​Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и

​Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и ...

......... да се засили и процесът на свързаност в областта на инфраструктурата, бизнеса и дигитализацията и връзката между младите хора в региона. Бойко Борисов и Милорад Додик направиха преглед и двустранните отношения и бяха категорични, че съществува още потенциал за разширяване на търговско-икономическите връзки между България и Босна и Херцеговина.  


Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с президента на Република

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с президента на Република ...

......... Македония по пътя за европейското й бъдеще. „Вие сте най-големият ни подръжник“, обърна се Пендаровски към българския министър-председател. Президентът на Република Северна Македония подчерта, че на ниво дипломация отношенията между двете държави са прекрасни и е добре да се даде тласък на комисията да заработи още по – ефективно.  


„Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди

„Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди ...

......... за добросъседство, Република Северна Македония рязко се отличи. „Дръпна напред. Република Северна Македония има шанс и перспектива да успее, просто не трябва да се подвежда по тези медии, които там бълват антибългарската пропаганда. Техният президент даде действително добър пример как се говори“, каза още премиерът Борисов в Босна и Херцеговина.


​“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви министър-председателят Бойко Борисов

​“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви министър-председателят Бойко Борисов ...

......... са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа. „Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, изтъкна още пред турския президент българският министър-председател.


По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ...

......... подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще. Посланик Чургус благодари за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и подчерта връзките между двата народа, като обърна внимание на емоционалния характер на изявленията. Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона, подчерта той. 


„Приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания по случай 140-ата

„Приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания по случай 140-ата ...

......... продължим да развиваме равнопоставен и взаимноизгоден диалог“, подчертава българският президент. В писмото си държавният глава изразява увереност и че с общи усилия и добронамерен подход могат да бъдат реализирани набелязаните перспективи в двустранния диалог, както и сътрудничеството при намирането на решения на актуалните предизвикателства в регионален и международен план.  Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на ...

......... правителствени ръководители бележи финала на всяко ротационно председателство на Процеса. В рамките на форума в Сараево българският министър-председател Бойко Борисов ще проведе редица двустранни срещи: с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.  


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на ...

......... да участва в Берлинския процес на Срещата на върха в Триест през 2017 г. Страната ни е желан партньор с оглед на активната работа в региона и постигнатите резултати по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., като основен приоритет бяха именно страните от Западните Балкани.


Президентите Румен Радев и Си Цзинпин се договориха на среща

Президентите Румен Радев и Си Цзинпин се договориха на среща ...

......... областта на икономиката, търговията и взаимната свързаност между Европа и Азия. 13. Двете страни ще полагат усилия за изграждане на открита световна икономика, твърдо подкрепят многостранната система за търговия, изградена на базата на норми и правила и със Световната търговска организация като нейното ядро и против унилатерализма и протекционизма.  


"Северна Македония и Албания останаха разочаровани. От целия този процес ...

......... избора на ръководните длъжности в Европейския съюз Йотова каза, че се слага каруцата пред коня - няма как да сме убедени в личността, която ще оглави ЕК, без да чуем тяхната визия, коментира вицепрезидентът. По думите ѝ отново оставаме с впечатлението, че тези личности ще са плод на някаква сделка.


Премиерът Борисов се срещна с министъра на външните работи и

Премиерът Борисов се срещна с министъра на външните работи и ...

......... икономическа комисия.  Министър-председателят Бойко Борисов отправи поздравления към ОАЕ за домакинството на EXPO 2020 в Дубай и благодари за поканата България да участва във форума. Премиерът добави, че страната ни работи активно за подготовка на българското участие и изрази увереност, че събитието ще донесе икономически ползи. Снимка: Пресцентър  на МСНа 10 юни, от 11.30 часа, в Гербовата зала на

На 10 юни, от 11.30 часа, в Гербовата зала на ...

......... На 10 юни, от 11.30 часа, в Гербовата зала на "Дондуков`` 2 президентът Румен Радев ще удостои Ерик Рубин – посланик на САЩ в България, с орден ``Стара планина`` първа степен. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавното отличие е за заслугите на дипломата за развитието на българо-американските отношения.


На 10 юни по покана на вицепремиера и министър на

На 10 юни по покана на вицепремиера и министър на ...

......... преглед на прилагането на подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. Екатерина Захариева ще приеме Никола Димитров на разговор на четири очи в МВнР в 11 ч, след което ще се състоят пленарни разговори на Съвместната междуправителствена комисия.


„България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката,

„България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, ...

......... наложени и страните които ги налагат. Често пъти санкциите не са ефективно решение, засягат широки слоеве на населението и създават негативен ефект срещу подобна политика. „България има негативен опит със санкциите срещу бивша Югославия, в резултат на които се появи черен пазар и организирана престъпност“, припомни още президентът Румен Радев.


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева започва официално тридневно посещение

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева започва официално тридневно посещение ...

......... Регула". Официалната българска делегация ще се поклони пред гроба на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" и ще поднесе венци и цветя на паметника на Иван Вазов. На 24 май ще се проведе и традиционният официален прием в българското посолство в Рим по случай празника на духовността.    


  Чрез помощите си за развитие България и САЩ могат

  Чрез помощите си за развитие България и САЩ могат ...

......... незабавно на всички изяви на религиозна нетърпимост и реч на омразата“, подчерта външният ни  министър. Екатерина Захариева и Самюел Браунбек обсъдиха и неотдавнашната визита на папа Франциск в България. Вицепремиерът и министър на външните работи подчерта масовия и радушен прием, и топлото отношение на българите към главата на Римокатолическата църква.​„Европейският съюз се доказа като уникален инструмент за социално и

​„Европейският съюз се доказа като уникален инструмент за социално и ...

......... еврозоната и очаква положително решение. Ключов приоритет за страната ни продължава да е и пълноправното членство в Шенгенското пространство“, добави премиерът Борисов. В заключение той призова всички в общността да продължат да работят за повишаването на еврооптимизма, на положителните примери и на добавената стойност от нашето обединение – Европейски съюз.


Смели личности, които да взимат отговорни решения, очаква вицепрезидентът Илияна

Смели личности, които да взимат отговорни решения, очаква вицепрезидентът Илияна ...

......... Илияна Йотова. „Трябва да се чуе гневът на европейските граждани“, изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че европейските регулации са прекалено големи там, където не са необходими, а липсват, където са повече от необходими. Според вицепрезидента от промяна се нуждае и начинът, по който функционират европейските институции и се избират европейските комисари.


„Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира

„Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира ...

......... въпреки вътрешните и външните предизвикателства, Европейският съюз продължава да осигурява мир и просперитет. „Но мирът не е даденост и неговото съхранение изисква толерантност и сплотеност“, подчерта Бойко Борисов пред европейските лидери и завърши изказването си с посланието, което Негово Светейшество Папа Франциск отправи в София - „Мир на земята“.  


Посещението на папа Франциск е реклама пред целия свят. Това каза

Посещението на папа Франциск е реклама пред целия свят. Това каза ...

......... сме го показали до този момент. Сега очакваме от тяхна страна също да се съобразят с нашата история, както ние с техните желания“. Премиерът Борисов подари на папа Франциск златовезана икона на Светите братя Кирил и Методий, омофор със Светите Петър и Павел, вечната роза, както и българско кисело мляко.


Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско ...

......... фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди. Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.


Благодаря за добрите думи за България. Българският народ с много

Благодаря за добрите думи за България. Българският народ с много ...

......... също беше против, но сега виждате, че е променил мнението си. Това е защото направихме много през последните години и работим непрестанно. Имаме отлични финансови показатели - най-малък външен дълг, фискалният резерв расте, почти няма безработица, БВП расте. Отличници сме в Европа и сме чудесно място за инвестиции", добави премиерът.


Подкрепяме България за Шенген, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер

Подкрепяме България за Шенген, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер ...

......... Българският премиер не пропусна да отчете и икономическа стабилност, ниският външен дълги ниският дял на безработицата  в страната и подчерта, че тя продължава да бъде добро място за инвестиции. „Нашата партия се нарича Граждани за европейско развитие на България. Тя има само един път – европейският“, каза още Борисов.  


Министър-председателите на България и Свободна държава Бавария – Бойко Борисов

Министър-председателите на България и Свободна държава Бавария – Бойко Борисов ...

......... между делегациите на България и Бавария. По-късно премиерите Бойко Борисов и Маркус Зьодер ще участват в кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, организирана от Министерството на вътрешните работи и фондация „Ханс Зайдел“. Новият ни контингент заминава за Афганистан от Хасково


Страните ни доказаха, че могат да бъдат „кормилото на Европейския

Страните ни доказаха, че могат да бъдат „кормилото на Европейския ...

......... в сесията премиерът Борисов подчерта и стратегическото значение на Енергийния съюз, включително ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки. „България категорично остава на позиция, че консенсусът е задължителен при вземане на решения в областите от взаимен интерес на всички държави-членки от Общността“, завърши речта си българският министър-председател.


Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Държавата

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Държавата ...

......... газ от Държавата Израел за Европа и ще преминава през Кипър, Гърция и Италия. Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че основен приоритет за България е гарантиране сигурността на енергийните доставки за страната и диверсификацията на източниците. Той посочи, че чрез интерконектора Гърция-България, страната ни може да получава доставки от „Ийст Мед“.


Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Дубровник за участие в Осмата

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Дубровник за участие в Осмата ...

......... търговските и икономическите връзки между двете държави и потенциала за реализирането на съвместни проекти в редица сектори в региона. Утре министър-председателите на България Бойко Борисов, на Хърватия Андрей Пленкович и на Китай Ли Къцян ще открият официално Глобалния център за партньорство, чието създаване беше договорено през юли в българската столица.


Турция счита, че не ни е засегнала с нищо, както

Турция счита, че не ни е засегнала с нищо, както ...

......... изказването му, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията. Срещата дори бе прекъсната за повече от час, след което бе отново подновена. Октай бе поканен от румънска страна на пленарната вечеря след насрочения за днес четиристранен формат на Балканската среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия.


Утре се навършват 15 години от приемането на България в

Утре се навършват 15 години от приемането на България в ...

......... Утре се навършват 15 години от приемането на България в НАТО, напомни във фейсбук страницата си Цветан Цветанов. По този повод президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Маделин Муун изпрати специално поздравление към страната ни.  


Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с Шефик Джаферович, член

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с Шефик Джаферович, член ...

......... много по темата за интеграцията на Западните Балкани“, обърна се към българския премиер Шефик Джаферович. Той подчерта пред Борисов, че с всеки свой жест и постъпка българският премиер е показвал, че работи за сътрудничество, уважение, мир и стабилност на Балканите, показвайки как различните народи и култури живеят в единство.  


„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е

„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е ...

......... разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши премиерът Борисов.  


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за ...

......... от сирийците живеят под чертата на бедност. От началото на войната в Сирия ЕС и държавите-членки са оказали хуманитарна и икономическа помощ, помощ за развитие и стабилизация на обща стойност 16,9 млрд. евро. Последната конференция за Сирия под егидата на ЕС и ООН се състоя през април 2018 г.  


Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия

Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия ...

......... на работното си посещение в Баку министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основната тема на разговорите ще бъде сътрудничеството в енергетиката и възможностите за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. Във водената от министър-председателя делегация е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Готовността на България за предоставяне на допълнителни средства по механизма

Готовността на България за предоставяне на допълнителни средства по механизма ...

......... Европейския съюз ще проведат политическа дискусия за многобройните аспекти за кризата в Сирия. Конференцията е продължение на двудневния диалог под надслов "За бъдещето на Сирия", в който участваха представители на гражданското общество в Сирия и региона, министри и политици от съседни на Сирия страни донори, регионални организации, агенции на ООН.


Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиер-министъра на Федерална демократична република

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиер-министъра на Федерална демократична република ...

......... нелеп инцидент и безвъзвратната загуба на толкова много невинни човешки жертви“, посочва още премиерът Борисов. „Изразявам своите най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите, във връзка с тяхната непоправима загуба, както и на правителството на ФДР Етиопия в този тежък момент - искрена съпричастност и пълна солидарност“, пише още министър-председателят Борисов.


На 28.02 2019 г., заедно с колегите- председатели на партии

На 28.02 2019 г., заедно с колегите- председатели на партии ...

......... са се съсредоточили в битки за място в листите, а никой не говори за българските интереси. „Това също е част от модела на правене на политика в България, който трябва да променим. Ние искаме първо да говорим какво ще правим, а след това- кой ще го прави“, завърши Корнелия Нинова.


Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев започна с церемония по официалното му

Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев започна с церемония по официалното му ...

......... участва в откриването на Българо-руски бизнес форум в областта на туризма. Това е петата визита на руски премиер или президент в България за последните 30 години. Дмитрий Медведев пък идва за втори път у нас, след като през 2008 г. бе част от делегация, водена от президента Владимир Путин. Снимка:  btvnovinite.bg


Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до американския президент Доналд

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до американския президент Доналд ...

......... Доналд Тръмп. „Бих искал от мое име и от името на българския народ да изкажа най-искрени и дълбоки съболезнования към Вас и към семействата на загиналите и ранените. В този тъжен за цялата Ви страна ден нашите мисли и молитви са с Вас“, обръща се премиерът Борисов към американския президент.


Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристига на двудневно официално посещение

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристига на двудневно официално посещение ...

......... различните обекти, уточни за "Хоризонт" комисар Борислав Муеров от СДВР. "Първоначално ще бъде затворено движението по самото посрещане, което ще бъде на Паметника на Незнайния войн. Там отново ще бъдат обособени контролно-пропускателни пунктове, след което ще бъдат поетапно затваряни и другите  участъци", обясни комисар Борислав Муеров от СДВР. Снимка: ysia.ru


„Имам една мечта – да работим заедно за страната, която

„Имам една мечта – да работим заедно за страната, която ...

......... център за култура и наследство в Сиатъл, за това, че е стожер на българската общност, за неуморната й дейност за запазване на българщината. На срещата фотографът етнограф Асен Великов, член на българската делегация, представи свои снимки, запечатали народни празници и обичаи в различни части на България, както и от Бесарабия.


Огромно удоволствие е за нас да се срещнем отново. Благодаря

Огромно удоволствие е за нас да се срещнем отново. Благодаря ...

......... България, откакто сме членове на НАТО. Борисов благодари за посещението и подкрепата на генералния секретар на НАТО и напомни, че правителството е взело решение за модернизиране на армията ни – с новите многоцелеви самолети и 150 бронирани машини, с които ще сме готови за защита и бойни действия.    


Област Каталуния е третият най-голям приемник на българи в Кралството

Област Каталуния е третият най-голям приемник на българи в Кралството ...

......... на българските граждани, които живеят постоянно или посещават като туристи територията“, отбелязва министър Захариева. След анализ на нормативната уредба и процедурите за откриване на консулска служба в автономните области в Кралство Испания, ще бъдат изпратени указания до дипломатическата ни мисия за започване на процедура по откриване на дипломатическото представителство.  


Министър-председателят Бойко Борисов получи писмо от държавния секретар на САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов получи писмо от държавния секретар на САЩ ...

......... от страна на нелегитимния режим на Мадуро, като така спомагате да се защитят активите на гражданите на Венецуела“, изтъква в писмото си до премиера Борисов държавният секретар на САЩ. Помпео отбелязва, че този важен акт на подкрепа ще помогне на страната да се върне към пътя на демокрацията и просперитета.


Независимо от диаметриално противоположните мнения за арабските страни, те все

Независимо от диаметриално противоположните мнения за арабските страни, те все ...

......... такива отношения, че с противници като Турция и Египет да сме еднакво добре, както и с противници като САЩ и Русия, Косово и Сърбия, заяви в заключение той. Когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да иимаш също така добри отношения и с президента на Турция, поясни Борисов.  


Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Шарм Ел-Шейх за участие в

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Шарм Ел-Шейх за участие в ...

......... участва в церемонията по откриване на Срещата на върха ЕС - Лигата на арабските държави, както и в първата пленарна сесия на формата, където ще има изказване. В дневния ред на срещата днес ще се поставят темите за разширяване на европейско-арабското партньорство и посрещането на глобалните и регионални предизвикателства заедно.


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в срещата на върха между

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в срещата на върха между ...

......... ще бъдат теми като търговия и инвестиции, миграция, сигурност и ситуацията в региона. Срещата на върха в Шарм Ел-Шейх трябва да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между ЕС и арабския свят. Президентът Доналд Туск ще бъде съпредседател на срещата на високо равнище заедно с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси.


Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на своя македонски колега

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на своя македонски колега ...

......... целия български народ искрени съболезнования към роднините и близките на загиналите, както и дълбокото ни съчувствие и съпричастност към тяхната скръб, която е неутешима“, заявява в писмото си до Георге Иванов българският президент. В съболезнованието си Румен Радев изразява надежда за скорошно и пълно възстановяване на пострадалите при тежката катастрофа.


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва на 15 и 16 февруари

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва на 15 и 16 февруари ...

......... Премиерът Борисов, лидери и експерти от цял свят ще обсъждат още по време на конференцията в Мюнхен контрола върху въоръженията и сътрудничеството в областта на отбранителната политика. Ще се дискутира пресечната точка между търговията и международната сигурност, последиците от измененията на климата и ефектът на технологичните иновации върху сигурността.  


Президентът на Сърбия Александър Вучич ще удостои премиера Бойко Борисов

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще удостои премиера Бойко Борисов ...

......... Република Сърбия. „Орденът на Република Сърбия“ е най-високото държавно отличие в страната. Той ще бъде връчен на официална церемония в Белград, а мотивите за връчването му са за изключителни заслуги на министър-председателя Бойко Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между Република Сърбия и Република България.


Президентът на Сърбия Александър Вучич ще удостои премиера Бойко Борисов

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще удостои премиера Бойко Борисов ...

......... Република Сърбия. „Орденът на Република Сърбия“ е най-високото държавно отличие в страната. Той ще бъде връчен на официална церемония в Белград, а мотивите за връчването му са за изключителни заслуги на министър-председателя Бойко Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между Република Сърбия и Република България.


Надявам се България да бъде една от първите държави, които

Надявам се България да бъде една от първите държави, които ...

......... българския парламент и България да бъде една от първите държави, които ще ратифицират договора за започване на преговори за присъединяване на Македония към НАТО", каза Захариева и подчерта: "България има интерес Македония да ни бъде съюзник в НАТО. България има интерес Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз".


Преди 76 години България успява да изпише със златни букви

Преди 76 години България успява да изпише със златни букви ...

......... послания, които насаждат езика на омразата.  Преди месец от Руската федерация отново излязоха със становище, че страната ни трябва да вземе по-строги мерки срещу поругаването на паметника на Съветската армия. Георг Георгиев заяви, че България винаги е чистела паметника и е реагирала своевременно след всяко надраскване на монумента в София.


Радвам се, че мога да приветствам днешната ратификация на договора

Радвам се, че мога да приветствам днешната ратификация на договора ...

......... на Преспанския договор за разрешаване на спора за името на Македония. Усилията, които вложихме по време на нашето Председателство и след това, да помагаме на страните от Западните Балкани, включително и на приятелите ни от Скопие, днес дават своите резултати. Ще продължим да ги подкрепяме, както и досега, допълва Борисов.


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с принц

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с принц ...

......... Хайфа Джедеа, служителите от Кралския двор Фаваз Мохамад Алхажри и Тамер Мохамед Алхухайни и заместник директорът по киберсигурността Мохамед Салех Алхомрани. В рамките на разговорите със саудитската делегация беше договорено посещение на министъра на икономиката Емил Караниколов в Саудитска Арабия, където с неговия колега да започнат работа по конкретни проекти.


Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до индонезийския си

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до индонезийския си ...

......... са заедно с народа на Индонезия. Желаем скорошно възстановяване на ранените и кураж в усилията за преодоляване на последиците от природното бедствие“, заявява в писмото си до Джоко Видодо българският президент. Румен Радев изразява своите и на българския народ искрени съболезнования към гражданите на Индонезия, близките и семействата на загиналите.


Президентът Румен Радев откри българо-йордански бизнес форум в столицата на

Президентът Румен Радев откри българо-йордански бизнес форум в столицата на ...

......... на Аманската индустриална камара Фати Ал-Джагбер, президента на Бизнес асоциация „Европа-Йордания“ Джамал Фариз, на която бяха обсъдени перспективите за разширяване на търговския и инвестиционен обмен. По-късно днес предстои среща в кралския дворец между президента Румен Радев и съпругата му Десислава с крал Абдула II и кралица Рания. Снимка: пресцентър, президентство


Джон Съливан - първи заместник-държавен секретар на САЩ, предложи на

Джон Съливан - първи заместник-държавен секретар на САЩ, предложи на ...

......... Румен Радев и отвъдеокенския му гост по време на срещата им. Държавният глава на България подчерта по време на разговорите веобходимостта от преки доставки на енергийни ресурси до страната, които ще повишат безопасността, ще понижат цените и ще отговарят на националните интереси. Съливан бе в България на двудневно работно посещение.


Президентът Румен Радев днес ще се срещне с краля на

Президентът Румен Радев днес ще се срещне с краля на ...

......... с президента Румен Радев и външния министър Екатерина Захариева, която също е част от делегацията, нашите сънародници поискаха да могат да учат български език в посолството. В отговор държавният глава обясни, че инициативата трябва да бъде от тях, но призова посланикът да започне разяснителна кампания за откриване на неделно училище.


България няма да подкрепи кандидатурата на Македония за членството ѝ

България няма да подкрепи кандидатурата на Македония за членството ѝ ...

......... фалшива историческа версия. Председателят на ВМРО подчертава, че македонските земи са български. Затова няма да приеме: "Хора с неясни възгледи и с обърнат прочит на историята да се промъкнат в НАТО и Европейския съюз на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко, внедрявайки задкулисно македонския език".


Президентът Румен Радев ще участва в Конференцията на страните по

Президентът Румен Радев ще участва в Конференцията на страните по ...

......... целите на форума в Катовице е да се приемат правила за прилагане на Глобалното споразумение за климата от Париж през 2015 г. В рамките на посещението си в Катовице българският държавен глава ще проведе работни срещи със свои колеги. Президентът Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.


Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Кралство Мароко. Той беше

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Кралство Мароко. Той беше ...

......... на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани по време на нашето първо председателство на Съвета на ЕС. В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и министърът на икономиката Емил Караниколов.  


Пожарникари от цяла Европа се събират в София. Националният синдикат

Пожарникари от цяла Европа се събират в София. Националният синдикат ...

......... промени и увеличаващия се интензитет на пожарите, наводненията и други природни бедствия. Други основни теми, които ще бъдат дискутирани, са условията на труд, доходите и заболеваемостта на пожарникарите и спасителите както в Европа, така и в световен мащаб и мерките, които трябва да се предприемат за намаляването на професионалните заболявания.


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в специалното заседание на Европейския

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в специалното заседание на Европейския ...

......... и последователност в редица важни за страната ни области. Той дава възможност за своевременно адаптиране към новия режим на отношения, като гарантира спазването на правата на гражданите, финансовите ни интереси, както и избягването на празнини в отношенията с евентуален негативен ефект върху икономическите, транспортните, социалните, културните, образователните и др. връзки.


Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изпрати отговор на писмото

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изпрати отговор на писмото ...

......... трябва да се характеризира с взаимно уважение, основано на ценностите и принципите, определени в договорите и Хартата на основните права, зачитайки достойнството на парламента”. Председателят на ЕП допълва, че членовете на европарламента имат пълно право да критикуват, но нямат право да използват обиден език, уронвайки достойнството и репутацията на институацията.


Египет е най-големият търговски и икономически партньор на България в

Египет е най-големият търговски и икономически партньор на България в ...

......... за сигурността и стабилността на региона“, посочи президентът. Румен Радев  допълни, че са необходими по-решителни мерки от страна на ЕС за подкрепа на страните, от които идват бежанци, чрез ефективни програми в социалната сфера, образованието, трудовата заетост, както и осигуряване на оборудване за охраната на техните граници.      


Премиерът Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи ...

......... българското правителство за създаване на смесена комисия за сътрудничество с Арабска република Египет. Решението беше одобрено на заседанието на Министерския съвет вчера, а целта на Комисията е засилване на сътрудничеството в политическата, икономическата, търговската, културната, информационната, земеделската, научната и техническата сфери, както и във всеки друг аспект от двустранен интерес.


Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи с премиерите на Черна

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи с премиерите на Черна ...

......... напредък в преговорите за присъединяване на Черна гора към ЕС. Борисов подчерта, че тя остава добър пример и лидер в региона по пътя към европейското семейство. Фокус в двустранните разговори бяха също енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, които са от ключово значение, както за Балканите, така и за Европа.  


Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Република

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Република ...

......... Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, който е на посещение в България. Двамата ще разговарят в Министерския съвет днес. Фокус на срещата ще бъде задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Република Македония в различни области, както и развитието на инфраструктурните проекти в региона.


„ЕС трябва да формулира ясна визия за бъдещото си развитие,

„ЕС трябва да формулира ясна визия за бъдещото си развитие, ...

......... на годината Международното европейско движение да публикува три доклада с оценка и препоръки за действия в сферата на гражданското общество, устойчиво развитие и глобалните предизвикателства пред Европа. Австрийската търговска камара беше домакин на срещата, а специален гост бе Йорг Лайхтфрид член на австрийския парламент и председател на Европейско Движение Австрия.


На 12 ноември (понеделник) комисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество

На 12 ноември (понеделник) комисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество ...

......... като иновациите и инвестициите, ролята на отбранителната промишленост за стабилна, обединена и просперираща Европа. По време на посещението си в София комисар Бенковска ще проведе срещи с министър-председателя Бойко Борисов, със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.