Европейската комисия и Световната здравна организация с апел към социалните

Европейската комисия и Световната здравна организация с апел към социалните ...

......... се ваксинират, ще се разболяват, каза Мангъров.От началото на тази година има 1157 случая на морбили в страната, за същия период на 2018 г. те са били едва 8. Д-р Мангъров прогнозира ръст на случаите на заразени, тъй като със започването на училището при децата се създава предпоставка за това.


Очаква се пик на случаите на западнонилска треска. Това предупреди

Очаква се пик на случаите на западнонилска треска. Това предупреди ...

......... пример в имунизационно отношение - процентът на ваксинираните медицински специалисти е много малък, отчете Тодор Кантарджиев.За ситуацията с циркулацията на морбили в страната - през последните седмици има регистрирани три болни деца. Началото на учебната година ще покаже дали сме се справили с разпространението на морбили в страната, коментира Кантарджиев.


От днес в

От днес в "Специализирана болница за активно лечение по детски ...

......... родината. Първата инжекция на малък пациент със заболяването беше поставена преди няколко месеца в Александровска болница. В края на миналата седмица родители на деца с това заболяване се срещнаха със заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков и получиха личното му уверение, че процедурата за реимбурсация на животоспасяващия медикамент е задвижена.


Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65

Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 ...

......... се поставят безплатните ваксини. Имуниациите започват през откомври. Жертвите на грипа в ЕС са около 40-хиляди годишно. У нас в периода 2007-ма 2017-та след пневмонии са починали над 16 хиляди души. Повечето от тях са над 60-годишна възраст. Противогрипната ваксина намалява с 80% смърните случаи при хора в напреднала възраст.


Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2

Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2 ...

......... ще бъдат търсени и ще бъдат задължителен партньор на тези фондове. Проблем ще имат малките частни болници, които се опитват да надграждат в нещо, което липсва в големите болници. Той каза, че няма да има закриване на болници, по-правилно е да има вливане на болници, за да се запази ресурсът.


63 % от лекарите са над 50-годишна вързаст. Това съобщи

63 % от лекарите са над 50-годишна вързаст. Това съобщи ...

......... на медицинските сестри. Те се определят от приходите на лечебните заведения. Единствените, които получават директно заплата от Министерство на здравеопазването, са тези, които работят на пряко подчинение - лекари и медицински сестри от спешните центрове или тези, които се финансират от детски ясли и училища. Гледайте целия разговор във видеото!От днес до 8 септември София е домакин на Десетия

От днес до 8 септември София е домакин на Десетия ...

......... в областта на здравеопазването, като стареене на населението, бъбречни и сърдечни трансплантации, репродуктивно здраве, ортопедия и травматология и други. Какво предстои? Вижте повече по темата в Сутрешния блок на БНТ в разговора с президента на форума доц. д-р Андрей Кехайов и президента на Световната медицинска асоциация - проф. Леонид Айделман.


Здравното министерство регламентира възможности, при които на пациентите може да

Здравното министерство регламентира възможности, при които на пациентите може да ...

......... прекратени, коментира Мария Петрова.Според д-р Станимир Хасърджиев отдавна се знае какъв е проблемът - основният е, че в здравната система влизат по-малко средства, отколкото се изразходват.Пациентът трябва да бъде информиран постоянно, той трябва да бъде информиран за финансовите аспекти, тъй като постфактум са информирани, че дължат огромни суми, коментира Петрова.


Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални

Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални ...

......... председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: Ние настояваме финансирането да е осигурено дали през МЗ или през договори с НЗОК.Болниците няма да останат без медицински сестри, ако те получат право да разкрият собствени практики, обясни Милка Василева. Срокът за обществено обсъждане на промените е до 18 септември.


Огромна крачка към създаването на напълно ефективно лекарство срещу смъртоносната

Огромна крачка към създаването на напълно ефективно лекарство срещу смъртоносната ...

......... Сиера Леоне загинаха повече от 11 300.Вирусът на ебола се предава на хора от диви животни, а след това се разпространява чрез директен контакт с кръв и телесни секрети, дори с остатъци от такива върху различни предмети. Ваксина за превенция на ебола вече е разработена, но още не е лицензирана.


Близо 160 000 лева инвестира Столичният общински съвет в ново

Близо 160 000 лева инвестира Столичният общински съвет в ново ...

......... на Столичната община: След обновяването на физиотерапията има повече от два пъти увеличение на броя на пациентите, които се лекуват или просто възстановяват тук.Очакват се и още допълнителни подобрения.д-р Милен Димов, ортопед: Предстои по-нататък включването на колега, който да консултира за тежки гръбначни изкривявания.Така че надеждата да не подминава никого.Очната болница във Варна преминава под управлението на Медицинския университет

Очната болница във Варна преминава под управлението на Медицинския университет ...

......... Очната болница във Варна преминава под управлението на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов". До решението се стигна след протести и заявки за масови оставки на лекари, специализанти и медицински сестри, недоволни от условията за работа, лошото състояние на сградата и тежкото финансово състояние на болницата. Варна


Световната здравна организация призова потребителите и правителствата да не се

Световната здравна организация призова потребителите и правителствата да не се ...

......... послания, докато истинската цел е разширяване на пазара. Класическите цигари все още са 97 на сто от световния пазар на тютюневи изделия. Световната здравна организация обяви електронните цигари за вредниЕлектронните цигари „без съмнение са вредни", и трябва да бъдат подложени на регулации, заявиха от Световната здравна организация (СЗО) като предупред...


Започна кампанията на столичната болница

Започна кампанията на столичната болница "Света София" за безплатно изследване ...

......... наред. Но това е едно нещо, което всеки човек трябва да прави за здравето си.Ако тестът все пак е положителен, пациентите ще се насочат към специалисти за уточняване на състоянието и лечение. Около 70 хиляди българи са заразени със вируса на хепатит С, огромната част от тях не знаят това.


Хиляди пациенти с ревматологични заболявания и лупус останаха без поддържаща

Хиляди пациенти с ревматологични заболявания и лупус останаха без поддържаща ...

......... пациентите с ревматологични заболявания в България: Може би фирмата няма интерес да го вкарва, тъй като трябва да мине през една много тежка процедура и да плати едни много големи такси.Пациентите се надяват, че решение на проблема ще се намери бързо, за да не се налага да стават здравни мигранти.


Поредната идея, която се обсъжда е за промяна в начина,

Поредната идея, която се обсъжда е за промяна в начина, ...

......... финанси в системата, или трябва да има допълнителни доплащания, или през доброволното здравно осигуряване, или то да бъде през плащане "кеш", което, според мен, е най-лошият модел, защото в ЕС може би няма държава, в която е толкова голям процентът на директните плащания от джоба на пациентите", посочи д-р Андреева.Българският лекарски съюз излезе със становище относно представения в началото

Българският лекарски съюз излезе със становище относно представения в началото ...

......... да се уточнят дейностите, които ще влизат в основния пакет, да има една сигурност в съсловието, че това е гарантирано от всички фондове, даже в първоначалния вариант нашата съсловна организация беше изключена в този преговорен процес и всички лечебни заведения трябваше да договарят директно с фондовете.Вижте целия разговор във видеото.


От регионалната фармацевтична колегия в Благоевград се обявиха против нощните

От регионалната фармацевтична колегия в Благоевград се обявиха против нощните ...

......... си донесе плюс в приходите през дневната смяна, тя покрива нощното дежурство.Евгени Антов, който има аптека, каза, че е спрял нощна смяна, тъй като не е рентабилно.Евгени Антов: Нощната слава е за чест и слава, да отговорим на нуждите на населението, на правото на хората да имат достъп до здравеопазване.


Продължаваме да говорим за новия здравен модел, предложен от ресорното

Продължаваме да говорим за новия здравен модел, предложен от ресорното ...

......... демонополизацията на Здравната каса, което според него ще е в интерес на пациентите, които ще могат да избират къде да влагат парите си за здраве и да избират различни пакети от услуги. В сегашната система в центъра са министърът и НЗОК, а не пациентите, коментира той.Цялото интервю вижте във видеото.


Това представлява спад от 16% спрямо 2010 г. Намалението се

Това представлява спад от 16% спрямо 2010 г. Намалението се ...

......... 14 и 24-годишна възраст и това е недопустимо след всички години на мобилизация и борба.Броят на хората, които са се подложили на лечение, също бележи ръст и миналата година те са били над 23 милиона души от общо 38 милиона, които живеят с вируса. Близо 770 хиляди обаче са починали.


Възможно ли е новият здравен модел, предложен от Министерството на

Възможно ли е новият здравен модел, предложен от Министерството на ...

......... на своите пациенти, независимо от факта дали те са възрастни, млади, болни или здрави.Тя не се ангажира с твърдението, че допълнителната сума на фондовете ще е еднаква за всички, но подчерта, че още на входа ще са ясни условията на всички застрахователи. Начева посочи, че ще се запази солидарният принцип.


Нов модел на реформа в здравеопазването се обсъжда в момента

Нов модел на реформа в здравеопазването се обсъжда в момента ...

......... по-доволни хора в здравната система. Това е система за бъдещите поколения и не искам да налагам силово и административно един или друг вариант.Резерви към представените идеи имат застрахователите. На кръглата маса днес експерти ще дискутират предимствата и недостатъците на възможните промени. Присъстват представители на парламента, правителството, съсловни и пациентски организации.


Националната експертна лекарска комисия да се произнася по-бързо по обжалваните

Националната експертна лекарска комисия да се произнася по-бързо по обжалваните ...

......... че голяма част от тези решения не се вземат дори и в сегашните срокове, които са значително по-дълги.Очаква се общественото обсъждане на идеята на здравното министерство да започне през следващата седмица. А в началото на месеца правителството реши, че в НЕЛК ще работят повече хора, за да бъде достатъчно ефективна.


Около 40% от аптеките в страната още не са свързани

Около 40% от аптеките в страната още не са свързани ...

......... с верификационната система.Фармацевтите от Русе твърдят, че не знаят кога изтича гратисният период. От Агенцията по лекарствата не ни отговориха дали ще започнат проверки в аптеките след 9 август. Не стана ясно и дали могат да ги глобяват, защото санкциите, предложени от здравното министерство, все още са само на хартия.


Повече от 12 часа общинската болница в Горна Оряховица работи

Повече от 12 часа общинската болница в Горна Оряховица работи ...

......... винаги трябва да има ток. Ако в момента има операция, включваме генератор и лампите, които са!От ръководството на болницата обаче не проумяват защо аварийните екипи на енергийното дружество оставиха 12 часа лекари и пациенти без ток, а през това отстраняваха щети по училищата в града, които са в лятна ваканция.


Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници

Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници ...

......... полугодието на печалба, както и последните 5 години. С колко ще се увеличат заплатите сега от 1 юли?С между 80 и 100 лева, като аз съм направи едно увеличение в началото на годината.Директорът каза, че се предвижда още едно увеличение на заплатите на есен или в началото на следващата година.


70-годишният олимпийски медалист Иван Манев е познат с прозвището Железния

70-годишният олимпийски медалист Иван Манев е познат с прозвището Железния ...

......... и събираме енергия и се подмладяваме, или сме в дисхармония с природата и губим енергия и остаряваме. Затова, остаряването ни е внушено.- На 70 сте сега, с какъв план?- Кога, Къде? Сега започваме. На 70 вече ги знаем нещата, можем да почваме вече. С подвизи, другото е губене на време.


Здравната инспекция в Русе затвори Детската млечна кухня заради 6

Здравната инспекция в Русе затвори Детската млечна кухня заради 6 ...

......... спазва строга хигиена. Рахим Рахим - шофьор: Не можеш да влезеш с външни обувки, без манта, без нищо вътре. Влизаш, изплакваш си ръцете.От общината казаха, че детските ясли няма да се затварят, а ще им се доставя предварително пакетирана храна. Общо 860 деца получават храна от Млечната кухня в Русе.


В летния сезон е повишен рискът от хранителни инфекции по

В летния сезон е повишен рискът от хранителни инфекции по ...

......... необходими много малко консумативи. Не е необходима скъпа апаратура.Тестът, който разработват учените от БАН, е за разпознаване на ерсиниоза. Тя е сред трите най-чести причинители на хранителни инфекции в Европейския съюз. Тестът ще се употребява масово, ако учените успеят да докажат ефективността му. Очаква се това да отнеме няколко години.


Работният ден с продължителност над 10 часа увеличава риска от

Работният ден с продължителност над 10 часа увеличава риска от ...

......... по-нататъшна работа, която ще позволи да се разбере причината за това явление", каза авторът на изследването Алекси Деската.В проучването са участвали 143 592 души на възраст от 18 до 69 години, чието състояние е наблюдавано в продължение на седем години.Франция има най-кратката работна седмица в Европейския съюз от 35 часа.


Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата

Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата ...

......... хапят след 18 ч., така че прозорците трябва да се замрежват или да се използват апарати за отблъскване. Проф. Кантарджиев напомни, че препаратите репеленти също са ефективен начин за отблъскване на комари. Репелентите не бива да се използват върху бебета, изтъкна той.Какви други съвети даде д-р Кантарджиев, вижте във видеото.


Учени твърдят, че са идентифицирали най-ранните признаци на Болестта на

Учени твърдят, че са идентифицирали най-ранните признаци на Болестта на ...

......... отвори врати за развитието на нови терапии, които да забавят и в крайна сметка дори да предотвратят прогресирането на болестта на Паркинсон," каза той.Здравната каса ще поеме финансирането на "мозъчните пейсмейкъри"Здравната каса поема финансирането на най-модерния метод за лечение на Паркинсон. Досега пациентите заплащаха за така наречените мозъчни пейсмейкъри п...


Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на

Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на ...

......... да извършват определени дейности.Пациентите също са заплашени да останат без зъболечение, особено в малките населени места в страната, категорични са протестиращите.Хиляди българи застрашени да останат без достъп до зъболечение?Такива опасения изразиха над 1000 зъболекари у нас, които подписаха петиция срещу проект на наредба за добра медицинска практика, изготвен от Българск...


Според здравни експерти колебанието спрямо ваксинирането е една от най-големите

Според здравни експерти колебанието спрямо ваксинирането е една от най-големите ...

......... надеждна информация за тях като начин да се преодолее негативната тенденция. А специалистите подчертават, че ваксините спасяват до 3 милиона човешки живота годишно. Германия обмисля задължителни ваксиниПравителството на Германия обмисля дали да задължи родителите да ваксинират децата си срещу дребна шарка на фона на увеличаващия се брой случаи на зар...


Такива опасения изразиха над 1000 зъболекари у нас, които подписаха

Такива опасения изразиха над 1000 зъболекари у нас, които подписаха ...

......... няма да има никакви рестрикции, а всички пациенти ще бъдат лекувани, така както и са били лекувани досега.Двамата влязоха в спор за документа, който регламентира правилата за работа на зъболекарското съсловие.На конгрес в петък и събота в София ще се съберат стоматолози от цялата страна за финален вариант на наредбата.


От днес до 21 юни, в часовете между 10.00 ч.

От днес до 21 юни, в часовете между 10.00 ч. ...

......... От днес до 21 юни, в часовете между 10.00 ч. и 14.00 ч. в катедрата по "Инфекциозни болести" на Военномедицинска академия ще бъдат извършвани безплатни консултации и прегледи за всички лица над 12-годишна възраст, ухапани от кърлежи. Не се изисква направление от личен лекар. Необходимо е само предварително записване.


Все още е рано за разпространение на Западнонилска треска в

Все още е рано за разпространение на Западнонилска треска в ...

......... с голяма циркулация на вируса са по Дунав - най-вече Русе и Силистра, от останалите най-рискови райони са Варна и София област.В единични случаи се стига до възпаление на Централната нервна система. За миналата година има 15 регистрирани случая на заразени със Западнонилска треска, предимно при хора над 60 години.


В Сутрешния блок на БНТ разговаряме с доц. Станимир Сираков

В Сутрешния блок на БНТ разговаряме с доц. Станимир Сираков ...

......... по европейски стандарти, за да може това доста ново лечение да има кадри у нас, обучени по правилния начин и получили правилните сертификати и дипломи.По думите му тези операции не са уникални за Европа, но са уникални за нас, защото се правят за първи път тук.Вижте целия разговор във видеото


Кампания за безплатни кардиологични прегледи стартира от днес в столичната

Кампания за безплатни кардиологични прегледи стартира от днес в столичната ...

......... столичната Александровска болница. Профилактичната кампания ще продължи до 21 юни. С повече информация за тази изключително важна тема с оглед на високите температури през летния сезон, както и съвети как да се предпазим в жегите - вижте от разговора в Сутрешния блок с доц. Кирил Карамфилов, кардиолог в УБ "Александровска".


Здравната каса подписа днес анекса към Националния рамковдоговор 2018-та за

Здравната каса подписа днес анекса към Националния рамковдоговор 2018-та за ...

......... педиатрията, неонатологията и пулмологията. За плащане на по-високите цени на клиничните пътеки, с решение на Надзорния съвет от 27 май, касата отблокира от резерва си 50 млн. лева. Предстои анексът да бъде подписан и от Българския лекарски съюз. Новите цени ще влязат в сила със задна дата - 1 юни.


От днес до 21 юни пациенти със сърдечно-съдови проблеми ще

От днес до 21 юни пациенти със сърдечно-съдови проблеми ще ...

......... От днес до 21 юни пациенти със сърдечно-съдови проблеми ще могат да преминат безплатни прегледи в "Александровска" болница в София.Кампанията е организирана от лечебното заведение и Портал на пациента. Прегледите ще се извършват от 8 до 16 часа. Не се изисква направление, но е необходимо предварително записване.


По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени услуги

По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени услуги ...

......... става целия конфликт, коментира Дечев.Дечо Дечев, управител на НЗОК: Пациентът казва "Аз имам право на това нещо", а този, който предоставя дейност, казва - "Да, но това струва пари".Според д-р Дечев пробойните на Касата са добре известни, проблемите са комплексни - проверява се по документи, но документът е попълнен изрядно.


Медицински специалист във видинската болница от днес стачкуват. Няма да

Медицински специалист във видинската болница от днес стачкуват. Няма да ...

......... представени неговите ангажименти кога ще представи методиката, кога ще бъдат повишени заплатите. Чухме - нито един медицински специалист няма да получава по-малко от 950 лева от 1 юни. Има ли някой да получава 950 лева от вас?- Не. 580 лева, при обещани 950 от първи юни, отразено широко от медиите."


Край на пържените храни в детските градини. Промяната е записана

Край на пържените храни в детските градини. Промяната е записана ...

......... на децата, които са на възраст от 3 до 7 години, качена за съгласуване на сайта на здравното министерство. Каква храна да ядат децата?Гости по темата в студиото на сутрешния блок на БНТ бяха проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диетика и Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители".


Българският лекарски съюз, по волята на законодателя, е партньор във

Българският лекарски съюз, по волята на законодателя, е партньор във ...

......... като помощници.Д-р Иван Маджаров каза, че там, където има намаляващо, застаряващо население, болниците да бъдат преструктурирани. По думите му в големите градове има достойно заплащане.И днес ще протестират медицински специалистиНедоволството на медицинските специалисти заради ниските заплати и лошите условия на труд продължава. След вчерашния протест в Стара Загора, днес такъ...


Стачка на спешната медицинска помощ към болниците във Франция с

Стачка на спешната медицинска помощ към болниците във Франция с ...

......... в страната идват в спешното и ние трябва да се справяме сами.Спорът продължава вече три месеца. На среща на 25 май в министерството спешните медици са получили единствено предложение за пребоядисване на стените и за повече допълнителни часове, но не и за увеличение на заплатите, оплакват се присъствали на разговорите.


В операционни зали от световна класа оперират от днес трансплантолозите

В операционни зали от световна класа оперират от днес трансплантолозите ...

......... Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.През есента новите операционни ще бъдат домакин и на традиционното международно „училище за хирурзи”, което проф. Владов организира. Темата на курса, който ще се проведе между 13 и 15 ноември 2019 г., този път е „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази при колоректален карцином”.


Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по

Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по ...

......... Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по Черноморието. Проверява се качеството на предлаганата храна в заведенията и хотелите, както и здравния статус на персонала.Вижте повече от прякото включване на Петър Дойкински:


Правителството прие Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух

Правителството прие Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух ...

......... души на минута.25% от замърсяването се дължи на трафика, 20% - на изгарянето на закрито на изкопаеми горива за домакински нужди и 15% на промишлени дейностиДнес е Световен ден на околната средаОтбелязваме на Световния ден на околната среда. Темата на 2019 година е: "Заедно можем да победим замърсяването на въздуха".


Те предвиждат хората с множество заболявания да получават проценти и

Те предвиждат хората с множество заболявания да получават проценти и ...

......... ТЕЛК ще се вписва международният код на болестите. Така ще се затегне контролът и ще се избегне издаването на фалшиви документи Хората, които се чувстват ощетени от действащите в момента правила, ще могат да подадат заявления за преосвидетелстване от ТЕЛК до 1 месец след влизане в сила на новите правила.


Общинският съвет в Благоевград реши да закрие микробиологичната лаборатория към

Общинският съвет в Благоевград реши да закрие микробиологичната лаборатория към ...

......... Без дотиране от външен източник, имам предвид след като сме общинска болница, общината, болницата не може да трупа дългове. Всички държавни и общински болници в България трупат дългове.От ръководството на болницата казаха, че в момента извършват анализ на дейността в отделенията и средствата, които се изразходват за лечението на пациенти.


Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в

Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в ...

......... е комплексно неврологично заболяване, засягащо повече от 10% от населението на Земята. Боледуват по-често жените, като 1-5% от световното население страда от хронична мигрена. Почти 2/3 от здравните разходи за лечение на главоболие са свързани с мигрената. Годишните разходи за мигрена само в Европа се изчисляват на 18-27 милиарда евро.


Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в

Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в ...

......... е комплексно неврологично заболяване, засягащо повече от 10% от населението на Земята. Боледуват по-често жените, като 1-5% от световното население страда от хронична мигрена. Почти 2/3 от здравните разходи за лечение на главоболие са свързани с мигрената. Годишните разходи за мигрена само в Европа се изчисляват на 18-27 милиарда евро.


За първи път изцяло български екип постави специална растяща протеза

За първи път изцяло български екип постави специална растяща протеза ...

......... разполагаме с необходимия кадрови ресурс и потенциал и можем да спестим ресурс на фонда. Като част от операциите, които биха се извършили в чужбина и струват много по-скъпо, ще се извършват тук.Протезата на Мустафа струва около 70 000 лева. Платена е от Комисията за лечение на деца в Здравната каса.


От 8 юни тютюнопушенето ще бъде забранено в 52 парижки

От 8 юни тютюнопушенето ще бъде забранено в 52 парижки ...

......... неминуемо ще доведат до осезаемо намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. От 2016 г. броят на пушачите във Франция е намалял с 1,6 милиона. Световната здравна организация осъди кампания на американски концерн да измести посланието за отказ от тютюна към "Ден без дим", в полза на собствените си технологични продукти.


Денят се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация.У нас

Денят се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация.У нас ...

......... цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене". Според изследване на „Евростат“ у нас през миналата година от рак на белите дробове за починали близо 3 300 души. Водеща по смъртност по този показател от страните в Европейския съюз е Унгария с 27 %, България e с 20%.


Не са достатъчни мерките за пръскане за кърлежи - това

Не са достатъчни мерките за пръскане за кърлежи - това ...

......... бъдат изследвани самите медицинските служители, коментира д-р Кантарджиев.По думите му има пропуски в имунизацията, когато са започнали първите случаи е трябвало всички РЗИ-та да вземат мерки, да проверят и издирят неимунизираните деца до 8-годишна възраст. Д-р Кантарджиев заяви, че до края на лятото опасността от морбили трябва да бъде преодоляна.


Световната здравна организация за първи път включи

Световната здравна организация за първи път включи "преумората" в своята ...

......... „обсебващото сексуално поведение“ като психично разстройство. За първи път обаче той признава видео игрите като пристрастяване, описвайки ги заедно с хазарта и наркотиците като действие на кокаин.Актуализираният списък премахва в същото време транссексуалността от списъка с психични разстройства, като вместо това го включва в главата „условия, свързани със сексуалното здраве“.


Две линейки получи Многопрофилната болница за активно лечение в град

Две линейки получи Многопрофилната болница за активно лечение в град ...

......... отдалечен и са необходими за болницата.Дарението е изключителна важно за болницата, разказват лекарите, защото до момента при транспортиране на пациенти се е налагало да ползват апаратура за спешна помощ от отделенията. Линейките ще бъдат особено полезни и през зимния сезон, когато зачестяват случаите на спортен травматизъм в съседната община Банско.


Петима зъболекари от София са източили над 120 хиляди лева

Петима зъболекари от София са източили над 120 хиляди лева ...

......... Здравната каса да се окаже много по-висока от 120 хиляди лева, както и да се повдигнат обвинения на още участници в схемата.Проверка на БНТ: Зъболекари източват Здравната касаСтоматолози изписват неизвършени дейности на пациенти, за да взимат пари от касата. Това установи наш екип след сигнал на потърпевши, които се оказали...


Извънредна обработка на зелените площи в София срещу кърлежи. Тази

Извънредна обработка на зелените площи в София срещу кърлежи. Тази ...

......... извънредно срещу кърлежи са обработени парковете Врана, Западен и част от Южния. Димитър Данчев - директор на Дирекция „Зелена система“: Не трябва да вали, за да може самото третиране да е ефективно.Утре предстои обработка и на Борисовата градина. Пръскането на междублоковите пространства и на кварталните градинки зависи от районните кметове.


Здравният министър Кирил Ананиев откри нов акушеро-гинекологичен комплекс в старозагорската

Здравният министър Кирил Ананиев откри нов акушеро-гинекологичен комплекс в старозагорската ...

......... методика, по която се формират разходите за персонала и формирането на работните заплати и промени в лимитите на общинските болници В Стара Загора министър Ананиев откри новото Акушеро-гинекологично отделение. В изцяло обновените стаи ще могат да се настанят 40 родилки, а Клиниката по неонатология ще може да приеме 28 бебета.


Здравният министър Кирил Ананиев откри ново родилно отделение в старозагорската

Здравният министър Кирил Ананиев откри ново родилно отделение в старозагорската ...

......... болници се увеличават по две направления. Едното направление е увеличение на цените по клиничните пътеки, вие знаете, че към момента сме в преговори с БЛС за анекса към новия рамков договор и второто направление - това е наредбата на министъра на здравеопазването, наредба номер три за извън задължителното здравно осигуряване.


Екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов

Екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" създаде изключително практично и ...

......... България. На този етап е налично за смартфони с операционна система Android с версия, по-нова от 4.4, и може да бъде инсталирано от Google Play напълно безплатно и без реклами.Предстои ни още много работа по този проект, като следващата стъпка е създаване на версия за операционната система на „Епъл“ iOS.


Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат още

Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат още ...

......... област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики след юни тази година. Тогав...Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведенияДепутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения, които дават право на личните лекари без специалност по обща медицина да продължат да работя...


Пациенти с бъбречни заболявания откриха с подписка срещу намеренията за

Пациенти с бъбречни заболявания откриха с подписка срещу намеренията за ...

......... да е точно така, както те го казват. Едва ли същият персонал ще се премести и ще отиде там. Там не знаем какви са условията.От здравното министерство съобщиха,че идеята е обсъждана. Тя обаче няма да се реализира, заради становищата на пациентите и работещите в клиниките по хемодиализа на двете болници.


В студиото на „Още от деня“ бившият министър на здравеопазването

В студиото на „Още от деня“ бившият министър на здравеопазването ...

......... и затварят лебечни заведения на конкурентен принцип. Когато някой не работи и не осигурява добро здравеопазване на пациентите си [...], тези лечебни заведения трябва да затварят, а да работят тези, които качествено лекуват пациента.По думите на д-р Кацаров първата стъпка за подобряването на системата е премахването на монопола на НЗОК.


Главният здравен държавен инспектор доц д-р Ангел Кунчев заяви в

Главният здравен държавен инспектор доц д-р Ангел Кунчев заяви в ...

......... Това става с въртеливи движения, но кърлежът не бива да се мачка и деформира. Ако кърлежът е стоял впит дълго време, може да се обърнем към лекар.Не всяко охапване е опасно. Въпреки това, хората, намерили кърлеж по себе си, трябва да се следят за повишаване на температурата и друга сипмптоматика.


Професионалистите по здравни грижи излязоха на пети национален протест в

Професионалистите по здравни грижи излязоха на пети национален протест в ...

......... Символично си хвърлихме заявленията за напускате, което можем да направим съвсем в реална обстановка.Сестрите заплашиха с ефективни протести и гладни стачки. Прогнозите на здравния министър са,че през юни и юли заплатите на персонала в болницата ще се увеличат с допълнителните средства отпуснати от кабинета и по-високите цени на клиничните пътеки.


Протестът на медицинските сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се премести

Протестът на медицинските сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се премести ...

......... им са увеличени през последния месец с между 50 и 80 лв, но това не е достатъчно.Припомняме, че в рамките на 2 месеца правителството отпусна общо 80 млн лева за финансиране на лечебните заведения, а министърът на здравеопазването обяви, че се надява те да се използват за увеличение на заплащането.