Еко кожа!? Да, за производството й не се убиват животни,

Еко кожа!? Да, за производството й не се убиват животни, ...

......... получава желатин. Предприемчивите естонци още работят за подобряване свойствата на кожата. Едно от големите предизвикателства, пред които са изправени, е трайността на новия материал. Решения за справяне с трудността се търсят. Но и подобренията не закъсняват. Те превръщат екологичната кожа във все по-надеждна материя за изработката на облекла и аксесоари.


Ловци на звуци. Обичат да откриват музиката не в традиционни

Ловци на звуци. Обичат да откриват музиката не в традиционни ...

......... да се сътвори всякакви предмети и те го доказват. Имам усещането все едно съм обиколил света - от Латинска Америка до Европа, през Азия. И това беше постигнато чрез най-обикновени предмети. Това наистина е невероятно. Още по-невероятно е, че музикалната магия е открита в напълно ненужни за повечето хора предмети.


Да живееш в гора. Градска. Такава, която се е сраснала

Да живееш в гора. Градска. Такава, която се е сраснала ...

......... изоставени жп релси и по покривите на обществени сгради. А архитект Боери не спира да се опитва да намести зелените растения сред бетонните сгради. През 2022 г. ще се появи и най-голямата терапевтична градина в Европа. Парк с размерите на футболно игрище върху покрива на една от болниците в Милано.


Не. Не са просто образувания, изровени от вятъра и валежите

Не. Не са просто образувания, изровени от вятъра и валежите ...

......... на хората. Районът на Катанга, обаче, ги разкрива в нова светлина - като умели инженери с древна история. Изградените от тях могили продължават да крият загадки. Основните две от тях са: защо няма активни колонии под комплекса и кое е накарало насекомите да изградят цялата структура по толкова симетричен начин.


Нилски костур. Прясно уловен и доставен от рибарите. Измит, транжиран,

Нилски костур. Прясно уловен и доставен от рибарите. Измит, транжиран, ...

......... транжиран, филетиран - все стандартни процеси, сред които е и изхвърлянето на ненужната кожа. В тази компания обаче не е така - тук кожата се отделя умело от месото, за да поеме по свой път и да се превърне в ценен продукт. Действието се развива в северната част на Кения.


Със сигурност индустрията, създадена от човека, все повече заглушава естествените

Със сигурност индустрията, създадена от човека, все повече заглушава естествените ...

......... които ако бъдат разгадани правилно ще помогнат много на хората в опазването на Световния океан. Вероятно те ще бъдат от полза и за хората, които обичат да медитират, да се унасят, да се успокояват и да заспиват под звуците на онова огромно количество солена вода, познато най-общо като Голямото синьо.Рано или късно елементите от зимния пейзаж си идват на

Рано или късно елементите от зимния пейзаж си идват на ...

......... онази добре позната на мнозина техника на слизане по склона с притичване и приплъзване направо върху обувките.Снегоходките за пързаляне не са подходящи за сняг, по-дълбок от 20 сантиметра, предупреждават техните създатели. Но какво пък - дори и при ските се изискват специални умения за каране в пухкав и неутъпкан сняг.


Насекоми в чинията! Ах, простете за неприятния вид! - ястието

Насекоми в чинията! Ах, простете за неприятния вид! - ястието ...

......... форма на живот има смисъл и значение. Хората непрекъснато разгадават и осмислят ролята на различните видове и създания. Едва ли е редно насекомите да се възприемат приоритетно като източник на протеин. Но какво пък - хората са изправени пред нестандартно бъдеще, което със сигурност ще изисква и нетипични хранителни решения.


Ето я! Най-новата европейска държава. Засега не е призната от

Ето я! Най-новата европейска държава. Засега не е призната от ...

......... Либерланд със сигурност има логика и предпоставки за правилно развитие. В края на краищата 7-те квадратни километра са достатъчни за проява на отговорно отношение към природата и здравето на хората. От друга страна мястото е прекалено малко за тежки индустриални грешки, безумно шофиране, корупционни сделки и упражняване на замърсяващи дейности.


Звучи като възмездие за заклетите колоездачи, защото преодоляното разстояние до

Звучи като възмездие за заклетите колоездачи, защото преодоляното разстояние до ...

......... е. Вместо да търсят причини да НЕ карат велосипед през студените зимни дни, колоездачите ще имат още една причина да предпочетат двуколесния безмоторен транспорт. Масовата му употреба позволява на всички да дишат по-чист въздух. Защо тогава хората, употребили усилия за това, да не бъдат възнаградени с по-евтини храни и напитки.


Малка, маневрена и добре пасваща към заобикалящата я среда. Звучи

Малка, маневрена и добре пасваща към заобикалящата я среда. Звучи ...

......... с трафика в големите градове. Защото в бъдещето, чертано от урбанистите, все по-често се споменава за размерите на превозните средства. Всъщност няма нужда да сте големи визионери, за да прозрете, че е все по-безсмислено да се задвижва тон и половина желязо, само за придвижването на един човек по градските улици.Външният вид на картофите не е прекалено добър? Загърбете естетическите

Външният вид на картофите не е прекалено добър? Загърбете естетическите ...

......... трябва да проверя дали и вилицата е здрава.Няма съмнение в здравината му. И ако все пак някоя частица от приборите се окаже в чинията ви, не се притеснявайте - вилиците и ножовете са ядливи... А що се отнася до замърсяването - направените от картофи продукти се разлагат до два месеца.


Забъркана е по стара шведска рецепта. Мед, вода и дрожди.

Забъркана е по стара шведска рецепта. Мед, вода и дрожди. ...

......... стара шведска рецепта. Мед, вода и дрожди. Когато се смесят, те се превръщат в съвременния еквивалент на антибиотиците. Не става въпрос за обикновена медовина, защото тази съдържа 13 вида полезни млечнокисели бактерии, които убиват патогените в човешкия организъм. Успех, който се дължи на стотици антибактериални вещества със свойствата на антибиотици.


Въглероден диоксид, фини прахови частици, азотен оксид и какво ли

Въглероден диоксид, фини прахови частици, азотен оксид и какво ли ...

......... Някои експерти са скептични към ефекта на настилката. Със сигурност той не може да погълне всички вредни емисии от атмосферата. Но и амбицията на създателите му не е такава. Той просто е малка част от пъзела в борбата с мръсния въздух.Дотук с урока по химия. Търсят се още работещи решения.


Да уловиш слънчевите лъчи, за да заредиш телефона си или

Да уловиш слънчевите лъчи, за да заредиш телефона си или ...

......... приложение. Освен че улавят слънчева енергия, те могат да изпълняват и команди - да се вдигат или спускат дистанционно. Технология, изцяло подчинена на ритъма на слънчевата светлина. Следва я, улавя я, превръща я в енергия, за да достави уют във вътрешните помещения така, както могат да правят само слънчевите лъчи.
Най-тихият, най-бързият и най-модерният мотор. И може би съвършеният! Е,

Най-тихият, най-бързият и най-модерният мотор. И може би съвършеният! Е, ...

......... Но всички тези иновации осигуряват повече безопасност. При вероятност от сблъсък с други превозни средства, които се движат зад мотора, жилетката започва да вибрира.Може би така изглежда бъдещето на моторите. Но засега в него ще нахлуят тихо и скоростно едва 399 души. Защото толкова мотори планира да произвежда годишно компанията.


Кой ли не мечтае за собствена къщичка, кацнала на любимо

Кой ли не мечтае за собствена къщичка, кацнала на любимо ...

......... Кой ли не мечтае за собствена къщичка, кацнала на любимо за него място. Къщичка с уникален дизайн, която хем притежава всичко необходимо за един удобен дом, хем се отличава от всички останали постройки. И то основно заради строителния материал, от който е направена. Изградена е от картон.


Полезен чипс. Може и да има. Поне много производители се

Полезен чипс. Може и да има. Поне много производители се ...

......... бъде изграден още един слой.Джон Мейсън, производител на картофи: Трислойните опаковки ще са подходящи за транспортиране на големи разстояния.Дали бизнес идеята ще се окаже сполучлива? Времето ще покаже. Със сигурност обаче, вредният отпечатък на евкалиптовите пакети върху природата ще е минимален в сравнение с добре познатите ни опаковки за чипс.


Въглероден диоксид. Този, който превзема големите градове и прави дишането

Въглероден диоксид. Този, който превзема големите градове и прави дишането ...

......... разширим производството и то да е на по-ниска цена.През последната година по този метод са произведени над пет тона водорасли. Плановете са през следващите десетина години това производство да надхвърли 100 хиляди тона. Стремежът на норвежките компании е да включат в процеса остатъчни продукти, които да ускорят растежа на водораслите.


Ерьо. Има такъв остров. В Южна Дания. И да, сигурно

Ерьо. Има такъв остров. В Южна Дания. И да, сигурно ...

......... или февруари. Но това вече зависи от метеорологичните условия.На Ерьо призивите за енергийна независимост не са празни лозунги. Използването на възобновяеми източници отдавна е навлязло в ежедневието на хората. Местните жители членуват в енергийни кооперативи. Така че потребителите на енергия са и съсобственици на вятърни турбини с гарантирани месечни печалби.


Жужене на пчели. Градски. Или по-скоро полицейски. Кошерът се намира

Жужене на пчели. Градски. Или по-скоро полицейски. Кошерът се намира ...

......... на кошерите е нараснал десет пъти през последните пет години като в мегаполиса вече има над 300 регистрирани кошера."Зелена светлина": Хартия спасява пчелитеПчели се хранят с хартия. Не, не става въпрос за объркване на насекомите. А за опита на една полякиня да спаси изчезващия вид. В градче, недалеч от Ва...


Той умее да нанася непоправими поражение на нагласата, че сам

Той умее да нанася непоправими поражение на нагласата, че сам ...

......... поражение на нагласата, че сам човек с двете си ръце трудно може да внесе мащабна свежест в уличния пейзаж на градовете. Той е Стефан де Круг. Белгиецът е свързал името си с произведения, които обикновено се възприемат отдалеч и които водят началото си оттам, където свършва животът на дървения материал.


Ако апокалипсисът настъпи, или пък хората на Земята станат прекалено

Ако апокалипсисът настъпи, или пък хората на Земята станат прекалено ...

......... лишеи? Какво ли не! Уверява Юлия Шварц. Сред успешните ѝ рецепти се нареждат горчица и енергийни блокчета. Но в разработеното от нея меню има хляб от лишеи, сокове и бисквити.А какъв е вкусът на лишеите? Доста приятен, твърди дизайнерката. Описва го като нежна смес, наподобяваща комбинация от водорасли и гъби.


Каква е цената на 10 пластмасови чаши? Зависи. На много

Каква е цената на 10 пластмасови чаши? Зависи. На много ...

......... автобуса. Всички печелим от тази ситуация.Събраните бутилки и чаши се измиват, етикетите се отстраняват и отпадъците се предават на рецииклиращи компании. Спечелените пари от продажбата отиват за поддръжката на автобусите и на зелените зони в града. Амбицията на местните власти е до 2020-та градът да се освободи от ненужната пластмаса.


Желанието на човека да се издигне по-нависоко и да надникне

Желанието на човека да се издигне по-нависоко и да надникне ...

......... да постигнем по-обширно разбиране на екологията, на процесите в подводния свят. Този подход създава цялостен, холистичен поглед към океана.Данните от подводните изследвания ще бъдат съхранени като ценно научно наследство. А цялата експедиция ще бъде заснета от филмово студио. Сериите за подводните приключения ще се появят на екран през 2019 г.


Здравословните зеленчуци навлизат не само в менюто на хората, но

Здравословните зеленчуци навлизат не само в менюто на хората, но ...

......... онова, което напомня и Международната агенция по енергетика - че циментът е отговорен за 7% от глобалните емисии СО2. Идеята за използване на моркови в строителството едва ли ще лиши хората от необходимото количество зеленчуци на масата им. В края на краищата, говорим за съвсем малки порции от морковената добавка.


Приятният звук от отваряне на бутилка вино, последван от наздравици,

Приятният звук от отваряне на бутилка вино, последван от наздравици, ...

......... му страна. След изсъхване на лепилото се получава красива и полезна поставка за обувки. Това са само две от многото възможности за повторна употреба на корковите тапи, които пък са част от дългия списък с материали, готови да заживеят нов и полезен живот, вместо да се отправят безславно към сметищата.


Тук човекът е дълбал достатъчно. Добивал е камък, рушейки скалите.

Тук човекът е дълбал достатъчно. Добивал е камък, рушейки скалите. ...

......... това каране не е самоцел. Парадоксално е, че екстремните изпълнения навеждат на идеи отвъд зрелищните кадри, потапят мислите в бистрите водоеми и ги издигат към скалистите върхове. Спектакълът напомня за пореден път, че природата умее да се възстановява, а човекът рано или късно се научава да оценява тази нейна способност.


Когато барът е до морето...... много често и сламките са

Когато барът е до морето...... много често и сламките са ...

......... изобретатели се надяват скоро да се справят. Те работят и върху топлинната издръжливост на сламките; надяват се, те да могат да издържат поне до 85 градуса. Предизвикателства, с които създателите на растителните сламки се надяват да се справят бързо, защото от началото 2019-та година Тайван забранява употребата на пластмасови сламки.


Ловци на енергия. Хващат я в големите градове. Там, където

Ловци на енергия. Хващат я в големите градове. Там, където ...

......... които преминава въздухът. Това създава налягане в различни части на кострукцията и тя започва да се върти в една посока. С усъвършенстването на преносимата турбина предизвикателствата пред двамата изобретатели не приключват. Напротив. Решението им за вятъра ги отвежда на ново ниво. Тяхната нова цел е да уловят енергията на вълните.


Да сбъднеш детската си мечта докато си още на... 11.

Да сбъднеш детската си мечта докато си още на... 11. ...

......... легна. А, има и много светлини. Сложих си и лампичка за четене. Тео е готов да преоткрива света с караваната си и да прави нови изобретения. Тео: О, аз постоянно правя разни неща. И едва ли ще спра. Сега се интересувам от микроелектроника. Искам да изобретя малки уреди с батерии.


Слънце, коктейли, море..... Е, няма как. Като физична зависимост е

Слънце, коктейли, море..... Е, няма как. Като физична зависимост е ...

......... които трябва да помогнат на хората да продължат да се забавляват, така че да не изчезнат различни видове. Достоен отговор на скептичния въпрос: какво мога да направя аз, отделният човек, за доброто на планетата. Истината може да е във виното. Но и в кафето или в коктейлите. Както ви харесва.


Пчели се хранят с хартия. Не, не става въпрос за

Пчели се хранят с хартия. Не, не става въпрос за ...

......... Идеята може и да звучи странно, но дава резултати. Удовлетворението за полякинята е, че с работата си успя да съхрани пчелни колонии. За това е решена да не се отказва от идеята си, а да продължи да доставя дневните дози хранителни вещества на пчелите под формата на красиви листа хартия.


Препоръчителният сън от осем часа на денонощие си остава... препоръчителен.

Препоръчителният сън от осем часа на денонощие си остава... препоръчителен. ...

......... и до най-компактния им аксесоар - възглавничката за лакът или рамо.Модна забежка или полезен аксесоар - едва ли има смисъл да се спори кое от двете повече е Щраусовата възглавница. Ясно е едно - тя е доказан посредник към начина, който природата ни е дала, за да презареждаме - съня.


Парите може и да не растат по дърветата, но опаковките,

Парите може и да не растат по дърветата, но опаковките, ...

......... Парите може и да не растат по дърветата, но опаковките, изолацията за всякакви сгради, че дори и мебелите "растат" под тях. Точно там - под дърветата, заедно с гъбите. Мицелът е дълго пренебрегваният естествен материал, който разполага с достатъчно потенциал да замени стиропора и изолационната пяна.


240 пластмасови бутилки, 45 кенчета, 120 опаковки от храни и

240 пластмасови бутилки, 45 кенчета, 120 опаковки от храни и ...

......... Превръщат ги в мебели чрез азотно асистирано инжектиране. Звучи свръхнаучно... Но при желание е напълно разбираемо.Ако разполагате с 1290 кенчета, 140 опаковки и чаши от кафе и 6 автомобилни брони - не ги изхвърляйте. Защото от тях може да се получи напълно функционална маса. А и какво ли още не.


Обича да преминава граници, за да разчупва стереотипи. Да преобръща

Обича да преминава граници, за да разчупва стереотипи. Да преобръща ...

......... пианистът. Необходима е само малко смелост за преосмисляне на заобикалящата ни среда. Тогава предразсъдъците ще бъдат загърбени и ще се появят решенията. Житейска философия, на която са подчинени музиката и всекидневието на пианиста. Философия, която постепенно прекроява ежедневието на хората в търсене на верните тонове из партитурите на естествените кръговрати.


Амстердам. От десетилетия градът е нарицателно за велосипеден транспорт. За

Амстердам. От десетилетия градът е нарицателно за велосипеден транспорт. За ...

......... сваля драстично нервното напрежение, което съпътства всяко каране в натоварения градски трафик. И още нещо. Системата работи автономно и при спряло превозно средство. Тоест, упражненията продължават и в задръстване. Идеално разтоварване, което замества изблиците на депресия, лошо настроение, клаксоните, както и вербалните и невербални обвинения към другите участници в движението.


Похапваме. Приготвяме храната си. Бързаме да се отървем от остатъците.

Похапваме. Приготвяме храната си. Бързаме да се отървем от остатъците. ...

......... условия за разграждане на органичните остатъци от приготвянето на храна. Съдът е с оригинален дизайн и може да се постави на удобно място за употреба в дома без никакви притеснения. Неприятните миризми от процесите на гниене тук не съществуват. А получената за броени дни тор може да се използва незабавно.


Негодно за консумация: заради изтекъл срок на годност всяка година

Негодно за консумация: заради изтекъл срок на годност всяка година ...

......... Андерсон, собственик на ресторант: Може би, след пет, седем години ще затворя ресторанта, защото тогава вече ще има нова действаща система.Такава, в която ще действат други търговски правила и хранителните продукти няма да застояват по складове, няма да се препродават с подменени етикети и няма да се изхвърлят на боклука.


Земята след 100 години. Може би така ще изглеждат растенията

Земята след 100 години. Може би така ще изглеждат растенията ...

......... Като например "чистачи на корали" или пък "ловци" - растения, които ще преследват вредителите по насажденията. Своеобразна симбиоза, която ще определя нови закономерности.Също както виртуалната реалност заживява свой собствен живот. Но дори и тогава естествените природни процеси пак ще действат, след като са се доказали в продължение на милиони години.


Плаващ израз на вдъхновението на британски бизнесмен, който решил да

Плаващ израз на вдъхновението на британски бизнесмен, който решил да ...

......... е шокираща. Необходими са нови идеи как да се справим с пластмасовите отпадъци във водите. Образователните системи и образователните програми трябва да обхванат целия свят и особено Азия, откъдето много отпадъци попадат в моретата.И тогава със сигурност в океаните ще кръстосват много "Спасители", които ще изчистят водите от пластмасови отпадъци.


Познават го заради музиката. Повечето отдавна са загубили зрението си

Познават го заради музиката. Повечето отдавна са загубили зрението си ...

......... ги държат далеч от хората. Но ограниченията не важат за Пол Бартън.През годините, прекарани на това място, британецът се е научил да разпознава поведението на животните и умело да ги успокоява с музиката на пианото. Казва, че слоновете разпознават човешките емоции. Усещат не само страха, но и любовта на хората.


Настанете се удобно и се подгответе да поглезите сетивата си.

Настанете се удобно и се подгответе да поглезите сетивата си. ...

......... направена от неръждаема стомана. В бунгалото никак не липсват удобства. Вътрешният му дизайн е оформен така, че на миниатюрна площ са разположени пейка, столове и дори душ. Ефектът е поразителен. Вътрешното пространство е силно ограничено, но повече не е и нужно. Защото то служи за отправна точка към внушителни гледки...


Да разпрашиш информацията - буквално, за да създадеш нещо красиво

Да разпрашиш информацията - буквално, за да създадеш нещо красиво ...

......... Да разпрашиш информацията - буквално, за да създадеш нещо красиво и да вдъхнеш живот на непотребни предмети. Своеобразно рециклиране, което придобива размерите на изкуство, благодарение на Ник Джентри. 38-годишен творец от Лондон, който създава картини и скулптури от ненужни електронни носители на информация.


Забравете за пластамасовите пликове. Не ги ползвайте и не се

Забравете за пластамасовите пликове. Не ги ползвайте и не се ...

......... много по-добре от дървените части заради олекотения материал, който се получава от преработката на отпадъците.Уамбуи Кинутиа: Това е невероятно изобретение. В Кения има толкова много пластмасови отпадъци, които не се използват повторно.Плаващ проблем, който се превръща в доходоносно решение. То също плава, за да отнесе добрата идея до нови брегове.


Вдъхновява я Мъртво море. За нея то е лаборатория за

Вдъхновява я Мъртво море. За нея то е лаборатория за ...

......... това място изкристализират и най-силно детските ѝ спомени - на дългите ваканции по брега, в търсене на приказни създания.Природата решава колко живот да вдъхне на солените фигури на Ландау. Но тя е решила да ги съхрани и в книга, която ще излезе през следващата година. Нарекла я е "Солените години".


Никнат като... гъби след дъжд. Всъщност и малко влага е

Никнат като... гъби след дъжд. Всъщност и малко влага е ...

......... да създадем нови горива, да се справим с пластмасовите отпадъци, да прочистим райони от радиоактивно замърсяване. Гъбите крият много отговори, но засега ние ги пренебрегваме.Все пак Кралските ботанически градини разполагат със сериозна база данни - колекция с повече от милион 250 хиляди образци от изсушени гъби, събирани от 1889 година.


Казвам се Тео Янсен. Опитвам се да създам нова форма

Казвам се Тео Янсен. Опитвам се да създам нова форма ...

......... решил да направи достъпни проектите, за да научи повече хора да улавят енергията на вятъра. Почитателите му вече са хиляди.Те използват специфичната сглобка, разработена от твореца, за да накарат нови, малки създания, да оживеят под напора на вятъра. Процесът създава същински кръговрат, задвижван от съчетанието между идеи и кинетична енергия.


Така изглежда Поопо. Някога то било второто по големина езеро

Така изглежда Поопо. Някога то било второто по големина езеро ...

......... които са останали край Поопо, се опитват да оцелеят с отглеждане на добитък и киноа. Надяват се, че някогашният им живот ще се върне. За това не спират да обикалят пресъхналото езеро. Вярват, че ще открият водни огледала, които ще са достатъчно големи, за да се възстанови живота в Поопо.


Следи на унищожението. Стотици километри напукана земя, пропита със сол.

Следи на унищожението. Стотици километри напукана земя, пропита със сол. ...

......... които са останали край Поопо, се опитват да оцелеят с отглеждане на добитък и киноа. Надяват се, че някогашният им живот ще се върне. За това не спират да обикалят пресъхналото езеро. Вярват, че ще открият водни огледала, които ще са достатъчно големи, за да се възстанови живота в Поопо.


Представете си - също като в песента на Бийтълс, чиито

Представете си - също като в песента на Бийтълс, чиито ...

......... затопляне. Това лято беше много горещо. Така че, глобалното затопляне се случва. При нас вероятно процесът ще е дълъг. Така че, трябва да направим всичко възможно, за да го забавим.Процес, в който всички във Векшьо ще участват. Като в любовта е, обяснява Бо Франк - колкото даваш, толкова и получаваш.


Звездите от екрана превръщат рибите в звезди. Идеята е особено

Звездите от екрана превръщат рибите в звезди. Идеята е особено ...

......... Идеята е особено привлекателна, когато става въпрос за онагледяване на проблеми като свръхулов и безотговорна консумация. Къде, ако не в галерия "Кредо бонум" и кога, ако не сега, в разгара на псевдо-лятото? Станало случайно, след като Атанас Грозданов, преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет бил впечатлен от подобна кампания.


Открихме го. В едно модерно хале на Челопешко шосе, по

Открихме го. В едно модерно хале на Челопешко шосе, по ...

......... него имаме и една набирателна сметка, която е за доброволчески дарения, които ще послужат и за финалната част на завършването и за последващата поддръжка.Следващите седмици ще бъдат нелеки, но със сигурност интересни и решителни за проекта, който ще издигне първия от десетилетия Заслон на Витоша на 1940 метра надморска височина.


Приказката за неволята във венецуелски вариант. Тежката икономическа криза, в

Приказката за неволята във венецуелски вариант. Тежката икономическа криза, в ...

......... 13 компании, които ги снабдяват с преработена пластмаса. Ресурс имат достатъчно. Процесът на събиране на отпадък е ускорен и от още един договор, подписан с компания за рециклиране. Решение, родено от липсата на внос и предлагане на части. Но и възможност за развитие на кръгов бизнес от нов, устойчив тип.


Когато сградата действа като жив организъм спрямо средата, в която

Когато сградата действа като жив организъм спрямо средата, в която ...

......... управлява от датчици в почвата, които са за температура и за влажност и чрез специален програматор се осъществява равномерното поливане на тези тревни площи. Резултатът е усещане за гора и поляна в сърцето на града. Място, където шумът от двигателите заглъхва, а въздухът е освежен и филтриран по най-естествения начин.


С размах на крилете от 35 метра и слънчево захранване,

С размах на крилете от 35 метра и слънчево захранване, ...

......... апаратът е по-лек, изисква малко енергия и е много надежден. И второ - неговата конструкция е монолитна. Това повишава значително аеродинамичните му качества.Плановете на компанията-производител са Фаза-35 да бъде изпробван в завършен вид догодина. Скоро след това самолетът ще полети към пазарната си премиера - за граждански и военни цели.


Шотландски боец в съвременен вариант. Във вида му няма нищо

Шотландски боец в съвременен вариант. Във вида му няма нищо ...

......... водата дават своето, а шотландците изграждат системите за улавяне и съхранение на енергия, като неотклонно следват целта си. Миналата година страната посрещна над 68% от енергийните си нужди с помощта на възобновяеми източници. И няма намерение да спира дотук. Намерения, които и най-влиятелният човек на Земята не успя да промени.


Ротердам. Там, където хората съжителстват с водата. Резултатът от всекидневната

Ротердам. Там, където хората съжителстват с водата. Резултатът от всекидневната ...

......... хайвера си в близост до него.Около декар и половина е първата плаваща модулна платформа, инсталирана край Ротердам. Инициаторите на проекта са сигурни, че тя е само началото на конструкции от този тип, които могат да променят пейзажа не само край холандските брегове, а и в подобни зони навсякъде по света.


Езиците трудно могат да наваксат със собствен превод на модерните

Езиците трудно могат да наваксат със собствен превод на модерните ...

......... от подобен вид да получават временни лицензи за разполагане на луксозните палатки в близост до защитени природни обекти. Възможността, която те предлагат, е нощувка край забележителностите за хората, които нерядко възкликват "Ех, ако можеше да останем още малко" или "Как ли би изглеждало това през нощта или при изгрев слънце".


Когато двама души стигнат едновременно до едно и също откритие,

Когато двама души стигнат едновременно до едно и също откритие, ...

......... пликове, чашки или кутии за съхранение на продукти. Толкова за бляскавите идеи и съвпаденията помежду им. Дотук с многообещаващите случайности. Защото следващият етап от крайното решение за умно справяне с отпадъка изисква възприемането му на пазарно ниво. Тоест - изисква се желание за производство и най-вече търсене от крайните потребители.


Непрестанно ни го напомнят. Това, че в океаните по света

Непрестанно ни го напомнят. Това, че в океаните по света ...

......... омръзнат. Само че не изчезват, напомнят дизайнерите със своя кит, изплувал за триеналето в белгийския Брюж. Статуята е там, за да напомни на хората, че невинни в проблема с пластмасата няма. И че в океаните все още се носят парчета от първите предмети, създадени след откриването на уж удобния полимер.


Все се е чувало и виждало лозе на баир или

Все се е чувало и виждало лозе на баир или ...

......... предлага разнообразна и приятна обстановка плюс събития. Като организиране на филмови вечери и курсове по йога. Или като съзерцание, пресяване на мислите, търсене на истината във виното и приятните разговори. Лозето може и да иска мотика, но това на Шумакър предлага много допълнителни екстри в добавка към изтънчените винени сортове.


Това продължава да се случва. Независимо от кампаниите, инициативите и

Това продължава да се случва. Независимо от кампаниите, инициативите и ...

......... си алкално съдържание и лугата, която прочиства каналите. Вложената в процеса енергия е в пъти по-малко от получената. Според Спенсър два и половина килограма отпадък могат да осигурят около 44% от нужната за едно домакинство топла вода. Компанията на изобретателя планира да пусне уреда в пазарно производство до 2020-а година.


Наричат го Пясъчния крал. Понякога слага корона, но само, за

Наричат го Пясъчния крал. Понякога слага корона, но само, за ...

......... щастие, която пясъчният крал усвоил до съвършенство. Не мисли да се връща към ежедневието в големия град. Не го притеснява несигурността на бъдещето, нито че кралството му може да се разруши от вълните или от слънцето. Отдавна се е научил да живее със стихиите и да следва правилата на съдбата.


Да се потопиш в атмосферата на Делхи, Пекин, Сао Пауло

Да се потопиш в атмосферата на Делхи, Пекин, Сао Пауло ...

......... началото може да се почувствате добре, но хора с чувствителни очи, бързо ще усетят раздразнение.Разходката в куполите на Пински завършва с глътка свеж въздух. Това е най-здравословното място в Лондон, шегува се британският творец. Последният купол е пълен с кристално чист въздух , подобен на състава от норвежкия остров Таутра.


Не понася

Не понася "житейската тройка", която завладява ежедневието на хората. Така ...

......... стоенето вкъщи, ходенето на работа и до магазина. Томас Дамбо - неподправен оптимист, който открива красота и в най-отблъскващите гледки и предмети. Датски творец, спечелил си слaвата на "Микеланджало на скрапа", защото всичко, което създава е направено от непотребни предмети. Последната му творба е гора от пластмасови отпадъци в Мексико.


Не смятат, че са откриватели, а учени, успели да разгадаят

Не смятат, че са откриватели, а учени, успели да разгадаят ...

......... енергия в химическа.Проф. Дунвей Ван: Надявам се, че тази технология ще помогне да открием по-добри начини за съхранение на слънчевата енергия. Това ще даде възможност да се развиват възобновяемите източници на енергия.Природата дава решения на всички въпроси, споделят учените от Бостън. Необходимо е само хората да погледнат в правилната посока,


Той не помни първото издание на

Той не помни първото издание на "Книги за смет". Акцията ...

......... не само с прочетените книги. Еуфорията от първото издание на инициативата отдавна е отминала. Сега kampaniayata се е превърнала в традиция. Хора на всякаква възраст са придобили навика да събират и изхвърлят разделно. Същият навик, който слага край на натрупването на пластмасата по сметищата, във водите и в храната ни.