Здравният министър издаде заповед, с която се въвежда временна забрана

Здравният министър издаде заповед, с която се въвежда временна забрана ...

......... осигурява централизирано управление и съхранение на информация за всички диагностицирани и карантинирани лица и предоставя функционално обезпечение на всички компетентни институции, свързани с борбата с COVID-19. Въвеждането на системата е предмет на Заповед № РД-01-184, издадена днес от министъра на здравеопазването. С текста на заповедта можете да се запознаете по-долу.


Европейската комисия обяви в понеделник, че е одобрила сделката за

Европейската комисия обяви в понеделник, че е одобрила сделката за ...

......... забавяне за финализирането на сделката може да дойде по линия на запори, свързани с предишни сделки. Условие е да се свалят запори на синдиците на КТБ и КПКОНПИ, а за целта трябва да работят съдилищата в Европа и България, което заради Covid-19 е събитие с неясна дата, посочва изданието "Капитал".


Около 44 000 са новите безработни, регистрирани в бюрата по

Около 44 000 са новите безработни, регистрирани в бюрата по ...

......... да потърсят бюро по труда. Преди дни КНСБ прогнозира, че до края на годината безработицата ще скочи до 10% от сегашните 6 на сто, което значи, че около 330 000 души ще бъдат без работа. "Зад всички тези случаи стоят отделни съдби, на които трябва да се помогне", каза Димитров.


По време на дебата за актуализацията на Бюджет 2020 финансовият

По време на дебата за актуализацията на Бюджет 2020 финансовият ...

......... да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия. Подкрепете ни Абонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа. Абонамент Споделяне

Кооперативните и фермерските пазари да продължат да работят, а организацията ...

......... между продавачи и потребители, да се ползват маски и ръкавици, както и дезинфектанти. Допуска се достъпът до пазарите да бъде контролиран от служители на общината или на дружеството, което стопанисва тържищата. Общините трябва да осигурят достъп на стопаните до земеделските площи, както и възможност да реализират продукцията си на пазара.


Всички политически сили в парламента да помислят за мерки в

Всички политически сили в парламента да помислят за мерки в ...

......... наистина нямат възможност да отделят нито лев от собствените си ресурси или 100% са прекратили дейността си, вероятно ще трябва да търсим подпомагане след кризата, каза Горанов. Той обясни, че например ресторантьорството може да има нужда от безлихвено кредитиране или друг вид подпомагане, за да може да възстанови дейността си.Пътниците на летище

Пътниците на летище "София" са намалели с повече от половина ...

......... първите два месеца на годината е отбелязан поредния ръст на преминалите през аеропорта. През януари столичното летище е обслужило с 5.9 % повече пътници спрямо 2019 г., като общият им брой е 558 601, а през февруари те са с 8.8% повече. Преминалите през втория месец на годината пасажери са  541 636.


Министерството на образованието и науката и Комисията за защита на

Министерството на образованието и науката и Комисията за защита на ...

......... не е посещавало и ден забавачка. Отпадането на плащането стана след съдебно решение. То обаче касае само разпоредбата в Столичната община. Подобни абонаментни такси съществуват в други големи градове като Пловдив или Стара Загора. Някои от местните власти решиха или обсъждат това плащане да отпадне за периода на извънредното положение. 


Г-н Платиканов, какво се промени в последните няколко месеца за

Г-н Платиканов, какво се промени в последните няколко месеца за ...

......... традиционни онлайн консуматори вече направиха първите си онлайн транзакции и видяха, че е удобно и пести време. Други, които не вярваха, че могат да работят от вкъщи направиха същото. Навиците ни като цяло се пречупват трудно. Аз мисля, че тази криза пречупи много навици. *Интервюто е публикувано в сайта profit.bg.


Държавната Българска банка за развитие (ББР) отново е раздала огромен

Държавната Българска банка за развитие (ББР) отново е раздала огромен ...

......... дейност - има едва 57 000 лв. активи, 2000 лв. приходи и нулева печалба. На този фон изобщо не е ясно как въпросното дружество ще плаща заема от 75.3 млн. лв., който е 10-годишен. Няма информация за какво се планира да се ползват парите, нито пък как е обезпечен кредитът.


Американският самолетостроител

Американският самолетостроител "Боинг" (Boeing) обяви, че ще удължи за неопределено ...

......... "Боинг" уточни, че другите работници ще излязат в платен отпуск за 10 дни. Първоначално бе решено производството да спре за две седмици - до сряда, припомня АФП. Мерките засягат също завода в Евърет, където се сглобяват моделите 777, 747, 767, както и част от 787. Там служител почина от Ковид-19.Телеконференцията на формата ОПЕК+ на страните от петролния картел и

Телеконференцията на формата ОПЕК+ на страните от петролния картел и ...

......... за 6 април  среща на страните от формата ОПЕК+ трябваше да обсъди намаляване на добива на петрол между 6 и 10 млн. барела дневно. Предложението за срещата дойде от Саудитска Арабия, която в отговор на несъгласието на Русия за свиване на производството наводни пазари цените достигнаха невиждани от десетилетия дъна.


Големите индустрии пренастройват производствата си, за да отговарят на условията

Големите индустрии пренастройват производствата си, за да отговарят на условията ...

......... от инженерите. Това дава възможност на компанията да пренасочи част от запасите си и да започне бързо да произвежда новите устройства. Видеото се появява две седмици след като главният изпълнителен директор Илон Мъск каза, че "Тесла" планира да отвори новия си завод в Ню Йорк, за да произвежда обдишващи апарати.


Лондонското летище

Лондонското летище "Хийтроу" ще затвори в понеделник една от двете ...

......... на полети с медицински доставки, се посочва в писмо на високопоставени представители на "Хийтроу" от 27 март. Докато пътуването на пътници остава ограничено за мнозина, ние ще продължаваме да играем ключова роля за безопасното поддържане на веригата за доставки във Великобритания, сочи комюнике, публикувано на страницата на "Хийтроу" в Туитър.


"Moнбaт ЕН БИ ПИ" ЕАД, което произвежда акумулатори, е внесло

"Moнбaт ЕН БИ ПИ" ЕАД, което произвежда акумулатори, е внесло ...

......... Според официалната информация от "Moнбaт ЕН БИ ПИ" ЕАД, изпpaтeна преди няколко месеца дo ĸмeтa нa гpaдa Kaлин Kaмeнoв, в него се планира да бъдaт влoжeни близo 42 000 000 лeвa. Кoмпaниятa планира да ce пpaвят 1 млн. aĸyмyлaтopни бaтepии, а очaĸвaниятa ca дa бъдaт oтвopeни около 150 paбoтни мecтa.


Извънредната ситуация, свързана с COVID-19, вече дава отражение върху пазара

Извънредната ситуация, свързана с COVID-19, вече дава отражение върху пазара ...

......... по-ниска от средната за района, както и потенциалната печалба от жилището при отдаване под наем. Размерът на кредита, необходим за покупката на желания имот, също се изчислява автоматично онлайн. Очакванията на компанията са много от въведените в момента решения да се превърнат в норма за бизнеса след кризата с COVID-19.Една от големите български софтуерни групи

Една от големите български софтуерни групи "Сирма" обяви, ме е ...

......... изкуствения интелект, ще се грижи потребителите да са по-добре информирани и ще помага на лекарите за по-добро диагностициране и лечение. Приложението ще следи за опасни състояния и ще предупреждава за тенденции в изменението на важни здравни показатели в по-дълги периоди от време, които иначе биха останали незабелязани, посочват от "Сирма".


Масови фалити застрашават таксиметровите фирми заради ситуацията с коронавируса. От

Масови фалити застрашават таксиметровите фирми заради ситуацията с коронавируса. От ...

......... само 30% от шофьорите в столицата намаляването на обема на работа. От организацията искат поне компенсация за предварително платения тях данък. В повечето големи фирми отчитат над 70 % отлив на клиенти. За да оцелеят някои от тях предлагат и допълнителни услуги – като разнасяне на всякакъв тип пратки до адрес.


Извънредната ситуация с COVID-19 ускорява дигитализацията на традиционно консервативния имотен

Извънредната ситуация с COVID-19 ускорява дигитализацията на традиционно консервативния имотен ...

......... възможности са дистанционно сключване на предварителен договор и виртуални огледи, справка за цената, спрямо средната за района, размер на кредит, необходим за покупка и др. Очакванията на компанията са много от въведените в момента решения да се превърнат в норма за бизнеса след кризата с COVID-19.По публикацията работи: Веселина Йорданова


В опит да се спаси туристическият сезон в Слънчев бряг,

В опит да се спаси туристическият сезон в Слънчев бряг, ...

......... известен като алкохолна дестинация, куророртът може да се превърне в лечебен комплекс, тъй като така или иначе туристи от чужбина най-вероятно ще липсват. А преди години Слънчев бряг е бил известен повече с кристално чистия си въздух, отколкото с баровете си, показва и справка в архивите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.


Цените на петрола отново тръгнаха рязко надолу. Това се случи

Цените на петрола отново тръгнаха рязко надолу. Това се случи ...

......... и Русия трябваше да обсъдят намаляването на добива. В Азия американския петрол намаля с 8 процента до 26 долара на барел, а BRENT –  с повече от 6% до 32 долара за барел.Доналд Тръмп заплаши да наложи мита за петрола, ако ОПЕК и Русия не се споразумеят, пише още "Нова ТВ".


Кризата с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото глобалната финансова

Кризата с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото глобалната финансова ...

......... или мораториума.  "Ако имаш застраховка, тя ще го покрие, в мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през този период да не им се развали кредитната история. Изборът е много важен и контекстуален. Трябва да имаш предвид колко са ти високи шансовете да се справиш с предизвикателствата", уточни той.


Предложението за временен мораториум върху кредитни плащания на граждани и

Предложението за временен мораториум върху кредитни плащания на граждани и ...

......... техния кредит ще се отложи с периода на така наречения "мораториум". След като предложението бъде внесено в Централната банка, се очаква тя да одобри предложения ред и, след получаване на одобрението, търговските банки ще започнат да го прилагат във възможно най-кратък срок, увери Петър Андронов.  По публикацията работи: Боряна Павлова


Кризата с COVID-19 ще донесе по-големи  финансови щети, отколкото глобалната

Кризата с COVID-19 ще донесе по-големи  финансови щети, отколкото глобалната ...

......... или мораториума.  „Ако имаш застраховка, тя ще го покрие, в мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през този период да не им се развали кредитната история. Изборът е много важен и контекстуален. Трябва да имаш предвид колко са ти високи шансовете да се справиш с предизвикателствата“, уточни той.


Нюйоркският магазин Russ & Daughters е издържал на много предизвикателства

Нюйоркският магазин Russ & Daughters е издържал на много предизвикателства ...

......... домовете им е наистина важно", казва още Федерман. Тя сподели и че е наблюдавала много подкрепа от своите клиенти, някои от които са изградили връзки с бизнеса в продължение на четири поколения. Сега тази подкрепа е силно належаща. "Храната е любов и имаме нужда от нея повече от всякога", завършва Федерман. Източник:


1500 лева/месечно безлихвени кредити ще дава държавата на хора, които

1500 лева/месечно безлихвени кредити ще дава държавата на хора, които ...

......... работят в стопанствата, без да губят правото си на обезщетение", посочи Стоянова.  Бюджетната комисия е гласувала още редуциране на глобите по мерките срещу COVID-19, които до момента бяха 5000 лева, както и промяна в схемата 60/40 финансиране на заплатите на работниците, като вече мярката ще включва и осигуровките на служителите.


От 1 март насам Китай е изнесъл медицински продукти на

От 1 март насам Китай е изнесъл медицински продукти на ...

......... представлява задълбочаване на международното сътрудничество в борбата срещу епидемията. Това е важна стъпка в съвместния отговор на кризата в глобалната здравна система", каза Джин Хай.Епидемията от коронавируса започна пред декември миналата година в Ухан, провинция Хубей, в Китай. Според последните данни в света са регистрирани над 64 хиляди смъртни случая.


Вноски по всякакви кредити ще се отсрочват при условие, че

Вноски по всякакви кредити ще се отсрочват при условие, че ...

......... се отложи с периода на отсрочването", поясни финансистът. "Срокът на действие на тази процедура е до самия край на месец юни, тоест, не е необходимо сега всички да се втурнат, особено в този период. По-скоро нека да се консултират с банките и заедно да изберат графика и момента", предупреди банкерът.


От началото на кризата с коронавируса около 40 000 са

От началото на кризата с коронавируса около 40 000 са ...

......... да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата. В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините, каза още Сачева. „Свиваме всички излишни разходи. На този етап с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разходите на социалната система за следващите месеци”, увери министърът. 


ВМРО предлага държавата и общините да могат да освободят засегнатите

ВМРО предлага държавата и общините да могат да освободят засегнатите ...

......... шанс на пострадалите бизнеси и хора да се възстановят след напълно адекватния и задължителен режим на ограничения в България, мотивират се от ВМРО. Според партията мярката е крайно наложителна предвид факта, че стотици хиляди хора са пряко засегнати от въведените мерки и са във фактическа невъзможност да покриват тези разходи.


АОБР (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ) настояват за изменение и

АОБР (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ) настояват за изменение и ...

......... от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., преди влизане в сила на този закон, се изплащат по реда на този закон.“С предложения текст се уреждат случаите на вече подадените заявления.


236 000 са безработните у нас по данни на Агенцията по

236 000 са безработните у нас по данни на Агенцията по ...

......... различен в отделните дни. В петък процентът не е бил толкова висок. В първите дни след 13 март, когато се усещаше по-силен приток на завръщащи се българи от чужбина, тогава процентът беше по-висок. Сега обаче той е около 1% от тези, които се регистрират ежедневно", обясни за Нова телевизия  Калчева.


EVN България дарява 100 000 лв. на Министерство на здравеопазването за

EVN България дарява 100 000 лв. на Министерство на здравеопазването за ...

......... в компанията при стриктно спазване на санитарните изисквания и мерки за безопасност, така че да гарантираме сигурно снабдяване за нашите клиенти. Използвам случая да благодаря на нашите сътрудници за това, че са на своя пост и в тези времена изпълняват своите задължения професионално, достойно представяйки българската енергетика“ каза още той.


Все повече млади хора се разболяват сериозно или умират от

Все повече млади хора се разболяват сериозно или умират от ...

......... сочи още статистиката на организацията. В Италия около 10 до 15 на сто от хората, които са починали след интензивно лечение в болница, са били на възраст под 50 години. Миналата седмица във Великобритания пък почина момиче на 21 години, заразено с вируса. То не е имало никакви придружаващи заболявания. 


Правителството очаквано предлага актуализация на държавния бюджет за 2020 г.

Правителството очаквано предлага актуализация на държавния бюджет за 2020 г. ...

......... и Естония имат по-нисък), баланс в планирания бюджет и фискален резерв от около 10 млрд. лева. Страните, които в период на бърз икономически растеж поддържат балансиран бюджет или дори излишъци имат буфер, или т.нар. „фискално пространство“, да финансират мерки и да поемат негативни въздействия при рязко влошаване на стопанската активност.


„При основните хранителни продукти от 24 февруари, когато започна масовото

„При основните хранителни продукти от 24 февруари, когато започна масовото ...

......... последните 10 години имаме стабилно предлагане на нива 19-21 стотинки. Даже бих казал, че тези нива са доста ниски за сектора. Качеството на предлаганите продукти от птицевъдството  е много добро”, каза той. Вече има мерки за Великден и Гергьовден да купуваме само българско месо в големите и в по-малките вериги.


Туроператори се оплакаха пред Mediapool, че застрахователи едностранно прекратяват договори

Туроператори се оплакаха пред Mediapool, че застрахователи едностранно прекратяват договори ...

......... Колчакова, генерален секретар на АБЗ. На срещата са били обсъдени начините за действие, които да обезпечат задължителните по закон застраховки за туроператорите в условия на извънредно положение заради пандемията с Covid-19 и във връзка със случаи на прекратяване на полицата от застраховател, се казва в съобщение на Министерството на туризма.


Съгласно последните данни броят на заразените в Китай е достигнал

Съгласно последните данни броят на заразените в Китай е достигнал ...

......... власти на Китай Към момента в Китай да регистрирани общо 888 случая на коронавирус, които са вкарани от други страни. Все още боледуват 698 души, от които 17 се намират в тежко състояние, а 190 души са оздравели. Няма смъртни случаи на прибрали се и заразени в чужбина отвън китайци. 


Овен Обикновено сте много точни в постъпките си и преценявате

Овен Обикновено сте много точни в постъпките си и преценявате ...

......... изненадани, както и всички около вас, но има и такива дни, без драма. Близнаци Вашето мислене ще определи посоката на днешния ден. Но това не означава само реакциите ви, а цялостната нагласа. Позитивната ви нагласи ще ви донесе късмет и лесен напредък. Дневният хороскоп за останалите зодии – на Jenite.bg


Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, главно

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, главно ...

......... на 2000 метра - минус 1 - 0. Над Черноморието ще бъде облачно, по южното крайбрежие с валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 10 и 12 градуса. Температурата на морската вода е 9-10. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.


Работодателските организации възроптаха в петък срещу това, че при връщането

Работодателските организации възроптаха в петък срещу това, че при връщането ...

......... такъв текст бъде окончателно приет от депутатите с поправките в Закона за енергетиката, те ще бъдат ощетени с 45 млн. лв. Заради това те за пореден път искат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, независимо че законовите поправки са внесени от председателя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ.


Потребителите с персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, които са

Потребителите с персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, които са ...

......... март до момента издадените нови персонални идентификационни кодове са 17 345. С ПИК на НАП могат да се ползват, както е-услугите на агенцията, така и е-услуги от Националният осигурителен институт, Националната здравно-осигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини, сред които и Столична и други.


Първа присъда за нарушаване на карантина, наложена заради коронавируса в

Първа присъда за нарушаване на карантина, наложена заради коронавируса в ...

......... и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия. Подкрепете ни Абонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа. Абонамент Ключови думи карантина присъда коронавирус Споделяне


До среден спад с 31 процента на борсовата цена на

До среден спад с 31 процента на борсовата цена на ...

......... период и средната двуседмична цена на БНЕБ, която е приблизително два пъти по-ниска, отбелязват от организацията.  Тя обръща внимание на особено отчетливото колебание в големи диапазони на цените в седмицата от 23 до 29 март, когато съотношението е достигало приблизително 1 към 3 в диапазона от 21.90 до 61.88 лв./МВтч.


Мексиканската пивоварна

Мексиканската пивоварна "Групо Модело" (Grupo Modelo), произвеждаща един от най-популярните ...

......... InBev),притежаваща 11 пивоварни в Мексико. "Групо Модело" вече е започнала да редуцира производството си до нива, от които при вдигането на забраната за работа, ще може да възстанови дейността си. Компанията изразява също така своята пълна ангажираност да е част от битката срещу вируса SARS-Cov2, допълва се в съобщението ѝ.


Новият дълг на обща стойност 10 млрд. лв. за 2020

Новият дълг на обща стойност 10 млрд. лв. за 2020 ...

......... ще се пазят като резерв при необходимост от ликвидност в икономиката, в държавния или в банковия сектор, тъй като България е във валутен борд и не може да печата пари, за разлика от повечето държави по света. Средствата не могат да се харчат за разходи без решение на Народното събрание.


Pernod Ricard, един от водещите световни производители на вина и

Pernod Ricard, един от водещите световни производители на вина и ...

......... преди. Chivas Venture е една от най-въздействащите инициативи на Pernod Ricard, която стартира през 2014 г. Това е социално отговорен конкурс, който всяка година предоставя финансова подкрепа на предприемачите, които представят най-добрите авторски идеи, насочени към позитивна промяна и решаване на най-големите социални проблеми или такива, свързани с околната среда.


Единадесет от двустранните търговски камари в България се обединиха около

Единадесет от двустранните търговски камари в България се обединиха около ...

......... Караянчева е подписано от Advantage Austria, Американската търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб, Британо-българската бизнес асоциация, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-черногорската търговско-промишлена палата, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България, Сдружение на италианското предприемачество в България, Унгарско-българската стопанска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара и Шведската търговска камара в България.  


Един от водещите световни производители на вина и спиртни напитки

Един от водещите световни производители на вина и спиртни напитки ...

......... в подкрепа на местните общности в трудните времена по време на пандемия. В Индия нейната фондация е мобилизирала мобилни медицински клиники, които обикалят сред местните общности и в населените места в близост до 11 производствени обекта на "Перно Рикар", провеждайки масови санитарни и осведомителни обучения за Covid-19 на местни езици.


Ограниченията, наложени срещу разпространението на коронавируса, парализираха голяма част от

Ограниченията, наложени срещу разпространението на коронавируса, парализираха голяма част от ...

......... за секс играчки и бельо "Ан Самърс" (Ann Summers) посочва, че продажбите на секс играчки миналата седмица са скочили с 27 процента на годишна основа. На най-голямо търсене се радва вибратор, който компанията рекламира като най-тихия модел. "Клиентите отдават все по-голямо значение на шума, когато имат многобройно домакинство", отбелязва компанията.


Стартиралата у нас във вторник схема за запазване на заетостта

Стартиралата у нас във вторник схема за запазване на заетостта ...

......... Няколко бизнес организации обаче твърдят, че така, както е създадена, схемата няма да работи, защото фирмите нямат възможност да плащат осигуровките на служителите си за своя сметка. За много бизнеси пречка е условието да нямат задължения към НАП, а други не могат да докажат, че имат 20% спад на приходите.


Министерството на финансите засега се въздържа от предложението за намаляване

Министерството на финансите засега се въздържа от предложението за намаляване ...

......... млн. лв. за извършени дейности като 145 млн. лв. от тях не са платени от държавни институции и около 60 млн. лв. от общини. Янкова посочи, че на фирмите сега им трябват тези пари, за да си подкрепят работниците, а не да ги освободят.Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1480)


78% от засегнатите от кризата фирми пускат работниците в платен

78% от засегнатите от кризата фирми пускат работниците в платен ...

......... 400 работници са в платен отпуск, в завода в Димитровград за засегнати 2500 служители.Последният бе реализиран като приоритетен инвестиционен проект, който се ползва с най-висока подкрепа от страна на държавата, и има поети ангажименти към заетостта. Въпреки това бе сред първите, предприели действия за прекратяване на дейността, посочват от синдиката.


„Дойдох, за да ви кажа едно голямо благодаря!“ Това заяви

„Дойдох, за да ви кажа едно голямо благодаря!“ Това заяви ...

......... спаси живота и да е здраво“, каза премиерът Борисов, коментирайки мерките, наложени от правителството, за да бъдат защитени животът и здравето на българските граждани. Министърът-председателят подчерта, че ограниченията са болезнени, но ще помогнат за овладяване и справяне с разпространението на COVID-19, както и с негативните социално-икономически последици от пандемията.  


Европейските "зелени коридори" за работници застрашават българското селско стопанство и

Европейските "зелени коридори" за работници застрашават българското селско стопанство и ...

......... от които минимум 50% да бъдат произведени в България." споделя Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ. По неговите думи селското стопанство е спасявало България при всички национални кризи досега. Именно затова той отправи апел за разбиране и ефективни действия от страна на кризисния щаб и Народното събрание.По публикацията работи: Анисия Иванова


С близо една трета са намалели посещенията на българите до

С близо една трета са намалели посещенията на българите до ...

......... при посещенията на хранителни магазини, пазари, аптеки, които са от малкото отворени в последните седмици търговски обекти. С около 60 на сто по-малко хора ходят на гари, автогари, метростанции, големи спирки на градския транспорт. Около 32% по-малко са хората, засечени да ходят в паркове. Увеличават се единствено хората, локализирани вкъщи.


Банките в 27-те държави от ЕС, включително в България, получиха

Банките в 27-те държави от ЕС, включително в България, получиха ...

......... изисквания към временните мораториуми в държавите членки. Първо, те могат да бъдат за срок до 30 юни 2020 г. и трябва да са свързани с проблемите, дължащи се на пандемията от Covid-19. Не е изключена вероятността срокът да бъде удължен, но това ще стане след допълнителна преценка на банковия орган.


Бизнес активността в 19-те страни от еврозоната се е понижила

Бизнес активността в 19-те страни от еврозоната се е понижила ...

......... може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия. Подкрепете ни Абонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа. Абонамент Ключови думи бизнес активност рецесия индекс Споделяне

Мексиканската компания Grupo Modelo заяви, че временно ще спре производството

Мексиканската компания Grupo Modelo заяви, че временно ще спре производството ...

......... след като забраната бъде вдигната."Ако федералното правителство прецени, че е уместно да издаде разяснение, потвърждаващо бирата като агро-индустриален продукт, в Grupo Modelo сме готови да изпълним план с повече от 75% от персонала, работещ от вкъщи, и в същото време да гарантираме доставките на бира “, се казва в изявлението.


Търговските банки имат срок от 5 работни дни, в които

Търговските банки имат срок от 5 работни дни, в които ...

......... а не от проблема". Това писа в края на месеца управителят на БНБ Димитър Радев в бюлетина на банковата асоциация. Целия текст можете да видите тук. В телевизионно интервю той подчерта, че банките работят индивидуално със своите клиенти още преди обявяването на извънредното положение.Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1475)


Юнските фючърски сделки с петрола сорт Брент поскъпваха с над

Юнските фючърски сделки с петрола сорт Брент поскъпваха с над ...

......... Според "Уолстрийт джърнъл" обаче, Русия е поставила условие за постигане на каквото и да било споразумение, заявявайки, че ще бъде против договаряне на ново съкращение на добивите в рамките на споразумението "ОПЕК +", ако и САЩ не се присъединят към усилията на други големи производители за стабилизиране на петролния пазар.


С подкрепата на ДПС бюджетната комисия в Народното събрание одобри

С подкрепата на ДПС бюджетната комисия в Народното събрание одобри ...

......... тези параметри, се окажат че са били прекалено консервативни, "ние сме тук, за да го преоценим".Не приветствам съвета да съберем трохичките от джобовете и да ги изхарчим и когато се наложи да имаме пари, да тръгнем да ги търсим на неизвестна цена, коментира тя.Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1472)


Мексиканската компания Grupo Model заяви, че временно ще спре производството

Мексиканската компания Grupo Model заяви, че временно ще спре производството ...

......... InBev заяви, че компанията е изправена пред най-тежкото десетилетие по приходи. Причината за това е сривът на продажбите заради коронавируса, което доведе до загуба от 170 млн. долара на годишна основа. Коронавирусът доведе до загуба производителя на бира Corona Затова бонусите на главния изпълнителен директор Карлос Брито ще бъдат орязани


Президент, премиер и депутати получават по-високи заплати от 1 април.

Президент, премиер и депутати получават по-високи заплати от 1 април. ...

......... си в борбата с разпространението на заразата. В петък парламентарната бюджетна комисия ще се събере на заседание, за да обсъди актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. и тегленето на нов държавен дълг до 10 млрд. лв. В дневния ред не е предвидено обсъждането на въпроса с възнагражденията на управляващите.


ЧЕЗ са хванали в крачка кмета на Криводол Христо Доков,

ЧЕЗ са хванали в крачка кмета на Криводол Христо Доков, ...

......... по цени, действащи за периода и одобрени от ДЕКВР. Въпреки безспорните доказателства със свое решение 452 от 4 май 2015 г. Районният съд във Враца оправдава Ицо Доков и осъжда ЧЕЗ да плати 1 306. 39 лева разноски по делото. Решението е можело да бъде обжалвано пред Врачанския окръжен съд. 


Президент, премиер и депутати получават по-високи заплати от 1 април.

Президент, премиер и депутати получават по-високи заплати от 1 април. ...

......... си в борбата с разпространението на заразата. В петък парламентарната бюджетна комисия ще се събере на заседание, за да обсъди актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. и тегленето на нов държавен дълг до 10 млрд. лв. В дневния ред не е предвидено обсъждането на въпроса с възнагражденията на управляващите.


Нова официална заповед въведе нови мерки в борбата срещу заразата

Нова официална заповед въведе нови мерки в борбата срещу заразата ...

......... не използват предоставените им лични предпазни средства. Изпълнението на всички мерки от заповедта трябва да се обсъдят в Комитетите/Групите по условия на труд в предприятията, а в предприятията с по-малко от 5 работещи – с всички работници и служители. Изпълнението на заповедта ще се контролира от Главната инспекция по труда.


Българската борса за електроенергия е увеличила над два пъти търгуваните

Българската борса за електроенергия е увеличила над два пъти търгуваните ...

......... енергия в сегмента в рамките на деня, уточниха от оператора пред Mediapool.. Година по-рано в аналогичния период и в този вид търговия са били реализирани 71 280 MВтч. Това означава 2.2 пъти увеличение на търгуваните количества за първите три пълни месеца след присъединяването на българския оператор към европейските почасови сделки.


Само 8% от работодателите са склонни да се възползват от

Само 8% от работодателите са склонни да се възползват от ...

......... един отговори. Приравнени към 100%, данните показват следното:Ще съкратя част от персонала – 33%Ще пусна целия персонал в отпуск – 21%Ще пусна част от персонала в отпуск – 17%Ще намаля временно трудовите възнаграждения – 10%Още не съм решил – 8%Ще забавя изплащането на възнаграждения – 6%Ще съкратя целия персонал – 5%.


Германия води преговори за предоставянето на милиарди евро държавна помощ

Германия води преговори за предоставянето на милиарди евро държавна помощ ...

......... придобиване на дял, посочиха източниците. Поддържаме тесен контакт с федералното правителство, за да осигурим ликвидността си, каза говорител на Луфтханза, но отказа да даде повече подробности. Говорител на министерството на икономиката също отказа коментар. Луфтханза работи с банки, включително Дойче банк (Deutsche Bank), при преговорите с германското правителство, уточниха източниците.