Комисиите, удостоверяващи нетрудоспособността на дадени хора, работят по документи. Тези

Комисиите, удостоверяващи нетрудоспособността на дадени хора, работят по документи. Тези ...

......... ТЕЛК, от действащи лекари, които работят с пациенти, и които много лесно ще установят колко от тези болести ги има и колко ги няма.„Медицински надзор" започна проверка на болницата в ПазарджикПълна проверка на болницата в Пазарджик започва "Медицински надзор" по разпореждане на здравния министър. Премиерът Бойко Борисов нареди директорът на...


Започват проверки на басейните на закрито. 130 са басейните на

Започват проверки на басейните на закрито. 130 са басейните на ...

......... басейн.Д-р Десислава Драганчева: "Едно вземане на душ преди влизане в басейна е нещото, което би довело до много по-малко колебания в качестватата на водата. Контролът е достатъчен, в София няма басейн, който да не е контролиран двукратно с проби. Един сезонен обект се пробонабира минимум 5 пъти".Вижте още във видеото.


Имунната система отразява нашите гени, трудно можем да я пренастроим

Имунната система отразява нашите гени, трудно можем да я пренастроим ...

......... повече фибри, лесноразградима захар, витамини, също така киселото мляко. Здравите хора лесно преминават през промените във времето, но при хора с хронични заболявания организмът реагира по-трудно на подобни "стимули", коментира д-р Шиваров.Простите инфекции не трябва да притесняват родителите на малки деца, тъй като така съзрява имунната система срещу по-сериозни вредители.


Пластмасовите шпатули и лъжици за готвене често съдържат химикали, които

Пластмасовите шпатули и лъжици за готвене често съдържат химикали, които ...

......... температури и в тях да не проникват мазнини.Доколко токсични са олигомерите за хората, има малко данни. Германският институт е оценил риска на базата на известното за ефекта на химикали с подобна структура.Според този подход съвсем малко количество - 90 микрограма, може да е опасно за човек с тегло 60 кг.


Българският офталмолог д-р Лукан Мишев и неговият екип създават нов

Българският офталмолог д-р Лукан Мишев и неговият екип създават нов ...

......... Българският офталмолог д-р Лукан Мишев и неговият екип създават нов метод за операция на някои от на-разпространените очни болести, който включва триизмерна технология, използвана в съвременната гейм индустрия. Как изглежда тя и какви болести лекува - вижте в репортажа


Намаляват българите, които имат готовност да дарят органи за трансплантация.

Намаляват българите, които имат готовност да дарят органи за трансплантация. ...

......... и показва на хората какво представлява то. Много голям процент от хората не разполагат с достатъчно информация по темата, смята професорът. Близо 60% от българите нямат информация за донорството35% от българите биха дарили органите си при фатален инцидент. А около 31% са склонни да дарят органите на близък или роднина.35% от българите биха дарили органите си при фатален инцидент.

35% от българите биха дарили органите си при фатален инцидент. ...

......... могат да заявят съгласието си да станат донори. Заявлението обаче няма юридическа стойност, обясни здравният министър Кирил Ананиев. В момента чакащите за трансплантация у нас са над 1150. От проучването на "Алфа Рисърч" става ясно, че близо 60% от българите нямат информация за донорството. Кампанията ще продължи до 5 декември.


Университетска болница

Университетска болница "Александровска" отбелязва 140 години от създаването си. По ...

......... е извършен в 13 от клиниките в болницата, които са общо 31. Средствата, които са инвестирани за този 6-годишен период, са около 25 млн. лв. за ремонт. Оставаме длъжници на клиниките по алергология и кожни болести.Експертът добави, че започва програма за ремонт на клиниката по хематология.Вижте и още във видеото.


В момента е идеалното време за разпространение на различни вируси.

В момента е идеалното време за разпространение на различни вируси. ...

......... у нас е слабият интерес към противогрипните ваксини, като допълни, че ваксините в много от случаите излизат по-евтино от лечението. Грипът се отразява на различни системи и може да доведе и до сериозни последствия, най-вече за хората с хронични заболявания. Маските като превенция не са абсолютно сигурни, допълни още Кунчев.


При заплатите трябва да има баланс между санитари, сестри, лекари,

При заплатите трябва да има баланс между санитари, сестри, лекари, ...

......... ножица. Министър Ананиев е прав, че не може по-малко от 50 процента от оборота месечния на едно болнично заведение да не се дава за фонд работна заплата. Това трябва повечето болници да го направя, а тези, които са го направили, да го поддържат.Вижте целия разговор в професор Балтов във видеото


Днес е световния ден за борба с инсултите. Мозъчно-съдовите заболявания

Днес е световния ден за борба с инсултите. Мозъчно-съдовите заболявания ...

......... рисковите фактори, които могат да се изследват и да се контролират при пациентите в рискова възраст. С напредване на възрастта и рискът от инсулти се увеличава, но напоследък сме свидетели, че и пациенти в по-млада възраст боледуват. хубаво е да се прави скрининг за рискови фактор при всякакви възрастови групи.Този уикенд предстои смяната на часа. На 27 октомври ще

Този уикенд предстои смяната на часа. На 27 октомври ще ...

......... на часа. На 27 октомври ще спим с час повече. Преговорите в ЕС за прекратяване на сезонната смяна на времето са в застой. Ще направи ли сънят ни по-спокоен този час бонус? Д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня обясни как се отразява смяната на часа на нашето здраве.


Клиниката по изгаряния на

Клиниката по изгаряния на "Пирогов" е напълно обновена. 5-етажната сграда ...

......... начин в зависимост от това колко процента е изгарянето. Такава реанимация има най-близко във Виена.В клиниката се помещава и единственото у нас отделение за изгаряния за деца. То вече е по-цветно и разполага с нови вани за хидропроцедури. Предстои голям ремонт и на спешното отделение на "Пирогов", съобщи здравният министър.


Ден на отворените врати за малките хора организираха специалисти от

Ден на отворените врати за малките хора организираха специалисти от ...

......... доц. Георги Попов – заместник-началник на ВМА. Той уточни, че тези прегледи се провеждат целогодишно, в зависимост от нуждите на малките хора от цялата страна.В рамките на днешния ден те ще преминат през медицински прегледи при редица специалисти в областта на ортопедията, неврохирургията, кардиологията, УНГ, инфекциозни болести, ендокринология, нефрология, урология.


Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина. Това

Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина. Това ...

......... 65 години да бъдат ваксинирани, което е много добра стъпка.Кантарджиев изрази надежда за двойно увеличение на ваксинираните. Ваксини за аптеките дойдоха, най-късно до началото на следващата седмица се очаква и личните лекари да разполагат с тях, каза той.Щамовете тази година са "Канзас", "Тексас", "Колорадо" и "Пукет".Вижте и още във видеото.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев присъства на откриването на новия

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев присъства на откриването на новия ...

......... който ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година“.Министърът уточни, че по бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията, като конкретните цифри ще бъдат известни след окончателно приемане на бюджета.Опасен ли е за здравето дългият престой в помещенията, в

Опасен ли е за здравето дългият престой в помещенията, в ...

......... Ивн Рислки " не могат да кажат, защото не са имали случай, като в Павликени.В болницата в Павликени забравиха възрастна жена 6 часа затворена в скенерТова e станало преди 10 дни в общинската болница в Павликени. Заради небрежността на служителката жената е била обявена за издирване от полицията, а б...


Лошият сън силно влияе върху това кои храни избираме през

Лошият сън силно влияе върху това кои храни избираме през ...

......... са тествани мъже и жени на възраст между 18 и 40 години в две групи. Едната е спяла 7-8 часа през нощта, другата по-малко от 6 часа.Онези, които били с по-малко сън, са консумирали нездравословни храни, пълни с калории и захари, докато тези с достатъчно сън са комбинирали правилно храната.


Преди няколко дни отбелязахме денят на анестезиологът. Утре - ще

Преди няколко дни отбелязахме денят на анестезиологът. Утре - ще ...

......... може да се добре до някое от големите имена в неговата професия. Нашата система на здравеопазване дава един нелош медицински продукт, смята той. Според него българите не харесват и не уважават своите лекари. Докторите са натовари с много работа и стават леко безчувствени, обясни Ненков. Вижте целия разговор във видеото!


Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак

Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак ...

......... организиран скрининг, така както имат всички напреднали страни, нямаме добра организация на отделните етапи на онкологичната помощ.Само преди половин година у нас беше отбелязан революционен скок в лечението на пациенти с рак на простатата. Това стана с въвеждането на имунонкологията и таргетното лечение, което удължава живота на пациентите с години.


В русенската университетска болница „Канев” днес беше открито ново отделение

В русенската университетска болница „Канев” днес беше открито ново отделение ...

......... и апаратура. В това отделение в момента се лекуват 143 пациенти.Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Изграждането на хемодиализните центрове в цялата страна се превърна в една наша хоризонтална политика на ръководството на Министерството на здравеопазването. Правителството отпусна близо 5 милиона лева, с които захранихме 29 хемодиализни центрове в цялата страна.


В днешния протест на медицинските специалисти участва КНСБ - те

В днешния протест на медицинските специалисти участва КНСБ - те ...

......... думите ѝ при протеста им са били прехвърляни от група на група, а липсва политическа воля проблемът да се реши.Ние искаме гарантирана основна заплата и над нея да се надгражда, в зависимост от стаж и придобивки.Според Ганчева здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите.


Днес изтече срокът, в който медицинските сестри трябваше да приемат

Днес изтече срокът, в който медицинските сестри трябваше да приемат ...

......... оттеглили своите оставки и ще проведат среща с ръководството на лечебното заведение на 8-ми октомври. Те казаха, че няма да отстъпят от искането си за основна заплата от 950 лева. Предизвестията за напускане на медиците от детско отделение изтичат на 13 октомври, а на тези от вътрешно на 31 октомври.


Разминаване в сумите, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите

Разминаване в сумите, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите ...

......... осигурим 86 милиона лева, които са осигурени. Дали е от държавния бюджет или от бюджета на касата - това са публични средства.Министър Ананиев заяви, че Здравната каса ще завърши годината без дефицит. Той не изключи възможността до края на годината да бъдат отпуснати още средства за заплатите на медицинските специалисти.


Жители на

Жители на "Младост" 1 в София протестираха срещу новооткрития център ...

......... не съм убедена, че вече има проблеми в общността. Струва ми се, че това е по-скоро очакване за проблеми.Вижте и още във видеото.В "Младост" не искат метадоновата програма в квартала сиЖители на столичния квартал "Младост" протестират заради преместването на метадоновата програма от ул. "Пиротска" в болница "Св. Анна". Според живеещ...


Заплащането на медицинските сестри е много различно като стойност в

Заплащането на медицинските сестри е много различно като стойност в ...

......... фиктивни дейности по клинични пътеки.Проф. Генчо Начев: Лекарите имат възможност за кариерно развитие и може би това ги спира да протестират.По думите му има регламентирани доплащания, но минимум 20% са нерегламентираните, което е нарушение на закона. В тази насока според проф. Начев е задължително въвеждането на Здравна карта на пациентите.


Тревожен сигнал от болницата в Карлово. Още едно отделение там

Тревожен сигнал от болницата в Карлово. Още едно отделение там ...

......... безкраен, а да се увеличат цените. Тази разлика в увеличението, за която ще се борим в преговорите това да се случи, да отиде като заплата на хората.На срещата със здравния министър директорът на болницата в Карлово е получил уверение, че и догодина ще има устойчиво финансиране за общинските лечебни заведения.


Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат

Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат ...

......... се сблъскваме с епидемия втората половина на февруари, разбира се, гаранция няма, може да бъде и по-рано и по-късно.Четири щама на вируса се очакват тази зима - Бризбейн, Канзас, Виктория и Ямагата. Ваксината помага за по-лекото протичане на заболяването и се препоръчва най-вече за възрастни и хора с хронични заболявания.


Още едно отделение на карловската болница може да остане без

Още едно отделение на карловската болница може да остане без ...

......... че финансовите параметри за 2020 г. заедно със стандартите и в Националния рамков договор няма да ощетят общинското здравеопазване.Ако не издържим финансово знаете при подписана заплата по Кодекса на труда тогава всички заедно си намаляваме заплатите. Не може отговорността да се носи само от управителя, когато натискат синдикатите и обратното.


Медицинските сестри и лекарите в детското отделение на болницата в

Медицинските сестри и лекарите в детското отделение на болницата в ...

......... Медицинските сестри и лекарите в детското отделение на болницата в Карлово са подали колективна оставка от 13 септември. КарловоПричината е, че все още нямат желаното увеличение на трудовите възнаграждения, въпреки че са поставили исканията си пред управителя на болницата и кмета на общината за сключването на нов колективен договор.


Повече пари в бюджета на здравното министерство за следващата година

Повече пари в бюджета на здравното министерство за следващата година ...

......... това с проектобюджета на МЗ аз съм направил и своята заявка пред МФ." Предвижда се държавата да финансира трансплантациите , които не се извършат у нас и в клиники извън Европейския съюз. А в началото на 2020-та 16 български медици ще заминат на обучение за белодробни трансплантации в австрийска клиника.


Кампанията

Кампанията "Множествената склероза не е присъда" продължава с нови инициативи. ...

......... водят напълно нормален пълноценен живот - да следват мечтите си, да градят кариера.У нас пациентите имат достъп до съвременна терапия, която се поема от здравната каса. В следващите няколко месеца в рамките на кампанията `Множествената склероза не е присъда" невролози от София ще консултират пациенти от няколко града на страната.


България ще финансира белодробни трансплантации и в страни извън Европейския

България ще финансира белодробни трансплантации и в страни извън Европейския ...

......... Ще мине поне година и половина докато се случи да видим първия трансплантиран българин.Част от пациентите го нямат това време. От тази година български лекари се обучават да правят животоспасяващите операции в клиниката във Виена. Очаква се първата трансплантация на бял дроб у нас да бъде направена през 2021 година.


Пенка Георгиева от пациентски организации

Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" заяви, че ...

......... вследствие на употребата на електронни цигари с аромати. Има два смъртни случая - в Илинойс и Канзас. В тези смеси за пушене се намира вещество, което се извлича от маслото на витамин Е, който се употребява в хранително-вкусовата промишленост. Но тогава се взима вътрешно. Това масло е вредно за вдишване.


Депутати и служители в Народното събрание ще даряват безвъзмездно кръв,

Депутати и служители в Народното събрание ще даряват безвъзмездно кръв, ...

......... подкрепено от Българския червен кръст и Националния център по трансфузионна хематология. То идва на фона на статистиката, според която България е на едно от последните места по брой на доброволни кръводарители в Европа.Всеки ден повече от 500 българи се нуждаят от кръвопреливане. Едва една четвърт от кръводарителите обаче са безвъзмездни.


Пациенти, чакащи за белодробна трансплантация и техни близки, започват безсрочен

Пациенти, чакащи за белодробна трансплантация и техни близки, започват безсрочен ...

......... оставило без алтернатива за спасение докато води преговори с други клиники. 18 души нямат възможност да бъдат трансплантирани у нас, тъй като все още нашите лекари се обучават във Виена. В момента Здравното министерство обмисля да финансира операции в страни извън ЕС.Вижте повече подробности в прякото включване на Паулина Найденова


Европейската комисия и Световната здравна организация с апел към социалните

Европейската комисия и Световната здравна организация с апел към социалните ...

......... се ваксинират, ще се разболяват, каза Мангъров.От началото на тази година има 1157 случая на морбили в страната, за същия период на 2018 г. те са били едва 8. Д-р Мангъров прогнозира ръст на случаите на заразени, тъй като със започването на училището при децата се създава предпоставка за това.


Очаква се пик на случаите на западнонилска треска. Това предупреди

Очаква се пик на случаите на западнонилска треска. Това предупреди ...

......... пример в имунизационно отношение - процентът на ваксинираните медицински специалисти е много малък, отчете Тодор Кантарджиев.За ситуацията с циркулацията на морбили в страната - през последните седмици има регистрирани три болни деца. Началото на учебната година ще покаже дали сме се справили с разпространението на морбили в страната, коментира Кантарджиев.


От днес в

От днес в "Специализирана болница за активно лечение по детски ...

......... родината. Първата инжекция на малък пациент със заболяването беше поставена преди няколко месеца в Александровска болница. В края на миналата седмица родители на деца с това заболяване се срещнаха със заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков и получиха личното му уверение, че процедурата за реимбурсация на животоспасяващия медикамент е задвижена.


Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65

Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 ...

......... се поставят безплатните ваксини. Имуниациите започват през откомври. Жертвите на грипа в ЕС са около 40-хиляди годишно. У нас в периода 2007-ма 2017-та след пневмонии са починали над 16 хиляди души. Повечето от тях са над 60-годишна възраст. Противогрипната ваксина намалява с 80% смърните случаи при хора в напреднала възраст.


Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2

Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2 ...

......... ще бъдат търсени и ще бъдат задължителен партньор на тези фондове. Проблем ще имат малките частни болници, които се опитват да надграждат в нещо, което липсва в големите болници. Той каза, че няма да има закриване на болници, по-правилно е да има вливане на болници, за да се запази ресурсът.


63 % от лекарите са над 50-годишна вързаст. Това съобщи

63 % от лекарите са над 50-годишна вързаст. Това съобщи ...

......... на медицинските сестри. Те се определят от приходите на лечебните заведения. Единствените, които получават директно заплата от Министерство на здравеопазването, са тези, които работят на пряко подчинение - лекари и медицински сестри от спешните центрове или тези, които се финансират от детски ясли и училища. Гледайте целия разговор във видеото!


От днес до 8 септември София е домакин на Десетия

От днес до 8 септември София е домакин на Десетия ...

......... в областта на здравеопазването, като стареене на населението, бъбречни и сърдечни трансплантации, репродуктивно здраве, ортопедия и травматология и други. Какво предстои? Вижте повече по темата в Сутрешния блок на БНТ в разговора с президента на форума доц. д-р Андрей Кехайов и президента на Световната медицинска асоциация - проф. Леонид Айделман.


Здравното министерство регламентира възможности, при които на пациентите може да

Здравното министерство регламентира възможности, при които на пациентите може да ...

......... прекратени, коментира Мария Петрова.Според д-р Станимир Хасърджиев отдавна се знае какъв е проблемът - основният е, че в здравната система влизат по-малко средства, отколкото се изразходват.Пациентът трябва да бъде информиран постоянно, той трябва да бъде информиран за финансовите аспекти, тъй като постфактум са информирани, че дължат огромни суми, коментира Петрова.


Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални

Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални ...

......... председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: Ние настояваме финансирането да е осигурено дали през МЗ или през договори с НЗОК.Болниците няма да останат без медицински сестри, ако те получат право да разкрият собствени практики, обясни Милка Василева. Срокът за обществено обсъждане на промените е до 18 септември.


Огромна крачка към създаването на напълно ефективно лекарство срещу смъртоносната

Огромна крачка към създаването на напълно ефективно лекарство срещу смъртоносната ...

......... Сиера Леоне загинаха повече от 11 300.Вирусът на ебола се предава на хора от диви животни, а след това се разпространява чрез директен контакт с кръв и телесни секрети, дори с остатъци от такива върху различни предмети. Ваксина за превенция на ебола вече е разработена, но още не е лицензирана.


Близо 160 000 лева инвестира Столичният общински съвет в ново

Близо 160 000 лева инвестира Столичният общински съвет в ново ...

......... на Столичната община: След обновяването на физиотерапията има повече от два пъти увеличение на броя на пациентите, които се лекуват или просто възстановяват тук.Очакват се и още допълнителни подобрения.д-р Милен Димов, ортопед: Предстои по-нататък включването на колега, който да консултира за тежки гръбначни изкривявания.Така че надеждата да не подминава никого.


Очната болница във Варна преминава под управлението на Медицинския университет

Очната болница във Варна преминава под управлението на Медицинския университет ...

......... Очната болница във Варна преминава под управлението на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов". До решението се стигна след протести и заявки за масови оставки на лекари, специализанти и медицински сестри, недоволни от условията за работа, лошото състояние на сградата и тежкото финансово състояние на болницата. Варна


Световната здравна организация призова потребителите и правителствата да не се

Световната здравна организация призова потребителите и правителствата да не се ...

......... послания, докато истинската цел е разширяване на пазара. Класическите цигари все още са 97 на сто от световния пазар на тютюневи изделия. Световната здравна организация обяви електронните цигари за вредниЕлектронните цигари „без съмнение са вредни", и трябва да бъдат подложени на регулации, заявиха от Световната здравна организация (СЗО) като предупред...


Започна кампанията на столичната болница

Започна кампанията на столичната болница "Света София" за безплатно изследване ...

......... наред. Но това е едно нещо, което всеки човек трябва да прави за здравето си.Ако тестът все пак е положителен, пациентите ще се насочат към специалисти за уточняване на състоянието и лечение. Около 70 хиляди българи са заразени със вируса на хепатит С, огромната част от тях не знаят това.


Хиляди пациенти с ревматологични заболявания и лупус останаха без поддържаща

Хиляди пациенти с ревматологични заболявания и лупус останаха без поддържаща ...

......... пациентите с ревматологични заболявания в България: Може би фирмата няма интерес да го вкарва, тъй като трябва да мине през една много тежка процедура и да плати едни много големи такси.Пациентите се надяват, че решение на проблема ще се намери бързо, за да не се налага да стават здравни мигранти.


Поредната идея, която се обсъжда е за промяна в начина,

Поредната идея, която се обсъжда е за промяна в начина, ...

......... финанси в системата, или трябва да има допълнителни доплащания, или през доброволното здравно осигуряване, или то да бъде през плащане "кеш", което, според мен, е най-лошият модел, защото в ЕС може би няма държава, в която е толкова голям процентът на директните плащания от джоба на пациентите", посочи д-р Андреева.


Българският лекарски съюз излезе със становище относно представения в началото

Българският лекарски съюз излезе със становище относно представения в началото ...

......... да се уточнят дейностите, които ще влизат в основния пакет, да има една сигурност в съсловието, че това е гарантирано от всички фондове, даже в първоначалния вариант нашата съсловна организация беше изключена в този преговорен процес и всички лечебни заведения трябваше да договарят директно с фондовете.Вижте целия разговор във видеото.


От регионалната фармацевтична колегия в Благоевград се обявиха против нощните

От регионалната фармацевтична колегия в Благоевград се обявиха против нощните ...

......... си донесе плюс в приходите през дневната смяна, тя покрива нощното дежурство.Евгени Антов, който има аптека, каза, че е спрял нощна смяна, тъй като не е рентабилно.Евгени Антов: Нощната слава е за чест и слава, да отговорим на нуждите на населението, на правото на хората да имат достъп до здравеопазване.


Продължаваме да говорим за новия здравен модел, предложен от ресорното

Продължаваме да говорим за новия здравен модел, предложен от ресорното ...

......... демонополизацията на Здравната каса, което според него ще е в интерес на пациентите, които ще могат да избират къде да влагат парите си за здраве и да избират различни пакети от услуги. В сегашната система в центъра са министърът и НЗОК, а не пациентите, коментира той.Цялото интервю вижте във видеото.


Това представлява спад от 16% спрямо 2010 г. Намалението се

Това представлява спад от 16% спрямо 2010 г. Намалението се ...

......... 14 и 24-годишна възраст и това е недопустимо след всички години на мобилизация и борба.Броят на хората, които са се подложили на лечение, също бележи ръст и миналата година те са били над 23 милиона души от общо 38 милиона, които живеят с вируса. Близо 770 хиляди обаче са починали.


Възможно ли е новият здравен модел, предложен от Министерството на

Възможно ли е новият здравен модел, предложен от Министерството на ...

......... на своите пациенти, независимо от факта дали те са възрастни, млади, болни или здрави.Тя не се ангажира с твърдението, че допълнителната сума на фондовете ще е еднаква за всички, но подчерта, че още на входа ще са ясни условията на всички застрахователи. Начева посочи, че ще се запази солидарният принцип.


Нов модел на реформа в здравеопазването се обсъжда в момента

Нов модел на реформа в здравеопазването се обсъжда в момента ...

......... по-доволни хора в здравната система. Това е система за бъдещите поколения и не искам да налагам силово и административно един или друг вариант.Резерви към представените идеи имат застрахователите. На кръглата маса днес експерти ще дискутират предимствата и недостатъците на възможните промени. Присъстват представители на парламента, правителството, съсловни и пациентски организации.


Националната експертна лекарска комисия да се произнася по-бързо по обжалваните

Националната експертна лекарска комисия да се произнася по-бързо по обжалваните ...

......... че голяма част от тези решения не се вземат дори и в сегашните срокове, които са значително по-дълги.Очаква се общественото обсъждане на идеята на здравното министерство да започне през следващата седмица. А в началото на месеца правителството реши, че в НЕЛК ще работят повече хора, за да бъде достатъчно ефективна.


Около 40% от аптеките в страната още не са свързани

Около 40% от аптеките в страната още не са свързани ...

......... с верификационната система.Фармацевтите от Русе твърдят, че не знаят кога изтича гратисният период. От Агенцията по лекарствата не ни отговориха дали ще започнат проверки в аптеките след 9 август. Не стана ясно и дали могат да ги глобяват, защото санкциите, предложени от здравното министерство, все още са само на хартия.


Повече от 12 часа общинската болница в Горна Оряховица работи

Повече от 12 часа общинската болница в Горна Оряховица работи ...

......... винаги трябва да има ток. Ако в момента има операция, включваме генератор и лампите, които са!От ръководството на болницата обаче не проумяват защо аварийните екипи на енергийното дружество оставиха 12 часа лекари и пациенти без ток, а през това отстраняваха щети по училищата в града, които са в лятна ваканция.


Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници

Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници ...

......... полугодието на печалба, както и последните 5 години. С колко ще се увеличат заплатите сега от 1 юли?С между 80 и 100 лева, като аз съм направи едно увеличение в началото на годината.Директорът каза, че се предвижда още едно увеличение на заплатите на есен или в началото на следващата година.


70-годишният олимпийски медалист Иван Манев е познат с прозвището Железния

70-годишният олимпийски медалист Иван Манев е познат с прозвището Железния ...

......... и събираме енергия и се подмладяваме, или сме в дисхармония с природата и губим енергия и остаряваме. Затова, остаряването ни е внушено.- На 70 сте сега, с какъв план?- Кога, Къде? Сега започваме. На 70 вече ги знаем нещата, можем да почваме вече. С подвизи, другото е губене на време.


Здравната инспекция в Русе затвори Детската млечна кухня заради 6

Здравната инспекция в Русе затвори Детската млечна кухня заради 6 ...

......... спазва строга хигиена. Рахим Рахим - шофьор: Не можеш да влезеш с външни обувки, без манта, без нищо вътре. Влизаш, изплакваш си ръцете.От общината казаха, че детските ясли няма да се затварят, а ще им се доставя предварително пакетирана храна. Общо 860 деца получават храна от Млечната кухня в Русе.


В летния сезон е повишен рискът от хранителни инфекции по

В летния сезон е повишен рискът от хранителни инфекции по ...

......... необходими много малко консумативи. Не е необходима скъпа апаратура.Тестът, който разработват учените от БАН, е за разпознаване на ерсиниоза. Тя е сред трите най-чести причинители на хранителни инфекции в Европейския съюз. Тестът ще се употребява масово, ако учените успеят да докажат ефективността му. Очаква се това да отнеме няколко години.


Работният ден с продължителност над 10 часа увеличава риска от

Работният ден с продължителност над 10 часа увеличава риска от ...

......... по-нататъшна работа, която ще позволи да се разбере причината за това явление", каза авторът на изследването Алекси Деската.В проучването са участвали 143 592 души на възраст от 18 до 69 години, чието състояние е наблюдавано в продължение на седем години.Франция има най-кратката работна седмица в Европейския съюз от 35 часа.


Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата

Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата ...

......... хапят след 18 ч., така че прозорците трябва да се замрежват или да се използват апарати за отблъскване. Проф. Кантарджиев напомни, че препаратите репеленти също са ефективен начин за отблъскване на комари. Репелентите не бива да се използват върху бебета, изтъкна той.Какви други съвети даде д-р Кантарджиев, вижте във видеото.


Учени твърдят, че са идентифицирали най-ранните признаци на Болестта на

Учени твърдят, че са идентифицирали най-ранните признаци на Болестта на ...

......... отвори врати за развитието на нови терапии, които да забавят и в крайна сметка дори да предотвратят прогресирането на болестта на Паркинсон," каза той.Здравната каса ще поеме финансирането на "мозъчните пейсмейкъри"Здравната каса поема финансирането на най-модерния метод за лечение на Паркинсон. Досега пациентите заплащаха за така наречените мозъчни пейсмейкъри п...


Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на

Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на ...

......... да извършват определени дейности.Пациентите също са заплашени да останат без зъболечение, особено в малките населени места в страната, категорични са протестиращите.Хиляди българи застрашени да останат без достъп до зъболечение?Такива опасения изразиха над 1000 зъболекари у нас, които подписаха петиция срещу проект на наредба за добра медицинска практика, изготвен от Българск...


Според здравни експерти колебанието спрямо ваксинирането е една от най-големите

Според здравни експерти колебанието спрямо ваксинирането е една от най-големите ...

......... надеждна информация за тях като начин да се преодолее негативната тенденция. А специалистите подчертават, че ваксините спасяват до 3 милиона човешки живота годишно. Германия обмисля задължителни ваксиниПравителството на Германия обмисля дали да задължи родителите да ваксинират децата си срещу дребна шарка на фона на увеличаващия се брой случаи на зар...