ГАЛЕРИЯ

ГАЛЕРИЯ "АРТ МАРКОНИ" представя от 13.08. – 02.09.2020 г. „БРЕГЪТ ...

......... е светлината, осмисляща битката със стихията. Нищо не може да спре този бяг. „Брегът на надеждата” не е видим обект, той е цел, той е духовна нагласа и потребност, той е стимул, той е силата, с която преодоляваме и се издигаме над собствените си страхове.  Ваня Маркова/ галерия „Арт Маркони”2020


Изложбата очертава уникалните знания и наследство на местните общности и

Изложбата очертава уникалните знания и наследство на местните общности и ...

......... колекция и представят дарени на семейството покривки, пристигнали в музея след битуването им в семейството на Васил Коларов (министър-председател на НРБългария през 1949). Изложбата „НаРодно везбено изкуство” е разположена на 3-я етаж в НИМ и ще бъде достъпна за разглеждане при спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания на МЗ.


Днес, 29 юни 2020, се състоя официалната премиера на 7Arts.bg 

Днес, 29 юни 2020, се състоя официалната премиера на 7Arts.bg  ...

......... достигат много по-бързо до много повече хора не само България, а по целия свят. Ние знаем, че има българи навсякъде по света и инфраструктура като 7Arts.bg ще даде възможност тези изкуства да достигнат до всеки дом и до всеки един българин.”, споделя Андриана Петкова - един от създателите на платформата.


Остров Света Анастасия ще се превърне в художествено ателие, в

Остров Света Анастасия ще се превърне в художествено ателие, в ...

......... просто да се насладите на залеза от терасата на лекарната с чаша вино или да вечеряте в ресторант "100 години назад", който предлага автентична кухня с морски специалитети, приготвени по стари бургаски рецепти. Побързайте! Местата са ограничени! Провеждането на събитието става при записани минимум 5 човека", заявиха още от Общината.


Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на

Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на ...

......... и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено ни любезно с дублаж на български език от телевизия „България он еър“ Специално място в експозицията има и филмовата програма от 6 филма, на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.


Учените смятат, че „свръхбързото“ око на Леонардо да Винчи му

Учените смятат, че „свръхбързото“ око на Леонардо да Винчи му ...

......... страдание или силни чувства - са белег за красота в ренесансовите портрети. Това сякаш потвърждава написаното от самия художник в тетрадката му: „Вечер и когато времето е мрачно, каква мекота и деликатност може да уловите в лицата на мъжете и жените .“ Вижте още: Невероятните изобретения на Леонардо да ВинчиНа 19 юни от 18:00 часа в Музея на хумора

На 19 юни от 18:00 часа в Музея на хумора ...

......... необичайна среща на хълма Бунарджика в Пловдив. На габровската премиера публиката ще се срещне и с авторите – Камен Стоянов и Катарина Свобода, които ще са в града специално за събитието. Чрез средствата на песента, филмът показва две различни гледни точки към паметника, неговата предистория и как се създават митологии.


Читателите на сп. „Total Guitar“ обявиха Брайън Мей от Queen

Читателите на сп. „Total Guitar“ обявиха Брайън Мей от Queen ...

......... Пейдж – на трето място. Мей отбеляза, че за него най-добрият китарист на всички времена остава Джими Хендрикс. „Той правеше нечовешки неща! Сякаш беше от друга планета. И никога не разбрах как точно ги прави“, добави той. Ван Хален и Ерик Клептън допълват челната петорка на най-виртуозните изпълнители на китара.


Галерия

Галерия "Арт Маркони" във Варна празнува 10-годишен юбилей и по ...

......... лица, от радостния глъч, от грейналите ви и заредени с очакване погледи, а ние с художниците ще направим всичко, за да утолим жаждата ви за красота. Не сме пренебрегнали изискванията за безопасност и за това купонът и артистичните подаръци - изненади ще бъдат отвън пред галерията. До среща в понеделник!"


Нали знаете онзи период, в който си си обещал да

Нали знаете онзи период, в който си си обещал да ...

......... от цената на пакета.   Дати на провеждане: 10-17 юли 2020 г. 17-24 юли 2020 г. 24-31 юли 2020 г. 07-14 август 2020 г. 14-21 август 2020 г. 21-28 август 2020 г. ПОБЪРЗАЙТЕ, МЕСТАТА СА ОГРАНИЧЕНИ! Повече за самата програма, протичането ѝ и лекарския екип, можете да прочетете на https://happyweek.bg/


Столично училище почете паметта на свой възпитаник с графит, предаде

Столично училище почете паметта на свой възпитаник с графит, предаде ...

......... заедно с Васил Николов а.к.а. Теслата. Ива три албума. В своето творчество G Dogg напомня колко важно е образованието, което е една от причините да бъде почетен от своето училище. Ясен Иванов умира на 12 ноември 2011 г. от остра дихателна недостатъчност вследствие на инфекция на кръвта и сърдечно заболяване.Автопортрет на най-големия представител на златната епоха на холандската живопис,

Автопортрет на най-големия представител на златната епоха на холандската живопис, ...

......... Кемпдън, неговото авторство не е приписвано на Рембранд. Това е било установено едва в средата на 90-те години. Търгът ще се проведе на 28 юли, а преди това търговската къща, възползвайки се от отслабващите мерки в борбата с коронавируса, ще представи творбата на потенциални купувачи в Ню Йорк и Хонконг.


Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена

Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена ...

......... на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден в гр. Варна. Майка му, Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Леля му, Дора Явашева, е съпруга на видния български политик Иван Багрянов. Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.


КВАДРАТ 500 се отваря за индивидуални посещения от 22 май

КВАДРАТ 500 се отваря за индивидуални посещения от 22 май ...

......... от галерията. Националната галерия обявява "вход свободен" на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост за експозициите в Двореца, Квадрат 500, Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, Музея на социалистическото изкуство и Софийски арсенал – Музея за съвременно изкуство.


Националният военноисторически музей отваря поетапно своите експозиции, спазвайки стриктно изискванията

Националният военноисторически музей отваря поетапно своите експозиции, спазвайки стриктно изискванията ...

......... показва ново онлайн съдържание. Във „Виртуалния музей“ на сайта на НВИМ могат да бъдат разгледани онлайн колекции, които представят част от най-любопитните културни ценности от българската и чуждестранната военна история в категориите хладно и огнестрелно оръжие, снаряжение, знамена, отличия, униформи, художествени произведения и други, които ще бъдат допълвани и обогатявани.


Арт галерия Le Papillon представя отдавна планираната изложба на Аршак

Арт галерия Le Papillon представя отдавна планираната изложба на Аршак ...

......... "Три сезона в годината" може да бъде видяна от 21-ви май до 17-ти юни 2020 г. в изложбения салон на галерия „Папийон“ на ул. Драгоман №12, Варна /до Куклен театър/, на сайта на галерията artpapilllon.com и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery. Вижте кадри от изложбата в ГАЛЕРИЯТА ТУКНационалната галерия отваря от 14 май 2020 за индивидуални посещения:

Националната галерия отваря от 14 май 2020 за индивидуални посещения: ...

......... на входа; • Поединичен достъп до касите при спазване на дистанция; • Разглеждане на експозициите при спазване на дистанция; • Поединично ползване на сервизните помещения. Kвадрат 500 остава затворен до второ нареждане, тъй като условията за съхранение на произведенията на изкуството в сградата се поддържат от система за централна климатизация.


Българският филм

Българският филм "Луцифер" попадна в официалната селекция на фестивала The ...

......... изследва значението, естетиката, философията и историята на картината, която попада в България чрез княз Фердинанд, купил я от ателието на Фон Щук. В момента тя се намира в "Квадрат 500", а някои експерти твърдят, че стойността й надвишава 30 милиона долара. Тя е и най-скъпата картина в Националната галерия.  


В тежките времена на пандемия и социална изолация варненска художничка

В тежките времена на пандемия и социална изолация варненска художничка ...

......... техника кири-е създаде интересна картина. На нея е изобразена красива жена с медицинска маска, която отблъсква връхлитащия вирус. Варненката, която твори под псевдонима Alina Papercut, нашумя миналата година със своите авторски ръчно изрязани картини от хартия. За направата им Алина използва единствено двете си ръце, скалпел и необятното си въображение.


„Солидарност в културата“ се нарича новата програма на Столична община,

„Солидарност в културата“ се нарича новата програма на Столична община, ...

......... Заради извънредното положение и ограниченията в цял свят се спира изпълнението на втора сесия в направление „Мобилност“, но третата се очаква да бъде проведена. Предложенията ще бъдат гласувани на извънредното заседание на общинския съвет следващата седмица и имат подкрепата на групите на ГЕРБ-СДС, „Патриоти за София“ и „БСП за България“.


На 82-годишна възраст почина обичаният от поколения българи актьор Вълчо

На 82-годишна възраст почина обичаният от поколения българи актьор Вълчо ...

......... положение ординарец“, „Дело №205 – П.К. Яворов“, „Войната на таралежите“, „Всичко е любов“ и др.) и телевизионния театър ("Двубой", "Службогонци", "Чичовци" и много други). Вълчо Камарашев бе член на Съюза на българските филмови дейци от 1979 г. Екипът на Actualno.com изказва своите съболезнования на роднините и близките на г-н Камарашев.


За първи път в 48-годишната история на Дома на хумора

За първи път в 48-годишната история на Дома на хумора ...

......... мемета и коментари. Какъв уникален шанс да празнуваме хем заедно, хем без масраф! Онлайн програмата за 1 април включва: • Селекция с най-добрите публикации от фейсбук групата на музея, ще откриете на https://bit.ly/39xsadv и https://bit.ly/2X2ERup ; • Шеги за 1 април през целия ден; • Онлайн изложбата ДИЗАЙН С УСМИВКА https://bit.ly/2wG5lXS .  


На 19 март 2020 г. поради въведената извънредна ситуация Арт

На 19 март 2020 г. поради въведената извънредна ситуация Арт ...

......... 19-ти март до 8-ми април 2020 г. в изложбения салон на галерия „Папийон“ на ул. Драгоман № 12, Варна /до Куклен театър/, на сайта на галерията artpapilllon.com и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery. Нека спазваме инструкциите, останем в къщи и да прекараме приятни споделени мигове с близките си!


Работеща в магазин за стоки втора ръка в Кити Хоук

Работеща в магазин за стоки втора ръка в Кити Хоук ...

......... в червено. Творбата била продадена за 1200 долара, а постъпленията от продажбата били дадени за благотворителност. Салвадор Дали работел върху цикъл акварели въз основа на творчеството на Данте от 1957 г. по поръчка на Националната библиотека на Италия. Каталунският художник е трябвало да нарисува сто картини, но проектът бил отменен.


От 12 март 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи

От 12 март 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи ...

......... работи във Велико Търново. Откриването на изложбата на 12 март, четвъртък, ще протече като вернисаж. Художникът ще ви очаква през целия денот 14:00 до 20:00 часав Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум №8. Изложбата продължава до 31-ви март.Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.


На 10 март от 18.30 часа в галерия „Етюд“ се

На 10 март от 18.30 часа в галерия „Етюд“ се ...

......... и дигитални принтове. Освен в България, има изяви в Германия, Италия, Чехия, Полша, Словакия, Естония, Румъния и Сърбия. Ежегоден организатор е на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“ и на значителна част от дейностите на сдруженията „АЛОС“ и „Изкуство в действие“. „Алтер его“ е седмата му самостоятелна изложба.


Музеят на хумора и сатирата представя финалистките от

Музеят на хумора и сатирата представя финалистките от "Women Cartoonists ...

......... и кани други организации за карикатура да се присъединят в отбелязването на това ново усилие в знак на значението на сатиричния глас на 50% от населението. Не просто защото са жени, а защото са превъзходни комуникатори.“ Д-р Робърт “Бро” Ръсел, изпълнителен директор Международна мрежа за права на карикатуристите - CRNI


На 13 февруари в Музея на хумора и сатирата ще

На 13 февруари в Музея на хумора и сатирата ще ...

......... години той популяризира темата за разликите между българската и руската кирилица. Освен това е консултант на международни шрифтови издателства по въпросите на българската кирилица. Нова българска типография 2 13 февруари – 30 април 2020 Куратор на изложбата е Кирил Златков Откриване: 13 февруари, четвъртък, 18:00 часа Зала 3, вход свободен


Към момента няма разпореждане да се изнасят артефакти от жилището

Към момента няма разпореждане да се изнасят артефакти от жилището ...

......... пред две институции – едната е т.нар. музей на Васил Божков от 2009 година, но по думите на Трайков няма яснота дали всичките предмети имат регистрация и каква. Предполагам, че лабораторията в музея на г-н Божков ще продължи да работи, защото е най-модерната за реставрация на такива ценности, добави Трайков.


Галерия

Галерия "Аросита" представя изложбата на Стоян Илиев "Люспи". Тя ще ...

......... цвят. Постигам го чрез интуитивно провокирани емоционални асоциации, анаморфно пренесени и „прикачени” към натуроподобни „кожи-люспи”."                                                                    Стоян Илиев


От 23-ти януари до 19-ти февруари 2020 г. пространството на

От 23-ти януари до 19-ти февруари 2020 г. пространството на ...

......... изложбената зала на галерията на ул. Драгоман 12 (до Куклен театър). Заповядайте, за да се насладите на необятното разнообразие на графичното изкуство, което чрез своята наситеност на информация, малки детайли, наслагване на образите и многообразие се докосва до всички сетива. Всички графики ще могат да бъдат разгледани на сайта artpapillon.com.


Изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на

Изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на ...

......... и Владимир Иванов. Един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ (Варна, 2014). Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина. 23 януари - 1 март 2020 Откриване на 23 януари, четвъртък, 18.30 часа САМСИ, бул. „Черни връх” №2


Матей Матеев, когото приятелите наричат Матю е убеден, че изложбата

Матей Матеев, когото приятелите наричат Матю е убеден, че изложбата ...

......... изложби с общо над 60 платна. На 14 февруари - отново в галерия „Резонанс“ той ще представи и втората част от изложбата си, която е нарекъл „Ябълката и след нея“. „В нашата религия ябълката е първичен символ. А ние – хората – сме след нея.“ - обясни замисъла си творецът.


На 18 декември 2019 година, в КИЦ на РСМ в

На 18 декември 2019 година, в КИЦ на РСМ в ...

......... Дни на македонската фотография 2014 година, както и многобройни грамоти и дипломи. Фотография от Барлакоски е публикувана на уеб-страницата на National Geographic като избор за деня. Два пъти е участвал като член на жури-комисия на международни конкурси за фотография. До сега има реализирани две самостоятелни изложби, в Кичево и Скопие.


"Very british" се нарича изложбата в музея Haus der Geschichte ...

......... "Един от най-тъжните дни в моя живот. Брекзит се случи..." Без да е планирана с тази цел, но удивително подходяща за момента, изложбата е топло, тъжно и признателно прощаване на Германия с Великобритания. А какво ще се случи по-нататък, още никой не знае със сигурност...Това, обаче, което е показано, остава. 


Екипът на Софийска градска художествена галерия представя своята последна изложба

Екипът на Софийска градска художествена галерия представя своята последна изложба ...

......... В експозицията са включени произведения от колекциите на художествените галерии в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик , Художествена галерия „Елена Карамихайлов” – Шумен, СГХГ, Съюз на българските художници и частни колекции. 17 декември 2019 – 16 февруари 2020 г. Откриване: 17 декември, 18:00 ч.


Преподаватели, модели и студенти от Художествената академия, разтревожени от неизплатените

Преподаватели, модели и студенти от Художествената академия, разтревожени от неизплатените ...

......... финансовия недостиг от Академията са сигнализирали до министрите на образованието на финансите . "Имам писмата които съм писал до министрите. Отговорът от Горанов е, че принципал на академията е МОН, а от Вълчев - че ако има излишък на края на годината, може да ни дадат нещо….“, сподели още ректорът.


Присъждането на нобеловата награда за литература на австрийския писател Петер

Присъждането на нобеловата награда за литература на австрийския писател Петер ...

......... заради откритото омаловажаване от страна на австриеца на военните престъпления на бившия югопрезидент Слободан Милошевич. Още един член на същия комитет обяви, че се оттегля - Кристофер Леандер. Той  заяви, че няма необходимото търпение да чака комитета да се реформира. Церемонията за връчването на наградите е насрочена за 10 декември.


От днес в Артгалерия НДК може да се види изложбата

От днес в Артгалерия НДК може да се види изложбата ...

......... Никола Георгиев-Каьо, Анатоли Станкулов и други. Куратор на изложбата е Валери Александров. Показани са и творби на артисти от Турция, Италия, Северна Македония и Румъния. Изложбата може да видите всеки ден от 29 ноември до 10 декември между 11:00 и 18:00 ч. в Артгалерия НДК. Входът за посетители е свободен.


"Радостен съм за това ново сътрудничество, което започна още от ...

......... ново сътрудничество, което започна още от 2018 година между нашите две институции. Убеден съм, че този нов и оригинален поглед към България ще има голям успех, какъвто заслужава нейната научна амбиция“, се казва още в писмото до министъра на културата Боил Банов от президент-директора на музея „Лувър” Жан-Люк Мартинез.  


Преди 100 г. в парижкото предградие Ньой на Сена се

Преди 100 г. в парижкото предградие Ньой на Сена се ...

......... Тя включва подбрани образци на оръжие, използвано от Българското опълчение, Българската войска и силите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в периода от 1877 до 1945 г., трофейно оръжие, лични вещи на видни наши офицери, както и други предмети, материално свидетелство за десетилетната борба на българския народ за свобода и обединение.


49-каратов диамант, чийто анализатори смятат, че е на стойност до

49-каратов диамант, чийто анализатори смятат, че е на стойност до ...

......... началото на 18 век и е купен на огромна цена от Август Силния, тогавашен владетел на Саксония, през 1728 г. Полицията заяви, след като проучи видеоматериала, че има общо четирима извършители. Шефът на полицията в Дрезден Йорг Кубиеса заяви пред телевизия ZDF, че зад грабежа може да стои "престъпна банда".


На 20 декември от 20:00 часа в зала 1 на

На 20 декември от 20:00 часа в зала 1 на ...

......... имаха щастието да израснат. Общата цел и мисия е да провокираме отново интереса към качественото забавление и свободните форми на изразяване. Билети за събитието можете да закупите онлайн от https://epaygo.bg/1990740415?fbclid=IwAR2mfES8ppoYQWuAeDuGyKTZsFn8GCjQqSJR6cOWW8j4k9KMgM27Ryt7h5Y, всички каси на EasyPay както и от Билетен център - НДК. “Спомен НЛО” се провежда с подкрепата на Столична Община.


Австрийският носител на Нобелова награда за литература Петер Хандке защити

Австрийският носител на Нобелова награда за литература Петер Хандке защити ...

......... седмица, докато наградата не бъде връчена на 10 декември. Преди две седмици стана известно, че Хандке е получил сръбски паспорт на 15 юни 1999 г. в сръбското посолство във Виена. Управляващият тогава режим на Милошевич явно е оценил автора за неговите просръбски коментари по време на 78-дневните бомбардировки на НАТО.


Ботаническата градина в Ню Йорк представя изложба, посветена на железопътния

Ботаническата градина в Ню Йорк представя изложба, посветена на железопътния ...

......... на железопътния транспорт. Експонатите ще бъдат представени от 23 ноември 2019 г. до 26 януари 2020 година. Творбите представят исторически архитектурни обекти от Ню Йорк. Интересно е, че скулптурите са създадени от различни растителни материали. За създаването им са използвани семена и гъби.  Вижте част от експонатите в ТАЗИ ГАЛЕРИЯ


На 27 ноември, сряда, в 18.30 часа в САМСИ, бул.

На 27 ноември, сряда, в 18.30 часа в САМСИ, бул. ...

......... Райна Власковска се фокусират конкретно върху ролята на жената в този непрекъснат процес на транформация. Проектът се организира от сдружение „Толкова близо, толкова далече“ в партньорство със Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, Държавната агенция за българите в чужбина и с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столичната община.


Google публикува Doodle (Драскулка) в чест на 200-годишнината от създаването

Google публикува Doodle (Драскулка) в чест на 200-годишнината от създаването ...

......... му колекция присъстват изключително много картини на Веласкес, Ел Греко, Гоя (чиято колекция се радва на най-широко представяне), Рубенс, Йеронимус Бош с най-добрата колекция в световен мащаб именно в този музей, както още и Мурильо, Рафаел, Веронезе и други. Повече за историята на това културно бижу може да прочетете тук.


В Литературния клуб на Столична библиотека във торник, 19 ноември

В Литературния клуб на Столична библиотека във торник, 19 ноември ...

......... Силвия Недкова: "Точно днес е направо невъзможно се живее чрез поезия. И никой не знае това по-добре от журналистите. Затова тази антология аз и колегите ми я преживяваме като чудо. Всички 13 поети  превръщаме реалността в метафори и с този сборник заявяваме, че може и красиво, може и без агресия".


На 18.11.2019 г. от 18:30 ч. в галерия

На 18.11.2019 г. от 18:30 ч. в галерия "София" на ...

......... ще си вземе и последно довиждане преди да поеме на новата си експедиция „Пътеките на Източна Африка“, пътешествие с предвидено времетраене от поне половин година през африканския континент на автостоп и пеш. Можете да видите изложбата от 18 до 28 ноември вкл. в галерия „София“ на Столична библиотека. Вход свободен!


Военноморският музей е първият домакин на пътуващата фотоизложба „Белезите на

Военноморският музей е първият домакин на пътуващата фотоизложба „Белезите на ...

......... изгарят 40 000 книги, Етнографския музей, Софийската синагога, църквата „Свети Спас“, двореца „Врана“ и др. Фотоизложбата „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ може да бъде разгледана във Военноморския музей във Варна до 30 ноември 2019 г. Тя е част от проект, финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.


В сряда, 06 ноември 2019 г., от 18.30 часа Арт

В сряда, 06 ноември 2019 г., от 18.30 часа Арт ...

......... Швеция. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава” в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ, в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия Ларго. Живее и работи в София.


В навечерието на Хелоуин, Арт Студио Калина посрещна гости и

В навечерието на Хелоуин, Арт Студио Калина посрещна гости и ...

......... се чувствам най-добре пред платното в моят собствен свят“, споделя Калина. За да разгледат експозицията в Арт Студио Калина дойдоха много от нейните ученици, близки и почитатели на невероятното й изкуство. Мис България Роси Иванова също не пропусна да се възхити на изложбата и лично избра своите фаворити сред платната.


Галерия Сердика представя първата самостоятелна изложба на Мая Иванова РОБИ

Галерия Сердика представя първата самостоятелна изложба на Мая Иванова РОБИ ...

......... -Участие в конкурса "Васил Левски и Българското възраждане", зала "Георги Баев" Бургас 2011 г. - Първа награда в конкурса-изложба "Св.Трифон Зарезан" - община Сунгурларе Галерия „Сердика“ се намира на Женски пазар на ъгъла на бул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград. „Пазари Възраждане“ ЕАД е общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.


Пъстрота от различни стилове ще краси залите на пловдивската галерия

Пъстрота от различни стилове ще краси залите на пловдивската галерия ...

......... галерия в Пловдив, специално предоставя възможност за представяне на японско съвременно изкуство именно през 2019 г., когато се чества тройният юбилей в японо-българските двустранни отношения и Пловдив е културна столица на Европа. Целта на събитието е да представи на българската публика един автентичен и непоказван досега формат на изложба.  


През 1950 година Алън Тюринг развива концепцията за машина „дете“,

През 1950 година Алън Тюринг развива концепцията за машина „дете“, ...

......... саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми, провеждан в Националната художествена академия (НХА) в София. Проектът е част от програмата„Moving image“/Изображения в движение/ на Галерия +359. Куратор на изложбата е Ирина Баткова, а събитието може да бъде посетено до 22.11.2019 г.


Известната кубинска балерина и хореограф Алисия Алонсо почина на 99

Известната кубинска балерина и хореограф Алисия Алонсо почина на 99 ...

......... декември 1920 г. в Хавана. Учи класически танци при руски емигранти, между които прочутата танцьорка Александра Фьодорова. Алисия Алонсо участва в създаването на Американския балетен театър. Работила е с Джордж Баланчин, Бронислава Нижинска и други известни артисти. През 1948 г. основава Националния балет на Куба, който оглавява до смъртта си.


На 18-ти и 19-ти октомври 2019 г. Националният исторически музей

На 18-ти и 19-ти октомври 2019 г. Националният исторически музей ...

......... победителите ще бъдат наградени с книги, любезно предоставени от детските издателства „Златното пате” и „Фют”. Фестивалът „Приключения в Древния свят” ще се проведе на 18 и 19 октомври 2019 (петък и събота), от 11.00 до 15.00 ч. в Централно фоайе на Националния исторически музей. Вход – с билети на НИМ.


На 18 октомври Музеят на хумора и сатирата представя традиционното

На 18 октомври Музеят на хумора и сатирата представя традиционното ...

......... Илия Бешков. Самостоятелната му изложба в Музея включва 35 графики. Национална изложба на карикатурата Националната изложба на карикатурата на Съюза на българските художници се провежда от далечната 1964 година. По традиция и 44-тото ѝ издание гостува в Музея на хумора и сатирата в Габрово, представяйки рисунки на 20 български карикатуристи.


Проф. Надежда Сейкова получи престижната почетна награда за театрална педагогика

Проф. Надежда Сейкова получи престижната почетна награда за театрална педагогика ...

......... Бахаров, Руслан Мъйнов, Веселин Мезеклиев, Светослав Добрев, … активно съчувстваха движението на българския театър и самоличността на днешната ни култура. През 2014 г. проф. Надежда Сейкова получава Голямата награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство, две години по-късно става насител на „Икар 2016“ за изключителен принос към българския театър.


„Пиша, за да забавлявам детето в мен. Но желанието ми

„Пиша, за да забавлявам детето в мен. Но желанието ми ...

......... изложби в България и чужбина. Създател е на едни от най- красивите илюстрации към детски книжки. Работи с автори като Мая Дългъчева, Янаки Петров, Пейо Пантелеев, Стоянка Грудова, Лора Стаматис. Невена Ангелова е автор на илюстрациите и графичното оформление на десетки издания за възрастни. Вижте част от творбите в галериятаТУК


По случай 4 октомври - Световен ден за защита на

По случай 4 октомври - Световен ден за защита на ...

......... да осиновяват животни, както и да помогне за възпитанието на адекватна култура по отношение на отглеждането на домашни животни по принцип. Всички инициативи на “Осинови.ме“ са насочени към разрешаването на проблемите, свързани с бездомните животни и дават пример за правилното отношение към тях. Вижте кадри от изложбата в галерията ТУК


Изложбата „Тектонски нарушения“ на македонския художник Зоран Арсовски – Бабата

Изложбата „Тектонски нарушения“ на македонския художник Зоран Арсовски – Бабата ...

......... Зоран Арсовски – Бабата трябва преди всичко да го разберем като писък и последно предупреждение до всички хора, които обичат тази планета и могат със своите действия да помогнат в опазването на околната среда, но и като част от една единствена интимна авторска креация, която той посвещава на екологичната идея.


На 4 октомври петък, 18.00 часа в Двореца, пл. „Княз

На 4 октомври петък, 18.00 часа в Двореца, пл. „Княз ...

......... България, посветено изцяло на художественото стъкло. Мисията му е насърчаването на приемственост между поколенията, давайки възможност за изява на по-млади творци, редом до международно утвърдени автори като Лино Таляпиетра (Италия), Марвин Липофски (САЩ), Иржи Шухаек (Чехия) и Вацлав Циглер (Чехия). Изложбата може да бъде видяна до 3 ноември 2019 г.


Премиерата на

Премиерата на "Българска мистерия" - пластически спектакъл на фолклорна основа, ...

......... сюжетът е замислен като еклектична структура между площадния фарс, религиозната мистерия и светското моралите. Представлението ще бъде изградено в ключа на пост модернизма с привичното смешение на стилове и изразни средства (пантомима, пластическа изразност на тялото и жеста, народни танци, съвременни танцови техники, сценичен бой, мултимедия и театър на сенките).


Арт Галерия Le Papillon с удоволствие ви кани на разходка

Арт Галерия Le Papillon с удоволствие ви кани на разходка ...

......... за малко да се откъсне от напрегнатото ежедневие и да премине „Отвъд времето“. Заповядайте на откриването на изложбата - 01.10.2019 /вторник/ от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon за една своеобразна разходка „Отвъд времето“ с харизматичната художничка Надя Станчева! Вижте част от творбите в галерията ТУК


Министърът на културата Боил Банов не пожела да отговори конкретно

Министърът на културата Боил Банов не пожела да отговори конкретно ...

......... Кой всъщност плаща за наетите външни специалисти, Националната галерия или Министерство на културата? 11. Защо срещу бюджет от 500 000 лева и специално наети PR агенции - чужди и български, няма никакъв международен отзвук на нашето участие освен една-единствена платена публикация в e-flux, която не е критичен материал, а анонс?


Националната галерия представя фотоизложбата

Националната галерия представя фотоизложбата "Ехо от Балканите. ХХ век: Портрети ...

......... си с Кейниг в дома му на остров Вашон, близо до Сиатъл. Ролковият магнетофон „Ухер“ напомня за времето, когато с него в една класна стая в училището в Смолян Кейниг записва Валя Балканска в съпровод на двамата гайдари Стефан Захманов и Лазар Коневски. Вижте кадри от изложбата в галерията ТУК


Галерия Нюанс има удоволствието да ви покани на “Международна изложба

Галерия Нюанс има удоволствието да ви покани на “Международна изложба ...

......... Познавайки отблизо техните истории и развитието им като художници, тя ще направи интересно и различно представяне. Галерия “Нюанс” ще представи лимитиран брой каталози за изложбата, които ще можете да закупите. Също така ще имате възможност да се сдобиете с автографи на някои от художниците, които ще присъстват лично на откриването.


На 6 септември община Поморие става част от инициативата на

На 6 септември община Поморие става част от инициативата на ...

......... тройно. През юли към проекта на министерството се включи и община Варна. На тази дата, в която градът отбеляза Освобождението си и заедно с другите празнични инициативи 7 туристически обекти бяха с вход свободен. Предстои на 21 септември обектите към Историческия музей в Балчик също да бъдат с вход свободен.


Събитието е част от официалната програма на Пловдив Европейска столица

Събитието е част от официалната програма на Пловдив Европейска столица ...

......... аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.