Във връзка с възможно запориране на сметки на 

Във връзка с възможно запориране на сметки на "Булгаргаз" ЕАД, газовата ...

......... "Булгаргаз" ЕАД е, че се касае за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд, съгласно действащото в страната законодателство. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната.


Членове на коалицията от неправителствени организации и граждански групи

Членове на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За ...

......... нарушенията на европейските директиви и българските закони и предвиденото в решение 821 на Министерски съвет, мащабно застрояване на Национален парк Пирин. Всяко тяхно действие и бездействие и публично разпространение на невярна информация остава тяхна лична гражданска отговорност и хвърля сянка върху авторитета на институцията, зключават от природозащитната организация.    


"Постигането на баланс между позициите на държавите членки от една ...

......... интерес сред европейските депутати и бе последвано от редица въпроси – по отношение на целите за енергийна ефективност, управлението на енергийния съюз, газовата директива, отчитането на спецификите на всяка държава при преговорите, очакванията за това кога могат да започнат преговорите с Европейския парламент и други.          


Постигането на баланс между позициите на държавите членки от една

Постигането на баланс между позициите на държавите членки от една ...

......... с неговата реализация ще се гарантира развитието на газовия пазар в целия регион, подчерта Петкова. По думите ѝ председателството ще работи ангажирано и активно за завършване на междусистемната свързаност в региона на Западните Балкани, изцяло в синхрон с приоритетите на нашето председателство и на Европейския енергиен съюз. Редактор: Деница Райкова


Белгия е предвидила 14,8 милиарда евро за поетапен отказ от

Белгия е предвидила 14,8 милиарда евро за поетапен отказ от ...

......... отчетени 20,5-21,9 млрд. евро за третирането на ядрени отпадъци и тяхното съхранение“, заяви Ноле за Le Soir, цитиран от brusselstimes.com. Предвидените от властите 14,8 млрд. евро включват демонтажа на АЕЦ и управлението на ядрените отпадъци. Според Ноле, не е намерено „окончателно“ решение за третиране на най-високо радиоактивните и дългоживеещи отпадъци.


Сметки на „Булгаргаз“ не са запорирани, съобщиха от газовото дружество

Сметки на „Булгаргаз“ не са запорирани, съобщиха от газовото дружество ...

......... че се касае за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд, съгласно действащото в страната законодателство. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната, заключават от „Булгаргаз“.Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров ...

......... интерес бяха посочени енергетиката и туризма. Руският дипломат поздрави премиера за началото на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и убедителната защита на приоритетите му пред Европейския парламент. Той изрази надежда, че България ще работи за подобряване на диалога между държавите-членки и Русия, съобщиха от правителствената информационна служба.  


За американската атомна индустрия 2018 г. може да бъде „повратна“

За американската атомна индустрия 2018 г. може да бъде „повратна“ ...

......... това някои АЕЦ да бъдат затворени преждевременно. Решението на Американската федерална комисия за енергийно регулиране да спре придвижването на предложените законови промени от енергийния министър Рик Пери за устойчивост и надеждност на мрежите провокира важна дискусия за ролята на АЕЦ при осигуряване на устойчива и надеждна мрежа, заяви още Котек.


Американският интернет портал „Гугъл“ ще открие център за фундаментални изследвания,

Американският интернет портал „Гугъл“ ще открие център за фундаментални изследвания, ...

......... през 2015 г., от 30 на 60 души. Този център, FAIR Paris, е един от четирите подобни по света, в които „Фейсбук“ прави своите изследвания за изкуствения интелект. Компанията вече обяви, че до 2022 г. ще инвестира допълнително 10 млн. евро за ускоряване на разработването на изкуствен интелект във Франция.


Енергийната борса затвори при цена за базова енергия (1 –

Енергийната борса затвори при цена за базова енергия (1 – ...

......... цена в рамките на търговията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е регистрирана в първо в 18 часа – 106.03 лв. за MWh, Идентична е и цената регистрирана в този диапазон и в 9 и 13 часа. В 24 часа цената на търгуваната енергия е 74.13 лв. за MWh.  


България може сама да построи АЕЦ

България може сама да построи АЕЦ "Белене". Това се казва ...

......... пазарите, отработеното ядрено гориво и т.н. И чуждестранните експерти, както и учените от БАН, прогнозират, че през следващите 10 години България ще има нужда от нови генериращи мощности, отчитайки и риска за предсрочно извеждане от експлоатация на въглищните централи и на фона на целите на ЕС за намаляване на вредните емисии.Със съобщение в социалната мрежа Twitter един инвестиционен фонд -

Със съобщение в социалната мрежа Twitter един инвестиционен фонд - ...

......... От ноември 2017 година и "Булгаргаз" не е купувал газ от "Петрокелтик", става ясно още от разпространената по-рано днес позиция на държавното дружество. В заявлението до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от "Булгаргаз" са заявили, че няма да купуват местен газ и през първото тримесечие на 2018 година. 


Задълбочено разследвае на „Грийнпийс“ - България, проведено през последните месеци

Задълбочено разследвае на „Грийнпийс“ - България, проведено през последните месеци ...

......... дават приоритет на конкретни финансови интереси пред нуждите от развитие на регионите.Тази „въглищна империя” става обект на по-задълбочено разследване след повече от 10 години от създаването си. Заключенията от доклада говорят ясно: скритите собственици на този мръсен бизнес са само единият от виновниците, коментират още от "Грийнпийс" - България.  


Има един сектор в икономиката, където има много специални критерии

Има един сектор в икономиката, където има много специални критерии ...

......... вицепремиер Томислав Дончев, от Министерството на енергетиката, от Комисията за конфликт на интереси, от ръководствата на парламентарните групи в НС, от депутатите в парламентарната комисия по енергетика /независимо че става въпрос за нейния председател Делян Добрев/ от политическата партия ГЕРБ, коалиционните й партньори и останалите партии в и извън парламента.


Спор между местни търговски дружества, за чието разрешаване е компетентен

Спор между местни търговски дружества, за чието разрешаване е компетентен ...

......... пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната", завършва позицията."Петрокелтик“ е сред най-големите британски инвеститори в България и държи концесията за добив на природен газ от три блока в шелфа на Черно море - "Галата", „Калиакра" и "Каварна". Редактор: Деница Райкова


Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за водната

Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за водната ...

......... на провежданата от КЕВР активна политика на разширяване и активизиране на взаимодействието с националните регулаторни органи на други страни. Комисията вече има подписани двустранни споразумения за сътрудничество с водните регулатори на Косово, Албания и Грузия, както и с енергийните регулатори на Румъния, Гърция, Република Македония и Черна гора.    Няма основания токът за бита да поскъпне от юли, както

Няма основания токът за бита да поскъпне от юли, както ...

......... ще ги дава КЗК, както е досега. На въпрос дали Комисията може да се самосезира с промените в Закона за енергетиката, Иванов отговори, че към момента не може и не е предвиден такъв текст. Държавата трябва да отпусне финансиране за кадрите, които ще осъществяват контрола, добави Иванов. Редактор: Деница Райкова


Абсолютно спекулативни са твърденията за повишение на цените на електрическата

Абсолютно спекулативни са твърденията за повишение на цените на електрическата ...

......... ниво и евентуални картелни споразумения и това е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Аз отбелязвам със задоволство, че представителите на българския бизнес са разбрали това и затова съобщават, че ще сезират КЗК. КЕВР не може да получи права за тези разследвания. Те са в друга област“, заяви Иван Иванов.


Няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на цената на тока

Няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на цената на тока ...

......... точно ще стане това и дали КЕВР ще може да се самосезира при съмнения за проблем ще стане ясно, след като бъдат приети промените в Закона за енергетиката. При всички случаи обаче новите правомощия ще означават и административен капацитет. Затова Иванов ще настоява за увеличаване на финансирането за регулатора.   


КЕВР не вижда обективни обстоятелства за драстично повишение на цените

КЕВР не вижда обективни обстоятелства за драстично повишение на цените ...

......... обсъждане, регулаторът ще получи разследващи функции. Министър Теменужка Петкова призова бизнеса да подаде сигнал до Комисията за защита на конкуренцията и обеща, че ако бъдат констатирани нарушения, виновните ще бъдат наказани.  Токът за бита няма да поскъпва, увери Петкова Единственото дружеството с отрицателен финансов резултат е "ТЕЦ Марица изток 2"


"Булгаргаз" има неизплатени задължения към на един от големите чуждестранни ...

......... за да задълбочи търговските отношения и да подкрепи приоритетите на българското председателството на ЕС. Тогава Хендс се срещна с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Емил Караниколов, с които обсъдиха бъдещата търговска политика на Великобритания и на ЕС, както и ключови сектори в отношенията между двете страни като енергетиката.


Компанията за технологии и услуги за съхранение на енергия Fluence

Компанията за технологии и услуги за съхранение на енергия Fluence ...

......... Fluence се фокусира върху решаването на енергийните проблеми на клиентите, като има за приоритет изграждането на трайни партньорства, а не просто доставка на продукти. Fluence ще предложи същото отлично ниво на обслужване, решаване на проблеми и доставка, които клиентите познават от работата с нас като AES Energy Storage или Siemens.


Производството, потреблението и износа на ток през първите три седмици

Производството, потреблението и износа на ток през първите три седмици ...

......... е доста по-различна и не е тайна, че дела на ВЕЦ в енергийния баланс търпи значителен спад през последните години. Участието на ВЕЦ за първите 21 дни на януари тази година е в обем от 196 557 MWh, в сравнение с 245 676 MWh за аналогичния период на 2017 г.


“Булгаргаз” ЕАД може да се окаже със запорирани сметки. Причината

“Булгаргаз” ЕАД може да се окаже със запорирани сметки. Причината ...

......... търговските отношения и да подкрепи приоритетите на българското председателството на ЕС. Тогава Хендс се срещна с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Емил Караниколов, с които обсъдиха бъдещата търговска политика на Великобритания и на ЕС, както и ключови сектори в отношенията между двете страни като енергетиката. Редактор: Деница Райкова


„Газпром“ от началото на годината до 20 януари е намалил

„Газпром“ от началото на годината до 20 януари е намалил ...

......... най-скъп за „Газпром“, транспортирането по него намалява, което е в резултат на заявките. Другите маршрути са натоварени максимално“, отбеляза той, цитиран от руските агенции. Газпром“, увеличи експорта за природен газ за чужбина през 2017 г. с 8,1 % в сравнение с 2016 г  - до 193,9 млрд. куб м газ.


Цените на петрола на основните сортове петрол в хода на

Цените на петрола на основните сортове петрол в хода на ...

......... в доклада си, че върху подобрение на прогнозата  са повлияли „неочакваните изненади по отношение на ръста на икономиките на Европа, Азия, развиващите се пазари и развиващите се групи икономики“. Безспорно върху цените на черното злато оказват влияние и данните и дейностите на ОПЕК свързани с ограничаване на добива на петрол.


В новият си доклад за развитието на световната икономика, Международният

В новият си доклад за развитието на световната икономика, Международният ...

......... благоприятен едва ли ще се превърне в нов стандарт, както и, че е съпроводен със средносрочни рискове за влошаване на ситуацията. Виждаме няколко причини за съмнения в дългосрочния характер на текущата динамика, които в определена степен са отразени в средносрочните ни прогнози за ръст. Докладът може да бъде прочетен на: http://www.imf.org/fr/Publications/WEO/Issues/2018/01/11/world-economic-outlook-update-january-2018


Доставките на американски втечнен природен газ (LNG) като количество не

Доставките на американски втечнен природен газ (LNG) като количество не ...

......... да, той се появи, на хоризонта е, но това са единични доставки и не може да се говори за реална конкуренция. Дори тези доставки да бяха масови, то цената на американския газ, а ние говорим за втечнен газ, са несравнимо по-високи от руския тръбопроводен газ“, каза Чижов пред руската телевизия.


Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за световните цени

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за световните цени ...

......... 59,9 долара за барел през 2018 г. и 56,4 долара за барел през 2019 г., се казва в доклада. МВФ през октомври понижи прогнозата си за световните цени на петрола през 2017 и 2018 години с 1,6 долара и 1,8 долара – до 50,3 и 50,2 долара за барел съответно.


Уличната търговия в „Слънчев бряг-изток“ ще бъде преустановена още това

Уличната търговия в „Слънчев бряг-изток“ ще бъде преустановена още това ...

......... дял от тази статистика. Над 5 млн. нощувки са реализирани в курорта, а приходите само от нощувки са близо 260 млн. лв. Общо приходите от нощувки и всички други дейности, свързани пряко и непряко с туризма в курорта, могат да се определят приблизително на 1 млрд. лв., заключи Николина Ангелкова.


Броят на търговците /производители на електрическа енергия с просрочени задължения

Броят на търговците /производители на електрическа енергия с просрочени задължения ...

......... ДИСТРИБЮШЪН ЕООД; ДИКС 2001-ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД; ДЖИ ВИ АЙ ООД; ЕЛ ЕКС КОРПОРЕЙШЪН АД; ЕЛПРО БЪЛГАРИЯ ООД; ЕНЕКОД АД; ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД; ЕНЕРДЖИ СЪПЛАЙ ЕООД; ЕСКО СЪРВИСИС ООД; КЕЙ АР ДЖИ ЕООД – отстранено от електроенергийния пазар; МОСТ ЕНЕРДЖИ АД; САЙТ ЕНЕРДЖИ ООД; ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД- отстранено от електроенергийния пазар


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще представи приоритетите на българското

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще представи приоритетите на българското ...

......... изказването си пред депутатите от Европейския парламент министър Петкова ще акцентира върху търсения от българското председателство напредък по основните досиета от законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“ – регламента за управление на съюза, директивите за ВЕИ и за енергийна ефективност, модела на електроенергийния пазар и измененията в газовата директива.


Битовите потребители трябва да са спокойни. Няма никаква закономерност за

Битовите потребители трябва да са спокойни. Няма никаква закономерност за ...

......... страната и дори оказва държавна помощ (Наредба за намаляване на тежестта на бизнеса) от 270 млн. лв. Колкото до твърдението за твърде високата цена за „задължение към обществото“, Петкова попита къде е бил българският бизнес, когато са се подписвали всички договори в енергетиката преди ГЕРБ да започне да управлява енергетиката.


Няма как цената на свободния пазар да се отрази на

Няма как цената на свободния пазар да се отрази на ...

......... харесва, но е факт, че българският бизнес получава държавна помощ заради облекчението за зелената енергия и ще я получава до 2020 година - в закона за ВЕИ.Петкова подчерта и изрично, че няма да посегне на студения резерв, защото той е неизменен елемент в осигуряването на националната сигурност. Редактор: Деница Райкова


Довършването на проекта за АЕЦ

Довършването на проекта за АЕЦ "Белене" с външен инвеститор и ...

......... ЕСО и ЕК за производствения капацитет на страната – съответно 12,7 гигавата и 10,9 гигавата. Повечето нови мощности използват възобновяеми източници – към 1,7 гигавата, тоест не предлагат непрекъсната надеждност, отчитат още експертите.Целия доклад и презентацията на Булатом на български и на английски език можете да намерите на: http://www.bulatom-bg.org/bg/articles/63-books.html  


Няма да има повишение на цената на тока, битовите потребители

Няма да има повишение на цената на тока, битовите потребители ...

......... с промените от 2018 г. цялото произведено количество енергия ще минава през Българската независима енергийна борса. "До броени дни те ще бъдат качени на сайта за обществено обсъждане. КЕВР също трябва да даде становище по тях, тъй като това е органът, който ще изпълнява този тип дейност", каза още тя.


Не може да се търси корелация между цените на електроенергията

Не може да се търси корелация между цените на електроенергията ...

......... положение заради редица недалновидни решения и проекти и посочи, че бизнес организациите не са реагирали при реализацията им. Теменужка Петкова беше категорична, че държавата не може да се меси в отношенията на свободния пазар и призова бизнесът да се обърне към компетентните органи, които имат всички правомощия да проверят казуса. 


Не е възможно ядрен проект, включително и АЕЦ

Не е възможно ядрен проект, включително и АЕЦ "Белене", да ...

......... и социални фактори, авторите на доклада казват, че рискът от тях можел да се намали "чрез обществено обсъждане и изслушване, получаване на междупартийна политическа подкрепа, изтъкване на екологичните преимущества на ядрената енергетика или разработване на политика за управление на отпадъците с правителството".Още подробности по темата прочетете ТУК. Редактор: Деница Райкова


Ако цените на свободния пазар се приемат за референтни, цената

Ако цените на свободния пазар се приемат за референтни, цената ...

......... търсене, а цените се увеличават. Той припомни, че в АОБР членуват предприятия, които произвеждат 86% от брутната добавена стойност на икономиката и 82% от работните места в страната. Цветан Симеонов от БТПП обяви, че чрез европейските партньори ще бъдат информирани европейските институции за водената политика и проблемите на българския бизнес.


Нова ядрена централа е напълно по силите на държавата, пише

Нова ядрена централа е напълно по силите на държавата, пише ...

......... че през следващите десет години България ще има нужда от нови генериращи мощности, отчитайки и риска за предсрочно извеждане от експлоатация на въглищните централи и на фона на целите на ЕС за намаляване на вредните емисии. За сравнение, в доклада на БАН нуждата от нови мощности е към 2035 г.


Два нови хъба ще открие Siemens AG в България. Хъбовете,

Два нови хъба ще открие Siemens AG в България. Хъбовете, ...

......... курсове.„През тази година Siemens ще отбележи 140 години присъствие в България. Радваме се, че продължаваме да допринасяме за надграждане и разширяване на експертизата на компанията и нейния имидж на надежден и иновативен партньор, включително чрез двата нови хъба”, казва Теодор Маринов.Повече информация за свободните позиции може да намерите на: https://w5.siemens.com/web/bg/bg/corporate/portal/JobsandCareers/Pages/Vacancies.aspx


Токът за домакинствата може да поскъпне с между 15 и

Токът за домакинствата може да поскъпне с между 15 и ...

......... защита на конкуренцията ще бъде внесен тази седмица", каза от своя страна Васил Велев.Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), допълни, че неговата организация вече е взела решение и ще участва в протест, ако такъв се състои.Какво още казаха работодателите прочетете ТУК. Редактор: Деница Райкова


Енергийната борса затвори при цена за базова енергия (1 –

Енергийната борса затвори при цена за базова енергия (1 – ...

......... 50.07 лв. за MWh (1-8; 21-24 часа).Борсата стартира при цена от 48.39 лв. за MWh. Най-високата цена в рамките на търговията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е регистрирана в 9 часа – 106.01 лв. за MWh В 24 часа цената на търгуваната енергия е 44.08 лв. за MWh.  


Първоначалните тестове в Невада на компактната система за атомна енергия,

Първоначалните тестове в Невада на компактната система за атомна енергия, ...

......... използвани за производство на кислород и пречистване на вода, както и за изработване на течен кислород и ракетно гориво за връщане на Земята. „Това е концепция за малък атомен реактор, който е много опростен и използва минимално количество части, за да произвежда енергия“, заяви Патрик Макклюр, ръководител на проекта.  


Миграционната политика и в частност Дъблинското споразумение, кохезионната политика и

Миграционната политика и в частност Дъблинското споразумение, кохезионната политика и ...

......... които говорихме, каза още Борисов. По думите му обаче по тези теми разговорите продължават и по тях „би могло да се намери едно прагматично решение“. Премиерът на Чехия изрази очакване по време на българското председателство тези въпроси да бъдат решени и отправи покана към Бойко Борисов за посещение в Прага.


Проектната компания за изграждането на новата газова връзка с Гърция

Проектната компания за изграждането на новата газова връзка с Гърция ...

......... стойност около 60 млн. евро. Очакванията са, че в първите месеци на 2018 година ще бъде обявена и процедурата за избор на изпълнителя на проекта. Според предварително изготвени графици дългоочакваното строителство на газовата връзка ще започне в средата на 2018 г.  Проектът е със статут от общностно значение за ЕС.


Ние не живеем по-близо в обществата и нациите си, нито

Ние не живеем по-близо в обществата и нациите си, нито ...

......... ще трябва да направим Европа през следващите няколко месеца“, очерта Тимерманс. Той пожела на българското председателство успех в този изключително период от време. „Изразявам пълното доверие и убеденост на ЕК в способността на българското председателство, да бъде едно от най-успешните председателства в мандата на настоящата Комисия“, категоричен бе Франс Тимерманс.


"Обзалагам се като човек, който познава региона, че много скоро, ...

......... за еврото. Първата истина е, че България ще бъде оценявана по правилата. Втората е, че икономическото представяне на България е изненадващо добро. Тези, които твърдят, че България би била риск, не са запознати с това какво постига българската икономика от гледна точка на инфлацията и дълга", коментира говорителят на ЕК.


Автор: Ясен Бояджиев,

Автор: Ясен Бояджиев, "Дойче Веле"Присъединяването на България към еврозоната е ...

......... плашеща и опасна. И именно затова напомпването на ирационални страхове и чертаенето на катастрофични сценарии тепърва ще се разраства. Тепърва предстои да се нагледаме и наслушаме на лица, които ще обясняват колко много е загубила България от членството си в ЕС и колко много ще загуби от присъединяването към еврозоната.


Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг,

Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, ...

......... и ХСС, така и ГСДП. Първоначално социалдемократите изключиха категорично възможността за нова коалиция с блока на Меркел, но след колапса на преговорите за „ямайски“ съюз партията на Мартин Шулц седна на масата за преговорите в Берлин – не без намесата на държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер. Превод и редакция Агенция Фокус


„Булгаргаз“ не планира покупката на газ от местен добив в

„Булгаргаз“ не планира покупката на газ от местен добив в ...

......... взела под внимание това възражение. В КЕВР също внимателно ще проследят плана за действие при аварийни ситуации на компанията и количествата газ в „Чирен“, които притежава. От заявлението на газовото дружество обаче с мотив „търговска тайна“ са заличени резервите в газовото хранилище, както и плана за нагнетяване през 2018 г. 


Социалните мрежи губят доверие сред своите потребители като източник на

Социалните мрежи губят доверие сред своите потребители като източник на ...

......... срещаните проблеми, сред които са незаконно или неетично отношение. Такова е мнението на 70% от участвалите в проучването. Също толкова хора смятат, че екстремистката пропаганда бива разпространявана безпроблемно чрез социалните мрежи.В същото време т.нар. „традиционни медии като вестници или телевизии отчитат 13% ръст на доверието във Великобритания, достигайки до 61%.


Телерик Академия – водещата образователна организация, която подготвя следващото поколение

Телерик Академия – водещата образователна организация, която подготвя следващото поколение ...

......... Телерик Академия. 2 От началото на 2017 г. след рестарта на Телерик Академия, над 300 курсисти са преминали през професионалната ѝ програма, а 30 технологични компании са се присъединили към партньорска ѝ мрежа, сред които са Experian, Uber, Accedia, Telelink, Proxiad, Naxex, Melon, Endava, Komfo, Tick42, ICB, Grafixoft и други.


Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че „русофобията на Запада“

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че „русофобията на Запада“ ...

......... че „Русия има своите „червени линии“ и че някои важни политици от западните страни трябва да разберат, че тези линии не бива да се престъпват, а да бъдат уважавани, както през Студената война. Санкциите от страна на САЩ и ЕС срещу страната си пък министърът определи като „абсурди и неоснователни“.


"Десетки милиони държавата не е събрала от бизнеса с горивата. ...

......... директорът на Агенция "Митници". Това е престъпна безстопанственост, ако някой трябваше да бъде разследван, то това е той, защото е допуснал да бъде приета подобна система", обобщи Андрей Делчев.Делчев допълни, че за проблема е сигнализирано до главния прокурор, Министерски съвет и до Европейската комисия.Още подробности прочетете ТУК. Редактор: Деница Райкова


Въпреки множеството и комплексни предизвикателства считаме, че процесът на разширяване

Въпреки множеството и комплексни предизвикателства считаме, че процесът на разширяване ...

......... Стратегията на ЕС за региона на Балтийско море Раул Малк, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството на България и Национален координатор за Стратегията на ЕС за Дунавския регион Деница Николова и Адроне Перкаускине, началник на отдел „Регионално сътрудничество и организация за сигурност в Европа в Европейската служба за външна дейност“.


Министър-председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев ще бъдат домакини

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев ще бъдат домакини ...

......... да стане въпрос и за енергийното сътрудничество, както и за това ще се оттегли ли чешката държавна компания ЧЕЗ изцяло от България. Ще бъдат обсъдени и въпроси от европейския дневен ред – бъдещето на ЕС, подготовката на Многогодишната финансова рамка, както и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.


Основните криптовалути в понеделник стартират с нов спад, става ясно

Основните криптовалути в понеделник стартират с нов спад, става ясно ...

......... Третата по значинеи криптовалута Ripple спада с 3,98 % - до 1,40 долара. По-висок е спадът на Bitfinex – 4,8% - до 1,3650 долара. Капитализацията на пазара на криптовалути, според данните на CoinMarketCap достига до 565 млрд. долара, като дела на биткойна е доминиращ и достига 34 %.    


Според данните от търговията на 19 януари стойността на договора

Според данните от търговията на 19 януари стойността на договора ...

......... на борсата в Ню Йорк (NYMEX) поевтиня с 0,58 долара или 0,9 % - до 63,37 долара за барел. Тази сутрин цените на петрола растат. Договорът за петрола сорт Brent се повиши до 68,78 долара за барел. Котировката на февруарския фючърс за петрол WTI поскъпна до 63,44 долара за барел.


Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и еврокомисаря по

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и еврокомисаря по ...

......... енергийните системи на Беларус, Русия, Естония, Латвия и Литва), строителството на газопроводи и т.н.“, казва Новак.В отговор на въпрос дали ще се обсъжда въпросът с доставка на руски газ за Украйна, министърът казва: „Такава инициатива не е заявена“.Световният икономически форум в Давос ще се проведе от 23 до 26 януари. 


Още по темата Танкерът с руски газ за САЩ е

Още по темата Танкерът с руски газ за САЩ е ...

......... пристанище Алсихерас. Както обясни по-късно френската компания Engie, маневрите са били временни и са били свързани с климатичните условия.Проектът „Ямал СПГ“ предвижда строителство на предприятие за производство на втечнен природен газ на базата на Южно Тамбейското находище. Производството на втечнен природен газ от първата линия започна през декември 2017 г.


Енергийната борса затвори при цена за базова енергия (1 –

Енергийната борса затвори при цена за базова енергия (1 – ...

......... 51.41 лв. за MWh (1-8; 21-24 часа).Борсата стартира при цена от 44.06 лв. за MWh. Най-високата цена в рамките на търговията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е регистрирана в 9 часа – 103.82 лв. за MWh В 24 часа цената на търгуваната енергия е 54.12 лв. за MWh.  


Цените на петрола няма да се единственият фактор за решаване

Цените на петрола няма да се единственият фактор за решаване ...

......... пак трябва да се изхожда от общата съвкупност на фактори, включително увеличението на разходите в този сектор, нарастване на търсенето (на петрол) в САЩ  и по света“, каза Новак. В Оман в неделя тече заседание на комитета за наблюдение на споразумението между ОПЕК и страните извън картела по виенското споразумение.


Двата синдиката, КНСБ и Кт „Подкрепа“ в обща позиция, публикувана

Двата синдиката, КНСБ и Кт „Подкрепа“ в обща позиция, публикувана ...

......... протест. На два пъти през този месец министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяснява, че цените на свободния пазар на електроенергия се определят от търсенето и предлагането. Тя призова бизнеса, ако има съмнения за картелни споразумения между търговците на електроенергия да се обърне към Комисията за защита на конкуренцията.   http://www.knsb-bg.org/index.php/deinosti1/2015-04-03-14-59-42/4653-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D1%81%D0%B1-%D0%B8-%D0%BA%D1%82-%E2%80%9E%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%E2%80%9C-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE


Министър-председателите на България и Чехия Бойко Борисов и Андрей Бабиш

Министър-председателите на България и Чехия Бойко Борисов и Андрей Бабиш ...

......... по теми от взаимен интерес за двете страни, сред които са задълбочаването на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена. На срещата ще бъдат обсъдени и въпроси от европейския дневен ред – бъдещето на ЕС, подготовката на Многогодишната финансова рамка, както и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.  


Танкерът  Gaselys на френската компания Engie с първата партида втечнен

Танкерът  Gaselys на френската компания Engie с първата партида втечнен ...

......... по 20% имат френската Total и китайската CNPC, а  9,9% – Silk Road Fund.До 1 април 2018 г., когато ще започнат да действат дългосрочни договори, от „Ямал СПГ“ ще бъдат отправени по различни направления доставки по 17 партиди LNG, което е около 1,24 млн. тона, чрез продажби на спотовия пазар.


Германия приветства българската инициатива за организиране на среща ЕК-Турция и

Германия приветства българската инициатива за организиране на среща ЕК-Турция и ...

......... излишък, огромен фискален резерв, ръст на икономиката, 6% безработица, нулева инфлация, повишават се с по 10-12% доходите по Евростат. "България не е никакъв проблем, не е никакъв риск за еврозоната. Нашият път към чакалнята е отворен. Домашното сме си го написали. Въпрос на решение е на ЕЦБ", каза премиерът Борисов.


КНСБ и КТ „Подкрепа“ споделят притесненията на българския бизнес, че

КНСБ и КТ „Подкрепа“ споделят притесненията на българския бизнес, че ...

......... пазар да бъдат подобрени чрез ускоряване на процеса на въвеждане на пазарния сегмент „пазар в рамките на деня” и да се осигури неговата ликвидност - ЕСО и БНЕБ; 5. Министерство на енергетиката и БЕХ да предприемат организационни стъпки за промяна на графиците за подаване на заявки към обществения доставчик;  


Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещение

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещение ...

......... е първата визита на Меркел на българска земя. През октомври 2010 година тя бе в София по покана на Борисов по време на първия му кабинет. Официалните визите на Борисов в Германия и срещи с Меркел датират още от времето когато настоящият премиер бе кмет на София – 2008 година.


Автор: Институт за пазарна икономикаПрез 2017 г. ИПИ си постави

Автор: Институт за пазарна икономикаПрез 2017 г. ИПИ си постави ...

......... инвестиционни дестинации – като се започне от разрастването на икономическия център "Пловдив", в т.ч. към Хасково, мине се през адекватното обединение на силните центрове около Стара Загора и се стигне от голямото предизвикателство на север, а именно оформянето на силни инвестиционни дестинации от няколко центъра, които към момента работят самостоятелно.