Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на правителството проведох днес извънредно

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на правителството проведох днес извънредно ...

......... Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове. На лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19, ще бъдат предоставени респираторните апарати. Очакванията на Министерството на здравеопазването са в кратки срокове договорът да бъде подписан и доставката да пристигне в България.    


Доставката на защитни облекла от България за Австрия обсъдиха в

Доставката на защитни облекла от България за Австрия обсъдиха в ...

......... да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти. Министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът Себастиан Курц поддържат редовна връзка и двете държави си помагат по всички направления в борбата с корона вируса.


Българският национален интерес налага да няма граница от Охрид до

Българският национален интерес налага да няма граница от Охрид до ...

......... Само така ще паднат изкуствените граници. Отново повтарям и напомням - българският национален интерес налага да няма граница от Охрид до Черно море. Защото за нас е пределно ясно, че Македония не е северна, горна или долна. Македония е една и тя е братска, втора българска държава на Балканите.  


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес ...

......... Нъдлак 2 (по автомагистралата), е недостатъчен да поеме трафика. По инициатива на министрите Захариева и Шаленберг ще бъде организиран конферентен разговор на външните и на вътрешните министри от България, Австрия, Румъния и Унгария за предприемане на допълнителни мерки с цел улесняване на сухопътния трафик на тези държави, съобщиха от МВнР. 


В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той

В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той ...

......... никаква солидарност. Големите компании произвеждат тези предпазни средства, а те не могат да ги доставят“, добави той. Здравните министри на страните от Европейския съюз са се договорили всеки ден да поддържат видеоконферентна връзка. Борисов заяви, че се полагат големи усилия за запазването на децата, но най-уязвимата група са възрастните хора. 


„Нулева е миграцията в момента на нашата граница. Нищо не

„Нулева е миграцията в момента на нашата граница. Нищо не ...

......... действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО“, посочи премиерът Борисов. Той акцентира, че следващата седмица трябва да се направи всичко възможно много бързо в рамките на сряда-четвъртък най-късно, Турция да се захрани с необходимите средства, за да може отново да се грижи за бежанците.Премиерът Бойко Борисов разговаря тази вечер с председателя на Европейската

Премиерът Бойко Борисов разговаря тази вечер с председателя на Европейската ...

......... колега Андрей Пленкович, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата са обсъдили обстановката в Сирия, ситуацията с мигрантите, както и сигурността на външните граници на ЕС в контекста на заложените приоритети от настоящото Хърватското председателство на Съвета на ЕС. Борисов е подчертал, че дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на проблемите в региона.  


Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ

Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ ...

......... подкрепа", заяви още тя. Десислава Танева посочи, че България ще подготви предложение с искане точката за Националната преходна помощ да бъде включена в дневния ред на Съвета на министрите и обсъден отново. Тя бе категорична, че страната ни, в лицето на МЗХГ, ще се опита да запази тази помощ.  


Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в срещата

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в срещата ...

......... „Европа“ се строи за Сърбия. „Единият лот до лятото ще е готов, по другия текат процедурите“, заяви Борисов. През месец ноември миналата година премиерът Борисов посети Сърбия, където заедно с президента Александър Вучич участваха в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш.


Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин,

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, ...

......... Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.


„Бих искала да ви уверя, че стратегическият диалог, който се

„Бих искала да ви уверя, че стратегическият диалог, който се ...

......... хъб и по този начин се в върнала на газовата карта в региона. Пред американския посланик Борисов отново напомни за стратегическата сделка по закупуването на самолета „Ф16-Блок 70“, за ролята на България по пътя на присъединяването на Северна Македония в НАТО и ЕС, както и за сигурността в Западните Балкани. За миналата година сме ползвали около 400 млн. втечнен газ,

За миналата година сме ползвали около 400 млн. втечнен газ, ...

......... закона. Тези  теми бяха заложени и в споразумението за стратегическо партньорство, с което завърши посещението на Борисов в Белия дом през ноември. По-късно този месец у нас ще дойде нова американска делегация, която ще посети обекти в областта на енергетиката. Днес премиерът ще присъства и на откриването на "Турски поток".


Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще ...

......... януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база. В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.


Надявам се скоро Северна Македония, вече 30-и член на НАТО,

Надявам се скоро Северна Македония, вече 30-и член на НАТО, ...

......... отбеляза изключителната важност на сътрудничество в региона – и на вътрешно ниво и на ниво служби. Чисто политически – на ниво министерства, сътрудничествата на Балканите също е важна, добави още Борисов. За нас като балканци е много важно нито европейците, нито американците да не загубят интерес към нас, заяви премиерът.


Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Съединените

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Съединените ...

......... ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата. В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.    


Сръбският посланик в България най-вероятно ще бъде извикан в Министерството

Сръбският посланик в България най-вероятно ще бъде извикан в Министерството ...

......... разпространеното видео не виждам български разузнавач да вербува сръбски, това го прави друга страна“. Шпионският скандал в Сърбия доведе до извънредно заседание на Съвета за национална сигурност към президента Александър Вучич, което се проведе късно снощи. След края му той заяви, че Белград няма да промени политиката си спрямо Русия.Държавният департамент прати човек в София за енергетиката ни На

Държавният департамент прати човек в София за енергетиката ни На ...

......... сектор. Министър-председателят Борисов и Кристофър Форд дискутираха също българо-американските отношения в гражданската атомна енергетика, установени в споразумението САЩ – Евратом 123. В рамките на срещата беше отбелязано доброто сътрудничество между България и САЩ и в редица други сфери като сигурността и отбраната, борбата с тероризма, образованието и връзките между народите.


В интервю за Първа сръбска телевизия премиерът Бойко Борисов коментира,

В интервю за Първа сръбска телевизия премиерът Бойко Борисов коментира, ...

......... също на граничните пунктове между България и Сърбия да се изградят "бързи ленти", по които да преминава транзитният тежкотоварен поток. Пред сръбската медия Борисов анонсира, че в следващите една или две седмици президентът Вучич ще посети България. Целта е да се запознае на място с изграждането на газопровода "Балкански поток". 


Руският съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните

Руският съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните ...

......... не само политически, но и чрез приоритетно изграждане на физическа инфраструктура: гранични пунктове и ЖП линията Кюстендил-Крива Паланка. Само по този начин София може да запази позицията си в една усложнена геополитическа обстановка и в същото време да се работи за интересите на ЕС“, призовават от Евро-атлантическия център за сигурност. 


Министерството на външните работи сезира румънските власти във връзка със

Министерството на външните работи сезира румънските власти във връзка със ...

......... територия, предаде БГНЕС. МВнР изпрати писмо до румънския посланик Йон Гъля, който от своя страна е алармирал румънското Министерство на външните работи. В същото време посланикът ни в Букурещ Тодор Чуров се свърза със заместник-кмета на град Гюргево. От там са изпратили екипи, които са установили, че стърнищата са загасени.


Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар на

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар на ...

......... години. Последва разговор на Илияна Йотова с български студенти в Страсбург. Почти два часа студентите откровено споделяха проблемите и надеждите си. Категорично изразиха своите намерения да се върнат и развиват в България след завършването си. В срещите участва и постоянният представител на България към Съвета на Европа посланик Катя Тодорова.


България и Италия споделят обща позиция за необходимостта от усъвършенстване

България и Италия споделят обща позиция за необходимостта от усъвършенстване ...

......... на четвърто място по обем на инвестициите в българската икономика с 2.530 млрд. евро за последните две десетилетия. Президентът Матарела подчерта пред българския държавен глава, че италианският бизнес цени високо своите български партньори и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство допълнително ще стимулира италианските компании да инвестират у нас.


Държавният глава Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с

Държавният глава Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с ...

......... длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман. По време на срещата бяха обсъдени теми от общ интерес, както и предстоящото посещение на българския президент в САЩ за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, борбата с корупцията и върховенството на закона в България, модернизацията на Българската армия.


Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ...

......... 2019 г. стартира и икономическият преглед на България, подготвя се започването на Преглед на инвестиционната политика на страната до края на тази година“, каза още той. По думите му страната ни e в процес на присъединяване и към Кодексите за либерализация на движението на капитали и текущите невидими операции.  


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра по миграционната политика

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра по миграционната политика ...

......... практики“, категоричен беше българският министър-председател. Премиерът Борисов специално обърна внимание на регионалното сътрудничество и подкрепата за европейската перспектива на Западните Балкани. Според българския министър-председател по този съвместен приоритет ще бъде от полза да има още по-тясна координация на двустранно равнище, в рамките на ЕС и НАТО и в регионален план.


Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин

Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин ...

......... българските частни компании, които трябва да бъдат насърчени да развиват отношенията си със своите руски партньори. Свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение „Русофили“, не е сред темите в двустранни диалог, подчерта премиерът.


България цени приятелските си отношения с Индонезия, вие сте наш

България цени приятелските си отношения с Индонезия, вие сте наш ...

......... и на високите технологии също е от взаимен интерес за двете страни. Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че след вчерашната ползотворна среща на министър Марсуди с българския вицепремиер Екатерина Захариева, днешният българо-индонезийски бизнес форум с участието и на министър Емил Караниколов ще даде допълнителен стимул за засилване на двустранното сътрудничество.


Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране

Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране ...

......... на обвиняем е привлечен един – Николай Малинов, той е с мярка 50 000 лв. гаранция, наложена му е забрана да напуска страната. Вчера бе съобщено, че е наложена е ограничителна мярка на Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години.


Шпионският скандал, който разтресе държавата навръх 9 септември има развитие.

Шпионският скандал, който разтресе държавата навръх 9 септември има развитие. ...

......... на влиятелен аналитичен център - създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в електорална сила. Следвало също така да се въздейства върху политическия живот у нас „не явно, а по таен начин“. За 3 години са документирани 30 негови пътувания в Русия и срещи с Константин Малофеев и Леонид Решетников.


„Информацията за ресора на България в ЕК – „Образование и

„Информацията за ресора на България в ЕК – „Образование и ...

......... да има пълен достъп до информационните системи на Шенген, защото това ни пази от тероризъм и организирана престъпност. Според него ЕС е склонен да даде отсрочка на Великобритания до 31 януари, за да има сделка за брекзит. Той посочи, че правата на българите и другите европейци ще бъдат защитени.  


Разширяването на Европейския съюз се поема от Хърватия. Балканска страна

Разширяването на Европейския съюз се поема от Хърватия. Балканска страна ...

......... съживяването на процеса на разширяване на Европейския съюз по посока на Западните Балкани изигра България и нейното председателство в Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това се признава от всички отговорни европейски фактори, включително многократно се е заявявало от водещата страна Германия и нейния канцлер Ангела Меркел.


България пренаписва история, обявява репресии, за които твърди, че са

България пренаписва история, обявява репресии, за които твърди, че са ...

......... ХХ век“, подчертава документът, цитиран от ТАСС. Руското посолство в България изрази недоумение във връзка с изявлението на българското външно министерство, пише още руската медия. Официалното откриване на изложбата, която руското посолство в България кани всички да посетят, ще се проведе в Руския културно-информационен център в София на 9 септември.


„Унгария е важен икономически партньор на България и е сред

„Унгария е важен икономически партньор на България и е сред ...

......... изрази увереност в бъдещото сътрудничество на двете страни. Сиярто подчерта важността на защита на външните граници на Европейския съюз и приветства усилията на България в тази посока. Заместник министър-председателят Марияна Николова е на двудневно посещение в Унгария, в рамките на което участва в среща на високо равнище за демографската политика.


Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Федерална република

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Федерална република ...

......... съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БНТ. Президентът е на работно посещение в Полша за участие във възпоменателната церемония, с която ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от началото на Втората световна война. В събитието в полската столица ще участват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство.


Държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в

Държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в ...

......... която ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от началото на Втората световна война. В събитието в полската столица ще участват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство. В рамките на работното си посещение във Варшава президентът Румен Радев ще проведе двустранни срещи със свои колеги.      


Ако искаме да изградим бъдещето си, изключително важно е да

Ако искаме да изградим бъдещето си, изключително важно е да ...

......... да инвестира много пари, за да повишим конкурентоспособността и квалификацията на хората от Балканите, обясни още Борисов. „Когато подреждаш дирекциите, не бива да се спекулира с ресори, с какво сме се договорили и какво искаме”, заяви Борисов. Той коментира, че трябва да се инвестират много средства във високите технологии.   


Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула ...

......... първата жена, избрана за председател на Комисията. През последните 12 години на членство на нашата страна в Европейския съюз е установено силно доверие и отличното сътрудничество между България и Европейската комисия. Конструктивното взаимодействие с всички европейски институции допринесе страната ни да проведе успешно първото си председателство на Съвета на ЕС.


Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде на посещение

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде на посещение ...

......... фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Еврокомисия за одобрение пред Европейския парламент. На 16 юли 2019 г. Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана на този пост.


България иска в бъдещата Еврокомисия модерните ресори – киберсигурност и

България иска в бъдещата Еврокомисия модерните ресори – киберсигурност и ...

......... говоря, но ми омръзна от жълтите ви новини. И измишльотините на този или онзи, които ме карате да коментирам“, продължи Борисов. Идния вторник ще се проведе среща на еврокомисаря Мария Габриел с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да бъдат обсъдени тези въпроси, каза още премиерът Бойко Борисов.


Новият посланик на Франция у нас ще бъде преподавателка с

Новият посланик на Франция у нас ще бъде преподавателка с ...

......... за националното образование. Завършила е физика в Кашан, има докторат по епистемология и история на науките от университета „Дени Дидро” - Париж VII. Досега единствената жена посланик на Париж в България е била Кристиан Малишенко, която ръководи дипломатическата мисия по времето на соца от 1975 до 1980 г., отбелязва бТВ.


Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Туркменистан в

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Туркменистан в ...

......... българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в „Аваза“. В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Туркменистан, ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


България досега винаги е била последователна в подкрепата си за

България досега винаги е била последователна в подкрепата си за ...

......... Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обсъдиха възможностите за ускорено изграждане на Коридор номер 8, който е от изключително значение за транспортната свързаност в региона. В рамките на разговора беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който могат да доразвиват двете страни.


През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди

През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди ...

......... в момента, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че няма по-добро от това Република Северна Македония да бъде част от НАТО и ЕС. След края на пресконференцията, премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.


Ползите за България и за Република Северна Македония от изпълнението

Ползите за България и за Република Северна Македония от изпълнението ...

......... Българският министър-председател добави, че изграждането на коридор номер 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса не само в България и Република Северна Македония, а във всички страни от региона. След разговора на четири очи между двамата премиери се проведе и среща в разширен състав между двете делегации.


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Камарата на

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Камарата на ...

......... има стабилен ръст на двустранния стокообмен. По думите му трябва да се търсят възможности за увеличаване на търговския обмен, вкюлчително чрез съвместно излизане на трети пазари. Министър-председателят Бойко Борисов посочи още, че членството в Европейския съюз е също много солидна база за развитието на партньорството между България и Кипър.  


България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което прави страната

България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което прави страната ...

......... все още има огромен потенциал и перспективи за развитие, отбеляза посланкът на Народна Република Китай в България Дун Сяодзюн. По думите му посещението на китайската делегация има за цел да реализира консенсуса за взаимноизгодното сътрудничество, постигнат на срещата между държавните ръководители на Китай и България по време на посещението на Румен Радев.  


​Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и

​Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и ...

......... да се засили и процесът на свързаност в областта на инфраструктурата, бизнеса и дигитализацията и връзката между младите хора в региона. Бойко Борисов и Милорад Додик направиха преглед и двустранните отношения и бяха категорични, че съществува още потенциал за разширяване на търговско-икономическите връзки между България и Босна и Херцеговина.  


Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с президента на Република

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с президента на Република ...

......... Македония по пътя за европейското й бъдеще. „Вие сте най-големият ни подръжник“, обърна се Пендаровски към българския министър-председател. Президентът на Република Северна Македония подчерта, че на ниво дипломация отношенията между двете държави са прекрасни и е добре да се даде тласък на комисията да заработи още по – ефективно.  


„Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди

„Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди ...

......... за добросъседство, Република Северна Македония рязко се отличи. „Дръпна напред. Република Северна Македония има шанс и перспектива да успее, просто не трябва да се подвежда по тези медии, които там бълват антибългарската пропаганда. Техният президент даде действително добър пример как се говори“, каза още премиерът Борисов в Босна и Херцеговина.


​“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви министър-председателят Бойко Борисов

​“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви министър-председателят Бойко Борисов ...

......... са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа. „Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, изтъкна още пред турския президент българският министър-председател.


По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ...

......... подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще. Посланик Чургус благодари за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и подчерта връзките между двата народа, като обърна внимание на емоционалния характер на изявленията. Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона, подчерта той. 


„Приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания по случай 140-ата

„Приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания по случай 140-ата ...

......... продължим да развиваме равнопоставен и взаимноизгоден диалог“, подчертава българският президент. В писмото си държавният глава изразява увереност и че с общи усилия и добронамерен подход могат да бъдат реализирани набелязаните перспективи в двустранния диалог, както и сътрудничеството при намирането на решения на актуалните предизвикателства в регионален и международен план.  


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на ...

......... правителствени ръководители бележи финала на всяко ротационно председателство на Процеса. В рамките на форума в Сараево българският министър-председател Бойко Борисов ще проведе редица двустранни срещи: с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.  


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на ...

......... да участва в Берлинския процес на Срещата на върха в Триест през 2017 г. Страната ни е желан партньор с оглед на активната работа в региона и постигнатите резултати по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., като основен приоритет бяха именно страните от Западните Балкани.


Президентите Румен Радев и Си Цзинпин се договориха на среща

Президентите Румен Радев и Си Цзинпин се договориха на среща ...

......... областта на икономиката, търговията и взаимната свързаност между Европа и Азия. 13. Двете страни ще полагат усилия за изграждане на открита световна икономика, твърдо подкрепят многостранната система за търговия, изградена на базата на норми и правила и със Световната търговска организация като нейното ядро и против унилатерализма и протекционизма.  


"Северна Македония и Албания останаха разочаровани. От целия този процес ...

......... избора на ръководните длъжности в Европейския съюз Йотова каза, че се слага каруцата пред коня - няма как да сме убедени в личността, която ще оглави ЕК, без да чуем тяхната визия, коментира вицепрезидентът. По думите ѝ отново оставаме с впечатлението, че тези личности ще са плод на някаква сделка.


Премиерът Борисов се срещна с министъра на външните работи и

Премиерът Борисов се срещна с министъра на външните работи и ...

......... икономическа комисия.  Министър-председателят Бойко Борисов отправи поздравления към ОАЕ за домакинството на EXPO 2020 в Дубай и благодари за поканата България да участва във форума. Премиерът добави, че страната ни работи активно за подготовка на българското участие и изрази увереност, че събитието ще донесе икономически ползи. Снимка: Пресцентър  на МС


На 10 юни, от 11.30 часа, в Гербовата зала на

На 10 юни, от 11.30 часа, в Гербовата зала на ...

......... На 10 юни, от 11.30 часа, в Гербовата зала на "Дондуков`` 2 президентът Румен Радев ще удостои Ерик Рубин – посланик на САЩ в България, с орден ``Стара планина`` първа степен. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавното отличие е за заслугите на дипломата за развитието на българо-американските отношения.


На 10 юни по покана на вицепремиера и министър на

На 10 юни по покана на вицепремиера и министър на ...

......... преглед на прилагането на подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. Екатерина Захариева ще приеме Никола Димитров на разговор на четири очи в МВнР в 11 ч, след което ще се състоят пленарни разговори на Съвместната междуправителствена комисия.


„България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката,

„България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, ...

......... наложени и страните които ги налагат. Често пъти санкциите не са ефективно решение, засягат широки слоеве на населението и създават негативен ефект срещу подобна политика. „България има негативен опит със санкциите срещу бивша Югославия, в резултат на които се появи черен пазар и организирана престъпност“, припомни още президентът Румен Радев.


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева започва официално тридневно посещение

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева започва официално тридневно посещение ...

......... Регула". Официалната българска делегация ще се поклони пред гроба на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" и ще поднесе венци и цветя на паметника на Иван Вазов. На 24 май ще се проведе и традиционният официален прием в българското посолство в Рим по случай празника на духовността.    


  Чрез помощите си за развитие България и САЩ могат

  Чрез помощите си за развитие България и САЩ могат ...

......... незабавно на всички изяви на религиозна нетърпимост и реч на омразата“, подчерта външният ни  министър. Екатерина Захариева и Самюел Браунбек обсъдиха и неотдавнашната визита на папа Франциск в България. Вицепремиерът и министър на външните работи подчерта масовия и радушен прием, и топлото отношение на българите към главата на Римокатолическата църква.


​„Европейският съюз се доказа като уникален инструмент за социално и

​„Европейският съюз се доказа като уникален инструмент за социално и ...

......... еврозоната и очаква положително решение. Ключов приоритет за страната ни продължава да е и пълноправното членство в Шенгенското пространство“, добави премиерът Борисов. В заключение той призова всички в общността да продължат да работят за повишаването на еврооптимизма, на положителните примери и на добавената стойност от нашето обединение – Европейски съюз.


Смели личности, които да взимат отговорни решения, очаква вицепрезидентът Илияна

Смели личности, които да взимат отговорни решения, очаква вицепрезидентът Илияна ...

......... Илияна Йотова. „Трябва да се чуе гневът на европейските граждани“, изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че европейските регулации са прекалено големи там, където не са необходими, а липсват, където са повече от необходими. Според вицепрезидента от промяна се нуждае и начинът, по който функционират европейските институции и се избират европейските комисари.


„Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира

„Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира ...

......... въпреки вътрешните и външните предизвикателства, Европейският съюз продължава да осигурява мир и просперитет. „Но мирът не е даденост и неговото съхранение изисква толерантност и сплотеност“, подчерта Бойко Борисов пред европейските лидери и завърши изказването си с посланието, което Негово Светейшество Папа Франциск отправи в София - „Мир на земята“.  


Посещението на папа Франциск е реклама пред целия свят. Това каза

Посещението на папа Франциск е реклама пред целия свят. Това каза ...

......... сме го показали до този момент. Сега очакваме от тяхна страна също да се съобразят с нашата история, както ние с техните желания“. Премиерът Борисов подари на папа Франциск златовезана икона на Светите братя Кирил и Методий, омофор със Светите Петър и Павел, вечната роза, както и българско кисело мляко.


Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско ...

......... фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди. Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.


Благодаря за добрите думи за България. Българският народ с много

Благодаря за добрите думи за България. Българският народ с много ...

......... също беше против, но сега виждате, че е променил мнението си. Това е защото направихме много през последните години и работим непрестанно. Имаме отлични финансови показатели - най-малък външен дълг, фискалният резерв расте, почти няма безработица, БВП расте. Отличници сме в Европа и сме чудесно място за инвестиции", добави премиерът.


Подкрепяме България за Шенген, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер

Подкрепяме България за Шенген, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер ...

......... Българският премиер не пропусна да отчете и икономическа стабилност, ниският външен дълги ниският дял на безработицата  в страната и подчерта, че тя продължава да бъде добро място за инвестиции. „Нашата партия се нарича Граждани за европейско развитие на България. Тя има само един път – европейският“, каза още Борисов.  


Министър-председателите на България и Свободна държава Бавария – Бойко Борисов

Министър-председателите на България и Свободна държава Бавария – Бойко Борисов ...

......... между делегациите на България и Бавария. По-късно премиерите Бойко Борисов и Маркус Зьодер ще участват в кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, организирана от Министерството на вътрешните работи и фондация „Ханс Зайдел“. Новият ни контингент заминава за Афганистан от Хасково