за шестима безработни мъже, които решават да направят трупа за стриптийз. Но трябва да се преборят с комплекси, илюзии, страхове и разбира се .... да свалят дрехите.


На 77-годишна възраст след дълга битка с тежко онкологично заболяване

На 77-годишна възраст след дълга битка с тежко онкологично заболяване ...

......... на две награди "Оскар", "Златен глобус" и редица други престижни филмови отличия. Бертолучи е смятан за един от най-значимите творци на своето поколение. Посвещава работата си основно на проблемите на властта, сексуалността и политиката. Неотдавна споделя, че работи по нов проект, посветен на любовта и срива на комуникацията между хората.


Портрет на Чарлс Дикенс, изгубен преди 150 години, беше намерен

Портрет на Чарлс Дикенс, изгубен преди 150 години, беше намерен ...

......... Чарлс Дикенс, защото ни напомня, че можем да бъдем по-добри; че всеки може да бъде спасен; че промяната започва от самите нас. Затова ние искаме да върнем този вдъхновяващ портрет там където му е мястото, а именно в дома на Дикенс.Портретът ще бъде изложен в галерията до 25 януари догодина.


"Възвишение” вече и на блу рей. "Далеч от брега" на ...

......... от репертоара на Ла скала, Нюйоркския балет, Щатсопера, балетът на операт в Париж и други престижни сцени. Сега стъпва за първи път и на БГ сцена с проекта по програма Култура на Столична община и с подкрепа на Френския институт. В "Нощите" диалогът между Изтока и Запада заема ключова позиция.


"Възвишение" на Виктор Божинов вече и на блу рей. Най-гледаният ...

......... Гринделвалд". Могъщият магьосник с лика на Джони Деп е арестуван от МАКУСА, с помощта на Нют Скамандър - или Еди Редмейн. Успява да избяга и събира нищо неподозиращи магьосници, за да си осигури вечна власт над света на мъгълите. Но Дъмбълдор - Джуд Лоу ще се опита да го спре.


В Дания в последните години отчитат недостиг на органисти за

В Дания в последните години отчитат недостиг на органисти за ...

......... момента има голям недостиг на органисти в църквите в Дания.Антон: Имаме по някоя малка грешка, но изглежда никой не може да я долови.Холгер Ларсен: Бяха невероятно добри. И особено като разбрах, че са едва на 14 и 16 години. Чака ги голямо бъдеще!Антон: Целта е да стана органист!Фредерик: Определено органист!


НДК посвещава тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал на неговия

НДК посвещава тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал на неговия ...

......... да покажа огромното въздействие на Росини върху другите двама композитори, защото те в действителност в последните години на неговия живот, когато той е живеел в Париж, са били чести негови гости и много са се влияели от неговия стил. Новогодишният музикален фестивал започва на 5 декември с най-доброто от суинга.


Довечера в Банско се открива 18-тото издание на фестивала на

Довечера в Банско се открива 18-тото издание на фестивала на ...

......... един от най-екстремните скиори на Франция. Програмата на феста включва още изложби, презентации, детско кино и представяне на книги.Над 120 филма ще бъдат представени на Банско Филм Фест 2017Приключения, пътешествия, екстремни спортове и много адреналин – това ще могат да видят организаторите на "Банско филм фест" ще предложат на посетител...


Над 180 снимки от личния архив на Орлин Горанов са

Над 180 снимки от личния архив на Орлин Горанов са ...

......... пътник". И за да направим книгата, буквално пропътувахме километри заедно. Приказката ни подскачаше като водата през камъните в реката - смяхме се на вицовете, които казваше, шегувахме се, потъвахме в спомени, любувахме се на красотата, която пробягваше покрай нас, слушахме музика, пяхме, споменавахме приятели, мълчахме, разказва още съавторката на певеца.


Музеят

Музеят "Прадо" - най-голямата галерия в Испания, започна честванията на ...

......... изложбата в Мадрид. В речта си той нарече "Прадо" "монументален символ на креативността". Изложбата представя и творби, дадени назаем от Лувъра и лондонската галерия "Тейт".Музеят "Прадо" е открит на 19 ноември 1819 г. Притежава повече от 8600 картини и около 700 скулптури. Миналата година е посетен от 2,8 милиона души.


Тази вечер под купола на цирк

Тази вечер под купола на цирк "Балкански" Старозагорската опера представя ...

......... на своите работници, отколкото да правят шедьоври.Плачещият клоун, който трябва да разсмива публиката си, докато страда за загубената си любов и потъпканите си чувства, е метафора за смисъла на самото изкуство, в което най-красивите и ценни шедьоври често се раждат с цената на болката и загубата на нещо истински скъпо.


Платно, за която се смята, че вероятно е картината

Платно, за която се смята, че вероятно е картината "Глава ...

......... Матис, "Мостът Ватерло в Лондон" и "Мостът Чаринг крос в Лондон" от Клод Моне, "Жена пред отворен прозорец" от Пол Гоген, "Автопортрет" от Мейер де Хаан и "Жена със затворени очи" от Люсиен Фройд. Картините се оценяват на 150-300 милиона евро, писаха румънските издания по време на процеса срещу извършителите.


Пианистът Ричард Клайдерман празнува 40 години на сцената със световно

Пианистът Ричард Клайдерман празнува 40 години на сцената със световно ...

......... към спомените за трудното начало. Но това което си пожелава сега е още дълги да бъде на сцената.Ричард Клайдерман, пианист: Изключително съм горд с това, което постигнах дотук, но не забравям, че съм в настоящето, а бъдещето предстои.„Ричард Клайдерман: да свириш Аделин” в рубриката "В кадър“ можете да гледате тук.


Японските барабанисти Ямато вече 25 години завладяват световните сцени. В

Японските барабанисти Ямато вече 25 години завладяват световните сцени. В ...

......... ритъмът. Ген, група "Ямато": Ние се опитваме да създадем внушителна енергия с барабаните и искаме да общуваме с публиката. Нашата мисия е да се насладим на момента заедно. А звукът на тайко вълнува, събужда сетивата и те кара да се усмихнеш. Държи те жив. Като сърдечния пулс, категорични са барабанистите.


Бившият президент на САЩ Барак Обама вдигна публиката на крака

Бившият президент на САЩ Барак Обама вдигна публиката на крака ...

......... среща в адвокатска кантора в Чикаго. „Тя бе единствена по рода си – силна и откровена”, заяви бившият американски президент и допълни – „тя е някой, на когото можеш да разчиташ”. Обама бе категоричен, че винаги е знаел, че ако тя стане майка на децата му, Мишел ще бъде изключителна.


Представления, изложби и обиколки зад кулисите с любимите актьори в

Представления, изложби и обиколки зад кулисите с любимите актьори в ...

......... се правят на ръка, а не са напечатани и нарисувани от машина. Това не го знаех. "Нощта на театрите": Представления, изложби и срещи с любими актьори150 събития в 16 града ни очакват в "Нощта на театрите". Представления, изложби и срещи с любимите актьори са част от инициативата. С най-голям интере...


Раздадоха кино наградите на европарламента за 12-ти път. Наградата ЛУКС

Раздадоха кино наградите на европарламента за 12-ти път. Наградата ЛУКС ...

......... тежката мигрантска тема и противоречивите решения и действия.Волфганг Фишер, режисьор: Живеем в глобален свят и имаме еднакви цели, особено за сигурността и помощта. Да намериш точното място означава да живееш спокойно и свободно.Финалистите ще бъдат представени във филмовите дни ЛУКС в Дома на киното от 30-ти ноември до 2 декември.


Съвместният проект

Съвместният проект "Al Este del Cante" на певеца Арканхел и ...

......... спечели "Златния грамофон" на церемония в Лас Вегас, в една от 49-те категории на престижните "Латино Грами". Освен радост от признанието за диригента на хора, създаден в Нов български университет, наградата е и надежда - че освен към световните сцени, пътищата ще се отворят и за повече концерти в България.


Филмът

Филмът "Времето е наше" на режисьора Петър Попзлатев даде началото ...

......... на Уилям Дефо, който получи награда за ролята си на Филмовия фестивал във Венеция. Режисьор на лентата е Джулиън Шнабел.Интересен е и филмът на режисьора Вим Вендерс за папа Франциск - обединител в един разделен свят.Паоло Сорентино пък предлага поглед върху една скандална личност - бившия италиански премиер Силвио Берлускони.


България предложи на Световната организация по туризъм да бъде създаден

България предложи на Световната организация по туризъм да бъде създаден ...

......... парламентарната комисия по култура и медии: Защо да не направим, вместо да си крадем туристите, Балканския триъгълник за развитие на туризма. Маршрути- от Атина да кацнат, през България, от Истанбул да излизат и обратното.В античния комплекс „Сердика“ министър Ангелкова откри изложение с автентични туристически продукти от 11 общини на страната.


Народният театър

Народният театър "Иван Вазов" за шеста година се включва в ...

......... на фотографа, режисьора Михаил Петров и актьори от спектакъла. В афиша на 17 ноември са "Един безумен ден" на Голямата сцена и "Дивата патица" - премиера на Камерната сцена, където на 18 ноември ще се играе "Духът на поета". В неделя е и премиерният "Даскал" - на сцена "Апостол Карамитев".


Един от най-популярните български контрабасисти - Димитър Карамфилов, е готов

Един от най-популярните български контрабасисти - Димитър Карамфилов, е готов ...

......... срещи, раздели, полети, ежедневие, разкаяние, страст и много, много любов! Магнетичният глас и усмивка огряват сцените в 40 страни, пее на 18 езика. В Куба хиляди фенове кръщават децата си с нейно име. Сега ни е подготвила музикална изповед. Казва, че е последният самостоятелен концерт. Но очакваме да има изненади.


Анимацията

Анимацията "Златната ябълка" се отправя на премиерно турне в страната. ...

......... 100 години.Към Вихра се присъединяват Влад и Бран – двама братя, които мечтаят да станат кукери, и Тина-Пакостина – малка самодива с ангелски глас и буен характер. Макар че действието се развива в екзотична фентъзи среда, сюжетът обхваща съвременна тематика и проблеми.Повече подробности за "Златната ябълка" - вижте във видеото!


Копродукцията

Копродукцията "Жена на война" спечели наградата "ЛУКС" за кино на ...

......... основните точки на дневния ред.Филмите финалисти ще бъдат представени във всяка една страна от Евросъюза, субтитрирани на 24-те официални езика. В България "Филмовите дни ЛУКС" ще представят финалистите през декември.А победителят ще бъде адаптиран за хора със звукови и слухови увреждания и ще получи подкрепя за разпространение на световен екран.