Петролът в петък в рамките на азиатската търговия стартира със

Петролът в петък в рамките на азиатската търговия стартира със ...

......... увеличават с 3,41 млн. барела до максималните темпове от март миналата година. Запасите от бензин за седмицата са спаднали с 1,45 млн. барела, а тези от дестилати – с 1,52 млн. барела. Добивът на петрол в САЩ отново достига рекордни нива. В същото време доставките на петрол от ОПЕК намаляват.


By Leman Mammadova,azernews.az   Глобалният търговски оборот на SOCAR за

By Leman Mammadova,azernews.az   Глобалният търговски оборот на SOCAR за ...

......... SOCAR има значителна позиция в редица регионални и международни енергийни проекти.   Понастоящем SOCAR е единственият производител на петролни продукти в страната, както разполага с повече от 370 бензиностанции в Швейцария, Грузия, Румъния и Украйна.   Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион


Royal Dutch Shell S.A), Eni, BP и Exxon Mobil Corp.

Royal Dutch Shell S.A), Eni, BP и Exxon Mobil Corp. ...

......... и за което се смята, че притежава около 30 трилиона кубични фута газ, предизвика интерес към проучването на газ в Египет. Офертата на Egyptian Natural Gas Holding Corp., която е най-голямата в историята на холдинга, включва гранични райони в Средиземно море, както и сухоземни райони в делтата на Нил.  


„КонтурГлобал Марица Изток 3“ се нарежда сред компаниите с най-дългосрочна

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ се нарежда сред компаниите с най-дългосрочна ...

......... 2016 година компанията взе участие в Европейската седмица на донорството с поредица от вътрешнокорпоративни събития. През 2018 година „КонтурГлобал Марица Изток 3“ беше обявена за победител в категорията „Нефинансови дарения” на едни от най-престижните награди в областта на устойчивото развитие - наградите „Най-голям корпоративен дарител” на Българския дарителски форум.  


Размерът на вътрешните и външните инвестиции през 2018 г. се

Размерът на вътрешните и външните инвестиции през 2018 г. се ...

......... – разработен е образец на трудов договор между работодател и ученик; изготвена е отраслова карта на регионите и предстои да се създаде онлайн регистър на работодателите, които отговарят на изискванията за провеждане на дуално обучение. В днешния форум участие взе и министърът на земеделието и горите Румен Порожанов.    


Търговските запаси от петрол в САЩ за миналата седмица нарастват

Търговските запаси от петрол в САЩ за миналата седмица нарастват ...

......... съобщава агенция Bloomberg.   Търговските запаси от дестилати спадат с 1517 хил. барела, достигайки 138,683 млн.барела. Експертите, анкетирани от агенция Bloomberg са очаквали увеличение на запасите от петрол с 3050 хил. барела, спад на резервите от бензин с 500 хил. барела и понижение на запасите от дестилати с 1500 хил.барела.Административният съд на София-област не уважи жалбите на българската компания

Административният съд на София-област не уважи жалбите на българската компания ...

......... подадена друга жалба. В същото време обаче ВАС задължи КЗК да започне второ разглеждане на сделката. Сега според Административния съд на София - област, КЗК правилно е счела, че не може да има ново производство заради жалбите във ВАС. Настоящето решение на съда може да бъде обжалвано в седемдневен срок.


Административният съд на София област отхвърли двете жалби на "Инерком

Административният съд на София област отхвърли двете жалби на "Инерком ...

......... на подобна сделка за пазара на електроенергия в страната. Това от своя страна влияе пряко върху извода относно оценката за концентрацията при настъпилото изменение в групата на предприятията, контролирани от придобиващото предприятие, а именно "Инерком България" ЕАД, посочват от съда. Решението на съда може да се оспори пред ВАС. /БТА/


Москва смята, че за строителството на сухопътния участък на газопровода

Москва смята, че за строителството на сухопътния участък на газопровода ...

......... за продължаване на сухопътната транзитна част от газопровода по посока на Европа. Но естествено, предвид печалните уроци от „Южен поток“, за вземане на окончателното решение са необходими железни юридически гаранции от страна на Европейската комисия“, заяви Лавров в четвъртък на брифинг за представители на Асоциацията на европейския бизнес в Русия.


Букурещ разследва зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс. С това заглавие

Букурещ разследва зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс. С това заглавие ...

......... тези случаи. Всички те са защитени от протоколите за имунитет и привилегии, които са прикрепени към европейските договори, а те са подписани от всички страни-членки, в това число и от Румъния. Нека ви припомня, че вчера изразихме дълбока загриженост за върховенството на закона в Румъния като цяло“, отбеляза Схинас.  


Норвегия е намалила добива на нефт и кондензат с 1,6

Норвегия е намалила добива на нефт и кондензат с 1,6 ...

......... през януари в Норвегия, според предварителните изчисления е бил от порядъка на 20,2 млн. куб м нефтен еквивалент, в това число 7,2 млн. куб м петрол и 11,2 млн. куб м природен газ. Общо производството е било с 1 млн. куб м нефтен еквивалент под показателите за януари миналата година.Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ ...

......... могли да се възползват по-активно и от възможностите, които агенцията предоставя за включване на бизнеса в делегации и бизнес форуми в чужбина, за осъществяване на връзки с търговски аташета в различните страни и последничеството им за идентифициране и установяване на контакти с потенциални партньори зад граница“, подчерта д-р Таков.  


Разходите за добив на петрол на „Роснефт“ съставляват около 3,1

Разходите за добив на петрол на „Роснефт“ съставляват около 3,1 ...

......... отколкото пи нас – в диапазона от 5 долара за барел, работят. При западните партньори – до 17. Това зависи от качеството на ресурсната база. В тази част се конкурираме нормално“, цитира агенция прайм думите на Сечин в отговор на въпрос на премиера, колко струват средните аналогични разходи на компаниите. 


economics.unian.info   Добивът на газ през миналия месец е нараснал

economics.unian.info   Добивът на газ през миналия месец е нараснал ...

......... добива на нефт и кондензат и 11% от добива на газ в страната. Ukrnafta е един от ключовите играчи на пазара на дребно за нефтопродукти в Украйна: компанията притежава над 560 бензиностанции в цялата страна.   Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион


Сериозни пречки пред проекта за газопровода „Северен поток 2“ от

Сериозни пречки пред проекта за газопровода „Северен поток 2“ от ...

......... 73 % от немците подкрепят строителството на газопровода и само 16 % се обявяват за отказ от него“, се казва в съобщението.Проектът за газопровода „Северен поток 2“ предвижда изграждане на две тръби с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.


Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори

Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори ...

......... с 16 MW или 0.28 % малки ВЕЦ – 157 MW или с 2.70 % вятърни електроцентрали – 13 MW и съответно 0.22 процента фотоволтаичните електроцентрали – 494 MW или 8.51 % Био ТЕЦ – 25 MW или 0.43 %. Товарът на страната към  14 часа) е 4786 MW.  by Alex Hithersay   Румъния ще е движеща сила за

by Alex Hithersay   Румъния ще е движеща сила за ...

......... 2022 година. Очаква се още две нови съоръжения за преработка на газ, Petisovci в Словения и Baltic Baltic в Полша, да започнат работа в Европа през прогнозния период. Понастоящем няма налични данни за капацитета им.   Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион


Установени са нарушения на режимите в

Установени са нарушения на режимите в "Национален парк Рила" при ...

......... в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв. Министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП „Рила“ по време на заснемането на филма, уточняват от пресцентъра.  


Сърбия е важен пазар за входящ туризъм в България. През

Сърбия е важен пазар за входящ туризъм в България. През ...

......... на България, най-често сръбските туристи пътуват към Боровец, Банско и Пампорово. Те подчертаха, че работят много добре с българските си колеги и се надяват сътрудничеството им да се запази и занапред. Министърът Ангелкова благодари за ползотворния диалог и допълни, че се надява и в бъдеще партньорството между страните да продължи.


"Министерският съвет прие Концепция за разработването на национален стратегически документ ...

......... на гражданския сектор и академичната общност. Баха отбелязани постигнатите успехи и неуспехите по Програма България 2020. В края на срещата участниците изведоха и препоръки кои от целите и под-целите на Програма 2030 на ООН трябва да бъдат адаптирани към националния контекст и интегрирани в новата Програма за развитие: България 2030.


 By Leman Mammadova, azernews.az   Сътрудничеството между Азербайджан и френската

 By Leman Mammadova, azernews.az   Сътрудничеството между Азербайджан и френската ...

......... на система за подкрепа и правна рамка в алтернативния енергиен сектор на Азербайджан.   Правителството на Азербайджан планира до 2030 г. да увеличи дела на алтернативната енергия с 30% в общото производство на електроенергия.   Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион  


По данни на Булгартрансгаз количествата транзитиран газ през Трансбалканския газопровод

По данни на Булгартрансгаз количествата транзитиран газ през Трансбалканския газопровод ...

......... ноември 2018 г. - края на февруари 2019 г., което нарежда Турция сред най-големите вносители на втечнен природен газ в Европа, ако не и най-големият.   Повечето от карго товарите LNG са товарени в САЩ.   Становището е публикувано в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион


Финансовото стабилизиране на

Финансовото стабилизиране на "Топлофикация София" е най-важната цел, която си ...

......... към момента на подаване на заявлението общо инсталираните мощности в ТЕЦ „София Изток” са: електрическа - 126 MWе и топлинна – 1 872 MWt.С разгледаното заявление днес дружеството е поискало изменение на лицензията за „производство на електрическа и топлинна енергия“ във връзка с въвеждане в експлоатация на турбогенератор № 4.


На 23 февруари (събота) и 24 февруари 2019 г. (неделя)

На 23 февруари (събота) и 24 февруари 2019 г. (неделя) ...

......... Стара Загора и Бургас като беше посетена от голям брой гости, a изплетените шалове бяха общо 242. С тази инициатива EVN България продължава да напомня, че малките стъпки за енергийна ефективност могат да имат реален ефект, когато ги прилагаме редовно и последователно. Видео към интересната инсталация е налично на:https://www.youtube.com/watch?v=YLz9Y_pbses  


Рехабилитацията на пътя от Северозапада към София през старопланинския проход

Рехабилитацията на пътя от Северозапада към София през старопланинския проход ...

......... финансира от трансграничната програма "Румъния - България". РехабилитацияНапредва и работата по модернизацията на пътя Видин - Ботевград. Изготвени са технически проекти за участъка от Видин до Монтана, а от Монтана до Враца - идеен проект. Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за участъка от Видин до Ружинци.


Съвместната компания на руския гигант

Съвместната компания на руския гигант "Газпром" и сръбската "Сърбиягаз", "Газтранс", ...

......... Хоргош. "Турски поток" предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще снабдява с газ турския пазар, а втората - страните от Южна и Югоизточна Европа. "Газпром" разглежда като потенциални пазари Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.


Според данните за 2018 г. броят на електромобилите в света

Според данните за 2018 г. броят на електромобилите в света ...

......... обем на продажбите от 361 310 хил. броя, като общо електромобилите в страната са достигнали 1 102 450 хил. Норвегия се нарежда на трето място с 86 340 новорегистрирани електрически коли през 2018 г., като общият брой на електромобилите е достигнал вече до 298 210 броя. Данните по темата: https://www.zsw-bw.de/en/newsroom/news/news-detail/news/detail/News/global-e-car-count-up-from-34-to-56-million.html


Заплахата от изключване на Русия от световната интернет мрежа теоретично

Заплахата от изключване на Русия от световната интернет мрежа теоретично ...

......... президентът. „Трябва да се знае, че ние не смятаме сами да се изключим. Но ако те мислят да направят това, то щетите за тях ще са много големи, да не кажа колосални“, отбеляза Путин. О думите на президента „колкото по-голям е суверенитета, в това число и в цифровизацията, толкова по-добро“.


Според данните от търговията в сряда, стойността на априлския договор

Според данните от търговията в сряда, стойността на априлския договор ...

......... данни на EIA , които ще бъдат публикувани по-късно днес. Както стана ясно от съобщение на агенция Bloomberg в сряда техническата комисия към ОПЕК+ оцени на 83 % нивото на изпълнение на сделката за ограничение на производството на петрол от всички участници. На ниво ОПЕК изпълнението е 91 %.  


Председателят на „Газпром“ Алексей Милер и президентът на Сърбия Александър

Председателят на „Газпром“ Алексей Милер и президентът на Сърбия Александър ...

......... на природен газ в „Газпром“ за 2018 г. са достигнали до 2,15 млрд. куб м природен газ, което е с 1,2 % повече от 2017 г.  Проектната компания  GASTRANS d.o.o. Novi Sad отговаря за осъществяване на проекта за строителството на газовата връзка от границата с България до границата с Унгария.


Австрия е заинтересована от стабилни източници на газ и продължава

Австрия е заинтересована от стабилни източници на газ и продължава ...

......... производствената дейност на предприятията. Курц отбеляза, че Австрия би могла да купува газ от САЩ, но „докато цената на руския газ е по-добра от американската, Русия е за нас по-привлекателният партньор“. Той смята също така, че Тръмп „като бивш бизнесмен ще разбере, че интересите ни по този въпрос са различни.


Възможностите за инвестиции от страна на азербайджанската държавна енергийна компания

Възможностите за инвестиции от страна на азербайджанската държавна енергийна компания ...

......... у нас. В рамките на престоя си в Баку Теменужка Петкова разговаря и с министъра на земеделието на Азербайджан Инам Каримов, който е съпредседател на междуправителствената икономическа комисия между България и Азербайджан. Двете страни изразиха задоволство от задълбочаването на двустранните им отношения, за което сериозна роля има и междуправителствената комисия.


Връзката Гърция-България е една от най-важните теми на стратегическото ни

Връзката Гърция-България е една от най-важните теми на стратегическото ни ...

......... нас. В рамките на престоя си в Баку Теменужка Петкова разговаря и с министъра на земеделието на Република Азербайджан Инам Каримов, който е съпредседател на междуправителствената икономическа комисия между България и Азербайджан. Двете страни изразиха задоволство от задълбочаването на двустранните им отношения, за което сериозна роля има и междуправителствената комисия.


Българската Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори /БФИЕК/ организира Годишен регионален форум 2019

Българската Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори /БФИЕК/ организира Годишен регионален форум 2019 ...

......... предизвикателства? Какви са средносрочните цели и очаквания на бизнеса?  Как да стимулираме иновации в индустрията и да добавяме стойност? Къде се намира България на регионалната и световната индустриална карта? Какви са очакванията на бизнеса за политики, които да изгладят дисбалансите?  Повече информация и програма на форума може да намерите тук.  


Повече от 136 години град Шумен и „Шуменско“ имат водеща

Повече от 136 години град Шумен и „Шуменско“ имат водеща ...

......... нотки San Migel Fresca, италианската Angelo Poretti с няколко вида хмел и американската Brooklyn Lager с изявен малцов характер. Карлсберг България предлага на нашия пазар и сайдера Somersby в четири разновидности – диня, ябълка, круша и боровинка, както и Birell – бира без алкохол, в две разновидности: BirellBelgianWit и Lager.


EVN Топлофикация отличи Медицински университет Пловдив със свидетелство за значителен

EVN Топлофикация отличи Медицински университет Пловдив със свидетелство за значителен ...

......... и централно отопление. Здравното заведение беше топлофицирано през последните години като част от цялостното развитие на топлопреносната мрежа по бул. „Васил Априлов“ и ул. „Любен Каравелов“.   Модерната когенерационна централа на EVN Tоплофикация не отделя във въздуха на Пловдив серни диоксиди, фини прахови частици (ФПЧ) и диоксини.      


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова запозна заместник-помощник секретаря в Бюрото

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова запозна заместник-помощник секретаря в Бюрото ...

......... от САЩ. И двете страни се съгласиха, че това е ключово условие за осигуряване на втечнен газ и от по-далечни дестинации, като САЩ, Катар, Алжир и др. Сандра Удкирк оцени високо фокуса на целия Европейски съюз върху търговията с втечнен природен газ, който се наблюдава през последната година.    


Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът ...

......... среда 2014-2020 г.“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 2,4 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 17 месеца. Проектът е в съответствие с йерархията за управление на отпадъците и с европейските и националните цели за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите битови отпадъци, предназначени за депониране.  


Още по темата ЕС разчита на ръст на доставките на

Още по темата ЕС разчита на ръст на доставките на ...

......... предложение към Туркмения от Азербайджан и ЕС, а решението ще вземе правителството в Ашхабад“, каза еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.„Южен газов коридор“ е с дължина от 3,5 хил. км и предвижда доставка на азербайджански газ  за Европа. В състава на Южен газов коридор са двата газопровода – TAP и TANAP.


„Репсол България Хан Кубрат С.А.“ поема 20% от правата за

„Репсол България Хан Кубрат С.А.“ поема 20% от правата за ...

......... сключи допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ с „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“, „Уудсайд Енерджи (България) Лимитид“ и „Репсол България Хан Кубрат С.А.“. Разходите по прехвърлянето на правата и задълженията са за сметка на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“.


Европейският съюз разчита на увеличение през следващите 10 години на

Европейският съюз разчита на увеличение през следващите 10 години на ...

......... на азербайджански газ за Европа се очакват в началото на 2020 г. и ще са в обем от 10 млрд. куб м газ годишно. Освен това 6 млрд. куб м от азербаджанския газ ще се доставя до западните региони на Турция. Доставките за турция започнаха през лятото на 2018 г.


Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори

Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори ...

......... с 14 MW или 0.25 % малки ВЕЦ – 163 MW или с 2.87 % вятърни електроцентрали – 110 MW и съответно 1.94 процента фотоволтаичните електроцентрали – 582 MW или 10.26 % Био ТЕЦ – 21 MW или 0.37 %. Товарът на страната към  14 часа) е 4559 MW.  


"Майкрософт" (Microsoft Corp.) обяви в сряда решението си да разшири ...

......... с руското правителство. Stroncium - една от най-старите кибершпионски групи в света, също така е наричана APT 28, Fancy Bear, Sofancy и Pawn Storm от редица фирми за сигурност и от правителствени служители. Според фирмата за киберсигурност CrowdStrike групата може да бъде свързана с руската военна разузнавателна агенция ГРУ.  


Южният газов коридор, както и интерконекторът Гърция-България и проектyt за

Южният газов коридор, както и интерконекторът Гърция-България и проектyt за ...

......... газов хъб „Балкан“, която е в пълен синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор. През изминалата седмица азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR заяви, че през въпросния газопровод може да бъде транспортиран и природен газ от Туркменистан и Казахстан при необходимост, с което се разширява енергийния диапазон на доставките.


България се представя най-зле в класация на 28 европейски държави

България се представя най-зле в класация на 28 европейски държави ...

......... закупуване на високоефективни отоплителни уреди. Подобна програма беше представена пилотно в София и след като показа положителен резултат, общината обяви, че ще разшири обхвата и ще кандидатства по Оперативна програма “Околна среда” за финансиране. С готови проекти през миналата година се включиха още Пловдив, Димитровград, Бургас, Видин, Монтана и Смолян.


Заместник изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките

Заместник изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките ...

......... Фокус. Второто специално отличие бе за иновации и то беше присъдено на ПФК ・Левски・за проекта блокчейн технология за гарантиране на автентичността на фен артикулите.Разработчик на решението е ReCheck. Пълните представяния на всеки от кандидатите в конкурса “ИТ проект на годината” за 2017 г. можете да намерите на следния линк -http://computerworld.bg/itproject/2018/articles


Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева представи напредъка по проекта

Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева представи напредъка по проекта ...

......... на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.  


Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон ...

......... на тарифи на организациите за колективно управление на права, начинът на съставяне на списъка на медиаторите към министъра на културата, както и да преодолеят съществуващия законов дефицит по отношение на хипотезите, при които е допустимо да се назначи проверка на лица, регистрирани за дейност по колективно управление на права.  


Министерският съвет одобри Работната програма на Комуникационната стратегия на Република

Министерският съвет одобри Работната програма на Комуникационната стратегия на Република ...

......... България, основаването на МВнР и установяването на дипломатически отношения между България и редица държави. Ще продължи популяризирането ролята на България за спасяването на българските евреи, включително в контекста на приемането на България за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, се казва в съобщението на правителствената информационна служба. 


Министерският съвет одобри проекта на Закон за изменение и допълнение

Министерският съвет одобри проекта на Закон за изменение и допълнение ...

......... за подчиненост. С приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност българското законодателство ще бъде приведено в съответствие с европейското право, ще се гарантира правната сигурност и ще бъдат осигурени необходимите законови положения за изграждане на капацитет за поемане на загуби и рекапитализация на банките.  


Правителството определи Малина Крумова за председател на Държавна агенция „Безопасност

Правителството определи Малина Крумова за председател на Държавна агенция „Безопасност ...

......... дирекция „Централно координационно звено“ до януари 2017 г., когато е назначена за служебен заместник министър-председател, отговарящ за европейските фондове. На 9 май 2017 г. е назначена за заместник- министър на регионалното развитие и благоустройството. От октомври 2018 г. работи по създаването на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.  


Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение ...

......... работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на кметството. Контролът по спазване на новите разпоредби ще бъде изпълняван по общия ред при финансови инспекции - от органите на Агенцията за държавна финансова инспекция за спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност на общините.


Двадесет на сто от правата за търсене и проучване на

Двадесет на сто от правата за търсене и проучване на ...

......... сключи допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ с „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“, „Уудсайд Енерджи (България) Лимитид“ и „Репсол България Хан Кубрат С.А.“. Разходите по прехвърлянето на правата и задълженията са за сметка на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“.


Министерският съвет одобри проект на Закона за изменение и допълнение

Министерският съвет одобри проект на Закона за изменение и допълнение ...

......... също така нормите, засягащи и органите, които са ангажирани с административното производство при установяването на нарушенията и определянето на наказанията. Предвижда се препращане към правилата за реализиране на административно наказателното производство в съответния закон, в случаите, в които се засяга област на регулиране в компетентността на друг административен орган.  


Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще е

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще е ...

......... действия по опазване на морската среда и живите ресурси, отчитайки икономическите, социалните и здравните аспекти на проблема. Международната комисия за опазване на река Дунав е органът, който координира изготвянето и прилагането на Плана за управление на международния район за басейново управление на реката, съгласно изискванията на Рамковата директива за водите.


Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство в областта на

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство в областта на ...

......... средните предприятия, съобщиха от правителствената информационна служба. Българската и румънската страна ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.  


Географската информационна система на Министерството на вътрешните работи получи награда

Географската информационна система на Министерството на вътрешните работи получи награда ...

......... проекти в национален мащаб и в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и др. Компанията организира Световния ГИС Ден в страната ни. ЕСРИ България е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации. Повече информация на: http://esribulgaria.com/.


Страната ни е на опашката по енергийна бедност в Европейския

Страната ни е на опашката по енергийна бедност в Европейския ...

......... отоплителни уреди. Подобна програма беше представена пилотно в София и след като показа положителен резултат, общината обяви, че ще разшири обхвата и ще кандидатства по Оперативна програма “Околна среда” за финансиране. С готови проекти през миналата година се включиха още Пловдив, Димитровград, Бургас, Видин, Монтана и Смолян.       


България разполага с изключителното предимство, че през региона на Югоизточна

България разполага с изключителното предимство, че през региона на Югоизточна ...

......... реализира в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, подчерта енергийният министър. България е неразделна част от Южния газов коридор и ще продължи приоритетно да работи по газовите проекти, които осигуряват реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, увери Петкова.


Членове на администрацията на Доналд Тръмп са разглеждали възможността за

Членове на администрацията на Доналд Тръмп са разглеждали възможността за ...

......... му с публични събития, допълва ДПА. Саудитска Арабия вече е под засилен натиск от страна Конгреса, в който нараства гневът зарад хуманитарната катастрофа, породена от операцията на оглавяваната от саудитците коалиция в Йемен срещу бунтовниците хуси, и заради убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.   БТА


Водните кризи безспорно са един от петте най-сериозни риска за

Водните кризи безспорно са един от петте най-сериозни риска за ...

......... земеделие ФАО, публични данни на държавни институции и т.н. Поради нарастващото търсене на вода и ефекта от климатичните промени сладководните ресурси попадат под все по-сериозен натиск. По тази причина WWF съветва всички компании и финансови институции спешно да оценят своите водни рискове и да предприемат конкретни стъпки за тяхното смекчаване.


Интерконекторът България-Румъния и проектът BRUA ще играят важна роля в

Интерконекторът България-Румъния и проектът BRUA ще играят важна роля в ...

......... медии, които се позовават на съобщение на енергийното министерство на азербайджанската страна. Държавнитя секретар на румънското министерство е отбелязал подкрепата за „Южен газов коридор“. По време на разговорите е била изразена увереност и, че стратегическото партньорство между Азербайджан и Румъния ще е в интерес на двете страни в енергийния сектор.


В Нововоронежката АЕЦ 2, точно по график, започна етапът на

В Нововоронежката АЕЦ 2, точно по график, започна етапът на ...

......... на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 свидетелства за активното изграждане от „Росатом“ на атомни енергоблокове от новото „три плюс“ поколение. Днес тази технология са избрали страни като Унгария, Финландия, Беларус, Бангладеш и др. Общо в портфейла с международни поръчки на „Росатом“ има 36 енергоблока ВВЕР в 12 страни.  


Освен прогноза за настоящата година, докладът прави и дългосрочна прогноза,

Освен прогноза за настоящата година, докладът прави и дългосрочна прогноза, ...

......... от експлоатация на множество централи и малкия размер инвестиции в изграждането на нови генериращи мощности), то напротив – в Китай ще бъде отбелязан ръст и в резултат на това към 2040 г. обемът на ядреноенерегийното производство в Китай ще бъде съпоставим с това на всички страни от ОИСР взети заедно.


България очаква, че Азербайджан ще стане един от ключовите доставчици

България очаква, че Азербайджан ще стане един от ключовите доставчици ...

......... азербайджански природен газ годишно за България в рамките на втората фаза от разработката на газовото находище „Шах Дениз“, казва още Петкова.Агенцията отбелязва, че IGB е газопроводът, който ще даде възможност на България да получава азербайджански газ, чрез включване в газопровода ТАР. Първоначалния капацитет на IGB е 3 млрд. куб м


„Repsol и партньорите й Petronas и Moeco откриха най-голямото за

„Repsol и партньорите й Petronas и Moeco откриха най-голямото за ...

......... оценката на компанията, извлекаемите ресурси може да са от порядъка на 2 трлн. куб фута или 57 млрд. куб м газ.Repsol и Petronas притежават по 45 % в находището, Moeco – 10 %.През 2017 г. Repsol е добила 15 млн. барела нефтен еквивалент в Индонезия, основно от газовия блок Corridor.


Цените на двата основни сорта петрол се променят разнопосочно по

Цените на двата основни сорта петрол се променят разнопосочно по ...

......... от 56,04 долара за барел. Търговията с фючърсите от март завършват в сряда. Във вторник договорът за Brent се понижи с  0,05 долара или 0,08 % до 66,45 долара за барел, а котировката за петрола сорт WTI се увеличи с 0,50 долара или 0,90 % до 56,09 долара за барел.


Още по темата Средната цена за базов товар на БНЕБ

Още по темата Средната цена за базов товар на БНЕБ ...

......... ден напред HENEX.    Около 33% от почасовите цени на пазар ден напред на БНЕБ през шестата седмица на 2019 са под 30 евро/МВтч. Почасовите цени между 30 евро/МВтч и 50 евро/МВтч представляват 40,5% от сделките, а тези над 70 евро/МВтч са 2,4%.     По Институт за енергиен мениджмънт


Kaufland обогатява асортимента на собствената си линия бебешки дрехи Kuniboo

Kaufland обогатява асортимента на собствената си линия бебешки дрехи Kuniboo ...

......... Kaufland през 2018 г., като до момента предлага 130 постоянни артикула, чийто брой ще нараства през 2019 г. Дрехите от линията могат да бъдат открити във всички търговски обекти на Kaufland в страната. Сред най-търсените предложения на марката са бодита с къс и дълъг ръкав, следвани от блузки и панталонки.


Последната проверка от Министерството на енергетиката на мина „Оброчище” е

Последната проверка от Министерството на енергетиката на мина „Оброчище” е ...

......... изплатени заплатите от м. юли 2018 г., а дължимите суми за електроенергията се заплащат със закъснение. В края на месец януари е проведена среща между представители на Министерството на енергетиката и Национален синдикат „Защита“. Министерството на енергетиката има уверение от страна на „Евроманган”, че ще започне изплащането на дължимите суми.