Велико Търново. 108 нови дръвчета от видовете бреза, бряст и

Велико Търново. 108 нови дръвчета от видовете бреза, бряст и ...

......... за природните местности край града. Благодаря и на доброволците от нашия град, които дават пример със своята гражданска съвест”, коментира кметът Панов. Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините в България, изказа признателност към организаторите на кампанията и към всички общини, включили се с различни инициативи.


Велико Търново. Изложба с конкурсен характер представя 105 творби на

Велико Търново. Изложба с конкурсен характер представя 105 творби на ...

......... са Борис Желев, Галина Цветкова, Мартина Караиванова, Владимир Аврамов, Валентина Лапчева, Константин Райчев, Росен Дончев, Милен Джановски и Мариета Конова – в категория „Живопис“. Нина Нишовска, Георги Радулов, Мартин Митев ще се представят в категория „Скулптура“, а Николина Джановска, Цветелина Максимова, Деница Янева и Илия Банков – в категория „Графика“.


Велико Търново. Развитата мрежа от социални услуги във Велико Търново

Велико Търново. Развитата мрежа от социални услуги във Велико Търново ...

......... от проект “FAMILY CARE: development of family-oriented, community based social services for vulnerable families with children in Kyrgyzstan”, финансиран от Европейската комисия. Делегацията ще посети Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга“ и Център за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания I в гр. Велико Търново.


Казанлък. Информационни табла, свързани с местната история, бяха поставени на

Казанлък. Информационни табла, свързани с местната история, бяха поставени на ...

......... бойните действия, хроники на войните, кратка история на село Ясеново, карта и описание на маркираните планински пътеки. На таблата могат да бъдат прочетени вечните стихотворения и песни на България. Изложено е и специално табло за историята на местното читалище „Алеко Константинов”, което отбелязва 100–годишен юбилей през 2019 година. Славяна ГАЙДАРОВА


Велико Търново. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и Община

Велико Търново. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и Община ...

......... областта. „Община Велико Търново и екипът на кмета инж. Панов за пореден път показват своя ангажимент към насърчаване на образователните и културните дейности в града. Успоредно с инвестициите в модернизиране на училищата и детските градини, това е последователна и отговорна политика за по-добро образование в региона.“ Това допълни българският евродепутат.


Велико Търново. Реставриран е паметникът

Велико Търново. Реставриран е паметникът "Майка България", съобщиха от пресцентъра ...

......... положени венци и цветя в знак на признателност към българските герои. Паметникът „Майка България“ е открит на 6 май 1935 година и посветен на загиналите във войните за освобождение и национално обединение. Ремонтът бе възложен от Община Велико Търново и е финансиран със средства от републиканския и от общинския бюджет.В празничния ден на Съединението на Източна Румелия с Княжество

В празничния ден на Съединението на Източна Румелия с Княжество ...

......... и граждани. Бюстът на генерал Сава Муткуров е изработен от карарски мрамор от известния италиански скулптор Винченцо Йераче, любимец на тогавашния папа Лъв XIII. Авторът става известен благодарение на скулптора Денислав Сираков, открил надпис по време на реставрацията. Бюстът на генерал Муткуров е поставен на пиадестал в парк „Марно поле“.


Велико Търново. Изграждането на новия тренировъчен терен за футбол, който

Велико Търново. Изграждането на новия тренировъчен терен за футбол, който ...

......... – 105/68 метра. Предстои монтиране на ограда от плетена мрежа с височина от 6 метра, ще има и обходна алея. За изграждането на новата придобивка за над 300 млади футболни таланти на Велико Търново правителството отпусна 700 000 лева. Теренът ще е един от най-добрите като условия в цяла България.


Велико Търново. Приключва преасфалтирането на улиците „Иван Вазов“ и „Велчо

Велико Търново. Приключва преасфалтирането на улиците „Иван Вазов“ и „Велчо ...

......... Търново от местната администрация. Довършителните работи, включително повдигането на капаците на шахтите, ще приключат днес. Още преди края на работния ден се планира възстановяване движението по цялото трасето от площад „Велчова завера“, през площад „Цар Асен I“ и улица „Св. Климент Охридски“ до каменния мост в кв. „Асенов“. Луиза ТРАНЧЕВА


София. Паметник на генерал Сава Муткуров бе открит в града

София. Паметник на генерал Сава Муткуров бе открит в града ...

......... Генерал Муткуров е регент и военен министър в правителството на Стефан Стамболов. Той получава три ордена за изключителни заслуги – “За храброст” – първа степен и четвърта степен, “Свети Александър” - първа степен без мечове и втора степенс мечове, “За заслуга” – сребърен. Монументът бе осветен от великотърновския митрополит Григорий.


Велико Търново. Велико Търново тържествено отбеляза навършването на 134 години

Велико Търново. Велико Търново тържествено отбеляза навършването на 134 години ...

......... Пред паметника „Майка България“ жители и гости на града, също депутати, общински съветници, представители на двата университета, на организации и сдружения поднесоха венци и цветя в знак на признателност към българските герои. Честването завършва в 21,30 ч. тази вечер с прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.Велико Търново. Трети фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна

Велико Търново. Трети фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна ...

......... м. „Върбовски ливади”. Изработката на сувенирите е дело на Анна Спасова, майстор-керамик от сдружението ДУКС Антика. Фестивалът ще се проведе на 7 септември. Входът е свободен. В 10.00 часа е откриването на, а организаторите са осигурили безплатен автобусен транспорт от Община Павликени в 9.45 часа и връщане в 16.30 часа.


На 6 септември 2019 год. Велико Търново ще отбележи 134

На 6 септември 2019 год. Велико Търново ще отбележи 134 ...

......... с думите ”капитаните победиха генералите“. Успехът във войната е основна предпоставка за международното признание на Съединението на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) и подписването на Българо-турската спогодба през 1886 г. ... Денят на Съединението е обявен за официален празник на България с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г


Велико Търново. Музиканти от испанската група „Ла Туна“ гостуваха в

Велико Търново. Музиканти от испанската група „Ла Туна“ гостуваха в ...

......... Търново още тази вечер. Дефилето тръгва в 19.30 от паметник „Майка България“, а музикалната проява започва в 20.00 часа. Концертът днес се провежда с подкрепата на Община Велико Търново, а цялото турне е подкрепено от Министерството на Културата на Република България и посолството на Кралство Испания в София. Луиза ТРАНЧЕВА


Кметът Даниел Панов участва в детски празник в село Балван

Кметът Даниел Панов участва в детски празник в село Балван ...

......... Машов, изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова и др., на държавни институции и сдружения. Партньорите в инициативата дадоха висока оценка на община Велико Търново и кмета Даниел Панов за организацията. Лятната полицейска академия получи признание като добра практика, която може да бъде използвана в цялата страна.


Велико Търново. Приключиха дейностите по подмяна на тротоарни настилки в

Велико Търново. Приключиха дейностите по подмяна на тротоарни настилки в ...

......... и декоративни дръвчета, нови пейки и кошчета. Ремонтите са извършени със средства от бюджета на Кметството. Строителните работи са направени съвместно от наши работници и външни изпълнители. Тенденцията е след реновиране на централната градска част, поетапно да продължи подмяната и оформянето на пешеходните участъци и по вътрешните улици на града.Усилията на кмета Даниел Панов за обновяване на спортната база

Усилията на кмета Даниел Панов за обновяване на спортната база ...

......... на Търново, три пъти председател на Народното събрание и министър на просвещението, основоположник на спортното образование в България – това е Георги Живков. Гордейте се, че Вашето училище носи неговото име“, изтъкна още Даниел Панов. По време на церемонията, директорът на Спортното училище Снежина Михова връчи грамоти за постигнати успехи.


Велико Търново. Стотици почитатели на рок музиката се събраха в

Велико Търново. Стотици почитатели на рок музиката се събраха в ...

......... още повече спечелиха свищовската публика. Музикантите бяха категорични, че сцената на римския град Нове е изключително подходяща и отговаря на всички изисквания за такъв тип концерти. Организаторите от Община Свищов обясниха, че имат идея Феста да стане традиционен и ежегодно да събират многобройните почитатели на рок музиката от цялата страна.


Специалната награда на кмета на Велико Търново Даниел Панов за

Специалната награда на кмета на Велико Търново Даниел Панов за ...

......... на вътрешните работи Младен Маринов. Гостите от Бела Паланка, Сърбия, взеха участие както в кулинарните изяви, така и в музикалната програма. Фолклорни изпълнения съпътстваха целия празник. Празникът на баницата се организира за четвърта поредна година от община Велико Търново, кметство Балван, читалище „Нива – 1898“ и клуб на пенсионера „Здравец“.


Велико Търново. Общините да засилят контрола върху старите сметище разпореди

Велико Търново. Общините да засилят контрола върху старите сметище разпореди ...

......... както и за текущото им състояние. Контролират се и общините, чиито депа имат извършена техническа и биологична рекултивация – Севлиево, Сухиндол, Стражица, Златарица и Габрово, като и депата на Дряново и Свищов, които са в процес на рекултивация, относно изпълнение на техния собствен план за контрол и мониторинг. Луиза ТРАНЧЕВА


Велико Търново. С модернизирана база и свой патрон Спортното училище

Велико Търново. С модернизирана база и свой патрон Спортното училище ...

......... успехи връчи директорът Снежина Михова. Сградата на Спортно училище „Георги Живков“ и Средно училище „Георги Раковски“ бе основно ремонтирана по европейския проект на Община Велико Търново за модернизация на образователната инфраструктура. Реновирани са класни стаи, вътрешни помещения, столовата, спортният център с физкултурните салони и съблекални, басейнът, инсталациите, разширено е общежитието.


Свлачището в подножието на крепостта Царевец е укрепено с помоща

Свлачището в подножието на крепостта Царевец е укрепено с помоща ...

......... забити на голяма дълбочина.  Укрепени са и съседни части на участъка на свличането по дължината улицата. В ход е преасфалтирането на улица „Св. Климент Охридски”. Изграден е нов пешеходен тротоар. Участъкът ще бъде затворен за движение до 4 септември (сряда) включително заради преасфалтирането на улиците „Иван Вазов” и „Велчо Джамджията”.


Велико Търново. Приключи укрепването на свлачището в подножието на крепостта

Велико Търново. Приключи укрепването на свлачището в подножието на крепостта ...

......... остане затворен за движение заради започващото в понеделник преасфалтиране на улиците „Иван Вазов” и „Велчо Джамджията”. По тези две отсечки строителните работи ще завършат до 4 септември (включително). Финансирането за решаването на проблема със свлачището бе осигурено от правителството след разговори на кмета Даниел Панов с представители на изпълнителната власт.


Велико Търново. Общинският празник на баницата, който се провежда за

Велико Търново. Общинският празник на баницата, който се провежда за ...

......... Специалната награда на кмета на Велико Търново Даниел Панов бе за Кристиана Иванова – макар и ученичка, тя доказа, че е изучила тайните на българската баница, предавани през поколенията. Празникът на баницата е организиран от Община Велико Търново, Кметство Балван, Читалище „Нива – 1898“ и местния Клуб на пенсионера „Здравец“.


Свищов. Общината организира рок фест в римския лагер Нове. Събитието

Свищов. Общината организира рок фест в римския лагер Нове. Събитието ...

......... популярният Звезди Керемидчиев“, каза още Маринов. Той коментира, че очаква голям интерес от страна на публиката, тъй като запитванията вече „валят“. Първият концерт ще започне в 19.30 часа на 31 август. Римският лагер Нове ще е отворен за посетители още в 18.00 часа. Входът за проявата е свободен. Луиза ТРАНЧЕВА


През настоящия строителен сезон ще бъдат реализирани пътно-строителни и ремонтни

През настоящия строителен сезон ще бъдат реализирани пътно-строителни и ремонтни ...

......... участък от ул. „Свети Климент Охридски“ в района на свлачището край манастира „Великата лавра“. За укрепителните дейности е приложена пилотна система с над 140 стоманено-бетонни елемента. Асфалтирането е последния етап от възстановяването на засегнатата част от улицата. Движението ще бъде възстановено след преасфалтирането на улиците „Велчо Джамджията“ и „Иван Вазов“.


Велико Търново. Основни трафик улици във Велико Търново, водещи към

Велико Търново. Основни трафик улици във Велико Търново, водещи към ...

......... ул. „Свети Климент Охридски“. Извършва се изпълнение на пилотна система с над 140 стоманено-бетонни елемента. Този уикенд (31 август и 1 септември) е планиран последният етап, включващ полагане на нова асфалтова настилка по укрепената част от улицата. Движението ще бъде възстановено след преасфалтирането на улиците „Велчо Джамджията“ и „Иван Вазов“.


С помоща на Националния доверителен екофонд община Велико Търново прилага

С помоща на Националния доверителен екофонд община Велико Търново прилага ...

......... от кмета Даниел Панов извършва проверка на всички учебни институции относно готовността им за първия учебен ден. Установено е, че обновяването на сградата на Спортното училище и СУ „Георги С. Раковски“ приключва. Възстановен е и вътрешният плувен басейн, неработещ от десетилетия. Оставащите довършителни работи няма да повлияят на учебния процес.


Велико Търново. Най-голямото училище във Велико Търново – СУ „Емилиян

Велико Търново. Най-голямото училище във Велико Търново – СУ „Емилиян ...

......... След десетилетия прекъсване там е възстановен вътрешният плувен басейн. Тази сутрин комисията обходи също ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Обект на проверката е състоянието на пешеходните пътеки и наличието на съответните пътни знаци. Всички констатирани от комисията въпроси ще бъдат решени до началото на новата учебна година.


Велико Търново. Най-ярките, най-известните и у нас, и Европа, но

Велико Търново. Най-ярките, най-известните и у нас, и Европа, но ...

......... „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация. Билети за спектаклите от фестивалната програма се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.


В седмицата от 26 август до 1 септември 2019 година

В седмицата от 26 август до 1 септември 2019 година ...

......... кино под звездите“: „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“ Място: Летен театър, парк „Марно поле“ 21,00 ч. Проект „Арт лято“ представя: Концерт на Overground Brass Band Място: Сцена „Арт лято“ 1.09.2019 г., неделя 20,15 ч. „Лятно кино под звездите“: „Angry Birds – Филмът 2“ Място: Летен театър, парк „Марно поле“


Горна Оряховица. 40-годишен мъж, подал нереален сигнал за грабеж, установиха

Горна Оряховица. 40-годишен мъж, подал нереален сигнал за грабеж, установиха ...

......... подаден сигнал от 40-годишния мъж, че в Горна Оряховица двама други мъже на 17 и 19 години са му отнели златен ланец. Тримата са установени и доведени в Районното управление в железничарския град, като след като са дали обяснения, се оказва, че имат личен конфликт, свързан със семейните им отношения


Кметът на Велико Търново Даниел Панов съобщи чрез своята фейсбук

Кметът на Велико Търново Даниел Панов съобщи чрез своята фейсбук ...

......... влезли в състава на Учредителното събрание. По-късно, това събрание изработва и приема най-демократичната за времето си Търновска конституция. Инициативата е част от програмата за отбелязване на 140-годишнината от историческото  събитие с най-важно значение за българската държавност след Освобождението, а именно провеждането на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.  


Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП) е снабдило с дърва за огрев

Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП) е снабдило с дърва за огрев ...

......... са 373 на брой, а ловните сдружения отчитат 482 броя претърсвания.В обхвата на Северноцентралното държавно предприятие са обозначени 23 инфектирани зони край огнища на африканска чума по свинете в областите Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. Към 20 август, само в област Габрово няма регистриран случаи на заболели диви свине.


Велико Търново. Почистена и реставрирана е паметната плоча на фасадата

Велико Търново. Почистена и реставрирана е паметната плоча на фасадата ...

......... сформират състава на Учредителното събрание, изработило и приело Търновската конституция. Възстановяването на паметната плоча е част от инициативите, свързани със 140-годишнината от бележития държавнически акт, случил се в Търново. Кулминацията на националните чествания по повод 140-годишнината от Търновската конституция бе именно в старопрестолния град през април тази пролет. Луиза ТРАНЧЕВА


Сухиндол. Тренировка за действия по време на бедствия се проведе

Сухиндол. Тренировка за действия по време на бедствия се проведе ...

......... да се прехвърли върху тях. По късно беше получен сигнал за паднал човек от борда на лодка в язовир „Александър Стамболийски“, вследствие на паднала мълния в района. Той беше спасен от екип водолази към РДПБЗН. Тренировката завърши с анализ на действията, които бяха обсъдени в заседателната зала на Община Сухиндол.


Велико Търново. Градът ще бъде част от еко-инициатива „Стара хартия

Велико Търново. Градът ще бъде част от еко-инициатива „Стара хартия ...

......... петте града ще бъдат използвани за нов тираж на двете специални издания на екологична тематика. За шестте години досега в инициативата са се включили над 37 500 деца. Те са предали за рециклиране 195.5 тона хартия и са получили 42 470 книжки. В резултат от изсичане са спасени 2548 дървета.


Бедствено положение е в сила в община Свищов. Властите там

Бедствено положение е в сила в община Свищов. Властите там ...

......... Плевен, Полски Тръмбеш и Горна Оряховица, предаде bTV. Пожарът е локализиран, но заради дълбочината на купчините с отпадъци от 20-30 метра на места, все още има тлеещи огнища. Бедственото положение е в сила до петък, 23 август. Какви са щрихите и въпросителните в ситуацията - припомнете си в този материал!


Граждани на Свищов сигнализираха, че градът отново е бил обгазен.

Граждани на Свищов сигнализираха, че градът отново е бил обгазен. ...

......... клетка на регионалното депо край Шереметя не е правилно изчислена и отпадъците са в по-големи количества (Велико Търново), защо отпадъците не отиват в регионалните депа (Елена, Свищов), а горят по стари сметища (Свищов – 2019 г., Горна Оряховица – 2009 г.), които отдавна е трябвало да бъдат рекултивирани и затревени?!


Велико Търново. С тържествена Света литургия започнаха проявите за отбелязване

Велико Търново. С тържествена Света литургия започнаха проявите за отбелязване ...

......... бе арена на турнир по ускорен шах. В 18,00 ч. в централния парк започват изпълненията на младите таланти от детско студио „Румина“. Кулминацията на тържествата е в 19,00 ч. на централния площад, където ще бъде отслужен водосвет. В 20,00 ч. започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл.


Велико Търново. Паметта на д-р Стефан Черкезов, патрон на областната

Велико Търново. Паметта на д-р Стефан Черкезов, патрон на областната ...

......... двора на областната болница. Последва минута мълчание, под звуците на сиренен вой от линейка. „Фокус“ припомня, че името на д-р Стефан Черкезов носят Многопрофилната болница за активно лечение във Велико Търново, улицата в село Виноград, на която се намира родната му къща, и здравната служба в населеното място. Луиза ТРАНЧЕВА


Свищов. Пожар гори в сметището на Свищов. Това съобщиха за

Свищов. Пожар гори в сметището на Свищов. Това съобщиха за ...

......... Търново. На място има три пожарни автомобила и девет водоноски, които не позволяват на пожара да се разпростре до намираща се наблизо гора. Няма вятър и най-вероятно пожарникарите ще успеят да го локализират в района на сметището. Пожарът е възникнал в следобедните часове и е обхванал цялото сметище. Теодора ПАТРОНОВА


Велико Търново. Над 200 души се включиха в подготовката и

Велико Търново. Над 200 души се включиха в подготовката и ...

......... след като стигнахме, отслужихме богослужение и върнахме плащеницата, въпреки, че вече бяхме намерили помощ, тязапали“, разказва още организаторът. Той уточни, че всички миряни, които са участвали в инициативата са определили като изключителна и заяви, че тя ще продължи и в следващите години, макар и не в такъв мащаб. Луиза ТРАНЧЕВА


София. Четвърто третиране срещу комари бе извършена във Велико Търново

София. Четвърто третиране срещу комари бе извършена във Велико Търново ...

......... договор между Община Велико Търново и фирмата изпълнител и са съобразени с метеорологичните условия. Поради променливото и влажно време, както и предвид обилните валежи в периода май-юли, популацията на комари се е увеличила драстично. Обработките ще продължат и през остатъка от летния сезон при сигнали за масова поява на комари.


Кметът на Велико Търново Даниел Панов проведе среща с жителите

Кметът на Велико Търново Даниел Панов проведе среща с жителите ...

......... крепост от V – VII век, изградена върху скалист хълм, заобиколен от река Янтра. По своето местоположение и непристъпните отвесни склонове на възвишението, крепостта наподобява Царевец. Населението на селото непрекъснато намалява – от 1 018 души през 1934 г. на 238 души през 1985 г. и 98 души през 2015 г.


Велико Търново. Няма нови сигнали за заразени с африканска чума

Велико Търново. Няма нови сигнали за заразени с африканска чума ...

......... че веднага след получаване от Министерство на земеделието, храните и горите на нови образци във връзка с изготвянето на списъците на стопаните, доброволно изпълнили мярката, същите да бъдат разпратени до общините, да бъдат свикани общински епизоотични комисии да са пристъпи към организацията по попълването на списъците и приложенията към тях.


Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети село

Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети село ...

......... проблеми с електрозахранването. Инж. Пенчо Минчев от „Енерго Про“ поясни, че за ограничаване на авариите се извършва монтаж на защити на съоръженията, а до 20 септември предстои и просветляване на растителността около тях. В края на срещата Даниел Панов поздрави доброволците, учредили обществен комитет за подкрепа на развитието на Ветринци.


Томичовият псалтир за първи път ще напусне Русия за три

Томичовият псалтир за първи път ще напусне Русия за три ...

......... нас през настоящата година. В момента се уточняват техническите подробности по организацията на изложението на ценната реликва между Българското министерство на културата и Министерството на културата на Руската федерация. Очаква се в най-скоро време Министерството на културата официално да обяви местата и графика за представянето на средновековния ръкопис у нас.


Велико Търново. Доброволци почистиха пространството около надгробния паметник на Венета

Велико Търново. Доброволци почистиха пространството около надгробния паметник на Венета ...

......... съобщават от Общината. „Фокус“ припомня, че същият добър пример Мартин и Георги дадоха и с почистването на паметника на Петко Р. Славейков и околното пространство около него. От местната администрация заявиха,че те, както и Регионалният исторически музей подкрепят всяка гражданска инициатива, насочена към опазване на нашето историческо минало. Луиза ТРАНЧЕВА


От 6 до 8 септември 2019 г. в духовната и

От 6 до 8 септември 2019 г. в духовната и ...

......... Събитието се оранизира от сдружение „А-ТЕАМ“ с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта чрез Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 а от Закона за хазарта, по проект с номер НПИМД-Н2-089/2019 г. „Национална кампания за превенция на агресията – Младежки фестивал „БЪЛГАРИЯ ОБИЧА МЛАДИТЕ“ #ЗаЕдно!“.


Във Велико Търново се проведе национална среща за състоянието и

Във Велико Търново се проведе национална среща за състоянието и ...

......... най-качествената си реколта в зърнопроизводството. „Ние ще се доближим до рекордната 2017 година, когато добивът беше над 6,5 млн. тона. Има райони със засушаване, но щетите от такива площи са минимални, под 1%, и не могат да окажат влиние върху общата картина. Няма данни за унищожена реколта“, посочи министърът на земеделието.


Във Велико Търново се проведе национална среща за състоянието и

Във Велико Търново се проведе национална среща за състоянието и ...

......... най-качествената си реколта в зърнопроизводството. „Ние ще се доближим до рекордната 2017 година, когато добивът беше над 6,5 млн. тона. Има райони със засушаване, но щетите от такива площи са минимални, под 1%, и не могат да окажат влиние върху общата картина. Няма данни за унищожена реколта“, посочи министърът на земеделието.


Велико Търново. 17 български и световни хитови заглавия са включени

Велико Търново. 17 български и световни хитови заглавия са включени ...

......... - от 2 лева за българските филми до 6 лева за най-горещите заглавия за сезона. Билетите могат да бъдат закупени както на касата на Летния театър, така и в „Кинополис Искра“. За да е по-пълно удоволствието от филмите, на място в Летния театър ще се предлагат пуканки и безалкохолни напитки.


Община Велико Търново инвестира 450 000 лева за ремонт и благоустрояване

Община Велико Търново инвестира 450 000 лева за ремонт и благоустрояване ...

......... като за трета поредна година достигат рекордния фонд от 450 000 лева, осигурени от общинския бюджет. Инициативата е добър пример за другите български общини относно провеждането и финансирането на местната благоустройствена политика в населените места извън общинския център. Средствата по програмата „Местни инициативи“  за този мандат възлизат на 1,7 милиона лева.


От 20 до 23 август 2019 г. в гр. Елена

От 20 до 23 август 2019 г. в гр. Елена ...

......... продукти и обща стратегия за валоризиране на културното и природно наследство и насърчаване за устойчивия туризъм, които да доведат до увеличаване на нощувките с цел туризъм в трансграничния регион (най-малко с 500 туристически нощувки). Продължителността на проекта е 36 месеца, с период на изпълнение от 13.09.2018 г. до 12.09.2021 г.


Велико Търново. В 30 от общо 36 села – кметства

Велико Търново. В 30 от общо 36 села – кметства ...

......... и за финансов механизъм за обезпечаването на ремонтите. Проектите са кметовете и кметските наместници, които набелязват приоритетни обекти и дейности. По инициатива на кмета на Старата столица Даниел Панов през последните четири години фондът на програмата е увеличен трайно, а осигурените за този период средства възлизат на 1,7 милиона лева.


Велико Търново. Еду Вико Секстет ще изнесат концерт „Тайна страст“

Велико Търново. Еду Вико Секстет ще изнесат концерт „Тайна страст“ ...

......... Виолета Баррио, Хуан Роман и други. Анхел Дорао (перкусии) работи и като музикален продуцент, натрупал е опит в областта на озвучаването, с тясна специалност фламенко. Като перкусонист е споделял сцената с артисти като Ла Тана (част от екипа на Пако Де Лусия), Мигел Толео, Хуан Абичуела Нието и много други.


Ветеринарните власти спряха проверките за неунищожени домашни прасета в община

Ветеринарните власти спряха проверките за неунищожени домашни прасета в община ...

......... Сливово, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев и поясни, че днес в изкопаването на ямите за загробване на прасетата се включва и армията: „Община Свищов с ресурса от техника, който има, не може да се справи по никакъв начин, и в днешния ден сме в координация с поделението в Белене“.


Община Велико Търново през настощата седмица до 11 август 2019

Община Велико Търново през настощата седмица до 11 август 2019 ...

......... вековете“: „Симон Боканегра“ – опера от Джузепе Верди, в изпълнение на Държавна опера – Варна Място: Крепост Царевец 23,30 ч. Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ Място: Площад „Цар Асен I” 11.08.2019 г., неделя 10,00 ч. Благотворителен базар в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми Място: Парк „Дружба“


До днес, 5 август 2019 г., всички свине в дворовете

До днес, 5 август 2019 г., всички свине в дворовете ...

......... е много добра. Експерти от администрацията всеки петък изпращат обработените данни, постъпващи от общини и кметства, за преброяването на прасетата, отглеждани тип „заден двор“. По думите на доц. Чавдар Филипов от факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет, мерките срещу африканската чума по свинете в областта са навременни и законосъобразни.


Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11

Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11 ...

......... да приключим“, съобщи за БНР кметът Генчо Генчев. Става ясно, че се отменят всички масови мероприятия в Свищовско, спира се продажбата на животни по пазарите, ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове за затягане на контрола по превоз на животни. По-рано Генчев увери, че домакинствата в общината са унищожили домашните си прасета.


Велико Търново. До края на месеца се очаква да приключат

Велико Търново. До края на месеца се очаква да приключат ...

......... за движение. Обходният маршрут за Арбанаси и Горна Оряховица е през с. Шереметя и с. Арбанаси. Въведени са и промени в движението на градските автобуси, като кв. „Асенов“ се обслужва от автобусна линия №5, а рано сутрин – и от автобус №110. Линия №50 пътува до площад „Цар Асен I”.


Мощите на свети Ефрем Нови, наречен светецът светкавица, пристигат в

Мощите на свети Ефрем Нови, наречен светецът светкавица, пристигат в ...

......... вярващите много бързо и помага при болести като рак, психични разстройства, сърдечни заболявания. Чудесата на свети Ефрем Нови не познават граници. Традиционно на 2 август в Сухиндол е голям празник с панаир и различни културни прояви, но тази година за първи път чудотворни мощи пристигат за големия ден на града.


Общинската организация на ПП „ГЕРБ“ във Велико Търново единодушно издигна

Общинската организация на ПП „ГЕРБ“ във Велико Търново единодушно издигна ...

......... Йосифов, учителят и фотограф Никифор Тодоров, юристите Красимира Дурчева и Хрисимира Витанова, зъболекарят Антон Дончев и др. Предложенията ще бъдат изпратени в централата на ПП ГЕРБ, където ще бъдат одобрени окончателните кандидатури за 13 кметове на населени места с пряк избор в община Велико Търново и листата от 37 общински съветници. 


София. Служители на Районно управление на МВР-Свищов са открили предмети

София. Служители на Районно управление на МВР-Свищов са открили предмети ...

......... първоначално датирани от римската и османската епохи. Последвали претърсвания на адресите на двамата мъже, където били открити още аналогични премети, иззети са и 9 бойни патрона. По случая е започнато досъдебно производство, в рамките на което, под наблюдението на прокуратурата, ще се установява и документира престъпната дейност на двамата задържани.


Във вторник зараза с африканска чума при пет от прасетата

Във вторник зараза с африканска чума при пет от прасетата ...

......... ще обявим и бедствено положение“, съобщи пред БГНЕС председателят на общинския съвет в Свищов д-р Кристиян Кирилов. До 5 август собствениците трябва да изколят домашните си прасета в 20-километровата зона около втория по големина свинекомплекс във Великотърновско - този в района на Лясковец, където вече е започнало избиването на животните.


Велико Търново. Филмов маратон „Лятно кино под звездите“ започва след

Велико Търново. Филмов маратон „Лятно кино под звездите“ започва след ...

......... Билетите ще могат да бъдат закупени на място, непосредствено преди всяка прожекция. За да е по-пълно удоволствието от филмите ще бъдат предлагат пуканки и безалкохолни напитки. „Филмите на открито са страхотна възможност за приятно и пълноценно прекарване на летните вечери. Очаквайте скоро афиша на „Лятно кино под звездите““, споделят организаторите.


Свищов. Африканската чума по свинете няма да ликвидира отрасъла в

Свищов. Африканската чума по свинете няма да ликвидира отрасъла в ...

......... се прекрати разпространението и в Южна България“, коментира още Лефтеров. Той бе първият собственик на свинекомплекс, който взе мерки срещу разпространението на заболяването африканска чума по свинете още през миналата година, като купи домашните прасета на хората от селото. Причините за заразата в свинекомплекса тепърва ще се установяват. Луиза ТРАНЧЕВА


След осем фестивални дни с музика, песни и танци на

След осем фестивални дни с музика, песни и танци на ...

......... Павлов представи екипът, благодарение на който се осъществи 22-то издание на международния фолклорен фестивал и благодари на Община Велико Търново за оказаната помощ.  От името на кмета Даниел Панов, поздравления към участниците, организаторите и публиката изказа г-жа Нелина Църова, директор на общинската дирекция "Култура, туризъм и международни дейности".    


След осем фестивални дни с музика, песни и танци на

След осем фестивални дни с музика, песни и танци на ...

......... Г-н Емил Павлов представи екипът, благодарение на който се осъществи 22-то издание на международния фолклорен фестивал и благодари на Община Велико Търново за оказаната помощ. От името на кмета Даниел Панов, поздравления към участниците, организаторите и публиката изказа г-жа Нелина Църова, директор на общинската дирекция "Култура, туризъм и международни дейности".