До края на седмицата, 28 юли 2019 година, Велико Търново

До края на седмицата, 28 юли 2019 година, Велико Търново ...

......... Място: Парк „Марно поле“ и Летен театър 28.07.2019 г., неделя 19,00 ч. Международен фестивал за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music Място: Църква „Св. архангели Михаил и Гавраил“ – Арбанаси 21,00 ч. „Пътища на китарата“ – концерт на Луис Гайо, Хосе Луис Монтин и Хорхе Паломо Място: Сцена „Арт Лято“


Феерия от цветове, звуци и танци блесна на Международния фолклорен

Феерия от цветове, звуци и танци блесна на Международния фолклорен ...

......... сцената на Летния театър в работните дни от седмицата и започват в 20.00 ч. На 27 юли (събота) от 19.00 ч. ще се проведе заключително дефиле на участниците във фестивала, а от 20.00 ч.  - церемония по официалното закриване на 22-рия Международен фолклорен фестивал във Велико Търново. Входът е свободен.


Велико Търново. Седем държави свързаха своите традиции и оставиха част

Велико Търново. Седем държави свързаха своите традиции и оставиха част ...

......... – звук и светлина“ и ръчно изработени кукли подари на чужденците Нелина Църова. Интересни и атрактивни бяха даровете за Община Велико Търново – древни украшения, питиета, карнавални изделия и плакети, ръчно изработени сувенири. Международният фолклорен фестивал продължава до 27 юли включително, а концертите в Летния театър са със свободен вход.


Велико Търново. След проведената в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”

Велико Търново. След проведената в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” ...

......... апелира: „Колкото повече придобивате знания в лекциите и упражненията, както и извън тях, толкова по-стабилна и по-сигурна основна ще изградите за стъпването Ви на трудовия пазар. Знанията, които се придобиват в специалността са една много добра подготовка за реализация в най-бързо растящия и най-високоплатения сектор у нас – IT секторът”.


Велико Търново. 70 330 лв. губи за 30 години търновец,

Велико Търново. 70 330 лв. губи за 30 години търновец, ...

......... Всеки, който иска да подаде сигнал за подобни нарушения, може да го направи чрез новото мобилно приложение на КНСБ. То е достъпно онлайн и е изцяло безплатно. Там се приемат и оплаквания срещу нелицензирани търговски обекти, както и за всякакви нередности, свързани с правата на работниците и потребителите. Луиза ТРАНЧЕВА


Велико Търново. Вечната история за китайската принцеса Турандот и безсмъртната

Велико Търново. Вечната история за китайската принцеса Турандот и безсмъртната ...

......... „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация. Билети за всички спектакли, включени в програмата, се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.Велико Търново. Двадесет и второто издание на Международния фолклорен фестивал

Велико Търново. Двадесет и второто издание на Международния фолклорен фестивал ...

......... и основен организатор на събитието. Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) в България. Съпътстващи събития са конкурс за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите и др.


Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще търси цялостно решение

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще търси цялостно решение ...

......... два моста – над река Янтра и над железопътната линия. Преди това Панов е обсъдил проблемите и с директора на Областното пътно управление Венцислав Ангелов. Освен министерството е сезирана и пътната агенция по повод намерението на АПИ да направи реконструкция на по-малкия от двата моста – този над жп линията.


Днес, 18 юли 2019 г., по повод 182 годишнината от

Днес, 18 юли 2019 г., по повод 182 годишнината от ...

......... в националния ни пантеон, подчертаха от общината. Търновската общественост засвидетелства своята признателност към делото на Апостола, дал живота си за свободата на България. Цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха кметът на Старата столица Даниел Панов и регионалният министър Петя Аврамова, заместник-кметове, жители на старопрестолния град, представители на институции и организации.


Велико Търново. Велико Търново си спомни за Апостола на свободата

Велико Търново. Велико Търново си спомни за Апостола на свободата ...

......... обвързва целия си живот с дългия и труден път към свободата, към отхвърлянето на петвековното османско робството. Идеолог, водач, вдъхновител на всички българи по пътя им към свободата, Васил Левски винаги ще бъде сред най-обичаните и велики българи, с най-високо място в националния ни пантеон, бе общественият отзвук от честването.


Велико Търново. Велико Търново взе две големи награди в дебютното

Велико Търново. Велико Търново взе две големи награди в дебютното ...

......... подкрепата от правителството както за инвестиции в отделните общини, така и с отпуснатите средства за завършването на магистрала „Хемус“, по която се работи активно. Благодаря и на колегите кметове – както за добрата работа в общините, така и за съвместните ни усилия за развитието на Северна България“, завърши Даниел Панов.Велико Търново. Цялостно решение за ново трасе на Присовските завои

Велико Търново. Цялостно решение за ново трасе на Присовските завои ...

......... съоръжения – над железопътното трасе. Даниел Панов благодари на Петя Аврамова за добрия диалог, който е установен между регионалното министерство и Община Велико Търново. Министър Аврамова поясни, че по въпроса с новото проектиране на пътния участък ще се работи съвместно с общината и също подчерта добрите отношения между двете институции.


Народно читалище ,,Надежда 1869

Народно читалище ,,Надежда 1869" – Велико Търново в партньорство с ...

......... 2020 г. Oтпуснатата сума за изпълнението на проекта е 9250 лв. Дейностите ще се реализират в град Велико Търново в периода от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г. Те са добра възможност за развитие на народно читалище ,,Надежда-1869" – Велико Търново, което през тази година навърши 150 години от основаването си.


10-годишното момче, затиснато от тежка гума на фитнес площадка във

10-годишното момче, затиснато от тежка гума на фитнес площадка във ...

......... и възмущението си от липсата на отговорност от страна на родителите. "Аз не мога да си обясня защо тези деца са оставени без надзор от родителите си през ваканцията. Лично ще издиря кои са родителите на това дете, тъй като те все пак носят отговорност за случилото се", заяви той.


Свищов. Отборът по тенис на маса към Университетски спортен клуб

Свищов. Отборът по тенис на маса към Университетски спортен клуб ...

......... След изиграни над 10 отборни мача в двата етапа, тежки и оспорвани срещи, тимът на Стопанска академия се класира на първо място и завоюва златното отличие. Женският отбор на УСК „Д. А. Ценов” бе в състав Елиз Караманлиева, Мейджан Бакалова, Виолета Ангелова и Филиз Михайлова – и четирите от Свищов.


Велико Търново. Велико Търново намери водещо място в испанската преса.

Велико Търново. Велико Търново намери водещо място в испанската преса. ...

......... за туристите и обликът му като най-посещавано място за културен туризъм, както и богатият културен календар. Изданието обръща внимание на църквите и манастирите в Старата столица и Арбанаси, както и на традиционната българска кулинария. El Pais е сред лидерите в испанската преса. Проучванията описват вестника като втория най-четен в страната.Община Велико Търново отчете изпълнението на инфраструктурния проект „Привлекателна и

Община Велико Търново отчете изпълнението на инфраструктурния проект „Привлекателна и ...

......... Архангел Михаил, емблематична за нашата история.“ – отбелза отец Славчо и отслужи благослов. Той  освети обновената градска среда за здраве и благополучие. Ето още снимки от обновената градска среда по проекта и заключителните събития: Панорамна площадка на ул. "Стефан Стамболов": На площад "Съединение": В района на Самоводската чаршия: Кв. "Чолаковци":


Община Велико Търново и Националния  военен университет „Васил Левски”организират тържественото

Община Велико Търново и Националния  военен университет „Васил Левски”организират тържественото ...

......... Откаран е най-напред в Търново, а после в София. Държи се твърдо и смело пред Извънредния съд, който го осъжда на смърт. Обесен е край София на 18 февруари 1873  г. Делото на Васил Левски полага основите на Априлското въстание и на Освобождението на България. Демократичните му идеи са идеал, недостигнат до днес.


Велико Търново. 38 улици и площади в старата част на

Велико Търново. 38 улици и площади в старата част на ...

......... също кътове за отдих, монтирани са осветление и видеонаблюдение. Общият размер на цялата инвестиция по проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“ надхвърля 11 милиона лева изцяло безвъзмездна финансова помощ. С дейностите се постига надграждане на вече реализирани проекти, спечелили европейско финансиране в предния програмен период.


Велико Търново. Над 1300 души аплодираха Имперския руски балет, с

Велико Търново. Над 1300 души аплодираха Имперския руски балет, с ...

......... за първи път - симфоничен концерт. Своите спектакли на откритата сцена на крепостта "Царевец" ще представят оперите от Бургас, Варна и Русе, МДТ "Константин Киисимов" - Велико Търново. Програмата на фестивала продължава на 20 юли с постановката „Турандот” от Джакомо Пучини, която ще бъде представена от Държавна опера – Бургас.


В архитектурно-музейния резерват Никополис ад Иструм на 13 и 14

В архитектурно-музейния резерват Никополис ад Иструм на 13 и 14 ...

......... равнина, на 18 километра северно от Велико Търново, недалеч от пътя за Русе. Общата площ на резервата е 21,55 ха. Античният град е бил търговско и занаятчийско средище, важна крепост по пътя Одесос – Монтана. В околността му се развивали земеделието и животновъдството, и имало много богати села и имения.


Велико Търново. Кметът Даниел Панов откри античния фестивал „Нике –

Велико Търново. Кметът Даниел Панов откри античния фестивал „Нике – ...

......... пешеходни турове, игри с публиката, атрактивни занимания за деца. Посетителите, които са дошли със собствени антични костюми, ще бъдат отличени с награди. Фестивалът е организиран от Сдружение „Бъдеще за Никоп”, Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в Старата столица, Кметство – с. Никюп, Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” – София.


Велико Търново. Велопоход от Велико Търново до античния Никополис ад

Велико Търново. Велопоход от Велико Търново до античния Никополис ад ...

......... подали около 40 колоездачи. Всеки, който иска да се присъедини, трябва да има изправен велосипед, да си носи вода и сандвичи, както шапка срещу слънцето. В Никополис групата ще бъде посрещната от екскурзовод, който ще разведе участниците из римския град и ще им разкаже историята му напълно безплатно. Луиза ТРАНЧЕВА


„Дикси Джаз Фест“ събра във Велико Търново едни от най-добрите

„Дикси Джаз Фест“ събра във Велико Търново едни от най-добрите ...

......... албум в България, наречен “Made in Sofia”. Фънк-бандата  SoulBmoll, основана през 2014 г. от възпитаници на Софийското музикално училище ``Любомир Пипков``, ще закрие фестивала. От 11,00 часа утре предстои музикално дефиле по улиците на Велико Търново. Организатор на фестивала е фондация „Дикси Джаз Фест“ в партньорство с община Велико Търново.


Велико Търново. Приключи стажът на първата груба чуждестранни студенти, които

Велико Търново. Приключи стажът на първата груба чуждестранни студенти, които ...

......... Кирил и Методий“, като тази година студенти са общо 30 и са разпределени в две групи: през месец юли – 20 младежи и през месец август – 10 младежи. Днес приключи посещението на първата. Студентите ще получат сертификати от местната администрация и университета. В понеделник пристига и втората. Луиза ТРАНЧЕВА


Велико Търново. В града беше открито единадесетото издание на популярния

Велико Търново. В града беше открито единадесетото издание на популярния ...

......... от програмата на парада е и своеобразно музикално дефиле по улиците на Велико Търново. То ще се провежда във всеки от трите дни (11 - 13 юли) от 11.00 часа. Фестивалът е организиран от фондация „Дикси Джаз Фест“ и се провежда в партньорство и с подкрепата на Община Велико Търново.


Одобрен е проект на стойност 11,1 млн. лева по оперативна

Одобрен е проект на стойност 11,1 млн. лева по оперативна ...

......... транспортната система ще подобри чрез създаването на контролен център за организация на транспорта. Съвременната информационна система на центъра предвижда монтирането на дигитални табла по натоварените автобусни спирки и на паркингите. Полезен ефект от тях ще бъде облекчаването на работата на синята зона и на останалите обекти за спиране и престой.


Велико Търново. В началото на настоящата седмица стартира курс за

Велико Търново. В началото на настоящата седмица стартира курс за ...

......... от резидентен тип, предоставяна от Община Велико Търново. Дванадесет от хората са от Велико Търново, а един курсист е от село Леденик. Професионалното обучение ще бъде проведено от Център за професионално обучение към „ИКоМс“ ЕООД, като за целта е ангажиран висококвалифициран преподавателски състав и е осигурена подходящо оборудвана материална база.


Велико Търново. Извършен е основен ремонт на първата от двете

Велико Търново. Извършен е основен ремонт на първата от двете ...

......... в близост сгради. От Община Велико Търново уточняват, че е използвана специална декинг настилка, оформени са и нови кътове за отдих. На финал са дейностите по втората панорамна площадка по същата отсечка. Реконструкцията е част от цялостното подобряване на облика на градската среда и инфраструктурата в Старо Търново. Луиза ТРАНЧЕВА


Шестима са пострадалите при катастрофата между лек автомобил и линейка

Шестима са пострадалите при катастрофата между лек автомобил и линейка ...

......... автомобил, другите четирима са били в линейката, която превозвала пациенти на хемодиализа. Двама от ранените от специализирания автомобил са болни, а другите двама са придружители, уточниха от търновската болница. Заради катастрофата пътят бе затворен за движение. Екипи на полицията пренасочваха автомобилите през село Шереметя. Установяват се причините за тежкия инцидент.


Свищов. Финансовият ресурс на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ е увеличен

Свищов. Финансовият ресурс на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ е увеличен ...

......... Последователните и целенасочени действия на общинското ръководство, ръководството на болничното заведение и подкрепата на национално ниво вече дават своите положителни резултати. Съгласно предварителен финансов отчет към 30 юни 2019 г. лечебното заведение е на печалба от 40 000 лева, спрямо 233 000 лева загуба за същия период на 2018 г.


Международна конференция на тема „Мобилна дигитализация“ се проведе днес в

Международна конференция на тема „Мобилна дигитализация“ се проведе днес в ...

......... как се извършва дигитализирането, как се обработва и съхранява придобитата информация, свързване с бази данни и представяне на цифровите материали. В проекта участват представители от различни организации като водещи световни центрове на книгата и най-големите и стари библиотеки в света, които се занимават със съхранение на редки и ценни издания.


Велико Търново. Голям е интересът към бъдещата платформа за електронна

Велико Търново. Голям е интересът към бъдещата платформа за електронна ...

......... целевите групи – търговци и занаятчии от трансграничния регион. Взаимодействието между традиционни форми на промоция, маркетинг и иновативни решения, цели насърчаване на предприемачеството, даване на нова насока в развитие и повишаване ефективността на малкия и среден регионален бизнес. Проектът дава повече възможности за самостоятелна заетост, трудова мобилност и надомна работа.


Велико Търново. 110 участника от 36 държави на 4 континента

Велико Търново. 110 участника от 36 държави на 4 континента ...

......... има и прояви, посветени на литературата, на нациите, на национална кухня и родни гозби и занаяти. Официалното откриване ще е на 15 юли от 10.30 часа в Аулата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Специален гост ще е вицепрезидентът Илияна Йотова. Семинарът ще продължи до 4 август. Луиза ТРАНЧЕВА


Свищов. Двама състезатели на СК “БОЛГ“ – Свищов се представиха

Свищов. Двама състезатели на СК “БОЛГ“ – Свищов се представиха ...

......... ресорния зам.-кмет Борислав Замфиров двамата състезатели и техния треньор посетиха сградата на община Свищов, където заместник-кметът ги поздрави за отличното представяне и им връчи индивидуални грамоти. Те от своя страна подариха на него и кмета на Свищов Генчо Генчев тениски на клуба и показаха спечелените награди от престижното кикбокс първенство.


На 13 юли 2019 г. (събота) от 10.00 часа пред

На 13 юли 2019 г. (събота) от 10.00 часа пред ...

......... и обещават среща с традициите и весело настроение.   Село Блъсковци се намира на 8 км северно от град Елена, в Еленския дял на Стара планина. То е средищен център на много малки махали в будния Еленски край, пазител на традициите и българския дух, и известен с гостоприемството на балканджиите.


Свищов. Най-нетърпеливите новоприети студенти в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”

Свищов. Най-нетърпеливите новоприети студенти в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” ...

......... успешно положен кандидатстудентски изпит в друго висше училище или с оценка от национални и международни олимпиади. Резултатите от всяко класиране се обявяват в интернет страницата на Стопанска академия тук, където се публикува и актуална информация за възможностите за кандидатстване, специалности и форми на обучение, такси, срокове, необходими документи и др.


Велико Търново. Одобрен е проектът на Община Велико Търново за

Велико Търново. Одобрен е проектът на Община Велико Търново за ...

......... транспортната организация. Информационна система ще бъде внедрена и за паркингите – тя също ще бъде управлявана от контролния център. Така ще бъде облекчена както работата на синята зона, така и на останалите обекти за спиране и престой. За оптимизиране на трафика във Велико Търново ще бъдат модернизирани четири светофарни уредби.


Велико Търново. Започна строителството на новия тренировъчен терен за футбол

Велико Търново. Започна строителството на новия тренировъчен терен за футбол ...

......... метра, ще бъде монтирана ограда от плетена мрежа с височина от 6 метра, ще има и обходна алея. За изграждането му правителството отпусна 700 000 лева. Спортният обект ще подобри условията за подготовка както на близо 300 таланти от школата на ФК „Етър“, така и на учениците от Спортното училище.


Велико Търново. Разкрити са две оранжерии за отглеждане на канабис,

Велико Търново. Разкрити са две оранжерии за отглеждане на канабис, ...

......... 200 саксии със засети растения, с тегло на листната маса 35 кг и 1300 грама изсушени глави тревиста маса. Обитателят на имотите е задържан с полицейска мярка до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство, а работата по документирането му продължава под ръководството на Районна прокуратура - В. Търново.


Велико Търново. Две иновативни къщи, в които ще бъдат предлагани

Велико Търново. Две иновативни къщи, в които ще бъдат предлагани ...

......... на човешките ресурси” 2014-2020. Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет. В откриването участваха заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, директорите на дирекции „Проекти и програми“ и „Социални дейности и здравеопазване“ – Мариела Цонева и Росица Димитрова, представители на фирмата изпълнител на строителните дейности. Водосвет отслужи отец Петър.


Велико Търново. Хранителните алергии са едни от най-често срещаните през

Велико Търново. Хранителните алергии са едни от най-често срещаните през ...

......... основният начин за превенция е и при най-малко съмнение да се направи консултация с лекар и съответните тестове. „Не рядко алергиите се влошават от употребата на цигари. Така, че всички хора трябва да знаят, че цигарите са рисков фактор за утежняване на алергиите“, посочи още управителят на болницата. Луиза ТРАНЧЕВА


Производители и творци от Румъния и България представиха свои стоки,

Производители и творци от Румъния и България представиха свои стоки, ...

......... по отношение на заетостта и мобилността на работната сила. Проектът е с продължителност 18 месеца и се изпълнява от 08.06.2017 г. Общата стойност на инвестициите е  656 426.06 евро, от които 360 657.97 евро за водещия партньор община Велико Търново. Повече за проекта можете да научите на уеб-адрес: https://fairdeal.bg/ Ето още снимки от базара:


Велико Търново. С венци и цветя в знак на признателност

Велико Търново. С венци и цветя в знак на признателност ...

......... историческото събитие. В 20.30 часа на сцената на „Арт лято“ започва концерт на група „Блато – злато“ – българска фолклорна формация от САЩ. Ще бъде излъчен и аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Програмата започва в 21.45 часа и може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.


Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети големия

Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети големия ...

......... зала на комплекс „Рая Гардън“. Поканени за участие за всички гости, медии и желаещи да присъстват. И в утрешния ден базарът ще работи от 10.00 до 20.00 ч. Създаването на иновативната маркетинг система е финансирана по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020, по приоритетна ос 4 – „Квалифициращ и приобщаващ регион“.


Велико Търново. Голям базар за занаятчии ще се състои в

Велико Търново. Голям базар за занаятчии ще се състои в ...

......... 9.00 часа в конферентната зала на хотел „Рая Гардън“ в комплекс „Света гора“. Поканени за участие и присъствие са всички гости, медии и желаещи да присъстват. Създаването на иновативната маркетинг система е финансирана по Програма Interreg V-A Румъния – България 2014-2020, по приоритетна ос 4 – „Квалифициращ и приобщаващ регион“.


Талантливи деца от Павликени изнесоха празнична програма по случай 10

Талантливи деца от Павликени изнесоха празнична програма по случай 10 ...

......... е  оценен достойно от цялото общество и е резултат от успешното сътрудничество между местната власт и държавата", отбеляза проф. Попова.  Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов също поздрави екипа на центъра и приветстваха децата. Екипът на Ути Бъчваров изненада децата с вкусна гозба, приготвена на открито в огромен тиган.


Националната селска мрежа организира информационен семинар на тема „Възможности за

Националната селска мрежа организира информационен семинар на тема „Възможности за ...

......... – автобус или влак.  В случай, че няма подходящ транспорт за деня на събитието, ще бъдат покрити и разходите за една нощувка. Желаещите да се включат в семинара следва да потвърдят участието си, като се свържат с Рая Лечева на тел.: 0887 513 431 или по електронната поща на адрес: [email protected]


Велико Търново. Общината предприе незабавни мерки срещу задържането на дъждовна

Велико Търново. Общината предприе незабавни мерки срещу задържането на дъждовна ...

......... естественият релеф чрез стъпалата, водещи към поликлиниката. Ще бъде повдигната и пешеходната пътека до Студентски стол, за да бъде насочвана друга част от водата при обилни валежи към шахтите по ул. „Бачо Киро“. Водят се разговори с ръководството на ВиК „Йовковци“ за изграждане на нови водосъбирателни тела в този район.


След бурята от преди ден горнооряховската болница остана 12 часа

След бурята от преди ден горнооряховската болница остана 12 часа ...

......... часа. “За щастие нямаме никакви инциденти, няма пострадали пациенти от аварията, но нямам обяснение защо аварийните екипи на енергийното дружество приоритетно отстраняваха щети от училищата през лятната ваканция”, коментира възмутен д-р Иванов. В Спешното отделение на железничарския град лекарите също са работили на свещи, за щастие е нямало тежки случаи.


Свищов. Възпитаникът на Стопанската академия – Деан Белев, завършил специалност

Свищов. Възпитаникът на Стопанската академия – Деан Белев, завършил специалност ...

......... от съдържанието в света. - Какво бихте посъветвал днешните студенти от специалност „Бизнес информатика“ в Стопанска академия? - Да бъдат себе си. Да си поставят нови и нови цели след всяка изпълнена мечта. Да бъдат проактивни. Всичко, което правят – и в личен, и в професионален план, да създава добро.


Недоволство сред собственици на магазини и търговски помещения в централната

Недоволство сред собственици на магазини и търговски помещения в централната ...

......... Той увери, че канализацията е чиста, но ще се търси друго решение. Засега се прави корекция на нивото на тротоара, за да може водата да се оттича. Освен това ще има мерки, за да се улови водата и по-нагоре по улицата. Отговорните лица признаха, че дебитът на шахтите е малък.


Община Велико Търново, Националният военен университет „Васил Левски”, Великотърновската Света

Община Велико Търново, Националният военен университет „Васил Левски”, Великотърновската Света ...

......... Стара планина – Стара Загора – Одрин, след успешното преминаване на река Дунав при Свищов. Използвайки стратегическата изненада, той влиза в битка с Търновския османски гарнизон при подстъпите към Търново. Османските части, наброяващи около 4000 войници губят битката и отстъпват към Омуртаг. Генерал Йосиф Гурко продължава настъплението и освобождава града.


Велико Търново. Интернет платформа позволява на младежи от България и

Велико Търново. Интернет платформа позволява на младежи от България и ...

......... заявиха, че са получили автобиографии и са наели за стаж или лятна работа ученици, които са кандидатствали по нашата платформа“, посочи още Андрей Стоян. Проектът ще има устойчивост и се предвижда в следващите пет години платформата да се развива активно и да помага на все повече млади хора. Луиза ТРАНЧЕВА


Мъж от Велико Търново получи шест акта за неправилно паркиране

Мъж от Велико Търново получи шест акта за неправилно паркиране ...

......... е направено, служба регистрации също не са го направили. И след това подадох жалба в прокуратурата!" Два месеца след като подал жалба до прокуратурата, Райков все още няма развитие по казуса. От Пътна полиция – Велико Търново заявиха, при тях няма подадена жалба по случая и предстои да извършат проверка.


С изпълнението на проекта

С изпълнението на проекта "Подобряване на бизнес средата в Западната ...

......... Целта на общината е да постигне една модерна промишлена зона, като подобри свързаната с бизнеса и предприемачеството техническа инфраструктура, извърши почистване и рекултивация на терените, внедри озеленителни и ландшафни решения, които да позволят на нейната територия да бъдат разположени леки, асемблирани и преработващи индустрии и бази, логистични и търговски центрове.


Велико Търново. Над 3000 души работят в момента в Западната

Велико Търново. Над 3000 души работят в момента в Западната ...

......... за разрастване на зоната към селото, мога категорично да заявя, че вървим в правилна посока“, посочи още проф. Камарашев. Той допълни, че Община Велико Търново се надява с приключването на проекта да се засили икономическият интерес към инвестиции в района на целия град, а не само на запад. Луиза ТРАНЧЕВА


Велико Търново. Празник на хляба под надслов „Никой не е

Велико Търново. Празник на хляба под надслов „Никой не е ...

......... певческа група „Г. Измерлиев” към пенсионерски клуб „Елена Грънчарова” - Г. Оряховица, група за стари градски песни към Клуб на пенсионера и инвалида „Надежда” - с. Ресен, Стоян Груев от с. Ресен По време на празника всеки ще може да опита вкусните ресенски мекици и вареното сладко жито за здраве.


Велико Търново. Приключи проектът за обновяване на Западната индустриална зона

Велико Търново. Приключи проектът за обновяване на Западната индустриална зона ...

......... с отводняването на района, като са монтирани нови шахти. Според него това ще предотврати и критични ситуации при интензивни валежи и в района на п.в. „Качица“. Фирмата изпълнител увери, че е помислено и за безопасността на движение в района, като пътното устройство е съобразено с очаквания интензивен трафик. Луиза ТРАНЧЕВА


Велико Търново. „Светият път“ на България започна от Велико Търново.

Велико Търново. „Светият път“ на България започна от Велико Търново. ...

......... че в продължение на 30 дни поклонниците ще изминат 570 километра. По думите му, в различните етапи и събития общият брой на участниците ще достигне 1500. Група от около 20 души ще извърви целия маршрут до Рилския манастир. Поклонниците носят икона, хоругва и плащеница с образа на св. Иван Рилски.


От 1-ви до 26-ти юли 2019 г. Великотърновският общински съвет

От 1-ви до 26-ти юли 2019 г. Великотърновският общински съвет ...

......... 69, ал. 2 от ЗСВ (по образец). Образци на документи за заявяване на участие в процедурата за определяне на съдебени заседатели към Окръжен съд – Велико Търново можете да намерите в уеб-сайта на община Велико Търново, на страницата на Великотърновския общински съвет, в „Съобщение за откриване на процедура за съдебни заседатели“.


Велико Търново. Започва процедура за определяне на съдебни заседатели за

Велико Търново. Започва процедура за определяне на съдебни заседатели за ...

......... на Община Велико Търново, кабинет 311. Заявленията ще бъдат приемани всеки работен ден от 8.30 до 17.00 ч. Правилата за провеждане на процедурата, както и необходимите документи са достъпни на интернет страницата на Община Велико Търново – www.veliko-tarnovo.bg, раздел „Общински съвет“, подраздел „Съобщение за откриване на процедура за съдебни заседатели“.


Велико Търново. Царевец се върна във времето на Средновековието. До

Велико Търново. Царевец се върна във времето на Средновековието. До ...

......... фестивал в България е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция” – Регионален клон Велико Търново. Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития до 21.30 часа.


Велико Търново. Над 4 милиарда лева подобряват облика на българските

Велико Търново. Над 4 милиарда лева подобряват облика на българските ...

......... 4 години държавните трансфери към общините са увеличени с близо 1 млрд. лв. Необходимо е увеличаване на средствата за поддържане на четвъртокласната пътна мрежа, както и за дофинансиране на делегирани дейности за сметка на местните. Общините ще разчитат занапред държавата да създаде условия за разширяване на собствената им приходна база.


Свищов. Работи се по обновяване, почистване и озеленяване на парка

Свищов. Работи се по обновяване, почистване и озеленяване на парка ...

......... по залесяване с дървета и храсти. Доброволци се включиха в изкопаване на дупки, торене, засаждане и поливане. През следващия месец предстоят и купуване и монтиране на беседка, пейки и кошчета за отпадъци, комбинирано детско съоръжение и засаждане на останалите дървета и храсти. Продължителността на проекта е 6 месеца. Луиза ТРАНЧЕВА


Велико Търново. Войнска и манастирска кухня, отбрани аристократични блюда и

Велико Търново. Войнска и манастирска кухня, отбрани аристократични блюда и ...

......... 9.00-14.00 Демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък 10.00 Бойна демонстрация „Битка за кулата“ - Малката порта на крепостта 11.00 „Справедливо възмездие“ /втора част/ - бойна демонстрация в района на Двореца 11.30 Урок по средновековни танци със „Spiritual Seasons“ 15.00 Обявяване на победителите в турнирите, закриване на фестивала


Варна. Повече от 4 часа деца и възрастни от Варна

Варна. Повече от 4 часа деца и възрастни от Варна ...

......... получат информационни карти за 20 вида билки, които се срещат по Северното Черноморие, както и пресни билки, които да изсушат у дома. В „Училището за билки“ бяха приготвени и етикирани стъкленици със сушени билки, с които ще бъде обогатена експозицията на аптеката в Музея по история на медицината във Варна.


Велико Търново. От 26 юни ще бъде затворен пътят край

Велико Търново. От 26 юни ще бъде затворен пътят край ...

......... линия №5. Временна крайна спирка на автобусите ще бъде обособена край каменния мост, а към центъра на града и кв. „Колю Фичето“ те ще се връщат през кв. „Света гора“, ул. „Магистрална“, Южния пътен възел и ул. „Христо Ботев“. Временната организация ще е в сила до приключване на строителните работи.


Авария е спряла фериботната връзка между България и Румъния при

Авария е спряла фериботната връзка между България и Румъния при ...

......... фериботната връзка между България и Румъния при Свищов. Това не позволява превоз на тежки камиони. Според съобщение на МВР, фериботната платформа "Ваду Ой" е с проблем с двигателя и заради това в момента не може да тръгне от румънска територия.  Товарните автомобили се пренасочват към ГКПП Никопол и ГКПП Русе.


Велико Търново. Велико Търново ще даде начало на национална дискусия,

Велико Търново. Велико Търново ще даде начало на национална дискусия, ...

......... външните работи Георг Георгиев. Основните теми по време на срещата ще са свързани с историята и мисията на институцията, ключовите моменти и постиженията на членството на България в НАТО и Европейския съюз, перспективите пред младежите от Велико Търново и региона за професионално развитие в системата на Външно министерство и др.