Малки художници от плевенската арт школа „Колорит“ спечелиха 29 награди

Малки художници от плевенската арт школа „Колорит“ спечелиха 29 награди ...

......... стимулирал деца и младежи на възраст от 4 до 20 години от Европа и света да творят и създават оригинални творби, изпълнени в различни техники на живописта и графиката. Международната изложба обединява най-ярките постижения на участниците в арт форума, сред които са творбите и на плевенските деца, пояснява Майя Ананиева.


Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев организира инициатива в Сандански, която

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев организира инициатива в Сандански, която ...

......... или международно ниво. За официалната церемония по награждаването в Сандански бе и световната звезда в професионалния бокс Дейзи Ланг. „През тази година искахме да направим нещо за всички деца и тъй като Сандански отново има кино, решихме, че да ги поканим в него е една добра идея“, обясни Александър Манолев.


Да оцелееш без вода и храна при минусови температури в

Да оцелееш без вода и храна при минусови температури в ...

......... има предвид, че пренощуването на “оцеляващият” ще бъде на открито в природата. Основни партньори са община Банско и Организацията на българските скаути, пълноправен член на Световната организация на скаутското движение. Всички желаещи да се включат в благотворителния проект могат да се свържат с WITTOSURVIVE на сайта им или във Facebook.


Със сребърен медал се завърна от 34-тия международния певчески конкурс

Със сребърен медал се завърна от 34-тия международния певчески конкурс ...

......... патронажа на Папския духовен институт в Рим и е в две категории - за хорове и за солисти, в няколко жанрови направления, а журито е от професионални музиканти. Стефани е участвала в класическия жанр при солистите с песента на Франц Шуберт “Аве Мария” под акомпанимента на педагога си Мариана Мъгева.


Кадифена потапница беше наблюдавана в средата на седмицата в района

Кадифена потапница беше наблюдавана в средата на седмицата в района ...

......... наблюдения имат случаен характер. Екипът направил наблюдението вярва, че е възможно кадифената потапница и друг път да е посещавала инцидентно Дуранкулашкото езеро, но въпреки че районът се посещава редовно от орнитолози и туристи с цел наблюдение на птици не е регистрирано нейно наблюдение от края на 90-те години до момента.


Единственият паметник на легендарния хайдутин Кара Кольо откриха днес в

Единственият паметник на легендарния хайдутин Кара Кольо откриха днес в ...

......... образът на легендарният байрактар на Индже Войвида - Кара Кольо, бродил по сакарския край. Двете легендарни имена и името на Христо войвода са свързани с историята на манастир "Св.Троица" край село Устрем. Признателните тополовградчани имат идея до паметника до монумента Кара Кольо да извисят ръст и Индже и Христо войвода.Българин е победителят в международния конкурс по пица All Stars

Българин е победителят в международния конкурс по пица All Stars ...

......... количествата им, да се развиват. Мечтаят да няма вече забравени продукти, а обратното – масово български на българския пазар и трапеза. Ресторантите, които участват в проекта и се стремят да предлагат на гостите си (българи и чужденци) ястия, приготвени изцяло от български продукти, са Ракета Ракия Бар, Фабрика Дъга, КОСМОС.


Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е

Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е ...

......... интервенция бе извършена в късния следобед на 1 декември, заяви проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.


83-годишен мъж дари 50 000 лева за строеж на църква

83-годишен мъж дари 50 000 лева за строеж на църква ...

......... Храмът вече е съграден, но има още за довършване.  "Сега трябва да направим пода и после картини. Предполагам, че до една година ще бъде завършена и това ми е голямата мечта. Като завършим църквата може и да умра, ама да знам, че в църквата ще бъда погребан", каза още Стойчо.


По предложение на премиера Бойко Борисов мечът и пръстенът на

По предложение на премиера Бойко Борисов мечът и пръстенът на ...

......... представители на бизнеса и академичните среди. В рамките на форума министър Боил Банов проведе работни срещи с Михаил Швидкой, съветник на президента на Руската Федерация по въпросите на културното сътрудничество, и със зам.-министъра на културата на Русия Алла Манилова. Той имаше и редица двустранни срещи с ръководители на други делегации.


Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка в категория

Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка в категория "Най-добър ...

......... млади хора с прекрасни професионални качества и умения, които ме карат да се чувствам горд! Шест от осемте момичета, с които представихме новият албум "Al este del cante" в Испания през май 2018 г., са възпитаници на Нов български университет", казва доц. д-р Георги Петков, диригент и аранжор на проекта.Семейство от Добрич вече са родители на тризнаци в резултат

Семейство от Добрич вече са родители на тризнаци в резултат ...

......... трансфер, единият бластоцист се е разделил на две, в резултат на което две от бебетата са еднояйчни близнаци. Подобни случаи са изключителна рядкост. Бебетата и майката са в отлично състояние. По данни на Центъра за асистирана репродукция, през 2017 г. са родени 4 тройки близнаци от процедури, финансирани от ЦАР.


Българче спечели конкурса Мини мис Свят. Варненката Бриана Петрова спечели

Българче спечели конкурса Мини мис Свят. Варненката Бриана Петрова спечели ...

......... Фондация Бербатов ". Също така взима участие и в благотворителни проекти и каузи за децата в неравностойно положение "Системата ни убива", със съдействието на Габи Шкодрова. Въпреки крехката си възраст до момента има завоювани 50 златни медала, 3 сребърни, 3 бронзови и много купи. Не случайно я наричат "детето чудо".


Подаръкът по повод Деня на народните будители чака младежите на

Подаръкът по повод Деня на народните будители чака младежите на ...

......... Людмил Ангелов, Аглика Генова и Любен Димитров и Борислава Танева, оперната прима Александрина Пендачанска и виолистката Табеа Цимерман. Кампанията е валидна до 31-ви декември включително само за концерти в зала "България". Местата в залата са ограничени. В промоцията не са включени концертите от образователната програма на Софийската филхармония „Фортисимо фамилия“.


Две неродени бебета са били оперирани в утробата на майка

Две неродени бебета са били оперирани в утробата на майка ...

......... за появата на спина бифида е недостатъчен прием на фолиева киселина преди и по време на бременността. Медиците във Великобритания обаче са категорични, че извършването на революционната операция на територията на страната е нещо прекрасно, защото така разходите намаляват значително, тъй като бъдещите майки не трябва да пътуват в чужбина.


На 28 и 29 октомври от 9:50 ч. ще се

На 28 и 29 октомври от 9:50 ч. ще се ...

......... развитие“ и туристическото дружество „Родни Балкани“.  "Ще се радваме, ако се съберем повече хора, защото заедно може да опазим природата и нашето прекрасно море. Призоваваме всички да не замърсяват плажовете, да не оставят отпадъци, също така да не изливат мазнини и опасни химикали в канализацията", апелираха организаторите. Снимка: Архив  Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите

Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите ...

......... Земята. „Нашето сътрудничество продължава и връзките се задълбочават“. Тази година българските организатори на състезанието са направили специалната награда в памет на алпиниста Боян Петров. „Наградата „Земя и космос“ е с посланието екипите да бъдат винаги с високи цели и да се опитват въпреки обстоятелствата да постигат предизвикателството“, отбеляза още Крумова.


Тази година броят на двойките царски орли нарасна с още

Тази година броят на двойките царски орли нарасна с още ...

......... Гнездовият успех на вида там е много висок – 1.4 излетели малки на гнездяща двойка. За сравнение миналата година той бе 1.36 малки, а през 2016 - 0,98. Като цяло тракийската популация на вида все още е в процес на увеличаване, като в момента наброява между 80 и 90 двойки.


Столичен ресторант предлага храна на хора, които нямат дом. Благотворителната

Столичен ресторант предлага храна на хора, които нямат дом. Благотворителната ...

......... допълни, че на Бъдни вечер от 18:00 ч. до 21:00 ч. ще има и специална вечеря за бездомните. "Всеки трябва да бъде отговорен в този живот. Нека поемем отговорност за тези хора, които са в затруднени. Никой не знае дали няма да е на тяхното място утре“, коментира доброволката Ника.


Младо семейство събра на сватбата си средства за лечение на

Младо семейство събра на сватбата си средства за лечение на ...

......... им да бъдат съпричастни с тяхната кауза и да подпомогнат лечението на бездомни животни в Сливен. Така по време на сватбената церемония са събрани 355 лв. Средствата ще се използват за покриване на сметки за лечението на бездомни кучета и котета, които зоодоброволците откриват и лекуват в местните ветеринарни клиники.


Изселник в САЩ дари на община Мадан техника за косене.

Изселник в САЩ дари на община Мадан техника за косене. ...

......... на общината. "Сърдечни благодарности към Ники за неповторимия му жест. Останах приятно изненадан, но и изключително щастлив, защото инициативата му показва, че младото поколение милее за Мадан и също иска общината да продължи да се развива, а това е изключително радващо и носещо надежда", каза кметът на общината Фахри Молайсенов.


Ученици от природоматематическата гимназия в Сливен платиха спа почивка на

Ученици от природоматематическата гимназия в Сливен платиха спа почивка на ...

......... за спа почивка.Събрали парите от всички класове, а организацията им отнела месеци. Жестът на децата изненадал и учителите. „Аз се гордея с това,което са направили нашите деца и смятам,че те са едни достойни хора”, коментира Ганка Берковска, зам.-директор на училището. За жеста учениците ще бъдат номинирани за наградата „Златно сърце”.


Държавният глава Румен Радев приветства днес на церемония в Гербовата

Държавният глава Румен Радев приветства днес на церемония в Гербовата ...

......... по света, но където и да сте в институти, научни центрове и звена, Вие го правите с мисъл за България и се връщате тук с плодовете на Вашия труд“, подчерта още президентът. Държавният глава и неговата съпруга Десислава Радева поздравиха лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2018 гoдина.


Специална кампания за набиране на книги организира инициативата

Специална кампания за набиране на книги организира инициативата "Да спасим ...

......... я дари, защото трябва да запазим книгите", каза г-н Балдев пред Actualno.com. Срокът, в който ще се събират книги, е 1 месец. Всеки може да изпратени абсолютно каквито книги има. Събраните книги ще бъдат изпратени до читалището чрез куриерска фирма. За контакт с организатора: Тел: 0876 479 499 Имейл: [email protected]


Презентация, описваща функцията на менталната аритметика и резултатите от нея,

Презентация, описваща функцията на менталната аритметика и резултатите от нея, ...

......... много бързо и впоследствие започват да я прилагат при смятане, местейки топчетата наум. Освен за деца над 5-годишна възраст, методиката може да бъде ползотворна и при възрастните. Презентацията по ментална аритметика в Асеновград ще бъде безплатна и ще се проведе на 01.10.18 г. (понеделник) от 18:00 ч. в читалище „Родолюбие“.


Възможност за „Докосване“ до света на незрящите предостави на асеновградчани

Възможност за „Докосване“ до света на незрящите предостави на асеновградчани ...

......... ги прочетеш, усещането е съвсем различно и затова е добре да има повече такива книги“. По време на премиерата на творбата, произволно стихотворение от книгата прочете Иван Шопов - председател на Съюза на слепите в Асеновград. Така, той демонстрира колко по-лесно една творба може да достигне до сърцето на незрящите.


След поредното злато, което златните ни момичета от художествената гимнастика

След поредното злато, което златните ни момичета от художествената гимнастика ...

......... графитите по нея. След като през юли тази година в Лютица бе открит печатът на императрица Йоланда Монфератска, сега намирането на златна монета в този средновековен град показва, че това място е богат извор на информация и богатства. И това е само първата златна монета, ще „изскочат“ вероятно и други.


За “Градове на бойната слава” са обявени градовете Добрич и

За “Градове на бойната слава” са обявени градовете Добрич и ...

......... Добруджа. Вносители на предложението са ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана, председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, народните представители Пламен Манушев, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Даниела Димитрова и Александър Сабанов. Инициативата е подкрепена от Министерство на отбраната и от Националното сдружение на общините. Решението няма административни последствия.


Стотици килограми хранителни продукти събра в Асеновград кампанията

Стотици килограми хранителни продукти събра в Асеновград кампанията "7 КАУЗИ". ...

......... по 240 гр. пастет-гъши дроб. В Асеновград пунктовете, в които все още се продължават да се събират дарения, са два. Единият е в студиото за татуировки, намиращо се на центъра в града - в тунелчето на улица "3-ти март“ №32 и във фото студиото в Комплекс „Сани“, на втория етаж.


В рамките на инициативата Park(ing) Day и третото издание на

В рамките на инициативата Park(ing) Day и третото издание на ...

......... за щастливите си мигове тук и сега. С усмивка. С вяра, че доброто винаги побеждава, с надежда, че наоколо е пълно с примери за това, с любов към човека отсреща, към близкия и непознатия. Благодарим ви, че вие сте добрите новини, които ежедневно показваме! Вие сте смисъла на нашата мисия.


Ученици от столичното 19. СУ „Елин Пелин” създадоха първата по

Ученици от столичното 19. СУ „Елин Пелин” създадоха първата по ...

......... „Цар на историята“ може да бъде играна от всекиго – от деца, които тепърва откриват славното минало на България, до професионални историци. Никой не е застрахован от загуба, защото всяка една от 130-те карти може да обърне развоя на играта във всеки момент. Партньор на проекта е мобилният оператор Виваком.


Вкусовите качества на брежанските кестени ще бъдат представени на международно

Вкусовите качества на брежанските кестени ще бъдат представени на международно ...

......... на храната. Тази година темата е Food For Change, вдъхновявайки всички да разгледат как нашият избор на храни оказва влияние върху нашето здраве, общности и околна среда. Terra Madre Salone del Gusto ще включва многобройни събития, включващи международен пазар, конференции и форуми, дегустационни семинари, училища за готвене и интерактивни маршрути.


Съвсем скоро в атриума на Областна администрация в Смолян ще

Съвсем скоро в атриума на Областна администрация в Смолян ще ...

......... задължително да се докосне до органната музика. Вибрациите, които този божествен акустичен инструмент излъчва, дават сила на човека да изтръгва дървета. Кенов е завършил Музикалната консерватория през 1978 г.,след което емигрира в Швейцария. Там завършва второ висше образование по специалността „Музикология“, присъдена му е почетната научна степен „Доктор хонорис кауза“.


Четири медала - един златен и три бронзови, спечелиха българските

Четири медала - един златен и три бронзови, спечелиха българските ...

......... Петър Кендеров. До 2017 година българските ученици са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света. Отборът се завръща с полет на Австрийските авиолинии на 8 септември (събота) в 23:00 часа на терминал 2 на летище София.


Младоженци от Асеновград се заеха с благородна кауза. Те предпочетоха

Младоженци от Асеновград се заеха с благородна кауза. Те предпочетоха ...

......... се развива и „да се върне назад във времето“, когато момичето се е чувствало по-добре, нямало е симптоми болки и се е движело без затруднения. Обединена Българска Банка BG 84 UBBS 80021060713340 Титуляр: Лизавета Иванова Иванова Дарителски SMS с текст на латиница: DMS LIZA на номер 17 777 Pay-Pal: [email protected]


Благороден жест направиха лекари от Русе към пациент в нужда.

Благороден жест направиха лекари от Русе към пациент в нужда. ...

......... и ѝ помагат полека вече да се придвижва сама. "На лекарите им пожелавам много здраве", казва Йорданка. От болницата заедно с общината и Съюза на слепите са настанили временно сина на Йорданка в социално заведение. Клиниката ще събере и още средства, с които жената да посрещне нуждите си след изписването.


Учени от Националния природонаучен музей – БАН, Природонаучния музей в

Учени от Националния природонаучен музей – БАН, Природонаучния музей в ...

......... вид, наименуван Talpa martinorum. Към момента е установено, че новият вид се среща само в югоизточната част на Балканския полуостров като следва плътно очертанията на Странджа планина – у нас и в Турция. Почти нищо не се знае за биологията на новия вид, което ще бъде предмет на бъдещи проучвания.


Рано сутринта на 17 август 2018 г. в крепостта Калиакра,

Рано сутринта на 17 август 2018 г. в крепостта Калиакра, ...

......... преди дни. Първото включва 60 акчета на Баязид открити разпилени върху пода на опожарено жилище. Второто се състои от 80 акчета също от времето на Баязид и един сръбски грош, но в малката каничка, в която е укрито, има 2 чифта златни и няколко единични обици и други дребни накити.


Общинските съветници от Коалиция за развитие на община Смолян /КРОС/

Общинските съветници от Коалиция за развитие на община Смолян /КРОС/ ...

......... заяви Анастас Караджов, общински съветник от Коалиция за развитие на община Смолян. От 2015 г. oбщинcĸитe съветници от КРОС внacят като дapeниe възнaгpaждeниeто, което получават за участието си в заседанията на Общинския съвет. Специално учредена фондация разпределя средствата в подкрепа на различни обществени инициативи и социални кампании в Община Смолян.


Орнитолозите в Екологичната инспекция във Велико Търново спасиха шест щъркела

Орнитолозите в Екологичната инспекция във Велико Търново спасиха шест щъркела ...

......... щъркели са изпратени за лечение и последващи грижи“. Три от щъркелите са паднали от гнездата при опит за летене и нямат сериозни травми. Останалите три птици са били с тежки наранявания. Общо 12 птици са спасени през тази година от орнитолозите в региона, сред тях е бил и ранен мишелов.


Над 80 младежи от лятната стажантска програма на VIVACOM взеха

Над 80 младежи от лятната стажантска програма на VIVACOM взеха ...

......... на компанията. Всеки от тях има индивидуален ментор, който да го въведе и подпомага в реалната работна среда. В продължение на три месеца участниците получават различни професионални обучения, придобиват практически умения в избраната от тях сфера и след края на програмата имат възможност за оставане на постоянна позиция в компанията.


25-годишна шуменка намери чанта с пари и лични документи и

25-годишна шуменка намери чанта с пари и лични документи и ...

......... шуменка. В чантата имало лични документи на майка и дъщеря, 160 лева, рецептурна книжка и дебитна карта. Двете жени са издирени и поканени в полицията да им бъде върната загубената вещ. Оказало се, че живеят в трудности, и за тях парите били жизнено важни до следващата пенсия на 63-годишната жена.


Увеличават се чуждестранните туристи в град Сърница, каза за Радио

Увеличават се чуждестранните туристи в град Сърница, каза за Радио ...

......... на водоподаването. По-сложно е обаче положението с пътищата и особено с пътя за град Доспат, който е в окаяно състояние и за който са предвидени само частични изкърпвания. Хотелиерите в града също се притесняват и са на мнение, че проблемната инфраструктура може да провали туристическия сезон", каза още Неби Бозов.


При ремонта на тротоара на улица

При ремонта на тротоара на улица "Московска" в центъра на ...

......... посочи столичният кмет. "Започваме работа по разкриването. Ще ограничим работата на строителите по тротоара в тази зона. Ще възложим на главния архитект да направят проект за експонирането след това на тази или на съседни гробници, така че да можем да съчетаем отново пешеходното пространство с разкритото културно-историческо наследство", обясни Фандъкова.


Днес, 2 август, кметът на Смолян Николай Мелемов връчи наградата

Днес, 2 август, кметът на Смолян Николай Мелемов връчи наградата ...

......... на изпаднал в беда човек", написа във Faceook профила си Мелемов. Той благодари на медиите, които дават гласност на такива достойни постъпки, защото обществото ни има нужда от добри примери. "Трябва да търсим, подкрепяме и показваме доброто. То се носи в сърцата на младежи, като тези от снимката", допълни кметът.


Той е само на 12, но с есето си на

Той е само на 12, но с есето си на ...

......... се изпращат до генералния секретар на ООН като част от гласа на децата, в изпълнение на целите за устойчиво развитие до 2030 година. А какъв ще бъде Александър след 2030? Учен или автор на фантастични романи, които се превръщат в действителност – още не е решил, има време до тогава.


Европейската комисия одобри кандидатурата на България за регистрация на Странджанския

Европейската комисия одобри кандидатурата на България за регистрация на Странджанския ...

......... което е същественото е, че веднага след като регистрираме странджанския манов мед като защитено наименование за произход, ще се опитаме да регистрираме още един продукт — странджански цветен пчелен прашец. С две защитени имена за произход ние ставаме лидери в Европа", сподели председателят на сдружение "Странджански манов мед" Манол Тодоров.


Бляскав успех постигнаха четиримата български състезатели на Втората европейска младежка

Бляскав успех постигнаха четиримата български състезатели на Втората европейска младежка ...

......... Инициаторите и основатели на eJOI – проф. Красимир Манев, гл. ас. Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова са изключително щастливи, че мечтата им не само се реализира през 2017 г., но днес вече се превръща в традиция и пише нови забележителни страници в историята на състезателното програмиране в Европа.


При започналите преди седмица археологически проучвания на крепостта Русокастрон е

При започналите преди седмица археологически проучвания на крепостта Русокастрон е ...

......... Палеолог. Тя е открита при проучването на западната крепостна стена на Русокастрон. Тук е разкрита и неизвестна до този момент бойна кула от IV в. Разкопките за поредна година се ръководят от Регионален исторически музей - Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


За поредна година във Варна ще се проведе „Алея на

За поредна година във Варна ще се проведе „Алея на ...

......... и на най-младата читателска аудитория, като специален акцент е представянето на литературния алманах „Докосване до Касталия“, в който са поместени избрани литературни творби на десетки деца и младежи от Варна, на възраст от 8 до 25 години. Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен.


Улична библиотека без ограничения, без охрана и работно време. Това

Улична библиотека без ограничения, без охрана и работно време. Това ...

......... тази сутрин, съобщи bTV. Десетки обаче се включиха в акцията по даряване. Така много бързо на библиотеката беше даден нов живот. Книгите вече са и със стикери – с цел да не се крадат и препродават. Дали този път добросъвестните хора ще надделеят над останалите – ще се разбере скоро.


Сдружение

Сдружение "Един живот", списание 360° и Wild-berries започват кампания по ...

......... на кампанията уточняват, че всеки може да се включи в набирането на средства и отправят призив към организатори на събития, управители на спортни бази и всички, които биха могли да окажат подкрепа, да се свържат с тях, ако искат да поставят в обектите си/по време на събитията кутии за дарения.


Александър Паскалев от 128 СУ „Алберт Айнщайн“ в София спечели

Александър Паскалев от 128 СУ „Алберт Айнщайн“ в София спечели ...

......... участие над 700 ученици от 54 държави в света. Постижението на българския ученик бе отразено от медиите на острова. Есето му ще бъде част от посланието на децата за бъдещето на океаните и моретата в контекста на целите за устойчиво развитие до 2030 г., адресирано до Генералния секретар на ООН.


Картичката с лика на принц Хари и Меган Маркъл пристига

Картичката с лика на принц Хари и Меган Маркъл пристига ...

......... в двореца в Самоков. И пряпора, с който се представяше гоцеделчевския регион, е Баничански, също уникален, само тука се прави", каза Джибова пред БНТ. От читалището в гоцеделчевското село Баничан се заричат, когато Меган и Хари станат родители, да ги зарадват отново с уникален подарък. Засега го пазят в тайна.


Най-големият исторически парк в Европа се строи на 130 декара

Най-големият исторически парк в Европа се строи на 130 декара ...

......... каса за по-бързо обслужване при влизане в комплекса. Картата е поименна и позволява промопакетите да се използват единствено от нейния притежател. С нея той получава правото да ползва ценовите условия за вход от периода на неговото първоначално посещение. Всички притежатели на златни карти са включени в специална програма за лоялност.


Александра Начева спечели световната титла в тройния скок за девойки

Александра Начева спечели световната титла в тройния скок за девойки ...

......... група от 2006 година насам, когато Тезджан Наимова триумфира на 100 и 200 метра в Пекин. България има общо 12 златни, пет сребърни и седем бронзови медала в 32-годишната история на световните първенства в тази възрастова група. Начева изпревари с 23 сантиметра втората в класирането - Мирели Сантос от Бразилия.


Все повече деца посещават детските отдели на регионална библиотека „П.

Все повече деца посещават детските отдели на регионална библиотека „П. ...

......... в библиотеката с близо 1000. В рамките на три месеца и половина двата детски отдела на библиотеката бяха посетени общо 5000 пъти, като бяха раздадени около 10 000 книги. През месец октомври на официална церемония във фоайето на библиотеката бяха връчени награди на най-четящите деца през лятото, осигурени от спонсори.


Участниците от българския отбор на 59-тата Международна олимпиада по математика,

Участниците от българския отбор на 59-тата Международна олимпиада по математика, ...

......... са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Руско Шиков – ръководител на школа към ПМГ „Атанас Радев“ – гр. Ямбол. Ръководители на отбора, участвал в Младежката Балканиада, са доц. Пламенка Христова, преподавател в Русенския университет, и Петър Петров – ръководител на школа в СМГ- София.


В пример за подражание се превърна малко момче от Монтана.

В пример за подражание се превърна малко момче от Монтана. ...

......... момент не се поколебало, отишло при баба си и заедно предали чуждата вещ в Районното управление в Монтана изгубените пари и документи. За доблестната му постъпка Любомир получи благодарствено писмо от директора на ОДМВР-Монтана ст. комисар Ивайло Антонов, а възрастният собственик на портфейла лично му изказа своята дълбока благодарност.  


Огромен графит е изрисуван на една от външните стени на

Огромен графит е изрисуван на една от външните стени на ...

......... на графита е Димитър Механджийски, а целта на идеята е да се насочи вниманието на малки и вече пораснали асеновградчани към опазване на природните дадености в общината. Огромното изображение върху обществена сграда се прави за първи път в Асеновград, като идеята е заложена в Годишната програма за развитие на туризма.


Ловният сокол – световно застрашен вид, се завърна като гнездящ

Ловният сокол – световно застрашен вид, се завърна като гнездящ ...

......... тази дългосрочна цел са необходими още много съвместни усилия и сътрудничество между различните институции, общности и организации в България и Европа. Националният план за действие за опазване на вида, както и Глобалният план за действие за опазване на ловния сокол са важна предпоставка за реализирането на този процес. Снимка: архив


Над 200 български младежи на 18 години са сред първите

Над 200 български младежи на 18 години са сред първите ...

......... за пътуване до 30 дни, самостоятелно или в групи до пет души, за до четири места в Европа. Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ за покриване разходите на човек или куче асистент. Одобрените ще споделят преживяното чрез социални медии или презентация в училище или местна общност.


Четвъртокласници от столичното 105-то СУ

Четвъртокласници от столичното 105-то СУ "Атанас Далчев" написаха третата си ...

......... когато чувствата са неразбрани, отхвърлени или когато любовта казва "Сбогом". Малките творци създадоха приказка, издириха мъдрости, свързани с любовта. Проведоха интервюта със седемгодишни деца и обобщиха техните представи за любовта – какво според тях означава любов, влюбвали ли са се, какъв трябва да е човекът, в когото ще се влюбят.


За осма поредна година Младежки център за развитие „Взаимопомощ“ организира

За осма поредна година Младежки център за развитие „Взаимопомощ“ организира ...

......... +“, като тази година проектът ни се казва „Дълбоки корени“ и е с продължителност две години. Равносметката е, че има интерес от международните доброволци към Казанлък по екологични проекти, на тях им е интересно да видят какво се случва в Източна Европа по отношение на околната среда“, поясни Мария Славова.


В събота (30 юни 2018) в Банско се открива официално

В събота (30 юни 2018) в Банско се открива официално ...

......... далеч от жегата на града - с разходка до Байкушевата мура, до Рибно езеро или пък с изкачване на връх Вихрен. Изборът на маршрути и спортни дейности в Пирин е почти неограничен, но всеки трябва да е подготвен и екипиран за начинанието си! Кабинковият лифт ще работи до 16:30 ч.


Два златни и четири сребърни медала завоюваха младите български математици

Два златни и четири сребърни медала завоюваха младите български математици ...

......... 10+10+1+10=31: сребърен медал. Валери Ванков (8. клас, СМГ, София): 9+7+0+6=22: сребърен медал. Андон Тодоров (8. клас, СМГ, София): 10+10+0+1=21: сребърен медал. Отборно България е на второ място от 18 държави (след Румъния). Българският отбор беше ръководен от доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН, Емил Карлов и Мария Томова от СМГ.


Защитените, разнообразни и редки видове в Рила не само не

Защитените, разнообразни и редки видове в Рила не само не ...

......... – Cĸaĸaвицa, е изключително атрактивен през май и юни, когато се топят ледовете", обясни още инж. Георгиева. „А туристическите пътеки в този сезон са благодатни както за деца, така и за възрастни, като качването и слизането нагоре при умерен ход е общо около 5 часа", обясни гл. експерт Николина Георгиева.


След тригодишен застой броят на двойките царски орли в България

След тригодишен застой броят на двойките царски орли в България ...

......... гнездене от царския орел. Дейността се извършва през зимата, за да могат напролет орлите да заемат гнездата и да ги достроят. Проучванията сочат, че близо 20 % от изкуствените гнезда стават дом на царските орли. През юли ще бъде отчетен и гнездовият успех на царските орли в България за 2018.


"Две ръце, едно сърце – работилница за тъкани в Родопите". ...

......... с интереси сфера, близка до идеята на работилницата, безработни, хора със свободни професии, ученици от училища по облекло, учители, артисти. Организатори са Сдружение "НИШАН" и Народно читалище „Христо Ботев 1929“, село Манастир, а финансирането е от „Пловдив 2019“. Разходите, които се покриват, са за транспорт, настаняване и провеждане на работилницата.


"сърф МАРмалад" (16-17 юни) е закачливото име на двудневно спортно ...

......... на акцията стартира и официалното парти на събитието. Вторият ден, 17 юни, ще бъде посветен на йога и SUP йога от Lanetica Yoga & Spa и посещение на тракийското светилище Бегликташ, Маслен нос или разходка и почистване до плаж Парашкеви. Пълната програма на събитието може да се види в официалнотосъбитие.