Няколко десетки човека загинаха в резултат на нападение на неидентифицирани

Няколко десетки човека загинаха в резултат на нападение на неидентифицирани ...

......... бунтовническата групировка "Националното движение за освобождение на Азауад". В съобщението се споменава за 47 жертви, а местните власти свидетелстват за няколко десетки загинали. "Националното движение за освобождение на Азауад" е бунтовническа групировка, претендираща за защита на интересите на туарегите. Тя защитава автономията на няколко района в северната част на Мали.


Конференцията на ООН прие Глобалния пакт за миграцията пред лидери

Конференцията на ООН прие Глобалния пакт за миграцията пред лидери ...

......... "редица митове около пакта". Това включва и твърденията, че международният договор ще позволи на ООН да наложи миграционни политики на държавите-членки. Глобалният договор за безопасна, редовна и законна миграция - финализиран от ООН през юли след 18 месеца преговори - беше официално одобрен в Маракеш в началото на двудневната конференция.


Централноафриканската република (ЦАР) - една от най-бедните държави в света,

Централноафриканската република (ЦАР) - една от най-бедните държави в света, ...

......... сумата е над дълговия капацитет на страната. Централноафриканската република има население от 5 млн. души, а брутният ѝ вътрешен продукт възлиза на 1.95 млрд. долара. В последните години Русия има бизнес връзки с държавата - доставя оръжия за армията ѝ. Руснак е и съветникът по сигурността на президента Фаустин-Арханге Тоуадера.


Мъж откри огън по време на бракоразводното си дело в

Мъж откри огън по време на бракоразводното си дело в ...

......... TimesLive съобщи, че видимо смутения от случилото се съдебен състав бил ескортиран извън съдебната сграда. Остава неясно как стрелецът е внесъл оръжие в съдебната сграда, след като по принцип контролът при влизане там е строг и посетители и служители влизат през детектори за метал, а всички чанти минават през рентген.Президентът на Танзания Джон Магуфули е наредил на армията да

Президентът на Танзания Джон Магуфули е наредил на армията да ...

......... Заводът за преработка на кашу, който е държавен, трябва да бъде поет от армията. Правителството на Магуфули се надява да има реколта от 220 000 тона кашу тази година. "Ние ще купим цялата реколта, тогава ще търсим купувачи и ще ядем всичко, което не се продава", заявиха още правителствените власти. 19 джихадисти, свързани с атаката срещу автобуса с християнски поклонници

19 джихадисти, свързани с атаката срещу автобуса с християнски поклонници ...

......... 19 джихадисти, свързани с атаката срещу автобуса с християнски поклонници в Централен Египет в петък, са били убити при престрелка с полицията, съобщава АФП, цитирани от БГНЕС. Ислямистите са били част от терористична клетка, действаща в района на град Миния, където бе извършено нападението, посочиха от вътрешното министерство на страната.


Джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност за нападението срещу

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност за нападението срещу ...

......... в автобус, които отиваха на поклонение в същия манастир. През последното десетилетие животът на християнските общности в Близкия изток става все по-тежък. Те са обект на голямо насилие от страна на местните ислямистки екстремисти. Изключително тежък удар понесоха християните в контролираните доскоро от "Ислямска държава" територии в Сирия и Ирак.


Oбивиниха Южноафриканските служби за сигурност, че са хакнали телефона на

Oбивиниха Южноафриканските служби за сигурност, че са хакнали телефона на ...

......... министъра / извличането на видеото от неговия телефон", написа той в Тwitter. Това не е първият път, когато сексуалният живот на Гигаба влиза в медиите и става новина в южноафриканските вестници. Times Live напомня на своите читатели, че съпругата му е имала публична разправия с негова любовница през 2015 г.


С египетското посредничество може би е постигнато споразумение, което ще

С египетското посредничество може би е постигнато споразумение, което ще ...

......... и Керем Шалом, с прекратяване на насилието. Миналата седмица Либерман спря преноса на гориво и газ към Газа и затвори преминаването на пешеходци през Ерец и търговското преминаване на Керем Шалом, след като ракета разруши дом в Беершеба на 17 октомври, а друга падна в Средиземно море край Бат Ям.


Подразделения на бреговата охрана на Кралския морски флот (КМФ) на

Подразделения на бреговата охрана на Кралския морски флот (КМФ) на ...

......... другото най-близко пристанище", се казва в официалното съобщение. По-рано този месец властите в Мароко обявиха, че през 2017 година са предотвратили 65 хил. опита за незаконна миграция. По-голямата част от нарушителите на границата са жители на държави, разположени на юг от пустинята Сахара. Основната дестинация на мигрантския поток е Испания.Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Кайро, Египет.

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Кайро, Египет. ...

......... разговорите им по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, двамата ще обсъдят активизиране на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес. В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.


Русия има готовност да изпрати в Централноафриканската република (ЦАР) допълнителни

Русия има готовност да изпрати в Централноафриканската република (ЦАР) допълнителни ...

......... с одобрението на СС на ООН в ЦАР са били изпратени 175 руски инструктори - 107 цивилни и 5 военни. Тяхната задача се състои в обучението на местните във военни навици, използване на оръжие и техника, които министерството на отбраната на Русия предостави безвъзмездно в страната през януари и февруари.


Бунтовници в ДР Конго убиха 15 цивилни и отвлякоха 12

Бунтовници в ДР Конго убиха 15 цивилни и отвлякоха 12 ...

......... бунтовническа група застреля двама здравни работници, работещи за конгоанската армия. Това е първият случай на убийство на медицински работници в настоящата епидемия. Министерството на здравеопазването заяви, че това е "мрачен ден" за всички, които се борят с вируса. Досега има 200 потвърдени случая на ебола и 117 души са загинали.


Най-малко 20 души загинаха при катастрофа в провинция Лимпопо в

Най-малко 20 души загинаха при катастрофа в провинция Лимпопо в ...

......... на камион. За съжаление, той влезе в насрещното движение и се удари в други четири превозни средства, едното от които такси“, посочи още министърът. Припомняме, че въпреки модерната пътна инфраструктура, в Южна Африка често стават фатални случаи по пътищата, за което основно биват обвинявани водачите, които шофират с несъобразена скорост.


Светкавица уби шест и рани 25 деца, след като се

Светкавица уби шест и рани 25 деца, след като се ...

......... разпространени в социалните медии в Танзания, показват тълпящи се пред намираща се близо до училището болница родители, които чакат информация за настанените си под лекарски грижи свои деца. През 2015 г. четири деца и техния учител починаха в източния регион на танзания Кигома, след като светкавица порази класната им стая.В петък, 12 октомври, Съединените американски щати са извършили най-мащабното

В петък, 12 октомври, Съединените американски щати са извършили най-мащабното ...

......... медиите от Африканското командване на Въоръжените сили на САЩ. Организацията "Ал Шабаб" воюва срещу международно признатото сомалийско правителство в Могадишу. През последните месеци Съединените щати увеличиха интензитета на въздушните удари срещу групировката. Въздушното нападение идва ден след като атентатор-самоубиец уби най-малко 16 души в ресторант и кафене в град Байдоа.


Китай се превръща в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни проекти

Китай се превръща в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни проекти ...

......... на Южна Африка обаче смята, че Китай има собствена стратегия, което означава, че трябва да се внимава, когато се сключват сделки: „Трябва да работим за нашите собствени интереси”, заяви по-рано той. Сиера Леоне например само преди дни анулира проект за изграждане на летище, който трябваше да се финансира от Китай.


Египетски военен съд осъди на смърт 17 джихадисти за поредица

Египетски военен съд осъди на смърт 17 джихадисти за поредица ...

......... от власт ислямисткия президент Мохамед Морси през 2013 г. стотици полицаи, войници и цивилни бяха убити при джихадистки атаки. През ноември миналата година екстремисти убиха повече от 300 мюсюлмански поклонници при бомбено нападение срещу джамия на полуостров Синай. Египетската армия води голяма операция, насочена към унищожаването на ИД в Синай.


Гражданската война в Южен Судан е причинила смъртта на поне

Гражданската война в Южен Судан е причинила смъртта на поне ...

......... президентът Салва Кийр заяви, че Риек Мачар подготвя преврат - регионалният блок на Междуправителствената власт за развитие (IGAD), председателстван от Етиопия, пое инициативата за мирни преговори. След десетилетия на гражданска война Южен Судан гласува да напусне северния си съсед Судан през 2011 г., и така стана най-младата държава в света.


В речта си пред Общото събрание на ООН днес президентът

В речта си пред Общото събрание на ООН днес президентът ...

......... натиск", за да лиши Иран от парите, които са му нужни, за да осъществява "кървавия си дневен ред" на хаос и кръвопролитие в Сирия и Йемен. Той отбеляза оттеглянето на САЩ тази година от споразумението за иранската ядрена програма между Техеран и световните сили и връщането на американските икономически санкции.


Република Южна Африка (РЮА) обяви предвидени визови облекчения, насочени към

Република Южна Африка (РЮА) обяви предвидени визови облекчения, насочени към ...

......... министърът. Желаещите да получат виза от тези две страни ще я получават за срок до пет дни. Гагабе допълни, че мерките за борба срещу трафик на хора изискват родителите, пътуващи с децата си, да носят свидетелствата им за раждане. Припомняме, че туризмът в РЮА дава 10% от БВП на страната.


Проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения, които взеха 4 жертви в

Проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения, които взеха 4 жертви в ...

......... На места нивото на водата достигна височина от 20 сантиметра. По изчисления на синоптиците над страната само за денонощие се е излял толкова дъжд, колкото за период от половин година. На видеа, публикувани в социалните мрежи, с вижда как придошлите води отнасят автомобили и дори цели парчета от пътната настилка.


Повече от 40 души са загинали в четвъртък, след като

Повече от 40 души са загинали в четвъртък, след като ...

......... Муанза, броят на загиналите вече е над 40 души“, заяви по държавната телевизия говорителят Герсон Мсигва. Tanzania says over 40 killed as Lake Victoria ferry capsizes https://t.co/XS3LsJi9Mw pic.twitter.com/QKWYsbfQKG — ST Foreign Desk (@STForeignDesk) 20 септември 2018 г. Засега не са ясни причините за инцидента и повече подробности не се съобщават.


Повече от 40 души са загинали в четвъртък, след като

Повече от 40 души са загинали в четвъртък, след като ...

......... Муанза, броят на загиналите вече е над 40 души“, заяви по държавната телевизия говорителят Герсон Мсигва. Tanzania says over 40 killed as Lake Victoria ferry capsizes https://t.co/XS3LsJi9Mw pic.twitter.com/QKWYsbfQKG — ST Foreign Desk (@STForeignDesk) 20 септември 2018 г. Засега не са ясни причините за инцидента и повече подробности не се съобщават.


Министерският съвет прие решение за назначаване на г-жа Бинка Кирилова

Министерският съвет прие решение за назначаване на г-жа Бинка Кирилова ...

......... „Амбос Травъл“ ООД, туристическа агенция, посрещаща и обслужваща предимно български туристи в Пунта Кана. Назначаването на почетен консул на България в Доминиканската република се очаква да допринесе за насърчаване на двустранните отношения в различни сфери от взаимен интерес и за разширяване на мрежата от почетни консулски длъжностни лица в чужбина.


В Либерия се води разследване как и къде са изчезнали

В Либерия се води разследване как и къде са изчезнали ...

......... никога не са стигнали до предназначението си. Властите се опитват не само да открият тези изчезнали пари, но и да установят какво количество либерийски долари предишното правителство е отпечатало в чужбина и колко от тях са влезли в икономиката на страната, където в обръщение са и либерийските, и американските долари.


Петима души, сред които две деца, са загинали при паническо

Петима души, сред които две деца, са загинали при паническо ...

......... от Купата на Сенегал и паническо бягане предизвика падането на стена върху напускащите стадиона фенове. През 2009 година 19 души загинаха в икономическата столица на Кот д‘Ивоар Абиджан след паническо бягство на фенове в квалификационна среща за Световното първенство през 2010 в ЮАР между отборите на Кот д‘Ивоар и Малави.


След близо три десетилетия на власт Хосни Мубарак бе свален

След близо три десетилетия на власт Хосни Мубарак бе свален ...

......... „забогатяване“ благодарение на контактите и връзките на баща си. Te бяха арестувани през 2011 година по огромен брой обвинения, включително за присвояването на близо 10 милиона евро държавни средства. По това обвинение те получиха 3-годишни присъди през 2015 година, но бяха освободени, с мотива, че вече с излежали присъдите си.


Преди да бъде отворена за посещенията гробницата, която се състои

Преди да бъде отворена за посещенията гробницата, която се състои ...

......... Преди да бъде отворена за посещенията гробницата, която се състои от дълъг коридор с шест погребални камери, претърпя мащабни реновации – освен че цветовете на рисунките бяха подсилени, бе поставена и специална осветителна система, която не само да ги направи по-видими за посетителите, но и да бъде по-щадяща към стенописите.


Съд в Кайро подкрепи решението на министъра на вътрешните работи

Съд в Кайро подкрепи решението на министъра на вътрешните работи ...

......... причини. От министерството обаче окачествиха полицейските бради като сериозно дисциплинарно нарушение, тъй като според закона и вътрешния правилник на полицията, всички служители са длъжни да поддържат къса прическа и да не пускат бради. Армията и органите на МВР винаги са били смятани за главен гарант за светския характер на Египет. 


В доклад, изготвен от Организация по прехрана и земеделие (FAO)

В доклад, изготвен от Организация по прехрана и земеделие (FAO) ...

......... FAO Хосе Грациано Да Силва по време на пресконференция, организирана в централата на организацията в Рим. Фокусът на тазгодишния доклад са климатичните промени, които оказват все по-сериозно въздействие върху прехраната, смята Да Силва. Директорът на WFP Дейвид Бисли изчисли, че „на всеки пет секунди по едно дете умира от глад“.


Терористичната групировка

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорността за атентата в централата ...

......... столица. Трима от общо шесте нападатели се взривиха, убивайки двама души и ранявайки десет, като взеха и заложници. При престрелката с полицията вътре в сградата беше елиминиран един екстремист, а още двама се укриха. Според очевидци нападателите са били тъмнокожи. В резултат на действията на полицията всички заложници бяха освободени.


Броят на убийствата в Южна Африка се е повишил отново

Броят на убийствата в Южна Африка се е повишил отново ...

......... на парламента, Норман Секухуне, отговарящ за изследванията и статистиката на престъпността, каза, че броят на убийствата е нараснал през последните шест последователни години. Южноафриканската полиция често е подлагана на критики, защото не успява да намали престъпността, а шефове на полицията заявяват, че се нуждаят най-малко от още 62 000 служители.


Снеговалеж и снежна покривка изненадаха Южна Африка. През почивните дни

Снеговалеж и снежна покривка изненадаха Южна Африка. През почивните дни ...

......... the snow Eastern Cape Sneeuberg mountains South Africa pic.twitter.com/ZY2K5bO05q — Kitty Viljoen (@KittyViljoen) September 8, 2018 Най-любопитните кадри обаче показват как се справят в лошото време животните, които не са свикнали на подобни условия. Видеа и снимки как слонове и жирафи се разхождат в преспите станаха популярни в социалните мрежи.


Атентатор-самоубиец активира взривно вещества в сградата на либийската Национална петролна

Атентатор-самоубиец активира взривно вещества в сградата на либийската Национална петролна ...

......... се в близост хора чули шумове от изстрели и няколко експлозии. Част от служителите на компанията са успели да напуснат сградата, но мнозина все още остават вътре. Сградата на Националната петролна корпорация на Либия се намира в непосредствена близост до Президентския съвет и резиденцията на ръководителя на правителството. Снимка: архив


Алжир взе решение да се присъедини към проекта „Нов път

Алжир взе решение да се присъедини към проекта „Нов път ...

......... на дружба и солидарност между КНР и Алжир през последните години бяха увенчани с подписването на Споразумение за глобално стратегическо партньорство“, каза още той. „Новият път на коприната“ е концепция за нов транспортен коридор, който Китай предлага за транспортиране на стоки и услуги от Китай за Европа, Азия и Африка.


Пентагонът обмисля изтеглянето на почти всички американски единици от Нигер

Пентагонът обмисля изтеглянето на почти всички американски единици от Нигер ...

......... че САЩ няма да се "откажат и да напуснат" своите мисии за обучение на местните сили в антитерористичните операции. Критиците на тези планове на САЩ отбелязват, че съкращаването на военните постове в Африка може да намали влиянието на САЩ в момент, когато Китай и Русия търсят начини да увеличат своето.


Над 600 мигранти бяха спасени в Средиземно море, в опит

Над 600 мигранти бяха спасени в Средиземно море, в опит ...

......... спасяване на друга лодка в беда, но той не знае колко мигранти са на борда. Повече от 28 500 души са пристигнали в Испания по море досега тази година, като 313 души са загинали в опитите си да достигнат страната - повече от миналата година, според Международната организация по миграция.


Трима охранители загинаха, а няколко други бяха ранени при атака

Трима охранители загинаха, а няколко други бяха ранени при атака ...

......... Трима охранители загинаха, а няколко други бяха ранени при атака с кола бомба в самото сърце на сомалийската столица Могадишу, съобщава АФП.  „Цел на нападението са били административни правителствени сгради”, съобщиха местните власти. Тепърва ще се изясняват подробности.


Ислямска терористична групировка е атакувала военна база в Североизточна Нигерия

Ислямска терористична групировка е атакувала военна база в Североизточна Нигерия ...

......... насам, когато започна битката си за основаване на ислямски халифат. „Битката продължи около два часа и нашите колеги се сражаваха смело, но нещата се развиваха зле преди да пристигне бойната авиация. Загубихме около 30 войници, а още около 10 са ранени“, е заявил пред американската агенция неназован нигерийски военен.  


Етиопски военен хеликоптер се разби убивайки 18 човека, съобщава Фана

Етиопски военен хеликоптер се разби убивайки 18 човека, съобщава Фана ...

......... Етиопски военен хеликоптер се разби убивайки 18 човека, съобщава Фана Броудкаст Корпорейт. 15 военни и 3 цивилни са загинали, след като летателен апарат е паднал между източните градове Дире Дауа и Бисхофту, предаде държавната новинарска агенция.


От началото на август 50 души са заразени с холера

От началото на август 50 души са заразени с холера ...

......... с остра критика към правителството, което едва на 23 август призна официално за епидемията. Наблюдателите са уверени, че информация е имало и по-рано, но не са взети необходимите мерки. Случаи на заразяване с холера в Алжир не е имало от 1996 г., а последната епидемия е регистрирана през 1986 г.


Министерството на външните работи на Южноафриканската република извика посланика на

Министерството на външните работи на Южноафриканската република извика посланика на ...

......... отчетат интересите на всички страни, като по този начин доведат до по-голяма социална стабилност. По данни на Министерството на развитието на селските райони и поземлената реформа в ЮАР 72% от цялата земеделска земя в ЮАР е собственост на бели. Чернокожите южноафриканци, които са абсолютно мнозинство от населението, притежават едва 4%.


Два милиарда души живеят в бедност по света, а други

Два милиарда души живеят в бедност по света, а други ...

......... отишли в 10 държави през 2017 г., 14% от които са изпратени в Сирия, която е най-големият получател; Йемен получи осем процента. Сирия бе най-големият получател на хуманитарна помощ за пета поредна година. Гърция и Турция бяха сред 10-те най-големи получатели на хуманитарна помощ за първи път поради незаконните мигранти.


Най-малко 28 са жертвите на епидемия от холера за последните

Най-малко 28 са жертвите на епидемия от холера за последните ...

......... от холера починаха 13 души. От същото заболяване в щата Адамава загинаха 12 души. Холерата е опасно инфекциозно заболяване, предаването на което става най-често чрез заразена вода. Симптомите наподобяват хранително отравяне. Жителите на Нигерия са особено уязвими, тъй като мнозина от тях не разполагат с достъп до чиста питейна вода.


Венецуелският президент Николас Мадуро предложи на САЩ да участват в

Венецуелският президент Николас Мадуро предложи на САЩ да участват в ...

......... на двата дрона прелетели по време на речта му на военен парад на 4 август. От Флорида бе активирана експлозията на дрона пред президентската трибуна. Николас Мадуро, който редовно обвинява Вашингтон, че съзаклятничи за свалянето му от власт, попита Доналд Тръмп дали ще протежира терористичните групи или ще предпочете справедливостта.


Представители на арабското малцинство в Израел се събраха на голям

Представители на арабското малцинство в Израел се събраха на голям ...

......... евреи, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС. Този закон, който според правителството утвърждава нейния еврейски характер, но според противниците му подкопава израелската демокрация. Един от членовете на новия закон понижава статута на арабския от официален език до език със "специален" статут. Арабите са 20 процента от населението на Израел.


Нова вълна от зараза с вируса

Нова вълна от зараза с вируса "Ебола" в Демократична република ...

......... град Бени. Една от най-страшните болести в света - Ебола, е вирусно причинена хеморагична треска, която в екстремни случаи причинява фатално кървене от вътрешните органи, устата, очите или ушите. Болестта засегна държавите от Западна Африка Гвинея, Либерия и Сиера Леоне през 2013-15 година, като уби повече от 11 300 души.


Победилият на първи тур на президентските избори в Зимбабве Емерсън

Победилият на първи тур на президентските избори в Зимбабве Емерсън ...

......... 2,46 млн. души или 50,8% от всички гласове. Основният му противник, лидерът на „Движението за демократични промени“ Нелсон Чамиса, получава 44,3% от вота на избирателите и побеждава в столицата Хараре и втория по големина град Булавейо. Опозицията вече обяви, че няма да признае изборните резултати и ги обяви за „фалшиви“.


Най-малко 40 души бяха убити, а други 70 бяха ранени

Най-малко 40 души бяха убити, а други 70 бяха ранени ...

......... на коалицията, водена от Саудитска Арабия. Според йеменският Център за права и развитие от пролетта на 2015 г. повече от 10 000 цивилни са убити в страната, в това число близо 2 400 деца и около 2 000 жени. За същия период са били ранени 18 500 йеменци, припомня БГНЕС.


Най-малко трима души бяха убити в Зимбабве, когато войници откриха

Най-малко трима души бяха убити в Зимбабве, когато войници откриха ...

......... и за предотвратяване на по-нататъшни безредици. "Ние няма да толерираме нито едно от действията, на които бяхме свидетели днес", каза министърът на вътрешните работи Оберт Мпофу на пресконференция късно през нощта. "Опозицията ... вероятно е интерпретирала нашия опит за разбиране като слабост, изпитвайки нашата решителност , но правят голяма грешка".


Трима руски журналисти са били убити в Централноафриканската република (ЦАР).

Трима руски журналисти са били убити в Централноафриканската република (ЦАР). ...

......... се подготвяли за снимките половин година. Тя е убедена, че убийството им е свързано с частната военна компания "Вагнер". Френското издание Lignes de Defense съобщи по-рано, че в Сибю е трябвало да се проведат учения на войските на ЦАР, водени от руски военни, там вероятно са присъствали "бойци от Вагнер."


Най-малко 16 души загинаха и още 34 се водят за

Най-малко 16 души загинаха и още 34 се водят за ...

......... плавателен съд, поел по маршрута от град Локутю до град Кисангани. Той превозвал хора и товари, но направил това нощем, без да има прожектори, които да осветяват пътя му. Около 100 души успели да се спасят. Временно е спряно нощното движение по река Конго в района, където е станало произшествието.


Либия категорично не желае да изгражда центрове за мигранти на

Либия категорично не желае да изгражда центрове за мигранти на ...

......... на Съюза, беше взето решение за подход на изграждане на центрове за мигранти още в Африка и там да се гледат молби за бежански статут в ЕС. Чак при одобрена молба съответният човек щеше да бъде допускан. Либия обаче е поредната несъгласна държава с този подход, след Мароко и Тунис.


Днес, 18 юли, се отбелязва Международният ден на Нелсън Мандела,

Днес, 18 юли, се отбелязва Международният ден на Нелсън Мандела, ...

......... Общото събрание на ООН. 18 юли е и дата символизираща близостта и сходствата между нашите две страни и народи. Това е и рождената дата на Апостолът на свободата, един от най-големите герои на България – Васил Левски, който също се е борил за освобождение, правда, за "чиста и свята република".


Около 70 военни от нигерийската армия са в неизвестност след

Около 70 военни от нигерийската армия са в неизвестност след ...

......... радикална ислямистка групировка, която оперира предимно в северната мюсюлманска част на страната. Бойците ѝ се обявяват против западния модел на образование и искат въвеждането на шериата. „Боко Харам“ е главният извършител на повечето терористични нападения в Нигерия. Въоръжените сили на съседните Камерун, Чад и Нигер също провеждат военна кампания срещу ислямистите.


Около 70 военни от нигерийската армия са в неизвестност след

Около 70 военни от нигерийската армия са в неизвестност след ...

......... радикална ислямистка групировка, която оперира предимно в северната мюсюлманска част на страната. Бойците ѝ се обявяват против западния модел на образование и искат въвеждането на шериата. „Боко Харам“ е главният извършител на повечето терористични нападения в Нигерия. Въоръжените сили на съседните Камерун, Чад и Нигер също провеждат военна кампания срещу ислямистите.


Близо 600 мигранти са били

Близо 600 мигранти са били "изоставени" насред алжирската пустиня, предаде ...

......... за тях се грижат както местните власти, така и представители на Международната организация по миграцията (МОМ). От началото на годината МОМ е провела 18 операции, в резултат на което са спасени около 3000 души. От организацията отбелязват нарастващия брой на мигрантите, които са изоставяни на границата между Алжир и Нигер.


Големи амфори, глинена посуда за приготвяне на храна и други

Големи амфори, глинена посуда за приготвяне на храна и други ...

......... че находките се отнасят към елинистичния период – между III и I век преди Н.е. Намерените съдове свидетелстват според учените, че древните хора са планирали да прекарат дълго време в пещерата, за да избегнат жестоки събития в района. Кои ще да са били тези исторически събития предстои да се установи.


Либия и Италия постигнаха споразумение да подновят ключов договор за

Либия и Италия постигнаха споразумение да подновят ключов договор за ...

......... на Либия и Италия Мохамед Сиало и Ензо Миланези обявиха подновяването на споразумението. Съгласно първоначалния договор, в замяна на връщането на мигранти Италия трябваше да инвестира в проекти в Либия 5 млрд. долара. Това се счита от Триполи като обезщетение за колониалното минало на страната, което е обвързано с Италия.


Обявените и възможни нови мита и ограничения ще окажат влияние

Обявените и възможни нови мита и ограничения ще окажат влияние ...

......... президент Доналд Тръмп заплаши да въведе 20% мито върху вноса на коли от ЕС. Също така американските власти започнаха разследване, за да установят дали вносът на автомобили и части за тях не представлява заплаха за националната сигурност на страната. През 2017 г. техният внос в САЩ достигна 322 милиарда долара.


63-ма мигранти изчезнаха, след като гумената им лодка потъна край

63-ма мигранти изчезнаха, след като гумената им лодка потъна край ...

......... Генерал Аюб Касем е заявил, че 41 от мигрантите, които са разполагали със спасителни жителки, вече се намират на сигурно място. Според оцелелите обаче на борда на надуваемата лодка са се намирали общо 104 души. Инцидентът се е случил близо до град Гарабули, на 50-тина километра източно от столицата Триполи.


Ръководителят на Либийската национална армия Халифа Хафтар отхвърли възможността за

Ръководителят на Либийската национална армия Халифа Хафтар отхвърли възможността за ...

......... като лидерите на ЕС решиха да вземат мерки срещу мигрантите, прекосяващи Средиземно море. Припомняме, че на срещата на върха в Брюксел държавните и правителствените ръководители на ЕС се съгласиха да създадат „платформи за дебаркиране” извън Европа, най-вероятно в Северна Африка, за да обезкуражат мигрантите да пресичат с лодки Средиземно море.


Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че „стратегическа цел“

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че „стратегическа цел“ ...

......... запазване на споразумението“, отбеляза министърът. На 8 май президентът на САЩ Доналд Тръмп официално изтегли страната си от подкрепяното от ООН ядрено споразумение и въведе едностранни санкции срещу Иран. Техеран предупреди, че ако интересите му не бъдат гарантирани според споразумението, той ще поднови ядрената си дейност със значително по-голяма скорост.


Най-малко 32 мирни жители са загинали в централно Мали при

Най-малко 32 мирни жители са загинали в централно Мали при ...

......... загинали в централно Мали при нападение, за което се предполага, че е извършено от ловци, наречени „дозо“, съобщи БГНЕС. Те пристигнали в селцето Кумага, обкръжили го, изолирали различните общности и хладнокръвно избили поне 32 души, сред които деца. Други се водят за изчезнали, предаде АФП, позовавайки се на местен представител.


Един от двамата вицепрезиденти на Зимбабве е бил ранен при

Един от двамата вицепрезиденти на Зимбабве е бил ранен при ...

......... големина град на страната Булавайо, съобщи държавната телевизия. Експлозията е станала по време на митинга на управляващата ZANU-PF, допълва БГНЕС. По информация на телевизията държавният глава се е отървал невредим, но неговият заместник Кембо Мохади, председателят на ZANU-PF Опах Мучингури-Кашири и политическият комисар Енгелберт Ругейе са били ранени при експлозията.


Петима мигранти загинаха, а близо 200 бяха спасени край брега

Петима мигранти загинаха, а близо 200 бяха спасени край брега ...

......... същата лодка, загинаха, съобщи говорителят на либийския флот Аюб Качем. Други 91 мигранти, които пътували с друга лодка, били спасени в същия район. Общо 900 мигранти бяха прихванати или спасени от либийския флот от сряда насам, тъй като заминаванията на желаещите да стигнат до Европа се увеличиха поради хубавото време.


Египет повиши цените на горивата с до 50%, заявиха от

Египет повиши цените на горивата с до 50%, заявиха от ...

......... Египет създаде своята валута паунд през ноември 2016 година, се очаква да донесе повече натиск върху египетските потребители, при които има висок ръст на безработица и ценова волатилност. „Повишаването на цените на горивата ще помогне за намаляване на потреблението на петролни продукти с около 5 процента“, категоричен бе Мола.  


Съединените щати нанесоха въздушен удар по терористи от групировката

Съединените щати нанесоха въздушен удар по терористи от групировката "Ал ...

......... от двойния удар. Това е втори удар по терористите от АКСИМ в Либия. По време на първия - на 24 март 2018 година, беше унищожен лидерът на тази групировка Муса Абу Дауд. Никой от цивилните лица не е пострадал по време на тези въздушни удари", се казва в разпространеното заявление.