Смирени, но все така изпълнени с енергия: плажните зверове на

Смирени, но все така изпълнени с енергия: плажните зверове на ...

......... когато ги изведа на плажа, те ще могат да оцелеят и без мен. Точно като чайките и другите животни, които са край нас.Същите творения на природата, които са вдъхновявали и Леонардо. Същите, чиято структура продължава да учудва хората със съвършените си пропорции и функционалност дори и в днешния, високотехнологичен свят.


Видът им не е особено привлекателен. Но пък тези малки

Видът им не е особено привлекателен. Но пък тези малки ...

......... хиляди години, а го използваме в предмети за еднократна употреба. Това е огромен парадокс. Дали трайният полимер ще създава още проблеми или ще се окаже част от решението за по-ефективна употреба и по-чиста околна среда - това зависи от предложенията на учените и производителите. Но и от изискванията на потребителите.


Той е от онези... търсачите на красивото. Самоук майстор на

Той е от онези... търсачите на красивото. Самоук майстор на ...

......... аз нямам нищо. Но това няма да ме разколебае.Какво ти разколебаване... Липсата на средства всъщност е възможност - да се търсят нови ненужни материали, които да станат част от красива мебелировка и да оживеят с нов смисъл и ново предназначение. Изкуство и сръчност, които привличат нови клиенти... и нови последователи.


В произвеждането на отпадъци и превръщането им в натрупан проблем,

В произвеждането на отпадъци и превръщането им в натрупан проблем, ...

......... Опитите с този апарат също вдъхват вяра на учените за реално приложение на разработките им. Изводът: да, отпадъкът на Земята е предостатъчен, но това не значи, че трябва да го трупаме в Космоса. Напротив - и за едните, и за другите останки се раждат все повече съвременни и ефективни решения.


Зимата все още владее планинските склонове. Но в градовете снегът

Зимата все още владее планинските склонове. Но в градовете снегът ...

......... свършват. Тогава придвижването в двора става с въздушен тролей.ЛУКАС ЙОНСОН: Работя в гаража. Ще видя може да се получи нещо по-голямо.Какво ще бъде поредното изобретение на Лукас? Дори и той не е съвсем наясно. Сигурно е, обаче, че изобретение ще има. Със сигурност и родителите на момчето тръпнат в очакване.


Суперзвездата на датската архитектура. Бярке Ингелс - идеолог, мечтател, урбанистичен

Суперзвездата на датската архитектура. Бярке Ингелс - идеолог, мечтател, урбанистичен ...

......... Ингелс не обича да спи. Казва, че главата му бушува от идеи, които не го оставят да бездейства. За това той постоянно проучва градския живот, наблюдава навиците на хората, за да открие най-добрите архитектурни решения за съвремието ни. Такива, с които ще се забавлява, докато помага за спасяването на Земята.Те са рекордьори по бързо изчезване. Не защото бързо се

Те са рекордьори по бързо изчезване. Не защото бързо се ...

......... по който живеем. Трябва да разберем, че природата ни предупреждава. Това са сигнали, че трябва да променим поведението си. И още един неприятен, но важен детайл от проучването за десерт. Не всички насекоми намаляват с главоломни темпове. Мухите и хлебарките, например, стават дори по-многобройни. И това въобще не е успокоително.


Марихуана с дъх на риба? Не, тук няма нищо незаконно.

Марихуана с дъх на риба? Не, тук няма нищо незаконно. ...

......... към стръковете в подземието. Производителите са помислили и за това. Специално инсталираната вентилационна система решава проблема напълно. А увеличеният добив с 10 до 20 процента вдъхва надежда за разширяване на компанията. Очаква се откриването на подобни ферми и в други части на Канада - в Торонто, Халифакс и Нова Скотия.


Същинска ирония на съдбата - един от най-застрашените от изчезване

Същинска ирония на съдбата - един от най-застрашените от изчезване ...

......... мазгнини, което ще се отрази на създаването на потомство. Едва ли ще умрат от глад, но със сигурност ще гладуват. Надбягването с времето продължава. А учените наблюдават с тревога дали и как лемурите ще се приспособят към промените на Мадагаскар - остров, в чиято емблема са се превърнали самите те.


Край Байкал всички вярвания отдавна звучат като клишета. Но това

Край Байкал всички вярвания отдавна звучат като клишета. Но това ...

......... би скоро ще проговоря всички тези езици.Над 200 тона лед, превърнати в зимна наслада за хората край Байкал.Павел Санников: А за мечтателите тази години има и концерт. Концерт от ледени инструменти.Мимолетно изкуство, което ще изчезне с първите слънчеви лъчи, но пък ще остави незаличима наслада за посетителите на ледената библиотека.


Електрически дизайн осмисля красиво и ефективно градския пейзаж на Лондон.

Електрически дизайн осмисля красиво и ефективно градския пейзаж на Лондон. ...

......... трябва да са с „изключително ниски нива на вредни емисии". А десет години по-късно по улиците във Великобритания е планирано да се движат само електрически коли. За да бъде постигната тази цел, ще бъдат отпуснати 1 милиард паунда за поощряване на продажбите на електромобили и за изграждане на зарядни станции.Сбъдната детска мечта... 70 години по-късно. Египетска плувкиня даде житейски

Сбъдната детска мечта... 70 години по-късно. Египетска плувкиня даде житейски ...

......... сърце на 20-годишно момиче. За нея няма пречки - готова е плува в ледени или в горещи води. Няма състезание, в което да не иска да участва. Тя носи младостта в себе си.Нагва съвсем не възнамерява да се отказва. Напук на годините, тя упорито прави планове за нови спортни постижения.


2019 година: Ротердам, а и други холандски градове, гледат смело

2019 година: Ротердам, а и други холандски градове, гледат смело ...

......... са на път да внесат промени в тази статистика, в полза на превозните средства с по-голям гарантиран чист пробег с едно зареждане."Зелена светлина": Електрически автомобил без батерииМалка, маневрена здрава... Кола, която е на път да преобърне представите за превозни средства. Автомобил, задвижван от водород. Не че идеята е нова, н...


Вкусът на сьомгата е различен от този, който толкова много

Вкусът на сьомгата е различен от този, който толкова много ...

......... продуктите. Ние искаме да сме част от тази революция. Искаме да дадем възможност на компаниите да се възползват, защото тази информация ще е полезна за всички.Информационна прозрачност, която със сигурност ще промени качествата на храната към добро. И ще направи потребителите по-спокойни, а вероятно и по-отговорни към това, което консумират.


През ръцете му са минали тонове отпадъци. Артур Бордало -

През ръцете му са минали тонове отпадъци. Артур Бордало - ...

......... на изкуството. Уличното изкуство е като реклама, която хората трябва да консумират. На улицата мога да споделя моите идеи, убеждения - всичко, което ме вълнува.Симбиоза, която Бордало е постигнал с уличното пространство и която превръща работите му в изкуство, а него - в един от най-известните улични творци в света.


Ритъмът на ежедневието става все по-монотонен!? Споменът за морския бриз

Ритъмът на ежедневието става все по-монотонен!? Споменът за морския бриз ...

......... се поддържа необходимата температура в помещенията, алармената система и осветлението. Цялата електрическа система може да бъде управлявана дистанционно, чрез мобилно приложение. Ако споменът за морето и вълните започва да се връща. Тогава всичко е наред, защото мисълта за бягство на плаваща хотелска стая със сигурност измъква от сивотата на ежедневието.Женева, Бон, Лион - вече са десетки хиляди последователите на

Женева, Бон, Лион - вече са десетки хиляди последователите на ...

......... изградена житейска философия, която разпалено спазва. А тя гласи, че гузната съвест не оправдава бездействието и че когато има проблем, той трябва да се реши. От идеите на Грета за няколко месеца в Европа се роди най-масовото ученическо движение. Урокът, който 15-годишното момиче даде на света. На ход са възрастните.


Зимата постоянно напомня за капризите си. Термометрите сякаш напук са

Зимата постоянно напомня за капризите си. Термометрите сякаш напук са ...

......... ще бъде заличена от първите по-силни лъчи. От чисто прагматична гледна точка, умението за издигане на стени от снежни блокове може да осигури така необходимата преграда между човека и студа навън. Казват, че борбата срещу огъня понякога се води с огън. Защо тогава снегът да не помага срещу сковаващия мраз?


Велосипедът остарява, рамката се чупи и... тук се намесва Нурдин

Велосипедът остарява, рамката се чупи и... тук се намесва Нурдин ...

......... с различни размери. Обикновено изработваме рамки за планински, градски и шосейни велосипеди.Колелата с бамбукови рамки стават все по-популярни и се използват дори в състезания. Нурдин се надява те да дадат тласък и на велосипедния туризъм в страната му, която е добре позната дестинация с разнообразни възможности да отдих и пътуване.


Исландия. На лов за северно сияние. Гледка, която никога не

Исландия. На лов за северно сияние. Гледка, която никога не ...

......... северно сияние е още по-трудно. Това е много по-голяма система, чиито промени трудно могат да се предвидят. Тук основна роля играе усетът. Онези скрити способности на човека, които поколения наред са били потискани от индустриализацията. И които могат да се пробудят, щом сетивата общуват по-дълго със суровата красота на природата.


Понякога върви с километри, за да открие подходящото място. Градските

Понякога върви с километри, за да открие подходящото място. Градските ...

......... към своите почитатели да не замърсяват горите.Изкуството му е мимолетно, но това не го притеснява. Прави го заради мига, в който се изправя срещу създадения от него образ - дивите животни, дори и изчезнали видове, които за малко оживяват в горската среда. Миг на хармония, която художникът постига с природата.


Може и да прилича на играчка, направена от деца, но

Може и да прилича на играчка, направена от деца, но ...

......... в Ханой. Специалист по възобновяеми източници на енергия. Тези уреди наистина работят за хората, като успяват да уловят достатъчно енергия от вятъра, за да я превърнат в електричество. Достатъчно, за да промени живота в плаващото селище. Зоната се намира на около 5 км. от централния бизнес район на виетнамската столица.


Автомобил, който произвежда питейна вода. Изобретението е на израелска компания,

Автомобил, който произвежда питейна вода. Изобретението е на израелска компания, ...

......... произвеждат по 5 литра на ден.Технологията била разработена преди 6 години. Първите машини били проектирани за израелската армия. Но реалният тест за качествата на уреда бил през 2013-та година, след опустошителния тайфун на Филипините. Тогава компанията изпратила в засегнатите зони машини, които осигурили така необходимата чиста питейна вода за пострадалите.


Пчели с раници. Да, идеята звучи екстравагантно, но не става

Пчели с раници. Да, идеята звучи екстравагантно, но не става ...

......... с размери на насекоми.Раджалакшми Нандакумар, изследовател: Това, което осъзнахме е, че насекомите са постигнали перфектност, която ние се опитваме да имитираме. Така че, когато разберем по-добре техните характеристики, ние ще можем да изградим алгоритми и да направим промени в компютърните науки.Дали роботите-насекоми ще спасят пчелите от изчезване? Предстои да разберем.


Пясъчни плажове, заливи с кристално чиста вода, коралови рифове. Да,

Пясъчни плажове, заливи с кристално чиста вода, коралови рифове. Да, ...

......... на Сейнт Мари се озовава и женски гърбат кит. Тръгването му било засечено от бразилското югоизточно крайбрежие.В търсене на партньор той е плувал от Атлантическия до Индийския океан. Постижение, което влезе в графата най-дълго пътуване на морски бозайник. Дотогава се смяташе, че на подобна авантюра са способни само мъжките китове.


Бейрут. Някогашната „перла в короната“ на арабския свят. През 80-те

Бейрут. Някогашната „перла в короната“ на арабския свят. През 80-те ...

......... убедени, че през следващите месеци ще се появят още много доброволци и че най-после политиците ще чуят отчаяните възгласи на жителите, че градът вони.Медицинската статистика вече се произнесе - откакто е избухнала боклучената криза, в замърсените зони на ливанската столица значително са се увеличили случаите на респираторни и кожни заболявания.


Обувки от ананаси!? Е, да, звучи странно..., но плодът смело

Обувки от ананаси!? Е, да, звучи странно..., но плодът смело ...

......... любопитни към материала. Когато разберат, че е от ананас, започват да го разглеждат, да разпитват.А какво се случва с материала, когато завали дъжд? Няма проблем, уверява Кармен, защото ананасовата кожа е водоустойчива.Създаденият от испанската изобретателка материал отговоря на всички характеристики на традиционната кожа и е доказал свойствата си във Филипините.


Сякаш висят във въздуха. И почти е така. Тези къщи

Сякаш висят във въздуха. И почти е така. Тези къщи ...

......... Маями, Сингапур все повече ще се строят сгради върху вода. По една или друга причина. Заради липсата на място или заради заплахата от покачване на морското ниво. Или просто заради интереса към нов тип строителство, което усвоява пространствата по нов начин и предлага много по-устойчиво ежедневие... макар и на вода.


Еко кожа!? Да, за производството й не се убиват животни,

Еко кожа!? Да, за производството й не се убиват животни, ...

......... получава желатин. Предприемчивите естонци още работят за подобряване свойствата на кожата. Едно от големите предизвикателства, пред които са изправени, е трайността на новия материал. Решения за справяне с трудността се търсят. Но и подобренията не закъсняват. Те превръщат екологичната кожа във все по-надеждна материя за изработката на облекла и аксесоари.


Ловци на звуци. Обичат да откриват музиката не в традиционни

Ловци на звуци. Обичат да откриват музиката не в традиционни ...

......... да се сътвори всякакви предмети и те го доказват. Имам усещането все едно съм обиколил света - от Латинска Америка до Европа, през Азия. И това беше постигнато чрез най-обикновени предмети. Това наистина е невероятно. Още по-невероятно е, че музикалната магия е открита в напълно ненужни за повечето хора предмети.


Да живееш в гора. Градска. Такава, която се е сраснала

Да живееш в гора. Градска. Такава, която се е сраснала ...

......... изоставени жп релси и по покривите на обществени сгради. А архитект Боери не спира да се опитва да намести зелените растения сред бетонните сгради. През 2022 г. ще се появи и най-голямата терапевтична градина в Европа. Парк с размерите на футболно игрище върху покрива на една от болниците в Милано.


Не. Не са просто образувания, изровени от вятъра и валежите

Не. Не са просто образувания, изровени от вятъра и валежите ...

......... на хората. Районът на Катанга, обаче, ги разкрива в нова светлина - като умели инженери с древна история. Изградените от тях могили продължават да крият загадки. Основните две от тях са: защо няма активни колонии под комплекса и кое е накарало насекомите да изградят цялата структура по толкова симетричен начин.


Нилски костур. Прясно уловен и доставен от рибарите. Измит, транжиран,

Нилски костур. Прясно уловен и доставен от рибарите. Измит, транжиран, ...

......... транжиран, филетиран - все стандартни процеси, сред които е и изхвърлянето на ненужната кожа. В тази компания обаче не е така - тук кожата се отделя умело от месото, за да поеме по свой път и да се превърне в ценен продукт. Действието се развива в северната част на Кения.


Със сигурност индустрията, създадена от човека, все повече заглушава естествените

Със сигурност индустрията, създадена от човека, все повече заглушава естествените ...

......... които ако бъдат разгадани правилно ще помогнат много на хората в опазването на Световния океан. Вероятно те ще бъдат от полза и за хората, които обичат да медитират, да се унасят, да се успокояват и да заспиват под звуците на онова огромно количество солена вода, познато най-общо като Голямото синьо.


Рано или късно елементите от зимния пейзаж си идват на

Рано или късно елементите от зимния пейзаж си идват на ...

......... онази добре позната на мнозина техника на слизане по склона с притичване и приплъзване направо върху обувките.Снегоходките за пързаляне не са подходящи за сняг, по-дълбок от 20 сантиметра, предупреждават техните създатели. Но какво пък - дори и при ските се изискват специални умения за каране в пухкав и неутъпкан сняг.


Насекоми в чинията! Ах, простете за неприятния вид! - ястието

Насекоми в чинията! Ах, простете за неприятния вид! - ястието ...

......... форма на живот има смисъл и значение. Хората непрекъснато разгадават и осмислят ролята на различните видове и създания. Едва ли е редно насекомите да се възприемат приоритетно като източник на протеин. Но какво пък - хората са изправени пред нестандартно бъдеще, което със сигурност ще изисква и нетипични хранителни решения.


Ето я! Най-новата европейска държава. Засега не е призната от

Ето я! Най-новата европейска държава. Засега не е призната от ...

......... Либерланд със сигурност има логика и предпоставки за правилно развитие. В края на краищата 7-те квадратни километра са достатъчни за проява на отговорно отношение към природата и здравето на хората. От друга страна мястото е прекалено малко за тежки индустриални грешки, безумно шофиране, корупционни сделки и упражняване на замърсяващи дейности.


Звучи като възмездие за заклетите колоездачи, защото преодоляното разстояние до

Звучи като възмездие за заклетите колоездачи, защото преодоляното разстояние до ...

......... е. Вместо да търсят причини да НЕ карат велосипед през студените зимни дни, колоездачите ще имат още една причина да предпочетат двуколесния безмоторен транспорт. Масовата му употреба позволява на всички да дишат по-чист въздух. Защо тогава хората, употребили усилия за това, да не бъдат възнаградени с по-евтини храни и напитки.


Малка, маневрена и добре пасваща към заобикалящата я среда. Звучи

Малка, маневрена и добре пасваща към заобикалящата я среда. Звучи ...

......... с трафика в големите градове. Защото в бъдещето, чертано от урбанистите, все по-често се споменава за размерите на превозните средства. Всъщност няма нужда да сте големи визионери, за да прозрете, че е все по-безсмислено да се задвижва тон и половина желязо, само за придвижването на един човек по градските улици.


Външният вид на картофите не е прекалено добър? Загърбете естетическите

Външният вид на картофите не е прекалено добър? Загърбете естетическите ...

......... трябва да проверя дали и вилицата е здрава.Няма съмнение в здравината му. И ако все пак някоя частица от приборите се окаже в чинията ви, не се притеснявайте - вилиците и ножовете са ядливи... А що се отнася до замърсяването - направените от картофи продукти се разлагат до два месеца.


Забъркана е по стара шведска рецепта. Мед, вода и дрожди.

Забъркана е по стара шведска рецепта. Мед, вода и дрожди. ...

......... стара шведска рецепта. Мед, вода и дрожди. Когато се смесят, те се превръщат в съвременния еквивалент на антибиотиците. Не става въпрос за обикновена медовина, защото тази съдържа 13 вида полезни млечнокисели бактерии, които убиват патогените в човешкия организъм. Успех, който се дължи на стотици антибактериални вещества със свойствата на антибиотици.


Въглероден диоксид, фини прахови частици, азотен оксид и какво ли

Въглероден диоксид, фини прахови частици, азотен оксид и какво ли ...

......... Някои експерти са скептични към ефекта на настилката. Със сигурност той не може да погълне всички вредни емисии от атмосферата. Но и амбицията на създателите му не е такава. Той просто е малка част от пъзела в борбата с мръсния въздух.Дотук с урока по химия. Търсят се още работещи решения.


Да уловиш слънчевите лъчи, за да заредиш телефона си или

Да уловиш слънчевите лъчи, за да заредиш телефона си или ...

......... приложение. Освен че улавят слънчева енергия, те могат да изпълняват и команди - да се вдигат или спускат дистанционно. Технология, изцяло подчинена на ритъма на слънчевата светлина. Следва я, улавя я, превръща я в енергия, за да достави уют във вътрешните помещения така, както могат да правят само слънчевите лъчи.Най-тихият, най-бързият и най-модерният мотор. И може би съвършеният! Е,

Най-тихият, най-бързият и най-модерният мотор. И може би съвършеният! Е, ...

......... Но всички тези иновации осигуряват повече безопасност. При вероятност от сблъсък с други превозни средства, които се движат зад мотора, жилетката започва да вибрира.Може би така изглежда бъдещето на моторите. Но засега в него ще нахлуят тихо и скоростно едва 399 души. Защото толкова мотори планира да произвежда годишно компанията.


Кой ли не мечтае за собствена къщичка, кацнала на любимо

Кой ли не мечтае за собствена къщичка, кацнала на любимо ...

......... Кой ли не мечтае за собствена къщичка, кацнала на любимо за него място. Къщичка с уникален дизайн, която хем притежава всичко необходимо за един удобен дом, хем се отличава от всички останали постройки. И то основно заради строителния материал, от който е направена. Изградена е от картон.


Полезен чипс. Може и да има. Поне много производители се

Полезен чипс. Може и да има. Поне много производители се ...

......... бъде изграден още един слой.Джон Мейсън, производител на картофи: Трислойните опаковки ще са подходящи за транспортиране на големи разстояния.Дали бизнес идеята ще се окаже сполучлива? Времето ще покаже. Със сигурност обаче, вредният отпечатък на евкалиптовите пакети върху природата ще е минимален в сравнение с добре познатите ни опаковки за чипс.


Въглероден диоксид. Този, който превзема големите градове и прави дишането

Въглероден диоксид. Този, който превзема големите градове и прави дишането ...

......... разширим производството и то да е на по-ниска цена.През последната година по този метод са произведени над пет тона водорасли. Плановете са през следващите десетина години това производство да надхвърли 100 хиляди тона. Стремежът на норвежките компании е да включат в процеса остатъчни продукти, които да ускорят растежа на водораслите.


Ерьо. Има такъв остров. В Южна Дания. И да, сигурно

Ерьо. Има такъв остров. В Южна Дания. И да, сигурно ...

......... или февруари. Но това вече зависи от метеорологичните условия.На Ерьо призивите за енергийна независимост не са празни лозунги. Използването на възобновяеми източници отдавна е навлязло в ежедневието на хората. Местните жители членуват в енергийни кооперативи. Така че потребителите на енергия са и съсобственици на вятърни турбини с гарантирани месечни печалби.


Жужене на пчели. Градски. Или по-скоро полицейски. Кошерът се намира

Жужене на пчели. Градски. Или по-скоро полицейски. Кошерът се намира ...

......... на кошерите е нараснал десет пъти през последните пет години като в мегаполиса вече има над 300 регистрирани кошера."Зелена светлина": Хартия спасява пчелитеПчели се хранят с хартия. Не, не става въпрос за объркване на насекомите. А за опита на една полякиня да спаси изчезващия вид. В градче, недалеч от Ва...


Той умее да нанася непоправими поражение на нагласата, че сам

Той умее да нанася непоправими поражение на нагласата, че сам ...

......... поражение на нагласата, че сам човек с двете си ръце трудно може да внесе мащабна свежест в уличния пейзаж на градовете. Той е Стефан де Круг. Белгиецът е свързал името си с произведения, които обикновено се възприемат отдалеч и които водят началото си оттам, където свършва животът на дървения материал.


Ако апокалипсисът настъпи, или пък хората на Земята станат прекалено

Ако апокалипсисът настъпи, или пък хората на Земята станат прекалено ...

......... лишеи? Какво ли не! Уверява Юлия Шварц. Сред успешните ѝ рецепти се нареждат горчица и енергийни блокчета. Но в разработеното от нея меню има хляб от лишеи, сокове и бисквити.А какъв е вкусът на лишеите? Доста приятен, твърди дизайнерката. Описва го като нежна смес, наподобяваща комбинация от водорасли и гъби.


Каква е цената на 10 пластмасови чаши? Зависи. На много

Каква е цената на 10 пластмасови чаши? Зависи. На много ...

......... автобуса. Всички печелим от тази ситуация.Събраните бутилки и чаши се измиват, етикетите се отстраняват и отпадъците се предават на рецииклиращи компании. Спечелените пари от продажбата отиват за поддръжката на автобусите и на зелените зони в града. Амбицията на местните власти е до 2020-та градът да се освободи от ненужната пластмаса.


Желанието на човека да се издигне по-нависоко и да надникне

Желанието на човека да се издигне по-нависоко и да надникне ...

......... да постигнем по-обширно разбиране на екологията, на процесите в подводния свят. Този подход създава цялостен, холистичен поглед към океана.Данните от подводните изследвания ще бъдат съхранени като ценно научно наследство. А цялата експедиция ще бъде заснета от филмово студио. Сериите за подводните приключения ще се появят на екран през 2019 г.


Здравословните зеленчуци навлизат не само в менюто на хората, но

Здравословните зеленчуци навлизат не само в менюто на хората, но ...

......... онова, което напомня и Международната агенция по енергетика - че циментът е отговорен за 7% от глобалните емисии СО2. Идеята за използване на моркови в строителството едва ли ще лиши хората от необходимото количество зеленчуци на масата им. В края на краищата, говорим за съвсем малки порции от морковената добавка.


Приятният звук от отваряне на бутилка вино, последван от наздравици,

Приятният звук от отваряне на бутилка вино, последван от наздравици, ...

......... му страна. След изсъхване на лепилото се получава красива и полезна поставка за обувки. Това са само две от многото възможности за повторна употреба на корковите тапи, които пък са част от дългия списък с материали, готови да заживеят нов и полезен живот, вместо да се отправят безславно към сметищата.


Тук човекът е дълбал достатъчно. Добивал е камък, рушейки скалите.

Тук човекът е дълбал достатъчно. Добивал е камък, рушейки скалите. ...

......... това каране не е самоцел. Парадоксално е, че екстремните изпълнения навеждат на идеи отвъд зрелищните кадри, потапят мислите в бистрите водоеми и ги издигат към скалистите върхове. Спектакълът напомня за пореден път, че природата умее да се възстановява, а човекът рано или късно се научава да оценява тази нейна способност.


Когато барът е до морето...... много често и сламките са

Когато барът е до морето...... много често и сламките са ...

......... изобретатели се надяват скоро да се справят. Те работят и върху топлинната издръжливост на сламките; надяват се, те да могат да издържат поне до 85 градуса. Предизвикателства, с които създателите на растителните сламки се надяват да се справят бързо, защото от началото 2019-та година Тайван забранява употребата на пластмасови сламки.


Ловци на енергия. Хващат я в големите градове. Там, където

Ловци на енергия. Хващат я в големите градове. Там, където ...

......... които преминава въздухът. Това създава налягане в различни части на кострукцията и тя започва да се върти в една посока. С усъвършенстването на преносимата турбина предизвикателствата пред двамата изобретатели не приключват. Напротив. Решението им за вятъра ги отвежда на ново ниво. Тяхната нова цел е да уловят енергията на вълните.


Да сбъднеш детската си мечта докато си още на... 11.

Да сбъднеш детската си мечта докато си още на... 11. ...

......... легна. А, има и много светлини. Сложих си и лампичка за четене. Тео е готов да преоткрива света с караваната си и да прави нови изобретения. Тео: О, аз постоянно правя разни неща. И едва ли ще спра. Сега се интересувам от микроелектроника. Искам да изобретя малки уреди с батерии.


Слънце, коктейли, море..... Е, няма как. Като физична зависимост е

Слънце, коктейли, море..... Е, няма как. Като физична зависимост е ...

......... които трябва да помогнат на хората да продължат да се забавляват, така че да не изчезнат различни видове. Достоен отговор на скептичния въпрос: какво мога да направя аз, отделният човек, за доброто на планетата. Истината може да е във виното. Но и в кафето или в коктейлите. Както ви харесва.


Пчели се хранят с хартия. Не, не става въпрос за

Пчели се хранят с хартия. Не, не става въпрос за ...

......... Идеята може и да звучи странно, но дава резултати. Удовлетворението за полякинята е, че с работата си успя да съхрани пчелни колонии. За това е решена да не се отказва от идеята си, а да продължи да доставя дневните дози хранителни вещества на пчелите под формата на красиви листа хартия.


Препоръчителният сън от осем часа на денонощие си остава... препоръчителен.

Препоръчителният сън от осем часа на денонощие си остава... препоръчителен. ...

......... и до най-компактния им аксесоар - възглавничката за лакът или рамо.Модна забежка или полезен аксесоар - едва ли има смисъл да се спори кое от двете повече е Щраусовата възглавница. Ясно е едно - тя е доказан посредник към начина, който природата ни е дала, за да презареждаме - съня.


Парите може и да не растат по дърветата, но опаковките,

Парите може и да не растат по дърветата, но опаковките, ...

......... Парите може и да не растат по дърветата, но опаковките, изолацията за всякакви сгради, че дори и мебелите "растат" под тях. Точно там - под дърветата, заедно с гъбите. Мицелът е дълго пренебрегваният естествен материал, който разполага с достатъчно потенциал да замени стиропора и изолационната пяна.


240 пластмасови бутилки, 45 кенчета, 120 опаковки от храни и

240 пластмасови бутилки, 45 кенчета, 120 опаковки от храни и ...

......... Превръщат ги в мебели чрез азотно асистирано инжектиране. Звучи свръхнаучно... Но при желание е напълно разбираемо.Ако разполагате с 1290 кенчета, 140 опаковки и чаши от кафе и 6 автомобилни брони - не ги изхвърляйте. Защото от тях може да се получи напълно функционална маса. А и какво ли още не.


Обича да преминава граници, за да разчупва стереотипи. Да преобръща

Обича да преминава граници, за да разчупва стереотипи. Да преобръща ...

......... пианистът. Необходима е само малко смелост за преосмисляне на заобикалящата ни среда. Тогава предразсъдъците ще бъдат загърбени и ще се появят решенията. Житейска философия, на която са подчинени музиката и всекидневието на пианиста. Философия, която постепенно прекроява ежедневието на хората в търсене на верните тонове из партитурите на естествените кръговрати.


Амстердам. От десетилетия градът е нарицателно за велосипеден транспорт. За

Амстердам. От десетилетия градът е нарицателно за велосипеден транспорт. За ...

......... сваля драстично нервното напрежение, което съпътства всяко каране в натоварения градски трафик. И още нещо. Системата работи автономно и при спряло превозно средство. Тоест, упражненията продължават и в задръстване. Идеално разтоварване, което замества изблиците на депресия, лошо настроение, клаксоните, както и вербалните и невербални обвинения към другите участници в движението.


Похапваме. Приготвяме храната си. Бързаме да се отървем от остатъците.

Похапваме. Приготвяме храната си. Бързаме да се отървем от остатъците. ...

......... условия за разграждане на органичните остатъци от приготвянето на храна. Съдът е с оригинален дизайн и може да се постави на удобно място за употреба в дома без никакви притеснения. Неприятните миризми от процесите на гниене тук не съществуват. А получената за броени дни тор може да се използва незабавно.


Негодно за консумация: заради изтекъл срок на годност всяка година

Негодно за консумация: заради изтекъл срок на годност всяка година ...

......... Андерсон, собственик на ресторант: Може би, след пет, седем години ще затворя ресторанта, защото тогава вече ще има нова действаща система.Такава, в която ще действат други търговски правила и хранителните продукти няма да застояват по складове, няма да се препродават с подменени етикети и няма да се изхвърлят на боклука.


Земята след 100 години. Може би така ще изглеждат растенията

Земята след 100 години. Може би така ще изглеждат растенията ...

......... Като например "чистачи на корали" или пък "ловци" - растения, които ще преследват вредителите по насажденията. Своеобразна симбиоза, която ще определя нови закономерности.Също както виртуалната реалност заживява свой собствен живот. Но дори и тогава естествените природни процеси пак ще действат, след като са се доказали в продължение на милиони години.