Столичната община ще отдаде 2600 спирки на градския транспорт на

Столичната община ще отдаде 2600 спирки на градския транспорт на ...

......... модулите, което според Божков е напълно достатъчно.Като допълнение днес общината ще приеме наредба, с която ще се ограничи възможния брой и места за билбордове и други обекти на външната реклама в града. Така местата за реклама по спирките ще са от по-сериозно значение и ще носят по-голям дивидент за концесионерите.


От следващата година мястото, на което до 1999 г. се

От следващата година мястото, на което до 1999 г. се ...

......... 80 хил. лева, като платформата ще може да бъде надграждана. Двамата смятат, че тя е необходима, защото пуснатият само преди година обновен сайт на Столичната община, който струваше 200 хил. лева, дава прекалено много информация за всички направления, заради което информацията за събитията от културата не достига до достатъчно хора.


Информация за нерегламентирано събиране и разделяне на отпадъци в София

Информация за нерегламентирано събиране и разделяне на отпадъци в София ...

......... от инициатива на Здравков. Избраният проект на студио "А&А архитекти" предвижда надземната част да бъде парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с обществено достъпни покриви, на някои от които да има барове и ресторанти. Автомобилите пък ще се движат под земята, откъдето ще преминава булевард "Княгиня Мария Луиза".


Гласуването на наредбата за обществения ред в София, с която

Гласуването на наредбата за обществения ред в София, с която ...

......... "зелена зона". Причината е, че вечер хотели и заведения си запазват неопределен брой места за своите гости, без да имат право на това, като остават несанкционирани.Ако бъдат одобрени промените в наредбата за движението на заседанието в края на юли, то новите правила ще започнат да важат от началото на октомври.


От днес до 16 септември участъка столичния булевард

От днес до 16 септември участъка столичния булевард "Пенчо Славейков" ...

......... посока гара "Искър", като той ще се движи по бул. "Пенчо Славейков", ул. "Свети Георги Софийски",бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов", а оттам по бул. "България".Тролейбусите от линии 2, 8 и 9 ще се движат по ул. "Свети Георги Софийки" към бул. "Прага" и от там към ул. "Свети Георги Софийски".


Вдигането на шум у дома, къпането във фонтаните без разрешение,

Вдигането на шум у дома, къпането във фонтаните без разрешение, ...

......... витрините. Сред общинските съветници обаче има мнения и в двете посоки - процентът да е по-голям или по-малък, обясни Зафир Зарков, който е съвносител на тази наредба. Той каза и че тези условия и други ограничения като брандираните фризери ще важат само за центъра на града и по основните булеварди.Трамваят по линия 6 вече няма да бъде върнат по

Трамваят по линия 6 вече няма да бъде върнат по ...

......... трамвайната линия ще изисква и изграждането на рампа от 240 метра, която "ще осакати центъра" на столицата, като и ще затрудни движението на пешеходците. Приетият вариант пък предвиждал линиите да са напълно обезшумени и че решението се прави в полза на гражданите, а не за да се "икономисат финансови средства".


Първият влак на

Първият влак на "Сименс" от 20-те, които ще се движат ...

......... тогава ще бъдат пуснати първи 8 км – от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село".Влаковете за него са с автоматично управление за следене на скоростта, енергоспестяващи, като разполагат и със система за автоматично предаване на видеосигнал в кабината на машиниста. Предвидена е и възможност за управление на влака без машинист.


В понеделник - 2 юли, започват ремонти в района на

В понеделник - 2 юли, започват ремонти в района на ...

......... За другите обекти срокът за приключване е до октомври.През следващата година ще бъдат направени ремонти на бул. "Цар Освободител", за което ще се търси лицензирана фирма с право да работи с жълти павета, площадите "Народно събрание" и "Александър Невски" до улица "Г.С. Раковски, като този участък ще бъде изцяло пешеходен.


По три столични булеварда автобусите ще започнат да се движат

По три столични булеварда автобусите ще започнат да се движат ...

......... по-бързо придвижване на градския транспорт. Така закъсненията на автобусите по време на час пик ще бъдат сведени до минимум.След прилагането на новата схема за движение по двата булеварда, тя ще бъде внедрена и по бул. "Мадрид". И там автобусите и трамваите ще имат общ участък, по който ще се придвижват.


Автобусите в София ще започнат да се движат по трамвайните

Автобусите в София ще започнат да се движат по трамвайните ...

......... Крусев, като практиката е взаимствана от други европейски градове и позволява по-бързо придвижване на градския транспорт.От 1 юли пък трамваите няма да се движат по бул. "България", като ще бъдат заменени с автобуси. Промяната е във връзка със започваща реконструкция на трамвайното трасе, като дейностите ще продължат месец и половина.Софийските тротоари да бъдат напълно освободени от паркиралите автомобили -

Софийските тротоари да бъдат напълно освободени от паркиралите автомобили - ...

......... пешеходци между автомобилите и сградите. "Отказвайки се от служебните си абонаменти институциите ще покажат уважение към най-уязвимите в движението, ще мотивират хората да изберат по-екологични и устойчиви форми на градска мобилност и ще дадат своя принос за това София да изглежда по-малко като ориенталска паланка", пишат още от "Спаси София"


Граждани, живеещи в близост до бул.

Граждани, живеещи в близост до бул. "Скобелев", са подали колективен ...

......... маршрута й.Един от предлаганите от общината варианти за маршрута по "Скобелев" предвижда трамвай 6 да се движи до "Спартак". Той обаче е по-скъп - около 20 млн. лева, защото предвижда изграждане на рампа над надлеза. Вторият вариант е по-евтин - 7 млн. лева, като релсите ще бъдат преместени над тунела.


От всички 35 хил. шахти в София 300 са били

От всички 35 хил. шахти в София 300 са били ...

......... ударени от мълнии. Те вече са оправени и работят. Повредени са и 48 камери от системата за видеонаблюдение и фирмите, които ги поддържат, са започнали ремонта им.Пороят вчера наводни много подлези и метростанции в София. Заради последствията от бурята в социалните мрежи се появиха различни забавни колажи от наводнените места.


От 1 юли трамваите 1 и 7 няма да се

От 1 юли трамваите 1 и 7 няма да се ...

......... и "РВП-Илиянци". Те трябва да подменят и контактно-кабелната мрежа.В началото на юли ще започне и преасфалтирането на бул. "Васил Левски" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" до бул. "Патриарх Евтимий", съобщи още Фандъкова. По думите й в края на юли ще приключат и дейностите по разширението на бул. "Тодор Каблешков".


Изпълнител на ремонти на тротоарите,отводнителни съоръжения и полагане на нова

Изпълнител на ремонти на тротоарите,отводнителни съоръжения и полагане на нова ...

......... на колчета, маркировка, значи, решетки Центърът за градска мобилност е платил 4.3 млн. лева на външни изпълнители, показва справка в Агенцията за обществени поръчки. През 2017 г. общинското дружество е събрало 24.3 млн. лева, като през 2016 г. сумата беше 23.5, а през 2015 г. - с 1 милион по-малко.Ново разширение на платената зелена зона за паркиране в районите

Ново разширение на платената зелена зона за паркиране в районите ...

......... Причината е, че сега има случаи на един адрес да има по 6 автомобила. Стикерите за живеещи в зелена зона са по 100 лева за 12 месеца, а за синя сумата е 150 лева. За втори автомобил сумите са два пъти по-големи, но са възможни и промени в тези такси.


Общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол

Общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол ...

......... договори за охрана на училища, паркове, водоеми, общински сгради и др., а сега се въведе възможността за охрана на цели населени места. Въпреки протестите на опозицията и бизнеса правителството и ГЕРБ наложиха промените. Измененията бяха изпратени на Конституционния съд и от президента Румен Радев, и от главния прокурор Сотир Цацаров.


Изграждането на

Изграждането на "Бронзовата къща" на мястото на съборения мавзолей в ...

......... в Асеновград.Конструкторите на "Брозновата къща" са уверили главния архитект на София Здравко Здравков, че изграждането на основата ще отнеме най-много време, защото са нужни заварявания, посочи още Едрева.Проектът се финансира от австрийската страна и частни български и австрийски компании, каза днес пред БНТ заместник-посланикът на Австрия в България Томас Щьолцл.


Голямо парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с

Голямо парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с ...

......... заводът да е културен център. Над линиите пък трябва да се изградят пешеходни и велосипедни връзки.От архитектурното бюро са създадени проектите за "Бизнес парк София", "Музейко" (отличена като сграда на годината за 2015 г.), комплекса "Резиденшъл парк София" и 126-метровата "Капитал форт" и строящата се в съседство 202-метрова "Скай форт".


Столичната община обяви конкурс за идеен проект за възстановяването на

Столичната община обяви конкурс за идеен проект за възстановяването на ...

......... състояло от 3 стени в П-образна форма, а по средата се е намирал бронзов лъв, с щит, на който е била изобразена картата на Санстефанска България. Лъвът беше върнат на мястото през есента след демонтирането на произведението на Старчев. Част от плочите на мемориала се съхраняват в Националния военноисторически музей.


В град Каспичан има паметна плочна с надпис:

В град Каспичан има паметна плочна с надпис: "19.10. 2014 ...

......... приеха в "Младост" да има референдум за налагане на временен мораториум върху строителството. Подписката за допитване за бъдещето на Морската градина във Варна беше обявена за невалидна от местните общински съветници. Жители на Благоевград искат референдум за бъдещото на открития по трасето на продължението на автомагистрала "Струма" римски град Скаптопара.


С неуспешните си опити да подреди града, въведе правила и

С неуспешните си опити да подреди града, въведе правила и ...

......... освободят от хладилните витрини, кашоните с плодове и зеленчуци, което не се харесва на Асоциацията на производителите на газирани напитки. Toва, че тази сериозна промяна се подготвя и евентуално ще бъде приета "броени дни преди началото на летния сезон", е поредният негатив срещу наредбата, който изтъкват производителите на газирани напитки.


В Столичната община има готови предложения за продължаване на метрото

В Столичната община има готови предложения за продължаване на метрото ...

......... продължението на лифта.Предвижда се в "Люлин" да бъде изграден и нов буферен паркинг за 1000 автомобила, както и станция при бул. "Царица Йоанна". Там е и една от зоните, които главният архитект беше предложил за подходяща за строителство на небостъргачи. В по-далечна перспектива се обмисля продължаването на метрото до "Кремиковци".


До няколко седмици започва ремонтът на столичния Западен парк. Днес

До няколко седмици започва ремонтът на столичния Западен парк. Днес ...

......... на регионалното развитиеКадър от подписването на договора за ремонта на столичния Западен паркПо думите ѝ Западният парк е последният от старите софийски паркове, който ще бъде обновен. Тя добави, че "модернизацията и развитието на зелените системи е една от основните мерки за подобряване на чистотата на атмосферния въздух в столицата".


Двамата заместници на районния кмет на

Двамата заместници на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева - ...

......... април, са в ареста, след като в петък състав на специализирания наказателен съд уважи искането на прокуратурата за постоянното им задържане. За този четвъртък е насрочено заседание в апелативния съд, който ще гледа жалбата на тримата срещу определението на долната инстанция. Те са обвинени за подкуп в особено големи размери.


За последните 7 години шумът от автомобили, индустрията, железопътния и

За последните 7 години шумът от автомобили, индустрията, железопътния и ...

......... и преглеждат за съвместимост със законодателството.Първоначалните текстове предвиждаха и забрана за развиване на търговска дейност след 22 часа в сгради, които са в режим на етажна собственост. Поеха се и ангажименти за въвеждане на регламенти за "дразнители", като ромските сватби, климатиците и хладилниците пред магазините за алкохол и хранителни стоки.


С обвинения към кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния

С обвинения към кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния ...

......... е, че двата квартала имат нужда от по-добро обезпечаване с градски транспорт."Столичната община често противопоставя два квартала, за да постигне целите си", каза Гергин Борисов от "Спаси София", като посочи, че нуждата от транспорт до "Манастирски ливади" е безспорна, но тролеят не може да бъде за сметка на трамвай 6.


Следващата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе в

Следващата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе в ...

......... им оборот за периода трябва да е 2.6 млн. лева. Ако подадат и за втора група спирки оборотът им трябва да е 3.9 млн. лева. Минималната годишна концесионна такса е 48 хил. евро, като срокът е 15 години. Концесионерите ще трябва да подменят спирките с навесите и таблата с разписанията.


Днес комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към

Днес комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към ...

......... мост", "Бул. Патриарх Евтимий", "Бул. Христо Ботев", "Медицинска академия", "Бул. България", "Бул. Цар Борис Трети", "Мизия", "Овча купел", "Овча купел II", Горна баня. Нарушено е правилото трансферните станции да имат еднакви имена, както и връзката между имената на станциите с имената на големите транспортни артерии вблизост, отбелязват от "Спаси София".


Администрацията на Столичната община вече знае за кои места могат

Администрацията на Столичната община вече знае за кои места могат ...

......... не може да се забрани напълно, защото част от тях са били предвидени за застрояване с приемането на устройствените планове през 2009 г.. Според Бойчо Бойчев единствената възможност е общината да обезщети всички собственици за сградите, които биха могли да построят в тях, за което е "ясно, че няма пари".


В центъра на София да не бъде възможност поставянето на

В центъра на София да не бъде възможност поставянето на ...

......... обаче ще трябва да са с определени размери, разстояния от кръстовище и улици. Няма да се разрешава рекламите да на са площ по-голяма от 20% от витрините, на които са поставени. При строежи пък рекламата върху защитната мрежа, която спира пазащи обекти, няма да може да е повече от 30%.


Текстът е част от изданието

Текстът е част от изданието "Стара Загора - от въглищата ...

......... гилдията на архитектите в Стара Загора.По план ремонтите в парка трябва да приключат до края на годината. Изпълнителите на проекта очакват обвиненията и претенциите да престанат, когато старозагорци видят крайния резултат. Възгласите от "осанна" до "разпни го" обаче едва ли ще стихнат. Все пак кметските избори са само след година.


Паркирането в дясната част до Националния стадион

Паркирането в дясната част до Националния стадион "Васил Левски" до ...

......... приеха предложение Столичната община да дари на Министерството на младежта и спорта цялото пространство около националния стадион. Тогава предложението внесе съветникът Анатоли Илиев (ГЕРБ), но то бе слабо аргументирано и съветниците от опозицията откриха редица юридически грешки в него. Така с гласовете на съветниците от ГЕРБ то не бе прието.


Глобата за нередовни пътници в градския транспорт в София да

Глобата за нередовни пътници в градския транспорт в София да ...

......... от Инициативен комитет "Княжево" е било прието в наредбата да се предвиди възможност велосипедите да се превозват безплатно в наземния градски транспорт, но само в автобусите с "велосипедни гардероби". Председателят обаче посочи, че все още общината няма автобуси, които да разполагат с такива гардероби, но купуването им ще бъде възложено.


Кметът на

Кметът на "Младост" Десислава Иванчев е поискала президентът Румен Радев ...

......... "общи, генерални насоки за определени територии и зони" и "дори една територия да е предназначена за зелена площ или парк по ОУП, то в същата зона с ПУП е допустимо да се отреждат отделни имоти за друга дейност (спорт, рекреация, обществени заведения и други) и така да бъде допустимо застрояване".


В София ще има зони, в които няма да има

В София ще има зони, в които няма да има ...

......... отнема години, а след това започват нови процедури по искания за частични изменения, което затруднява работата и води до конфликти между гражданите, общината и инвеститорите.Депутатите не приеха и проложение в инвестиционните проекти за строежи над 5000 кв. метра да се предвижда и разполагане за контейнери за разделно събиране на боклук.


Строителната фирма

Строителната фирма "Джи пи груп" е спечелила обществената поръчка на ...

......... временният изпълнителен директор на НДК Борислав Велков пусна във "Фейсбук" съобщения, като твърдеше, че е имало натиск фирмата "Галчев инженеринг" да бъде избрана да изпълнява ремонта. Впоследствие Велков останав управлението на дружеството за постоянно, а "Галчев инженеринг" получи нови 12 млн. лева, за да достави системата за сигурност в сградата.


Столичната община е предвидила 39 млн. лева за

Столичната община е предвидила 39 млн. лева за "кърпене на ...

......... дейности вече са започнали. Това казва зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев, цитиран от "Фокус".Ремонтите на появилите се заради снега дупки започнаха още в началото на март, като дейностите обхващат и вътрешноквартални улици и тротоари. Евгени Крусев очаква до неделя да са приключили аварийните ремонти и по основните трасета.


Строителството на третата линия ще доведе до затрудняване на движнието

Строителството на третата линия ще доведе до затрудняване на движнието ...

......... наляво по бул. "Никола Мушанов", а след това бул. "Възкресение",тунела под бул. "цар Борис III" и ул."Св. Георги Софийски, през бул. "Петко Ю. Тодоров" до "Бяла черква", откъдето ще продължават до Студентски град.Автобусите от линии 73, 83 и 102 ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променените участъци отмаршрута.


Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата в София може

Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата в София може ...

......... сегашното си място.Ценов обясни, че творбата му е направена специално за сградата на Телефонната палата, защото тя е свързана с технологиите и комуникациите, а Джон Атанасов е създателят на прототипа на съвременния компютър.Той добави, че никой не го е търсил да го пита дали е съгласен паметникът да бъде преместен.


От днес участъкът от столичния булевард

От днес участъкът от столичния булевард "Витоша" между улица "Алабин" ...

......... да обяви конкурс за проект за цялостен ремонт на пространството. Заданието му предвижда пешеходната зона бъде продължена още - до бул. "Тодор Александров", а след това и до улица "Екзарх Йосиф" при Централните хали.От днес до понеделник паркирането в София е безплатно по повод отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението.


Разрешението дадено от главният архитект Здравко Здравков за промяната на

Разрешението дадено от главният архитект Здравко Здравков за промяната на ...

......... обаче е паметник на културата от най-високата категория "национално значение", като също като Телефонната палата е по проект на архитект Станчо Белковски."Това повдига и допълнителен въпрос - защо категорията за защита е само "за сведение", тоест най-ниската, въпреки че това е първата Телефонна палата в страната", пишат още "Спаси София".


Започнала е процедура по обявяване на сградите на булевардите

Започнала е процедура по обявяване на сградите на булевардите "Дондуков" ...

......... Пенев подаде оставка, прокуратурата започна разследване, което стигна до съда. Делото обаче не можа да започне заради нередовно призоваване на областната управа.Обвинението към Веселин Пенев е, че е с трите сделки за прекратяване на съсобственост между държавата и частна фирма на "Царските конюшни" е ощетил държавата с 10.33 млн. лева.


Съборената през април сграда - паметник на културата, на столичния

Съборената през април сграда - паметник на културата, на столичния ...

......... също ще бъде възстановена в оригинален вид. Главният архитект на София каза, че общината е налагала глоби на собствениците, че не поддържат сградата, които те са обжалвали. При преговори с тях обаче те са се съгласили да я възстановят по одобрен проект. Всичко, което трябва да знаете за:Изчезващото наследство (161)


Като мярка срещу мръсния въздух в столицата се предлагаше затварянето

Като мярка срещу мръсния въздух в столицата се предлагаше затварянето ...

......... за разбитите тротоари в центъра на столицата. "Тази година залагаме още повече средства специално и насочено за ремонти на тротоари във всички квартали във всички райони на София", заяви кметът и обясни, че в доклада си за разпределение на пари от приватизация ще поиска 10 млн. лева за тази цел.


Воден от идеята, че картите по таблата за градския транспорт

Воден от идеята, че картите по таблата за градския транспорт ...

......... "Опълченска", "Христо Ботев", "Алесандър Стамболийски", "Генерал Скобелев".Място са намерили и сградата на Националния дворец на културата, катедралния храм "Александър Невски", църквата "Света Неделя" и националния стадион "Васил Левски". Причината е, че са добри ориентири."Постарах тези знаци да изглеждат триизмерни. Даже хвърлят сянка, огряти от късното следобедно слънце", пише още Стоянов.


Намаление на глобата за нередовните пътници в градския транспорт в

Намаление на глобата за нередовните пътници в градския транспорт в ...

......... часа. През това време пътниците ще могат да ползват всяка една линиите и да се прекачват само с един билет.Екатерина Йорданова каза, че цената ще бъде по-високата, защото има допълнителни разходи за охрана както на пътниците, така и на шофьорите, на които пък ще се плаща и за нощен труд.


Кметът на София Йорданка Фандъкова е подписала договори с Министерството

Кметът на София Йорданка Фандъкова е подписала договори с Министерството ...

......... има обжалвания", казва Фандъкова след подписването на споразуменията.Кметът на София е съобщила и че с парите ще се ремонтира трамвайното трасе по ул. "Каменоделска". Общината планира да вложи и 2.5 млн. лева в проекти за социална интеграция, като ще предлага и 7 нови услуги за децата лишени от родителска грижа.


Местата в София, в които няма да има ограничение за

Местата в София, в които няма да има ограничение за ...

......... може да достига до тази височина, защото проектите трябва да отговарят и на изисквания за плътност и интензитет (кинт) на застрояването, каквито има за всеки парцел. Главният архитект припомни и чеприетата през октомври наредба за обществените обсъждания предвижда през тази процедура да минават проекти за всяка сграда над 50 метра.


Районната община

Районната община "Триадица" е започнала разговори за веждането на зелена ...

......... около парка ще се увеличи. Председателката на комисията Екатерина Йорданова (ГЕРБ) каза, че общинският съвет ще разгледа всяко предложение за нова зелена зона, но ще приема само тези, които са добре аргументирани.Съветникът Борислав Бориславов (СДС) пък поиска да не се обособяват места за паркиране върху тротоарите в новите зелени зони.


Седем месеца след като Столичният общински съвет прие да въведе

Седем месеца след като Столичният общински съвет прие да въведе ...

......... Величков", "Александър Стамболийски", "Ген. Скобелев" и улиците "Опълченска" и "Димитър Петков".След като бъде гласувано днес от комисията по транспорт, предложенията на четирите райони кметове ще бъдат гледани и в останалите комисии на общинския съвет. Окончателното решение по въпроса ще бъде взето на заседанието на Столичния общински съвет на 22 февруари.


Закритият музей на комплекса

Закритият музей на комплекса "Антична Сердика" ще бъде отворен, като ...

......... с находки от римската епоха, както и част от колекцията на общината, добита след разкопки по антични обекти. Експозицията ще бъде допълнена от 3D визуализации.В музея ще се организират и детски исторически занимални, каза още Чобанов. Пространството под стъклените куполи на Ларгото пък ще се използва за различни културни събития.


Подземията на разрушения през 1999 г. мавзолей на Георги Димитров

Подземията на разрушения през 1999 г. мавзолей на Георги Димитров ...

......... е техен собственик.Преди обявяването на новия конкурс ще има обществено обсъждане на заданието, каза още Едрева. Според нея досегашния опит с тези процедури показва, че това ще отнеме около 6 месеца. Причините общината да иска да дари 3-те етажа на галерията са, че в последните години галерията се развива успешно.


Нощен градски транспорт със 7 автобусни линии, които да свързват

Нощен градски транспорт със 7 автобусни линии, които да свързват ...

......... града, което ще го направи и по-безопасен през нощта, посочи Гергин Борисов от организацията. По думите му сега единствената алтернатива за пътуване на по-дълги разстояния в София през нощта освен с личен автомобил е такси. Тази услуга обаче е няколко пъти по-скъпа от предложения от "Спаси София" нощен градски транспорт.


Мозайка на планината

Мозайка на планината "Витоша" ще бъде наредена на мястото на ...

......... вече е провела художествен конкурс, на който са получени много предложения. Избраният проект пък бил одобрен от Експертния съвет по устройство на територията към главния архитект на София през 2015 г., когато на поста бе Петък Диков. Именно той беше и автор на идеята фонтанът да бъде заменен с плочки.


Главният архитект на София Здравко Здравков подема война срещу

Главният архитект на София Здравко Здравков подема война срещу "визуалния ...

......... дупка за понятията зимна и лятна градина. Радикални ще са мерките за следене на сроковете, така че градът да се разчисти от прекомерния брой реклами с изтичането на сроковете за ползване на съответните площи.Здравков изрази надежда, че до края на януари наредбата ще бъде готова за обсъждане в общинския съвет.


Общината в София предлага да се въведе система от

Общината в София предлага да се въведе система от "зелени" ...

......... законодателството, каза председателят на общинския съвет и поясни, че общината е готова с текстовете още от началото на миналата година.Друга идея е внедряването на система за разчитане на номерата на колите, каквато се прилага в Лондон. Това ще стане чрез надграждане на системата за интелигентно управление на трафика, поясни Герджиков.


Ремонтът на центъра на София ще струва малко над 46

Ремонтът на центъра на София ще струва малко над 46 ...

......... там да се провежда само в определени дни. Впоследствие кметът Йорданка Фандъкова се отказа от този план. Очаква се ремонтът да започне най-рано след края на бълграското европредседателство, което приключва на 30 юни.Предвижда се тези знакови за централната част на столицата места да имат обща система с идентичен градски дизайн.


Софийската градска прокуратура е открила нарушения в закона в сделка

Софийската градска прокуратура е открила нарушения в закона в сделка ...

......... разрешени проекти.Строежът на сградата и очакваното натоварване на трафика с автомобили, което ще донесе, е сред причините Столичната община да планира кръгово кръстовище на две нива между булевардите "Джеймс Баучер" и "Черни връх". Предстои проектът да бъде подложен на обществено обсъждане, а след това и в комисиите към общинския съвет.


Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на

Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на ...

......... г. Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира в съда поскъпването на водата в три града - Бургас, Ямбол и Враца, в петък направи това и за още 12 населени места. Сред тях обаче не беше Добрич, а София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Златни пясъци, Перник, Монтана, Шумен и Сливен.


Затруднено е движението на кабинковия лифт

Затруднено е движението на кабинковия лифт "Симеоново-Алеко" заради обледяване, информира ...

......... лифт "Симеоново-Алеко" заради обледяване, информира агнеция "Фокус", позовавайки се на информация от акционера "Витоша ски" АД. От фирмата са съобщили, че работят по отстраняване на проблема."Допълнителни автобуси вече са пуснати по линия 66 до отстраняване на аварията на Симеоновския лифт", съобщи в социалната мрежа "Туитър" кметът на София Йорданка Фандъкова.


План за кръгово кръстовище на две нива между булевардите

План за кръгово кръстовище на две нива между булевардите "Черни ...

......... на "Черни връх" и "Джеймс Баучер". Друг проект, който се очаква, е небостъргачът "Парадайс тауър" на булевард "Черни връх". По първоначални проекти сградата ще е с височина над 200 метра. Решението, с което Столичният общински съвет я разреши, беше обжалвано от граждани и все още се чака решението на съда.


Ремонтите във и около НДК и провалените архитектурни амбиции на

Ремонтите във и около НДК и провалените архитектурни амбиции на ...

......... за сграда на годината освен това попада един паметник на културно-историческото наследство - Триъгълната кула на Сердика в София, както и още едно градско пространство във Варна - временната лятна библиотека "Рапана". Всички номинации и категории могат да бъдат разгледани на блога на WhATA.Всичко, което трябва да знаете за:Годината (735)


Малко повече от месец след като приключи ремонтът на столичния

Малко повече от месец след като приключи ремонтът на столичния ...

......... неустойки.От "Трейс груп холд" казаха пред "Дневник", че булевардът е в гаранция и всякакви нови щети ще бъдат за тяхна сметка. От Столичната община казаха, че са очаквали ограничителите на велоалеята отново да бъдат счупени, защото същата съдба са имали и другите, които са поставяни на по-старите велотрасета в града.


Общо 237 млн. лв. по оперативната програма

Общо 237 млн. лв. по оперативната програма "Региони в растеж" ...

......... тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства.С цел насърчаване на алтернативните начини на придвижване бяха рехабилитирани и изградени 115 км велосипедни алеи, а за удобство на гражданите бяха монтирани по спирките 1975 електронни информационни табла (ЕИТ), се казва в съобщението.


Нова автобусна спирка бе разкрита днес в района на въжената

Нова автобусна спирка бе разкрита днес в района на въжената ...

......... кабинковата въжена линия и ще обслужва автобусни линии 122 и 123.От днес лифтът "Симеоново-Алеко" пък ще работи всеки ден. На Коледа и в първия ден от новата година лифтът ще започне работа един час по-късно.Седалковият лифт "Драгалевци - Голи Връх" остава в режим на работа събота, неделя и празнични дни.


Безплатното паркиране на автомобили около националния стадион

Безплатното паркиране на автомобили около националния стадион "Васил Левски" ще ...

......... бъде даден на министерството, което да търси решение на проблемите с автомобилите и сигурността.В крайна сметка от 47 съветници, които гласуваха, едва 23 подкрепиха предложението, 17 бяха против, а останалите не гласуваха. Минути по-рано общинските съветници одобриха единствения кандидат за мажоритарния дял на общината в "Общинска банка" след сериозна дискусия.


Ремонт с цялостно преобразяване ще претърпи площадът пред Централната железопътна

Ремонт с цялостно преобразяване ще претърпи площадът пред Централната железопътна ...

......... че договорите на инвеститорите с общината са изтекли преди години, но те плащат глобите за това вместо наем. Тази дейност обаче също среща съпротива. "Непрестанно звънят от какви ли не кабинети с молба някой билборд да остане още поне един месец, защото бил свързан с някоя кампания", каза главният архитект.


Изнесени пунктове за предаване на стари гуми ще открие Столичната

Изнесени пунктове за предаване на стари гуми ще открие Столичната ...

......... ул. "Проф. Александър Танев", срещу последната спирка на автобуси № 213, 76; на кръстовището между улици "Жечо Гюмюшев" и "Инж. Георги Белов"; до дърводелския цех на улица "Митрополит Серафим Сливенски"; на кръстовището между улици "Проф. Марко Семов" и "Андрей Сахаров". Пунк ще има и в "Горубляне" на улица "Цветна градина".