САЩ ще изпратят екип от енергийни експерти, които да помогнат

САЩ ще изпратят екип от енергийни експерти, които да помогнат ...

......... нас Херо Мустафа, предаде БГНЕС. Експертите ще посетят АЕЦ “Козлодуй” и “Белене”, както и хранилищата за газ в страната. “Прекрасно е, че България има възможности за доставка на газ от други източници, освен Русия, и така е възможна диверсификацията, тоест – да не зависите само от една държава”, допълни Мустафа.


Необходимо е бизнесът и държавата да си сътрудничат за реализиране

Необходимо е бизнесът и държавата да си сътрудничат за реализиране ...

......... Централна и Източна Европа, практиката енергията да се произвежда от общности все още е слабо развита, най-вече заради липсата на подкрепяща законова рамка. Либерализацията на енергийния пазар позволява на много места обособяване на общности проекти за производство на енергия от ВЕИ, които да започнат да осигуряват енергия за своите членове.


ЧЕЗ Разпределение България приключва два проекта с особено значение за

ЧЕЗ Разпределение България приключва два проекта с особено значение за ...

......... kV „Зенит“ са част от критичната електроенергийна инфраструктура на столицата и проектите по тяхната реконструкция, модернизация и обновяване ще доведат до много по-висока сигурност на електрозахранването в голяма част от София – 18 столични квартала - и ще осигурят възможност за присъединяване на нови клиенти в източните райони на София.


Министерският съвет прие решение, с което предлага на Народното събрание

Министерският съвет прие решение, с което предлага на Народното събрание ...

......... реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ за България и Югоизточна Европа. Чрез неговото изграждане, като част от развитието на Южния газов коридор, България и съседните й страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и до съществуващи и бъдещи терминали за втечнен природен газ.


Директорите на енергийната борса и ЕСО - Константин Константинов (вляво)

Директорите на енергийната борса и ЕСО - Константин Константинов (вляво) ...

......... се прогнозира, но в случая е по-важно, че няма да има големи разлики между българската цена и тази в съседните страни, както често се случваше досега. Също така ще се понижат и разходите за небаланси, които търговците трябваше да правят, ако останат без електроенергия при търговете в сегмента "Ден напред".


ЧЕЗ България Инвестмънт ще осигури 6,72 млн. евро (около 13

ЧЕЗ България Инвестмънт ще осигури 6,72 млн. евро (около 13 ...

......... по 600 хил. лева от енергийна ефективност на годишна база. Балтов подчерта, че функционирането на болничните отделения по време на ремонтните дейности няма да бъде засегнато и информира, че има възможност, след завършване на проекта, да се изградят фотоволтаични панели по покривите на комплекса, както и батерии за съхранение на енергия.Изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ Кремен Георгиев подаде оставка. Това съобщиха

Изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ Кремен Георгиев подаде оставка. Това съобщиха ...

......... природен газ предварително. Плаща се това, което се предполага, че ще се консумира, преди да е получено и след изтичане на периода получаваме изравнителна сметка. В един зимен ден отоплението на столицата струва около 2 млн. лева. Това обяснява защо са толкова големи сумите“, обясни в началото на август Павлова.


Съгласие за ограничаване размера на гаранциите и изисквания капитал за

Съгласие за ограничаване размера на гаранциите и изисквания капитал за ...

......... по този закон. "Всички, които искат да работят в този сектор, трябва да бъдат регистрирани и ще бъдат регистрирани, иначе няма да работят", каза Караниколов. Петролната и газова асоциация не очаква скок на горивата до Нова година Нито избори, протести или "жълти жилетки" ще доведат до поскъпване, убеден Живодар Терзиев


Александър Александров е новият директор на столичното парно © Красимир Юскеселиев

Александър Александров е новият директор на столичното парно © Красимир Юскеселиев ...

......... "Дакси" все още е председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната, в който членуват именно централите на Ковачки.А през миналата година "Топлофикация София" избра без конкурс търговецът на ток на Христо Ковачки - "Гранд енерджи дистрибюшън" да препродава електроенергията й, от което общинската фирма има пропуснати ползи за милиони.


Мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” временно е намалена

Мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” временно е намалена ...

......... до 100% след като бъде потвърдено, че всички системи и съоръжения работят нормално. Няма промяна в радиационната обстановка. Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор са уведомени за намаляването на мощността на пети блок. Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.


12 По-големият от двата багера е толкова ефективен, че ще

12 По-големият от двата багера е толкова ефективен, че ще ...

......... на въглищните централи. Продължават и преговорите с ЕК за трансформирането на 600 млн. лв. от дълга на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" в капитал.Министър Петкова отново обяви, че се предвижда пазарът на електрическа енергия да бъде либерализиран напълно и да достигне такива нива, че всеки производител да продава свободно енергията си.ЧЕЗ Трейд България” ЕАД продава зелена енергия на българските дружества

ЧЕЗ Трейд България” ЕАД продава зелена енергия на българските дружества ...

......... Те декларират, че 100% от енергията, която използват техните клиенти, е произведена от ВЕИ. Междувремено от ПроКредит Банк посочват, че след сътрудничеството с ЧЕЗ банката е намалила екологичния си отпечатък през първата половина на годината с 318 тона. Това са емисиите от изминаването с дизелов автомобил на около 2,5 млн. километра.


© Георги Кожухаров Дъщерното дружеството на държавната

© Георги Кожухаров Дъщерното дружеството на държавната "Булгартрансгаз" - "Газов хъб ...

......... през първите години от съществуването й реалният ефект от нея ще е малък, защото основен продавач ще си остане "Булгаргаз", а предлаганите от него количества ще са приоритетно за вътрешния пазар и ще могат да се изнасят в чужбина само в краен случай, което пък изключва чуждестранните търговци от схемата.


Токът за бита ще поскъпне след пълната либерализация на пазара,

Токът за бита ще поскъпне след пълната либерализация на пазара, ...

......... на либерализиран пазар, т.е. всички са поставени при еднакви условия, то тогава изкривяванията, които ние сега виждаме на свободния пазар, ще бъдат намалени. В това има доза истина, но когато говорим за цените, те ще бъдат по-високи, отколкото сега на регулиран пазар. Никой не може да каже колко“, заключи експертът.


„Мини Марица-изток“ ЕАД въвежда в експлоатация два нови многокофови багера

„Мини Марица-изток“ ЕАД въвежда в експлоатация два нови многокофови багера ...

......... на електроенергия от въглища, защото то е пряко свързано с енергийната и националната сигурност на страната и с конкурентоспособността на икономиката. „Тази перспектива е записана в Интегрирания план „Климат – енергетика“, който – след одобрение от Европейската комисия – предстои да стане факт от началото на следващата година“, припомни Петкова.


Няма да има дефицит на природен газ в България ако

Няма да има дефицит на природен газ в България ако ...

......... Петкова.Знаете, че и по двата проекта на практика се работи. По отношение на разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България е готово трасето от 11 км от турско-българска граница. Така че хората трябва да бъдат спокойни и няма никакъв проблем свързан с доставките на природен газ, каза още министърът.Върховният административен съд (ВАС) отхвърли окончателно жалбата срещу междуправителственото дружество

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли окончателно жалбата срещу междуправителственото дружество ...

......... обжалване. По този начин ICGB може успешно да продължи изпълнението на договора за доставка на тръби, като се дава увереност и на финансиращите институции – Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), управляващия орган в България по ОПИК и Европейската комисия (ЕК), че няма никакви съмнения относно законосъобразното и правилно провеждане на процедурата.


Над 20 домоуправители на топлофицирани сгради в Пловдив посетиха EVN

Над 20 домоуправители на топлофицирани сгради в Пловдив посетиха EVN ...

......... спазване на изискванията за безопасност. Домоуправителите разгледаха парна и газова турбини, както и командната зала. Експерти на EVN Топлофикация информираха участниците за новите технологии, използвани при производството на топлинна енергия. EVN Топлофикация допринася за чистотата на въздуха в Пловдив: когенерационната централа не отделя фини прахови частици, серни диоксиди и диоксини.


В последната седмица на пазара на Българската независима енергийна борса

В последната седмица на пазара на Българската независима енергийна борса ...

......... лицензионната дейности в този план. Адвокатът отбеляза, че правилникът за дейността и организацията на Съвета по киберсигурност е отново предложен и тече обществено обсъждане. "Това засяга опазване на страната от кибератаки и повишаване сигурността на доставчиците на обществени услуги", поясни той.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria. 


Дружеството „Еврохолд България“ АД заяви в съобщение до медиите, че

Дружеството „Еврохолд България“ АД заяви в съобщение до медиите, че ...

......... в хода на проучването Комисията установи, че нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор. Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти, посочват още от КЗК.


Догодина България може да има пълна реална газова диверсификация, заяви

Догодина България може да има пълна реална газова диверсификация, заяви ...

......... на тръбата 32 цола, а проектният капацитет - до 3 млрд. куб. м годишно с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. годишно. Чрез проекта България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ. /БТА/


© Pascal Rossignol От началото на ноември сделките с електроенергия на

© Pascal Rossignol От началото на ноември сделките с електроенергия на ...

......... възобновиха и това доведе до понижението на тарифите.Проблемът е, че въпросните споразумения на индустрията изтичат в края на този месец, а ядрената централа все още не е обявила нови търгове. Това създава голяма несигурност в сектора и загатва, че отново може да има голям скок в цените след 1 декември.


© Живко Ангелов Ако искате да получавате информация за най-важното от

© Живко Ангелов Ако искате да получавате информация за най-важното от ...

......... правителство, което дойде на власт в Гърция през юли, иска да ускори приватизацията в енергийния сектор и да привлече чуждестранни инвестиции след излизането на страната от дългосрочна дългова криза, съобщава Reuters.Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.


До 2025 г. може да се удължи живота на въглищните

До 2025 г. може да се удължи живота на въглищните ...

......... централи е до пет години и от без да се включват нови мощности, поясни Петкова, допълва БТА. „Разходите за механизма на капацитет, тоест разходите на централите, които ще гарантират производството на електроенергия, ще се определят след публичен търг, в рамките на ЕС. Целта е цената да е най-ниската“, каза Петкова.


Корпорация AES обяви днес, че влиза в 10-годишен стратегически съюз

Корпорация AES обяви днес, че влиза в 10-годишен стратегически съюз ...

......... портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света. За да научите повече, посетете www.aes.com. Последвайте AES в Twitter тук: @TheAESCorp.  


Електрическата енергия, с която се захранват търговските комплекси, оперирани от

Електрическата енергия, с която се захранват търговските комплекси, оперирани от ...

......... Славейкова, изпълнителен директор на Shell България. По данни на компанията 93% от зелената енергия, която търговските комплекси Shell ще използват до края на годината, е слънчева. Останалата част (7%) се доставя от водноелектрически централи. Възобновяемата енергия, закупена от ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп, се произвежда от 104 енергийни обекта.  


АЕЦ

АЕЦ "Козлодуй" е увеличил производството си на електроенергия с 3.2% ...

......... персонала. Те се увеличават с цели 26.8% - от 160 до 203 млн. лв. В същото време броят наети остава почти без промяна - около 3760 души. Това означава, че средните месечни разходи за едно наето лице (включително осигуровки и други плащания) се увеличават от 3550 лв. до 4500 лева.


Колкото повече работи централата, толкова по-голяма загуба генерира. Причина са

Колкото повече работи централата, толкова по-голяма загуба генерира. Причина са ...

......... преобразуване на 600 млн. лв. дълг. Проблемът е, че за да се случи това, е необходимо разрешение от ЕК, която пък иска да се сигурна, че помощта няма да има само временен ефект, а собственикът (БЕХ) ще може да си възвърне инвестицията. Нещо, което българската държава трудно може да докаже.


Гръцкото правителство планира да отдели разпределителната мрежа и търговските операции

Гръцкото правителство планира да отдели разпределителната мрежа и търговските операции ...

......... Хацидакис каза, че законопроектът предвижда гъвкави договори за заплати, които ще стимулират назначенията в PPC, както и отмяна на 75-процентовата отстъпка от сметките за електроенергия за служители и пенсионери, която е в сила от 1990 г. насам. Той добави, че ще бъдат променени и условията за доброволно напускане на служители.


Дружеството ЧЕЗ ЕСКО България ЕООД, което е част от Групата

Дружеството ЧЕЗ ЕСКО България ЕООД, което е част от Групата ...

......... помпени станции и др.; изграждане и експлоатация на ВЕИ централи. Основният опит на ЧЕЗ с ЕСКО компании е натрупан предимно в Чехия, където дружеството има вече сериозна практика да предлага ЕСКО услуги – ефективни, с разумен бюджет и полезни за околната среда бизнес решения за компании, общини и държавни институции.


„ЧЕЗ Разпределение“ монтира 127 маркиращи устройства (дивертори) по електропроводите в

„ЧЕЗ Разпределение“ монтира 127 маркиращи устройства (дивертори) по електропроводите в ...

......... Разпределение“ инвестира в него над 800 хил. евро, както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Европейската комисия осигурява финансиране от 1.85 млн. евро по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с БДПЗ, ще продължат до края на 2022 г.


Засега Кирил Домусчиев се ползва с подкрепата на държавните институции.

Засега Кирил Домусчиев се ползва с подкрепата на държавните институции. ...

......... поддръжка на разпределителната мрежа на средно и ниско напрежение ще бъде прехвърляна към останалите клиенти, сред които са и битовите. Подобна е ситуцията с газопреносните мрежи, където няколко компании от години се борят да се "освободят" от таксите за пренос и достъп, но КЕВР в този случай подкрепяше газоразпределителните дружества.


България може да се окаже изложена на най-голям риск при

България може да се окаже изложена на най-голям риск при ...

......... на високо търсене. От друга страна ENTSOG подчертава, че нивото на съхранение на газ за 1 октомври е най-високото за последните 8 години – 1060 тераватчаса, което е следствие от високото ниво на съхранение (447 тераватчаса) в началото на сезона на инжектиране и сравнително високия сезонен ценови спред  през сезона.


Дългосрочно пред България има различни възможности за доставка на природен

Дългосрочно пред България има различни възможности за доставка на природен ...

......... за обемите газ по Балкански поток", заяви Бечев. "Интересен е въпросът, какво става със сръбския участък на Балкански поток, където е възможно да има възражения от Европейската комисия (ЕК) и това да застраши транзита. Има много въпроси без отговор и институциите дължат обяснение на гражданите".Очаквайте видео с още от разговора.


За една година производството на пропан-бутанови смеси се увеличава с

За една година производството на пропан-бутанови смеси се увеличава с ...

......... повишават с 1,9%, а на природен газ – със 17,5%. На годишна база доставките на твърди горива се увеличават със 7,8%, на безоловен бензин - с 4,1%, на електроенергия - с 3,6%, на пропан-бутанови смеси - с 8,5%, на дизелово гориво - с 1,9%, на природен газ - с 5%. 


На базата на актуализирания прогнозен отчет на ТЕЦ „Марица изток

На базата на актуализирания прогнозен отчет на ТЕЦ „Марица изток ...

......... финансова и оперативна подкрепа на БЕХ. Дружеството очаква за 2019 г. да реализира отрицателен финансов резултат загуба от осъществяване на дейността си в размер на 232 236 хил. лв., намалена спрямо 2018 г., когато е 331 894 хил. лв., вследствие на оперативната и финансова подкрепа на БЕХ и решението на КЕВР.


Преговорите между Русия, Украйна и Европейският съюз (ЕС) касаят подписването

Преговорите между Русия, Украйна и Европейският съюз (ЕС) касаят подписването ...

......... връзка със старта на строителната дейност на българския участък от Балкански поток през септември Темелков посочи, че изграждането тече "активно". "Стартира и изграждането на интерконектора с Гърция, като вярваме, че те ще са ефективни проекти", каза в заключение той.Целия разговор може да проследите във видеото:гледано: 38   Още видео0 гласа


България е малък потребител на природен газ, като регистрира количества

България е малък потребител на природен газ, като регистрира количества ...

......... множество пазарни играчи. България има само един пазарен играч, има един източник на газ - от Русия. За първи път тази година беше внесен газ от Гърция, но в неголеми обеми. България няма опит в този вид бизнес, няма кадри, няма достатъчно голямо хранилище за такъв хъб“, коментира още Димитров.


Има едно неписано правило – трябва да имаме минимум три

Има едно неписано правило – трябва да имаме минимум три ...

......... Владимиров.Той предупреди, да не бъде Според него Украйна не може да бъде игнорирана като фактор в преноса и съхранението на газ и "Газпром", защото тя „отлично знае това”.Какво още каза енергийният експерт ще разберете, ако гледате целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria. гледано: 47   Още видео0 гласа


Около 60 млн. лв. е размерът на платените суми, които

Около 60 млн. лв. е размерът на платените суми, които ...

......... на правото на ЕС, държавата дължи връщането ѝ поради начална липса на основание за плащане, без значение от кой момент поражда действие решението на Конституционния съд", се казва още в определението на ВКС. Така че въпросът с връщането на парите на ВЕИ централите ще се реши от Съда на ЕС.


Амбициите на България да се превърне в газов хъб по-скоро

Амбициите на България да се превърне в газов хъб по-скоро ...

......... възможност за доставки на газ от юг България ще получи след изграждането на интерконекторът Гърция-България. Димиров отбеляза, че от съществено значение е и какво ще се случи след ноември 2022 г., тъй като дотогава България има сключен договор с „Газпром". Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разрешава на "Еврохолд"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разрешава на "Еврохолд" ...

......... се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари. Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-днвен срок пред Административен съд - София област.Очаквайте подробности.  


Завърши плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Завърши плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ...

......... системите за защита са сработили според изискванията.  С издадения лиценз за продължаване живота на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ се гарантира ефективната работа и на двата енергоблока в рамките на допълнителния срок на експлоатация.  В началото на юни приключи плановият годишен ремонт на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“.    


В региона на Стара Загора се намира най-голямата въглищна енергийна

В региона на Стара Загора се намира най-голямата въглищна енергийна ...

......... до българската и сръбската граница, генерира 1980 мегавата и 4,07 млн. тона въглеродни емисии. Подобно е и положението със сръбския комплекс „Никола Тесла“, в който се генерират общо над 3 хил. мегавата електроенергия без да са предоставени данни за отделените въглеродни емисии. Случаите на преждевременна смърт тук са близо хиляда.


Заради продължението на

Заради продължението на "Турски поток" държавната "Булгартрансгаз" вече инвестира 75 ...

......... от ГБС и германския им партньор лихва е 3.9% за първата година и 4.1% за втората.Общата сума на тези авансови плащания е 468 млн. лв. или 239.3 млн. евро, което означава, че "Булгартрансгаз" ще използва и част от паричните си наличности, които към 30 юни са били 548 млн. лева.


Стойността на проекта „Балкански поток“ е ясно дефинирана – 1,101

Стойността на проекта „Балкански поток“ е ясно дефинирана – 1,101 ...

......... мен да водим преговори с „Контур Глобал“ да стартираме тази процедура на преговори с цел прекратяване на договора“, поясни Петкова. Според нея амбицията на правителството е „Контур Глобал“ да продължи да работи на свободния пазар и да бъде постигната една договореност, която да бъде в интерес и на двете страни.


Българската държавна енергийна компания под шапката на „Български енергиен холдинг“

Българската държавна енергийна компания под шапката на „Български енергиен холдинг“ ...

......... и 50 млн. ДДС., а към “Ферощал Балкангаз”, който ще изгражда двете компресорни станции – „Расово“ и „Нова Провадия“ - 140 млн. лв. и 28 млн. за ДДС. Срокът за изплащане на останалата сума за газопровода е 120 месеца след въвеждането в експлоатация, а за компресорните станции - 2 години.


© Paul Hanna На 22 октомври електроенергията за свободния пазар в

© Paul Hanna На 22 октомври електроенергията за свободния пазар в ...

......... 2" работи с около 40-45% от капацитета си, като в заявлението си към КЕВР за този регулаторен период е посочила, че ѝ е необходима цена за енергията от 103.7 лв./МВтч, така че да не продава на загуба, а през последните две седмици борсовите сделки се сключват на над 110 лв./МВтч.


Газопроводът „Турски поток“, или както се нарича на българска територия

Газопроводът „Турски поток“, или както се нарича на българска територия ...

......... следващите години над 2.8 млрд. лева. Сред ключовите проекти са изграждането на нови компресорни станции, газовата връзка, която ще свърже „Турски поток“ през националната газопреносна мрежа със сръбската, газовата връзка Стара Загора-Комотини, така и бъдещата газова борса, за която се говори, че може да стартира още в края на годината.


Винаги съм казвал – там където има големи икономически интереси,

Винаги съм казвал – там където има големи икономически интереси, ...

......... на разходите както за индустрията, така и за крайните потребители и увеличаване на конкурентоспособността. В една по-добра и по-силна конкурентоспособност, която е изключително важна в конкурентния сват, в който живеем. Завършването на проекта ще направи както България, така и Унгария по-силни държави и ще допринесе за целия регион", заключи той.


На церемонията по откриването освен официалните лица от България, бяха

На церемонията по откриването освен официалните лица от България, бяха ...

......... генерират след първите 15 години, през които не е ясно какво ще се слуи с финансовото състояние на "Булгартрансгаз". За да спечели тази сума обаче държавата доброволно се отказа от 1.4 млрд. лв. гарантирани приходи от транзитни такси по сегашния договор с "Газпром" за пренос на газ по Трансбалканския газопровод.


Първи видео кадри от строителните дейности на разширението на газопреносната

Първи видео кадри от строителните дейности на разширението на газопреносната ...

......... "През месец април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участникът Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор на 18.09.2019 г. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС", пише Борисов.


Планираната мощност е 100 пъти по-малка от тази на

Планираната мощност е 100 пъти по-малка от тази на "Брикел" ...

......... поради което е допустима. Здравната инспекция пък не очаква вредно въздействие върху хората.След 30 октомври, докогато заинтересованите лица могат да внесат в община Малко Търново становища по предложението на "Перун 2012", вероятно ще трябва да се прецени наново дали на проекта да бъде извършена оценка на въздействието върху околната среда.


Сделката за българските активи на ЧЕЗ все повече изглежда прокълната.

Сделката за българските активи на ЧЕЗ все повече изглежда прокълната. ...

......... заварено и всичко, което е свързано с държавната собственост. Всичко това отдалечава регулаторите от замисъла, с който са създадени: КЗК – да защитава конкуренцията, и КЕВР – да намери баланс между интересите на компаниите в сектора и потребителите, както и обрича работата на пазара на корупция и липса на ефективност.


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира дейностите по разширяване на

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира дейностите по разширяване на ...

......... отпускане на финансиране за подобряване на пътната инфраструктура до „Тракия Глас България“ ЕАД. Петкова се запозна и с работата на предприятията от групата на „Тракия глас България“. Две от предприятията- „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД и „Пашабахче България“ ЕАД, планират увеличение на производството на автомобилни стъкла, обработено стъкло и домакинско стъкло.


© Георги Кожухаров Ако искате да получавате информация за най-важното от

© Георги Кожухаров Ако искате да получавате информация за най-важното от ...

......... пазари през 2019 г. и 2020 г. съответно с 3.74 и 5.94 долара – до 61.78 и 57.94 долара. Това стана ясно от октомврийския доклад за световната икономика World Economic Outlook.Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.


Предходни години количествата са предлагани още през лятото © Юлия Лазарова

Предходни години количествата са предлагани още през лятото © Юлия Лазарова ...

......... достатъчно отдалечени от началото на периода на доставка. Например, тръжните процедури за годишен продукт (януари-декември) да се организират през юли месец предходната година. Това, според търговците, ще позволи не само по-добро планиране и бюджетиране, но и ще ограничи възможността за повторение на настоящата ситуация на дефицит при предлагането на електроенергия.


Пазарът на електроенергия „ден напред“ се движи в рамките на

Пазарът на електроенергия „ден напред“ се движи в рамките на ...

......... му пазарът ще е организиран от оператора на преносната мрежа, което според юристът в настоящия етап не е лоша идея. Кискинов е на мнение, че се намиране в преходна ситуация, след която може да се очаква развитие на борсата и пазара.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Газовия пазар в България зави към високи цени © Gleb Garanich

Газовия пазар в България зави към високи цени © Gleb Garanich ...

......... с оператора на австрийския газов хъб Central European Gas Hub за създаването на съвместно дружество - Румънски газов хъб. На въпросната платформа ще се търгува както местния добив, така и количества на OMV, които ще могат да се транспортират както към Унгария и Словакия, така и към Украйна и България.


След влизането в сила на Закона за административното регулиране на

След влизането в сила на Закона за административното регулиране на ...

......... “защото то е ясно”. Юристът отбеляза, че трендът на цените на горивата на дизела в България и Европа е един и същ. “Каквито са цените на горивата в България, такива са и в другите страни от Европейския съюз, увери той. – Нито цените ни се повишават по-рано, нито спадат по-късно."


Еврохолд приветства решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Еврохолд приветства решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ...

......... дружество може да злоупотребява с положението си на енергийния пазар, тъй като за да търгува на борсата за ток търговецът "ЧЕЗ Трейд" има нужда от застраховки гаранции по сделките. В същото време притежаваното от "Еврохолд" застрахователно дружество "Евроинс" държи близо половината от сегмента на издаваните застраховки по гаранции в България.


Бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов

Бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов ...

......... 2018 г. в град София (Иванов) е подписал сам със себе си Договор № РД-ЛС-БГ-31 за възлагане на управлението, от една страна като Изпълнителен директор на БЕХ, а от друга страна като член на СД на "Булгаргаз" ЕАД, с което е нарушил забраната по чл. 58, изр. второ от ЗПКОНПИ".


Петьо Иванов все още е член на съвета на директорите

Петьо Иванов все още е член на съвета на директорите ...

......... министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която ги назначи в БЕХ през юли, след като те бяха и продължават да бъдат в бордовете съответно на АЕЦ "Козлодуй" и на "Мини Марица-изток".В другите два държавни холдинга - ДКК и БДЖ, няма подобно дублиране на позиции по дъщерни дружества, показа проверка на "Капитал".


„Овергаз Мрежи“ предвижда да изгради 398 километра газоразпределителни мрежи и

„Овергаз Мрежи“ предвижда да изгради 398 километра газоразпределителни мрежи и ...

......... В битовия сектор, където се използва предимно електричество, газифицираните потребители ще пестят между 102 лева на всеки мегаватчас потребена енергия. Икономията в стопанския сектор ще бъде 75 лева на мегаватчас при замяна на мазут и цели 141 лева на мегаватчас при преминаването от нафта към синьо гориво, изчислиха в „Овергаз“.


ЧЕЗ Разпределение България извърши подготовка на мрежата за предстоящия зимен

ЧЕЗ Разпределение България извърши подготовка на мрежата за предстоящия зимен ...

......... се видят отблизо и най-малките детайли и ако има съоръжения, които подлежат на подмяна заради външни фактори – да се реагира веднага, като се отстранят констатираните забележки. Възможност за ранна диагностика на елементи от мрежата дава и заснемането с термовизионна камера и ултразвуков детектор.   p { margin-bottom: 0.25cm; }


„Евро Техноконсулт” придоби енергийното дружество "КМС". Решихме да се фокусираме

„Евро Техноконсулт” придоби енергийното дружество "КМС". Решихме да се фокусираме ...

......... длъжност на новия председател на Европейската комисия. Първа точка е „Европейска зелена сделка“. Става дума за форсиране на Парижкото споразумение. Говори се, че намаляването на емисиите може да достигне до 50%", обясни инж. Теодор Осиковски.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.гледано: 57   Още видео0 гласа  


© Christian Hartmann Ако 17.4% от общата територия на ЕС бъде

© Christian Hartmann Ако 17.4% от общата територия на ЕС бъде ...

......... на ЕС за производство на слънчева електроенергия варира от 11 000 TWh до 550 000 TWh. За ниската оценка ENSPRESO приема 170 MW потенциална мощност за кв. км. и 3% използване на потенциланите площи. За високата оценка пък е направено допускането за съответно 300 MW/кв.км и 100% от потенциалните терени.


„С напредъка на процеса на диверсификацията на енергийните източници и

„С напредъка на процеса на диверсификацията на енергийните източници и ...

......... 2018 г. държавата е предоставила на индустриални предприятия безвъзмездно близо 75% от квотите за емисии на парникови газове. Също така от 2015 г. досега от компонента „задължение към обществото“ в цената на електроенергията държавата е намалила над 8 млн. лева от разходите на торовия завод за електрическа енергия.    


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Регулаторният орган

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Регулаторният орган ...

......... както и публикуване на данни.Тарифният кодекс на проекта определя тарифата за всички ползватели на интерконектора, която възприема входно-изходния модел. Той определя тарифен механизъм за всички капацитетни продукти, предлагани от проектната компания. Следващата стъпка пред КЕВР е да лицензира и сертифицира проектната компания "Ай Си Джи Би" като независим газопреносен оператор.


Енергийните министъри на България и Гърция - Теменужка Петрова и

Енергийните министъри на България и Гърция - Теменужка Петрова и ...

......... Edison на практика се уреждат детайлите и правилата за пренос на газ.За да функционира интерконекторът оптимално, е необходимо и изграждането на компресорна станция, която към момента не е предвидена. Поради това има реална опасност проектът да не успее да изпълни веднага целите си за диверсификация на доставките на природен газ.