Националната електрическа компания /НЕК/ стартира ремонтни дейности във ВЕЦ „Момина

Националната електрическа компания /НЕК/ стартира ремонтни дейности във ВЕЦ „Момина ...

......... Промяната в схемата на електрозахранване обаче може да доведе до кратковременни смущения на услугата за периода от 10 до 16 август 2020 г. в гр. Етрополе и селата Бойковец, Лъга, Равнище, Своде, Видраре, Калугерово, Правешка Лакавица, Средни рът, Ямна, Осиковица, Брусен, Джурово, Лопян, Малки Искър, Манаселска река и Осиковска Лакавица.


В ЕVN България постъпиха сигнали от клиенти за получени фалшиви

В ЕVN България постъпиха сигнали от клиенти за получени фалшиви ...

......... „Борика – Банксервиз“ АД.   EVN България напомня, че всеки клиент може да използва интернет платформата за плащане „EVN Онлайн плюс“ на www.evn.bg , която дава безплатен достъп до месечното потребление от фактури на всеки клиент за 12 месеца назад. Достъпът до информацията е напълно защитен и функционира безопасно.  


Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на "Инерком България" ...

......... разглеждане, а образуваното въз основа на нея съдебно производство - прекратено. Причината е, че междувременно компаниите "ЧЕЗ" а. с. и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс" Б.В. са сключили договор за продажба с друг купувач - "Еврохолд България" АД.Определението може да бъде обжалвано с частна жалба пред петчленен състав на ВАС.    


Българските държавни енергийни дружества АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ „Марица-изток

Българските държавни енергийни дружества АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ „Марица-изток ...

......... като през това време се извършва планираната годишна поддръжка, докато тази на Шести блок се осъществява през второто полугодие. Разходите на АЕЦ „Козлодуй“ за амортизация нарастват до 89,7 млн. лв спрямо 83,8 млн. лв година по-рано. Капиталовите инвестиции на компанията през първите шест месеца на годината надхвърлят 29 млн. лв.


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува на своята

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува на своята ...

......... КЕВР трябва да утвърди в срок до 31 август 2020 г.  Пълна информация за предстоящите стъпки от процеса на либерализация на електроенергийния пазар, както и информация и указания за сроковете и действията, които небитовите потребители следва да предприемат, е посочена в подробните разяснения, публикувани на страницата на Министерството на енергетиката.


„ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД успешно защити интегрираната си система за

„ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД успешно защити интегрираната си система за ...

......... е първият лицензиран търговец на електрическа енергия за крайни клиенти в България от 2005 г. „ЧЕЗ Трейд България“ е един от водещите доставчици на свободния пазар. За периода от 2006 г. до 2019 г. компанията е реализирала общи доставки на 31,7 млрд. KWh на обща брутна стойност 3,14 млрд. лв. Спиране на подаването на топла вода в Русе се налага

Спиране на подаването на топла вода в Русе се налага ...

......... Желев. По думите му изграждат се и три газови когенератора, което ще даде възможност в летния режим топлоцентралата да работи на природен газ. По план когенераторите ще заработят в края на отоплителния сезон. "Тези инвестициите няма да повлияят на цената на топлоенергията", категоричен беше директорът на "Топлофикация Русе" ЕАД.  


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание,

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание, ...

......... връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ са отчетени общото количество природен газ за месец август 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.


Близо 7 пъти повече електрическа енергия, или 1505 GWh, са

Близо 7 пъти повече електрическа енергия, или 1505 GWh, са ...

......... либерализация и съществуващата законова рамка в страната ни. Значението на пазарния сегмент „Ден напред“ се доказва от рязкото увеличение на дела на търгуваната енергия на този сегмент спрямо общата консумация. Постигнатите ценови нива на сегмента са най-представителната информация за състоянието на електроенергийния пазар в България, посочват още от енергийната борса.


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на ...

......... на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от Наредбата за регулиране на цените на природния газ са отчетени общото количество природен газ за месец август 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.


Владко Владимиров, Димитър Кочков и Георги Добрев положиха клетва в

Владко Владимиров, Димитър Кочков и Георги Добрев положиха клетва в ...

......... общо 6 души, от които бяха избрани трима. КЕВР все още няма избран и нов председател, като длъжността се изпълнява временно от досегашния Иван Иванов. Гласуването на кандидатурите трябваше да бъде факт преди седмица, но по искане на председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов, то беше отложено.   Очертава се юли да е рекорден по отношение на изтъргуваните

Очертава се юли да е рекорден по отношение на изтъргуваните ...

......... задължения на физическите лица. Той заяви, че толерира идеята всеки да има право на втори шанс, но това трябва да се направи по такъв начин, че да не се навреди на интересите на кредиторите.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.


„Аурубис България“ АД и „ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД сключиха договор

„Аурубис България“ АД и „ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД сключиха договор ...

......... „Аурубис България“ АД е втората по големина компания в страната и е част от Aurubis AG - интегрирана международна група за производство на метали и най-голям преработвател на мед в света. „Аурубис“ стопанисва медодобивния завод до Златица и Пирдоп в Средногорието. Компанията е със структуроопределяща роля за икономиката на България.


След настъпилата авария на 27 юли екипът на държавната енергийна

След настъпилата авария на 27 юли екипът на държавната енергийна ...

......... но бригадите са там, до края на деня ще бъде възстановено подаването на газ", изтъкна Борисов. По данни на Министерството на енергетиката аварията се отнася за основната тръба, по която се доставя газ от Гърция за България. Газопроводът разполага със защитна система, която блокира течове на газ, ако има такива.


Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към изпълнителния директор на „Топлофикация

Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към изпълнителния директор на „Топлофикация ...

......... този начин дружеството е ощетено с над 2 млн. лв. „Предвид прякото влияние, което финансовите резултати на „Топлофикация София“ имат върху регулираните цени както на топлинната енергия, така и на електрическата енергия, настоявам да използвате всички законови правомощия за проверка по случая“, подчерта Диана Ковачева в писмото си до КЕВР.


При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ „Белене“ може да влезе в

При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ „Белене“ може да влезе в ...

......... засили интереса към атомната индустрия във висшите учебни заведения в цялата страна като посочи, че тази положителна тенденция пряко ще се отрази върху три големи ВУЗ-а, от които се очаква да осигуряват кадри за проекта АЕЦ „Белене” – ТУ-София, СУ „Свети Климент Охридски” и Университета по архитектура, строителство и геодезия.На закрито заседание на 30 юли Комисията за енергийно и

На закрито заседание на 30 юли Комисията за енергийно и ...

......... потребители в общините Свищов, Панагюрище, Пирдоп, Банско и Разлог, Хисаря, Карлово и Сопот. От страна на „Булгартрансгаз“ поясняват, че изграждането на инфраструктура за съхранение и транспорт на малки обеми втечнен природен газ не е предмет на Плана на компанията и не касае дейността "пренос на природен газ по газопреносната мрежа".


Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска „Топлофикация София“

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска „Топлофикация София“ ...

......... може да се проследи на кой са продадени впоследствие количествата електроенергия. „Дали няма да се стигне до познати имена в сенчестите електроенергийни среди?“, пишат още от АОБР. Освен анулиране на сделката, работодателите настояват и за оставка на ръководството на дружеството, както и за търсене на съдебна отговорност на виновните лица.


Участък от газопровода между Гърция и България при Кулата се

Участък от газопровода между Гърция и България при Кулата се ...

......... Участък от газопровода между Гърция и България при Кулата се е взривил, като за момента няма информация за пострадали при инцидента, съобщава bTV. Около 300 метра от трасето са засегнати.Очаквайте допълнителна информация.


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като лъжа и фалшива

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като лъжа и фалшива ...

......... заедно. От тах по Кохезионната политика – почти 9 млрд. евро. Средства за преки плащания в земеделието – 5 млрд. евро. По Фонд за справедлив преход, който ще подпомогне зелените политики – 1,178 млн. евро. Заемното финансиране е в размер на 4,5 млрд. евро при нужда и желание, уточни Дончев.


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде брифинг в сградата на

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде брифинг в сградата на ...

......... Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде брифинг в сградата на Министерството на енергетиката на ул. „Триадица” 8. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.


Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за енергетиката, според които

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за енергетиката, според които ...

......... който се счита, че е на Ахмед Доган, получава финансиране от държавата, за да осигури мощности в готовност при нужда.  По-късно Върховната касационна прокуратура съобщи, че се е самосезирала и ще започне проверка, която да установи има ли правени проверки по сигналите за нарушения при покупката на ТЕЦ "Варна".    


Моето мнение е, че "Балкански поток" не е част от

Моето мнение е, че "Балкански поток" не е част от ...

......... предисторията на проекти по трасето на  „Балкански поток“?  Има ли изказвания на експерти, че САЩ може да наложи санкции? Какво е бъдещето на инвестиционния проект? Защитен ли е интересът на ЕС в проекта?Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.  


В България са спестени 7295,2 GWh енергия, което е 87,6%

В България са спестени 7295,2 GWh енергия, което е 87,6% ...

......... измененията на основните показатели – брутна добавена стойност, енергийно потребление и енергийна интензивност. В годишния отчет е направен анализ на изпълнението на индивидуалните цели за енергийни спестявания на собственици на сгради и на промишлени системи, както и на изпълнението на мерки за повишаване на енергийната ефективност от търговците с енергия.


Студеният резерв ще се осигурява само от ТЕЦ "Марица-изток 2",

Студеният резерв ще се осигурява само от ТЕЦ "Марица-изток 2", ...

......... Промените в пазара на електроенергия са в съответствие с европейските изисквания за гарантиране на сигурност на електроенергийната система в период на преход към нисковъглеродна икономика. Върховната касационна прокуратура прави проверка по медийна публикация как се е поддържал студения резерв от ТЕЦ „Варна“, собственост на Ахмед Доган, почетен председател на ДПС.


Комисията по регионално развитие и благоустройство в парламента одобри промените,

Комисията по регионално развитие и благоустройство в парламента одобри промените, ...

......... дали има образувани преписки/досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения. Ако в хода на проверката от ВКП бъдат констатирани данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.


Камарата на представителите в американския Конгрес одобри внесените поправки за

Камарата на представителите в американския Конгрес одобри внесените поправки за ...

......... и политика за сигурност на ЕС Жозеп Борел заяви, че Евросъюзът се обявява категорично против едностранните санкции и заплахите за тяхното прилагане от страна на САЩ, тъй като засягат интересите на европейски компании, включително и по отношение на двата газопровода. Според него, подобни мерки са в разрез с международното право. 


Реализирането на проекта АЕЦ „Белене“ зависи от следващото политическо статукво,

Реализирането на проекта АЕЦ „Белене“ зависи от следващото политическо статукво, ...

......... писмата до ЕС, Комисията за защита на конкуренцията и други, се правят от новия собственик и НЕК“, потвърди председателят на Българския атомен форум БУЛАТОМ. Той обяви, че няма нужда от ОВОС, но трябва ново строително разрешение. Манов е на мнение обаче, че политическият риск може да спре всеки проект.  


От 1 октомври тази година у нас се прави поредната

От 1 октомври тази година у нас се прави поредната ...

......... инстанция (ДПИ). Където обаче цените са по-високи. От друга страна хубавото е, че у нас няма ограничения колко време един клиент може да получава то от ДПИ. За разлика от други държави, където има такива максимални срокове. В Германия, например, нямаш право на ДПИ повече от 3 месеца, обяснява Трифонова.


Отменят търговете за „студения резерв“ с промени в преходните разпоредби

Отменят търговете за „студения резерв“ с промени в преходните разпоредби ...

......... г., тъй като комплексното разрешително на централата е изтекло и тя не е отговаряла на екологичните изисквания. „Политическа партия ГЕРБ и нашето правителство спазва всички европейски и национални изисквания“, увери Петкова. „Ние досега не сме раздавали нищо. Има си търг“, каза от своя страна председателят на енергийната комисия Валентин Николов.


Започва подготовка за прекратяване на системата за търгове за т.

Започва подготовка за прекратяване на системата за търгове за т. ...

......... на министъра да се определя кой да предоставя капацитет. И това ще е държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това е принципно неправилен механизъм, но той ще е временен. За Европа е много важна конкуренцията, но политическата обстановка не ни позволява да създадем конкуренция“, каза още председателят на парламентарната енергийна комисия.


До 1 октомври 2020 г. всеки стопански потребител трябва да

До 1 октомври 2020 г. всеки стопански потребител трябва да ...

......... водно регулиране КЕВРнебитови потребителиПоследни новини По-късното възстановяване на търсенето спаси DaimlerПреоткриха ли българите биокозметиката?САЩ обмислят визов мораториум за членове на Китайската комунистическа партияРемонтът на 52 км от АМ „Тракия“ Чирпан - Стара Загора ще струва 89 млн. лв.Конкурентите на TikTok в Индия процъфтяватСлучаите на коронавирус в света в</p></a></div>
</article>
				</div>
<hr />

<div class=

Работата по изграждането на интерконектора Гърция-България напредват въпреки пандемията, заяви

Работата по изграждането на интерконектора Гърция-България напредват въпреки пандемията, заяви ...

......... Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. За целите на проекта са осигурени и 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване. Реализирането на проекта създава възможности за пренос на природен газ през газопровода Гърция – България и газопреносната система на “Булгартрансгаз” ЕАД към страните в Югоизточна и Централна Европа. 


"Топлофикация София“ започна да възстановява на своите клиенти сумите от

"Топлофикация София“ започна да възстановява на своите клиенти сумите от ...

......... абонати, след като Комисията за енергийно и водно регулиране определи ретроактивните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, по които ще бъдат преизчислени сметките на потребителите. Намалението на цената на топлинната енергия  от „Топлофикация София, в сила от 1 юли 2019 г., е 11,16%.


Небитовите потребители, които от 1 октомври ще излязaт нa cвободния

Небитовите потребители, които от 1 октомври ще излязaт нa cвободния ...

......... пaк юни и юли cе зaбелязвa понижение нa потреблението кaкто при битa, тaкa и при оcтaнaлите клиенти. По думите нa Кaлинa Трифоновa, зaм.-предcедaтел нa УC нa EVN, пaзaрното обединение нa cегментa "Ден нaпред" ще премaхне волaтилноcттa при цените. "Пaзaрното обединявaне ще cтaбилизирa цените, прaвейки ги по-уcтойчиви нa колебaния", изтъкнa Трифоновa. 


Нито една от политическите сили не предложи кандидат за председател

Нито една от политическите сили не предложи кандидат за председател ...

......... Предстои да бъде стартирана нова процедура вероятно през септември. Според председателя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николо основна роля за оттеглянето на неговата кандидатура е изиграл „кръгът Манолова“, чиито представители са започнали да оспорват неговата експертиза. Същевременно процедурата за избор на 4-ма нови комисари ще продължи с изслушването на осемте кандидати.


ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” произведе над 1 283 200 MWh

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” произведе над 1 283 200 MWh ...

......... на отговорното отношение към околната среда и внедрените модерни технологии, през периода януари – юни на 2020 г. най-екологичната въглищна централа в България постигна средногодишна ефективност на сероочистване от над 97%. За същия период ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е използвала 180 200 тона варовик, необходим за процеса на сероочистване.


В София вече има проектирана водородна станция, която ще произвежда

В София вече има проектирана водородна станция, която ще произвежда ...

......... серийното производство на водородни автомобили най-напреднали са в Япония“, поясни Цвети Цветков.Кои държави в ЕС са примери за внедряване в икономиките си на водородните проекти? Кои сектори вече използват водородното гориво?Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.Видеа с всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.  


Българското държавно енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД, част от „Български енергиен

Българското държавно енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД, част от „Български енергиен ...

......... и поради факта, че предложените от финансиращите институции лихвени проценти са икономически по-изгодни от тези, заложени в сключените договори с Обединение Консорциум „Аркад“ и ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ - избраните изпълнители за реализацията на проекта „Балкански поток“, „Булгартрансгаз“ има възможност да реализира спестявания от лихви в размер на 65 млн. евро.


От 1 октомври 2020 г. небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителната

От 1 октомври 2020 г. небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителната ...

......... Фед удариха нулево дъно за пръв път от септември2Въпреки коронакризата Carlsberg държи на годишните си цели Тръмп ще издаде декрет за понижаване на цените на лекарствата Още по тематаБългария има потенциал да замени въглищата с ВЕИ до 2030 г.16EMI: Какви цени на електроенергията може да очакваме на свободния пазар?7

гледано: 17   Още видео0 гласа Проектите в ядрената енергетика

гледано: 17   Още видео0 гласа Проектите в ядрената енергетика ...

......... реализация, но всичко зависи от търсенето и предлагането, прогнозира юристът и отбеляза, че все още не може да се каже каква ще бъде крайната фиксирана цена.Какво е бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“? Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.


Преходът към чиста енергия в Европа се ускорява. Тъй като

Преходът към чиста енергия в Европа се ускорява. Тъй като ...

......... несигурно като отношенията ѝ с Китай1Глобалният пазар няма нужда от още шистов газ3EMI: Какви цени на електроенергията може да очакваме на свободния пазар?7Делът на ВЕИ е над половината от нетното производство на ток в Германия9Парламентът одобри режима на данъчно облагане на интерконектора с Гърция