Учени от университета в Копенхаген установиха, че консумацията на много

Учени от университета в Копенхаген установиха, че консумацията на много ...

......... време не причинява сериозни вреди на здравето, ако човек се храни здравословно и хранителният му режим включва много зеленчуци, плодове и ядки. Вредата за кръвоносните съдове от постоянната употреба на захар обаче е сравнима с бързо стареене. Това увеличава риска от тежки заболявания, от които обикновено са засегнати възрастни хора.


Регионалните здравни инспекции обявяват грипна епидемия за областите Стара Загора

Регионалните здравни инспекции обявяват грипна епидемия за областите Стара Загора ...

......... занятия за същия период и в две учебни заведения в Дупница, едно училище в село Невестино, както и в учебно заведение в село Раждавица, община Кюстендил. От днес децата се връщат в училище в Пазарджишка област. Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, уверяват от Здравното ведомство.


През последната седмица болните от грип и остри респираторни заболявания

През последната седмица болните от грип и остри респираторни заболявания ...

......... на 10 000. Най-много болни има във възрастовата група между 14 и 25 години, а най-малко сред хората в пенсионна възраст. Общата заболеваемост е близо до тази, при която се обявява грипна епидемия, но все още не я е достигнала. Здравната инспекция следи броя на болните ежедневно, уточниха от инспекцията.


Регионална здравна инспекция - Стара Загора обявява грипна епидемия за

Регионална здравна инспекция - Стара Загора обявява грипна епидемия за ...

......... е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца. РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.


От днес се отменя грипната епидемия в Пернишка област, съобщи

От днес се отменя грипната епидемия в Пернишка област, съобщи ...

......... е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания до 172,72 на 10 000. Сред наблюдаваните 7411 души от всички възрастови групи през третата седмица на годината са регистрирани 128 случая на остри респираторни заболявания. През предходната седмица те са били 208. Възстановени са учебните занятия във всички училища в региона.


Грипната епидемия се разраства, а пикът се очаква да удари

Грипната епидемия се разраства, а пикът се очаква да удари ...

......... да го направи. Грипните ваканции не могат да спрат епидемията, но намаляват броя на заболелите", каза още епидемиологът. Проф. Мира Кожухарова обясни още, че грипът минава в рамките на една седмица. Според нея той не е задължително условие за посещение на лекар, но само при младите и здрави хора.  Русе от днес е в предепидемична обстановка. Това съобщи директорът

Русе от днес е в предепидемична обстановка. Това съобщи директорът ...

......... се наблегне на личната хигиена, включително редовно измиване на ръцете, да се използват и маски. Д-р Николова обясни, че тенденцията е броят на заболелите да се повиши. Ако това стане рязко още през тази седмица, Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще се събере извънредно.


Трупове на майка и дъщеря са открити в апартамент в

Трупове на майка и дъщеря са открити в апартамент в ...

......... са установени следи от насилие. По всяка вероятност и двете жени са починали от естествена смърт. И майката, и дъщерята са били с влошено здравословно състояние. Няма данни и за самоубийство. Телата са откарани за аутопсия в Съдебна медицина. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е и Районна прокуратура.


От 23 януари ще бъде обявена грипна епидемия на територията

От 23 януари ще бъде обявена грипна епидемия на територията ...

......... Заболеваемостта от ОРЗ и грип в община Габрово е 279,63 при епидемична стойност за областта 350 на 10 000; а в община Севлиево – 147,86, предаде Фокус. Във връзка с повишената заболеваемост, считано от 23 до 28 януари на територията на община Трявна и община Дряново се обявява грипна епидемия.


Британски диетолози посочиха продуктите, които при постоянна употреба значително понижават

Британски диетолози посочиха продуктите, които при постоянна употреба значително понижават ...

......... при мъжете и 20 процента при жените. Промяната на начина на хранене и включването на повече зеленчуци и плодове в менюто намаляват вероятността от възникване на злокачествени заболявания с 80 процента. За профилактика е полезна и средиземноморската диета, която осигурява омега-6 и омега-3 мастни киселини и много антиоксиданти и фибри.


Грипна епидемия е обявена от днес в община Благоевград. В

Грипна епидемия е обявена от днес в община Благоевград. В ...

......... да учат от 22 до 24 януари. Детските градини ще продължат да работят, но ще приемат само здрави деца. Грипната ваканция в Пазарджик остава в сила до вторник. В грипна ваканция излизат и учениците в Брезово. Лекарите отчетат висока заболеваемост в областите Пловдив, Стара Загора, Габрово, София-област, Русе и Силистра.Грипът продължава да върлува и да пълни лекарските кабинети с

Грипът продължава да върлува и да пълни лекарските кабинети с ...

......... от Министерството на здравеопазватено следят обстановката. Лекарите уточняват, че децата са най-уязвимата група. Те съветват, че е добре малчуганите да се изолират от среда, в която могат да се заразят. Добре е да се проветряват помещенията и да се отварят прозорците. Да не се прибягва до самолечение е много важно.


Грипна епидемия от 22 януари /понеделник/ е обявена в община

Грипна епидемия от 22 януари /понеделник/ е обявена в община ...

......... 22 до 24 януари включително излизат в грипна ваканция. Това е само за община Благоевград. Детските градини продължават да работят, като само здрави деца ще посещават заведенията", каза доктор Мончева. От РЗИ-Благоевград отчитат постепенно покачване на заболеваемостта от грип в Петрич, в другите по-големи градове на областта ситуацията е спокойна.


Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири

Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири ...

......... завишени данни за заболявания - София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Там трябва да се следят внимателно инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести, каза Кантарджиев. По думите му трябва внимателно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ.


Вирусите продължават своята атака. Грипна ваканция за учениците от Пазарджик

Вирусите продължават своята атака. Грипна ваканция за учениците от Пазарджик ...

......... обявена епидемия, след като проверка на здравните служби показа, че 30% от учениците са болни, припомни Нова телевизия. Занятия са преустановени в общо 60 училища у нас. Прекратяват се дори плановите операции, детските и женските консултации. Висока заболеваемост има още в областите Пловдив, Стара Загора, Габрово, София-област, Русе и Силистра.


Ако искате да контролирате кръвната си захар, кръвното налягане и

Ако искате да контролирате кръвната си захар, кръвното налягане и ...

......... яйцата допринасят за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и са полезни срещу развитие на очно перде и дегенерация на макулите. Консумацията им подобрява и чернодробните функции благодарение на макронутриента холин. Яйцата освен това съдържат и голяма част от необходимите вещества, допринасящи за понижен риск от кожен рак, припомня диетоложката.В Пазарджик е обявена грипна епидемия. Неучебни са дните до

В Пазарджик е обявена грипна епидемия. Неучебни са дните до ...

......... ще решава, дали да бъде обявена грипна епидемия в общината. Специалисти прогнозираха, че се очаква от грип да се разболеят 500 хиляди души, отчетено беше, че най-много болни има в област Пазарджик. В риск за епидемия са още няколко области, сред които е София-град. В момента епидемия има в Перник.


България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни

България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни ...

......... са изключително важни и от определена възраст нагоре. По думите му трябва да има контрол на входа на всеки тип лечение и на изхода. Според доц. Иво Петров най-честите случаи са при пациенти в млада трудоспособна възраст, а пациенти с потенциално-фатални заболявания трябва да бъдат покрити от националната здравна система.


Израелски учени установиха, че за затлъстели пациенти, подложили се на

Израелски учени установиха, че за затлъстели пациенти, подложили се на ...

......... от смърт бил по-нисък за хората, подложили се на бариатрична операция, отколкото за онези, които се опитали да се справят със затлъстяването с помощта на нехирургични методи. Учени от Питсбъргския университет неотдавна публикуваха резултатите от свое проучване, които показват, че бариатричните операции подобряват самочувствието на пациентите за най-малко три години.


Близо 7000 повиквания са подадени в софийската спешна помощ от

Близо 7000 повиквания са подадени в софийската спешна помощ от ...

......... за живота: "Само през последното нощно дежурство имаме повиквания за 16 деца с респираторни проблеми и с вирусни инфекции, а за възрастните повикванията са четири пъти повече". От "Спешна помощ" апелират към хората да не се обаждат, когато имат съмнения за грип, а да търсят личните си лекари и поликлиниките.


Удължава се "грипната" ваканция в Пернишка област до края на

Удължава се "грипната" ваканция в Пернишка област до края на ...

......... задължителни хигиенни и противоепидемични мерки, съгласно които учебни занятия в училищата в региона няма да се провеждат на 18 и 19 януари. Нивото на интензивност на епидемичния процес по отношение на грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ достигна заболеваемост 280,66 на 10 000 души. Регистрирани са 208 случая на ОРЗ.


Много е вероятно да има нови райони в страната, в

Много е вероятно да има нови райони в страната, в ...

......... вирусна инфекция. „Това дори е вредно. Ограничете максимално контактите, добра лична хигиена, особено при децата и правилно хранене, проветряване на помещенията“, призова той. Д-р Кунчев заяви, че пикът на грипа започва. „Променливото време има значение за разпространението на вирусите, но е малко при започнала грипна епидемия“, каза още Ангел Кунчев.


Председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов коментира

Председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов коментира ...

......... други лекари, които замества нощно време, за да могат да се наспят. На другия ден да се върнат на работа, да прегледат 50-60 болни от грип пациенти и след това да се приберат вкъщи "като парцал", заяви той. Д-р Миндов бе категоричен, че работата под влиянието на алкохол е недопустима.


Изкушавате да се спрете напиращо мощно кихане? По-добре недейте, препоръчват

Изкушавате да се спрете напиращо мощно кихане? По-добре недейте, препоръчват ...

......... озоват на погрешно място", обяснява д-р Цзян. Английският пациент се е възстановил напълно и е получил препоръката да избягва в бъдеще да "стиска" носа си, когато му се киха. "Най-безопасното нещо, макар и социално неприемливо, е да дадете воля на кихането. Най-добре е да го правите в кърпичка", препоръчват специалистите.


Увеличили са се случаите на заболели от хепатит А ученици

Увеличили са се случаите на заболели от хепатит А ученици ...

......... била хигиената в училището или водата, като са предприети необходимите мерки за ограничаване на заразата, допълват от общинската администрация. От Регионалното управление на образованието - Ловеч поясниха, че засега няма причини за безпокойство прекратяване на учебните занятия. Днес /16 януари/ отсъстващите ученици са 15 от общо 98 записани в училището.


44-годишна жена се нуждае от помощ, за да оздравее. Преди

44-годишна жена се нуждае от помощ, за да оздравее. Преди ...

......... е много голямо подобрението, аз съм ходила на две, каза Анна. Жената продължава да се бори и да вярва. Най-вече в Господ и в семейството си, заяви тя. Надявам се с помощта на хората да съберем и останалите пари, така че да довършим лечението, каза още съпругът на Анна.  


Болните от грип продължават да растат, заяви в сутрешния блок

Болните от грип продължават да растат, заяви в сутрешния блок ...

......... Ямбол. Изненадата тази година е, че до момента превалиращият щам е от групата "В", заяви д-р Кунчев. Това не беше се случвало досега. Факт е, че над 80% от пробите дават положителен резултат за "В" - "Ямагата" - един по-рядко срещан щам на вируса, каза още главният държавен здравен инспектор.


В Русенско се увеличава заболеваемостта от грип и остри респираторни

В Русенско се увеличава заболеваемостта от грип и остри респираторни ...

......... е увеличила за седмица от 106,94 на 10 000 души на 188,35 на 10 000. Най-много са болните във възрастовите групи между 5 и 14 години и между 30 и 64 години. Д-р Николова припомни, че грипна епидемия се обявява, ако заболеваемостта достигне стойности от 250 на 10 000 души.


Засега в област Пазарджик няма да бъде обявена грипна епидемия.

Засега в област Пазарджик няма да бъде обявена грипна епидемия. ...

......... група 15 – 29 г. Все още не са достигнати епидемичните стойности на заболеваемост от над 99 персентил, при която се обявява грипна епидемия. Поради това днес Регионалният пандемичен комитет не обяви грипна епидемия за областта. Ново заседание за обсъждане на актуалната епидемиологична обстановка ще се проведе на 18 януари.


Грипна епидемия връхлита, а заради вирусите училищата в Перник вече

Грипна епидемия връхлита, а заради вирусите училищата в Перник вече ...

......... всички мускули, всички стави, не ти се става, получаваш дразнене от светлината“, обясни експертът. Този дискомфорт е съпътстван със суха кашлица и тежест в белия дроб. Причината за това е, че вирусът се размножава само в белия дроб, посочи проф. Кантарджиев. Вижте разговора ни с проф. Тодор Кантарждиев по-късно тук.


Какви мерки трябва да предприемем по време и преди епидемия,

Какви мерки трябва да предприемем по време и преди епидемия, ...

......... София сме предемидепична обстановка. Може да ползвате и нещо, което ще повиши имунната защита. Маската трябва да се сменя на час,час и половина, защото губи ефект. Важно е да се повиши личната хигиена. Трябва да се мият често ръцете със сапун и да се проветрява често, каза още Николова.  


Заболелите от грип в момента, по мои изчисления в последната

Заболелите от грип в момента, по мои изчисления в последната ...

......... който преди години наричахме „свински грип“, H3N2 е грипът, който в момента доминира в САЩ и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес. Засега прави впечатление, че наистина е много голям процентът на група В грипни вируси“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.


Хората, които често изпитват потребност да полегнат и поспят през

Хората, които често изпитват потребност да полегнат и поспят през ...

......... набавил препоръчителните 7-8 часа сън, това означава, че нещо в организма му не е наред", обясняват експерти от Института за изследване на стреса в Швеция, цитирани от БТА. Честата необходимост от сън през деня може да се обясни с леко възпаление, депресия, излишно тегло или някакъв друг проблем, отбелязват изследователите.


Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно

Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно ...

......... алкохол, вещества, които са неразрешени, тютюнопушене... Всичко това подлага сърдечносъдовата система на стрес и предизвиква артериална хипертония", каза проф. Кръстева. Честотата нараства по света, нараства и у нас и трябва да започнем от много рано да се борим с артериалната хипертония, защото последствията в по-късна възраст са труднолечими, напомни експертът.


РЗИ – Перник обяви грипна епидемия на територията на Пернишка

РЗИ – Перник обяви грипна епидемия на територията на Пернишка ...

......... 15, 16 и 17 януари да бъдат обявени за неучебни дни на територията на областта. Предгрипна епидемия е обявена в област Пловдив. Висока е и заболеваемостта в областите Стара Загора, Пазарджик, Габрово и София – област. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните нива и предприемат незабавни мерки.


РЗИ – Перник обявява грипна епидемия на територията на Пернишка

РЗИ – Перник обявява грипна епидемия на територията на Пернишка ...

......... 16 и 17.01.2018 г. да бъдат обявени за неучебни дни на територията на областта. Предгрипна епидемия е обявена в област Пловдив. Висока е и заболеваемостта в областите - Стара Загора, Пазарджик, Габрово и София – област. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните нива и предприемат незабавни мерки.


Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив обяви предепидемична обстановка в

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив обяви предепидемична обстановка в ...

......... профилактичните прегледи и имунизации, свижданията в здравните заведения, а в детските и учебни заведения да се въведе дезинфекционен режим и често проветряване. При регистриране на множество случаи на остри респираторни заболявания с грипоподобна картина от РЗИ съветват веднага да се информира инспекцията, а болните да се обслужват по домовете им.


В Русе е потвърден случай на грип от група B,

В Русе е потвърден случай на грип от група B, ...

......... паразитни болести. Това е третата разновидност на грипния вирус, установена в Русе, след като първият доказан случай за този сезон беше на щам "Мичиган", а само преди дни 52-годишна жена бе поразена от вирус "Хонконг". И тримата пациенти са лекуват с антивирусни средства и състоянието им се подобрява, съобщава БНР.


Тревожите се, че паметта Ви отслабва? Трудно Ви е да

Тревожите се, че паметта Ви отслабва? Трудно Ви е да ...

......... Движете се Само 30 минути движение на ден са достатъчни за добро мозъчно здраве. Аеробните упражнения като ходене пеша, бягане и плуване допринасят за развитието на нови мозъчни клетки и противодействат на отслабването на паметта. Движението подобрява и комуникацията между мозъчните клетки, като по този начин подпомага запаметяването и мисленето.


Сезонните афективни разстройства имат далеч по-сериозни последствия за жените, отколкото

Сезонните афективни разстройства имат далеч по-сериозни последствия за жените, отколкото ...

......... мъжете. Интервюираните мъже по-често демонстрирали добро настроение и отлична физическа форма, като освен това охотно споделяли данни за физическото си състояние. Била открита също връзка между по-късите дни и симптомите на по-голяма депресия у жените, но учените са на мнение, че това може да се обясни с вариации в температурата.


Увеличава се броят на болните от грип и остри респираторни

Увеличава се броят на болните от грип и остри респираторни ...

......... вторник – 138 заболели. Д-р Драганова добави, че от нито едно детско заведение или училище не е съобщено за заболеваемост над 30%. Обикновено усложненията са пневмонии и бронхити. „ Лечебните заведения не са съобщавали до момента за усложнения от страна на нервната или сърдечно-съдовата система“, каза още д-р Драганова.  


Последните две години в рамките на Европейския съюз се наблюдава

Последните две години в рамките на Европейския съюз се наблюдава ...

......... разпространение на заборяването в нашата страна“, уточни експертът. Той припомни, че сме единствената държава член на ЕС, която това лято успя да се пребори с врзив от 165 регистрирани случая на морбили. Вижте целия разговор с директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев по-късно тук.


Лечението с витамин D не само допринася да се отслабне,

Лечението с витамин D не само допринася да се отслабне, ...

......... дози витамин D допринесли също да се регулира функционирането на сърцето и щитовидната жлеза и да се нормализира нивото на кръвната захар. Методът за лечение на сърдечносъдови болести на практика е подходящ за всички - на терапията могат да се подложат както 18-годишни пациенти, така и хора на 70 години.


Работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на

Работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на ...

......... въпросните жени са имали по-високи нива на половите хормони. Колкото до медсестрите, работещите нощем били със значително по-висок риск от рак на гърдата - 58 процента, на стомашночревния тракт - 35 процента и на белите дробове - 28 процента. Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.


Учени откриха средство за борба с рака буквално под нозете

Учени откриха средство за борба с рака буквално под нозете ...

......... Откритието ще позволи на учени и фармацевти да разработят по-ефикасно лекарство срещу рака на кожата. Заедно с металопептидните препарати, които унищожават ракови клетки на млечната жлеза, и вирусотерапиите новото лекарство ще даде възможност да се ускори лечението на заболяването и да се стабилизира състоянието дори на онкоболни в терминален стадий.


Според данни на Световната здравна организация се очертава тежък грипен

Според данни на Световната здравна организация се очертава тежък грипен ...

......... заболявания, разказа още пред novini.bg полк.доц. Георги Попов. Кабинетът работи с пълна сила и от ден на ден заболелите се увеличават.   Цялото интервю с полк. доц. Георги Попов, началник на Клиника по инфекциозни болести във ВМА може да видите по-късно ТУК. По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева


Жените по-често умират от инфаркт от мъжете, защото получават по-малко

Жените по-често умират от инфаркт от мъжете, защото получават по-малко ...

......... В онези случаи, когато пациентките получавали адекватното лечение, присъщо за мъжете, смъртността им рязко намалявала. Медиците отбелязват, че много често лекарите се подвеждат по предразсъдъците си за "типичния" пациент, получил инфаркт. В представите им той е от мъжки пол, има проблеми с наднорменото тегло, страда от диабет и е пушач.


Южнокорейски учени установиха, че страдащите от астма и сенна хрема

Южнокорейски учени установиха, че страдащите от астма и сенна хрема ...

......... въпреки че и те били лекувани със стероиди по съшия начин, както астматиците. Това може би се дължи на факта, че лечението при тях се прилага кожно. Успокояващата новина е, че катарактата не се появява веднага при астматиците и страдащите от сенна хрема, а след продължително лечение със стероидни лекарства.


Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е много ниска

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е много ниска ...

......... БТА. Данните за миналата седмица показват, че заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в региона е 106,94 на 10 000 души при средна за страната от 114,76 на 10 000 души. Д-р Николова припомни, че грипна епидемия се обявява, ако заболеваемостта достигне стойности от 250 на 10 000 души.


Има доказан случай на грипа „Хонконг”  у нас. Болна е

Има доказан случай на грипа „Хонконг”  у нас. Болна е ...

......... мускули и стави. Боли ви гърбът, гърлото, не можете да дишате. Много бурно и драматично е началото на този грип. Някои хора, които са боледували от него, обаче, имат изграден имунитет към него. Той обаче е проблемен при малките деца и възрастните хора”, заяви за „Здравей, България” д-р Гергана Николова.


Ако прекарваме повече време навън, шансът да се разболеем от

Ако прекарваме повече време навън, шансът да се разболеем от ...

......... и закрито в среда, която улеснява разпространението на зарази. „Трябва половин час на ден физическа активност. В парка сега трябва да има 2-3 пъти повече хора, отколкото през лятото”, коментира и д-р Михайлов.  Според него „заспалата” имунна система не може да заработи само с помощта на лекарства или други препарати.


15 нови случая на заразени с трихинолоза са регистрирани в

15 нови случая на заразени с трихинолоза са регистрирани в ...

......... риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с отглеждане на домашни свине и при консумиращите сурови месни продукти или такива с недостатъчна термична обработка. При съмнения за трихинелоза следва незабавно да потърсите медицинска помощ от личния си лекар, както и да направите консултация с лекар паразитолог.


Хората са в състояние да разпознаят болен човек на снимка

Хората са в състояние да разпознаят болен човек на снимка ...

......... лицеви характеристики като бледо лице и устни, подпухнало лице, отпуснати клепачи, зачервени очи, кожа без блясък. Авторите на проучването смятат, че откритието им един ден може да се използва в системи с изкуствен интелект, които ще разпознават по лицето и ще предупреждават дали човек е на път да се разболее.


Учените установиха, че употребата на обработени меса е свързана с

Учените установиха, че употребата на обработени меса е свързана с ...

......... гърдата с 15 процента. Това количество е равностойно на три резенчета бекон или на два кренвирша за седмица. Отбелязва се, че опасността идва именно от обработения продукт. При предишно изследване на СЗО беше установено, че консумацията на 50 грама обработено месо дневно повишава риска от колоректални тумори с 18 процента.


Алкохолът уврежда ДНК на стволовите клетки, отговорни за производството на

Алкохолът уврежда ДНК на стволовите клетки, отговорни за производството на ...

......... и ДНК анализи за изследване на генетичните увреждания, причинени от ацеталдехида, химично вещество, произведено, когато тялото обработва алкохол. Повреждането на ДНК може да доведе до клетъчна смърт, но също така може да предизвика механизмите за естествено възстановяване на организма. Ако ДНК се поправи неправилно, това може да доведе до рак.


Вероятно щамът Хонконг ще предизвика епидемията от грип тази година.

Вероятно щамът Хонконг ще предизвика епидемията от грип тази година. ...

......... е над 38 градуса и трудно се повлиява, значи да търсим лекарска помощ. За момента няма точни данни за заболеваемостта заради празниците. В края на тази седмица се очакват конкретни цифри. Според експерта преди празничните дни заболеваемостта е 120 души на 10 000, а в Южна България има повече болни.


Навлизаме в сезона на грипните заболявания, като се очаква започналото

Навлизаме в сезона на грипните заболявания, като се очаква започналото ...

......... ръце. Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони, дистанционни управления и други често с обикновен почистващ препарат. При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите и достатъчно количество течности. Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми на грипните заболявания.


Наред с щамовете А и В, в момента из страната

Наред с щамовете А и В, в момента из страната ...

......... експертите това ще се случи още в края на месеца. Статистиката показва, че около 10-12% от заболелите от грип се нуждаят от лекарска помощ, а 5-6% влизат в болница. Най-податливи на усложненията са малките деца и възрастните хора със съпътстващи заболявания. За тях грипът може да се окаже и фатален.


13-годишно дете се нуждае от 20 000 лева за животоспасяваща

13-годишно дете се нуждае от 20 000 лева за животоспасяваща ...

......... събира десетки последователи във Facebook. Ако искате да помогнете, може да го направите по следния начин: Дарителска сметка: Първа Инвестиционна Банка IBAN: BG31FINV91501317094086 BIC: FINVBGSF Титуляр: Людмила Владимирова Минева DMS: Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS LUSI на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)


От днес са отменени въведените мерки срещу разпространението на болестта

От днес са отменени въведените мерки срещу разпространението на болестта ...

......... огнища на "птичи грип". Тогава бяха умъртвени и загробени около 65 000 пилета и 8000 патици, както и домашните птици в двете села. Собствениците са обезщетени от държавата по пазарни цени на животните. След основно почистване на помещенията и повторна дезинфекция стопаните отново ще могат да отглеждат птици, допълни Колев.


Оказана е помощ на турист в прединфарктно състояние в района

Оказана е помощ на турист в прединфарктно състояние в района ...

......... в прединфарктно състояние в района на хижа „Македония“ в Рила. Това съобщи „Фокус” , цитирайки Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК). Акцията е проведена по обяд на 1 януари. На туриста му е прилошало, оказана му е помощ от планинските спасители и е транспортиран в лечебно заведение.


Очакваме започналото повишаване на заболеваемостта да продължи. Грипната вълна атакува

Очакваме започналото повишаване на заболеваемостта да продължи. Грипната вълна атакува ...

......... повечето случаи болните остават на легло. При интензивна епидемия 15% от заболелите се нуждаят от лекарска помощ, а 5-6% влизат в болница, заяви д-р Кунчев. Много важна за превенция е хигиената, особено при децата. Предпазен ефект има и носенето на маски от болните от грип, каза още д-р Ангел Кунчев.


Дете на 3 години и осем месеца е починало вследствие

Дете на 3 години и осем месеца е починало вследствие ...

......... – възпаление на сърдечния мускул, каквото е било в случая, обясни д-р Кунчев. Доказан е грипът. Няма изненада. Със зачестяването на грипа, за съжаление ще има и такива тежки случаи, коментира д-р Кунчев, цитиран от "Фокус". По думите му статистиката показва, че тежките случаи на грип са под 0,5 %.


Сезонът на настинките и грипа е в разгара си. Вместо

Сезонът на настинките и грипа е в разгара си. Вместо ...

......... грипната инфекция, а само отслабва симптомите. "Микробите и DAT не предпазват от самата инфекция, но химикалът пречи на имунната система да нанесе по-сериозни поражения на белодробните тъкани", отбелязват изследователите. По данни на Световната здравна организация в света годишните смъртни случаи, свързани с грип, са между 250 000 и 500 000.


Иновационна електрическа лента, която се поставя в горната част на

Иновационна електрическа лента, която се поставя в горната част на ...

......... При мигренна криза устройството се активира чрез апликация в смартфона. Може да се регулира силата на електростимулацията. Разработката е дело на израелски специалисти от Технологичния институт в Хайфа. При тестове с доброволци се оказало, че след 20-минутно използване на електрическата лента, болката намалява наполовина или изчезвала напълно до два часа.


Една чаша сок от нар дневно е достатъчна, за да

Една чаша сок от нар дневно е достатъчна, за да ...

......... ензим, който разрушава хрущялните тъкани. Сокът от нар, както и самият плод, е беден на мазнини, холестерол и натрий, припомнят експертите. Други полезни плодове за облекчаване на симптомите на артрит са прасковите, гроздето, боровинките, сливите и ананасът. Състоянието могат да облекчат и зърнени продукти като жито, овес, ориз и царевица.


Холандски специалисти са разработили иновативни насочващи лазерни обувки, които в

Холандски специалисти са разработили иновативни насочващи лазерни обувки, които в ...

......... заболяването. "Замръзването" може да трае от няколко секунди до минути и обикновено се отключва при стресови ситуации в непозната среда или при изтичане на действието на лекарствата, които взимат болните. При тестове с лазерните обувки, разработени от специалисти от университета на Твенте, случаите на "замръзване" били намалени с 46 процента.


Пристрастеността към видеоигрите от догодина ще бъде считана за психично

Пристрастеността към видеоигрите от догодина ще бъде считана за психично ...

......... видеоигри. По-подробни указания за термина ще бъдат дадени след публикуването на съответни документ. Сайтът припомня, че Международната класация на болестите е световна стандартна методика за събиране на данни за смъртността и заболяванията. Тя позволява да бъде съпоставяна информацията от целия свят и да бъде обменяна по последователен и стандартизиран начин.


7-годишната Йоана Христова от Велико Търново напусна този свят вечерта

7-годишната Йоана Христова от Велико Търново напусна този свят вечерта ...

......... Момиченцето се бореше с тумор в мозъка в четвърти стадий. За спасяването на детето бяха организирани няколко благотворителни кампании не само в родното й Велико Търново. Стотици хора от България и чужбина се отзоваха на апела за подпомагане лечението на Йоана. Нейното състояние рязко се влошило в края на ноември.


Няколко дни преди Коледа в Бургаско се борят с трихинелоза.

Няколко дни преди Коледа в Бургаско се борят с трихинелоза. ...

......... малки червейчета с размери 2-3 милиметра. Женските снасят нови паразити, които по кръвта и лимфната система се разпространяват в целия човешки организъм. "Симптомите са невисока температура, обриви, отоци, болки в мускулатурата, очите и при дишане. Заболяването може да създаде проблем в продължение на много години", предупреди доц. д-р Мангъров.