32 са вече регистрираните случаи на морбили у нас. Има

32 са вече регистрираните случаи на морбили у нас. Има ...

......... Благоевград - 26-ма. Четирима са...Повод за притеснения на този етап няма.д-р Ирина Гайтаневска, началник отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести", СРЗИ: Ако всеки човек е получил навреме своята имунизация, няма нужда да се притеснява.А клиниката на колела ще остане в квартала, докато и последният човек от списъка бъде имунизиран.


По повод протестите на аптекарите здравният министър Кирил Ананиев коментира

По повод протестите на аптекарите здравният министър Кирил Ананиев коментира ...

......... са консултативните прегледи, медицински прегледи на пациенти, които са преминали през спешните отделения и други дейности, които са определени като държавна отговорност. Над 700 аптеки остават затворени заради протест на фармацевтиФармацевти излизат на протест. По данни на организаторите от Националната аптечна камара над 700 аптеки в страната ще останат затворени.


15 са лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас. По

15 са лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас. По ...

......... пък нямало инфекциозно отделение и ги вкарали в детско. Абсолютна грешка. Инфекциозните заболявания се лекуват в инфекциозни болници и клиники не за друго, а защото там има условия за изолация и да не се случи точно това, което се случи.За заразата няма специфично лечение, лекуват се усложненията, категорични са специалистите.


За момента заразата от морбили в страната е ограничена. Това

За момента заразата от морбили в страната е ограничена. Това ...

......... се случва само по един начин- като достигнем заветните 95% покритие, което гарантира ефективността на ваксината.Той допълни, че при съвременните комуникации е лесно вирусът да се разпространи. Превенциите срещу болестта ,според д-р Кунчев, са имунизации навреме, както и ангажираност от страна на лекарите, за да бъдат обхванати бързо неимунизираните лица.


Уникална мозъчна операция беше извършена в столичната болница

Уникална мозъчна операция беше извършена в столичната болница "Св. Иван ...

......... - 18-годишен младеж - това ще е равносилно на чудо. Той е с изключително тежка епилепсия, която, както при детето, не се поддава на стандартна терапия. След интервенцията и двамата вече имат всички шансове - за живот без припадъци за един млад мъж и безгрижно детство за едно малко момиченце.


Пет жизнено необходими апарата за нуждите на детската хирургия към

Пет жизнено необходими апарата за нуждите на детската хирургия към ...

......... тях просто е невъзможно. Шапки долу пред децата на България. Към дарението са се присъединили и представители на Младежката организация на БСП в града, които са събрали над 5000 лева от благотворителен търг на картини. А учениците вече организират Великденски базар, средствата от който също ще бъдат дарени на деца.Случаите на морбили се увеличават, но засега няма опасност от

Случаите на морбили се увеличават, но засега няма опасност от ...

......... са били в контакт с вече потвърдено диагностицираните, трябва да останат под лекарско наблюдение 21 дни.Над 90% от децата в България са ваксинирани срещу морбилиУ нас няма регистрирани случаи на морбили от началото на годината. Това каза за "По света и у нас" главният държавен здравен иснпектор. Според Ангел К...


Болните от морбили станаха общо 17 в цялата страна. Първите

Болните от морбили станаха общо 17 в цялата страна. Първите ...

......... е настанена в инфекциозната болница. Със симптоми на дребна шарка е и 3-годишно дете от Банско. Резултатите от лабораторните...Д-р Кантарджиев: В София беше регистриран случай на морбилиИма доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена, която е настанена в Инфекциозна болница. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ зам.-директорът...


От грип в Хърватия до този момент са починали 75

От грип в Хърватия до този момент са починали 75 ...

......... Националният институт по здравеопазване в Загреб. Оттам уточниха, че общият брой на заболелите от грип е надхвърлил 48 000 души. През изминалата година от грип в Хърватия починаха 29 лица. Според Института всяка година в Хърватия от грип умират около 500 души, но повечето от тях не са официално регистрирани.


Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена,

Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена, ...

......... малък брой хора за грипна епидемия, изтъкна д-р Кантарджиев.Д-р Кантарджиев предупреди, че тази година трябва да се вземат мерки за избиване на комарите по водоемите, за да се предотврати опасността от западнонилска треска. Това трябва да се извърши преди разлистването на дърветата и е задача на местната управа, допълни той.


При около 10 000 пациенти с епилепсия заболяването не се

При около 10 000 пациенти с епилепсия заболяването не се ...

......... приложи оперативно лечение. Единствена...Има много места в Европа и САЩ, последният пример е от 1 ноември и във Великобритания, където медицинската марихуана е разрешена за лечение на епилепсия. Доказано е, че дава резултат, не във всички случаи обаче, каза Манолова и изрази надежда, че лечението ще бъде въведено възможно по-скоро.Те ще обсъдят ефекта от влизането в сила на наредбата

Те ще обсъдят ефекта от влизането в сила на наредбата ...

......... работоспособност се взема предвид само основното заболяване. Миналата седмица от здравното министерство отговориха, че няма съществено увеличение на жалбите, заради новата наредба. Тогава неправителствени организации заявиха, че анализът на ведомството е непълен и поискаха допълнителна информация за изготвянето на собствен. Резултатите от него ще бъдат представени на здравния министър днес.


50 000 българи страдат от епилепсия. При 30% от тях

50 000 българи страдат от епилепсия. При 30% от тях ...

......... 20-25 години видиш пациент, който няма пристъпи и може да ходи спокойно на работа, да мисли за семейство, да мисли за раждане на дете, това е най-голямото признание и най-голямото удоволствие.Изследване на пациентска организация показва, че у нас все още има хора, които смятат, че заболяването е заразно или психично.


След серията протести до 40% увеличение на заплатите в областните

След серията протести до 40% увеличение на заплатите в областните ...

......... община да има болница, това го няма никъде, наистина затова са и много и болниците. Трябва да бъдат в отделните градове болниците, които отговарят за самата специфика на района. Не е нужно във всеки град да има хирургия например при положение, че има населен град на 30 км съдово хирургия.


Технологиите навлизат все повече в полето на медицината. Но когато

Технологиите навлизат все повече в полето на медицината. Но когато ...

......... моделът е готов, може да бъде драстично съкратен от дни - на часове." Лапароскопските операции отдавна са предпочитани навсякъде в света заради липсата на разрези. А подобни 3D модели дават отлична представа на лекарите за сърцето, върху което работят и улесняват работата им, от което в крайна сметка печелят пациентите.


Подписка в подкрепа на Кардиохирургичната болница в Бургас. Заради високия

Подписка в подкрепа на Кардиохирургичната болница в Бургас. Заради високия ...

......... разположена кардиоболницата. Досега наемът е бил по-нисък, но на обявения търг се явява още една кардиоболница от Плевен и при наддаването се стига до тази цена. С подписката лекарите и сестрите от кардиохирургията апелират държавата и общината да се намесят, за да не се стигне до закриване на лечебното заведение.Общи съвместни действия предприемат от Националния осигурителен институт, регионалните здравни

Общи съвместни действия предприемат от Националния осигурителен институт, регионалните здравни ...

......... по които впоследствие би могла да бъде извършена някаква преценка. И най-вече по повод на именно тази продължителност на болничните листове спрямо диагнозата. Някъде около половината от обжалваните се отменят. В случаите на отменени болнични листове на практика няма сума за събиране, тъй като не са платени и няма щета.


От днес грипната епидемия се отменя в 10 области от

От днес грипната епидемия се отменя в 10 области от ...

......... От днес грипната епидемия се отменя в 10 области от страната, включително и в София. 5 февруари е неучебен ден заради междусрочната ваканция. До 8 февруари се удължава грипната епидемия на територията на област Монтана, децата там остават в принудителна ваканция до петък включително.


Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с медицински сестри от

Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с медицински сестри от ...

......... на персонала.д-р Олга Николова, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски": Няма болница, която да няма задължение, защото този начин на финансиране на здравната каса, на преминал пациент доведе до тези неща.Днешната среща бе уговорена, след като в края на януари медиците от Козлодуй излязоха на протест заради ниските си заплати.


В Световния ден за борба с рака русенските онколози коментираха

В Световния ден за борба с рака русенските онколози коментираха ...

......... диагностика на заболяването, дават възможност за избор на оптималните медикаменти, тяхното по-точно дозиране, съответно по-ефективно и безопасно лечение и по такъв начин се избягва процесът проба-грешка. Същевременно обаче НЗОК не покрива стойността на генетичните тестове. Плащаме скъпоструващи медикаменти без да покриваме изследванията, необходими за да изберем пациентите, показани за тях.


Отбелязваме Световния ден за борба с онкологичните заболявания. По данни

Отбелязваме Световния ден за борба с онкологичните заболявания. По данни ...

......... последните 6 месеца или 1 година не сте били на профилактичен преглед, направете го сега! Зарежете всичко друго и го направете сега.И за да припомнят на болните, че диагнозата не е присъда и за да призоват здравите да ходят на профилактика по-често Тони Димитрова и Стефан Илчев изпълниха песента "Живот".


Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов ...

......... Да пазим и уважаваме лекарите, защото едва когато нашият живот е в опасност разбираме колко възвишена и хуманна тази професия, затова нека кампанията"Продължаваме" стане национална, ще помагам за това, пожела той. Вежди Рашидов връчи грамота на галеристката Бистра Стойчева, която е подредила в онкологичната болница изложба на 40 български творци.


По данни на Световната здравна организация, всяка година над 12

По данни на Световната здравна организация, всяка година над 12 ...

......... от тях умират от болестта. У нас през последните 10 години броят на заболелите се увеличава. Най-голяма е честотата на рака на млечната жлеза при жените и на белите дробове при мъжете. Специалистите са категорични, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.


2-годишно дете е в критично състояние след падане от втория

2-годишно дете е в критично състояние след падане от втория ...

......... а е било на свиждане в родилното отделение. Според д-р Антон Станев детето е било придружавано от двама души, като все още не е ясно дали те са родителите му. Разследват се детайлите и обстоятелствата около случилото се. Образувано е досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.


Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба ...

......... Втората причина е начинът, по който живеем. Онкологичните заболявания не са едно цяло, те са множество видове и подвидове.Изграждат нова модерна клиника по химиотерапия в столичната онкологична болницаНай-голямата онкологична болница у нас започва изграждането на нова модерна клиника по химиотерапия. Това съобщи директорът ѝ по време на отчета за из...


Ггрипната епидемия продължава да върлува в 23 от общо 28

Ггрипната епидемия продължава да върлува в 23 от общо 28 ...

......... в Добричко и Пазарджишко обаче се връщат на училище от днес. В 23 области в България е обявена грипна епидемия, пикът ще е следващата седмицаГрипът се разпространява. 23 области в България вече са в негов плен. Епидемия от днес има в София-град, Кюстендил, Враца и Благоевград. От утре ще б...


В продължение на един месец ще се провеждат безплатни прегледи

В продължение на един месец ще се провеждат безплатни прегледи ...

......... жени, така и към такива, на които просто им предстои профилактичен преглед. д-р Гергана Коларова, директор на АГ болница "Св. София": Или имат някакви репродуктивни смущения и затруднения, защото това е изключително важно и може да бъде причина.Прегледите ще траят 20 минути и ще включват ултразвук и консултация със специалист.


Стигат ли парите за здраве за 2019 г. и има

Стигат ли парите за здраве за 2019 г. и има ...

......... Стигат ли парите за здраве за 2019 г. и има ли конфликт за средствата на частни и държавни болници? В студиото на „Още от деня“ темата дискутираха Андрей Марков от Българската болнична асоциация и асоциация на частните болници и изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ д-р Асен Балтов.


Грипът се разпространява. 23 области в България вече са в

Грипът се разпространява. 23 области в България вече са в ...

......... днес до края на грипната ваканция повече автобуси ще се движат до Витоша, където децата могат да се забавляват на чист, планински въздух. Обявиха грипна епидемия във Враца, от утре и в МонтанаОт днес РЗИ-Враца обявява грипна епидемия на територията на област Враца, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.


Изключително сложна и рядка операция извършиха лекари от ВМА и

Изключително сложна и рядка операция извършиха лекари от ВМА и ...

......... Изключително сложна и рядка операция извършиха лекари от ВМА и "Пирогов". Те отстраниха рядко срещан тумор от корема на 10-годишно момче. Вижте повече в репортажа на Альоша Шаламанов


Епидемия от днес е обявена в областите София-град, Кюстендил и

Епидемия от днес е обявена в областите София-град, Кюстендил и ...

......... Епидемия от днес е обявена в областите София-град, Кюстендил и Благоевград. Учебните занятия в столицата са прекратени до 4 февруари включително, а в останалите две области - до 1 февруари.


Министерството на здравеопазването ще оповести на 4 февруари конкретните мерки,

Министерството на здравеопазването ще оповести на 4 февруари конкретните мерки, ...

......... за лицето - от явяването при общопрактикуващ лекар, да бъде въведена в системата, както и етапите на проследяване на състоянието му след явяването пред ТЕЛК. По този начин ще знаем цялото здравно досие на пациента и ще е наистина ясно и безспорен факт от какво той се лекува и наблюдава.


Над една трета от лекарските практики в област Кърджали са

Над една трета от лекарските практики в област Кърджали са ...

......... ме питате, както в миналото, да има разпределение по райони.Един от тримата общопрактикуващи лекари в Ардино е пенсионер и сега тук всички се молят, да не се завърне в родната Стара Загора. И някой в столицата да се сети, че и в планината живеят хора, които имат нужда от медици.


В цялата страна броят на болните от грип расте. Във

В цялата страна броят на болните от грип расте. Във ...

......... на грипната епидемия в София-град. Кабинетът е спешен и пациентите не е необходимо да минават през личния лекар, а по време на кампанията могат да дойдат направо в кабинета. Изисква се обаче предварително записване.Повече за преобладаващия грип в момента и как да се предпазим от него - вижте във видеото


Още две области са в грипна епидемия от утре. Учениците

Още две области са в грипна епидемия от утре. Учениците ...

......... Още две области са в грипна епидемия от утре. Учениците в Кърджали излизат във ваканция до 30 януари, а във Видин до 29 януари. В Ямбол учениците ще почиват още 5 дни, в Пазарджик - още два, а в Перник ваканцията се удължава до петък.


Грипната епидемия от днес обхвана Софийска, Пловдивска и Сливенска област,

Грипната епидемия от днес обхвана Софийска, Пловдивска и Сливенска област, ...

......... Грипната епидемия от днес обхвана Софийска, Пловдивска и Сливенска област, а от утре ще бъде обявена и в област Хасково. Така засегнатите райони вече са 14, а над 1000 училища и детски градини са в грипна ваканция.© БНТ


Несъвпадение на дейностите, които е определила политическата класа и средствата,

Несъвпадение на дейностите, които е определила политическата класа и средствата, ...

......... хирургия. Това коментира проф. Григор Горчев, който е но...Темповете на увеличаването на средствата са прогресивни. Тези темпове ще продължават и ще бъдат сериозни. Ако искаме да придобием бегло впечатление за реалната цена на здравето, трябва да прибавим и средства, които плаща българинът от джоба си за здраве, посочи Дечо Дечев.


5-годишното дете почина вчера в болницата в Благоевград. То развило

5-годишното дете почина вчера в болницата в Благоевград. То развило ...

......... грипна епидемия, има си правила. Заради усложнения от грипа медиците съветват да не се самолекуваме, а веднага да се обърнем за помощ към общопрактикуващите лекари.От днес 12 области са в грипна епидемияГрипна епидемия от днес във Варненска, Пловдивска и Софийска област. С тях засегнатите райони на страната стават общо 12.


Пациенти с усложнения от вирусните инфекции препълниха отделението по пулмология

Пациенти с усложнения от вирусните инфекции препълниха отделението по пулмология ...

......... в Отделението по анестезиология и интензивно лечение /ОАИЛ/, където са поставени на апаратна вентилация. До момента трима са починалите заради усложнения от съдово естество, те са над 80-годишни, е уточнила началникът на Пулмологията.Въпреки профилактиката пациентите са получили белодробна тромбоемболия. Всички са имали и придружаващи заболявания, се посочва още в съобщението.


Днешният трети понеделник от януари е считан за най-потискащия ден

Днешният трети понеделник от януари е считан за най-потискащия ден ...

......... д-р Мег Арол;- Гледайте комедии. Всеизвестен факт, подкрепен от редица проучвания е, че смехът е най-доброто лекарство и е полезен за душевното здраве, съня и качеството на живот като цяло. Поради тази причина вечерта пропуснете обичайната сапунка, изобилстваща от чужди драми, и я заменете с любима и позитивно зареждаща комедия.


Русенските фармацевти обмислят да бойкотират двете електронни системи за снабдяване

Русенските фармацевти обмислят да бойкотират двете електронни системи за снабдяване ...

......... работа на системата в следващите години.По думите на проф. Гетов самата неяснота какво предстои създава смут сред аптекарите в страната.Въвеждат система за разпознаване на фалшиви лекарстваЕвропейския съюз въвежда система за разпознаване на фалшиви лекарства. Тя ще заработи от 9 февруари и за момента през нея ще се проверяват само медика...


Пикът на грипната епидемия у нас все още не достигнат.

Пикът на грипната епидемия у нас все още не достигнат. ...

......... слагаме на лицето. Да се проветрява. Най-хубавото време да се проветрява е моментът, когато вали сняг. Тогава е най-чистият въздух и трябва да се проветрява. Грип и студ затвориха 344 училища и детски градини в странатаВ 344 училища и детски градини днес, 16 януари 2019 г., са преустановени учебните занятия.


Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане като

Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане като ...

......... изобилната консумация на зехтин се свързва с понижение в систоличното и диастоличното кръвно налягане, като ефектът е по-ясно изразен при жените. Зехтинът също така притежава противопъзпалителни свойства и може да помогне за понижаването на риска от диабет тип 2, артрит и дори от някои видове рак, твърдят експерти по хранене.


За първи път от догодина в България ще има ваксина

За първи път от догодина в България ще има ваксина ...

......... я купи.И въпреки добрата новина, докторът не крие своя скептицизъм.доц. Атанас Мангъров, специалист инфекциозни и детски болести: Тази ваксина се "въвежда следващата година" от 15 години насам. И ако в САЩ и Западна Европа ваксината е въведена преди около 30 години, у нас разговорът за нея завършва с "ще видим".


Ваксинацията срещу варицела се прави в 17 страни в Европа,

Ваксинацията срещу варицела се прави в 17 страни в Европа, ...

......... сериозна инфекция и отваря вратата на грип. Това е сериозна инфекция, която смачква имунитета и позволява да се появят други заболявания.Има контингети, които трябва да бъдат имунизирани - това са хора с имунен дефицит, с хронични заболявания. Ваксината е почти задължителна за определени рискови групи, каза проф.Червенякова.Вижте повече във видеото


Българската агенция по безопасност на храните проверява случаи на стомашно-чревно

Българската агенция по безопасност на храните проверява случаи на стомашно-чревно ...

......... са установени несъответствия на действащото законодателство в областта на храните. Проби от храната (менюто от 16 януари 2019 г.) вече са предоставени на акредитирана лаборатория за микробиологично изпитване. Връчено е предписание за изследване на персонала, зает с приготвяне и разливане на храната. Изясняват се причините за възникналото неразположение при децата.


Русенската университетска болница

Русенската университетска болница "Канев" предлага бърза диагностика на грипните вируси. ...

......... - това е така популярния сред хората „свински" грип, това е „Калифорния", „Нова Каледония" и още няколко други серотипа.Оперативното бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Русе ще заседава отново в понеделник, за да прецени дали да обяви грипна епидемия и да разпусне учениците в принудителна ваканция.


Грипна епидемия и в областите Перник и Пазарджик обявиха здравните

Грипна епидемия и в областите Перник и Пазарджик обявиха здравните ...

......... в следните общини:община Дългопол – СУ „Климент Охридски"община Вълчи дол – СУ „Васил Левски"община Белослав – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий"учебните заведения на територията на общините Провадия, Долни Чифлик, Суворово, Девня и Аврен.Припомняме, че грипна епидемия е обявена на територията на областите Стара Загора, Бургас, Шумен, Силистра и Перник.


Над 260 000 пациенти са преминали през

Над 260 000 пациенти са преминали през "Пирогов" през миналата ...

......... историята ни - австриеца Отто Биелигк. Паметникът беше открит вчера в двора на болница "Пирогов".Вижте целия разговор във видеотоОткриха паметник на най-големия дарител на Българския червен кръстДнес откриха паметника на най-големия дарител на Българския червен кръст в историята ни - австриеца Отто Биелигк. Бюстът се намира в двора на болница...


Към момента средно за страната сме достигнали 150 на 10

Към момента средно за страната сме достигнали 150 на 10 ...

......... да ги предпазим", каза главният държавен здравен инспектор. Основната грешка по думите му е подценяването на заболяването. При едно нормално протичане на грипа, при добре чувстваш се организъм, човек се справя до 4-5 дни. Когато това не стане, трябва да се потърси лекар, съветва д-р Кунчев.Вижте целия разговор във видеото


Целият автопарк на варненската спешна помощ има нужда от подмяна.

Целият автопарк на варненската спешна помощ има нужда от подмяна. ...

......... и вече са в доста окаяно състояние заради постоянната амортизация. Лекарите разполагат с 33 коли, с които се отзовават на стотици повиквания. Всеки ден обаче в автосервиза за ремонт влизат най-малко две от линейките. Как се справят с тези проблеми спешните медици във Варна, провери репортерът ни Петър Дойкински. Варна


Имитиращите млечни продукти от днeс трябва да се продават само

Имитиращите млечни продукти от днeс трябва да се продават само ...

......... зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите: Сега с тази наредба тази отговорността се вменява единствено на производителите.Някои от големите вериги магазини обявиха, че в асортимента им изобщо няма охладени имитиращи млечни продукти, в други вече има поставени специални щандове. От Агенцията за безопасност на храните започват проверки за спазването на наредбата.


Грипна епидемия в областите Бургас Стара Загора и Шумен. Учениците

Грипна епидемия в областите Бургас Стара Загора и Шумен. Учениците ...

......... Късно ли е вече за ваксина и защо България оглави поредна негативна класация на Евростад? Гост...В сезона на грипа: Какви са симптомите и как да се предпазим?Зимата е обичайният сезон за широко разпространение на респираторни болести, сред които най-чест е грипът. Очаква се пикът му да е през януари месец....


Липсата на кадри, лошите условия на труд, недостатъчния брой линейки,

Липсата на кадри, лошите условия на труд, недостатъчния брой линейки, ...

......... не винаги успяваме да се справим по обективни причини. ...Държавата трябва да се намеси, защото системата се задъхва. Хората масово злоупотребяват със Спешната помощ, без да има последици за това. За съжаление голяма част от населението се изучи какви сигнали да подава на телефон 112 на базата на реална симптоматика.


Родители на деца с рядко генетично заболяване обявиха, че ще

Родители на деца с рядко генетично заболяване обявиха, че ще ...

......... болести у нас вече ще получават по-бързо и адекватно лечение. Депутатите приеха вчера на първо четене законови промени, с които болници...А докато чака своето лечение, малкият Стефан сбъдна мечта - срещна се с космонавта Георги Иванов. „Мечтая и аз някой ден да отида в Космоса“, сподели пред камерата ни той.


30 медицински сестри от три отделения на общинската болница „Свети

30 медицински сестри от три отделения на общинската болница „Свети ...

......... да останем в тази болница, но не и при тези условия, които ни предлагат. От Община Пловдив коментираха, че болницата е търговско дружество и сама ще реши дали да увеличи заплатите. Медицинските сестри пък планират да протестират с жълти жилетки по време на откриващата церемония на „Пловдив-Европейска столица на културата“


Утре изтича срокът, в който плащането на здравни вноски от

Утре изтича срокът, в който плащането на здравни вноски от ...

......... вноските само по себе си не е достатъчно човек да възстанови здравно-осигурителния си статус. Задължително трябва да бъде подадена декларация. И комбинацията от подадената декларация + платените вноски дава право на човек да възстанови загубени здравно-осигурителни права.А справка може да направи всеки напълно безплатно - на сайта на приходната агенция.


Най-голямата онкологична болница у нас започва изграждането на нова модерна

Най-голямата онкологична болница у нас започва изграждането на нова модерна ...

......... имаме добри специалисти, но за лечението е много важно хората да бъдат поставени в комфортна среда. Очаква се новата клиника да заработи през втората половина на годината. А директорът на болницата отбеляза, че както през миналата година, така и през тази, ще създават още по-добри условия за лечението на пациентите.


Остава неясна причината за хранителното отравяне на над 100 деца

Остава неясна причината за хранителното отравяне на над 100 деца ...

......... Варненската районната прокуратура да реши дали заведението, в което са празнували децата, и фирмата за кетъринг отново ще бъдат отворени. Затвориха заведението, в което близо 100 деца получиха хранително отравянеЗаведението, където 97 ученици получиха хранително отравяне на коледно парти, беше затворено от Агенцията по безопасност на храните във Варна. Кетърин...


Постигнато е решение с администрацията на австрийската болница да бъдат

Постигнато е решение с администрацията на австрийската болница да бъдат ...

......... случаи от България. Това е постигнато от австрийска страна.Какво чакаме тогава?Наталия Маева: Може би поредната реформа, на която сме свидетели - обединението на Медицински одит с Изпълнителната агенция по трансплантации, защото, ако сега трябва да бъде подписан договор - кой ще го подпише.Какво каза още Наталия Маева вижте във видеото.


Средностатистическото британско дете на 10-годишна възраст поглъща толкова много захар,

Средностатистическото британско дете на 10-годишна възраст поглъща толкова много захар, ...

......... повече стават случаи на заболяванията от диабет тип 2. В по-късна възраст наднорменото тегло е предпоставка за рак или сърдечни проблеми. България е на челно място по затлъстяване сред децатаДнес е Световният ден за борба със затлъстяването.Според Европейската асоциация за изследване на затлъстяването България е сред страните с често среща...


17-годишният Красимир от село Шкорпиловци не дочака белодробна трансплантация. От

17-годишният Красимир от село Шкорпиловци не дочака белодробна трансплантация. От ...

......... пневмония. Краси беше прикрепен денонощно към апаратите, за да може да диша. Той, обаче, не дочака щастлив край. Проблемът с белодробните трансплантации - има ли решение за чакащите?Трима души починаха през последните 2 седмици, докато чакат трансплантацията, която държавата не може да им осигури. У нас такива трансплантации не се...


Почитателите на Средиземноморската диета имат повод да изиграят танца на

Почитателите на Средиземноморската диета имат повод да изиграят танца на ...

......... на потребителите да се ориентират сред голямото разнообразие от предложения, в търсенето на най-ефикасния начин да регулират теглото си и да подобрят здравето си. ​Най-ефикасната диета включва само натурални продуктиСпециалисти установиха, че консумацията на натурални продукти без добавки позволява бързо да се стопят излишните килограми, съобщи Лайф. Диетолози и з...


Греяното вино по традиция се пийва през зимата, най-вече около

Греяното вино по традиция се пийва през зимата, най-вече около ...

......... приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.Първи фестивал на греяното вино в ПловдивПървият фестивал на греяното вино посреща жителите и гостите на Пловдив в район "Тракия". Изпълнения на известни групи като "Дияна Експрес" и "Обратен...


Силистра, Стара Загора, София, Бургас и Видин са областите с

Силистра, Стара Загора, София, Бургас и Видин са областите с ...

......... знам как ги ражда главата, но така или иначе идват при нас на третия-четвъртия ден.Често проветряване на помещенията, повече чай, плодове и зеленчуци са сред традиционните превантивни мерки. А ако сте избрали да се предпазвате с маска, не трябва да забравяте, че е необходимо да я сменяте на всеки час.


Темата за нуждата от Национална педиатрия и проблемите на детското

Темата за нуждата от Национална педиатрия и проблемите на детското ...

......... какво трябва да се направи. Планът, който е разписан преди 30 години, има нужда от осъвременяване, като всички клиники трябва да кажат дали биха се съгласили да участват в подобен проект. Проф. Добрин Константинов: Новата наредба за специализации, ограничава специализациите и в частност по педиатрия. Намалява броят на специализиращите педиатри.


Дядо Коледа раздаде подаръци на най-малките пациенти на Военномедицинска академия.

Дядо Коледа раздаде подаръци на най-малките пациенти на Военномедицинска академия. ...

......... без почивен ден в този процес. Те са движещата сила, за което им благодарим, заяви още д-р Дончев. Мили деца, растете здрави и усмихнати. Пожелавам си още на много празници да бъдем заедно. На вашите родители желая да бъдат горди с вас, и на всички хора пожелавам мир, заключи специалистът.


Единствената детска специализирана белодробна болница у нас -

Единствената детска специализирана белодробна болница у нас - "Царица Йоана", ...

......... от цялата страна. От тази година, благодарение на "Българската Коледа", там вече има нова апаратура, която помага за бърза диагностика на малките пациенти. След кампанията през 2017 г. болницата вече разполага и със съвременен апарат за магнитотерапия.Вижте и още в репортажа на Зорница Илиева. ТрявнаВижте повече за кампанията Българската Коледа


Здравната каса готви рестрикции за аптеките. Надзорният съвет реши да

Здравната каса готви рестрикции за аптеките. Надзорният съвет реши да ...

......... за медицински дейности. Това беше разбрано от компаниите от техните централни. Наистина сме в добър диалог с тях и по никакъв начин преговорите няма да се отразят на работата с пациентите.Идеята касата да плаща за нови лекарства, само ако терапията с тях е ефективна вероятно няма да се прилага догодина.


И тази година в навечерието на Коледа във Варна се

И тази година в навечерието на Коледа във Варна се ...

......... И тази година в навечерието на Коледа във Варна се провежда кръводарителска акция. Тя е под мотото „Благотворителност и спорт" и кани всеки, който желае да дари кръв. Акцията започна тази сутрин в кръвния център в града. Варна