Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви след приемането на законите, с

Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви след приемането на законите, с ...

......... армия, чиято цел е да се обърне срещу собствения си народ, срещу сърбите в Косово. Както на юг, така и на север, хората в Косово са свободни, те са в домовете си, те са част от Косово. Косовската армия никога няма да бъде използвана срещу тях", каза в заключение Харадинай.


Руската федерация е уверена, че мисията на ООН в Косово

Руската федерация е уверена, че мисията на ООН в Косово ...

......... несъстоятелността на активно наложената от Запада пропаганда за концепцията за косовската държавност. По всичко личи, че Косово все повече се превръща в огнище на нестабилност, източник на потенциал за конфликт в региона. Посредническата роля на Европейския съюз в диалога между Белград и Прищина се провали", е заключението на руските дипломати.


Сърбия разглежда различни варианти за отговор на решението на Прищина

Сърбия разглежда различни варианти за отговор на решението на Прищина ...

......... на място, то засяга президента като главнокомандва“, поясни Селакович. Ръководителят на администрацията на Вучич също така посочи, че създаването на армия на Косово противоречи не само на единствения съществуващ международен документ в този регион - Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но и на самата Конституция на Косово.


Белград. Ситуацията в района на Косово се следи и президентът

Белград. Ситуацията в района на Косово се следи и президентът ...

......... е в района, за който носят отговорност 3 и 4 бригада от сръбската армия. Президентът е в постоянна комуникация с военното ръководство, но също и с тези, които могат да допринесат с информация за всичко, случващо се в Косово и Метохия“, обясни сръбският военен министър. Превод и редакция: Иван Христов


Косово прие нови закони за изграждане на собствена армия. Така

Косово прие нови закони за изграждане на собствена армия. Така ...

......... AFP, цитирана от БГНЕС. Парламентът в Прищина все още трябва да приеме последна част от законите, които определят новата организационна структура на косовските сили за сигурност (KSF), както и екип за действие при извънредни ситуации, който ще се трансформира в "организация с мандат за защита на страната", съгласно новото законодателство.


Прищина. Парламентът на Косово прие на заседание в петък законодателните

Прищина. Парламентът на Косово прие на заседание в петък законодателните ...

......... което означава да се получи подкрепата на две трети от 120-те народни представители в парламента и две трети от 20-е неалбански депутати. Пречка за това обаче е, че косовските сърби заемат 11 от 20-е кресла в парламента, запазени за неалбанските общности, което прави инициативата невъзможна. Превод и редакция: Иван ХристовСеверна Митровица. Населената със сърби северна част на разделения косовски

Северна Митровица. Населената със сърби северна част на разделения косовски ...

......... който раздаде флагове за почти всяка сръбска къща. Включително и в населените места с етнически смесено население. На собствениците на къщи и кръчми им е наредено днес да издигнат знамената, със закани, че ще има последици, ако не го направят“, казва източник на прищинската агенция. Превод и редакция: Иван Христов


Вашингтон. Гърция е стълб на стабилността е Източното Средиземноморие и

Вашингтон. Гърция е стълб на стабилността е Източното Средиземноморие и ...

......... Гърция Йоргос Катругалос поставиха началото на диалога в сградата на Държавния департамент във Вашингтон в четвъртък и потвърдиха своята решимост за задълбочаване на двустранните отношения в ключови сфери „за взаимна полза на двете страни“, гласи съобщението на заместник-главния говорител на американското дипломатическо ведомство Робърт Паладино. Превод и редакция: Иван Христов


Косовските депутати ще гласуват днес (14 декември) дали да дадат

Косовските депутати ще гласуват днес (14 декември) дали да дадат ...

......... да премине без никакво пречки. Настроението сред косовските албанци по отношение на закона е много положително. "Сега можем да кажем, че сме държава, защото няма държава без армия", коментира пред АФП Скендар Арифи, 37-годишен фризьор в Прищина. "Това е голяма радост за гражданите на Косово", добавя 67-годишният пенсионер Хамзе Мехмети.


Доставките на природен газ от Каспийския регион ще намалят зависимостта

Доставките на природен газ от Каспийския регион ще намалят зависимостта ...

......... е с капацитет 10 милиарда куб. м. годишно, да заработи през 2020 година, когато ще се появят първите реални количества азерско "синьо гориво". България е договорила доставката на 1 милиард куб. м. газ от тях. Те ще стигат до страната ни през интерконектора с Гърция, който предстои да бъде изграден.


Прищина. Косовските депутати гласуват дали да дадат на малката балканска

Прищина. Косовските депутати гласуват дали да дадат на малката балканска ...

......... за сигурност са готови за нова роля и мисия“, добави той, като се очаква закона да премине без никакъв проблем. Много косовски албанци са готови да празнуват създаването на армията като нов стълб на тяхната независимост, обявена през 2008 г., но никога призната от Белград. Превод и редакция: Калоян ПенковМитата от 100%, наложени от Прищина са в сила за

Митата от 100%, наложени от Прищина са в сила за ...

......... че ако мерките на Прищина върху продукти от Сърбия останат в сила през следващата година, това ще намали прогнозния растеж на БВП на Сърбия с 1/5. Николич заяви на осмия селскостопански форум "Храна за Европа", че митата засягат най-вече износа на захар, зърнени храни, безалкохолни напитки и храни за животни.


Повече от 45 военни автомобила на КФОР влязоха в Северно

Повече от 45 военни автомобила на КФОР влязоха в Северно ...

......... Косово. В съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, войниците на КФОР тренират готовността си за бърза реакция на територията на цялото Косово“, заяви Грасо. Той също така отрече информацията на ТАНЮГ, че машините на КФОР са пренасяли оборудване, предназначено да бъде използвано за „блокиране на границата“.


Поправките на македонската конституция, които трябва да бъдат ратифицирани, са

Поправките на македонската конституция, които трябва да бъдат ратифицирани, са ...

......... се хареса на домашната си публика и за да спечели подкрепа за споразумението. Но, добави той, неговата подкрепа за Преспанския договор продължава да е същата. Финалният текст на четирите конституционни поправки беше внесен за ратификация в македонския парламент в сряда и се очаква гласуването да е в средата на януари.


Седем станаха жертвите на инцидента, при който бърз влак в

Седем станаха жертвите на инцидента, при който бърз влак в ...

......... Ankara wounding several. pic.twitter.com/9a2db7BzsY — Intl Breaking News (@intlbreaking) 13 декември 2018 г. През юли турската жп мрежа беше връхлетяна от друга трагедия, при която загинаха 24 и стотици бяха ранени, след като влак дерайлира в провинция Текирдаг, Северозападна Турция. Тогава инцидентът стана поради ерозия на земята след силните валежи.


Атина. В ход, чиято цел е да подчертае претенциите на

Атина. В ход, чиято цел е да подчертае претенциите на ...

......... усилия ние демонстрираме нашата сила и енергийната си политика“, заяви той, според цитата на „Катимерини“. На приложените карти може да се добие ясна представа за разминаванията между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, които засилват допълнително и от откритите там залежи на природен газ ("Фокус") Превод и редакция: Иван ХристовМакедонското правителство предоставя на НАТО военната си база в Криволак.

Македонското правителство предоставя на НАТО военната си база в Криволак. ...

......... за възпиране и отбрана на Алианса, реализирането в пълен обем на мерките по адаптираното предно присъствие, както и пропорционалното им разпределение между съюзниците в Черноморския регион. Дискутирани бяха също и напредъкът по адаптирането на командната структура на НАТО, както и проектирането на стабилност и сигурност в югоизточната част на Алианса.


Анкара. „Държавен вестник“ на Турция публикува президентски указ за създаване

Анкара. „Държавен вестник“ на Турция публикува президентски указ за създаване ...

......... както и да развием по-нататък нашите капацитетни възможности“. Агенцията си поставя и задачи, свързани с развитие на дву- и многостранното сътрудничество, с установяване на международни връзки.Едновременно с това се съобразяваме и с правата на Турция в Организацията на обединените нации“, е добавил министър Мустафа Варанк. Превод и редакция: Ивелина Ватова


Бившият директор на македонското контраразузнаване /УБК/ Сашо Миялков предлага 1

Бившият директор на македонското контраразузнаване /УБК/ Сашо Миялков предлага 1 ...

......... ясно, че докато е директор на УБК Миялков се занимава и с бизнес: между 2008 и 2013 г. е станал собственик на четири фирми, а състоянието му е нараснало от 1.1 до 2.7 милиона евро. От 2007 година бе член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ. Неотдавна бе изключен от партията.


Москва. Ердоган уверява, че в операцията, която Турция планира в

Москва. Ердоган уверява, че в операцията, която Турция планира в ...

......... на арабски групи от коалицията. „По принцип подобен скок е изгоден за Турция и може да се разглежда в рамките на мирния процес от Астана“, заключава експертът. Става дума за преговорите от Астана между Сирия и въоръжената опозиция, при посредничеството на Русия, Турция и Иран. Превод и редакция: Ивелина Ватова


Скопие. Митническият служител Александър Трайковски, който вчера (вторник – бел.

Скопие. Митническият служител Александър Трайковски, който вчера (вторник – бел. ...

......... Прокурор Уилма Русковска обаче заяви, че до две седмици публично ще бъдат обявени предварителните резултати от досъдебното производство за бягството на бившия премиер. Последната активност на Александър Трайковски са протести под мотото "Свобода за Никола Груевски" и искане до президента Георге Иванов да спре разследването. Превод и редакция: Ивелина Ватова


Мнозинството от гражданите на Македония са на мнение, че страната

Мнозинството от гражданите на Македония са на мнение, че страната ...

......... при 23,3% има намаление. Най-голям дял от респондентите – 45,5%, смятат, че приоритет на правителството трябва да бъдат икономиката и откриването на нови работни места. Мирът, сигурността и междуетническите отношения са важни само за 1,5 процента от анкетираните. Това проучване на общественото мнение е проведено от 21 до 27 ноември.


Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин изрази мнение, че

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин изрази мнение, че ...

......... интереси и собствения си мир. Сърбия трябва да популяризира себе си и своите интереси и да каже, че нашите интереси са там, където живеят сърби, да ги защитаваме и пазим, а от Сърбия да направим силна и добре уредена страна. Без силна Сърбия няма решаване на националния въпрос“, подчерта Вулин.


Косовският премиер Рамуш Харадинай каза днес, че неговото правителство не

Косовският премиер Рамуш Харадинай каза днес, че неговото правителство не ...

......... каза Харадинай. Специалният съд за Косово досега изпрати покани за разпитване на командира на АОК Рустем Мустафа-Реми и Сами Лущаку, началника на военната полиция на АОК за Подуевската оперативна зона и на председателя на военния съд на АОК Сокол Добруна, които трябва да се явят в Хага след Нова година.


Нова демокрация запазва позицията си, че няма да гласува за

Нова демокрация запазва позицията си, че няма да гласува за ...

......... конкретна причина. Защото видяха последствията, които биха могли да създадат в нашата страна с ясното приемане на македонски език и македонска националност. Имаме много ясна позиция. Тази позиция не може да бъде предоговаряна и с тази позиция ще излезем в парламента, когато се стигне до ратифициране на споразумението", каза Мицотакис.


Студентите в държавните университети в Албания, протестиращи срещу високите такси

Студентите в държавните университети в Албания, протестиращи срещу високите такси ...

......... Еди Рама призова за спокойствие във Facebook, като поиска протестиращите да "изградят моста за комуникация с правителството". Студентите отхвърлиха предложенията на правителството за диалог. Техните искания включват намаляване на таксите за обучение наполовина, определяне на по-висок бюджет за образование и по-голямо присъствие на студенти в съветите за вземане на решения.


Студентите в държавните университети в Албания, протестиращи срещу високите такси

Студентите в държавните университети в Албания, протестиращи срещу високите такси ...

......... Еди Рама призова за спокойствие във Facebook, като поиска протестиращите да "изградят моста за комуникация с правителството". Студентите отхвърлиха предложенията на правителството за диалог. Техните искания включват намаляване на таксите за обучение наполовина, определяне на по-висок бюджет за образование и по-голямо присъствие на студенти в съветите за вземане на решения.


Истанбул/Ерзинджан. Известният турски историк и писател Талха Уурлуел е арестуван

Истанбул/Ерзинджан. Известният турски историк и писател Талха Уурлуел е арестуван ...

......... за неотклонение „Задържане под стража” и го изпраща в затвора в Ерзинджан. На излизане от Съдебната палата към 17.30 часа, Талха Уурлуел отхвърли обвиненията като „напълно лъжливи”. Обяснението му е, че е арестуван заради написаната от него спорна в Турция книга „Йерусалим”, посочва още ДХА. Превод и редакция: Георги Димов


Сaраево. Босна и Херцеговина стана първата страна в света със

Сaраево. Босна и Херцеговина стана първата страна в света със ...

......... „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“. Поради нови светлини и асфалт автомобилите се движат по-бързо и по-често удрят прилепите в тесен тунел, в който летящите бозайници нямат място да избягат. И тунелът е специален, защото е сред петте в света, които минават през цялата дължина на пещерата, пише „Плюс инфо“.


Косовският портал

Косовският портал "Газета Експрес" твърди, че президентът на Сърбия Александър ...

......... дори заговори за блокиране на сръбския динар. Според сръбския президент Александър Вучич "лудостта" на Прищина е станала безгранична, и никой сред международната общност не спира тази лудост. "В момента някой придобива популярност, което вече е до степен на безумие и го използва за вътрешни цели. Това ме тревожи", подчерта той.


Солун. В неделя пресслужбата на гръцкия премиер е излязла с

Солун. В неделя пресслужбата на гръцкия премиер е излязла с ...

......... се допълва, че: "За нас дори е още по-голям интересът към избора му да коментира, макар и с чувство за хумор, факта, че може да промени позицията си, тъй като има възможност да получи нещо в замяна, но не казва нищо за същината на въпроса." Превод и редакция: Ивелина Ватова


Белград. В Белград, , протече протест под мотото

Белград. В Белград, , протече протест под мотото "Спрете кървавите ...

......... "Няма да се размине" "Отворете медиите" и други лозунги . Протестът е завършил на Площада на републиката в с посланието "Това е началото на края, Сърбия". Причината за протеста на опозицията е нападението на лидера на сръбската левица, Борко Стефанович, на 23 ноември в Крушевац. Превод и редакция: Юлиян Марков


В продължение на два дни гръцки екстремисти окупираха Богословския факултет

В продължение на два дни гръцки екстремисти окупираха Богословския факултет ...

......... имало никога. Надраскали са лозунги върху стенописите и са нарисували Христос като Осама Бин Ладен. Върху стенописите е написано "Светът не се спасява само с молитви... Аз бих допълнил: Светът не се спасява и с омраза", каза деканът на Богословския факултет проф. Панайотис Скалцис по повод окупацията на Богословския факултет.


Изявлението на Красимир Каракачанов е отлична възможност за контра-отговор и

Изявлението на Красимир Каракачанов е отлична възможност за контра-отговор и ...

......... казва в Декларацията на Македонското министерство на външните работи. Припомняме, че Каракачанов предупреди, че ще иска правителството да блокира кандидатурата на Македония за ЕС и НАТО, ако Скопие продължава курс към налагане на "македонски език" и ако не признае, че до 1944 година историята на Македония и България е обща.


Москва. Алексис Ципрас обеща да носи вратовръзка, ако руският президент

Москва. Алексис Ципрас обеща да носи вратовръзка, ако руският президент ...

......... а турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща попита Ципрас в смес от английски и турски "Къде е вратовръзка?" (Where is kravat?). Ципрас се яви с вратовръзка пред гръцките депутати на 22 юни, когато представи доклад за споразумението с еврогрупата за държавния дълг в Гърция. Превод и редакция: Юлиян Марков


Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че „не е щастлив“

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че „не е щастлив“ ...

......... признава независимостта на Косово и това закрива въпроса за тях. Не е реалистично Сърбия да промени позицията на Америка, тъй като сме малко и слаби и трябва да се пазим“, заяви той и отново подчерта, че жизненият интерес на Сърбия е да пази мира и да защитава националните си интереси.


Руският президент Владимир Путин очаква преговорите между Евразийския икономически съюз

Руският президент Владимир Путин очаква преговорите между Евразийския икономически съюз ...

......... долара и други чужди валути“. По време на последната си визита в Казахстан сръбският президент Александър Вучич отново е поискал от руския и казахстанския си колеги позволение за свободен износ на коли Fiat 500L, произвеждани в Сърбия, в техните страни – нещо, което Белград се опитва да постигне от години.


България е първата държава в света, признала Република Македония под

България е първата държава в света, признала Република Македония под ...

......... а с името "Северна Македония" всъщност външният ни министър предава българския интерес. Той даде за пример Гърция и как Атина защитила и защитава гръцките интереси - дори и с работата на смесената гръцко-македонска комисия по историческите въпроси. Нямате необходимата подготовка да сте външен министър – подайте си оставката, призова Паунов.


Прищина. Новият посланик на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви

Прищина. Новият посланик на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви ...

......... САЩ. „Мисля, че някои хора може да са разбрали погрешно, че САЩ се стреми към промяна на границата и размяна на територии. Моите висшестоящи във Вашингтон се опитаха да кажат ясно, че сме заинтересовани в споразумение, постигнато с добра воля от двете страни“, заяви той. Превод и редакция: Иван Христов


Руският президент Владимир Путин ще се срещне и разговаря с

Руският президент Владимир Путин ще се срещне и разговаря с ...

......... руски кораби „Комета 120М“ за гражданския флот на Гърция. Отделно, Москва очаква и развитие във военната сфера, след като на 29 октомври беше постигната договореност Русия да продължи да поддържа руската военна техника, която е на въоръжение в гръцката армия. Става въпрос за ракетни комплекси С-300ПМУ-1 "Фаворит", "Оса-АКМ" и "Тор-М1".


След голямата буря, предизвикана от изявленията в парламента на лидера

След голямата буря, предизвикана от изявленията в парламента на лидера ...

......... на интерпретациите на Преспански споразумение в Македония, за да бъде изключено признаване на „македонски народ" и да се подчертае, че езикът в гръцката северна съседка е славянски. Според медиите Гърция също така информира САЩ, че споразумението от Преспа няма да бъде ратифицирано в парламента без получаването на по-горе изброените гаранции.


Нито аз, нито вие, нито моите деца ще бъдат „северномакедонци“.

Нито аз, нито вие, нито моите деца ще бъдат „северномакедонци“. ...

......... стъпки. Споразумението с Гърция признава македонския език, нашето самоопределение. Няма да бъдем "северномакедонци" и няма да носим срама на "фиромци“ (идва от FYROM – Бивша югославска република Македония, бел. ред.)". Трябва да помислим какво ще оставим на нашите деца“, отговори Заев, чиято реч беше бурно приветствана от присъстващите на обсъждането.


Скопие. В сутрешните часове на четвъртък, 6 декември, на 81-годишна

Скопие. В сутрешните часове на четвъртък, 6 декември, на 81-годишна ...

......... май 1937 г. В Македония е познат в обществото и като кандидат-президент в изборите от 1994 г. От 2006 г. до 2008 г. е председател на Събранието в Скопие. В България Любиша Георгиевски е известен като посланик на югозападната ни съседка в периода 2000-2004 г. Превод и редакция: Тереза Герова


Скопие. Подобно на Македония, Босна и Херцеговина също е изправена

Скопие. Подобно на Македония, Босна и Херцеговина също е изправена ...

......... Тайс предположи, че въздухът в конкретен град, който не се посочва, е замърсен. След това обаче той е уточнил, че устройството за измерване на фините прахови частици е било разположено до кебапчийница, която – съгласно думите му, може би е основната причина за регистрираните данни. Превод и редакция: Тереза Герова


НАТО предупреди косовските власти да не създават собствена армия. По-рано

НАТО предупреди косовските власти да не създават собствена армия. По-рано ...

......... 100-процентови мита върху сръбските стоки, вредят на диалога между Прищина и Белград. "Това действие се предприема в много неподходящо време. Намеренията на Косово са в разрез с позицията на повечето страни-членки на Алианса и може да имат много негативни последствия за евроатлантическата интеграция", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.


Късно снощи (4 декември) в Скопие беше задържан бившият директор

Късно снощи (4 декември) в Скопие беше задържан бившият директор ...

......... парламента стана ясно, че Атанасовски лично е организирал нападението, както и подготовката за пребиването на известни публични личности, журналисти и партийни ръководители от тогавашния опозиционен Социалдемократически съюз, защото "всички те били опасни за македонския народ". В момента Атанасовски е съветник по въпросите на сигурността на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.


Атина. Председателят на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ (НД)

Атина. Председателят на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ (НД) ...

......... признаването на предполагаемите македонски език и националност отварят Кутията на Пандора за съживяване на всички исторически неточни иредентистки искания на Скопие“, обясни Мицотакис, като добави, че Заев има всички причини да празнува това, което е договорено, но „Ципрас остава безгласен пред резултатите на неговата политика“. Превод и редакция: Иван Христов


Тирана. Група албански националисти вандализираха паметник, посветен на лидера на

Тирана. Група албански националисти вандализираха паметник, посветен на лидера на ...

......... демаркация на морските граници между двете държави в Йонийско море. В основата на инициативата беше на бившия гръцки министър на външните работи Никос Коцияс, който направляваше и процеса по постигането на споразумение за името между Атина и Скопие. След оставката на дипломата обаче преговорите зациклиха. Превод и редакция: Иван Христов


Атина. Остров Келифос, известен още като островът на костенурките, е

Атина. Остров Келифос, известен още като островът на костенурките, е ...

......... потребители на социални мрежи се пошегуваха, че островът ще бъде техен "само да събират пари", докато други изтъкнаха, че цената трябва да бъде понижена, тъй като на острова няма "Лидл", което се отнася до балканските туристи, които задължително трябва да посетят този известен супермаркет по време на празниците в Гърция.


Премиерът Зоран Заев е на официално посещение в Република Хърватия,

Премиерът Зоран Заев е на официално посещение в Република Хърватия, ...

......... които най-накрая отварят път към заслужените ЕС и НАТО-интеграции и обяви пълна подкрепа от Хърватия в тези процеси. Той каза, че Заев и правителството през изминалите месеци са взели редица смели решения, които ще се отблагодарят с официално членство в НАТО и с начало на преговорите с ЕС през юни.


Лефкими. Петрит Зифле, 63-годишен мигрант от Албания, който работил във

Лефкими. Петрит Зифле, 63-годишен мигрант от Албания, който работил във ...

......... с колата си. Както отбелязва изданието, полицията напразно претърсвала морското дъно наоколо в търсене на оръжието, но на правилния път я насочило парче от пушката, намерено на мястото на престъплението. Убийството е разкрито за пет дни. Убиецът е направил самопризнания и е задържан под стража. Превод и редакция: Иван Христов


Намерението на властите в Прищина да създадат собствена армия и

Намерението на властите в Прищина да създадат собствена армия и ...

......... нашият регион в досега невиждана опасност. Тези намерения са не само безотговорни, н емога да кажа несериозни, защото са много сериозни. Те са страшно безотговорни. Дори не искам да кажа на глас кое е тяхното намерение и желание. Страхувам се, че ще ни изправят пред свършен факт", каза още Вучич.


Сръбският президент Александър Вучич призна, че е знаел за бягството

Сръбският президент Александър Вучич призна, че е знаел за бягството ...

......... и Сърбия, за да пристигне в Будапеща. На 20-ти ноември бившият македонски премиер съобщи, че е получил политическо убежище. Той има двегодишна ефективна присъда, която трябва да изтърпи в Македония. Груевски е разследван по още няколко дела за тежки престъпления и злоупотреба с власт по време на 10-годишното си управление.


Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УСК) Владимир

Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УСК) Владимир ...

......... за конституционния ред. Други свидетели по делото за атентата срещу парламента твърдят, че Атанасовски е злоупотребил с доверието на патриотичните организации, като ги е използвал в събитията от 27 април 2017 година, обявявайки, че президентът Иванов ще обяви военно положение, а военната полиция е готова да арестува ръководството на СДСМ.


Скопие. Почти двадесет години Македония непрекъснато е разтърсвана от скандали

Скопие. Почти двадесет години Македония непрекъснато е разтърсвана от скандали ...

......... бизнесмени. Последната афера е от миналата седмица, когато бе разкрито, че са били подслушвани стационарни телефони в Прокуратурата и Основния съд Скопие 1, а разследването може да покаже, че телефони са били подслушвани и в други институции ... Все още предстои разследване кой извърши подслушването. Превод и редакция: Иван Христов


Политическата ситуация в Черна гора сериозно се изостри след арестуването

Политическата ситуация в Черна гора сериозно се изостри след арестуването ...

......... и Демократична народна партия на Черна гора. Коалицията традиционно означава сътрудничество със Сърбия и Русия и категорично се противопоставя на прозападната политика на съвременните черногорски власти. В подготовката за влизането на Черна гора в НАТО ДФ проведе масирани действия срещу НАТО, изискващи референдум за присъединяването на страната към Северноатлантическия алианс.


Македонският парламент одобри конституционните промени за смяна на името на

Македонският парламент одобри конституционните промени за смяна на името на ...

......... 18 и 8 се въздържаха. АСНОМ е антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония, което работи в края и непосредствено след Втората световна война /1939-1945 г./, т.е. висш законодателен орган. Македонският парламент има 120 депутати. Процесът по приемане на конституционните промени трябва да приключи до средата на януари 2019 година.


Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направи важни

Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направи важни ...

......... и нашия район. … Ние очакваме откровен и открит подход от страна на нашите съюзници по този въпрос. Категорично сме против опасното разбиране, което прави разлика между терористичните организации (подразбира се преди всичко подхода на САЩ – бел. на „Фокус”)”, декларира Ердоган, цитиран от ИХА. Превод и редакция: Георги Димов


Скопие. Продължава обсъждането на промените в конституцията от 11 часа

Скопие. Продължава обсъждането на промените в конституцията от 11 часа ...

......... въведени отново. Зечир Рамчилович от независимата депутатска група на ВМРО-ДПМНЕ обяви, че осемте депутати с чиято подкрепа започнаха промените в Конституцията ще гласуват „въздържал се“ три от четирите поправки, припомняйки на премиера, че процесът на конституционни промени е свързан с процеса на помирение и прошка. Превод и редакция: Юлиян Марков


Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай е готов да се оттегли,

Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай е готов да се оттегли, ...

......... трябва да се оттеглим в пакет и да освободим Косово (от нас)", заяви Харадинай , цитиран от медиите в Прищина. Харадинай каза, че е готов да подаде оставка на правителството си, но само при условие, че Тачи и Весели се оттеглят от функциите си също. Превод и редакция: Юлиян Марков


Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Русия Владимир Путин обърна внимание на

Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Русия Владимир Путин обърна внимание на ...

......... го както миналата, така и тази година. Считам сегашната ни среща като индикатор за ползотворното ни сътрудничество. Отбелязваме много важен напредък в това наше сътрудничество. След срещата ни в Истанбул продължаваме да получаваме много приятни сигнали и послания за този напредък.”,декларира Путин, цитиран от „Джумхуриет”. Превод и редакция: Георги Димов


Цялата вътрешна телефонна система в Главната прокуратура на Република Македония

Цялата вътрешна телефонна система в Главната прокуратура на Република Македония ...

......... които работят в тези институции", поясни още Зоран Заев. От Главната прокуратура днес съобщиха, че "имат данни, че телефонните са били подслушвани от 2013 година, когато е била доставена и монтирана новата система". От Прокуратурата уточниха, че са намери два хард диска, които са поставени на 30 септември 2016 г.


Одрин. Митничари на ГКПП Хамзабейли-Лесово в провинция Одрин заловиха 44.468

Одрин. Митничари на ГКПП Хамзабейли-Лесово в провинция Одрин заловиха 44.468 ...

......... че заловените 44.468 килограма кокаин са най-голямото количество наркотици, задържани наведнъж досега на ГКПП в района на Източна Тракия. Визират се трите ГККП на българско-турската граница (Капъ Куле – Капитан Андреево, Хамзабейли – Лесово и Дерекьой- Малко Търново), както и двете ГКПП на гръцко-турската граница Превод и редакция: Георги Димов


Вторият етап от дебатите по измененията на конституцията в македонския

Вторият етап от дебатите по измененията на конституцията в македонския ...

......... трети. С този вот ще приключи процедурата по измененията на конституцията, които произтичат от Договор от Преспа. На 19 октомври парламентът, с 80 гласа за срещу и 39 против, започна процедурата по промяна на конституцията. Две трети от мнозинството беше осигурено с осем гласа на депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.


Черна гора е разтърсена в последните часове от събития, които

Черна гора е разтърсена в последните часове от събития, които ...

......... задграничните им паспорти,“ за да предотвратят полети в чужбина". В случая по преврата на 16 октомври 2016 г. в Черна гора са подсъдими 14 души, включително двама руски граждани. Общо 20 души са били задържани, повечето от които са сключили сделка с разследването, след като са получили 3-5 месеца затвор.


Повече от 50% от македонците се противопоставят на промяната на

Повече от 50% от македонците се противопоставят на промяната на ...

......... на правителството единица или двойка, на президента 45,4%, на премиера 44%, на държавните институции 44,9 процента . Гражданите убедително са недоволни от съдебната власт – 51,3 на сто от респондентите писаха единица или двойка на съдии и прокурори. Това проучване на общественото мнение се проведе от 21 до 27 ноември.


Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува статия на първа

Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува статия на първа ...

......... поясниха дали са ги предали на президента на Косово. Бившият председател на Конституционния съд Енвер Хасани заяви, че Тачи трябва незабавно да обяви нови избори, веднага след като съответното министерство потвърди оставките. Неизпълнението на това задължение, според Хасани, ще представлява нарушение на Конституцията на Косово. Превод и редакция: Тереза Герова


Белград/Берлин. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се е обърнало

Белград/Берлин. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се е обърнало ...

......... решение, тъй като то допълнително изостря отношенията между Белград и Прищина, особено след като Косово не успя да стане член на Интерпол. От друга страна, аргументите на Прищина за тази реакция са, че „това е суверенно решение на една държава“ и „заради поведението на Сърбия." Превод и редакция: Ивелина Ватова


София. Днес в 02:23 и 15:17 местно време на гръцкия

София. Днес в 02:23 и 15:17 местно време на гръцкия ...

......... – на неголяма дълбочина (10 километра) и отдалеченост от острова (около 35 километра). Естествено, съществена е и проводимостта на отделената сеизмична енергия. Тя е най-добра в посока към Италия. Няколко къси разломи на пътя на енергетичния поток преставляват частичен екран и намаляват силата на въздействие върху територията на остров Закинтос.


Солун. Водени от конник, издигнал гръцко знаме, около 1000 ученици

Солун. Водени от конник, издигнал гръцко знаме, около 1000 ученици ...

......... Протестът бе организиран от ученици от десетки гимназии в Солун и околните му райони, които в продължение на дни остават затворени в знак на протест срещу предложената сделка за нормализиране на отношенията с Македония. Гръцкото правителство обвини дясната партия „Златна зора" в иницииране на протестите. Превод и редакция: Тереза Герова