Предстои да започне ремонт на врачанската спортна зала„Вестител“. Близо 20

Предстои да започне ремонт на врачанската спортна зала„Вестител“. Близо 20 ...

......... предвижда и ремонт на участъци по фасадата. Младите врачански спортисти заемат призови места в национални и международни турнири и заслужават да тренират в подобрена база. Обновяването на инфраструктурата, създаване на естетически приятна и функционална среда за обучение и тренировки, ще доведе и до увеличаване  спортните постижения на местния отбор.  


Спад на катастрофите с материални щети и пострадали, но увеличение

Спад на катастрофите с материални щети и пострадали, но увеличение ...

......... която са заложени различни мероприятия и дейности, целящи намаляване на пътния травматизъм и повишаване културата на пътна безопасност. Заместник областният управител Мирослав Комитски  апелира за повече отговорност и внимание на пътното платно и припомни мотото  на Десетилетието на действията по безопасност 2011-2020 -„Заедно можем да спасим живота на милиони хора“.


Във Враца ще заработи високотехнологичен завод за производство на акумулаторни

Във Враца ще заработи високотехнологичен завод за производство на акумулаторни ...

......... който компанията ще изгради завод. Инвестицията е близо 22 милиона лева.Най-големият производител на каучукови съединения и пластмасови тръби в автомобилната индустрия – Теклас също ще разшири своето производство във Враца. Изграждането на нова индустриална зона като следващ етап е включено в Общинския план развитие на града от община Враца.  


Д-р Ирена Видинова, председател на областния съвет на организацията, представи

Д-р Ирена Видинова, председател на областния съвет на организацията, представи ...

.........  Дирекция „  Пожарна безопасност“, ТП палата,Младежки дом, Ротари клуб и др.   На годишния отчет гости бяха д-р Надежда Тодоровска-зам.-генерален директор на БЧК, президентът на постоянното представителство на Турския червен полумесец в България-Озге Ирмак, зам.-кметът Петя Долапчиева, директорите на Областната дирекция на полицията и РЗИ, представители на общините и доброволци.


Урок за приятелството изнесе кметът на Враца Калин Каменов пред

Урок за приятелството изнесе кметът на Враца Калин Каменов пред ...

......... кмета беше рисунка на врачанския футболен тим „Ботев Враца“. Калин Каменов е председател на Инициативния комитет за честването на 280 години от рождението на Софроний Врачански и 110 години от създаването на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ , както и на празниците, с които едноименното училище ще отбележи тези дати.


С повече от 200 мартеници ще грейне булевард „Никола Войводов“

С повече от 200 мартеници ще грейне булевард „Никола Войводов“ ...

......... пазара във Враца и радват окото на жители и гости. Повече от 50 са търговците на мартеници в града, на които общината е дала разрешителни за продажба. Те са разположени на бул. „Никола Войводов“, в района на Болницата, на площадите. „Македония“и „Св. Софроний Врачански“, както и в жк „Дъбника“.  



Колеги на Весела Илиева от Враца, която пострада сериозно в

Колеги на Весела Илиева от Враца, която пострада сериозно в ...

......... цел има уреден транспорт. Служителките на НОИ - Враца молят всеки, който има възможност и е с тази рядка кръвна група да помогне за спасяването на живота на колежката им като благодарят предварително!  Телефон за връзка с цел осигуряване на транспорт до град Плевен: 0878 411 040 – Стоянова.  


Вечер на признателност, посветена на 146-та годишнина от гибелта на

Вечер на признателност, посветена на 146-та годишнина от гибелта на ...

......... са грешките и поуките от тях.И ако не съумяваме да се връщаме към историята си , да я помним и почитаме – оставаме без корени, а  както знаем, дърво без корен умира. И това е най-тъжното, това се опитвам да накарам децата - да помнят, да мислят, да са любознателни.


1929 г. - януари В пресата излиза съобщение, че в

1929 г. - януари В пресата излиза съобщение, че в ...

......... аплодират я, искат ѝ автографи. По-късно се омъжва за юриста Васил Веселинов, има щастлив брак, ражда две деца. Умира през 1987 г. на 80 години. Така затваряме страница от миналото на България, имало е и ще има красиви  българки винаги, но първата ще се помни винаги - врачанката Люба Йоцова. 


Уникална природа, древна история и готини хора – с тези

Уникална природа, древна история и готини хора – с тези ...

......... прави, че не разбираш "виден охлюв" – известен персонаж "улете като манарче у гнила тиква" – влезе лесно, без да среща прегради Това беше разходката из Враца. Има още много невероятни места и още по-интересни хора, но си запазвам правото да Ви срещна с тях в някои от следващите материали.


Красивата сграда на хотел „Дом на туриста“ ще бъде обявена

Красивата сграда на хотел „Дом на туриста“ ще бъде обявена ...

......... отдавна чакаха „Домът на туриста“ да се превърне в 5-звезден хотел, каквито бяха първоначалните намерения. Живописната постройка се намира в полите на Балкана, до Турската джамия и е с разгърната площ от 5 256 кв.м. „Домът на туриста“ е собственост  на бившето туристическо дружество „Веслец“ в града, обявено в несъстоятелност.



34-ти зимен празник организира Община Враца на 16 февруари. Проявата

34-ти зимен празник организира Община Враца на 16 февруари. Проявата ...

......... 250 ученици ще се състезават в 4 дисциплини: крос, конкурс за най-хубав снежен човек, щафета и теглене на въже. В спортните състезания могат да участват ученици от I до XII клас. Състезанията в зимния празник ще стартират в събота в 10:00 часа в местността „Учителски колонии” на Врачанския балкан.  


Организатори на традиционната проява на Зарезан са Община Враца и

Организатори на традиционната проява на Зарезан са Община Враца и ...

......... започне в четвъртък от 10.30 ч. на Централния градски площад. Организаторите са обещали за победителите -майстори на вината грамоти и парични награди. Най-доброто вино на Вършец ще донесе 100 лв. награда на своя стопанин, за второ място са предвидени 70 лева и за трето място винарите ще получат 30 лева.


Възможно ли е общините да кандидатстват за закупуване на екологичен

Възможно ли е общините да кандидатстват за закупуване на екологичен ...

......... София и в него участват над 350 делегати, представители на повече от 200 общини от цялата страна. На форума присъстват министърът на Регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.


Изложба „Искри от огнището“ събира средства за издаване на книга

Изложба „Искри от огнището“ събира средства за издаване на книга ...

......... да вземат участие в официалното представяне на книгата, което ще се проведе на 3 март в Челопек. Изложбата е отворена за посещение до 14 февруари в комплекс „Св. Софроний Врачански“ .  На нея присъстваха  секретарят на Община Враца Нина Дакева, директори на културни и обществени институции, както и множество граждани.


Врачани помнят и обичат най-известния илюзионист  у нас, техен съгражданин,

Врачани помнят и обичат най-известния илюзионист  у нас, техен съгражданин, ...

......... дело , може да го направи, след като  се обяви банковата сметка. “В града има улица, носеща името на Мистер Сенко, но смятам, че с изграждането на този паметник повече жители и гости на Враца ще си спомнят за всепризнатия любимец на публиката”, апелира в социалната мрежа кметът на Враца.



Днес, 11 февруари, от 17:30 ч., в Кино „Метропол“ във

Днес, 11 февруари, от 17:30 ч., в Кино „Метропол“ във ...

......... За тази голяма личност е направен филма „160 години безсмъртие“. Преди повече от век със своите любознателност, инициативност, дръзка воля, трудолюбие, замах и постоянство той олицетворява модела на съвремието. На представянето на лентата ще присъства правнукът на Мито Орозов – Петър Орозов, както и Анко Велков – майстор на файтони.


Скандал и масов бой станал около 03:00 часа, на 10

Скандал и масов бой станал около 03:00 часа, на 10 ...

......... в Монтана. По случая са задържани четирима - на 32 г., 22 г., 28 г. и 20 г. Вследствие на възникналия масов бой между посетителите в заведението на 20-годишен мъж от Монтана е причинена средна телесна повреда. Той е със счупен череп и е настанен за лечение в монтанската болница. 


На съвместна среща на Община Враца, БАБХ, зоополиция и ветеринарни

На съвместна среща на Община Враца, БАБХ, зоополиция и ветеринарни ...

......... „Анимал 7“, д-р Ива Георгиева – ветеринарна клиника „Гергьовче“, Бойко Йотов и Пламен Панталеев – представители на БАБХ, председателят на СНЦ „Анимал хелп“ – Таня Гигенска. От страна на правоохранителните органи участие взеха – инспектор Милен Дзипалски /зоополиция/ и старши инспектор Детелин Донов – началник група „Охрана и обществен ред.


2000 лв. е глобата на водачи на МПС, които карат

2000 лв. е глобата на водачи на МПС, които карат ...

......... на област Враца са станали 45 пътно-транспортни произшествия, които са с материални щети. Като основна причина за инцидентите е посочена превишената скорост на шофиране. Близо 2000 са произшествията, породени от несъобразената висока скорост на водачите на МПС. Общо за януари нарушенията са повече от 3000, коментират още от „Пътна полиция”.


За първи път през учебната 2019/2020 г. в професионални паралелки

За първи път през учебната 2019/2020 г. в професионални паралелки ...

......... в това отношение е предложеният прием по професия готвач в 7 от училищата в общините Бяла Слатина, Враца, Криводол, Мездра, Мизия, Роман и Хайредин. . Утвърденият от Комисията по заетост Държавен  план – прием за 2019/2020 г. ще бъде предоставен за окончателното му приемане в Министерство на образованието и науката.


Стана ясно коя е новата фирма с инвестиционни намерения към

Стана ясно коя е новата фирма с инвестиционни намерения към ...

......... открие 500 работни места. Инвестицията ще е на стойност 30 милиона лв., а с новите работни места, заетите в него, ще нараснат до 1000 човека. Производствената дейност на ТЕКЛАС е обвързана с почти всички големи марки автомобили, а откриването на завода ще допринесе за подобряване на икономическия климат в града.


Книгата е разказ за един необикновен живот и вълнуващата кариера

Книгата е разказ за един необикновен живот и вълнуващата кариера ...

......... ѝ. Луксозното издание, посветено на 80 години от рождението на българската звезда  ще зарадва киноманите с богат снимков материал: над 250 снимки от личния архив на дъщеря й Теодора, някои от които се публикуват за първи път. В книгата ще намерите и три пощенски картички с неизвестни портрети на актрисата.


Работодателите от Враца и Криводол могат да ползват финансови средства

Работодателите от Враца и Криводол могат да ползват финансови средства ...

......... младежи от специализирани институции или ползващи социални услуги в общността от резидентен тип, завършили образованието си; безработни лица, изтърпели наказание “лишаване от свобода” ; безработни на "зелени работни места". Повече и изчерпателна информация  в Дирекция “Бюро по труда” - Враца, както и на тел. 092 62-01-38, 092 62-11-03, 092 62-51-20.


Ако сте запленен от магията на книгите за Хари Потър,

Ако сте запленен от магията на книгите за Хари Потър, ...

......... Всички, които са подготвили празника, ще имат възможност да отбележат събитията си на специална интерактивна карта, която обединява инициативи в Нощта на Хари Потър от цял свят. На вас, които сте решили да споделите заедно с децата си този празник и сте останали почитатели на момчето-магьосник, приятно забавление в библиотеката.


Шест са отворените днес оферти на участниците в обществената поръчка

Шест са отворените днес оферти на участниците в обществената поръчка ...

......... /лот 1 и лот 2/ е близо 302 млн. лв. без ДДС. За лот 1 е 123 000 000 лв. без ДДС и не е пределна, а за лот 2 е 178 800 000 лв. без ДДС и не е пределна. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет.


Шест са отворените днес оферти на участниците в обществената поръчка

Шест са отворените днес оферти на участниците в обществената поръчка ...

......... /лот 1 и лот 2/ е близо 302 млн. лв. без ДДС. За лот 1 е 123 000 000 лв. без ДДС и не е пределна, а за лот 2 е 178 800 000 лв. без ДДС и не е пределна. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет.


Да призоват към превенцията и борбата с коварното заболяване врачани днес

Да призоват към превенцията и борбата с коварното заболяване врачани днес ...

......... които се събраха на пл. "Македония" в града. Албена Кисьова, един от организаторите на проявата, заяви, че профилактиката е изключително важна. Трябва да се привлича вниманието на хората и да се говори за превенция. Апелът й към всички е: "Ходете на профилактични прегледи, не причинявайте мъки на близките си! "


След голям пожар на 1 февруари семейство от врачанското село

След голям пожар на 1 февруари семейство от врачанското село ...

......... уточнява, че без лични документи, семейството не може да подаде  и молба за еднократна помощ в социалните служби. Мария Търнавска, шеф на Регионалната служба за социално подпомагане заяви, че след като получат лични документи от МВР-Враца, пострадалите могат да подадат  молба за еднократна помощ. Максималният й размер е 375 лв.


Симфониета “Враца” подготвя концерт под мотото „Концерт за трима от

Симфониета “Враца” подготвя концерт под мотото „Концерт за трима от ...

......... Сус, Тунис. В програмата е включен Троен концерт за цигулка, виолончело и пиано от Лудвиг ван Бетовен.  Симфониета “Враца”под диригентската палка на Христо Павлов очаква меломаните на 7 февруари от 19 часа в Градската концертна зала. Билети за проявата вече се продават в новия градски билетен център до х-л „Хемус“.


Руско-български консорциум ще строи преносен газопровод от КВ „Батулци“ до

Руско-български консорциум ще строи преносен газопровод от КВ „Батулци“ до ...

......... руската компания „Запад Газ Енерго Инвест“ ООО – Калининград, и две български фирми – „Европроект Билдинг“ ЕООД – София (водещ партньор), и „Климатроник“ ЕООД – София. Срокът за изпълнението на договора е 210 календарни дни. На второ място е класиран консорциумът „ГБС Север“ (с участници „Главболгарстной“ АД, „Главболгарстрой Интернешънъл“ ЕАД.


Рекорден висок бюджет от 16 072 384 лева одобриха общинските съветници

Рекорден висок бюджет от 16 072 384 лева одобриха общинските съветници ...

......... ще получат по 700 лева, за да организират своите прояви. След увеличението сумата по това перо от 13 500 нараства до 18 900 лв. След едночасово обсъждане присъстващите одобриха представената финансова рамка за бюджет 2013. 13 общински съветници са гласували за приемане на поектобюджета, 6-ма от съветниците са се въздържали.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще се срещне в понеделник

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще се срещне в понеделник ...

......... експертът. Не достигат около 30 000. Липсват още акушерки,  лаборанти и лекари.Очертава се и бъдеща криза с тотална липса на лични лекари, предупреди той. Синдикатите биха подкрепили национален протест, за какъвто призоваха медицинските сестри от Козлодуй, обяви Радославов и ще участват в организацията му, ако сестрите поискат подкрепа от КНСБ.


Медиците от болницата в Козлодуй излязоха на протест. Те отказват

Медиците от болницата в Козлодуй излязоха на протест. Те отказват ...

......... е 560 лв.). Здравните работници в Козлодуй уточняват, че протестът им не е срещу ръководството на болницата, което е притиснато от лимитите на Здравната каса и няма как да им плаща повече. Те призовават за национален протест на работещите в общинските болници, за да се реши проблемът на национално ниво.


Триизмерно лазерно шоу ще даде началото на честванията на Ботевите

Триизмерно лазерно шоу ще даде началото на честванията на Ботевите ...

......... ботевска работилница, спортни прояви. Следващото заседание на организационния комитет ще се проведе на 18 февруари, като на него отново ще бъде дискутирана програмата на честванията на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му. За първа година откриването на Ботевите дни във Враца ще започне на 24 май


С  29 гласа „за“ и 6 „против“ бе приет бюджетът

С  29 гласа „за“ и 6 „против“ бе приет бюджетът ...

......... бе подложен на гласуване. Бюджетът бе приет с 29 гласа „за“ и 6 „против“. При закриване на сесията кметът Калин Каменов коментира, че това е най-големият бюджет, с който Враца е разполагала в последните години и че успешното реализиране на поставените цели, ще гарантира положителното и ускореното развитие на Враца.


Стана ясно, че авария в електричеството е причина за избухването

Стана ясно, че авария в електричеството е причина за избухването ...

......... Високата температура и избилата гореща вода е изгорила, намиращите се по това време в къщата си, мъж и жена. По-късно след инцидента жената е транспортирана в столичната клиника „Пирогов“ с близо 40% изгаряния, а мъжът се е оттървал само с прорезни рани на ръката. По случая е образувано досъдебно производство.


Над 65 любители на спорта от цялата страна взеха участие

Над 65 любители на спорта от цялата страна взеха участие ...

......... от 53 минути. При дамите над 40-годишна възраст първото място заслужи Гергана Малчева с време от точно един час. Втора - Неда Кленска с време 1:05:20, а  на трето място остана  Даниела Еленкова с време 1:13:15. Наградният фонд на KRETA RUN бе от домашни сладка, туршии, сланина и алкохолни напитки.


Концерт-спектакъл за любовта подготвя  Симфониета -Враца. Той ще се проведе

Концерт-спектакъл за любовта подготвя  Симфониета -Враца. Той ще се проведе ...

.........  бъде разказана от актрисата Деляна Хаджиянкова, в съпровод  с  гласове на сопраното Валентина Корчакова и тенора Марио Николов. Диригент на Симфониета - Враца  и спектакъла за любовта е Христо Павлов. Билетите вече са в продажба  в новия градски билетен център (до Хотел"Хемус" ). Може да  направите резервации на тел. 0896718303.


Тридесети зимни четения организира Врачанският исторически музей.  Те са своеобразни 

Тридесети зимни четения организира Врачанският исторически музей.  Те са своеобразни  ...

......... Христова. Проявата е насрочена за 20 февруари от 17 часа. Сред интересните теми на зимните четения са и „Населението на средновековна Враца по антропологични данни  от некрополите“  – Калоян Василев и д-р Мария Христова. С празнично-обредната система на каракачанската общност във врачанско ще ни запознаят Недка Димитрова и Йоана Нанкова.


Днес следобяд към 14 часа е гръмнала парната инсталация на

Днес следобяд към 14 часа е гръмнала парната инсталация на ...

......... със 40% изгаряния и е транспортирана за лечение в столичната болница Пирогов. Мъжът е с прорезни рани на ръката и е без опасност на живота. На мястото е пристигнал екип на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Причините за инцидента тепърва ше бъдат изяснени от полицията.  


Учениците в област Монтана ще бъдат във ваканция от 29

Учениците в област Монтана ще бъдат във ваканция от 29 ...

......... и остри респираторни заболявания на територията на област Монтана. В писмо до директорите на училища в областта Трайкова разпорежда да се  създаде организация за приключването на първия учебен срок и преструктуриране на учебното съдържание.  Запазват се и  графиците  за провеждане на състезания и олимпиади, както и на  междусрочната ваканция.  


След анкета сред врачани бяха избрани 10-те зони, които ще

След анкета сред врачани бяха избрани 10-те зони, които ще ...

......... 3,5% 10. Улица „Търговска“ – 2,4% Община Враца направи сондиране на мнението за обособяване на 10-те важни места в града по повод отпуснатата субсидия за иизграждане на безплатен интернет. Проектът ще бъде реализиран в няколко града на страната и е на стойност  15 хил.евро. Средствата са осигурени от Европейската комисия.


След анкета сред врачани бяха избрани 10-те зони, които ще

След анкета сред врачани бяха избрани 10-те зони, които ще ...

......... 3,5% 10. Улица „Търговска“ – 2,4% Община Враца направи сондиране на мнението за обособяване на 10-те важни места в града по повод отпуснатата субсидия за иизграждане на безплатен интернет. Проектът ще бъде реализиран в няколко града на страната и е на стойност  15 хил.евро. Средствата са осигурени от Европейската комисия.


Община Враца обяви, че започва записването за новото издание на

Община Враца обяви, че започва записването за новото издание на ...

......... 2019-та, а на тези, които искат да извършват търговска дейност, е до 30 април. Организаторите уточняват, че след запълване на Фестивалната програма, ще отказват заявки. Припомняме, че миналата година в събора участваха повече от 7000 танцови и певчески групи, а пресъздаването на ритуала "Северняшка сватба" остави незабравими спомени у посетителите.


РЗИ обяви грипна епидемия и във Враца. 252,2 на 10

РЗИ обяви грипна епидемия и във Враца. 252,2 на 10 ...

......... 252,2 на 10 000 човека са заболели  от грип и остри респираторни заболявания. Тази цифра е двойно по-голяма от миналогодишната. Д-р Орлин Димитров заяви, че е изпратена информация до Регионалния инспекторат по образование. Преценката за удължаване на грипната ваканция ще бъде направена от тях, уточни директоеът на РЗИ Враца.   


В центъра на Враца има един паметник от черен гранит,

В центъра на Враца има един паметник от черен гранит, ...

......... Паметника на Левски, поръчана от организацията на ВМРО в областта. Не е отказвал съдействие на материали и при изработката на Паметника за наводнението при Згориград. Освен това работи „про боно“ и дарява труда си на училище „Васил Кънчов“, като прави чешмата в училището. Дарява също така облицовката на църквата в родното си село Бистрец.


От днес в грипна ваканция излизат учениците на професионалната гимназия

От днес в грипна ваканция излизат учениците на професионалната гимназия ...

.........  в повечето частни езикови школи за деца. Издадените заповеди за прекратяване на занятията в изброените детски и учебни заведения важат от днес до 29 януари включително. Ако броя на заболелите ученици продължи, при налично предписание от местната здравна инспекция, мярката може да се удължи, заявиха директори на учебните заведения.  


Днес се навършват 75 години от опустошителната бомбардировка на Враца

Днес се навършват 75 години от опустошителната бомбардировка на Враца ...

......... на читалище "Развитие". Историята сочи, че  в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради. На  възпоменателното тържество  цветя поднесоха  кметът Калин Каменов, заместник областният управител Робертино Маринов, заместник-кметът Петя Долапчиева, директорът на Дома на науката и техниката Евелина Васкова,присъстваха  много граждани и общественици.


30 жилищни блока ще бъдат обновени  по европейски проекти в

30 жилищни блока ще бъдат обновени  по европейски проекти в ...

......... на други 18 сгради ще бъдат инвестирани  1 085 640 лв. С тези мерки за обновяване на Мездра се цели да се подобри комфорта на гражданите, каза кметът Генади Събков и допълни, че след санирането ще се намалят средствата за отопление и градът ще придобие свеж и приятен облик.  


Кметът на община Враца Калин Каменов призова директорите на учебните

Кметът на община Враца Калин Каменов призова директорите на учебните ...

......... До момента в България 14 области са обявили грипна ваканция, а до края на деня ще стане ясно дали и във Враца ще бъде обявена епидемия от грип. Докато това се случи, помнете че вирусът се задържа от 8 до 12 часа върху ръцете на болния и взимайте превантивни мерки.


Голяма автомобилна компания се готви да инвестира във Враца, съобщи

Голяма автомобилна компания се готви да инвестира във Враца, съобщи ...

......... съм се отказал и продължавам да полагам усилия за привличане на филиал на висше училище в сферата на информационните технологии и електрониката. Надявам се скоро да имаме положително развитие и в тази посока". Кметът изрази надежда, че ще има развитие и на проекта за нова Индустриална зона във Враца.  


Препълни се отделението във Враца за болни с белодробни усложненияНа

Препълни се отделението във Враца за болни с белодробни усложненияНа ...

......... усложнения от вирусна инфекция. Дали са били болни от грипен вирус не може да се каже, тъй като такива изследвания не са правени.--> Д-р Шахов призова хората да не се самолекуват и още при първи симптоми да се търси лекар, не зависимо дали имат кашлица, хрема, или билки в гърлото.


По традиция врачанската Регионална библиотека „Христо Ботев

По традиция врачанската Регионална библиотека „Христо Ботев" организира Нощ на книгите ...

......... и мъгъли ще имат възможност да вземат участие във вечер, изпълнена със забавни игри, четения от любимите книги за Хари Потър и голямо магьоснически състезание с въпроси и отговори! Поканата е валидна  дори за родителите, които вярват в чудеса – началото е 7 февруари, 17:30 часа  в Регионална библиотека Враца.


Община Враца започна сондиране на мнение сред съгражданите си за

Община Враца започна сондиране на мнение сред съгражданите си за ...

......... да са зоните с безплатен интернет, които са предложени от общинските власти в срок до 27 януари /неделя/. Резултатите ще бъдат обявени на 28 януари 2019 година, като ще бъдат финансирани 10-те предложения, събрали най-много гласове. Ето тук ще намерите кои са посочените места и улици, за които може да гласувате: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScGjPiIDgHlRO8QIrLt3wmH832CCWI7bRCsxsz5T0u0Sr6H3A/viewform?vc=0&c=0&w=1&fbclid=IwAR1gvAV2aqEPPt2KcpOkj9GNPpaFg19LO9zS9bYEmW8y6eRW71ilFG0Rrto


Врачанки са първите шестима учители, които ще работят по метода на

Врачанки са първите шестима учители, които ще работят по метода на ...

......... още 20 педагози от Враца и двама учители от детски градини в Бяла Слатина и Козлодуй, които ще се квалифицират от месец септември 2018 до месец юни 2019 г. По метода на италианската педагожка и лекар Мария Монтесори у нас и в чужбина успешно се работи повече от 100 години.


При общественото обсъждане на проектобюджета за 2019 г. община Мездра предвижда

При общественото обсъждане на проектобюджета за 2019 г. община Мездра предвижда ...

......... на своите задължения „за да акумулираме максимален обем на собствени средства“. Общината е коректна към населението – затова няма да има увеличаване на данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци и данъка върху превозните средства. „Вярвам, че с общи усилия ще съумеем да балансираме бюджета“, коментира още инж. Събков.


При общественото обсъждане на проектобюджета за 2019 г. община Мездра предвижда

При общественото обсъждане на проектобюджета за 2019 г. община Мездра предвижда ...

......... на своите задължения „за да акумулираме максимален обем на собствени средства“. Общината е коректна към населението – затова няма да има увеличаване на данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци и данъка върху превозните средства. „Вярвам, че с общи усилия ще съумеем да балансираме бюджета“, коментира още инж. Събков.


Временно е ограничено движението в едната лента по път I-1 Видин

Временно е ограничено движението в едната лента по път I-1 Видин ...

......... Временно е ограничено движението в едната лента по път I-1 Видин - Монтана при село Белотинци. Причината е катастрофа, при която ТИР е паднал в канавката край пътя. Движението в района се регулира от пътна полиция, уточняват от Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ).


Всяка година на 19 януари – Бабинден по стар стил,

Всяка година на 19 януари – Бабинден по стар стил, ...

......... които е изродила. Жените от селото, заедно с кметицата Маргарита Петкова, правят обиколка на Царевец, като наричат за здраве и плодовитост. Отбелязването на Бабинден събира на селския мегдан много жители и гости на селото, а както е на всеки празник, има  кръшни  хора и музика от самодейците на местното читалище.


"Близо 2000 роми живеят на територията на град Враца", казва ...

......... че европейските средства за интеграция на ромите идват и стигат до прекия потребител само по два приоритета – образование и здравеопазване.  Профилактичните програми, по които се работи, са със средства от Европейския съюз. Разделяме се и му пожелаваме успех, а той отговаря – „успехът идва с работата". Автор: Анелия Костова


„Автомагистрали София“ ЕООД блокира поръчката, обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“,

„Автомагистрали София“ ЕООД блокира поръчката, обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“, ...

......... построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н. За участъка от лот 2 отварянето на офертите е предвидено за 25 януари 2019 г. Общата индикативна стойност на участъка между Мездра и Ботевград е близо 302 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет.


На поклонение във Враца, за първи път в страната ни,

На поклонение във Враца, за първи път в страната ни, ...

......... докоснат до живота на свети Ефрем, неговият свят живот, който да им послужи като пример за това кой път да изберем в живота си. Книгата „Светецът светкавица“ е насочена към деца между 7 и 14 години. Илюстрациите нямат аналог на никоя друга православна детска книга през последните години у нас.


„140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция“ се нарича

„140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция“ се нарича ...

......... на фона на историческите събития през 1879 г. Изложбата ще бъде открита от областния управител Малина Николова на 19 януари 2019 г. от 11.00 ч. в Малка зала на Художествена галерия „Иван Фунев“ при Регионален исторически музей – Враца и ще бъде на разположение на всички посетители до 24 януари.


За пътен инцидент с цистерна, превозваща сярна киселина, съобщават от

За пътен инцидент с цистерна, превозваща сярна киселина, съобщават от ...

......... околовръстния път на Видин, на надлез в посока село Иново. Сигналът за обърнатото на пътното платно превозно средство с чуждестранна регистрация е получен към 15.30 часа, на 15 януари, на тел.112. Водачът не е пострадал. Малкият разлив, установен на мястото, своевременно е неутрализиран от екипи на пожарната във Видин.  


Приоритетите на бюджета за 2019 г. са подобряване на инфраструктура,

Приоритетите на бюджета за 2019 г. са подобряване на инфраструктура, ...

......... и „Дъбника“. По време на публичното обсъждане въпроси и предложения отправиха общински съветници. На дискусията присъстваха още заместник-кметът Петя Долапчиева, председателят на Общински съвет Румен Антов, секретарят на Община Враца – Нина Дакева, главният архитект Чавдар Спасов, общински съветници, кметове на населени места, директори на институции в града и граждани.


Във връзка с предстоящо заседание на Ботевски организационен комитет за

Във връзка с предстоящо заседание на Ботевски организационен комитет за ...

......... организират и провеждат през година от Младежки дом – Враца, като една от основните задачи е по предварително зададена тема за дискусия участниците да представят своята позиция по неформален, визуален начин. Организаторите на Ботеви дни 2019 апелират да изпращате вашите предложеният на email адрес: [email protected]  до 05 февруари 2019 година.


Пътнически влак, пътуващ по направление София-Лом, блъснал човек, който внезапно

Пътнически влак, пътуващ по направление София-Лом, блъснал човек, който внезапно ...

......... който внезапно изскочил на релсите. Трагичният инцидент е станал на 14 януари  т.г. около 22.50 часа, недалеч от жп прелез преди село Ракево (Криводол). Органите на реда установяват, че загиналият е мъж на възраст около 40 г., без документи за самоличност. Мъжът е закаран във ФСМП-Криводол. Образувано е досъдебно производство.


Влак прегази мъж след жп прелез преди с. Ракево. Тежкият

Влак прегази мъж след жп прелез преди с. Ракево. Тежкият ...

......... локомотивен машинист. Пътнически влак, пътуващ по направление София-Лом, блъснал внезапно изскочилия на релсите човек. Смъртта на мъжа е констатирана от екип на Филиала за спешна медицинска помощ в Криводол. Установено е, че загиналият мъж е на видима възраст около 40 г., без документи за самоличност. Образувано е досъдебно производство.  


От днес врачани ще трябва да се простят с емблематична

От днес врачани ще трябва да се простят с емблематична ...

......... терасовиден,както и подземен гараж. Проектът е одобрен от Министерството на културата. Предвижда се общата застроена площ на новия търговски център да е 2 165 квадратни метра. Общината трябва да получи обезщетение не по-малко от 736.13 квадратни метра. В обекта ще бъдат разположени офиси на общината, търговски обекти и художествена галерия.