От Асоциацията на организациите на българските работодатели настояват час по-скоро

От Асоциацията на организациите на българските работодатели настояват час по-скоро ...

......... утвърждаване от КЕВР, „Булгаргаз“ ЕАД да възстанови суми и за периода 1 януари 2020 г. – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. Така ще се постигне справедливо компенсиране на всички потребители, закупили природен газ от „Булгаргаз“ ЕАД по доказано надпазарни цени.


По-ниската цена на природния газ успя да доведе по по-евтино

По-ниската цена на природния газ успя да доведе по по-евтино ...

......... на регулирания пазар от 1 юли 2020 г. да са 0.13334 лв./кВтч (без ДДС) и 0.05331 лв./кВтч (без ДДС). В момента цените на дневната и нощната тарифа за домакинствата са същите, като единствената разлика е при дневната тарифа, която сега е 0.13333 лв./кВтч (без ДДС), но това е пренебрежимо малко.


Хората ще има дълго да чакат – поне до 15

Хората ще има дълго да чакат – поне до 15 ...

......... законопроекта има приложени мотиви, но няма оценка за въздействие, каквато се изисква по Закона за нормативните актове, припомня Манолова още.На 29 март 2020 г. Гражданската платформа „Изправи се.БГ” внесе становище в Комисията по енергетика по предложения законопроект. Предложенията не са отразени в цитирания законопроект, внесен на 31 март 2020 г.


Едва след като КЕВР промени решенията си със задна дата

Едва след като КЕВР промени решенията си със задна дата ...

......... по-късно днес. "Нарочно съм се подписал сам (Николов е вносител на промените в ЗЕ б.а.), за да мога да нося сам отговорността. тук виждам само политически минуси, които ще се породят. По-добре аз да си ги поема, за да няма други колеги, които да споделят тези минуси", каза още депутатът.


© Георги Кожухаров Ако има някой в сегашната ситуация, който истински

© Георги Кожухаров Ако има някой в сегашната ситуация, който истински ...

......... ограничена през последните месеци. По тази причина очакванията са до 2021 г. цените на соларните модули да се увеличат с 10% - 20%. Вятър: Анализаторите очакват проектите в Близкия изток и Европа да бъдат най-тежко засегнати, тъй като работниците масово се връщат в родните си места поради паниката от епидемията.


Предложенията за промени в Закона за енергетика, регламентиращи връщането на

Предложенията за промени в Закона за енергетика, регламентиращи връщането на ...

......... пазарни цени. Друго предложение на синдикалистите е клиентите на крайни снабдители на природен газ и на лицензираните дружества за извършване на дейности в енергетиката да бъдат компенсирани при изготвяне на изравнителните сметки и чрез корекции при ценообразуването за следващ период, във връзка с което КЕВР да разработи методика и указания.След провеждане на редица закрити заседания Комисията за енергийно и

След провеждане на редица закрити заседания Комисията за енергийно и ...

......... за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за първото тримесечие на 2020 г. в размер на 44,04 лв./MWh, намалението е със 18,84 лв./MWh, или с 42,78%. Окончателното ценово решение на Комисията е прието в съответствие с променените условия на договора между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром експорт".


Председателят на КЕВР Иван Иванов се съгласи

Председателят на КЕВР Иван Иванов се съгласи "Булгаргаз" да внесе ...

......... крайни клиенти. Затова от КНСБ предлагат мярката да обхваща само преките клиенти на "Булгаргаз" и то само в случай че те нямат задължения към дружеството. В противен случай, полагащите се суми да се прихванат от текущите им задължения. Това обаче означва битовите потребители да не усетят нищо от възстановените милиони.


След като България обяви извънредно положение заради коронавируса, консумацията на

След като България обяви извънредно положение заради коронавируса, консумацията на ...

......... икономиката в сравнение с петролния бизнес. „Макар че моят личен коментар е, че това, което прави за бизнеса, е крайно недостатъчно и няма да има никакъв ефект, мярката „60:40 просто няма да проработи. Истината е да се успокои пазарът и по-бързо да излезем от кризата“, заяви в заключение Симов.  


Генериращите мощности на AES България продължават да гарантират сигурността на

Генериращите мощности на AES България продължават да гарантират сигурността на ...

......... ВяЕЦ „Свети Никола“. С цел осигуряване на здравето на служителите и непрекъснатостта на енергопроизводството се прилагат строги противоепидемични мерки на територията както на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, така и на територията на ВяЕЦ „Свети Никола“. Достъпът на външни лица, които нямат критична роля за осигуряване на производството е забранен.


Окончателното решение за цените на тока ще бъде взето в

Окончателното решение за цените на тока ще бъде взето в ...

......... разходите за поддръжка и развитие на мрежата. Ефект за клиентите е също, че в месеци с рязка промяна на времето и високо потребление цената им за достъп до мрежата няма да се увеличава с потреблението, както е в момента, а ще запази същата си част в стойността на фактурата им.През януари производството на природен газ в България нараства със

През януари производството на природен газ в България нараства със ...

......... на пропан-бутанови смеси с 13,2%, както и на дизеловото гориво – с 14,7 на сто. Намаляват доставките на твърди горива с 33,7 %, както и на бензин – с 2,4 на сто. Спад отчитат още доставките на природен газ – с 11,3%, и на електроенергия – с 3 на сто.


Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за

Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за ...

......... осигуряването на минимално допустим отток в реката след язовира. Язовир „Ахелой“ - обемът в язовира може да достигне и да не надвишава 2,450 млн. м3, във връзка с извършване на авариен ремонт на отклонение на основния изпускател и основен ремонт на затворния орган на изхода на основния изпускател.      


Промените в закона за енергетиката няма да се случат толкова

Промените в закона за енергетиката няма да се случат толкова ...

......... или третата - до момента, когато тази сума бъде изравнена. Подобен подход обаче крие опасност да изправи "Топлофикация София" пред ликвидна криза и може да затрудни общинското дружество да плаща заплати и осигуровки. Още повече че в ситуацията на сегашната криза може да има рязък спад в плащането на сметки.


Предпазни облекла ще има както за работещите в зоната с

Предпазни облекла ще има както за работещите в зоната с ...

......... от неблагоприятни климатични въздействия, замърсявания с нетоксичен прах, агресивни вещества, масла и топлина, става ясно от обявлението. Поръчката също е разделена на няколко части и фирмите могат да кандидатстват за доставка на всяко отделно работно облекло. Срокът за получаване на оферти или заявления за участие е 28 април 2020 г.


Районната прокуратура в Дупница, икономическа полиция и служители на районната

Районната прокуратура в Дупница, икономическа полиция и служители на районната ...

......... дни в. "Сега" писа, че ТЕЦ-ът отново започна да гори боклук, след като забраната на министъра на околната среда и водите отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа. Подновеното изгаряне на отпадъци предизвика сериозно недоволство сред местното население.Политическа партия АБВ отправи апел за недопускане гласуването на Закона

Политическа партия АБВ отправи апел за недопускане гласуването на Закона ...

......... цели като резултат. Човекът трябва да е във фокуса на закона, а не администрацията“. Становището по закона за енергетиката ще бъде изпратено и до работодателските организации и синдикатите. Целта е обществената подкрепа да не допусне промяна на закона „на тъмно“ която да ощети за пореден път българите, подчертават от АБВ.


Коронавирусът не спря изграждането на газовата връзка Комотини - Стара

Коронавирусът не спря изграждането на газовата връзка Комотини - Стара ...

......... тръбите, които са необходими за изграждане на трасето на интерконектора от гръцка страна. "Работим в трудни условия, спазват се всички предпазни мерки, защото след кризата имаме нужда от онези проекти, които ще възстановят икономиката", заяви директорът на пристанище Александруполис. Интерконекторът Комотини - Стара Загора е стратегически проект за Европейския съюз.


Държавният ТЕЦ е в изключително тежко финансово състояние. Но няма

Държавният ТЕЦ е в изключително тежко финансово състояние. Но няма ...

......... разчет за това и съответно разликата може да бъде в полза на намаление цените на електрическата енергия", категорична е Ковачева и посочва, че ако КЕВР приеме подобно решение, ще наруши законовото си задължение (по чл. 23 от Закона за енергетиката) да осигурява баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите.


ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори отпадъци, след като забраната  ...

......... от 30 хиляди лева. Подновеното разрешение ТЕЦ "Бобов дол"отново да изгаря отпадък предизвиква тревоги и недоволство сред жителите на района, каза кметът на Големо село Васил Васев: "Централата вече работи и два автомобила, доколкото знам, са пристигнали със софийски боклук. Нещо се случва пак, което не е редно", коментира кметът.


© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното от

© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното от ...

......... разчитат на това. В момента разглежданата цена на природния газ е 26.21 лв./мВтч без ДДС без такси за пренос и достъп, като в сравнение с първото тримесечие е по-ниска със 17.83 лв./мВтч. Новите цени трябва да бъдат одобрени до края на март, за да влязат в сила на 1 април.


Изпълнителният директор Александър Александров обяви, че столичната топлофикация вече не

Изпълнителният директор Александър Александров обяви, че столичната топлофикация вече не ...

......... продава енергията си на борсата. "Вече има екип, който търгува и няма да използваме посредници", каза Александров. При добри пазарни условия това може да осигури допълнителни приходи на компанията, която за деветмесечието на 2019 година отчете 88 млн лв. загуба. Сега обаче цените на борсата са ниски, поради слабото потребление.


Обвързващата фаза на пазарния тест за резервирането на капацитет в

Обвързващата фаза на пазарния тест за резервирането на капацитет в ...

......... осигури регионален достъп до LNG и ще подпомогне достъпа до газ и навлизането на пазара. За България, Румъния, Сърбия и други пазари в Югоизточна Европа проектът ще пренася природен газ по интерконектора Гърция-България (IGB), който е в процес на изграждане, както и чрез други съществуващи или планирани газопроводи в региона.


Половин Перник е без вода заради авария. Водоподаване няма в

Половин Перник е без вода заради авария. Водоподаване няма в ...

......... „Мошино” и „Тева” и в селата Големо Бучино и Люлин, съобщава БНР. Аварията е на втори клон от водопровода в града. Аварийни екипи работят по отстраняването ѝ. От 24 март режимът в Перник бе облекчен, като водата се пуска сутрин в 6:00 часа и се спира вечер в 22:00 часа.


Поради предвиденото намаление на цената на природния газ с 40,%

Поради предвиденото намаление на цената на природния газ с 40,% ...

......... КЕВР е цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25,14%, в Пловдив - с 14,8 на сто, в Бургас - с 16,4%, във Варна - със 7,8 на сто, във Враца - с 21,3 на сто, във Велико Търново- с 16,6%, в Разград - с 16 на сто.


Електроенергийното подразделение на руската корпорация „Росатом” – АО „Русатом Сервис”

Електроенергийното подразделение на руската корпорация „Росатом” – АО „Русатом Сервис” ...

......... „Курчатовски институт“. Производител на основното оборудване ще бъде руската компания „СНИИП - Систематом”, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти. Сред проектите, реализирани от „Русатом Сервис” за АЕЦ „Козлодуй“, е и удължаването на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок.      


Проектът ще бъде въведен в търговска експлоатация през втората половина

Проектът ще бъде въведен в търговска експлоатация през втората половина ...

......... е важен и за България, тъй като през януари правителството реши държавната "Булгартрансгаз" да участва в него с 20% дял. Терминалът ще осигурява алтернативни доставки на газ за страната (основно от САЩ, Катар и др.) през интерконектора Гърция - България, който се очаква да бъде завършен в края на годината.


Електроенергийното подразделение на руската компания „Росатом” – АО „Русатом Сервис”

Електроенергийното подразделение на руската компания „Росатом” – АО „Русатом Сервис” ...

......... – изследователският център „Курчатовски институт“. Производител на основното оборудване ще бъде руската компания „СНИИП - Систематом”, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти. Сред проектите, реализирани от „Русатом Сервис” за АЕЦ „Козлодуй“, е и  удължаването на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок.


  Омбудсманът Диана Ковачева не подкрепя проекта за решение на

  Омбудсманът Диана Ковачева не подкрепя проекта за решение на ...

......... отрази по адекватен и справедлив начин и на цената на тока“, заяви омбудсманът. Доц. Ковачева използва случая отново да апелира за възстановяване в бързи срокове, след необходимите нормативни промени, на надвзетите суми на крайните клиенти, вследствие на ретроактивното намаляване от 5 август 2019 г. на цената на природния газ.  


Председателят на КЕВР Иван Иванов ще изиска от

Председателят на КЕВР Иван Иванов ще изиска от "Булгаргаз" допълнителна ...

......... и 25% от април. Без възражения по предложените цени бяха Християн Илиев от "Топлофикация Бургас" и колегата му от Разград - Михаил Ковачев. Директорът на "Топлофикация-София" Александър Александров също не изказа съображения към тарифите. Те, както и ръководствата на останалите топлофикации, които работят на газ, ще внесат коментарите си писмено.


Само с промяна в преходните разпоредби към Закона за енергетика

Само с промяна в преходните разпоредби към Закона за енергетика ...

......... текстовете. След това изчистваме текстовете, които смятаме, че са подходящи за внасяне в НС. В понеделник работна група изчиства и ги входира в НС“, посочи още Николов. Голяма част от бизнеса очаква тази глътка въздух, така че проектът касае извънредното положение, категоричен е Николов, според когото законът ще бъде гласуван.


Предвид ограничителните мерки, въведени от Националния координационен щаб, отчитането на

Предвид ограничителните мерки, въведени от Националния координационен щаб, отчитането на ...

......... Нелбо АД ул. Иван Вазов 37 (до училището) тел.: 032 640 186 моб.: 0887 822 168 e-mail: [email protected] Техем Сървисис ЕООД ул. Александър Пушкин №7            телефон: 032/ 63 94 58 или 0899 999 189  е-mail: [email protected] Бруната ООД пл. „Антон Чехов“ 8, ет.2, офис 4 тел.: 0887 547 830 е-mail: [email protected]


Потенциалното налагане на мораториум ще създаде огромна междуфирмена задлъжнялост  

Потенциалното налагане на мораториум ще създаде огромна междуфирмена задлъжнялост   ...

......... на сроковете за заплащане трябва да се прилага за потребители, които получават енергийни помощи от бюджета, и така неравнопоставено да получат двойно предимство. БЕМФ предупреди още, че удължаването на този срок след 14 април може допълнително да влоши ликвидността на системата и да създаде риск за нормалните енергийни доставки.  


AES България осигури 8% от електроенергията, потребена от битовите и

AES България осигури 8% от електроенергията, потребена от битовите и ...

......... продължават да изпълняват съвестно своите задължения, спазвайки всички мерки, предприети от AES България и компетентните институции, за ограничаване на риска от разпространение на COVID-19. Ние вярваме, че само с общи усилия и отговорност можем да преодолеем тази криза. Защото заедно сме по-силни“, заяви Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.


Месец след като бяха обявени плановете за либерализиране на пазара

Месец след като бяха обявени плановете за либерализиране на пазара ...

......... да излезе на свободния пазар. Но при по-голямо забавяне реформата вероятно ще остане за 2021 г. Пълното премахване на регулираните цени трябва да се случи най-късно от 1 юли 2025 г., като идеята на управляващите е това да става плавно през следващите години, за да няма ценови шокове за потребителите.


Рекордно ниски цени на електроенергията от почти нула лева имаше

Рекордно ниски цени на електроенергията от почти нула лева имаше ...

......... ВЕИ производителите, тъй като прогнозата на Комисията за енергийно и водно регулиране е тяхната енергия да се продава на борсата за около 90 лв./МВтч, като на тази база получават и съответните премии. Сега обаче соларите, например, продават за под 1 лев на мегаватчас и съответно губят разликата до 90 лева.


Извънредните мерки, предприети в България заради разпространението на коронавируса ще

Извънредните мерки, предприети в България заради разпространението на коронавируса ще ...

......... заради разпространението на коронавируса ще доведат до забавяне на реализацията на основните енергийни проекти в страната, заяви енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за БНР. По нейните думи тук става въпрос за забавяне в рамките на месец-месец и половина, особено по отношение на АЕЦ „Белене“ и „Балкански поток“.Очаквайте още информация.


Голяма част от държавните енергийни фирми и в момента дължат

Голяма част от държавните енергийни фирми и в момента дължат ...

......... на парникови газове в Европа. Ефектът от това би бил спад на цените на въглеродните емисии. "Това ще бъде глътка въздух както за българската, така и за европейската енергетика. Тоест апелираме за временен мораториум върху европейската политика за изкуствено поддържане на високи ценови нива на тези емисии", заявяват от БЕМФ.


© REUTERS Глобалното разпространение на COVID-19 доведе до призиви и мерки,

© REUTERS Глобалното разпространение на COVID-19 доведе до призиви и мерки, ...

......... до разработването на ваксини, които властите ще трябва да доставят. Гарантирането, че работниците нямат финансовия стимул да разпространяват зараза, е друг пример. Затова е необходимо правителството да осигури сносен платен болничен и правила за отпуската по болест, които не наказват отговорните граждани. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


Ресорният министър Теменужка Петкова обяви, че иска спорните въпроси, свързани

Ресорният министър Теменужка Петкова обяви, че иска спорните въпроси, свързани ...

......... планирайки нови инвестиции през регулаторния период. А това би било твърде сложно. "Тази процедура ще изгуби време и средства на предприятията, поради което газоразпределителните предприятия са заинтересовани да отклонят надвзетия приход", смятат от БГА и предлагат да бъде създаден и газов фонд по подобие на фонд "Сигурност на електроенергийната система".


Окончателното решение на КЕВР за новите цени на парното и

Окончателното решение на КЕВР за новите цени на парното и ...

......... бъдат отложени заради епидемията от коронавирус. Окончателното решение за цената на парното и топлата вода ще бъде взето от КЕВР в края на месеца. Преди това предстоят открито заседание и обществено обсъждане. Те обаче ще бъдат проведени при изключително строги мерки за достъп предвид усложнената ситуация с разпространението на COVID-19.


© Георги Кожухаров Коронавирусът стигна и до енергетиката, но държавни и

© Георги Кожухаров Коронавирусът стигна и до енергетиката, но държавни и ...

......... или по-малко от 3 млрд. куб.м на година. Възможните доставчици са както държавната "Булгаргаз", която се очаква да започне да получава каспийски газ от следващата година, така и частни компании, които биха могли да пренасят количества по междусистемната газова връзка с Гърция или да правят сделки през виртуална търговска точка.


Европейската комисия одобри инвестиция от над 77 милиона евро от

Европейската комисия одобри инвестиция от над 77 милиона евро от ...

......... на отпадъците, която има за цел намаляване на въздействието на отпадъците върху околната среда, подобряване на рециклирането и стимулиране на инвестициите в управлението на отпадъците в София. България е получила общо 204 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за два програмни периода — 2007—2013 г. и 2014—2020 г.


Компресорната станция

Компресорната станция "Странджа" беше модернизирана през миналата година, за да ...

......... да са изпълнявали дейности с предмет и обем, сходни с тези на поръчката и то в последните три години. От регистъра на Агенцията за обществените поръчки обаче се вижда, че "Булгартрансгаз" досега не е обявявал търг за абонаментно поддържане на газоизмервателната станция. Иначе оферти ще се събират до 13 април.


Е енергийните дружества работят хиляди хора, които трудно могат да

Е енергийните дружества работят хиляди хора, които трудно могат да ...

......... 31 март, но може да бъде удължена. Засега се осъществява добив само от разкритите участъци, като оценките сочат, че се разполага с 85 млн. т. въглища, така че проблем с обезпечаването дейността на централите няма да има. Голяма част от персонала, който общо е над 7500, е пуснат в отпуск.


Не се предвиждат извънредни прекъсвания или спирания на борсовите сесии,

Не се предвиждат извънредни прекъсвания или спирания на борсовите сесии, ...

......... и февруари беше над 45 евро/мВтч. Под карантина От Българската независима енергийна борса (БНЕБ) съобщиха, че към момента всички екрани за търговия и всички тръжни сесии работят и се провеждат нормално. БНЕБ обяви, че прилага стриктно разпорежданията на властите, и призова търговските участници да използват само електронни форми на комуникация.


В ситуацията на извънредно положение в България, съоръженията на AES

В ситуацията на извънредно положение в България, съоръженията на AES ...

......... външни лица (чиято дейност не е критична за осигуряване на нормалната експлоатация). За момента няма данни за служители на компанията, засегнати от коронавируса. С цел допълнително намаляване на риска е разработен план, който да позволи непрекъснатост на производството дори при намален състав на служителите на компанията, информират още от дружеството.


Председателят на КЕВР Иван Иванов и министър Теменужка Петкова определиха

Председателят на КЕВР Иван Иванов и министър Теменужка Петкова определиха ...

......... обаче регулаторът трябва да проведе открито заседание и обществено обсъждане. Към момента не е ясно как точно ще се случи това, но един от вариантите е те да бъдат със силно ограничен достъп или онлайн, а становищата по тях да бъдат внесени допълнително - на хартия или по електронен път.


Предложението за въвеждане на мораториум върху плащанията на битови сметки

Предложението за въвеждане на мораториум върху плащанията на битови сметки ...

......... бъдат отговорни и да плащат задълженията си в срок онлайн. За възрастните хора или тези, които нямат достъп до интернет, гишетата в касите на компаниите ще бъдат отворени, но ще бъде реорганизирана дейността им, така че да може да бъде осигуряван достъп без струпване на много хора вътре в помещенията.


Заинтересованите страни могат до 15.04.2020 г. да уведомят

Заинтересованите страни могат до 15.04.2020 г. да уведомят "Булгартрансгаз" с ...

......... последния работен ден на месеца, което потенциално би довело и до реална сделка за предлаганите при съответната цена обеми", съобщават от дружеството. И допълват, че в предложената оферта с цена 26.00 лв./мВтч са включени и разходите за достъп и пренос до виртуална търговска точка, а това прави цената още по-конкурентна.


The sun sets behind pylons of high-tension electricity power lines

The sun sets behind pylons of high-tension electricity power lines ...

......... хиляди затворени търговски обекти, милионите хора в принудителна домашна карантина, резкия спад на пътуванията, почти спрелият туризъм и намалени вериги на доставките със сигурност са предизвикали излишък на енергия, което по чиста пазарната логика натиска цените надолу. Дали това е така ще се разбере още в понеделник - 16 март.


© Юлия Лазарова Ако искате да получавате информация за най-важното от

© Юлия Лазарова Ако искате да получавате информация за най-важното от ...

......... мощност от 25 мВт и капацитет от 25 мВт в близост до пристанището Дюнкерк. Това ще е най-голямата система за съхранение на енергия на базата на литиево-йонни батерии във Франция. В основата на решението е дъщерната компания на Total - Staft. Повече по тази тема можете да прочетете тук https://www.total.com/en/media/news/press-releases/total-build-largest-battery-based-energy-storage-project-france


Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ „Свети Никола“ е произвел

Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ „Свети Никола“ е произвел ...

......... съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични групи турбини или целият вятърен парк и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост, подчертават от AES.  


С политиката си правителството поставя основите на един шоков край

С политиката си правителството поставя основите на един шоков край ...

......... част от дълговете й няма да има особен ефект за ТЕЦ-а в дългосрочен план. Задълженията на централата са над 1.6 млрд. лв., което означава, че след отписването на почти 600 млн. лв. от тях тя пак ще дължи над 1 млрд. лв. Отделно натрупаната загуба е около 850 млн. лева.


Шефът на

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов (вдясно) заяви, че преговорите с ...

......... дългоочаквано споразумение не може да се приложи на практика при сега действащата нормативна уредба и поражда редица неизяснени въпроси, на които към момента компетентните органи нямат отговори, в т.ч. и по какъв начин намаляването на цената на природния газ реално ще се отрази на сметките на крайните клиенти", заявява Ковачева.


Ще се търсят начини за компенсиране на потребителите на топлофикационните

Ще се търсят начини за компенсиране на потребителите на топлофикационните ...

......... барел“, подчерта Тасев, като добави, че Русия може да издържи до 30 долара в разстояние от 5-6 години, благодарение на ресурсите, които е натрупала. Според него в момента САЩ са започнали да изкупуват петрол, за да трупат запаси. „Това е една странна война на нерви между големите играчи“, посочи Тасев.


Енергийният министър Теменужка Петкова се срещна с представители на Департамента

Енергийният министър Теменужка Петкова се срещна с представители на Департамента ...

......... за улавяне и съхранение на въглерод. Двете страни се обединиха около възможността за сътрудничество с цел запазване работата на ТЕЦ-овете у нас. Зелената сделка - скок без запасен парашут или нещо авангардно и иноваторско, пита се Дончев Всички трябвало да позеленяваме, но той не искал да бъдем зелени и бедни


Възможно е връщане на парите на потребителите, след намалената цена

Възможно е връщане на парите на потребителите, след намалената цена ...

......... цена, тези средства ще станат 200 млн. От тези 200 млн. "Топлофикация-София" е 1/3, т.е. на нея ще се върнат около 60 млн. На останалите топлофикации и газоразпределителни дружества ще са още 40 млн. Тези пари и дълговете на "Топлофикация" нямат нищо общо“, каза Делян Добрев пред Националната телевизия.  


Руската „Газпром“ направи големи отстъпки от цената на природния газ

Руската „Газпром“ направи големи отстъпки от цената на природния газ ...

......... проекти въпреки скандалите с шпиони, с паметници, за Втората световна война и др. Не изключвам възможността в някакъв момент да се появи вариант за друга газова тръба (трета) – директно от Русия към България, вместо „Турски поток-2“, особено ако има желание за постоянно спиране на транзита през Украйна“, заключва Митрахович.


[EVN] Германската енергийна компания EnBW Energie Baden-Wuerttemberg е постигнала споразумение

[EVN] Германската енергийна компания EnBW Energie Baden-Wuerttemberg е постигнала споразумение ...

......... Stadtwerke отчете оперативна загуба 60 млн. евро през 2018 г. след печалба 79 млн. евро година по-рано заради спад в приходите си, свързан основно с големи разходи за суровини. Компанията има активи за 12.9 млрд. евро през 2018 г., като около 70% от тях са в имоти, машини и съоръжения.


На пристанище „Бургас“ ежедневно пристигат стоманени тръби, с които се

На пристанище „Бургас“ ежедневно пристигат стоманени тръби, с които се ...

......... поток“. Това написа на личната си страница във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. Ето какво още сподели той: "Доставени във временните строителни бази са общо 19 947 броя тръби (239,36 км). В момента на пристанището има още 6250 броя тръби (75 км), които следващата седмица ще бъдат транспортирани към временните бази".  


Изминалата седмица беляза дългоочаквана развръзка за доставките на природен газ

Изминалата седмица беляза дългоочаквана развръзка за доставките на природен газ ...

......... пазар с конкурентни цени и условия за търговия, а не множество малки и сегментирани пазари. Едно от ключовите предизвикателства за постигане на наистина интегриран пазар в бъдеще остава изграждането на ключова инфраструктура, като междусистемни връзки, газови хранилища, както и уеднаквяване на условията за търговия на различните организирани борсови пазари.     


© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното от

© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното от ...

......... активи, като доскоро той можеше да влага пари само в акции, облигации и недвижими имоти. В края на миналия месец Суверенният фонд отчете печалба 180 млрд. долара за 2019 г. Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук


Директорът на

Директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че е нужно предоговаряне ...

......... договаряне с потенциалните участници. Класирането При избора на кредитна институция, която да предостави съответната банкова гаранция, ще се вземат предвид както количествени, така и неколичествени параметри. Първите включват съответните такси за обслужване и комисиони, а вторите са за осигуряването на консултант от страна на банката и за условията на обслужване.


Българското държавно газово дружество „Булгаргаз“ ЕАД представи днес покана за

Българското държавно газово дружество „Булгаргаз“ ЕАД представи днес покана за ...

......... и на азерския газ, чийто внос трябва да започне от октомври тази година. Към момента договорът за доставка на газ от Азербайджан е вързан с цената на петролните деривати и горивото ще излиза по-скъпо дори от руския внос, а България ще иска обвързване на цените с тези на газовите борси.


Компресорите от българското трасе на „Балкански поток“ са най-добрите и

Компресорите от българското трасе на „Балкански поток“ са най-добрите и ...

......... КС „Нова Провадия“ ще бъдат най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Агрегатите ще бъдат снабдени с нискоемисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство в частта за горивните инсталации, осигуряващи спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух.


Популярната българска поговорка „Много хубаво не е на хубаво“ скоро

Популярната българска поговорка „Много хубаво не е на хубаво“ скоро ...

......... тук става въпрос за около 150 млн. лв. - надплатената от “Булгаргаз“ сума, която в сравнение с националния БВП за 2019 г. (118,7 млрд. лв. по данни на НСИ – бел. ред.) представлява сравнително малка част. Е, дали не е време да променим поговорката на „Много хубаво е на хубаво“?


В резултат на ръководеното от Маргрете Вестагер разследване на ЕК

В резултат на ръководеното от Маргрете Вестагер разследване на ЕК ...

......... Дали правителството щеше да успее да се еманципира от енергийната опека на Кремъл, ако - грубо казано - нямаше кой да го побутва отвън? А строежът на "Турски поток" и заявките за възраждане на "Белене", показват, че, поне що се отнася до енергийната диверсификация, усилията на кабинета остават твърде противоречиви.


Шефът на

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов и министър Теменужка Петкова резюмираха ...

......... пример - само "Топлофикация-София" дължи около 200 млн. лв. "Важното е, че този път имаме да получаваме, а не трябва да додаваме. Това е ситуация, в която сме поставени за първи път", обобщи министър Петкова. Но въпросът е, че да получават имат клиентите, които са плащали фактурите, а не политиците.


„Булгаргаз" ще внесе предложение цената на природния газ от 1

„Булгаргаз" ще внесе предложение цената на природния газ от 1 ...

......... август. Такъв спад имаме през последните 2 месеца, когато петролът падна до 50-55 докара за барел, напомни председателят на КЕВР. Към момента „Булгаргаз” не е депозирал договора с „Газпром” в регулатора, очакваме това да стане до края на деня, за да може експертите ни да направят анализ, каза още Иванов.