Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за

Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за ...

......... пред закона и правовата държава. Това законодателно решение не позволява да се отчетат потребностите в различните администрации. Създава се опасност за изпълнението на публични функции, за които след задължителните според закона уволнения може да не се намерят професионално подготвени кандидати, допълва се в мотивите. Още от мотивите може да видите тук


Нивото на антицикличния капиталов буфер, който ще се прилага през

Нивото на антицикличния капиталов буфер, който ще се прилага през ...

......... тримесечие на 2019 г., като БНБ може да вземе решение и за по-ранно увеличение на буфера и да го оповести съгласно Наредба № 8 за капиталовите буфери на банките. Решение за нивото, приложимо през второто тримесечие на 2020 г., управителният съвет на централната банка ще вземе през март 2019 г.


Знае ли народът за какво ще се харчи над 1,5

Знае ли народът за какво ще се харчи над 1,5 ...

......... и политическа воля да отдели пари, което да харчи друго правителство. Според него за това се искало политическа зрялост, но би било глупаво изваждането на магистрала "Хемус" от европейските проекти. Мажоритарният собственик на „Свилоза” е категоричен, че непрекъснато се правят проекти и се знае как ще се похарчат тези пари.


Българската банка за развитие (ББР) и Китайската банка за развитие

Българската банка за развитие (ББР) и Китайската банка за развитие ...

......... бъде под формата на двустранни заеми от КБР към ББР, както и да се използва за съвместно кредитиране, синдикирани заеми, проектно финансиране, участие във фондове за дялово финансиране, подкрепа на проекти от взаимен интерес и други проекти, договорени впоследствие между ББР и КБР, включително по инициативата „Един пояс, един път“.


Депутатите единодушно, със сто гласа "за", приеха промени в Кодекса

Депутатите единодушно, със сто гласа "за", приеха промени в Кодекса ...

......... КФН ще има промени във връзка с професионалната тайна. В съответствие с европейската директива тя може да бъде разкрита на Европейския парламент, когато той има право на разследване.Investor.bg припомня, че новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване бяха съгласувани със социалното министерство, социалните партньори, работодателите и дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.


Още по тематаБНБ издаде лицензи на „Изи Пеймънт Сървисиз“ и

Още по тематаБНБ издаде лицензи на „Изи Пеймънт Сървисиз“ и ...

......... лиценз за извършване на дейност като дружество за електронни пари на „Овергаз Капитал“ АД. Централната банка се позова на неизпълнени изисквания на Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), съобщи пресцентърът на БНБ. Централните банкери установиха, че дружеството не е представило необходимите сведения, а документите не съдържат пълна информация.Към настоящия момент наложената мярка за наблюдение на Българското бюро

Към настоящия момент наложената мярка за наблюдение на Българското бюро ...

......... на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) Орлин Пенев подаде оставка. Вчера пък се разбра, че структурата е поставена под неформално наблюдение от Съвета на бюрата, считано от март тази година, с искане за осигуряване на банкова гаранция от 4 млн. евро в тяхна полза, която своевременно е издадена.


Кабинетът одобри вътрешнокомпенсирани промени по бюджетите за 2018 г. на

Кабинетът одобри вътрешнокомпенсирани промени по бюджетите за 2018 г. на ...

......... и имотния регистър, подобряване качеството на превантивния и текущ контрол в строителството и на строителните продукти, както и на програма „Ефективна администрация и координация“. По-рано днес стана ясно, че правителството отпусна извънредно и 113 млн. лева за нуждите на армията и над 1,349 млн. лева за строежа на магистрала „Хемус". 


Правителството отпусна извънредно 113 млн. лева за нуждите на армията

Правителството отпусна извънредно 113 млн. лева за нуждите на армията ...

......... 26 километра - 9,3 км между Ябланица и местността "Боаза" и при Буховци-Белокопитово - 16,3 км, каза Аврамова. С днешното решение искаме да направим строежа на магистралата необратим, каза премиерът Бойко Борисов. Парите сме ги събрали с битката с корупцията и контрабандата и затова отпускаме изцяло бюджетни пари, добави той.


България отново увеличи търговския си дефицит през октомври, се вижда

България отново увеличи търговския си дефицит през октомври, се вижда ...

......... FOB - внос CIF) на България с ЕС за първите девет месеца на тази година е отрицателно и е на стойност 1,446 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и е в размер на 440,8 млн. лева.


Правителството вече три години заделя пари за превъоръжаване, парламентът ги

Правителството вече три години заделя пари за превъоръжаване, парламентът ги ...

......... да стигнем до 2% (от БВП) през 2014 година. То се изпълнява на етап планиране, т.е. когато се планира бюджет, тези средства се залагат, но после не се използват. И армията продължава да стои със старо въоръжение и с несъвместими платформи със съюзниците ни от НАТО", заяви проф. Тагарев.   Оборотите в търговията на дребно ускоряват ръста си през окотомври,

Оборотите в търговията на дребно ускоряват ръста си през окотомври, ...

......... НСИ изчисляват, че има намаление при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 2,8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 1,6%.Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец (Сезонно изгладени)  


През тази седмица ще излязат статистически данни, свързани с развитието

През тази седмица ще излязат статистически данни, свързани с развитието ...

......... – Екстрастат през  октомври  В сряда  (12 декември) националната статистика ще информира за местата за настаняване през октомври. Ще резберем какви са индексите на потребителските цени през ноември.  За четвъртък (13 декември) няма обявени събития. В петък (14 декември) ще получим информация за сателитните сметки за туризма за 2016 г.


Приемането на еврото няма да генерира инфлационни импулси над здравословните

Приемането на еврото няма да генерира инфлационни импулси над здравословните ...

......... и САЩ. Разбира се, ще има място и за по-малките национални банки, поясни още Радев. Гуверньорът поясни още, че се намираме в началото на нов лихвен цикъл и в бъдеще ще има увеличение на лихвите. По думите му в Европа този процес ще започне във втората част на следващата година. 


Средствата, управлявани от застрахователните дружества, които осъществяват дейност в България,

Средствата, управлявани от застрахователните дружества, които осъществяват дейност в България, ...

......... (10,1%) до 90,6 млн. лв. към края на септември 2018 г. при 82,3 млн. лв. към края на третото тримесечие на 2017 година. Задълженията към нерезиденти (сектор Останал свят) в края на третото тримесечие на тази година намаляват с 6,1 млн. лв. (0,4%) на годишна база до 1,453 млрд. лева.


До края на декември работниците или служителите трябва да представят

До края на декември работниците или служителите трябва да представят ...

......... декларациите за данъчно облекчение за деца и за деца с увреждания, както и останалите необходими документи. При ползване на данъчните облекчения за деца и/или за деца с увреждания с подаване на годишна данъчна декларация, физическото лице не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, припомнят още от НАП.Одобрили сме финансиране на проекти в България за повече от

Одобрили сме финансиране на проекти в България за повече от ...

......... млн. евро, а очакваните допълнителни инвестиции са за 1,8 млрд. евро. От ЕИБ коментират, че чрез ЕФСИ банката подпомага по-рискови по замисъл проекти – например научни изследвания и иновации. Допускат се дружества с по-нисък кредитен рейтинг, който не е инвестиционен клас, а в някои случаи банката отпуска и необезпечени заеми.


Българската икономика може да поддържа устойчив растеж от порядъка на

Българската икономика може да поддържа устойчив растеж от порядъка на ...

......... но изрази безпокойството си, че съществува риск отделените за тях средства да не са достатъчно ефективни. По темата за увеличението на максималния осигурителен доход Стефан Петранов каза, че би се съгласил с него, ако прочете обоснован икономически анализ, който да ни води до тази величина, обяснявайки ползите от самото увеличение.


Въвеждането на системата "бонус-малус" няма да повиши общата сума, събирана

Въвеждането на системата "бонус-малус" няма да повиши общата сума, събирана ...

......... "бонус-малус" се очаква 87,7% от собствениците на колите (2 755 392 души) да плащат с 10% по-евтина застраховка, 7,6% (238 742 души) да плащат застраховка с оскъпяване от 10 до 30%, а 0,4% от собствениците на коли – 11 028 души, да плащат четири пъти по-скъпа премия, пресметнаха в КФН.


През тази седмица ще излязат  статистически данни, свързани с развитието

През тази седмица ще излязат  статистически данни, свързани с развитието ...

......... седмица НСИ ще публикува данни за брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на тази година. Ще излязат данни за заетостта и отработените човекочасовеи производителността на труда през третото тримесечие.  НСИ ще изнесе данните за миналата година за използване на ИКТ и е-търговия в предприятията, в домакинствата и от лицата.


Паричните условия в България продължават да се подобряват, показват данни

Паричните условия в България продължават да се подобряват, показват данни ...

......... балансите на банките се обърнат надолу или ако се появи натиск върху платежния баланс, например поради възобновяване на дисбаланси или външен шок върху България, която има отворен тип икономика. Перспективата също така би се преразгледала до стабилна, ако пътят на България към приемането на еврото се удължи прекомерно във времето.


Министерството на финансите (МФ) очаква салдото по консолидираната фискална програма

Министерството на финансите (МФ) очаква салдото по консолидираната фискална програма ...

......... 31.10.2018 г. от централния бюджет, възлиза на 909,6 млн. лв. Размерът на фискалния резерв към 31.10.2018 г. е 11,1 млрд. лв., в т.ч. 10,8 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,3 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.


Печалбата на банковата система в края на октомври е 1,379

Печалбата на банковата система в края на октомври е 1,379 ...

......... – отношението на ликвидно покритие, е 289,4%, се вижда от отчета на централната банка. Към 30 септември съотношенията на базовия собствен капитал от първи ред, на капитала от първи ред и на общата капиталова адекватност са съответно 18,55%, 18,97% и 20,01% (при 19,31%, 19,74% и 20,82% към края на юни).


След двудневен маратон депутатите все още продължават с окончателното гласуване

След двудневен маратон депутатите все още продължават с окончателното гласуване ...

......... фонд). Депутатите разискваха въпроса повече от час. Според БСП обаче това е в ущърб на държавното обществено осигуряване и не е редно когато има печелившо държавно предприятие то да се дава на концесия. Разискванията продължават с последните текстове от преходните и заключителни разпоредби на законопроекта.Очаквайте подробности. Всичко по темата четете тук!


Отстъпка от 0,38 лв. от стойността на акциза за литър

Отстъпка от 0,38 лв. от стойността на акциза за литър ...

......... 2017 г. Отпадна задължението за водене на дневник. Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане, се определя по методика с разходни норми. След приема на документи Националната агенция за приходите проверява фактурите. Помощта се изплаща на стопаните директно, а не както преди това под формата на ваучери за гориво.  


През ноември 2018 г. общият показател на бизнес климата се

През ноември 2018 г. общият показател на бизнес климата се ...

......... дейността на фирмите, остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се отчита засилване на неблагоприятното въздействие на първия фактор. По отношение на продажните цени анкетата регистрира известни очаквания за увеличение през следващите три месеца, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище.


Бюджетът на Централната избирателна комисия (ЦИК) и дебатите около него

Бюджетът на Централната избирателна комисия (ЦИК) и дебатите около него ...

......... път за това. Иначе, депутатите записаха, че догодина ЦИК ще разполага с бюджет от 4,9 млн. лв. За персонал са предвидени 3,8 млн. лв., а за капиталови разходи - 200 хил. лв. Дебатите по приемането на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2019 г. продължават и в момента.  


МиГ-29 не са бъдещето на българските ВВС, но засега са

МиГ-29 не са бъдещето на българските ВВС, но засега са ...

......... способности на българската военна индустрия, но и тя трябва да положи усилия да участва. Що се отнася до разполагането на С-400 в Крим, Попов е на мнение, че е нормално да се разполага противовъздушна отбрана, но това  „винаги означава да сме нащрек, защото превъоръжаването на такова малко пространство буди тревога”.


Брутният външен дълг на България (частен и държавен) в края

Брутният външен дълг на България (частен и държавен) в края ...

......... е на трето място след Естония и Люксембург по най-нисък външен дълг, който е намалял от 29% на около 23%. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова също очаква през следващите години дългът да продължи да пада, като през тази година ще бъде 23% от БВП, а догодина  – 21,3%.  


Българската икономика е достигнала пика си през 2017 г. и

Българската икономика е достигнала пика си през 2017 г. и ...

......... през третото тримесечие на миналата година на 1117 лв. през същото тримесечие нат ази. “ Той отчита, че ръстът в публичния сектор беше с 97 лв., а в частния – с 85 лв. Така средната работна заплата в публичния сектор (1147 лв.) остана по-висока от тази в частния (1108 лв.).


Депутатите приеха на второ четене рамката на държавния бюджет за

Депутатите приеха на второ четене рамката на държавния бюджет за ...

......... млн. лв. от тях идват от данъци и такси. Близо 1,3 млрд. лв. са разходите за следващата година, като в тази сума са включени и въпросните 150 млн. лв. за хората с увреждания. В момента дебатите са по бюджета на Министерството на културата. Информацията е актуална към 19.30 часа.Очаквайте подробности.


Припокриват ли се очакванията и реалността след влизането в сила

Припокриват ли се очакванията и реалността след влизането в сила ...

......... за това как ще приключат годината – с експанзия или със загуба на доверие от страна на инвеститорите. Пълният материал на д-р Иванова ще бъде публикуван на Investor.bg. Investor Day ще завърши с анализ на най-успешните публични компании в региона за 2018 г. За регистрация и подробности за програмата: http://financeforum.investor.bg/.


Максималният осигурителен доход за 2019 година се повишава на 3000

Максималният осигурителен доход за 2019 година се повишава на 3000 ...

......... от БСП направиха предложение минималната работна заплата да се повиши до 640 лева. Припомняме, че от 1 януари 2019 г. минималната работна заплата ще стане 560 лв. Според партията заложеният от управляващите бюджет на ДОО не стимулира младите и отглеждането на деца. Дебатите по бюджета на ДОО продължават и в момента.


Балансиран бюджет на ДОО за догодина прие парламентът с гласуваните

Балансиран бюджет на ДОО за догодина прие парламентът с гласуваните ...

......... Цвета Караянчева, че не е дала думата на двама техни депутати. След това социалистите предадоха и списък, в които цялата група заявява изказвания по членовете по-нататък. Караянчева отговори, че вече е обявила гласуване по предложената от Павел Шопов процедура за спиране на дебатите и не е имало записани оратори. /БТА/


Лихвите по депозитите през октомври по нов бизнес на фирмите

Лихвите по депозитите през октомври по нов бизнес на фирмите ...

......... спада с 0,24 пр.п. до 0,30%, а по тези в евро – с 0,18 пр.п. до 0,26%. Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове и в евро спрямо октомври 2017 г. намалява с 0,02 пр.п. съответно до 0,06% и 0,08%.                   ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)


Годишният процент на разходите (ГПР), който включва всички разходи по

Годишният процент на разходите (ГПР), който включва всички разходи по ...

......... с 0,90 пр.п. При жилищните кредити в левове средната лихва се понижава с 0,07 пр.п., а при жилищните кредити в евро – с 0,47 пр.п. При другите кредити в левове средният лихвен процент се увеличава с 0,17 пр.п., а при заемите в евро повишението е най-голямо – с 1,15 пр.п.


Българите трябва да разберат, че всеки трябва да отиде при

Българите трябва да разберат, че всеки трябва да отиде при ...

......... смята, че е „крайно време градът да има нова транспортна схема и да заработи ефективно системата за заплащане на изминат километър”. През януари изтича Колективният трудов договор в дружеството, но преговорите по него ще започнат още сега, като искането ни ще е за 10-12% увеличение на заплатите”, коментира Димитров.  


От БСП ще внесат законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна

От БСП ще внесат законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна ...

......... основание на Закона за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на България „БСП за България“ внася Закона за бюджета на НЗОК в Конституционния съд. 41 алтернативни предложения на този закон има от БСП, заяви Нинова. След пет часа дебати по проекта на закона те все още продължават.  


Общините с отрицателно бюджетно салдо към края на третото тримесечие

Общините с отрицателно бюджетно салдо към края на третото тримесечие ...

......... формира 53,1% от общия размер на дълга. Спрямо края на 2017 г. размерът на общинския дълг и общинските гаранции се увеличава с 91,2 млн. лв., което се дължи на намаление на размера на вътрешния дълг с 6,1 млн. лв. и увеличение на размера на външния дълг с 97,3 млн. лв.


Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да

Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да ...

......... характер, каквито имаме в сферата на данъците и държавната служба. В съобщението се припомня, че с тези аргументи на 13 ноември 2018 г. държавният глава наложи вето на ЗИД ЗКПО. Сезирайки Конституционния съд, президентът отстоява тази своя позиция по отношение на отделни разпоредби от повторно приетия от Народното събрание закон.


Индексът на цените на производител* в селското стопанство за третото

Индексът на цените на производител* в селското стопанство за третото ...

......... животинските продукти увеличение отбелязват цените на биволското мляко - с 6,3%, и на кокошите яйца за консумация - с 1,3%.* Цената на производител е цената на изхода на земеделското стопанство, т.е. тя не включва разходи за доставка, съхранение, транспорт и други разходи, възникнали при продажбата или закупуването на селскостопански продукти.


“Колкото повече пари наливаш в здравната ни система, толкова по-зле

“Колкото повече пари наливаш в здравната ни система, толкова по-зле ...

......... за които държавата трябва да внася здравни вноски – деца, пенсионери, държавни служители и т.н. „Предизборно никой няма да пипне парите на тези групи, от които реално зависят изборите“, смята той. За здравно неосигурените пък въпросът е дали социалното министерство би предприело някаква стъпка, защото този проблем касае това ведомство.


Сериозно забавяне на икономическия ръст у нас няма, напротив –

Сериозно забавяне на икономическия ръст у нас няма, напротив – ...

......... еврозоната ERM II Георги Заманов определи като положително. „След повече от 20 години валутен борд и фиксиран курс това е стъпка, която би повишила ефективността и вярата в българската икономика – би увеличила инвестициите в страната и би подпомогнала за поддържане на икономически растеж от над 3%“, убеден е банкерът.


През тази седмица ще излязат  статистически данни, свързани с развитието

През тази седмица ще излязат  статистически данни, свързани с развитието ...

......... цел. От НСИ ще научим каква е структурната бизнес статистика за видовете финансови посредници – кредитни институции, застрахователни предприятия и доброволни пенсионни фондове  за 2017 г., както и окончателни данни за нефинансовите предприятия през 2017 г.    На 30 ноември националната статистика ще ни информира за фамилния бизнес през миналата година.


През тази седмица Европейската комисия публикува Доклада за механизма за

През тази седмица Европейската комисия публикува Доклада за механизма за ...

......... могат да бъдат намерени съвсем официално в цитирания документ на БНБ от 2011 г. (виж тук), всъщност много добре хващат основните слабости на процедурата и предвиждат проблемните индикатори за страната. Два от трите индикатора, по които светим в червено, са във фокуса на критичния анализ на БНБ отпреди седем години.


До момента на различни птицевъдни стопанства са изплатени 4,4 млн.

До момента на различни птицевъдни стопанства са изплатени 4,4 млн. ...

......... млн. кг грозде единствено от регистрирани производители и при  засилен контрол. Проверени са всички преработващи предприятия в страната и транспортните средства. През 2018 г. не е установен внос на грозде от трети страни в България, а ако бъде направен такъв, е забранено влагането му във вино, произведено в Европейския съюз.


Кредитирането в България запазва тенденцията от последните месеци и продължава

Кредитирането в България запазва тенденцията от последните месеци и продължава ...

......... (паричния агрегат М32 ) се увеличават с 9,7% и са в размер на 92,408 млрд. лева. За сравнение годишното нарастване през септември беше 9,2%. Най-бързоликвидният им компонент – паричният агрегат М14 , се увеличава през октомври 2018 г. с 14,8% на годишна база (13,5% годишен ръст през септември 2018 година).


Германската банка Varengold Bank започва дейност в България с идеята

Германската банка Varengold Bank започва дейност в България с идеята ...

......... банкова дейност. Централата ѝ е в Хамбург, има офиси и в Лондон. Активите на Varengold Banк към юни достигат 665 млн. евро, а капиталът от първи ред на банката надхвърля 28 млн. евро. Акциите на германската банка се търгуват на фондовата борса във Франкфурт (Deutsche Böerse) от 2007 г.  


Европейската централна банка даде зелена светлина за проектозакона за изменение

Европейската централна банка даде зелена светлина за проектозакона за изменение ...

......... че БНБ може да активира част или всички споменати инструменти, с което да отговори гъвкаво и пропорционално на потенциалните рискове за финансовата стабилност. Европейската централна банка обаче отбелязва, че е важна изчерпателна количествена оценка за въздействието, за да се удостовери ефектът и целесъобразността на новите инструменти, когато те бъдат активирани.


По сто лева еднократна помощ ще получат допълнително 210 000 лица

По сто лева еднократна помощ ще получат допълнително 210 000 лица ...

......... година. Петков изтъкна още, че в проектобюджета за догодина на министерството са планирани допълнително 40 млн. лева към средствата, които тази година са били отделени за тази помощ от 80 млн. лева, което означава, че нарастването на средствата за следващата година по тази бюджетна програма е с 50 на сто.


Съвременният живот става все по-интензивен и забързан и потребителите имат

Съвременният живот става все по-интензивен и забързан и потребителите имат ...

......... банкират активно и управляват своите финанси денонощно, от всяка точка на света. През 2018 година Първа инвестиционна банка (Fibank) навърши 25 години и отбелязва своя юбилей с множество промоционални предложения за своите клиенти. Това е най-голямата кредитна институция с български капитал, с основни акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.  


Българският лекарски съюз (БЛС) може да не подкрепи проекта на

Българският лекарски съюз (БЛС) може да не подкрепи проекта на ...

......... на парламентарната комисия по бюджет и финанси да бъдат изчистени спорните аспекти във финансовата рамка на Здравна каса. Ако това не се случи, Националният съвет няма да участва в подписване на Анекс при това положение и няма да носи отговорност за бюджета следващата година, категоричен е председателят на БЛС.  


Лимити за обезщетения за неимущствени вреди при смърт на пътя

Лимити за обезщетения за неимущствени вреди при смърт на пътя ...

......... а исковете са за близо 100 млн. лв. „С новите промени гарантираме, че няма да се наложи над 3 млн. души да плащат по-скъпа полица“, каза Стоянова. Разбира се, опозицията не подкрепи новите промени и гласува „въздържал се“. Предстои текстовете да бъдат гласувани и на второ четене в пленарна зала.


Заради обвързаността на курса на българския лев с еврото случващото

Заради обвързаността на курса на българския лев с еврото случващото ...

......... директор на „Борика“, съобщи, че в процеса на дигитализация на банковия сектор ще се направи хъб, който ще използват всички кредитни институции, както и че има сериозни изгледи да се направи много по-добра разплащателната услуга в страната, като при плащане при търговец се избегне използването на целия тромав картов механизъм.


Текущата и капиталова сметка на България през септември е положителна

Текущата и капиталова сметка на България през септември е положителна ...

......... на миналата година беше с 988.8 млн. евро.  През септември резервните активи на БНБ се повишават с 603,6 млн. евро, докато преди година увеличението беше със 125,7 млн. евро. От януари до септември те нарастват с 978,2 млн. евро, докато преди година резервните пари отбелязаха ръст със 770,3 млн. евро.


Направените в България преки чуждестранни инвестиции през първите девет месеца

Направените в България преки чуждестранни инвестиции през първите девет месеца ...

......... и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) възлиза на 646,7 млн. евро, при 645 млн. евро за същия период на миналата година. Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната са от холандци (725,5 млн. евро), германци (90,4 млн. евро) и белгийци (82,7 млн. евро).

Наръчник ще ориентира съвременните потребители за правата и задълженията им

Наръчник ще ориентира съвременните потребители за правата и задълженията им ...

......... на покупките в български левове оскъпява и потребителите са неприятно изненадени, когато направят справка за похарчените си пари. Той допълни , че съвсем скоро от асоциацията ще намерят механизъм за сравняване на платежните такси и услуги от страницата на БНБ на специален интерфейс, на който потребителите да се ориентират по-добре. 


Няма да има увеличение на такса смет през 2019 г.

Няма да има увеличение на такса смет през 2019 г. ...

......... Отделят се 55 млн. лв. за проучване, проектиране, изграждане, поддръжка и експлоатация на инсталациите и съоръженията за третиране на битови отпадъци, рециклирането и оползотворяването. Те са с 26% повече от средствата, заложени през 2018 г., като се увеличават с над половин милион лева средствата за транспортиране и оползотворяване на RDF-гориво.


Най-големият форум на инвестиционната общност в България и региона Investor

Най-големият форум на инвестиционната общност в България и региона Investor ...

......... с публични компании от региона. През целия ден, в рамките на IFF Seminars, ще бъдат включени семинари, свързани с поведенческите финанси, иновациите и развитието на финансовата индустрия. Освен това избрани компании ще представят своите финансови продукти на изложението Investor Finance Expo. Подробности около събитието може да следите на http://financeforum.investor.bg/ иInvestor.bg.


От БЛС са категорични, че какъвто и здравноосигурителен модел да

От БЛС са категорични, че какъвто и здравноосигурителен модел да ...

......... Закона за бюджета като прехвърлянето на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към Здравната каса, премахване на Обществения съвет към Фонда, както и преминаването на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация към Агенция „Медицински надзор“ не трябва да става без обществено обсъждане.


През тази седмица ще излязат малко на брой статистически данни,

През тази седмица ще излязат малко на брой статистически данни, ...

......... (23 ноември) НСИ ще даде данни за разходи за придобиване на дълготрайни материални активи през третото тримесечие. В последния работен ден на тази седмица ще узнаем какви са индексите на оборота в услугите и дейността в транспорта (железопътен, пътнически автобусен, морски, речен, товарен автомобилен и градски електротранспорт) през третото тримесечие.


Второ тримесечие банковата статистика отбелязва забавяне на ръста на заемите

Второ тримесечие банковата статистика отбелязва забавяне на ръста на заемите ...

......... в сравнение с края на второто тримесечие на годината. Към края на септември размерът на необслужваните заеми е 234,4 млн. лева, като обемът им намалява с 38,5% (146,7 млн. лева) на годишна база и с 15,7% (43,7 млн. лева) в сравнение с края на юни.                                           СТРУКТУРА НА ВЗЕМАНИЯТА ПО КРЕДИТИ

"Стартиращи компании ще могат да получават финансиране до 50 000

"Стартиращи компании ще могат да получават финансиране до 50 000 ...

......... e дo 10 гoдини, a тoзи зa зaĸyпyвaнe нa нoви мaшини, oбopyдвaнe и тpaнcпopтни cpeдcтвa - дo 5 гoдини. Cтaндapтният oбopoтeн ĸpeдит e cъс срок дo 24 мeceцa. Лиxвeнитe пpoцeнти в зaвиcимocт oт видa финaнcиpaнe и ĸoнĸpeтния ĸлиeнт вapиpaт мeждy 6 и 10%, cтaнa oщe яcнo пo вpeмe нa cъбитиeтo.


Бизнесът на лизинговите компании в България се развива добре, като

Бизнесът на лизинговите компании в България се развива добре, като ...

......... Машини, съоръжения и индустриално оборудване са 760,2 млн. лв., като нарастват с 12,8% (86 млн. лв.) спрямо година по-рано и с 4,3% (31,1 млн. лв.) в сравнение с края на юни. За една година относителният им дял се повишава от 20% до 20,4%.ВЗЕМАНИЯ ПО ФИНАНСОВ ЛИЗИНГ ПО ВИД НА АКТИВА

Над 30 проверки на данъчните в столицата установиха липса на

Над 30 проверки на данъчните в столицата установиха липса на ...

......... След извършване на проверка на място инспекторите съпоставят данните по подадените задължителни данъчно-осигурителни декларации, внасят ли се осигурителните вноски на работниците в срок, както и има ли нарушения на данъчното законодателство. За неподадени в срок декларации и за невнесени осигурителни вноски данъчните инспектори съставят съответните актове за установени административни нарушения.


Парламентарната Комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента ...

......... Република България (НСОРБ) пък поискаха среща с президента Румен Радев, за да му обяснят защо се е стигнало до промените в начина на облагане. Според кметовете новият данък върху колите означава по-чист въздух за общините и няма да натовари толкова много собствениците на коли, колкото се твърди в публичното пространство.


Изгодните условия на ипотечен кредит „Сбъдната мечта” от БАКБ стават

Изгодните условия на ипотечен кредит „Сбъдната мечта” от БАКБ стават ...

......... В изчислението на ГПР не са включени нотариалните такси за учредяване на ипотека и държавните такси за вписване. *Ипотечен кредит „Сбъдната мечта” се предлага с промоционални условия между 16.10.2018 г. и 15.01.2019 г. във всеки офис на БАКБ. Вижте цялата информация и пълните условия на кредита на сайта на банката. 


Висшето училище по застраховане и финанаси (ВУЗФ) и Лабораторията за

Висшето училище по застраховане и финанаси (ВУЗФ) и Лабораторията за ...

......... институционалната подкрепа на Националната агенция за приходите (НАП), Съюза на юристите в България, Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) и издателство „Доби прес“. Партньори на форума са още “Делойт България”, “Брейн Сторм Консулт” ЕООД и изд. “Раабе България”. Медийни партньори на събитието са Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR.


Над 2,92 млрд. лв. има в Държавния фонд за гарантиране

Над 2,92 млрд. лв. има в Държавния фонд за гарантиране ...

......... от капитала на всички държавни компании на фондовата борса, което ще осигури свежи средства за Сребърния фонд, като идеята е фонда да подкрепя пенсионната система. От обединението предлагат и натрупаният до момента бюджетен излишък да не бъде харчен бързо и непрозрачно, а също да бъде внесен в Сребърния фонд.  


През третото тримесечие индексите на международната конюнктура се понижиха и

През третото тримесечие индексите на международната конюнктура се понижиха и ...

......... и началото на 2019 г. може да се очаква фирмите да продължат да разширяват инвестиционната си дейност, за което ще спомагат достигнатото към момента високо натоварване на производствените мощности, очакваното нарастване на вътрешното и външното търсене, запазването на благоприятни условия за финансиране и подобряването на рентабилността на предприятията.