Броят на убитите при антиправителствени протести в Етиопия достигна 86,

Броят на убитите при антиправителствени протести в Етиопия достигна 86, ...

......... седмица с протести срещу правителството на премиера Аби Ахмед и бързо прерасна в междуетнически сблъсъци. Недоволства избухнаха в столицата Адис Абеба и в голяма част от региона Оромия. Активист обвини силите за сигурност, че се опитват да извършат нападение срещу него в дома му - твърдение, което полицейските служители отрекоха.


Рекордните 45 000 000 души в Южна Африка са изправени

Рекордните 45 000 000 души в Южна Африка са изправени ...

......... Африка. Температурите в Южна Африка се покачват с двойно по-голяма от средната стойност в световен мащаб, според Международния панел за изменението на климата, а регионът включва шест от деветте африкански държави, определени за най-силно засегнати от неблагоприятното време през следващите години - ДР Конго, Малави, Мозамбик, Танзания, Замбия и Зимбабве.


Море от хора заля улиците на Алжир в деня, в

Море от хора заля улиците на Алжир в деня, в ...

......... срещу организирането на президентски избори на 12 декември, защото смятат, че този вот само ще съживи старата политическа система. Сегашните временни управници смятат, че са отговорили на всички искания на демонстрантите. Те твърдят, че Бутефлика вече не е на власт, а в ареста са изпратени корумпирани представители на стария режим. 


Седем мароканци, заподозрени в планирането на

Седем мароканци, заподозрени в планирането на "мащабни терористични актове" от ...

......... са в ареста и текат разследвания за арестуване на възможни съучастници, съобщи МВР. През юли трима мъже от Мароко бяха осъдени на смърт - наказание, което не се прилага в Мароко от 1993 г. - за убийството на двама скандинавски туристи в името на ИД през декември в Атласките планини.


Русия никога не е била колониална сила в Африка, но

Русия никога не е била колониална сила в Африка, но ...

......... кариера във военните и е един от първите хора, които отглеждат картофи в Русия. Пушкин се интересува от своя африкански роднина, който си отива от този свят през 1781 година на 80-годишна възраст и му посвещава роман. За съжаление творбата, наречена "Мавърът на Петър Велики", така и не е завършена.


Кот д`Ивоар обяви във вторник, че арабските инвеститори са обещали

Кот д`Ивоар обяви във вторник, че арабските инвеститори са обещали ...

......... бъдат постигнати целите, туризмът ще представлява 12 процента от БВП, в сравнение с 5,5 процента днес, а работните места в туристическия сектор ще нараснат от 270 000 към 2016 г. на 365 000. Икономиката на страната днес зависи изключително много от приходите в селските райони, особено от какао и кафе.Кметът на Йоханесбург, най-големия град на Южна Африка, подаде оставка,

Кметът на Йоханесбург, най-големия град на Южна Африка, подаде оставка, ...

......... на федералния съвет представлява победа за хората в ДА, които стоят диаметрално противоположно на моите убеждения и ценностна система", каза Машаба. ДА се бори да промени имиджа си като партия, традиционно ориентирана към белите. Неговият дял при вота намаля на изборите по-рано тази година, въпреки многобройните скандали, които заливат АНК.


С над 30 (от 54 държави и 63 политически територии

С над 30 (от 54 държави и 63 политически територии ...

......... планира урегулиране на остатъка от задълженост на Етиопия ($163,6 млн.) пред Русия - проектът на споразумението е в процес на одобрение. Понякога помощта се изразява в натура - през 2011 г. бяха предадени 258 тежкотоварни камиони"КамАЗ" и още една пратка от 75 камиона бяха изпратени съвсем неотдавна, допълни Владимир Путин.


Нобеловата награда за мир за 2019 година се присъжда на

Нобеловата награда за мир за 2019 година се присъжда на ...

......... предаде БГНЕС. Всичко се случва след като новият премиер на Етиопия Аби Ахмед обявява през юни, че правителството му оттегля претенциите си към спорната гранична територия. Споразумението също така възстановява дипломатическите връзки между Сомалия и Еритрея на 30 юли. Организацията на обединените нации отменя санкциите срещу Еритрея на 14 ноември.


Товарен самолет  за логистична помощ при пътуване на президента на

Товарен самолет  за логистична помощ при пътуване на президента на ...

......... Конго. През септември 2017 г. товарен самолет Ан на армията се разби в близост до Киншаса, при което загинаха всичките 12 души на борда. Най-смъртоносната катастрофа с Ан в страната е през януари 1996 г., когато претоварен самолет пропусна пистата в Киншаса и се разби в многолюден пазар, убивайки стотици.


35 руски наемници от армията

35 руски наемници от армията "Вагнер" са убити в Либия, ...

......... банкова карта на името на Вадим Бекшенев, който е бил командир на един от отрядите от "Вагнер". А руснаците, които са били ранени при въздушната атака, са транспортирани за лечение в Русия. Твърди се, че сред тях е и Александър Кузнецов. През 2016 г. той получи награда лично от Путин.Властите в Египет ще помолят чуждестранните туристи да не хранят

Властите в Египет ще помолят чуждестранните туристи да не хранят ...

......... време на гмуркане увреждат коралите, а следите от гориво, които катерите оставят, застрашават морското биоразнообразие. Компаниите, които организират морски пътувания, ще бъдат задължени да разясняват на туристите правилата за поведение при гмуркане. Въвеждането на екологичните норми засега ще има препоръчителен характер, но Египет възнамерява да следи стриктно за тяхното спазване.


Властите в Египет ще помолят чуждестранните туристи да не хранят

Властите в Египет ще помолят чуждестранните туристи да не хранят ...

......... време на гмуркане увреждат коралите, а следите от гориво, които катерите оставят, застрашават морското биоразнообразие. Компаниите, които организират морски пътувания, ще бъдат задължени да разясняват на туристите правилата за поведение при гмуркане. Въвеждането на екологичните норми засега ще имат препоръчителен характер, но Египет възнамерява да следи стриктно за тяхното спазване.


25 малийски войници са убити след джихадистки атаки срещу военни

25 малийски войници са убити след джихадистки атаки срещу военни ...

......... войници са убити, а около 60 са безследно изчезнали, след като джихадисти започнаха нападения срещу две военни бази в централната част на страната, съобщи правителството на Мали. Армията също претърпя тежки загуби на техника, се казва в изявление на правителството и се добавя, че при нападенията са убити 15 джихадисти.


Полицията в Нигерия обяви, че са освободили 19 жени и

Полицията в Нигерия обяви, че са освободили 19 жени и ...

......... може да бъдат заловени всички организатори на престъпната схема. Две жени, на 40 и 54 години са арестувани, трета се издирва. Една от освободените казва, че организаторите на схемата нарочно се опитали да предизвикат раждане, когато била бременна в 7-я месец. Бебето се родило слабо и в крайна сметка починало.


Полицията в Нигерия обяви, че са освободили 19 жени и

Полицията в Нигерия обяви, че са освободили 19 жени и ...

......... може да бъдат заловени всички организатори на престъпната схема. Две жени, на 40 и 54 години са арестувани, трета се издирва. Една от освободените казва, че организаторите на схемата нарочно се опитали да предизвикат раждане, когато била бременна в 7-я месец. Бебето се родило слабо и в крайна сметка починало.Канадски турист загина в събота, при скок с парашут от

Канадски турист загина в събота, при скок с парашут от ...

......... загубил живота си при инцидента, след като парашутът му не се е отворил, заяви говорителят на националните паркове в Танзания. Всяка година, около 50 000 души се изкачват в планината, разположена близо до североизточната граница с Кения и чиито най-висок връх се издига на почти 6 000 метра, пише БГНЕС.


Американската авиация е нанесла удар по групировката

Американската авиация е нанесла удар по групировката "Ислямска държава" в ...

......... -- трето за последната седмица -- са били убити 17 терористи. Мурзук е разположен в оазис на около 1000 километра южно от столицата Триполи. Джихадистите засилиха позициите си в района, след като през април тази година управителят на Източна Либия маршал Халифа Хафтар предприе офанзива срещу международно признатото либийско правителство.


Полицията в северния нигерийски град Кадуна спаси над 300 мъже

Полицията в северния нигерийски град Кадуна спаси над 300 мъже ...

......... да посещават децата си на всеки три месеца, но само в избрани райони на помещенията. Всичко, което те са знаели, е че децата им се учат на Корана и на добри нрави. Частните ислямски училища са често срещани в мюсюлманска северна Нигерия, където правителствени служби често липсват, припомнят от агенцията.


Италия и Франция са единодушни за необходимостта от общоевропейски отговор

Италия и Франция са единодушни за необходимостта от общоевропейски отговор ...

......... сближаване за Италия и Либия. "Убедени сме, че изход може да бъде намерен само чрез компромиси и диалог", каза френският президент. Рим и Париж, каза той, подкрепят свикването на "международна конференция за Либия, която ще включва всички страни, и междулибийска конференция, която би позволила умиротворяването на страните, участващи в конфликта".


В Нигер в петък стартира кампания за ваксиниране на над

В Нигер в петък стартира кампания за ваксиниране на над ...

......... 53 смъртни случая, каза тя. „Морбили е сериозно и изключително заразно вирусно заболяване и остава една от водещите причини за смърт в ранна детска възраст, докато тя може да бъде предотвратена чрез ваксинация", каза Чибиндат. Тя вярва, че децата на мигранти, бежанци и разселени хора ще се възползват от кампанията.


11 човешки жертви взеха тежки наводнения в Мароко, а в

11 човешки жертви взеха тежки наводнения в Мароко, а в ...

......... игрище беше наводнено, при което загинаха 8 души в южния район на Тарудант. През юли 15 души бяха убити при свлачище, причинено от светкавични наводнения на път южно от Маракеш. Наводненията са често срещани в северноафриканската страна. През 2014 година те убиха около 50 души и нанесоха значителни щети.  


Почти милион вярващи посетиха тържествената меса на папа Франциск в

Почти милион вярващи посетиха тържествената меса на папа Франциск в ...

......... на Мадагаскар. Тя обаче не е прецедент за папата. Рекордът на Светия отец са шестте милиона души, пред които той изнесе меса във филипинската столица Манила през 2015 г. Мадагаскар е втората спирка от африканската обиколка на Франциск. Той беше в Мозамбик, а след това ще се отправи към Мавриций.


Дългогодишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст,

Дългогодишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст, ...

......... - бившата му секретарка, която е 41 години по-млада от него и беше спрягана за негов потенциален наследник, се похвали, че дори и навършил 80 г. той ставал призори и се захващал с работа. "89 години не означават нищо", каза Мугабе малко преди последната си „изборна победа“ през 2013 г.


Поне десет души са били убити в ксенофобски инциденти тази

Поне десет души са били убити в ксенофобски инциденти тази ...

......... "Фокус". Според държавния глава една от жертвите е била с чуждо гражданство. „Няма извинение за атаките върху домовете и бизнесите на чуждестранните граждани“, заяви Рамафоса в реч, предавана по националната телевизия и радио. „Също така, няма извинения и за разграбването и унищожаването на бизнеси, собственост на южноамериканци“, добави още той.


Абдула Морси, син на покойния президент на Египет Мохамед Морси,

Абдула Морси, син на покойния президент на Египет Мохамед Морси, ...

......... армия, след това ръководена от Ел Сиси, свали Морси. Ердоган категорично осъди прокуждането на Морси. Amnesty International и други правозащитни групи призоваха за честно, прозрачно и всеобхватно разследване на смъртта на Морси и повдигнаха въпроси относно лечението му в затвора. Правителството на Египет отхвърли обвиненията, че е бил лошо третиран.


Руският посланик Сергей Кирпиченко почина в Кайро, съобщи РИА Новости

Руският посланик Сергей Кирпиченко почина в Кайро, съобщи РИА Новости ...

......... Русия в Египет Сергей Вадимович Кирпиченко", се казва в съобщението. Външно министерство отбелязва, че "некролог ще бъде публикуван скоро". Кирпиченко става посланик в Египет през септември 2011 г. и по съвместителство представляваше Русия в Лигата на арабските държави. Преди това той ръководел руски дипломатически мисии в ОАЕ, Либия и Сирия.


Френският президент Еманюел Макрон обяви споразумение за разширяване на партньорството

Френският президент Еманюел Макрон обяви споразумение за разширяване на партньорството ...

......... заедно с г-жа Мрекел и членовете на групата на петте държави от Сахел да разширим тази подкрепа и да стартираме нова инициатива, основана на партньорства за сигурност и стабилност в Сахел", каза френският президент. Срещата на Г-7 се провежда във френския Биариц, на който по-специално са поканени редица африкански лидери.


Петима младежи бяха убити, а десетки ранени при блъсканица за

Петима младежи бяха убити, а десетки ранени при блъсканица за ...

......... влизане на публиката на стадиона. Това предизвикало струпване. Поради натиска на тълпата отзад хора започнали да падат и станала белята. Retour sur ce qui s’est passé au concert de @Soolking hier 22/08 à #Alger .( selon le journaliste Akram Kharief qui était présent) #soolking #algerie pic.twitter.com/OJTIyQyRwd — Meriem Nait Lounis


В Мароко откриха останките на най-стария стегозавър в света. Останките

В Мароко откриха останките на най-стария стегозавър в света. Останките ...

......... по-добър поглед върху разпространението на тази група динозаври в района, но и ще дадат по-ясна картина как са изглеждали и как са се различавали от късните стегозаври. Стегозаврите са били широко разпространени в Южна Африка, Северна Америка, Азия и Европа. Този вид е открит за първи път в Северна Африка.


Жителите на 40 населени пункта бяха евакуирани заради горски пожар

Жителите на 40 населени пункта бяха евакуирани заради горски пожар ...

......... Twitter властите на испанската провинция. Според тях пожарът може да се разпростре и да обхване нови терени. Миналата седмица Гран Канария преживя друг опустошителен пожар. Горските пожари са често явление в Южна Европа през лятото. Близо половината испански провинции са в състояние на повишена тревога поради големия риск от пожари.


Най-малко 10 000 жители от беден квартал в столицата на

Най-малко 10 000 жители от беден квартал в столицата на ...

......... домовете си, за да отпразнуват със семействата си мюсюлмански празник. "В противен случай пораженията щяха да бъдат по-големи", каза шефът на местната полиция Голам Рабани, цитиран от БГНЕС. Около 10 000 жители, останали без покрив, са намерили убежище в натъпкани лагери в близките училища, затворени за празника през цялата седмица.


Пирати са нападнали кораб близо до бреговете на Камерун и

Пирати са нападнали кораб близо до бреговете на Камерун и ...

......... 12-членния екипаж, сред които граждани на Русия, Украйна и Китай. До момента нападателите не са обявили своите искания. На останалите четирима членове на екипажа са заявили, че ще се свържат за откуп. След залавянето на кораба в Камерун са пристигнали представители на фирмата-работодател, които ще водят евентуалните преговори с похитителите.


Френските благотворителни организации „SOS Средиземноморие” и „Лекари без граници” /MSF/

Френските благотворителни организации „SOS Средиземноморие” и „Лекари без граници” /MSF/ ...

......... отказва да пусне мигрантите да акостират на бреговете му, освен ако партньорите от ЕС не помогнат да бъдат настанени на яхна територия. Един от спасителните кораби – „Ocean Viking” е регистриран в Норвегия, а крайно десният министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини изпрати предупреждение до Осло миналата седмица.


Повече от 60 души станаха жертва на взрив. В Източна

Повече от 60 души станаха жертва на взрив. В Източна ...

......... взривила, разказват очевидци. Регионална болница в Морогоро съобщи, че е приела за лечение 68 души, ранени при експлозията, включително и едно дете. Президентът Джон Магуфули изказа съболезнования на семействата на жертвите. Според информация на очевидци на инцидента камионът се е преобърнал, докато шофьорът се опитвал да избегне удар с моторист.


Двама души загинаха, а десет бяха ранени при атентат в

Двама души загинаха, а десет бяха ранени при атентат в ...

......... хвръкна във въздуха пред хранителния пазар в района на ал-Хавари в западната част на града“, е казал източник от мястото на инцидента пред руската агенция. Двама души загинаха в резултат на експлозията, а още десет бяха ранени, включително дете, посочиха органите на реда. Към момента повече подробности не се съобщават.


Повече от 60 души загинаха при катастрофа, при която бензиновоз

Повече от 60 души загинаха при катастрофа, при която бензиновоз ...

......... бензиновоз се преобърна в Източна Танзания. Това съобщи местният вестник Citizen, цитиран от РИА Новости. "Повече от 60 души загинаха, след като бензиновоз се преобърна и се запали в град Морогоро. Група мотоциклетисти, натрупали се в района, за да крадат гориво, изгоряха живи”, гласи разпространената информация, отбелязва още БГНЕС.  


Повече от 50 души загинаха при катастрофа, при която бензиновоз

Повече от 50 души загинаха при катастрофа, при която бензиновоз ...

......... бензиновоз се преобърна в Източна Танзания. Това съобщи местният вестник Citizen, цитиран от РИА Новости. "Повече от 50 души загинаха, след като бензиновоз се преобърна и се запали в град Морогоро. Група мотоциклетисти, натрупали се в района, за да крадат гориво, изгоряха живи”, гласи разпространената информация, отбелязва още БГНЕС.  


Най-малко 42 души загинаха, а дузина други бяха ранени при

Най-малко 42 души загинаха, а дузина други бяха ранени при ...

......... са в критично състояние“, заяви представителят на местните власти Ибрахим Омар. Правителството на националното единство заклейми атаката на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“. Генерал Хафтар, който пое контрола над обширни части от Южна Либия в началото на годината, се опитва да свали признатото от ООН правителство в столицата Триполи. 


Тежък пътен инцидент в Египет. Най-малко 19 души загинаха, след

Тежък пътен инцидент в Египет. Най-малко 19 души загинаха, след ...

......... говорител на Здравното министерство. По думите му ранените са с тежки изгаряния и са настанени в интензивно отделение. Заради експлозията разположената в близост до мястото на инцидента сграда на Националния институт за лечение на рака е била евакуирана. Главния прокурор на Египет е наредил разследване на причините за тежката катастрофа.


Втори човек е починал от ебола в източния град на

Втори човек е починал от ебола в източния град на ...

......... за умиращи - трябва да докарате пациента по-рано", призовава тя. Гома е граничен град, разположен на северния бряг на езерото Киву, в непосредствена близост до Руанда. Той има пристанище, което свързва Букаву и провинция Южно Киву, и летище с полети до Киншаса, Унтега Ентебе и Адис Абеба, столицата на Етиопия.


Над 100 души са в неизвестност, вероятни мъртви, след неуспешен

Над 100 души са в неизвестност, вероятни мъртви, след неуспешен ...

......... души, пътуващи на борда на трите лодки. Касем каза, че повечето от спасените мигранти са от Етиопия, докато други са палестинци и суданци. Бреговата охрана очаква властите да им осигурят подслон. Ръководителят на агенцията на ООН за бежанците Филипо Гранди пише, че това е "най-лошата средиземноморска трагедия от тази година".


Седемнадесет души са убити, а повече от 28 са ранени,

Седемнадесет души са убити, а повече от 28 са ранени, ...

......... щети на околните сгради Болница Медина, главното спешно болнично заведение в столицата на Сомалия, е приела ранените. Там са докарани и телата на загиналите "Телата на 17 души, загинали при взрива, са докарани в болницата, а други 28 са лекувани за различни наранявания", казва Мохамед Юсуф, директор на здравното заведение.


Световната здравна организация (СЗО) обяви

Световната здравна организация (СЗО) обяви "извънредна ситуация от международен мащаб" ...

......... продават улова си където преценят, че е по-изгодно. Откакто съществува СЗО, това е едва петото обявяване на заплаха от международен мащаб. Миналият месец мярката се обсъждаше, но експертите прецениха, че няма нужда от нея. Смята се, че разпростирането на заразата в сравнително големия конгоански град Гома е променило ситуацията значително.


Преходният военен съвет на Судан обяви, че в страната е

Преходният военен съвет на Судан обяви, че в страната е ...

......... на 11 април, с който тогавашният президент Омар Башир беше свален и задържан след почти 30 години власт. Преходният военен съвет пое управлението и обеща да организира нови президентски избори в рамките на две години. Протестиращите обаче останаха по улиците, настоявайки военните незабавно да предадат правомощията си на цивилна власт.


Спряно е разпространението на вируса ебола в Уганда, съобщава Министерството

Спряно е разпространението на вируса ебола в Уганда, съобщава Министерството ...

......... Либерия. По данни на Световната здравна организация при последната голяма епидемия от ебола са заразени 28,6 хиляди души, като повече от 11,3 хиляди са починали. Сегашното избухване на епидемията в Конго започва в началото на 2018 г. По данни на Министерството на здравеопазването броят на починалите е достигнал 1390 души.


Ислямистите от африканския клон на

Ислямистите от африканския клон на "Ал Кайда" - "Ал Шабаб", ...

......... обществени места и се предават на живо от пропагандните канали на групата, за да се внуши страх сред населението. Радикалната ислямистка група Ал Шабаб е базирана в Сомалия и има тесни връзки с "Ал Кайда. Тя води въоръжена борба срещу централното правителство на Сомалия и възпрепятства хуманитарните действия на ООН.


Премиерът на Тунис Юсеф Чахед реши да въведе забраната на

Премиерът на Тунис Юсеф Чахед реши да въведе забраната на ...

......... Решението му било продиктувано от „съображения за сигурност“, съобщиха от кабинета на Чахед. Оттам заявиха, че премиерът е подписал заповед, която „забранява достъпа до публичната администрация и институциите на всеки, чието лице е покрито поради съображения за сигурност. Решението не е лишено от логика заради зачестилите атентати в африканската страна.


Управляващите генерали и лидерите на протестиращите в Судан постигнаха споразумение

Управляващите генерали и лидерите на протестиращите в Судан постигнаха споразумение ...

......... по спорния въпрос за нов ръководен орган на страната, предаде БГНЕС. Преговорите целяха до прекратят политическата криза в страната, която бушува от месеци. Посредникът от Африканския съюз Мохамед Ел Хасен Лебат заяви пред репортери, че двете страни "се споразумяха за суверенен съвет" с ротационно военно и цивилно председателство на страната.


Вече ще бъде безплатно да се снима в музеите и

Вече ще бъде безплатно да се снима в музеите и ...

......... въвежда позволението като мярка за привличане на още туристи. Използването на светкавици остава забранено, а професионалното снимане ще продължава да се заплаща. Досега всички снимки бяха платени, независимо дали са аматьорски, като цената варираше в зависимост от важността на обекта. На най-важните обекти снимането беше изцяло забранено, дори срещу заплащане.


Най-малко 60 души са загинали в резултат на въздушен удар

Най-малко 60 души са загинали в резултат на въздушен удар ...

......... на правителството на националното съгласие направиха изявления, в които се обвиняват един друг за атаката. Междувременно единственото работещо летище в Триполи беше блокирано. Става въпрос за летище "Митига". Няма подробности защо, но вероятно е заради поредицата от нови боеве между силите на правителството на националното съгласие и тези на Хафтар.


Зимбабве остана без хартия и мастила за паспорти и без

Зимбабве остана без хартия и мастила за паспорти и без ...

......... казаха на шофьорите, че не знаят кога ще има регистрационни табели, защото отделът още чака чужда валута от централната банка, за да плати на германски доставчик. "Не знаем кога ще имаме регистрационни табели, може би през септември", каза служител, пожелал анонимност. Министърът на транспорта Джоел Матица отказа да коментира ситуацията.


Близо 40 мигранти са загинали, а повече от 70 други

Близо 40 мигранти са загинали, а повече от 70 други ...

......... позовава на информация от говорител на местните служби. "Това е предварителна оценка, жертвите може да са повече", предупреди говорителят Осама Али, като уточни, че в центъра е имало около 120 души. В края на юни мигранти загинаха при инцидент с микробус. Може да прочетете повече за случая ТУК Снимка: архив


Броят на жертвите в антиправителствените протести в Судан достигна 7

Броят на жертвите в антиправителствените протести в Судан достигна 7 ...

......... Кореспондентът на Спутник съобщи, че суданската полиция е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите в град Хартум на север. Месеците на антиправителствени протести в Судан завършиха с военен преврат на 11 април. Тогава президентът Омар Башир, който беше на власт от 30 години, беше свален и след това затворен.


"Ислямска държава" (ИДИЛ) пое отговорност за двойния самоубийствен атентат, при ...

......... от министерството на вътрешните работи. Втората атака беше насочена срещу към базата на националната гвардия в столицата. При нея бяха ранени четирима от служителите. Първоначално хората се разбягали в паника, преди някои да се скупчат около мястото на нападението, изразявайки гняв срещу властите. Магазините и офисите бяха затворени от полицията.


92-годишният президент на Тунис Беджи Каид Есебси почина в четвъртък,

92-годишният президент на Тунис Беджи Каид Есебси почина в четвъртък, ...

......... г., три години след въстанието на Арабската пролет, свалило дългогодишния диктатор Зин Бен Али и предизвикало бунтове в няколко арабски държави. Есебси бе за кратко хоспитализирана и миналата седмица. Наскоро той обяви, че няма да се кандидатира отново на изборите през ноември, заявявайки, че по-млад човек трябва да ръководи страната.


Четирима души са пострадали след взрив в центъра на Тунис.

Четирима души са пострадали след взрив в центъра на Тунис. ...

......... на Тунис. Сред пострадалите има полицаи, съобщи Sky News Arabia. Малко по-късно очевидци са съобщили за втори взрив, съобщи РИА Новости. Най-вероятно става въпрос за камикадзе. По-рано бе съобщено, че експлозията е станала до полицейска кола на няколко стотици метра от френското посолство и сградата на министерството на вътрешните работи. 


Проправителствените сили в Либия си върнаха контрола над град Гарян

Проправителствените сили в Либия си върнаха контрола над град Гарян ...

......... град Гарян - стратегически град в западната част на страната, предаде БГНЕС. "Гарян е под нашия пълен контрол", каза Мустафа ал Меджии, говорител на силите, верни на международно признатото правителство на националното споразумение. Десетки бойци на маршал Халифа Хафтар бяха убити в тази битка, а 18 бяха задържани, съобщи Меджии.


Най-малко 15 души бяха стъпкани до смърт и още 75

Най-малко 15 души бяха стъпкани до смърт и още 75 ...

......... г. 37 души бяха ранени при струпване на тълпа на изхода на входа на същия стадион преди началото на футболен мач между Мадагаскар и Сенегал. Общинският стадион "Махамасина" е с капацитет 22 000 души се намира в центъра на Антананариво. Той служи като място за различни спортни и културни събития.


Броят на жертвите, причинени от хеморагичния вирус на

Броят на жертвите, причинени от хеморагичния вирус на "Ебола" в ...

......... БГНЕС. Болестта, причинена от вируса "Ебола", е остра вирусна инфекция, която засяга хората и някои видове животни. Епидемията от "Ебола" избухна в Западна Африка през 2015 г. и засегна предимно три страни: Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Сегашната епидемия от "Ебола" в ДРК започна в края на юли 2018 година


Танун Бин Зайед ал Нахаян, брат на престолонаследника на Обединените

Танун Бин Зайед ал Нахаян, брат на престолонаследника на Обединените ...

......... Той беше погребан в Наср Сити, на изток от Кайро, рано вОт Мюсюлманското братство обвиниха египетските власти в отговорност за „преднамерено бавната смърт“ на Морси. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на 19 юни, че не вярва смъртта на Морси да е била естествена и че Турция ще следи случая.


Начинът, по който в Египет съобщиха за смъртта на бившия

Начинът, по който в Египет съобщиха за смъртта на бившия ...

......... на журналистите от правителството чрез съобщение в мобилното приложение WhatsAp. Вероятно телевизионният канал е препечатал дословно съобщението, заедно с изпращания от мобилния телефон цифров етикет. "Съобщението беше придружено с инструкция към вестниците новината да се отпечата на вътрешните, а не на първата страница", пише опозиционния сайт, цитирайки източник от медиите.


Обичаят да жертваш собствената си дъщеря на божество или жрец

Обичаят да жертваш собствената си дъщеря на божество или жрец ...

......... Един от жреците споделя: "Дори не сме чували за това, че към жените трябва да се отнасяме като към равни. А сега имаме училище. Новото поколение се учи на нещо ново, четат за света и разбират какво се случва в другите места. Не мисля че те ще искат да останат."


Бившият президент на Египет Мохамед Морси е починал от сърдечен

Бившият президент на Египет Мохамед Морси е починал от сърдечен ...

......... смъртта му "убийство" и също хвърли вината върху управляващите в Египет. Мохамед Морски беше в затвор от свалянето му от власт от армията през 2013 г. Смъртта му ще окаже допълнителен натиск върху Египет да подобри спазването на човешките права, особено в затворите, където лежат хиляди ислямисти и светски активисти.


Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в болница в Кайро,

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в болница в Кайро, ...

......... върховният апелативен съд на страната отмени присъдата и върна процеса за преразглеждане. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отдаде почит на бившия египетски президент, наричайки го "мъченик". "Нека Аллах да даде покой на нашия брат Морси, нека неговата мъченическа душа почива в мир", каза Ердоган, който създаде тесни връзки с Морси.


Избухването на ебола в Демократична Република Конго не се квалифицира

Избухването на ебола в Демократична Република Конго не се квалифицира ...

......... за здравословната ситуация в ДР Конго и региона, но не отговаря на критериите за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международен интерес“, се казва в изявление на СЗО. Преди няколко години ебола се разпространи в Западна Африка, най-вече в Либерия и Сиера Леоне, като имаше множество смъртни случаи.


Най-малко 40 души са загинали, а десетки са ранени при

Най-малко 40 души са загинали, а десетки са ранени при ...

......... добитък. Новините за нападенията идват бавно, поради „трудния терен“ и лошите телекомуникации в района, заяви Салиху Гарба, друг сужител на спешната служба. Световните агенции отбелязват, че бандите от крадци на добитък са тероризирали общности в провинциите в северозападната част на страната, но нападенията в провинция Нигер досега са били рядкост.


Близо 100 човека са били убити при нападение над селце

Близо 100 човека са били убити при нападение над селце ...

......... в Собале Коу, намиращ се в близост до град Санга, предаде БГНЕС. "Към момента имаме 96 тела на цивилни. Те са изгорени и продължаваме да търсим за други", заявиха месните власти. Източник от силите за сигурност на Мали, който е на мястото заяви, че „селото на догоните, е било разрушено”.


Най-малко 14 лъва избягаха от национален парк, намиращ се в

Най-малко 14 лъва избягаха от национален парк, намиращ се в ...

......... ги върнат обратно в тяхната среда. По-рано бе съобщено, че на 5 юни в националния парк „Крюгер“ дете на 2,5-годишна възраст е станало жертва на леопард. Загинал е един от синовете на служител. Рейнджърите са открили леопарда и са го застреляли, за да изключат нападение срещу друг човек. Снимка: архив


Най-малко 14 лъва избягаха от национален парк, намиращ се в

Най-малко 14 лъва избягаха от национален парк, намиращ се в ...

......... ги върнат обратно в тяхната среда. По-рано бе съобщено, че на 5 юни в националния парк „Крюгер“ дете на 2,5-годишна възраст е станало жертва на леопард. Загинал е един от синовете на служител. Рейнджърите са открили леопарда и са го застреляли, за да изключат нападение срещу друг човек. Снимка: архив