До средата на септември 2019 г. са обявени 50 процедури

До средата на септември 2019 г. са обявени 50 процедури ...

......... Годишното информационно събитие на ОПОС. То насочва вниманието към осъзнатата грижа за природата като дълг на всеки, който иска по-добра среда за живот и е призив за обединяване около общата кауза за почиста и по-сигурна околна среда. Последната прожекция е от 21.15 ч. тази вечер пред Национална галерия „Квадрат 500“.  


Европейските средства все пак са полезни за икономиката. Такъв извод

Европейските средства все пак са полезни за икономиката. Такъв извод ...

......... програми досега31 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментарМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар! ИзпратиНапиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!Напиши коментар Още от България Как се отразяват парите от ЕС върху българ</p></a></div>
</article>
				</div>
<hr />

<div class=

Земеделски дружества в България, получавали в миналото средства от ЕС

Земеделски дружества в България, получавали в миналото средства от ЕС ...

......... основаването на "фалшиви дружества" за извършването на фиктивна дейност, като на тази основа са отправяни искания за европейско финансиране. В ЕС са били установени измами в областта на земеделието и пране на пари от тези дейности предз държави извън Общността. По международни схеми е постигано избягване на данъчни задължения, отбелязва ОЛАФ. 


С началото на новата учебна година ще се възобнови схемата

С началото на новата учебна година ще се възобнови схемата ...

......... среда фактори, както и според тяхната сезонност, разнообразие и наличност. Схемата на ЕС за хранене в училищата има за цел да насърчава здравословния и балансиран режим на хранене чрез предлагането на плодове, зеленчуци и млечни продукти, както и чрез образователни програми в областта на селското стопанство и доброто хранене.  


Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори ...

......... и реконструкция на над 100 км ВиК мрежа и довеждащи водопроводи. За повишаване на ефективността на управлението на ВиК системите е предвидено проектиране и изграждане на интегрирана географска информационна система. Общият размер на инвестицията е близо 79,4 млн. лева, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 59,4 млн. лв.


Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови

Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови ...

......... че през 2010 г. в 137 институции са били настанени повече от 7 500 деца. От тогава до сега са закрити 114 домове и от тях са изведени над 7 000 деца. Към края на полугодието на 2019 г. съществуващите институции са 23, с малко над 500 деца в тях.  Орлин Алексиев е председател на Съвета за управление на Специализирания

Орлин Алексиев е председател на Съвета за управление на Специализирания ...

......... отпуснати съответно 740 000 лева за осигуряване на материално-техническо оборудване за дейността на звено „Общинска полиция“ и за нуждите на дирекция „Аварийна помощ и превенция; 320 000 лева за ремонт на Народно читалище „Пробуда – 1908“, кв. Сеславци, район Кремиковци; 240 000 лева за ремонти по сградния фонд на „Столичен електротранспорт“ ЕАД.   


Прекратяването на прякото финансиране от Европейската комисия на Дунавската стратегия

Прекратяването на прякото финансиране от Европейската комисия на Дунавската стратегия ...

......... евро в областта на водния транспорт, инфраструктурата, енергетиката, образованието и иновациите, които са определени като стратегически и са подкрепени от Стратегията на ЕС за Дунавския регион. България участва в осем от тях.Какви са прогнозите за развитието на Дунавския регион ще разберете, ако гледате видео материала.гледано: 58   Още видео0 гласа


Фондовете за градско развитие са одобрили 10 проекта на обща

Фондовете за градско развитие са одобрили 10 проекта на обща ...

......... ще се насърчат публично-частните партньорства с цел повишаване на качеството на живот на хората и стимулиране на икономическата активност. Само с общи усилия можем да постигнем добри резултати и да допринесем за по-доброто бъдеще на българските градове и райони, като намалим различията и спрем обезлюдяването, каза Петя Аврамова в заключение.


Община Пловдив започна строителството на компостираща инсталация за зелени и

Община Пловдив започна строителството на компостираща инсталация за зелени и ...

......... от оперативната програма „Околна среда“. Националното съфинансиране е малко под 1 млн. лева, а съфинансирането от община Пловдив е почти 3 млн. лева. Изпълнението на проекта се очаква да приключи през 2020 г. Целта на местната администрация е да намали количеството на депонираните зелени и биоразградими отпадъци до 109 кг/жител.


Европейската комисия (ЕК) ще предостави 120 млн. евро на пчеларския

Европейската комисия (ЕК) ще предостави 120 млн. евро на пчеларския ...

......... имало 17,5 милиона кошери, а пчеларите са били над 600 хил. души. ЕС е вторият най-голям производител на мед в света. Пчелните семейства са от съществено значение за селското стопанство и околната среда, като осигуряват репродукцията на растенията чрез опрашване. Пчеларството е изключително важен отрасъл за развитието на селските райони.Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион

Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион ...

......... по четири от обявените покани са подписани 52 договора за субсидия на стойност 96,8 млн.евро. Проектите са в процес на изпълнение и трябва да приключат до края на 2022 г. За набиране на предложения все още е отворена петата покана. Срокът по нея беше удължен до 15 юли 2019 г.


Европейският съюз (ЕС) се доказа като уникален инструмент за социално

Европейският съюз (ЕС) се доказа като уникален инструмент за социално ...

......... подчерта, че България очаква положително решение за членство в еврозоната и в Шенгенското пространство. На работния обяд той коментира, че само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта. Премиерът акцентира, че България ще продължи да подкрепя шестте държави от Западните Балкани по пътя им към ЕС.


Парламентът прие на първо четене промени в Закона за дейностите

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за дейностите ...

......... са определени за органи, които ще оказват практическо съдействие и помощ на получателите на стоки и услуги. Всички засегнати лица, които са обект на дискриминация, ще имат право на съдебна защита. Припомняме, че в края на 2018 г. влезе в сила европейска директива срещу ограниченията за онлайн пазаруване в ЕС.


Европейският съюз (ЕС) в никакъв случай не е на ръба

Европейският съюз (ЕС) в никакъв случай не е на ръба ...

......... повече, а разходите ни за отбрана са по-малко”, коментира от своя страна икономистът д-р Красен Станчев. Дни преди европейските избори Филип Димитров – бивш министър-председател на България в периода 1991-1992 г. и настоящ конституционен съдия, подчерта, че “интензивният порив към съвършенството на ЕС” би могъл да има крайно негативни последици.


Европейската сметна палата започна проверка на еврофинансирането за мрежата от

Европейската сметна палата започна проверка на еврофинансирането за мрежата от ...

......... насочено към приоритета за завършване на основната мрежа. Ще бъдат извършени проверки в България, Чешката република, Полша и Испания. Очаква се одитният доклад да бъде публикуван в началото на 2020 г. Деветте транспортни коридора са: Атлантически, Балтийско-адриатически, Средиземноморски, Северно море-–Балтийско море, Северно море-Средиземно море, Изток-Източно Средиземноморие, Рейнско-алпийски, Рейнско-Дунавски, Скандинавскосредиземноморски.  Къщите за гости са замислени като начин да бъдат задържани

Къщите за гости са замислени като начин да бъдат задържани ...

......... Те трябва да развиват рекламата на районите и да следят за приходите, а вътрешното министерството – за нощувките, отбеляза гостът. "Една част от тези 750 къщи за гости, изградени с европари в периода 2007-2013 г., вероятно наистина работят. Но според мен голяма част не са в туристически оборот", заяви Попйорданов.


Започна реконструкцията на гаров комплекс Подуяне. Гарата е построена през

Започна реконструкцията на гаров комплекс Подуяне. Гарата е построена през ...

......... жп линията София-Пловдив, която е най-натоварената в страната. За 2017 г. пристигащите и заминаващи пътници направлението са 1,4 млн. Реконструкцията се финансира от оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020.  Договорът на стойност 2,9 млн. лева без ДДС за строителните дейности беше подписан на 25 април с „Инфраструктурно строителство“ АД. 


За периода 2011 г. – 2016 г. До прокуратурата са

За периода 2011 г. – 2016 г. До прокуратурата са ...

......... може да контролира изпълнението на тези мерки по законосъобразен начин, което нашата държава не прави. Второ – трябва да се проследи механизмът и каква е ползата от тези програми”, заяви пред NOVA Юлиана Николова от портал „Европа”. „Всички ние ще платим от бюджета с данъците си за виновните”, заяви тя.


Прокуратурата започна проверки в 746 къщи за гости, построени с

Прокуратурата започна проверки в 746 къщи за гости, построени с ...

......... и в експлоатацията на тези къщи. Прокуратурата след проверката не може да повдигне обвинение на тези хора, които към настоящия момент не използват къщите (за обществено ползване), защото не са извършили някакво престъпление. Престъпление ще бъде, ако не са спазили процедурата и са взели неправомерно субсидията", коментира още Дикме.  


Прокуратурата ще провери в следващите два месеца 746 къщи за

Прокуратурата ще провери в следващите два месеца 746 къщи за ...

......... за цел и да следи за нарушения при изразходване на публични средства. Ако веднъж обаче е завършена една проверка и е постановен акт от проверяващ орган, ще бъде недопустимо да бъде извършена нова проверка със същия предмет и обхват. Ганева попита дали така не се затваря възможността за нови проверки.


Консенсус за нов председател на Европейската комисия (ЕК) може да

Консенсус за нов председател на Европейската комисия (ЕК) може да ...

......... не напусне ЕС, ако наистина го напусне. В този случаи депутатите в ЕП ще бъдат 751, а в момента, в който Кралството излезе, броят им ще намалее до 701, като някои държави ще получат допълнителни места“. България ще има 17 представители и в този мандат на ЕП, подчерта Стойчев.  


Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на националната полиция проверка на

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на националната полиция проверка на ...

......... е разпоредил на полицията и извършване на проверка на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите. Екип от прокурори ще поеме ръководството и подпомагането на проверките, които трябва да приключат за два месеца.  


Всичките 14 ВиК дружества в страната, поканени да кандидатстват по

Всичките 14 ВиК дружества в страната, поканени да кандидатстват по ...

......... включваща над 90 хил. км ВиК мрежа в страната в момента, над 5430 резервоара, 3370 помпени станции за питейни води, 67 пречиствателни станции за питейни води и още 97 за отпадъчни. Тази стратегическа инфраструктура трябва да се развива, модернизира и поддържа непрекъснато, за което са необходими огромни инвестиции, напомня Министерството.


Агроминистерството прави проверки, но разчита и гражданите да сигнализират за

Агроминистерството прави проверки, но разчита и гражданите да сигнализират за ...

......... Биопродукти отново поиска оставката на министъра заради хаоса в биоземеделието. Порожанов отговори, че секторът плодове и зеленчуци получава между 5 и 8 вида субсидии в различни схеми, а контролът върху биопроизводството е затегнат от 2017 г. насам. При плодовете плащанията варират между 250 и 420 лева на декар, каза министърът.


Планът „Юнкер“ беше доста амбициозно начинание, което, в крайна сметка,

Планът „Юнкер“ беше доста амбициозно начинание, което, в крайна сметка, ...

......... основно за малкия и среден европейски бизнес, тъй като компаниите от Европа не могат да навлязат толкова лесно в Китай, както компаниите на азиатската страна в европейските държави. „Трябва да имаме предвид и че не всички китайски начинания имат положителен край , виждаме неуспешни примери в страните от Западните Балкани“.


ГЕРБ и БСП може да вкарат равен брой депутати в

ГЕРБ и БСП може да вкарат равен брой депутати в ...

......... гласуване в ЕС28 751-те места в следващия ЕП ще бъдат разпределени така: Нито една от анкетите, използвани за пресмятането на прогнозираните места, не е била поръчвана от ЕП, се уточнява в съобщението. Това са публично достъпни проучвания на общественото мнение, публикувани от ясно идентифицирани национални институти в отделните държави членки.


„Водоснабдяване и канализация“ Бургас подаде водния проект на стойност 420

„Водоснабдяване и канализация“ Бургас подаде водния проект на стойност 420 ...

......... края на май ще бъде издадено разрешението за строеж за обхода на Поморие, който е последният етап от проекта за разширение на пътя Бургас – Слънчев бряг. Тази година ще стартира процедурата за инженеринг, за да се осигури връзка чрез северен обход на Бургас от магистрала „Тракия“ до Слънчев бряг.


Започна рехабилитацията на 32,5 км от второкласния път Дупница -

Започна рехабилитацията на 32,5 км от второкласния път Дупница - ...

......... ЕООД и „Фармвил“ ЕАД. Договорът им е за 15,4 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на обединение „Надзор Региони“ с участници „Строл-1000“ АД и „Трафик Холдинг“ ЕООД. Стойността на договора им е 296 хил. лв. с ДДС. Авторският надзор и по двата лота е от „Илия Бурда“ ЕООД.


Електронен бизнес наръчник за малки и средни предприятия публикува икономическото

Електронен бизнес наръчник за малки и средни предприятия публикува икономическото ...

......... развойна дейност, промяна в структурата на бизнеса или прекратяване на дейността. Наръчникът съдържа множество препратки към други институции, програми и образци на документи. Проектът се финансира от Програмата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия. Той е изпълнен от ПрайсуотърхаусКупърс заедно със Службата за подкрепа на структурните реформи.     


Анаеробна инсталация за преработка на отпадъци ще бъде изградена за

Анаеробна инсталация за преработка на отпадъци ще бъде изградена за ...

......... за зелени отпадъци. Съоръженията ще обслужват 53 хил. жители. В резултат депонираните битови отпадъци ще намалеят с над 60%. Зелените отпадъци ще се превръщат в компост. Проектът е на стойност близо 9,7 млн. лв., от които ОПОС осигурява 7 млн. лв. Срокът за изпълнение на дейностите е 35 месеца.  


Горна Оряховица и Хасково ще обновят програмите си срещу мръсния

Горна Оряховица и Хасково ще обновят програмите си срещу мръсния ...

......... да бъдат намалени фините прахови частици (ФПЧ). Общият размер на инвестицията по двата проекта е 361 хил. лв., осигурени изцяло от програмата. Срокът за изпълнение на дейностите е 18 месеца. Припомняме, че заради системното замърсяване на въздуха в големите градове в България с ФПЧ Еврокомисията започна наказателна процедура срещу страната.


За да започне налагането на глоби за двоен стандарт при

За да започне налагането на глоби за двоен стандарт при ...

......... транспонирането на директивите в българското законодателство, каза Порожанов. „Българските производители също много стриктно ще трябва да си гледат рецептурата и написаното на етикета“, напомни министърът. Той уточни, че тези директиви не се отнасят само за храните, а засягат всякакви продукти, затова към промяната има отношение и Министерството на икономиката.  


Столичната община ще получи 44,3 млн. лв. от оперативна програма

Столичната община ще получи 44,3 млн. лв. от оперативна програма ...

......... алтернативно отопление. Проектът е част от Програмата за качество на атмосферния въздух 2015-2020 на Столичната община. Средствата са осигурени изцяло от ОПОС. Срокът за изпълнение на дейностите е 54 месеца. Припомняме, че заради системното замърсяване на въздуха в големите български градове Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България.  


Вече е подаден проектът, с който ВиК – Сливен кандидатства

Вече е подаден проектът, с който ВиК – Сливен кандидатства ...

......... – Нова Загора и 13 км от пътя Биково - Кермен. Регионалният министър съобщи още, че подкрепя идеята за четирилентов път между Ямбол и Сливен с обособяване на икономическа зона около разширеното трасе. АПИ ще възложи предпроектното проучване за уширение на пътя като първа стъпка от реализацията на проекта.  


Осми хранителен продукт от България беше включен от Европейската комисия

Осми хранителен продукт от България беше включен от Европейската комисия ...

......... и комисарят по цифровата икономика Мария Габриел ще връчат официално в Брюксел сертификата за вписването на Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ и Елка Божилова, представител на агроминистерството. Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни.


От днес Агенцията по заетостта започва нов разширен прием на

От днес Агенцията по заетостта започва нов разширен прием на ...

......... между тях и обучителната институция. Заетите лица могат да подават заявления само в работни дни между 8.30 и 17.00 ч. както по електронен път, така и на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната. Срокът за прием на заявления е от днес до изчерпване на финансовия ресурс.


България ще подпомогне финансово девет страни от Западните Балкани и

България ще подпомогне финансово девет страни от Западните Балкани и ...

......... овластяване, защита правата на жените. Повече от 90 хил. лева са предвидени за два проекта в Грузия, които целят да повишат вниманието към защита правата на децата и развитието на гражданското общество. Средствата са от бюджета на МВнР за 2019 г., предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.


Депутатите приеха на второ четене изменения в Закона за управление

Депутатите приеха на второ четене изменения в Закона за управление ...

......... изпълнител или партньор Висшия съдебен съвет, предаде БТА. Това ще става при условие, че се спазват правилата за избягване на двойно финансиране и за допустимост на разходите. Проектите следва да са свързани с изпълнението на Актуализираната стратегия за съдебната реформа и Стратегията за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие.


Община Луковит е една от отличниците по усвояване на европейски

Община Луковит е една от отличниците по усвояване на европейски ...

......... селските райони има изключително голям ефект за нас в новия програмен период. Тя не е просто глътка въздух, а единствената възможност за малките общини като Луковит да получат по-голямо финансиране. От постиженията й се ползва не само населението, но и бизнесът в селските райони“, категоричен е Иван Грънчаров.

Преди дни Министерството на икономиката и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ)

Преди дни Министерството на икономиката и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) ...

......... на стартъп средата в България, Румъния, Западните Балкани и Гърция. Новият инструмент ще надгради съществуващите възможности за инвестиции в млади компании“, заяви той в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Нови възможности се откриват пред компаниите, които имат разработени иновативни продукти и услуги и са готови за глобална експанзия.


гледано: 30   Още видео0 гласа Новата европейска програма „Хоризонт

гледано: 30   Още видео0 гласа Новата европейска програма „Хоризонт ...

......... постижения, постигнати от „Хоризонт 2020“. Целта е този научен капитал да бъде достъпен за последващи научни изследвания и за подкрепа на научната база на стартиращи компании. Търси се и един колаборативен модел, който ще бъде постигнат с безпрецедентния бюджет от 100 млрд. евро за периода 2021 - 2027 г“.  


Подписани са договорите за строителен надзор при проектирането и строителството

Подписани са договорите за строителен надзор при проектирането и строителството ...

......... „Пътконсулт 2000 - Консулт 64“, в което са: „Пътконсулт 2000“ ЕООД и „Консулт 64“ ООД. Техният договор е за 558 хил. лв. с ДДС. Този участък е с дължина 1,4 км и включва още изграждането на селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи.


Първият проект по оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) за инвестиционни

Първият проект по оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) за инвестиционни ...

......... осигурени от ОПОС. Срокът за изпълнение на дейностите е 18 месеца. Припомняме, че отоплението на дърва и въглища, наред с транспорта, е сред основните причини за замърсяването на въздуха в големите български градове с фини прахови частици, най-вече през зимата. По тази причина Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България. 


Необходимият бюджет за всички стратегически железопътни проекти у нас след

Необходимият бюджет за всички стратегически железопътни проекти у нас след ...

......... – Ботевград“. Планираният бюджет за тези четири проекта е 3,605 млрд. лева, като тук не е включено завършването на магистралите „Струма“ и „Хемус“, които са в процес на изпълнение. На срещата бяха обсъдени и текущите концесионни процедури, на които Министерството е възложител, както и предстоящото въвеждане на ТОЛ-системата за камионите.


Петата Национална програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. предвижда

Петата Национална програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. предвижда ...

......... хронично отравяне на пчелните семейства, което е честа предпоставка за отслабване на имунитета им. По четири от новите дейности, както и темата, свързана с мониторинг на остатъците от пестициди в пчели, допустими кандидати са сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза.  


Критерии за подаване на проекти в три нови процедури по

Критерии за подаване на проекти в три нови процедури по ...

......... приоритетни мерки във влажни зони“, както и Стратегическия план за изпълнение на приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“. Към момента по ос „Натура 2000 и биоразнообразие“ са обявени 5 процедури за 38% от бюджета на оста. Изпълняват се 17 договора и е приключен проектът за управленски подход за екомрежата.


Националната научна програма ЕПЛЮС ще внедрява водорода като енергия на

Националната научна програма ЕПЛЮС ще внедрява водорода като енергия на ...

......... ЕПЛЮС, са получаването, съхранението и преобразуването на възобновяемата енергия, водородно базираните технологии и еко-мобилност. Общият й бюджет е 7,3 млн. лв. В съобщението се допълва, че правителството одобри 11 научни програми на МОН за периода 2018-2022 г. Те са насочени към значими екологични, технологични, културно-исторически, етични, здравни и икономически въпроси.


213 дела са образувани по Закона за опазване на околната

213 дела са образувани по Закона за опазване на околната ...

......... за чистота на въздуха, когато пределните за ЕС стойности бъдат превишени. Законът не съдържа пределните стойности за качеството на въздуха и това е нарушение на задълженията на България. Но Българските граждани могат да се позовават на европейските норми пред българските съдилища, дори и стойностите да не фигурират в българското законодателство.


Пет ВиК дружества подадоха документи за финансиране на мерки за

Пет ВиК дружества подадоха документи за финансиране на мерки за ...

......... инвестиционен заем от Световната банка. С още 3,6 млн. лв. от проекта предстои да бъде рехабилитирана пречиствателната станция за питейни води в Перник. В момента се подготвя тръжна процедура. В област Перник ще бъдат инвестирани и над 25 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, посочи Петя Аврамова. 


Кампания за безплатна подмяна на стари печки на твърдо гориво

Кампания за безплатна подмяна на стари печки на твърдо гориво ...

......... законно построено, посочи тя и допълни, че тепърва в зависимост от броя на кандидатите ще бъдат въведени критерии при подбора. Припомняме, че отоплението на дърва и въглища, наред с транспорта, е сред основните причини за замърсяването на въздуха в големите български градове с фини прахови частици (ФПЧ), най-вече през зимата. 


Кандидати от България имат шанс да спечелят финансиране в годишния

Кандидати от България имат шанс да спечелят финансиране в годишния ...

......... ранен етап и за поддържане на мрежа от радикални новатори, които променят обществото към по-добро. Всяка година конкурсът е посветен на различен въпрос, засягащ Европа. Тази година темата е „Справяне с пластмасовите отпадъци“. На [email protected] може да се пращат въпроси  за конкурса. Конкурса може да следите в Туитър: @EUSocialInnov #diogochallenge


Одобрението на регламентите за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020

Одобрението на регламентите за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 ...

......... външна конвергенция или сближаване на нивата на плащания между страните членки. Конкретните финансови параметри ще са ясни след приемането на Многогодишната финансова рамка, което се очаква да стане до края на годината. Във форума участват представители на земеделските камари и организации от Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария и Хърватия.


Френският президент Емануел Макрон се обърна към гражданите на Европейския

Френският президент Емануел Макрон се обърна към гражданите на Европейския ...

......... нови зелени разходи. Когато си в един клуб с богатите държави в Европа и съответно поемаш наравно най-амбициозните зелени цели, подобен зелен курс неизбежно носи и социално напрежение от натиска върху определени сектори и потребители. Последните 10 години у нас го доказаха, най-вероятно ще го видим и през следващите.  


32 млн. евро е положителното търговско салдо при пчелните продукти

32 млн. евро е положителното търговско салдо при пчелните продукти ...

......... 49 пчелни семейства на 64. „Изкуственият интелект звучи много далечно, но  вече е тук. Той може да помогне на стопанството да бъде по-интелигентно, по-прецизно и по-конкурентоспособно. В същото време да бъде и ключът към един от най-сериозните теми за пчеларите – пестицидите“, заяви еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел.  


Рискът от загуба на средства по оперативната програма "Околна среда

Рискът от загуба на средства по оперативната програма "Околна среда ...

......... помощ за общините. Ивелина Василева от ГЕРБ заяви, че всички общини трябва да бъдат активни при прилагане на мерките. Джевдет Чакъров от ДПС отбеляза, че по-голямата част от реалните действия предстоят. По думите му миенето на улици в градовете е важна мярка, но не трябва да е само кампанийна.  


Европейската комисия (ЕК) поде няколко наказателни процедури срещу България в

Европейската комисия (ЕК) поде няколко наказателни процедури срещу България в ...

......... се в случай на авария. Българското законодателство сега не отговаря на тези разпоредби. Тъй като от април 2017 г. насам не е постигнат достатъчен напредък, днес Комисията реши да изпрати допълнително мотивирано становище. Ако България не предприеме действия в срок от два месеца, Комисията може да сезира Съда на ЕС.


Национален парк "Рила" ще възстанови увредени местообитания с финансиране от

Национален парк "Рила" ще възстанови увредени местообитания с финансиране от ...

......... прилеп, Алпийска розалия, Голям буков сечко, Поточен рак в района на парковите участъци Белица и Якоруда. Проектът предвижда също дейности за преодоляване на различни негативни въздействия, застрашаващи състоянието на сладководните екосистеми в езерата в района. Ще бъде подобрено природозащитното състояние и в някои от Седемте рилски езера и Мусаленските езера.


Над 75 млн. лв. във ВиК инфраструктурата през последните 4

Над 75 млн. лв. във ВиК инфраструктурата през последните 4 ...

......... от европейски оперативни програми, от ПУДООС, от ВиК дружествата, както и заем от Световната банка. Той е в размер на малко над 130 млн. лв. и е насочен за изграждане на два язовира за питейна вода – „Пловдивци“ и „Луда Яна“, както и за рехабилитация на стената на яз. „Студена“.


Българинът запазва изконните консервативни позитивни нагласи към образованието, смята за

Българинът запазва изконните консервативни позитивни нагласи към образованието, смята за ...

......... на евроскептицизма, който е бил характерен за времето отпреди 10 години.  За Brexit той е убеден, че Тереза Мей ще се опита да прокара докрай идеите си, но няма да може да се вземе крайно решение, затова той очаква отлагане. Според изследването българите са поставили положителна оценка на демократичната система.


В Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево ще бъдат вложени

В Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево ще бъдат вложени ...

......... В момента се извършва съгласуване на парцеларния план, касаещ изграждането на западния обходен път на Казанлък, който да поеме трафика от южната страна на съоръжението. Със съвместно финансиране между АПИ и община Казанлък ще се ремонтира и надлез „Арсенал“, по който минават 12 000 души, работещи във военно-промишления завод.  


В предложението на Европейската комисия за новия програмен период се

В предложението на Европейската комисия за новия програмен период се ...

......... макроикономическите последици от изменението на климата, както и оценка на управлението на риска от бедствия. Обхванатите в Националната стратегия сектори са „Селско стопанство“, „Гори“, „Биологично разнообразие и екосистеми“, „Води“, „Енергетика“, „Транспорт“, „Градска среда“, „Човешко здраве“ и „Туризъм“. Секторните анализи показват, че инвестициите в мерки за адаптация се изплащат, отбеляза Василева.


Перспективите за продължаване на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, с която

Перспективите за продължаване на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, с която ...

......... на българската икономика като информационните технологии и аутсорсинга. По-рано през деня българският президент беше посрещнат с официална церемония във военно-въздушна база „Мейринген“. Румен Радев и Ули Маурер наблюдаваха учение „Алфа Скрамбъл“, което представя бърза реакция за излитане със самолети FA18 в случай на нарушение на въздушното пространство на страната.  


Държавната помощ в селското стопанство (т.нар. минимална помощ или помощ

Държавната помощ в селското стопанство (т.нар. минимална помощ или помощ ...

......... от общия си пакет за национална помощ, тя може допълнително да увеличи размера на минималната помощ за едно стопанство до 25 хил. евро, а националният таван – до 1,5 % от годишната продукция. Увеличението на таваните влиза в сила на 14 март и може да се прилага със задна дата.


Демонстрационна зона за търговия със селскостопански стоки с Китай по

Демонстрационна зона за търговия със селскостопански стоки с Китай по ...

......... от мобилните телефони. Ако изостанем в цифровизацията, ще изостанем и в конкурентоспособноста на земеделието ни”, заяви министърът. Той припомни, че с активната роля на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ България вече има изградени логистични центрове в азиатската страна.  


Отворени са офертите в обществената поръчка за избор на изпълнител

Отворени са офертите в обществената поръчка за избор на изпълнител ...

......... от км 375+860 до км 389+100, и прилежащите пътни връзки, като стойността на трасето е изчислена на 444 млн. лв. Срокът за изпълнение на всяка от обществените поръчки е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство. Проектът ще се съфинансира от програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.


Кръговата икономика и чистотата на въздуха с акцент върху електромобилността

Кръговата икономика и чистотата на въздуха с акцент върху електромобилността ...

......... райони. Целта на ЗБР е да даде повече възможности те да взимат решения“, каза той. Нено Димов информира депутатите за изпълнението на ОПОС 2014-2020. През май 2017 г. стартирахме с 3% изплатени суми и сертифицирани 1,3%. Към 1 януари 2019 г. са изплатени 16% и са сертифицирани 15%, отбеляза той.


Десет са отворените оферти в обществената поръчка за избор на

Десет са отворените оферти в обществената поръчка за избор на ...

......... лот 3.2.2 е 430 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на всяка от обществените поръчки е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство. Проектът се планира да се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.


Български градове ще получат средства по програма LIFE за мерки

Български градове ще получат средства по програма LIFE за мерки ...

......... 2014 г., за да се помага на държавите членки да постигат съответствие с основни законодателни актове на ЕС в областта на околната среда, природата и климата. За следващия дългосрочен бюджет на ЕС, за периода 2021 – 2027 г., Комисията предлага финансирането за програма LIFE да се увеличи с почти 60%.


На заседание на лидерите на 8-те политически групи в Европарламента

На заседание на лидерите на 8-те политически групи в Европарламента ...

......... като веднъж са извършени три каботажа за седмица, се предвижда въвеждането на "срок за охлаждане" от пет дни, преди отново камионът може да бъде използван по същия начин в същата държава. Шофьорите ще се връщат у дома поне веднъж на четири седмици. Обичайните седмични почивки трябва да бъдат извън кабината.