Главният архитект на София Здравко Здравков подема война срещу

Главният архитект на София Здравко Здравков подема война срещу "визуалния ...

......... дупка за понятията зимна и лятна градина. Радикални ще са мерките за следене на сроковете, така че градът да се разчисти от прекомерния брой реклами с изтичането на сроковете за ползване на съответните площи.Здравков изрази надежда, че до края на януари наредбата ще бъде готова за обсъждане в общинския съвет.


Общината в София предлага да се въведе система от

Общината в София предлага да се въведе система от "зелени" ...

......... законодателството, каза председателят на общинския съвет и поясни, че общината е готова с текстовете още от началото на миналата година.Друга идея е внедряването на система за разчитане на номерата на колите, каквато се прилага в Лондон. Това ще стане чрез надграждане на системата за интелигентно управление на трафика, поясни Герджиков.


Ремонтът на центъра на София ще струва малко над 46

Ремонтът на центъра на София ще струва малко над 46 ...

......... там да се провежда само в определени дни. Впоследствие кметът Йорданка Фандъкова се отказа от този план. Очаква се ремонтът да започне най-рано след края на бълграското европредседателство, което приключва на 30 юни.Предвижда се тези знакови за централната част на столицата места да имат обща система с идентичен градски дизайн.


Софийската градска прокуратура е открила нарушения в закона в сделка

Софийската градска прокуратура е открила нарушения в закона в сделка ...

......... разрешени проекти.Строежът на сградата и очакваното натоварване на трафика с автомобили, което ще донесе, е сред причините Столичната община да планира кръгово кръстовище на две нива между булевардите "Джеймс Баучер" и "Черни връх". Предстои проектът да бъде подложен на обществено обсъждане, а след това и в комисиите към общинския съвет.


Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на

Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на ...

......... г. Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира в съда поскъпването на водата в три града - Бургас, Ямбол и Враца, в петък направи това и за още 12 населени места. Сред тях обаче не беше Добрич, а София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Златни пясъци, Перник, Монтана, Шумен и Сливен.


Затруднено е движението на кабинковия лифт

Затруднено е движението на кабинковия лифт "Симеоново-Алеко" заради обледяване, информира ...

......... лифт "Симеоново-Алеко" заради обледяване, информира агнеция "Фокус", позовавайки се на информация от акционера "Витоша ски" АД. От фирмата са съобщили, че работят по отстраняване на проблема."Допълнителни автобуси вече са пуснати по линия 66 до отстраняване на аварията на Симеоновския лифт", съобщи в социалната мрежа "Туитър" кметът на София Йорданка Фандъкова.План за кръгово кръстовище на две нива между булевардите

План за кръгово кръстовище на две нива между булевардите "Черни ...

......... на "Черни връх" и "Джеймс Баучер". Друг проект, който се очаква, е небостъргачът "Парадайс тауър" на булевард "Черни връх". По първоначални проекти сградата ще е с височина над 200 метра. Решението, с което Столичният общински съвет я разреши, беше обжалвано от граждани и все още се чака решението на съда.


Ремонтите във и около НДК и провалените архитектурни амбиции на

Ремонтите във и около НДК и провалените архитектурни амбиции на ...

......... за сграда на годината освен това попада един паметник на културно-историческото наследство - Триъгълната кула на Сердика в София, както и още едно градско пространство във Варна - временната лятна библиотека "Рапана". Всички номинации и категории могат да бъдат разгледани на блога на WhATA.Всичко, което трябва да знаете за:Годината (735)


Малко повече от месец след като приключи ремонтът на столичния

Малко повече от месец след като приключи ремонтът на столичния ...

......... неустойки.От "Трейс груп холд" казаха пред "Дневник", че булевардът е в гаранция и всякакви нови щети ще бъдат за тяхна сметка. От Столичната община казаха, че са очаквали ограничителите на велоалеята отново да бъдат счупени, защото същата съдба са имали и другите, които са поставяни на по-старите велотрасета в града.


Общо 237 млн. лв. по оперативната програма

Общо 237 млн. лв. по оперативната програма "Региони в растеж" ...

......... тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства.С цел насърчаване на алтернативните начини на придвижване бяха рехабилитирани и изградени 115 км велосипедни алеи, а за удобство на гражданите бяха монтирани по спирките 1975 електронни информационни табла (ЕИТ), се казва в съобщението.


Нова автобусна спирка бе разкрита днес в района на въжената

Нова автобусна спирка бе разкрита днес в района на въжената ...

......... кабинковата въжена линия и ще обслужва автобусни линии 122 и 123.От днес лифтът "Симеоново-Алеко" пък ще работи всеки ден. На Коледа и в първия ден от новата година лифтът ще започне работа един час по-късно.Седалковият лифт "Драгалевци - Голи Връх" остава в режим на работа събота, неделя и празнични дни.Безплатното паркиране на автомобили около националния стадион

Безплатното паркиране на автомобили около националния стадион "Васил Левски" ще ...

......... бъде даден на министерството, което да търси решение на проблемите с автомобилите и сигурността.В крайна сметка от 47 съветници, които гласуваха, едва 23 подкрепиха предложението, 17 бяха против, а останалите не гласуваха. Минути по-рано общинските съветници одобриха единствения кандидат за мажоритарния дял на общината в "Общинска банка" след сериозна дискусия.


Ремонт с цялостно преобразяване ще претърпи площадът пред Централната железопътна

Ремонт с цялостно преобразяване ще претърпи площадът пред Централната железопътна ...

......... че договорите на инвеститорите с общината са изтекли преди години, но те плащат глобите за това вместо наем. Тази дейност обаче също среща съпротива. "Непрестанно звънят от какви ли не кабинети с молба някой билборд да остане още поне един месец, защото бил свързан с някоя кампания", каза главният архитект.


Изнесени пунктове за предаване на стари гуми ще открие Столичната

Изнесени пунктове за предаване на стари гуми ще открие Столичната ...

......... ул. "Проф. Александър Танев", срещу последната спирка на автобуси № 213, 76; на кръстовището между улици "Жечо Гюмюшев" и "Инж. Георги Белов"; до дърводелския цех на улица "Митрополит Серафим Сливенски"; на кръстовището между улици "Проф. Марко Семов" и "Андрей Сахаров". Пунк ще има и в "Горубляне" на улица "Цветна градина".


Заради несъответствие между проекта и количествените сметки Столичната община е

Заради несъответствие между проекта и количествените сметки Столичната община е ...

......... ООД, "Монолит София" АД).Освен тях в процедурата участваха и две обединения с чуждестранни компании. Едното бе "ИСАФ С.А. Колас Рейл С.А.", което включваше подразделения на френската транспортна група, британската компания за товарни превози "Колас рейлс" и румънската `Исаф". Втория чуждестранен участник бе консорциум "Страбаг Витоша", в който участваше австрийската "Щрабаг".


По повод днешния празник на студентите автобусите от линиите 94

По повод днешния празник на студентите автобусите от линиите 94 ...

......... градска мобилност". Той разполага с нова секция, в която гражданите трябва да въведат къде се намират, къде искат да стигнат и кога планират да отпътуват. Тогава приложението им предлага с кое превозно средство от градския транспорт ще пристигнат най-бързо, както и кои са маршрутите с най-малко ходене и най-малко прекачвания.Почти година след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща

Почти година след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща ...

......... сега обичайната скорост на движение не е по-висока.Столичната община се опитва и да реши проблема с битовото горене, като инициира законодателна промяна за повишаване на изискванията за горивото, което се ползва за отопление. Също така започна и пилотна програма за подмяна на печките на 30 домакинства в район "Нови искър".


Светлините на коледната елха на София ще бъдат запалени тази

Светлините на коледната елха на София ще бъдат запалени тази ...

......... Това е втори опит за запалването на светлините на елхата, след като събитието беше предвидено за в края на миналата седмица, но беше отложено поради обилните дъждове. Елхата е висока 10 метра и е украсена с около 30 000 лампички и гирлянди с дължина 2500 метра, пишат още от общината.


След като вчера премиерът Бойко Борисов свърза провелия се в

След като вчера премиерът Бойко Борисов свърза провелия се в ...

......... на София".В деня на протеста се проведе и конгресът на партия ГЕРБ, на който Фандъкова беше преизбрана за член на ръководството, а Бойко Борисов остана председател. Тогава Борисов посвети значителна част от изказването си в критики към протеста и организаторите му. "Да спасим София от спасителите й", каза тогава Борисов.


От снощи жителите на комплекс

От снощи жителите на комплекс "Витоша парк" под кв. "Симеоново" ...

......... на кмета на общината. Законът обаче не е предвидил възможностите за прекратяването на сервитута. Това означава, че всеки казус трябва да се решава поотделно.Сервитутите се вписват в кадастъра и се предвиждат в подробните устройствени планове за терените, през които минават. В случая обаче "Витоша парк" все още няма такъв план.


Центърът за градска мобилност разработва 3-дневна карта за градския транспорт

Центърът за градска мобилност разработва 3-дневна карта за градския транспорт ...

......... сайта на "Център за градска мобилност" се вижда, че до момента обектите, в който туристите ще получават намаление са: Националния военноисторически музей, Националния археологически институт с музей, парк-музей "Врана", музея на Борис Христов, галериите "Васка Емануилова" и "Дечко Узунов", Музея на социалистическото изкуство, Ботаническата градина към Българската академия на науките.


За последните две години интересът към платформата за краткосрочно отдаване

За последните две години интересът към платформата за краткосрочно отдаване ...

......... казва той. По тази причина политиката на Flat Manager е да отказва управление на имоти, които са по-подходящи за традиционно отдаване под наем. "Правим го в интерес на клиентите, а и като мярка против прекомерното увеличение на краткосрочните наеми", посочват от там.Всичко, което трябва да знаете за:Места за живеене (29)


Парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене внесените

Парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене внесените ...

......... в плана отнемат много повече време, като трябва да бъдат съгласувани с жителите на София, като се проведат обществени обсъждания във всички 24 района.Според Столичната община обаче време няма, като главният архитект на София посочи, че днес е имал разговор с инвеститор, който иска да построи 300-метрова сграда в града.


Столичната община подготвя промени в администрацията, като ще създаде 4

Столичната община подготвя промени в администрацията, като ще създаде 4 ...

......... който да се занимава със сградите, бе сред целите, които той обяви през май, когато отчете една година, откакто зае поста. Новият отдел ще се занимава с предстоящите изменения на Общия устройствен план на София и интегрирания план за градско възстановяване и развитие, координация при изготвянето на проекти на общината.


Повече от половината родители на ученици в София заявяват намерение

Повече от половината родители на ученици в София заявяват намерение ...

......... за устойчиво развитие на общината, както и да подготви кандидатурата на града в конкурса "Зелена столица на Европа", организиран от Европейската комисия. Екипът цели да постигне съществен напредък по няколко приоритетни теми - качество на въздуха, транспорт, зелени градски площи и третиране на отпадъци, се казва в съобщение на общината.


Столичната община планира да предостави безвъзмездно за срок от 10

Столичната община планира да предостави безвъзмездно за срок от 10 ...

......... (Реформаторски блок) пък поиска повече информация за плановете на министерството за терените и дали ще ги превърнат в платен паркинг, но така и не получи отговор.От пресцентъра на министерството казаха за "Дневник", че имат планове за пространството, като обещаха да дадат повече информация, но не отговориха до публикуването на текста.


Таксата за битовите отпадъци в София няма да бъде увеличавана

Таксата за битовите отпадъци в София няма да бъде увеличавана ...

......... млн. лева, което е с 1.5 млн. лева повече спрямо 2017 г. Същевременно сумата за депониране на боклук се намалява с 1 млн. лева до 6.7 млн. лева.Предстои план-сметката за 2018 г. да бъде разгледана от всички комисии и да бъде приета от Столичния общински съвет до края на годината.


Маршрутите на автобусните линии 20, 21, 22 ще бъдат удължени,

Маршрутите на автобусните линии 20, 21, 22 ще бъдат удължени, ...

......... по бул. "Сливница до площад "Лъвов мост".Трите линии са част от 17-те, които от началото на август се обслужват от частния превозвач "МТК Гроуп", който има споразумение със Столичната община за 8 години за общо 144 млн. лева. За целта дружеството купи 60 газови автобуса, които се движат по линиите.


В Столичната община се работи на парче, като резултатът е

В Столичната община се работи на парче, като резултатът е ...

......... за някои влакове, като се правеха анализи, за да се определи кои биха могли да бъдат те.За целта обаче Столичният общински съвет трябва да гласува и да поиска от "Български държавни железници - Пътнически превози" да направи промяната. До момента предложението на съветниците не е гледано в нито една комисия.


Паметник на едни от строителите на съвременна българия - братята

Паметник на едни от строителите на съвременна българия - братята ...

......... специалисти, дошли от Австро-Унгарската империя в България, за да подпомогнат изграждането на държавата в края на 19 и началото на 20 век: д-р Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел Шкорпил, Херман Шкорпил, братя Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антони Новак, Иван Буреш, Лудвиг и Вацлав Стрибърни и др.© Юлия Лазарова


Столичният общински съветник от Реформаторския блок Стефан Марков поиска да

Столичният общински съветник от Реформаторския блок Стефан Марков поиска да ...

......... още да бъде изградена пешеходна пътека с изкуствена неравност на кръстовището на бул. "Симеоновско шосе" и улицата, отвеждаща до ресторанта в "Ловен парк". Той предлага там да се постави и пешеходен светофар, който да бъде активиран само тогава, когато има човек, а през останалото време да свети зелено за колите.


Кметът на София Йорданка Фандъкова е предупредила строителната фирма

Кметът на София Йорданка Фандъкова е предупредила строителната фирма "Трейс ...

......... тази част от кръстовището, като "похвалиха" иронично изпълнението.Пред "Дневник" Сава Десподов от фирма "Софинвест", която упражнява надзора на ремонта, каза, че тези дейности се правят едва днес, защото до вчера положеният асфалт бил топъл. Бордюрите нямало как да бъдат поставени по-рано, защото щели да пречат на валяците, които заравняват асфалта.


В началото на 90-те години местната власт, гражданите и бизнесът

В началото на 90-те години местната власт, гражданите и бизнесът ...

......... за паркове между блоковете", обяснява Естела. Очакванията му са, че това няма да са лесни процеси, но определено ще имат положителен ефект в бъдеще."Не ни трябват толкова много инвестиции, а да премислим това, което имаме, за да се използва от повече хора, най-вече от гражданите на Барселона", каза Ориол Естела.


Столичните общински съветници днес приеха да преразпределят 9 млн. лева

Столичните общински съветници днес приеха да преразпределят 9 млн. лева ...

......... в общинският съвет е от 30 съветника, като за да се приеме конкретно предложение е необходима подкрепата на 51% от присъстващите на заседание. В началото на тази година Столичният общински съвет прие бюджета за 2017 г., като тогава не всички го бяха чели, защото не разполаха с окончателния му вариант.


Столичният общински съвет разреши на мястото на съборения мазволей край

Столичният общински съвет разреши на мястото на съборения мазволей край ...

......... същество, като единствено Трайчо Трайков (от групата на "Реформаторски блок") изчисли приблизително, че осветлението ще струва около 15 лева на ден.Според Малина Едрева (ГЕРБ) тези суми не са от значение, защото в София всички паметници се охраняват и осветяват, а в конкретния случай се говори за произведение от "световно ниво".


Танър Дъдли е старши анализитор в консултантската компания HR&A Advisors,

Танър Дъдли е старши анализитор в консултантската компания HR&A Advisors, ...

......... процеси, защото в САЩ мнозина не вярват в климатичните промени по политически причини. Разбрах, че в София имате проблеми с качеството на въздуха. Така че, за да решите проблема, трябва повече граждани да го осъзнаят, за което са необходими и много данни.Всичко, което трябва да знаете за:Места за живеене (22)


В София трябва да бъде изградена локална мрежа от датчици,

В София трябва да бъде изградена локална мрежа от датчици, ...

......... бъдат създадени работни групи, в които ще бъдат включени граждански организации. Според зам.-кметът по екология регулациите и мерките за справяне със замърсяването на въздуха няма да имат ефект, ако информацията за проблема и значението им не достигне до всеки гражданин и той сам не осъзнае своята роля в този процес.


Кметът на столичният район

Кметът на столичният район "Младост" Десислава Иванчева се обяви срещу ...

......... за разглеждане в парламентарните комисии и се подготвя "тайно и на тъмно".Във възражението си Иванчева е поискала от депутатите да не разглеждат предложеното изменение, преди Столичният общински съвет да приеме визията си за развитие на града до 2050 г., която се очаква да бъде готова в средата на 2018 г.


Столичния общински съвет ще вземе окончателното решение дали 14-метровата кула

Столичния общински съвет ще вземе окончателното решение дали 14-метровата кула ...

......... да одобри или да отхвърли предложението.Малина Едрева уточни, че това решението бъде взето преди коледните празници в края на годината, за да е възможно поставянето да започне в началото на 2018 г. Междувременно гражданите могат да изпращат своите становища и предложения до общината, каза още председателят на комисията по култура.


Колко лева може да бъде разликата между 1 декар междублоково

Колко лева може да бъде разликата между 1 декар междублоково ...

......... от "Дневник" за коментар дали е съгласен на поставената по-висока цена, която трябва да плати на общината за дарението, като все още очаква отговор. Потърсен от "Дневник" Петьо Блъсков-старши заяви, че не иска да бъде "занимаван " и че не е запознат "черно на бяло" с решението на общинския съвет.


Бронзова кула с височина от 14 метра ще се издигне

Бронзова кула с височина от 14 метра ще се издигне ...

......... повече от 3 млн. евро. Това е най-големият проект на скулптура и затова през всичките 12 години на разработка е искал произведението да бъде показано именно в София.Според него "Бронзовата къща" ще свърже България и Австрия, която ще приеме председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 юли 2018 г.


Наредба, с която да се определя как да изглеждат фасадите

Наредба, с която да се определя как да изглеждат фасадите ...

......... депутатите Данаил Кирилов и Александър Ненков (ГЕРБ) и Жельо Бойчев (БСП). От изказванията на депутатите се разбра, че подкрепят идеята за промени в Закона за устройство на София. Бойчев посочи, че предложенията за изменения са закъсняли, както и че БСП ще поиска да бъдат внесени още по-рестриктивни мерки в закона.


До края на тази година Столичният общински съвет ще е

До края на тази година Столичният общински съвет ще е ...

......... включена забрана за провеждането на концерти на публични места, което предизвика възмущението на повечето присъстващи. Той обаче предложи и Столичната община да изготви шумова карта на града, което беше прието положително.Следващото обсъждане ще се проведе на 26 октомври от 16:30, като до тогава граждани могат да изпращат становища и предложения.


С протест пред дома на столичния кмет Йорданка Фандъкова жителите

С протест пред дома на столичния кмет Йорданка Фандъкова жителите ...

......... в квартала и спешни мерки по "прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ"."Сваляме доверието си от кмета на район "Триадица" и главния му архитект заради систематичният им провал да спазят поетите пред общността ни ангажименти. Ще настояваме да подадат незабавно оставки", съобщава инициативният комитет, сформиран от жителите на квартала.


Проектът за наредба на Столичната община, който стана популярен с

Проектът за наредба на Столичната община, който стана популярен с ...

......... часа без разрешение, "къпането" в общински водоеми без съгласието на "стопанисващите ги субекти", както и късането на некролози.Следващото обсъждане ще се проведе на 26 октомври от 16:30, като след това проектът ще бъде гледан в комисиите на общинския съвет, който пък ще трябва да го приеме или отхвърли с гласуване.


Малко повече от два месеца след като беше демонтиран паметникът

Малко повече от два месеца след като беше демонтиран паметникът ...

......... това не се случва. От пресцентъра на Столичната община не успяха да дадат по-точна информация, освен, че процедурата би трябвало да бъде обявена до края на годината.По думите на Чобанов избраният в конкурса проект ще бъде гласуван от художествения съвет към Столичната община, като ще бъде подложен на обществено обсъждане.


Пешеходната зона от площад

Пешеходната зона от площад "Св. Неделя" може да достигне до ...

......... от кандидатите ще се очаква да предложат как да изпъкна архитектурните, археологическите и природните ценности в района и се запази визуалната връзка с "Витоша".Документът е достъпен на сайта на направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община, като жителите на София имат срок от една седмица, за да изпратят своите становища.


Промените в устройствените планове за сгради - паметници на културата,

Промените в устройствените планове за сгради - паметници на културата, ...

......... метра също ще бъдат подлагани на обсъждане от гражданите. Те ще бъдат обозначавани с административен адрес, вместо само с номер на парцел, както е в момента. Сред предложенията е и да се провеждат допитвания до гражданите за предлаганите промени в устройствените планове. Събирането на мненията ще бъде наблюдавано от социолози.


Предложение за изграждане на нова метростанция между вече съществуващите на

Предложение за изграждане на нова метростанция между вече съществуващите на ...

......... транспортните връзки между София и районите в областта.Освен Зарков и Славчев докладът е внесен от Борислав Бориславов (Реформаторски блок), Станил Станилов ("Патриоти за София") и Калоян Паргов (БСП). Предложението ще бъде гласувано на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък."Дневник" потърси за коментар "Арсланд Есперия" като все още очаква отговор.


Няма по-гладък паваж в София

Няма по-гладък паваж в София", казва гордо с широка усмивка ...

......... Причината била, че след пускането на движението по част от булеварда, тежката строителна техника нямало как да остане на пътните платна и била пусната по велоалеите, за да бъдат довършени дейностите.Ремонтът на бул. "Дондуков" струва 7.2 млн. лева. Гаранцията на пътната настилка е 5 години и 8 на трамвайното трасе.


Забрана на фойерверки в часовете от 22 до 8 ч

Забрана на фойерверки в часовете от 22 до 8 ч ...

......... и забраната за преместване на пейки, табели, огради и други съоръжения от парковата мебел, каквато забрана и сега има, но в друга наредба. Според вносителите - шестима общински съветници, на законопроекта обаче тя трябва да бъде именно в нормативния акт за обществения ред.Предстои обсъждането на наредбата от столичния общински съвет.


Пътната настилка по булевард

Пътната настилка по булевард "Княз Александър Дондуков" в участъка между ...

......... съгласно заповед на министъра на културата Вежди Рашидов.Това обаче не попречи на експертите от съвета да "извадят" участъка между "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски" от тези защитени зони. Те тхвърлиха предложението на Националния институт за недвижимо културно наследство да не се допуска промяна в статута на булеварда и настилката.


Ремонтът на бул.

Ремонтът на бул. "Шипченски проход" в София е приключил, като ...

......... лева месечно.В отделно съобщение до медиите от 3 октомври строителната фирма "ПСТ Груп", чиито договор за поддръжка на квартални улици Столичната община планира да прекрати, компанията твърди, че изпълнява "съвестно" възложените задания. Според фирмата информацията, че договорът им с общината ще бъдат прекратен, е "некоректна информация, или за допусната грешка".


Днес от 18:30 часа в търговски център в

Днес от 18:30 часа в търговски център в "Метро сити" ...

......... сграда е за едва 12 метра. От "Гаранти коза" не пожелаха да коментират параметрите в проекта.По време на преговорите районната община в "Младост" получи дарение от над 350 хил. лева от "Гаранти коза". С парите ще бъдат ремонтирани училищата 82 ОУ "Васил Априлов" и на 118 СУ "Акад. Людмил Стоянов".


Повече публични пространства с условия за разходки и водене на

Повече публични пространства с условия за разходки и водене на ...

......... кафенета, по-малко автомобили, което по думите на Геел до прави чудесно място, за да се насладиш на града."Когато чу какво сме направили в Ню Йорк, ми се обади кметът на Москва и поиска да направим същото и там", каза Геел и посочи града като поредният успешно променен от неговият екип.


Ограничаване на възможностите за използване на вратичките в закона, на

Ограничаване на възможностите за използване на вратичките в закона, на ...

......... е районът между булевардите "Мария-Луиза", "Александър Стамболийски, "Константин Величков", "Пенчо Славейков", "Витоша", южната част на "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Генерал Данаил Николаев".Тази норма обаче има изключение и няма да важи за сградите, за които вече има одобрение и са в процес на проектиране или получаване на разрешения за строеж.


Районът около Централната железопътна гара в София няма да бъде

Районът около Централната железопътна гара в София няма да бъде ...

......... 7-ми километър попада от северната и южната страна на бул. "Цариградско шосе", между булевардите "Александър Малинов", "Христофор Колумб", Проф. Цветан Лазаров", "Самоковско шосе", "Андрей Сахаров", улиците "Ресен" и "Анна Ахматова. В този район вече са построени няколко високи сгради, между които 126-метровата "Кепитъл форт", а 202-метровата "Скай форт" се строи.


Евгени Крусев е зам.-кмет на София по транспорта от пролетта

Евгени Крусев е зам.-кмет на София по транспорта от пролетта ...

......... платна на "Дондуков"?- След завършването на всички ремонтни дейности по улица или булевард, преди пускането в експлоатация ремонтираният участък се оглежда и одобрява от КАТ. С цел по-висока безопасност за велосипедистите по бул. "Дондуков" и недопускане на паркиране върху велоалеята, ще бъдат поставени такива ограничители между велоалеята и пътните платна.


Официално от днес (1 октомври) влизат в сила промените, с

Официално от днес (1 октомври) влизат в сила промените, с ...

......... съответното по наредбите на самата община обществено обсъждане и действително да се вземе в предвид гласът на гражданите, пишат инициаторите на протеста. Те настояват Центърът за градска мобилност да докаже, че може да стопанисва парите, които събира, и с тях да се построят подземни и надземни паркинги на достъпни цени.


Предстои Столичната община да реши дали да въведе нощен градски

Предстои Столичната община да реши дали да въведе нощен градски ...

......... на всяко едно от тях Столичната община плаща всяка година на база изминати километри. "Столичен електротранспорт" обслужва трамваите и тролеите, а автобусните линии са разпределени между общинското дружество "Столичен автотранспорт" със 70 линии, частните "Карат-С" с 15, "МТК Гроуп" със 17 и "Еридан транс", която обаче обслужват само линия 260.


Общината на столичният район

Общината на столичният район "Банкя" е обявила обществена поръчка за ...

......... пример Видинов посочва курортите Баден-Баден или Карлови Вари.Според условията в обществената поръчка от най-голямо значение ще бъде цената (30%), идейният архитектурен проект (25%), работната програма за изпълнение на строителството (25%), времето за реставрация (10%) и срокът за изготвяне на проект (10%). Крайният срок за подаване на оферти е 6 ноември.


След продължила над 2 часа дискусия Столичният общински съвет (СОС)

След продължила над 2 часа дискусия Столичният общински съвет (СОС) ...

......... бъде изпратен на курс как се пишат доклади.Зам.-кметът отговори, че в района има две линии на метрото, два подземни паркинга и пет трамвайни линии. Въвеждането на пешеходната зона по "Георг Вашингтон" той обоснова с факта, че така щял да се осигури добър и лесен подстъп към Западната порта на Сердика.


Всеки, който днес ще бъде в София може да се

Всеки, който днес ще бъде в София може да се ...

......... председател на комисията по транспорт към Столичния общински съвет.Във вело-обиколката ще вземат участие и някои от професионалните велосипедисти от Novo Nordisk, с тяхната мисия за борба с диабета и подкрепа към спорта и здравословния начин на живот. Посетителие в Борисовата градина пък ще могат да тестват велосипедите на Drag Bicycles.


Пътните платна по булевард

Пътните платна по булевард "Княз Александър Дондуков" в участъка между ...

......... София.Според Фандъкова Столичната община е запазила характерните павета за историческата част на центъра на София - между бул. "Цар Освободител", Ларгото и ул. "Г. С. Раковски, каквото било изискването на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата.Ремонтът на булеварда би трябвало да приключи в края на октомври.


Всеки жител на София вече може да избере най-бързия маршрут

Всеки жител на София вече може да избере най-бързия маршрут ...

......... и решенията за промените, както е в момента.Съвсем скоро ще бъде достъпна и възможността за подаване на онлайн заявления за персонални карти за градски транспорт. В момента това е възможно за издаването на винетни стикери за паркиране на живеещите в районите на сините и зелените зони за паркиране в София.


Днес, заедно с почитането на Светите мъченици София, Вяра, Надежда

Днес, заедно с почитането на Светите мъченици София, Вяра, Надежда ...

......... пред Народен театър "Иван Вазов" Софийският духов оркестър ще изнесе концерт. Час по-късно в народния театър ще се проведе церемонията, на които ще бъдат връчени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. От 21 часа отново пред театър ще се състои огнен пърформънс на "Жар Театър".


Един от собствениците на строителната фирма НИКМИ, която иска да

Един от собствениците на строителната фирма НИКМИ, която иска да ...

......... тоалетна.Главният архитект посочи, че в искането си, внесено в Столичната община през 2007 г., НИКМИ са се позовали на "всички възможни вратички в законите", което им дава възможност да построят "не 43 етажа, а 243 етажа". Той обаче беше категоричен, че теренът е отреден за озеленяване и ще остане така.


Столичните общински съветници ще решават на кои 64 места центъра

Столичните общински съветници ще решават на кои 64 места центъра ...

......... се планира и поставянето на още станции в София, които да бъдат използвани от градския транспорт по линиите, по които ще се движат електробуси.В края на август Столичната община обяви обществена поръчка за 22 млн. лева за купуването на 20 електробуса. Техническите оферти ще бъдат отворени в началото на октомври.


Дали автомобилът ви замърсява въздуха? Моментален отговор на този въпрос

Дали автомобилът ви замърсява въздуха? Моментален отговор на този въпрос ...

......... отделя високи нива на замърсители на въздуха, ще получи известие от КАТ, но не и глоба. Събраните от отчитането данни ще бъдат изпратени в лаборатория в Мадрид, а след това ще бъда представени на пресконференция в София.© Николай ДойчиновИзмерване на замърсяване на въздух от автомобили коли в София изгорели газове


Пожар е горял в сградата на минералната баня в столичния

Пожар е горял в сградата на минералната баня в столичния ...

......... необратимо. Той посочва и че е абсолютно недопустимо Министерството на здравеопазването, да допусне сграда, в която в продължение на много години са се лекували хора, да се разруши и загуби завинаги. От тогава до вчера единственото, което бе направени по сградата е да се обезопаси. Днес в нея горя пожар.