-Враца. Каменна колона с античен надпис е установена при специализирана

-Враца. Каменна колона с античен надпис е установена при специализирана ...

......... и сина им Аврелий Антонин (Каракала).Блокът е предаден с протокол от собственика на галерията и е транспортиран в Регионалния исторически музей във Враца за последващи експертизи. По случая е образувано досъдебно производство за незаконно държане на антични предмети (чл. 278 от НК), материалите са предадени на окръжната прокуратура във Враца.


Двама души пострадаха, след като ТИР се вряза в къща

Двама души пострадаха, след като ТИР се вряза в къща ...

......... Инцидентът е станал тази сутрин към 07:30 часа. Пострадали са шофьора и пешеходец на 27 години. Двамата са откарани в болница за преглед. Временно движението по пътя Враца-Оряхово в района на Борован се осъществява двупосочно в една лента, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Водачите да се придвижват с повишено внимание и съобразена скорост.


Враца. РИОСВ-Враца организира велопоход по велоалеята в парк „Хижата“, съобщиха

Враца. РИОСВ-Враца организира велопоход по велоалеята в парк „Хижата“, съобщиха ...

......... ще представят накратко целта на провеждане на европейската инициатива. Освен с велосипеди желаещите могат да участват с ролери, скейтбордове или да се разходят пеша сред красивата природа на града. Преходът ще завърши при комплекс „Чайка“, където ще се проведе тематична викторина. Най-добре представилите се участници ще получат награди от инспекцията.


„Всеки ден трябва да се грижим за нашия квартал, градинката,

„Всеки ден трябва да се грижим за нашия квартал, градинката, ...

......... Страната ни за поредна година се нарежда сред държавите с най-добри доброволчески практики в грижата за околната среда в света. Главната роля на инициативата е поверена на хората, които с действията и начина на мислене се превръщат от доброволци за един ден в посланици на каузата „Да направим България чиста“.


Тазгодишното издание на Врачанския есенен панаир очаква двойно повече търговци

Тазгодишното издание на Врачанския есенен панаир очаква двойно повече търговци ...

......... концерт на любимата на няколко поколения българи - група „Тангра“. Тази вечер - 13 септември - петък, от 20:00 ч., на панаирната сцена начало на културната програма ще бъде дадено с грандиозен концерт на легендарния солист на рок групата „Юрая Хийп“ – Джон Лоутън и музикантите от Б Т Р.


С тържествена церемония беше открита новата академична година във филиал

С тържествена церемония беше открита новата академична година във филиал ...

......... Иван Грозданов, представители на лечебни заведения от Враца и Монтана, преподаватели, студенти и граждани. През новата академична година, във филиала ще се обучават над 400 студенти, като 105 от тях са първокурсници. Във висшето учебно заведение се изучават в бакалавърски програми, специалности – „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и „Трудотерапия“.Официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България започна

Официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България започна ...

......... паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя. На честването присъстваха народни представители от врачанско, общински съветници, ръководители на местни институции и културни организации, както и много граждани, ученици и деца.


Община Враца осигури безплатен  транспорт за желаещите да посетят първия

Община Враца осигури безплатен  транспорт за желаещите да посетят първия ...

......... ВАСИЛ ПЕТРОВ, Николай Карагеоргиев - китара  Символично фестивалът ще бъде закрит със спектакъла "Фортисимо фест" от 20 часа на площада пред Общината във Враца. В него ще участват симфониетите от Враца и Разград, Михаела Филева, Дони, Георги Андреев и братя Зайранови. Гост-диригент е Максим Ешкенази, а водещ - Герасим Георгиев-Геро.


Те са сред нас всеки ден - преминаваме край тези

Те са сред нас всеки ден - преминаваме край тези ...

......... 18 ч. в Младежкия дом. Организаторите апелират и канят всички, които имат идеята близо до сърцето си с думите: „Нека покажем , че различното не е страшно ! Нека осигурим място на детските площадки и за различните деца! Нека дадем възможност на всички деца да играят заедно ! “  


Няма как да се стигне до масово унищожаване на пчелите

Няма как да се стигне до масово унищожаване на пчелите ...

......... да дебнат и обикновено разграбват по-слабите кошери. "Влизайки да разграбват запасите на даденото семейство, по този начин те се заразяват и пренасят заразата в техните си кошери, като това е един от начините на разпространение на болестта", добави Янев. Той заяви, че няма поводи за сериозни притеснения заради американския гнилец.


За първи път красивата пещера Леденика във Врачанския Балкан събира на

За първи път красивата пещера Леденика във Врачанския Балкан събира на ...

......... Сред уникалните образования на природната забележителност българският Франк Синатра ще представи популярни пиеси, интерпретирани акустично, заедно с талантливия китарист Николай Карагеоргиев. Според артистичния директор на феста, маестро Христо Павлов, това ще бъде уникално преживяване за любителите на музиката, без ограничение в жанровете, а особено удоволствие ще достави акустиката на пещерата Леденика.Преди седмица завършиха строително-ремонтните дейности по изграждането на Център за

Преди седмица завършиха строително-ремонтните дейности по изграждането на Център за ...

......... както и Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. С реализирането му ще бъдат обхванати 60 потребители. Капацитетът на всяка една социална услуга е 15 лица. След завършването на строително-ремонтните дейности Община Враца ще разполага с 22 социални услуги, в които ще бъдат обхванати над 600 потребители.


Повече от 50 км са обновените улици на територията на

Повече от 50 км са обновените улици на територията на ...

......... реализират и в населените места на Враца. „Към момента са обновени участъци в селата – Згориград, Чирен, Тишевица, Косталево, Власатица, Мраморен, Оходен, Лютаджик и Мало Пещене. С осигурени средства от бюджета ще се асфалтира участъкът между селата Девене и Три кладенци, както и пътят до село Косталево“, допълни още кметът.


Катастрофа затруднява движението по пътя Мездра-Ботевград, съобщиха от МВР. Сигналът

Катастрофа затруднява движението по пътя Мездра-Ботевград, съобщиха от МВР. Сигналът ...

......... По първоначални данни, са се сблъскали две леки коли. Една жена е пострадала. Тя е откарана за преглед в болнично заведение.   Пътуващите от Мездра за София своевременно да се отправят към Своге. А тези от София за Мездра изчакват. Екипи на "Пътна полиция" са на мястото на инцидента и подпомагат движението.


 Спортно училище „Св. Климент Охридски“ във Враца тържествено откри новата

 Спортно училище „Св. Климент Охридски“ във Враца тържествено откри новата ...

......... да се гордеем с вас и вашите успехи. Честит празник!“ – допълни още в приветствието си кметът на Враца. По повод откриването на учебната 2019/2020 година поздравителен адрес  от името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев поднесе гл. експерт в Министерството на младежта и спорта - Мария Георгиева


АЕЦ „Козлодуй” възпя с песен за хиляди левове годишнината си.

АЕЦ „Козлодуй” възпя с песен за хиляди левове годишнината си. ...

......... решили сами да правят клип, а ги поканили в международен проект на „Росатом” – „Песни на атомните градове”. В него централи от вътрешността на Русия до Източен Сибир с музика успокояват, че ядрената енергетика значи мир.--> Нашите енергетици работили с музиканти и продуценти няколко месеца до финалния вариант на одата.67-годишен мъж от София загина при катастрофа в района на Петрохан,

67-годишен мъж от София загина при катастрофа в района на Петрохан, ...

......... цитирани от "Фокус". Сигналът за инцидента е подаден в 11:20 часа. Водачът на автомобила се е ударил в мантинелата. Временно движението в района се осъществява двупосочно в една лента.    Публикувахте от в  Движението се регулира от "Пътна полиция". Шофьорите е необходимо да карат с повишено внимание и съобразена скорост.


Иновативният VR продукт „Дестинация Враца – величие и красота в

Иновативният VR продукт „Дестинация Враца – величие и красота в ...

......... обстановката, подчертаха организаторите от „Книгини“. Така участниците от пасивни зрители могат да се превърнат в активни участници. VR продуктите са доказали, че имат постигнат ефект на 190% ръст в резервациите в световен мащаб. На презентацията присъстваха експерти на Природен парк „Врачански Балкан“, на Търговско-промишлената палата, Регионална библиотека и представители на бизнеса.


Днес ще бъде изпратено отрицателното становище на Община Враца за изграждането

Днес ще бъде изпратено отрицателното становище на Община Враца за изграждането ...

......... Наличието на подобна инсталация е в пълно противоречие с водената от мен политика и с Програмата за качеството на атмосферния въздух“ – допълни още Каменов. След изпращането на отрицателното становище до РИОСВ – Враца, инвестиционното предложение на „Валтер къмпани“ ЕООД ще бъде разгледано на експертен съвет в Регионалната инспекция.  


Враца е единственият областен град в Северозападна България, който разработи

Враца е единственият областен град в Северозападна България, който разработи ...

......... в момента контейнери тип „Бобър“. След изграждането на площадките и поставянето на съоръженията, в тях ще бъдат изхвърляни само битови отпадъци. Основната цел при внедряването на системата за сметосъбиране, използвайки съдове за подземен монтаж е – намаляването на възможността за замърсяване около контейнерите и по-голяма ефективност при управлението на отпадъците.


Първите седем чисто нови автобуси пристигат във Враца през септември. До

Първите седем чисто нови автобуси пристигат във Враца през септември. До ...

......... отговарят на всички европейски регламенти и директиви. Втората част от обновяването на градския транспорт на Враца е закупуването на 9 чисто нови тролейбуси и 13 чисто нови електробуси, като предвидените средства са в размер на 21 820 000 лв. без ДДС и са осигурени по ОП „Околна среда“ 2014-2020г.  


Враца. 1548 собственици ще получат еднократно обезщетение за умъртвени животни

Враца. 1548 собственици ще получат еднократно обезщетение за умъртвени животни ...

......... а целта на мероприятията е да бъдат запознати повече на брой стопани с опасността на заболяването и превантивните мерки за недопускане на разпространението му“, заяви Комитски. По предложение на членовете на Областната епизоотична комисия, информационна кампания предстои да се проведе в населените места от общините Бяла Слатина, Мездра и Роман.


92-годишен емигрант дари средства за асфалтиране на  улица в Монтана,

92-годишен емигрант дари средства за асфалтиране на  улица в Монтана, ...

......... в родното му село. "Аз се намирам на моята последна стъпка. Нямам деца и искам да оставя всичко, каквото имам... И тези 440 хиляди лева искам да бъдат разпределени за обществото във Винище", разказва още дядо Кирил. За родното му село, това дарение ще е като дар от Бога, коментират местните.


Кино под звездите ще се проведе тази събота - 24

Кино под звездите ще се проведе тази събота - 24 ...

......... в двете посоки са: възрастни - 8 лв.; ученици, студенти и пенсионери - 6 лв.; деца от 4 до 7 г. - 4 лв.  Организаторите на транспорта до лятното кино, Общинско предприятие „Спорт и туризъм“, напомнят на пътниците да съхраняват касовия бон за обратно връщане с превозното средство.    


Митнически служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и полицейски

Митнически служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и полицейски ...

......... е иззета, работата по случая продължава. При трети случай - митнически служители са извършили проверка на регистриран специализиран малък обект за дестилиране на територията на Община Дулово. На територията на казана са намерени складирани 80 литра ракия, които са изварени преди проверката, но за тях не са представени акцизни документи.


Враца. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да реши разпределението

Враца. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да реши разпределението ...

......... също 4, за Коалиция „Обединени патриоти“ – двама и по 1 са представителите на партиите ДПС, „Воля“ и „Демократична България – обединение“. Поради непостигнато съгласие от представителите на ПП ГЕРБ и БСП „Коалиция за България“, относно определяне председател на ОИК, разпределението на длъжностите ще се извърши от Централната избирателна комисия.


Отбелязването на 177 години от рождението на Никола Войводов и

Отбелязването на 177 години от рождението на Никола Войводов и ...

......... Христов, директорът на СУ „Никола Войводов“ – Снежанка Каменова, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, представители на Регионалното управление на образование, на звено „Център за младежки дейности“, общественици и граждани. В знак на почит и признателност пред паметника на бележития врачанин бяха поднесени венци и цветя.  


Неврохирургът доц. д-р Зафер Оркун Токташ ще проведе отново напълно

Неврохирургът доц. д-р Зафер Оркун Токташ ще проведе отново напълно ...

......... от тях час онлайн на https://www.medikara.bg/. На място пациентите ще трябва да предоставят медицинските документи и образни изследвания, които са им направени до момента. Имайте предвид, че прегледи няма да бъдат извършвани по време на консултациите. Безплатните консултации се провеждат на база медицинските документи с които разполага пациента към момента.


Мащабен концерт на легендарния солист на рок бандата „Юрая Хийп“

Мащабен концерт на легендарния солист на рок бандата „Юрая Хийп“ ...

......... ще се качи на сцената на 16 септември. 131-то издание на Врачанския есенен панаир ще бъде закрито с концерт на легендарния дует, чиито песни и днес са хитови – Братя Аргирови. Известните близнаци Благовест и Светослав ще изпълнят вечните песни „Замирисва на море“, „До вчера“, „Точно в пет“ и др.


Издирват 10-годишно дете, изчезнало при къпане в река Искър, съобщиха

Издирват 10-годишно дете, изчезнало при къпане в река Искър, съобщиха ...

......... на къпане в района на бента на река Искър, детето е изчезнало. Момчетое било повлечено от водата в канал, захранващ ВЕЦ „Варуна“. Детето е било заедно с вуйчо си. Проведено е издирване по протежение на канала, както и в района на ВЕЦ, но към момента момчето не е открито. Издирването продължава.


Областната епизоотична комисия във Видин прие днес неотложни мерки след

Областната епизоотична комисия във Видин прие днес неотложни мерки след ...

......... път" във Видин, където за първи път беше установено заболяване на прасе от АЧС, е приключило умъртвяването на животните, както и в 3 км. зона, около огнището на болестта. Извършена е дезинфекция на дворовете, където са евтаназирани прасета, както и на улиците. В момента се работи в 10 км зона.


Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър, близо до

Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър, близо до ...

......... на река Искър. Жителите на село Лютиброд предполагат, че една от тях е причината за измирането на рибата. Местните жители разказват, че покрай реката мирише толкова силно на мърша, че не може да се мине.  Екоинспекцията във Враца е взела проби от водата вчера, а резултатите ще станат известни днес.


Пожар е изпепелил няколко стотин бали със сено тази нощ

Пожар е изпепелил няколко стотин бали със сено тази нощ ...

......... около 1,40 ч. Жител на населеното място е съобщил, че горят 160 бали със сено. По-късно е било установено, че при огнения инцидент са изгорели 600 бали със сено, намиращи се пред двора на собственика, както и 2 стопански постройки в същото дворно място. По случая е образувано досъдебно производство.


За 7-ма поредна година връх Околчица във Врачанския Балкан събира

За 7-ма поредна година връх Околчица във Врачанския Балкан събира ...

......... на графити изкуството, йога инструктори, цирк „Комбино“, ще се предлагат оригинални хендмейд предмети, а за най-малките гости ще се погрижат приятелите от Puzzled. За гостите на фестивала организаторите са предвидили обособена къмпинг зона. Събитието е подкрепено от Фондация „Америка за България“, Община Враца, дирекция на ПП "Врачански Балкан" и "Стройрент".


За втора поредна година местността „Леденика“ е домакин на националния събор

За втора поредна година местността „Леденика“ е домакин на националния събор ...

......... фестивала, в тях могат да се включат и деца. Ще има томболи и награди, като сред тях са металотърсачи и уреди за промиване на злато. По време на фестивала ще се извършва и безплатен компютърен анализ на метеорити. Поредното издание на събора се организира от БАТСЗМ, със съдействието на Община Враца.


"Създаване на иновативен интегриран туристически продукт между природните паркове "Врачански ...

......... и експонирани в залите и уебпортала. Потенциалните туристи от двете страни на границата ще получат уникалната възможност да добият пълна представа за туристическите атракции в двата парка, да ги сглобяват и комбинират. Продуктът ще бъде интегриран с други видове туризъм в по-широкия териториален контекст: екологичен, спортен, поклоннически, ваканционен, летен, събитиен.


София. Може да се предположи, че съкровището от село Рогозен

София. Може да се предположи, че съкровището от село Рогозен ...

......... на регионалния музей във Враца е експонирано в една от залите му, където е и днес. Съкровището, което може да бъде видяно в музейната зала във Враца се състои от над 100 съда. Няма изложба на тракийските съкровища по света, в която то да не участва, добави археологът. Биляна БОЗИНАРЕВА


С представяне на кратки биографични  дати и важни събития от

С представяне на кратки биографични  дати и важни събития от ...

......... „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, заместник- директорът на СУ „Васил Кънчов“ – Маргарита Гешева, директори на институции, представители на Регионалното управление на образованието, възпитаници на СУ „Васил Кънчов“ ,на детски градини от Враца, както и граждани. В знак на признателност  пред паметника на видния врачанин бяха поднесени венци и цветя.


11,22% е  безработицата в област Враца. Запазва се тежката ситуация на

11,22% е  безработицата в област Враца. Запазва се тежката ситуация на ...

......... регистрираните безработни на възраст над 50 години е нараснал с  трима човека  спрямо предходния месец и така без препитание са 872-ма, като нарастването е формирано изцяло от регистрираните в община Враца, а броят в община Криводол намалява. В Община Враца те са 618, а в Община Криводол – 254.  


11,22% е  безработицата в област Враца. Запазва се тежката ситуация на

11,22% е  безработицата в област Враца. Запазва се тежката ситуация на ...

......... регистрираните безработни на възраст над 50 години е нараснал с  трима човека  спрямо предходния месец и така без препитание са 872-ма, като нарастването е формирано изцяло от регистрираните в община Враца, а броят в община Криводол намалява. В Община Враца те са 618, а в Община Криводол – 254.  


Днес в областна администрация във Враца се проведе пресконференция, на

Днес в областна администрация във Враца се проведе пресконференция, на ...

......... Христо Христов. Областният управител Малина Николова припомни, че в предишни мандати са правени опити да бъде извозено опасното вещество, но резултат не е постигнат. „След две десетилетия, добрата работа на институциите и личната заинтересованост на премиера Борисов операцията да приключи безопасно и успешно, даде очаквания резултат“, каза още Малина Николова.


проф.ГеоргиевЕдинствено кметът на Комощица Росен Илиев е потърсил съвет в

проф.ГеоргиевЕдинствено кметът на Комощица Росен Илиев е потърсил съвет в ...

......... голям геном, много прилепчив, устойчив и с най-разнообразни начини на разпространение", уточни ученият. "За съжаление няма ваксина срещу този вирус, затова трябва много внимателно да се проследява епизоотичната ситуация да се търси източника на инфекция, защото не е нормално за две седмици да имаме 17 огнища на заразяване", каза още той.


Започна изграждането на производствения комплекс на „Теклас България“ във Враца.

Започна изграждането на производствения комплекс на „Теклас България“ във Враца. ...

......... фокусът ще е в части за електро и хибридни автомобили.  Дружеството е един от лидерите в производство на части за автомобилната индустрия, като 100% от продукцията е предназначена за Европа, Азия и Северна Америка. Глобалният холдинг разполага с производствени бази в град Кърджали, Турция, Сърбия, Германия, Франция, Китай и Мексико.


Очаква се утрешният ден да бъде последният, в който на

Очаква се утрешният ден да бъде последният, в който на ...

......... престоял години наред, ще бъде рекултивиран“. Това съобщи  експертът от РИОСВ Враца Георги Караиванов и председател на Междуведомствената комисия, която бе ангажирана с дейностите по преместването на серовъглерода и допълни: „Намесиха се много институции, много шум се вдигна, но съм доволен, че най-после успяхме да стигнем до извозването на серовъглерода“.  


Днес бе подписан договорът между „Тролейбусен транспорт“ - Враца и

Днес бе подписан договорът между „Тролейбусен транспорт“ - Враца и ...

......... Част от съпътстващите дейности по модернизиране на градския транспорт на Враца включват обновяване на контактната мрежа, закупуване на система за електронно таксуване на пътници, поставяне на електронни табели за следене на трафика по спирките, интегриране на система за видеонаблюдение, сервизен автомобил за обслужване на контактната мрежа и други.    


По повод 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата

По повод 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата ...

......... бяха поднесени венци и цветя, а екипът на Младежкия център, заедно с възпитаници на детски градини и граждани поставиха ръчно изработената гирлянда пред монумента. Паметният знак е от врачански камък и е дело на скулптора Цветан Цеков, а близо 1-метровият бюст е творчески проект на братята Васил и Борис Цекови.


Враца. На официална церемония кметът на Враца Калин Каменов и

Враца. На официална церемония кметът на Враца Калин Каменов и ...

......... гирлянда пред монумента на великия българин. На събитието присъстваха още: заместник-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, директорът на ИОУ „Васил Левски“ Румен Петков, представители на културни институции, ученици и граждани. Паметният знак е изработен от скулптора Цветан Цеков, а близо 1-метровият бюст е творчески проект на братята Васил и Борис Цекови.


В конкурса „Най-патриотичен клас“ победиха и трите класа, участвали в

В конкурса „Най-патриотичен клас“ победиха и трите класа, участвали в ...

......... подкрепа от общината и от други институции в града.“ – каза при обявяването на победителите кметът Калин Каменов и ги призова да продължат да бъдат креативни и нестандартни. И тази година наградата за победителя в конкурса „Най-патриотичен клас“ е екскурзия,  на местата където е живял и творил поета-революционер Христо Ботев.


Над 60 състезатели от 9 държави участват в тазгодишното издание

Над 60 състезатели от 9 държави участват в тазгодишното издание ...

......... Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Холандия, Швейцария и Турция. България участва с 8 състезатели, половината от които са от Враца. Главен съдия на шампионата е Крис Хардести от Великобритания. Финалът на Европейско първенство по автомоделизъм за високопроходими бъгита ще бъде в събота, когато ще станат ясни и победителите в съответните категории.


Враца. Областният управител Малина Николова проведе днес извънредно заседание на

Враца. Областният управител Малина Николова проведе днес извънредно заседание на ...

......... на пътуващите. Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се състои на 19 юли 2019 г., на което ще бъдат докладвани изпълнението на мерките от кметовете, броят на инвентаризираните свиневъдни обекти от тип „Заден двор“, броят на домашни свине в тях, както и предприетите действия от страна на ангажираните институции.


На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца днес бе

На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца днес бе ...

......... Самият вирус е много устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, необработени термично. В прясно месо вирусът се запазва 105 дни, в изсушено месо – 300 дни, в замразено месо – 1000 дни, в охладено месо – 110 дни, в кожа, мазнина и сланина – 300 дни“.


"От днес започва евтаназиране на прасета в 3 км зона ...

......... си дадат ясна сметка, че дори и да заколят прасето, добитото месо остава заразно. Вирусът се предава най-често от болни свине или такива в контакт с болни животни, а и чрез хора, били в контакт с болни животни, замърсено оборудване,превозни средства, инструменти, дрехи и хранителни продукти“, обясни още д-р Костов.


Врачанският окръжен съд промени режима, при който ще изтърпяват своите

Врачанският окръжен съд промени режима, при който ще изтърпяват своите ...

......... Бегълците успели да се спасят и продължили пеш към Бяла Слатина. Случайни хора ги забелязват и подават сигнал на тел. 112, след което полицията заградила местността и ги заловила. Тези определения на Врачанския окръжен съд не са окончателни и подлежат на обжалване в седемдневен срок пред Софийския апелативен съд.  


По повод 550 годишнината от връщане мощите на св. Йоан

По повод 550 годишнината от връщане мощите на св. Йоан ...

......... в София). Пети етап е София – Рилски манастир (26 юли-31 юли). Целият маршрут „Светият път” предлага едно съпреживяване на пренасянето на мощите на Свети Иван Рилски. Включването в похода е не само родолюбиво дело, а и връщане към корените ни, към православната вяра, която ни е съхранила като народ. 


От 15-19 юли ще бъде преместен и извозен серовъглерода от

От 15-19 юли ще бъде преместен и извозен серовъглерода от ...

......... работа със серовъглерод, цистерни, помпи, така че от гл.т. на съоръженията, имаме най-доброто от водещи европейски фирми“, уточни шефът на „Балкан ресуср“ Емил Иванов. „Приели сме технология, максимално щадяща съоръженията. Ако с оборудването се случи проблем, предвидили сме в рамките на 40 ч. да бъде доставена съответната резервна част “.


За Африканската чума на територията на Европейския съюза няма ваксина,

За Африканската чума на територията на Европейския съюза няма ваксина, ...

......... на сектора - обясни д-р Иво Иванов. Кметовете и кметските наместници да имат готовност в случай на нужда да осигурят терен за загробване на животни, съобразен с изискванията на РИОСВ, найлон, слама и дезинфектанти. Община Мездра поема ангажимент да осигури при необходимост подходяща техника за извозване и загробване на трупове.


След близо 30-годишно чакане врачанското село Згориград вече има изцяло

След близо 30-годишно чакане врачанското село Згориград вече има изцяло ...

......... кметът. Към момента екипите продължават с ремонтните дейности на пътя между Мраморен и Голямо Пещене, като след това ще се възстановяват участъци в Челопек и Лиляче. Успоредно с това се изпълняват и дейностите, предвидени в Капиталовата програма, където за 2019 година са предвидени близо 700 000 лева за селата.  


Електроразпределителното дружество ЧЕЗ взема мерки за защита на живота на

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ взема мерки за защита на живота на ...

......... е осигурено от Европейската комисия по програма LIFE на Европейския съюз. Проектът ще се реализира до 2022 г., като до тогава компанията ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтира 900 платформи, за да могат птиците да гнездят безопасно върху елементи от електроразпределителната мрежа.


Първите 4 цистерни, с които ще се премести серовъглерода от

Първите 4 цистерни, с които ще се премести серовъглерода от ...

......... Караиванов. Въщането на инженер химика на работа в екоинспекцията  стана преди 2 дни по изричното искане на премиера Б.Борисов и лична среща с министъра на МОСВ Нено Димов. До края на деня във Враца се очаква да пристигне и последната –пета цистерна , с които ще бъде извозен серовъглерода.  


Трето наземно пръскане срещу кърлежи, бълхи и гризачи започва от

Трето наземно пръскане срещу кърлежи, бълхи и гризачи започва от ...

......... при площад „Руски“ и ДНА, ж.к „Дъбника“, около игрището в кв. 72 и ул. „Братя Миладинови“. Дейностите по дезинфекция, дезинсекция и дератизация се контролират от служители на Община Враца. Препаратът, с който се обезпаразитяват зелените терени, е безвреден за хора и животни. На обработените пространства се поставят обозначителни табели.  


Главното действащо лице в скандала със сероводорода във Враца Георги

Главното действащо лице в скандала със сероводорода във Враца Георги ...

......... има, тъй като съоръженията са стари.  "От 16 месеца се занимавам с този случай. Точно преди последната проверка заявих пред медиите, че фирма която трябва да извърши извозването на серовъглерода не е акредитирана", каза Караиванов. Вижте последните събития около извозването на опасното вещество от "Химко" - Враца в материала ТУК.


На съвместна пресконференция народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев и

На съвместна пресконференция народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев и ...

......... план при предишното ръководство на лечебното заведение, когато напускат 29 лекари. Той заяви, че намерението на здравното министерство относно болниците в Северозапада е интерпретирано по погрешен начин. Вече ясно е изразена позицията, че закриване на отделения и преструктуриране на болници няма да има. Проблемите ще бъдат диференцирани и решавани поотделно.


"В сряда бях извикан от директора и той ми каза, ...

......... образование, свързано със знания по химия. Фирмата, която съхранява серовъглерода е "Камибо" ООД. Според търговския регистър от 2016г. фирмата е собственост на депутата Станислав Попов. След разкритията собственикът започна процедура по търсене на фирма, която да извози серовъглерода. Той твърди, че това ще стане във втората половина на месец юли.


От тази вечер започва пръскането срещу комари със самолет по

От тази вечер започва пръскането срещу комари със самолет по ...

......... заедно с БАБХ да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да може да се реагира незабавно като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане. Самолетите ще летят във вечерните часове, за да се опазят пчелите. Преди 4 години мащабното пръскане срещу комари е имало добри резултати.  


Фирма ”Камибо” да представи план за действие и организиране на

Фирма ”Камибо” да представи план за действие и организиране на ...

......... пак имам умерена доза тревожност”. Ще бъде осигурен и екип на ЦСМП, със специално медицинско оборудване, който ще следи за работещите на площадката на ”Камибо”. „Изискваме план за общи действие при операция, която крие доза риск, заяви Малина Николова- областен управител. Такъв план ще очакваме да видим на 12 юли”.


Полицията във Враца работи съвместно с Окръжна прокуратура и ГД

Полицията във Враца работи съвместно с Окръжна прокуратура и ГД ...

......... разкриване на виновниците за смъртта. „Имаме задържани по случая, работи се по няколко версии за смъртта на мъжа“, уточни Янколов. Според съседи на убития мъж, той е бил спокоен човек, живеел сам и отглеждал домашни животни. За трагедията, сигналът е подаден на 3 юли, около обяд на тел. 112.  


Oт вчера врачани загубиха възможността да бъдат информирани за ситуацията

Oт вчера врачани загубиха възможността да бъдат информирани за ситуацията ...

......... нещо повече – че някой се опитва да заглуши истината за бързото му отстраняване от територията на Враца. Инж. Караиванов ще търси правата си в съда. „Мислех, че ще ме уволнят, но после, след като се реши казуса и нещата позатихнат. Сега ме вадят от играта “, сподели той.  Доставка на нови 9 тролейбуса и 13 електрически автобуса обяви

Доставка на нови 9 тролейбуса и 13 електрически автобуса обяви ...

......... мрежа в града, която ще бъде обслужвана от значително по-нови тролейбуси. Там, където няма мрежа, транспортът ще бъде обслужван от дизеловите автобуси. По този начин ще бъдат обхванати и жилищните комплекси „Сениче“ и „Дъбника“, което ще доведе до по-малка необходимост от използване на автомобили в града“, се сочи в съобщението.


Още не е ясно дали фирма „Балкан ресурс“ е акредитирана

Още не е ясно дали фирма „Балкан ресурс“ е акредитирана ...

......... която ще анализира състоянието на басейна с тръбите. Досега такава не е намерена, не са правени и анализи. Капацитетът на фирмата „Балкан ресурс“ също не е ясен. Ще чакаме новата проверка на Междуведомствената комисия след 10 дни, като се надяваме да има най-сетне развитие на проблема с извозването на серовъглерода.