"Историческо величие" започна своето пътуване от НДК. Песни от 10 ...

......... оркестър", „Легенда за лунната принцеса” от Ниш дойдоха специално за феста. Утре на официалната церемония ще бъдат връчени наградите. Алеята на славата, превърнала се в традиция Европейският фестивал на пътуващия театър в Сливница ще се увеличи с още една почетна звезда – за любимия на няколко поколения актьор Павел Поппандов.


Стефан Вълдобрев и

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" организират голям концерт на 11 ...

......... вълнение, да си споделим тези неща и да ни бъде хубаво. Това ще бъде един такъв финален акорд, след който ще се поприбера ще помълча, ще се потопя, ще съзерцавам, ще се фокусирам върху нови неща и дай боже догодина вече, да мислим за записване и издаване на нови песни.


"Има и добри новини с българско участие. "Физика на тъгата" ...

......... дни! 2 награди от Фестивала на Новото кино в Монреал - най-добър канадски филм ( награда ДАДА много ми допада като име;) и най-добър анимационен филм."Така се случи, че "Физика на тъгата" спечели 5 награди от 4-те най-важни големи Канадски фестивала: Торонто, Ванкувър, Отава, Монреал - Тъга по цялата територия:)".


Една от най-големите звезди на френската музика Мирей Матийо пристига

Една от най-големите звезди на френската музика Мирей Матийо пристига ...

......... Матийо не е престава да твори и да дарява публиката с усмивка от началото на кариерата си през 1965 г. Обичана е еднакво както от обикновените хора, така и от големите световни лидери и шоу звезди. През 1998 г. е удостоена с почетната титла Кавалер на Ордена на Почетния легион.


Кои са най-добрите филмови адаптации на книги в тазгодишното издание

Кои са най-добрите филмови адаптации на книги в тазгодишното издание ...

......... Кои са най-добрите филмови адаптации на книги в тазгодишното издание на "Синелибри"? Тази вечер кино-литературният фестивал връчва своите награди. Кристоф Ламбер е председател на журито, а кои са отличените - разказва Айше Сали.


Тази вечер Държавна опера Стара Загора ще представи една от

Тази вечер Държавна опера Стара Загора ще представи една от ...

......... е добре, когато на сцената се появи опера от Росини, публиката да не я пропуска. Влезе ли в салона, няма как да не се забавлява. А ако певците са наистина добри, това ще е не просто забавление, а пълна наслада от докосването до една кипяща от емоции и жизненост музика.„Дневници & делници” от Татяна Лолова.

„Дневници & делници” от Татяна Лолова. "Сцени от един семеен ...

......... на екрана след тържествената церемония за наградите на Синелибри.12 вдъхновени от книжни истории филми се състезават за наградата на Синелибри,Утре ще стане ясно кой е победителят, а тържественият финал идва с „Тази, която не съм”, по романа на Камий Лоранс. Дълбоко надникване в мрежата, където другото аз заема ключово място.


Книга за големия български художник Златю Бояджиев беше представена в

Книга за големия български художник Златю Бояджиев беше представена в ...

......... Толкова майсторски я прави, че като гледате картината много трудно може да разберете, че една част е правена преди болестта, а втората след това.В книгата са проследени и моменти от творческите пътешествия на художника с близки приятели в пусти села и малки църкви, които го вдъхновяват за нови живописни платна.


Две Нобелови награди за литература бяха присъдени от Шведската академия,

Две Нобелови награди за литература бяха присъдени от Шведската академия, ...

......... с нея напусна и постоянната секретарка Сара Даний, първата жена на този пост.На фона на скандала и делото срещу Арно бе решено да се отложи наградата, така че през 2019 г. са връчени две награди. Освен това тази година за първи път независими експерти бяха включени в избора на победителя.


Управата на Лувъра постави

Управата на Лувъра постави "Мона Лиза" в обновена зала. Така ...

......... на Леонардо в по-добри условия, а й напливът им ще се регулира по-добре. Джокондата отново ще се гледа зад стъкло, но този път по-прозрачно и на тъмносин фон на стените, за да изпъкват повече цветовете на творбата, рисувана между 1503 и 1506 г. Залата не беше обновявана от 15 години.


Илюстрации на Ясен Гюзелев по творби на Жул Верн и

Илюстрации на Ясен Гюзелев по творби на Жул Верн и ...

......... пък не? А защо пък да не е възможно и това. И така, духом потегляш. Още няколко илюстрации трябва да създаде Ясен Гюзелев, за да стигне до края това пътешествие по Жул Верн. После то ще започне отначало за читателите в Испания, които първи ще вземат в ръце илюстрираната книга.История за ценностите и изпитанията, в която правилното и грешното

История за ценностите и изпитанията, в която правилното и грешното ...

......... по нея са универсална история - за отношенията и конфликта между баща и син, за помирението, за това как да постъпиш, когато някой от твоето семейство те нарани.Писателят ще представи "Заличено момче" във Варна, Бургас и Пловдив, а следващите прожекции на филма в София са на 8 и 14 октомври.


Институтът за международни отношения на Германия представя в Пловдив най-мащабната

Институтът за международни отношения на Германия представя в Пловдив най-мащабната ...

......... проблеми.Двете най-нови пространства за изкуство в Пловдив събират колекцията: в галерия „Капана" са представени класическите образци до края на 70-те години; в изложбената зала „2019" са творбите от 80-те и 90-те години и началото на настоящия век. Откриването е в четвъртък, възможността да бъде разгледана изложбата е до 8 декември.


"Сестра" с награда от Сан Себастиан. Марин Янев и Стефан ...

......... превзе класациите и интереса на публиката, сега направиха втори скок, с песента на Димитър Вълчев и аранжимента на Момчил Колев. Филмовата версия със звездното участие на Меглена Караламбова и Борис Луканов отдава почит към творчеството на Ингмар Бергман. Финалът е отворен, може би към продължение на темата в трета песен.


След 18 години в търсене на филмите, които заслужават „Златната

След 18 години в търсене на филмите, които заслужават „Златната ...

......... или в друг български град. За мен е много по-интересно да науча това за дадена страна. 69-ото издание на „Берлинале“ премина и под знака на изпращането на Дитер Кослик като директор на фестивала. Сега, духовит и изпълнен с енергия, продължава напред. Ще си отида вкъщи и ще излъскам своите награди!


Тази вечер с филма

Тази вечер с филма "Офицер и шпионин" на Роман Полански ...

......... като Жулиет Бинош и Катрин Деньов. Както и ще ни доближи до легенди като Карл Лагерфелд, Казанова и Леонардо да Винчи. Откриването е днес от 19 часа с бляскав спектакъл на Мила Робер, а председател на журито за конкурсната програма е Кристоф Ламбер. Фестивалът ще бъде закрит на 20 октомври.Тъмната страна на човешката психика - Хоакин Финикс за ролята

Тъмната страна на човешката психика - Хоакин Финикс за ролята ...

......... скрие от папараците, но е важно посланието, което изпращат - има неща, които са прекалено лични и дори публичните личности като тях имат право поне част от живота им да остане скрита.Хари и Мегън казват, че каквато и сума да бъде евентуалното обезщетение от вестника, ще бъде дарена за благотворителност.


Тази вечер във Варна бяха връчени наградите на 37-ия фестивал

Тази вечер във Варна бяха връчени наградите на 37-ия фестивал ...

......... Юки" на Дими Стоянович и режисьора Лъчезар Аврамов, копродукция с БНТ и специално отличие за "Лошо момиче" на Мариян Вълев, изцяло продекция на БНТ."Златна роза" за пълнометражен филм и наградата за сценарий, както и награда за главна мъжка роля получи филма "Бащата"."Златна роза" за късометражно кино отиде при филма "Нина".


"Необозримото" творчество на Кольо Карамфилов в галерия на НДК. Изложбата ...

......... че във всеки един от нас дреме по един Пинокио, чиито нос става все по-голям, защото размерът на лъжата в днешното ново време е много неясен. Според сина на художника пътешествието прилича сливане на небето и земята. И някъде там е останал отпечатъкът от таланта на артиста - модерен номад.


Ален Делон се завръща на големия екран във филма

Ален Делон се завръща на големия екран във филма "Toute ...

......... октомври 2018 г. Ален Делон прекарва само ден на снимачната площадка, но вече заяви, че е много щастлив от възможността да се върне в света на киното.Ален Делон е получил ударФренската кинолегенда Ален Делон е получил удар и се възстановява в швейцарска болница. Новината беше съобщена от най-големия му син.


Изисканото изкуство на древния японски театър

Изисканото изкуство на древния японски театър "Но", просъществувал повече от ...

......... че музиката на театър "Но" е свързвала навремето Пътя на коприната с музиката на нашия Йоан Кукузел. За такива тайнства ни подсещат тазгодишните 30 юбилейни Дни на японската култура, които продължават до началото на декември. Вижте във видеото какво още каза за театър "Но" японистът и културолог д-р Петко Славов


Композитор, музикант, певец и философ. Горан Брегович няма нужда от

Композитор, музикант, певец и философ. Горан Брегович няма нужда от ...

......... им помогнал за това. А съжалявате ли за нещо?Ами, не. (смее се) Не бих казал. Аз съм човек, който можеше да бъде професор по философия и да преподавам марксизъм. Вместо това, станах звезда. Би било неблагодарно от моя страна, ако кажа, че съжалявам за дори една стъпка в живота си.


Приятели, общественици, политици и граждани изпратиха в последния му път

Приятели, общественици, политици и граждани изпратиха в последния му път ...

......... септември ни напусна известният поет, писател и общественик Любомир Левчев. Той почина на 84-годишна възраст в болница, където е бил на лечение през последните няколко дни.Почина Любомир ЛевчевСтраната ни загуби ярко поетично перо! На 84-годишна възраст почина големият поет и писател Любомир Левчев. Първата му стихосбирка "Звездите са мои“ е...


„PS - Някой трябва да плати”. „Босият император” „Мечти и

„PS - Някой трябва да плати”. „Босият император” „Мечти и ...

......... "Морис Бежар - Девета симфония" - една от изненадите в програмата на Танц филм фест. 250 танцьори и музиканти се събират на сцената с могъщото послание „Всички хора са братя” - с вечната музика на Бетовен и хореографията на Бежар. Спектакълът „Деветата симфония” е видян от над 100 000 зрители.


Тази вечер във Варна започна 37-ият фестивал на българския игрален

Тази вечер във Варна започна 37-ият фестивал на българския игрален ...

......... на българския игрален филм "Златна роза``. Над 50 пълнометражни и късометражни произведения участват в двете състезателни програми. Много от тях се показват за първи път в България, а други идват с награди и участия от големи кино-форуми. Още за богатата програма - вижте в прякото включване на Албена Александрова. Варна


Един от големите гласове от Златната ера на операта -

Един от големите гласове от Златната ера на операта - ...

......... стая, някога това беше мястото, където водехме феновете си, когато бяха твърде много зад сцената. Беше едно много елегантно място, а сега е просто мястото, където чакат дубльорите. Защото сега има стриктно правило, че звездите могат да доведат не повече от 6-тима почитатели на представление зад сцената. Малко е тъжно.


Двуетажна сграда със стенни рисунки от петото хилядолетие преди Христа,

Двуетажна сграда със стенни рисунки от петото хилядолетие преди Христа, ...

......... цел в крайна сметка бъдещето, с цел културния туризъм, с цел самочувствието ни. За този обект трябва да се знае! Да се разработи, да се социализира, да мине тая прословута магистрала тук - да се завърши. Тук трябва да има достъп, хората от цял свят да могат да идват тук.


Къщата на Пейо Яворов в София вече е собственост на

Къщата на Пейо Яворов в София вече е собственост на ...

......... Къщата на Пейо Яворов в София вече е собственост на Столичната община. Емблематичната сграда на улица "Раковски" беше продадена на търг за около 1 300 000 лева. Къщата ще бъде ремонтирана и ще остане музей.


26 септември е Европейският ден на езиците. Отбелязва се от

26 септември е Европейският ден на езиците. Отбелязва се от ...

......... думата слово на български и датски език, защото навсякъде по света за медиите силата е в словото.Съществуват над 6000 езика на планетата, а само в Европа те са около 200. Това прави около три процента от всички езици по света. Заради прилива на бежанци и емигранти, Европа става още по-многоезична.


Лазерни 3D скенери могат да помогнат за опазването на сградите

Лазерни 3D скенери могат да помогнат за опазването на сградите ...

......... в нея и на самите нас. Прави още едно контролно завъртане, за да изравни данните и получената информация.Лазерните 3D скенери се прилагат изключително успешно в балистиката и в компютърната криминалистика.Технологията на лазерните 3D скенери спечелиха един от златните медали на Международния технически панаир. Церемонията по награждаването се проведе тази вечер.


Пианото на големия български композитор Тончо Русев, на което той

Пианото на големия български композитор Тончо Русев, на което той ...

......... „За теб, Българийо" е написана на това пиано.Димитър Николов: Това е един изключително мил жест, изключително трогателен жест, един голям сантимент за един велик наш съгражданин бургазлия.Семейството на бургаския композитор подари на града и няколко оригинални партитури на песни, написани на бургаското пиано на твореца и дискове с неговите песни.


Световната оперна звезда Елина Гаранча изпълни с възторг българската публика,

Световната оперна звезда Елина Гаранча изпълни с възторг българската публика, ...

......... концерти и ни се получава страхотно.Появата на Елина Гаранча у нас нямаше да бъде възможна без усилията на Софийската филхармония да представя на публиката световни оперни звезди. Концертът снощи беше повече от успех за оркестъра, който за пореден път доказа, че има нивото да партнира на артисти от международна величина.


Филмът

Филмът "А̀га" си живее собствен живот, ние го следваме, такъв ...

......... основните ми богатства.Доскоро нямах представа как работи системата за "Оскарите". Тя е много демократична. Трябва да се организират много прожекции, на които да бъдат канени колкото се може повече членове на академията. Министерството на културата, Филмовият център ще ни подкрепи, но очакваме подкрепа и от бизнеса, каза още Милко Лазаров.


Древният град Хераклея Синтика край Рупите през последните няколко години

Древният град Хераклея Синтика край Рупите през последните няколко години ...

......... Древният град Хераклея Синтика край Рупите през последните няколко години се превърна в най-посещавания туристически обект в Югозападна България. Кои са последните открития и какво могат да видят туристите и в днешния почивен ден - вижте повече в прякото включване на Десислава Малинова.


В Русе вървят снимките на нов български игрален филм. „Боби

В Русе вървят снимките на нов български игрален филм. „Боби ...

......... център и с копродуцентското участие на БНТ.Основната тема на филма е свързана със събитията преди, по време и след Втората световна война. Една драматична епоха, променила както света, така и нашата съдба като държава и народ. Старинният класически град Русе получи поредно признание, като бе избран за част от снимките.


Вече са известни новите носители на престижните награди

Вече са известни новите носители на престижните награди "Еми". Отличията ...

......... на Питър Динклидж за ролята му в "Игра на тронове".Питър Динклидж: "Това са десет години от живота ми. Много от нас имат деца, много от нас бяха деца, когато започнахме". Тони Шалуб, Джули Гарнър и Алекс Борстайн са останалите актьори, които си тръгнаха от церемонията със статуетки за поддържащи роли.


В Лос Анджелис се провежда церемония за обявяването на носителите

В Лос Анджелис се провежда церемония за обявяването на носителите ...

......... в драматичен сериал. С това той стана стана първият носител на тази награда, който не крие, че е хомосексуалист.Изненада на церемонията тази година е отличието за най-добра драматична актриса за британката Джоди Комър, която играе сериен убиец в американска телевизионна поредица. Британски сериал беше отличен в категорията за най-добра комедия.


В продължение на два дни в културния комплекс Сердика се

В продължение на два дни в културния комплекс Сердика се ...

......... и няколко леки копия, и разбира се мечът.Освен войници, днес по улиците на Сердика имаше и благородници. Пробианус - сенатор: Като сенатор обичам да си стоя на вилата в провинцията, но се налага да изпълнявам нарежданията на императора. Столичани могат да бъдат граждани на Римската империя поне за още ден.


Есента се посреща по-приятно в компанията на киното. А когато

Есента се посреща по-приятно в компанията на киното. А когато ...

......... Гаранча. Изящната певица идва по покана на Софийската филхармония. Ще открият сезона на 23 септември, в НДК, под дирiгентстовото на британеца Карел Марк Чичон. За концерта си в София Елина Гаранча е подготвила репертоар с любими оперни арии на Вердии Пучини, както и песни на Гардел и още красиви мелодии.


Софийската опера и балет открива своя нов сезон с концерт,

Софийската опера и балет открива своя нов сезон с концерт, ...

......... бюст на Панчо Владигеров на Софийската филхармония. Николай Гяуров вярва, че няма нищо по-красиво от човешкия глас и в него е целият израз. Оперни артисти от България, Италия, САЩ и Южна Корея изпълниха арии от опери, в които участва и Николай Гяуров. Вижте повече в прякото включване на Айше Сали.


Картините на големи български творци, на чиито фон са се

Картините на големи български творци, на чиито фон са се ...

......... тема за десетилетия в българското изкуство. Едно просто обяснение - спомняме си датата 7 септември и връщането на Южна Добруджа. Цено Тодоров, Златю Бояджиев, Димитър Киров, Светлин Русев са сред авторите, чието изкуство съпътства дипломацията. А до техните картини ще видим и оредени и медали, връчвани за заслуги към България.


Министърът на културата Боил Банов връща от Германия придобити при

Министърът на културата Боил Банов връща от Германия придобити при ...

......... страната ни в германската столица те ще бъдат върнати в страната им на произход.В рамките на посещението в Германия предстоят редица срещи и разговори на министър Банов с представители на различни институции, на които ще бъдат обсъдени възможностите за разширяване на двустранния обмен във всички области на изкуството и културата.


19 наши ярки съвременни художници и скулптури сътвориха творби за

19 наши ярки съвременни художници и скулптури сътвориха творби за ...

......... чийто паметник на Махатмата се издига вече на входа на Южния парк в София. И професор Емил Попов, който в изложбата вижда Пророка на ненасилието в ръцете му за молитва, и е сред избраните 40 автора от цял свят, създали внушителния мемориал в Индия за "Солния поход" на Махатма Ганди.


Американецът Мартин Кейниг, записал песента

Американецът Мартин Кейниг, записал песента "Излел е Делю хайдутин" на ...

......... за да съставят изложбата „Балканско ехо. ХХ век. Звуци и портрети от България". А инициативата е на вицепрезидента Илияна Йотова, която се срещна с Мартин Кейниг през март при посещението си в Съединените щати. Мартин помни енергията и усмивките, тъгата и историите зад тези снимки. Част от една незабравима България.


Примата на българската музика Лили Иванова е носител на тазгодишната

Примата на българската музика Лили Иванова е носител на тазгодишната ...

......... Примата на българската музика Лили Иванова е носител на тазгодишната голяма награда на Столична община за ярки постижения в областта на културата. © БГНЕС / Архив


"Засукан свят" на Мариус Куркински ще даде началото на тазгодишното ...

......... защото става на 70 и е решил да бъде изповеден и разголен, но филмът е изключително въздействащ. Антонио Бандерас много майсторски се превъплъщава в ролята на големия режисьор и напълно заслужено спечели наградата за мъжка роля в Кан. Тази година времето за хубаво кино е от 14 до 28 ноември.


Честваме 100 години от рождението на Николай Хайтов.Родопски гайди, откъс

Честваме 100 години от рождението на Николай Хайтов.Родопски гайди, откъс ...

......... по илюстрации от "Диви разкази" са част от тържествената вечер в Народния театър. Актьорите Васил Банов и Васил Михайлов припомниха едни от най-запомнящите се Хайтови думи в спектакъла "Палежи и грабежи" с режисьор Юрий Дачев. Патриот, познавач на Родопите, слакодумен разказвач. Книгите на Хайтов са издадени в над 4-милионен тираж.


За 13-ти път Фондация „Братя Мормареви

За 13-ти път Фондация „Братя Мормареви" раздаде своите награди на ...

......... Лъчезар Йорданов от Казанлък. В "Различните днес" той пита кои хора са повече днес - добрите или нахалните и грубите.Председателят на фондацията, социологът Кънчо Стойчев, коментира, че сред младите е много силна темата за свободолюбието, както и за все по-успешното им интегриране в света, което личи и от наградените творби.


За поредна година София е домакин на фестивала

За поредна година София е домакин на фестивала "Анивенчър Комик ...

......... срещнат с част от своите любимци от екрана. Гости тази година са звезди от филмите за Хари Потър, актьори и сценаристи на "Игра на тронове", както и емблематични образи от света на комиксите от близкото минало. Най-запалените фенове пък се включиха в състезание за най-добър костюм - т. нар. косплей.


АРТщрихи се завръщат, за да се потопим в морето на

АРТщрихи се завръщат, за да се потопим в морето на ...

......... Варна и София. Джанлука е елегантността и присъствието, Иняцио е радостта и благодарността, а Пиеро - силата и енергията.”, пишат италианските медии за тях. Мултиплатиненото трио идва с нова програма. С турнето отбелязват 10 бляскави години на сцена. На 24 е кулминацията в Арена ди Верона, която е напълно разпродадена.


Спектакли на Мариус Куркински, Диана Добрева и Иван Пантелеев са

Спектакли на Мариус Куркински, Диана Добрева и Иван Пантелеев са ...

......... участието на Кръстьо Лафазанов, а 2020 година ще започне с "Плач на ангел" на Стефан Цанев. През новия сезон субтитри на английски език ще направят достъпни и за чужденци някои от спектаклите на големите български актьори. Ще могат да научат повече за театъра и в специални туристически разходки всеки понеделник.


В Дома на хумора и сатирата в Габрово тази вечер

В Дома на хумора и сатирата в Габрово тази вечер ...

......... темета "Измерения на публичното". ГабровоЕкспозицията представя паметници, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията. В проекта се включват шест държави. Габрово представят Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа където утре от 14 ч. ще има и представление на група ЛИГНА и Стефан Щерев.


След едногодишна пауза фестивалът

След едногодишна пауза фестивалът "НОЩ/Пловдив" се завръща и в три ...

......... специална детска програма за учениците, която можете да видите пред сградата на тв център. Три са основните откриващи събития тази вечер: на римския стадион се проведе междуизмерен ритуал, във Военния клуб в полунощ започва голямото откриващо парти, а час по-рано Античният театър ще посрещне специален аудиовизуален проект, посветен на Пловдив.


Най-дългата нощ се завръща в Пловдив - от днес в

Най-дългата нощ се завръща в Пловдив - от днес в ...

......... предложения към публиката от всички сфери на изкуството - театър, кино, визуални изкуства. В Нощта се включват и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове. Артисти ще излязат на площадите на града, ще отворят и театрите, а музикалните клубове са приготвили многобройни изненади. Предвидени са и събития за най-малките.


Концерти, кулинарни демонстрации и дегустации, спортни проява, улица на занаятите

Концерти, кулинарни демонстрации и дегустации, спортни проява, улица на занаятите ...

......... в пространството около НДК на 13, 14 и 15 септември.Организаторите си поставят за основна цел да върнат българите от цял свят към корените си и под родната стряха, за да усетят и запазят българския дух, постиженията български, както и да ги превърнат в посланици на Родината ни по целия свят.


Приключи осмото издание на

Приключи осмото издание на "Пътуващо лятно кино с БНТ". Филмът ...

......... актьора Мариан Вълев със сериозен зрителски интерес. Поставя финала и задава много посоки за размисъл.Мариан Вълев, режисьор: Занимава емоционалността на героите, чувствителността, отношения между деца и родители. Всеки би могъл да намери нещо за себе си в "Лошо момиче". Новото българско кино продължава срещите със зрителите от екрана на БНТ.


Тази вечер във Варна беше открит 15-ят Световен фестивал на

Тази вечер във Варна беше открит 15-ят Световен фестивал на ...

......... едни, минаха втори трети, сега са четвърти и това е най-хубавото. Извън състезателната програма ще бъде представена изложба на белгийски комикси, ще има детски работилници и конкурси за детски рисунки. Премиера на филмите си ще направят Ася Кованова с „Лист хартия" и Пенчо Кунчев с филма си „Рози в нощта".


Майстори на акварела от целия свят с изложба в галерия

Майстори на акварела от целия свят с изложба в галерия ...

......... издишването. И в тези секунди трябва да направя, това което мога, това на което съм способен. Красотата на заобикалящата ги реалност, бита и културата на собствения народ, а може би и света на мечтите ще открием сред най-ярките произведенията на художниците. Изложбата ще остане в галерия "Нюанс" до 29 септември.


Тази вечер е финалът на осмото издание на

Тази вечер е финалът на осмото издание на "Пътуващо лятно ...

......... град на киното на ЮНЕСКО 2015 година и в такъв смисъл "Лятно кино с БНТ" е една инициатива, която е изцяло в подкрепа на нашата стратегия за развитие на киното в отношението си към българското кино, в създаване нова млада публикува. Особено към новите български режисьори, към новото българско кино.


Актьорът Даниел Крейг завладя скалния италиански град Матера. Крейг, Леа

Актьорът Даниел Крейг завладя скалния италиански град Матера. Крейг, Леа ...

......... технология.Завръщат се и други познати лица - Ралф Файнс като Ем и Наоми Харис като Мънипени. Филмовата сага за британския таен агент е една от най-печелившите в историята на киното. "Спектър" от 2015 успя да спечели 880 милиона долара от световния боксофис, а "Скайфол" от 2012 - над 1 млрд.


С рекорден брой участници започва седмото издание на

С рекорден брой участници започва седмото издание на "Алея на ...

......... в пешеходната зона на булевард "Витоша". Алеята ще бъде открита в 17 часа днес, до паметника на Алеко Константинов, и ще продължи до неделя включително. За гостите е предвидена богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с автори, игри и работилници за деца. Входът за всички тях е свободен.


"БНТ на 60". Обществената телевизия празнува своята годишнина със специално ...

......... превърнат в звезди от екрана, във всенародни любимци, разбира се, има хора, които са израснали с телевизията и си спомнят с много усмивка своите детски кумири, любимите анимационни филми и телевизионни предавания. С много истории, останали зад кулисите на празниците, ще честваме и нашия празник. Започваме тази вечер в 22:00.


Единствената в страната театрална формация, която обучава в актьорското изкуство

Единствената в страната театрална формация, която обучава в актьорското изкуство ...

......... репетират "Вражалец" на Ст. Л. Костов и са решени да дадат всичко от себе си, както винаги. Премиерата се очаква да бъде през ноември, а дотогава:Иван Цветанов: Пожелавам си да продължаваме да работим толкова екипно, да създаваме още по-добри спектакли, да развиваме дейностите си и смело напред на всички фениксчета.


Българското кино през погледа на жените-режисьори. За първи път кинопанорама

Българското кино през погледа на жените-режисьори. За първи път кинопанорама ...

......... се окажем с чисто мъжки поглед върху нашия живот и чувствителността на съвременния човек, а в края на краищата това е разнообразието на света и на нашето общество - да има различни погледи към действителността. Панорамата "Особен поглед" ще продължи до 23 септември, а входът за всички филми е свободен.


Рок хитове в изпълнение на симфоничен оркестър звучаха снощи на

Рок хитове в изпълнение на симфоничен оркестър звучаха снощи на ...

......... Рок хитове в изпълнение на симфоничен оркестър звучаха снощи на Античния театър в Пловдив. След като покори големите европейски сцени спектакълът "Rock the Operа" вдигна на крака и многобройната публика в Пловдив. Вижте и още в репортажа. Пловдив


"Жокерът" на американския режисьор Тод Филипс, с участието на Хоакин ...

......... във филма "Мартин Идън" по романа на Джек Лондон.За най-добра актриса журито определи французойката Ариане Аскариде за ролята ѝ в "Световна слава".Филмовият фестивал във Венеция, който се счита са неофициалното откриване на международния филмовия сезон, е и също предвестник за филми, които ще получат по-нататъшно признание, като например наградите Оскар.


Властите в Индия планират да отворят Тадж Махал и през

Властите в Индия планират да отворят Тадж Махал и през ...

......... след залеза на слънцето.В момента Белият мавзолей може да бъде посетен през нощта само 5 пъти месечно - на пълнолуние, две нощи преди и след него."Получихме много молби Тадж Махал да бъде отворен през нощта. Искаме да реализираме тази идея", заяви индийският министър на туризма и културата Прахлад Сингх Пател.


Първа копродукция на Старозагорската опера с италиански оперен театър. Една

Първа копродукция на Старозагорската опера с италиански оперен театър. Една ...

......... риска в ролята на Атила да дебютира младият бас Марко Споти, но подкрепен от опитната Сузана Бранкини в ролята на Одабела. У нас съставът все още се пази в тайна. И все пак -Юлиян Константинов и Ивайло Джуров са певците, които с най-голяма вероятност ще изпеят "Атила" на стадион "Берое".


Археолозите, които изследват остров Кирик край Созопол, попаднаха на изключително

Археолозите, които изследват остров Кирик край Созопол, попаднаха на изключително ...

......... Йония, това е много характерно, да и е ето толкова голям съд ... имаме и тази типична местна керамика на ръка, която е характерна за тракийския стилМакар привлечени от медните мини и природните богатства на района, първите заселници в Аполония очевидно са работили и живели в съгласие с местните траки.


Известният в цяла Европа спектакъл Rock the Operа гостува тази

Известният в цяла Европа спектакъл Rock the Operа гостува тази ...

......... на проекта е диригентът Фрийдеман Рийле, под чието ръководство тази вечер свирят музикантите от Пловдивската опера. Родни и чуждестранни гост-солисти представят в спектакъла в Пловдив вечните хитове на "Куин", "Дийп Пърпъл", "Пинк Флойд", "Ролинг Стоунс". От българска страна в спектакъла участват Невена Цонева, Наско от „БТР" и Звезди от „Ахат".