Върховният съвет по сигурността на Турция потвърди решимостта си да

Върховният съвет по сигурността на Турция потвърди решимостта си да ...

......... да се намеси военно, ако подкрепените от Анкара сили на ПНС напреднат към стратегическия град Сирт. СНС обсъди и енергийните дейности в източното Средиземноморие - зона на напрежение, особено с Гърция. Съветът подчерта "твърдата решимост на Турция да защити правата и интересите си, произтичащи от международното право в източното Средиземноморие".


Турция е категорично против разделението на Либия, било то на

Турция е категорично против разделението на Либия, било то на ...

......... загинаха над 1000 души, включително цивилни. Хафтар има подкрепата на Обединените арабски емирства, Египет и Русия, докато признатото от ООН правителство е подкрепено от Турция. Калин заяви, че турското правителство ще продължи да подкрепя признатото от ООН правителство на националното споразумение (GNA), обвинявайки Хафтар в разпространение на хаос в Либия.


Американската администрация смята конфликта в Либия на първо място за

Американската администрация смята конфликта в Либия на първо място за ...

......... чуждестранните субекти, твърди западен дипломат. Според вестника, администрацията на Тръмп едва ли ще се активизира в Либия, имайки предвид желанието на държавния глава да намали американското участие в чужди конфликти. Изданието предполага, че този подход на Съединените щати "ще предоставят на Русия платформа за разширяване на влиянието в Средиземно море".


Световната здравна организация изрази безпокойство от ускореното разпространение на коронавируса

Световната здравна организация изрази безпокойство от ускореното разпространение на коронавируса ...

......... стойности, но по-бавно отколкото в други страни в региона. "За съжаление Южна Африка може да е предвестник" на това, което предстои в останалата част на континента, подчерта Райън. По днешни данни на АФП от официални източници в Африка до момента са регистрирани над 15 160 смъртни случая, свързани с коронавируса.


Два дни след като Южна Африка възобнови забраната за продажба

Два дни след като Южна Африка възобнови забраната за продажба ...

......... да си позволи в момента. Южна Африка е най-тежко засегнатата страна в Африка от пандемията с повече от 275 000 случая. Смъртните случаи в резултат на коронавируса са нараснали до над 4000, а според прогнозите на правителството до края на годината броят им може да достигне над 50 000 души.


Говорителят на турското Министерство на външните работи обвини Европейския съюз

Говорителят на турското Министерство на външните работи обвини Европейския съюз ...

......... правителство в съответствие с решенията на Съвета Сигурност на ООН“, казва Аксьой в изявлението.  Преди това върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел поиска Турция да се съобразява с оръжейното ембарго и предупреди, че ЕС възнамерява да засили военноморската операция IRINI.  Командирът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар заяви, че

Командирът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар заяви, че ...

......... срещу Триполи на 4 април 2019 г. с цел, както той твърди, да я освободи от терористите. Кабинетът в Триполи в отговор мобилизира всички въоръжени групировки под свой контрол, като официално потърси помощ от Турция въз основа на меморандум за военно сътрудничество, подписан с него през ноември миналата година., ТАСС


Световната банка обяви, че през тази година ще предостави кредит

Световната банка обяви, че през тази година ще предостави кредит ...

......... са за проекти в областта на енергетиката, транспорта, селското стопанство, търговията, образованието и здравеопазването. Отчита се, че е извършена реформа на системата на управление на портфейлните проекти, предоставени на два региона в Африка. Първият включваше държавите от Западна и Централна Африка, а вторият – страните от Източна и Южна Африка.


Повече от 350 слона са загинали при неизвестни засега причини

Повече от 350 слона са загинали при неизвестни засега причини ...

......... вероятните причини. Местни хора разказват, че част от слоновете са се движели в кръг, което показва наличието на неврологичен проблем. Наблюденията показват, че умират слонове на различна възраст и от двата пола. Някои от тях изглеждали слаби и изтощени, което предизвиква подозрение, че скоро ще има още такива смъртни случаи.


Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу нападна Франция

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу нападна Франция ...

......... френският лидер заяви, че липсата на реакция от НАТО на едностранните турски действия в Северна Сирия са показали, че Алиансът е в „мозъчна смърт“. Някои анализатори подозират, че Франция подкрепя Хафтар заедно с Египет, Русия и Обединените арабски емирства, но Париж настоява, че е неутрален в конфликта, отбелязва френската агенция.


Президентът на Франция отново критикува Турция за действията им в

Президентът на Франция отново критикува Турция за действията им в ...

......... че няма такова нещо. Анкара твърдо е на страната на признатото от ООН правителство на националното съгласие, което управлява в Триполи и го подкрепя дори военно. Преди седмица Макрон обвини Турция, че "играе опасна игра", а от Анкара веднага отговориха, че "истинската опасна игра е подкрепата на Франция за Хафтар".Франция, Германия и Италия призоваха страните в конфликта в Либия

Франция, Германия и Италия призоваха страните в конфликта в Либия ...

......... всяка страна) под егидата на Мисията за подкрепа на ООН в Либия (UNSMIL), работеща за прекратяване на огъня. В изявлението се казва и, че прекратяването на военните действия "е важен елемент за създаване на условия, необходими за ефективното възобновяване на вътрешно-либийския политически диалог, което ще осигури дългосрочно разрешаване на конфликта".


На 25 юни Конго обяви край на епидемията от ебола,

На 25 юни Конго обяви край на епидемията от ебола, ...

......... повече хора умират от дългосрочни причини за смърт, като например малария. Няколко години по-рано от ебола в Западна Африка починаха повече от 11 000 души, тъй като нямаше лицензирани ваксини или средства за лечение на инфекцията. До избухването на ебола в Източно Конго бяха разработени две експериментални ваксини срещу болестта.


Днес, 24 юни, в ЮАР започна клинично изпитание на ваксина

Днес, 24 юни, в ЮАР започна клинично изпитание на ваксина ...

......... позволи правителството на ЮАР да издаде необходимото разрешение. ЮАР е силно заинтересована от скорошната поява на ваксина, тъй като в страната са регистрирани най-голям брой заразени с коронавирус в сравнение с останалите африкански държави – над 100 000 души. Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 юни"


Започва първия в Африка тест на ваксина срещу коронавирус. Пилотният

Започва първия в Африка тест на ваксина срещу коронавирус. Пилотният ...

......... случаи нарасна до 2000. На 27 март, само седмици след като вирусът за първи път се появи в Южна Африка, официалните лица наложиха строго общо блокиране. Мерките обаче започват да отпадат, за да се даде възможност на бизнеса да заработи отново и да се ограничат щетите на вече пострадалата икономика.


Ние ще продължим да си сътрудничим с Италия за постоянен

Ние ще продължим да си сътрудничим с Италия за постоянен ...

......... достъп на Анкара до икономическа зона в Средиземно море, въпреки възраженията на Гърция, Кипър и Египет. Турция оспорва едностранното сондиране в Източното Средиземноморие от страна на официален Кипър, заявявайки, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите там. Вижте още: Чавушоглу: Турция и САЩ ще си сътрудничат в ЛибияТурска делегация пристигна днес на неочаквано посещение в Либия за

Турска делегация пристигна днес на неочаквано посещение в Либия за ...

......... намират някои от основните петролни находища - източник на повечето външни приходи. Националната петролна корпорация и Централната банка, които единствено могат да търгуват с либийски нефт, съгласно международните споразумения, са разположени в Триполи. Износът на нефт беше замразен, след като източните сили блокираха пристанищата, включително тези в близост до Сирт.


Турция гневно обвини Франция, че изостря кризата в Либия и

Турция гневно обвини Франция, че изостря кризата в Либия и ...

......... за в. La Croix, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан повтори, че Париж не взема страна в Либия, но заяви, че Турция застрашава европейската сигурност, изпращайки сирийски бойци в Либия. "Това представлява опасност за самите нас, неприемлив стратегически риск, защото е на 200 км от италианския бряг", каза Льо Дриан.


Възобновените преговори между Судан, Египет и Етиопия под патронажа на

Възобновените преговори между Судан, Египет и Етиопия под патронажа на ...

......... в Судан се съгласили на тяхна територия, при това недалеч от язовира, да бъде разположена военна база на Египет. Там трябва да бъдат базирани египетски войници, готови да изпълнят всяка заповед на Кайро. В отговор Етиопия разположи руски системи за ПВО С-300ПМУ1, „Панцир-С1” и С-125М1 в непосредствена близост до язовира.


Африкански държави лобират да започнe разследване от ООН за

Африкански държави лобират да започнe разследване от ООН за "системен ...

......... наблюдатели и журналисти". Резолюцията призовава Съединените щати и други държави да си сътрудничат изцяло в разследването, което ще бъде докладвано след година. Съветът вече има комисии за разследване или установяване на факти за нарушения на правата на човека в горещи точки, включително Сирия, Бурунди, Мианмар, Южен Судан, Венецуела и Йемен.


Франция иска да обсъди със съюзниците от НАТО все по-агресивната

Франция иска да обсъди със съюзниците от НАТО все по-агресивната ...

......... държавите от НАТО ще проведат разговори, съобщава агенцията. Отношенията между Турция и Франция вече са достатъчно обтегнати по редица въпроси, вариращи от положението в Сирия до проучването на нефт в Източното Средиземноморие. Турският президент Тайип Ердоган заяви по-рано този месец, че подкрепата на Франция за Хафтар „наистина го е обезпокоила“.


Мисията на Организацията на обединените нации(ООН) в Либия алармира за

Мисията на Организацията на обединените нации(ООН) в Либия алармира за ...

......... откриването на поне осем масови гроба в район, евакуиран този месец от силите на Хафтар, педаде АФП. "UNSMIL отбелязва в докладите си за откриването на поне осем масови гробове през изминалите дни, като по-голямата част от тях са в Тархуна", се казва в съобщението на мисията на ООН в Tуитър.


Турски кораб не е позволил на новата военноморска мисия на

Турски кораб не е позволил на новата военноморска мисия на ...

......... старта на операцията миналия месец „Ирини“ е извършила проверка на 75 кораба, каза Стано. Той обаче посочи, че без съгласието на проверявания съд или неговия ескорт, представителите на „Ирини“ не могат да се качат на борда за инспекция.  При такава ситуация случаят се предава на комисия от експерти на ООН.


Най-малко 46 души се удавиха, след като лодка, превозваща мигранти,

Най-малко 46 души се удавиха, след като лодка, превозваща мигранти, ...

......... Според някои съобщения на борда е имало 53 мигранти, но все още не са открити всички тела, предаде БГНЕС. Върховният комисариат на ООН за бежанците казва, че през първите четири месеца на тази година броят на опитите на мигранти да стигнат до италианския бряг е 150% по-голям от миналогодишния показател.


Най-малко 46 души се удавиха, след като лодка, превозваща мигранти,

Най-малко 46 души се удавиха, след като лодка, превозваща мигранти, ...

......... тунизийски гражданин. Според някои съобщения на борда е имало 53 мигранти, но все още не са открити всички тела. Върховният комисариат на ООН за бежанците казва, че през първите четири месеца на тази година броят на опитите на мигранти да стигнат до италианския бряг е 150% по-голям от миналогодишния показател.


Коронавирусът се разпространява все по-сериозно в Африка, алармират от Световната

Коронавирусът се разпространява все по-сериозно в Африка, алармират от Световната ...

......... 1 210. Най-много са смъртните случаи в Египет – 1 306. В Алжир от COVID-19 са починали 732 души. Южно от пустинята Сахара след Южна Африка най-много заразени има в Нигерия – 13 873, от които са починали 382. Следва Гана с 10 201 заразени, от които са починали 48.


Турция отхвърли египетската инициатива за мир в Либия след поредица

Турция отхвърли египетската инициатива за мир в Либия след поредица ...

......... ПНС, призова за изтеглянето на "чуждестранни наемници от цялата територия на Либия, разформироване на милициите и предаването на оръжието им". Чавушоглу разкритикува страните, подкрепящи Хафтар, и каза, че без тяхната подкрепа той щял да е "нула". И добави, че Турция ще подкрепи "задължително прекратяване на огъня под егидата на ООН".


7 души загинаха, а 10 бяха ранени в либийската столица

7 души загинаха, а 10 бяха ранени в либийската столица ...

......... съобщи телевизия Либия24, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на Правителството на националното споразумение (ПНС). "Говорителят на Министерството на здравеопазването на ПНС Ал Амин ал Хашими съобщи за смъртта на 7 души и раняването на още 10 в различни райони на Триполи в резултат на бомбени експлозии ", съобщава каналът.


Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел и външните министри

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел и външните министри ...

......... в Берлин да зачитат оръжейното ембарго и да престанат да се намесват във вътрешните работи на Либия. Базираните на изток сили на Хафтар от миналата година се стремят да си върнат контрола над западната част от страната и столицата Триполи. Хафтар е подкрепен от Египет, Обединените арабски емирства и Русия.


Бойци от джихадистка групировка убиха 59 души по време на

Бойци от джихадистка групировка убиха 59 души по време на ...

......... Африка (ISWAP) атакуваха село Губио в щата Борно, извършвайки голямото зверство, заяви местният началник на милицията Бабакура Коло, предаде БГНЕС. ISWAP – групировка, която се отдели от "Боко Харам" през 2016 година, се фокусира върху нападения срещу военните, но също така е обвинена във все по-чести смъртоносни атаки срещу цивилни.


Парламентът на Тунис обсъжда предложение, с което да призове бившия

Парламентът на Тунис обсъжда предложение, с което да призове бившия ...

......... сенилен и след като лекарите обявиха, че не е годен да управлява. Неговият министър-председател Зин ал Абидин Бен Али беше назначен за президент, заемайки длъжността, докато не беше свален от властта с въстанието в страната през 2010-2011 г. Революцията породи низ от бунтове, които свалиха автократичните лидери в целия регион.


Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган

Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган ...

......... признатото правителство в Триполи, което им позволи напоследък да си върнат част от загубените позиции. САЩ също подкрепят властта в Триполи, но са в деликатна ситуация, защото съюзниците им от Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия поддържат частите на генерал Халифа Хафтар, които вече година се опитват да превземат столичния град.


Либийската национална армия (ЛНА), командвана от фелдмаршал Халифа Хафтар, потвърди,

Либийската национална армия (ЛНА), командвана от фелдмаршал Халифа Хафтар, потвърди, ...

......... след тримесечно прекъсване, двете враждуващи страни са готови да подновят преговорите за мирно решение на конфликта. Комисията се състои от петима представители на ПНС и още пет делегати на Хафтар. Преговори между представителите се състояха и през февруари, но те не доведоха дo резултат. Темата продължава и в този материали.


Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар се

Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар се ...

......... снимки на руски изтребители в Либия. Самолетите са били изпратени от Русия в Сирия, където са били пребоядисани, а след това и в Либия, според американското командване в Африка (Africom). Руските самолети вероятно са били изпратени в подкрепа на групата "Вагнер", смятат от Africom. Темата продължава и в тези материали.


Коронавирус – това безспорно се превърна в най-популярната болест в

Коронавирус – това безспорно се превърна в най-популярната болест в ...

......... Конго са загинали 6500 души заради морбили. Заразени са над 350 000. За сравнение, досега Конго има малко над 3000 случая на коронавирус и 71 починали, но се смята, че това не е реалността, защото не се тества достатъчно. Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 2 юни"


Мистериозната смърт на слонове в Ботсвана озадачи Министерството на околната

Мистериозната смърт на слонове в Ботсвана озадачи Министерството на околната ...

......... южноафриканската нация, след като президентът Мокгветици Масизи миналата година отмени забрана за лов. Тогава той обяви, че трябва да се направи повече, за да се предотврати 135 000 слона в страната да унищожават посевите и да убиват хора при инциденти. Почти всички африкански слонове в света живеят в Южна Африка.


Република Южна Африка обмисля радикален преглед на Закона за безопасност

Република Южна Африка обмисля радикален преглед на Закона за безопасност ...

......... да бъдат заклани като храна за консумация от хора и животни“. В пояснение, Министерството на земеделието, реформата на земята и развитието на селските райони пише на 6 май, че ако животните „не са включени в списъка“, те могат да бъдат „заклани без регулаторен надзор по отношение на безопасността на месото“.


Въоръжени престъпници убиха 60 души при поредица от атентати срещу

Въоръжени престъпници убиха 60 души при поредица от атентати срещу ...

......... на мотоциклети нахлуха в пет селища в района Сабон Бирни в област Сокото, съобщиха източници за агенция France Presse, цитирана от БГНЕС. Двама медици от местната болница заявиха, че 60 тела с рани от куршуми са били докарани в съоръженията на лечебното заведение. Повече подробности към момента не се привеждат.


86 милиона деца в света ще изпаднат в бедност до

86 милиона деца в света ще изпаднат в бедност до ...

......... за цял живот", предупреждава тя в изявлението. Двете организации призовават правителствата бързо да разширят своите системи за социално осигуряване и храненето в училищата, за да ограничат последиците от пандемията. Още: "Бразилия за втори път с най-много случаи на коронавирус на дневна база в света, в Южна Корея нещата се усложняват"


Алжир заяви днес, че

Алжир заяви днес, че "незабавно" ще отзове посланика си от ...

......... май бяха арестувани значителен брой привърженици, близки до свалената администрация, включително по-малкият брат на бившия президент Саид.  Основните демонстрации се проведоха в най-големите градове на Алжир от февруари до декември 2019 г. Поради значителния си мащаб протестите привлякоха международно медийно внимание и предизвикаха реакции от няколко държавни глави и учени.


Властите на Судан са конфискували активи на бившия президент на

Властите на Судан са конфискували активи на бившия президент на ...

......... от военните при преврат на 11 април 2019 г. след масови обществени демонстрации. Армията създаде временен Военен съвет, разпусна парламента и преустанови действията на конституцията. През септември 2019 г. беше създадено преходно правителство. През декември бившият държавен глава е осъден на две години лишаване от свобода по обвинения в корупция.


Над 100 000 са вече доказаните случаи на коронавирус в Африка.

Над 100 000 са вече доказаните случаи на коронавирус в Африка. ...

......... би трябвало да се стреми да тества поне един процент от населението или 13 милиона души, но досега са направени само между 1,3 и 1,4 милион теста, смятат специалисти от СЗО. Според тях недостигът на тестове и медицинско оборудване остава основния проблем при диагностицирането на вируса и овладяването на епидемията.


Броят на заразените с новия вид коронавирус в Африка надхвърли

Броят на заразените с новия вид коронавирус в Африка надхвърли ...

......... в ЮАР – 18 003, следван от Египет – 14 229, Алжир – 7 542, Мароко – 7 133 и Нигерия – 6 677. Най-много са смъртните случаи в Египет – 680, Алжир – 568, и ЮАР – 339.  Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 21 май"


Военновъздушните сили (ВВС) на Либийската национална армия (ЛНА) под командването

Военновъздушните сили (ВВС) на Либийската национална армия (ЛНА) под командването ...

......... да окаже натиск на чуждестранните участници да спрат да подпомагат воюващите страни и предупреди, че потока от оръжия и бойци в Либия само ще засили военните действия. В изявлението на ОАЕ се казва, че единственият приемлив път в Либия е „незабавно цялостно прекратяване на огъня и връщане към политическия процес“.


Ръководителят на прокуратурата в Токио Хирому Курокава подаде оставка заради

Ръководителят на прокуратурата в Токио Хирому Курокава подаде оставка заради ...

......... до дома си с наета кола. Информация за това беше публикувана от седмичника Shukan Bunshun. Това поведение на главния обвинител в Токио предизвика остри критики от страна на обществеността и опозиционните партии. Медиите подчертаха и връзките на 63-годишният Курокава с японския премиер Шиндзо Абе, което още повече засили общественото недоволство.


Най-малко 40 000 души биха могли да умрат от коронавирус

Най-малко 40 000 души биха могли да умрат от коронавирус ...

......... милиона. Но прогнозите на Южноафриканския консорциум за моделиране на COVID-19, създаден с цел да помогне на правителството да планира огнището - казва, че страната може да претърпи рязък ръст на случаите на заразени и починали през следващите месеци. Вижте още: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 20 май


Бившият финансов министър на Лесото Моекетси Маджоро положи клетва като

Бившият финансов министър на Лесото Моекетси Маджоро положи клетва като ...

......... си съпруга Липолело Табане през юни 2017 г. Убийството, извършено два дни преди Табане да встъпи в длъжност, потопи в смут страната с 2,2 милиона население и подтикна лидера да се оттегли. Табане, който присъства на церемонията по полагането на клетва днес, отрича каквото и да е участие в убийството.


Генералният секретар на ООН призова за глобална солидарност с Африка,

Генералният секретар на ООН призова за глобална солидарност с Африка, ...

......... африканските страни трябва да имат равен достъп до всяка ваксина и лечение и че те самите трябва да спрат конфликтите и насилствения екстремизъм. Гутериш заяви, че Африка трябва да получи 200 милиарда долара от международната общност като част от призива му за глобален пакет от поне 10% от световния БВП.


Доклад на ООН потвърди, че в Либия се бият сирийски

Доклад на ООН потвърди, че в Либия се бият сирийски ...

......... столицата Триполи и международно признатото правителство. Документът казва още, че сирийски бунтовници, които са се били срещу режима на Башар Асад в Сирия, сега са в Либия и се бият на страната на правителството в Триполи. Тези бунтовници получават подкрепа от Турция от края на 2019 година насам, пишат експертите.


Премиерът на Лесото Томас Табане подаде оставка, с което приключи

Премиерът на Лесото Томас Табане подаде оставка, с което приключи ...

......... си взема почивка от обществения и политическия живот", каза Табане в национално обръщение, цитиран от AFP. 58-годишната Липолело Табане бе застреляна два дни преди Томас Табане да стане министър-председател през 2017 година. Той определи убийството ѝ като “безсмислено”, но полицията го обвини в съучастие в жестокото престъпление, уточнява още БГНЕС.


Проучване на СЗО предупреждава, че до 231 милиона души могат

Проучване на СЗО предупреждава, че до 231 милиона души могат ...

......... Африканските страни бързо да увеличат здравния си капацитет, особено в обществените болници. Натискът на COVID-19 върху системите за здравеопазване в тези страни се усилва и от разпространението на други разпространени на континента болести като СПИН, туберкулоза, малария и недохранване, се казва още в проучването. Темата продължава и в тези материали.


Въоръжените сили на Нигерия освободиха най-малко 72-ма заложници на радикалната

Въоръжените сили на Нигерия освободиха най-малко 72-ма заложници на радикалната ...

......... се казва в съобщението. Припомняме, че действащата в Нигерия радикална ислямска групировка „Боко Харам“ се обявява против западния модел в образованието и настоява в страната да бъде въведен шериатът. Ислямистите стоят зад многобройни терористични атаки, извършвани в отговор на военните операции срещу групировката от страна на Нигерия, Чад и Камерун.


Броят на смъртните случаи от заболявания, свързани със СПИН в

Броят на смъртните случаи от заболявания, свързани със СПИН в ...

......... на антиретровирусна терапия - нещо, което буквално спасява живота." Откакто са регистрирани първите случаи на ХИВ преди повече от 35 години, 78 милиона души са се заразили с ХИВ, а 35 милиона са умрели от заболявания, свързани със СПИН, съобщи UNAIDS, цитирани от АФП.   Всичко за коронавируса следете ТУК.


Броят на заразените с новия вид коронавирус в Африка надхвърли

Броят на заразените с новия вид коронавирус в Африка надхвърли ...

......... 16 000 са оздравели Най-много са заразените в ЮАР – 7 572, Египет – 7 201, Марко – 5 153, и Алжир – 4 838. Най-голям е броят на починалите в Алжир – 470, и в Египет – 452. Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 май"


Медиците са разположили робот в тунизийска болница, грижещ се за

Медиците са разположили робот в тунизийска болница, грижещ се за ...

......... екипировка. Уебсайт позволява на семействата да резервират времеви слот за виртуално посещение, по време на който роботът се управлява дистанционно в стаята на пациента, за да позволи видео разговор. Роботът е проектиран и изработен в Тунис от Enova, стартираща компания със седалище в Сус.   Всичко за коронавируса следете ТУК.


Кой поема властта в Либия? Напрежението между страните в конфликта

Кой поема властта в Либия? Напрежението между страните в конфликта ...

......... беше свален от власт през 2011 година, като тогава се обособиха две правителства страната - в Тобрук и в Триполи. Хафтар, който застава зад кабинета в Тобрук, разполага с подкрепата на Египет и Обединените арабски емирства, докато правителството в Триполи е признато от ООН. Темата продължава и в тези материали.


Група нигерийски адвокати съдят Китай за неблагоприятните последици от избухването

Група нигерийски адвокати съдят Китай за неблагоприятните последици от избухването ...

......... 10 трилиона долара щети, причинени от новия коронавирус в Египет. Освен това миналата седмица американският щат Мисури заведе дело срещу китайското правителство за коронавируса, в което се твърди, че длъжностните лица в страната са виновни за глобалната пандемия. Вижте още: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 28 април


Халифа Хафтар обяви, че поема властта в Либия. Москва същевременно

Халифа Хафтар обяви, че поема властта в Либия. Москва същевременно ...

......... либийци с помощта на международната общност и генералния секретар на ООН", каза събеседникът на агенцията, отбелязва още "Фокус". "Ние се застъпваме за прилагането на помиряващ общолибийски диалог в рамките на политическия процес. Няма военно решение на конфликта", става ясно още от изявленията на Москва. Темата продължава и в този материал.


Отслабването на карантинните мерки, които са в сила в най-големите

Отслабването на карантинните мерки, които са в сила в най-големите ...

......... коронавирусна инфекция, 1 414 души са загинали. Южна Сахара (4 546 заразени и 87 жертви), Камерун (1 621 и 56) и Гана (1 550 и 11) са лидери по брой на заразените и загиналите. Нигерия е на четвърто място. Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 28 април"


Помощник на влиятелен крал в Кот д`Ивоар каза, че монархът

Помощник на влиятелен крал в Кот д`Ивоар каза, че монархът ...

......... и децата в домовете им", каза той. "Жените издигат барикади на входа на селата, за да предотвратят влизането на лоши духове и вземането на живот." Шествието се пази в тайна до предния ден, когато царският глашатай през селото, за да каже, че ще се състои. Всичко за коронавируса следете ТУК.


Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в Африка надхвърли

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в Африка надхвърли ...

......... са се възстановили, регистрирани са 1 200 смъртни случая“, се казва в доклада на СЗО за Африка. Според организацията повечето случаи на коронавирусна инфекция са били открити в Южна Африка (3 953), Египет (3 659), Мароко (3 537), Алжир (3 007) и Камерун (1 401). Всичко за коронавируса следете ТУК.


Десетки правителствени служители, включително 89 полицейски, са арестувани за нарушение

Десетки правителствени служители, включително 89 полицейски, са арестувани за нарушение ...

......... под гаранция от 60 000 ранда (3200 долара) за това, че инструктирал миньорите да се върнат на работа въпреки забраната, която била в сила по това време. "Никой няма да избегне закона. Няма значение кой сте", каза Челе. Вижте още: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 22 април


Външно министерство е разпоредило на временно управляващият консулството в Абуджа,Нигерия

Външно министерство е разпоредило на временно управляващият консулството в Абуджа,Нигерия ...

......... цененият ни екипаж ще се завърне безопасно възможно най-бързо. Заради деликатната ситуация няма да информираме за оперативни подробности, които биха могли да попречат на усилията за безопасното освобождаване на похитените", коментираха от германската компания Transeste Schiffahrt. Към атакувания от пирати контейнеровоз е изпратен и боен съд от ВМС на Нигерия.


Външно министерство е разпоредило на временно управляващият консулството в Абуджа,Нигерия

Външно министерство е разпоредило на временно управляващият консулството в Абуджа,Нигерия ...

......... цененият ни екипаж ще се завърне безопасно възможно най-бързо. Заради деликатната ситуация няма да информираме за оперативни подробности, които биха могли да попречат на усилията за безопасното освобождаване на похитените", коментираха от германската компания Transeste Schiffahrt. Към атакувания от пирати контейнеровоз е изпратен и боен съд от ВМС на Нигерия.


Пирати атакуваха и превзеха плаващ под флага на Португалия контейнеровоз

Пирати атакуваха и превзеха плаващ под флага на Португалия контейнеровоз ...

......... да се скрият в безопасно помещение. Няма яснота дали сред тях са българските моряци. Останалите 8 са заловени от пиратската банда, която ги държи за заложници. Също не е ясно дали сред тях има българи. Към атакувания от пирати контейнеровоз е изпратен боен съд от състава на ВМС на Нигерия.


Най-малко 23 души са загинали, а 70 са пострадали при

Най-малко 23 души са загинали, а 70 са пострадали при ...

......... се помогне на пострадалите и на загубилите свои близки семейства. Конго е сред източноафриканските държави, които през последните няколко месеца преживяват поройни дъждове и наводнения. Наводнения и земни свличания в столицата Киншаса отнеха живота на най-малко 39 души през ноември, а стотици хиляди трябваше да напуснат домовете си. Снимка: Архив


Премиерът на признатото от ООН правителство на Либия, базирано в

Премиерът на признатото от ООН правителство на Либия, базирано в ...

......... по-силни и се движим към нашата цел - да се справим с агресията", счита Сарадж и заяви още, че подкрепата на Турция и Катар за неговите сили не е била от решаващо значение за успехите на Триполи и те са посрещнали офанзивата на Хафтар "без чужда помощ за седем месеца".


За милионите по света, които предпочитат да изследват и да

За милионите по света, които предпочитат да изследват и да ...

......... изследва гробницата на Meна в Тебанския некропол, считана за една от най-красивите гробници на благородниците на Западния бряг на Луксор. Втората от виртуалните обиколки включва гробницата на кралица Мересанк III, която е внучка на фараона Хеопс, строител на Голямата пирамида в Гиза, и съпруга или на Хафре, или на Менкауре.


Силите на признатото от ООН либийско правителството на националното съгласие,

Силите на признатото от ООН либийско правителството на националното съгласие, ...

......... резултат от ожесточени битки с войските на Хафтар. Според него в рамките на операцията е открит голям склад с оръжие и боеприпаси, главно от Египет и Обединените арабски емирства. Привържениците на Хафтар хвърлиха на бойното поле общо 10 танка и шест бронирани коли, вероятно получени от неговите съюзници на изток.


Правителството на националното съгласие на Либия заяви, че неговите сили

Правителството на националното съгласие на Либия заяви, че неговите сили ...

......... сили са завзели два западни града на брега между Триполи и тунизийската граница от войски, подкрепящи военачалника Халифа Хафтар. "Нашите сили поеха контрола над Сорман и Субрата и преследват силите на Хафтар", се казва в изявление на Мохамед Гнуну, говорител на силите на признатото от ООН Правителство на национално съгласие.