На сцената излизат новият главен гост-диригент Саша Гьотцел и детето

На сцената излизат новият главен гост-диригент Саша Гьотцел и детето ...

......... белгийския пианист Филип Раскин.Участвал е в майсторски класове и с пианистите Лилия Бояджиева, Аглика Генова и Любен Димитров, Атанас Куртев, Катя Попова-Зидрон (Полша), Дмитрий Башкиров (Русия/Испания) Винченцо Балзани (Италия), Юрий Богданов (Русия), Наталия Деева (Русия), Анна Манасарова (Русия), Мамико Суда (Япония), Мишел Бурдонкъл (Франция), Анна Гурари (Германия), Джоузеф Параторе (Италия/САЩ).


В следващите минути ще ви срещнем с един от най-изявените

В следващите минути ще ви срещнем с един от най-изявените ...

......... и Поругалия. Станислав Трифонов - Насимо: Вдъхновението е навсякъде във въздуха, но просто трябва да си настроим радиопредвателите на правилната честота. Рисувал съм върху коли, всякакъв вид сгради, върху хладилници, върху къщи, в къщи. Последният голям проект на Насимо бе свързан с рисуването на първия у нас изцяло изрисуван локомотив.


Един ден в края на 60-те години. Журналистът от „Тайм“

Един ден в края на 60-те години. Журналистът от „Тайм“ ...

......... само за неговия талант, но и защото е бил велик, смирен, мил човек, обичал е Бог, обичаше родителите си, обичаше страната си".И страната му го обичаше - заради гласа му, заради духа му и защото видя в него и доброто, и лошото, какво беше и какво се надяваше да бъде.


Водещи художници от България и други европейски държави показват творчеството

Водещи художници от България и други европейски държави показват творчеството ...

......... само здрави конструкции, които издържат на всякакви природни условия, те са средство, което ни свързва. С тях стигаме от една държава до друга. Най-напред дадохме темата на художниците. Те представиха своите произведения и едва тогава решихме кои да включим в изложбата. Изложбата може да се види през целия месец август.


Днес ще бъде закрит 22-рият Международен Джаз Фест в Банско.

Днес ще бъде закрит 22-рият Международен Джаз Фест в Банско. ...

......... Международен Джаз Фест в Банско. Mike Sax и X-KEY от България ще открият последната фестивална вечер. БанскоХристо Йоцов ще представи своя проект "Jazz Cats 2", след което на сцената ще се качат изпълнители от Гърция и Великобритания. Концертите ще започнат в 19.00 часа на откритата сцена в центъра на града.


Стотици се събраха днес на най-известната пешеходна пътека в света,

Стотици се събраха днес на най-известната пешеходна пътека в света, ...

......... четворка. "Аби Роуд" е единственият сред оригиналните британски албуми на Бийтълс, на чиято обложка не фигурира нито името на групата, нито заглавие на песните, включени в него.По-малко от година след издаването му, Бийтълс се разпадат. През 2010 година звукозаписното студиo и прословутата пешеходна пътека получават защитен статус от британското правителство.Тази вечер в Банско беше открит 22-ият Международен джаз фестивал.

Тази вечер в Банско беше открит 22-ият Международен джаз фестивал. ...

......... Тази вечер в Банско беше открит 22-ият Международен джаз фестивал. Световни имена и най-добрите български музиканти ще изнесат концерти между 6 и 10 август. По традиция сцената е на централния площад. Вижте повече подробности в включване на Даниела Чавдарова. Банско


Изключително рядък възпоменателен медал с лика на княз Фердинанд I

Изключително рядък възпоменателен медал с лика на княз Фердинанд I ...

......... е участието му като лейтенант в едно от най-важните сражения на двадесети век – морската битка между флотовете на Руската империя и Япония през месец май 1905 г. при Цушима.Временната изложба, с която НИМ отбелязва 140 години от създаването на Българския военноморски флот може да бъде разгледана до месец октомври.


Започва 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Тази

Започва 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Тази ...

......... Започва 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Тази година той е посветен на фънка. По традиция фестивалът ще открият Камелия Тодорова и Васил Петров заедно с Биг бенд Благоевград, а кулминацията на първата вечер е легендата Мейсио Паркър.


Градчето Сало се намира на езерото Гарда, в северна Италия.

Градчето Сало се намира на езерото Гарда, в северна Италия. ...

......... изучени много подробно от Страдивариус в периода 1690 и 1700 г. Така той създава прочутия си инструмент „Long Strad“.Приблизително 80 инструмента на Гаспаро да Сало, главно цигулки, контрабаси, са се запазили до ден-днешен. Сред съвременните музиканти, които свирят на неговите цигулки, са Жерар Косе, Джеймс Дънъм и Амихай Грос.© БГНЕС


Десетки гайдари се събраха тази вечер на Илинденските поляни край

Десетки гайдари се събраха тази вечер на Илинденските поляни край ...

......... гайдари се събраха тази вечер на Илинденските поляни край родопското село Гела, за да отбележат 100-годишнината от рождението на именития майстор Дафо Трендафилов. Гела, СмолянКонцертът е кулминацията на традиционното гайдарско надсвирване, което се провежда от 17 години. Надсвирването се превърна в истински празник на родопската каба-гайда и символ на българското.Българската оперна прима Райна Кабаиванска беше отличена с престижната международна

Българската оперна прима Райна Кабаиванска беше отличена с престижната международна ...

......... благороден жест ми каза: "Добре, заминавай за Италия". И се намерих в Милано, където я чух в Миланската скала и където после работихме заедно.Моята кариера е много свързана с Верона и много свързана с Мария Калас. И тази награда беше, как да кажа, логичният край на тази чудесна романтична история.


Британският музикант Ед Шийрън задмина рекорда на U2 и неговото

Британският музикант Ед Шийрън задмина рекорда на U2 и неговото ...

......... ще изнесе 255 концерта, а U2 изнесоха едва 100. На трето място остават The Rolling Stones и турнето A Bigger Bang Tour (2005-2007), генерирало над 558 милиона от 144 концерта. В Топ 10 попадат още турнетата на Роджър Уотърс (2010-2013), Мадона (2008-2009) и AC/DC (2008-2010), които минаха и през България.


Доайенът сред българските диригенти - Маестро Борислав Иванов, отпразнува 88-мия

Доайенът сред българските диригенти - Маестро Борислав Иванов, отпразнува 88-мия ...

......... е работил с три поколения български оперни певци. Смята, че музикалния талант на българите е огромен и нестихващ - най-добър показател за това е уважението, на което родните виртуози се радват по света. И прикани публиката да не се отказва от високото изкуство - на сцената или пред малкия екран.


Изложбата „C`est la vie

Изложбата „C`est la vie" в Музея на Земята и Хората ...

......... цел е сближаването на българското и на френското изкуство.C`est la vie е творческият израз на художниците спрямо техните възгледи за живота и техните разбирания за неговите стойности. Авторите биха искали да предадат на хората вяра и упорство за превъзмогване на трудностите в живота, всеки един според своя собствен пластичен език.


Капсула с послания за бъдещите поколения беше вградена на Римския

Капсула с послания за бъдещите поколения беше вградена на Римския ...

......... сме снимки от Пловдив в дискове, които дискове са поставени вътре - основно снимки, основно пейзажи и как изглежда градът през 2019 година. Това не е първата капсула, оставена за бъдещите поколения на Пловдив. Първата е заровена при строежа на Централните хали, а втората - под паметника на Гюро Михайлов.За 35-ти път Созопол посреща изкуствата на фестивала

За 35-ти път Созопол посреща изкуствата на фестивала "Аполония". Той ...

......... на автори и техните творби. Сред акцентите в програмата са изпълненията на първият по рода си майсторски клас за оперни певци от страната и чужбина на българската оперна певица Александрина Пендачанска. Другият акцент е празничен концерт на група "Фондацията", с който ще бъде отбелязана 75-годишнината на рок легендата Кирил Маричков.


Един от най-търсените изпълнители на Отело от Верди в света,

Един от най-търсените изпълнители на Отело от Верди в света, ...

......... на Нина Найденова, както и от партньорите си: Дездемона е Таня Иванова, а злодеят Яго се изпълнява от италианския баритон Пиеро Теранова. Диригент е Диан Чобанов, който при предишна своя работа с Хосе Кура е отправил поканата към него и допринесъл за едно от най-забележителните присъствия на пловдивската фестивална сцена.


Тази вечер в театър

Тази вечер в театър "Азарян" музикалният ансамбъл "Чоор" от Автономната ...

......... неща. В случая става дума за това, че ние имаме желанието да съхраним и да предадем на съвременниците си, традиционната монголска музика от Древността до наши дни в нейния автентичен вид. Художественият ръководител на ансамбъла се надява, че с изпълненията си ще предадат на бъдещите поколения магията на това изкуство.


След минути в театър

След минути в театър "Азарян" започва концерт с характерното монголско ...

......... монголско гърлено пеене. Музикалният ансамбъл "Чоор" от Автономната област Вътрешна Монголия на Китайската народна република ще покаже на зрителите как човешкият глас може да възпроизведе звук по няколко различни начина едновременно. С техниката "гърлено пеене" музикантите пресъздават древната монголска култура, а изпълненията са хармонична връзка между пеещия и цялата Вселена.


Сниманата в Лондон българска драма

Сниманата в Лондон българска драма "Котка в стената" ще се ...

......... ще атакува отличието на международния фестивал в Сараево с още едно българско заглавие - "В кръг" на Стефан Командарев.Филмът е копродукция между България, Великобритания и Франция. Продукцията е подкрепена от подпрограма МЕДИА на Творческа Европа, Région Ile de France в партньорство със CNC, Българска национална телевизия, АРТЕ и Пост Републик.


"The Chemical Brothers" ще излязат на сцената на в "Арена ...

......... Boy, Block Rockin’ Beats, Galvanize. The Chemical Brothers, Том Роуландс и Ед Саймъндс, се събират в Манчестър през 1989 г. Те постигат световна слава, когато вторият им албум Dig Your Own Hole оглавява британските класации през 1997 г. Само в Обединеното Кралство музикантите бележат 6 първи места с албумите си.


Днес се навършват 77 години от разстрела на Никола Вапцаров.

Днес се навършват 77 години от разстрела на Никола Вапцаров. ...

......... Днес се навършват 77 години от разстрела на Никола Вапцаров. Поетът заедно с още петима души са били обвинени в тероризъм. Разстрелът е изпълнен часове след присъдата. Единствената стихосбирка на Вапцаров е преведена на десетки езици. Разговор в "Още от деня" с племенницата на Вапцаров - режисьора Мая Вапцарова.


Седем пълнометражни и десет късометражни филми участват в четвъртия Международен

Седем пълнометражни и десет късометражни филми участват в четвъртия Международен ...

......... 25 юли, а публиката може да гледа 10 документални и 7 пълнометражни филми на сцените на „Охлюва“ и в Културен център „Морско казино“ в Бургас. Започна Международният филмов фестивал в БургасТази вечер беше открит четвъртият "Международен филмов фестивал Бургас". В надпреварата участват 7 пълнометражни и 10 късометражни филми. Специален го...


Фестивал на изкуствата

Фестивал на изкуствата "The Вridge" събра във Видин повече от ...

......... аз обогатявам децата.Божана, участничка в работилницата по актьорство в киното: Това е едно от нещата, които чакам през цялата година. Изпълнено е с много емоции, с много специални моменти и също така много неща, които научавам.Още от сега много от младежите казват, че ще участват във фестивала и следващото лято.


С балета „Кармина Бурана

С балета „Кармина Бурана", който е премиера за Софийската опера ...

......... хореограф: Голяма емоция е да сме тук, защото ние се чувстваме като в магия. Това е голяма идея да се събере танцовото изкуство и историята на човека.Публиката остана запленена от спектакъла.Програмата на фестивала ще продължи до четвърти август. Освен балетните спектакли са включени също популярни опери и мюзикълът „Мама Миа".


Най-голямата галерия за изкуство отвори врати в Пловдив в годината

Най-голямата галерия за изкуство отвори врати в Пловдив в годината ...

......... са уникални в тази галерия, тука има неща, инсталации, които покриват световните стандарти за влажност, температура и осветление. Всички тези неща са спазени перфектно. Следващата изложба в галерията ще бъде международна, а част от нея ще бъде експонирана в новата зала на пловдивските художници, която скоро предстои да бъде открита.


Премиера на

Премиера на "Лебедово езеро" с хореограф знаменитият Константин Уралски постави ...

......... е един от най-търсените за ролята на Отело вече над 20 години. OPERA OPEN продължава и през втората половина на август.Откриват фестивала "Opera Open" в Античния театър в ПловдивФестивалът "Opera Open" се открива тази вечер на Античния театър в Пловдив със зрелищен спектакъл "Огънят празникът". Програмата на форума предлага об...


Тази вечер Белоградчишките скали ще станат декор на едни от

Тази вечер Белоградчишките скали ще станат декор на едни от ...

......... 4 август ще се играе „пещерна фестивална импресия в три части“ със заглавие „Богове, великани, джуджета, валкюри“. Спектакълът-пърформанс трае два часа и половина – първата част е на входа на пещерата, втората се провежда вътре в залите на природното образувание, а третата закрива спектакъла с „Ездата на валкюрите“ от Вагнер.


От 7 до 11 август 2019 във фестивалната зона на

От 7 до 11 август 2019 във фестивалната зона на ...

......... всеки от фестивалните дни. Очакват се и гости от близки балкански страни. В последния фестивален ден в Бургас, морският град ще бъде домакин на първите European Street Food Awards (Европейски стрийт фууд награди) за България. Състезание ще излъчи българския представител за Големия финал в Малмьо, Швеция в края на септември.


Тази вечер беше открит четвъртият

Тази вечер беше открит четвъртият "Международен филмов фестивал Бургас". В ...

......... кино, каза режисьорът. Теодор Ушев, аниматор: Извън София нещата са по-искрени, по-малко комерсиални и има надежда, че могат да се покажат нови неща, които са непокварени и да се направят с радост и с енергия. Фестивалът продължава до 25 юли на сцените на "Охлюва" и в Културен център "Морско казино".


Близо 60 концерта и 30 детски представления са включени в

Близо 60 концерта и 30 детски представления са включени в ...

......... кмет на София: Столичната община и аз като кмет имаме мисията, виждането, целите да развием културните пространства в града, да привлечем нови публики, защото за мен културата е неразривна част от образованието, така че заедно култура и образование да направят града ни по-добро място за живеене, по-добро място за инвестиции.


За шеста поредна година БГ радио посвети концерт в памет

За шеста поредна година БГ радио посвети концерт в памет ...

......... там някъде в безкрая... Дали ще те чуят? Не знам. Tони Димитрова със специален концерт по БГ Радио в памет на Ана Мария ТонковаЗа шести пореден път на 16 юли БГ Радио организира концерт в памет на Ана Мария Тонкова - един от създателите на медията и неин дългогодишен музикален...


Тази вечер БНТ ви кани на

Тази вечер БНТ ви кани на "Кино под звездите" в ...

......... Тази вечер БНТ ви кани на "Кино под звездите" в Борисовата градина. Филмът "Ага" на режисьора Милко Лазаров е заглавието, което ще бъде представено на големия екран на Лятната естрада. Прожекцията започва в 21 ч., а каква е атмосферата малко преди началото - вижте от нашия репортер Айше Сали.


За шести пореден път на 16 юли БГ Радио организира

За шести пореден път на 16 юли БГ Радио организира ...

......... си, заедно с Росен Сеновски - китара и Миро Станчев, ще й изпратим писмо. Шестият концерт "Песен за Ани" ще се излъчи на живо от студиото на БГ Радио на честотите на радиото в страната и през мобилните приложения за iOS, Android и Windows на 16 юли от 17 ч.


Неизвестни досега ръкописи на Стенли Кубрик с идеи за сценарии

Неизвестни досега ръкописи на Стенли Кубрик с идеи за сценарии ...

......... намерили впоследствие отражение във филма „Широко затворени очи“.Стенли Кубрик („2001 година: Космическа одисея“, „Портокал с часовников механизъм“, „Сияние“) е американски режисьор, прекарал по-голямата част от живота си във Великобритания. Умира през 1999 г., малко след като завършва работата си по филма „Широко затворени очи“ с Том Круз и Никол Кидман.


С оперетата на Калман „Царицата на чардаша

С оперетата на Калман „Царицата на чардаша", чиято премиера е ...

......... е един от най-успешните сезони на театъра, отчитат от ръководството на националната иституция. Благодарение на приходите от спектакли – и най-вече от „Фантомът на операта", който се превърна във феномен за българската музикална сцена – театърът отчита над един милион лева преходен остатък.За новите премиерни заглавия следете сайта на театъра.


Изложба, посветена на 500-годишнината на Леонардо да Винчи, може да

Изложба, посветена на 500-годишнината на Леонардо да Винчи, може да ...

......... направил, са съвсем актуални и звучат съвременно. Той действително е дал изключителен тласък в италианския Ренесанс, но освен това и още тогава неговата кончина на 2 май 1519 г., тоест точно преди 500 години, още тогава той е бил човек на света, но в онова време светът е бил Европа.


Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров е в

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров е в ...

......... музика. Аглика Генова: Тази номинация е едно поредно скъпоценно камъче в огърлицата. Това е изключителна не само радост, а и подтик, знак, как да кажа, от Бога, направо така го считаме, че вървим по правилния път.А правилният път е винаги трънлив, но краят му е бляскав. И несъмнено си заслужава.


Една от най-обичаните опери на Джузепе Верди -

Една от най-обичаните опери на Джузепе Верди - "Риголето" представят ...

......... - "Риголето" представят тази вечер на Античния театър в Пловдив като част от програмата на фестивала "Опера Оупън". Режисьорът Пламен Карталов адаптира специално за емблематичната открита римска сцена един от най-успешните си спектакли. Участват звездни гост изпълнители, заедно със солистите, хора и оркестъра на Пловдивската опера.Вижте и още във видеото.


Творби от стъкло, огледала и цветни пигменти показва за първи

Творби от стъкло, огледала и цветни пигменти показва за първи ...

......... мен е важно посетителят да се идентифицира по някакъв начин с тази изложба, да се огледа в себе си, да огледа работата и да си зададе точно този въпрос "Кой съм аз", дали човек се разпознава в това нещо.Изложбата може да бъде разгледана в галерия "Структура" до края на месеца.


След 10 години строителни работи Берлин вече има отговор на

След 10 години строителни работи Берлин вече има отговор на ...

......... в което осъзнаваме днешните, взаимни обвързаности в нашия свят.Новото и старото на Острова на музеите са толкова близо, колкото и сградите, сред които сякаш с респект се вписва галерията „Джеймс Симон". Така тя допълва Световното културно наследство на ЮНЕСКО, където от 1999 г. е вписан прословутият остров на река Шпрее.


Над 600 представления и 150 000 зрители в Народния театър

Над 600 представления и 150 000 зрители в Народния театър ...

......... на българския народ.Има идея и за създаване на четвърта сцена за алтернативен театър, която ще разполага с около 50 места. Новият театрален сезон ще започне на 13 септември. В края на месеца ще бъде и първата премиера с постановката „Колкото-толкова" от Недялко Йорданов. Билетите за представленията вече са в продажба.


Бюст паметник на световноизвестния български оперен певец Борис Христов беше

Бюст паметник на световноизвестния български оперен певец Борис Христов беше ...

......... защото той е един от белезите на безсмъртието.Георги Чапкънов - Чапа: За щастие се познавахме лично и аз го боготворих. Такъв велик бас няма. Не е имало и няма да има.Чапкънов се надява с творбата си да предизвика любопитство у младите българи, за да научат повече за неповторимия Борис Христов.


Япония отличи още един българин с държавната награда орден

Япония отличи още един българин с държавната награда орден "Изгряващо ...

......... фигура в българо- японските отношения. Диана Гергова - Сенсей, както я наричат японците, работи почти 4 десетилетия с колегите си там. Японски доброволци идват у нас на разкопки. Изкуствени спътници на Токайския университет наблюдават тракийските ни могили. За японците хилядолетната култура по българските земи е неотменна част от световната култура.


Национален музей

Национален музей "Васил Левски" в Карлово бе класиран на първо ...

......... стремите с работата си да превърнете музеите и галериите в жива класна стая, в която децата ни да се чувстват искрени откриватели, да се чувстват истински мечтатели.Носителят на тазгодишната награда - музеят в Карлово, получи грамота и книги, посветени на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и премия от 1000 лева.


От днес в Пловдив започва филмовият маратон под открито небе

От днес в Пловдив започва филмовият маратон под открито небе ...

......... пълната програма на Лятно кино в парка може да видите ТУК: Прожекциите започват в 21:30 ч. Входът е свободен!Организаторите препоръчват на посетителите да заемат места пред екрана по-рано, както и да носят нещо за сядане. Лятно кино в парка е част от програмата на "Пловдив - европейска столица на културата".


Нова църква, с фрагменти от стенописи проучва на крепостта Мисионис

Нова църква, с фрагменти от стенописи проучва на крепостта Мисионис ...

......... атмосферните влияния. Д-р Дарин Димитров, кмет на обшина Търговище: Важно е не само да имаме разкопки, но и по-нататък да ги консервираме, за да можем да ги запазим всичко това и за идните поколения.50 000 лв. от Община Търговище и от дарители са заделени за това археологическо лято на Мисионис.


Уникални платна, рисувани от познати и не чак толкова познати

Уникални платна, рисувани от познати и не чак толкова познати ...

......... публиката ще остане приятно изненадата от направената селекция. Красимир Линков - директор на Градската художествена гелария - Пловдив: Аз също бях учуден. Дори някой път се обърквах дали този автор отговаря на името, под което е заведена картината, някои автори се променят във времето, но тука виждаме и изненадващи неща.


Холандски спeциалисти започнаха мащабна реставрация на шедьовъра на Рембранд

Холандски спeциалисти започнаха мащабна реставрация на шедьовъра на Рембранд "Нощна ...

......... ще остане в институцията в специална стъклена камера, така че посетителите ще могат да гледат работата по нея.Рембранд рисува "Нощна стража" през 1642 година.Това ще бъде най-голямата реставрация в историята на музея.Последно "Нощна стража" беше реставрирана преди 44 години, когато платното беше наранено с нож от психично неуравновесен човек.© БГНЕС


Музикалната легенда Тина Търнър даде едно от най-искрените интервюта в

Музикалната легенда Тина Търнър даде едно от най-искрените интервюта в ...

......... кариера с над 200 милиона продадени албума. Тина Търнър се пенсионира през 2007 година и заяви, че няма повече да се появява на сцената.„Влязох в самолета, поех дълбоко дъх и казах: „Приключих“. Чувствах, че това е краят и се радвам, че се отказах и се прибрах у дома“, добави Тина.


Филмът

Филмът "Бащата" на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов ...

......... художника Васил и сина му.Актьорът Иван Бърнев, който играе сина, и кинокритикът проф. Божидар Манов представиха филма в Сутрешния блок на БНТ1.Зрителите в България ще могат да видят филма първо на фестивала за българско кино "Златна роза" в края на септември - началото на октомври, а след това в кината.


В рамките на шест дни Софийската опера ще представи изкуството

В рамките на шест дни Софийската опера ще представи изкуството ...

......... и на зрителя. Това е всъщност и нашия кураж да привличаме към България и към нашата столица публика от цял свят. И дори историите за Вагнер да говорят, че той не умеел да ръководи пърите си и често изпадал в дългове, този фестивал показва, че всъщност светът му е длъжник.


Организацията за култура на ООН - ЮНЕСКО, гласува за добавяне

Организацията за култура на ООН - ЮНЕСКО, гласува за добавяне ...

......... заявления. Срещата ще продължи до 10 юли.В петък в списъка бяха добавени още пет обекта, между които древният иракски град Вавилон.Сред новите обекти в списъка на ЮНЕСКО са и надгробните могили, свидетелство за ранната цивилизация на Дилмун. Те са третият обект от Бахрейн в списъка на световното наследство от ЮНЕСКО.


Българо-гръцкият филм „Бащата“ спечели голямата награда на филмовия фестивал в

Българо-гръцкият филм „Бащата“ спечели голямата награда на филмовия фестивал в ...

......... наградата „Кристален глобус“.Американските актриси Джулиан Муур и Патриша Кларксън бяха отличена за „изключителните си заслуги към световното кино“ на 54-тото издание на фестивала в град Карлови Вари.Организаторите на събитието, което започна на 28 юни обявиха, че са участвали 177 филма, а за прожекциите са били продадени повече 139 000 билета.


За девета поредна година в София се провежда джаз фестивалът

За девета поредна година в София се провежда джаз фестивалът ...

......... За девета поредна година в София се провежда джаз фестивалът "A to jazz", който събира някои от най-известните световни и български имена на българска сцена в Южния парк.Повече подробности за събитието вижте от прякото включване на Татяна Йорданова.


Легендарният сръбски актьор Гойко Митич даде специално интервю за Българската

Легендарният сръбски актьор Гойко Митич даде специално интервю за Българската ...

......... по-малко да работя. Е, ако е някоя хубава роля ... добре, ще я направя", признава Гойко Митич.Актьорът допълва, че винаги е бил много радостен, когато е снимал в България и се е чувствал като у дома.Гойко Митич: На всички зрители на Българската държавна телевизия пожелавам всичко хубаво... и до скоро!


"Бащата” направи световна премиера в Карлови Вари. “Медея”ще гостува и ...

......... забият утрет на Fusion Stage и ще пердадат щафетата на хедлайнера на вечерта0 невероятната Таря Турунен. Фестивалът, започнал като , като студентски протест преди 19 години, продължава с с идеята да докаже, че "музиката е универсален език, който може да свързва и събира хората, за да направят света по-добро място".


Над 100 души от цял свят пристигнаха във Варна, за

Над 100 души от цял свят пристигнаха във Варна, за ...

......... националното турне започва от Варна. Именно тук учителят Петър Дънов изнася първата си лекция, пише първата си книга и прави първия събор на Бялото братство. След Варна турнето ще продължи в Арбанаси, Велико Търново, Габрово и ще завърши в Пловдив на 12 юли, когато е рожденият ден на Петър Дънов.


Новият документален проект на рубриката на БНТ

Новият документален проект на рубриката на БНТ "В кадър" има ...

......... правят, когато се хващат за ръцете, визуалните изображения, които може с QR код да потърсиш стъпките на хорото. Гледайте филма, за да откриете, че наистина хорото има своите тайни и пренася една страхотна традиция. Гледайте "В кадър" - неделя от 20,45 ч. по БНТ1 - разказ за хорАта и хОрата.


Световно известната оперна певица Веселина Кацарова пристигна в Бургас, за

Световно известната оперна певица Веселина Кацарова пристигна в Бургас, за ...

......... за мен е дебют. И това е сега много вълнуващо, трябва да ви кажа. Винаги се вълнувам, когато се прибера в България, от 1989 година не живея в България и много ми е мило, когато съм си в родината. Вълнувам се затова, че ще пея с мои колеги, български колеги.


Инициативата е част от Международното триенале „Духът на акварела

Инициативата е част от Международното триенале „Духът на акварела", което ...

......... я нарисувам.Венета Дочева, художник: Тук е самото преживяване. Виждате ние си пръскаме по картините. То е емоция.Международното триенале представя над 380 творби от цял свят. Варна и Морската градина ще се изпъстрят с художници, които ще рисуват на открито, а техните творби, вдъхновени от морето, ще бъдат събрани в изложба.


Прочути графити артисти от Франция направиха мащабно изображение в пловдивски

Прочути графити артисти от Франция направиха мащабно изображение в пловдивски ...

......... ще изпълним кратък етюд. Разделени сме на групи и интересното е, че ние , участниците пишем сценария.Така известните „спящи великани" - запазена марка на френското графити дуо вече са част от спортната площадка на Хумантарната гимназия в Пловдив. Разбира се, цялата творба може да бъде наблюдавана само от птичи поглед.


Германия върна шедьовър на френския импресионист и поантилист Пол Синяк

Германия върна шедьовър на френския импресионист и поантилист Пол Синяк ...

......... изкуството, притежавани от пенсионера от Мюнхен Гурлит.Неговият баща Хилдебранд Гурлит е работел като търговец с предмети на изкуството за нацистите от 1938 г.Когато Гурлит почина мезуят в Берн прие колекцията, въпреки че остави около 500 картини в Германия за да проучат властите неясния произход и собственост на много от тях.


Един от най-популярните и най-добре запазени антични паметници у нас

Един от най-популярните и най-добре запазени антични паметници у нас ...

......... Един от най-популярните и най-добре запазени антични паметници у нас - Римските терми във Варна, за 17-ти път се превръщат в театрална сцена през лятото. От 2 до 5 юли там ще бъдат представени 18 представления - театрални спектакли, концерти и оперни постановки.


Войнишкият оркестър на САЩ изнесе тази вечер специален концерт в

Войнишкият оркестър на САЩ изнесе тази вечер специален концерт в ...

......... и дойде на живо и при нас. 20 души в строга военна униформа, пътували от Германия до тук, представиха Америка в по-малко строга светлина.Те пеят всичко - от Бродуейски мюзикъли до най-съвременни хитове. А посолството на Америка не ги нарича просто музиканти. Казва им посланици. Но малко по-различни от стандартните.


Националното музикално училище отбелязва своите 115 години с голям концерт

Националното музикално училище отбелязва своите 115 години с голям концерт ...

......... то става все по-популярно и кандидатите да учат в него всяка година се увеличават. Чувствително е подмладен и екипът на преподавателите. Част от учениците се връщат като педагози. Всичко това с единствената цел, България да продължи да създава качествени музиканти, които да дават възможно най-добрия облик на националната ни култура.


Тази вечер се закрива Международния фестивал

Тази вечер се закрива Международния фестивал "Софийски музикални седмици".Вижте повече ...

......... не достигат, така че ще се стремим към по-добри издания. Фестивалът "Софийски музикални седмици" е посветен на 140-та годишнина от обявяването на София за столица на България. Той е част и от календара на културните събития на Столична община. Началото му беше на 23-ти май и продължи повече от месец.


Излезе нова книга, посветена за 110-годишната българо-японска дипломатическа сага. Книгата

Излезе нова книга, посветена за 110-годишната българо-японска дипломатическа сага. Книгата ...

......... с рибките и Цариградско шосе видите да цъфтят сакури - японски вишни, те са дарение още преди войната от Токийската на Софийската община. Останали са незасегнати от разрушенията във времето, както и българо-японският диалог. Целият разговор с Вера Стефанова и Евгений Кандиларов пълен с неочаквани позитивни новини за нас българите:


Германия ще върне картина, открадната от нацистките войски през 1943

Германия ще върне картина, открадната от нацистките войски през 1943 ...

......... на галерия "Уфици" Айке Шмид е с германски произход, но е отколешен поддръжник на идеята германското правителство да премахне давността за кражбите на произведения на изкуството от нацистките войски. До връщането на картината във музея, на нейно място стои чернобяла нейна снимка с надпис "открадната" на немски, английски и италиански.