Германският социал-демократи понесоха очаквано тежко поражение в изборите за провинциално

Германският социал-демократи понесоха очаквано тежко поражение в изборите за провинциално ...

......... си идеи. В 10 от последните 14 години двете партии управляваха в коалиция, но под прожектора непрекъснато е Меркел.SPD ще направи оценка на коалицията до края на годината и стремящите се към по-ляво управление може да вземат връх в този процес и да доведат страната до извънреден вот за Бундестаг.


Двете традиционни водещи германски партии ХДС/ХСС  и СПД отчитат исторически

Двете традиционни водещи германски партии ХДС/ХСС  и СПД отчитат исторически ...

......... изборите за Европейски парламент също ще зависи и това кой ще наследи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. За поста се прилага лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер от ХСС. Конкурентът на германеца е холандският социалдемократ Франс Тимерманс, който според резултатите се представя добре в родната си Нидерландия.  


Крайнодясната партия Вламс беланг в Белгия засега печели първо или

Крайнодясната партия Вламс беланг в Белгия засега печели първо или ...

......... либерали и демократи. Данните сочат продължение на възхода на комунистите и природозащитниците, както и силни загуби на партиите във Фландрия, обвързани с властта в последните десетина години. Картината във Валония е различна и там традиционно печелят социалистите, следвани от Реформаторското движение на премиера в оставка Шарл Мишел. Националистите и Орбан


Избирателите в 28-те държави - членки на ЕС, гласуваха от

Избирателите в 28-те държави - членки на ЕС, гласуваха от ...

......... на популистката вълна в страната. Повече можете да научите тук.Проевропейските сили водят и в Ирландия, където Зелените постигнаха исторически пробив. Подробности четете тук.В Малта управляващата Лейбъристка партия печели най-голямата изборна победа в историята на страната. Какво още каза премиерът Джоузеф Мускат вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (485)


Управляващата Лейбъристка партия на Малта печели най-голямата изборна победа в

Управляващата Лейбъристка партия на Малта печели най-голямата изборна победа в ...

......... след затварянето на последните секции в Италия. Представители на политически партии в Малта обаче съобщиха предварителни данни за резултатите от евроизборите на острова. Активността на гласоподавателите е достигнала 72.6 на сто, което е спад спрямо 76.8 на сто, отбелязани през 2014 година. /БТАВсичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (482)


Той печата предизборни брошури, изглеждащи като некролози, и раздава ароматизатори

Той печата предизборни брошури, изглеждащи като некролози, и раздава ароматизатори ...

......... се оплаквам и да направя нещо", разказва Бабуляс, който ръководи погребална агенция, създадена от баща му.Той иска да внесе предприемачески дух в държавната институция, така че тя да служи по-добре на жителите. "Трябва да гледаме на нашата община като на бизнес с нестопанска цел взимайки предвид най-важните интереси на хората".НАТО ще приеме нова военна стратегия заради

НАТО ще приеме нова военна стратегия заради "ядрените заплахи", идващи ...

......... ход е "ядрената заплаха", която се предполага, че идва от Русия. "Освен това Алиансът е изправен пред нови заплахи на изток и на юг", каза Столтенберг. "Трябва да продължим да бъдем напълно готови за отбрана и да гарантираме стабилност, което отчасти изисква нови военни концепции", добави Столтенберг, цитиран от БГНЕС.


Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обмисля дали да

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обмисля дали да ...

......... политическите приоритети на ОЛАФ за разследване, пише БГНЕС. "Едва след такава първоначална оценка, която понастоящем продължава, OЛАФ решава дали да започне или не разследване", заявиха от службата. Първоначалната оценка "не означава, че въпросните лица са виновни за каквото и да е нарушение", добавиха оттам. "ОЛАФ напълно зачита презумпцията за невинност."


Ирландците одобриха с огромно мнозинство на референдум, чиито резултати бяха

Ирландците одобриха с огромно мнозинство на референдум, чиито резултати бяха ...

......... намерението си да внесе нов законопроект, който намалява времетраенето на задължителното живеене отделно преди развода на две години от трите предшестващи самия развод. Освен това постановените в чужбина разводи ще се признават за валидни в Ирландия.На предишни референдуми в страната бе премахната забраната за аборт и бяха легализирани еднополовите бракове.


Ръст в подкрепата за Зелената партия на европейските и местните

Ръст в подкрепата за Зелената партия на европейските и местните ...

......... коментира Тереза Рийди, преподавател в Университетския колеж Корк.Ирландия сега има 11 места в 751-местния Европейски парламент, но след излизането на Великобритания се очаква да получи още две. Официалните резултати от вота, който се състоя в четвъртък, се очаква да бъдат обявени в понеделник.Всичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (473)


Граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, се оплакаха, че не

Граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, се оплакаха, че не ...

......... хора.Говорител на премиера каза, че е информиран за проблема, но че правителството няма роля в администрирането на изборите, като все пак призна, чеима "разочарование"."Гардиън" посочва, че активисти може да съдят правителството. В събота започна кампания за набиране на средства за финансиране на делото.Всичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (469)Ако председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер би могъл да

Ако председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер би могъл да ...

......... искам да си представям Европа без Европейския съюз", казва тя. И не на последно място - един милион „бебета „Еразъм“ никога не биха се родили. 3,5 милиона студенти вече учиха в чужбина чрез програмата Еразъм на ЕС - с очевидни последствия за увеличаване на населението на ЕС, обобщава Die Welt.


Шестима са фаворитите да сменят в края на октомври италианеца

Шестима са фаворитите да сменят в края на октомври италианеца ...

......... като наблюдател, когато бе еврокомисар по икономическите въпроси и по-специално по време на дълговата криза.През март, представяйки се като очевиден кандидат за поста, той настоя за дълбоко реформиране на стратегията на паричната политика на ЕЦБ. Оли Рен се мотивира с факта, че след финансовата криза условията коренно са се променили.


Полша е подала жалба в Съда на ЕС срещу реформата

Полша е подала жалба в Съда на ЕС срещу реформата ...

......... е стъпка назад и изискването за филтри може да положи основите на цензура. "Системата може да доведе до приемане на разпоредби, които се равняват на превантивна цензура, каквато е забранена не само от полската конституция, но и от Договорите за ЕС", посочи полският заместник-министър на външните работи Конрад Шимански. /БТА


Вече седем станаха британските политици, които открито заявиха намерението си

Вече седем станаха британските политици, които открито заявиха намерението си ...

......... и Греъм Брейди, бивш председател на парламентарния Комитет 1922, обединяващ редовите депутати тори. При това всички претенденти - и официалните, и потенциалните, са далеч по-големи евроскептици от самата Мей и са настроени за по-решително прилагане на резултата от референдума за Брекзит. /БТАВсичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (582)


13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати участват на

13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати участват на ...

......... тази вечер. Резултатите от всички 28 държави ще станат ясни тази вечер. В Белгия днес освен европейски, се провеждат и федерални, и регионални избори. На фона на тройните избори в страната, белгийски и френски „жълти жилетки“ готвят днес мащабен протест в Брюксел под мотото "Да кажем стоп на европейската диктатура".Вече седем станаха британските политици, които открито заявиха намерението си

Вече седем станаха британските политици, които открито заявиха намерението си ...

......... Рааб, който в събота обеща, че ще се бори за по-справедлива сделка за Брекзит. "Успешното изпълнение на Брекзит ще изисква фокусиране, дисциплина и решителност. Като бивш адвокат във Форин офис и министър за Брекзит аз имам необходимия опит", написа Рааб в статия за в. "Мейл он сънди", цитирана от БТА.


Освен на изборите за Европейски парламент, румънците днес ще участват

Освен на изборите за Европейски парламент, румънците днес ще участват ...

......... Expert Forum вот "за", съчетан със силно участие би бил доказателство, че борбата срещу корупцията все още е основен приоритет за румънците и би подсилил позициите на Йоханис. За него обаче също има рискове на фона на предстоящите избори за президент през есента, на които ще се бори за преизбиране.


Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че вижда признаци на

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че вижда признаци на ...

......... централни банки, включително американския Федерален резерв, е подложена на атаки от държавните ръководители. „Разтревожен съм от политизирането на паричната политика. По отношение на нея нека не гледаме само към Европа, а също и към Турция или САЩ. Политизирането на паричната политика е решителен въпрос за нас, централните банкери“, каза Вайдман.


Хиляди хора, участващи в борбата срещу абортите, излязоха по улиците

Хиляди хора, участващи в борбата срещу абортите, излязоха по улиците ...

......... Иван Плесе - теолог. Той се включи в протеста заедно със съпругата си и 10-месечното им момченце. Абортът е легален до 10-та седмица от бременността в Хърватия, по закон от 1978 г. Но процедурата става все по-ограничена, тъй като нарастващият религиозен натиск подтиква лекарите да отказват аборти от морални съображения.


10 годишно момче загуби крака си докато плуваше с по-малката

10 годишно момче загуби крака си докато плуваше с по-малката ...

......... крака си, е откарано в болница с разкъсвания и в областта на стомаха. Свидетели на инцидента твърдят, че нападението най-вероятно е дело на бича акула. Нова Каледония, която се намира в североизточна Австралия, е френска отвъдморска територия, а нападенията от акули са често срещано явление в изключително красивия тихоокеански район.


Международен трибунал призова Русия да освободи

Международен трибунал призова Русия да освободи "незабавно" 24-те украински моряци, ...

......... няколко часа, без да отговарят на законовите изисквания на руските власти. Граничната охрана задържа корабите, за което трябваше да използват оръжия. Трима украински моряци бяха леко ранени. Общо на борда са били 22 моряци и двама служители на СБУ. Всички те бяха арестувани по обвинения в нарушаване на държавната граница.


23-ма души са арестувани от полицията в Севиля преди финала

23-ма души са арестувани от полицията в Севиля преди финала ...

......... иззети и оръжия. Петима полицейски служители са леко ранени. Според местните медии задържаните са членове на Бойшос Ноис, група крайни привърженици на Барселона, които са целенасочено са се опитвали да влязат в схватка с феновете на Севиля. Финалът между Барселона и Валенсия е тази вечер от 22:00 часа българско време.


Полицията публикува в Twitter призив към свидетели и снимка от

Полицията публикува в Twitter призив към свидетели и снимка от ...

......... армейски зелен шал. Трима от 13-те ранени при вчерашното нападение в центъра на френския град Лион са все още на лечение в болница. Припомняме, че специалисти по борба с тероризма разследват експлозията, възникнала около 17:30 ч. вчера, местно време, до пекарна на улица "Виктор Юго" в пешеходна зона на Лион.


Съревнованието за наследник на Тереза Мей като британски премиер се

Съревнованието за наследник на Тереза Мей като британски премиер се ...

......... че шансовете Великобритания да напусне ЕС без сделка са все по-големи. "Най-добре за нас е да напуснем ЕС със споразумение. Мисля обаче, че е възможно и сега изглежда все по-вероятно да излезем без сделка, тъй като според мен търпението на ЕС към постоянното отлагане от Великобритания е ограничено", посочи Фокс.


Френски собственик на фирма за продажба на лодки втора употреба

Френски собственик на фирма за продажба на лодки втора употреба ...

......... открила 14 000 евро в брой в колата на Дезру в момента на арестуването му. Нито един от осъдените мъже не изрази никакво разкаяние за рисковете, които мигрантите са претърпели по време на пресичането на един от най-натоварените корабни коридори в света, заобиколен от силни течения и често лошо време.


Победителят в

Победителят в "Евровизия" Кончита Вурст през 2014 г., фронтменът на ...

......... да спечелят доверието на избирателите. "Понякога хората си мислят: ако този мъж или тази жена са го направили с кариерата си, може да го направят и в политиката, може да бъдат добри политици, може да решат проблемите, които самият аз забелязвам", обяснява Феличети.Всичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (456)


Ако европейската политика продължава по този начин - с партии,

Ако европейската политика продължава по този начин - с партии, ...

......... се разпадат граници между обществени структури, морални принципи и дори представите за отношенията между мъжете и жените.В този смисъл проевропейските партии се нуждаят не от убеждаване на избирателите, а от добри истории, с които хората да се свързват емоционално. Разбира се, преди това те трябва да научат какво чувстват европейците.


Член на терористична клетка, разбита на 29 април, планирал да

Член на терористична клетка, разбита на 29 април, планирал да ...

......... на съдебни източници, непълнолетният кандидат-атентатор е арестуван в Страсбург през април заедно с трима други непълнолетни. Следователите са намерили снимка, на която той позира край бившия държавен глава. Тези четирима непълнолетни бяха обвинени в началото на май за криминално терористично сдружение. Пети човек, също непълнолетен, е задържан няколко дни по-късно.


Единадесет души са ранени след експлозия във френския град Лион,

Единадесет души са ранени след експлозия във френския град Лион, ...

......... изрази своята подкрепа за пострадалите. Той определи случилото се като нападение. „В Лион беше извършена атака... За момента няма жертви, има само ранени. Мисля за пострадалите и техните семейства“, каза държавният глава. Лидерът на крайната десница Марин Льо Пен осъди терористичния акт и призова за бързото разкриване на извършителите му.


Осем души бяха ранени днес следобед на пешеходна улица в

Осем души бяха ранени днес следобед на пешеходна улица в ...

......... YouTube, че става дума за "нападение". Той каза, че мисли за ранените и за техните семейства. Според полицейски източник пакетът бомба е съдържал "винтове и болтове" и е бил заложен пред хлебопекарна на ъгъла на две улици в центъра на града. Районът е евакуиран и отцепен от силите на реда. 


Британският премиер Тереза Мей обяви датата на оставката си заради

Британският премиер Тереза Мей обяви датата на оставката си заради ...

......... референдум и резултатът е в полза на оставането в ЕС - сценарий, който про-европейски настроените политици във Великобритания и Европа подкрепят. Но консерваторите се противопоставят на втори референдум и основната опозиционна Лейбъристка партия остава с неясна позиция по отношение на идеята, страхувайки се да не отблъсне избирателите си, подкрепящи Brexit.


В петък европейските фондови пазари възстановиха част от големите си

В петък европейските фондови пазари възстановиха част от големите си ...

......... се изкачи до върха на европейския бенчмарк в петък, като акциите скочиха с почти 8%, след като  компанията майка Rallye мина под закрилата на кредиторите.CNH Industrial също е със сериозен ръст, като акциите се повишиха с близо 3% на фона на обявяването за кампания за обратно изкупуване на акции.  


Австрийският крайнодесен политик Хайнц-Кристиан Щрахе подаде жалби срещу виенски адвокат,

Австрийският крайнодесен политик Хайнц-Кристиан Щрахе подаде жалби срещу виенски адвокат, ...

......... и ѝ обяснил как могат да се заобиколят австрийските закони за финансиране на партиите. Той я посъветвал също да купи най-големия австрийски вестник и да влияе на изборите в негова полза. Във видеоизявление днес Щрахе не оспори разговора, но отбеляза, че по-скоро нахвърлял някакви идеи, а не предлагал конкретни планове.


След като британският премиер Тереза Мей реши да обяви график

След като британският премиер Тереза Мей реши да обяви график ...

......... април 2018 година, той заслужи уважение към работата си след скандал във връзка с лечението на децата на карибските имигранти, известни като поколението на Windrush. Неотдавна обаче в либералните кръгове той беше критикуван за лишаването от гражданство на тийнейджърка - майка, избягала от Великобритания, за да се присъедини към ИДИЛ.


Бившият британски външен министър Борис Джонсън обеща да извади Обединеното

Бившият британски външен министър Борис Джонсън обеща да извади Обединеното ...

......... доста повече от шансовете на втория поставен кандидат - Доминик Рааб (14%). По време на изказването си бившият ръководител на кампанията за напускане на ЕС заяви, че Обединеното кралство може да създаде „фантастични отношения на свободна търговия“ с ЕС след Brexit, като същевременно стане шампион в глобалната свободна търговия.  


Началникът на администрацията на президента на Украйна Володимир Зеленски, Андрей

Началникът на администрацията на президента на Украйна Володимир Зеленски, Андрей ...

......... в президентските избори. Във втория тур той беше подкрепен от 73,22 на сто от избирателите. В понеделник се състоя официалното встъпване в длъжност на Зеленски. След това той от трибуната украинския парламент обяви неговото разпускане. Той насрочи предсрочните парламентарни избори за 21 юли. Редовните парламентарни избори бяха планирани за октомври.


Унгарският премиер Виктор Орбан нарече Манфред Вебер

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече Манфред Вебер "слаб лидер". Това ...

......... който през последните години надмина толкова много мъже. Всеки, който я подценява, греши", допълни той. "Тъй като тя реши да се оттегли, вече няма кой да води Европа. Европа се нуждае от силен германски канцлер с ясни, твърди идеи. Това е истината, независимо дали ни харесва, или не," каза Орбан.


Камарата на депутатите в Испания прекрати пълномощията на четиримата свои

Камарата на депутатите в Испания прекрати пълномощията на четиримата свои ...

......... места, тъй като от тях зависи дали ще ги оставят празни, или ще подадат оставка и ще ги предадат на свои колеги. Ако креслата останат незаети, общият брой на депутатите ще намалее, което може да помогне на и.д. министър-председател Педро Санчес да бъде преизбран без подкрепата на каталунците, отбеляза Ройтерс.


Управляващите в Полша националисти от партия

Управляващите в Полша националисти от партия "Право и справедливост" са ...

......... Салвини, с испанската партия "Вокс" и с други", допълни той. Нароилите се в Европа суверенистки партии споделят цели като връщането на правомощията на страните членки в евросъюза и затягане на имиграцията, но много често имат съвсем различна икономическа и социална политика, което затруднява създаването на сплотена група в Европейския парламент.


“Сърбия пропусна историческия си шанс. Сега може само да се

“Сърбия пропусна историческия си шанс. Сега може само да се ...

......... атака срещу митрополит Теодосий… Това вече не беше диалог, а просто атака, при това без никаква причина. Това не беше и мястото за подобно нещо. Теодосий за пореден път доказа търпеливост и смирение, независимо от това, че разговорът отиде в погрешна посока и загуби всякакъв смисъл”, съобщава още епископ Григорий.


Европейската комисия изрази днес готовност да работи със следващия британски

Европейската комисия изрази днес готовност да работи със следващия британски ...

......... на правото им на глас от държавата, на която са граждани. Британската избирателна комисия поясни, че не е имало достатъчно време за уведомяване на гражданите на ЕС за това изискване заради неяснотите с датата на британското оттегляне от Общността. Според говорител на Мей "правителството няма роля в администрирането на изборите".


Лидерът на Лейбъристите Джеремъ Корбинз заяви, че който замени Тереза

Лидерът на Лейбъристите Джеремъ Корбинз заяви, че който замени Тереза ...

......... за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз. Тя още коментира, че оставката на Мей не решава проблема с Брекзит, който бил създаден от управляващата  партия.  Стържън още благодари на Мей за нейната служба, въпреки разногласията им по "ръководения от Мей процес на Брекзит и пренебрегването на интересите на Шотландия".


Десетки европейски лидери, много еврокомисари и водещите кандидати да наследят

Десетки европейски лидери, много еврокомисари и водещите кандидати да наследят ...

......... сред които са 13 действащи еврокомисари, от бившия председател на Комисията Романо Проди, от водещи кандидати на ЕНП, ПЕС, Зелените, европейската левица, двама бивши президенти - на Финландия и Ирландия, депутати в Европейския и национални парламенти, водещи имена в евролистите на своите държави.Всичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (453)


Със сълзи на очи министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей

Със сълзи на очи министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ...

......... бунта в кабинета около плана ѝ за Брекзит след като министрите от кабинета се присъединиха към бунта на торите за предложението ѝ да улесни възможността за втори референдум. Преди 2 дни още един министър - Андреа Лийдсъм - подаде оставка, ставайки 36-ият член на кабинета "Мей", който си тръгва от правителството. 


Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей обяви, че ще подаде

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей обяви, че ще подаде ...

......... в кабинета около плана ѝ за Фиейсш след като министрите от кабинета се присъединиха към бунта на торите за предложението ѝ да улесни възможността за втори референдум. Преди 2 дни още един министър - Андреа Лийдсъм - подаде оставка, ставайки 36-ият член на кабинета "Мей", който си тръгва от правителството.


Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка ...

......... бунта в кабинета около плана ѝ за Брекзит след като министрите от кабинета се присъединиха към бунта на торите за предложението ѝ да улесни възможността за втори референдум. Преди 2 дни още един министър - Андреа Лийдсъм - подаде оставка, ставайки 36-ият член на кабинета "Мей", който си тръгва от правителството. 


Британският премиер Тереза Мей съобщи, че ще подаде оставка на

Британският премиер Тереза Мей съобщи, че ще подаде оставка на ...

......... на лидерството й в собствената й партия. Тъй като сделката за излизането на Великобритания от ЕС все още не е договорена, перспективите за хаотично напускане на съюза изглеждат по-вероятният изход. Официалната дата за излизането на Великобритания и Северна Ирландия от ЕС е 31 октомври 2019 г., припомня CNBC. Очаквайте подробности.


Очаква се днес британската премиерка Тереза Мей да обяви датата

Очаква се днес британската премиерка Тереза Мей да обяви датата ...

......... трябваше да представи споразумението за четвърти път в парламента с някои компромиси в него с цел привличане на повече депутатски гласове. Но още преди това реакциите срещу него бяха категорично отрицателни, което предвещаваше то отново да бъде решително отхвърлено. Последната информация е, че публикуването му се отлага за 3 юни.


Европейските избори, които в петък продължават втори ден (в Ирландия

Европейските избори, които в петък продължават втори ден (в Ирландия ...

......... на страните от Европейския съюз и абсолютно мнозинство от депутатите в ЕП, което означава 376 гласа. Което се очаква да доведе до интензивно пазарене. Държавните и правителствените ръководители ще се произнесат на среща на върха на ЕС на 20 и 21 юни, за да може Европарламентът да гласува през юли.


Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE "Ако тя ...

......... разединила ЕС, подчерта председателят на Европейската комисия, добавяйки, че това не е по силите на един човек. "В Европа винаги имате нужда от надеждни съюзници и много приятели, ако искате да постигнете нещо", посочи той. if (viewWidth <= 736) { document.write("