Рискът Великобритания да напусне ЕС без сделка на 29 март

Рискът Великобритания да напусне ЕС без сделка на 29 март ...

......... AFP. По-рано британският финансов министър Филип Хамънд каза, че идната седмица британските законодатели ще гласуват по ревизирана сделка за Brexit. Дипломати съобщиха, че преговарящите вървят към отделна правна декларация, в която ЕС може отново да подчертае временното естество на "предпазния механизъм" за ирландската граница, който е основната пречка в преговорите. 


Германия промени спорния си закон за абортите, който беше познат

Германия промени спорния си закон за абортите, който беше познат ...

......... са съгласни. Те смятат, че докато Параграф 219а съществува, той ще продължава да спира много жени в уязвимо положение да получат точна и подробна информация, както и ще ограничава правата на жените. В Германия много болници са под шапката на Католическата църква. В тези лечебни заведения не се правят аборти.


Европейската народна партия (ЕНП) и баварската консервативна партия ХСС се

Европейската народна партия (ЕНП) и баварската консервативна партия ХСС се ...

......... и като ултиматум към Унгария. Според в. „Ди Цайт“ Виктор Орбан би искал да бъде изгонен от ЕНП. Неотдавнашната му провокация не може да бъде обяснена по друг начин. Унгарското правителство стартира плакатна кампания, в която председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер е изобразен като съучастник на американския милиардер Джордж Сорос.


Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че председателят на Европейската комисия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че председателят на Европейската комисия ...

......... ЕК. Началникът на кабинета на Орбан Гергей Гуляш заяви, че плакатите съдържат „точни, верни и защитими изявления". „Последните пет години бяха провал за Европа в резултат на дейността на Европейската комисия и Европейската комисия не може да не поема отговорност за случилото се в Европа“, подчерта той, цитиран от БТА.


Проектът "Северен поток 2" ще допринесе за стабилното газоснабдяване в

Проектът "Северен поток 2" ще допринесе за стабилното газоснабдяване в ...

......... "Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 млрд. куб. м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 млрд. евро, а пускането на газопровода се очаква до края на 2019 г. /БТА/


Европейският съюз и Великобритания напредват към отделна правна формулировка, в

Европейският съюз и Великобритания напредват към отделна правна формулировка, в ...

......... Европейския съвет за одобрение“, каза той. Ако това не стане, на срещата си на върха на ЕС, планирана за 21-22 март, лидерите на страните членки ще трябва да договорят отлагане на Brexit за след 29 март, за да забавят най-лошия сценарий: развод без споразумение, казаха още цитираните от БТА източници. Европейските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък с понижения след

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък с понижения след ...

......... през февруари. Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността достигна най-ниското си ниво за последните близо шест години през февруари, а самото производство се свива за първи път от 2013 г. PMI показателят достигна 49,2 пункта, падайки под критичното ниво от 50 пункта, което разделя ръста от спада.


Част от мигрантите, на които беше забранено да слязат на

Част от мигрантите, на които беше забранено да слязат на ...

......... вторник той получи ключова подкрепа от комисията за защита на имунитета в италианския Сенат, която гласува с 16 на шест срещу искането на сицилиански държавни представители за завеждане на дело срещу вицепремиера, съобщава Bloomberg. Сега въпросът се очаква да бъде разгледан от целия Сенат, който ще гласува до 25 февруари.


Можем да подобрим качеството на живот на хората в съвременните

Можем да подобрим качеството на живот на хората в съвременните ...

......... се вземат информирани решения как София да стане „Зелен град“, каза той и съобщи за сътрудничество с Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Кл. Охридски" в проект GATE за дигитализация, с който страната ни ще кандидатства за европейско финансиране за разработка на пазар на данни на градско ниво.


28 души бяха ранени при сблъсъци между протестиращи и местната

28 души бяха ранени при сблъсъци между протестиращи и местната ...

......... 12 февруари във върховния съд на Испания започнаха изслушванията по т. нар. „каталунско дело“. На подсъдимата скамейка са 12 души, обвиняеми във връзка с проведения на 1 октомври 2017 г. референдум за независимост на региона и последващо обявяване на суверенитет. Конституционният съд и правителството в Мадрид обявиха референдума за незаконен.


Британската банка Barclays отчете по-ниска от очакваното печалба от 3,5

Британската банка Barclays отчете по-ниска от очакваното печалба от 3,5 ...

......... 6,5 пенса на акция и сигнализира намерения да върне още капитал чрез увеличение на дивидента и обратни изкупувания, когато моментът е подходящ.Общото заплащане на Стейли за 2018 г. възлиза на 3,36 млн. паунда спрямо 3,87 млн. паунда през предишната година и е най-ниското сред шефовете на четирите най-големи британски банки.Вторият по големина презастраховател в света Swiss Re не успя

Вторият по големина презастраховател в света Swiss Re не успя ...

......... случай с язовирна стена в Колумбия. Само смъртоносните пожари в Калифорния, при които загинаха 85 души и над 20 000 сгради бяха унищожени, ще доведат до искове от Swiss Re за сумата от 375 млн. долара, а тези от тайфуните Джеби и Трами в Азия – до 320 млн. долара.


Турция ще започне да добива петрол и газ близо до

Турция ще започне да добива петрол и газ близо до ...

......... района на Кипър. Севернокипърската турска република, подкрепяна от Анкара, твърди, че всяко офшорно богатство принадлежи и на нея, като партньор в създаването на Република Кипър през 1960 година. Островът е разделен през 1974 г. Безбройните миротворчески усилия се провалиха, а офшорното богатство все повече усложнява преговорите за обединяване на Кипър.


Новосформираният орган на разследващите съдии в Румъния започна разследвания срещу

Новосформираният орган на разследващите съдии в Румъния започна разследвания срещу ...

......... е "много сериозно". Управляващата партия в Румъния е подложена на силна критика от страна на Брюксел за възпрепятстване работата на съдиите и прокурорите и за подготовката на амнистиите за своите членове. Председателят на СПД Ливиу Драгня е осъден за корупция, поради което не може4ше да заеме премиерския пост след изборите.


Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев уволни правителството на страната, аргументирайки

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев уволни правителството на страната, аргументирайки ...

......... Нурсултан Назарбаев уволни правителството на страната, аргументирайки действията си с това, че „не бяха постигнати положителни промени“ в икономиката, предаде БГНЕС. „В много сфери на икономиката, въпреки приемането на много закони и правителствени решения, не бяха постигнати положителни промени“, гласи изявление на управляващия отдавна Назарбаев, публикувано на страницата на президентството.


Сигурността на европейските народи се оказа заложник на деструктивната политика

Сигурността на европейските народи се оказа заложник на деструктивната политика ...

......... от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), което бе подкрепено послушно и единогласно от всички натовци, независимо от, като минимум, противоречивостта на ситуацията около този договор. Такива действия водят до увеличаване на военно-политическото напрежение, включително в зоната нашето общо съседство“, подчерта първият дипломат на Москва.Парламентът на Албания от днес официално е без опозиция, след

Парламентът на Албания от днес официално е без опозиция, след ...

......... правосъдието и приздова полицията да не позволи „престъпникът Рама да напусне страната“. За разлика от предишния протест в събота, днес около сградата на парламента в Тирана имаше засилено полицейско присъствие. Имаше седем кордона от полицаи, от които три бяха от хора от частите за бърза намеса 5и на специалната „Шкипоня“.


Германската енергийна компания Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG (RWE) е напът да

Германската енергийна компания Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG (RWE) е напът да ...

......... дадат коментар. През 2017 г. Innogy беше отделена от RWE, превръщайки се в самостоятелна компания. В понеделник тя обяви, че планира да изгради две фотоволтаични централи с общ капацитет от 57 мегавата на територията на Канада. За изграждането им Innogy ще използва услугите на канадската компания Solar Krafte Utilities Inc.


Британските депутати може да гласуват ревизираната сделка за Brexit още

Британските депутати може да гласуват ревизираната сделка за Brexit още ...

......... съгласие за организиран развод ще бъде икономически опустошителна. "Ако не се стигне до споразумение и не мога да го изключа, това би имало ужасни икономически и социални последици във Великобритания и на континента. Но аз не съм много оптимистично настроен, когато става въпрос за този въпрос", твърди председателят на ЕК.


Основната причина за смъртта сред мъжете в трудоспособна възраст в

Основната причина за смъртта сред мъжете в трудоспособна възраст в ...

......... хил. мъже в трудоспособна възраст. По-рано министърът на здравеопазването Вероника Скворцова нарече алкохола основната причина за смъртта сред мъжете в трудоспособна възраст. В същото време тя припомни, че острата смъртност от алкохол е намаляла значително поради промяната на пазара на алкохолни напитки, на който има по-малко „заместители“ на истинските напитки.


Трима активисти събориха статуя на полски свещеник, обвинен в сексуални

Трима активисти събориха статуя на полски свещеник, обвинен в сексуални ...

......... полицията в Гданск Карина Каминска, имайки предвид тримата съборили паметника. Разрушаването на статуята дойде само часове преди откриването на забележителна среща на върха във Ватикана за борба срещу сексуалното насилие над деца. Статуята на Янковски и преди е била обект на действия от страна на хора, осъждащи извършеното от него.


Печалбата на Европейската централна банка (ЕЦБ) нарасна през 2018 г.

Печалбата на Европейската централна банка (ЕЦБ) нарасна през 2018 г. ...

......... Коментарите на Петер Прат предполагат, че ще бъде обсъден нов кръг от TLTRO още на следващата среща на ЕЦБ – на 7 март. Взимането на решение обаче, най-вече по условията на заемите, вероятно ще трябва да почака. „Обсъждането ще се случи много скоро в управителния съвет“, каза Прат на конференция във Франкфурт.


Най-силната икономика в Европа е зависима от мигрантите работници, като

Най-силната икономика в Европа е зависима от мигрантите работници, като ...

......... помогнат на чужденците с по-ниско ниво на квалификация да получа по-лесно разрешение за престой, ако не са граждани на ЕС. За разлика от тях, висококвалифицираните имигранти могат да получат „синя карта на ЕС“ и да останат в Германия. Само през 2018 г. страната е издала повече от 21 000 карти.


При стрелба в Мюнхен са загинали двама души. Предполага се,

При стрелба в Мюнхен са загинали двама души. Предполага се, ...

......... at a construction site and two dead persons, the homicide commission has taken over the investigation. There is no danger for the population. #München #Au — Polizei München (@PolizeiMuenchen) 21 февруари 2019 г. Стрелбата е избухнала на строителна площадка. Правоохранителните органи съобщиха, че няма опасност за населението. Води се разследване.


Каталунски сепаратисти блокираха рано тази сутрин възлови пътища и железопътни

Каталунски сепаратисти блокираха рано тази сутрин възлови пътища и железопътни ...

......... каквито в Испания са забранени. Без официално да призовава за стачка, регионалното, сепаратистко правителство отмени всички предвидени за деня събития. По-късно днес в Барселона са планирани шествия на студенти и на просепаратистката организация АНК (Асамблеа насионал каталана - "Каталунско национално събрание") . Лозунгът на АНК е "Самоопределението не е престъпление".


Папа Франциск откри в четвъртък знакова среща на върха във

Папа Франциск откри в четвъртък знакова среща на върха във ...

......... Франциск лиши от свещенически сан бивш кардинал - американеца Теодор МакКарик – по обвиненията, че е насилвал сексуално тийнейджър преди 50 години. Три теми - отговорност, отчетност и прозрачност - формират гръбнака на срещата на върха и ще предоставят на участниците ключовете за осигуряване на безопасността на децата, каза Купич.


Анкара оцени като

Анкара оцени като "неприемливо" отношение на комисията по външни работи ...

......... окончателния доклад по-реалистичен, безпристрастен. "Само такъв доклад ще бъде взет от нашата страна за разглеждане”, каза турски представител. От друга страна, докладчикът на ЕС за Турция в Туитър обяви, че очаква мнозинство в ЕП да гласува за приключване на преговорите за присъединяване с Турция, както направи външнополитическата комисия на Европарламента.


Италианският бюджет за 2019 г. не съдържа мерки, способни да

Италианският бюджет за 2019 г. не съдържа мерки, способни да ...

......... ще има значителен ефект върху растежа в Европа, като може да се повлияе и на Франция, тъй като това е един от нашите най-важни търговски партньори“, уточни той. Льо Мер посочи, че следващата седмица ще се срещне в Париж с Джовани Триа, като двамата ще обсъдят създалата се икономическа ситуация.


Русия трябва да се подготви за възможен опит на Запада

Русия трябва да се подготви за възможен опит на Запада ...

......... заяви на същата среща Путин. Руският президент определи ракетния комплекс "Авангард" като адекватен и асиметричен отговор на системата за противоракетна отбрана на САЩ. Путин каза също, че разчита съществуващото взаимодействие между руските и американските военни ще бъде използвано, за да не се създават в света нови кризи като Карибската.  


Рейтинговата агенция Fitch заплаши Великобритания с понижение на кредитния ѝ

Рейтинговата агенция Fitch заплаши Великобритания с понижение на кредитния ѝ ...

......... член 50 все пак е възможно, но то би изисквало съгласието на държавите членки на ЕС. „Макроикономическите перспективи са силно чувствителни към развитието на Brexit през следващите няколко седмици," каза Fitch. Паундът поевтиня спрямо долара след изявлението и се търгуваше за 1,3050 долара за паунд към 02.00 часа в Лондон. 


Няма напредък по отношение на желанието на британския премиер Тереза

Няма напредък по отношение на желанието на британския премиер Тереза ...

......... излизането на страната от Европейския съюз на 29 март, в случай че няма сделка за Brexit. Според агенцията въпросните министри искат да подкрепят инициатива, координирана от депутатката лейбъристка Ивет Купър и колегата ѝ консерватор Оливър Летуин, с цел забавяне на излизането на Великобритания, докато не бъде постигнато споразумение с ЕС.


Австрия е заинтересована от надеждни енергийни доставки и ще продължи

Австрия е заинтересована от надеждни енергийни доставки и ще продължи ...

......... OMV. Той има за цел да доставя на Европейския съюз 55 милиарда кубически метра руски природен газ годишно. Проектът за тръбопровода беше приветстван от някои страни в Европа и отхвърлен от други, които изразяват загриженост относно опасността от зависимост на Европа от Русия и последващата намалена транзитна роля на Украйна.


Ако американският президент Доналд Тръмп все пак реши да натовари

Ако американският президент Доналд Тръмп все пак реши да натовари ...

......... същото време. Германският канцлер Ангела Меркел защити автомобилната индустрия на страната през уикенда, изтъквайки, че този сектор не представлява заплаха за американската икономика и сигурност. Европейският съюз е подготвил съответен отговор на евентуалните американски мита, като планира да наложи такива на вносни стоки от САЩ на стойност 20 млрд. евро.


Павлос Елефтераидис, професор по публично право в оксфордския университет, написа

Павлос Елефтераидис, професор по публично право в оксфордския университет, написа ...

......... да се обърне към политическия център. Досега той е упражнявал власт за самосъхранение без никакъв план. Би било напълно погрешно да се нарича такова поведение на държавник. Европа със сигурност се нуждае от далновидни и смели лидери, но би било тъжно, ако позволим на опортюнистите да успеят с грубо превъплътяване."


Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще обсъди нови, няколкогодишни заеми

Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще обсъди нови, няколкогодишни заеми ...

......... започва да се прокрадва сред компаниите. Източници на Ройтерс заявиха миналата година, че ЕЦБ обмисля да предложи TLTRO с променлив лихвен процент, а не с фиксиран, като освен това обмисля по-кратки срокове. Намаляването на матуритета от сегашните четири години и предлаганата сума са други опции, които анализаторите смятат за възможни.


Въпреки неяснотите около Brexit, Великобритания остава една от най-предпочитаните дестинации

Въпреки неяснотите около Brexit, Великобритания остава една от най-предпочитаните дестинации ...

......... които е най-изгодно да се обучават студентите, имайки предвид и допълнителните разходи, които ще имат за настаняване, за живот, за транспорт”, обясни Николай Христанов от изложение „Световно образование”. В Дания и Швеция европейските студенти учат безплатно, но животът е много скъп. Българските студенти в чужбина записват най-често икономически специалности.  


Германското правителство представи днес мерки, които целят да намалят наполовина

Германското правителство представи днес мерки, които целят да намалят наполовина ...

......... се изхвърлят всяка година. Една петиция събра през 2008 година в Европа над един милион подписа: тя настояваше да стане задължително големите супермаркети да даряват непродадената храна на благотворителни организации, които я искат, вместо да я изхвърлят или унищожават. Такъв е случаят във Франция след гласувания през 2016 година закон.


Стотици представители на

Стотици представители на "жълтите жилетки" протестираха пред сградата на ООН ...

......... на демонстрациите. Част от тях са загубили крайници или имат тежки и необратими наранявания, причинени от полицаи. Преди седмица експерти от ООН изразиха притеснение за насилието по време на протестите в Париж. Според тях, по този начин се ограничават правата на хората и биват обезкуражени да демонстрират гражданските си права.


Европейските борси приключиха търговията в сряда на зелена територия на

Европейските борси приключиха търговията в сряда на зелена територия на ...

......... планираното поглъщане за 9,5 млрд. долара от страна на Asda (притежавана от Walmart) трябва или да бъде блокирано или ще бъде изискана продажбата на значителен брой магазини. Швейцарската UBS отчете спад в цената на над 3% след новината за рекордната глоба от 4,5 млрд. евро във Франция заради данъчни измами.


Страните членки едва одобриха закона за авторското право, като така

Страните членки едва одобриха закона за авторското право, като така ...

......... на риск, заради нарастващата опозиция в Европейския парламент. Една от основните пречки за сделката е искането на ЕС е YouTube и други платформи да премахват незаконно съдържание използвайки автоматични филтри. Финалното гласуване в парламента се очаква да се състои през март или април, като резултата за момента е доста несигурен.


Комисия във френския Сенат настоя за разследването на трима съветници

Комисия във френския Сенат настоя за разследването на трима съветници ...

......... Бас, сенатор от опозиционната дясноцентристка "Републиканците" и ръководител на разследващата комисия. Сега председателят на горната камара на френския парламент трябва да реши дали да приеме препоръките на комисията и да внесе жалба в прокуратурата. Лъжесвидетелстването под клетва се наказва със затвор до 5 г. и глоба от 75 000 евро.


Френски съд призна швейцарската банка UBS за виновна за извършването

Френски съд призна швейцарската банка UBS за виновна за извършването ...

......... сходни дела в САЩ, където UBS прие да плати 780 млн. долара за уреждане на спор през 2009 г., и в Германия, където се съгласи да плати глоба от 300 млн. евро през 2014 г. Миналия месец UBS обяви нетна печалба от 4,9 млрд. долара за 2018 г., припомня Ройтерс.


Британският премиер Тереза Мей заяви в сряда, че преразгледаната сделка

Британският премиер Тереза Мей заяви в сряда, че преразгледаната сделка ...

......... в нея, дърпащи страната в различни посоки. Все още не е ясно каква ще бъде позицията на новата независима група в парламента по отношение на Brexit и дали тя ще бъде една за всички нейни представители. Тримата бивши тори вече веднъж гласуваха срещу стратегията на премиера за излизане от блока.


Тежката артилерия на Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви за

Тежката артилерия на Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви за ...

......... банкови кредити, известни като TLTRO. Икономистите настояват новите заеми да не се възприемат като подарък за банките, а като програми, целящи да гарантират, че домакинствата и компаниите ще могат да взимат назаем пари лесно и евтино, като по този начин се смажат колелата на икономиката на фона на глобалното забавяне.


Италианският вицепремиер Матео Салвини отхвърли възможността за промени в настоящия

Италианският вицепремиер Матео Салвини отхвърли възможността за промени в настоящия ...

......... Във вторник той получи ключова подкрепа от комисията за защита на имунитета в Сената, която гласува с 16 на шест срещу искането на сицилиански министерски трибунал за завеждане на дело срещу вицепремиера, съобщава Bloomberg. Сега въпросът се очаква да бъде разгледан от целия Сенат, който ще гласува до 25 февруари.


Русия ще насочи отговора си не само към държавите, където

Русия ще насочи отговора си не само към държавите, където ...

......... все нови и нови незаконни от страна на международното право санкции“, посочи държавният глава. Друга тема, която той засегна в годишното си обръщение бе и тази за икономическото състояние на Русия, рисувайки една относително положителна картина въпреки оценките на някои анализатори, според които облаците над страната се сгъстяват.

Трима народни представители от управляващата във Великобритания Консервативна партия я

Трима народни представители от управляващата във Великобритания Консервативна партия я ...

......... така и в страната", така че "прекратяването на членството след четири десетилетия никога не можеше да бъде лесно". Но като изпълняваме ангажимента си в програмата и изпълняваме решението на британския народ, вършим правилното нещо за нашата страна. И по този начин можем да вървим напред към по-светло бъдеще", допълни тя.


Една от най-големите въгледобивни компании в света Glencore Plc взе

Една от най-големите въгледобивни компании в света Glencore Plc взе ...

......... към мрежата от инвеститори Climate Action 100+, която управлява близо 32 трлн. долара. Другите големи имена в бизнеса с въглища също следват примера на Glencore. Поне 15 от най-големите банки в света са прекратили инвестициите във въглищната индустрия, с което принуждават компаниите от бранша да се пренасочат към алтернативни активи.


Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще трябва да плати 500

Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще трябва да плати 500 ...

......... Амстердам предизвика опасения сред фармацевтичните компании, които се страхуват от потенциално нарушаване на регулирането на лекарствата. Промяната ще изисква и значително преразпределение на надзорната работа след загубата на британски експерти от регулаторната система. През 2017 г. България също кандидатства за нов дом на агенцията, но София изгуби надпреварата с Амстердам.


Президентът на Русия Владимир Путин предложи да се въведе

Президентът на Русия Владимир Путин предложи да се въведе "данъчна ...

......... Военна техника Владимир Путин съобщи, че работата над хиперзвуковата ракета "Циркон", способна да развие скорост до девет пъти скоростта на светлината, върви по график и ще бъде завършена в срок. Всички лазерни комплекси "Пересвет", намиращи се в пробна експлоатация, ще застъпят бойно дежурство през декември 2019 година, допълни още Путин.


Microsoft е открила хакерски дейности срещу демократични институции, мозъчни тръстове

Microsoft е открила хакерски дейности срещу демократични институции, мозъчни тръстове ...

......... предлага и в Швеция, Дания, Холандия, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Португалия и Словакия. Германските власти се опитват да укрепят кибернетичната сигурност преди критичните избори за Европейски парламент през май, след като хакерска атака, извършена от 20-годишен студент, разкри лични данни на стотици политици, показвайки уязвимостта на най-голямата икономика в Европа.


Руските военни вече нямат право да носят смартфони, таблети и

Руските военни вече нямат право да носят смартфони, таблети и ...

......... терористи и екстремистки организации". През последните години снимките и видеозаписите, публикувани по невнимание онлайн чрез смартфони от членове на руската армия, разкриха информация за местоположението и движенията на нейните войски и оборудване. Чрез тях стана публично достояние информация за сраженията в Източна Украйна и за руската военна кампания в Сирия.


Майката на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, който бе

Майката на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, който бе ...

......... на Сергей, защото иначе той със сигурност би се свързал с възрастната си майка. Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в английския град Солсбъри със симптоми на отравяне на 4 март. Великобритания обяви, че те са отровени с "Новичок", разработен в Русия. Москва отрича всякаква връзка със случая.


Авиокомпанията Air France-KLM възнамерява да засили ефективността си, за да компенсира по-високите

Авиокомпанията Air France-KLM възнамерява да засили ефективността си, за да компенсира по-високите ...

......... увеличил с 3,4 процента до 24,46 млн. души през последното тримесечие, заяви групата, а приходите на единица са спаднали с 0,6%. Нискобюджетното звено Transavia обаче отбеляза силни резултати с 9-процентов годишен оперативен марж за френските си операции, докато се готви да увеличи капацитета си с около 10% през 2019 г.


Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение ще бъде

Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение ще бъде ...

......... ще проведе с Мей „приятелски“ разговор. Източници от ЕС изразиха недоволство от позицията на Великобритания по развода с ЕС, тъй като британският министър по въпросите на Brexit не е направил никакви нови предложения при последното си идване в Брюксел в понеделник, когато проведе разговор с представителя на блока Мишел Барние.


Британската банка HSBC, най-големият кредитор в Европа, е успяла да

Британската банка HSBC, най-големият кредитор в Европа, е успяла да ...

......... Турция през 2018 г. е в размер на 35 млн. долара, т.е. значително по-малко от тази на HSBC. Финансовите пазари в Турция бяха разтърсени през миналата година заради влиянието на американските санкции, съчетани с прегряването на местната икономика. Стойността на турската лира се понижи до рекордно ниско ниво спрямо долара.


Испански град, който се опитва да отслабне със 100 000

Испански град, който се опитва да отслабне със 100 000 ...

......... В Нарон имало около 3000 жители с наднормено тегло. Според Пинейро, въпреки че най-голям интерес предизвиква масовото отслабване, истинската цел на инициативата е по-скоро цялостно подобряване на начина на живота на жителите на града. Според ръководителите на експеримента, броят на приетите в болница спаднал с 48 процента през последната година.


Украйна ще проведе заедно с Европейския съюз учения за предпазване

Украйна ще проведе заедно с Европейския съюз учения за предпазване ...

......... избори в Украйна ще бъдат на 31 март. В избирателните листи бяха включени рекордните 44 кандидати за поста. Проучванията на общественото мнение сочат, че най-много гласове ще вземе бившия премиер на страната и лидер на партия "Отечество" Юлия Тимошенко, въпреки че някои прогнози сочат като водещ кандидат шоумена Владимир Зеленски.


Осми депутат напусна Лейбъристката партия в рамките на 48 часа,

Осми депутат напусна Лейбъристката партия в рамките на 48 часа, ...

......... е и ако още лейбъристи отидат във водената от Лусиана Бъргър и Чука Умунна група - с идеята да спечели повече гласове на евентуален вот и да си подсигури по-стабилно управление. Засега консерваторите казват, че следващите избори ще са през 2022 година, както е "по график". На снимката: Джереми Корбин


Президентът на Русия Владимир Путин ще изнесе пред двете камари

Президентът на Русия Владимир Путин ще изнесе пред двете камари ...

......... страната с презентация на нови оръжия. Според руски медии сега се очаква той да обърна по-малко внимание на външната политика и да говори за положителни теми като подновената космическа програма, както и да засегне вътрешни теми, които вълнуват руснаците, като проблема с извозването на боклука и сметищата край населени места.


Европейската комисия се закани да вземе мерки срещу Полша, пише

Европейската комисия се закани да вземе мерки срещу Полша, пише ...

......... намеси", казва още Франс Тимерманс. В момента срещу Полша тече процедура, започната от Европейската комисия, за неспазване на върховенството на правото. Резултатът от нея може да бъде отнемане на правото на глас на Полша в Европейския съюз. Подобна процедура не е водена срещу нито една страна от ЕС.    


Безпрецедентно събитие срещу проявите на антисемитизъм се състоя във Франция.

Безпрецедентно събитие срещу проявите на антисемитизъм се състоя във Франция. ...

......... това е дело на Черните вълци от Елзас - неонацистка, сепаратистка група, активна през 70-те години на XX век. Това беше вторият подобен случай в района, като през декември други 40 гроба, както и паметник на жертвите от Холокоста, бяха поругани в градче на около 30 километра от следващата атака.


Европейският съюз обвини Унгария, че разпространява

Европейският съюз обвини Унгария, че разпространява "абсурдни конспиративни теории". Причина ...

......... задкулисно въздейства върху политическия процес в ЕС чрез Брюксел. А според The Telegraph включването на Юнкер в поредната кампания срещу Сорос е пример колко се засилват антиевропейските настроения сред управляващите в Унгария, макар че на хартия партията на Орбан е част от европейското политическо семейство, в което влиза и Юнкер.


Европейският съюз (ЕС) и САЩ биха могли да прибавят към

Европейският съюз (ЕС) и САЩ биха могли да прибавят към ...

......... 27 милиарда за ЕС и с 26 милиарда евро за САЩ, допълва ЕК. Анализът ще бъде публикуван по-късно. Той се появява на фона на притесненията, че Тръмп може да повиши вносните мита за европейските коли въпреки споразумението от юли с Юнкер това да не стане, докато текат търговските преговори. /БТА/


Мъж нападна с нож и рани четирима души във френския

Мъж нападна с нож и рани четирима души във френския ...

......... във френския град Марсилия. Това съобщи регионалното издание La Provence, цитирано от bTV. Пострадали са трима мъже, на 23, 27 и 35 години и една жена на 52 години. Двама от тях са транспортирани в болница. Нападателят е застрелян от пристигналите на място полицаи, след като извадил оръжие срещу тях.


Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гайдо обяви, че няколко страни

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гайдо обяви, че няколко страни ...

......... por parte de Italia, España, Reino Unido, Alemania y Francia. ¡Gracias por respaldar nuestra lucha por la vida de cientos de miles de venezolanos! pic.twitter.com/0Gksg3aagj — Juan Guaidó (@jguaido) 19 февруари 2019 г. По данни на местни медии, страните от Общността ше изправят в латиноамериканската страна около 70 тона медикаменти.


Мъж рани двама пешеходци с нож във френския град Марсилия,

Мъж рани двама пешеходци с нож във френския град Марсилия, ...

......... във френския град Марсилия, преди да бъде застрелян от полицията, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. Атаката се е случила в центъра на втория по големина френски пристанищен град. От полицията съобщиха, че те са стреляли по нападателя, след като той ги е заплашил с оръжие. Мъжът е в критично състояние.


Хаотичен Brexit ще предизвика „значителен шок“ за вече отслабената европейска

Хаотичен Brexit ще предизвика „значителен шок“ за вече отслабената европейска ...

......... за банките или продължаване на реинвестиране на постъпленията от облигационния портфейл за 2,6 трлн. евро. Според него обаче засега няма защо да се бърза. „В момента анализираме причините за икономическото забавяне в Европа, някои от които са временни“, допълва Де Гуиндос. „Няма да вземем решение, докато не изготвим цялостен анализ“.


В швейцарски ски курорт лавина е затрупала между 10 и

В швейцарски ски курорт лавина е затрупала между 10 и ...

......... В швейцарски ски курорт лавина е затрупала между 10 и 12 скиори, съобщи местният вестник Nouvelliste, позовавайки се на думите на кмета на Кран Монтана. По-рано полицията на кантона, в който се намира Кран Монтана, съобщи, че лавината може би е отнесла "няколко човека“. Към момента няма повече информация.


Естонският финансов регулатор съобщи днес, че местното подразделение на датската

Естонският финансов регулатор съобщи днес, че местното подразделение на датската ...

......... вече е спряла да предоставя услуги на частни лица и местни компании. Миналата година 10 бивши служители на естонския клон на Danske Bank бяха задържани във връзка със скандала. Те са предимно мениджъри, работещи с клиенти, и са заподозрени, че за знаели, че помагат на клиентите си да перат пари.