Европейската комисия (ЕК) ще разгледа на 13 ноември докладите за

Европейската комисия (ЕК) ще разгледа на 13 ноември докладите за ...

......... на мандата му наблюдението да отпадне, говорителят отговори уклончиво. Това са последните доклади за комисията "Юнкер", доколкото мандатът на комисията изтича на 31 октомври догодина, каза той. Не мога да кажа дали календарът за догодина ще постави докладите преди или след тази дата, ще видим, животът ще покаже, добави говорителят.


Няма да има финансиране от Европейската комисия (ЕК) за Дунавската

Няма да има финансиране от Европейската комисия (ЕК) за Дунавската ...

......... 9 и 10. Строителството на трети мост над Дунав при Русе и други подобни проекти са важни за целия регион. Непрекъснато се увеличава трафикът по коридор 9, каза Аврамова. От туристите, посетили България тази година, над 2,8 млн. са от Дунавския регион или 40%, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова.


Стопаните на млечна ферма край Добрич искат роботи да доят

Стопаните на млечна ферма край Добрич искат роботи да доят ...

......... момента фермата кандидатства с проект за роботно доене с два робота и чака одобрение. Един робот може да замени четирима доячи, обяснява Радослава. „Без кадри няма развитие“, казва тя. Ако проектът й бъде одобрен, планира да не освобождава доячите, а да ги насочи към работата в мандрата или на полето.


В 20 населени места започва наблюдение на 26 регистрирани свлачища,

В 20 населени места започва наблюдение на 26 регистрирани свлачища, ...

......... свлачищни процеси за над 4000 жители в общините Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол. Нено Димов подписа и договор за укрепване на свлачище в селище Качулка, община Сливен, който се финансира с 400 хил. лв. от ОПОС.


Видинска област участва в проект за устойчива мобилност по поречието

Видинска област участва в проект за устойчива мобилност по поречието ...

......... Перли, които да предложат възможност за пътуване в Дунавския регион чрез устойчив транспорт, с цел по-малко използване на личен автомобил. Дестинациите, наречени Перли, трябва да осигуряват богата, разнообразна и географски оформена туристическа оферта за привличане и задържане на туристи. Те трябва да са достъпни  чрез автомобилен, железопътен и речен транспорт.


Природните паркове „Витоша“, „Рилски манастир“ и „Врачански Балкан“ получават 1,5

Природните паркове „Витоша“, „Рилски манастир“ и „Врачански Балкан“ получават 1,5 ...

......... инсталация за общините Чипровци и Георги Дамяново, който ще се финансира с 2,5 млн. лв. по програмата. Общият размер на инвестицията е над 3,4 млн. лв. С днешното подписване договорите по направлението „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. стават 24 на брой,  с обща стойност на безвъзмездната помощ 209,2 млн. лв.В Перник утре ще бъдат открити реконструиран мост над река Струма,

В Перник утре ще бъдат открити реконструиран мост над река Струма, ...

......... с кула с вита стълба. В западната зона на обекта са обособени трасета за планинско колоездене. Обособено е място за разполагане на палатки с оформено огнище. Навсякъде е осигурен достъп за хора с двигателни проблеми, също и за родители с детски колички. Стойността на обекта е 1,3 млн. лв.  


Девет държави срещу Германия – това противопоставяне се очерта вчера

Девет държави срещу Германия – това противопоставяне се очерта вчера ...

......... на гражданите на Европейския съюз и на околната среда“, заяви Димов. Той обясни, че именно затова, съвместно с Полша и Словакия, България иска да привлече вниманието към сериозността на проблема и към необходимостта да бъдат обсъдени и предприети мерки, в т.ч. и законодателни, за справяне с проблема на европейско ниво.


В новата европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) да има директно

В новата европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) да има директно ...

......... на държавите членки, информират от офиса му.  Той постави и въпроса за перспективите на чувствителни сектори като овцевъдството и козевъдството в ЕС предвид споразуменията за свободна търговия с трети страни и премахването на квоти. „Смятам, че тук трябва да има много ясна и обоснована политика за подпомагане“, подчерта Момчил Неков.


Европейската комисия (ЕК) одобри реконструкцията на релсовия път на трамвай

Европейската комисия (ЕК) одобри реконструкцията на релсовия път на трамвай ...

......... е безвъзмездната помощ от програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Той е голям според Регламент 1303/2013 и затова бе изпратен за одобрение на ЕК. Проектът трябва да насърчи ползването на електротранспорта и да допринесе за решаване на проблеми като задръстванията, пътнотранспортните произшествия, високите концентрации на замърсяващи емисии и шума.  


Финансов ресурс от близо 353 млн. лева по Оперативна програма

Финансов ресурс от близо 353 млн. лева по Оперативна програма ...

......... спортна и културна инфраструктура, но само такива, които генериран приходи и могат да гарантират възвращаемост на проекта. Друг тип проекти, които могат да се финансират по програмата, са свързани с културно-историческото наследство. Част от средствата могат да бъдат насочени и към мерки за енергийна ефективност на двуфамилни жилищни сгради.  Европейската комисия (ЕК) няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата

Европейската комисия (ЕК) няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата ...

......... вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти, добави говорителят. Той поясни, че ЕК е длъжна да препраща на европейската служба за борба с измамите всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка. Говорителят отбеляза, че за неприключили проверки подробности не може да бъдат съобщавани. 


В периода 2014 – 2020 година са приоритетни проектите за

В периода 2014 – 2020 година са приоритетни проектите за ...

......... още нямат такива. Не само България не успява да се изпълни това сериозно задължение. Причината е в големите капиталови разходи", уточни той. Иванов допълни, че в сегашния програмен период доста широко застъпени са проектите за намаляване загубите на вода, като е известно, че средно сега се губят около 60%.  


Румънците предпочитат да работят дистанционно или да са ангажирани в

Румънците предпочитат да работят дистанционно или да са ангажирани в ...

......... и тестове за оценка. Проектът е финансиран по програма Interreg V-A Romania – Bulgaria. В изследванията са участвали 860 българи и румънци (заети и безработни), с различна степен на квалификация и с професионален опит в сферата на търговията и услугите, туризма, услугите по охрана и сигурност, шивашката и преработващата промишленост.


България има малък, но бързо развиващ се биологичен сектор. Площта,

България има малък, но бързо развиващ се биологичен сектор. Площта, ...

......... др. Въпреки процъфтяващия брой биоферми и стопанства в България е налице относително ниска степен на оцеляване на биологичните ферми. Всеки пети производител напуска всяка година пазара. Това показва известна липса на познания и разбиране както за технологията, така и за икономическите характеристики на биологичното производство, поясняват холандците в оценката си.


Всички печки на въглища и дърва, които не отговарят на

Всички печки на въглища и дърва, които не отговарят на ...

......... настоява за регламент на европейско ниво страните от Източна Европа да не станат депо за стари автомобили и гражданите да не страдат от това, че им се прехвърлят коли, които не са достатъчно качествени. Производителите могат да направят за българския и полския потребител това, което правят за германския, коментира той.Промяна на броя и обхвата на районите от ниво 2

Промяна на броя и обхвата на районите от ниво 2 ...

......... инфраструктура. Също седемгодишен е и срокът на плановете за развитие на общините. Плановете и документите, свързани с действията на съответните органи по тяхното изработване, одобряване, приемане, изпълнение, наблюдение и оценка, ще бъдат съхранявани в единна информационна платформа. За целите на регионалната политика се предвижда въвеждане на географска информационна система.  


Общини ще теглят безлихвени заеми при спечелени проекти по Програмата

Общини ще теглят безлихвени заеми при спечелени проекти по Програмата ...

......... правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2018 г. в общ размер до 20 750 000 лв. Средствата са необходими за извършване на плащания за финансиране на разходи за ДДС на общини по одобрени за подпомагане проекти по ПРСР и Програмата за морско дело и рибарство.


В момента Европейският съюз (ЕС) се опитва да приеме по-строги

В момента Европейският съюз (ЕС) се опитва да приеме по-строги ...

......... околната среда и водите (МОСВ) се казва, че на 9 октомври в Люксембург съвет на екоминистрите ще обсъди въпроса. Според министъра на околната среда Нено Димов трябва да се вземат мерки в целия ЕС, така че да не се допусне в България пазарът да бъде залят от стари дизелови автомобили.


Предвидени са близо 25 млн. евро за реализиране на проекти

Предвидени са близо 25 млн. евро за реализиране на проекти ...

......... 10 държави - България, Гърция, Румъния, Турция, Армения, Азербайджан , Грузия, Молдова, Русия и Украйна, посочва още БТА. В рамките на първата покана за набиране на проекти предложения по програмата са били одобрени 23 проекта, 19 от които с участието на 20 български партньори с общ бюджет 7,6 млн. лв.


Търгове за нови 52 км отавтомагистрала „Хемус“ ще обяви до

Търгове за нови 52 км отавтомагистрала „Хемус“ ще обяви до ...

......... посока проходите Шипка и Прохода на Републиката. Глосов отчита, че съществуващият първокласен път между Видин и Ботевград отдавна не може да поеме трафика за Дунав мост 2, затова целта е работата по направлението да завърши  до декември 2021 г., а най-тежките участъци да са готови до края на 2020 година. 


Бюджетната комисия в ЕП одобри почти 1,3 милиона евро за

Бюджетната комисия в ЕП одобри почти 1,3 милиона евро за ...

......... на потребителите, както и за цялостното ефективно функциониране на единния европейски пазар. До момента предложението на българските представители срещна подкрепата на Европейската организация на потребителите, Европейския информационен съвет за храните и други браншови организации, както и одобрението на редица евродепутати от различни политически групи и Европейската комисия, посочва още БТА.


Прилагането на обвързани плащания с още по-широк обхват и по-голям

Прилагането на обвързани плащания с още по-широк обхват и по-голям ...

......... ефективност и иновациите в селското стопанство, както и за стимулирането на процеса на обновяване на поколенията, коментира  Порожанов. Той обърна внимание на темата за запазване на преходната национална помощ и след 2020 г. Прекратяването й би могло да доведе до фалити при част от земеделските стопани в България, смята министърът. 


Броят на българите, според които на развиващите се държави трябва

Броят на българите, според които на развиващите се държави трябва ...

......... трябва да бъде задача за ЕС 70 на сто от участниците в допитването са отговорили утвърдително. Гражданите на Латвия и на Естония са най-сдържани по този въпрос, като естонците и чехите не са съгласни и че политиката за развитие е добър начин за преодоляване на бедността в развиващите се страни.


Европейската комисия (ЕК) подготвя сериозни законодателни промени, свързани с либерализирането

Европейската комисия (ЕК) подготвя сериозни законодателни промени, свързани с либерализирането ...

......... да участва в местна процедура, например за линията София-Бургас или за закупуване на автобуси. „От тази гледна точка имаме свобода на пазара, тази либерализация прилича на свободия“, заяви тя. Тя за пореден път се обяви против идеята за законови промени, които задължават превозвачите да монтират колани и видеонаблюдение в автобусите.


Експериментално в град Русе ще се вземат проби със специализиран

Експериментално в град Русе ще се вземат проби със специализиран ...

......... възможности, включително за санкции на базата на резултати от подобен вид апаратура“, каза още министър Димов. Устройството OdorPrep е предоставено на Министерството на околната среда и водите от италианската фирма Lab Service Analytica Srl (LSA) по европейски проект. Съоръжението се използва за обективно определяне на концентрацията на интензивно миришещи вещества. 


Вместо опростяване на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020

Вместо опростяване на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 ...

......... земеделието Явор Гечев. По думите му фермерите трябва да очакват сериозни разлики спрямо сегашния планов период 2014 – 2020. Така желаното опростяване на ОСП се отлага за неопределено време, допълни той. Пред участниците във форума земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че бюджетът за директните плащания за България ще бъде увеличен.  


Бюджетът за директните плащания за България през следващия програмен период

Бюджетът за директните плащания за България през следващия програмен период ...

......... в ЕС изразяват позиция, че предложените от Еврокомисията тавани на субсидиите  трябва да са доброволни  и всяка страна след анализ да взема решение за  размера им. България настоява и в ОСП да бъде поне запазен или увеличен процентът на т.нар. обвързана подкрепа и да продължи прилагането на преходната национална помощ. 


2291 договора по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)

2291 договора по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ...

......... Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 са общо 508 322 лв.  По инвестиционните схеми за подпомагане към 31 декември 2017 г. са преведени 5,4 млн. лв. През миналата година са изплатени и 123 млн. лв. по 22 схеми за краткосрочно подпомагане, от които са се възползвали 29 166 земеделски стопани.


Над 660 млн. лв. инвестира Министерството на регионалното развитие и

Над 660 млн. лв. инвестира Министерството на регионалното развитие и ...

......... от бъдещи проекти и ще се грижат за поддръжка на сградите“, посочи още заместник-министърът. Деница Николова допълни, че освен инвестициите по ОПРР, с които града става по-красив и модерен, от съществено значение за региона е изграждането на АМ „Струма“, което ще го превърне в по-привлекателно място за живот и инвестиции.


Община Свищов ще инвестира близо 1,6 млн. лева във ВиК

Община Свищов ще инвестира близо 1,6 млн. лева във ВиК ...

......... сондажи, чрез които да се търси вода с по-добро качество и евентуално да не се налага изграждането на пречиствателна станция. Проблемът с водоподаването е комплексен - от старите водопроводи идват честите аварии, от честите аварии се налага разкопаването на улиците в града и в 15-те населени места с амортизирана ВиК-мрежа.


Българският евродепутат Момчил Неков и двама негови колеги от Румъния

Българският евродепутат Момчил Неков и двама негови колеги от Румъния ...

......... Агенцията по храните Дамян Илиев, цитиран от БНР.  Той допълни, че дезинфекция се прави на всички влизащи в страната автомобили. Всички частни собственици, чиито прасета бъдат унищожени заради чумата, ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Проблем ще е да се опазят индустриалните свинеферми, в които се отглеждат половин милион животни.


Евродепутати предлагат увеличение с 40 млн. евро на бюджета на

Евродепутати предлагат увеличение с 40 млн. евро на бюджета на ...

......... отделят податливите животни от тези, които са потенциални носители на зараза, информират от офиса на евродепутата. Идеята е да се оборудват граничните контролни пунктове и да се предвидят финансови инструменти за  изграждане на физическа инфраструктура (обграждащи съоръжения), включително, за да бъдат запазени старите местни породи като Източнобалканската свиня в България.


Контролът върху пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“ ще бъде

Контролът върху пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“ ще бъде ...

......... по оперативна програма “Околна среда 2014-2020“. Проектът е на стойност 37,1 млн. лв., от които участието на община Варна е в размер на 8,5 млн. лв. С модернизацията ще се  осигури пречистване на отпадъчни води за бъдещо натоварване на пречиствателната станция с капацитет 72 122 еквивалент жители през летните месеци.


Държавен фонд "Земеделие" е започнал изплащането на финансовата подкрепа по

Държавен фонд "Земеделие" е започнал изплащането на финансовата подкрепа по ...

......... кандидатствали по схемата, след приключване на допълнителните административни проверки, които служителите на ДФЗ са задължени да извършат. Общият размер на помощите по схемата de minimis, която един земеделски стопанин или предприятие може да получи, е до левовата равностойност на 15 хил. евро за период от три последователни данъчни години.  


Агенцията по заетостта набира кандидати за обучения и заетост на

Агенцията по заетостта набира кандидати за обучения и заетост на ...

......... на проект „Обучения и заетост” – 10 млн. лева. Заявките за свободни работни места ще се разглеждат по реда на тяхното подаване до изчерпване на финансовия ресурс. Очакванията са с планираните средства да се осигури заетост на 200 младежи до 29 години и 800 лица над 29 години с трайни увреждания.


Значително са намалели случаите на умишлено заявените за субсидии застъпени земеделски

Значително са намалели случаите на умишлено заявените за субсидии застъпени земеделски ...

......... предоставят документи, с които да докажат кой е реалният ползвател на тази площ. "Договор за аренда, за наем, нотариален акт, ако е собственикът - има над 10 различни вида документа. Ако кандидатът участва в споразумение за ползване между ползватели в дадено землище, също може да кандидатства", обясни той.    


Одобрен е проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър

Одобрен е проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър ...

......... да започнат в началото на следващата година, като се очаква да приключат през 2020 г. Гаровите комплекси Подуяне, Искър и Казичене са част от жп линията София – Пловдив, която е най-натоварената линия в страната. За миналата година по направлението са пътували над 1,4 милиона пътници, информираха от транспортното министерство.


Съществува опасност от злоупотреби по схеми „Училищен плод“ и „Училищно

Съществува опасност от злоупотреби по схеми „Училищен плод“ и „Училищно ...

......... се извършвали само от търговци, през 2016 г. се дава приоритет и на производителите, но през миналата година това не е постигнато. Идеята е тази година наистина приоритет да имат производителите, каза Кралев и увери, че всеки от кандидатите за доставка на плодове в училище ще бъде внимателно проверен.  


Двадесет и три проекта за близо 20 млн. евро по

Двадесет и три проекта за близо 20 млн. евро по ...

......... Армения, Грузия, Молдова и Украйна с Одеса, Николаев, Херсон, области Запорожие и Донецк, Крим и Севастопол. Целта на програмата за сътрудничество, финансирана по Европейския инструмент за съседство, е да допринесе за подобряване на благосъстоянието на хората в регионите на Черноморския басейн чрез устойчив растеж и съвместно опазване на околната среда. 


От 15 август бюрата по труда започват да набират заявки

От 15 август бюрата по труда започват да набират заявки ...

......... човека с увреждане на същото работно място, което на практика означава заетост от три години, това означава и прескачане на прага за срочен трудов договор“, каза Русинова. Очаква се схемата да активизира и още хора, които не са регистрирани в бюрата по труда и не търсят активно заетост.    


Общините Севлиево, Дряново и Сухиндол изграждат инсталации за преработка на

Общините Севлиево, Дряново и Сухиндол изграждат инсталации за преработка на ...

......... отпадъци Съоръженията ще обслужват над 42 000 жители и са с общ капацитет близо 4000 тона годишно. Общият размер на инвестицията е над 2,2 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 1,8 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца.


Към настоящия момент процедурата по подаване на оферти за доставка

Към настоящия момент процедурата по подаване на оферти за доставка ...

......... същата следва да бъде спряна в случай, че КЗК образува производство по жалбата", поясняват от здравно министерство. Обществената поръчка е във връзка с големия инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ в страната, по приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  


През август ще стартира втора процедура за избор на финансови

През август ще стартира втора процедура за избор на финансови ...

......... посредници, така и от страна на стартиращите компании. През 2017 г. успешно стартира финансовият инструмент „Микрокредитиране със споделен риск по ОПРЧР 2014-2020“, с който бяха избрани 2 микрофинансиращи институции - „СИС кредит“ АД и „Микрофонд“ АД. Те са сключили 44 договора за микрокредитиране на обща стойност около 700 000 лева.


Ново искане за спиране на обществената поръчка за закупуване на

Ново искане за спиране на обществената поръчка за закупуване на ...

......... закупуването на новите санитарни автомобили проектът предвижда модернизация на 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ в страната. Проектът трябваше да започне още през лятото на 2017 година, но беше забавен заради открити през септември миналата година нередности, свързани с документацията по 37 обекта, свързани със спешното обслужване.  


Около 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в

Около 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в ...

......... Гърция, както и залежали и негодни пестициди. Агенцията по храните е направила планови и извънредни проверки в обекти за производство, търговия и преопаковане на пестициди, в нерегламентирани обекти и в земеделски стопанства. Само на 23 юни са задържани над 2 тона и близо 800 литра  неразрешени турски пестициди в Бургас.


Проектът за интегриран градски транспорт  на Варна е на стойност

Проектът за интегриран градски транспорт  на Варна е на стойност ...

......... и там се изгражда  нова трибуна. Той коментира и друг проект – този за разделянето от битовата от дъждовната канализация в централната градска част. Инвестицията е на стойност около 60 млн. лева. През тази година по данни от летището и хотелските комплекси отчитаме изключително добър туристически сезон, заяви още кметът.


Европейската комисия (ЕК) е одобрила пилотна програма за справяне с

Европейската комисия (ЕК) е одобрила пилотна програма за справяне с ...

......... стандарти при храните, каза Емил Радев. По думите му има двойни стандарти и в други сфери като козметиката например. Ако пилотната програма има успех, тя ще може да се продължи и разшири, смята той. Единствено обединени можем да се преборим с този проблем, търсим помощ отвсякъде, каза още Радев.  


Осем депутати са подкрепили подписката на движение "Възраждане" за референдум

Осем депутати са подкрепили подписката на движение "Възраждане" за референдум ...

......... използван не по предназначение. Според „Възраждане“ така 44,5 млрд. лв. след влизане в еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство. "Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", заявява Костадин Костадинов. От "Възраждане" са категорични, че въвеждането на еврото не може да се случи без национален референдум.


Европейската комисия (ЕК) започна през юли пет процедури срещу България

Европейската комисия (ЕК) започна през юли пет процедури срещу България ...

......... и транспорт Комисията призова България и Полша да транспонират изцяло европейските правила за инфраструктурата за алтернативни горива (Директива 2014/94/ЕС). Тези две държави членки трябваше да са транспонирали тази директива най-късно до 18 ноември 2016 г., но според службите на Комисията не са транспонирали някои от оперативните разпоредби преди посочената дата.


Номинално парите за Кохезионната политика се увеличават - от 371,5

Номинално парите за Кохезионната политика се увеличават - от 371,5 ...

......... на интерес сред депутатите председателят на парламента Цвета Караянчева прекъсна докладите на министрите по свършеното през последните шест месеца. Причината беше, че от БСП заявиха, че членовете на кабинета не отговарят на поставени въпроси в своите изказвания и това е нарушение на правилата за този дебат, приети по-рано тази седмица.


Европейската комисия (ЕК) спешно да проучи случаите с управлението на

Европейската комисия (ЕК) спешно да проучи случаите с управлението на ...

......... В писмото се настоява Комисията да се обърне към българското правителство, за да бъдат запазени двете зони. Депутатите призовават да започне процедура за нарушение срещу българското правителство за нарушаване на европейското законодателство в областта на околната среда, включително задълженията по отношение на Натура 2000 в парк „Пирин“ и Кресненското дефиле. 


Повече от 350 проекта ще бъдат финансирани по процедура „Насърчаване

Повече от 350 проекта ще бъдат финансирани по процедура „Насърчаване ...

......... 302 договора за безвъзмездна финансова помощ с размер на изплатените средства от над 200 млн. лв. Не по-малък е интересът и към настоящия програмен период на ОПИК – до момента в региона са сключени договори за над 170 млн. лв., а повече от половината от тях са вече успешно усвоени.


Само през последната година са сключени 712 нови договора за

Само през последната година са сключени 712 нови договора за ...

......... агенция за инвестиции, Българска банка за развитие и Агенцията за експортно застраховане ще запознават бизнеса в региона с възможностите за кандидатстване по проекти и финансиране на техния бизнес. По-късно през деня министърът на икономиката ще открие информационен ден за представяне на процедура „Насърчаване на предприемачеството“ и в Стара Загора.  


Направихме едно добро председателство, дадохме добра основа за Австрия, те

Направихме едно добро председателство, дадохме добра основа за Австрия, те ...

......... е политическа, не миграционна. Вече има изградени системи, направи се много. Когато казваме за хот-спотовете, трябва да се намери решение как да работят“, коментира още премиерът. Той беше категоричен, че България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенгенското пространство с опазването на външната граница и справянето с миграционния поток.


Общините Асеновград, Първомай, Куклен, Лъки и Садово ще ползваат нова

Общините Асеновград, Първомай, Куклен, Лъки и Садово ще ползваат нова ...

......... лв., като оперативната програма осигурява близо 2,7 млн. лв. Срокът за приключване на дейностите е 19 месеца. Очаква се да намалеят депонираните отпадъци и вредните емисии. С подписването на двата договора проектите по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на програмата стават 22, а общата отпусната безвъзмездната помощ е 200,7 млн. лв.


България очаква да има твърда дата за влизането в чакалнята

България очаква да има твърда дата за влизането в чакалнята ...

......... 2019 г. с Албания и Македония. Той посочи, че всички са гласували единодушно и за удължаването на санкциите за Русия. Министър-председателят подчерта, че България е получила признанието на лидерите за ротационното председателство и поясни, че то завършва с „договорени нови 2 милиарда евро повече средства по новата финансова рамка“.  


713,3 млн. лева са изплатените средства по Схемата за единно

713,3 млн. лева са изплатените средства по Схемата за единно ...

......... за хектар. Прилагането на Схемата за единно плащане на площ е една от основните дейности на ДФЗ и предоставя възможност на земеделските стопани да получат средства от Европейския фонд за гарантиране в земеделието. Плащането се определя на хектар използвана земя и не е обвързано с продукция или брой отглеждани животни. 


Габрово е областта, в която са усвоени най-много европейски средства

Габрово е областта, в която са усвоени най-много европейски средства ...

......... проекти са приключили и близо 16 млн. лв. са инвестирани, посочи Александър Манолев. Според него голям плюс за региона е, че се очертават два силни икономически центъра, разположени на близко разстояние – Габрово и Севлиево. Срещата в Габрово е част от проекта "Капитал Градове" за развитие на местните икономики.  


България ще представи утре пред лидерите на Еврогрупата кандидатурата си

България ще представи утре пред лидерите на Еврогрупата кандидатурата си ...

......... дни. И въпреки че още през януари председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че „мястото на България е в еврото“, не е съвсем ясно дали ще получим зелена светлина за присъединяване към валутния механизъм. Защото в очите на някои страни от клуба на богатите ние все още сме ненужен риск. 


Близо 9 млрд. евро ще получи България за кохезионна политика

Близо 9 млрд. евро ще получи България за кохезионна политика ...

......... бъде за всички региони. За нас като страна, в която се намират двата най-бедни региона, е много изкушаваща тезата всички пари да отидат за най-бедните. Но истинска конвергенция може да се получи само на територията на целия ЕС“, заяви Иван Иванов, директор на дирекция "Централно координационно звено" на Министерския съвет.


България успя да реши проблема с мигрантите и да спре

България успя да реши проблема с мигрантите и да спре ...

......... отнася до икономическите мигранти, ако в европейските страни няма нужда от трудови ресурси, те трябва да бъдат върнати по домовете им. Трето, международната общност трябва да реши проблема с бедността и постоянния ръст на раждаемостта в Африка. Миграционният въпрос е пряко свързан с тези три аспекта, подчертава българският премиер.  


Западните Балкани вече са част от политическия дневен ред на

Западните Балкани вече са част от политическия дневен ред на ...

......... на образованието. „Вярвам, че част от интеграцията са и усилията за спазването на едни и същи правила от всички български граждани. За съжаление, в някои общности имат усещането, че, бидейки малцинство, имат право да не спазват обществения ред или всички правила и закони, което трябва да бъде прекратено“, каза Дончев.


До произнасянето на Върховния административен съд (ВАС) търгът за закупуване

До произнасянето на Върховния административен съд (ВАС) търгът за закупуване ...

......... Освен закупуването на новите санитарни автомобили проектът предвижда модернизация на 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ в страната. Проектът трябваше да започне още през лятото на 2017 година, но беше забавен заради открити през септември м. г. нередности, свързани с документацията по 37 обекта, свързани със спешното обслужване.


От днес започва подаването на проектни предложения по Деветата конкурсна

От днес започва подаването на проектни предложения по Деветата конкурсна ...

......... млрд. лв. По настоящата сесия наличният финансов ресурс е 5 млн. лв., беше припомнено на събитието. “Агенцията за малки и средни предприятия няма да спре да анализира и оптимизира правилата за работата на Националния иновационен фонд, въпреки множеството подобрения в Деветата сесия”, подчерта изпълнителният директор на Агенцията Габриела Козарева.  


Към края на май страната ни е получила малко над

Към края на май страната ни е получила малко над ...

......... образование за интелигентен растеж" са изплатени 94 млн. евро към края на май. От тях 14 млн. евро са по линия на национално финансиране, а 79 млн. евро – от ЕК. Общият бюджет на програмата е 701 млн. евро. Как вървят плащанията по останалите програми, може да видите от таблицата.


Секторът за производство на плодове и зеленчуци вероятно отново ще

Секторът за производство на плодове и зеленчуци вероятно отново ще ...

......... прозрачността на вземането на някои решения не е достатъчно голяма, за да знаят земеделските производители защо са санкционирани, какви са причините. В нашето предложение бяхме написали, че трябва да се направи опростяване на процедурите и да бъде ясно кога земеделските производители се санкционират, дали има определени причини или само подозрения“.


Загубите по водопреносната мрежа в централната градска част на Добрич

Загубите по водопреносната мрежа в централната градска част на Добрич ...

......... вдига и избива друга". Най-големите проблеми на жителите на тази част на града ще продължат поне до края на есента, когато се предвижда да бъде приключено с подмяната на водопроводите по проекта за обновяването на водния цикъл в Добрич, който се финансира от оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“.


При евентуален референдум 59% от българите биха гласували за оставането

При евентуален референдум 59% от българите биха гласували за оставането ...

......... не се справя с председателството, са симпатизантите на БСП. Динамиката сред различните електорати се дължи преди всичко на факта, че именно българското правителство стои в центъра на организацията и това няма как да не срещне негативна реакция сред привържениците на основната опозиционна сила. Изследването е финансирано от вестник „24 часа“.


Европейската комисия (ЕК) няма да отстъпи от предложението си за

Европейската комисия (ЕК) няма да отстъпи от предложението си за ...

......... млади фермери. България ще получи 7,7 млрд. евро за седемгодишния период, от които 5,5 млрд. евро за преки плащания, 200 млн. евро за пазарни мерки и близо 2 млрд. евро за селските региони. С 0,7% намаляват директните плащания за страната, а за ПРСР, както във всички държави членки, с 15%.