"Клуб НЛО" се завръща с концерт в НДК. Незабравимите песни ...

......... Споменът за НЛО събира екипа след 14-годишна пауза. Освен Георги Мамалев, Антон Радичев, на сцената ще видим Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров. Нов скеч ще покаже от какво се вълнуват Тримата в кухната, а концертът ще завърши с хоро. Така нещата може би ще изглеждат същите, но смехът ще лекува.


Музиката от любимите на поколения видеоигри ще звучи утре вечер

Музиката от любимите на поколения видеоигри ще звучи утре вечер ...

......... да бъде вълнуващо. И музиката се превръща в двигател на емоциите. Затова искам тя да бъде на предна позиция.Симфоничен оркестър, хор, мултимедийно шоу и косплей са част от концерта, който ще прозвучи утре вечер. И освен да напомня за игрите и приятелите, той ще продължи да подобрява и своя рекорд.


"Нарисувай ми тъга" - така е озаглавена специалната вечер в ...

......... е светла тъга. Тази тъга те прави повече човек, не трябва да се избавяме съвсем от тъгата.Специалната вечер подари и друга премиера - на анимационния концерт по "Четирите годишни времена", проект на Университета по изкуства в Токио - с филмите на четирима световни режисьори, начело със "Зимата" на Теодор Ушев.


С над 170 събития в 18 български града започва

С над 170 събития в 18 български града започва "Нощта ...

......... сцената беше много хубава.Дани: И гримьорките много ми харесаха - много хубаво гримират.Камен Янков: Почти няма постановка, която да не съм гледал на Пловдивския театър и не може да се изпусне и не бива да се изпуска"Посетителите си пожелаха Разходките зад кулисите да не са само една нощ в годината.


Само преди по-малко от месец един от най-четените съвременни български

Само преди по-малко от месец един от най-четените съвременни български ...

......... Само преди по-малко от месец един от най-четените съвременни български автори - Георги Господинов, беше отличен с голямата европейска награда за литература "Ангелус". Защо литературата и културата не са за подценяване и каква е тяхната сила за бъдещето - вижте разговора с писателя, който беше гост в студиото на "Панорама".


Българският филм „Сестра“ на режисьора Светла Цоцоркова спечели голямата награда

Българският филм „Сестра“ на режисьора Светла Цоцоркова спечели голямата награда ...

......... завеса, той отразява социално, исторически и лично "необичайните гледни точки, с които източноевропейското кино разказва своите истории", обясни програмният директор Бернд Будер подбора на филмите.Интересът към филмовия фестивал изглежда непрестанен. Както и през предходната година, 22 000 посетители присъстваха на програмните събития и тази година. Бяха прожектирани над 200 филма."В кръг" на Стефан Командарев тръгва по кината от 8 ...

......... в нас. Само в нас и оттук нататък мисля, че не всичко е в нашите ръце - да не се въртим "в кръг", а да изберем правилната посока. Посоката е следващата прожекция утре вечер, в Дома на киното, а от петък "В кръг" е на голям екран в цялата страна.


Нов вид градско улично изкуство радва очите на жителите и

Нов вид градско улично изкуство радва очите на жителите и ...

......... В стволовете има повече истина, отколкото в камъните. Те съдържат специфични форми, образувани от растежа и от влиянието на отминалите сезони.Произведенията на младия творец са пръснати в различни райони на Вечния град. Разположението им е отбелязано в уебсайт, а туроператорите вече ги включват в обиколките, посветени специално на уличното изкуство.


"Киномания" се готви за старт. Днес открехнаха завесата към новата ...

......... от един от двамата му синове - Андрей. И за Фелини - "Фелини безкрай". 100 годишнината на Фелини предстои буквално след два месеца, през януари.Ще видим и новите филми на Педро Алмодовар и Уди Алън. Емоционална среща се очаква с римейка на "Роди се звезда" от 54-та с Джуди Гарланд.


Тя ще свързва автори от 14 държави. Страната ни е

Тя ще свързва автори от 14 държави. Страната ни е ...

......... 14 държави в Югоизточна Европа. Асоциация, която ще свързва наши и чужди писатели. Така в България ще се издават техни произведения. И някъде там ще четат наши.Лука Чедрола, италиански писател: Това е страхотен шанс да се построи мост между хората.Дълги и невидими мостове. От онези, които понякога се оказват най-съществени.


България отново ще има свой представител на на „Евровизия“ след

България отново ще има свой представител на на „Евровизия“ след ...

......... През 2020-а година „Евровизия“ ще се проведе в холандския град Ротердам на 12, 14 и 16 май. Всички конкурсни вечери ще бъдат излъчвани на живо по БНТ 1. Повече информация за конкурса можете да намерите на официалния сайт на Евровизия България, както и в социалните мрежи – Facebook,Twitter и Instagram.Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на

Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на ...

......... вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са безспорни образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти.Освен като изпълнител, музикант и композитор, Кирил Маричков е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция.


Поредна значима археологическа находка в Пловдив. Мраморна статуя на Великата

Поредна значима археологическа находка в Пловдив. Мраморна статуя на Великата ...

......... се е събирало населението на Филипопол и се поставяли най-важните съобщения.Мая Мартинова- археолог: Тук сме разкрили много постаменти от императорски статуи, до момента са четири, афиш за гладиаторски борби, скулптури, изобщо това е най-репрезентативната част на градския площад.След като бъде реставрирана, находката ще обогати колекцията на Археологическия музей в Пловдив.


За първи път Националният дворец на културата ще е домакин

За първи път Националният дворец на културата ще е домакин ...

......... от цял свят да покажат това, което правят в момента. Държавите са над 25.Проф. Йонов е един от журито. Самият той е творец и добре знае, че плакатите будят умовете, затова всеки избира какво да види и усети. Стига да вдигне поглед от земята и да погледне за малко настрани.


Откриват паметник на Пенчо Славейков в Милано, без дизелови и

Откриват паметник на Пенчо Славейков в Милано, без дизелови и ...

......... паметник на Пенчо Славейков в Милано, без дизелови и бенинови коли в Брюксел длед десетилетие, уникален апарат за ранна диагностика на астма като дарение за "Пирогов", забранен в страната си режисьор показва "Три лица", Селин Дион пуска три сингъла от новия си албум Courage, задочни звездни концерти в Новогодишния фестивал.....


Днешният 27 октомври е Световният ден на аудио-визуалното наследство. Какви

Днешният 27 октомври е Световният ден на аудио-визуалното наследство. Какви ...

......... Днешният 27 октомври е Световният ден на аудио-визуалното наследство. Какви са тайните на аудио-визуалното изкуство и защо еврокомисарят Мария Габриел поздрави всички, които работят в сферата, вижте в репортажа на Асен Манасиев.Какво е свободата на избора и възможността да избереш най-добрия

Какво е свободата на избора и възможността да избереш най-добрия ...

......... Константинов в нашето съвремие, за които да гласувам всеки ден. Няма какво да си правим илюзии и да се избира по-малкото зло. На България й трябва нещо радикално различно - знам, че има хора с такъв потенциал и е въпрос на време те да се появят.Вижте целия разговор във видеото!


В деня на Народните будители - 1 ноември, за първи

В деня на Народните будители - 1 ноември, за първи ...

......... бъде и изкуствени възстановки, каквито виждаме или патриотарски възстановки на историческите събития, с каквито мисля, че се нагледахме последните години. Това е най-големият хуманитарен проект, който за първи път обединява усилията на повече от 170 изследователи от различни университети у нас. За 5 години финансирането му е 30 млн. лв.


Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО учреди създаването на нова награда на

Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО учреди създаването на нова награда на ...

......... - биология, химия, физика, а също и математика.Предложението за учредяване на наградата е направено от руския премиер Дмитрий Медведев. Изпълнителният съвет на организацията е подкрепил идеята без гласуване. Това се превръща в най-голямата награда в областта на науката, съществуваща под егидата на ЮНЕСКО. Първото й връчване ще се проведе догодина.


След месеци преговори, най-мащабната изложба, посветена на Леонардо да Винчи,

След месеци преговори, най-мащабната изложба, посветена на Леонардо да Винчи, ...

......... италианския ренесансов художник. Към момента са продадени над 220 хиляди билета. Най-известното произведение на гения от Тоскана - "Мона Лиза", няма бъде преместена и ще остане в Държавната зала на музея, тъй като капацитетът й е по-голям. Изложбата, под патронажа на френския президент Еманюел Макрон, ще продължи до 24 февруари.


Исторически момент за къщата музей на Пейо Яворов. От днес

Исторически момент за къщата музей на Пейо Яворов. От днес ...

......... революционер. Тук има много оръжие. Тук има много негови атрибути, които ние пазим и които се надявам, че ще получат възможност да бъдат изложени при следващия ремонт. Националният литературен музей ще продължи да стопанисва къщата музей на Пейо Яворов. Празничният повод беше отбелязан с литературно четене пред дома на поета.


От днес къщата-музей на Пейо Яворов официално е собственост на

От днес къщата-музей на Пейо Яворов официално е собственост на ...

......... стигна след години на притежаване на къщата на различни собственици, няколко обяви за търг, както и конструктивни проблеми. Преди месец Столичната община купи емблематичната сграда за близо 1 млн и 300 хил. лева. Домът на поета ще бъде ремонтиран, а за него ще продължи да се грижи Националният литературен музей.


Дългогодишната сага с къщата на Яворов приключва утре. Наскоро Столичната

Дългогодишната сага с къщата на Яворов приключва утре. Наскоро Столичната ...

......... 11.00 часа Общината официално ще влезе във владение. Това ще стане в присъствието на заместник-кмета Тодор Чобанов и още няколко официални лица.Къщата се нуждае от голям и спешен ремонт, каза в интервю за БНР Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей. Това е институцията, която се грижи за експозицията вътре.


Трима български фотографи са сред най-добрите в света за 2019

Трима български фотографи са сред най-добрите в света за 2019 ...

......... Баку и Москва. Димитър Дилков, който работи за Франс прес в Москва е отличен за две фотографии -от паметника на връх Шипка и от парка Горки в руската столица. Третият българин в престижната класация е Христо Русев от вестник "Стария мост" със снимка на историческия мост в босненския град Мостар.


Нова туристическа атракция в Пловдив. Гостите и жителите на града

Нова туристическа атракция в Пловдив. Гостите и жителите на града ...

......... го направи само един човек, за да може да покаже колко е голям.За момента графити туровете са само в неделя и понеделник. Групите тръгват от сградата на общината точно в 14 часа. Но идеята на организаторите е, ако има интерес, те да се провеждат и в други дни от седмицата.


Изложба с ръкописи и ценни издания беше открита тази вечер

Изложба с ръкописи и ценни издания беше открита тази вечер ...

......... Берон и "Неделник" на Софроний Врачански са част от колекцията, съхранила книжовното богатство на България. Във витрините се откроява и Четириевангелието - една от най-важните книги на Християнството, която е и сред най-преписваните и богато украсявани. Поводът за изложбата е Годишната конференция на директорите на националните библиотеки в Югоизточна Европа.


Силно актьорско присъствие беляза петото юбилейно издание на Европейския фестивал

Силно актьорско присъствие беляза петото юбилейно издание на Европейския фестивал ...

......... "Кредо" и "Контрабасът" на Народния театър.Постановката на Петринел Гочев и Габровския театър "За Първото българско царство: Отшелника" заслужи отличия за най-впечатляващ спектакъл и за младата актриса Надежда Петкова. Награди бяха присъдени и на чешкия мим Михал Хехт, "Играещият оркестър" от Румъния и "Майстори" на Ловешкия театър, с режисьор Бойко Илиев.


Писателят Георги Господинов спечели една от най-големите европейски награди за

Писателят Георги Господинов спечели една от най-големите европейски награди за ...

......... издание на романа, а преводът е на Магда Питлак. Георги Господинов е първият българин, спечелил наградата "Ангелус". Той беше предпочетен пред други шестима писатели от Австрия, Чехия, Русия, Украйна. Нобелистката Светлана Алексиевич, украинецът Юрий Андрухович, роденият в Сараево Миленко Йергович също са получавали наградата, която се връчва от 2006 година.


Ларс Улрих от

Ларс Улрих от "Металика" обяви, че неговият приятел Джеймс Хетфийлд ...

......... Това е невероятно нещо.``Битката на Джеймс със зависимостта е документирана във филма от 2004 г. „Some Kind Of Monster“ и той прекарва време в реабилитация след излизането на филма.През 2017 г. той разкри, че е бил трезвен от 15 години и заяви, че страхът е огромен мотиватор за неговото възстановяване.


Теодор Ушев с шанс отново да се бори за

Теодор Ушев с шанс отново да се бори за "Оскар". ...

......... представя по света и вече има 5 награди от 4 престижни фестивала: Торонто, Ванкувър, Отава, Монреал. Това би била втора номинация за "Оскар" на Ушев. © АрхивАнимацията „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев със световна премиера в ТоронтоДоналд Съдърланд и синът му Росиф Съдърланд са официални гости на първата прожекция


Огромно международно признание за българския баритон Владимир Стоянов. Той беше

Огромно международно признание за българския баритон Владимир Стоянов. Той беше ...

......... колебания приема да пее Жорж Жермон в Травиата. Казва, че любовта между него и тази публика е взаимна. Доказва го и фактът, че въпреки изключителните български оперни певци, пели преди него в Италия, никой досега не е бил обявяван за "Кавалер на Верди" в дългата история на тази престижна награда.


"Историческо величие" започна своето пътуване от НДК. Песни от 10 ...

......... оркестър", „Легенда за лунната принцеса” от Ниш дойдоха специално за феста. Утре на официалната церемония ще бъдат връчени наградите. Алеята на славата, превърнала се в традиция Европейският фестивал на пътуващия театър в Сливница ще се увеличи с още една почетна звезда – за любимия на няколко поколения актьор Павел Поппандов.


Стефан Вълдобрев и

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" организират голям концерт на 11 ...

......... вълнение, да си споделим тези неща и да ни бъде хубаво. Това ще бъде един такъв финален акорд, след който ще се поприбера ще помълча, ще се потопя, ще съзерцавам, ще се фокусирам върху нови неща и дай боже догодина вече, да мислим за записване и издаване на нови песни.


"Има и добри новини с българско участие. "Физика на тъгата" ...

......... дни! 2 награди от Фестивала на Новото кино в Монреал - най-добър канадски филм ( награда ДАДА много ми допада като име;) и най-добър анимационен филм."Така се случи, че "Физика на тъгата" спечели 5 награди от 4-те най-важни големи Канадски фестивала: Торонто, Ванкувър, Отава, Монреал - Тъга по цялата територия:)".


Една от най-големите звезди на френската музика Мирей Матийо пристига

Една от най-големите звезди на френската музика Мирей Матийо пристига ...

......... Матийо не е престава да твори и да дарява публиката с усмивка от началото на кариерата си през 1965 г. Обичана е еднакво както от обикновените хора, така и от големите световни лидери и шоу звезди. През 1998 г. е удостоена с почетната титла Кавалер на Ордена на Почетния легион.


Кои са най-добрите филмови адаптации на книги в тазгодишното издание

Кои са най-добрите филмови адаптации на книги в тазгодишното издание ...

......... Кои са най-добрите филмови адаптации на книги в тазгодишното издание на "Синелибри"? Тази вечер кино-литературният фестивал връчва своите награди. Кристоф Ламбер е председател на журито, а кои са отличените - разказва Айше Сали.


Тази вечер Държавна опера Стара Загора ще представи една от

Тази вечер Държавна опера Стара Загора ще представи една от ...

......... е добре, когато на сцената се появи опера от Росини, публиката да не я пропуска. Влезе ли в салона, няма как да не се забавлява. А ако певците са наистина добри, това ще е не просто забавление, а пълна наслада от докосването до една кипяща от емоции и жизненост музика.


„Дневници & делници” от Татяна Лолова.

„Дневници & делници” от Татяна Лолова. "Сцени от един семеен ...

......... на екрана след тържествената церемония за наградите на Синелибри.12 вдъхновени от книжни истории филми се състезават за наградата на Синелибри,Утре ще стане ясно кой е победителят, а тържественият финал идва с „Тази, която не съм”, по романа на Камий Лоранс. Дълбоко надникване в мрежата, където другото аз заема ключово място.


Книга за големия български художник Златю Бояджиев беше представена в

Книга за големия български художник Златю Бояджиев беше представена в ...

......... Толкова майсторски я прави, че като гледате картината много трудно може да разберете, че една част е правена преди болестта, а втората след това.В книгата са проследени и моменти от творческите пътешествия на художника с близки приятели в пусти села и малки църкви, които го вдъхновяват за нови живописни платна.


Две Нобелови награди за литература бяха присъдени от Шведската академия,

Две Нобелови награди за литература бяха присъдени от Шведската академия, ...

......... с нея напусна и постоянната секретарка Сара Даний, първата жена на този пост.На фона на скандала и делото срещу Арно бе решено да се отложи наградата, така че през 2019 г. са връчени две награди. Освен това тази година за първи път независими експерти бяха включени в избора на победителя.


Управата на Лувъра постави

Управата на Лувъра постави "Мона Лиза" в обновена зала. Така ...

......... на Леонардо в по-добри условия, а й напливът им ще се регулира по-добре. Джокондата отново ще се гледа зад стъкло, но този път по-прозрачно и на тъмносин фон на стените, за да изпъкват повече цветовете на творбата, рисувана между 1503 и 1506 г. Залата не беше обновявана от 15 години.


Илюстрации на Ясен Гюзелев по творби на Жул Верн и

Илюстрации на Ясен Гюзелев по творби на Жул Верн и ...

......... пък не? А защо пък да не е възможно и това. И така, духом потегляш. Още няколко илюстрации трябва да създаде Ясен Гюзелев, за да стигне до края това пътешествие по Жул Верн. После то ще започне отначало за читателите в Испания, които първи ще вземат в ръце илюстрираната книга.


История за ценностите и изпитанията, в която правилното и грешното

История за ценностите и изпитанията, в която правилното и грешното ...

......... по нея са универсална история - за отношенията и конфликта между баща и син, за помирението, за това как да постъпиш, когато някой от твоето семейство те нарани.Писателят ще представи "Заличено момче" във Варна, Бургас и Пловдив, а следващите прожекции на филма в София са на 8 и 14 октомври.


Институтът за международни отношения на Германия представя в Пловдив най-мащабната

Институтът за международни отношения на Германия представя в Пловдив най-мащабната ...

......... проблеми.Двете най-нови пространства за изкуство в Пловдив събират колекцията: в галерия „Капана" са представени класическите образци до края на 70-те години; в изложбената зала „2019" са творбите от 80-те и 90-те години и началото на настоящия век. Откриването е в четвъртък, възможността да бъде разгледана изложбата е до 8 декември.


"Сестра" с награда от Сан Себастиан. Марин Янев и Стефан ...

......... превзе класациите и интереса на публиката, сега направиха втори скок, с песента на Димитър Вълчев и аранжимента на Момчил Колев. Филмовата версия със звездното участие на Меглена Караламбова и Борис Луканов отдава почит към творчеството на Ингмар Бергман. Финалът е отворен, може би към продължение на темата в трета песен.


След 18 години в търсене на филмите, които заслужават „Златната

След 18 години в търсене на филмите, които заслужават „Златната ...

......... или в друг български град. За мен е много по-интересно да науча това за дадена страна. 69-ото издание на „Берлинале“ премина и под знака на изпращането на Дитер Кослик като директор на фестивала. Сега, духовит и изпълнен с енергия, продължава напред. Ще си отида вкъщи и ще излъскам своите награди!


Тази вечер с филма

Тази вечер с филма "Офицер и шпионин" на Роман Полански ...

......... като Жулиет Бинош и Катрин Деньов. Както и ще ни доближи до легенди като Карл Лагерфелд, Казанова и Леонардо да Винчи. Откриването е днес от 19 часа с бляскав спектакъл на Мила Робер, а председател на журито за конкурсната програма е Кристоф Ламбер. Фестивалът ще бъде закрит на 20 октомври.


Тъмната страна на човешката психика - Хоакин Финикс за ролята

Тъмната страна на човешката психика - Хоакин Финикс за ролята ...

......... скрие от папараците, но е важно посланието, което изпращат - има неща, които са прекалено лични и дори публичните личности като тях имат право поне част от живота им да остане скрита.Хари и Мегън казват, че каквато и сума да бъде евентуалното обезщетение от вестника, ще бъде дарена за благотворителност.


Тази вечер във Варна бяха връчени наградите на 37-ия фестивал

Тази вечер във Варна бяха връчени наградите на 37-ия фестивал ...

......... Юки" на Дими Стоянович и режисьора Лъчезар Аврамов, копродукция с БНТ и специално отличие за "Лошо момиче" на Мариян Вълев, изцяло продекция на БНТ."Златна роза" за пълнометражен филм и наградата за сценарий, както и награда за главна мъжка роля получи филма "Бащата"."Златна роза" за късометражно кино отиде при филма "Нина".


"Необозримото" творчество на Кольо Карамфилов в галерия на НДК. Изложбата ...

......... че във всеки един от нас дреме по един Пинокио, чиито нос става все по-голям, защото размерът на лъжата в днешното ново време е много неясен. Според сина на художника пътешествието прилича сливане на небето и земята. И някъде там е останал отпечатъкът от таланта на артиста - модерен номад.


Ален Делон се завръща на големия екран във филма

Ален Делон се завръща на големия екран във филма "Toute ...

......... октомври 2018 г. Ален Делон прекарва само ден на снимачната площадка, но вече заяви, че е много щастлив от възможността да се върне в света на киното.Ален Делон е получил ударФренската кинолегенда Ален Делон е получил удар и се възстановява в швейцарска болница. Новината беше съобщена от най-големия му син.


Изисканото изкуство на древния японски театър

Изисканото изкуство на древния японски театър "Но", просъществувал повече от ...

......... че музиката на театър "Но" е свързвала навремето Пътя на коприната с музиката на нашия Йоан Кукузел. За такива тайнства ни подсещат тазгодишните 30 юбилейни Дни на японската култура, които продължават до началото на декември. Вижте във видеото какво още каза за театър "Но" японистът и културолог д-р Петко Славов


Композитор, музикант, певец и философ. Горан Брегович няма нужда от

Композитор, музикант, певец и философ. Горан Брегович няма нужда от ...

......... им помогнал за това. А съжалявате ли за нещо?Ами, не. (смее се) Не бих казал. Аз съм човек, който можеше да бъде професор по философия и да преподавам марксизъм. Вместо това, станах звезда. Би било неблагодарно от моя страна, ако кажа, че съжалявам за дори една стъпка в живота си.


Приятели, общественици, политици и граждани изпратиха в последния му път

Приятели, общественици, политици и граждани изпратиха в последния му път ...

......... септември ни напусна известният поет, писател и общественик Любомир Левчев. Той почина на 84-годишна възраст в болница, където е бил на лечение през последните няколко дни.Почина Любомир ЛевчевСтраната ни загуби ярко поетично перо! На 84-годишна възраст почина големият поет и писател Любомир Левчев. Първата му стихосбирка "Звездите са мои“ е...


„PS - Някой трябва да плати”. „Босият император” „Мечти и

„PS - Някой трябва да плати”. „Босият император” „Мечти и ...

......... "Морис Бежар - Девета симфония" - една от изненадите в програмата на Танц филм фест. 250 танцьори и музиканти се събират на сцената с могъщото послание „Всички хора са братя” - с вечната музика на Бетовен и хореографията на Бежар. Спектакълът „Деветата симфония” е видян от над 100 000 зрители.


Тази вечер във Варна започна 37-ият фестивал на българския игрален

Тази вечер във Варна започна 37-ият фестивал на българския игрален ...

......... на българския игрален филм "Златна роза``. Над 50 пълнометражни и късометражни произведения участват в двете състезателни програми. Много от тях се показват за първи път в България, а други идват с награди и участия от големи кино-форуми. Още за богатата програма - вижте в прякото включване на Албена Александрова. Варна


Един от големите гласове от Златната ера на операта -

Един от големите гласове от Златната ера на операта - ...

......... стая, някога това беше мястото, където водехме феновете си, когато бяха твърде много зад сцената. Беше едно много елегантно място, а сега е просто мястото, където чакат дубльорите. Защото сега има стриктно правило, че звездите могат да доведат не повече от 6-тима почитатели на представление зад сцената. Малко е тъжно.


Двуетажна сграда със стенни рисунки от петото хилядолетие преди Христа,

Двуетажна сграда със стенни рисунки от петото хилядолетие преди Христа, ...

......... цел в крайна сметка бъдещето, с цел културния туризъм, с цел самочувствието ни. За този обект трябва да се знае! Да се разработи, да се социализира, да мине тая прословута магистрала тук - да се завърши. Тук трябва да има достъп, хората от цял свят да могат да идват тук.


Къщата на Пейо Яворов в София вече е собственост на

Къщата на Пейо Яворов в София вече е собственост на ...

......... Къщата на Пейо Яворов в София вече е собственост на Столичната община. Емблематичната сграда на улица "Раковски" беше продадена на търг за около 1 300 000 лева. Къщата ще бъде ремонтирана и ще остане музей.


26 септември е Европейският ден на езиците. Отбелязва се от

26 септември е Европейският ден на езиците. Отбелязва се от ...

......... думата слово на български и датски език, защото навсякъде по света за медиите силата е в словото.Съществуват над 6000 езика на планетата, а само в Европа те са около 200. Това прави около три процента от всички езици по света. Заради прилива на бежанци и емигранти, Европа става още по-многоезична.


Лазерни 3D скенери могат да помогнат за опазването на сградите

Лазерни 3D скенери могат да помогнат за опазването на сградите ...

......... в нея и на самите нас. Прави още едно контролно завъртане, за да изравни данните и получената информация.Лазерните 3D скенери се прилагат изключително успешно в балистиката и в компютърната криминалистика.Технологията на лазерните 3D скенери спечелиха един от златните медали на Международния технически панаир. Церемонията по награждаването се проведе тази вечер.


Пианото на големия български композитор Тончо Русев, на което той

Пианото на големия български композитор Тончо Русев, на което той ...

......... „За теб, Българийо" е написана на това пиано.Димитър Николов: Това е един изключително мил жест, изключително трогателен жест, един голям сантимент за един велик наш съгражданин бургазлия.Семейството на бургаския композитор подари на града и няколко оригинални партитури на песни, написани на бургаското пиано на твореца и дискове с неговите песни.


Световната оперна звезда Елина Гаранча изпълни с възторг българската публика,

Световната оперна звезда Елина Гаранча изпълни с възторг българската публика, ...

......... концерти и ни се получава страхотно.Появата на Елина Гаранча у нас нямаше да бъде възможна без усилията на Софийската филхармония да представя на публиката световни оперни звезди. Концертът снощи беше повече от успех за оркестъра, който за пореден път доказа, че има нивото да партнира на артисти от международна величина.


Филмът

Филмът "А̀га" си живее собствен живот, ние го следваме, такъв ...

......... основните ми богатства.Доскоро нямах представа как работи системата за "Оскарите". Тя е много демократична. Трябва да се организират много прожекции, на които да бъдат канени колкото се може повече членове на академията. Министерството на културата, Филмовият център ще ни подкрепи, но очакваме подкрепа и от бизнеса, каза още Милко Лазаров.


Древният град Хераклея Синтика край Рупите през последните няколко години

Древният град Хераклея Синтика край Рупите през последните няколко години ...

......... Древният град Хераклея Синтика край Рупите през последните няколко години се превърна в най-посещавания туристически обект в Югозападна България. Кои са последните открития и какво могат да видят туристите и в днешния почивен ден - вижте повече в прякото включване на Десислава Малинова.


В Русе вървят снимките на нов български игрален филм. „Боби

В Русе вървят снимките на нов български игрален филм. „Боби ...

......... център и с копродуцентското участие на БНТ.Основната тема на филма е свързана със събитията преди, по време и след Втората световна война. Една драматична епоха, променила както света, така и нашата съдба като държава и народ. Старинният класически град Русе получи поредно признание, като бе избран за част от снимките.


Вече са известни новите носители на престижните награди

Вече са известни новите носители на престижните награди "Еми". Отличията ...

......... на Питър Динклидж за ролята му в "Игра на тронове".Питър Динклидж: "Това са десет години от живота ми. Много от нас имат деца, много от нас бяха деца, когато започнахме". Тони Шалуб, Джули Гарнър и Алекс Борстайн са останалите актьори, които си тръгнаха от церемонията със статуетки за поддържащи роли.


В Лос Анджелис се провежда церемония за обявяването на носителите

В Лос Анджелис се провежда церемония за обявяването на носителите ...

......... в драматичен сериал. С това той стана стана първият носител на тази награда, който не крие, че е хомосексуалист.Изненада на церемонията тази година е отличието за най-добра драматична актриса за британката Джоди Комър, която играе сериен убиец в американска телевизионна поредица. Британски сериал беше отличен в категорията за най-добра комедия.


В продължение на два дни в културния комплекс Сердика се

В продължение на два дни в културния комплекс Сердика се ...

......... и няколко леки копия, и разбира се мечът.Освен войници, днес по улиците на Сердика имаше и благородници. Пробианус - сенатор: Като сенатор обичам да си стоя на вилата в провинцията, но се налага да изпълнявам нарежданията на императора. Столичани могат да бъдат граждани на Римската империя поне за още ден.


Есента се посреща по-приятно в компанията на киното. А когато

Есента се посреща по-приятно в компанията на киното. А когато ...

......... Гаранча. Изящната певица идва по покана на Софийската филхармония. Ще открият сезона на 23 септември, в НДК, под дирiгентстовото на британеца Карел Марк Чичон. За концерта си в София Елина Гаранча е подготвила репертоар с любими оперни арии на Вердии Пучини, както и песни на Гардел и още красиви мелодии.