Близо два тона и над 20 килограма кокаин бяха иззети

Близо два тона и над 20 килограма кокаин бяха иззети ...

......... твърдят, че миналата година са затегнали мерките и са конфискували близо 180 тона от наркотика. Майк Тайсън отваря луксозен курорт за почитателите на канабиса Легендата на бокса Майк Тайсън печели около 500 000 паунда на месец от бизнес с канабис и в момента изгражда луксозен курорт с площ от ...


Известните градове на маите в Мексико отварят за туристи, съобщава

Известните градове на маите в Мексико отварят за туристи, съобщава ...

......... на ириса и запис от гласа на мигрантите Министерството на вътрешната сигурност на САЩ предложи официално да се разширят правилата за събиране на биометрични данни и ДНК-проби ... Пирамидите Теотиуакан започнаха да приемат гости в края на миналата седмица, древните градове Тулум, Коба и Чичен Ица - на 14 септември. 


Базираното в източната част на Либия правителство, съюзно на военачалника

Базираното в източната част на Либия правителство, съюзно на военачалника ...

......... владетел Муамар Кадафи през 2011 г. Правителството на националното съгласие (ПНС) е създадено през 2015 г. по споразумение, ръководено от ООН, но усилията за дългосрочно политическо уреждане се провалят поради военна офанзива от лоялните на Хафтар сили. ООН признава правителството начело с премиера Файез Сарадж за легитимна власт на страната.


Протестиращите във втория по големина град в Либия Бенгази подпалиха

Протестиращите във втория по големина град в Либия Бенгази подпалиха ...

......... на над 9,6 милиарда долара, според Националната петролна корпорация, е засилила недостига на електроенергия и горива. Икономическата криза в Либия и на изток, особено спирането на тока, се влоши поради блокадата. В неделя обаче САЩ обявиха, че Хафтар се е съгласил да премахне блокадата върху петрола, контролиран от неговите сили.


Временното правителство на Либия, управляващо в източната част на страната,

Временното правителство на Либия, управляващо в източната част на страната, ...

......... Либийската национална армия под командването на маршал Халифа Хафтар, което си сътрудничи с парламента, заседаващ на изток. ООН установи, че проблемът с доставката на оръжия в Либия изобщо не се решава Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание на тема "Либия", в чиято столица миналата седмица избухнаха ожесточени сблъсъц...


Най-малко 7 души, включително дете, са загинали, а няколко са

Най-малко 7 души, включително дете, са загинали, а няколко са ...

......... на цивилното население, се казва в изявление на Министерството на информацията. Могадишу търпи чести нападения от "Ал Шабаб" - организация, свързана с от 2012 г. и, която контролира селските райони на Централна и Южна Сомалия - държава, в която се стреми да се създаде ислямска държава в стил уахаби (ултраконсервативна).В Либия е свален многоцелеви изтребител руско производство МиГ-29 на

В Либия е свален многоцелеви изтребител руско производство МиГ-29 на ...

......... заявявали, че войските на Хафтар получават руска подкрепа.В момента Либия е в състояние на гражданска война. В източната част на страната се намира парламентът и Либийската национална армия (ЛНА), водена от фелдмаршал Халифа Хафтар, докато правителството и министър-председателят, подкрепени от ООН, са със седалище в Триполи, западната част на страната.


В са регистрирани вече повече от 100 000 инфекции с

В са регистрирани вече повече от 100 000 инфекции с ...

......... Молитвите в джамии и църкви също са възобновени, като се налага социално дистанциране и носене на маски. Новата учебна година трябва да започне през октомври с комбинация от преподаване в класната стая и онлайн. Общият брой на регистрираните случаи достигна 100 041 във вторник, включително 79 008 възстановявания, съобщи министерството.


в събота обяви тримесечно национално извънредно положение след рекордни ,

в събота обяви тримесечно национално извънредно положение след рекордни , ...

......... 380 000 души вече са били "засегнати" от тазгодишните наводнения. Целият сезон на наводненията през 2019 г. е засегнал 400 000 души. Record floods in Sudan have devastated infrastructure, the United Nations warns, cutting off humanitarian access and preventing people from taking measures to protect against COVID-19 — Reuters (@Reuters)


В Конго се наблюдава увеличаване на случаите на чума, докато

В Конго се наблюдава увеличаване на случаите на чума, докато ...

......... починало от симптоми, свързани с чумата - главоболие, кашлица, подути лимфни възли и треска. По-късно бяха съобщени няколко смъртни случая в района със симптоми на чума. Според СЗО чумата е предимно ендемична за Конго, Перу и Мадагаскар, които през 2017 г. са регистрирали над 2300 случая и 202 смъртни случая.


Египет възнамерява да отвори отново през септември своите културни забележителности.

Египет възнамерява да отвори отново през септември своите културни забележителности. ...

......... и отлив на туристи от Беларус и Украйна. Обяснението беше свързано с високата цена на тестовете в тези държави. Историк твърди, че е открил тайната на Голямата пирамида в Гиза Едно от седемте чудеса на света, Голямата пирамида в Египет озадачава изследователи и археолози от векове. Великолепната структура в аф...Антракс е вероятната причина 11 слона в Зимбабве да починат

Антракс е вероятната причина 11 слона в Зимбабве да починат ...

......... причина за масовите смъртни случаи все още не е известна. Животните са били намерени недокоснати, което напълно изключва вероятността да са убити от бракониери. По-нататъшното разследване разкри, че смъртните случаи не са резултат нито от антракс, нито от човешко отравяне. Подозренията са, че бозайниците може да са имали неврологични увреждания.


Бившият президент на Ибрахим Бубакар Кейта, отстранен от военните на

Бившият президент на Ибрахим Бубакар Кейта, отстранен от военните на ...

......... президентството поради "нестабилно здраве". Военните, които задържаха Кейта, от своя страна обявиха готовността си да му позволят да се върне в дома си в Бамако или да отиде в чужбина за лечение. В същото време те заявиха, че очакват от ECOWAS като реципрочен жест да смекчи наложените санкции срещу Мали.


В либийските градове Триполи и Мисурата се проведоха протести срещу

В либийските градове Триполи и Мисурата се проведоха протести срещу ...

......... "Народът иска свалянето на режима! Да живее Либия! Без корупция!" скандираха протестиращите. На някои улици бяха запалени стари автомобилни гуми. Групи млади хора се опитаха да се изкачат по стените на правителствените сгради. Органите на реда реагираха, като стреляха във въздуха, за да спрат безредиците. Ситуацията в града остава напрегната.


Военната хунта, която взе властта в Мали, предложи тригодишен преходен

Военната хунта, която взе властта в Мали, предложи тригодишен преходен ...

......... в Африка През последното десетилетие в много страни в Африка имаше преврати и смяна на властта. Последният случай е в Мали.  Военни движен... "Успяхме да постигнем съгласие по някои въпроси, но не по всички, които обсъждаме", заяви ръководителят на делегацията на Ecowas, бившият президент на Нигерия Гудлук Джонатан, съобщава АНСА.


Правителството на националното съгласие в обяви, че незабавно се прекратяват

Правителството на националното съгласие в обяви, че незабавно се прекратяват ...

......... изявлението е подписано от министър-председателя Файес ал Сарадж и от Агила Салех - председател на парламента на Източна Либия, подкрепяна от военните сили на Халифа Хафтар. Турция: Подкрепяме либийското правителство срещу превратаджиите Върховният съвет по сигурността на Турция потвърди решимостта си да подкрепи либийското правителство на националното споразумение в Три...През последното десетилетие в много страни в имаше преврати и

През последното десетилетие в много страни в имаше преврати и ...

......... който дойде на власт през 1990 г. благодарение на преврат и оттогава управлява страната. По време на сблъсъците между войници и бунтовници четирима войници и най-малко 10 цивилни загубиха живота си. След опита двама генерали и някои опозиционни фигури бяха арестувани по подозрение, че са зад преврата. * Превод: БГНЕС.


Турски военни ще помагат на в реорганизацията на въоръжените сили

Турски военни ще помагат на в реорганизацията на въоръжените сили ...

......... да се защити инфраструктурата на съоръженията за производство и износ на нефт“, обясни той. Добивът на петрол в Либия на практика спря, след като силите на Хафтар затвориха нефтените съоръжения в източните части на страната през януари, за да ограничат ресурсите на признатото от ООН либийско правителство, пише Daily Sabah.


Турски военни ще помагат на в реорганизацията на въоръжените сили

Турски военни ще помагат на в реорганизацията на въоръжените сили ...

......... да се защити инфраструктурата на съоръженията за производство и износ на нефт“, обясни той. Добивът на петрол в Либия на практика спря, след като силите на Хафтар затвориха нефтените съоръжения в източните части на страната през януари, за да ограничат ресурсите на признатото от ООН либийско правителство, пише Daily Sabah.


Властите на Мароко затегнаха контрола върху движението в Казабланка и

Властите на Мароко затегнаха контрола върху движението в Казабланка и ...

......... потвърди общо над 46 000 случая на нов коронавирус, включително повече от 740 смъртни случая. Министърът на здравеопазването Халид Айт Талеб, който попадна под обстрел в социалните медии, признава, че в ръководения от него сектор има вопиюща нужда от кадри - още 62 000 фелдшери и 30 000 медицински персонал.


Организацията на обединените нации се присъедини към критиките и осъждането

Организацията на обединените нации се присъедини към критиките и осъждането ...

......... се оттеглим означава да провокираме нестабилност и да отслабим нашата борба. Това не е приемливо", написа френският президент в Twitter, призовавайки властта да бъде "върната на цивилните", тъй като "основни етапи (които трябва да бъдат) поставени за връщане към конституционното право "е малийският президент и неговият премиер да бъдат освободени”.


Най-малко 45 , включително пет деца, са загинали в най-смъртоносното

Най-малко 45 , включително пет деца, са загинали в най-смъртоносното ...

......... миграция (МОМ) призоваха за увеличаване на усилията за търсене и спасяване на мигрантите. ВКБООН и МОМ заявиха, че Либия не е безопасна дестинация за връщане на мигранти, тъй като те са „изложени на рисковете от продължаващия в страната конфликт, тежки нарушения на правата на човека и произволно задържане след пристигане”.


Лидерите на преврата в се сблъскаха с вълна от международен

Лидерите на преврата в се сблъскаха с вълна от международен ...

......... върнат в казармите си", а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че всички затворници трябва да бъдат освободени незабавно. Африканска жега в Пловдив, има и догони Термометърът удря 39 - 40 градуса на слънце, да му мислят туристите, щото и пловдивчани са приели като житейска даденост известна част ...


Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и обяви

Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и обяви ...

......... и политиката на сигурност Жозеп Борел. Руското външно министерство изрази загриженост относно ситуацията и отбеляза, че все още не е ясно как ще се развият събитията в Мали. Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), която включва 15 държави, реши да затвори всички граници и да прекрати икономическите връзки с Мали.


Разбунтували се войници в Мали задържаха президента Ибрахим Бубакар Кейта

Разбунтували се войници в Мали задържаха президента Ибрахим Бубакар Кейта ...

......... най-смъртонос... Той добави, че двамата са били „арестувани” в резиденцията на Кейта в столицата Бамако. По-рано войниците започнаха метеж от близкия гарнизонен град Кати. Друг военен служител, който също отказа да каже името си, заяви, че президентът и премиерът са били в бронирана машина на път към Кати. Снимка: архив


Германският външен министър днес изненадващо пристигна в Триполи, като подчерта,

Германският външен министър днес изненадващо пристигна в Триполи, като подчерта, ...

......... съюзници в чужбина. В опит да посредничи за мирните усилия, Германия беше домакин на срещата на върха в Берлин през януари, на която представители на двете страни се съгласиха да спазват ембарго на оръжие и обещаха да работят за пълно прекратяване на огъня, но по-късно споразумението беше нарушено. няколко пъти.


Годишната инфлация в Зимбабве нарасна до почти 840 процента през

Годишната инфлация в Зимбабве нарасна до почти 840 процента през ...

......... позволят основни стоки като захар и основна царевична каша. Числата бяха публикувани точно когато правителството излезе с изявление, според което президентът Емерсън Мнангагва е провел политики, „които водят до стабилна икономика“ и поддържат страната „похвално стабилна“. Инфлационната ставка за юли е 837,53 процента. През юни числото е било 737,3 процента.


Броят на случаите на COVID-19 в Африка е нараснал до

Броят на случаите на COVID-19 в Африка е нараснал до ...

......... регистрирани в ЮАР, сочат данни на АФП. Най-пострадалата държава на континента е регистрирала 538 184 инфекции, включително над 8 000 нови случая за последното денонощие и общо 9 604 смъртни случая. Египет е регистрирал около 95 000 случая на заразени с COVID-19, докато цифрата в Нигерия е 45 000 души.


Турският външен министър Мевлют Чавушоглу проведе преговори в четвъртък в

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу проведе преговори в четвъртък в ...

......... райони, понастоящем контролиран от силите на Хафтар”, каза Чавушоглу. Това, добави той, означава да можете да овладеете стратегическото пристанище Сирт, врата за нефтените находища на страната, и авиобазата Ал-Юфра, на юг. Хафтар, добави той, "все още не вярва в политическо решение и може да атакува ... Триполи по всяко време".


Върховният съвет по сигурността на Турция потвърди решимостта си да

Върховният съвет по сигурността на Турция потвърди решимостта си да ...

......... да се намеси военно, ако подкрепените от Анкара сили на ПНС напреднат към стратегическия град Сирт. СНС обсъди и енергийните дейности в източното Средиземноморие - зона на напрежение, особено с Гърция. Съветът подчерта "твърдата решимост на Турция да защити правата и интересите си, произтичащи от международното право в източното Средиземноморие".


Турция е категорично против разделението на Либия, било то на

Турция е категорично против разделението на Либия, било то на ...

......... загинаха над 1000 души, включително цивилни. Хафтар има подкрепата на Обединените арабски емирства, Египет и Русия, докато признатото от ООН правителство е подкрепено от Турция. Калин заяви, че турското правителство ще продължи да подкрепя признатото от ООН правителство на националното споразумение (GNA), обвинявайки Хафтар в разпространение на хаос в Либия.


Американската администрация смята конфликта в Либия на първо място за

Американската администрация смята конфликта в Либия на първо място за ...

......... чуждестранните субекти, твърди западен дипломат. Според вестника, администрацията на Тръмп едва ли ще се активизира в Либия, имайки предвид желанието на държавния глава да намали американското участие в чужди конфликти. Изданието предполага, че този подход на Съединените щати "ще предоставят на Русия платформа за разширяване на влиянието в Средиземно море".


Световната здравна организация изрази безпокойство от ускореното разпространение на коронавируса

Световната здравна организация изрази безпокойство от ускореното разпространение на коронавируса ...

......... стойности, но по-бавно отколкото в други страни в региона. "За съжаление Южна Африка може да е предвестник" на това, което предстои в останалата част на континента, подчерта Райън. По днешни данни на АФП от официални източници в Африка до момента са регистрирани над 15 160 смъртни случая, свързани с коронавируса.


Два дни след като Южна Африка възобнови забраната за продажба

Два дни след като Южна Африка възобнови забраната за продажба ...

......... да си позволи в момента. Южна Африка е най-тежко засегнатата страна в Африка от пандемията с повече от 275 000 случая. Смъртните случаи в резултат на коронавируса са нараснали до над 4000, а според прогнозите на правителството до края на годината броят им може да достигне над 50 000 души.


Говорителят на турското Министерство на външните работи обвини Европейския съюз

Говорителят на турското Министерство на външните работи обвини Европейския съюз ...

......... правителство в съответствие с решенията на Съвета Сигурност на ООН“, казва Аксьой в изявлението.  Преди това върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел поиска Турция да се съобразява с оръжейното ембарго и предупреди, че ЕС възнамерява да засили военноморската операция IRINI.  


Командирът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар заяви, че

Командирът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар заяви, че ...

......... срещу Триполи на 4 април 2019 г. с цел, както той твърди, да я освободи от терористите. Кабинетът в Триполи в отговор мобилизира всички въоръжени групировки под свой контрол, като официално потърси помощ от Турция въз основа на меморандум за военно сътрудничество, подписан с него през ноември миналата година., ТАСС


Световната банка обяви, че през тази година ще предостави кредит

Световната банка обяви, че през тази година ще предостави кредит ...

......... са за проекти в областта на енергетиката, транспорта, селското стопанство, търговията, образованието и здравеопазването. Отчита се, че е извършена реформа на системата на управление на портфейлните проекти, предоставени на два региона в Африка. Първият включваше държавите от Западна и Централна Африка, а вторият – страните от Източна и Южна Африка.


Повече от 350 слона са загинали при неизвестни засега причини

Повече от 350 слона са загинали при неизвестни засега причини ...

......... вероятните причини. Местни хора разказват, че част от слоновете са се движели в кръг, което показва наличието на неврологичен проблем. Наблюденията показват, че умират слонове на различна възраст и от двата пола. Някои от тях изглеждали слаби и изтощени, което предизвиква подозрение, че скоро ще има още такива смъртни случаи.


Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу нападна Франция

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу нападна Франция ...

......... френският лидер заяви, че липсата на реакция от НАТО на едностранните турски действия в Северна Сирия са показали, че Алиансът е в „мозъчна смърт“. Някои анализатори подозират, че Франция подкрепя Хафтар заедно с Египет, Русия и Обединените арабски емирства, но Париж настоява, че е неутрален в конфликта, отбелязва френската агенция.


Президентът на Франция отново критикува Турция за действията им в

Президентът на Франция отново критикува Турция за действията им в ...

......... че няма такова нещо. Анкара твърдо е на страната на признатото от ООН правителство на националното съгласие, което управлява в Триполи и го подкрепя дори военно. Преди седмица Макрон обвини Турция, че "играе опасна игра", а от Анкара веднага отговориха, че "истинската опасна игра е подкрепата на Франция за Хафтар".


Франция, Германия и Италия призоваха страните в конфликта в Либия

Франция, Германия и Италия призоваха страните в конфликта в Либия ...

......... всяка страна) под егидата на Мисията за подкрепа на ООН в Либия (UNSMIL), работеща за прекратяване на огъня. В изявлението се казва и, че прекратяването на военните действия "е важен елемент за създаване на условия, необходими за ефективното възобновяване на вътрешно-либийския политически диалог, което ще осигури дългосрочно разрешаване на конфликта".


На 25 юни Конго обяви край на епидемията от ебола,

На 25 юни Конго обяви край на епидемията от ебола, ...

......... повече хора умират от дългосрочни причини за смърт, като например малария. Няколко години по-рано от ебола в Западна Африка починаха повече от 11 000 души, тъй като нямаше лицензирани ваксини или средства за лечение на инфекцията. До избухването на ебола в Източно Конго бяха разработени две експериментални ваксини срещу болестта.


Днес, 24 юни, в ЮАР започна клинично изпитание на ваксина

Днес, 24 юни, в ЮАР започна клинично изпитание на ваксина ...

......... позволи правителството на ЮАР да издаде необходимото разрешение. ЮАР е силно заинтересована от скорошната поява на ваксина, тъй като в страната са регистрирани най-голям брой заразени с коронавирус в сравнение с останалите африкански държави – над 100 000 души. Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 юни"


Започва първия в Африка тест на ваксина срещу коронавирус. Пилотният

Започва първия в Африка тест на ваксина срещу коронавирус. Пилотният ...

......... случаи нарасна до 2000. На 27 март, само седмици след като вирусът за първи път се появи в Южна Африка, официалните лица наложиха строго общо блокиране. Мерките обаче започват да отпадат, за да се даде възможност на бизнеса да заработи отново и да се ограничат щетите на вече пострадалата икономика.


Ние ще продължим да си сътрудничим с Италия за постоянен

Ние ще продължим да си сътрудничим с Италия за постоянен ...

......... достъп на Анкара до икономическа зона в Средиземно море, въпреки възраженията на Гърция, Кипър и Египет. Турция оспорва едностранното сондиране в Източното Средиземноморие от страна на официален Кипър, заявявайки, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите там. Вижте още: Чавушоглу: Турция и САЩ ще си сътрудничат в Либия


Турска делегация пристигна днес на неочаквано посещение в Либия за

Турска делегация пристигна днес на неочаквано посещение в Либия за ...

......... намират някои от основните петролни находища - източник на повечето външни приходи. Националната петролна корпорация и Централната банка, които единствено могат да търгуват с либийски нефт, съгласно международните споразумения, са разположени в Триполи. Износът на нефт беше замразен, след като източните сили блокираха пристанищата, включително тези в близост до Сирт.


Турция гневно обвини Франция, че изостря кризата в Либия и

Турция гневно обвини Франция, че изостря кризата в Либия и ...

......... за в. La Croix, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан повтори, че Париж не взема страна в Либия, но заяви, че Турция застрашава европейската сигурност, изпращайки сирийски бойци в Либия. "Това представлява опасност за самите нас, неприемлив стратегически риск, защото е на 200 км от италианския бряг", каза Льо Дриан.


Възобновените преговори между Судан, Египет и Етиопия под патронажа на

Възобновените преговори между Судан, Египет и Етиопия под патронажа на ...

......... в Судан се съгласили на тяхна територия, при това недалеч от язовира, да бъде разположена военна база на Египет. Там трябва да бъдат базирани египетски войници, готови да изпълнят всяка заповед на Кайро. В отговор Етиопия разположи руски системи за ПВО С-300ПМУ1, „Панцир-С1” и С-125М1 в непосредствена близост до язовира.


Африкански държави лобират да започнe разследване от ООН за

Африкански държави лобират да започнe разследване от ООН за "системен ...

......... наблюдатели и журналисти". Резолюцията призовава Съединените щати и други държави да си сътрудничат изцяло в разследването, което ще бъде докладвано след година. Съветът вече има комисии за разследване или установяване на факти за нарушения на правата на човека в горещи точки, включително Сирия, Бурунди, Мианмар, Южен Судан, Венецуела и Йемен.


Франция иска да обсъди със съюзниците от НАТО все по-агресивната

Франция иска да обсъди със съюзниците от НАТО все по-агресивната ...

......... държавите от НАТО ще проведат разговори, съобщава агенцията. Отношенията между Турция и Франция вече са достатъчно обтегнати по редица въпроси, вариращи от положението в Сирия до проучването на нефт в Източното Средиземноморие. Турският президент Тайип Ердоган заяви по-рано този месец, че подкрепата на Франция за Хафтар „наистина го е обезпокоила“.


Мисията на Организацията на обединените нации(ООН) в Либия алармира за

Мисията на Организацията на обединените нации(ООН) в Либия алармира за ...

......... откриването на поне осем масови гроба в район, евакуиран този месец от силите на Хафтар, педаде АФП. "UNSMIL отбелязва в докладите си за откриването на поне осем масови гробове през изминалите дни, като по-голямата част от тях са в Тархуна", се казва в съобщението на мисията на ООН в Tуитър.


Турски кораб не е позволил на новата военноморска мисия на

Турски кораб не е позволил на новата военноморска мисия на ...

......... старта на операцията миналия месец „Ирини“ е извършила проверка на 75 кораба, каза Стано. Той обаче посочи, че без съгласието на проверявания съд или неговия ескорт, представителите на „Ирини“ не могат да се качат на борда за инспекция.  При такава ситуация случаят се предава на комисия от експерти на ООН.


Най-малко 46 души се удавиха, след като лодка, превозваща мигранти,

Най-малко 46 души се удавиха, след като лодка, превозваща мигранти, ...

......... Според някои съобщения на борда е имало 53 мигранти, но все още не са открити всички тела, предаде БГНЕС. Върховният комисариат на ООН за бежанците казва, че през първите четири месеца на тази година броят на опитите на мигранти да стигнат до италианския бряг е 150% по-голям от миналогодишния показател.


Най-малко 46 души се удавиха, след като лодка, превозваща мигранти,

Най-малко 46 души се удавиха, след като лодка, превозваща мигранти, ...

......... тунизийски гражданин. Според някои съобщения на борда е имало 53 мигранти, но все още не са открити всички тела. Върховният комисариат на ООН за бежанците казва, че през първите четири месеца на тази година броят на опитите на мигранти да стигнат до италианския бряг е 150% по-голям от миналогодишния показател.


Коронавирусът се разпространява все по-сериозно в Африка, алармират от Световната

Коронавирусът се разпространява все по-сериозно в Африка, алармират от Световната ...

......... 1 210. Най-много са смъртните случаи в Египет – 1 306. В Алжир от COVID-19 са починали 732 души. Южно от пустинята Сахара след Южна Африка най-много заразени има в Нигерия – 13 873, от които са починали 382. Следва Гана с 10 201 заразени, от които са починали 48.


Турция отхвърли египетската инициатива за мир в Либия след поредица

Турция отхвърли египетската инициатива за мир в Либия след поредица ...

......... ПНС, призова за изтеглянето на "чуждестранни наемници от цялата територия на Либия, разформироване на милициите и предаването на оръжието им". Чавушоглу разкритикува страните, подкрепящи Хафтар, и каза, че без тяхната подкрепа той щял да е "нула". И добави, че Турция ще подкрепи "задължително прекратяване на огъня под егидата на ООН".


7 души загинаха, а 10 бяха ранени в либийската столица

7 души загинаха, а 10 бяха ранени в либийската столица ...

......... съобщи телевизия Либия24, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на Правителството на националното споразумение (ПНС). "Говорителят на Министерството на здравеопазването на ПНС Ал Амин ал Хашими съобщи за смъртта на 7 души и раняването на още 10 в различни райони на Триполи в резултат на бомбени експлозии ", съобщава каналът.


Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел и външните министри

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел и външните министри ...

......... в Берлин да зачитат оръжейното ембарго и да престанат да се намесват във вътрешните работи на Либия. Базираните на изток сили на Хафтар от миналата година се стремят да си върнат контрола над западната част от страната и столицата Триполи. Хафтар е подкрепен от Египет, Обединените арабски емирства и Русия.


Бойци от джихадистка групировка убиха 59 души по време на

Бойци от джихадистка групировка убиха 59 души по време на ...

......... Африка (ISWAP) атакуваха село Губио в щата Борно, извършвайки голямото зверство, заяви местният началник на милицията Бабакура Коло, предаде БГНЕС. ISWAP – групировка, която се отдели от "Боко Харам" през 2016 година, се фокусира върху нападения срещу военните, но също така е обвинена във все по-чести смъртоносни атаки срещу цивилни.


Парламентът на Тунис обсъжда предложение, с което да призове бившия

Парламентът на Тунис обсъжда предложение, с което да призове бившия ...

......... сенилен и след като лекарите обявиха, че не е годен да управлява. Неговият министър-председател Зин ал Абидин Бен Али беше назначен за президент, заемайки длъжността, докато не беше свален от властта с въстанието в страната през 2010-2011 г. Революцията породи низ от бунтове, които свалиха автократичните лидери в целия регион.


Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган

Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган ...

......... признатото правителство в Триполи, което им позволи напоследък да си върнат част от загубените позиции. САЩ също подкрепят властта в Триполи, но са в деликатна ситуация, защото съюзниците им от Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия поддържат частите на генерал Халифа Хафтар, които вече година се опитват да превземат столичния град.


Либийската национална армия (ЛНА), командвана от фелдмаршал Халифа Хафтар, потвърди,

Либийската национална армия (ЛНА), командвана от фелдмаршал Халифа Хафтар, потвърди, ...

......... след тримесечно прекъсване, двете враждуващи страни са готови да подновят преговорите за мирно решение на конфликта. Комисията се състои от петима представители на ПНС и още пет делегати на Хафтар. Преговори между представителите се състояха и през февруари, но те не доведоха дo резултат. Темата продължава и в този материали.


Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар се

Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар се ...

......... снимки на руски изтребители в Либия. Самолетите са били изпратени от Русия в Сирия, където са били пребоядисани, а след това и в Либия, според американското командване в Африка (Africom). Руските самолети вероятно са били изпратени в подкрепа на групата "Вагнер", смятат от Africom. Темата продължава и в тези материали.


Коронавирус – това безспорно се превърна в най-популярната болест в

Коронавирус – това безспорно се превърна в най-популярната болест в ...

......... Конго са загинали 6500 души заради морбили. Заразени са над 350 000. За сравнение, досега Конго има малко над 3000 случая на коронавирус и 71 починали, но се смята, че това не е реалността, защото не се тества достатъчно. Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 2 юни"


Мистериозната смърт на слонове в Ботсвана озадачи Министерството на околната

Мистериозната смърт на слонове в Ботсвана озадачи Министерството на околната ...

......... южноафриканската нация, след като президентът Мокгветици Масизи миналата година отмени забрана за лов. Тогава той обяви, че трябва да се направи повече, за да се предотврати 135 000 слона в страната да унищожават посевите и да убиват хора при инциденти. Почти всички африкански слонове в света живеят в Южна Африка.


Република Южна Африка обмисля радикален преглед на Закона за безопасност

Република Южна Африка обмисля радикален преглед на Закона за безопасност ...

......... да бъдат заклани като храна за консумация от хора и животни“. В пояснение, Министерството на земеделието, реформата на земята и развитието на селските райони пише на 6 май, че ако животните „не са включени в списъка“, те могат да бъдат „заклани без регулаторен надзор по отношение на безопасността на месото“.


Въоръжени престъпници убиха 60 души при поредица от атентати срещу

Въоръжени престъпници убиха 60 души при поредица от атентати срещу ...

......... на мотоциклети нахлуха в пет селища в района Сабон Бирни в област Сокото, съобщиха източници за агенция France Presse, цитирана от БГНЕС. Двама медици от местната болница заявиха, че 60 тела с рани от куршуми са били докарани в съоръженията на лечебното заведение. Повече подробности към момента не се привеждат.


86 милиона деца в света ще изпаднат в бедност до

86 милиона деца в света ще изпаднат в бедност до ...

......... за цял живот", предупреждава тя в изявлението. Двете организации призовават правителствата бързо да разширят своите системи за социално осигуряване и храненето в училищата, за да ограничат последиците от пандемията. Още: "Бразилия за втори път с най-много случаи на коронавирус на дневна база в света, в Южна Корея нещата се усложняват"


Алжир заяви днес, че

Алжир заяви днес, че "незабавно" ще отзове посланика си от ...

......... май бяха арестувани значителен брой привърженици, близки до свалената администрация, включително по-малкият брат на бившия президент Саид.  Основните демонстрации се проведоха в най-големите градове на Алжир от февруари до декември 2019 г. Поради значителния си мащаб протестите привлякоха международно медийно внимание и предизвикаха реакции от няколко държавни глави и учени.


Властите на Судан са конфискували активи на бившия президент на

Властите на Судан са конфискували активи на бившия президент на ...

......... от военните при преврат на 11 април 2019 г. след масови обществени демонстрации. Армията създаде временен Военен съвет, разпусна парламента и преустанови действията на конституцията. През септември 2019 г. беше създадено преходно правителство. През декември бившият държавен глава е осъден на две години лишаване от свобода по обвинения в корупция.