Служители на РУ–Враца хванаха криминално проявен тийнейджър, извършил кражба, съобщават

Служители на РУ–Враца хванаха криминално проявен тийнейджър, извършил кражба, съобщават ...

......... кражба, съобщават от МВР. На 31 октомври постъпил сигнал, че в този ден, около 18,15 ч., непознат отнел 10 лева от непълнолетно момче. Извършителят се укрил, но на 4 ноември е установен и задържан.  16-годишният, криминално проявен за кражби и грабежи, ще остане в ареста за срок до 24 часа. 


Семейството на Ценко Чоков не успя да си върне кметския

Семейството на Ценко Чоков не успя да си върне кметския ...

......... секцията. Припомняме, че Ценко Чоков, който е избиран за кмет на Галиче четири пъти от различни политически сили, е осъден на първа инстанция като ръководител на банда за рекет, лихварство, побоища и палежи. Заради процеса в началото на 2018 г. бяха прекратени и правомощията му като кмет на врачанското село.


Митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ задържаха 70

Митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ задържаха 70 ...

......... опит да избяга като обръща автомобила и тръгва посока Враца. Агенция "Митници" След около пет километра е застигнат от обозначен служебен автомобил със светлинна и звукова сигнализация и е спрян за проверка.--> В багажното отделение са открити черни найлонови чували, пълни с различни разфасовки нарязан тютюн за пушене с общо тегло  70.2 кг. 


Враца. „Гласувах за продължаващото развитие на Враца - за това

Враца. „Гласувах за продължаващото развитие на Враца - за това ...

......... Това каза кандидатът на ГЕРБ за кмет Калин Каменов, който упражни правото си на глас заедно със своето семейство в 78-а секция на кв. „Бистрец“ във Враца, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „Важно е да се гласува, нашата активност и нашето желание определят посоката на развитие на община Враца”.


Днес приключи плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ

Днес приключи плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ ...

......... график бяха извършени предвидените ремонтни дейности и профилактика на системите и оборудването. Изпълнени бяха и планираните мерки за обезпечаване на дългосрочната експлоатация на блока, който на 1 октомври получи от АЯР лицензия за следващите 10 години. Другият ядрен енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” - пети, работи с пълно натоварване на мощността.


Общо 1490 кутии (29 800 къса) цигари и алкохол, предимно с

Общо 1490 кутии (29 800 къса) цигари и алкохол, предимно с ...

......... Заради липсата на документи по случая е образувано административнонаказателно производство. При друг случай от предходната нощ, митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ са открити  в района на Дунав мост при Русе в товарен автомобил, управляван от турски гражданин, 150 кутии (3000 къса) нелегални цигари с надписи DUTY FREE.Мащабната специализирана операция, насочена срещу наркоразпространението в региона, е осъществена

Мащабната специализирана операция, насочена срещу наркоразпространението в региона, е осъществена ...

......... и свински опашки. Сухи канабисови съцветия, с тегло около 29 грама, съхранявани в стъклен буркан и картонена кутийка, са открити и при претърсване в имот, обитаван от 56-годишния мъж.Тримата мъже са задържани с полицейска марка за срок до 24 часа и приведени в ареста. Случаят е докладван във видинската прокуратура. 


Първата по рода си площадка за деца със специфични потребности

Първата по рода си площадка за деца със специфични потребности ...

......... за използване от деца с физически проблеми. Площадката е 100 кв.м., с мека настилка, сензорна пътека, люлки-гнездо и първата люлка за инвалидни колички във Враца. На откриването днес присъстваха: заместник-кметът Петя Долапчиева, председателят на УС на СНЦ „Зорница“ – Христина Младенова, представители на Обществения дарителски фонд за Враца, общественици, родители.


Тежък пътен инцидент затвори Прохода на републиката край село Пчелиново

Тежък пътен инцидент затвори Прохода на републиката край село Пчелиново ...

......... по обходни маршрути, а товарните изчакват на място. БГНЕС Временно се ограничава движението през Прохода на Републиката в района на Гурково поради пътнотранспортното произшествие, съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. -->Обходните маршрути за леките автомобили са: пътуващите от Стара Загора – през Шипка, а от Велико Търново – през Габрово.  


45 са кандидатите за кметове на 11-те общини във Видинска

45 са кандидатите за кметове на 11-те общини във Видинска ...

......... председател на местния Общински съвет, е кандидатурата на ПП „Нова алтернатива“. В община Чупрене кандидатът на ГЕРБ е настоящият кмет на село Горни Лом Анжело Добричов. Богомил Станков - председател на Общинския съвет, е кандидатът на БСП, Иван Велков е кандидат на ПП „Воля“, ДПС издигна кандидатурата на Адриан Маринов.


Два автомобила са горели тази нощ в село Малорад, съобщиха

Два автомобила са горели тази нощ в село Малорад, съобщиха ...

......... тръгнал от лек автомобил” Фолксваген Пасат”, който е изгорял напълно и увредил паркиран до него лек автомобил „Сузуки“. Двата автомобила са ползвани от жител на същото село.  Причини и щети са в процес на изясняване. Местопроизшествието е запазено за допълнителен оглед през светлата част на денонощието. Образувано е досъдебно производство.Завърши рехабилитацията на 17,4 км от третокласния път Враца –

Завърши рехабилитацията на 17,4 км от третокласния път Враца – ...

......... лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от Обединение „ТСП КОНСУЛТАНТИ“ ДЗЗД с участници: „ТРИ - ЕС“ ЕООД, „СТРОЛ 1000“ АД и „ПИ ЕС КОНСУЛТ“ ЕООД. Техният договор е за 202 787,57 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Виа План“ ЕООД. Договорът им е за 2 935 лв.с ДДС.


Влажни са пътните настилки във Видинска област след преваляванията от

Влажни са пътните настилки във Видинска област след преваляванията от ...

......... На ГКПП „Дунав мост 2“ с предимство преминават леките и лекотоварните автомобили. На другите два гранични пункта в областта –„Връшка чука“ и „Брегово“, трафикът е спокоен, няма образувани опашки от чакащи автомобили. Във Видин трафикът е засилен на входно изходните артерии на града, в централната част и по бул. „Панония“.


Кметът на Враца Калин Каменов откри първата пресконференция по проект

Кметът на Враца Калин Каменов откри първата пресконференция по проект ...

......... село Оходен. Проектът „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж – Враца“ е на обща стойност 29 995 лв. и се финансира от фонд „Социална закрила“, като близо 3 000 лв. са осигурени от бюджета на община Враца. Срокът за изпълнение на проекта е до 30.11.2019 г.


Кметът на Монтана - Златко Живков стана градоначалник на годината.

Кметът на Монтана - Златко Живков стана градоначалник на годината. ...

......... категории за малки, средни и големи общини.  Гласуването беше онлайн, като жителите на всички населени места оценяваха  работата на кметовете и екипите им в за целия мандат от 2015-та  до 2019 -та година.  Сред отличените бяха още кметовете на Стара Загора, Варна, Казанлък, Велико Търново, Враца, Благоевград, Бургас и София. 


С публичен отчет, кметът Калин Каменов представи постигнатото в мандат

С публичен отчет, кметът Калин Каменов представи постигнатото в мандат ...

......... се проведе пред сградата на Община Враца присъстваха още: областният управител Малина Николова, заместник областният управител – Мирослав Комитски, заместник-кметът Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация – Нина Дакева, общински съветници, директори на държавни и местни администрации, на детски, учебни и здравни заведения, представители на бизнеса, спорта и културата, граждани.Семейството от врачанското село Борован, в чиято къща се вряза

Семейството от врачанското село Борован, в чиято къща се вряза ...

......... инцидента е пострадал и пешеходец, който е вървял по тротоара. Цистерната е превозвала перилни препарати. „Разговарях с директора на пожарна безопасност. Очакваме до края на деня да бъде предоставен временен фургон, в който семейството да се настани. Ще внеса и предложение семейството да получи еднократна помощ”, заяви кметът Десислава Тодорова.


-Враца. Каменна колона с античен надпис е установена при специализирана

-Враца. Каменна колона с античен надпис е установена при специализирана ...

......... и сина им Аврелий Антонин (Каракала).Блокът е предаден с протокол от собственика на галерията и е транспортиран в Регионалния исторически музей във Враца за последващи експертизи. По случая е образувано досъдебно производство за незаконно държане на антични предмети (чл. 278 от НК), материалите са предадени на окръжната прокуратура във Враца.


Двама души пострадаха, след като ТИР се вряза в къща

Двама души пострадаха, след като ТИР се вряза в къща ...

......... Инцидентът е станал тази сутрин към 07:30 часа. Пострадали са шофьора и пешеходец на 27 години. Двамата са откарани в болница за преглед. Временно движението по пътя Враца-Оряхово в района на Борован се осъществява двупосочно в една лента, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Водачите да се придвижват с повишено внимание и съобразена скорост.


Враца. РИОСВ-Враца организира велопоход по велоалеята в парк „Хижата“, съобщиха

Враца. РИОСВ-Враца организира велопоход по велоалеята в парк „Хижата“, съобщиха ...

......... ще представят накратко целта на провеждане на европейската инициатива. Освен с велосипеди желаещите могат да участват с ролери, скейтбордове или да се разходят пеша сред красивата природа на града. Преходът ще завърши при комплекс „Чайка“, където ще се проведе тематична викторина. Най-добре представилите се участници ще получат награди от инспекцията.


„Всеки ден трябва да се грижим за нашия квартал, градинката,

„Всеки ден трябва да се грижим за нашия квартал, градинката, ...

......... Страната ни за поредна година се нарежда сред държавите с най-добри доброволчески практики в грижата за околната среда в света. Главната роля на инициативата е поверена на хората, които с действията и начина на мислене се превръщат от доброволци за един ден в посланици на каузата „Да направим България чиста“.


Тазгодишното издание на Врачанския есенен панаир очаква двойно повече търговци

Тазгодишното издание на Врачанския есенен панаир очаква двойно повече търговци ...

......... концерт на любимата на няколко поколения българи - група „Тангра“. Тази вечер - 13 септември - петък, от 20:00 ч., на панаирната сцена начало на културната програма ще бъде дадено с грандиозен концерт на легендарния солист на рок групата „Юрая Хийп“ – Джон Лоутън и музикантите от Б Т Р.


С тържествена церемония беше открита новата академична година във филиал

С тържествена церемония беше открита новата академична година във филиал ...

......... Иван Грозданов, представители на лечебни заведения от Враца и Монтана, преподаватели, студенти и граждани. През новата академична година, във филиала ще се обучават над 400 студенти, като 105 от тях са първокурсници. Във висшето учебно заведение се изучават в бакалавърски програми, специалности – „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и „Трудотерапия“.


Официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България започна

Официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България започна ...

......... паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя. На честването присъстваха народни представители от врачанско, общински съветници, ръководители на местни институции и културни организации, както и много граждани, ученици и деца.


Община Враца осигури безплатен  транспорт за желаещите да посетят първия

Община Враца осигури безплатен  транспорт за желаещите да посетят първия ...

......... ВАСИЛ ПЕТРОВ, Николай Карагеоргиев - китара  Символично фестивалът ще бъде закрит със спектакъла "Фортисимо фест" от 20 часа на площада пред Общината във Враца. В него ще участват симфониетите от Враца и Разград, Михаела Филева, Дони, Георги Андреев и братя Зайранови. Гост-диригент е Максим Ешкенази, а водещ - Герасим Георгиев-Геро.


Те са сред нас всеки ден - преминаваме край тези

Те са сред нас всеки ден - преминаваме край тези ...

......... 18 ч. в Младежкия дом. Организаторите апелират и канят всички, които имат идеята близо до сърцето си с думите: „Нека покажем , че различното не е страшно ! Нека осигурим място на детските площадки и за различните деца! Нека дадем възможност на всички деца да играят заедно ! “  


Няма как да се стигне до масово унищожаване на пчелите

Няма как да се стигне до масово унищожаване на пчелите ...

......... да дебнат и обикновено разграбват по-слабите кошери. "Влизайки да разграбват запасите на даденото семейство, по този начин те се заразяват и пренасят заразата в техните си кошери, като това е един от начините на разпространение на болестта", добави Янев. Той заяви, че няма поводи за сериозни притеснения заради американския гнилец.


За първи път красивата пещера Леденика във Врачанския Балкан събира на

За първи път красивата пещера Леденика във Врачанския Балкан събира на ...

......... Сред уникалните образования на природната забележителност българският Франк Синатра ще представи популярни пиеси, интерпретирани акустично, заедно с талантливия китарист Николай Карагеоргиев. Според артистичния директор на феста, маестро Христо Павлов, това ще бъде уникално преживяване за любителите на музиката, без ограничение в жанровете, а особено удоволствие ще достави акустиката на пещерата Леденика.


Преди седмица завършиха строително-ремонтните дейности по изграждането на Център за

Преди седмица завършиха строително-ремонтните дейности по изграждането на Център за ...

......... както и Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. С реализирането му ще бъдат обхванати 60 потребители. Капацитетът на всяка една социална услуга е 15 лица. След завършването на строително-ремонтните дейности Община Враца ще разполага с 22 социални услуги, в които ще бъдат обхванати над 600 потребители.


Повече от 50 км са обновените улици на територията на

Повече от 50 км са обновените улици на територията на ...

......... реализират и в населените места на Враца. „Към момента са обновени участъци в селата – Згориград, Чирен, Тишевица, Косталево, Власатица, Мраморен, Оходен, Лютаджик и Мало Пещене. С осигурени средства от бюджета ще се асфалтира участъкът между селата Девене и Три кладенци, както и пътят до село Косталево“, допълни още кметът.


Катастрофа затруднява движението по пътя Мездра-Ботевград, съобщиха от МВР. Сигналът

Катастрофа затруднява движението по пътя Мездра-Ботевград, съобщиха от МВР. Сигналът ...

......... По първоначални данни, са се сблъскали две леки коли. Една жена е пострадала. Тя е откарана за преглед в болнично заведение.   Пътуващите от Мездра за София своевременно да се отправят към Своге. А тези от София за Мездра изчакват. Екипи на "Пътна полиция" са на мястото на инцидента и подпомагат движението.


 Спортно училище „Св. Климент Охридски“ във Враца тържествено откри новата

 Спортно училище „Св. Климент Охридски“ във Враца тържествено откри новата ...

......... да се гордеем с вас и вашите успехи. Честит празник!“ – допълни още в приветствието си кметът на Враца. По повод откриването на учебната 2019/2020 година поздравителен адрес  от името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев поднесе гл. експерт в Министерството на младежта и спорта - Мария Георгиева


АЕЦ „Козлодуй” възпя с песен за хиляди левове годишнината си.

АЕЦ „Козлодуй” възпя с песен за хиляди левове годишнината си. ...

......... решили сами да правят клип, а ги поканили в международен проект на „Росатом” – „Песни на атомните градове”. В него централи от вътрешността на Русия до Източен Сибир с музика успокояват, че ядрената енергетика значи мир.--> Нашите енергетици работили с музиканти и продуценти няколко месеца до финалния вариант на одата.


67-годишен мъж от София загина при катастрофа в района на Петрохан,

67-годишен мъж от София загина при катастрофа в района на Петрохан, ...

......... цитирани от "Фокус". Сигналът за инцидента е подаден в 11:20 часа. Водачът на автомобила се е ударил в мантинелата. Временно движението в района се осъществява двупосочно в една лента.    Публикувахте от в  Движението се регулира от "Пътна полиция". Шофьорите е необходимо да карат с повишено внимание и съобразена скорост.


Иновативният VR продукт „Дестинация Враца – величие и красота в

Иновативният VR продукт „Дестинация Враца – величие и красота в ...

......... обстановката, подчертаха организаторите от „Книгини“. Така участниците от пасивни зрители могат да се превърнат в активни участници. VR продуктите са доказали, че имат постигнат ефект на 190% ръст в резервациите в световен мащаб. На презентацията присъстваха експерти на Природен парк „Врачански Балкан“, на Търговско-промишлената палата, Регионална библиотека и представители на бизнеса.


Днес ще бъде изпратено отрицателното становище на Община Враца за изграждането

Днес ще бъде изпратено отрицателното становище на Община Враца за изграждането ...

......... Наличието на подобна инсталация е в пълно противоречие с водената от мен политика и с Програмата за качеството на атмосферния въздух“ – допълни още Каменов. След изпращането на отрицателното становище до РИОСВ – Враца, инвестиционното предложение на „Валтер къмпани“ ЕООД ще бъде разгледано на експертен съвет в Регионалната инспекция.  


Враца е единственият областен град в Северозападна България, който разработи

Враца е единственият областен град в Северозападна България, който разработи ...

......... в момента контейнери тип „Бобър“. След изграждането на площадките и поставянето на съоръженията, в тях ще бъдат изхвърляни само битови отпадъци. Основната цел при внедряването на системата за сметосъбиране, използвайки съдове за подземен монтаж е – намаляването на възможността за замърсяване около контейнерите и по-голяма ефективност при управлението на отпадъците.


Първите седем чисто нови автобуси пристигат във Враца през септември. До

Първите седем чисто нови автобуси пристигат във Враца през септември. До ...

......... отговарят на всички европейски регламенти и директиви. Втората част от обновяването на градския транспорт на Враца е закупуването на 9 чисто нови тролейбуси и 13 чисто нови електробуси, като предвидените средства са в размер на 21 820 000 лв. без ДДС и са осигурени по ОП „Околна среда“ 2014-2020г.  


Враца. 1548 собственици ще получат еднократно обезщетение за умъртвени животни

Враца. 1548 собственици ще получат еднократно обезщетение за умъртвени животни ...

......... а целта на мероприятията е да бъдат запознати повече на брой стопани с опасността на заболяването и превантивните мерки за недопускане на разпространението му“, заяви Комитски. По предложение на членовете на Областната епизоотична комисия, информационна кампания предстои да се проведе в населените места от общините Бяла Слатина, Мездра и Роман.


92-годишен емигрант дари средства за асфалтиране на  улица в Монтана,

92-годишен емигрант дари средства за асфалтиране на  улица в Монтана, ...

......... в родното му село. "Аз се намирам на моята последна стъпка. Нямам деца и искам да оставя всичко, каквото имам... И тези 440 хиляди лева искам да бъдат разпределени за обществото във Винище", разказва още дядо Кирил. За родното му село, това дарение ще е като дар от Бога, коментират местните.


Кино под звездите ще се проведе тази събота - 24

Кино под звездите ще се проведе тази събота - 24 ...

......... в двете посоки са: възрастни - 8 лв.; ученици, студенти и пенсионери - 6 лв.; деца от 4 до 7 г. - 4 лв.  Организаторите на транспорта до лятното кино, Общинско предприятие „Спорт и туризъм“, напомнят на пътниците да съхраняват касовия бон за обратно връщане с превозното средство.    


Митнически служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и полицейски

Митнически служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и полицейски ...

......... е иззета, работата по случая продължава. При трети случай - митнически служители са извършили проверка на регистриран специализиран малък обект за дестилиране на територията на Община Дулово. На територията на казана са намерени складирани 80 литра ракия, които са изварени преди проверката, но за тях не са представени акцизни документи.


Враца. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да реши разпределението

Враца. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да реши разпределението ...

......... също 4, за Коалиция „Обединени патриоти“ – двама и по 1 са представителите на партиите ДПС, „Воля“ и „Демократична България – обединение“. Поради непостигнато съгласие от представителите на ПП ГЕРБ и БСП „Коалиция за България“, относно определяне председател на ОИК, разпределението на длъжностите ще се извърши от Централната избирателна комисия.


Отбелязването на 177 години от рождението на Никола Войводов и

Отбелязването на 177 години от рождението на Никола Войводов и ...

......... Христов, директорът на СУ „Никола Войводов“ – Снежанка Каменова, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, представители на Регионалното управление на образование, на звено „Център за младежки дейности“, общественици и граждани. В знак на почит и признателност пред паметника на бележития врачанин бяха поднесени венци и цветя.  


Неврохирургът доц. д-р Зафер Оркун Токташ ще проведе отново напълно

Неврохирургът доц. д-р Зафер Оркун Токташ ще проведе отново напълно ...

......... от тях час онлайн на https://www.medikara.bg/. На място пациентите ще трябва да предоставят медицинските документи и образни изследвания, които са им направени до момента. Имайте предвид, че прегледи няма да бъдат извършвани по време на консултациите. Безплатните консултации се провеждат на база медицинските документи с които разполага пациента към момента.


Мащабен концерт на легендарния солист на рок бандата „Юрая Хийп“

Мащабен концерт на легендарния солист на рок бандата „Юрая Хийп“ ...

......... ще се качи на сцената на 16 септември. 131-то издание на Врачанския есенен панаир ще бъде закрито с концерт на легендарния дует, чиито песни и днес са хитови – Братя Аргирови. Известните близнаци Благовест и Светослав ще изпълнят вечните песни „Замирисва на море“, „До вчера“, „Точно в пет“ и др.


Издирват 10-годишно дете, изчезнало при къпане в река Искър, съобщиха

Издирват 10-годишно дете, изчезнало при къпане в река Искър, съобщиха ...

......... на къпане в района на бента на река Искър, детето е изчезнало. Момчетое било повлечено от водата в канал, захранващ ВЕЦ „Варуна“. Детето е било заедно с вуйчо си. Проведено е издирване по протежение на канала, както и в района на ВЕЦ, но към момента момчето не е открито. Издирването продължава.


Областната епизоотична комисия във Видин прие днес неотложни мерки след

Областната епизоотична комисия във Видин прие днес неотложни мерки след ...

......... път" във Видин, където за първи път беше установено заболяване на прасе от АЧС, е приключило умъртвяването на животните, както и в 3 км. зона, около огнището на болестта. Извършена е дезинфекция на дворовете, където са евтаназирани прасета, както и на улиците. В момента се работи в 10 км зона.


Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър, близо до

Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър, близо до ...

......... на река Искър. Жителите на село Лютиброд предполагат, че една от тях е причината за измирането на рибата. Местните жители разказват, че покрай реката мирише толкова силно на мърша, че не може да се мине.  Екоинспекцията във Враца е взела проби от водата вчера, а резултатите ще станат известни днес.


Пожар е изпепелил няколко стотин бали със сено тази нощ

Пожар е изпепелил няколко стотин бали със сено тази нощ ...

......... около 1,40 ч. Жител на населеното място е съобщил, че горят 160 бали със сено. По-късно е било установено, че при огнения инцидент са изгорели 600 бали със сено, намиращи се пред двора на собственика, както и 2 стопански постройки в същото дворно място. По случая е образувано досъдебно производство.


За 7-ма поредна година връх Околчица във Врачанския Балкан събира

За 7-ма поредна година връх Околчица във Врачанския Балкан събира ...

......... на графити изкуството, йога инструктори, цирк „Комбино“, ще се предлагат оригинални хендмейд предмети, а за най-малките гости ще се погрижат приятелите от Puzzled. За гостите на фестивала организаторите са предвидили обособена къмпинг зона. Събитието е подкрепено от Фондация „Америка за България“, Община Враца, дирекция на ПП "Врачански Балкан" и "Стройрент".


За втора поредна година местността „Леденика“ е домакин на националния събор

За втора поредна година местността „Леденика“ е домакин на националния събор ...

......... фестивала, в тях могат да се включат и деца. Ще има томболи и награди, като сред тях са металотърсачи и уреди за промиване на злато. По време на фестивала ще се извършва и безплатен компютърен анализ на метеорити. Поредното издание на събора се организира от БАТСЗМ, със съдействието на Община Враца.


"Създаване на иновативен интегриран туристически продукт между природните паркове "Врачански ...

......... и експонирани в залите и уебпортала. Потенциалните туристи от двете страни на границата ще получат уникалната възможност да добият пълна представа за туристическите атракции в двата парка, да ги сглобяват и комбинират. Продуктът ще бъде интегриран с други видове туризъм в по-широкия териториален контекст: екологичен, спортен, поклоннически, ваканционен, летен, събитиен.


София. Може да се предположи, че съкровището от село Рогозен

София. Може да се предположи, че съкровището от село Рогозен ...

......... на регионалния музей във Враца е експонирано в една от залите му, където е и днес. Съкровището, което може да бъде видяно в музейната зала във Враца се състои от над 100 съда. Няма изложба на тракийските съкровища по света, в която то да не участва, добави археологът. Биляна БОЗИНАРЕВА


С представяне на кратки биографични  дати и важни събития от

С представяне на кратки биографични  дати и важни събития от ...

......... „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, заместник- директорът на СУ „Васил Кънчов“ – Маргарита Гешева, директори на институции, представители на Регионалното управление на образованието, възпитаници на СУ „Васил Кънчов“ ,на детски градини от Враца, както и граждани. В знак на признателност  пред паметника на видния врачанин бяха поднесени венци и цветя.


11,22% е  безработицата в област Враца. Запазва се тежката ситуация на

11,22% е  безработицата в област Враца. Запазва се тежката ситуация на ...

......... регистрираните безработни на възраст над 50 години е нараснал с  трима човека  спрямо предходния месец и така без препитание са 872-ма, като нарастването е формирано изцяло от регистрираните в община Враца, а броят в община Криводол намалява. В Община Враца те са 618, а в Община Криводол – 254.  


11,22% е  безработицата в област Враца. Запазва се тежката ситуация на

11,22% е  безработицата в област Враца. Запазва се тежката ситуация на ...

......... регистрираните безработни на възраст над 50 години е нараснал с  трима човека  спрямо предходния месец и така без препитание са 872-ма, като нарастването е формирано изцяло от регистрираните в община Враца, а броят в община Криводол намалява. В Община Враца те са 618, а в Община Криводол – 254.  


Днес в областна администрация във Враца се проведе пресконференция, на

Днес в областна администрация във Враца се проведе пресконференция, на ...

......... Христо Христов. Областният управител Малина Николова припомни, че в предишни мандати са правени опити да бъде извозено опасното вещество, но резултат не е постигнат. „След две десетилетия, добрата работа на институциите и личната заинтересованост на премиера Борисов операцията да приключи безопасно и успешно, даде очаквания резултат“, каза още Малина Николова.


проф.ГеоргиевЕдинствено кметът на Комощица Росен Илиев е потърсил съвет в

проф.ГеоргиевЕдинствено кметът на Комощица Росен Илиев е потърсил съвет в ...

......... голям геном, много прилепчив, устойчив и с най-разнообразни начини на разпространение", уточни ученият. "За съжаление няма ваксина срещу този вирус, затова трябва много внимателно да се проследява епизоотичната ситуация да се търси източника на инфекция, защото не е нормално за две седмици да имаме 17 огнища на заразяване", каза още той.


Започна изграждането на производствения комплекс на „Теклас България“ във Враца.

Започна изграждането на производствения комплекс на „Теклас България“ във Враца. ...

......... фокусът ще е в части за електро и хибридни автомобили.  Дружеството е един от лидерите в производство на части за автомобилната индустрия, като 100% от продукцията е предназначена за Европа, Азия и Северна Америка. Глобалният холдинг разполага с производствени бази в град Кърджали, Турция, Сърбия, Германия, Франция, Китай и Мексико.


Очаква се утрешният ден да бъде последният, в който на

Очаква се утрешният ден да бъде последният, в който на ...

......... престоял години наред, ще бъде рекултивиран“. Това съобщи  експертът от РИОСВ Враца Георги Караиванов и председател на Междуведомствената комисия, която бе ангажирана с дейностите по преместването на серовъглерода и допълни: „Намесиха се много институции, много шум се вдигна, но съм доволен, че най-после успяхме да стигнем до извозването на серовъглерода“.  


Днес бе подписан договорът между „Тролейбусен транспорт“ - Враца и

Днес бе подписан договорът между „Тролейбусен транспорт“ - Враца и ...

......... Част от съпътстващите дейности по модернизиране на градския транспорт на Враца включват обновяване на контактната мрежа, закупуване на система за електронно таксуване на пътници, поставяне на електронни табели за следене на трафика по спирките, интегриране на система за видеонаблюдение, сервизен автомобил за обслужване на контактната мрежа и други.    


По повод 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата

По повод 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата ...

......... бяха поднесени венци и цветя, а екипът на Младежкия център, заедно с възпитаници на детски градини и граждани поставиха ръчно изработената гирлянда пред монумента. Паметният знак е от врачански камък и е дело на скулптора Цветан Цеков, а близо 1-метровият бюст е творчески проект на братята Васил и Борис Цекови.


Враца. На официална церемония кметът на Враца Калин Каменов и

Враца. На официална церемония кметът на Враца Калин Каменов и ...

......... гирлянда пред монумента на великия българин. На събитието присъстваха още: заместник-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, директорът на ИОУ „Васил Левски“ Румен Петков, представители на културни институции, ученици и граждани. Паметният знак е изработен от скулптора Цветан Цеков, а близо 1-метровият бюст е творчески проект на братята Васил и Борис Цекови.


В конкурса „Най-патриотичен клас“ победиха и трите класа, участвали в

В конкурса „Най-патриотичен клас“ победиха и трите класа, участвали в ...

......... подкрепа от общината и от други институции в града.“ – каза при обявяването на победителите кметът Калин Каменов и ги призова да продължат да бъдат креативни и нестандартни. И тази година наградата за победителя в конкурса „Най-патриотичен клас“ е екскурзия,  на местата където е живял и творил поета-революционер Христо Ботев.


Над 60 състезатели от 9 държави участват в тазгодишното издание

Над 60 състезатели от 9 държави участват в тазгодишното издание ...

......... Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Холандия, Швейцария и Турция. България участва с 8 състезатели, половината от които са от Враца. Главен съдия на шампионата е Крис Хардести от Великобритания. Финалът на Европейско първенство по автомоделизъм за високопроходими бъгита ще бъде в събота, когато ще станат ясни и победителите в съответните категории.


Враца. Областният управител Малина Николова проведе днес извънредно заседание на

Враца. Областният управител Малина Николова проведе днес извънредно заседание на ...

......... на пътуващите. Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се състои на 19 юли 2019 г., на което ще бъдат докладвани изпълнението на мерките от кметовете, броят на инвентаризираните свиневъдни обекти от тип „Заден двор“, броят на домашни свине в тях, както и предприетите действия от страна на ангажираните институции.


На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца днес бе

На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца днес бе ...

......... Самият вирус е много устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, необработени термично. В прясно месо вирусът се запазва 105 дни, в изсушено месо – 300 дни, в замразено месо – 1000 дни, в охладено месо – 110 дни, в кожа, мазнина и сланина – 300 дни“.


"От днес започва евтаназиране на прасета в 3 км зона ...

......... си дадат ясна сметка, че дори и да заколят прасето, добитото месо остава заразно. Вирусът се предава най-често от болни свине или такива в контакт с болни животни, а и чрез хора, били в контакт с болни животни, замърсено оборудване,превозни средства, инструменти, дрехи и хранителни продукти“, обясни още д-р Костов.


Врачанският окръжен съд промени режима, при който ще изтърпяват своите

Врачанският окръжен съд промени режима, при който ще изтърпяват своите ...

......... Бегълците успели да се спасят и продължили пеш към Бяла Слатина. Случайни хора ги забелязват и подават сигнал на тел. 112, след което полицията заградила местността и ги заловила. Тези определения на Врачанския окръжен съд не са окончателни и подлежат на обжалване в седемдневен срок пред Софийския апелативен съд.