Спокойно протича изборния ден във врачанско. Според говорителят на РИК,

Спокойно протича изборния ден във врачанско. Според говорителят на РИК, ...

......... гласували до момента  – 48, 81%, активността на гласувалите и във Враца се е повишила и е достигнала 25%. Ето и активността по общини: Борован – 44,61% , 41 69% -  Бяла Слатина, 28,91% - Козлодуй, 30,37% -  Мездра 33,29% – Мизия,  30,89% - Оряхово, 46,59% - Роман, 43,82% –Хайредин.


До този момент във Врачанска област няма сериозни сигнали и

До този момент във Врачанска област няма сериозни сигнали и ...

......... „Гласувах за европейското развитие на България, обвързано с европейското развитие на Враца, защото вярвам, че Враца и Европейският съюз имат общо бъдеще. Убеден съм, че Европа има нужда от активните граждани на Враца и че изборът днес, ще помогне на нашия град да продължи да се развива в правилната посока“.


До 12.30 часа има два сигнала за нарушения, постъпили в

До 12.30 часа има два сигнала за нарушения, постъпили в ...

......... – 19,33 %, в Мизия –19,2%, Оряхово – 19,23%, в община Роман – 29,37% и в Хайредин - 29 %. Досега във Врачанско са упражнили правото си на вот 31 920 граждани, като това са близо 20% от имащите право на глас, коментира още говорителят на РИК Враца Красимир Колев.  


Понякога и детските приказки стават реалност. Така се случва и

Понякога и детските приказки стават реалност. Така се случва и ...

......... да посрещам последствията, като си взимам най-доброто от тях, колкото и негативни да са те. Започнах да гледам и по-различно на провалите, на практика няма грешки, а ситуации, благодарение на които трупаш знания и опит. Спрях и да се страхувам, и започнах да се забавлявам, предизвиквайки себе си", завършва тя.


Кметът Калин Каменов и актьорът Филип Трифонов откриха официално паметник-чешма

Кметът Калин Каменов и актьорът Филип Трифонов откриха официално паметник-чешма ...

......... Аврамова, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Румен Антов, общинският съветник д-р Иво Ралчовски, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, главният архитект на Община Враца Чавдар Спасов, дарители, както и  десетки признателни врачани и гости на града. В знак на преклонение и почит пред паметника бяха поднесени цветя.


Тържествената церемония за официалното откриване на „Ботеви дни 2019“ започна

Тържествената церемония за официалното откриване на „Ботеви дни 2019“ започна ...

......... Лечев, неповторимият глас – Дони, китаристът на Б.Т.Р. – Славчо Николов и Венко Поромански от група „Те“които свириха заедно със състава на Симфониета Враца. Делото на българските възрожденци, историята на създаването на  българската азбука бяха пресъздадени  в триизмерното лазерно шоу върху сградата на читалище „Развитие“, което което събра стотици врачани.С празнично шествие от деца - отличници и повече от

С празнично шествие от деца - отличници и повече от ...

......... Пред паметника на двамата Свети равноапостоли Кирил и Методий, бяха поднесени венци и цветя. Тази вечер в 20:00 ч., на площад "Христо Ботев" с кратка театрализация на последните дни от живота на Христо Ботев ще бъдат открити "Ботеви дни 2019",а от 20:30 ч. за врачани ще свирят рок-музикантите от "Фондацията".


Враца. Запалил се е локомотив на влака, пътуващ от София

Враца. Запалил се е локомотив на влака, пътуващ от София ...

......... Враца. Запалил се е локомотив на влака, пътуващ от София за Горна Оряховица, след гара "Роман", съобщи читател на Агенция "Фокус". Влакът е тръгнал от столицата в 18.00 часа. Пътниците са евакуирани. На място преди минути е пристигнала и пожарна. Пожарът е възникнал преди около 20 минути.


Бюст-паметник на известния фабрикант на файтони Мито Орозов откриха днес

Бюст-паметник на известния фабрикант на файтони Мито Орозов откриха днес ...

......... направен само за 100 дни.Средствата за построяването му са от дарения на частни лица и фирми. В знак на благодарност инициаторът за построяването му  Христо Илиев връчи грамоти на всички дарители. Цветя и венци от признателното поколение на Враца украсиха  монумента и почетоха паметта на бележития индустриалец на Враца.  


Ученици от клуб

Ученици от клуб "Екология, защитени територии, околна среда и здраве" ...

......... мрежа Натура 2000. Белоглавият лешояд е вид, който се опазва от Директивата за птиците и Закона за биологичното разнообразие и благодарение на многогодишни усилия неговата популация бе възстановена на територията на Природен парк "Врачански Балкан".  В края на срещата всички участници получиха информационни материали и сувенири от Сдружение "Зелени Балкани".


В навечерието на Ботеви дни 2019 правнукът на Ботевия четник

В навечерието на Ботеви дни 2019 правнукът на Ботевия четник ...

......... на Христо Ботев. Член на щаба на Ботевата чета. При слизането на Козлодуйския бряг поп Сава Катрафилов е този, който произнася клетвата на четата. Храбър в сраженията, ранен тежко в сражението при Милин камък на 18 май 1876. Според летописите, 40-годишният революционер намира смъртта си там, навярно доубит от турците.  С кратко театрализирано представление, което показва последните дни от живота

С кратко театрализирано представление, което показва последните дни от живота ...

......... Враца Калин Каменов. Веднага след церемонията, от 20:30 ч., на откритата сцена пред  Община Враца, ще започне концерт на рок-музикантите от група „Фондацията“. В 21:30 ч. пред сградата на читалище „Развитие“ще бъде представено триизмерно светлинно-звуково шоу, посветено на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.


С кратко театрализирано представление, което показва последните дни от живота

С кратко театрализирано представление, което показва последните дни от живота ...

......... Враца Калин Каменов. Веднага след церемонията, от 20:30 ч., на откритата сцена пред  Община Враца, ще започне концерт на рок-музикантите от група „Фондацията“. В 21:30 ч. пред сградата на читалище „Развитие“ще бъде представено триизмерно светлинно-звуково шоу, посветено на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.


230 семейства във врачанско не са получили месечните си помощи

230 семейства във врачанско не са получили месечните си помощи ...

......... и повече неизвинени отсъствия и непосещаване за повече от 3 дни по неуважителни причини детските заведения. Справката е за м. април и касае 249 деца и техните семейства, каза шефът на социалната институция Мария Търнавска и уточни,че са подпомогнали  финансово 12 698 случая – общата сума на парите е 1  519348,74 лв.  


По повод всенародното поклонение на връх Околчица Община Враца осигурява

По повод всенародното поклонение на връх Околчица Община Враца осигурява ...

......... 11:00 часа. В обратната посока, автобусите ще се движат от 11:30 до 14:30 часа, също на всеки 15 минути. Ако потокът от пътници е по-голям, транспортната фирма ще осигури допълнително автобуси. На специално обособена шатра на Автогара – Враца ще започне продажбата на билети на 2 юни от 6.30 ч.


Около 50 бивши работници на фалиралия торов завод „Химко” във Враца

Около 50 бивши работници на фалиралия торов завод „Химко” във Враца ...

.........  и служители, а стойността на парите възлиза на сумата от  1 318 532 лева. Синдикът на торовото дружество Росица Томова не дойде на днешния протест, за да отговори на химиците. „Химко” даваше препитание на повече от 2000 семейства, които работеха в него през епохата на социализма и осигуряваше карбамид за цялия европейски пазар.За първи път от десетки години ще се проведе състезание

За първи път от десетки години ще се проведе състезание ...

.........  колоездачна надпревара, състояла се през далечната 1954. Участниците ще тръгнат от паметника на Христо Ботев, после трасето ще следва пътя до  хотелския комплекс  „Хъшове“. Там ще бъде даден официалният старт на състезанието, а финалната линия е на връх Околчица. Победителят в първото шосейно колоездене ще бъде отличен с „Купа Враца“.


В навечерието на честванията, посветени на подвига на Христо Ботев

В навечерието на честванията, посветени на подвига на Христо Ботев ...

......... - 18 и 19 май ; на 25 май 2019 г. събота - Футболен  турнир за деца на Стадион „Христо Ботев”; 31 май 2019 г. . СУ „Христо Ботев” ще открие  виртуална зала и нов кабинет по биология. През месеците май-юни 2019 г. се провежда също и инициативата „Най-патриотичен клас“.


Празничното честване на 24 май ще започне с шествие, в

Празничното честване на 24 май ще започне с шествие, в ...

......... естрада пред Община Враца започва и концертът на „Фондацията“. За трета година врачани ще имат възможността да видят уникално светлинно-звуково шоу,  което е посветено на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Спектакълът ще бъде представен пред  сградата на читалище „Развитие“ от 21.30 ч.


Служители на РУ-Оряхово със съдействието на ОДМВР-Плевен и ГД “Национална

Служители на РУ-Оряхово със съдействието на ОДМВР-Плевен и ГД “Национална ...

......... двама жители на с. Селановци, които органите на реда са поставили  под  домашен арест.   В първият случай  е била подведена възрастна жена, на която отнели 600 лв., а при втората измама друга пенсионерка хвърлила през балкона сумата от 7860 лв. Спрямо двамата е взета мярка за неотклонение „Домашен арест“.


Да има Национален център за православно, екологично и патриотично образование

Да има Национален център за православно, екологично и патриотично образование ...

......... , за което местностите в района предоставят отлични възможности, патриотично възпитание, съобразено с богатото културно – историческо наследство в района, както и туристически маршрути, които учениците ще посещават организирано с автобус на центъра или придвижвайки се пеша по еко пътеки  и по част от маршрута на Мемориален комплекс „Ботев път“.


Деца от всички детски заведения на община Враца ще вземат

Деца от всички детски заведения на община Враца ще вземат ...

......... се насладят на много песни, танци, стихотворения и артистичност, които те ще поднесат на публиката. Празникът „Децата на Враца празнуват“ е втората част от програмата, с която най-малките жители на града ще се включат в отбелязването на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.


До седмица ще бъде извозен серовъглеродът от територия на бившия

До седмица ще бъде извозен серовъглеродът от територия на бившия ...

......... фирма, която да измерва стойностите на серовъглерода всеки ден до извозването му, за да не се допусне опасна ситуация за жителите на Враца.   Собственикът на фирмата Станислав Попов е народен представител от ГЕРБ. Той коментира още, че са взети мерки за укрепване на басейна, в който се съхранява серовъглерода.


С арт ателиета, модно дефиле, музика, танци, кино, приключенски игри

С арт ателиета, модно дефиле, музика, танци, кино, приключенски игри ...

......... или кафе, разглеждайки новите експонати в музея. "Ако искате да прекарате няколко часа в музея на Враца, да послушате музика и да участвате в интерактивната "Игра на кодове", елате и донесете само усмивката си, от нас ще добавим култура и много артизненади" – това е поканата от организаторите на РИМ-Враца.


При голям интерес започна тридесетото издание на Национален фестивал на

При голям интерес започна тридесетото издание на Национален фестивал на ...

......... Част от пиесите са получили награди ИКАР, други са номинирани за АСКЕР. Фестивалните дни ще продължат до 22 май и в тях  зрителите ще имат възможността да видят 17 български и 5 чуждестранни спектакъла. Гости на Международния  театрален фестивал са творчески колективи от Грузия, Румъния, Македония, Хърватия  и Словения.  


Инициативата „Децата на Враца спортуват“ започна с празнично шествие на

Инициативата „Децата на Враца спортуват“ започна с празнично шествие на ...

......... Общностен център за деца и семейства, по проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“. Организаторите бяха приготвили купи и грамоти за всички деца, участници в спортния празник. Следващата проява от инициативата „Децата на Враца празнуват“ е предвидена за 21 май, от 16:30 ч. на откритите сцени на площад „Македония“ и парк „Дъбника“.


На територията на бившия завод

На територията на бившия завод "Химко" във Враца се съхраняват ...

......... опасното вещество да бъде премахнато възможно най-скоро. "Този серовъглерод не трябва да бъде в града. Той е много близо до населеното място, което лично за мен е притеснително. Химическият завод там не работи и няма необходимост от използването на това химично вещество. Не виждам каква работа има тук", коментира Каменов.


„Дунавска харта за млади таланти“ подписаха на официална церемония кметът

„Дунавска харта за млади таланти“ подписаха на официална церемония кметът ...

......... в Белгия, Румъния, Словения, Словакия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Унгария, заместник-министърът на образованието и науката – Деница Сачева, заместник областният управител Мирослав Комитски, преподаватели от Технически университет – София, членове на Българска индустриална камара и Българска туристическа камара, представители на врачанската фирма RBO, както и експерти от местната администрация.


Дирекция ”БЮРО ПО ТРУДА” – Враца обяви  свободни места за

Дирекция ”БЮРО ПО ТРУДА” – Враца обяви  свободни места за ...

......... незаети още работните места за 10 кофражисти, 6 шофьори на международен транспорт и 18 камериерки за хотел. Сред незаетите работни места има още шанс за тези безработни, които търсят работа  като помощници в кухня, пицари, готвачи, колячи,  щлосери, общи работници, монтажници на дограма, автотенекеджия и автобояджия, кулокранисти, зидари и продавачи.


Над 100 абитуриенти от училищата във Враца присъстваха на Молебен

Над 100 абитуриенти от училищата във Враца присъстваха на Молебен ...

......... от рождението на небесния покровител на Врачанската епархия, 225 години от ръкоположението му за епископ и 55 години от канонизацията му за светец, които се навършват през 2019 г. Всеки от зрелостниците си тръгна от църковната служба с подарък - икона на Възкресение Христово и личната благословия на митрополит Григорий.


Център за младежки дейности“ към Община Враца празнува днес 3-ия

Център за младежки дейности“ към Община Враца празнува днес 3-ия ...

......... през последните три години. Вие сте пример за това как трябва да се работи с младите хора. Продължавайте да се развивате и да вдъхновявате с примера си. Бъдете здрави и положителни! Честит празник!" Програмата продължи с представяне на организираните  през годината събития и обучения и резултатите от тях.    


С 11 интерактивни кабинети и обновени класни стаи се похвали

С 11 интерактивни кабинети и обновени класни стаи се похвали ...

......... 10-годишна работа по различни проекти. „Учете, скъпи ученици, защото вие сте нашето бъдеще!“ – каза още Уручев. Патронният празник на учебното заведение  даде възможност  на възпитаниците на гимназията да представят свои ръчно изработени материали на тематични щандове. Програмата продължи с концерт, в който взеха участие  групи и формации от училището.


Община Враца подписа с Министерството на труда и социалната политика 

Община Враца подписа с Министерството на труда и социалната политика  ...

......... предоставяне на услугата Патронажна грижа, както и на екип за предоставяне на мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Необходимо е да се направи оценка и подбор на кандидатите, които ще ползват услугите, обучение и супервизия на персонала и предоставяне на почасови мобилни здравно-социални услуги за нуждаещи се лица.  


Конни игри и надбягвания ще се проведат за първи път

Конни игри и надбягвания ще се проведат за първи път ...

......... водна чаша на езда от варел на варел. В рамките на спортното събитие ще се проведат и конни надбягвания в три гари. Организаторите са осигурили парични и предметни награди, като обещават  първите конни игри в село Нефела да станат очакван и желан празник за присъстващите, а състезанията  да станат традиционни.


На 6 май в община Враца празнуват 2008 мъже с

На 6 май в община Враца празнуват 2008 мъже с ...

......... Демир Мутлу, Тони Йорданов, Василиос Красулис, Свтослав Серафимов. Тържеството продължи с кратка поетична композиция „Мездра – мой роден град“ от  ученици на ОУ „Христо Ботев“ и фолклорна група Искрица при Пенсионерски клуб „Мездрея“. След нея бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните от мездренския край.  


Инициатива за облагородяване района на началното училище „Св. Софроний Врачански“

Инициатива за облагородяване района на началното училище „Св. Софроний Врачански“ ...

......... на българския възрожденец. Облагородяването на парка и района на училището е част от програмата за честванията. Малките възпитаници на НУ „Св. Софроний Врачански“ дадоха начало на проявата с песни и стихотворения, посветени на природата. Освен декоративните храсти бяха боядисани и бордюрите около дръвчетата и детската площадка в двора на училището.


Симфониета-Враца ще зарадва меломаните и любителите на фолклора с голям

Симфониета-Враца ще зарадва меломаните и любителите на фолклора с голям ...

......... от последните му е тази от Международния конкурс за ново симфонично произведение „7/8“ през 2018-та. Осъществява записи с редица музиканти и състави у нас и по света, свирил е със световноизвестния цигулар Найджъл Кенеди. Музикалното събитие започва на 3 май от 20.00 ч. в Градската концертна зала на Враца.  


Стартира ремонтът на пътя Криводол – Баурене. Първата копка  на

Стартира ремонтът на пътя Криводол – Баурене. Първата копка  на ...

......... хората". Каменов посочи още, че в двете фабрики, които в момента се строят във Враца ще работят близо 1 000 човека. "Повече от половин век пътищата на община Криводол са в това състояние. Днес, благодарение на европейското финансиране е намерен начин нещата да се променят", каза областният управител Малина Николова.


Трима млади представители на бизнеса от Враца – Мартин Харизанов,

Трима млади представители на бизнеса от Враца – Мартин Харизанов, ...

......... да създават бизнес в сърцето на Северозапада. Домакин на съревнованието бе Младежки дом – Враца, където отборите имаха възможност да презентират и защитят бизнес проект пред жури, включващо в състав си бизнесмените Мартин Харизанов, Борил Коцев и Георги Николов. При закриването на състезанието тримата инициатори обещаха състезанието да стане ежегодно.


Местният парламент във Враца реши да закупи нови дизелови автобуси.

Местният парламент във Враца реши да закупи нови дизелови автобуси. ...

......... Там, където няма мрежа, транспортът ще бъде обслужван от дизеловите автобуси. Местната власт подготвя предложение в рамките на новия програмен период да бъде осигурено финансиране за общините, които имат контактна мрежа и съществуващ екологичен транспорт, чрез което да им се даде възможност за кандидатстване по програми с европейско финансиране.  


2 тежки катастрофи са станали през почивните Великденски празници в

2 тежки катастрофи са станали през почивните Великденски празници в ...

......... тях е загинал един човек и един е тежко ранен. При акцията на пътната полиция „Безопасен Великден“ са проверени  548 МПС и 545 водачи. Установени са 1542 нарушения за превишена скорост, а 4-ма от шофьорите са карали след употреба на алкохол. Полицаите са съставили 56 акта и 150 фиша.  


Даниела Хитова е от Враца. Завършила е богословие и журналистика.

Даниела Хитова е от Враца. Завършила е богословие и журналистика. ...

......... да се изповядаме , да кажем какво ни тежи … Да прегърнем на Великден ,както се пее в песнопенията, всички хора, да си простим един на друг всички неща, да прегърнем всички хора, да ги наречем братя и да посрещнем радостно Възкресението. Това е за мен празника. Автор: Анелия Костова


Одобриха проектното предложение на Община Враца за патронажна грижа за

Одобриха проектното предложение на Община Враца за патронажна грижа за ...

......... невъзможност за самообслужване, както и лица с увреждания и техните семейства. Предстои  след подписването на договора да започне процедурата по избор на изпълнител на дейностите, ремонт на подходящи помещения, закупуването на транспортно средство за извършване на услугата, както и подбор и назначаване на екип за управление на услугата.    


Училище „Никола Войводов“ във Враца отбелязва днес патронния си празник.

Училище „Никола Войводов“ във Враца отбелязва днес патронния си празник. ...

......... делото на врачанина, революционера и радетеля за свобода - Никола Войводов. Бъдете горди с патрона на своето училище. Съхранявайте традициите и ги съчетавайте с иновациите в съвременното образование“ - се казва в поздравителния адрес. Програмата за празника  продължи с много песни и танци, изпълнени от възпитаниците на СУ „Никола Войводов“.


16 училища от Враца взеха участие в изложбата „Нашето великденско

16 училища от Враца взеха участие в изложбата „Нашето великденско ...

......... на песните младежи от  Ученическия общински съвет боядисаха пъстри великденски яйца. Празникът продължи на централния площад във Враца, където за най-малките младежката организация на Ротари клуб-Интеракт бяха приготвили великденска изненада. Всеки от малчуганите можеше да се забавлява, да си боядиса яйце и да си тръгне с артрисунка рисунка върху лицето.


В ранните часове на понеделник бе подпалена колата на кмета на

В ранните часове на понеделник бе подпалена колата на кмета на ...

......... реализирам много проекти, текат много дейности в града. Това не ме сломява". Тя отрече подпалването на колата й е да трик за вдигане на рейтинг предизборно: "Знам, че се работи по версията, че сама съм запалила автомобила си, което е още по-абсурдно, купила съм го с голяма любов", обясни Николова.


Предвижда се до началото на другата година производствената база на

Предвижда се до началото на другата година производствената база на ...

......... се израсне новото предприятие. На събитието присъстваха още прокуристът на „Теклас-България“ ЕАД -  Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет – Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, главният архитект – Чавдар Спасов, кметове на населени места, представители на институции и граждани.


Директорът на Врачанския театър Анастас Попдимитров представи с огромно задоволство

Директорът на Врачанския театър Анастас Попдимитров представи с огромно задоволство ...

......... Поетите от оня свят продължават да изричат поезия, поезията я има и това не е отчайващо, това е страхотно. Човекът може да си отиде, но поемата му остава. Тя не е само негово достояние. Премиерата на "За светлото, което бе" е утре – 24.04.2019 на камерна сцена на Врачанския театър.


Регионалното състезание за млади предприемачи по програмата

Регионалното състезание за млади предприемачи по програмата "Учебна компания" се ...

......... на инициативата". Младежкото състезание на идеи ще продължи с интервюта с учебните компании и представяне на проектите им пред 5-членно жури. В края на деня ще бъдат селектирани финалистите в регионалния кръг, които ще се съревновават с млади предприемачи от цялата страна на 9 и 10 юни в София.  


Над 5 000 нови дръвчета се очаква да бъдат засадени

Над 5 000 нови дръвчета се очаква да бъдат засадени ...

......... булевард е залесен с нови видове, като до края на месеца ще бъдат доставени още дръвчета. Така заедно с новозасадените 300 броя смърч и явор от инициативата на Екопак и предстоящото залесяване по проекта за пешеходната зона, до края на годината във Враца ще има рекордните над 5000 дръвчета.  


На Великден врачани ще могат да опитат 70-метров козунак! Инициативата

На Великден врачани ще могат да опитат 70-метров козунак! Инициативата ...

......... инициативата под надслов „Нашето великденско яйце“ се включват ученици от 16 училища на територията на община Враца.  Идеята е, чрез изписването на яйцата, училищата да покажат своята специфика и насоченост на образователния процес.  Пъстрата експозиция ще остане подредена на пл. „Христо Ботев“ до края на великденските празници, ако времето позволи. 


Кметът на Враца Калин Каменов направи отчет за извършената работа

Кметът на Враца Калин Каменов направи отчет за извършената работа ...

......... нови осветителни тела. Главният архитект на Община Враца Чавдар Спасов добави, че при ремонта на двете зони е възстановен и участъкът около кулата на Мешчиите и Болярската църква. След  близо  едномесечна пауза , в която се провеждат Ботевите чествания, ще стартира работата по подмяната  на настилката на площад „Христо Ботев“.


Кметът Калин Каменов и представители на „Теклас-България“ ЕАД ще подпишат

Кметът Калин Каменов и представители на „Теклас-България“ ЕАД ще подпишат ...

......... на МД Електроник. „С двата завода в града, във Враца ще се обособи нова индустриална зона и ще се появим на световната карта на автомобилната индустрия“. В България заводите на Teĸлac се намират в Кърджали и Крумовград. Компанията разполага с производствени бази и в Сърбия, Турция, Германия, Франция, Китай, Мексико.


С настъпването на пролетта гости и туристи на Враца ще

С настъпването на пролетта гости и туристи на Враца ще ...

......... във фейсбук страницата на Природозащитен център "Натура". Времетраенето на преходите е около 6 часа, което ги прави  неподходящи за деца под 7-8 годишна възраст. Задължителни са удобни туристически обувки, дълъг панталон, дъждобран, суха храна и вода. Желаещите могат да се запишат в Природозащитен център „Натура“ на телефон: 092/ 66-03-18 Враца. 


Спортно-туристическият празник започва във Врачанския Балкан днес, 20 април, пред

Спортно-туристическият празник започва във Врачанския Балкан днес, 20 април, пред ...

......... от 1 до 4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. За първи път състезателите ще имат нова щафетна игра, с изцяло променен маршрут на кросовото бягане, като началото ще бъде дадено пред входа на пещерата „Леденика“. За най-добрите организаторите са приготвили  много награди - купи, медали, материални награди и лакомства.


Фестивалът

Фестивалът "Врачанска пролет" бе открит на площад „Христо Ботев“  с ...

......... ръководителите на съставите. Гостите представиха съставите си и благодариха за поканата да участват във фестивала „Врачанска пролет“. Заместник-кметът приветства делегациите и ги увери, че с изпълненията си ще спечелят любовта на врачанската публика. „Убедена съм, че гостуването ви във Враца ще остане прекрасен спомен и тук ще намерите добри приятели“!


Регионалната програма се внася в Министерството на труда и социалната

Регионалната програма се внася в Министерството на труда и социалната ...

......... в селското, горското и рибното стопанство, работници в добивната промишленост, строителството и др. Областният управител Малина Николова  предложи на членовете на комисията създаването на активна стратегия за реализиране на кадрите, придобили висше образование в педагогическия и медицинския колеж във Враца. Одобреното й предложение ще бъде реализирано през  следващите шест месеца.


Стойността на инвестициите за инфраструктурни проекти по „Региони в растеж“

Стойността на инвестициите за инфраструктурни проекти по „Региони в растеж“ ...

......... присъстващите, като основен акцент бяха проектите в сферата на пътната инфраструктура, образованието, социалните дейности и културата. На форума присъстваха кандидатът за член на Европейския парламент д-р Иво Ралчовски, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, кметове на общини и населени места от област Враца, общински съветници, представители на  бизнеса и граждани.


Митничари иззеха над 13 килограма метаамфетамин на ГКПП

Митничари иззеха над 13 килограма метаамфетамин на ГКПП "Дунав мост", съобщиха ...

......... изграден тайник, разположен зад задната броня. След демонтажа й митническите служители извадили от него 14 пакета, обвити в бежово тиксо. МВР-->Водачът на автомобила е признал, че сам е изградил тайника и е сложил в него наркотика. По искане на Окръжна прокуратура-Видин, съдът е определил мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на мъжа.


 Куче нахапа 8-годишно дете във Враца, съобщиха от полицията, цитирани

 Куче нахапа 8-годишно дете във Враца, съобщиха от полицията, цитирани ...

......... Нюз. Инцидентът е станал на 15 април на бул. „Демокрация“ в центъра на града. Кучето е от породата източно-европейска овчарка и е било водено без намордник от 72-годишна жена, когато се е нахвърлило на детето. Момчето е прегледано във врачанската болница. На собственичката на животното е съставен акт, допълва БГНЕС.


9 хорови формации ще се включат в големия концерт на

9 хорови формации ще се включат в големия концерт на ...

......... Представителен  смесен хор „Орфей“ при НЧ „Развитие 1869” Враца, с диригенти Бойчо Димов и Момчил Томов. Българският хоров съюз ще награди всички участници с почетни грамоти. Музикалният хоров спектакъл ще започне от 18 ч. на 17 април  в Градската концертна зала,  а входът за любителите на хоровото изкуство е безплатен.


Ученици от училище „Васил Левски“ представиха проект „Моят град –

Ученици от училище „Васил Левски“ представиха проект „Моят град – ...

......... похвали родолюбивата инициатива на децата и им пожела успех на предстоящата Национална олимпиада по гражданско образование, която ще се проведе на 19 април в Трявна. Децата от училище „Васил Левски“ си тръгнаха след срещата с кмета със скъп подарък -  тениска с лика на поета и революционер – Христо Ботев.


Великденските яйца вече украсиха централните врачански улици. За поредна година

Великденските яйца вече украсиха централните врачански улици. За поредна година ...

......... поздрави с възгласа „Христос воскресе”  всички дошли да празнуват заедно на Централния площад. Поздрав към присъстващите ще поднесе и кметът на Община Враца - Калин Каменов. В празника с музикална програма ще се включат и малчуганите от ДГ „Европейчета”, а за поколението преди тях ще пее народния певец Светлин Миланов.


Китаристът Цветан Недялков и пианистът Симеон Златков гостуват в събота

Китаристът Цветан Недялков и пианистът Симеон Златков гостуват в събота ...

......... Бетовен - Концерт за пиано и оркестър № 5 “Императорски”, Габриел Форе - Павана, оп. 50. Цветан Недялков ще изсвири пред врачанската публика  Концерт за китара и оркестър "Аранхуес"от  Хоакин Родриго .  Диригент е Константин Илиевски. Концертът ще започне от 19 ч. на 13 април, събота в Градската концертна зала.


Днес стана ясен съставът на Районната избирателна комисия във Враца

Днес стана ясен съставът на Районната избирателна комисия във Враца ...

......... цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден, представлявани от Диляна Давидкова. Районната избирателна комисия във Враца има 13 членове. Квотите в нея са разпределени както следва:  ГЕРБ - 5, за Коалиция „БСП България“ – 4, за ДПС – 1, за Коалиция „Обединени патриоти“ – 2 и за Воля - 1.


Йордан Димитров Радичков, внук на бележития писател Йордан Радичков, представя

Йордан Димитров Радичков, внук на бележития писател Йордан Радичков, представя ...

......... на час”. Библиотеката организира представянето на  младия творец по повод 150-тата годишнината на Народно читалище” Развитие 1869” – Враца и 90-тата годишнина от рождението на Йордан Радичков. Презентацията на „ Игра на гъски” започва днес в 16.30 ч. в читалнята на библиотеката при  читалище „Развитие 1869“ – Враца .  


„Врачанските риболовци трябва да са доволни, каза народният представител Красен

„Врачанските риболовци трябва да са доволни, каза народният представител Красен ...

......... риболов на врачани, се намира на около 3 км от града. То се простира между бившия Химически комбинат и вилната зона на Враца. Язовирът е обитаван от много видове риба, сред които шаран, каракуда, бяла риба, щука, сом, бял амур, слънчева рибка, костур. Много рядко се лови речен кефал и уклей.


Днес бе направена първа копка на строежа на новия завод

Днес бе направена първа копка на строежа на новия завод ...

.........  на фирмата-строител и пожела: „На добър път на строителите и инвеститора. Радвам се, че Враца е вече на картата на автомобилната индустрия в Европа, което е прекрасна новина и от която всички сме щастливи“. Водосвет за здраве и благополучие  на новото предприятие отслужиха митрополит Григорий и свещеници от врачанска епархия.


Инициативата цели да събере средства за малките болници в страната

Инициативата цели да събере средства за малките болници в страната ...

......... една мащабна инициатива за събиране на капачки. Седмично жителите на Враца събират около 8 чувала капачки, а тези, които са събрани в страната са близо 70 тона. Благодарение на инициативата вече са закупени кувьози за 5 малки болници, като следващата седмица такъв ще бъде дарен на лечебното заведение в Кнежа.


Ректорът на Великотърновския университет професор д-р Христо Бонджолов връчи официално

Ректорът на Великотърновския университет професор д-р Христо Бонджолов връчи официално ...

......... проведе в Градската концертна зала. На официалното връчване на дипломите присъстваха още доц. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор по международната дейност на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, доц. д-р Димитър Димитров, ВрИД декан на Историческия факултет и директор на дирекция „Магистърски програми“, Румен Антов, председател на Общински съвет – Враца.