След безпроблемна бременност жена трябвало да роди втората си рожба

След безпроблемна бременност жена трябвало да роди втората си рожба ...

......... са и остарели методи за раждане, които разкъсват матката на родилката и умъртвяват бебето, твърди експертизата. Осъденият д-р Петър Атанасов ще обжалва присъдата си. Жената се надява личната трагедия да бъде урок за бременните – да получат възможно най-много информация преди раждането, а държавата да обърне внимание на акушерската грижа.


Нов хематологичен кабинет заработи в диагностичния консултативен блок към Комплексния

Нов хематологичен кабинет заработи в диагностичния консултативен блок към Комплексния ...

......... са регистрирани 750 пациенти. Сред тях най-много са случаите с лимфоми и левкемии. "Лечението на този вид заболявания е продължително и трудно за пациентите. Затова е важно те да получават адекватна и компетентна грижа. Разкриването на новия хематологичен кабинет ще улесни значително проследяването и лечението на болните", обяснява д-р Кожухаров.


Възможни са нови протести на общинските болници след като бъдат

Възможни са нови протести на общинските болници след като бъдат ...

......... срещу НЗОК за неизплатената дейност за 2015 год. Намалява броят на лекарите по различни специалности в общинските болници, изрази тревогата си д-р Тотев. По думите му би трябвало специалистите по вътрешни болести да имат по-широк обхват на работа. Дава се приоритет на "тесните" специалисти в болниците, но ресурсът е ограничен.


Дете на 4 години от ромски произход е починало снощи

Дете на 4 години от ромски произход е починало снощи ...

......... експертиза" - това съобщи директорът на здравното заведение доктор Божидар Велев. Преди 15 дни детето е било хоспитализирано с диагноза бронхопневмония и астматични пристъпи. По случая е образувано досъдебно производство. В двора на болницата са се събрали близо 40 роми. На място има полицейски екипи от Районно управление - Разлог.


Пет месеца след двойната трансплантация на ръце във Франция пациентката

Пет месеца след двойната трансплантация на ръце във Франция пациентката ...

......... къпя сама, не мога да се храня”, признава Каролин. Лекарите в болницата в Гренобъл, извършили трансплантацията на ръцете , препоръчват година физиотерапия. Едва тогава Каролин ще започне да чувства пръстите си отново. „Мотивацията ми в момента е да започна да свиря с шините и върха на пръстите си”, казва Каролин.


Финансирането на общинските болници е регламентирано в разпоредбите на закона

Финансирането на общинските болници е регламентирано в разпоредбите на закона ...

......... за контрол, което ще доведе до възможност да има отговорно финансово управление. Подготвя се и голям инвестиционен проект по програма за регионално развитие за обновяване и модернизация на сградния фонд за 163 млн. лв."  Ананиев заяви, че той може да насочи реализирани икономии от бюджета на МЗ към тези болници.Рекорден брой медици полагат Хипократова клетва. Студентите от Медицинския университет

Рекорден брой медици полагат Хипократова клетва. Студентите от Медицинския университет ...

......... 2017 завършват 402-ма бъдещи лекари. Половината от медиците са чужденци, съобщи Нова телевизия. Образованието на студентите от Медицинския университет продължава 6 години. Официалната церемония ще се проведе в Националния дворец на културата. Най-добрите абсолвенти ще бъдат наградени със „Златен Хипократ”. Призът се присъжда на студентите, които завършват с пълно отличие.


Здравният министър Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на здравеопазването

Здравният министър Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на здравеопазването ...

......... състояние на Ловешката болница и за липсата на животоспасяващи лекарства. Тази седмица министърът проведе две срещи, свързани с решаване на проблемите на областните и общинските болници. Той договори преструктуриране с областните болници. Общинските обаче не успяха да получат подкрепа от здравното министерство по искането им за допълнителни субсидии, отбелязва БНТ.


Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии

Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии ...

......... момента за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички разумни становища, които постъпят в МЗ. В понеделник предстои втора среща между представители на Сдружението, на министерството и на НЗОК, на която се очаква да бъдат набелязани конкретни мерки за подпомагане на общинското здравеопазване.


Акушерките в България настояват за връщане на женските консултации в

Акушерките в България настояват за връщане на женските консултации в ...

......... преминало много по-бързо и лесно. Младата майка е родила само с помощта на акушерка. "Мисля че може да се заложи доста повече на акушерките. Изцяло акушерката ми помага и ме напътства. Веднага ми дадоха бебето, гушнах го на голо. Това допринесе да имам кърма и да го храня", допълни Кадийска.


„БСП, водена от желанието да бъде балансирана системата на здравеопазване,

„БСП, водена от желанието да бъде балансирана системата на здравеопазване, ...

......... дадено направление, брой легла", каза още той. Проф. Михайлов подчерта, че от години е известно, че в големите градове са разкрити огромен брой лечебни заведения, които не отговарят на нуждите. „Сериозна е задлъжнялостта на лечебните заведения, тежък е дисбалансът в разходването на обществените ресурси в здравеопазването“, каза още народният представител.Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на ...

......... общинското здравеопазване. Сдружението на общинските болници отбелязаха в протестна нота, че проблемите се трупат систематично от 18 години и поискаха да се отделят допълнителни 30 милиона за оздравяване на общинското здравеопазване. От здравното министерство тогава обясниха, че това не е възможно и че подобни субсидии биха били незаконни, отбелязва БНТ.


Състоянието на софийското здравеопазване е много по-различно от това в

Състоянието на софийското здравеопазване е много по-различно от това в ...

......... се види какви лечебни заведения трябва да има, каза тя. Концептията за спешната помощ трябва да стане факт, заяви тя. Тя коментира и темата за т. нар. третия пол, която бе повдигната заради Истанбулската конвенция. По думите й Конвенцията показа, че обществото ни е консервативно в хубавия случай на думата.


Пловдив е една от шестте общини в България, избрана да

Пловдив е една от шестте общини в България, избрана да ...

......... идея за заместваща грижа за многодетни семейства, при която веднъж или два пъти в месеца някой да гледа децата почасово, за да могат родителите да имат свободно време и да свършат лична работа, се посочва още в съобщението. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 30 март 2018 година.


Направен е пълен анализ на финансовото състояние на областните болници,

Направен е пълен анализ на финансовото състояние на областните болници, ...

......... си ще бъдат в постоянен контакт с ръководствата на областните здравни заведения, за да може чрез интензивен диалог да се извършат всички, планирани от министерството промени, свързани с преструктуриране, управление и финансиране, които като краен резултат да доведат до по-добро лечение на пациентите на територията на всички области в страната.


Как Столична община ще се справи с мръсния въздух, който

Как Столична община ще се справи с мръсния въздух, който ...

......... и магазините за авточасти. Именно изгарянето на каучука е смятано за един от главните причинители на замърсяването. "Обществото очаква твърди мерки, а досега такива няма. Усилията трябва да се насочат към замърсителите. Някой трябва да спре старите автомобили и горенето на твърди горива", подчерта създателят на сайта "airsofia.info" Стефан Димитров.Не е нормално да има големи разлики в приема на

Не е нормално да има големи разлики в приема на ...

......... се отделят на човек – общо 673 лева, се правят чудеса, посочи Бойко Пенков. По думите му 40% от работещите лекари у нас са над 55 години и след 10 години ще се пенсионират. Пенков подчерта, че през това време държавата трябва да намери млади кадри, които да ги заместят.


Арестуваха пиян лекар в София. Случаят се разиграл в 18-то

Арестуваха пиян лекар в София. Случаят се разиграл в 18-то ...

......... стои въпросът доколко човек се чувства работоспособен при това положение, защо не е потърсил смяна, заяви д-р Пелтеков. Той уточни, че колегата му досега не е имал нарушения, не е имало жалби срещу него. Ще направим консултация с адвокат какви мерки можем да вземем в случая, каза още д-р Пелтеков.


Болницата в Белоградчик има задължения от 600 000 лева и

Болницата в Белоградчик има задължения от 600 000 лева и ...

......... тяхното стабилизиране и актуализиране на цените по клинични пътеки, които не са коригирани от 2006 година. Със средства на община Белоградчик е санирана сградата на болничното заведение, подменена е отоплителната инсталация и горивния котел и безвъзмездно се осигурява храната за пациентите на стационар. Общината превежда и суми за капиталов трансфер.


Лекари и медицински сестри от общински болници в 23 града

Лекари и медицински сестри от общински болници в 23 града ...

......... лечебни заведения. Става дума за онези клинични пътеки, които покриват масовата патология, с която общинските болници имат право да работят. Третото искане на медиците е да се проведе спешен дебат на тема бъдещето на здравеопазването в България, допълни д-р Тотев. Протестът на медиците се подкрепя и от Българския лекарски съюз.


Министерството на здравеопазването разработва единни правила към държавните лечебни заведения

Министерството на здравеопазването разработва единни правила към държавните лечебни заведения ...

......... за специализациите в здравеопазването, както и в наредбата за здравните кабинети в детските градини и училища. Министерството на здравеопазването и асоциацията се договориха, в съответствие с практиката в другите държави, методологичното ръководство на специалистите по здравни грижи на територията на страната да бъде изрично възложено на определен експерт (републикански консултант).


Близо 28,5 млн. лв. ще отпусне МЗ за дейности, извършвани

Близо 28,5 млн. лв. ще отпусне МЗ за дейности, извършвани ...

......... болници са 121, в това число – 7 комплексни онкологични центъра, 9 специализирани болници за активно лечение на фтизиатрични заболявания, 11 центъра за психично здраве и 6 центъра за кожно-венерически заболявания. Общите задължения на общинските болници възлизат на 100,270 млн. лв., а просрочените задължения са на стойност 44,178 млн. лв.


Мъж е обгазен, а 6-месечно бебе е в токсиокологията на

Мъж е обгазен, а 6-месечно бебе е в токсиокологията на ...

......... много бързо. В апартамента, от който е тръгнал пожарът е живеел сам 61-годишен мъж, той е откаран в болница, но няма опасност за живота му. Целият вход е бил евакуиран. Някои от съседите са потърсили помощ, защото са леко обгазени, но няма нищо тревожно, уверяват от Спешната помощ за БТВ.


Системата, по която се финансират общинските болници е дълбоко порочна.

Системата, по която се финансират общинските болници е дълбоко порочна. ...

......... вицепрезидент на КНСБ Иван Кокалов. Когато общинските болници се финансираха по дуална система – от държавата и от здравната каса. Както има защитени училища, така трябва да има и защитени болници. С този начин на финансиране няма как общинските болници да осигурят заплатите на лекари и медицински сестри, каза Кокалов.


Грипът дойде и вече набира скорост. Положителните проби, които сме

Грипът дойде и вече набира скорост. Положителните проби, които сме ...

......... за тежко протичане на заболяването. „Бързо начало в рамките на 2 часа, болки в мускулите, болки в ставите, висока температура, болки в очните ябълки“. „Маските са нещо много полезно за болния вкъщи, ако не искате да заразите други вкъщи. Много хубава работа вършат мокрите противомикробни кърпички“, каза още проф. Кантарджиев.


В условията на създалата се криза на доверие в здравната

В условията на създалата се криза на доверие в здравната ...

......... поради лимитиране на дейността им, няма да могат да отговорят на нуждите на гражданите". "В условията на тази здравна катастрофа, УС на БЛС застава зад справедливите протестни действия на колегите и апелира за светкавична реакция на държавата относно финансовото стабилизиране на общинското здравеопазване", се казва още в позицията на съюза.


Многопрофилната болница в Добрич е със спряно водоподаване заради авария.

Многопрофилната болница в Добрич е със спряно водоподаване заради авария. ...

......... помпените станции в Оброчище и Минково, заяви главният инженер на ВиК-Добрич Павел Павлов. Освен това са били прекъснати два водопровода в града по време на ремонтните дейности, свързани с водния цикъл. Както вчера, така и днес от ВиК увериха, че до края на деня се очаква авариите да бъдат отстранени.


Уволненият дисциплинарно от УМБАЛСМ "Пирогов"  доц. д-р Стоян Сопотенски винаги

Уволненият дисциплинарно от УМБАЛСМ "Пирогов"  доц. д-р Стоян Сопотенски винаги ...

......... на цяла България. "Ние сме сигурни, че Българският съд ще върне доц. д-р Сопотенски на работа и ще наложи парична санкция на Пирогов. Питаме кой ще я плати - тези, които обичат и с удоволствие работят с доц. д-р Сопотенски, или лично изпълнителния директор", апелират в позицията от лекарската колегия.


От 12.00 до 13.00 часа на 15 януари 2018 г.

От 12.00 до 13.00 часа на 15 януари 2018 г. ...

......... стана лидер по смъртност, заради лимитирано право на част от нас да живеят. Във Вашата България за Вашия живот се грижат определени болници или се лекувате в най-добрите европейски клиники. Със закриването на нашите болници ни отнемате правото на достъпна медицинска помощ и надеждата, че нашата България ще я има!"


Министерство на здравеопазването ще използва всички законови възможности МБАЛ „Проф.

Министерство на здравеопазването ще използва всички законови възможности МБАЛ „Проф. ...

......... в края на този месец с изработените средства по договор с НЗОК и МЗ да започне редовното плащане на разходите за възнаграждения, лекарства, консумативи и издръжка. Министерството на здравеопазването прави всичко възможно да съхрани МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Поради тази причина не се предвижда и закриване на работещи отделения.


Министерство на здравеопазването (МЗ) ще използва всички законови възможности МБАЛ

Министерство на здравеопазването (МЗ) ще използва всички законови възможности МБАЛ ...

......... в края на този месец с изработените средства по договор с НЗОК и МЗ да започне редовното плащане на разходите за възнаграждения, лекарства, консумативи и издръжка. Министерството на здравеопазването прави всичко възможно да съхрани МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Поради тази причина не се предвижда и закриване на работещи отделения.


Леглата в МБАЛ "проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч ще

Леглата в МБАЛ "проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч ще ...

......... Планът предвижда четирите милиона дългове да бъдат изплатени напълно за пет години. Лекарите обаче не получиха отговор, кога ще се получат просрочените си заплати за септември и ноември. Начева обясни, че ще се търси решение на този въпрос, но източник за финансиране на болницата е само изработеното по клиничните пътеки.


Гинеколози от пловдивска клиника извадиха 18-килограмов тумор от корема на

Гинеколози от пловдивска клиника извадиха 18-килограмов тумор от корема на ...

......... с бързи темпове. Когато отишла на преглед в пловдивската клиника, оттам решили, че се налага спешна операция. По време на интервенцията, продължила малко повече от час, екипът попаднал на два значителни туморни процеса на яйчниците. Отляво формацията е била с тегло 18 кг, а отдясно - с големина на мандарина.


Д-р Цветко Георгиев от Пирогов и проф. Никола Владов от

Д-р Цветко Георгиев от Пирогов и проф. Никола Владов от ...

......... става все по-добра и по-качествена, каза той. Проф. Владов заяви, че операция е подължижала около два часа, тя е била извършена миналия петък и двамата лекари са оперирали съвместно. Той издаде, че 4-месечното момиченце е много красиво, усмихва се красиво и се казва Никол. Родителите са изключително благодарни на лекарите.


4-месечно момиченце живее благодарение на едни от най-добрите лекари у

4-месечно момиченце живее благодарение на едни от най-добрите лекари у ...

......... вродени аномалии на „Пирогов”, под зоркия поглед на д-р Цветко Георгиев и екипа му. Според корифеите в хиругията, не е новост, че детето се е родило с тумор. Толкова голям, обаче се среща рядко. Лекарите дават положителни прогнози за малката пациентка – тя ще води нормален начин на живот.  


Съветът на директорите на многопрофилна болница "Проф. д-р Параскев Стоянов"

Съветът на директорите на многопрофилна болница "Проф. д-р Параскев Стоянов" ...

......... идването на новото ръководство на министерството. Коларова каза още, че ще настоява в най-кратки срокове да бъде свикано извънредно общо събрание на акционерите, за да бъде избран нов Съвет на директорите, старият да бъде освободен от отговорност. Очаква се в сряда в ловешката болница да бъде представен новият й прокурист.


Всички общински болници ще бъдат проверени за фиктивно назначен персонал.

Всички общински болници ще бъдат проверени за фиктивно назначен персонал. ...

......... компетенциите на министъра на здравеопазването, а трябва да се разгледа съвместно със синдикати и работодатели, тъй като те са най-важният фактор за формирането доходите на персонала в болниците, стана ясно още от думите на министъра. Следващата седмица предстои среща с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.  


УМБАЛ-Бургас обяви шест свободни работни места за специализанти по специалностите:

УМБАЛ-Бургас обяви шест свободни работни места за специализанти по специалностите: ...

......... втора. В момента отделението обучава още трима специализанти. Останалите дипломирани специалисти са в отделенията по нефрология, неонатология, образна диагностика, очно отделение и ендокринология. Фактът, че болницата се сдобива с деветима нови специалисти, показва важната й роля в подготовката на медицинските кадри, каза изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.  


Успешно секцио е било извършено на жена, която по време

Успешно секцио е било извършено на жена, която по време ...

......... придружаващи заболявания. В отделението постъпват бременни с тежка, придружаваща екстрагенитална патология, която крие риск от спонтанен аборт. Д-р Жекова коментира, че напоследък за съжаление тя зачестява. Началникът на АГ отделението посъветва бременните жени, когато избират къде да раждат, да се съобразят с наличието на придружаващи заболявания като усложняващ фактор.  


Гражданска дарителска кампания в Перник е събрала средства, с които

Гражданска дарителска кампания в Перник е събрала средства, с които ...

......... за няколко дни бяха дарени необходимите телевизор, инхалатори и детски играчки за детското отделение. По думите на Данаилова кампанията е в знак на благодарност към лекарите. Венцислава Данаилова е майка на 9-месечно бебе, Катрин Богданова има тригодишно дете. Двете планират следваща кампания за закупуване на нови легла в болничните отделения.


Уникална операция в световен мащаб спаси българин с животозастрашаващо разкъсване

Уникална операция в световен мащаб спаси българин с животозастрашаващо разкъсване ...

......... Иво Петров и д-р Зоран Станков, информира Нова телевизия. Новият метод представлява поставяне на стент при диагноза, която до момента е лекувана само с отваряне на гръдния кош и тежка кардиологична операция. Постижението е публикувано в Журнала на американското кардиологично дружество. Признанието е първо по рода си за български лекари.


Финансовото състояние на АГ-болницата "Майчин дом" е много добро, без

Финансовото състояние на АГ-болницата "Майчин дом" е много добро, без ...

......... развитие на акушерството и гинекологията в страната. "В тази част на Европа "Майчин дом" е важен център. Амбицията ни е да се развиваме още, имаме достатъчно високо подготвени специалисти, обучават се десетки студенти и специализанти", каза още той и напомни, че тук се намира и Националната генетична лаборатория.    


57 175 бебета са се родили през 2017 г. в

57 175 бебета са се родили през 2017 г. в ...

......... селата. В страната най-висока е раждаемостта в областите Сливен - 12.2%, столицата - 10.2%, Варна и Бургас - по 9.6%. В осемнадесет области раждаемостта е по-ниска от средната за страната, като най-ниски стойности се наблюдават в областите Габрово (6.4%) и Видин (6.2%). 30 570 българи са емигрирали за миналата година.


Утре министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър

Утре министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър ...

......... причинител на рак на шийката на матката. Ранната и прецизна диагностика на HPV е най-добрата превенция за този тип онкологично заболяване. Болницата работи и с модерна апаратура за т.нар. безкръвни или лапараскопски операции. Фокус през тази година ще бъде изграждането на център за операции и лечение на рак на гърдата.


АГ-клиниката при МБАЛ "Света Марина" в Плевен продължава желаната от

АГ-клиниката при МБАЛ "Света Марина" в Плевен продължава желаната от ...

......... за ражданията, в област Плевен са родени през 2017 година общо 2 434 бебета - с 116 по-малко от 2016 г. Плевен е с най-много новородени, в сравнение с областите от Северозападния и Северния Централен район, и се нарежда на второ място, след Варна, в тази класация за Северна България.


През последните десетилетия преждевременните раждания са между 8-10% от общия

През последните десетилетия преждевременните раждания са между 8-10% от общия ...

......... рискът от заболявания и смъртност е многократно по-висок, прогресивно нараства - от 6,6% през 2000 година до 9,6% през 2007 година и до 10.3% през 2015 година. Въпреки доброто токолитично лечение процентът на преждевременните раждания и недоносени бебета остава непроменен - между 8 и 10%", добави проф. д-р Емил Ковачев.


В Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология ще

В Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология ще ...

......... лечение по онкология ще се извършват безплатни прегледи за жени с доказан карцином на маточната шийка, съобщиха от лечебното заведение. Инициативата ще започне на 15 януари и ще продължи до 3 февруари. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/80 76 299. Подробна информация е публикувана на интернет страницата на болницата.


Камъни с големина до 1 см, запушили пикочните канали на

Камъни с големина до 1 см, запушили пикочните канали на ...

......... и в България. Той може да бъде прилаган и по спешност при пациенти, изпаднали в остра бъбречна криза, като се постига бързо обезболяване. Процедурата се покрива от Здравната каса, като има доплащане от страна на пациента между 300 и 500 лв., в което са включени и необходимите консумативи и анестезия.


В Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология ще

В Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология ще ...

......... лечение по онкология ще се извършват безплатни прегледи за жени с доказан карцином на маточната шийка, съобщиха от лечебното заведение. Инициативата ще започне на 15 януари и ще продължи до 3 февруари. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/80 76 299. Подробна информация е публикувана на интернет страницата на болницата.


С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през ...

......... да може да скалъпи някакъв бюджет, за да изхрани семейството, децата", алармира Петя Найденова - зам.-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Средната заплата на сестрите е около 600 лева. Съсловната организация настоява за среща със здравния министър и иска стартовите възнаграждения да се увеличат на 1500 лева.


В Плевен са одобрени 49 заявления за подпомагане на двойки

В Плевен са одобрени 49 заявления за подпомагане на двойки ...

......... - седем общински съветници, АГ специалист, директор на дирекция, началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" и юрисконсулт в общината. Председател на комисията е общинският съветник и председател на общинската комисия по здравеопазване и социална политика проф. Начко Тоцев. Заявленията за подпомагане се приемат в Центъра за административно обслужване в общината.


В АГ-клиниката на болница "Авис Медика" в Плевен през миналата

В АГ-клиниката на болница "Авис Медика" в Плевен през миналата ...

......... район на страната - 2 376. Техният брой е със 174 по-малко, в сравнение с предходната 2016 година, по данни от Националната информационна система за ражданията. Сравнено с останалите области в Северна България, Плевен е запазил второто си място, след Варна, в класацията по брой на новородените за 2017 година.


Всички пациенти, настанени за лечение във Военномедицинска академия след пътно-транспортните

Всички пациенти, настанени за лечение във Военномедицинска академия след пътно-транспортните ...

......... също вече е без опасност за живота. Те беше транспортирана във ВМА с много тежка съчетана травма - черепно-мозъчна травма, травма на таза, фрактура на черепа, фрактура на мандибулата, много тежка гръдна травма. Преминава през редица операции, състоянието й е стабилно и в момента е настанена в Клиниката по травматология.


Кризата сред медицинските сестри се задълбочава. В момента тази длъжност

Кризата сред медицинските сестри се задълбочава. В момента тази длъжност ...

......... 53 години. Ето защо работещите на тези позиции искат 1500 лв. стартова заплата. Към момента средното им възнаграждение е около 700 лв. През последните 10 години над 15 000 специалисти по здравни грижи са сменили професията си, а други 9412 медсестри и 550 акушерки са заминали за чужбина.    


2 535 бебета са се родили в Първа САГБАЛ „Света

2 535 бебета са се родили в Първа САГБАЛ „Света ...

......... 535, а през 2016 г. са били 2 539. Д-р Коларова отчита положителна тенденция – намалява броят на недоносените деца. През 2017 г. те са били 187, а през 2016 г. – 224. Миналата година в Първа САГБАЛ „Света София“ са се родили 26 двойки близнаци и 2 тройки тризнаци.


Всяко второ бебе е родено чрез секцио в АГ-комплекса към

Всяко второ бебе е родено чрез секцио в АГ-комплекса към ...

......... през 2016 г. те са били 10. Той коментира още, че броят на непълнолетните родилки не намалява. Най-младото момиче е станало майка на 15-годишна възраст. Д-р Хубчев каза още, че АГ-комплексът към УМБАЛ "Канев" се е утвърдил и много тежки случаи се изпращат от Разград, Шумен, Тутракан, Бяла и Свищов.


Над 10 пациенти, прекалили с алкохола, са обслужени навръх Нова

Над 10 пациенти, прекалили с алкохола, са обслужени навръх Нова ...

......... рана на главата и травма на гърдите, 31-годишна жена от София с фрактура на ключица и 25-годишен мъж от с. Юруково, община Якоруда, с изгаряния на двете ръце. В новогодишната нощ е приет и 15-годишен тийнейджър от Благоевград с алкохолно натравяне. След промивка на стомаха е освободен за домашно лечение.


Общо 226 пациенти са обслужили спешните екипи в област Кюстендил

Общо 226 пациенти са обслужили спешните екипи в област Кюстендил ...

......... е наложило те да бъдат транспортирани до други здравни заведения. При по-голямата част от случаите, обслужените пациенти от спешния център са били с хронични заболявания, такива, отнасящи се до прекаляване с алкохол или храна, хипертонични, жлъчни и бъбречни кризи. Няма случаи на пострадали хора заради неправилно боравене с пиротехнически изделия.спе


Около 1000 души са преминали през спешното отделение на „Пирогов”

Около 1000 души са преминали през спешното отделение на „Пирогов” ...

......... сравнение с другите празнични дни”, поясни той. Най-тежките случаи от последните дни са били хора, пострадали от пиратки в новогодишната нощ. "Системата за видеонаблюдение в болницата вече е напълно изградена, като камерите работят и в момента. Предстои да се изгради център за видеонаблюдение, където ще се прави мониторинг на болницата".


Първото дете за новата 2018 година за “Майчин дом” се

Първото дете за новата 2018 година за “Майчин дом” се ...

......... за диагностика на HPV, който предизвиква рак на шийката на матката, и продължи да подобрява медицинското оборудване и условията за пациентите. Скоро предстои откриването на ремонтираната послеродова клиника, лаборатория за неинвазивна диагностика на плода, работи се и по създаване на отделение за диагностика и хирургия на рака на млечната жлеза.


Трима души са с ампутация на пръсти след използване на

Трима души са с ампутация на пръсти след използване на ...

......... брифинг в болницата по-рано днес. По думите на директора през дежурството в болницата в новогодишната нощ най-натоварен е бил травматологичният кабинет. „Имаме доста случаи с пиратки. 500 души преминаха през болницата през последното денонощие", допълни той.  Проф. Асен Балтов допълни, че сред пострадалите от използване на пиротехнически средства няма деца.


Двама пловдивчани са с разкъсани ръце от газов пистолет и

Двама пловдивчани са с разкъсани ръце от газов пистолет и ...

......... мъже. По думите на дежурния лекар 90 % от прегледаните през нощта пациенти са били пияни. „Над 50 са случаите на прегледаните пациенти в център Пловдив през новогодишната нощ“, каза още дежурният лекар. Положителното в сравнение с предишни новогодишни нощи е това, че няма тежки травми и пострадали от катастрофи.


Две са най-честите причини за инциденти на Нова година -

Две са най-честите причини за инциденти на Нова година - ...

......... и от охраната, която обслужва "Пирогов". Имаме възможност и сме подготвени да не се случват инциденти. Надявам се 2018 г. да е малко по-добра. Нека всички да са живи и здрави. Желая на всички да имат усещането, че работят в най-добрата и уважаваната болница в България, заяви проф. Балтов.  


Многопрофилната болница в Ловеч е успяла да осигури за празниците

Многопрофилната болница в Ловеч е успяла да осигури за празниците ...

......... допълни, че планираното преструктуриране на болницата ще помогне да бъде запазен както персоналът, така и самото лечебно заведение, предаде БНР. Въпреки недостига на персонал, засега няма опасност за закриване на още отделения в болницата, увери Анка Георгиева: "Правим всичко необходимо да запазим отделенията, защото са жизненоважни и трябва да функционират".


В Районно управление "Полиция" – Асеновград е образувано досъдебно производство

В Районно управление "Полиция" – Асеновград е образувано досъдебно производство ...

......... града. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Пловдив, цитирани от "Фокус". За случая е уведомена и Районната прокуратура в града. Засега не се потвърждава разпространената информация в медиите, че става дума за нанесен побой на детето. По първоначални данни на полицията се касае за здравословен проблем на детето.


Жена се оказа със сменен личен лекар в друг град,

Жена се оказа със сменен личен лекар в друг град, ...

......... запише при мен. Не съм ходила да проверя", обясни тя. И допълни, че не може да си обясни защо на този адрес няма нейни пациенти. От Здравната каса отказаха коментар. В писмо потвърждават, че лекарката е извършила нарушение. Издали й протокол за неоснователно получени суми, които трябва да им възстонови.


Общо 6 бебета са се родили в дните от 23

Общо 6 бебета са се родили в дните от 23 ...

......... Йордан. Най-малкото от тях ще остане в Неонатологичното отделение, докато достигне необходимите килограми“, уточни д-р Захариева. Общо 10 новородени, които са недоносени, ще останат на Нова година в отделението. Една от тях е малката Лукасита, която е родена с тегло само 900 грама, но вече е достигнала 1850 гр.  


От началото на 2017 г. до момента през УМБАЛСМ „Н.

От началото на 2017 г. до момента през УМБАЛСМ „Н. ...

......... над 65 години“, каза той и уточни, че те са с 1500 повече спрямо 2016 г. „Първо нацията застарява. Това са пациенти, които изискват много по-сериозни грижи, по-трудни са за обслужване, по-енергоемки, повече комплексно и продължително лечение. Това е една от силните страни на „Пирогов“, обясни изпълнителният директор на болницата.


Проблеми със здравето по празниците може да причини не само

Проблеми със здравето по празниците може да причини не само ...

......... от прекомерната консумация, ако тя е само в рамките на няколко дни. „Комбинацията от липсата на чувство за мярка, употреба на некачествен алкохол и прекалено много подправки довежда хората в болница”, коментира още д-р Найденов. Той препоръча да похапваме повече плодове и зеленчуци и да пием много течности, особено вода.


Въпреки предупрежденията на медиците и тази година прекалилите с празничната

Въпреки предупрежденията на медиците и тази година прекалилите с празничната ...

......... такива проблеми, отговорът е ясен – всичко, с което отрупваме празничната трапеза. Все пак не забравяйте, че утре е Стафановден – отново празник с тежки софри и по-добре да се въздържим от обилна консумация на алкохол и храна, отколкото да посрещнем Нова година не сред приятели, а в болничната стая.