По преценка на СДВР може да бъде спряно движението на

По преценка на СДВР може да бъде спряно движението на ...

......... по за бул. "Асен Йорданов" между Площада на авиацията (4-ти километър) и бул. "Шипченски проход", където е зала "Арена Армеец". Ограничението и за двете улици ще важи до окончателното транспортиране на изборните документи до Общинската избирателна комисия. До 20 ч. днес там действа забрана за паркиране и престой на автомобили.


Архитектурните композиции за сядане на площад

Архитектурните композиции за сядане на площад "Славейков" са разчленени и ...

......... сядане излизат общо 40 375 лева. С проекта си за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Славейков" и "Гарибалди" архитектурно студио А.Д.А. спечели конкурса, организиран от Столична община през 2013 г. Наградата за победилия проект бе 350 хиляди лева.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (82)


Спешен ремонт на ремонта на участък от софийската ул.

Спешен ремонт на ремонта на участък от софийската ул. "Граф ...

......... налагане на глоби за некачествено изпълнение на ремонта.Днес стана известно, че датата 28 май е крайният срок за приключване на всякакви строителни дейности по улицата и площад "Славейков". "Всички поправки са за сметка на изпълнителя", увериха от общината по повод третата смяна на настилката по тротоарите на ул. "Граф Игнатиев".


Столичната община организира конкурс

Столичната община организира конкурс "Зелени решения за София" за най-добре ...

......... дейности ще се дават безвъзмездно от Столична община, след одобрение на представен проект от етажната собственост.В програмата могат да се включат етажни собствености, които на общо събрание са решили с мнозинство да участват в нея, съобщават от Столична община. Проектите трябва да се подадат в районните администрации до 20 юни.


Поредната крайна дата на ремонта на ул.

Поредната крайна дата на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" е ...

......... разположат на площада предвидените по проект седем архитектурни композиции с места за сядане. В момента са монтирани само три и те видимо пречат на хората да минават безопасно край трамвайната линия, установи Фандъкова по време на проверка на строителните дейности.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (81)


Археолози от Регионалния музей за история на София попаднаха на

Археолози от Регионалния музей за история на София попаднаха на ...

......... в ход от юни 2018 г., когато Столична община подписа договор с фирма "ПСТ груп" за реализация на проекта на архитектурно студио А.Д.А. Ремонтът е планиран за 365 дни и трябва да приключи в началото на август, но одобреният проект тепърва ще се променя по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова.Назначената от кмета на София Йорданка Фандъкова проверка на цената

Назначената от кмета на София Йорданка Фандъкова проверка на цената ...

......... е доставен от производителя.Част от оградите на площад "Славейков" са махнати, до края на месеца предстои откриването на фонтана и връщането на мястото й на скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови и довършителни работи по настилката, обеща кметът Йорданка Фандъкова.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (80)


Столична община се зае да ремонтира най-малката улица в центъра

Столична община се зае да ремонтира най-малката улица в центъра ...

......... се запазят. Покрай стълбите ще се монтира наземно дискретно осветление.Днес от 18 ч в изложбената зала на "Държавният архив" ще има обществено обсъждане на проекта, в който участва и Филип Бояджиев от Художествената академия. Той ще предложи своите идеи за визуална комуникация на малката улица с основните забележителности на града.


На площад

На площад "Славейков" вече са монтирани 15 нови перголи (навеси) ...

......... в големите вериги книжарници. "На площад "Славейков" вече няма да е същото. Сега ще има касови апарати, висок наем, щатни заплати. Дори да е само 100 лева наемът, той е висок за редовия търговец", коментира пред "Дневник" един от книжарите.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (79)


Общо 14 творчески екипа ще се състезават в международния конкурс

Общо 14 творчески екипа ще се състезават в международния конкурс ...

......... творчески екипа за състезанието за най-добър идеен проект за обновяването на площада. Първата награда е 70 хиляди лева, втората - 60 хил."Крайният срок за представянето на седемте проекта ще е през октомври-ноември", обясни днес главният архитект на София Здравко Здравков.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (78)


При отчета за работата си през последните три години главният

При отчета за работата си през последните три години главният ...

......... свързана с Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) през 2019 г. Идеята е всички документи, които ДНСК издава, също да влизат в тази единна база данни.Системата за е-обслужване на НАГ в София работи като пилотен проект, който да бъде въведен като стандарт и в останалите градове в страната, поясни Здравков.Наредба за облика на сградите и градските пространства подготвя главният

Наредба за облика на сградите и градските пространства подготвя главният ...

......... в София с наредбата, заяви главният архитект. Шрифтът се Нарича се София санс и е изработен съвместно с Художествената академия, отбеляза арх. Здравков.Проектонаредбата ще бъде обсъдена в Съюза на архитектите и в Камарата на архитектите до края на май, след което ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет.


Незаявена подмяна на топлопроводна мрежа може да удължи ремонта на

Незаявена подмяна на топлопроводна мрежа може да удължи ремонта на ...

......... ще излязат на протест, тъй като вече две години строителната компания НИКМИ АД прави опити да изгради небостъргач на ъгъла на кръстовището на булевардите "България" и "Петко Тодоров"."Моята работа като главен архитект е далеч от ремонтите. В приемните дни обаче при мен става като на "Уол Стрийт", опака се Здравков.


Проектът, спечелил през 2013 г. конкурса за обновяване на Зона

Проектът, спечелил през 2013 г. конкурса за обновяване на Зона ...

......... 4 е бил остро критикуван още тогава от цялата колегия. "Журито тогава беше, меко казано, служебно жури", спомня си той. Според него ще е доста трудно за фирмата-изпълнител да приключи ремонта на площад "Св. Александър Невски" до края на юли.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (77)


До края на месец май ремонтът на ул.

До края на месец май ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" ...

......... "Шишман" и "Шести септември" бе обявено, че се отлага за 2020 г., тъй като в последните години зачестили авариите на магистралния топлопровод в този участък. "Топлофикация"-София започва подмяната му и едва по-късно ще се полага новата настилка на двете улици.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (76)


Столичани вече могат да се запознаят с Подробния устройствен план

Столичани вече могат да се запознаят с Подробния устройствен план ...

......... превръща в спортен център, където най-вероятно ще се премести базата на "Спортна София". Телевизионната кула трябва да предоставя възможност на столичани да гледат града и парка от високо, е записано в ПУП-а. При метростанция "Стадион "Васил Левски" планът предвижда прокопаването на пешеходен подлез под бул. "Драган Цанков" към строителния техникум.Завършването на ремонтите на централните столични улици

Завършването на ремонтите на централните столични улици "Цар Шишман" и ...

......... последния слой асфалт и строителят уверява, че ако няма непредвидени събития, ул. "Филип Кутев" ще бъде отворена до 24 май", каза Барбалов. Всъщност сега се изгражда половината платно на улицата, като е планирано тя да стане два пъти по-широка в бъдеще и да минава трамвай по средата й, заяви зам.-кметът.


Търговци, работещи по столичната ул.

Търговци, работещи по столичната ул. "Граф Игнатиев", заведоха днес колективен ...

......... започва делото. Броят на търговците, присъединили към иска, расте и сега те са 14, затова и общата сума е нараснала до 387 хиляди лева.Процедурата при колективните искове е по-различна и изисква съдът първо да направи проучване на обстоятелствата и след това да прецени дали да започне съдебният процес, обясни тя.


Новите пейки, поставени на площадите

Новите пейки, поставени на площадите "Славейков" и "Гарибалди", са архитектурни ...

......... завършване на ремонтите по ул. "Граф Игнатиев" засега не се знае. По договора на възложителя Столична община с фирмата изпълнител "Джи Пи груп" дейностите трябва да приключат в края на май, ако дотогава няма обилни валежи, застраховаха се от общината.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (75)


Възложителят на ремонта на ул.

Възложителят на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" - Столичната община, ...

......... общината, тя да прецени дали има проблем и да ни прати документ, по който да реагираме", казаха от надзора. Ако им възложат отново да пренаредят тази част от настилката по "Граф Игнатиев", това също може да удължи срока на ремонта.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (74)


Гранитните павета в зоната на площад

Гранитните павета в зоната на площад "Св. Александър Невски", включително ...

......... се очаква някакъв голям ремонт да се прави. Аз очаквам да се приключи с обследването, с проектирането и да се отпуснат средства и реставрацията на знаковия храм "Св. Ал. Невски" да бъде изпълнена. Ще намерим вариант за координация, защото и единият и другият проект са важни", обеща столичният кмет Фандъкова.


Предстоящото обновяване на софийския площад

Предстоящото обновяване на софийския площад "Александър Невски" ще бъде по ...

......... университет и пред църквата "Света София", паметника "Левски" и пл. "Гина Кунчева", пространството между ул. "Оборище" и Военния клуб, участък от ул. "Оборище" източно от пл. "Ал. Невски" и част от ул. "Париж", между ул. "Оборище" и бул. "Цар Освободител".Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (72)


Премиерът Бойко Борисов обеща на жителите на Пловдив, че парк

Премиерът Бойко Борисов обеща на жителите на Пловдив, че парк ...

......... в страната предстоят местни избори. На въпрос на жители защо всички проблеми трябва да се решават лично от него, Борисов поясни, че местната власт е заета днес покрай визитата на папа Франциск в град Раковски, а самият той е в града по държавна работа - заради проекта за Околовръстно шосе.


Всеки 6 май призори селата по северния скат на Шар

Всеки 6 май призори селата по северния скат на Шар ...

......... разбират. Това пречи на по-възрастните да си намират работа и много от тях все по-лесно се решават да напуснат планинските селца в посока Македония, Босна... и по целия свят. Този път тръгват не само мъжете, а целите фамилии и скоро за Джурджевден няма да има при кого да се върнат.


Спорът дали Централната минерална баня да стане изцяло музей, или

Спорът дали Централната минерална баня да стане изцяло музей, или ...

......... където е естественият декор на царските каляски и мебели? Тогава нямаше да сме изправени пред опасността да се пренебрегне лечебният извор, първопричина за възникването на София. Още повече последният доклад на "Визия за София" препоръчва на Столичната община да се развие т.нар. здравен туризъм, който набира популярност в цял свят.


Проф. арх. Атанас Ковачев ръководи екипа, който спечели националния конкурс

Проф. арх. Атанас Ковачев ръководи екипа, който спечели националния конкурс ...

......... разгледани от Общинския експертен съвет и по негова преценка някои от тях може да ни бъдат зададени да се включат в плана. Окончателният вариант трябва да бъде гласуван през есента от Столичния общински съвет. Заради местните избори през есента реализацията на този план ще се извърши от следващия общински съвет.


Първият етап на строителството на третия метродиаметър е готов и

Първият етап на строителството на третия метродиаметър е готов и ...

......... връзка с жп линията София-Перник."С тези общо 12 км на третата линия на метрото ще постигнем до 25% намаляване на трафика в зоните, където ще минава. Ще се спестят 11 000 т вредни емисии и очакваме по това трасе дневно да се движат 130 000 души", обяви кметът на София.


#Оставка

#Оставка", "България е супер яка", свастики, неприлични думи и знаци ...

......... В Италия например, се използва тип лазер. Той заличава графитите без да уврежда камъка на сградите. Някои графити са трудни за премахване, заради конкретни цветове като сребристо и червено. Има значение и от колко време са. Лазерът е използван за почистване на около 28 обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.


Дълго чаканият проект за първия Подробен устройствен план (ПУП) на

Дълго чаканият проект за първия Подробен устройствен план (ПУП) на ...

......... организации ще бъдат разгледани от Общинския експертен съвет и по негова преценка някои от тях може да бъдат включени в ПУП-а.Очаквайте интервю с Атанас Ковачев за неговите предложения, включени в плана, как да се възстанови къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър и какво ще се построина мястото на гара "Пионер".


Инженерингът, сроковете за изготвяне на проекти и ниската им цена

Инженерингът, сроковете за изготвяне на проекти и ниската им цена ...

......... обществените поръчки ще бъдат тема на среща днес между ръководството на КАБ и кмета на София Йорданка Фандъкова. Ще присъстват и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и главният архитект Здравко Здравков. "На срещата е поканен и арх. Пантелеев, но дали ще дойде, не зная", допълни председателят на КАБ Борислав Игнатов.


Градът, в който най-дълго време са превишавани нормите за фини

Градът, в който най-дълго време са превишавани нормите за фини ...

......... се осведоми какво е качеството на въздуха, където се намира", обяви председателят на AirBG.Сдружението следва проекта на граждани от Щутгарт, които преди три години решиха сами да измерват качеството на въздуха поради нежеланието на местните власти да се заемат с проблема. Вече в 75 държави следват германската инициатива, наречена "Luftdaten.info.


Площад

Площад "Св.Неделя" бе включен към пешеходната зона на бул. "Витоша" ...

......... на настилката на площада да бъде повод да се забрани паркирането на площада. И да се намери друго решение за подход на колите, обслужващи хотела да спират за кратко там, без да пречат на пешеходците. Кметът Фандъкова не пое ангажимент да се забрани паркирането до започването на цялостната реконструкция .


Две дървета в Градската градина пред Народния театър

Две дървета в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов" ...

......... имало начин да бъдат спасени, проф. Пенчева заяви, че това е можело да стане, ако са били лекувани преди 20-30 години."В момента се изследват всички дървета от градската среда. Тези, които са заплаха за гражданите и не подлежат на лечение ще бъдат отрязани", заяви зам.-кметът по околната среда Йоана Христова.


Промяна в Закона за енергетиката, внесена от ГЕРБ, може да

Промяна в Закона за енергетиката, внесена от ГЕРБ, може да ...

......... законопроекта между първото и второто четене е удължен до 22 април. Ако текстовете бъдат приети така, както са предложени, новите правила ще засегнат 12 централи с високо ефективно комбинарано производство с обща инсталирана електрическа мощност 27.6 Мw и 360 централи с възобновяеми енергийни източници с обща инсталирана мощност 723 Мw.


Всеки месец да се организира национален фермерски пазар в центъра

Всеки месец да се организира национален фермерски пазар в центъра ...

......... се очакват над 100 сертифицирани производители. На пазара ще има всичко необходимо за великденската трапеза. Проявата започва в 10 часа, а два часа по-късно започва културната програма по случай Цветница.Концерт ще изнесе Софийският духов оркестър заедно със солисти от Музикалния театър "Стефан Македонски". Поканен е и представителният танцов ансамбъл "Заря".


След Великденските празници ще започне благоустрояването на градинката при площад

След Великденските празници ще започне благоустрояването на градинката при площад ...

......... бъде изградена и чешма. В по-късен етап ще бъдат монтирани и нови детски съоръжения от общинска дирекция "Зелени системи" .Проектът е поръчан и дарен на общината от "Полиграфия Офис Център" АД и Ателие "Серафимов архитекти" ООД. Реконструкцията на градинката ще се извърши от "Кимис Груп" ЕООД за 90 календарни дни.


Спасяване на късноантичния мавзолей с трите саркофага в Южния парк,

Спасяване на късноантичния мавзолей с трите саркофага в Южния парк, ...

......... 2001 г. раннохристиянският храм е можело да се опази експертът отговори: "Можеше, даже тогава се сформираха комисии, за да се определят граници със съответните предписания да не се строи в този участък. Не знам колко от тези предписания са изпълнени - тогава там бяха зелени площи, сега всичко е застроено".


Изграждането на ново трасе за тролейбуси и автобуси по бул.

Изграждането на ново трасе за тролейбуси и автобуси по бул. ...

......... ще пуснем временна тролейна линия до Сточна гара, която да обслужва този маршрут, докато се изгражда Третия метродиаметър. Тролей 7 от бул. "Арсеналски" ще завива по бул."Черни връх", после по бул."В.Левски" и оттам към Сточна гара", обясниха от "Столичен електротранспорт".Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (67)


Столичната община ще купи 10 трамвая втора употреба от Чехия.

Столичната община ще купи 10 трамвая втора употреба от Чехия. ...

......... ще бъде финансирана със средства от Специализирания общински приватизационен фонд. Неговият председател Орлин Алексиев и зам.-кметът по финансите и транспорта на Столична община Дончо Барбалов ще внесат предложението за сделка за гласуване в Столичния общински съвет в четвъртък, 18 април.Новите 10 чешки мотриси ще обслужват линиите № 20 и 22.


Локвите, появили се след дъждовете по новата настилка на ул.

Локвите, появили се след дъждовете по новата настилка на ул. ...

......... дейности е фиксирана датата 8 май м. г. и изчисления по календара сочат, че всичко трябва да завърши в края на май т. г. "Ако няма още обилни валежи и фирмата-изпълнител не спре пак работата", застраховаха се от Столична община.Всичко, което трябва да знаете за:Ремонтите в центъра на София (65)


Счупените плочки на площад

Счупените плочки на площад "Св. Неделя" се подменят, тъй като ...

......... общината. Площад "Св. Неделя" е в обсега на "Трейс".Крайният срок за приключване на ремонта е 30 април, ако няма обилни валежи. В такъв случай фирмата-изпълнител може да поиска отсрочка. Предстои да се обяви конкурс за цялостна реконструкция на площада, която ще включва и археологическите находки от римския период на града.


Мястото на мавзолея на площад

Мястото на мавзолея на площад "Александър I Батенберг" ще се ...

......... сумира в единно цяло живия пулс на града. Идеята е да се проектира дигитално живата градската среда на София, която е функция и от поведението и настроението на своите жители и гости. Все още не е ясно кога през тази година временната инсталация ще се появи върху мястото на мавзолея.


Център за съвременно изкуство да започне да се изгражда в

Център за съвременно изкуство да започне да се изгражда в ...

......... съвет предстои да се утвърди устройствен правилник за дейността му.Като най-добър работещ модел за финансиране на дейностите в ОКИ "Топлоцентрала" ще бъде постепенното му трансформиране в Регионален културен институт. Целта е така да се включи и Министерството на културата, за да има възможност и за държавно финансиране, обясни Малина Едрева.


Кандидатурата на София за наградата

Кандидатурата на София за наградата "Зелена столица на Европа" е ...

......... реалностите", заяви тя.През 2016 г. Столична община създаде работна група, която да открива насоки за превръщането на града в "зелена столица". Тогава общинари предложиха в Закона за устройство и застрояване на София да се създаде нова категория терени за озеленяване в жилищните комплекси с идеята да се ограничи презастрояването там.


Планираната дата за завършване на ремонта на ул.

Планираната дата за завършване на ремонта на ул."Граф Игнатиев" е ...

......... Ако има още дъждове, не е ясно с колко още ще се отложи крайната дата. Затова не можем да кажем точно кога е тя", обясниха от пресцентъра на Столична община.Приблизителната сметка по календара показва, че финалът на реконструкцията на Зона-2 на Централна градска част трябва да е на 28 май.


Центърът за градска мобилност (ЦМГ) намери решение как да се

Центърът за градска мобилност (ЦМГ) намери решение как да се ...

......... глоби", добави тя. Новият контролиращ екип, в който влизат 10 инспектори, е разграфил на пет сектора цялата платена зона в центъра на София. Всеки ден те ще проверяват само един от тях като могат да се върнат отново в него още на другия ден, предупреди директорът на "Паркиране и мобилност".


Експертният съвет, назначен от главния архитект на София Здравко Здравков,

Експертният съвет, назначен от главния архитект на София Здравко Здравков, ...

......... докъде достига и да няма инциденти", аргументира се Здравков. Негов ще е изборът на ограничителя, след като получи съгласие и от главния проектант на ремонта Иво Пантелеев.Старите ограничители (перките) ще бъдат използвани на други места, обеща Здравков, тъй като били от гранит и няма да се повредят при демонтирането им.


Алеята в Борисовата градина, наричана Тунела, заради високия над 2.50

Алеята в Борисовата градина, наричана Тунела, заради високия над 2.50 ...

......... директорът на "Паркове и градски градини". Плътността на плета привличала бездомни хора и "не е добре да има приглушени места, където играят деца", аргументира се тя. И предположи, че след време пак да се пусне живият плет да израсне високо и тогава вероятно алеята пак да си върне името Тунела.


Строежът на сградата

Строежът на сградата "Златен век" окончателно спира на 15 април, ...

......... век" по действащия Общ устройствен план на София е разрешено строителство до 26 м, което се равнява на 8 етажа.Инвеститорът Пламен П. Мирянов написа писмо до премиера с искане и да той да изложи тезата си за строежа на срещата и изразява учудване, че не е бил поканен на нея.


Строителната фирма

Строителната фирма "Артекс" обяви, че преустановява строителството на сградата "Златен ...

......... тече 7-дневен срок за възражение от страна на инвеститора.До разпореждането на Борисов се стигна след множество протести на жители на кв. "Лозенец". Днес един от активистите на Инициативен комитет "Лозенец" Мариан Бушар заяви, че премиерът лично му се е обадил, за да му каже, че ще прекрати строежа на сградата.


Паметник на видния български писател, дипломат и историк Симеон Радев

Паметник на видния български писател, дипломат и историк Симеон Радев ...

......... той.Чобанов сподели, че има още много инициативи за паметници, като подчерта, че посолствата са особено активни в тази насока. Той припомни, че неотдавна по инициатива на индийското посолство в Южния парк се появи паметник на Махатма Ганди, представен лично на президента на Индия по време на неговото посещение в София.


Каменната водна стена на площад

Каменната водна стена на площад "Гарибалди" бе демонтирана днес, 5 ...

......... негодванието на столичани. Лошо поставената настилка, както и опасните ограничители край трамвайните релси, оприличени на перки на акула, станаха причина за остра негативна критика и принудиха Столичната община да изиска от фирмата изпълнител "ремонт на ремонта", а от проектантите - ново решение за безопасни ограничители, което още не е представено.


Констатираните нарушения при стоежа на сградата

Констатираните нарушения при стоежа на сградата "Златен век" се отнасят ...

......... от ноември 2017 г. се строи без действащо разрешително за строеж. В същото време от дирекцията за строителен контрол пък изтъкнаха, че сградата е законна, защото има строителни книжа, но дали всичко с нея е наред ще реши Върховният административен съд.Всичко, което трябва да знаете за:Новите апартаменти на управляващите (117)


Столичната община подготвя проект за ремонтирането на тунела до Националния

Столичната община подготвя проект за ремонтирането на тунела до Националния ...

......... спирката, но първо е необходим анализ. Жалко е, че всички се активизират едва след подобен инцидент", коментира Славчев. По думите му до момента ремонтите на участъка са били отлагани, тъй като общината не е успяла да намери изпълнител на обществената поръчка. Очаква се този път да се потърси външна компания.


Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Дирекцията за национален строителен

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Дирекцията за национален строителен ...

......... вече изграждат 18-ия етаж от общо 30 по проект.В началото на март т. г. инициативният комитет заведе дело в Административен съд-София град срещу ДНСК. Обвинението е за бездействие, "защото не изпълняват дейността си по закон", обясни юристът Никола Вапцаров от комитета.Всичко, което трябва да знаете за:Новите апартаменти на управляващите (110)


Днес София отбелязва 140 години от обявяването й за столица.

Днес София отбелязва 140 години от обявяването й за столица. ...

......... години на ХХ век.От 16 ч. до 18 ч. Празничен ретро трамвай с куклени актьори ще се движи по маршрута от площад "Възраждане" до Централна гара.От 18 ч. В Ларгото ще се проведе празничен концерт на Софийския духов оркестър.От 20.30 ч на площад "Александър I Батенберг" ще има празнична заря.


Столичната община ще отдаде 2600 спирки на градския транспорт на

Столичната община ще отдаде 2600 спирки на градския транспорт на ...

......... модулите, което според Божков е напълно достатъчно.Като допълнение днес общината ще приеме наредба, с която ще се ограничи възможния брой и места за билбордове и други обекти на външната реклама в града. Така местата за реклама по спирките ще са от по-сериозно значение и ще носят по-голям дивидент за концесионерите.


От следващата година мястото, на което до 1999 г. се

От следващата година мястото, на което до 1999 г. се ...

......... 80 хил. лева, като платформата ще може да бъде надграждана. Двамата смятат, че тя е необходима, защото пуснатият само преди година обновен сайт на Столичната община, който струваше 200 хил. лева, дава прекалено много информация за всички направления, заради което информацията за събитията от културата не достига до достатъчно хора.


Информация за нерегламентирано събиране и разделяне на отпадъци в София

Информация за нерегламентирано събиране и разделяне на отпадъци в София ...

......... от инициатива на Здравков. Избраният проект на студио "А&А архитекти" предвижда надземната част да бъде парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с обществено достъпни покриви, на някои от които да има барове и ресторанти. Автомобилите пък ще се движат под земята, откъдето ще преминава булевард "Княгиня Мария Луиза".


Гласуването на наредбата за обществения ред в София, с която

Гласуването на наредбата за обществения ред в София, с която ...

......... "зелена зона". Причината е, че вечер хотели и заведения си запазват неопределен брой места за своите гости, без да имат право на това, като остават несанкционирани.Ако бъдат одобрени промените в наредбата за движението на заседанието в края на юли, то новите правила ще започнат да важат от началото на октомври.


От днес до 16 септември участъка столичния булевард

От днес до 16 септември участъка столичния булевард "Пенчо Славейков" ...

......... посока гара "Искър", като той ще се движи по бул. "Пенчо Славейков", ул. "Свети Георги Софийски",бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов", а оттам по бул. "България".Тролейбусите от линии 2, 8 и 9 ще се движат по ул. "Свети Георги Софийки" към бул. "Прага" и от там към ул. "Свети Георги Софийски".


Вдигането на шум у дома, къпането във фонтаните без разрешение,

Вдигането на шум у дома, къпането във фонтаните без разрешение, ...

......... витрините. Сред общинските съветници обаче има мнения и в двете посоки - процентът да е по-голям или по-малък, обясни Зафир Зарков, който е съвносител на тази наредба. Той каза и че тези условия и други ограничения като брандираните фризери ще важат само за центъра на града и по основните булеварди.


Трамваят по линия 6 вече няма да бъде върнат по

Трамваят по линия 6 вече няма да бъде върнат по ...

......... трамвайната линия ще изисква и изграждането на рампа от 240 метра, която "ще осакати центъра" на столицата, като и ще затрудни движението на пешеходците. Приетият вариант пък предвиждал линиите да са напълно обезшумени и че решението се прави в полза на гражданите, а не за да се "икономисат финансови средства".


Първият влак на

Първият влак на "Сименс" от 20-те, които ще се движат ...

......... тогава ще бъдат пуснати първи 8 км – от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село".Влаковете за него са с автоматично управление за следене на скоростта, енергоспестяващи, като разполагат и със система за автоматично предаване на видеосигнал в кабината на машиниста. Предвидена е и възможност за управление на влака без машинист.


В понеделник - 2 юли, започват ремонти в района на

В понеделник - 2 юли, започват ремонти в района на ...

......... За другите обекти срокът за приключване е до октомври.През следващата година ще бъдат направени ремонти на бул. "Цар Освободител", за което ще се търси лицензирана фирма с право да работи с жълти павета, площадите "Народно събрание" и "Александър Невски" до улица "Г.С. Раковски, като този участък ще бъде изцяло пешеходен.


По три столични булеварда автобусите ще започнат да се движат

По три столични булеварда автобусите ще започнат да се движат ...

......... по-бързо придвижване на градския транспорт. Така закъсненията на автобусите по време на час пик ще бъдат сведени до минимум.След прилагането на новата схема за движение по двата булеварда, тя ще бъде внедрена и по бул. "Мадрид". И там автобусите и трамваите ще имат общ участък, по който ще се придвижват.


Автобусите в София ще започнат да се движат по трамвайните

Автобусите в София ще започнат да се движат по трамвайните ...

......... Крусев, като практиката е взаимствана от други европейски градове и позволява по-бързо придвижване на градския транспорт.От 1 юли пък трамваите няма да се движат по бул. "България", като ще бъдат заменени с автобуси. Промяната е във връзка със започваща реконструкция на трамвайното трасе, като дейностите ще продължат месец и половина.


Софийските тротоари да бъдат напълно освободени от паркиралите автомобили -

Софийските тротоари да бъдат напълно освободени от паркиралите автомобили - ...

......... пешеходци между автомобилите и сградите. "Отказвайки се от служебните си абонаменти институциите ще покажат уважение към най-уязвимите в движението, ще мотивират хората да изберат по-екологични и устойчиви форми на градска мобилност и ще дадат своя принос за това София да изглежда по-малко като ориенталска паланка", пишат още от "Спаси София"


Граждани, живеещи в близост до бул.

Граждани, живеещи в близост до бул. "Скобелев", са подали колективен ...

......... маршрута й.Един от предлаганите от общината варианти за маршрута по "Скобелев" предвижда трамвай 6 да се движи до "Спартак". Той обаче е по-скъп - около 20 млн. лева, защото предвижда изграждане на рампа над надлеза. Вторият вариант е по-евтин - 7 млн. лева, като релсите ще бъдат преместени над тунела.


От всички 35 хил. шахти в София 300 са били

От всички 35 хил. шахти в София 300 са били ...

......... ударени от мълнии. Те вече са оправени и работят. Повредени са и 48 камери от системата за видеонаблюдение и фирмите, които ги поддържат, са започнали ремонта им.Пороят вчера наводни много подлези и метростанции в София. Заради последствията от бурята в социалните мрежи се появиха различни забавни колажи от наводнените места.