Екип от УМБАЛСМ

Екип от УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов" създаде изключително практично ...

......... изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния. Неадекватната първа помощ е огледален образ на наличната информация в Интернет и мобилните приложения. Мобилната апликация беше представена от автора на IV-та Национална конференция по пластично възстановителна и естетична хирургия, проведена в периода 3-5 май 2019 г., к.к Златни Пясъци.


Инициативата

Инициативата "Семейни обиколки в София" е не просто едно "шляене" ...

......... храм-паметник „Александър Невски“, включва повечето туристически забележителности и завършва до Музея на София. Организаторите са убедени, че обиколките са полезни и интересни не само за децата. Порасналите жители на столицата също могат да научат къде е центърът на София, например, както и други факти от историята и кътчета на града.


Деветото издание на единствения международен фестивал за съвременен и социален

Деветото издание на единствения международен фестивал за съвременен и социален ...

......... юни, понеделник, от 17.00 часа, във Френския Институт в София. "Мини Арт Фест" 9 ще има своето своеобразно продължение и в Пловдив, на 4 и 5 юни, като част от  проекта "OdysséKaravana" в рамките на Европейската столица на културата 2019. Цялата програма на събитието вижте тук: Сподели с твоите приятели


Поради засиления интерес към атракционния влак с парния локомотив Баба

Поради засиления интерес към атракционния влак с парния локомотив Баба ...

......... локомотив е служил по съвкупност най-дълго време поетът-революционер Никола Йонков Вапцаров. Трудно може да се намери друга железопътна администрация, която да е използвала в продължение на 50 години без прекъсване такива тендерни локомотиви при условията на една редовна експлоатация. Експлоатационният живот на парен локомотив № 46.03 е около 44 години.


Една от най - големите надежди на българското плуване е

Една от най - големите надежди на българското плуване е ...

......... да извърви един дълъг и труден път, който да я изведе на Олимпийските игри през 2024 -та година, дори участие в Токио 2020 е напълно възможно предвид труда, който полага и желанието и мотивацията, която я тласка напред. Това е нейната мечта и тя неуморно тренира, за да я усъществи. 


Кметът на Кнежа Илийчо Лачовски и тази пролет награди трима

Кметът на Кнежа Илийчо Лачовски и тази пролет награди трима ...

......... "За трета поредна година инициирахме тази кампания като стимул за всички вас, съвестни данъкоплатци. Средствата за наградния фонд са лични, подсигурени от месечните ми възнаграждения през годината. Честито на печелившите! Благодаря на всички, които се включиха в томболата и заплатиха навреме своите задължения!", написа във Facebook профила си Илийчо Лачовски.Второто литературно четене по проекта „Писателите и Пловдив“ ще се

Второто литературно четене по проекта „Писателите и Пловдив“ ще се ...

......... датска пианистка Кристина Бьорке, която ще изпълни пиеси за пиано на най-големия датски композитор на ХХ в. Карл Нилсен. Вход свободен.  Проектите „Писателите и Пловдив“ и Международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2019 се реализират с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар за годината.


Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев

Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев ...

......... позиционираме ставата добре и да компенсираме скъсяването на крака”, разкрива подробности от интервенцията травматологът. „За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно – това е хубавото”, оптимист е проф. Цачев.


Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев

Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев ...

......... позиционираме ставата добре и да компенсираме скъсяването на крака”, разкрива подробности от интервенцията травматологът. „За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно – това е хубавото”, оптимист е проф. Цачев.


Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев

Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев ...

......... позиционираме ставата добре и да компенсираме скъсяването на крака”, разкрива подробности от интервенцията травматологът. „За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно – това е хубавото”, оптимист е проф. Цачев.


Бившата фабрика за керамика на италианския град Лавено Момбело е

Бившата фабрика за керамика на италианския град Лавено Момбело е ...

......... представих подробно проекта си като презентация и чух доста добри отзиви за него. И съм много щастлива от това. На 24 години, току-що завърших УАСГ - София, катедра "Интериорен дизайн". Иска ми се да практикувам в България, но обмислям и втора магистратура в чужбина. Проучвам варианти и университети в Европа. Четвъртокласникът Деян Калапишев от столичното 104 основно училище „Захари Стоянов”,

Четвъртокласникът Деян Калапишев от столичното 104 основно училище „Захари Стоянов”, ...

......... това ти е шанс следващият път да станеш първи". Кастрева му пожела и още по-добър късмет, да влезе в СМГ и да продължи да съчетава математиката с музиката. Репортер на Аctualno.com стана свидетел на награждаването след разговор с началника на РУО-София-град по друг повод - кризата за кадрите в образованието.


Лъчезар Томов от Бургас все още не ходи на училище,

Лъчезар Томов от Бургас все още не ходи на училище, ...

......... твоите успехи и медали. Математиката винаги е била един от най-силните посланици на нашата страна и града ни пред света. Талант, ученолюбие и старание като твоето, правят така, че името България да се чуе далеч зад граница", каза кметът Димитър Николов по повод получаването на златното отличие от талантливото бургазлийче.


Учени от Института по механика на БАН (ИМех-БАН) работят върху

Учени от Института по механика на БАН (ИМех-БАН) работят върху ...

......... Пенев. Освен това при тази концепция големината и стартовото тегло на космическите апарати могат да се намалят, което, заедно с многократното им използване, силно съкращава разходите. В рамките на европейския проект екипът на Института по механика (ИМ) на БАН разработва прецизни аеродинамични модели на ракетния ускорител и на влачещия самолет.


"От цялото си сърце и душа благодаря на всички хора, ...

......... съседни области да търсят подкрепа на журналисти в Смолян. Те също не са оставени без отглас и получиха голямо „Благодаря“, което даже не бе медийно отразено.   И ако всичко това е пример за човешка съпричастност и журналистическа колегиалност от Смолян, нека той се последва! Няма по-възвишено състезание, освен по доброта!


С медали от Тайландската международна математическа олимпиада (TIMO) се връщат

С медали от Тайландската международна математическа олимпиада (TIMO) се връщат ...

......... 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови, са спечелили малките български математици на състезанието в Пукет. За два астрономически часа над 1500-те участници от 22 страни са решавал 30 задачи от пет области на математиката. Тайландска международна математическа олимпиада (TIMO) е ежегодно състезание, което се организира от Тайландското математическо общество.Днес, 7 април, се отбелязва Световният ден на здравния работник.

Днес, 7 април, се отбелязва Световният ден на здравния работник. ...

......... престилки, Dunkin’ Donuts стартира своята кампания "Зареди се с позитивна енергия". Служителите на Dunkin’ Donuts зареждат с позитивна енергия всяка напитка, която приготвят, и вярват в енергията на споделеното кафе с приятел, която носи удоволствие, съпреживяване, топлина, наслада. В Световния ден на здравето и във всеки друг - БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!


Публичното представяне на

Публичното представяне на "Социален цирк" за работа с деца със ...

......... на бандата The Bedlam Club. Фондацията събира средства, за да закупи цирковата тента и да изгради постоянен „Социален цирк“ в София. (Банкова сметка в Уникредит Булбанк: BG91UNCR 7000 1522 8142 36). За повече информация: Лице за контакт: Гео Калев, президент на Фондация Мини Арт Фест, тел +359 897 555 484


Ентусиасти от Асеновград помагат доброволно на хора, грижещи се за

Ентусиасти от Асеновград помагат доброволно на хора, грижещи се за ...

......... образцово място и една от най-популярните туристически дестинации над Асеновград", призовават доброволците. Сборният пункт на тръгване в неделната утрин е пред детска градина "Мир" в квартал "Изток" в Асеновград - 10:00 ч. В 11:00 ч. пък пред манастир "Света Петка" ще се събира друга група ентусиасти, готови да помогнат безвъзмездно.


Учени от БАН в партньорство със свои колеги от СУ

Учени от БАН в партньорство със свои колеги от СУ ...

......... от първостепенно значение. Специално за автомобилната индустрия се разработва хибриден вариант - литиево-натриева батерия, която съчетава високата мощност на литиево-йонната с ниската цена на натриево-йонната. „Това е пилотен проект с многообещаващи първоначални резултати, но постигането на крайната цел изисква още проучвания, изпитания и средства“, обясни проф. Радостина Стоянова от ИОНХ-БАН


До 4 години учените от Българската академия на науките ще

До 4 години учените от Българската академия на науките ще ...

......... да достигнем до продукти със статут на хранителна добавка. Ние изследваме много неща, така че не мога да кажа какво точно ще открием. Между тях може да има добавка за стимулиране на имунната система, нещо което да забавя невродегенеративните процеси, нещо което да подпомага противотуморната терапия", обясни още доц. Угринова.


Незрящо момче изкачи връх Мусала с помощта на доброволческата инициатива

Незрящо момче изкачи връх Мусала с помощта на доброволческата инициатива ...

......... накрая на света. Много хубаво преживяване", разказва Цветан. Момчето споделя пред Нова телевизия, че изкачването на Мусала е негова мечта още от преди година. "Цецо е първото незрящо момче, което качваме към върха", споделят неговите водачи. Те са помогнали на много хора с двигателни проблеми да направят преходи в планината.


Благотворителен концерт „Деца свирят за деца“ ще се проведе в

Благотворителен концерт „Деца свирят за деца“ ще се проведе в ...

......... събития, чиято цел е да се привлече вниманието към хората със синдрома, към техните специфики и потребности, както и към ролята им в обществото. На този ден всички, които подкрепят кампанията, се обуват с шарени чорапи. Мотото й е „Светът е шарен“ и, обувайки цветни чорапи изпращаме посланието „Аз приемам“.


След като в края на 2018 се завърнаха от Международния

След като в края на 2018 се завърнаха от Международния ...

......... Николай Коляда. Жанрът е трагикомедия, а иронизирането на „културната“ родна действителност е в основата на спектакъла – „Хората на изкуството са изкуствени!“, през сълзи заявява Нина Заречная (В. Винченцо). Използвани са съвременни средства и похвати при поставянето. Вече спектакълът има и промо видео, създадено специално за международните селекции по фестивали.


Лекари от двете университетски болници Пирогов и Майчин дом изродиха

Лекари от двете университетски болници Пирогов и Майчин дом изродиха ...

......... това е вторият случай на съвместни мерки на двете болници за спешна реакция при множествени травми от автомобилни катастрофи с бременни. Лекарите наблюдават тревожната тенденция на зачестили случаи на пострадали родилки при ПТП и се обединяват в необходимостта от съвместна инициатива за повишено внимание и спазване на правилата за безопасност. 


Български емигранти откриха училище в германския град Дортмунд, федерална провинция

Български емигранти откриха училище в германския град Дортмунд, федерална провинция ...

......... и в него ще се преподават уроци за родината всяка събота между 14:30 часа и 17:00 часа, допълва агенция Фокус. Предметите, които ще се изучават от класовете, са български език и литература, история и география. Децата, записани в новото учебно заведение, са задължени паралелно да посещават основно или средно училище.


Българската състезателка Радослава Мавродиева записа най-големия си успех в кариерата

Българската състезателка Радослава Мавродиева записа най-големия си успех в кариерата ...

......... Втора остана водачката в европейската и световната ранглиста Кристина Шваниц от Германия с 19.11 м, а бронзът остана за унгарката Анита Мартон, която постигна резултат от 19.00 м. 31-годишната ни състезателка донесе първо злато на България от Еврошампионат на закрито от 2005 година, когато Ивет Лалова триумфира на 200 метра.


Благотворителен концерт за абитуриентски бал на осем момичета и две

Благотворителен концерт за абитуриентски бал на осем момичета и две ...

......... сцената ще се изявят Теди Александрова, Хамид Имамски, НУФИ - Широка лъка, Филип Синапов, клуб за народни танци "Хоро" към читалище "Орфееви гори" в Смолян и други. Водещ ще бъде примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова. На касата на театъра ще има и кутия за събиране на дарения за абитуриентите.


Сърцето - този символ на съпричастност, доброта, надежда и подкрепа,

Сърцето - този символ на съпричастност, доброта, надежда и подкрепа, ...

......... ноември 2018 година деца от гимназията за приложни изкуства в София ни се обадиха да попитат кога ще могат да си купят тениски за бала", каза още той. Атанас Фурнаджиев изказа благодарност на партньорите и изрази надежда тази година инициативата да стане още по-популярна и повече деца да бъдат подпомогнати.


Мартенска благотворителна кауза започна в Благоевград. Студентският съвет на ЮЗУ

Мартенска благотворителна кауза започна в Благоевград. Студентският съвет на ЮЗУ ...

......... като крайната му дата е първи март. Мартениците, които ще се продават на базара са ръчно правени от доброволци, като средствата от продажбата им ще отидат в Център за настаняване от семеен тип - Благоевград. Това е втората поредна инициатива на организациите, след като миналата година отново направиха благотворителен базар.


Младежки център Враца

Младежки център Враца "СЪРЦЕ" ще се включи в благотворителната кампания ...

......... се надяват, че кампанията ще има успех сред врачани. В апела си те посочват, че това е една добра кауза и „всички трябва да бъдем единни в подобни инициативи, защото природата има нужда, болниците имат нужда, а недоносените бебета и хората в затруднено положение имат НЕОТЛОЖНА нужда! ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!"


С примери от детски приказки специалисти успяха да провокират вниманието

С примери от детски приказки специалисти успяха да провокират вниманието ...

......... им бъдат представени и видовете възпитателните мерки, налагани при извършване на противообществени прояви от малолетни и непълнолетни. Инициативата на образователното министерство ще завърши на 16.04.19 г., когато в Районен съд–Първомай ще се проведе Ден на отворените врати. Тогава са предвидени викторина за учениците и симулативен съдебен процес в Съдебната палата.


След приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната програма за

След приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната програма за ...

......... един зелен континент, пълен с живот. Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южният континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята.


Анонимен дарител е платил хотел на 70 бездомници по улиците

Анонимен дарител е платил хотел на 70 бездомници по улиците ...

......... на спасението” получили информаци, че анонимен дарител е готов да заплати хотел на всички 70 бездомни до края на седмицата. Човекът помолил да остане анонимен, но за доброто му дело стана ясно от публикации в местни медии, допълва bTV. Най-малко осем души са починали заради ниските температури от последните дни.


На 28 януари от 18.00 ч. в Европейския парламент в

На 28 януари от 18.00 ч. в Европейския парламент в ...

......... Мадрид, Испания, посолството на Венецуела в България; както и частни колекции у нас и в чужбина - Германия, Австралия, Гърция, Франция, Италия, Нова Зеландия, Русия, Турция, Украйна, Узбекистан, Йордания, САЩ и др. Това, което отличава Вили е нестандартното съчетаване на музика и живопис. Вижте картините от изложбата в галерията ТУК


Алея на кирилицата създават в Пловдив. Идеята възникнала през лятото

Алея на кирилицата създават в Пловдив. Идеята възникнала през лятото ...

......... кирилицата и едновременно с това да се промени негативната и все по-разпространяваща се нагласа в обществото, че хората с увреждания са пасивни потребители на грижи. Чрез проекта ще се покаже, че те също носят своя потенциал, социален опит и възможности.", каза за Actualno.com председателят на неправителствената организация - Вили Маринова.


"Българските училища тук са платени, за тях това е бизнес, ...

......... бъдат дарени в магазина за мелене на кафе до автогарата (отговорник - Мариана) и във фризьорския салон в Търговския център в града (отговорник - Марияна). Останалите пунктове могат да бъдат открити в страницата на събитието във Фейсбук. Срокът за събиране на творбите, преди да потеглят за Англия, е 3-ри Март.


Д-р Иван-Асен Шишманов от

Д-р Иван-Асен Шишманов от "Пирогов" беше награден от SPAF Academy. ...

......... Световен Конгрес по Кардиология, който ще се проведе в Париж през август-септември. Фокусът на конгреса тази година ще бъдат разликите в честотата, клиничното протичане, диагностичните методики и терапевтичния подход на различните заболявания в областта на кардиологията“, разказа д-р Шишманов. Очаква се броят на посетителите да бъде над 30 000 души.


Българска писателка влезе в учебните програми в САЩ. Разказът на

Българска писателка влезе в учебните програми в САЩ. Разказът на ...

......... от къртица" можете да прочетете тук. Здравка Евтимова е родена през 1959 г. в Перник. Завършила е английска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Нейни разкази са публикувани в над 32 държави. Носител е на множество национални и международни награди.


Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк ...

......... които целят запознаването и обикването на българската история по приятен и забавен начин. Книжките са преведи на над 7 чужди езика, което съответства с дългосрочната цел за популяризирането на богатата и ценна българска култура по света и промяна на възприятието за българите, както сред чужденци, така и сред самите нас.


Българка украси корицата на модната библия VOGUE. Става въпрос за

Българка украси корицата на модната библия VOGUE. Става въпрос за ...

......... на пазара. Мога смело да кажа, че съм видяла доста от кухнята на модната индустрия", споделя амбициозната красавица. В момента Ивелина работи в Лондон като маркетинг специалист за два световноизвестни модни бранда. Благотворителността също не е чужда за нея, а скоро предстои да представи новите си проекти и в България.


Българка украси корицата на модната библия VOGUE. Става въпрос за

Българка украси корицата на модната библия VOGUE. Става въпрос за ...

......... на пазара. Мога смело да кажа, че съм видяла доста от кухнята на модната индустрия", споделя амбициозната красавица. В момента Ивелина работи в Лондон като маркетинг специалист за два световноизвестни модни бранда. Благотворителността също не е чужда за нея, а скоро предстои да представи новите си проекти и в България.


Роми от Видин, които работят в Германия, събраха средства и

Роми от Видин, които работят в Германия, събраха средства и ...

......... Англия, Белгия, Холандия. Дарителите са били трогнати от инициативата да се помогне на деца в нужда. През 2018 година емигриралите роми, родени и израсли в квартал „Нов път” на  Видин и сега работещи в Германия, по същия начин са зарадвали 75 деца, допълни Асен Митков, организатор на дарението във Видин.


24-годишният Александър Димов от Смолян вчера е намерил портмоне с

24-годишният Александър Димов от Смолян вчера е намерил портмоне с ...

......... всички банкноти. „Към момента се извършват съответните действия за установяване на собственика на изгубеното портмоне с цел то да бъде върнато. Каним собственика да се яви в РУ- Смолян, за да получи портмонето си. Изказваме благодарност и поздравяваме Александър Димов за честността и доблестната постъпка!“, съобщават от полицията в Смолян.


Последните две големи червени сърца, в които ще се събират

Последните две големи червени сърца, в които ще се събират ...

......... купена маса за новородени за нуждите на АГ отделението на МБАЛ Поморие. „Сърцето на Каблешково” е монтирано пред читалището в града. Всички, които имат желание да помогнат на каузата, да продължават да събират пластмасови капачки, с които ще се пълнят съоръженията и така ще дарят здраве и радост на свои съграждани.


Семейство англичани дариха над 10 000 паунда за читалището в

Семейство англичани дариха над 10 000 паунда за читалището в ...

......... ще падне разбират и Иън и Катрин - също избрали Миндя за свой втори дом преди 12 години. Така, тайно семейството дарява 10 000 паунда. Бевърли, Иън и Катрин вече плануват следващите си проекти - искат да превърнат едната зала на читалището в театър, а другата - във фитнес зала.


Благотворителен час по йога помага на социално слаби хора от

Благотворителен час по йога помага на социално слаби хора от ...

......... е насочена към хора, които не могат да си осигурят разнообразна празнична трапеза или уют по това време от годината. Идеята е обединени от една кауза гражданите на България заедно да осъществят благородната инициатива и да предоставят топъл обяд, дреха или дори компания на над 100 души от всеки град.


Директорът на областната дирекция на МВР във Велико Търново ст.

Директорът на областната дирекция на МВР във Велико Търново ст. ...

......... за Actualno.com  г-жа Марияна Христова от областната дирекция на МВР във Велико Търново. С грамота беше наградена и г-жа Иванка Брънзелова от Училища „Европа” - Велико Търново, която своевременно е оказала съдействие на децата да предадат в полицията намереното от тях. Родители споделиха, че са горди с достойната постъпка на своите деца.


Точно 180 възрастни асеновградчани, ползващи услугата

Точно 180 възрастни асеновградчани, ползващи услугата "Домашен социален патронаж", получиха ...

......... една третокласничка, която носела същото име, като неговата внучка - също ученичка в трети клас. А внучката живеела със семейството си в чужбина. Човекът толкова се е развълнувал, че настоявал инициаторите да открият детето, от което той е получил картичката, и да му благодарят от негово име.      


Kампанията

Kампанията "Подари Коледа" и БЧК Бургас зарадваха деца от село ...

......... доброволците са зарадвали 1600 деца с подаръци, лакомства и коледни тържества. Заслугата за набирането на средства за децата в риск, е на младежите доброволци от БМЧК, които разпространяваха коледни картички в училищата, сред  своите връстници. Така беше изпълнена целта на кампанията, която е – деца, помагат на деца.    


Община Гоце Делчев зарадва своите жители с новината, че стартира

Община Гоце Делчев зарадва своите жители с новината, че стартира ...

......... обядват в училище и споделят, че така децата могат да остават и на занималня. Учителите също отчитат, че благодарение на програмата се наблюдават много положителни ефекти – голяма част от учениците подобряват успеха си, намален е броят на безпричинните отсъствия, всички ученици са преминали в по-горен клас", коментират от общината. 


Малки художници от плевенската арт школа „Колорит“ спечелиха 29 награди

Малки художници от плевенската арт школа „Колорит“ спечелиха 29 награди ...

......... стимулирал деца и младежи на възраст от 4 до 20 години от Европа и света да творят и създават оригинални творби, изпълнени в различни техники на живописта и графиката. Международната изложба обединява най-ярките постижения на участниците в арт форума, сред които са творбите и на плевенските деца, пояснява Майя Ананиева.


Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев организира инициатива в Сандански, която

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев организира инициатива в Сандански, която ...

......... или международно ниво. За официалната церемония по награждаването в Сандански бе и световната звезда в професионалния бокс Дейзи Ланг. „През тази година искахме да направим нещо за всички деца и тъй като Сандански отново има кино, решихме, че да ги поканим в него е една добра идея“, обясни Александър Манолев.


Да оцелееш без вода и храна при минусови температури в

Да оцелееш без вода и храна при минусови температури в ...

......... има предвид, че пренощуването на “оцеляващият” ще бъде на открито в природата. Основни партньори са община Банско и Организацията на българските скаути, пълноправен член на Световната организация на скаутското движение. Всички желаещи да се включат в благотворителния проект могат да се свържат с WITTOSURVIVE на сайта им или във Facebook.


Със сребърен медал се завърна от 34-тия международния певчески конкурс

Със сребърен медал се завърна от 34-тия международния певчески конкурс ...

......... патронажа на Папския духовен институт в Рим и е в две категории - за хорове и за солисти, в няколко жанрови направления, а журито е от професионални музиканти. Стефани е участвала в класическия жанр при солистите с песента на Франц Шуберт “Аве Мария” под акомпанимента на педагога си Мариана Мъгева.


Кадифена потапница беше наблюдавана в средата на седмицата в района

Кадифена потапница беше наблюдавана в средата на седмицата в района ...

......... наблюдения имат случаен характер. Екипът направил наблюдението вярва, че е възможно кадифената потапница и друг път да е посещавала инцидентно Дуранкулашкото езеро, но въпреки че районът се посещава редовно от орнитолози и туристи с цел наблюдение на птици не е регистрирано нейно наблюдение от края на 90-те години до момента.


Единственият паметник на легендарния хайдутин Кара Кольо откриха днес в

Единственият паметник на легендарния хайдутин Кара Кольо откриха днес в ...

......... образът на легендарният байрактар на Индже Войвида - Кара Кольо, бродил по сакарския край. Двете легендарни имена и името на Христо войвода са свързани с историята на манастир "Св.Троица" край село Устрем. Признателните тополовградчани имат идея до паметника до монумента Кара Кольо да извисят ръст и Индже и Христо войвода.


Българин е победителят в международния конкурс по пица All Stars

Българин е победителят в международния конкурс по пица All Stars ...

......... количествата им, да се развиват. Мечтаят да няма вече забравени продукти, а обратното – масово български на българския пазар и трапеза. Ресторантите, които участват в проекта и се стремят да предлагат на гостите си (българи и чужденци) ястия, приготвени изцяло от български продукти, са Ракета Ракия Бар, Фабрика Дъга, КОСМОС.


Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е

Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е ...

......... интервенция бе извършена в късния следобед на 1 декември, заяви проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.


83-годишен мъж дари 50 000 лева за строеж на църква

83-годишен мъж дари 50 000 лева за строеж на църква ...

......... Храмът вече е съграден, но има още за довършване.  "Сега трябва да направим пода и после картини. Предполагам, че до една година ще бъде завършена и това ми е голямата мечта. Като завършим църквата може и да умра, ама да знам, че в църквата ще бъда погребан", каза още Стойчо.


По предложение на премиера Бойко Борисов мечът и пръстенът на

По предложение на премиера Бойко Борисов мечът и пръстенът на ...

......... представители на бизнеса и академичните среди. В рамките на форума министър Боил Банов проведе работни срещи с Михаил Швидкой, съветник на президента на Руската Федерация по въпросите на културното сътрудничество, и със зам.-министъра на културата на Русия Алла Манилова. Той имаше и редица двустранни срещи с ръководители на други делегации.


Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка в категория

Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка в категория "Най-добър ...

......... млади хора с прекрасни професионални качества и умения, които ме карат да се чувствам горд! Шест от осемте момичета, с които представихме новият албум "Al este del cante" в Испания през май 2018 г., са възпитаници на Нов български университет", казва доц. д-р Георги Петков, диригент и аранжор на проекта.


Семейство от Добрич вече са родители на тризнаци в резултат

Семейство от Добрич вече са родители на тризнаци в резултат ...

......... трансфер, единият бластоцист се е разделил на две, в резултат на което две от бебетата са еднояйчни близнаци. Подобни случаи са изключителна рядкост. Бебетата и майката са в отлично състояние. По данни на Центъра за асистирана репродукция, през 2017 г. са родени 4 тройки близнаци от процедури, финансирани от ЦАР.


Българче спечели конкурса Мини мис Свят. Варненката Бриана Петрова спечели

Българче спечели конкурса Мини мис Свят. Варненката Бриана Петрова спечели ...

......... Фондация Бербатов ". Също така взима участие и в благотворителни проекти и каузи за децата в неравностойно положение "Системата ни убива", със съдействието на Габи Шкодрова. Въпреки крехката си възраст до момента има завоювани 50 златни медала, 3 сребърни, 3 бронзови и много купи. Не случайно я наричат "детето чудо".


Подаръкът по повод Деня на народните будители чака младежите на

Подаръкът по повод Деня на народните будители чака младежите на ...

......... Людмил Ангелов, Аглика Генова и Любен Димитров и Борислава Танева, оперната прима Александрина Пендачанска и виолистката Табеа Цимерман. Кампанията е валидна до 31-ви декември включително само за концерти в зала "България". Местата в залата са ограничени. В промоцията не са включени концертите от образователната програма на Софийската филхармония „Фортисимо фамилия“.


Две неродени бебета са били оперирани в утробата на майка

Две неродени бебета са били оперирани в утробата на майка ...

......... за появата на спина бифида е недостатъчен прием на фолиева киселина преди и по време на бременността. Медиците във Великобритания обаче са категорични, че извършването на революционната операция на територията на страната е нещо прекрасно, защото така разходите намаляват значително, тъй като бъдещите майки не трябва да пътуват в чужбина.


На 28 и 29 октомври от 9:50 ч. ще се

На 28 и 29 октомври от 9:50 ч. ще се ...

......... развитие“ и туристическото дружество „Родни Балкани“.  "Ще се радваме, ако се съберем повече хора, защото заедно може да опазим природата и нашето прекрасно море. Призоваваме всички да не замърсяват плажовете, да не оставят отпадъци, също така да не изливат мазнини и опасни химикали в канализацията", апелираха организаторите. Снимка: Архив  


Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите

Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите ...

......... Земята. „Нашето сътрудничество продължава и връзките се задълбочават“. Тази година българските организатори на състезанието са направили специалната награда в памет на алпиниста Боян Петров. „Наградата „Земя и космос“ е с посланието екипите да бъдат винаги с високи цели и да се опитват въпреки обстоятелствата да постигат предизвикателството“, отбеляза още Крумова.


Тази година броят на двойките царски орли нарасна с още

Тази година броят на двойките царски орли нарасна с още ...

......... Гнездовият успех на вида там е много висок – 1.4 излетели малки на гнездяща двойка. За сравнение миналата година той бе 1.36 малки, а през 2016 - 0,98. Като цяло тракийската популация на вида все още е в процес на увеличаване, като в момента наброява между 80 и 90 двойки.


Столичен ресторант предлага храна на хора, които нямат дом. Благотворителната

Столичен ресторант предлага храна на хора, които нямат дом. Благотворителната ...

......... допълни, че на Бъдни вечер от 18:00 ч. до 21:00 ч. ще има и специална вечеря за бездомните. "Всеки трябва да бъде отговорен в този живот. Нека поемем отговорност за тези хора, които са в затруднени. Никой не знае дали няма да е на тяхното място утре“, коментира доброволката Ника.