В интервю за Първа сръбска телевизия премиерът Бойко Борисов коментира,

В интервю за Първа сръбска телевизия премиерът Бойко Борисов коментира, ...

......... също на граничните пунктове между България и Сърбия да се изградят "бързи ленти", по които да преминава транзитният тежкотоварен поток. Пред сръбската медия Борисов анонсира, че в следващите една или две седмици президентът Вучич ще посети България. Целта е да се запознае на място с изграждането на газопровода "Балкански поток". 


Руският съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните

Руският съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните ...

......... не само политически, но и чрез приоритетно изграждане на физическа инфраструктура: гранични пунктове и ЖП линията Кюстендил-Крива Паланка. Само по този начин София може да запази позицията си в една усложнена геополитическа обстановка и в същото време да се работи за интересите на ЕС“, призовават от Евро-атлантическия център за сигурност. 


Министерството на външните работи сезира румънските власти във връзка със

Министерството на външните работи сезира румънските власти във връзка със ...

......... територия, предаде БГНЕС. МВнР изпрати писмо до румънския посланик Йон Гъля, който от своя страна е алармирал румънското Министерство на външните работи. В същото време посланикът ни в Букурещ Тодор Чуров се свърза със заместник-кмета на град Гюргево. От там са изпратили екипи, които са установили, че стърнищата са загасени.


Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар на

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар на ...

......... години. Последва разговор на Илияна Йотова с български студенти в Страсбург. Почти два часа студентите откровено споделяха проблемите и надеждите си. Категорично изразиха своите намерения да се върнат и развиват в България след завършването си. В срещите участва и постоянният представител на България към Съвета на Европа посланик Катя Тодорова.


България и Италия споделят обща позиция за необходимостта от усъвършенстване

България и Италия споделят обща позиция за необходимостта от усъвършенстване ...

......... на четвърто място по обем на инвестициите в българската икономика с 2.530 млрд. евро за последните две десетилетия. Президентът Матарела подчерта пред българския държавен глава, че италианският бизнес цени високо своите български партньори и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство допълнително ще стимулира италианските компании да инвестират у нас.


Държавният глава Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с

Държавният глава Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с ...

......... длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман. По време на срещата бяха обсъдени теми от общ интерес, както и предстоящото посещение на българския президент в САЩ за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, борбата с корупцията и върховенството на закона в България, модернизацията на Българската армия.Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ...

......... 2019 г. стартира и икономическият преглед на България, подготвя се започването на Преглед на инвестиционната политика на страната до края на тази година“, каза още той. По думите му страната ни e в процес на присъединяване и към Кодексите за либерализация на движението на капитали и текущите невидими операции.  


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра по миграционната политика

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра по миграционната политика ...

......... практики“, категоричен беше българският министър-председател. Премиерът Борисов специално обърна внимание на регионалното сътрудничество и подкрепата за европейската перспектива на Западните Балкани. Според българския министър-председател по този съвместен приоритет ще бъде от полза да има още по-тясна координация на двустранно равнище, в рамките на ЕС и НАТО и в регионален план.


Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин

Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин ...

......... българските частни компании, които трябва да бъдат насърчени да развиват отношенията си със своите руски партньори. Свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение „Русофили“, не е сред темите в двустранни диалог, подчерта премиерът.


България цени приятелските си отношения с Индонезия, вие сте наш

България цени приятелските си отношения с Индонезия, вие сте наш ...

......... и на високите технологии също е от взаимен интерес за двете страни. Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че след вчерашната ползотворна среща на министър Марсуди с българския вицепремиер Екатерина Захариева, днешният българо-индонезийски бизнес форум с участието и на министър Емил Караниколов ще даде допълнителен стимул за засилване на двустранното сътрудничество.


Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране

Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране ...

......... на обвиняем е привлечен един – Николай Малинов, той е с мярка 50 000 лв. гаранция, наложена му е забрана да напуска страната. Вчера бе съобщено, че е наложена е ограничителна мярка на Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години.Шпионският скандал, който разтресе държавата навръх 9 септември има развитие.

Шпионският скандал, който разтресе държавата навръх 9 септември има развитие. ...

......... на влиятелен аналитичен център - създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в електорална сила. Следвало също така да се въздейства върху политическия живот у нас „не явно, а по таен начин“. За 3 години са документирани 30 негови пътувания в Русия и срещи с Константин Малофеев и Леонид Решетников.


„Информацията за ресора на България в ЕК – „Образование и

„Информацията за ресора на България в ЕК – „Образование и ...

......... да има пълен достъп до информационните системи на Шенген, защото това ни пази от тероризъм и организирана престъпност. Според него ЕС е склонен да даде отсрочка на Великобритания до 31 януари, за да има сделка за брекзит. Той посочи, че правата на българите и другите европейци ще бъдат защитени.  


Разширяването на Европейския съюз се поема от Хърватия. Балканска страна

Разширяването на Европейския съюз се поема от Хърватия. Балканска страна ...

......... съживяването на процеса на разширяване на Европейския съюз по посока на Западните Балкани изигра България и нейното председателство в Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това се признава от всички отговорни европейски фактори, включително многократно се е заявявало от водещата страна Германия и нейния канцлер Ангела Меркел.


България пренаписва история, обявява репресии, за които твърди, че са

България пренаписва история, обявява репресии, за които твърди, че са ...

......... ХХ век“, подчертава документът, цитиран от ТАСС. Руското посолство в България изрази недоумение във връзка с изявлението на българското външно министерство, пише още руската медия. Официалното откриване на изложбата, която руското посолство в България кани всички да посетят, ще се проведе в Руския културно-информационен център в София на 9 септември.


„Унгария е важен икономически партньор на България и е сред

„Унгария е важен икономически партньор на България и е сред ...

......... изрази увереност в бъдещото сътрудничество на двете страни. Сиярто подчерта важността на защита на външните граници на Европейския съюз и приветства усилията на България в тази посока. Заместник министър-председателят Марияна Николова е на двудневно посещение в Унгария, в рамките на което участва в среща на високо равнище за демографската политика.Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Федерална република

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Федерална република ...

......... съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БНТ. Президентът е на работно посещение в Полша за участие във възпоменателната церемония, с която ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от началото на Втората световна война. В събитието в полската столица ще участват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство.


Държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в

Държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в ...

......... която ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от началото на Втората световна война. В събитието в полската столица ще участват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство. В рамките на работното си посещение във Варшава президентът Румен Радев ще проведе двустранни срещи със свои колеги.      


Ако искаме да изградим бъдещето си, изключително важно е да

Ако искаме да изградим бъдещето си, изключително важно е да ...

......... да инвестира много пари, за да повишим конкурентоспособността и квалификацията на хората от Балканите, обясни още Борисов. „Когато подреждаш дирекциите, не бива да се спекулира с ресори, с какво сме се договорили и какво искаме”, заяви Борисов. Той коментира, че трябва да се инвестират много средства във високите технологии.   


Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула ...

......... първата жена, избрана за председател на Комисията. През последните 12 години на членство на нашата страна в Европейския съюз е установено силно доверие и отличното сътрудничество между България и Европейската комисия. Конструктивното взаимодействие с всички европейски институции допринесе страната ни да проведе успешно първото си председателство на Съвета на ЕС.


Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде на посещение

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде на посещение ...

......... фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Еврокомисия за одобрение пред Европейския парламент. На 16 юли 2019 г. Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана на този пост.


България иска в бъдещата Еврокомисия модерните ресори – киберсигурност и

България иска в бъдещата Еврокомисия модерните ресори – киберсигурност и ...

......... говоря, но ми омръзна от жълтите ви новини. И измишльотините на този или онзи, които ме карате да коментирам“, продължи Борисов. Идния вторник ще се проведе среща на еврокомисаря Мария Габриел с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да бъдат обсъдени тези въпроси, каза още премиерът Бойко Борисов.


Новият посланик на Франция у нас ще бъде преподавателка с

Новият посланик на Франция у нас ще бъде преподавателка с ...

......... за националното образование. Завършила е физика в Кашан, има докторат по епистемология и история на науките от университета „Дени Дидро” - Париж VII. Досега единствената жена посланик на Париж в България е била Кристиан Малишенко, която ръководи дипломатическата мисия по времето на соца от 1975 до 1980 г., отбелязва бТВ.


Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Туркменистан в

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Туркменистан в ...

......... българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в „Аваза“. В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Туркменистан, ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


България досега винаги е била последователна в подкрепата си за

България досега винаги е била последователна в подкрепата си за ...

......... Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обсъдиха възможностите за ускорено изграждане на Коридор номер 8, който е от изключително значение за транспортната свързаност в региона. В рамките на разговора беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който могат да доразвиват двете страни.


През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди

През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди ...

......... в момента, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че няма по-добро от това Република Северна Македония да бъде част от НАТО и ЕС. След края на пресконференцията, премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.


Ползите за България и за Република Северна Македония от изпълнението

Ползите за България и за Република Северна Македония от изпълнението ...

......... Българският министър-председател добави, че изграждането на коридор номер 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса не само в България и Република Северна Македония, а във всички страни от региона. След разговора на четири очи между двамата премиери се проведе и среща в разширен състав между двете делегации.


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Камарата на

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Камарата на ...

......... има стабилен ръст на двустранния стокообмен. По думите му трябва да се търсят възможности за увеличаване на търговския обмен, вкюлчително чрез съвместно излизане на трети пазари. Министър-председателят Бойко Борисов посочи още, че членството в Европейския съюз е също много солидна база за развитието на партньорството между България и Кипър.  


България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което прави страната

България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което прави страната ...

......... все още има огромен потенциал и перспективи за развитие, отбеляза посланкът на Народна Република Китай в България Дун Сяодзюн. По думите му посещението на китайската делегация има за цел да реализира консенсуса за взаимноизгодното сътрудничество, постигнат на срещата между държавните ръководители на Китай и България по време на посещението на Румен Радев.  


​Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и

​Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и ...

......... да се засили и процесът на свързаност в областта на инфраструктурата, бизнеса и дигитализацията и връзката между младите хора в региона. Бойко Борисов и Милорад Додик направиха преглед и двустранните отношения и бяха категорични, че съществува още потенциал за разширяване на търговско-икономическите връзки между България и Босна и Херцеговина.  


Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с президента на Република

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с президента на Република ...

......... Македония по пътя за европейското й бъдеще. „Вие сте най-големият ни подръжник“, обърна се Пендаровски към българския министър-председател. Президентът на Република Северна Македония подчерта, че на ниво дипломация отношенията между двете държави са прекрасни и е добре да се даде тласък на комисията да заработи още по – ефективно.  


„Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди

„Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди ...

......... за добросъседство, Република Северна Македония рязко се отличи. „Дръпна напред. Република Северна Македония има шанс и перспектива да успее, просто не трябва да се подвежда по тези медии, които там бълват антибългарската пропаганда. Техният президент даде действително добър пример как се говори“, каза още премиерът Борисов в Босна и Херцеговина.


​“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви министър-председателят Бойко Борисов

​“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви министър-председателят Бойко Борисов ...

......... са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа. „Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, изтъкна още пред турския президент българският министър-председател.


По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ...

......... подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще. Посланик Чургус благодари за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и подчерта връзките между двата народа, като обърна внимание на емоционалния характер на изявленията. Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона, подчерта той. 


„Приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания по случай 140-ата

„Приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания по случай 140-ата ...

......... продължим да развиваме равнопоставен и взаимноизгоден диалог“, подчертава българският президент. В писмото си държавният глава изразява увереност и че с общи усилия и добронамерен подход могат да бъдат реализирани набелязаните перспективи в двустранния диалог, както и сътрудничеството при намирането на решения на актуалните предизвикателства в регионален и международен план.  


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на ...

......... правителствени ръководители бележи финала на всяко ротационно председателство на Процеса. В рамките на форума в Сараево българският министър-председател Бойко Борисов ще проведе редица двустранни срещи: с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.  


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на ...

......... да участва в Берлинския процес на Срещата на върха в Триест през 2017 г. Страната ни е желан партньор с оглед на активната работа в региона и постигнатите резултати по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., като основен приоритет бяха именно страните от Западните Балкани.


Президентите Румен Радев и Си Цзинпин се договориха на среща

Президентите Румен Радев и Си Цзинпин се договориха на среща ...

......... областта на икономиката, търговията и взаимната свързаност между Европа и Азия. 13. Двете страни ще полагат усилия за изграждане на открита световна икономика, твърдо подкрепят многостранната система за търговия, изградена на базата на норми и правила и със Световната търговска организация като нейното ядро и против унилатерализма и протекционизма.  


"Северна Македония и Албания останаха разочаровани. От целия този процес ...

......... избора на ръководните длъжности в Европейския съюз Йотова каза, че се слага каруцата пред коня - няма как да сме убедени в личността, която ще оглави ЕК, без да чуем тяхната визия, коментира вицепрезидентът. По думите ѝ отново оставаме с впечатлението, че тези личности ще са плод на някаква сделка.


Премиерът Борисов се срещна с министъра на външните работи и

Премиерът Борисов се срещна с министъра на външните работи и ...

......... икономическа комисия.  Министър-председателят Бойко Борисов отправи поздравления към ОАЕ за домакинството на EXPO 2020 в Дубай и благодари за поканата България да участва във форума. Премиерът добави, че страната ни работи активно за подготовка на българското участие и изрази увереност, че събитието ще донесе икономически ползи. Снимка: Пресцентър  на МС


На 10 юни, от 11.30 часа, в Гербовата зала на

На 10 юни, от 11.30 часа, в Гербовата зала на ...

......... На 10 юни, от 11.30 часа, в Гербовата зала на "Дондуков`` 2 президентът Румен Радев ще удостои Ерик Рубин – посланик на САЩ в България, с орден ``Стара планина`` първа степен. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавното отличие е за заслугите на дипломата за развитието на българо-американските отношения.


На 10 юни по покана на вицепремиера и министър на

На 10 юни по покана на вицепремиера и министър на ...

......... преглед на прилагането на подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. Екатерина Захариева ще приеме Никола Димитров на разговор на четири очи в МВнР в 11 ч, след което ще се състоят пленарни разговори на Съвместната междуправителствена комисия.


„България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката,

„България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, ...

......... наложени и страните които ги налагат. Често пъти санкциите не са ефективно решение, засягат широки слоеве на населението и създават негативен ефект срещу подобна политика. „България има негативен опит със санкциите срещу бивша Югославия, в резултат на които се появи черен пазар и организирана престъпност“, припомни още президентът Румен Радев.


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева започва официално тридневно посещение

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева започва официално тридневно посещение ...

......... Регула". Официалната българска делегация ще се поклони пред гроба на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" и ще поднесе венци и цветя на паметника на Иван Вазов. На 24 май ще се проведе и традиционният официален прием в българското посолство в Рим по случай празника на духовността.    


  Чрез помощите си за развитие България и САЩ могат

  Чрез помощите си за развитие България и САЩ могат ...

......... незабавно на всички изяви на религиозна нетърпимост и реч на омразата“, подчерта външният ни  министър. Екатерина Захариева и Самюел Браунбек обсъдиха и неотдавнашната визита на папа Франциск в България. Вицепремиерът и министър на външните работи подчерта масовия и радушен прием, и топлото отношение на българите към главата на Римокатолическата църква.


​„Европейският съюз се доказа като уникален инструмент за социално и

​„Европейският съюз се доказа като уникален инструмент за социално и ...

......... еврозоната и очаква положително решение. Ключов приоритет за страната ни продължава да е и пълноправното членство в Шенгенското пространство“, добави премиерът Борисов. В заключение той призова всички в общността да продължат да работят за повишаването на еврооптимизма, на положителните примери и на добавената стойност от нашето обединение – Европейски съюз.


Смели личности, които да взимат отговорни решения, очаква вицепрезидентът Илияна

Смели личности, които да взимат отговорни решения, очаква вицепрезидентът Илияна ...

......... Илияна Йотова. „Трябва да се чуе гневът на европейските граждани“, изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че европейските регулации са прекалено големи там, където не са необходими, а липсват, където са повече от необходими. Според вицепрезидента от промяна се нуждае и начинът, по който функционират европейските институции и се избират европейските комисари.


„Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира

„Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира ...

......... въпреки вътрешните и външните предизвикателства, Европейският съюз продължава да осигурява мир и просперитет. „Но мирът не е даденост и неговото съхранение изисква толерантност и сплотеност“, подчерта Бойко Борисов пред европейските лидери и завърши изказването си с посланието, което Негово Светейшество Папа Франциск отправи в София - „Мир на земята“.  


Посещението на папа Франциск е реклама пред целия свят. Това каза

Посещението на папа Франциск е реклама пред целия свят. Това каза ...

......... сме го показали до този момент. Сега очакваме от тяхна страна също да се съобразят с нашата история, както ние с техните желания“. Премиерът Борисов подари на папа Франциск златовезана икона на Светите братя Кирил и Методий, омофор със Светите Петър и Павел, вечната роза, както и българско кисело мляко.


Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско ...

......... фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди. Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.


Благодаря за добрите думи за България. Българският народ с много

Благодаря за добрите думи за България. Българският народ с много ...

......... също беше против, но сега виждате, че е променил мнението си. Това е защото направихме много през последните години и работим непрестанно. Имаме отлични финансови показатели - най-малък външен дълг, фискалният резерв расте, почти няма безработица, БВП расте. Отличници сме в Европа и сме чудесно място за инвестиции", добави премиерът.


Подкрепяме България за Шенген, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер

Подкрепяме България за Шенген, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер ...

......... Българският премиер не пропусна да отчете и икономическа стабилност, ниският външен дълги ниският дял на безработицата  в страната и подчерта, че тя продължава да бъде добро място за инвестиции. „Нашата партия се нарича Граждани за европейско развитие на България. Тя има само един път – европейският“, каза още Борисов.  


Министър-председателите на България и Свободна държава Бавария – Бойко Борисов

Министър-председателите на България и Свободна държава Бавария – Бойко Борисов ...

......... между делегациите на България и Бавария. По-късно премиерите Бойко Борисов и Маркус Зьодер ще участват в кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, организирана от Министерството на вътрешните работи и фондация „Ханс Зайдел“. Новият ни контингент заминава за Афганистан от Хасково


Страните ни доказаха, че могат да бъдат „кормилото на Европейския

Страните ни доказаха, че могат да бъдат „кормилото на Европейския ...

......... в сесията премиерът Борисов подчерта и стратегическото значение на Енергийния съюз, включително ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки. „България категорично остава на позиция, че консенсусът е задължителен при вземане на решения в областите от взаимен интерес на всички държави-членки от Общността“, завърши речта си българският министър-председател.


Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Държавата

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Държавата ...

......... газ от Държавата Израел за Европа и ще преминава през Кипър, Гърция и Италия. Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че основен приоритет за България е гарантиране сигурността на енергийните доставки за страната и диверсификацията на източниците. Той посочи, че чрез интерконектора Гърция-България, страната ни може да получава доставки от „Ийст Мед“.


Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Дубровник за участие в Осмата

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Дубровник за участие в Осмата ...

......... търговските и икономическите връзки между двете държави и потенциала за реализирането на съвместни проекти в редица сектори в региона. Утре министър-председателите на България Бойко Борисов, на Хърватия Андрей Пленкович и на Китай Ли Къцян ще открият официално Глобалния център за партньорство, чието създаване беше договорено през юли в българската столица.


Турция счита, че не ни е засегнала с нищо, както

Турция счита, че не ни е засегнала с нищо, както ...

......... изказването му, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията. Срещата дори бе прекъсната за повече от час, след което бе отново подновена. Октай бе поканен от румънска страна на пленарната вечеря след насрочения за днес четиристранен формат на Балканската среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия.


Утре се навършват 15 години от приемането на България в

Утре се навършват 15 години от приемането на България в ...

......... Утре се навършват 15 години от приемането на България в НАТО, напомни във фейсбук страницата си Цветан Цветанов. По този повод президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Маделин Муун изпрати специално поздравление към страната ни.  


Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с Шефик Джаферович, член

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с Шефик Джаферович, член ...

......... много по темата за интеграцията на Западните Балкани“, обърна се към българския премиер Шефик Джаферович. Той подчерта пред Борисов, че с всеки свой жест и постъпка българският премиер е показвал, че работи за сътрудничество, уважение, мир и стабилност на Балканите, показвайки как различните народи и култури живеят в единство.  


„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е

„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е ...

......... разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши премиерът Борисов.  


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за ...

......... от сирийците живеят под чертата на бедност. От началото на войната в Сирия ЕС и държавите-членки са оказали хуманитарна и икономическа помощ, помощ за развитие и стабилизация на обща стойност 16,9 млрд. евро. Последната конференция за Сирия под егидата на ЕС и ООН се състоя през април 2018 г.  


Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия

Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия ...

......... на работното си посещение в Баку министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основната тема на разговорите ще бъде сътрудничеството в енергетиката и възможностите за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. Във водената от министър-председателя делегация е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Готовността на България за предоставяне на допълнителни средства по механизма

Готовността на България за предоставяне на допълнителни средства по механизма ...

......... Европейския съюз ще проведат политическа дискусия за многобройните аспекти за кризата в Сирия. Конференцията е продължение на двудневния диалог под надслов "За бъдещето на Сирия", в който участваха представители на гражданското общество в Сирия и региона, министри и политици от съседни на Сирия страни донори, регионални организации, агенции на ООН.


Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиер-министъра на Федерална демократична република

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиер-министъра на Федерална демократична република ...

......... нелеп инцидент и безвъзвратната загуба на толкова много невинни човешки жертви“, посочва още премиерът Борисов. „Изразявам своите най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите, във връзка с тяхната непоправима загуба, както и на правителството на ФДР Етиопия в този тежък момент - искрена съпричастност и пълна солидарност“, пише още министър-председателят Борисов.


На 28.02 2019 г., заедно с колегите- председатели на партии

На 28.02 2019 г., заедно с колегите- председатели на партии ...

......... са се съсредоточили в битки за място в листите, а никой не говори за българските интереси. „Това също е част от модела на правене на политика в България, който трябва да променим. Ние искаме първо да говорим какво ще правим, а след това- кой ще го прави“, завърши Корнелия Нинова.


Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев започна с церемония по официалното му

Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев започна с церемония по официалното му ...

......... участва в откриването на Българо-руски бизнес форум в областта на туризма. Това е петата визита на руски премиер или президент в България за последните 30 години. Дмитрий Медведев пък идва за втори път у нас, след като през 2008 г. бе част от делегация, водена от президента Владимир Путин. Снимка:  btvnovinite.bg


Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до американския президент Доналд

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до американския президент Доналд ...

......... Доналд Тръмп. „Бих искал от мое име и от името на българския народ да изкажа най-искрени и дълбоки съболезнования към Вас и към семействата на загиналите и ранените. В този тъжен за цялата Ви страна ден нашите мисли и молитви са с Вас“, обръща се премиерът Борисов към американския президент.


Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристига на двудневно официално посещение

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристига на двудневно официално посещение ...

......... различните обекти, уточни за "Хоризонт" комисар Борислав Муеров от СДВР. "Първоначално ще бъде затворено движението по самото посрещане, което ще бъде на Паметника на Незнайния войн. Там отново ще бъдат обособени контролно-пропускателни пунктове, след което ще бъдат поетапно затваряни и другите  участъци", обясни комисар Борислав Муеров от СДВР. Снимка: ysia.ru


„Имам една мечта – да работим заедно за страната, която

„Имам една мечта – да работим заедно за страната, която ...

......... център за култура и наследство в Сиатъл, за това, че е стожер на българската общност, за неуморната й дейност за запазване на българщината. На срещата фотографът етнограф Асен Великов, член на българската делегация, представи свои снимки, запечатали народни празници и обичаи в различни части на България, както и от Бесарабия.


Огромно удоволствие е за нас да се срещнем отново. Благодаря

Огромно удоволствие е за нас да се срещнем отново. Благодаря ...

......... България, откакто сме членове на НАТО. Борисов благодари за посещението и подкрепата на генералния секретар на НАТО и напомни, че правителството е взело решение за модернизиране на армията ни – с новите многоцелеви самолети и 150 бронирани машини, с които ще сме готови за защита и бойни действия.