През четвъртата работна седмица, в която в България е обявено

През четвъртата работна седмица, в която в България е обявено ...

......... обявени събития. В четвъртък (9 април) ще излязат статистически данни за продажби в промишлеността, строителството и търговията през февруари 2020 г. В петък (10 април) НСИ ще публикува информация за местата за настаняване през февруари. От националната статистика ще научим каква е външната търговия на страната ни през февруари.  


Рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен

Рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен ...

......... негативна срещу това предложение, а то не е лошо предложение - това предложение е анонс на правителството и за съпричастност на бизнеса към този процес. Но мисля, че така ще бъде още по-справедливо“, каза Цонев. ДПС настоява и за промени в схемата за подпомагане на бизнеса през Българската банка за развитие.


За коректните платци, затруднени от кризата, породена от епидемията с

За коректните платци, затруднени от кризата, породена от епидемията с ...

......... на мнение, че по-бързо трябва да се задействат процедурите на Българската банка за развитие, по които банките ще сключват договори за заеми, които ще предоставят на клиентите си. Той предположи, че в държавната банка вече са почти готови с работещ модел за отпускане на безлихвените заеми от 1500 лева.  


Банките ще отговорят максимално бързо с единен проект на правила

Банките ще отговорят максимално бързо с единен проект на правила ...

......... и финансовото министерство обсъдиха мерки, с които да намалят последиците от неплащането на вноски по кредитите по време на извънредното положение. След като Европейският банков орган взе решение как законодателно да се постъпи по време на мораториума за отсрочване на кредити, сега тези мерки ще влязат и в българските закони.


Министерството на финансите засега се въздържа от предложението за намаляване

Министерството на финансите засега се въздържа от предложението за намаляване ...

......... от 1 април се увеличава с 375 лева и става 4248 лв.Лидерът на ГЕРБ влезе в задочна конфронтация с председателя на парламента Цвета Краянчева, която в телевизионно интервю поиска заплатите на депутатите да не се замразяват, а част от тях да се дарява. След коментара на Борисов Караянчева се извини.


Банките ще трябва да предложат на широк кръг от клиенти

Банките ще трябва да предложат на широк кръг от клиенти ...

......... дни критериите за „кредитна ваканция“Банките ни търсят решения за намаляването на негативите от извънредното положение1KBC Group придобива OTP Banka Slovensko6 страни от ЕС искат "централен надзор" за справяне с прането на пари в блока2 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!


Просрочените задължения на общините в България  към 31 декември 2019

Просрочените задължения на общините в България  към 31 декември 2019 ...

......... отчитат дял на приходите от общите постъпления, по-висок от средния за страната. Средният за страната дял на покритие на разходите за местни дейности с приходи се понижава до 78,02%, спрямо 82,38% през 2018 г., като 64 общини постигат резултат над средното за страната (при 57 в края на 2017 г.).  


„Инвестбанк“ АД изпълни предсрочно и изцяло заложените в Капиталовия план

„Инвестбанк“ АД изпълни предсрочно и изцяло заложените в Капиталовия план ...

......... Банката и усилената работа на целия екип за постигане на заложените финансови параметри. Изграденият допълнителен капиталов буфер в размер на 52,8 млн.евро и водената през последните години умерено консервативна политика по отношение управлението на рисковете, са стабилна основа за растеж и развитие на институцията, и изпълнение на стратегическите й  цели.


Българската народна банка (БНБ) ще задължи всички банки да въведат

Българската народна банка (БНБ) ще задължи всички банки да въведат ...

......... ни сектор навлиза в новата ситуация подсигурен за хоризонт от поне няколко месеца. Във времена, когато самото оцеляване на много други индустрии и бизнес сфери е поставено под въпрос, подготвеността на банките в България позволява да гледаме на тях като част от решението, а не от проблема“, коментира Димитър Радев.


Банките ще изиграят положителна роля в сегашната ситуация. Те са

Банките ще изиграят положителна роля в сегашната ситуация. Те са ...

......... на еврозоната“, посочи Левон Хампарцумян. По отношение на валутния борд той коментира, че това е вид котва, която дава определени преимущества при планирането, но тя действа проциклично. „Няма да разхвърляме пари от хеликоптер, защото нямаме печатница в мазето“, емоционално коментира банкерът.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Лимитът на дълга до 10 млрд. лева ще бъде горещият

Лимитът на дълга до 10 млрд. лева ще бъде горещият ...

......... след като беше установено, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с положителна проба за коронавирус. Това налага изследване на всички 240 народни представители и може да постави Народното събрание в 14-дневна карантина. Вече е ясно, че няма да се проведе и насроченото за днес заседание на комисията по енергетика.Министерството на финансите очаква бюджетен дефицит в размер на 205,4

Министерството на финансите очаква бюджетен дефицит в размер на 205,4 ...

......... възлизат на 1,76 млрд. лева. Малко над 1 млрд. лева са неданъчните приходи. Разходите за февруари възлизат на почти 6 млрд. лева. Вноската на България в бюджета на ЕС е 305,1 млн. лева. Бюджетният излишък към края на февруари е 1,48 млрд. лева, а фискалният резерв е 10,6 млрд. лева.


Печалбата на банковата система към 29 февруари е 155 млн.

Печалбата на банковата система към 29 февруари е 155 млн. ...

......... лв. (3,8%). Във валутната структура на депозитите 58,1% са в левове, 34,1% – в евро и 7,8% в други валути.Собственият капитал в баланса на банковата система спрямо януари се повишава с 66 млн. лв. (0,5%) до 14,5 млрд. лв. Растежът се дължи на увеличените през месеца печалба и премийни резерви.


Предложението за актуализация на държавния бюджет вече е внесено в

Предложението за актуализация на държавния бюджет вече е внесено в ...

......... еврозоната, които формират значителна част от стокообмена и износа на страната. В мотивите за актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. се посочва още, че при силно негативен сценарий е възможно да се наложат и допълнителни промени във фискалните параметри за годината, които към момента е невъзможно да бъдат оценени.


Преди няколко дни Европейският банков орган излезе с първото си

Преди няколко дни Европейският банков орган излезе с първото си ...

......... и да ги подкрепяме, не само когато се случват най-значимите и щастливи събития в живота им, но също така и в моменти на беди, трудности и предизвикателства. Уверени сме, че заедно ще преодолеем неочакваното огромно изпитание и ще продължим по-силни и мъдри от преди“, пише в изявлението на Петър Андронов.


Следвайки препоръките за сигурност на българските и на световните здравни

Следвайки препоръките за сигурност на българските и на световните здравни ...

......... трансакции чрез услугата „Интернет банкиране“ спестяват до 50% от таксите, в сравнение със същите, ако те биват направени във финансов център на „Инвестбанк“ АД. Ръководството на „Инвестбанк“ АД остава посветено на мисията да осигури на своите клиенти и служители безопасна среда, като същевременно продължава да предоставя бързо и ефикасно обслужване.Засега няма увеличение на лихвите по ипотечните кредити.Търсенето на нови

Засега няма увеличение на лихвите по ипотечните кредити.Търсенето на нови ...

......... имота, сега е 75-80%“, посочи финансистът. Тошев напомни, че тази криза започна като здравен проблем. "Затова банките следват и взимат мерки, за да реагират на удара върху икономиката и бизнеса от започналата като здравна криза", смята изпълнителният директор на "Кредит Център“.Вижте целия разговор във видео материала наBloomberg TV Bulgaria.  


Добрата кондиция на банковия ни сектор е основата, върху която

Добрата кондиция на банковия ни сектор е основата, върху която ...

......... реалната конвергенция на икономиката на България, коментира Димитър Радев. Гуверньорът на централната банка смята, че това предполага също забавен растеж на доходите в България - ефект, който би бил особено неблагоприятен за всички български граждани, които преди това ще бъдат засегнати от очакваните във връзка с COVID-19 затруднения в икономиката.


За две седмици задълженията към банки в баланса на управление

За две седмици задълженията към банки в баланса на управление ...

......... гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията, произтичащи от пандемията, за гражданите и фирмите. За допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, централната банка ги задължи да капитализират пълния обем на печалбата си в банковата система, която за 2019 г. е  в размер на 1,6 млрд. лв.  


По отношение на актуализацията на бюджета (заради прилагането на схемата

По отношение на актуализацията на бюджета (заради прилагането на схемата ...

......... закона за държавния бюджет. Внасянето в Народното събрание би могло да стане утре, ако тази вечер се одобри. „Това е първият пакет, който даваме като отговор на кризата. Нещата могат да се подобрят, могат и да се влошат, трябва да имаме подготвени сценарии", коментира финансовият министър.        


През третата работна седмица, в която в България е обявено

През третата работна седмица, в която в България е обявено ...

......... енергийни продукти  през януари 2020 г. Статистиката ще даде фискални данни за подсектори "Централно държавно управление" и "Социалноосигурителни фондове" през февруари 2020 г. За сряда (1 април) и  четвъртък (2 април) няма обявени събития. В петък (3 април) НСИ ще публикува информация от домовете за медико-социални грижи за деца за миналата година.


В момента се работи по изготвяне на мерки за отлагане

В момента се работи по изготвяне на мерки за отлагане ...

......... адекватност и управление на кредитния риск. За хората с депозити Радев обясни, че те нямат голяма маневреност, но депозитите им са на сигурно място. „Мисля, че по темата за лихвите не трябва да се правят спекулации. Аз не очаквам да има резки движения в краткосрочен план", добави гуверньорът на БНБ.


Работодателите и държавата са на крачка от споразумение за компенсиране

Работодателите и държавата са на крачка от споразумение за компенсиране ...

......... по-малък от периода, за който получават компенсация. Процедурата за кандидатстване ще се определи със заповед на директора на Агенцията по заетостта. Документите ще се предоставят по електронен път. Специална комисия, назначена от директорите на съответните териториални бюра по труда, ще проверява документите и ще взема решения за отпускането на компенсациите.


Около 130 000 – 140 000 души ще могат да

Около 130 000 – 140 000 души ще могат да ...

......... дълго може да продължи това – никой не може да каже, посочи той. Хубавата новина е, че правителствата действат доста бързо и адекватно навсякъде по света, смята той. Има мобилизация и солиден отговор както на ниво централни банки, така и на ниво правителства и кризата ще бъде овладяна, заключи той.


Банките използват различни опции, за да достигнат до своите клиенти

Банките използват различни опции, за да достигнат до своите клиенти ...

......... от служителите и клиентите ще бъдат разпределени спрямо препоръки на Министерство на здравеопазването за най-неотложните нужди на общински или държавни болнични заведения в страната.  Събраните средства ще се преведат на база договорни отношения с лечебните центрове и директно по техните сметки, за закупуване на необходима медицинска апаратура и консумативи.  


В условията на извънредно положение в страната вследствие на COVID-19

В условията на извънредно положение в страната вследствие на COVID-19 ...

......... и оказване на подкрепата, от която имат нужда. Банката ще приложи индивидуален подход за идентифициране и удовлетворяване потребностите на всеки кредитополучател. За допълнителна информация относно възможността за предоговаряне на кредит, клиентите на „Инвестбанк“ АД могат да се обадят на националния телефон 0700 12 555 или на 17 555. Винаги до теб!


Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни

Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни ...

......... актуализация на бюджета, коментира икономистът Красен Станчев по Bloomberg TV Bulgaria. Ако за 10 дни загубите за икономиката са половин милиард, целият ни фискален резерв, достъпен за изразходване, ще бъде похарчен за 140 дни. Отделно, бюджетът не е актуализиран по отношение на заплати, както и на средствата за ограничаване на пандемията, посочи той.


До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане

До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане ...

......... април, същият е и срокът за внасяне на тези данъци, напомнят от НАП. Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на  https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.  


Стоян Мавродиев е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен

Стоян Мавродиев е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен ...

......... при липсата на мерките на правителството и намесата на Българската банка за развитие. При по-оптимистичните сценарии вероятно може да се изчисли и мултипликаторен ефект, който да повиши оценката от 2,5%. Но нека бъдем консервативни в очакванията си, така че ако ефектът е по-голям от тях, това да бъде добра новина.


Докато заемите на фирмите и домакинствата имаха движение в различни

Докато заемите на фирмите и домакинствата имаха движение в различни ...

......... пр.п. до 2,75%, а по овърдрафта в евро – с 0,13 пр.п. до 2,36%. Средният лихвен процент по заемите, различни от овърдрафт, в левове намалява с 0,33 пр.п. до 3,17%, а по тези в евро – с 0,53 пр.п. до 2,73%. ГРАФИКА 8: КРЕДИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)  


Лихвите по депозитите на новите договори, които фирмите и домакинствата

Лихвите по депозитите на новите договори, които фирмите и домакинствата ...

......... евро – с 0,05 пр.п. до 0,18%. В сравнение с февруари миналата година средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове се повишава с 0,31 пр.п. до 0,38%, а по тези в евро – с 0,58 пр. п. до 0,65%. ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)  


Mastercard увеличава лимита за безконтактни плащания в 29 държави в

Mastercard увеличава лимита за безконтактни плащания в 29 държави в ...

......... лева. Кой от двата критерия се прилагат зависи от банката издател на картата, уточниха от Mastercard.Очаква се до 31 март 2020 г. всички ПОС терминали да съответстват на новите правила, но изключения в преходния период могат да се случат и да бъде необходимо определени трансакции да се случват контактно.   


Правителството прие решение за увеличаване акционерното участие на държавата в

Правителството прие решение за увеличаване акционерното участие на държавата в ...

......... за безлихвени, гарантирани потребителски кредити в размер на до 1500 лв. Заемите ще се получават срещу трудов договор само от хора, които са в неплатен отпуск заради прекратяване дейността на работодателя. Така общата сума, с която ще бъде капитализирана ББР, одобрена от министрите днес, нараства до 700 млн. лв.  


Европейският банков орган (ЕБО), в чийто Съвет на надзорниците е

Европейският банков орган (ЕБО), в чийто Съвет на надзорниците е ...

......... наистина ще получат единни указания. За момента в България няма официално наложена „кредитна ваканция“, но с извънредното законодателство бяха премахнати наказателните лихви, неустойките и други мерки. P { margin-bottom: 0.08in } БНБ вече представи пакет мерки, но той беше насочен към съхраняването на ликвидността и капитала в банковата ни система.


Паричното предлагане в България расте със 7,8% на годишна база

Паричното предлагане в България расте със 7,8% на годишна база ...

......... с 2,8% (2,8% годишно повишение през януари 2020 година). През миналия месец чуждестранните активи се увеличават с 2,4% (3,1% годишен ръст през януари 2020 г.), като достигат 68,453 млрд. лева.Чуждестранните пасиви са 9,546 млрд. лв. и на годишна база нарастват с 0,1% (4,3% годишно повишение през януари 2020 година).   


Макар че статистиката все още не го е показала, нямам

Макар че статистиката все още не го е показала, нямам ...

......... тромава и няма да има бърз ефект.  Има смисъл аргументът, че трябва да видим колко дълбока е кризата, преди да формулираме мащаба на мерките. Но същевременно с изчакване рискуваме да изтървем влака и да не успеем да спасим толкова работни места, колкото можем да спасим, ако действаме бързо“, коментира той.


Банка ДСК и пенсионно-осигурителна компания ДСК-Родина съобщават, че ще подкрепят

Банка ДСК и пенсионно-осигурителна компания ДСК-Родина съобщават, че ще подкрепят ...

......... помпи, апарати за екстракорпорално мембранно окисляване, подвижни рентгенови апарати тип Кугел, дефибрилатори, транспортни респиратори, видеоларингоскопи, бронхоскопи и др., както и за закупуване на медицински консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства за медицинския персонал. Банка ДСК и ПОК ДСК-Родина призовават всички хора в България да спазват отговорно предписанията на здравните власти.


През втората работна седмица, в която в България е обявено

През втората работна седмица, в която в България е обявено ...

......... с предварителни данни за индексите на цените на износа и вноса през четвъртото тримесечие на миналата година. В петък (27 март) БНБ ще обяви данни за брутния външен дълг през януари 2020 г., а НСИ пътуванията на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през февруари 2020 г.


Няма да има мораториум върху кредитите, тъй като правителството не

Няма да има мораториум върху кредитите, тъй като правителството не ...

......... бързо да се преразгледа, защото подобни мерки, дори в криза като тази, са неработещи. Те по-скоро могат да доведат до проблем с недостиг на предлагане на определени стоки, отколкото да решат несъществуващ на този етап проблем пред нашия пазар. ... Не го харесвам този текст и не искам ад действа“.


Влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през януари са

Влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през януари са ...

......... 2018 г.Подстатия Дялов капитал и реинвестиране на печалба е в размер на 34,275 млрд. евро, като нараства с 558,6 млн. евро спрямо декември 2018 г. (33,716 млрд. евро).Подстатия Дългови инструменти е в размер на 10,200 млрд. евро и нараства с 1,086 млрд. евро спрямо декември 2018 г. (9,114 млрд. евро).


Текущата и капиталова сметка на България през януари е на

Текущата и капиталова сметка на България през януари е на ...

......... за януари 2019 г. Други инвестиции – пасиви за януари 2020 г. се понижават с 22 млн. евро при намаление с 1,3 млн. евро преди година.Резервните активи на БНБ се понижават с 361,6 млн. евро през първия месец на тази година, докато преди година намалението беше със 715,2 млн. евро.


Финансовият министър Владислав Горанов изрази увереност, че избухналата пандемия от

Финансовият министър Владислав Горанов изрази увереност, че избухналата пандемия от ...

......... с него“, убеден е Горанов. По думите му прозрачността на разходите, които извършва бюджетът, е гарантирана. Горанов очерта като приоритети гарантирането на дейността на здравната система и службите за сигурност. Той добави, че макар и в лимитиран състав, държавната администрация продължи да работи държавната администрация. P { margin-bottom: 0.08in }


По искане на ВМРО правната комисия в парламента реши, че

По искане на ВМРО правната комисия в парламента реши, че ...

......... понеделник законопроект предвижда, ако по време на епидемията човек, упражняващ медицинско занятие, не се притече на помощ на болен или на родилка без уважителна причина, той да получи пробация до една година или глоба от 1000 до 3000 лева. На второ четене този текст ще отпадне, обеща днес правосъдният министър.


Българската народна банка прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв.

Българската народна банка прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. ...

......... От там уверяват, че централната банка следи много внимателно ситуацията и има пълната готовност да предприеме допълнителни мерки, ако такива мерки се наложат. В същото време, централната банка призовава за въздържане от предложения за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително въздействие върху финансовата система на държавата.  


Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период

Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период ...

......... не е първично необходимо, носи риск, включително в магазина. Това е потенциален риск за зараза. Това е безотговорно. Трябва да си стоим вкъщи. Това е толкова просто. Трябва да свикнем с това. Идва и време за размисъл какви станахме заради това, че можем да имаме всичко“, коментира Десислава Танева.  


Банките имат възможност да прилагат гъвкавост и индивидуален подход с

Банките имат възможност да прилагат гъвкавост и индивидуален подход с ...

......... обращение, гладкото функциониране на платежните системи и упражняването на банковия надзор. „В резултат на традиционно прилаганата от БНБ консервативна надзорна политика днес банковата ни система разполага със значителни по размер капиталови и ликвидни резерви, както и с високо доверие на клиентите, както граждани, така и фирми“, напомни управителят на БНБ.


През първата половина на 2020 г. лихвите по новите срочни

През първата половина на 2020 г. лихвите по новите срочни ...

......... млрд. лв. В края на 2019 г. стойността на парите в обращение (банкноти и монети извън касите на БНБ) се увеличава с 10,3% – до 19,1 млрд. лв. от 17,33 млрд. лв. в края на 2018 г.  Делът на парите в обращение спрямо БВП възлиза на 16,1% при 15,8% преди година.


Годишната инфлация в България е спаднала до 3,7 процента през

Годишната инфлация в България е спаднала до 3,7 процента през ...

......... за най-нискодоходните 20% от домакинствата спрямо януари има увеличение с 0,9% при хранителните продукти и с 0,1% при услугите. Намалението при нехранителните стоки е с 0,5%. По окончателни данни на НСИ индексът на цените за малката по състав кошница за януари 2020 г. спрямо декември 2019 г. е 101,6%.  


През тази седмица ще излязат статистически данни с информация, свързана

През тази седмица ще излязат статистически данни с информация, свързана ...

......... няма обявени събития. В петък (20 март) БНБ ще публикува данни за външната търговия през декември 2019 г. Централната банка ще даде информация за преките инвестиции и платежния баланс през януари 2020 г. От НСИ ще има информация за индекса на разходите за труд през четвъртото тримесечие на 2019 г.


Присъединяването към Валутно-обменния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз

Присъединяването към Валутно-обменния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз ...

......... последици на фалита. В края на краищата никой не може да ни спаси от риска, който представляваме за самите себе си. ––––––––––––––* Румен Аврамов (Център за академични изследвания София) е бил заместник-председател на Агенцията за икономическо програмиране и развитие към правителството (1991-1994) и член на Управителния съвет на БНБ (1997-2002).


Държавата предложи първите краткосрочни мерки, с които да помогне на

Държавата предложи първите краткосрочни мерки, с които да помогне на ...

......... възстановим нормалния стопански оборот”, поясни Горанов. Същевременно ще бъде предложено удължаване на срока за приключване на фискалната година - до 30 юни, плюс удължаване на плащането на местни данъци и такси с отстъпка. В следващите дни и седмици ще се реши как да се променят и инвестиционните приоритети на държавата.


Във връзка с предприетите мерки от страна на европейските и

Във връзка с предприетите мерки от страна на европейските и ...

......... максимално да използват мобилното приложение MyFibank. При необходимост да се свързват с контакт центъра на банката и да плащат безконтактно в търговските обекти, като част от своите лични мерки за защита срещу разпространението на вируса“, сподели г-н Никола Бакалов – Изпълнителен директор и член на УС на Първа инвестиционна банка.


Българската държава ще предприеме всичко необходимо в тази ситуация, но

Българската държава ще предприеме всичко необходимо в тази ситуация, но ...

......... при предписана карантина. „Карантината може да се въвежда както по отношение на лица, така и за определени територии и зони“, уточни Маринов. „Мисля, че е крайно необходимо да се приеме и санкция, която да спазва предписването на карантина“, каза той.Новини и анализи по темата за коронавируса може да следите тук


Вирусът е само спусъкът, който отприщи всички проблеми, натрупвани в

Вирусът е само спусъкът, който отприщи всички проблеми, натрупвани в ...

......... Гълъбинов. Емил Хърсев отчете, че има и добри новини за европейската икономика, защото “наблюдаваме в месеците, когато се развиваше паниката около коронавируса, увеличаване и рекордно ниво на индустриалните поръчки в Германия и най-ниско ниво на безработица в САЩ. Рекорд беше регистриран и в България във връзка с износа“,   пресметна финансистът.


Българската народна банка определи обща сума на годишните вноски на

Българската народна банка определи обща сума на годишните вноски на ...

......... европейската директива.Investor.bg припомня, че в началото на април миналата година със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници парламентът прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към Българската народна банка. Това е и част от плана за присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз.


Годината започна с дефицит във външната търговия на България от

Годината започна с дефицит във външната търговия на България от ...

......... на предходната година)                            При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през 2019 г. в сравнение с 2018 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (27,9%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (16,5%).


Средствата, управлявани от дружествата, които извършват застрахователна дейност в България,

Средствата, управлявани от дружествата, които извършват застрахователна дейност в България, ...

......... четвъртото тримесечие на миналата година намаляват с 2,8% (40,6 млн. лв.) до 1,394 млрд. лв., като относителният им дял в общия размер на застрахователните технически резерви към края на декември 2019 г. е 27,6% при 31,1% в края на декември 2018 година. СТРУКТУРА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ РЕЗЕРВИ ПО ИНСТИТУЦИОНАЛНИ СЕКТОРИ


През тази седмица ще излязат статистически данни, които да дадат

През тази седмица ще излязат статистически данни, които да дадат ...

......... за дейността на застрахователни и презастрахователни дружества през декември 2019 г. От НСИ ще научим колко са местата за настаняване през януари 2020 г. В четвъртък (12 март) от статистиката ще излязат предварителни данни за търговския обмен на България през януари 2020 г. В петък (13 март) няма обявени събития.


Националният статистически институт оповести предварителни данни за БВП, според които

Националният статистически институт оповести предварителни данни за БВП, според които ...

......... и подобряването на качеството на човешкия капитал, ще могат да компенсират негативната демография чрез повишаване на производителността на труда. Същевременно нарастването на приноса на потреблението на домакинствата, поддържано от ръста на заплатите и достъпа до по-евтин кредит, ще означава преструктуриране на част от производствата и услугите към вътрешния пазар.  


Присъединяването към Валутно-обменния механизъм II (ERM II) и банковия съюз

Присъединяването към Валутно-обменния механизъм II (ERM II) и банковия съюз ...

......... валутния борд“ (http://www.riskmanagementlab.com/wp-content/uploads/2017/04/Plan_B_v_diskusiata_za_valutnia_bord_21.03.2017.pdf ) са напълно основателни.* Георги Ганев е преподавател в Стопански факултет на Софийския университет, където води курсове по Макроикономика и Пари, банки и финансови пазари. Програмен директор е по икономически изследвания в Център за либерални стратегии. Тясната му област на експертиза е парична теория и парична политика.


Малко над 11,581 млн. лв. патентен данък са платили таксиметровите

Малко над 11,581 млн. лв. патентен данък са платили таксиметровите ...

......... на фирмите за таксиметрови превози. От 4191 през 2018 г., те са 3888 в края на миналата година. От справката на МФ не става ясно на какво се дължи промяната в постъпленията – дали на промяна в ставките или подобрение или влошаване на събираемостта на този налог от местните администрации.


За поредна година онлайн банкирането на Пощенска банка бележи съществен

За поредна година онлайн банкирането на Пощенска банка бележи съществен ...

......... на банката, които подават искане за потребителски кредит през някой от дистанционните канали, като например онлайн заявление. С новата услуга се предоставя възможността за дистанционно подписване на всички необходими документи за отпускане на кредит, включително и усвояването на сумата по сметка в банката, без физически клиентите да посещават банков клон.


Третото издание на международната програма акселератор OTP Startup Partner Program

Третото издание на международната програма акселератор OTP Startup Partner Program ...

......... решение, което е тествано на даден пазар, може да се прилага и използва и от други заинтересовани дъщерни дружества, а менторите в програмата могат да предоставят ценна, присъща за дадения пазар информация”, заяви Андраш Фишер, ръководител на звеното за ритейл иновации на Банка ОТП.   За повече информация за програмата, посетете www.otpstartup.com


В следващите години ще се увеличава размерът на трансфера от

В следващите години ще се увеличава размерът на трансфера от ...

......... период е от 2019 г. до 2070 г. (52 години), като резултатите за първите четири години на прогнозата са съобразени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) за 2019 г. и тригодишната прогноза на консолидирания бюджет на ДОО за периода 2020 – 2022 г. (вариант октомври 2019 г.). 


Българският опит е от стратегическо значение за региона. Това мнение

Българският опит е от стратегическо значение за региона. Това мнение ...

......... днес заедно с лидерите на двете европейски институции направи оглед на част от южната ни граница. „Благодаря, че на днешния тържествен за България ден най-висшите ръководители на ЕС дойдоха да споделят с българите този наш национален празник, закичиха ръцете си с мартеници“, каза още министър-председателят. P { margin-bottom: 0.08in }


До края на януари 2020 г. средствата, натрупани в Държавния

До края на януари 2020 г. средствата, натрупани в Държавния ...

......... през 2060 г. недостигът на средства в държавната пенсионна система ще надхвърли 9% от БВП на страната. В бюджета за догодина парите за пенсии са 22,6% от всички разходи и са повече от 10 млрд. лв., като тук се включват както трансфери от данъци, така и сумите от осигурителните вноски.


Прогнозираме темпът на нарастване на реалния БВП на България в

Прогнозираме темпът на нарастване на реалния БВП на България в ...

......... този период цената на петролните продукти в долари вероятно ще се понижи спрямо 2018 г., макар и със забавящ се темп, смятат в БНБ. Цените на неенергийните продукти в долари обаче се очаква първоначално да се понижат през 2019 г., а впоследствие да се повишат през тази и следващата година. 


Консолидираните приходи на борсовия играч Еврохолд България АД за изминалата

Консолидираните приходи на борсовия играч Еврохолд България АД за изминалата ...

......... АД (ЕИГ) оперира в девет европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна и Грузия. Развива дейност още в Гърция и Русия, като извършва и нишови операции в Испания и Италия. Групата обслужва повече от 2,5 млн. клиенти и има над 3 хиляди служители.  


През празничната седмица ще излязат статистически данни, които ще ни

През празничната седмица ще излязат статистически данни, които ще ни ...

......... статистиката ще има информация с предварителни данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за четвъртото тримесечие на 2019 г. и на национално ниво за цялата минала година. От НСИ ще излезе актуална информация за производителността на труда и годишните предварителни данни за 2019 г. В петък (6 март) няма обявени събития.


Българската народна банка публикува средния размер на таксите, начислявани от

Българската народна банка публикува средния размер на таксите, начислявани от ...

......... брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1000 лв.“, кредитните институции прилагат различен подход за определяне на размера на таксите, посочва БНБ и уточнява, че средният размер на таксите за всеки от използваните подходи се изчислява въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход.