Две линейки получи Многопрофилната болница за активно лечение в град

Две линейки получи Многопрофилната болница за активно лечение в град ...

......... отдалечен и са необходими за болницата.Дарението е изключителна важно за болницата, разказват лекарите, защото до момента при транспортиране на пациенти се е налагало да ползват апаратура за спешна помощ от отделенията. Линейките ще бъдат особено полезни и през зимния сезон, когато зачестяват случаите на спортен травматизъм в съседната община Банско.


Петима зъболекари от София са източили над 120 хиляди лева

Петима зъболекари от София са източили над 120 хиляди лева ...

......... Здравната каса да се окаже много по-висока от 120 хиляди лева, както и да се повдигнат обвинения на още участници в схемата.Проверка на БНТ: Зъболекари източват Здравната касаСтоматолози изписват неизвършени дейности на пациенти, за да взимат пари от касата. Това установи наш екип след сигнал на потърпевши, които се оказали...


Извънредна обработка на зелените площи в София срещу кърлежи. Тази

Извънредна обработка на зелените площи в София срещу кърлежи. Тази ...

......... извънредно срещу кърлежи са обработени парковете Врана, Западен и част от Южния. Димитър Данчев - директор на Дирекция „Зелена система“: Не трябва да вали, за да може самото третиране да е ефективно.Утре предстои обработка и на Борисовата градина. Пръскането на междублоковите пространства и на кварталните градинки зависи от районните кметове.


Здравният министър Кирил Ананиев откри нов акушеро-гинекологичен комплекс в старозагорската

Здравният министър Кирил Ананиев откри нов акушеро-гинекологичен комплекс в старозагорската ...

......... методика, по която се формират разходите за персонала и формирането на работните заплати и промени в лимитите на общинските болници В Стара Загора министър Ананиев откри новото Акушеро-гинекологично отделение. В изцяло обновените стаи ще могат да се настанят 40 родилки, а Клиниката по неонатология ще може да приеме 28 бебета.


Здравният министър Кирил Ананиев откри ново родилно отделение в старозагорската

Здравният министър Кирил Ананиев откри ново родилно отделение в старозагорската ...

......... болници се увеличават по две направления. Едното направление е увеличение на цените по клиничните пътеки, вие знаете, че към момента сме в преговори с БЛС за анекса към новия рамков договор и второто направление - това е наредбата на министъра на здравеопазването, наредба номер три за извън задължителното здравно осигуряване.


Екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов

Екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" създаде изключително практично и ...

......... България. На този етап е налично за смартфони с операционна система Android с версия, по-нова от 4.4, и може да бъде инсталирано от Google Play напълно безплатно и без реклами.Предстои ни още много работа по този проект, като следващата стъпка е създаване на версия за операционната система на „Епъл“ iOS.Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат още

Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат още ...

......... област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики след юни тази година. Тогав...Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведенияДепутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения, които дават право на личните лекари без специалност по обща медицина да продължат да работя...


Пациенти с бъбречни заболявания откриха с подписка срещу намеренията за

Пациенти с бъбречни заболявания откриха с подписка срещу намеренията за ...

......... да е точно така, както те го казват. Едва ли същият персонал ще се премести и ще отиде там. Там не знаем какви са условията.От здравното министерство съобщиха,че идеята е обсъждана. Тя обаче няма да се реализира, заради становищата на пациентите и работещите в клиниките по хемодиализа на двете болници.


В студиото на „Още от деня“ бившият министър на здравеопазването

В студиото на „Още от деня“ бившият министър на здравеопазването ...

......... и затварят лебечни заведения на конкурентен принцип. Когато някой не работи и не осигурява добро здравеопазване на пациентите си [...], тези лечебни заведения трябва да затварят, а да работят тези, които качествено лекуват пациента.По думите на д-р Кацаров първата стъпка за подобряването на системата е премахването на монопола на НЗОК.


Главният здравен държавен инспектор доц д-р Ангел Кунчев заяви в

Главният здравен държавен инспектор доц д-р Ангел Кунчев заяви в ...

......... Това става с въртеливи движения, но кърлежът не бива да се мачка и деформира. Ако кърлежът е стоял впит дълго време, може да се обърнем към лекар.Не всяко охапване е опасно. Въпреки това, хората, намерили кърлеж по себе си, трябва да се следят за повишаване на температурата и друга сипмптоматика.


Професионалистите по здравни грижи излязоха на пети национален протест в

Професионалистите по здравни грижи излязоха на пети национален протест в ...

......... Символично си хвърлихме заявленията за напускате, което можем да направим съвсем в реална обстановка.Сестрите заплашиха с ефективни протести и гладни стачки. Прогнозите на здравния министър са,че през юни и юли заплатите на персонала в болницата ще се увеличат с допълнителните средства отпуснати от кабинета и по-високите цени на клиничните пътеки.Протестът на медицинските сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се премести

Протестът на медицинските сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се премести ...

......... им са увеличени през последния месец с между 50 и 80 лв, но това не е достатъчно.Припомняме, че в рамките на 2 месеца правителството отпусна общо 80 млн лева за финансиране на лечебните заведения, а министърът на здравеопазването обяви, че се надява те да се използват за увеличение на заплащането.


Медицински сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се събраха пред Министерския

Медицински сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се събраха пред Министерския ...

......... т.е. ще има наистина масово напускане на системата с колективни оставки, ще има и ефективни стачни действия, гладни стачки, ако се наложи.Фелдшерите протестират с искане за собствена съсловна организацияСлед медицинските сестри, и фелдшерите излязоха на протест.Основното им искане е да се отделят в своя съсловна организация, както е при зъболекарите,...


Това стана ясно след среща на педиатри, неонатолози и шефове

Това стана ясно след среща на педиатри, неонатолози и шефове ...

......... задържим нещата да изчакаме резултата и смятам,че това няма да се наложи.На срещата в Министерския съвет e обсъденo и състоянието на детското здравеопазване. Набелязани са и мерки за подобряване на работата на детските отделения в страната. Утре кабинетът ще отпусне и 1,25 млн. лв. за закупуване на апаратура за тях.


Лекарският съюз направи анонс за повишаване на цените на подценените

Лекарският съюз направи анонс за повишаване на цените на подценените ...

......... да бъде умножена по две. Ще "бръкнем" от резерва, който е за всичко - за лекарства, за извънболнична, болнична помощ, но каузата си заслужава, каза още Кокалов.Той призова разпределението от резерва да върви заедно с правилата, за да е сигурно, че средствата ще достигнат до тези, които имат най-голяма нужда.


Започнаха преговорите между Лекарския съюз и Здравната каса за увеличаване

Започнаха преговорите между Лекарския съюз и Здравната каса за увеличаване ...

......... клинични пътеки ще бъдат увеличени. Очаква се касата да плаща повече за лечение на деца и бременни и да се увеличат цените и на други недофинансирани пътеки. Идеята е така да се увеличат и заплатите на медицинския персонал. Прогнозите са, че новите цени ще влязат в сила от 1 юни.Тази година е достигнат праг на насищане, в болничната помощ

Тази година е достигнат праг на насищане, в болничната помощ ...

......... е невъзможно в друга европейска държава, допълни още той.Специалисти от "Пирогов" продължават да обикалят градове в страната, за 7 години са прегледани над 10 500 деца. Проф. Балтов сподели идеята да се направи мрежа от болници, обединени от телемедицина, а лекари от "Пирогов" да дават консултации на специалисти в страната.


Алтернативни методи за лечение ще представят специалисти по време на

Алтернативни методи за лечение ще представят специалисти по време на ...

......... не съм се интересувала, някак си прекалено много вярвам на науката, на истинското... традиционната медицина. Може би ако почна да ги използвам и видя, че действат, може да се доверя, но на този етап - не.Организаторите на фестивала се предвидили и занимания за деца, арт терапия и томбола с награди.


След близо година на български пациент може отново да бъде

След близо година на български пациент може отново да бъде ...

......... също се надява да оздравее по-бързо и да може да работи отново по специалността си здравен мениджмънт. До тогава обаче остава вързана денонощно за кислородния апарат. Средствата, които са необходими за поддържането на живота на младата жена, са между 600 и 3 000 лева месечно, в зависимост от състоянието й.


В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на здравеопазването

В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на здравеопазването ...

......... на болницата обаче ще отнеме много време, допълни той. Стъпките за увеличаването на заплатите се взимат една по една, заяви зам.-здравният министър.Педиатрите от детската болница в София излязоха на протестМедицинските работници от педиатричната болница СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ затвориха движението на бул. „Акад. Иван Гешов“. Това е третият им протест....


Медицинските работници от педиатричната болница СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ затвориха

Медицинските работници от педиатричната болница СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ затвориха ...

......... Иван Гешов“. Това е третият им протест. Исканията им са болницата да бъде призната за национална педиатрична и да ѝ бъде гласуван съответния бюджет. Болницата продължава да има лимити, обясни пред камерата на БНТ педиатърът д-р Адил Кадъм.Какви са исканията на педиатрите - вижте в прякото включване на Паулина Найденова:


Мобилен пункт за опасни отпадъци ще бъде разположен от 8.30

Мобилен пункт за опасни отпадъци ще бъде разположен от 8.30 ...

......... улица "Пиротска" и бул. "Константин Величков" до парк Света Троица. Този пункт ще събира опасните отпадъци на районите "Красна поляна", "Илинден" и "Възраждане". Гражданите отново ще могат да предават живак и термометри, останали след поредния ремонт кутии с бои, като и лекарства, на които срокът на годност е изтекъл. София


Работещите в единствената специализирана детска болница у нас - отново

Работещите в единствената специализирана детска болница у нас - отново ...

......... реши Надзорният съвет на Здравната каса. Председателят му Жени Начева съобщи, че при необходимост ръководството на болницата ще може да иска и по...Проф. Литвиненко: Протестът на педиатрите трябва да продължиПротестът на педиатрите трябва да продължи, въпреки обещаното отпадане на ограниченията за прием на деца в специализираната педиатрична болница в Софи...


Днес светът отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения

Днес светът отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения ...

......... надеждата. Теодор Мицев, доброволец в БЧК: Една от възможностите в живота, които правят душата ти да се чувства най-чиста и най-удовлетворена от живота, който живееш.Червеният кръст се опитва да прави историите по-лесни. Защото маха предразсъдъците и напомня, че по-хубаво от разказаното добро е само стореното добро, което е спасило някого.


Протестът на педиатрите трябва да продължи, въпреки обещаното отпадане на

Протестът на педиатрите трябва да продължи, въпреки обещаното отпадане на ...

......... в заплащането на персонала. Това може да ни ориентира какво става и да успокои хората.Утре има събрание на колектива, което ще реши дали и как да се продължат стачните действия.НЗОК решава да отпаднат ли лимитите в педиатриятаНадзорният съвет на Здравната каса решава да отпаднат ли лимитите за прием в педиатрията.


Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. Председателят му Жени

Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. Председателят му Жени ...

......... се обсъждат исканията за статут, по-високо заплащане и по-дори финансови параметри за детско здравеопазване.Заради проблема с липсващия изотоп за високотехнологична диагностика на онкоболни, Надзорният съвет на Здравната каса реши, че ограничения за алтернативни изследвания на пациентите няма да има. Очаква се до три месеца доставките на изотопa да бъдат възстановени.


Отпадат ограниенията за прием в единстената специализирана детска болница у

Отпадат ограниенията за прием в единстената специализирана детска болница у ...

......... изчисления и разчети. Приоритета майчино и детско здравеопазване винаги е съществувал и ще съществува в цялостната политика, която провежда и НЗОК и Министерството на здравеопазването.Медиците от софийската педиатрична болница отново излязоха на протестЗа по-малко от седмица медиците в единствената специализирана болница по детски болести у нас излязоха на втори протест.


За целта Здравната каса и Лекарският съюз започват спешни преговори

За целта Здравната каса и Лекарският съюз започват спешни преговори ...

......... за предходни години.д-р Иван Мадждаров - председател на БЛС: Проблемите, на които сме свидетели в момента, се наслояват през годините точно затова - недостатъчно повишаване на цените на пътеките и неразплащане на реално извършена дейност.Очаква се новите правила за формиране на заплатите в болниците да бъдат готови преди 15 май.


На срещата при премиера обсъдихме мерки за подобряване финансирането на

На срещата при премиера обсъдихме мерки за подобряване финансирането на ...

......... подкрепени, на финалната права сме да приключим работата и по тази методика, надявам се да бъдем готови и преди 15 май, уточни здравният министър. Тази методика цели справедливо недискриминационно разпределение на разходите за медицински персонал, каза още Ананиев. От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки, добави министърът.


Дебне ли ни опасност да се заразим през грип и

Дебне ли ни опасност да се заразим през грип и ...

......... д-р Гергана Николова.В момента се отчита завишение на респираторните инфекции, коментира д-р Николова. По думите ѝ празничното преяждане и липсата на физическа активност водят до отслабване на имунитета.Наблюдават се и случаи на пневмония през последните дни, особено при децата. Тя призова при проява на симптоми да бъде потърсен личният лекар.


Истинският пробив ще стане, когато пациент получи трансплантация на бял

Истинският пробив ще стане, когато пациент получи трансплантация на бял ...

......... пулмолозите във ВМА, но това ще бъде след като пациентите са преминали първоначалното лечение и са стабилизирани.Вижте и още във видеото.Петима българи годишно ще имат шанс за белодробна трансплантация във ВиенаПетима български пациенти годишно ще бъдат приемани за белодробна трансплантация във Виена. За това се споразумяха премиерът Бойко Борисов, здравният...


От средата на април липсва важен препарат за диагностика на

От средата на април липсва важен препарат за диагностика на ...

......... проблема и на неговия мащаб.Докато решение се търси, в следващите две седмици изследването на над 100 човека само в Онкоболницата ще бъде отложено. Проблеми с доставките на консуматив за диагностика на онкоболниПроблеми с доставките на консуматив за високотехнологични изследвания за диагностика на онкоболни. Договорът с единствения вносител изтича. Той обаче...


Медиците от педиатричната болница

Медиците от педиатричната болница "Проф. д-р Иван Митев" вчера отново ...

......... си върша работатаВместо да си вършим работата като специалисти, ние трябва да се съобразяваме с ежедневно променящите се изисквания на Касата, наложените от тях рестри...Медиците от софийската педиатрична болница отново излязоха на протестЗа по-малко от седмица медиците в единствената специализирана болница по детски болести у нас излязоха на втори протест.


Случаите на морбили ще продължат да растат и през следващите

Случаите на морбили ще продължат да растат и през следващите ...

......... и Франция.В същото време, ако беше достигната критичната маса на ваксиниране на населението, не би се стигнало до внасяне на вируса от околните страни, както стана тази година. В момента България е на шесто място по разпространение на морбилите, като през миналата година у нас са регистрирани едва 13 случая.


Днес около 600 души у нас са имали нужда от

Днес около 600 души у нас са имали нужда от ...

......... от тях са били спасени. Защото точно на Цветница са получили подарък от непознат - по-ценен от всички цветя на света. Във Варна на Цветница е време за кръводаряванеПо традиция на Цветница Центърът по трансфузионна хематология във Варна организира кръводарителска кампания, за да осигури кръв и кръвни продукти за п...


Вместо да си вършим работата като специалисти, ние трябва да

Вместо да си вършим работата като специалисти, ние трябва да ...

......... че отдавна е преглътнал обидата от ниското заплащане, но е обиден от това, че не може да си върши работата.Педиатрите от единствената специализирана детска болница излязоха на протестПротест на работещите в единствената у нас специализирана детска болница. Те искат по-високи заплати, отпадане на лимитите за прием, и промяна на стат...


Достиженията и възможностите за лечение, нагласите в обществото, ролята на

Достиженията и възможностите за лечение, нагласите в обществото, ролята на ...

......... да ходят при тежко болните хора. Знаете ли как изслушват и колко надежда има в очите им.Дискусията в Пловдив е първото от редица събития, чиято цел е по-голяма информираност по отношение на злокачествените заболявания на кръвта. А през месец септември в Пловдив ще се проведе традиционния благотворителен крос „Спри рака“.


Протест на работещите в единствената у нас специализирана детска болница.

Протест на работещите в единствената у нас специализирана детска болница. ...

......... хора. Не позволявайте утре отново още един от тях да напусне. Нашите деца имат нужда от тези хора.Заместник-министър Начева увери, че проблем с грижата за малките пациенти няма да има. Препоръча на болницата да изгради спешно звено и да представи анализ на дейността си.Работещите в детската болница планират още протести.


Протест на работещите в единствената у нас специализирана болница по

Протест на работещите в единствената у нас специализирана болница по ...

......... спешни приемни кабинети, каквито в момента няма, тъй като пациентите се приемат директно в специализираните кабинети. Това би облекчило достъпа до лечебното заведение.Здравното министерство обеща финансова помощ за детската болницаЕдинствената специализирана детска болница у нас може да остане без персонал. Предупреждението е на педиатрите, работещи там. Заради ниските заплати и...


Единствената специализирана детска болница у нас може да остане без

Единствената специализирана детска болница у нас може да остане без ...

......... в България, но по-спокойно, на по-добри заплати в друго лечебно заведение.Въпреки уверенията на здравния министър, че болницата ще бъде подпомогната финансово, утре медиците излизат на протест.И педиатрите от детската болница излизат на протестРаботещите в единствената специализирана педиатрична болница у нас готвят протест. Педиатрите настояват болницата да получи специален статут, финасира...


За пореден път медицинските специалисти излязоха на протест пред Университетската

За пореден път медицинските специалисти излязоха на протест пред Университетската ...

......... стоя с вас до края, докато всяко едно от тях стане реалност.Към протестиращите медицински сестри се присъединиха и част от лекарите в болницата, които също искат промяна в условията на работа и труд. Медицинските служители обявиха, че на 15 май ще пътуват на собствени разноски за националния протест в София.


Работещите в единствената специализирана педиатрична болница у нас готвят протест.

Работещите в единствената специализирана педиатрична болница у нас готвят протест. ...

......... осигуряване. Беше поет ангажимент да се предложи на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат обсъдени проблемите със заплащане на дейностите по педиатричните клинични пътеки. До 15 май ще бъде готова и методиката, която разработва екипът на здравното министерство със съсловни организации и асоциации зя възнагражденията за персонал в лечебните заведения.


Когато затлъстяването е високостепенно, единственият начин да се помогне на

Когато затлъстяването е високостепенно, единственият начин да се помогне на ...

......... дължината на тънкото черво.Тези мерки се предприемат при пациенти с тегло над 200 кг. Дългосрочният ефект се основава и на принципите на здравословно и балансирано хранене.Вижте и още в прякото включване на Тереза Ставрева от Александровската болница, която вече е единствената оторизирана за цялостна грижа за пациенти с наднормено тегло.


Медицински сестри в Пазарджик искат незабавна оставка на ръководството на

Медицински сестри в Пазарджик искат незабавна оставка на ръководството на ...

......... влезне още от 1 януари, ние не го имаме за никакъв успех. В нашата декларация ние имаме 8 искания, които в послествие станаха 9, а от вчера може би и 10, за нито 1 точка от тези в декларацията не сме постигнали никакъв успех, или някакви срокове или някакъв напредък.


Шефът на Университетската болница

Шефът на Университетската болница "Света Марина" в Плевен проф. Григор ...

......... не е направена нито една нова държавна болница по всички изисквания на световното здравеопазване. Светът върви много напред, болничното здравеопазване е много различно, много стартово и най-вече много атрактивно. Няма нищо, което да спре медицината да се развива и ние трябва да бъдем в крак с тази модернизация на здравеопазването."


Обявеното вчера допълнително субсидиране на болниците в размер на 50

Обявеното вчера допълнително субсидиране на болниците в размер на 50 ...

......... съсловна организация на физиотерапевти, които са специалисти в здравеопазването. Той изтъкна, че кинезитерапевтите и рехабилитаторите трябва да бъдат обединени под статута на физиотерапевти, което ще се отрази и върху коректното заплащане. По думите му, основната заплата за рехабилитаторите е 680 лв., а за кинезитерапевтите - 780 лв. по рамковия договор.


Специалисти от Военномедицинската академия извършиха чернодробна трансплантация от донор, съобщиха

Специалисти от Военномедицинската академия извършиха чернодробна трансплантация от донор, съобщиха ...

......... приет по спешност миналата седмица. Донорът е 28-годишен мъж. Проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология: Трансплантацията премина без кръвозагуба, без преливане на кръв. Различното в случая бе, че реципиентът и донорът бяха кръвно групово съвместими, но не идентични. Такава чернодробна трансплантация правим за първи път.


Новите правила за формиране на заплатите в болниците са готови.

Новите правила за формиране на заплатите в болниците са готови. ...

......... изпълнено. Казаха, че готвят протест с шествие и блокади на ключови кръстовища в София на 15 май. От здравното министерство съобщиха, че министър Ананиев е запознал премиера с анализа на разходите за персонал. Той е получил уверение, че има политическа воля за повишаване на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи.


Най-важно е мерките да се взимат преди проблемите. Сега е

Най-важно е мерките да се взимат преди проблемите. Сега е ...

......... и България са предупредени за висок риск от западнонилска треска. Причината - миналата година, ако в Европа 7 пъти са се увеличили случаите на това заболяване, то в България се увеличиха 10 пъти. Случаите на морбили вече надхвърлят 300. Увеличават се в Самоков, Ихтиман и София, каза още проф. Кантарджиев.


Управителят на общинската Очна болница във Варна доктор Руслан Тошев

Управителят на общинската Очна болница във Варна доктор Руслан Тошев ...

......... Доктор Тошев не посочи подробности, но вече има заявено желание общинската Очна болница да премине към Медицинския университет. Лекарите, подали молби за напускане, заявиха, че ще изчакат с оттеглянето им. В понеделник общинските съветници ще гласуват оставката на доктор Тошев. Искане за промяна в подчинението на болницата не е депозирано.


Последно поколение ядрено-магнитен резонанс ще заработи от понеделник във Военно-медицинската

Последно поколение ядрено-магнитен резонанс ще заработи от понеделник във Военно-медицинската ...

......... началник на отделение по компютърна и магнитно-резонансна томография, ВМА: Вече видяхме едни коров инсулт на пациент, остър коров инсулт, който с предната технология беше невидим за нас. Над 60 пациента на ден могат да бъдат изследвани с тази уникална технология. Това е възможно, защото времето за изследването е намалено наполовина.


И тази година симптомите на сенна хрема започна да се

И тази година симптомите на сенна хрема започна да се ...

......... година започна по-рано поленовата алергия. Това зависи от метеорологичните условия. Тази година е доста сухо, нямаше валежи и поленът, които се отделя от дърветата и тревите, се разпространява широко в атмосферата и причинява по-рано сенната хрема". Какви са съветите на акад. Петрунов към страдащите от сенна хрема вижте във видеото.


Нов ядрено-магнитен резонанс на ВМА ще бъде официално открит утре.

Нов ядрено-магнитен резонанс на ВМА ще бъде официално открит утре. ...

......... на ВМА, осигурявайки получаването на висококачествени образи при изследвания на цялото тяло, специализирани изследвания на главен и гръбначен мозък, опорно-двигателния апарат, коремни органи и др. Внедрените в него модерни технологии ще позволят намаляване наполовина на времето за извършване на едно изследване, което ще позволи преминаването на над 60 пациента дневно.


Медицински сестри и специалисти по здравни грижи от областната болница

Медицински сестри и специалисти по здравни грижи от областната болница ...

......... правим затормозява, амортизира колегите, защото натоварването става по-голямо. Голяма част от колегите работят и в доболничната помощ. Понякога се случва по 18, по 24 часа те да бъдат на работа, което е недопустимо и крие рискове.Недоволните здравни работници казаха, че протестите им ще продължат докато исканията им не бъдат изпълнени.


Две специализирани комисии в Здравната каса поемат функциите на Фонда

Две специализирани комисии в Здравната каса поемат функциите на Фонда ...

......... което се е случвало до момента.На сайта на здравната каса родителите могат да проверяват статуса на заявлението. За целта трябва да въведат входящият номер и датата, на която е подадено. На сайта на касата е публикувана и банковата сметка, по която може да се дарят средства за лечение на деца.


От днес Националната здравноосигурителна каса поема лечението на деца и

От днес Националната здравноосигурителна каса поема лечението на деца и ...

......... чужбина. Това става след решение на кабинета за закриване на действащите досега Фонд за лечение на деца и специална комисия към здравното министерство. Заявленията на гражданите ще бъдат приемани и обработвани от Здравната каса. А подадените до момента заявления за лечение в чужбина ще бъдат пренасочвани автоматично към новата структура.


Компанията „Монсанто“ беше осъдена да плати 80 милиона долара на

Компанията „Монсанто“ беше осъдена да плати 80 милиона долара на ...

......... хербициди в света. От Монсанто твърдят, че техният продукт е безопасен. Компанията „БайерЧ, която миналата година придоби „Монсанто“, обяви, че ще обжалва. Градинар осъди "Монсанто" за 290 милиона долараСъд в Калифорния осъди агрохимическия гигант "Монсанто" да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, заболял от рак на кръвта. Решението...


Всеки ден у нас има недостиг на кръводарители. Една кампания

Всеки ден у нас има недостиг на кръводарители. Една кампания ...

......... в "Игра на тронове" искам да ви благодаря за животоспасяващия ви дар.За да дариш кръв дори не е нужно да си фен на сериала. Николай, кръводарител: Не съм гледал нито една серия на Game of thrones. Достатъчно е да си фен на доброто. А то капка по капка дава живот.


80% от служителите на Фонда за лечение на деца ще

80% от служителите на Фонда за лечение на деца ще ...

......... на НЗОК: Средствата се разходват целево, само и единствено по волята на дарителите, и се събират по отделна нарочна сметка за тази цел.От 1 април заявления за лечение на деца ще се приемат в офисите на касата в цялата страна. А необработените от фонда документи ще бъдат прехвърлени към касата.


Правителството на Германия обмисля дали да задължи родителите да ваксинират

Правителството на Германия обмисля дали да задължи родителите да ваксинират ...

......... дребна шарка. По данни на Световната здравна организация през 2017 година заболеваемостта се е увеличила с 30 на сто в световен мащаб.Тенденцията е особено сериозна в Европа, където през 2017 г. има регистрирани близо 24 хиляди случаи на заразата, докато през 2016-а броят им е е малко над 5 200.


След медицинските сестри, и фелдшерите излязоха на протест.Основното им искане

След медицинските сестри, и фелдшерите излязоха на протест.Основното им искане ...

......... си. Решението за протест идва, след като според протестиращите здравният министър Кирил Ананиев е игнорирал желанието им за диалог. Днес среща с министъра имаше. Той ще проведе разговори с народните представители по искането на фелдшерите да сформират независима съсловна организация.Ако до 7 април няма решение на казуса, протестите ще продължат.


Лекар от Казанлък започна от днес тридневна гладна стачка заради

Лекар от Казанлък започна от днес тридневна гладна стачка заради ...

......... да работят,поради ниските пенсии,които взимат.Въпреки тридневната гладната стачка, медикът ще продължи да ходи на работа като е сменил дежурствата си с по-леки - вместо по 12 часа, по 6 часа. Д-р Стойчев е на 73 години и работи като лекар от 42, а в ръцете му са проплакали хиляди бебета.


След медицинските сестри и фелдшерите излязоха на протест. Какви са

След медицинските сестри и фелдшерите излязоха на протест. Какви са ...

......... Александров, председател на Национално сдружение на фелдшерите: Ние сме натикани в една организация на професионалисти по здравни грижи. За съжаление законът е така направен, че там пребивават около 13 професии. Всички те са регулирани от държавата, по закон всички те трябва да имат отделна съсловна организация. Искаме демократичност и равнопоставеност.


Тази година той е под мотото

Тази година той е под мотото "Време е за свят ...

......... цигара, не закусва, качва се на колата и заминава. На обед е много зает, не обядва и вечерта...не яде... в крайна сметка се разболява.В повечето от случаите туберкулозата засяга белите дробове и по-рядко други органи. Болестта е напълно лечима, ако се открие навреме, затова профилактичните прегледи са важни, напомнят специалистите.


И Русе се включва в националната кръводарителска кампания „В кръвта

И Русе се включва в националната кръводарителска кампания „В кръвта ...

......... на някого. Докато безвъзмездното кръводаряване е по-скоро за самия теб, затова - чувството, че правиш добро, нещо полезно.Но подобни кампании като тази на Ротари клуб се организират рядко. В Кръвния център в Русе няма достатъчно специалисти, за да правят изнесени акции. Две от местата за лекари от години са незаети.


От първи април фондът за лечение на деца преминава към

От първи април фондът за лечение на деца преминава към ...

......... са и дали в комисията ще има достатъчно подготвени експерти. д-р Георги Деянов - директор на ЦФЛД: И 1 човек да отиде от фонда в НЗОК той би бил достатъчен за да може да няма никакви спънки.Според Деянов 4-ма служители на фонда ще започнат работа в комисията към здравната каса.


Днес те символично разпънаха палатка пред Министерството на здравеопазването. Исканията

Днес те символично разпънаха палатка пред Министерството на здравеопазването. Исканията ...

......... Илиева съобщи, че вече е в ход подготовката за ефективни протести.Това означава, че медицински сестри, акушерки, лаборанти и други здравни специалисти ще спират работа.Професионалистите по здравни грижи обмислят ефективни протестиПрофесионалистите по здравни грижи излязоха на втори национален протест. Те настояват за по-високи заплати и промени в Закона за съсловните организаци...


В областта на общественото здраве липсата на кадри започва да

В областта на общественото здраве липсата на кадри започва да ...

......... в момента има места с добри заплати, но повечето са с ниски възнаграждения, което демотивира служителите.Д-р Ангел Кунчев отчете сериозен недостиг на кадри за паразитолози, вирусолози, микробиолози, а епидемиолозите са по 1-2 души в област.Готовността на държавата да реагира при някаква ситуация намалява значително, което е опасно, предупреди д-р Кунчев.


Германският химически гигант Байер претърпя съкрушителна юридическа загуба заради хербицида

Германският химически гигант Байер претърпя съкрушителна юридическа загуба заради хербицида ...

......... създаде съдебна практика, която ще се отрази и на другите дела. От една година „Байер“ е собственик на американската компания „Монсанто“ © БГНЕСГрадинар осъди "Монсанто" за 290 милиона долараСъд в Калифорния осъди агрохимическия гигант "Монсанто" да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, заболял от рак на кръвта. Решението...


Ново американско изследване казва, че не трябва да прекаляваме с

Ново американско изследване казва, че не трябва да прекаляваме с ...

......... да бъде вреден за нашето здраве. Това по колко яйца можем да изядем зависи от това какви други храни консумираме, както и от физическата ни активност. При занижена физическа активност повече от 3-4 яйца седмично не са позволени. При ежедневно спортуване може да си позволи човек по едно яйце дневно.