Депутатите одобриха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване ...

......... г.-последният спокоен преди новите икономически трудностиДимитър Манолов: Намаляват българите, готови да работят за малко пари4България е на дъното в ЕС по почасови разходи за труд1 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментарМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар! Изпрати


Бюджетът за здраве за 2020 година е реален – отговаря

Бюджетът за здраве за 2020 година е реален – отговаря ...

......... създадено от екип начело с доц. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния в „Пирогов“. То е ползвано над 2500 пъти досега, от всеки 20-и пациент в приемния кабинет на клиниката. Предстои и стартът на специализирана интернет страница със съвети какво да правим при изгаряне до постъпване в специализирана структура.


Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса ...

......... медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги сумата е 466,6 млн. лв. За лекарствени продукти по списък за базова терапия на онкологични и онкохематологични заболявания, коагулопатии и други редки заболявания са определени 99, 9 млн. лв. Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 110 млн. лв.


Средната месечна работна заплата през септември е 1266 лева и

Средната месечна работна заплата през септември е 1266 лева и ...

......... информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6,6 хиляди.В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Други дейности“ и „Селско, горско и рибно стопанство“ - съответно с 5,1 и 3,2%, а най-голямо увеличение е регистрирано отново в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - със 7,5%. 


Близо 500 000 души в цяла Европа използват българското платежно решение

Близо 500 000 души в цяла Европа използват българското платежно решение ...

......... 8 души. Днес компанията е лидер на пазара на дигитални финансови услуги с операции в 30 страни и 250 служители. През 2018 г. дружеството отчита 40% ръст в обема на обработените трансакции, извършени с платежни карти, издадени от iCard и 80% ръст в приетите и обработени трансакции като акцептираща институция.


Търговското салдо на Българияза първите девет месеца на годината е

Търговското салдо на Българияза първите девет месеца на годината е ...

......... е процентното увеличение има в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (25,6%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (21,6%).Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - август е на минус с 1,180 млрд. лева.Бюджет 2020 не е обвързан с икономическото развитие на страната,

Бюджет 2020 не е обвързан с икономическото развитие на страната, ...

......... намаляване на темпото на инфлацията, каза още той.  Иванов заяви още, че в последните години в пъти се е увеличил достъпа до здравеопазване, медикаменти иновативни методи за лечение. "За съжаление виждаме и такива примери, като този в Пазарджик, които са черни петна върху името на медицината", заключи депутатът от ГЕРБ.


гледано: 61   Още видео0 гласа Отклоненията в приходната и

гледано: 61   Още видео0 гласа Отклоненията в приходната и ...

......... с което се финансира дефицитът. “При положение, че сме на бюджетен излишък от доста време, защо ни е този дълг? От прогноза на дефицит да завършваме с излишък – значи това може би се дължи на недобро планиране", риторично попита тя.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани ...

......... настаняване и месеци Приходите от нощувки през септември 2019 г. достигат 166,7 млн. лв., или с 1,5% повече в сравнение с преди година. Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани - с 13,8%, докато тези от чужди граждани намаляват с 1,8%.Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци


Като амбициозен определи Бюджет 2020 председателят на АИКБ Васил Велев.

Като амбициозен определи Бюджет 2020 председателят на АИКБ Васил Велев. ...

......... сферата на социалното подпомагане има дупка в бюджета, тъй като няма закрила, ако бъде въведено увеличение на цената на електроенергията от 1 юли догодина, като и че липсват договорените 50 млн. лева за водни помощи. Като положителна новина Велев отчете заложените 100 млн. лева за нов подвижен състав на БДЖ.


През тази седмица ще излязат нови актуални статистически данни, свързани

През тази седмица ще излязат нови актуални статистически данни, свързани ...

......... обяви какви са доходите, разходите и потреблението на домакинствата през третото тримесечие на тази година. Ще излязат и прогнозните индекси на цените в селското стопанство през третото тримесечие. През последния работен ден на тази седмица статистиката ще публикува прогнозата си за цените на производител в селското стопанство през третото тримесечие. Пътна такса по новооткритата отсечка на магистралата от българската граница

Пътна такса по новооткритата отсечка на магистралата от българската граница ...

......... България и Сърбия", заяви още министър-председателят. С пускането на новия участък приключва процесът по изграждането на автомагистралния път от Белград до българската граница. „Честитя на гражданите новите почти 87 километра. Пристига и нашият български брат Бойко Борисов, а аз ще се обърна към него и на български“, каза по-рано Вучич.


В началото на декември може да имаме бюджет на държавата

В началото на декември може да имаме бюджет на държавата ...

......... част от централния данък върху общия доход на съответните общини, които с този данък биха подпомогнали своите политики, т.е. отново да се гледа към приходите в централния бюджет, без всеки един от тях да даде реална оценка на приходите си в местния бюджет“, коментира председателят на бюджетната комисия в парламента.


Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 година не залага

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 година не залага ...

......... от същото“, особено ако го сравняваме с бюджет 2019-а, и бюджет 2018-а, обобщи Нейков. Като позитив той оцени темповете, с които нараства възрастта и стажът за пенсия. Нарастват обаче и разходите в бюджета на НОИ за пенсии – тази година вече минахме 10 млрд. лева, посочи специалистът.      


Повече от 300 предприемачи и представители на малки и средни

Повече от 300 предприемачи и представители на малки и средни ...

......... и среден бизнес у нас все още не приемат картови разплащания, за сметка на 30%, които са осъзнали удобството и вече го правят. Най-много са картовите разплащания в София и големите градове, като техният дял е много по-нисък в малките населени места. Развитие се наблюдава и сред мобилните ПОС терминали.


Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните

Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните ...

......... да има по-високи пенсии, работещите трябва да имат по-високи доходи. По думите му властите работят в тази посока и "притискат реалния сектор да следва подобна политика". „Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани. Късно разбрахме това. Мисля, че инвестицията в образование е добра, макар и закъсняла“, коментира Горанов.  С 13 гласа „за“, депутатите от парламентарната Комисия по бюджет

С 13 гласа „за“, депутатите от парламентарната Комисия по бюджет ...

......... вероятно план-сметката за държавните приходи и разходи ще бъде обсъдена и в пленарна зала, а след това депутатите ще могат да внасят своите предложения между двете четения. За да влезе в сила Закона за държавния бюджет, той трябва да бъде обнародван в Държавен вестник след окончателното му гласуване от парламента.


Кредитирането в България запазва тенденцията от последните месеци и продължава

Кредитирането в България запазва тенденцията от последните месеци и продължава ...

......... 0,2%, а размерът им се повишава с 1,6%. Според изчисленията на централната банка с 5,5% расте обемът на спестяванията на фирмите на годишна база във влогове над 1 млн. лева, докато депозитите на гражданите в сметки от 200 хиляди до 500 хиляди лева за една година се увеличават с 22,2%.


Банка ДСК успешно защити два световни стандарта за сигурност и

Банка ДСК успешно защити два световни стандарта за сигурност и ...

......... - PCI DSS и PCI 3DS, са разработени от PCI Security Standards Council. Съветът е основан през 2006 г. от пет световни бранда за разплащане - American Express, Discover Financial Services, JCB International, Mastercard Worldwide и Visa Inc., и отговаря за развитието, управлението и поддържането на информация за стандартите за сигурност PCI.


Правителството одобри проектозакона за изменение и допълнение на Закона за

Правителството одобри проектозакона за изменение и допълнение на Закона за ...

......... да се подобри регулаторната и нормативната уредба на платежните услуги, на платежните системи, да се повиши ефективността на платежния надзор, както и да се осигури по-добра защита на потребителите на платежни услуги, уточняват от Министерския съвет.Промените в Закона за платежните услуги и платежните системи ще бъдат обсъдени в Народното събрание.


Общият размер на разчетените разходи за образованието за 2020 г.

Общият размер на разчетените разходи за образованието за 2020 г. ...

......... 105,6 милиона лева, за Софийския университет ще е 73,5 милиона лева, за Техническия университет в София бюджетът ще е 54,5 милиона лева. От всичките 34 държавни висши училища, само на УНСС бюджетът за 2020 г. е намален на 23,9 милиона лева, а през 2019 г. е 24,6 милиона лева. /БТА/


Промените в данъчните закони за следващата година бяха приети на

Промените в данъчните закони за следващата година бяха приети на ...

......... тях. С направеното предложение се увеличават правомощията на общинските служители да определят данъчна оценка на недвижими имоти на предприятия. В Закона за счетоводството пък е предвидена промяна, според която категорично ще се освободят едноличните търговци, които не са осъществявали дейност, от задължението да декларират това обстоятелство в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.


КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1350 лв. от 1

КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1350 лв. от 1 ...

......... 250 лв., или с 14 на сто. По този начин 850 хиляди пенсионери ще получат това увеличение и ще почувстват, че този път към тях правителството, парламентът и обществото проявяват съпричастност и загриженост, посочват от синдиката. КНСБ настоява още за справедливо разпределение на средствата за заплати в бюджетните дейности.    


Независимо от значителния ръст на средствата в Държавното обществено осигуряване

Независимо от значителния ръст на средствата в Държавното обществено осигуряване ...

......... а не от пенсионноосигурителната кампания – това е големият проблем. В задължителното допълнително пенсионно осигуряване инвестиционният и демографският риск се поемат изцяло от пенсионноосигурителните дружества“. По думите му темата трябва да е обект на сериозна експертна и публична дискусия. Това е дискусия за 2020 година, смята председателят на социалната комисия.


Близо 26% от бюджета на Здравната каса за догодина са

Близо 26% от бюджета на Здравната каса за догодина са ...

......... които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги сумата е 466,6 млн. лв. За лекарствени продукти по списък за базова терапия на онкологични и онкохематологични заболявания, коагулопатии и други редки заболявания са определени 99 9 млн. лв. Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 110 млн. лв.    


Увеличение на минималната работна заплата с 8,9% - от 560

Увеличение на минималната работна заплата с 8,9% - от 560 ...

......... сектор по трудови и служебни правоотношения с 10% и запазване устойчивостта в съотношението минимална работна заплата към средната работна заплата. Като част от политиката по доходите, размерът на минималната работна заплата - 610 лв. от 1 януари 2020 г., е съобразен със Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г.  


КНСБ предлага от 1 юли 2020 г. минималната пенсия да

КНСБ предлага от 1 юли 2020 г. минималната пенсия да ...

......... г. няма логично обяснение, при условие, че прогнозата на Министерство на финансите е през 2022 г. средната работна заплата да достигне 1600 лв. КНСБ отчита като положителни направените стъпки в Проектобюджета за увеличение на заплатите за 2020 г., но обръща внимание, че в редица случаи увеличението е недостатъчно добре разчетено.


Българо-американската кредитна банка продължава да разширява кредитния си портфейл, движен

Българо-американската кредитна банка продължава да разширява кредитния си портфейл, движен ...

......... приходите от лихви със 7,82%  до 34,201 млн. лева, както и намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс с 6,30% до 5,399 млн. лева, са причините за ръста на нетния лихвен приход. В края на септември активите на БАКБ над 1,543 млрд. лева което представлява годишен ръст от 14,87%. 


През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... и кредити по количествени категории и икономически дейности през септември. От националната статистика ще научим предварителните данни за третото тримесечие за жилищните сгради. В петък (8 ноември)  НСИ ще информира наблюдението си върху потребителите през октомври. Ще излязат данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията през септември 2019 г.


Бюджетът е изготвен на базата на есенната макроикономическа прогноза, която

Бюджетът е изготвен на базата на есенната макроикономическа прогноза, която ...

......... по-ниска и разпределена по различен начин данъчна тежест и с намалени, но по-ефективни разходи? Очаквайте „Алтернативен бюджет 2020“ на ИПИ на 19 ноември! Може ли общините да имат повече собствени приходи и повече самоуправление, съобразено с приоритетите на гражданите? Очаквайте повече за кампанията на ИПИ: „2 % в твоята община“!  


Фонд на фондовете (ФнФ) започна процедура за избор на финансов

Фонд на фондовете (ФнФ) започна процедура за избор на финансов ...

......... опит в дялови инвестиции, да си сътрудничат с научно-изследователски организации и иновативни предприятия. От посредника се очаква да предложи висока експертност на екипа, съчетаваща изследователски опит и инвестиционна практика, посочват от Фонда на фондовете.Кандидатите за фонд мениджъри могат да подават оферти в офиса на Фонд на фондовете до 19 декември.


По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет

По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет ...

......... от централния бюджет, възлиза на 997,5 млн. лв. Размерът на фискалния резерв към 30 септември 2019 г. е 10,14 млрд. лв., в т.ч. 10,12 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,02 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.


Бюджетът на България за 2020 г. е реалистичен и като

Бюджетът на България за 2020 г. е реалистичен и като ...

......... проблем, тъй като у нас има необходимост да се догонват средноевропейските нива на развитие. „Когато намалява преразпределителната сила на разходите на държавата като процент от БВП, това не е добре“, посочи експертът. „Балансираният бюджет нямаше да бъде проблем, ако държавата стимулираше чрез елементите на правителствените разходи реалната икономика", посочи Костов.


В края на септември печалбата на банковата система е 1,3

В края на септември печалбата на банковата система е 1,3 ...

......... спестяванията на фирмите (с 8,3%, 2.1 млрд. лв.), на домакинствата (с 1,6%, 896 млн. лв.) и на кредитните институции (със 7,2%, 383 млн. лв.). В централната банка отчитат намаление при депозитите на секторите държавно управление (с 13,4%, 355 млн. лв.) и други финансови предприятия (с 8%, 299 млн. лв.).  


„Групама Животозастраховане“ ЕАД, българско дъщерно дружество на френската банково-застрахователна група

„Групама Животозастраховане“ ЕАД, българско дъщерно дружество на френската банково-застрахователна група ...

......... развитие на застрахователната индустрия в страната. От оперативна гледна точка нашата цел е да осигурим стабилен и плавен процес на интеграция, така че нашите клиенти да продължат да получават същото високо ниво на обслужване и още по-богато портфолио от застрахователни решения“, заяви г-жа Селин Болар, изпълнителен директор на Групама в България.


Правителството определи линията на бедност за 2020 г. в размер

Правителството определи линията на бедност за 2020 г. в размер ...

......... индекса на цените на малката по състав кошница. Линията на бедност се използва при разработване на държавната политика в областта на доходите и жизненото равнище, както и при определяне на конкретни мерки за социална защита. Тя е база за определяне на размера на финансовата подкрепа за хората с увреждания.  


В момента България е трета в Европейския съюз по нисък

В момента България е трета в Европейския съюз по нисък ...

......... да им се повишат възнагражденията. “За спешната помощ се дават 60 млн. лева допълнително", каза премиерът и потвърди, че е поел личен ангажимент не само да се дострои последната клиника в Пирогов, но да завърши цялостното саниране на сградите. "Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълен обем", допълни той.


Очертава се сложна 2020 година за България от гледна точка

Очертава се сложна 2020 година за България от гледна точка ...

......... бюджетът, не взимаме тежките решения, а когато е зле – казваме: нямаме пари. На края на годината сигурно ще има излишък, финансовият министър ще е доволен”, коментира бившият социален министър.Повече от дискусиите в Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria вижте във видео материала.гледано: 83   Още видео0 гласа  


Към края на септември 2019 г. нетната печалба на Първа

Към края на септември 2019 г. нетната печалба на Първа ...

......... счетоводно в текущата си дейност по-консервативния подход към оценката на кредитния риск след извършения преглед на качеството на активите. Към края на септември тази година Първа инвестиционна банка покрива всички регулаторни капиталови изисквания със съотношения за обща капиталова адекватност от 18,01% и Базов собствен капитал от първи ред от 15,07%.


Повишаване на сигурността на електронните плащания е основна цел на

Повишаване на сигурността на електронните плащания е основна цел на ...

......... на 2019 г. в TARGET2-BNB са извършени 139130 плащания на обща стойност 232, 238 млрд. евро. Данните показват увеличение с 8,2% при общата стойност и с 5,5% при общия брой на обработените плащания спрямо първото полугодие на 2018 г. Среднодневната стойност на обработените от TARGET2-BNB плащания е 1,858 млрд. евро.


Данъчната политика е основният дефект на държавния бюджет. Това е

Данъчната политика е основният дефект на държавния бюджет. Това е ...

......... съчетано с необходимостта от мерки, свързани с даването на равен шанс на всички деца за достъп до образование, изискват много по-сериозен дебат от това просто да раздаваме едни пари на семейства, някои от които не са достатъчно добросъвестни дори да осигурят достъп на децата си до образователната система”, коментира той.


Българите са на трето място по оптимизъм в желанието си

Българите са на трето място по оптимизъм в желанието си ...

......... вече дават добри резултати, които се превръщат в стандарти“, заяви той. Банкерът обяви, че в магазините, където се предлага покупка на кредит, оборотите растат с до 50%, като очаква през ноември и декември българинът да удвои активността си в пазаруването на техника, изделия за дома и подаръци спрямо средномесечните нива.


Очакваният икономически растеж за следващите три години е около 3,3%

Очакваният икономически растеж за следващите три години е около 3,3% ...

......... държавата трябва да харчи толкова, колкото събере. За здравеопазване догодина са предвидени с половин милиард повече. Увеличението на пенсиите с 6,7% от 1 юли ще струва 590 млн. на бюджета на ДОО. За общините са предвидени 4,202 млрд. лв, което е с около 460 млн. лв. повече спрямо тази година.


Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа финансовата рамка за догодина.

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа финансовата рамка за догодина. ...

......... 1,2. Актуализараната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г. предвижда увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2020 г. на 610 лв. Предстои до края на месеца проектобюджетът да бъде внесен в Народното събрание, а на 7 ноември ресорната комисия в парламента да го разгледа на първо четене.  


Все още е слабо ползвано междуобщинското сътрудничество и обединяване на

Все още е слабо ползвано междуобщинското сътрудничество и обединяване на ...

......... се нуждаем от реалистична национална програма, която да дава ниша на общините да се развиват и надграждат", посочи Чавдарова, която се надява, че обществото ще акумулира ресурс, за да подпомага финансово общините в по-затруднено положение.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.гледано: 99   Още видео0 гласа  


Брутният външен дълг (частен и държавен) в края на август

Брутният външен дълг (частен и държавен) в края на август ...

......... дългът на България беше 25,6% от БВП, като намаля спрямо предходната 2016 г., когато беше чувствително по-висок – 29,6%. През 2015 г. дългът спадна до 26,2%, а през 2014 г. задълженията на България бяха 26,97% от БВП. Най-нисък дълг имаше през 2013 г.  – 17,01%, показват данните на националната статистика.


Българинът не е научен да е проактивен, когато се отнася

Българинът не е научен да е проактивен, когато се отнася ...

......... допълва с още възможности. "В момента тече записването за нов фонд с 5-годишен хоризонт, при който има прогнозна доходност от 1,7-2,7%, информира той. Прогнозните данни за тази година са новите договори за спестовни планове в УниКредит Булбанк да достигнат 36 хиляди броя при малко над 29 хиляди броя миналата година.


През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... и социални осигуровки за "Държавно управление" и финансови сметки за миналата година. Ще излязат и предварителните данни за 2018 г. за научноизследователската и развойната дейност (НИРД). Пак НСИ ще информира за фискалните данни за подсектори "Централно държавно управление" и "Социалноосигурителни фондове" през септември. В петък (1 ноември) няма обявени събития.


30 милиона лева повече за догодина са предвидени за делегираните

30 милиона лева повече за догодина са предвидени за делегираните ...

......... завишени с 10 на сто.  Увеличение с 8% е предвидено за стандартите за центровете за временно настаняване и за обществена подкрепа; за наблюдавано и преходно жилище, дневни центрове за стари хора; Центрове за социална рехабилитация и интеграция, звено "Майка и бебе"; Центрове за работа с деца на улицата и приютите.


Кредитната експанзия продължава, както се потвърждава от публикуваните през тази

Кредитната експанзия продължава, както се потвърждава от публикуваните през тази ...

......... да го възстановят с бъдещ доход. Промяна в паричната политика – макар такава да не изглежда вероятна в най-близко бъдеще – променя и условията за достъп до кредит. Колкото по-дълго продължава периодът на кредитна експанзия, толкова по-големи ще са  структурните изменения в икономиката и дълбочината на неизбежната последващата корекция.  


Парите в обращение (банкноти и монети извън касите на БНБ)

Парите в обращение (банкноти и монети извън касите на БНБ) ...

......... за последващо използване в паричното обращение 10,9 млн. броя банкноти. Те са с 0,7 млн. броя (6,06%) по-малко в сравнение с отделените като негодни през второто тримесечие на тази година. През третото тримесечие на 2019 г. при обработката на разменни монети в БНБ като негодни за паричното обращение бяха отделени 322,3  хил. броя.


По традиция в късния следобед, в края на работната седмица,

По традиция в късния следобед, в края на работната седмица, ...

......... четене в комисияЛица с публични задължения няма да могат да изнасят суми над 30 хил. лв.Вл. Каролев: Няма да има изненади в Бюджет 20201Спечели ли САЩ от атаката с дронове срещу Saudi Aramco?2 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!


Лихвите по кредитите продължават плавно да се понижават през септември

Лихвите по кредитите продължават плавно да се понижават през септември ...

......... нараства с 0,70 пр.п. При жилищните кредити в левове той намалява с 0,12 пр.п., а по тези в евро – с 0,40 пр.п.                                         КРЕДИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)  


Още по тематаЩе стигнат ли отрицателните лихви и до БългарияCredit

Още по тематаЩе стигнат ли отрицателните лихви и до БългарияCredit ...

......... по-рано средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове спада с 0,01 пр.п. до 0,05%, а по тези в евро се запазва на ниво от 0,07%.                             ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)  


Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна ...

......... ще прилага механизма чрез местни финансови посредници като микрофинансиращи институции, институции за социално финансиране и гаранционни институции, както и банки, действащи в страните-членки на ЕС и други страни, които участват в Програмата EaSI. Тези посредници ще бъдат в пряк контакт със заинтересованите страни, за да предоставят подкрепа по Гаранцията EaSI.


Едва една година след старта си компанията за бизнес и

Едва една година след старта си компанията за бизнес и ...

......... пътя към върха. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }p.western { font-family: "Times New Roman", serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: "Times New Roman"; font-size: 12pt; }a:link { color: rgb(5, 99, 193); text-decoration: underline; }


Българската банка за развитие (ББР) ще бъде домакин на Годишната

Българската банка за развитие (ББР) ще бъде домакин на Годишната ...

......... по Програма „Прогрес“ и участие в Инициативата SIA (Social Impact Accelerator). 
 Мажоритарни акционери на ЕИФ са ЕИБ с 58,53 % от капитала и ЕС, представляван от ЕК, с 29,71%. Миноритарният дял от 11,76% се държи от 34 финансови институции от публичния и частния сектор, сред които и ББР. Отрицателните лихвени проценти са не само оправдана, а и неизбежна

Отрицателните лихвени проценти са не само оправдана, а и неизбежна ...

......... са най-рисковите, но които постоянно растат като резултат от ниски лихвени проценти, реализирани от централните банки. Пенсионните фондове и институционалните инвеститори нямат друга алтернатива освен да пласират средства в рискови активи като акции, например", смята Аспарухов.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.гледано: 70   Още видео0 гласа


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие проектобюджета на

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие проектобюджета на ...

......... текстовете на НРД ще намери място ангажиментът за определяне на минимален размер на средствата, които ще отиват за разходи за персонал. Този ангажимент ще бъде изпълнен, но какъв ще бъде точният процент, не бих искала преди да сме се договорили с БЛС, да предпоставям“, заяви Жени Начева.      


Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди със 8

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди със 8 ...

......... парламента", заяви Ася Гонева.  По думите ѝ нищо не е направено във връзка с безработицата - както по отношение на минималния размер на обезщетението, така и на максималния размер. Гонева допълни, че и всички фондове продължават да са на дефицит, с изключение на малкия - фонд "Трудова злополука и професионално заболяване".


Паричното предлагане в България расте с 8,3% на годишна база

Паричното предлагане в България расте с 8,3% на годишна база ...

......... с 6,4% в сравнение с година по-рано (6,8% годишно повишение през август). През миналия месец чуждестранните активи се увеличават с 5,3% (5,4% годишен ръст през август), като достигат 68,796 млрд. лева.Чуждестранните пасиви са 9,618 млрд. лв. и на годишна база намаляват с 1,2% (2,7% годишно понижение през август 2019 година). 


Създаването на еврото е по-скоро политически проект, отколкото пример за

Създаването на еврото е по-скоро политически проект, отколкото пример за ...

......... на миналия век. Китай демонстрира, че е необходимо израстване по цялата технологична верига и не могат да бъдат прескачани етапи в това израстване. Започвайки от по-ниски технологични нива, „с постепенното акумулиране на знания и надграждане на образователната система се постига капацитет за производство с върхови технологии“, подчерта подуправителят на БНБ.


Ръстът на разходите за здравеопазване през 2020 година ще бъде

Ръстът на разходите за здравеопазване през 2020 година ще бъде ...

......... се получи правен вакуум. По думите му новата наредба трябва да бъде готова преди началото на новата финансова година и преди подписването на новия Национален рамков договор за медицинските дейности. Ананиев участва в откриването на новия компютърен томограф в МБАЛ – Добрич, за който министерството отпусна близо 600 хил. лв.


Огласеният вчера проект на Закона за бюджета на Държавното обществено

Огласеният вчера проект на Закона за бюджета на Държавното обществено ...

......... нас, като ни реже от пенсията заради въведения таван“, отбеляза Нейков. По думите му в социалната сфера, „ако не направиш нещо навреме, в един момент ще си длъжен да го направиш, но ще ти струва много скъпо“. „Пропуснахме годините на стабилен ръст за преодоляване на важните проблеми“, заяви Иван Нейков.


Още по тематаБАКБ: Българската икономика е в добра кондицияИПИ: Новите

Още по тематаБАКБ: Българската икономика е в добра кондицияИПИ: Новите ...

......... тях се получава леко поскъпване, тъй като за същия период еврото, респективно левът, се обезцени спрямо долара с 6,4%. Прогнозата е цената на неенергийните суровини да бъде по-ниска с 2,1% за 2019 г., котирана в щатски долари, а в периода 2020–2022 г. да има леко повишение – средно с 1,4%.


Бюджетният излишък за 2018 г. възлиза на 1,921 млрд. лева,

Бюджетният излишък за 2018 г. възлиза на 1,921 млрд. лева, ...

......... правителството заяви, че до края на мандата ще свали външната задлъжнялост на 20% от БВП. Investor.bg припомня, че по последни данни на Българската народна банка външният дълг на България (частен и държавен) през юли намалява с 0,8% и е 34,195 млрд. евро. Той представлява 57,8% от прогнозния БВП на страната.  


Банка ДСК обяви, че стартира специална дигитална платформа, част от

Банка ДСК обяви, че стартира специална дигитална платформа, част от ...

......... канали, електронното и мобилно банкиране, рекламните материали в обектите. През това лято бе завършена успешно и миграцията на АТМ устройствата на Експресбанк. В момента се мигрират ПОС терминалите. От финансовата институция канят всички клиенти на Експресбанк да посетят платформата и да следят актуалните новини за промени в хода на интеграцията.


Около 4 милиарда лева се очаква да бъдат средствата по

Около 4 милиарда лева се очаква да бъдат средствата по ...

......... с психични разстройства и умствена изостаналост, ще се създадат над 100 нови услуги, ще се развият множество услуги в домашна среда. Реформирането на останалите домове за хора с увреждания, плюс развитието на мрежа от нови услуги и нови домове за възрастни хора, ще бъдат приоритет и през следващия програмен период.


Българската икономика продължава да е в добра кондиция. Евентуалното забавяне

Българската икономика продължава да е в добра кондиция. Евентуалното забавяне ...

......... 3%". Той говори и за влиянието от Brexit върху Европейския съюз (ЕС) и България. „Съществуват рискове за българската икономика. Имаме много връзки с Лондон по линия на доставки и българи, които са във Великобритания", напомни банкерът.Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria. гледано: 50   Още видео0 гласа


През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... 2017 г. Централната банка ще публикува паричната статистика за септември. В четвъртък (24 октомври) НСИ ще обяви нефинансови национални сметки за институционални сектори "Държавно управление" и "Останал свят" за второто тримесечие на тази година. В петък (25 октомври) от БНБ ще разберем какви са данните за лихвената статистика през септември.