Поредната идея, която се обсъжда е за промяна в начина,

Поредната идея, която се обсъжда е за промяна в начина, ...

......... финанси в системата, или трябва да има допълнителни доплащания, или през доброволното здравно осигуряване, или то да бъде през плащане "кеш", което, според мен, е най-лошият модел, защото в ЕС може би няма държава, в която е толкова голям процентът на директните плащания от джоба на пациентите", посочи д-р Андреева.


Българският лекарски съюз излезе със становище относно представения в началото

Българският лекарски съюз излезе със становище относно представения в началото ...

......... да се уточнят дейностите, които ще влизат в основния пакет, да има една сигурност в съсловието, че това е гарантирано от всички фондове, даже в първоначалния вариант нашата съсловна организация беше изключена в този преговорен процес и всички лечебни заведения трябваше да договарят директно с фондовете.Вижте целия разговор във видеото.


От регионалната фармацевтична колегия в Благоевград се обявиха против нощните

От регионалната фармацевтична колегия в Благоевград се обявиха против нощните ...

......... си донесе плюс в приходите през дневната смяна, тя покрива нощното дежурство.Евгени Антов, който има аптека, каза, че е спрял нощна смяна, тъй като не е рентабилно.Евгени Антов: Нощната слава е за чест и слава, да отговорим на нуждите на населението, на правото на хората да имат достъп до здравеопазване.


Продължаваме да говорим за новия здравен модел, предложен от ресорното

Продължаваме да говорим за новия здравен модел, предложен от ресорното ...

......... демонополизацията на Здравната каса, което според него ще е в интерес на пациентите, които ще могат да избират къде да влагат парите си за здраве и да избират различни пакети от услуги. В сегашната система в центъра са министърът и НЗОК, а не пациентите, коментира той.Цялото интервю вижте във видеото.


Това представлява спад от 16% спрямо 2010 г. Намалението се

Това представлява спад от 16% спрямо 2010 г. Намалението се ...

......... 14 и 24-годишна възраст и това е недопустимо след всички години на мобилизация и борба.Броят на хората, които са се подложили на лечение, също бележи ръст и миналата година те са били над 23 милиона души от общо 38 милиона, които живеят с вируса. Близо 770 хиляди обаче са починали.


Възможно ли е новият здравен модел, предложен от Министерството на

Възможно ли е новият здравен модел, предложен от Министерството на ...

......... на своите пациенти, независимо от факта дали те са възрастни, млади, болни или здрави.Тя не се ангажира с твърдението, че допълнителната сума на фондовете ще е еднаква за всички, но подчерта, че още на входа ще са ясни условията на всички застрахователи. Начева посочи, че ще се запази солидарният принцип.Нов модел на реформа в здравеопазването се обсъжда в момента

Нов модел на реформа в здравеопазването се обсъжда в момента ...

......... по-доволни хора в здравната система. Това е система за бъдещите поколения и не искам да налагам силово и административно един или друг вариант.Резерви към представените идеи имат застрахователите. На кръглата маса днес експерти ще дискутират предимствата и недостатъците на възможните промени. Присъстват представители на парламента, правителството, съсловни и пациентски организации.


Националната експертна лекарска комисия да се произнася по-бързо по обжалваните

Националната експертна лекарска комисия да се произнася по-бързо по обжалваните ...

......... че голяма част от тези решения не се вземат дори и в сегашните срокове, които са значително по-дълги.Очаква се общественото обсъждане на идеята на здравното министерство да започне през следващата седмица. А в началото на месеца правителството реши, че в НЕЛК ще работят повече хора, за да бъде достатъчно ефективна.


Около 40% от аптеките в страната още не са свързани

Около 40% от аптеките в страната още не са свързани ...

......... с верификационната система.Фармацевтите от Русе твърдят, че не знаят кога изтича гратисният период. От Агенцията по лекарствата не ни отговориха дали ще започнат проверки в аптеките след 9 август. Не стана ясно и дали могат да ги глобяват, защото санкциите, предложени от здравното министерство, все още са само на хартия.


Повече от 12 часа общинската болница в Горна Оряховица работи

Повече от 12 часа общинската болница в Горна Оряховица работи ...

......... винаги трябва да има ток. Ако в момента има операция, включваме генератор и лампите, които са!От ръководството на болницата обаче не проумяват защо аварийните екипи на енергийното дружество оставиха 12 часа лекари и пациенти без ток, а през това отстраняваха щети по училищата в града, които са в лятна ваканция.


Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници

Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници ...

......... полугодието на печалба, както и последните 5 години. С колко ще се увеличат заплатите сега от 1 юли?С между 80 и 100 лева, като аз съм направи едно увеличение в началото на годината.Директорът каза, че се предвижда още едно увеличение на заплатите на есен или в началото на следващата година.70-годишният олимпийски медалист Иван Манев е познат с прозвището Железния

70-годишният олимпийски медалист Иван Манев е познат с прозвището Железния ...

......... и събираме енергия и се подмладяваме, или сме в дисхармония с природата и губим енергия и остаряваме. Затова, остаряването ни е внушено.- На 70 сте сега, с какъв план?- Кога, Къде? Сега започваме. На 70 вече ги знаем нещата, можем да почваме вече. С подвизи, другото е губене на време.


Здравната инспекция в Русе затвори Детската млечна кухня заради 6

Здравната инспекция в Русе затвори Детската млечна кухня заради 6 ...

......... спазва строга хигиена. Рахим Рахим - шофьор: Не можеш да влезеш с външни обувки, без манта, без нищо вътре. Влизаш, изплакваш си ръцете.От общината казаха, че детските ясли няма да се затварят, а ще им се доставя предварително пакетирана храна. Общо 860 деца получават храна от Млечната кухня в Русе.


В летния сезон е повишен рискът от хранителни инфекции по

В летния сезон е повишен рискът от хранителни инфекции по ...

......... необходими много малко консумативи. Не е необходима скъпа апаратура.Тестът, който разработват учените от БАН, е за разпознаване на ерсиниоза. Тя е сред трите най-чести причинители на хранителни инфекции в Европейския съюз. Тестът ще се употребява масово, ако учените успеят да докажат ефективността му. Очаква се това да отнеме няколко години.


Работният ден с продължителност над 10 часа увеличава риска от

Работният ден с продължителност над 10 часа увеличава риска от ...

......... по-нататъшна работа, която ще позволи да се разбере причината за това явление", каза авторът на изследването Алекси Деската.В проучването са участвали 143 592 души на възраст от 18 до 69 години, чието състояние е наблюдавано в продължение на седем години.Франция има най-кратката работна седмица в Европейския съюз от 35 часа.


Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата

Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата ...

......... хапят след 18 ч., така че прозорците трябва да се замрежват или да се използват апарати за отблъскване. Проф. Кантарджиев напомни, че препаратите репеленти също са ефективен начин за отблъскване на комари. Репелентите не бива да се използват върху бебета, изтъкна той.Какви други съвети даде д-р Кантарджиев, вижте във видеото.Учени твърдят, че са идентифицирали най-ранните признаци на Болестта на

Учени твърдят, че са идентифицирали най-ранните признаци на Болестта на ...

......... отвори врати за развитието на нови терапии, които да забавят и в крайна сметка дори да предотвратят прогресирането на болестта на Паркинсон," каза той.Здравната каса ще поеме финансирането на "мозъчните пейсмейкъри"Здравната каса поема финансирането на най-модерния метод за лечение на Паркинсон. Досега пациентите заплащаха за така наречените мозъчни пейсмейкъри п...


Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на

Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на ...

......... да извършват определени дейности.Пациентите също са заплашени да останат без зъболечение, особено в малките населени места в страната, категорични са протестиращите.Хиляди българи застрашени да останат без достъп до зъболечение?Такива опасения изразиха над 1000 зъболекари у нас, които подписаха петиция срещу проект на наредба за добра медицинска практика, изготвен от Българск...


Според здравни експерти колебанието спрямо ваксинирането е една от най-големите

Според здравни експерти колебанието спрямо ваксинирането е една от най-големите ...

......... надеждна информация за тях като начин да се преодолее негативната тенденция. А специалистите подчертават, че ваксините спасяват до 3 милиона човешки живота годишно. Германия обмисля задължителни ваксиниПравителството на Германия обмисля дали да задължи родителите да ваксинират децата си срещу дребна шарка на фона на увеличаващия се брой случаи на зар...


Такива опасения изразиха над 1000 зъболекари у нас, които подписаха

Такива опасения изразиха над 1000 зъболекари у нас, които подписаха ...

......... няма да има никакви рестрикции, а всички пациенти ще бъдат лекувани, така както и са били лекувани досега.Двамата влязоха в спор за документа, който регламентира правилата за работа на зъболекарското съсловие.На конгрес в петък и събота в София ще се съберат стоматолози от цялата страна за финален вариант на наредбата.


От днес до 21 юни, в часовете между 10.00 ч.

От днес до 21 юни, в часовете между 10.00 ч. ...

......... От днес до 21 юни, в часовете между 10.00 ч. и 14.00 ч. в катедрата по "Инфекциозни болести" на Военномедицинска академия ще бъдат извършвани безплатни консултации и прегледи за всички лица над 12-годишна възраст, ухапани от кърлежи. Не се изисква направление от личен лекар. Необходимо е само предварително записване.


Все още е рано за разпространение на Западнонилска треска в

Все още е рано за разпространение на Западнонилска треска в ...

......... с голяма циркулация на вируса са по Дунав - най-вече Русе и Силистра, от останалите най-рискови райони са Варна и София област.В единични случаи се стига до възпаление на Централната нервна система. За миналата година има 15 регистрирани случая на заразени със Западнонилска треска, предимно при хора над 60 години.


В Сутрешния блок на БНТ разговаряме с доц. Станимир Сираков

В Сутрешния блок на БНТ разговаряме с доц. Станимир Сираков ...

......... по европейски стандарти, за да може това доста ново лечение да има кадри у нас, обучени по правилния начин и получили правилните сертификати и дипломи.По думите му тези операции не са уникални за Европа, но са уникални за нас, защото се правят за първи път тук.Вижте целия разговор във видеото


Кампания за безплатни кардиологични прегледи стартира от днес в столичната

Кампания за безплатни кардиологични прегледи стартира от днес в столичната ...

......... столичната Александровска болница. Профилактичната кампания ще продължи до 21 юни. С повече информация за тази изключително важна тема с оглед на високите температури през летния сезон, както и съвети как да се предпазим в жегите - вижте от разговора в Сутрешния блок с доц. Кирил Карамфилов, кардиолог в УБ "Александровска".


Здравната каса подписа днес анекса към Националния рамковдоговор 2018-та за

Здравната каса подписа днес анекса към Националния рамковдоговор 2018-та за ...

......... педиатрията, неонатологията и пулмологията. За плащане на по-високите цени на клиничните пътеки, с решение на Надзорния съвет от 27 май, касата отблокира от резерва си 50 млн. лева. Предстои анексът да бъде подписан и от Българския лекарски съюз. Новите цени ще влязат в сила със задна дата - 1 юни.


От днес до 21 юни пациенти със сърдечно-съдови проблеми ще

От днес до 21 юни пациенти със сърдечно-съдови проблеми ще ...

......... От днес до 21 юни пациенти със сърдечно-съдови проблеми ще могат да преминат безплатни прегледи в "Александровска" болница в София.Кампанията е организирана от лечебното заведение и Портал на пациента. Прегледите ще се извършват от 8 до 16 часа. Не се изисква направление, но е необходимо предварително записване.


По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени услуги

По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени услуги ...

......... става целия конфликт, коментира Дечев.Дечо Дечев, управител на НЗОК: Пациентът казва "Аз имам право на това нещо", а този, който предоставя дейност, казва - "Да, но това струва пари".Според д-р Дечев пробойните на Касата са добре известни, проблемите са комплексни - проверява се по документи, но документът е попълнен изрядно.


Медицински специалист във видинската болница от днес стачкуват. Няма да

Медицински специалист във видинската болница от днес стачкуват. Няма да ...

......... представени неговите ангажименти кога ще представи методиката, кога ще бъдат повишени заплатите. Чухме - нито един медицински специалист няма да получава по-малко от 950 лева от 1 юни. Има ли някой да получава 950 лева от вас?- Не. 580 лева, при обещани 950 от първи юни, отразено широко от медиите."


Край на пържените храни в детските градини. Промяната е записана

Край на пържените храни в детските градини. Промяната е записана ...

......... на децата, които са на възраст от 3 до 7 години, качена за съгласуване на сайта на здравното министерство. Каква храна да ядат децата?Гости по темата в студиото на сутрешния блок на БНТ бяха проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диетика и Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители".


Българският лекарски съюз, по волята на законодателя, е партньор във

Българският лекарски съюз, по волята на законодателя, е партньор във ...

......... като помощници.Д-р Иван Маджаров каза, че там, където има намаляващо, застаряващо население, болниците да бъдат преструктурирани. По думите му в големите градове има достойно заплащане.И днес ще протестират медицински специалистиНедоволството на медицинските специалисти заради ниските заплати и лошите условия на труд продължава. След вчерашния протест в Стара Загора, днес такъ...


Стачка на спешната медицинска помощ към болниците във Франция с

Стачка на спешната медицинска помощ към болниците във Франция с ...

......... в страната идват в спешното и ние трябва да се справяме сами.Спорът продължава вече три месеца. На среща на 25 май в министерството спешните медици са получили единствено предложение за пребоядисване на стените и за повече допълнителни часове, но не и за увеличение на заплатите, оплакват се присъствали на разговорите.


В операционни зали от световна класа оперират от днес трансплантолозите

В операционни зали от световна класа оперират от днес трансплантолозите ...

......... Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.През есента новите операционни ще бъдат домакин и на традиционното международно „училище за хирурзи”, което проф. Владов организира. Темата на курса, който ще се проведе между 13 и 15 ноември 2019 г., този път е „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази при колоректален карцином”.


Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по

Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по ...

......... Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по Черноморието. Проверява се качеството на предлаганата храна в заведенията и хотелите, както и здравния статус на персонала.Вижте повече от прякото включване на Петър Дойкински:


Правителството прие Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух

Правителството прие Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух ...

......... души на минута.25% от замърсяването се дължи на трафика, 20% - на изгарянето на закрито на изкопаеми горива за домакински нужди и 15% на промишлени дейностиДнес е Световен ден на околната средаОтбелязваме на Световния ден на околната среда. Темата на 2019 година е: "Заедно можем да победим замърсяването на въздуха".


Те предвиждат хората с множество заболявания да получават проценти и

Те предвиждат хората с множество заболявания да получават проценти и ...

......... ТЕЛК ще се вписва международният код на болестите. Така ще се затегне контролът и ще се избегне издаването на фалшиви документи Хората, които се чувстват ощетени от действащите в момента правила, ще могат да подадат заявления за преосвидетелстване от ТЕЛК до 1 месец след влизане в сила на новите правила.


Общинският съвет в Благоевград реши да закрие микробиологичната лаборатория към

Общинският съвет в Благоевград реши да закрие микробиологичната лаборатория към ...

......... Без дотиране от външен източник, имам предвид след като сме общинска болница, общината, болницата не може да трупа дългове. Всички държавни и общински болници в България трупат дългове.От ръководството на болницата казаха, че в момента извършват анализ на дейността в отделенията и средствата, които се изразходват за лечението на пациенти.


Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в

Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в ...

......... е комплексно неврологично заболяване, засягащо повече от 10% от населението на Земята. Боледуват по-често жените, като 1-5% от световното население страда от хронична мигрена. Почти 2/3 от здравните разходи за лечение на главоболие са свързани с мигрената. Годишните разходи за мигрена само в Европа се изчисляват на 18-27 милиарда евро.


Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в

Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в ...

......... е комплексно неврологично заболяване, засягащо повече от 10% от населението на Земята. Боледуват по-често жените, като 1-5% от световното население страда от хронична мигрена. Почти 2/3 от здравните разходи за лечение на главоболие са свързани с мигрената. Годишните разходи за мигрена само в Европа се изчисляват на 18-27 милиарда евро.


За първи път изцяло български екип постави специална растяща протеза

За първи път изцяло български екип постави специална растяща протеза ...

......... разполагаме с необходимия кадрови ресурс и потенциал и можем да спестим ресурс на фонда. Като част от операциите, които биха се извършили в чужбина и струват много по-скъпо, ще се извършват тук.Протезата на Мустафа струва около 70 000 лева. Платена е от Комисията за лечение на деца в Здравната каса.


От 8 юни тютюнопушенето ще бъде забранено в 52 парижки

От 8 юни тютюнопушенето ще бъде забранено в 52 парижки ...

......... неминуемо ще доведат до осезаемо намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. От 2016 г. броят на пушачите във Франция е намалял с 1,6 милиона. Световната здравна организация осъди кампания на американски концерн да измести посланието за отказ от тютюна към "Ден без дим", в полза на собствените си технологични продукти.


Денят се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация.У нас

Денят се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация.У нас ...

......... цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене". Според изследване на „Евростат“ у нас през миналата година от рак на белите дробове за починали близо 3 300 души. Водеща по смъртност по този показател от страните в Европейския съюз е Унгария с 27 %, България e с 20%.


Не са достатъчни мерките за пръскане за кърлежи - това

Не са достатъчни мерките за пръскане за кърлежи - това ...

......... бъдат изследвани самите медицинските служители, коментира д-р Кантарджиев.По думите му има пропуски в имунизацията, когато са започнали първите случаи е трябвало всички РЗИ-та да вземат мерки, да проверят и издирят неимунизираните деца до 8-годишна възраст. Д-р Кантарджиев заяви, че до края на лятото опасността от морбили трябва да бъде преодоляна.


Световната здравна организация за първи път включи

Световната здравна организация за първи път включи "преумората" в своята ...

......... „обсебващото сексуално поведение“ като психично разстройство. За първи път обаче той признава видео игрите като пристрастяване, описвайки ги заедно с хазарта и наркотиците като действие на кокаин.Актуализираният списък премахва в същото време транссексуалността от списъка с психични разстройства, като вместо това го включва в главата „условия, свързани със сексуалното здраве“.


Две линейки получи Многопрофилната болница за активно лечение в град

Две линейки получи Многопрофилната болница за активно лечение в град ...

......... отдалечен и са необходими за болницата.Дарението е изключителна важно за болницата, разказват лекарите, защото до момента при транспортиране на пациенти се е налагало да ползват апаратура за спешна помощ от отделенията. Линейките ще бъдат особено полезни и през зимния сезон, когато зачестяват случаите на спортен травматизъм в съседната община Банско.


Петима зъболекари от София са източили над 120 хиляди лева

Петима зъболекари от София са източили над 120 хиляди лева ...

......... Здравната каса да се окаже много по-висока от 120 хиляди лева, както и да се повдигнат обвинения на още участници в схемата.Проверка на БНТ: Зъболекари източват Здравната касаСтоматолози изписват неизвършени дейности на пациенти, за да взимат пари от касата. Това установи наш екип след сигнал на потърпевши, които се оказали...


Извънредна обработка на зелените площи в София срещу кърлежи. Тази

Извънредна обработка на зелените площи в София срещу кърлежи. Тази ...

......... извънредно срещу кърлежи са обработени парковете Врана, Западен и част от Южния. Димитър Данчев - директор на Дирекция „Зелена система“: Не трябва да вали, за да може самото третиране да е ефективно.Утре предстои обработка и на Борисовата градина. Пръскането на междублоковите пространства и на кварталните градинки зависи от районните кметове.


Здравният министър Кирил Ананиев откри нов акушеро-гинекологичен комплекс в старозагорската

Здравният министър Кирил Ананиев откри нов акушеро-гинекологичен комплекс в старозагорската ...

......... методика, по която се формират разходите за персонала и формирането на работните заплати и промени в лимитите на общинските болници В Стара Загора министър Ананиев откри новото Акушеро-гинекологично отделение. В изцяло обновените стаи ще могат да се настанят 40 родилки, а Клиниката по неонатология ще може да приеме 28 бебета.


Здравният министър Кирил Ананиев откри ново родилно отделение в старозагорската

Здравният министър Кирил Ананиев откри ново родилно отделение в старозагорската ...

......... болници се увеличават по две направления. Едното направление е увеличение на цените по клиничните пътеки, вие знаете, че към момента сме в преговори с БЛС за анекса към новия рамков договор и второто направление - това е наредбата на министъра на здравеопазването, наредба номер три за извън задължителното здравно осигуряване.


Екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов

Екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" създаде изключително практично и ...

......... България. На този етап е налично за смартфони с операционна система Android с версия, по-нова от 4.4, и може да бъде инсталирано от Google Play напълно безплатно и без реклами.Предстои ни още много работа по този проект, като следващата стъпка е създаване на версия за операционната система на „Епъл“ iOS.


Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат още

Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат още ...

......... област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики след юни тази година. Тогав...Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведенияДепутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения, които дават право на личните лекари без специалност по обща медицина да продължат да работя...


Пациенти с бъбречни заболявания откриха с подписка срещу намеренията за

Пациенти с бъбречни заболявания откриха с подписка срещу намеренията за ...

......... да е точно така, както те го казват. Едва ли същият персонал ще се премести и ще отиде там. Там не знаем какви са условията.От здравното министерство съобщиха,че идеята е обсъждана. Тя обаче няма да се реализира, заради становищата на пациентите и работещите в клиниките по хемодиализа на двете болници.


В студиото на „Още от деня“ бившият министър на здравеопазването

В студиото на „Още от деня“ бившият министър на здравеопазването ...

......... и затварят лебечни заведения на конкурентен принцип. Когато някой не работи и не осигурява добро здравеопазване на пациентите си [...], тези лечебни заведения трябва да затварят, а да работят тези, които качествено лекуват пациента.По думите на д-р Кацаров първата стъпка за подобряването на системата е премахването на монопола на НЗОК.


Главният здравен държавен инспектор доц д-р Ангел Кунчев заяви в

Главният здравен държавен инспектор доц д-р Ангел Кунчев заяви в ...

......... Това става с въртеливи движения, но кърлежът не бива да се мачка и деформира. Ако кърлежът е стоял впит дълго време, може да се обърнем към лекар.Не всяко охапване е опасно. Въпреки това, хората, намерили кърлеж по себе си, трябва да се следят за повишаване на температурата и друга сипмптоматика.


Професионалистите по здравни грижи излязоха на пети национален протест в

Професионалистите по здравни грижи излязоха на пети национален протест в ...

......... Символично си хвърлихме заявленията за напускате, което можем да направим съвсем в реална обстановка.Сестрите заплашиха с ефективни протести и гладни стачки. Прогнозите на здравния министър са,че през юни и юли заплатите на персонала в болницата ще се увеличат с допълнителните средства отпуснати от кабинета и по-високите цени на клиничните пътеки.


Протестът на медицинските сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се премести

Протестът на медицинските сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се премести ...

......... им са увеличени през последния месец с между 50 и 80 лв, но това не е достатъчно.Припомняме, че в рамките на 2 месеца правителството отпусна общо 80 млн лева за финансиране на лечебните заведения, а министърът на здравеопазването обяви, че се надява те да се използват за увеличение на заплащането.


Медицински сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се събраха пред Министерския

Медицински сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се събраха пред Министерския ...

......... т.е. ще има наистина масово напускане на системата с колективни оставки, ще има и ефективни стачни действия, гладни стачки, ако се наложи.Фелдшерите протестират с искане за собствена съсловна организацияСлед медицинските сестри, и фелдшерите излязоха на протест.Основното им искане е да се отделят в своя съсловна организация, както е при зъболекарите,...


Това стана ясно след среща на педиатри, неонатолози и шефове

Това стана ясно след среща на педиатри, неонатолози и шефове ...

......... задържим нещата да изчакаме резултата и смятам,че това няма да се наложи.На срещата в Министерския съвет e обсъденo и състоянието на детското здравеопазване. Набелязани са и мерки за подобряване на работата на детските отделения в страната. Утре кабинетът ще отпусне и 1,25 млн. лв. за закупуване на апаратура за тях.


Лекарският съюз направи анонс за повишаване на цените на подценените

Лекарският съюз направи анонс за повишаване на цените на подценените ...

......... да бъде умножена по две. Ще "бръкнем" от резерва, който е за всичко - за лекарства, за извънболнична, болнична помощ, но каузата си заслужава, каза още Кокалов.Той призова разпределението от резерва да върви заедно с правилата, за да е сигурно, че средствата ще достигнат до тези, които имат най-голяма нужда.


Започнаха преговорите между Лекарския съюз и Здравната каса за увеличаване

Започнаха преговорите между Лекарския съюз и Здравната каса за увеличаване ...

......... клинични пътеки ще бъдат увеличени. Очаква се касата да плаща повече за лечение на деца и бременни и да се увеличат цените и на други недофинансирани пътеки. Идеята е така да се увеличат и заплатите на медицинския персонал. Прогнозите са, че новите цени ще влязат в сила от 1 юни.


Тази година е достигнат праг на насищане, в болничната помощ

Тази година е достигнат праг на насищане, в болничната помощ ...

......... е невъзможно в друга европейска държава, допълни още той.Специалисти от "Пирогов" продължават да обикалят градове в страната, за 7 години са прегледани над 10 500 деца. Проф. Балтов сподели идеята да се направи мрежа от болници, обединени от телемедицина, а лекари от "Пирогов" да дават консултации на специалисти в страната.


Алтернативни методи за лечение ще представят специалисти по време на

Алтернативни методи за лечение ще представят специалисти по време на ...

......... не съм се интересувала, някак си прекалено много вярвам на науката, на истинското... традиционната медицина. Може би ако почна да ги използвам и видя, че действат, може да се доверя, но на този етап - не.Организаторите на фестивала се предвидили и занимания за деца, арт терапия и томбола с награди.


След близо година на български пациент може отново да бъде

След близо година на български пациент може отново да бъде ...

......... също се надява да оздравее по-бързо и да може да работи отново по специалността си здравен мениджмънт. До тогава обаче остава вързана денонощно за кислородния апарат. Средствата, които са необходими за поддържането на живота на младата жена, са между 600 и 3 000 лева месечно, в зависимост от състоянието й.


В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на здравеопазването

В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на здравеопазването ...

......... на болницата обаче ще отнеме много време, допълни той. Стъпките за увеличаването на заплатите се взимат една по една, заяви зам.-здравният министър.Педиатрите от детската болница в София излязоха на протестМедицинските работници от педиатричната болница СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ затвориха движението на бул. „Акад. Иван Гешов“. Това е третият им протест....


Медицинските работници от педиатричната болница СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ затвориха

Медицинските работници от педиатричната болница СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ затвориха ...

......... Иван Гешов“. Това е третият им протест. Исканията им са болницата да бъде призната за национална педиатрична и да ѝ бъде гласуван съответния бюджет. Болницата продължава да има лимити, обясни пред камерата на БНТ педиатърът д-р Адил Кадъм.Какви са исканията на педиатрите - вижте в прякото включване на Паулина Найденова:


Мобилен пункт за опасни отпадъци ще бъде разположен от 8.30

Мобилен пункт за опасни отпадъци ще бъде разположен от 8.30 ...

......... улица "Пиротска" и бул. "Константин Величков" до парк Света Троица. Този пункт ще събира опасните отпадъци на районите "Красна поляна", "Илинден" и "Възраждане". Гражданите отново ще могат да предават живак и термометри, останали след поредния ремонт кутии с бои, като и лекарства, на които срокът на годност е изтекъл. София


Работещите в единствената специализирана детска болница у нас - отново

Работещите в единствената специализирана детска болница у нас - отново ...

......... реши Надзорният съвет на Здравната каса. Председателят му Жени Начева съобщи, че при необходимост ръководството на болницата ще може да иска и по...Проф. Литвиненко: Протестът на педиатрите трябва да продължиПротестът на педиатрите трябва да продължи, въпреки обещаното отпадане на ограниченията за прием на деца в специализираната педиатрична болница в Софи...


Днес светът отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения

Днес светът отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения ...

......... надеждата. Теодор Мицев, доброволец в БЧК: Една от възможностите в живота, които правят душата ти да се чувства най-чиста и най-удовлетворена от живота, който живееш.Червеният кръст се опитва да прави историите по-лесни. Защото маха предразсъдъците и напомня, че по-хубаво от разказаното добро е само стореното добро, което е спасило някого.


Протестът на педиатрите трябва да продължи, въпреки обещаното отпадане на

Протестът на педиатрите трябва да продължи, въпреки обещаното отпадане на ...

......... в заплащането на персонала. Това може да ни ориентира какво става и да успокои хората.Утре има събрание на колектива, което ще реши дали и как да се продължат стачните действия.НЗОК решава да отпаднат ли лимитите в педиатриятаНадзорният съвет на Здравната каса решава да отпаднат ли лимитите за прием в педиатрията.


Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. Председателят му Жени

Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. Председателят му Жени ...

......... се обсъждат исканията за статут, по-високо заплащане и по-дори финансови параметри за детско здравеопазване.Заради проблема с липсващия изотоп за високотехнологична диагностика на онкоболни, Надзорният съвет на Здравната каса реши, че ограничения за алтернативни изследвания на пациентите няма да има. Очаква се до три месеца доставките на изотопa да бъдат възстановени.


Отпадат ограниенията за прием в единстената специализирана детска болница у

Отпадат ограниенията за прием в единстената специализирана детска болница у ...

......... изчисления и разчети. Приоритета майчино и детско здравеопазване винаги е съществувал и ще съществува в цялостната политика, която провежда и НЗОК и Министерството на здравеопазването.Медиците от софийската педиатрична болница отново излязоха на протестЗа по-малко от седмица медиците в единствената специализирана болница по детски болести у нас излязоха на втори протест.