Нов механизъм за реакция при силно замърсяване на въздуха в

Нов механизъм за реакция при силно замърсяване на въздуха в ...

......... още е отворена.По оперативна програма "Околна среда" 15 000 домакинства от София могат безплатно да заменят своите "неекологосъобразни форми на отопление" в следващите 3 години, обещава в доклада си зам.-кметът Йоана Христова. Новият механизъм за реакция при замърсяване на въздуха предстои да бъде одобрен на сесия на Столичния общински съвет.


Ремонтът на столичния бул.

Ремонтът на столичния бул. "България" се бави заради лошите метеорологични ...

......... се до края на тази седмица да се обърне движението. В събота се надявам платното да е напълно готово и движението да бъде пуснато", обясни Фандъкова.Това е поредният ремонт в София, който се бави заради лоши метеорологични условия. Такива са този на ул. "Граф Игнатиев", както и на Западния парк.


В София ще бъде въведен дигитален талон за плащане на

В София ще бъде въведен дигитален талон за плащане на ...

......... този четвъртък. За него разказа и изпълнителният директор на ЦГМ Христиан Петров пред "Капитал". Идеята за мобилно приложение за плащане на паркирането е внесена официално в общинския съвет преди две години от общинския съветник Войслав Тодоров.Повече за въвеждането на дигитален талон за плащане на синя и зелена зона четете тук.


Столичната община заяви готовност да участва в поредния търг за

Столичната община заяви готовност да участва в поредния търг за ...

......... изяснена, аз няма как да обявя търг за продажбата на имота", каза частният съдебен изпълнител Мирослав Колев пред "Дневник" на 27 юни.Тогава той обяви началото на процедурата за публичната продан на къщата със застроена площ от 314 кв.м. Предложения от кандидат-купувачите ще се приемат от 26 август до 26 септември.


Ремонт на фасадата на Столична градска библиотека откъм площад

Ремонт на фасадата на Столична градска библиотека откъм площад "Славейков" ...

......... ремонтните дейности. В същата сграда се помещават и Комисията за защита на потребителите, диагностично-консултативен център, театър "Възраждане"."Ще се постараем да не бъдат премествани хората, които работят в сградата. Тя е доста голяма и позволява гъвкав модел на ремонта", обеща Чобанов.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (100)


От години празен постамент за паметник посреща гостите на София,

От години празен постамент за паметник посреща гостите на София, ...

......... пред паметника "Ключът на София" да се посрещат официални делегации и да им се връчва ключът на София.Срокът за завършването на монумента бил наближаващият тогава 50-и рожден ден на Рашидов - 14 декември 2001 г. Парите за изграждането му трябвало да се съберат с дарителска кампания под патронажа на Софиянски.Инициативният комитет

Инициативният комитет "Лозенец", който се бори срещу строежа на 120-метров ...

......... Башур ще бъде назначен друг съдия, тъй като магистратът, отхвърлил иска на "Артекс", си направи отвод, защото не смята да променя позицията си по казуса.Сега комитетът "Лозенец" настоява ДНСК да се произнесе категорично кога изтича разрешението за строеж на сградата "Златен век", както и да постанови окончателно спиране на строителството.


Жителите на София могат да се качват на Витоша от

Жителите на София могат да се качват на Витоша от ...

......... велосипедистите могат да стигат със своите колела и да продължат към планината с електрическо.Инициативата е на "Зелена София" към Столичната община и мрежата за устойчиво развитие "Клийнтех България". Те са подкрепени от EIT Climate-KIC, което е най-голямото публично частно партньорство в ЕС в сферата на зелените иновации, обясниха от общината.


Лятната културна програма на открито на Столичната община, която е

Лятната културна програма на открито на Столичната община, която е ...

......... практика всеки ден в София има по няколко събития и си струва човек да се поинтересува, като я разгледа или влезе в сайта", препоръча Фандъкова. Изложби, кино на открито, театрални спектакли, концерти, публично четене, детски представления, европейска нощ на учените са рубриките, под които са подредени събитията в брошурата "Календарт".


Ограничителите по ул.

Ограничителите по ул."Граф Игнатиев" всеки момент ще бъдат сменени. Вече ...

......... смяната на ограничителите ще е за сметка на фирмата-изпълнител на ремонта "Джи Пи груп". Подменените "перки" щели да бъдат използвани на други места в София, тъй като били от гранит и нямало да се повредят при демонтирането им, смята арх.Здравков.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (97)


Мобилното приложение

Мобилното приложение "Гражданите.бг" от днес предоставя нови възможности за жителите ...

......... сериозен проблем и дали е актуален за момента, добави Фандъкова.Тя обеща след монтирането на 22 сензора за измерване на качеството на въздуха в София приложението да праща данни на гражданите и за това. "След 1 декември смятам, че софиянци ще получават информация, ако има замърсяване на атмосферния въздух", уточни кметът.Многофамилната жилищна сграда, която се строи на ул.

Многофамилната жилищна сграда, която се строи на ул. "Чумерна" №1 ...

......... на юни, незаконният "елемент" продължваше да се изгражда от работниците на обекта.След сигнала на "Дневник", придружен със снимков материал, изпратен на 1 юли до район "Оборище" , районният кмет Васил Цолов назначи проверка на строителния обект. С писмо до редакцията той съобщава, че "елементът", висок над 4 м, е премахнат.


Къщата на арх. Георги Фингов на ул.

Къщата на арх. Георги Фингов на ул. "Шипка" 38 ще ...

......... а проектът е минал всички етапи на съгласуване в Министерството на културата и Националния институт за паметници на културното наследство (НИНКН).През миналата година е представен план за реставрация, който предвижда запазване на къщата, възстановяване на съществувала едноетажна стопанска постройка и изграждане на частично подземно ниво, което ще служи за гараж.


Пречупени петолъчки ще бъдат поставени на девет места в София,

Пречупени петолъчки ще бъдат поставени на девет места в София, ...

......... подчерта проф. Келбечева.На 9 септември избраните места на акцията "Памет за утре" ще бъдат посетени от 99 младежи, родени след 1990 г. Шествието ще започне в 11 ч. пред Държавна агенция "Архиви" на ул. "Московска" и ще завърши около 14 ч. пред Мемориала на жертвите на комунистически режим пред НДК.


През 2019 г. инвестираме над 20 милиона лева за използването

През 2019 г. инвестираме над 20 милиона лева за използването ...

......... институт за недвижимото културно наследство. Фасадите, двата басейна, подовете и дървените съблекални ще бъдат възстановени в автентичния си вид, разясни кметът на Банкя. Ще се ползват старите материали, а където те не достигат, са поръчани нови в същата фабрика в Чехия, която е произвела оригиналните преди повече от 100 години.


Колко бързо може да бъде взето решение за продажба на

Колко бързо може да бъде взето решение за продажба на ...

......... и ще се строи на 45 дка с КИНТ 3.5 и плътност 60%. Ще може да се изгради разгърната застроена площ от 157 дка. Предназначението е за административно обслужване и складове. До момента не е постъпвал инвестиционен проект при нас", обясни и.д. кметът на "Младост" арх. Румен Русев пред "Дневник".Трябва да бъде поставена паметната плоча на Сергей Антонов

Трябва да бъде поставена паметната плоча на Сергей Антонов", призова ...

......... Антонов като съучастник в подготовката на атентата. Българинът е арестуван на 25 ноември 1982 г. и излежава почти 4 години в следствения арест. Накрая италианският съд го освобождава "поради липса на достатъчно доказателства" през 1986 г. По-късно той се завръща в София, където през 2007 г. умира на 59-годишна възраст.


Информацията, че действащата Наредба за реда и условията за пътуване

Информацията, че действащата Наредба за реда и условията за пътуване ...

......... талоните са отпечатани отдавна и затова са с това изискване, което вече е отпаднало.В действащата наредба за пътуване в градския транспорт член 12 посочва кои са нередовните документи за пътуване:1. персонализиран превозен документ, издаден на лице, различно от ползвателя;2. подправен превозен документ;3. персонализиран превозен документ, непридружен от документ за самоличност.


Кметът Йорданка Фандъкова получи подкрепа на днешната сесия на Столичния

Кметът Йорданка Фандъкова получи подкрепа на днешната сесия на Столичния ...

......... купуване на нови 82 електрически електробуси, 25 трамваи и 30 тролеи.С тях ще се сменят по-старите дизелови автобуси в градския транспорт, ще се обновят тролейбусните линии № 6, 7 и 11. Новите нископодови трамвая, които са предвидени за купуване с евросредства, ще се движат по линии № 4 и 18.


Столичният общински съвет днес прие предложението на кмета Йорданка Фандъкова

Столичният общински съвет днес прие предложението на кмета Йорданка Фандъкова ...

......... БСП не гласува днес за увеличението на възнагражденията, защото така щял да се "затвори проблемът с материално-битовите условия на работещите в столичния градски транспорт", обясни Калоян Паргов, председател на групата на социалистите в общинския съвет. Според него темата изисква далеч по-сериозни решения за подобряване условията на труд в тази професия.


Активисти на гражданската инициатива

Активисти на гражданската инициатива "Спаси София" внесоха сигнал в Софийска ...

......... 2018 г. Не разбирам каква е причината, ако има сигнал на 28 декември, да се споделя днес", каза тя, цитирана от столица.бг.Според нея отдавна вървят проверки и цялата информация за ремонта на Зона 2 на Централна градска част е в прокуратурата и са сезирани всички органи, ОЛАФ и компетентните служби,


Отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова изпрати днес Националната асоциация

Отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова изпрати днес Националната асоциация ...

......... да участват при планирането на териториите и устройството им ще бъде съобразено и прието от тях. Така ще се премахне напрежението при строителството по тези планове, смятат предприемачите.НАСП призовава кмета Фандъкова да постави началото на конструктивен диалог между органите на управление, бизнеса и гражданите, за да се търсят оптималните решения.


Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения градски

Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения градски ...

......... Масово потребителите не знаят, че вече от година двете ограничения за тях не важат.В действащата наредба за пътуване в градския транспорт член 12 посочва кои са нередовните документи за пътуване:1. персонализиран превозен документ, издаден на лице, различно от ползвателя;2. подправен превозен документ;3. персонализиран превозен документ, непридружен от документ за самоличност.


Мерки за по-лесен достъп на хора с увреждания до четири

Мерки за по-лесен достъп на хора с увреждания до четири ...

......... СУ ще се подмени етернитова сграда в двора на училището, а в 100-о ОУ на ул."Иван Йосифов" №68 ще се изгради физкултурен салон и нова кухня.Тези планирани за 2019 г. мерки за достъпна градска среда трябва да бъдат одобрени на сесия на Столичния общински съвет и да започне реализацията им.


Схема от 200 паркоместа за велосипеди и електрически тротинетки е

Схема от 200 паркоместа за велосипеди и електрически тротинетки е ...

......... още 40-50 стоянки, но на тротоари, които не се ползват от пешеходци.На въпрос защо не са предвидени стоянки в по-крайните квартали, Анчев обясни, че сега идеята е да се овладее евентуалния хаос в центъра на града от предстоящото масово навлизане на този начин на придвижване като се наложат ясни правила.


Кметът Йорданка Фандъкова предлага Столична община да кандидатства за безвъзмездна

Кметът Йорданка Фандъкова предлага Столична община да кандидатства за безвъзмездна ...

......... намаляване на фините прахови частици (ФПЧ-10) и на нивата на азотни оксиди", отбелязва в мотивите си Фандъкова. Така на практика ще се подкрепят целите на "Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София за периода 2015-2020 г."Вчера съдът задължи Столичната община да обявява стойностите на замърсяване на въздуха.


Бюст-паметник на Капитан Петко войвода да бъде поставен в Борисовата

Бюст-паметник на Капитан Петко войвода да бъде поставен в Борисовата ...

......... е на скулптора Валентин Старчев и беше харесан от всички членове на комисията. Предстои предложението да се гласува на сесия на Столичния общински съвет, след което ще се пристъпи към поставянето му в Борисовата градина.© Юлия ЛазароваАлеята на революционерите в Борисовата градина, където ще бъде и паметникът на Капитан Петко.


В землището на с. Иваняне, район Банкя, ще се изгражда

В землището на с. Иваняне, район Банкя, ще се изгражда ...

......... околна среда Лорита Радева възложи да се проучи при какъв брой животни една ферма се класифицира като промишлена. "Чакаме и мненията на кмета на район Банкя, и на Иваняне, както и още становища за бъдещия строеж", мотивира тя решението да се отложи приемането на проекта за следващото заседание на комисията.


Къпалнята

Къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина или ще се възстанови ...

......... общински съвет.Той назова ремонта на ул."Граф Игнатиев" като "строителна и политическа сага". Недоволството и критиките на гражданите му харесали, защото имали полезен ефект върху крайния резултат на ремонта на "тази знакова за София улица"."Научихме се да виждаме и да премахваме грешките си в движение", призна Герджиков в края на мандата.


Главният архитект на район

Главният архитект на район "Младост" Стефан Стефанов, чиято оставка беше ...

......... БСП Милка Христова, която е член на работната група, сформирана да реши проблема. Тя обясни на всички, че сега лично главният архитект на София Здравко Здравков се е заел да намери изход от ситуацията, тъй като наистина собствениците на терена вече могат да строят, след като имат разрешително за това.


Протест на граждани от софийския квартал

Протест на граждани от софийския квартал "Младост-4" се проведе между ...

......... г. тогавашният главен архитект на София Петър Диков издал виза. На тази база е изготвен проект за 5-етажна сграда и наскоро е издадено разрешение за строеж.Протестиращите обявиха, че ще се съберат на 11 юли отново, за да изразят готовността си да не оставят зелената площ и детската площадка на багерите.


Столичната община си върна пет автобусни линии на градския транспорт

Столичната община си върна пет автобусни линии на градския транспорт ...

......... е от Гара Искър до жп Гара Верила, №8 е от Кривина до с.Герман, №10 е от Бусманци до кв. Димитър Миленков, №14 е от Автостанция "Изток" до Гара Искър.От 11 юли линия № 1, която е от кв."Гео милев" до Кокаляне също се поема от общинското дружество "Градски автотранспорт".


Ремонтът на столичния Западен парк в подхода от бул.

Ремонтът на столичния Западен парк в подхода от бул. "Сливница" ...

......... и бул. "Царица Йоанна" и от жп линията София - Перник до река Суходолска.Трябва да бъдат обновени настилките, да се изградят нови детски площадки, а цялото парково обзавеждане да се подмени. Ще има и поливни системи. Предвидено е още изцяло ново осветление, както и видеонаблюдение в тази част на парка.


Решението на Столичния общински съвет от 6 юли 2017 г.,

Решението на Столичния общински съвет от 6 юли 2017 г., ...

......... Златев, но той отрича тези твърдения.Преди "България билдинг" да купи парцела през 2016 г., той е бил собственост на две дружества - "Итърнити" и "Евро травелс", като и двете са еднолична собственост на Георги Василев, а управител на втората е Владимир Лозанов, който също е съдружник в "Джи Пи груп".


Нова идея за бъдещето на Паметника на съветската армия в

Нова идея за бъдещето на Паметника на съветската армия в ...

......... архитектите.На въпрос на "Дневник", ако идеята му намери много последователи в София, той би ли я реализирал като се кандидатира за кмет на столицата, арх. Игнатов заяви: "Ако имам подкрепата на хората, защо не? Аз имам виждания и за други проблеми на града в сферата на транспорта, в озеленяването, строителството..."


Ремонтът на пореден участък от бул.

Ремонтът на пореден участък от бул. "България" започва утре и ...

......... бул. "България" – ул. "Проф. Фр. Нансен" – бул. "Черни връх" и по маршрута си.Разкрива се временна спирка на бул. "България" преди бул. "Петко Ю. Тодоров" в посока НДК за автобусни линии №№ 204 и 304, съобщиха от Столичната община.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (96)


Заведение за хранене на ъгъла на ул.

Заведение за хранене на ъгъла на ул. "Гурко" и ул. ...

......... не бъде доброволно демонтиран, "ще бъдат предприети действия за принудително премахване", обясниха в петък от НАГ пред "Дневник". И добавиха, че ако собствениците на ресторанта оспорят заповедта на арх. Калинов, ще започне дело в Административния съд-София град. Тогава решение по казуса едва ли ще излезе по-рано от есента, коментираха юристи.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска втора оставка в рамките на

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска втора оставка в рамките на ...

......... междублоковото пространство, обясни Тодоров.Преди два дни, също с пост във "Фейсбук" Йорданка Фандъкова оповести, че е поискала и получила оставката на шефа на строителния надзор в Столичната община Влади Калинов заради решението му да спре процедурата за събаряне на незаконните навеси на терасата на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.


Трамвайното трасе по ул.

Трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев" днес бе ремонтирано в ...

......... чрез научен процес да се стигне до обоснован извод, че това, което се прави в момента, е окончателно решение на проблема", уточни зам.-кметът.Трамвайното трасе по "Граф Игнатиев" бе пуснато в експлоатация след цялостен ремонт в началото на декември 2018 г.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (95)


Къщата на Яворов на ул.

Къщата на Яворов на ул. "Раковски" 136 отново е обявена ...

......... решение, съдебният изпълнител ще пристъпи към продажба на имота", отбеляза Панчев.© Анелия НиколоваПейо Яворов и Лора КаравеловаСега не е ясно след търга в чий ръце ще попадне къщата, в която на 30 януари 1913 г. проехтя изстрелът,, от който загина Лора Каравелова, а Пейо Яворов пристъпи в "битието на смъртта".


Отсега да говорим каква ще бъде платената зона за паркиране

Отсега да говорим каква ще бъде платената зона за паркиране ...

......... зелени зони – всички тези мерки не са предмет на скорошно обсъждане, заяви Зарков. "Нямаме намерение да повишаваме цените за платено паркиране, нито обхвата на сега действащите синя и зелена зона", застрахова се отново той и заяви, че тези мерки ще се прилагат в следващите мандати на Столичния общински съвет.


Прехвърлянето на четири имота в Борисовата градина от една общинска

Прехвърлянето на четири имота в Борисовата градина от една общинска ...

......... тъмната приватизация в Борисовата градина. "За да е ясно кой е извършил неизгодните сделки", подчерта той.Накрая общинските съветници единодушно приеха предложението на кмета за изваждането на четирите имота в Борисовата градина - "Капитолия", "Маймунарника", "Веселото село" и велотрасе, от общинската "Софийски имоти" в друга общинска структура - "паркове и градини".


В общ протест срещу презастрояването в София се обединиха граждански

В общ протест срещу презастрояването в София се обединиха граждански ...

......... площи и в жилищните комплекси.5. Да се извърши пълна проверка , а не проформа, на законността на извършената реституция, продажби и замени на имоти в парковете и урбанизираните територии на София.6. Преработка на приетите подробни устройствени планове, които допускат презастрояване в жилищните квартали или строителство в междублокови пространства и паркове.


Заключителното обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на

Заключителното обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на ...

......... напомни, че предложенията и възраженията от второто обсъждане ще бъдат разгледани в Експертния съвет и след това възложени на проектанта да ги включи в проекта за ПУП. След това ще има ново обществено обсъждане, за да са сигурни софиянци, че Борисовата градина ще бъде с план, одобрен и от тях.


Не се знае с точност каква част от жилищните сгради

Не се знае с точност каква част от жилищните сгради ...

......... от 1000 до 10 000 лв.Запитан защо отговорността за наличието на мълниезащита е оставена в ръцете на етажните собствености и защо никой не ги контролира, архитектът отговори, че до момента статистиката не е показала жертви от мълнии в сградите и затова законодателят не е обърнал особено внимание на тази тема.


Кметът Йорданка Фандъкова задейства днес процедура за отнемане на четири

Кметът Йорданка Фандъкова задейства днес процедура за отнемане на четири ...

......... и управлявани до момента от "Софийски имоти". Това решение кореспондира с процедурата по приемане на Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина", предлага в доклада си до СОС кметът.Утре е заключителното обществено обсъждане на проекта за ПУП на парка, което ще се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия.


Кметът Йорданка Фандъкова спешно поиска от Столичния общински съвет (СОС)

Кметът Йорданка Фандъкова спешно поиска от Столичния общински съвет (СОС) ...

......... на "Джи Ти строй" ЕООД, в писмо до Би Ти Ви обаче заявява следното: "Имотите пред блок 73, за които имат претенции и са повод за протестите и жалбите, са частна собственост, нито са зелени площи, нито обществен паркинг, нито площадка за разхождане на животни, нито се ползват като такива."


Първото обсъждане на пилотната програма

Първото обсъждане на пилотната програма "Културно наследство" на Столичната община ...

......... търсенето на финансиране, тъй като ще се работи на два отделни етапа.Предстои представяне на пилотната програма "Културно наследство" и в други райони на столицата.Как да се санират такива сгради като лепенето на стиропор или фибран съсипва орнаментите, беше стледващият въпрос. "Добре е да се слагат изолациите от вътре", посъветва арх.Здравков.


Архитекти от Италия, Франция, Русия и България продължават във втората

Архитекти от Италия, Франция, Русия и България продължават във втората ...

......... датския урбанист Ян Геел описа църквата като "най-самотната в света" и препоръча пространството на оживеното кръстовище около нея да се трансформира в пешеходно.Това е вторият опит за избор след като условията на предишния конкурс бяха разкритикувани от професионалната общност, защото давали тежест на технически и финансови вместо на творчески параметри.


Подписка срещу строителството на кооперации в полите на Витоша инициира

Подписка срещу строителството на кооперации в полите на Витоша инициира ...

......... живеещи в район "Витоша", ако само 1000 подкрепят исканията, значи няма интерес", обясни Петков. Но ако броят на подписите е сериозен, ще се търси среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и с главния архитект Здравко Здравков за намаляване на параметрите на застрояване в кварталите под Витошката яка, обеща той.


Приемането на мнения и предложения по проекта на Наредба за

Приемането на мнения и предложения по проекта на Наредба за ...

......... да бъде внесена за разглеждане и приемане в този мандат на Столичния общински съвет. "А тя е с "непрецизирани текстове и неясни изисквания към проектирането, финансирането, изпълнението и контрола по него", подчертават архитектите и призовават за по-задълбочено изработване на текстовете в този първи нормативен документ за градската среда на София.


По повод сигнала на граждани за пропадане на част от

По повод сигнала на граждани за пропадане на част от ...

......... по отчуждаване на частни терени за изграждане на Източната тангента. Тя ще осъществи връзка на ССТ с бул. "Владимир Вазов" до Ботевградско шосе. Процедурите по отчуждаване завършват и в момента се избира изпълнител. От Столична община са осигурени 2 милиона лева за изграждането", се казва в обяснението на Столичната община.


Паметник на деца, жертви на фашизма, ще бъде поставен в

Паметник на деца, жертви на фашизма, ще бъде поставен в ...

......... Старчев, Иво Хаджимишев, ген. Ангел Марин, ген. Георги Иванов, проф. Андрей Пантев, проф. Искра Баева, Снежана Тодорова, Къдринка Къдринова, Емил Бехар, Емил Кало, Владимир Шейтанов, Петър Андасаров и др.Проектът за паметника вече е получил одобрение от главния архитект на София и документите били внесени в Столичната община според в. "Дума".


Колите, паркирали в обновената градина

Колите, паркирали в обновената градина "Св.Седмочисленици", вече са санкционирани, съобщи ...

......... и са с ширина, която позволява движението на коли по алеите. Когато има опело, до църквата "Св.Седмочисленици" влиза катафалка, която би трябвало да има специално разрешение от общинската дирекция "Зелена система".През изминалия уикенд не са забелязани паркирани коли в градината.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (91)


Не зная кога точно ще свърши ремонтът на ул.

Не зная кога точно ще свърши ремонтът на ул. "Иван ...

......... г. Тротоарът отляво е с нова настилка. Още не се знае, че ще бъде отново разкопан, заради смяна на кабел на ЧЕЗ.© Велко АнгеловАприл 2019 г.© Анелия Николова14 май. Екип на ЧЕЗ установява, че се налага смяна на 10-киловолтов кабел.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (90)


Най-голяма печалба през 2018 г. сред общинските дружества в София

Най-голяма печалба през 2018 г. сред общинските дружества в София ...

......... съвет и когато имат собствена техника, ще се прекратят договорите за наемане", на свой ред обясни Николай Стойнев.Той открои положителните тенденции в общинските фирми "Пазари Възраждане", в "Егида" и "Лозана". В последната са били събрани 1 милион лева по различни програми и е изграден център за хора в неравностойно положение.


Срокът на ремонта на ул.

Срокът на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" беше удължен с ...

......... Даниел Евлогиев от общинската "Транспортна инфраструктура". Засега още не е издаден Акт 16, с който окончателно ще приключи работата в Централна градска част-Зона 2. Зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов каза, че засега не може да каже кога ще стане това.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (88)


Строежът на аквапарка в близост до Зона Б-5 върви по

Строежът на аквапарка в близост до Зона Б-5 върви по ...

......... бъдещият спа-център, в който ще има закрит плувен басейн и ресторант.Общата площ новото съоръжение е близо 25 дка, като 19 дка са парково пространство, в което ще има пейки, чешми... Предвижда се и водоналивен кът със свободен достъп за гражданите, където ще могат денонощно да ползват минералната вода, обеща Шивачев.


Плочите по трамвайното трасе на площад

Плочите по трамвайното трасе на площад "Славейков", които се надигнаха ...

......... зам.-кмет по транспорта на Столичната община Евгени Крусев подаде оставка, заради шумо и виброизолационните подложки, монтирани под релсите на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев". Крусев беше възложител на обществената поръчка за фирма-изпълнител на ремонта, спечелена от "Джи Пи груп".Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (87)


Протестът, който организира БСП в

Протестът, който организира БСП в "Дружба", е поредното усилие тази ...

......... Но и той също се обжалва в съда", каза кметът на София. Собствениците имат правото по закон да оградят своя частен имот, но нямат право в момента да строят в него, напомни Фандъкова. "Ние правим всичко възможно да не бъде дадена тази част от парк "Дружба" за строителство", заяви тя.


Не бих била кандидат на никоя партия

Не бих била кандидат на никоя партия", заяви Мая Манолова ...

......... на протеста граждани искаха общината да възмезди собствениците с друг имот, за да се запази зелената площ. Мая Манолова и общинският съветник от БСП Борис Цветков също застанаха зад този вариант.Цветков призова гражданите да се съберат отново следващия вторник, за да видят накъде върви процеса за спасяване на парк "Дружба"


Дългосрочна стратегия за развитие на столицата и на крайградските територии

Дългосрочна стратегия за развитие на столицата и на крайградските територии ...

......... 3672 ресурса и изследвания) за състоянието на града в направленията Градска среда, Околна среда, Транспорт, Икономика, Управление, Хора и идентичност и култура.В процеса на работа са проведени над 600 експертни срещи и събития, в които са участвали над 5600 представители на партии, на администрацията, на бизнеса, неправителствени организации и граждани.


Изграждането на пристройка към действащата детска градина

Изграждането на пристройка към действащата детска градина "Вълшебство" в район ...

......... зала с площ от 170 кв.м в читалище "Витоша". В нея ще репетира известният ансамбъл за народни танци "София-6", както и младежки и детски формации. Със 123 хиляди лева от общинския бюджет е извършен ремонтът, който включва и нова метална конструкция, която да укрепи сградата на читалището при евентуални земетресения.


По повод призиви на опоненти на Йорданка Фандъкова да си

По повод призиви на опоненти на Йорданка Фандъкова да си ...

......... кметския пост в София Фандъкова напомни партийната биография на сегашния омбудсман. "Тя беше един от най-видните членове на Българската социалистическа партия. Съвсем естествено е тя да бъде издигната или подкрепена от БСП. За мен всеки кандидат е достатъчно сериозен, защото всички се явяваме пред хората (на изборите)", заяви столичният кмет.


Втората партида от 20 нови германски автобуси

Втората партида от 20 нови германски автобуси "МАН" тръгва от ...

......... в градския транспорт, за да слязат хората от колите и да го предпочетат", обясни Фандъкова. Затова от днес по бус лентите в цяла София се монтират още 40 нови видеокамери, които ще заснемат нарушителите, влизащи с колите си в тях."2.5 пъти сме спестили вредни емисии от обществения транспорт", обяви кметът.


Ние винаги имаме такива взаимоотношения с управляващия орган

Ние винаги имаме такива взаимоотношения с управляващия орган", заяви Йорданка ...

......... "Граф Игнатиев", появили се през уикенда."Този проект не е приключен като цяло, така че предстои още какво да се случва. Санкциите, които налагам не са последните, както за тази Зона 2, така и за другата (Зона 4)", закани се Фандъкова.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (86)


Как София да опази сградите в стил модернизъм, беше темата

Как София да опази сградите в стил модернизъм, беше темата ...

......... бъдат само от страната на наказаните. След като се запознаваме с опита на други градове, ние ще търсим модела за София", отбеляза главният архитект на София Здравко Здравков. Следващата проява от поредицата "Разговори за града" ще е посветена на пешеходните градове, обяви той и е предвидена за края на юни.


Консултативният съвет по пътна безопасност към Столичната община, в който

Консултативният съвет по пътна безопасност към Столичната община, в който ...

......... приложената мярка по бул. "Цариградско шосе" и бул. "Алея Яворов" срещу отнемането на предимство между колите. Поставените там делинеатори се оцени, че вършат добра работа, и ще бъдат монтирани и на други оживени пътни артерии.На следващото заседание ще бъдат обсъдени и конкретни локации, на които да бъдат приложени одобрените мерки.


Гранд хотел

Гранд хотел "България" ще бъде изцяло реставриран след основен ремонт, ...

......... Червения салон и Овалната зала.Гранд хотел "България" е изграден през 1937 г. от прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов. Те са представители на модернизма, повлиян от школата "Баухаус" между двете световни войни. Тяхно е и Доходното здание на някогашното застрахователно дружество "Балкан", където сега е Младежкият театър "Николай Бинев".


Чия е собствеността на важни обекти в Борисовата градина не

Чия е собствеността на важни обекти в Борисовата градина не ...

......... проведе заключителна дискусия на общественото обсъждане. След това проектът ще бъде коригиран с най-смислените предложения от експертен съвет при главния архитект. После ще бъде разгледан в общинските комисии, за да се подготви за гласуване на сесия на Столичния общински съвет. Ако бъде приет, Борисовата градина ще има Подробен устройствен план.