Регионалните здравни инспекции обявяват грипна епидемия за областите Стара Загора

Регионалните здравни инспекции обявяват грипна епидемия за областите Стара Загора ...

......... занятия за същия период и в две учебни заведения в Дупница, едно училище в село Невестино, както и в учебно заведение в село Раждавица, община Кюстендил. От днес децата се връщат в училище в Пазарджишка област. Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, уверяват от Здравното ведомство.


От днес се отменя грипната епидемия в Пернишка област, съобщи

От днес се отменя грипната епидемия в Пернишка област, съобщи ...

......... групи през третата седмица на годината са регистрирани 128 случая на остри респираторни заболявания. През предходната седмица те са били 208.Възстановени са учебните занятия във всички училища в региона.Димитровград, Дряново и Трявна също обявяват грипна епидемияГрипът у нас продължава да настъпва. Още три общини са в грипна епидемия от днес.


Акушерките посрещат професионалния си празник с напомняне на една негативна

Акушерките посрещат професионалния си празник с напомняне на една негативна ...

......... да има някаква справедливост все пак. Не може хигиенистка, която няма никакво образование да взима с 20-30 лева по-малко от една акушерка, която има изключително тежък и отговорен труд. От болницата се надяват въпреки цялостната тенденция за спад на раждаемостта, да имат една успешна година с много родени здрави бебета.


9 лекари, сред които реаниматори, навролози и гинеколози, се водят

9 лекари, сред които реаниматори, навролози и гинеколози, се водят ...

......... АЕЦ „Козлодуй" болницата получава 360 хиляди лева годишно, за да поддържа аварийна готовност. Още 1,5 милиона лева ще влязат тук тази година по съвместен проект с окръг Долж в Румъния за ремонти и технологично обновление. Но това няма да реши основния проблем - липсата на лекари, смятат хората от Козлодуй.


Грипната вълна обхваща все повече области. Епидемия обявиха миналата седмица

Грипната вълна обхваща все повече области. Епидемия обявиха миналата седмица ...

......... щам - "Виктория"Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири проби от област Сливен нов щам на вирус от група Б - "Виктория". От 300 изсл...​Хомеопатия или антибиотици в сезона на вирусите и гриповете?Попитахме двама специалисти за предимствата и недостатъците на единия и на другия метод за лечение.


Попитахме двама специалисти за предимствата и недостатъците на единия и

Попитахме двама специалисти за предимствата и недостатъците на единия и ...

......... на хомеопатията лекари определят в това, че използва ниските дози на активното вещество и стимулира собствената реактивност на организма, така че той да може да се справи при болестно състояние. Специалистите обясняват, че хомеопатията е важна за профилактиката и възстановяването след заболяване и пречи вирусната инфекция да доведе до усложнения.Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири

Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири ...

......... със завишени данни за заболявания - София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Там трябва да се следят внимателно инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести, каза Кантарджиев.По думите му трябва внимателно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ.


Ако искате да контролирате кръвната си захар, кръвното налягане и

Ако искате да контролирате кръвната си захар, кръвното налягане и ...

......... яйцата допринасят за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и са полезни срещу развитие на очно перде и дегенерация на макулата. Консумацията им подобрява и чернодробните функции благодарение на макронутриента холин. Яйцата освен това съдържат и голяма част от необходимите вещества, допринасящи за понижен риск от кожен рак, припомня диетоложката.


Релаксирането в горещата сауна е не само приятно. То се

Релаксирането в горещата сауна е не само приятно. То се ...

......... на температура над 70 градуса Целзий. Ако човек има сърдечно заболяване обаче, преди да отиде на сауна, трябва да се посъветва с лекар. Потенето в сауната е полезно за мозъкаРедовните посещения на сауна намаляват риска от деменция и Алцхаймер, както и от сърдечно-съдови заболявания, съобщи Ройтерс. Учени от университета на...


България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни

България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни ...

......... тестовите изследвания са изключително важни и от определена възраст нагоре. По думите му трябва да има контрол на входа на всеки тип лечение и на изхода. Според него, най-честите случаи са при пациенти в млада трудоспособна възраст, а пациенти с потенциално-фатални заболявания трябва да бъдат покрити от националната здравна система.


Консумирането дори на само една чаша чай повишава активността на

Консумирането дори на само една чаша чай повишава активността на ...

......... измислят интересно име за ресторант. Постиженията им били оценявани от жури, съставено от студенти. С най-добри резултати се оказали хората от групата, пила черен чай. Напитката им помогнала в нетрадиционното мислене, като са успели да разработят нови идеи около една централна тема. Това най-често се дефинира като проява на креативност.Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се среща с директорите на

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се среща с директорите на ...

......... спасяване на общинското здравеопазване. Сдружението на общинските болници отбелязаха в протестна нота, че проблемите се трупат систематично от 18 години и поискаха да се отделят допълнителни 30 милиона за оздравяване на общинското здравеопазване. От здравното министерство тогава обясниха, че това не е възможно и че подобни субсидии биха били незаконни.


Заради отчитане на неизвършена дейност Здравната каса е прекратила договора

Заради отчитане на неизвършена дейност Здравната каса е прекратила договора ...

......... се извършва, се въвежда в нея и си личи. От Здравната каса казаха, че русенци рядко подават сигнали и констатираните благодарение на техни жалби нарушения се броят на пръсти. Миналата година са направени 941 проверки, като в 90% от случаите има установени нарушения. Наложените санкции са за 51 хиляди лева.


България е на първо място в Европа по смъртност от

България е на първо място в Европа по смъртност от ...

......... време е изгодно, обаче във времето разпределено излиза горе-долу около 3 пъти по-скъпо. Затова призивът на лекарите от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология е касата да започне да плаща 100 % от цената на определен брой дефибрилатори за вторична превенция. За да може повече хора да стигат живи до болницата.


Наличието на брада е сред водещите актуални тенденции. Съвременните мъже

Наличието на брада е сред водещите актуални тенденции. Съвременните мъже ...

......... бръснене освен това е свързано с понижен риск от врастване на космите и съответно от бактериални инфекции. Експертите напомнят, че въпреки здравословните ползи от брадата, неправилното ѝ поддържане крие риск от разпространение на инфекции. Избери си най-добрата брада! /ГАЛЕРИЯ/Състезание за най-добра брада се проведе в германския град Шьомберг. Ето най-странните!


Около 200 милиона лева са задълженията на държавните болници в

Около 200 милиона лева са задълженията на държавните болници в ...

......... 2015 г. По данни на Центъра за защита на правата в здравеопазването, Касата е удържала 52 млн. лв. на лечебните заведения.ВАС отмени лимитите на болниците за 2015 г.Върховният админситративен съд обяви за нищожно решение на Надзорния съвет на Здравната каса от 2015-та година, с което бяха определени лимитите на ле...Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 г.

Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 г. ...

......... се губи, какъвто доклад са изпратили до ЕК практически всяка една от другите държави... и те казват, че това не е предприятие, което да бъде разглеждано като нещо с цел печалба и да не подлежи на държавна регулация или на държавно финансиране. Това е причината за тези решения на съда.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и директорите на областните болници

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и директорите на областните болници ...

......... областните многопрофилни болници за активно лечение са поискали да се запазят лекарите и сестрите в областните болници и са посочили, че част от медиците в момента са на възраст над 55 години. Заради недостиг на персонал в областните болници не могат да изготвят дори графици за дежурства, са посочили директорите.


Върховният админситративен съд обяви за нищожно решение на Надзорния съвет

Върховният админситративен съд обяви за нищожно решение на Надзорния съвет ...

......... не са платени и до момента.В същото време, здравният министър се среща с директорите на областните болници в страната. От сдружението им съобщиха за "По света и у нас", че ще обсъдят с Кирил Ананиев възможностите за допълнително финансиране и мерки за справяне с недостига на лекари и медицински сестри.


Болните от грип продължават да растат, заяви в

Болните от грип продължават да растат, заяви в "Денят започва" ...

......... Факт е, че над 80% от пробите дават положителен резултат за "В" - "Ямагата" - един по-рядко срещан щам на вируса.Засега грипна епидемия е обявена само в област ПерникПродължават да се увеличават случаите на остри вирусни инфекции в цялата страна. Въпреки нарастващия брой болни засега грипна епидемия е обявена са...


Областните болници ще последват съдбата на общинските , ако не

Областните болници ще последват съдбата на общинските , ако не ...

......... извънболнична помощ, каза още д-р Грозев.Д-р Венцислав Грозев, председател на Български лекар съюз: Общото решение на УС на БЛС и на всички на експертите е, че не може да с допуска поголовно увеличение, трябва да има известна диференцираност и то там, където клиничните пътеки десетилетия не са претърпели никакво развитие.


44-годишна жена се нуждае от помощ, за да оздравее. Преди

44-годишна жена се нуждае от помощ, за да оздравее. Преди ...

......... Анна: "Моят първи спомен с нея е, когато тя вече не можеше да ходи."Анна продължава да се бори и да вярва.Анна Брандийска: "Най-вече в Господ и в семейството си."Георги Брандийски - съпруг на Анна: "Надявам се с помощта на хората да съберем и останалите пари, така че да довършим лечението."


23 общински болници от цялата страна днес преустановиха работа за

23 общински болници от цялата страна днес преустановиха работа за ...

......... са готови да преструктурират останалите си четири отделения.Медиците от Асеновград, Карлово, Първомай, Раковски и Девин събраха подписка за промяна във финансирането и отпадане на лимитите.д-р Иван Тумбашки - директор на МБАЛ Раковски: Ако имаме възможност да лекуваме повече болни, да лекуваме повече болни.За последните 10 години са затворени 20 болници.


Ново технологично откритие - мобилно приложение намалява стреса. Изобретението е

Ново технологично откритие - мобилно приложение намалява стреса. Изобретението е ...

......... изгряващото слънце. Телефонът разпознава как се чувства притежателя му като прави диагностика на лицето. Приложението измерва пулса и ако нивото на стрес е по-високо от нормалното, дава съвети за по-здравословен начин на живот. Предлаганите мерки не включват промени в социалния живот, а се ограничават до хранителни диети и козметични продукти.


Болницата в Гоце Делчев е в затруднено финансово състояние. Около

Болницата в Гоце Делчев е в затруднено финансово състояние. Около ...

......... че трудно биха могли да пътуват до съседни градове. - Къде да идем ние на друго място. Нали Благоевград е по- далече, тука ние на 18 километра сме от тука до селото. - Това е единствена болница в целите околияОт болницата казаха, че не се предвижда да бъдат закрити отделения.


Учeниците в Перник от утре са в грипна ваканция, в

Учeниците в Перник от утре са в грипна ваканция, в ...

......... в София-област, Пазарджик, Смолян, Сливен, Бургас, Силистра и Стара Загора. Грипът започва внезапно, в рамките на 2-3 часа се появяват болки в мускулите и ставите, придружени с болки в гърлото и дразнеща кашлица. Телесната температура е 38 градуса. Специалистите съветват да не се самолекуваме, а да посетим личния си лекар.


Водещи хирурзи от

Водещи хирурзи от "Пирогов" и Военно-медицинската академия оперираха успешно бебе ...

......... Всички показатели са в нормалните параметри. Надяваме, че следващата седмица детето ще бъде в своя дом, каза още д-р Георгиев.Хирурзи от две столични болници спасиха живота на 4-месечно бебеНай-добрият чернодробен хирур проф. Никола Владов се наложи да работи в детското отделение на "Пирогов", където заедно с д-р Цветко Георгиев извършиха...


Лекари и медицински сестри от 40 общински болници излизат на

Лекари и медицински сестри от 40 общински болници излизат на ...

......... с тези 30 млн. целева субсидия общинското здравеопазване, не се случи в следващите няколко месеца, в същия този период няма да има на кого да се дадат тези 30 милиона.От ръководството на сдружението заявиха, че протестът е конструктивен с цел да се обърне внимание на наболелите проблеми в малките болници.


Близо 200 човека са преминали от 29 декември 2017 г.

Близо 200 човека са преминали от 29 декември 2017 г. ...

......... който е по-благоприятен, защото голяма част от населението вече се е срещала с него и има изграден имунитет. Засегнати от него ще са най-вече малките деца и хора с преходни и хронични заболявания. Очакванията са грипният сезон да е по-силен в края на месец януари”, прогнозира още доц. Георги Попов.


Епидемичен взрив от морбили в Гърция и Сърбия увеличава рисковете

Епидемичен взрив от морбили в Гърция и Сърбия увеличава рисковете ...

......... за болестта е пропусната, да се направи спешно. Имунизационното покритие в страната ни не навсякъде е добро. На места то е към 75 процента, което допълнително увеличава рисковете за възникване на епидемични взривове в страната. Особено внимателни трябва да са родителите с деца до 1 година. Подробностите от Мария Чернева.


За промени в медицинските стандарти за болници в труднодостъпни и

За промени в медицинските стандарти за болници в труднодостъпни и ...

......... общини ще трябва да пътуват повече от 50 километра до Видин или Монтана.„Жалкото е, че от тук са излезли такива лекари, като професор Чирков, Златарски... такива светила, а изведнъж да затвори болницата", казва жител на града. От болницата предлагат сливане на отделения и по-малък брой леглата, за да намалят разходите.


Опасност от епидемия от морбили и у нас. За това

Опасност от епидемия от морбили и у нас. За това ...

......... коментира проф. Кантарджиев. "В момента в София и в страната най-доминиращ е грип Б"."Грипът имаше най-много случаи в Турция, настъпва пик и във Великобритания. Сега сме далече от епидемия и пик на епидемия" каза още той. "За съжаление, у нас вече има засягане на нервната система в следствие на грипа".


Ново изискване към личните лекари и стоматолозите. От началото на

Ново изискване към личните лекари и стоматолозите. От началото на ...

......... до тия дни, до които евентуално би се приела тази промяна в законодателството.Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса каза за "По света и у нас", че отлагане на изискването няма да има. Според Жени Начева се работи за издаване на указания към лекарите и подобряване на софтуера на Касата.


Това съобщиха от асоциация „Хипофиза“. Пациентите от асоциацията са потърпевши

Това съобщиха от асоциация „Хипофиза“. Пациентите от асоциацията са потърпевши ...

......... с пазара на лекарствата.Още повече, че според данните, получени от пациентските организации, износът на лекарства не е за 400 милиона, а за милиард и 500 милиона. Затова идеите на управляващите да се следи износа и да се спира при нужда, според пациентската организация няма да проработят. Затова предлагат други мерки.


Две са най-честите причини за инциденти на Нова година -

Две са най-честите причини за инциденти на Нова година - ...

......... засилена контрол-карта от МВР и от охраната, която обслужва "Пирогов". Имаме възможност и сме подготвени да не се случват инциденти. Надявам се 2018 г. да е малко по-добра. Нека всички да са живи и здрави. Желая на всички да имат усещането, че работят в най-добрата и уважаваната болница в България.


Първи смъртен случай след усложнение от грип - в София

Първи смъртен случай след усложнение от грип - в София ...

......... д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Когато много хора се събират на едно място, не се проветрява добре и винаги някой кашля през есента и зимата, рискът от заразяване е много голям. Пикът на емидемията се очаква в края на януари или февруари.


Една чаша сок от нар дневно е достатъчна, за да

Една чаша сок от нар дневно е достатъчна, за да ...

......... производството на ензим, който разрушава хрущялните тъкани. Сокът от нар, както и самият плод, е беден на мазнини, холестерол и натрий, припомнят експертите. Други полезни плодове за облекчаване на симптомите на артрит са прасковите, гроздето, боровинките, сливите. Състоянието могат да облекчат и зърнени продукти като жито, овес, ориз и царевица.


Седем бебета се родиха по Коледа в Родилното отделение на

Седем бебета се родиха по Коледа в Родилното отделение на ...

......... Седем бебета се родиха по Коледа в Родилното отделение на УМБАЛ "Св. Анна", съобщиха от болничното заведение. Първо е изплакало момиченце с перфектните мерки 3080 гр., 50 см. Всички бебета и майки са здрави! София


Австралийска експертка разкри колко време е безопасно да използваме останалата

Австралийска експертка разкри колко време е безопасно да използваме останалата ...

......... 48 часа.Когато размразявате морски дарове, ги облейте с хладка вода и не ги използвайте, ако са изминали 24 часа, след този процес.Печени зеленчуци"Те не излагат човека на хранително натравяне, колкото останалите продукти в списъка. Ако ги покриете и съхраните в хладилника, може да ги консумирате до три дни", каза специалистката.


Да не се прекалява с храните, алкохола и цигарите по

Да не се прекалява с храните, алкохола и цигарите по ...

......... болки при излизане от топло на студено, особено когато е студено и ветровито.Преминаването от лятно към зимно хранене - от салати на туршии, на повече мезета около празниците, може да повиши кръвното ни налягане, предупреждават кардиолозите. И препоръчват по-малко сол и повече движение, за да не се срещаме с тях.


Изпращаме

Изпращаме "Пирогов" с увеличение на дълга в размер на 2 ...

......... ползваме при извънредни ситуации. Периодът на престой на пациенти е 4-5 дни. Когато дойдат празници, обичаме да сядаме на трапези, което понякога води до тежки проблеми и злоупотреби с алкохол. Тези неща не можем да ги спрем, но имаме готовност да помогнем на такива хора, коментира още директорът на "Пирогов".


Днес беше гласувано отпадането на мораториума върху новите молекули и

Днес беше гласувано отпадането на мораториума върху новите молекули и ...

......... са и фалитите на болниците.Зам.-председателят на БЛС изрази твърдото убеждение, че ще има протести. Според нея в здравния сектор цари пълен хаос.д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Светли Коледни празници на всички български граждани и да останем с надежда за държавническо отношение от нашите политици, а не само за политиканстване.


Разпореждане на здравното министерство поставя под риск живота на пациенти,

Разпореждане на здравното министерство поставя под риск живота на пациенти, ...

......... болници. Повече от половината са към болницата, ръководена от анестезиолог и главен секретар на министерството, по времето когато е приета методиката за субсидиране, подписана от министър, също анестезиолог. Подкрепен от следващия екип министър и заместник министър - отново анестезиолози. подробен репортаж можете да видите ТУК, в сутрешния блок "Денят започва"


Защо разпореждане на здравното министерство постави под риск живота на

Защо разпореждане на здравното министерство постави под риск живота на ...

......... Мария Чернева стига до извода, че в конфликта на интереси експерти от здравното министерство приемат методика за субсидиране на лечебните заведения, според която кръвта на пациенти с тежко автоимунни проблеми може да се пречиства само от анестезиолози и само в реанимация. Вижте повече по темата от разговора в "Денят започва".


Председателите на всички парламентарни групи подкрепиха предложението да отпадне мораториума

Председателите на всички парламентарни групи подкрепиха предложението да отпадне мораториума ...

......... се приложат наистина европейските терапевтични ръководства при предписването и отпускането на тези лекарства, за да се избегне всякакво съмнение за това, че може да има някакъв местен лобизъм.Предложението да отпадне мораториума за финансиране на нови лекарства ще бъде обсъдено от депутатите утре като точка първа от заседанието на Народното събрание.


Мерките за подобряването на въздуха в населените места в България

Мерките за подобряването на въздуха в населените места в България ...

......... малък двигател с вътрешно горене). Според Василева миенето на улиците в градските зони също допринася за намаляването на замърсяването на въздуха. Тя се обяви не само за рестриктивни мерки, но и за стимулиращи. Като пример тя посочи идея да се облекчават финансово онези, които купуват отоплителни печки с щадящо гориво.


Бяха ми предложени четири варианта, за да напусна, поради това,

Бяха ми предложени четири варианта, за да напусна, поради това, ...

......... щеше да излезе, че бламират току що поставен министър. Надявам се, че министър Ананиев също е бил подведен по този въпрос.Подуправителят на НЗОК е освободен от поста сиПодпуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров е освободен от поста. Това каза самият Петров, уточнявайки, че освобождаването му е по настояване на управи...


Обучение за парамедици от ромски произход организира неправителствена оргнизация. В

Обучение за парамедици от ромски произход организира неправителствена оргнизация. В ...

......... добре се справят и дамата. Амбициозни са. Едното момиче в момента следва- момчето вече е завършило висшето си образование. Отговорни са, добри са.Сунгарска каза още, че от началото на годината е имало 17 нападения над екипи от столичния спешен център. Нито едно от тях не е било в ромска махала.


Играчките са сред най-търсените подаръци по коледните празници затова е

Играчките са сред най-търсените подаръци по коледните празници затова е ...

......... миналата година опасните играчки са били 30% от всички проверени, до момента за 2017 г. те с 6 процента по-малко.За улеснение на родителите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор от няколко години издават брошура с полезни съвети за безопасността на играчките. Можете да я намерите в техния сайт.


Специалистите по авиационна медицина изследват жизнените показатели преди и след

Специалистите по авиационна медицина изследват жизнените показатели преди и след ...

......... директор на Wiener privat clinic: Преди 40 години не беше за вярване, че пилотите с проблеми в зрението могат да летят. Днес това вече е допустимо. Напредването на медицината позволява да летят и при наличието на много други заболявания. Защото с развитието на науката те не са чак толкова опасни.


Доверието към новия здравен министър Кирил Ананиев се изчерпва бързо,

Доверието към новия здравен министър Кирил Ананиев се изчерпва бързо, ...

......... лидерите на партиите след среща в парламента. Темата ще бъде...Джафер отбеляза, че в почти всички секторни политики може да се внесе вот не недоверие - сигурност, демографска политика, здравеопазване. Тя подчерта, че българското председателство на Съвета на ЕС не означава, че политическият живот в България трябва да престане да функционира.


6-годишният Никола Велчев от Варна е едно от децата на

6-годишният Никола Велчев от Варна е едно от децата на ...

......... тръгнем да търсим други варианти вероятно, но не се наложи. През три месеца Никола е на контролни прегледи в детската ендокринология на болница "Света Марина" във Варна. Само след няколко дни отново му предстои хоспитализация. Тогава ще стане ясно колко още ще продължи лечението му.Вижте повече за кампанията Българската Коледа


Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия заради забраната

Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия заради забраната ...

......... министър заяви, че нито един пациент няма да остане без лечение. Ако някое от новите лекарства се поема от поне 9 държави в Европейския съюз, Кирил Ананиев ще поиска актуализация на бюджета на касата, за да се плаща и у нас. За останалите ще се мислят програми за състрадателно лечение.


Агенцията по лекарства не иска да сложи край на та

Агенцията по лекарства не иска да сложи край на та ...

......... изписват повече лекарства като в онкологията.Дозировката на онколекарствата се определя на база телесно тегло и има болници, според които следното тегло на българския пациент е над 100 кг., припомни Илиев. По думите му е най-трудно да се докаже, когато на пациентите се влива само физиологичен разтвор, а не реалното лекарство.


Над 150 кардиолози ще преглеждат безплатно в продължение на три

Над 150 кардиолози ще преглеждат безплатно в продължение на три ...

......... по няколко причини. Едната причина - има места, където просто няма кардиолози. Кардиолозите в България сме неравномерно разпределени. проф. Тони Веков, Български кардиологичен институт: Предварително записаните желаещи за прегледи дори нас ни изненадаха - към момента са над 12500 човека, включително от малки градове, където има записани пациенти над 500.


Десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и

Десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и ...

......... твърдение на министър Ананиев, че през годините е направено много по отношение на достъпа до нови лекарства, "но медицината се развива с колосални темпове" и редица тежки заболявания вече могат в много от случаите да бъдат "моделирани от съвременната медицина". Затова гражданите не трябва да бъдат лишавани от такива възможности.


Десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и

Десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и ...

......... кредит.Иво Димов, кмет на Димитровград: Мисля, че това единственият вариант, за да бъде стабилизирана болницата.На заседанието на Тристранния съвет днес бяха направени две предложения. Синдикатите настояват болниците да не са вече търговски дружества, а работодателите - да се разреши тяхното приватизиране. Нито едно от предложенията не беше подкрепено от правителството.


Специализирата прокуратура предяви обвинения на 7 души за организирана престъпна

Специализирата прокуратура предяви обвинения на 7 души за организирана престъпна ...

......... е изчерпан и кръгът на престъпленията, за които в рамките на това разследване е възможно да се стигне до обвинение.Иван Гешев, ръководител на Специализирана прокуратура: Кръгът на тези болнични заведения и аптеки вероятно ще се разширява, защото имаме данни на по-голям болнични заведения и аптеки, които трябва да бъдат проверени.


Близо 1,5 милиона лева дължи Многопрофилната болница „Христо Ботев

Близо 1,5 милиона лева дължи Многопрофилната болница „Христо Ботев" – ...

......... представени са на здравната каса, тя е платила на МБАЛ „Христо Ботев", а МБАЛ не ни плати на нас тези пари.От „Медика кор" коментираха, че ако финансовите отношенията между двете здравни заведения не се нормализират, както е по договора, затварянето на инвазивната кардиология във Враца е въпрос на няколко месеца.


Засега няма информация в България да са доставени засегнати партиди

Засега няма информация в България да са доставени засегнати партиди ...

......... за изтеглянето им от пазара.С цел да обърнем внимание и предпазим потребителите, които евентуално може да са си закупили, засегнати продукти от друга държава, публикуваме списъка с продуктите и партидите на френските власти. България не фигурира в този списък. Списъка може да видите в прикачения файл. spisk-partidi-frenski-vlasti.pdf pdf, 347 KB


Целият този спор за мораториума върху лекарствата показва какви големи

Целият този спор за мораториума върху лекарствата показва какви големи ...

......... с промяна на системата, с промяна на структурата. Сегашното ръководство на МЗ, което според мен е доста прагматично, се опитва наистина да въведе по-голяма яснота и по-голяма прагматичност в управлението. През последните години най-малко значение в здравеопазването като таргет има пациента. В момента пациентите са средство, те не са цел.


Преди седмица МВР и прокуратурата разбиха престъпна схема за износ

Преди седмица МВР и прокуратурата разбиха престъпна схема за износ ...

......... той да бъде изчерпан. Проф. Илко Гетов - И е крайно време да се помисли за ДДС-то върху лекарствата.И не ограничения в износа, а адекватна ценова политика ще върне лекарствата при пациентите. Акции на ГДБОП, като тази са важни срещу чисто криминалните прояви на пазара. Драстични, но не и мащабни.


Вече знаем, че чията, авокадото и киноата са суперхрани. Суперхрани

Вече знаем, че чията, авокадото и киноата са суперхрани. Суперхрани ...

......... и ябълките често са подценявани, но съдържат вещества, които помагат дори и при онкологични заболявания. Наш екип намери едни от най-добрите химици в България, които от години наред изследват полезните вещества в плодовете и зеленчуците. Какви вещества извличат и как влияят на организма - вижте в репортажа на Ивана Иванова.


Президентът Румен Радев наложи вето върху забраната за финансиране на

Президентът Румен Радев наложи вето върху забраната за финансиране на ...

......... медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.Мотивите за връщане за ново обсъждане на § 6 от Преходните и заключителни разпоредби може да намерите тук.


Четвърти ден лекари, медицински сестри и санитари излизат на протест

Четвърти ден лекари, медицински сестри и санитари излизат на протест ...

......... От ръководството уточниха,че всъщност не са успели да изплатят допълнителното материално стимулиране на служителите, защото трябвало да покрият дългове към доставчици. София© БТА / АрхивВтори ден на протести в "Пирогов"Втори ден част от лекарите, медицинските сестри и санитарите в "Пирогов" протестираха срещу ръководството на болницата. Те са недоволни от хаотичното...


Продължава недоволството на част от персонала на

Продължава недоволството на част от персонала на "Пирогов". Трети ден ...

......... Поради липса на такава заповед никой не трябва да подписва нищо. Всичко останало са инсинуации. От ръководството на болницата отрекоха и твърденията на протестиращите, че има недостиг на консумативи. Професор Габровски съобщи пред БНТ, че тази година има минимално увеличение на заплатите на всички служители на болницата. Протестиращите обаче отрекоха.


В студиото на „Още от деня“ бившият министър на здравеопазването

В студиото на „Още от деня“ бившият министър на здравеопазването ...

......... на Министерството на здравеопазването. Москов похвали работата на органите на реда при разкриването на схемата за паралелния износ на лекарства.Бившият министър на здравеопазването изрази увереността си, че пръстовият идентификатор ще се върне като начин за идентификация на пациенти и подчерта, че наличието му би спряло незаконните схеми, които той изреди.


Трети ден част от лекарите, медицинските сестри и санитарите в

Трети ден част от лекарите, медицинските сестри и санитарите в ...

......... подобрила финансовите си резултати. По думите му заплатите на персонала тази година са увеличени с 3-4%.Проф. Николай Габровски: 17% повече пациенти месечно се лекуват в "Пирогов"При нас проверките не спират, в сегашната проверка няма нищо притеснително, тя ни помага да се подобри начина на работа. От началото на годината прове...


Единственият диализен център в България се намира в клиниката по

Единственият диализен център в България се намира в клиниката по ...

......... - над 90% от тях това са хронично болни деца. При тях също има симптоми на обременяваме с течности и до голяма степен терапията, която се провежда е свързана с определянето на точно количество течност, което трябва да се изведе от организма, обясни доц. Гайдарова.Вижте повече за кампанията Българската Коледа


Лекарите във Велико Търново отбелязват 150 години от създаването на

Лекарите във Велико Търново отбелязват 150 години от създаването на ...

......... и на следващия ден умира от раните си.Днес гордостта на болницата са младите лекари и специализантите, които са решили да работят тук, пред възможностите за кариера в чужбина или в голяма университетска болница. В навечерието на 150-та годишнина на първата българска болница ще започне и строеж на нов болничен корпус.