Държавният глава Румен Радев изпрати днес съболезнователно писмо до своя

Държавният глава Румен Радев изпрати днес съболезнователно писмо до своя ...

......... пострадали. Румен Радев изразява надежда за бързо възстановяване на ранените и успешно преодоляване на последиците от този трагичен инцидент. По думите на държавния глава трагедии като тази не само унищожават десетки човешки съдби, но и поставят на изпитание възможностите на обществата да се справят и с икономическите, и със социалните последствия.  


Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Ливанската

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Ливанската ...

......... за случилото се в Бейрут. „Шокирани сме от мащабите на пораженията и множеството жертви и ранени вследствие на този трагичен инцидент. Изразяваме своята солидарност с народа на Ливан и готовността ни да окажем съдействие за преодоляване на последиците от трагедията“, отбелязва Борисов в съболезнователната телеграма до премиера на Ливанската република.


Европейският съюз да има единен медицински протокол, свързан с мерките

Европейският съюз да има единен медицински протокол, свързан с мерките ...

......... в следващите шест месеца, до година и разбира се, оттук паралелно с това да търсим дългосрочен план как ще излезе ЕС откризата", коментира българският премиер. Европейските лидери възобнових заседанието си в Брюксел, след като вчера не успяха да постигнат компромис по бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията.


Максимална подкрепа по отношение на медицинския аспект на пандемията и

Максимална подкрепа по отношение на медицинския аспект на пандемията и ...

......... „Това е добър компромис“, отбеляза Борисов. Премиерът изрази оптимизъм, че лидерите ще постигнат съгласие и за съотношението на безвъзмездните и заемните средства. „Има шанс да се разберем и да намерим работещия компромис“, заяви Борисов. По отношение на върховенството на закона, министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че това е основата на всяка демокрация.


Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската ...

......... Премиерът беше категоричен, че България продължава целенасочената работа по пътя й към еврозоната. Министър-председателят отбеляза и тежката ситуацията в цял свят заради пандемията от COVID-19. „Изправени сме пред голямо предизвикателство, но съм сигурен, че с всеобщи усилия ще се справим“, изтъкна още Борисов в разговора си с председателя на ЕЦБ.


България ще заведе дело пред съда на Европейския съюз, в

България ще заведе дело пред съда на Европейския съюз, в ...

......... избират мястото, където да ползват своята почивка се нарушава едно от основните права на ЕС – свободното движение на хора. Той каза още, че връщането на превозното средство в държавата по установяване влиза в колизия с прокламираните политики на ЕК и Съюза, и най-вече със зелената сделка.      „Искам да ви поздравя за това как се справихте с

„Искам да ви поздравя за това как се справихте с ...

......... в България, които в края на 2019 г. са положителни в размер на 2 687.9 млн. евро и по този показател страната се нарежда на четвърто място по чуждестранни инвестиции у нас след Холандия, Австрия и Германия. В последните години се отчита също ръст на броя италианските граждани, посетили България.


"Споразуменията за добросъседство с България и Гърция са неизменна част ...

......... гласуват на базата на техните политически платформи и кандидати, за да се създаде едно мнозинство, което да може да носи политическа отговорност и да има ясен приоритет, свързан с европейското бъдеще на страната, защото това е и искането на голяма част от гражданите, заявено в социологическо проучване преди предстоящите избори.


България и още 11 държави от Европейския съюз са заяви

България и още 11 държави от Европейския съюз са заяви ...

......... ЕС - Норвегия. От април са проведени две операции. Люксембург е приел 12 деца, Германия - 47, а вчера 8 непълнолетни са били прехвърлени в Ирландия. Около 1600 деца предстои да бъдат отведени от гръцките острови и настанени в държавите от ЕС, които са заявили, че искат да ги приемат.


Страната ни ще търси съмишленици, за да заведе дело в

Страната ни ще търси съмишленици, за да заведе дело в ...

......... заведе иск. „Той може да бъде заведен от България, а към него да се присъединят другите държави от Групата на единомислещите. Може и самият иск да бъде колективен – всички заедно. При всяко положение ни ще внесем за одобряване от Министерски съвет предметът и основанието на иска“, уточни министър Желязков.


Министър-председателят Бойко Борисов покани колегите си от Четиристранния формат -

Министър-председателят Бойко Борисов покани колегите си от Четиристранния формат - ...

......... министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави. Четиристранният формат между България, Гърция, Румъния и Сърбия бе създаден по идея на премиера Бойко Борисов с цел по-задълбочено регионално сътрудничество и първата такава среща се проведе през октомври 2017 г. в „Евксиноград“.Отлага се посещението на президента Румен Радев във Ватикана по

Отлага се посещението на президента Румен Радев във Ватикана по ...

......... за двете страни дата, на която делегациите от България и Република Северна Македония съвместно да честват в Рим делото на светите братя Кирил и Методий. Очаква се посещението на делегациите от България и Република Северна Македония да бъде през втората половина на 2020 г., след уточняването на датата с Ватикана.


Министър-председателят Бойко Борисов участва в специалното видеопослание на лидерите на

Министър-председателят Бойко Борисов участва в специалното видеопослание на лидерите на ...

......... държавните и правителствените ръководители с поздравление за всички европейски граждани навръх специалния ден, когато се отдава почит на мира и единството на континента. В обръщението си за празника министър-председателят Борисов призова европейските си колеги да направим всичко възможно след пандемията от COVID-19 отново да бъдем такива, каквито бяхме – солидарни, силни, проспериращи.


В навечерието на 11 май, когато почитаме паметта на славянските

В навечерието на 11 май, когато почитаме паметта на славянските ...

......... аудио уроците. „Изпращам ви гласа на Родината. Вярвам, че с говоримия жив български език ще заздравим връзката с България. Вярвам, че благозвучната българска реч ще заплени и вашите близки хора, и чужденците! Така ще отидем крачка по-напред в мисията да пазим и разпространяваме българския език и култура“, подчерта Илияна Йотова.


България е подала официално документи към Европейската централна банка за

България е подала официално документи към Европейската централна банка за ...

......... партньор и съюзник на България. Продължаваме да развиваме активния диалог и сътрудничеството ни във всички сфери от взаимен интерес в двустранен план, както и в рамките на ЕС и НАТО“, заяви премиерът Бойко Борисов. През миналата година бе отбелязана 140-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Франция.   


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посрещна тази нощ на летище

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посрещна тази нощ на летище ...

......... посолството ни в Пекин, пое разходите по наземното обслужване и летищните такси на самолета. Освен министър Ананиев товарът на летището посрещнаха главният комисар и директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, както и посланиците на Китайската народна република Дун Сяодзюн, и на САЩ Херо Мустафа.Министерският съвет одобри Програма за подкрепа на българските общности в

Министерският съвет одобри Програма за подкрепа на българските общности в ...

......... разширяване на дейността им за съхраняване на българската идентичност сред общностите зад граница, както и на публичното им присъствие в съответните държави. Проектите, които ще бъдат реализирани през 2020 г. в рамките на програмата, ще се финансират със средства, отпуснати с Постановление на Министерски съвет от 20 февруари 2020 г.


Европейската комисия одобри схема в България за субсидиране на заплатите

Европейската комисия одобри схема в България за субсидиране на заплатите ...

......... заключението, че тази мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и с условията, посочени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.


Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Република

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Република ...

......... за опазване на здравето на своите граждани и за излекуване на застигнатите от новия вирус пациенти. „Бихме желали отличното сътрудничество между нашите две страни да продължи, тъй като само така успешно ще преодолеем безпрецедентното предизвикателство – пандемия от COVID-19”, категоричен бе премиерът Борисов пред държавния глава на Република Корея.  


Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на правителството проведох днес извънредно

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на правителството проведох днес извънредно ...

......... Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове. На лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19, ще бъдат предоставени респираторните апарати. Очакванията на Министерството на здравеопазването са в кратки срокове договорът да бъде подписан и доставката да пристигне в България.    


Доставката на защитни облекла от България за Австрия обсъдиха в

Доставката на защитни облекла от България за Австрия обсъдиха в ...

......... да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти. Министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът Себастиан Курц поддържат редовна връзка и двете държави си помагат по всички направления в борбата с корона вируса.


Българският национален интерес налага да няма граница от Охрид до

Българският национален интерес налага да няма граница от Охрид до ...

......... Само така ще паднат изкуствените граници. Отново повтарям и напомням - българският национален интерес налага да няма граница от Охрид до Черно море. Защото за нас е пределно ясно, че Македония не е северна, горна или долна. Македония е една и тя е братска, втора българска държава на Балканите.  


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес ...

......... Нъдлак 2 (по автомагистралата), е недостатъчен да поеме трафика. По инициатива на министрите Захариева и Шаленберг ще бъде организиран конферентен разговор на външните и на вътрешните министри от България, Австрия, Румъния и Унгария за предприемане на допълнителни мерки с цел улесняване на сухопътния трафик на тези държави, съобщиха от МВнР. 


В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той

В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той ...

......... никаква солидарност. Големите компании произвеждат тези предпазни средства, а те не могат да ги доставят“, добави той. Здравните министри на страните от Европейския съюз са се договорили всеки ден да поддържат видеоконферентна връзка. Борисов заяви, че се полагат големи усилия за запазването на децата, но най-уязвимата група са възрастните хора. 


„Нулева е миграцията в момента на нашата граница. Нищо не

„Нулева е миграцията в момента на нашата граница. Нищо не ...

......... действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО“, посочи премиерът Борисов. Той акцентира, че следващата седмица трябва да се направи всичко възможно много бързо в рамките на сряда-четвъртък най-късно, Турция да се захрани с необходимите средства, за да може отново да се грижи за бежанците.


Премиерът Бойко Борисов разговаря тази вечер с председателя на Европейската

Премиерът Бойко Борисов разговаря тази вечер с председателя на Европейската ...

......... колега Андрей Пленкович, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата са обсъдили обстановката в Сирия, ситуацията с мигрантите, както и сигурността на външните граници на ЕС в контекста на заложените приоритети от настоящото Хърватското председателство на Съвета на ЕС. Борисов е подчертал, че дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на проблемите в региона.  


Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ

Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ ...

......... подкрепа", заяви още тя. Десислава Танева посочи, че България ще подготви предложение с искане точката за Националната преходна помощ да бъде включена в дневния ред на Съвета на министрите и обсъден отново. Тя бе категорична, че страната ни, в лицето на МЗХГ, ще се опита да запази тази помощ.  


Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в срещата

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в срещата ...

......... „Европа“ се строи за Сърбия. „Единият лот до лятото ще е готов, по другия текат процедурите“, заяви Борисов. През месец ноември миналата година премиерът Борисов посети Сърбия, където заедно с президента Александър Вучич участваха в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш.


Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин,

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, ...

......... Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.


„Бих искала да ви уверя, че стратегическият диалог, който се

„Бих искала да ви уверя, че стратегическият диалог, който се ...

......... хъб и по този начин се в върнала на газовата карта в региона. Пред американския посланик Борисов отново напомни за стратегическата сделка по закупуването на самолета „Ф16-Блок 70“, за ролята на България по пътя на присъединяването на Северна Македония в НАТО и ЕС, както и за сигурността в Западните Балкани. 


За миналата година сме ползвали около 400 млн. втечнен газ,

За миналата година сме ползвали около 400 млн. втечнен газ, ...

......... закона. Тези  теми бяха заложени и в споразумението за стратегическо партньорство, с което завърши посещението на Борисов в Белия дом през ноември. По-късно този месец у нас ще дойде нова американска делегация, която ще посети обекти в областта на енергетиката. Днес премиерът ще присъства и на откриването на "Турски поток".


Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще ...

......... януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база. В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.


Надявам се скоро Северна Македония, вече 30-и член на НАТО,

Надявам се скоро Северна Македония, вече 30-и член на НАТО, ...

......... отбеляза изключителната важност на сътрудничество в региона – и на вътрешно ниво и на ниво служби. Чисто политически – на ниво министерства, сътрудничествата на Балканите също е важна, добави още Борисов. За нас като балканци е много важно нито европейците, нито американците да не загубят интерес към нас, заяви премиерът.


Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Съединените

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Съединените ...

......... ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата. В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.    


Сръбският посланик в България най-вероятно ще бъде извикан в Министерството

Сръбският посланик в България най-вероятно ще бъде извикан в Министерството ...

......... разпространеното видео не виждам български разузнавач да вербува сръбски, това го прави друга страна“. Шпионският скандал в Сърбия доведе до извънредно заседание на Съвета за национална сигурност към президента Александър Вучич, което се проведе късно снощи. След края му той заяви, че Белград няма да промени политиката си спрямо Русия.


Държавният департамент прати човек в София за енергетиката ни На

Държавният департамент прати човек в София за енергетиката ни На ...

......... сектор. Министър-председателят Борисов и Кристофър Форд дискутираха също българо-американските отношения в гражданската атомна енергетика, установени в споразумението САЩ – Евратом 123. В рамките на срещата беше отбелязано доброто сътрудничество между България и САЩ и в редица други сфери като сигурността и отбраната, борбата с тероризма, образованието и връзките между народите.


В интервю за Първа сръбска телевизия премиерът Бойко Борисов коментира,

В интервю за Първа сръбска телевизия премиерът Бойко Борисов коментира, ...

......... също на граничните пунктове между България и Сърбия да се изградят "бързи ленти", по които да преминава транзитният тежкотоварен поток. Пред сръбската медия Борисов анонсира, че в следващите една или две седмици президентът Вучич ще посети България. Целта е да се запознае на място с изграждането на газопровода "Балкански поток". 


Руският съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните

Руският съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните ...

......... не само политически, но и чрез приоритетно изграждане на физическа инфраструктура: гранични пунктове и ЖП линията Кюстендил-Крива Паланка. Само по този начин София може да запази позицията си в една усложнена геополитическа обстановка и в същото време да се работи за интересите на ЕС“, призовават от Евро-атлантическия център за сигурност. 


Министерството на външните работи сезира румънските власти във връзка със

Министерството на външните работи сезира румънските власти във връзка със ...

......... територия, предаде БГНЕС. МВнР изпрати писмо до румънския посланик Йон Гъля, който от своя страна е алармирал румънското Министерство на външните работи. В същото време посланикът ни в Букурещ Тодор Чуров се свърза със заместник-кмета на град Гюргево. От там са изпратили екипи, които са установили, че стърнищата са загасени.


Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар на

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар на ...

......... години. Последва разговор на Илияна Йотова с български студенти в Страсбург. Почти два часа студентите откровено споделяха проблемите и надеждите си. Категорично изразиха своите намерения да се върнат и развиват в България след завършването си. В срещите участва и постоянният представител на България към Съвета на Европа посланик Катя Тодорова.


България и Италия споделят обща позиция за необходимостта от усъвършенстване

България и Италия споделят обща позиция за необходимостта от усъвършенстване ...

......... на четвърто място по обем на инвестициите в българската икономика с 2.530 млрд. евро за последните две десетилетия. Президентът Матарела подчерта пред българския държавен глава, че италианският бизнес цени високо своите български партньори и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство допълнително ще стимулира италианските компании да инвестират у нас.


Държавният глава Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с

Държавният глава Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с ...

......... длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман. По време на срещата бяха обсъдени теми от общ интерес, както и предстоящото посещение на българския президент в САЩ за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, борбата с корупцията и върховенството на закона в България, модернизацията на Българската армия.


Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ...

......... 2019 г. стартира и икономическият преглед на България, подготвя се започването на Преглед на инвестиционната политика на страната до края на тази година“, каза още той. По думите му страната ни e в процес на присъединяване и към Кодексите за либерализация на движението на капитали и текущите невидими операции.  


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра по миграционната политика

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра по миграционната политика ...

......... практики“, категоричен беше българският министър-председател. Премиерът Борисов специално обърна внимание на регионалното сътрудничество и подкрепата за европейската перспектива на Западните Балкани. Според българския министър-председател по този съвместен приоритет ще бъде от полза да има още по-тясна координация на двустранно равнище, в рамките на ЕС и НАТО и в регионален план.


Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин

Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин ...

......... българските частни компании, които трябва да бъдат насърчени да развиват отношенията си със своите руски партньори. Свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение „Русофили“, не е сред темите в двустранни диалог, подчерта премиерът.


България цени приятелските си отношения с Индонезия, вие сте наш

България цени приятелските си отношения с Индонезия, вие сте наш ...

......... и на високите технологии също е от взаимен интерес за двете страни. Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че след вчерашната ползотворна среща на министър Марсуди с българския вицепремиер Екатерина Захариева, днешният българо-индонезийски бизнес форум с участието и на министър Емил Караниколов ще даде допълнителен стимул за засилване на двустранното сътрудничество.


Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране

Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране ...

......... на обвиняем е привлечен един – Николай Малинов, той е с мярка 50 000 лв. гаранция, наложена му е забрана да напуска страната. Вчера бе съобщено, че е наложена е ограничителна мярка на Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години.


Шпионският скандал, който разтресе държавата навръх 9 септември има развитие.

Шпионският скандал, който разтресе държавата навръх 9 септември има развитие. ...

......... на влиятелен аналитичен център - създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в електорална сила. Следвало също така да се въздейства върху политическия живот у нас „не явно, а по таен начин“. За 3 години са документирани 30 негови пътувания в Русия и срещи с Константин Малофеев и Леонид Решетников.


„Информацията за ресора на България в ЕК – „Образование и

„Информацията за ресора на България в ЕК – „Образование и ...

......... да има пълен достъп до информационните системи на Шенген, защото това ни пази от тероризъм и организирана престъпност. Според него ЕС е склонен да даде отсрочка на Великобритания до 31 януари, за да има сделка за брекзит. Той посочи, че правата на българите и другите европейци ще бъдат защитени.  


Разширяването на Европейския съюз се поема от Хърватия. Балканска страна

Разширяването на Европейския съюз се поема от Хърватия. Балканска страна ...

......... съживяването на процеса на разширяване на Европейския съюз по посока на Западните Балкани изигра България и нейното председателство в Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това се признава от всички отговорни европейски фактори, включително многократно се е заявявало от водещата страна Германия и нейния канцлер Ангела Меркел.


България пренаписва история, обявява репресии, за които твърди, че са

България пренаписва история, обявява репресии, за които твърди, че са ...

......... ХХ век“, подчертава документът, цитиран от ТАСС. Руското посолство в България изрази недоумение във връзка с изявлението на българското външно министерство, пише още руската медия. Официалното откриване на изложбата, която руското посолство в България кани всички да посетят, ще се проведе в Руския културно-информационен център в София на 9 септември.


„Унгария е важен икономически партньор на България и е сред

„Унгария е важен икономически партньор на България и е сред ...

......... изрази увереност в бъдещото сътрудничество на двете страни. Сиярто подчерта важността на защита на външните граници на Европейския съюз и приветства усилията на България в тази посока. Заместник министър-председателят Марияна Николова е на двудневно посещение в Унгария, в рамките на което участва в среща на високо равнище за демографската политика.


Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Федерална република

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Федерална република ...

......... съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БНТ. Президентът е на работно посещение в Полша за участие във възпоменателната церемония, с която ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от началото на Втората световна война. В събитието в полската столица ще участват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство.


Държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в

Държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в ...

......... която ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от началото на Втората световна война. В събитието в полската столица ще участват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство. В рамките на работното си посещение във Варшава президентът Румен Радев ще проведе двустранни срещи със свои колеги.      


Ако искаме да изградим бъдещето си, изключително важно е да

Ако искаме да изградим бъдещето си, изключително важно е да ...

......... да инвестира много пари, за да повишим конкурентоспособността и квалификацията на хората от Балканите, обясни още Борисов. „Когато подреждаш дирекциите, не бива да се спекулира с ресори, с какво сме се договорили и какво искаме”, заяви Борисов. Той коментира, че трябва да се инвестират много средства във високите технологии.   


Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула ...

......... първата жена, избрана за председател на Комисията. През последните 12 години на членство на нашата страна в Европейския съюз е установено силно доверие и отличното сътрудничество между България и Европейската комисия. Конструктивното взаимодействие с всички европейски институции допринесе страната ни да проведе успешно първото си председателство на Съвета на ЕС.


Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде на посещение

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде на посещение ...

......... фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Еврокомисия за одобрение пред Европейския парламент. На 16 юли 2019 г. Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана на този пост.


България иска в бъдещата Еврокомисия модерните ресори – киберсигурност и

България иска в бъдещата Еврокомисия модерните ресори – киберсигурност и ...

......... говоря, но ми омръзна от жълтите ви новини. И измишльотините на този или онзи, които ме карате да коментирам“, продължи Борисов. Идния вторник ще се проведе среща на еврокомисаря Мария Габриел с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да бъдат обсъдени тези въпроси, каза още премиерът Бойко Борисов.


Новият посланик на Франция у нас ще бъде преподавателка с

Новият посланик на Франция у нас ще бъде преподавателка с ...

......... за националното образование. Завършила е физика в Кашан, има докторат по епистемология и история на науките от университета „Дени Дидро” - Париж VII. Досега единствената жена посланик на Париж в България е била Кристиан Малишенко, която ръководи дипломатическата мисия по времето на соца от 1975 до 1980 г., отбелязва бТВ.


Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Туркменистан в

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Туркменистан в ...

......... българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в „Аваза“. В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Туркменистан, ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


България досега винаги е била последователна в подкрепата си за

България досега винаги е била последователна в подкрепата си за ...

......... Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обсъдиха възможностите за ускорено изграждане на Коридор номер 8, който е от изключително значение за транспортната свързаност в региона. В рамките на разговора беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който могат да доразвиват двете страни.


През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди

През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди ...

......... в момента, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че няма по-добро от това Република Северна Македония да бъде част от НАТО и ЕС. След края на пресконференцията, премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.


Ползите за България и за Република Северна Македония от изпълнението

Ползите за България и за Република Северна Македония от изпълнението ...

......... Българският министър-председател добави, че изграждането на коридор номер 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса не само в България и Република Северна Македония, а във всички страни от региона. След разговора на четири очи между двамата премиери се проведе и среща в разширен състав между двете делегации.


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Камарата на

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Камарата на ...

......... има стабилен ръст на двустранния стокообмен. По думите му трябва да се търсят възможности за увеличаване на търговския обмен, вкюлчително чрез съвместно излизане на трети пазари. Министър-председателят Бойко Борисов посочи още, че членството в Европейския съюз е също много солидна база за развитието на партньорството между България и Кипър.  


България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което прави страната

България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което прави страната ...

......... все още има огромен потенциал и перспективи за развитие, отбеляза посланкът на Народна Република Китай в България Дун Сяодзюн. По думите му посещението на китайската делегация има за цел да реализира консенсуса за взаимноизгодното сътрудничество, постигнат на срещата между държавните ръководители на Китай и България по време на посещението на Румен Радев.  


​Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и

​Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и ...

......... да се засили и процесът на свързаност в областта на инфраструктурата, бизнеса и дигитализацията и връзката между младите хора в региона. Бойко Борисов и Милорад Додик направиха преглед и двустранните отношения и бяха категорични, че съществува още потенциал за разширяване на търговско-икономическите връзки между България и Босна и Херцеговина.  


Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с президента на Република

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с президента на Република ...

......... Македония по пътя за европейското й бъдеще. „Вие сте най-големият ни подръжник“, обърна се Пендаровски към българския министър-председател. Президентът на Република Северна Македония подчерта, че на ниво дипломация отношенията между двете държави са прекрасни и е добре да се даде тласък на комисията да заработи още по – ефективно.  


„Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди

„Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди ...

......... за добросъседство, Република Северна Македония рязко се отличи. „Дръпна напред. Република Северна Македония има шанс и перспектива да успее, просто не трябва да се подвежда по тези медии, които там бълват антибългарската пропаганда. Техният президент даде действително добър пример как се говори“, каза още премиерът Борисов в Босна и Херцеговина.


​“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви министър-председателят Бойко Борисов

​“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви министър-председателят Бойко Борисов ...

......... са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа. „Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, изтъкна още пред турския президент българският министър-председател.


По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ...

......... подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще. Посланик Чургус благодари за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и подчерта връзките между двата народа, като обърна внимание на емоционалния характер на изявленията. Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона, подчерта той.